oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 07. 06:30,  A legjobb appek (nem csak) határátkelőknek 97 komment

2018. július 07. 06:30 Határátkelő

A legjobb appek (nem csak) határátkelőknek

Nehéz (egyre nehezebb) elképzelni azokat az időket, amikor még levelezve tartotta a kapcsolatot az ember a külföldön élő családtagokkal, barátokkal, vagy hetente egyszer (jó esetben) telefonon beszélt velük, de nem túl hosszan, mert sokba került. Ma már rengeteg ingyenes applikáció segíti a kapcsolattartást, ám e posztban nem csak ezekről lesz szó, hanem olyanokról is, melyek másban lehetnek a segítségünkre. Én összeszedtem párat, aztán majd ti (remélem) jól megírjátok, mit felejtettem ki, illetve ti miket használtok – és azt is, milyen gyakran.

mobiltelefon_foto_pixabay_com_magicatwork.jpg

Kommunikáció azonnal és ingyen

Nyilván a legtöbben az ingyenes és azonnali kommunikációra használják az appokat, és a lista itt, ha nem is végtelen, de elég hosszú. Olyannyira, hogy meg sem próbálok még csak megközelítőleg sem teljes névsort összeszedni, inkább csak párat említenék a legnépszerűbbek közül.

Alighanem a Skype, a Facebook Messengere és a Viber a közvetlen élvonalban találhatók, nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki ne ezek valamelyikét (vagy többet is) használna az otthoniakkal beszélgetve. 

A Viber előnye az, hogy a saját telefonszámunkkal használhatjuk, praktikus, chateléshez csoportokat lehet benne létrehozni, kiváltja az sms-t, szóval simán telefonként használhatjuk, csak éppen ingyen. 

A Skype általában videóhívásra jó (legalábbis az én ismerősi körömben ez a leggyakoribb módja), ezzel szemben a Messengert inkább chatelésre – ami érdekes, mert ugye mindkettő tud mindent, tapasztalatom szerint valamiért mégis szétválnak a funkciók. 

A Snapchat alapvetően képes kommunikációra lett kitalálva (noha ezen is lehet chatelni és videóhívásokat indítani), amiben különbözik a többi applikációtól, hogy egy megtekintés után törli az elküldött képet. Ez már inkább a fiatalabbak körében kedvelt alkalmazás. 

A WhatsApp egy csevegőprogram (a Facebook ezt is megvette pár éve), rengetegen használják világszerte, elsősorban ezt is a fiatalabbak. Ha WiFi-kapcsolat van, minden van, ez is telefonszám alapján működik és minden csevegőplatformot tud. 

Nyelvtanulás 

Nyelvet tanulni (főleg úgy, ahogyan a magyar iskolákban tanítják) nem egy kifejezetten izgalmas dolog. Ezen segítenek az olyan applikációk, mint a Duolingo, ami egyrészt tényleg jópofa, másrészt gyerektől a felnőttig tök jól motivál a nyelvtanulásra. 

Ami igencsak jól jön akkor, ha az ember egy olyan országba költözik, melynek a nyelvét nem, vagy nem elég jól bírja. Önmagában csak a Duolingóval szerintem senki nem fog megtanulni egy nyelvet, de a meglévő tudás megerősítésére, a gyakorlásra nagyon jó lehetőség. 

Előnye még, hogy apró lépésekkel lehet haladni benne, a nyelv különböző aspektusaira figyelve, legyen az szövegértés, nyelvtan vagy kiejtés. Szóval akinek csak pár perce van egy nap, annak szerintem szuper. A fontosabb világnyelvek mindegyikét (angol, spanyol, német, francia, olasz, portugál) mindegyikét tudja. 

Egészségügy 

Új országba kerülve az első nagy kérdések egyike az egészségügyi ellátás (bár soha ne legyen rá szükség). A Doctoralia nevű app azt tudja, hogy ha új országba vagy városba érkezünk, akkor könnyedén összeköt minket orvosokkal, kórházakkal, egészségügyi intézményekkel. 

Hátránya, hogy német nyelvterületen (tehát Ausztriában, Németországban) nincs jelen (még…), ott van viszont például az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Ausztráliában – összesen több, mint 20 országban. 

Ami az előnye még, hogy nem csak megmutatja, milyen orvost hol érhetünk el, de az ilyenkor szokásos módon visszajelzést is olvashatunk a betegektől, ami elég jól jön, ha teljesen ismeretlen terepen mozgunk. 

Kapcsolatfelvétel 

Az első, izgalmas időszak elmúltával sokan érzik úgy, hogy jó lenne kapcsolatot építeni a helyiekkel, legyenek azok akár bennszülöttek vagy más határátkelők. A legtöbben ilyenkor valamilyen Facebook-csoporthoz csatlakoznak, de vannak alternatív megoldások is. 

Ezek egyike a több ezer városban elérhető MeetUp, aminek nagy előnye, hogy nem csak földrajzi alapon, de érdeklődési körök vagy nyelvtudás (és még sorolhatnám) szerint szervezhetünk csoportot vagy csatlakozhatunk egyhez. Mi több, regisztrálás után minket is megtalálhatnak, és meghívhatnak csoportokba. 

Térképek 

Nyilván a Google Maps és a Waze adja magát, ám ha olyan applikációt szeretnénk, amihez nem kell WiFi, akkor érdemes kipróbálni a HERE-t, de ennél is jobb a CityMaps2Go, ami túl azon, hogy 150 ország infóival folyamatosan frissül, fényképekkel és minden fontos infóval (kerékpárutak, tömegközlekedés, stb.) is tele van. 

Munkahely 

Még Európán belül is kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, ha nem ismerjük a szokásokat. Kezet fogjunk, puszit adjunk (egyet vagy kettőt), mennyire legyünk udvariasak, előre engedjük-e a nőket… és még sorolhatnám. 

Az ilyen kérdésekből adódó kellemetlenségek elkerülésére lehet jó például a Business Culture and Etiquette applikáció, amely jó eséllyel kiegyenesíti a kérdőjeleket, hiszen átfogó képet ad a szokásokról, a kötelező és az elkerülendő viselkedési normákról. 

Mikor és mennyit beszéljünk? 

Visszatérve az otthoniakkal folytatott beszélgetésekre, a kérdés, ami még felmerült bennem, hogy szerintetek milyen gyakran és mennyit érdemes beszélgetni? Nektek van erre valamilyen menetrendetek (például valamelyik hétvégi napon egy hosszabb beszélgetés)? 

Mindez arról jutott eszembe, hogy nagyon jó az ingyenes beszélgetési lehetőség, ám kérdés, hogy a túl szoros kapcsolattartás nem válik-e idővel gátjává a beilleszkedésnek? 

Hiszen ha minden apró-cseprő üggyel ingyen (vagy az EU-n belül a roamingdíjak eltörlése óta fillérekért) fel lehet hívni az otthon maradottakat, akkor érzünk-e majd késztetést a beilleszkedésre? 

A határátkelés lelki kérdéseivel foglalkozó szakember, Dr. Cathy Tsang-Feign erről korábban a következőket nyilatkozta a blognak

„Első ránézésre az otthoniakkal való szoros kapcsolattartás segít. Ugyanakkor a Skype és a hozzá hasonló programok nyújtotta kényelem miatt tévesen úgy kezdhetünk viselkedni, mintha a szomszéd szobában ülnénk, ami a félreértések egész aknamezejét hozhatja létre. (…) 

A vonal túlsó végén lévő család és barátok értik ugyan, amit mondasz, de nem feltétlenül érzik át a beilleszkedési folyamatot, amin éppen átmész, így hajlamosak rossz tanácsokat adni. Másrészt viszont kialakulhat egy gátlás, ami megakadályozza, hogy megoszd azokat a változásokat, amiken átmész, hiszen otthonról nézve végül is tökéletes az életed, tehát hogyan is panaszkodhatnál? 

Más szavakkal: a videó, az email és a chat segít a kapcsolattartásban, és fantasztikusan jó a határátkelőknek, de tisztában kell lenni azokkal a problémákkal, melyeket okozhat. Hiába a technológia, a határátkelőknek akkor is át kell menniük a beilleszkedés fázisain, amit nem lehet felgyorsítani.” 

Szóval a kérdés az, szerintetek milyen gyakran érdemes beszélni az otthoniakkal – és persze ti milyen applikációkat, programokat használtok ehhez?

A 40 év alatti szakmunkások mennének leginkább külföldre – akikre a legnagyobb szükség van. Ezt alátámasztják a tavalyi adatok is, ami azért annyira nem biztató.

(Fotó: pixabay.com/magicatwork)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: app kultúrsokk kulturális beilleszkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1514089053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.07.07. 07:05:32

Jó dolgok,a Duolingót megnézem.

Shanarey 2018.07.07. 07:58:45

Én eddig is "fillérekért" telefonáltam. Skype, nem vagyok oda érte, mert sokat zabál, a számítógép teljesítményéből, na meg olyan mint a telefon, csak akár láthatom is akivel beszélek. Akkor inkább a facebookon keresztül telefonálok, az nem zabálja a gép teljesítményét. Na meg nem vagyok az a telefonálgatós fickó. Ha fontos mondanivalóm van, akkor telefonálok, ha nincs akkor nem telefonálok. Számomra egyetlen ami "kötelező", az az anyukám, akit minden szombaton hívnom kell, különben el kezd aggódni hogy mi történt az ő "pici" (181 Cm, 84 Kg) fiával.
:-)

Milyen sűrűn kell beszélni az otthoniakkal?

A rövid válasz, az hogy nem túl sűrűn.
A hosszú válasz az, hogy ez a kapcsolat szintjétől függ, na meg attól hogy a kiszakadt hazánkfia/lánya, mennyire szenved a honvágytól, avagy a rokonság hiányától..

Ha a külföldön élő személy tényleg ott akar élni ahol van, akkor a csevegések számát redukálni kell, s netán inkább nyelvet kell tanulni, avagy a társalgást gyakorolni.

Shanarey 2018.07.07. 08:04:05

"Vicces" hírek egy "vicces" országból, amely ország vezetői szerint nincs is kivándorlás, s ha van az sem baj, mert visszajönnek. Vagy nem.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/rossz_hir_erkezett_a_magyar_ovodakbol.665739.html

almaza 2018.07.07. 08:15:44

A duolingo cool. Hobbibol spanyolt tanulok rajta. A jo benne hogy ugy begyakoroltatja az alap kifejezeseket, hogy almodban se felejted el.
Mas. Sajnos isten hata mogotti helyeken nem megy a Viber, Whatsapp stb., de az imo, nos az igen! Vilagbajnok. Egy dologra kell vigyazni vele, hogy nincs ket vegu titkositas...

adg 2018.07.07. 08:39:36

A tobbit meg nem probaltam, de a szkalyp egy kibaszas. Azert kell hasznalnom, mert az otthoniak nem hiszik el, hogy ingyen hivom oket telefonrol, mindig leraznak minket, hogy sok lesz a szamla.
Igy nem raznak le, hanem hosszasan cseveghetunk arrol, hogy miert nem hall, miert nem lat, miert halk, miert akad, miert szar a kep, stb.
Nem szeretem.

geeeteee 2018.07.07. 08:55:29

Amikor meg az örökséget osztják, akkor odaát rossz minden, hangszóró, mikrofon, kamera. :D Pedig a kutyát nem érdekelné az az aprópénz.

geeeteee 2018.07.07. 08:55:32

Angol nyelvterületen élőknek ajánlom a Dictionary.com-ot.

geeeteee 2018.07.07. 09:09:33

Lehet én nem értek hozzá vagy nem szánok elég időt a beállításokra(?), nekem a "kommunikációs" app-ok több bosszúságot okoznak, mint hasznot.
Már látszani sincs kedvem, bejelentkezem bárhova, notifications, messages orrba szájba, mert nem válaszoltál, mert nem vagy bejelentkezve, pedig már hússzor írtam, stb...
Időzónák, itt hajnali három van, háromnegyed négykor meg kelek. Mit csináljak a piramisaiddal a rovásírásokkal? Amit a kávé után szoktam.

geeeteee 2018.07.07. 09:27:54

Beidézném a Markos-Nádas A kőbezárt lélek-ét. Egy talicska ganét nem tudok arrébb vinni.

Csodabogár 2018.07.07. 09:57:24

Régen, nagyon régen, hetente irtam hosszu leveleket a szüleimnek. Nem honvágy miatt, hanem mert nekik ez nagyon fontos volt. Ök is válaszoltak minden levélre. Mikor anyám agyvérzést kapott és az orvos azt mondta nekem, hogy az tartja éltben, hogy még akar találkozni velem, naponta irtam egy levelet. Sajnos szüleim már rég meghaltak.
Maradék barokkal egy, szerintem olcsó telefonos szolgáltatśon keresztül tartom a kapcsolatot, szerte a világban. Skypeet soha nem szerettem, nekem a rendes telefon a barátom.

Shanarey 2018.07.07. 10:14:45

@adg:

Engem nem ráznak le, inkább anyáznak egy sort a Magyarországi szolgáltatók rablása miatt

adg 2018.07.07. 10:26:22

@Shanarey: attol felnek, hogy nekem lesz sok a szamla. Mar ezerszer elmondtuk, hogy ingyen hivjuk oket, de mar oregek, megszoktak, hogy a telefon, plane kulfoldre nagyon draga, es pont. Nem tudunk valtoztatni rajta.

Amitol agyverzest kapok még, hogy bekapcsolja a gepet, elinditja a szkajpot, es ha nem vesszuk fel, azonnal ki is kapcsolja, mert biztos sokat fogyaszt. Es nem tudom visszahivni 3 perccel az o hivasa utan, mert mar kikapcsolta. Akkor jon a telefon, ott meg leraz, nehogy sok legyen a szamlank. :D

Dikusz 2018.07.07. 10:39:05

@adg: én azt kívánom neked, hogy még sokáig tudjál beszélni velük.

nyuszigonosz 2018.07.07. 10:41:23

Valamikor régen levél/ levelek, anyáméknak néha telefonhívás.

Közben a levelek rendes postai úton nincsenek már, anyámnak telefonhívás. Klasszikus vezetékes telefonra.
A hívás ára nem üt agyon. Anyámnak nincs internetes elérhetösége.

A skypot nem igen szeretem, más mindenféle kütyüt meg nem szoktam használni. Pedig mindenkivel, aki fontos, beszélek, írok. :-)

Shanarey 2018.07.07. 11:04:53

@adg:

Sajnálom hogy ebben neked rossz a tapasztalatod, nekem az anyám a legidősebb, akit hívok, de csak egyszer kellett neki elmondanom, mennyi az annyi, 1 penny / perc, ha vonalas hívás, 4 penny / perc ha mobil. A Skype-ot azért sem szeretem, mert ha számítógépen futtatom, zabálja a gép erőforrásait. Mondjuk a mostani gépemmel nem tud kicseszni, mert játékra van optimalizálva, vagyis meglehetősen erős jószág, de akkor sem szeretem. Telefonon, nem rossz, de csak ha szükséges csak akkor szedem elő.

adg 2018.07.07. 11:25:03

@Dikusz: remelem igy lesz, koszi.

@Shanarey: annyira nem tragikus, megszoktuk. Elfogadjuk, hogy nehezebben alkalmazkodnak az ujdonsagokhoz, es ok korabban sose foglalkoztak ilyesmivel. Egyedul apam latott szamitogepet korabban, de o sem egy it lovag, a masik 3 szulo azota kenytelen ezzel bibelodni, miota megpattantunk. Es azert az atlageletkoruk mar 80 korul van, ugyhogy annak is orulunk, hogy igy megy.

Bredpitt Monika 2018.07.07. 11:56:41

A Full Monthy t nezem, egy ezer eves Thompson tv n, ami bazi nagy, csak ugy tudok majd megszabadulni tole, hogy nyitva hagyom az ajtot es kiirom: a tv t itt ne hagyjatok!
Elkepzelem, ahogy Zoli Shaktee es Digger tancolnak a szinpadon.......

Mme Seldon 2018.07.07. 11:58:25

Mi mindennap skype-olunk a nagyszülőkkel (szeretnék látni az unokákat, akik méha beszaladnak a képbe :) ), tegnapi nap kimaradt (vendégeink voltak, akikkel elmentünk kirándulni és este vacsorázni), így ma reggel fél nyolckor a szüleim egyszerre három telefonon próbáltak hívni (a vezetékes telefon lent van a földszinten, mire leértem, abbahagyta a csengést, a két mobil meg fent maradt az emeleten, azokhoz meg nem értem újra föl.)

takarék-láng 2018.07.07. 12:19:07

hataratkelo.com/leginkabb-szakmunkasok-mennenek-el/

MeNNEnek de csokken a kivandorlasi kedv tekintve, hogy egy 40 alatti szakmunkas otthon ugtanannyit ha nem tobbet keres.
Autofenyezo ismerosom, Osszejott 7 ev alatt tehermentes lakas, nyaralo, 3 eves kozepkategorias auto valamint veteran projekt is folyamatban. Ugyanezt akar nemet fizetesbol mikor sikerult volna???

geeeteee 2018.07.07. 12:19:11

Muszáj legyenek ezek a mindenféle alkalmazások, próbálom használni ezeket, de még messze vannak a valóság modellezésétől. Még az illúzió is hamis. Az emberek agya metafórákra jár. Azt kéne digitalizálni. Nem én találtam ki, az Edge-n olvastam.

geeeteee 2018.07.07. 12:19:15

Sok más mellett a "Tuás fája nem az életé"-t sokszor emlegettem. A -t meg az előző exem porszívójával takarítottam ki dddddddd

takarék-láng 2018.07.07. 12:19:45

@Shanarey: a te belterjes vilagodban igaz ez a(z) (al)hir

Bredpitt Monika 2018.07.07. 12:28:06

@takarék-láng: igazabol most ertettem meg mit jelent a troll utalom ha valakit trollnak hivnak, de te kemenyen dolgozol azert, hogy elfogadjam a tobbiektol, ha letrolloznak valakit

geeeteee 2018.07.07. 12:41:52

Puszi Móni:) repeat: The Moody Blues - I'm Just A Singer

Shaktee 2018.07.07. 12:41:58

@Bredpitt Monika: :D

Most néztem a videót ahogy a gatyás szittya görények ostort pattogtatva, a gój motorosokkal vezetik fel a pesti Pride-ot.

Megállt ott az idő szerelmetes barátnőm :(

Shanarey 2018.07.07. 12:42:59

@takarék-láng:

Matekozzál picit.

Ha van 10 millió lakos, s 40% aki lelépne, majd eltelik pár év, s lelép X százalék, akkor szerinted akik lelépnének azok száma még mindig 40%, avagy netán kevesebb, mert az X összege kivonódik ebből?

Dikusz 2018.07.07. 12:47:57

@Mme Seldon: ez Murphy törvénye, nem lehet ellene védekezni:)

Ha nem szaladgálnátok a lányok után épp eleget, akkor itt a ráadás, a lépcsőn le-fel futás. Próbáljátok meg a vezetékes telefont felvinni az emeletre, a mobilokat meg a földszinten hagyni.:)))

Shanarey 2018.07.07. 12:49:51

@takarék-láng:

Belterjes világ? az milyen?

A valaha volt munkáim okán, sok sok embert ismerek, rengeteg ügyfelem volt, volt aki szegény volt, volt aki átlagos körülmények közt élt, s voltak olyanok is akik rettentő gazdagok voltak. S ritkán fordult elő hogy az átlag emberek közül párnak jobbra fordult a sora. Sosem mondtam azt hogy ez lehetetlen, én csak azt állítom hogy rendszerint politikai kapcsolatok kellenek hozzá.

Shanarey 2018.07.07. 12:50:44

@Dikusz:

Ha ott van a mobil is ahol a gyerek, akkor a gyerek akar rajta játszani, s az sem jó.

Shanarey 2018.07.07. 12:53:56

@Shaktee:

Facebook-on láttam, valami ősmagyar marha belinkelte a Facebookra

Shanarey 2018.07.07. 12:54:28

@takarék-láng:

Amit én linkeltem feljebb, azt elolvastad?

geeeteee 2018.07.07. 13:11:10

Hagyjatok dicsekedni, pls, takaréng-láng thx:
-ha nem vagyok szomjas, félreteszek egy ezrest hetente(AUD);
-'06-ben 3K-t kaptam EUR-t(havonta);
-35ezer ischling előtte átlagban. Bele kell ebbe halni:D Ufckndt.

Shaktee 2018.07.07. 13:11:15

@Shanarey: én is facebookról, a deák bárdos ági linkjéről, aki ős, de nem szittya hanem punk :) igaz gőzöd sincs ki az :)

Bredpitt Monika 2018.07.07. 13:16:06

@Shaktee: ezt a neres fiúknak küldöm (ha jól számolom 52 évesen csinálta ezt végig a színpadon, she rocks, na) a 40. mp től kell nézni, ott a lényeg neres cimbik, hazug árulók, tolvaj senkiháziak:

www.youtube.com/watch?v=Rg3tcHw3d20

Dikusz 2018.07.07. 13:19:41

@Shanarey: ezért kell meghagyni a régi mobilt, amin csak telefonálni lehet, az nem kell egyik gyereknek sem.:)

Dikusz 2018.07.07. 13:20:52

@geeeteee: nem egy trollnak a sokadik linkje a takarékláng?

Shanarey 2018.07.07. 13:21:44

@Shaktee:

Van róla gőzöm, de nekem soha nem jött be az amit csinált.

Dikusz 2018.07.07. 13:26:15

@Dikusz: nikkje, de annak is elég link...

Bredpitt Monika 2018.07.07. 13:33:39

@geeeteee: "Riots by the people for the people
Who are only destroying themselves"

hát, ja......azért addig nem nyugszom, amit ki nem hozok valami hasznot a lázongásból, pl írok az egyik ellenségemnek, aki ellentétben a közhiedelemmel bizony válaszolt az email-emre és megkérem arra, hogy egy újabb stadion helyett építsék fel inkább azt az iskolát nem messze Budapesttől, amin a mostani főnököm dolgozik már évek óta...

és nekem úgy tűnik, hogy tolódik az időpont, egyre csak tolódik, hátha meghallgattatásra talál a kérésem,

valamelyik költőnk mondta ha jól emlékszem: tisztellek, de nem szeretlek

Bredpitt Monika 2018.07.07. 13:38:09

én nem értem ezt az egész app ozást, nekem egyszerűbb az email, vakon gépelek, tök hamar megvan az a pár mondat, amit írni akarok,

lányom egyébként azt mondja, hogy úgy is letöltötte a messenger-t hogy nincs facebook oldala,

a viberre meg sokan azt mondták, hogy saját mobilszám kell, mi ezt is úgy csinátuk, hogy a lányom a mobil számom használta és az Ő okostelefonján (amiben nincs kártya) töltötte le,

na, ennek persze az lett a következménye, hogy amikor én minden telefont kikapcsoltam, hogy ne zavarjon senki, már hallottam ahogy lányom kiabál a szobájából: anya, a Kati keres.....

Bredpitt Monika 2018.07.07. 13:42:59

egyszer (kövezzen meg aki akar) elkértem lányomtól a telefont, hogy megnézzem a viber-en mit csinál ,

mert a káromkodás olyan szintjét véltem felfedezni náluk, amitől kirázott a hideg (lányok már kötőszónak nem a baszd meget használják, hanem a gecit, szörnyű így leírva, de hallgatva még szörnyűbb gyerekek szájából)

kérdeztem tőle: ez a nick melyik osztálytársad, kiderült hogy egy kislány, megígértem neki, hogy nem fogok visszaélni azzal a mit láttam, és csak egy nicket fedettem fel vele,

azt mondtam neki, azonnal hagyja abba a káromkodást, amit még írásba is ad, erre az volt a válasz, hogy bocs anya, de mindenki használja a g betűs szót és néha kicsúszik a számon,

elképzeltem, hogy az én kislányom ezt a szót napi szinten használja és látta rajtam, hogy majdnem elsírom magam, remélem tudtam rá hatni, szörnyű ahogy ezek a gyerekek beszélnek, élnek, léteznek,

Shaktee 2018.07.07. 13:44:10

@Bredpitt Monika: she was still very douable :)

Shaktee 2018.07.07. 13:44:15

@Bredpitt Monika: a prepride videon a 60+ nénik fehérben a szűzies kereszténységre hajaznak? :))

Shaktee 2018.07.07. 14:31:53

@Shanarey: az mondja meg nekem valaki nyelvtudós hogy honnan jött a “gőzöm van” a nyelvbe? Talán egy régi vicc része?

geeeteee 2018.07.07. 14:32:05

Nagyon sajnálom, nem tudok jobbat. Nem te voltál hálás Hrabal-ért?
It is a present. Cheers. Egészalakoskép?
Moondance? És még ennél is romantikusabb vagyok.

geeeteee 2018.07.07. 14:53:08

Komám etymologyozzál.

nyuszigonosz 2018.07.07. 14:59:58

@Shaktee:

A gözöm sincs a gözöm van eredete.
A gözöm sincs-nek meg a göz.
A göz meg a gözgépekböl jött.
Így az ember is, ha esetleg dühös volt, kiengedte a gözt magából. :-)
És ha valamit nem tudott, akkor göze sem volt arról, késöbb ez a göz halványlila lett.
Még késöbb akármilyen színü, vagy színtelen.

Na és így lett az, ha az ember valamit tud, akkor arról van göze.

De még az is lehet, hogy az egész másképp van. :-)

( meg a válasz gomb errefelé nem müködik - még mindig nem, azthiszem nem is fog )

Shaktee 2018.07.07. 15:33:42

Hajrá svédek, horvátok!

gabors 2018.07.07. 16:01:58

"csak éppen ingyen. "

azert nehogy mar igy legyen, kiveve ha valami starbucksingyen wifi-t hasznal valaki

amugy nincs olyan hogy ingyen mert dataplan vagy wifi kell nem ? (sot MINDEK oldalon )

gabors 2018.07.07. 16:07:10

@adg: :Amitol agyverzest kapok még, hogy bekapcsolja a gepet, elinditja a szkajpot, es ha nem vesszuk fel, azonnal ki is kapcsolja, mert biztos sokat fogyaszt. Es nem tudom visszahivni 3 perccel az o hivasa utan, mert mar kikapcsolta. Akkor jon a telefon, ott meg leraz, nehogy sok legyen a szamlank. :D "

ez ismeros ... :-)

kronikas 2018.07.07. 16:08:47

Nyelvtanulás appok:

Nyelvtan: L-lingo, Babbel, Fast lingo (sajnos olaszra még nincs de a spanyol hihetetlen jó szerintem)

Szókincs: Drops (kb 1800 szó), Fun easy learn (6000 szó, kifejezés)

Általános nyelvtanulás: Mondly

gabors 2018.07.07. 16:13:52

@Shanarey: " A Skype-ot azért sem szeretem, mert ha számítógépen futtatom, zabálja a gép erőforrásait."

ezt mar masodszor olvasom ...

csak kerdezem attol felsz hogy elfogynak az eroforrasok??

vagy mitol veszi el a szuflat amkor eppen skypolsz lassabban banyassszak a bitcoint a banyaszok ??

vagy 24/7-ben renderelsz valami videokat ? es nem lesz kesz idoben ha eppen skypolsz ?

komolyan egy 10 eves ibm laptopon megy a skype minden gond nelkul pedig a video kartya plane nem egy nagy dobas ...

2018.07.07. 16:18:46

@Shanarey: pedig az egyik dolog, amit el szoktunk mondani magyarorszagrol, hogy jobb (mint az usa), az az ovoda rendszer, hogy 3 eves gyerekkel (vagy ahol van bolcsi, kisebb kortol), normalisan lehet az anyaknak dolgozni, anelkul, hogy dollarezreket fizetnenek evente

ugy latom, nem messze van az ido, amikor ezt is kihuzhatjuk, ovit akar a magyar, perkaljon erte (az "ingyenes" egeszsegugyhoz hasonloan)

2018.07.07. 16:21:55

@Csodabogár: emlekszem, hogy a szuleim a 60km-el odebb lako nagyszuleimmel is mindig leveleztek :)

gabors 2018.07.07. 16:22:29

@Shaktee: ilyen bekes volt pride ? nem lattam az ellentuntetoket sehol ... persze azert nem neztem meg mind a 34 percet ebbol

gabors 2018.07.07. 16:28:15

@Mme Seldon: "(a vezetékes telefon lent van a földszinten, mire leértem, abbahagyta a csengést, " ott nincsenek azok a vezetekes cordless modellek nekunk fent van a "base" amibe a vezetek bemegy es van ketto masik a lenti szobakban mindegyi cordless persze es barmelyiket fel lehet venni ez amugy meg olyat is tud hogy ketto mobil-t melle tehetke bluetooth-al kapcsolva es akkor azokat is lehet a cordlesszel hasznalni (persze nincs ez belove mert mobilt ritkan veszem fel amugy is )

gabors 2018.07.07. 16:37:47

@Shaktee: "@Shanarey: az mondja meg nekem valaki nyelvtudós hogy honnan jött a “gőzöm van” a "

en igy nem hallottam meg dezt hogy "gozom sincs" azt igen kb nem tudom fogalmam sincs ...

2018.07.07. 16:42:03

@takarék-láng: egyetertek, hogy sok embernek anyagi okok miatt nem erdemes kulfoldre mennie, sot azzal is, hogy az elkovetkezo 10, akar 20 evben sok ember jobban es boldogabban tud magyarorszagon elni majd, mint kulfoldon tudna.

mi azert jottunk el, mert a gyerekeink remelhetoleg nem 10-20 tovabbi evet elnek majd, hanem 70-80-at...

plusz ami sok szarsagot megengedtek/megengednek maguknak, olyan erzesem volt, mint ha azt varnak, hogy en kenegessem vazelinnal az anuszom, mikozben ok pakolgatnak hatulrol.

mellesleg ez a kep el rolam a magyarokrol (kenegetik magukat vazelinnel, es mondogatjak, hogy ez tulajdonkeppen kellemes, igy jo ahogy van... :))) )

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.07. 16:44:29

@Bredpitt Monika: "lányom egyébként azt mondja, hogy úgy is letöltötte a messenger-t hogy nincs facebook oldala, "
Az en nagyobbik lanyom meg forditva csinalta: atallt Instagramra, FB account-jat "befagyasztotta", de a Messenger-en meg tudok neki kuldeni uzenetet.
A poszthoz: nalunk is megvan a heti rutin: minden szombaton reggel 10-kor hivom anyukam, ami neki este 7:) o is mar 80 korul jar, de nagyon ugyesen megtanulta kezelni a gepet. Most mar nem esik ketsegbe olyasmitol, amikor valamelyik program frissitest ker v hasonlo apro feladatok :) szoval "igazi IT nagymama"lett, haha :))

Shanarey 2018.07.07. 16:45:02

@gabors:

A gépemen az fut, amit én akarok hogy fusson, s az zabálhat erőforrást, amelynek ez meg van engedve. A Skype nem az. Ugyanis, ahhoz amit az a program csinál nem kell annyi teljesítmény.

A lányom gépét régen rendszeresen kiütötte, ha a WOW mellett a Skype-ot akarta használni. Ám ha más efféle programot használt ( Ventrilo, Discord, STB, akkor semmi gond nincs.
Az gépemen ez nem érdekes, mert játékra van optimalizálva, s felépítve, s elbírná a Skype-ot is, de már nem érdekel, főleg mert mindenféle ledér hölgyek találtak meg az USA-ból, hátha fizetnék a videóikért.

Vannak a gépemen chat programok, amelyek ugyanúgy működnek mint a Skype (kivétel a video mód), de furcsamód negyed annyi erőforrás sem kell nekik. S a facebook sem zabál érdekes módon, pedig ott is van video mód.

geeeteee 2018.07.07. 16:52:18

Csiklandós kislány: youtu.be/r-Nw7HbaeWY Ahol anyonnyomnak az utalások. Váccáp vídem?

Shaktee 2018.07.07. 16:52:22

@gabors: ezek a suttyók az ellentüntik, egymás seggét verik a karikással

nyuszigonosz 2018.07.07. 17:03:04

@gabors:
Szerintem ott is vannak zsinórmentes telefonok, mert nekem most is több ilyen is van a lakás különbözö részein szétrakva :-) és az elözöek francia gyártmányok voltak.

gabors 2018.07.07. 17:30:41

@Shanarey: persze te geped azt futtatsz rajta amit akarsz ...

csak kerdezem mit csinalsz a fel nem hasznalt eroforrasokkal beteszed a spajzba ?

amugy en sem szeretem nagyon a skypot foleg miota a cegnel ez lett a hivatalos "chat" ... be sem lepek aki tolem 3 meterre ul es akar valamit (nagyon) akkor odajon es beszel velem

gabors 2018.07.07. 17:34:36

@Shaktee: en meg azt hittem hogy a feherben vonulo nagymelluek valami specialis leszbi klubb jelmezben voltak ... persze gyanakodhattam volna a saman dobok miatt ..

vegul mindenki olyan tuntetest szervez amilyet akar EGYELORE ...

Shaktee 2018.07.07. 18:03:21

@gabors: neeem, azok fityeszmamik szűzies maskaráját öltötték

Dikusz 2018.07.07. 18:08:32

@nyuszigonosz: lehet, hogy a gőzből halványlila gőzöm lett, az viszont már szintén átalakult: halványlila khmm, izé..., hogyúgymondjam "halványlila gázom sincs róla" lett belőle.:)))

nyuszigonosz 2018.07.07. 18:12:35

@Dikusz
Minden változik, Dikusz. A szóhasználat is, új szavak jönnek, ezért bármit mond az ember, az vagy érthetö vagy nem. :-)

gabors 2018.07.07. 18:48:13

@Shaktee: "fityeszmamik szűzies "

az milyen ? marmint szuz mami ???

geeeteee 2018.07.07. 18:59:47

És a Clash-re is emlékszem. Meg a This Must Be the Place-re is. Zavaros dolgok ezek?

geeeteee 2018.07.07. 18:59:55

@gabors: Ááááá, kósza bitek mindenütt, kihagyott FreeMem-ek. Az atya, a fiú, a szentlélek és az MBR nevében Ámen.

Orochimaru 2018.07.07. 19:00:03

A pénzet választották a családotok és a hazátok helyett. De legalább a gyereked beszélhet a nagyival szkájpon keresztül. De jó!

Dikusz 2018.07.07. 19:17:22

@nyuszigonosz: Az, hogy érthető, vagy nem, amit mondani szeretnék, az nem feltétlenül a szóhasználat változásától van.
Előfordul az is, ha visszaolvasom amit írtam, már magam sem értem.:)))

Golf2 2018.07.07. 19:35:08

A pénzet... Melyik vidékről...

Bredpitt Monika 2018.07.07. 19:37:25

@geeeteee: te meg nem alszol?
Vagy mar masnapos vagy?
Jo az a video, amit belinkeltel......

gabors 2018.07.07. 20:20:20

@Orochimaru:

addig jo amig valasztani lehet es hogy valaki jol vag rosszul valaszt az egyelore nem toled fugg sot szerencsere kozod nincs hozza meg akkor is ha valaki rosszul dont azzal sincs semmi gond tul konnyen itelkezel .....

aztan te kit/mit valasztnal ...

www.youtube.com/watch?v=fSCHV_NmXUQ

Csodabogár 2018.07.07. 21:01:55

@adg: Mennyi idösek a szüleid?

2018.07.07. 21:43:52

@Orochimaru: nem a penzt valasztottuk a hazank helyett, hanem hogy ne par kereszteny majom dontse el miben kell a gyereknek hinnie, es majd a lanyomnak ne kelljen valami hatodrangu de jo pozicioba beultetett rendszerseggnyalonak pucsitani, ha valami jo poziciot akar valami (ilyen olyan modon allamositott vagy haveroknak atjatszott) cegnel.

gabors 2018.07.07. 21:45:03

Valasztanal ????

www.youtube.com/watch?v=TkTic-SO1E4

ez egy nagyon felvizezett valtozat ...

valaki tud egy eredetibbet ????

2018.07.07. 21:45:12

@Golf2: az a legkisebb gond ezekkel, hogy a szeretett anyanyelvuket nem beszelik rendesen...

NorthPier 2018.07.07. 21:47:45

@Orochimaru: Ja, meg van az a változat, hogy a hazát választják a pénz helyett, aztán még szkájpon sem tud beszélni a nagyi az unokával, mert nincs pénz számitógépre, netre, meglátogatni pláne nem, 60 km-re
2 felnőtt +2 gyerek (50% diákigazolvánnyal) retúr jegy egy mezei személyvonatra helyjegy, pótjegy nélkül 7800 Huf, ami a közmunkásbér 15 %-a, de majd a házastárs minimálbéréből telik minden szükségesre hó végéig.
Tudom, miért nem tanult IT-snek, vagy gázszerelőnek, meg miért nem lakik Pesten.

gabors 2018.07.07. 22:39:59

@LepesMez: ugysem erti .. mi az hogy valaki valaszthat ...

puhacica 2018.07.07. 22:53:54

I love Orochimaru :D

Orochimaru 2018.07.07. 23:53:16

@NorthPier: Mo.-n is lehet boldogulni, csak akarni kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.08. 00:01:07

@adg: Nem lehet, hogy valamelyik végén rossz, gyenge, leterhelt a gép, vagy az internetkapcsolat?
Nálunk (mi és a rokonaink) már évek óta nincs szinte sose probléma.Régebben asszem a yahoo messengert használtuk, évekkel ezelőtt, na ott voltak ilyesmik szoxor...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.08. 00:07:39

@takarék-láng: Aki JÓ kétkezi munkás, jó szakember, ügyes az ügyfélkörével, arról elhiszem, hogy otthon is jól megy neki most.De ehhez kellett a soxázezer kitántorgott is, aminek hatására felmentek a jelenlegi kétkezi szakemberárak, órabérek...Ezt ne felejtsük el.

adg 2018.07.08. 02:20:05

@geegee: ez is benne van. De po neha tueles, tokeletes a kep, es nincs hang. Vagy forditva. Meg osszevissza. Azert altalaban jutunk valamire, csak az ido egy resze erre megy el, hogy latsz-e, nem hallak, stb.
Aztan amugy mit latunk? Ul a masik a fotelben, es meg se moccan. Eleg lenne egy kepet kuldeni. :)

geeeteee 2018.07.08. 07:26:43

"csak kerdezem mit csinalsz a fel nem hasznalt eroforrasokkal beteszed a spajzba ?"
Tudom, hogy nem arra gondolt a panaszos, de pontosan van ilyenfajta erőforrás is, úgy hívják, akksi. Avval kapcsolatban pedig nagyon is jogos számonkérés lehet, ha bármelyik alkalmazás zabálja és ez elő is fordul.Nem mindegy ugye, hogy a sötét kijelző alatt mennyit pörög a proci?

gabors 2018.07.08. 07:50:41

@geeeteee: jatekra optimalizalt gep nem szokott akksirl menni .... hacsak nem kint el a pusztaban off grid ... de akkor meg a "kapcsolat" maga (radio/mobil) mar eszi (tobbet) az aksi erroforrasat ...de nem gond hasznaljon amit akar nekem se skype a leggkedvessebb csak eleg butyutanak tunik hogy tul sok erroforrast hasznal ??? baszod amig van a PC-ben addig nem gond

amugy utalom a Linux-ot (nem) mert az osszes memoriat felzabalja a gepemen bezzeg mkor Win98 megy az "csak" 78%-ot hasznal a RAM-bol, fujjjj

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.07.08. 07:57:50

Vocaltec, Netmeeting, Yahoo messenger, MSN, Skype vegul
Wechat. Utobbi a legjobb.

Nyelvtanulasra Rosetta Stone. Nem olcso.

geeeteee 2018.07.08. 09:56:09

@gabors: Írtam, hogy nem arra reagáltam, "app"-okról ill. az erőforrásokról folyó párbeszédbe kotyogok csak bele. Értem a memóriakezelést is, csigavér. Szóval, mivel "app"-okról, alkalmazásokról szólt a cikk, én a telefonokra gondoltam, meg az azok akksijára. A spájz tiggerelt nu, azt te írtad. :) Ha nem létezne a probléma, nem árulnák a powerbankokat.
És akkor megismétlem, nagyon is számit, hogy a háttérben mennyire tornáztatja a processzort egy-egy alkalmazás, OP-től függetlenül. Nagyon bosszantó tud lenni, az automatikus frissítés után azt sem tudod, melyik csinálja a ~200 közül?

geeeteee 2018.07.08. 09:56:32

Mondok az erőforrásokra még egy példát. Nemrég bohóckodtam itt a nagy prímszámokkal. Hasára csapva mindenki emlegetné a processzoridőt, meg assembly és registerbe, stb. Sokkal előbb van ott egy másik küszöb. Az adattípusok. Még jó, hogy van tömb. Nem IT-soknak: sok számjegyből álló hosszú számokkal nem tudsz mit kezdeni, hiába van a legmodernebb, legújabb géped. Ha kell az utolsó helyiérték is, akkor azt magadnak kell leprogramozzad. Kongruenciaszorzás, modulohatványozás és egyéb nyalánkságok. És még ki sem mozdultunk az egész számok halmazából.
Nem csoda, ha ennél egyszerűbb dolgokkal van tele a piac.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.07.09. 02:52:37

@adg: Aham.Hát a fax se tudja.Itt Európán belül, nekünk, az utóbbi 3-4 évben már nincs probléma, ha sikerül összekapcsolódni.Messzi vagytok, meg ki is iratkoztatok, ez lehet a háttérben...
:D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása