oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 24. 06:42,  Majdnem tönkretettük az életünk 285 komment

2016. október 24. 06:42 Határátkelő

Majdnem tönkretettük az életünk

A határátkelés kétirányú dolog, hiszen éppen a Tárki minapi felméréséből derült ki, hogy elég sokan vannak azok, akik a kiköltözést követően vissza is térnek Magyarországra – hogy aztán egy részük megint felkerekedjen. Utóbbi csoportba tartozik Vicky és családja is, akik Franciaországból költöztek haza. Hogy aztán mi történt velük, erről szól a mai poszt.

Te is hasonló cipőben jársz vagy jártál? Írd meg a történeted a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

csalad_arnyek_foto_pixabay_com_towbar.jpg

„Négy év kint élés után úgy döntöttünk párommal és két kislányunkkal, hogy elég volt az egyedüllétből, irány haza. Így 2015. május elején két kislányommal felszálltunk a Budapestre tartó gépre Franciaországból.

Párom még maradt, mert nagy munkában volt, az gondoltuk ezt még be kell fejeznie, hiszen tudtuk a pénz jól fog jönni otthon. Én már otthon szerettem volna tölteni a nyarat a lányokkal.

Ezt megelőzte természetesen pár hónap tervezés, a cuccaink összepakolása, és számolgatás, hogy mennyi pénzre lesz otthon szükségünk a megélhetéshez. Saját ház, lakás híján, édesapámhoz költöztem a két lányommal, vidékre a családi házunkba.

Nagyobbik lányomat rögtön felvették az ottani oviba, szóval a középsőt ott fejezte be. Kisebbik lányom még 2 éves sem volt, vele maradtam otthon.

Természetesen élveztük az elején az otthonlétet, hiszen rég nem voltunk már. Újra találkoztunk a családdal, barátokkal. Jó érzés volt otthon lenni, de mégis idegen. Furcsák voltak az emberek, sokan bezárkóztak, szomorúak és rohanósak voltak.

A nyár gyorsan telt. Nagyon jó volt, hogy elvihettem a lányokat azokra a helyekre, ahol én is felnőttem, ahol én is játszottam mikor gyerek voltam. Aztán azt vettem észre, hogy otthon is eléggé egyedül vagyok.

Valahogy a barátok és a család sem keresett minket nagyon, mint az én vártam volna. Tudjátok, minden csoda 3 napig tart. Jól van megjöttetek, de most már hagyjatok békén. Kb. ez az érzés volt bennem.

A nyár folyamán párom többször is hazalátogatott, mindig tele kocsival, hazahozva szép lassan a cuccainkat, ami nem volt kevés. Nyár végére tervezte a végleges otthonmaradást.

Falakba ütköztünk

Közben gondolkodtunk, hogy hogyan tovább. Volt egy jónak tűnő tervünk, de ahogy az idő haladt, a tervünk nem haladt. Mindig falba ütköztünk. Tudtuk, hogy munkát kell találnunk.

A lányok szeptemberben elkezdték az ovit és a bölcsit. Nagyon szerették, végre mindent értettek, amit ott mondtak nekik. Mi pedig elkezdtünk munkát keresni, mert tudtuk tervünk megvalósításához ez az első lépés.

A tervünk ez lett volna: először is kötöttünk gyorsan két Fundamentát. Gondoltuk, mindenképpen jól fog jönni. Célunk mindenképpen egy saját ház volt.

Találtunk egy megfelelő ingatlant, amit szerkezetkészen árultak, ár alatt, nagyon beleszerettünk. Mindenképpen olyat és akkorát szerettünk volna, hogy ki tudjunk alakítani benne egy részt, és családi napközit szerettünk volna nyitni.

Így fedezte volna a hitelünket, és nekem is praktikus lett volna, hogy otthon dolgozzam. Körbejártuk a témát, mit hogy kell alakítani, hogy engedélyt kapjunk rá. Tudtuk, hogy olyan helyen van az ingatlan, ahol tuti lenne igény erre a szolgáltatásra.

Nagyon szép terv volt, szépen eléldegéltünk volna. Na és akkor jöttek a bökkenők és szép lassan kezdett leesni, hogy megvalósíthatatlan tisztességes úton, amit szeretnénk.

Kezdett a terv dugába dőlni

Munkát találtunk (erről majd később), természetesen mindenhol minimálbérre jelentettek be minket. A bank így azt mondta kizárt, hogy akkora összegű hitelhez jussunk, mint amire szükségünk lenne. Szóval kezdett a szépen felépített tervünk összedőlni.

A házra választ kellett adnunk, de hitel nélkül nem tudtuk megvenni sajnos, hitelt pedig nem kaptunk sehogy sem. Kétségbeestünk, hogy akkor most mi lesz. Apámnál való lakás nem volt túl zökkenőmentes, a gyerekeknek mindenképpen nyugodt környezetet szerettünk volna biztosítani, de egyenlőre nem sikerült, még az első lépés sem.

A munkakeresés sem volt egyszerű. A párom kint az építőiparban dolgozott, saját cégünk volt, amit most otthagyott. Otthon mindenképpen ehhez méltó állást szeretett volna.

Kis keresés után talált egy fővárosi céget, akik épp építésvezetőt kerestek. Rögtön meg is pályázta, majd interjú után fel is vették őt. Október 1-én kezdett. Reggel 6-kor kelt, hogy vidékről, saját autóval beérjen 8-ra a főváros másik felére. Este 7 előtt sose ért haza. Így ment ez egy hétig, miután közölték vele, hogy köszönik szépen, de mégsem kérnek belőle. Csak úgy kirakták.

Eközben én rengeteg helyre beadtam az önéletrajzomat, és figyelembe kellett vennem, hogy nekem kell a lányokat hoznom, vinnem az oviba, mindenképpen olyan munka kell, hogy ezt meg tudjam tenni. A főváros szóba sem jöhetett, de azért elküldtem pár helyre.

Egy gyanús ajánlat

Egy nap az egyik helyről jött az e-mail, hogy fel vagyok véve egy ingatlanokkal foglalkozó céghez titkárnőnek. Elég furcsa volt, hogy e-mailban értekeztünk. Se személyes találkozó, se telefon. Ingatlanok eladásával és kiadásával foglalkozott.

Már az első alkalommal gyanús lett a dolog. Nem az irodában kezdtem hétfőn (ami azt sem tudtam, hogy hol van), hanem egy semleges helyen kellett találkoznom valakivel, akitől nagyobb összegű pénzt kellett volna elvennem, majd találkoznom az ő kollégájával, akinek át kellett volna adnom.

Szerencsére nem tudtam megoldani, mert a lányom beteg lett és le kellett mondanom. Pár nap múlva kiderült, hogy lakásmaffiával volt dolgom, aki lenyúlja az emberek pénzét, egy ingatlant több embernek is kiadott, előre beszedte az 1 havi lakbért és 2 havi kauciót, majd eltűnt.

Ezt véletlenül a rádióban hallottam, mert miután én nem mentem el, egy másik lány volt az áldozat, aki találkozott is a gyanútlan bérlőkkel. A lebukás körülményeit sajnos nem tudom, de nagyon gáz, és örülök, hogy megúsztam ezt a sztorit.

A bőrt is lehúzták rólam

Na, ezek után sokkal óvatosabb voltam. Sok próbálkozás után, mindegy mennyi pénzért csak találjak már munkát, egy vidéki kis vendégházban találtam munkát, recepciós-felszolgáló munkakörben. Ez a hely közel volt hozzánk, csak 20 perc autózást vett igénybe.

Először jól hangzott, elkezdtem dolgozni, majd ahogy teltek a hetek, egyre több mindent sóztak rám. Persze megcsináltam, bármennyire is nem tetszett és nem fedte a munkakörömet, örültem, hogy van munkám.

Az időbeosztás elég durva volt néha. Volt, hogy napi 18 órákat is dolgoztam. Ez nem volt mindennapos, de pl. volt olyan, hogy a ledolgozott 18 óra után, ami azt jelentette, hogy éjfél körül, vagy még később kavarodtam haza, elvárták, hogy másnap 7-re kipihenten és vigyorogva reggeliztessek. Hát nem ment könnyen.

És természetesen a fizetésben semmi ösztönző nem volt. A bőrt is lehúzták rólam néha, havi nevetséges bérért, természetesen minimálbérre bejelentve. 3 hónapig bírtam.

Az időbeosztásom miatt a párom vállalta a gyerekek óvodába vitelét és elhozatalát, amikor szükség volt rá. Emiatt viszont ő nem tudott munkát találni. Szóval meg voltunk lőve. Volt egy két munkája, csak úgy, ami jól is jött karácsony előtt.

Visszajöttünk, amíg nem késő

Ekkor már kezdett világossá válni számunka, hogy ez nem normális, ez így nem mehet tovább. Mi legyen most? Nagyon sokat agyaltunk. A gyerekeket sem akartuk rángatni feleslegesen, de tudtuk, hogy otthon nem fogunk boldogulni, és ők sem!

Az életszínvonalunk sokat romlott otthon. Ezt nem szerettük volna. Így nem volt más hátra, mint eldöntöttük visszajövünk, amíg nem késő. Amíg párom még vissza tudja szerezni a megrendelőket és újra tudja kezdeni a munkát itt. Ez volt az egyetlen járható út, ha nem akarunk otthon így élni.

Így sajnos megint szétvált a család. 2016. február elején párom visszajött Franciaországba. Szerencsére annyi eszünk volt, hogy a lakást nem adtuk vissza, amit béreltünk, egy magyar srác, akinek épp szüksége volt lakásra, mikor mi eljöttünk, költözött be 2 macskával. :)

Még cuccaink is voltak benne. A nagyobb bútorok szétszerelve és becsomagolva várták a hazaköltözést, de erre már nem volt szükség. Szerencsére pár héten belül beindultak a dolgok és úgy nézett ki, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Én a lányokkal minél tovább szerettem volna maradni, hogy befejezzék azt az évet, nagyobbik lányom a nagycsoportot, a kisebbik a bölcsit. De nem volt könnyű külön, így áprilisig bírtuk. Április elején megint felültünk a repülőre csak most visszafelé. Vissza a jövőbe! Mert tudtuk, hogy otthon nincsen sajnos, bármennyire is szerettük volna.

Az otthon lévő cuccaink megint utaztak egyet, édesapám segítségével kerültek vissza a lakásunkba.

Bármennyire is sajnáltuk, hogy megint el kell köszönnünk az otthoniaktól, magunkat és a lányainkat kellett szem előtt tartanunk, hogy könnyebb életük legyen és inkább élünk egy idegen országban boldogan, mint otthon szegényen, szomorúan.

A családunk hiányzik, az idő előrehaladtával sajnos kopnak a barátok, de én azt mondom azok nem is igazak, mert már annyi lehetőség van tartani a kapcsolatot, hogy akinek hiányzunk, megtalál. Ha meg nem, akkor nem is hiányzunk neki.

Időben léptünk

Sokat tanultunk a majdnem egy év alatt, amíg otthon voltunk. Sokkal jobban megbecsüljük azt, amink itt van. Páromnak rengeteg munkája van szerencsére, megbecsülik őt, és hozzá méltó fizetést kap, nem a minimálra bejelentve. Én még nem találtam munkát a nyelv nehézsége miatt, de rajta vagyok és előbb utóbb sikerülni fog.

A lányaink is sokkal jobban érzik magukat itt. Nem gond nekik a nyelv. Nagylányom boldogan jár itt iskolába, a kisebbik óvodába, és tanulják a nyelvet, ami később nagy előny lesz nekik akkor is, ha esetleg öreg korunkra hazaköltöznénk, de nem hiszem, hogy az ebben az életben lenne!

Már akkor sem mennénk haza, ha havi 300 ezret keresnénk mindketten, mert nem csak a fizetésekkel van otthon a probléma! De ez már egy másik történet...

A lényeg, hogy még időben léptünk, majdnem tönkretettük a magunk és lányaink életét! Itt Boldogok vagyunk mindannyian és ez a Lényeg számunkra!"

HÍRMONDÓ

Nemzeti tragédia zajlik Magyarországon

„Aki akar itt bármit, az úgyis dobbant, és marad egymillió kamurokkant”. Ami persze túlzás, de a gazdasági szakember véleménye elég lesújtó. Méghozzá ennyire.

Decemberben nem lesz szabadság az áruházláncoknál?

Akkor a munkaerőhiány, hogy szakszervezeti információk szerint egyes áruházláncoknál decemberben egyáltalán nem lehet majd szabadságot kivenni.

Magyar tanár a világ végén

Saját pénzből ment Izlandra, hogy megnézze, ott hogyan tanítják a gyerekeket. Nem akármilyen tapasztalatokkal gazdagodott, neked is érdemes elolvasni itt!

Még durvább a Brexited

Az uniós csúcson nem hogy enyhültek volna az Egyesült Királyság és az európai vezetők közötti feszültségek, a szakadék a jelek szerint egyre mélyebb.

(Fotó: pixabay.com/towbar)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1411827641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2016.10.25. 00:02:32

@kardio1: így van, köszi szépen. Mindenki azt hiszi, hogy milyen könnyű, mert nem kell ragozni. Persze, alapfokig könnyű, megértetni is meg tudja magát az ember, hurrá. Csak amikor már a középfokon is túl akarsz lépni, pláne ha választékosan akarsz írni, az már évi más kategória

A férjem szerint az orosz sokkal egyszerűbb. Ott, ha egyszer megtanultad a ragozást, a szóvégi egyeztetéseket, onnantól csak szótanulás az egész. Az angolban meg tanulhatsz egy csomó több szóból álló kifejezést.

2016.10.25. 00:06:59

@Határátkelő: Bocs, de a cérna nem nálam szakadt el, én nem kezdtem nyíltszíni őrjöngésbe, meg nem én nyomatom az arab-ellenes dumát. Nemár, hogy engem piszkálsz az ő hülyesége miatt!

Muscari 2016.10.25. 00:12:53

@vöribaba: emlékszem rád, te orvos és közgazdász is vagy, és ráadásul négy nyelven beszélsz. Arra viszont nem jöttél rá, hogy Pink Petsch nő :-)))))

2016.10.25. 00:20:12

@Muscari: Áhh, hagyd csak, egész szórakoztató :))). Bár most annyiban változik majd a lemez, hogy én vagyok a nemem szégyene, az elanyagiasodott férfivilág kiszolgálója, rosszabb vagyok a legmegrögzöttebb hímsovinisztánál is, a szüfrazsettek miattam forognak sírjaikban, egyszóval, egy ÁRULÓ (így nagybetűkkel :D).
Ismerem már a sablonokat ilyen esetekben, amikor éppen az ellenkezője derül ki annak, amit az illető feltételezett.

Vadalmaaaaa 2016.10.25. 00:24:00

@Muscari: meg jo ,hofy te itt vagy es kisegitesz mindenkit:)

2016.10.25. 00:24:35

Mese habbal.. (Ilyenekkel lehet pénzt keresni? Én is szívesen küldenék be..)

kovacs55 2016.10.25. 00:28:31

@Zoole[uk]:

Pont ez jutott eszembe hogy 4 ev alatt azert alapszintu nyelvtudast mar illö lett volna elsajatitani vagy a munkaadonak vannak tul magas elvarasai nyelvi szinten ?,,apropo milyen munkakat kerestel hogy nem vettek fel a nyelv miatt ?...

Bal 2016.10.25. 00:59:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: az én boldogságom már nem a pénzen múlik. Van ilyen.

Netszamuráj 2016.10.25. 01:02:57

@takarék-láng: Nekem egyértelműen a francia a nehezebb. Én borzasztóan vizuális vagyok, és a német majdhogynem annyira fonetikusan ír, mint a magyar. Egyszerűbb a kiejtés.

Tény, hogy a franciában is vannak kiejtési szabályok, és ha megtanultad, akkor azt mindenre lehet alkalmazni. Na de könyörgöm: Qu'est-ce que c'est?, kiejtése: kɛs kə sɛ, jelentése: Mi ez? Ezzel szemben németül ugyanez: Was ist das? :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.25. 04:56:15

Még a kommentek előtt:

Mit lehet erre mondani?!
Nem szabad elkapkodni ezt a hazaköltözés dolgot, túl korán nekiveselkedni.Sőt, lehet, hogy egyáltalán nem kell, ha van kint egy kialakított egzisztencia.
Illetve részünkről max akkor lesz majd ilyen, ha nem kell már se óvoda, iskola, se állás, se semmi.
Vagyis nyugdíjaskorban, amiből a nyugdíj természetesen csak a retró elnevezés lesz, mert hogy olyan már nem lesz akkorra.De az már egy másik kávéház.

Nemzeti tragédia: "úgy tehet a legtöbbet a kormány, ha drasztikusan leviszi az adókat és járulékokat, mert így azonnal, egy csapásra nettó módon megugranak a bérek"

Ahha, hahahahahaha, mert biztos, ahogy a Móritzka elképzeli...Nagy naivitásra enged gondolni az ilyesmi.
A cégek köszönik szépen az adókedvezményt és nagyjából le is nyelik.Lóf@sse jut el a munkavállalóig, hisz a cégeket is kiczsigerelve tartják otthon...

Decemberi kereskedelem: na hát azt ne gondolja senki, hogy idekint nem ez van.A kereskedelem, főleg a kisker az sajnos ilyen nettó sz0pásh mindenhol.Itt is nyitva vannak a hedonizmus fellegvárai, plázák szombat-vasárnap is este hatig, hogy a tisztelt nagyérdemű tudjon fogyasztani, herdálni, szenvedni...
:D
Ünnepek körül meg hatványozottan.Úgy képzeljétek el, hogy pl kari előtt, dec. 24.-én bezárnak és a két ünnepen is már nyitnak kifelé, mert ekkor vannak a legnagyobb akciók.Igen, dec. 25 és 26 a raktársöprés ideje.Ilyenkor van az, hogy kiköltöznek a plázák elé, mert már jó előre tudják, illetve be van reklámozva, ekkor vannak a leg ordasabb kamuakciók, meg a legnagyobb tülekedés.
Abban csak bízni tudok, hogy idekint legalább valamennyire meg is fizetik, illetve emberhez méltóan bánnak a dolgozókkal, vagyis legalább váltásban kell bent lenniük, jó esetben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.25. 05:00:55

@Zoole[uk]: Zoleee, próbáltál már fhansziát tanulni??
Az kábé az ufó kategória, nem egy hétköznapi nyelv, nem olyan egyszerű mint az angol.Azt mondja hogy elefánt, és úgy írja hogy zongora...
:-)))))))
Földönkívülinek kell lenni, hogy egy ilyen nyelvet megtanulj komoly szinten...
Van még pár ilyen, többek közt a finn is hasonlóan durva.
Szóval ne ítéljünk elsőre... :D

pappito · http://pappito.com 2016.10.25. 05:05:21

@nl_eni: "Hány olyant tudtok, ahol pici gyermekkel mindketten munkába álltak egyszerre? Milyen országokban lehetséges ez és milyen szintű nyelv és szakmai tudással?"

nem pont egyszerre, de mi pont ilyenek voltunk. a gyerek még nem volt három éves amikor mindketten elhelyezkedtünk

pappito · http://pappito.com 2016.10.25. 05:13:37

@sírjatok: "Na most mikor megint kiköltözik, akkor ez kezd már egy kicsit nevetséges lenni."

miért, van szabály, hogy csak kétszer lehet?

pappito · http://pappito.com 2016.10.25. 05:21:48

@diggerdriver: "arra nincs ötleted hogy az Írt, a Skótót, a Walesit meg a 20 éves iskolai szlenget beszélő hülyegyereket hogyan kell megérteni?"

oda kell figyelni. (vö: tanulás) vissza kell kérdezni (vö:tanulás)

Egyébként pont ez a legjobb érv az angol világnyelvsége mellett, hogy ilyen változatosságban is információközvetítő közeg tud maradni, látod neked is van munkád és nem csak összevissza markolózol, pedig huszonféle kiejtés/nyelvjárásból kell kimazsoláznod mi van.

pappito · http://pappito.com 2016.10.25. 05:26:07

@geegee: a finn nem olyan zorall, bár az esetek számolásnál szerintem rém komplikáltak. meg a ragozás.

a franciában tudtommal alig van kivétel, ergo a szabályokat beseggelve mindig jól leszel. ha ki tudod ejteni rendesen ami leírva frankó :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.25. 06:10:21

@pappito: A finnél inkább a szavakra értem, konkrétan az ember szeme szikrát hány, mikor elolvassa.És semmilyen egyéb "normális" nyelvre nem hasonlít... :-)
Nem irigylem a finneket... :D

profiügyfélszolgálat 2016.10.25. 08:01:43

Amit a posztoló elírt, nem nevezném tervnek. Így aztán semmi esély sem volt rá, hogy megvalósuljon. A történet tehát sokkal inkább szól róluk, mint Magyarországról.

tomfree 2016.10.25. 08:01:44

@vöribaba: szereny velemenyem szerint visznek be harmincas fefiakat is agyverzessel manapsag korhazba a stressz miatt es ha eljatszuk ossztarsadalmi szinten a nemek egyenloseget akkor visszas arra hivatkozni hogy kimelni kell a noket. OK legyen igy de akkor felejtsuk el az egyenjogusagot. Vagy mindenbol kimazsolaznatok csak a legjobbat?

@Espada Rodelero: egyetertek amit irtal a posztra. Nekem az tunt fel meg hogy a ferj reggel 6-kor ment dolgozni hogy beerjen 8-ra de 7-nel korabban nem ert haza. Ok. Vagyis a munkaido 8-17 kozott tartott. Ez szerintem tok atlagos. Az hogy messze volt nem a ceg hibaja. Megis fel lett sorolva kifogaskent.

tobias2 2016.10.25. 08:01:44

@christophe: Ha nehéz a francia, próbálkozz a thaival! สวัสดีครับ

Mme Seldon 2016.10.25. 08:26:35

@Muscari:
Van tolmács, mindenféle nyelvből, munkaidőben :) Vasárnap éjfélkor nincs.
Szoktak a betegek valakit felhívni (nyilván az ismeretségi körükből), akivel megpróbáljuk elmagyaráztatni a helyzetet.
Engem is többször kérdeztek már, hogy nem tudok-e valamilyen szláv nyelven (macedon, szerb, és hasonlók), albánul... De sajnos az orosztudásom is nagyon megkopott. Egyszer már tolmácsoltam egy magyar hölgynek a rehabilitációs részlegen. Valahogy megértetjük magunkat. De pl. a cukorbeteg kislánynál leginkább nem a nyelv a probléma.

guy 2016.10.25. 09:43:33

Szóval mindkét ember fizikai munkás volt. Hazajöttek, és azt látták, hogy fizikai munkásként nem keresnek annyit, mint kint. Ez sajnos így van, és sajnos így is lesz még egypár évtizedig.

Bár kíváncsi vagyok, hogy kint megtanultak-e nyelveket. Pl. egy franciául beszélő titkárnő szerintem itthon már egészen jó fizetést kaphatna...

Érdekelne az is, hogy itthon milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és milyeneket ott. Gyanítom, hogy szinte mindent maguknak csinálnak, így úgy tűnhetett, hogy mindkét helyen csak árukat kell venniük, és majd megélnek. Sajnos itthon is kb. ugyanannyiba kerülnek az áruk mint kint(kivéve egy-két dolgot, pl. lakás, mert az itthon sokkal olcsóbb), csak a szolgáltatások olcsóbbak. Itthoni fizetésből értelemszerűen nem lehet úgy megélni, mint egy kintiből, mert az itthoni fizetésekhez viszonyítva az áruk drágábbakl, ezért természetes, hogy csökken az ember életszínvonala....

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.10.25. 09:43:36

@Zoole[uk]: szerinted a depresszió kifogás? hány éves vagy, királylány?

Herr Géza 2016.10.25. 10:02:47

@vöribaba: Na ide figyelj kicsi szívem: anyám hogy jön a képbe??? Mellesleg igen, diplomás, nyelveket beszélő nő volt, aki felnevelt ket gyereket munka mellett és nem volt hatvan éves, amikor meghalt. És nem keringési ill. szívbetegségben.... Nem ártana , ha visszavennél abból az arrogáns, sötét, nagy arcodból! Idióta.

Herr Géza 2016.10.25. 10:06:19

@Pink Petsch: A kultúrnő, meg az értelmiségi csak álom neki. Azért is ilyen frusztált. Ezek után a többnyelvűt is úgy tudom elképzelni, hogy beszél magyarul, palócul meg tirpákul. De a szögedit is érti. :))))

sdani 2016.10.25. 10:25:40

Ez a történet azért túl van dramatizálva. 4 év alatt nem tudtak félretenni annyi tőkét, hogy otthon egy házat tudjanak venni belőle. Úgy mentek haza, hogy nem volt se munka, se pénz. Azért én nem gondolom, hogy ezek után bárkit meglepetésként érnek a problémák. Én is szeretnék egy nap hazatérni, de biztosan nem ilyen amatőr módon fogom csinálni.

2016.10.25. 10:35:02

@Herr Géza: Hát, eléggé primitív volt szegény feje, béke poraira.

Visceroid 2016.10.25. 10:58:33

"ezért természetes, hogy csökken az ember életszínvonala.... "

:DDDDDDD

AGalaxisElnöke 2016.10.25. 11:05:30

@Visceroid: Mindentől függetlenül azért a költözés előtt lehetett volna tájékozódni. Én kb. 1-1,5 éve nem voltam Magyarországon de azért elolvasom az éppen aktuális ámokfutásról szóló híreket. Eszembe nem jutna visszaköltözni és ha a páromnak igen akkor sok szerencsét. Inkább elválnék pedig kivételesen jó a házasságunk 20 éve, de oda vissza biztosan nem. És ez a megszerezhető infóknak csak egy kis része. A személyes beszámolók még durvábbak mint amit a sajtó le mer közölni.

McZozo 2016.10.25. 11:21:26

@tomfree: Nem a ceg hibaja, hanem a korulmenyeke. Vagyis hogy lassan mar csak budapesten lehet munkat kapni. A kodos albionba hat ev alatt negyszer koltoztem egyszer se Londonba es megis mindig kaptam munkat.

SzZoole 2016.10.25. 12:07:25

@Turchi: de tényleg,ja meg 42 is voltam ugyanazon a napon

Auralianus 2016.10.25. 12:08:50

@vöribaba:

Szerintem ott a gond a legtöbb esetben, hogy az emberek elfelejtették az őszinteség és a beszélgetés csodatévő erejét.

Önmagukkal elfelejtettek őszintének lenni (mert az a kényelmesebb) másokkal meg beszélgetni nem szeretnek (mert az szintén őszinteséget követelne meg és erőfeszítést)

Ha belemész a játékba, hogy a "nemek harcává" alakítasz egy olyan vitát (tökmindegy milyen indokból és írhattam volna ezt a másik oldalnak is) akkor megette a fene.

Az az alapvetés, hogy négy év alatt vicc nem megtanulni egy nyelvet nyelvi környezetbe. Rohadtul mindegy, hogy anyuci vagy vagy apuci.. hogy gyereket nevelsz, vagy vízvezetéket szerelsz (urambocsá markolót vezetsz) ..

HA nem vagy hajlandó az okokat feltárni őszintén és tárgyilagosan (kezdjük pl ott, hogy lusta disznó voltam és kényelmesebb volt beleszarni) akkor NEM jutsz előre. Ha idáig eljut az ember, az már fél egészség....

.. utána lehet előszedni, hogy 10+ óra fizikai munka után és/vagy gyermekkergetés után 0 energiája van valakinek tanulni... ergo tehermentesíteni kéne az illetőt... nem véletlenül kevés az olyan Summa cum Laude diploma ami mellett 3 gyereket neveltek vagy árkot ásni jártak napi 10 órában....

.. de ettől a kiindulási pont nem változik ;) Motiváltság nélkül - amihez mindkét fél kell - nem lehet változtatni. Ergo ha anyának/apának kell segítség, akkor biztosítani kell neki..

.. persze EHELYETT lehet egymás torkának is esni és újraelosztani a világ összes intelligenciáját és okosságát.. csak rohadtul nincs értelme. Ergo akinek bajai vannak.. és 4 év alatt nem lép előre.. az vagy nem próbálkozik, vagy rosszul próbálkozik... de egy tuti...

.. nem AKAR IGAZÁN eredményt elérni, mert ha akarna, akkor vagy próbálkozni kezdene vagy nyomná a vészcsengőt, hogy

"Hé.. ezt így nem lehet ám..."

Mert nem is lehet :) De megindítani az armageddont a nemek között.. tökmindegy ki és miért indítja.. akár apa akár anya.. az rohadtul nem előremutató...

Golf2 2016.10.25. 12:18:18

@Pink Petsch: Komm öfter,a minap már csak 13 ! komment volt most meg pezseg a blog.

tobias2 2016.10.25. 12:36:47

@Mme Seldon: "nem tudok-e valamilyen szláv nyelven (macedon" Македонскиот јазик ич не е тешко. Ќе го научиш да збориш за неколку недели. Поздрав од Охрид.

London2009 2016.10.25. 12:55:15

@diggerdriver: @geegee: @pappito: No akkor a tegnapi nap margojara. Nagyon meglep amit irtok az angolrol. Semmivel sem konnyebb, mint a francia. Az egyetlen dolog ami miatt konnyebbnek erezhetjuk akkor lehetseges, ha nem beszeljuk rendesen. Nekem ezt ugy magyaraztak, hogy megtanulni egy bad Englisht, no az konnyu. Meg van egy masik amit szinten szoktak mondani, hogy nem az angol a vilagnyelv, hanem a bad English.
Itt irjatok, hogy franciaual azt mondod elefant es azt irod, hogy zongora. Ez az angolban miota van maskent? Peldanak okaert science, anxious, luscious? Vagy mondjuk rough, tough aztan dough? Vagy bought illetve drought? Akar thought, thorough, through? Stomach, cheque, character? Na es mondjuk kinek megy a kiejtese a Korea, career, courier szavaknak, ugy hogy ertsek is, hogy mire gondolt? Na es nyilvan megszamlalhatatlan peldat fel lehetne sorolni.
A kulonbozo dialektusokba pedig valoban nem is erdemes belekezdeni. Hosszu evek munkaja az mire az ember lanya valoban minden helyzetben helyt tud allni a valasztott idegen nyelven.
A francia pedig valoban nem konnyu, de abszolut tanulhato nyelv. A finnt meg nem probaltam! : )

SzZoole 2016.10.25. 13:12:57

@London2009: "Peldanak okaert science, anxious, luscious? Vagy mondjuk rough, tough aztan dough? Vagy bought illetve drought? Akar thought, thorough, through? Stomach, cheque, character? Na es mondjuk kinek megy a kiejtese a Korea, career, courier szavaknak, ugy hogy ertsek is, hogy mire gondolt? Na es nyilvan megszamlalhatatlan peldat fel lehetne sorolni. "

az Angol angoltanárnénim keményfedeles gyermekkönyvel és szó kártyákkal kezdte a tanitasom.
Aztán eljutottunk erre a szintre amit te is emlitettel fentebb.

Mamut69 2016.10.25. 13:35:28

Gondolom a poszt a teljesség igénye nélkül íródott! Ami viszont tény,hogy 4 évnyi "saját építőipari cége" van/volt/ ! Kettő kicsi gyerek! Életszínvonal? Ha 4 év után nincs annyi pénzük,hogy egy szerkezetkész házat vegyenek akkor miről beszélünk? Hitelből itthon? Felelősségteljes gondolkozás-a gyerekek jövője! Kétségtelen,hogy itthon lejjebb kell adni a színvonalból,de lehet azért itt is élni csak nem az ő hozzáállásukkal! Mit gondoltak, mindenki hanyatt esik mert ők kint voltak?

Auralianus 2016.10.25. 13:38:03

@Zoole[uk]:

Jogos a két pont... ezért is mondtam azt, hogy 4 év után nem jutni sehová... az azt jelenti, hogy nem is próbálkozik valaki érdemben.. mert "elmeséli miért nem lehet" (ahelyett, hogy módszert váltana és/vagy időt szakítana a tanulásra)

Ez nálam alulmotiváltság.... aztán jószerencsét... ha valamit MEG AKAROK csinálni, azt megcsinálom.. éskész... ezért zseniális pl a "fogyókúraipar" mert akármennyire is tudja mindenki, hogy ipari gagyi amit tolnak.. mert "nincs csodaszer" amíg az energiamegmaradás törvénye él, addig aki hízik az több energiát vitt be, mint amennyit leadott... és fordítva... na ilyen a nyelvtanulás is... és a testépítés is :)

Eredményeket akkor érsz el, ha a megfelelő mennyiségben és módszerrel viszed bele az energiát.. minden más esetben nem azt fogodf elérni, mint amit szerettél volna :P

Visceroid 2016.10.25. 13:43:23

@Mamut69: " Ha 4 év után nincs annyi pénzük,hogy egy szerkezetkész házat vegyenek akkor miről beszélünk?"

Tehát akkor azt mondod, hogy hogyan lehetnek annyira felelőtlenek, hogy nem készültek fel az elb*szott magyar rendszerre, amíg jó rendszerben voltak?

P.Elliot 2016.10.25. 13:59:43

@Mamut69: Epitoipari ceg? Az ott Nemetorszagban mit jelent?
Munkasokkal dolgoztatott vagy egyedul dolgozott mert van kulonbseg. Azert mert kivaltja a ceg papirjait, vagyis bejelenti de egyedul vagy netan ketten dolgoznak benne az nem jelenti azt hogy dol hozza a penz. Meg hogy folyamatosan van megrendelese. Valoszinu hogy csak annyit keresett amibol megelt a 4 tagu csalad, illetve keveset lehetett felretenni.
4 ev utan a nullarol indulva hogy vett volna otthon hazat?
Meg ugy sem ha a csaladra nincs kiadas es iszonyuan osszehuzza magat.
Ha igaz lenne hogy tud venni 4 ev alatt akkor mar Magyarorszag haromnegyed lakossaga kivonult volna 4 evre dolgozni a 30 ev kolcson helyett...

2016.10.25. 14:10:13

@Golf2: A címlap teheti ;)

lolligagger 2016.10.25. 14:17:07

Nem annak kellene kioktatni a posztolot nyelv tanulasrol aki garantaltan alig makog angolul, es azt is rosszul (az vegye ezt magara csak akire ez vonatkozik). Mert az egyik leghangosabb kritikus es tanacsado itt eleg remes Hunglish dolgokat irogat neha, "angol" gyanant.

A spontan nyelvtanulas hallasra es utanzasra epul. Minel idosebb valaki es minel tobb problemaja van a hallasaval, annal nehezebb. Filmekbol, stb., nem lehet nyelvet felvenni. Ahhoz rendszeres kommunikacio kell idegen nyelvuekkel, annak aran hogy az elejen makogsz es mutogatsz, alig ertesz valamit, aztan fokrol fokra jobb lesz. Magyarok akik egesz nap forumokon magyarul csetelnek es otthon magyarul beszelnek a csaladdal varhatoan megmaradnak a makogas szintjen, mert nem kenyszeritik ra magukat hogy megtanuljak a nyelvet.

2016.10.25. 14:18:03

@P.Elliot: Valszeg selbstandig, azaz egyéni vállalkozó. Nem tartom valószínűnek, hogy több fős munkáscsoportokat foglalkoztó cége lenne. Viszont 4 év alatt egy 30 ezer eurót össze lehet rakni éppen, még ha a teljes kiscsaládot is apunak kell eltartania (plusz ugye, a szociális juttatások a gyerekek után). Kérdés persze, anyu igényszintje, és pénzköltési hajlama. 30 ezer euróért, de olcsóbban is meg már kulcsrakész házakat kapni vidéken, nemcsak szerkezetkészeket.

P.Elliot 2016.10.25. 14:41:13

@Pink Petsch: Szoval ossze lehet rakni 30 ezer eurot 4 ev alatt? En nem tudom mert mas orszagban elek.
Ez azt jelenti hogy ha nagyon durvan szamlunk akkor a 30 leosztva 4 evre az azt jelenti hogy 600 eurot havonta felre kellett tenni illetve inkabb 650 korul.
De mindig, minden honapban. Lehetseges ez 4 tagu csaladnal?
Nagy kerdes hogy mit keres az apa, mi a kiadas a kicsikre hiszen azoknak mar ha csak a pelenkat nezed a 4 ev alatt baromi sok kiadas. Lakas is kell, ennivalo, hazamenni idonkent a rokonokhoz, ures kezzel sem mehet meg vannak mas kiadasok is, en meg mindig azt mondom hogy kifizetett lakast venni ennyi penz nem eleg, raadasul felujitani, mint irta egy reszet hazi bolcsodenek, az is penzbe kerul, anyagba legalabbis.
Egyebkent miert az anyu penzkoltesi hajlamarol irsz? Ismered oket? Apu is elsorozheti, elkoltheti a penzt a maga hulyesegeire...
Szerintem az egesz csak egy szokvanyos hataratkeloi tortenet amit ketszer tettek meg mert nem jott be a dolog. Hasonlo torteneteket itt is olvashattunk...

2016.10.25. 14:50:44

@P.Elliot: Ha az a prioritás, hogy félretegyenek, akkor össze lehet. De van egy olyan éezésem, hogy a posztolóéknál nagyon nem ez volt a prioritás. Ugyanis 0 tervvel költöztek Magyarországra, legfeljebb egy halvány elképzelésük volt arról, hogy majd a fizetésükre (amikor még munkájuk sem votl) felvett hitelből beindítanak valamit, amibe első szinten is komoly tőkeinjekció kell. Az üzleti terv elkészítését meg viccből tanítják .... Na, hát bele is buktak egyrészt a magyar rögvalóságba, másrészt meg a saját hülyeségükbe.

Mme Seldon 2016.10.25. 14:54:51

@tobias2:
Köszönöm, de nem töltenék néhány hetet a macedon nyelvtanulással :) ( ha jól hámoztam ki, amit írtál)

London2009 2016.10.25. 15:09:41

@Zoole[uk]: szerintem is csak akarat kerdese... well done!
Viszont azt senki ne mondja nekem, hogy az angol konnyu... egy bizonyos szintig persze...

London2009 2016.10.25. 15:13:54

@lolligagger: egyetertek... minden szempontbol. Engem a mai napig megdobbent, hogy milyen rosszul beszel a magyarok tobbsege. De meg az is, aki azt hiszi, hogy jol megy neki. :D Az a legveszelyesebb, aki meg van rola gyozodve, hogy o perrrfekt!!
Tudom is, hogy kire gondolsz! Az elkepeszto hunglish egyertelmuve tette! ; )

havaz.petty.rianás 2016.10.25. 15:15:55

@vöribaba: sem időm, sem kedvem, sem módom arra, hogy veled vitatkozzak, mert amíg a te agymenésed gátak nélkül beengedik ide, addig az én kommentjeimet csak idővel, ráadásul csak azt, ami éppen a bloggazdának tetszik.

nem hiába, ő is nő.

Visceroid 2016.10.25. 15:16:37

"Ugyanis 0 tervvel költöztek Magyarországra,"

Namost képzel el azt az ember, aki 0 tervvel születik ide!

havaz.petty.rianás 2016.10.25. 15:16:45

@Golf2: ez azért is van, mert itt is marakodtok, ti őskommentelők, mert a magyar mindenhol csak marakodik, degradál. kellemes marakodást, egymást gyepálást!

2016.10.25. 15:35:11

@Visceroid: Mondjuk, mindenhova úgy érkezik :D

Demi78 2016.10.25. 16:02:58

Kedves posztolo! Nagyon erdekes, amit irtal, mi pont ilyenek miatt nem merunk hazamenni (3 honapos kislanyunk miatt tervezzuk)), mert meg egyszer elindulni otthonrol, azt nem tudnam megtenni a csaladainkkal. Az elejen, amit irtal, egyedullet cimszo alatt, azt mire ertetted? Tavol a magyar csaladtol vagy itt kinn tavol a magyaroktol / francia baratok hijan?
Mi is ugy tervezzuk/terveztuk, hogy hazamegyunk, gyors hazvasarlas, esetleg egy ket kepzes es vallalkozas. Itt most mindketten CDI, nekem raadasul epp most alakuloban egy cabinet consulting is. Erdemes kockaztatni?

Golf2 2016.10.25. 16:03:05

Fogd a pénzt és rianj...

SzZoole 2016.10.25. 16:03:13

@London2009: nem is vitatkoztam róla,hogy melyik nyelv a könnyebb:)
A 12 ige időből max. 4-et tudok használni,tobbirol azt sem tudom,hogy eszik vagy isszák:))

Ki az a nagyonokos angol tudó ?:)

2016.10.25. 16:09:33

@Demi78: Hm, akarsz te is egy hasonló posztot írni? Mert ha te még otthon akarod képezni magad ahhoz, hogy vállalkozhass, és nem üzleti tervvel, környezettanulmánnyal meg tőkével felkészülve vágsz neki, akkor te is hasonló posztot fogsz írni.

Golf2 2016.10.25. 16:11:16

@Demi78: Bocs hogy belekotyogok de ne tedd még legalább 10 évig amíg lecseng a javak "Nemzeti" újra felosztása. Esélytelen ha nem velük vagy.

Demi78 2016.10.25. 16:12:33

@Zoole[uk]: amikor egyik ismerosunk lebabazott, hogy szepen fogalmazzak:), mondtam neki, hogy Te, annyi idod van, otthon ulsz, miert nem kepzed magad? Most, hogy van egy harom honapos kislanyunk, latom, hogy parom otthon ha ebedel egy nagyot es elmosogat vagy kitereget, akkor mar jo napja van. Egy gyerek elegge lefoglalja az embert:).

Demi78 2016.10.25. 16:15:23

@Golf2: @Pink Petsch: nem kepezni akarom magam, csak visszarazodni az otthoni eletbe (munkavedelmi diplomam van, abban vallakoznek es sok minden mas, mint itt kinn. Jelenleg is abban dolgozom, de EUn belul vannak kulonbsegek).
Veluk nem veluk: egyik rokonom kisvarosban fidesz polgarmester (ne engem utaljatok, en nem tehetek rola!!!!:) ) , talan ott kene kilincselnem.
Amugy erik egy poszt a mi eletunkrol is, 5 ev FRben viszontagsag, orom, banat, nevetes stb. De inkabb a jokedv dominal:).

Demi78 2016.10.25. 16:19:18

@kovacs55: van olyan anyuka ismerosom, aki 3 eve van itt, gyereke (9 eves) mar perfekt francia, Anyuka otthon ult a legkisebbel, mig apuka (hidegburkolo) dolgozott, jellemzoen brigadban magyarokkal. Szoval "rengeteg" lehetoseg a nyelvtanulasra, szerencsetlen csaj 3 ev utan egy Pole Emploi regisztraciot nem tudott megcsinalni...:(

2016.10.25. 16:19:50

@Demi78: Figyelj, szerintem, ha egyébként és inkább a jókedv dominál az életetekben, akkor azt jó lenne megőrizni, nem? Szóval, ismét szerintem, maradjatok a sejhajotokon, aztán ha már kifúrta az oldalatokat a honvágy, vegyetek nyugdíjas korotokra egy házat valami szép, kedves vidéken a Bakonyban.

London2009 2016.10.25. 16:23:56

@Zoole[uk]: tudom, nem is neked szantam azt a reszt. Mondjuk a negy igeido nem olyan sok! :DDDDD

Demi78 2016.10.25. 16:24:22

Igen, ez a terv. Vagy egy baromi nagy camping car-t vagy egy vitorlashajot es irany a foldkozi tenger, nem tudom, melyiket:).

Taxomükke (UK) 2016.10.25. 16:34:38

Latom, ma is itt van minden nagytudasu.
:)

2016.10.25. 16:47:38

@Taxomükke (UK): Á dehogy, csak most lett teljes a létszám :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.25. 16:47:58

@sdani: Miert santitana? Ha egy keresos modell van, akkor biza negy ev alat tnem lehet felretenni annyi toket, hogy abbol haza tudjanak menni, es egy hazat venni ( Nalunk csak 3 evig volt ilyen, de el lehet kepzelni, hogy az akkori netto 1700 fontos fizetesbol mennyi maradt, ha 1100 font elment a lakhatasra , 140 font a bejarasra, 200 font a kajra)

Most meg hogy gyerek is van, csak a lakas 1500 font per ho ( 2 haloszoba , nappali, konyha furdo) , bebiszitter majd ugyanennyi meg, es akkor nem ettunk, nem jartunk be dolgozni. Ha nincs bebiszitter, ( a bolcsiis ugyanilyen arban van) akkor meg maradna megelhetesre kb 300-400 font. Ebbol hogy raksz felre ?

Demi78 2016.10.25. 16:51:47

@guy: nehogy azt hidd, hogy francial beszelo ugyintezo vagy akarki jol keresne otthon. Van egy biztos, kozel felsofoku vagy anyanyelvi, fene se tudja milyen nyelvtudasom, csak ugy beszeltem otthoni, francia nyelvtudast igenylo palyazatok kapcsan fejvadaszokkal, hat a fizetes az a beka segge alatt. Nem az itteni, hanem az otthoni viszonylatban is. Ugyintezo az ugyintezo, akarhany nyelvet tud. En egy mernoki palyazatra jelentkeztem, francia felsofok kellett nekik es felsofoku mernoki diploma. Nyilvan (miert van az, hogy az egesz EUben ki kepesek irni a hirdetesekben a varhato fizetest, de otthon nem???) nem volt fizetesmegjeloles, de jeleztek, hogy az en tapasztalatommal inkabb keressek mast, mert a 200.000es fizu nem fog tetszeni. Ok palyakezdo bert tudnak javasolni az 5 eves tapasztalattal es ket EU nyelvet beszelo jelentkezoknek. Eletszeru.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.25. 17:04:07

@P.Elliot: Na most ez nalunk 3*3 ev lenne, ugyanis harom gyereket tervezunk. En "csak" 10 honapot voltam tavol a szakmamtol, de kb szakmai ongyilkossag volt,a frontend ugyanis annyit valtozott 10 honap alatt, mintha azt mondanam, tavaly karacsonykor meg neked kelett vezetni az autod, most meg mar az vezet veszelyesen, aki maga vezeti az autot, es nem automata sofor van a kocsijaban. ( vagy repulo autok, tokmindegy.)
A fiam meg koszoni szepen, jol elvan a bebisziterrel.

"Szoval szerintem szervezes kerdese hogy a ket dolgozo szulo rendesen el tudja latni a csaladot de ha van ra lehetoseg akkor meg mindig azt mondom hogy amig van egy gyerek otthon 3 eves korig addig nagyon jo ha az egyik szulo otthon van veluk. Kell egy kis penzt felretenni ra, azokra az idokre vagy valami esti munkat keresni nehany orasat valami vendeglato helyen vagy barhol ha annyira kell az a penz." Lol ... en raktam felre azokra az idokre. Aztan olyan horribilis volt az NHS-es szulesem, hogy muszaj voltam beletenni magan egeszsegugyi biztositasba, hogy a kovetkezo gyereknel mar magan uton mehessen a moka. Arrol nem is beszelve, hogy itt 9 honap utan semmi nem jar anyagilag.

Egyszeruen meg mindig jobban megerte visszajonnom dolgozni.
A 3 evrol meg egy kicsit: egyelore az OECD-s eredmenyek sem, meg az altalanos kozerzet sem mutatja azt, hogy annyival elorebb lenne Magyarorszaga tobbi orszaghoz kepest, ahol nem 3 evet van otthon anyuka ( tobbnyire o) vagy apuka a gyerekkel. Nem jobbak a magyar eredmenyek szulo-gyermek kapcsolatban sem. Pedig a te mondandodbol az kovetkezne. Es miert pont 3 ev? Miert nem 2-4? :D

SzZoole 2016.10.25. 17:26:31

@Demi78: Te,az en asszonyom is lebabazott egyszer,söt ra 2 ev 4 honapra megegyszer es nem fogod elhinni,de mindenre volt ideje.
En reggel fel 8-tol delutan 4-ig dolgoztam es mire hazamentem mindig volt föt ennivalo,rend volt stb.
A 2 gyereket osszesen egyszer pelenkaztam be.
Hetvegen tudtam segiteni csak azt is fozesben es a nagybevasarlasban.
A felesegem a posztot elolvasvan a fejet fogta a posztiron:)

SzZoole 2016.10.25. 17:32:31

@London2009: nem sok,nem sok,de en csak egy 6 elemis sofor vagyok es nem tobb diplomas szakerto diplomas docens:)))

Viccet felre teve,Abban a szerencseben van reszem,hogy csak angol emberekkel dolgozok egyutt es toluk sokat tanulok,mert tanitanak.
Ha valamit nem helyesen mondok addig ismeteltetik velem,mig helyesen vagy kozel helyesen mondom.
Szoval elkepzelheto,hogy tobb ige idot is tudok,csak nem tudok rola.
Amugy miaza igeido?

Golf2 2016.10.25. 17:36:53

@Demi78: A belerázódás szó szerint rázós lesz bár ha lehet kilincselni 1 fideszkilincsen akkor akár Happy End is lehet..

Golf2 2016.10.25. 17:43:57

@Zoole[uk]: a 2 gyereket egyszer pelus....fifti-fifti?

Golf2 2016.10.25. 17:46:45

@Zoole[uk]: az igeidő az amikor az igét mondani kell nem?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.25. 17:53:09

@Zoole[uk]: Akkor tokeletes asszonyod van. Nekem sajnos ez nem megy, ugyanis a gyerek nem nagyon alszik napkozben , vagy ha igen,a kkor epp probaltam a lakast kulturformaba hozni. Ugyhogy csori ferjemnek bizony addig nem volt vacsora, amig haza nem jott, es le nem tudtam passzolni a gyereket addig neki, mig eppen fozok. ( jarokaban sem maradt meg, es msot mar szekre es asztalra is maszik) Most meg hogy dolgozom, meg masabb, minimum egyikunknek konstans rajt akell legyen a szeme, kulonben vagy a vitrint tori be, vagya tv-t, vagy csak siman leesika szekrol.
Mielott valaki mondana, hogy majd megcsinalom este, mikro elalszik a gyerek, csak szolnek, hogy tegnap hajnali egyig ebren volt ugy, hogy reggel 8-9 kor kelt, es csak egyszer aludt napkozben kb egy orat.

SzZoole 2016.10.25. 18:15:30

@Golf2: a lanyomat egyszer a fiamat egyszer sem

SzZoole 2016.10.25. 18:16:38

@Golf2: tolem kerdezed,azt sem tudom miaza ige....

SzZoole 2016.10.25. 18:24:07

@tildy[UK]: huha,akkor neked egy ordogfiokad van:)))

P.Elliot 2016.10.25. 18:42:39

@tildy[UK]: A vegen kezdem. Hogy miert 3 ev amig otthon kellene szerintem lenni a gyerekkel? Azert mert ez az a kor amikor mar szivesen van gyerek kozossegben, eljatszik a masik gyerekkel, igenye van ra. Egy 2 evesnek meg nemigen.
A szakmai kieses hat az bizony lehet, elhiszem de akkor ezek szerint ha valakinek van egy jobbfajta szakmaja az soha tobbe a budos eletben nem maradhat otthon a csaladjaval, a gyerekeivel mert kiesik a szakmabol? Tudod mikor kellene nekem egy olyan szakma ami ennyire rabba tesz.
Ahogy irtad van egy orokmozgo gyereked, a bebiszitter hogy bir vele? Vigyazza megfeleloen? Vagy elzarja egy nem veszelyes teruletre amig haza nem ersz csak eppen nem szamol be rola? Tudod ellenorizni valahogy hogy mit csinal vele?
Mennyi idos most a kicsi?
Hat ha 3 gyereket tervezel akkor unatkozni nem fogsz mig fel nem nonek az biztos.
Nekem semmifele bajom nem volt az enyemmel, ejszaka sem ebredt fel ujszulottnek sem csak addig amig meg nem etettem es aludt tovabb. Viszont nekem ez volt a szakmam, ugy gondoztam es neveltem ahogy a nagykonyvben meg volt irva es tanultam/ Csecsemo es gyermekapolono, foleg ujszulottekre es egy eves korig voltam igazan kepesitve, utana is de ez volt a donto, a gyerekem meg ugy viselkedett ahogy a Nagykonyvben le volt irva, jo kis oktato konyvek voltak azok.
Irtora sajnalom hogy nem egymas kozeleben elunk, elvallaltam volna a kicsikedet egy honapos probaidore hogy megnezzem es megmutassam hogy mit tudok belole kihozni, szerintem sokat, nincs kezelhetelen gyerek, ki kell talalni, figuralni hogy hogy tudja lekotni magat es mivel ami nem maszatja fel mindenre ami nem koti le a szulo minden idejet. Vannak persze eleven gyerekek, de meg oket is hogy ugy mondjam gatyaba lehet razni, noverem kisfia egy atok kolok volt, az ovoda reme de amikor hozzank jott akkor az ajtobol a nyakamba repult, tele volt dumaval, sokat foglalkoztam vele, imadtuk egymast, noverem mindig el volt ajulva hogy miert ilyen jo nalunk es miert nem onala.
Nem tudom. Valahogy jobban tudtam kezelni, de mondom, tanultam hogy hogy kell. Ha nem tanultam volna akkor valoszinu az enyem is hasonlo lett volna.

Lunacica 2016.10.25. 18:52:36

Nem szoktam reszt venni ezekben a virtualis hajtepesekben, de most kiegeszitenem meg amit mar Zoli leirt: a lanyunkkal meg a pelenkat is mostam- semmi pampers meg egyebek. ahogyan a kisfiunk 1.5 eves lett bolcsibe adtam mert ugyhozta az elet- a szivem szakadt meg- a lanyunk mar ovis volt.
Szoval elkezdtem dolgozni 9-4-ig, emellett maszekoltam evekig ami azt jelentette hogy 3-5 ora alvast engedhettem meg magamnak. De: takaritva volt, fozve, mosva, es voltunk jatszoteren, rajzoltunk, allatkerteztunk. En soha de soha nem panaszkodtam-es nem is tudnek-mert a gyerek miatt nincs/ nem volt idom. Aki a gyerekkel takarozik nem is szereti a csaladjat szerintem. Kivetel persze a specialis gyerek- de arrol itt nemvolt szo. Amiota itt elunk mindennap halas vagyok mert nem kell maszekolnom, hanem csak a haztartassal es magunkkal torodnom, pihenni jarok haza :)
Es van idom magamra, olvasni- ami borzasztoan sokat segit/ segitett a nyelvtanulasban- amit igyekeztem rovid idon belul minel magasabb szintre tokeletesiteni.
Mindig elcsodalkozom azokon az embereken akik egesznap otthon lehetnek es megis panaszkodnak, hogy semmire nincs idejuk, hazamegy a ferj nincs fozve, esetleg meg a lakas is szalad. Mi lenne veluk ha meg munkaba is kene jarni ?
Szerintem mindenki tegye ossze a ket kezet aki megengedheti maganak hogy otthon van es annyi dolga van hogy feleseg/ haziasszony legyen!
Amit a posztiro ossze nyafog csak azert van mert meg nem volt igazan elfoglalt az eletben vagy nem kellett a bugyit felkotni hogy hozzajaruljon a kozos kasszahoz. Vagyis a kutya is megvesz jodolgaban.
Nem akartam senkit megbantani, akinek nem inge nem veszi magara.

P.Elliot 2016.10.25. 18:55:00

@Zoole[uk]: Nalunk is igy volt, a lakas rendben, fott etel, sutemeny csak azert nem mert akkoriban meg nem tudtam sutni, ugy vartuk apat haza hogy egy abszolut nyugodt legkorbe erkezett, segiteni sem kellett semmiben. A gyerek beteg sosem volt, csak az ellenorzesekre jartunk, egyszer lazasodott be a vedooltastol, az volt csak, igaz hogy a bebietelt magam foztem, reszelt gyumolcsot kapott mindig frissen, naponta a legnagyobb hidegben is jol beoltozve kivittem setalni, esoben az egyik kezemben az ernyo,masikban a bebi, a ruhacskajara is ugyeltem hogy jol tudjon benne mozogni, autos ulesben soha nem tartottam vagy inkabb taroltam mint ahogy manapsag ahogy elnezem divatos, kisagyban, jarokaban vagy a padlon takaron hagytam hogy mozoghasson, probalgathassa a mozgast, fejlodhessen, elfoglalhassa magat, az autos ulesben tarolt baba ideges es nyugtalan lesz meg elmarad a mozgas es egyeb fejlodesben,...voltak kulonbozo modszereim ami nagyon jol bejott. Amugy nagyon sok idot toltottem vele de nem abbol allt hogy folyton a kezemben legyen de ott korulottem hogy lasson meg sokat jatszottunk egyutt....de jo idok is voltak!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.25. 19:00:35

@P.Elliot: most 15 hós, es nem kezelhetetlen, hanem szimplán igényli az állandó odafigyelest. Van mikor le tudja kötni magát, de van mikor nem.

A bébiszitter velünk lakott hétköznap vagy négy hónapig es láttam, hogy áll hozzá. Nem lehet panaszom. Sokat játszik vele, törődik, foglalkozik vele.

Azzal sem értek veled egyet, hogy három éves kora után igényli a közösséget. A fiam 'meg van orulve' a jatszohazert, ha children centrebe megyünk. Imádja. Igényli a gyerekkozosseget.

Nekem a szakmám a hivatásom is, élethosszig tartó tanulás .

SzZoole 2016.10.25. 19:17:20

@P.Elliot: a leanyod kb. velem egy idos,nem?
Az en lanyom '96-ban szuletett,kb. olyan volt mint a Tildy kisfia,a kisfiam '99-ben Ö viszont egy kisangyal volt.
Annak ellenere,hogy a lanyom nagyon eleven volt siman le tudta/tudtuk kotni a figyelmet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.25. 19:25:24

@P.Elliot: @Lunacica: en viszont szoktam panaszkodni, ha úgy érzem sok. Es van, amikor sok. Például mikor egy hétig nem volt 90 olyan szabad percen, amikor nem zavar meg senki, hogy egy allasinterju tesztet még tudjak csinálni. Ettől en meg imádom a fiam is és a férjem is, de van mikor nem jut rá idő.

A rendrol: amikor te oda,epakolsz, es a gyerek azzal a lendülettel dobalja szet, vagy amikor tízszer mondod el szépen, hogy ne masszon a székre, es mész es leveszed, akkor kicsit másképp gondolsz arra, mi a fontos, a lakás kinézete vagy a gyerek. Mert tőlem a lakás szaladhat, de a gyerekkel töltött idő többet ér.

Tény es való, szereti a szabadságot a fiam, nem maradt meg a kisagyban sem, jarokaban sem, ordítás volt a vége. En meg nem vagyok olyan, hogy hagyjam orditani. Nincs elkenyeztetve, amit nem szabad azt nem szabad, de nem fogom hagyni, hogy lázasra sírja magát( egyszer volt rá példa, zóna többet)

Szóval aktív, de ez nem probléma, jobb mintha málé lenne. A probléma az az, hogy emellett másra igen kevés időm marad. Márpedig a boldogsaghoz nálunk nem csak család kell, hanem az is, hogy a saját dolgainkkal is haladjunk( 1 éve nincs annyi időm, hogy kifessem az előszobat, amit a gyerek születésekor(akkor költöztünk új lakásba, szülés előtt egy nappal kaptuk a kulcsokat) nem tudtam megtenni.

A gyerek amúgy egy vidám Makó, tehát annyira rosszul csak nem csináljuk.

P.Elliot 2016.10.25. 19:57:52

@Zoole[uk]: A lanyom 82-ben szuletett...

2016.10.25. 20:26:25

@Bal: Hiszen elértél arra a szintre, ahol már nem a pénz számít. Ha majd én is elérek odáig, nekem sem az fog. :)

Herr Géza 2016.10.25. 21:26:53

@Demi78: Az egész EU-ban megadják a fizetést az állashirdetésben? Két országot kapásból tudok, hogy nem: Németországban soha (kivétel az egyébként jellemzően minimálbéres melók esetén azok a cégek, akik annál többet fizetnek, ők reklámozzák ezt újabban).'A másik Ausztria, ahol vicces módon ugyan kötelező megadni az adott állásra járó minimális bért, ez azonban a gyakorlatban úgy néz ki, hogy leginkább a kollektív szerződés szerint a pályakezdőnek és a minimálisan szükséges képesítéshez járó legkisebb bért adják meg, azzal a kis standardmondattal, hogy "tapasztalat és szakmai képesítés függvényében készek vagyunk többet fizetni". Magyarul, a hirdetésben szereplő összeggel gyakorlatilag semmit nem tudsz kezdeni. Sőt, ha van már pár év szakmai tapasztalatod, akkor még röhögőgörcsben is törsz ki az összeg láttán...
Ezen kívül ismerem még a svájci (tudom, nem EU) piacot, de ott sem találsz fizetésre vonatkozó adatot álláshirdetésben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.25. 23:03:33

@Herr Géza: UK-ben biztos , hogy megadjak az esetek nagy reszeben.

Herr Géza 2016.10.25. 23:31:09

@tildy[UK]: Azt tudom. No de a kommentelő kollega az egész EU-ról beszél, ti meg ugyebár már nem is annyira...... :)))))))

M. Péter 2016.10.26. 01:29:05

@Herr Géza: Spanyolországban szintén szokás a fizetés megjelölése a hirdetésben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.26. 02:35:26

@London2009: Persze, nyilván igazságod van.De a franciával valahogy akkor is így érzem, hogy aki nem ott született, annak megtanulhatatlan. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.26. 02:54:37

@London2009: Télleg, az átlag felnőtt angol Kovács János (John Smith...? :D ) használ 12 igeidőt, meg full nyelvtant? Valahogy nehezen hiszem. Vagy nem így van?

Demi78 2016.10.26. 09:14:22

@Herr Géza: bocs, modositok, itt, FRben megadjak es UKben is ha jol tudom (igen, az mar nem EU:) )

Demi78 2016.10.26. 09:16:27

@Turchi: Igazad van, nehogy elmenjen mar itt a blog gyereknevelos kerdesekbe, mert az durvabb indulatokat szulhet, mint egy politikai kerdes. Tobbfele ember, tobbfele neveles, tobbfele modszer, tobbfele apai hozzaallas. Mindegyik jo (vagy egyik sem?:) )

Hari Seldon 2 2016.10.26. 10:54:51

@Demi78:

CDI-sek vagytok, és vissza akartok menni?
Ha már 5 éve itt vagytok, azt gondolom, hogy célszerű legalább az állampolgárságot megcsinálni. Sose lehet tudni, hogy mikor jön jól a kettős állampolgárság. Egy pluszt ad, és a jövőben még jól is jöhet, ha bármi történne Magyarországon. (aztán, ha annyira vissza akartok menni, akkor inkább csak azután miután ez meg van) - Persze ez csak egy felvetés, én legalábbis így tenném, még akkor is ha vissza akarnék menni.

Demi78 2016.10.26. 11:09:26

@Hari Seldon 2: pont azt a celt tuztuk ki magunknak, hogy az allampolgarsagot megcsinaljuk. Februarban leszunk 5 eve itt, de en egy ket eves felsofoku tanulmany miatt mar most is beadhatom, csak varom a diplomamat. Nem is miattunk, a lanyunk miatt: ha nem tudjuk valamiert garantalni azt, hogy 11 eves koraig 5 evet bizonyitottan itt lakik, akkor nem kap allampolgarsagot, hiaba szuletett francia foldon. Viszont a folyamat idoigenyes, 6 honap - 2 ev kozott van, de jellemzoen masfel ev, foleg, hogy most eleg sok dolga van a kulugynek...
Ez a bibi a dologban, a varakozas, sok kerdes felmerul: hazvasarlas (eddig alberletben laktunk, de unom mar fizetni a 750€ mas zsebebe, inkabb veszek hitelre egy hazat es a havi torleszto az en zsebembe vandorol, meg ha el is adom az ingatlant ket mulva), onallo vallalkozasomat most inditom stb stb.

sdani 2016.10.26. 11:24:46

@tildy[UK]: Én nem írtam, hogy a történet sántít, sőt nagyon is reálisnak tartom, hogy nem tudtak félretenni. Amit én nem értek, az az, hogy mégis mit gondoltak? Éltek valahol (egy jóval gazdagabb helyen), ahol a férjnek volt egy bejáratott vállalkozása, és ennek ellenére, nem tudtak annyit spórolni, hogy egy házravaló összejöjjön. Mire számítottak, amikor kitalálták, hogy visszajönnek egy szegényebb országba, ahol nem várja őket kb. semmit. Én csak nem értem, hogy ezt az egészet hogy gondolták, szerintem ez a terv garantált bukásra volt ítélve, és nem értem, hogy miért kell a kialakult helyzetet úgy előadni, mintha erről a magyar helyzet tehetne.

Hari Seldon 2 2016.10.26. 14:37:07

@Demi78:
Mi is most kezdtünk építkezni. Lényegében nincs különbség a költségekben.

kardio1 2016.10.27. 07:21:20

@Demi78: nekem egy év volt.
A házvásárlásnál nem mindegy, nagyon nem, hogy hol veszed, a későbbi eladás esélyei nagyban függenek a helytől. Pláne hitellel terhelt ingatlan esetén.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása