oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 14. 06:30,  Pszichoterror a munkahelyen 29 komment

2017. május 14. 06:30 Határátkelő

Pszichoterror a munkahelyen

Nem tudom, mennyien találkoztatok már a mobbing kifejezéssel, és pláne azzal, amit takar: a munkahelyi terrort. Mivel ennek áldozatai általában a kisebbségben lévők, így például a határátkelők, ezért ez a mai blogajánló egyik témája. Utána maradunk még a munkahelyen, megismerkedhetünk egy előléptetés nem feltétlenül minden ízében pozitív történetével, végül lazításképp ellátogatunk a világ egyik leghíresebb stadionjába, mi több, meccset is nézünk, nem akármilyet!

mobbing_foto_pixabay_com_bykst.jpg(Fotó: pixabay.com/bykst)

Ritka rusnya dolog a mobbing, ami tulajdonképpen a munkahelyi terrort takarja. Hogy miért kerül ez a Határátkelőre? Mert áldozatai főleg a gyengébbek, a kisebbségben lévők, így például a külföldiek – írja a Svájc és más blog.

„Mivel a mobbing áldozatai elsősorban a gyengébbek, mások, kisebbségben lévők (pályakezdők vagy nyugdíj előtt állók, külföldiek), és sok magyar dolgozik külföldön (ily módon több veszélyeztetett kategóriába is beleesnek), ezért nem árt, ha tudjuk, hogy mi tartozik ebbe a fogalomkörbe, hogy lehet kezelni és milyen jogai vannak a munkavállalónak. (…) 

A mobbing gyakran ismétlődő pszichológiai terror, cselekedetek sorozata egy egyén vagy egy közösség részéről, amelyek egy vagy több egyén ellen irányulva azoknál mentális vagy fizikális kórtani jelenségekhez vezetnek. Ezek a cselekedetek rendszeresen, hetente legalább egyszer és legalább 6 hónapon keresztül ismétlődnek. (...) 

Svájcban a 90-es években szaporodtak meg a mobbing-esetek, ezért a 2000-es évek elején készült néhány tanulmány, ami a mobbing jelenséget kívánta felderíteni. 

Azóta visszaesés volt tapasztalható, a jelenlegi gazdasági helyzet, az egyre nagyobb nyomás és a gyakori átszervezések, elbocsátások hatására azonban ismét egyre többen válnak a munkahelyi terror áldozatává. 

Ami a „terrorizáltak” és az „elkövetők” nemi elosztását illeti, nincs különbség nők és férfiak között. Mindkét nem egyforma arányban megtalálható mindkét oldalon. Csupán a stílusban van különbség. A nők inkább negatív nyilatkozataikkal ártanak áldozataiknak, míg a férfiak azzal érik el ugyanezt, hogy nem szólnak, kerülik áldozataikat. 

Német nyelvterületen elsősorban az oktatás, az egészségügy és a közigazgatás területén fordul elő a leggyakrabban munkahelyi terror. A szervezet minden szintjén, minden irányban előfordul, leggyakrabban a fentről lefelé irányuló (kutatástól függően az esetek 40-70%-ában), azonos szinten lévő munkatársak közötti (kb. 10%), ill. lentről felfelé, a felettes felé irányuló (20%). (...) 

A munkahelyi pszichoterrornak nemcsak a neve nagyon negatív csengésű, hanem az érintett egészségére, életére nézve is rendkívül negatív. Az érintettek sajnos már csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor súlyos egészségi problémájuk van. A gyógyulási folyamat sem rövid, ha sikerül, akkor sem rövidebb 3-6 hónapnál, de vannak olyanok, akiknek nemcsak az egészségük, hanem a teljes önértékelésük is rámegy. 

Tehát az első jeleknél beszélni kell a másik féllel vagy a munkahelyi felettessel, esetleg a HR vezetővel. Vannak a mobbing esetekkel foglalkozó központok is (Svájcban itt és itt), ahol tanácsot, segítséget kaphatnak a rászorulók.” 

Nem tudom, ti tapasztaltatok-e hasonló esetet, ha igen, írjatok róla! Az eredeti posztot itt találjátok.

Hogyan lettem menedzser?

Maradunk a munkánál, de első blikkre egy jóval vidámabb történet következik, hiszen mégis csak egy előléptetésről van szó. Aztán gyorsan kiderül, hogy a helyzet mégsem ilyen egyértelmű – derül ki a Luxemb(o)urgból szeretettel blogról.

luxembourg.JPG

„A., a főnököm elment gyesre október közepén, és engem elkezdett nyár elején betanítani az ő feladataira, meg volt egy hét, amikor szabin volt és én helyettesítettem, és minden érintett számára egyértelműnek tűnt, hogy majd én fogom helyettesíteni a gyes másfél éve alatt is, és az én helyemre fölvesznek valakit. 

Írtam róla anno, hogy nem így lett, és hogy nekem mekkora arculcsapás volt, amikor - ráadásul nem is A.-tól, hanem a cég honlapjáról! - megtudtam, hogy nem az én, hanem az ő helyére fognak felvenni új embert, én meg kapjam be maradok menedzser helyett koordinátor. (…) 

Amikor október végére káoszba fulladtunk, mert én nem tudtam egyszerre három embert betanítani, mindegyiküknek segíteni plusz amit az új menedzser nem tudott megoldani, azt megcsinálni, amit elrontott, kijavítani, és akkor még a munkát is végezni, mert hiszen a többiek nem voltak még teljes értékű munkaerő(k?), nem beszélve a saját munkámról, na akkor behívott a kettővel fölöttem levő főnök, M., hogy jó lenne, ha legalább de facto én lennék a menedzser és visszavenném a kezembe a projekt vezetését, mert az újonnan felvett menedzsernek láthatóan ez nem megy. 

Erre mondtam neki, hogy én eleve nem értem, miért nem én lettem A. helyett a menedzser (eléggé tele volt a tököm és olyan volt a szituáció, hogy ezt meg mertem neki mondani akkor), és az arckifejezéséből az derült ki, hogy nem ő döntött így, egyrészt, másrészt meg elmondta a fönt említett két okot, amiért kívülről vettek fel erre a posztra embert. De ekkor megígérte, hogy majd idén előléptet, ha minden így megy tovább, mert nem lát rá okot, hogy ne tegye. Oké. 

Ezzel nekem megvolt az elégtétel, az új menedzserrel megbeszéltük, hogy ki mit csinál, és onnantól sokkal inkább tudtunk együtt dolgozni, mert egyikünket se frusztrált, hogy én jobban tudnám, de a pozíciója miatt neki kell megcsinálnia, aztán én hozhatom helyre a hibákat. (...) 

Aztán behívott M., és minden kertelés vagy különösebb magyarázat nélkül közölte, hogy már szólt a HR-nek, hogy készítsék a papírokat a menedzseri előléptetésemhez. Whaaaaat? Ja, és fizetésemelés is lesz ofkorsz, de sajnos csak januártól. 

Ez nekem akkor rögtön nem esett le, hogy milyen gáz, tökre örültem, hogy menedzser leszek, menedzser leszek, mennyire menő már! (Tényleg az egyébként, most is, hogy már az vagyok. :)) 

Amikor ez az öröm leülepedett, meg elmeséltem mindenkinek az előléptetést, és mindenki rákérdezett, hogy és a fizuemi?, na akkor nekem is leesett, hogy ez mennyire gáz már, hogy kapok egy új címet, de igazából a feladataim nem változnak, és a fizetésem is csak majd kilenc (!) hónap múlva (más ennyi idő alatt kihord egy gyereket, de a vezetőség még egy nyomorult fizetésemelést se tud megszülni). 

Úgyhogy másnap, amikor az aláírt új szerződést kellett bevinnem M.-nek, akkor megpendítettem, hogy ez nekem eléggé rosszul esik, hogy most gyakorlatilag megvesznek egy ilyen előléptetéssel, ami se feladatkör-változást, se fizetésemelést nem jelent, csak visszajelzés, hogy jól csinálom, amit csinálok (ami persze szintén fontos), ezt nem egészen így mondtam, de M. megértette, mi a problémám - vele általában egy hullámhosszon szoktam lenni, nagyon hasonló a mentalitásunk és ezért is jó vele együtt dolgozni -, és mondta, hogy teljesen igazam van, és nagyon sajnálja, és tökre gáz tényleg, de idén senkinek nem tudnak fizetésemelést adni, mert nem fér bele. Hát jó. Megint csak ismételni tudom magam, hogy mit lehet csinálni? Az ember fortyog, és/de lenyeli.” 

A teljes posztot itt találjátok.

Az El Clásico

A Barcelona és a Real Madrid összecsapását lehet szeretni, vagy lábrázást kapni tőle, de klasszikusan az a helyzet, amikor valamilyen érzelmet kicsihol belőlünk. A Spanyol Camino szerzője, SvájciS(CH)apka nagy sportrajongó, de a foci valahogy soha nem érdekelte – mégis eljutott egy El Clásicóra. Mindjárt kiderül, hogyan.

barcelona.JPG

„Páromat leptem meg születésnapja alkalmából egy jeggyel, ami erre a találkozóra szólt. A szervezés nem volt egyszerű...

Már ősszel megvettem a jegyeket, és szállást foglaltam. Akkor nem is gondoltam, hogy milyen jól tettem, hisz már októberben alig lehetett hotelt találni. A stadion közvetlen környékén már nem volt üres szoba. 

Érdekes megemlíteni, hogy ebben a pár napban a szobák ára az egekbe szökött, a más időszakokhoz képest. Sok esetben négyszeres áron kínálták azokat. Nekem egy kb. 1,5 km-re lévő hotelben sikerült foglalnom. 

A jegyek ára szintén az egekben. Míg más bajnoki meccsekre akár 50 euróért is be lehet jutni, az itt felejtős. A két jegy ára 1500 eurót kóstált, és nem is a legjobb helyre szólt. :( Persze, egyszer 50 éves az ember, így - bár mintha a fogamat húzták volna -, megvettem. 

Bevallom, hogy stresszeltem is az interneten vett jegyekkel kapcsolatban. Főleg indulás előtt volt némi katyvasz, ugyanis nem a megszokott otthon kinyomtatott jeggyel lehetett bejutni, hanem egy barcelonai címet kaptunk, ahol át lehetett venni őket. 

Az utazást megelőző héten jött egy e-mail, hogy törölték a foglalást. Majd kis idő múlva egy másikat, hogy erősítsem meg a hitelkártya adataimat, mert törlik a foglalást. 

Kaptam egy röpke szívinfarktust, és megnéztem. Tényleg törölték. Azonnal foglaltam ugyanott. Szerintem azt, amit töröltek. Igaz, 100 euróval többért. :(

A korrektségről itt most nem foglalnék állást, nem tudom, hogy az weboldal vagy a hotel szórakozott. 

A szerencsés megérkezés után elmentünk felfedezni a stadiont. Mindenkinek ajánlom, ha már elmegy a mérkőzésre feltétlenül nézze meg ezt is, hisz egy múzeum is tartozik hozzá, aminek akad magyar vonatkozása is. 

Annak ellenére, hogy hétköznap volt, rengetegen voltak. Még az online megvásárolt jeggyel is várakozni kellett a belépésre. (...) A múzeum megtekintése után lehetőség volt egy sétát tenni a stadionban is. Még a focit nem kifejezetten kedvelők számára is csodálatos. (...) 

Másnap, a meccs előtt jóval elindultunk és ahogy közeledtünk célunk fele, egyre több embert láttunk, aki szintén oda igyekezett. Ahhoz képest, hogy mégis az egyik legnagyobb meccs, semmi említésre méltó nem történt. Ugyan a „kemény mag” hangolt a Camp Nou előtt, de teljesen barátságosan. 

A hangulat fergeteges, még engem is magával ragadott. Azért amikor több mint 90 ezer ember énekli a Barcelona himnuszát, az nem semmi.”

A teljes posztot rengeteg képpel itt találjátok, érdemes átkattintani!

HÍRMONDÓ

Érdekes munkák Ausztriától Izlandig

Izlandi séftől a szlovák autógyáron át a holland csirkefeldolgozóig válogass a hét legérdekesebb külföldi állásajánlatai között!

Meglepő roham indult Nagy-Britanniába

Érdekes módon az utóbbi hónapokban nőtt az Egyesült Királyságba kivándorolni szándékozó lengyelek száma. Az ok egyszerre meglepő és logikus.

Egymillió új munkahely lesz Németországban

Az Institut de deutschen Wirtschaft kölni gazdaságkutató intézet szerint 2018 végéig közel egymillió új munkahely jöhet létre Németországban.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svájc Spanyolország Luxembourg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7812501703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.05.14. 07:02:12

Mi a durvább hogy 1500Eur 2jegy focimeccsre,vagy hogy a lengyelek 60 százaléka nem tér haza Angliából

Shanarey 2017.05.14. 07:07:42

Mobbing?
Ehhez én túl nagyra nőttem, na meg rám van írva hogy jobb ha nem piszkálnak :-)))

Manager, sok sikert hozzá, így jártál :-)

Foci, nem érdekel.

Arthamyr 2017.05.14. 08:03:16

Focikedvelőként többször elgondolkodtam, hogy el kéne menni egy klasszikusra, de ez az írás meggyőzött, inkább elfelejtem ezt a hülyeséget.

Hari Seldon 2 2017.05.14. 09:22:10

"Amikor ez az öröm leülepedett, meg elmeséltem mindenkinek az előléptetést, és mindenki rákérdezett, hogy és a fizuemi?"

Mi ez mar? Meneger vagy. :-)
Nehogy mar a beosztott meg merje kerdezni hogy mennyit keresel?

verkagrafomanka 2017.05.14. 09:30:24

@Hari Seldon 2: A mindenki alatt nem csak a kollégákat értem, sőt elsősorban nem őket, hanem a családot-barátokat :)
Akik a közvetlen kollégáim, és koordinátori pozícióban vannak, tehát hivatalosan "eggyel alattam", ők nem a beosztottaim, ugyanaz a közös főnökünk. És még ha de jure a beosztottaim lennének is, én akkor se tudnék rájuk úgy tekinteni.

sellőlány 2017.05.14. 09:59:37

A manageres poszthoz... csupán annyi történt, hogy a jövőbeli feszkókat előrelátóan kezelték a főnökök. Mivel a szülő főnöknő szándékozik visszatérni a pozíciójába, azzal hogy mást vettek fel a helyére, csak azt védték ki, hogy a posztoló egyrészt ne érezze visszafokozásnak, ha x hónap után a saját pozícióját kapja vissza (a korábbi fizetésével), másrészt ne rivalizáljon a saját főnökével (mert már mindent jobban tud vagy jobban belelát, mint korábban). Ezért kapott kvázi egy kinevezést, hogy jobban érezze magát, valójában meg csak a feszkót kezelték ezzel jól kommunikálva. Ettől függetlenül számíthat némi "fizuemire", de nem középvezetőire. Mindenesetre a CV-ben jól fog mutatni az előrelépés, ezt majd jól lehet kamatoztatni a következő munkahelynél.

verkagrafomanka 2017.05.14. 10:08:31

@sellőlány: Én soha nem kerültem volna (és az új lány se került) a szülő főnöknő helyére papíron, ő ugyanis senior manager, szóval az sose volt kérdés, hogy a főnök ő marad ettől még. De a posztból ez nem derül ki, az igaz. A helyettesítést úgy értettem, hogy a teamen belül a vezető szerepét ki kapja meg, nem pedig úgy, hogy egy szintre kerülök vele (nem kerültem és soha nem is fogok, mert mire én senior lennék, egyikünk már biztos nem lesz ott :D). Azt a feszkót a főnökség nem tudja így sem elkerülni, amikor visszajön a szülő főni, és nem nagyon lesz mit csinálnia, de rivalizálni nekem eszembe nem jutna vele - 7 éve van ott, én meg 1 éve és két hónapja :D Viszont így lett plusz feszkó köztem és a kívülről felvett manager között, ami senkinek nem tett jót...

sellőlány 2017.05.14. 10:20:39

@verkagrafomanka: A szülő főnöknő érdekeit védték ezzel a lépéssel, mégha a helyettese is lettél volna. (Valszeg ő nem akarta, hogy a helyettese legyél, a nagyfőnöknek mindegy lett volna.) Az ideiglenes helyettes érdekeit nem kellett nézni, téged meg ezzel is próbára tettek, mennyire tudod kezelni ezt a konfliktust. Ugyanis egy "menedzser" nem főképp attól jó vezető, hogy szuperül végzi a munkáját, hanem hogy mennyire passzol bele egy adott hierarchiába és kezeli a kapott feladatokat (pofonokat?).

Beriman 2017.05.14. 10:46:43

A "Mobbing" Németországban nem kedvelt dolog, volt valamikor a kilencvenes években, de hozták ezt a törvényt és valahogy nem mer senki mobbingolni. Persze, ha beilleszkedünk, akkor el is felejthetjük. A más népek kúltúráját, ha ott akarunk élni, jobb elfogadni (nevelésfüggő).

Manager... hehe, van jó és rosszz.

Foci... nagy pénz nagy foci, kis pénz szar foci. nemkell.

Din Serpahis 2017.05.14. 14:17:58

Az a durva egyébként, hogy olyan durva mobbingot még életemben nem kaptam az arcomba mint a második svájci munkahelyemen.
Egy igazi elmebeteg pali szállt rám, állandóan fenyegetőzött meg nyomatta a bashinget.

Pedig korábban volt egy sztereotípiám a barátságos svájciakról, hát úgy tűnik vannak kivételek.

IT Knight 2017.05.14. 14:50:29

Azert neha ez a mobbing egy kicsit tul van lihegve szerintem.

"A nők inkább negatív nyilatkozataikkal ártanak áldozataiknak, míg a férfiak azzal érik el ugyanezt, hogy nem szólnak, kerülik áldozataikat. "

Amit a ferfiak csinalnak, az nem mobbing, szerintem nincs olyan torveny a vilagon, ami szerint ez mobbingnak minosulne. Kicsit elfogultan mondom ezt, mivel ezt a strategiat en is alkalmazom.

Dikusz 2017.05.14. 17:09:53

@verkagrafomanka: kérlek, ne vedd kötözködésnek, a hozzászólásomat, de hadd kérdezzem meg: ennyire fontos neked, hogy menedzser legyél?

Javíts ki légyszíves, ha félreolvastam valamit: a főnöknőd másfél évig szülésin van. Négyen voltatok, ebből hárman elmentek (miért?), te maradtál egyedül. Közben megint négyen lettetek , de azóta ebből a csapatból is kilépett egy kolléga. Nehéz a feladat, vagy mi az ok?
Vártad nagyon, hogy kinevezzenek menedzsernek, ilyen-olyan okok miatt nem tették. Majd azóta megkaptad a kinevezést, egyenlőre csak névleg, de a munkád, felelősséged az eredeti beosztás szerinti. Miért járna ezért több bér? Tudom, megígérték, de csak januártól. Figyeld meg addig-addig húzzák majd, amíg visszajön a főnökasszony.

Egy volt kolléganőm esetét hadd meséljem el: elvállalta egy osztály vezetését, felkérték rá. Nem akarta, de nem tehetett mást, nyugdíj előtt van 4 évvel, ha visszautasította volna esély volt rá, hogy elküldik. Erre mondják azt a fiatalabbak, hogy miért, adja át a helyét nekik. Van is egy ilyen, aki majd felrobbant, hogy nem ő kapta a kinevezést. Szerinte járt volna neki. Ismerem őt is, hiába van meg a tudása (végzettség szerint), de tapasztalata nincs a gyakorlatban annyi, emberileg meg azért nem alkalmas rá, mert elszállna vele a ló, elfelejtené honnan jött.

Csodabogár 2017.05.14. 17:16:00

@Din Serpahis: Elmebetegek mindenütt vannak, de azért Svájcban, szerintem, gyakrabban fordulnak elő mint máshol. V.ö. idegengyűlölet.
Engem ugyan soha senki nem bántott, de sok vendégmunkás volt a környezetemben és hát sajnos velük elég gyakran előfordult.

verkagrafomanka 2017.05.14. 17:42:37

@Dikusz: Az nem szerepel ebben a részletben, es lehet, hogy az eredeti teljes posztban sem (mivel a saját blogomba írtam, amit többnyire olyanok olvasnak, akik tisztában vannak az előzményekkel), hogy a feladatkörom a gyesen levő fonokomével bővült október közepén, amikor elment gyesre, sot fokozatosan gyakorlatilag már nyár végétől. Tehát azóta kb 90%-ban az o munkáját, 10%-ban az eredeti pozíciómhoz (es fizetésemhez) tartozó feladatokat végzem. Es nem a menedzseri cím mint olyan lett volna / volt fontos, hanem hogy ha már de facto en végzem ezt a munkát, akkor egyrészt ismerjék el, másrészt a fizetés is legyen a jelentősen megnövekedett felelősséggel arányos.

Az egy mas kérdés, hogy miért ekkora a fluktuáció, az érintett kollégák közül ketten tavaly nyáron azert mentek el, mert lejárt a határozott idejű szerződésük es nem akartak tovább maradni (az egyiküknek a cég ajánlott hosszabbítást, a másiknak nem), a harmadik meg gyesre ment ugye. Aki nemrég mondott föl, o meg kapott egy jobb lehetőséget máshol. Általában fiatalokról van szó (20-25 év), akiknek nem az az életcélja, hogy projektmenedzserkent menjen nyugdíjba.

nyuszigonosz 2017.05.14. 18:03:34

@Csodabogár: Gondolom te is figyeled a választásokat Észak Rajna-Vesztfáliában: na zárnak az urnák, és az elsö áttekintés bizony úgy jelzi, veszít a munkáspárt. Hannelore Kraft pakolhat.
Nahát! Pont ott, ahol szinte alapból a munkáspárt szokott az élen lenni.

Dikusz 2017.05.14. 19:00:50

@verkagrafomanka: ahhoz nagyon értek, hogy a más problémáját megszakértsem, a magamé helyett. Olyan okos tanácsokat tudok adni. Mentségemre szóljon az, hogy nem rossz szándékkal teszem:)

Nem dolgozom már, 4 éve mentem el nyugdíjba. Ráadásul mindig állami intézményekben. Nem is a szakmai részhez szólnék, hiszen nem értek hozzá. Ahogy írod, a kollégák határozott idejű szerződéssel voltak a cégnél. Beugrott, hogy megszokott dolog, ha egy bizonyos projektre szerződnek csak emberek, ugye így van?
Ez más tészta, de így valóban nem könnyű az ottmaradóknak. Viszont annak sem, aki újként, ráadásul vezetőként kerül oda. Ez patthelyzet, nem könnyű egyik félnek sem. Az új főnök nem tudhatja mire számíthat attól a kollégától, aki azt várta ő lesz a menedzser, a régi dolgozó meg nem tudhatja, hogy a főnök nem teszi-e lapátra, miután betanította.

Írtad M. azt mondta, nem ő döntött arról, hogy ne te legyél a menedzser. Utána pedig azt mondta elintézi a kinevezésedet, ez nekem nagyon is ellentmondásos. Fiatal vagy, ezen a téren a személyzetisek (a HR mi elődje volt régen) igen kreatívak tudnak lenni, többnyire semmi sem igaz abból, amit ígérnek.
Ha jól értettem, a főnöknő októberben ment szülni. A következő év márciusában ígérte neked M., hogy majd januárban, tehát jövő évben emel. Addig majdnem lejár a szülési, kapsz két hónap emelt fizut. Az nem lehet, hogy a főnöknő szólt, hogy ne nevezzenek ki? Nem lehet a kinevezésed ideiglenes?

2017.05.14. 19:13:31

@nyuszigonosz: Rondán eltaknyolt az SPD, és rántották magukkal a Zöldeket is. Kiváncsi vagyok, hogy a CDU és a FDP elég lesz-e a kormányzáshoz, vagy be kell vegyék a SPD-t is végül?
De azért, hogy pont NRW-ben bukjanak egy ekkorát! Ez rohadt nagy pofon volt, nagyobb, mint a Saar-vidéki és a Schleswig-Holstein-i együttvéve! És ezzel kb. bukták a szeptemberi Bundes-választásokat is.

Hari Seldon 2 2017.05.14. 19:15:41

@verkagrafomanka:
Ertem. De szerintem a csalad baratok se kerdezhetnek meg.

Hari Seldon 2 2017.05.14. 19:23:17

@Pink Petsch:
Amennyire innen jol latom, az SPD-nek tovabbra is az a baja, hogy nem igazan van olyan uzenet, amvel meg tudja magat kulonboztztni Merkeltol. Miert szavazzanak egy ugyanolyan befogadas parti es europa parti tarsasagra amit mar eleve Merkel is lefed.

Csodabogár 2017.05.14. 19:28:51

@nyuszigonosz: Most jöttem csak el a tv-től. Néztem izgatottan. Persze nemszeretem afd fixen bekerül a baloldal meg lebeg. Nem bánnám ha nem kerülnének be, csak rontják a levegőt.:-)

Csodabogár 2017.05.14. 19:32:36

@Pink Petsch: Sajnos nem lesz elég. Még ha a baloldal nem kerülne be, akkor is csak egy szék többletük lenne, ami azért elég vékony dolog. Megint nagykoalicio lesz, bár fdp azt mondta, ha nem tudnak megegyezni, ők mennek opozicióba.

SPD meg majd holnap kezdi kidolgozni a bundestag wahl programot. Ezt mondta Schulz. Szerintem már elég késő, de én nem siratom őket.

Csodabogár 2017.05.14. 19:35:19

@Hari Seldon 2: SPD állandóan a "soziale Gerechtigkeitről" mesél, mellesleg a baloldal is, de senki nem tudja, hogy pontosan mit is értenek ezalatt.

2017.05.14. 19:35:50

@Hari Seldon 2: Igyekeznek pedig ... mondjuk, a kötelező minimálbért azért átverték, de a "gazdagok fizessenek több adót" meg "nagyobb állami jelenlét a gazaságban" szerintem nem egészen nyerő ötletek. Ismerősek nekem ezek a dumák ....

Csodabogár 2017.05.14. 19:35:58

@Csodabogár: Ez nem neked szólt, mellényomtam.:-(

2017.05.14. 19:47:23

@Csodabogár: Ahhoz képest, hogy kiestek a Bundestagból, elég nagy a pofájuk NRW-ben az FDP-seknek :))) Ok, ott legalább jól állnak, érthető ...
Szerintem is nagykoalició lesz a vége, csak most a CDU adja majd a miniszterelnököt. És ez azért eléggé nagy szivás a szocdemnek elkönyvelt NRW-ben.
Ja, én azt olvastam, hogy a júniusra, a dortmundi kongresszusukra állitják össze, és fogadtatják el a Bundes-választási programjukat. Néztem is, mint vett malac, hogy nem lesz az egy kicsit későn?

M. Péter 2017.05.14. 19:56:41

@swing gitan: Magyarországon múlt vasárnap volt.

verkagrafomanka 2017.05.15. 00:27:58

@Dikusz: Bocsánat a kései válaszért, most jutottam el idáig :)
Abszolút nem veszem rossz néven a kommentjeidet, sőt! És kifejezetten örülök, ha olyasvalaki szól hozzá, akinek nálam több a tapasztalata.

Határozott idejű szerződés: igen is, meg nem is. Itt Luxemburgban a magáncégeknél 2 évnyi határozott idejű szerződést lehet adni a munkavállalóknak legfeljebb, utána vagy viszlát, vagy határozatlan idejű szerződés. Ez projektfüggetlen, de speciel mi négyen egy projekten dolgozunk.

Hogy pontosan ki döntött arról, hogy én mi (ne) legyek és mikor, az leginkább spekuláció. Én azt gondolom, hogy a gyesre ment főnököm nem akarta, hogy én legyek a helyettese, ha ideiglenesen is (ez az, amit sellőlány is írt), mert túl különböző a habitusunk, én lobbanékony vagyok és nagyon erős az igazságérzetem, és ha úgy érzem, valakit valami hátrányosan érint, akkor kiállok érte, ő viszont nagyon higgadt és mindig minden felülről jövő döntést/magyarázatot zokszó nélkül elfogad (és az új helyettesének is inkább ilyen a természete). Viszont M.-mel nagyon hasonló a habitusunk és nagyon jól tudunk együtt dolgozni, egymásra reagálni, ezért úgy képzelem, hogy ha volt erről egy meeting, akkor M. ott azt támogatta, hogy én legyek a vezető a csoportban (hívjuk menedzsernek). De mondom, ezt csak én gondolom így, hogy igazából mi történt, azt valószínűleg soha nem fogom megtudni.
A kronológia egyébként úgy néz ki, hogy októberben elment szülni a főnököm, novemberben be lett ígérve az előléptetés, ez papíron május elsejével meg is történt, a főnököm szeptember közepén jön vissza gyesről, fizetésemelést januártól kapok. A kinevezésem nem ideiglenes, kaptam egy új (határozatlan idejű) szerződést, ami május 2-tól érvényes.

@Hari Seldon 2: szerintem nyugodtan kérdezzék meg :))

Arthamyr 2017.05.15. 01:00:34

@verkagrafomanka: M. felsővezető (a senior gyesre ment főnöködnél is seniorabb), vagy nem? Ha igen, simán lehet, hogy azért érzed úgy, hogy hasonló a habitusotok és nagyon jól tudtok együtt dolgozni, mert ő kiváló emberismerő, és ráérzett, hogy téged így kell menedzselni.
Meglepődnék, ha M. valóban lobbanékony lenne és nagyon erős lenne az igazságérzete, ezek nem azok a tulajdonságok, amik előrevisznek a céges hierarchiában. Az ilyen emberek legfeljebb akkor jutnak magasra, ha ők alapítják a céget/jóban vannak az alapítóval, de akkor is csak akkor, ha van más, hasznos tulajdonságuk. Ez a céges ranglétra megmászásához "antiszemélyiség", és akkor tartják meg az ilyen embereket, ha cserébe jól dolgoznak és az általuk generált konfliktusok igazolhatóak és kezelhetőek..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása