oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 21. 06:40,  Amiért nem költözöm haza 236 komment

2016. június 21. 06:40 Határátkelő

Amiért nem költözöm haza

Zsófi egy kéttannyelvű gimnáziumban tanult, két nyelvet is felsőfokon beszél, ugyanakkor az is gyorsan egyértelművé vált számára, hogy államilag támogatott helyen nem nagyon tud továbbtanulni. Pénzgyűjtésre Ausztriát és a pincérnőséget választotta. Ennek fél éve. Lássuk, miként látja a helyzetét és a világot hat hónappal később!

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

VÁLTOZÁS! Mivel sokan kértétek, a határidőt június végéig meghosszabbítottam, szóval nyugodtan lehet még írni!

ausztria_hotel_fisher_am_see_tirol.jpg

„Mostanában nagyon sok helyen láttam a különféle cikkeket, hogy milyen Magyarország helyzete a nagymértékű kivándorlás miatt. Már régóta gondolkoztam rajta, hogy megírom a saját történetem, de csak most érzem, hogy eljött az ideje.

Azzal kezdeném, hogy egy kéttannyelvű elitgimnáziumban tanultam. Felsőfokú nyelvvizsgám van spanyolból és angolból. Nem voltak hatalmas vágyaim, hogy én atomfizikus, vagy orvos szeretnék lenni, ugyanis engem főként a gazdaság, a tőzsde, és a különféle gazdaságot befolyásoló tényezők vizsgálata érdekelt.

Még azt sem kötöttem ki, hogy én egyetemre (jelen esetben a Corvinusra) szeretnék járni, megelégedtem volna egy főiskolával is. Főként azért, mert egy egyetemet sokkal nehezebb kifizetni, mint egy főiskolát.

Azt tudtam, hogy államilag támogatott helyre nem sok esélyem van, ugyanis a 465 pontos ponthatár úgy, hogy 5 főt tud az állam támogatni, elég elérhetetlennek tűnt, még úgy is, hogy elég jó érettségit sikerült összehozni, az emelt szintekkel és a nyelvvizsgákkal.

Szépen lassan rájöttem, hogy nincs más választásom, és a két felsőfokú nyelvvizsgámmal, és a dicséretes érettségimmel elmehetek dolgozni, és gyűjthetek az egyetemre.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala, gyere és kövesd te is! Jobbnál jobb képek és exkluzív tartalom vár a világ minden tájáról! 

De valahogy őszintén szólva nem volt kedvem 120 000 forintért olyan helyen dolgozni, ahol nekem kell könyörögni mindenért, nem vagyok bejelentve, és ahol egy jó szóra sem méltatnak. Ahol a kollégák irigyek, és kibeszélnek, és két ember munkáját kell végezned, mert többet fölvenni nincs pénz.

És akkor ért a felismerés. Belém csapott, és hirtelen megvilágosodtam. Elhatároztam, hogy kimegyek külföldre dolgozni. A párom példája lebegett előttem, ugyanis ő 3 évet dolgozott Németországban, és közben vett egy telket, kocsit, és egy 100m2-es gyönyörű családi házat jó nagy kerttel. Mivel ő csak németül beszélt, rám meg úgyis ragadnak a nyelvek, német nyelvterületen kerestünk munkát.

Az elején utáltam az egészet

2015. december 7-én indultam el Ausztriába pincérnőnek, nulla nyelvtudással, de annál nagyobb reményekkel. Az elején utáltam az egészet. Annyira más világ, mint „otthon”. A munka szokatlan volt és fárasztó, a főnök pedig finoman szólva is idegbeteg.

nagy-britannia_zsofi_160621.jpgNégy hónap múlva 2.000.000 Ft-tal a zsebemben azt mondtam, hogy másik munkahelyet keresek, mert be kell látni, hogy rossz munkahely mindenhol van. A szezonnak vége volt, mindenki ment haza… Én nem akartam. A célom az volt, hogy minél hamarabb jöhessünk vissza, mert már nem olyan volt „otthon” lenni, mint azelőtt.

Két hetet voltam Magyarországon, de az bőven sok volt. Hazafele úton megálltunk az első magyar benzinkúton, és a parkolóban lopott telefont próbált nekünk eladni egy komplett család. Zaklatták az autósokat, tukmálták mindenkire a „zsákmányt”.

Az utcán 15 éves kislányok cicagatyában és kamu Gucci táskával villognak, mert azt hiszik, hogy ők a menőcsajok, és irigykedve néznek és leszólnak, mert mondjuk én nézek is ki valahogy és én nem vagyok olcsó.

És itt az olcsó alatt nem azt értem, hogy drága ruha van rajtam, ugyanis nem a pénz a fontos. Hanem a belső értékek, amik a legtöbb magyar fiatalból már elég korán kipusztulnak, és csak a felszínesség és a külcsín marad.

Mindenki nézi, hogy a másiknak mije van, és egy kedves szavuk nincs egymáshoz az embereknek, mert közben belülről mindenkit szép lassan felemészt a mérhetetlen becsvágy és irigység.

Kint megszoktam, hogy ha fizetek a kasszánál, akkor megköszönöm illedelmesen, szép napot kívánok egy nagy mosoly mellett és távozom. Ezt itthon is próbáltam, de cserébe egy köszönés helyett azt kaptam vissza, hogy a ruhaboltban dolgozó kikent kifent kiscsajok engem néztek és rólam beszéltek, mert a ruhát, amit felpróbáltam, fölakasztottam a próbafülke mellett található, erre a célra kijelölt helyre, és nem vittem vissza a helyére.

Ezzel biztosan félbeszakítottam a facebookozást, ezért nagyon mérgesek lettek. Őszintén sajnálom, hogy egy külföldről Magyarországra érkezett ember ezt a képet látja a társadalomról.

Megszoktam, hogy rendes fizetést kapok

Fél év (ami nevetségesen kevés) kint töltött idő után eljutottam arra az álláspontra, hogy hányingerem van az otthoni mentalitástól, és remélem, hogy a leendő gyermekem sosem fogja megismerni ezt a mérgezett, irigységtől bűzlő környezetet. Úgy gondolom, hogy Magyarország nem érdemli meg, hogy ott költsem el az itt megszerzett pénzemet, és nem érdemli meg, hogy a tudásomat ott hasznosítsam.

Mostanra már 3 idegen nyelvet beszélek, megtanultam egy szakmát is, és megszoktam, hogy megbecsülnek, meghallgatják a problémáimat. Ha jó vagy, itt honorálják. Megszoktam, hogy rendes fizetést kapok, és nem kell azon aggódni, hogy mi lesz velem a jövőben. 20 éves vagyok. Sajnos anyukámnak, és a nagyszüleimnek ezt a mai napig nem sikerült elérni.

Kedves otthon dolgozók!

Ne tűrjétek el, hogy semmibe nézzenek titeket. A munkáltatónak, főleg manapság, nincs választása. Ha otthagyod, ő lesz a legnagyobb bajban. Ha nem jó neked ott, akkor menj el! Keress más lehetőséget, mert aki keres, az talál.

De ha csak mondogatod, hogy úgysem lesz jobb, és nem is keresel mást, akkor ne várd a csodát. Becsüld meg magadat, hogy mások is megbecsüljenek téged és elismerjék a munkádat. Nem kell mindent eltűrnöd! Ha több ezer embernek sikerült, neked is fog! Gyere külföldre!

Akik megtehetnék, hogy kijönnek, és szeretnének is, de halogatják, és valótlan problémákra hivatkoznak, azok vessenek magukra. Nagyon sok ilyennel találkozom, hogy mondják, hogy ki szeretnének jönni, de amikor megkérdezem, hogy hol szokták keresni a külföldi munkalehetőséget, jön a válasz, hogy sehol.

Mert még nem lehet, mert még ezt megvárom, meg még az kiderül. Meg egyébként is lehet, hogy… És végül észrevétlenül elszáll mellettük a lehetőség, elhagyja őket a tenni akarás, és leélik a kis középszerű életüket csendes kétségbeesésben, és mindennapi küzdelmek közepette.

És itt most nem az elitiskolákból kikerült társaimra gondolok, hanem a társadalom 80%-ára, aki azt hiszi, hogy ilyen az élet, és nincs választása.

Nekem már összegyűlt az egyetemre a pénz… Te mire gyűjtenél?”

HÍRMONDÓ

Mit hirdet Orbán Viktor Angliában?

Napokkal a britek uniós jövőjéről szóló népszavazás előtt elég nehéz más témát találni, mint a Brexit, pláne, ha már a magyar kormány is egész oldalas hirdetésben szólítja meg a brit választókat. Ráadásul az erősen Brexit-párti Daily Mailben. És minő meglepetés, a magyar kormány (Orbán Viktor aláírásával) a maradás mellett buzdít. Hogy pontosan miként, azt itt olvashatod el (és nézheted meg).

„Nem fog tetszeni a norvég modell”

Ha már itt tartunk, akkor még egy kormányfői megszólalás, méghozzá egyenesen Norvégiából, ami azért érdekes, mert elég sokat példálóznak vele a kilépés mellett érvelők. Nos, Erna Solberg norvég miniszterelnök szerint a briteknek „nem fog tetszeni” az élet az Európai Unió peremén. Norvégia (annak ellenére, hogy nem tag) a közös európai gazdasági térség tagjaként befizet az uniós költségvetésbe és kénytelen beengedni az uniós munkavállalókat. Ezért cserébe - a mezőgazdaság és halászat kivételével – hozzáférést kap a közös piachoz. Ráadásul a szabad mozgást biztosító Schengeni-övezet tagja is… Érdemes elolvasni a teljes cikket, sok érdekesség és elgondolkodtató dolog van benne – ehhez ide kell kattintani.

Magyarország és a hűbéri mentalitás

Nem is olyan régen rendkívül nagy port kavart egy Norvégiában született, és mostanáig több évet Magyarországon is élő magyar fiatalember írása (amit a Határátkelőn is olvashattatok) arról, miért gondolja úgy, hogy ideje elhagyni Magyarországot. Kesselbauer Ábel most interjút adott, amiben egyebek mellett arról beszélt, elsősorban a keseríti el, hogy a volt kelet-európai országokhoz képest milyen rosszul teljesít Magyarország és annak elitje. Nem a lepukkant metró vagy néhány korrupciós botrány miatt ment el, hanem olyan döntések miatt, melyekkel az állam a szűkös erőforrásait stadionépítésekre és kormányzati presztízsberuházásokra költi, holott válságban az egészségügy, az oktatás és rengeteg szegény ember kilátástalanul tengődik. A teljes cikket itt találjátok, ne hagyjátok ki!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr458827036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2016.06.21. 19:14:44

@Herr Géza: Meg nincs fent a ma esti online....

2016.06.21. 19:22:47

@Herr Géza: Es mi a velemenye (marmint Kevinnek)? :)))

DieNanny CH 2016.06.21. 19:34:20

Azért Zsófi a dupla nyelvtudásával igazán jelentkezhetne itt egy kommenttel!

SzZoole 2016.06.21. 19:43:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: milyen dupla??
Tripla!!:)))
Söt,Quattro.....:)))

2016.06.21. 19:47:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: En sajnalom szegenyt (komolyan), szerintem nagyon fiatal es nem tudta hogy milyen hatast fog kivaltani az olvasok nagy reszebol amit irt. Ahogy masok is irtak, mindannyian sokat modositottunk a vilagnezetunkon huszeves korunk ota...

Herr Géza 2016.06.21. 19:48:03

@Mirjam2: Kevin még tanulni magyar nyelv :D. Ő csak tett-vett, játszott. :-)
Viszont a Nagy Viking teljesen "megapásodott", olyan konszolidált apa design lett. :-)

röf 2016.06.21. 20:01:56

Továbbra is érthetetlen, mi ez a nagy propaganda...
Engem biztattok? Ne röhögtess...
Aki menni akar, azt biztatjátok?
Hát azt én is biztatom :)

montroyal ( CAN qc) 2016.06.21. 20:24:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: FB-on jelentkezett de van par comment ...

egyebkent nagyon csinos es a kepei ,a beallitasok stb match-olnak a postjaval ..

remelem a fiuja egy big shot , mert ha nem Zsofika hamarosan fog talalni egy big shot-ot .. lehet mar megvan ... azert keres ilyen jol ..

na csak vicc.. es sok szerencset a holgynek ..

micsoda? 2016.06.21. 20:34:01

Ami igaz, az igaz, van a posztban egy nagy adag fiatalos lendület, de sok igazság is.
Tényleg az van, hogy aki érti, és szereti is amit csinál, de a munkahelye nem értékeli az tovább áll. Jól teszi, és tegye minél hamarabb, mert múlnak az évek.
Azt látom az kisebb bevásárló központban is, hogy aki barátságos figyelmes, egyik napról a másikra eltűnik, helyette jön egy robot emberke, vagy marad, és ő is kedvetlen robottá válik.

jojó78. 2016.06.21. 20:49:32

Hol van P.Elliot??? Hiányoznak a kommentjei. :((

montroyal ( CAN qc) 2016.06.21. 20:50:09

@Mirjam2: sokat modositottunk a vilagnezetunkon huszeves korunk ota

mar reg tul vagyok ezen a koron ,de mintha egy bizonyos kor utan eszre sem vesszuk ki, milyen cuccal jelenik meg es vajon az kamu v igazi ... nem veszem eszre, hogy szamitana milyen ruhaban szallsz fel a buszra ... senki sem fog megnezni ..meg fel vannak akadva a magyarok, hogy kulfoldon a helyiek slamposan otthoni ruhaba , ne adj isten a nok kifestes es hajbedobas nelkul kimennek a szomszed boltba ... mondjuk az en peldam rossz mert engem tobbszor megsajnaltak a boltokba es az olcsobb generik termeket ajanlottak , vagy csak figyelmeztettek hogy amit akarok venni az eleg draga , van olcsobb valtozata is .. nem figyelem a reakciojukat amikor a zsebembol eloveszem a gumival osszetekert szazas tomeget... ( uzlethez is kell)
na majd kifogja noni es lesznek fontosabb dolgok az eletben .

Lana00071 2016.06.21. 21:35:36

Jaj jézus de naiv írás..mintha magamat olvasnam mikor kimentem első szezonomra. Fogsz te meg ott kint is koppanni kislány..

Alick 2016.06.21. 21:35:45

"Mindenki nézi, hogy a másiknak mije van, és egy kedves szavuk nincs egymáshoz az embereknek, mert közben belülről mindenkit szép lassan felemészt a mérhetetlen becsvágy és irigység."

Van ilyen... de egyébként ki nem szarja le. :)

Megyek is, veszek a zoknis szandálomhoz egy szürke mackónadrágot! :)

2016.06.21. 21:35:54

Jaj Zsófi, te drága, de nagyon -nagyon fiatal vagy még! Az élet nem fehér vagy fekete, majd rájössz egyszer te is.
Addigis élvezd az életet, utazz, dolgozz ahol akarsz, ahol jól érzed magad, élj! De ne szóld le azokat akik itt maradtak Magyarországon. Sosem tudhatod kinek mi a sztorija, mi tartja itt, miért nem megy el, miért jön vissza. Ítélkezni nagyon könnyű, de inkább ne tedd mert olyanná válsz mint akikről írsz. Pusszantás és éld az életed, ne azzal foglalkozz milyenek a magyarok. ;-))

Bredpitt Monika 2016.06.21. 21:45:32

"Az utcán 15 éves kislányok cicagatyában és kamu Gucci táskával villognak, mert azt hiszik, hogy ők a menőcsajok, és irigykedve néznek és leszólnak, mert mondjuk én nézek is ki valahogy és én nem vagyok olcsó."

Ezt nehéz megállni szó nélkül. Tudod mi jutott eszembe? Van a Süsü a sárkányban egy dal:

"Én vagyok a jó királyfi, könnyű engem megtalálni.
Karom erős, szívem vidám, nincs is több ily királyfi tán."

Igaz, te nem királyfi vagy hanem királylány. De ilyen nincs még egy, az már biztos.

Kedves Zsófi király kisasszony! Azért van remény, én látom a fényt az alagút végén.

Ha Budapesten jársz menj el a DorothyandAby üzletek egyikébe. Ott helyesek az eladók és nagyon udvariasak. Nekem nagyon jó a tapasztalatom.

Az Aldi üzleteiben is pozitiv élményeim vannak. Szóval nincs minden veszve.

Egyébként meg menjél, láss világot és ne feledd honnan jöttél. Ha majd sok pénzed lesz, költs el belőle jó sokat itthon is. Üdv

montroyal ( CAN qc) 2016.06.21. 22:19:57

@Bredpitt Monika: De ilyen nincs még egy, az már biztos.

hmm hmm .. biztos ?

2016.06.21. 22:25:39

@Alick: Szurke mackonadrag ftw!!!

Bredpitt Monika 2016.06.21. 22:36:09

@montroyal ( CAN qc): hát, ja, biztos, ezt az önbizalmat tanítani kellene, mondjuk nekem nem tetszik a csizma azon a képen, nem trendinek látszik, bár én le vagyok maradva

Payrollerwitch 2016.06.21. 22:54:43

Engem érdekelne, hogy érettségi után honnan volt pénz a költözéshez, ki segítette az első hónapban? Mert könnyű leszólni másokat, hogy miért nem mozdulnak, csak hát pénz nélkül nem megy. És ugyebár a 120 ezerből, amit kapásból lefikáz az elején, nehéz megspórolni, nem csak a főiskola, hanem az elindulás árát is...

hablaty67 2016.06.21. 22:54:58

Nyílt írás - de nagyon sótlan...

tanato 2016.06.21. 23:03:18

@Muscari: Holnapután,Jó USA film volt kétszer is megnéztem.
Most meg a cím aktuális.

Pernilla 2016.06.21. 23:03:42

@mojyo: holnap te is szürke mackóban mész dolgozni? :)))

tanato 2016.06.21. 23:23:22

A 39.-es percnél kezdődik Ildikóék riportja.

Pöff 2016.06.21. 23:25:24

"Négy hónap múlva 2.000.000 Ft-tal a zsebemben azt mondtam, hogy másik munkahelyet keresek,..."

EHH

Nekem nívós főiskola + 2 szakma után 120e fizettek havonta mérnökként kezdőnek..ma ez a duplája 7 év után. Tehát 240e/hó
Első 2 évben nem jött össze az éves 2 millióse . de ma sem sokkal több 3 milliónál.
Itthon.

Ő kint havi 500-at kapott..egy gimnáziumra.
Naponta akar kinyírni valami ecseri jogsis az utakon.

Nem értem, mit keresek én még itt.

Etniez 2016.06.21. 23:25:30

"Akik megtehetnék, hogy kijönnek, és szeretnének is, de halogatják, és valótlan problémákra hivatkoznak, azok vessenek magukra. Nagyon sok ilyennel találkozom, hogy mondják, hogy ki szeretnének jönni, de amikor megkérdezem, hogy hol szokták keresni a külföldi munkalehetőséget, jön a válasz, hogy sehol."

Én is ezt mondom minden otthon maradt ismerősömnek. Ha nem tetszik az otthoni dolgok és nincs amit odaláncol, akkor gyere.

tanato 2016.06.21. 23:30:23

Tisztelt Határátkelő!

Te hoztad össze TIldyiéket az RTL klub riporternőjével?
Ha igen akkor jó húzás volt:

tanato 2016.06.21. 23:31:52

A posthoz:Az hogy a posterina a két felsőfokújával kint dolgozik vendéglátósként az persze nem az ő hibája hanem MO-é.

Pernilla 2016.06.21. 23:44:12

@tanato: nem nagyon értem ezt a kommentedet. A nyelvtudás önmagában nem sokat ér végzettség nélkül.
A poszterina célja pedig kimondottan pénzgyűjtés volt, erre nincs nagyon jobb lehetőség, mint a vendéglátózás, ahol szinte az egész fizetést félre lehet tenni.

pappito · http://pappito.com 2016.06.21. 23:44:45

@Buchhalter: Talmudovszkij mérnök személyesen? :)

Herr Géza 2016.06.21. 23:48:19

@Pöff: Na várjál már: nem annyit keresett, annyit tett félre.... Szóval húzz bele.... :))

pappito · http://pappito.com 2016.06.21. 23:50:08

@adg: meg amikor az észt osztották se tülekedett

tanato 2016.06.21. 23:53:26

@Pernilla: Nem érted?Nem volt államilag támogatott egyetemi helyre bekerülni esélye, a fizetősre meg nem volt pénze.Pedig sztem ott lett volna a helye.Egyébként típusos a helyzete sajnos,az itthoni gyatra bérezések miatt.

Pernilla 2016.06.22. 00:00:54

@tanato: ezt teljesen világos, nem ezen értetlenkedtem.
De a kommentedből úgy tűnt, mintha valami ördögtől való dolog lenne, hogy vendéglátózással gyűjti a pénzt az egyetemre.

pappito · http://pappito.com 2016.06.22. 00:20:08

@mojyo: mehet a golyóstoll meg a rubik kocka mellé az akikre büszkék vagyunk faliújságra :(

pappito · http://pappito.com 2016.06.22. 00:27:32

@tanato: a viedo lejátszásához be kell lépni... hét ezért nem fogok az rtl-re regisztrálni, inkább meséljétek el

Hollandexxonvaldez 2016.06.22. 00:53:53

@Pöff: 7évet éltem kinn.3év Hollandia,3év Németország,1év Ausztria.
Hollandiában havi 2000-2200 nettom volt.itthon kérdezték hogy hol vannak a millióim...hol baxd meg,meg is kell ám ott abból a pénzből élni!!!!
Németországban 1200-1800 között kerestem.albérlet,megélhetés,kocsifenntartás,nem ragozom.havi 300euro körül lehet félretenni.
Ausztria már jobb volt valamivel.kisebb távolság(olcsóbb hazajárni).
Most kimegyek augusztus 1 és február 28 között Ausztriába dolgozni,mert a méhészetembe tavaszra kell egy terepjáró vagy kisteherautó.700-800ezer árkategória van kinézve.ez lesz összespórolva havi 1200 nettóból,úgy hogy a cég kvázi adja a szobát.
szóval 4hónap alatt 2millió... már megint rossz helyre megyek szerintem :D

Andráska8 2016.06.22. 00:53:57

nem az irigység itthon a gond, hanem hogy a bérekből nem lehet megélni.

wien74 2016.06.22. 00:54:10

@soad1221: szerintem mindenki valamilyen ok miatt marad vagy épp megy el. Ne húzd fel magad, bármelyik táborba is tartozol. A döntés a lényeg. A habozás, a toporgás, a nyafogás nem vezet sehova. Csak ezt kevesen ismerik fel. Még kevesebben lépnek. Ő megtette. Tanul belőle. Több lesz. Tud majd véleményt formálni kultúrált módon, lesz rálátása a dolgokra akár több szemszögből, országból is. Most akkor mondd már meg, mit is veszíthet? Fiatal, nyitott, ambiciózus. Szerintem abszolút jó feltételek egy sikeres starthoz.

pappito · http://pappito.com 2016.06.22. 01:32:17

@Herr Géza: Kösz, megnéztem (bár a harminc másodperces kötelező reklámtekintés kicsit bekarcolt)
Jól tették, az állampolgárság a tuti. A kis Kevin meg cukkerfej.

Herr Géza 2016.06.22. 01:50:32

@pappito: Jé, nekem nem nyomott reklámot. :D

pappito · http://pappito.com 2016.06.22. 01:55:47

@Herr Géza: nekem fejfájás elleni izét ajánlgatott, pedig itt olyat nem is kapni!

Bal 2016.06.22. 01:56:06

@Herr Géza: ez a vendéglátós felszolgálós meló nem úgy működik, hogy nyáron dől a zsé, szezonon kívül meg kirúgnak mert nincs munka?

Herr Géza 2016.06.22. 02:07:27

@Bal: Majdnem. A döl a zsé az inkább csak álom no meg mihez képest: mert "döl", de nem is 8 órát gályázol érte. Ki meg nem rúgnak, mert eleve határozott idejü szerzödéssel vesznek fel arra a 3-4 hónapra az idényhelyeken.

Herr Géza 2016.06.22. 02:10:03

@pappito: Biztos sokat kerestél rá a fejfájásra az utóbbi idöben, aztán a google bedobott neked valami "óccsó" importot. :D

pappito · http://pappito.com 2016.06.22. 02:48:51

@Herr Géza: hm, nem kerestem fejfájásra, inkább csak az rtl oldala egy kalap szar, ez a reglám is a gemius.pl-ről jött, bizots ott van elbatyarintva a saccográf.
vagy csak nem foglalkoznak ilyen vidékiekkel és kisorsolnak egy reklámot random. (ahol a google osztja, ott általában inkább relevánsot, de legalább helyi irrelevánsot szoktam kapni.)

montroyal ( CAN qc) 2016.06.22. 03:42:09

kovetem a magyar csapatot drukkolunk
parhuzamosan az amerika cupa is megy.. Hajra Argentina
Messi szabadrugas golja.. wow ritkan latni ennyire a pipaba loni egy szabadrugast ..

swfla 2016.06.22. 04:53:27

"Ha nem lehetne szabadon külföldre menni nem is tudom mi lenne nálunk.Tömeges öngyilkosság?Fegyveres bűnbandák?"

valoszinuleg mar reges regen ragyujtottak volna a parlamentet a megelhetesi politikusokra. Nem veletlen orul mindenki a t. hazban, hogy megy a magyar kulfoldre:

1. aki elmegy, az tobbnyire az eletrevalobb, sanszos, hogy ha nem mehetne, belole lenne az elso szamu bajkevero

2. ha elmegy, utalja haza a penzt a csaladnak, amibol a megelhetesi politikus a tranzakcios adoval meg profital is.

hat nem egyszerubb igy, mintha nem mehetnenek sehova? ki van ez talalva.

tanato 2016.06.22. 06:50:47

@Pernilla: Igen,kénytelen gyűjteni rá a pénzt,ahelyett hogy elkezdhetné és befejezvén otthon tudna boldogulni.

tanato 2016.06.22. 06:59:16

@Herr Géza: Tényleg ide nem kell beregisztrálni.Szerintem a spanyolhoni angoloknak nem kell félni,a régebbi dél-európai tagországokat nem fogják diszkriminálni még kilépés esetén sem,a románokra lengyelekre,magyarokra stb. vannak megorrolva a kilépéspártiak.

Nzoltan 2016.06.22. 07:06:10

A sok fizuszámolgatónak írom, hogy nagy pénzeketet nem az alkalmazottak szoktak szakítani. Sem itthon, sem külföldön.

Taxomükke (UK) 2016.06.22. 07:50:23

@pappito: Nalatok nem lehet fejfajast kapni???
Akkor ott mire hivatkoznak a felesegek, ha nincs kedvuk....?

2016.06.22. 08:15:48

Nem tudom, hogy a bloggernek humorérzéke van vagy komolynak szánta a posztot, de vicces volt.

DocBulywood 2016.06.22. 08:16:23

@Herr Géza:

"Ö meg simán megspórolt 4 hónap alatt 2mió forintot..."

Pin(e)cérnőként... borravalókkal együtt... vagy azokkal sem.

pappito · http://pappito.com 2016.06.22. 08:28:03

@Buchhalter: ha nem ugrott be egyből, akkor mindegy (vagy scak nem olvastál Ilf-Petrovot)

pappito · http://pappito.com 2016.06.22. 08:28:42

@Taxomükke (UK): keresünk olyat amelyiknek éppen van kedve :)))))

soad1221 2016.06.22. 09:13:47

@wien74: egyáltalán nem húzom fel magam. Én semelyik "táborba" nem tartozom. Sőt, azt kell, hoyg mondjam nem tudok primitívebb hozzáállást elképzelni ehhez, mint táborba tartozni.
Sem az itthon maradást nem propagálom, sem a külföldre költözést, azt gondolom, hogy ez legyen mindenki egyéni döntése az alapján hogyan érzi magát az adott helyen, ha rosszul - legyen az bármilyen ok - akkor cselekedjen és változtasson. Veletek ellentétben én még a habozó, és döntésképtelent is többre tartom, meg tudom érteni, ha vki vmilyen ok miatt nem képes a döntésre, pusztán azért, mert neki vmi fontos, amit nem képes elhagyni. Ha ez egy korhadt fatörzs a Bakonyban, akkor az. Átérezni nem tudom, de nem fogok rá becsmérlő megjegyzést tenni.

Ismétlem a poszttal nem az a gond, hogy kiment, szerencsét próbál, tanul, jobban érzi magát, akármi, mert ez az ő élete az ő döntése.
A gond a pökhendi, lenéző és igen, nagyon-nagyon irigy stílus. Az, hogy a gucci táska eredetisége alapján brákit is megítél, miközben arról tart példabeszédet, hogy a pénz nem számít, de mégis többet keres kint, meg 2 millió ft, meg házat veszek... hát baszki, ne mond, hogy nem ellentmondásos... legalább csak egy picit...:)
Arról meg nagyjából 2 mondat szól, hogy milyen kint, mit csinál és miért jó az, stb...
Azt sokan tudjuk, mi rossz itthon, tudjuk, hogy nem mosolyognak a boltban (bár ha ilyen stílusban szól az eladóhoz, akkor nem lepődnék meg annyira), meg meleg van a metrón, meg patásorbángyurcsány, meg elmúlt 8-4-25 év, meg mindent tudunk, csak az olyan felszínes emberek, mint pl én is, inkább arra lennénk kíváncsiak egy poszt kapcsán, hogy mit, hogyan, miért csinált, hogy jobb legyen.
Az egy ici-picikét jobban érdekelne, mint a cicanacis hamis guccitáska szempont, bár ez biztosan olyan mély gondolati síkot ér el, amit én sosem érthetek meg... :)

Egyébként tök őszintén kívánok minden jót neki, és sok sikert, ha jól érzi magát ott, akkor értelemszerűen jól döntött és cselekedett, és hajrá, tanuljon tovább....

csak ez így bocs, de nálam nem ütötte meg azt a szintet... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.22. 09:16:18

@Herr Géza: Rettenetesen affektalok, visont a ferjem nagyon profi interjualany ugy latom :D Amugy nem akar felnoni, ennek oromere ezzel a bajusszal lepett meg a minap. Tudod, hol hosszu szoke haj, hol valami egyeb bolondsag.

Igen, innet ismer bennunket a riporter, korabban a gyere haza programmal kapcsolatban is szerepeltem mashol.

A kerdes amugy arra vonatkozott, mitol felunka kilepessel kapcsolatban. Gondolom sokan tudjak, hogy a leave gyozelme meg nem jelentene automatikus kilepest, a parlament leszavazhatja. Sokan mondjak, aaah, ugysem lesz vizum . Erre en azt mondom, hogy Svajc es Norvegia helyzete joval masabb, mert ok nem leptek be, es nem lennek meglepve, ha a brit kilepes eseten az EU ugy dontene, vagy mindent, vagy semmit, ha kilepnek, nincs vamunio, nincs vizummentesseg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.22. 09:26:54

@Mirjam2: O ugy gondolta, a brit utlevelet is meg kell kostolni. Mint mindent.

Newl03 2016.06.22. 11:44:08

Azért a hölgy nem kicsit demagóg, fél év után 20 évesen úgy ír az országról, mintha minden itt lakót lenézne. Én is éltem külföldön, többet is mint fél évet. Mentalitásbeli problémák tényleg vannak, de azok mindenhol. A boltos példát nem értem... mindenhol vannak bunkó eladók és kedvesek.
Nem a pénz miatt ment ki, de minden mondatából érződik, hogy ő bizony egy csomó pénzt keresett. Ha tanulni akarsz az sajnos befektetéssel és anyagi ráfordítással jár mindenhol, mert külföldön is ingyenes az egyetem és meg kell fizetni. Én már az egyetem alatt is úgy voltam, hogy ha munkát végzek az legyen a szakterületemhez közelálló és nem megyek el pincérnek stb.

A másik, hogy elmondja a párja itthon mit vett a kint megkeresett pénzéből itthon, de azt nem írja le hogy -lehet- , hogy egy munkásszállón lakott 18 másik emberrel 5 évig.

Félreértés ne essék én is szívesen kimennék kalandvágyból, de aki tanult és életrevaló (értsd nem gondolja, hogy ő szarta a spanyol viaszt és neki alanyi jogon jár a jó fizetés ) az itthon is megfog ugyanannyit keresni, ha nem többet mint aki kimegy diplomával és keres 400 ezret, mert az jól hangzik. Jah. hát annyit itthon is simán meg lehet keresni.

Ha valaki sértésnek veszi az írásom attól elnézést kérek, nem annak szántam, csak mostanában annyi demagóg ilyen 20 évesen kimegyek és minden szar itthon, holott még nem dolgozott itthon semmit és eltartották (mer nem dolgozom 120 ezerért 0 képzettséggel, a nyelvtudás becsülendő, de ma alap az érettségit meg egy bazári majom eltudja végezni) az ne mondja meg az itthoni viszonyokat légyszives.

Macropus Rufus 2016.06.22. 11:44:23

@Tenebra: talán értelmezd amit írtam... kissé önellentmondásban van a poszter. És ez nem irigység. Csak logikus gondolkodás eredménye. Pont leszarjuk, hogy neki mi van vagy mi nincs.
Az itt írogatók közül nem egynek ennél sokkal több van mint neki és lehet már 20 évesen is sokkal több volt mint neki valaha lesz.
Csak tudod, ahogy a mondás tartja: mi kalandvágyból itthon maradtunk. (megjegyzem: ő is itthon akar élni ebben a posványban, ahol csak lenézik egymást az emberek, stb stb...)

jog-ász 2016.06.22. 11:44:36

az nagyon cuki, ahogy társadalmi következtetéseket levon egy bolti bevásárlásból meg egy benzinkúti kalandból:)))ne tanuljon itthon sztem, és nem is kell felnőnie:)

Buchhalter 2016.06.22. 11:45:05

@pappito: az orosz írók nem a kedvenceim csak Dosztojevszkij : Bűn és bűnhődését olvastam.De milyen témában írtál volna?Arra reagáltál ahogy ki vagyok akadva az itthoni béralkudozó munkaadókra?Meg megy a sírás a részükről,hogy nettó 140 már nem elég egy rendszergazdának?És még elvárják hozzá az angolt is?Feleségem melóhelyéről 2 hónap alatt 5 szocmunkás mondott fel.130 nettó miatt ezen kár csodálkozni.És csak egy főt sikerült pótolni

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.22. 11:46:11

@Hollandexxonvaldez:

Ne tud senki pincérnőként 2 milliót félretenni Ausztriában.
Még félretenni sem.

Valószínőleg a poszter valami Ausztriai bordélynak csinálja az üzletet, ahol a lelkes magyar lányok pofára esés után bagóért mennek majd dolgozni.

A másik variáció, hogy egy Kende Péter szintű magyargyűlölő egy 19 éves csak nevében fikázza az országot napi rutinból.

Macropus Rufus 2016.06.22. 11:46:29

kissé mese szerű az írás...
meg hát ő nem arcoskodik csak lenézi ezt az országot. Mert a sógoréknál meg a németeknél minden jobb. Hát nem. Vannak ott is parasztok meg itt is. Tipikus 1bites gondolkodás: hazajöttem, láttam egy parasztot (illetve egy komplett családod) ezért logikus, hogy mindenki paraszt. Értem én. Gondolom hamarosan el jut majd oda is, hogy kissé törni magyar. Meg, "hogy is mondják...ööö.. kerek...? Zsemle te barom" - Hofi

soad1221 2016.06.22. 12:06:58

@Macropus Rufus: ugyan hagyd, tűpontosan rosszindulatúak vagyunk, ennyi.. :)

egyébként ez is egy érdekes dolog, hogy vki kijelenti, hogy X csoport rosszindulatú, majd az x csoport, meg az azon kívüliek úgy általában véve azt mondja, hogy ez hülye, majd végül jön egy újabb vki, aki kijelenti, hogy lám-lám igaza volt, csak a rosszindulat szól belőlük :)

meglep, hogy mennyien alkalmazzák hinta érvelési stratégiáját :)

Sexual Harassment Panda 2016.06.22. 13:54:00

A hölgy nem felszolgàlò.
Ahhoz komoly iskolàk, ès referenciàk, munkatapasztalat szüksèges.

Lord_M_ 2016.06.22. 13:54:18

Most már legalább tudjuk, ki fújja a passzát szelet...

Sok sikert Ausztriában.

Nyers Fa 2016.06.22. 13:54:35

@tanato: a lengyelek után a spanyolok, olaszok, portugálok dolgoznak legtöbben angliában. Én angliában élek és a lengyelek száma érezhetően csökken ahogy emelkedik az életszinvonal lengyelországban.

metal · http://electric.blog.hu 2016.06.22. 13:54:40

Klasszikus bullshit gyűjtemény:)

VT Man 2016.06.22. 13:54:54

Az etel a boltban kulfoldon egy kicsit dragabb, de nem sokkal. Saccra +10-20%

Az alberlet eleg sok, bar ahogy hallom, Budapesten eszmeletlenul felmentek az alberlet arak. 100 ezer felett csak az alberlet??? Es akkor plusz rezsi.

Ezt otthon hogyan tudjak kifizetni az emberek?

Badeni_lakos 2016.06.22. 14:01:52

@Virago_1000: Igazad van! (bocsi, csak most olvastam végig..) kicsit öntelt ez a 20 éves leányka. :) azt mondja fél év alatt már folyékonyan beszél németül. Na Ez valószínű! :D

- fennakad a TVPhone on a parkolóban.. és általánosítja egész Magyaro.ra. Milyen aranyos! :))
- fennakad a Gucci s cicanadrágon... talán azért mert Ő is ilyen?? :D

De a slusszpoén: "Magyarország nem érdemli meg, hogy ott költsem el a kicsi kis pénzecskémet..." nevetséges :D

de imádom az ilyen írásokat... 20 é zöldfülű 2 papírral, fogalma sincs úgy általában semmiről, de ír egy cikket! :D

Herr Géza 2016.06.22. 14:51:28

@Sexual Harassment Panda: Mondjuk azt, hogy nem feltétlenül és mindenhol, de akkor a fizetés is olyan.... Pláne nem 1.600+ nettó.

hdnctrl 2016.06.22. 14:57:31

@Herr Géza: nekem most is van egy milka a zsebemben. Igaz, kicsit már megolvadt.

hdnctrl 2016.06.22. 14:57:44

@VT Man: Bp-n is meglenne havi 20 + rezsihányadból az albérlet, ha hajlandóak lennének az emberek úgy "csövezni", mint mondjuk Londonban, egy lakásban 8-an stb.

Herr Géza 2016.06.22. 14:58:56

@Herr Géza: Ja, helyesbítek: 1600+ nettó és ingyen szállás és teljes ellátás (kaja+pia). Mert akkor esetleg elhihetném, hogy a hölgy a totál aszkéta típus és egy harisnyát vagy egy fogkrémet sem vett Ausztriában, így megspórolhatott 2mió forintot 4 hónap alatt....
Na persze biztos csak irigykedek :))))))

Sexual Harassment Panda 2016.06.22. 15:25:47

@Herr Géza: pincèr ès pincèr között òriàsi különbsèg van.
Egy felszolgàlò beosztàstòl függően 2000-10.0000 euròt is megkereshet havonta

tanato 2016.06.22. 15:31:32

@Nyers Fa: Oké,köszi,holnap ugrik a majom a vízbe.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.22. 16:04:52

@Lord_M_: ezt meg nem hallottam ... super :-))

Herr Géza 2016.06.22. 16:31:44

@Sexual Harassment Panda: Ööö... Megszámoltad a nullákat???
De ha 10.000-ről is beszélünk, hol????? Ne szédíts már...
Arról nem is beszélve, hogy az alja se stimmel: a pincér minimálbér (szakképesítés nélkül) jelenleg 1.566€, szakképzett pincérnél 1.800€ 169 órás hónappal számolva, Németországban (WIHOGA). Ez az osztrákoknál jellemzően kevesebb, de ott ugye garantált a 13.-14. havi fizetés.
A főpincéri Tariflohn 2.370€ ! Tudom, jön ehhez még borravaló, meg vannak Tarif-on kívül alalmazott sztárpincérek (:D), de bocsájtassék meg nekem, ha ki merem jelenteni, hogy nem fogsz az egész országban 50 olyan pincért találni, aki akár csak megközelíti a 10k/hó fizut. Vazze az már ilyen pilóta meg légiirányítói fizetési kategória.

2016.06.22. 16:58:55

@Herr Géza: +1. Maximum Oktoberfesten dolgozoknak johet ki ilyen osszeg, havi berre kivetitve, de az a munka ugye evente par hetig tart osszesen.

2016.06.22. 17:05:42

@Sexual Harassment Panda: Nem tudom mire akarsz ezzel kilyukadni... Nyilvan vannak draga ettermek ahol tudni kell hova rakod az ezust evoeszkozoket meg bort ajanlani stb., de a legtobb vendeglatohelyen semmi ilyesmirol nincsen szo. En is es sokan masok is dolgoztunk fiatalon felszolgalokent, nem kell hozza zseninek lenni es tul sok diploma sem kell hozza. Ami nagyon hasznos az ket kez es ket lab, kb. ennyi. Lehet (biztos) hogy nem fog vele havonta tizezer eurot keresni az illeto, de meg lehet belole elni. Bentlakasos pozicioban, vagy nagyon sok tuloraval, felre is lehet tenni. Ennyi es nem tobb; a legtobb ember szamara a vendeglatozas ideiglenes megoldas, foleg fiatal korban, nem karrier.

Sexual Harassment Panda 2016.06.22. 18:41:20

@Buchhalter: @Herr Géza: pl egy 5csillagos szàlloda F&B manager.
Bőven 10k-t kap bruttòban.
Aki kèpzettsèg nélkül hordja a tàlcàkat a Maria hilferen az nem felszolgàlò.
Èn ugyan nem vok pincèr, de van pàr baràtom aki igen, az egyik most ìrja a kusdoktorijàt mint somelier.

Sexual Harassment Panda 2016.06.22. 18:41:26

@Mirjam2: amikor képzettsèg nélkül hordod a tàlcàkat, az nem ugyanaz, mint amikor egy luxusszàllodàban vagy chef de rang, vagy chef de service, vagy F@B igazgatò.
Azèrt mert te ezekről nem hallottàl, nem jelenti azt h nincs is.
Szàmos iskola, sőt felsőoktatàsi intèzmény van pincèreknek.
De hagyjuk.

Herr Géza 2016.06.22. 18:44:22

@Mirjam2: Az Oktoberfesten (16 nap) napi 14 óra "állatmelóval" átlag 5-6000 bruttót ketesnek a pincérek, ha viszonylag jó az idő abban a két hétben. Igen, ott a VIP részlegeken előfordul, hogy valaki akár 10 ezret is megkeres, de az ugye megint csak egy maréknyi embör. És hát egy évben egyszer van Oktoberfest.

Herr Géza 2016.06.22. 18:46:33

@Herr Géza: És csak halkan jegyzem meg, hogy a 16x14 óra az majdnem 1,5 havi rendes munkaidőnek felel meg....

Herr Géza 2016.06.22. 19:56:07

@Sexual Harassment Panda: Bocs maestro, az f&b manager az már piszkosul nem felszolgáló/pincér.
A másik: azért is csodálkozom rá mindig az ilyen merész kijelentésekre (x meg y ennyit keres), mert kötve hiszem, hogy bármely német kollégád, különösen a főnökeid megtárgyalnák veled a fizetésüket. És ha nem te vagy a főgóré (esetleg a bérszámfejtő), akkor nem hiszem, hogy releváns infókhoz tudsz jutni. A legendák meg mindig túloznak.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.22. 22:02:47

@Mirjam2: Ami nagyon hasznos az ket kez es ket lab,
azert az is fontos ami kozotte van .. dolgoztam vendeglatoba (Mo) es a fonoknel a uj baratno es az uj dolgozo megjelenese alltalaban egybe esett ... nem mindig a szakmai gyakorlat szamitott ..
meg voltak vendegletos baratnoim is ... akiknek olyan rendes fonoke volt , nem is akar semmit .. csak haza vitte a kocsijaval .. bla bla ..

na nem altalanositok de amikor megjelenik egy kepzetseg gyakorlat nyelvtudas nelkuli sexi kollegina ( sokszor az idosebb gyakorlott pincernok helyet elveve) ... hat.....az en idombe nem biztos hogy a fizetese nagyobb volt csak a fonok nem nezett a kormere igy jobban tudott lopni ..
szoval regen volt ilyen ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.23. 00:45:16

Te azert nem mennel haza, mert a kepessegeiddel, ugyanebben a munkakorben hatod annyit keresnel
ennyi
ez nem baj
cask nem kell megideologizani

Herr Géza 2016.06.23. 01:15:14

@hagyma: Nocsak, nocsak. Kit látok? Hogy ityeg a fityeg felétek??? :D

BéLóg 2016.06.23. 02:04:44

(Most nem küldtem el a kommentemet vagy volt benne valami gond?)

Taxomükke (UK) 2016.06.23. 07:52:57

@hagyma: Ahogy olvastan itt a pincertemat, mindjart eszembe jutottal...
Nalatok sok szakmabeli kap 10 ezer dollar korul havonta?

Herr Géza 2016.06.23. 10:00:26

@Taxomükke (UK): :D Hagyma máris elrohant beadni a kivándorlási kérelmét, amint meghallotta, hogy mennyit keresnek errefelé a pincérek... :))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása