oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 21. 06:43,  Venni vagy bérelni - ez itt a kérdés 245 komment

2016. április 21. 06:43 Határátkelő

Venni vagy bérelni - ez itt a kérdés

Régóta tervezgetem már ezt a témát, de valamiért soha nem vágtam bele. Az alapkérdés (azaz inkább vegyünk saját ingatlant, vagy inkább béreljünk) persze nem csak a határátkelők esetében érvényes, de esetünkben talán még komplikáltabb a helyzet és a válasz is.

haz_penz_foto_pixabay_com_moerschy.jpg

A venni vagy bérelni kérdést tulajdonképpen megelőzi „ikertestvére”, az eladni vagy kiadni, azaz már indulás előtt el kell dönteni, mihez akarunk kezdeni a már meglévő magyarországi ingatlanunkkal (már ha van…).

Indulás előtt

Három lehetőségünk van: eladhatjuk, kiadhatjuk vagy üresen is hagyhatjuk. Mindegyiknek van előnye és hátránya is.

Eladás

Az eladás egyértelmű előnye, hogy némi tőkéhez jutunk általa, ami nagyon jól jön egy külföldi újrakezdéskor. Az időtényező azonban okozhat gondot, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy még indulás előtt sikerül elintézni az elintézendőket. Ráadásul egy magyar ingatlanért kapott összeg külföldön (és itt most Nyugat-Európát értem) túl sokra nem lesz elég.

Az eladás másik hátránya, hogy végleges döntés, felégetünk egy fontos hidat magunk mögött, és ha úgy hozza az élet, hogy mégis visszaköltözünk Magyarországra, akkor bérelhetünk vagy vásárolhatunk másik ingatlant.

Szóval az első külföldön töltött időszakban alighanem érdemesebb megtartani a magyarországi lakást vagy házat és csak akkor eladni, amikor már biztosak vagyunk abban, hogy nem akarjuk használni.

Kiadás

Persze ki is adhatjuk az ingatlanunkat, aminek kétségtelen előnye, hogy lesz hova visszatérni, valamint egy kis plusz bevételünk is befolyik belőle (kivéve, ha az egészet elviszi a törlesztőrészlet). Ismerve a magyarországi viszonyokat, akadnak hátulütői is a dolognak, például kell valaki (magánember vagy cég), aki menedzseli a kiadással járó ügyeket, és akkor még ott van a bérlőkkel sokszor együtt járó problémahalmaz (nem fizetik rendesen az albérleti díjat, lelakják a lakást, stb.).

Üresen hagyjuk

A magam részéről én az első időszakban mindenképpen ezt tartom a legjobb megoldásnak (hacsak nem vagyunk rászorulva minden centre vagy pennyre), mert úgy gondolom, a bevétel nem áll arányban azzal a hercehurcával és a fent is érintett kockázatokkal, amit egy kiadás jelent.

Külföldön

Reálisan nézve az első időszakban elég kevés ember számára valódi lehetőség az ingatlanvásárlás és őszintén szólva túl sok értelme nincs is nagyon komoly összeget befektetni, még akkor sem, ha egyébként megengedhetnénk magunknak.

Vannak ugyanis olyan tényezők, melyeket érdemes figyelembe venni, nem szabad alulbecsülni például a honvágy szerepét, arról nem is beszélve, hogy az első időszakban könnyebben változtat munkát és adott esetben várost is az ember.

Érdemesebb tehát bérelni, hiszen így kevéssé kötjük le magunkat, megismerhetjük a környéket, eldönthetjük, hogy egyáltalán akarunk (és tudunk…)-e külföldön élni, és ha igen, akkor a kiválasztott ország, város, megfelel-e nekünk.

Akár bérelünk, akár vásárolunk, mindenképpen tájékozódjunk előtte a helyi szabályokról és szokásokról, különben csúnya meglepetések érhetnek minket. Sok-sok poszt után különösebb kockázat nélkül kijelenthető, hogy ügynökség nélkül Nyugat-Európában nagyon nehéz (van, ahol nem is lehet) bérelni, tehát ezt nem fogjuk megúszni.

Hozok egy példát is, innen, a blogról, és hogy ne csak a sokat emlegetett Ausztria-Németország-Egyesült Királyság háromszög szerepeljen, legyen ezúttal Hollandia, méghozzá Krisztitől.

„A lakáskeresés rettenetes, én azt csináltam, hogy kinéztem azokat, amelyek tetszettek, írtam az ügynökségnek, hogy pontosan mit szeretnék és mennyiért, utána az ügynökségek kerestek engem az ajánlatokkal.

Ha már itt van az ember, érdemes személyesen is bemenni az ügynökségekhez, gyakran vannak olyan lakások, amiket még nem tettek fel a netre. FONTOS: vidd magaddal a szerződésed, legyen bankszámlád és BSN-számod!

Amszterdamban akkora a verseny, hogy egy-egy jó helyen és jó árban lévő lakásra több tucat versenyzővel kell megküzdeni. Az én taktikám, hogy eleve már az összes papír kéznél van, illetve beszkennelve a gépemen, plusz vittem referenciákat az előző főbérlőimtől is.

Nekem ugye teljes lakás kellett, bútorozottan, és az is szempont volt, hogy el tudjak szállásolni benne egy-két embert alkalomadtán, amikor jönnek a pajtik meg a család látogatóba.

A bútorozott lakás ritka, mint a fehér holló, itt úgy adják ki őket, hogy még padlóburkolat sincs sokszor, se mosógép, se hűtő, semmi. Ha van bútorod és a céged fizeti a szállítást, és mondjuk tudod, hogyan kell lerakni egy laminált padlót, az szuper, ez esetben rengeteg pénzt spórolhatsz, már 600 euró is reális ár Hágában egy egész lakásért.

Lakást csak ügynökségen keresztül lehet (és érdemes) bérelni, viszont egyhavi lakbért elkérnek díjként, ami persze pénzkidobás… kaució egy vagy két hónap (búrozottért általában utóbbi), amit utána visszaadnak, DE nem egyből, hanem kis késéssel, kiköltözés után utalják (legalábbis remélem, mert én most költözöm…).”

Egyszóval bérlés és vásárlás esetén is érdemes előre tájékozódni, például az International Consortium of Real Estate Associations oldalán.

A bérlés előnyei

Bérelni jó, mert könnyebben mozdul az ember. Elég könnyen előfordulhat az első időben, hogy a kinézett környék nem is olyan jó, mint elsőre gondoltuk (néha csak egy-két blokk, pár utca kérdése az, hogy jó helyen lakunk-e), mi több, az is előfordulhat, hogy csak hónapokkal később derül ki egy környékről, hogy mégsem az, amire gondoltunk. Nem is beszélve a szomszédokról…

Kathleen Peddicord például három helyen is élt pár éven belül a férjével, költöztek az Egyesült Államokból az írországi Waterfordba, onnan Párizsba, majd végül Panama Citybe.

Az amerikai nő azt írta, hogy Waterford esetében például arra jöttek rá, hogy tulajdonképpen nem is a városban akarnak élni, hanem kijjebb, Párizsban pedig gyorsan kiderült, hogy alig pár száz méter a különbség aközött, hogy az ember a nyári turistakáosz közepén lakik, vagy egy félreeső kis utcában.

A legérdekesebb mégis Panama City volt, ahol háromszor költöztek, mire megtalálták a legjobb helyet, lévén ott már egy-két kilométeren belül is drasztikusan más arcát mutatja a város.

A vásárlás előnyei

Ugyanakkor a bérlés leggyakrabban emlegetett hátránya, hogy az ember havonta nem kevés pénzt tesz más zsebébe, miközben ugyanabból az összegből törleszthetné a saját ingatlanára felvett hitelt is.

Ha már itt tartunk, egy fél évvel ezelőtti felmérés szerint Nagy-Britanniában a legrosszabb ilyen szempontból a helyzet, az ott élők átlagosan fizetésük 39 százalékát költik lakhatásra, és körülbelül ugyanez az arány Spanyolországban is.

(Csak az érdekesség kedvéért még néhány ország: a svédeknél ez 35 százalék, a franciáknál és olaszoknál 30 körül van, Németországban a fizetés negyede megy el albérletre.)

Vásárolni leginkább annak érdemes, aki biztosan tudja, hogy az adott városban (és mint láttuk, adott környéken) akar hosszú távon élni, illetve megfontolandó olyan helyen is, ahol a kivárás súlyos összegekbe kerülhet.

Erre klasszikus példa London, ahol az utóbbi években elképesztő lendülettel emelkednek az ingatlanárak, és a legtöbb előrejelzés szerint ez a lendület nem is lassul majd (kivéve, ha a Brexit miatt fejre áll a piac).

A brit fővárosban elképesztő emelkedést tapasztalhattunk az elmúlt években, még az olyan, hagyományosan munkáskörnyéknek számító kerületekben is, mint Hackney, ugyanannyi szuperdrága környék jelent meg az utóbbi időben, mint Kensingtonban és Chelsea-ben.

Westminsterben 571, Wandsworthben 392 ingatlant adtak el 2014-ben egymillió fontért vagy drágábban, és ha ez ma soknak tűnik, akkor jobb megbarátkozni a gondolattal, hogy az előzetes felmérések szerint 2030-ra az egymillió font az átlagár lesz majd…

Aki például Londonban képzeli el hosszú távon az életét, az lehet, hogy jobban teszi, ha belevág a vásárlásba, amíg lehet, és hasonló a helyzet az íreknél is, ahol a legutóbbi adatok szerint egy év alatt 16,8 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak (utánuk egyébként Svédország /11,6 százalék/, majd Magyarország /9,7/ jön).

A lelki tényező

Kathleen Peddicord cikkében egyébként megemlít még egy, kevésbé racionális érvet is a vásárlás mellett, ez pedig a lelki tényező. Ő ugyanis úgy látja, hogy a vásárlás sokkal véglegesebb döntés, mint a bérlés, sokan érvelnek ugyanis azzal, hogy nem árt megtartani az otthoni ingatlant, „ki tudja, mi történik” alapon.

Ennek az érvelésnek persze van értelme (nem is kevés…), ugyanakkor szerinte egyfajta visszahúzó erőként is működik, megoszthatja a figyelmet, és rendszeres vissza-visszatekintésre sarkall, ahelyett, hogy a jövővel foglalkoznánk. Magyarul: nem tépünk el minden szálat, ami visszahúzó erő is lehet.

„Ha az egyik lábaddal a parton, a másikkal az induló hajón állsz, könnyen a vízben találhatod magad” – fogalmaz, magyarán, ilyenkor az ember csak félig-meddig kötelezi el magát, ami bizony hátrányt jelenthet.

A címben feltett kérdésre végül is mindenkinek magának kell megadni a választ, hiszen alapvetően az mégis csak attól függ, hogy mik a motivációink, a főbb szempontjaink, mekkora az elkötelezettségünk, mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak bevállalni - egyáltalán: milyen típusú emberek vagyunk.

Ti mit gondoltok?

(Fotó: pixabay.com/moerschy)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingatlan ingatlanvásárlás lakásvásárlás lakásbérlés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr98648924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.21. 06:58:01

39 százalék az semmi,itthon sokkal több legalább 50.

tnt 2016.04.21. 07:54:15

itthon eladni mielőbb... minőségi ingatlant értékesíteni ami nem a belvárosban van és nem panel szinte lehetetlen... a potenciális keresletet gerjesztő fiatalok és idősebbek is elhúztak nyugatra....

ez a z új építésű hiszti és CSOK le fog csengeni, de már most is irreális árakat generál... XI. kerület tömegház új építésű 91 nm, 56 M HUF ... normális???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.21. 07:55:13

Londonban friss devándorlónak szinte lehetetlen ügynöksegen keresztül lakást bérelni.
Simán elkérnek 6havi kauciót.
Ezen felül tisztességtelenek és csalók.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.21. 08:02:09

Öreg hiba szembeállitani a berlést a vétellel.
Nincs jó válasz rá.
Ahány élethelyzet annyi érv szól vagy az egyik vagy a másik mellett.

Egyébként minden ingóságnak pontosan kiszámitható bérleti díja van akkor is ha megveszed.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.21. 08:32:35

Az hogy az otthoni kecót eladjuk az számunkra alap kérdés volt, lévén annak az ára adta meg az itteni életünk kezdőtőkéjét. Honvágy, meg mi lesz ha haza kell menni opció nálunk nem volt, mert ezt kipipáltuk még az első világámenésnél.
Itt a ködösben pedig a venni vagy bérelni kérdést eldöntötte helyettünk a rendszer. A bank eleve nem ad annyi kölcsönt amiből ki tudnánk fizetni egy olyan házat amit érdemes megvenni. Ha mégis tudnánk szerezni ennyi pénzt valahonnét akkor a törlesztő részlettel a hátralevő életünk alatt kb, a kétharmadát tudnánk kifizetni a megvásárolt ingatlannak. Szóval akármilyen fura is ez, de számunkra olcsóbb bérelni, főleg a jelenlegi lakóhelyünkön.

Taxomükke (UK) 2016.04.21. 08:32:44

Mi a kijovetelunk utan kb. egy evvel dontottunk, es eladtuk az otthoni hazat. Kiadni nem mertuk, hazakoltozest nem tervezunk, igy ez volt szamunkra a logikus lepes.

Most a megorokolt lakast is el akarom adni. 1700 km-rol nem akarok berbeadassal bajlodni. A budai var toveben van, 3 percre a Moszkva... oppardon, Szell Kalman tertol. 66 nm, valakit nem erdekel esetleg?

Itt akarunk hazat venni, ezt harom eve bereljuk, kozel 40 ezer fontot fizettunk ki eddig a tulaj jelzaloghitelere. En inkabb a sajatomat fizetnem...

**mimi** 2016.04.21. 08:50:37

@Taxomükke (UK): kár, hogy nem szóltál előbb...3 hónapja vettunk lakást, és majd 1 évig keresgéltem, miközben szinte hónapról - hónapra kúsztak felfelé az árak...javaslom hirdesd meg a jófogáson, tolongani fognak a jelentkezők, köztük az ingatlanosok is

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.21. 09:53:57

Azért azt gyorsan hozzátenném, hogy sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. Ez elég nagy közhely, de igaz. Ma még jó valahol, holnapra összeomlik minden. Pláne Európában. Itt azért elég bizonytalan a helyzet. Magyarországon is hoznak hülye intézkedéseket, és gyakran változnak a törvények, de mai állapotában Európa sem áll valami stabil lábakon. Szóval mielőtt valaki minden hidat felégetne maga mögött, és pénzzé tenné a saját itthoni lakását (már ha van ilyen), ezt ezerkétszázhetvenháromszor gondolja át, mert nem árt, ha van hová visszajönni, még akkor is, ha ebben a pillanatban úgy érzi, hogy látni sem akarja többé ezt az országot. A kiadás viszont itthon nem játszik, legalábbis szerintem. Egyszerűen nincs rendezve a piac, sem morálisan, sem jogilag, arról nem is beszélve, hogy azért a lakáskiadást felügyelni kell, és hát vannak olyanok, akik ezt nem tudnák senkire sem rábízni.

Hari Seldon 2 2016.04.21. 10:08:30

A bérlés kezdetben tényleg jobb.
Viszont aki végelegesen le akar telepedni, annak a vásárlás (lehet) jobb.
De ez is élethelyzet függő. Van akinek tovább érdemes folytatni a bérlést.
Ki lehet számolni, hogy mekkora lakásra (házra) van szüksége az illetőnek (családnak), és az mennyi bérleti díjért kapható, és vásárlás esetén mekkora a törlesztőrészlet. Ha a kalkulációkban nincs lényeges eltérés, és szereti az a várost (környéket) ÉS biztos jövedelme van talán a vásárlás lehet a jobb.
De ehhez fel kell állítani egy litátá amit végig kell venni.
1. Szeretem a környéket? I - N
2. Biztos a munkám a helyen? I - N
3. Átszámoltam a költségeket, és megéri-e neki? I - N

Ha mindegyikre igen a válasz, nos akkor lehet gondolkozni a vásárláson.

Mi most kezdünk vásárolni.

Hari Seldon 2 2016.04.21. 10:10:35

@Taxomükke (UK):
Akkor mi lehet hogy régen már találkoztunk a Vérmezőn? Mi is arra laktunk! :-)

Hari Seldon 2 2016.04.21. 10:13:18

@Hari Seldon 2:
O miket írtam?
"litátá"

Szóval helyette: "listát"

Herr Géza 2016.04.21. 10:26:20

"Németországban a fizetés negyede megy el albérletre."

Öööö, milyen (mekkora) fizetés? Milyen, mekkora lakás? Hol? Egyéb körülmények: hány keresös a család, hányan vannak, azaz mekkora lakást kell bérelni?
Két szélsö eset:
Münchenben egy kezdö (nem szakmunkás) melós fizetésböl, ne adj isten minimálbérböl nem sok marad egy egyszobás, 20-30 nm-es lakás, appartment bérlése után.
Ugyanebböl a pénzböl Mecklenburg-Vorpommernben "kastélyt" tudsz bérelni...

Muscari 2016.04.21. 10:33:01

@diggerdriver: miért csalók? Nekünk két ügynökséggel is volt dolgunk, mindkettő rendben volt.
Ügynökség nélkül szinte lehetetlen bérelni, nektek óriási mázlitok volt.

A Gumtree-n a magánban hirdetők között meg sok a csaló. Ismerek olyat, aki egy Gumtree-s hirdetésre jelentkezve elbukott 500 fontot. Hiába találták meg az embert utána, a pénzt sose látták viszont, pedig még fel is jelentették.

Az tény, hogy friss bevándorlóként nagyon nehéz, nem véletlenül kezdenek annyian szobabérléssel vagy ismerősnél lakva.

Herr Géza 2016.04.21. 10:36:49

És ez a "röghöz kötöttség" kontra bérelt lakás=mobilitás sem feltétlenül alapigazság egy olyan egészséges lakáspiac mellett, ahol a bérelt lakások szokványos min. 3 hónapos felmondási ideje alatt egy normális áron belöve a lakásodat simán el is tudod adni.
Viszont 40 éves kor tájékán, amire úgy általában kiderül, hogy az ember hosszabb távon tervez-e az adott országban, föleg a jelenlegi 1-3%-os lakáskölcsönök mellett, célszerü ötlet a vétel, mert nyugdíjasként bérleti díjat fizetni nem lesz egy élmény. Akkor már tényleg érdemes a bérleti díj helyett törlesztést fizetni, amivel nyugdíjaskorra tehermentes lesz a lakásod és ha öregségedre nem is akarsz feltétlenül itt maradni, a lakást eladva pl. M.o.-on komoly ingatlant tudsz venni és még marad is némi nyugdíjkiegészítésre.

2016.04.21. 10:37:08

@A nagy kékség: Latszik hogy nem adtal meg ki lakast Mo.on. Ma mar vannak ugynoksegek akik intezik, felugyelik az egeszet, kb. a bevetel 10%-aert. En sokaig ugynokseg nelkul adtam ki, evekig fele sem neztem, semmi gond nem volt. Szerencse is kell, meg jol kell megvalasztani a berlot, de ez mas orszagokban is igy van, nemcsak Mo.on. Mo.on a lakas ertekehez kepest kimondottan jo aron lehet kiadni lakasokat (legalabbis Bp.en).

Muscari 2016.04.21. 10:39:33

@A nagy kékség: mi kiadjuk a miénket, abból fizetjük a hitelt. Egy barátunk intézi az egészet, beszedi a pénzt, kezeli a számlákat és a felmerülő problémákat. A második lakókat fogyasztjuk, ők már 3 és fél éve ott laknak és minden rendben van velük. Sok volt a jelentkező de gondosan válogattunk közülük. Szerintem sokkal jobb, hogy ki van adva, pláne, hogy távfűtés van ez közös költség is, ezeket akkor is kell fizetni, ha senki nem lakik ott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.21. 10:44:44

@Muscari:
Nem tudsz munkaviszonyt igazolni hogy berelsz ügynökségtől?
Befizetettünk 200fontot ügynökségnek. Két hétig hitegettek egy lakással. A végen kérték 6hónap kauciót.
Anyátok…
Mikor nem fogadtuk el alig akartak visszaadni a 200fontot.
Tetvedék banda.
Sógornőmnek egy másik Ügynökség kiadott egy stúdiólakást. Este előmászott hárommillió csótany.
Mint utóbb kiderült TUDTÁK hogy csótányos a lakás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.21. 10:50:14

@Mirjam2:
Bizony szerencse is kell.
En mint rohadt rasszista adtam ki lakást nem idén lebarnult családnak.
300ezer mínusszal zártam a projektet.

Taxomükke (UK) 2016.04.21. 11:05:32

@Hari Seldon 2: Kizárt dolog, mert nem tudom. :)
Apám lakott ott, én nem.
@**mimi**: Mostanra zárult le a hagyatéki ügyintézés. Igen, feltettem a Jófogásra meg az ingatlan.comra. Az ügynökök már hívogatnak, pedig benne van a hirdetésben, hogy ne fáradjanak...

Taxomükke (UK) 2016.04.21. 11:07:03

@Herr Géza: Pontosan ezeket a szempontokat figyelembe véve akarunk mi is venni inkább. Köszi, hogy megfogalmaztad helyettem :))

labirintus1 2016.04.21. 11:10:08

Én 5 év után döntöttem úgy, hogy lakást veszek, de tk. befektetésnek.

Amit bérlek, az kb. 350 ezer euró és 1000 euróért bérlem. Venni kb. fele ennyiért tudtam és 800 euróért adtam ki. Az a 200 euró különbség meg megéri nekem, hogy maradhassak továbbra is ahol eddig laktam, a saját lakás meg inkább befektetés.

A pesti lakást nem adtam el. Üresen áll és biztonsági tartalékként tekintek rá. Meg benne szoktunk lakni, mikor Pesten vagyunk, ami úgy tűnik, hogy a következő években kb évi másfél - 2 hónap lesz.

2016.04.21. 11:10:32

@diggerdriver: Szerencse is kell, meg jol meg kell nezni kinek adod ki (en bizony elkertem mindig munkaltatoi igazolast, bankkivonatot, stb. - sokaknak nem tetszett, azok nem vettek ki a lakast, ennyi).

2016.04.21. 11:12:26

@Muscari: Igen, kb. ennyi a 'going rate', szerintem se sok. Viszont ha azt kered hogy ok talaljanak neked berlot, azert elkernek egy havi lakbert ami eleg sok szerintem. Ha megoldhato, jobban megeri magadnak talalni es utana szerzodni az ugynokseggel csak a mukodtetesre.

hobe 2016.04.21. 11:12:32

Hat en azonnal kiadtam otthon, pedig nem volt rajta kolcson. Igy utolag nezve nem volt rossz dontes, akkor azonban nem tetszett, ha neha kestek a lakberrel 2-3 napot vagy nem vigyaztak annyira mindenre, mint en. Aztan mivel kb. fel ev mulva vilagossa valt, hogy itt jo, eladtam a lakoknak. Az osszeg nagyjabol eleg volt itt (akkor) az elolegre egy 50nm-es belvarosi apartmanra. Aztan nott a csalad, ugyhogy kellett egy kertes haz. Eleg lehangolo erzes volt tudomasul venni, hogy az ingatlan ara lefele is mehet.. Szerencsere mivel az ember ugyanazon a piacon fektetett be, ezert nem szamitott. A berlemenyek meglehetosen ramaty allapotuak voltak abban az arkategoriaban, amit mi raszantunk. Ugyhogy vettunk megint. Akkoriban meg at-atszamolgattam forintra, ami meglehetosen durva osszegre jott ki. Azota eletelt vagy 10 ev, az ara tobb, mint a ketszerese lett, meg a helyi valuta/forint is majdnem ugyanilyen mertekben valtozott. Ugyhogy most mehetnek nyugdijba siman Magyarorszagon. Valasz a kerdesre: esetunkben venni.

London2009 2016.04.21. 11:29:22

Nehez okosnak lenni. A budapesti lakasomat en is csak kb. harom ev utan adtam ki. Akkor is csak ismerosoknek es meg veluk is volt gond, bar nem sok. Kezdetektol el szerettem volna adni, de akkoriban annyira semmit nem ertek a lakasok Budapesten, hogy annyit igy meg nekem is megert. 7 ev utan sikerult vegre eladni es ugynok nelkul!! Londonban pedig 5 ev utan vettem egyet, majd ket evre ra meg egyet. Meg is irtam a sztorit, lehet, hogy emlekeztek ra.
Egyelore jol jartam vele, de azert nem harapnam meg a kisujjamat a cikkben leirt 2030-as 1 millio fontos ingatlan atlagar miatt. Elegge bizonytalan most, hogy mi fog tortenni az elkovetkezo par evben. Viszont szemely szerint en ki nem allom az alberleteket meg foberloket. Ugyhogy ez egy szemelyes preferencia nalam, hogy mindig a sajatra torekszem. A cikk vegevel teljesen egyetertek. Szerintem is fontos, hogy az ember egy ido utan eldontse, hogy hol szeretne elni es elvagja a szalakat, amik egy masik eletszakaszahoz kotottek. Legalabbis nekem jot tett.

Sexual Harassment Panda 2016.04.21. 11:47:45

@Herr Géza: Képzeld mi történt!
Ma reggel lemondtam az álláslehetőséget Münchenben, mondván, havi 1000eurót nm adok ki egy lakásért, próbaidő alatt.
Erre ma hívott a titkárnő, hogy félreértettem, mert ők adnak egy szobát fürdőszobával, konyhával, a fizetés mellé, de ha nagyobb lakást akarok, azt nekem kell fizetnem, amiben egyébként segítenek.
A cég a Kafer, egy híres gasztronómiai cég Münchenben, a szállás a Prinzregentenstraße-n van, nem tudom mennyire lepukkant hely , remélem nem az.

DieNanny CH 2016.04.21. 12:14:04

@Hari Seldon 2:

Pont nemrég olvastam egy itteni számítást.
2 felnőtt, 2 gyerek, a nekik megfelelő lakás havi bérlete 2000 frank.
A kiszámításba minden bele lett véve, adók, adókedvezmények, infláció, anyámtyúkja.
És az jött ki, hogy a vétel havi 300 frankkal olcsóbb. HA!!!!: 28 éven keresztül ott szándékozol lakni.
Mert érdekes módon, itt úgy vettem észre, a bérleti díjakat 1 évre úgy számítják, hogy az a lakás értékének 1/28-ad része. (Pl a lakás értéke 336 000 frank, 1/28-ad része 12 ezer, így a havi bérleti díj 1000 frank.)
A lakás értéke pedig a felszereltségtől, benne lévő anyagtól, állapottól, helyszíntől függ.

Karma17 2016.04.21. 12:16:11

Mi egyelore berlunk, ambar felmerult a vasarlas lehetosege is, de ugye meg nem tudjuk, hogy itt (NI) akarunk-e maradni.

Ezzel szemben a foberlonk a rendesebbek kozul valo, mert meg a WC tartaly javitast is kifizette, pluszban a kerteszt, aki rendbeszedte a par ev alatt elhanyagolt bokrokat (kivagta az altalam gyulolt tujakat, es sajna felkopaszitotta a magnoliat is).

Szoval nalunk egyelore a berles, de hogy mi lesz kesobb, azt senki nem tudja, fokent a brexit "pallossal" a fejunk folott :)

Golf2 2016.04.21. 12:18:43

@Mirjam2: 120000eur 470eur havidíj (évi 3-4% megtérülés) az gyenge nem?

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.21. 12:19:46

@Hari Seldon 2: hol van olyan h biztos munkahely. Napok alatt mehetnek cegek tonkre vagy talalja ki a fonok h inkabb massal dolgozna. Biztos munkahelt illuzioja van csak!

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.21. 12:20:56

@Golf2: illetve idos korodban ki akar egy nagyvaros kozepen lakni. Akkor inkabb fillerekert veszel majd videken:)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.21. 12:22:00

@Karma17: na meg mi van ha megvetted es gyozikeek masnap bekoltoznek a szomszedba. Bukta a kobon. Ja es globalis felmelegedesrol vizszint emelkedesrol se feledkezzunk el.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.21. 12:23:48

@Karma17: berles szabadsag erzete kb annyira jo ha nem jobb mint a sajat oakas biztonsaganak illuzioja. Aki roghoz kotott fajta es meg a sarkon levo oreg fa is hianyozna neki az vegyen de nem egy jo befektetes...

2016.04.21. 12:23:51

@Golf2:

"39 százalék az semmi,itthon sokkal több legalább 50."

??
Hogy mi? Az emberek mo-on több mint 50%-át a keresetüknek a lakásra fordítják? Az bizarr lenne azért.

A magyar medián nettó kereset valami 130k, ha jól tudom, bp-en nyilván több.
Ha átlag áron és medián marika összeállnak, összeraknak nettó 250-et havonta. Ebből tényleg 125k-ért laknak valahol? Miért? Hol? Minek?

Biztos vannak egyedülálló szülők, szinglik meg özvegy nyugdíjasok, akiknél kijön ez az arány, sőt, biztos vannak több százezren, de szerintem ez akkor is pici kisebbség kell, hogy legyen.

Ennyi pénzt költeni pécóra őrültség -- nyilván ezért is van, hogy a fiatalok egy jelentős része mamahotelben lakik, nem?

Hari Seldon 2 2016.04.21. 12:25:06

@Karma17:
Olyat is hallottam, hogy ha az angolok kilépnek azonnal kilép ek a skótok meg az észak írek. Mert ők maradnának. Persze lehet hogy ezzel csak riogatják a kilépést ellenzők a népet. Bár szerintem nem lépnek ki. Most még Obama is beszáll a kampányba... :-)

Hari Seldon 2 2016.04.21. 12:27:02

@FeketeMacska73:
Egészségügyben. Legalábbis más munkahelyekhez képest talán ez elmondható.

Karma17 2016.04.21. 12:27:31

@FeketeMacska73: Na igen.

A problema az, hogy tetszik a haz, ahol lakunk, a fonokom nem fogja eladni, mert a szuleie volt, pluszban mivel van par kiado hazuk/lakasuk, szvsz ez lesz a nyugijkiegeszitesuk :)

Globalis felmelegedes: Glengormleyban lakunk, ez az egyik legmagasabb resz az egesz kornyeken, kb. 120 meter magasan lakunk a tengerszinthez kepest, es pesszimista becslesek szerint is "csak" 60 meter lesz a tengerszint emelkedes a jegsapkak felolvadasa miatt. :)

Mondjuk az is teny, hogy legalabb meg egy evig tervezni sem tervezzuk a koltozest, hacsak valami nagyon nem kenyszerit (a fiam epp megszokta az iskolat, nem kene megint masikba vinni).

Golf2 2016.04.21. 12:29:07

1 f@Th's child: 1 fővel számoltam de kettővel is ahogy levezetted majdnem 50. Drága a bérlet.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.21. 12:32:45

@Th's child: elozo generacio altalaban ugy vett hazat h tobb gyerek elferjen. Gyerek hulye kesz berleti dijat fizerni inkabb megsporolja vagy elutazza. A munkas ember mindig kutyaszoritoban lesz: munkaado lefele szoritja a fizetest foberlo pedig felfele a lakbert(torleszto kb ugyanaz mint a lakber)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.21. 12:35:35

@FeketeMacska73: ha 10000 font lesz az atlag havi fizu londonban akkor a berleti dij is kb 3 es 5 ezer font kozott lesz. Ha 100k havi fizu akkor 30 es 50 kozott. Illetve a jo vetel illuzioja is necces mert ha eladod a hazad tizszeres aron mint ahogy vetted akkor se tudsz masik hasonlo hazat venni mert azoknak is felment az ara. Lakas ara mindig azon mulik h mit vizional a piac mennyi lesz az atlagkereset 5 tiz ev mulva.

Karma17 2016.04.21. 12:36:53

@Hari Seldon 2: Az eszak-ireknel eleg eros a DUP, ami nagyon-nagyon brexit parti. Mostanaban nagyon sok migrans erkezett ide (velunk egyutt) es erosen gerjesztik a hangulatot ellenuk pluszban itt a rasszizmusnak (itt szektarianizmusnak hivjak) eros gyokerei vannak. Azok pedig, akiknek nincs munkaja, es raernek inni es hulyesegeken gondolkodni az elsodleges bajuk a migransok, mert "segelyen elnek es elveszik a munkat". Akinek nincs munkaja azt nagyon konnyu masok (kepzelt vagy valos ellensegek) ellen hangolni.

Ezekrol a szolamokrol mindig eszembe jut az egyik TED talker, Andrew McAffee, aki Voltaire-t idezte: "Work saves us from three great evils: boredom, vice and need."

Termeszetesen a SDLP meg brexit ellenes, mert akkor nehezebb lenne a kapcsolatot tartani dellel.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.21. 12:37:09

@labirintus1: igaz. Lakast ugy kell venni h nem benne laksz hanem kiadod:)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.21. 12:38:18

@FeketeMacska73: illetve ez a legjobb nyugdij is:) nem allamtol varni az ingyen penzt hanem idoskent is megdolgozni erte.

labirintus1 2016.04.21. 13:13:30

@FeketeMacska73: Én úgy számoltam, hogy ha nem is sietek a hitel kifizetésével, mert marha alcsony kamattal sikerült felvenni, akkor is lesz egy tehermentes lakásom, mire nyugdíjba megyek.

Nyilván csökkenni fognak a bevételeim nyugdíjasként, de akkor legfeljebb beköltözöm az immár tehermentes lakásba és anyagilag kb. ugyanott leszek, mint aktív koromban, hiszen sem bérleti díjat, sem törlesztő részletet nem fizetek már.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.21. 13:13:38

@Mirjam2: Látszik, hogy tök mindegy, mit írok, te majd jól megmondod az ellenkezőjét. Én a magam megjegyzése után odaírtam, hogy szerintem. Szerinted pedig másképp van. Na, ezt is megbeszéltük.

Csodabogár 2016.04.21. 13:27:05

@Herr Géza: Igen, ha nyugdíjas korában is el tudja jól adni a házat, akkor jó ötlet. Különben a hypoteket mire kifizeti nyugdíjas lesz. Gyerekek elköltöznek, lötyög egy nagy házban, amire ugy 20 év után egyre többet kell költeni. Eladni csak felujítva tudja jó áron. Szóval érdemes meggondolni a dolgot. Ami nálam hatalmas vissza tartó erő volt az oda kötöttség. Változik a környék vagy a szomszédok. Bérlakást felmondom és odább állok egy házzal nem annyira egyszerü. Na persze ebbe a meggondolásba erősen belejátszik az én abnormális szabadság érzet szeretetem. Semmilyen lekötöttséget nem viselek jól.

dhrbikes 2016.04.21. 13:33:09

Családilag készülünk Ausztriába költözni, mivel itthon három normális ėrtékű házunk van, arra gondoltunk, Bécs mellett valahol a Duna környékén építünk egy négy lakásos társasházat. Kb kijönne belőle. Az idősebbek nyugdíjasok, nekik jobb lenne az orvosi ellátás, ha szükség lenne rá, nekünk Ausztriában és Szlovákiában is van vállalkozásunk, talán kevesebbet is utazgatnánk, unokatesómék átlagos alkalmazottak, kint is találnak valami normálisabb munkát, mert németül tudnak, csak az itthoninál jobb fizetéssel. A fő motivációnk a gyerekünk normális oktatása, itthon sajnos lenyomunk egy évet addig a suliban.

barli 2016.04.21. 13:33:10

Ha eldöntötted, hogy ott maradsz és nem tervezed, hogy segílyre mész hosszú távon, akkor szerintem jobb venni, mert:
Mire öreg leszel, kifizetted és van vagy egy ingyen kecód, vagy eladod és lekültözöl Mallorcára. Ha megszünik a munkád ott, akkor még mindig kiadhatod és elköltözöl máshova.

Csodabogár 2016.04.21. 13:34:49

@Sexual Harassment Panda: Prinzregentenstr. jó helyen van, persze ettől a lakás még lehet lepukkadt, de reméljük hogy, nem az.
München egy csodás hely, csak meg kell szokni a bajorokat.:-)

Csodabogár 2016.04.21. 13:44:08

@dhrbikes: Az idősebb nyugdíjasok jobb eglszség ellátásáról nem árt előre tájékozódni. Előfurdulhat, hogy a biztositás egy hónapra annyiba kerül mint egy lakás bérlése.

dhrbikes 2016.04.21. 14:11:24

@Csodabogár: Nyilván utána fogunk járni, nem tudok most még erre semmit se mondani, mivel évek óta elégedetlenkedünk csendben, anyagilag nem vagyunk rossz helyzetben, csak az a szörnyű butaság, amit tapasztalunk sokszor, azt nehéz elviselni. Néhány hete döntöttük el, egy rossz élmény után, hogy elég volt.

2016.04.21. 14:14:15

@A nagy kékség: Nekem mondjuk tapasztalatom van rola (a lakaskiadasrol), te meg ugy tunik, szemelyes tapasztalat nelkul beirtal ide egy altalanositast hogy nem erdemes Mo.on lakast kiadni, ami szerintem felrevezeto lehet azok szamara akik ebben gondolkodnak, ezert batorkodtam korrigalni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.21. 14:18:44

@Th's child:
A rezsit is hozzászamoltad a bérleti díjhoz?
Mert úgy már rendben van az 50%.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.21. 14:21:54

@Hari Seldon 2:
Az angolok a seggünket vennék a földhöz örömükben ha skótok meg az észak ide lepattnnának róluk.
Már csak ezért a kilépésre szavaznak.

Bal 2016.04.21. 14:24:12

"aki például Londonban képzeli el hosszú távon az életét, az lehet, hogy jobban teszi, ha belevág a vásárlásba, amíg lehet"

Ez egy borzalmasan rossz tanács, és senki se fogadja meg, minimum a szavazásig várjon. Mondom angol pénzügyi szférából.

Ha más nem, gondolj arra, hogy ha már külföldi, ráadásul nem szakmai blogokon is londoni vásárlásra buzdítanak, az egy erősen shoeshine boy moment:

www.acting-man.com/?p=39468

2016.04.21. 14:42:23

@diggerdriver:

"A rezsit is hozzászamoltad a bérleti díjhoz?"

Igen, azt hiszem. Hol és miben lakik az az ember Mo-on, aminek 125k a rezsije meg a bérleti díja? Most, hogy elszálltak bp-en az albérletárak, még talán-talán, de ez vadi friss jelenség, ugye.

Ráadásul mo-on az emberek többsége saját ingatlanban él, nem fizet bérleti díjat. Vagy valami rettenetes devizahitelt vett fel akkor?

Saját házam vagy lakásom nekem még sosem volt, viszont albérletben már laktam egyedül/barátnővel/társbérletben is, és még sosem fizettem ki a mindenkori pénzem/pénzünk felét, és nem is nagyon lennék rá hajlandó.

De nem is nagyon értem, a családok döntő többségének még autója is van mo-on, az is egy nagy valag pénz. Ha a pénzük felét a lakásra költik, még tízezreket a kocsira, akkor mi a tökömet esznek?

Bizarr, én nem csinálnám (de gondolom, ők is csak duzzogva, nyilván ez is hozzájárul az elvándorláshoz).

2016.04.21. 15:02:19

@Golf2: Ezt nem tudom mire irtad, de szerintem nem 'gyenge'. Egyreszt sokkal tobb mint a 0% amit a bankban kapsz, masreszt, ha megfelelo helyen levo megfelelo ingatlan, akkor kiszamithato jovedelem plusz novekszik az erteke es szukseg eseten lakni is lehet benne. Mindez persze Mo.on nem annyira jellemzo, gondolom Nemetorszagra vagy Ausztriara gondolsz.

2016.04.21. 15:05:22

@Th's child: Bp.en nem tudsz ennel kevesebbert onallo lakast berelni jelenleg (ha a rezsit is beleszamitjuk). Szerintem elegge atlagosnak szamit vilagszerte, legalabbis felkapottabb helyeken, hogy egy atlagos / alacsony jovedelemnek a fele elmegy lakhatasra. Londonban pl. joval tobb is (egy teljes minimalberbol lehet kb. egy pici lakast berelni - de ez most mar Bp.en is igy van, sot).

Muscari 2016.04.21. 15:19:16

@diggerdriver: azért nem akarták visszaadni, mert az nem jár vissza. Ha a ti hibátokból nem mentek át a check-en, akkor nem jár vissza, ezt gondolom ti is aláírtátok, mikor átvették a pénzt.

Tudnotok kellett volna, hogy nem feleltek meg a feltételeknek, illetve előtte tájékozódni kell. Mi addig nem is mentünk ügynökséghez, amíg tudtuk, hogy esélytelenek vagyunk.

Erre csak az az áthidaló megoldás létezik, hogy magyaroktól bérelni addig, amíg nem jönnek össze a megfelelő referenciák.

2016.04.21. 15:19:30

@Mirjam2:

" legalabbis felkapottabb helyeken, hogy egy atlagos / alacsony jovedelemnek a fele elmegy lakhatasra."

Abszolút, egyetértek. Az ember amúgy is csomóféleképpen keveredhet sz.pó élethelyzetekbe, én csak azt nem hiszem, illetve azt tartom kétségesnek, hogy ez volna az átlag.

Tehát hogy az átlag felkapottabb helyen él ÉS átlagos/alacsony jövedelme van ÉS nem tud elköltözni.

Most rákerestem az ingatlan.com-on, budapesten jelenleg 109 kiadó lakásuk van 70000 ft-ig. Nem néztem meg őket, biztos mindegyik tök szar, de vannak.

2016.04.21. 15:21:43

@Mirjam2:

De mindegy, nem kötekedni akarok, csak azt tudom, hogy én személyesen nem volnék hajlandó a pénzem felét lakhatásra költeni, függetlenü attól, hogy mennyi pénzem van. (Nyilván ezért (is) nem lakom pl. Londonban vagy valami böhöm nagy házban.)

Azt hittem, hogy az én álláspontom a "normális", de lehet, hogy akkor ezek szerint tévedtem.:)

2016.04.21. 15:24:20

@Th's child: Azok szerintem vagy nagyon kulvarosiak, vagy extremen kicsik, vagy nagyon rossz allapotban vannak, vagy - a legvaloszinubb - csalasbol raktak fel oket az ingatlanosok hogy felhivja oket valaki (ez eleg gyakori technika mar evek ota). Normalis lakast, ahol ket ember kenyelmesen tud lakni, nem lehet talalni szerintem Bp.en 70+rezsiert. A kevesbe draga helyeken meg kevesebb a munka es / vagy alacsonyabb az elerheto jovedelem, ez mindig igy van.

2016.04.21. 15:28:24

@Th's child: Ez eleg relativ hogy kinek mi a 'normalis' ilyen szempontbol. Mar rengetegszer megbeszeltuk ezen a forumon hogy kulonbozo okaik lehetnek az embereknek arra hogy Londonban, New Yorkban es hasonlo helyeken 'tomegszallasokon' lakjanak es / vagy a jovedelmuk nagy reszet lakhatasra koltsek. Nyilvan nem mindenki valasztja ezt, de elegge altalanosito kijelenteni hogy akik igen, azoknak a hozzaallasa 'nem normalis'. Mindenkinek mas elethelyzete, mas prioritasai, mas lehetosegei vannak.

2016.04.21. 15:31:30

@Mirjam2:

"Mindenkinek mas elethelyzete, mas prioritasai, mas lehetosegei vannak."

Igen. A "nem normális"-t nem degradálva értettem, hanem abban az értelemben, hogy azt hittem, nem ez az átlagos, hétköznapi, megszokott.

Golf2 2016.04.21. 15:51:18

@Mirjam2: Buda 3kerület 13 éves 12 lakásos társasház .

2016.04.21. 15:55:41

@Golf2: Ja ertem. Csodalom hogy nem lehet evi 3-4%-nal tobb hozamot elerni (nyilvan relative magas volt a veteli ar), de ugyanekkora befektetessel Nemetorszagban / Ausztriaban is hasonlo a hozam (mondjuk ott szerintem kiszamithatobb a jogi kornyezet).

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.21. 16:06:44

@Mirjam2: És azt miből gondolod, hogy én sosem adtam ki itthon lakást, esetleg nincs az ismerőseim körében olyan, aki pontos információval tud erről szolgálni? Az én megjegyzésem nem félrevezető, pusztán figyelemfelhívó. Aki ebben a cipőben jár, majd gondosan mérlegel, aztán hoz egy döntést. Mert ugye azokra is érdemes gondolni, akiknek nincs olyan barátjuk, akire rábízhatnák az ezzel kapcsolatos összes tennivalót, vagy akik nem akarnak még 10%-ot sem áldozni arra, hogy ezért fizessenek egy ügynökségnek, vagy akik nem távfűtéses lakásban élnek, hanem olyanban, ahol a közműszolgáltatónak csak egy minimális alapdíjat kell fizetni, és ez még mindig jobban megéri, mint azt rizikózni, hogy valaki tönkreteszi a lakást. Arról nem is beszélve, hogy valakinek a lakás nem egyszerűen lakás, hanem otthon, és oda nem szeretne vadidegen embereket beengedni, még átmenetei időre sem, inkább vállalja azt a plusz költséget, amivel a lakatlanul hagyott lakás jár. Sőt olyan is előfordulhat, hogy valaki nem kiadni akarja a lakást, egyszerűen csak átadni valakinek, esetleg egy közeli rokonnak, akinek jól jön, hogy beköltözhet, és így azért mégiscsak vigyáz valaki a kecóra, és a rezsit is fizeti, ugyanakkor nincs semmilyen adóvonzata. Mert hát a lakáskiadás után adózni is kell. Azt már meg sem kérdezem, hogy te hivatalosan intézed-e ezt az üzletet, mert egyrészt ez a te magányügyed, másrészt az lenne a válasz, hogy természetesen, hiszen te világéletedben talpig becsületes állampolgár voltál, soha egyetlen fillérrel sem rövidítetted meg a magyar államot, sem közvetlenül, sem közvetve.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.21. 16:06:47

@Th's child: Ha már szóba hoztad a devizahiteleket (amik azóta forintosítva lettek, sokak nagy bánatára), azért ne felejtsd el, hogy egy-egy törlesztő akár havi 70-100 ezer forint is lehet, márpedig az átlag magyar melós fizetéséhez képest ez több mint 50%, tehát arányaiban nagyon sok. Van buszos ismerősöm, aki egy keresztúri panelért fizet havi 65-öt (csak hitel árán tudtak lakáshoz jutni), s bár a srác jól keres, a felesége "csak" egy eladó, így kettejük fizetése (két gyerek is van) már nem olyan bőséges, de még mindig jobb nekik így, mintha albérletben laknának, pláne most, hogy Budapesten is megugrottak az árak.

osoma 2016.04.21. 16:07:46

Az, hogy veszel valahol egy ingatlant, nem kell, hogy feltetlenul roghozz kosson. Itt Irorszagban ha meghirdetem a hazamat realis aron, akkor par napon belul, ha irrealis aron, akkor egy honapon belul eladom. Orulet megy a lakaspiacon. A bejegyzesemben irtam, hogy kikoltoznenk egy nagyobb hazba. Mire visszaertunk a nyaralasbol, mar majdnem a kikialtasi ar duplajanal jart a licit.

Mi eladtuk az otthoni hazunkat. Ki soha nem adtuk, mert ahol a haz volt, ott nem kerhettunk volna annyit, amennyiert vallaltuk volna a rizikot, hogy lelakjak vagy a nyakunkon hagynak egy nagy rakat kozuzemi tartozast. Edesanyamek ikerhazban laknak, aminek az egyik fele szinten az enyem. Az ki van adva egy volt kolleganak. Azt is csak azert adtuk ki, mert egy ismeros kerdezte meg, nem mehetne e oda. Idegent meg veletlenul sem engedtem volna oda sem, inkabb fizettem volna a rezsijet. Ha minden beborul, akkor is van hova menni, persze sajnos volt kollega akkor utcara kerul. :( Ha pedig esetleg ugy dontunk – mar dontottunk -, hogy kesobb mashol szeretnenk elni, vagy idos korunkban inkabb melegebb tengerbe logatnank a labunkat, akkor itt vagy kiadom vagy eladom.

Annak a legrosszabb, akinek se kulfoldon sem pedig Magyarorszagon nincsen lehetosege sajat ingatlanra. Nem is annyira a keresokepes korban gond ez, hanem majd nyugdijaskent, ahogy mar masok is irtak. Ha kulfoldon nincsen lehetoseg venni es nem gond az otthoni fenntartasa, akkor nem szabad eladni. Kell egy biztos pont az ember eleteben, ami a sajatja.

En fogok kapni kb. 1500-2000 euro nyugdijat, a felesegem 1000-et. Ha sajat ingatlanban lakunk, akkor ez tobb, mint eleg meg itt is. Ha berelni kell 1000-1500 korul, akkor mar tengodes a nyugdij. Viszont ha akkor kiadom/eladom az ittenit, a bevetelbol berlek/veszek egyet mondjuk Malagaban es a teljes nyugdijunk magunkra kolthetjuk majd, akkor vigyorogva fogok a jet-skirol vagy a motorcsonakomrol a mediterran tengerbe halni. :)

2016.04.21. 16:15:39

@A nagy kékség: Magatol ertetodik hogy mindenki adocsalo, csak te vagy talpig becsuletes, ezt eddig is tudtuk es meltan vagy buszke ra :). Az a legviccesebb hogy ha mas irta volna hogy Mo.on nem erdemes lakast kiadni, te lettel volna az elso aki nekitamad hogy miert 'kopkod' Mo.ra stb. Azok a tenyezok amiket leirtal ugyanugy ervenyesek mas orszagra is mint Mo.ra, plusz nagyreszt irrelevansak (pl. akinek a lakas 'otthon' es szentimentalis okokbol nem akarja kiadni stb., ennek semmi koze ahhoz hogy objektiven megeri-e).

Muscari 2016.04.21. 16:27:04

@Mirjam2: mi boldogan fizettünk, mert volt kb négy napunk új bérlőt találni, mikor a régi felmondta, mert addig voltunk otthon. Az idő pénz :-)

Muscari 2016.04.21. 16:46:41

@A nagy kékség: az adobol le lehet irni azt, ha te magad is berelsz, az egesz Union belul. Szoval tenylegesen adot fizetni csak akkor kene, ha az en pesti lakasomert tobb berleti dijat szednek be, mint amit itt kifizetek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.21. 17:19:20

@Herr Géza: Na, kb ezt akartam én is szórul szóra beírni.Így is csináltunk és ezek a terveink is, kb.Géza bá a blog orákuluma...
:D

DieNanny CH 2016.04.21. 17:24:47

@Muscari:

Pont ezt akartam kérdezni: hogy mi van akkor, ha egy külföldi állampolgárnak van Mo-on kiadó lakása, ő hogy adózik? Szóval, akkor így, hogy a saját lakhelyén vallja be.
És mi van a nem eu-s államp.-ral vajon?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.21. 17:42:48

@Th's child: Mit nem értesz ezen?Pesten simán van egy 60 nm-es lakás 60-70 ezer.Rámegy a konvektoros fűtés miatt télen 25 a gázra, meg villany, víz, lift, net, telefon, tévé, közös költség másik 25.És ott is vagyunk, hogy 120-130 ezer...Nézz körül a neten.
És a 60 nm igazán nem sok két kereső (találó...), meg két gyerek esetén.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.21. 17:54:31

Jó kis téma amúgy, kb minden elhagzott már, de aszittem azért, hogy nagyobb hajtépés lesz a kommenteknél... :D

2016.04.21. 18:12:40

@geegee:

Hú, ez így nagyon pongyola azért.
Egyrészt ott, hogy a téli fűtés csak télen van. A közös költség sincs 25, vagy ha igen, akkor benne kell lennie a fűtés átalánynak.

Saját élmény erről a télről, kétszobás lakás gázfűtéssel: a rezsi kábé 40 rongy. Nyáron nyilván lényegesen olcsóbb.

Tudnék más konkrét példákat is mondani, de nyilván te is, ez csak számháború, igazából lényegtelen. Ami lényeges, és amit nem értek, hogy ha a te példádnál maradunk, azaz két kereső két gyerekkel, és a 250k fizetésből 120-130k-t lakásra költenek, akkor az a két gyerek tuti nincs ruházva meg etetve rendesen.

Ezért tartom/tartanám furcsának, ha emberek ezt (t.i. hogy a pénzük felét lakásra költik) tényleg tömegesen csinálnák.

Plusz mondtam már feljebb, az átlag embernek mo-on van kocsija. Az mennyi, havi 30 rongy legalább? Miből vesznek tornacipőt akkor? Szoktam járni az utcán, az átlag kölkeknek van rendes cipője meg nadrágja meg okostelefonja. Hogy csinálják?

Teljesen kizártnak tartom, hogy ez elterjedt modell legyen, és aki meg csinálja, azt sem értem, hogy miért.

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy akkor mindenkinek fenékig tejfel az élet, sőt, ha a fizetés 30%-a megy lakásra, az is sok, de azért mégis, 50% az brutál.

Közeledik már az álláspontunk, vagy még mindig nagyon idegen, amit mondok?

Muscari 2016.04.21. 18:30:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azt latod nem tudom, hogy mi van ilyenkor pontosan. Kulonbseg szerintem csak akkor van, ha nem eus allampolgarrol van szo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.21. 18:31:55

@Th's child:
Figyu, van egy vidéki kertes tehermentes családi házam. A lányom lakik benne. Ilyen közös költség meg hasonló ökörségek nincsenek.
Viszont a havi rezsi MINDEN hónapban meghaladja az 50ezret.
Igen a fűtés is mert átalánydíjas.
Hogy kinek mennyi az annyi a lőtéri kutyát nem érdekli, de ehhez tegyél hozzá legalább 80 bérleti díjat aztán lehet matekolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.21. 18:32:42

@Muscari:
Hol említettem egy szóval is hogy nem feleltünk meg a feltételeknek?

szalka240 2016.04.21. 18:47:54

@Th's child: Én több, mint 2 évig voltam Budapesten 110e nettóval és a lakbér rezsivel 59e volt. Ez több, mint 50% és így csak vegetálni lehet. Hogy miért csináltam? Sajnos a külföldi munkaadók nem kapkodnak olyan emberek után, akiknek nincs munkahelyi tapasztalatuk, és Magyarországon sajnos ez volt a legjobb ajánlatom a szakmámban. Szóval vagy elvállaltam vagy dobhattam volna ki a diplomámat. Németországban 4,5 évet húztam le egy cégnél minimálbérnél nem sokkal többért, igaz hogy vidéken, de nem kellett 50%-ot fizetnem. Fél éve immár közalkalmazott vagyok nem túl felkapott helyen. A közalkalmazotti lét hátránya, esetemben előnye, hogy mindenhol ugyanannyit fizet. Most kezdek játszani a gondolattal, hogy akár vehetnék saját lakást is. Ha netán rendeződne a migránshelyzet és csökkenne az idegenellenesség, akkor jövőre belevágnék. Bár nem terveztem, hogy valaha is hitelem lesz, de mivel lassan itt is fizetni kell a megtakarításért, így 1-2 éves futamidejű hitelt bevállalnék, cserébe nem kellene többet bérleti díjat fizetni. Ha pedig mégis továbbállnék, még mindig el- vagy kiadhatom.

2016.04.21. 18:52:43

@diggerdriver:

Elbeszélünk egymás mellett. Nem vonom/-tam kétségbe, hogy a lakhatás tud ennyibe kerülni, meg nyilván sokkal többe is.

Amit nem hiszek, hogy emberek tömegesen választanák, hogy a fizetésükből 50%-ot erre fordítsanak. Mert akkor szerintem nem tudnának megélni.

Az ember ideális esetben, felteszem, hoz valamiféle döntést arról, hogy a keresetét mire kívánja költeni, például hogy mekkora hitel fér még bele, mekkora házba költözzön, milyen kocsit vegyen, és számomra érthetetlen lenne, ha mérhető mennyiség választaná azt, hogy oké, a 250 ezremből úgy kezdem, hogy 120 megy a lakásra, 30 a kocsira, a maradék 100-ból meg veszünk tévét meg telefont meg ruhát meg kaját, mert ez a büdös életben nem fog sikerülni. Örömtelen, stresszes, nyomasztó élet lehet csak az eredmény, meg egy alulfűtött ház.

Ha valaki ezt csinálja, az szerintem(!) állati bután csinálja. Ettől még lehet a világ legaranyosabb embere, de akkor is.

Vannak egyébként az élettel küszködő, mo-i, családos ismerőseim, medián fizetéssel meg egyre növekvő hitelkártya-tartozzással, de rohadtul nem fizetnek ki 50%-ot lakásra. De még 30%-ot se nagyon. És még úgy is állati nehéz megélni.

Engem puskával sem tudnának rávenni, hogy ilyen arányt állapítsak meg magamnak a pénzköltéskor -- és volt már nekem anyagilag fent meg lent (mint mindenkinek), és laktam jó pár helyen, de szerintem egyszerűen kiszúr magával, aki ezt csinálja.

2016.04.21. 18:54:38

@szalka240:

"Én több, mint 2 évig voltam Budapesten 110e nettóval és a lakbér rezsivel 59e volt. Ez több, mint 50% és így csak vegetálni lehet."

Igen-igen, ez kerek. Mi fentebb az egyszerűség kedvéért végig két keresőről beszéltünk. 2x110e nettóhoz az 59e az mindjárt más.

A végkövetkeztetéseddel egyetértek, pont ezt gondolom én is: így csak vegetálni lehet(ne).

Muscari 2016.04.21. 18:54:50

@Th's child: en latom, hogy a berloink mit fizetnek. A villany kb 5000, a viz kethavonta 15 ezer, kozos ktg 11ezer, tavho 25-15 kozott valtozik, de nyaron is kell tizezren folul fizetni. A tv, internet az az o elofizetesuk, de a szuleim olyan 10 ezer korul fizetnek, gondolom ok is hasonloan.

Mindennel egyutt ez atlagosan 50-55 ezer korul mozog egy honapban.

Mi olyan jo fejek vagyunk, hogy nem emeltunk nekik semmit 3,5 eve, hiaba szalltak el nagyon az arak :-) Igy biztos, hogy nem mennek el, mindannyiunknak az a legjobb, ha minel tovabb maradnak es tudnak is fizetni.

M. Péter 2016.04.21. 18:55:19

@Muscari: Én először egy kisbolt ablakában hirdetett lakást béreltem. A mai helyi újságban van 4 oldalnyi apróhirdetés magánszemélyektől. Gumtree-n és társain is hirdetnek magánszemélyek.

blackhairlady 2016.04.21. 19:21:24

En sajat ingatlan parti vagyok aminek igazabol egy oka van, nagyobb biztonsagerzetet ad. Ha elveszti az ember a munkajat, vagy alacsony a nyugdij, a sajat haznak csak a rezsijet kell fizetni, illetve el lehet adni es venni egy kisebbet. A berelt ingatlannak a berleti dijat ha nem fizetem akkor mehetek a hid ala.

2016.04.21. 19:26:07

@M. Péter: En is mindig maganszemelytol bereltem kozvetlenul UKben, egyedulallonak szerintem a legjobb megoldas. Viszont csaladoknak lehet hogy nehezebb igy lakast talalni.

2016.04.21. 19:31:05

@blackhairlady: Igen, de ez csak akkor igaz, ha a 'sajat' ingatlanon mar nincsen kolcson. A legtobb ember kb. 20 evig kolcsont fizet, ami azt jelenti hogy ha elveszti a munkajat, meg nagyobb bajban van mint aki berel mert az osszes belefektetett penzt elveszitheti ha nem tudja fizetni a reszleteket. A berlo meg el tud koltozni olcsobb lakasba, tarsberletbe, rokonokhoz, masik varosba / orszagba stb. Tehat nyilvan jobb ha valakinek sajat lakasa van mintha nincs, de kerdes hogy jobb-e 15-20-25 evig lakaskolcsont fizetni mint berelni. Persze lehet hogy igen, de azert nem olyan egyszeru hogy ha sajatod van akkor csak a rezsit kell fizetni; eloszor el is kell jutni odaig.

2016.04.21. 19:34:30

@Th's child: Nem igazan ertem milyen valasztasrol beszelsz? Oda mennek az emberek ahol munka van, a szamukra elerheto legjobb fizetesert dolgoznak, es annyit fizetnek a lakhatasert amennyibe az adott helyen kerul. Hol van itt a valasztas? Ha kevesebbet akarnak fizetni vagy tobbet keresni, akkor ugy lesz, csak azert mert ok 'azt valasztottak'?

2016.04.21. 19:38:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ott kell adot fizetni ahol a jovedelem keletkezik. Ha Mo.on adsz ki lakast, ott kell adot fizetni (tehat a magyar adohivatalnak magyar szabalyok szerint), fuggetlenul az allampolgarsagodtol (bar az lehetseges hogy a lakhelyed es / vagy allampolgarsagod szerinti allam elvarja toled hogy ott is bevalld a jovedelmet, de ez egy fuggetlen dolog az adofizetestol abban az orszagban ahol az ingatlan van).

2016.04.21. 19:39:49

@Mirjam2: Errol jut eszembe, hogy meg az ingatlanrol vegrendelkezni is annak az allamnak a szabalyai szerint kell ahol az ingatlan van.

2016.04.21. 19:42:16

@Muscari: Persze, nezopont kerdese hogy sok vagy keves.

2016.04.21. 19:48:59

@Mirjam2:

"Ha kevesebbet akarnak fizetni vagy tobbet keresni, akkor ugy lesz, csak azert mert ok 'azt valasztottak'?"

Igen, bizonyos határokon belül természetesen igen. Ilyenkor költözik az ember a "tömegszállásra", a kisebb lakásba, az agglomerációba, ilyenkor jár meló mellett valami iskolába, vagy továbbképzésre, illetve ilyenkor vált országot.

Nem megy egyik napról a másikra, de igen, pontosan. Rólad konkrétan tudom, hogy te személyesen is ezt az utat járod, hogy előrébb juss a céljaid felé, szóval nem értem a kérdést.

2016.04.21. 20:01:39

@Mirjam2:

Ja és még annyi, hogy a "választáskor" arra gondoltam, hogy az ember hogyan tervezi meg a költségvetését.

Te például amikor új helyre költözöl, milyen árkategóriájú szállást nézel magadnak, hogy kábé mekkora részét tegye ki a bevételednek? Felső határ nincsen ugyebár, szóval igenis választ az ember: olyat választ, amiről azt gondolja, hogy még megengedheti magának.
(Nem a zsebedben akarok turkálni, nem a konkrét számok érdekelnek, hanem az arányok.)

gabors 2016.04.21. 20:40:14

en 12 evig bereltem aztan hazassag utan egy evvel meg vettunk egy hazat sajnos majdnem a real-estate hullam tetejen kb ket evig emelkedtek meg az arak utanna meg kb 30%-ot esett az erteke es meg mindig kozel sem annyit er mint amennyiert vettuk...

szoval "befektetes"-nek a haz eleg kockazatos dolog foleg rovidebb tavon. es kolteni is kell ra kulonben amortizalodik mire kifizeti az ember...

blackhairlady 2016.04.21. 20:59:17

@Mirjam2: Szerintem jobb. De mondom, ez az en velemenyem.

Virago_1000 2016.04.21. 20:59:25

@ChristineK: "A bank eleve nem ad annyi kölcsönt amiből ki tudnánk fizetni egy olyan házat amit érdemes megvenni."
- tehat csokkent az eletszinvonalatok. Lehet ezt magyarazni barhogy akkor is ugyanoda jutunk: valami volt a sajat ami tobbet nem lesz. Es ez a helyzet nyugatra vandorlo magyarok 90%-anal. Valamirol orokre le kellett mondani amit otthon otthoni fizetesbol megengedhettek maguknak. Nem kepesek egyszeruen felfogni h az elet itt ugyanolyan nehez. Akarhanyszor elmondom mindig le vagyok hulyezve pedig probaljon meg barki fogast talalni rajta.

Virago_1000 2016.04.21. 21:02:35

@A nagy kékség: jo gondolatok. Eljon meg az ido es valoszinuleg nem is kell ra sokat varni h a ny-europaiak fognak hataratkelni es konyorogni a visegradi orszagoknak h hadd telepedjenek le itt.

Virago_1000 2016.04.21. 21:03:55

@diggerdriver: csak a looserek berelnek lakast hazat ugynoksegen keresztul.

Muscari 2016.04.21. 21:15:31

@diggerdriver: tudtad igazolni jövedelemként a bérleti díj háromszorosát? Mert ha nem, akkor nem feleltél meg a feltételeknek. Azért akarták a hathavi kauciót illetve előre fizetést, vagy egy guarantor is jó.

Én különben ismerek olyan embert, aki így fizet, hogy mindig hat hónapot előre. Ebben az esetben eltekintenek a jövedelemigazolástól.

Muscari 2016.04.21. 21:19:03

@Virago_1000: köszönöm kedves szavaidat. Mégis mi a fenét kéne csinálnunk, magán úton alig hirdetnek lakást, pláne nem három hálószobásat.
A Zoolpa, Rightmove szinte kizárólag ügynökséges hirdetésekkel dolgozik.

2016.04.21. 21:24:46

@Th's child: Ja, igy mar ertem, igazad van. Tenyleg, alapvetoen mi is ezert koltoztunk. Igy szazalekos aranyban oszinten szolva meg soha nem gondoltam vegig, lehet hogy ezert nem ertettem a gondolatmenetedet. Nekem inkabb az osszeg szamit, x osszeg felett mar kezdem ugy erezni hogy ez 'tul draga', jovedelemtol fuggetlenul.

Muscari 2016.04.21. 21:25:58

@M. Péter: mindenhol néztük, hidd el. Itt Barnetben helyi újság már nincs. Stúdiókat és szobákat találtam, a boltok ablakában, három hálószobásat egy darabot sem. A Gumtree-n havonta egyszer ha feljött olyan, ami megfelelő lett volna, főleg az ára miatt esett ki az a pár, amit egyáltalán találtam.

2016.04.21. 21:30:24

@Muscari: Maganuton tenyleg inkabb szobat szoktak hirdetni, nem lakast.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.21. 21:35:56

@Virago_1000: Bocs, de semmit nem tudsz rólunk, gőzöd sincs róla hogy mi milyen körülmények között éltünk odahaza, hogy miből menekültünk mi el. Én nyugodt szívvel elmondhatom hogy száz százalékkal jobban élünk itt, mint Magyarországon bármikor is.

Muscari 2016.04.21. 21:37:27

@M. Péter: lehet, hogy vidéken más a helyzet, azért van ennyire különböző tapasztalatunk.
Aztán az is lehet, hogy a három hálószobás lakás ritka. Borehamwoodban végigjártuk az összes ügynökséget, amit találtunk és összesen kettő, azaz kettő lakást tudtak ajánlani, ártól függetlenül. Ebből az egyik túl kicsi volt, s másik meg nagyon kiesett, így aztán nagy bánatomra nem költöztünk Borehamwoodba.
Már az összes ismerőst is mozgósítottam, végül úgy találtunk egy lakást, hogy az ügynök még meg se kapta a kulcsokat, de mi már mondtuk, hogy érdekel.

Muscari 2016.04.21. 21:38:36

@Mirjam2: köszönöm, tudtam, hogy rád számíthatok :-)

Virago_1000 2016.04.21. 21:40:40

@Herr Géza: "föleg a jelenlegi 1-3%-os lakáskölcsönök mellett, célszerü ötlet a vétel, "
- ha mutatsz nekem 1-3% kolcsont akkor maris rohanok venni. Valojaban meglesz az 30-40% is.

2016.04.21. 21:44:37

@ChristineK: Ne vedd magadra, Virag elvtars stilusa mar csak ilyen :)

osoma 2016.04.21. 21:48:17

@Virago_1000: Herr ur nem a jobbanteljesit orszagara gondolt, amikor 1-3% hitelrol beszelt. Mondjuk kicsit alul lotte, de ugy 5% korul adnak lakashitelt Europaban. Euro alapu devizahitelt. :)

osoma 2016.04.21. 21:55:27

@Virago_1000: Vegigolvastam a nyomorusagos kommentjeidet. Mindenkin rugsz egyet ha teheted. Ezt altalaban frusztralt, beteg emberek teszik masokkal.

rumitom 2016.04.21. 22:08:35

@Th's child: meg soha nem koltottem a fizetesem negyedenel tobbet lakasra, es sosem laktam meg rossz helyen vagy rossz lakasban, meg 10 pakisztanival.
lehet szerencses vagyok lakasugyileg.
(ettol meg persze sosem okozott gondot elkolteni a teljes fizetesemet egy honapban :) )

rumitom 2016.04.21. 22:12:38

@diggerdriver: az brutal, nekunk a 300nm feletti, ket futott garazsos csaladi hazban volt kb ennyi. igaz, vagy 12 eve, de azota alig volt inflacio

rumitom 2016.04.21. 22:14:30

@Virago_1000: nem hitelkartyarol beszel :) negativ vagy nulla kornyeki jegybanki alapkamattal nem olyan nehez 1-3%-n hitelt adni

DieNanny CH 2016.04.21. 22:27:25

@Mirjam2:

De hát egy külföldinek nincsen magyar adószáma. Hogy ír akkor bevallást?

Sanyi9 2016.04.21. 22:38:12

@Herr Géza: hmmm, mondjuk a fizetesek Münchenben es Meckpommban azert lehetnek kulonbozoek... :D

Sanyi9 2016.04.21. 22:42:28

@labirintus1: "Amit bérlek, az kb. 350 ezer euró és 1000 euróért bérlem. Venni kb. fele ennyiért tudtam és 800 euróért adtam ki." - Ez valahogy nincs egyensulyban. A te berleti dijad relativ olcso, vagy az alberlod fizet relativ sokat? Vannak olyan esetek, mikor az ingatlan ara megduplazodik, de az alberletet nem emelik, akkor szokot ilyen eset kialakulni, hogy draga hazban relativ keveset fizetnek a regi berlok. Ilyen a te eseted is?

Ha nem tul indiszkret, hol laksz? (orszag-varos erdekel, nem a cim :D)

Sanyi9 2016.04.21. 22:44:45

@diggerdriver: "Az angolok a seggünket vennék a földhöz örömükben ha skótok meg az észak ide lepattnnának róluk." - hmmm, ha ez igy van, miert nem rakjak ki egyszeruen az angolok azokat, akikre nincs szukseguk? Es mondjuk a tortenelem soran nem az volt a jellemzo, hogy a skotok konyoregtek volna az angoloknak, hogy hozzajuk tartozhassanak...

2016.04.21. 22:50:49

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Feltetelezem hogy kernie kell magyar adoszamot. Ez ugyanaz mint amikor te Svajcban kezdtel dolgozni, kaptal ottani adoszamot.

gabors 2016.04.21. 23:26:54

baromira idegesito ez az ittlevo szelketive kesleltetes ... mar kaptam emailben valaszokat olyan posztomra ami meg sem jelent meg ???

hogy van ez ???

Virago_1000 2016.04.21. 23:45:28

@osoma: 5 %-ert SEHOL, ismetlem a vilagon sehol nem adnak lakashitelt. Onmagadat persze ugy csapod be ahogy akarod.
A hozzad hasonlo hiszekenyek miatt irjak a gazdasagi temakkal foglalkozo lapok folyton h sok a penzugyi analfabeta.

Virago_1000 2016.04.21. 23:49:11

@osoma: nem te vagy az elso aki lehulyez azert mert leirom az arnyoldalat is a dolgoknak (ami nem divik itt a kommentelok kozt). Tudod aki elore tervez az leul es merlegeli az elonyoket hatranyokat egyarant.
Kerlek legkozelebb szemelyeskedes helyett koss bele a mondanivalom tartalmaba - ha tudsz.

Herr Géza 2016.04.22. 00:03:19

@Virago_1000: Te miröl beszélsz? Mert én Németországról. Az ép´tési kölcsönöm három különbözö hitelböl van mixelve, a legvadabb rész kamata 2,5%. De van benne 1,5%-os is. A mix kicsivel 2,25 fölött van, de azóta még lejjebb mentek a kamatok.

Herr Géza 2016.04.22. 00:06:17

@osoma: Nem löttem alul, konkrét, élö hitel, tavalyelött összel vettük fel.

Virago_1000 2016.04.22. 00:06:53

@rumitom: ismetlem neked is: a lakashitel (mortgage) kamata min 30%. Tehat magasabb az esetek tobbsegeben mint a legrosszabb hitelkartya. Nem birom felfogni, hogy nem lehet ezt erteni, hisz altalanos iskola 6. oszt. matek.

www.moneysupermarket.com/mortgages/results/#?goal=1&property=170000&borrow=150000&types=1&types=2&types=3&types=4&types=5&scrollTop=false

Nezd csak ezt az ajanlatot a hbsc honlapjan talaltam:

A mortgage of £150000 payable over 25 years, initially on a fixed rate for 27 months at 1.99% and then on our current variable rate of 3.94% for the remaining 273 months would require 27 monthly payments of £635.05 and 273 monthly payments of £773.67.

The total amount payable would be £230080 made up of the loan amount plus interest (£78358) and valuation fee (£173), booking fee (£1499).

The overall cost for comparison is 3.7% APRC representative.

Tehat 150.000-t kolcsonzol es az elkovetkezendo 25 evben osszesen 230080-t fizetsz vissza. Ez testverek kozt is 230080/150000 = 1.5338666667 = 53.38% a kamat!

Es meg van pofajuk behazudni hogy 3.7% a kamat! Most itt mindenki penzugyi analfabeta hogy ezt nem veszi eszre?

Virago_1000 2016.04.22. 00:08:28

@Herr Géza: 2.25? Szerintem te elnezed a tizedesvesszot. Szamolj csak utana. Lasd elozo hozzaszolasomat.

FutureFry 2016.04.22. 00:11:16

Abból, hogy a fizetés hány százalékát költi valaki lakhatásra nem feltétlenül lehet életminőségi következtetéseket levonni. Például akár 50%-ot sem problémás ilyesmire költeni (ha pénzügyi szempontból esetleg nem is a legbölcsebb), ha a fennmaradó 50% kényelmesen elég a többi kiadásra.

P.Elliot 2016.04.22. 00:12:15

@Virago_1000: De adnak. Itt nalunk New Jersey/ Usa/, 3.6- 3.7 fix 30 evre. Ha ujra finansziroztatod a mar meglevo kolcsont akkor meg kevesebb is.

Herr Géza 2016.04.22. 00:20:54

@Herr Géza: Most ránéztem aktuálisan: a magasabb energiahatékonyságú házra (ún. KfW-Effizienz) adható építési kölcsön jelenleg max. 100k €, 0,75% eff. kamattól adják, 10 év fix kamattal. (Ez volt még nálunk az 1,5%-os kölcsön és akkor még "csak" 50k-t adtak így). Ez persze államilag támogatott hitel, de a mezei építési kölcsön kamata is valahol 1,5-4% között van most. Jó adósként, 30% körüli saját tökével simán megkapod most 1,5-1,75% között. És ez pl. 10+10 éves kamatkötést jelent: 10 évig ennyi a kamat, 10 év után pedig még tízre leköthetem ugyanezt a szintet, vagy ha addigra máshol kevesebb (:D) kamatra adnak hitelt, akkor mehetek isten hírével.

Herr Géza 2016.04.22. 00:27:38

@Virago_1000: Kis barátom, ha valaki itt pénzügyi analfabéta, akkor az te vagy. Éves kamatról van szó, mint minden hitelnél. Ugyanúgy, mint fordított esetben a bankbetétnél.

P.Elliot 2016.04.22. 00:28:00

En a sajat haz hive vagyok, akkor erzem igazan otthon magamat egy lakasban ha az enyem ha azt csinalok vele amit akarok, nem lesik hogy nem-e csinaltam kart, nem kell engedely kernem hogy beverhetek-e egy szoget es nem kell esetleg szembenezni egy felmondassal, lakberemelessel.
Hazunk erteke felment haromszorosara miota vettuk a 23 ev alatt, elkepzelem hogy mit fizettem volna ki lakberkent ennyi ido alatt, igy meg ha eladnam akkor egy nagyon szep osszeg lenne a kezemben amibol masutt boven tudnek vasarolni masikat es meg maradna is elkolto penzem. Van olyan ismerosom aki nem vett hazat, a nyugdija eppencsak eleg, sokszor mondja hogy mekkora bolond volt, legalabb penze lenne.
Egy mai fiatal par itt ugy kalkulalhatna hogy a berelt apartment, szep hibatlan, modern elviszi a kisebbik fizetest rezsivel egyutt, a masikbol lehet gazdalkodni de felretenni is lehet belole ha beosszak.

Virago_1000 2016.04.22. 00:42:04

@Herr Géza: eves kamat: nos pontosan az a felrevezetes benne hogy a valos kamatot nem adjak meg (azt te kiszamolhatod magadnak ahogy en is tettem fentebb).
Kit erdekel az eves kamat, az csak hatterinfo, ha az effektiv kamat amit tenylegesen vissza kell fizetned, legjobb esetben is 40% folott lesz (lasd a linket fentebb, 53% a legkisebb az ajanlatok kozt jelen pillanatban angliaban).

Tehat igenis, lakashitel valodi kamata magasabb mint a legdurvabb hitelkartyae.
Most tessek penzugyi analfabetazni.

FutureFry 2016.04.22. 00:44:07

@Virago_1000: @Herr Géza:
Ezek szerint a bankszámlámra berakott £150000 kamata nem a bank által meghirdetett 3%-os, hanem 50% feletti! Hurrá!

Virago_1000 2016.04.22. 00:45:45

@P.Elliot: biztosra veszem hogy felreerted, usaban sem adnak hiszen ez meg az inflacional is alacsonyabb lenne. (Igaz hogy a bank akkor is nyerne rajtad ha negativ kamattal szedne vissza de ez mas tema ne keverjuk ide)

Virago_1000 2016.04.22. 00:47:27

@FutureFry: linkeld be hogy ki es hol allitott ilyet. Linkelj olyan folyoszamlat is ami evi 3%-t kamatozik.

P.Elliot 2016.04.22. 00:48:17

@Virago_1000: Nem ertem felre, valoban ennyi. Nem kell persze elhinned.

pappito · http://pappito.com 2016.04.22. 01:07:06

@Virago_1000: A looser is a loser who can't spell "loser".

pappito · http://pappito.com 2016.04.22. 01:21:55

@Virago_1000: te ülsz fordítva a lovon, már megint.

Meg nem vagy tisztában olyan fogalmakkal amikkel dobálózol. Szóval nem véletlenül kapod a pénzügyi analfabétázást.

Csak, hogy árnyaljam az egybites, "x-ért veszi a bank nekem a lakást én meg x+sokat kell visszafizessek" világképedet, az én (hétköznapi) esetemben az ingatlanár és a jegybanki alapkamat változása az elmúlt években már megkereste nekünk a banktól kölcsönkért pénz közel 40%-t. A hitel átszerkesztésével, alacsonyabb törlesztő mellett évekkel rövidült a futamidőnk, tehát évekkel kevesebb időre kell majd kamatot fizetnünk.

Ennek következtében vagy egy nagy értékű assetünk, amit akár fedezetként felhasználhatunk, ha mondjuk investment propertyt akarnánk vásárolni, vagy ha hirtelen kell nagyobb összegű pénz valamire, kiadhatjuk ha mondjuk külföldre költözünk átmenetileg, csinálhatunk rá trustot, eladhatjuk és realizálhatjuk az értékének a növekményét, van fasza credit historynk, stb. Te meg bérelsz, mert szerinted a bank hazudik. Ja, és mi vagyunk a pénzügyi analfabéták.

Herr Géza 2016.04.22. 01:32:59

@Virago_1000: Figyu, vedd már elö a lexikont és nézd meg a pénzügyi alapfogalmakat (kamat, effektív kamat, THM, stb.)
Senki nem gondolja azt rajtad kívül, hogy az 5%-os kamat azt jelenti, hogy pl. felveszek 100 akármit 20 évre, akkor húsz év alatt 105 akármit fizetek vissza. Vidám is lenne a világ. :)))
Akkor van egy bombasztikus ajánlatom számodra: adjál nekem 1.000.000 eurót 50% kamatra: 50 év múlva visszakapsz 1.500.000 eurót. Deal??? Szénné keresnéd magad, mint a mocskos bankok... :)))))))))))))))
Nem, nem várom el töled, hogy kiszámold, ez mekkora éves kamat lenne.... :))) (Kb. 1,7%)

Herr Géza 2016.04.22. 01:34:25

@pappito: Te maestro, ez a pofa ebböl csak a kötöszavakat fogja érteni. :)))))))

pappito · http://pappito.com 2016.04.22. 01:44:35

@Herr Géza: hát az már nem az én bajom, vagy elegánsabban MVP (más valaki problémája :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.22. 03:03:03

@Th's child: Pongyola, persze hogy.
Nem a közös költségre írtam a 25-öt, hanem a gázon felül minden másra, összesen.És a gáz is van ahol egész évre ennyi, mert télen mondjuk 40, nyáron meg 10 (mondjuk csak a sütő meg a bojler megy, de az meg sokat...) és ki van átlagolva.

A két gyerek: persze hogy nincs rendesen fenntartva.
Autó?az meg szépen elálldogál a parkolóban, lévén, hogy benzinre se igen fussa.A békávén ugyanis lehet bliccelni, de benzint lopni kevésbé...

Jó, ebből nem általánosítok, de q sokan vannak otthon, akik reggel megpaskolják a kocsi oldalát és mennek szépen a buszmegállóba, mert azt tudják csak kifizetni.

Okostelefont, meg Nike cipőt erősen erőn felül vesznek a gyereknek, vagy csak fapadosat.

Persze nyilván nem mindenki szegény, de nekem a hírekből nem az jön le, hogy odahaza
"üvöltve tombolnának" a népek a jóléttől...Nemrég olvastam, hogy kb 3 millióan vannak a létminimum alatt.Simán elhiszem.

Nem idegen amit mondasz, megvan ez a réteg is,meg az is, amiről te beszélsz.Csak melyik a nagyobb hányad...?

adg 2016.04.22. 03:58:46

@Virago_1000: "Tehat igenis, lakashitel valodi kamata magasabb mint a legdurvabb hitelkartyae. "

Oh, szerintem jogosan hulyeznek le. A hitelkartya kamata is eves kamatkent van megadva, szamold mar azt ki 20 evre! Nem 50%-ot fogsz kapni, hanem 8700 (!!!) korul, vagyis a peldad szerinti 150.000 helyett 13 milliot kellene osszesen visszafizetni, plusz koltseget, ha 25%-os eves kamatot nezunk. Es az meg nem is rossz.

enta selecta 2016.04.22. 04:40:04

@Virago_1000: Ne keverjük össze az éves kamatot a futamidõ teljes ideje alatt kifizetett kamattal.

lorincihaz 2016.04.22. 04:40:14

@Muscari: A barát, akkor nagyon rendes tőle, hogy idejét áldozza erre a nem kis feladatra és nem kevés tenni valót is intézi, egyes ügynökségek csak komoly összegekért vállalják.
Normális bérlőt kifogni sem egyszerű

lorincihaz 2016.04.22. 04:40:18

Kiadni:
Budapesti ház esetében, pl.:
-ha elromlik vmi, és miért ne? akkor a TE ktg.-ed (hogyan ellenőrzöd, h valóban mi történt?)
-lelakják a lakást
-ki intézi, hogy átveszi a pénzt, fizeti a számlákat, és megoldja az ad-hoc problémákat?
barát, túl nagy szívesség Vagy
ügynökség, elviszi a haszont
-vagy add ki közjegyző segítségével, h nehogy ne tudj megszabadulni a "kedves bérlőtől"
-felhalmozza a közüzemi szla-kat
-nem az övé a lakás, soha nem fog úgy érezni iránta, mint TE a tulajdonos -Tulajdonosi szemlélet -
-ha nem vagy ott és pl. kertes ház, mire vissza mész már a kertet is újra rendezi
-jó ha lesz kerítésed
-még kutyát is hoz, de el nem viszi, ha kéred akkor SE
-igénytelenek
-esetleg, olyan ügybe keveredik, ami miatt még téged vesznek elő
-nem jön ki a szomszédokkal......

Akinek Nem inge, Ne hordja!

Szóval, ha valaki ki akarja adni én azt javaslom neki, de ez csak az ÉN véleményem, hogy mérlegeljen, nézze meg kinek adja ki, próbálja leinformálni, munkahelyről, előző bérlőtől, még a "rokonság"ban is lehetnek váratlan következmények, ami aztán hosszú távra megmérgezi a Családi kapcsolatot, ami elvileg életfogytos+

Mindemellett, ha megéri, miért ne adja ki, aki tudja

Bal 2016.04.22. 05:20:49

@P.Elliot: tudod ugye, hogy ez klasszikus hindsight bias (azaz utólag könnyű okosnak látszani). Semmi sem garantálja, hogy a mai kezdő generációknak is ilyen jó biznisz lesz az ingatlan, sőt. Japánban pl. az elmúlt huszonöt évben sem sikerült visszakapaszkodnia a 90-es évek óriási buborékjának csúcsára, és Japán sok tekintetben azt mutatja, milyen jövő várható.

Nyilván ha valaki nem képes spórolni, segíthet, ha van egy vagyontárgya, amihez nem nyúlhat, de egy tájékozott embernek egyáltalán nem biztos, hogy az ingatlan a legjobb hosszútávú befektetés. Vagy legalábbis nem mindenhol.

Saját ingatlannál azt sem árt tudni, hogy 20-30 év alatt lényegében telekárra amortizálódik, azaz értékálláshoz ennyi idő alatt rá kell költeni annyit, mintha felhúztál volna egy újat. Ezért fontos a lokáció, azaz hogy az érték minél nagyobb része legyen a telekár, különben a bukta is nagyobb.

Ez az egész amúgy pszichés inkább, ősatyánk gondolom szerette a saját barlangot, ahol előnyben van egy támadás esetén. Van akiben erős ez a gén, van, akiben gyenge.

pappito · http://pappito.com 2016.04.22. 05:26:23

@Bal: "Ez az egész amúgy pszichés inkább"

Hát inkább józan ész+cash flow+ingatlanpiaci helyzet függvénye a dolog, az tény, hogy az ingatlan nem tuti befektetés mindenhol és mindenkinek.

Bal 2016.04.22. 06:04:51

@lorincihaz:

Általános félelmeket írtál, ami persze mindig ott motoszkál az ember fejében kiadásnál. Pedig a bérlők többsége alapvetően nem haramia. Mi évek óta adjuk ki bp-i ingatlanjainkat úgy, hogy külföldön lakunk, volt vagy öt-hat különböző bérlőnk és lekopogom, de egyáltalán nem vészes. Pár tipp:

- közjegyzős szerződés alap,
- biztosítás persze legyen,
- három hónap kaució, kisebb a veszteség esélye,
- javítások generálkivitelező csapattal, költségek leírhatók a bevételből,
- átutalással fizetnek,
- számlákat online ellenőrizni lehet (maradjon a neveden),
- nyilván nem árt, ha valaki megnézi a házat időnként, nekünk van egy néni, aki leolvassa az órákat havonta. A szomszédokkal jóban vagyunk és tudják az e-mail címünket, ha valami furaság történik, szólnak, ha meg hazalátogatunk, beszélünk velük,
- kint bérelve teljesen legálisan adómentes, külföldi bérlet összege is levonható költségként. Eü hozzájárulást nem kell fizetni más EU-s országból, viszont ha otthon nem adózol, Angliában kell a bevételed után,
- hivatalos de jó viszony kell, aminek az is része, hogy nem kell parázni, nem kell próbálni kézivezérelni a bérlőket, az igényeiket meg gyorsan ki kell elégíteni. Pár gesztust érdemes tenni, ebből érzik, hogy rendes vagy, és lekötelezettnek érzik magukat. Ők is legalább annyira paráznak a tulajdonostól, mint te tőlük.

Persze hogy lelakják, de ettől nem kell betojni, amit használnak, kopik. Bele kell kalkulálni a kiköltözés utáni felújítást, a súlyos károkozást meg kegyetlenül levonni a kaucióból. De ha bútorozatlan az ingatlan, nagyon nagy kárt nem igazán tudnak csinálni.

Lehet hogy a 6-7% induló hozam mindennel együtt csak 4% lesz, de ez még mindig kivételes manapság, különösen ha az üresen hagyáshoz hasonlítjuk. Nagyon nagy pech kell hozzá, hogy a teljes nyereséged elvigye valami zűr a bérlőkkel.

Bal 2016.04.22. 06:19:53

@pappito: nem, tényleg nem elhanyagolható az irracionális komponens a saját tulajdonlásban. Egyszerűen az emberek többsége jobban érzi magát pszichésen saját tulajdonban, és egyénileg változik, hogy ez mennyit ér meg. Most is vagy egy tucatszor elhangzott a "kell egy biztos pont" érv, ami ugye nem igazán az. Gyerekeimen figyelem meg, hogy egészen máshogy viselkednek otthon, mint máshol, elengednek, relaxálnak. Na és kedvenc szórakozás a bunkerépítés, kisház. Ez property ezerrel óvodás szinten.

pappito · http://pappito.com 2016.04.22. 07:07:24

@Bal: "Egyszerűen az emberek többsége jobban érzi magát pszichésen saját tulajdonban"

ez kávéházi okoskodás, vagy így van, vagy sem, nem tudjuk. Mondhatod, hogy te igen.
Az, hogy otthon mások a gyerekek mint máshol az meg nem függ az 'otthon' tulajdonlásától, nekem otthon voltak a gyerekeim akkor is amikor béreltünk. A macska is bemászik a kartondobozba, az is property ezerrel.

A saját lehet vonzóbb mindenféle okokból, pl. mert nem kell mások szabályaihoz alkalmazkodnod, azt raksz a falra amit akarsz, kifestheted hupililára, tarthatsz benne kígyót-békát, a béreltnél meg általában nem, de ez is inkább ország- és tulajdonosfüggő.

Millió szempont végiggondolásával lehet okos döntést hozni, ami aztán lehet a bérlés is meg a vásárlás is, jövedelem, családi állapot, gazdasági helyzet, banki kamatok, elérhető ingatlanok, ingatlanadó, hitelezési szabályok/kedvezmények, munkahely távolsága, stb.stb. mind játszik, ezt nem lehet annyival letakarni, hogy a saját az jobb.

Muscari 2016.04.22. 07:44:56

@lorincihaz: nem mellesleg fizetünk neki érte.

Virago_1000 2016.04.22. 08:05:04

@pappito: elkedztel itt hadovalni az ingatlam ertekenek emelkedeserol jegybanki alapkamatrol stb stb csak azt tudnam miert terelsz a temarol. Hiszen azt nem tagadhatod hogy valojaban min. 40% a hitel teljes futamideje alatti kamat egy igenjo konstrukcio eseten de inkabb 50-60%.

@Herr Géza: nem veszem elo a lexikont mert engem csak az erdekel hogy mennyivel tobbet kell visszafizetnem mint amennyit kaptam. Es az manapsag min. 50%-os kamat. Ti meg csak altassatok magatokat eves kamattal.
Hitelkartyam sohasem volt nem akarok uzsorazok aldozata lenni.

@enta selecta: "Ne keverjük össze az éves kamatot a futamidõ teljes ideje alatt kifizetett kamattal."
- a bank az ajanlatban az elobbit adja meg de valojaban az utobbit fizeted ki.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.22. 08:36:10

@lorincihaz: Mi sem adjuk ki, ott van a lakás az év nagy részében üresen.Akkora a kockázat és olyan kevés az elvileg nyerhető haszon, hogy nincs értelme.És így legalább ha ahazmegyünk látogatóba, évente párszor, akkor mindig van hol aludni, stb.

pappito · http://pappito.com 2016.04.22. 08:46:17

@Virago_1000: te nem szimplán nem értetted amit írtam, hanem alapvető fogalmakkal sem vagy tisztában.

Ez nem baj, minden egyes ilyen ember nekem versenyelőny.

DieNanny CH 2016.04.22. 09:14:33

@Mirjam2:

Igen ám, de ha a külföldi nem dolgozik Mo-on? Csak van egy ingatlana?

(Nem idegesíteni akarlak, csak érdekel a téma.)

Buchhalter 2016.04.22. 09:16:02

@Herr Géza: ezt mi is megtapasztaltuk : Köln külvárosa tele török és kurd szomszédokkal havi 450 Euro .Jobb környék Kölnben és még nem is csak a belváros 6-800 Euro egy másfél szobás lakás.

DieNanny CH 2016.04.22. 09:23:00

@Virago_1000:

Figyelj, én nem értek pénzügyekhez, de az még nekem is világos, hogy kamat alatt MINDIG éves kamat értődik.

Amit te 50%-nak tartasz, az szerintem a THM (teljes hiteldíj mutató).

Szerintem nézz utána az alapvető pénzügyi fogalmaknak.

DieNanny CH 2016.04.22. 09:28:12

@lorincihaz:

A közüzemi számla-felhalmozás ellen talán úgy lehetne tenni, hogy az albérlő nevén van a víz, gáz, áram.
Ha ezt felhalmozza, majd sikerül kirakni a lakásból, az én nevemen újra meg lehet nyitni a gázcsapot, a bérlő pedig bárhol máshol problémázhat, az már az ő ügye.
Csak nem tudom, ezt lehet-e így?

osoma 2016.04.22. 09:33:15

@Virago_1000: Igaz, hogy tobb, mint 15 eve banki alkalmazott vagyok Europa kulonbozo orszagaiban es az altalam irt specifikaciok es kodok alapjan szamoljak a bankok a kamatokat es mukodik a penzugyi tranzakciokat vegrehajto rendszeruk, de te ocsem siman nevezhetsz engem penzugyi analfabetanak. :)
Nem neveztelek hulyenek, bar ismet olvasva a legujabb kommentjeidet siman belefert volna az is. Egy buta, frusztralt segg vagy, semmi tobb.

DieNanny CH 2016.04.22. 09:39:17

@Virago_1000:

"- a bank az ajanlatban az elobbit adja meg de valojaban az utobbit fizeted ki."

Ez attól függ, hány évre veszed fel a hitelt. Ha 1 évre, akkor mondjuk 12%-kal többet kell visszafizetni. Ha 10 évre, 30%-kal kell többet visszafizetni.

Mindenkinél egyéni. És ez még csak 2 példa volt, ami 2 sort igényelt.
Azt értsd meg, hogy mivel ez egyénfüggő, ezért a leglogikusabb és legpraktikusabb ÉVES kamatot megadni.

Hogyan írhatná a bank, hogy mondjuk 60% a kamat, mikor te mondjuk csak 4 évre akarod felvenni? Ebből hogyan tudod kiszámítani, hogy valójában arra a 4 évre, mennyi a teljes hitel?

Hidd el, emiatt használnak éveset. Ez így pontos a pénzügyi világban. Dacolhatsz ellene, de minden társaságban te jársz rosszul, mert téged fognak hülyének nézni...

M. Péter 2016.04.22. 09:48:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A THM-et is éves alapon számolják, de abban benne vannak az egyéb költségek is, pl. kezelési költség.

osoma 2016.04.22. 10:05:41

@Virago_1000:
A fogalmakkal nem vagy tisztaban. MINDIG az eves kamatot fogjak megmondani, hiszen mindenki mas futamidore es mas osszegetvesz fel.
Vannak kalkulatorok, ahol kiszamithatod, hogy az altalad vallalt futamido alatt mennyit kell majd visszafizetned osszesen, de ez nem a kamat. Ez a hitel ara. Cost of credit.
www.morgages.ie

Olvass, tajekozodj, muveld magad es utana szallj vitaba. Ugy vagy itt, mint a ficko az autopalyan szembe hajtva a forgalommal. Mindenki hulye, csak te mesz jo iranyba. :)

@Herr Géza: Nezve az eppen aktualis kamatokat, tenyleg lehet 3% koruli is akar. Nemreg vagott kamatot a kozponti bank...

Herr Géza 2016.04.22. 10:06:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Lehet, hogy azóta más a helyzet, de mi sem a gázt, sem a vizet nem tudtuk a bérlö nevére iratni. De még a villanynál is úgy volt, hogy bár azt átírták, de ha nem fizetett volna, akkor is a mi házunkra terhelték volna a tartozást "jelzálogként" én meg polgári peres úton követelhettem volna töle.
Tulajbarát világ...

Herr Géza 2016.04.22. 10:10:49

@osoma: Mi már másfél éve vettük fel a leírt kondíciók mellett, most még jobb egy fél-egy százalékponttal.
No meg persze (legalábbis itt) az építési kölcsönt adják a legjobb feltételekkel, a kész lakás/ház vásárlásra egy picit (0,5-1,5%) rosszabb a konstrukció.

Herr Géza 2016.04.22. 10:14:25

@pappito: "Ez nem baj, minden egyes ilyen ember nekem versenyelőny."
Ez mekkora duma !!! :)))

2016.04.22. 10:15:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mindegy, akkor is annak az allamnak kell adot fizetnie ahol az ingatlan van, senkit nem erdekel hol dolgozik. Ha ehhez adoszam kell, akkor adnak neki adoszamot.

2016.04.22. 10:17:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Herr Géza: A gazt es a villanyt Mo.on lehet elore fizetos / feltoltos merooran keresztul fizetni. Ezeknek van felszerelesi koltsege, de boven megeri, hiszen attol kezdve hogy felszereltek, lehetetlen tartozast felhalmozni. Ha nem fizeti a berlo, akkor nem lesz gaz / aram a lakasban, marpedig ilyen lakasban nem akar majd lakni ezert elkoltozik ha nem tud fizetni.

Buchhalter 2016.04.22. 10:18:08

@Th's child: sok mindenben igazad van.Én a párommal bérlek pest egyik külkerületében másfél szobás panelt 70+rezsiért.Ketten keresünk 350 k-t ,de mivel nincs komoly megtakarításunk hitelt nem kapnánk.Voltunk banknál : a kiszemelt ingatlan 30 %-t le kell rakni kp-ban.pesten az alapból 3-4 milla és legyen még egy milla egyéb ktg.- kre. Hát a fele sincs tartalékban.Van egy 15 éves autónk és jól számoltad : havi 20-30-t simán elvisz.Mindketten állást váltanánk éjjel-nappal az angolt nyomjuk és valami SSC-ben dolgoznánk.Ha sikerülne akkor ketten keresnénk akár 450 k-t is abból már el lehetne kezdeni a gyűjtögetést.Ha meg egy SSC vagy multi kivonul a bevált embereit viszi magával.Így már vannak kint ismerőseink Bécsben,Frankfurtban és Londonban.Általában 1-2 évig még állják a lakbéred is minimum 2 évre szerződnek veled és a kinti SSC-ben is kapsz 1500-2000 Eurót.Itthon sajnos nem látunk nagy jövőt.

Herr Géza 2016.04.22. 10:20:26

@Virago_1000: "Es az manapsag min. 50%-os kamat." Hát persze :)))) Ez így baromság, mert attól függ, hogy mennyi idöre veszed fel azt az ominózus hitelt, meg még attól, hogy mekkora törlesztést fizetsz, ja meg az ÉVES kamattól, meg még 3 faktortól...

"Ne keverjük össze az éves kamatot a futamidõ teljes ideje alatt kifizetett kamattal.
- a bank az ajanlatban az elobbit adja meg de valojaban az utobbit fizeted ki."

Ezzel úgy rajtad kívül nagyjából mindenki tisztában van, hülyegyerek (sorry, de már fáj az okosságod).

2016.04.22. 10:21:01

@Herr Géza: Mas orszagokban is lehet egy csomo problemaja a tulajdonosoknak, pl. Nemetorszagban beperelhet a berlod ha szerinte tul sok berleti dijat kovetelsz tole es hasonlok; a nem fizeto berlotol sem egyszeru megszabadulni sem Nemetorszagban, sem UKben. Mindenhol vannak a kiadasnak kockazatai.

Virago_1000 2016.04.22. 10:25:18

@pappito: "Ez nem baj, minden egyes ilyen ember nekem versenyelőny."
- ha mindenki minimum annyira atlatna a felrevezetest mint en akkor a bankaroknak el kene menni a tarsadalom javara hasznos dolgokat csinalni, de mivel a tobbseg hozzad hasonlo ezert tudnak meg tovabbra is szipolyozni, teged is beleertve, 50% kamattal a hazadra.

Virago_1000 2016.04.22. 10:28:55

@osoma: nem sullyedek le a szintedre, nem is magyarazok semmit neked. Nem az en bajom hogy anyad nem tanitott meg alapveto emberi normakra.

Ps. A mondanivalomon meg mindig nem talaltal fogast.

2016.04.22. 10:29:05

@Buchhalter: Nem akarlak elkeseriteni, de ha Londonban keresel 2000 euronak megfelelo fontot, annak majdnem a fele el fog menni lakasra (ha ketten bereltek egyutt egy masfel szobas lakast) es sajatot soha nem fogsz tudni venni belole, szoval ilyen szempontbol semmivel nem jarsz jobban mint Mo.on. Persze mas szempontok is vannak amiert megerheti orszagot valtani.

Herr Géza 2016.04.22. 10:30:37

@Herr Géza: Egyébként meg az is baromság, hogy a teljes hitelköltséget nem adja meg a bank. De! Minden hitelkalkulátornál ott van a szám, hogy pontosan mennyit fogsz az adott konstrukcióban ÖSSZESEN visszafizetni, de a hitelszerzödéshez is kapsz egy x oldalas kimutatást, amiben 20-30 évre elöre havi bontásban ott a törlesztörészlet, ott van, hogy mennyi abból a kamatra és mennyi a töketörlesztésre fordított rész és a végén bizony ott van az összesítés is, hogy mennyit fizetsz ki a felvett összegen felül. Vastagon szedve.
Viszont az a szám, mint írtam x faktortól függ, ezért a hitelek összehasonlítására csak az éves kamat, ill pontosabban a THM alkalmas. Amit kötelezöen meg kell adniuk a bankoknak.

Áruld már el, hogy ha te betennél 100 fabatkát évi 1 százalékos kamatra a bankba, akkor húsz év múlva 101 fabatkát fogsz elvárni a banktól?? Akkor fordítva mi a bajod???? Grrrrrr.........

Herr Géza 2016.04.22. 10:34:15

@Virago_1000: "Ps. A mondanivalomon meg mindig nem talaltal fogast."
Édes istenem, ha valaki meséli nekem, hogy van ilyen ember, mint te, akkor soha nem hiszem el. És mégis.
Az emberi hülyeség határtalan.

Herr Géza 2016.04.22. 10:38:54

@Mirjam2: Ellenkezöt nem is állítottam. De itt a szolgáltatóknak "eszükbe sem jut" a bérlö sarát a tulajon leverni....
Az a pereskedés meg: igen, beperelheted, más kérdés, hogy a pert megnyerni már nehezebb lesz. De elméletileg nem kizárt, nyilván volt is a történelem folyamán ilyen eredményes per is, de azért.... :))))

Virago_1000 2016.04.22. 10:41:45

@osoma: "Vannak kalkulatorok, ahol kiszamithatod, hogy az altalad vallalt futamido alatt mennyit kell majd visszafizetned osszesen, de ez nem a kamat. Ez a hitel ara. Cost of credit."
- engem csak ez utobbi erdekel. Teged is mert ennyivel tobbet fizetsz vissza.

2016.04.22. 10:43:18

@Virago_1000:

Ez érdekes egyébként, ha jól emlékszem, mérnök vagy, ugye?

Hogy a tökömben van az, hogy láthatóan csak most kezded megérteni, mi az a kamat, és hogyan működik? (Miközben másokat vádolsz vele, hogy ők nem értik.)

És tök kíváncsi lennék, hogy a szellemi vívmányaid all-time toplistáján hova helyeznéd ezt a felismerést.

Bizarr.

Virago_1000 2016.04.22. 10:44:17

@Herr Géza: a penz legnagyobb biztonsagban otthon van az agy alatt. A bankok barmikor lenyulhatjak - mint azt meg is tettek cipruson.

Herr Géza 2016.04.22. 10:45:02

@Th's child: Hát ha ö mérnök, akkor én letagadom, hogy az vagyok. :))))))

Herr Géza 2016.04.22. 10:46:23

@Virago_1000: Na így mindent értek... Akkor gyüjtsd tovább az ágy alatt.... :))))))))))))))))

Herr Géza 2016.04.22. 10:48:17

@Virago_1000: Csak szólok, az se jó: a múltkor betörtek Mariska nénihez és nem, hogy az ágy alól, de még a "trezorból" (bugyik között bedugva) is elvitték a lóvét. :))))))

Virago_1000 2016.04.22. 10:50:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ertelek teljesen.

"Ez attól függ, hány évre veszed fel a hitelt. Ha 1 évre, akkor mondjuk 12%-kal többet kell visszafizetni. Ha 10 évre, 30%-kal kell többet visszafizetni."

- ez igy igaz. Viszont ha elotorlesztenek, akkor buntet a bank mert nem 60% lesz a kamat hanem mondjuk 30.
A bankok nem engednek elore torleszteni lakashitelt pont ezert, mert az nekik profitveszteseg.
Szemelyi kolcsont igen. Eppen ezert en ugy fogom megoldani, hogy veszek fel szemelyi kolcsont, a baratnom is, az 50000 font, van egy kis megtakaritasom, valamint eladom mindket Porschemat. Ebbol mar szep haza

Virago_1000 2016.04.22. 10:51:51

@Virago_1000: t lehet epiteni es nem fogok nyomorogni mint angliaban. Itt a milliomosok is szuk hazakban kis telken nyomorognak.

DieNanny CH 2016.04.22. 10:53:59

@M. Péter:

Igen, gondoltam, hogy az én tudásom sem sok... :-)

DieNanny CH 2016.04.22. 10:55:46

@Herr Géza:

Nem tudom, mi a helyzet Mo-on, de itt Svájcban minden a bérlő nevén van, így a tulaj nem bukhat. :-)

DieNanny CH 2016.04.22. 10:56:59

@Mirjam2:

Ez nagyon jó ötlet! Tetszik!

DieNanny CH 2016.04.22. 10:59:43

@Virago_1000:

"Ps. A mondanivalomon meg mindig nem talaltal fogast."

A mondanivalódon MINDENKI talált fogást. Te a zöldet nevezed pirosnak.

DieNanny CH 2016.04.22. 11:02:43

@Virago_1000:

Kezdesz terelni...
Előtörlesztésről eddig nem volt szó. Az egy másik téma.

Herr Géza 2016.04.22. 11:11:17

@Virago_1000: "A bankok nem engednek elore torleszteni lakashitelt..."
Ez a következö baromságod. De. Én pl. az elsö tíz évben évente elötörleszthetek egy max. (ha jól emlékszem 5%-át az aktuális hitelösszegnek) évi összeget minden extra költség nélkül. Utána meg bármennyit egy bagatell "adminisztrációs" díj ellenében.
Persze, van olyan bank, ahol komoly pénzt kérnek érte.
De elárulok még valamit: én a bankkölcsön feltételeinek fixálásakor is alkudtam. Vittem másik három ajánlatot magammal és amikor a részleteket (pl. elötörlesztés) tárgyaltuk, akkor a nekem nem tetszö dolgoknál mindig elöhúztam az ellenajánlatok egyikét, hogy de xy bank ezt így adná. Mire ö vagy megadta ugyanazt, vagy megegyeztünk a kettö között valahol.
Hogy mik vannak.... :)))))

Herr Géza 2016.04.22. 11:16:42

@Virago_1000: És a másik három Porschéval mit csinálsz? :)))))
Különben meg jelzem, hogy a sima személyi kölcsön kamata az x-szerese a lakás-/építési kölcsönnek....
Igaz, angol bank nem ad építési kölcsönt mondjuk M.o.-on építendö házra... Úgy általában x ország bankja nem ad hitelt y országban való építésre. Bár EU-n belül már lehet, hogy erre is van ellenpélda.

Buchhalter 2016.04.22. 11:20:01

@Mirjam2: csak arra céloztam,hogy úgy érdemes kimenni ,hogy egy darabig fizeti a cég a lakhatásod.Így vannak kint ismerőseink ,de ahogy hallottam max másfél két évig kaphatsz llyen segítséget.De vannak kiskapuk : fél évre haza rendelnek és akkor megint adható az albérlet támogatás.Egy cégnél ami szintén multi volt,a mérnők kollégák így dolgoztak .Kint voltak két évet utána fél egy év itthon Aztán vissza.Persze örökké nem lehet csinálni,de 5-6 év alatt annyit így össze lehet spórolni,hogy itthon beletudsz ugrani egy lakás hitelbe.

Virago_1000 2016.04.22. 11:38:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: senki sem talalt fogast azon, hogy 50+ %-al tobbet fizetsz vissza osszesen, mint amit felvettel.
Megy a fikazas megy a szemelyeskedes a magyarazhatatlan magyarazasa.

Virago_1000 2016.04.22. 11:40:55

@Herr Géza: "Különben meg jelzem, hogy a sima személyi kölcsön kamata az x-szerese a lakás-/építési kölcsönnek...."
- ez sem sem igaz ha elore torlesztesz. A lakashitelnel az elotorlesztes- ha van maximalizalva van ahogy irtad is.

DieNanny CH 2016.04.22. 12:08:48

@Virago_1000:

Azon talált mindenki fogást, hogy te azt állítottad, 10% kamat alatt nincs hitel.
Ami nem igaz.
Az már a te hülyeséged, hogy kamatnak nevezed/ vagy tartod azt, amit a pénzügyi világ nem annak tart.

Te azt mondod, létezik piros fű. Mindenki azt mondja, annak a színnek a neve zöld. Te meg kötöd az ebet a karóhoz, hogy hát te márpedig azt a színt pirosnak fogod hívni.

labirintus1 2016.04.22. 12:35:45

@Sanyi9: Tudom, hogy furcsa, de leírom, hogy szerintem miért ez a helyzet. Brüsszelről van szó.

Én Auderghemben lakom, ami egy közepes környék, viszont a a lakás. mikor beköltöztem 5 éve teljesen új volt. Megvenni baromi drága, mert a kb. 16%-os illetéken felül az új lakásra 21% áfát is kell fizetni. A lakbérek pedig központilag szabályozottak, mármint az hogy mennyit lehet rajta emelni. Minden évben jön egy indexálási szám, annál többet nem lehet emelni és felmondani sem egyszerű a bérlőnek, mert csak akkor lehet, ha a tulaj maga költözik be az ingatlanba.

Amit vettem lakás, az egy jobb környéken (Woluwe-Saint-Pierre) van, viszont 1963-ban épült. Nagyon sok saját munkával gyakorlatilag teljesen pöpecre felújítottuk. Mivel a környék jó (pl. közel van hozzá egyik népszerű iskola), ezért eleve könnyű kiadni, teljesen felújítva még könnyebb. A megszerzése is olcsóbb volt, mert áfa nincs, "csak" 13% illetéket fizettem és mivel 10 évesnél öregebb a lakás a felújítás 6%-os áfával ment.

Még az is játszik, hogy amit én bérlet, az kb. 110 m2, amit kiadtam az 80 m2 és a nagyobb lakás nem feltétlenül arányosan drágább.

Virago_1000 2016.04.22. 12:36:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Az már a te hülyeséged, hogy kamatnak nevezed/ vagy tartod azt, amit a pénzügyi világ nem annak tart."
- leszarom mit minek tart a penzugyi vilag. A penzugyi vilag celja hogy minel tobbet lehuzzon rolad. Ezert nem arulja el a valodi kamatot (vagyis igen de burkoltan hogy az atlag user nehogy rajojjon), hanem elohozakodik eves kamattal (mert a kamat szotol fel az atlaguser) hogy alacsonyabbnal tunjon. Senki sem venne fel hitelt ha ugy hirdetnek hogy 50-60% kamatra. De mivel nem ugy hirdetik es az.atlaguser ugysem olvas aprobetus reszeket valamint %-ot sem szamol ezert az emberek boldogan fizetik ki a 60% kamatot. Meg hat valljuk be lakni is kell valahol - ezzel elnek vissza a bankok.

Abba mar bele se mennek, hogy ez a penz amit kihelyeznek hitelbe, fedezetnelkuli penz mas szoval legalis penzhamisitas (nekik lehet) viszont amit te visszafizetsz amogott van fedezet. Tehat hulyere keresnek magukat kamat nelkul is.

Virago_1000 2016.04.22. 12:37:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "
Azon talált mindenki fogást, hogy te azt állítottad, 10% kamat alatt nincs hitel.
Ami nem igaz."
- 40-et allitottam ami tenyleg nem igaz, mert inkabb 55-60. A valsag elott lehetett talan 40.

osoma 2016.04.22. 12:38:50

@Virago_1000: Miert, te hogy szeretnel hitelt felvenni, 5%-al akarsz tobbet visszafizetni 15-20 vagy akar 30 ev alatt, mint amit felvettel eredetileg? Vagy nem is, inkabb fizesse ki a bank a lakast es kesz, sot meg fizessen o kamatot neked. Igaz?

Anyamat nem kellene belekeverni a mondandodba. Az, hogy egyszeru vagy, mint a faek, nem az o hibaja.

Herr Géza 2016.04.22. 12:42:07

@Virago_1000: "...senki sem talalt fogast azon, hogy 50+ %-al tobbet fizetsz vissza osszesen, mint amit felvettel."
Ez ugyanis rajtad kívül mindenkinek tiszta volt. Rajtad kívül senki nem hitte azt, hogy az éves kamat egyenlö a teljes hitelköltséggel. És ehhez a felismeréshez nem kell matematikai lángelmének lenni (mint ahogy azt te hiszed magadról).
Sacc per kábé a 6.-8. osztály környékén tanultuk a kamatszámítást, ahol töméntelen példa volt arra, hogy ha y összegre évi x százalék a kamat, akkor z év alatt mennyi pénzünk lesz, ill. hitelnél, mennyit is kell visszafizetni. Ha neked ez most, felnött fejjel lett világos, akkor ne csodálkozz, hogy ezért mindenki lehülyéz. Föleg, hogy te néztél élböl mindenkit hülyének, akinek ez pedig triviális volt.

2016.04.22. 12:42:32

@Buchhalter: Persze, ha abban gondolkodsz hogy Nyugat-Europaban dolgozol es Kelet-Europaban veszel lakast, akkor egyertelmuen megeri.

2016.04.22. 12:45:33

@Herr Géza: A sajat 'csaladomban' (ferjem csaladjaban) volt olyan aki elvesztett egy ilyen pert nehany evvel ezelott.

2016.04.22. 12:46:55

@Mirjam2: Marmint, o volt a tulajdonos / foberlo es elvesztette a pert a berloje ellen mert allitolag tul sok lakbert kert amire a berlo utolag jott ra es visszakovetelte a kulonbozetet (vissza is kapta).

Herr Géza 2016.04.22. 12:48:52

@Virago_1000: B@szd meg, te most tényleg ilyen hülye vagy?? Amiröl te beszélsz, az nem a kamat. Az a teljes hitelköltség.
Azt az értetlen fejedet... Vagy direkt szívatsz mindenkit???
És de, most is van ilyen hitel dögivel: felveszek 100 forintot mondjuk 5%-ra és egy év múlva visszafizetek 105-öt. Akkor ott mennyi a "kamat"? Ja, hogy pont 5%. Persze ha 100 évre veszem fel, akkor meg (számold ki) a csilliószorosát fogom visszafizetni a 100 forintnak.
Ülj le, egyes.

2016.04.22. 12:49:43

@Th's child: Oszinten szolva, az itteni kommentjei alapjan vagy nem mernok, vagy ijesztoan alacsony IQ-val is el lehet vegezni mernok szakot Mo.on (ahol allitolag tanult). Nem vagyok penzugyi zseni, de meg en is erteni velem mi a kamat.

Herr Géza 2016.04.22. 12:51:01

@Mirjam2: Mondom, nem kizárt. De akkor tényleg nagyon kapzsi volt. Vagy rossz volt az ügyvédje. Vagy a másiké szimplán jobb, Vagy akármi. De azért ez kb. a 100-ból egy szinten mozog. :))))

Herr Géza 2016.04.22. 12:57:24

@Mirjam2: Ha a meglévö bérlödnek emelsz lakbért, ott más az ábra, ott vannak szabványok, hogy mennyit lehet, de még az is elég rágógumi téma. Új bérlönél azonban (éppelméjü határokon belül persze) nagyon részegnek kell lenni annak a bírónak, aki elfogadja ezt a "utólag jöttem rá, hogy az milyen sok" típusú dumát. Nem beszélek persze arról, ha minöségi/komfort kifogás merül fel, vagy azt állítja a tulaj, hogy a lakás 30 nm-es, aztán kiderül, hogy csak húsz (mert beleszámolta a lépcsöházat is :D) meg ilyenek...

DieNanny CH 2016.04.22. 13:15:08

@Virago_1000:

"- leszarom mit minek tart a penzugyi vilag."

Ó, te...!!!

osoma 2016.04.22. 13:32:20

@Virago_1000: " tehat csokkent az eletszinvonalatok. Lehet ezt magyarazni barhogy akkor is ugyanoda jutunk: valami volt a sajat ami tobbet nem lesz. Es ez a helyzet nyugatra vandorlo magyarok 90%-anal. Valamirol orokre le kellett mondani amit otthon otthoni fizetesbol megengedhettek maguknak. Nem kepesek egyszeruen felfogni h az elet itt ugyanolyan nehez. Akarhanyszor elmondom mindig le vagyok hulyezve pedig probaljon meg barki fogast talalni rajta."

"5 %-ert SEHOL, ismetlem a vilagon sehol nem adnak lakashitelt. Onmagadat persze ugy csapod be ahogy akarod.
A hozzad hasonlo hiszekenyek miatt irjak a gazdasagi temakkal foglalkozo lapok folyton h sok a penzugyi analfabeta."

Es te koveteled rajtam, hogy adjam meg a tiszteletet, kovessem az alapveto emberi normakat?!

Elmondanam neked, hogy az ertelmisegiek jo resze miattad, a fajtad miatt menekul el abbol az orszagbol. Ilyen "emberek" vezetik is Magyarorszagot. Gogosek vagytok, korlatoltak. Nem vagytok kepesek belatni, ha nincsen igazatok. A problema nem az, hogy vagytok, ameddig a megfelelo szerszam van a kezetekben - balta, aso, kapa. A baj akkor jon, amikor idetolakodsz megmondani, hogy nekunk mi a jo, es mi mind hulyek vagyunk. A baj az, hogy ez a fajta Magyarorszagon siman vezeto pozicioba is kerulhet, ameddig egy rendes tarsadalomban semmire nem viszi.

Tudod vicces ha egy okos hulyeskedik, de amikor egy hulye okoskodik, az felnyomja az emberben a pumpat.

Nagyon ritkan kommentelek, de teged nem tudtalak szo nelkul hagyni, mert annyira a szellel szemben hugyozol, hogy az mar nagyon irrital.

Csak azert irtam meg ezt a kommentet elkotyavetyelve par percet az eletembol a fajtadra, hogy megertsd te is honnan is jon a vegtelen utalat es lenezes belolem iranyodban.

tsabus UAE 2016.04.22. 13:40:42

OFF
Miért mennek el az emberek Magyarországról ? Mert nem elég, hogy a Hintához és Virág et.-hoz hasonlók létszáma milliósra emelkedett, de már elegen vannak hozzá, hogy saját kormányuk legyen. Ez az a pont, mikor már nincs semmiféle remény egy ország felemelkedésére.
ON

FutureFry 2016.04.22. 13:47:11

@Herr Géza: @Virago_1000: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Az USA-ban a legtöbb standard lakáshitel semmilyen előtörlesztést nem limitál vagy büntet. Akár az első évben visszafizetheted az egyébként akár 30 évre felvett hitel teljes hátralévő tőketartozását.

Buchhalter 2016.04.22. 13:47:41

@Mirjam2: mi ebben gondolkodunk ,sőt nyugdíjas éveink egy vidéki városkában kertes házikó

Herr Géza 2016.04.22. 13:54:31

@FutureFry: Na tessék dr.prof.oec.@Virago_1000: :)))) De hát te leszarod a pénzügyi világot.... Grrrrrrrr...

adg 2016.04.22. 14:09:14

@Herr Géza: azert szerintem halgass ra, sokat tanulhatunk tole. Legkozelebb, ha ingatlant veszek, kizarolag hitelkartyaval fogom, mert annak kedvesobb a kamatozasa. Kicsit gyurni kell meg a hitelkeretre, de sebaj. Az ugyanis csak 25%, mig a szemet bankok akar 60-at is elkernek egy ingatlan jelzaloghitelert.
Apro elteres, hogy az egyik eves, a masik meg teljes futamido, de hat hintan edzodott emberek ilyen aprosagon mar meg sem akadnak. Meg kene hivi ezt a csavot is a vidam oldalra, hinta haveroddal jol el lennenek.
Az is oszehasonlitja a minimalis bert az elerheto berrel, nettot a bruttoval, srb. :D

Herr Géza 2016.04.22. 14:17:43

@adg: Igen, de legalább Hinta sosem állította magáról, hogy ö mérnök....:))))
25% hitelkártyakamat a dreamland-ben? Mifelénk 10-20% között mozog a legtöbb...
A barátunk kedvéért: ÉVES effektív kamat !!!!

adg 2016.04.22. 14:37:14

@Herr Géza: megneztem az enyemet gyorsan, pont ma jott a kivonat. 18,79% vasarlasra. 21 keszpenzfelvetelre. Hazudtam. :D

Virago_1000 2016.04.22. 15:58:59

@Herr Géza: kamat v nem kamat, vissza kell fizetned nem? De. Tehat kamat.

Virago_1000 2016.04.22. 16:09:34

@FutureFry: az usa. Europaban buntetnek erte.

FutureFry 2016.04.22. 16:10:01

@adg: @Herr Géza:
Vagy (a cash advance-t leszámítva) 0%, ha a "grace period"-on belül (általában 20-30 nap) visszafizeted.

FutureFry 2016.04.22. 16:26:38

@Virago_1000:
Tudtommal, ha (a banki alapkamathoz kötött (de annál nagyobb)) változó kamatú lakáshitelt veszel fel ("ARM" vagy "tracker rate") akkor ott sem feltétlenül büntetnek.
Pl.: www.santander.co.uk/uk/mortgages/type-of-santander-mortgages#itab01

"You can make unlimited overpayments on our tracker rate mortgages without paying an early repayment charge."

2016.04.22. 16:33:25

@Herr Géza: Szerintem egyaltalan nem volt 'kapzsi' a tulaj ebben az esetben, es felrevezetni sem probalta a berlot, egyszeruen rajott a berlo hogy milyen konnyen lehet ilyenekert perelni es ezt hasznalta ki. Sajnos konnyen ki lehet fogni rossz berlot barhol aki kihasznalja az adott rendszer gyengesegeit.

Virago_1000 2016.04.22. 16:56:42

@osoma: "A problema nem az, hogy vagytok, ameddig a megfelelo szerszam van a kezetekben - balta, aso, kapa"

- a problema ott van, veled, hogy lenezed a ketkezi munkasokat is, pedig - mar ha igaz amit a munkadrol irtal - te a tarsadalom, az emberi elet fenntartasanak szempontjabol nelkulozheto vagy, de ok nem. Tehat semmi okod lenezni oket. Ha holnap sztrajkolnal, senkinek fel nem tunne, ha ok konkretan sztrajkolnanak, nem lenne mit enned. Szoval csak lassan a testtel, tobb tiszteletet!

Tovabbi szemelyeskedesedre es bunkosagaidra nem valaszolok. Anyad feladata lett volna megtanitani az alapveto jo modorra, de ugy tunik, nem tette, elegtelen neki is.

Virago_1000 2016.04.22. 16:57:42

@FutureFry: nem tudom, nem eltem amerikaban sosem.

FutureFry 2016.04.22. 17:03:17

@Virago_1000: Amit a változó kamatú hitelről írtam az az UK-ra vonatkozik (www.santander.co.uk)

adg 2016.04.22. 17:35:47

@FutureFry: igen, cash advance azonnal kamatozik, vasarlasra 45 napom van, ha jol emlekszem, addig 0.
Szoval ha a tanacsra hallgatva hitelkartyaval veszek hazat, mert az kedvezobb kamatozasu, mint a jelzaloghitel, akkor egy honapon belul kifizetem, nulla kamat, happy days.
Kar, hogy eddig ezt nem tudtam, mar vettem volna egy csomo hazat. Na majd holnap, ma mar keso van...

osoma 2016.04.22. 19:58:34

@Virago_1000: Oh, nem nezem en le oket, sot, tisztelem. Van nem egy foldmuves baratom, akik soha nem vitatkoznak olyasmirol, amihez nem ertenek. En sem vitatkozok veluk az allattartasrol vagy a novenyek termeszteserol, mert ahhoz meg en nem ertek. Neked igy igy kellene tenned. Ha valamihez nem ertesz, arrol ne vitatkozz kettucat emberrel.

Tudjuk mi azt, hogy nem kellunk ott a kanaanban, ezert is nem vagyunk ott. Ugyanugy, ahogy sok orvos, apolo, IT szakember es sok egyeb ertelmisegi. Megertettuk, hogy mivel nekunk nagy a pofank, ezert veszelyesek lehetunk a most epulo rendszerre, ahol a tudas nem szamit, csak a csok, seggnyalas es haveri viszony.

Egyebkent anyamat masodszor vetted a szadra. A szemelyeskedest te kezdted, mar beideztem a kommentjeidet. Koveteled a tiszteletet, amit kierdemelni nem vagy kepes.
Legyel kedves anyamat mellozni. A tied is lenyelhetett volna teged, mindenkinek jobb lenne, de nem tette es most itt olvassuk a hulyesegeidet.

Bal 2016.04.22. 20:50:27

@pappito: egy netes fórum inkább kávéház mint szimpózium, nem? ;) De még inkább kocsma.

Próbáltam találni olyan tanulmányt, ami direktben mérte volna az ingatlantulajdonlás irracionalitását, de nem találtam. Még talán ez áll a legközelebb, de csak általánosságban:

en.m.wikipedia.org/wiki/Endowment_effect

Sebaj, ha egyszer bölcsész doktorit akarnék írni, van témám. Kell legyen genetikai előfeszítése, hiszen egy stabil élettér fenntartásának nyilvánvaló előnyei voltak abban a korban is, amikor elődjeink még bunkóval és nem kamatos kamattal csaptak le a jó lokációra.

Szerintem túl sokat tételezel fel az emberekről, hogy racionálisan lennének képesek dönteni ilyesmiben. Általában zsigerből választunk valamit, aztán utólag gyártunk hozzá ideológiát. Nincs ezzel semmi baj, a "csak mert nekem így tetszik" van olyan jó érv, mint a megtérülési ráta meg a demográfiai mutatók.

pappito · http://pappito.com 2016.04.23. 01:51:15

@Bal: "Szerintem túl sokat tételezel fel az emberekről, "

na ilyennel sem vádolt meg még senki :)

Én csak azt tudom biztosra hogy én hogyan döntök (döntöttem) az, hogy mások hogy azt nem tudom és nem is nagyon érdekel amíg nem az én pénzemből kell finanszírozni mások gondolkozásmentes döntésének következményeit

pappito · http://pappito.com 2016.04.23. 02:10:03

@Virago_1000: "Abba mar bele se mennek, hogy ez a penz amit kihelyeznek hitelbe, fedezetnelkuli penz mas szoval legalis penzhamisitas (nekik lehet) viszont amit te visszafizetsz amogott van fedezet. Tehat hulyere keresnek magukat kamat nelkul is."

ja, már értem, te is az irigységalapú agresszív butaságban véled megtalálni a valóság elutasításának legegyszerűbb módját. Nem vagy egyedül ezzel. Mondjuk ez így biztos egyszerűbb, mint gondolkodni. A fizetésed is abban a fedezetnélküli kp-ban kapod amit a bank utal, nemde? :))))

P.Elliot 2016.04.23. 04:36:25

@FutureFry: Mi ovatossagbol 30 evre vettuk fel a kolcsont a hazra de folyton tobbet fizettunk be igy 15 es fel ev alatt fizettuk ki, semmifele buntetes nem volt emiatt. Fel sem vettunk volna olyan kolcsont amit ne fizethettuk volna ki elobb.

svédnyugger 2016.04.23. 11:40:37

Az ingatlanvásárlásnál legfontosabb a fekvése, a környék, a közlekedés stb.
Vitatkoztatok a bankkölcsönrôl, mennyi az annyi, azt viszont nem számoltátok bele, hogy a jól megválasztott ingatlan értéke valószínüleg növekszik idôvel.
Vettünk 28 éve egy házat, (teljes kölcsönnel, semmi kp-val) A kölcsönt már régen visszafizettük, kb 35%-os eredménnyel, viszont az 5 éve eladott ingatlan 300%-os haszonnal járt! Miután egyedül maradtam voltam kénytelen eladni, helyette lakást vettem és a külömbségbôl egészítem ki a nyugdíjamat. Szerintem jobb, mint a biztosítás.

DieNanny CH 2016.04.23. 20:52:07

@svédnyugger:

Bár lehet, hogy a vásárlás időpontjában minden klappol és hűdejó - de azt miből lehet tudni, hogy amikor majd el akarom adni, ugyanilyen menőnek fog számítani a helyszín? Mert ha van ilyen ember, aki ezt megmondja, azzal szívesen felvenném a kapcsolatot...

svédnyugger 2016.04.25. 13:12:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Gondolj csak Budapestre, Rózsadomb, Zugló, Belváros - tartja az árát.
A föbb szempontok - családiházas környezet, jó közlekedés, vagy kiváló úthálózat, nincs a közelben lakótelep, kilátás valamilyen vízre, tóra, parkra.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása