oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 12. 06:30,  Terhesség és szülés Németországban 118 komment

2018. február 12. 06:30 Határátkelő

Terhesség és szülés Németországban

Amikor néhány napja megjelent Fanni posztja arról, milyen tapasztalat külföldön szülni, nem hittem volna, hogy így megindulnak az írások a témában. De megindultak, hiszen pár napra rá megjelent Zsófi története arról, miként zajlik mindez Ausztriában, ma pedig Németországba látogatunk Rita segítségével, aki ott adott életet gyermekének. (A képeket neki is köszönöm!).

Te is külföldön szültél? Milyen tapasztalataid vannak? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

szules_cim.jpg

„A történet 2016 januárjában indul, amikor kiderült, hogy a mi kis csodánk az orvosokat meghazudtolva mégis csak megfogant. Ami egy másik jó sztori, de ma nem erről írok. 

A terhesgondozás 

Az első alkalommal megállapította nőgyógyászom, hogy tényleg ott a baba és elmagyarázta, milyen vizsgálatok lesznek a jövőben. A Krankenkasse 3 ultrahangot áll, trimeszterenként egyet, bár hallottam olyat is, hogy orvosfüggő a dolog. 

Az én orvosomnál lehetett ultrahang-csomagot venni 150€ - ért, minden alkalommal csinált ultrahangot, de van, akinek ez nem került pénzbe. Vannak fizetős vizsgálatok, de ha a számlákat megőrizzük, akkor visszakaphatunk valamennyi pénzt. A 36. hét körül ír egy beutalót a kórházba, azzal lehet majd menni szülni. 

A kórház kiválasztás 

Mi a 27. héten voltunk Infoabenden, ami minden kórházban van, általában meghatározott napokon. Nagy meglepetésre volt itt minden, üdítő, szendvics, süti, tudják a németek mi kell a terhes nőknek. 

Itt orvos, aneszteziológus és a Hebamme, aki szülésznő és védőnő egyben, voltak jelen és magyarázták el, hogyan megy a szülés az adott kórházban. Az előadás után megmutatták a szülőszobákat és a kórtermeket. 

Itt csak egy papírt kellett kitölteni, azt elfaxolni, kérdezték a vércsoportot a szülés várható időpontját és, hogy milyen szobát szeretnénk. 

A kórházi táska 

Általában a kórházak honlapján fenn van a lista, hogy mit kell magunkkal vinni. A babának mindent adnak, neki csak azt a ruhát kell vinni amiben majd hazahozzuk. Az anyukának a ruhák, tisztálkodási szerek, köntös. 

A kórház, ahol én voltam olyan volt mint egy hotel. Még az otthonról hozott törölközőm sem kellett, mert minden ágyhoz járt az is. 

A nagy nap 

Németországban elég kevés kórházban lehet választott orvosnál szülni. Nekem nem is ajánlotta az orvosom. Szerinte az ügyeletes kórházi orvos, biztos, hogy jó szakember, különben a főnöke nem tenné oda ügyeletbe, és ki tudja, a választott doki azon kívül, hogy szimpatikus, jó szakember-e. Így az ügyeletes doktornőnél született a fiam, de ő olyan gyorsan jött és ment, hogy nem is igazán emlékszem rá. 

Délután mentünk be kórházba, ott gyors vizsgálat, kanülbekötés következett. A Hebamme ajánlására séta és várakozás. Kétóránként ellenőrizték a babát nst-vel. A folyamat nálam elég lassan haladt, így homeopátiás szereket kaptam, hogy gyorsabban menjen. 

Másnap délután végre eljutottunk a szülőszobába. Egy Hebamme mindig velünk volt, magyarázta a férjemnek, hogyan masszírozzon, vizet hozott, biztatott. Aztán szólt a dokinak, aki csak a kitolásnál volt jelen. 

Miután a kicsi megszületik, anyuka rögtön megkapja. A baba nem kap karszalagot, mert egy pillanatra sem veszik el, ha mindenki egészséges. A szülőszobán kap az újdonsült család kb. 2 órát, csak aztán tolnak át a kórterembe.

szules_cikk.jpg

Ami nekem nagyon tetszett, hogy mindig volt valaki, aki elmagyarázta, mit miért adnak, mi következik – és addig nem adták be, még bele nem egyeztem. Miután már a kisfiam is ott volt, minden alkalommal megkérdezte, hogy hozzányúlhat-e, ha kapott valamilyen gyógyszert vagy vitamint, elmondták, miért kapja és természetesen engedélyt kért, hogy beadhassa. 

Étkezések, kórházban töltött napok 

Ebben a kórházban büfés reggeli volt, a konyhában kávé, tea, kakaó, gyümölcslevek több fajta hideg reggeli, édes sós egyaránt. Ezt a hozzátartozók is fogyaszthatták. Az ebédet és vacsorát menüből lehetett választani háromféle variációból. 

Leves, második és desszert. Elég kiadós volt. Bár elég nehéz volt két fájás közt kiválasztani mit ennék szombaton, volt is meglepetés! 

A fiam pénteken született, vasárnap már hazaengedtek. Kétszer volt vizit egy nap, mindenkihez az a doki jött, akinél szült vagy az ő gyakornokai. A gyerekorvos mindennap jött megnézni a babákat. Segítettek mindenben, amiben segítséget kért az ember lánya, de ha nem kért, akkor hagyták anyát és babát. 

Itthon a család 

A Hebamme nem csak a szülésnél van jelen, de segít is az első hetekben. Az első trimeszterben felfogad a kismama egy utógondozó védőnőt (Nachsorgehebamme), az ő fizetését a biztosító állja. A szülés előtt lehet szülésfelkészítőre járni hozzá, néhányuk csinál akupunktúrás kezelést a könnyebb szülésért. 

Ő már az első nap jön, megméri a kicsit, megnézi a gátmetszést vagy a császársebet, tippeket ad a szoptatáshoz, megmutatja, hogyan fürdessünk. Az első 2 hétben mindennap jött, aztán egyre ritkábban a 12. hétig. 

Összehasonlítási alapom nincs, otthon nem szültem de nekem tetszik az itteni rendszer, hogy nem betegségként tekintenek a terhességre, a babával kapcsolatban pedig nem erőltetnek senkire semmit.”

HÍRMONDÓ 

„Belefáradtam a magyar negativitásba” 

„Egyáltalán nincs honvágyam, soha nem is volt. Azokat az érzéseket, amelyeket Magyarország képez bennem, próbálom elnyomni. Persze, a családom nagyon hiányzik, de ha a pesszimista magyar mentalitás az eszembe jut, ráébredek, hogy miért is vagyok itt. 

A világ legtájékozatlanabb országai 

A világ legfejlettebb országai közül néhányban a lakosság nagy része több fontos témát egyáltalán nem ismer jól és teljes tévképzetekben élnek. Mi a helyzet velünk, magyarokkal? 

Miért jó az izlandi nőknek és mi lesz a magyarokkal? 

Egy ország, ahol nő a miniszterelnök, de volt már az állam és a Nemzeti Bank elnöke is nő. Ahol a bérek ellenőrizhető egyenlőségéről törvény rendelkezik. Igen, ez Izland. Mit tanulhat tőlük Magyarország? 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szülés egészségügy Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5913652404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rita D. 2018.02.12. 11:53:50

@labirintus1: nem homeos bogyók voltak hanem egy gyógynövényes kúp. 2 választásom volt az egyik ez a kúp, a másik meg az oxytocin amit ha bekötnek már nem tudtam volna sétálni. De nem akartam ennyire részletezni egy amúgyis tök unalmas témát!

tanato 2018.02.12. 11:56:12

@labirintus1: @Rita D.: És most már ti is itthon vagytok a gyerekkel mint ahogy London2009 sugallja?

puhacica 2018.02.12. 11:57:10

@Pernilla: ja, akkor mindent ertek. elnezest.

London2009 2018.02.12. 12:03:55

@tanato: en ugyan nem ezt sugalltam. Azt irtam, hogy Londonban lehet, hogy szulnek, de utana keves az, aki itt neveli fel a gyereket. Szinte csak olyat ismerek, aki hazakoltozott a gyerek/gyerekek szuletese utan.

Rita D. 2018.02.12. 12:06:01

@tanato: nem vagyunk otthon, majd húsvétkor megyünk látogatóba. Nálunk nincs tervben a hazaköltözés. Ez a környék, ahol lakunk, eléggé élhető gyerekkel is. Persze nem egy London méretű városban élünk, sőt. :)

Virago_1000 2018.02.12. 12:13:27

@London2009: "de a Londonban szuletett magyar gyerekek tobbsege biztos, hogy nem Londonban fog felnoni. Nagy esellyel haza fog a csalad koltozni, mert Magyarorszagon sokkal egyszerubb a gyerekes elet. "
- ez igy igaz, mert az otthoni gyerekes elet nem csak egyszerubb, de a fizetesekhez kepest nagysagrenddel olcsobb is.
Tovabba, ez nem csak a gyerekesekre, hanem a nyugdijasokra is igaz (lesz), mert az itteni allami nyugdijbol valasztani lehet: eszunk vagy futunk telen. Mikozben otthon ebbol a penzbol mar el lehet lenni. Ez a megallapitasom az atlagos fizetesuekre vonatkozik.
Ha pedig lebetegszik az illeto, oregek otthonaba kerul...na azt el lehet felejteni.

A fentiek meg akkor is igy vannak es lesznek, barmennyire is hulyitik az otthon maradottakat mindenfele magyarellenes blogokon.

kakuto 2018.02.12. 12:13:34

@tanato:

A 80 evesek generaciojat mar nem zavarja semmi foleg ha kulfoldrol visszatelepult.
Az en szuleim generaciojat se zavarja semmi 60 korul mert lesz jo nyugdij meg penz is van.

A 80as 90 es evekben szuletett generaciok meg majd megtapasztaljak hogy mit jelent az hogy generacionkent kb megfelezodik a magyarsag. Tunetek mar vannak.
1981 ota fogy a magayrsag hataron innen es tul. Az akkori majd 11 milliorol lementunk 9,5re. A ksh korfat meg lehet nezni az oregek aranya rohamosan novekszik valamint az etnikum aranya is az akkori 3—4 szazalekrol felment 13-14 re minimum.
32 vagyok ismeroseim fele szingli, karrierista, kiskutyazos. MEDDO, felkegyelmu, elvalt. (sokan elvalnak 1-2 ev utan)
A masik felenek van egy gyerek, a 2 neadjisten 3 az ritkasag.
A mi csaladunkban es barataim kozott a helyzet rosszabb az altalanositast a facebook ismik alapjan tettem. :)

Virago_1000 2018.02.12. 12:13:38

@labirintus1: "A konkrét történethez meg annyit, hogy én valószínűleg frász kaptam volna, mikor valaki olyan áltudományos faszsággal jön, hogy vegyek be homeopátiás bogyókat. "
- egyetertek, ez a "korhaz" sem veheto komolyan.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.12. 12:22:09

Függetlenül a témától, az az első szoba, az módfelett jól néz ki. A babához gratula.

Én sem szültem, s a rokon egyórás videóját a magzatról tisztességgel végigültem, de többet nem voltam hajlandó ezzel foglalkozni. A gyerekek szépek, okosak, nőnek mint a gomba. Gratula. A férjem pedig alaposan kiverte a huppot, amikor a család számos tagját összefogó családi weboldalon az egyik rokon kirakta a szülése véres-nyálkás képeit, megkérdezés nélkül... Az ég szerelmére! Ez magánügy. De úgy vettem észre, ilyenkor az ember teljesen babacentrikus, úgyhogy valahol érthető.

@tanato: s ezek a betegeid magukra maradt öregek, vagy vannak rokonaik? Mozgási nehézség tartja őket az utcától távol, vagy nem érdekli őket a világ? Vagy... nincs pénzük rá?

London2009 2018.02.12. 12:26:53

@kakuto: jo barati korod lehet! :D

London2009 2018.02.12. 12:29:08

@Virago_1000: kivetelesen egyetertunk. Ezt is mindig leirom, hogy ahhoz, hogy valaki tisztessegesen, na adj Isten jol/szuperul eljen Londonban es csaladja is legyen, ahhoz rohadt sok penz kell. Na mindegy, meg egy parszor leirom, amig meg nem unom. :D

tanato 2018.02.12. 12:31:54

@kisrumpf: Leginkább a mozgáskorlátozottság,meg ezzel együtt jár sajnos az érdeklődés hiánya is.Rokonok látagatják őket,hozzák a kaját meg kitakarítanak befizetik a csekkeket.stb.

tanato 2018.02.12. 12:32:39

@kakuto: Igen ,ismerős a szitu.

tanato 2018.02.12. 12:35:38

@London2009: VIlágos,ha jobban jönnek ki itthon,akkor jöjjenek csak.

London2009 2018.02.12. 12:39:26

@tanato: igen, ez lenne a legjobb az orszagnak egyebkent. Viszik haza a kulfoldon osszegyujtott penzt, gyereket szulnek stb. De, hogy ebbol mennyi van aranyaiban az osszes kitantorgotthoz kepest? Na ezt soha nem fogjuk igazan megtudni. Mindenesetre en rengeteg ilyen peldat lattam es en orulok nekik.

Virago_1000 2018.02.12. 12:49:07

@tanato: "Persze ha egyszer kikupálódik az ország és vonzó lesz a betelepülők számára valamint olyan politikai kurzusváltás /lenne/akár ezen koalíción belül is amely kurzus nem ellenségnek hanem hasznos embereknek gondolná/majd valamikor/ a hozzánk jönni szándékozókat,a folyamat megfordítható /lenne/"

- az orszag, de legalabbis a segelyek mar most vonzoak azoknak, akik dolgozni nem akarnak, bar nyugatabbra meg vonzobb egyelore.
Arra miert nem gondoltal, hogy a folyamat ugy lenne megfordithato, hogy a hazaiakat, helyieket tamogatjak idegenek helyett? Igy nem alakul ki feszultseg es megosztottsag kulturak kozt.

A jelenlegi kormany tobbet tett ezert mint barki mas, de meg sok hatravan.

tanato 2018.02.12. 12:49:13

@London2009: Sajnos az a néhány gyerekes akit ismertem. hazajött,de már tovább is állt,újra.

Virago_1000 2018.02.12. 12:49:19

@London2009: "hogy ahhoz, hogy valaki tisztessegesen, na adj Isten jol/szuperul eljen Londonban es csaladja is legyen, ahhoz rohadt sok penz kell"

- tobb, mint amennyit legalisan egy atlagos hataratkelo meg tud keresni. Es ez nem csak Londonra igaz.
A ballib mediaban persze az ellenkezojet allitjak, es sokszor a kommentelok is ezen a blogon felrevezetve ezzel szamtalan otthon maradottat, akik esetleg kulfoldon terveznek a karrierjuk folytatasat.

kakuto 2018.02.12. 12:49:34

@London2009:

Joreszt kulfoldon el vagy elt, penz van, parkapcsolatra joresze alkalmatlan(eddig legalabbis)

Csaladban videken a 70es evjarat meg megszulte a maga 2 gyereket a 80as es mar a 90es generacio elegge remenytelen jellenleg persze meg valtozhat.

Felesegem mar szulne a masodikat pedig meg csak 16 honapos az elso. Angliaban nem csak beszelnek a gyerekszeretrol hanem dolgoznak is rajta.
Virago forumtars szerint meg otthon minden feltetetel adott, duma meg arc is van csak a tettek hianyoznak.

Mrs. Clayton 2018.02.12. 12:50:10

@Nagy kámpics: en ugyan nem ratko de 76-os gyerek vagyok. Akkor ugy ment, hogy en nem mehettem oviba, pedig mindenki mas ott volt, en voltam csak egyedul otthon a tesommal, aki epp megszuletett. Egy evet jarhattam es tok imadtam, nem ertettem h a sok uj gyerek miert sirt amikor otthagytak a szulei, tisztara azt hittem, hogy hulyek, de komolyan. Aztan utana nem mehettem mert annyi volt a gyerek, hogy kellett a hely. Na ezt annyira utaltam, h anyam kenytelen volt beadni a tesomat a bolcsibe, hogy visszamehessek az oviba fel ev utan.
Es igen akkoriban egy csomo terhes anyukara emlekszem, es siman cigiztek lent a haz elott.

tanato 2018.02.12. 12:51:33

@Virago_1000: Ha kikupálódik az ország nyilván az elmenő is kevesebb lesz,de mellett e vonzóvá is válunk olyan szegényebb állambelieknek akiknek még nem vagyunk vonzóak.

London2009 2018.02.12. 12:52:21

@Virago_1000: de ez csak Londonra vonatkozik es nem csak Londonbol all Anglia, illetve eleg sok masik orszagba is lehet koltozni Anglian kivul...

London2009 2018.02.12. 12:56:18

@kakuto: nekem alig van szingli ismerosom, pedig mi egy korosztaly vagyunk. Mindenki elkelt, illetve mar alig van olyan, akinek nincs legalabb egy gyereke.
Aki parkapcsolatra alkalmatlan, az lehet, hogy jobb is ha marad egyedulallo?
Aha, szerintem Angliaban, ezen belul Londonban (itt elek, ezt ismerem) uber szivas a gyerekneveles. Nem ertem, hogy Magyarorszagon mi hianyzik a CSOK-kal meg a 3 evig otthon marado anyukakkal, meg azzal, hogy mar az is 12k HUF-ot kap havonta, aki tobb mint 12 hetes terhes stb.

Rita D. 2018.02.12. 13:00:10

@Virago_1000: "ez a" kórház" sem vehető komolyan" ez a "kórház" a régióban a legjobbak közt szerepel, éves szinten a legtöbb szülést vezetik le, emellett a legkevesebb a császármetszések aránya. A homeopátián kívül lehet kérni akupunktúrát, fény és illóolaj terápiát is. De ha valaki rögtön oxytocint és gerinc érzéstelenítőt kér azt is megcsinálják. De ha van más megoldás akkor inkább a kíméletesebbet választottam. Ettől még nem rossz egy kórház.

Csodabogár 2018.02.12. 13:31:50

@Nagy kámpics: A Ratko kotszak idején pl. dolgozni jártam elég korán reggel. A buszokon akkor még kalauznők voltak, akik a bejáratnál ülve rikácsolták egész idő alatt, hogy Kérek egy helyet a kismamának, vagy kérek egy helyet a kisgyerekesenek. Aki nem tolta a hasát, az a karján tartott egy csecsemőt. Vitték a gyerekeket a megörzőbe. A busz persze olyan tömve volt, hogy én a hátsó ajtónál, mindig "csak egy fél lábhelyet kérek" mondattal indítottam. Miután fiatal voltam, szivesen fogtak közre a pasik és valóban sokszor csak fél lábbal álltam a lépcsőn. A hősök terén aztán átszálltam az onnan induló 1-es buszra és mindig előre mentem a soffőr mellé. Ott nem kellett felállnom a hátul felszálló terhes meg gyerekes nők miatt. Felszállni csakis hátul lehetett.

Csodabogár 2018.02.12. 13:45:00

@tanato: Mitől lezs egy idős ember mozgás korlátozott? Többnyire attól, hogy nem mozog. Rá kellene kényszeríteni őket arra, hogy mozogjanak. Nekem senki nem hozna házhoz semmit, tehát elemi érdekem, hogy ameddig csak lehet, megtartsam a mozgásomat. Nem, sokat járok buszon, villamoson, ahova lehet gyalog megyek. Autótól már rég megszabadultunk. Persze meg kellett operáltatni a térdemet, hogy tudjak megint járni, de ez nem egy elérhetetlen dolog. Korombeli ismerőseim a műtéttől való félelmükben nem csinálják ezt meg, és totál mozgásképtelenek lesznek. Erőltetni kellene az idős kori tornát is. Bebizonyított tény, hogy bármilyen idős korban is lehet még izmokat fejleszteni és megtartani a mozgás képességet.
Sok fele járok a neten és olvasom, hogy a nálam lényegesen fiatalabb nyugdíjasok is elkönyvelik, hogy ők öregek és most már ezt meg azt se tudnak csinálni. A család részéről a legrosszabb amit tehetnek, hogy ugrálnak körülöttük.

labirintus1 2018.02.12. 13:47:08

@tanato: Dehogy. Mi nem Londonban élünk, úgyhogy az ottani helyzetet nem ismerem. De Belgiumban jó gyereket nevelni, úgyhogy nem is készülünk Magyarországra csak látogatóba.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.12. 13:50:42

@Csodabogár: egy barátnőm idősek otthonában tart jógát, szolid mozgásgyakorlatokat az időseknek. De aki eltunyul, annak már néha túl késő.

Dikusz példáját kellene követniük, s járni sétálni legalább, aztán túrázni...

tanato 2018.02.12. 13:55:38

Bizony az aktivitás sokat számít,és azt még akkor kell elkezdeni amíg lehet.

somlobodog 2018.02.12. 14:00:07

A homeopátiás szerekig olvastam. Remélem egy sámán is raolvasott, hogy minden rendben menjen.

London2009 2018.02.12. 14:05:18

@kisrumpf: nagyon vicces ez a cikk! De legalabb probalkoznak latod es alig megy el ra par millio. Ugyan mar! Ez legyen a legnagyobb problema Mo-on! : )

2018.02.12. 14:18:00

@Mrs. Clayton: @Csodabogár:

Igen, gondoltam, hogy más lehetett az utcakép ennyi gyerekkel.

---

Más.
Azt valóban nem tudom elképzelni, hogy a szüléses sztorik kívülállónak érdekesek legyenek, de azt azért látni, hogy az érdekeltek eléggé rágyógyulnak a témára, elég sokáig.

Kicsit olyan ezt nézni, mint a menyasszony-magazinokat meg a horgászújságokat -- nem nagyon érteni, abban mi az érdekes, de ha résztvevőknek izgalmas, hát hajrá, szerintem elfér. :)

Golf2 2018.02.12. 14:43:19

A jelenlegi "kormány"...de még sok hátravan...Ettől félek én is.

Csodabogár 2018.02.12. 14:46:33

@kisrumpf: Diszkusz még gyerek koru.:-)

Dikusz 2018.02.12. 14:56:15

@kisrumpf: meg nem elhízni úgy, mint az emlegetett...)))

Határátkelő 2018.02.12. 14:58:07

@libslobsi fuszal: @Pernilla: OK, hogy ti vagytok a legfontosabbak, de azért a Facebookon az elérés, itt az olvasottság, a levélben érkező reakciók is mind hozzáadnak a képhez. :)

Virago_1000 2018.02.12. 14:59:02

@kakuto: soha nem oltek meg annyi csecsemot, mint a kadar korszakban abortusszal.

Virago_1000 2018.02.12. 15:04:18

@Rita D.: "A homeopátián kívül lehet kérni akupunktúrát, fény és illóolaj terápiát is. "
- tehat tenyleg komolytalan. A homeoterapia altudomany, ez sokszor be lett mar bizonyitva. kb annyit er mint egyik hirben amit olvastam, hogy a neger szektavezer afrikaban rovarirtoval fujta a "klienseit" gyogyitas cimen. Nem hittem volna hogy nemetorszagban ez a szinvonal. A fenyterapiarol evekkel ezelott hallhattuk lagzi Lajos szenvedeseit.
Inkabb az ehetetlen kaja, a dohos falak es a halapenz, mint altudomanyos baromsagokkal operalo "orvosok".

adg 2018.02.12. 15:30:53

@Csodabogár: “Nem is tudom mikor dolgoznak”
Nem dolgoznak, eloskodnek az allamon, mint a drogosok es az alkoholistak.

szakasz2 2018.02.12. 16:26:56

@London2009: Ja igen, ebben lehet, hogy igazad van, de aztán ha pár évvel később megismerik a magyar oktatási rendszert, ami a mi gyerekkorunk óta érezhetően tovább romlott, akkor fejfesztve fognak újra elmenekülni Mo.-ról.
Ahogy @tanato: is írta ;) +1

szakasz2 2018.02.12. 16:27:56

@szakasz2: Hű, már németesen írok... :) szóval "fejvesztve".

Dikusz 2018.02.12. 16:29:42

@Nagy kámpics: meg az autósmagazinokat:)))

szakasz2 2018.02.12. 16:31:15

@labirintus1: Akkor inkább használd a "tudományos faszságokat", mint pl. epidurál. Vagy művelődj egy kicsit a homeopátiával kapcsolatban, van már egy 230 éves múltja, több mint sok mai gyógyszergyárnak.

Rita D. 2018.02.12. 17:00:49

@somlobodog: igen, a sámán is ott volt. Sőt kecskét is áldoztunk na meg az elmaradhatatlan körtánc is megvolt. :)

Csodabogár 2018.02.12. 17:01:16

@szakasz2: A homeopátiás szerekben az a jó, hogy nincs bennük semmi, így ártani biztos nem tudnak. Használni, meg csak a hívőknek tudnak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.12. 17:28:50

@Rita D.: kecskét?!? Nem kerestek ti eleget odakint, lovat kellett volna, jó magyar szokás szerint, pfft.

London2009 2018.02.12. 17:54:57

@szakasz2: vagy nem! Nem egy olyan csaladot ismerek, aki pont az oktatas miatt koltozott haza. Mert ugye minden angol hulye, bezzeg a magyarok. Ah, nem tudsz te semmit! : )

Shaktee 2018.02.12. 18:50:22

@Csodabogár: sok kalauznőt a Rákóczy térről irányított át a rencer.

Shaktee 2018.02.12. 18:50:37

@London2009: akarnál te, de jobban szereted a kis teniszezős, dalárdás életedet. Egyenlőre :)

London2009 2018.02.12. 19:02:27

@elmehunyt favágó: mirol is beszelsz? Ha jol emlekszem, mintha nem irnal ide tobbet. De termeszetesen a mehembe latsz! :D

Szabó Cecília 2018.02.12. 19:08:38

Az én gyerekeim a Szent Margit kórhazban születtek, 19 és 16 evvel ezelőtt. A karszalagot és a kaját kivéve, szóról szóra ugyanígy történt minden. Hazajövetelünk után a gyerekorvos és a védőnő ugyanígy járt hozzánk.

Shaktee 2018.02.12. 19:09:01

@London2009: bocsáss meg ha az elevenedbe

Írtam ;)

Shanarey 2018.02.12. 19:17:25

Megint szülés? Nem baj, korán el kell kezdeni a jövőbeni határátkelő blog olvasók gyűjtését.
Határátkelős baba kötvény ?
:-)

Engem nem zavar ez a téma, talán azért mert van gyerekem, talán azért mert ott voltam amikor megszületett, talán azért mert ez a poszt, egy történet egy darabkája s annak aki elmondta fontos volt, és ellentétben Virág elvtárs szösszeneteinek nagy részével, még igaz is.

Ez a sok gyereket van Budapesten, szép, de a statisztikák szerint Magyarország lakossága öregszik, és erőteljesen fogy. Akit érdekel járjon utána, de előre szólok lehangoló.

S az is tény, hogy a lakosságra vetített százalék arányban több gyerek születik külföldön mint Magyarországon, vagyis a szülési hajlandóság külföldön élő magyaroknál nagyobb.
Na Virág elvtárs, ezt magyarázd meg.

Természetes dolog hogy Londonból a kisgyerekes szülők netán hazaköltöznek, ennek kőkemény pénzügyi és személyi okai vannak. London drága, ha az embernek gyereke, gyerekei vannak, na meg a nagyszülők, és az ő esetleges segítségük a gyerekekkel kapcsolatban, az nagyon nyomós érv.

Shanarey 2018.02.12. 19:22:43

Homeopátia mint gyógyítás, akár működhet, de csak annál aki ezt el hiszi. A gyógyulás egyik alapja hogy a páciens, elhiggye, meg fog gyógyulni attól a kezeléstől amit kap. Részemről azért inkább hanyagolnám az efféle vackokat. Sok mindenben hiszek, de a homeopátia, avagy jesszum pite és faterja, avagy egyéb istenek, nem tartoznak ide.

Shanarey 2018.02.12. 19:26:56

@London2009:

Az oktatási rendszer miatt haza költözni, szerintem egy nagy ostobaság, de majd az idő megmondja kinek van igaza.

Volt szerencsém anno iskolába járni, számomra pocsék volt, mert nagyon nem érdekelt amit ott tanítottak. Persze a hiba lehet hogy bennem volt, de láttam a gyerekeimen a magyar óvoda, iskola rendszer nem éppen kellemes nyomait. Na ez az amit én nem kívánnék egy most születő gyereknek sem.

Shanarey 2018.02.12. 19:35:09

@Határátkelő:

Ha hiszed, ha nem csak félig volt vicc.
:-)

Határátkelő 2018.02.12. 19:37:14

@Shanarey: Egy pillanatra én is elgondolkoztam. :)

London2009 2018.02.12. 19:38:44

@Shanarey: egyetertek, ettol fuggetlenul sokan tartjak jonak a poroszos rendszert. Ez lehet, hogy azert van persze, mert csak azt ismerik. Utaltam en is gyerekkent az iskolat, a felsooktatast is beleertve. A noverem sokat szenvedett, mire sikerult a gyerekeinek megfelelo alternativ iskolat talalnia.
A poszttal pedig nincs semmi gond, elfer, csak a tobbseget talan a klasszikus hataratkelos posztok jobban erdeklik. Legalabbis en igy vagyok vele, de azert termeszetesen elolvastam ezt is. : )

Shanarey 2018.02.12. 19:39:50

@Virago_1000:

Te már csak tudod, már csak azért is mert abban az időben ez nem volt egyszerű dolog, ahhoz nagyon nyomós ok kellett hogy valaki elvetethesse a gyerekét. Netán bizonyítsd pls.

Shanarey 2018.02.12. 19:45:52

@London2009:

A lányom, gimnáziumot váltott, a csodás magyar iskolarendszer miatt, s érdekes módon jobban is érzi ott magát, ahová most jár, pedig emiatt még munkát is kellett vállalnia, hogy a suli havi díját kifizesse. Ebben is csak az a vicces hogy jobb az órabére, mint a 30+ éve dolgozó anyukájának.

London2009 2018.02.12. 20:01:55

@elmehunyt favágó: az enyembe ugyan nem. Mar miert tetted volna? Szerintem mi nagyon felreertettuk egymast draga szivem. Adieu!

London2009 2018.02.12. 20:03:49

@Shanarey: ezt nem igazan ertem. A lanyod dolgozik a gaimnazium mellett? Wow.

Shanarey 2018.02.12. 20:08:23

@London2009:

Na azért nem sokat, heti egy két napot. A péntek neki rendszerint szabad, és persze hétvégén, meg a az iskola szünetek idején. Senki nem kergette, ez az ő döntése volt, és én nem akartam erről lebeszélni. Átlag heti egy max két nap, a szünetekben több, néha sokkal több, de ha őt nem zavarja, akkor hajrá. Naná, szeret shoppingolni. Online (ebay stb)
:-)

London2009 2018.02.12. 20:09:05

@Shanarey: ertem! Ez is ritkasag. : )

szakasz2 2018.02.12. 21:20:56

@London2009: :)
Kicsit komolyabbra fordítva: Egy dolog, hogy a te x (=10-20-30...) ismerősöd közül mennyire igaz, amit mondasz (én elhiszem), a másik az, hogy ez mennyire reprezentatív, vagyis mennyire igaz ez az összes londoni/angliai/külhoni magyarra. Ez utóbbit sajnos se te, se más nem tudja megmondani, ha csak nem valaki statisztikát készít, ami azért nem egyszerű.

Az egész ahhoz hasonló, mintha én azt mondanám, hogy szinte egyáltalán nincs Fidesz-re szavazó ismerősünk, tehát nem is lehet, hogy rájuk szavaztak kétmillióan és ők nyertek 4 éve. Sajnos az ember saját ismeretsége eredendően nem egyenlő a teljes "sokaság" (népesség) jellemzőivel. Sajnos. :)

gabors 2018.02.12. 21:50:59

@Shanarey: " @Virago_1000:

Te már csak tudod, már csak azért is mert abban az időben ez nem volt egyszerű dolog, ahhoz nagyon nyomós ok kellett hogy valaki elvetethesse a gyerekét. Netán bizonyítsd pls."

az azert biztos igaz hogy TOBB abortusz volt mint Ratko korszakban vagy elotte barmikor ... :-(

korkep ....

(Cseh Tamás - Bereményi Géza) Horvat Anna ...
Felsorolhatnám az összes abortuszát,
jól tudjuk azt, hogy mellettem miken ment át,

ebben dalban van London is szoval ide valo :-))

vagy a Budapest cimu dalban.. ...

"Éva tegnap volt az abortusz bizottság előtt. "

meg az abortusz bizottsagok

Virago_1000 2018.02.12. 22:11:12

@Csodabogár: "Mitől lezs egy idős ember mozgás korlátozott? Többnyire attól, hogy nem mozog. Rá kellene kényszeríteni őket arra, hogy mozogjanak"

-nem idezem be az egesz hozzaszolast, de most hogy ezt olvastam, ma mar megerte felkelni. A forumokban akad neha ertelmes komment, de az olyan kihamozni, mint az aranymosas. Most skierrel jartam

Virago_1000 2018.02.12. 22:11:22

@Csodabogár: "a nálam lényegesen fiatalabb nyugdíjasok is elkönyvelik, hogy ők öregek és most már ezt meg azt se tudnak csinálni."

- voltam Rolling Stones koncerten, es be kell valljam, elegge szegyenlem magam. Jagger apam lehetne siman, de 15 merfoldet biztos lefutott a 2.5 ora alatt. (A tobbiek csak tetettek a muzsikat, de igy is jo volt)

Shaktee 2018.02.12. 22:11:26

Off

Vigyazat, politikai velemenynyilvanitas kovetkezik. ha nem erdekel, lapozz.

Az ember, es foleg a politikusember, egy gyenge teremtmeny. Ha ugy erzi, hogy kovetkezmenyek nelkul barmikor barmit csinalhat, azt sokszor meg is teszi. Ha ugy erzi buntetes nelkul lophat, az sokszor lopni is fog. A ketharmad azt jelenti a Fidesz szamara, hogy azt csinalhatnak amit akarnak, es senki es semmi nem allhat az utjukba. Sem a torveny, sem az alkotmany, sem a birosag, sem az ugyeszseg. Pedig azok az intezmenyek elvileg mind a ti vedelmetekre lennenek, hogy egy erkolcstelen hatalomittas bagazs ne csinalhasson azt veletek, amit akarnak. Ahelyett most Viktornak akar egy reggeli bufogeset is alkotmanyba foglalnak delutanra, ha akarnak. Ez nem jo, ez nem demokracia.

A Fidesz valoszinuleg nyerni fog. Tudjuk. Annyit trukkoztek, kavartak, korrumpaltak es hazudtak hogy az szinte elkerulhetetlen. VISZONT nagyon nem mindegy, hogy mennyire. Kepzeljetek csak mi lenne, ha a kormanynak vitaznia kellene amikor torvenyt szeretne hozni. Ha be kellene menni a parlamentbe konszenzust keresni, ervekkel meggyozni masokat arrol, hogy jo az orszagnak az adott otlete. Egybol sokkal nehezebb lenne lopni, csalni es hazudni, mert lenne kontroll. Lennenek kovetkezmenyek, mert nem minden az o kezukben lenne. Attol legyen Viktor a miniszterelnok ha ennyire akarja, jancsizzon paprikat, jol csinalja. De soha tobbet ne adjatok ennyi hatalmat egy ember kezebe, mert latvanyosan nem erdemli meg ezt a bizalmat.(Talan senki nem erdemel ekkora bizalmat).

Szoval, ha megengeditek hogy beleszoljak kivulrol, menjetek el Aprilis 8.-an szavazni, szinte barkire, csak ne a Fideszre (es mondjuk az MSZP-re meg Gyurcsanyra se, mert ok is bebizonyitottak mar, hogy nem erdemlik meg). Csinaljatok magatoknak egy olyan parlamentet, ahova bejarnak a politikusok, ahol vitaznak, gyozkodnek, egymas korme ala neznek, es az orszag erdekeben DOLGOZNAK a penzukert. Mert azt a penzt toleletek veszik el. Egy olyan parlamentet csinaljatok ahol senki nem nyomhatja le erobol az akaratat az orszag torkan, mert az nem demokracia.

Elnezest, hogy beleszolok, es az esetleges grammatikai hibakert is. Ezt azert irom mert melyen szeretem Magyarorszagot, szeretem a magyarokat, es azt gondolom sokkal jobbat erdemeltek mint amit kaptatok ettol a 'rendszervaltas'-tol. Szurkolok, tisztelettel..

Jamie Winchester

On

London2009 2018.02.12. 22:19:17

@szakasz2: egyetertek. Kulonben nekem is a magyarorszagi baratok eseteben jobb az arany. Talan azert ot ev mulva feletek is valtozni fognak a dolgok. A 32 ev meg a felnottkor eleje. :P

adg 2018.02.12. 22:47:15

Nem a ratko idoszakban volt sok abortusz, hanem rogton utana. Volt olyan ev, hogy 160 ezer felett volt egy ev alatt!! Az duplaja az elveszuletesek szamanak kb. Manapsag 35-40.000 korul van.
Ennek koszonheto az elbaszott magyar korfa, az 1950 korul szuletettek nagy szama, majd az utana kovetkezo mely hullam, majd a 75 es 2000 koruliek kiugro szama ujra. Bar a 2000 koruliek mar joval laposabb hullam, kiegyenlitodik es ellaposodik.

Torrenta.I.S.M 2018.02.13. 00:47:18

@elmehunyt favágó: Szerintem kicsit eltevedtel ezzel a kommenttel. En , miota ratalaltam, szeretem olvasni ezt a blogot. Nem kifejezetten a szuloszobas kommentek miatt, de ezeket is elolvasom, mert reszei. Kinek, mi a fontos... DE... Szerintem, itt, ne akarja politizalni. Van eleg hely ahol megteheted.
Torrenta

Herr Géza 2018.02.13. 01:08:39

@Torrenta.I.S.M: Khm, csak az első mondatot idézném: “Vigyazat, politikai velemenynyilvanitas kovetkezik. ha nem erdekel, lapozz.”
Hát tedd meg.

Torrenta.I.S.M 2018.02.13. 06:42:32

@Herr Géza: Igaz. En kerek elnezest. Ettol fuggetlenul tartom a velemenyemet, nem politikai eligazitasert olvasom a blogot.

commentes nikk 2018.02.13. 08:48:15

" így homeopátiás szereket kaptam" - oké, a sötétség azért odakünn is megvan :))))))))))))

Mancilla Pectoralis 2018.02.13. 09:33:39

@labirintus1: Ettől a homeós cucctól nekem is égnek áll a hajam.Placebóhatás van maximum.

hummel8 2018.02.13. 11:38:32

@Virago_1000:
Londont abszolut nem ismerem.... de szerintem ahhoz, hogy jol elj, mindenhol marha sok penz kell, az orszag lehetösegeihez viszonyitva :-) Budapesten is...

En nemet nyelvterületen ismerem a gyerekneveles/oktatas körülmenyeit, lehetösegeit... Szerintem epeszü ember, ha a gyerek elkezdi az iskola, nem fog Magyarorszagra visszaköltözni a jelenlegi helyzetben...
A 18 eves gyerek, aki viszont mar külföldön szocializalodott, külföldi allampolgar, oda köti minden, csak minimalis esellyel fog valah Magyarorszagon elni..

hummel8 2018.02.13. 11:45:17

@hummel8: persze +t..

törni kicsit madzsar :-)

"ha a gyerek elkezdi az iskolat"

Rita D. 2018.02.13. 13:51:20

@commentes nikk, @Mancilla Pectoralis: nem a fehér cukros bogyókra kell rögtön gondolni, egy gyógynövényes kúp volt ami lazítja az izmokat ezáltal segíti a tágulást. Lehet, hogy nem használ, de ha lehet választani, hogy bekössenek egy infúziót ami után csak feküdni lehet, és kihathat a babára, akkor én inkább a kúpot választottam. Nem hiszek én sem a kis homeos bogyókban, de azt gondolom, hogy bizonyos növények tényleg jó hatással vannak a szervezetre. Lehet, hogy hülyeség de terhesen én mindig valami kíméletesebb dolgot próbáltam először ami nincs káros hatással a magzatra, ne úgy értsd, hogy ha a doki felírta a gyógyszert azt nem szedtem be, hanem ha gyógyszer és egy természetes hatóanyagú dolog küzül lehetett választani akkor első körben nem a gyógyszert választottam.

gabors 2018.02.13. 14:55:52

@commentes nikk: "oké, a sötétség azért odakünn is megvan :)))))))))))) "

bizony bizony emberek sokmindenben hisznek a kigyo mesetol vizen jaroton keresztul.. sokan meg templomba vagy mecsetbe is betevednek ... sotetsegukben ...

Muscari 2018.02.13. 15:00:00

@London2009: en meg sokadjara leirom, hogy Anglia nem csak Londonbol all :-) Eletunk legjobb dontese volt videkre koltozni. Az en gyerekeim, bar nem itt szulettek, de 100000%, hogy nem fognak hazamenni Magyarorszagra.

@szakasz2: igy van. Az en ismerettsegi korombol senki nem ment haza, de tudom, hogy ez sem reprezentativ.

gabors 2018.02.13. 15:00:58

@Rita D.: "egy gyógynövényes kúp volt ami lazítja az izmokat ezáltal segíti a tágulást. " viszont ezt kar volt osszekeverni a homeopatiaval !!!! mert kozel sem ugyanaz ! van aki homeo... nal lealll is izombol sarba dongol ... en magam sem hiszek a "homeopatiba" de van aki igen es fizet is a semmiert mert fogalma sincs arrol hogy mekkor butasag ...

amirol te beszelsz az inkabb "termeszetgyogyaszat" semmi esetre sem homeopatia .... amit egyertelmuen kezdenek ujra felfedezni a gyogyteak nyirfa-fakereg (lasd aspirin) milk-thistle (azt hiszem szamarkoro virag) stb

commentes nikk 2018.02.13. 15:05:16

@Rita D.: bocsesz, a gyógynövényes cucc _nem_ homeopata szer, ne keverd, a gyógynövény kóser cucc, a homeopátia meg ezoterikus varázslás. Félrevezető, ha nem használod pontosan a kifejezéseket.

Rita D. 2018.02.13. 15:10:15

@gabors: a kórházban így nevezték ezért írtam ezt. Lehet a németek is fogalomzavarban élnek vagy itt minden olyan cucc ami nem gyógyszer az homeopátiának minősül.

Rita D. 2018.02.13. 15:12:08

@gabors: a kórházban így nevezték ezért írtam ezt. Lehet a németek is fogalomzavarban élnek vagy itt minden olyan cucc ami nem gyógyszer az homeopátiának minősül.

London2009 2018.02.13. 15:38:50

@Muscari: egyetertek. Ezert is hangsulyoztam ki, hogy amit en irok az viszont kizarolag Londonra ertendo miutan en ugye itt elek. : )

lüke 2018.02.13. 17:52:41

@London2009:
Én meg csak olyat, aki nem költözött haza
( mind orvos kolléga)

lüke 2018.02.13. 17:52:46

@Rita D.: ez nem igaz ,pl
A Kinesiotaping se gyógyszer, s homeopátia se

Mrs. Clayton 2018.02.13. 19:07:17

@lüke: mondjuk ez rem egyszeru, mert akinek van evi 40-50k-ja az tud vallalni Londonban gyereket, akinek nincs az nem tud de ha megis bevallalja akkor nyomorogni fog. Felteszem London ismerosei azert mentek haza, mert nem kerestek egyedul ennyit.

julion 2018.02.13. 22:00:43

@Virago_1000: Mégis több gyermek született akkoriban, mint most. A 70-es, nyolcvanas években az ezer lakosra jutó élveszületések száma 12 és 19 (!) között mozgott, 2010. és 2017. között viszont csak 8,8 - 9,7 között alakult.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása