oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 29. 06:44,  Lakni márpedig kell – de mennyiért? 144 komment

2015. szeptember 29. 06:44 Határátkelő

Lakni márpedig kell – de mennyiért?

Ismét nekilódultak több országban az ingatlanárak, van, ahol egészen nagy lendülettel, aminek persze egyik következménye az, hogy egyre drágább a bérlés is. Nézzünk egy kicsit ma körül az európai ingatlanpiacon, és az is kiderül, melyik országban a jövedelem mekkora részét kell a lakhatásra költeni.

nagy-britannia_anglia_richmond_temze-part_sajat.jpgA richmondi Temze-part eleve drága környék

Mindez arról jutott az eszembe (túl azon, hogy érthető módon vissza-visszatérő téma a blogon is), hogy a minap belefutottam egy cikkbe az Independent oldalán, amely arról szólt, hogy egyre több az olyan londoni kerület, ahol már millió font fölé kerültek egyes lakásárak.

A legerősebben felfelé törő környék Wandsworth, de az adatok azt mutatják, hogy gyakorlatilag a brit főváros szinte minden kerületében folyamatosan rakétáznak fölfelé az ingatlanárak. Olyannyira, hogy a hagyományosan munkáskörnyéknek számító Hackneyben ugyanannyi szuperdrága környék jelent meg az utóbbi időben, mint Kensingtonban és Chelsea-ben.

A felmérés alapja az egy irányítószám alá tartozó körzet, ezek közül azok kerülhetnek fel a listára, ahol legalább 1 millió fontért adtak el legkevesebb két ingatlant első alkalommal az elmúlt egy évben.

Hogy konkrét példát említsünk, Wandsworthben 10 007 irányítószám van, ezek közül 284-ben (2,8 százalék) adtak el egymillió font felett ingatlant az elmúlt 12 hónapban.

Ez nem csak egy kiemelt eset, az adatsor azt bizonyítja, hogy szerte Londonban gombamód szaporodnak a szuperdrága környékek, így a második helyezett, hagyományosan elitkörnyéknek számító Richmondban 2,7, Hammersmithben és Fulhamben 2,6 százalék az arány.

Persze nem csak az arányok érdekesek, hanem az abszolút számok is, hiszen például Westminsterben 571, Wandsworthben 392 ingatlant adtak el tavaly egymillió fontért vagy drágábban.

Szó nincs arról azért, hogy ne lehetne (a fizetésekhez képest) normális áron ingatlant találni, például Hounslowban az átlagár 326 ezer font, Lewishamben pedig 300 ezer, míg ha valaki hajlandó Barking and Dagenham környékére menni, ott biztos nem fog egymillió fontos házakkal találkozni (mert hogy még soha nem adtak el ott ennyiért ingatlant).

Mondjuk aki Londonban venne lakást, még ezzel együtt is jól teszi, ha siet, mert az előzetes felmérések szerint 2030-ra az egymillió font az átlagár lesz majd…

Mi a helyzet Európában?

De hogy ne csak Angliáról (pontosabban Londonról) szóljon a poszt, nézzünk szét egy kicsit Európában, ahol egészen érdekes dolgok zajlanak ingatlanfronton!

Egyes országokban ugyanis igencsak meglódult az ingatlanpiac, a legdurvább a helyzet Írországban, ahol 16,8 százalékkal emelkedtek az árak az előző év (azaz 2014) első negyedévéhez képest.

arvaltozas_forras_ec_europa_eu.jpg(forrás: ec.europa.eu) 

Az íreket svédek követik (11,6 százalék), majd jön Magyarország, ahol majdnem 10 százalék (9,7) volt az emelkedés, a harmadik helyen pedig az Egyesült Királyság található a maga 8,5 százalékával.

Zuhannak is a lakásárak egyes országokban, a legnagyobb mértékben (5,8 százalék) a letteknél, az olaszoknál (3,3) és a franciáknál (1,6). Ami még a magyar határátkelőket érdekelheti, Ausztriában gyakorlatilag nem változtak az árak egy év alatt (fél százalékos esés igazán nem nagy ügy), míg Németországból nincs adat, de ott is minimális, 2 százalék körüli a mozgás (pontosabban: emelkedés).

arvaltozas_tobb_ev_forras_ec_europa_eu.jpg(forrás: ec.europa.eu) 

Mi a helyzet a lakásbérléssel?

Vásárolni persze nem sokan vásárolnak (legalábbis az első időben biztosan nem), szóval legalább ilyen érdekes a bérleti piac. A Property Wire egy idén júniusi cikke azt nézte meg, melyik országban a fizetés mekkora részét kell átlagosan a lakhatásra költeni, és azért ez már igazán érdekes lehet.

Abszolút értékben

A brit National Housing Federation szerint (ezek a legfrissebb, még 2013-mas, a teljes uniót magukban foglaló adatsoron alapulnak) az átlagos ingatlanbérlő Nagy-Britanniában jár a legrosszabbul, mert bevétele arányaiban kétszer annyiba kerül neki a lakhatás, mint az európai átlag.

(Más kérdés, hogy teljes országokról van szó, ami persze kissé félrevezető lehet, de ezt a kételyt tegyük egy kicsit félre, meg ráadásul ez egy poszt, nem egy tanulmány.)

Válasszuk ketté a kérdést, és először azt nézzük meg, abszolút értékben mely országokban kerül a legtöbbe a bérlés (az egyszerűség kedvéért euróban)!

berlesi_dij_arak.jpg

Az élen az Egyesült Királyság áll havi 902 euróval, és ezzel messze-messze kimagaslik a mezőnyből. A második Írország ugyanis 679 euróval követi alaposan lemaradva (mondjuk, ezt az írek aligha bánják), míg a harmadik helyen Hollandia, Dánia, Belgium és Spanyolország található, ezekben az országokban mind 600 euró fölött van az átlagos havi bérleti díj. A lista alján Lettország található, ahol 186 euró a havi átlag (Magyarországon 340, Ausztriában 562, Németországban 600).

A fizetés arányában

A fentinél talán reálisabb képet fest, ha nem az abszolút értéket nézzük, hanem azt, hogyan aránylik a lakbérköltség a fizetéshez. Talán nem nagy meglepetés, de ebben az esetben is a britek járnak a legrosszabbul, hiszen fizetésük 39 százalékát a lakhatásra költik.

Ami ennél meglepőbb, hogy ugyanilyen rossz helyzetben vannak a spanyolok is. Náluk érdemes megállni egy pillanatra, hiszen ez a magas arány akár meglepő is lehet. Mindez természetesen a 2008-as válságra vezethető vissza, valamint arra, hogy az országban mindig is viszonylag magas volt az ingatlantulajdonosok aránya.

berlesi_dij_aranyok.jpg

A válság nagyon megviselte a spanyol ingatlanpiacot, sokan voltak kénytelenek megválni (sokszor áron alul) lakásuktól, házuktól, de lakni nekik is kell valahol, így értelemszerűen megugrott a kereslet a bérbe vehető lakások iránt.

Mindez ráadásul egy olyan környezetben történik, amikor a fizetések nem követik a bérleti díjak emelkedését (sőt…), így aztán arányaiban egyre többe kerül normális ingatlant bérelni. (Nem csoda, hogy az olyan nagyvárosokban, mint Barcelona vagy Madrid polgármester-választást lehetett nyerni a kilakoltatás megelőzésének és a bérlakás-építés beindításának programjával).

A spanyolok után nem sokkal lemaradva jönnek a svédek és a románok (35-35 százalék), aztán a nagy átlag, Finnország, Dánia, Franciaország, Olaszország mind 30 százalék környékén. A legolcsóbb a lakhatás Szlovákiában (13 százalék), ami azért őszintén szólva kicsit meglepő, és Lettországban (15 százalék).

Ami Nyugat-Európát illeti, a legjobb a helyzet Németországban és Portugáliában, ahol a fizetés negyedét kell lakhatásra fordítani, és ez még egész elviselhetőnek és kigazdálkodhatónak tűnik.

A moderálási alapelveket itt találod.

Negyven fölött lettél határátkelő? Mi vett rá az elindulásra, milyen volt a megérkezés, hogyan sikerült beilleszkedni? Mit szólt hozzá a környezeted? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre körülbelül 500 szóban (hosszabb persze lehet), segíts a hasonló helyzetben lévőknek!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingatlan Európai Unió Spanyolország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr17856862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2015.09.29. 15:00:08

@Mirjam2: ja .. csak ironizalok .. jo tudni de nem ez a magyarok legnagyobb gondja .. nalunk venni kb olcsobb mint berelni de sokan nem vesznek mert nem akarnak v nem kapnak kolcsont ...

Bal 2015.09.29. 15:24:39

@ocso79: @Mirjam2: aztán majd mehetsz a híd alá amikor az egész piramisjáték összedől. A londoni ingatlanárak különösen. Mondok neked egy nem is olyan valószínűtlen forgatókönyvet: brexit 2017-ben, finance menekül, külföldi befektetők menekülnek, ingatlanpiac és îgy az abból élő brit gazdaság összeomlik, aztán tetejébe megválasztják a labour-ös pojácát.

Nekünk lenne cash angol házra akár hitel nélkül is, de ellg bolond lennék most venni. Kollégám most adta el 2.3m-ért a házát Chiswickben, két nap alatt talált rá vevőt áron felül. A ház Bp-en hasonló paraméterekkel mondjuk 80-100 milkát érhetne. Ezt a különbséget vajon meddig lehet fenntartani? Ezen a piacon befektetni ugyanaz, mint feltenni a pénzed fekete páratlanra.

London2009 2015.09.29. 15:51:40

@ocso79: Akkor hasonloan gondolkodunk! :D Cambridgeshire a szivem csucske kulonben. Jovore fogok remortgage-olni (de szep magyar szo), addig meg kitalalom, hogy mi legyen... Venni most nagyon nehez jot itt Londonban, egy lakasra jut 25 vevo minimum. Seller's market...Legalabbis itt a mi kornyekunkon. Gondolom mashol sem jobb a helyzet! :D

London2009 2015.09.29. 16:03:49

@Bal: A helyzet az, hogy ezt meg azok sem tudjak, akik benne vannak a businessben. Nagyon nehez barmilyen joslatokba bocsatkozni. A brexitet szerintem nem eszik olyan forron… Abban igaza volt itt valakinek, hogy a magasabb deposit azert mindig egy biztonsagosabb kiindulasi pont, valamint erdemes nem teljesen felujitott lakast venni, ahol meg marad nemi arres. Legalabbis en igy csinaltam es egyelore ez bevalt, ahogy igy folyamatosan nezegetem a piacot. De az teny, hogy ketszer dolt be az angol ingatlanpiac az elmult husz evben, habar Londont ez mindig kevesbe sujtotta, mint a videket.

London2009 2015.09.29. 16:05:36

@Mirjam2: nem aggodom en sem. Addig amig ilyen keves lakas epul, az igeny viszont evre evre no az ingatlanok utan, nem lesz itt nagy bedoles, max stagnalas...de ugye az eletben csak egy valami biztos... :D

FutureFry 2015.09.29. 16:11:17

@Golf2: @London2009:
Önmagában nem számít zaklatásnak:

"The Fair Work Commission didn't find that unfriending someone on Facebook constitutes workplace bullying," Josh Bornstein, a lawyer at the firm Maurice Blackburn, told ABC News.
"What the Fair Work Commission did find is that a pattern of unreasonable behaviour, hostile behaviour, belittling behaviour over about a two-year period, which featured a range of different behaviours including berating, excluding and so on, constituted a workplace bullying."

London2009 2015.09.29. 16:35:22

@FutureFry: De itt pont az a lenyeg, hogy egyaltalan nem szamit zaklatasnak az, hogy valakit torolsz baratkent...ezzel kezdodik a hatarozat. Csak az utana kovetkezo resz a lenyeg...a tobb mint ket evig tarto ilyen meg olyan magaviselet a bullying stb.
Szerintem ez pont egy forditott hir, legalabbis a kiragadott resz alapjan, az a lenyeg, hogy az unfriending az nem workplace bullying...

FutureFry 2015.09.29. 16:41:00

@FutureFry: Ebben az esetben "beleszámították", hogy a bullying-nak valamennyire része volt a Facebookos unfriending. De úgy általában az unfriending _nem_ bullying:

"Legal experts said the case did not mean that unfriending a colleague on Facebook would automatically constitute bullying."

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/11890275/Facebook-unfriending-can-constitute-workplace-bullying-Australian-tribunal-finds.html

London2009 2015.09.29. 16:50:52

@FutureFry: ez azert annyira mokas hir szerintem. Koszi, hogy megosztottad :D

2015.09.29. 17:00:03

@London2009: Jo de mihez kepest 'dolt be'? Budapesten is 'bedolt' legalabb ugyanannyira azonos idoszak alatt. Amig mi elunk, nem lesz olyan hogy a londoni es a budapesti ingatlanarak aranyaiban kozelitsenek egymashoz - szerintem. Epiteni meg mar nincs hova, foleg nem Del-Angliaban.

London2009 2015.09.29. 17:17:15

@Mirjam2: ket nagy ingatlanvalsag volt a UK-ben az elmult inkabb 25, nem 20 evben. Majd megkerdezem anyosomat pontosan, hogy es mikor volt ez. Nekik ketszer is sikerult jo sokat bukni rajta. Mar tobbszor elmeselte, de mindig elfelejtem :D
Londonban lenne meg boven hely epiteni, modernizalni, felujitani, atalakitani stb. De azert szerencsere en eleg sok uj projektet latok az utobbi idoben a kornyekemen (South East).

2015.09.29. 17:18:19

@montroyal ( CAN qc): UKben is ugyanez van; onresztol fuggoen, tobbnyire olcsobb a mortgage-reszlet mint a berles de sokan nem kapnak kolcsont. Termeszetesen magyaroknak is problema az ingatlan-ar, kozuluk is szeretnenek sokan kolcsont felvenni es / vagy lakast venni. A lakas realis is sok embernek (persze nem London kozpontjaban), a haz kevesbe.

2015.09.29. 17:22:45

@London2009: En ateltem ezek kozul az egyik 'valsagot' Londonban. Emlekszem, nagyon izgatottak voltunk nehanyan a barataimmal, mert eppen lakast szerettunk volna venni es azt vartuk hogy majd lezuhannak az atlagos egy-ket szobas lakasok arai. Sajnos a nagy 'valsag' abbol allt hogy az azelott egymilliot ero ingatlan csak 800 ezret ert, vagy valami hasonlo (most csak peldat mondok). Utana meg a sokszorosara emelkedtek az arak. 2004-ben 250 fontert bereltem egy nagy szobat Londonnak egy jo reszen. Ma ennek a ketszereseert sem talalnek hasonlot.

Sanz 2015.09.29. 17:49:37

@ocso79: Az tuti, hogy dead money. De inkább fizetek pár évig pluszba albérletet, minthogy rosszkor hozzam meg életem legnagyobb horderejű (és legnagyobb kockázatú) befektetését. Plusz azért lakásvásárlás előtt érdemes egymás mellé rakni három táblázatot is:
1. mennyibe kerül az albérletem X időtávra?
2. mennyi a feltételezett nettó nyereségem, ha X összeget lakásvásárlásba fektetek (plusz mennyit spórolok az albérlethez képest)?
3. mennyi a feltételezett nettó nyereségem, ha a lakásra fordítandó összeget részvényekbe teszem?
A Kiszámoló blog erre nagyon jó összehasonlítást ad, azt hiszem.

Thargoid 2015.09.29. 18:29:48

Házunk van és Londonban...
Amikor a remortgage történik akkor az ingatlan értékét újra kell számolni pl. az irányítószámra jellemző átlag emelkedés értékével a kölcsön felvétele óta, vagy újra személyes becsléssel stb.
Pl. megvettél valamit 100 ezerért és a remortgage idején 120-at ér.
Ha pl. a felvett kölcsön 80% LTV (load-to-value) volt, akkor az eredeti önrész 20 ezer (100*(100-80)%), a mortgage 80.
Amikor ugyanez a ház már 120-at ér (ami 2 év fix idő után teljesen reális Londonban) a felvett kölcsön összege ugye továbbra is 80 maradt (pontosabban, csökkent a kifizetett részletekkel, de ettől most eltekintünk) viszont a 80 ezer a 120 ezernek már csak 66%-a.
Tehát a remortgage-nél olyan kamat konstrukciókat lehet elérni, ahol az LTV 66% maximum.
Ekkor a kamatozás jelentősen alacsonyabb lesz, mint a korábbi 80% esetén - értékesítés esetén a banknak jóval kisebb a kockázata, ami a kamat százalékában fog visszajönni.
pl. 4% helyett 2% lesz, ami nagyon nem mindegy egy komolyabb kölcsön esetén.

Amit sokan nem értenek a magyarok közül akik lakást akarnak itt vásárolni, az az, hogy a kezdő kamat fix idejű és minden fix idő lejárta után remortgage következik, aminek egyenes következménye a havi törlesztőrészlet sokszor drasztikus csökkenése a fent leírt módszer miatt.

Persze benne van a pakliban, hogy az ingatlan értéke csökken... nem fog. Legalábbis nem itt Londonban.
A másik pedig, hogy ha nem sikerül alacsonyabb kamatot elérni értékcsökkenés (!) miatt, akkor NEM kötelező a remortgage.
A fix idő lejárta után ugyanis a kölcsön automatikusan változó kamatozásúvá változik ami a mindenkori jegybanki alapkamat plusz bankonként változóan tipikusan 3.5% körüli érték.
Tehát a legrosszabb eset ami történhet az ennek a kamatnak a megfizetése az ingatlan értékétől függetlenül (a banki nem emelheti a változó kamat érték fölé a kölcsönt) - viszont még az az érték is jobb lesz, mint az a tipikusan 4% feletti kamat ami alacsony LTV-ra előszőr lehetséges volt.

Remélem tudtam segíteni kicsit.

Thargoid 2015.09.29. 18:30:31

LTV: loan-to-value, elírtam.

2015.09.29. 19:27:55

@Csupacsí: En szeretem a statisztikus posztokat, de ezt en sem ertem, hogy mit jelent. Viszont vizualis vagyok es a terkep nagyon tetszik, most mar akkor csak az a kerdes, hogy a lettorszagbakoltozeshez kell-e lettul tudni, vagy eleg lenne az orosz? :D

ocso79 2015.09.29. 19:39:13

En nen aggodok,sot alig varom hogy legyen megint £20k mar nyomom is bele a cimbivel (masik £20k) buy to let.
Norfolk Camb'shire £120k harom szoba end of terrace.
Szobankent £350,torleszto £ 600.
7-8% yield 12-13 ev peco kifizetve mai aron, de inkabb 8-9 ha raszamolom az arnovekedest.

arncht 2015.09.29. 19:39:13

Becsben a kiadasaink 60%a a lakas.

M. Péter 2015.09.29. 20:05:01

@ocso79: Azt is figyelembe vetted, hogy 2017-től fokozatosan megszüntetik azt, hogy a kamatot el lehet számolni költségként?

blackhairlady 2015.09.29. 20:29:01

@Mr Long: Ez sajnos mar minden aglomeracioban megfigyelheto. Volt egy koltozzunk ki a varosbol hullam, es meg a kerteket is beepitettek, ahogy irod, fel meter tavolsagra egymastol a hazak. aztan most mennenek vissza a varosba, hogy ne kelljen benzint, tomegkozlekedest fizetni, meg isot tolteni a munkabajarassal, de par eve nagyon aron alul lehetett csak eladni ezeket a hazakat. Mostanaban nem tudom mi a helyzet

ocso79 2015.09.29. 21:53:54

@M. Péter: ? Nem ertem mirol beszelsz milyen koltseg?

ocso79 2015.09.29. 21:53:59

@Sanz: sajnos reszvenyek is dolhetnek meg a nagyok is wv,bp satobbi.
Osztalekhoz meg sokkal tobbet kell belerakni hogy kifizetodo legyen mint egy haz onresz.
Ahogy mondtam a rent kidobott penz,minnel tovabb varsz annal tobb kidobott penz.

ocso79 2015.09.29. 21:54:12

@Thargoid: koszi hogy leirtad, remelem a sok karogo megerti vegre hogy ha hosszutavon marad itt akkor a rent hatalmas bukta.
A mortgage az evek folyaman csokken a rent meg altalaban no.
Csokkeno rent-et meg nem lattam 11 ev alatt itt UK-ban.
Ettol fuggetlenul mindenkinek szive joga,habar a lakastulajdonos magyar ismeroseim 100%-ban azt valjak hogy hulyek voltak hogy nem hamarabb vagtak bele.

pappito · http://pappito.com 2015.09.29. 22:13:56

@FeketeMacska73: "Amugy valaki tudja, hova megy az a rengeteg penz, amit lakberkent kifizetnek az emberek? Mert hogy nem uj lakas epitesebe az hotziher..."

mivan???

pappito · http://pappito.com 2015.09.29. 22:17:09

@mojyo: a hivatalos nyelv egyszer már az orosz lett!

2015.09.29. 22:28:17

@pappito: Osztod itt az eszt... :D

(Once started, cannot ever Finnish...)

M. Péter 2015.09.29. 22:33:11

Jelenleg, ha évi £10000-ért kiadsz egy házat, és fizetsz £8000 kamatot, akkor csak a különbség, vagyis £2000 font után kell adózni (az egyéb költségektől most tekintsünk el). 2017-től a levonható összeget fokozatosan csökkentik, és 2020-tól az egész £10000 adóköteles lesz.

pappito · http://pappito.com 2015.09.29. 22:37:31

@mojyo: Ouch, I literally can feel the Spain

2015.09.29. 22:41:56

@pappito: Rossz Iranba megy ez mar...

pappito · http://pappito.com 2015.09.29. 22:43:40

@mojyo: akkor kIrakom a megállj jelet :)

Bal 2015.09.29. 22:47:32

@London2009: nem lehet jósolgatni, de azért azt tudom, hogy már egy külföldi blogon is azzal dicsekednek emberek, hogy milyen jó bizniszt csinál buy to lettel Londonban, akkor ott nagyon közel lesz a vége. Egyszerűen elvi szinten sem létezik olyan befektetés, ami csak felfelé megy.

Nincs új a nap alatt, tegnapelőtt holland tulipán, tegnap kínai tőzsde, holnap londoni házak. Az ingatlanpiac brutálisan becsapós, mert az ingatlanok 2-3%-a van csak piacon. Egy sentiment shift lényegében egy hét alatt kínálativá tudja fordítani a piacot. Az angol lakáspiac már a brit valósággal sincs köszönőviszonyban.

2015.09.29. 22:48:21

@pappito: No jo, kulonben tenyleg nem lesz ennek (nor)vege. (This Israeli stupid now. :D)

pappito · http://pappito.com 2015.09.29. 22:49:21

@mojyo: ténylegy hgyjuk, az egész beszélgetés Myanmar?

:)

(you made my day btw)

2015.09.29. 22:54:04

@pappito: Akkor ezzel legyen vege a Mali napnak? :D

pappito · http://pappito.com 2015.09.29. 22:55:17

@mojyo: Oman, nekem csak most kezdődött !

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.29. 22:59:24

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: kiveve ha videken teszed, Magyarorszagon...

@ocso79: a hitel attol fugg milyen, nekunk pl nem csokken a havi koltseg. A rent korabban evi 3%-al nott. Hosszutavon itt biza erdemes akar shared ownershipbe is beszallni, mi kiszamoltuk, vagy 5 ev alatt mar 50000 fontot kifizettunk albira... Annyit lakasba is fizethettunk volna ( bar valoszinuleg nem kaptunk volna hitelt)

Hozok en is egy terkepet, bar szerintem kamu, Canning townra 1300 font /hot ir egy haloszobas lakasra, ami nem igaz. Mi 875-t fizettunk, de amugy 1000-1100ert siman kapni egy haloszobast.
www.dailymail.co.uk/news/article-3253134/From-2-920-month-Hyde-Park-corner-just-324-Hatton-Cross-New-London-Underground-map-reveals-just-expensive-rent-one-bedroom-flat-stop-stop.html

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.29. 23:02:26

@Thargoid: Ezert ajanlottak nekunk a ket ev fixet , emlekeim szerint.

2015.09.29. 23:04:07

@pappito: Akkor joreggelt! Nekem viszont aludnom kell, tenyleg nem fogok tobbet Irni! Repulni fogok almomban szep thai folott, es ki tudja, hollandolok! :D

Szegeny Hataratkelo, elcsehsztuk a topikjat. :D Tovabbi szep napot :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.29. 23:20:18

Amugy bekoltozve vettunk eszre jopar dolgot, ami elsore fel sem tunt - valamennyire befektetesnek is tekintunk a lakasra, crossrail megallo 3 percre lesz, amig 1 gyerek van, boven eleg, 2-3 kicsinel is meg vallalhato, de 10 even belul kb koltoznunk kell .
Na szoval, 2008-ban fejeztek be, el lehet kepzelni mi volt akkor. A konyhabutor ala mar nem raktak padlolapot, a furdoszobai padlolap kb negyedosztalyu (mintha le lenne pattogzodva a szele, gyarilag) a gaztuzhelyben nincs biztonsagi szelep, es meg sorolhatnam. Szoval mintha a veget gyorsan osszecsaptak volna.

Sajnos a gaztuzhelyet cserelni kell igy, en nem bizom benne. Lehet indukcios lesz, a gyerek miatt is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.29. 23:38:14

@London2009: " De ez az elso par evben meg nem jelentos, mert ahogy irod, csak a kamatot fizeted vissza joforman." Mortgage valtogatja. Ha interest onlyt valasztottal, akkor igen, igazad van. Nekunk nem ilyen van, mi kamatot es toketartozast is fizetunk.

@pappito: nem, nem egeszen. Jobb ha nincs nyilt lang, foleg ha sok a gyerek.

Taxomükke (UK) 2015.09.29. 23:48:35

@Thargoid: Tudtál segíteni, köszi. :) Jövőre vagy legkésőbb 2017-ben mi is házat veszünk (mi speciel Londonon kívül), gyűjtöm az információkat.

pappito · http://pappito.com 2015.09.30. 00:22:21

@tildy[UK]: hm... de a nyílt lángot elzárod (bár abban tök igazad van, hogy a biztonsági bigyó nélküli az nem jó) és nincs veszély, a lapos bigyók meg tök sokáig tűzforróak még azután is, hogy elzártad őket, ha hozzányúl a rövidlábú, akkor kész a baj

vagyis a lángon látszik, hogy meleg, a többin meg nem

FutureFry 2015.09.30. 00:37:33

@tildy[UK]:
Még ha nem is “mortgage only” verziót választ valaki, akkor is lehet, hogy az elején (ha a “down payment” (százalékban) nem túl nagy) sokkal inkább csak kamatot fizet. Pl. (ha jól számolom) 30 évre / 4%-ra felvett 190,000-es összegű hitel esetében, a törlesztőösszeg az első kb. 5 évben durván 2:1 (600:300) kamat:tőke arányú lesz. Ha levonható az adó(alap)ból a kamat (mint pl. Amerikában) akkor az azért enyhíti valamennyire a dolgot.

Herr Géza 2015.09.30. 00:52:52

@pappito: Láttál már indukciós tüzhelyt közelröl ??? :))) Kikapcsolás után kb. 1-2 perccel már csak testmeleg a lap. (A gáztüzhely rácsa is forró még egy ideig....) És mire a gyerek egyáltalán föléri, már arra is megtanítható, hogy amíg ég a kontrollámpa, ne tenyereljen rá.

pappito · http://pappito.com 2015.09.30. 01:04:19

@Herr Géza: látni láttam, csak nem főztem még olyanon :)

vagy nem is olyat láttam! ilyen üveglapon kell főzni dolog, és utána még sokáig forró a lap, akkor az nem indukciós volt?

amúgy mindegy, hat évig szívtunk villanyos tűzhellyel, végre most már gáz van, én azon szeretek főzöcskézni. Mondjuk ebben van ilyen vészelzáró izé, ha nincs láng, nem gyön a gáz.

Mondjuk a kölykök nem piszkálják, szóval nem aggódom, én szoktam felgyújtani a konyharuhát időnként, de erről nem a tűzhely tehet :))

FutureFry 2015.09.30. 01:21:08

@pappito: @Herr Géza:
Az elektromos tűzhellyel (az induckcióssal is, legalább amilyennel én találkoztam) az számomra az a gond, hogy bináris üzemmódú (azaz “pulzál” - ki/be kapcsol - a hőmérséklet szabályozásához). Gázon szépen egyenletesen lehet főzni/rotyogtatni az ételt. Persze lehet, hogy modernebb elektromos tűzhelyeknél már nem annyira gond. Viszont ha elmegy az áram, a gáztűzhelyet akkor is lehet használni (csak gyufa kell).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.30. 01:31:22

@Herr Géza: nem is az a gond, nem a tenyereléstől félünk, inkébb, hogy rádob valamit. @pappito: Az nem. Az nem indukcios. Ellenben pont ettola konyharuha felgyujtastol felunk. Nyilt lang , na. Mondom ezt ugz, hogy én gáztűyhelypárti vagyok, de a férjem elöltette a fülemben a bogarat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.30. 01:31:22

@Herr Géza: nem is az a gond, nem a tenyereléstől félünk, inkébb, hogy rádob valamit. @pappito: Az nem. Az nem indukcios. Ellenben pont ettola konyharuha felgyujtastol felunk. Nyilt lang , na. Mondom ezt ugz, hogy én gáztűyhelypárti vagyok, de a férjem elöltette a fülemben a bogarat.

pappito · http://pappito.com 2015.09.30. 01:37:49

@tildy[UK]: szerintem túlaggódod, mi sose gyújtottunk fel semmit (a gáztűzhellyel!) pedig egész gyerkkoromban karancs tűzhelyen nyomtuk a blúzt

biztos van csomó előnye az indukciósnak/villanyosnak/plazmásnak (nem tudom, nem ismerem ezeket a modernságokat) de a gyerekeim sem dobálnak semmit a tűzhelyre (sőt nem is nyúlnak hozzá)

de most utánaolvasok az indukciósnak

pappito · http://pappito.com 2015.09.30. 01:48:39

@tildy[UK]: tök jópofának tűnik ez az indukciós bigyusz

és aszondja megy az öntöttvas cuccokkal is, szóval átment a vizsgán :)

na majd legközelebb olyat veszek!

adg 2015.09.30. 03:30:06

@tildy[UK]: Nekunk negy gyerek van, a legnagyobb mar 15. Elmondom a tapasztalatainkat. Amig kicsi, addig erdeklodik, nezi, anya mit varazsol, eloszor olben, aztan felall a kisszekre segiteni, ilyenek. Ahogy no, egyre jobban erdekli a kaja maga, es ezzel forditottan aranyosan az elkeszitese. A mieinket olyan 10-12 eves koruktol kezdve bevontatni nem lehet a konyhaba, nem hogy ravenni oket ott valamire. (Kis tulzassal.) :)
De a lenyeg, hogy soha semmit se dobtak a tuzhelyre, soha nem tenyereltek vagy ultek ra, nem volt szerencsere semmilyen balesetunk ebbol. Ami volt, hogy rafroccsent par csepp forro viz, vagy olaj, az nem fugg a tuzhely fajtajatol, de szerencsere nem voltak komolyak azok sem.

En mindenesetre indukciosat vennek, ha most kene vennem. Mert konnyebb takaritani mint a gazosnak a racsait, es mert nem olyan finnyas a labos meretere, mint egy hagyomanyos keramialapos, es gyorsabb is annal, meg hamarabb kihul.

M. Péter 2015.09.30. 08:06:02

@Mirjam2: Az Egyesült Királyságban és az USA-ban is az ingatlanok kb. 65%-a van a benne lakók tulajdonában, a válság előtt egy kicsivel több is volt. Londonban csak kb. 50% az arány.

Evain 2015.09.30. 08:41:20

@tildy[UK]: Ezt szerintem is kissé túlaggódod. :) De pl lehet olyan előlapot venni a tűzhelyre, ami pont ezt hivatott kivédeni.
ilyet:
ecx.images-amazon.com/images/I/91MkO8mBtJL._SX425_.jpg
vagy ilyet:
trusca.imageg.net/graphics/product_images/pTRUCA1-4101677reg.jpg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.30. 08:48:22

@Evain: mit aggodok túl? A gázlángot?
Nincs biztonsági szelep a mostani, kb 7 éves tűzhelyen. Odahaza már a karancs is tudta 30 éve.

Ergo cserélni kell. És ha már cseréljük, felmerült az indukcios opcionak, ugyanis energiatakarékos, emellett gyerek mellett kevésbé tűzveszélyes.

Igen, megoldás lehet az előlap, de mint írtam eleve cserelnunk kell a tűzhelyet, ezért is merült fel más megoldás is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.30. 09:07:11

@pappito: persze , hogy megy öntöttvas cucokkal, lévén jól mágnesezhetőek, és ez az indukcios elv miatt szükséges is. (a fozolapban lévő tekercs mágneses teret indukal)

Főgebra 2015.09.30. 09:31:09

@tildy[UK]:
Felneveltünk két gyereket, meg egy unokát és egyikük sem égette meg a kezét, nem gyújtotta fel a lakást sem!
Ők nem idióták, csak kicsik, de ha valamit tiltasz azt megértik. Indukciós tűzhely mellett sem olyan a gyerek mint a kotlós, hogy kikötöm, én meg csinálom a dolgom! A gyerek megköveteli, hogy ott légy a tövében egész nap és NEVELD!!!

©________ 2015.09.30. 10:08:23

@Főgebra: hát a bimetál nem az anyai gondoskodás ellen dzsal.
tildy nevében kérek elnézést, hogy biztonságot akar a gyerekének és maguknak.
2015-ben.
és közben megengedheti magának.
neked semmi közöd hozzá-

catnip cupcake 2015.09.30. 10:46:36

@tildy[UK]: "A konyhabutor ala mar nem raktak padlolapot,"

Ez szerintem valami brit sajátosság lehet, mert a pár hete elkészült új konyhánkban sincs padlóburkolat a szekrény alatt, csak valami préselt fa lap a padlódeszkák fölött. Úgy vannak vele, hogy ahol nem látszik, oda minek:)
Fürdőszoba ugyanez, a kád alatt nincs burkolat, csak valami fa izé.

2015.09.30. 10:47:10

@M. Péter: Lehet hogy hulyen fogalmaztam - azt akartam mondani hogy Eszak-Amerikaban gyakoribb kulon hazban lakni (berelt vagy sajat tulajdon) mint Angliaban. Angliaban a legtobb ember / csalad lakasban lakik tarsashazban, vagy sorhazban (also vagy felso szint), viszonylag keves csalad engedheti meg maganak hogy egy onallo hazban lakjon (berelt vagy sajat), legalabbis Londonban.

catnip cupcake 2015.09.30. 10:52:22

@tildy[UK]: Régebben utáltam a gáztűzhelyet (nyílt láng, büdös), de a mostani lakásunkban gáz főzőlap volt, megszoktam és most a felújításnál maradtunk a gáznál; az indukciós ráadásul jóval drágább,

Nekünk biztonság szempontból a gáz is rendben, mert nincs gyerek/kutya/macska a házban. A mostani gáztűzhelyeken sztem alapból van olyan biztonsági kütyü, ami elzárja a gázt ha valami miatt véletlen elalszik a láng.

London2009 2015.09.30. 10:53:20

@tildy[UK]: nekem sem interest only hitelem van. De ettol fuggetlenul eleg minimalisnak tunik nekem az elso evben levont toke a befizetett penzhez kepest. De lesz ez meg jobb is remelem. :D

London2009 2015.09.30. 10:55:18

@catnip cupcake: nekem is ez a tapasztalatom. Nincs burkolat a konyhabutor alatt. Igen, pont ilyen felkialtassal, hogy minek, ugysem latszik... :D

catnip cupcake 2015.09.30. 11:08:42

@London2009: ennél már csak az jobb, amikor látok olyan fürdőszobát, ahol a kézmosó fölött van kb 50 x 25cm és a kád fölött kb 1 x 2 m csempézett rész.
Jó, a csempe nem olcsó, de ez aztán a spórolás... aztán győzze az ember levakarni a penészt a fal többi részéről :)

Szerencsére nem kellett ilyen helyen laknom, csak ingatlanhirdetésekben láttam, de az is elég volt.

2015.09.30. 11:14:48

@tildy[UK]: Az en ket centem, gyerekekkel valo tapasztalat alapjan (bar mint valodi feminacinak, nincsen sajatom! :))): teljesen valoszinutlen hogy radobna valamit a gyerek a nyilt langra, a ratenyereles a fozolapra sajnos valosabb veszely, en a helyedben erre figyelnek, pl. csak a belso (fal fele eso) lapot hasznalod es vigyazol hogy ne tudja elerni, ne masszon fel stb.

2015.09.30. 11:18:43

@London2009: Ugy tunik engem 100% agymosott Anglia. Egyszeruen nem ertem, minek kene burkolat a konyhabutor meg a kad ala - azt hittem mashol sincsen. Nekem feleslegesnek tunik, megprobalhattok meggyozni hogy kell, de inkabb ne vesztegessetek az idotoket... Szoval 'angol' fejjel, tenyleg felesleges. Meg ez is - @catnip cupcake: - nekem teljesen normalisnak tunik, megszokas kerdese.

2015.09.30. 11:25:55

@Csupacsí: Mindig van egy ilyen itt ezen a blogon (lehet hogy mas magyar forumokon is, nem tudom) aki beirja hogy a nok legyenek egesz nap a gyerekkel (minden percben), meg fozzenek, takaritsanak es ne panaszkodjanak; ne szorjak hulyesegekre a penzt mint bejarono, etterem, indukcios tuzhely vagy akarmi. En mar kezdem megszokni, valakinek mindig muszaj megmondani a tutit ha nokrol van szo.

nemor 2015.09.30. 11:41:18

@mojyo:
Kín az összes komment, amit kendtek keze ide kirak. Lett azért köztük észt osztják típusú is. Persze azért nem egészen egál, Szabó Lívia, Paku Balázs vagy Bene Pál ír. Az ember csak olvas s rí lankadatlanul.
Pa, na ma ennyi :)

[bocs, én szabin vagyok:P]

adg 2015.09.30. 12:02:11

@Mirjam2: "megprobalhattok meggyozni" Megprobalom. :D

Alafolyhat valami. Akkor is magtalalja az utat a folyadek, ha van a szekrenynek kis gumiellel ellatott szoknyaja, vagy akarmije. Befolyhat hatulrol is. Vagy amikor csopog a sarokszelep.

Ha valami retegelt lemez, farostlemez akarmi van alatta, vagy siman a fa padlo regebbi hazban, akkor az rohad, peneszedik. Mar maga a szoknya is alulrol.

Aztan, ha kesobb at akarod alakitani a konyhat, es mas butort szeretnel, akkor meg vagy kotve, alkalmazkodnod kell a lerakott csmpehez, biztos nem talalsz olyat meg egyszer a boltban.

Mi a magunk reszerol csak olyan konyhat csinaltatnak, ha erre kerulne a sor valami csoda folytan, hogy le van csempezve az egesz, es a butor labakon all, hogy jarjon alatta levego es ki lehessen takaritani.
Korabban ketszer is ilyet csinaltunk (pontosabban en magam sk), es nagyon jol bevalt.

Ha a kad korbe van csempezve, akkor ala nem kell csempe, de viz ellen szigetelni erdemes, valamint kiszelloztetni a kad alatti teret. Ez altalaban kimarad, pedig nem rossz.(Nekem volt a falán egy kis eltavolithato nyilas, hogy hozza lehessen ferni a szifonjahoz problema eseten. Ehhez tudni kell, hogy az en karmam az, hogy minden vizes dolog csopog, folyik korulottem igen gyakran. Legyen az csotores, vagy a kocsi hutoje, tok mindegy.)
Ha viszont labakon all es belatsz ala, akkor nyilvan igen. A falon a csempe megszokas kerdese, vannak vizallo festekek ilyen celra, meg tobb gyartonak is van nem peneszedo festeke, ami jol mukodik. Nagyanyamnak pl egyszeruen olajfestekkel volt lefestve a furdoszoba fala, egyetlen csempe nelkul, erre volt penzuk az otvenes evekben, amikor epitettek a hazat. Es igy is maradt. Raadasul o ugy szokta meg, hogy minden husvet elott kifestette a hazat ameddig birta, ha kellett, ha nem. Kepzelem, hogy az evtizedek alatt mar lehetett vagy 3 centi festek a falon. :)

©________ 2015.09.30. 12:46:26

@adg: pedig tök fölösleg, hacsak nem lábakon álló akád vagy konyhabútor.
és drága is, bár ez a hanyatló nyugat apró épp nem hanyatló szigetén lehet, hogy nem számít, és olyan nekünk, mint a deepweb, olyan deepwest:))))))))

London2009 2015.09.30. 12:47:30

@Mirjam2: @catnip cupcake: azt gondolom, hogy mar engem is agymosott akkor valamennyire Anglia. :D A kad meg a konyhaszekreny alatt szerintem sem letszukseglet, de a furdoszobaban a kagylo felett az a par csempe egyszeruen irto ronda.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.09.30. 13:04:08

@catnip cupcake: 2008 epitesu a haz, és ömlik a gáz, ha véletlen elalszik a láng...
@Mirjam2: indukciosnal ez a ratenyerelos probléma nincs, a működési elvbol fakadóan.

@Főgebra: mi sem tettük. Ellenben láttam már itt a gázt elaludni egy huzattol, és továbbra is jött belőle a gáz , ergo ezzel en nem vagyok hajlandó együttélni.

Nyugi, a gyerekünket meg neveljük, ezen ne aggódj. De ha kicsit is biztonságosabb az indukcios, akkor affele hajlunk

Ami miatt én gázt akartam inkább, hogy az zomancot konnyebb takarítani, és ujjlenyomatmentesen tartani, ellenben az uveg/keramialappal.

Mirjam, voltak itt még érdekességek, a dulux falfestek csak 5 réteg után lett foltmentes a falon, akkor fedett, akkor egyik mennyezet 3cm, másik 1.5 gipszkarton.....Fürdőben a mosdó lefolyojaban elrozsdalt dugokiemelo, bár van normálisradiatoros fűtés a lakásban, de fürdőbe elektromos radiator, meg ilyenek....érdekes. mintha csak gyorsan be akarták volna fejezni.

London2009 2015.09.30. 13:16:47

@tildy[UK]: nekem van egy baratnom aki gyerekkoraban ratenyerelt a rezsora. Aramszunet lett es valahogy elfelejtodott, hogy elotte a rezso be volt kapcsolva... Kb. 2-3 eves volt es mindket kezet megegette, az egyiket jobban, mint a masikat. Kb. 30 muteten esett at, a hasabol vettek ki szovetet, hogy potoljak a kezen, szornyu kinokon ment keresztul es a mai napig sok problema van a kezevel es meg szuksege lesz mutetekre elete vegeig.
Ennyit a tulaggodasrol. Vegyel szerintem olyan sutot, amiben megbizol.

adg 2015.09.30. 13:21:37

@Csupacsí: nahat, pont ezt irtam en is a kadrol. :)
A konyhabutornal nem ertunk egyet, de valahogy majdcsak tulelem. :)) En amugy, ahogy irtam is, labra tennem.

Epitesz vagy felujitasz egy lakast, azon a kis csempen mar nem mulik semmi. Ha 10 meternyi konyhabutorod van, akkor is csak kb 6 m2 csempe. En a falra nem tennek az also es a felso szekreny koze. Par eve egy epitesz ismerosnel lattam, hogy egy darab uveglapot tett oda, illesztes nelkul. A hatuljat osszemazoltak ilyen "kortars" mintajura, nem nezett ki rosszul. De akar egy matt uveglap is megteszi. Joval konnyebb takaritani a rafrocsogott zsirt, mint a csempe fugaibol.
Persze vannak fuga nelkuli csempek is, de ami nem kinai gagyi, az tobbe kerul, mint az egesz konyha. :)

London2009 2015.09.30. 13:56:39

@adg: Ez igaz. Szerencsere nekem magyar felujitoim voltak igy ez nem is volt kerdes, hogy mikent menjen a burkolas. Habar, engem nem zavart volna ha kimarad a konyhabutor vagy a kad alatt, miutan a helysegek adottsagaibol adodoan mindig ott lesz a kad is, meg a konyhabutor is. A csemperol viszont nem mondanek le a munkalap es a konyhaszekreny kozott, mert nekem ez igy tetszik, ahogy van! Tehat inkabb esztetikai szempontbol ott nekem csempe kell. :D De lattam mar en is mas megoldasokat, femhatasu lemezzel, tejuveggel stb, amik szinten tetszettek.

blackhairlady 2015.09.30. 13:58:57

@tildy[UK]: Tildy, az indukcios jo valasztas, ha mar ugy is venni kell, en ajanlom. Viszont a keramialaposrol lebeszelnelek.

blackhairlady 2015.09.30. 14:02:09

@London2009: Amikor a szuleim megvettek az uj hazukat 1984, a bekoltozeskor derult ki, hogy a tapeta csak a szekrenysor tetejeig van a szobaban, lejjebb mar valoszinuleg nem jutott, ott csak a csupasz vakolt fal volt:))

Pernilla 2015.09.30. 14:08:42

@tildy[UK]: az indukcios nagyon jo szerintem is, es nem nehez takaritani sem. A fözest is nagyon megkönnyiti, es eleg nehez barmit is odaegetni rajta. Teljesen biztonsagos szerintem.
En nem tudom, hogy eltem eddig nelküle :-)

adg 2015.09.30. 14:15:32

@Signora con i capelli neri: foiskolan ki kellett festeniuk a volt szobatarsaimnak a kollegiumi szobat, mert igy oldotta meg a kollegium vezetese a festest. Kicsit nehezmenyeztek, mert semmivel sem volt koszosabb, mint ahogy atvettuk. En csak egy evig jartam oda, de meg utana 3 evig visszajartam rendszeresen egyeb okokbol, majd osszehazasodtunk. :)

Mindegy, jo buli, fessuk ki. Megvettek a festeket, es nekialltak. De keveset vettek, a szekreny mogotti kb 4 m2-re mar nem maradt csak annyi, ami epp eleg volt egy jo ket meteres futyire.

Szivesen ott lettem volna, amikor elhuzzak a szekrenyt kesobb. :)

P.Elliot 2015.09.30. 14:49:51

@Mirjam2: Nekem mindket furdoszobam olyan hogy csempe van az egesz helyisegben, kad alatt is, az egyikben meg szep nagy lapokkal ki van belelve az egesz fal kiveve a mennyezetet. Rettento konnyu tisztitani, nem peneszedik mert maniakus ablaknyitogato vagyok meg telen is, nagyon szep is, / feher/.
A konyhamban is eloszor teljes padlocsempe csak aztan epitettek be a konyhabutort de ha elmozditom a keskeny kis disz burkolatot a szekrenyekrol lennt akkor ala lehet latni, ez nekem fontos.

P.Elliot 2015.09.30. 14:56:49

@adg: Nekem nem csopog a lefolyo alul soha. Nem tud. Ismerosom azt mondta hogy vett, illetve az auto roncstelepen kikeresett olyan baromi vastag gumicsovet ami az autokban van es nagyon birja a hot, / nem tudom mi velt szolgal a motornal/ es azt huzta ra a lefolyo csovere es bilinccsel rogzitette mindket vegen jo szorosan. Ennek 22 eve es azota sem volt baja.
Erre en azonnal kicsereltettem az osszes lefolyomon ilyenre, a szerelom be sem akarta kotni a konyhaban mert hogy micsoda idiota otlet, / neki persze az mert akkorra mar vagy 3x cserelte a csopogo muanyag lefolyocsovet meg a femet is mert elrozsdasodott/, ennek vagy 6 eve van mar vagy tobb, semmi baja.
Tovabb is adtam ezt a jo hazi otletet azonnal masoknak is.

©________ 2015.09.30. 16:14:13

@adg:
1. sok kicsi sokra megy
2. 6 * 5000 az már 30ezer forint
tudom, nehéz elképzelni, de számít.
nem mindenki szórakozásból csempézik(/felújít).
nekünk se szórakozásból van még mindig csak beton a konyhában.

FutureFry 2015.09.30. 17:31:06

@adg: @catnip cupcake: @London2009: @Mirjam2:
Nekem erről a “ami nem látszik azt nem kell rendesen megcsinálni” a néhai Steve Jobs nevelőapja jut eszembe, aki amatőr asztalosként azt tanította az ifjú Jobsnak, hogy a kész bútor nem látható részeit is szépen el kell készíteni, mert a jó munkához az is hozzátartozik (azaz pl. nem elfogadható, hogy egy egyébként gyönyörű fiókos szekrénynek csúnya farostlemez hátlapja legyen, csak azért mert az a része a fal fele van).

nemor 2015.09.30. 19:26:12

@Csupacsí: mi felújítunk egy régi házat. A konyha mögött van egy helyiség bojlernek, puffertartálynak stb. Oda kerestük direkt a legolcsóbb padlólapot, mindegy volt, milyen. OBI-ban találtunk 1000 ft-ért (kifutó termék volt, nem hibás). 3200-ból meglett a kamra. A plusz az, hogy nem is ronda :) [csak tipp]

©________ 2015.09.30. 20:51:58

@nemor: ez egy elég kivételes eset.
alapjában véve egy normál legolcsóbb padlólap 1300-1500, ez aljzatkiegyenlítővel, ragasztóval, fugával majdnem 5000-re jön ki négyzetméterenként.
ilyet vettünk a roppant apró előszobába, hogy fel lehessen mosni, mert jön az ősz, a beton nagyon ótvar lenne, ez egy mákos greslap, és bzmg nem lehet felmosni, csak sikálva. úgyhogy amikor lesz a konyhára pénz, akkor ez is ki lesz cserélve.
mindezek után ki lehet számolni, hogy mennyi lesz 30 nm konyha padlóburkolása, meg az 5 m hosszú konyhabutor feletti rész csempézése. utóbbi szintén sírnivaló, nézd meg egy szimpla 10*10-es fehér csempe árát. drágább, mint a csicsás divatosak.

©________ 2015.09.30. 20:52:58

@nemor: amúgy felén csak praktiker van, meg a kisboltok. 250 kilométeres körzetben.
vagyis Graz kicsit közelebb, de ott nemtom milyen bolt van

nemor 2015.09.30. 21:08:36

@Csupacsí: tudom, hogy az, mi is meglepődtünk:) de érdemes figyelni vagy direkt rákeresni az ilyen akciókra.
Gres sztem is nagyon gáz, ugyanazért utálom, anyunál van, brrrr.... mondjuk én nem sikálok. Felöntöm a szerrel, otthagyom, aztán leveretem pár óra múlva a zuhannyal (direkt ezért van padlóösszefolyó). Patika:)

©________ 2015.09.30. 22:49:03

@nemor: aa furdo nekem is ilyen lesz!

A mar dontottem, szeletelt tegla lesz. Azt imadom. Az is 1500, az is foltos,de az meg foltosan lesz ronda. Majd azt mondjuk ra, h rusztikus.
Hajopadlot szerettem volna,de az megfizethetetlen.
Hacsak addig nem nyerunk a lotton.

adg 2015.09.30. 23:35:34

@FutureFry: hasonlot meselt nekem a Matyas templomban egy idegenvezeto. A faragott ko disziteseknek, oszlopoknak a hatulja is ki van faragva szepen, pedig nem latszik. De Isten szeme mindent lat.

@Csupacsí: nem, nem nehez. Csak elmondtam a velemenyemet, hogy szerintem miert jobb. Az angol felujitasoknal szerintem nem az ot m2 csempe ara az ok.
Nem minositettem azt, aki szerint felesleges, vagy aki nem engedheti meg maganak, vagy aki nem olvassa el rendesen, amit irok. :)

M. Péter 2015.10.01. 01:39:13

@adg: Ha nem lehet látni, akkor honnan tudja?

adg 2015.10.01. 02:13:04

@M. Péter: pl:
- felujitasok, javitasok soran kiderult,
- fennmaradtak korabeli feljegyzesek, rajzok

Az a haz eleg jol dokumentalt, es a korabeli epiteszet egyik kiemelt "projektje", nem hiszem, hogy elkokanykodtak. :)

Mas hasonlokat is hallottam mar. De akar oreg es igenyes butoroknal is megfigyelheto, hogy a hata es az alja is meg van csinalva szepen, nem csak egy 2 mm-es farostlemez tuzogeppel odaszurva. Vagy kifaragva a hatso lab is, nem csak az elsok.

M. Péter 2015.10.01. 10:44:42

@adg: Hallottam már idegenvezetőktől olyan történeteket, amelyek nem voltak igazak, ezért egy kicsit szkeptikus vagyok velük szemben.

tucano 2015.10.01. 15:37:56

@ocso79: nálunk Gozon 40 év alatt fizetném ki a kecót, ha annyit törlesztenénk, mint a bérlés. És bitang gyorsan amortizálódna a dolgok, stb. Ez nem éri meg, mármint a vásárlás.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása