oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 09. 06:30,  A külföldi otthonteremtés nehézségei 19 komment

2019. február 09. 06:30 Határátkelő

A külföldi otthonteremtés nehézségei

Külföldre költözni és otthont teremteni két különböző dolog. Utóbbihoz alighanem hosszútávra szóló elhatározás is kell, a beilleszkedés akarása. Meg persze sok minden egyéb is, miként az a mai posztból is kiderül.

fa_foto_pixabay_com_phamducphuongnam.jpg

„Elhagytam az otthonom. Magam mögött hagytam a kultúrát, ami arra nevelt, hogy az a legjobb a világon és elköltöztem külföldre. Keményen dolgozva próbálok új otthonra lelni egy idegen földön, befogadva annak különös kultúráját. 

Minél inkább sikerül beilleszkednem, annál büszkébb vagyok, mert szeretek Írországban élni. A világon mindenki szeretne az őt körülvevő közösség részévé válni. 

Minél jobban szeretnék beilleszkedni, annál inkább szeretném ledobni magamról az engem megkülönböztető manírokat, az akcentust – és a dolog működik: egyre inkább sikerül a közösség részévé válnom, ami boldoggá tesz. Igazán boldoggá. 

De kulturális értelemben egyszer minden határátkelő elér egy útkereszteződéshez. Muszáj teljesen elköteleződnöd. Magad mögött hagyni a kiejtést, a kávékészítési módod és a többit – vagy hátat fordítani az egésznek és hazaköltözni. 

Aztán rájössz arra is, hogy voltaképpen szerettél kicsit kitűnni a tömegből. Van abban valami élvezet, ha az ember újdonságnak számít. Például mindig van mivel beszélgetést kezdeményezni (nálunk nincs ez vagy az). 

Fa levelek nélkül 

És hát hiányzik a kultúrád. Azok a dolgok, amiket a határátkelés folyamatában elhagytál. Hirtelen úgy érzed magad mint egy hatalmas fa, amely elveszítette a leveleit. 

Az első reakciód a pánik. Megpróbálod összegyűjteni a lehullott leveleket, a hazai emlékeket, az öledbe húzni, mielőtt elfújja őket a szél, legyenek azok megszokások, tájak, ételek… 

Aztán lelassítasz. Észhez térsz. Egy csomó nedves és dohos levéllel a kezeid között azon tűnődsz, mit is művelsz voltaképpen. Hiszen most már itt élsz. Ez az otthonod. 

Aztán ismét a fára nézel, ezúttal kissé alaposabban. Persze, lehullottak a levelei, de rengeteg emlék van belekarcolva a törzsébe és az ágaiba, amiket már az új otthonodban szereztél. 

A te és a partnered neve; az ág, amiből hinta lett; a másik, amiről a fiad leesett, majd egy teljes napig sírt és csak te tudtad megvigasztalni, megnevettetni, majd addig bátorítani, amíg vissza nem mászott és ezúttal már nem esett le, nem félt és te még soha nem voltál olyan büszke az életedben. Mind ott van ezen a fán. 

Szóval lassan és kissé zavarodottan hazasétálsz, kezedben egy csomó levéllel, amiket leszórsz a konyhaasztalra. A társad bejön és már éppen veszekedni kezdene veled, amikor meglát, a válladra teszi a kezét és te érzed, hogy pontosan tudja, min mész keresztül. 

Így aztán fogod és az otthoni emlékeid beragasztgatod egy albumba, ami egy nap majd a gyermekedé lesz, vagy esetleg hazaküldesz otthonmaradt szüleidnek, hogy kicsit megvigasztalja őket. 

A körülmények nem érdekesek, lehetsz (hozzám hasonlóan) Európába költözött amerikai vagy fordítva. Talán csak másik államba vagy városba költöztél, Európán belül másik országba. 

Megbirkózni az otthon hiányával 

Talán néha csak az édesanyád vagy édesapád hiányzik, a nagymamád vagy a nagypapád, a testvéreid, barátaid… Lehetsz csavargó vagy otthon ülő típus. Lehetsz egyedül, gyermektelenül és szerethetsz egyedül élni. Vagy lehetsz olyan, mint én, aki néha túl nehéznek érzi az idegenlétet. 

Nehéz megbirkózni az otthon hiányával, bármi legyen is az. Éppen ez teszi olyan nehézzé a születéssel kapott identitásod elvesztését: ez az otthonod utolsó darabja. 

De előre kell nézned. Nem ragaszthatod vissza a leveleket a fára. Abban a pillanatban, ahogy elhagyod az otthonod, az idő csak egyetlen irányba halad. 

Változtass, amin változtatnod kell 

Ami nem jelenti azt, hogy néha nem nyithatod ki és lapozgathatod azt a bizonyos albumot. Ha hozzám hasonlóan szerencsés vagy, akkor teremthetsz magadnak másik otthont. Nem teljesen újat, hanem az elsőnek a folytatását. 

Nem veszíted el teljesen a múltad, a régi önmagad. Az otthonod egy darabja mindig veled marad. 

Én most ilyen kulturális kereszteződésben vagyok, próbálom összerakni a saját albumom. Így aztán szinte mantraként mondogatom magamnak: változtass, amin változtatnod kell; tartsd meg, amit meg kell tartanod; és hagyd el mindazt, ami túl nehézzé vált. 

Talán idegen vagy ott és talán idegen vagy itt, de mindig teremthetsz magadnak otthont. 

Azt mondogatom magamnak: otthon vagyok. Végre otthon.” 

Az írás eredeti, angol változata itt olvasható.

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Segítsetek nekünk ebben egy kérdőív kitöltésével, amit ITT TALÁLTOK! Szóljatok bele ti is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen!

(Fotó: pixabay.com/phamducphuongnam)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: otthon Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714615002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.09. 08:13:00

Működik az akcentus ledobása? Akkor te csodaember vagy. Az emberek 99 %-ánál ez nem működik soha.

Főleg angol környezetben esnek sokan abba a hibába, hogy elhiszik, már nem számít a kiejtésük. Arra alapoznak tévesen, hogy úgyis sokféle angol nyelvjárás van, valahogy az ő hibás magyar kiejtésük is belefér ebbe. Csakhát egyrészt a helyiek műveltebb rétege fel fogja ismerni, ez nme nyelvjárás, hanem hibás ejtés, de még a legműveletlenebb se fogja őt helyinek hinni, a legjobb esetben egy idegen nemzetiségű angol anyanyelvűnek.

Ugyanez lehet még más nyelvnél is, melynek sok élő nyelvjárása van. Mondjuk a spanyolnál is működhet ez.

A lakóhelyét persze mindig megszokja előbb-utóbb, de minden bajért a helyet fogja okolni évek után is. Ahhoz, hogy otthon legyen a zidegen hely nagyon sok kötődés kell, ami az átlag, eleve csak a pénz miatt elmenő magyar kitántorgónak nem adatott meg.

A legtöbb ember ezt átlátja, így eleve tudomásul veszi: csak gazdasági migráns, s nem fpg soha beilleszkedni.

geeeteee 2019.02.09. 13:49:55

@MAXVAL bircaman közíró: A cikkben egy ír nevű amerikairól van szó, aki Írországba költözött? R.P. O'Donnell.

2019.02.09. 14:00:10

@geeeteee:

Látod milyen vagy, elárultad a titkot, így lehet végig foglya olvasni és talán a belinkelt eredeti cikket is elolvassa :-)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.09. 16:25:48

@geeeteee:

Na és? A blog magyaroknak ad példát.

Az angol anyanyelvűek ugyanúgy nem váltanak nyelvjárást. Nyilván helyzete jobb, mint az idegen anyanyelvűnek.

Herr Géza 2019.02.09. 17:31:31

@MAXVAL bircaman közíró: Ezt rendesen beszoptad, lásd be. Pont. Legközelebb olvass is, ne csak nézz... :)

kék madár 2019.02.09. 19:29:49

@MAXVAL bircaman közíró: egy amerikai, vagy ausztral vagy angol vagy ir fel ev alatt siman felveszi a masik 3 akcentus barmelyiket. Vannak nehez, helyi akcentusok mint p,. a bostoni de a legtobb tanulhato EGY ANGOL anyanyelvu szamara

kék madár 2019.02.09. 19:36:57

@MAXVAL bircaman közíró: "Na és? A blog magyaroknak ad példát."
a cikk egy forditas, aminek semmi koze a magyarokhoz, De nyilvan neked ez mar egy osszetett mondat amit nehez ertelmezned. Meg magyar szerveren is fut a blog, ez is osszezavart teged. Ne hibaztasd magad, ez egy nagyon bonyolult vilag.

kardio1 2019.02.09. 19:47:32

Nem értem ezt a vagylagosságot. Miért kellene elfelejteni a magyar identitást ahhoz, hogy egy másik is kialakuljon bennem ?
Az akcentus tekintetében meg nagy egyéni különbségek vannak. Kinek milyen nyelvi hallása van. Az enyémet nem nagyon tudják belőni, gondolták már, hogy német, svájci, belga, holland vagyok, de azt is, hogy elzászi...

2019.02.09. 19:47:53

@kék madár:

Ezt 1-2 magyar ‘celeb’ is el tudja sajátítani.
Pár hónap USA tartózkodás után ámerikái akcentussal nyilatkoznak a tv-ben :-)

A szerény véleményem szerint a geordie accent megértéséhez/elsajátításához, kevés egy félév, szerintem :-)

Egy kis ízelítő :-)

youtu.be/yX8qgW8rGbw

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.09. 21:03:28

@kék madár:

Jó fül kell hozzá,s bizonyos tehetség. De ritkán 100 %-os az eredmény.

Shaktee 2019.02.09. 21:04:12

@kardio1: s teljesen korfüggő is, mennyire fiatal vagy idősen kerül az ember idegen nyelvi környezetbe.

Zolee: foglya=fogja.

2019.02.09. 21:22:37

@Shaktee:

Ne balmàllyá mán fojton, tudom, hogy mit mé irkálok &===}

Shaktee 2019.02.09. 21:27:50

@kék madár: de! Minden brit migráns, aussie, kiwi, cocney..bármi, mind tiszta amerikai akcentussal énekel. Fura.

kék madár 2019.02.09. 22:40:41

@Shaktee: @CyberTroll: amikor Toni Collette visszament Ausztraliaba (miutan Hollywoodot masfel evtizeden at letarolta) egy filmre megkertek, hogy gyakoroljon egy kicsit mert ez az akcentus nagyon kilog

gabors 2019.02.10. 14:01:48

@MAXVAL bircaman közíró: "Működik az akcentus ledobása? Akkor te csodaember vagy. Az emberek 99 %-ánál ez nem működik soha."

ez kortol fugg leginkabb, de felnottek kozott is kb 15-20% nak erre meg van a kepessege lasd tolmacs szinesz peldak ... ez egy keszseg/adottsag olyasmi mint az abszolult hallas zeneszek kozott. Zenei hallast mint olyan fejlesztheto de abszolult hallassal szuletni kell es szuletnek is van aki nem is tudja meg hogy kepes erre mert nem kerul "helyzebe" szinten zenesz a nyelvi kepesseg az akcentussal ...

az hogy neked 99%--ban nem sikerult az mas kerdes

nem kellene ezt a hulyeseget terjeszteni ...

persze mivel a kulfoldre kerulok kozott ez a keszseg esetlegnem aranyosan oszlk el lehet ez a gyakorlatban akar magasabb is de komoly munkaval az akcentust is lehet csokkenteni vagy ujat tanulni ... az igaz hogy ugy magatol nem tunik el (ami nem is baj )

somlobodog 2019.02.10. 17:09:24

@MAXVAL bircaman közíró: :))))) hat persze. Mentsegek mindig vannak:))) szegény amerikai srác szenved az angollal Írországban :)))) ne szorakozz már hogy te a nagyon okos ennyit hozol ki a helyzetbol. Néha elég annyit írni, hogy bocs, elneztem. Sokkal korrektebb lenne és nem jaratnad le magad. Olyan vagy mint a tanár aki ha hulyeseget mond és kijavitjak akkor az a válasza hogy csak kíváncsi voltam tudjátok e. Ez elég gáz, nem? Egy értelmes ember ezt felfogja. Próbáld csak még, hátha sikerul

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása