oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 22. 06:30,  A világ nyolcadik csodája 46 komment

2018. július 22. 06:30 Határátkelő

A világ nyolcadik csodája

A világ nyolcadik csodája (vagy legalábbis az egyik, mert előszeretettel aggatják rá különböző helyekre) Kolumbiában van, ma ide vezet az egyik utunk. A másik pedig Törökországba, ahol megpróbálunk gyerekkel fürdeni, a siker erősen kérdéses, hogy miért, hamarosan kiderül. Végül rákészülünk Zanzibárra.

la_macarena_katedralisa.jpgLa Macarena katedrálisa

A kolumbiai Caño Cristales voltaképpen csak annyiban különbözik a Machu Picchutól vagy az Iguazú-vízeséstől, hogy többnyire helyi turisták látogatják. És iszonyatosan drága, miként a közeli La Macarena, ami ebben az esteben nem egy tánc, hanem az ország legdrágább városa – derül ki a Mirador posztjából.

„Kolumbia talán legizgalmasabb természeti képződményét, a Caño Cristalest, amit újabban egyszerűen csak a világ nyolcadik csodájaként aposztrofálnak. 

Én 2011-ben már jártam az ötszínű folyónál, ami bár egészen hihetetlen élmény, azért messze nem olyan látványos, mint amilyennek az interneten keringő, agyonszerkesztett fotók mutatják. Ettől függetlenül mi is La Macarena felé utazunk tovább, már csak azért is, mert Eri még nem járt a folyónál. 

Amíg Antonyék szedelődzködnek, addig Eri és én kisétálunk Playa Ricába, hogy keressünk egy camperót, ami hajlandó minket elfurikázni a városig. Mivel a caseriót alig ötven ember lakja, két opció adódik: a tejszállító és a faszállító. 

A faszállító kocsija romokban, a tejesnek pedig délutánra fuvarja van a környező ranchekre, úgyhogy nem marad más, mint megvárni a líneát (így hívják Amazóniában a menterend szerinti camperókat), aminek érkezése 10 és 11 között várható. 

A gond csak az, hogy a San Vicentéből induló 4x4-es terepjárók jellemzően tele vannak emberrel, elég nehéz lesz hatunkat becsomagolni a kocsiba. Szerencsére páran leszállnak Playa Ricánál, így lenne éppen helyünk, de a srácok a hangszereiknek köszönhetően olyan sok holmival utaznak, hogy félórás logisztikát igényel a platóra való felpasszírozásunk. Végül, ha nehezen is, de minden és mindenki a helyére kerül, indulhatunk. 

Bár San Vicentétől idáig sem volt egy leányálom az út, de amit La Macarenáig kell átéljünk, azt nem kívánom senkinek. A szárazabb részeken a sofőr azt gondolja, hogy nyomni kell a gázt, mint az ökör, ennek hála úgy röpködünk a vasráccsal körbevett térben, mint szitokszó egy Fradi-Újpest meccsen. A folyók és mocsarak előtt lassítunk ugyan, de utána teligázzal vágunk át rajtuk, sóderrel és sárral meghintve az utasteret. 

Három óra kocsikázás után végre feltűnnek a La Macarenát körbevevő táblahegyek, nem sokkal később pedig az egyik tepui tetején megpillantjuk a városka rádiótornyát. Olyan retkesen szállunk le a kocsiról, hogy La Macarenában az összes turista minket bámul, mikor végigsétálunk a főutcán szállás után kajtatva. 

La Macarena úgy vált az elmúlt egy-két évben turistaparadicsommá, hogy tulajdonképpen nem vezet oda út (a San Vicente-i tortúrát ne nevezzük ajánlott útvonalnak). 

Mindenki repülővel érkezik, ami nem olcsó mulatság. Bogotában az oda-vissza repjegyért simán legombolnak az emberről 400 dollárt, ami rendesen megszűri a Caño Cristales közönségét. 

Ezer turistából csak egy külföldi, a többiek mind tehetős kolumbiaiak, akiknek a békekötés után tulajdonképpen kötelezővé vált La Macarena meglátogatása. Mit eredményezett mindez? Iszonyú árakat, amikhez foghatót még San Andrés szigetén sem tapasztaltunk. (...) 

Amíg 2011-ben még elég csendes és magányos falu volt, addig mára napi több száz látogatót fogadó turistaközpont vált belőle. Ami nem változott, az az infrastruktúra. Az utcák porosak, sehol egy érékelhető étterem, wi-fi pedig csak a főtéren fogható, bár valójában nem működik. 

Nyílt azonban közel húsz darab hotel, amiknek a többsége elég gyenge minőségű, viszont bőven San Andrés-i árszínvonalú. 150 000 peso alatt nem nagyon találunk semmit, amelyik hotel benéz a 100 000-es ár alá, abba már az ember nem szívesen teszi be a lábát. (...)

La Macarena pici, mégis sikerül három órán át bóklásznunk, mire végre megalkudunk egy külvárosi szállóval az árban. Csak azért adják oda 50 000-ért az amúgy 120 000-re értékelt szobát, mert látják rajtunk a kétségbeesést, és mert még soha nem volt külföldi szállóvendégük. 

Ha a szállás ilyen drága, mennyibe fog kerülni a túra a Caño Cristaleshez? A szálló tulaja eléggé lelomboz minket: 

- Ismerünk egy nőt, ő a legolcsóbb La Macarenában. 230 000 pesót kér, kifejezetten a külföldiekre rendezkedett be.

- Az nem is olyan vészes - válaszolom - Keresünk még egy-két embert, leosztjuk a költségeket, és szerintem hívhatja is azt a nőt.

- 230 000 peso fejenként. Ennél olcsóbban senki nem csinálja - nyitja fel a szemünket a fickó. 

Az majdnem száz dollár. 2011-ben a repülő miatt volt drága az utazás (nem volt turistákat fuvarozó járat, csak privát kisgép), de helyben szinte minden ingyen volt. Ha jól emlékszem, talán 25 000 pesót fizettünk a kirándulásért, amiért most annak majdnem tízszeresét akarják rólunk legombolni. (...) 

A 230 000 pesós árnál mindenki csak többet mond, úgyhogy vacsora alatt van időnk Erivel végiggondolni a hogyan továbbot. Kétszáz dollárt elverni egyetlen nap alatt egy olyan természeti csodára, ami valójában csak megfelelő időjárási viszonyok és vízállás esetén látványos, elég rizikós. 

Arra jutunk, hogy adunk magunknak még egy napot arra, hogy megpróbáljuk saját szakállra megszervezni a dolgot, ha nem sikerül, utazunk tovább. 

Reggel már vonulunk is le a kikötőbe, hátha találunk egy halászt, aki hajlandó minket átvinni a Rio Guayaberón, hogy onnan gyalogosan közelítsük meg a Caño Cristalest, de a tervünk dugába dől. 

Az egész Caño Cristales sztorit felkarolta a nemzeti park és La Macarena minden lakóját érdekelté tette benne. A csónakosok tudják, hogy drága minden, s emiatt nem jönnek a külföldiek, de amíg a helyi turistákkal megtelnek a hajók, addig mindenki boldog. 

Lógó orral sétálunk vissza a főtérre, ahol összefutunk Antonyékkal. Azt mondják, ők sem találtak senkit, aki elvinné őket olcsóbban, úgyhogy le is tettek a Caño Cristalesről, viszont az egyik itt élő haverjuk, aki jégkását árusít az utcán, mesélt nekik egy Caño Piedra nevű helyről, ami pici ugyan, de hasonlít a nagytestvérhez. 

A mototaxi fejenként 10 000 pesóért elvisz minket, úgyhogy a délutánt a La Macarena környéki szavannán töltjük. (...) 

A Caño Piedra valóban nem nagy, s engem, aki anno láthatta a Caño Cristalest, nem igazán hoz lázba. Eri is látott már ennél a folyónál szebbeket Venezuelában, talán a Quebrada Pachecóhoz lehet leginkább hasonlítani, de azért az valamivel nagyobb élmény volt.” 

A teljes posztot szokás szerint jó sok fotóval itt találjátok.

Fürdésmizéria török módra 

Így nyár közepe tájékán az ember szívesen megmártóznak a hűs vízben, különösen ha városban van. Így gondolta a TeDe in Turkey blog szerzője is, aki családjával (benne ötéves gyermekével) neki is indult Isztambulnak. Ez lett belőle…

uszoda_foto_how_stuff_works.jpg(Fotó: How Stuff Works)

„Van itt nekünk egy nagyon rendezett és tiszta, önkormányzati fenntartású sportkomplexumunk, ahol a gyerekeknek kosárlabda, röplabda, úszás, torna és sok egyéb edzést tartanak, míg a felnőttek is a saját ízlésük szerinti aerobic, spinning órák, esetleg a jól felszerelt edzőterem, úszómedence vagy a szauna közül választhatnak. Korrekt árak, kulturált környezet, és hozzánk még közel is van. 

Remek, gondoltuk, mindegy, hogy hol, csak víz legyen, és lehetőleg most azonnal. Az ajtón belépve aztán meglepetés ért: ide bizony minden nemű egyed nem léphet be egyszerre, vagy ha igen, hát nem mindegy, milyen életkorú az az egyed! Már ami az uszodarészt illeti. 

Fejvakarászva tanulmányoztuk a házirendet, és lassan kezdett kikristályosodni a mai Nagy Török Valóság egy kis szelete. Nemtől és életkortól függ, hogy ki mikor léphet be az épület különböző részeibe. 

Az edzőteremben vannak kifejezetten női órák, vasárnap kivételével mindennap 12.00-15.00 óra között, amikor férfiaknak tilos a bejárás. A nők egész nap mehetnek, ki-ki aszerint, hogy zavarja őket (esetleg a férjüket vagy az apjukat vagy a bátyjukat) a férfiak jelenléte vagy sem. 

Az uszoda ennél sokkal trükkösebb. Férfiak és nők nem tartózkodhatnak bent egyszerre és slussz. Vannak női órák és férfi órák, naponta váltakozó időszakokban. Slussz. 

Aztán van a gyermek úszótanfolyamok időszaka, amikor mindkét nemet képviselő szülő megjelenhet ott a gyerekével, de csak azok a gyerekek mehetnek a medencébe, akik tanfolyamra járnak. Slussz. A női és férfi órákkal egy időben vannak a gyermek napok, amikor a gyerekek egész nap bent lehetnek. 

Állj! Hány éves is az a gyerek? Belépett már az egyhangúlag elfogadott nemzeti pubertáskorba? 

Olvassuk tovább a házirendet: mindegy, hogy a 11 év alattiak mikor tartózkodnak bent a gyermek napon – ha férfi órák alatt, akkor apukával (férfi kísérővel), ha női órák alatt, akkor anyukával (női kísérővel). Slussz. 

Ha viszont betöltik a 11-et, akkor 14 éves korukig csak akkor lehetnek ott szülői felügyelettel –, amikor a saját nemük egyébként is használhatja a létesítményt. Slussz. Stop. 

Akkor fordítsuk ezt le magyarra: a lányom 5 évesként vagy velem, vagy az apjával tud csak tanfolyamtól függetlenül úszkálni, családi megjelenés kizárt. 11 éves kora után, a nemzeti pubertás kezdetét követően pedig csak velem és csak a női órák alatt léphet be a vizes részlegbe.” 

A teljes történetet (és hogy mi lett a vége) itt olvashatjátok el.

Irány Zanzibár avagy a csóróság vége 

Ki gondolná, hogy a Kanári-szigetekről is elvágyódhat az ember, pedig ez történt a Vaku villan blog szerzőjével, aki viszont párjával nem akármilyen úti cél felé veszi heteken belül az irányt.

zanzibar_foto_pixabay_com_4758892.jpg(Fotó: pixabay.com/4758892)

„Pályáztam egy csomó páros melóra (is, a saját egyszemélyesek között), és úgy fest, augusztus végétől Zanzibáron fogunk közösen menedzselni egy kis búvárbázist. Egyelőre januárig, ez próbaidő mindkét félnek, aztán meglátjuk, kinek hogy tetszik. 

Afrika! Félelmetes és izgalmas is egyúttal. Talán az egyetlen kontinens, ami valóban teljesen ambivalens bennem, nagyon vágyom a kalandra, és persze tartok is tőle egy picit. De mindenképpen már régóta érik a kipróbálásra. 

Kiskoromban volt egy nagy, keményfedeles könyvem: „Afrika”, imádtam, és éveken át forgattam rendszeresen. Egy szavannás kép volt az elején, a hátulján meg a Kilimandzsáró. 

Nos, Zanzibár épp a kilimandzsárós országhoz, Tanzániához tartozik, és internetes kutatásaim alapján az egyik legjobb afrikai kezdőország (mint Ázsiában Thaiföld), kevésbé bűnözős, kevésbé lepattant, mocskos, kevésbé fertőzésveszélyes, stb. 

És mellé még nem is az országban leszünk, hanem mellette egy turistaszigeten, szóval a legegyszerűbb kóstoló, minden szempontból. Kötelező oltás nem is kell, vacillálunk az alapokon: hepatitisz, tetanusz (meglátjuk, milyen döntésre jutunk-gondolom a nemlegesre). 

Azért remélem a szezon végén át tudunk menni legalább egy nyamvadt zsiráfot és elefántot elcsípni a valódi élőhelyén, az nagyon baró lenne! 

De az elsődleges szempont most az anyagi erősödés, egyszerűen mostanra lett elegem ebből a kilátástalan csóróságból, amiben évek óta lebegünk, és mint minden, ez is csak elhatározás kérdése. 

Jövő nyárra lesz spórolt pénz a számlánkon, ez a nagy terv. Ilyen még úgysem volt sosem (ehhez is fel kellett nőni, úgy tűnik). Lassan, de biztosan. (…) 

Szóval hamarosan irány Afrika, és ezúttal a déli félteke végre. Igaz, hogy Thaiföldről már tökéletesen és teljes egészében látszott a dél keresztje, de innen lesz csak az igazi, egy egészen másik égbolt. Szerintem a göncölt majd már nem is lehet látni, vagy talán csak félig, a horizonton, olyastájt… Nagyon izgi!” 

A teljes poszt itt található.

A kolumbiai kaland - menni vagy maradni?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Törökország Kolumbia Zanzibár

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314124975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2018.07.22. 06:48:55

Rendet kene tenni a csodak kozott mostmar, mert teljesen osszezavarjak a szerencsetlen olvasokat.

„Kolumbia talán legizgalmasabb természeti képződményét, a Caño Cristalest, amit újabban egyszerűen csak a világ nyolcadik csodájaként aposztrofálnak.”

“A világ 8. csodája Chilében található, és a blog rutinos olvasói ebből már tudhatják, hogy Ági legújabb kalandjai jönnek”
hataratkelo.blog.hu/2017/07/14/a_vilag_8_csodajaban_jartam

Mondjuk legalabb annyi biztosnak tunik, hogy Amerika. :D

M. Péter 2018.07.22. 09:20:09

Caño Cristalest szeretném megnézni, de ha ilyen a helyzet, akkor lehet, hogy kihagyom.

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:05:51

ez a világ hét csodája nekem újra és újra kiesik, nem tudnám elismételni, de érdekességképpen amit találtam róla:

"a gízai piramisok, Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és a pharoszi világítótorony. A felsoroltakból mára már csak a gízai nagy piramis létezik."

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:06:51

"Antipatrosz eredeti listája az idők folyamán átalakult, és több ókori világcsoda is fel- vagy lekerült a világ csodáinak listájára, illetve listájáról. Ezek a Memnón-kolosszusok, Salamon temploma, Noé bárkája és az isztambuli Hagia Szophia. "

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:07:59

Az "American Society of Civil Engineers" összeállította a modern kor építészeti "csodáit":

Csatorna-alagút
CN Torony
Empire State Building
Golden Gate híd
Itaipu-gát
Delta Works
Panama-csatorna

na, hányféle csoda van még?

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:09:02

"Turista látványcsodák

Gízai piramisok
Kínai nagy fal
Tádzs Mahal
Serengeti Nemzeti Park
Galápagos-szigetek
Grand Canyon Nemzeti Park
Machu Picchu"

van még.....

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:10:36

"Természeti csodák

Grand Canyon
Nagy-korallzátony
Rio de Janeiro kikötője
Mount Everest
Sarki fény
Parícutin vulkán
Viktória-vízesés"

még mindig van....

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:11:15

"Vízalatti csodák

Palau
Belizei zátony
Nagy-korallzátony
Deep-Sea Vents
Galápagos-szigetek
Bajkál-tó
Vörös-tenger"

utolsó következik....

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:12:01

"Alternatív lista
Searchtool right.svg Bővebben: A világ hét új csodája

A New 7 Wonders Alapítvány egy 21-es szűkített listával szavazást kezdeményezett a világ hét új csodája listájának összeállítására. A szavazás végeredményét 2007. július 7-én hozták nyilvánosságra:

Chichén Itzá (Yucatán-félsziget, Mexikó)
A Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro, Brazília)
Colosseum (Róma, Olaszország)
Kínai nagy fal (Kína)
Machu Picchu (Peru)
Petra (Jordánia)
Tádzs Mahal (Agra, India)"

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:13:51

Hát, ennyi csoda lenne?

Férjem a Kínai nagy falra kíváncsi, na , az engem pl nem érdekel, hiszen annyira hosszú, hogy az egyetlen érdekes dolog az lenne, ha végig tudnám gyalogolni az egészet...

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:21:28

A Colosseumra sem voltam soha kíváncsi, de mégis magával ragadó élmény volt ott állni és arra gondolni, hogy itt gladiátorok harcoltak az életükért.

A Taj Mahal-t megnézném, Rio-t is a kikötő nélkül is ugyan (mi az a nagy csoda egy kikötőben?), a sarki fényt is csodának találom még így is , hogy nem láttam, a Grand Canyon is egy csoda, volt szerencsém látni (minden napszakban más színe van) a Megváltó Krisztus szobra, az is nagyon lenyűgöz (bár soha nem láttam élőben).....

de hát mindenkinek más a csoda, ki dönti el azt pl hogy Julia Roberts már megint a világ legszebb nője lett, hmmmmm, bocs, de Indiában sokkal szebb színésznők vannak.....

Bredpitt Monika 2018.07.22. 12:25:00

Ja, és még valami.....

Valahol egy zsiráf arra vár, hogy egy nyamvadt magyar turista odatévedjen és meglássa őt........

geeeteee 2018.07.22. 12:49:06

@adg: Ezek az emblametikus dolgok nekem sem esnek le mindig elsőre, de ezen nem akadtam fent. No worries :)

geeeteee 2018.07.22. 12:49:07

Ma másodszor futok bele a Machu Picchu-ba. Délelőtt A motoros naplóját néztem. Aztán itt emlegetik, véletlen persze.
Amúgy egy tavalyi John Cleese interjút emésztek: www.vulture.com/2017/09/john-cleese-monty-python-in-conversation.html Móninak különösen ajánlom, hátha segít engem is megértenie. "There’s absolutely nothing that gives you any hope about the future of human society?" Ezt úgy Che Guevara után.
Zanzibárról pedig egyből Higany Frédi(Freddie Mercury) ugrott be, a tegnapi hozzászólások után egy csajozós(képzavar?) szám tőle magyarul: youtu.be/RPZdgyuixPA

Bredpitt Monika 2018.07.22. 13:42:15

@geeeteee: nem kell, hogy megértselek, így izgalmasabb, olyan , mint a sudoku, állandóan jár az agyad,

a férjem még 19 év után sem értem, már elfogadtam a tényt, hogy soha nem fogom megérteni, hogy jár az agya.....

Freddie-től aranyos gesztus volt, hogy előadta ezt a számot, el akartam menni a koncertre, de egész éjjel ültek az emberek a pénztár előtt, hogy jegyet kapjanak, a barátnőm valahogy eljutott....rég volt már

gabors 2018.07.22. 13:57:02

@Bredpitt Monika: ezek az OKORI csodaik .... nem ugyanaz

Latcho Rom 2018.07.22. 14:02:39

Apropó a Motoros naplója(must see) íme az igazi Che, végre megszólalt a bátyja ebben a cbc műsorban, épp tegnap hallgattam

Vamos

www.cbc.ca/radio/day6/after-50-years-of-silence-che-guevara-s-brother-reveals-the-man-behind-the-myth-1.4281914

tanato 2018.07.22. 16:51:40

Elnézést az OFF-ért,de csak kikívánkozott,úgy látom ott is egyre kevesebb a munkaképes korú dolgozni bíró/és akaró/ személy,akárcsak nálunk,minden szakágban.Azt hiszem ez lesz a fejlett civilizált társadalmak átka :A demográfia negativitása.

Csodabogár 2018.07.22. 17:54:36

@tanato: A németeknél háziorvos hiány van. Már többször olvastam, hogy 70 körüli háziorvosok nem találnak maguknak utódot és a végén simán bezárják a praxist. Többnyire praxis közösségek veszik át a szerepüket, de az ugye nem ugyanaz. A fiatalok nem vállalják a túlórákat, házhoz kijárást, lekötöttséget, stb. ami egy háziorvosi praxissal jár. Ráadásul állítólag ilyen praxisból ugyan rendesen meg lehet élni, de meggazdagodni azért nem annyira lehet. Sok a női orvos, akik nem akarnak egész időben dolgozni. Szóval van panasz bőven, de végül is a praxisközösségek révén senki nem marad ellátás nélkül.

Arthamyr 2018.07.22. 18:08:39

@Csodabogár: Akkor el kell érni, hogy (jobban) meg lehessen belőle gazdagodni, vagy el kell fogadni, gyenge szolgáltatás lesz. Sajnos a mai szocialista Európában az utóbbi lesz a jellemző.

Csodabogár 2018.07.22. 18:34:34

Én egyelőre nem aggódom a szocialista Európáért. Meg van ez itt szervezve rendesen. Persze nem kishazánkról beszélek, mert itt minden van csak szervezettség nincs.

Golf2 2018.07.22. 18:56:55

Szocialista Európa...olyan nincs.

tanato 2018.07.22. 19:01:28

@Csodabogár: Már nem csak ho.hiány van ott sem.A praxisközösség csak arra jó hogy elfedje a hiányt.Attól nem lesz több hadrafogható orvos,hogy mondjuk a közösségben 6 fő látja el ugyanazon létszámú beteget mint a közösség előtt 10 orvos.Ezt itt is akarják azért tudom.Szemfényvesztés ami ideig óráig működik csak.
De hogy már zsoldoskatonákat is külföldről toborozzanak az tényleg nóvum.USA minta,BESZÉLTÜNK ITT MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT hogy ott is voltak már kampányok illegál külföldi fiatal férfiak részére,ha beállnak az US ARmyba 5 év után állampolgárok lehetnek.
Egy közvetlen ismerősöm is így lett 5 év alatt hivatalos polgár az illegál status után.5 évet keményen lehúzott a US Navy-nél.Zárójelben azóta pszichés zavarokkal küzd,mert évekig be volt préselve többedmagával egy ablaktalan, hajó mélyén lévő kis kajütbe.Klausztrofóbiás lett.

gabors 2018.07.22. 19:07:28

@Latcho Rom: a kommunista gyilkosrol van szo ? buthcher of Havanna ?

Latcho Rom 2018.07.22. 20:05:03

@gabors: pontosan ezt vártam tőled.

gabors 2018.07.22. 20:35:18

@Latcho Rom: miert ezt azert mindig illik hozzateni nem csak azt hogy szeretett motorozni meg szivarozni ... Havanna elfoglalasa utan az ottani tisztogatasokert volt felelols es Angolaban hasonlo brutalitassal vezette az ottani kubai "felszabaditotkat"

csak azert nem jart ugy mint Castrok bajtarsai, mert kozben szerencsere megotek az internacionalista villagforradalom harcmezejen....

Din Serpahis 2018.07.22. 20:35:20

Hogy lehet vajon ilyen spúrnak lenni? 100 dollár a bakfitty, főleg ha az ember a világ 8. csodáját akarja megnézni...Ha eljuthatnék oda, tuti nem ezen spórolnék.

gabors 2018.07.22. 20:50:26

@tanato: "BESZÉLTÜNK ITT MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT hogy ott is voltak már kampányok illegál külföldi fiatal férfiak részére,ha beállnak az US ARmyba 5 év után állampolgárok lehetnek."

ez ORIASI tevedes vagy csusztatas (akarattal) zold kartyaval nem rendelkozok szamara voltak es vannak kulonleges programok DE ide nem atlag katonakat toboroznak hanem foleg kulonleges/ritka nyelvket beszelok vagy valami nagyon kiveteles kepesseg. Ezek szama elenyeszo az eves bevonulokhoz kepes. Amugy ezeket a programokat eppen most allitottak le es szazakat erintett meg csak nem is ezreket ...

Azt hiszem osszekevered ezt "immigrant"-al vagyis ervenyes/legalis tartozkodassal rendelkezo NEM allampolgarokkal .... azok szama 4-5% korul volt nagyjabol allandoan. Es azert lepnek be mert rovidebb idon belul lehetnek allampolgarok.

Csak mint mar irtam en megprobaltam 1991-ben mind az Army-t mind a Navyt akkor F-1 (tanulo/student) visa-m volt. Nem lehetett belepni .. .. De nezz utanna es ha talalsz valami hiheto forrast erre hogy kulfoldieket toboroztak es vettek be a regularis USA hadseregbe, linkeld be. Olyan mint a francia idegen legio nincs az usa-ban nem is volt.

Ha a zsoldos (mercenary) csapatokra gondolsz az mas azok nem regularis amerikai katonak. Ezt az oroszok is csinaljak, korabban a del-afrikaik ... vagy a libiai Kadhafi ...

takarék-láng 2018.07.22. 21:10:55

@gabors: most az egyszer osztom a velemenyed, utolso szegyen es gyalazat, hogy egy rohadek kommunista tomeggyilkos nem hogy romantikus hoskent van tisztelve, de a popkulturaban is megjelenik. Hanyzni tudnek ha meglatok egy cheguevaras polot (es eleg sokat latok).

takarék-láng 2018.07.22. 21:11:03

562 eve, hogy Nandorfehervarnal legyoztuk a muszlim(torok) ordogoket. Ezzel hitet es vedelmet adtunk egesz Europanak. A gyozelmet Europa szerte unnepeltek, Callixtus paoa pedig elrendelte a deli harangszot.
Magyarorszagon a belpolitikai helyzet konszolidalodott, es olyan aranykor koszontott rank, ami azota sem.

kék madár 2018.07.22. 21:55:50

@takarék-láng: "Magyarorszagon a belpolitikai helyzet konszolidalodott, es olyan aranykor koszontott rank, ami azota sem."
errol csak 9,675,000 magyarnak nem szoltak es meg azt kerdeznem, hogy jo az anyag?

kék madár 2018.07.22. 21:56:48

@Din Serpahis: ha nincs 100 dollarod, akkor tok mindegy

tanato 2018.07.22. 22:10:27

@gabors: Igen emlékezem mit írtál.Az ismerős srác pontos ststusát sem ismerem,de tudom hogyb először illegál volt évekig,de lehet hogy igazad van és a tengerészethez való belépése előtt már legális volt,annyira azért nem vagyok tisztában vele.Öt évet lehúzott,klausztrofóbiássá vált,viszont USA polgár lett és kap valami apanázst is a seregtől.

tanato 2018.07.22. 22:13:32

@gabors: nol.hu/kulfold/szazezer_bevandorlo_az_amerikai_seregben-422581

Ez kb passzos az én történetem is kb. ebből az időből való.Ez egy 2009-es cikk.

Latcho Rom 2018.07.22. 22:14:55

@takarék-láng: ismerős vagy te nekem :)

Báró?? :)

gabors 2018.07.22. 23:36:31

@tanato: "@gabors: Igen emlékezem mit írtál.Az ismerős srác pontos ststusát sem ismerem,de tudom hogyb először illegál volt évekig,de lehet hogy igazad van és a tengerészethez való belépése előtt már legális volt,annyira azért nem vagyok tisztában vele.Öt évet lehúzott,klausztrofóbiássá vált,viszont USA polgár lett és kap valami apanázst is a seregtől. "

Mint irtam voltak programok egeszen a mult honapig. a 20-as eveimben komolyan erdekelt a dolog.

Ez az 5 ev ami amugy maximum egy nem-allampolgarnak (ha nem lesz allampolgar akkor nem hosszabbithat) ..

Egy (talan) ismertebb kivetel volt hogy aki a DACA-programra kvalifalt az belephetett a seregbe zold-kartya nelkul es ott gyorsitott folyamatban eloszor legalis lett es roviditett modon lehetett allampolgar. Ez Obama alatt hoztak vagyis nem tul regen (Trump azota mar ezt is leallitotta sot volt akit raadasul deportaltak is). Volt olyan szabaly is hogy aki aktiv haborus regiban szolgalt zoldkartyaval az azonnal allampolgarsagot is kerhetett fuggetlenul mennyi lett volna egyebket a varakozasi ido.

Korabbi katonak kozul es nem egyett deportaltak mert nem valtak allampolgarokka es valamit elkovettek de mar az is eleg deportalashoz (manapsag) hogy ha valakit elbocsajtanak a seregbol (dishonorable discharge) csomo ilyen vetseg van ami a civil eletben nem lenne akkor dolog.

Szoval nem azt mondom hogy illegalisok NEM szolgaltak csak azt hogy az alapbol nagyon kivetelnek szamit. Szerintem az ismerosod valamit lehet kihagyott...

Amugy olyat is olvastam hogy valaki nem mondta meg hogy illegalis nagyon nem bolygattak es bevonult, ilyen esetben viszont allampolgarsagot kapott de megint ez feher hollo szintu volt.

Ezenkivul csak meg ehhez hogy tiszt (commisioned offcier) viszont csak allampolgar lehet, zoldkartyas nem.

gabors 2018.07.22. 23:49:44

@tanato: A linkelt cikk bevandorlokrol beszel ami altalaban "legalis" bevanodorlokat jelent ... es amikor kulfoldiekrol van szo akkor szerintem a "nem amerikaban szuletett" DE legalisan bevandoroltakrol van szol.

Olvasd el az utolso bekezdest ahol pont azt mondjak hogy "HA" a parlament torvenyt hozna a papirok nelkuliek legalizasarol akkor meg tobb fiatal belephetne. Szoval ez cikk is azt erositi meg hogy akinek nem volt papirja akkor (amikor ez a cikk irodott) az nem tudott belepni a seregbe. (vagy legalabbis altalaban nem de voltak kivetelek)

Rakerestem az utolso elerheto adatok szerint ( 2016?) valamivel tobb mint 68 ezer nem amerikai szuletesu szolgalt ... ebbe azokat is beleszamoljak akik azota mar allampolgarok ... (az altalad linkelt cikk is pont ezt mondja)

M. Péter 2018.07.23. 03:07:36

@gabors: Elvben viszont az USA-ban levő külföldiek nagy részét behívhatják a fegyveres erőkbe, az illegálisokat is. Bizonyos kategóriák, pl. B vagy F vízummal rendelkezők kivétel képeznek.

gabors 2018.07.23. 03:28:55

@M. Péter: Igen errol tudok Selective Service System erre ra is kerdeznek mind a green kartya applikacional mind az allampolgarsagnal. 16 - 26 ev kozottieknek kotelezo .. de vannak mas kivetelek is mint amit emlitettel... szoval aki ezt elmulasztja annek meg kell magyarazni miert ... en nekem eppen nem kellett mar a korom miatt. Amire olyan immigracios kategoriam lett ahol ez kotelezo lett volna boven tul voltam a 26-on.

De sorozas Vietnam ota nem volt szerintem ezt nem veszik igazan komolyan ...de ematt megtagadhatjak az allampolgarsagot is ... ilyet en meg nem hallottam de nem lennek meglepve ha mostanaban ezt is jol megnezik

tanato 2018.07.23. 13:56:04

Én csak arról írtam amiről az ismerősöm beszélt és átélt,meg egy két korabeli cikket linkeltem.

takarék-láng 2018.07.23. 15:15:47

@kék madár: "errol csak 9,675,000 magyarnak nem szoltak es meg azt kerdeznem, hogy jo az anyag?"
- te sem jartal tortenelem orakra?
Azt ketlem, hogy 9+ millioan nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása