oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 31. 06:46,  Hollandia: lakásbérléstől az egészségügyig 439 komment

2015. augusztus 31. 06:46 Határátkelő

Hollandia: lakásbérléstől az egészségügyig

A mai poszt különleges körülmények között született, egy segítséget kérő levélből indult (az érdeklődő most kezd dolgozni Hágában, és praktikus tanácsokat kért, különös tekintettel a lakhatásra), amire Kriszti olyan részletes választ írt, hogy úgy gondoltam, kár lenne, ha mások nem olvashatnák. Ezért ha néha töredezett a poszt, vagy ugrál kicsit, az nem a szerző hibája, hanem a műfajból adódik. Kérlek, ennek fényében olvassátok!

hollandia_haga_foto_n_winslow.jpg(fotó: N. Winslow)

„Én Frieslandban (Leeuwarden mellett) laktam egy darabig, most még pár hétig Amszterdamban (aztán költözöm Milánóba...). Jártam Hágában, nekem nagyon tetszett főleg a tengerparti rész, és több kollégám is onnan járt be Amszterdamba.

A 30 százalékos szabály

A 30 százalékos szabály egy, a külföldről érkezett munkavállalóknak kitalált kedvezmény. Mindenféle feltételeknek meg kell felelni, de ha ezek megvannak, akkor meghatározott ideig ennyi adókedvezményt kaphatsz. Tulajdonképpen ezzel akarják kompenzálni azokat a költségeket, melyekkel egy külföldi itteni munkavállalása jár.

Ez nagyon szuper dolog, azt kell tudni, hogy nem mindig adjak meg, még akkor sem, ha a cég megpályázza. Nekem először nem akarták (mert már a munkakezdés előtt az országban éltem pár hónapig), de a cégem megfellebbezte párszor és végül fél év elteltével visszamenőleg is kifizették.

Az nem csoda, hogy nehéz róla konkrétumot találni, ugyanis minden évben felülvizsgálják és megváltoztatják (idővel meg akarják szüntetni = évről évre egyre kevesebb lesz... :( ).

Függ az életkortól (!!), én most lettem 30 decemberben és januártól sokkal kevesebb lett (gyakorlatilag lement 10 százalékra). Igen ám, de a döntésről a cégek csak az adóév végével értesültek, úgyhogy most havonta fizetgetem vissza a különbözetet, mivel januártól áprilisig még a régi fizetést kaptam. Mindemellett eléggé korrektek mindenben.

A szabadság, amit adnak, az fizetett, a nem fizetettet nem szokták beleírni a szerződésbe. :) Minden cégnél más extrákat adnak, nálunk magánnyugdíjat, meg TB-t fizettek, meg minden nap uzsonnát… mindezzel érdemes a cég HR-esét megkeresni.

Alkudozni lehet, én elfogadtam az első ajánlatot, igaz, én közöltem, mennyit szeretnék, és azt meg is adták, de közben is lehet alkudozni, például ha már ismernek és letettél valamit az asztalra.

Közben érdemes a LinkedIn-en fejvadászokkal kapcsolatba lépni, én hetente kapok ajánlatokat, ami jó, mert amint alkudozásra kerül sor, legalább van valami kártya a kezedben.

Lakásbérlés

Na, ez a nem mindegy Hollandiában. Az nagy segítség, ha a cég biztosít szállást mondjuk az első hónapra. Ha nem, akkor érdemes Facebook-oldalom vagy az Airbnb-n keresgélni.

Amire nagyon oda kell figyelni, hogy csak olyat bérelj, ahol regisztrálhatsz. Van valami szabály, hogy hány négyzetméreten hány ember lakhat, úgyhogy a szobabérlés necces tud lenni. Illegálisan ugye semmit sem érdemes csinálni, én azt javaslom, inkább fizessen az ember többet, de legyen minden az előírások szerint.

Én azon nem is gondolkodtam, hogy összeköltözzek idegenekkel, főleg, mert van egy kutyám, és mert gimis korom óta osztozkodtam, amiből 15 év pont elg is volt.

A jó hír, hogy Hágában valamivel olcsóbb az élet és a lakásbérlés, én Amszterdamban nagyon jó helyen (Westerpark mellett) bérelek egy egyszobás lakást (nagy nappali konyhával, hálószoba, nagy fürdőszoba + kert), havi 1100 euró + számlák. Ez elég jó ár.

A lakáskeresés rettenetes, én azt csináltam, hogy kinéztem azokat, amelyek tetszettek, írtam az ügynökségnek, hogy pontosan mit szeretnék és mennyiért, utána az ügynökségek kerestek engem az ajánlatokkal.

Ha már itt van az ember, érdemes személyesen is bemenni az ügynökségekhez, gyakran vannak olyan lakások, amiket még nem tettek fel a netre. FONTOS: vidd magaddal a szerződésed, legyen bankszámlád és BSN-számod, és MINDEKÉPPEN említsd meg, ha érvényes rád a 30 százalékos szabály!

Amszterdamban akkora a verseny, hogy egy-egy jó helyen és jó árban lévő lakásra több tucat versenyzővel kell megküzdeni. Az én taktikám, hogy eleve már az összes papír kéznél van, illetve beszkennelve a gépemen, plusz vittem referenciákat az előző főbérlőimtől is.

Nekem ugye teljes lakás kellett, bútorozottan, és az is szempont volt, hogy el tudjak szállásolni benne egy-két embert alkalomadtán, amikor jönnek a pajtik meg a család látogatóba.

A bútorozott lakás ritka, mint a fehér holló, itt úgy adják ki őket, hogy még padlóburkolat sincs sokszor, se mosógép, se hűtő, semmi. Ha van bútorod és a céged fizeti a szállítást, és mondjuk tudod, hogyan kell lerakni egy laminált padlót, az szuper, ez esetben rengeteg pénzt spórolhatsz, már 600 euró is reális ár Hágában egy egész lakásért. Ha valamiért lakótársakra vágysz, és szobát bérelnél csak, akkor a kamernet.nl oldalt tudom ajánlani.

Lakást csak ügynökségen keresztül lehet (és érdemes) bérelni, viszont egyhavi lakbért elkérnek díjként, ami persze pénzkidobás… kaució egy vagy két hónap (búrozottért általában utóbbi), amit utána visszaadnak, DE nem egyből, hanem kis késéssel, kiköltözés után utalják (legalábbis remélem, mert én most költözöm…).

A számlák

Internet: havi max 50 euróért már kapsz kombinált csomagot a UPC-től (most Ziggo néven fut a cég...), amiben van TV, internet meg telefon. Vannak más cégek is, nekem a UPC bejött, gyorsan reagálnak mindenre és mindent beszereltek.

Víz, villany, gáz: ezekért átalányt fizetek, amit úgy számolnak ki, hogy megnézik az előző lakó átlagos fogyasztását, amikor beköltözöl regisztrálni kell magad. Ebben az ügynökség segíteni fog. Mindig küldenek emailt vagy papírt, amire az óraállást kell beírni. Az én esetemben a lakásban előtte egy ember lakott, mi ketten költöztünk, úgyhogy felhívtam őket és megbeszéltem velük, hogy pár hónap után beolvasom nekik az óraállást, és az alapján újrakalkulálják a havidíjat, nehogy az év leteltével kelljen egy csomót ráfizetnem. A gázért és villanyért egyben havi 90 eurót fizetek. Vízre havi 10 eurót fizetek, ez benne van a lakbérben.

Szemétszállítás: van egy meglepi közműdíj is, ami lakhelytől függ, nekem évi 300 euró, ez a szemétszállítás díja, cserébe a gazt is kiirtja az önkormányzat a házam előtt, meg ha valaki odaszemetel, azt is elviszik szó nélkül. Ez egy zöld borítékban jön amint beköltözöl egy hónapon belül, és részletekben is ki lehet fizetni. Ha közben más címre költözöl, akkor újrakalkulálják és a különbözetet visszakapod.

TB: amivel még számolni kell, az a tb - otthon ki kell jelentkezni, Hollandiában meg fizetni minden hónapban. Alapjáraton extrák nélkül 90-100 euró/hó. Késni semmivel nem érdemes, mert késedelmi díjat számolnak fel.

Biztosítás: ezt érdemes a bankszámlával kötni, nekem van ilyen lakásbiztosítás (12 euró/hó) és liability (ha balesetet okozol pl).

Bankszámla: vagy az ING-nél vagy az ABN AMRO-nál érdemes nyitni - nekem ez utóbbinál van, nagyon meg vagyok elégedve, minden angolul van, a weboldaluk is. Nekem fontos volt, hogy olyan számlám legyen, amihez jár debit és kreditkártya is, az előbbi azért kell, mert Hollandiában a kártyás fizetés a divat, az utóbbi meg azért, mert a munkám miatt sokat utazom, és például a szállást mindig azzal kell fizetnem, aztán utólag visszaigényelni a cégtől.

Hivatalos ügyintézés

Ez az, amire sokan panaszkodnak, és való igaz, hogy a hollandok imádnak hivatalos leveleket küldözgetni (a bankszámla-nyitáshoz három különböző levél jön…), viszont átlátható a rendszer, mindenki beszél angolul, remek az ügyfélszolgálat mindenhol, és rendkívül segítőkészek.

A legfontosabb a BSN-szám és a regisztráció, ezzel meg kell igényelni a DigiD nevű dolgot, ami gyakorlatilag belépő az egész rendszerbe. Hollandiában nagyon jól működik a rendszer és együttműködnek a különböző hivatalos szervek, szóval ha a gemeentében mondjuk címet változtatsz, akkor automatikusan a TB-d meg a bankod is tudni fog róla.

Ha valami kérdésed van, akkor pl. az Expat Centerrel érdemes kapcsolatba lépni, ők mindenben tudnak segíteni. De például a helyi önkormányzathoz (gemeente) is bármikor be tudsz menni, és elmondják mi merre hány méter. Szóval igen, van egy kis papírmunka az elején, viszont cserébe minden működni fog és rendben lesz, és főleg áttekinthető. :)

Közlekedés

Bicikli: Asszem erről többet nem is érdemes mondani... ja, igen annyit, hogy ha itt veszel, akkor semmiképpen ne utcai árusoktól, hanem vagy boltból, vagy ha használtan, akkor legyen rajta szám.

Ha lopott biciklit veszel, akkor a rendőrség bármikor elveheti tőled. A reális ár egy használt, jó állapotban lévő darabért 80-150 euró. Ha nagyon olcsón adják, akkor lopott.

Tömegközlekedés

A legfontosabb, amit be kell szerezned, az egy OV Chipkaard. Ez olyan, mint egy kreditkártya, teszel rá annyi pénzt, amennyit akarsz, és már utazhatsz is! Ez az egész országban mindenre érvényes, távolsági vonatokra és helyi buszra, vonatra, metróra, mindenre.

Bárhol fel tudod tölteni, minden állomáson, szupermarketben, primerában (papír-írószer volt, de ebben van a posta is), albert heijnben., stb. Vonatokra lehet kedvezményes kártyákat vásárolni, például amivel hétvégén ingyen utazhatsz.

Ez nem olyan, mint nálunk, hogy szociális helyzettől függően adják, hanem bárki vehet ilyet. Például ha szeretsz hétvégenként kirándulni, érdemes utánajárni.

Vonattal amúgy mindenhova könnyen el lehet jutni, hihetetlenül jól össze vannak hangolva a járatok, az átszállást úgy oldják meg, hogy majdnem mindig a szomszéd peronig kell csak menni.

Ha autóval szeretnél kirándulni, az is megoldható, vannak közösségi autók. Nálunk szinte senkinek sincs saját autója az irodában, nem érdemes tartani, mert mindenhova el lehet jutni anélkül is, és sokba kerül a fenntartása. Ha meg néha kell, akkor jobban megéri bérelni egyet.

Egészségügy

Na, erre sokan panaszkodnak. Nekem csak jó tapasztalatom volt eddig. A holland orvosok nem írnak fel egyből egy csomó gyógyszert, inkább megpróbálják anélkül megoldani.

Viszont, ha például tudod, mi a bajod és hogy arra te mindig antibiotikumot szedsz (nekem van pár ilyen visszatérő problémám), azt szó nélkül felírják. Én például be se megyek a dokihoz, csak online konzultálok, felírja a gyógyszert, besétálok a rendelőben lévő patikába és elhozom.

Fizetni nem kellett eddig, minden gyógyszeremet fedezte a TB. Amiért fizetek, az a fogászat - ha sokat jársz fogorvoshoz, akkor érdemes olyan biztosítást kötni. Én évente egyszer megyek visszatetetni egy tömést, meg tisztításra, úgyhogy nekem jobban megéri azt kifizetni külön.

A fogorvossal jó tapasztalataim vannak, nem olcsó, viszont nagyon lelkiismeretes munkát végez (egy fogpótlásért háromszor mentem vissza, mert NEKI nem volt tökéletes az eredmény, és addig javította, míg jobb nem lett, de természetesen az első alkalom után nem kellett fizetnem - különben én elsőre is elégedett voltam, de a végeredmény tényleg jó lett...).

Az élet Hollandiában

Én nem egyből Magyarországról költöztem, laktam közben pár másik országban is, de azt kell, hogy mondjam, eddig Hollandia a legtökéletesebb hely mind közül.

Minden működik, minden gyönyörű, tiszta, hagyják az ember élni. A munkaidő szent, a munkáltatónak az a célja, hogy jól érezd magad, mert akkor tudsz jól dolgozni.

Felejtsd el azt a mentalitást, hogy (főleg frissen megérkezve) túlbuzgónak kell tűnni, és minden nap túlórázni kell, mert különben a próbaidő után kitesznek. Hollandiában akkor néznek rád rossz szemmel, ha 6-kor lejár a munkaidő, és te még utána is ott szöszmötölsz az irodában. Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezz, és legyen véleményed.

A hollandokat sokan bunkónak tartják, de szerintem nagyon jó velük dolgozni - egyenesek, őszinték, megmondják, ha valami nem jó és nem sértődnek meg, ha te is ugyanezt teszed.

Nagyon demokratikusak és rangtól függetlenül mindenki véleményét egyformán fontosnak tartják (emiatt néha sokáig tart meghozni egy-egy döntést).

Rendkívül nyitottak és érdeklődőek, de nem állandóan „ha kell, ha nem” mosolygósak, mint az amerikaiak. Szerintem nagyon természetes és normális, ahogy viselkednek, én teljesen otthon érzem magam közöttük, még úgy is, hogy egy szót sem beszélek hollandul (érteni értek a német miatt).

Annyit tudok tanácsolni, hogy ne hasonlítgasd össze Magyarországgal (tudom, hogy nehéz, ez a kulturális sokk egyik szakasza...), ne várd el, hogy ugyanolyan barátaid legyenek, mint otthon.

Ők azt várják el, hogy ebben a jól működő, kényelmes rendszerben tedd meg te is, amit kell, de nem fogják a kezed és nem fogják a lelked ápolgatni, meg meghívni az otthonukba, ez nem divat.

Ha meghívnak, akkor viszont fogadd el, mert náluk ez olyan, mint az egyszeri ember szerelme (egyszer szólnak róla, és többet nem) - ha valamire nemet mondasz, akkor a kategóriában a jövőre nézve is mindenre nemet mondtál.

El kell fogadni, hogy ők úgy érzik jól magukat, ha minden meg van szervezve percre pontosan és a spontaneitást meghagyják másnak. A hollandok nagyon egészségesek, és az őrült kirúgást a hámból a nyaralásra és a zenei fesztiválokra tartogatják, a mindennapi életben teljesen normálisak, jókat esznek és sportolnak.

Ha egyedül érzed magad, érdemes valami hobbi után nézni, rengeteg mindenből lehet válogatni. Súlyos esetben bármikor fordulhatsz háziorvoshoz, aki szakemberhez küld, ha erre van szükség (például depresszió esetén).

Hollandiában nagyon fontos a közösség, sokan önkénteskednek, vannak közösségi piacok, rendezvények, stb. Amikor például beköltöztem a lakásba, kaptunk egy kis csomagot a helyi közösségtől (környező pár utca), amiben üdvözöltek bennünket, volt benne egy szórólap helyi érdekű dolgokról, és egy csomó voucher, amivel a helyi kávézóban, fodrásznál, stb. lehetett kedvezményt kapni.

Összességében az életminőség ezek miatt a kis dolgok miatt nagyon jó - a hollandok nagy gondot fordítanak a mentális egészség megőrzésére, ami nagyon érződik a mindennapi életben.”

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr517746746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.02. 22:13:58

@Prielle Kornelia:

Még egyszer sem volt részem dugóban Csornán mostanság, pedig járok arra eleget.. De lehet csak nekem volt mindig szerencsém. A 8-as elég nagy kerülő Bp. -Bécs Wbh útvonalon, szerintem, főleg hogy az osztrákoknál az A2 Bécs felé viszont elég gyakran beáll és nem kicsit. Az A3 viszont sima ügy, ott lehet haladni. De nekem végül is mindegy...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.02. 22:17:44

@tanato: akik Bangkokban robbantottak múlt héten (20+ halott, nem tudom, mennyi lett a végére), az egyik török (és úgy tűnik, ujgur szál van még a történetben).
Én törökök kel dolgoztam sok évig, de nem mernek az égvilágon semmit általanositani róluk (sem).

2015.09.02. 22:23:00

@tanato: Es miert tenne ezt? Nem kotozkodesbol kerdezem, hanem tenyleg, tudni szeretnem, hogyan lehetne a muszlimokat befolyasolni, hogy a mersekelt iranyt, es ne a radikalisat kovesse?

Az van, hogy van a vilagban most egy iszonyatos gazdasagi egyenlotlenseg, amit a technologia is erosit. A vilag egyik feleben osszeadnak mar ket ferfit es ket not is, mig a masikban meg egy ferfi es egy no sem hazasodhat szerelembol. Ugyanott kislanyokat lonek fejbe, mert iskolaba mernek jarni, mig a vilag masik vegleteben olyan mozgalom indult el, hogy az iskolaba jaras megoli a szemelyiseget es elnyomja a kreativitast. Lehet, hogy regebben tobben eltek szegenysegben, de ekkora kulonbsegek nem voltak, a fejlodes nem volt ennyire gyors, es most veszelyesen kozelitunk ahhoz a szinthez, hogy ez a ketfele valosag mar sehol se fog talalkozni es semennyire sem fogja egymast erteni. Ebben a helyzetben sajnos elegge egyertelmu, hogy ha en kiszakadok az egyik felebol, kb semennyire sem fogom erteni a masikat, es el fogom utasitani annak minden erteket es sokkal inkabb fogok ragaszkodni a regi, radikalis ertekekhez amit az oseimtol hoztam magammal, mert abban legalabb kiismerem magam, foleg, hogy mivel ezt a rendszert nem ertem, eselyem sincs, hogy valaha is a vagyaim szerint ervenyesulhessek benne. A nyugat persze megprobalhat lelassitani, konzervativabba valni, a valosagshowk es a szupermarketek helyett valami jelentessel telibb eletet es spiritualisabb alternativat kinalni, meg egyenloseget, testveriseget ajanlani, es foleg, tudast, oktatast es ertelmes munkat, kenyeret, joletet, es leginkabb remenyt a fiataloknak, es akkor talan, talan kevesebben csatlakoznanak a radikalis mozgalmakhoz, de erre nincsen garancia sajnos, az ellent nem erdemes lebecsulni, mivel az politikai mozgalom, hatalomszerzesi cellal, amely barmire kepes, hogy elerje azt.

nemor 2015.09.02. 22:31:45

@Prielle Kornelia: én hétfőn repülök Bécsből, sztem minimum tripla check-int fogok számolni induláskor. Hétfőnként eddig is kellett dupla, egyszer így is csak úgy nem maradtam le, hogy késett a gép :))

nemor 2015.09.02. 22:31:45

@mojyo: mert ők sem egyformák :)

2015.09.02. 22:41:50

@nemor: Ennyivel azert eddig is tisztaban voltam, de sajnos ez nem valasz a kerdesemre.

Az elobb beszelgettunk, hogy a magyarorszagiak miert intoleransak, es miert rossz dolog propagalni nekik a gyuloletet pluszban. De ugyanezek a forrasok, vagyis a remenytelenseg, frusztracio, stb, az jovevenyekben is lehet, es foleg, a gyermekeikben es az unokaikban is, ha nem kapnak lehetoseget, vagy nem tudnak elni vele. Csakhogy mig a magyarorszagi gyuloletpropaganda viszonylag ujkeletu, a politikai iszlamizmusnak tobb evtizedes, veres multja van, amit nem erdemes alabecsulni, meg akkor sem, ha az ember alapvetoen elfogado es eloiteletmentes.

2015.09.02. 22:44:47

@Dragonlady (Bp, Hun): En ezt nem igy latom, a szamok onmagukban semmit nem jelentenek, hiszen nem vagyunk a szuleink klonjai, nem leszunk belulrol olyanok mint ok, meg akkor sem ha hozzajuk hasonloan nezunk ki. Szerintem pont a 'szovegeles' a lenyeg, hiszen ha egy barhonnan szarmazo, barmilyen szinu ember hozzam hasonlo ertekekben hisz, akkor attol kezdve nincs koztunk problema. Ha sikerulne a nyugati ertekeket vonzova tenni szelesebb tomegek szamara, es ok is elkezdenenek aszerint elni, akkor nem szamitana az adott emberek borszine vagy szarmazasa, a nyugati kultura tovabb elne, fejlodne. Nem az az egyetlen modja ennek hogy a nyugati es / vagy feher embereknek szamszeruen minel tobb gyerekuk legyen.

tanato 2015.09.02. 22:45:51

@Dragonlady (Bp, Hun): És ott is kalifátust meg a nyugati civilizáció pusztulását akarták a muzulmán/török/ terroristák?Thaiföldön?Az ujgurokról persze tudok,a kínai elnyomás ellen robbantottak sokszor,de a baszkok is csináltak ilyet sokszor a spanyolok ellen pedig mind a ketten katolikusok.

tanato 2015.09.02. 22:48:45

@Ödenburger [Hu/At]: Na látod ezt nem tudtam,tényleg volt már Európában hogy törökök csináltak terrorcselekményt?Vagy bosnyák esetleg albán muzulmánok?Mondom nem tudom,de ettől lehetséges.

nemor 2015.09.02. 22:55:29

@mojyo: bocs, nem poénnak szántam, csak mindig bőbeszédűséggel vádolnak, joggal

De a lényeget elmondtam vele. Meggyőződésem, hogy az emberek többsége a világon mindenhol normális "kispolgári" létre vágyik (család, lakhatás, karrier, hobbi stb., kinek mi). A hangos kisebbség meg politikai aktivista vagy akár szélsőséges mozgalom tagja (ld. nálunk). Na ők a veszélyesek, akár iszlám, akár cionista, akár náci vagy egyéb irányzatot képvisel. A többi meg szeretne jó szülő, szakember, szomszéd stb. lenni, amiben én pl simán tudok nekik segíteni. Mindegy, hol születtek :)

Remélem, kiengeszteltek ;)

2015.09.02. 23:12:00

@nemor: Ebben egyetertunk, csakhogy olyan idoket elunk, amiben egyreszt nem mindenkinek jut kispolgari elet (megha dicseretes modon segiteni is probalsz minel tobbeknek elerni :)), illetve az is van, hogy akinek meg jut, az sem feltetlenul elegedett vele, hiszen az IKEA butor es az Audi csak a kenyelmi hatteret nyujtjak a spiritualis kiteljesedesre, de nem adja meg konkretan es effektive az udvozulest amire vagyom, sot, csak osszezavar, es a kerdeseket is nekem kell feltennem, valaszt akkor hogyan is kaphatnek. Es igy ertettem az aggodalmam, ebbol a szempontbol az iszlamizmust azert erdemes kulonlegesebb esetkent kezelni a tobbi szelsoseges mozgalomnal, mert sokkal hatekonyabb az erre fogekony tomegek felszivasaban, hiszen nem mast iger, mint a teljes megdicsoulest es az igazi, foldi lelekkel felfoghatatlan boldogsagot.

tanato 2015.09.02. 23:32:32

@Ödenburger [Hu/At]: Köszi a linket!AZt tudtam hogy sok nyugati csatlakozott az ISIS-hez, törökökről még nem tudtam.Félmilla muszlim a sógoroknál tényleg sok.

adg 2015.09.03. 05:32:14

Na hat tobben is felreertettek. Nem arrol beszeltem, hogy tul kell szulni a muszlimokat. Hanem hogy az eloregedo es erosen fogyo "oslakossag" automatikusan atadja a helyet a betelepuloknek.
Es akkora szakadek van a ket tarsasag kozott, hogy az ujak valoszinuleg soha nem lesznek olyanok, mint a regiek. Hogy ez jo vagy sem, az nezopont kerdese.
De amikor francia meg angol stb orszagban elo tobbedik generaciosok is kovetelik az o valassi eloirasaiknk a betartasat a tobbsegi, sot mas vallasu tarsadalomtol, akkor az azert nem tul biztato. Lasd, oltozzenek a lanyok rendesen, ne legyen az iskolaban diszno, vagy csak halal kaja legyen, legyen sharia londonban es egyeb agyament dolgok. Semmi nem utal arra, hogy a helyzet javulni fog, sot. Most meg csak nehanyan vannak, de mar most kepesek mennyi mindent kiharcolni maguknak. Mi lesz, ha 20-30%-at fogjak kitenni a lakossagnak?

Szoval csak erre gondoltam. Ez igy biztosan nem a jo iranyba megy, komoly konfliktusok fognak kialakulni, pedig most sem tul bekes a helyzet helyenkent. Teljesen igaza van @Ödenburger [Hu/At]: -nek, es ez nem denofobia meg gyulolkodes. Egyszeruen nem passzolnak. Teljesen mas tarsasag, az o ertekeiket jellemzoen szentnek es megmasithatatlannak, mindenki altal tisztelendonek, neha kotelezonek tartjak, a masok ertekeit meg elpusztitandonak kb, de minimum elfogadhatatlannak. Ez igy meglehetosen nehez baratsag.
Ez meg nam zarja ki a segitseget, de mas segiteni a valoban menekulteken, amig konfliktushelyzet van odahaza, netan egy reszuket befogadni, es egesz mas meghivni kvazi barkit barhonnan letelepedni, es kitomni minden tamogatassal, mig ok neha tuntetnek es koveteloznek meg tobbert.

Es nem csak orban tehet rola, meg a xenofob magyarok, mert egy rakas konfliktus van szerte ny europaban is. Kicsit alszent csak a franciak meg a nemetek cirkuszolasa.

A tortenelmi peldak meg erossen santitanak, ha jol emlekszem, nem tul nagy baratsag es elfogadas alakult ki a magyarok es pl a torokok kozt. Es a balkanon sem allandoan gyongyviragszagolgatassL vezetik le a stresszt a nepek. Ezt felhozni peldanak kicsit kontraproduktiv.

Szerintem, szerinem, en velemenyem, stb.

Kivancsi lennek, ha egy afgan, vagy ormeny pl hivatalosan szeretne vizumot kapni pl nemetorszagba, sikerulne-e neki, vagy mekkora cirkusz lenne. Es amikor megkapja, milyen segitseget kapna utana?
Na mindegy...

nemor 2015.09.03. 07:08:50

@mojyo: azt hiszem, olyan idők sose voltak, hogy mindenki jólétben élt, és attól tartok, nem is lesznek.
Én ezt nem a tényleges materiális javakra mondtam, hanem a célokra.
Az "ént" pedig általános alanyként értettem a befogadó attitűdre, nem önfényezésnek szántam.
Az én szememben egyébként bármely vallás hittérítő tevékenysége egyformán taszító, gyilkoltak is szinte mindegyik nevében eleget, szintén valami megdicsőülés-ígéret nevében (keresztes hadjáratok, gályarabság stb.). Szóval továbbra sem gondolom egyik embert különbnek a másiknál, csak individuális minőségében.

tanato 2015.09.03. 08:27:56

@adg: Balkán:Ne felejtsd 20 éve volt a Jugó háború aminek/egyik vezérfonala/ a szent Szerb Föld megtisztítása a túl szapora máskultúrájú muzulmán bosnyákoktól.Ennek érdekében minden eszközt,még a népirtást,etnikai tisztogatást is bevetettek a szerbek.
Nem ismerős a vezérfonál?
Na akkor még Mo.is a muzulmán oldalon állt/meg a kinti magyarok is/ akeresztény szerbek ellenében,A népirtást nem is nézte el a világ,végül a szerbek által istenített Slobodan Milosevics első számú vezér is háborús bőnösként bíróság előtt végezte.

2015.09.03. 08:41:34

@tanato:

Azért a balkáni háború ennél kicsit komplexebb okokra vezethető vissza, és a bosnyákok sem voltak restek, ha a civilek kiirtásáról volt szó. És a horvátoról se feledkezzünk meg, illetve a crnagoracokról (montenegróiak) se. Ott igazából a mai Sziriahoz hasonlóan mindenki lőtt mindenkire, és mindenki követett el súlyos háborús bűncselekményeket. A háború mindenhol szörnyű és mindenhol a civil lakosság szív. Sajnos.

2015.09.03. 08:47:26

@tanato:

És hát a bosnyákok beintegrálása sem lesz Ausztria legnagyobb sikere, nagyjából semennyire nem sikerült, hiába európaiak, a vallási szokásaikhoz tíz körömmel ragaszkodnak, nagyrészük elutasít minden integrációt, néha több baj van velük, mint a törökökkel.

DieNanny CH 2015.09.03. 08:58:26

@Ödenburger [Hu/At]:

"A 8-as elég nagy kerülő Bp. -Bécs Wbh útvonalon,"

Tanato nem Bp-n lakik, hanem Bács-Kiskun megyében. (Vagy arrafelé...)

©________ 2015.09.03. 10:21:39

@Ödenburger [Hu/At]: mondjuk elkerulte a figyelmedet a kiindulasi pont, es az hogy solt iranyat javasoltam (mint altalamjol ismert utvonalat)

Amugy
444.hu/2015/09/03/megszunt-a-vasuti-osszekottetes-magyarorszag-es-nyugat-europa-kozott/

Meg

krikszimasik.blogspot.hu/2015/09/kommentaljam-vagy-ne.html

tanato 2015.09.03. 10:39:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Így van valszeg a8-as úton megyünk.

adg 2015.09.03. 10:43:21

@tanato: Vagyis nem tamasztja ala, hogy az ennyire eltero kulturak keverese jo otlet lenne.

tanato 2015.09.03. 10:47:45

@Ödenburger [Hu/At]: A fő fornt a szereb bosnyák volt ott volt a legtöbb halott és atrocitás.A második a szerb horvát háború volt.
Egyébkénrt akkor is a civil lakosság menekült,sokan Mo.-ra is és nemcsak a magyar nemzetiségűek.Pl. dél Baranyába sok muzulmán is.A háború után hazamentek,de néhányan itt ragadtak.Van egy nagyon szép dzsámijuk Siklóson.Egy 500 éves török dzsámi amit edig raktárnak használtak,visszakapván eredeti funkcióját,szépen felújították/török állami segítséggel/.Tava ly mi is megnéztük a Malkocsoglu dzsámit/eredeti építtetője a Szulejmán sorozatból ismert Malkocsoglu Bali bég.Aktív dzsámi ma is.Nagyon szép.Egyébként érdekesség akkor is kvótáztak a menekültekkel az államok,még Izraelbe is jutott muzulmán bosnyák menekült,külön táborokba.A palesztinok be is jártak hozzájuk közös imára meg haverkodni.,kártyázni,gyerekkel játsazni stb.

tanato 2015.09.03. 10:49:12

@adg: Az már 500 éves keveredés volt.Jugoszláviában még jól együttműködtek a szétesés után viszont folyt avér.Legalább 300 ezer halott és kétszer annyi sebesült volt.

tanato 2015.09.03. 10:52:25

@Ödenburger [Hu/At]: A legtöbb népirtó háborús bűnös viszont szerb volt.Válogatás nélkül ölték a civil lakosságot pl. Szarajevót a környező hegyekről.De mondom,akkor a nyugati világ a muzulmánok pártján állt,élen az USA-val és a végén szétbombázták SLobó országát.De nem volt kár érte,az tényleg egy fasiszta, diktataúra volt komm.mezben,a magyarokat is ölték.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:10:50

@Ödenburger [Hu/At]: @tanato: @adg: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
látom még mindig itt vagytok.

Nehéz másról beszélni. Nekem most főleg, hogy hazajöttem a lányommal, megint. Sokan azt hitték, hogy nem fogunk visszajönni, pedig mindenki tudta, hogy csak két hónapra megyünk New Jerseybe.
Most nagyon azt harsogják, hogy szeptember közepétől biztos nagy mértékben lecsökken a határátlépők száma.

Egyébként még annyit, hogy én most az M1 t nézem, amit nem szoktam egyébként, de pl az ATV t is szerettem volna látni, de hát mit mondjak, amíg az M1 en folyamatos tájékoztatás van, addig az ATV n a Hurrá nyaralunk műsora ment....no komment.

Még annyit akartam mondani pl neked Ödenburger, hogy veled kapcsolatban elfogult vagyok, mert mindig megvéded Magyarországot és nagyon szeretem a hozzászólásaid, mert érdekesek, de könyörgöm nem lehetne egyszer elvonatkoztatni attól a k.....va politikai helyezkedéstől, ami mindig előkerül.
Azt el tudja valaki képzelni, hogy egyszerűen próbálják a politikusok tényleg megoldani a helyzetet? Én el tudom, de lehet csak arról van szó, ennyire naív vagyok.

Barátnőm egyébként azt mondja, aki Németországban él, hogy az a 800.000 bevándorló (hogy ennyi lesz e tényleg, azt ki tudja) amiről beszélnek simán elfér majd a 80milliós Németországban, mert van is igény a munkájukra.

soad1221 2015.09.03. 11:15:53

@adg: ez a gyöngyvirágszagolgatás nagyon betalált .. :D azóta röhögök... :D
köszi

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:18:53

@adg: Szoval csak erre gondoltam. Ez igy biztosan nem a jo iranyba megy, komoly konfliktusok fognak kialakulni, pedig most sem tul bekes a helyzet helyenkent. Teljesen igaza van @Ödenburger [Hu/At]: -nek, es ez nem denofobia meg gyulolkodes. Egyszeruen nem passzolnak. Teljesen mas tarsasag, az o ertekeiket jellemzoen szentnek es megmasithatatlannak, mindenki altal tisztelendonek, neha kotelezonek tartjak, a masok ertekeit meg elpusztitandonak kb, de minimum elfogadhatatlannak. Ez igy meglehetosen nehez baratsag.

Nem örülök neki, hogy ide jutottam, de én is egyetértek vele.

Biztos emlkészik még mindenki a svájci népszavazásra

hu.wikipedia.org/wiki/Minaret%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9si_tilalom_Sv%C3%A1jcban

Akkor fújtak mindent a svájciakra, milyen kirekesztőek, meg stb.
Hát én erre akkor is azt mondtam, hogy legyen csak Svájc olyan amilyen mindig is volt. Ha én oda akarok menni, akkor nem minareteket akarok látni, hanem alpesi tájakat és tartsa meg m inden ország a saját identitását.
Sajnos ez a hajó elment már úgy tűnik Európában. Nem lehet megakadályozni a keveredést.

adg 2015.09.03. 11:38:30

@Bredpitt Monika: most eloszor hallotam, hogy megemlitik a hirekben magyarorszagot. Epp hazafele buszolok, es a hirekben a keletinel rekedt ezrekrol beszeltek. Szokatlan. Hat ez van. Hires lett az orszag.

@soad1221: megenni nem jo, mert mergezo. :))

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:50:31

@tanato: ,A népirtást nem is nézte el a világ,

Hát azért egy darabig elnézte, és úgy látom mindig elég sokáig el bírja nézni..........

Bredpitt Monika 2015.09.03. 11:51:20

@adg: Inkább hírhedt, mint híres, úgy tűnik, sajnos.

adg 2015.09.03. 11:59:36

@Bredpitt Monika: nem volt benne negativ felhajg. Teljesen targyilagos volt. Csak elmondta, hogy par ezer ember varja, hogy tovabb uazhasson becs fele.
Nem volt sem orvanozas, sem keritesezes, semmi.

2015.09.03. 12:14:50

@Bredpitt Monika:

"Barátnőm egyébként azt mondja, aki Németországban él, hogy az a 800.000 bevándorló (hogy ennyi lesz e tényleg, azt ki tudja) amiről beszélnek simán elfér majd a 80milliós Németországban, mert van is igény a munkájukra. "

Az a baj, hogy a nemetek meg mindig itt tartanak, keptelenek elfogadni a realitasokat. Ha az elmult 40 evben (kb a 70-es kozepetol importaljak a munkaerot nyugatra) nem sikerult erdemben beintegralni a tomeget, akkor az ujabb erkezoket miert sikerulne? Nem a jelenlegi keszleket kellene egyszer felhasznalni, es csak utana betarazni ujakat? De lehet, velem van a gond...

A masim problema, ami ma mar kristalytisztan latszik: odakoltozott a torok (bosnyak, akarmi, szabadon behelyetesitheto) Ausztriaba/Nemetorszagba, a nyemvet valamennyire megtanulta, de kepzettseg nelkul jo esetben csak alulfizetett munkakat tud elvallani, emiatt az osztrakokhoz kepes szegenyesen el o es a gyerekei is, kiszorul az olcsobb varosreszekre, es minel tobben szorulnak ki, az osztrakok annal kevesbe koltoznek oda, viszont annal tobb torok es bosnyak koltozik oda, es maris kesz a getto. Lasd Becs egyes varosreszei, pl. Favoriten vagy Meidling egyes reszei. A helyi iskolakban tobbsegben kerulnek a bevandorlo gyerekek, az osztrakok nem adjak oda a gyerekeiket, inkabb elviszik masik keruletbe, maris kesz a szegregalt oktatas a gettokban.

Ha kikerulnek az iskolabol altalaban az oktatas szinvonala miatt elmaradnak az osztrakoktol, eselyuk sem nagyon van egyetemre menni, meg igazabol penzuk es igenyuk sem nagyon van, de ez masik kerdes, a lenyeg, hogy maris elertunk a problemahoz: egy csomo magat kirekesztettnek tenkinto tinedzser, aki egyebkent itt nott fel es legtobb esetben osztrak allampolgar. Es jon az IS predikatora, elmeseli, hogy neked az apad es a nagyapad hitet kell vedened a hitetlenekkel szemben, akik egyebkent is csak diszkriminalnak es bantanak teged (arra senki nem emlekszik mar, hogy a szuleiket meg befogdtak), identotast es ideologiat a redikalizmusra amugy is hajlamos fiataloknak. Es maris kesz az iszlam terrorista.

Es ha az elmult 40 ev alatt nem sikerult erre megoldast talalni, ketlem, hogy most hirtelen sikerulni fog.Eleve a nemet orulnek az olcso munkaeronek, aki majd elvigzi az alja munkat, vagyis visszaertunk a kiindulo pontra, tovabb novelik a szegeny es szegregalt reteget, aki majd kitermeli a tovabbi terroristakat. Csak ezt valahogy senki nem akarja tudomasul venni.

2015.09.03. 12:26:49

@nemor: Ebben abszolute egyetertunk :) Emberek kozott en sem teszek kulonbseget. A felelmet magyaraztam megint, hogy miert tartunk a vallasi szelsosegek ternyeresetol. Szerintem van okunk ra es foglalkozni kell vele.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 12:31:16

@Ödenburger [Hu/At]: Érdekes amit írsz, de arról biztos lehet vitatkozni, hogy találják meg a terroristák az újabb és újabb nagyon fiatal elszánt őrülteket. Pont erről beszéltünk valakivel a napokban. Vannak a olyan fiatalok is, akik egyszerűen függetlenül attól ,hogy milyen vallású családban nevelkedtek elkallódnak és pont ezeket az elkallódó vagy elkallódni készülő fiatalokat is megtalálják, akik egyébként nem gettókban élnek, hanem látszólag normális családokban.

Engem megijeszt a vallásuk. Nekem itt van Nigériai család ismerősöm a házunk mögötti szintén 10 emeletes házban, három gyerekük van, nagyon szeretem őket, ők keresztények egyébként. Szeretem , hogy itt vannak, nekem alapjáraton semmi problémám a sok nemzet együtt él képpel, de itt nagyon ki fog lógni a lóláb, én is úgy látom. Én meg vagyok riadva, az az igazság.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 12:33:52

@adg: annak örülök, hogy a tájékoztatás korrekt, na nektek nincs mitől félni, úgy látom , talán ezért is korrekt a tájékoztatás, kiváncsi lennék, hogy mi lenne, ha a ti bőrötök is érintve lenne, egyébként erről jut eszembe, most mondta valaki, hogy az ausztrál miniszterelnök is megjegyezte már hogy a kerítés nem méltányos, igaz ez?

Bredpitt Monika 2015.09.03. 12:41:47

Ja, és még valami. Most hallottam tegnap, hogy Dánia is reagált, felére csökkentik a menekülteknek járó segélyt, ezzel kicsit letörve a lelkesedését azoknak akik a magas összegű segélyekre számítanak. Na, miről beszélünk? Lehet szidni minket, itt most meg van ijedve mindenki, azt hiszem.

adg 2015.09.03. 12:53:49

@Bredpitt Monika: nem tudom, hogy mondott-e ilyet, es ha igen, akkor mo-nak celozta-e. Szerte europaban vannak keritesek, csak az mas. Mindig mas. Alszent francia szerint a calais melletti kerites azert nem olyan, mint a magyar, mert az nem a menekultek ellen van, hanem magantulajdont ved. Erted??
Mondjuk a magyar is, mert a kerites melletti foldek valoszinuleg magantulajdonban vannak. :)

Egyebkent ausztraliat elegge rendesen megtalaltak a menekultek. Komoly problema volt, rengetegen jottek, es nagyon sokan fulladtak vizbe. Csak megoldottak a kerdest, es vege lett a menekultaradatnak egyik pillanatrol a masikra. Mondta a miniszterelnok, hogy szivesen segit europanak, de kb lefasisztaztak nehanyan, es elhajtottak a rakba. Mondjuk az a csonakosokra lett volna elsosorban jo, most meg a szarazfoldi erkezes a divat, bar ott is megoldhato lenne.

tanato 2015.09.03. 13:12:13

@Bredpitt Monika: Elnézte egy jó darabig,de azután néhány nap alatt befellegzett a szerb vezetésnek és jött a nemzetközi bíróság.
Na de amiért emlegettem a Jugó háborút,csak azért hogy nem kell 44-ig visszamenni népirtásér ügyben elég ha 20 évet megyünk vissza.Semmiféle szent ügy nevében/zsidó viléáguralom elleni harc 44-ben vagy SZerbia szent földjének iszlámtalanítása 94-ben stb/ nem adhat felhatalmazást ,civil fegyvertelen lakosság elleni tömeges erőszakra kivégzésekre.

2015.09.03. 14:00:03

Nekem ma reggel sikerult rettegest keltenem 30 muszlimban. Dolgozatot irtunk! :))) A lanyok iszonyuan meg voltak remulve, de mar megnyugodtak.

A mostani bevandorolni szandekozo tomegekben engem pl. nem az zavar hogy megtamadhatnak (sokkal jobban felek ilyen tekintetben az antiszocialis nyugati drogos fiataloktol), hanem ennel sokkal hetkoznapibb dolgok, pl. hogy egy generacio alatt lerombolhatjak azt a fejlodest amit Nyugaton sok generacio alatt ertek / ertunk el nok, melegek jogai es vallasszabadsag, szekularizacio tekinteteben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.03. 14:54:27

Na most ezt magyarazza el nekem valaki mert nem értem.
Ha tovabbengedjuk a menekülteket, mert az a szabály, hogy itt kéne feldolgozni a kerelmeiket, akkor az a baj.
Ha még itt akarjuk tartani őket, ld keleti, Bicske, akkor az a baj.
azt értem, hogy el van cseszve a helyzet, de most mit is kér számon rajtunk a nyugati sajtó, mit kellene csinálnunk? Akaratuk ellenére táborba zárni egy csomó embert? És akkor ha balhét csinálnak, kinek a hibája?

tanato 2015.09.03. 15:15:48

@Dragonlady (Bp, Hun): Emlékezel még a Páneurópai Piknikre?Sopronpusztán, 26 éve volt.

tanato 2015.09.03. 15:28:23

@Ödenburger [Hu/At]: Én is nézem majd percenként,igaz most mennem kell dolgozni mindjárt.

tanato 2015.09.03. 15:37:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Kérdesedre azt válaszolom,nem biztos hogy a gazdag uraságok terített asztalához igyekvő nyomorgó éhezőket bottal elhajtó fogdmegeket,zsandárokat nagy tisztelet övezné még a gazdag uraságok részéről sem a későbbi időkben mégha a zsandárokat ők is fizetik.Sőt ha az elhajtási akció következtében több éhezőt agyonvernek,az uraságok teljesen mosni fogják is a kezeiket/Gonosz durva zsandárok,mi nem adtunk utasítást a durvaságokra, ölésre/
SZóval a gazadag országok nagyon kétszínűek mint mindig pl. 56-ban is.
Véleményem a zsandároknak szólóan,próbáljanak először puha módszerekkel dolgozni,de ha nem megy nem kell közéjük lőni,inkább elengedni mégha később az uraságok rosszallását is kivívják.Még mindig az lesz a kisebbik bajuk a fogdmegeknek.

2015.09.03. 16:49:22

@Dragonlady (Bp, Hun): Hadd magyarazzam meg a nyugati sajto szempontjabol: azt kene csinalni, hogy mindenkit viraggal fogadnak es legkondis busszal ujepitesu, teljesen felszerelt lakasokba visznek a magyar hatosagok, majd 150 euro zsebpenzt adnak nekik fejenkent es havonta, hogy eszukbe se jusson tovabbvonulni Nyugat-Europa fele. Ez a megoldas az Al Jazeera tudositoinak is szimpatikus lenne, es csupa jo dolgokat mondananak Mo.rol.

2015.09.03. 17:14:34

@Mirjam2: :D

Amugy nekem az mar eszembe jutott, hogy a hataron welcome drinkekkel kene fogadni ezt a sok embert, ugyis kempingeznek mar mindenhol, a palyaudvarokon meg a parkokban, szoval igy a fotok alapjan tiszta fesztival feeling lehet mar amugyis, igazan nem kene mar sok egy rendes partihoz, es akkor aki megissza az ingyen felest, az minden bizonnyal sikerrel integralhato, tehat maradhat, aki nem fogadja el viszont, az sajnos tul komolyan veszi a vallasat, potencialisan radikalizalhato, tehat nekik sajnos menniuk kell, de adnank nekik vizumot egy masik, bekes iszlam orszagba, amelyikkel megegyeztunk igy elore, hogy a nem-ivokat befogadja. Es akkor igy raadasul az ingyen piatol az egesz sokkal nagyobb buli volna, a csovik biztosan orulnenek, vegulis ok a kemeny mag akik mar a migransok elott is a parkokban aludtak, a szkinhedeknek meg ekit kene adni ingyen, de nem ilyen jozsefvarosi szart hanem rendes jominosegut, hogy ok meg ne gyuloljenek tovabb, hanem megteljen meleg szeretettel a szivuk es olelgessek a menekult kisgyerekeket es focizzanak veluk es rajzoljanak szivarvanyokat az aszfaltra. Es akkor a rendoroknek meg csak az lenne a dolguk, hogy a nagyon kesz embereket bevigyek a detoxba, a hadseregnek meg csak, hogy logisztikailag elosztogassak az alkohol meg az eki keszleteket, hu de keszen lennenk teljesen, johetne a Manu Chao ingyen koncertet adni, raadasul nem ordibalnanak rank tovabb a l*beralis nyugatrol, mert megvalositanank a 60as evek ota dedelgetett almukat, es egy hatalmasnagy Woodstockot csinalnank az egesz kontinensbol 500 millio resztvevovel, megvalosulna az anti-establishment establishment, Amerika is bekaphatna meg a tobbi haboruzo orszag is, hogy mi itt Europaban micsoda fesztivalt mereszelunk csinalni, es kuldenenk szerte szejjel a vilagba az iszonyatos kesz party fotoinkat, hogy pukkadjatok meg rohadekok. :D

nemor 2015.09.03. 17:41:21

@mojyo: végre a megoldás:-)))))) te nagyon kész vagy, de nagyon. a piateszten behaltam [zokog]

XD peace, flowers, freedom, happiness XD

**mimi** 2015.09.03. 17:54:27

@mojyo:

:)))))))))))))))

ezt közhírré kéne tenni......

M. Péter 2015.09.03. 17:59:23

@Mirjam2: Havi 150 euró kevés lesz, legyen inkáb heti 150.

tanato 2015.09.03. 19:41:15

@tanato: Na ebből mi lesz ha tényleg jönnek az osztrák civilek.,mondjuk 1000 fő.felveszik a menekülteket és a magyar rendőrök meg letartóztaTJÁK őket embercsempészésért,magyar bíróság meg magyar börtönökbe küldi őket.Mondjuk ezret.lesz e reakciója?

©________ 2015.09.03. 20:29:45

@tanato: 2

Szerintem nem az. Nem all meg atenyallas.

Embercsempészés

353. § (1) Aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést
a) vagyoni haszonszerzés végett, vagy
b) államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva
követik el.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést
a) a csempészett személy sanyargatásával,
b) fegyveresen,
c) felfegyverkezve,
d) üzletszerűen vagy
e) bűnszövetségben
követik el.
(4) Aki embercsempészésre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jogellenes tartózkodás elősegítése

354. § (1) Aki
a) az Európai Unió tagállamának,
b) az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam vagy
c) az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgárával azonos jogállású állampolgár államának
területén történő jogellenes tartózkodáshoz vagyoni haszonszerzés végett segítséget nyújt olyan személy részére, aki ezen államok egyikének sem állampolgára, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki vagyoni haszonszerzés végett külföldi személy magyarországi jogellenes tartózkodásához nyújt segítséget.

-----
Ha atviszik oket, es az osztrak btk azt bunteti, akkor igen.
De akkor is ott.

Itthon max ha kiserletet tesznek a hataratlepesre.

©________ 2015.09.03. 20:41:28

@tanato: nagyonszivesen.

De sorra jonnek uj hirek, nem gyoznem linkelni.
Indulas elott tajekozodjatok
Vasnepe.hu
vaol.hu
Nyugat.hu

2015.09.03. 21:32:11

@tanato: A haborus Mo.rol akarjak 'kimenteni' a menekulteket? :) Titeket mikor fog kimenteni valaki? Azt erted hogy az EU-torvenyek, es nem magyar torvenyek miatt kell Mo.on maradniuk azoknak akik ott leptek be menedekkerokent az EU teruletere?

2015.09.03. 21:36:08

@M. Péter: Tenyleg, most hogy mondod, ez a minimum.

tanato 2015.09.04. 07:34:13

@Mirjam2: Én ugye szakmámnál fogva mindig a szenvedő fél sorsába kell képzeljem magam,hogy megértsem mit is akar tőlem a napi munkám során.Na most ha azon családok helyzetébe képzelem magam akik most kutyaszorítóba kerültek,nekem is jólesne ha valaki kimentene.Szíriába szerintem már nemigen van visszaút,igazán tovább sem tudnak menni törvényesen útlevéllel,így marad a szürke zóna a menekülés.Mert menedékkérelmét egynek sem fogják pozitívan elbírálni a magyar hatóságok az ezer százalék,ez sajnos így volt már a kampány előtt is évekre visszamenőleg.Hogy háború miatt kimentene e valaki?
Ha zt nem is ne kvótarendszer szerint befogadták 56-ban a m agyarokat a világban,meg a délszláv menekülteket is keresztényt muzulmánt vegyesen a Jugó háború idején.

tanato 2015.09.04. 07:46:32

@Mirjam2: Egyébként megértem az aggodalmaidat,nem szeretnél muzulmán államokat látni később Európában.Én sem,sem a sariát nem szeretném persze.Az viszont egyáltalán nem zavarna ha volna működő mecset pl. a kisvárosomban/mint írtam Siklóson is van aktív muzulmán imahely./Van nekünk katolikus,református templomunk,nagyon jól működő zsinagógánk is,meg baptista,Jehova tanúi,szombatista működő kistemplomok.Ha a muzulmánok betartják az ország törvényeit/egynejűség,női egyenjogúság, stb./akkor valamennyit elbírna még az én 25 ezres kisvárosom is.Néhány tíz fő aktív körbemetélt muzulmán lakosunk van már persze,néhányan már Hadzsi is közülük.Egyébként 100 év múlva nagy valószínűséggel roma városom lesz a jelenlegi trendet figyelembe véve.
De mint írtam még erőszakos muzulmánosítási és betelepítési kíserlet ellenére sem lett 500 év alatt sem Albánia,sem Szerbia,sem Görögország,sem BUlgária iszlám állam,na jó persze balkáni életszínvonallal,meg sok muzulmán beütéssel,ételek,guggolós WC stb.De megmaradtak kereszténynek.

2015.09.04. 07:55:32

Kiváncsi leszek mi lesz ebből a menekülteket kiszállítós osztrák cirkuszból. Én a magyar kormány helyében hagynám, hogy vigyék őket... Majd az osztrákok és a németek játszák le az osztrák hippikkel, hogy akkor most hogyan is tovább. Ez egy nagyon jó lehetőség Mo-nak, hogy kicsit javítson az imidzsén. Ha viszont elkezdenek keménykedni, abból nem lehet jól kijönni.

Így utólag nézve, hogy mi lett az egészből, az első nap meg kellett volna nyitni a Németországba tartók előtt a határt, menjenek Isten hírével, a kétszínű osztrákok és németek meg kezdjenek velük, amit akarnak. De akkor meg az lenne a baj.

2015.09.04. 07:58:19

@tanato: Egyaltalan nem biztos hogy nem fogjak pozitivan elbiralni a kerelmuket Mo.on ha valoban Sziriabol jottek eredetileg. Az a helyzet hogy nagyon sokan nem onnan jottek. Ja es a legtobb nem 'csalad', hanem egyedulallo fiatal ferfi.

56 teljesen mas helyzet volt mint a mostani. De tenyleg feleslegesen magyarazok, majd meglatod hogy erzed magad ha neked vagy a gyerekeidnek mondjak hogy nem lehet pl. karacsonyfat allitani az iskolaban, a lanyok uljenek kulon az osztalyterem hatso reszebe (megtortent Angliaban), ha neked lesznek a tarsashazban szomszedaid rengeteg gyerekkel akik a folyoson latszanak egesz delutan, ha a te gyerekeid vagy unokaid jarnak olyan egyetemre ahova rendszeresen jonnek toborozni radikalis iszlam csoportok, stb.

2015.09.04. 08:00:43

@tanato: Nem, nem erted, mert nem eltel Nyugat-Europaban es nem latod hogy mik tortennek ott. Ennyi.

2015.09.04. 08:07:36

@Ödenburger [Hu/At]: Ezzel az a gond, hogy a fel vilag Nemetorszagba tart Mo.on keresztul. Ha par ezret atengednek az egyik nap, abbol hamarosan az lesz hogy minden nap ezrek jonnek, es pl. rajtuk kivul mindenki masnak teljesen hasznalhatatlanna valik a Keleti es a nemzetkozi vonatok egy resze. De persze sokak szerint ez sem problema (nem rad gondolok)...

tanato 2015.09.04. 08:22:48

@Mirjam2: Én sem akarnék itthon/sem/ iszlám törvénykezést,de szerintem aq nyugatiak sem szeretnének mondjuk pl. borsodi cigány többségű településeken élni szinté sok hangoskodó gyerekes szomszédokkal.Ráadásul ott a színesek egy jelentős része beilleszkedett,sok orvos,rendőr,mérnök,tanár,rendőr stb van színesekből ami itthon sajnos nem mondható ela romákról.

tanato 2015.09.04. 08:27:22

@Mirjam2: Nem egy malomba őrölünk.Van egyszer egy harc a nemzetközi sokszor iszlám terrorizmus ellen világszerte,nemzetbiztonsági eszközökkel,rendőrséggel stb.
meg van a másik a háborús övezetből menekülő elsősorban családokkal val humánus bánásmód/vagy nem humánus/ és a a menekültcsaládok ideiglenes néhány esetben végleges befogadása.A kettőt nagyon nem kéne összemosni.

tanato 2015.09.04. 08:31:57

@Ödenburger [Hu/At]:@Mirjam2: Persze hogy jobb lenne átengedni őket,a görögök is ezt csinálták,csinálják hisz hozzánk is onnan jönnek keresztül.Mégis mi lettünk a gonoszok.Mint írtam a gazadag uraságokról a kastélyparkban terített aszatloknál a kastélyparktól bottal a szegény éhezőket elzavaró fogdmegekről.Nem biztos hogy az a fogdmeg jár jobban később aki nagyon keményen lép fel a nyomorultakkal szemben.

2015.09.04. 08:39:38

@Mirjam2:

Én tényleg kezdek eljutni oda, hogy Nyugat-Európa megérett a pusztulásra. Beleolvastam a fuvarozós osztrák FB csoportba. Ezek egyszerűen nem normálisak. Komolyan megérdemlik, hogy vigyek őket, mi meg húzzunk kifelé ebből az EU-ból, amíg meg lehet. De egyébként megy az osztrákoknál is az adok kapok rendesen, itt is legalább annyian nem örülnek az akciónak, mint amennyien igen. Tanulságos olvasmány minden ezzel kapcsolatos fórum es FB csoport... És egyre biztosabb, hogy a következő választás után nehéz lesz az FPÖ nélkül kormányt alakítani Ausztriában. Kiváncsi vagyok, akkor hogy fogjak fasisztázni Mo-ot. Most ugyanis ez a divat...

2015.09.04. 08:41:39

@tanato: Azert nem erted hogy mirol beszelek, mert a valosaggal szemben hirekbol tajekozodsz. Papiron van a 'nemzetkozi terrorizmus' elleni harc, a valosagban van egy folyamat ami a teljesen hetkoznapi emberek kozott megy vegbe ma Nyugat-Europaban es a vilag mas reszein. Ennek semmi koze a borszinhez - egyebkent egy egesz csomo muszlim ma mar europai, es pl. a szirek egy resze is szinte 'feher', ez nem borszin vagy etnikum kerdese. A romakkal kapcsolatos 'problemak' - amik nagyreszt a melyszegenyseggel es diszkriminacioval kapcsolatos problemak - nem veszelyesek a nyugati civilizaciora es ertekrendre. A fekete keresztenyek, az azsiai hinduk stb. bevandorlasa szinten nem. A 'radikalis iszlam' egy politikai es tarsadalmi mozgalom, ezt @mojyo: fogalmazta meg nagyon jol. A szerencsetlen, haboru elol menekulo szirek, meg meg egy csomoan masok, csak babuk ebben a sakkjatekban.

Nekem ez most tenyleg az utolso hozzaszolasom ebben a temaban, mar eddig is feleslegesen vesztegettem ra az idot.

2015.09.04. 08:46:27

@tanato:

Nem tudom eldönteni, hogy ennyire naiv vagy, vagy ennyire nem rendelkezel információkkal arról, hogy mi megy nyugaton, ami egyébként nincs benne a nagyon polkorrekt nyugati sajtóban, mert megzavarhatná a befogadó liberális nyugati társadalom emberének lelki világát, és disszonanciát okozna a lelkecskéjében...

2015.09.04. 08:49:28

Egyebként nemrég olvastam egy statisztikát, miszerint pl. az osztrák rendőrök túlnyomó többsége FPÖ szavazó. A burgenlandi FPÖ vezető is rendőr volt, és nem egy ex-rendőr van a soraikban. Sajnos nem sikerült kigúgliznom, lehet nyomtatott sajtóban olvastam, pedig be akartam linkelni ide.

Mr Long 2015.09.04. 08:49:57

@tanato: "guggolós WC " Na az baszna be, hogy olvasok ott ujsagot????

tanato 2015.09.04. 09:30:28

@Mirjam2: @Ödenburger [Hu/At]: Oké tényleg elbeszélünk egymás mellett,abban igazatok van a nyugat kétszínű,egyrészt van iszlámellenes hangulat ott is,/meg vannak,voltak iszlám terrorcselekmények/másrészt viszont minket lenáciznak,és befogadják a muzulmán menekülteket.Ez tényleg így van.
Viszont,a fenyegető iszlám veszély ellenére még mindig innen húznak el a fiatalok milliószám /K-Európa/Nyugatra,mert azért nemcsak iszlám betelepedésről szól azért Nyugat Európa.Ugyan több év elteltével egy jó részük szintén nem jó, szemmel néz az ottani muszlim kisebbségre,ennek ellenére nem akaródzik hazajönni az iszlám-mentes Mo.-ra vagy Lengyelországba.
Hogy a szélsőjobb mennyire lesz meghatározó Nyugaton az még a jövő zenéje,ha annyira mintpl.Fr.-oban nem lesz olyan aggasztó nekik mint ha nálunk a Jobbik nyer 3 év múlva.
de a lényeg az itthoni iszlám ellenes hangulat sajna a kormánykampány miatt alakult ki,azelőtt nem volt,addig a szélsőjobb szinte szövetségesnek nézte őket a zsidó világuralom elleni harcban.És ami még szomorúbb azn ország nagy része tényleg elhiszi hogy a kormánypárt Mo.-ot és Európát akarja megvédeni a muzulmán agresszió ellen/meg még sok kinti magyar is pl. Te Mirjam/közben meg egy jól kifundált szavazatszerzési aljas akció az egész,színtiszta választási harc.

tanato 2015.09.04. 09:32:55

@Mr Long: Igen azt valószínű a törököktől vették át as balkáni ortodox keresztény államok, a baklavával meg a burekkel együtt.

tanato 2015.09.04. 09:37:35

@Mirjam2: www.origo.hu/itthon/20150904-tiltott-hataratlepes-hatarsertes-menekult-roszke.html

Biz,Isten tényleg többet nem piszkállak muszlim ügyben,de a 2600 illegális határátlépőböl 550 gyerek ,azért ez nem egy fiatal férfiakból álló titkos hadsereg arányszámai.

2015.09.04. 10:16:38

@tanato:

Szerintem is 600-szor körbekerültük a témát, én biztosan nem fogom megvaltoztatni a véleményemet, főleg azért, mert bármennyire is szerettek cimkézgetni, jóval a menekült válság előtt is ugyanaz volt, tessék nyugodtan visszaolvasni a vonatkozó kommentjeimet.

Az EU-ban viszont nagyot csalódtam, és már egyáltalán nem vagyok száz százalékig meggyőződve arról, hogy jó lenne a szorosabb integráció, kezd egyre jobban tetszeni a gondolat, hogy külső körös állam maradunk. Sőt érdemes lenne elgondolkozni a schengenből való kilépésen is. Mi gazdaságilag és geostratégiailag kellünk az EU-nak, az EU gazdaságilag kell nekünk, politikailag viszont kezdem azt érezni, hogy jobb lenne nélküle. Maradunk a NATO-ban, ott legalább megbecsülnek még minket, meg külső körös EU tagként a vámunión belül, ezen kívül meg hagyjuk egymást békén. És ők is egyék meg, amit főztek, meg mi is... :(

2015.09.04. 10:18:55

@tanato: Azert ne vadoljal mar azzal hogy a titkos hadsereges hulyesegeket terjesztem. Te egyszeruen nem vagy hajlando megerteni, hogy nem mindenki idegengyulolo osszeeskuves-elmelet hivo, akik nem orulnek hogy naponta tobb ezer ember erkezik alacsony jovedelmu muszlim orszagokbol Europaba, ahol ingyen lakast es zsebpenzt kapnak, minek kovetkezteben meg tobben fognak jonni. Mit nem ertesz azon, hogy a Fold tele van nehez sorsu emberekkel, gyerekekkel, csaladokkal, es ok nem koltozhetnek mind Nemetorszagba ingyen lakasba?

Mar irtam, az eritreai hotel managerunk - aki evek ota itt dolgozik, jo allasa van - mondja nekunk hogy o azon gondolkodik, elindul Nemetorszag fele mert hallotta hogy ott kap ingyen lakast, penzt es hozhatja a csaladjat. Tudod rajta kivul hany millio hasonlo ember van meg? Aztan ha az eletuk kockaztatasaval eljutnak Europaba, akkor a legtobb esetben ott nem azt kapjak mint amit vartak, es akkor lesz az - sok evvel a bevandorlas utan, valoszinuleg csak a masodik generacioban - hogy egy bizonyos politikai / vallasi csoport, akik mogott penz van, es meg tobb penzt es hatalmat akarnak, megtalalja majd oket es felhasznalja a sajat celjaira. Nem kell ezt nekem elhinni, majd te is meglatod.

2015.09.04. 10:27:02

@Ödenburger [Hu/At]: En is oszinten remelem hogy Anglia kilep az EU-bol, bar realis eselyt nem latok ra. Most azt ajanlottak fel a britek hogy a Sziriaval hataros taborokbol kozvetlenul fognak befogadni par ezer szir menekultet, ez a normalis hozzaallas szerintem, nem az hogy arra batoritanak embereket az egesz vilagrol hogy probaljanak meg gumicsonakkal athajozni Europaba.

nemor 2015.09.04. 10:37:53

@tanato: ez a vonal engem is érdekelne, hogyan váltottak át a "mentsük meg arab testvéreinket" -akkor még meglepő- lózungjukból az "ide nem hoztok arabokat" tiltakozásig, ld. tapolcai, horogkeresztes fb-képét mára már törlő, legfrissebb országggyűlési képviselőnk eheti megnyilvánulása...

logikailag, mert erkölcsi oldala nyilván nincs.

tanato 2015.09.04. 10:47:45

@Ödenburger [Hu/At]: Hát az EU hogy abból mi lesz az nem sokára elválik,lehet tényleg kétkörös lesz.

tanato 2015.09.04. 10:49:29

@Mirjam2: Azért azt remélem már nem érem meg hogy EUrópa muzulmán lesz,sem azt hogy MO. majd roma állam.Persze lehet hogy az lesz de az már majd 100+ év múlva.

tanato 2015.09.04. 10:50:37

@nemor: A logikája az hogy amit mond a vezér az mindig az igazság,akár ha egy héten belül 180 fok is a z eltérés.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.04. 11:04:49

Még most is totál hülyeség nek tűnik ha egy magyar meg akarja szerezni az angol stb. útlevelet? Ugye egy hét alatt is mennyire megváltozott a helyzet?

soad1221 2015.09.04. 11:10:32

@tanato: mint mindenhol. Az, amit a német kormány, a francia kormány és az osztrák kormány illetve ellenzékeik csinálnak mind erről szólnak, egy demokrácia ilyen. A szavazatokért megy a harc, pont ezért nevezed Te is kétszínűnek őket.
Ami a lényeges különbség, ott lavírozni kell az ellenző/támogató szavazatok között, itt nem kell a fidesznek lavírozni, pusztán a falig kell elmennie, hogy kitolja a jobbikot a szélsőséges pozícióba és hogy ne tudjon tovább erősödni.... Ahogyan a nem picit balos Ficonak is... szerinted Fico és Orbán az utóbbi években mitől lettek annyira jóban?

Az pedig bocs, de nem érv, hogy innen mennyien mennek ki az EU-ba letelepedni... Ne felejtsük el, hogy az EU tagjai vagyunk. Szíria nem. Az EU-nak meg ugye ez az egyik értelme, hogy szabadon mozoghatunk, vállalhatunk munkát, nem?

soad1221 2015.09.04. 11:31:47

@nemor: se erkölcs, se logika nincs a politikában. :)
ott csak szavazat van...

nemor 2015.09.04. 12:12:26

@tanato: de, szerintem roma állam lesz, de nem hiszem, hogy 100 év alatt

kerestem rá modellfutásokat, de nem találtam, pedig korábban olvastam ilyen elemzést, most meg nem lelem sehol

tanato 2015.09.04. 12:35:19

@soad1221: Ezt csak arra írtam,hogy vannak lényegesebb dolgok is egy állam megítélésében mint a muzulmán bevándorlóktól való félelem.

tanato 2015.09.04. 12:40:04

www.origo.hu/gazdasag/20150904-turistak-magyarorszag-visszamondas-menekulthelyzet-utazasi-iroda.html

Na kezdődik amitől féltem,a kemény menkültellenes módszerek miatt már is bukunk idegenforgalomban is.

2015.09.04. 12:59:04

@tanato: "Én ugye szakmámnál fogva mindig a szenvedő fél sorsába kell képzeljem magam,hogy megértsem mit is akar tőlem a napi munkám során." Szerintem nem csak a munkad miatt van ez, hanem, mert idosebb vagy, mint itt sokan (nem tudom persze, most nem leoregeztelek amugy :D), hanem ugy ertem, te meg emlekszel arra, hogy milyen volt a hideghaboru, es miert ertek a beke, es mire kepesek az emberek. Sajnos ez nem nagyon van ma mar benne az emberekben, teljesen mashogyan kezelik a konfliktusokat es mashogyan gondolkodnak az emberekrol. Az en generaciom peldaul teljes egeszeben megorokolte a szabadsagot, de a megszerzeseben nem vettunk reszt, emiatt szamunkra sokkal konnyebb csalodni is benne, kiabrandulni, vagy legalabbis erzekelni a hatranyait, vagyni a biztonsagosabb vilagra amikor nem kell egyedul megallni a helyunket, mert megmondjak folulrol, mit csinaljunk. A beke, szabadsag megoroklese azt is magaval hozta, hogy nem igazan van helyunk nekunk peldaul lazadni, vagyis, hogy ha a beke es a szabadsag a mainstream, es mar a szex, a drogok es a rock and roll is legalisak, kereskedelemben kaphatoak es a rendszer reszei, akkor ebben ugy lehet lazadni, hogy teljesseggel elutasitom ezeket, es visszaterek a profetahoz, stb. Illetve olni, mert az sose lesz legalis. Egy masik ilyen hozadek, hogy az emberek teljesen elfelejtettek kezelni a konfliktusokat, iszonyatosan tulerzekenyek lettek, es azert is kirugnak mar embereket a munkahelyukrol, mert szexista vicceket meselnek a twitteren. Amikor meg mindenki mindent tulreagal, abbol konnyen lesz totalis meg nem ertes, csolatas, es gyulolkodes.

En szemely szerint szeretnem, ha tobb olyan ember lenne a vilagon, mint te, es kevesebb, mint amit az elobb leirtam, de sajnos en is kiabrandultam mar egy kicsit, es azt hiszem, hogy @Mirjam2:-nak, ebben a leirasaban foleg, van sok igazsaga abban, ahogyan a dolgok a valosagban zajlanak. Ez persze engem sem tolt el boldogsaggal, sot :(

P.Elliot 2015.09.04. 13:16:20

@tanato: Na, pont ez az ami tegnap nekem is eszembe jutott amikor a BBC-t neztem, mondtam is a ferjemnek hogy nem lesz turista aki iden beteszi a labat Magyarorszagra, hogy mekkora veszteseg lesz ez az orszagnak es a vendeglato iparnak, hogy hany ember fogja elvesziteni a munkajat es a bizniszet.

tanato 2015.09.04. 21:21:57

Csak még egy érdekesség a jó zsandár rossz zsandár témában.PL. a néhai NDK:Egyesítés után volt hogy börtönbüntésre ítéltek volt keletnémet határőrt menekülőre leadott célzott halálos lövés miatt,egy másikat meg felmentettek mert be tudta bizonyítani hogy direkt mellé lőtt.
Vagy 44 Magyarország:volt olyan hogy halálra ítéltek csendőrt 45 után a zsidókkal való kegyetlenkedés miatt,de volt pl. olyan hogy csendőrtiszt feleségül vett zsidó lányt és együtt szöktek később./Dr.Nagy Endre/
wap.frei.hu/magyar/aktualis/index.php?id=112

neurotikus bunkocska 2017.11.08. 14:48:48

Nem tudom, hogy oruljek-e, hogy ratalaltam erre az informaciora, kaptam egy allast egy nagyon jo cegnel Hollandiaban, de minel tobbet kutakodom a temaban, annal tobbszor sirom el magam.

Azt szeretnem kerdezni, hogy van-e eselyem onok szerint havi kb. €1900 koruli fizetesbol butorozott studiot talalni Amszterdam korul (mindegy, hogy milyen kornyek, vagy milyen messze van). Sajnos csak ennyit kapok, raadasul egyelore nem is egesz evre szol a szerzodes. Nem szivesen laknek szobaban, mert szeretnem, ha nalam lakhatna a volegenyem, vagy akar utanam johetne, ha ebbol egy hosszabb tavu dolog lesz, illetve ugy tunik, hogy eleg stresszes lenne ez az uj munka es szeretnek otthon egyedul lenni... erre mennyi esely van? Gondoltam ra, hogy fizetnek ugynoknek (aanhuurmakelaar?) is, de vajon mennyi esely van ra, hogy egyaltalan komolyan vesznek? Elegge ketsegbe vagyok esve....

Az is baj, hogy meg masik orszagban (UK) vagyok ahol ki kell tolteni a felmondasi idot, vagyis meg nem vagyok ott, hogy lakast nezzek... de ha pedig megerkezem, akkor csak 4 napom lesz magamnak, mielott dolgozni kezdenek, raadasul csak 2 hetre foglaltam ideiglenes szallast, mivel annyira hirtelen jott, es elfogytak az olcsobb lehetosegek. Ket het alatt pedig valoszinuleg nem fogok szallast talalni, pedig mar most elkezdtem, csak egyelore a panikon kivul nem tudok mit tenni. Az uj munkahely egyelore csak linkeket adott ijeszto oldalakhoz, ennyi volt az informacios segitseg, mast meg en sem kerdeztem toluk. Onok szerint pl. mit erdemes egyaltalan kerdezni?

Szoval a nalam tapasztaltabbaktol kerdezem, osszessegeben mennyi eselyem van, hogy tuleljem a kalandot? Kerem segitsenek egy ketsegbeesett kisbunkonak! :(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása