oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 01. 06:43,  Gyerekdolgok 49 komment

2016. május 01. 06:43 Határátkelő

Gyerekdolgok

Az eheti blogajánló tematikusra sikeredett, méghozzá a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat fogjuk kicsit körüljárni három európai országban: Ausztriában, Németországban és Hollandiában. Lesz itt korai figyelmeztetés, gimnáziumi beilleszkedés, és az is kiderül majd, miként működnek a kisgyerekes dolgok. Az egyszerűség kedvéért Magyarországtól földrajzi értelemben távolodunk, azaz Ausztriával kezdünk.

iskola_gyerek_ir_foto_flickr_com_dotmatchbox_1.jpg(fotó: flickr.com/dotmatchbox) 

Méghozzá egy szinte leírhatatlan kifejezéssel fogunk megismerkedni a Bécsből jelentjük blog segítségével. A szó nem más, mint a Frühwarnsystem. Hogy miről is van szó pontosan, az rögtön ki is derül.

„A Frühwarnsystem azt jelenti Ausztriában, hogy ha egy gyerek tanulmányi eredményeivel probléma van az iskolában, pl. bukásra áll egy tárgyból, akkor a szülő kap egy Frühwarnung-ot, azaz korai figyelmeztetést, rajta egy dátummal, hogy akkor fáradjon be a szülő az iskolába, és a pedagógussal megbeszélik a teendőket a javítás és felzárkóztatás érdekében.

Itt viszonylag ritkán vannak dolgozatok, tehát kevés jegyből áll össze az év végi jegy, így az első egyes (itt ötös) dolgozat után is küldhetnek ilyet. Aki ilyet kap, az utána egy vizsgát (Prüfung) tehet egy előre megadott időpontban, amikor a dolgozat tananyagát kérik rajta számon. Akinek ez sem sikerül, az év végén még egy vizsgát tehet, ha az sem, akkor következő szeptemberben pótvizsgázik.

A gyerekeim Außerordentlicher tanulói státuszban vannak a nyelv miatt, akiket idei évben csak abból osztályoznak, amiből pozitív eredmény tudnak elérni, és ez még egy évre meghosszabbítható.

Ennek ellenére múlt héten kaptunk mi is ilyen Frühwarnung-ot, mivel a fiúnk történelem dolgozata kettő ponttal lemaradt a pozitívan értékelhető eredménytől. (...)

A történelem tanár közölte, hogy úgy látja, hogy Vili igen sokat tud történelemből, érdekli is és egyre jobban követi a dolgokat németül az órán, továbbá nézzem meg a dolgozatot, amit tudott és elég sokat, azt mind jól.

Márpedig őt osztályozni nem kell a státuszában, de lehet, és a lehetőséget szeretné neki megadni szóban, viszont ezt nekem is alá kellett írnom.

Ma megtörtént a szóbeli Prüfung, és halleluja, nem egész 8 hónap osztrák iskola után, a fiúnk németül szóban az osztrák gimnáziumban hármasra levizsgázott történelemből, az Oszmán Birodalomtól kezdve, Savoyai Jenőn és a Versailles-i kastélyon át, a manufaktúrák kialakulásáig mindenből kapott kérdéseket.”

A magam részéről gratulálok, és ajánlom is az eredeti posztot elolvasásra itt!

Tanulópénz gyereknek és szülőnek egyaránt

Maradunk a német nyelvnél, de országot váltunk, és „eggyel arrébb” megyünk, méghozzá Németországba, ahol az Élet a határon túl blog szerzőjének gyermekei vívják meg a saját harcaikat a helyi gimnázium jelentette kihívásokkal. Lássuk, hogyan is megy nekik!

„Az eddig sem volt kérdés számomra, hogy a nyelvtanulás egy folyamat, és nem úgy van, hogy 1 év után már beszél a gyerek németül, aztán jól is van az úgy, minden király lesz. (…)

Letelt a két év, ami minden külföldről érkezett gyereknek jár, mint türelmi idő úgymond, amit arra kap, hogy megtanulja a nyelvet és, hogy nos jól elboldoguljon.

Rögtön a gimnázium elején kiderült, hogy most ennél valamivel többre lesz szükség. Belépett néhány új tantárgy a gyerek életébe, úgy például, mint kémia, biológia, fizika, történelem, és persze most már minden tantárgyból kaphat jegyet.

Derült égből villámcsapásként ért bennünket, amikor nagyobbik hazahozta a negyedéves értékelését. Ebben nem szerepelnek jegyek, csak +, – meg mindenféle felfelé, illetve lefelé mutató nyilacskák. Nagy ész nem kell hozzá, hogy melyik mit jelent. Inkább most nem magyaráznám el. Minden tantárgynál több dolgot is értékelnek, szorgalmat, órai munkát, házi feladat elkészítést stb.

A lényeg, hogy a Grundschulét közel kiváló eredménnyel befejező gyermekünk értékelésében nem nagyon találkoztunk sem + jellel, sem felfelé mutató nyíllal, inkább ezek ellentétei szerepeltek benne.

Tudjuk, hogy a gyerek nehezen szokja meg az új környezetet, és amíg ez nem történik meg, addig eléggé magába zárkózik. Nehéz kibillenteni a komfortzónájából, sem szép, sem hangos szó nem használ, csak a türelem. A türelem bennünk meg is van, de a tanárok, mivel az alapján értékelnek, amit látnak, és nem az alapján, amit majd esetleg látni fognak, így ez nem egy egyszerű kérdés.

Már rögtön az első pár hétben kiderült, hogy nagyobbik szókincse szuper, csak azok a szakszavak hiányoznak belőle, amit az új tantárgyak megkövetelnek. Biológiából például azzal kezdték, hogy meg kellett tanulniuk az emberi csontokat, nem mindet, csak nagyjából 46-ot.

Ezeket a szavakat azért már minden német gyerek hallotta, gondolom, nagy részét tudja is, csak legfeljebb ezt fejben helyre kell tenni, ehhez képest nagyobbiknak ezeket új szóként meg kellett tanulnia és be is kellett építenie az agyába.

Ehhez jönnek még a szavak kémiából és fizikából is, tehát nem kevés új tanulnivalóval találkozott, a matekról nem is beszélve, amiben eddig a legjobb volt, most csak időnként nézett, mert nem értette a feladatot sem. A legjobb, hogy az egyébként németül nagyon jól beszélő Zuram fejében sem feltétlen vannak meg ezek a szavak, így segíteni sem mindig könnyű a gyereknek.

A német, na, az nem megy. Pontosabban szólva hiába megy, hiába tanulja meg a gyerek a nyelvtani szabályokat, gyakorolja be a feladatokat, a helyesírása akkor is kritikán aluli. A fogalmazását tekintve sem mehetne még el újságírónak.

Szerencsére a negyedéves értékelést követte egy fogadóóra, ahol is sikerült nagyobbik osztályfőnökével elbeszélgetni. Az osztályfőnök számára ekkor lett világos, hogy a gyerek még csak két évet járt iskolába Németországban (nem mintha a bizonyítványában ez nem szerepelne). A tanárnő nagyon rendes volt, egyből berakta nagyobbikat a német felzárkóztató csoportba, de ez még mindig nem segít azon, hogy mennyire zárkózott a gyerek. (...)

Az eb kérem ott volt elhantolva, hogy a Grundschuléban nem igazán tanultak tankönyvekből, csak fénymásolt lapokról, és nagyobbik azt hitte az itt is elég lesz. A gimnáziumban viszont természetesnek vették, hogy mindenki tudja, hogy is kell tankönyvből is tanulni. Hát nem.

Párszor elbeszélgettünk erről, megmutattuk, elmagyaráztuk és kértük nagyobbikat, hogy e szerint menjenek a dolgok tovább, de sajnos eddigre már becsúszott két rossz jegy a félévibe, amit nem tud kijavítani. Tanulópénz, gyereknek is, nekem is.

Nagyobb kontrollra van szükség, ez biztos, de én azt mondtam a Zuramnak, hogy nyugodjon meg, ez csak két rossz jegy, és még csak a gimi eleje, nagyobbiknak több idő kell, hogy megszokja a dolgok mikéntjét, és utána minden úgy lesz, mint előtte. (...)

Év végére tulajdonképpen sikerül belerázódni a gimnáziumba, gyereknek felnőttnek egyaránt, és reméljük, hogy a németnek sem kell már túl sok idő, hogy könnyedebben menjen.

Az a tanár néni, akinek igazán sokat köszönhetünk a német nyelvtudással kapcsolatban, nos, ő azt mondta, hogy 2-3 év alatt minden gyerek nagyon jól megtanul németül, de hogy ez igazán anyanyelvi szinten menjen az legalább 6-8 év. Tehát még van pár évünk. Nem lesz gond.”

A teljes posztot itt találjátok, szerintem érdemes és tanulságos végigolvasni.

Új életet kezdeni Hollandiában

Az új élet kitételt ebben az esetben szó szerint kell érteni, hiszen a Holland Waffel blog szerzőjének nemrégiben született kisbabája, most pedig arról írt, hogyan is telnek az első hetek. Lássuk!

hollandia_tajekoztato_foto_hollandwaffel_wordpress_com.jpg

„Az első, akit értesíteni kellett, hogy megyünk haza, az a maternity nurse volt, akiről itt írtam már korábban. Hazaértünk kb. délben, ő megjelent kb. 3-kor, és kikérdezett mindenről, milyen volt a szülés, milyen volt a kórházban, hogy megy a szoptatás, hogy érzem magam és persze elolvasta a részletes zárójelentést is.

A maternity nurse amúgy tényleg hasznos volt: 8 napon keresztül jött minden nap 8 órát, és elvégzett egy csomó házimunkát meg ellátott jó tanácsokkal. Például megtudtuk, hogy itt nem nagyon sterilizálják az emberek a cumisüvegeket meg a babákkal kapcsolatos cuccokat, hanem egyszerűen elmosogatják, a vizet sem kell felforralni a tápszerhez, sőt be is lehet keverni 24 órára előre, nem kell frissen megcsinálni. (...)

A maternity nurse mellett kb. 2 naponta beugrott egy szülésznő is, aki csak megkérdezte, hogy hogy vagyok, meg hogy van a baba, és már ment is tovább. A 2.-3. nap körül pedig megérkezett egy védőnő a „Consultatie bureu”-ból, azaz a tanácsadótól (azt hiszem, Magyarországon egészséges tanácsadásnak hívják).

Ez a szerv foglalkozik a védőoltások mellett a mázsálással és a fejlődés nyomon követésével. A 2.-3. napon hallásvizsgálatot végeztek és levették a sarokvért is. A 10. napon egy védő bácsi jött, hozott egy könyvecskét, amiben a gyerek fejlődését nyomon lehet követni az első 4 évben, illetve ebbe a könyvecskébe kerülnek bejegyzésre a státuszokon a különböző javaslatok.

Felvette a családi kórelőzményeket, ami azért fontos, mert ennek megfelelően haladnak tovább a vizsgálatok, ha erre szükség van. (...)

A további státuszokra már be kell menni a rendelőbe, nem járnak házhoz. Ezek egyébként idáig havonta voltak, a következő viszont most már csak 2 hónap múlva lesz. A státusz mindig mázsálással kezdődik, ezt az asszisztens végzi, majd utána egyik hónapban egy gyerekorvos másik hónapban a védőbácsival találkoztunk.

Ők átnézik tetőtől talpig a babát, leellenőrzik, hogy megfelelően fejlődik-e a mozgása, figyelme, látása. Persze én is fel tudom tenni a kérdéseimet – van belőlük mindig elég, és mindig megkérdezik, hogy én hogy vagyok.

Vicces volt, az első hónapban, amikor a védőbácsi megkérdezte, hogy “és az anyuka hogy van?”, akkor néztem rá bután, és azon gondolkoztam, hogy most mit akar az anyámtól? Aztán leesett… (...)

Annak ellenére, hogy léteznek gyerekorvosok, pl. a Consultatie bureu-ban vagy a gyerekklinikán, ha bármi baj van, akkor H. is a sima háziorvoshoz kerül első körben. Szóval itt nincs házi-gyerekorvos, mint Magyarországon. (...)

hollandia_cumisuveg.jpg

Végül pedig egy termék, amire kiutalnék egy termékdesign tervezési nagydíjat. Ez egy cumisüveg, de mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mit lát még bele.� És hozzá kell tennem, hogy elérhető különböző méretben, színekben és vastagságban is…”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola blogajánló Ausztria Németország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr778676052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.05.01. 06:52:22

46 csontot megtanulni,Grat.

DieNanny CH 2016.05.01. 07:14:27

Első poszt: Nem fiÚnk hanem fiunk!!!!!
Tényleg ilyen nehéz ezt megjegyezni???

DieNanny CH 2016.05.01. 07:22:11

Amúgy jó válogatás, köszi.

A németországi gyereknél: szerintem az dicséretes, hogy a tanár nem vette észre, a gyerek csak 2 éve van itt. Már úgy értem, a gyerek szempontjából az, mert ez azt jelenti, nagyon jól beszél. Azért sajnálom a gyereket, de hát, ez a tanulópénz.

tanato 2016.05.01. 09:43:07

eGY KIS OFF.www.origo.hu/itthon/20160501-megtalaltak-az-eltunt-izraeli-ferfi-holttestet.html
csak azért raktam fel mert külföldi az áldozat és orvoskolléga valamint nem mesze tőlünk történt az eset az ALföld Közepén.

noorci 2016.05.01. 11:11:31

Ezt ajánlom minden okoskodónak:
www.e-nyelv.hu/2010-09-29/fiunk-fiunk/

Na most ebbe az értelemben a mi fiunk itt a mi fiúnk is :)

noorci 2016.05.01. 11:13:53

egyébként meg miden kommentelőnek gratulálok, aki az ú és u kérdésben "megfogta a lényeget"

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.01. 11:23:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Reméljük javítja a HÁ és nem veszi el a többi olvasó figyelmét a lényegtől. :)

Csodabogár 2016.05.01. 11:32:13

@tanato: Nem akarnék offolni, de mi az ördögöt keres egy izraeli turista Tiszakécskén vagy a közelében?

SzZoole 2016.05.01. 12:04:28

Hova tunt a fentebbi kommentem fele???
Miert kell kitorloni/valtoztatni rajta,semmi sertot nem irtam.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.01. 12:23:25

@Csodabogár: Meg akarta nézni a helyi nevezetességeket. :)

P.Elliot 2016.05.01. 12:58:24

@Csodabogár: A linkben a hozzaszolok kozul is azt kerdeztek es kiderult hogy valaki tudta hogy ott van a Tisza mellett valami nagyon kiepitett szorakozopark, hotel, meg ilyesmi.

tanato 2016.05.01. 13:18:02

@P.Elliot: Így van Kécske egy vizí szórakoztatóközpont.Nagyon jól kiépítették az utóbbi időben.

DieNanny CH 2016.05.01. 13:23:06

@noorci:

Csakhogy egy lány szokta mondani a fiúbarátjára: a fiúm.
Ha két lánynak 1 közös fiúbarátja van, akkor ők mutatják be úgy a fiút, hogy a : fiúnk.

DieNanny CH 2016.05.01. 13:25:10

@noorci:

Nem, ebben az értelemben nem mindkettő helyes. A hosszú ú-st csak - ahogy a példában írva vagyon - egy tanári kar, sportegyesület mondhatja. A szülők nem.

P.Elliot 2016.05.01. 13:28:55

@tanato: Ugy egyebkent teljesen mindegy hogy mit keresett arrafele vagy barmerre egy ember, atutazott-e csak rajta vagy megallt hogy megnezzen egy esetleges porfeszket vagy ismerosei laktak ott. Senkiknek sincs joga hogy megoljon egy embert barmiert volt barmerre. Ez az ember valoszinu hogy a szorakozasi nevezetessegert ment..

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.01. 13:31:04

Nem egészen értem, hogy itt az Origó meg az Index címlapján miért hír egy turista meggyilkolása.

P.Elliot 2016.05.01. 13:51:27

@flash.gordon: Szerintem mert egy turistat nem szoktak meggyilkolni, legalabbis keves van ilyen. Itt nalunk is nagy hir ha egy turistat megolnek valahol, plane ha kulfoldi.

noorci 2016.05.01. 16:10:30

És ez neked jó, hogy beszólsz? Nem lehetett volna más stílusban?
"mikor jegyezzük már meg?"

Btw. a fiunk igaz, de miért ne mondhatná, azt egy szülő is, mikor a csapatban játszik a gyereke és ott áll, hogy a mi fiúnk?
Másrészt manapság halom dolgot, amit nem akarsz, a helyesírás ellenőrző javít és észre sem veszed. Képzeld el, egy blogon nincs külön olvasószerkesztő.

Tudod, volt olyan, hogy hobbiból angolul blogoltam, nem azért, mert olyan királyul ment, éppen ellenkezőleg, hogy gyakoroljak, hogy fordítsak és fogalmazzak, hogy gyese anyuciként ne felejtsem el, stb. Magyaroktól örök beszólást kaptam, míg külföldiektől meghívást, és ajánlatot is írtak a blogról is. Na ez a különbség a magyar kommentelők stílusa és a külföldiek között. Nem beléd kötnek, mert csinálsz valamit és egy kicsit hibázol, hanem amit leteszel az asztalra, azt értékelik.

noorci 2016.05.01. 16:16:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
És ez neked jó, hogy beszólsz? Nem lehetett volna más stílusban?
"mikor jegyezzük már meg?"

Btw. a fiunk igaz, de miért ne mondhatná, azt egy szülő is, mikor a csapatban játszik a gyereke és ott áll, hogy a mi fiúnk?
Másrészt manapság halom dolgot, amit nem akarsz, a helyesírás ellenőrző javít és észre sem veszed. Képzeld el, egy blogon nincs külön olvasószerkesztő.

Tudod, volt olyan, hogy hobbiból angolul blogoltam, nem azért, mert olyan királyul ment, éppen ellenkezőleg, hogy gyakoroljak, hogy fordítsak és fogalmazzak, hogy gyese anyuciként ne felejtsem el, stb. Magyaroktól örök beszólást kaptam, míg külföldiektől meghívást, és ajánlatot is írtak a blogról is. Na ez a különbség a magyar kommentelők stílusa és a külföldiek között. Nem beléd kötnek, mert csinálsz valamit és egy kicsit hibázol, hanem amit leteszel az asztalra, azt értékelik.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.01. 16:21:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @noorci: Hát a magyar külföldön is magyar marad. Ez már csak ilyen sajnos. Van, aki ki tudja dobni mentalitásának rossz felét egy nagy zsákban Hegyeshalomnál valaki meg viszi tovább és szórakoztatja vele honfitársait.

Csodabogár 2016.05.01. 17:42:19

Biztos ez is magyar tudlajdonság, hogy rögvest fölkapjátok a vizet, minden apróságon. Hosszú fórumos életem során már rengetegen beszóltak nekem, nem helyesírásért, hanem mint mondják a kissé túl direkt modoromért. Na és? Nemigen szoktam vissza szólni, simán átsuhanok felette. Egyszerűbb így az élet, mint egy vesszőn rágódni hosszasan.

tanato 2016.05.01. 17:46:09

@M. Péter: A Termálfürdő mellett van még jól kiépített Tisza parti strand motorcsónak és Jet-ski bérléssel,kishajójárat,élményfürdő,kisvasút/igaz csak egy km-es/,jó szállodák,éttermek,borozók.Nagy élet van ott Télen-nyáron.

DieNanny CH 2016.05.01. 18:01:57

@noorci:

Aha. Szóval ez beszólás. Jó tudni.

DieNanny CH 2016.05.01. 18:04:38

@flash.gordon:

Ó, ne félts te engem, én német nyelvű fórumon is szóvá teszem a helyesírási hibákat!

2016.05.01. 18:43:25

@noorci: @flash.gordon: Akarmennyire porogtok ezen, tenyleg nagyon zavaro a szovegben a 'fiunk' hosszu u-val, engem is zavart, es egyertelmuen helytelen. Vitatkozas helyett erdemes lenne megjegyezni hogyan kell ezt a szot helyesen irni, nem olyan bonyolult. Ha valakinek a sajat gyerekerol van szo, akkor rovid u, ennyi.

tanato 2016.05.01. 19:13:05

@flash.gordon: @Csodabogár: @P.Elliot:
Megvannak a gyilkosok most néztem meg az RTL Híradót."Szerencsére" nem rasszista vagy iszlamista indítékú terrortámadásról van szó.Két állami gondozásból frissen kikerült fiatal fiú volt a gyilkos páros akik a pénzéért és a nála lévő értékekért ölték meg az áldozatot.Elcsalták egy elhagyatott házba,ott ölték meg.Tudni kell hogy MO.-on az állami gondozásból kikerült fiatalok között extrém magas a bűnözővé válók aránya,sokkal magasabb mint pl. a romák között.

noorci 2016.05.01. 19:26:03

@Mirjam2: Reszemről nem azon "pörgök", h. v.ki szóvá tesz bármit. A hogyannal van a baj. Építő kritikát, ha helyesíras is a téma, még meg is lehet köszönni.
Azért nem irigyelem szegényt, aki a német fórumokban is beszólogat, meg a magyarokon. Jó sok ideje lehet :) Magyar cikkekben még nem volt olyan, hogy ne talaltam volna apróbb vagy nagyobb hibát, az indextől az origoig, a hvg-n át mind tele. Ez persze nem jó.
Mindegy, valószínűleg nem is érti, amit az angol blogos példával mondani akartam.

tanato 2016.05.01. 19:28:25

rtl.hu/most/hirek/rtl-hirado-esti-kiadas-2016-05-01

Rögtön az első riport az izraeli férfi meggyilkolása.

2016.05.01. 20:33:27

@noorci: Ez szerintem egy relative nagy hiba, mivel ertelemzavaro, ezert megertem ha szova teszi valaki. De nyilvan minden szubjektiv, ez csak az en nezopontom.

2016.05.01. 20:37:14

@Mirjam2: Egyebkent angol blogokon is szoktak emberek 'beszolni' egymasnak helyesirasi hibak miatt. Nyilvan nem mindig es nem minden hiba miatt, kulonosen nem ha kiderul hogy kulfoldi a kommentelo, akkor tenyleg elnezobbek. Biztos vagyok benne hogy itt sem szolt volna senki semmit ha a posztolo anyanyelve nem magyar, hiszen akkor maskepp all hozza az ember.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.01. 22:04:22

@Mirjam2: Hát nézd nekem furcsa az, hogy vki ír egy posztot a másiknak meg csak ennyi hozzászólása van. Attól függetlenül hogy jogosan lett szóvá téve. Egyébként az duma, hogy a nem magyarokkal elnézőbbek lennének szerinte fals mert a határon túli magyarokról is leszedik a keresztvizet ha nem tud írni.

@tanato: Azt hittem az árvaház meg a romák az közös halmaz. A Kádár rendszerben legalábbis így volt. A fiúk börtöntöltelékek és/vagy stricik lettek a lányok prostik.

tanato 2016.05.01. 22:07:19

@flash.gordon: Vannak átfedések,sok a roma az intézetekben.

Csodabogár 2016.05.01. 22:23:54

@tanato: Akár hogy is van, igen szomorú dolog az ilyen.Nem tudom mit csinálnak az állami gondozottakkal. Eddig azt hittem, hogy valami szakmát tanulnak és netán még segítenek is munkát találni. Naiv hülye vagyok tudom. Elképzelem, hogy minek kéne lenni és a végén még elhiszem, hogy úgy is van.:-(((
Hiányzik jó 30 év nálam a nagy magyar valóságból.

tanato 2016.05.02. 07:11:23

@Csodabogár: Pedig a srác nevelőszülőknél volt a VÉGÉN.

tanato 2016.05.02. 07:12:43

@tanato: Igaz hogy a nevelőszülők a pénz miatt vesznek ki egyszerre több gyereket is az intézetből.

szakasz2 2016.05.02. 08:45:26

A posztok rendben vannak, köszönjük.

@Mirjam2: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hihetetlen ez a kiakadás a "fiúnk"-on... Mert ezáltal teljesen érthetetlen lett, és 2 percre le kellett állni az olvasással és gondolkodni, mi? :)
Az, hogy pl. Mirjam2 eleve ékezet nélkül ír, az nem üti ki a 'helyesírás-mérőt'? Más szemében a szálkát... Pl. mit jelent az, hogy "maskepp all hozza az ember"??? :)
@noorci: +1

Engem akkor már sokkal inkább kiakaszt a "Zuram" kifejezés, borzasztó. Még helyesen "az Uram"-ként is furcsán néznék arra, aki ilyet ír/mond, hogy vajon milyen kapcsolatban vannak.
(Egyébként ezért ragadtam csak "tollat", csak a "fiunk" miatt nem tettem volna.)

2016.05.02. 10:22:31

@szakasz2: En kovetkezetesen ekezet nelkul irok ide a forumra, ez nem szamit hibanak. Pl. a posztot amit ide bekuldtem, ekezettel irtam es ugy tudom nem volt hiba benne, meg mindig emlekszem hogyan kell irni ekezettel.

2016.05.02. 10:24:25

@flash.gordon: Angol nyelvu blogokra mondtam, hogy a nem anyanyelvueknek kevesbe szoktak helyesiras vagy nyelvtani hibak miatt beszolni. Magyar blogokon nem tudom mi van, egyedul ezt a blogot olvasom magyarul (plusz Digger blogjat).

P.Elliot 2016.05.04. 13:32:22

@tanato: Nagyon borzasztonak hangzik.Milyen indulatok vezerelhetik vajon ket ilyen fiatalt hogy agyonverjenek barkit?
Nagyon nem jol van ahogy az intezetiek nevelodnek, illetve nevelik oket, mi a francnak szulik a vilagra az utodokat azok akik nem akarjak rendesen felnevelni oket mert itt ebben a sztoriban ilyen szempontbol vesztesek azok is mert biztosan nem tettek volna ilyet ha rendes csaladjuk van. Olyan elszomorito....
Az a ferfi meg nem lehetett egeszen normalis, illetve egy kulonc hogy finomabban fejezzem ki magamat, rossz helyen volt a rossz idoben.

P.Elliot 2016.05.04. 13:37:12

@szakasz2: A Zuram kifejezes szerintem humorozalva van, azert irtak igy, semmi rosszat nem latok benne en ugyan nem hasznalom de ad egy kis mulatsagos erzest olvasni ahogy a beiro is ennek szanta.
Engem nem erdekel a helyesiras, mar olyan regen elek itt es a magyar irast nemigen hasznalom hogy orulok hogy ennyire is tudok ahogy tudok es nem is vagyok hajlando elmerengni minden szon es mondaton hogy helyesen irtam-e....Nem vizsga ez itt hanem emberek beszelgetese egymas kozott, ha nincs idom atolvasni akkor meg sulyosabb hibak is vannak benne. Hataztan...

P.Elliot 2016.05.04. 13:40:02

@tanato: Az elejen kellett volna mar neveloszuloknel lenni de nem olyannal aki csak a penz miatt vette oda oket de jo, legyen az hogy a penzert de akkor is rendesen nevelje oket, ez a penz ara.

tanato 2016.05.04. 17:22:32

@P.Elliot: Valószínűleg kissé hibás az áldozat is,nem szabad lett volna leállni velük.A gyilkosok meg a drog rabjai voltak.Remélem hosszú börtönt kapnak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása