oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 12. 06:30,  Beilleszkedés a nulláról 121 komment

2018. március 12. 06:30 Határátkelő

Beilleszkedés a nulláról

Zoltán három éve érkezett Finnországba, és éppen egy hete írt arról, mennyire sokkoló volt az első három hónap. Miközben a nyelvet próbálta meg elsajátítani egy tanfolyamon jórészt a harmadik világból érkezett menekültek társaságában, megérkezett a tél is, ami különösen kemény kihívásokat jelentett. Ma folytatódik a történet, a beilleszkedés nehézségeivel.

rovaniemi_foto_mattiksinisalo.jpgRovaniemi (Fotó: MattiKSinisalo)

„A nyelvkurzus mellett bejártam az Oului egyetemre Kulturális Antropológia órákat hallgatni a nyitott egyetem program keretén belül. Egy ismerősöm által meghívást kaptam Rovaniemibe az első három hét után, ami nagyon meglepett, mivel gyerekkorom óta vágytam oda menni. 

Egy ajándékként éltem meg a kezdeti szenvedések és honvágy közepette. A Lappföld fővárosaként elnevezett Rovaniemi a sarkkörön helyezkedik el, ezért a Mikulás, Joulupukki székhelyét turisztikai megfontolásból is, ide helyezték. 

Ez nem a lakhelye, hanem a munkahelye, ahonnan manóival rendeléseket vesz fel a Postáján keresztül, illetve ajándékokat küld. A dolgozószobájában lehet vele találkozni egy fénykép készítésének az erejéig. A látogatásomkor beszélgettem is vele, és kiderült imádja Magyarországot, a gyulai kolbászt, a pálinkát és a Balatont. 

Nagy élmény volt először átlépni az északi sarkkört, egy mérföldkő volt az életemben. A sarkkör neve finnül Napapiiri, vagyis köldök kör. Ez egy kiváló turistacsalogató bizniszközpont, utóbbi időben főleg ázsiai ügyfelekre koncentrál, akik érkeznek is ezrével. 

A rovaniemi látogatásomnál a házigazdám a helyi Üdvhadsereg volt, és teológusként meghívtak, hogy prédikáljak is az Istentiszteletükön. Ez egy hosszútávú barátság kezdete volt Lappfölddel. 

A kegyetlen tél

Az első hónapok igazi nehézsége volt a tél… A tél, ami itt északon október végén kezdődik, és egészen áprilisig elejéig keményen tartja magát, de az igazi vége csak májusban látszik az utolsó darabhavak elolvadásával. 

A télnek elsőként nem a hosszúságával volt a bajom, és nem is azzal, hogy több hónapig masszív sötétség volt, nem is a többméteres hótorlaszokkal és folyamatos hóeséssel, hanem az extrém hideggel. 

Az extrém hideg nem tűnik annyira keménynek, amíg csak mínusz néhány fok van és havazás. És nem tűnik keménynek, amíg otthon üldögélsz és várod a szebb életed. 

Akkor válik nehézzé, amikor reggel fel kell kelni korán a sötétben, majd ki kell választani a megfelelő öltözéket, és el kell hagyni a jól szigetelt házat, meg kell választani a megfelelő közlekedést, és oda kell érni a nyelvtanfolyamra. Ez még az elején nem is annyira nehéz, de folyamatában egyre nehezebb. 

rovaniemi_teli_utca_foto_dani_7c3.jpg(Fotó: Dani 7C3)

Nagyon fáradt voltam a hidegtől, az öltözködéstől, a sok gyaloglástól vagy biciklizéstől, a többnyelvű gondolkodástól, az idegen emberek tömegétől. Igen, bicikliztem a kezdetektől a kemény télben. Amire gyerekkoromban tanítottak: ne menj rá biciklivel a jégre, hamarosan lepergett. 

Persze nagyon kevés pénzem volt, lévén az első évben nem részesültem semmilyen segélyben. Egy használt öreg kerékpárt kaptam, amit használtam is jégen-hóban, amikor kicsit jobb volt az idő. 

Erre azért is volt szükség, mert itt északon a távolságok rettenetesek, nem mérhetőek magyar távokban. A városon belül egyórás gyalogútra van a legtöbb lakóövezettől a belváros. 

Ezt busszal is meg lehet tenni, de a tömegközlekedés nagyon hézagos és drága, sokszor megbízhatatlan. A napi egy óra gyaloglás sem mindig könnyen kivitelezhető, ezért nagyon sokan kerékpároznak szinte egész évben. A faggyal való első élményem nem volt túl vicces. 

Egy farmernadrágban elindultam gyalog otthonról, mivel nem volt nagyon hideg reggel. Csakhogy délutánra kisütött a nap, ami itt északon azt jelenti, hogy drasztikusan lehűlhet télen a levegő. 

A délutáni mínusz 17 fokban sétáltam haza, amikor egyszer csak úgy éreztem végem van. Alulról fájdalmasan dermedni kezdtem, szúrós érzés volt és fájdalmas. Szaladni kezdtem, és meg sem álltam egy közeli boltig, ahol felmelegedtem, majd kerestem egy buszjáratot. Ez az emlék kitörölhetetlen nyomot hagyott bennem, és megtanított tervezni, öltözködni megfelelően több rétegben, illetve plusz ruhát készíteni a táskámba. 

Új ruhák, régi beidegződések 

Az első fagyhalál közeli állapotomat újdonsült finn ismerőseim nevetve azzal nyugtázták, hogy rossz idő nincs, csak rossz öltözet. Így kénytelen voltam szűkös keretemből ruhákra költeni. 

A vízhatlan cipők vásárlása volt az első, melyből egy leértékelt darabra futotta. Vízálló sportcipő, mely három évig kemény megpróbáltatások ellenére jól bírta, és tényleg az ígéretnek megfelelően száraz maradt. 

Nagy szó ez egy olyan országban, ahol gyakorlatilag egész évben a víz az úr. Vagy erősen havazik és hó lep el mindent, vagy a hó olvad heteken hónapokon át vizes jeges réteggel borítva az utakat, vagy esik az eső. Ha egy rövid száraz időszak van is nyáron, az ezer tó és a szaunák országában azt sem úszhatjuk meg szárazon. 

A cipő mellett szükség van több, a teljes testfelületet fedő sport-alsóruházatra, harisnyákra, gyapjúzoknikra, és megfelelő téli kabátra, tavaszi-nyári dzsekire, és persze télen nadrágot fedő vízhatlan óriásnadrágra, mely alul teljesen zárja a lábszárat és melegen tart. 

Az év néhány hetében nincs csak szükség a dzsekire, de júliusra sincs garancia, fagyoskodtam már dzsekiben a norvég lappföldön nyáron eleget. A nehézséget annak bevallása okozza, hogy a helyiek nálad mindig jobban tudják, mire van szükséged, és hiába okoskodsz, ők nyernek végül. 

Az alsó ruházat nélkül összefagyhat az ember, a vízhatlan borítás pedig olykor életmentő. Amikor először nyári hosszú ruhákról hallottam, kissé ingerült lettem, de a finn nyár meggyőzött hamar. 

Sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy éreztem felrobbanok, mert annyira furcsa dolgokat tapasztaltam a finneknél. Ilyenkor többször hallottam, hogy rólam beszélnek, ó, persze ez egy déli srác, déli vérmérséklettel. Ami egyszerű ideges magyarázatnak elmegy otthon, az itt egyenesen önkívületben lévő őrjöngés számukra. 

Finn-magyar rokonok 

Ami finn tartózkodásom elejétől nagyon feltűnő volt, hogy ha bemutatkoztam valakinek, akit először láttam életemben, és az megtudta, hogy magyar vagyok, majdnem a nyakamba borult örömében. 

Az első dolog, ami elhangzik a magyar származás hallatán a rokon kifejezés, a másik, hogy Budapest gyönyörű, kétszer is voltam már. A harmadik a nevem, Zoltán hallatán általában az, hogy igen, Kodály. 

A finnek többsége, főleg az idősebb generáció úgy nőtt fel, hogy nincsenek egyedül a nagyvilágban, vannak rokonaik délre, és a finnugor nyelv által valahová tartoznak. Ráadásul a rokonoknak szép országuk, fővárosuk van, ahol finomak az ételek, a borok, és szép zene szól. 

Ez a kedves gesztus, ami a találkozásokkor azonnal előjön, nagyon befogadó, pozitív légkört és jó érzést teremt. Mint később, az oului finn-magyar baráti körbe tagként csatlakozva, megtudtam, Finnország-szerte finn-magyar baráti hálózat működik a háború óta, és a kapcsolat egyik fontos pillére a Lutheránus (Evangélikus) egyházak közötti testvéri viszony volt, és az még ma is. 

Az egyik legmeglepőbb jele ennek az elven kapcsolatnak, a 2015 tavaszán a Lappföldre, Sodankylä faluba történt látogatásunkkor, a március 15-i hazafias ünnepség volt, amit a helyi szervezet finnjei rendeztek az ouluiak, azaz a mi tiszteletünkre. 

A kultúrház ajtajában azonnal pálinkával köszöntöttek bennünket, a Kossuth-nóták, és megemlékezés után gulyáslevest fogyasztottunk a sarkkörön túl, sok mosolygós finn rokon társaságában. A nyelvtanulás során később valóban előttem is teljesen bebizonyosodott a nyelvi rokonság ténye, és sok minden más is…”

Ha szívesen olvasnál még Zoltántól, látogass el a blogjára!

HÍRMONDÓ 

Minimálpénzből Dél-Amerikában 

Sokan éreztük már úgy, hogy elegünk van mindenből, és a legjobb lenne a hátunk mögött hagyni mindent. Ám nekivágni a nagy kalandnak elég kevesen szoktak. Mit tapasztaltak, akik mégis megtették? 

Mit tudnak ezek a finnek... (amit mi nem)? 

Például vállalkozni. A manapság oly divatos startup kultúra egyik fellegvára ugyanis Helsinki, alig pár év alatt sikerült az egész országban elterjeszteni a vállalkozás szellemét. 

Ahol együtt tanulnak a bevándorló gyerekek 

Németországban van olyan kifejezetten integrációs iskola, ahol a kelet-európai és a más régiókból érkezett gyerekek együtt tanulnak, így segítve egymás beilleszkedését. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7613726456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2018.03.12. 15:19:05

@P.Elliot: tessek, csak neked egy kis nosztalgia. Egyenlito az Indiai ocean felett. Nekem elegge megvaltozott akkor az eletem, bar nem pont az egyenlito hatasara.

p.coldline.hu/2018/03/12/2787015-20180312-Xrp595.jpg

Mrs. Clayton 2018.03.12. 15:28:54

@adg: nem is latszik semmilyen vonal a kepen, ez tuti nem is ott van :-P

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.12. 15:37:22

Mérföldkő az életemben, basszus, mivel ezentúl itt élek fenn ÉSZAKON a hidegbe. Ezen mit nem lehet érteni. Megváltozott a kis langyos lábvizes magyar életem és itt mindennapi kihívás az időjárás.

2018.03.12. 15:45:34

@dzsoli06:

"Ezen mit nem lehet érteni."

:D

Ezek szerint nem a sarkkör konkrét átlépése volt a mérföldkő, hanem hogy odaköltöztél. Mindegy, abszolúte nincs jelentősége. :)

Mrs. Clayton 2018.03.12. 15:54:15

@adg: hat en is ezt kerdeztem hogy hat hol van azon a kepen egyenlito? ilyen felhos kepet barmikor csinalok London folott is, hamukazol itt nekunk ;-)

P.Elliot 2018.03.12. 15:59:11

@szakasz2: De igen. Megvedeni olyan szulotol aki magara hagyja igy a gyereket.
A szakmam volt a bebikkel valo foglalkozas, ne tudd meg milyen dolgokat lattunk, kozonyos vagy csak tudatlan szulok okozta hibakat hogy csak finoman mondjam.

P.Elliot 2018.03.12. 16:03:51

@Nagy kámpics: De azzal hogy atlepte koltozott oda.
Ne legyel mar olyan merges. Most jottem meg a vasarlasbol, vettem lottot is/ csak 1 szelveny hetente 2x, ha a szerencse meg akar talalni akkor igy is megtalal.
Ha nyerek a lotton komolyabb osszeget, igerem neked hogy felviditlak egy nagyon -nagyon szep osszeggel.
Igereteimet mindig megtarto szemely voltam, vagyok, leszek.....

szakasz2 2018.03.12. 16:10:05

@P.Elliot: És miután elveszel egy ilyen gyereket a szüleitől, és intézetbe zárod, mert ugye állambácsi és az ő ügyintézői mindent jobban tudnak (szeretetet adni is a gyerekeknek), akkor miután felnőtt elmondod neki, hogy miért nem nőhetett fel a szüleinél mint a "normális" gyerekek??? Meg kárpótlod őt az elveszett gyerekkoráért?
(Nem azt mondom, hogy nincs jogos eset, amikor a szülő tényleg teljesen alkalmatlan sőt káros a gyerekre, de az az érzésem, hogy ez sokkal többször történik meg, mint kellene, és ez most itt be is bizonyosodott.)
A feleségem szakmája tanár, ő is hallott egy-két durva történetet, amit a gyámhivatal csinált alaptalanul és talán jogtalanul is, gyerekek és szülők életét megnyomorítva!
Ne haragudj, de asszem pont te fejtegetted többször itt a blogon, hogy az USA-ban az a jó, hogy itt mindenki olyan lehet amilyen akar, senki nem szól be a másiknak. Na úgy tűnik, ez eddig tartott és a fele sem volt igaz.

2018.03.12. 16:10:37

Gyerekek, a helyesírási szabályzattal ismerkedtem az imént, vöröset látok tőle. Elnézést.

@P.Elliot: , köszönöm, elfogadom, megenyhülök. :)

P.Elliot 2018.03.12. 16:11:22

@adg: Ez tenyleg vicces kep.
Megvaltozott az eleted, igen. Milyen iranyban? Marmint a magadba nezel,nem csinalnad vissza? Megerte?
Meg csak nehany eve vagy kinnt, tudom ilyenkor meg hogy tobb a buktato mint az ellenkezoje, nem is buktato csak helyezkedik az ember meg az uj eletben,. meg ide-oda csapodik, meg nemigazan sima semmi de majd az is meglesz idejeben.
Magaval az orszaggal kerdezem hogy nem bantad meg hogy oda es nem mashova? Jobb mint valahol Europaban?

P.Elliot 2018.03.12. 16:21:17

@szakasz2: Ki a fene mondta hogy el akarom venni a szulotol a gyereket, ilyen szoba sem jott. Veletlenul sem! Egyszeruen csak nagyon komolyan figyelmeztetni a szulot hogy a gyereket veszelyezteti, ehhez nincs joga.
A gyereknek is vannak jogai, az hogy aki vilagra hozta az gondosan nevelje fel.
Igen, te ugy elsz ahogy akarsz, senkinek nincs hozza koze hogy hogy, de te a gyereked egy masik szemely az esetleges ferde es hibas, esetleg gondatlan eletformat nincs jogod raeroltetni. Nem is olyan reg volt a hirekben az az orszagos botrany annal a kaliforniai hazasparnal akik a gyerekeiket meglancoltak.
Ugy el a hulyeje ahogy akar de a gyereket igy nem tarthatja.

Egyebkent nem ertem hogy miert vagy igy felhuzodva, egyszeruen a New Yorki turistak megtagadtak hogy bevigyek a gyereket az utcarol a rendorseg kovetelesere es a rendorseg ezert vitte el mert veszelyeztette a gyerek epseget ami igy van jol mert az itteni torvenyek szerint jart el. Odahaza a hazajaban csinalja csak ha megengedik de akkor ne jojjon ide, , tarolja odahaza kinnt az utcan otet ne itt.

Mrs. Clayton 2018.03.12. 16:23:38

@Nagy kámpics: az en idomben a fiuk meg viraggal ismerkedtek, lehet neked is vissza kellene terni a regi szep idok jo szokasaihoz :-D

szakasz2 2018.03.12. 16:28:04

@P.Elliot: Hogy mi is történt igazából New York-ban, azt hagyjuk, mert gondolom nem voltál ott, a "hírekben" pedig rengeteg ferdítés és fél igazság van, jó pár esetben saját magam tapasztaltam ezt meg. De az, hogy már rendőrnek is meg kellett jelennie, meg a szülőket bezáratni éjszakára, az az én igazságomat támasztja alá (a szükségtelen belepofázásról mások életébe).
Na, további szép napot.

P.Elliot 2018.03.12. 16:29:20

@dzsoli06: Ne legyel, jo poszt ez csak egy kis kiteres volt...
En is mindjart megyek a dolgomra, van eleg.

Mrs. Clayton 2018.03.12. 16:29:34

@P.Elliot: nem akarom felrevinni tulzottan a beszelgetest, viszont a gyerek temahoz kapcsolodik. Multkor mar emlitettem hogy lattam egy brit riportfilmet amerikai transgender gyerekekrol. Nekem egeszen elkepeszto volt, hogy erre micsoda halozat epult ki amerikaban es gyakorlatilag annyira a mindennapok resze a transzgender gyerek mint mondjuk egy autista. Ezt en itt europaban meg nem lattam/hallottam. erre ma jon a kolleganom es engem kerdezett, hogy mit mondjun a fianak, akinek van egy 6 eves transzgender osztalytarsa. Ugy tunik itt is napi szintu kerdes lesz es kezdeni kell valamit vele nekunk is.

Mrs. Clayton 2018.03.12. 16:32:20

@Nagy kámpics: most mi van, en meg sik ideg vagyok mert vartam egy kurva fontos hivast, erre persze akkor hivtak amikor otthon voltam penteken dogrovason ahol nincs tererom, erre ma hivogatom a szamot mar 3x de semmi, valahol le keleltt vezetnem nekem is a feszultseget.
Egyebkent ki a tokom huzza fel magat a helyesirasi szabalyzaton? ez kb akkora exisztencialis problema mint atlepni a sarkort.

P.Elliot 2018.03.12. 16:33:23

@szakasz2: A rendorseggel altalaban egy filmes is kimegy, kell a hireknek egy kis mozgo adas is, tehat lattam a sztorit, a gyerekkocsit az utcan a szuloket es a tobbszori felkerest hogy vigye be a gyerekkocsit, azt is hogy konokul nem vittek. Egyebkent itt jut eszembe az hogy az eszakiak milyen tipusu emberek? Van bennuk konoksag? Vagy csak ezek voltak hogy azert sem.
Na majd meg vissznezek de mar elment szinte a delelott...

P.Elliot 2018.03.12. 16:34:39

@Mrs. Clayton: Most tenyleg nem erek ra de kesobb visszajovok errol beszelgetni...

Olliék 2018.03.12. 16:47:54

De irigy vagyok. Nagy álmom észak, a Skandináv térség..... Nem halhatok meg sarki fény nélkül....
Itt dojcsban az én uram Zoltán a török. Há mer a szultán az török.

2018.03.12. 16:56:43

@Mrs. Clayton:

"Egyebkent ki a tokom huzza fel magat a helyesirasi szabalyzaton? ez kb akkora exisztencialis problema mint atlepni a sarkort."

Hogy mondhatsz ilyet? Egy világ omlott össze bennem. :)

szakasz2 2018.03.12. 17:07:54

@P.Elliot: Ó igen, az egyik személyesen átélt eset, amikor elénk is kijött egy riporter kamerával a repülőtérre, a diákolimpián részt vett csapatunkról csináltak egy rövid beszámolót a Híradóba. Hát a végeredmény félig igaz volt, félig pedig manipulatívan más, mert úgy vágták az anyagot, mintha más nyerte volna az aranyérmet, mint aki(k) valójában.
Szóval a kamera semmit nem jelent, nagyon meg tudják az egész beszámolót ám utólag is manipulálni pl. vágással. És még csak nem is feltétlenül szándékosan.

sörm 2018.03.12. 17:22:45

Én is teljesen ki voltam borulva 1-2 évig h a szomszéd kisfiú mezítláb rohangál a hóban, a kishugit meg kiteszik a teraszra aludni mínusz fokokban. Kutya nehéz volt megállni h ne szóljak be. De ez itt teljesen normális, oviban is kiteszik a kicsiket délutáni alvásra. Most már én sem veszek papucsot ahhoz h kivigyem a szemetet a kert végébe - mezítláb a friss hóban olyan jó bolondozni :)

Ezt nekünk magyaroknak talán nehéz megemészteni. A többségünk úgy nőtt fel h 10oC alatt a nagyi kiborult ha nem volt sapkasálkesztyű, és ha a 27oCra felfűtött panelben ledobtuk a papucsot rögtön jött a fenyegetés h megfázunk...

csortu 2018.03.12. 17:34:58

Jó poszt, köszönet érte. Tampere környékén én is nagyon hasonlókat tapasztalok, az összes itteni ismerős többször volt Magyarországon, finn-magyar barátság van, meg hasonlók. Hideg itt is van, meg sok hó (én nagyon élvezem), és a babák tényleg kint alszanak az ajtók előtt a babakocsikban a mínuszhúszban is. (Mieink is kint aludtak, nem lett semmi bajuk.)
Ami Rovaniemi-t és a sarkkör átlépést illeti, nekem is megvolt, kétszer is, egyszer kocsival, egyszer bringával. Mind a kétszer nagy és maradandó élmény volt, mondhatni mérföldkő.

csortu 2018.03.12. 17:35:00

@sörm: Ó, igen. Gyerekeim a nagyszülőknél 25 fok alatt nem mehettek strandolni, mert "megfáznak". Aztán visszajöttek, és a sulival mentek a tóba úszni, mert 15 fok az még itt Finnországban strandidő...

Mrs. Clayton 2018.03.12. 17:38:39

@Nagy kámpics: hat amint latod nalam az iras az a kommunikacio egy eszkoze es ha meg lehet erteni akkor tojok a pontra vesszore ly-os jere. Azert business reportnal bekapcsolom a helyesiras ellenorzot de az meg jon az usas helyesirassal es igy sose tudom h organise v organize de altalaban az elsore tippelek

Shaktee 2018.03.12. 17:49:10

@sörm: kezdem szégyellni magam mint kanadai :-))

London2009 2018.03.12. 17:58:52

@Mrs. Clayton: @Nagy kámpics: ma egy barom osszetorte a parkolo automat. Szerintem ma en nyertem. :D
De a sztoriban annyi a vicc, hogy ket szemtanu latta es lekovette a fickot a szomszedos boltbol igy ki tudtam deriteni kis telefonalgatas utan a rendszamat. Meg vissza sem ert a ficko a depotba, de mar a fonoke tudja, hogy osszetorte az en kocsimat es meg ket masikat.
No ez is szep nap volt neki is, meg nekem is. Ja es meg nincs vege... remelem tobb meglepetes mar nem er.

puhacica 2018.03.12. 18:16:38

@Mrs. Clayton: miert nem allitod at british englishre?

Mrs. Clayton 2018.03.12. 18:42:09

@libslobsi fuszal: mert szerintem azon van de valahogy megse, passz, annyira nem erdekel. Altalaban ugyis leveszik hogy kulfoldi vagyok@London2009: kivanom h legyen szerencsed vegul, de epp penteken irt nekem a biztositom h mostantol nem fog elveszni a no claim bonusom h a kocsim parkolt es ugy jottek belem vagymeg masik ket esetet felsoroltak. Szoval korabban buktam volna, ha ugy jarok mint te. Ez iszonyat szemetseg egyebkent es remelem h te sem fogsz rosszul kijonni az ugybol. Egyebkent elertem az emberemet es minden szuperul sinen van mar csak pentekig kell varjak, es remelem a kedvem viragos lesz.

Dikusz 2018.03.12. 19:06:38

@Olliék: A Zoltán név a legszebb férfinevek egyike:)))

Nem csoda, ha letöröközik a férjurad, a Zoltán név is török eredetű:)

2018.03.12. 19:08:31

@London2009:

Haha, tényleg te nyertél, részvétem. :)

Dikusz 2018.03.12. 19:42:19

@London2009: ahogy mondani szokták: nagyon vicces...

Mi a ménkűt csinált az a drága lélek, kuglizott? :)

Shaktee 2018.03.12. 20:03:36

@London2009: igy jár aki szitben parkol szivem...

lenyed hogy neked nem lett bajod

Csodabogár 2018.03.12. 20:52:18

@Nagy kámpics: A mérföldkövek nekem egészen mást jelentettek. Amit én nevezek annak azzal alapjában megváltozott az életem, pl.mikor végleg leléptem, vagy férjhez mentem egy másik országba, megözvegyültem. Ezek sorsváltoztató mérföldkövek voltak. A többi élmény volt.

Csodabogár 2018.03.12. 20:58:16

@Mrs. Clayton: Én nem tudom. Mostanában megszaporodtak a transzgender gyerekek?

2018.03.12. 21:15:49

@Csodabogár:

Igen, ezt gondolom én is, ezért problémáztam rajta. :)

Mrs. Clayton 2018.03.12. 21:47:42

@Csodabogár: en nem tudom, azt viszont el tudom kepzelni, hogy ott ahol errol nyiltan szo van korabban merik a gyerek is kimondani vagy felismerni hogy ok is erintettek. A kolleganom szerint ez okorseg es a gyerek csak varjon ezzel amig 18 eves lesz. Szerintem meg hiaba 5 eves nem fog ragaszkodni egy ilyen elkepzeleshez csak azert mert latta a teveben, ha csak megtetszett neki az otlet. Viszont azok a gyerekek akik a teveben voltak meg a sok bullying ellenere is kitartottak, mert mar ilyen koran tudtak hogy ok masok. Es azt is mondtak hogy azert nem akarnak varni felnott korukig, mert igy nem tudjak meg a pubertas kor elott elkezdeni a hormonkezelest es lesz melluk vagy epp mutalni fog a hangjuk.
Gondolom egyebkent nem veletlen az hogy ujabban annyi felnottet latni, hogy inkabb nemet valtott, mert korabban azert ennek sokkal komolyabb tarsadalmi kovetkezmenyei voltak mint ma. Felteszem kesobb mar nem lesz ennyi felnott, mert gyerekkorban lerendezik ezt.

Shaktee 2018.03.12. 22:07:16

@Nagy kámpics:

Ma lenne 93 éves Jack Kerouac (1922. március 12 – 1969. október 21.) amerikai író, költő.

„Rájöttem, hogy már számtalanszor meghaltam és újjászülettem , csak nem emlékszem rá, mert olyan kísértetiesen könnyű az átmenet a halálba, és vissza az életbe, olyan szemfényvesztő semmiség, mint aludni s aztán felébredni milliószor, tökéletesen jelentéktelen dolog, a tudatában sem vagyunk.”
(Úton)

gabors 2018.03.12. 22:27:52

@London2009: "ma egy barom osszetorte a parkolo automat"

ez tenyleg pech... de ha szo nelkul elment az, itt legalabbis, "hit and run"-nak szamit es osszegtol fuggoen akar jail is lehet belole es jo sok pont jar erte alapbol ... ha jol veszem ki akkor ceges autorol van szo igy legalabb majdnem biztos hogy biztositva volt akkor lenne nagyobb gaz ha a kar okozonak meg biztositasa sem volt...

gabors 2018.03.12. 22:32:39

@swing gitan: nekem a sajat ceges parkolo garazsban tortek meg a vadi uj automat 5-6 eve ... volta mar kamerak is de minden egyes helyet nem latnak ... biztonsagiak felvettek a jegyzokonyvet latszott hogy feher vagy kremszinu auto volt de nem lett meg a karokozo pedig az O autojan is kellett nem kis nyomanak lenni

szoval $1500-$2000 kar egy 3 napos auton !!!!! meg jo hogy volt (van) "cascom"

nem kell a cityben parkolni

Herr Géza 2018.03.12. 23:47:48

@P.Elliot: Most engem is rendesen kiakasztottál. Fogadjunk, hogy tudok olyan hírt hozni a nagyvilágból, hogy a szülők kint hagyták a gyereket a babakocsiban a ház/kávézó/akármi előtt és hopp, összedőlt a ház/kávézó/akármi, a szülők megmurdaltak, csak a baba élte túl? Vagy ez a hányás-megfulladás téma? Hány baba fulladt meg így a világban otthon a gyerekszoba langyos ölében? Ti annó felváltva virrasztottatok a kiságy mellett 0-24-ben, hátha valami baj lesz? Vannak balesetek, tragédiák sajnos, de ezek jó részét a legnagyobb gondoskodás, elővigyázatosság mellett sem tudod elkerülni. Ha meg megpróbálod, te fogsz beleőrülni.

P.Elliot 2018.03.13. 00:04:40

@Herr Géza: Hat en ebben nem akarom folytatni a temat, a babat teli jeges hidegben hagytak kinnt a kavezo elott az utcan egyedul, a szulok meg bevonultak melegedni. Ez volt az eredeti tema, most hagyjuk a hanyast meg a felrenyelest.
Te kinnt hagytad volna egyedul az utcan a hidegben es a forgalomban egyedul a gyerekedet amig bevonulsz melegedni?
Erre valaszolj magadnak, nekem nem kell mert en nem hagytam volna kinnt es New Yorkban a varos sem engedte meg, azert lett belole az ami.
Ezzel le is zartam a temat reszemrol.

Herr Géza 2018.03.13. 00:14:59

@P.Elliot: Édes szívem, a “most hagyjuk a hanyast meg a felrenyelest.” témát te szőtted bele a sztoriba, nem én. És igen, mi is kitettük a babakocsiban a gyereket a ház elé a teraszra a levegőre mínuszban is, rendesen felöltöztetve, sőt naponta sétáltunk vele ilyenkor is, mi a különbség? Az, hogy a gonosz skandinávok eközben kávét ittak a melegben? Uramisten, lelőni őket, de minimum börtönbe velük...

Herr Géza 2018.03.13. 00:23:19

@Herr Géza: Ja, még mielőtt az “ellopják a gyereket, mert NYC-ben volt már ilyen is” sztorival jössz, bizony hagytuk kint a fiunkat rálátás mellett Pesten is a babakocsiban, pedig ott is loptak el már gyereket.

Herr Géza 2018.03.13. 00:25:27

@Herr Géza: Jelentem, a kölök megvan, él, egészséges, fagyási sérülései sincsenek. Ellenben étvágya.... :)

P.Elliot 2018.03.13. 00:28:27

@London2009: Remelem jol jossz ki a dologbol, nem hianyzott ez a cirkusz.
Milyen allapotban van a kocsi? Nagyon megnyomtak?

P.Elliot 2018.03.13. 00:48:21

@Mrs. Clayton: Ez a transgender dolog, hat itt sem regi, van a teveben egy fiu volt, lany lett szemely, sorozata van/ I am Jazz/, abban mutattak es mutatjak a mai napig a kalvariat az atcserlelodeset, egy darabig neztem mert erdekes volt, errol a temarol nem sokat tudtam bar vagy 30 eve leveleztem egy hollandiai magyar novel aki egyszer elarulta hogy fiu volt valaha, a fotokrol meg nem mondtam volna de aztan abbamaradt a levelezes egy ido utan. Ott nem volt tabu beszelni errol sot atoperalni massa, de akkoriban itt meg igen.
Szerintem most sincs tobb gyerek mint regen lehetett csak maguk is meg a szulok is titkolhattak a kozvelemeny miatt.
Szerintem semmi baj nincs veluk, kis hiba a gepezetben, masok mint a tobbiek, ha ugy erzik magukat jol hogy masnemuek legyenek akkor el kell szerintem fogadni annak ami.
Ugyan kit bantanak vele? A gyerekeknek is meg lehet magyarazni felfoghato modon de orvosilag hogy miert van ez igy es semmi rossz nincs abban ha azok lesznek akiknek erzik magukat.
Divatbol ilyet nem fog csinalni senki, ebben biztos vagyok. Magaval tolna ki.
Ez a Jazz nevezetu kislany igazan lanynak nez ki, a fiu testverei szerint is az, mindig is az volt, az orvosok mondtak neki hogy csinalni neki egy noi nemiszervet ami ugy mukodik mint az igazi de rendkivul nehez lesz, erre szamithat es egeszsegugyi problemakkal is fog jarni, nem reszleteztek hogy mi.
A show arra jo hogy betekintest ad a magukat masnak tudo nezonek meg sok-sok tanacs van benne.
A kislany, / tini/ nagyon szep kis teremtes, nagyon szimpatikus bar lehet hogy a hormonok hatasara amit kapott kezd nagyon hizni, illetve mint mondta, folyton ehes.
Nem lesz konnyu dolga. Viszont az az erdekes hogy nem fiu utan erez vonzodast hanem egy lany utan mint egyszer mondta.
Nem kis tudom miert, errol a temarol szinte nem tudok semmit.

montroyal ( CAN qc) 2018.03.13. 03:57:14

@Olliék: ezert jonnek hozzam szivesen ilyen orszagokbol szarmazo kliensek ... mind Szultannak hiv ...

montroyal ( CAN qc) 2018.03.13. 04:01:39

@London2009: "ma egy barom osszetorte a parkolo automat"

ne aggodj akar ingyen is megcsinalom , haveri alapon .... hozd el a muhelyembe ... :-)

para_noir 2018.03.13. 08:56:33

"Persze nagyon kevés pénzem volt, lévén az első évben nem részesültem semmilyen segélyben" - ööö...segélyre ment ki az ember, vagy mi? Melózni egy évig eszébe se jutott?

Golf2 2018.03.13. 09:27:54

@montroyal ( CAN qc): Szultán...Ragaszkodj a Dzsingisz kán-hoz.

orient 2018.03.13. 10:19:25

Ez amit én is megtanutam Finnorszagban amig ott éltem:
" finn ismerőseim nevetve azzal nyugtázták, hogy rossz idő nincs, csak rossz öltözet. "

Első télen én is bevásároltam finn télre tervezett ruhákból és láss csodát elviselhető volt. Amit MO télen hordanak az emberek az ott elég tavasszal meg ősszel esetleg. Azóta bárki a környezetemben panaszkodik a "kemény tél" miatt akár magyarországon annak rögtön ezt hozom fel. Ha fázol akkor vegyél rendes kabátot meg cipőt és nem fogsz. Ezt más országokban nem értik meg az emberek, de a finnek értik mert nincs más választásuk. Emlékszem én novemberben kerültem oda és már akkor voltak ilyen -15C fokok időnként, ami megadta az alaplökést ahhoz mit várhatok mondjuk januárban majd. Pedig ez Helsinkiben volt ami nem is a leghidegebb város. Én is sok időt töltöttem Oulu-ban, gyönyörű hely szívesen visszamennék, csak az a fránya sötéttség télen ott. Délben is sötétben megy az ember ebédszünetre :)))

Határátkelő 2018.03.13. 10:20:54

@Kun Derelye: Én kérek elnézést, hogy néha felállok a gép mellől.

patkányarcúáginéni 2018.03.13. 10:36:23

@P.Elliot:
"Divatbol ilyet nem fog csinalni senki, ebben biztos vagyok."
Nagy tévedés! A divat nagyon nagy hatalom!
A média által mutogatott extrémitások követésre ösztönöznek arra fogékony embereket akiknél a fájdalom természetesen nem visszatartó erő (ld. "a szépségért meg kell szenvedni").

Jossarian 2018.03.13. 10:44:37

@P.Elliot: a gyerek nem nezelodni akar ha faradt hanem aludni. Bar ilyen "fagyosan-hideg" lenne a gyerekneveles a balkanon is, mennyivel tobb egeszseges gyerek lenne.

Jossarian 2018.03.13. 10:56:24

@gabors: cserbenhagyasos gazolas es borton. Szivesen

Jossarian 2018.03.13. 10:56:24

@Határátkelő: nem lenne konnyebb a szolasszabadsag es hanyagolni a cenzurat?

Határátkelő 2018.03.13. 10:58:39

@Jossarian: Ha nem bánod, akkor 3412. alkalommal most ebbe nem mennék bele.

Röviden: nem, nem lenne könnyebb, mert semmi kedvem trollok kommentjeit utólag törölgetni.

Endre Kis 2018.03.13. 11:20:19

klassz írás, köszi, hogy megosztottad, megnézem a blogodat is

Jossarian 2018.03.13. 11:20:30

@Határátkelő: akkor viszont csinald amibe belefogtal, csinald jol vagy hagyd abba

Határátkelő 2018.03.13. 11:22:06

@Jossarian: Hú, most megsemmisítettél. Akkor feltétlenül azonnal abbahagyom, ha neked nem tetszik. :D

Jossarian 2018.03.13. 11:33:55

@Határátkelő: orulok, hogy buszke vagy a hanyag munkadra. Csak igy tovabb!

Határátkelő 2018.03.13. 11:37:06

@Jossarian: Kösz szépen. Tényleg büszke vagyok rá.

madafakaa123 2018.03.13. 11:53:33

kis segílyke az már egyből kellett volna igaz?

gabors 2018.03.13. 13:16:57

@Jossarian: "@gabors: cserbenhagyasos gazolas es borton. Szivesen "

szemelyi serules eseten ez alap ha megtalaljak de itt mar sima anyagi kar eseten is 3-6 honap jail lehet foleg ha nem elso... nekem volt ilyen ugyem aki okozta a balesetet siman tovabb ment mi meg ott voltunk es bar egyinkunet sem hoztak ki hibasnak sajat biztositasra kellett csinlatatni a kocsit .. bar voltak kamerak a rendor kb azt mondt "ha lett volna ver akkor megneznenk a kamerakat amugy nincs erre nincs ido de ha te vagy az ugyveded megszerzik hozzatok be az orsre" ...

gabors 2018.03.13. 13:19:37

@Jossarian: "@Határátkelő: nem lenne konnyebb a szolasszabadsag es hanyagolni a cenzurat? " nyissal egy blogot azon olyan szolasszabadsagot engedsz amilyet te akarsz/szeretsz ...

de itt a HA donti el .... (amugy nincs olyan hogy szolasszabadsag ilyen kontextusban az csak az allammal szemben all fenn magan szemely vagy akar magan vallalat azt enged meg amit jonak lat ... csak szolok )

gabors 2018.03.13. 13:23:46

@Jossarian: "Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg. "

eleve hozzajarultal mar avvl hogy ugy dontottel hogy ide kommentelsz panaszr mehetsz a sohivatalba (is)

zsu80 2018.03.13. 13:26:29

Csak én nem értem minek ment ki, ha munka nem volt, és az időjárás is elviselhetetlen volt?? Ez a 2 indok szokott lenni a külföldi kitelepedéshez, de ha egyik sincs...?? Én mondjuk ha lenne meló sem mennék ilyen mostoha körülmények közé, nem bírom a hideget.

zsu80 2018.03.13. 13:26:30

@Mrs. Clayton: Hülyeség, még országon belül is különböző. Én először a Tirrén tengert láttam, kristálytiszta, le lehet látni az aljára, látsz minden egyes kavicsot, halat, búvár maszk nélkül bele se megyek, több méter mélyre lelátok, látom a halakat ahogy úsznak mellettem. És vakítóan kék-türkiz színű foltokkal. Pár hónappal később láttam az Adriát, Rimini környékén, óriási csalódás volt, folyamatosan hullámzott, hordalékos volt, inkább szürke mint kék, akkor azt mondtam hogy ennél a Balaton is szebb, soha többet. Ég és Föld volt a különbség a két tengerpart között.

Bobby Newmark 2018.03.13. 14:51:28

Készítem a popcornt a vérsumér idiótákhoz, akik ugyan semmilyen nyelvet nem beszélnek, de majd jól megmondják, hogy a posztoló nyelvi tapasztalatait is csak a mocskosszemét habsburg propaganda találta ki.

Bobby Newmark 2018.03.13. 14:51:58

@zsu80: Pap vagy teológus. Azok olyan szakmák, ahol nem történik munkavégzés, innentől kezdve mindegy, hogy volt-e munkalehetőség, mert az alapvető cél úgyis annak az elkerülése.

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.13. 16:46:19

@zsu80: nyaralni mentem ki és kinn kellett maradnom. De erről ennyit

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.13. 16:52:01

@Bobby Newmark: igen. A fentebb említett habsburg összeesküvés elmèlet a magyar származás lejáratására maga a konteó. Nyelvrokonságról beszélünk csak mely tudományosan megalapozott és a finn nyelvet elsajátítva abszolút helytálló.

élhetetlen 2018.03.13. 18:36:33

@Nagy kámpics: Sok embernek vannak „becsípődései”, akár csak gyerekkori olvasmányok alapján is. Aki északra vágyik, annak a sarkkör, nekem ilyen volt a Nílus. Éjfélre vackolódtunk be a szállodába, de még akkor letepertem a partra (szerencsére nem volt messze), nem értem rá reggelig várni. És az a négy nap, amit a hajón töltöttem, veri az összes többi, egyébként jól sikerült, szép kirándulásomat. Ez érzelmi kérdés, nem lehet magyarázni. Még a Rhodos-Ciprus-Izrael hajóutat is veri, pedig az sem volt semmi. Vízmániás vagyok, ha nyaralni megyek, csak víz mellé, Égei tenger, Földközi tenger, Vörös tenger, de a Nílus az más volt, még úgy is, hogy abban nem lehetett fürödni.

somlobodog 2018.03.13. 19:00:20

Miért lenne segély? Milyen alapon? Felnőtt ember vagy. Nem tunsz betegnek ha tudsz biciklizni. Ezt a gondolkodast sose fogom megerteni. Dolgozz b*meg. Biztos lehet havat lapatolni. És hagyd meg a segélyt a raszoruloknak. Az nagyobb mérföldkő lenne az életedben szerintem mint a sarkkor atlepese.

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2018.03.13. 20:09:01

@somlobodog: az ítélkezés az látom könnyen megy, de a bevándorlók többsége kezdettől kap segélyt, mivel anélkül itt meghalsz, szó szerint. Az integrációs iskolában csak nekem nem volt segélyem az elején. Mivel az integráció a fő feladatod, nem dolgozhatsz mellette, és különben sem lehet finn nyelv nélkül elhelyezkdeni. Hacsak nem hiányszakmád van.

élhetetlen 2018.03.13. 20:13:12

@Nagy kámpics: „"Egzisztenciális", mármint a lét alapkérdéseit érintő”. „és igen, vannak mérföldkövek, amik megváltoztatják az embert.”, „Én azt nem értem, a kettő hogy jön össze”. Megpróbálom kicsit máshogy megközelíteni. Öt évig jársz egy egyetemre, tudod, hogy le fogsz tudni diplomázni, és nagyjából tudod, hogy ezzel diplomával meg tudsz élni 40 évig. Tehát semmi nem történik, mikor megkapod a diplomádat. De mégis, abban a pillanatban történik meg az, amit terveztél. Ugyanez érvényes a sarkkör átlépésre, a Nilus megpillantására, sikerült valami, amit terveztél. Durvább példa, egy pár elhatározza, hogy gyereket akar, összehozzák, kilenc hónap terhesség, meg huszonév a felnevelés. Lehet, hogy az a mérföldkő, hogy elhatározták, de mikor a gyerek megszületik, akkor azért az az igazi mérföldkő, és nem hiszem, hogy bármelyik szülőpár erre csak legyint, hogy ugyan, kis idő volt csak az életemből, nem fontos. Na, most elküldhetsz! Félre ne érts, nem bántani akarlak, de a mérföldkő csak azt jelenti, hogy másik területre lépsz, akár az életed, akár csak az önbizalmad, önértékelésed terén. És a meg tudtam csinálni, el tudtam érni, sikerült, sok embernek számít, akár kis dolgokban is. Nem változott meg alapvetően az élete, csak egy kicsivel több lett, és ez is változás, és ehhez nem kell „hihetetlen ingerszegény élet”..

élhetetlen 2018.03.13. 20:13:21

@Nagy kámpics: Bocsánat tovább olvastam a kommenteket. „Ezek szerint nem a sarkkör konkrét átlépése volt a mérföldkő, hanem hogy odaköltöztél.„. Próbáld már meg megérteni. Készült rá, csomagolt, utazott, a sarkkör átlépése annak a pszichés megélése volt, hogy ami t tervezett, az realizálódott. Nem akkor élte át lelkileg, mikor megvette a repülőjegyet. Az egy hétköznap volt. Na, mindegy, befejeztem.

élhetetlen 2018.03.13. 20:13:44

@Mrs. Clayton: „Ugy tunik itt is napi szintu kerdes lesz”. De ha kérdés lesz, akkor foglalkoznak vele. Mennyivel volt jobb negyven évvel ezelőtt Magyarországon, ahol felnőtt egy gyerek Mari néven, én már nem éltem otthon , csak egy hétvégi buli a szomszéd faluban, és odajött, megkért, hogy nehogy Marinak szólítsam, mert ő már József. Volt műtét, és később meg is nősült. Az jobb volt, hogy nem beszéltünk ezekről a dolgokról? Mert voltak.

]{udarauszkasz 2018.03.13. 20:13:50

Menne a fene Finnorszagba, foleg lakni. Nekem itt Ausztriaban a 30 napbol 15-18 nap eso is epp eleg. Mondom is az osztrakoknak, hogy ebben az egy tekintetben biztos nem fogok tudni beilleszkedni. Nekem nyar kell, meleg, es szaraz ido.

élhetetlen 2018.03.13. 20:14:03

@Csodabogár: @Nagy kámpics: „Mostanában megszaporodtak a transzgender gyerekek?”. Nem, csak mostanában foglalkoznak velük. Ismétlem magamat. Mennyivel volt jobb negyven évvel ezelőtt Magyarországon, ahol felnőtt egy gyerek Mari néven, én már nem éltem otthon, csak egy hétvégi buli a szomszéd faluban, és odajött, megkért, hogy nehogy Marinak szólítsam, mert ő már József. Volt műtét, és később meg is nősült.

puhacica 2018.03.13. 20:49:26

@zsu80: es milyen erdekes, hogy ugyanez az adria a horvat oldalon pont olyan kristalytiszta es turkiz es latod a halakat, mint amilyennek a tirren tengert leirtad :)

2018.03.13. 20:52:39

@élhetetlen:

"Na, most elküldhetsz!"

Nem, ez tkp. érthető magyarázat volt. :)

Zsuzsi25 2018.03.13. 21:23:00

Jajjjj, nagyon élveztem az irást! :) Gyakorlatom egy részét töltöttem itt, és ugyanezeket megéltem X-D
Javaslat: Zacsko a zoknis lábra, és ugy a cipöbe! :D

élhetetlen 2018.03.13. 21:23:08

@zsu80: Ez van, az Adria is különbözik az olasz, és a horvát parton, a horvát parton szilás, és tiszta, Rimini környékén, (de fel egészen az északi részig) homokos, amit kevernek a hullámok, és ettől nem átlátható. Ahogy a Balaton sem. Most, ha megengeded, elmesélek egy hülye szitut. Én technikai okok miatt visszaszorultam a Balatonra, (levisznek, ott hagynak, és ott elbotorkálok), de félek az átláthatatlan vízben, ugyanúgy, mint a sötétben. Hátrálva jöttem kifele, mert még néztem a vizet, térd magasságban elakadtam valamiben. Nem látom, mi az, tutti, hogy egy guggoló vizihulla! Menekülés. Az volt a szerencsém, hogy míg mentem kifele a stégen, valaki vitte ki ölben az elsüllyedt bóját. Ha ezt nem látom, biztos nem mertem volna bemenni abban az évben a vízbe mégegyszer. A nyerő az átlátszó tenger, csak már nem nekem.

London2009 2018.03.14. 12:41:53

@montroyal ( CAN qc): koszonom a lehetoseget! Nem is tudtam, hogy ezzel foglalkozol, azt hittem, hogy te delfin szelidito vagy! : )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.03.16. 03:37:18

Haha, Napapiiri, végre. :D
Ez a ruhakérdés egy picit azért túl van misztifikálva, vagy inkább úgy mondom, hogy erősen egyénfüggő.Én a mínusz 25-30 fokokban sem akartam halálra fagyni, az oké, hogy kell egy legalább közepesen jó kabát, meg a farmer vagy melegítő alá még egy jégeralsó, illetve egy fasza hótaposó/bakancs.De kb ennyi.Nyilván ésszel, odafigyelve kell kimenni, de azért nem olyan nagy tragédia.Persze , ha valakinek olyan a munkája, hogy minden nap több órát kint tartózkodik, akkor érdemes megvenni a profi ruházatot.
Amúgy a finn tudásért mega respect, én szerintem egy szót se tudnék memorizálni belőle... :D

Üzenném a poszt-tolónak az ismert viccet, süsse el a finnek közt:

-Hogy hívják a finn kidobóembert?
-Hälljamägaa Mänjääninnen.
:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.03.16. 03:41:34

@szakasz2: Ne viccelj, 150 méteren, 60-ról ha nem tud valaki megállni, akkor az nyári gumival autózik...Az meg tiltott a skandiknál.
Úgy értem, kötelező a téli gumi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.03.16. 03:58:27

@sörm: Haha, így van, így van.És úgy alszanak a kölkek kint a hidegben, mint a parancsolat.A svéd óvodával, iskolával nem ez a baj, hanem inkább az, hogy nem törlik meg a gyerekek orrát a takonykórok idején.
Mezítláb még nem voltam a hóban asszem, de májusban az itt általános nappali 13-15 fokokban már rövidgatya-póló a ruházatom.A dinka svédek meg néznek rám, hogy biztos elmehibbant vagyok.Én meg nézek rájuk ugyanígy vissza, hogy tik vagytok a vikingek leszármazottai?Bróhaha... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.03.16. 04:09:19

@montroyal ( CAN qc): Haha, bátyám, én is Zolee volnék, tőlem is kérdezte már iraki nőszemély, hogy akkor most én muszlim volnék?Mert hogy ő bagdadiként nem kedveli a muszlimokat, már nem tudom, miért.El kellett neki magyarázni a 150 éves terek hódoltságot és annak a járulékos következményeit, de utána megnyugodott...
:-))))))

szakasz2 2018.03.16. 08:54:49

@geegee: Vagy nagyon "okos" vagy, vagy kételkedsz a szavaimban... mindkettő elég szomorú. Szóval Nokian szöges gumi volt a kocsin, egy totál jeges úton. A 150m persze csak egy utólagos becslés, lehet hogy csak kb. 100m volt, nem mentem vissza centiméter szalaggal lemérni. Az biztos, hogy normál útviszonyok között lazán és kényelmesen megálltam volna 70-80 km/h-ról a lámpáig.

zsu80 2018.03.23. 06:29:20

@élhetetlen: Én mindig is boldogan úsztam mindenféle vízben, a tengerhez eléggé sokára, 30 felett jutottam le, így nem volt sok választásom, imádok úszni. Idén nyáron a Tirrén tenger mellett dolgoztam, minden nap mentem búvárszemüveggel, mert látni akartam azt a vízi világot ami elém tárult. Később jött le egy barátnőm, akit győzködtem hogy vegye fel a szemüveget, de azt mondta fél a halaktól, és nem mer lenézni :)) Van aki a tiszta víztől fél. Bár ettől függetlenül úszott benne. Én imádtam nézni a halakat ahogy úsznak velem. Bár ha egy nagyobbal találkozom össze, lehet hogy én se mentem volna többet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása