oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 20. 06:30,  Szex, drogok és rakendroll - vagy mégsem? 88 komment

2017. december 20. 06:30 Határátkelő

Szex, drogok és rakendroll - vagy mégsem?

Amikor az ember elmegy egy koncertre, elég ritkán gondol bele, micsoda meló van abban, hogy ő felhőtlenül szórakozzon egy jót. Nos, ma kiderül, méghozzá Ütvefúró újabb posztjából, aki sok egyéb mellett keresetkiegészítésként koncertépítőként is dolgozik. Lássuk hát, mekkora munka egy ilyen rendezvény (a képeket köszönöm a szerzőnek), és mennyire nem igaz a "kulikra" a címben is megfogalmazott régi szlogen!

cim_132.jpg

Vollbeat Thun 

Beköszöntött a fesztiválszezon. Otthon sose tudtam elmenni sehova, de ez mostanra megváltozott. Volt szerencsém bejutni azok közé az emberek közé, akik lehetővé teszik, hogy minden koncert rendben lefusson, és hogy mindenki önfeledten élvezhesse a zenét csapolt sörrel a kezében. 

El se tudjátok képzelni, mennyi munka áll egy koncert mögött. Nem, nem a bandákra gondolok, hanem a háttérmunkásokra, hang, fény, színpadtechnika stb.

Először is van a Load Out, a kirakodás. Kirámolnak minden a kamionokból, majd a rácsos tartókból összeállítják a színpadot a hozzátartozó sátorral. Majd beszerelik a fény, illetve a hangtechnikát stb. Felállítják a kordonokat, a stadionban lefektetik a padlókat, amin jár a tömeg. 

Leírva egyszerűnek tűnik, de egyáltalán nem az. Minden szervezettnek tűnik. Színkódok vannak, mint egy anyahajón. A kék a hangot szereli. A narancssárga a fénytechnika, a rikító sárga a színpad, az állványozók színe. Kobak van mindenkin, kötelező a viselése. 

Van, amikor tízen vagytok egy apróságra, máskor meg megszakadsz a munkában, nem lehet előre kiszámítani. Ezért zsonglőrködnek egyfolytában a számokkal, hogy hova mennyi munkás kell. Akin látják, hogy nincs dolga, odaintik és már homlok egyenest mást csinálsz, mint amit a nap folyamán. 

A csapat kissé vegyes 

Igazi multikulti. Van ott drezdai irodista, egyiptomi csőszerelő, marokkói származású útépítő munkás. Itt mégis vállt vállnak vetve egymás mellett küzdenek. 

A hangulat nagyon jó, állandó húzzuk egymást, viccelünk egymással, de amikor baj van, megyünk segíteni másoknak. Amikor nekem nem volt mit csinálni, beálltam állványozni, később hangtechnikásnak. 

Ezt a főnök is észre vette, mert engem visszahívott mind a három napra. Ez azért is nagy szó, mert eredetileg egy napra mentem. Még az a szerencse, hogy tartalék pulóver gatya-zokni póló van mindig a kocsiban. 

Targoncás sztori 

Volt vagy 10 db 3 tonnás targonca, így elkomáztam a sofőrökkel. Mondtam, hogy nekem is van jogsim, le is basztak rögtön, hogy akkor mér’ a kulikkal vagyok, amikor lehetek targoncás is. Csak SUVA által elismert papírral lehet menni melózni. 

Igazuk volt, mert kifigyeltem, rádión kapták az utasításokat, mit hova pakoljanak, a fülkéből ki se szálltak. Úri dolguk volt, ők nem purcantak ki a nap végére, mint mi, kétkezi munkások… 

targonca.jpg

Erre akkor döbbensz rá leginkább, amikor te is ott szopsz a többi munkással. Van, amikor egy óra szerelés után bontatnak vissza valamit, mert a művezetőnek nem tetszik. Ilyenkor súlyos bazmegelések közepette nekiállsz szétkapni azt, amit az előző órában csináltál. 

Gábriel Arkangyal 

Kollégám egy Gábriel névre hallgató német 27 éves egyetemista volt, akivel elég jól összehaverkodtunk. A neve miatt elneveztem arkangyalnak. A harmadik nap végére már hallgatott rá. 

Első nap hangtechnikát szereltünk vele. Második nap világítás volt, meg a LED falak a porondon, harmadik nap meg ács-állványozóként kellett dolgozni a színpad körül meg a kifutónál. 

A legerősebb konvertibilis valuta a világon 

A legerősebb konvertibilis valuta a világon a pálinka. Jobban tartja az árát, mint a dollár vagy az euró. A főnöknek adtam is egy félliteres kólásüvegbe. Lecsavarta a kupakot, megszagolta, elismerően csettintett a nyelvével, majd rám mosolygott. Innentől tudtam, hogy sínen vagyok. 

Egyébként magas, langaléta alkat, aki bozontos szakállával és a hosszú hajával elmehet Jézus-imitátornak. Ezért elneveztem Jézusnak. Nem tiltakozott… 

John Legend 

Reggel fél öt. A telefonon ébreszt. Indulni kell. Összeszedem a cuccom, kaja, pia, meleg ruha, iratok, pénz. Az autó küllőre indul. A parkoló csendjét megtöri a félelmetes 60 LE. 

Hosszú út áll előttem, Zürichbe indulok, 2 óra, 170 km. Ismét díszletépítő vagyok. A Get-in-re oda kell érni. Tíz percet lehet késni, különben hazaküldenek, mindegy milyen messziről jöttél. 

A breifing után céltalanul kóválygunk a Samsung Hall környékén. Nézem a csapatot, negyvenen vagyunk. Itt minden korosztály megtalálható. Alkeszok, szipusok, munkanélküliek, pluszba egy pár szétcsúszott alak, tiszta rejtői figurák. 

A szipusokról lerí, hogy ma is volt anyag, minden kis csekélységen röhögnek, és lassú a mozgásuk. Szerencsére van ismerős, egy török targoncás személyében, akivel Bernben dolgoztam együtt. Hozzá csapódok, legalább van kihez szólni. 

9 óra. Befut az első kamion. A szemfülesek már támasztják is az alurámpát a raktér végébe. Súlyos dobozokat pakolunk, szerencsére mind gurulós. A targoncás éberen figyel.

ladak.jpg

Rádión megkapja az utasítást. Kurtán biccentve​ elindul a kamion felé. Nem siet, hiszen órabérben fizetik. Szájpierszingje ezüstösen csillámlik a neonfényben. Közben már a második cigire gyújt. 

Újabb kamion érkezik. Egyre gyorsabban pakolunk. Most értünk oda egy nagy raklaphoz. Ebben vannak a színpad padlói. A targoncás higgadt, takarékos mozdulattal gázt ad. Visít a hidraulika. A vezető küzd az elemekkel, de a gép a padlóra szarik. A súly több mint 2 tonna, miközben a gépünk csak másfeles. 

A Crewleader szemöldöke felszaladt a homloka közepére. Az izzadságcseppek barázdákat szántanak a poros arcára. Gondterhelt agyában fény gyullad. A villahosszabbítókért kiállt. Négy munkás rögtön pattan, a hosszabbítók a helyükre kerülnek. 

Ám a súly a kis gépet orra rántja. Minden gép állj - hangzik el a parancs. Az okosabbja már oldja is a spanifert, csattan a gurtni, jelezvén a rakomány oldva. A fele tartalmát kézzel lepakoljuk, a maradékot a gép szedi le, ezúttal már nem tiltakozik. 

Sokan vagyunk, egy munkára öten ugranak. Sose lehet kiszámolni, hány fő kell. Mindenki ott segít, ahol tud. Valaki a hangtechnikának, vagy a fénynek, mások a színpadnál sürgölődnek. Szerelik a színpadon a rácsos tartókat, erre szerelik fel a fénytechnikát. Mikor megvan egy sor, a magasba emelik. 

Megkésve, de délután 3-kor mehetünk ebédelni. Svédasztalos ebéd, 5 fajta saláta, Fleischkäse, csülök, garnélarák. Mindezt a kulik kapják. John Legend jól tart minket. Akkor mit esznek a főnökök? Állunk a földet súrolja...

kaja_rakkal.jpg

Ebéd után futótűzként terjed a hír, hazaküldenek, azért, hogy este fél 10-re visszajöjjünk, alias Zimmerstunde. 

Szemem összeszűkül, arcom gránit. A mosolyom most nem őszinte. Ezzel más is így van, mert elégedetlen moraj szalad végig az ebédlőn. Még kell várni a koncert végét, majd utána elbontunk mindent. 

Sebaj, legalább kialszom magam az autóban. Kis alvás után séta a városban. Csarnok méretű autószalonok mindenhol. Az árcédulákon csillagászati árak. Nem nekünk címezték. 

Eltelik a 6 óra. Az egyik olasz gyereket megbüntették a parkolóban, jegy hiányában egy zöld hasú 50 Frankos bánta. Az üzemanyagja 30 Frank volt. Ma ingyen dolgozik... 

Mennék be a WC-re a Backstage-nél. Elém gördül egy biztonságis gyerek, tekintetével badge-et keres. Ilyen az nincs, az a főnököknek jár, én meg csak kuli vagyok. 

Mutatom a karszalagot. Diszkréten megjegyzem, hogy itt dolgozom. A válasz azonnali és lesújtó, ő is itt dolgozik, de senki nem mehet be, még WC-re se, mert a művészeket nem lehet zavarni. Engem meg konkrétan nem érdekel. Ennek véleményt is adok. 

Némelyik művészt csak a saját utcájában ismerik, azokat is csak azért, mert a zenekari próbák miatt nem tudnak aludni a szomszédok.

kaja_2_2.jpg

22.30: még csak szedelőzködünk. Névsorolvasás. Kiosztják a pólókat, mindegyik más színű. A kék a hang, a zöld a videó, a fekete a hangszer stb. Így mindenki látja, hogy merre vannak a többiek ebben a kavalkádban. 

Érdekes módon jöttek újak is, 2 rasztahajú csaj képében. Mint kiderül, a Crewboss ismerősei. Az elején már mondtam, hogy a reggeli névsorolvasásról nem lehet elkésni. Ezek még bejönnek estére 3 órát dolgozni, mer’ most érnek rá. Minden állat egyenlő, de vannak olyan állatok, amelyek az egyenlőtől is egyenlőbbek... 

A szétszerelés mindig gyorsabban megvan. Csak egy óra késéssel tudunk nekikezdeni. A 40-ből van 10 ember, aki az érdemi munkát végzi. Ezek a kamionban maradva legózzák a dögnehéz ládákat. 

Pár személy pedig kínosan ügyel, hogy mindig csak a könnyű dolgokat pakolja. Őket még a 40 kg-s csajok is kidolgozzák, tényleg le a kalappal előttük, szorgalmasak voltak. De ezek a vállig érő, csapozott hajú alkeszok tényleg semmire nem jók. A ládát, amit én egyedül tolok fel a rámpán, négyen hozzák oda nekem.

lada_elhelyezese_alt_cim.jpg

Most már mindenki segít mindenkinek, a cél az, hogy gyorsan kész legyünk. Angol nyelvű utasítások hangzanak mindenhol. Ezt ide rakd, tartsd, fogjad, hozzád, billentsd, satöbbi. 

Az angolok se kímélik magukat, ugyanúgy pakolnak, mint mi. A mai este ők a főnökök. Minden cucc az övék, 6 kamionnal száguldanak végig Európán. A kapcsolattartás, meg a közös nyelv miatt mindig angol a vezetőség. 

A parkolás vicces. Reggel 7-től fizetsz óránként 1,5 Frankot, este 7-től már csak 0,9 Frank. Már ha van apród, és be is veszi a gép. Én pont úgy jártam, hogy hajnali fél kettőkor zárva volt a parkoló összes bejárata, mert ez egy társasház aljában volt. 

Szerencsémre van egy rendőrőrs is az épületben. Kopogtatok, kirobban az ajtó. Egy Oberfeldwebel jön kifelé nagy gázzal. Elböfögöm neki, hogy nem lehetne-e esetleg beengedni, mert bent van az autóm. 

Kinyújtott tenyere parkolójegyet követel. Csak akkor nyugszik meg, amikor a jegyet felmutatom. Arca megenyhül. Milyen volt? - kérdezi. Mondom nagyon jó, csak sok köcsög van, akarom mondani nem sok mindent láttunk, mert dolgozni jöttünk ide. 

Van nálam apró, de a végén fennmaradt 20 Rappen. Dobálom az egyfrankos érméket, nem veszi be. Iszkiri vissza a többiekhez, bejárati ajtót kólásüveggel diszkréten kitámasztom. 

Roppant jó üzletet csinálok, mert mind a 2 Frankot fel tudták váltani a többiek. Visszaszaladok, berakom a gépbe, ami jár. A sorompó karja az égnek áll, végre mehetek, elhagyom a tett színhelyét. Ráfordulok a pályára. Máris kinyitok egy energiaitalt. Szükség lesz rá, mert még kétórás út vár hazáig. 

John Carpenter 

A változatosság kedvért most négykor indulok. Beköszöntött a tél, október vége és hideg van, még az autót is ki kellene olvasztani. Egykedvűen jár a motor, addig serényen használom a jégoldósprét. 

Most kemény leszek, egyenesen Zürich felé veszem az utat, nem fordulok le Rapperswill irányába. Pedig a stadion a város másik végén van. Elég egy dugó és rögtön kések. Ez egy olyan luxus, amit nem engedhetek meg magamnak. 

Elérem a Get-In-t, éppen időben. Van, aki egy határmenti német kisvárosból érkezett, de mehet is vissza, mert 10 percet késett. Jogosan van felháborodva, ez már a harmadik alkalom, hogy hazaküldik. 

A dugókat ugyanis sose tudod előre, vagy hogy hol mennyit kell seggelni. Ezúttal német irányítás van. Az építésvezető úgy néz ki, mint egy hamburgi dokkmunkás. Megszívja az orrát, majd megvetően a földre köp. 

- Na emberek - kezdi - Senkit se lássak sisak nélkül. Három kamion lesz, amit ki kell pakolni. Bárkinek bármilyen kérdése van tegye fel nyugodtan. Céltalanul ne lődörögjünk, mindig keressétek, hogy hol lehet besegíteni. 

Mondandója zárásaként egy öblöset böffent. Erről bizonyára a kolbász tehet, amit korábban előttünk jóízűen elfogyasztott. 

Kiosztják a szokásos XXL-es pólókat. Nyújtom a kezem, ezúttal is a hangtechnikát fogom szerelni. Deniel, és Jurij lesznek társaim. Swíccer dűcsök is vannak szép számmal.

szinpad.jpg

A főnökök egyébként elképesztő faszik. Rövidgatyában nyomják 3 fokban. Nincs nekik rendes munkaruhájuk. Látszik, hogy ez külön kaszt, mert mindegyik kisfőnök ilyenben nyomja. 

Elérkezik az este 10. A securityk megint kemények, de most legalább beengednek pisilni. Kapunk egy percet. Utána a szokásos duma, a művészeket nem lehet zavarni, húzzuk el a belünket. 

Kisvártatva megkapjuk az újabb eligazítást. Visszatér közénk a hamburgi dokkmunkás, majd így szól: „Emberek! Köszönöm az együttműködést, ügyesek voltak reggel, időre teljesítettek. Most is ezt várom el, se többet se kevesebbet. A lényeg a biztonság. A ládákat konkrétan telibeszarom, mer azok biztosítva vannak - itt sercint egyet, majd egykedvűen folytatja - A kezekre, vádlikra stb. vigyázzanak, mert az nincs ugye biztosítva. Hajnali 1:30 -ra kész kell lennünk, de inkább hamarabb" 

A keménymag előre lendül. Mindig van 5-8 személy, aki komolyan veszi a feladatát. Ezek a gyerekek nem müzlit reggeliznek. Este nem kell velük egy sikátorba találkozni, de ha mégis összejön, akkor önként és dalolva oda kell adni a tárcád, ha jót akarsz...

Parancsszavak hangzanak, a rakodórámpa már a kamion platójának van támasztva. Az egyik kolléga a kérges tenyerébe köp. Akkora keze van, mint egy malomkerék, a válla meg IFA plató. Őt kapom a balomra. 

Diszkréten megjegyzem, ha ő van mellettem, ketten is felrakjuk a ládákat. Ezek a ládák nem cukorból vannak ám. Tízes rétegelt lemez, az élek meg vannak vasalva. A kamionplatók is ebből készülnek. Atombiztos. 

Valakinek fázik a hátsója, mert penetráns fű szagot érzünk. A munka megy tovább. A hangtechnika következik. A hangfalaknak szövethuzata van, amiből veszettül szeret kicsusszanni. 

Ez az egész rakodás a Tetrisre hasonlít, mindent forgatnunk kell, majd úgy rakjuk be a helyére. Ez addig működik, amíg nem 2 méter magasra kell pakolni. Oda már a nagydarab kollega is kevés. 

Öten rakjuk fel a kocka alakú ládákat, mert nincs rajta fogás. A rámpán közben folyamatosan érkezik az utánpótlás. Valaki veszettül káromkodik. Deniel, a német kollega új társat kap, azzal van baja. Idegességében majdnem lenyeli a cigijét. 

Nehéz feltolni a ládákat, ha a melletted lévő csak simogatja a láda oldalán a majrévasat. Már lendülne a keze, de az ütés az utolsó pillanatban hátba veregetésre szelídül. Nem hiába, a kisfőnök már ott van mögöttük. 

Ugyanis aki tettlegesen bántalmaz valakit, az mehet haza azonnal, ráadásul nem is fogják hívni többször. Semmi gond. Van helyette ezer másik. Mi csak a kulik vagyunk, van, amikor 4 helyre 104 jelentkezést adnak be. 

A ládák oldalán van általában majrévas, amibe kapaszkodva rá lehet segíteni a tolásra. A nagyobb ládákon szerencsére van elöl-hátul fogantyú, így hatan is tudjuk segíteni a feljutást. 

Megint 1.7 méter magasra emelünk. Elég egy rossz mozdulat, és minden a nyakunkba borul. Most nem csak a crewboss homloka gyöngyözik. Van amikor csak újbeggyel, pipiskedve tudjuk a helyére illeszteni a ládákat. 

A keménymag jól összeszokott csapatként dolgozik, annak ellenére, hogy mindenki most látja először a másikat. Harcolunk az idő ellen. Mindenki haza szeretne menni, hiszen már reggel 7 óta itt vagyunk. 

Most a fénytechnika következik. A rácsos tartókról szőlőként csüngenek a lámpák. Ez az egész kapott egy állványt, ami alatt 4 ipari kerék van. Erre a talapzatra emelik rá targoncával a rácsos tartókat. Ez 3-4 méter hosszú, ezeket kell felügyeskedni a kamion platóra.

szinpad_elott.jpg

Odagördül a második kamion, mi tagadás, a fénytechnika jobban halad. Megkönnyebbült sóhajok szállnak az ég felé. Sokan közülünk reggel is rakodtak, nem olyan leányálom, elhihetitek. Kesztyű nélkül a ládák nem gyengén kikezdik a kezed, nem mellékesen csak melegít rajta egy kicsit. 

Ezért a bevetésért 200 bruttót kapunk. Ez olyan 180 Chf kézbe. Ebből lejön a benzin, meg ha nincs szerencséd akkor a parkolás, ami 20-30 Chf, hogyha nincs parkoló kártyája a szervezőknek, amivel ingyen kiengednek. Nagy a csábítás, mert németek, olaszok is jönnek. 

Raktárépület 

Megkaptam a behívómat, Wholen, Zürichtől 25 km-re. Most jó időt futok, a kezdés előtt már egy órával ott vagyok. Hív a crewboss, hogy hol vagyok. Jelentem a helyszínen - válaszolom magabiztosan. Öt kolléga lesz egész nap. 

Akkor még nem tudtam, de egy 15 ezer négyzetméteres raktárba hívtak be minket dolgozni. Eddig úgy volt, hogy 5-8 ember pakolta a kamionokat, itt hármunknak kellett. Egész nap megállás nélkül pakoltunk. Egy kamiont ki, hármat pedig megpakoltunk. 

Régi ismerősöm, Türsün, a kis köpcös török kolléga is megjelent. Ma reggel elég morcos kedve van. Szóba elegyedünk. Mondom neki, hogy rajtam van a cifrafosás, mi van, ha hazaküldenek. Erre gorombán válaszol: „Közelebb kell költözni öreg. Amennyiben nem tetszik a meló, lehet keresni másikat...” 

Nem ezt vártam tőle, már két bevetést lenyomtunk együtt. Szerintem nem kávézott ma reggel, meg keveset aludt. Akkor ilyen kötekedők a törökök. A crewboss névsorolvasást tart. 

A török barátomat hazaküldik, pedig utóbb kiderül, nagy szükség lenne rá, majd a padlóra eresztünk a kamion pakolásakor. Morogva elköszön. Megértem, backupnak nem jó menni. 

Ha megvan a létszám, legelőször téged küldenek haza. A kisfőnök, akit „Céni”-nek kell szólítani, rémes egy figura. Az összes foga fekete, meg fogköves, mintha állandóan Negrót szopogatna. 

Emellé még fel van nyírva a haja mindkét oldalt. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy 28 cm-s serpenyővel fejbeverték volna oldalról, és ahol látszik a serpenyő nyoma, ott körbenyírták. Hogy az élvezet tökéletes legyen, még egy labirintus is tetoválva volt neki oldalra. 

Úgy éreztem magam közöttük, mint egy Neander-völgyi ősember. Egy kukkot se értettem abból, amit karattyoltak. Keményen swicer dűcsbe nyomták. Szerintem én voltam az egyedüli migráncs az egész épületben. 

Mivel Céni egyfolytában swicer dűcsben nyomta, elég gyakran ordított - velem. Amikor lebaszott, akkor persze hochdájcsban nyomta, hogy értsem. Volt még egy raktáros gyerek, aki úgy néz ki, mint a Forró Rágógumiból a dagadt gyerek, csak ennek fekete haja volt. Egyébként roppant segítőkész volt mindenki a raktárban, és nem éreztették veled, hogy te kuli vagy.

Olasz nyelvlecke

Ha már nyelv: az olasz kollégák a szünetekben olaszul tanítanak. A „Tetszel nekem, szeretnélek megismerni” örökbecsű a hotelben nagy sikert aratott. Amikor 8 olasz pincér volt a konyhában, köztük egy csaj, akkor elsütöttem, hogy menőzzek egy kicsit. Nevették, hogy milyen profi vagyok.

Egy ember nem nevetett. Utóbb kiderült ez a fent említett kiscsaj hapsija volt. Megnyugtattam, hogy semmilyen ártó szándék vezérel, csak a nyelvet gyakoroltam.

Összefoglalva

Nem éri meg a koncertes munka, mert általában Zürichben vannak a melók. Nekem oda-vissza összesen 4 óra az út. Ezt egy zöldhasú 50-es bánja. Ledolgoztatják a 10 órát, utána csókolom. Amikor pedig sokan vagyunk, küldenek haza, mindegy, milyen messziről mentél. 

Odamész hajnalban, hogy a 7.30-as kezdésre odaérj, pakoltatnak délután 3-ig, majd menjél vissza este 10-re, mert akkor van vége a koncertnek. 

Szerencsére találtam ettől sokkal jobbat, de az már egy másik történet..."

HÍRMONDÓ 

Vedd ki a részed a téli őrületből! 

Lehet például menni animátornak osztrák hotelbe, vagy felszolgálónak hüttébe, de ha más munka érdekel, olyat is találtunk mára. 

Röghöz kötéssel marasztalnák az ápolókat 

A program keretében az egészségügyi szakképzést nyújtó intézmények nappali tagozatos tanulói havi rendszeres támogatásban részesülhetnek. 

Nincsenek veszélyben a karácsonyi repülőjáratok 

Megadta magát a Ryanair vezetése, mert az ír fapados légitársaság nem merte megkockáztatni, hogy pilótái tényleg sztrájkolni kezdjenek az ünnepeket megelőző legfontosabb napokban. 

Soha ennyi brit még nem volt a Brexit ellen 

Az elmúlt másfél évben még soha ennyi brit nem volt az ellen, hogy az ország kilépjen az Európai Unióból, mint most. Alighanem erre az helyzetre tökéletesen igaz a mondás: késő bánat… 

Az év legfontosabb szavai 

Vajon Magyarországon mi volt a leginkább meghatározó kifejezés?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2913512763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bredpitt Monika 2017.12.20. 08:32:31

Ez jo lesz biztos, kesobb olvasom.
a posztiro sokoldalusagat meg Leonardo is megirigyelhetne....

Golf2 2017.12.20. 09:32:00

@Bredpitt Monika: Off. Mekkora szemétség hogy nem járathatják a motort -8 fok hidegben a fakabátok akik a ruszki tankra vigyáznak a Bazilika mellett.Ott fagyoskodnak a fehér fordban.A pintért állitanám oda örökre.

Narina 2017.12.20. 11:52:25

Még mindig jó! Bár ez bővített, de még szuperebb!

P.Elliot 2017.12.20. 12:46:34

Nagyon tetszik a stilusa a posztolonak, elolvasnam akarmeddig, jo a bemutato keszsege, szinte magam elott latom a helyszint es az embereket. Igazan nem bannam ha mindenrol irna es igy irna. Arrol nem is beszelve hogy milyen jo felvilagositas azoknak akik a leirt munkakorokben fognak dolgozni, tudni fogjak hogy mit kell dolgozni, illetve gondolkozhatnak hogy megeri-e ott dolgozni.
En itt egy ilyen parkbeli koncert osszeszereleset, allitasat lattam, az persze ehhez kepest igen kicsi volt, ott jott ket orias kamion, az egyiket a fure allitottak, az egyik feloldalat leeresztettek, maris ott allt egy szep nagy fedett szinpad, felszerelve mindenfele lampakkal, hangerosito es mas cuccokkal, alig dolgoztak rajta, a masik kamionbol potoltak a szinpad hianyzo reszeit, kiraktak egy halom szetnyithato szeket a kozonsegnek egy fa ala hogy onnan vegye el ha nem hozott maganak es oda vigye vissza majd.
A pakolo munkasok talan 4-en voltak, egymassal beszelgetve kenyelmesen rakodtak, lealltak kavezni a food truck-nal, az iranyito maga is veluk, nem siettek, nagyon nagy rendezvenynel valoszinu hogy nagyobb volt a sietes itt is.
Valahogy nekem nem jonnenek be az ideiglenes munkak, szeretem az allandosagot, azt hogy mindig tudom hogy masnap hova megyek dolgozni, vagyis ugyanoda. Meg azt is nehezen nyelnem le hogy olyan munkakorom legyen amivel mindig uton vagyok, pl. kamionos, szallito, ilyesmi.
Inkabb kevesebb penz de legyen allando es helyhezkotott.

_z_ 2017.12.20. 13:50:32

Fasza poszt!
Hogy lehet ilyen munkat talalni?
Nem lehet elöre elspoilerezni, hogy mi jobbat talaltal?

Bredpitt Monika 2017.12.20. 14:49:38

"Szemem összeszűkül. Arcom gránit."

Micsoda duma!

Erről a koncertezésről Madonna filmje a Truth or Dare jut eszembe. Nem semmi volt látni, hogy milyen fárasztó az egész.
Madonna egyébként is vér profi, egy csomó mindenbe beleszólt, és az szinte semmit nem lehetett a véleménye nélkül csinálni, erre emlékszem.

Aztán Mariah Carey-ről láttam egy filmet, egy idő után már azt sem tudta milyen országban vannak, annyi helyre mentek.

Na és Britney. Ő a kanadai koncertje után azt nyilatkozta egy újságírónak, hogy olyan szerencsésnek érzi magát, hogy az óceánon túlra is eljutott. Britney-t sem az eszéért szeretjük.
(bár lehet, hogy ezt egy németországi koncert után mondta Kanadában , ki tudja mi volt a szőke fejében)

Bredpitt Monika 2017.12.20. 14:54:40

@Golf2: (akkor most én is ideírom, hogy OFF, vigyázat, nehogy elolvassa valaki, még a végén felmegy a vérnyomása)

azért te olvasd el Golf2, lemaradtam a tankos ügyről, de az hagyján, egy hétig gőzöm nem volt mi történt Havassal, csak azt láttam, hogy hiányzik minden műsorból, azt hittem, megint az unokáinál van,

szerintem ki akarják csinálni, egyrészt a műsor miatt , amiben folyamatosan a kormányt ekézik, nem is akármilyen stílusban, másrészt meg a Vona könyv miatt, ez most már tényleg rohadt ijesztő (mondjuk ez csak egy vélemény, de ahogy ezt az elején megjósolták páran a zaklatási botrány kipattanásakor, egy csomó ember fog felkapaszkodni erre a szekérre, úgy ahogy Amerikában is látjuk)

vissza a poszthoz........ami megint nagyon jó (csak ne tudnám honnan van az író beceneve)

Bredpitt Monika 2017.12.20. 15:02:31

Azért a poszt szerzőjétől megkérdezem, hogy a sztárok odajönnek e néha hozzátok kezet rázni és megköszönni ezt a nagy munkát?

Ütvefúró 2017.12.20. 15:59:05

@Bredpitt Monika:
Szia! Nem jönnek oda. Nem is látjuk őket. Reggeltől kora délutánig még nincsenek. Az esti berakodásnál már nincsenek. Magyarán kész picsa, meleg málé...

Ütvefúró 2017.12.20. 16:01:44

@Bredpitt Monika: Kösz, igyekszem. 36 évembe került az elmémet ilyen szintre palléroznom... Ráadásul jön magától. Azt írom le, amit látok. Ha háborúba kerülök, akkor meg van az újabb Elit Alakulat szintű sorozat :)

Ütvefúró 2017.12.20. 16:03:46

@_z_: Nehezen. Én is csókosan jutottam be. Otthonról ide lehetetlen bejutni. Mondtam, ha nem érsz ide időben 5 perc késés miatt elzavarnak. Igaz akkor nagyon csúnyán tudok nézni...

Ja, és B permit kell hozzá, egy másik cégnél meg C....

Bredpitt Monika 2017.12.20. 16:04:31

@Ütvefúró: "Kész picsa, meleg málé"

Te jó ég! Behalok mindjárt a dumától.......

Ütvefúró 2017.12.20. 16:05:51

@Narina: @P.Elliot: Kösz igyekszem. Annyira nem lehet jó a poszt, ha kilencen szólnak hozzá, a múltkor meg 300 feletti volt :(

Arthamyr 2017.12.20. 16:08:51

@Ütvefúró: Ez gondolom a hoteles időszak előtti melód, csak fel lett cserélve a cselekmények sorrendje, mint a Ponyvaregényben?

Megint jóféle poszt volt egyébként, szerintem nem csak a magam nevében írom, hogy köszönet érte. :)

Bredpitt Monika 2017.12.20. 16:09:31

@Ütvefúró: Lehet, jobban is jársz ha nem jönnek oda.

Nekem volt szerencsém Charlie sleppjéhez TApolcán, mi csak a műsort mentünk megnézni, ilyen kiábrándító embereket ritkán láthatunk (vagy mégsem?)

Úgy érkeztek meg, hogy felborítottak egy nagy , hosszú padot, amit ott is hagytak felborulva. Én ezt szóvá tettem, egy kopasz, erősködő verőlegény jól kiosztott, akire hívtam a polgárőröket, na , akkor már nem volt nagylegény, szó szerint elbújt a színpad mögé....

Genyaládák.....

Azt, hogy ebből Charlie mit érzékelt , nem tudom, ő is a kocsiban volt, amikor nekihajtottak a padnak, azt viszont nem tudom, hogy látta el, ki tudja milyen delíriumban volt már akkor..

Golf2 2017.12.20. 16:22:18

@Bredpitt Monika: Bárkit kicsinálnak... Úgy látszik a politikával elüldöztük a kommentelőket,egyre kevesebb a komment.

London2009 2017.12.20. 16:30:29

Nagyon jo cikk volt! Koszi! Viszont ez a munka nem piskota. Tehat akkor egy kis ejszakai muszak mellett mellekeskent meg vezetgetsz 4 orakat es pakolgatsz tobb szaz ladat a szabadnapjaidon. Ertem! Te sem vagy am normalis! Na jolvan! Orulok, hogy ilyen kicsattano eroben vagy! :D

Ütvefúró 2017.12.20. 17:04:05

@London2009: Hát igen. A 12-es kazánlemezt kézzel hajlítom, Falazáskor a maltert kézéllel simítom. Csak így úriemberesen.

Bredpitt Monika 2017.12.20. 17:04:09

@Golf2: nem, szerintem már mindenki készülődik a karácsonyra, erről van szó, nem lehet innen elüldözni senkit, én úgy látom, ide exhibicionista emberek járnak (beleértve persze engem is)

nekik kell a szereplés........

Bredpitt Monika 2017.12.20. 17:19:14

@Ütvefúró: már írtam Golf nak, azért van ilyen kevés hozzászólás szerintem, mert már mindenki az ünnepekre készülődik,

majd inkább a számlálót nézd, az fent volt a múltkori posztodnál is úgy láttam, sokan elolvasták nagyon

SzZoole 2017.12.20. 17:19:21

@Golf2: dehogy üldöztetek el bárkit is, csak mióta sorosgyuribacsi megvette a HA-t azóta csak a liberalbolsevikkommunista kommentek férnek be, meg amúgy is mindenki disznovagasra készülődik :-))
Just kidding

SzZoole 2017.12.20. 17:21:41

@Bredpitt Monika: mijaza az a exhibicicinista, a valami ragájos kórság? :-))

London2009 2017.12.20. 17:33:10

@Zoole Reloaded: na mikor iszunk forralt bort?

London2009 2017.12.20. 17:38:28

@Zoole Reloaded: merre is pontosan? Varosban nem jo?

Taxomükke (UK) 2017.12.20. 17:53:16

@Ütvefúró: Nem ernek ra az emberek, nem munkaidoben vannak ugyanis, hanem a karacsonyra keszulodnek.

Taxomükke (UK) 2017.12.20. 17:55:02

@Zoole Reloaded: Az az, amikor egy holgy kirakja a dekoltazsat, aztan bunkosagnak veszi, ha megbamuljak.

SzZoole 2017.12.20. 18:07:39

@London2009: városban lakunk mi is :-))
Hemel Hempstead pontosan

London2009 2017.12.20. 18:10:16

@Zoole Reloaded: messze vagytok. 1 ora 40 perc kocsival. : ( Szolj pls, ha a szigoruan vett London faluban lenne dolgod!

SzZoole 2017.12.20. 18:12:37

@London2009: most igen, de ha hétvégén josz, akkor csak egy óra körül van

gabors 2017.12.20. 18:13:37

@Golf2: sokan elindultak mar karacsonyba par nap es visszajonnek...

London2009 2017.12.20. 18:15:56

@Zoole Reloaded: hmmm...na beszeljuk meg privatban. Ez a hetvege biztos, hogy nem, de egy masikon akkor megejthetnenk a nagy talalkozast! Viszem Dikuszt is. :D

SzZoole 2017.12.20. 18:19:31

@London2009: ok, itt a szamom; 0690-555-359 :):

London2009 2017.12.20. 18:37:53

@Zoole Reloaded: jolvan! hivlak! R beszelgetes lesz! :D

kék madár 2017.12.20. 18:39:23

@Ütvefúró: szerintem elmehetnel egy konyv iranyaba is (amibol majd lesz a film is) csak kepeket ne rakjal bele, mert azzal valami nem stimmel :)

SzZoole 2017.12.20. 18:40:51

@London2009: vállalom :-)))

Tényleg beszélünk kellene, de ne itt

Golf2 2017.12.20. 18:56:14

@Zoole Reloaded: ez nem valami feminimoneycica szám? 1 sóhaj 20,extra óhaj 50 gondolom.

SzZoole 2017.12.20. 18:57:45

@Golf2: de az, emeltdíjas szeksztelefon szám :-))

kék madár 2017.12.20. 19:07:59

@Ütvefúró: nem a mennyiseg a lenyeg, de ez atjon az irasaidbol is. Hagyd nyitva az elsot a folytatashoz a cimnel, es akkor eleg 128 oldal is, pl. "The Adventures of Utvefuro: The Early Years"

Bredpitt Monika 2017.12.20. 19:08:41

@Zoole Reloaded: exhibicionista: mutogatja a hátán a tetkóit

Bredpitt Monika 2017.12.20. 19:09:36

@Taxomükke (UK): igen, ez jó meglátás, nem munkaidőben vannak.......

Bredpitt Monika 2017.12.20. 19:10:51

@kék madár: " "The Adventures of Utvefuro: The Early Years" "

hozod a formád, már azt hittem téged is elüldöztünk, egy jó pár napot kihagytál

Bredpitt Monika 2017.12.20. 19:15:29

@London2009: @Zoole Reloaded: a forralt bort ne is említsétek, itt a vásárban ittam a múltkor a szomszédommal,

hatás: szimpla hasmenés, ezt az erzsébeti csóróknak árulják, nem tudom milyen borból készült, az a baj, hogy annyira meg van ízesítve, hogy nem is veszed észre, hogy milyen rossz a bor minősége,

mi most a ház előtt teáztunk, én csináltam egy bödön gyümölcsteát, volt szárított gyümölcsöm is, tettem bele narancsot, nagy sikere volt, de gyorsan kellett inni, mert - 4 fok van

Bredpitt Monika 2017.12.20. 19:16:48

@Taxomükke (UK): "Az az, amikor egy holgy kirakja a dekoltazsat, aztan bunkosagnak veszi, ha megbamuljak. "

Ez is jó.

Ütvefúró 2017.12.20. 19:19:41

@kék madár: Na ezen konkrétan besírtam :)

SzZoole 2017.12.20. 19:56:09

@Bredpitt Monika: ütvefúró= percussion drill vagy impact drill vagy hammer drill :-))

Dikusz 2017.12.20. 20:09:03

@London2009: @Zoole Reloaded: krisztusatengeren.
Az a telefonszám, jujj, az az ártatlan lelkem (*irulpirul*)

kék madár 2017.12.20. 20:10:04

@Zoole Reloaded: szerintem az o egyeinsegehez a Jackhammer megy leginkabb, az a ferfias.

kék madár 2017.12.20. 20:11:23

@Bredpitt Monika: be szoktam nezni 2-3-4 naponta, de ha nem tudok semmibe belekotni, duzzogva lelepek

SzZoole 2017.12.20. 20:23:10

@kék madár: ilyesmire gondoltál, mondjuk itt a jackhammert az útépítők használják :-)

youtu.be/aZcSCT34H84

SzZoole 2017.12.20. 20:26:14

@Dikusz: elne pirulj már, nem vagy te már tizenéves szuzkisjany :))

Neked ezt ajánlom :-))

youtu.be/m_aubcM-vIs

kék madár 2017.12.20. 20:41:20

@Zoole Reloaded: te szerintem most tok masra gondolsz! :)

London2009 2017.12.20. 21:23:57

@Dikusz: @Zoole Reloaded: minek nezted meg? Nekem eszembe sem jutott! Kis naiv lelkem!
No Zolikam, akkor nem megyunk!!

SzZoole 2017.12.20. 21:26:26

@London2009: miről beszélsz, az egy hasra ütött szám, egy fake :-)

London2009 2017.12.20. 21:26:55

@Zoole Reloaded: irtam neked pm-t. De hogy atment e azt nem tudom!

SzZoole 2017.12.20. 21:29:22

@London2009: eddig semmi nem jött, pedig azon elersz amin itt vagyok regelve

London2009 2017.12.20. 21:31:32

@Zoole Reloaded: most atment! Azt irtam, hogy test. De ne ertsd felre! Tesztnek kell olvasni! :D

SzZoole 2017.12.20. 21:32:57

@London2009: képet kuldhetel volna a testhez :-))

Vissza is írtam

SzZoole 2017.12.20. 21:35:39

@London2009: hoppá a fentebbi neked ment volna :-)

London2009 2017.12.20. 21:49:44

@Zoole Reloaded: kikerestelek FB-on. Itt nevetgelek mert egy olyan csunya kis emberke jelent meg, hogy nem akartam elhinni! Gondoltam, hogy nem vagy egy Matyi himzes, de ez?!? Hahaha! Aztan rajottem, hogy ez nem te vagy... :D fenebe!!!

SzZoole 2017.12.20. 21:59:10

@London2009: Hahaha, nincs feszbukom :-)))

Dikusz 2017.12.20. 22:33:25

@London2009: jaaaa... én nem néztem meg (a telefonszámot), jó régen letiltottam a 90-es számot, mert akkoriban telefonszerelőnek álcázott settenkedők rákötöttek madzagot a telefonra, és onnan hívtak szexvonalakat, százezres telefonszámlát generálva (tényleg volt ilyen).
Meg előrelátó voltam, ha teljesen meghülyülök, akkor én ne tudjak ilyen számot hívni. Még be találok menni asztalt verni a járókeretemmel, hogy nem tudok szextelefonálni...

Dikusz 2017.12.20. 22:34:19

@Zoole Reloaded: én hülye belenéztem...:)

Dikusz 2017.12.20. 22:46:11

@Zoole Reloaded: Abba amit linkoltál nekem, hogy a franc a kíváncsi fejemet:)))

Hogy készül az IGAZI szabolcsi töltöttkáposzta? Van recepted?

SzZoole 2017.12.20. 22:49:04

@Dikusz: na, akkor ezt nézd végig :-))

youtu.be/NfZtfqAKQZw

Majd ha itt leszel elárulom a titkot :-)))

Dikusz 2017.12.20. 23:29:34

@Zoole Reloaded: nemnézemnemnézem meg:)))

Milyen titkot?:)

London2009 2017.12.20. 23:29:55

@Dikusz: nem kell neked az a szextelefon! Eleg ha Zolika linkjeit megnyitogatod! :D

Dikusz 2017.12.21. 00:13:31

@London2009: Picit belenéztem, de nem végig:)

gabors 2017.12.21. 02:38:03

Jol ertem hogy a poszotolo tisztan 20 CHF-ert dolgozik ??? plusz ebed ...????

OK ez persze adomentes

ehhez vezet oda 2 vissza 2 orat plusz benzin

Ja es mindez kb 20 orajaba telik ami alig 9 CHF et jelent orankent :_((((

Ez az idiotasag chimborasszoja ...

SzZoole 2017.12.21. 07:40:01

@Dikusz: a titkos szabolcsi töltött káposzta titkát :-))

lüke 2017.12.21. 08:14:58

@gabors: rosszul érted....
attól függ mit dolgozol, pl tapasztalt szakorvosként 30 ezer / hó is kereshetsz, s ha operatív szakmában vagy ennél is többet

Remek a poszt, isteni a szociális leírás......
Nem vicces, véresen komoly a hierarchia; snem véletlen ,hogy még német studentok is arrafelé verődnek

lüke 2017.12.21. 08:15:02

@[HPhD]Blokkolnam:
Svájcban?
Ott az összes elit turizmus és gasztronómiai ( fő)iskola
A svájci konyhát nem lehet a némettel összehasonlítani, ég és föld
Ha pl receptet szertnél javaslom ,hogy svájci oldalakon keresgélj! három kultúra találkozása: olasz, francia, s a sviccer

Ütvefúró 2017.12.21. 08:33:04

@gabors: Igazad van, mit gondolsz mért hagytam abba?
Kalandnak jó volt.

Dikusz 2017.12.21. 09:27:59

@Zoole Reloaded: Akkor megyek, de természetesen én is csak a szabolcsi töltöttkáposzta titkára gondoltam:)

Narina 2017.12.21. 10:21:09

Na tetszik látni! Zajlik itt az élet! A fiúk teleszexelnek, mások meg beszélgetik a posztoló elme állapotát, valamint sokan bíztatják a drágát, hogy írjon csak lelkesen!
@Ütvefúró: Na mit szól kedves? Pörgés van azért!

gabors 2017.12.21. 16:45:57

@lüke: " rosszul érted...." mit ertek rosszul kb 20 Frankot keresett orankent (amikor dolgozott 10 orat) de ez kb 20 ora minusz benzin akkor max 9Frank/ora az egesz ... ez hajjazza a minimum bert .... nem tudom mennyi az svajcban ...

gabors 2017.12.21. 16:47:28

@Ütvefúró: az utolso par mondaton atsiklottam :-))))

azert jo hogy rajottel hogy ez kozel sem eri meg (esetleg ha helyben lett volna akkor talan)

lüke 2017.12.23. 12:15:09

@gabors:
mindenki szabadon adja el magát, ebben a milieau- ben mit vársz

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása