oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 15. 06:30,  Éhezéstől a csúcsig: a finn csoda 61 komment

2018. szeptember 15. 06:30 Határátkelő

Éhezéstől a csúcsig: a finn csoda

A mindenféle nemzetközi rangsorokban Finnország rendre az élvonalban végez, az ottani élet minősége kétségtelenül a világ élvonalába helyezi az országot. A nagy kérdés (amin azért Magyarországnak is érdemes lenne elgondolkodni), hogy miként jutottak oda, hiszen nekik (szemben mondjuk a norvégokkal) nincsen például olajvagyonuk. Tanulságos történet következik.

Mutasd be a városod - hova érdemes menni, mit nem szabad kihagyni, mennyire könnyű munkát találni a környéken... Írd meg és küldd el (lehetőleg fotókkal) a hataratkelo@hotmail.com címre! (Segítő kérdéseket a poszt végén találsz.)

finnorszag_posta_funyiras_foto_posti.jpg

Európa utolsó, természet okozta éhínsége 150 évvel ezelőtt történt az orosz birodalom egy eldugott részében. Finnországban (mert róla van szó) akkor negyedmillió ember, a teljes lakosság 10 százaléka halt éhen. 

Tavaly (100 évvel a függetlenség kivívása után) Finnország egyike volt a legstabilabb, legbiztonságosabb és legjobban kormányzott országoknak a világon. Ja, és emellett a harmadik leggazdagabb, az egyik legkevésbé korrupt, társadalmilag a második legfejlettebb és a társadalmi egyenlőség terén is a három legjobb között volt. 

Az 5,5 milliós ország igazságügyi rendszere a legfüggetlenebb az egész világon, az emberek bíznak a rendőrségben, bankjai stabilak, vállalatai etikusak, választásai szabadok, polgárainak személyes szabadságát pedig semmi sem veszélyezteti. 

Sorolhatnám még, de minek, a lényeg alighanem látszik: Finnország egy bő évszázad alatt a semmiből a csúcsra küzdötte, dolgozta, alakította magát. 

„Ha megnézzük, hol voltunk akkor és hol tartunk ma, akkor nyugodtan beszélhetünk finn csodáról. Hogyan és miért történt? Na, ez a nagy kérdés” – mondta a brit Guardiannek Bengt Holmström, a Helsinkiben született Nobel-díjas közgazdász. 

Még akkor is igaz ez, ha a finnek közül nem feltétlenül mindenki így látja a saját országát, elvégre egy elég komoly recesszióból jönnek ki, a munkanélküliség 8 százalék, van szélsőséges pártjuk is, amely 20 százalékon áll – szóval sokak szerint Finnország már nem az, ami volt, vagy ahogyan többen megfogalmazzák: „úgy érti, van ennél rosszabb is?”. 

Van, kedves finnek, van.

Ha itt a Perussuomalaisetről van szó, amely az egyetlen nagyobb idegenellenes párt, akkor érdemes megjegyezni, hogy a 2017-es parlamenti választások során a párt 17 helyett tudott megszerezni a 200 fős parlamentben.

Az idei elnökválasztáson a párt Marie Le Pent másoló jelöltje, Laura Huhtasaari, aki egyébként Orbánhoz hasonló, tök szemét dolgokat mond a bevándorlókról, 6,9 százalékkal végzett.

Elmondható, hogy a 2000-es évek közepétől idegenellenes párt támogatása egyenes arányban csökkent a bevándorlók számának növekedésével. 1990-ben 20 000 külföldi élt Finnországban, 2017-végén 384 000.

Finnország nem a régi - ahogy a szerző írja - vagyis már nem homogén. Úgy tűnik a parlamenti választáson leadott voksok alapján, hogy ennek 2017-ben a választók több mint 90 százaléka örült.

(Viktor emailben érkezett kiegészítése

És miközben az nyilvánvaló, hogy nincsen csodarecept (hiszen ami működik Finnországban, nem biztos, hogy működne Magyarországon vagy mondjuk Romániában), azért érdemes elgondolkodni azon, hogyan jutottak odáig, ahol most vannak, és akadna-e olyasmi, amit át lehetne venni tőlük. 

Az időjárás 

Az nem újdonság, hogy egy ország földrajzi elhelyezkedése (és az ebből adódó klíma) sokat számít. A finn klíma például sok mindennek mondható, de kellemes mediterránnak aligha. 

„Hideg, kemény, félreeső vidéken élünk, mindenkinek keményen meg kell dolgoznia a boldogulásért. És még ez sem feltétlenül elég, tehát muszáj segíteni egymásnak, a szomszédnak” – mondta a brit lapnak Tarja Halonen, aki 2000 és 2012 között volt az ország elnöke. 

Márpedig a klímának mély és hosszan tartó hatása van. „A finnek megtanulták, hogy önmagukra számítsanak, ugyanakkor a társadalom tagjainak együtt kell működniük. Ez kulturális kérdés, de része a nagy egésznek” – fogalmazott Bruce Oreck, aki Barack Obama elnöksége alatt volt amerikai nagykövet Helsinkiben és annyira megszerette az országot, hogy ott maradt. 

Amikor mindenki szegény 

A közösségi érzés tehát nagyon fontos összetevője ennek a bizonyos finn csodának. Ami nem csoda, hiszen a 600 évig a svédek, majd egy jó évszázadig az oroszok uralta országban gyakorlatilag mindenki szegény volt – egységesen és demokratikusan, ahogyan Sirpa Kähkönen, a történelmi regények díjakkal elismert szerzője fogalmazott. 

„Nem voltak jobbágyok, de nem voltak szélsőségesen jómódú arisztokraták sem. A társadalom nem hierarchikus volt” – tette hozzá. Magyarán amikor 1917-ben kikiáltották az ország függetlenségét, a társadalmi osztályok közötti különbség kicsi volt, erősítette meg Riitta Jallinoja szociológus. 

Ami ma is igaz, simán elsétálhatunk úgy Helsinki valamelyik utcáján a város leggazdagabb embere mellett, hogy fel sem tűnik. „Finnországban nem nézel fel senkire és nem nézel le senkit, mindenki egymagasságban van” – hívta fel a figyelmet Bruce Oreck. 

Professzorok álmodták meg 

Nagyjából ebben az egyenlőségben gyökerezik a híres finn közoktatás sikere is. Miként a mai Finnország képét is egyetemi professzorok álmodták meg, ők vezették ugyanis a finn nemzeti mozgalmat. 

„Nekik köszönhető a finn nemzet létrejötte, a nyelv, a történelem, az irodalom, a zene, a szimbólumok, a folklór megalkotása. Vezetőjük egy filozófiaprofesszor volt” – mondta Ilkka Niiniluoto, aki maga is filozófus és professzor emeritus. 

A hagyomány ma is él, olyannyira, hogy a függetlenség kikiáltása óta a finn államfők egyharmada, a miniszterelnököknek pedig a fele egyetemi professzor volt, ők alakították az országot a mai képére, márpedig ennek a képnek fontos része a társadalmi mobilitás és az oktatásba vetett hit. 

Ami persze már a függetlenné válás előtt is jelen volt, egy XIX. századi törvény szerint például nem házasodhattak össze lutheránus templomban azok, akik előtte nem mentek át egy olvasási teszten. Ami ezért elég komoly motivációs erő… 

A nemek közti egyenlőség 

A finnek ezen a téren sem vacakoltak sokat, már 1906-ban lehetővé tették a nőknek a választásokon való indulást (szóval nem csak hogy szavazhattak, közhivatalra is lehetett választani őket), nem csoda, hogy az első finn parlament 10 százaléka nő volt. 

Ma ez az arány 42 százalék. Összehasonlításképp a 199 fős magyar parlamentben 23 nő ül, ez 11,6 százalék. Az elmúlt négy évben hárommal még ennél is kevesebb volt. 

A finneknél már 1930-ban az egyetemi hallgatók harmada nő volt, szóval nem lehet azt mondani, hogy ne vették volna komolyan a jogaikat, amit a férfiak is elfogadtak. 

Befektetés a jövőbe 

Ez még nem minden. Úgy alakult, hogy mind a II. világháború alatt, mind utána a finneknek sikerült bölcs és előrelátó vezetőket választani, akik saját zsebük megtömése helyett az ország jövőjét tartották szem előtt, miközben mertek súlyos döntéseket meghozni. 

Mást ne mondjunk, az ország az 1990-es években a GDP közel 4 százalékát költötte kutatás-fejlesztésre, ami bőven kifizetődött a későbbiekben. 

Mindez oda vezetett, hogy noha a finnek is szidják a kormányt (mint nagyjából mindenhol a világon), azért alapvetően bíznak az intézményrendszerben. „Az emberek folyamatosan kritizálják az éppen aktuális kormányt és sokszor nagyon jó okkal. De alapvetően megbíznak benne” – mondta Sirpa Kähkönen író. 

Fő a bizalom 

Ha már bizalom: a finnek jobban bíznak egymásban, mint szinte bármely más nép a világon, ennek köszönhetően a korrupció és a szervezett bűnözés szinte ismeretlen dolog – mesélte a kanadai ügyvéd, André Chaker, aki 25 éve él az országban. 

A bizalom önbizalmat szül, ami pedig egyenes út az innovációhoz, nem csoda, hogy a World Economic Forum listáján a finnek állnak az élen az egy főre eső, innovációra költött pénzeket tekintve. 

Így lettek előbb bányászatból és erdőgazdaságból élő népből a Nokia országa, majd annak megbicsaklása után így sikerült megközelíteni az amerikai Szilícium-völgyet az egy főre eső start-upok számában. 

Eközben pedig a GDP 31 százalékát költik jóléti kiadásokra, ami a második legmagasabb arány az OECD-ben. 

A varázsrecept 

A varázsrecept összetevői tehát az önbizalom, az együttműködés, az egyenlőség, az oktatás tisztelete, a bizalom a másik emberben. Mindez egy másfajta kapcsolatrendszerhez vezet Anu Partanen, New Yorkban élő finn újságíró szerint. 

„A család szintjén ez azt jelenti, hogy csak egyenlő és független egyének – szülők, gyerekek, partnerek – között tud igazán virágzó kapcsolat kialakulni A társadalom szintjén pedig azt, hogy olyan döntések születnek, melyek a lehető legnagyobb függetlenséget, szabadságot és lehetőséget kínálják mindenkinek” – tette hozzá. 

Lehet pipálgatni, hogy ebből mennyi van meg Magyarországon.

A Bemutatom a városom-sorozat sorvezetőnek szánt kérdései (tetszés szerint bővíthetők) 

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket? 

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban? 

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát? 

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét? 

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni? 

Mennyire könnyű munkát találni a környéken? 

Milyen szolgáltatások érhetők el a városban? 

Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)? 

Kinek ajánlanád a várost? 

Milyen a jövőképed az adott városban?

(Fotó: Posti)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7014238429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2018.09.15. 07:59:57

Magyarországon, nem lehet pipálgatni, az eredmény zéró. Ahol Orbán az isten, akinek az összes ostobaságát, gondolkodás nélkül elhiszik. Egy apró példa:
www.sztarklikk.hu/kozelet/dobbenetes-riport-a-fideszes-agymosas-eredmenyerl/342215/

csortu 2018.09.15. 08:12:19

Üdv Finnországból.

Hari Seldon 2 2018.09.15. 08:54:42

Nagyon jó összefoglaló.
És valóban az éghajlat és annak a társadalomra gyakorlolt hatása döntő a MAI korban. Az órokrban pont ellenkezőleg a melegebb éghajlatú népek jártak jól, hiszen nem volt távolsági keresekedelem, ami elvihette volna az árúk (nagy mennyiságben) északi helyekre.
Plusz akkor az a vidék nem tudott eltartani megfelő menyiségű embert.

arncht 2018.09.15. 09:19:27

Oktatas... a legfontosabb. Aki ebbe fektet, az orszag jovoje van megalapozva.

Amugy tenyleg nem veletlen, hogy aktualisan a vilag hidegebb felen elnek jol. Az ott elo embereknek sokkal tobbet kellett tenni azert, hogy megeljenek, a szukseg megtanitotta oket takarekoskodni, hatekonyabban dolgozni.

arncht 2018.09.15. 09:21:22

@Shanarey: szerintem meg inkabb az a szanalom, hogy a politika ennyire atszovi a magyarok eletet, es megosztja a tarsadalmat.

Shanarey 2018.09.15. 10:26:00

@arncht:

Az is, de ez a riport, azt bizonyítja, amit már régebben leírtam, az pedig az volt hogy az átlag vidéki ember, nem a neten olvas utána a híreknek, így csak a kormány hazugságait hallja a TV-ből

Din Serpahis 2018.09.15. 11:50:25

@Hari Seldon 2: Tacitusnak a Germania c. művében van említés a finnekről, valahogy így:

"A finnek barbársága egyszerűen elképesztő" :D

NorthPier 2018.09.15. 12:54:39

@Gedeon Vinklmann: Hát nem is tudom. Rákerestem, az oldalon mindösszesen hetvenszer fordul elő a "gyűlöl..." szó.
Az ilyen népek ne posztolgassanak, meg ne hozzászóljnak, forduljanak magukba és rágják kicsit a saját májukat, meg szopogassák a saját epéjüket. Szerintem.

P.Elliot 2018.09.15. 13:11:47

@NorthPier: Nem akartam meg hozzaszolni mert sietek valahova de en is rakattintottam es elhultem ettol a sok mocsoktol amit ez a blog osszehordott.
Gyuloletblog? Nem is almodtam hogy vannak beteg emberek akik odaposztolnak, mar eleve a blogtulajdonos is egy hanyingert kelto szemely lehet hogy ezt osszehozta a beteg embereknek.

Valiszinu Finnorszagban elo szemely irta ezt a jellemzest, olyan, akinek nem jott be, hehehe es most az orszagra haragszik hogy neki szemely szerint nem sikerult az elet....

adg 2018.09.15. 13:46:07

Dobbenet, hogy van egy blog, mar a neveben is komolytalan, az osszes poszt benne a kulonbozo nepekrol, tarsadalmi csoportokrol kialakult sztereotipiak nevetseges felnagyitasa, es mindig van, aki verkomolyan veszi, es tiltakozik.
Biztos oda kellett volna irni, hogy nem komoly, meg par szmalylit tenni.

Gondolom, a Gyalog galoppot meg a Blajen eletet is komolyan veszik paran, es tiltakoznak, hogy micsoda hulyeseg, nem is volt akkor rendorauto, meg a no nem lehet olyan nehez, mint egy ka sa, es nem is hivtak senkit Briannek Judeaban, mert az egy ir nev.

adg 2018.09.15. 13:46:37

Kacsa, pontosabban.

gabors 2018.09.15. 14:36:30

meg mielott valamelyik fookos berja a finnek leisznak mindenkit
CSAK 16-dikak az alkohol fogyasztasban mig MO 8-adik !!!

tobbek kozott a lengyelek, csehek, szlovako, portugalok, serbek, litvanok is elottuk vannak ..

gabors 2018.09.15. 15:14:31

@adg: Ja a legjobb hogy a hatter az ENSZ cimere :-))))))

geeeteee 2018.09.15. 15:39:00

@NorthPier: @P.Elliot: Jó pár éve már hallottam arról a blogról, ellenőrzésképp rá is kattintottam most. Az egy hírcsárda szerű paródia, irónia az elejétől a végéig. Durva humor, de humor ez is és még ismeretterjesztő is. Remélem nem néztem be.

geeeteee 2018.09.15. 15:39:05

@adg: D: Előtted hasonlót írtam, még nem ment át. Ez egy régi blog volt, kiderült az oldalról, hogy már átnevezték és elköltözött. Na eldobtam az agyam. Ne rontsuk mások bizniszét, vissza a finnekhez.
Ottaniaktól kérdezném, mennyire van szem előtt a nyelvrokonságunk? Gondolok olyasmire, mint a magyar vidéken a testvérvárosok tábla és pár közterület elnevezés például. Esetleg újságcikkek, tévéműsorok?

geeeteee 2018.09.15. 15:39:08

Kiváncsiságból rákerestem az "unkari"-ra a Sanomat-on, szinte naponta van rólunk cikk és nem csak politikai. Viszont az angol oldaluk elég kivonatos.
Tegnapi: www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005827940.html Schiff András koncert. Ugyanazon az oldalon Bogányiék, az ma délután lesz ötkor. Nem ismerem, de van ott még egy bevándorló Adam Vilag, még őt is említik.

Mrs. Clayton 2018.09.15. 16:35:48

@geeeteee: nalunk a Sullivan van ket finn fiu vagyis az idosebb widen vegzett. Amikor megtudtak h magyar vagyok rogton mondtak h ok beszelnek am funny es az anyukajuktol tudjak h a mi nyelvunk hasonlo az ovekehez.
A minap elkezdtem egy finn

Mrs. Clayton 2018.09.15. 16:37:15

@Mrs. Clayton: szoval elkezdtem egy finn sorozatot a netflixen nezni. De annyira idegesitett h nem ertem pedig ugy hangzik mint ha etterem kellene, igy abbahagytam. :-D

2018.09.15. 16:51:20

A finn csoda kialakulására maguk a finnek sem büszkék, olyannyira, hogy szinte minden fórumon le is tagadják. Úgy sikerült nekik kitörni a szegénységből, hogy felhasználták a földrajzi helyzetüket és az orosz megszállás okozta kapcsolatokat arra, hogy a nyugati világ csúcstechnológiáját előbb simán kereskedelmi tranzakciókon keresztül, később a COCOM / A kommunista országok számára tiltott technológiák listája Nyugaton./ lista megjelenése után pedig "hozzáigazítással, átjátszották a szovjeteken a nyugati csúcstechnikát. Ebből elképesztő mennyiségű bevételük származott, amiből már fejlesztésre is futotta és olyan szintű átalakításra álltak át, ami már megfelelt az adott termék lebutításának. Ez utóbbi miatt, minden finnek van egy ötlete, ha meglát bármit, hogy hogyan lehetne átalakítani úgy, hogy az később visszalakítható legyen, de egyértelműen új találmánynak tűnjön. E miatt van náluk annyi innovációs szabadalom. Ömlött a pénz az országba a Szovjetúnióból és a többi kommunista országból /Tőlünk is!/ és ebből lett pl. a Nokia olyan fejlett, amilyenné vált.

2018.09.15. 16:51:36

Az oktatásban skandináv modellként ismert módszerrel tanuló gyerekek nagyon jól érzik magukat az iskolában, de jelentős részben a módszer miatt a gyerekek folyamatosan elbutulnak. index.hu/tudomany/2018/01/02/csokken_az_iq-nk_a_technologia_miatt/ Jelenleg az furcsa helyzet van, hogy a volt kommunista országoknak nagy szerencséjük, hogy nem tudják olyan szinten digitalizálni az oktatásukat, mint a fejlett nyugat.
Az is biztos, hogy a módszerük is hibás és keresni kell helyette egy olyat, ami nem terheli túl a gyerekeket, de nem is hagyja elbutulni őket.

2018.09.15. 16:52:15

Szinte minden cikknél előkerül a migráció, mint pozitív jelenség, amivel szembeállítják pl. a mostani magyar elutasítást, ami főként a muszlimok elutasítását jelenti /Nem is nagyon jönnek mások csak a többnejűség miatt vallási küldetéssel rendelkező, egyedülálló muszlim férfiak./. Ez utóbbi némileg érthető, mert ötszáz évet küzdöttünk ellenük és a hódoltsági területeken nem nagyon lehet leásni, úgy, hogy ne találnánk egy porig rombolt város, falu maradványait. Szerintem felelősségteljesebb megoldás lenne, ha kulturális és vallási antropológia, illetve a társadalomszociológia mentén vizsgálnánk a muszlim közösségeket. Ez annyira komoly kérdés, amit felelősségteljesen nem szabad érzelmi alapon vizsgálni! Nem kell megijedni az adminnak, nem fogom leírni azt a sok szörnyűséget, amit ez alapján lehet találni, bár az egyetemeken tanítják és pl. a islam.com-on is részletesen olvasható! Sokat segítene a tisztánlátásban, ha valaki be merne menni Észak-Nigéria iszlám-katolikus frontvonalába és onnan írna minden részletre kiterjedő, támogató véleményt. Ha sikerülne találni ilyen embert, az megtöbbszörözné az oldal látogatottságát.

2018.09.15. 17:34:14

Az egyenlősdi náluk egy megörökölt állapot, mert a vezető réteget előbb a svédek, később az oroszok adták, nem volt nemességünk, mint pl. a litvánoknak, lengyeleknek, magyaroknak. Az orosz cári rendszerben még a nagyhercegeknek sem volt ingatlan magántulajdonuk, a cáré volt minden, ők csak használták, működtették a birtokokat. A finneknek meg csak a kasza, kapa volt a "kincse", de még a szomszéd városba is csak engedéllyel mehetett. Nagyon sok jellembeli és társadalomszociológiai jegyük ebből ered, nem kell őket irigyelni érte, sok évszázados szenvedés eredménye. Kérdés, hogy hosszútávon jó e ez nekik. A történelemben ötven év nem tétel!

2018.09.15. 17:44:00

@Érzelem Nélkül: az elvakult vallas mindig rossz legyen iszlam vagy kereszteny. europabol nezve a keresztenyseg azert szelid, mert az elmult egy-ketszaz evben visszavagta a hatalmukat a felvilagosodas es az allam/egyhaz szetvallasa, es tulsagosan megnot a nem hivo vagy nem komolyan hivo emberek aranya.

amikor no az egyhaz hatalma, mindig no az aggresszivitasa is. Eleg vegigtekinteni az elmult 20 evet magyarorszagon. Pici plusz hatalom, maris sokkal nagyobb arccal sajatitanak ki ertekrendeket, nagyobb arccal mondjak meg mindenkinek mi a helyes, es szarjak le azokat, akik meg nem vallasosak.

ha egy orszag jot akar maganak, akkor nem az iszlamot probalja tavoltartani, hanem a vallasokat ugy altalaban.

ha jol tudom egyebkent finnorszagban egesz magas a vallastalanok szama (ugy altalaban az eszaki orszagokban) kivancsi vagyok van e osszefugges a tarsadalmi fejlettseg es a vallastalansag kozott :)

2018.09.15. 18:26:40

@LepesMez: A többi vallással kapcsolatban egyetértünk, azonban az iszlámot Mohamed hódításra alkotta meg, nem is lehet másra használni! Társadalomszociológiai szemszögből nézve egy muszlim társadalomnál igazságtalanabb, elnyomóbb rendszert még nem találtak ki a történelem során, nem véletlen, hogy ezeket a társadalmakat csak és kizárólag diktatórikusan lehet vezetni. Nem merem túl részletesen leírni, mert kitiltanak, .. de pl. érdemes megnézni, hogy milyen torzulást jelent egy társadalom számára a többnejűség. Jelenleg ~ 6-700 millió muszlim férfi éli az életét pár nélkül, csak akkor van esélye, ha szerez magának pl. egy európai nőt. A szexuális vonzatairól nem is beszélve, mindkét nem esetében.

A Biblia nevében sok borzalmat elkövettek a történelem során, de annak alátámasztására nem tudtak a Bibliából szó szerint idézni, míg a Korán esetében ez nem így van. A buta európaiak elvárják, hogy a muszlimok integrálódjanak, miközben ezt a Korán egyértelműen megtiltja a számukra "Törvényt csak isten alkothat, ember nem!" . Amíg egy zsidó ember lehet katolikus és fordítva, addig egy muszlim számára a hit elhagyása esetén, kötelezően írja elő a többiek számára a hitehagyott megölését.

A finnek vallási felekezeten kívülisége komoly hátrány lesz, ha egy adott területen többségbe kerülnek a muszlimok, mert míg a zsidó és egyéb keresztény vallás követői számára kötelezően fel kell ajánlani az iszlám hitre való áttérést /Ha nem vállalja, akkor szolga lesz, adót fizet./, addig a többi vallás /buddhista, stb./ képviselőjét és a vallástalanokat meg kell ölniük.

A mostani helyzetben az a megtévesztő, hogy egy muszlim egyes emberként pont ugyanolyan, mint mi, ráadásul a dzsihadot eleinte a demográfiai viszonyok megváltoztatásával vívják /lásd. Bécsi óvodák képzési anyagait./. www.atv.hu/belfold/20151126-botrany-dzsihadista-ovoda-mukodik-becs-kozepen Csak akkor lépnek tovább, ha már megfelelő létszámban vannak jelen.
Erre legjobb példa a már fentebb írt Nigéria vagy pl. Indonézia Aceh tartománya, Fülöp-Szigetek déli tartományai. Ezt nem azért csinálják, mert pénzéhesek, mint pl. a spanyolok voltak az amerikai kontinensen, vallási előírás a számukra.

2018.09.15. 18:26:45

@LepesMez: ! Elnézést elírtam; A feleség és barátnő nélküli muszlim férfiak száma "csak" ~3-400 millióra tehető a Földön.

2018.09.15. 19:49:25

@LepesMez: ! Attól függ, mit nevezünk fejlettségnek. A Föld "fejlett" országai közül azok a "legfejlettebbek", ahol a lakosság a legeladósodottabb. Magyarul rabszolgaként dolgozik, hogy egyszer kifizesse azt, amije "van", miközben némi közgazdasági utánjárással kideríthető, hogy pl. egy dánnak, hollandnak, finnek soha az életben nem lesz esélye arra, hogy adósságmentesen haljon meg / ~110% adósságráta felett nincs erre esély./. kitekinto.hu/2017/10/14/gazdasagpolitika/a-valsag-ota-nagyott-ugrott-europa-lakossaganak-eladosodottsaga/
A cikkben szereplő ráták /2016-os adatok!/ azóta nyugaton nőttek a volt kommunista országokban zömében csökkentek.
A fejlett országok lakosai hitelből rázzák a rongyot. Az egy más kérdés, hogy én is szeretném tudni, hogy ki az az ember, aki ennyi pénzt kölcsön tudott adni nekik? Biztos vagyok benne, hogy szívesen elbeszélgetnének vele sokan egy sötét sikátorban!

2018.09.15. 20:09:27

@Érzelem Nélkül: tarsadalmi fejlettseg alatt en kb olyasmit ertek, hogy nem nyavajognak a meleghazassag ellen, nem tartanak egy szemelyt alkalmatlannak felsovezetonek csak azert, mert no, es azok tuti nem birjak a kemeny melot, ahol ha valakinek valami kis hatalom csoppen a kezebe (nem nagy hatalom, hanem pl tanar meg portas), az nem el azonnal vissza vele, nem csicskaztat, ilyenek.

2018.09.15. 20:28:50

@LepesMez: ! A melegházasság ellen egyetlen országban sem lépnek fel, mert aki nem halt meg az mind meleg. Valószínűsítem, hogy az azonos neműek házasságáról van szó, ott viszont az emberiség tapasztalata az, hogy a férfiak együttléte komoly közegészség és járványügyi veszéllyel jár, ezért ellenzik sokan. A nők ilyen típusú kapcsolata ebben a megközelítésben nem veszélyes, olyannyira, hogy nincs olyan nyelv, ami a nők azonos nemű kapcsolatát szóval kifejezné. Csak az elmúlt évszázadban lett szó rá, .. szegény leszbosziak, ha tudták volna, hogy ez lesz belőle, az életben nem engedték volna meg a "leszbikus" alakuló ülést a szigetükön. A hatalommal visszaélés Ausztriában nagyobb szokás, mint nálunk, de a németek sem mennek a szomszédba, ha alázni kell, az olaszokról nem is beszélve. Tapasztalataim szerint semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint más népek, egyszerűen az emberek olyanok, . a nyelv lehet más-más.
Mellesleg a nemi diszkrimináció a nőket és a férfiakat ugyanúgy érinti. Egy szakállas fickónak biztosan kicsi esélye lenne egy toples bárban rúdtáncolni,

Hari Seldon 2 2018.09.15. 21:29:43

@adg:
+1
Ez kb pont a szélsőjobb paródiája.
vannak benne szellemesebb vannak benne tényleg gyengébb írások. de észre lehet venni, hogy ez pont a nevetségessé tevés miatt van...

gabors 2018.09.15. 22:15:37

@Érzelem Nélkül: na de jo hogy nem en irtam mert mohamedan ellenesseggel tamadnanak ... azt meg nem tetted hozza hogy a jihad addig tart mig allah nevet nem zengik minden hegycsucsok felett ... ebbe termeszetesen a Mont Blanc is bele-ertendo !!!! (sajnos)

gabors 2018.09.15. 22:21:42

@Érzelem Nélkül: "hogy a férfiak együttléte komoly közegészség és járványügyi veszéllyel jár, ezért ellenzik sokan."

ez azert jo NAGY BAROMSAG ... sajnalom hogy nem tudod ... nem betegseg nem valogat ... lasd szifilisz pl valami beleragadt az agyadba az AIDS miatt valami vallasi dogma ??? mint a muszlimok ???

2018.09.15. 22:41:44

@gabors: ! Az alkoholfogyasztási szokásokat, mennyiséget az adott országon belüli fogyasztás alapján mérik. A finnekét Észtországban kell keresni /+ A vámmentes kompokon a két ország között./, újabban Oroszország is kedvelt úti céljuk és nem főként az Ermitázs miatt. A finneknek turistájuk nem nagyon van, míg hozzánk évente 22 millió külföldi turista jön, akik isznak rendesen, ... mi meg csak a szlovákokhoz tudunk menni sörözni, az meg nem ellentételezés. A vámmentes kompokon Lengyelország és Svédország között csak akkor érdemes felszállni, ha tudunk svédül vagy angolul, .. azt a vedelést meg a lengyelekre fogják a statisztikák. Persze ez még nem azt jelenti, hogy sajnálni kellene a magyarokat a szomjazás miatt.

2018.09.15. 22:53:32

@gabors: ! A fekáliában matatás bizony veszélyes, meg kell kérdezni egy ápolási otthonban dolgozót, ha netán nem lenne egyértelmű! A meleg égövben ez hatványozottan igaz. Nem véletlen, hogy azokon a részeken halállal büntették, mert így védték a közösségeket a fertőzésektől / Ami akkor, sokk esetben egyet jelentett a halállal./.

NorthPier 2018.09.15. 23:30:38

@geeeteee: köszi, hogy megmagyaráztad. Át kellene olvasni mégegyszer, hátha átjönne valami, ami elsőre nem, de olyan ellenérzést keltett bennem a szöveg, hogy inkább maradok ilyen savanyú jóskának. Nem tudom, az neked megvan-e, hogy humorból is van szar?

NorthPier 2018.09.15. 23:35:16

@Hari Seldon 2: Nahhh, ha már te is ezt mondod...

gabors 2018.09.15. 23:45:38

@Érzelem Nélkül: "@gabors: ! A fekáliában matatás bizony veszélyes, meg kell kérdezni egy ápolási otthonban dolgozót, ha netán nem lenne egyértelmű! A meleg égövben ez hatványozottan igaz. Nem véletlen, hogy azokon a részeken halállal büntették, mert így védték a közösségeket a fertőzésektől / Ami akkor, sokk esetben egyet jelentett a halállal./. "

ez ordas hulyeseg ... az araboknal, pakiknal, afganonknal normalis a fiu gyerekekkel valo "jatszadozas"

valamint nagyon beneztel amit irsz teljsen hulyeseg ... meleg egovben barhol turkalas is veszelyes ......

de nem gond rajtad kivul is van eleg homophobe

0214 (törölt) 2018.09.16. 00:20:53

@gabors: ! A tényeket nem érdemes érzelmi alapon kezelni! Az sem előnyös, ha akármilyen fóbiával vádolunk valakit, ha nem tetszik, amit ír! Beteszek még egy "homofób" tényközlőt, hátha az meggyőzőbb ; www.economist.com/international/2012/02/04/straight-but-narrow

2018.09.16. 00:56:08

@Érzelem Nélkül: amikor egy orszagban letartoztatnak valakit, mert egy noi/ferfi kollegajaval kajal, akkor nem hiszem, hogy a homoszexualitast az egeszsegugyi kockazatok miatt buntetik.

mellesleg szerintem sok hetero kapcsolatban is becserkeszik a ferfiak ugyanazt a nyilast :D

gabors 2018.09.16. 01:11:49

@Érzelem Nélkül: De hat ez ami baromsag !!! tiltas torveny ....

DE ez BUTASAG ...

bocs OK igazad van

nalad tenyek vannak :-)))

oszt akkor a katholikus egyhaz meg maga mohamed meg ize semmi

bocs de veled nem erdemes tovabb errol beszelni

igazad van TILTJAK de ettol MEG hulyeseg ... jezus is :"buzi" volt csak szolok

Hari Seldon 2 2018.09.16. 08:05:18

@NorthPier:
Mondom, vannak benne gyengébb írások is. Lehet, hogy a finn gyengébb. A belgák például azt hiszem jobb volt. De nem lehet, hogy csak rosszul emlékszem.

0214 (törölt) 2018.09.16. 08:23:16

@LepesMez: ! Ahol nem ebédelhet együtt nem rokon vagy házas nő/férfi, ott a zoofilia megengedett, a homoszexualitás nem. Ez arra utal, hogy nem erkölcsi alapon tiltják a homoszexualitást, és ez még akkor is igaz, ha 'erkölcsi alapra" helyezve indokolják. A vallási könyveket, a benne lévő szabályokat a kor politikai ideológusai írták, ezért lehetnek benne ilyen "ellentmondások". Arra azonban vigyáztak, hogy a "nép" bevett szokásai bele legyenek foglalva. /Így lett a pogányok téli napforduló, fény ünnepéből Karácsony, stb. /
A fekáliában matatás miatti veszély nem nem függő. Aki szerint ez nem veszélyes, az menjen el pl. Svédországba, ahol vannak kifejezetten ilyen úton összeszedhető betegségekre szakosodott hospis otthonok. Az egyik Erdélyből kivándorolt haverom élve rohadt szét, mert pénzért bevállalta, hogy más lesz. Kelet-Európai értelemben nagyon gazdag lett, amiből tudta finanszírozni az eutanáziáját Svájcban. Az ilyenekről készült filmeket kellene vetíteni minden büszkeség napi felvonuláson a résztvevőknek!

midnightcoder2 2018.09.16. 10:53:31

A finnek szerintem három titkuk van:

1. Északi népek. Minél közelebb megyünk az egyenlítőhöz, annál butábbak és agresszívabbak az emberek, az pedig mostanság nem annyira jó a GDP-nek. Persze most, hogy importálnak egy rakást migrit onnan, majd picit romlik majd a helyzet.

2. Sikerrel kihagyták a szocializmust abban az időszakban, amikor még nem Kína volt a világ műhelye.

3. A szomszédok sem szegények.

tamask 2018.09.16. 12:45:56

Finnország is addig működik a bizalmi elv alapján, amíg homogén társadalom.
Ahogy nő a bevándorlás, úgy fog elmúlni az idilli állapot.
Ez végbement Németországban is, Svédországban is. Ahogy özönlik be a harmadik világ, megy velük a kultúrájuk.

Muhammad Balfas 2018.09.16. 13:11:36

Hát azért, ha oda is bevonult volna a Vörös Hadsereg, kissé másként festenének a dolgok. Tényleg miért is nem vonultak be, hisz a fingek is támadtak '41-ben..?

Muhammad Balfas 2018.09.16. 13:12:08

@tamask: Racionálisabban állnak ehhez a kérdéshez, mint a svédek.A svédeket az utóbbi 200 évben senki nem akarta meghódítani, ezért most hagyják magukat, mint a dodó, amikor éhes matrózzal találkozott..:)

Muhammad Balfas 2018.09.16. 14:02:40

@midnightcoder2:

Itáliai reneszánsz? Mór építészet? Az inuitok miért nem fejlettek?

..?., 2018.09.16. 18:20:58

nem volt 1. világháború, nem irtották ki az igazi nemességet akik így meg tudták védeni a népet a keleti szennytől, aztán 90 után a nyugatitól, még majdnem az EUtól is... az eu óta meg a sikertelenek és boldogtalanok meg kinyírják magukat (ez a rész nekünk is ment, meg az alkoholizmus) lehet magunkkal hasonlítgatni csak felesleges...

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.16. 18:31:50

Használati utasítás élhető országok létrehozásához:

1) ne szopd le tövig a ruszkikat.

Hát ez így ennyi.

0214 (törölt) 2018.09.16. 20:00:42

A finnek attól lettek nagyok, hogy a Szovjetuniót tövig, három évtizeden keresztül. Fentebb leírtam részletesebben.
De azóta is nagyobb haverok velük, mint mi.
Ja és sokkal nagyobb atomerőművet építenek náluk az oroszok, mint Paks II. , .. csak mivel ott normálisabb emberek élnek, nem vádolják egymást orosz barátsággal, Putyin imádattal. Megelégszenek azzal a magyarázattal, hogy a földrajzi helyzetből adódó kényszerből, lehetőséget kovácsolnak.
Ha egyszer a magyar politikusok is eljutnak erre a szintre, akkor lesz esélyünk nekünk is. Bár ahogy nézem, ez a szint csak akkor fog bekövetkezni, ha már csak a Fidesz, LMP, Jobbik marad a parlamentben, .. netán születik még pár normális párt.
A balliberális oldal teljesen leépült és ha így halad, akkor felszámolja önmagát, ..pedig óriási szüksége lenne egy normális baloldali pártra a társadalomnak.

Robur 2018.09.16. 20:31:46

Mikor lesz ilyen Magyarország. Soha. Valszeg. előbb szűnik meg.

Muhammad Balfas 2018.09.16. 21:26:11

@frikazojd:

Inkább azt tanácsolnám a te stílusodban, hogy :

1) Ne szopj tövig SENKIT..!

Ennyi..

masada 2018.09.16. 23:33:42

Unaaaaaaaalmas!!!! Az élet ne legyen ennyire unalmaaaaaas!

gabors 2018.09.17. 02:03:35

@Ches Desmond:

HA

ez hogy ment at ... ennel kevesebbert is kivetted mar a kommentemet...

jo hogy bent maradt...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hello szaktanar kozpontositott elegge !!!

Periodista. 2018.09.17. 07:59:01

Két körülmény fontos: a finnekben kevesebb a nemzeti gőg és jobb vezetőket választanak. Ennyi a titok.

csortu 2018.09.17. 09:19:36

A hétvégén nem volt időm írni, így csak most kommentelek kedvenc finn témakörömhöz, hátha elolvassa még valaki.

Szóval a finn csodát maguk a finnek sem értik, több egyetemi kutatócsoport próbálja kideríteni, hogy hogy a fenébe sikerült, de leginkább ők is csak a vállukat vonogatják. A cikkben írtak mind igazak, de nem úgy, és nem azért. Majdnem minden tételre lehet cáfolatot találni, és a fent emlegetett kutatócsoportok rendre cáfolták is azokat.
Helyi megfigyeléseim alapján nem lehet egyetlen tényezőre visszavezetni a finn csodát, ami szerintem nem is szimplán finn, inkább skandináv csoda: Svédország, Norvégia, Dánia és Észtország a finnek mellett mind benne vannak mindenféle felmérésekben az élbolyban, szóval lehet, hogy inkább a viking vonal a sikeres.
Az tény, hogy az "intenzív" időjárás ellenére nagyon jó itt élni, és a finnek (is) nagyon szeretik az országukat. Talán ez is kell a csodához.
A másik komponens, ami szerintem fontos, az az, hogy a finnek általában nem gondolják, hogy ők tudják a tutit. Nem szégyellnek mástól tanulni, ha valamit jónak látnak, simán átveszik, a maguk képére formálják. Rugalmasak, na. Meg van egy érdekes öniróniájuk amit más népeknél még nem tapasztaltam.
Ezeket nagyon nehéz magyar háttérrel értékelni, de ha az ember kellőképpen el tudja engedni az otthonról hozott zsábáit, hogy mindennek rendben úgy kell lennie, ahogy nagymamám tanította, akkor nagyon lehet élvezni ezt az országot. Nekünk bónusz jutalék, hogy a magyarokat szeretik és elég nagyra tartják, ezért időnként leesik egy kis előny itt-ott. (Orbán nagy kedvenc a nép körében.)

Jakab.gipsz 2018.09.17. 13:18:21

@Érzelem Nélkül:

Helyes csak így tovább, tárgyilagosan érzelmek nélkül.

Istvaan 2018.09.18. 08:47:14

Átláthatóság (trancparency). Az újság közli minden évben egyszer mindenkinek(!) a fizetését. Biztos van más is amit máshogy csinálnak...

kisqtya 2018.09.19. 21:13:36

Na a hülyemagyar már magyarázza is, h az biza nem úgy van meg ezé meg azé meg így meg úgy.. Kár, h semmilyen nemzetközi staitsztika nem igazolja azt h a magyarok a legnagyobb királyok, inkább az ellenkezőjét, azazhogy balfax lúzerek, és örökre azok is maradnak..
Amúgy azt se tudtam soha felfogni, h az ún. "nemzeti vonal" miért erőlteti a török rokonságot inkább mint a finnt? Értelmes ember nem akar ahhoz a fasiszta-nacionalista keleti barbár népséghez tartozni, akik nem mellesleg annyi kárt is okoztak nekünk..
A magam részéről inkább a fejlett finnek rokona lennék.. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása