oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 02. 06:30,  Az élet napos oldala 24 komment

2019. november 02. 06:30 Határátkelő

Az élet napos oldala

Van az úgy, hogy az ember egyszerűen szerelmes egy országba, sokat jár oda, aztán eljátszik a gondolattal, milyen lenne hosszabb időt ott élni. Az már ritkább, hogy sikerül a tervet megvalósítani. Irénnek és Gábornak sikerült, így aztán nemrég érkeztek csak haza egy fél év után Krétáról, de a visszatérés csak idő kérdése.

cim_242.jpg

Irén és Gábor lassan 25 éve jár nyaranta Görögországba. (Korábban már jelent meg írásuk itt, a Határátkelőn is, itt olvashatjátok el.) Szeretik a görög életszemléletet, a minél kevesebb komplikációt, hogy mindenre van megoldás, még ha egy kicsit tákolt is.

Két éve egy motoros túráról hazatérve, ami Evia szigetén volt, eltökélték magunkban, hogy legalább 365 napot szeretnénk eltölteni az országban. A nagy kérdés az volt, hogy Athénba vagy Krétára menjenek, végül egy véletlen döntött utóbbi (és egyben kedvenc városuk, Réthimno) mellett.

Most Budapesten találkoztunk egy beszélgetésre (eredménye a poszt alján meghallgatható podcast lett), ami nekem hatalmas élmény volt, ugyanis ritkán találkozni olyan emberekkel, akik ilyen csillogó szemmel, lelkesen beszélnének az életükről és az élményeikről.

Irén azt mondta, több dologtól is tartott indulás előtt, ám végül a vártnál könnyebben ment a beilleszkedés („kis méregetés azért volt, de aztán mindenki nagyon barátságosan és kedvesen állt hozzánk”), ráadásul sikerült a szinte lehetetlen is: ingatlant bérelni (ráadásul elviselhető áron) a városban – ezt is egy motoros ismerősnek köszönhetően.

„Nagyon kedvesek voltak a helyiek és nagyon jól éreztük magunkat addig is, de igazán egy fél év után kezdtük érezni azt, hogy na, most már befogadtak” – tette hozzá Irén.

A befogadás olyan dolgokban nyilvánult meg, hogy ha problémájuk volt, akkor kölcsönösen segítséget kértek egymástól.

„Sokszor előfordult azt is, hogy reggel kimentem a teraszra és ott volt egy függöny. Másnap egy zacskó citrom. Mindig hoztak valamit” – mesélte Irén.

varos_2_1.jpg

varos_6.jpg

A megélhetés nagy kérdései

Ez persze mind szép és jó, de miből lehet megélni Görögországban? Nos, nekik egyrészt van némi hátországuk Magyarországról, de azért kerestek munkát is.

„Azzal kellett kint szembesülnünk, hogy ha nem beszélsz oroszul, akkor nincs munkád. Orosz nyelvtudással bármikor, egyetlen pillanat alatt felvesznek egy szállodába, bárba, akárhova. Én hiába beszélek valamennyire görögül, az nem számít, hiszen ez egy turistaközpont, ahol rengeteg az orosz” – mondta Gábor.

Hiányzó orosztudása ellenére Gábornak sikerült alkalmi munkákat találnia, például a házukat kiadó bácsi megkérte, hogy fesse le a tetőt (Krétán jellemzően lapos tetők vannak, amiket fehérre festenek, hogy odabent ne legyen olyan meleg).

„Aztán jött a szomszéd, hogy fessem le neki is, majd jött volna a harmadik szomszéd is, de addigra mi már jöttünk el” – mesélte Gábor.

A terv most az, hogy tovább erősítik a nyelvtudást (főleg a görögöt és az angolt), hogy amikor visszamennek, akkor jobb esélyekkel induljanak. Ezzel együtt is az a tapasztalatuk, hogy nagyon nehéz a helyieknek is és persze az ott élő külföldieknek is munkát találni, így minden esetleg próbálkozót óvnak a túlzott reményektől.

Görögországban egyébként is érezhető egyfajta kettősség: egyfelől ott van a tenger, a csodás idő, a rengeteg szépség, másrészt a hétköznapokban is érezhető gazdasági nehézségek.

Miről beszélgettünk még?

Mit tanácsolnak annak, aki esetleg Görögországba költözne? (10 perctől)

A mélypontról (13 perctől)

A kint töltött fél év egy hosszúra nyúlt nyaralás vagy egy új élet kezdete? (15 perctől)

Mi volt az eddig kint töltött időszak csúcspontja? (16 perctől)

A legnagyobb különbség a görögök és a magyarok között (17 perctől)

Milyen árakkal érdemes számolni Görögországban? (20 perctől)

A terveikről (22 perctől)

Itt feliratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A podcastot a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD MEG.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Görögország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7715278956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.11.02. 11:00:13

Ha Gáborék helyében lennék, akkor egyikük helyében én tényleg az oroszt erősíteném.
Sok évig jártunk Hajdúszoboszlóra pihenni. Az egyik szálloda (amelyiknek orosz tulajdonosa lett, sok év próbálkozás után) alkalmazottainak (nemcsak a vendéglátás részlegen) feltételül szabták az orosz nyelvtudást valamilyen szinten. Azóta a szálloda árait is hozzájuk igazították...
Mindig azt mondtam, már a rendszerváltáskor is, eljön még az az idő, legalábbis a vendéglátásban, hogy nagy hasznát tudja venni valaki az orosz nyelv ismeretének.

Csodabogár 2019.11.02. 11:14:49

Jó pár éve voltunk egy napra Hévizen. Nagyon utáltam, hogy minden üzletben minden oroszul volt kiírva, étlap oroszul a vendéglőben stb. Nálam ez a pont, hogy na oda se megyek. Persze nekem koromnál fogva orosz allergiám van sajnos.

Din Serpahis 2019.11.02. 11:25:09

@Csodabogár: Nekem is, pedig csak 40 vagyok. Az egyik leggusztustalanabb turista banda, hülyeségben meg kulturálatlanságban csak a kínaiak verik őket.

Dikusz 2019.11.02. 12:19:41

@Arthamyr: Egyik túrabarátnőm mesélte, hogy tényleg volt olyan hely, ahol minden csak oroszul volt írva.

Arthamyr 2019.11.02. 12:37:37

@Dikusz: Durva, arra én is allergiás lennék. :) Bár ha orosz a tulaj/személyzet/vendégkör, érthető.

Dikusz 2019.11.02. 13:40:09

@Arthamyr: A személyzet nem orosz, a vendégkör az.
Hévízen, Hajdúszoboszlón helyiek. környékbeliek a dolgozók. Az lehet, hogy az igázgató orosz. Nem azt mondom, hogy egy szálloda személyzetének ne kelljen tudni oroszul, ha a vendégkör nagy része is az, természetesen kell. Az orosztudást az egészségügyi személyzettől várják el.
A hajdúszoboszlói hotelben két éve jártam utoljára, egy harminc éve odajáró törzsvendégtől tudom, hogy az előző helyi tulaj nem akarta eladni sokáig, de biztos meggyőző ajánlatot kapott...
A hotelt tulajdonló ingatlanbefektetési társaság hirdetései csak oroszul vannak kiírva a szálloda előtt.
Hévízen pedig alku nélkül vesznek ingatlanokat oroszok, németektől leginkább.

Benikuty 2019.11.02. 14:21:32

@Csodabogár: "Persze nekem koromnál fogva orosz allergiám van sajnos. "
Vagyis előítéletes vagy. Nem szép dolog...

Arthamyr 2019.11.02. 16:16:04

@Dikusz: Nekem ez kizáró ok lenne, mivel nem tudok oroszul, és nem kívánok azzal kínlódni. Oroszországban persze más a helyzet, ott ez így normális (de el tudom képzelni, hogy ott is van étlap valami idegen nyelven, nem _kizárólag_ oroszul).

No de ezt a tulajdonosok is tudják, nyilván nem mi vagyunk a célközönség. :)

Csodabogár 2019.11.02. 16:52:40

@Arthamyr: De volt. Mikor kértem a barátoknak németet, akkor hozták azt ahol orosz, angol és német nyelven volt minden. Ebben a sorrendben.

Csodabogár 2019.11.02. 16:54:21

@Dikusz: Német barátok mondták, hogy volt olyan üzlet ahol csak magyarul és oroszul tudtak. Ők voltak ott 2 hétig, mi csak leugrottunk látogatóba.

Csodabogár 2019.11.02. 16:57:11

@Benikuty: Nem szép az biztos, de az se volt annyira szép, amikor 10 évesen átéltem a fosztogatásaikat a felnőttebb nők meg mást is. :-( Vállalom ezt az előitéletet.

Arthamyr 2019.11.02. 17:16:58

@Csodabogár: Ok, én ennyire allergiás nem vagyok. :)

Benikuty 2019.11.02. 18:08:37

@Csodabogár: Tehát minden orosz fosztogat, és nőket becstelenít meg. Ezt nem gondolhatod komolyan!

Csodabogár 2019.11.02. 19:33:04

@Benikuty: Biztos nem, de a gyerekkori traumám megmaradt.:-(

kardio1 2019.11.02. 19:38:21

@Benikuty: ez nem előítélet, hanem tapasztalat nála.

Golf2 2019.11.02. 20:00:37

Azt hittem csak Ciprust özönlötték el az oroszok,ukránok.Szegény Kréta:(

gabors 2019.11.02. 20:50:28

@Dikusz: "hogy nagy hasznát tudja venni valaki az orosz nyelv ismeretének."

mar bocs de inkabb tragedia mint haladas ... az hogy az orosz maffia jobban elfoglalta mara az orszagot mint az szovjet hadsereg barmikor az (szerintem) igencsak szomoru ....

Dikusz 2019.11.02. 21:21:00

@gabors: Szerinted mit lehet tenni?

gabors 2019.11.03. 00:22:31

@Dikusz: @gabors: Szerinted mit lehet tenni?

pl:

elmenni onnan :-) persze ez nem segit az ottlevokon...

lehet sot kellene hasznalni a demokraciat mint lattuk azert mukodik

NEM KELL befekudni a NER- nek lasd tegnapi poszt

Ja es te mint szemely ... megteheted olyankor ha nincs magyar etlap hogy egyeszeruen felallsz es elmesz ... meg akkor is ha az volt aznap az utolso nyitvatarto hely .... nem fogsz ehenhalni.... ez talan az alap ...

nem is ertem magyarorszag nem a magyaroke ????? tulja fel az orosz tulaj ... sot ha batrabb vagy akkor lehet ott kicsit fideszelni is magyarorszag ugyanis a magyaroke ... (nyaljon mar a fagyi vissza ....)

Dikusz 2019.11.03. 07:29:10

@gabors: Hát, ez is egy válasz, de azért köszönöm. Igaz, én kérdeztem...

szépjuhászné 2019.11.03. 21:28:03

@Golf2: Rengetegen vannak! Mi 10 éve járunk Krétára, sok tapló orosszal találkoztunk, de vannak normálisak is, mint minden nációban. :)

Brix 2019.11.04. 10:18:05

Az " egy ponton nem lehet túljutni" , valójában azt jelenti , hogy elèrtèk a helyi átlagos èletszínvonalat, ami az ottani realitás...Az viszont Görögország, nem az USA...Valójában rengeteg lehetősèg van Görögországban is, nem vèletlenül árasztották el a bevándorlók pl. Oroszországból..Athènban nagyon sok ember oroszul beszèl az ázsiai ès afrikai migránsok tömegeiről nem beszèlve...Magyarnak dolgozni ott nem èrdemes , esetleg vállalkozni...Pl a kínaiak felvásárolják a valóban olcsó athèni ingatlanokat , ès kiadják az Airbnb-n...Magyar vállalkozók pl. motorkölcsönzőt üzemeltetnek....
A szigeteken a legmagasabb az èletszínvonal , azon belül Krètán, de egèsz èves szezon azèrt ott sincs....Az elmúlt egy- kèt èvben már kijöttek a válságból, de a jobban fizető munkákat megtartják maguknak, a bevándorlóknak szinte csak az "alja" munka jut, rossz fizetèssel...

inteligencs elenzeki 2019.11.04. 17:54:18

KB. 20-22 éve Krétán ha azt mondtad magyar vagy, akkor fingjuk nem volt hogy földrajzilag hova tegyék, annyit tudtak, hogy keleteurópa. Az egyik fickó aki kérdezte honnan jöttünk, és mi mondtuk hogy Hungary, erre ő: Áááá, nekem van egy Bulgár ismerősöm, itt dolgozik nem messze . Aha,..... mondom hmm jó gyerekek a Bulgárok.
Ezen a téren 20 év nagy változást hozott. Tavaly egy borászatba látogattunk Krétán, ott is szóba került honnan jöttünk, a csevej minden féléről fojt angolul a csajjal, aztán kérdeztük, mennyibe kerül a legdrágább boruk, azt mondja "36 euro".
Hümmögettünk, húztuk a szánkat, erre a csaj "Ok, a ti 5 puttonyos aszútok, meg 65 euro".
Az állunk erre padlót is fogott, ugyanis egy szóval nem mondtuk előtte, hogy az aszú a mienk. (Már hogy Magyar) Egyáltalán szóba sem jött. A csaj meg zsigerből tolta.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása