oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 27. 06:48,  Élet egy óceánjáró fedélzetén 75 komment

2016. április 27. 06:48 Határátkelő

Élet egy óceánjáró fedélzetén

A határátkelés egy különleges válfaja az óceánjárós munka, hiszen az ember ilyenkor nem egyetlen országban él, hanem folyamatos mozgásban van, ráadásul összezárva több ezer emberrel. A munkakörülményeket pedig nyilván meg lehet szokni, de azért elég húzós egy nap. Ez derül ki Heni mai posztjából, ami akár az Egy napom sorozat egy része is lehet, ha akarjuk (és miért ne). A lényeg tehát, hogy szerzőnk egy óceánjáró fedélzetén pincér (de magát, mint a kísérőlevélben írta, már határátkelőnek tekinti…). A képekért köszönet neki!

Írd meg te is, hogyan telik egy napod! Készíthetsz hozzá fotókat, videót is. Ha azt hiszed, a te napjaid unalmasan telnek, nagyon tévedsz! :) A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

cim_half_moon_cay_bahamak.jpgHalf Moon Cay - Bahamák 

A kezdetek, röviden

2013 őszén-telén jött az elhatározás, hogy én külföldön szeretnék dolgozni, úgy, hogy közben világot is lássak, így jutottam oda, hogy akkor megyek óceánjáró hajóra.

Még itthon bejelentkeztem egy 4 hónapos tanfolyamra, ahol megtanultam az alapokat, a vizsga után pedig mentem is interjúra az egyik társasághoz. Menet közben – pontosabban, míg a szerződésre és a beszállásra vártam – elmentem Kanadába dolgozni 2 hónapot egy gyerektáborba.

Mehetnékem volt és imádtam, de csak nyári munka volt, és tudtam, hogy 2014 szeptemberében fel kell szállnom a hajóra. Amiből aztán október lett, de csak kijutottam. :)

Még annyit hozzátennék, hogy nagy vonalakban fogom felvázolni a mindennapokat, mivel van 3 különböző beosztásunk, amik minden úton változnak, valamint van több pozíció is a pincérkedésen belül, szóval én a saját beosztásomat reprezentálom nektek.

kikotoben.jpg

A reggeli őrület

Kezdjük azzal, hogy egy út után visszaérkezünk a home port-ba, ahol már reggel 6-kor megindul az élet. Ilyenkor a vekker az én esetemben 5:35 AM-kor megszólal, 15 perc alatt elkészülök (igen, lány létemre öltözéssel és sminkeléssel együtt), felszaladok a személyzeti étkezőbe, ahol ledöntöm a reggeli kávét és irány a hajó 10. emelete – ez az önkiszolgáló büfé részleg, ahol beosztanak a reggeli hajtáshoz.

Ilyenkor még majdhogynem nyugis az élet, az amerikaiak nem szeretnek korán kelni, annál inkább későn. Szóval, olyan 7:00 körül bepörög, nincs hely, mindenki rohan, hogy legyen tiszta asztal, mert az nem megengedett, hogy a vendég emiatt panaszkodjon.

Ha látod, hogy a vendég csak ül a tányér fölött, de hozzá nem nyúl, már mész is oda megkérdezni, hogy végzett-e és hogy elviheted-e a tányérját. Ez a burkolt célzás, hogy távozhatna.

Igen ám, de home port-ban ez nem ilyen egyszerű. Nincs elég hely a 2.500 utasnak, ez egyértelmű, és mivel ilyenkor 8:30-ig el kell hagyni a kabint bőröndöstül, így nem tudnak hova menni, ergo mindenki marad az asztalánál, míg el nem hagyhatja a hajót. Szerencsére ilyenkor már mind a három beosztás a placcon van, szóval ahol reggel 6-kor egyedül szedtem az asztalokat, ott ilyenkor már három ember van. 

A hajó elhagyása egyébként egész gyorsan megy, kb. 2-2,5 óra alatt 98%-ban kiürül, a maradék 2%-ot kell csak hajkurászni, akik lusták voltak eddig, vagy nem beszélnek angolul és fogalmuk sincs, hogy mi a helyzet, vagy – és erre volt már példa – elbújtak, hogy maradjanak még egy útra. Jelzem, pontosan tudjuk, hogy kik maradtak fenn, szóval mindenkinek le kell szállnia…

bufe.jpg

Olyan reggel 9:30 körül kezdődik egy nagyobb takarítás, mindennek a feltöltése, elkezdünk készülni az ebédhez, mivel az új vendégek olyan 11:30 környékén már kezdenek is beszállni.

A 4 órán át tartó ebéd

Visszatérve a beosztáshoz: ha reggel 6-kor kezdtem, akkor ez azt jelenti, hogy aznap én ebédszünettel dolgozom, így a reggelit 9-kor befejezem és szabad vagyok (jó esetben – ezt a későbbiekben kifejtem) este 5:30-ig. Ha nem ez a beosztás, akkor a reggelivel végzek 9:30 körül és olyan 11:30-12:00-re megyek vissza az ebédhez.

Itt is több féle munkát kaphatsz, az asztalszedéstől a süti vágásán át, a pohár-tányér eltörlésétől az üdítő feltöltéséig, vagy hamburgert kell gyártani, esetleg a büfénél a kipotyogott kaját kell feltakarítani és gondoskodni róla, hogy mindig legyen evőeszköz. Ezt a beosztást mindig a munka kezdésekor tudjuk meg.

Persze vannak jól bevált emberek egyes helyeken, ők általában mindig ugyan azt a munkát kapják. Esetemben sokáig a büfé-kocsit kellett tologatnom és az üdítőket kínálni, aztán mikor már a sírás kerülgetett, mikor meghallottam, hogy beverage trolley, jeleztem, hogy váltanék és beraktak line cleaning-re, ami a kaja letakarítása a büfé soron és evőeszköz feltöltés. Na, ezt legalább szerettem. Kellően pörgős, hogy menjen az idő, de nem túlzottan megterhelő.

Egyébként ilyenkor kell időben a leghosszabban dolgozni (3 óra 45 perc egy huzamban) és a legkedvesebbnek lenni, mivel a vendég akkor lát minket először. Persze, mindig kedvesnek, udvariasnak és mosolygósnak kell lenni 24/7-ben, de akkor különösen. Szóval ezt a shiftet olyan 3:30-4:00 vagy 4:30-kor fejezed be.

hajok.jpgMéretbeli különbségek, a legkisebb és a középső… 

Evakuálás felsőfokon

És itt jön egy csavar. Ha mázlid van, akkor végeztél, mehetsz a dolgodra úgy kb. 5:00-5:15-ig. Ha nem vagy szerencsés, akkor a safety office-tól kaptál megbízást az evakuálási tréningre, ahol minden alkalommal ott kell állnod cirka 45 percet és útba igazítani a kedves vendéget, hogy éles helyzetben, ha tűz van vagy süllyed a hajó, akkor hol van a gyülekezési pontja az evakuáláshoz. Így te hiába végeztél 3:30-kor, van 10-15 perced, és mehetsz is a helyedre.

Jobban járnak azok, akik később végeznek, mert akkor ők igazoltan léphetnek le a munkából, de korábban akkor sem végeznek. Ennek a dolognak olyan 4:30 körül szokott vége lenni, és mivel ez a tréning benne van a törvényi előírásokban, így addig el sem indulhatunk, míg nincs vége. Ráadásul az utóbbi időkben még komolyabban veszik a katasztrófák miatt, lásd: Costa Concordia.

Az őrület a tetőfokára hág, avagy 4 óra alatt vacsorázik 2.500 vendég…

Ha itt végeztél, rohansz átöltözni, talán találsz 3 falat kaját valahol, de azt is inkább 5 óra körül adják (akkor kezdődik a vacsora a személyzeti étkezőben), szóval én ezt a részt ki is szoktam hagyni, és már mehetsz is az étterembe előkészíteni a dolgokat a vacsorához.

asztal_4.jpgEgy teljesen terített asztal vacsorához; ennyire csak különleges alkalmakkor kell felteríteni 

Először is, feltöltöd a kancsókat vízzel (ha nem lopkodták el, akkor olyan 10 kancsód van, ami tuti nem elég az alaphangon 30 vendégedre, szóval mész te is lopni párat – és a végén láss csodát, mindenkinek van elég), ha ügyes-erős vagy, akkor 8-10 kancsót egyszerre fel tudsz tölteni és bevinni, ha nem, akkor csak 6-ot, de az a minimum, különben megcsúszol az idővel.

Aztán rohansz vajért, tejszínért, limonádé-jegestea kötelező első nap, mert nem tudhatod, hogy mit fognak kérni, fehér szalvéta, kenyereskosár, szépen minden előkészítve. Beülsz a gyors meetingre az étterembe, majd befejezed az előkészületeket.

Időközben befut a head waitered, aki közli, hogy a 32 fős placcunkon ezen az úton (is) 36-38 vendég fog ülni ültetésenként. Mivel gyerekbarát vagyok, meg szeretek besegíteni, így megnézem a listát, hogy mennyi gyerek lesz és hány évesek, hozom az etetőszéket, ha kell, meg a gyerekmenüt zsírkrétával és a műanyag poharakat.

Aztán nyitás előtt pár perccel megyek a konyhára, ahol kapjuk a friss kenyeret – ami nem is kenyér, mert azt nem ismerik, de valami olyasmi – és máris este 6 óra van, kezdődik az első ültetés.

ocean.jpg

Kedves vendég megérkezik, menü a kézbe, hagyjuk nézegetni, míg feltöltődik az egész station, elkezdünk vizet adni/kínálni, majd bemutatkozunk, hogy akkor a következő 4-5 napban minden este ennél az asztalnál ez a 3 ember fog kiszolgálni. Éljen-éljen!

Körbeszaladok a kenyereskosárral, kap mindenki kettő darabot, mert ez az első nap, aztán kezdődik a nagy őrület. Head waiter-team waiter felveszi a rendelést, ha nagyon megcsúszunk, akkor nekem is adnak egy 4-5 fős asztalt, annyival is előrébb vagyunk, aztán összegzés, hogy kinek mi kell és mennyi.

Rohanok a rendelésemmel a konyhára, szedem össze az előételt, de úgy a 15. tányérnál látom, hogy ha meggebedek, akkor sem tudom kivinni a 23 tányért. Szerencsére nekem nagyon jó head waiterem volt, szóval mindig mire kétségbe esnék, megjelenik, hogy akkor bevisz egy tálcát, én a másikat, dobjam le, aztán rohanás a fő fogásért.

Már látom, hogy gond lesz, a sor őrült hosszú, lassan halad. Bevetve minden trükköt, előnyhöz jutok – nem szeretek sorban állni – szóval kijátszom a rendszert és ugrom előre. :) Ez az a játék, ahol az idővel versenyzünk, és az első ültetés nyitástól zárásig 2 óra, amiből ténylegesen másfél óránk marad.

Szóval kiviszem a fő fogás első körét, gyorsan besegítek leszedni az előétel maradékát, a többiek felszolgálnak én meg rohanok be a második körért. Itt is megy a soron kívüli dolog, beviszem, de addigra már van, aki végez a főétellel, szóval elkezdem leszedni, úgymond tisztává varázsolni az asztalt, jöhet a desszert menü.

Na, ez az én pályám, itt a rendelés felvételétől a felszolgálásig egyedül csinálok mindent a magam 20-25 főjének. Persze ezt is két körben.

Mikor látjuk, hogy ezzel is végeztek, őrült asztaltakarítás, csak a pohár és kávéscsésze marad az asztalon. Kihordjuk a koszos dolgokat, megköszönjük, hogy jöttek, és ne feledjék, holnap ugyan itt ugyan ekkor. Ha van időnk, akkor elmondjuk a következő nap menetrendjét is, mikor-hol tudnak enni, hogy tudnak majd kiszállni a hajóból, stb.

Ha mindenki távozott, akkor kb. 25 percünk van újra teríteni-feltölteni és rendet rakni, jön a következő ültetés, ugyan ezzel a menetrenddel.

Szórakozásra is van idő

Jó esetben 10-kor már mindenki lelépett és nyugodtan lehet takarítani, előkészíteni a terepet a következő napra. Mindig meg van szabva, hogy másnap melyik étteremben lesz a reggeli, ahhoz igazodva kell teríteni, illetve az utolsó nap reggelén van az úgynevezett Dr. Seuss reggeli a gyerekeknek az egyik étteremben és brunch (reggeli és ebéd együtt) a másikban.

dr_seuss_reggeli.jpgDr. Seuss reggeli 

Ha gyorsan csinálod, akkor 10:30 körül végeztél és mehetsz vacsorázni. Igen, este fél 11, és ez még korai időpontnak számít. Hajós viszonylatban még csak kora este van, a bulik is 11:30-as kezdésre vannak kiírva, de éjfél előtt senkit nem találsz ott.

Szóval elmész társadalmi életet élni, a gyakorlottak akár hajnal 2-3-ig fent vannak a bárban – ahol jó érzékkel csak 1:30-ig lehet piát venni, aztán bezárnak; vagy a kabinban ülnek és iszogatnak, zenét hallgatnak és lazítanak. A kevésbé party arcok azért olyan 1 óra körül lelépnek, hogy másnap reggel 7-7:30 vagy 8-kor kezdjék az egészet elölről.

Itt is ugyanaz a tendencia, aki a legkorábban kezd, annak van aznap ebédszünete, kivéve, amikor egész nap tengeren vagyunk, akkor nincs. Senkinek. Ilyenkor szokott felmenni az óraszámunk a napi 11-12 óra munka környékére. Ja, és utanként mindenkinek egy lunch offja van. Ez szokott érdekes helyzeteket szülni, mivel ennek köszönhetően van, hogy 1 hétig nincs offod, na, akkor már azért nekem sem őszinte a mosolyom.

Egyébként nem vészes a pincérkedés egy óceánjárón, ha valaki tényleg akarja csinálni, és nem jelent problémát, hogy 40 különféle nemzettel dolgozzon együtt és nem veti meg a kemény munkát, akkor jutalma, hogy 8 hónapot eltölthet a Karib-tengeren, vagy a mázlisták Ausztráliában vagy Hawaii-on, esetleg Alaszkában.

atlantisz_hotel_nassau_bahamak.jpgAtlantisz hotel – Nassau, Bahamák 

Akit bővebben is érdekel, lessen be a blogomra, amit itt találhattok.”

FELHÍVÁS!

A Frankfurti mesék blog (a Határátkelővel együttműködésben) keres olyan magyar férfiakat, akik külföldi társukkal élnek együtt, hogy megismerhessük a történetek másik oldalát is. A társ lehet barátnő, feleség, élettárs is. Minden egyéb részletet itt találhattok!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: óceánjáró

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr688666146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.27. 06:50:30

Úszò futószalag,de jól fizet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.27. 07:17:15

Nekem az nagyon bejött.
Köszönjük.
Az biztos, hogy unatkozásra nem sok idő van.
:)

Taxomükke (UK) 2016.04.27. 07:21:10

Hej, hol van a mai statisztika?????

Taxomükke (UK) 2016.04.27. 07:28:02

Na, ez kemeny melo. Ilyen allasom mar biztosan nem lesz.

SzZoole 2016.04.27. 08:24:11

@Taxomükke (UK): persze hogy nem,te mar túlkoros vagy ehez a munkához,en is ha ez vigasztal:)))

Muscari 2016.04.27. 08:28:20

Milyen az a lunch off? Ilyen nem kell az ebédnél dolgozni, csak reggel meg este?

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.27. 08:44:59

Egyetem alatt fel evet kotelezove tennek minden egyetemistanak egy ilyen hajon:) nyelvettanuk, vilagot lat es alazatot tanul. Na meg nem csoro egyetemista lesz miutan hazater hanem gazdag egyetemista:)

Taxomükke (UK) 2016.04.27. 09:04:00

@Zoole[uk]: Na meg jobban szeretem, ha kisebb a hajtás és több a lé. :)))

tanato 2016.04.27. 09:08:55

@FeketeMacska73: Szerintem van is ilyen tengeri,óceánparti államok tengerészeti főiskolás hallgatóinak nyári szakmai gyakorlat címszóval.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.27. 09:17:22

Haha, f@szs jó kis "tökös" csaj lehet, grat neki... :D

Montroyal bá, gyere már, mesélj nekünk ugyanerről júzer oldalról! :-)

" és erre volt már példa – elbújtak, hogy maradjanak még egy útra. "

Hínnyje, a kis élelmesek...

"ha ügyes-erős vagy, akkor 8-10 kancsót egyszerre fel tudsz tölteni és bevinni, "

Lásd, Oktoberfest, ahol a csöcsös, beste parasztasszonyok visznek néha egyszerre 10-12 korsóval is.
Egyszer elkezdtem számolgatni, hogy az mondjuk 24 liter pia, meg a bögrék is vagy fél-egy kilósak (2 literes ugye), szóval a vége olyan 35-40 kiló és nem testhez szorítva, hanem kitartva előre kell cipelni... És mindezt napi több órán át... Respect.
:-oooooooo

Szokott is hozzá lenni mellizmuk meg tüdőcsúcsuk...
:-))))))))

"15. tányérnál látom, hogy ha meggebedek, akkor sem tudom kivinni a 23 tányért. "

Há' de minek azt cipelni, nincs valami kis talicska?Akkor még többet is tudna vele, nem?

" 8 hónapot eltölthet a Karib-tengeren, vagy a mázlisták Ausztráliában vagy Hawaii-on, esetleg Alaszkában."

Haha, de minek, mikor kb semmit sem látsz belőle napi 12 óra munkánál...
Olyan ez, mint az irigyelt légikisasszonyok, kb a reptereket látják mindenhol.Vagy mégsem?

Ez így elég tömény lehet, meg erősen őrültek háza...Nem tudom, csinálnám-e, bár biztos van az a helyzet, hogy rákényszerül az ember.Meg valszeg jól is fizethet, hisz mire költi az ember a fizetését...? (mire hármat számolok...)
Jó volt, érdekes, köszönöm.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.27. 09:20:43

@geegee: szóval az első mondatom:
Haha, f@sza jó, kis "tökös" csaj...

És annak mindenképpen respect, aki a mamahotel helyett bevállal egy ilyet, önállósodni.

Nemrég volt egy cikk, hogy asszem egész káeurópában nagyon durva a mamahotelben lévő fiatalok korosztálya, akár simán 30-35 évesig otthon maradnak.Mert gondolom se hiteltörlesztésre, se albira nem jut pénz...Erősen durva...

Mrs. Clayton 2016.04.27. 09:59:56

azert havi 900-1200 fonttol nem kell a falnak menni, foleg ha napi 14-16 ora munka van mogotte
a csaladdal a kulvilaggal a kapcsolatot tartani lehetetlen, mert a netet a hajokon arany arban merik, nem csak a vendegeknek de a szemelyzetnek is, szoval az egyszeu szemelyzet az elso wifi kavezoig megy csak ha a hajo kikot
nem veletlenul Bangladesrol, Indiabol meg a Fulop-szigetekrol jon a pincerek 99,9%-a, ok birjak az ilyen kikepzest
a bufekaja ehetetlen, viszont a beosztas miatt a legritkabban tud a fizetos reszlegen enni az egyszeru munkas, ha meg meg tudna is akkor a 900 fontja olyan gyorsan elparolg mint Londonban, tekintettel arra hogy az arak nem csak a hajon de a Karib tersegben, Bahamakon kb ugyanannyi
szoval ha csorikam csak megallas nelkul 6 honapot melozik, es az eget sosem latja, a hajorol le nem szall, akkor kereshet egy kis penzt, kulonben nem
a borravalorol meg annyit, h azt majdnem minden vendeg az elso heten lehuzatja a szamlajarol, szoval milliokra abbol nem kell szamitani
mondjuk lehet hogy az amerikaiak nem ilyenek, de a britek biztosan
bulinak jo az ilyen, meg lesz egy csomo szuper tengerpartos meg egzotikus kepe, de megggazdagodni nem ebbol fog, mondjuk jo esellyel osszeszed egy kis lumbagot vagy valami mast, ami majd 50 evesen jon ki rajta

Herr Géza 2016.04.27. 10:36:23

@geegee: "Lásd, Oktoberfest, ahol a csöcsös, beste parasztasszonyok visznek néha egyszerre 10-12 korsóval is.
Egyszer elkezdtem számolgatni, hogy az mondjuk 24 liter pia, meg a bögrék is vagy fél-egy kilósak (2 literes ugye), "

Hehe, apró "sajtóhiba", azok a "korsók" (Maß) biza nem 2, hanem 1 literesek... Különben igencsak olcsó lenne a sör az Oktoberfesten, mert a 10,10-10,40 €/Maß árból ugye kb. 2,60 €/0,5 l jönne ki, annyiért meg max. egy falusi kiskocsmában mérik a sört mifelénk... :)))

Herr Géza 2016.04.27. 10:41:17

@Herr Géza: Ettöl függetlenül elvisznek a lányok két kézben összesen 12-14 Maß sört, de bizony magukhoz szorítják, ill. letámasztják a cicire, ezért sincs sok sansza a laposabb hölgyeknek a melóra. :))))

Csodabogár 2016.04.27. 11:11:15

Ügyes belevaló leányzó a mai poszt írója. Jó pörgős meló lehet, de ha ezt szereti, akkor jó. Nekem nem jött meg a kedvem, igaz a tengeri hajózást se szeretem, még vendégként sem.

2016.04.27. 11:35:38

@Mrs. Clayton: En se csinalnam (sokaig), de... ha a kaja es a szallas biztositott, vagyis nem kell kb semmire se kolteni, nincsenek szamlak, a penzt meg amugy se lehet elkolteni sehol egy ilyen hajon, akkor azert ossze lehet szedni fel-egy ev alatt egy szep osszeget, nem?

Mrs. Clayton 2016.04.27. 12:23:36

@mojyo: ez sztem teves megkozelites h nem lehet hol elkolteni a penzt. Persze ha a munkasok oldalarol nezzuk akkor van benne annyi igazsag h nekik nem sok idejuk van a barban meg az ettermekben lenni. Viszont az egesz hajon leves arrol szol h minel tobbet kolts. Es gyakorlatilag nincs is semmi mas szorakozasi lehetoseg mint egyik barbol ki a masikba be aztan etterem kavezo bar es alszol. A szemelyzet egyebkent minimalis kedvezmenyt kap. Legalabbis a mi cabin stewarunk ezt mondta. Ugy hozzavetolegesen egyenbkent a legolcsobb uveg bor 20 font egy koktel 5-6, a sor is kb ennyi. A fizetos ettermek kb 15-20 font plusz fejenkent. Egy costa kv 3-4-5 font. Pringles 3, zacsko haribo 5. A kirandulasok a karib tersegben 40-60 font atlagaron mennek fejenkent. Van olcsobb is de arra sztem nem erdemes menni. ok mi nyaralni mentunk nem dolgozni de 900 font koltopenz egy fore egy hetre eleg. ok meg ennyit keresnek.

2016.04.27. 12:31:57

@Mrs. Clayton: Na ez az. En ezt keptelen vagyok megerteni, hogy nyugati ember miert vallal el ilyen munkat ennyi penzert. Szerintem borzasztoan alacsony fizetes nagyon nehez munkaert, a maganelet teljes feladasarol nem beszelve. Megertem az azsiaiakat akiknek nincs mas lehetoseguk, de akiknek EU utleveluk van, azokat egyszeruen nem ertem. Persze semmi kozom hozza, mindenki azt csinal az eletevel amit akar, nyilvan van akinek ez jon be.

2016.04.27. 12:36:04

@Mrs. Clayton: Hat gondolom ha ilyen 16 orakat dolgoznak akkor abba nem sok kirandulas, meg bar meg uveg bor fer, bar az egyetlen ismerosom aki ezt csinalta, az pont egy ilyen problemas srac volt, akit utkozben dobtak le a hajorol, ugy kellett erte menni a repterre, valahonnan Del-Amerikabol kellett maganak megszerveznie a hazautjat. :D

Na de a kajat nem fizetik nekik amugy? Marmint az ebedet? Azt ertem, hogy az alkoholt meg mondjuk a kavet lehet, hogy nem, de ha a kajan is tudnak sprolni akkor szinte tenyleg alig koltenek, egy rovidebb idore lehet, hogy megerne igy penzt keresni, nem?

2016.04.27. 12:38:14

@mojyo: Ennel szerintem kevesebb munkaval es jobb korulmenyek kozott is ossze lehet szedni hasonlo osszeget a vendeglatasban vagy mas hasonlo munkakorokben Europaban. Pl. hotelekben bentlakasos munka hasonloan fizet, szallast es etkezest biztositanak, es akkor azert lehet valamivel tobb maganeleted es szabadidod mint egy hajon. Nyilvan van akinek az utazas vonzo a hajoban, de szamomra erosen kerdeses hogy mennyit latnak / tapasztalnak azokbol az orszagokbol ahol kikotnek (nekem ugy tunik hogy nem sokat).

2016.04.27. 12:47:36

@Mirjam2: Hat valoszinuleg igy van, en nem tudok errol semmit igazabol, csak ugy elmeletileg gondolkodtam ebbe igy bele, hogy ha legkozelebb valamilyen projektben gondolkodnek, amihez kell egy nagyobb osszeg (tanulas, vallalkozas, nyaralo, vilagkoruli ut, stb), de nincs, es nem akarnek/tudnek kolcsont, hitelt, stb felvenni, akkor megerne-e nekem igy szemely szerint penzt szerezni. Szerintem egy kisebb idore (maximum egy ev) bevallalnam. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha lenne mas, akkor ne inkabb azt valasztanam.

Csodabogár 2016.04.27. 12:50:45

@Mirjam2: Ez nagyon a munkáról szólt. Vannak viszont napok, mikor a kikötőben áll a hajó és kirándulnak a népek. Gondolom akkor a személyzet egy része legalább is, szintén kimehet szétnézni. Nem védem a helyet, mert mint mondtam utasként se tudom magam elképzelni egy ilyen nagyüzemben, de biztos van akiket ez a lehetőség csábít.
Én a folyami hajót szeretem, ahol voltunk teljes keleteuropa szerepelt mint személyzet. A zongorista magyar volt pl. Nos ott minden nap megálltunk és várostnéztünk stb. A személyzet se volt ennyire agyon hajszolva. Összesen 130 utas fér egy ilyen hajóra, igen kellemes.

Csodabogár 2016.04.27. 12:54:20

@mojyo: Egyszer régen irt ide egy fiu egy ilyen hajóról. Persze ő már mintha valami irodai munkát végzett volna. Nem emlékszem pontosan. Szerinem hajó és hajó közt is van különbség. Vannak nagyon olcsó cruisek és nagyon drágák. Gondolom a nagyon drágák a személyzetnek is kedvezőbbek.

Mrs. Clayton 2016.04.27. 13:03:27

@Mirjam2: szerintem ilyen munka senkinek sem valo, mert a beluket kidolgozzak, es akkor jon a ceg h en, a vendeg meg adjak borravalot, mert szegenyek keveset keresnek, (nem vilagos, ehhez nekem mi kozom)
azok akik a kabinokat takaritjak szinte soha nem latnak napot, mint mondtam internetjuk nincs, tv-ben van hir csatorna, meg sport csatorna, meg vehetnek filmeket, amiket gondolom mar 5x lattak
aztan ha van par ora szabadidejuk akkor lejohetnek a hajorol, de kirandulasokon en egy hajon dolgozoval sem talalkoztam, csak a kikotoi kavezokban lattam oket a telefonjukat nyomkodni

nemor 2016.04.27. 13:11:15

@mojyo: így van, egy nagyobb célra meghatározott idő alatt "könnyen" össze lehet gyűjteni a pénzt, értsd nagyon sok munkával, de kb. nulla költség mellett élhetsz, amíg ott dolgozol. Van egy kollégám, aki iskola után csinálta ezt talán másfél-két évig. Nagyon szerette, sokat fejlődött a nyelvtudása, és abból vettek házat itthon, amikor abbahagyta. Megnézte egy- vagy párnapos kirándulás keretében az összes országot, ahol jártak (Amerika teljes hosszában ment föl és alá a hajó), a két kedvence (persze:-)) Jamaica és Kanada volt.

P.Elliot 2016.04.27. 13:15:56

Jo strapabiro posztolo, sok szerencset neki, nagyon erdekes es jol megirt poszt. Nem lenne az a penz amiert vallalnam pedig alapos es kitarto vagyok minden munkamban, tevekenysegemben es ha kell ektelenul gyors/ akkor is ha nem kell/.
Valahogy olyan nagyon rabszolgamunkanak tunik, eppen ezert minden elismeresem mindazoknak akik kepesek csinalni.
En egyszer voltam egy ilyen nagy oceanjaron de halalosan untam, en maszkalos utazo vagyok, egy hajon unalmas az elet, mindig ugyanazt latni, inni, tancolni, szorakozni estente szinten nem megy ha azert van mert nincs mast csinalni. Akkor tudnam elkepzelni ha a munkahelyen es a maganeletben hatalmas hajszaban elnek hogy odamennek megpihenni, egesz nap hevereszni. Na, akkor talan meg valahogy, egy ilyen uszo varos nem kelti bennem a hajo erzest, azt inkabb egy kis jachtol vagy vitorlashajotol kapom, meg egy barka is nagyobb tengeri erzest kelti bennem. Olaszorszagban hajoztam vitorlason, na, az igen, isteni jo volt.
A posztolo remelem jo sok penzt kap hogy megerje csinalni. Ami az elbujo ujra utazgato embereket illeti, micsoda szarevo tarsasag lehet, en meg meg is buntetnem oket. Egyebkent hol alszanak ezek? A kabinok ujrafolglatak ugyanis es gondolom hogy az etteremben is rogton latjak hogy ez a vendeg mar volt itt.
Ugy emlekszem hogy a borravalot mar eleve meghatarozzak hogy mennyi kell hogy legyen a vendeg reszerol az eltoltott nap utan amit mukk nelkul ki is fizet mindenki, itt legalabbis, nem tudom hogy europai hajokon hogy van ez, illetve az europai utasok hogy veszik mert azt hiszem ez a dolgozo fizetese is egyben.
Vannak hiresen szukmarku nepek, eppen a mult heten panaszkodott a kedvenc japan ettermunkben a kinai pincerno nekunk akit evek ota ismerunk es mindenkit ugy szolgal ki mintha a legkedvesebb hozzatartozoja lenne hogy honfitasai mar megint csak 2 dollar borravalot adtak, egy 8 tagu tarsasag/ nem kotelezo adni, semmifele szabalyzatba nincs benne de mindenki tudja itt hogy ebbol van a pincer fizetese tehat pofatlansag nem adni, illetve elvarni hogy ingyen szolgalja ki. 15-20 %-ot szoktak adni.
Mikor utoljara jartam Parzsban a 25%-ot siman hozzairtak borravalokent a szamlahoz, azert annal mar csak jobb ha en adok egy tisztesseges osszeget.

Mrs. Clayton 2016.04.27. 13:16:20

@mojyo: de fizetik az etkezesuket, nem egyszer ettunk is egyutt a szemelyzettel, vagy lattuk oket a bufeben meg itt-ott
mondjuk en nem ennek hamburgert meg pizzat meg olcso curryt honapokig az tuti

akit en ismerek es lehuzott par evet ilyen hajon egy forint nelkul jott ki az egeszbol
persze ha valaki bir 11-13 orakat dolgozni anelkul h barmire is koltene akkor biztos tud felretenni, a mi stewardunk azt mondta h ez volt a sokadik szezonja, jon a gyerek szeptemberben befejezi, gondolom o nem ment soha sehova

de pl a fotos srac mondta nekem h fel evet volt a karib tersegben mar haza akar jutni
na az o bore olyan feher volt mint a fal, szerinted mennyit latott a tersegbol? nyilvan reszesedest kap a kepekbol amit csinal, egyebkent azok is rohejesen dragak, azt hiszem olyan 20 font a legolcsobb es ez felmegy egeszen 100-200 fontig egy album eseten, minden esetre nem tunt milliomosnak a srac, annak ellenere h egy-ket kepet mindig vett valaki

Mrs. Clayton 2016.04.27. 13:35:25

@P.Elliot: ez nem igy megy h elbujsz, egy repulogepen mondjuk meg el tudom kepzelni, mert ott senki sem regisztral h leszallsz e, mondjuk ott meg nem igen van hely hova elbujni, de a hajon kapsz egy magnes kartyat, mindenki ehhez a fenykeped is hozza van rednelve, szoval nem tudod masnak odaadni, azzal mindig ki es becheckolsz, igy bujkalhatsz, de keresni fognak, ha nem szallsz le
foleg h a visszaerkezesnel be kell jelentkezned h mikor akarsz menni, van a nagyon korai turnus, akik maguk viszik a borondjuket es vannak a normalis leszallok, akiknek a borondjet mar hajnalban elkezdik lerakodni a kikotoi tranzitba

Mrs. Clayton 2016.04.27. 13:40:08

@P.Elliot: mar bocsanat, mi az h pofatlansag nem adni borravalot csak mert tudom h az lesz a pincer fizetese, te esetleg a betegszabadsagat is fizeted ha megfazik es nem tud bemeni, vagy a nygdijaba is adsz? szerintem az a pofatlansag h a munkaadoja nem fizet neki tisztesseges bert

skye8 2016.04.27. 14:08:11

Gyerekmenu zsirkretaval ... Fincsi lehet :))
Az ilyen tipusu repetitiv munkatol irtozom. Minden tiszteletem azoknak akik el birjak/ akarjak vegezni. Nem tudom mi benne az incentiv, jo a fizu vagy sokat utaznak Es ezert elviselhetobb a strapa? Nekem egy hajo fedelzete bortonnek tunik, par nap utan keresnem a mentocsonakot hogy elmenekulhessek.

Hari Seldon 2 2016.04.27. 14:57:07

Kemény meló. Csak 20-on évesen lehet csinálni.
Szépek ezek a hajók, utazni jó lehet.
(persze, nekünk a gyerekekkel maximum 3-4 napot lehetne bevállalni...)

P.Elliot 2016.04.27. 15:04:44

@Mrs. Clayton: Ha tudom hogy a munkaado nem fizet neki akkor pofatlansagnak tartom. Ha a munkaado fizet akkor megemelik az arakat az ettermekben es mindenutt ugyancsak, te is tudod. Mindenkeppen fizetned kell, ha az arak mennek feljebb akkor biztosan fizetsz, el sem kerulheted.

P.Elliot 2016.04.27. 15:07:12

@skye8: En is igy erzem....meg egy lakatlan sziget is jobb mint abban a tobb ezres osszezart embertomegben, szabadsag alatt, hehehe...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.27. 16:04:34

Hűha, ez nem éppen könnyű munka!

A partraszállókat elnézve felötlik a kérdés: vajon a szolgáltatásokba a defibrillátor használata és az utolsó kenet feladása is beletartozik? Ha az elkerülhetetlen bekövetkezik, akkor behűtik a peches tetemét, vagy tengerésztemetést tartanak? Piszkos Fred módra zsákba varrják, és átdobják a korláton? (A kapitány néhány keresetlen szót mormog, és a pipája hamuját a habokra veri...)

Ginix 2016.04.27. 16:38:37

hova szoktak elbújni? ezen nem tudok elcuppanni:)

firg_firg 2016.04.27. 16:41:56

Az igenyes hely lehet ahol 32 helyre leultetnek 38 embert, meg a szemelyzetnek kancsokat kell lopkodnia. Menjen a lofasz ilyen helyre hajokazni.

A kiscsaj meg beelözi a sort es meg örül is maganak hogy milyen elelmes. Remelem hamarosan hazater.

A balkanra, oda ahova valo.

blackhairlady 2016.04.27. 17:13:59

@P.Elliot: Azert most mar jo lenen megreformalni ezt a inceri fizetest itt az USAban, nehogy mar avendeg tartsa el az egesz etterem halozatot, a menedzserek es felette meg elteszik a nagy lovet.

Nekem nagy almom egy ijen hajos korut, remelem 2 ev mulva elt udunk emnni a ferjemmel.

Csodabogár 2016.04.27. 17:45:43

@Hari Seldon 2: 3-4 nap alatt talán megtanulnád melyik lift visz hova. Engem semmennyi pénzért nem lehetne ilyen hajóra rákényszeríteni. Már a tömeggel való összezárástól is pánikot kapnék, pedig nem vagyok egy pánikolós egyébként.

Mrs. Clayton 2016.04.27. 18:23:04

@blackhairlady: ha megfogadod a tanacsom, akkor nem mesz family friendly hajora, hanem csak felnotteknek szolora, ez megkimel tobb bosszusagtol
aztan olyan utat valasszatok ahol a legkevesebb vagy nincs sea day, igy a nagyon hosszu utakat en nem ajanlom, mert nagyon unalmas es pl 90 napbol 30-at toltesz effektive a parton, az is par ora, jo esetben egy egesz nap
szerintem nem eri meg a balcony cabinert fizetni egy forintot sem, persze vannak olyan tarsasagok ahol szinte csak ilyenek vannak, ott jo elore kell foglalni az inside cabint
megeri a szervezett kirandulasokra befizetni, mert egyreszt az garantalja h visszaersz a hajora meg indulas elott, mi igy is majdnem lekestuk egyszer (siman otthagynak, nem varnak senkire es a biztositas a te hulyeseged miatti lekesest nem fedezi) plusz a szarazfoldi utazaszervezo garantalja h epsegben visszavisz a hajora, ami azert is jo, mert mi lattunk egy arokba borult turistakkal teli buszt St Lucian, ami elegge remito volt, ugyanakkor bosszanto is, h pl nem snorkelezhettunk csak mentomellenyben, de meg mindig jobb mintha baleset erne
ja es a borravalot szemrebbenes nelkul le kell mondani
ehhez egyes tarsasagoknal egy telefonszamot kell felhivni meg utazas elott, masoknal urlapot kell kitolteni es megindokolni h miert, de nem kell szegyenlosnek lenni

skye8 2016.04.27. 18:26:30

@P.Elliot: egyetertek azzal Amit a borravalorol irtal. Altalaban azt vettem eszre hogy a pincerek itt e-amerikaban sokkal kedvesebbek mint otthon, szivesebbben is adok itt borravalot.

blackhairlady 2016.04.27. 18:41:02

@Mrs. Clayton: Koszi a jotanacsokat:)
Tobb nagy hajostarsasag is indul Galvestonbol ami tolunk kb mint a Balatonlelle-Kaposvar, szoval nincs extra repulos vagy autos koltseg. Majd kerdezlek ha eljott az en idom:)
Te merre jartal egyebkent? En egyelore meg valasztani sem tudok, annyi mindent megneznek.

P.Elliot 2016.04.27. 18:41:28

@blackhairlady: Nezz utana, egyszeru nem elegans draga restaurantokban ugy van a haszon hogy a kert etel araranak a negyede megy a nyersanyagra/ tudom a tevebol hogy igy szamitjak ki/, a masik ket negyed megy az adoba, az uzlet berlesere, mukodtetesere, rezsire, az utolso negyed a haszon, lassuk csak be hogy nem valami sok. Abbol hogy adnal meg a pincernek is? Volt ket restaurant ahol ismertem a tulajt es mind a ketto azt mondta hogy azert kellett bezarni mert folyton minuszban voltak, nem volt annyi vendeg, veszteseggel zartak. Most ne szamitsd ide a draga esti helyket bar fennttartas ott is van eppen eleg de ott azert van haszon rendesen.
Most nem erek ra beszelgetni mert sutok es most egettem el egy egesz tepsi aprosutemenyt amit pedig valaki var holnapra.
Ha meg a kiszolgalas dijat hozzaveszik az arhoz akkor a vendeg lehet hogy tobbet be sem teszi a labat mert sokallja, igy azert odaadja a borravalot, egyreszt azert mert megszokta, masreszt meg meg van a lehetosege hogy kevesebbet adjon mert a pincer esetleg nem ugy szogalta ki. Ha megreformaljak ezt akkor a pincer vagy ehberert dolgozik vagy a fele evoshely bezarhatja a kapuit es megnagyobb lesz a munkanelkuliseg.

SzZoole 2016.04.27. 18:49:37

@P.Elliot: az amcsik mennyire szeretnek/szoktak borravalot adni?
Csak azert kerdezem,mert mig taxiztam volt egy jopar utasom az USA-bol es kivetel nelkul mind adott tipp-et $10-20.

blackhairlady 2016.04.27. 19:11:08

@P.Elliot: Biztos hogy megszoknak a vendegek, hogy az X $ borravalot nem a pincernek adjak hanem a kaja kerul valamivel tobbe, a picerek meg nincsenek kiszolgaltatva a forgalomnak es a vendegkornek, kapnanak normalisan orabert mint a szakacsok vagy a hostesek.

blackhairlady 2016.04.27. 19:13:04

@Zoole[uk]: Nem lehet altalanositani, embere valogatja. Adni adnak mindig, aztan van aki nagyvonalubb van aki meg alig vagy egyaltalan nem.

blackhairlady 2016.04.27. 19:18:46

@P.Elliot: Egyebkent most van tervben, aradioban hallottam a napokban, hogy bevezetnek kb 2018 korul ezt a fajta berezest a pincereknek. Tobben is azt mondtak amit te, hogy munkanelkuleseghez veztne, mivel a szakacsok beret is igy magasabbra kellene emelni, amiben van valami, de az sem megoldas, hogy a fogyaszto tartja el a munkast.
Szerintem ez azert alakulhatott ki itt, mert altalabna diakok a pincerek, nem is teljes idoben dolgoznak.
Otthon meg 3 evig tanuljak a szakmat.

SzZoole 2016.04.27. 19:22:40

@blackhairlady: $10 volt a legkevesebb amit kaptam es leg gyakrabban,de kaptam egy parszor 20-ast is es egyszer kaptam 2x20 dodot egy retired katonatol aki Taszaron is szolgalt.Emlekezett is egy par Magyar szora.
Vele vegig beszelgette az utat,pedig nem volt rovid.
A londoni Marionette-bol vittem Dover-Dock-ra mert egy nagy ladikkal mentek mediteran korutra:)))
Amugy volt olyan hetem,hogy csak az amcsiktol kaptam $60-70 dodot:)))

Mrs. Clayton 2016.04.27. 19:33:30

@blackhairlady: epp ezt akartam mondani, h nektek szuperolcso, ahhoz kepest h nekunk minimum 1 repjegyet kell venni, viszont a norveg fjordok meg nekunk kerul kevesebbe :-p, az mas kerdes h en pont nem akarok oda menni, mi a karibi tersegben voltunk, a keleti partot hajoztuk vegig
Legkozelebb korbe akarjuk hajozni az egeszet 15 nap es 14 allomas a terv. Nem vagyok egy expert, amiket irtam az az elso tapasztalat alapjan mondom.
A legnagyobb truvaj a hajozasban az az elmeny h minden nap uj helyszinre visz, mert onmagaban egy szigeten nem sok mindent lehet csinalni egyebkent. Mi pl ezert nem megyunk hosszabb idore pl a maldiv szigetekre. Par nap ok, de egy het utan baromi uncsi.

Pernilla 2016.04.27. 19:33:31

@Zoole[uk]: nekem egy itt Ausztriában élő amerikai csaj mesélte, hogy neki fura, hogy itt ilyen kevés borravalót adunk (10% körül), mert ő azt szokta meg, hogy otthon kb. 20%-ot szoktak adni (étteremben).
Azért ebből nem következtetnék USA átlagra mondjuk :)

SzZoole 2016.04.27. 19:59:18

@Pernilla: ettermekben/pubokban itt is 10% korul szoktak adni,maraki ad:)

blackhairlady 2016.04.27. 20:02:48

@Zoole[uk]: A lanyom pincerkedik a suli meleltt, igy elso kezbol tudom, hogy mennyit kapnak. 3 helyen dolgozott eddig, a mostani a legjobb,orszagos lanc, Chili's a neve. Van olyan vedeg aki nem hogy borravalot nem ad, de altalaban reklamal is, igy hozzajut egy kis plussz kajahoz, ingyen desszert, stb... aztan van aki siman ad 20$-t is, Atlagban egy este megvan min. 100$, hetvegen meg sokkal tobb, eleg olcso es felkapott hely, allandoan tele van.
Az atlag egyebkent 5-8$ szemelyenkent.

blackhairlady 2016.04.27. 20:06:31

@Mrs. Clayton: En is olyanra szeretnek menni ahol szinte mindennap van kikotes, bar en az oceant is el tudom nezni orakig, de azert nem fizetnek ha nem muszaj, , itt van nekem kozel ha latni akarom:)

blackhairlady 2016.04.27. 20:10:09

@Pernilla: mert itt olcsobb a kaja, szerintem azert.

SzZoole 2016.04.27. 20:49:07

@blackhairlady: a lanyaod egy gazdag ember:)
100 dodo egy este,durvan tunderkert,habzsi-dozsi van feletek:)))
A grazi Casanova-sexterminatornak habzani fog a szeme az idegtol:)))
(Lehet Te nem erted,mas fogja)

blackhairlady 2016.04.27. 22:00:22

@Zoole[uk]: pontoson ertem a kodolt szoveget :)
Visitva fizeti a foiskolat a tunderkertben termelt dollarkakbol:))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.04.27. 22:51:33

mi ez a pangás, küldje valaki a pletykákat légyszi!
én itt elúntam a HÁ telefonon olvasását, mert mindig kidob a böngésző, laptphoz ne mindig jutok, meg ilyenkor dolgozniis kéne igaziból, ehhhh szóval :-(
jól vagyunk egyébként a körülményekhez képst, bár utálom, ha 10 fokban vízszintesen süvít az eső :-(

gabors 2016.04.27. 23:15:30

akkor sem mennek egy ilyen hajora ha $1000 fizetnenek NEKEM az utert.... (PEDIG ALASZKABA el akarok menni egyszer, de azt hiszem inkabb ALCAN highway vagy repulo mint egy hajo)

minden masodik honapban a fel hajo hasmenessel tavozik

2500 utas !!! osszezarva

pappito · http://pappito.com 2016.04.28. 00:33:35

@Mrs. Clayton: pontosan.

Szerencsére nálunk nem divat a borravaló, inkább lehetőség, nem elvárás, kávézókban szokott lenni jar amibe dobálhatsz, ha akarsz meg étteremben megkérdik, hogy akarsz-e adni, mert akkor úgy húznak le a kártyádról. Civilizált.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.28. 04:20:36

@Herr Géza: Nem vagyok sörös, sőt utálom, Oktoberfestre is csak elkísértem annó párszor a haverokat.Valszeg ezért lehetett a sajtóhiba.Mindegy, még egy literes bögrékkel is szép súlya lehet a mutatványnak... :-)

palacsintalan 2016.04.28. 04:29:08

Ha igy teritettunk volna meg vacsorara 1998-ban a hajon, azt hiszem az elso kikotoben kiraktak volna...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.28. 04:29:24

@Herr Géza: Tény, deszka bestellát nem nagyon láttam, ez igaz... :D
És 10 ojróért csak 1 liter löttyöt (vagy még annyit se) adnak?!?Hát az nem valami tündérkert...Persze, az originál dojcsnak lehet rá pénze, főleg hogy egy évben csak 1-2 7 az egész cécó...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.28. 04:36:09

@Mrs. Clayton: " a vendeg meg adjak borravalot, mert szegenyek keveset keresnek, (nem vilagos, ehhez nekem mi kozom)"

Pontosan, hihetetlen parasztságnak gondolom a kötelező borravalót.A lóf@szt, azt majd én adom, ha úgy gondolom, hogy megérdemli a célszemély...Kutyát nem érdekli, hogy keveset keres, menjen keressen másik munkát akkor.Nekem se ad senki borravalót se kötelezően, se ajánlottan.
Madár volt ilyen helyen, ő írt érdekes dolgokat, lehet nem pont itt, hanem a saját blogján.
Sosem kérnék olyan hajó/étterem/akármi szolgáltatást, ahol kötelező a borravaló, nézzen akárki akármilyen spúrnak...Egész egyszerűen az elv hibádzik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.28. 04:45:21

@Mrs. Clayton: +654653465. De nem akartam már én is beírni

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.28. 05:20:53

@P.Elliot: Hát istenem, kemény az élet.Itt Európában is ez van; ha valamilyen cég, vállalkozás drágább, pof@'tlanabb a saját szintjénél, vagy annál, amit még megengedhet, illetve nincs rá igény, kereslet, akkor tönkremegy.Ez van, mással kell akkor foglalkozni.Én is jártam már pórul vállalkozósdiként még odahaza, nem is egyszer...Jártam az élet iskoláját.
A kutya ivarszerve se törődött velem, vagy patyulgatott, hogy hát, szegény, nem lesz munkahelye, hogy fog megélni...

FikkFakk 2016.04.28. 07:29:45

Hat ez irgalmatlan szivasnak hangzik....

Kolompár Rambo 2016.04.28. 09:56:14

Nagyon érdekes volt a beszámoló. Klassz lehet egy ilyen túra a világ körül. Mennyibe kerülhet, már csak az érdekelne. Mármint utasként persze.

kewcheg 2016.04.28. 13:07:22

Korábban azt gondoltam, inkabb hajo mint repülő, mostanra a hajó lett az első számú mumus.A game over a levegőben gyors és steril, a hajón hosszú és keserves...ha már, ugye...

martineden 2016.04.28. 15:16:34

@tanato: De ok nem pincerkednek.Attol,hogy hajon szolgal fel,meg nem lesz tengeresz.

McZozo 2016.04.28. 16:51:29

@FeketeMacska73: Na azert nem ebbol fogsz megazdagodni, nem olyan jok mar a berek egy ilyen hajon. Egyedul amiatt jo kereset, mert meg tudod ugy csinalni az egeszet, hogy efektive nulla penzt koltesz igy a teljes bered megmarad.

_Neville 2016.04.29. 07:30:14

@geegee: Én az egész borravaló intézményét visszásnak tartom. A fizetés legyen beépítve a szolgáltatás árába a vendéglátásnál is! Nem is értem, ilyen erővel mondjuk egy tanár zsebébe is lehetne óra végén egy 500-ast csúsztatni, mondván, milyen jó volt a mai matekóra! :)

Silence35 2016.04.29. 11:00:13

ahogy hallottam elég intenzív a szexuális élet az alkalmazottak közt...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása