oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 17. 06:43,  A nyelv és a határátkelők 107 komment

2016. április 17. 06:43 Határátkelő

A nyelv és a határátkelők

Az eheti válogatásban érdekes (és mindannyiunkat érintő) témával nyitunk, ez pedig nem más, mint a nyelvtudás kérdése. Liping például azt vette észre, hogy meggyűlik a baja a számokkal, és ezzel szerintem nem csak ő van így. Emellett ma feltesszük azt a kérdést is, hogy tényleg Melbourne-e a legélhetőbb város, valamint egy autóba próbálunk majd életet lehelni Lombokon.

nyelvtanulas.jpg

Kezdjük is akkor a nyelvkérdéssel, annál is inkább, mert ezzel szerintem mindenkinek van tapasztalata. A Szecsuán blog szerzőjének, Lipingnek például a számokkal akad gondja.

„Régen sűrűn olvastam, gyermek- és kamaszkoromban 1-2 naponta végeztem egy könyvvel, de aztán ez a lendület jelentősen megtört, s mostanság évi 10 körüli mennyiségre apadt a szám.

Most viszont rákaptam az ebook-okra, s az utóbbi két hétben ez már a hatodik könyvecske, amin végigfutottam. Egy kivételével észak-koreai disszidensek memoárjai voltak - ez mondjuk a jelen írás szempontjából lényegtelen. Az már inkább az, hogy kivétel nélkül angol nyelvű kiadványok voltak.

Ezektől a mostani esetektől eltekintve összesen talán három angol nyelvű könyvet olvastam el életemben, egyiket sem mostanában. Arra tisztán emlékszem, hogy egyik sem volt könnyű. Lényegesen kisebb szókincsem volt akkoriban és nagyban rontotta az élményt, hogy állandóan szótárazgatnom kellett. Az sem segített sokat, hogy az írott nyelv rendszerint kifinomultabb a beszéltnél.

Most gördülékenyen zajlott az egész, s csak a legutolsó könyv utolsó harmada felé - már némiképp fáradtan - kezdtem el azon gondolkodni, hogy nem fordítok le semmit.

Ezen nem lepődtem meg, mert beszéd közben is automatikus a dolog, viszont miután ez valahogy felötlött bennem, s odafigyeltem rá, még percekig minden egyes olvasott mondat ott visszhangzott a fejemben magyarra fordítva, nehezen tudtam kikapcsolni. Mint amikor az ember a légzésére fókuszál, s ezzel akaratlanul is lehetetlenné teszi, hogy spontán történjen. (...)

Van egy érdekes része az angoltudásomnak, ahol viszont tényleg nem engedelmeskedik az agyam úgy, ahogy kéne. Bár triviális téma, a mai napig meggyűlik a bajom a számokkal.

Természetesen ismerem őket és hezitálás nélkül felolvasok / kifejezek bármilyen értéket ezen a nyelven, s meg is értem őket, ha mástól hallom, azonban amikor telefonszámot, azonosítókat diktálnak (angolul esetleg egyáltalán nem értő olvasóimra tekintettel: ez a lehető legegyszerűbb eset, még csak össze sem vonjuk a karaktereket, mint például a magyarban, egyszerűen 0 és 9 közötti számok hangzanak el sorban, egyesével), valamiért iszonyat erősen koncentrálnom kell, hogy ne hibázzak a leírásukkal.

Nem tudom megindokolni, hogy mi lehet ennek az oka, de tisztában vagyok vele régóta. Az egész odáig fajul, hogy ha egy kínai adja meg a számát, vagy egy diákom az iskolai azonosítóját, hiába folyik egészen eddig a pontig angolul a társalgás, itt mindig kínaira váltok, s ha kitartóan angolul folytatják, akkor legalábbis visszaolvasom a teljes számsort kínaiul megerősítés végett. (Nem alaptalanul, olykor tényleg van hiba.) Kínaiul az egész ugyanolyan magától értetődő, mint magyarul, csak angolul, hallgatóként van meg ez a defekt.

Idén a nyelvhasználati szokásaim is nagyban változtak. Mivel most nem egyedül vagyok itt, az időm domináns részében magyarul beszélek. A diákjaim is jobbak, így órán szinte egyáltalán nem nyilvánulok meg kínaiul.

Ez így most nagyjából azt eredményezi, hogy szinte csak akkor használom a kínait, ha vásárolok vagy ügyet intézek. Talán ennek is tudható be, hogy az itteni nyelvjárást egyáltalán nem ismerem, bár belejátszik az is, hogy errefelé még a helyiek is csak elvétve használják azt, mindenki a putonghuat nyomja, ellenben mondjuk Fengjievel, ahol még azok is kevertek a beszédjükbe helyi szavakat, akik amúgy a hivatalos köznyelven nyilvánultak meg, s rendszeresen felcseréltek bizonyos hangokat is.

Ez egyúttal azt is eredményezte, hogy mostanra megint a standard nyelvet beszélem, ami persze nem baj egyáltalán."

A teljes (egyébként szerintem nagyon érdekes) posztot ide kattintva olvashatjátok el.

A legélhetőbb város a világon?

Sok országban versengenek egymással a nagyobb városok, nincs ez másként Ausztráliában sem, ahol Sydney és Melbourne áll „harcban”. Az A-Z Ausztrália blog szerzői (akik ugye Sydney-ben élnek…) két éve már jártak Melbourne-ben és akkor nem nagyon sikerült megszeretni. Most adtak a városnak még egy esélyt…

melbourne_1.jpg

„Az első teljes melbourne-i napunkat villamosozással kezdtük. Értitek? Vil-la-mo-soz-tunk!!! Ráadásul nem ilyen hiperszuper Szííímensz villamossal, hanem frankó old-school favillamossal. Ami ráadásul ingyenes a belvárosban, annyi kört mész vele, ahányat csak akarsz. Ezek a melbourne-iek tényleg tudnak valamit…

Miután jól kizötykölődtük magunkat, elindultunk egy ’arcades and lanes’ sétára, ami gyakorlatilag végigvezetett minket Melbourne híres kis sikátorain. Ezek a sikátorok a város egyik legjellegzetesebb látványosságai, egyik-másik olyan hangulatot áraszt, mintha Párizsban vagy Nápolyban járnánk, kis kávézók, az emberek a sikátor közepén ülnek és eszméletlenül nyüzsögnek, mindenki issza a flat white-ot, a soy latté-t, a short black-et, a macchiatot vagy akár a „large half-strength soy cappuccino with cinnamon”-t (nem vicc, tényleg van ilyen). (...)

Még egy érdekesség az itteni kávépiac világából: az ausztrál kávézók 95%-a családi tulajdonú, amit még a nagy arccal piacra lépő Starbucks sem tudott megrengetni, amikor 84 kávézót nyitott meg, majd 8 év alatt szépen bezárt belőle 61-et… :)

Visszatérve a sikátorokra, a másik top turistamágnes a Hosier Lane, ami tele van ultrakomoly graffitikkel. Minket teljesen lenyűgözött, nagyjából olyan másfél órát töltöttünk el fotózással a kb. 200 m hosszú sikátorban, kattintgattuk rendesen a Facebook-profilkép gyanús fotókat. Ha valaki Melbourne-ben jár, ez egész egyszerűen kihagyhatatlan.

A másik program, amit mindeneképpen érdemes belevenni egy melbourne-i kirándulásba, az az Eureka Tower, a város legmagasabb kilátótornya. És természetesen a legjobb időpont a látogatásra naplementekor van, amikor is olyan igazán giccses, de mégis lenyűgöző képeket lehet készíteni a tengerbe omló napról a város felett.

Ha valakinek pedig még marad egy kis kidobandó pénze a 4 dolláros kávék után, az befizethet az Edge nevű látványosságra a toronyban. Ez igazából egy full üveg kalitka, amibe bemehet kb. 10 ember, majd a doboz szépen kitolódik az épület oldalából a semmibe, a 88. emelet magasságában. Jól hangzik, ugye? :)  (...)

Ha összegyúrnánk Sydney strandjait és időjárását, megfűszereznénk azt a melbourne-i étterem-, és szórakozó-kultúrával, valamint hozzáadnánk egy kis budapesti történelmi hátteret, na, akkor talán kijelentetnénk, hogy igen, EZ a legélhetőbb város a világon…”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni, mert egy csomó plusz élmény van még benne, nem is beszélve a rengeteg fotóról!

Izgalmak a Paradicsomban

Hiába a mesés szépségű óceánpart, ha az ember balga módon felkapcsolva hagyja a bérelt autón a világítást, és egyszer csak arra jön rá, hogy sok mindent csinálhat, de elindulni nem nagyon fog tudni. Pláne, ha azt is tudjuk, hogy a mesés szépség mellé nem feltétlenül társul közbiztonság is, főleg sötétedés után. Pontosan ez történt a lomboki Mawunnál – számol be a 180 nap Indonézia blog. Lássuk, mi történt!

indonezia.jpeg

„Egy olyan részén voltunk a szigetnek, délen, az óceán partján, ami amellett, hogy gyönyörű, sötétedés után a nem ajánlott kategóriába tartozik. A sziget 99%-a abszolút biztonságos, pont ez a kis rész az, ahol sötétben történtek néha atrocitások, szerencsére mostanában egyre kevesebb, de az eredeti terv szerint még világosban elhagytuk volna a helyszínt, biztos ami biztos.

Mawun beach-en, Kutától úgy 10 kilométerre, sötétedés közben tologattuk az autót, előre-hátra, helyiek segítségével. Nagyon lelkesek és segítőkészek voltak, mind a 30-an, de nem értették, amit próbáltam minden indonéz tudásom segítségével elmondani.

Autókkal foglalkoztam régebben, tudtam miről beszélek, de indonézül nem volt meg minden szükséges szó. Csak egy hasonló akksi kellett volna, amivel elindítom a kocsit. Miközben már jár a motor, visszarakom a miénket és megy mindenki boldogan tovább.

Nem értették, mindenfélét piszkáltak volna az autón, amit igyekeztem kontrollálni, még bebikázni (egy másik autó akkumulátoráról beindítani) is próbáltuk, de a kábel nem volt megfelelő.

Végül kitalálták, hogy elvontatnak minket Kutáig egy kisteherautóval, persze egy kis pénzért. Nem volt választásunk és az összeg, amit kialkudtunk is vállalható volt.

Mire elindult a kisteherautó, mögé kötve a mi kocsinkkal, már teljesen sötét volt. Egy biztató dolog volt, hogy egész kis tömeg követte motorral a karavánt, mind helyiek és fizetünk is, csak bevédenek.

Sokat nevettünk közben, néha kínunkba, de a csúcs az volt, amikor 500 méter után megálltunk, mert kifogyott a benzin a megmentőnk autójából. Tíz perc alatt hoztak benzint, de nem tudtuk folytatni az utat, mert elromlott a fényszórója is. :) Sebaj, megjavítottuk és már mentünk is tovább.

Legalább egy kilométerre jutottunk, amikor elszakadt a vontatókötél. Ezen a ponton már úgy éreztem, nincs mit tenni, tényleg kézbe kell venni az irányítást, így kivetettem az akksit a kisteherautóból és megtettem, amit már rég meg kellett volna.

Az autónk beindult, az egész manőver tíz percig tartott és a helyiek rácsodálkozása, na meg a pénz átadása után már mentünk is vissza Kutára. Az igazi fellélegzés akkor jöhetett, amikor beértünk a városkába. Egy biztos, ismét egy felejthetetlen kaland…”

Érdekességekből (és fotóból) akad még a posztban, amit itt olvashattok el.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló nyelvtudás Ausztrália Kína Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr728633000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fengörlázni 2016.04.18. 12:54:01

A kétnyelvűség a mindennapjaink része, hiszen mind a négyen a svédet használjuk a munkában, illetve az iskolában; míg idehaza, egymást közt, magyarul beszélünk. Az arra irányuló kísérleteim ugyanis, hogy itthon is térjünk át a svédre, mint bizonyos más...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2016.04.17. 07:12:45

"ez a lehető legegyszerűbb eset, még csak össze sem vonjuk a karaktereket, mint például a magyarban, egyszerűen 0 és 9 közötti számok hangzanak el sorban, egyesével"

Haha, kiveve, amikor nem. Meg amikor egesz nagy szamokat egyesevel mondanak, pl valami hosszat.
Azt kellett megallapitanom, hogy amit a szamokrol tanultam otthon, azt a hajamba kenhetem.
Ha egy epulet hossza 34550 mm, akkor az lehet a three four five fifty, vagy three four five five zero (O), vagy barmi, de thirty four thousand five hundred and fifty az biztosan nem. :) nem tudom, hogy kell leirni, kell-e kotojel vagy egybe akarmi.
A 34hundred is egy szam.
Telefont valoban egyesevel, kiveve amikor kettesevel, vagy akarhogy. One three hundred triple four six. Six o double five o eight twenty.

Azonositoknal kulon jo az ozi akcentus. Ha azt mondja hogy "áj" az lehet "a", "i" vagy 8, en nem mindig hallom a kulonbseget. :)

Golf2 2016.04.17. 07:30:45

Azt a villamost kipròbálnám,jò hely lehet.

DieNanny CH 2016.04.17. 07:51:47

Jó írások!

Jót nevettem, mikor a megmentő autó is megmentésre szorult... :-)

Nekem látatlanban Brisbane jön be, nem tudom, a neve miatt-e. Még középiskolás koromban kezdett érdekelni a város, aztán, mikor egy pesti antikváriumban találtam egy Brisbane térképet is, akkor teljes volt a boldogság! :-)

Én annyira nem foglalkozom számokkal, még nem tűnt fel, hogy problémám lenne velük.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.17. 08:27:52

Mindhárom jó választás.
Köszönjük.

Az olvasás hasznos, de nem helyettesíti a beszédet.
Sajnos.

Mme Seldon 2016.04.17. 08:28:19

És a francia számok: soixante-treize az 73 (60+13) és quatre-vingt-dixneuf az 99 (4x20+19), ez telefonszámként gyorsan hadarva elég zavaró, rá kell érezni az ütemére, nem egyszerű, hogy 60 és 13 egymás után vagy 73, vagy 4-20-19 vagy 80-19 vagy 99.
A belgáknál van rendes szó a 70-re, 80-ra, 90-re, septante, huitante, nonante, és ha valaki így monja, most már az tűnik furcsának :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.04.17. 08:36:32

@Mme Seldon: Amikor a lányom elkezdett franciául tanulni, azt hittem kamuzik, amikor elkezdte mondani, hogyan képzik a számokat. :)

adg 2016.04.17. 09:10:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: brisbane-nek szimpatikusabb az eghajlata, nem annyira szeszelyes, viszont parasabb, ha ez valakit zavar. Szubtropusi varos. Es lakossagra harmadakkora, mint Mebourne. Igy se kicsi, ha megnezed ujra a terkepet, vagy egy ujat, akkor azt lathatod, hogy ugyanannyi kb a lakossaga, mint budapestnek, viszont 12-szer akkora teruleten fekszik.
Europaiak jobban szoktak szeretni melbourne-t, nagyobb a pezsges, szinesebb a kulturalis elete allitolag. Kicsit zsufoltabb, alig nagyobb teruletre, mint bne.
Amugy en is brisbane-t valasztanam. Jovo heten megyunk pont nyaralaszni egyet arrafele, bar nem csak Brisbane lesz a cel.

Mme Seldon 2016.04.17. 09:19:49

Utánanéztem a francia számoknak.
A középkorban huszasával számoltak, vingt-dix (20+10 az 30), deux vingt (2x20 az 40), deux vingt-dix (2x20+10 az 50), trois vingt (3x20 az 60), trois vingt-dix (3x20+10 az 70), quatre vingt (4x20), qutre vingt-dix (4x20+10). Ez kelta eredetű.
A középkor végén a nyelvek fejlődtek és új szavak jelentek meg, tizesével számoltak (trente, quarante, cinquante, soixante, septante, octante, nonante)
A XVII. században, az első szótárak megjelenésének idején határoztak úgy, hogy visszahozzák 60 fölött az összeadós módszert.
Egyes történészek szerint a 60-10, 4x20, 4x20+10 számokat azért őrizték meg, mert elősegíti (!) a fejben számolást.
De Belgiumban és Svájcban a tizes számkörben számolnak, nem bonyolítják túl.
Itt az eredeti cikk: www2.ac-lyon.fr/ressources/loire/mathematiques/spip.php?article75

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.04.17. 09:21:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:szam problema fura nekem. Vqlszeg amijor tanulta rosszul rogzult neki valami...

Mme Seldon 2016.04.17. 09:36:12

@Mme Seldon:
Kíváncsi vagyok, hogy az írek hogy számolnak?
(mármint ír nyelven, már ha beszélhetünk ír nyelvről)

rumitom 2016.04.17. 09:44:24

Engem a nemet szamkepzes akaszt ki. Alapbol nem okoz problemat, de pont telefonszamoknal osszevonva kettesevel meg kell varjam mire az egeszet ki mondja.
3, 2 helyett 2es30-t mond, ami leirva 32.

Bebikazas, eleg lett volna ha sebessegben van a kocsi mikor a teherauto utan volt kotve. 20 meteren beindul

DieNanny CH 2016.04.17. 10:15:28

@adg:

Hú, akkor kérhetek Brisbane-ről fotókat? Meg akörül - asszem kicsit feljebb - van Cairns (vagy mi) arról képeslapjaim voltak, szintén antikváriumból...
:-)

DieNanny CH 2016.04.17. 10:17:30

@rumitom:

Az autónál nekem is ez jutott eszembe, hogy hát egy erős lökésre 2-esben beindul... Bár, ilyet még csak Ladánál csináltam, nem tudom, blogíróéknél milyen az autó, vagy mindegyiknél működik ez?

SzZoole 2016.04.17. 10:31:00

@rumitom: a bebikazas az a folyamat,ha egy masik auto a lerobbant auto melle all es az akumulatorokat osszekotik bikakabelel(a piros kabel a + a fekete a -)azutan jaro motor mellet a bebikazando autot probaljak be inditani,ha akumulator problema van.
Van mas modja is a bebikazasnak.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ha a lerobbant auto automata valtoval van szerelve azt nem olyan egyszeru betolni vagy behuzni.
Ezek mar nem olyanok mint regen a ladak/daciak.

Pernilla 2016.04.17. 10:32:33

@rumitom: ez engem is borzasztóan idegesít a német számoknál,de nem telefonszámoknál, hanem adatoknál, hogy meg kell várni, míg kimondja az egészet, hogy tudjam, miről van szó.

Aztán mikor leírom, gyorsan vissza kell idéznem, nehogy összekeverve írjam le a számokat, míg a magyar/angol logikával írhatnám sorban, miközben mondja. Hülyék ezek a németek! :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.17. 10:36:16

Szerintem valakiről akkor mondhatjuk, hogy megtanult egy nyelvet, amikor már nem magyarul gondolkodik az adott nyelvet használva és nem fordít magyarra mindent.

@Mme Seldon: A Gaelic tízessével számol. Elég gyakori, hogy valahonnan átvesznek egy nép valamit, aztán az eredeti megváltozásakor nem igazítja hozzá. A japánok se követték a kínai írásjelek modern egyszerűsítéseit.

Herr Géza 2016.04.17. 10:38:43

@svájci sapka (ch): Szintén zenész...:)) Mi is szétröhögtük magunkat a francia "logikán".... :))))

Herr Géza 2016.04.17. 10:40:16

@Zoole[uk]: Az automata váltósat konkrétan nem lehet behúzni. :))

Herr Géza 2016.04.17. 10:42:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A katalizátoros autóknál is erösen ellenjavalt a behúzás/berántás, mert semmi másodperc alatt gallyravághatja a katalizátort, ami nem olcsó tétel...

Hari Seldon 2 2016.04.17. 10:44:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nem lehetett kivenni jól az autó jelvényét, de leginkább valami kínai vagy maláj csoda lehetett, mert nem ismert logo. (de lehet, hogy csak rossz volt a kép)

Herr Géza 2016.04.17. 10:49:44

@Hari Seldon 2: "Nem ismert logó." Csak óvatosan, minden relatív, lehet, hogy nekünk nem az, de Ázsiában fut belöle annyi, mint Európában a VW-böl... :D

SzZoole 2016.04.17. 10:52:16

@Herr Géza: igen azert irtam,hogy nem egyszeru,tulajdonkeppen lehetetlen.
Vontatni sem szabad 5-6 kilometernel tobbet mert a valto nem kap kenest es tonkremegy.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.17. 11:06:09

@Mme Seldon: Az írek angolul számolnak, úgy nekik is egyszerűbb. :) Tehát gyűlölik a briteket, lefejeznék a királynőt, de azért szinte mindent átvettek az angoloktól. Egy cseppet sem képmutatók. Á, dehogy. :)

Csodabogár 2016.04.17. 11:19:01

@adg: Próbáltál már németül hosszu számokat gyorsan fordítani??? Boldogult idegenvező koromban, mikor csak úgy ugráltak a 4 jegyü számok én meg kapkodtam a levegőt.

Csodabogár 2016.04.17. 11:31:10

Angolul nem tudok beszélni, de már vagy 40 éve rendszeresen olvasok regényeket. Agatha Christie sokkal nehezebb volt, mint a mostani modern krimik meg mások. Amerikai meg sétagalopp. Lomb Kató szerint addig kell olvasni, szótár nélkül, amig az ember meg nem érti. Manapság ha valamit tényleg pontosan meg akarok nézni, az soha nincs benne a szótárban, nyilván valami szleng. Amugy kb. 50 éve németül olvasok és soha nem fordítok. Nyaraláskor kezembe került egy 400 oldalas svéd regény és büszke voltam, hogy még mindig gond nélkül el tudom olvasni, pedig már 40 éve nem élek ott.
Mindehhez hozzá kell tennem, hogy a nyelvtant még magyarul se tudom, egy alapfoku nyelvvizsgán is megbuknék. Szerencsére külhonban senkit se érdekelt a vizsga, elég volt hogy folyékonyan beszélek és mindent megértek. Olyan állást nem vállaltam, ahol hibátlanul kellett volna írni.

Bal 2016.04.17. 11:37:08

Számokról külföldiül:

akit mélyebben érdekel, már elég régen jelent meg egy francia kutatótól egy jó könyv, magyarul is hozzáférhető:

moly.hu/konyvek/stanislas-dehaene-a-szamerzek

Egy helyen hoz egy példát egy kollégájára, aki évtizedek óta nem az anyaországában él, és akcentus nélkül beszéli a második nyelvet. Mégis, amikor az illetőnek fejben kellett valamit egyszer összeszoroznia, anyanyelvén mormolta a szorzótáblát.

Dehaene azért hozta ezt példaként, hogy bemutassa, milyen hatalmas kognitív teljesítmény elsajátítani egy ilyen lényegében értelmetlen táblázatot. Az ember életében csak egyszer veszi a fáradtságot, hogy megtanulja. Nekem kicsit azt is illusztrálja, hogy ha nem az adott országban nőttél fel, élhetsz benne akármennyit, várhatóan sosem leszel nyelvileg teljes értékű.

Másik meghökkentő dolog az elemi matematikai szakkifejezések. Ezekre ugye sok nyelv szereti a maga speciális szavait használni, köszönhetően a sokszáz évvel ezelőtti állapotnak, amikor még nem volt ilyen divat a nemzetközi kutatás. Matekos helyen dolgozom, de néha abba ütközöm, hogy egyszerű fogalmaknak nem ismerem az angol megfelelőjét. A "pi" kiejtésén szinte azonnal fennakadtam, de mai napig megállok egy pillanatra a denominator / enumerator értelmezésénél. De tudjátok-é, hogy van az átfogó, befogó, derékszög, körülírt kör az országod nyelvén? Gimiben pedig rengeteg időt eltöltöttünk ezekkel.

Egyszer vettem és átfutottam egy angol matek érettségi felkészítő könyvet, hogy összeszedjem, miről nincs fogalmam sem. De sajnos ez sem segít abban, hogy hogyan kellene felolvasni a formulákat. Pl. a valahányadik hatványra emelve az ugye "raised to the power" kéne legyen, de gyakorlatban csak "to"-t használnak.

adg 2016.04.17. 11:40:36

@Csodabogár: Nem probaltam. Az altalam ismert nemet szamok terjedelme 1-10-ig tart. Talan meg a szazat is tudom. Es azt, hogy tageslichtprojektor. Azt hiszem ennyi a nemet szokincsem. :)

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"Meg akörül - asszem kicsit feljebb - van Cairns"
Az az, ott van kicsit feljebb. 1700 km-rel feljebb. Pont velunk egy vonalban van. Az is rajta van nagyon a listankon, nagyon jo a kornyezete, nem rossz kis varos. Kicsit nagyobb Darwinnal, es vannak hegyeik a mocskoknak, nekunk bezzeg nincs. :)

"Hú, akkor kérhetek Brisbane-ről fotókat?"
Kerhetsz. Kis elozetes addig, ha erdekel. Ott kezdtuk az itteni eletunket, ket hetig voltunk a varosban. Ezek akkor keszultek. Egy reszenel van felirat, hogy mi van a kepen. Kicsit vacak kepek, nem vagyok egyaltalan jo fotos, meg ez egy eleg egyszeru gep volt, es meg az is leesett, utana mar eleg eletlen meg szintelen kepeket csinalt.
picasaweb.google.com/110399305424378283249/Brisbane?authuser=0&feat=directlink

tanato 2016.04.17. 11:45:56

Le van írva hogy a budaörsi piacon még a svábok kitelepítése után sokáig egy itt maradt kofa nénit zváncig néninek hívták,mert bár kiválóan beszélt magyarul de amikor a visszajárót számolta a vásárlók kezébe,mindig németül számolt hangosan.

adg 2016.04.17. 11:48:19

@Bal: "De tudjátok-é, hogy van az átfogó, befogó, derékszög, körülírt kör az országod nyelvén?"
Pont ezert marha nehez segiteni a gyereknek a leckejeben. O tudja angolul, en meg ertem magyarul. Nehezen tudom neki elmagyarazni, mert o nem erti a magyar kifejezest, en meg nem tudom az angolt. Eloszor meg kell beszelnunk, hogy mi micsoda a masik nyelven, es onnantol meg.
En is magyarul szamolok. Probaltam atszoktatni magam angolra, de nem ereztem eleg magabiztosnak, az meg veszelyes lehet, ha elszamolok valamit.
Szorzotablat mai napig nem tudom versszeruen, es teljesen maskepp szamolok mindent, mint ahogy a suliban tanitottak, az nalam nem mukodott.

SzZoole 2016.04.17. 11:53:27

@adg: a 99-es kepen ahol a Kanga van Zsebibabaval;
"Ö ketten van"
Elfelejteni magyar ragzani?:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.17. 11:59:07

@Hari Seldon 2: @Herr Géza:
Az egy Proton. Maláj autó. Mitsubishi alapú.
Valamikor Magyarországon is forgalmazták. Itt Londonban időnként látok belőle.

2016.04.17. 12:04:43

Mindenki az anyanyelven szamol, azt hittem ez ilyen alapveto tudomanyos teny, amit nem erdemes vitatni, volt errol valami kiserlet is regen, meg valami kutatas, hogy mi ennek az oka (allitolag az, hogy a szamok meg a matematika absztraktabb dolgok amik az agy mas teruleteit dolgoztatjak, mint a nyelv, micsoda meglepetes, illetve az is lehet, hogy azokkal nem kommunikalunk annyit, hanem magunkban oldjuk meg, vagy valami ilyesmi).

Nem tudom szabad-e offolni, de ma megnyitottam az Index-cimlapot, es ez a mondat volt az elso amit olvastam: "Lázár János a panelekből mindenkit kertes házakba költöztetne, ha tehetné." Na szevasz. Csak ennyit akartam mondani amugy, mar itt sem vagyok, pont betonhaz-kiallitasra kell mennem, tenyleg. :D

nyuszigonosz 2016.04.17. 12:35:08

@mojyo: Sok tudományos tény jól hangzik, csak nem igaz.
Ez a "mindenki az anyanyelvén számol" is ilyen. :-)
Mert ez sem igaz.

Herr Géza 2016.04.17. 12:37:33

@diggerdriver: Na ja, szemüveggel könnyü... :)))

Herr Géza 2016.04.17. 12:40:49

@mojyo: Lázár Jani olyan, de olyan okos... Visszabontaná a paneleket 3-4-5 emeletesre.. Aha, pont tök olcsó megoldás, gyanúm szerint ennek az akciónak az árából le is lehetne bontani és új házat építeni helyette. De hát politikus a lelkem, mit várunk töle?

wuaaa 2016.04.17. 12:43:24

@Herr Géza: "A katalizátoros autóknál is erösen ellenjavalt a behúzás/berántás, mert semmi másodperc alatt gallyravághatja a katalizátort, ami nem olcsó tétel..."

Ennek mi a tudományos magyarázata?

Herr Géza 2016.04.17. 12:45:35

@nyuszigonosz: Na ez is olyan kérdés, hogy ki mit ért a "számol" alatt. Én pl. "látom" a számokat egy fiktív papíron, erre mit mondjak: magyarul vagy németül "számolok"? Egyik se? Mindkettö? Mindegy? :)))

Herr Géza 2016.04.17. 12:51:30

@wuaaa: A behúzásnál nagy mennyiségü elégetlen üzemanyag (benzin) juthat a katalizátorba, ami ott belobbanhat és megolvasztja a kat finom "lemezkéit". Bérautónál nem ügy (nincs érzékelhetö azonnali hatása), sajátnál nem buli, mert legkésöbb a környezetvédelmi vizsgálatnál kiderül és akkor mese nincs: katcsere...

Csodabogár 2016.04.17. 12:53:18

@tanato: Számolni mindig mindenki az anyanyelvén számol, azt hiszem. Ezt az 50 éve kint élő ismerőseimnél is megfigyeletem.

Herr Géza 2016.04.17. 12:54:44

@Herr Géza: Igaz, ez nem csak a behúzásra/tolásra vonatkozik, hanem pl. arra az esetre is, ha pl. gyújtási hiba miatt sokáig "köszörülöd" a motort...

Csodabogár 2016.04.17. 12:57:41

@Herr Géza: Az indok se kutya. Legalább is én tegnap azt olvastam, hogy a panelekben fent nagyon meleg van nyáron. Nem szigetelünk hanem vissza bontunk és akkor majd a negyediken lesz nagyon meleg. Elborul az agyam az ilyenektől. Lehetne menni az egykori DDR területére. Remek példák vannak arra, hogy lehet egy ócska panelházat emberivé tenni, funkcionálisan és esztétikusan is.

nyuszigonosz 2016.04.17. 12:58:17

@Herr Géza: Ha nem hangosan mondod, hanem csak látod és tudod, akkor mindegy. :-)

Viszont sokhelyütt olvasom - itt a Há-n is már többször - hogy az, hogy az ember csakis az anyanyelvén tud számolni, az egy tudoményos tény és pont.
Pedig ez így nem igaz, akkor sem, ha beszédben használja az ember, vagy gyorsan összeszámolnia kell fejben valamit, vagy telefonszámokat , más számokat hallásra felírni, és ilyen hasonló dolgok. Én elhiszem, hogy sokan tényleg ezeket is mindig fejben az anyanyelvükön számolják össze, értik meg, de nem mindenki.
És ezért nem igaz a tudományos tény. :-)

adg 2016.04.17. 12:58:20

@Herr Géza: A felvetessel meg csak foglalkozni is teljesen felesleges idopocsekolas. :)

A panelokkal nincs kulonosebb gond, fel lehetne oket ujitani normalisan, es akkor meg 50-100 evet elallnak. A panel nem romlik meg, ha a kapcsolai rendben vannak, akkor oke.
Alaprajzilag a legtobb lakotelepi lakas semmivel sem rosszabb, mint a ma "tervezett" tarsashazi lakasok jo resze.

Herr Géza 2016.04.17. 13:00:20

@Csodabogár: Nem feltétlenül. Az egyszerübb számokkal (egy-kétjegyü, osztás, szorzás, összeadás, kivonás) simán németül számolok, a harmadik jegytöl fölfelé meg a "látó" módszer játszik nálam. Akárhányjegyü számot diktálni németül magától értetödik, de ha nekem diktálnak, bizony most is nagyon kell koncentrálnom a fordított móka miatt, ill. tévedek nem ritkán...

Herr Géza 2016.04.17. 13:03:58

@Csodabogár: Ja, igaz, az volt az elsö, amin felröhögtem :))))
Példa otthon is volt már a 90-es években is: pl. Káposztásmegyer II. Panelházak sátortetövel emberi léptékben, tetötérbeépítéssel, sokkal változatosabb alaprajzokkal. Abban az idöben a legmenöbb lakások lehettek volna, csak a világvégén volt....

SzZoole 2016.04.17. 13:10:18

@Herr Géza: nem csak szetolvaszthatja a lemezeket.
A katalizatorba jutot benzin a magas hö hatasara robbanast is okozhat,amitol a lemezeket tartalmazo dob szet nyillik mint egy rozsa:)
Anno a bekebeli '90-es evek elejen sok ilyet csereltem.

Herr Géza 2016.04.17. 13:13:48

@Zoole[uk]: Vagy úgy...Bár az szerintem inkább akkor játszik, ha még forró a kat.

wuaaa 2016.04.17. 13:22:09

@Herr Géza: Nem igazán értem azt, hogy hogyan és mikor kerülhetne nagyobb mennyiségű elégetlen üzemanyag oda, mint máskor. Ha abból indulunk ki, hogy nem teljesen üres az aku, csak épp az indítómotort nem bírja megfelelően átforgatni, de annyi szufla még van benne, hogy a műszeregységhez és az üzemanyagszivattyúhoz elég, akkor amikor a főtengely-jeladóból megérkezik az infó, hogy forog a motor (kuplung fent) és a fojtószelep (gázpedál) jeladója alaphelyzeti értéket ad, úgyis csak alapjárati mennyiséget fog az injektor beadni.
Ha megvan a megfelelő lendület és az ehhez tartozó seb.fokozat, akkor nem látom a folyamatban azt a pontot, ami azt eredményezné, hogy nyomnák az injektorok több ütemen keresztül a benzint, szikra meg még nincs. Mert ha az injektor már megkapja a jelet, akkor a gy.gyertya is.
Dombon parkolok, 8 éve minden téli szabadságomról visszatérve így indítom az autót, soha semmi baja nem volt. Az emissziós értékek a határérték töredéke.

Már nagyon sok éve a forgalomban lévő autók 99,9%-a katalizátoros. Ha ez a legenda igaz lenne, az emberek már rég leszoktak volna erről.

Herr Géza 2016.04.17. 13:34:52

@wuaaa: Passz, én sosem próbálgattam, de tény, hogy minden autó gépkönyvében benne van, meg egy csomó autós cikk is foglalkozott ezzel a témával. Lehet, hogy a komoly elektronikák mellett ez már nem téma, de az is lehet, hogy minden cikket az ADAC szponzorált... :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.17. 13:57:22

@Herr Géza:
Gézám, ha vak lennék a síkképernyőn kitapogatva is felismernék egy Protont:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.17. 14:02:03

@Herr Géza:
Emlékszel a ZIL-es sofőrökre mikor levették a gyújtást és ráadták?
Hatalmasakat durrogott.

wuaaa 2016.04.17. 14:09:01

@Herr Géza: Benne van, ez tény, mert ha nem megfelelő módon csinálják, túl alacsony sebességnél, vagy nem megfelelő fokozatban akkor a rángatózás miatt átugorhat a vezérlés. De ha jól csinálod, simábban beindul mint indítózva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.17. 14:10:51

@wuaaa: @Herr Géza:
Nem erről van szó.
Arról, hogy amit wuaaa csinál az a szélsőség innenső szeglete. a szélsőség másik szeglete meg a fél városon keresztülhúzott padlógázon forgatásra kényszerített motor.
A gépkönyv nem tartalmazhatja hogy de igen lehet ha dombon állsz vagy öt métert húzod vagy egyéb dolgokat mert senki sem fogja betartani.
NEM lehet és kész.
Teljesen elfogadható gyártói álláspont.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.17. 14:13:03

@wuaaa:
Neked igazad van de nem fognak minden vevőnek tanfolyamot tartani behúzásból.

Herr Géza 2016.04.17. 14:18:36

@wuaaa: Egyébként az alapjárati benzinmennyiséggel is simán befojthatod a motort is, ez mondjuk nemrég még nekem is sikerült, csak idö kérdése. Isten tudja mennyit "futott" gyertyák voltak a motorban. Lemerült az akksim (csomagtérlámpa éjszakázása...:D), aztán bikázva sem akart beindulni igazán, egyszer elkapta, de rögtön meg is állt. Utána aztán se kép, se hang. ADAC jött, ficere kikapta a gyertyákat, csurom benzinesek voltak, kormosak, hézag nagy, meg ami kell. Gyertya nélkül forgatva a motort szinte fröcskölt ki a benzin. Megpucálta, beállította, utána minden oké volt, de még vagy két percig füstölt, mint az állat... Aztán el is adtam, így már nem tudom, hogy a kattal mi lett...:))))))

Herr Géza 2016.04.17. 14:20:17

@diggerdriver: Stimmt. Én sem mondtam, hogy tönkremegy, csak azt, hogy tönkre mehet.

Muscari 2016.04.17. 14:24:34

@Herr Géza: dehogy van a világ végén, még a Budapest vége tábla előtt van :-)

Eredetileg a metró kiment volna Kápra, amiből persze már sosem lesz semmi. Akkor lett volna igazán jó hely.

Herr Géza 2016.04.17. 14:25:22

@diggerdriver: Biztos rossz volt az elektronikájuk... :)))))))))

Herr Géza 2016.04.17. 14:27:11

@Muscari: Jelenleg valószínübbnek tünik egy minimum harmincezres stadion a Káposztásmegyeri Falábú Club (KFC :D) focista virtuózainak, mint a metró. :))))))))))))))

DieNanny CH 2016.04.17. 14:42:36

@adg:

Köszi szépen a képeket, nagyon jók!

DieNanny CH 2016.04.17. 14:46:18

@mojyo:

Tudtad, hogy Alaszkában van egy falu, ami egy 10 emeletes panelházban van?
Pl a 2.-on van az óvoda, ahova a 4.-ről megy az óvónéni dolgozni, az elsőn meg a vegyeskereskedés, ilyenek.

Nem tudom, pontosan hol van, de nagyon érdekesnek találom. Egy dokufilmet forgattak, talán youtube-on megtalálod angolul.

DieNanny CH 2016.04.17. 14:49:07

@Csodabogár:

Nem kell odáig elmenni. Mo-on nagyon sok városban megvalósult a panelprogram, pl a szülővárosomban is gyönyörűen szigetelték a házakat, kaptam vidám színű festést, ablakokat kicserélték - és ez már kb 15 éves történet.

DieNanny CH 2016.04.17. 14:53:14

* mármint "kaptam" = kaptak

kardio1 2016.04.17. 15:18:20

@Herr Géza: a német se jobb semmivel :-)

kardio1 2016.04.17. 15:20:34

@A nagy kékség: náluk a vallás a nemzeti hovatartozás őrzője. Megmaradtak katolikusnak.

Herr Géza 2016.04.17. 15:34:57

@kardio1: Miért? Az legalább következetes A 11 és 12 nem illik a sorba, de utána minden szám ugyanarra a kaptafára megy.

2016.04.17. 16:09:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, tudtam. Innen tudtam meg amugy, azt hiszem @FutureFry kollega linkelte be :) Nekem tetszik, szerintem nagyon hatekony :D

2016.04.17. 16:11:12

@nyuszigonosz: Jo, akkor nem mindenki, hanem az "emberek tobbsege",a kivetelek pedig erositik a szabalyt. :D

2016.04.17. 16:18:45

@A nagy kékség: Azt tudod hogy az ireknek sokaig nem volt szabad irul beszelniuk, eroszakkal kenyszeritettek rajuk az angol nyelvet, es iskolakban csak angolul volt szabad oktatni / beszelni? Ezert beszelnek ma foleg angolul es nem irul.

nyuszigonosz 2016.04.17. 16:25:58

@mojyo: Ellentmondok. :-)
Ilyen szabály nincs. Egyszer valaki kitalálta, azóta sok mindenki átvette, de akkor sem így van. Túl sok lenne a kivétel, és az akkor már nem erösít egy ilyesmit, hanem semmissé tesz. :-)

Természetesen vannak, akik egy életen át csakis az anyanyelvükön tudnak a számokkal bánni: - vagy azért, mert más nyelvet sosem tanultak, így nem is tudnak :-)

- vagypedig azért, mert igen, tanultak egy más nyelvet, beszélik is, de a szamoknál mégis az elsö tanult nyelven ( anyanyelv) biztosak csak.

Meg vannak a többiek. Sokan.

2016.04.17. 16:44:04

@nyuszigonosz: Jo, mondjal. :D Elfogadom, hiszen nem ismerem a tenyeket. Szamomra az a tudomanyos magyarazat, hogy mas agyteruletet hasznalunk a kettohoz, elfogadhatonak tunt a szamomra, ahogyan az is, hogy idegennyelven nem feltetlenul kommunikalunk szamokkal, igy hosszabb ideig fog tartani ugy megtanulni szamolni, mint egy pohar vizet kerni. Ezeket en mind elfogadom, nem tudok vitaba szallni. :D

2016.04.17. 16:47:52

@Online Távmunkás: 'Szerintem valakiről akkor mondhatjuk, hogy megtanult egy nyelvet, amikor már nem magyarul gondolkodik az adott nyelvet használva és nem fordít magyarra mindent.'

Szerintem meg egyszeruen azon a nyelven gondolkodik valaki amit a legtobbet hasznal. En pl. eszrevettem hogy a magyarul elhangzott dolgokat angolra forditom magamban, pedig az anyanyelvem magyar, szerintem eleg jol tudok magyarul. Nyilvan ha sokaig magyar kornyezetben lennek es magyarokkal beszelnek folyamatosan, akkor pedig az angolt kezdenem magyarra forditani, ez elegge ertheto es nem jelenti azt hogy valaki nem tud jol az adott nyelven.

kardio1 2016.04.17. 17:05:34

@Herr Géza: ugyanarra a torz kaptafara :-). Ki hallott még ilyet, hogy először az egyesek, azután a tizesek ? De a szazasok már az egyesek előtt... :-)

kardio1 2016.04.17. 17:06:42

@Herr Géza: ez a rövidítés nagyon jó !

2016.04.17. 17:09:16

@nyuszigonosz: Nyilvan minden variacio elofordul, de az en eddigi tapasztalatom alapjan az emberek donto tobbsege azon a nyelven szamol amit elsokent tanult gyerekkorban.

Csodabogár 2016.04.17. 17:09:24

@Herr Géza: Megfigyeltem a svájci "benszülöttek" is hátulról előre irátk a számokat ha diktálta nekik valaki pl. a telefonszámát. Nálam is ez működött. A nehézség akkor volt, mikor fordítani kellett hirtelen 4 jegyü számokat.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.17. 17:11:30

@Mirjam2: Ezt fotdítsd meg, ugyanis az íreknek az volt az erőszak, hogy az iskolákban írül kellett tanulniuk. Ez olyan mély nyomot hagyott bennük, hogy sokan dacból sem tanulták meg a saját népük nyelvét. Ha nem hiszed, járj utána.

Herr Géza 2016.04.17. 17:13:05

@kardio1: Miért? És az angol? 10-20-ig u.a., mint a német, aztán húsz fölött ök már nem bírták követni a fonalat és visszatértek az egyszerü módiba...:)))

Pernilla 2016.04.17. 17:14:16

@Mirjam2: ez szerintem is így van.
Sőt, szerintem akkor is lehet egy adott nyelven gondolkodni, ha nem beszéli annyira jól a nyelvet az ember, de rá van kényszerülve a használatára (most nyilván nem egy nagyon alacsony szintről beszélek, de nem kell hozzá közel "anyanyelvi szint")

Herr Géza 2016.04.17. 17:16:46

@Csodabogár: Eztén is így szoktam, ha hosszú számot diktálnak kettesével... :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.17. 17:49:06

@Mme Seldon: Atyaég, ez nagyon vadul ostoba, hogy kis egyenleteket kell megoldani, meg megérteni.Én már alapból is ufóként tisztelem azt, aki meg tud tanulni fhansziául, de akkor ez most hatványzódik...
:-)))))

DieNanny CH 2016.04.17. 18:11:15

@mojyo:

Nekem is tetszik! Gondolj bele, senki nem mondhatja reggel, hogy azért késett, mert dugó volt.
:-DDDD

2016.04.17. 18:21:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jaja :D Es pont azert, mert nincs dugo, kozben viszonylag kicsi az energiafogyasztas es az infrastrukturalis koltsegek :) A "kint" pedig pont ettol erintetlenebb marad, biztos jokat lehet setalni, friss levegot szivni, sot, az ablakbol gondolom meses lehet a kilatas, hiszen nincs mas haz a kozelben, mivel az egesz falu egyben van :D

Csodabogár 2016.04.17. 18:45:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez egy nekem való hely lenne. Persze lehetőleg valahol fent szeretnék lakni, nem az ovoda mellett.:-)

Csodabogár 2016.04.17. 18:48:01

@Mirjam2: Gondolom, embere válogatja. Én soha nem fordítok semmit ha nem kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.17. 19:21:35

@Zoole[uk]: Huhúú, Zolee, ez a bebikázás téma autós fórumokon, pl Totalcar, olyan vaddisznó, ölremenő csetepatét tud generálni, hogy szinte füstöl a monitor.Hogy pontosan hogy is van a korrekt menete a dolognak, meg merre is folyik több áram, meg hasonló.Ááááá, rettenetes tud lenni.Én a magam részéről inkább csak plusz akksit használok, ha csak lehet, mert nekünk is volt, hogy mindent jól csináltunk(?) elvileg de zárlat miatt pár dolgot ki kellet cserélni a motortérben...Indexrelé, meg ilyesmi.Szóval csak óvatosan...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.17. 19:26:59

@Pernilla: Csatlakozom, gigantikus falloszság...Az első németet kellett volna jól s3ggbe rúgni, aki kitalálta a nyelvtanjukat...
:-))))))))

Bár ez jó pár nyelvre igaz, a magyarra is, a svédre is... :D

Kéne egy új, szupernyelvet létrehozni, aminek olyan egyszerű lenne a nyelvtanja, amennyire csak lehet.Megnézni mindent a Föld legnagyobb 20 nyelvéből, és mindenhonnan kicsipegetni a legjobb, legegyszerűbb megoldásokat.Egy új eszperantó nyelv szerűen.És mivel könnyű lenne tanulni, népszerű is lenne, mindenki szépen átállna rá és így megoldódna ez a szájbaszökött baromság, hogy egy bábeli zűrzavar uralkodik a Föld nevű bolygón.
Birka, hol vagy, mit szólsz hozzá?
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.17. 19:29:55

@Herr Géza: Vagyis gyakorlatilag manapság minden autót, hiszen melyikben nincs katalizátor?Mondjuk a 2000 utániakat értve ez alatt.
Szóval lehet, hogy el is lehet felejteni ezt az egész ósdi behúzás dolgot...

SzZoole 2016.04.17. 19:35:54

@geegee: szerintem nem irtam hulyeseget.

Pernilla 2016.04.17. 19:55:55

@geegee: nekem a svéd nyelvtanra lenne a legkevesebb panaszom. Lám, még a számokat is normálisabban használják, mint a németek :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.17. 19:56:07

@Zoole[uk]: Én sem mondtam ilyet... :D
Csak én a magam részéről lehetőleg kerülöm az egész problémahalmazt.A "Csak óvatosan" is erre vonatkozott...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.17. 19:59:00

@Pernilla: Jó, oké.De azért itt is vannak hülye dolgok, az "en" meg az "ett" szavak; ráadásul, hogy semmiféle szabály nincsen rájuk, hanem kb annyi, hogy ki kell tapasztalni...Hát mennyjenek már a bánatba...
:-)))

SzZoole 2016.04.17. 20:00:36

@geegee: ez egy jarhato ut,ugy hogy xarok en rajuk,mintahogy arra az okostonira akivel Te is le alltal beszelni a magyar nyugdijrenszerol:)))

Pernilla 2016.04.17. 20:04:29

@geegee: nekem a 2-féle névelő már csak egy vállrándítás volt a háromféle német után, főleg, hogy kb 80-20% lehet az eloszlás, könnyebben lehet tippelni :))

2016.04.17. 20:18:01

@geegee: Nem vagyok szakerto, de azt hiszem, ezt a szerepet (marmint, az egyszeruen megtanulhato, rugalmas vilagnyelvet) az angol mar elkezdte jatszani. Ennek sajnos az a hatranya, hogy ezzel egyutt az angolszasz gondolkodasmod is dominanssa valik, ami azon kivul, hogy egyaltalan nem mindenkinek magatol ertetodo (pl nekem :D), egyuttal megnehezeti az ettol eltero gondolkodasmodok kommunikalasat is, ezaltal pedig elegge rugalmatlanna is valhat az egesz.

Hari Seldon 2 2016.04.17. 21:05:57

@diggerdriver:
Azért mondtam, hogy lehet maláj is...

Csodabogár 2016.04.17. 23:18:28

@geegee: A svéd szerintem pofon egyszerü. Igaz azt se tanultam hivatalosan, de azért dolgoztam ott is 6 évet irodában. Nem én voltam a hivatalos titkárnő, de azért irtam én is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.18. 11:05:15

@Zoole[uk]: Jajj, már én is megbántam...Az isten barmája...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.18. 11:08:24

@Pernilla: Akkor te már edzett lehetsz... :D

@mojyo: Van benne igazság...

@Csodabogár: Én is úgy vagyok vele, hogy a finn, az kb 5x ennyire katasztrófa lehet, már csak a szavak... :D

Finn biztonsági őr - Häälljämägää Määnjeninnän

Pernilla 2016.04.18. 11:21:17

@geegee: nem tudom, hogy te beszelsz-e nemetül, de szerintem aki elöbb tanult nemetül, az utana pofonegyszerünek talalja a sved nyelvtant ( valoszinüleg @Csodabogár: -nal is igy lehetett, de majd ö megmondja, ha olvassa ezt :))
Bar biztos egyeni erzek kerdese is, nekem mindig jobban mentek a nyelvtani dolgok meg a szövegertes, aztan megszolalni meg alig merek. Sokaknal meg az ellenkezöje igaz.
Eleve sokkal nagyobb kihivas volt a kiejtes a svedben, a nemet hangkeszletet szerintem sokkal könnyebb utanozni :)
Finnel meg inkabb nem probalkozom :D

FutureFry 2016.04.18. 21:15:47

@mojyo: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Mondjuk én ezt mint számomra negatív példát említettem: sok zavaró "falszomszéd" is lehet és még - az ezt valamennyire kompenzálni tudó - kulturális lehetőségek/programok is szűkösek. Ráadásul ha az ember sokáig "kimarad" (pl. mozizni megy Anchorage-be, ami 1-2 óra autóval) megesik haza se tud menni, mert bezár az alagút.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.29. 05:01:25

@Pernilla: Nem, sajnos nem beszélek németül.Ismerek olyan 20-30 szót, de kb ennyi.A finn az meg télleg katasztrófa... :D

Én mondjuk meg merek szólalni, most már, de néha megbánom erősen. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása