oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. augusztus 02. 06:30,  Elment az eszed? 128 komment

2017. augusztus 02. 06:30 Határátkelő

Elment az eszed?

Elment az eszed, hogy hazajöttél? Elment az eszed, hogy Japánba mész? Elment az eszed, hogy…? Gyakran halljuk ezeket a mondatokat, és hát ha nem tévedek nagyot, a mai poszt szerzőjének, Thsaabee-nak jó párszor kijutott belőle. Hiszen elég ritka dolog az, hogy valaki mindent arra tesz fel (a németországi életét is), hogy Japánba költözzön. Ő mert és nyert – hogy miként, az kiderül a mai történetből (a képeket köszönöm neki).

cim_102.jpg

„Egy kicsit messziről fogom indítani a történetet: még az egyetem legvégén adódott egy lehetőség egy berlini cégnél, amit néhány barátommal meg is ragadtunk. Én összesen kb. 4 évet töltöttem ott. 

Ez idő tájt szippantott be az animék világa, méghozzá annyira, hogy beiratkoztam egy japán tanfolyamra, hogy jobban értsem, miket beszélnek. 

A tanfolyamon a csoportom egy év után széthullott, de ez az idő is épp elég volt ahhoz, hogy megszeressem a nyelvet, és még jobban meg akarjam ismerni az itteni kultúrát. Így aztán folytattam egyedül a tanulást. Közben pedig elkezdtem arról álmodozni, hogy milyen is lenne itt élni. 

Maradni és hazaköltözni sem akartam 

Az utolsó berlini évem (2013-at írunk) elején már látszott, hogy a cég nem húzza már sokáig, úgyhogy nemsokára választanom kell, hogy merre tovább. Németországban nem tudtam hosszú távon elképzelni magam, elsősorban a német nyelv miatt, amit sosem szerettem, és ezért nem is beszéltem igazán jól. 

Magyarországra meg megint csak nem akartam visszaköltözni, mivel már akkor sem igazán vette be a gyomrom az otthon zajló folyamatokat. Így hát eldöntöttem, hogy megvalósítom a Japánba költözős álmomat. 

Rákapcsoltam a japán tanulásra, napi 2-3 órát foglalkoztam vele. Az volt a terv, hogy őszre eljussak egy nem túl rossz szintre, és találjak egy itteni céget, akik magukhoz vennének.

hibiya_park_at_the_foot_of_skyscrapers.jpgA Hibiya park

Ja igen, merthogy az itteni munkavállaláshoz vízum kell. Amit csak akkor lehet igényelni, ha már kb. aláírt munkaszerződése van az embernek. (A legtöbb cég meg persze csak akkor áll szóba az emberrel, ha már van vízuma, és lehetőleg itt is lakik. Igazi 22-es csapdája. :D) 

Akkor miért lett mégis Magyarország? 

Jónéhány próbálkozás után nyilvánvaló lett, hogy akkor nem fog sikerrel zárulni az álláskeresés, úgyhogy hosszabb távú tervre lesz szükség. A legnagyobb probléma az volt, hogy nem volt papírom a nyelvtudásomról, így nem ütöttem meg az itteni cégek ingerküszöbét. 

A három lehetőségből így egyelőre kettő maradt: átmenni egy másik céghez Németországban, vagy hazaköltözni Magyarországra. Végül azért döntöttem a hazaköltözés mellett, mert úgy gondoltam, hogy otthon könnyebb lesz német nyelvtudás nélkül japán tanfolyamot / tanárt találni, és felkészülni a nemzetközi nyelvvizsga megfelelő szintjére. 

(Mondjuk az otthoni tanáraimnak fontosabb volt a másod- / harmadállásuk, mint hogy engem tanítgassanak, így egyikük se húzta túl sokáig. Végül találtam egy anyanyelvi tanárt, de ő meg fél évvel később hazaköltözött Japánba...) 

De kb. két év alatt még így is sikerült szereznem egy olyan nyelvvizsgát, amire már felfigyeltek az itteni cégek is. Mondjuk a külföldről történő munkakeresés még így is elég nehézkes volt. Persze valószínűleg elég bénán is csináltam, de ez most mindegy. Azért kb. bő fél év alatt lett állás, meg kiköltözés, meg minden. 

Kívülállónak éreztem magam 

Viszont rettentően hálás vagyok az otthon töltött kb. két és fél évért. Ennek köszönhetően világosan megértettem, hogy sosem érezném ott magam igazán jól. És még csak nem is a politikusok miatt. Azokat kb. bármikor el lehet zavarni.

view_of_tokyo_from_mt_takao.jpgTokió a Takao-hegyről

Hanem az emberek miatt. 

Akiknek eszük ágában sincs kiállni saját magukért. Akik azt hiszik, hogy a saját jövőjükért, a változásért bőven elég annyit tenniük, hogy négyévenként behúznak egy x-et egy papírlapra. Sőt, a legszomorúbb az, hogy a legtöbben még csak nem is akarják azt a változást. 

A Berlinben töltött négy év alatt túlságosan eltávolodott a gondolkodásmódom az otthoniaktól. Hazatérve egész egyszerűen nem értettem, hogy hogy képesek az emberek olyan könnyen belenyugodni mindenbe. 

Még a családom, meg a közeli ismerőseim is teljesen magától értetődőnek tartottak rengeteg olyan dolgot, amiktől nekem felfordult a gyomrom. Őszintén szólva kívülállónak éreztem magam. 

Mintha teljesen más filmet néznék, mint a körülöttem levő 9 millió akárhány másik ember. Nem éreztem azt, hogy oda tartozom. Így aztán nem is volt sok minden, ami visszatartott volna az álmom megvalósításától. 

Atrocitások amúgy nem értek egyszer sem. Soha nem migránsozott le senki, vagy ilyesmi. Amikor hazaköltöztem, mindenki nagyon örült, amikor meg ideköltöztem, akkor meg mindenki nagyon szomorú volt, hogy ilyen messzire megyek. Néha azért viccesen kérdezgették páran, hogy „Elment az eszed, hogy hazajöttél? Nem jártál volna jobban, ha Németországban maradsz?” 

Japán-magyar különbségek 

Nyilván itt sem minden fenékig tejfel, meg nincs kolbászból a kerítés. Kb. 1 év itt töltött idő alatt már elég szépen lehet látni az itteni problémákat. Amikből néhány elég mélyen gyökerezik... Pl. sosem merik kimondani azt, amire gondolnak, meg rettegnek az új helyzetektől. Főleg a nők. Erre már ráment egy kapcsolatom is egy itteni lánnyal, elég hamar...

De ezzel együtt is jobban érzem magam itt, mint Magyarországon. Itt sokkal inkább látok jövőt magam előtt (meg főleg a leendő gyerekeim előtt), mint odahaza.

skyscrapers_in_shinjuku.jpg

Például az itteni kormány nem akarja mindenáron szétverni az oktatást. Ennek köszönhetően az „iskolai tanár” eléggé presztízs-szakmának számít errefelé. Egy kicsit más felfogás, mint ami otthon van, nem? :) 

Az átlag munkahelyeken a munkaidő egyébként valóban elég meredek szokott lenni, de ebből a szempontból én szerencsére nagyon jó helyre kerültem: kb. annyit dolgozok, mint otthon. 

A politikusok az itteniek szerint is mind gazemberek, ebben az egy dologban nincs különbség. :D Abe bácsinak is megvannak a maga szép kis ügyei, őt sem kell félteni. Mondjuk egészen más szint ez, mint az otthoni. 

Például itt simán lemondatnak egy minisztert egyből, ha szerencsétlenül elszólja magát. Meg senki sem tekinti istennek a miniszterelnököt. Arra ott van nekik a császár. 

Ja, és a nemzeti ünnepek nem arról szólnak, hogy melyik politikus melyik térre áll ki hülyeségeket beszélni sok ember előtt. Az embereknek egyszerűen nincs erre igénye egy ünnepnapon. 

Európa táján ezt azért még elképzelni is elég nehéz, nem? Mindenesetre amikor szóba kerül az itteni politika, mindig mesélek nekik pár otthoni történetet. Attól mindig megnyugszanak. :D

cherry_blossoms_at_tetsugaku_no_michi_in_kyoto.jpg

Hát, dióhéjban ennyi. Amúgy, ha valakit esetleg érdekel, hogy hogy zajlik itt az élet, van egy blogom, ahol szoktam írni mindenfélét. Meg szívesen írok még ide is, ha van valami téma, amiről szívesen hallanátok.”

HÍRMONDÓ 

Megdöbbentő szegénység Európában 

Az ember azt gondolná, hogy Európában általában, de a kontinens nyugati felén különösen kevés a szegény ember, különösen, hogy azért már sikerült magunk mögött hagyni a gazdasági válságot. Pedig a szegénység nagyon is jelen van. 

Miért éppen 3910? 

Hogyan legyünk sikeresek Londonban? Például úgy, hogy nyitunk egy szuper borboltot! Ja, hogy addig rengeteg buktató van? Hát igen… De mi az a 3910? 

Biztonságos utcai kajálás külföldön 

Nyáron különösen igaz, hogy külföldön járva be-bekapunk az utcán valami helyi különlegességet. Amivel alapvetően semmi gond nincs, ám ha nem figyelünk oda, csúnyán megjárhatjuk. Következzen hát pár tipp a biztonságos utcai étkezéshez.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812709608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2017.08.02. 12:29:39

@Bredpitt Monika:

Ez a sok vizes baleset (vizbefúlás) engem is zavar, de ez is az oktatási rendszer hiányosságairól szól. Na meg a szülők butaságáról. Sosem értettem miért nem evindens hogy mindenkinek meg kell tanulnia úszni, s nem csak papiron, hanem tényleges úszni tudásra gondolok.

Shanarey 2017.08.02. 12:35:27

@Hari Seldon 2:

Ha a lakott (lakható) területeket nézzük akkor Japán nem is olyan nagy.

Latcho Rom 2017.08.02. 12:47:36

@Bredpitt Monika: merthogy a kínai? Nem fejezted be a gondolatot :)

Nincs még két nép ki úgy rühelli a másikat mint a jap s chink ..

P.Elliot 2017.08.02. 12:48:43

@Bredpitt Monika: Nemcsak Magyarorszagon fulladnak a vizbe nyaranta, mar iden eddig is a tengernel/ oceannal/ vagy 6 gyerek fulladt vizbe, uszni alig tudo 14 eves, a tul hideg vizben gorcsot kapo, hullam elsodorta gyerekekbol nehany, egy 10 eves akit a vitorlas oktatoja a hajo vegere ultetett egy percre es aki felbukott es elkapta a propeller, de lehet hogy tobb is, nem mindig nezek hireket, felnott is legalabb vagy 5, utoljara a napokban Point Pleasent-nel/ tudod a helyet gondolom/ hajnalban egy cseh ott dolgozo 24 eves lany gondolta hogy munka vegevel megmartozik a vizben es a hullam meg az orveny elkapta a sotetben...
Minden evben van nehany baleset, az igaz hogy ebben az evben itt is sok, nagyobbak a hullamok es az orvenyek, az emberek meg a gyerekek figyelmetlenebbek....

Orochimaru 2017.08.02. 12:49:09

@Nagy kámpics: "Állandó és kedvenc példámat hozom fel, a családot, akik már nem bírtak az épülő magyar diktatúrában élni, ezért elköltöztek thaiföldre, ami éppenséggel tényleg diktatúra. Remélem, érthető a párhuzam."

Hol található ez a sztori? Nem ők azok, akiknek kint volt a sztorijuk anno az origón is?

P.Elliot 2017.08.02. 12:50:13

Ennyire semmitmondo posztot meg nem is olvastam, ezt el lehetett volna mondani nehany mondatban, elmentem dolgozni Japanba miutan arra erzetem kedvet de elotte megtanultam a nyelvet....

P.Elliot 2017.08.02. 13:00:02

@Demi78:
"Most, nyugdij elott par evvel tart ott, hogy a lanya segitsegevel ki tudja talan fizetni az osszes hitelet, amit a mosogepre, a fianak csaladalapitas miatt hazujitasra, autora vettek fel."

Ha a fianak az erdekeben kellett a hazfelujitas akkor miert nem a fia fizeti ki vagy legalabb belesegit, miert a lanya?
Sosem ertettem hogy miert a szulonek kell erejen felul is a gyerekeket segiteni meg idos koraban is.
Itt ilyen meg most sem divat, ad persze a szulo valamit ha van mibol de inkabb a maga oregkorara gondol hogy ne legyen terhere senkinek meg osztonzi a fiatalt hogy alakitsa ki a maga eletet, tanuljon meg megallni az eletben bar mostanaban kicsit mintha puhulas lenne ilyen teren mert a gyerekek kezdenek nem lemondani dolgokrol hogy most masra kell a penz hanem elnek kedvuk szerint es a szulore/ is/ tamaszkodni kezdenek...

P.Elliot 2017.08.02. 13:15:43

@London2009: De,van bennuk eletorom csak az otthoni orokke dolgozo rendszer kioli beloluk, ha mashova kerulnek akkor kijon az eletorom is, van ebben ralatasom, szomszedom a hobbikertben egy fiatal japan hazaspar, hogy azok mennyit tudnak beszelni, nem igaz, lelkesen, nem is kuncogva hanem nevetgelve, teljesen biztos hogy sajat orszagukban befognak a szajukat mert ott nem illik, nem szokas.
Lanyom es vejem nagy japan imado, nagyon tetszett nekik az orszag de azt mondtak hogy elni ott nem szeretnenek mert nagyon mas, a nok fizetesenek az alacsonysagat ok is felhoztak de az a rend, igeny a szepseg irant, az egesz mentalitas nagyon tetszett nekik.
Mivel a japan filmek szerelmesei is, nehanyszor megneztem egy-ket filmet amit mutattak, volt koztuk egy amire azt mondtam hogy dehat a japanok/ ket 20 eves szerelme/ nem szerelmesek a masik szemelybe/ a ferfiak/ hanem magaba a szerelembe szerelmesek, az erzesbe, az azzal kapcsolatos erzesbe, a nok oda nem is kellenek csak mint diszlet.
A lanyom azt mondta hogy nem is latod rosszul, hehehe...
Van japan baratjuk onnan, egy masik fiatal par, mar mondtam neki hogy hivjatok meg egy vakaciora ide, azt mondta hogy mar regen meghivta de azt mondjak hogy evente vagy 3 nap szabadsagot vehetnek ki es nem egyben, otthon valacioznak ebbol egy szigeten, fizetes nelkuli szabadsag nincs, be vannak zarva az orszagukba, irodaban dolgoznak, a kulfoldi utazas mas munkakorokban lehetseges vagy gazdagabb embereknel, maganvallalkozoknal.
Lakasuk picike, fel lehet bukni a kis butorokban, penzuk sincs masikat venni, szerenyen elnek.
Nem lehet ott konnyu az egyszeruen elo embernek de nekem tetszik az egesz mentalitas, a rend, en bizony eleldegelnel egy kis hegyi faluban egyutt a termeszettel es a nehany szomszeddal.....

Csodabogár 2017.08.02. 13:24:46

@Bredpitt Monika: Sárgabőrü turisták azért járnak ernyővel, mert náluk minél világosabb a böre valakinek annál előkelőbb. Nem akarnak lesülni.

Ausztria tavak nem olyan csábosak, miután rendkívűl hidegek. Ettől függetlenűl kicsit több odafigyelés és főleg felvilágosítás nem ártana a fürdőzőknek.

Csodabogár 2017.08.02. 13:32:30

@P.Elliot: A magyar szülők már csak ilyenek. Én se helyeslem, hogy a 60-as nők élete az unokákról szól és mindenki természetesnek veszi, hogy a szülei alá tolják a lakást vagy házat. Nem tudom mikor fog ez megváltozni, egyelőre remény vagy jel sincs ilyesmire. :-(

Dikusz 2017.08.02. 13:40:59

@Bredpitt Monika: ha jól emlékszem kicsi gyereked van, óvodás, és a fővárosban élsz. Minden városban (nemcsak Budapesten), ahol van elérhető közelségben uszoda, van úszásoktatás óvodában, és iskolában is. Ha jártok már úszásoktatásra, akkor el tudod ugye képzelni, hogy egy csoport ovissal mennyit tud foglalkozni az oktató az alatt az egy óra (ami lehet 45 perc) alatt egy héten egyszer.
Unokahúgom óvónő, majd megkérdezem tőle. A kislánya is jár úszni, több éve, ott nem sokat fejlődött. Amikor rákérdeztek miért csak annyit tud (kutyaúszás), azt mondta az oktató, hogy nem az a cél, hogy megtanuljanak úszni, hanem hogy vízbiztonságuk legyen.
A kislánynak (7 éves lesz) eddig is megvolt a vízbiztonsága, az anyuka, nagymama révén. Egyáltalán nem fél a víztől, órákig tudna játszani mindenhol, ha lehetne. Náluk az a gond, hogy ők maguk nem viszik olyan helyre, ahol megtanulhatna, azt sem hallottam, hogy tanították volna úszni (mindenki tud a családban). 60+-ok vagyunk a húgommal, 9-10 éves korunkban tanultunk meg úszni sportegyesületben, olyan edzőkkel, akiknek a neve ma is jól cseng. Az más kérdés, hogy az alapokat nagyon is jól megtanultuk, de azután már csakis azzal foglalkoztak, akik hajlandóak voltak versenyezni, mondjuk ez ma sincs másképp.

A fiam 8 éves volt (1988-ban) elvittem a KSI-be úszni. Pont azért, mert az iskolai, különórás úszás neki sem sokat ért. Alig 4 éves gyerekeknek tartottak már rendes (nem úszódeszkás) edzést. A 8 éves gyerekre már azt mondták túlkoros. Va olyan barátnőm is, akinek a 7 éves fia a vízbe is alig mer menni, nemhogy a vízbe dugja a fejét, kizárólag azért, mert anyuka irtózik a víztől.
Szóval inkább a szülőknek kellene jobban odafigyelni, nem az óvodától, iskolától kellene várni a csodát.
Abba meg nem vagyok biztos, hogy bármelyik másik országban jobb a helyzet, legfeljebb az ő statisztikájukat nem ismerjük. A Balatonba meg nemcsak magyarok fulladnak bele, ha jól tudom.

P.Elliot 2017.08.02. 13:41:25

@Csodabogár: A japan ernyot nem tudom hogy miert hasznaljak, valoszinu hogy igazad van, vedelem a nap ellen, se napszurast kapni, se osszeegetni a finom boruket nem akarjak, a napfeny oregit es oli a bort. A maszkot azt azert hordjak hogy ne szivjanak be rossz levegot, port, bakteriumot, influenzat es azert is hogy ha nekik ez van, ne adjak tovanbb masoknak.

Dikusz 2017.08.02. 13:42:54

@Shanarey: Alig több, mint három sorban írtad le azt, amiről én egy egész litániát körmöltem. Nem baj, mert legalább a tiedet meg is értik:)

Dikusz 2017.08.02. 13:44:24

@swing gitan: Ha itthon lennél, nem túl messzire nézve nem találnál hasonló ellentéteket?

nyuszigonosz 2017.08.02. 13:45:36

Azt hittem, a poszt majd Japánról szól, az életröl ott. Van ebben minden érdektelen semmi, csak az életröl Japánban nincs a világon semmi sem. :-(

Demi78 2017.08.02. 13:56:48

@P.Elliot: nem tudom, a lanya penzugyi szektorban dolgozik fomunkatarskent egyedul elve, a fia, aki meg csak munkat keresget, ket gyerekkel es feleseggel a csaladi haz mellett felhuzott epuletben. Szep.

2017.08.02. 13:56:53

@Hari Seldon 2:

"Ja, ha Németországot nagynak mondjuk akkor igaz..."

Haha, a franciaországi öntudat, nézzenek oda. :)

A déli részről nem tudok nyilatkozni, de az északi sziget, hokkaido szerintem nagyon kellemes.

2017.08.02. 14:03:56

@Orochimaru:

"Hol található ez a sztori?"

Nem tudom, az origón volt-e, de itt van:
hataratkelo.blog.hu/2015/05/05/csak_el_mindegy_hova
hataratkelo.blog.hu/2016/07/21/egy_csodalatos_es_remiszto_kontinens

De tényleg nem cikizni akarom őket, csak annyira szépen és szemléletesen kiadja a kognitív disszonanciát meg a naivitást meg a teljesen elveszett ide-oda sodródást, amit mind csinálunk néha, hogy szeretem idézni.

Latcho Rom 2017.08.02. 14:06:44

@Nagy kámpics:

Micsoda reggel.

Alig 17 fok, kis szellőcske, 35+ lesz megint..ülök kint munkakezdés előtt, kiélvezem az utolsó slukkot is - csak 2 cigim van mára, pár gyors üzenetet váltok facebookon a barátommal a Csanád dokurol, tegnap rakták fel a Netflixre, a lényeg a Repent ahogy Leonard énekelte. Nem könnyű..

Egy keményhúsu kis francia maca sétál el előttem, felébredek a bölcsességemből, time to get to work :-)

Szép napot

2017.08.02. 14:15:13

Ami a vízbefúlást illeti, volt egy kedves blogom, amit követtem, amíg meg nem szűnt, a thaiföldi hírekben megjelenő farang (fehérember) halálokat ollózta össze (morbid ötlet, tudom), és úgy tűnik, egész komoly mennyiségű turista jár thaiföldre megfulladni.

Kint van egyébként a tábla, hogy veszélyes áramlatok vannak, de azért csak kiúszik, és aztán meg is fullad. Egy csomó orosz is van köztük, az meg mind állati fehér, amikor kihúzzák, és látszik, hogy sose járt előtte se napon, se szabad levegőn, és (ebből következően vélhetőleg) szabadtéri vízben sem. Mit gondolt, mi fog történni? Halvány fogalmam sincs, ezt minek csinálják az emberek, meg minek ugrálnak vízbe, teljesen agyalágyult dolognak tűnik.

Szerintem nem is elsősorban úszni kéne megtanítani az gyerekeket (bár biztos azt is), hanem azt, hogy a víz az veszélyes, a víz az ellenség.

Latcho Rom 2017.08.02. 14:23:11

@Nagy kámpics: Belénk van kódolva hogy a vízből jöttünk, vágyunk vissza, megnyugtat a látványa is..az oceán zenéje
Hm?

Főgebra 2017.08.02. 14:23:48

@Nagy kámpics:
Teeee!
Nem ellenség az, csak tisztelni kell az erejét!

Latcho Rom 2017.08.02. 14:35:54

@Orochimaru:

Be brave, you won't even notice when your identity changes..a bit.

London2009 2017.08.02. 14:37:37

@Nagy kámpics: Aprilisban a Maldiv Szigeteken nyaraltunk es megvagtam a labam, igy tobbszor mennem kellett a szigetunkon levo orvoshoz es egy csomot dumalgattam vele. Azt meselte, hogy januarban kerult erre a szigetre de alig varja, hogy leteljen a szerzodese es mehessen el innen jo messzire. Miota ott van 4 halaleset tortent. Ebbol 1 szemelyzet, 3 turista. 3 vizbefulas, 1 szivinfarktus. A ficko akit a szive vitt el az egesz csaladjaval erkezett a 60-adik szuletesnapjat unnepelni. Egyszeruen megallt a szive es kesz. Azota lett defibrillator a szigeten, korabban nem volt…
Amugy nagyon erdekes volt, hogy 150 vendeg a maximum kapacitasa a szigetnek es a szemelyzet fixen 350 fos. De oket persze nem latod mert a sziget masik reszen laknak. Azt meselte meg a doki, hogy mielott o odakerult nem volt orvos mar egy eve a szigeten, ugyhogy egyszeruen belegebed a munkaba mert annyira el voltak a munkasok hanyagolva. Meg azt meselte meg, hogy az elodje egy nigeriai ficko volt, akirol 3 ev utan derult ki, hogy hamisitva volt a diplomaja. Utana pedig egyszeruen nem talaltak masik orvost, aki elvallalta volna a munkat es mar erti, hogy miert.

Golf2 2017.08.02. 14:39:06

@Demi78: Óbuda vagy Békás,világos e a konyha,emelet,2 szoba?

London2009 2017.08.02. 14:41:05

@P.Elliot: @Csodabogár: Szerintem ez mar valtozik. Egyszeruen mar nem fogjak tudni a szulok megvenni a gyereknek is a lakast. Orulnek ha megelnek. Foleg peldaul az en generaciom, aki mar altalaban hitelt fizet. Az pont nyugdijas korara a sajatjat fogja kifizetni, nem fog tudni meg a gyereknek is venni.
Azert a szulok altalaban szivesen unokaznak. Akinek viszont teher, nem kotelezo csinalni. Az en szuleim peldaul imadnak a gyerekekre vigyazni. Meg is sertodnenek, ha nem lennenek hivva segiteni.

Demi78 2017.08.02. 14:44:09

@Golf2: Obuda, Florian mogott, 4 emeletes legteteje, vilagos konyha, 50 m2, azaz hagyomanyos ket szoba, belulrol felujitva (kiveve nyilaszarok), uj szigeteles a hazon, megvan az energetikai tanusitvany. Keszpenzes vevo elonyben:). Es 15.5 =, nincs alku:).

London2009 2017.08.02. 14:48:33

@P.Elliot: Ez itt volt Londonban. Nekem csupa rossz velemenyem van roluk. Teljesen keptelenek az integralodasra. Mondom, nekem olyanok mint a marslakok. Az azsiaiak allando vigyorgasat amugy sem birom hosszu tavon elviselni. Egyszer volt egy allasajanlatom az LG-tol aminek koreai a vezetese es emlekszem, hogy meg is kerdeztek az ajanlatadaskor, hogy tudok e azsiaiakkal dolgozni. Termeszetesen megnyugtattam oket, hogy van tapasztalatom veluk es persze, hogy tudok veluk dolgozni…azt nem tettem hozza, hogy HA nagyon muszaj. Hala a jo egnek bejott egy masik ajanlat igy oket visszamondtam. Tudom, hogy nem szabad ennyire egy kalap ala venni oket, mint ahogy en teszem, amiert mea culpa. De szamomra ennyire ellenszenvesek voltak. Nem tehetek rola, de nekem total foldonkivuliek. Semmi de semmi kozos nincs bennem meg bennuk, azt leszamitva, hogy mindketten tudunk az orrunkon venni levegot.

kronikas 2017.08.02. 14:49:42

@Bredpitt Monika: Elég sok japán barátom van... amit te látsz, a felszin. Aki nem nyitott a kultúrájukra, nem is lát többet. Viszont ha befogadnak, megmutatják magukat. S nagyon őszinték. S nagyon segitőkészek. Eddig négyszer juthattam el csodás országukba, s egy biztos: MŰKÖDIK.

Orochimaru 2017.08.02. 14:51:07

@Nagy kámpics: Nem, amit te linkeltél, az egy másik sztori. Amiről én beszélek, ott csak egy párról volt szó, és ők is ilyen karibi éghajlatra mentek, vettek saját hajót maguknak, és azzal mentek mindenfele. MIndenesetre baromi érdekes volt az is, legalábbis számomra. Nem tudom egyszerűen megtalálni, nem emlékszem a cikk címére. Tuti, hogy az origon olvastam.

Golf2 2017.08.02. 14:51:07

@Demi78: Szél utca a kolesszal szemben,a dombra néz nyugatra? 80 méterre lakom.

Taxomükke (UK) 2017.08.02. 14:52:54

Apropo, hol van Mojyo? Ez az o szakterulete...

Demi78 2017.08.02. 15:00:04

@Golf2: Raktar utca, a tuzoltosag "felett":)

Latcho Rom 2017.08.02. 15:00:08

@London2009: ki volt az már borulva elottem is, de édes vagy hogy ilyen hatalommal ruhazol fel engem :P

Cupp mojszibébi, tudom hogy szerecc azé :P

London2009 2017.08.02. 15:01:44

@swing gitan: igen, pont ezzel. Nem viselte jol a fraternizaciot, avagy a mojszibebizest. :D

Latcho Rom 2017.08.02. 15:03:19

@London2009: Faternácit? :-))

Maradjunk annyiban hogy én voltam nála az utolso csepp a pohárban.

Golf2 2017.08.02. 15:04:32

@Demi78: Ja igen ismerem ott laktam a szél 17-ben a sarkon.Mikor lehet megnézni? Délután 5-től vagyunk,vagy hétvégén.

London2009 2017.08.02. 15:04:54

@swing gitan: ja, csak cukkollak am. Mar mondtam tobbszor, hogy szerintem is mubalhe vot az egesz. Egy ilyen swing titanon megsertodni, ugyamma. :D

Demi78 2017.08.02. 15:09:43

@Golf2: most komolyan erdekel? Van egy vevom, de varial a banki marhasagokkal egy honapja, nincs semmi alairva, megvarom, amig visszaszol a heten, ha tovabbra sincs semmi biztos pont, meghirdetem az Ottho centrumon keresztul. Eddig nem volt hirdetve, alberlo most koltozott ki a heten. Illetve menjunk at privatba, mielott kiszornak itt az OFF miatt:)

Latcho Rom 2017.08.02. 15:18:15

@London2009: tudom szivi..de a Taxom nem tudja..

nwayz.

A japán-kinai dologhoz csak annyit tennek hozza hogy: regi melohelyemen volt az adeline, kis szingapuri kinai kodolo csaj 40kila + vasagy, szep europai arc(nekunk szep), haverom behozta a japan feleseget, 190 centi ..oleg ferfias darab, ranez az adeline: ugye te kinai vagy?? Haver neje el is tűzott onnan valasz nelkul..:-)

Golf2 2017.08.02. 15:30:51

@Demi78: OFF. Írtam privit,még nem látok választ,jól látom?

London2009 2017.08.02. 15:34:36

@swing titán: Szingapuri fonokom is volt mar. Az eletem egyik legboldogabb napja volt amikor a folyamatos kuzdelme a HR-ral egy elbocsatasban vegzodott. Egyszeruen nem ertette meg, hogy itt a nok nincsenek a ferfiaknak alarendelve. Attol meg vegkepp ki volt borulva, hogy velem probalt lekezeloen banni de kozben ket fejjel meg vagy husz kg-val voltam nehezebb, mint o. Minden reggelet elrontottam, amikor megjelentem. Meg veletlenul sem hordtam akkoriban egy napig sem lapos sarku cipot. Hadd erezze magat minel szarabbul. :D
Kulonben ne erts felre, nem en rohangaltam az HR-hoz. Szimplan atkertem magamat, amint lehetett egy masik csoportba…

Demi78 2017.08.02. 15:38:04

@Golf2: kettot is irtam a Nepal fovarosi email cimre:)

Golf2 2017.08.02. 15:51:03

@Demi78: OFF. 1-et megkaptam, válaszoltam.

Latcho Rom 2017.08.02. 15:51:50

@London2009: az én szingapuri széparcum egy sunyi, pitcharossz kodolo volt, nem lehetett neki hátat forditani.

Ellenberger a mainland kinai kollégáim kivétel nelkul szuper munkat végeztek, s haverok is akadtak koztuk..

Latcho Rom 2017.08.02. 16:05:15

Ki is volt itt Edda rajongó, te zolee vagy a lecsógabi?

Az ufók megjöttek :))

m.youtube.com/watch?v=4ZBXfhJpQxY

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:20:02

@diggerdriver: Örülök, ha tetszett. :)
Amúgy igyekszem én, csak mindent, amit írok, le kell fordítanom angolra meg japánra is. Amúgy odaát írtam már elég sokat, pl. az itteni szokásokról, a munkahelyi életről, arról, hogy milyen érzés volt az első időszak, stb. Bár mostanában lehet, hogy az utazgatós posztok vannak többségben...

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:20:02

@ChristineK: Igyekszem barátnőt szerezni, és bejárni minél több helyet az országban, meg a környékén. :D Dióhéjban. Amúgy a blogomon szoktam irkálni róla, hogy milyen itt lenni, meg milyen vicces dolgok vannak a munkahelyen. A költözés után posztba öntöttem az akkori érzéseimet is pl.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:20:02

@Csodabogár: Ez egy ilyen "Miért jöttem el otthonról?" poszt akart lenni, ahhoz meg kellett egy kicsit fikázni... :D
A posztoló egyébként Tokióban lakik és programozik. Az itteni életről / munkahelyi életről szoktam írni odaát. Párszor már a kajákról is írtam. Bár jah, a lakáshelyzetbe még nem nyúltam bele nagyon...

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:20:02

@MAMB00: Röviden: ha 0 ember szavaz a fideszre, akkor mennek a levesbe. De 2 000 000+ ember szavaz a fideszre. Ezért van bajom az emberekkel: a legvégén ők azok, akik odahúzzák az x-et. (egyelőre...)

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:21:50

@Nagy kámpics: Azt már az elején is tudtam,hogy itt sem minden rózsaszín kolbászból van. :D Munkahelyválasztásnál pl. tényleg észnél kell lenni, sok helyen kiközösítik a külföldieket, meg vannak hülye meg merev szabályok. Az azon kívüli életből viszont eddig jobb benyomásaim vannak itt, mint odahaza...

A félvérség bizonyos körökben komoly probléma is lehet, van ahol rászállnak az emberre emiatt. Viszont főleg a fiatalok körében (meg a nagyvárosokban) inkább menőnek számít. Főleg ha már gyerekként is tud külföldiül.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:34:16

@Bredpitt Monika: Láttam már nagymellű nőt, de valóban sokkal kisebb az arányuk, mint nyugaton. Mindenesetre aki erre bukik, az ne vegye meg a repjegyet. :D

Az amerikaiakkal kapcsolatban: az amcsi bázisok környékén szoktak hőzöngeni, hogy ne itt a mi városunk mellett bővítsék már a bázist, hanem inkább amott. Meg ha leesik 1-2 amcsi helikopter, akkor a japánoknak nem szoktak róla szólni, hogy mi történt, ami miatt megintcsak szoktak elégedetlenkedni.
Alapvetően viszont úgy vannak vele, hogy Amerika egy nagy és erős ország, úgyhogy talán inkább felnéznek rá / félve tisztelik kb.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:42:31

@Shanarey: A poszt elkövetője folyamatosan ezt teszi, itt:
tshabeeinjapan.blogspot.jp/

De mindenesetre az itteni dolgokról már sokat írtam, de arról, hogy miért meg hogy jöttem ide, arról még nem. Mostanáig.

Csodabogár 2017.08.02. 16:43:26

@Nagy kámpics: Mikor életemben először Rhodoson jártam, jó régen volt. Két idősebb német nővel mászkáltunk és az egyik meg akarta nézni a temetőt. Megtaláltuk és alig, hogy bementünk előkerült valami őr féle. Persze kizárólag görögül beszélt. Elkezdte nekünk mutogatni a sok német, angol stb. sírt. Majd pantomimban előadta, hogy: Turist, ezután mutatva, eszik,eszik, bemegy a vízbe tele gyomorral és megfullad, kaput. Én meg a nevetéstől kezdtem fulladozni, olyan mókás volt az egész előadás.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:51:24

@nyuszigonosz: A blogomon már sokat írtam az itteni dolgokról, olvasgass bele nyyugodtan. :)
Ezúttal inkább az előzményekről akartam írni, mivel az még eddig kimaradt.

Csodabogár 2017.08.02. 16:54:15

@tshaabee: Sajnos én egy tudatlan vagyok, nem tudom mit jelent az "odaát". Most látom a blog címét, akkor majd megnézem.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 16:56:45

@Csodabogár: A poszt végén is van egy link a blogomra, lehet, hogy átsiklottál felette.

Laza... 2017.08.02. 18:21:24

Háát.....ahogy a blog író is írja.. :)

Mire vársz, megerősítésre? Harmatgyenge volt, tele önigazolásra váró kérdésekkel, és semmi olyat nem tudtam meg, amit ne tudtam volna Japánról vagy 30 éve is már.

Taxomükke (UK) 2017.08.02. 18:25:48

@swing titán: De tudtam, csak gobdoltan, hatha megszolal.

Bredpitt Monika 2017.08.02. 19:04:13

@Shanarey: Igen, én is elsősorban a szülőt tartom ezért felelősnek,

@tshaabee: köszi a választ, kíváncsian várom a következő posztot, amiben remélem, reméljük bővebben írsz majd az ottani életről, én ismerek egy nőt, aki elmesélte mivel kereste a kenyerét Japánban, amolyan gésa féle volt, nagyon meglepett, hogy elmondta ezt a történetet, annyira nem is voltunk jóban,

tátott szájjal hallgattam az egészet, ő nagyon szeretett ott élni......és nincs nagy melle egyébként, nem tudom miért pont ez jutott eszembe a japán nőkről, nekem is egy félresikerült agyam van, na

Bredpitt Monika 2017.08.02. 19:09:04

@kronikas: igen, gondolom, hogy a felszín, ezért is írtam, hogy hülyeség a Kanadában megismert fiú után általánosítani, de valahogy nem vágyom oda egyáltalán,

Bredpitt Monika 2017.08.02. 19:18:10

@Csodabogár: köszi, na ezt nem tudtam, akkor már értem az esernyőt, nekem a japánok amolyan "csodabogár" félék

@Dikusz: lányom már hetedik osztályba megy, én tanítottam úszni egyébként és magabiztosan úszik, ha nem is lesz belőle Katinka,

az óvodai úszást már csak azért sem vettem igénybe, mert rögtön úgy kezdődött, hogy otthagyták lányom mostani legjobb barátnőjét az uszodában, nem számolták meg a fejeket, ennyi nekem elég is volt, de úgy is voltam vele, hogy azt a pénzt, amit arra költöttem volna, inkább együtt töltöttük el az uszodában,

nem profin csináltam persze a tanítást, de minket is az apám tanított meg és soha nem féltünk a víztől és tudunk is úszni

egyébként meg nem mondtam, hogy az iskolát óvodát tartom felelősnek, szerintem is a szülő felelőssége elsősorban,
pont most meséli húgom, hogy itt Budapesten, egy hatéves gyerek fuldoklott a vízben, ha jól emlékszem az Aquaworldben,

eltelt tíz perc mire megtalálták a szüleit, hogy közöljék velük, a gyereket újraélesztették (jól van), és nem is keresték a gyereket, ez a legszebb az egészben, a víz veszélyes , ebből kell kiindulni, valóban

Bredpitt Monika 2017.08.02. 19:20:49

@swing titán: arra gondoltam, hogy a nagy szmog miatt a kínai nagyvárosokban is szinte mindenki maszkban jár

Latcho Rom 2017.08.02. 19:22:32

@Taxomükke (UK): libanoni kollegam egy hetet toltott magyaroszagon, mit gondolsz hogy mit emleget azota is? :-)

Bredpitt Monika 2017.08.02. 19:25:02

@P.Elliot: tudom, hogy máshol is meghalnak emberek a vízben, de itt a tegnapi szakértő arra utalt, hogy arányaiban milyen sok itthon a halál a vizeken, még azt is megjegyezte, hogy most mivel ilyen nagy hőség van, a figyelme is lankad az embereknek,

ráadásul még a nagy melegben alkoholt is isznak és az meg már nagyon nem jó kombináció együtt, hőség, alkohol és úszás

gabors 2017.08.02. 19:29:54

@Bredpitt Monika: "Meglepődtem, hogy Perunak japán származású elnöke is volt."

mondjuk ujsagot is olvashatnal 10 egesz evig volt elnok... az is eleg nagy hir volt amikor japanba ment mint Rakoczi igaz par ev mulva visszament es el is iteltjek ha jol tudom jo par evre 2000-es evek elejen ...

Bredpitt Monika 2017.08.02. 19:34:52

@gabors: köszi a tippet, majd olvasok újságot is, de most inkább olvasom a könyvet amit vettem,

attól, hogy nem tudtam ki volt Peru elnöke még nem lett rosszabb az életem, most sem tudom ki Peru elnöke, valahogy nem érdekelt soha, sőt azt sem tudom ki Nigéria elnöke, meg azt sem , hogy ki az elnök Salvadorban...........

jó sok mindent nem tudok

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2017.08.02. 19:55:48

@Bredpitt Monika: Igyekszem majd még posztolni ide is, bár egyelőre el vagyok maradva pár poszttal a blogomon, először azokat akarom pótolni... Ott egyébként szoktam írni az itteni életről, főleg a munkahelyi dolgokról.

A mellméretről: májusban voltam otthon kb. 1 hetet, és hát valóban eléggé szembetűnő volt a különbség. :D Vietnám mondjuk Japánnál talán egy fokkal jobban áll ebből a szempontból...

Dikusz 2017.08.02. 20:01:40

@Bredpitt Monika: én se személy szerint neked mondtam, hanem általánosságban. Az jó, hogy megtanítottad a lányodat úszni, az a lényeg, ne féljen a víztől.

szalka240 2017.08.02. 20:08:22

@Csodabogár: A kínaiaknál pedig már odáig fajult a fehér bőrre vágyás, hogy már maszkban strandolnak.
pbs.twimg.com/media/CoRxIT4VIAEF0Cb.jpg

Aki kételkedik benne, annak itt a videó hozzá:
www.youtube.com/watch?v=Y4yfz4BNI94

Latcho Rom 2017.08.02. 20:14:41

@szalka240: Mindig tanul valamit az emberfia.

én kis naív azt gondoltam hogy ahogy a feketék, az érzékeny bőrüket óvják az ázsiaik is, a pigmentációjuk miatt..

Hari Seldon 2 2017.08.02. 20:27:59

@Nagy kámpics:
He-he. Most jöttünk nyaralni Lyon és környéke. Vezettem egy irányba 500 km-t, és még bóven az ország belsejében vagyok.
Egyébként szerintem Honshu (ha jól írom) a legészakibb sziget. Ott azért már kanadai időjárás van, elég kemény telekkel. Nem is sűrün lakott (Japán viszonylatban) Meg nem véletlenül csak ott maradtak meg az ainuk, igaz ma már csak kis számban. A japánok elég későn kezdték benépesíteni.

Taxomükke (UK) 2017.08.02. 21:09:50

@swing titán: Nemtom, az ismerkedni vagyo holgyeket a Vaci utcaban?

Latcho Rom 2017.08.02. 21:23:30

@Taxomükke (UK): Holgy a kolléga..

fonetikusan:

gáluszka
:-)

Bredpitt Monika 2017.08.02. 22:52:28

@tshaabee: jo fej vagy, raneztem a posztodra,
es koszonom a mellekrol szolo infot, udv

Latcho Rom 2017.08.02. 23:42:06

@Bredpitt Monika: still clueless :) a meleg teszi az héntszentség ;)

blackhairlady 2017.08.03. 00:40:24

@gabors: latod ezert irtam neked azt, amit, a mult nap.

blackhairlady 2017.08.03. 00:49:37

@Bredpitt Monika: Az en mostohafiamnak japan felesege van, Okinawabol hozta hazta, nagyon szep lany:)
A Grand Canyonnal tele volt japanokkal, maszkokban, esernyovel, ahogy mondod. Ugy szerettem volna megkerdezni egy notol, hogy miert felti a sajat egeszseget jobban mint a gyereket, mert a harom gyerekrol lefelejtette a maszkot.
Egyszer regen en is olvastam egy japan szerelmes konyvet, valami Cseresznyefa viragzasos cime volt, mar nem emlekszem pontosan, tetszett annakidejen:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.08.03. 00:56:38

@Csodabogár: "Sárgabőrü turisták azért járnak ernyővel, mert náluk minél világosabb a böre valakinek annál előkelőbb. Nem akarnak lesülni."

Ez igy van...kinai, koreai nok roppant odafigyelnek a borukre. Lattam olyan turazo kinai tarsasagot, ahol a nok kesztyut(!) es allig begombolt, hosszu ujju polot viseltek, meg persze nappellenzos sapkat. Epp ma beszelgettem a koreai tanitvanyommal, aki megerositette, hogy az o kulturajukban mennyire nagy szerepet jatszik a kinezet/kulso.

kronikas 2017.08.03. 09:06:48

@Bredpitt Monika: Ezt megértem, van hogy az ember úgy érzi, oda nem menne szívesen...

Latcho Rom 2017.08.03. 12:59:45

@Bredpitt Monika: Értem már..igen, a szmog is tényező, hiúság s a bőr fokozott érzékenysége miatt is maszkolnak, napernyőznek.

DieNanny CH 2017.08.03. 18:43:58

@Csodabogár:

"Én se helyeslem, hogy a 60-as nők élete az unokákról szól és mindenki természetesnek veszi, hogy a szülei alá tolják a lakást vagy házat. "

Nana, nem kellene általánosítani!

nigruskaja 2017.08.04. 09:34:23

@P.Elliot:
Számomra már ott elveszítette az iromány a komolyságát, mikor a szerző írta hogy anime hatására kezdett el nyelvet tanulni.

Sütemény1975 2017.08.07. 09:50:39

Mo fikázás pipa, Nyugat-Europa es Japan seggnyalas pipa. Mehet ki a poszt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása