oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 29. 06:30,  Tíz dolog, amit eltanulhatnánk a svéd munkahelyektől 65 komment

2018. augusztus 29. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amit eltanulhatnánk a svéd munkahelyektől

Az elmúlt években talán még a korábbinál is divatosabb lett Skandinávia és a skandináv életvitel, legyen szó a dán hyggéről, lykkéről (ami kb. a boldogságnak felel meg) vagy nem is olyan régen a svéd lagomról (ami nagyjából a mértéktartást jelenti), nem beszélve a magyarul kissé viccesen hangzó fikáról, azaz kávé- vagy teaszünetről. Most következzen tíz dolog, amit a két évtizede az országban élő Anne szerint a svéd munkahelyi kultúrából lenne érdemes átvételre megfontolni.

Mik azok a dolgok, amiket szerinted érdemes lenne átvenni Magyarországra a munkahelyedről? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

munkahely_svedorszag_foto_sweden_se.jpg

#1 A visszajelzés 

Elég kevés emberrel találkoztam eddig, aki nagyon szeretné, amikor negatív értkelést kap a munkájáról, miért éppen a svédek lennének kivételek? Más kérdés, hogy ők talán még az átlagnál is nehezebben veszik/kíméletesebben próbálják megfogalmazni (nem kívánt törlendő) a kritikát, így alakult ki a „szendvicsmódszer”, amikor a negatív véleményt „becsomagolják” két pozitív észrevétel közé. (Ami nem akkora újdonság, egyébként is mindenféle vezetőképzéseken oktatják az ilyesmit.) 

Alighanem itt kell keresni annak a módszernek a gyökereit, amikor az ember főnöke ahelyett, hogy ő maga értékelne, minket kér meg, hogy mondjuk el, mit gondolunk a saját munkánkról (amit én személy szerint kifejezetten utálok, de hát nem vagyunk egyformák). 

#2 Prestigelös 

A szó gyakorlatilag minden svéd álláshirdetésben szerepel. Az ideális jelölt általában olyasvalaki, aki nem tulajdonítja magának a sikert és nem hibáztat másokat a csapat esetleges kudarcáért. 

Magyarul egy igazi csapatjátékosról van szó, ami a svédeknél kifejezetten fontos. Az sem lehet véletlen, hogy az álláshirdetések második legfontosabb szava a „szerény”. Önmagunk alulértékelése kulcsfontosságú tulajdonság Svédországban. 

#3 Dicsekvés svéd módra 

Ha mindenképpen polírozni kell magunkat, akkor azt leginkább a sport terén tehetjük meg, abban az esetben elfogadható (alighanem Zlatan Ibrahimovic nagy szerencséjére…). 

Ha ez a megfelelő sportteljesítmény sajnálatos hiánya miatt nem kivitelezhető, akkor lehet még „dicsekedni” a bioélelmiszerek vagy a környezetbarát termékek vásárlásával, ami egyszerre bizonyítja a vastag pénztárcát és a környezettudatosságot. 

A vadonatúj autó, a nagy ház, a híres barátok vagy gyermekünk zsenialitása ugyanakkor mind olyasmi, amivel a munkahelyen az ember nem dicsekszik, hacsak nem akarja kiváltani a kollégák rosszallását. 

#4 A szakszervezeti tagság 

A szakszervezeteknek komoly szerepük van Svédországban, az a normális, ha valaki tagja az egyiknek. Ezt a munkaadók sem nézik rossz szemmel, sőt, kifejezetten bátorítják. Mi több, a menedzsereknek és a cégvezetőknek is van saját szakszervezetük, még ha ez magyar füllel kicsit furán is hangzik. 

A belépés ráadásul saját jól felfogott érdekünk, ugyanis a svéd szakszervezetek valódi érdekképviseletként működnek, nem beszélve arról, hogy például segítenek a munkanélküli segély intézésében, ha úgy hozza az élet (ne hozza úgy). 

#5 A szabadság és a nyár szent 

Ha valamilyen munka nem készül el az éves nyári szabadság kezdete előtt, akkor azt élő ember nem végzi el. Hasonlóképpen igaz ez a szabadnapokra, melyekből akad pár, hiszen a 25 nap a minimum és a 30 nap az átlag. 

Nyáron a három egybefüggő hét kivétele erősen ajánlott a Svédországban rendkívül fontos munka-magánélet egyensúly megtartása érdekében. Júliusban tehát gyakorlatilag megáll az élet az országban. Ráadásul azok sem tépik szét magukat a munkában, akik esetleg még sincsenek szabadságon. 

#6 Áthelyezett munkanapok 

Svédül Klämdagnak (kb. bepréselt napnak) hívják azt a Magyarországon is előszeretettel alkalmazott gyakorlatot, amikor kiadják az ünnepnap és a hétvége közötti napot (idén Magyarországon volt ilyenből vagy hat). 

Szemben Magyarországgal Svédországban ma már ezek nem központilag kiadott pihenőnapok (vagy áthelyezett munkanapok), mint korábban, hanem a cégek maguk döntik el, kiadják-e illetve levonják-e az éves szabadság napjaiból. 

Az Uppsalai Egyetem honlapján például az idei évre nyolc ilyen napot találunk, ezek között akad olyan, amikor rövidített munkaidő van, de van teljes szabadnap is. Ilyen például a november 2., péntek, amikor csak 4 órát kell dolgozni, de ilyen a december 24. és a szilveszter is, ami viszont teljesen szabad. 

#7 Karensdag 

Svédországban a munkahely nem fizeti az első betegszabadnapot. Ez a nap a Karensdag. Ugyanakkor a távmunka elterjedt műfaj, tehát ha betegek vagyunk, simán dolgozhatunk otthonról. Azaz a rendszer bátorítja a luteránus munkaetikát. 

Aztán hogy ebből tényleg a „betegen is dolgozom otthonról” jön-e ki, vagy az, hogy sokan egy nap helyett inkább már kettőre mennek el betegszabadságra (a második napot ugyanis már fizeti a cég) – hát az jó kérdés… 

#8 A Lattepappa 

A „tejpapák” azok a férfiak, akik szülési szabadságon vannak otthon a kisgyermekkel, és összefutnak egy kávézóban, vagy a babakocsi tartójába teszik a kávét. 

Svédországban a szülők összesen 480 napot kapnak minden újszülött gyermek után, amit úgy osztanak el egymás között, ahogyan akarnak. Kivéve a 90-90 napot, amit nem lehet átadni a másik szülőnek, ha azt nem használják fel, akkor elveszítik. Ezeket a napokat a szülők kivehetik egyben is, vagy maximum három nagyobb szakaszban évente. 

Részben ide tartozik a Vabba, ilyenkor a szülő a fizetése 80 százalékát kapja, míg beteg gyermekét ápolja. Ezt maximum a gyermek 12 éves koráig lehet igénybe venni. 

#9 Csak keresztnéven, ha kérhetlek! 

A munkahelyi egyenlőség túlmutat a nők jogain és a férfiak szülési szabadságán. A titulusokat például egyáltalán nem használják, mi több, alighanem meglehetősen furcsán néznének ránk, ha elkezdenénk vezérigazgató urazni. 

Mindenkit (igen, még a nagyfőnököt is) a keresztnevén szólítanak, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bizalmaskodhatnánk a cég vezetőjével, a kapcsolat ettől még formális és a beszélgetések témája is ennek megfelelő. 

Előnye viszont, hogy nem kell vacakolni az emailek és levelek esetében a megszólítással, bőven elég a „Hej!”. 

Az egyenlőség túlmutat a kommunikáción, a legnagyobb főnök ugyanúgy megfőzi magának a kávét és utána elteszi a csészét a mosogatóba, mint bárki más. 

#10 A munkahelyi csevegés 

A svéd munkahelyen nem értékelik túl nagyra a munkahelyi (folyosói…) csevegést, és a csendet sem tartják a társasági élet halálának (kivéve persze, ha valami komolyabb konfliktus áll mögötte, de az más kérdés). 

A svédek hagyományosan markáns vonalat húznak a munkahelyi és a magánélet közé, és ezt nem is nagyon lépik át. (Ezért nem kell ügyet csinálni abból, ha az a kolléga, akivel esetleg jó munkakapcsolatban vagyunk, nem hív meg magához vagy sörözni.)

A svédek egyébként sem szívesen nyilvánítanak véleményt a melóhelyen, szóval ha egy munkahelyi beszélgetést úgy indítunk, hogy „Mit gondolsz arról…”, akkor annak a csevegésnek nem jósolhatunk nagy jövőt. (Kivéve a sporteredményeket és egyéb biztonságos területet.) 

A fenti lista összeállítója, Anne Pihl hat év Németország és Anglia után 1998-ban költözött Svédországba a férjével. Sofi Tegsveden Deveaux-vel ketten írták meg a „Working in Sweden, The A-Z Guide” című könyvet.

A nap idézete

Nekem az a tapasztalatom, hogy kint bárkit tárt karokkal várnak, aki azért megy ki, hogy normális munkát tegyen le az asztalra. És nagyjából bármilyen szakmára igaz ez. Teljesen mindegy, melyik végzettségemet veszem elő, ott mindegyikkel lehet boldogulni.”

(Fotó: sweden.se)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4414208109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2018.08.29. 06:38:25

Érdekes, fura, kipróbálnám. Ezek a szavak jutottak eszembe...

Hari Seldon 2 2018.08.29. 07:14:05

@Golf2:
Úgy néz ki, hogy igen. Nekem nagyon bejönne.
Egyébként is, lehet valami köze ennek az életszemléletnek Svédország sikereihez.

IT Knight 2018.08.29. 07:34:24

nem mennék oda soha

kommunista PC-terror, növekvő muszlim invázió

IT Knight 2018.08.29. 07:34:27

meg a 62%-os jövedelemadót is megtarthatják

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.29. 07:58:32

Magyarul: hazudni kell állandóan.

De ez mire jó? Egy felnőtt ember képes kell, hogy legyen arra, hogy szembenézzen a valósággal.

Pl. a dicséretbe csomagolt kritika sokkal megalázóbb a nyílt kritikánál. Mert az embert kisgyereknek nézi.

Orochimaru 2018.08.29. 07:58:32

Rideg, embertelen világ.

Csodabogár 2018.08.29. 08:07:18

Semmi nem változott 40 év óta, mióta nem élek ott. Akkor se volt szimpatikus, olvasva se jobb.:-(

Arthamyr 2018.08.29. 09:31:33

#1 Nem tudom, engem mindig is a negatív visszajelzés érdekelt, hogy tudjam, mit kell változtatni. A pozitív visszajelzés bónusz/fizetésemelés formájában is megfelelt, többre sosem volt szükségem...
#5 A szabadság még jó, hogy szent, ez a normális. Az más kérdés, hogy nem feltétlenül nyáron kell kivenni, és az baromi idegesítő lehet, ha egyszerre veszi ki a legtöbb ember, és emiatt "leáll az ország".
#9 Ez sem svéd sajátosság, kb. mással nem is nagyon találkoztam szerencsére.
#10 Ez király lehet.

Taxomükke (UK) 2018.08.29. 10:34:24

Koszonjuk a posztot - akarom mondani, tack så mycket.

Taxomükke (UK) 2018.08.29. 10:35:17

@IT Knight: Pedig ott a hulyeket is befogadjak am...

takarék-láng 2018.08.29. 10:52:00

Pc remalom. Szar hely lehet, raadasul az ev fele tel, 1/3a sotet, foleg eszakon.

Csodabogár 2018.08.29. 12:55:29

Azért vannak Svédországnak pozitiv oldalai is. Az éghajlatról nem tehetnek szegény svédek. A tél nagyon sötét, viszont a nyár csodás, hála az általános klímaváltozásnak. Régen a nyár is hideg és esős volt.

Shanarey 2018.08.29. 13:43:51

Korrekt megoldások. Akinek pedig erről a hazugság jut eszébe, az egy elfuserált személyiségű látens hazudozó.
:-)

Shanarey 2018.08.29. 13:46:33

@IT Knight:

Mi lenne, ha netán elmennél egy nyugati országba, s ott eltöltve pár évet, mondanál véleményt, nem pedig így, a NER központ tetejéről óbégatva?

négyzet 2018.08.29. 14:41:44

Dehogy 62% az szja, ez baromság. Sajnos a tények nem ismerete nem ment fel az alól, ha az ember elhiszi, amit az első google találat mond... Összesen kb. 30%-ot vonnak le a bruttó fizetésből. De alacsonyabb keresetnél még ennél is kevesebbet.

Egyébként meg érdemes a _tényleges_ adóterhelést nézni, a rekord magas áfánkkal...
www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/csak-az-adoterhek-nyugat-europai-szinvonaluak-magyarorszagon.257911.html

négyzet 2018.08.29. 14:46:56

#1 Alapvető kommunikációs eszköz, jó, hogy arrafelé értenek hozzá.
#2 Az sem rossz, ha egy csapat hibáját vagy eredménytelenségét nem kenik rá egy emberre. Ahogy azt amúgy más helyeken ugyebár előszeretettel csinálják.
#3 Dicsekvés - elég távol áll tőlem. A tettek embere vagyok, sajnos vagy sem, de még a dicséretet is nehezen fogadom. Mondjuk ez valami magyar kulturális dolog is lehet. Én még nem találkoztam olyannal, aki természetesen tudna rá reagálni.
# 7-8-9-10 Nagyon jó, ez egy nekem való hely.

négyzet 2018.08.29. 14:50:41

@Arthamyr: Szerintem frappánsan megoldották, illetve elkerülték a munkahelyi vitákat, hogy ugyanis ki mikor menjen szabadságra. Én elég sok helyen találkoztam ezzel Magyarországon, és a céges informális hierachia dönti el sajnos sokszor, hogy ki húzza a rövidebbet, vagyis mehet a kevésbé jó napokon vagy már csak ősszel. Például egyedülálló fiatal felejtse is el, hogy választhat. Ha így nézzük, jobb, ha tudják előre, mindenki megy ugyanakkor, és nincs vita.
Ahhoz meg gondolom már hozzászoktak, hogy alacsony fordulatszámon működik az ország abban az egy hónapban. Különben nem lenne így...

Arthamyr 2018.08.29. 14:59:37

@négyzet: Sosem volt ilyen gondom, én pl. nagyon szívesen dolgoztam karácsonykor, amikor félig üres volt az iroda, és béke és csend honolt. :)
És nem akarok ahhoz hozzászokni, hogy alacsony fordulatszámon működnek a számomra szükséges szolgáltatások, azért, mert mindenki ugyanakkor megy szabira.
A nyár 12 hétből áll, egy embernek meg 5-6 hét szabadsága van, így ez a ki húzza a rövidebbet csak gecizésből jöhet ki. És továbbra is mondom, nem feltétlenül nyáron kell szabira menni, szerintem sokkal jobb ősszel/télen, amikor Európában már tré idő van, elmenni valahova, ahol akkor (is) jó idő van. Ha meg nem érdekel az idő, akkor miért ne mehetnék ősszel vagy télen?

Arthamyr 2018.08.29. 15:03:22

@négyzet: "#2 Az sem rossz, ha egy csapat hibáját vagy eredménytelenségét nem kenik rá egy emberre. Ahogy azt amúgy más helyeken ugyebár előszeretettel csinálják. " - Én azért preferálom, ha van felelősségvállalás, vagy ha az nincs, legalább felelősségre vonás. Ez valamiért nem nagyon jellemző az ilyen diplomatikus helyeken, és tipikusan a legnagyobb szarkavarókra, a leghülyébb döntéshozókra nem jellemző a felelősségvállalás. :/

négyzet 2018.08.29. 16:45:13

@Arthamyr: Szerintem a magyar munkáltatóknál igen kevéssé jellemző, hogy valamilyen vezető felelősséget vállal, és talán egyre kevésbé is. Mindenki tapos valaki felé... Diplomatikus helyeken? Hát... szerintem a nem diplomatikus helyeken sem vállalnak a döntéshozók felelősséget.

négyzet 2018.08.29. 16:48:05

@Arthamyr: Nekem volt ilyen szabadság-gondom, nem kis cégnél. Azért nem 12 hét az, inkább 6 hét szokott lenni a tömény nyaralás szezon. És ha egy nagyobb csapatból egyszerre csak 1-2 ember mehet el, akkor kész is tortúra, hogy kié melyik hét legyen. És hogy majd akkor jövőre te mégy júliusban... Én nyáron inkább a hűvös helyeket keresem, mert utálom a nyarat :P Úgyhogy szívesen lelépek valami hegyekbe például júliusban vagy bármi helyre, ahol nem 35 fok van minden nap.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.08.29. 17:34:11

@négyzet: @IT Knight: Nem az SZJA, hanem a 675 ezer korona feletti jövedelmek teljes adója van 60% felett.

@Arthamyr: Nekem is ezek jutottak az eszembe.

@Golf2: A legtöbb nemzet magának való, pl. az angolokra is ezt szokták mondani

@Orochimaru: Igazán liberális, PC és egyenlő csak vélemény és egyéniség nélkül lehetsz.

Arthamyr 2018.08.29. 17:34:54

@négyzet: A diplomatikusság semmiképp sem promótálja a felelősségvállalást. Az sem, ha valahol fő elvárás, hogy valaki ne keressen felelőst. Abban persze igazad van, hogy a hiánya egyáltalán nem jelenti a felelősségvállalás gyakori megjelenését, de ez a kettes pont a felelősségvállalás és a felelősségre vonás halála. Oké, elbasztUK, javítsUK ki. Csak amikor az utolsó tíz alkalomnál ugyanaz a két fasz baszta el, és a kijavításhoz igen csekély mértékben járultak hozzá, az bizony irritáló. Ahogy az is, hogy mekkora királyok vagyUNK, milyen jól megcsináltUK, amikor igazából a csapatból ugyanazok húzták a szekeret, a többiek csak potyautasok...

Arthamyr 2018.08.29. 17:46:43

@négyzet: Nem értem, miért 6 hét lenne a nyaralási szezon. Még Magyarországon belül sem, legalábbis nem tudod előre meghatározni, hogy mikor lesz a "megfelelő" 6 hét.
Nyilván ha egy cégnél egy adott embercsoportból egyszerre az emberek 10-20%-ának hiányát bírja csak el a cég működése rendszeresen, az egész más, ott valóban kialakulhat ilyen probléma, de ez önmagában red flag, és akkor vagy adnak megfelelő egyéb kompenzációt (pl. több lóvé, bár egy idő után már nincs az a pénz, amivel meg lehet vásárolni magánélet minőségének csökkenését), vagy el kell onnan jönni, amint lehetséges.

És persze, nekem is sok helyen kellett egyeztetni a szabadságról a múltban, de nem volt olyan, hogy ne tudtam volna számomra hasznosan kivenni a szabadságom nagyon nagy részét. Ha valaki nem tudja a szabadságát csak egy évben 6 hétig hasznosítani, és abból mondjuk 3-4 hetet szinte muszáj kivennie, annak a magánéletét kellene jobban menedzselnie, nem a munkahelyét/kollégáit/rendszert/tetszőleges, rajta kívül áló dolgot hibáztatni.

Arthamyr 2018.08.29. 17:54:27

@négyzet: @Arthamyr: Jav.: az egyik korai munkahelyemen volt, hogy nem tudtam kivenni a szabadságot, azt viszont kifizették, de nem azért volt, mert nem egyeztem meg másokkal, szimplán sok volt a munka, és akkoriban még jóval több volt bennem az amatőrök lelkesedéséből.

nyuszigonosz 2018.08.29. 20:08:30

Nekem tetszenek ezek/ az ilyen munkahelyi megoldások.

Nem értem most az ezen fanyalgókat, de az meg már legyen az ö bajuk ha nem tetszik nekik valami. :-)

takarék-láng 2018.08.29. 20:52:48

@Csepp a tengeriben: nekik tobbet lehetne tolunk. Pl a migransokkal valo banasmodot.

Hol vannak mar a hos vikingek?

Felforgattak, szetszabdaltak ezt az orszagot (is)

„a mi Európánk a munkához, élethez, egészséghez és biztonsághoz való jogon alapul majd. Elég volt a pénzügyi világ és a migráció diktatúrájából.”
/Matteo Salvini/

Talan van meg remeny.

Sörnyelő 2018.08.29. 20:52:59

Svéd tulajdonú cégnél dolgozom, svéd kollégákkal, de itthon. A cikk legtöbb állítását meg is tudom erősíteni. Nagyon jó ilyen környezetben dolgozni. Ami nekem a legjobban tetszik, hogy ha valami nem jól sikerül, nem készül el időre, akkor nem bűnbakkeresés, felelősségrevonás, ujjal mutogatás van, hanem azonnal a megoldásra, kijavításra koncentrálnak.
Nincs trükközés, ügyeskedés. Az egész a NER reciproka.

A fanyalgóknak azt kívánom, hogy soha ne legyen rosszabb munkahelyük, de félek nem így van.

Bicepsz Elek77 2018.08.29. 21:45:54

#7 Angliaban az elso 3 beteg napot nem fizetik a logosok miatt

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2018.08.29. 22:23:35

@Sörnyelő: Erdekes en is sved cegnel dolgozom, Maltan, es iszonyat jol csinaljak a hogyan kenjuk mindent a masikra dolgot. Illetve nagyon megy meg a haverok kinevezese jol fizeto posztokra, akar mar bentrol, akar masik cegtol.

Hari Seldon 2 2018.08.29. 23:00:02

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo:
Merthogy ? - Te szerettél volna bekerülni vezetõ pozicióba?
Hát akkor nyiván vágod à svéd nyelvet, hasonlóan viselkedsz/gondolkodsz mint õk. - Vagy nem? Ha nem akkor ne csodálkozz.

Miért egy magyar munkadó ha teheti melyiket részesíti elõnyben kinevezéskor?
mondjuk egy magyart vagy mondjuk egy románt?
Lehet azt mondani hogy nem tetszik, és még valamilyen szinten igazad is van. De ilyen játékszabályok vannak mindenhol. - Nem svéd spécifiques

Arthamyr 2018.08.29. 23:12:14

@Hari Seldon 2: Szerencsére azért nem ilyen játékszabályok vannak mindenhol (és teljesen jogos megvetni a tré cégeket, ahol igen), de valóban nem svéd specifikus, szerintem ott is van normális cég, meg szar is, mint bárhol máshol. A kérdés csak az, hogy mennyi normálisra mennyi szar jut.
Nem volt szó vezető pozícióról sem, de ha arról lenne szó, akkor főleg elvárható lenne, hogy ne haverokat nevezzenek ki indokolatlanul, hanem kompetens embereket.

Hari Seldon 2 2018.08.30. 07:07:32

@Hari Seldon 2:
...nem svéd specifikus...
- a hülye-okostelefon mindig átjavítja a szavakat, ha írok valamit. És elküldés előtt pont az utolsó szónál átugrott, mielőtt megnyomtam a küldést.

Exploiter 2018.08.30. 08:22:11

Ebből azért nem sok mindent vennék át, ha nem baj. Amit igen, azt meg nem kell, mert itt is működik, ha jó helyen vagy.

chrisred 2018.08.30. 09:53:05

@takarék-láng: Remélhetően nem a magyar egészségügy színvonala és a magyar munkahelyi kultúra lesz hatással Európára, hanem fordítva.

takarék-láng 2018.08.30. 12:55:29

@chrisred: ha a magyar egeszsegugy lesz hatassal az angolra, abbol az angolok profitalnak.

Szaktanár 2018.08.30. 13:28:31

ismét bebizonyosodott, h abszolút semmi különbség nincs svédország és dánia között, csak ez utóbbi kicsit drágább, meg talán borzasztóbb a nyelv, de a (munkahelyi) kultúrát tekintve ez az írás akár a dánokról is szólhatna. sokszor már feleslegesnek érzem skandinávia szétbontását államokra, annyira homogén az életszemlélet.

kommentes nikk 2018.08.30. 13:36:47

Nagyon ellenszenves munkakörnyezet ez nekem, nem dolgoznék ilyen mentalitású emberekkel egy hetet se.

szcsongor 2018.08.30. 13:51:48

@IT Knight: Hát barátom ne is gyere, ilyen emberekre itt amúgy sincs szükség. Rettegj csak otthon.

62%-os szja-ról hol olvastál, valamelyik kormánylapban?
Az én bruttómból összesen csak 27 % jön le. Igen, jól olvastad, a fizum 73 %-a a számlámon landol. És nem azért mert mindenféle kedvezmények illetnének, egy teljesen átlag fizetésről beszélek.

@maxval balcán bircaman: Honnan szűrted le, hogy hazudni kell állandóan? Az, hogy nem nézik jó szemmel a dicsekvést, már hazugság? Vagy hogy nem kriziálnak frontálisan, direktben, a lehető legprosztóbb módon? Hazugság az, ha ezt inkább úgy teszik, hogy a negatív kritikával is inkább motiváljanak és ösztönözzenek, hogy jobb legyél?

Neked melyik esne jobban az alábbi visszajelzések közül?
1. "Birka, a múltkori jelentésed egy kalap szar volt, ne legyél már ekkora szerencsétlen balfasz. Délutánra legyen meg az anyag!"
2. "Szia, olvastam a jelentésedet, de ezt meg azt ki lehetne javítani. Amúgy az az egyéb rész viszont tetszett. El tudod küldeni a javított verziót holnapig?"

@Exploiter: Kifejtenéd, hogy mit nem vennél át és miért? Tényleg érdekelne.

@takarék-láng: Mit profitálna? Anélkül, hogy képben lennék az angol egészségüggyel kapcsolatban, azért nem hiszem hogy ott is vevők lennének a betegágyakra hulló vakolatra, a hiányzó szappanra, WC-papírra, kötszerekre, gumikesztyűre stb... vagy a többhónapos várólistákra.

Szaktanár 2018.08.30. 13:58:07

@szcsongor: hát meglepődnél, mennyire közel jártál a valósághoz pl a hosszú várólistákkal, vagy a hiányzó eszközökkel. a renováció is sok intézményre ráférne, mégha a vakolat talán nem is hullik (mindenhol). az NHS nagy szarban van, hosszú évek óta, de ez nem egyedi jelenség egyáltalán.

szcsongor 2018.08.30. 14:29:34

@kommentes nikk: Ellenszenves az, hogy nem dicsekednek vagy vágnak fel állandóan és a szerénységet helyezik előtérbe? Vagy az, hogy nem kell állandóan hajbókolni a feletted állóknak, és mindenki tegez mindenkit? Vagy az, hogy itt nem divat, hogy valakit a háta mögött beszéljenek ki? Vagy az, hogy ennyi szabadnapot kapnak, sőt ösztönzik is, hogy kivedd a szabit? (amúgy plusz pénz jár minden kivett szabadnap után, tehát egy nap szabival többet keresel, mint egy nap munkával...)
Vagy az, hogy ilyen erősek és fontosak a szakszervezetek? Az enyém pl. havi párezer forintos tagsági díjért cserébe fél évig 100%-ra fogja kiegészíteni az amúgy a fizetés max 80%-ra rugó munkanélküli támogatást, ha majd egyszer olyan helyzetbe kerülök. Plusz általuk a lakáshitelem is kedvezőbben kamatozik és olcsó biztosításokat kapok rajtuk keresztül? Van ilyen Magyarországon? Vagy máshol?

szcsongor 2018.08.30. 14:29:40

@Szaktanár: Elhiszem, nem is arra gondoltam, hogy legyen példa az angol ellátás. De abban azért megegyezhetünk, hogy az, hogy ők vágyakozzanak a magyar állapotok után, erős túlzás.

Alick 2018.08.30. 14:29:51

Professzionális hozzáállás. A munkával kapcsolatos ügyek vannak az előtérben, személytelen szinten. A szociális rendszer pedig teljesen jó.
Csak ebbe a legtöbb közel-keleti nehezen fog beleilleszkedni...

Ma Baker 2018.08.30. 14:30:01

A 10. pont inkább a "ne tanuljuk el kategória".

Szaktanár 2018.08.30. 14:41:42

@szcsongor: nyilván :) ők leginkább az olcsó legénybúcsúkra vágyakoznak mo-ról, semmi másra.

Bolshevik 2018.08.30. 15:49:51

Mennyivel másabb az a cím, hogy "tíz dolog amit eltanulhatnánk", mint az, hogy "tíz dolog amiben jobbak".

stoilt 2018.08.30. 17:19:11

Tudom, nem ez a megfelelő fórum, de pont tegnap kaptam egy állásajánlatot Stockholmból, és ha már Svédország és a munka a téma, gondoltam rákérdezek itt is, talán járnak erre érintettek, akik tudnak mesélni a tapasztalataikról.
Az ajánlat bruttó 42 ezer SEK, jómagam 26 éves egyedülálló java fejlesztő vagyok, 4 éve dolgozom, bár ebből 1,5 év részmunkaidős gyakornokság volt a suli mellett. A kérdéseim: jól számolom, hogy ebből kb 30 ezer korona jut a számlámra adózás után? Mennyire számít ez jó fizetésnek a fenti paraméterek mellett? (Természetesen konzultáltam már a google-lel is ezügyben, de érdekelne a véleményetek.) Úgy láttam a neten (blocket.se), hogy olyan 11-13 ezer korona körül elfogadható kis lakást lehet találni. Ennek megfizetése után a maradék pénzemből tudok majd enni, inni, számlákat fizetni, adott esetben szórakozni és még megtakarítani is? Kicsit azért dilemmázok, mert jelenleg Budapesten nettó 550 ezer forintot keresek havonta, és ahhoz képest ez az ajánlat inkább visszalépésnek tűnik anyagilag. De persze nem csak a pénz számít. Minden választ előre is köszönök!

Szaktanár 2018.08.30. 17:58:51

@stoilt: nem svo-ban élek, hanem a szomszédos államban, de hátha számít/segít a véleményem: sztem 30.000 SK elég tisztességes megélhetést biztosít Stockholm-ban, bár valszeg kevesebbet fogsz belőle félrerakni, mint a magyar 550-ből. én mondjuk sosem költöznék svo-ba (kicsit túl kevés már nekem a svéd ott), és azok a svédek, akikkel osztozom dánián, hasonló véleménnyel vannak a kérdésről, de ha bírod a túltolt pc-t, a 10 hónapos őszt, meg a fordított ritmusú beszédet, akkor stockholmnál jobb helyet keresve sem találhatnál :) mondjuk mo-ra sem költöznék, szóval ha már a kettő között kell választani, akkor....hát nem tom, egy harmadikat választanék.

Studiosus 2018.08.30. 18:07:31

hát elég ergyák ezek a svédek...

Arthamyr 2018.08.30. 18:35:05

@stoilt: A 30k SEK nem sok, de a 2.5+1.5 év szakmai tapasztalat sem, így ennél sokkal többet azért nem fognak hozzádvágni sehol sem (hacsak nem vagy nagyon jó és híres). Ahogy @Szaktanár: írja, ez valószínűleg anyagi visszalépés. Viszont nem annyira jelentős, hogy egyből elvessed az ötletet, és mint mondtam, ennél sokkal többet nem igazán fogsz kapni. Az első külföldi munkánál ráadásul gyakran alulfizetik az embereket, rengeteg cég csinálja ezt sajnos.

Vannak potenciális pozitívumok:
1. Szakmailag lehet hasznos (és itt pl. az üzleti tudás/softskillek is lényegesek lehetnek, igazából ez különbözteti meg az elit IT-st a jótól, persze a technológiát is vágni kell naprakészen, de az alap). Nyelvet is tanulsz, ami megint jó tud lenni a karrier szempontjából is.
2. Ha már ott vagy egy ideje, simán kaphatsz jobb állást, amivel már anyagilag is beljebb leszel. Még mindig nem leszel feljebb a társadalmi ranglétrán, mint otthon, de már több lényegesen pénzed maradhat a költségek után, mint otthon maradna. Ha ott akarsz házat venni, akkor még mindig nem lesz nagy királyság.
3. Egyedülálló vagy, könnyen mozogsz. A svéd emberek meg állítólag szépek, akiket láttam, az alapján ezt alá tudom támasztani, szóval ilyen szempontból még előny is lehet, hogy egyedülálló vagy. :)
4. Ha szerencséd van, és jól csinálod, akkor összeszedhetsz egy stabil távmunkát, amit aztán magaddal vihetsz akárhova. Ennek az lehet a végeredménye, hogy nyugaton is magasnak számító bevételed lehet pl. Magyarországon (ha visszamennél valamiért).
5. Tágítod a látóköröd, többet látsz a világból.

Hátrányok lehetnek pl.:
1. Jó eséllyel barátokat fogsz veszíteni, és csökken a baráti kapcsolataid szorossága. Akár a rokoni kapcsolatokkal is megeshet ez.
2. Lehet, hogy nem fogod jól érezni magad abban a környezetben, mert sok minden idegen, nem beszéled a helyi nyelvet (feltételezem, hogy nem tudsz svédül), és az időjárás is teljesen más.
3. Eleinte nem fog felvetni a pénz...

Magam is fejlesztő vagyok, mi is úgy jöttünk ki (nem Svédországba), hogy anyagilag bukó is lehetett volna rossz esetben, de már eleinte sem volt, és végül a 4. pont is összejött. Szerintem mindenképp megéri, minél fiatalabban, annál jobb (te még nagyon jól állsz), de azért számíts nehézségekre, nem lesz könnyű az eleje. Ez a meló egy jó ugródeszka lehet számodra, ekként érdemes kezelned.

Szaktanár 2018.08.30. 18:39:35

@Arthamyr: te melyik országban élsz, és mit fejlesztesz?

Arthamyr 2018.08.30. 18:42:43

@Szaktanár: Most Írországban, és AWS-ben futó alkalmazásokat.

Arthamyr 2018.08.30. 18:56:16

@Szaktanár: Az az Amazon sara, én csak használom/segítek használni másoknak.

juletræ 2018.08.30. 19:32:30

@stoilt:

Dániában a 40000 kr ( dkk) junior fizetés.
Nem tudom, mit számoltal nettónak , de én ( dániában) a feleségnek járo adokedvezmennyel kaptam 32k dkk nettót úgy, hogy a brutto 58.000 kr volt.

albérletár stimmel.

én mennék, mert nagyon kellemes hely.
Ja igen: a svédek ( és általában az eny-európaiak) _tényleg_ szépek ( mondjuk a sok agyonvakolt francia Mádám Rönoárhoz {=> Renior egy francia festö volt ;)} meg a mindenféle déliekhez képest), és az esztétikus emberek a ottartozkodást kellemesse tudjak tenni.

juletræ 2018.08.30. 19:32:36

@Hari Seldon 2:
"Hát akkor nyiván vágod à svéd nyelvet, hasonlóan viselkedsz/gondolkodsz mint õk. - Vagy nem? Ha nem akkor ne csodálkozz. "

Nalátod. Dániában p.l. simán lehetsz úgy vezetö, hogy nem tudsz dánul.
Ez egyike annak a sok oknak, amiért az északnyugat-európaiak sokkal szimpatikusabbak mint a franciák. Ugye, Fr-ben ha nem a Borzasztó Lajos Egyetemen végeztél, akkor be sem hivnak felvételizni.

( A többi ok: az északiak szabálytisztelete, a nyugi, a barátságos emberek, a számomra kellemesebb idöjarás és a hollandhoz hasonlító helyi nyelvek. Meg az, hogy szinte senki nem cigizik, nyilvános helyen meg végképp senik. )

Szaktanár 2018.08.30. 21:24:13

@juletræ: "Dániában a 40000 kr ( dkk) junior fizetés."

na hát ez azért így nem igaz :) a 30 az reálisabb. ha mákod van, 35. átlagos junior dev nem kap 40-et, még cph-ban sem, nemhogy vidéken. take this from an átlagos junior dev :)

"Meg az, hogy szinte senki nem cigizik, nyilvános helyen meg végképp senik."

ezt nem tudom, h érted, de két kezem elég megszámolni, h hány NEM dohányzó dánt ismertem meg az itt töltött évek alatt.

stoilt 2018.08.31. 00:01:06

@Szaktanár:
@Arthamyr:
@juletræ:
Köszönöm a válaszaitokat! Google barátommal is azt találtam, hogy ez a fizetés ennyi tapasztalattal korrekt ajánlat, nem kiugró, de nem is kevés. Itthon viszont talán egy kicsit többet keresek az átlagosnál a szintemen, így alakulhatott ki az a helyzet, hogy egy kicsi visszalépés lépés lenne a váltás anyagilag. Szakmailag viszont jó lenne, ráadásul egy olyan cégtől van az ajánlat, amit nem régen vásárolt fel az egyik nagy amerikai cég, így annak a nevét sem lenne rossz beleírni az önéletrajzomba :) Szerintem belevágok, veszíteni nem nagyon tudok, maximum hazajövök vagy továbbállok, ha nem tetszik.

Arthamyr 2018.08.31. 09:12:54

@stoilt: Én is ezt gondolom, szerintem jól látod a helyzetet. Sok sikert!
Esetleg majd írd meg egy év múlva, hogy mi lett a kirándulásból. :)

catnip cupcake 2018.08.31. 11:00:56

@stoilt: helyes, vágj bele.
A nyelv miatt nem kell aggódnod, ha tudsz angolul és/vagy németül, a svéd nem lesz vészes. Én kb. másfél éve tanulok svédül a Duolingon (= kb. 15-20 perc gyakorlás / nap) és egész jól megértem a híreket és TV műsorokat (ha van svéd felirat hozzá). Szóban még nem megy, mert nem tudom hol/kivel gyakorolni (Angliában élek).

Nemrég megkerestem néhány svéd fejvadász céget, hogy milyen esélyekkel indulnék az ottani munkaerőpiacon IT területen úgy, hogy frissen végeztem egyetemen és nem beszélek svédül. Az egyik tanácsadó azt mondta, hogy a svéd nyelvtudás nem igazán fontos ha van legalább 1-2 év munkatapasztalatom a területen. Nagy nemzetközi cégeknél (Spotify, Klarna;) ) meg amúgy is angol a közös nyelv.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2018.09.09. 11:26:10

@Hari Seldon 2: nem kell sved nyelv, egyszeruen azt nevezik ki, akivel egyutt kolaznak, meg penzert noznek. halal komoly, nincs bennem tuske, nem azert irom, en nem palyaztam meg egyik vezetoi allast sem. es igen 1-2 topvezeto teljesen inkompetens embert nevez ki kozvetlenul maga ala middle line managernek, mert akkor nincs vita

0214 (törölt) 2018.10.05. 07:06:25

A svéd munkahelyeken minden komolyabb vezető pozícióban svéd van,. hogy más náció ne láthassa azt az elképesztő, megmagyarázhatatlan pazarlást, amit a cégek elkövetnek a társadalom ellen, .... és hát a döbbenetes környezetszennyezés is része a skandináv modell sikerének. Egy a sok közül; index.hu/gazdasag/2018/09/23/ruhaipar_luxusmarkak_ruhaegetes/
Magyarországon és úgy általában a volt szocialista országokban a svéd cégek gátlástalanságának nincs határa /Tisztelet a kivételnek!/, gondolom valamiből finanszírozni kell a svédországi munkahelyeken a tingli-tanglit.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása