oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 04. 06:30,  Életképek egy svájci pizzafutár hétköznapjaiból 220 komment

2018. január 04. 06:30 Határátkelő

Életképek egy svájci pizzafutár hétköznapjaiból

A pizzafutárkodás viszonylag jó kiindulópont lehet sokaknak, akik próbálnak külföldön valamilyen átmeneti megélhetést találni, hiszen nem kell hozzá speciális tudás (a folyamatosan frissülő ingyenes GPS-ek korában pláne), viszont emberre mindig szükség van. A korábban már szállodai és alkalmi koncertépítői kalandjait is megosztó Ütvefúró másodállásban végzi ezt a munkát, a mai posztban így szerzett tapasztalatait osztja meg.

pizza.jpg

Mielőtt nekikezdtek olvasni, tessék meghallgatni a Youtube-on az Under Pressure számot a Queentől, de azt a verziót, amit David Bowie és Freddy Mercury énekel, teljes átéléssel. Sajnos már mindkettő a felhők széléről lógatja a lábát. Ez minden Pizzafutár Himnusza. Hiszen benne van a nevében, hogy nyomás alatt. A mi esetünkben az IDŐ nyomása alatt.

Egy borongós novemberi nap végén találtam egy hirdetést, pizzafutárt keresnek. Lelki szemeim előtt rögtön megjelent a Taxi című film Luc Besson rendezésében, ahol is egy sebességmániás pizzafutár volt a főszereplő.

Egy csütörtöki napra kaptam időpontot. Kikenve kifenve, a legjobb ingemben, enyhe pacsauli szagúan álltam a tükör előtt. Megfésülködtem, amolyan Tom és Jerry módra, amikor is a fekete macska halszálkával fésülködött az erre a célra rendszeresített csatornafedél szolgált tükör gyanánt. 

16.00 volt megbeszélve, már félórával előtte ott vagyok. Megérkezik az emberem, szemüveges, kora ötvenes, szemüveges, félhosszú hajjal. Odavezet a pincérnő hozzá, akinek a lelkére kötöttem, hogy szóljon feltétlenül, ha megjön az emberem. Búgó hangon szólit a kiscsaj. Pillanatra elmélázok, de most nem ezért vagyok itt. 

Felvételi elbeszélgetés 

Emberem hellyel kínál, vele szembe foglalok helyet, a bőr táskámat magam mellé helyezem le. Fürkésző tekintete előtt semmi nem marad titokban. Látom és érzem, minden szavamat meg kell válogatnom. Állandóan mosolygok, a testbeszédem magabiztosságot sugároz. 

Megköszönöm a lehetőséget, majd a bőr aktatáskámból előveszem a hiányzó dolgokat, amiket még a legutolsó emailváltásban kért. Elégedett, látom a szemén. 

Pár szóban a munkatapasztalataimról kérdez. Említem, hogy 19 éve van jogosítványom, személykocsitól kezdve 3,5 tonnás kisteherautóig targoncával bezárólag mindent vezettem már. 

Megjegyzem neki, én szívesen dolgozok, azért vagyok itt hogy dolgozzak, nem hogy szórakozzak, és segélyekből éljek. Megkérdezi, hogy mit tennék, ha sérül a kocsi. Válaszom gyors és azonnali, jelenteném rögtön. Nem szeretem a lapítást, de ezt mástól is elvárom. 

Azt még hozzáteszem, hogy én vigyázok a dolgaimra, főleg ha céges autóról van szól. Végére még beszúrok két örökbecsüt: „Tisztes őszes halánték, az autónak a legnagyobb ajándék“, illetve a „Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint“. 

Ezzel a két mondattal megnyerem, innentől már sínen vagyok. Látom, jó húrokat pendítettem meg. Kólával kínál, elfogadom. Hasonlítok a fiára, főtörzszászlós és felderítő a svájci seregben. Gyorsan előkerülnek a családi fényképek. Büszkén mutatja a fia egyenruhás fotóját a telefonján. 

Ekkora fokú bizalmaskodásra álmomban se gondoltam volna. Ez akkora hatással volt rám, mint egy éppen működésbe lépő taktikai atomrobbanófej egy rohamozó páncélosdandárra. Ez legalább olyan elemi erővel bírt, mintha magát a bankszámlája PIN kódját adta volna meg. 

Ezután rögtön a lényegre tér: 

- Nézze, pont ilyen emberekre van szükségem mint maga – mondja bizalmasan - Franchise rendszerben üzemeltetek 4 pizzériát, most nyitom az ötödiket, ehhez keresek megbízható futárokat. Reggeles, valamint délutános-esti műszak lenne, melyik lenne a jó? 

A délutánost választom. 

Elérkezik az első munkanap. Tamilok üzemeltetik a pizzériát. A főnököm Nihat, aki egyúttal a Pizzailo is egyben. 26 éves, de 19-nél nem néz ki többnek. Élettapasztalata egy 45 éves hamburgi dokkmunkáséval vetekszik. 

Tartása szálfaegyenes, 170 cm-nél nem lehet magasabb. Olyan girhes, hogy legfeljebb „M“ -es lehet a mérete. Nem beszél sokat. Alaposan végigmér, majd körbevezet a cégnél. Kapok pólót, kabátot. 

A három kocsi közül kapom meg az egyiket. Mind nullkilométeres. Nem szarral gurigáznak. Szörnyen büszke vagyok, hogy ismeretlenül ekkora értéket bíznak rám. 

A Puma felderítő jármű 

Ennél a leányvállalatnál 3 db Mitshubishi Carisma kisautó került kiosztásra. 1000 cm3-s benzines kis méregzsákok. Olyan hangja van, mint egy jól karbantartott Singer varrógépnek. Na, ezekből kaptam meg az E-2 toronyszámú példányt. Amit el is neveztem Pumának, a nagysikerű II. világháborús német páncélkocsi után.

Kicsi, áramvonalas, jól gyorsul, csak vékony a páncélzata. Mint utóbb kiderült, nem hiába nem mikrobuszokkal dolgozunk. Olyan zergebaszta utakon járunk, hogy még a hegyivadászok se mernének arra közlekedni. Ráadásul némelyik hely olyan szűk, hogy az autó mellett van vagy 4-4 cm. 

Navigálás felsőfokon 

Legtöbbször a navi lószart sem ér. Beütöd a címet, és van, hogy a célpont 100 m-es körzetében „rak le". Nem kevés türelem, kitartás, és intuíció kell ahhoz, hogy megtaláld a címeket. 

Van amikor a járókelőket kérdezem, van, amikor a megrendelőt hívom fel. Ez a legrosszabb, mert 10-ből 7 ember swícer dűcsbe nyomja. Amikor meg rászólok hogy „hóh dájcs bítte", akkor elmond 2 szót németül, utána visszatér a svájci németre. Esélytelen... 

A gazda szeme hízlalja a jószágot 

Három nap után szóltam a vezetőségnek, hogy csak a gyári szőnyeg van a járgányomban + kifogyott a téli szélvédőmosó. Magyarul egy héten belül ki fogjuk taposni a gyári szőnyeget. 

Mondtam, hogy van a Lidlben 7 frankért szőnyeggarnitúra, azt elosztom szépen a három kocsiba, és csókolom. A szélvédőmosó meg 4 frank a 2 liter. Ebből is vettem kettőt. 

Nem vártam meg a választ, másnap hoztam mindent. A kocsikat felöntöttem a téli szélvédővel, meg beraktam a szőnyegeket. Le voltak döbbenve. Ehhez nincsenek hozzászokva. 

Emailben megköszönték, hogy a szemem a pályán van. Külön a napiparancsban is megemlítették a nevem, soron kívül előléptettek szakaszvezetőből főtörzsőrmesternek, valamint megkaptam a karbantartók vezetője megtisztelő címet. 

Így már nem csak az 501-es nehézpáncélos zászlóalj javítási munkáiért felelek, hanem még megkaptam ezt a Puma egységet is. Soron kívül odaítélik még az I. osztályú Vaskeresztet a briliánsokkal meg a lombokkal. Ez a legmagasabb harctéren adható kitüntetés. Mindezt 3 nap frontszolgálat után! 

Mert nem vitás, ez egy harctér a javából. Harcolsz az idő ellen. Aztán ott van az időjárás. Aztán a trinkgeld. Nem egyszerű. Minden ellenünk van. 

Az elvárások az egekben vannak 

Nagy elvárások vannak. Találj meg minden címet időben, és nem árt, ha még meleg a pizza. Lebasznak, ha 5 percnél többet késel. Lebasznak, ha kihűl a kaja. Szerencsére a melegen tartásban sokat segítenek a fűtőszállal ellátott, hőszigetelt dobozok, amelyekbe pakoljuk az ételt. 

Három méret van: 14, 24, 50 cm-es átmérő. Mindig egyenesen kell tartani és szállítani őket, hogy ne csúszon egy oldalra a feltét. Sietni kell, de tartsd be a csészealjakra kiírt sebességhatárokat. 

Engedj előre mindenkit előzékenyen. Az egyik körforgalomban nem engedtem előre egy biciklist. Rázta az öklét. 5 percen belül hívott a vezetőség, hogy ez mi volt... 

Járulékos veszteségek 

Bárhol, bármit, bármikor, pont úgy, mint az Air America szállítmányozó cégnél Vietnamban. Megyünk hóban, sárban, esőben, egy tornádó se akadály. Állandó jelleggel kapjuk az ívet, davaj, davaj, gyorsabban gyorsabban. 

Ennek meg is lett az eredménye. Az egyik Pumával elszálltak egy kanyarban. Nem adta ki. A legénység éppen el tudta hagyni a füstölgő járművet. A gép egyhetes volt talán, most gördült még le a gyártósorról. 

Na, azóta a hadosztály parancsnokság már nem baszogat, hogy gyorsabban, gyorsabban. 

Tiéd a világ 

A Sebhelyesarcú című örökbecsű filmnek volt ez a jelmondata. Amennyiben jól végezted a dolgod, 5-10-15 frank borravalóra tettél szert naponta. 300 frank az induló tőke a bukszában, amit mindig leellenőrzök. Így nem tudnak leverni rajtad semmit. Amikor kevés az idő, meg riadóstart van, akkor is megszámolom, mert nem szeretek potyára fizetni. 

Külön fejlesztés volt részemről, hogy a napi bevételt egy átlátszó bugyiba gyűjtöm, a hozzá tartozó megrendelőlapokkal együtt. A ciginek külön bugyi kell, mert azzal külön el kell számolnunk. 

A baleset

Az egyik éjszakai műszak során, ért egy kis baleset. Ezen az éjszakán vesztettük el az egyik Pumát is annyira csúszott minden. Az egyik kiszállított címre igyekeztem, felhívtam őket, hogy itt vagyok. Egy huszonéves rendkívül jó adottságokkal rendelkező hölgyike jött ki az utcára pólóban. Odaadom a szajrét, majd nagy pénzzel fizet.

A bukszát a Pumában hagytam. Tépném fel az ajtót, ám ez volt a legutolsó, amire emlékszem, utána fekete alagút. Akkorát estem, hogy még a göncölszekér alvázszámát is le tudtam olvasni... Arra ébredek, hogy két erős mell ringatózik előttem 10 centire + hogy pofozzák az arcom.

Legalább annyira ledöbbentem, mint amikor Pintér Tibi Tenya meglátta vizes pólóban Tóth Andikát ebben a Celeb vagyok, ments ki innen című vetélkedőben. Mondanom se kell, hogy a buksza tartalma kiszóródott. Errefelé ugyanis nem divat a hó takarítás.

Reggeles műszak 

Most reggeles műszakban vagyok, ez a legszarabb. Itt végképp nem lehet hibázni. Egy órád van, hogy minden címre kidobálj mindent. Mindenki ideges lesz, ha nem pont délben kapja meg a kaját. 

Beizzítom a 12 tonnás páncélkocsit. Megyek keresztül mindenen és mindenkin. Nincs idő megállni. Egy vasúti csomóponton haladok keresztül. Egy gyárba kell kivinnem a pizzát. 

Még ki se szállok a búvónyíláson, már rádión rám szólnak, hogy igyekezzek vissza. A vasúti csomópontnál egy tolatást végző dízelmozdony keresztezi az utamat. Vesztére, mert lendületből nekimegyek, még fékezni sincs idő. 

A nagy lendület miatt lepattan rólam, mint egy medicinlabda, féloldalára dőlve, szikrafelhő kiséretében átcsúszik a műút túloldalára. Nincs időm a sebesültekkel foglalkozni. 

Az előző háborút az olajért vívták, Most az időért harcolunk. A főhadiszállásra visszatérve 12 pizzát kapok. Egy teljes tanári karnak kell leszállítanom a 8 km-re lévő kisvárosban. Gázt adok. 

Sikerül leszállítanom időben, de mind a 12 pizzát külön fizetik. A hajamat tépem. Egyszerűbb ha nem vitatkozok, mindig a vevőnek van úgyis igaza. Itt kapom a legvastagabb borravalót. A reggeles műszakban még sose kaptam összesen 22 frank borravalót. Mindössze 1,5 óra alatt! 

Egy átlagos nap 

A pizzailo befűti az elektronyos kemencét. Neten jönnek a rendelések, 2 példányban nyomtatja a rendszer. Egy kópia nekünk, egy a vevőnek, sárga írólap méretú papírra nyomtatva. 

A megrendelőket időrendi sorrendben az előkészítő asztalra helyezzük. Ide bekészítjük a pizzásdobozokat abban a méretben, ami a megrendelőn olvasható. Közben a sütő 360 fokon ketyeg. 5-10 perc alatt kész van a szajré. 

A nyomtató közben úgy adagolja a rendeléseket, mintha a távírógép szalagja jönne kifelé ezerrel. Nem győzzük felragasztani a megrendelőket. Az előkészító asztal már tele van a dobozokkal. Nemhiába vasárnap van. A hétvége ugyanis mindig bolondok háza. 

- Azt ne! - kiált fel a Pizzailo – az órán túli rendelések nem kapnak dobozt, kell a hely a többinek! 

Hogy nyomatékot adjon a szavának, türelmetlenül toppant egyet acélszegecsekkel kivert bakancsában, olyan erővel, hogy a csempe a talpa alatt megadja magát. Amikor ezt meglátja csak még jobban begerjed. 

Ez az ember csak két mondatot tud ismételni, mint egy megakadt lemezjátszó: 

- Abfahre! Gas geben! 

És ezt váltogatva. A szibériai lágerben nem voltak ilyen kemény fegyőrök, mint az emberem. Csak akkor enyhül meg a tekintete, amikor rendben kiviszel mindent. Semmi gond, fél órán belül megint összegyűlnek a rendelések, a hangulata megint paprikás.

- Igyekezzetek, du musst Gas geben! - szólít fel ismét a köztörvényes bűnözésre, itt ugyanis nem lehet játszani városon belül a büntetésekkel. 5 km/óra eltérés 200 frank. 

Minden másnap esik a hó. Nem sok, de arra pont elég, hogy taknyos legyen az út. Ma nem buzdít érdekes módon a gyorshajtásra. 

- Langsam fahren! - emberem félelmetes szókincsével ismét lenyűgöz. Oké, ezt mondás nélkül is tudom. Ismerem a dörgést, Öreg – gondolom magamban. A véleményemet is megtartom magamnak. 

Azért elismerően kell beszélni a tamil vezetőségről. Ez az ember egy terminátor, még csurrantani se megy kis sose, legalábbis én még nem láttam. Lehet hogy ezért van odatámasztva a kemence oldalához az a kacsa... 

Enni meg végképp nem láttam. Lehet hogy fotoszintézissel üzemel. Szigorú, de igazságos. Olyan mint Mátyás király, csak ez nem járkál álruhában. A tekintélye így is megvan őkelmének. Született vezető. 

Ha kell akkor lebasz, ha kell akkor dicsér és ösztönöz. Mindent csak patikamérlegen kimért adagokban. Így nem viszi egyiket se túlzásba. Egyik pillanatban lehord mindennek, 5 percel később lenyugszik, kólával kínál, és a családjáról mesél. Ő is csak egy ember, neki sincs kötélből az idegei. 

Még több rendelés fut be. Emberemnek már arra sincs ideje, hogy a kövér verejtékcseppet lisztes kezével letörölje a homlokáról. Elfogyott a közepes doboz, int, és már egyikünk ugrik, dobozt hajtogatni. 

Nila, a kiscsaj hosszú fekete haját mindíg parkettába fonva hordja. Az orra felett ott van az elmaradhatatlan piros pötty. Olyan gyorsan hajtogatja a dobozt, hogy szemmel nem tudom követni. Hatig számolok el, mialatt a kész doboz tompa puffanással landol az asztalon. Elfogyott a mozzarella. Újabb intés a szakácstól. 

Ezúttal rajtam van az önként jelentkezés sora. Nincs időm totolyázni, egy tigrisugrással már a mélyhűtőnél vagyok. Felszakítom az ajtót, a zsanérok szikrafelhő kiséretében leszakdnak az ajtókeretről. 

A bejárattól jobbra, barna kartondobozokban van a sajt. Kiveszek egy zacskót, szétmorzsolom a tartalmát, és már önteném bele a rozsdamentes tartóba, amikor is újabb parancs érkezik. 

- Ne abba ember, vegyél elő új tárolót, abba öntsed! 

Ezután elküld mosogatni. Mert már borul kifele a sok szennyes. Magához inti Hendriket, a legkedvesebb emberét. Hendrik, magas, tagbaszakadt, baltával faragott állal. Szemei mindíg csak résnyire vannak nyitva. Leginkább Dolph Lundgenre hasonlít. 

A marcona külső viszont érző szívet takar. Mondás nélkül mindenben segít nekem, hiszen tudja, hogy új vagyok. Ő régi motoros már, legalább 15 éve csinálja, megszakítás nélkül. 

Ő az aki bekötött szemmel is tudja a címeket, a navit már rég elhajította. Hétvégén, hétköznap, reggel, meg este. A fenekén tisztán látszik az ülés lenyomata, annyit seggelt már a kocsiban. 

Ő viszi ki az első 6 (!) címre a megrendelt ételt. Mégse hűl ki neki sose semmi, igazi profi. Hanyagul rágyújt egy cigire. Ez tiltva van, de neki ezt is lehet. Az éldolgozóknak ugyanis sokmindent elnéznek… 

Megkapom az ukázt – Abfahre! - a szemembe se néz a szakács, úgy löki a kezembe az ételhordó dobozokat. Szerencsém van, mind a 4 címem a 6 km-re fekvő kisvárosban található. 

Izzítom a navit és már indulok is. A pontos címet már vezetés közben írom be. Külső szemlélő csak annyit lát, hogy a pizzás autó lambadát jár az úton. Nem szabályos, de az idő szorításában minden megengedett. 

21:10-et üt az óra. Túl vagyok ezen a napon is, 510 frankot gereblyéztem össze az esti műszakban a vevőktől. A reggeliben 200-250 szokott lenni. Per futár! 

Először leszámolom a buxába a fix 300-at, aminek mindig meg kell lenni. Ezután a bevételt adom össze a megrendelőkön. Mindent kétszer számolok meg, így sosincs hiba. 

Van, amikor nem számolják utánam, hiszen tudják, hogy még fél frankot is visszaadok, ha annyival van több az előírt 300 franknál.

Elégedett vagyok. Ma 30 frank volt a borravaló. Semmi gond, a tegnapival együtt megvan a benzinem erre a hétre, ugyanis napi 100 km-t megyek, hogy munkába tudjak állni. 

A standolás előtt beindítom az autót, hadd járjon. Mikor végzek az elszámolással, már a meleg autóba szállok. Elköszönök mindenkitől, majd futólépésben a kocsihoz igyekszem. Már csak 1,5 órám van a következő műszakig. Amennyiben szerencsém van, és jó időt futok, még vacsorázni is tudok. 

Nemhiába fogytam 3 kilót 2 hét alatt. Bekapcsolom a rádiót, az SRF 3 Kathy Perry-t játsza, szúrok egy harmadikat, egykedvűen falom a kilométereket. Gondolatban már a következő napot tervezem. 

Utolsó napomat töltöm ebben az évben. Reggeles műszakot dob a gép, tömény unalom. Évértékelőt tart a főnök a műszak végén, 55 ledolgozott órám van, több mint 1100 frank üti a markomat. 

Nem kertelek, megmondom, hogy 80-100 órát szeretnék dolgozni. Erre meg is jön a válasz, gyakoroljak még a városban, hogy ne csak navival tudjak kimenni a címekre. Mert ez időveszteség. Igaza van. Egy napot gyakorolnom kell, de vastagon megéri. 

2018 első munkanapja 

A hotelben reggel 8-kor végzek. Rohanok haza aludni, ugyanis az újév első napján 16.00-ra kell a pizzériában lennem. Odaérek, köszönök. Gyorsan elhadarom az ilyenkor szokásos újévi jókívánságokat. 

Felveszem az egyenkabátot, ami rikító sárga. Így legalább már 2 km-ről is észrevesznek a vevők. Megkapom a tárcát a szokásos 300 frankkal. Befut az első rendelés, ismét a szomszédos kisváros. 

Most nem sietek. Nincs más bejövő rendelés. Van időm még a tájban is nyönyörködni. Ilyen se gyakran van. Mire visszaérek, már ott van a többi futár is. Nila, a tamil kiscsaj, meg Peter egy svájcerise, aki eredetileg cseh. Nagy magas langaléta. Az a típus, aki hiába borotválkozik, mégis mindíg borostásnak látszik. Vastag SZTK-keretes szemüvege van, haját hátrazselézve hordja.

Hat óra után elszabadul a pokol. A nyomtató szünet nélkül ontja magából a megrendeléseket. Már nem tudom hová ragasztani őket, annyi van. A hangulat elég paprikás. Minden futár 4 címre megy, így se győzzük. 

Olyan meleg van bent, hogy az összes ajtó-ablak nyitva van, másképp nem lehetne elviselni. Még két embert rendelnek be, azokat is, akik szabadnaposak. Egy főzi a tésztát, hordja az alapanyagot, meg még mosogat felváltva. 

Egy másik dobozol, felvágja szeletekre a pizzát, és megrendelés illetve leadási időpont szerint szortíroz. Ő nyomja a kezünkbe a melegen tartós dobozokat is, majd sietősen int, hogy menjünk. 

A konkurens pizzéria autóit egész nap nem látom. Úgy látom, a csatát megnyertük. Itt még pisálni se lehet elmenni. A pizzailo rendületlenül ontja a pizzákat. Szerencséjére a tészta már elő van készítve, neki csak nyújtani kell, meg megcsinálni a szélét, majd ráhelyezni a feltétet. Sietősen töltené fel a kemencét, de az egyik pizza lecsúszik a lapátról, és a műsoros oldalával a földre zuhan. Járulékos veszteség. 

Este 8.30 van. Még mindig 20 címre kell kivinni a pizzát, de van, amikor egy helyre 3 vagy 4 darab kell! Amikor megérkezünk a megrendelőhöz, sűrű hajlongás közepette elnézést kérünk, majd utána a pénzt. Nem háborognak, mert tudják, hogy mi van. Van, ahol 2 órát várnak a pizzára. Mégse háborognak. Rendben van gyerekek, így kéne minden nap csinálni... 

Negyed 10-kor még 4 címet adnak, de kezemmel megálljt parancsolok. Mennem kell, még oda kell érnem a hotelba is időben. Az egyik kolléga mérgesen kikapja a kezemből a melegentartós dobozt, már rohanna is az autóhoz, de előtte még megvetően végigmér, majd csikorgó kerekekkel elindul. 

Sorry, nekem ez egy mellékállás, nem késhetek a fő munkaadómtól. A szakács megértően bólogat, hiszen tudja, ha szabados vagyok, akkor sose nézem az órámat, én megyek oda leghamarább, és én is jövök el a legkésőbb. Elszámolunk. Nálam a bevétel 812, a borravaló meg 43 frank lett, roppant elégedett vagyok. 

Ismét nem sok időm van hazaérni. Útközben felpattintom az ételhordó fedelét, majd elmajszolom azt a pár darab virslit, amit még otthon készítettem, mellé megiszom az utolsó energiaitalomat. Akkorát böffentek, mint Bud Spencer 2 kiló hagymásbab elfogyasztása után.

A romokat elegáns csuklómozdulattal a sarokba hajítom. Majd ha lesz időm, úgyis elrámolok. Jó időt futok, van 15 percem elkészülni. Megfürdök, belebújok a szolgálati egyenruhába. Felrakom a névtáblámat, veszem a cipőm, meg a kabátom, majd futólépés a főbejárathoz. 

A recinél köszönök mindenkinek, majd leváltom a nappalos műszakot. Felveszem a szerelvényeket, cégesteló, mindeneskulcs stb. Ezután még egy utolsó ellenőrzés a tükörben. 

Végigsimítok a csukaszürke egyenruhámon, majd hálat adok az égieknek, hogy ma is minden rendben ment.“

HÍRMONDÓ 

Új év új lehetőségek Ausztriában

Mi akadályozhat meg abban, hogy elkezdj kicsit körbenézni a szomszédban, hátha akad valamilyen idényjellegű vagy állandó munka? Na ugye! Kiindulhatsz akár azokból a lehetőségekből is, melyeket mi találtunk neked. 

„Elszorul a szívem, amikor a szüleim otthon hagyom” 

„„Nagyon szeretek külföldön dolgozni és élni, de egy-egy hosszabb otthontartózkodás után ahogyan az utcából kigurulok az autóval és a szüleim még mindig integetnek… kicsit elszorul a szívem.” 

Ilyen lesz az angliai magyarok élete 

Az Egyesült Királyság 2019 márciusában várható uniós távozásával jönnek majd változások is a kint élő magyarok életében. A békés elválásról szóló 15 oldalas megállapodás érdekes részleteket rejt. 

(Fotó: pixabay.com/jamesoladujoye)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1913547591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

never again 2018.01.04. 07:07:42

A dízelmozdonyig bírtam :(

Golf2 2018.01.04. 07:15:41

Tamilok Svájcban? És tamiliában svájciak?

adg 2018.01.04. 07:49:51

A katonas resz talan kicsit sok volt, vagy en voltam keves hozza, de helyenkent lovesem sem volt, mirol is beszel. A tobbi nem rossz. Nem sokat unatkozik a srac.

Ket kis megjegyzes:
- TotoJázik
- Nem fotoszintezissel, hanem ozmozissal, legalabbis gyanitom, hogy nem sokat sut a nap a konyhaban.

wuaaa 2018.01.04. 08:02:35

Kicsit talán sok volt az energiaital.

Golf2 2018.01.04. 08:10:22

A pizzailo milyen nemzetiségű hogy nem tud nyelvet és mégis elszállt "fönök"?

kék madár 2018.01.04. 08:31:52

jackhammer es mikor alszol? Nem hajszolod magad egy kicsit nagyon?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.04. 08:47:04

Szórakoztató olvasni, ahogy a valóság és a képzelet keveredik a naplónak álcázott novellában.

kardio1 2018.01.04. 09:05:09

A pizzailo az pizzaiolo akart lenni, nem?

Ütvefúró 2018.01.04. 09:13:51

@kardio1: Jogos. Mivel tableten pötyögöm be, ezért van amikor nem azt írja ki, amit én szeretnék....

Ütvefúró 2018.01.04. 09:15:57

@kék madár:
Köszönöm kérdésed, van amikor csak 3-4-5 órákat alszok. Cserébe elhagytam menetközben a sörhasam. Valamit valamiért...

Taxomükke (UK) 2018.01.04. 09:22:26

Remek volt, mint mindig.
Viszont lassits egy kicsit szerintem, mert nem lesz jo vege.

Ütvefúró 2018.01.04. 09:31:21

@Taxomükke (UK):
Kösz az aggodalmat, de mesze vagyok még a 20 ezer nettótól :) Majd utánna pihenek...

Ütvefúró 2018.01.04. 09:34:49

@adg:

Azért használok katonás kifejezéseket, mert így jobban átélhető az, amit megtapasztalok.Jobban átadható, hogy mekkora feszültség meg hajtás van. Bár lehet, hogy néha kicsit túlzásba viszem.....

Ütvefúró 2018.01.04. 09:37:20

@never again: kár hogy megfeküdte a gyomrodat. Képzelj oda inkább fagyis kocsit...

Arthamyr 2018.01.04. 09:44:27

Nem gyengén nyomod! Nem vagy te már öreg ahhoz, hogy ennyit dolgozz? :) Hosszútávon ezzel kb. borítékolva van valami baj (egészségügyi problémák, fáradtság miatti dekoncentrációból eredő baleset stb.).

Ütvefúró 2018.01.04. 09:46:37

@Arthamyr:
Igyekszem. Én még az atomcsapást is túlélem, ha elég messze vagyok az epicentrumtól....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 09:47:03

Haha, jó volt, köszi.
A poszt toló kicsit militarizált lelkületű... :D
A kocsitípussal hol maradtam le?Nálam a Mitsu Carisma egy közép, felső-közép méretű szedán,
hogy lett abból kis fosh ezres motorú gyösz?
Amúgy meg az ilyen melókat rühellem a legjobban.Mikor hajtják az embert a semmiért.
Vezess gyorsan, mert a főnök hajt, de ha gyorshajtásba, parkolási bírságba futsz, az a te károd,
miért nem vigyáztál...Ahogy a honvédségben is mondanák: oldja meg, katona.
Megaqrvaanyja...Ha normálisan lehetne kihordani a cuccot, senki nem anyázkodna az ilyen melókra.

Ja és az miaz, hogy a haját parkettába fonva hordja???

off:

Odab@$zós képek a napokbeli viharokról, helyenként a tenger mossa a házak ablakát... :-ooo

index.hu/kulfold/2018/01/03/mar_halottja_is_van_a_nyugat-europai_viharoknak/

A térségben élők rendben vannak?

Arthamyr 2018.01.04. 09:52:07

@Ütvefúró: Bizonyára, ez tapasztalati úton is bizonyított, hisz túlélted a kis kövér játszadozását.
Mindenesetre vigyázz magadra, kár lenne, ha többet nem olvashatnánk tőled.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.04. 09:52:25

@Ütvefúró: ember, ez egy vágta. Szép a lapos has, de meddig fogod birni? Gondolom, nem tervezed hosszú távra. Rohanva kajálások, alig-alvások... mire hajtasz?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 09:52:27

A svájci ügyfelek simán kifizetik a gondolom horribilis munkadíjakkal terhelt pizzákat?
Itt a svédeknél q kevés pizzafutárt látok, úgy általában.Egy rendelt pizza simán van 100-150 korona, (10-15 euro) + a kiszállítás; szemben a bolti fagyasztott 30 koronással, ami kb ugyanakkora, meg ugyanolyan jó...És bevásárláskor nem nehéz pár darabot megvenni a hiperben.
Vagy inkább úgy mondom, hogy ennyi pénzért már nem pizzát ennék, ami ugye nem egy laktató valami, csak elodázza a rendes kaját pár órával.

Ütvefúró 2018.01.04. 09:52:33

@geegee:
A parkettába fonva kifejezés azt hivatott szimbolizálni, amikor a hosszúhajú hölgyek befonják a hajukat parketta mintára, a végét meg legumizzák.
A forgalmit majd megsasolom, mert nincs felségjelzés rajta hátul.

Ütvefúró 2018.01.04. 09:55:25

@kisrumpf:

Nekem már megvan a tervem. Legyen belőle poszt, vagy elköhögjem itt gyorsan?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.04. 09:57:05

@geegee: képzeld magad elé a régi, békebeli padló mintáját, olyan hajszálkás, v alaku... na olyan a fonat. Szerintem baromi találó leirás..

Férjem mutatott egy képet egy derékba tört szélkerékröl valahol Északnyugat-Franciaországból. Na, az nem volt semmi. Itt csak felnyalt a tenger a partokra, nem volt áram a nyugati oldalon, de ilyen eszméletlen károk nem keletkeztek, meguszta a kis sziget a nagyját.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.04. 09:57:35

@Ütvefúró: poszt. Csak nem képzeled, hogy kihagyom?!

Ütvefúró 2018.01.04. 09:59:18

@Arthamyr:
Bocsesz, de ki az a "kis kövér" ? Nálam több szálon futnak a cselekmények, most nem tudom hirtelen kire gondolsz...

Arthamyr 2018.01.04. 10:03:57

@geegee: A pizza hogy nem laktató? Főleg az 50 centis, azt szerintem alig bírnám megenni, utána meg eldőlnék, mint a rohadt nád...
Amúgy itt is megvan az arány a bolti vs rendelt közt (mondjuk 2.5 vs. 12.5), mégis megy a rendelés. :) Csak itt sok a bringás/robogós futár.

Arthamyr 2018.01.04. 10:04:33

@Ütvefúró: Észak-Korea nagy becsű vezetője.

Arthamyr 2018.01.04. 10:06:08

@kisrumpf: A szokásos 50-100k ember áram nélkül van azért megvolt. De ez business as usual errefele, ha valami elnevezett vihar jár erre. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.04. 10:09:27

@Arthamyr: no igen... s ezen az oldalon nem volt különösebben nagy hatása, azt elhiszem, hogy nyugaton alaposan fújt a szél... meglátjuk, milyen lesz a következő.

kék madár 2018.01.04. 10:10:31

@Ütvefúró: "Valamit valamiért." - na meg a penz :)

Ütvefúró 2018.01.04. 10:11:39

@Golf2: Itt mire teccik gondolni?

Ütvefúró 2018.01.04. 10:51:56

Mindenki szerencséjére egyelőre németül még nem tudok olyan választékosan fogalmazni, de pótolom a lemaradásom. Utánna már csak a Zürichi Stand Up-ban leszek megtalálható....

Ütvefúró 2018.01.04. 10:56:25

Egyébként a történeteket egy nagy tüdejű 22 éves egyetemistával íratom meg, akinek jót tesz egy kis újgyakorlat. Nagy vonalakban felvázolom hogy mire gondolok, ő meg szépen begépeli. Variációk egy témára...

London2009 2018.01.04. 11:36:20

@Ütvefúró: nagyon jo lett ez az iras is! Egy pillanatra azt hittem, hogy mar nem dolgozol a hotelben, de aztan ra kellett jonnom, hogy ez egy masodallas. El is szegyelltem magam rogton. Nekem is beleferne az idombe a te hozzaallasoddal!
Boldog 2018-at! Na es ahogy a tobbiek is javasoltak, neha azert pihenj meg!

kardio1 2018.01.04. 12:06:30

@geegee: Svédiában tuti, hogy kihűl a pizza, míg a futár kiér vele, ezért nem népszerű

London2009 2018.01.04. 12:08:46

@geegee: az azert gaz ha a mirelit pizza pont olyan, mint a rendelt. Itt is rohadt draga a pizza rendeles, de masnaposan megis mit egyen az ember? :D

Golf2 2018.01.04. 12:29:08

@kardio1: Ugye hogy a pizza nem igazán egészséges, búzaliszt,élesztő,semmi hasznos.

P.Elliot 2018.01.04. 12:48:19

Valami konyv szulethetne a posztolo kulfoldi elmenyeibol, a stilus nagyon jo, olvasmanyos.
Hat ennyire nem szabad hajtani, mire kellhet vajon ennyire az a penz?
Biznisz nyitas, hazvetel vagy mi?
Azzal az eneria itallal nem art vigyazni, fuggoseget okoz es kikesziti hosszu tavon a szervezetet is. Plane hogy a posztolo irta hogy megiszom az utolso energia italomat, vajon mennyi iszik naponta? A teveben nem egyszer kikeltek mar az orvosok az energia italok hasznalata miatt.
Volt itt nekem egy szerelom, egy magyar fiatalember, amig itt dolgozott 3 ilyen energiaitalt ivott meg/ nagyjabol 4 dollar darabja annak a tipusnak/ egy nap alatt, azt mondta hogy anelkul nem birna pedig egyaltalan nem hajtottak, szep temposan dolgozott, probaltam lebeszelni rola hogy milyen karos/ sajnos o mar ra volt szokva, szerintem otthon a szabadnapjan is megitta/.
A fonoke mondta hogy raadasul a szive sem tul jo a fiunak mint meselte neki es o maga is fraszban van hogy nehogy ott bukjon fel aztan a csalad majd perel de hiaba tiltana meg neki, valoszinu hogy vecere menet meginna a zsebebol, kitenni meg nincs szive mert ujszulott baba volt naluk es o volt az egyetlen kereso.
Egy jo kavet kell inni draga posztolo nem ilyen szemetet es aludni
egy kicsit tobbet.
Egy baratnom volt pizzafutar de nem itt hanem Virginiaban akkor amikor ket munkahely kozott volt es lelepett a ferje. Azt mondta hogy egy pizzaert 1 vagy 2 dollar jar borravalokent korulbelul, oket nem hajtottak, csak a kornyekre szallitottak a kisvarosban, fizetese napi 10 dollar volt, a tobbit borravaloban kellett osszeszednie, mivel szeretett autoval maszkalni, kedvelte ezt a munkat.
Sok szerencset a posztolonak de ne hajtsa magat agyon ennyire, a sziv egy furcsa joszag, kepes pillanatokon belul felboritani a tulajdonosat es megtagadni a mukodeset.
Szabadnapja van-e? Nem is emlekszem hogy irt volna errol, ugy ertem amikor egyik munkahelyre sem megy hanem kialussza magat odahaza.
Mi van a pizzaevessel? Kap, nem kap vagy mindig viszi a virslifelejet? Valami kajat csak adhatnanak ott neki.

P.Elliot 2018.01.04. 12:49:02

@Határátkelő: En is ugy erzem hogy ne irja meg elore hogy mit tervez, annal erdekesebb lesz a poszt.

P.Elliot 2018.01.04. 12:52:35

@kardio1: De meg milyen finom, az olaszok nagy ajandeka a vilagnak, kar hogy gyerekkoromban nem volt elterjedve, csak konyvben olvastam rola hogy van ilyen.

wuaaa 2018.01.04. 13:10:49

@geegee: "Egy rendelt pizza simán van 100-150 korona, (10-15 euro) + a kiszállítás; szemben a bolti fagyasztott 30 koronással, ami kb ugyanakkora, meg ugyanolyan jó.."

Bizony, kollégáim saját bevallása szerint is norvég nemzeti étel a grandisz (Grandiosa) :)) A kulináris élvezetek netovábbja, amikor a mirelit pizzát még sajátkezűleg ezzel-azzal tökéletesítik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 14:19:22

@London2009: Jó, akkor úgy mondom, hogy a mirelit pizza is bőven jó ízű.
Amúgy meg én szoktam tudni, hogy mikor leszek, lehetek másnapos, és előtte telenyomom a hüttőt, ha kell...Vagyis meg lehet azért ezt is szervezni.De ez csak én vagyok.
:D

Dikusz 2018.01.04. 14:26:26

@Ütvefúró: Te csak ne köhögj gyorsan el semmit, inkább írj újabb posztot:)))
Ez is jó poszt, de tényleg nagyon hajtós, azért szakíts időt több pihenésre, ha lehet.

P.Elliot 2018.01.04. 14:39:20

@geegee: A mirelit pizza egy kopdelem a frisshez kepest, itt legalabbis, hiaba teszek ra extraban barmit a tesztaja nagyon rossz.
Lehet hogy ez csak sajat velemeny, masnak izlik.
Egyebkent pizzat kesziteni vegtelenul egyszeru, kelesztessel csak felora korulbelul es meg lehet pakolni mindennel.
Az en kedvencem az amikor kis paradicsomszoszt ala, ra a sajat fuszerkeverekemet es jo sok picire vagdalt zold es pirospaprikat, olajat ra es a nagyon keves reszelt sajtot. A sajtot nyersen szeretem, etelbe nem igazan de a pizza anelkul nem pizza.
A masik finom, ezt a kedvenc pizzasomnal eszem, feher szosz a tesztara, , arra articsoka, meg van rajta valami de nem jut eszembe, es sajt.
Ugy tuzforroan a kemencebol kiveve, az illatatol is el lehet szedulni, hat meg az ize!

vándor madár 2018.01.04. 14:41:45

@Golf2: "Tamilok Svájcban?"

Svájc tele van tamilokkal. Svájc befogadta őket a Sri Lankai polgárháború idején.
hu.wikipedia.org/wiki/Sr%C3%AD_Lanka-i_polg%C3%A1rh%C3%A1bor%C3%BA

vándor madár 2018.01.04. 14:46:26

@kardio1: "Svédiában tuti, hogy kihűl a pizza, míg a futár kiér vele"

Svájcban is nagyon gyorsan kihül a kaja a hegyekben. Láttál te már tányérmelegítőt Mo-n? Ott árulnak ilyet minden valamire való üzletben. Nyilván azért van a pizza is melegítős dobozban ott, ahol Ütvefúró dolgozik.
www.toppreise.ch/index.php?search=Tellerw%E4rmer

Dikusz 2018.01.04. 14:59:31

@geegee: de mi van akkor, ha a melóhelyeden jön rád hirtelenjében a pizzázhatnék? Nem szaladhatsz haza a csodahüttődhöz:)))

Dikusz 2018.01.04. 15:04:33

@Ütvefúró: Elnézést a bocsánatért a kérdésemmel: az a 22 éves egyetemista kívül hordja-e-é a nagy tüdejét? Akkor már értem, vagy érteni vélem az ujjgyakorlatot is:)))
(viccvót)

Ne csak a zürichi sztendap-ban legyél megtalálható, az itthonira is bőven ráférne a frissítés akár onnan Zürichből is:)

London2009 2018.01.04. 15:04:47

@P.Elliot: @geegee: egyetertek. A mirelit pizza egy borzalom. Teljesen mindegy, hogy mit pakolsz ra pluszban. Soha nem veszek, soha nem eszek. Ha pizzat szeretnek otthon enni, akkor vagy rendelek vagy sutok magamnak en is.

jog-ász 2018.01.04. 15:07:32

istenem, elfáradtam mire elolvastam, és nem kerestem közben semmit:)

Jimbo75 2018.01.04. 15:07:32

A téma érdekes lehetett volna, de ezek a katonai hasonlatok hazavágták az egészet, úgy feléig bírtam olvasni. Kár érte...

Arthamyr 2018.01.04. 15:15:25

@P.Elliot: @London2009: Biztos nekem nincs ízlésem, de szerintem teljesen jó a mirelit pizza (itt talán Goodfella's szoktunk venni, az lehet felétek is van, csak más?), ár-érték arányban simán veri a rendeltet, sőt, ha csak az ízét nézzük, sem marad nyilvánvalóan alul. Nyáron voltam otthon, és ettem Budapest állítólag legjobb pizzájából (fél órát kellett várni, akkora sor volt, hogy addig ittunk még egy sört a szomszéd kocsmában), a másik vidéki haverom el volt tőle ájulva, hogy milyen jó. Nekem is ízlett, de nem volt ég és föld különbség a mirelithez képest, hogy azt mondjam, innentől kezdve mirelit soha.
Amúgy nem vagyok nagy szakértő, mert a pizzának nem megfelelő a tápanyag-összetétele, így csak ritkán eszek (nálam a junk food kategóriába van sorolva), de akkor semmi gond a mirelittel (pl. tipikusan van a fagyasztóban, aztán ha hazaesünk valahonnan, és nincs más, megesszük).

Arthamyr 2018.01.04. 15:16:40

@Dikusz: Nálunk a kollégám melegszendvics-sütőben készítette a steakjét... :D

Endre Kis 2018.01.04. 15:22:38

én nem sokáig bírtam, hamar, két BŐR aktatáska után feladtam. nekem nagyon modoros. ha megkérdezem valakitől milyen napja volt, nem várom el, hogy szó szerint visszaadja az egészet. odaértem, leültem, elővettem, néztem, nézett... meg még a jópofáskodások is az őszes halántékról... nem az esetem, de biztosan van akinek tetszik

listentoyourheart 2018.01.04. 15:22:40

Gratulálok! Az íráshoz, meg az energiádhoz is. Én már attól elfáradtam, hogy elolvastam.
Azért vigyázz magadra...

London2009 2018.01.04. 15:24:23

@Arthamyr: en meg ugy vagyok vele, hogy eleve rosszul vagyok a mirelit dolgoktol, de ha pizzarol van szo, amit imadok, viszont baromi ritkan engedem meg magamnak, akkor legyen mar legalabb jo? A mirelit igy teljesen ki van csukva. Kulonben en egy etterembol szoktam rendelni a falunkbol, ahova beulni is szoktunk es igy ismernek mar minket evek ota. Nem egy chain, hanem ket olasz ficko uzemelteti es sorfozde is egyben. Ha rendelunk pizzat, akkor mar megismerik a nevunket es mindig kuldenek egy ott keszult sorocsket ajandekba. Hidd el, hogy eg es fold az o pizzajuk meg a mirelit kozti kulonbseg.

www.zerodegrees.co.uk/

Bredpitt Monika 2018.01.04. 15:26:49

A poszt írójához: szoktál azért pihenni is? Írhatnál egy posztot, milyen az, amikor buliztok a szállodai dolgozókkal. Én szívesen olvasnám.

Bredpitt Monika 2018.01.04. 15:34:07

A pizzafutár életről meg az én kis kerületem jut eszembe.
Néha mi is rendelünk pizzát. Van itt egy nagyon jó kis pizzéria a városközpontban.

Pár hete mondta az egyik törzspincérnő, hogy amikor megnyitották, akkor egy hét után azt gondolták be is kell zárni, mert nagyon nem tűnt prosperálónak az üzlet. Aztán azóta is itt van, már jó pár éve.
Aki a XX. kerületben jár és megéhezik keresse a Pizza Mágust. Nagyon jó kis hely. Kicsi, barátságos, nagyon helyes pincércsajokkal, akik mindig kedvesek.

A múltkor a pizzát egy olyan fazon hozta ki, hogy amikor megnyomta a lift hívógombját, majdnem lerohantam a lépcsőn, hogy lássam, ez az ember tényleg beült egy autóba és tök részegen vezetett.

Erről a részegségről meg az jut eszembe, hogy a múltkor a villamoson egy 42 éves férfi (akit én 25 nek néztem) végig velem utazott egészen a Lehel utcáig a Lágymányosi hídtól, az 1-esen.

Szabadkozott, hogy bocsássam meg neki, hogy iszik már a villamoson, ő nem bírja ki, és töredelmesen bevallotta, hogy alkoholista. Azt is megtudtam, hogy építkezéseken dolgozik, ahol létrára kell mászni. Csak hüledeztem és kérdeztem tőle, hogy nem fél-e hogy leeseik. Azt mondta, akkor esne le, ha nem inna.

Dikusz 2018.01.04. 15:35:33

@Arthamyr: asse rossz:)))
Nálunk a kollégák próbálták meg -természetesen zárt ajtók mögött- hogy mi lesz egy CD-vel, ha rövid időre behelyezik a mikróba:)

wuaaa 2018.01.04. 15:37:33

@Dikusz: "de mi van akkor, ha a melóhelyeden jön rád hirtelenjében a pizzázhatnék? Nem szaladhatsz haza a csodahüttődhöz"

Nyilván munkahelyi lehetőségek kérdése, de ha menne, beraknák egy képet a munkahelyi fagyasztónkról, ami tele van grandisszal meg jégkrémmel.. :)

Bredpitt Monika 2018.01.04. 15:38:53

@Endre Kis: modoros? nekem a poszt íróról minden eszembe jutna, csak a modorosság nem

"Legtöbbször a navi lószart sem ér."

"Külön fejlesztés volt részemről, hogy a napi bevételt egy átlátszó bugyiba gyűjtöm, a hozzá tartozó megrendelőlapokkal együtt. A ciginek külön bugyi kell, mert azzal külön el kell számolnunk. "

"Ha kell akkor lebasz, ha kell akkor dicsér és ösztönöz."

Kérsz még modorosságból?

Amúgy ez nem panaszkodás, én bírom a poszt íróját.

Arthamyr 2018.01.04. 15:39:46

@London2009: Mint mondtam, én nem értek hozzá. Lehet a 3 csillagos étterembe készített pizzára is azt mondanám, hogy finom, de nem ég és föld a különbség. :)
És mint mondtam, _szerintem_ a mirelit is finom, csak hulladék. :) Hiába linkeled, szerintem Dublinban nem szállítanak ki, vagy legalábbis minőségi romlás nélkül nem. :) És attól, hogy valaki olasz, még nem lesz automatikusan jó pizzakészítő, az "olaszság" nem érdem...

Bredpitt Monika 2018.01.04. 15:41:17

Ja, és jöhet az újabb poszt. Látod, már mindenki dolgozik (csak én nem) , látszik a számlálón, megint sokan fognak elolvasni.

Imádom azokat az embereket, akikből dől az energia.

P.Elliot 2018.01.04. 15:42:50

@Arthamyr: Akkor nalatok nagyon jol csinaljak a mirelit pizzat, itt bizony nem. El lehet kepzelni hogy abbol is van jo de olyat en meg nem ettem.
Most hogy felhoztatok pizzat fogok sutni, magam ebedre mert ebben a hoban ami most van, csuszos is, nem rendelem ide a pizzastol, jo lesz a magame.

Arthamyr 2018.01.04. 15:43:03

@Dikusz: Egyébként a steak nem lesz rossz feltétlenül a melegszendvics sütőben sem. Lehet kapni spéci steaksütőt, ami hasonló hozzá, csak méri a tömegét, a vastagságát és a külső-belső hőmérsékletét, és ebből "találja ki", hogy hány fokosra kell melegíteni a "pofáit", hogy pont a beállított készültségű steaket kapd.
A CD a mikróba nem tűnik értelmes dolognak, legalábbis kétlem, hogy finom lesz. :)

Arthamyr 2018.01.04. 15:43:58

@P.Elliot: Jó munkát, jó étvágyat! :)

P.Elliot 2018.01.04. 15:45:25

@Arthamyr: Miert ne? Van olyan hogy olajozott vaslabasban vagy masban megkapatod mindket oldalat a steaknek es utana betolod a vaslabast a sutobe, megvan hogy par percre, magas hofokon sul tovabb addig amig mar nem veres csak rozsaszinu belulrol.

Peetee 2018.01.04. 15:46:22

Ezt valamiféle 50-60év körüli bácsika írta / élte meg? Az autós rész teljes értelmetlenség: I. Mitshubishi Carisma-t 1000ccm, motorral soha nem szerelték. A Carisma nem egy kicsi autó. III. Amikor 0km-es Carismák futottak még nem volt navigáció... ...mivaaaaan???? Ez valamiféle évtizednyi emlékfoszlányok zavaros összekavarodása?

Bredpitt Monika 2018.01.04. 15:47:32

A címek megtalálásáról, meg a GPS ről.

Itt ahol mi lakunk, érdekes módon lehet bejutni a parkolóba. Már többször kellett segítenünk a mentősöknek, mert egyszerűen a mi parkolónk valahogy nincs jól feltüntetve azon a GPS en.

Én utálom egyébként a GPS-t. Amerikában a Mapquest-et használtam mindig, de mindig volt nálam Road Atlas is, és szerencsére ismerem az égtájakat. Ezt nem mindenki mondhatja el magáról.

Amikor férjemmel elindultunk New Jerseyből Arizonába, találkoztunk egy párral, akik fel akartak jutni valami északi államba, ha jó emlékszem Illinois-ba.

Magyaráztuk nekik, hogy melyik utat kell választani és egy idő tanácstalanul néztünk egymásra férjemmel. Az égtájakat tuti nem ismerték. Tök nehéz volt elmagyarázni nekik, hogy fognak eljutni a megfelelő autópályáig.

London2009 2018.01.04. 15:55:04

@Arthamyr: Szegyelld magad akkor...: ) Csak erdekessegkeppen linkeltem, illetve ha ne talan tan Londonban jarnal! A pizzat nem hinnem, hogy olaszok keszitik. De a minosegen meglatszik. A hasznalt lapanyagok, meg az egesz etterem vezetesehez valo hozzaallas. Akiket ismernek szinte baratkent kezelik es kezet fognak veled, amikor belepsz, en puszit kapok. Ezek inkabb olaszokra jellemzo sajatossagok, mint sem angol szasz dolgok. :P

2018.01.04. 15:59:19

Kemény menet!
Sörhas -
Kitartás ++

nandras01 2018.01.04. 16:16:03

az air america laoszban játszódik, nem vietnamban.
(lényegtelen és feledhető észrevétel, csak a pontosság kedvéért:))

Arthamyr 2018.01.04. 16:19:37

@London2009: Igenis! Mikor hagyhatom abba?

Engem nem mozgat, hogy családtagként/barátként kezelnek, bőven elég, ha tisztelettel kezelnek (az ügyfélnek mindig igaza van!), és jó a kaja. Nem tudom, mikor megyek arrafelé, de Londonban legtöbbször a vendéglátóimra bízom magam, eddig nem volt belőle baj. :)

Arthamyr 2018.01.04. 16:22:59

@P.Elliot: Igen, ez is működő eljárás (=finom húst tud eredményezni), kérdés, steaknek lehet-e nevezni, de ez felesleges részletkérdés, ha egyszer finom a végeredmény. :)

Ütvefúró 2018.01.04. 16:34:15

Gyerekek, ismét fent vagyok az Index portálon. Már azt hittem hogy alszanak, mert a múltkorit se rakták ki. Úgy látszik tudni kell címet választani...

Krisz101 2018.01.04. 16:43:43

Mitsubishi carisma az milyen kisautó, nem értem...? a Google képein én egy közép méretű szedant látok, ez miben jó pizzafutárkodasra, főleg ha hegyi falvakba is be kell menni? ehhez inkább valami Punto/yaris/clio szerű dolog kellene, nem?

gabors 2018.01.04. 16:43:45

"Elégedett vagyok. Ma 30 frank volt a borravaló. Semmi gond, a tegnapival együtt megvan a benzinem erre a hétre, ugyanis napi 100 km-t megyek, hogy munkába tudjak állni. "

eszemfaszom megall-t itt ember mit csinalsz ???

Krisz101 2018.01.04. 16:43:46

@Peetee: jó adag sztorizást sejtek a posztban...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 16:48:01

@Ütvefúró: Bökje meg, így azonnal leesett, tényleg parketta...
:-)))))
Aszittem a copf valamilyen szleng vagy egyéb nyelven összefügg a parkettával.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 16:49:41

@never again: Haha, igen, közben olvastam is, nagyon jó. :D
Bár milyen másféle alakzatba lehet még fonni?

ProjectMayhem 2018.01.04. 16:50:20

"A stílus maga az ember." Mi ennek a fordítottja?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 16:50:34

@Arthamyr: Nem tudom, engem is eltömít egy másfél órára, de utána megint éhezem...Lehet, csak én vagyok így vele.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 16:51:51

@kisrumpf: Jaja, teccetős.Gondolom, aki ott lakik, annak persze kevésbé...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 16:53:57

@kardio1: Miért, másutt nincs hideg télen? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 17:00:02

@P.Elliot: Erre csak azt tudom mondani, hogy te nem ismered az ittenit, én meg nem az ottanit.Nekem az itteni bőven okés, szerintem jó ízű, gazdag a feltétje.Biztosan jobb a rendelt/házi, de nem 5-10x, mint amennyi az árkülönbség.

élhetetlen 2018.01.04. 17:01:31

@Golf2: „nem igazán egészséges”. Ugyan, kérdezz már meg egy olaszt. Rengeteg tésztát esznek, és köszönik, jól vannak. Egy pizzán van valami feltét, és sajt is, még vitamin is lehet, ha megeszel egy szelet főtt csirkemellet, akkor mennyivel több hasznosat kaptál? Még a saláta sem működik mellette, mert elvesznek a zsírban oldódó vitaminok. Mondom ezt úgy, hogy kb. 15 éve ettem utoljára pizzát, de ez nem az elvek miatt van így.

Dikusz 2018.01.04. 17:12:28

@Arthamyr: nem is étkezési célból próbálták, egyébként két kíváncsi informatikus kolléga volt az elkövető:)))

élhetetlen 2018.01.04. 17:14:47

@P.Elliot: 2018.01.04. 14:39:20 –hoz. Az unokahúgom válás után két gyerekkel. Meló után ez volt a szuper vacsora. Igaz, hogy szögletes tepsiben, de nem számít, a tészta egyszerű, ahogy mondod, és ujjnyi vastagon volt rajt a kukorica konzerv, a mélyhűtött zöldborsó (ami a legfrissebb a boltban kaphatók közül), sajt. Megvolt a zöldség adag is, jól is laktak, és finom is volt.

Ütvefúró 2018.01.04. 17:16:56

@Bredpitt Monika: Milyen amikor mi bulizunk. A következő megjelenésben benne lesz..

Ütvefúró 2018.01.04. 17:18:41

Szöveg magyarázat

"Külön fejlesztés volt részemről, hogy a napi bevételt egy átlátszó bugyiba gyűjtöm, a hozzá tartozó megrendelőlapokkal együtt. A ciginek külön bugyi kell, mert azzal külön el kell számolnunk. "

A bugyi, az az átlátszó irodai irattároló fóliát jelképezi...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.04. 17:18:47

index.hu/gazdasag/2018/01/04/12_szazakos_beremeles_a_bkv-nal/

Lassan felrobbannak a bérek odahaza.
Durván tündérkert lesz az ország....
:D

Arthamyr 2018.01.04. 17:21:37

@Dikusz: Biztos fizikából is doktorálni akartak, ennyi ésszel végülis jogos ambíció. :)

Ütvefúró 2018.01.04. 17:22:08

@P.Elliot: Nem iszok sok energia italt, csak néha egyet egy nap. Az íze kedvéért.

Arthamyr 2018.01.04. 17:24:49

@London2009: Ideje volt, pont most jöttem vissza ebédről, szar lett volna szégyenben punnyadni itt a székben.

P.Elliot 2018.01.04. 17:25:28

@élhetetlen: Igazabol a pizza az a teszta amire tehetsz az egvilagon mindent, ami akad otthon, ha nem akad akkor kis paradicsom es sajt es meg is van. Vagy csak sajt, ugy is jo.
Az az altalam kedvelt articsokasnal valami feher szosz van, vagyis tej-liszt, bors, fokhagyma, az van rakenve, ra a savanyitott articsoka, kis sajt es kesz. Szerintem eleg ha kimegy a kertbe valaki es szetnez hogy mit talal, teljesen biztos hogy jo lesz a tesztara. Barmi!
En peldaul el tudnam kepzelni krumplival is, hajszalvekonyra vagva. lehet hogy eloresutve, kis hagyma, kis sajt tehat nem csodalkozok az unokahugodon, frappansan megoldotta hogy olcson es jol etesse meg a gyerekeket, plane zoldseggel...
Meg gyumolcsosen is lehet csinalni, akarhogy.
Eljen a sokoldalu pizza!

Ütvefúró 2018.01.04. 17:27:13

@Jimbo75: Semmi gond, máskor a kis tenyeredet odatartod a képernyő elé, ezzel kitakarva a nem kívánt részeket, nekem bejött..

P.Elliot 2018.01.04. 17:27:41

@Ütvefúró: Ne igyal mert ra lehet szokni, a teves orvos szakertok mondtak hogy a kabitoszerre is jobban raszokik az aki energiaitallal kezdi, sajat tapasztalatuk volt a paciensek kozul.
Igyal egy baromi jo presszokavet, jo eroset, a plafonig fog dobni....

P.Elliot 2018.01.04. 17:30:11

@geegee: Nem vontam ketsegbe csak jelezni akartam hogy az itteni melyhutott pizza kopedelem..., nem tudnal raszokni...

P.Elliot 2018.01.04. 17:31:23

@gabors: Mennyi dollarban az a 30 frank?

P.Elliot 2018.01.04. 17:32:04

@Golf2: Koszonom, neked is BUEK!

London2009 2018.01.04. 17:33:19

@Arthamyr: jol van. Na es mit ettel? Pizzat? :D

kék madár 2018.01.04. 17:36:52

@Peetee: "Amikor 0km-es Carismák futottak még nem volt navigáció" kepzeld Sherlock Holmes lehet kapni kulon, sehol nem irta, hogy gyari. De en mar olyat is lattam hogy a telefonon volt. Hihetetlen.

Milky Horse 2018.01.04. 17:42:53

Én ezt nem bírtam végig olvasni. Értékelem, ha valakinek jó a képzelőereje és tud irodalmian gondolkozni, de tudni kell mikor. Na, ez nem az a történet volt.

Ütvefúró 2018.01.04. 17:45:53

@Krisz101:
" jó adag sztorizást sejtek a posztban... "
Ez mind megtörtént eseten. A szereplők élnek a valóságban is, a neveket szoktam megváltoztatni, hogy ne legyen sértődés. A valósággal való egyezés tehát nem a véletlen műve.

Arthamyr 2018.01.04. 17:49:04

@London2009: Tőkehalat, paradicsomos-olivás szószban, zöldsalátával.

Ütvefúró 2018.01.04. 17:49:16

@Milky Horse:

"Értékelem, ha valakinek jó a képzelőereje és tud irodalmian gondolkozni, de tudni kell mikor. Na, ez nem az a történet volt."

Amennyiben a száraz tényeket leírom az mennyivel jobb? Lássuk:

Ma 236 km volt egy műszakban. Leszállított pizza darabszáma 36, bevétel 20 ezer frank. End of story.
Ez mennyivel jobb?

London2009 2018.01.04. 17:51:02

@Arthamyr: nem is vartam mast egy tisztes gym membertol! : )

Ütvefúró 2018.01.04. 17:53:22

@gabors:

"eszemfaszom megall-t itt ember mit csinalsz ??? "
Erre csak annyit tudok válaszolni, mint amikor megállít a ch rendőr, hogy maga mit keres itt? ( természetesen a magyar rendszám miatt)
- Jelentem alássan, sajnos nem sokat, de dolgozunk az ügyön.

Ütvefúró 2018.01.04. 17:58:10

@Endre Kis:

Akkor tudod beleélni magad az én helyembe, ha részletesen felvázolom a dolgokat. Munkácsynak se mondták sose, hogy túl harsányan bánik a színekkel...

Bredpitt Monika 2018.01.04. 17:59:02

@Ütvefúró: aztan leesett a tantusz a bugyival kapcsolatban, koszi a magyarazatot, latva, ahogy a hozzaszolasokra reagalsz, tenyleg nagyon preciz, es megbizhato ember benyomasat kelted,
azert lazits is neha, miutan elolvastam a teljes posztot majdnem elaludtam a faradsagtol

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.04. 17:59:57

@kék madár: Nem olvastad végig, volt itt a hősünkről lepattanó és oldalán csúszó dízelmozdony is...

élhetetlen 2018.01.04. 18:04:01

@Bredpitt Monika: A GPS. Kitört belőlem a locsifecsi, két sztori. Balaton, hülye házszámozás, az 55 az enyém, de velem szemben a 167 van. Igaz, hogy mikor meséltem a telekről, akkor mondtam, hogy nem vízparti, viszont az utca vízpart oldalán van (nagy vízparti telek utca felőli negyede). Jönnek, itt vannak, már csak egy utca, kinyitom a kaput, ott állok, lassítanak, mert a GPS szerint megérkeztek, nézik a túloldalt, aztán gurulnak tovább, én futok utánuk, megcsíptem őket, mielőtt hazaindultak volna. A másik, sürgősen azáleára volt „szükségem”, hát elhagytuk Budapest határát is, megvan, megyünk haza. A GPS a szokásos, balra, előre, jobbra szöveg, aztán egyszer csak a következő: az első lehetőségnél forduljon vissza. Csak azt nem fűzte hozzá, hogy ezt elb…tam. Durva röhögőgörcsöt kaptam.
Az égtájak. Nem vagyok túl jó az útvonalak megjegyzésében, viszont térképpel megéltem Londonban is, Párizsban is, és még pár helyen. Az tény, hogy Budáról Kőbányára is térképpel mentem ki márványt venni. Az unokahúgom Párizsban bukott meg, nem jött rá, hogy a térképen miért van jelölve az észak, és hogy a térképet be kéne fordítani abba az irányba. Semmi nem ott volt, ahol lennie kellett volna. Nehéz dolog ez. Bocs, ez hosszú lett.

Ütvefúró 2018.01.04. 18:04:15

@Bredpitt Monika:

Oké, a bugyi az nagyon félreérthető volt. Én munka közben alszok, nyitott szemmel :)

élhetetlen 2018.01.04. 18:04:32

@geegee: „engem is eltömít egy másfél órára, de utána megint éhezem...”. Ez így működik, de a másik az, hogy ki mire vágyik. Én, ha marhahúst eszek, biztos, hogy nem fogok megéhezni, mert még öt óra múlva is kődarabként érzem a gyomromban, persze, majd másnapra megemésztem. Tehát nekem jöhet a tészta, és, ha nem is másfél, de három-négy óra múlva legfeljebb eszek valamit, de közben jól érzem magam.

Arthamyr 2018.01.04. 18:04:39

@Ütvefúró: Majd a te "önéletrajzod" is megjelenik "Arany klaviatúra" címmel? :)

Arthamyr 2018.01.04. 18:05:17

@London2009: :) Előtte 3 napig bableves volt, de kinyitott a halas.

Ütvefúró 2018.01.04. 18:08:45

@Online Távmunkás:

"Nem olvastad végig, volt itt a hősünkről lepattanó és oldalán csúszó dízelmozdony is... "

A dízelmozdonyos story-t azért szúrtam be, hogy izgalmasabb legyen, mert a 4. oldal után már aludni szoktak a népek.
Bocs a könnyed ecsetkezelésért....

gabors 2018.01.04. 18:10:22

@P.Elliot: most kb 1/1 most dollar 2 centtel van elobbre kb ugyanaz most

Ütvefúró 2018.01.04. 18:10:53

@Arthamyr:

Sokat kell még fejlődni. Amikor elérem a háromszáz oldalt, akkor majd felkeresem a Magvető kiadót...

élhetetlen 2018.01.04. 18:15:15

@geegee: Ne hülyéskedj! Nyolc ágú fonatba, két copfba, sodrott, csavart alakzatba, lófafokba fogás után fonva, és, ha nem fonás, akkor jöhet a feltekert konty, stb. Ez csak annyi volt, hogy egy sima fonat, semmi fakszni.

sZulamith 2018.01.04. 18:15:19

Nagyon jó volt olvasni, Életrevaló, jó humorú vagy. gratulálok.

Arthamyr 2018.01.04. 18:16:35

@Ütvefúró: Csak vigyázz, nehogy baj legyen a magvetésből.

gabors 2018.01.04. 18:16:37

@Ütvefúró: en kb arra gondoltam hogy (bar nem irtad hogy a ceg mennyit fizet itt a tipp joval tobb mint az alap fizu) de ha ennyit keresel egy JO NAPON es vezetsz 100km naponta ???

ezzel szerintem semmit nem keresel ennel keress jobbat (a koncert gig ugyanilyen idiota dolog volt ... ez IS)

ilyen pizza futar dolgot csak helyben erdemes csinalni (illetve akkor sem persze nem tudom mi mast tudnal csinalni .. .de inkabb tanulj ez alatt az ido alatt mert ugy jarsz mind csoka a posztban 25 evig EZT ... NEM ERI MEG )

P.Elliot 2018.01.04. 18:22:35

@gabors: Vagyis 30 dollar a borravalo a muszak alatt? Vajon mennyi volt hozza a fizetes mert nem hiszem hogy 30 dollarert , itt legalabbis a labat betette volna valaki ahhoz a pizzashoz dolgozni.
Errefele nalunk 1 pizza utan 2 dollart szoktak adni de van egy-ket szarevo aki csak egyet bar az igazan ritka. Alapfizetes a minimum oraber szinte mindenutt aztan arra jon amit kap, ha jo hely akkor megvan neki a 15 es 20 kozott orankent, nem?

A baratnomnek Virginiaban kevesebb volt dehat az ott van...

Ütvefúró 2018.01.04. 18:23:30

@sZulamith: Köszi, igyekszek. Sajnos az áttörés még várat magára. Addig is írok tovább rendületlenül, a kitérdelt melegítőmben, a 2000 éves Olivetti írógépemen mint eddig...

élhetetlen 2018.01.04. 18:24:02

@geegee: „Miért, másutt nincs hideg télen?” Ez most nem vicc, még nem volt hideg a télen, (Magyarország), nyílnak a virágok, ez nem baj, de rügyeznek a gyümölcsfák, és ha februárban, márciusban fagyni fog, akkor itt jövőre semmi nem lesz, elfagynak.

gabors 2018.01.04. 18:24:30

@Ütvefúró: Mar bocs ugyan azt nem irtad meg hogy a ceg mennyit fizet itt majdnem semmit a kereset a tip... (borravalo) ha ennyi akkor ennek kb annyi ertelme van mint a concetes munkadanak .. mert MEGINT ne csak a benzinpenzt szamold az idot hogy odaersz kocsi hasznalat insurance stb... illyet (pizzafutarkodast) MAXIMUM helyben erdemes csinalni de 100km-re ???? eszemfaszom megall

P.Elliot 2018.01.04. 18:26:04

@Ütvefúró: Sose torodj a negativ beszolasokkal, nagyon jol irtad meg amit megirtal...

gabors 2018.01.04. 18:30:38

@P.Elliot: Nem tudom ott nalatok mennyi a minal oraber ... en kb 4-5 dollart adok ha barmit hazhoz hoznak de ez nem egy csoro kornyek :-))

aki tippet kap annak nem kell minimum bert sem fizetni ... es sok helyen bar nem legalis semmit nem fizetnek a futaroknak .. valami ilyesmire utal az 300 szamolas meg atlatszo bugyi .. vagyis a futar kifizeti amit elvisz amit O kap az az ove .. de lehet felre ertem ..

amit mondok hogy ezt baromsag 100km-re (de ha csak 50km) csinalni ... helyben esetleg ...

Jo lenne tudni hogy a tipp mellett mit is fizetnek meg ... gondolom nem sokat ... (es meg szemelyes interview !!! eszemfaszom megall megint)

Ütvefúró 2018.01.04. 18:34:07

@gabors: Oda-vissza 100 km. Órabér van, maradjunk annyiban.

gabors 2018.01.04. 18:36:58

@P.Elliot: Hohelyzet arrafele ??? itt vannak mar derekig ero hoatfuvasok ... a kutya mer sem elol sem hatul nem hajlando kimenni a hazbol ... nem tudom mi lesz ??? es meg esik es a szel is rendesen fuj .... (nalunk honap van nem mentem be)

kék madár 2018.01.04. 18:39:12

@Online Távmunkás: vegigolvastam, de a koltoi kepeket, szellemeskedeseket nem a kepzelges kategoriaba tennem

kék madár 2018.01.04. 18:44:52

@gabors: azon, hogy valaki mas, egy masik foldreszen mas valutaban, mas alapber mellett mennyit keres miert rugozol ennyit? Mi az osszehasonlitasi alapod es egyaltalan van ertelme annak, hogy ennyire a zsebeben turkalsz?

Ütvefúró 2018.01.04. 18:45:44

Nemsoká elérjük a 20000. megtekintést....

élhetetlen 2018.01.04. 18:48:59

@Ütvefúró: „Oké, a bugyi az nagyon félreérthető volt.”. Ugyan! Még aki soha nem dolgozott irodában, és nem tudja, hogy senki nem hívja a bugyit átlátszó műagyag papírtároló és védő eszköznek, az is használja, ha egy lezárható bugyiban rak be valamit a mélyhűtőbe. Akkor is rájöhet, hogy miről van szó, ha ő lezártató műanyag zacskónak nevezi. Ez legfeljebb kötözködés.

wolves84lb 2018.01.04. 18:49:10

"Amit el is neveztem Pumának, a nagysikerű II. világháborús német páncélkocsi után."

Mármint a Panther-re gondoltál? Mert az inkább Párduc, mint Puma.

Amúgy grat a kitartásodhoz a két melóhelyhez, én is csináltam régebben, durva a kialvatlanság hosszútávon.

2018.01.04. 18:49:30

@P.Elliot:

Ezt írta:

"55 ledolgozott órám van, több mint 1100 frank üti a markomat. "

Ami 20/óra bér, azaz az ottani minimál gyakorlatilag.

Plusz a napi 20-40 fran borravaló...

Vagyis cirka 25/óra talán összejön.
Hát nem nagy durranás a pizza futárkodás arrafelé (sem).

Vásárlóerő paritáson még itthon is jobban keres a pizzafutár :-)

Ütvefúró 2018.01.04. 18:51:19

Tessék folyamatosan csekkolni a posztot, mert estére frissítés várható. A legkitartóbb olvasók között nyereményosztás lesz, használt kiflicsücsök, eldobott tejes zacskó képében....

Ütvefúró 2018.01.04. 18:56:56

@wolves84lb:

"Mármint a Panther-re gondoltál? Mert az inkább Párduc, mint Puma."

SdKfz. 234/2 'Puma' páncélgépkocsi. "Kétség kívül az Sd.Kfz. 234/2-es volt a második világháború legjobb páncélgépkocsija. Mind mozgékonyságban, mind fegyverzetben, mind pedig páncélvédettségben felülmúlta kortársait."

Ütvefúró 2018.01.04. 18:57:47

@wolves84lb:

Hoppá, még a 12 tonna is stimmel, pedig azt télleg hasból írtam...

P.Elliot 2018.01.04. 19:00:58

@gabors: Itt nagy szel van, por ho vagyis fujja a szel ossze-vissza, nagyjabol 6 inch lehet a foldon de nemsokara allitolag megall, eppen ideje. Egy lelek sincs az utcan, autost sem latok. Mindjart megyunk ki hofujoval egy kis rendet tenni, a varosi hokotrok szinet sem latni, valoszinu hogy a foutakon van mit csinalni tehat annyit teszunk csak hogy egy kicsi utat fujatunk el hogy oda tudjunk menni a kocsikhoz meg hogy ki tudjunk menni, megvarjuk az olvadast, nincs hova sietnunk meg talan a szel is segit elfujni le az erdobe.
Ami a pizzas borravalot illeti, van nem messze, fel miles tavolsagban egy jo pizzas a kornyeken szinte mindenki onnan rendeli. 2 dollar szerintem megfelelo mert 5 perc alatt van itt, ha messzebbrol jonne akkor persze tobb jar de ilyen kozelrol szerintem nem.
Sok kis varosresz van itt tele pizzasokkal, itt nem kell messze menni egyiknek sem.

Ütvefúró 2018.01.04. 19:03:28

Digger-t hiányolom, már vagy 3 posztom óta nyomát se látni

gabors 2018.01.04. 19:07:34

@Ütvefúró: bocs de ilyet meg 50 km-re csinalni is baromsag ...:-)

Ütvefúró 2018.01.04. 19:09:59

@gabors:
Mondod te, otthon nagyon jó lenne ez zsebpénznek, meg addig se unatkozok

gabors 2018.01.04. 19:18:31

@kék madár: Jo igazad van de akkor ez marad a velemenyem :-(

gabors 2018.01.04. 19:21:40

@Ütvefúró: "@gabors:
Mondod te, otthon nagyon jó lenne ez zsebpénznek, meg addig se unatkozok "

ha otthon zsebpenz akkor ott mi ??

unatkozas ellen inkabb legyen egy hobby-d vagy partner vagy barmi ... unatkozas ellen dolgozni kvazi semmiert ??? nem tudom akkor inkabb kommunista szombatozzal

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.04. 20:00:32

@geegee: hahaha ma egy ír portálon megkaptam, hogy OV a nemzet hőse. Mert félkézzel egymaga kint tartja Európából a muzulmánokat. Édesanyámtejóasszony....

gabors 2018.01.04. 20:06:11

@kisrumpf: felkezzel ????? lofasztmama EGY Ujjal !!! (eloszor seggbe utana meg le......ja)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.04. 20:08:12

@gabors: jaj, ne kezd már te is a csúnyabeszédet, Inkább meséld el, mennyi hó van felétek? Csodaszép és riasztó képeket kaptam NY-ból. Bezárt már a város?

gabors 2018.01.04. 20:14:02

@kisrumpf: eleg szar itt ... a szel nagyon osszfujja a havat es nem igen lehet eltakaritani ... hogy mi van a foutakon nem tudom kivetem egy honapot ...

bocs a csunya beszedert ... igazad van

emellett igen hideg is van a ho marad ahol van napokig ..

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.04. 20:17:06

@gabors: remélem a hűtő töltve... Kicsit irigykedem, régen megéltem még nagy teleket, ifjabb koromban, amikor eltorlaszolta reggelre az ajtót, s úgy kellett utat ásnunk a kapuig. Néha azért hiányzanak, bármennyire kellemetlen is. Jó hószünetet!

2018.01.04. 20:57:42

@Ütvefúró:

Haza költözött... ?

2018.01.04. 20:57:51

@Ütvefúró:

3000/hó svájcban az kb. a szegénységi határ.
A medián bér úgy 6000/hó ...

Ehhez ésszerű viszonyítani ezt a
cirka 1300-1400/hó másodállást
a pizza futár melóért.

Itthon ugyanez a meló arányában jobban fizet :-)

Bredpitt Monika 2018.01.04. 21:19:33

@élhetetlen: ismerek olyan embert, aki a GPS miatt egy rokona temetéséről késett el, térkép nem volt náluk, ezért gőzük nem volt merre járnak,

annak idején Sándor György humorista megkérdezett Budapesten egy két embert, hogy lehet eljutni A ból B be, egy Burda szabásmintát tett az emberek elé, és ők készségesen megpróbáltak rajta eligazodni, és ötleteket adni neki

kék madár 2018.01.04. 22:20:32

@tamarisk: "3000/hó svájcban az kb. a szegénységi határ."
ez komoly?

London2009 2018.01.04. 22:22:52

@Ütvefúró: Digger mar nem jar ide. De jol van. A sajat blogjan megtalalod.
Swing Gitant hianyolom en meg. Hol van a ven kappan? :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.04. 22:30:38

@Ütvefúró: Nem kell bocsánatot kérned, de szerintem azzal nem pont azt a hatást érted, amit szerettél volna...

Dikusz 2018.01.04. 23:01:40

@Ütvefúró: hooopppp! Ugortam, jó lesz?:)

2018.01.04. 23:04:39

@kék madár:

Igen, de utána nézhetsz magad is.

(nem véletlenül van szó 20-22 fran/óra minimál bérről náluk)

Ugyanis Svájcban cirka 6000/hó a medián kereset!

Azaz a keresőknek
az egyik fele ettől többet keres
a másik fele ettől kevesebbet.

Szegénységi határnak a medián kereset 60%-át szokás tekinteni.
Ami így kb. 3600 fran körül van svájcban.

****

Itthon a 2017-es medián bér ~180 eFt/hó lehet.

Azaz a magyar keresők
fele visz haza ettől többet és
a másik fele ettől kevesebbet.

Ami alapján a szegénységi határ itthon 110 eFt/hó körüli.

(a létminimum pedig 90 eFt/hó körül lehet mostanság)

Dikusz 2018.01.04. 23:16:31

@Arthamyr: arra van a "bugyi", hogy ne legyen baj:)

Ahogy @Ütvefúró: is írta, az irodai szlengben tényleg "bugyi" a neve a műanyag irattartó fóliának.

Dikusz 2018.01.04. 23:19:21

@Ütvefúró: csekkolom, én is fel tudok ajánlani a közösbe 2 db mai koncertjegyet:)

kék madár 2018.01.04. 23:45:53

@tamarisk: azert tegyuk hozza, hogy utvefuro nem fizet a szallasert, rezsiert, kajaert, mig egy atlag svajcinak ezek elviszik a fizetese 60-70%-at.

Ütvefúró 2018.01.05. 00:37:02

Ja még egy dolog, itt vannak olyanok, akik egy zsíros deszkát se tudnának legyártani, ha nagyon kéne. Ezért előrendelést veszek fel, csilis babra, rablóhúsra (alias saslik) stb. Mindenki jól jár. A kollegák legalább változatosan esznek.
A 3* -os Michelin séfnek a hotelbe ultimátumot adtam, jan 10-ig van ideje elpakolni a cuccát, utána én jövök. Minőségben nem, de mennyiségre fel tudom venni vele a versenyt....

adg 2018.01.05. 02:45:21

@ProjectMayhem: "A stílus maga az ember." Mi ennek a fordítottja?

Ez:
.rebme za agam sulíts A

Most jó?

FutureFry 2018.01.05. 04:45:51

@London2009: @P.Elliot: @Arthamyr:
Már egyszer régen írtam, hogy számomra az igazán jó pizza szükséges (bár nem elégséges) feltétele a fatüzelésű sütő (kemence?). Úgy látszik ez teljesül a zerodegrees.co.uk esetében: “All pizzas are baked in our distinctive wood fired pizza oven”. Sajnos légszennyezés miatt nem mindenhol engedik, még a pizza hazájában sem:
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/12065156/Pizza-chefs-near-Naples-banned-making-the-dish-in-wood-fired-ovens.html

2018.01.05. 06:41:54

@kék madár:

Hanem tengődik valami szolgálati lyukban?
Netán többedmagával.

Ez siker?

2018.01.05. 06:42:09

@kék madár:

...és még így is napi 16-18 órát melózik!
Ez siker?

Subzero48 2018.01.05. 06:42:41

Ütvefúró: Gratulálok a posztokhoz, mindet egyben elolvastam!
Egy élmény volt. Várjuk a következőt.!!

A katonai rejtvények is jöhetnek, van aki értékeli ;-) akit meg érdekel és nem tudja miről volt szó, az elolvashatja.

Megfejtések: 88mm (FLAK 88 légvédelmi ágyú, majd később Afrikában a DAK mint páncéltörő ágyút is használta.
A elméletileg a németek minden tankot ki tudtak vele lőni 2000m-ig. "s PzAbt 501" Schwere Panzerabteilung 501 Ők kaptak elsőnek Tigris I. Illetve Tigris II: nehéz harckocsikat, természetesen a jól bevált Flak 88mm módosított változatát kapták meg mint löveg.
MG-42 (az MG34 nagyobb testvére) általában ( jó esetben) 3 lábú állvány, optikai irányzék 4 kezelő volt az alap felállás:
Menetben egy katona a fegyvert, egy az állványt, kettő pedig 2-2 rakaszt vitt magával, + 2 tartalék cső amiket a hósszabb sorozatok után cserélni lehetett. Most az utódját a Leopard II. A7 harckocsikon használják.
Puma: (8x8 felderítő-páncélvadász) az általad említett típusból (II) kb 100 darab lett legyártva, 50mm páncéltörő ágyúval, hiába ez volt a legjobb páncélozott jármű a II.www alatt Német részről, nem olyan ismert mint a féllánctalpas sorozat az Sd.Kfz.251/1családra épült változatok. (minden háborús filmben kötelező darab, mert a Csehek a háború után is gyártották OT–810 jelzéssel, éppen a napokban akart valaki eladni egy alig használtat, az Indexen is fent volt.
AH-64D Apache Longbow ez a kakukktojás, mert ez viszonylag friss, nem Német hanem USA gyártmány.

Neked jó hír, ha ennyire kedveled a minőségi Német termékeket, és nem vagy túlkoros,(szerintem de, és voltál katona is ;-) ) lehet mostantól jelentkezni a Bundeswehr-be , és van használatban megint Puma, az váltotta a Mardert, ez viszont már lánctalpas.
Ha nosztalgiád van akkor marad a BT-R80 az még 8x8 kerékképletű. A TEK is azt használja, most is kint voltak pár napig a városban.

Kacsazsír, lila hagyma, pirospaprika, kovásszal kelesztett paraszt kenyér, ez a jó a zsíros deszka alapja.

Ütvefúró 2018.01.05. 08:27:03

@Subzero48:

Köszi. Akkor jelentkezek még ma a Bundeswehr-be, de csak akkor ha Hauptmann lehetek, a hozzá tartozó szolgálati titkárnővel.
Űtvefúró Hauptmann, nem is rossz...

Arthamyr 2018.01.05. 08:49:43

@FutureFry: A kulcs az egyenletes, nagyon magas hőmérséklet, amit a fatüzelésű pizzasütők biztosítani tudnak. Ezt az otthoni sütők nem tudják, így a pizza tésztája nem lesz olyan jó, mint a fatüzelésű kemencében. Pl. a pizza napoletana-t 485 Celsius fokon kell(ene?) készíteni, 60-90 másodpercig az optimális eredményhez. Az élesztő és a liszt is pontosan szabályozott.
Ehhez nem szükséges, hogy fatüzelésű eszköz legyen, amennyiben biztosítja ezen feltételeket, de lehet, hogy van erre is valami előírás (mint pl. a mit lehet Cognacnak hívni)?

Arthamyr 2018.01.05. 09:00:11

@FutureFry: www.fornobravo.com/vera-pizza-napoletana/pizza-napoletana/
Itt árulnak eszközt, és leírják részletesen, hogyan kell használni. :)

Ütvefúró 2018.01.05. 09:13:17

Most indulok a reggeles műszakba. Drukkolhatok egy kicsit...

2018.01.05. 09:26:09

@Arthamyr:

A hőmérséklet tartás csak két dolog függvénye.

1.
A fűtött tömeg, nagy tömeg, jó hőmérséklet tartás.
(lávakő....)

2.
Fűtő teljesítmény.
pár kg égő-parázsló fa van vagy 20-30 kW

Vagyis egy nagy tömegű kemence jó néhány kW-nyi elektromos fűtőbetéttel és simán tartja a hőt, akár tucatnyi pizza estén is:-)

Borzasztó Károly 2018.01.05. 09:39:34

Erőltetett, végtelenül gyenge írás. Hihetetlen, hogy a határátkelő ezzel került ki az Index címlapjára.

commentes nikk 2018.01.05. 10:08:39

Érdekelt volna, de az egyharmadánál feladtam, gyakorlatilag olvashatatlan vicceskedő béna katyvasz. Alapigazság, hogy aki nem poénos, ne poénkodjon, mert abból jó nem sül ki, ez meg itt humortalan modorosság lvl 99.

vándor madár 2018.01.05. 11:16:05

@tamarisk: "Ugyanis Svájcban cirka 6000/hó a medián kereset! ...
Itthon a 2017-es medián bér ~180 eFt/hó lehet."

Jók a meglátásaid és a következtetéseid, csak az a kérdés, hogy bruttóról vagy nettóról van-e szó? Mo-n ugyanis szinte mindenki abba a hibába esik, hogy a külföldi bruttó keresetet hasonlítja össze a magyar nettóval.
Európa nyugati felében soha senki nem beszél nettóról és nem is számol nettóban, hanem bruttóban, mert ott az adóalapot rengeteg mindenfélével csökkenteni lehet, ami egyedi és a végén az a helyzet áll elő, hogy két azonos keresetű embernek teljesen más a nettó fizetése.
Svájcban a 6.000 frank körüli havi kereset az bruttó. Mo-n most 290.000 Ft körül van a havi bruttó átlagkereset.

Svájcban a szolgáltatásban dolgozók, élükön vendéglátás, kereskedelem rosszul keresnek. Felszolgálók, eladók, fodrászok (nagyon) keveset keresnek. Most itt ne az üzlettulajdonosra gondoljunk, hanem az alkalmazottakra. Fodrászatot pl. csak mestervizsgával lehet nyitni. Az árak nem azt sugallják, hogy rosszul kellene keresni, de a javát zsebre teszi a tulaj, a dolgozóknak meg marad a morzsa. Pl. egy hajmosás 30 frank.
Aki annyira keveset keres, az jogosult szociális segélyre. A szociális segély teljes összegét nagyobb városokban havi 2.000 -2.500 frank közé kell tenni, ha egyszemélyes háztartásról beszélünk. Ebbe beleszámít a megélhetéshez nyújtott havi összeg, a lakhatás és a betegbiztosítás. A betegbiztosítás ott elég húzós. Mindenkinek fizetni kell és nem olcsó. A szociális segélyt vissza kell fizetni, ha az embernek pénz áll a házhoz, pl. egy életbiztosítás vagy utána jól keres. Elévülési idő 10 év.
A tömegszállás ott nem azt jelenti, mint Mo-n. A vidéki szállodáknak biztosan van személyzeti szállásuk, különben bezárhatnának, de olyanról még soha nem hallottam, hogy akár 2 embernek kellene egy szobában laknia. Még a kollégiumokban is csak egy ágyas szobák vannak. Az egyéb helyiségek (konyha, wc, fürdő) azonban sok esetben közösek.
Az információim szerint Svájcban felszámolja a munkáltató a lakhatás és az ellátás költségeit, azaz levonja a munkabérből. Ausztriában úgy tudom nem vonják le a vendéglátásban kifejezetten ezeket a költségeket, de ott a bruttó bér léynegesen alacsonyabb, mint Svájcban és általában 6 napos munkahét van orrba-szájba.
Aki ilyen keveset keres, az kevés adót és járulékot is fizet. Ebben a munkában pont az éri meg, hogy szinte az összes keresetét meg tudja spórolni a dolgozó a szezonban, amíg ott van. Ebből le kell vonni a betegbiztosítást, amit a polgár fizet, egyébként meg a személyes kiadásait mint mondjuk, cigaretta, telefon. Kb. el tud tenni havonta 1.500 frankot, de valószínű többet is. Hol tudná ezt Mo-n megtenni még jóval magasabban kvalifikált munkakörben is?
Most, hogy a postíró eljár ötven kilométerre dolgozni, pizzát kiszállítani, azt a 100 km-t mint munkábajárás költségét le tudja majd vonni az adóalapból, úgyhogy azzal anyagilag nem veszít, legfeljebb az egészségét teszi kockára. Biztosan van neki valamilyen célja, mint az amit most csinál, ezért ragadja meg az alkalmat.

2018.01.05. 11:31:46

Nagyon szellemes írás.

szalmaildi_ 2018.01.05. 12:08:09

Uristen, negyedeig se birtam olvasni, szornyen eroltetett iras...

2018.01.05. 12:08:59

@vándor madár:

Direkt a MEDIÁN bérről írtam és nem az átlagbérről!

Bruttóban, mert itthon is igaz, hogy a nettó erősen függ pl. a családi adókedvezménytől, nomeg a cafetéria cuccoktól is.

A keveset keresőknek itthon is van némi szociális háló.

----

"Kb. el tud tenni havonta 1.500 frankot, de valószínű többet is. Hol tudná ezt Mo-n megtenni még jóval magasabban kvalifikált munkakörben is? "

Nos ez cirka 25% a medián bérnek.

Magyar viszonyok között tehát úgy a 45 eFt/hó szintje.

Nos ennyit nem kihívás itton sem félre rakni,
ha a poszterhez hasonlóan van 2 állásod.

A szállodai recepciós itthon úgy 160-200 eFt/hó tipikusan, vidéken.
Mellé a pizzafutár mellékállásban 80-120 eFt/hó

Azaz a poszterhez hasonlóan napi 16-18 órát lenyomva
itthon is megvan a 240-320/hó amiből a 45 eFt félrerakása
azért nem lehetetlen küldetés, sőt...

----

Ma Magyarországon napi 14-16 óra melóval és 24-25 munkanappal (mint a poszter is) azaz cirka havi ~350 munkaórával kb. bárki összehozza ~300 eFt/hó keresetet,
még a sima "alja munka"-val is!
(ami itthon cirka 9-10000 fran/hó svájci szintet jelent)
A kicsit jobbak 400 eFt/hó körül is....

Avagy: aki hajt az itthon is jól keres!
Sőt arányaiban jobban mint nyugaton...

Csak itthon nem lehet azt hazudni közben az ismerősöknek, hogy: "hűde faszán élek, pedig alig dolgozom", mert látják a valóságot.

Ne feledjük, hogy már a bolti eladó is 250-300 eFt/hó bérért melózik és ezt megkapja a napi 9-10 óra munkaidőért, havi 22-23 napért cserébe, azaz ~ 210 óráért.

Ami jóval kevesebb a nyugaton robotló alja melósok havi munkaidejénél.

Miközben arányaiban jobb életszínvonalat ad itthon!

Nem véletlen, hogy már egyre kevésbé jó ötlet alja melósnak lenni nyugaton.
Csak lassan esik le tantusz a fejekben...
Még tart az 5-6 évvel ezelőtt állapotban kialakult lendület.
De fordul az idők kereke :-)

vándor madár 2018.01.05. 13:42:44

@tamarisk: "Nem véletlen, hogy már egyre kevésbé jó ötlet alja melósnak lenni nyugaton"

Itt van egy cikk, miszerint a magyar bruttó medián 240 ezer havonta, ami nettóban 150-160 ezer. Szerintem Svájcban nyugodtan vehetjük a bruttó 6.000 frankot mediánnak, mert ott nincs akkora különbség a kettő között, mint Mo-n.
24.hu/fn/penzugy/2017/07/20/300-ezer-forint-ala-esett-az-atlagkereset/

"A keveset keresőknek itthon is van némi szociális háló." Igaz, esetleg kapnak egy egész télre 1 m3 fát, ami kb. 2 hétig elég, de közgyógyigazolványt már nem, havi mondjuk 10.000 Ft-os gyógyszerköltség és a létminimum alatti jövedelem mellett. A létminimum Mo-n nem az, amit a Statisztikai Hivatal annak kihoz. Svájcban nem némi szociális háló van, hanem szociális segély mellett nem kell sem éhezned, sem megfagynod és még rendesen fel is tudsz öltözködni és megfelelően gyógykezelnek is.

A posztíró a bérének nem a 45%-át tudja félretenni, hanem kb. a 90%-át ott ahol most van. Én a nevezett összegbe nem számoltam bele a mellékállását, kizárólag a főállásáról beszéltem, így az, amit a mellékállásban keres, az még plusszban számolandó.
Az emberek egyébként nem országok és jövedelmek közötti arányokban gondolkodnak, hanem konkrét összegekben. Egyáltalán nem mindegy, hogy havi 45.000 Ft-ot tud félretenni, ami 1 évben 540.000 Ft vagy a 4 hónapos szezon alatt mondjuk 1.600.000 Ft-ot. A fennmaradó 8 hónapban pedig esetleg lógatja a lábát vagy elmegy valahova máshova dolgozni. Én pl. találkoztam már olyan illetővel, aki a téli szezonban Ausztriában dolgozik, a nyáriban a Balatonon, a kieső időben pedig pihen.

Én soha nem állítottam, hogy az a helyzet és munka, amiben a postíró most van, az ideális vagy akár jó, de feltételezem, hogy a jelenlegi helyzetéből és határtalan lehetőségei közül a legjobbat próbálja kihozni. Tapasztalatot szerez és ahogy elnézem, még élvezni is tudja, amit csinál. Ha családos ember lenne vagy idősebb, akkor ez az út nem lenne járható számára. Nem mindenki IT szakember meg atomfizikus, valakinek a kétkezi munkákat is el kell végeznie.

Te biztosan nem Rinyabesenyőn élsz, hogy olyan magyar keresetekről beszélsz, amilyenekről írsz. A falvakban minimálbér van meg közmunka, de még arra sem mindenkit vesznek fel. Gyárban, szalag mellett négy műszakban, túlórával már keresnek akár százötvenezret is, igaz van ahol ennél többet, de az nem ott van, ahol laknak. Ami pedig Mo-n a vendéglátást illeti, ott soha sem lesznek rendes körülmények. Bp.-en számtalan helyen fizetés nélkül dolgoznak a felszolgálók, kizárólag borravalóért és/vagy csak 4 vagy 6 órára vannak bejelentve, miközben heti legalább 60-at robotolnak és térdműtétre hajtanak 40 éves korra.
Abban egyetértek, hogy most már nem feltétlenül éri meg bármilyen munkakörbe kimenni külföldre dolgozni, de ahhoz, hogy Mo-n is olyan jól tudjon keresni, ahogy írod, ahhoz Mo-n is vándorolni kell, aminek ugyan az a hatása a mikrokörnyezetében, mintha kivándorolt volna. Egyik helyen eladhatatlan, másik helyen megfizethetetlen ingatlan, családi és baráti kör elvesztése, válás, a gyerekeit látásból ismeri, stb.

2018.01.05. 15:03:50

@vándor madár:

"de ahhoz, hogy Mo-n is olyan jól tudjon keresni, ahogy írod, ahhoz Mo-n is vándorolni kell, aminek ugyan az a hatása a mikrokörnyezetében, mintha kivándorolt volna. "

Ez a lényeg...

Viszont itthon vándorolni egyszerűbb és olcsóbb is.

Rimaizéről... Budapestre/Győrbe/Kecskeméter/Székesfehérvárra vándorolni simább ügy és többet hoz konyhára is.

De mindenképpen kisebb kihívás és sokk.

2018.01.05. 15:19:03

@vándor madár:

A munkakörülmények elfogadás egyéni MAGÁNÜGY!
Lehet máshová menni, vagy akár önfoglalkoztatni is.

Mellesleg az alja melósnak nyugaton sem igazán jobbak a körülményei.

Mégha Svájc éppen a kevésbé züllött helyek közé tartozik is.

A posztíró sem teljesen a legalitás mezején létezik pl.
Még Svájcban sem, nomeg azok a tamilok sem a pizza üzemben...

Ez eléggé egyértelmű az írásból.

vbn 2018.01.05. 17:26:14

Huh, ez jó hosszú (és tartalmas) volt...

A Duracell-Nyuszi mehetne hozzád kiképzésre! :-)

vándor madár 2018.01.05. 19:14:20

@tamarisk: "A posztíró sem teljesen a legalitás mezején létezik pl. Még Svájcban sem, nomeg azok a tamilok sem a pizza üzemben... Ez eléggé egyértelmű az írásból."

Az írás a postíró saját maga által viccesnek ítélt nyelvezete és a hadiszókincs miatt több helyen nem olyanra sikeredett, mint amilyennek kellett volna.
Nem értem, mire alapozod az állításodat, de ha te így gondolod, akkor én nem tudlak az ellenkezőjéről meggyőzni, legfeljebb az érveimet felsorolni.
A tamilok nem illegálisan vannak ott, Svájc befogadta őket a Sri Lankai polgárháború idején és nem is jellemző az illegális foglalkoztatás, főleg nem ilyen helyen, ahol állandóan kirakatban vannak. A pizzéria tulajdonos sem sok mindent kockázathat, ha a fia az államnál szolgál.
Ha esetleg a rendőri igazoltatásra gondolnál a magyar rendszám miatt, annak van oka. Az EU jogszabály értelmében 3 hónapig lehet csak úgy ott tartózkodni, ezt valószínű nem mindenki tartja be. Ha meg legálisan vagy ott tartózkodási engedéllyel, akkor át kell íratni a kocsit 1 év után svájci rendszámra, sőt a jogosítványt is svájcira. A posztíró legálisan van ott, különben nem is dolgozhatna, de nem egy évig, így nem iratja át a kocsit, tehát magyar rendszámmal jár, így valószínű gyakrabban kontrollálják. Ennyi. Aztán meg... Nem tudom, még így van -e, de egy időben Svájc tele volt magyar qurvákkal és stricikkel, volt akit be is börtönöztek, sőt film is készült róluk, 2x is láttam a tv-ben. Szóval nem véletlenül kontrollálnak.

"A munkakörülmények elfogadás egyéni MAGÁNÜGY!" Ez így van. Már én is megkaptam nem is egyszer, hogy én biztos pozícióból miért osztom azt észt olyannak, akinek nem igazán van választása, mert a rendszer úgy működik. Nyilván az is hozzájárult, hogy a vendéglátásból átlagon felül vándoroltak ki.
Az "alja" melósnak lehet, hogy nem jobbak a körülményei, főleg nem Nagy-Britanniában, ott is elsősorban Londonban, ahol egymás hegyén- hátán kell lakni, mert a lakhatás megfizethetetlen a bérükhöz képest, de ami lényeges különbség, hogy rendesen be vannak jelentve, a túlmunkát kifizetik nekik és majd valami nyugdíjat is fognak kapni arra az időre. A jelek szerint még valamit félretenni is tudnak, ami néhány évvel ezelőtt nem nagyon volt jellemző Mo-n. A munkaerőpiac csak mostanra javult meg. Itt kb. 4-5 évvel ezelőtt, de lehet, hogy nem is volt annyira régen, nagyon elkeseredett és megkeseredett emberkék irogatták a posztokat, akik az akkori pillanatnyi kinti helyzetüket a magyarhoz képest alaposan túlértékelték. Én már akkor megírtam, hogy nekem egészen más tapasztalataim vannak, amire itt egyesek szó szerint lehülyéztek és otromba módon degradáltak, úgyhogy abba is hagytam elég hosszú időre az oldal látogatását. Most már azért sokkal árnyaltabb a kép.
A kérdés csak az, hogy meddig tart majd ez a fellendülés Mo-n? Lehet-e erre alapozni, hitelt felvenni, stb?

Arthamyr 2018.01.05. 19:51:55

@vándor madár: @tamarisk:

"Egyáltalán nem mindegy, hogy havi 45.000 Ft-ot tud félretenni, ami 1 évben 540.000 Ft vagy a 4 hónapos szezon alatt mondjuk 1.600.000 Ft-ot." - Ez nagyon fontos, ez a kulcs, és nem csak aljamelósnak.

"Mellesleg az alja melósnak nyugaton sem igazán jobbak a körülményei." - Igazából senkinek sem igazán jobbak a körülményei, van szakma, ami valamely országban jobb körülményeket biztosít, mint Magyarországon, de bizony van olyan is, ami rosszabbakat. Saját példa: Írországban nem akkora királyság IT-snak (ami talán nem számít alja melósnak otthon) lenni a tanárhoz képest, mint Magyarországon, tehát itt az IT-s lejjebb van a bérpolcon, mint otthon (itt mondjuk csak medián x 2-3 az otthoni medián x 3-5-tel szemben). De ettől még ugyanúgy igaz, amit vándor madár mondott, hiába kicsit szarabb IT-snek lenni (jobban alja melós vagy vele, mint Magyarországon), nagyon nem mindegy, hogy valaki 1000 vagy 3000 eurot takarít meg egy hónapban, ahogy az sem, hogy 45k HUF vagy 250k HUF.

FutureFry 2018.01.06. 00:42:09

@Arthamyr: Amit én láttam fatüzelésű pizzasütő kemencét (és ettem abból való nagyon finom pizzát) ott nem hiszem, hogy egyenletesebb lett volna a hőmérséklet egy átlagos gáz- vagy villanysütőhöz képest mivel kézzel rakták/állítgatták benne a tüzifát (lásd pl. a képet a cikkből amit linkeltem [1]). Ami viszont nekem számított az a kicsit füstös/kormos íz amit a pizza felvett (persze bizonyára az, hogy milyen a tüzelő faanyag minősége meg az arányok (láng/parázs) az is nagyon számít).

[1] i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03533/pizza-1_3533616b.jpg

Ütvefúró 2018.01.06. 08:04:16

@tamarisk:

"A posztíró sem teljesen a legalitás mezején létezik pl.
Még Svájcban sem, nomeg azok a tamilok sem a pizza üzemben..."

Ó bölcsek bölcse, zsenialitásod határtalan. Mielőtt osztanád az észt, utána kellene nézni a dolgoknak. Mindenhol hivatalos aláírt munkaszerződéssel dolgozok. Tehát nem fekete munkás vagyok. Hosszú oldalakon keresztül levezeted a jövedelmi viszonyaimat. Sőt, jobban tudod annál, mint aki minden hó végén felmarkolja. A számításodból kihagytad, hogy tippet is kapok a hotelben. 3 számjegyűt, és nem egyessel kezdődik.
Egyes, leülhetsz kisfiam.
A magyar rendszámra azért allergiások, mert nem nekik fizeted be az autótól, kantontól függően azt az évi 1500-2000 Frankot. Ezért lépten nyomon ellenőrzik, hogy megund, és mihamarább CH -ra cseréld. Ilyen egyszerű. Javaslom, gyakoroljál még egy kicsit, rád fér. Csókollak

Ütvefúró 2018.01.06. 08:18:16

@Borzasztó Károly: @commentes nikk:

Drága Barátaim! Szeretettel és Tisztelettel szeretném megköszönni nektek a pozitív kritikát. A múltkori posztomnál már említettem, hogy ha valami esetlegesen nem nyeri meg a kifinomult ízléseteket, akkor miért olvassátok végig? Immáron másodjára? Az olvasással eltöltött idő helyett mással is lehetett volna foglalkozni. Például azzal hogy nem csak copy-paste üzemmódban szóról-szóra bemásoljuk a múltkori kifogást. Csókollak benneteket!

Ütvefúró 2018.01.06. 08:19:13

@vándor madár:

Köszönöm hogy a védelmedbe vettél, amíg távol voltam :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.06. 12:15:58

@élhetetlen: Közben láttam én is, hogy kivirágzott a repsol Zalában...Eszetlen növények. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.06. 12:22:06

@Bredpitt Monika: Bróhaha, azt láttam én is.Asszem nem csk két embert kérdezett, hanem egész sokat is.Meg valami olyasmi is volt, hogy valami utcai klozet előtt kért hosszan eligazítást a járókelőktől.És fennhangon kérdezte, hogy miért rohan mindenki...
:D

2018.01.06. 12:32:44

@Ütvefúró:

"A számításodból kihagytad, hogy tippet is kapok a hotelben. 3 számjegyűt, és nem egyessel kezdődik."

Az király akkor már átlépted a szegénységi küszöböt is... örülhetsz.

Jimbo75 2018.01.08. 07:40:08

@Ütvefúró: Ha odatartom a tenyeremet, akkor az egészet kitakarom. De végül is igazad van:DDDDD

Ütvefúró 2018.01.08. 08:01:17

@tamarisk: Ürülök neki, hogy tied az utolsó szó. Nem is vártam mást )

Jimbo75 2018.01.08. 09:42:00

@Ütvefúró: Látod, mindketten jól jártunk. Én nem olvasom többet az írásaidat, te meg nem kapod a kritikát. Legalábbis tőlem, ahogy látom mástól is kapod az ívet rendesen:)))
További sok sikert!

Sütemény1975 2018.01.09. 03:21:47

És a biciklis máris felnyom. Ezeknek mániájuk a feljelentgetés. Gusztustalan spicli ország
.

vándor madár 2018.01.09. 14:25:23

@Sütemény1975: Örülök, hogy más is lát, nem csak néz.
.

Bredpitt Monika 2018.01.21. 19:37:44

@Ütvefúró: igazán elárulhatnád már, hogy a január 20-i poszt valós történet e,

egy kíváncsi hozzászóló

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása