oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 17. 06:30,  Szülőnek lenni külföldön: hol hogyan támogatják? 55 komment

2018. március 17. 06:30 Határátkelő

Szülőnek lenni külföldön: hol hogyan támogatják?

Egy gyermek születése nagy öröm, persze legalább ennyire stresszes is. Nem árt, ha ilyenkor az ember megfelelő segítséget kap – és nem csak anyagilag. A család persze segít (ha tud), de azért az sem mindegy, hogy egy-egy ország miként támogatja a gyermekvállalást. Ma egy kicsit ezt a témát próbálom körüljárni. (Nem kell aggódni, nem szülünk, inkább a gyermekvállalás körüli támogatásokról szól a poszt.)

anya_gyerekkel_2_1.jpg

A magyar családtámogatási rendszerre külön nem térnék ki, hiszen azt azért elég jól ismerjük, úgyhogy erről csak annyit, hogy szerintem történelmi okokból is meglehetősen nagyvonalú, legalábbis ha azt nézzük, meddig maradhat otthon a szülő (elsősorban az édesanya) a gyerekkel. 

Hogy a gyesből és a gyedből hogyan lehet megélni, az egy más kérdés, miként az is, hogy ugyan elvileg lehet mellette már munkát vállalni, csak éppen a magyar vállalati kultúra nyeli le elég nehezen a részmunkaidős foglalkoztatást. 

De mondom, elsősorban nem a magyar helyzettel szeretnék foglalkozni, inkább egy világkörüli útra indulnék, megnézve, máshol miként működik a rendszer. 

Segítség az anyának 

Noha sokat számítanak az anyagiak (erről majd később), direkt nem ezzel kezdeném, hanem a szülés utáni időszakkal, annál is inkább, mert vannak országok, ahol az anyák elég gyorsan visszakényszerülnek a munkába, míg máshol nagyvonalúbb a rendszer. 

Németországban például (az Expat.com összeállítása szerint) az anyákat és a babát előszeretettel tartják kicsit hosszabban (akár 5-10 napig) a kórházban. (Bár például Renit már két nap után hazaengedték.) Az anya így kicsit kipihenheti magát, és magabiztosabbá válhat például a szoptatás terén. 

„Minden reggel takarítónő jött, aki mindent fertőtlenített, picit később megnézték az ágyneműt kell-e cserélni, vagy esetleg feltölteni valamit a babák vagy a kismama számára. 

Reggeli után egy gyógytornász jött, aki megkérdi, szeretnél-e méhösszehúzódást segítő gyakorlatokat végezni, ha igen, veled tölt kb. 15 percet. Minden nap jön egy szoptatós nővér, aki mindent elmond a szoptatásról, mindenben segít, minden információt átad” – írta korábban egy posztban Reni. 

Hollandiában a szülés utáni első héten (pontosabban az első nyolc napban) a rendszer biztosítja egy házhoz járó segítő (kraamzorg) jelenlétét. Ő elsősorban nem orvosi segítséget nyújt, hanem megtanítja például a szülőknek a gyermekgondozás alapjait (pl. fürdetés, pelenkázás), segít az anyának a szoptatásnál, stb. Összességében átlagosan napi 4 órát tölt a családdal. 

Nagy-Britanniában az egészségügyi rendszer mind a várandós anyáknak, mind a kismamáknak biztosít ingyenes támogatást, ami nagyban segíti, hogy a szülés ne váljon anyagi értelemben vett lidércnyomássá. Ezen túl a kismamák kapnak segítséget és tanácsokat is bábáktól. 

Kínában nagyon régóta létezik a kismamáknak egy úgynevezett otthonmaradós hónap. Ennek elsődleges célja a pihenés és a baba-mama összeszokása, ami jól hangzik, más kérdés, hogy a „zuo yuezit” kissé talán túltolják, legalábbis európai szemmel. 

Nagyon szigorú szabályai vannak ugyanis, mást ne mondjak, az anyának ilyenkor tényleg ágyban a helye, a saját édesanyján és az anyósán kívül látogatókat sem nagyon fogadhat, de azt is meghatározzák, hogy csak meleg ételt ehet. 

Egyébként is rá vannak kattanva a melegre, nyáron is hosszú ujjú és szárú pizsamát kell hordani, nem lehet bekapcsolni a légkondit, de ennél durvább, hogy nem lehet fürdeni vagy zuhanyozni sem a 30 nap alatt. 

Őszintén szólva kicsit szkeptikus vagyok a dologgal kapcsolatban, de több forrás is megerősítette, hogy olyan nagyon furcsa szabályok is vannak, mint hogy ezen idő alatt nem olvashat, nézhet tévét, nem telefonálhat vagy sms-ezhet a kismama. (Rádiózni és zenét hallgatni lehet…) 

Nem csoda, hogy a XXI. században egyre többen kérdőjelezik meg a szigor értelmét, de nagyon sokan tartják még a külföldön élő kínaiak közül is, igaz, jóval lazább szabályokkal. Úgy egyébként még lehet is értelme. 

Meddig maradhatsz otthon? 

Minden rendszer lényeges eleme, hogy a szülők meddig maradhatnak otthon a gyerekkel. Ezen a téren a volt szocialista országok kifejezetten jól teljesítenek (nyilván azért is, mert a mindenkori kormányok nem mertek / akartak hozzányúlni a régi rendszerhez). 

Az OECD egy korábbi listája szerint az észtek állnak az élen 166 héttel, mögöttük a szlovákok (164), majd a nagy kivétel finnek jönnek (161), aztán Magyarország (160), de a csehek és a bolgárok is több mint 100 hetet fizetnek. 

Ami a lista másik végét illeti, az európai országok közül Svájcban a legrövidebb a fizetett szabadság (14 hét), és csak alig valamivel több Spanyolországban és Hollandiában (16-16), valamint Máltán és Cipruson (18-18). 

Nyugat-Európában egyébként a leghosszabb időt az Egyesült Királyság és Írország biztosítja (52 és 42 hetet), a legrövidebbet pedig a németek és a svédek, akik csak a minimálisan előírt 14 hetet adják meg (erre uniós irányelv kötelezi őket). 

A többiek közül Olaszország 22, Dánia és Finnország 18, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Svájc és Spanyolország 16 hetet biztosít, míg a belgák 15-öt. 

Ami az apákat illeti, itt nincsen EU-s irányelv, így a szórás is nagyobb. 

Svédországban már 1974-ben bevezették, hogy az apák is kivehetik a szabadság egy részét, ma pedig már elsősorban a skandináv országokban olyan a rendszer, hogy ha az apa nem veszi ki a rendelkezésére álló időt, akkor az elvész a család számára. 

Az alaphelyzet az, hogy a gyermek megszületését követően jár 10 nap fizetett szabadság. Emellett a két szülő összesen 480 napra jogosult, amit úgy osztanak fel egymás között, ahogy akarnak a gyermek életének első 8 évében. Az egyetlen kikötés, hogy mindkét szülőnek legkevesebb három hónapot (ez ugye kb. 90 nap) otthon kell tölteni. 

Hollandiában ugye az anyának 16 fizetett hét jár, amiből négyet kötelező a szülés előtt kivenni. Gyermekenként 415 óra jár, ha teljes munkaidőben dolgozik az ember (ami Hollandiában nem feltétlenül alaphelyzet). 

Az apáknak még rosszabb a helyzete, hiszen a gyermek születése után öt nap jár nekik, de ebből három fizetetlen. Magyarán ha kicsit többet otthon szeretne lenni az újszülöttel és a párjával, akkor az éves rendes szabadságából kell beáldoznia. Hasonló a helyzet Olaszországban is. 

Finnország kifejezetten nagyvonalú az apákkal, hiszen 45 nap szabadságot kapnak az újszülött gyermek után. Ezzel szemben Ausztriában, Németországban, Írországban és Svájcban például semmi sem jár. 

A legtöbb ország középutas megoldást választott 10-15 nap magasságában, a spanyolok 15, a franciák 11 napot adnak, míg a belgák, a dánok, a norvégok, a svédek és a britek tízet. (Minderről részletesebben itt írtam korábban.

A piszkos anyagiak 

Ez persze mind szép és jó, de azért azok a piszkos anyagiak is elég sokat számítanak. 

Európában a legtöbbet az osztrákok, a dánok, a franciák, a hollandok és a spanyolok adják, mindannyian a szülési szabadság teljes idejére a legutolsó munkahelyen kapott fizetés 100 százalékát. Az olaszoknál ez az arány 80 százalék, míg Svájc érdekes módon csak 14 hetet fizet a 16-ból, igaz, arra ők is megadják a 80 százalékot. Az íreknél viszont a 42 hétből csak 26-ra jár támogatás, méghozzá fix heti összeg (legutóbb ha jól emlékszem, ez 230 euró volt). 

Ami a többieket illeti, a kifizetett összeg a szabadság ideje alatt változik. Belgiumban például az első négy hétre 82 százalék jár, ami utána 75 százalékra esik vissza. Az Egyesült Királyságban az 52 hétből 39-et fizetnek, ebből az első hat hétre 90 százalékot, a maradékra heti fix összeget (kb. 140 fontot). 

A gyermekgondozási szabadság idejére járó összeg elég nagy szórást mutat Európában. Franciaországban és Németországban 156 hét (azaz 3 év) jár. Franciaországban az egygyermekes szülők esetében minden szülő havi 600 euróra jogosult az első fél évben, míg a két- vagy többgyermekesek esetében ezt az összeget három éven át utalják. Németországban az első évben a bevétel kétharmada jár. 

Ausztriában a szülők 104 hetet vehetnek ki, igaz, itt a dolog pénzügyi része már kicsit bonyolultabb, hiszen öt különböző lehetőség közül választhatunk. Svájcban nem jár gyermekgondozási szabadság. 

Belgium mindkét szülőnek 17-17 hetet biztosít, fejenként havi 800 eurós juttatással. Az írek és a britek 18 hetet adnak, pénz viszont nem jár. 

Európán kívül Szingapúrban 18 hónapig jár pénzügyi támogatás, de csak akkor, ha a szülők összeházasodtak. Minden gyermek születésekor a kormány nyit egy megtakarítási számlát, az erre elhelyezett pénzt csak és kizárólag a gyerek egészségügyi és oktatási igényeire lehet felhasználni. 

Az összeg minden megszületett gyermekkel nő egészen a harmadikig, akkor már 15 ezer szingapúri dollár (ez közel 2,9 millió forint), ami még ottani mércével mérve sem csekély összeg, és nem rossz kiindulópont mondjuk az egyetemi tanulmányok támogatására. 

Kanadában minden 6 évesnél kisebb gyerek esetében jár évi 6400 dollár (1,2 millió forint), persze ez függ azért a tartománytól, a szülők fizetésétől és a gyermekek számától is. 

És végül… 

Két érdekességet gondoltam, még megemlítek így a végére. 

Finnországban létezik az úgynevezett újszülött-csomag. Az „anyadobozt” 1938-ban vezették be, akkor még csak az anyagilag rossz helyzetben lévő anyukák kapták, ám 1949 óta mindenki jogosult rá. 

Eleinte varrókészlet, babaruhák, pelenkák és egy matrac volt benne, ma már inkább egy kis paplan, steppelt kezeslábas, ruhák, babasapka, zoknik, kesztyűk. 

A doboz mindenkinek jár, ha a terhessége első 4 hónapjában az anya elment orvoshoz. Ennek az volt az értelme, hogy bevezetése idején Finnországban borzalmasan magas volt a csecsemőhalandóság, nagyrészt azért, mert a terhes nők nem jártak orvoshoz. Ezen változtatott az ajándékdoboz. 

Brazíliában másfajta ajándék jár: az állampolgárság. Függetlenül ugyanis a szülők nemzetiségétől, minden Brazíliában született gyerek automatikusan megkapja a brazil állampolgárságot, mi több, egy év elteltével a szülők is folyamodhatnak érte.

HÍRMONDÓ 

A legboldogabb országok a világon 

Még mindig Európa a legboldogabb kontinens a világon, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy egy friss felmérés szerint a tíz legboldogabb országból nem kevesebb, mint hét itt található. De melyik a legboldogabb ország? Elöljáróban annyit, hogy változás volt az élen. 

Németül tanulnál, de nem megy? 

A német nyelvtudás talán az elmúlt 50 évben soha nem volt olyan fontos, mint manapság, de nem mindenkinek van pénze például nyelvtanfolyamra. Nekik itt van egy ingyenes oldal.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: család gyerek gyereknevelés gyerekvállalás

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7113744124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2018.03.17. 07:59:43

Finnországban az “anyadoboz” doboz számít érdekességnek, amit a kórház ad az anyának :-)
Magyarországon meg az “aranykosár” az érdekesség, amit a szülő ad az orvosnak, a kosár pedig minden hasznos dolgot tartalmaz és az értéke a többszáz ezer forintot is meghaladhatja :-))

SzZoole 2018.03.17. 09:06:04

Ezek az oroszok nagyon “rászálltak” Angliára;
Két hete a szibériai időjárás beborította Angliát, mint Moszkvát a hóesés.
A múlt héten lemérgezték Angliát.
Most megint Szibériával riogatják szegény angolokat, már megint havazik :-)

p.coldline.hu/2018/03/17/2790914-20180317-OTgfDn.jpg

Csodabogár 2018.03.17. 10:53:38

Nálunk 5 fok van, ami nem egészen normális ilyentájt, de legalább télen nem volt igazán hideg és nem is havazott, télen. Holnap állítólag fog.:-(

P.Elliot 2018.03.17. 12:31:03

@Zoole Reloaded: Igen, de ha meg azt sem kapnanak az orvosok akkor megszokne szinte mind.
Amilyen orvosi fizetesekrol olvasok odahaza hat az aranykosar nelkul felkopna az alluk es gondold csak meg hogy mennyit, hany even at tanultak ezert.
A specialista raadasul reggeltol estig dolgozik szinte.
egyebkent itt is.
A specialista/ tehat nem haziorvos/ is szivesebben dolgozna nem borravaloert mint ahogy teszi is kulfoldon ahol rendesen megfizetik.
Tudom hogy az "aranykosar" megterheli a beteget de ezen inkabb az allamnak kellene javitani, tobb fizetest adni.
A leterhelesrol jut eszembe hogy egy baratnom tegnap volt beltukrozesen, az orvosa reggel 8.30-ra rendelte oda es mar o volt a harmadik paciens, az orvos azt mondta neki hogy meg van 21 beteg utana aznapra. Igaz hogy ez az o valasztasa volt mert maganorvos de azt is jelentette hogy ilyen leterhelt, ennyi sok beteg jut neki aznap/ mivel rendelni is kell gondolom 2 napot vagy 3-at szanhat a tukrozesekre egy heten...

P.Elliot 2018.03.17. 12:34:25

@Zoole Reloaded: Itt is hideg, ocska ido van ers lesz is aprilis vegeig mint hirlik, meg ejszakai fagyok is.
A majusra sem igernek nagy hoseget.
A nyuszikanak be fog fagyni a hatsoresze ha jon, ha esne a ho esetleg akkor fogok csinalni nyuszi hoembert oda ki az utcai frontra...
Valahogy iden mintha mindenutt hidegebb lenne mint szokott.

SzZoole 2018.03.17. 12:56:06

@P.Elliot: Nyíregyházán ismertem szinte az összes szülész-nőgyógyászt (nem nagy város) egyik sem volt szegény.
1999-ben a magarendelésen egy vizsgálat 7000 Ft volt, a szülés 40000 volt, szóval nem kell őket azért annyira sajnálni, szerintem :-)
Napjainkban nem tudom mi a helyzet, nyilván több a tarifa :-)

Csodabogár 2018.03.17. 13:25:45

@Zoole Reloaded: Persze nem kötelező. Mindenki szülhet ingyen, de ez a szülés ennyibe meg annyiba kerül, olyan divatos lett.
Méregdrága luxusnak nevezett magánkórházban egy vagyon, de szinte a szülészet tartja el őket.

2018.03.17. 13:40:43

Bar alapjaban a vedono szolgalatot jo otletnek latom magyarorszagon, a masodik gyereknel akkora baromsagokat mondott, hogy az elso latogatasa utan napokig rohogtunk. Pl ha kint szeles, akkor a baba is szelesebb lehet (=nyugosebb a pukiktol)
Ezutan a homeopatias vackain mar meg sem lepodtem, bar alapbol vennem el minden egeszsegugyi dolgozo minden engedelyet, aki a homeopatiat barkinek ajanlja)

2018.03.17. 13:47:43

Ohh tenyleg, jo sztori: ez egy viszonylag penzesebb kornyek, es nemreg szuletett a fiam haverja anyjanak gyereke. Felesegem megkerdezte hogy van, igy gyorsan kiderult, hogy nagyon ki van a csaj, milyen megterhelo ez. Majd az is kiderult, hogy van egy allando nappali nanny, aztan egy masik ejszakara, de ettol meg az bazi megterhelo, hogy nem tud ugy eljarogatni, mint regen :D

SzZoole 2018.03.17. 14:49:28

@Csodabogár: ez nem divat kérdése.
Mint tudjuk Nyíregyházán elég sok “újmagyar” él.
A kórházba egy ingyenes vizsgálatra nem ritkán 6-7 ember kíséri el a kismamát.
Van akinek megér egy magánrendelésért kifizetni 7000 Ft-ot, nekünk megért ennyit.
Mivel a feleségemnél fel sem merült a természetes szülés csak a császár ( 152 centis óriás a lelkem és a fiam 4 kiló 10 dekával és 54 centivel látta meg a napvilágot) ezért a császár után jólesett neki a pihenés egy 2 férőhelyes szobaban, ahova az újszülött kis murmucokat csak etetésnél hoztak ki.
Míg a másik szárnyban ahol az új magyarok kerültek elhelyezésre, ott egy komplett janicsársereg látogatott egy bugafejü ujmagyart.
Szóval 1999-ben megérte azt a pénzt a magánorvos :-)

lüke 2018.03.17. 16:27:37

@Zoole Reloaded:
erről eszembe jutott: Lázár az AKH- ba elfelejtett elmenni!
MO-n a szülészet és a fogorvoslás működik; kicsit még a gyermekgyógyászat is ,bár a kollégák kissé lemaradtak s elöregedtek
messze mentünk a támogatásoktól, sajnos hiába támogatnak, nem lesz több gyerek
( talán a franciák 3, gyermek utáni kedvezménye valamennyire hatékony NY -Európában)

Shaktee 2018.03.17. 16:27:41

@Zoole Reloaded: mire bugafejezel te randa tirpák? :P

SzZoole 2018.03.17. 17:11:58

@swing gitan: tudod, hogy milyen a bugafej te beregi kappan? :-)

Amúgy meg még egy ilyen aforizma és a szádon cuppan seggem izma :-)))

Csodabogár 2018.03.17. 17:18:35

@Zoole Reloaded: Egy városnyi kórház Bécsben, messze a magyar standard felett.

SzZoole 2018.03.17. 17:25:15

@Csodabogár: oh bocsasd meg tudatlansagom, sajnos Bécsben nem vagyok járatos, bár voltam már ott egy párszor.
A felesegem kétszer szült és nekünk tökéletes volt a nyíregyházi kórház is a fentebb irt feltételekkel :-)

Shaktee 2018.03.17. 18:07:23

@Zoole Reloaded: "tudod, hogy milyen a bugafej"

néz a tukorbe oszt megtudod :-)

Happy St Paddy minden erdekeltnek !

gabors 2018.03.17. 18:26:25

@Zoole Reloaded: 40,000 ??? gondolom okosba ... nem tudom mennyi volt az 1999-ben de gondolom tobb mint egy havi ber !

akkor mi a fasznak fizetni TB-t ??

SzZoole 2018.03.17. 18:32:44

@gabors: va akinek több, van akinek kevesebb, de az átlag kb annyi volt, 40000.
De ez a pénz megért annyit, hogy elszeparálva legyél a cigóktol :-)

SzZoole 2018.03.17. 18:37:20

Hollandiában volt egy művészeti verseny és a meghívott művészeknek az európai helyzetet kellet abrazolniuk.
Ez a kép lett a verseny győztese, mindenki vonja le a következtetést

p.coldline.hu/2018/03/17/2791491-20180317-Ifa6dN.jpg

2018.03.17. 18:41:18

@Zoole Reloaded: uuh mindjart ki leszel moderalva

nekunk 2011-ben 100e-et kert a doki, plusz fizetni kellett a kulonszobaert mar nem tudom mennyit. Eloszor magankorhazban kezdtunk, de aztan mindig raugrottak 100e-ek a vegso arra ilyen-olyan indokkal, aztan az tett be, hogy ha azt akarjuk, hogy a doki barmilyen napszakban rendelkezesre alljon (pl ejszaka), az meg 100e.

plusz egy csomoszor varni kellett, mert a dokino eppen a szomszedos korhazban mutott valami fontosat. remelem ezek par ev alatt letisztulnak, de akkor meg magyarorszagon a dokik nem voltak hozzaszokva, hogy ha az ember kozvetlenul fizet, akkor szolgaltatast var el, nem pedig szivesseget kap. (mellesleg egyebkent sem azt kap, eleg sok eu hozzajarulast meg tb-t bedolgozunk abba a szarrakasba)

SzZoole 2018.03.17. 18:55:33

@LepesMez: kimoderálva, miért?

1999-ben ennyi volt a tarifa és a doki ott volt a gyermek világra jövetelénél.
A terhesség ideje alatt a vizsgálatok a doki magánrendelöjében volt, a szülés viszont már a kórházban, a privát betegeknek fenntartott külön szobában :-)

Amúgy 1996-ban, amikor a lányom született, akkor olcsóbb volt ez az egész művelet, a vizsgálatok 5000, míg a szülés 20000 :-)

Shaktee 2018.03.17. 19:03:09

@Zoole Reloaded: dolgozoban vagyok, meg lehet nezni a kepet, vagy valami otvaros bulát tettel be?? :-)

SzZoole 2018.03.17. 19:22:58

@swing gitan: művészeti alkotás, nézd meg nyugodtan :-)

SzZoole 2018.03.17. 19:25:36

@swing gitan: igen, itthon leszek, Hemel Hempstead-ben :-)

Amit belinkeltel, azok közül egyik sem vonatkozik rám :-)

Shaktee 2018.03.17. 19:30:44

@Zoole Reloaded: 1 napot kellett volna varnod te szittya tormelek one frikken day
:(

Elnök Úr 2018.03.17. 19:32:09

@P.Elliot: "Amilyen orvosi fizetesekrol olvasok odahaza hat az aranykosar nelkul felkopna az alluk"
Soha életemben nem láttam szegény orvost, de még csak olyat se, aki nem legalább a felsőközéposztályhoz tartozott volna. Szóval had ne sajnáljam már a drágalátos nőgyógyászt, amelyik heti 2 napi 4 órás magánrendeléssel összeszed havi legalább szűk 1 milliót a többszázezres állami fizetésén felül és utána még van pofája elvárni az un. "hálapénzt", ami gyakorlatilag közönséges védelmi pénz. Vasszigorral kéne lecsapni az egész rendszerre, több milliós bírságot kiróni az orvosra és a borítékot adni akaróra is, meg mondjuk fél év letöltendő mindkét félnek. Ezt a nagyon mélyen gyökerező magyar korrupciót, csak így lehet kiirtani.

SzZoole 2018.03.17. 19:50:26

@swing gitan: 2 az az 1, amúgy meg el vagyok tiltva a közügyektől

sörm 2018.03.17. 20:35:57

@Elnök Úr: Nem a nőgyógyász, fogorvos szív, hanem akinek olyan a szakterülete hogy nincs magánrendelésre lehetősége. Akkor nem marad más mint a kórházi fizetés, az meg alig több mint a gyártósoron. Bár ma már sokkal jobb mint régebben volt. Én két orvosszülővel a 90es években mindig a legcsóróbbak között voltam az iskolában (Dunaújváros, nem ötker, nem volt magas a szint...). Ma már erős középosztály a szüleim életszínvonala, felső-közepet nem hiszem h eléri. Aki magánrendel, az meg igen, számla nélkül simán megvan a havi 1-3 milla. Nagy az eltérés a szakmán belül.

Shaktee 2018.03.17. 21:01:23

@Csodabogár: melozom még, hazafele megallok a piacon egy zold poharra :-)

Zedder 2018.03.17. 21:01:48

Németországban például (az Expat.com összeállítása szerint) az anyákat és a babát előszeretettel tartják kicsit hosszabban (akár 5-10 napig) a kórházban.

Aha, erre mondják, hogy lófasz esti fénnyel.

Max 3 nap, de az ambuláns szülés egyre elterjedtebb, gyakorlatilag 1-2 nap után szó szerint kibasszák az ember a pici babájával,

Tapasztalat.

Elnök Úr 2018.03.17. 21:01:59

" hanem akinek olyan a szakterülete hogy nincs magánrendelésre lehetősége"
Na de az az orvos nem is kap hálapénzt, szóval rajtuk ez a védelmi pénz pont nem segít.

2018.03.17. 21:15:05

@Zoole Reloaded: ezert: "elszeparálva legyél a cigóktol"

ilyet nem szabad mondani meg akkor sem, ha az emberek 95%-a igy gondolja :D

ez ugy kell mondani, hogy "elszeparalva a kellemetlen elemektol" vagy "elszeparalva a kulturalis sokszinusegtol" vagy hasonlo szarsagok, amik ugyanazt jelentik, de ki lehet magyarazni, hogy nem is arra gondoltal :D

2018.03.17. 21:20:55

@Elnök Úr: ezzel kinyirnad az amugy is dogledezo rendszert. szerintem ezt csak ket lepesben lehet megszuntetni:
1) maganszferaba kell terelni maganbiztositokkal. ez a folyamat megindult, de lehetne lokni rajta, ha az allami biztosito beszallna a magankezelesekbe is. volt ra otlet jo 10 eve, hogy valami 70%-ot fizessen az allami kezeles arahoz kepest is. Ezzel joval tobben igenybe tudnak venni, emiatt gyorsabban novekedne.

2) Amikor mar jol mukodik a privat rendszer (amihez a mostani allapotokbol szerintem eltartana 20-30 evig felepulni), akkor johet, amit te mondtal.

Egyebkent ha nem lehet sunyiba penzt keresni, a maradek orvos nagyresze is elmegy vagy kulfoldre, vagy nyugdijba, vagy szakmat valt. a 10% terez-anya, aki a szivasok ellenere is segiteni akar, az meg kb egy afrikai szinvonalat sem tudna fentartani.

SzZoole 2018.03.17. 21:34:28

@LepesMez: ázsiai félszerzet, igy jobb? :-)

"ilyet nem szabad mondani meg akkor sem, ha az emberek 95%-a igy gondolja :D"

Ha a nagy szazalek igy gondolja, akkor miert valsztanak az orszag vezetojenek egy azsiai felszerzetet? :-))

Elnök Úr 2018.03.17. 21:37:07

@LepesMez:
"Egyebkent ha nem lehet sunyiba penzt keresni, a maradek orvos nagyresze is elmegy vagy kulfoldre, vagy nyugdijba, vagy szakmat valt"
Hát ha több éves gyakorlat után nem elég nekik az a 700, amit legálisan kapnak, akkor takarodjanak is. Egyáltalán nem az a probléma a magyar egészségüggyel, hogy az orvosok keveset keresnek benne legálisan, hanem az, hogy kevés a kompetens szakember, kevés a nem orvos személyzet (az ő bérük valóban rettentő alacsony) és a forráshiány miatt elavult egy csomó dolog.

Csodabogár 2018.03.17. 22:19:59

@LepesMez: Már igen sok magánklinika van. Ha oda mész a privát rendelésre, kapsz számlát. Ha kórház kell, akkor baj van. Az egyetlen igazi és működő magánkórházat évekkel ezelőtt bezárták, pedig ott számla volt mindenről. Persze a magán orvosod biztos biztosít neked helyet ott ahol főállásban dolgozik, de a műtétet a végén mégis zsebbe kell fizetni, sajnos.
Van kivétel is, pl. a Gerincgyógyászat, nekik van szabályos kórházi osztályuk.

zucchini 2018.03.17. 23:22:11

Kerlek aruld el, hogy Kanadaban hol jar 6400 dollar gyerekenkent. Nekem 3 is van, javithatatlan gyujto vagyok, de meg soha nem kaptam 250 dollarnal tobbet, a haromra egyutt, nem fejenkent.

Amugy itt egy ev fizetett szulo szbadsag jar, aminek az elso 3 honapjat az apa is kiveheti. Ezt most emeltek 18 honapra, a juttatas osszeget pedig a fizetesed aranyaban allapitjak meg.
Korhazi ellatas hossza valtozo, engem mindegyikkel hazaengedtek par ora utan, de az elso par napban a szulest levezeto szuleszno hazhoz jott. Szules elott szinten naponta meglatogatott, a vajudas soran ejjeli 3-kor hivtuk, 15 percen belul nalunk volt es a korhazi indulasig maradt is.
Ja es nincs rutin gatmetszes, beontes. Nagyvaros nagy korhazban, forgalmas szuleszno szultem ahol a parom az elso perctol kezdve az utolsoig maradhat es az ejfeli szulesem utan reggeli indulasig ott is alhatott velunk.

2018.03.17. 23:36:18

@Csodabogár: mi is maganrendelesekre jartunk, amikor csak lehetett, de pl az egyik pesti maganklinika egy allami toveben volt, es ugy kuldtek at az allamiba bizonyos muszeres vizsgalatokra. odatelefonaltak a maganbol, atsetaltam, es mire odaertem, mar vartak, jol beeloztem a sort, majd visszasetaltam...

szoval en inkabb azt mondanam, hogy kezd mukodgetni, de azert meg kozel sincs ott. ossze sem lehet vetni azokat az itteni (amerikai) korhazakkal.

2018.03.17. 23:38:31

@Elnök Úr: szerintem 700e nevettsegesem alacsony egy kepzett orvosnak. En kb 2002 korul kerestem annyit programozokent, es azota mar volt vagy 100%-i inflacio, tehat igazabol az is a duplaja volt...

szerintem egy jo (orvos) szakember alaphangon egy 1.2m-1.5m-ot erdemelne, de inkabb tobbet.

Latcho Rom 2018.03.17. 23:56:13

“Kanadában minden 6 évesnél kisebb gyerek esetében jár évi 6400 dollár (1,2 millió forint), persze ez függ azért a tartománytól, a szülők fizetésétől és a gyermekek számától is.”

Megyek is kanadába, csinálok egy tucat puját :)))

adg 2018.03.18. 00:03:03

Teljes idiotasag, hogy a magan dolgoknal (orvos, iskola, akarmi) az allam nem fizeti ki az allami ellatasnal kifozetett tarifat. Aki maganorvoshoz megy, az is ugyanugy fizet tb-t,
A normalis az lenne, hogyha egy szulesert az allami korhazban az allam x osszeget terit a korhaznak, akkor azt a maganintezmeny is megkapna, a beteg meg fizeti az x feletti reszt. Ezzel erore kapna a magan egeszsegugy is, hiszen joval kevesebbet kellene fizetni a maganert, amit tobben megengedhetnenek maguknak, es csokkenne a nyomas az allamin, a zsufoltsag, a szagemberhiany, stb.
Ugyanez mukodhetne az oktatasban is.

Herr Géza 2018.03.18. 00:13:45

@sörm: Álljon meg a menet: Dunaújváros? Földi? Két orvos szülő? Akkor tuti ismerhetjük egymást, vagy van olyan, akit mindketten ismerünk... Priviben?

2018.03.18. 04:13:34

@adg: az egyhazi suliknal fizeti, meg talan tobbet is :))) de egyebkent ezzel nagyon egyetertek. amugy szerintem hamarosan felismerik, hogy ebben mekkora uzlet van, meszaros vesz par korhazat, es onnantol majd fizeti a tb a magankorhazakat is. csodalozok, hogy eddig nem jutottak el idaig

Hivatásos Beszólóművész 2018.03.18. 09:01:11

@adg: Szerintem majdnem így is van. Annyi a különbség, hogy te teljes árat fizetsz, nem a TB utáni maradékot. Bármilyen magánorvoshoz mész kérik a TAJ kártyát, holott a végén fizeted a számlát. Elvileg TB nélkül is el kellene lássanak, de még is kell a TAJ kártya.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2018.03.18. 11:04:04

Hollandiában az a truváj, ahogyan a munkába visszatér az ember. Lehet négynapos munkahetet kérni, félállásban dolgozni, stb. stb. tehát meg lehet például csinálni, hogy egy napot az anya van otthon a gyerekkel, egy napot az apa, és akkor már csak a maradék hármat kell megoldani nagyszülővel-egyéb rokonnal-intézménnyel (az utóbbi viszont baromi drága)

M. Péter 2018.03.18. 11:30:10

@adg: A másik lehetőség az, hogy eddig valamilyen vizsgálat vagy beavatkozás került mondjuk 10000Ft-ba az állami ellátásban, 15000Ft-ba magánban, akkor a magánellátásban felemelik az árát 20000Ft-ra, amiből csak 10000Ft-ot fizet a páciens. Az orvosnak nagyobb haszna van rajta, mint korábban, ezért egyre több orvos megy át a magánszektorba, és eljuthatunk oda, hogy összességében több pénzt költünk orvosra, viszont akinek nincs pénze magánorvosra, az rosszabbul jár, mint eddig.

adg 2018.03.18. 11:48:41

@Hivatásos Beszólóművész: “Szerintem majdnem így is van. Annyi a különbség, hogy te teljes árat fizetsz, nem a TB utáni maradékot. ” Hogy mit tetszik? :) Pont az volt a lenyege, amit maskepp csinalnek. Lasd lentebb

@M. Péter: nalunk ugy mukodik pl a haziorvos (magankorhazakkal meg nem volt tapasztalatom, meg van ra biztositasom, igy nem is erdekel annyira), hogy vannak bulk billinges haziorvosok, ahol nem kell fizetnem semmit, a tb fizeti, es az eleg nekik. Indiai meg azsiai orvosok vannak foleg, nehanyukhoz nathaval sem mennek, bar vannak jobb, tapasztalt dokik is, csak nehezebb idopontot kapni hozzajuk. Szoval nalunk nem kell fizetni, sokan vannak a betegek, minden felek, tobbet kell varni, nem ertem neha a beszedjet, stb.

Aztan vannak a fizetosok, ott ertem, mit beszelnek, nincs sor, jobban felszerelt, kinyaljak a fenekemet is, ki tudom mondani a nevuket es egesz biztosan jobban megbizom bennuk, ha valami komolyabb bajom van. 85 dollar. Ezt ott kicsengetem, es masnapra a tb visszautal 37,50-et.
A tb 37,50-et fizet egy normal haziorvosi vizitert, es tok mindegy, hova megyek, ok ennyit adnak, ha nem fer bele, akkor zsebbol fizetem a gapet.

Ez a rendszer siman mukodhetne otthon is, es ha lenne tobb maganorvos/korhaz, akkor szerintem lenne koztuk annyi verseny, hogy megtalaljak az elfogadhato arat. Aki meg nem engedheti meg maganak, annak ott lesz a kevesbe leterhelt allami, es mivel kevesbe van agyonterhelve, meg az is lehet, tobb jutna fejlesztesre, berekre, stb.
Egy idealis vilagban....

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.20. 15:56:52

Húúúú de sokat kell még fejlesztenünk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása