oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 23. 06:30,  A karibi álom ára 45 komment

2018. július 23. 06:30 Határátkelő

A karibi álom ára

Szerintem a legtöbb emberben él a „napsütés, tengerpart, pálmafák” romantikus ábrándkép, a legtöbben álmodoztunk már arról, milyen jó lenne ilyen helyen élni. Ami biztosan így van, de mint mindennek, ennek is ára van. Hogy milyen ára – erről szól Kriszta írása, aki összeszedte a legérdekesebb árakat és tudnivalókat, valamint küldött fotókat. (Bemutatkozó posztját itt olvashatja el, aki kihagyta volna.)

cim_164.jpg

„Sokak fejében biztosan megfordul, hogy külföldön kolbászból van még a kerítés is. A Karib-szigetek említésekor pedig bizonyára sok mindenki szeme előtt az a kép lebeg, hogy itt biztosan a tengerparton koktélozunk a pálmafák árnyékában minden nap. 

Nos, a lehetőség gyakran adott, de sajnos nem teljesen így van. :) Itt is keményen meg kell dolgozni a betevőért, hiszen az árak magasabbak még a francia átlagnál is, mivel szinte mindent importálni kell Franciaországból. 

Ahogy hallottam, sok szigetlakó Párizsban szerzi be például a naptejet, a kozmetikumokat vagy a ruhákat, cipőket, mert itt drágább és nincs is akkora választék. 

A nettó (!) minimálbér itt majdnem 1200 EUR (kb. 390.000 Ft) és tőlünk eltérően itt az állami alkalmazottakat, a tanárokat például jól megfizetik. 

Ha valakit például Franciaországból ide küldenek dolgozni valami oknál fogva, az általában magasabb bért kap, hogy a magasabb árak miatt ne kerüljön hátrányos helyzetbe, ezért sokan szeretnének itt munkát vállalni, ami alapvetően nem könnyű.

Szállásárak 

Egy egyszerű, kisebb lakást kb. 100.000 EUR-tól lehet venni, a határ pedig a csillagos ég. A szállás turistaként alapvetően ugyanannyi, mint Európa nagyobb városaiban, vagy talán kicsivel olykor drágább, mint Franciaországban, de nagy az árakban a különbség a szezontól és az elhelyezkedéstől függően. 

Olykor, például főszezon előtt vagy után ki lehet fogni remek ajánlatokat a neten. Hostelben, panzióban kb. 30 EUR-tól, hotelben 50 EUR körültől kezdődnek az árak/fő/éj. 

Az egyik legszebb 4*-os hotelben (Hotel La Toubana) például most augusztusban 11 éjszaka 2 főnek 1 millió Ft-ba kerül, vagyis 45.000 Ft/fő/éj-be kerül a kevesebb, mint 2 hetes pancsikolás és akkor az ottani ételek és italok árairól még szót sem ejtettünk. 

Ha hosszabb távra bérelünk lakást, az lényegesen olcsóbb lehet, de nagyon sok függ a lakás felszereltségétől, állagától és hogy hol található. Le Gosier és Sainte-Anne a legfelkapottabb, legdrágább, Pointe-a-Pitre környéke a legolcsóbb. 

Havi 500-600 EUR-tól már lehet egy kis lakást bérelni, szobát pedig kicsivel olcsóbban. Egyik ismerősöm például Lamentin város egy eldugott utcájában 700 EUR-ért bérelt egy 3 szobás nagy házat, igaz totál üresen adták ki. 

Az élelmiszerek 

Sajnos az élelmiszerek a mi pénztárcánkhoz képest elég drágák, de vannak diszkont nagyáruházak (pl. Leader Price) ahol sokkal olcsóbban is be lehet szerezni bizonyos dolgokat, illetve mindig van valamilyen akció.

dami.jpg

Amit kiemelnék az a helyi rum! Nagyon olcsó és jó minőségű, szinte minden vendéglátóhely a Damoiseau (Damizu) nevű rumot használja, mert kb. 7 EUR/liter (2300 Ft) körül beszerezhető. 

A negatív példa pedig a kenyér, kevesebb mint fél kg kenyér átlagosan 2,5 EUR-ba, vagyis 800 Ft-ba kerül. Mindenki inkább frissen veszi a baguettet, ami 1 EUR átlagosan. 

Másik sarkalatos pont mindenütt az ásványvíz kérdése. Itt lehet venni 5 l-es kiszerelésűt olcsó boltban 2 EUR-ért, de van, ahol egyetlen 1,5 l-es vízért 1,5 EUR-ót kérnek. Nagyon nagy az ingadozás az árakban szintén attól függően melyik városban és mennyire igényes áruházban vásárolunk. 

Készítettem egy listát támpontnak mi mennyibe kerül, 325 Ft-os EUR árfolyammal számolva, egy olcsóbb áruházban: 

4 db natúr joghurt                     650 Ft

1 db croissant                          423 Ft

1 üveg paradicsomszósz         488 Ft

6 db tojás                                 650 Ft

10 dkg bacon                           780 Ft

1 üveg bordói bor                    1 300 Ft

6 db Carib sör                          2 275 Ft

1 l tartós tej                              325 Ft

20 dkg sajt                               650 Ft

25 dkg sózott vaj                     845 Ft

18 db mosókapszula               2 275 Ft

deo spray                                650 Ft

fogkrém                                   488 Ft

tusfürdő                                   650 Ft

1 üveg jam                               813 Ft

1 l narancslé                            813 Ft

1 l fagyi                                    1 170 Ft

1 db jégkrém                           423 Ft

1 csomag saláta                      813 Ft

1 kg rizs                                   813 Ft

Bounty csoki                            390 Ft

lime/kg                                     1 138 Ft

krumpli /kg                               488 Ft

paradicsom /kg                        1 138 Ft

vöröshagyma /kg                     488 Ft

uborka /kg                                390 Ft

avokádó /kg                             1 625 Ft

alma /kg                                   1 463 Ft

banán /kg                                 813 Ft

1 db mangó                              325 Ft

A minőségi dolgokat itt meg kell fizetni, például a jó borokat, a szép süteményeket, a jó minőségű sajtokat, amiből fantasztikus és bőséges a választék, mint ahogy általában mindenből.

suti_1.jpg

Az éttermi árak 

Az éttermek árai nagyon változóak, már akár 10-15 EUR-ért kaphatunk egy nagyon ízletes kreol tálat, ami bőséges egy étkezésre. A kikötőben pedig már 30 EUR körül ehetünk egy languszta menüt, amiben előétel, languszta főétel és desszert is van.

hmm.jpg

Szerencsére az utak mentén és a tengerpartokon szinte mindenütt lehet találni büféautókat, melyek olcsó gyorsételeket kínálnak, különféle hideg és meleg szendvicseket, édes vagy sós palacsintákat, üditőket, söröket és persze rumot. 

Már 3-5 EUR körül vehetünk egy remek bokitot, ami a legközkedveltebb kiadós gyorsétel itt. A lángost megtöltik sonkával, kolbásszal, sajttal, salátával vagy akár hallal, tojással, ki lehet választani, hogy mi legyen benne.

kaja_10.jpg

Helyi sütödék is vannak, ahol sült csirkét vagy halat lehet venni, isteni finom helyi kreol szószt adnak hozzá. Hú de imádom!

sut.jpg

Alapvetően itt a kreol konyha a jellemző, francia beütéssel, isteni finom, mindenképpen érdemes megkóstolni. Eddig ez a tatár beefsteak viszi a pálmát. Egy tipikus kockás abroszos helyi étteremben ettem és mennyei volt.” 

Ha érdekel a környék vagy szívesen olvasnátok még Krisztától, akkor látogassatok el a blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Guadeloupe

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7514127921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.07.23. 07:33:19

Megyek tartós tejért,itt a Sparban 340.

arncht 2018.07.23. 08:12:03

Ezek atlagos "nyugati" araknak tunnek.

Arthamyr 2018.07.23. 08:58:10

"Másik sarkalatos pont mindenütt az ásványvíz kérdése." - Ásványvizet minek venni? Csak ott szoktam, ahol a csapvíz nem jó. Egyébként a másfél euro/üveg sem überdrága, bár gyorsan megnéztem, itt a tescoban a fele pl. a 6-os kiszereléső Evian, és ott is van 5 literes, 1.3 euroért.

Amúgy nézegetve az árakat, az ír árakhoz képest a legtöbb dolog olcsóbb, van, ami sokkal (pl. alkohol, lime, avokádó), van, ami kb. ugyanennyi itt is, ha valami olcsó helyen szerzi be az ember (pl. tej, közepes tojás).
A kubai árakhoz képest (ha már Karib-tenger) valóban drágának tűnik.

"A szállás turistaként alapvetően ugyanannyi, mint Európa nagyobb városaiban" - Európa nagyobb városaiban néha még a városokon belül is elég jelentős szórás van, ez így nem túl informatív. :)
A 45k/éj pl. Londonban egyáltalán nem drága (bár ott per szoba ár van), sőt, legutóbb több, mint a duplája volt. A reptér melletti kb. panzió jellegű hotel került 45k-ba. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy egy komolyabb magyarországi hotel sokkal olcsóbb lenne ennél...

Din Serpahis 2018.07.23. 09:13:50

Svajci szemmel, kifejezetten olcso :) egyszer szivesen kiprobalnam milyen lehet egy ilyen helyen elni 1-2 evet. Van egy ismerosom, az azt hiszem St lucian volt it projektmenedzser egy bankban, ezzel a felallassal eleg jo buli lehet :)

Csodabogár 2018.07.23. 09:49:15

@Din Serpahis: Svájci szemmel mindenhol minden olcsóbb, nemrég volt valami statisztika, miszerint a világ egyik legdrágább városa Zürich. Azt hiszem Hongkong volt még drágább.

sörm 2018.07.23. 09:55:25

Én a Bahamákon voltam, az étel árakra nemigen emlékszem mert a munkáltatóm biztosított étkezést is. Ami nagyon megmaradt hogy a csirkehús kb.másfélszer, a disznó meg sokkal drágább volt mint a hal, és hogy disznót-marhát csak ünnepeken ettek a helyiek, igazi státusza volt. Még a hamburgerben is a halas olcsóbb volt mint a szokásos marha. Persze logikus egyébként... Én boldog voltam a helyzettel, sehol olyan isteni halakat nem ettem azóta sem.

London2009 2018.07.23. 11:12:41

Ez erdekes. Eloszor is rajottem, hogy en biztos nagyon rossz haziasszony vagyok, mert talan nagyjabol van fogalmam, hogy ezek a dolgok mennyibe kerulnek fontban, de, hogy forintban?!? Igazabol nem, visszavonom, most rajottem, hogy fogalmam sincs, hogy mennyibe kerul 20 deka sajt. :D

Arthamyr 2018.07.23. 12:11:36

@London2009: Idejét nem tudom, mikor vettünk 20 dekás vagy nagyobb sajtot egyszerre. :) Nekem is utána kellett nézni az áraknak (szúrópróba szerűen összehasonlítottam párat), ezek tipikusan azok a dolgok, aminek nem nézem az árát, mert egyrészt az összköltségük nem üt nagy lyukat a büdzsébe, másrészt nem igazán lehet rajta spórolni, harmadrészt ha lehetne is, a kaja kb. az utolsó dolog, amin spórolni fogunk...

2018.07.23. 13:04:31

kit erdekel a mango, hol vannak a teljes alakos kepek?

London2009 2018.07.23. 13:13:03

@Arthamyr: mondjuk gondolom itt az a dolog erdekessege, hogy egy szigeten es nem egy nagy varosban es a fizetesekhez merten. Vagyis feltetelezem, hogy ez lenne az erdekesseg. Oh well, ma majd megyek vasarolni, majd megnezem, hogy mennyibe kerul a sajt...

Hari Seldon 2 2018.07.23. 14:18:26

„Ha valakit például Franciaországból ide küldenek dolgozni valami oknál fogva, az általában magasabb bért kap, hogy a magasabb árak miatt ne kerüljön hátrányos helyzetbe, ezért sokan szeretnének itt munkát vállalni, ami alapvetően nem könnyű.”

Igen a közalkalmazottak, tanárok, orvosok, a DOM-TOM-okban sokkal magasabb bért kapnak. Sokan lehúznak ott egy két évet. Francia közalkalmazottaknak jó lehetőség, aki bírja a klímát. – A „gaz kizsákmányoló” fehér ember, így dotálja a szegény gyarmatot. (ami most már hivatalosan nem gyarmat, hanem tengeren túli megye, és így teljes jogú EU terület.

---

„A negatív példa pedig a kenyér, kevesebb mint fél kg kenyér átlagosan 2,5 EUR-ba, vagyis 800 Ft-ba kerül. Mindenki inkább frissen veszi a baguettet, ami 1 EUR átlagosan.”

Ki akar kenyeret venni?!? Gyakorlatilag mindenki baguette-t vesz. És az itt is 1 Euro a pékségben.

Csodabogár 2018.07.23. 16:03:59

@London2009: Ne csüggedj én se tudom, sehol semmilyen pénzben. Ha van pénzem megveszem ha nincs nem, de meg nem jegyzem az árakat soha,

gabors 2018.07.23. 16:14:58

mar megint ez a baszott atszamolosdi .... :-)))))))

Herr Géza 2018.07.23. 16:41:47

Röhögök magamban.. Az árak kb. 3 x magasabbak, mint nálunk, oké, #karibtengerrulez, na de ott élni valóban buli? A fizetések is annyival magasabbak? Akkor inkább szolíd Germany/UK pl., aztán évente pár hét Caribbian. Földhözragadt vagyok, tudom. Itt azt hiszem , hogy az árak tételes kifejtése helyett elég lett volna annyi, hogy “az ország kib@szott drága, de mindig süt a nap”. Oszt annyi. Majd mindenki eldönti, mit is akar.

London2009 2018.07.23. 16:50:56

No kerem meg lehet nezni, hogy 20 deka karibi sajt es egy angliai kitantorgo mennyi kommentet generalt. Hiaba! A londoni mosogatok nyertek. :D

gabors 2018.07.23. 16:57:33

@Arthamyr: " Idejét nem tudom, mikor vettünk 20 dekás vagy nagyobb sajtot egyszerre. :) "

ez meg fel lb (font/pound) (8 oz) sincs. Mennyi sajtot veszel egyeszerre? Vagy nem vesztek sajtot mert nem esztek ...

Mivel en vasarolok tudom mi mennyi

Itt egy kozepesnek mondhato supermarketban sajot lehet venni normal aron $3.99 es $20+ kozott fontonkent .... (aki akarja atszamolja arra amire akarja az USA dollart)

Arthamyr 2018.07.23. 17:16:04

@gabors: Sztem 50-120g az átlag sajt, annyit veszünk, amit meg is eszünk egyszerre. Ha csak kiegészítés a sajt (pl. parmezán amit ráreszelünk a spagettire), a 100g is sok egy étkezésre. A sajtboltban akkorát adnak, amekkorát kérsz, de a közeli boltban is van egy sajtos pult, ahol vannak ilyen kis darabok is. Egyébként előfordul, hogy több, mint 20 dekát veszünk, de akkor többféle sajtból.

kék madár 2018.07.23. 18:12:11

@Herr Géza: van aki inkabb olyan helyen el egesz evben ahova te csak ket hetre nyaralni tudsz elmenni, mert tobbet nem engedhetsz meg magadnak

Csodabogár 2018.07.23. 18:38:55

@Herr Géza: A posztoló az előző posztjában mintha olyat írt volna, hogy beleszeretett a helybe. Van ilyen. Biztos megél a pénzből amit keres és erre már csak hab a tortán a napsütés, kék tenger, pálmafa stb.

Csodabogár 2018.07.23. 18:42:41

@gabors: Én is vásárolok, meg gondolom London is. Ez alkati kérdés, hogy ki figyel az árakra és ki vásárol szinte vakon. Luxus dolgoknak, u.m. kaviár, libamáj, bélszin filé stb. nagyjából tudom az árát, de a napi szükségleteknek nem, mert minek.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.07.23. 18:58:25

Super jó hely lehet de olyan messzire csak egy ici picit mennék

Bicepsz Elek77 2018.07.23. 18:58:28

Le kene irni melyik sziget mert Barbados, Jamaika es Haiti kozott eg es fold a kulonbseg....

tucano 2018.07.23. 19:23:31

@Bicepsz Elek77: azok közül ugye nyilvánvalóan egtyik sem :D

Nekem amúgy tetszett. jó helyek azok szinte mind. Van pár veszélyes, mint Trinidad, met St Lucia, amgty nem rossz.

gabors 2018.07.23. 19:30:34

@Bicepsz Elek77: posztot olvastad ? mert ha igen akkor ezek szoba sem jonnek ...

"Ha valakit például Franciaországból ide küldenek dolgozni"

meg hogy Euro-val fizetnek egy kis segitseg lehetett volna.

Krisztina Zsuzsa Kovács 2018.07.23. 20:13:30

@Herr Géza:
Sokan érdeklődtek nálam olyanok, akik a kiköltözésen gondolkoznak és nekik bizony fontos szempont, hogy a napi megélhetéshez szükséges élelmiszerek mennyibe kerülnek nagyjából. Ezért született ez a blog. De egy mondatból nem állhat egy blog bejegyzés :)) Amúgy egyetértek, mindenki eldönti mit is akar. Én például imádok itt élni. A fizetések pedig nyilván magasabbak, de normális, bejelentett, határozatlan idejű szerződést kapni nem egyszerű itt. Ha az megvan, onnantól királyság az ittlét.

Krisztina Zsuzsa Kovács 2018.07.23. 20:13:31

@Bicepsz Elek77:
Guadeloupe szigete és környéke a blogjaim fő témája, így az itteni helyzetről írok mindig. Igazad van, az itteni szigetek között óriási a különbség! Ahogy az árakban is, még szigeten belül is! A listában egy olcsóbb áruház árait tüntettem fel, ahol én vásárolok, de kisebb vagy igényesebb boltokban simán a másfél szerese vagy duplája is lehet az ára ugyanannak a dolognak.
A vendéglátóhelyeken meg igencsak el vannak szállva. Van ahol egyetlen üveg sör 8 EUR.

Arthamyr 2018.07.23. 21:16:08

@Csodabogár: Akinek számít, az is figyeli. Nyilván az is, aki azért figyeli, mert a vérébe ivódott: ismerek ilyen embert, nem tud mit kezdeni a pénzével, de azért ha lehet, 10%-kal olcsóbban veszi a tejet, kenyeret, zöldséget is, mert megszokta az élete során.
Néha elmegyek a boltba, fizetek kétszázvalahány eurot, abból kb. 150 a viszki, 30 a steak, a 20 a bor, a többinek, pl. sajtnak nyilván nem tulajdonítok nagy jelentőséget, ha spórolni kellene, olcsóbb viszkit vennék, vagy mondjuk nem vennék semmilyet sem. :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.07.23. 23:41:36

Nem tudom, ki írta ezt a cikket, de a hely/ország nevét nem ártott volna tisztázni az elején, mert így nagyon érthetetlen az egész. A Karib-szigetek, ugye, egy szigetvilág, számtalan kisebb-nagyobb szigettel. Nem mindegy, melyikről van szó, mégha tudjuk is, hogy fhansziául beszélnek ott.
Az egyik tanítványunk pár éve még A Dominikai Közösség nevű nagyon kis szigeten élt arrafelé. Nagyon érdekeseket mesélt ugyan, de magam 2-3 hétnél többet biztos nem tudnék ott eltölteni, megölne az unalom.

2018.07.24. 01:17:10

@gabors: "mar megint ez a baszott atszamolosdi "

igen sok ertelme szerintem sincs. amikor kijottem, ez volt az egyik dolog, amit eldontottem, hogy nem fogok csinalni (es koncentralni kellett ra, mert az ember automatikusan szamolna)

kezdetben volt a $10-os olcso ebed, mint referencia pont, es ahhoz merten dontottem el, hogy mi draga. :)))

a masik "nem konvertalok" dolog a homerseklet volt a C/F kozott, egy evig tartott, mire raereztem, de utana nem volt gond

gabors 2018.07.24. 02:22:31

@LepesMez: "igen sok ertelme szerintem sincs. amikor kijottem, ez volt az egyik dolog, amit eldontottem, hogy nem fogok csinalni (es koncentralni kellett ra, mert az ember automatikusan szamolna)"

egy ido utan elmulik..

de a posztban az van hogy valaki EU-ban keres egy adott helyen ahol az ott keresett Eu-rot kolti ... utann betesz egy feloldalnyi arlistat Ft-ban ??? (ja ez egy hataratkelos blog amugy) mondjuk a tojast meg yoghurtot meg ossze lehet hasonlitani de ilyesmit hogy fogkrem vagy mosokapszula (ez mi fasz amugy) vagy tusfurdo de meg a fagyi is annyira altalanos hogy igy semmi erteleme ... (mennyi tusfurdo 30 liter ? meg milyen) mar bocs de meg nem is ovodas.

Most itt van a kedvenc boltom heti arlapja beirjam forintba vagy eu-ba vagy leva-ba ? egy par cikk arat ??? Az is ovodas lenne...

czerka 2018.07.24. 08:41:56

Engem érdekelne, hogy mennyibe kerül ott egy gramm cannabis. Nem kötekedésből, csak ha már karibi ország, tengerpart és lazaság. Én a rumot már csak koktélben tudom meginni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.24. 10:30:52

Nem voltál ezek szerint Saint-Barthélemyn, az a legdrágább az 5 francia karibi terület között.

Arthamyr 2018.07.24. 10:39:04

@LepesMez: @gabors: Mi kellene, hogy legyen a referencia valuta itt? Ha euroban írta volna, nektek akkor is "baszott átszámolósdi" lenne. Pl. ha ti írjátok, hogy 10 USD, az meg másnak átszámolósdi, bár én egy ideje úgy veszem, hogy EUR=valamilyen dollár (még akkor is, ha a kanadainál/ausztrálnál ez messze van az igazságtól, de legalább nagyságrendileg rendben van), így le lehet egyszerűsíteni.
Szerintem a blog sok olvasója képben van a HUF értékével, főleg azok, akik otthon vannak.

Arthamyr 2018.07.24. 10:44:02

@czerka: Miért lényeges? A cannabis beszerzésének általában nem az ára a legnagyobb akadálya. Inkább az az érdekes, mennyire könnyen lehet hozzájutni.
A jó rumot meg pazarlás koktélba rakni (bár aminek 7 euro literje, az nem valószínű, hogy az a kategória).

2018.07.24. 13:58:58

@Arthamyr: pl euroban, es nincs erteleme kulon kireszletezni a tojast meg a malnat, mert az semmit nem mond.

Willkommenskultur 2018.07.24. 15:24:00

A karib tersegben vannak olcso helyek is, jamaica, belize, cuba, mexico,

1. olyan nincs hogy karib-szigetek
2. martinique draga, valoban
3. azert kell mindent franciaorszagbol importalni mert francia ex-gyarmatrol van szo es a fejlett nyugat igy intezi a "szabad piacot"

Arthamyr 2018.07.24. 15:28:21

@Willkommenskultur: 3. Nem véletlenül azért, mert Franciaország része most is?

gabors 2018.07.24. 15:35:13

@Arthamyr: "Szerintem a blog sok olvasója képben van a HUF értékével, főleg azok, akik otthon vannak. "

szerintem ha Eu-roban van az maradjon US$ is maradhat akkor van ertelme esetleg atszamolni ha pl Nicaragua vagy Tadjikisztan vagy Mongoliarol van szo de akkor sem forintba ..

Amugy nem is annyira a forintra szamolas akasztott ki hanem ilyen tetelek hogy fogkrem 488 Ft ... 1 uveg Jam 813 Ft WTF ???

Ez mar azert durva.

(De szerintem semmi ertelme nincs forintra atszamolni mert forintert nem lehet OTT megvenni )

Szinten ha valaki az USA-ba megy (turista vagy koltozik) akkor is usa dollarban erdekes csak az ar mert abban kell fizetni ...

Arthamyr 2018.07.24. 16:21:33

@gabors: Maga a poszter írta, hogy sokan érdeklődnek nála kiköltözés, nyaralás célból. Egy magyarországi magyar embernek konvertálnia kell forintba, hogy össze tudja hasonlítani/értelmezni tudja az árakat. Ezt jó eséllyel akkor is megteszi, ha euroban írja le, így csak lespórolta nekik a munkát.
Mielőtt kiköltöztünk, bizony kiszámoltuk, hogy a lakásbérlés, az étkezés, a fizetés várhatóan kb. mennyi forintban, meg azt is, hogy a hó végén kb. mennyi marad forintban, hiába nem lehet forinttal fizetni Írországban. Most meg ha hazamegyek, és fizetek az étteremben 10000 forintot, automatikusan eurosítom magamban, ha visszaköltözünk, kelleni fog némi idő, amíg megint forintban kezdünk gondolkodni.
Most sokkal megfoghatóbb a 30 euro, mint a 10000 forint, egy otthon lévőnek meg fordítva van, és a poszt - gondolom én a forintban leírt árakban és az elhanyagolható tételek felsorolása miatt - elsősorban nekik szólt. Az is esélyes, hogy a legtöbb, ezen blogot olvasó ember (ebben persze lehet, hogy te nem vagy benne) számára a forint kényelmesebben értelmezhető, mint az euro.

szcsongor 2018.07.24. 16:26:52

@Hari Seldon 2: "Ki akar kenyeret venni?!? Gyakorlatilag mindenki baguette-t vesz. És az itt is 1 Euro a pékségben.+"
Mondjuk az, aki nem akar 80% levegőt tartalmazó, 10 perc alatt prézlivé száradó szart enni :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása