oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 25. 06:30,  Az a csodás Ázsia! Vagy mégsem? 27 komment

2018. augusztus 25. 06:30 Határátkelő

Az a csodás Ázsia! Vagy mégsem?

A magam részéről soha nem vágytam arra, hogy hosszabb ideig Ázsiában éljek (a látogatás más kérdés, de még az sem valósult meg), pedig a hatalmas földrész különböző országaiban elég sok magyar él. Hogy miből, az megint más kérdés. Tényleg, miből és hogyan tud megélni egy európai Ázsiában, egyáltalán, ki mit gondol az ottani életről? Erről szól a mai poszt, ami régebbi itteni ázsiai beszámolók és újabb történetek válogatása.

cim_kina_szabina.jpg(Kína - fotó: Szabina)

Japán 

„Egy alien tudatlanságával Japánban” 

„Ha Japánba készül valaki, és két hétnél hosszabb időt tervez az országban eltölteni, akkor nyugodtan elfelejtheti a könyvesboltokban kapható összes japán útikönyvet! Én is egy alien tudatlanságával léptem a földre. Az egyetlen dolog, ami megegyezik az otthonival – a föld. 

Amint az országba lépsz, megkapod a külföldiek számára, és csakis nekik (nekünk) készült regisztrációs kártyát, amin szó szerint ALIEN-nek neveznek. 

Tehát én is elindultam két bőrönddel és egy japán szótárral, amit az első 10 sikertelenül használt szó után dobtam a szemétbe, mert az adott szó még véletlenül sem azt jelentette, mint ami a szótárban szerepelt. (…) 

A levest is pálcikával illik enni, majd hangosan szürcsölve meginni a tányérból a maradékot. Utána a mosdóban megszámolhatod a fehér ingeden a levespöttyöket, amit hiába van mosógéped, nem fogsz másnap reggel tisztán felvenni, hiszen a lakásod páratartalma 85 százalékos, így a száradási idő több mint két nap. 

Vagy ott az első bevásárlás, amikor több mint 2 óra intenzív keresgélést követően az első látásra felismert 6 darab tojással a kezemben még 2 órát szaladgáltam a parkolóban, mire megtaláltam a cég által biztosított kocsimat, aminek nem emlékeztem a rendszámára, csak a színére és a típusára. 

Bekapcsoltam a tévét, gondoltam, ennyi itt eltöltött idő után talán lesz olyan műsor, amit meg is értek. 

Mondjuk egy vetélkedő. 

Az egyik hetekig tartó sorozatban a TV-stáb az egész országot bejárva találta meg az egyetlen középiskolás diákot, aki képes nyitott szemmel tüsszenteni, és ez még a jobbak közül való volt. 

Átkapcsoltam. 

TV-sorozat. A mentőorvos az eszméletlen sérült újraélesztésével foglalkozott, míg a sofőr a sérült ruháit vizsgálta. A balesetben deformálódott névjegytartóból remegő kézzel vett ki egy kártyát, és azonnal hívta a rajta lévő mobilszámot, ami a még mindig eszméletlen sérült zsebében hangosan csörgött is. A mentősofőr hosszasan csörgette a számot, majd kinyomta és megállapította, hogy nem veszik fel, ezek szerint a sérültnek nincs családja. 

Átkapcsoltam. 

Rendőrségi hírek. A ház fürdőszoba-ablakának külső védőrácsát csavarozta egy férfi, amikor elfogták a rendőrök! Másnap szabadon engedték, mikor egy család tett bejelentést a családfő eltűnéséről, aki eltűnésekor éppen a fürdőszoba ablak védőrácsát próbálta felszerelni. (Maya, Japán

japan_maya.jpg(Fotó: Maya)

„Nekem már Japánban a helyem” 

„Én 1989-ben költöztem Japánba. Az eredeti terv az volt, hogy 2-5 évet dolgozok itt, aztán hazamegyek. Éppen az ötödik évemet tapostam, amikor megismerkedtem Akikóval, három évvel később összeházasodtunk, és Japánban képzeltük el a jövőnket. Három gyermekünk van, a legidősebb most fejezte be az első évét az egyik írországi egyetemen, a középső pedig most költözi majd Corkba. 

A testvérem azzal húz, hogy tulajdonképpen mindannyian hazaköltözhetnénk. De mindketten tudjuk, hogy már késő. Édesapánk 2005-ben, édesanyánk 2011-ben hunyt el. Ezek mindenki számára nehéz évek voltak, számomra viszont a végső bizonyosságot jelentették, hogy nekem már Japánban a helyem.” (Padraig, Japán, Tokió) 

„Jobban érzem magam itt, mint Magyarországon” 

„Nyilván itt sem minden fenékig tejfel, meg nincs kolbászból a kerítés. Kb. 1 év itt töltött idő alatt már elég szépen lehet látni az itteni problémákat. Amikből néhány elég mélyen gyökerezik… Pl. sosem merik kimondani azt, amire gondolnak, meg rettegnek az új helyzetektől. Főleg a nők. Erre már ráment egy kapcsolatom is egy itteni lánnyal, elég hamar… 

De ezzel együtt is jobban érzem magam itt, mint Magyarországon. Itt sokkal inkább látok jövőt magam előtt (meg főleg a leendő gyerekeim előtt), mint odahaza. 

Az átlag munkahelyeken a munkaidő egyébként valóban elég meredek szokott lenni, de ebből a szempontból én szerencsére nagyon jó helyre kerültem: kb. annyit dolgozok, mint otthon. 

A politikusok az itteniek szerint is mind gazemberek, ebben az egy dologban nincs különbség. Mondjuk egészen más szint ez, mint az otthoni. Például itt simán lemondatnak egy minisztert egyből, ha szerencsétlenül elszólja magát. Meg senki sem tekinti istennek a miniszterelnököt. Arra ott van nekik a császár. (Tshabeee, Japán

„A fürdést is olyan japános dolognak tartják” 

„A japánoknak úgy általában elég sok téveszméjük van, mind a „Nyugattal", mind a saját „egyediségükkel" kapcsolatban. Gyakori kérdés, hogy „nálatok van-e négy évszak?". Úgy veszem észre, hogy a fürdést is olyan japános dolognak tartják, a nyugat meg szerintük inkább csak tusol. 

Egyik órán volt egy példamondat, amiben gazolásról volt szó. Az osztályban ketten vagyunk európaiak, úgyhogy megkérdezte tőlünk a tanár, hogy felénk van-e gaz, mert Európának olyan „nem-gazos" fílingje van. 

Körülbelül háromszor találkoztunk órán azzal, hogy a japánok sokat alszanak a vonaton, de általában felébrednek a megfelelő megálló előtt. Ez olyan japán speckó tulajdonság és a fehér ember mindig meglepődik, hogy húha, ezek alszanak a vonaton, azta. 

A legutóbb egy szövegértési feladat szólt erről, a kis leírásban természetesen ki volt jelentve, hogy az amerikaiak és az európaiak mindig meglepődnek a vonaton alvó emberek látványán; emellett meg is magyarázták, hogy régen nem tudtak jól aludni otthon az emberek, így idővel kialakult a napközben, sok ember között alvás képessége. 

Természetesen ekkor megint „what the f..." fejet vágva összenéztünk az osztály tagjaival, a tanár pedig elkezdte mesélni, hogy neki is sok külföldi mondta már, mennyire furcsállja ezt a jelenséget. 

Egyik tankönyvi szövegünk az étkezésről szólt – ebben megtudtuk, hogy itt a rizs a főétel, minden más pedig a köret. A tanár örömmel kérdezte, hogy nálunk hogyan van, a kenyér-e a főétel. 

Tulajdonképpen valamennyire igaz, hogy ami nekünk a kenyér, az nekik a rizs, de nálunk mégis a hús a főétel, és a többi a köret, osztottam meg vele. Egyesek meglepődve szokták hallani azt is, hogy mi is viszonylag sok rizst eszünk.” (Gergő, Japán, Oszaka)

Kína 

„Kína a második otthonom” 

„Én 2011-ben költöztem Kínába, a gazdasági válság és egy ronda szakítás miatt. Abban az évben voltam 42 éves, és két gyerekem, akiket egyedül neveltem fel, is arra bátorított, hogy végre utazzak, ahogy mindig is szerettem volna. 

Ausztráliában nannyként dolgoztam, de nem igazán szerettem az országot. Sok barátom bátorított, hogy végezzek el egy TEFL-kurzust és menjek Kínába gyerekeket tanítani, így is tettem. A családom és a barátaim egy része is azt gondolta, hogy nem vagyok normális, de lassan hét évvel később még mindig itt vagyok. 

Az első angol nyelviskolám egy kínai üzlettárssal nyitottam, de sajnos az üzleti kapcsolatunk nem igazán működött, így aztán saját vállalkozói engedélyért folyamodtam. Ezt nagyon nehéz egyébként megkapni (pláne külföldiként), de végül sikerült. Aznap tudtam, hogy Kína a második otthonom. Itt csak az Őrült Ír Tanárként ismernek, de ez voltaképpen dicséret, mert az óráim őrültek és jó mókák.” (Eileen, Kína, Szecsuan) 

„Már el tudom képzelni, milyen sztárnak lenni” 

„A kínaiak szemtelenül kíváncsiak tudnak lenni néha, előfordult, hogy kivették az újságot a kezemből megnézni, merthogy az írás latin betűs benne, vagy odajönnek és megnézik, éppen mit vetek papírra. 

Bár vannak itt európaiak, de mégsem olyan sokan, hogy ne bámuljanak meg, ne fotózzanak le, most már el tudom képzelni milyen érzés sztárnak lenni... A gyerekek nyíltan kifejezik érzéseiket felénk, ránk mutatnak, kiabálnak a szüleiknek, hogy milyen csodabogarakat láttak. 

Ez néha elég vicces szitukat eredményez, előfordult, hogy a szőke hajú barátnőmtől bevásárlás közben - minden kedvessége ellenére - megijedt egy kislány és elpityeredve az anyukája mögé bújt. 

Nő létemre a shoppingolás itt nem igazán köt le, mivel a konfekció az ő méretük általában, ami azt jelenti, hogy minden rövid vagy kicsi rám. Ami még érdekes, hogy a kommunizmus egyáltalán nincs jelen az emberek hétköznapjaiban, sokkal szabadabban és lazábban élnek, mint ahogy a tv híradók bemutatni igyekeznek otthon. 

Nem foglalkoznak vele, hogy nincs YouTube vagy Facebook, mindenki éli a maga életét, nem csinálnak belőle akkora problémát, mint mi otthon, hogy ezzel korlátozzák a szabadságukat.” (Szabina, Kína, Kuangcso)

„Egy őrült hely, ahol sosem unatkozol” 

„Két évet éltem a Kína északkeleti részén fekvő óceánparti Dalian városában. Ez egy igazán élhető hely, rengeteg látnivalóval, a nyugaton megszokott kényelmi szolgáltatásokkal és kiváló közlekedési hálózattal. 

Noha 6,5 millió ember lakja, viszonylag nagy területen fekszik, így nem érezni túlzsúfoltnak. Kína összességében egy „őrült hely”, az az egy biztos, hogy sosem unatkozik az ember. Hatalmas ország, így 10 itt töltött év után is karhosszúságú a megnézendő helyek listája. 

Sok itt élő külföldivel ellentétben én nem tanítok (noha régebben azt is csináltam), hanem egy angoltanárokat alkalmazó cég HR-részlegén dolgozom, az egyik feladatom segíteni az újonnan Kínába érkezőknek.” (Stephen, Kína, Dalian) 

Thaiföld 

„Megtetszett a hely, így itt maradtam” 

„Lassan 15 éve élek az ország déli részén található Koh Lanta szigetén. Eredetileg hátizsákos turistaként érkeztem, és megtetszett a hely. Így aztán itt maradtam és nyitottam egy kis pubot. Azóta már két ír pub is van itt, emellett van egy ingatlanos vállalkozásom. Nagyjából kétévente látogatok haza – de az mindig csak látogatás.” (Darren, Thaiföld, Koh Lanta) 

thaifold_andras.jpg(Fotó: András)

„Ami mozog, azt megeszik” 

„Ha valaki thaiföldi munkavállalást tervezne, jó, ha felkészül, hogy nagyon nehéz munkavállalásit kapni. Két kezemen meg tudom számolni, hány magyarral ismerkedtem meg. 

Az egyik lány angol tanárként dolgozott egy általános iskolában, egy másik férfi pedig csoportvezető volt egy angol nyelviskolában. Egy magyar családot is megismertem, akik egy éttermet működtetnek. 

Megjegyzem, egy ottani angoltanár nem keres rosszul. Jobb színvonalon élhet, mint Magyarországon. Jó lakást tud bérelni, önmagát is normálisan fent tudja tartani. A klímáról nem is beszélve, ott mindig jó idő van. 

Ázsiában, ami mozog, azt megeszik. Ami nem, azzal ízesítenek. Csótányok, hernyók bő zsírban kisütve. Bevallom, ezekhez nem volt gusztusom. Nem voltam elég bátor, még akkor sem, ha sok sört ittam. 

Mindennapos történet, hogy a gyerekek vesznek sütve 10 deka csótányt, hozzá mondjuk nyolc szem hernyót. Mindezt egy zacskóból majszolják el hazafelé az iskolából. Magyarországon is láthatunk ilyet, csak itt épp mondjuk gumicukor van az „erszényben”.” (András, Thaiföld

Fülöp-szigetek 

„Barátságos, de bonyolult ország” 

„Három éve élek Manilában, a feleségem itteni nő, akit az első utazásaim egyikén ismertem meg. Ikreink vannak, ők szeptemberben lesznek kétévesek. A Fülöp-szigetek egy gyönyörű, barátságos, de bonyolult ország. A megélhetési költségek alacsonyak, és ha elég jó a fizetésed, akkor jó színvonalon élhetsz. 

Ugyanakkor Délkelet-Ázsia nagyrészéhez hasonlóan itt is jelen van a borzalmas mértékű szegénység, és az Európa nagy részén ismeretlen, nagyon rossz életkörülmények. 

Tisztában vagyok azzal, hogy a Fülöp-szigetek ezen „másik arcát” még úgy sem nagyon ismerem, hogy egy helyi nőt vettem feleségül. Ugyanakkor bármennyire is közhelynek hangzik, az itteniek barátságosságát egy élmény megtapasztalni.” (Eamonn Dunne, Fülöp-szigetek, Manila) 

„Akinek hiányoznak a nyugati ízek, az szenvedni fog, de nagyon” 

„Az állandó fülledt hőség elől a hegyekbe lehet menekülni. Baguio és a tőle északra fekvő hegylánc eléggé magasan van ahhoz, hogy a nappalok kellemesen langyosak, a reggelek pedig kifejezetten hűvösek legyenek. 

A nyári ruhákon kívül ennél fogva nagyon másra nincs is szükség. Hosszú nadrágra talán akkor, ha olyan helyre megy az ember, illetve dolgozik, ahol elvárják (irodák, némelyik hivatal vagy étterem). Pulóver, kabát egyáltalán nem kell, hacsak nem a hegyekbe készül az ember. 

fulop-szigetek_tamas.jpg(Fotó: Tamás)

A kozmetikai cikkek ugyanannyiba kerülnek, ha nem többe, mint nyugaton. Borotvahabért es tusfürdőért érthetetlen mód kétszer annyit kérnek, mint Magyarországon. Az elektronikai berendezések, könyvek, bútorok, szóval kb. minden azonos árban van Európával. 

Legolcsóbban a piacon lehet reggelizni, ebédelni. Egy tál főtt étel (hús, zöldség) rizzsel és egy üveg üdítővel 50-60 peso. Esténként a környékbeli utcákban lehet nassolni az olajban vagy parázson sült csirke vagy sertés falatkákból. Ezek úgy 10-20 pesóba kerülnek adagonként. 

Egy alaposabb gyomorbajt megelőzendően érdemes megnézni az olajat, amiben sütik az ételt. A legtöbb helyen eleve azt az olajat használjak, amit a helyi gyorséttermek kidobnak (vagyis a fekete piacon eladnak). Ezt egészen addig használják, amíg az olaj szénfekete nem lesz. Ha már ilyen, érdemes más helyre menni. 

A boltokban kevés nyugati terméket találni. Tejet lehet kapni ugyan, de drága (80 peso litere), kenyérből csak szeleteltet lehet találni. Sajtot, vajat, felvágottat, joghurtot, salátát, kávét és hasonló, otthon alapnak számító dolgokat csak nagyobb bevásárló központokban lehet kapni, jó drágán. 

Aki el tud lenni csak a helyi specialitásokkal és nem bánja, ha napi háromszor rizst kell ennie rizzsel, annak nem lesz oka panaszra. Akinek viszont hiányoznak a nyugati ízek, az szenvedni fog, de nagyon.” (Tamás, Fülöp-szigetek)

A külföldi megszólalók itt mesélték el eredetileg a történetüket.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Japán Kína Ázsia Thaiföld Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4714199989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2018.08.25. 06:56:33

Ázsiában élni, na nem, de megnézni oké.

Golf2 2018.08.25. 09:03:34

Ázsia az ázsiaiknak való,Európa meg az európaiaknak.

Taxomükke (UK) 2018.08.25. 10:13:45

@Golf2: ... továbbá Jamaica a jamaikaiaké.

Bredpitt Monika 2018.08.25. 11:40:24

apukámék minden megkóstolnak, ha egy másik országban járnak, valami eszement gyomra van, a kígyópálinkától kezdve a rovarokig mindent lenyel

a rovarokról azt mondta olyan ízük van, mint a tepertőnek

Din Serpahis 2018.08.25. 13:11:40

Ha egyszer elegem lesz Svajcbol, tuti hogy meg fogom probalni Japant vagy esetleg Szingapurt c Hongkongot. Nagyon vonz.

Csodabogár 2018.08.25. 16:30:10

@Din Serpahis: Addig is: www.euronews.com/2018/01/24/switzerland-chosen-as-best-country-in-the-world-report

Jómagam sajnálom, hogy Japánt kihagytam, de majd a következő életemben megnézem.:-)

Nem tudom működik-e a link, az Euronews hozta le ma.

Din Serpahis 2018.08.25. 18:05:38

@Csodabogár: Hát azt nem mondtam, hogy könnyű is lesz lelépni innen :)

Golf2 2018.08.25. 19:28:43

Kutyából nem lesz szalonna,macskából meg pláne.Azokat sütni szokták Ázsiában.

Golf2 2018.08.25. 19:34:45

@Golf2: Mármint a kutyákat a koreaiak.

Hari Seldon 2 2018.08.25. 20:20:40

Turistaként egyszer megnézném Japánt. - De csak abban az évszakban, amikor nem magas a páratartalom.

nyuszigonosz 2018.08.25. 21:32:18

Ázsiában nem szeretnél élni. Megnézni, mint turista, azt igen.

Visceroid 2018.08.26. 11:34:25

@Golf2: "Ázsia az ázsiaiknak való,Európa meg az európaiaknak. "

Hát, nem ők jöttek ide először. Mondjuk nem is mi magyarok voltunk, akik oda mentünk, de kedves nyugati szomszédaink jó pár kört lefutottak arrafelé az elmúlt pár száz évben.

Doctor Proctor 2018.08.26. 11:34:28

Mondjuk egy ilyen posztot miért pont olyasvalaki állít össze, aki saját bevallása szerint nem csak, hogy soha nem is élt, de még soha nem is járt Ázsiában? Ázsia azért amugy is elég nagy falat: nem egyenlő a Távol-Kelettel. India, Jemen, Üzbegisztán és Szibéria is Ázsia...Néhány ilyen Japánról, meg Kínáról önkényesen összeválogatott vélemény alapján, aligha tudjuk meg milyen az élet "Ázsiában"

czerka 2018.08.26. 11:34:39

A kaja egyáltalán nem durva a legtöbb ázsiai országban. Ahol rossz, ott se azért, mert csúszómászóoat ennének, hanem azért, mert íztelen, túl édes, amerikanizált, semmilyen.
Egy Európához, EU-s szabadsághoz, európai ügyintézéshez szokott embernek elképesztő lehet szembesülni azzal, hogy Ázsiában teljesen zártak a társadalmak, a munkaerőpiacok. A legcsóróbb országok se adnak munkavállalási és letelepedési engedélyt a szomszédból érkezőknek.
De egy amerikai, ausztrál, kanadai az útlevele színe miatt akkor is kap dokumentumokat, ha otthon kis túlzással körözött pedofil sorozatgyilkos. Egy kínai, filippínó vagy indonéz melós meg kutyaként van kezelve mondjuk Japánban, útlevél elvéve, jogai nincsenek. És tökmindegy mennyire beszéli a nyelvet. Nem ezen múlik. Az határozza meg a jogaidat, hogy honnan érkezel. Gazdag nyugati országból jött proli is lehet egyetemi angoltanár barhol Ázsiában. De egy filippínó vagy vietnami agysebész orvost is kutyába vesznek mondjuk Japánban vagy Dél-Koreában.
Az EU-s munkavállalási szabadsághoz hasonló Ázsiában nincs. És soha nem is lesz, mert az ázsiai társadalmak sokkal fasisztábbak, mint Európában bármelyik. A kötelező hajlongást, mosolygást zárójelbe lehet tenni.

exterminador 2018.08.26. 12:55:52

A Fülöp-szigetek momentán az egyik legtrébb hely a Földön. A közelébe sem mennék.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.08.26. 12:56:16

"Tényleg, miből és hogyan tud megélni egy európai Ázsiában, egyáltalán, ki mit gondol az ottani életről?" A válasz egyszerű a cikk szerint: Ázsia érdekes, de nagyon más világ és vagy angoltanár leszel, vagy kocsmát nyitsz. ;)

Egyik ismerősöm is Thaiföldön – miután elvesztette hivatalos, állami munkáját – angoltanárnőként tudott elhelyezkedni, valami nevetséges pénzért (mármint magyarországi viszonylatban), de a pasija eltartottta. Ők mesélték, hogy agy sima bevásárlóközpontban kb. 200 Ft-nyi helyi pénzért simán meg lehet ebédelni 2 embernek egy helyi gyorsétteremben. Szóval sokat nem kell dolgozni...

Másik ismerőseim (német-magyar páros) meg egy eu-s cég kínai kirendeltségén dolgoztak, de amint tudtak, visszajöttek Magyarországra.

Tény, hogy szép Ázsia (mint ahogy az egész világ), de európaiként sosem lehet teljesen beilleszkedni, szóval inkább egy jó kaland ott élni.

X0Y0ZQ3 2018.08.26. 13:46:10

@Fotósképző:
1THB = 8,5HUF kb. Szóval a "200Ft-nyi helyi pénz" az olyan 23-24Thai Baht. Na, azért nem sok mindent kapsz egy bevásárlóközpontban, de még a helyi piacon sem :) Két személyre való kaját a piacon olyan 150-300THB-ért lehet kapni. Ha beültök egy akármilyen étterembe, vagy bárhová ott 5-6-700THB teljesen átlagos.

czerka 2018.08.26. 14:17:25

@Fotósképző: Thaiföldön azért már messze nem olyan olcsó az élet, mint korábban. Ezer eurónyi pénzből Bangkokban el lehet lenni, ennyit az angoltanítás is fizet, de ebből ott sose alapítasz családot, egy európai színvonalú iskolában a tandíj horror összeg, egy átlag thai iskolába meg nem akarod járatni a gyerekedet. Az szellemi elfekvő.
Bangkok hatalmas, 8 milliós metropolisz, de azon kívül nem sok minden van Thaiföldön, más városokban nem sok babér terem külföldieknek.

A másik dolog, hogy az ázsiai országok nagy része nem engedi külföldieknek az állampolgárság megszerzését. Akkor se ismerik el külföldiek kettős állampolgárságát, ha mondjuk a saját állampolgáraiknak megengedik, hogy szerezzenek a jelenlegi mellé egy másikat is.
Szóval soha nem lehetsz igazán helyi.
Kínában például ha egy amerikai pasas kap munkavállalási engedélyt (foreign expert vízum), mint angoltanár, majd megismerkedik egy helyi csajjal, elveszi feleségül, akkor elveszti a munkavállalási engedélyét. Az ázsiai országok nem akarják, hogy külföldiek oda menjenek, házassággal tartózkodási engedélyt szerezzenek és ott dolgozzanak, elméletben elvéve a munkát egy helyitől. Azt akarják, hogy a saját polgáraik menjenem külföldre és küldjék haza a pénzt.
Magyarországon az teljesen elképzelhetetlen, hogy egy magyar férfi elvesz egy kínai nőt és a nő nem dolgozhat Magyarországon.

pragmatika2 2018.08.26. 16:15:35

"A balesetben deformálódott névjegytartóból remegő kézzel vett ki egy kártyát, és azonnal hívta a rajta lévő mobilszámot, ami a még mindig eszméletlen sérült zsebében hangosan csörgött is. A mentősofőr hosszasan csörgette a számot, majd kinyomta és megállapította, hogy nem veszik fel, ezek szerint a sérültnek nincs családja. "

Szerintem ezt poénnak szánták. :)))

czerka 2018.08.26. 16:15:46

@X0Y0ZQ3: azt is tegyük hozzá, hogy ha európai szemmel is minőségi kaját, normális húst akarsz, akkor Thaiföldön prémium árat kell érte fizetned.
Vállalkozni csak úgy lehet, ha a többségi üzlettárs thai állampolgár. Tehát stróman. És bármikor kiforgathat a vállalkozásodból.
Nyugdíjasként nem rossz azért ott lébecolni.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.08.26. 17:55:19

@X0Y0ZQ3: @czerka: Nem néztem utána a pontos áraknak, amit írtam, az kb. 10-12 éves információ és az ismerőseim szerint konkrétan egy tál vmi thai leves került ennyibe egy bangkoki bevásárlóközpont kajáldájában, ami akkora adag volt, hogy 2 ember jóllakott vele.

Mr. Waszabi 2018.08.27. 10:03:51

Jó írás, gratula :)

almaza 2018.08.27. 12:13:14

Ez a poszt jo kis apropo arra, hogy lehessen kopkodni Azsiat - jol bekommentelni, hogy mekkora fos egy hely. Vicc, mert ahogy itt egy kommentelo megjegyezte, azert eleg nagy kulonbseg van mondjuk India es Japan kozott, hogy altalanositsunk...

Teny, hogy pl Del-Kelet Azsia nem valo mindenkinek. Sokkal tobb rugalmassagot es toleranciat kovetel, mint ha az ember egy europai orszagban elne. Negy ev Indonezia utan mondom azt, hogy keves europaiban lattam a szemleletet, amely alkalmassa tette oket arra, hogy boldogan eljenek ott. Az a keves viszont sose akart visszaterni.

Egy ott elo belga ismerosom, nagyon jol megfogalmazta a lenyeget. A szep es szuperjo hazajaban elve mindig ott lebegett korulotte valami depressziv erzes, ami sose erte utol Indoneziaban, annak ellenere, hogy ott egyszerubb eletet elt es joval kevesebbet fogyasztott.

A mi helyzetunk mas volt - masik orszagban kaptam munkat a szervezeten belul, miutan lejart a szerzodesem. Azt viszont tervezem, hogy nehany ev mulva visszaterek a tersegbe.

jucifer21 2018.08.27. 13:03:13

Mi a parommal 5 hetet toltottunk Tajfold-Cambodia-Singapour-Malajzia-Vietnamban.
Roviden: mindenkeppen el kell menni, nagyon klassz, en a kaja miatt szenvedtem mert utalom a rizst es a csiposet na meg a tengeri mutyuroket. De megeri. Tajfold pont annyira olcso mint Budapest. Persze ha minden nap gyrost eszel az utcan akkor olcso. Singapour volt a legdragabb hely, Cambodia meg a legolcsobb. Melyszegenyseg, nagyon durva volt. Vietnamban pedig meglepoen szepek voltak a nok. Erdemes elmenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.28. 17:04:14

A mentősofőr az tényleg kemény...Hogy kapott az ilyen jogosítványt, hogy végezte el az iskoláit?OPNI-szökevény...
A rántott csótánytól és hasonlovaktól kiszaladnék a világból.
De amúgy jó poszt, sokat röhögtem. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.28. 17:05:24

@Taxomükke (UK): Esküszöm, hogy már nyomtam a válasz gombot hogy ugyanezt beírjam...
:-)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása