oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 27. 06:30,  Így veszített el Magyarország egy egyetemistát 252 komment

2018. július 27. 06:30 Határátkelő

Így veszített el Magyarország egy egyetemistát

Rendkívül tanulságos írás a mai, melynek szerzője egy édesanya, aki egyrészt érthető módon rendkívül büszke a lányára, aki külföldön is megállja a helyét, másrészt emögött a büszkeség mögött számomra érezhető némi fájdalom is amiatt, hogy nem lehet együtt a család. Azt nem gondolom, hogy a magyar felsőoktatás irányítói elgondolkodnának majd rajta, pedig talán nem ártana, mert a nagy és szép szavak mögött ilyen (is) a valóság. 

cim_honvagy_1.jpgA rajz címe: Honvágy. A tócsa egy végtelen aszfalton (amekkora a Földünk is) , Magyarországot ábrázolja. Az ebből kilépő láb az alkotó lába, aki elhagyta az országot. A tócsa tükrében az alkotó látszik, aki a kinyújtott kézzel azt jelzi, hogy lehetőséget kapott külföldről, és Ő ezt a felajánlást megragadja.

“2013-ban jelent meg először a Határátkelőn az “Így ment el a lányom Szingapúrba” című írás, ami két szálon futott. Egyik oldalról bemutatta egy 16 éves székesfehérvári gimnazista lány szingapúri ösztöndíjas éveit, másrészt őszintén elmesélte, hogyan élte meg ezt az elszakadást a Magyarországon maradt családja.

Azóta eltelt öt év. Csupán az út iránya változott: keletről-nyugatra és az út élményeiből született blog címe: “Hanna ment Szingapúr”–ról – “Hanna ment USA”-ra. A 16 éves néha félénk és bizonytalan kislányból - 22 éves határozott, céltudatos, rendkívül önálló, világjárta nő lett.

Minden az UWC szingapúri ösztöndíjával kezdődött

Hanna 16 évesen került a világ egyik legjobb gimnáziumának számító United World College of South East Asia-ba, ami mind méreteiben, mind technológiai fejlettségében felülmúlt mindent elképzelést.

A kiváló színvonalú oktatás magas követelményeket állított, ám cserébe különleges lehetőségeket adott a diákoknak. A mezőny csúcsán 42 IB ponttal tette le a nemzetközi érettségit ( a max. 45 IB pont).

Magyarország hátat fordított

A világ minden táján magas értéke van a IB nemzetközi érettséginek, de Magyarországon a 2014-es évben mégis komoly bizonytalanságok adódtak a hazai elismerése kapcsán.  Szeretett volna visszatérni és a tanulmányait az Állatorvosi Egyetemen folytatni, amit abban az évben ellehetetlenítettek.

Ezért amerikai és kanadai egyetemeken próbált szerencsét. Tízből egy helyen lett várólistás, a maradék kilencre felvették. Két egyetemen kapott teljes ösztöndíjat, így a választási lehetőségei erre a kettőre szűkültek le.

Új otthon a gyönyörű Oregonban

Minden szempontból a lehető legjobb döntés volt! Csodálatos természeti adottságokkal megáldott helyen, egy arborétum kellős közepén töltötte a következő négy évét, a jó hírű és kiválóan felszerelt Lewis and Clark College-ban (Portland) amely egy Liberal Arts egyetem az USA nyugati partján.

egyetem_2.jpg

A tanulmányait először molekuláris biológia-biokémia szakon kezdte, azonban minél több kémia kurzust vett fel, annál jobban érezte magáénak inkább a kémia tudományát.

A második éve végén megfordult velünk a világ amikor kiderült, hogy helyhiány miatt nem tud felregisztrálni egy nagyon fontos kurzusára és ez teljesen felborítja a tantervét. Minden rosszban van valami jó!, hiszen ez a lehetetlen helyzet elég bátorságot adott neki ahhoz, hogy akkor és ott szakot váltson.

Szerencsére - mivel folyamatosan tanulta a kémia szak kurzusait is -, így nem volt semmilyen lemaradása. A harmadik év fizikai kémiája (pld. hőtan, kvantum kémia) lett végül a kedvence.

A kémiában olyannyira magára talált, hogy harmadik év végén Ő nyerte el az egyetem legjobb harmadéves kémikusának járó díjat és ösztöndíjat, a William J. Ingram Endowed Scholarship-et.

A negyedik évében már kutatott és a szakdolgozatát - fizikai kémia -, azon belül a reakciókinetika területéről írta. Mivel mindig elkötelezett volt a természet védelméért, a víztisztítást választotta témaként. Azt vizsgálta, hogy a vizekben található természetes szerves anyagok, például a humin- és fulvinsavak, hogyan befolyásolják a titánium dioxid katalizáló hatását.

A cum laude diplomája mellé végül még két kitüntetést kapott: az egyik a kiváló tanulóknak járó ‘Honors in Chemistry’, a másik pedig az Amerikai Vegyipari Társaság - fizikai kémia szakának kitüntetése.

Munka a campuson

A tanulás mellett a munka sem maradhatott el. Volt kémia labor asszisztens, tanársegéd, kémia- matematika-fizika korrepetitor tanár, arab diákok angol tanára. Önkénteskedett az angolt tanuló diákok klubjában és a nemzetközi diákok által szervezett eseményeken, valamint foglalkozott a már végzett diákokkal való kapcsolattartással is. Közel négy évig dolgozott az iskola konyháján, ahol utolsó évében a diákmunkások főnökévé léptették elő.

A kedvenc elfoglaltságokra is jutott idő

Továbbra is kikapcsolódási irány maradt a rajz, fotózás és még mindig elkötelezett állat- és természet védő, vegetáriánus és van még egy szenvedélye: a túrázás, kirándulás.

egyetem_1_1.jpg

Magyar gimista évei alatt angolt, németet és oroszt tanult. A szingapúri gimnazista évek alatt kezdett neki a spanyolnak, amit amerikában folytatott és felvett még egy új nyelvet, az arabot.

Magyarország ismét hátat fordított

Az egyetem után most már csak “C” variációként, de a tervlistán szerepelt Magyarország, és két egyetem vegyészmérnök mester képzése. Azonban némi információ gyűjtés után megszűnt létezni a “C” terv, mert elkeserítően nehézkes, bizonytalan, kiábrándító, egy helyben topogós, hezitálós volt a hozzáállás.

Nyomokban sem fedeztük fel sehol-semilyen formában a: “szüksége van rád a hazádnak!”, “kamatoztasd és add tovább itthon a tudásodat és külhoni tapasztalataidat!” érzését, hívását, lelkesítését.

Hova tovább?

Nyugati partról a keleti partra, egészen pontosan Észak-Karolinába helyezi át a székhelyét, és a Duke University PhD. környezetvédelmi mérnök (fizikai kémia vonalon) folytatja – további öt éves –  ösztöndíjas tanulmányait és kutatását.

Az amerikai álomról

Ha négy évvel ezelőtt megkérdezi bárki, hogy mi az, amit biztosan nem fog tanulni a lányom, akkor azt mondtam volna, hogy a matematikát és kémiát. Most már tudjuk, hogy minden iskola-, és tanárfüggő.

Az amerikai egyetemen hihetetlenül inspiráló, elfogadó, segítő és mindenben támogató közeg vette körül a diákokat. Az oktatási rendszerük rugalmas, hagy időt a fiataloknak arra, hogy több mindent kipróbáljanak és megtalálják a kipróbált több közül a sajátjukat.

A professzorok barátként, munkatársként kezelik Őket, így sokkal stresszmentesebb az élet. Könnyebb együtt dolgozni és egyszerűbb megbeszélni a problémákat. Nincs olyan, hogy valaki nem ért valamit és szenved mert nem kap segítséget. A professzorok munkaidő után is felkereshetők, és tanulást segítő centrumok működnek az egyetemen.

Több szakon lehet egyszerre tanulni, vagy több – a diákot érdeklő – szakon kívüli kurzust felvenni. A gyakorlat az elejétől fogva rendkívül fontos és nagy hangsúlyt helyeznek a tanultak megtapasztalására. Modern, felszerelt laborok állnak a tanulók rendelkezésére. A lehetőségek adottak, minden csak a diák szorgalmán múlik.

A professzorok, a diáktársak őszintén tudnak örülni egymás sikerének és az iskola motivál, jutalmaz, méltó módon ünnepel. A tanulmányokon kívül számos lehetőség közül lehet választani a szabadidő hasznos, és kellemes eltöltésére.

A lányom nagyon boldog volt Portlandben.

Kettéosztódva

Meg lehet szokni a gyermekem világgá vándorlását? Ki lehet békülni azzal, hogy annak idején én mutattam neki egy lehetőséget? Bíztattam, bátorítottam, próbálja meg! Sejtettem, hogy én anyaként leszek az aki ezzel a bátorítással, tulajdonképpen szétszakítja a saját családját?

Semmi sem a régi.  A kistestvér hat éve a nővére nélkül nő fel. Van is tesója, meg nincs is. A kétségekkel és félelmekkel teli tinikor kellős közepén milyen jól jönne az idősebb nővér, a közös élmények és az összebújunk beszélgetések. Minderre évek óta, csak egy röpke nyár marad.

kez_1.jpg

Egy anya lelke kettéosztódik. Az egyik fele Magyarországon munkába jár, mos, főz, takarít, gyereket nevel. A másik fele gyepszellőztető a portlandi campus udvarán, kémcső a kémia labor polcán vagy a kollégium ablakán beleső reggeli-napfény. A két, egymástól nagyon távoli hely összefonódik, és egyik sem fontosabb a másiknál. Az anyák szíve annyi helyen képes dobogni, ahány fele van gyermekük.

… és mégis így van jól! Mert boldognak és sikeresnek látom, mert megtalálta a saját maga útját, - ami bár sokkal messzebb van a valaha elképzelttől-, de a lényeg, hogy szívesen jár rajta.

Sosem jártam Szingapúrban, és sosem jártam Amerikában, de mégis ott utaztam a lányom hátizsákjában. Az élményeiben, az örömeiben és fotóiban megláttam azokat a csodákat, amiket az Ő szeme látott.

Ezen a távoli és hosszú úton a legnehezebb, legváratlanabb, legelveszettebb, legmagányosabb pillanatokban a Gondviselés mindig ott volt vele.

Helyettem.

Hálás vagyok mindenért!”

"Ha külföldön kezdek tanulni, ott is maradok" - frissen felvett egyetemisták vallanak a továbbtanulásról.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6114142565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.07.27. 07:03:57

Gratulalok a csajszihoz, a rajzai is nagyon jok, meg a hozzaallasa is. Kemiaval a legtobbet a bioengeneeringben tud kihozni

Olliék 2018.07.27. 07:09:09

Elképesztő! Elképesztő erő van a posztolóban. És a lányában is. Sok erőt kívánok.

Antal Jozsa 2018.07.27. 08:26:21

Egy evben egyszer latni a gyerekem nem eppen egy vágyott allapot. Te miert nem utazol ki? Amennyire en tudom sajnos pont Amerikaban lesz munka mellett keves szabadideje amit arra fordithatna hogy hazajarjon es akkor a sajat nyaralasrol nem is beszeltem. Szulok otthon gyerek(ek) masik kontinensen, nem eppen idealis nyugdijas evek...:-( de ertheto es sajnalatos a helyzet ha otthon nem kap normalis lehetoseget az ember.mindenki oda megy ahol az aktualis eletszakaszaban jobban boldogul.en valoszinuleg azert is fogok hazakoltozni mert itt nagyon keves szabadsag van.hiaba jo a penz nincs ido a nyaralasra csaladi udulesre ha haza is latogatunk.aztan majd meglatjuk..

Orochimaru 2018.07.27. 08:37:00

Dehogy veszített. A kivándorlás és világlátás egy pozitív dolog.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.07.27. 09:02:36

Az a fentebb említett blog...én értem hogy anyuka büszke a gyermekére. Szó se róla van is mire. De az én gyerekem hasonló helyzetben tuti letépné a fejem. Olyan szintű részletekbe menő adatkiteregetés van a gyermekről, ami minden adathalász álma.

Csodabogár 2018.07.27. 09:08:26

Nagy, nagy gratuláció a remek leányhoz. Sajnos az ilyen lányokat el lehet felejteni. Nem egy ilyen esetet ismerek. Szerencsésebb lenne a posztoló, ha Európában találta volna meg a szerencséjét a lány, több esély lenne a találkozásra. Amerika messze van és a szabadság igen szüken van mérve, mármint a munkából való szabadság. Így aztán csak messziről lehet örülni, hogy sikeres és boldog a gyermek.

sörm 2018.07.27. 09:19:12

De jó hogy ilyen pozitív a posztoló, és gratula az ügues csemetéhez!

Ahogy most emlékszem Amerikából én csak a pozitívat jelentettem haza, a küzdelmeket nem. Miért stresszeljem őket amikor nem tudnak segíteni. Elég megemészteni hogy olyan messze van a gyerek, nem kell még a tehetetlenség súlyát is rájuk tenni. Csodálkoztak is hogy egy év után, amikor végre tök jó állásajánlatot kaptam, miért jöttem mégis inkább haza. Fú de boldogok voltak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.27. 09:32:48

@ChristineK: anya emlékmüve gyermekének... micsoda nyomás! (jesszusom)

puhacica 2018.07.27. 10:04:25

de jo lehet ilyen okosnak lenni!

Dragonlady (Bp, Hun) 2018.07.27. 10:08:26

@ChristineK: akkor semmi se változott :-/ 4 vagy 5 éve amikor a Szingapúri írás megjelent ugyanezert már egyszer darabokra szedtük az anyukát :-/ kb olyan szintű volt a rá telepedes h persze h elmenekult kb a világ végére. azért azóta a lánya azt hittem volna h már le tudta állítani :-/

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.07.27. 10:30:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem csak az én fiam jutott eszembe aki képes volt velem órákig ülni a gép mellet, hogy igenis mit szedjek le a blogomról, mert ő nem akarja hogy az ott kint legyen.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.27. 10:47:22

@Dragonlady (Bp, Hun): nekem ez nagyon fura. Vannak barátaim, nagyon okos, ösztöndíjjal megtámogatott, híres egyetemeken tanuló tehetséges gyerekekkel, szép jövővel, de egyik sem tárulkozik ki így a _gyerekéről_ blogon. Telefonban, szemtől-szemben, kicsit talán pirulva is a büszkeségtől, mesélik az eredményeket, de ez... ez... wow.

Arthamyr 2018.07.27. 11:01:10

A cím nem tükrözi a tartalmat... Az "így vesztettem el a lányomat" jobb lenne, már ha a mama ezt érzi. Mondjuk nem tudom, szerintem sokkal jobb, ha a szülő "elveszíti" ilyen módon a gyerekét, mint az, hogy még 30 évesen sem tudott a saját lábára állni, és rendszeres szülői támogatásra szorul.

Másrészt a veszteség jelentősége (mármint Magyarország számára, nem anyuka számára) kérdéses. Otthoni környezetben lehet, hogy következtek volna sikeres egyetemi évek. Én a leírásból azt sem tudom megítélni, hogy itt mekkora mértékű a siker (nem bántásból mondom), semmilyen adatot nem tudok belőle hova tenni, nem ismerem sem az említett neves egyetemet, sem a díjat nem tudom hova tenni. Ha azt nézem, hogy egyedül megállta a helyét ilyen fiatalon egy másik kontinensen, az valóban tisztességes eredmény persze, de azért nem olyasmi, ami az emberek egy ezrelékének vagy még kevesebbnek sikerül csak.

A névvel való részletes beszámolóval kapcsolatban meg osztom pár előttem hozzászóló véleményét, bár gondolom, hogy ha a lányt nagyon zavarná, talán leállította volna már anyut, akár a kapcsolat hűvössé válásának áráért is.

Arthamyr 2018.07.27. 11:02:21

@Arthamyr: * Otthoni környezetben lehet, hogy NEM következtek volna sikeres egyetemi évek.

György Baranyai 2018.07.27. 11:15:57

Van itt egy gyönyörű mondat: "A másik fele gyepszellőztető a campus udvarán, kémcső a kémiai labor polcán, vagy a kollégium ablakán beleső reggeli-napfény". Aki ezt írta (hiába keresem a nevét), valami gyönyörűséget áraszt....
Én nem foglalkoznék a hazai dilettánsokkal, a rendszerrel, ami tönkrevág, maradnék ott és gazdagítanám onnan a tudományt.
Gratulálok a Leánynak!
Tisztelettel.

fhdgy 2018.07.27. 11:45:22

Szerintem minden szülő vágya, ha a gyereke sikeres, világ látott emberré váljon. Az anyák azt is szeretnék, ha a gyerekek, főleg a lányaik, mindvégig a szoknyáikon üljenek. Hát, az egy kicsit fából vaskarika.

Testszik, nem tetszik, de egyszer annak a köldökzsinórnak végleg el kell szakadnia.

Ha még általánosabban nézem, akkor ez a Föld nevű sárgolyó, egyre jobban kitágul az emberek előtt, de egyre jobban össze is zsugorodik.

Évszázadokig gyakorlat volt, hogy fiatal magyar legények európai vándorútra mentek, pedig akkor még sem skype sem facebook nem volt. Még telefon sem, de mit ne mondjak, még csigaposta sem. Akkor milyen lehetett egy szülőnek, hogy évekig vagy örökre semmit sem tudott a gyerekéről.

Aztán a II. világháború után számunkra beszűkült a világ. Kb. ötven év után újra kinyílt, de valahogy a nagy szabadság megvisel bennünket?

takarék-láng 2018.07.27. 12:06:06

Szerencsetlen szettort csalad. Inkabb szanalom, a sajnalat beszel belolem. Tudat alatt az anyabol is. Mar semmi sem lesz a regi, a lany valoszinuleg az Usaban fog robotolni egy multi cegnel. Heti 20 ora tulora. Penze lesz, de mit er vele? Vehet uj kutyut, elektronikat, autot?
A legfobb kincs, ideje semmi.

Doromby 2018.07.27. 12:29:34

@takarék-láng: robotolni multi cegnel? Aki ekkora tehetseg az maga valaszt meg mindent meg a munkaidejet is. A fizeteserol nem is beszelve. A cikkben emlitett fiatal nem egy kozonseges esztergalyos vagy programozo akinek nincs mas valasztasa mint a robot.

Doromby 2018.07.27. 12:29:35

Azon is erdemes lenne elgondolkozni hogy mi lett volna belole ha magyarorszagon marad? Kozmunkas vagy munkanelkuli mert nem tud valahova (sehova) bejutni ahol megmutatna mit is tud? Itt latszik milyen tehetseges fiatalokat veszit el magyarorszag. Arrol nem is beszelve hogy sem o sem a tobbi kint tanulo nagy esellyel soha nem jon vissza...

Doromby 2018.07.27. 12:29:35

@fhdgy: Az egy mas vilag volt mikor egy inas a szakmajat tanulni ment kulhonba aztan visszajott es magyarorszagon dolgozott tovabb. Ma mar aki kimegy nem is akar visszajonni...

P.Elliot 2018.07.27. 12:35:46

Nagyon tetszett a poszt es az hogy milyen sikeres, okos, tehetseges lanya van a posztolonak, csak gratulalni tudok hozza.
Ez a kiteregetes dolog, nem erzem hogy olyan borzaszto lenne, egyszeruen beszamolt, talan valoban le lehetne venni a rajzait a HA-nak pusztan az alairt neve miatt de ha nem ugy is oke hiszen a rajzolok, festok is vallaljak magukat teljes nevvel, eletrajzzal magukat.
En nem erzem hogy az anyuka tulzoan dicsekszik es hogy a lany szerencsetlenul is erezheti magat kozben csak nem mondja mert egy ilyen talpraesett lany mar elhuzott volna mashova vagy eppen haza ha ugy lenne.
Miert hiszik egyesek hogy ha valaki nem panaszkodik az rejteget valamit? Miert ne erezhetne remekul magat ott ahol eppen van?
Az hogy nincs tobbet szabadsag csak alig es nem lathatjak egymast az nem igaz, csak akarni kell megszervezni.
Ha otthon az orszag tavoli reszebe koltozott volna akkor is messze van, akkor sincs ido a mindenkori talalkozasra, ha kivanjak a talalkozast akkor igazan nem lesz majd megterhelo ennek az okos lanynak az evi, akar tobbszori repulojegy az anyanak hogy lathassa. Nekunk nem alom munkank volt kiemelt fizetessel de evi 2-3 neha meg tobb repulojegyet is tudtunk kuldeni a rokonsagnak hogy jojjenek nyaralni, nem volt megterhelo illetve orultunk hogy ok is vilagot lathattak.
Jo volt olvasni a posztot , koszonjuk.

P.Elliot 2018.07.27. 12:42:19

@takarék-láng: "Szerencsetlen szettort csalad. Inkabb szanalom, a sajnalat beszel belolem. Tudat alatt az anyabol is. Mar semmi sem lesz a regi, a lany valoszinuleg az Usaban fog robotolni egy multi cegnel. Heti 20 ora tulora. Penze lesz, de mit er vele? Vehet uj kutyut, elektronikat, autot?
A legfobb kincs, ideje semmi. "

Te ezt itt komolyan gondoltad? Mert ha igen akkor nem csoda ha lemaradtal az ilyen jovorol mint amilyen a posztolo lanyanak lesz majd......
A legfobb kincs az ido szerinted, akkor a munkanelkuliek es az utcalakok lennenek a leggazdagabbak? Hehehe.....

Arthamyr 2018.07.27. 12:50:06

@Doromby: Ezt te miből vetted le? Komolyan kérdezem, én ugyanis - bizonyára az én hibámból (csak a posztot olvastam, nem nyomoztam) - nem látom azt, hogy "akkora tehetség" lenne, hogy "maga választhatna meg mindent". Én még azt sem látom, mitől fog mondjuk felső 5%-ban lévő bevételre szert tenni, olyan elfoglaltsággal, amit esetleg szeret is és még az is messze van az "akkora tehetségtől, aki maga választhat mindent". Arról nem beszélve, hogy ahhoz általában a tehetség önmagában kevés, kivéve az olyan szintű, ami már világhírű.

Abban igazad van, hogy takarékláng robotolós trollkodása hülyeség.

Arthamyr 2018.07.27. 12:55:02

@P.Elliot: Az idő a legnagyobb kincs, ebben teljesen igaza van, csak nem mindenki jut el ennek a felismeréséig. A hajléktalanoknak nem igazán van minőségi ideje, az idő akkor ér valamit, ha az ember szabadon rendelkezhet felette, és azzal tölti, amivel szeretné, kompromisszummentesen, nem pedig olyasmivel, amit nincs kedve csinálnia. A hajléktalanoknak kicsi a valószínűsége, hogy sok ilyen ideje lenne.

Tőled is kérdem, milyen jövője lesz, ami miatt tátott szájjal kellett volna olvasnom? Valamiről lemaradtam?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.27. 12:56:51

@P.Elliot: (nézd meg a blogját, a lánya szinte minden leheletét felsorolja. Ha később állást keres a lány, LinkedIn profile sem kell, mama blogján ott van minden. Ezt találom/juk furának. Főleg, amikor manapság állandóan az online privacy-t, adatvédelmet emlegetik... mindegy, fura, na.)

Ügyes okos kislány, sokra fogja vinni. Máshol.

Arthamyr 2018.07.27. 13:03:27

@kisrumpf: Na, ránéztem, ha már ennyiszer van emlegetve. Nagyon durva. :)

Nálatok is aszály volt, vízkorlátozással, növénypusztulással?

geeeteee 2018.07.27. 13:03:43

Az az ujjfonós csiga telitalálat!

geeeteee 2018.07.27. 13:03:43

A pocsolyás rajz talán képaláírás nélkül jobb lenne, mióta aszfalt a kockakő? Ez a legkevesebb, -kisebb káka, első ránézésre pont ellentétes az üzenete. Találó a térképalakú tócsa, de magyarázattal nagyon zavarosra sikeredett. Kié, posztoló, anyuka, blog? Ki írta azt alá?

Határátkelő 2018.07.27. 13:04:58

@geeeteee: A posztoló az anyuka. Ő írta.

Antal Jozsa 2018.07.27. 13:10:47

@P.Elliot: nem erdemes tulozni. Amerikaban nagyon keves szabadsagot adnak a munkahelyeken, sok helyen semmit.Kanada csak kicsivel jobb.Ez a nagy szabadsag. A torveny nem irja elo a munkaltatonak hogy olyan idoert fizessen amit az alkalmazott nem munkaval toltott.Nincs fizetett unnep.Betegsegben nem vagyok biztos de sztem allamfuggo. Gyes gyed letezik egyaltalan? Jo hulye pelda de ha Magyarorszagon valakinek van eleg penze repulore tobbet utazgathat Amerikaban mint egy helybeli.Es mellette a csaladrol sem kell lemondani...ami viszont nagyon tetszik az USA-ban hogy egy nyelv a hivatalos nagyon nagy teruleten es az emberek nagyon kozvetlenek, sokkal konnyebb integralodni. Javitson ki vki ha nagyon tevedek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.27. 13:14:30

@Arthamyr: No, akkor láttad...

Már nem egy országban vagyunk? Költöztetek? Publikus, hogy hová?

Durva, minden kisárgult, a gyep ropogott az ember lába alatt. Ismerös mesélte, a repülöröl nézve is sárga a sziget :-) Nagy tüz is volt a hegyen, igen ijesztö volt a nagy füst. De nemrég esett, ma reggel is. Nappal szauna... a megszoritások még tartanak, éjjel alacsonyabb a viznyomás, tovább tart mig megtelik a tartály. Takarékoskodunk a vizzel, de azt mondják, még ez lesz pár hétig.

fhdgy 2018.07.27. 13:31:12

@Doromby: Akkor sem jött vissza mindenki. Pl. Carl Friedrich Gauß anyja vagy nagyanyja egy Zalából elszármazott Bencze nevű kályhásmester lánya volt.

Csak érdekességként: az én nagyanyám is Bencze volt és zalai, én is matematikus vagyok, csak nem bátorkodom magamat Gauß-hoz hasonlítani. -:)

Arthamyr 2018.07.27. 13:33:55

@kisrumpf: Még itt vagyunk idén, és annyira nem publikus, hogy még mi sem tudjuk biztosan, hova megyünk majd. :D

Ki kell cserélni Topaz Islands-re a brandeket Emerald helyett. :) Nekünk sajna kipusztult a növényeink jelentős része a kertben, amíg nem voltunk itthon egy hónapig. :( Nálunk is volt füst, de nem tudom, honnan jött. Azt tudom, hogy egyik nap valami részeg (?) csávó felgyújtotta a növényzetet a közelben, a tűzoltók meglocsolták az embert is az oltás során, ott méltatlankodott. :D Nem irigylem a rendőrőket sem, akiknek utána be kellett fogniuk. :)

A korlátozás viszont érdekes, mert azt mondták, hogy nem nagyon lesz víz itt fent, csak az alsó emeletekben (elvileg egész múlt héten 22-05), de a gyakorlatban nem csökkent a nyomás (pedig eleinte azért óvatosságból eltároltunk némi vizet, hogy tudjunk inni, wc-t lehúzni stb. szükség esetén).
Ennyit arról, hogy Írországban sok az eső (eddig sem volt sok, de ez más szint).

Arthamyr 2018.07.27. 13:36:56

@fhdgy: Nem is tudtam, hogy Gauss-t így kell írni eredetileg, már megérte felkelnem ma... :D

fhdgy 2018.07.27. 13:37:52

A pénz kontra szabadidő témához:

Az átlag embernek ( sajnos ) a kettő véglet vagy ahhoz közeli jut.

Sok szabadidőhöz semmi vagy szinte semmi pénz társul vagy fordítva, viszonylag sok pénz, de nem tud vele mit kezdeni, mert nincs ideje elkölteni.

A szerencsés kisebbség, aki meg tudja valósítani a kettő kvázi harmóniáját.

Büszkén mondhatnám, hogy nekem sikerült, csak egy nagy bibi van vele: ehhez meg kellett öregednem!!!

fhdgy 2018.07.27. 13:44:26

@Arthamyr: Az új német helyesírás szerint Gauss, A ß-t ritka kivételtől eltekintve kiirtották a helyesírásból. A tulajdonnevekből szerintem abszolút nem lett volna szabad, sőt szerintem egyébként sem. Én még régen kezdtem el németül tanulni ( igaz nem is akartam, utáltam is ), akkor még ß volt a ß.

Nekünk magyaroknak is elég sok gondot okozott, okoz ( nekem is ) a j kontra ly, mégis fel lennék háborodva, ha kiirtanák a helyesírásból, mondván, hogy a sok hülye úgysem tudja megtanulni. -:)

2018.07.27. 13:51:44

latom megint szikraznak az amerika szakertok. nekem kb 25 nap szabadsagom van, eddig harom cegnel dolgoztam az usaban, mind a haromnal 9-tol 6-ig dolgoztak az emberek, nagyon ritkan volt tulora (altalaban amikor karban kell tartani a rendszert, ami tozsde zaras utanra van idozitve, es a tesztek elnyulnak esteig)

a robotolo programozokhoz: mar vagy 15 eve nem kell robotolni a jobb programozoknak. ha valami nem tetszik, csak el kell kezdeni valaszolgatni a folyamatos linkedin-es csabitgatasokra. az elmult 15 evben csak a bena programozoknak kellett tulorazni, akiket nem vesznek fel jobb helyre, de a jelenlegin sem tudnak hatekonyan dolgozni, viszont probaljak a melot mindenaron megtartani.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.27. 13:52:47

@Arthamyr: Akkor jo helykeresest!

Szerencsére van barát, akivel egymas kertjére vigyazunk szabadsag alatt, kulonben sirnek, bar legutobb elfelejtett jonni, s az egyik novenyem banta. Azota ujra hajt (a növény), nincs harag :-)

Itt egy satorozos homelessnek volt koszonheto a tuz. Most pedig kerik a népeket, ne bbq-zzanak már a hegyen, ha egyszer sikerült eloltani... mert van, aki csinalja, barmok. S amikor a cliff walk le volt zarva, elvileg, akkor is atsetaltak a fuston, miert ne...

Meg nem volt gond a víz, de odafigyelunk. S alul lakunk, talan ez is segit. De mindenkeppen durva ez az ev, vihar, ho, aztan ez...

P.Elliot 2018.07.27. 13:56:51

@LepesMez: En mar ugy vagyok ezekkel az amerikai szakertokkel hogy mar nem is valaszolok nekik mert felesleges szocseples, majd jon valamelyik ittlako aztan helyreteszi a tevedeseket...

2018.07.27. 13:58:44

@Antal Jozsa: eleg nagyokat tevedsz. itt egy egyetemet vegzett hazaspar siman elmegy evi 3-4 alkalommal nyaralni, a fizeteshez kepest (a keleti partrol) a karib terseg olcso es kozel van, igy egy 4-5 naposra nyujtott hosszu hetvege is megeri.

az usanak nincs hivatalos nyelve, igy az angol sem az. az allamok felenek van hivatalos nyelve, vagy angol, vagy angol/spanyol.

a magas kepesitest igenylo munkakorokhoz altalaban 20-25 nap szabadsag jar. ritka, de par cegnel korlatlan szabadsag van.

allami cegeknel (alacsonyabb munkakorokben is) 25 nap koruli szabi van.

persze ha egy ceg megteheti (van boseges munkaero, vagy nem liheg a nyakaba a szakszervezet) akkor nem bokezu a szabadsagokkal. pl amig nem volt zoldkartyam, es a ceghez voltam kotve a vizumommal, nekem is elso evben 10, majd 15 nap szabim volt.

fhdgy 2018.07.27. 14:03:08

@LepesMez: Én azért nem vonnék párhuzamot a túlórázás és a béna programozó közé. Sőt!

Szerintem a jó programozó arról ( is ) ismerszik meg, hogy nem méri az időt.

Ennek persze van visszaütője is. Közvetlen érintett-től hallottam, hogy egy cégnél a számítástechnikai osztály dolgozóinak azért nem emeltek bért annak idején, mert minek, hisz úgy is szeretik, amit csinálnak, minek még bért is emelni! -:)

2018.07.27. 14:03:47

@P.Elliot: hehe, lehet, hogy nekem is azt kellene. csak bantotta a csoromet, hogy az egyhetes horvat tengerparti nyaralas utan osztjak az eszt, hogy magyarorszagon mennyivel jobb a munka/maganelet egyensuly :D

geeeteee 2018.07.27. 14:04:20

@Arthamyr: "maga választhatna meg mindent"

Miért is nem? Te nem? Csak nem bedőltél valami elvárásoknak? :) Mi a mérce? Kapkodtok, min Bernát a ménkűhöz. :D

Doromby 2018.07.27. 14:04:20

@Arthamyr: Az osztondijakbol itelve tehetseges, szakmajat tekintve ritka. Nem mondom felso 5% de ha jol el tud helyezkedni (es miert ne?) en eves szinten 150-250 ezerre becsulom a keresetet. Az meg a kozeposztaly teteje.

geeeteee 2018.07.27. 14:04:20

@Arthamyr: Valami régi gót jel, mint a Straße táblákon is még kint hagyták :D. Pedig már milyen régen megváltozott az a ...
de.wikipedia.org/wiki/%C3%9F Ugye?

geeeteee 2018.07.27. 14:04:20

@fhdgy: Nálad van a bölcsek köve. Most csiszolom én is. Mennyit illene hagyni belőle?

geeeteee 2018.07.27. 14:04:20

@fhdgy: Nem emlékszem, hogy valaha is elhibáztam volna. Az volt a szabály, ha l-lel kiejtve is érted, akkor az ly-os. Lsd hüle. Királ.

2018.07.27. 14:05:35

@fhdgy: de ha valaki azert marad bent, mert szeretni a melojat, akkor az nem jo pelda arra, hogy az usa mekkora lelekolo hely a tulora miatt (mert ugye a vita innen indult)

2018.07.27. 14:07:05

@geeeteee: ez hulyeseg. hogy hangzik jobban a kiral, mint a muszal. egyforma idetlenul hangzik, megis csak az egyik ly.

Antal Jozsa 2018.07.27. 14:29:39

@LepesMez: hagyjuk mar ezt a dolgot hogy az USA-ban nem az angol a hivatalos nyelv....azt hasznaljak nem?meg azt is hogy boven van szabadsaga az emereknek.Persze a magasan kvalifikaltaknak lehet. En pl ha a cegemmel kimennek 15 nap jarna hat koszi. De a gyari melosok meg a nagy atlaggal mi lenne?? Megegyszer megismetlem az USA egy nap szabit sem ir elo kotelezoen.

geeeteee 2018.07.27. 14:29:39

@LepesMez: Szerintem már ott tartunk, hogy az ilyesmik, mint a szabadság(munkahelyről), az egyéni alkukon múlik, akár önmagunkkal. Hol szempont ez még?

geeeteee 2018.07.27. 14:29:39

@LepesMez: Úgy, hogy a királ-t érted, a muszál-t meg nem, A legjobb példát hoztad. A muszáj a német muss sein-ből jön, l-lel értelmetlen.

geeeteee 2018.07.27. 14:29:39

@LepesMez: Van egy olyan gyakorlat(ausztrál tapasztalat), hogy nem $-t adnak meg hívószónak, hanem időt, "plenty of hours". A fhdgy béremelésezezése pedig a "better off"-fal simán behajtható.

geeeteee 2018.07.27. 14:32:55

@Doromby: Be ne dőlj neki, annyit a részeges sofőrök is megcsinálnak.

fhdgy 2018.07.27. 14:35:23

@geeeteee: A szabály az, hogy a régi magyar nyelvben volt egy hang, amit ly-nal jelöltek. Ez egy olyasmi hang volt mint az egyes szláv nyelvekben az lj. Ha egy szlovén azt mondja, hogy Ljubljana akkor érzem, hogy az lj se nem l se nem j, de utánozni nem tudom.

Nos, ez az ly az idők során kiveszett a beszélt nyelvből, csak írásban maradt meg. Én pl. nem jönnék rá nagy hirtelen, ha valaki "súl"-t ejtene "súly" helyett.

fhdgy 2018.07.27. 14:39:37

@LepesMez: Hogy honnét indult a vita, lehet, hogy a múlt ködébe vész.

Te azt írtad, hogy "... a robotolo programozokhoz: mar vagy 15 eve nem kell robotolni a jobb programozoknak ...". Ez így, ott, abban a hozzászólásban, nekem általános érvényű kijelentésnek hatott!!!

Taxomükke (UK) 2018.07.27. 14:47:44

Korrektorkent kicsit bele kellett volna nyulni a szovegbe.
Persze a csodaval hataros, amikor valaki ilyen sokoldalu, es mindenben kiemelkedo.

geeeteee 2018.07.27. 14:50:12

A múlt hétvégi poszthoz egy kis savanyú valóság. Bemutatkozott egy új munkatárs, májded iz hángörien tú. Egyedi. Nem tudta kimondani, én meg nem is erőltettem. Pedig ragozhattam volna, number one, etc..

P.Elliot 2018.07.27. 14:55:47

@LepesMez: Hagyjad, majd gabor helyreteszi preciz pontossaggal ahogy szokta az okoskodot, hehehe...

geeeteee 2018.07.27. 15:02:13

@fhdgy: Akkor hagyjad el, mint valami veszett nobilitást, bár nem az. Melyik jobb, az inkontencia vagy a másik?

Gedeon Vinklmann 2018.07.27. 15:03:10

Végre egy igazi hiteles történet a lányról, akit mindenki irigyel......ja, nem!

fhdgy 2018.07.27. 15:16:30

@geeeteee: Az ly-nak megfelelő hang elhagyására gondolsz?

Azt kénytelen vagyok elhagyni, mert nem megy, nem sikerül.

Egy hasonló probléma: a horvátországi rokonaim ( a fiatalabb magyarok is ) időnként rám szólnak, hogy a ć kiejtve nem cs, vagyis č, hanem ..., no itt mondanak valami, a magyar cs és ty közé eső hangot, amit érzek ugyan, de csak azt tudom mondani, hogy nem tudom mondani :-)

Másik hasonló: a szlovén unokatestvérem, akivel csak németül tudok beszélni, mondta, hogy "sén", én meg el nem tudtam képzelni, hogy mi lehet az a német szó, hogy "sén". Aztán a szövegkörnyezetből rájöttem, hogy nem "sén", hanem "schön", csak a szlovénok, általában a szlávok, nem tudnak ö betüt mondani. Ő s mondta nekem, hogy nem "sén", de nem tudja másképp kiejteni. Az ü-t pedig í-nek ejtik. Pl. München helyett Mínchen.

adg 2018.07.27. 15:27:02

@Doromby: “mi lett volna belole ha magyarorszagon marad? Kozmunkas vagy munkanelkuli”

???
Te ezt komolyan gondoltad?? Mond, hogy vicceltel, csak nem jott at.

geeeteee 2018.07.27. 15:30:20

Visszaterelném a szót a posztra, Hannára, gratulálok, bár minden anyuka ilyen boldog lehetne.

geeeteee 2018.07.27. 15:30:28

@Gedeon Vinklmann: Nem egy, ezer ilyen történet van.

A "ja, nem!"-mel pedig feliratkoztál az iróniát félreértők klubjába.

geeeteee 2018.07.27. 15:41:49

@fhdgy: Nincs ly hang, az is jé. A szokást hagyjad el, ne törődj vele, most nézem, elgépeltem, inkontinencia, mindegy, öregszünk, inkonzisztens, az ne legyünk.

gabors 2018.07.27. 15:44:29

@ChristineK: " Olyan szintű részletekbe menő adatkiteregetés van a gyermekről, ami minden adathalász álma. "

Milyen reszletek ? A keresztneven kivul semmi reszlet (nyilvan szuletesi even is ki lehet szamolni es ?) ... lefogadom hogy mind faszbuk-on mint a linkes-en tobb reszlet van kepekkel nevekkel helyekkel stb.

meg egy arva telfonszam sincs az erdeklodoknek :-)

P.Elliot 2018.07.27. 15:45:50

@LepesMez: " hehe, lehet, hogy nekem is azt kellene. csak bantotta a csoromet, hogy az egyhetes horvat tengerparti nyaralas utan osztjak az eszt, hogy magyarorszagon mennyivel jobb a munka/maganelet egyensuly :D "

Te, eletemben nem volt nyugodtabb maganeleti es munkakori eletem mint itt.
A munkarol ne is beszeljunk, csecsemo es ujszulott apolono voltam odahaza valaha, ami itt csupa gyonyor / igenis az/ annyi kisbaba kozott akiket a mai napig nagyon-nagyon tudok szeretni, a sors fintora hogy nekem meg egyet is nehezen adott, na mindegy.
El vagyok foglalva ma, ezen a nyaron kulonosen de most megis meselnek valamit a magyarorszagi valahai munkakorrol, munkahelyi "nyugodt" eletrol.
Szanatoriumban is dolgoztam egy evet, igazabol csak legzesi problemas gyerekek voltak, asztma, ilyesmi, tudobeteg egyetlen egy gyerek volt akit tovabb is vittek valahova, szoval konnyu betegeket apoltak. Egyszer megis jott egy sulyos eset ejszaka, a mentorepulo hozott egy 4 es fel eves kisfiut, valahonnan az orszag masik felebol, betegsege mukovicidosis vagy hogy nevezik, lehet hogy azota maskeppen hivjak, gen betegseg, a szervezet nem tud megemeszteni eteleket, a horgokben suru tapados nyalka kepzodik, a gyerek vegul ezekbe megfullad, gyogyszer nem volt ra, 15 evnel tovabb nemigazan elnek. valoszinu azota mar fejlodott a gyogyitasa. A beteg, adatai szerint masodik gyerek, az elso meghalt 12 evesen nem felismert vakbel gyulladasban, utana szuletett o a mar elegge idos szuloknek akik ketsegbeesetten mondtak hogy az orvos ott naluk azt mondta hogy ha vigyaznak akkor akar 90 evet is elhet a gyerek, hazudott a nyavajas, nem tudom miert mert ilyen ketsegbeesett emberekkel sem elotte, sem utana nem talalkoztam. Nekem jutott a gyerek apolasa, minden szabad percemben ott voltam mellette, a szuloket nem engedtek be melle, micsoda kegyetlenseg mert a kicsi mindig arrol kerdezett hogy hol vannak. 3 nap mulva halt meg, el sem koszonhettek tole. Abban a szanatoriumban nem volt halottashaz mert a halal nagyon ritka volt, ejszaka meg plane nem volt aki a gyereket 2 ora mulva elvigye, az ugyeletes doktorno mondta hogy nekunk kell levinni es hogy nagyon vigyazzunk mert a szajaban levo nyal tele van bakteriummal, tehat ovatosan es elment lefekudni. Ejszakas tarsam egy 50 koruli no a szivet tapogatta hogy o beteg, szabalyosan rosszulleti tuneteket produkalt nehogy hozza kelljen nyulni a gyerekhez, tehat nekem kellett, eletem elso halottjat a karomra vettem, beburkoltam a lepedobe es ejjel fel 3-kor megindultam a pavilonok kozott a portara, minden kihalt volt, azt hittem fraszt kapok, a kisgyerek valahogy neheznek tunt, a lepedo felrecsuszott, lattam az arcat es a fejet, szajabol is szivargott valami amit nedvesse tette a lepedot, a kezemen ereztem a nedvesseget.
A portan azt mondtak hogy ott oldalt a masik uton van egy kamra, vigyem oda, odaadtak a kulcsot es egy zseblampat, egy karomon fogtam a gyereket, masikkal probaltam kinyitni az ajtot es meg a zseblampat is fogni mert villany az nem volt.
Egy koporsot talaltam ott, beletettem a gyereket ugy ahogy volt, es rohanas visszavinni a kulcsot, zseblampat, utana futas vissza a pavilonba, lezuhanyozni, atoltozni. Reggel hazafele menet a parkban talalkoztam a fonoverrel aki nagy hangon kerdezte hogy miert halt meg a gyerek/ talan az orvosnot kellett volna faggatni errol/ es mikor mondtam hogy levittem a kamraba azt kerdezte hogy hol a lepedo, azt miert nem hioztam vissza? Azonnal menjek es hozzam.
A parkban setalok csak azt lathattak hogy egymassal orditozunk, nagyon beolvastam neki, masnap felmondtam es elfogadtam a volegenyem ajanlatat a disszidalasrol.....
A fonover meg fegyelmit is kilatasba helyezett az orditozas es a lepedo visszaviteli megtagadas miatt.
Ilyen, itt egyszeruen elkepzelhetetlen lenne. Soha nem dolgoznek otthon asz egeszsegugyben mert sejtem hogy nem sok minden valtozhatott.
Na tenyleg megyek a dolgomra....

gabors 2018.07.27. 15:51:00

@Doromby: "Az egy mas vilag volt mikor egy inas a szakmajat tanulni ment kulhonba aztan visszajott es magyarorszagon dolgozott tovabb."

az meg hagyjan de ezek csak a mesekben voltak ... valosagban tobb ezerbol 1 2 !!! volt ilyen, a maradek 99.975 robotolt tovabb ahogy kellett

gabors 2018.07.27. 16:01:14

@Antal Jozsa: "@P.Elliot: nem erdemes tulozni. Amerikaban nagyon keves szabadsagot adnak a munkahelyeken, sok helyen semmit."

persze McDonaldsban valoban kevesebb mint Mo-on de normalis versenyhelyzetu vallalatoknal nem igy van, nekem van 30 napom plusz ami allami (fizetett beteg szabadsag is van bar ez maximalt ) ... es mindez magan szektorban megallapodas kerdese nem mindenkinek van ugyanannyi ...

szinten igy van kozigazgatasi munkak eseten, es mindenhol ahol meg valamennyire van szakszervezet..

Ja olyan hogy "allami munka torvenykonyv" olyan nincs az USA-ban az alltalanos az "at-will" tipusu munkavallalas. Vagyis 0 szabadsagtol akkarmeddig megy a skala es "at-will" dolgozol ott

gabors 2018.07.27. 16:04:23

@Antal Jozsa: " USA-ban hogy egy nyelv a hivatalos nagyon nagy teruleten es az emberek nagyon kozvetlenek, sokkal konnyebb integralodni. " hmmm de csak akkor ha feher europai ferfi vagy ... es ez sem biztos .... nagyon helyfuggo a partokon teljesen igazad van azert Idaho vagy North Dakota eseten mar nem lennek ebben ennyire biztos pedig ott plane csak feherk elnek

geeeteee 2018.07.27. 16:08:57

@adg: Szeretném szépíteni, akár lehetett volna Magyarországon is bárki. Te pont miért nem ott próbálod? Tízéves történet, szervetlenkémia-professzorral hozott össze a sors, pont titánium, itt a világvégén. Ráadásul bandzsítani meg kancsalizni is remekül tudok. Mikor iszom, akkor felváltva is.

geeeteee 2018.07.27. 16:09:00

@P.Elliot: Nagyon megrázó, amit írsz.

geeeteee 2018.07.27. 16:09:06

Terelném még mindig visszafele a szót, igazán megható Hanna édesanyjának utolsó bekezdései.

gabors 2018.07.27. 16:11:24

@LepesMez: na jo de ok a gyari melost, pincert, mosogatot vagy taxist hasonlitjak ossze akiknek (ha munka vallalok) jarnak azok a napok ...

Nekem sincs olyan ismerosom akinek ne lenne legalab 14 de inkabb 20 napja evente plusz olyat sem ismerek akiknek ne fizettek volna iden a Forth of July-t ami iden szerda volt.

Nyilvan aki napszamba dolgozik vagy tisztan oraberbe, vagy mint vallakozo (gebines) az mas.

gabors 2018.07.27. 16:21:02

@Doromby: "en eves szinten 150-250 ezerre becsulom a keresetet. Az meg a kozeposztaly teteje. "

boven jol mondtat ne nem kell semmit tudoknak bedolni

250 ezerrel BOVEN az 5% felett van igen kozel az 1% fele ...

2016-ban a az egyeni jovedelem alapjan a 2% hatara 219 ezer volt !!!!

dqydj.com/united-states-income-brackets-percentiles

Es ha 250 ezer csaladi (2+) bevetel lenne mar akkor 5%-on belul van

Arthamyr 2018.07.27. 16:26:33

@kisrumpf: Ez is lehet homeless volt. Zavartnak tűnt, és elégedetlen volt a tűzoltók tevékenységével. Gondolom a garda-val is, de azt már nem vártuk meg. :D

Mi is megkérhettük volna valamelyik szomszédot vagy a takarítót, de nem jutott eszünkbe, sosem kellett locsolni eddig. :(

Arthamyr 2018.07.27. 16:33:28

@geeeteee: Ha én választhattam volna, sosem dolgoztam volna (egy ideig próbáltam, de be kellett látnom, hogy nem fog menni). :D
Ehhez képest kb. 18-20 évet erre kell majd pazarolnom az életemből, ráadásul erősen vissza kell fogni az életszínvonalat és a fogyasztást is (nem medencés palotákban lakunk, nincs saját repülőnk, nem tartunk fenn személyzetet stb.).

P.Elliot 2018.07.27. 16:36:16

@gabors: Valaszaid mindig pontosak, a leglehetetlenebb dolgokrol is tudsz vagy kikutatod, / munkahelyen nem lehet konnyu, varjal csak, majd megmondlak a fonokodnek, hehehe/, szoval szeretem a hozzaszolasaidat, azt is ha helyre igazitasz amit rosszul tudok vagy rosszul irtam..., a tobbieket is persze, vannak itt okos emberek...
Hogy birjatok ezt az esot es hoseget? En mar menekulesen gondolkozom hogy merre lehetne menni vakaciozni ahol ez nem er utol....
Van kerted iden? Hogy birja? Nekem fulladozik a viztol mert a talaj koves, nem tud lefolyni igazan meg agyagos is ami szinten taszitja a vizet. De a paradicsomnak nagyon jo ize lett.

P.Elliot 2018.07.27. 16:38:26

@geeeteee: Igen, megrazo is volt, szegeny kis szulok szemefenye...Igaz az a mondas hogy egy gyerek nem gyerek...

Arthamyr 2018.07.27. 16:40:45

@Doromby: Ezt én egyelőre kissé optimistának érzem (főleg egyből ahogy kiesik a suliból), a ritka szakma meg kétélű fegyver: igaz, hogy nagyon jót is meg lehet vele csípni, de a másik oldal meg az, hogy nincs annyira bőséges választék az állásokból. Rossz esetben annyira nincs, hogy el kell költöznie oda, ahol a munka van, esetleg nem kap csak projekt feladatokat.
Azt sem tudom, mennyire triviális/automatikus letelepedési/munkaengedélyt (vagy akárhogy is hívják ez arrafelé) kapni az ott elvégzett egyetem után.

Persze ha valóban úgy van, ahogy te írod, akkor az USA tényleg istenkirály hely. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.27. 16:41:46

@P.Elliot: jezusmaria, micsoda sztori, kepzelem.

Cystic fibrosis? Itt hallottam erröl a betegségröl elöször, elég sok van sajnos. De már felnöttkorig lehet vele élni, ha jol menedzselik. Undorito egy betegség... amugy is a mucus az egyik angol szo, amit nem kedvelek.

Arthamyr 2018.07.27. 16:43:09

@fhdgy: Igen, ezt fiatalon sajnos nagyon nehéz elérni, mivel hogy lesz az embernek fiatalon sok pénze (azért mondjuk ha még 50-70 év van hátra az embernek, ahhoz kell egy jó adag)?

Arthamyr 2018.07.27. 16:48:45

@LepesMez: +1 Nem akartam írni, mert ugye akkor biztos csak önigazolva hazudozom. Bár tény, hogy leterhel a napi 2-3 óra otthonról végzett robot, de nem születhet mindenki milliárdos családba vagy lehet NER-lovag. :)

Ha valakinek jó problémamegoldó képessége van, szereti a matekot, logikai játékokat, feladványokat stb., talán úgy mondják reál beállítottságú (?), kevés konzisztensebben jó életpályát választhat magának.

gabors 2018.07.27. 16:52:11

@Doromby: Egy kornyezetvedelmi mernok azert nem annyira ritka manapsag ... PhD-vel sem ... (jo ezzel azert el lehet mar helyezkedni nyilvan nem kozmunkas lesz)

De meg PhD-vel sem BIZTOS hogy keres 150 ezret de akar 250-et is boven ... megint csak nagyon hely fuggo. Kezdokent azert az also fele inkabb a realis, de ha pl marad az egyetemen tanitani akkor inkabb csak fele annak a 150-nek :-(

De ezt tovabbra is fenntartom hogy 150 ezres egyeni keresettel benne van a felso 5%-ban vagy a hataran 2016-ban ez volt 95% hatara...

adg 2018.07.27. 16:55:28

@geeeteee: Hanna egy rendkivul ertelmes, intelligens es talpraesett lany, volt szerencsem talalkozni vele. Otthon sem csak a munkanelkulibol es a kozmunkasbol lehet valasztani, es neki minden adottsaga megvan, hogy e kettonel joval tobbet erjen el akar Magyarorszagon is. Bar ketsegtelen, hogy az usaban tobb lehetosege lesz.
Aki szerint otthon csak kozmunka es munkanelkuliseg a valasztek, az kb az a ketegoria, akik szerint pogromok vannak, ehhalal mindenhol es leszamolasok, az emberek mar egymast eszik a nagy ehinsegben es telen megfagy mindenki, a Parlament elott meg ellenzekieket lonek halomba. Szerintem a srac viccelt, es nem ennyire buggyant.

gabors 2018.07.27. 16:57:52

@Arthamyr: "Azt sem tudom, mennyire triviális/automatikus letelepedési/munkaengedélyt (vagy akárhogy is hívják ez arrafelé) kapni az ott elvégzett egyetem után."

Igy van NEM trivialis 2 ev munkaengdely van (gyakorlat) amit lehet es altalaban kapnak is de nincs semmi garantalt letelepedesi lehetoseg. Bar otleteles volt mar evek ota de a kongresszus semmit nem fogadott el. Ami van hogy minden ceg szponzoralhat magasan kepzett embereket de ez nem garancia semmire mert joval tobb az igeny mint amennyi "vizumot" kiadnak mert kellenek a helyek a Melaniaknak is ....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.07.27. 17:04:27

@gabors: A blogjáról beszéltem. Ott van kint minden. Valaki itt fentebb írta is, hogy linkedin profilt nem is kell csinálni a leányzónak elég felmenni anyu blogjára ott megtalálni mindent.

Arthamyr 2018.07.27. 17:05:28

@gabors: A phd elkezdése sem jelenti a garantált elvégzését sem. Én sokkal több embert ismerek, aki elkezdte, mint olyat, aki be is fejezte. Ráadásul mire elvégzik, sokan 30 fele járnak, és addig csak aprót kerestek, szóval néha van némi lemaradásuk a "csak" diplomásokkal szemben. Ezek persze európai példák, nem tudom, mi van nálatok, de nem hinném, hogy drasztikusan más lenne?

Arthamyr 2018.07.27. 17:06:55

@ChristineK: Az a baj, hogy az közös családi blog. Ott vannak anyu meg hugi alkotásai is, így csak akkor menne linkedin helyett, ha valami közös céget csinálnának. :D

fhdgy 2018.07.27. 17:12:10

@Arthamyr: Erre a "NER Lovag"-ra van már egy sokkal kifejezőbb magyar szó is: nertárs!

fhdgy 2018.07.27. 17:14:49

@P.Elliot: Bocs, küldtem egy hozzászólást, de véletlenül kiléptem, majd rosszul adtam meg az Indapass-nál az e-mail címemet és az emailcím alapján "csakszeg" hozzászólásaként ment el a dolog.

fhdgy 2018.07.27. 17:27:00

@adg: Nem tudom, hogy mikor éltél, dolgoztál utoljára Mo.-on. Érezted-e mostanában a saját bőrödön a magyar ugar valóságát?

Ne csak Bp.-ből, meg néhány egyetemi városból, esetleg megyeszékhelyből induljunk ki. Én 46 év után költöztem vissza Somogyba, a szülőfalumba. Fél éve élek itt, de elmondani is nehéz, amit látok.

Abban a bizonyos 46 évben, amíg távol voltam vagy valamelyik megyeszékhelyen ( háromban is ) éltem vagy külföldön.

Nagyon mellbevágó a dolog, ez egy másik Magyarország. Itt sem lőnek agyon embereket, éhínség sincs, de abban már korántsem vagyok biztos, hogy éhezés sem. Nyomor, elesettség viszont annál több.

geeeteee 2018.07.27. 17:28:08

@fhdgy: És milyen jól is jártál :D Ingyen.

geeeteee 2018.07.27. 17:28:08

@gabors: Mit ragozol? Ha akarod, minden páratlan év szombatra esik, vagy a páros. Ez valahogy zavaros, mind a fehér mosás.

geeeteee 2018.07.27. 17:28:08

@gabors: Mégis hiába van, ha nem dob a közérzeten.

geeeteee 2018.07.27. 17:28:08

@P.Elliot: Ne haragudjál rá Holle anyó.:D. Itt meg minden annyira szikes. Nem viccelek, amit az Összeomlásban olvastam, az itt süt.

geeeteee 2018.07.27. 17:28:08

@P.Elliot: Te képviseled a nagybetűs felnőttet. Aki még tudja, hogy mi az a kaptafa. Igy van?

csakszeg 2018.07.27. 17:28:08

@P.Elliot: Igyekszem korrekt módon reagálni a történetedre. Ehhez valamilyen szinten tudni kellene, hogy mennyire volt a saját döntésed, hogy az egészségügyben helyezkedtél el. Ha ez valami erős, külső kényszer volt, akkor vedd teljesen tárgytalannak, amit írok.

Gimis koromban engem is próbáltak rábeszélni ( nem a szüleim ), hogy legyek orvos. Én ezt élből elutasítottam, mondván, nem akarok folyton szenvedés, halált látni, nem akarom magam hibáztatni mások halála miatt, mert, ha nem úgy, hanem amúgy csináltam volna ...

Különben is, rosszul voltam a vér látványától. Aki ezt tudja magáról, tényleg nem menjen eü. területre, mert ott arat a halál. Az a kevés kis győzelem, ami mégis megadatik egy orvosnak, nem tudom, hogy mire elég. Én nem is értem, hogy az orvosok nagy része, hogy tudja ép ésszel túlélni az állandó halált, a folytonosan őt körülvevő szenvedést.

Ennek ellenére, mi lenne, ha egy eü.-s dolgozó az első, mondjuk isten bizony trauma hatására ott hagyná az egészet?!

Mégis vannak, akik kibírják? Ha igen, szerinted hogyan?

Te már dolgoztál ott, neked jobban kellene tudni, mint nekem, mert én már eleve, előre elmenekültem. "Esélyt" sem hagytam magamnak, hogy megtudjam.

Arthamyr 2018.07.27. 17:29:42

@fhdgy: Az nem magasabb rangú a hierarchiában, hisz már társ, az szinte egyenrangú? :) Mint régen is volt mondjuk gróf, herceg, király, császár, nem mindegy ki kinek a vazallusa? :)

Arthamyr 2018.07.27. 17:32:09

@csakszeg: Azért csak előfordul, hogy valaki bekerül az egészségügy karjaiba, és meggyógyul. Szerintem sokkal gyakrabban, mint az, hogy maradandó károsodást szenved (szélsőséges esetben meghal), még a gyatra magyar egészségügyben is...

fhdgy 2018.07.27. 17:35:57

@Arthamyr: Jó, de ma már azt mondják, hogy a nertársak ( nem én találtam ki ), és ezekhez hol vannak, voltak a hercegek, meg holmi grófocskák, bárocskák, meg egyéb naplopó burzsoák???

fhdgy 2018.07.27. 17:43:45

@Arthamyr: Persze, de hány siker tudna veled feledtetni egy, a karjaid között a kínok kínjában meghalt embert, egy kis gyerekről már ne is beszéljünk. Az a kevés kis győzelem, amiről írtam, azok az esetek, amikor győzött az élet, a halál felett. Szám szerint az nyilván több mint a halál, mert átlagban egy ember többször meggyógyul, mint ahányszor meghal.

Én megmenthetnék egy embert tízszer-hússzor is a haláltól, de ha a végén, akár sok év múlva is, a karjaimban halna meg, akkor nagyon nem hinném, hogy tíz-húsz egyre én vagyok a győztes.

geeeteee 2018.07.27. 17:44:23

@adg: Nekem mondod? B+, felírlak. + Varsói Szerződés. Tízéves sztori, inkább több. Elfogulatlan vagyok, mutassad otthon, mit tudsz? Eszedbe se jutott? Nekem már '89-ben sem. Meg van a közös nevező vagy még akarod magyarázni? Véradó vagyok, mindenkinek, független. Neked is. Azt a szép kis országot meg úgy szeretném megint. Meghívlak a Révészbe egy zsíroskenyérre, vagy a veszprémi Sportba egy velős pirítósra.

2018.07.27. 17:49:02

@P.Elliot: Uhhh ez szornyu tortenet. Szegeny szulok :( Meg szegeny te. Nem tudom nekem meddig tartana rendbejonni egy ilyen tortenet utan...

Arthamyr 2018.07.27. 17:52:20

@fhdgy: Nem tudom, hogy egy átlagos orvos/eü dolgozó mennyiszer találkozik a halállal (nyilván egy hospice-os az más tészta). Szerintem nem ilyen sötét a helyzet, és a közönséges ember is szembesül élete során a halállal, ráadásul ő sokkal közelebbi kapcsolatban van a halottal. Pl. a daganatos betegségben lassan, de biztosan meghaló apjával.
De nem vagyok eü. dolgozó, szóval nem tudom, csak a rokonoknál láttam ilyet. Mindenesetre engem ez nem taszított volna el az eü. pályától, mondjuk volt bőven más, ami igen.

fhdgy 2018.07.27. 17:59:33

@Arthamyr: Mondjuk P.Elliot elsőre elszaladt. Én már a minuszegyedikre! Így megértem őt, egyet is értek, nem csodálkozom. 66 vagyok, de még nem láttam halált közvetlenül. Emiatt hálás lehetek a sorsomnak. Mikor lesz az első? Remélem soha!

geeeteee 2018.07.27. 18:03:35

@adg: Félre ne értsél, többet iszok Hrabalnál. Így van jól. Rácsodálkozom a világra, régebben jobban tetszett, maradtak Hannák és Mónikák, viszik előre, (no worries=nyugi).

fhdgy 2018.07.27. 18:08:46

@Arthamyr: Közben kimentem, elszívtam két cigit és elgondolkodtam!

Evezzünk békésebb vizekre, ez lenne a kérésem!

gabors 2018.07.27. 18:11:33

@ChristineK: "@gabors: A blogjáról beszéltem. Ott van kint minden."

a blog itt most nem volt linkelve (azt hiszem) de felkeltetted az erdeklodesemet ... es megkerestem... WOW

a blog tenyleg durva ... teljesen egyetertek ez tobb mint tulzas

gabors 2018.07.27. 18:14:59

@Arthamyr: azt nem tudom hogy milyen az elvegzesi arany de a tobbivel egyet ertek ... persze hogy mi lemaradas az mar "filozofiai" kerdes ha "csak" anyagiak akkor teljesen igaz. Es ezt kesobb sem hozza be a tobbseg ... kb ezt mondtak amikor en mentem egyetemre 1984 korul hogy milyen hulye vagyok mert ha autoszerelonek mentem volna mar regen keresnek :-)

gabors 2018.07.27. 18:16:53

@fhdgy: "Nagyon mellbevágó a dolog, ez egy másik Magyarország. Itt sem lőnek agyon embereket, éhínség sincs, de abban már korántsem vagyok biztos, hogy éhezés sem. Nyomor, elesettség viszont annál több. " NER-isztanban ilyen nincs ... teged is a Soros fizet az tuttti :-)

gabors 2018.07.27. 18:17:57

@geeeteee: "@gabors: Mégis hiába van, ha nem dob a közérzeten. " ??????? it meg delelott van ..

fhdgy 2018.07.27. 18:22:56

@gabors: Persze, ő fizet! :-) Csak ki fizeti azokat az elesett, üres tekintetű embereket, hogy olyan élethűen játsszák el a szerepüket???

Arthamyr 2018.07.27. 18:26:42

@gabors: Teljesen igaz, hogy nem csak az anyagiak számítanak (a munka minősége is fontos pl., és valahol kutatni érdekes és jó munka), csak itt eredetileg azt domborították ki, hogy hű mekkora karrier lesz itt, meg ő válogathat, és annyit kér, amennyit akar. Én erre még nem fogadnék. Ilyen embert nem is ismertem, biztos túl alacsony körökben mozgok, de szerintem ez nagyon ritka. Már azt sem egyszerű lemenedzselni, hogy az embernek egyszerre több aláírásra váró jó ajánlata legyen. :)

gabors 2018.07.27. 18:28:10

@P.Elliot: "Hogy birjatok ezt az esot es hoseget? En mar menekulesen gondolkozom hogy merre lehetne menni vakaciozni ahol ez nem er utol...."

Mivel koze vagyunk a tengerhez itt kb 5-6 fokkal kevesebb van mint pl a varosban. Azonkivul mindig van egy kis szello legalabb..

"Van kerted iden? Hogy birja? Nekem fulladozik a viztol mert a talaj koves, nem tud lefolyni igazan meg agyagos is ami szinten taszitja a vizet. De a paradicsomnak nagyon jo ize lett. "

Van, sot kicsit nagyobbitottam is rajta. Uborkabol mar most is tobb van mint amit meg tudunk enni lehet a hetvegen savanyitok bar soha nem sikerul olyan jol mint a kosher half-sour :-(

Nalunk inkabb homokos/apro kavicsos az altalaj a viz nem igazan all meg.

Az esovizet gyujtom hordoban abbol locsolok mikor muszaly de inkabb essen (a fuvet nem de az birja). A paradicsom eleg jol erik es finom is de nem lesz annyi talan mint tavaly (meg mindig van a fagyasztoban) ... a babom is kezd novekedni ... van meg kukorica is disznek...

A magas paratartalom miatt inkabb ejszakak rosszak nehez aludni ... de egyelore meg mindig nem nyomjuk az A/C 24/7 ... de napkozben muszaly ... igaz a meloban kiraly az A/C :-)

Arthamyr 2018.07.27. 18:32:48

@geeeteee: Ha azt, ami(ke)t nem választottam, valós alternatívaként fogjuk fel, akkor én. De azért vigyáznék azzal, hogy a 0 egzisztenciát, a családfenntartásra való képtelenséget stb. mikor tekintem valós alternatívának, ha lehet olyat választani, ami nem ezzel jár...

Arthamyr 2018.07.27. 18:35:16

@fhdgy: Azok is Soros bérencei!

gabors 2018.07.27. 18:46:19

@Arthamyr: Azt hiszem ugyanazt mondjuk maskeppen :-)

en: LEHET belole olyan karrier (is) hogy 150-et vagy akar 250-et is kereshet, te: NEM BIZTOS (nem fogadnek ra) hogy ebbol akkora karrier stb ... lesz...

ugy tunik csak a nezopontunk mas :-)

Arthamyr 2018.07.27. 19:06:26

@gabors: Igen, egyetértek, csak úgy éreztem más (nem te) nagyon valószínűnek, szinte biztosnak látja.
Csak úgy röpködtek itt a gratulációk, Doromby még ezeket a szép számokat is bedobta a kérdésemre, én meg továbbra sem értem, miért. Úgy látszik túl pesszimista vagyok, de legalább ritkábban ér csalódás. :D

Antal Jozsa 2018.07.27. 19:15:22

@LepesMez:
www.bbc.com/capital/story/20141106-the-no-vacation-nation

Majd amikor otthon lesz 1-2 hét horvat / olasz tengerpart,1 het Balaton wellness csuszdapark a csaladdal es kabe a szabi felet hasznaltam csak fel lehet irigykedni Amerikabol :-) az unnepnapok hosszu hetvegek nincsenek is benne. Lehet 2 evente elrepulok messzebb is de tobbre nem is vagyom. Az anyagiak miatt annyira nem parazom tobb ev kulfoldi let utan,ez igy eri meg. De beteg azert meg annyira nem szeretnek lenni :-)

geeeteee 2018.07.27. 19:15:22

@Arthamyr: Az első exem baleseti sebészeten volt nővér, estek be páciensek kilógó agyvelővel. 32 perc, műszak vége, farkalás. A halál árnyéka hűvös, kicsit fáradt vagy ötven körül, akkor már ott van.

Antal Jozsa 2018.07.27. 19:15:22

@P.Elliot: ez szornyu lehetett.es ezt tetezte a fonok dorgalasa. Meg tudom erteni hogy abban a helyzetben nem haboztal ha volt lehetoseged a jobbra.

geeeteee 2018.07.27. 19:15:22

@Arthamyr: Ez annyira komoly, amennyire nyilvános.

geeeteee 2018.07.27. 19:15:22

@Arthamyr: Mit írtam mást? Azt se tudtam, hogy mi az az egszintencia, le se tudom írni, meg az ex visszahozta a kukából, hogy kell-e még nekem. mert jól néz ki. Ma az egyik ilyent vett fel Salsa estére. Képzelj el ilyet háromszor. A ruha dereka valahol a hónalj alatt van, abba bárki belefér, eszem megáll.
Lassan ötven leszek, csak tapasztalatok..

geeeteee 2018.07.27. 19:15:22

@Arthamyr: Jól teszed. :d

Van kedved hallgatni zenét?

10cc

youtu.be/fUNTk5xsxk4

geeeteee 2018.07.27. 19:15:26

@gabors: Félmillió dollár nem ugyanaz a ringispli, mint a filtolos leszbi csajok a karl-marx-stadti villamoson?

geeeteee 2018.07.27. 19:15:28

@fhdgy: Tapsoljuk meg a kislányt! Nemde? Én leszek a leghangosabb. Szeretünk Hanna!

P.Elliot 2018.07.27. 19:18:44

@fhdgy: Varjal csak, nem a halott elol szaladtam el, az termeszetes volt mert mar iskolai gyakorlaton talalkoztam vele, boncolast is lattam. A fonover miatt mondtam fel, azert hogy nagy pofaval szinte felelossegre vont hogy mit csinaltunk a gyerekkel hogy meghalt. A haldoklo gyerekkel, akit mar ugy hoztak be hogy vege, akinel az ugyeletes orvos mar este mondta hogy nem fogja megelni a reggelt, es mielott aludni ment mondta hogy csak akkor ebresszuk fel ha valami nagy valtozast latunk, / mar kapkodja a levegot/, amit meg is tettunk, a jelenleteben halt meg, vegig ott volt.
Azert is mert mi az hogy nekem kell elvinnem a halottat ejszaka a parkon at, egyedul amikor a szanatoriumi szemelyzet kozott ferfi is volt, ejszaka is, affele mindenes es legfokeppen azert mentem el mert hatalmas pofaval kovetelte hogy hozzam vissza lepedot, azt a fertozott micsodat es a sirkamrabol, bontsam le a gyerekrol, egyaltalan visszamenjek oda.Nem is mentem, hanyingerem lett a magyar egeszsegugybol, illetve annak a kiskiralyiaibol, ez a no politikai parttag volt es olyan osszerkottetesei hogy minkenki kussolt elotte, meg az orvosok is.
Ezt a sztorit csak azert irtam le mert valaki itt azt irta hogy az otthoni nyugodt munkakorulmenyek. Oh, igen, az volt.....persze....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.27. 19:27:41

@geeeteee: "A halál árnyéka hűvös, kicsit fáradt vagy ötven körül, akkor már ott van."

Jaj, de szép.

geeeteee 2018.07.27. 19:40:19

@geeeteee: De még azokban a rucikban. Mate :D Mind a három. Nem, nem, a másikban, dehogynem, bármiben. I love her.

geeeteee 2018.07.27. 19:40:19

@kisrumpf: Azt hallottam, ebbe bele is fogunk halni. Így is? Lány vagy, csinálhatjuk együtt?

Csodabogár 2018.07.27. 19:41:36

@LepesMez: Amerikában élő barátaim mondták nekem, lehet hogy hazudtak, hogy van szabadság 3-4 hét, de azt nem illik kivenni,egyben meg pláne nem. Orvos batárnőm is hasonlóan nyilatkozott DC-ben lakott és kórházban dolgozott. Ők közben kihaltak és bejött a jólét, mindenki állandóan szabadságon van.:-)

zoldzeller 2018.07.27. 19:53:30

@Arthamyr: szerintem egy phd-vel a Duke-rol (kornyezetvedelmi mernokkent) kellemes elete lesz es fog tudni valogatni a munkak kozott. Annyit biztos mindig fog tudni keresni, hogy egyedul is kenyelmesen megeljen es el tudjon menni pihenni/nyaralni. (most rakerstem az atlag keresete egy Phd, environmental engineer-nek $73.000) Fogja tudni hozni azt a szinvonalat mintha Svedorszagban/Svajcban elne. Ha pedig igazan ugyes akkor marad az egyetemen.
Ebbe beletartozik az is hogy ilyen szinvonalu munkaknal mar nem fog evi 5 napos szabadsaggal munkat elvallalni.
Szerintem magas kepzettseggel (foleg ha itt is vegez az ember) akkor meg mindig megeri itt elni, szakmunkaskent, nem versenykepes munkaval mar valoban nem.
Szabadsag kerdes: nekem evi 24 napom van, de nem nagyon szoktak nezni szoval van az evi 30 is. Szoktam beteg is lenni, ez nem a rendes szabadsagombol megy. A ferjemnek korlatlan mennyisegu szabadsaga van, de o nem szokott tobbet kivenni mint evi 30at. Mindketten rugalmas munkaidoben dolgozunk de en biztos nem dolgozok tobbet mint napi 7 ora. Evente 1x fixen utazunk nagyot - ez nekunk a csalad miatt altalaban egy Izrael, Del Afrika korut. Es eleg sokat megyunk hetvegen turazni, vagy csak megcsipek egy olcso repjegyet.

Shanarey 2018.07.27. 20:07:01

A Szingapúri magyar csaj menni Amerika.
Win-win.
Sok sikert.

zoldzeller 2018.07.27. 20:07:48

@Csodabogár: ez erdekes, nekem egy eleg kozeli orvos hazaspar baratom van, es nekem ugy tunik, hogy ok folyton utaznak. Szerintem iden mar jartak Ausztraliban, Azsiaban es most meg valahol Kanadaban vannak. Gondolom alapjaraton eleg sok szabadsaguk van, meg eleg sok ugyeletet bevallalnak azt tudom.

De lehet, hogy ez nem minden allamban van igy. :)

Arthamyr 2018.07.27. 20:17:56

@zoldzeller: Egyetértek, nem is írtam mást, vagy igen? A nincs szabi jellegű hülyeségeket nem én írtam (nekem egyébként évi 0 van, és semmi gondom nincs vele), meg azt sem, hogy ne érné meg ott élnie...
A kellemés élete lesz és fog tudni válogatni a munkák közt szerintem rohadt messze van a "Aki ekkora tehetseg az maga valaszt meg mindent meg a munkaidejet is. A fizeteserol nem is beszelve. A cikkben emlitett fiatal nem egy kozonseges esztergalyos vagy programozo akinek nincs mas valasztasa mint a robot. " - kategóriától, mint ahogy a 73k is messze van a 250k-tól. Persze nem zárom ki ezt sem, csak nem láttam, hogy mitől lenne ez garantált, vagy akárcsak nagy valószínűséggel bekövektező dolog?
A kellemes élet meg alap kellene, hogy legyen egy egyetemet végzett embernek, főleg egy phd-snak, én természetesnek veszem, ott van valami gond, ha nincs meg.

fordulo_bogyo 2018.07.27. 20:22:53

Gratulalok Hannanak es az ot tamogato csaladnak.

Erdekes volt vegigolvani a kommmenteket is.

Par megjegyzes a hozzaszolasok kapcsan:

itt (mert en is az USA-ban elo PhD-vel rendelkezo kutato vagyok) a fizetett szabadsag az iparban kevesebb, az akademiai allasokban konnyeden lehet egy honap... de a fizetes az akademiai/egyetemi szektorben sokkal alacsonyabb.
Ket lanyom batchelor degree-vel (egyetemi alapkepzes) harmincevesen masfelszer annyit keres, mint en kerestem 60 eves egyetemi kutatokent. Masfelol nezve: az en, az az mi ketten (viszonlag alacsony) egyetemi fizetesem(sunk)bol tudtam(tuk) finanszinozni a ket gyerek egyetemi tandijat, kollegiumat, es mellette felre tudtam tenni annyit, hogy 60 evesen elmehettem nyugdijba.
Minden evben kivettunk egy teljes honapot, amit utazassal toltottunk (USA nemzeti parkok, es buvarkodas mindenfele a vilagban)... nem luxus szinten, de nem is nelkulozve.

Gyes, gyed nincs errfele, van 6 het fizetett es esetleg 6 het fizetetelen szabadsag az ujszulott fogadasara.
A bolcsode es ovoda dragabb, mint az egyetemi tandij...

Antal Jozsa 2018.07.27. 20:23:00

@zoldzeller: ugy latom ez a szabadsag kerdes amerikaban meg jobban melyiti a tarsadalmi szakadekot gazdagok vs. atlagosak szegenyek viszonylataban
Nektek kivetelesen jo munkahelyetek lehet.ha nincs mar Magyarorszagon csalad en sem jonnek el onnan.

zoldzeller 2018.07.27. 20:36:31

@Arthamyr: A szabadsagos dolgot nem is neked akartam irni, csak lusta voltam megkeresni ki irta.

Amugy szerintem a kornyezetvedelmi mernok pont egy olyan szakma amivel az EU-ban is tud jo munkat megcsipni ha akar. Ehhez nem kell itt maradni.
Most visszakerestem amit irtal, es egyet ertunk. Annyit biztos fogkeresni, hogy kellemesen megeljen barhol ahol akar. Ami szerintem mar magaban egy tok jo dolog.
Ha tenyleg szuper tehetseg akkor majd talal maganak 250k munkat, de lehet, hogy nem ez a celja, a 250k munkaknak megvan az ara, amit nem mindenki akar megfizetni.

2018.07.27. 20:43:33

@Antal Jozsa: Igen, itt a szabadsag/betegbiztositas ugyanugy resze annak a csomagnak a fizetesen kivul, amivel a munkaltatok csabitjak/kiszutjak a szemet a dolgozokat. Emiatt a tipikusan rosszul fizeto allasok meg a tetejeben keves szabit/rossz biztositast adnak, tovabb sujtva ezzel a kevesse szetencsesek eletminoseget. Egyreszt nem igazsagos, masreszt versenykepesseget ad a cegeknek (hogy nem kell olyan terheket cipelniuk, mint fizetett szabi)

Amugy en nem tapasztaltam, hogy csunyan neznek, ha az ember szabit vesz ki. Plusz en pl tovabb tudom gorgetni vagy kifizettetni, ha nem hasznalom fel.

fhdgy 2018.07.27. 21:10:41

@P.Elliot: Jó, én megértem azt is, hogy a "körülmények" miatt távoztál. Azt is megértem, hogy a főnővér is rálapátolt.

Hangsúlyozom, hogy nekem az első ok is bőven sok lett volna!

Arthamyr 2018.07.27. 21:17:17

@geeeteee: Lehet, hogy majd a payslipje is úgy végzi, mint Ryanair-es pilótáké. Leszámítva, hogy ezen nem lesz semmi elgányolva, és minden olvasható lesz. :D

Arthamyr 2018.07.27. 21:18:30

@geeeteee: Rosszabbra számítottam... :)

fhdgy 2018.07.27. 21:21:15

@geeeteee: Ha a taps részedről őszinte elismerés, akkor hajrá, semmi gond. Én sem beszélek ellene!!!

Ha valaki tud valamit, akkor azt el kell ismerni, csak az elismerés ne legyen ajnározás, mert az visszatetsző.

Ha minden igaz, akkor egy őszinte, mértéktartó elismerés tök helyénvaló!

Az, hogy evezzünk békésebb vizekre, arra vonatkozott, hogy cigizés közben tényleg elgondolkodtam.

Nem feltétlenül kell a halálról diskurálni végestelen végig ( habár én kezdtem ), ha van még hozzá szerencsénk, hogy az élet szépségeit is megbeszéljük. Elgondolkodtam egy kicsit magamról, az életemről, a jövőmről és rájöttem, hogy nem kell pánikolnom, még sok minden szép és jó lehet előttem.

Magyarul, optimista vagyok, hajrá éljük az életet!

Arthamyr 2018.07.27. 21:26:17

@fhdgy: Pl. még pár cigi. Legalább jófajta volt? :) Én szivarozás közben szoktam elgondolkodni (ha egyedül teszem), de valahogy akkor mindig elkerülnek a negatív gondolatok. :D Lehet azért, mert nem szoktam rosszkedvűen rágyújtani?

fhdgy 2018.07.27. 21:33:49

@Arthamyr: Nekem a jófajta cigi piros, nagy dobozos Dunhill lenne, de azt Mo.-on nem lehet kapni. Sőt, már Horvátországban sem, de még Ausztriában sem. Hogy Németországban van-e még, nem tudom, mert kb. három éve voltam ott utoljára.

Itthon, kék hosszú Multifiltert szívok. Hogy jónak számít-e vagy sem nem tudom, mindegyik büdöske rossz, de saját mégsem annyira! :-)

De most beletetted a bogarat a fülembe, előkerestem a pipámat!

A régi, szép idők emlékére pöfékelni fogok egyet!

Antal Jozsa 2018.07.27. 21:36:04

@LepesMez: Otthon meg most törölték el a cafeteriát :-)

Antal Jozsa 2018.07.27. 21:36:05

Egy kérdés, a gyerekeknek, fiataloknak hogy működik a betegbiztosítás, balesetbiztosítás?

zoldzeller 2018.07.27. 21:48:29

@Antal Jozsa: idealis esetben a munkaltaton keresztul. Jobb cegeknel ez nem problema.

Arthamyr 2018.07.27. 22:02:46

@fhdgy: Mindenképp előrelépés a multihoz képest, ha jó dohányod van!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.07.27. 22:09:38

@geeeteee: csak ne egyedül. Valakinek csak ott lesz a keze, hogy szorongassam.

fhdgy 2018.07.27. 22:16:04

@Arthamyr: Stanwell Melange, dán dohány. Hogy menő-e, nem tudom, nekem nem is lényeg. Még Eszéken vettem 2016 vagy 2017 januárban. Temetésen voltam, egy kedves rokonom halt meg, aki barátként is közel állt hozzám. Akartam valami emléket Eszékről. A pipát is, meg a dohányt is egy olyan boltban vettem, ami annak az iskolának a helyén állt, ahova apám is járt iskolába.
Apám is pipázott, amikor hadifogoly volt Sztalingrádban. Így, valahogy minden együtt volt és van!!! A pipa meg a dohány kb. húszezer volt, de nekem többet jelent annál.

Arthamyr 2018.07.27. 22:20:26

@fhdgy: Nem értek a pipadohányokhoz sajna. De ha megfelelően volt tárolva (nem száradt ki), egész biztosan messze jobb, mint a cigi, még talán kiszáradva is, mert nem szívod el mellé a papírt. :) A szentimentális értékét figyelmen kívül hagyva természetesen, nyilván az még hozzáad. Másrészt a pipa gondolom kicsit hosszabb ideig is tart, mint a cigi, én van olyan szivar, amit 2-3 óráig szívok, egész más szertartás, ennyit a pipa is hozzátesz, mert gondolom az sem 3 perces tevékenység. :)

zoldzeller 2018.07.27. 22:22:49

@Arthamyr: nem unalmas 3 oran keresztul ulni es szivarozni?

fhdgy 2018.07.27. 22:26:47

@Arthamyr: @zoldzeller: sem a pipázás, sem a szivarozás nem az idegbetegek sportja!

Arthamyr 2018.07.27. 22:29:43

@zoldzeller: Számomra nem, élvezem az ízeket, gondolkodom, nézem a környezetet. Kortyolgatok mellé valami finom italt, élvezem az időjárást. Pl. ha nem lenne felhős az ég, lehet, hogy kiültem volna nézni a holdfogyatkozást ma is egy szivarral.
Meg sokszor van társaságom is, de gondolom te a szóló verzió után érdeklődtél.

Arthamyr 2018.07.27. 22:31:57

@fhdgy: @zoldzeller: Igen, az is hozzájárulhat, hogy én annyira nem igénylem a "pörgést". :D

zoldzeller 2018.07.27. 22:37:24

@Arthamyr: @fhdgy: ugy kepzelem, hogy szivarozni es pipazni csak whiskey-vel a kezben, es a kandallo altal megvilagitott konyvtarszoba borfoteljaban az idealis.

fhdgy 2018.07.27. 22:38:08

@Arthamyr: Elteszem magam holnapra! Reggel várnak a kecskéim!
Meglehetősen fontosak számomra! Legkésőbb 7-kor indul a verkli.

Arthamyr 2018.07.27. 22:41:34

@zoldzeller: Én nem szoktam beltérben szivarozni, legalábbis nem otthon, mert nem akarom, hogy füstszagú legyen a bútor. Ahhoz speciális szellőztetőrendszer kell, vagy hatalmas tér.
A whiskey jó, de teljesen jó a rum is, konyak is, vagy akár érlelt pálinka is (egyszer ittam valami szivarpálinka nevű italt, azt hiszem egy aszútörkölyt hívtak így).

fhdgy 2018.07.27. 22:41:41

@zoldzeller: Brrrrr. A whiskey-t nem szeretem. Nekem büdös! Én most jó kis házi pálinkát kortyolgattam!

Arthamyr 2018.07.27. 22:42:05

@fhdgy: Jó pihenést, és jó munkát holnapra!

fhdgy 2018.07.27. 22:44:42

@Arthamyr: Se a lakásban, se az autómban nem dohányzom. Inkább óránként, 100 km.-enként megállok.

Arthamyr 2018.07.27. 22:44:51

@fhdgy: Sosem értettem ezeket a whiskey-t nem szeretem kijelentéseket, a 100000 féle whiskeyből egyiket sem szereted? Megértem persze, ha valaki nem szereti az alkoholt, de nálad nem ez a helyzet, ha a pálesz meg megy. Egy exkollégámmal csináltuk, hogy ha valaki nem szerette a whiskey-t, akkor megszerettettük vele, a legtöbbször sikerült. :)

fhdgy 2018.07.27. 22:46:24

@Arthamyr: A kecskék érdekes szerkezetek! Mindig okoznak meglepetést, soha nincs kettő egyforma nap!

Arthamyr 2018.07.27. 22:47:36

@fhdgy: De nem akarlak feltartani, ha holnap korán kell kelni, majd elmeséled máskor, esetleg írsz egy posztot. :)

fhdgy 2018.07.27. 22:57:18

@Arthamyr: Majd, egyszer lesz sajt is. Még nem vagyok kecske tenyésztő, csak kecskepásztor, ezt is tanulni kell. Még az elején járok!

2018.07.27. 23:03:36

@Antal Jozsa: A gyerekek az en biztositasomon vannak, ahogy a felesegem is. Ezert kell nemi plusz penzt fizetnem (harmuk utan par szaz dollar/ho). Ha a gyereknek nincs biztositasa, akkor az valami speci rendszerben megy (husky vagy mi?) de annak nem neztem utana. Gondolom az valami hasonlo, mint ami az idoseknek van.

A gyerekek talan 26 eves korukig maradhatnak az en biztositasomon.

gabors 2018.07.28. 01:38:42

@zoldzeller: "szerintem egy phd-vel a Duke-rol (kornyezetvedelmi mernokkent) kellemes elete lesz es fog tudni valogatni a munkak kozott. Annyit biztos mindig fog tudni keresni, hogy egyedul is kenyelmesen megeljen es el tudjon menni pihenni/nyaralni. (most rakerstem az atlag keresete egy Phd, environmental engineer-nek $73.000) Fogja tudni hozni azt a szinvonalat mintha Svedorszagban/Svajcban elne."

Hmm Duke mondjuk valami de azert nem Ivy League ... atlag keresetet itt mar ezerszer megbeszeltuk ...

" Ha pedig igazan ugyes akkor marad az egyetemen. " igen da kkor kozel sem lesz 73k ez kb tenured professzoroknak van 10 ev utan ... sokkal jobban jar ha valamilyen industrial applikacoval sikerulne neki foglalkoznia ...ott kutatni ...

adg 2018.07.28. 01:53:28

@fhdgy: 6 eve. Azota egy ko alatt elek, es teljesen elzartam magam a kovon kivuli vilagtol.
Komolyra forditva, ismerem a jelenseget, amit leirtal, talalkoztam vele es emlekszem ra. De most nem arrol volt szo, hanem azt irta a gyerek fentebb, hogy ha otthon marad Hanna, akkor vagy kozmunkas, vagy munkanelkuli lesz. Lassuk be, ez faszsag. Otthon is elvegezhette volna az egyetemet, lehetett volna vegyesz, biomernok vagy akarmi, es pesten vagy nagyvarosban elve viszonylag normalis szinten elhetne. De nyilvan tobb a lehetoseg amerikaban, jobban megfizetik es biztos minden szempontbol jobban jar. De en csak a kozmunkas es munkanelkulit vitattam.
Szerinted realis, hogy kozmunkas vagy munkanelkuli lett volna?

@geeeteee: “mutassad otthon, mit tudsz? Eszedbe se jutott?”
Eszembe jutott. 12 evig otthon mutattam.
Hadnagy urnak irt utolso kerdes neked is szol. Ugyanis csak azzal volt bajom.
A valasz a te kerdesedre, klumpa.

Meg harom het gyerekek, es megyek megnezni a szornyu magyar velotrazo valosagot.

2018.07.28. 04:01:34

@adg: Meg harom het gyerekek, es megyek megnezni a szornyu magyar velotrazo valosagot.

az elmut par heten ket ismerosom is ment, es mind a ketto veszettul fikazott. valamiert soha nem emlekeznek, milyen szar :D

zoldzeller 2018.07.28. 05:34:34

@gabors: hm, ha egy jo nevu egyetem (es a duke az) tenure-je (mernok, kozgaz, pr stb szakon) 10 ev utan se keres $250,000 felett akkor ott baj van. Tenure-track poziciokban mar siman lehet keresni 120,000-180,000 korul. Itt egyetemi tanarnak lenni abszolut karrier.
“The typical Duke University Assistant Professor salary is $140,933. Assistant Professor salaries at Duke University can range from $68,480 - $276,633.”

zoldzeller 2018.07.28. 06:07:24

@zoldzeller: felre ne ertsd, esztetika, muzeologia szakon a vilag vege egyetemen valoban nem lehet kiugro fizetest csinalni.
Az USA-nak azert is vannak nagyon jo egyetemei, mert itt vannak a legmagasabb kereseti lehetosegek es a legjobb korulmenyek a kutatasokhoz. De persze ez erosen egyetem, szak es tema fuggo. De a fent emlitett duke meg ha nem is ivy league, eleg jo suli es nem fogok sirni ha a fiam csak ott lesz professzor:)) meg ha az mit jobb is.

swfla 2018.07.28. 07:56:14

"Sosem jártam Szingapúrban, és sosem jártam Amerikában"

Nem tudom mik lehettek a lehetosegek a szuloknek, de ez eleg nagy hiba volt.

swfla 2018.07.28. 07:56:57

@takarék-láng: "Mar semmi sem lesz a regi, a lany valoszinuleg az Usaban fog robotolni egy multi cegnel. Heti 20 ora tulora"

kifelejted azt az apro reszletet, hogy HA szenvedellyel csinalja, amit csinal, akkor a heti 40 tulora sem megterhelo. Aki cum laude-val vegez, es van egy honors degree-je, az ritkan tanul csak ugy muszalybol...

geeeteee 2018.07.28. 07:57:16

@adg: A kérdésedre, hogy reális-e, az, hogy igen, ugyanúgy, ahogy a kérdőjelből pont lett. Nem én voltam. Simán benne van a pakliban, még nem is csak költői túlzásként. "Aki szerint otthon csak kozmunka es munkanelkuliseg a valasztek, az kb az a ketegoria, akik szerint pogromok vannak, ehhalal mindenhol es leszamolasok, az emberek mar egymast eszik a nagy ehinsegben es telen megfagy mindenki, a Parlament elott meg ellenzekieket lonek halomba. Szerintem a srac viccelt, es nem ennyire buggyant." Ezt ki írta? Miért is nem valami vidámabbat vetítettél?
Mondok egy példát, ketten megpróbálják lemérni A és B közötti két útvonal közül melyik gyorsabb. Egyszerre indulnak. Mennyiszer belementem már ebbe, és mindig nekem jutott a gyorsabb útvonal. Fordítva is, ha a másikon mentem, akkor az lett a gyorsabb. Így érted már? Saját magad is tudod, melyik a jobb útvonal, de egyszerre a kettőn nem lehetsz. A másik út a vesztes.
Nézzed vissza, kérdőjellel volt. Jó utazást kívánok, érezzétek jól magatokat. A velőrázásról valahogy csak pozitív asszociációim támadnak. :D

geeeteee 2018.07.28. 07:57:33

@fhdgy: Egyszer volt nekem is egy, fűnyíró helyett vettem egy átmulatott hétvégén abba az egyik házamba, amelyikben sosem laktam. Kint volt a kerítéskapun a harapós kutya tábla, pont középen, máig előttem van, ahogy nézett ki mögüle. Állítólag megették a szomszéd kutyái, de avval nyugtatom inkább magam, hogy bográcsban végezte, csak engem nem bírtak megvárni vele.

Visceroid 2018.07.28. 07:57:38

"Így veszített el Magyarország egy egyetemistát"

AZ értelmiségi burzsoázia ide nem kell. Ide jó munkás, fideszes kezek kellenek, akik majd felépítik az országot!

geeeteee 2018.07.28. 07:57:50

A régi izzítógyertyás Toyota dízelek rosszul indulnak A szomszéd mondta, a hátsó a garázs felől, mikor megdicsérte, hogy milyen szép 34 évesen. Azóta megáll és még leskelődik is, akárhányszor beleülök, jóformán naponta. Ki kellett engedjem az asszonyt a hiluxxal, el kellett járjak a kapu elől, beálltam helyette. Most is megállt a szomszéd, mindig kint szöszmötöl, abbahagyta és figyelt. Egy felet sem tekertem a lendkeréken, negyedet sem, csak annyit, amennyit a kulcs fordul, olyan 5-10 fokot és már röfögött is. Eláruljam neki a titkot? Ablakmosó-folyadék csövet szereltem a légszűrő mögé, a másik vége pedig bent van a műszerfalon, a védő alatt elrejtve(ez ilyen ausztrál cucc a nap ellen, dashmat), na abba a csőbe fújok hidegindító spray-t, a műanyag szalmaszál a kupakon pont beleillik a csőbe, egy mozdulat.

geeeteee 2018.07.28. 07:57:57

@zoldzeller: Szeretem én is a számokat. '94-ben egy későbbi miniszter belekeveredett egy közös-megegyezéses válásomba, az elsőbe. És nagyon elegánsan kihúzta magát belőle. Megmondta, hogy az amit én a papíron odaadtam, az négyszer több az övénél, meg nekem rá sincs szükségem.

geeeteee 2018.07.28. 07:58:00

@Arthamyr: Pipázni meg szivarozni is lehet mindenféle szertartás nélkül. Régen láncdohányos voltam, átszokás-leszokás végett próbálgattam, le is tüdőztem mindegyiket, nikotinbombák.:) Kb minden slukkra külön rá kell gyújtani.
@fhdgy: Igen, az ajnározás visszatetsző, igazad van. Ellensúly a fintorgóknak. Engem bánt az irigy lenézés, a kioktató átmagyarázás.

Ami viszont engemet is bosszant, az az adatvédelmi kérdés, nem sikerül dűlőre jutnom vele. Dialektikusan kezdve az eset ellentettje mi lenne? Szintézis? Hegel, hilfe! A láthatatlanság és a kiteregetés között hol van az optimum? Egyáltalán ezek a határok? Alulról a "nem tudunk róla semmit" már maga információ, felülről a "minden mindegy, csak benne legyek a hírekben, akármivel" pedig az ellenőrizhetetlensége miatt. Ezeket kifordítva támadhatók megint. A megoldáshoz közelebb visz, ha elindulunk vissza az időben. A málnás helyett kezdjük a szőlőben, Marvin Gaye: youtu.be/hajBdDM2qdg
Borzongató volt, mikor vastag tűket szúrt egy öltönyös, nem fehérköpenyes a karjaimba és eladott nekem kedvezményesen egyszerre két műtétet. Yep, felvágattam a csuklóimat egyszerre for special. Carpal-Tunnel. Okosabbak lettetek?

Vadalmaaaaa 2018.07.28. 07:58:12

@csakszeg: ugy,hogy nem elik tul èppèsszel:)

Elkèrgesedett lelekkel,nemtorodom,penzehes ,elvhajhasz attituddel,20-25 evvel korabban meghalva,mint egy melyszegenysegben elo zsakfalu lakoja

Vagy felsobbrendusegi komplexusait tovabbfejlesztve elkepzeli,higy ra sem a termeszet,sem a tarsadalmi torvenyek nem vonatkoznak:)

Olyan is van ,aki drogba,alkoholba menekul

geeeteee 2018.07.28. 07:58:18

@adg: Klumpa. Mire utalsz evvel? Azon túl, hogy rám. Ez nagyon, még annál is titkosabb.

geeeteee 2018.07.28. 08:38:20

@Vadalmaaaaa: Persze. Mennyire felismerjük egymást.
Ez az örökélet inkább átok. De igyekszem élvezni. Stand by me?

geeeteee 2018.07.28. 08:55:21

Az a sok hatalom. Bár csak éreznétek, gurulok ezer tonnával, átgázolok mindegykin.

Arthamyr 2018.07.28. 09:18:51

@geeeteee: Rosszul fogalmaztam. Folyamat? Passz, a lényeg, hogy nem 3 perc alatt rendezed le a dolgot, meg az íze is sokkal jobb. És ja, én nem tüdőzöm le, de így is nikotinbomba. Rágyújtani meg nem értem miért kell többször, a szivar nem alszik el .

geeeteee 2018.07.28. 09:42:09

@Arthamyr: Balfasz vagyok, nekem mindig elaludt, mikor nem szívtam. A pipa is. Ez már volt: youtu.be/rVoPzA0g3Ac Legyen mégegyszer.

geeeteee 2018.07.28. 09:42:12

This must be the place. TalkingHeads. Hozom: youtu.be/hajBdDM2qdg

geeeteee 2018.07.28. 09:42:15

This must be a place? Egyfolytában szerelmes vagyok(meg részeg).

Arthamyr 2018.07.28. 09:46:18

@geeeteee: Nem valószínű, hogy te voltál balfasz, jó eséllyel a dohányáru nem volt megfelelő.

fhdgy 2018.07.28. 09:55:41

@adg: Szinte mindenre lehet példát is, ellenpéldát is találni. Nekem van egy közeli rokonom, aki tavaly végzett főiskolán, igaz nem valami kapós szakon, idén januárig nem tudott elhelyezkedni. Talán Pesten kellett volna laknia, ott helyben hajtani a munkát, de 250 km.-ről nem ment. A faluban ( ismerem azt a falut, én is itt lakom ), ahol lakott, isten bizony csak közmunkás lehetett volna. Ha "szerencséje" lett volna, az önkorinál lehetett volna közmunkás irodista, ha hiszitek, ha nem, ilyen is van.

Elege lett a dologból, elhúzott a ködös Albionba. Egy hét sem kellett, lett munkája. Valami kütyüket kellett összeszerelnie. E hét hétfőn előléptették csoportvezetővé, és azt is közölték vele, hogy a cég beiskolázza valami 5 hónapos "csoportvezető-képzőbe", utána pedig manager iskolába.

Nos, erre hogyan kötsz gombot?

fhdgy 2018.07.28. 09:57:52

@Arthamyr: Hajdanán a pálinkát sem szerettem, de sikerült legyőznöm önmagamat. Whiskey

fhdgy 2018.07.28. 09:59:08

@Arthamyr: Hajdanán a pálinkát sem szerettem, de sikerült legyőznöm önmagamat. Whiskey, gin, vodka, nos ezekkel "kudarcot" vallottam.

fhdgy 2018.07.28. 10:03:03

@geeeteee: Egy kecske nem kecske. Minimum kettő kell, mert társas lény!

Orochimaru 2018.07.28. 12:07:04

@adg: Nem véletlen, hogy te is elmenekültél Ausztráliába.

christophe 2018.07.28. 13:00:17

@zoldzeller: a teraszrol a hegyeket nèzve,ès kozben jo zenèt,Queen,AC/DC-t hallgatva,egyèbkènt a szivar valoban nem idegeskedok mufaja :-)

Sir Galahad 2018.07.28. 13:00:24

Így veszített el Magyarország egy egyetemistát? Így is fel lehet fogni, meg úgy is, Magyarország megspórolta egy egyetemista esetében azt az összeget, amit arra költött volna, hogy kiképezzen egy diplomást valamelyik nyugati országnak. A hölgynek a sikereihez természetesen gratulálok!

2018.07.28. 14:31:12

Istenem, de gyönyörű ez a poszt! ❤️

czerka 2018.07.28. 14:31:15

Anyuci kikapart a lányának egy szingapúri ösztöndíjat. Ezt nyilván nem azért tervezte el, hogy majd utána a gyereke magyarországi egyetemre járjon.
Kicsit álszent siránkozásnak érzem ezt a posztot, miközben van benne jó adag dicsekvés is.

Az illető lány mindenképp elhagyta volna Magyarországot, legalább őt nem nagyar adófizetők pénzén képezték ki a nyugati multiknak.
Amúgy gratulálok a tehetségéhez, kitartásához, de nem érzem, hogy Magyarország elvesztette volna ezt az egyetemistát.

morph on deer 2018.07.28. 15:31:06

@czerka:
“de nem érzem, hogy Magyarország elvesztette volna ezt az egyetemistát.”

Ebben lehet valami.
Ugyanis egy tehetséges kutatót / tudóst már elveszített Magyarország jelenleg, és ki tudja, hogy meddig fogja még vinni a hölgy.
Sikeres jövő előtt áll, és joggal, megdolgozott érte! Gratulálok!

rigolya2 2018.07.28. 15:48:22

Akik szerint az ösztöndíjak késztették kivándorlásra a középiskolást, azok miért nem ejtettek arról szót, hogy nem fogadta a magyar felsőoktatási eljárás el a nemzetközi érettségijét???

És ha már az ösztöndíj így el tudja lopni a magyar agyakat:
orbánia AKKOR MIÉRT IS VEZETTE BE A TANDÍJAT/KÖLTSÉGTÉRÍTÉST ???

Valahogy erről sem emlékeztek meg.

Noir10 2018.07.28. 15:48:38

"Igy veszitett el Magyarorszàg egy egyetemistàt"
Magyarorszàg nem 1 egyetemistàt vesztett el. Anyuka viszont kèptelen feldolgozni azt a tènyt, hogy az egyik gyermeke ugy dontott nem Magyarorszàgon tanul/èl tovàbb.
Apukàrol a cikkben nincs szo!?!
Tobb tiz ève hasonlo szituàcioban èlek egyke gyermekkènt.
A holgynek gratulàlok, anyukànak meg javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot hasonlo helyzetben lèvo szulokkel segiteni fognak.

Sir Galahad 2018.07.28. 16:18:35

@rigolya2: Azért, hogy legalább ne a magyar adófizetőknek kerüljön pénzébe, amikor valamelyik gazdag nyugati államnak kiképez a magyar állam egy diplomást.

geeeteee 2018.07.28. 16:18:40

@swfla: Nem, a muszáj értelmetlen l-lel, pont azért jés. Ünnepeljük meg a saját hiábavalóságunkat is! :)

2018.07.28. 16:25:46

@czerka: @sit galahad: "legalább őt nem nagyar adófizetők pénzén képezték ki "

hahha-ha, ez milyen kibebaszott szuklatokoru hozzaallas :))))) kb mint hogy pozitiv lett a rak-tesztem, de jo, hogy nem vettem tartos tejet.

itt arrol beszelunk, hogy ezer milliardokat koltenek sogorkomak hulyesegekre + eldontik helyettem, hogy mikor ne akarjak tobb gyereket, ettol 20-30-40 eves tavlatban visszacsuszik az orszag egy videki Mongolia szinvonalra, amiben aztan magyarok millioi fognak szivni, es akkor annak orulunk, hogy legalabb ezt az parmilliot, amibe ennek a gyereknek az oktatasa kerult volna, megsporolta az orszag, de jo....

a 21-ik szazad legertekesebb eroforrasa az ertelmes ember. kb mint a kozepkorban az arany. ami most tortenik, hogy az aranyrogok setalnak ki az orszagbol a sajat labukon

de tapsoljatok nyugodtan...

2018.07.28. 16:26:49

@geeeteee: ez a teoria hulyeseg. a muszal semmivel sem hangzik idetlenebbul, mint a kiral.

geeeteee 2018.07.28. 16:45:50

@Sir Galahad: Tiéd az eddigi legjobb hozzászólás. Ezek képtelenek erre a világos logikára.

Sir Galahad 2018.07.28. 16:46:01

@LepesMez: Igazad van, a magyar adóforintokon képezzünk diplomás szakembereket Nyugat-Európának, hadd örüljenek, hogy nekik erre nem kell költeni, ez az ország megmaradásának, felemelkedésének a titka. Esetleg egyszerűsítsük le a dolgot: a felsőoktatásra a költségvetésben elkülönített pénzt egy az egyben adjuk át minden ellenszolgáltatás nélkül a gazdagabb országoknak. Milyen jó lesz, ugye?

Sir Galahad 2018.07.28. 16:46:07

@LepesMez: Ja és mellesleg: "ami most tortenik, hogy az aranyrogok setalnak ki az orszagbol a sajat labukon". Igen, de amikor ezt megpróbálják megakadályozni, indul a visítás, hogy jaj, röghöz kötik a fiatalokat... most akkor itt tartsuk az aranyrögöket, vagy ne?

2018.07.28. 16:51:06

@Sir Galahad: en nem latok kivetnivalot abban, ha a magyarorszagon vegzetteknek vissza kell fizetni a tanittatasuk arat, ha kulfoldre mennek x ev elott.

eleve ugy csinalnam, hogy minden ev vegen kapjak a szamlat, hogy mennyive kerultek, aztan evenkent hogy mennyit "torlesztett vissza" az allam.

szoval ezen a ponton nem fogunk osszeveszni.

Sir Galahad 2018.07.28. 17:10:57

@LepesMez: Ha jól értem, akkor az alapkérdésben egyetértünk, csak a részletekben van vita köztünk. Abban igazat adok, hogy ezt (is) lehetne értelmesebben, hatékonyabban csinálni, mint ahogyan most teszik.

czerka 2018.07.28. 17:11:56

@LepesMez: a képzett ember a 21. század legfontosabb erőforrása. A képzés rengeteg pénzbe kerül, de a képzett ember rengeteg hozzáadott értéket termel. Jelenlegi felállás szerint a Nyugat elszipkázza a képzett embereket Kelet-Európából, mert a Nyugatnak az a legolcsóbb, ha ők egy fillért se költenek a szakemberek képzésére, csak megveszik őket üveggyöngyökért Keletről. Ez van. Amíg ez a felállás nem változik, addig sajnos az a megoldás marad, hog, fizetőssé kell tenni az oktatást a perifériákon, ha már röghöz kötni nem lehet az embereket.
Nyugaton is vannak ösztöndíjak, amiknek az a feltétele, hogy az illető utána X helyen Y évet ledolgozik.
A posztban szereplő eset annyival tisztességesebb agyelszívás verzió, hogy itt már gimnazium alatt elszipkázták az illetőt és a magország (USA) képezte ki. Így a magyar kisemberek adóját nem élte fel.
Az igazi tragédia az lett volna, ha elvégzi az állatorvosi szakot Magyarországon, majd kimegy New Yorkba a Wall Street dúsgazdag hedge fund spekulánsainak milliós ölebeit gyógyítani.

Ma a periféria országaiból a jövedelmet, az agyakat és a nyersanyagokat is kitalicskázzák a magországok. Ezzel lehetetlenné teszik a felzárkózást.

Persze a posztoló lányának ez egyéni szinten nagyon előnyös lehet. De össztarsadalmi léptékkel rettentően káros lett volna, ha magyar egyetemen ingyen szerzett diplomával megy ki Nyugatra.

2018.07.28. 17:57:47

@czerka: de ez (hogy el tudjak "szipkazni" a gazdag orszagok a kepzett embereket) egy tunet. a roghozkotes csak egy tuneti kezeles. a gond, hogy sikerult az orszagot egy olyan allapotba kormanyozni, hogy emberek tomegevel el akarnak menni. ezen pedig a tandij visszafizetese nem fog segiteni. ha ez a lany magyarorszagon vegzett volna, es karba ment volt a sokmillios oktatasa, akkor sem a sokmillio az igazi kar..

nyugatni orszagok nem elszipkazzak a tehetsegeket. mo nem tesz eleget a megtartasukert.

geeeteee 2018.07.28. 18:32:36

@czerka: "Ma a periféria országaiból a jövedelmet, az agyakat és a nyersanyagokat is kitalicskázzák a magországok. Ezzel lehetetlenné teszik a felzárkózást." Állítólag a Marshall segély többszörösét adták, erről nem hallottál? Mi lett kevesebből más szétk*rt országokból. Deutschland, Österreich?

Sir Galahad 2018.07.28. 18:32:42

@LepesMez: "a gond, hogy sikerult az orszagot egy olyan allapotba kormanyozni," - ha ez a kormányzás számlájára volna írható, ez azt jelkentené, hogy kivétel nélkül az összes kelet-európai országnak rossz kormánya van, volt és lesz. Nem lehet inkább, hogy ez egy globális, rendszerszintű probléma megjelenése?

Herr Géza 2018.07.28. 20:25:25

Már a pár évvel ezelőtti posztnál is feltűnt ez a “világ egyik legfaszább” gimnáziuma duma, most még hozzá a nagyon híres (?) portlandi egyetem... értem én, hogy büszke a mama, de egy kicsit megint túltolja. Mondjuk direkt megnéztem most a szingapúri UWCSEA-t, hát ami ranglistákat én találtam, azokon még Ázsiában sem volt az első tízben sem, nemhogy a világon. Attól még nagyon jó suli nyilván, de a mi a francnak ez a túlhabosítás? Portlandi egyetem dettó.

Shanarey 2018.07.28. 21:04:13

@molimau:

Megfelelő munka, megfelelő munka körülmények, netán megfelelő fizetés, uram bátyám üzemmód eltörölve stb.
Netán az alvállalkozói láncok ésszerűsítése, s ellenőrzése, mert az egy igen nem vicces történet hogy a lánc végén lévő vállalkozó, avagy cég végzi a tényleges munkát, a lánc többi tagja, pedig csak a pénzt szedi be, s a lánc végére sokszor már nem jut pénz.

Shanarey 2018.07.28. 21:05:03

@Herr Géza:

Talán azért, mert az átlag magyar fősulikhoz képest, az maga a csoda.

takarék-láng 2018.07.28. 23:49:00

@fhdgy: "Elege lett a dologból, elhúzott a ködös Albionba. Egy hét sem kellett, lett munkája. Valami kütyüket kellett összeszerelnie. E hét hétfőn előléptették csoportvezetővé, és azt is közölték vele, hogy a cég beiskolázza valami 5 hónapos "csoportvezető-képzőbe", utána pedig manager iskolába.

Nos, erre hogyan kötsz gombot? "

te figyelj haver! ha ez a falubelid ugyanezekkel a kepessegekkel, ugyanigy elmegy egy kozeli varosba, ugyanez a sors varhatott volna ra, mert felvettek volna opperatornak. Az egy heten beluli "eloleptetes" sem elkepzelhetetlen. De neki pest messze volt, Anglia nincs messze.

takarék-láng 2018.07.28. 23:49:06

@czerka: "Jelenlegi felállás szerint a Nyugat elszipkázza a képzett embereket Kelet-Európából, mert a Nyugatnak az a legolcsóbb, ha ők egy fillért se költenek a szakemberek képzésére, csak megveszik őket üveggyöngyökért Keletről. Ez van"

- ez a 21. szazadi gyarmatositas.

Arthamyr 2018.07.29. 01:18:21

@czerka: Mintha birka írta volna... :/

@LepesMez: A röghözkötés jelenleg a legjobb dolog, amit tenni lehet. Lehet, hogy csak tüneti kezelés, de betegségeknél is gyakran először a tüneteket kezelik, sőt, a gyógyíthatatlan betegeknek is adnak pl. fájdalomcsillapítót (tüneti kezelés).
Az nem reális, hogy Magyarország a közeljövőben versenyképes legyen a fejlett országokkal, még ha meg is szűnne az orbanizáció összes negatív tünete, akkor sem lenne az, és legalább egy generációba telik, mire az lesz, de jó eséllyel lesz az több is, ha egyáltalán... A röghözkötés ezt a problémát megoldja, bár a diákhitellel röghözkötés még jobb, mivel így azt is lehet csökkenteni, hogy olyan szakra menjenek, amivel aztán szart sem érnek a munkaerőpiacon.

2018.07.29. 01:24:48

@Sir Galahad: Magyarorszag volt a volt szocialista orszagok kozul a legjobb allapotban rendszervaltas utan, es sokaig meg is orizte ezt a helyet, gondolom ez az oka, hogy kisebb az elvandorlas mondjuk romaniahoz kepest. Magyarorszag meg ma sem extrem szar, ha csak a jelen allapotot nezzuk (en pl nagyon boldogan eltem ott a 2000-es evekben) A tendencia, az iranyvonalak ami szornyu, es ami miatt sok fiatal (foleg a gazdasagi szemponbol ertekesek) elmennek

Es ha mar kormanyokat nezunk, igen, lehet, hogy ukraina meg feheroeoszorszag kormanya megszarabb, de ez meg nem erdem magyarorszag szamara, es nem jeleni azt, hogy a jelenlegi kormany nem egy tetu rohadek banda- csak annyit jelent, hogy kevesebb idejuk volt szetcseszni mindent, es jobb rendszert kellett lebontaniuk.

Arthamyr 2018.07.29. 01:26:40

@Sir Galahad: Ez miért lenne globális "probléma"? Van, akinek ez teljesen jó így. Magyarországnak nem, így annak kell tennie, hogy a helyzete megváltozzon. Más nem fog _eleget_ segíteni, mert minek? Abból, amit adnak a "fejlett országok" adnak, nem lehet utolérni őket (és akkor sem lehetne, ha nem lopnák/pazarolnák el azt a támogatást), mert egyrészt nagy a lemaradás, és nem csak pénzre van szükség, hanem egy teljes társadalmi mentalitás változásra, másrészt amint közeledik Magyarország, úgy adnak majd egyre kevesebbet/semmit. Lehet, hogy közeledés nélkül is. :)

2018.07.29. 01:35:18

@Arthamyr: En is irtam, hogy egyetertek a roghozkotes logikajaval.
Magyarorszagrol meg nem hiszem, hogy 50 even belul normalis hely lesz

fugyp 2018.07.29. 06:25:40

Sok irigy. Mintha nem olvasták volna, hogy nem fogadták a külföldi érettségijét. Akkor nyilván megpróbálták.
Magyarisztán, vesztes ország,

geeeteee 2018.07.29. 06:25:45

@Sir Galahad: Nem csak az oktatásba kár minden fillér, hanem az egészségügybe is. Azon is rengeteget lehet spórolni.

czerka 2018.07.29. 06:26:42

@LepesMez: jelenleg teljesen mindegy, hogy ki van kormányon, az agyelszívás és a periféria kizsákmányolása világjelenség. Akárki kerülne kormányra Magyarországon, nem tudna mit tenni ez ellen.

50 éve volt még lehetőség arra, hogy a perifériáról a magállamok sorába lépjen eg, ország. Az amerikaiak akkoriban még átadtak technológiákat és ingyen képeztek a periféria egyes országainak agyakat.
Dél-Korea és Tajvan így lett jóléti állam. Az amerikaiak azért, hogy nehogy kommunisták vegyék át a hatalmat, katonai juntákat támogattak és átadtak nekik másodvonalbeli amerikai technológiákat és amerikai egyetemeken képeztek neki ingyen agyakat. Azért engedték nekik a felemelkedést és széljobboy diktatúrát, mert velük szemben volt egy kommunista ellenfél, akivel szemben fel kellett mutatni, hogy miért éri meg Amerika csatlósának lenni.

Ma egypólusú a világ, a magállamoknak nem érdeke, hogy újabb perifériák emelkedjenek a magállamok sorába, mert végetért a hidegháború.
Magyarország is nagyon szépen fejlődött volna, ha jön a Marshall-segély vagy 56-ban kiűzik a megszállókat.
A rendszerváltás idejére azonban le voltak osztva a világban a lapok.
Ma már az ország összességében nem emelkedhet fel, a nyugati tőke érdeke az, hogy csak egyes agyakat emeljenek ki és szipkázzanak el. Ez egyéni sikertörténeteket eredményezhet, mint a posztoló lányának esete is mutatja, de az ország marad periféria.
Én nem mondom, hogy nem kell örülni annak, hogy egy magyar fiatal nyugatra kerül és sikeres lesz. Én azt mondom, hogy minél korábban ki kell menniük, mert úgy nekik is könnyebb ott karriert építeni és beilleszkedni, valamint Magyarország adófizetői zsebéből se húznak ki milliókat, amennyibe egy orvosi, mérnöki, természettudományos diploma kerül.

Csak tisztánlátás végett írtam.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.07.29. 06:27:05

Az ország (nemzet? haza?) sokat veszített a lánnyal, de ő személy szerint sokkal jobban járt, mintha ebbe a posványba ragadt volna.

Az én nagyon tehetséges lányom is külföldi jónevő (szakán a világ első 5-ben) egyetemre jár, kimondottan jól teljesít (na ennyire nem, mint ez a cikkbeli lány, de nem tudom jó-e az neki, nem-e túlterhelt).

De nekem eszembe sem jut, hogy mesterképzésre hazajöjjön.
Dolgozni meg főként.
Minek? Mit nyerne vele?
Az ország nyerne, de megérdemli? Hasznosulna a tehetsége? Kifuthatná magát, örömét lelné a sikerben, amit a tehetsége hoz vagy szenvedne és kínlódna a középszertől?
Mert ez magyarország, aki kiemelkedik, annak beverik a fejét.

czerka 2018.07.29. 06:27:30

@Arthamyr: bircának ebben igaza van, de ez kb. olyan nyilvanvaló, mint az, hogy a Föld forog. Ez egy nagyon fontos jelenség a világban és szerintem minden magyar ember előtt is nyilvánvaló. Évek óta járnak ügyelni magyar orvosok ír és brit kórházakba, elvándorolnak a mérnökök, szakmunkások. A multi pedig adókedvezményt élvez mindenütt és még az anyaországában is adót kerül, off-shore-ba menekíti a nyereséget.
Az egyik migrációs nyomás ma az ilyen agyelszívás, amivel a magországok nyernek, a periféria veszít, a másik migraciós nyomás pedig a jóléti migráció, amikor az ex-gyarmatokról kerítésen átmászva özönelenek a képzetlen emberek Afrikából Európába.
Ezek világjelenségek és súlyos következményei lesznek a jövőben.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.07.29. 08:02:54

Apróság: a "titánium" magyarul titán, a "titánium dioxid " pedig titán-dioxid.

Arthamyr 2018.07.29. 09:10:50

@LepesMez: Így van, szóval marad krónikus betegség tüneteinek kezelése. :)

Arthamyr 2018.07.29. 09:27:01

@czerka: Fárasztó, és féligazságokkal teli... Akkor most Spanyolország periféria vagy magország? Mi volt 15 éve? És Anglia? Mi lesz a brexit után? Másrészt Magyarország egy kis ország, simán megoldható lenne, hogy felzárkózzon, csak ehhez jelentős társadalmi változások kellenének, és más irányba kellene mennie, mint amerre most megy. Jelenleg a társadalom jelentős részének nem érdeke ez a változás, főleg nem a felzárkózás költségeinek megfizetése. A politikai elitnek a felzárkózás még kevésbé érdeke, a költségei pedig megfizethetetlenek, mivel a leváltásuk (és ideális esetben a felelősségre vonásuk) is közte van... A világ nem fog megváltozni, a magyar társadalomnak kellene, de láthatóan nincsen rá igénye.

Az "agyelszívás" pont olyan jóléti migráció, mint az afrikaiak Európába szökése, a különbség, hogy ez legális, és hasznos a fogadó államnak is.

gabardin 2018.07.29. 14:14:58

Hanna rajzai nem jók, ezt a részt nem kéne erőltetni, egyébként az elért eredményekhez gratulálok. Ha tényleg ilyen tehetséges, akkor az itthoni lehetőségek szűkösek lettek volna, előbb-utóbb itt hagyta volna az országot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.07.29. 14:15:02

@czerka:
Csak birkának azt nem sikerült felfognia, hogy Magyarországról nem elszívják az agyakat, hanem Magyarország kifújja őket.
Ez a poszt is illusztrálja, hogy Magyarországon az a szokás, hogy nem én próbálok felemelkedni, hanem próbálom a tehetségesebbeket lehúzni az én szintemre. Ez a lány is jött volna haza kétszer is, de látta, hogy itt csak szívatják.

2018.07.29. 16:16:15

@gabardin: miert, csak az erdemes eroltetni, ami a top 0.001%-ban van? en nem tudnek olyat rajzolni, meg az emberek 98%-a sem. Emiatt lehet ra azt mondani, hogy jo. Nem emlekszem ra, hogy irta volna, hogy ebbol akar megelni.

ez a lelkesedes-letores eleg bunko magyar vonas :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.29. 17:00:43

@Antal Jozsa: "Nincs fizetett unnep.Betegsegben nem vagyok biztos de sztem allamfuggo"

Most olvasgatom ezt a posztot, es csak arnyalni szeretnem a kepet:) Bar igaz, hogy ALTALANOSSAGBAN kevesebb a szabadsag, de letezik fizetett unnep :) az osszes allami (state vagy szovetsegi) munkaban van ilyen. Szemelyes tapasztalat, en is allami cegnel dolgozom. A fizetett szabadsagom es fizetett betegszabi pedig ugy jon ossze (nalam), hogy minden honapban 10 orat kapok, igy ossze lehet gyujteni eleg szepen...persze ez munkehely es szerzodesfuggo. De letezik, szoval csak erre akartam ramutatni ;)

masada 2018.08.12. 00:40:57

@Herr Géza: na bezzeg Te akkor még googlizni se tudsz Te szerencsétlen!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása