oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 26. 06:30,  Visszalépés lenne hazaköltözni 286 komment

2017. október 26. 06:30 Határátkelő

Visszalépés lenne hazaköltözni

Attila és családja tíz éve költözött Ausztriába, nem is olyan messze a határtól, de ma már elképzelni sem tudják, hogy visszaköltözzenek Magyarországra. Azok alapján, amiket leírt, és ahogyan érzik magukat a szomszédban, ez tulajdonképpen nem is olyan nagy csoda.

ausztria_klosterneuburg.jpg

„Tíz éve élek Ausztriában, családdal, Bécs mellett lakunk, Klosterneuburgban. Két gyerekünk van, egy 12 éves lány és egy 4 éves fiú. Én az informatikában dolgozom, egy regionális menedzseri állásba jöttem ki anno egy ismert német informatikai nagyvállalathoz. 

Eltekintve a kezdeti nehézségektől, nem voltak és nincsenek beilleszkedési problémáink. Én már tudtam németül, amikor kijöttünk, a feleségem itt tanult meg a nulláról. 

A lányunk perfekt beszéli a nyelvet, akcentus nélkül, úgy, mint a helyiek. A fiúnk is jól beszél, bár nyilván 4 évesen még nem lehet perfekt tudásról beszélni, de már most látszik, hogy nem lesznek nyelvi problémái. 

Öt éve saját informatikai és vállalati tanácsadó céget alapítottam, és sikeresen viszem. Megbízásom több van, mint amennyit el tudunk látni. Vállalati stratégiai tanácsadással, informatikai tanácsadással és projektvezetéssel foglalkozunk. 

Nem téma, ki honnan jött 

Én nem panaszkodom, soha nem volt problémám azzal, hogy elfogadjanak, mint például külsős tanácsadót, vagy projektvezetőt. Az informatikai cégeknél itt Ausztriában teljesen normális, hogy leülünk egy meetingre, és jelen van 5-6 náció, mindenféle, osztrák, német, magyar, cseh, szlovák, indiai, román, stb. 

Itt egyszerűen nem téma, ki honnan jött. Az itteni IT-cégek hozzá vannak szokva, hogy ma már csak nemzetközi csapattal lehet a cégeket felépíteni, csak osztrák munkaerővel egyszerűen lehetetlen. 

Sőt, a sikeres IT-cégek kifejezetten törekszenek arra, hogy nemzetközi csapatuk legyen, mert ahány nemzet, annyiféle látás- és gondolkodásmód lesz jelen a cégben, ami egy hatékony és versenyképes csapathoz vezet. 

Ezt nekünk magyaroknak még tanulnunk kell. Ezt az otthoni ismerőseim, barátaim általában nem hiszik el, nem értik, nem élik meg. Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes, stb. 

Az meg egyenesen katasztrofális, amit mi, magyarok gondolunk magunkról, hogy mi okosabbak, ravaszabbak vagyunk a többi népnél, divat és sikk minden körülöttünk élő nemzetet lenézni és tőlünk „bénábbnak” tartani, stb. Erre semmi okunk nincs. 

Meg hogy a magyarok már mennyi Nobel-díjat kaptak, mennyi mindent feltaláltak… igen. Ez igaz. Ugyanígy a többi nemzet fiai-lányai is. Úgy tűnik, hogy nekünk szükségünk van arra, hogy állandóan vállon veregessük saját magunkat, hogy „jól van, ügyesek és okosak vagyunk mi, nincs semmi baj”. Vagy ilyesmi. Itt generációk választanak el minket a nyugattól. Nem csak ebben. 

Elnézést, kicsit eltértem a tárgytól. 

Az oktatás is támogatja a sokszínűséget 

A gyerekeinknek sincs semmiféle integrációs problémája. A lányunk gimnáziumba jár, az osztályában hat nemzet van képviseltetve. Teljesen normális, senki nincs azon fennakadva, hogy ki melyik országból származik. 

Sőt, még érdeklődnek is egymás iránt, a tanárok is támogatják ezt a sokszínűséget, értékként kezelik. Például már az óvodában azt játszották, hogy minden nap, vagy héten egy bizonyos mondatot mindenki elmond a saját anyanyelvén, és azt mindenki megtanulja. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például azt, hogy „jó reggelt!”. 

Az is tény persze, hogy mi értelmiségi körökben mozgunk, itt azért eleve nem téma az, hogy ki honnan jön, illetve ha téma, akkor inkább pozitívumként. 

A nyugat már rég rájött, hogy egyedül nem megy. Csak saját erőforrásokkal nem lehet feltölteni a cégeket, nem lehet lefedni az ügyféligényeket. Enélkül nem működne a gazdaság. 

Az érem másik oldala 

Bizonyára vannak integrációs problémák, például hallja az ember itt, hogy a szerbek, törökök körében nem mindig nagy a hajlandóság németül megtanulni, Ausztriát kulturálisan megismerni. 

Ez is hozzátartozik az összképhez, az érem másik oldala. Ugyanakkor ismerek törököket, akik egyetemet végeztek, és például vezetőként dolgoznak jó cégeknél. Erre is van példa. 

Az osztrákok meg szerintem kedvelik a magyarokat. Nekem eddig soha sehol semmiféle hátrányom nem származott abból, hogy magyar vagyok. Egyébként tervezzük megigényelni az osztrák állampolgárságot az egész családnak (mármint nekünk és a gyerekeinknek). 

Nem fogunk hazaköltözni, nincs sok vonzó Magyarországban. Nem akarom kitenni a gyerekeimet a magyar oktatási rendszernek, egészségügynek, és az uralkodó közmorálnak. 

Ezek fényévekkel, de legalább egy emberöltővel vannak lemaradva a fejlett országoktól. Visszalépés lenne hazaköltözni. A gyerekeink nem is értenék meg… 

Magyarok tele előítélettel 

Vannak osztrák barátaink, akiket tényleg barátainknak mondhatunk. De ugyanez igaz lengyel vagy vegyes családokra is. 

Én úgy tapasztaltam, hogy mi, magyarok, tele vagyunk előítélettel a többi nemzettel szemben. Magunkat általában okosabbnak tartjuk. Én úgy látom, hogy sok itt dolgozó, vagy itt is élő magyar azért nem tud beilleszkedni, mert lesüt róluk, hogy mit gondolnak az osztrákokról. 

Ha én állandóan azt sugárzom magamból, hogy én vagyok az okos, te meg a hülye ilyen meg olyan osztrák, akkor nem várhatom el, hogy elfogadjanak egyenrangú partnerként. 

Pedig nagyon sok mindent tanulhatunk az osztrákoktól, szlovákoktól, bárkitől. Csak le kellene szállni a magas lóról kicsit… 

Sok mindenkinek meg kellene tanulnia, hogy kellő nyitottsággal álljon az osztrákokhoz, vagy más népekhez. Ha ez nincs meg, akkor tényleg nagyon nehéz a beilleszkedés. 

Én nagyon élvezem itt az életet, többek között azért, mert ennyire nemzetközi a porond. Tanítok a Fachhochschule Wien-en, Bécs egyik főiskoláján is. Simán elfogadnak a magyar akcentusommal együtt. 

De mi valószínűleg nyitottabbak vagyunk az átlagnál, ezt nem zárom ki.”

HÍRMONDÓ 

A végletek ajánlatai 

A határátkelés egyik végpontja magyar szempontból alighanem Bécs, hiszen az osztrák főváros rendkívül közel van Magyarországhoz. A másik véglet viszont Bhután, és akár hiszitek, akár nem, mindkét helyre találtunk ajánlatot.

Egyelőre marad az eltérő bérezés Európában 

Furcsa hírek érkeztek Luxembourgból, ugyanis egyáltalán ne egyértelmű, mi történt a foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes uniós miniszterek tanácskozásán. Pedig nem lenne rossz tudni, lévén, hogy a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozásról volt szó, ami elég sok magyar munkavállalót érint. 

Szexrabszolgaként tartott fogva a magyar pár egy lányt külföldön 

Nem kellemes ilyen hírt olvasni, nem is nagyon szoktuk megosztani, ám amiért most mégis kivételt teszünk az az, hogy időről időre nem árt figyelmeztetni mindenkit arra, milyen veszélyei is lehetnek a külföldi munkavállalásnak. Ráadásul ebben az esetben magyarok bántak el egy honfitársukkal. 

„Sajnálom, hogy a magyaroknak nincs kedvük mosolyogni” 

Ha én itt kimegyek az utcára, akkor mindenki szembemosolyog. Ha otthon kimegyek az utcára, akkor az egyre kevésbé van így. Ha itt segítségre van szükségem, akkor igaz, nem az anyanyelvemen kérem, de nagyon sok segítséget kaptam már eddig is”

(Fotó: HeinzLW)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7913085954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2017.10.26. 07:20:51

ezt a mondatot ki kene javitani, nem artana egyeztetni, altalanos iskola 6-ik osztalyos anyag
"Ezek fényévekkel, de legalább egy emberöltővel vannak lemaradva"
Egyebkent gratulalok, hogy igy bejott Ausztria, de nyilvan megerdemeltek, ha mar ilyen merhetetlenul nyitottak es kozkedveltek mindenki koreben ellentetben az otthonmaradottakkal.

Golf2 2017.10.26. 07:25:50

"le kellene szállni a magas lóról" Mindenkinek.

lapetiteparisinne 2017.10.26. 07:26:09

@kék madár: nem teljesen látom, mit szeretnél posztoloval kijavíttatni.. bár mi is külföldön élünk, eddig nem tűnt fel, hogy magyar - nyelvi hiányosságaim lennének. Én úgy látom, a mondat teljesen rendben van- kérlek írd már le, szerinted mi a gond vele.

lapetiteparisinne 2017.10.26. 07:29:02

@lapetiteparisinne: egyébként legjobb tudásom szerint: "..6.osztályos tananyag."

kék madár 2017.10.26. 07:35:40

leirtam, az egyeztetes.

kék madár 2017.10.26. 07:38:00

a 6-ikon meg kar rugoznod, mind a ket valtozat helyes, nezz utana. Biztosan sokat felejtettem, de az alapokra meg emlekszem

arncht 2017.10.26. 07:56:37

Nekem ennel sokkal vegyesebb tapasztalataim vannak hasonlo teruletrol. A nemzeti sokszinuseg nagyon tetszik (erdekelnek mas kulturak), a gettosodas levesbe, az oli az egeszet.

2017.10.26. 08:39:38

A szexrabszolgás hirhez ... azt nem értem, hogy a rohadt jó életbe lehet lakattal lezárni egy szállodai szobát? Ok, soha nem jártam Irországban, lehet ott a lakat vagy lakatfülek széria-tartozékok a hotelekben, de akkor is ... Abban a hotelben nem volt személyzet? Még ha egy apartman-hotelről is van szó ...

2017.10.26. 08:40:33

@lapetiteparisinne: @kék madár: Ti ketten meg ne grammar-náculjatok már itten ... az a korrektorblog.

Ana72 2017.10.26. 08:55:56

@kék madár: a pont hiányzik a te verziódból, azért nem helyes.
Itt találsz részleteket: helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh11#290
"A sorszámnevek után – ha számjegyekkel írjuk őket – pontot teszünk: 1. osztály, 3. sor, 1978. évi, a 10–12. oldalon stb. A pontot a toldalékokat kapcsoló kötőjel előtt is megtartjuk: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb. (A keltezés e tekintetben kivétel; vö. 296.)"

MRN 2017.10.26. 09:50:36

Örülök, hogy a posztoló jól érzi magát, és megtalálta azt a helyet, ahol szeret élni.
Viszont azt gondolom, hogy azok, akik külföldön képzelik el a jövőjüket, vagy oda mennek "szerencsét próbálni", eleve nyitottabbak, tehát nem kérném számon rajtuk a nyitottságot.

Nem nagyon értem azt se, hogy a nemzetközi munkacsapathoz hogy jön a menekültpoltika. Képzett külföldi munkavállalókat általában mindenhol szívesen fogadnak, még Magyarországon is.

Sajnos én épp a posztoló részéről érzem ezt az "én vagyok az okos" attitűdöt. De lehet, hogy csak nem mozgok eleget értelmiségi körökben...

2017.10.26. 10:01:30

@MRN:
"Viszont azt gondolom, hogy azok, akik külföldön képzelik el a jövőjüket, vagy oda mennek "szerencsét próbálni", eleve nyitottabbak, tehát nem kérném számon rajtuk a nyitottságot."
Általában igazad van, de bosszantó kivételek sajnos mindig akadnak. Az egyik matre d' egyiptomi .... háááát izé, azok a megjegyzések ... és akkor még nem szóltam a gambiai tanulógyerekről. Igaz, a 6 magyarból csak 2 paraszt ilyen téren, úgyhogy végülis nem olyan szörnyü arány.

Demi78 2017.10.26. 10:21:58

kedves poszotlo, tuti sokan bele fognak kotni a mondanivalodba es a stilusodba, de en 100% egyetertek veled. Csak igy tovabb.
Egy apro gondolt: azert ne ajnarozzuk a nemzetkozi IT cegeket, nem CSAK azert keresnek kulfoldi terjeszkedest, munkaerot, mert az olyan nyitottsagot eredmenyez, uj szemleletmodot, hanem azert is, mert egy banladesi IT-s hotline vagy programozo leanyvallalat kategoriakkal kevesebbe kerul, mint egy osztrak/angol/nemet.

Demi78 2017.10.26. 10:25:37

@kék madár: multkor a francia magyarok csoportban irta valaki, "november 6-dikan mennak haza". Ilyenkor szivem szerint kirugnam onnan, de nem lehet:) Nem vagyok nagy nyelvtannaci, de konyorgom, azert a google sokat segit.

MRN 2017.10.26. 10:35:05

@Pink Petsch: Neked is igazad van, de a bosszantó esetek alapján nem általánosíthatunk, hogy "mi magyarok" ilyenek, meg olyanok vagyunk, ahogy a posztoló teszi. Ahogy más népekkel se tehetjük, pedig biztos az osztrákok között is akad, aki nem örül egyformán mindenkinek. Annak ellenére, hogy bevándorlási célországként náluk nem meglepő a sokféle náció, már nyilván megszokták.

Csodabogár 2017.10.26. 10:39:06

@Demi78: Most annyira fontos, hogy valaki egy dátumot hogy ír le? Az ikes igéket nagyjából mindenki helytelenül használja ma már. Ez csak engem zavar?

Poszt jó. Posztoló boldog és nem is nagyon köpköd vissza. Ausztria nem egy igazi külföld szerintem, igazán otthonos. Igaz pont ott nem éltem, de könnyen el tudnám képzelni.
Tegnap egy bécsi belvárosi vendéglőben találkoztam magyar pincérrel. Mint mondta közel 3 éve van ott. Nem költözik ki, pendlizik. Egy óra alatt otthon van. Ha olyan a beosztása, akkor kint is alszik.
Persze IT-nek könnyű. Szerintem bárhol a világon lepottyantják meg tud élni.
Viszont azt tapasztaltam, hogy honfitársaim német tudása feltehetően nem veri az egeket. Miután Emberrel magyarul beszélek, több helyen felmerült a kérdés, hogy honnan jöttünk. A Budapestről válaszra, spontán megjegyezték, hogy nahát, milyen jól beszél németül. Mondtam, hogy tanulunk, tanulgatunk.:-)

Demi78 2017.10.26. 10:44:57

@Csodabogár: nem az ikes ike a lenyeg vagy a datum, hanem az, hogy egy kozossegen belul arra nem kepesek egyesek, hogy meg egyszer visszaolvassak, amit leirtak. Netalantan utananezzenek a neten, korrigaljanak. Nem, odab@sszak es viszlat, csak jojjon a valasz, a segitseg. Amitol meg falra tudok maszni, az az, amikor valaki minden mondatat felkialtojellel fejezi be. Helyettesiti a szegenyes beszedmodot, az ervek hianyat a "kiabalassal". Szornyu. De mint mondtam, nem vagyok nyelvtannàci:)).

szÖveges professzor 2017.10.26. 10:53:04

Úgy tűnik, hogy nekünk szükségünk van arra, hogy állandóan vállon veregessük saját magunkat, hogy „jól van, ügyesek és okosak vagyunk mi, nincs semmi baj”

- Egyszerubb, mint magunkba nezni es azt mondani, hogy lehetne ezt jobban is csinalni. De hat akkor fel kene kelni a langyos pocsolyabol es nekiallni tenni erte.

Virago_1000 2017.10.26. 10:54:58

"Eltekintve a kezdeti nehézségektől, nem voltak és nincsenek beilleszkedési problémáink. "
- miert is lenne, hiszen nagyjabol kozos a kulturank, kozosek a gyokereink evszazadokra visszamenoleg

"Én nem panaszkodom, soha nem volt problémám azzal, hogy elfogadjanak, mint például külsős tanácsadót"
- ezzel nekem sem volt es a brexit ellenere nem is lesz soha problemam, sosem volt es sosem leszek rasszista tamadas celpontja. Az ok: mi dolgozni jottunk ki es erteket teremtunk, nap mint nap, es a fogado nemzet ezt eszreveszi es ertekeli.

"Sőt, a sikeres IT-cégek kifejezetten törekszenek arra, hogy nemzetközi csapatuk legyen, mert ahány nemzet, annyiféle látás- és gondolkodásmód lesz jelen a cégben, ami egy hatékony és versenyképes csapathoz vezet. "

- ebben nem ertunk egyet, ez siman nem igaz. Gondolj csak Japanra. A sokszinuseg feszultseget okoz es a gyakorlatban nem mukodik.

DieNanny CH 2017.10.26. 11:05:21

Klosterneuburg jó hely, egyszer kirándultam ott. Megnéztem a múzeumot a kolostorban. Ez úgy 9 éve volt, talán láttuk is egymást...
:-)
Aztán, onnan látszódott a Leopoldsberg-csúcs, úgyhogy egy másik alkalommal felbuszoztam oda, majd az erdőn keresztül gyalog lefelé. Hát, nekem utána napokig fájt a lábfejem, úgyhogy szerintem kb hasonló fáradságot jelent hegyről lefelé jönni, mint felfelé menni...

A Volkshochschule-kban nagyon jól meg lehet tanulni németül, én a középfokúmat a Badeniben szereztem 2 év alatt.

2017.10.26. 11:06:31

@MRN: Persze, nem általánosithatunk, de azért ilyenkor nagyon tudok örülni annak, hogy a magyar kis, elszigetelt nyelv, és mások számára még egyes szavakat megérteni sem igazán megy (mint pl. a latin nyelveknél).

arncht 2017.10.26. 11:07:53

A nemzeti ontomjenezes es onostorozas kozott van egy masik ut is.

2017.10.26. 11:08:26

@Virago_1000: Hm, na pont Japán valamikor úgy kb. fél évszzada mászott ki nagy nehezen a feudális korból ... a társadalom nehezebben változik, mint az IT...

2017.10.26. 11:09:22

@arncht: Hm, azt a bizonyos arany közepet valahogy sosem sikerült megtalálnunk ... egész történelmünk folyamán.

arncht 2017.10.26. 11:13:53

@Pink Petsch: en tamogatom az egeszseges hazaszeretetet, legyunk buszkek amit elertunk, de egy kis nemzet vagyunk, nem mi szartuk a vilagot. Nekem is fontosabb a magyarsagom, amiota kulfoldon elek, otthon olyan mint a levego. Csak akkor veszed eszre, ha elfogyott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.26. 11:16:27

@kék madár:
Arra gondolsz talan, hogy a fenyev az tavolsag mertekegyseg, az emberolto pedig ido? :)

2017.10.26. 11:21:39

@arncht: Hm, kb. 80%-ában egyetértek -pláne, a "nem mi szartuk a világot" kitétellel, de szégyenszemre a nemzetközi porondon úgy viselkedünk kormányszinten, mintha de -. A magyarságom nekem is fontos, de ez számomra független attól, hogy hol élek. Ez valszeg összefügg azzal, hogy nem a mai Magyarorzág területén születtem és szocializálódtam, de hogy is magyarázzam, nekem október 23 semmilyen szempontból nem ünnep, kis túlzással azt is mondhatnám, hogy olyan, mint a Halloween. És ráadásul, "szentségtörésként" március 15 sem igazán ... Szóval, nem a hivatalos magyar állami ünnepekhez kapcsolódó érzéseim határozzák meg a magyarságtudatomat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.26. 11:28:40

@arncht:
Mire legyek buszke? Mi a nemzeti buszkeseg? Mibol taplalkozik?

Buszke lehetek az automra, hazamra, egyeni sporeredmenyemre, barmire, amit EN ertem el, amiert EN kuzdottem, harcoltam es lett eredmenye.

Buszkenek lenni valamire, amihez semmi kozom... az nem megy. De errol mar annyit beszeltunk itt is. Kivanatos, hogy buszke magyar legyek? Hol a hatar? Lehetek buszke arra, hogy ferfi vagyok (ezert megkoveznek a nok); arra, hogy kek szemu vagyok (kemeny munka van benne :D ); esetleg arra, hogy kekszemu, feher ferfi vagyok? Ezert meg a rendor is elvinne!

Mi taplalja a nemzeti buszkesehet, amikor azert mi semmit sem tettunk? Magyarnak lenni (ahogy nemetnek, lengyelnek, bolgarnak) semmi mas, mint egy valamilyen szempontok szerint felosztott terulet egy adott pontjan szuletni.

Tegyuk fel, hogy Nagyhodoson szulettem es ettol buszke magyar vagyok. 10 km erre vagy arra es buszke ukran vagy buszke roman lennek.

Nem rajtam mult, nem tettem erte semmit, "ingyen volt". Pont annyit is er.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.26. 11:33:19

@Pink Petsch:
Nekem fontosak az unnepek. Kivaltkepp a sved unnepek, amikor mindenki otthon van, de en dupla fizetesert tulorazhatok :D

Ugy vagyok ezzel, ahogy anno Dolak-Saly Robert is megenekelte:
"Az erzelem szamomra fontos dolog,
Erzem peldaul, ha ehes vagyok."

Virago_1000 2017.10.26. 11:33:39

"Szexrabszolgaként tartott fogva a magyar pár egy lányt külföldön "
- szeretnem latni a hir forrasat. Megbizhato forras, tehat nem index.hu hanem pl. bbc

Virago_1000 2017.10.26. 11:33:54

@MRN: "Ahogy más népekkel se tehetjük, pedig biztos az osztrákok között is akad, aki nem örül egyformán mindenkinek."
- az osztrakoknak is eleguk van a beilleszkedesre keptelenekbol (direkt nem irom hogy kik, ugyis mindenki tudja), mi magyarok nem ilyenek vagyunk.

2017.10.26. 11:34:10

@Kövérmadár [swe]: Hm, ez szerintem nem az éppen aktuális országhatárok és állampolgárság kérdése, hanem nemzetiségé. Ha Nagyhodostól 10 km-re születsz magyar családba, még mindig lehetsz "büszke magyar", ha éppen arra van gusztusod. De lehetsz éppen "büszke román" is, ha meg arra ... Legalább választhatsz :DDD
De szerintem, a "büszleség" nem jó szó erre. Inkább valami olyasmi, hogy a nemzetiségünk a személyiségünk egyik meghatározó része, mint a kék szem.

Virago_1000 2017.10.26. 11:34:12

"Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes, stb. "
- kevered te is a szezont a fazonnal. De azert gondolom nem szeretnel a menekultek kozt elni. A magyar nep altal legitimalt kormany a magadfajtat szivesen latja borszintol fuggetlenul. Lasd a rengeteg 3. vilagbeli diakok bp-n. Az illegalis menekultek (95% ferfi) tobbsege nem ilyen.

2017.10.26. 11:37:40

@Kövérmadár [swe]: Jaja .... :DDD ... pl. október 3.-án melóztam, az itt ugye hivatalos szünnap, Tag der Deutschen Einheit. Kiváncsi leszek majd a fizetési papiromon és a bankszámlámon megjelenő eredményére :DDD

London2009 2017.10.26. 11:38:26

@Kövérmadár [swe]: ezt a szamot most miert kellett? Egesz nap ezt fogom dudolni! Kosszepen! :D

fhdgy 2017.10.26. 11:40:30

Ha jók a sejtéseim, a leírtak alapján, akkor a posztoló nagy valószínűséggel SAP tanácsadó. Mivel már 10 éve kint él, felteszem, hogy szenior tanácsadó.

Ha igazak a sejtéseim, akkor napi ( !!! ) cirka ezres a díjazása, euróban. Magyarországon is messze az átlag felett kereshetne, de nem ennyivel, így nem csodálkozom, hogy nem gondolkodik a hazatérésben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.26. 11:45:23

@Pink Petsch:
Ez igy mar teljesen korrekt megkozelites!

En ezt ugy csinalom (munka), hogy amikor a kollegak orulnek a 3 napos hetvegenek vagy a delutanos muszak eseten a szabad penteknek, akkor en a 2 napos tulorazasnak orulok :D
Egy ev alatt teljesen bealltam mar a 6 napos munkahetre, fizetesben ez kb +50%-ot jelent.
A Tronok Harcaban a tel kozeleg, nekem meg a nyugdij :)))

@London2009:
Hogy legyen mire buszkenek lennem! :D
Ez egy szivbol jovo dal. :)))))))

DieNanny CH 2017.10.26. 11:47:48

@Kövérmadár [swe]:

"Buszke lehetek az automra, hazamra, egyeni sporeredmenyemre, barmire, amit EN ertem el, amiert EN kuzdottem, harcoltam es lett eredmenye"

Pontosan!
Pár napja volt a poszt a svájci meccsről, ahol az orrom alá dörgölték, miszerint nem jól teszem, hogy a huligánok helyett szégyenlem magam, hiszen ÉN nem tettem szégyenteljes dolgot.
Emiatt, ahogy írod, a golyóstoll vagy C vitamin feltalálásában sem működtem közre, ezért nincs jogom büszkének lenni rá.

(Tudom, kicsit kicsavart gondolkodás részemről, de vagy össznépi szégyenkezés van össznépi büszkeséggel, vagy egyéni, mindkét dologban...)

:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.10.26. 11:57:08

@DieNanny CH:
Ezek szamomra amolyan mas tollaval ekeskedni dolgok.
Az adott feltalalok, kutatok munkassaga maximalis tiszteletet erdemel, de ez nemzetfuggetlen dolog, "egyeni" teljesitmeny van mogottuk.

2017.10.26. 12:00:58

@Kövérmadár [swe]: Tudod, az a bizonyos "aranyközépút" ;))) ... ami valljuk be, nemzeti szinten sosem ment. Ha ment volna, nem lett volna "március 15", és lényegesen jobban állnánk jelenleg ...

Virago_1000 2017.10.26. 12:02:28

@fhdgy: eppen ezert ertekelik a hasonlo cegek a nemzetkozi (ertsd: nem feher) munkatarsakat a tudasbeli hianyossagaik ellenere: azok megelegszenek napi 200 euroval is. Es az egesz a humanizmus hazug, szemfenyveszto alcaja moge rejtve. UNDORITO.

2017.10.26. 12:03:24

@DieNanny CH: @Kövérmadár [swe]: Hm, csak tudjátok, a C-vitaminért vagy a golyóstollért nem veregetik meg a vállatokat, hogy "ezaz, fasza magyar gyerekek" ... viszont az emlitett foci-hulligán-tapklóparasztokat, azért könnyebben azonositják a magyarsággal en-bloc a kevésbé tájékozott más nemzetiségüek, ahogy azt a fasz mini-ducét is.

Csodabogár 2017.10.26. 12:05:21

@Demi78: Akkor ami én írok soha nem olvasd el, mert engem nem érdekel különösebben a helyesírás, amíg nem böki a szemem. Szóval könnyen előfordulhat, hogy felületességből lesznek hibák. Soha nem olvasok vissza semmit. Türelmetlen és gyors vagyok.:-(

Csodabogár 2017.10.26. 12:10:30

@Pink Petsch: Március 15 nekem se jelent semmit, csak egy dátum. Az október 23-at átéltem, és mondhatom életem legnagyobb élménye volt. Az utána következő néhány nap meg a legszebb. Nyilván való, hogy másnak, fiataloknak ez csak egy dátum.

2017.10.26. 12:10:41

@Virago_1000: Van rá megoldás, hogy ne kapj naponta percenként undorrohamot. Hazaköltözöl szépen, a te tejjel-mézzel folyó Kánaánodba, és elvállalsz szépen egy kormányhivatalnál, vagy neadj'isten valami kisebb városi/falusi helyi önkormányzatnál egy informatikusi állást. Na, ott ha napi 30 eurót kapsz, akkor már összeteheted a két kezedet imára, és áldhatod a magyar despota-rendszer kiváló eredményeit ... reggel-délben-este.

Csodabogár 2017.10.26. 12:12:11

@Pink Petsch: Szerintem is, de ezért mindig lehurrogtak. Iskolában meg ki se mertem ejteni ilyesmit a számon.

London2009 2017.10.26. 12:12:22

De jo cikk! Koszonet a posztolonak, hogy tollat ragadott!
Egyebkent pedig minden szavavl egyetertek, magam is ezt tapasztalom.
Nahat, nem mindenki mosogat! Sot, meg idegennek sem erzi magat. Hogy mik vannak?

fhdgy 2017.10.26. 12:15:20

@Kövérmadár [swe]: Nem vitatkozva, csak másképp megközelítve:

Az, hogy egy tudós Nobel díjas lesz, valóban egyéni siker.

Főleg egy kis nemzet esetében, ha több ilyen van, akkor ott kell lennie azért valami másnak is.

Azonban ezt sem szabad misztifikálni. Pl. Szentgyörgyi volt az egyetlen magyar, aki magyarországi tevékenységéért kapta a díjat.

Mondhatjuk, hogy jó oktatás, de rossz kutatási körülmények?

A kutatási körülmények nem hiszem, hogy javultak, de az oktatással történt valami, mert az utóbbi időben nem divat, hogy magyar kapott volna ilyen díjat.

A nem túl régi irodalmit ne vegyük ebbe bele, mert ott az oktatásnak, a kutatási körülményeknek marginális szerepe van, ott maximálisan kidomborodik az egyén.

2017.10.26. 12:15:40

@Csodabogár: Hát ja, március 15 szerintem ráadásul még egy nagyon elbaszott nemzeti politika eredménye volt, de ilyet "nem illik" mondani, ugye ....
Ami meg október 23-at illeti. Nem véletlenül irtam azt, hogy "számomra", mert ugye nem vagyok magyarországi. És természetesen egy magyarországinak, aki ráadásul még át is élte -nemcsak gyerekfejjel-, bizony jelentős. Ezt én teljesen megértem, és nem lekicsinyelni akartam. Csak jelezni, hogy annak ellenére, hogy bár magyarok vagyunk, más határozza meg a nemzeti tudatunkat.

London2009 2017.10.26. 12:17:21

@Pink Petsch: @Virago_1000: hagyd mar! Most vett egy szanalmasan nyomorek hazat itt Angliaban. (Az angol hazak mind ilyenek es o maga hivta igy.)
De nekem is pont ez a javaslatom, foleg miota megtudtam, hogy az embernek ott van a hazaja, ahol a gyerekkorat toltotte. (Mi tortenik azzal, aki tobb helyen nott fol? Hontalan?) Na szoval, lehet hazakoltozni Virago Ur! Egyebkent legalabb tizszer megkerdeztem mar toleg, hogy mi a bubanatos peklapatert elsz kulfoldon? De sajnos, sosem kapok ra valaszt. Pedig majd' szetfeszit a kivancsisag!

2017.10.26. 12:18:01

@London2009: Sőt, ha még mosogat is ... ;)))

2017.10.26. 12:19:54

@London2009: Olyan ez a csávó, mint Hinta -béke poraira!-, csak ő nem mekis, hanem IT-s vonalon ;)))

2017.10.26. 12:22:11

@fhdgy: Hm, ha már akarsz valamit találni magyar tudományos eredményekre, akkor a csillagászat és a környezettudományok ...

London2009 2017.10.26. 12:22:32

@Pink Petsch: nem, ilyet tenyleg nem szabad mondani. Pedig szerintem is addig volt jo vilag Magyarorszagon. Nem bannam egyaltalan, ha nemet lenne az anyanyelvem es az OMM-ba szulettem volna. Oktober 23-at en csak amiatt unneplem mert akkor van a nevnapom! :D Egyebkent meg sosem ertettem, hogy egy sok aldozattal jaro levert forradalmat miert kell unnepelni. Megemlekezni igen, de unnepelni? Ennyit a magyar erzelmeimrol. Igaza van Adg-nek. Erzem most mar, hogy lassan itt az ebedido. : )

Shaktee 2017.10.26. 12:29:38

Nagyon okos irás, köszönet s sok sikert ..bárhol is lesztek.

fhdgy 2017.10.26. 12:32:39

@Pink Petsch: A környezettudományokról nem tudok nyilatkozni.

A csillagaszatról egy keveset, mivel annak idején én is csillagász szerettem volna lenni, de a matematika, főleg a programozás ( a 70-es évek elején kuriózum volt ) "eltérített".

Szerintem ma a csillagászatra az jellemző, hogy szinte elképzelhetetlen és rendkívül drága technikával megfigyelési eredmények vannak.

Lehetne ( és kellene is ) azon vitatkozni, hogy kié az érdem, a műszaki stábé vagy aki megjelenteti a megfigyelés eredményét.

Szerintem hasonló a helyzet az orvostudományban.

2017.10.26. 12:32:45

@London2009: Szabad, csak nem illik. Nekem meg, személy szerint október 23-a kevesebbet jelent, mint az 1987-es brassói traktorgyári munkások lázadása. Ez utóbbihoz legalább van földrajzi kötődésem ...
No, hát akkor Isten éltessen! :)

2017.10.26. 12:33:36

@London2009: No, a blog szempontjából, úgy értettem ... hónapok óta, se hang, se kép ;)

London2009 2017.10.26. 12:36:32

@Pink Petsch: Koszi! : ) Honapok ota? Mar? Igy rohan az ido? Neked volt a kispajtasod! Nem apoltad a lelket rendesen, ugy latom. De ilyet! A vegen mar egy rendes trollunk sem marad!

fhdgy 2017.10.26. 12:38:35

@London2009: Troll kérdésben azért ne legyél túl optimista!

2017.10.26. 12:39:29

@fhdgy: Szerintem meg nem kellene ezen vitatkozni ... már, hogy kié az érdem ... ugyanis egyik sem megy a másik nélkül. A müszaki stáb hiába állit fel és kezel csillió dolláros eszközöket, ha a kapott információkat nem tudják sem feldolgozni, sem értelmezni. A tudós stáb meg hiába lenne képes minderre, ha nem lenne hozzá eszközpark, ami szállitja az infót.
Igy az érdem közös.
A környezettudományi magyar vonatkozású kutatásokról meg egy kis szösszenet az indexről: index.hu/tudomany/2017/10/20/klimavaltozas_uj_fertozo_betegsegek_malaria_magyarorszagon_parazitak/

2017.10.26. 12:42:39

@London2009: Hát ja .. még szerencse, hogy nem pszichiáter vagyok ;))) Egyébként engem nem zavartak a magán megkeresései sem, de tényleg hónapok óta nem jelentkezett, sehogy. Legutóbb valani raktári melóról várt visszajelzést ...

London2009 2017.10.26. 12:46:14

@Pink Petsch: tudom, hogy nem zavartak. Tul jofej vagy. Illetve lehet, hogy tul sok a szabadidod! :P
Sok sikert neki az eletben! Most hirtelen mas nem jut az eszember.

fhdgy 2017.10.26. 12:49:00

@Pink Petsch: Nem vitának szántam, csak elmélkedtem.

Szerintem sokkal szerencsésebb lenne, ha az irodalmi díj kivételével, nem konkrét személyek, hanem az eredményt elért szervezetek kapnák a díjat.

Vagy volna egy kompromisszumos javaslatom ( bár ki figyelne rá ):

A Nobel díj maradjon meg, de csak az egyéni teljesítményeket jutalmazza, viszont jöjjön létre egy rangos díj, ami a csoportos teljesítményeket ismeri el és jutalmazza.

Mindezt azért, mert ma már a "magányos" tudós meglehetősen túlhaladott dolog.

Persze, van pl. magányos matematikus, de az úgy sem kap Nobel díjat. Lehet magányos elméleti fizikus is, de az sem kaphat Nobel díjat. Einstein sem a relativitás elméletért kapta.

2017.10.26. 12:53:21

@fhdgy: Mno egen, Nobel idejében még teljesen máshogyan ment az akkori tudományos kutatás, bár sejtésem szerint, "magányos tudósként", akkor sem vihette valami túl sokra az ember. Szerintem ez legfeljebb a Da Vinci nevével fémjelzett korszaknak meg legutóbb, bár ő sem "magányos" tudós volt.

fhdgy 2017.10.26. 13:05:54

@Pink Petsch: Ha nem is a Nobel díjra kihegyezve, Nobel korában is, és ma is vannak még "magányos" tudósok. Akikről én tudok, elméleti tudósok voltak, pl. matematika, fizika területéről.

Einstein is magányos tudós volt, majdnem ( vagy teljesen ) le is hülyézték a kor tudósai.

De hasonló Darwin, Alfred Wegener, Alexander Grothendick is.

Beszélhetnénk Kurt Gödelről is, aki a Gödel tételről híres. Nekem a matematika vonatkozásában ez a tétel a csúcs!

Magyar vonatkozásban: Bólyai János is Nobel kortársa volt, magányos tudós volt és a Bólyai(-Lobacsevszkij) geometria korszakos volt.

A sort lehetne folytatni. Van, ahol az elme, az ész fontos és nem a technikai, műszaki körülmények.

2017.10.26. 13:26:50

@London2009: Még egy ilyen mondat, és elpirulok ;))) Szabadidő? azmiaaz? Oké, ma meg holnap ráérek, mert valami isteni csoda folytán, van 2 egymást követő szabadnapom ... de ha mesélhetek a szeptember végi októberi beosztásomról, akkor: 8 nap-9nap-8nap meló ... eddig. És még nincs vége a hónapnak ... a hétvége és hétfő-kedd rohadt húzós lesz, ugyanis itt hosszúhétvégs ünnep van ... tltházzal, hogyafrancessenbele mind a 420 vendégbe! :DDDDD

2017.10.26. 13:30:44

@fhdgy: Mno, egen, valóban impressziv ez a felsorolás. Esetleg az őket segitő, és alájuk dolgozó asszisztensek és egyéb munkatársak neveit is tudod? ;))) Szóval, érted nah, mire akartam utalni ...

fhdgy 2017.10.26. 13:51:49

@Pink Petsch: Bólyai katonatiszt volt, nem hiszem, hogy matematikából volt méltó asszisztense, mondom én a volt katonatiszt.

Grothendick kifejetetten különc és magányos tudós volt, pl. elvonult a Pireneusokba és birkákat tartott.

Darwin egy hajón tette a felfedezéseit, tudósoktól elzárva.

Perelman orosz matematikus is jó példa. Még a legjelentősebb matematikai kitüntetést sem volt hajlandó átvenni.

Ja, még egy magyar vonatkozás: Erdős Pált se hagyjuk ki. Ő nem csak magányos volt, de rettenetesen különc is.

Én azt hiszem, hogy ezeknek az embereknek nem asszisztensei, mamelukjai voltak, hanem tanárai.

Bár azzal értek el eredményeket, hogy a tanáraikkal is szembe mentek.

Bólyai erre is jó példa. Tanára, az apja, Bólyai Farkas volt, aki szintén jó matematikus volt, Gauß barátja és egyetemi társa Göttingenbe.

Az apa, a tanár, minden áron le akarta beszélni a fiát, a tanítványát az ötödik posztulátumról. Mennyivel szegényebb lenne a világ, ha sikerült volna.

Szóval, én azt mondom, hogy ma is vannak esetek, amikor egy elme, egy agy, egy ceruza és valamennyi papír is elég.

Ceruza, papír van dögivel, az elme ellenben hiánycikk.

2017.10.26. 14:24:31

@fhdgy: De ugye, azt is tudod, hogy nemzedékeknként van pár Bólyai vagy Erdős vagy Perelman vagy Darwin ... a mainstream nem ez. Beszéljünk akkor Tesláról :DDD Az most úgyis divat ... 10 éve a nagyközönség még vajmi keveset tudott róla, most meg itt a "hőskultusz" ....

P.Elliot 2017.10.26. 14:29:22

@Demi78:
Engem nem zavar a valaki hibasan irt le valamit, sosem javitom ki mert valoszinuleg nem olvasta at csak elkuldte, tobbnyire idohiany miatt, magam is vagyok igy, miert ronam fel masnak?
Magam reszerol amikor eloszor ultem az internet ele es kapcsolodtam be masok beszelgetesebe akkor ugy ereztem hogy mi itt beszelgetunk nem fogalmazast irunk, tehat ugy irok ahogy beszelek, azota is.
Magamban elegge tudom azt hogy milyen szavakkal nem kezdunk mondatot peldaul de nem erdekel, en most beszelgetek, a felkialto jelet ritkan hasznalom de a pontozast azt igen. Nalam, nekem az jeloli a mondanivalo vegen hogy most megalltam egy pillanatra, ha sok pont akkor tovabb alltam meg, elgondolkoztam mielott folytattam volna vagy hagytam az illetot eltunodni azon amit irtam mielott folytatnam, , szeretem az olyan hozzaszolokat akik hasonloan tesznek/ a tobbit is persze/, veluk jobban aterzem hogy most beszelgetunk nem levelet irunk, kellemesen lazanak erzem, kozelibbnek is az illetot.
Atolvasni az elkuldott hozzaszolasomat nem mindig szoktam, foleg idohiany miatt meg felfedeztem hogy akkor sokszor le sem irom amit gondolok, illetve torlom vagy sokat torlok belole, menjen csak ugy el ahogy hirtelenul reagaltam ra, ez vagyok en, meg ha negativ ramnezve a hozzaszolas, ez vagyok en es kesz, , na es!
Tobb mint 40 evi kufoldon tartozkodas utan egyebkent is megkopik a nyelvtan tudas, tobbszor automatikusan meg is allok hogy vajon jol irtam-e mert mintha nem igazan igy kellene de megyek tovabb, ugyis tudjak mit akarok mondani.

Errol kulon posztot lehetne egyebkent irni, a hozzaszolasok stilusarol, a legtobb embert fel lehet ismerni nev nelkul is, azt is hogy mennyi nyugalmat takar a hozzaszolasa, mennyi duhot vagy piszkalodast, mennyire fecsego/ en/, vagy mennyi ropogosan odavagott frappans es jobbjara helytallo hozzaszolast mint amilyen Pink Pesche amit nagyon szeretek olvasni, ugy feldobja az embert.
Vannak itt bolcsek is, vannak okoskodok, annyifele ember, mind erdekes a szamomra.
Szamit is itt a helyesiras? Nem, nekem nem.
Egyebkent nagyon szeretem a te hozzaszolasaidat is, nagyon sokban egyetertek veled. Ami a posztot illeti, te igertel egy beszamolot az erdelyi utazasokrol, az ottaniak vendegszereteterol, hol van mar, erdekel, varjuk, ird meg....

Nekem nagyon hianyoznak a regi hozzaszolok is, Digger, Monyoka aki olyan aranyos volt, Sellolany meg sok lenne felsorolni ki mindenki....igazan megbocsajthatnanak a topiknak hogy akadt aki bantotta oket es visszaneznenek, ideiglenesen legalabb aztan majd eldontik hogy hogy legyen............

A poszt egyebkent nagyon jo, szerencses hataratkelok, sok boldogsagot kivanok nekik...

2017.10.26. 14:36:11

@P.Elliot: Köszi a rám vonatkozó részt, bóknak értékeltem, és egyben hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy jelezzem, elirtad a nevem, ejnye, nah! :DDD. Nevermind, én is ... már startból :DDD

Demi78 2017.10.26. 14:39:34

@P.Elliot: Huha, koszonom, hogy szereted a hozzaszolasaimat!:) De most komolyan, ritkan hallok ilyet. Foleg, hogy par napja meg a 444-rol is kitiltottak (ha valaki tudja, hogy lehet a Disqus-ban torolni a blokkolast, szoljon!!:) ).
Az erdelyi utazasrol irok majd, igerem, csak kicsit el vagyok maradva. Ugy nagyjabol mindennel.:)

fhdgy 2017.10.26. 14:44:02

@Pink Petsch: Igen, nem sűrven adatik meg, hogy világot megrengető gondolatok szülessenek. És a nagy gondolatok is csak keveseknek adatik meg.

Pl. egy Darwin, egy Einstein átrendezte a tudományos gondolkodást.

Sok-sok tudós, kutató, mérnök pedig pedig hozzájárult ahhoz, hogy az emberiség a mindennapok során megélje azt a technikai fejlődést, ami a szemünk előtt zajlik. Csak élvezzük és bámulunk, de elképzelni sem tudjuk, hogy holnap még mi jön, mi jöhet.

2017.10.26. 14:46:40

@Demi78: Kiváncsi leszek, milyen élményeid voltak a nekem otthon-otthonról ... ár ha csak a Székelyföldre korlátozódott az az utazás, akkor már kb. tudom ;)

London2009 2017.10.26. 14:51:09

@Pink Petsch: akinek van ideje Hintaval diskuralni, annak sok a szabadideje! Ezt kar tagadnond! Ez teny! :D

2017.10.26. 14:51:32

@fhdgy: Hm, ahogy mondod .. az az egyensúly ... a mindennapoké és korszakalkotó felfedezéseké.
Például, ez a kicseszett windows 10 ... a gépem nem eléggé "okos" a legújabb automatikus frissitéshez, újra kellene resetálnom az egész baszást. Ezt mondjuk, leszarom, mert nem érdekel a win10, de erre való hivatkozással hetente legalább 3-szor fél órán keresztül, random időpontokban újraindul ez a szemét. Kibaszott, szar, windows .... Na, ilyen ez, amikor az illetékes "tudósok" basznak rá a mindennapok "kényelmét" megteremteni, ha már kénytelen vagyok mezei userként megvenni a fos programjukat.

P.Elliot 2017.10.26. 14:53:07

@Pink Petsch: Elirtam a nevedet? Nahat, hehehe....egyebkent eloszor Pinkyt irtam aztan toroltem azzal hogy megis illene kiirni a rendes nevedet, lam csak, igazam volt nem erdemes nagyon valogatni hogy mit ir az ember, ami eloszor a szajara, tollara kerult, azt....Ezek szerint rosszul emlekeztem a nevedre, hehehe....

2017.10.26. 14:53:40

@London2009: Áhhh, csak az "anyai ösztön" ... :DDD

London2009 2017.10.26. 14:54:08

@P.Elliot: Ez olyan erdekes dolog, hogy hianyoznak hozzaszolok. Nekem fel sem tunik, ha valaki eltunik. Moyjora is csak azert emlekszem, mert ot birtam en is es elkoszont mielott lelepett. De egyebkent? Hogy hianyozhatna barki is? Nevtelenul irogatunk tobb ezer km-re egymastol. Megis hogyan hianyozhatna barki is? Egyebkent meg jobb is igy a nick mogott maradni ismeretlenul, arra jutottam. Szerintem masok az emberek a valo eletben, mint a nickek moge bujva.

P.Elliot 2017.10.26. 14:55:41

@Demi78: Igen, nagyon erdekelne az az erdelyi poszt, alig irnak onnan persze oda hataratkelni igazan ritka de legalabb vakaciozasi elmenyeket olvasnank.

Virago_1000 2017.10.26. 14:55:49

@DieNanny CH: "Tudom, kicsit kicsavart gondolkodás részemről, "
- meglehetosen. Azt nevelik belenk, a vilaghaboru veszteseibe, hogy szegyelljuk magunkat es ne legyunk buszkek a nagysagunkra, eredmenyeinkre. Szarmaznak rossz dolgok is tolunk, igen, senki sem tagadta.
Ha Angliaban szulettel volna, akkor buszken hirdetned bezzeg a nagysagokat (darwin, hg wells, shakespeare,newton, avegtelensegig sorolhato) elfelejtve a veres multat, a legyilkolt szazmillionyi civilt, a rabszolgakereskedelmet stb stb.

Ilyen ez.a.ketszinu.vilag.

London2009 2017.10.26. 14:56:19

@P.Elliot: @Pink Petsch: en mar pedig Pinkynek hivom! Nem a rendes neven! :D

London2009 2017.10.26. 14:58:59

@Virago_1000: fuha. Ugy latom ma megint elfelejtetted bevenni a piruladat. Csak halkan erdeklodnek, hogy elarulnad, hogy kik nevelik ezt belenk? Nagyon szeretnem tudni, hogy kik azok, akik elveszik tolunk, a vilaghaboru veszteseitol a buszkesegunket? Csak azert kerdezem, mert leverem oket izibe! Csak mondd el kik azok!!!

2017.10.26. 14:59:52

@P.Elliot: A "Pinky" pedig tök megfelelő ;))) Ja, és sose olvasd újra, szerintem ... ki nem szarja le azt a pár elütést?, attól még olvasható, már értelmes ember számára. Mindig az a legőszintébb, ami elsőre megfogalmazódik benned, ird le, legfeljebb az indulatoktól és érzésektől vezetve, nem lesz nyelvtanilag pontos, de ki nem szarja azt le? Legfeljebb pár nyelvtan-náci , de az ilyenek meg kiafrancot érdekelnek? Menjenek maszturbálni a korrektorra. Az arra lett kitalálva.

P.Elliot 2017.10.26. 15:01:14

@London2009: Nekem te is nagyon hianyoznal , nagyon szeretem a hozzaszolasaidat, nagyon nem szeretnem ha eltunnel.
En affele ragaszkodo tipus vagyok, nekem hianyoznak a regiek, nemcsak egy nevek voltak, mogottuk ereztem az embert, egy nagyon kedves ismerost, baratot, kozossegi tagot.
Nekem az eletben is van tobb 40 even tuli ismeretsegi, barati korom is az ujak mellett, ragaszkodok hozzajuk, ugy egyebkent mindenkihez aki nem piszkalodo, gyulolkodo vagy belekotos az emberbe...

2017.10.26. 15:02:03

@Virago_1000: Khm, hát a magyarokat is csak az akadályozta meg a gyarmatbirodalomban, hogy földrajzilag mégiscsak elbaszták azt a földügyletet a fehér lóval :PPP

2017.10.26. 15:06:34

@London2009: Nincs is nekem olyanom :DDD
Különben erről jut eszembe ... a halálba idegesit ez a hivatalos német megszólitás .... "Frau családnév" vagy "Herr családnév" ... brrr!!!! Érted, amikor a kis azubi úgy szólit meg, hogy "Frau ... és beletörik a nyelve a családnevembe", akkor mondom, hogy van ám nekem keresztnevem is, ami tökéletesen megfelel :DDD Sőt, az egyik igazgatónak is mondtam, hogy a keresztneven is "klingt besser", mint ez a frauzás :DDD

London2009 2017.10.26. 15:07:44

@P.Elliot: De aranyos vagy! Koszonom!
A valo eletben en is ragaszkodobb vagyok, de valahogy az internetes vilagban ez nem alakult ki annyira bennem. Szerintem csalodas lenne sok mindenkivel az elo talalkozas. Akarva akaratlanul mindenki hozzakepzel egy kulsot es meg sok egyebet egy hozzaszolohoz. Ennek pedig lehet, hogy csalodas lenne a vege, amikor kiderulne, hogy mas kep letezik a fejeben, mint a valosag. Ezert sem ertettem soha, hogy mikent lehet eletre halalra osszeveszni itt a blogon valakivel. Azt sem tudja az illeto, hogy kivel veszekszik!
Egyebkent az eltunesek mogott szerintem szamtalan kulonbozo ok allhat. Lehet, hogy csak szimplan megvaltozik valakinek a munkahelye, vagy gyereke szuletik stb. es mar nincs ideje irogatni.

fhdgy 2017.10.26. 15:10:34

@Pink Petsch: Én programozó vagyok, de még nem használok Windows 10-et. Van pár laptopom, Windows 98, Windows XP, Windows Vista és Windows 7 fut rajtuk, külön-külön, egyenként.

Már gondoltam rá, hogy kellene Windows 10-is, de még nem léptem meg. Ahhoz is természetesen egy külön gépet vennék, de hardware szempontból nem találtam lényegesen jobbat a jelenlegi legutolsónál, amin Win 7 fut, de azt meg nem áldoznám be, hogy Win 10 legyen rajta, mert kétes, hogy az én programfejlesztéseim is futnának alatta. Egy gépem van, amin csak SuSE Linux fut, a többieken az elsődleges a Windows, de van rajtuk SuSE Linux is.

Ha nyugalmat akarsz, akkor használj Linux-ot. A windows-os játékprogramokon kívül minden megvan Linuxban is, ami egy átlag felhasználónak kell, és ha egyszer már elindultál, akkor egy csomó problémával nem kell többet nyűglődnöd. A tetejében abszolút ingyenes. Ja, és megbízható!!!

DieNanny CH 2017.10.26. 15:11:39

@Kövérmadár [swe]:

:-DDDDDDDDDD
Ezt én is láttam!
:-DDDDDDD

London2009 2017.10.26. 15:12:09

@Pink Petsch: Nem tudom. Szerintem jo ez a Frauzas. Anyamnak van egy elmelete, mi szerint akkor indult el Magyarorszag a lejton, amikor mindenki elkezdett tegezodni egymassal a nagy kommunizmus idejen es a fene nagy egyenloseg neveben. Addig amig meg tudtak normalisan szolitani egymast az emberek es megadtak ezzel egy nagyon alapveto tiszteletet a masiknak, sokkal jobb vilag volt. Ugyhogy Frau Pinky, jol van ez! Ha anyam megmondta, akkor az ugy van! :D

2017.10.26. 15:15:52

@fhdgy: Te, idefigyelj, én vagyok az egysikú, ostoba user, akinek csak netezésre kell ez a kibaszott gép .. illetve kellene, ha normálisan müködne ... Nekem eddig a win7 volt a legmegfelelőbb, a mai napig megvan az installáló lemezem. Csak sajna, az "öreg", 6 éves Lenovo gépem bemondta az unalmast, végleg, hardverileg .... 4 különböző szerviz is azt mondta, felejtsem el ... Amit meg nagyhirtelen helyette szerváltam, az egy Kiano nevü kurvára alapgép 200 euróért, ezzel a kibaszott szar win 10-el. Rohadtul utálom!

London2009 2017.10.26. 15:18:28

@Pink Petsch: jajj, en vettem egy gepet, az is ilyen alap vacak. De hogy minek azt sem tudom? No mindegy. Azon is ez a Windows 10 volt, ugyhogy addig hasznalni sem tudtam mig valahogy le nem szedtek rola. :D Ugyhogy aterzem a problemat.

fhdgy 2017.10.26. 15:19:41

@Pink Petsch: Nekünk ez a Herr meg Frau érdekes is, zavaró is, meg hasznos is.

Pl. nem kell törnöd a fejed, hogy valakit hogyan szólíts.

A magyar nevek egy német szájából meg ...

Pl. Herr Solymosy nekik kimondva Herr Szolimoszi. A Gyöngyösi se unalmasabb. Még szerencse, hogy nincs olyan ismerősöm, akit Herr Giöngiösszolimoszinak ( Gyöngyössolymosi ) kellene szólítaniuk, mert halálra röhögném magamat.

Az én családnevemet sem tudják kimondani, erre mondtam, hogy szólítsanak Gábornak, na így lettem Herr Gábor!

fhdgy 2017.10.26. 15:23:23

@Pink Petsch: Nem elég akarni, tenni, tenni kell! Válts!

Igaz, a Linux egy külön világ, először azt is meg kell tanulni, mert, főleg az installálás egészen más, de pl. böngészni, levelezni már tök ismerős, ha pl. Firefox-ot használsz.

2017.10.26. 15:25:21

@London2009: Aber Frau London2009, es ist ein bisschen witzig, wann jemand mit arbeistest du jeden Tag gegen 9 stunden sagt "Frau" oder "Herr". Das macht die arbeitklima in eine Küche zu viel kompliziert. Ok, chef und sous-chef sind "Frau" oder "Herr", aber verstehst du ,... zwischen Kollegen, diese Frau-Herr ... ist komisch ...

London2009 2017.10.26. 15:28:02

@Pink Petsch: Nekem tetszik. De mondjuk szerintem en amugy is rossz evszadba szulettem. :D

2017.10.26. 15:29:51

@fhdgy: Operát ... azt használok ;)))

DieNanny CH 2017.10.26. 15:33:07

@Virago_1000:

"Azt nevelik belenk, a vilaghaboru veszteseibe, "

Hát, lehet, hogy beléd ezt nevelték, de belém még sosem. Sőt, mint írtam, bárkivel beszélek, mind azt mondja, ne vegyem magamra a honfitársaim baromságait.

fhdgy 2017.10.26. 15:33:07

@Pink Petsch: Ha Operát használsz, akkor a Firefox-szal sem lenne gondod, bár Opera is van Linux alá.

2017.10.26. 15:33:39

@London2009: Ja, csak amikor egy olyan melóheléyen vagy, ahol a gyorsaság és a hatékonyság különösen fontos, és több nemzetiség is dolgozik, akiknek az alapnémet is nehezen megy, de van, hogy az angol is ... ha elkezded a német udvariassági formulákat, akkor 2 órát fogsz várni a kajádra. Szerintem, te ettől, mint vendég nem lennél túl boldog :DDD Bár a konyhai személyzet tök választékosan, hoch-deutschul fog átkozódni :DDD

DieNanny CH 2017.10.26. 15:35:45

@Virago_1000:

"Ha Angliaban szulettel volna, akkor buszken hirdetned bezzeg a nagysagokat "

Nem kell ehhez Angliában születni, másról sem hallok, olvasok magyar médiákban, minthogy a magyar nemzet nagyszerű, mennyi tudóst, meg találmányt adott a világnak, és a magyar ember leleményes, okos, feltalálja magát, valamint, a forgóajtón utolsónak belépve, elsőnek ér ki.

2017.10.26. 15:37:05

@fhdgy: A Firefoxnak akkor mondtam búcsút, amikor pár éve gerilla-reklámokkal sikerült meghekkelniük "valakiknek", és bár programozói tudással, biztos egy percbe sem került volna kiirtani őket, de nekem, mint jeleztem, mezei usernek, ez napi plusz 2-3 percet jelentett mindenféle ad-block ellenére. Ekkor váltottam Operára, mint kevésbé használt és népszerü programra, amit talán nem éri meg hekkelni ....

DieNanny CH 2017.10.26. 15:41:28

@Pink Petsch:

Nekem pont ez tetszik német nyelvterületen, hogy van módja a megszólításnak.
Magyarországon mégsem szólíthatsz egy 50 körüli pénztárost Jánosnak (a Kovács úr még borzasztóbb!), németül a Herr Rosner mégis jobban hangzik.

London2009 2017.10.26. 15:45:49

@Pink Petsch: ertelek Frau Petsch!
De hidd el, hogy legalabb olyan idegesito tud lenni az amerikaiak buddyzasa meg az angolok mate-ezese melohelyen. Marmint nem a konyhan, azt nem tudom, hanem az irodaban. Van egy irto idegesito amcsi fax, ki nem alljuk. Azt hiszi, hogy irto vicces figura es csokornyakkendot hord, meg egy baseball utovel jarkal fel ala mikozben hangosan telefonal. Ettol a baseball utotol amugy is sikitofraszt kapok, miutan nezem a Walking Deadet es Negan jarkal igy benne, amennyiben ez mond valamit. :D Na es ez a ficko dumalt mindig ugy velem, hogy yes M’am meg no M’am. Mig egyszer mar nem birtam tovabb es megmondtam neki, hogy engem ne szolitson M’am-nek, nem Amerikaban vagyunk. Persze a dolog szepsege, hogy o itt a direktor a mi reszlegunkon, ugyhogy enyhen megfagyott a levego kozottunk. :D Erre kerdezte, hogy akkor minek szolitson. Mondtam neki, hogy a nevem pont jo lesz. Marmint a rendes nevemet nem tudjak kiejteni, de a becenevem, amit mindenki ismer, johet. (nem a lajhar!:DD) Na azota hos vagyok, mert persze mindenki hallotta a sztorit azota. Ugyhogy latod, nem jo nekunk noknek semmi! :D

DieNanny CH 2017.10.26. 15:46:34

@fhdgy:

Na, ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, ha veszek egy gépet win10-zel, akkor mellé telepíthetek Linuxot? Még sosem csináltam ilyet, nem is tudom hogy néz ki; eleve, mikor bekapcsolom a gépet, akkor kell választanom, melyik rendszert használom?
(Feltéve, ha a win10-zel vett gépemre sikerül rátenni a Linuxot. )

2017.10.26. 15:47:37

@DieNanny CH: Hm, de érted, mennyire visszás a helyzet azért egy többnyelvü munkahelyen .... Én szólok a kolléganőnek, hogy "Anette", rá egy percre meg szól az azubi, hogy "Frau Schultze" :))).

fhdgy 2017.10.26. 15:55:55

@DieNanny CH: Több megoldás létezik. Az egyik ezek közül a legegyszerűbb, de a legveszélyesebb is. A veszély az, hogyha nem boldogulsz a Linux-szal vagy nem tetszik, akkor semmi sincs a gépeden. Ez az, amikor egyszerűen felülcsapod a Windows-t.

A másik, a legkevésbé aggasztó, csak egy kicsit macerásabb.

Ekkor megmarad a Windows, csak alá virtualizálsz egy Linux-ot. Kipróbálhatod a Linuxot, ha tetszik, jöhet az első vagy a harmadik megoldás, ha nem, letörlöd a Linux-ot és minden marad a régiben.

A harmadik megoldás, ez a legbonyolultabb, hogy megőrzöd a Windows-t és mellé telepíted a Linux-ot.

Ekkor a gép indításakor kell eldöntened, hogy a Windows-t vagy a Linuxot akarod-e indítani.

Shaktee 2017.10.26. 16:01:52

Off

Vajh hány országban kérnek ma bocsánatot a picipuha férfiak a bűneikért-mint Marton tette ma, idézöjeles az övé ..de valami.

Kámpics Lolek, felétek is járják a kanosszát? Seldon? Demi?

On

Virago_1000 2017.10.26. 16:01:53

@London2009: "Egyebkent legalabb tizszer megkerdeztem mar toleg, hogy mi a bubanatos peklapatert elsz kulfoldon? "
- a terrorista gyurcsany elol menekultem, mar tepnek haza, mert az mar most vilagosan lathato, hogy a nyugalom utolso szigete europaban kozep-eu (lesz). Ezert fogok hazamenni, a megfelelo helyre es idoben.
A sajat nepet is utalo unios vezetes igyekszik megfurni a visegradi megallapodast is.
Masreszt, hosszutavon az unio vesztesre all angliaval szemben, meg ha rovid tavon nem is igy tunik. Mert tenyleg nem igy tunik. De gondolj csak bele: euro a sterling ellen? Unio City of London ellen? Tortenelmi leptekekben gondolkodva eselytelen. Mint hangya a mozdony ellen.

2017.10.26. 16:01:54

@London2009: Húúúú teeeee! Mi valami tükör-valóságban élhetünk, már ilyen bocsi-tudom-hogy-ez-a-szokás-és-te-valami-nagykutya-vagy-itt-de-megtennéd-hogy-nem-töröd-bele-a-nyelved-nevembe-a-szokások-kedvéért-meg-egyébként-is-kurvára-idegesit területen. Mert azóta az igazgató a keresztnevemen szólit, amióta csak annyit mondtam neki, hogy az jobban hangzik, és egyébként is az én családnevemben a végi "ly"-t ténylegesen "j"-nek kell ejteni, nem "li"-nek. Egyébként is max. fraulein lehetek, de frau semmiképp. Mna, szóval azóta én vagyok a "helyi hős" :DDD, mert elértem nála 10 perc alatt, hogy ne frauzzon, amit a magyar felszolgáló kolléganőm 2 év alatt sem ért el, pedig őt is idegesiti, mert az ő nevét sem ejti helyesen;)))
Ja, és az időnként a konyhá
ra kerülő, illetve a hozzánk, a garde mangerbe kerülő himnemü azubik a legaranyosabbak, ahogy próbálják megadni ezt a kötelező-tiszteletet a frauzással, de kurva pechjük van, mert sem az én magyar nevem, sem a kolléganőm görörg neve nem a legegyszerübb ... :DDD Percek alatt átszoktatjuk őket a keresztnevekre :)

London2009 2017.10.26. 16:06:08

@Pink Petsch: haha. Nagyon jo! Baseball utoje, csokornyakkendoje oszt' van e? :D

London2009 2017.10.26. 16:10:03

@Virago_1000: jajjajj! Varj! Ma ilyen lajhar felfogasom van. Feltetelezem, hogy nem csak ma. Kosznom a valaszt eloszor is. Latod, kerd es megadatik!
No de elarulnad azt nekem, hogy hogyan all az EU vesztesre Angliaval szemben hosszu tavon? Kivancsi lennek az elmeletedre minden szemetkedest felreteve.

fhdgy 2017.10.26. 16:15:21

@Pink Petsch: Ezt a Frau meg Fraulein dolgot köszönjétek magatoknak, mint nők.

Még valahol a 90-es években kellett egy dolgot megbeszélnem egy svájci nővel, telefonon. Előtte megkérdeztem a férfi főnökét, hogy Fraunak vagy Frauleinnak szólítsam.

A válasz: igaz, hogy Fraulein, de Fraunak szólítsam, mert a frauleinozás már kiment a divatból, mert a nők sértőnek érzik.

2017.10.26. 16:15:40

@London2009: Ilyenjei nincsnek, görög az istenadta ;)))

2017.10.26. 16:18:07

@fhdgy: Hm, ez most tudod, hogy hangzott? Mintha én azt mondanám, hogy minden magyarországi magyar egy kibaszott Orbán-fan, mert ez a mainstream ma Magyarországon.
Ugye, hogy nem igaz?
Az a kicseszett arany középút, hogy az! :PPP

DieNanny CH 2017.10.26. 16:23:09

@Pink Petsch:

"max. fraulein lehetek, de frau semmiképp"

Az osztrák nyelviskolában azt tanultam, hogy mindenki, aki elmúlt 18, az Frau lesz a megszólításban.
Ennek semmi köze a családi állapothoz.

fhdgy 2017.10.26. 16:28:02

@Pink Petsch: Jó, de egy vadidegent csak úgy nem szólíthatok a keresztnevén!

Egy munkahely meg más, esete válogatja. Pl. Németországban mindegyik munkahelyemen természetes és elvárt volt, hogy tegeződjünk, korra, nemre, beosztásra, stb. tekintet nélkül. Így is lehet, nekem nyolc, de tudni kell a szokásokat.

Egyébként, meg ebben a "zaklatós" világban nagyon észnél kell lenni egy férfinak. Honnét tudhatom előre, ha egy nőt csak a keresztnevén szólítok, nem mószerol be zaklatásért?

Most egy kicsit tovább megyek: ha tetszik egy nő és udvarolni próbálnék neki, honnét tudhatom, hogy oltár elé vezethetem-e vagy ő vitet börtönbe?

Hol a határ?

Szóval, lehet, hogy bizonyos szokások ósdinak tűnnek, de nem árt betartani őket, legalább is az elején.

2017.10.26. 16:32:40

@DieNanny CH: Hm, én meg még anno a romániai középsulis németórákon úgy tanultam, hogy ez családi állapot függvénye ... aztán lehet, én tanultam rosszul ;))) Ezért is faszább, ha simán keresztnéven szólitjuk egymást, mert az jobb eséllyel nemzetközi, mint egy családnév. Attól még, ha kell a kötelező-tisztelet, lehet ám magázódni ....

Virago_1000 2017.10.26. 16:33:03

@DieNanny CH: "másról sem hallok, olvasok magyar médiákban, minthogy a magyar nemzet nagyszerű, mennyi tudóst, meg találmányt adott a világnak, "
- a magyar nev megint szep lesz, melto regi nagy hirehez....lemossuk a gyalazatot!
Eppen ideje vilt elkezdeni!!!!

Dikusz 2017.10.26. 16:36:29

@fhdgy: a Herr Lovassról meg ne is beszéljünk, hogy ejtik ki...

fhdgy 2017.10.26. 16:38:06

@Pink Petsch: Én is úgy tanultam, még az 1970-es évek elején, Magyarországon. Csak a világ megváltozott.

Persze, lehet keresztnéven szólítani és magázni.

Már meséltem itt régen, hogy a 80-as években megyek az utcán és hallom, hogy egy idős, jól szituált nő mondja, hogy "Oszkár, kérem jöjjön ide!".

Nézek körbe és nem láttam senkit, akinek szólhatott volna.

A végén kiderült, hogy a kutyáját hívta!

2017.10.26. 16:38:46

@fhdgy: Nem, egy vadidegent valóban nem, de a jelenlegi dumában nem is vadidegenekről volt szó, hanem kollégákról, akikkel alkalmasint több időt töltesz el naponta, mint a családoddal.
Egyébként, szokták mondani, hogy az angol ilyen szempontból mennyire egyszerü, met ott csak a "you" van. Mondjuk, ez sem igaz, bár az igaz, hogy legalább nyelvtanilag nem variálja túl, mint a német vagy a magyar.
Ja, és hogy hol hol a határ? Hát úgy nagyjából a 7 év gyerekszobánál ...

fhdgy 2017.10.26. 16:40:28

@Dikusz: Jó, fordított eset : Los őrnagy! ( Nem kell mindig kaviár c. filmből )

London2009 2017.10.26. 16:51:13

@fhdgy: nalunk ez tok alap volt otthon, hogy apam magazta a kutyankat. Hogy van a kislany? Evett mar? Keszen all mar a setajahoz? Hercegno?! Most mar jojjon hazafele szepen!
Imadtak egymast apammal.

fhdgy 2017.10.26. 16:51:35

@Pink Petsch: Nem ilyen egyszerű. Nekem pl. vannak hölgy ismerőseim, akikkel oda-vissza jobb lenne tegeződni, mert már kínos a magázódás, de az elején így égett be.

Én férfiként, ha volt gyerekszobám, nem kezdhetem a tegeződést egy nővel. Ő meg nem meri, mert már a nagyapja lehetnék.

Januárban volt ebből egy kissé kínos esetem. Horvátországban, rokoni körben bemutattak egy hölgynek még tavaly novemberben. Amikor idén januárban újra összejött a társaság, a hölgy nemtetszésének adott hangot, hogy olyan durva, hogy én olyan rideg vagyok vele szemben, mert magázom.

Kínos magyarázkodásba kellett kezdenem, hogy Magyarországon ( ő is magyar volt, de horvátországi ) nem tegezhetek csak úgy le egy nőt.

De ez még mindig jobb volt, szerintem, mintha letegeztem volna, ő meg felhorkan, hogy nem őriztünk együtt libákat vagy nem ittuk meg egymás lábvizét.

London2009 2017.10.26. 16:58:23

@fhdgy: Amit en ki nem allok, az az amikor a gyerekkori barataim szulei kitalaljak, hogy tegezzuk egymast, nem olyan oregek ok meg felkialtassal. Az mas kerdes hogy szerintem ok mar elegge oregek, csak kozben ugye mi is megoregedtunk. :D 20-25 eve magazodunk, csokolom, hogy tetszik lenni es akkor most hirtelen, szia, Julika, hogy vagy? Ez nekem egyaltalan nem megy, ugyhogy maradt a csokolom, aminek nagyon nem orulnek. Majd ha 40 leszek ujra megprobalkozom, hatha addigra menni fog. :D

2017.10.26. 17:01:43

@fhdgy: Hát te még a "régi iskola" tagja vagy ... minket már arra tanitottak a te korosztálybeli szüleink, hogy mérlegeljünk, aka. 7-év-gyerekszoba. A mostani illetve az előző genetráció meg mindenkit "unzsenir" letegez ... ilyen ez ;)))
Az én megitelésém szerint , ismeretlenül biztosabb a magázódás, hacsak nem egy generációval fiatalabb társaságba csöppensz. Aztán viszont, második, de legfeljebb harmadik találozásra, ha az előzőek kellemesek, "haveriek" voltak, célszerü átváltani a tegeződésre, pláne, ha fiatalabb korosztályról van szó.

DieNanny CH 2017.10.26. 17:03:48

@Pink Petsch:

Hát, kilencvenes évek, kelet-európai középiskola németórája áll szemben egy 2004-es osztrák nyelviskolával...
Szóval, higgy a német hivatalos nyelvű országoknak.

fhdgy 2017.10.26. 17:06:45

@Pink Petsch: Még egy kínos eset, bár nem nekem, én voltam a nyertese. 1993-ban földárverés kapcsán volt egy megbeszélés, ahol sok ember összejött, főleg idősebbek.

Volt egy, a falumból elszármazott pesti ember, aki játszotta az agyát, lekicsinylően, lekezelően beszélt és ő akarta fújni a passzát szelet.

Abszolút nem ismertük egymást, de ő nagy nyilvánosan letegezett engem. Nem zavart különösebben, normál körülmények között szó nélkül elmentem volna a dolog mellett, de jó alkalom volt, hogy helyretegyem.

Szintén a nagy nyilvánosság előtt előtt:

Elnézést, megitta a lábvizemet, őriztünk együtt libát, milyen jogon tegez le? Kikérem magamnak.

Látni kellett volna. A jó öreg falusiak helyeseltek, a fickó meg leforrázva.

Onnantól kezdve kuss volt neki. Hallgatott, nem szólt többet egy szót sem, nem volt fölényeskedés és a megbeszélés normális légkörben folytatódott.

2017.10.26. 17:07:28

@London2009: Hm, én idén 42 leszek, ha közben nem öl meg a hotel, ugye :DDD ... szóval, csak azt akartam ebből kihozni, hogy ez a "tegezz-csak-nyugodtan" hasonló szituban, még ilyen korban is gondod okoz ;). Ugyanis nem fogom azt mondani az általános iskolás barátnőm szüleinek most sem, hogy "szia", a "kezicsókolom" helyett.

2017.10.26. 17:10:52

@DieNanny CH: Én hiszek, de viszont bizonyxos kérdéseken konzervativ vagyok, és mellesleg, nem az osztrákoknál élek :DDD

DieNanny CH 2017.10.26. 17:10:54

@London2009:

"Ez nekem egyaltalan nem megy, "

Az én családomban is így van, mi a nagynéniket, nagybácsikat magáztuk, úgy 15 éve kezdtek a 60-70-es nagynénik nagybácsik rábeszélni minket, hogy tegezzük őket. Én egyszerűen megoldottam:
Szia, Jóska bátyja/Margit nénje, hogy vagy?
Tehát megszólítás maradt a régi, viszont a folytatás tegeződő. Ezt én nagyon hamar megszoktam.

fhdgy 2017.10.26. 17:11:04

@Pink Petsch: Én, Münchenben egy idős, jól szituált német hölgytől szó szerint azt kaptam, hogy

"Ein richtiger Ritter der alten Schule!".

Mindezt azért, mert tényleg a "régi iskola".

London2009 2017.10.26. 17:11:35

@Pink Petsch: mi akkor tenyleg parhuzamos valosagban letezunk. :D
De nem igy van? Nem is ertem, hogy miert kerik egyaltalan. Erezzek inkabb mastol fiatalnak magukat.

London2009 2017.10.26. 17:13:23

@DieNanny CH: csaladon belul mi tegezodunk. Ez csak a baratok szuleinel merult fel. Azert van akinel sikerult atvaltanom, de ott a viszony is bensosegesebb.

DieNanny CH 2017.10.26. 17:13:31

@Pink Petsch:

Azt írtam: a német hivatalos nyelvű országokban.

2017.10.26. 17:14:36

@fhdgy: Ez jó sztori ;) És sokan felejtik el, hogy egy alapfokú tiszteletmegadással sokkal többet érhetnek el bizonyos helyzetekben és közösségekben, mint akárhány Powerpoint-bemutatóval egy-egy kérdésben.

London2009 2017.10.26. 17:18:19

@fhdgy: ezt a megitta a labvize dumat meg nem hallottam. Nagyon jo. Rem undi mondjuk. :D

2017.10.26. 17:20:17

@fhdgy: Ritter? ;) Tényleg aranyos volt a hölgy :)
Különben a németek tényleg eléggé nagy hangsúlyt fektetnek erre. Persze, a felszinen nem jellemző, de ha igazán be akar az embet illeszkedni, nem árt ha volt neki otthon 7 év gyerekszobája, és tud tisztelettudóan viselkedni. Persze, ha valaki csak a melóért jön ki, annak nem kötelező, és jellemzően, be sem akar illeszkedni.

2017.10.26. 17:21:38

@London2009: Az ember már olyan, hogy nem szeret megöregedni... ;))))

2017.10.26. 17:23:59

@DieNanny CH: Oké, én ezen tuti nem veszek össze veled ;)
Az továbbra is zavar, ha Frau-nak szólitanak, igy amennyire a körülmények engedik mindig és mindenkit megkértem és meg fogok kérni arra, hogy ezt mellőzze.
Másnak meg gondolom, direkt hizeleg ... nem vagyunk egyformák.

fhdgy 2017.10.26. 17:30:51

@Pink Petsch: Vannak dolgok, amik automatikusan mennek.

Én falusi gyerek vagyok, de a felnőtt életemet városban éltem ( most akarok újra falusi, de már nem gyerek, lenni ).

E kétlakiságnak köszönhetően nem lógok ki falun a falusi, városban a városi sorból. Nem kell alakoskodnom, de tudok a körülményeknek megfelelően beszélni, viselkedni.

Én nem tapasztaltam, hogy Németországban másképp kellene jól neveltnek lenni, mint Mo.-on. Ebből csak egyszer volt gondom, amikor egy e-mailből lemaradt egy "bitte", ami csak figyelmetlenség volt, mert annyira koncentráltam a mondani valóra.

SzZoole 2017.10.26. 17:43:33

@London2009: pedig a labvizes regi duma :-)
Gondolom ezeket sem hallotad akkor;
Nem egy helyre hordjuk a fizetesunket, vagy;
Nem egy asszonyt baxunk :)))

2017.10.26. 17:48:58

@fhdgy: Pedig, de igen. És ezt 7 év Németország után csak az utóbbi hónapokban fedeztem fel ... amikor a séf egy kibaszottul húzós, megterhelő, 9 napos monstre egybefüggő meló után, a rendelési területen, a konyha és a service előtt csak annyit mondott, hogy "danke sehr". Én meg annyit feleltem rá, hogy "bitte", aztán húztam a francba aludni. A következő napokban hallottam vissza, hogy állitólag én lettem az új "lieblieng", mert ilyet a séf utoljára évekkel ezelőtt tett. Meg a kisfaszom .... az a "liebling" ;)))
Mno, ebből csak azt akartam kihozni, hogy már egy "danke sehr"-nek is mekkora jelentőséget tulajdonitanak, hát még egy elfelejtett "bitte"-nek ;)))

London2009 2017.10.26. 17:50:09

@Zoole Reloaded: felteteleztem, hogy regi duma es azert nem ismerem. (elnezest fhdgy)
Nem ismertem ezeket sem. Az asszonyos nem rossz, bar ugye ebben az ember sosem lehet biztos! :D

SzZoole 2017.10.26. 17:56:46

@London2009: azert nem olyan sokkal vagyok hosszabb toled,csak 43 :-))
Hàt igen, az asszony temaban sosem lehet biztos az ember :-))

Anno a bibliat is felre ertelmeztem, szeresd felebaratod feleseget!
Én szerettem,azota már nem felebaratom a felebaratom :)))

SzZoole 2017.10.26. 18:02:26

@London2009: @Zoole Reloaded: Ja ezt lefelejtettem meg mielőtt:£)
Just kidding

London2009 2017.10.26. 18:06:46

@Zoole Reloaded: tenyleg? Azt hittem, hogy komolyan mondtad pedig. Legutobb meg azt is elhittem, hogy a kutyad napi fel kg nyers marhahust eszik! :D
No no! Az egy teljes evtized! Ha tudnad mennyit valtozik az alatt a nyelv! :D

2017.10.26. 18:07:58

@Zoole Reloaded: Tőlem nem vagy hosszabb, my love :PPP ugyanis kevered a valamit a faszommal :DDD

SzZoole 2017.10.26. 18:13:17

@London2009: na az pont nem volt vicc tenyleg daralt nyers marhahust eszik, csak nem fel kilot hanem 260 g/nap.

Tiz ev alatt semmit nem valtozik a nyelv, ugyanolyan jatekos :-))
If you know what I mean

London2009 2017.10.26. 18:17:16

@Zoole Reloaded: na mindjart jelentelek fel aztan mehetsz a balettbe ugralni Martonnal karoltve! :D

Tudom, hogy a kutyad mit eszik. A csaladot kifele a penzebol! Azt! :D
Na jolvan, huztam edzesre. Ebbol nem elunk meg!

SzZoole 2017.10.26. 18:17:25

@Pink Petsch: 1-el hosszabb vagyok toled '74 :-))
Neked nincs is olyanod:))
Mondtam már, hogy talalkoztam a bulb sistereddel? :-)))

SzZoole 2017.10.26. 18:22:45

@London2009: kiaza Marton?

Ne felsd Te az en penztarcamat :-))

2017.10.26. 18:25:12

@London2009: Eljössz hozzánk melózni, és már nem kell havi penzumot fizetned valami gymbe! Azon szoktunk nagyon nagyokat röhögni, amikor megjelennek ilyen szövegü plakátok a személyzeti panelen, hogy pl. "Sport für mitarbeiterin in hotel ...." .. meg kurvaanyátok ... a fél maratont lejárom minden egyes nap a kibaszott büflével :DDD De különösöen a felszolgálók szoktak ezeken jól szórakozni :DDD

szalka240 2017.10.26. 18:30:11

@Virago_1000: ""Én nem panaszkodom, soha nem volt problémám azzal, hogy elfogadjanak, mint például külsős tanácsadót"
- ezzel nekem sem volt es a brexit ellenere nem is lesz soha problemam, sosem volt es sosem leszek rasszista tamadas celpontja. Az ok: mi dolgozni jottunk ki es erteket teremtunk, nap mint nap, es a fogado nemzet ezt eszreveszi es ertekeli."

Akkor te nagyon optimista vagy. Én ilyet nem mernék kijelenteni, pedig én Németországban élek. A történelem bizonyítja, hogy 10 év elég ahhoz, hogy teljesen megváltozzon minden.

""Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes, stb. "
- kevered te is a szezont a fazonnal. De azert gondolom nem szeretnel a menekultek kozt elni. A magyar nep altal legitimalt kormany a magadfajtat szivesen latja borszintol fuggetlenul. Lasd a rengeteg 3. vilagbeli diakok bp-n. Az illegalis menekultek (95% ferfi) tobbsege nem ilyen. "

Ez bár lehet, hogy tényszerűen igaz, de a probléma nem itt van. Szerintem ott van a probléma, hogy folyamatosan megy a propaganda és az uszítás már 16 éve, csak épp mindig más a soros (akár kis- akár nagybetűvel :-), és az agymosás elég sok embernél hat. Ha az ilyen emberek állandóan azt hallják, hogy jönnek a migránsok (vagy akárkik), elveszik a munkát, elveszik a segélyt és még robbantgatnak is, akkor ezek az emberek, ha meglátnak egy idegent, nem fognak azon gondolkozni, hogy az most vajon az 5%-ba vagy a 95%-ba tartozik.
Most vonatkoztassunk el Magyarországtól, hiszen ilyen vagy még ilyenebb vezetők bárhol felbukkanhatnak. Úgy érzed, hogy veled nem történhet semmi, hiszen mindenki elfogadott/befogadott. Valójában viszont csak azokról tudsz nyilatkozni, akiket ismersz és ismernek téged. Tételezzük fel, hogy ott is beindul a propaganda és az agymosás. Valaki idegen, akinél hatott, megtudja hogy külföldi vagy. Akkor mit csinálsz? Szerintem hiába fogod neki magyarázni, hogy te rendes, becsületes, dolgozó ember vagy, nem fogja érdekelni.

2017.10.26. 18:31:16

@Zoole Reloaded: Nah, sagmal', hamarabb esz el a fene ;)))
Mi a tököm az a "bulb sister"? (tudom persze, gúgli, de te mondd meg!)
Hmmm ... az meg, hogy mim van, majd egyszer prezentálom neked ;))) Hacsak Lunacica ki nem kaparja a szemüregemet is :DDDD

2017.10.26. 18:39:27

@szalka240: Hm, hát mondjuk, pont Németországban a 10 éves periódusod alatt ilyen téren nem sok minden változott. Hál'istennek ... ha itt élsz, akkor tudod miért "hál'istennek".
Én éltem Ausztriában és Németországban is ún. "menekültek" közt, akiknek a bőre legalábbegy árnyalatnál barnább volt, mint az én napégette tejfehér bőröm. Éa ugyanakkor éltem más "európai" nemzetbeliekkel is egy fedél alatt.
Nos, összegzésként, inkább egy mélyen vallásos sziriai nagycsalád, mint egy szerb/horvát vagy bármilyen ex-jugó. Szemét, kulturálatlan banda! Phfej!

SzZoole 2017.10.26. 18:47:00

@Pink Petsch: kebel növér :-)))

Addig mig csak prezentalod nincs gond, csak ne add a kezembe :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.26. 18:51:00

@Kövérmadár [swe]: Haha, tényleg, a hülye Boborjánja, emléxem is már... :D
Olyasmi ez, mint, hogy :
Mindenkinek kell valamiben hinnie.
Én azt hiszem, iszom egy sört...

2017.10.26. 18:52:43

@Zoole Reloaded: Te, ha már prezentálom, akkor az elérhető közelségbe is kerül ... már általában. És tuti nem kell a kezedbe adnom, kaparsz majd te magadtól is :DDDD

Dikusz 2017.10.26. 18:55:35

@fhdgy: @Pink Petsch: szeretnék én is beszállni a tegeződésről valóbeszélgetésetekbe:)
Pinky, én pontyosan 20 évvel vagyok idősebb nálad, valószínű fhdgy-vel lehetek egyidős. Ha találkoznánk a való életben, biztos alapból magázódnánk, mert más az, ha innen a blogról beszélünk meg személyes találkozót, akkor nyilván tegeződéssel kezdenénk.
Elér az ember egy bizonyos kort, úgy 40+osként, amikor már nem tegez le mindenkit. Tegnap T-s TV/internet/telefonos ügyintézésem alatt figyeltem meg, hogy az ügyintézők a fiatalabb ügyfeleket tegezték, teljesen természetesen vették az ügyfelek is. Nekem az ügyintéző hölgy -nyilván a korom miatt- "jónapottal" köszönt, én nem tegeztem vissza, hiába volt vagy negyven évvel fiatalabb.
Az viszont nálam veri ki a biztosítékot (lehet, nincs igazam), ha ügyfélként az idősebbeket nénizik, vagy bácsizzák. Van arra megfelelő megszólítás: hölgyem, uram. Ugyanúgy, ha én fiatallal beszélek, akkor: fiatalember, kishölgy.

Azért az én korosztályomnál sem volt már kötelező illemóra. Nagyon meglepődtem például azon, hogy szabályként azt mondták, mindig a nőknek kell felajánlani a tegeződés lehetőségét, bármennyivel idősebb is a férfi (akár nagypapakorú is). Jártam már én is úgy, hogy a túracsapatunkból a klubvezető (a lány idősebb, mint én) felajánlotta a tegeződést. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, viszont ha köszöntem neki így tettem: szervusz Dezső bácsi:)

Volt már arra is példa, hogy én ajánlottam fel jóval fiatalabbnak, hogy tegezzen, úgy, hogy nem kötelező, nyugodtan megmondhatja, hogy köszönöm, nem élek vele. Természetesen semmi sértődés, de viszont akkor már én ragaszkodom a magázódáshoz.

SzZoole 2017.10.26. 18:55:37

@Pink Petsch: I have a picture about your bulbs:-)))

Dikusz 2017.10.26. 18:59:37

@DieNanny CH: Óóóóó:) most látom, te is ezt írtad, amit én:)
A keresztszüleimet, nagynénémet (apukám testvérei), mi is bácsiztuk/néniztük. Anyósom celldömölki születésű (talán van aki ismeri ezt a szép várost). Férjem is magázta a keresztszüleit, és nénjének, báttyának szólította a többi idősebb rokont:)

2017.10.26. 19:01:15

@Zoole Reloaded: You don't have the whole picture ... and anyway, that's some years old .. :DDD
But don't fuckin' say me, that you saved that picture?!!!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.26. 19:09:21

@fhdgy: És hogyan mondják a Herr Lovas-t? Na?
Mondjuk be a hangosbemondóba,tízezer ember hallatára...?
:-))))))

Matula néne 2017.10.26. 19:11:08

Hogy egy mondatra a poszthoz is visszatérjünk így 16x. komment után, szeretném megjegyezni, hogy minden egyes mondatával egyetértek, nagyon tetszett, köszönöm szépen! Sok sikert Nektek!

SzZoole 2017.10.26. 19:11:45

@Pink Petsch: Hahaha :)))

Belinkeljem, vagy küldjem el előbb imélben :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.26. 19:16:31

@Pink Petsch: haha, erről az ly - li dologról jutott eszembe, hogy volt itt korábban egy komment, mi szerint egy magyar nőt, aki XY Károlyné volt, Angliában elkezdték Kerolájn-nak szólítani...
Bróhaha, de gigantikusan!
:-)))
Pedig szó szerint tényleg kijön...
Talán Muscari írta be valamikor...?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.10.26. 19:19:08

@Dikusz: Én még nem tartottam itt, amikor ugyanezt kérdeztem...
:D

2017.10.26. 19:26:54

@Dikusz: Te meg a főhadnagy valszeg a szüleim korosztályai lehettek, úgy tippre - 40 végi-50-esek-max. 60 eleji-mármint 1940--- -től és stb, szültési dátumilag ;)
Viszont azt igy hirtelen, ami nagyon bökte a szemem, hadd jegyezzem meg, a "kishölgy" kurvára degradáló, és most szó szerint ;))) Ez a kifejezés a nagyanyám korában még a valóban kurvákat illette, és bennem igy ragadt meg ... igaz, ő minimum egy generációval meg nálatok volt idősebb. Viszont ő nevelt fel, és tőle tanultam azt a bizonyos "otthoni 7 év"-et. Nagyvárosi, nagypolgári család ... a mai napig tudok úgy étkezni, hogy az evőeszközöket tartó kezeim/karjaim nem térnek el 25 fokkal nagyobb százalékban a tökéletesen kihúzott, egyenes testtartáasomtól. Azóta utálok is mindenféle lexikont, amióta gyerekkémt a fejemen kellett egyensúlyoznom a köteteket ...és nem, ez tényleg nem vigjáték, vagy a Gilmore Gils passzoló epizódja .... Petőfit már azelőtt megutáltam, hogy olvasni tudtam volna, mert az egyenes tartás érdekében, az általa irt "összes", mint legvastagabb "kinzóeszkösz" volt gyerekkorom rémálma.
Egyébként az is gáz volt, hogy én mindent hamarabb tudtam, első általánosba, már úgy mentem, hogy az esti mesét magamnak olvastam, és az irás is ment. Untam is a sulit egészen 5.-ik általános, azaz 11 éves koromig ... akkor jött valami új, az angol nyelv, és abban boldogan elmerültem, sőt lubickoltam :DDD

Shaktee 2017.10.26. 19:28:23

@London2009: Nemigen fog az már balettozni ..

SzZoole 2017.10.26. 19:34:48

@geegee: akkor az kb olyan, minta az angol "bacon" szo a magyarbol ered.
Meghozza a bakony erdeiben érlelt(etetett) diszno husos szalonnabol lett a bacon szalonna :-)))

Csodabogár 2017.10.26. 19:35:58

@Pink Petsch: Nekem is akkor van a névnapom.:-)
Születésemkor és még sokáig, csak a református naptárban volt benne, ráadásul kicsinyitő képzővel. A mai napig az a hivatalos nevem.

2017.10.26. 19:36:02

@Zoole Reloaded: Mi a tökomet akarsz belinkelni?
Ha az évekkel ezelőt neked küldött fotómat, hát tedd meg, ha úgy érzed, valamit bizonyitanod kell. Bár én azt a fotót csak neked küldtem .. de leszarom, ha nyilvánossá teszed, ugyanis tök mindegy, ha nem vállalnám bármikor, el sem küldtem volna neked. Hát hajrá, bár eddig nem volt divat itt fotókat publikálni, de hagyományt teremthetsz ... go on, aranyvirág ;)))

SzZoole 2017.10.26. 19:39:42

@Pink Petsch: ne fujd már fel magad, pont a neked irt kommentem után írjam ki, just kidding? :)))

Csodabogár 2017.10.26. 19:39:50

@Pink Petsch: Én nagyon szerettem a Frau akármi megszólítást. Nekem jobban passzolt, ugyse tudták kimondani a kereszt nevem és nem vagyok egy tegeződős tipus, a való életben.

szalka240 2017.10.26. 19:43:27

@Pink Petsch: A 10 évre visszatérve, szerintem elég drasztikus volt a változás 1927-1937 között Németországban, vagy 1982-1992 között Jugoszláviában. Ha kellően elszántak a vezetők, akkor elég gyorsan változhat a helyzet. Célpontot a legkönnyebb találni.

Csodabogár 2017.10.26. 19:43:32

@London2009: Gondolom idősebb vagyok anyádnál és én is így érzem. Leszoktak az emberek a normális udvariassági formákról és beszédről.

Dikusz 2017.10.26. 19:47:23

@geegee: de legalább tudod, hogy mondják:)))

Csodabogár 2017.10.26. 19:52:41

@swing gitan:
Off
láttam egy képet az elnökötökről, amint folytak a könnyei valami popsztár halála miatt. Megkérdezném, hogy ha egy közeli hozzátartozója, feleség, gyerek stb., halna meg, akkor mit tenne?
On

Csodabogár 2017.10.26. 20:02:42

@fhdgy: Nos erre elmondom, hogy 1954-ben, abszolut Rákosi idők, egy fatelepen dolgoztam az irodában. Új voltam 19 éves. Megjelent a párttitkár, aki alacsonyabb volt nálam, talán pár évvel idősebb és vörös szeplős. Simán letegezett. Mire én, kihúztam magam és megkérdeztem miért tegez, nem emlékszem hogy olyan intim viszonyban lennénk, hogy ezt megteheti. A főnököm kapkodta a levegőt és gyorsan elkezdett valamiről beszélni. Pasi soha többet nem szólt hozzám. A főnök és a még 3 férfi kollega, mind az apám lehetett volna. Tegeződésről szó se volt. Én ilyen olyan bácsinak hívtam őket magázódva persze.

DieNanny CH 2017.10.26. 20:02:44

@Dikusz:

A szüleim legjobb baráti házaspárja Celldömölkön él. Sajnos, a férfitagja már 4 éve, pont karácsonykor meghalt.
Nekem tetszik a település, párszor voltam ott.

Dikusz 2017.10.26. 20:10:05

@Pink Petsch: háthiszen mondtam, hogy pontosan 20 évvel vagyok idősebb nálad:)
Azt, hogy mit jelent a kishölgy, azt nem tudtam, az én időmben a kurvát azt annak is hívták.
Viszont egy alkalommal, amikor vonaton utaztunk, az egyik túratársnőnk észrevette, hogy egy fiatal hölgy ottfelejtette a kendőjét. Úgy kiabált utána, hogy "kisasszony". Mikor kérdeztük tőle, hogy ez a megszólítás hogy jutott eszébe, azt mondta nem tudta, mi mást mondhatott volna.

gabors 2017.10.26. 20:14:51

@London2009: '@Pink Petsch: Hinta mar RIP? " azt nem tudom valszeg Hagyma-ra gondold aki valoban meghalt...

2017.10.26. 20:16:52

@Zoole Reloaded: Nem fújtam fel, csak eltünődtem ... különben meg, mint emlitettem, nem különösebben érdekel, pléáne, hogy msot "reloaded" üzemben müködsz errefellé csak ...
Mi a helyzet az országos cimbiddel, diggerrel? Nem vagyok itt én sem túl gyakran, de őt meg még ritkábban látom ...

Dikusz 2017.10.26. 20:18:38

@Zoole Reloaded: monnyuk van még egy kifejezés, bár igencsak tiltakozik az a csikágóban nevelkedett hófehér lelkem, nem is merem leírni, csak virágnyelven: egy tisztálkodóhelységben ugyanazt a tevékenységet végzi két ember (viszketést szüntet meg)...

2017.10.26. 20:20:11

@gabors: Nem, Hintára gondoltam, a mi kis grázi "csodagyerekünkre", a blog megbecsült trolljára, akit te esetleg Horthy cselédjeként ismersz ...

SzZoole 2017.10.26. 20:24:10

@Pink Petsch: mondom, hogy csak gúnyolódtam :-))

Long story........

2017.10.26. 20:27:56

@Csodabogár: Oké, az én keresztnevem nemzetközi, olyannyira, hogy olaszul férfinév ;)))
De más van itt a háttérben ... a németeknél, már az echte németeknél, ha valakit a keresztnevén szólitanak, és nem "frau"-zák vagyv "herr"-ezik, akkor ez már a barátkozás egy bizonyos- nagyon halvány ugyan, de- jele.
Sokan hiszik azt, hogy a magázódás és a "Herr" avagy a "Frau" megszólitás a társadalmi tisztelet és elfogadás jele, pláne a magyarok közül, ami nem csoda, hiszen a mi, poroszos alapokra kultúránkban, ugye ....
Viszont egy echte németnél akkor értél célba, ha tegez és a keresztneveden szólit, már elfogadásilag ...

2017.10.26. 20:33:32

@szalka240: Ób+, tudod nagyon jól, hogy Németországra, és az elmúlt 10 évre gondoltam ... de ha neked számok is kellenek 2007-2017 között. Merkel b+ egy politikai csoda, ahogyan átvészelte a 2 évvel ezelőtti migránsos bakiját. Persze, kellett ehhez egy gazdaságilag erős -igen a VW-mesterségesen generált szar botrány ... Detroit megdöglött, hiába erőlködnek az amcsik :PPPP- hátország is.

Dikusz 2017.10.26. 20:38:36

@Zoole Reloaded: akkor nem kíméllek:))))
Hát azt szokták mondani, ha nem akarnak visszategeződni valakivel -a lábvizes idézet mellett-, hogy: nem vakaróztunk együtt a fertőtlenítőben...

2017.10.26. 20:42:39

@Dikusz: A mi familiánkban a "kishölgy" volt a kurva... és ezt is csak onnan tudtam meg, hogy az unokanagybátyám anno elvált a hites feleségétől (már ez skandallum volt a családra nézve!), és törvényes hitvesévé tett egy ilyen kishölgyet, aki azelőtt nemcsak az ő, hanem bármely kéjre vágyó úriemeber ágyasa volt. Egy ilyen "kishölgy"!
Mno, úgy kb. 12 éves korom körül lett teljesen tele a faszom a családom azon agának a sznob "finomkodásaival". A másik ágát meg nem is ismertem ... hál'istennek! Viszont a másik ág nem ismrése okán, nagyanyám valami kiaszott úrinőt akart belőlem nevelni ... szegényfeje .... De azt legalább megérte, hogy az egyetemre, amit nagyon szerettem volna anno, bejutottam ...

fhdgy 2017.10.26. 20:44:25

@geegee: Aki érti, nem röhög, aki nem érti, miért röhögne?

gabors 2017.10.26. 20:45:05

@fhdgy: ez nagyjabol teljesen igaz. De azert manapsag egy "modern" (ertsd lebutitott) vassal lehetnek gondok erdemes javasolni hogy aki Linux-ot akar hasznalni az nezze meg egy kompatibilitasi listan hogy mukodni fog-e/ A virtualis linux valszeg igy is jo (van ingyenes (es jo) virtulizcios szoftware ??? windos-ra ??) ... sajnos gyakoriak a software network kartyak foleg wifi lehet problemas.

Ezt "hazilagosan" en ugy csinaltam hogy bootolhato usb (vagy CD)-vel elinditom az adott cuccott es megneztem mit talal meg .. de ehhez elozetes Linux tudas szukseges.

Foleg ovatos lennek a $200-os tartomanyban levo mini laptopoknal .. nagy az esely hogy linux nem megy fel ra egykonnyen (foleg elozetes linux tudas nelkul) ....

M. Péter 2017.10.26. 20:49:24

@Pink Petsch: Szálloda csak a magyar fordításban/ferdítésben van.

gabors 2017.10.26. 20:51:17

@Virago_1000: " a terrorista gyurcsany elol menekultem, mar tepnek haza, "

ne baszsd fel az agyunkat ezzel megint !!! Nem tudom mikor mentel el de Gyrucsany 2009 aprlisaban LEMONDOTT annak mar 8,5 eve !!!

mar 8,5 eve nincs gyurcsany veszely ...es szerinted szinte minden jobb Orbanisztanban ahogy irod a nyugalom szigete ...

hogy milyen ketszinu a vilag (latasod)

2017.10.26. 20:52:06

@M. Péter: És az eredetiben mi is szerepel? Csak kérdem ...

M. Péter 2017.10.26. 20:52:30

@Virago_1000: @MRN: Van ám BBC is: www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-39963681 Egyébként pedig májusi hír, nem tudom miért pont most jelent meg a magyar sajtóban.

Shaktee 2017.10.26. 20:56:13

@Pink Petsch: don’t fucking say TO me

Alany, állitmány cecameca :)

Shaktee 2017.10.26. 20:56:13

@Csodabogár: megsirattam én is.

Justin elég emocionális típus az anyja, Margaret után.
Pierre mint tudod kemény, racionális ember volt.

Több volt mint egy popsztár, Gord Downie a neve.

Shaktee 2017.10.26. 20:56:13

@Zoole Reloaded: zip up loverboy, take a cold shower
:)

Shaktee 2017.10.26. 20:56:13

@Csodabogár: Elnökük az usákoknak van, a narancs orangután.

Errefelé miniszterelnök van :)

2017.10.26. 20:56:36

@gabors: Te, most komolyan .. leállsz vitatkozni egy trollal, aki, még mindig ott tart, hogy az "emúttnyócév"? :DDDD Komolyan érdemben válalszolsz egy ilyen senkiházi lófaszjóskának? :DDD

SzZoole 2017.10.26. 20:56:45

@Pink Petsch: "Oké, az én keresztnevem nemzetközi, olyannyira, hogy olaszul férfinév ;)))"

Rákérezkedhetek? Bandi? :-)))

SzZoole 2017.10.26. 20:58:48

@Kövérmadár [swe]: "En a valosagban is egy gyoker vagyok! :D"
Ne hazudj badaram :-))

2017.10.26. 20:58:52

@swing gitan: LESZAROM :PPPP Megértetted a mondanivalómat éppen akkor? Meg.
Grammar-nácizni húzzál el az amcsi vagy brit korrektor-blogra.
Danke, bitte! Tschüss! :PPP

SzZoole 2017.10.26. 21:02:51

@Dikusz: ja, hogy a bör es nemigondozora gondolsz :)))
Azt tudtad, hogy a tripper kankó egyutt frankó, nekem berletem volt oda, monta is a doki, tripper kankó szifilisz, ez a Zoole mindent haza visz :)))
Just kidding

fhdgy 2017.10.26. 21:04:07

@gabors: Persze, amit leírtam, az alapján nem lehet megcsinálni, csak a választások lényegét mutatja.

Mondjuk, ha a windows alatt virtualizáltról lenne szó, akkor pl. TeamVieweren keresztül konkrétan is tudnék segíteni.

M. Péter 2017.10.26. 21:21:11

@Pink Petsch: Az, hogy a házban, ahol laktak. a fogvatartott nő szobájának ajtaján kívül és belül is zár volt.

gabors 2017.10.26. 21:24:04

@swing gitan: ilyen aprosgba belekotni :-) (tudom annyi ev utan nekem is beletorik a szemem ha ilyet olvasok)

ez amugy hasonlo a magyarhoz semmi logika !!! "tell me" az jo "say me" nem "say to me" az jo "tell to me" nem igazan jo (mintha a kinai kollegamat hallanam 20+ ev utan sem talalja el meg veletlenul sem ...

gabors 2017.10.26. 21:30:49

@fhdgy: 'Mondjuk, ha a windows alatt virtualizáltról lenne szó, akkor pl. TeamVieweren keresztül konkrétan is tudnék segíteni. "

Mostanaben nem hasznaltam de par eve Ubuntu-nak volt olyan valtozata ami futott windows alatt valami sajat virtualis gepben ... es lehetett utanna installani is.

Az emlitett 3 variaciot ma is konnyen meg lehet csinalni akar Debiannal is de ez mar lehet tulmutat egy mai atlagfelhasznalo batorsagan ...

Shaktee 2017.10.26. 21:34:08

@Pink Petsch: szivesen, legalább ma is tanultál valamit.

Virago_1000 2017.10.26. 21:45:30

@M. Péter: a hirt en is lattam, csak toletek akartam hallani. Az angol media annyival becsuletesebb, hogy kiirja a bunozok teljes nevet.

Virago_1000 2017.10.26. 21:45:39

Amibol mindjart tudja mindenki, hogy hova valosi az illeto.

Határátkelő 2017.10.26. 21:46:34

@Virago_1000: A becsületnek semmi köze hozzá, a magyar törvények szerint nem lehet kiírni a teljes nevét.

2017.10.26. 21:52:55

@swing gitan: Naja, főleg tőled!!! :PPP Oh, wait ....!
Nein!

2017.10.26. 22:01:15

@fhdgy: @gabors: Értsétek már meg, hogy az egységsugarú felhasznaló, mint pl. én is, kifezet "x" száz wurót egy gépért, amnit utána csak simán használni akar. Nem akarja külön a programokat telepitgetni és szinkronizálni, nem akar semmi pluszt belevinni, ha a gép egyébkéjt alkalmas arra, hogy valamelyik szolgáltatóhoz kapcsolódva, a rajta futó op-rendszer bármikor kiszolgáljon. Ugyanis kibaszottul nem vagyok egy rendszergazda, hogy a gépem mélyén bányásszak azért, hogy letilthassam a kibaszott automatikus frissitéseket, amelyek miatt lefagy az egész kibaszott winfos rendszer. Nem erre fizettem ki több 100 eurót, hanem arra, hogy a gépem simán csak müködjön, mégcsak nem is player-gépként.

fhdgy 2017.10.26. 22:05:01

@gabors: Én Linuxban SuSE párti vagyok, mert elköteleztem magam mellette és ezért abban van is gyakorlatom.

fhdgy 2017.10.26. 22:07:28

@Pink Petsch: Értelek, pont ezért gondolkodom rajta, hogy hogyan tudnék konkrétan segíteni.

Holnap pár napra elutazom, de ha visszajöttem, folytatjuk.

Rendben?

fhdgy 2017.10.26. 22:13:06

@Pink Petsch: Még annyit:

Néha már szenilis vagyok, ezért nyugodtan szólj rám, ha elfelejteném. Terveim szerint hétfőn jövök haza, ha kedden nem jelentkezem, szólj!

2017.10.26. 22:16:54

@fhdgy: Köszi a jószándékot ... :) De tudod, ilyenkor az a leghőbb vágyam, hogy Bill Gatesnek "főzhessek" ... ugyanis elébasznám az alapanyagokat, meg a mozditható tüzhelyeket, oszt oldd-meg-apám-magadnak! Természetesen azért fizess is, csillagos árakat, borravalóstól! :PPP A rohadtmocskoskurvaanyját az ilyen kibaszott geci, okádék "szolgáltatónak"!

fhdgy 2017.10.26. 22:22:51

@Pink Petsch: Bocs, de egy kicsit had próbáljalak megnyugtatni.

A windows olyan, amilyen, ebben Bill Gecinek is van felelőssége, ez nem vitás. De nem mindenért ő a hibás.

Pl. egy windowsban több tízezer évnyi programozói munka van. Ennyi munkában akkor sok hiba van darabszámra, ha az relatíve elenyésző.

Tudod, mi programozók azt mondjuk, hogy nincs hibátlan program, csak még nem ismerjük a hibáit.

És tudod, hogy mi a program hibajavítás?

Ismert hibák, ismeretlenre cserélése.

2017.10.26. 22:28:46

@fhdgy: Leszarom, amikor nem tudok más gépet venni újonnan, csak ezt a kicseszett win10-es fossal ellátott szemétládákat, több száz euróért, mert a Windows egyetlen egy, valóban mükődő és felhasználóbarát win7-es programját rövid úton kinyirták .. akkor igenis közvetlenül Gates kurvaanyját, amiért rákenyszerit a fos, szar, semmit nem érő, hibákkal teli geci win 10 szarjának a megvételére. Amit saját bevallásod szerint, te sem használsz!
Dögöljön meg, ahogy én kivánom!

fhdgy 2017.10.26. 22:34:10

@Pink Petsch: Kérlek, ne légy ilyen mérges.

Amíg csak a Win 10-zel vannak egetrázó problémád, addig nincs nagy baj.

Képzeld el a következőt:

Kettő orvos beszélget:

Egyik mondja a másiknak, hogy nem is értem, hogy miért utálnak bennünket ezen a világon annyian!

Hát meg a másvilágon, hát még a másvilágon? Kérdi a másik.

Akkor végül is mi a bajod? Van egyáltalán bajod?

2017.10.26. 22:34:21

@fhdgy: Komolyan, visszasirom a Pentium I-esemet, mert akkora volt mint egy kutyaól, ugyan, de azt basztam rá, amit akartam ....

fhdgy 2017.10.26. 22:36:34

@Pink Petsch: erre meg azt szokta mondani egy öreg barátom, hogy az volt még a szép idő, amikor a ló volt a leggyorsabb közlekedési eszköz.

Ezt akarod?

2017.10.26. 22:38:42

@fhdgy: Kabbe a faszom, te is! Nem, nem akakrok az Ubuntuval bohóckodni, nem, nem akarok a winfos újabb "automatikus" frissitéseivel szopni ... azt akarom, hogy ha megveszek egy kibaszott glépet, és egy még kibaszottabb programot több száz euróért, az müködjön, akurvaistenbasszameg! Akkora elvárás ez tőletek, nyomi kockáktól?
Bezzeg, ha a mosógépetek leáll, vagy a sörötök meleg, esetleg a kajéátok hideg, akkor máris nyirvákoltok, hogy nem szolgálnak ki rendesen ... pedig ti sem teszitek azt ... a legcsekélyebb mértékben sem :P

2017.10.26. 22:41:35

@fhdgy: Igen, mert azt "lovat" én kezeltem, nem valami szilicium-völgyi faszparaszt a távolból :PPP

fhdgy 2017.10.26. 22:46:20

@Pink Petsch: Először is:

Jó kis lebaszkurálást kapta, de nem haragszom.

Akkor egy dolgot válaszolj meg nekem:

TI több száz éve ugyanazt a sört szolgáljátok fel, ugyanazon recept szerint főztök, mégis elbaszkuráljátok.

Mi csak pár évtizede csináljuk azt, amit, akkor miért nem vagytok türelmesebbek?

Mi is belejövünk, ne félj!

Három-négyszász év múlva folytassuk a vitát, hogy vagyunk-e mi már olyan rosszak mint ti?!

Shaktee 2017.10.26. 22:49:26

@gabors: lehet hogy a dákó nyelvi szokások kavarnak be nála? ;)

2017.10.26. 22:53:01

@fhdgy: Ha ugyanazon kajákat szolgálknánk fel, mint több száz éve akkor te azokat jó eséllyel kiköpnéd, ahogy a sört is.
Tudod mi bassza ya csőrömnet, ugye? Az, hogy a winfos, az egyetlen felhasználóbarát programjját, amit sikerült neki 25 év alatt összehozni, a win7-et, 1,5 alatt kinyairta. Az összes többi fos, szart mneg megtartotta, még azt a becvallottan kurvéára elcseszett Vistát is. Hát ennyit a fejlődőkéepességetekről .... úgy szakmailag.

Csodabogár 2017.10.26. 22:55:38

@Pink Petsch: Svájcban dolgoztam sokáig. A németeknél csak néhány hónapot. Viszont a svájci fönököt kirázta a hideg, mikor észre vette, hogy a két új kolleganő már tegeződik. Nálam a munkahely az munkahely volt a barátkozás csak azon kívűl létezett. Nem voltak svájci barátnőim, férjemnek volt néhány haverja akikkel tegeződött.

2017.10.26. 22:56:46

@swing gitan: Visszatértél az oviba? :PPP Ne reménykedj, mert te engem erről a fórumról nem fogsz elüldözni, mint moyjo-val tetted. Régebbi motoros vagyok én nálad, te szerencsétlen népi anyagedény :PPPP

fhdgy 2017.10.26. 22:59:32

@Pink Petsch: Nem tudom, hogy vigasztal-e, de hidd el, ilyenek miatt én is téptem a hajamat.

A további problémák megelőzésére kitaláltam azt, hogy már jó ideje nullás géppel levágatom a hajam, így legalább nem tudok magamban kárt csinálni.

Egyébként meg nem szeretem a pl. a modern söröket. A sör legyen sör, ne limonádé.

Pl. szeretem az 1400-as évek vége óta készített Stiegl söröket.

A négy decis söröket is utálom, ki az a hülye, akinek a 3 deci kevés, az öt meg sok?

Különben is, a sör rendes mértékegysége a Maß.

2017.10.26. 23:03:23

@Csodabogár: Jaja, a svájci németek egy kissé még keménygallérosabak, ha mondhatni ilyet. Viszont, az tuti, hogy egy echte németnél az jelenti az elfogadás alapvető szintjét, ha a keresztneveden szólit, és letegez. Akkor valamilyen szinten már elismert. Amig, "Herr"-ezik vagy "Frau"-zik ... esetleg még rosszabb esetben csak annyit mond rád, hogy "Sie" vagy "Er", addig felejtsd el ... A séfem a 3.-ik hónap végére mondta ki a nevemet ... addig "Sie" voltam, csak egy névmás .... hiába, echte, nyakas bajor ... sokszor nem is értem a dialketusát, pláne, ha ideges.

Csodabogár 2017.10.26. 23:04:22

@fhdgy: Azért nem értem ezt a sok nyűgöt a windows 10-el kapcsolatban. Én egy tök hülye és ügyetlen user vagyok, Nem csak szőke hanem öreg is. Megvettük a gépet még az USA-ban , haza hoztuk és tény, néhány napig szenvedtem meg káromkodtam, de azóta is használom a W10-el. Csak simán netezésre, olvasásra. Semmi baj nincs vele.

fhdgy 2017.10.26. 23:12:11

@Csodabogár: Jó, ez így igaz is meg nem is!

Én programozó vagyok, programokat írok, a mai igényeknek megfelelően sok tényezős, sok komponensűeket.

Az mindig egy tortúra, ha egyik windows verzióról át kell állni egy másikra. Hol ez, hol az nem működik rendesen.

Hiába mondanám a megrendelőimnek, hogy nem az én hibám, hanem a windowsé, tessék ott reklamálni.

Így talán érthető, hogy még mindig windows 7-tel dolgozom.

Ha majd sikerül egy valóban jobb gépet vennem, amin már Win 10 van, és próbálgathatom hónapokon keresztül csontmentesen, no,. majd akkor állok át, mert fő a biztonság.

gabors 2017.10.26. 23:21:18

@fhdgy: 'Én Linuxban SuSE párti vagyok, mert elköteleztem magam mellette és ezért abban van is gyakorlatom. "

ezt megertem ... en otthon Debian-t hasznalok mar regen server/laptop stb. korabbi munanal Debian volt, most munkanak RHEL es most hogy szolgaltatot valtunk ott meg a szinten RedHat alapu CentOs-t fogunk hasznalni ... nem igazan latok oriasi kulonbseget persze a Debian-nal van a legtobb tapasztalatom. Annak idejen SuSe-t is kiprobltam tetszett is de nem ragadt meg (amugy elso 5-6 evben megrogzott Slackware geek voltam) .. Ja amugy par evig Solaris-t is administraltam eredeti SUN hardware-en na "az volt az igazi " Ultra Proci meg minden de nagyon rossz volt az ar/ertek miutan intel procik kezdtek izmosodni ....

Nincsenek komolyabb kulonbsegek a disztribuciok kozott, persze nem mindegy hogy a regi bevalt System V vagy az ujabb systemd az alap es hat igen haladni kell, de mondjuk 15 ev gyakorlat utan ez nem gond...

2017.10.26. 23:24:05

@Csodabogár: Ez attól lehet, hogy a te géped valszeg egy laptop, nagyobb teljesitménnyel, és tárhelllyel. Az enyém viszont csak egy szaros notebook 28 gigás össztráhellyel, amelyet kötelezően a winfos 10-el árultak, és mivel csak egy szaros notebook a win7-et rá el is felejthetem .... bár nem tudom, a jó 3 éves installáló lemezeim érvényesek-e még?
Bár annyira ki van már a faszom ettől a winfos 10-től, hogy asszem feldobom az e-bayre, és veszek egy megbaszkurálható másik gépet, amire felrakhatom a win7-et, és legalább lekopik az a fasz Gates és a bandája rólam, hogy dögölnének meg!
Mert ha már infót gyüjtenek a winfos10 alatt, akkor legalább müködjön az a kibaszott rendszerük, de még erre sem képesek az agyonajnározott és baszottul túlfizetett IT-sek.
Vagy te esetleg más véleményen vagy, @fhdgy: ? :PPP

gabors 2017.10.26. 23:27:27

@swing gitan: "@gabors: lehet hogy a dákó nyelvi szokások kavarnak be nála? ;) " vagy csak a dákó vagy hogy nincs ki tudja ?? most eppen masnak osztogatja pedig egy rossz szot sem szolt :-)

SAD!!! (copyright DJT)

fhdgy 2017.10.26. 23:31:49

@gabors: Nézd, én is sok op. rendszer alatt dolgoztam, lehet, hogy olyan alatt is, amiről nem is hallottál.

IBM Dos 26.2, RTF, ABM, PC-és Dos-ok, majd Windows-ok, MVS, HP-UIX, AIX, SUN Solarisok, Linux különböző disztribúciói, stb.

Vannak olyanok is, amiknek a neveire már nem is emlékszem.

Linux disztribúciók nincs "nagy különbség", igaz, csak bele lehet hülyülni az installálásokba, meg a apró különbségekbe,

Pl. a Tomcat különböző verziói is csodákra képesek és lesel ki a lyukon, hogy miért nem működik vagy nem pont úgy mint a másik alatt.

London2009 2017.10.26. 23:35:43

@Pink Petsch: de ma gyurni voltam, nem futni! Sot, szaunaban es gozben is voltam. Bar azt gondolom a konyhan is meg tudnam oldani! : ) Ja es nem en fizetem, hanem a ceg. Utana pedig voltam magyar allasborzen! Na erre varrjal gombot! Mindezt par ora alatt! :D

Csodabogár 2017.10.26. 23:41:08

@Pink Petsch: Ez egy normál asztali gép, de Ember laptopján maga állt át a W10-re mikor felajánlotta neki a rendszer.
Megértem a dühöngést én is kb ugyanezt tettem, de aztán valahogy össze rázódtunk. Az én életemben eddig nekem az XP volt a legkedvesebb, de ugye az már rég nincs. A W7 nálam kimaradt, mert új gépet kellett venni és azt akkor már kizárólag a W10-el árulták.

London2009 2017.10.26. 23:46:14

@gabors: a Hagymarol tudok termeszetesen. Hintara gondoltam, de csak jatekibol.

fhdgy 2017.10.26. 23:49:45

@Csodabogár: Elhiszed-e, elfogadod-e, hogy hogy egy úrvezetőnek sokkal könnyebb átállni egy mechanikus vezérlésű autóról mikrókompjuter vezérlésű autóra, mint mondjuk a szerviznek, szerelőkre? Akkor még nem is beszéltünk az alkatrész ellátó bázisokról.

2017.10.26. 23:50:17

@London2009: Nos, akkor szeretettel meghivlak a német hosszúhétvégére hozzánk ... lesz szauna, meg terepgyakorlat, és a karizmaid is erősödni fognak, azt megigérhetem.
Mindenesetre, az én jobb csuklóm már szarrá ment, napok óta arra ébredek reggel, hogy kurvára fáj, nyilalás-szerüen ... és a kibaszott csont, nem is az izület, amivel esetleg lehetne kezdeni valamit. A csontfájdalommal viszont semmit ...
Igaz, pihentetés... naja :PPP

NorthPier 2017.10.26. 23:59:10

@fhdgy: "Ha nyugalmat akarsz, akkor használj Linux-ot."
Gafgyt? Kaiten? Remaiten? A linux sem vírgo már...

2017.10.27. 00:00:53

@Csodabogár: Úúúúú, asztalira azt raksz rá, amit csak akarsz ... ne mááár! ;))) Ha lenne állandó nyug-, izé illetve lakhelym, akkor abban majd egy baszom böszme nagy gép lesz, amire azt pakolok rá, amire éppen feláll, akár 3,5-ös floppyról is :PPP És persze lesz majd egy szar, semmit nem érő csili-vili táblagépem is, amiről majd csak simán netezek, ha éppen enm szarik be az aktuális winfos :PPP De be fog, mert azért fos ...
Egyébként a win7 az XP frehasználóbbbarát változata, ezért is nyirták ki cirka 1,5 éven elül. Hogy dögölnének meg a geci senkiháziak!

gabors 2017.10.27. 00:01:11

@fhdgy: "hogy olyan alatt is, amiről nem is hallottál." nalam a CP/M volt az elso :-) amit op rendszer szinten simogattam

a PC-sek kozul szinte minden megvolt nalam is akkoriban IBM PC-DOS-t tettem fel minden gepre az MS-DOS helyet amit sajnalok hogy az OS.2 kimaradt de linux-ot mar 1.x verzional kezdtem 1995-ben na akkor meg tenyleg kellett molyolni hogy valamire feltegye az ember eleinte csak a szemelyes hobbim volt ... de szerencsemre a cegnel 1996 korul egy ITs vezeto ki akarta probalni es szerencsemre onkentesen nekialltam .. "and the rest is history ... " (mivel ingyenes volt ... lehetett vele kiserletezni)

De en nem vagyok programozo maig sem ...

fhdgy 2017.10.27. 00:04:00

@gabors: Mikor kezdted a szakmát?

Én úgy 1973-ban-ban még Uralon.

gabors 2017.10.27. 00:10:44

@London2009: ' Hintara gondoltam, de csak jatekibol. " ja OK csak azert gondoltam mert csak egy ismertebb posztolorol lehetett nyilvanosan tudni hogy a kozelmultban elhunyt ... (lasd RIP)

2017.10.27. 00:16:13

@fhdgy: Hagyma .. pár hónapja ....

gabors 2017.10.27. 00:18:13

@fhdgy: "@gabors: Mikor kezdted a szakmát?"

hat ha az egyetemet bele lehet szamolni, hiszen programozast es szamitogepet ott hasznaltam igazan eloszor akkor 1985 korul ... mar nem emlekszem a reszletekre hasznaltunk valami time-sharing mainframet .. valamelyik PDP-t es valami Motorola based kozepkategorias gepet .. akkoriban kezdtek elofordulni a 286-os XT-k es talan utolso evben mar 386-AT is megjelent ... akkoriban progamoztam utoljara assembly-ben CP/M alatt Az elso sajat gepemet 1992-ben mar az usa-ban vettem egy 486-os Toshiba laptop volt 9600 modem es aol.com account !!! egeszen sokaig megvolt vegen a screen mar nem is ment csak mint DSL gateway ment linux-al :-)

fhdgy 2017.10.27. 00:20:00

@gabors: 1985-ben én már öreg bitfaragó voltam a szakmában.

gabors 2017.10.27. 00:21:37

@fhdgy: "Mi történt vele? " a fia beszamolt rola itt is (kesobb megkeresem ha gondolod) de a maja leallt valszeg rak es meglehetosen rovid idon belul elment talan 2 honap vagy annyi sem ... pedig kezdett mar revbe erni hazassag, allampolgarsag, sajat haz uj auto (stukker)

nezz be a blogjaba meg mindig online van az utolso bejegyzesek a reszvetnyilvanitasok voltak abbol kb megtudod mikor volt Marcius vegen Aprilis elejen valamikor

London2009 2017.10.27. 00:22:52

@Pink Petsch: ovatosan a meghivasokkal mert en kepes vagyok eleget tenni nekik!
Ez a szorongassunk a konyveket a honunk alatt ebed kozben nekem is megvan. Ha ezerszer nem hallottam, hogy "az apacakhoz jartam iskolaba es ott ugy kellett enni, hogy ket konyvet szoritottunk a honunk alatt" akkor legyek ugato kutya!
Azert persze kesobb ennek igen nagy hasznat vettem, foleg miutan messzire sodort a szel, hogy tudtam szepen asztalnal enni es ulni, de hat whatever. : )
@Dikusz: errol a kisholgyrol eszembe jutott az Urholgy! Nagymamam kapott leveleket ugy cimezve, hogy X Y-ne Urholgy!!! Ezt en imadtam! Ugyhogy az osszes szulinapi, nevnapi, karacsonyi stb. udvozlolapot mindig ugy cimeztem meg neki, hogy X Y-ne Urholgy reszere! :D

gabors 2017.10.27. 00:23:35

@fhdgy: "@gabors: 1985-ben én már öreg bitfaragó voltam a szakmában. " gondoltam ..... amugy ez a sereg elott vagy utan volt ?? mert szamitoget a seregben 1984-ben nem lattam akkoriban jo kis irogepek voltak

na most megyek akkor haza ... kesobb benezek meg ..

London2009 2017.10.27. 00:28:01

@Pink Petsch: pentium!!! Pinky... you made my day. Pentium...pentium. Kesz... azt hiszem mar eleget eltem. :D

fhdgy 2017.10.27. 00:30:09

@gabors: Én 1977-től voltam hivatásos katonatiszt. Akkor már voltak R-10-es számítógépek, akkor indult a Praticomp program és volt már R-40 számítógép ( IBM 360 klón ) is.

Én meg mentem aludni. Elteszem magam holnapra, vár szép Somogyország!

2017.10.27. 01:04:40

@London2009: Hm, hát igen tud néha előny is lenni, ha az ember tudja használni a csiga-villát ... bár a csigáért azért annyira nem vagyok oda, még zöldfüszeres vajas mártásban sem ;)
Különbben erről jut eszembe, már az illemről, az egyik pincér gyerek visszahozott egy tálka pestót, hogy a vendég szerint ez nem bazsalikom, majd elhülve bámulta, hogy a chef de partieval az ujjunkkal nyúlunk bele, kóstolásra :DDD De azán lenyugodott a lelke, mikor mondtuk, hogy ez már nem megy ki vendéghez, akkor sem, ha tévedett, megy a szemetesbe, a vendég újat kap :DDD

exterminador 2017.10.27. 10:59:41

Nos, az a helyzet, hogy Ausztriában máig sorkatonaság van. Teljesen értelmetlen módon. Ez mélyen ellenszenvessé teszi számomra az országot és lakóit is, akik a legutóbbi népszavazáson sem szavazták le ezt az intézményt.

libsi nóta bárki unja 2017.10.27. 11:38:53

"Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes, stb. "

Ezt még az osztrák választás előtt írta a poszter? Vagy csak olyan kötelező szöveg, ami nélkül nem tudna megjelenni?

Ellenőrzi valaki egyáltalán, hogy létező személyek akik ide blogokat írogatnak? A mai világban a kamu identitás simán belefér a gerillamarketingbe

alfacharlybravo 2017.10.27. 13:14:15

@exterminador: Előre látóak, mit lehet tudni, hogy megint jön egy piktor a legnagyobb német aki tulajképpen osztrák volt?

wiener 2017.10.27. 15:20:54

alapvetően jó a poszt, én is hasonlót írtam volna ha nem lennék lusta, plusz azt akarnám hogy még több magyar jöjjön ki de nem akarom, mert többnyire az alja jön ki és nagyon gáz figurák vannak, égetik a magyarságot csak

bzsoa 2017.10.27. 15:22:05

A blog írója még 2007 évben távozott érthető okokból kb. ötször vagy még többször annyi fizetés, magasabb életszínvonal, közegészségügy stb. Ezt meg is értem. De azt hogy ennyire oda van úgy általában a migránsoké már nem annyira érthető. Persze tudom ma már egyre gyakoribb az hogy az indiai vagy pakisztáni vagy arab informatikusok Európába jönnek dolgozni nem is velük van probléma hanem azokkal a szinte analfabéta gyakran a saját vallásukba kapaszkodó ahhoz ragaszkodó gazdasági menekültekkel akik elsősorban nem dolgozni érkeznek Európába, vagy ha akarnak is dolgozni, a nyelvtudás meg a szakértelem teljes hiánya miatt nem találnak munkát, törvényszerű hogy egy idő után radikalizálódnak. Az ő érveik is érthetőek gyakran az éhhalál elől menekülnek de jelenleg Ázsiában és Afrikában kb. 2 Milliárd ember éhezik. Ha ezeknek csak 10%-a elindul Európába az már megoldhatatlan konfliktusokat okozna. Ezt mára már az osztrákok is belátták.(lásd választási eredmények)

Alick 2017.10.27. 15:23:01

Függetlenül a hazai túltolt menekültellenességtől, az teljesen természetes hogy egy multi IT-s cégbe a világ minden tájáról jönnek dolgozni képzett emberek.
Ugyanakkor a szudáni analfabéta kecskeb@szó nemhogy IT-s cégbe, de más munkakörbe se nagyon tud beilleszkedni, jó esetben menő drogdíler lehet a gettóban.
Ez is az osztrák valósághoz tartozik...

DieNanny CH 2017.10.27. 15:30:12

@Csodabogár:

Ez fura, itt a bölcsiben - kisvárosi környezet - a legelső pillanattól mindenki tegezett mindenkit, szinte az összes szülőt is tegeztük.
A családjaimnál is magától értetődő volt, hogy a szülőkkel tegeződünk. Igaz, én 2012 márciusában kezdtem itt.

VT Man 2017.10.27. 16:18:02

Nagyreszt egyetertek, de miert kellene kisebbiteni magunkat mas nemzetekhez kepest.

"Szomorú látni, hogy ehhez képest Magyarországon a kormány propagandája mennyire menekültellenes"

Igen, de te nem a menekultekkel dolgoztal egyutt, hanem legalis vendegmunkasokkal.

Az osztrak menekultellenes part 22%-ot ert el a valasztasokon, gondolom nem azert, mert 22% magyar szavazo van az osztrakok kozott...

A nemzeti buszkesegrol meg annyit, hogy kerdezz meg egy igazi franciat arrol, hogy melyik a legjobb orszag a vilagon, es melyik a legjobb nemzet, buszken fogja mondani, hogy "a franciak a legjobbak!"

sellőlány 2017.10.27. 22:04:57

@P.Elliot: A network azért még működik, kedves, hogy hiányolsz. Engem nem konfliktus vagy sértettség űzött el, egyszerűen csak olyan irányba változott a társalgási stílus, amelynek nem tudtam/akartam már része lenni. Hozzád hasonlóan, nekem is hiányzik jó néhány ember, de ahogy később ki lett mondva... "ez itt nem fontos"... sajnálom. De privátban folytathatjuk... Üdv a macsekoknak!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása