oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 21. 06:43,  Ez a sziget még mindig zöld 92 komment

2016. március 21. 06:43 Határátkelő

Ez a sziget még mindig zöld

Közel két év telt el azóta, hogy O’Soma megírta Írországba költözésük történetét. Azóta sok érdekes és fontos dolog történt velük, bővült a család (amihez ezúton is gratulálok!), és eladták a magyarországi házukat, azaz a jelek szerint véglegesen berendezkedtek a szigeten – ami saját bevallása szerint még mindig zöld, minden értelemben. Lássuk tehát, hol tartanak most!

irorszag_cork_county_foto_geograph_ie.jpg

„Majdnem két év telt el azóta, hogy megírtam első Írországról szóló bejegyzésemet, úgy gondoltam, itt az ideje egy kis „update”-nek.

2014-ben költözünk be a házunkba, amit a várostól kb. fél órányi autózásra, a Dublinba vezető autópálya melletti kis településen vettünk. Akkor még csak tervben volt, hogy feleségem is elkezd dolgozni, de azóta már sikerült elhelyezkednie.

Ő diplomás ápoló, de az első két itt töltött évben nem tudott (nem mert) munkát vállalni a nyelvi nehézségek miatt. Tavaly (2015) év elején elküldtük az újraírt önéletrajzát és referenciáit a környékünkön fellelhető összes idősotthonba.

Két helyről is megkeresték, interjúzott és mindkét helyre felvették. A közelebb lévőre esett a választás, amely a 15-20 percnyi autózásra található egyik szomszédos faluban van.

Március elején kezdett el dolgozni. Az első hónap kínszenvedés volt, minden este robbanás közeli hangulatban volt, mert nem értette miről beszélnek a kollégái. Nem csodálom, a vidéki ír akcentust még a városi írek sem értik, nemhogy egy külföldi.

Nem gond, ha jön a gyerek

Kb. egy hónappal a munkakezdés után kiderült, hogy várandós a drágám, harmadik gyerekünkkel. Egy évvel korábban úgy döntöttünk, hogy mivel nem dolgozik, itt az ideje, hogy megint vállaljunk egy gyereket. Nem sikerült, meg is feledkeztünk arról, hogy miben mesterkedtünk. És mikor jött össze? Persze, hogy amikor elkezdett dolgozni.

Megindult a para, hogy mit fog szólni a főnök, hiába mondta mindenki, hogy ez itt Írország, semmi nem lesz, fél év GYES, aztán úgyis vissza kell mennie.

Időközben egyre jobban beilleszkedett, végre láttam rajta, hogy szeret dolgozni és örül annak, hogy az egészségügyben kőkemény energia befektetéssel elvégzett munkáját végre anyagilag is honorálják.

A főnök sem esett hanyatt, amikor megtudta, hogy gyereket vár, ez itt mindennapos, elég nagy családok vannak, sok gyerekkel. Minden nyugissá vált, már csak a pici érkezésére vártunk, a hétköznapok stabilizálódtak, mindenki tette a maga dolgát a családban.

Feleségemet a rugalmassága és konfliktuskerülése miatt nagyon megszerették a munkahelyén, bármikor hívhatják, ha tud, megy dolgozni, szívesen cserél műszakot kollégáival.

Amikor a közszolga a közt szolgálja

A GYES Írországban heti 230 euró fixen. Elkerülendő, hogy itt élő külföldiek várandós rokonai tömegesen utazzanak be az országba, feltételeket szabtak, hogy mikor is jár a GYES. Meghatározott számú munkában töltött hétnek és járulékfizetésnek kell meglennie a jogosultsághoz.

Mivel párom csak márciusban kezdett dolgozni és a szülés előtti utolsó két hónapot természetesen nem tudta volna már fizikai munkával tölteni, beletörődtünk, hogy nem lesz GYES, de fél évet kibírtunk volna nélküle is.

Egy ún. anyasági egészségügyi járulék viszont járt. Ez a járulék sokkal kevesebb, mint maga a GYES, de pont azokra a hölgyekre találták ki, akik korábban abba kell, hogy hagyják a munkát, mint pl. az irodai dolgozók és esetleg később tudnak visszamenni, mint a szülés utáni 6. hónap vége.

Én azért beadtam a GYES igénylést is, gondoltam, hogy maximum elutasítják. Így is történt, két hét munkaviszony hiányzott még ahhoz, hogy meglegyen. Az anyasági egészségügyi járulékot viszont azonnal megkaptuk.

Mindkét ügyet ugyanaz az ügyintéző intézte. Hatalmas meglepetésemre kaptunk egy levelet az ügyintézőtől, melyben leírta, hogy az anyasági egészségügyi járulék ideje is beleszámít a GYES-hez szükséges munkaviszony idejébe és mindössze annyit kell tennünk, hogy újra beküldjük a kérvényt a GYES-re és meg fogjuk kapni.

Még azt is megmondta, hogy milyen dátumokat írjunk a kérvényre. Meg is kaptuk a GYES-t. Így is lehet, a közszolga a közt szolgálja. Látta, hogy becsületesek vagyunk, dolgozunk, nem hadoválunk össze-vissza dátumokat, nem járuléktolvajok vagyunk, így segített. Ez a normális hozzáállás szerintem.

Egy ír kórház belülről

November közepén megszületett kisfiunk a helyi egyetemi kórházban. Nem fizettünk senkinek paraszolvenciát, nem volt fogadott orvosunk, mégis maximálisan elégedettek vagyunk mindennel.

A kórház olyan volt, mint egy jobb szálloda. Tiszta, új, minden anya alatt elektronikusan állítható ágyakkal, szobánként – 4 ágyas szobák – külön TISZTA fürdővel.

Ha lett volna magán betegbiztosításunk – amit most fogok megkötni -, egyágyas szobában lehetett volna a párom. Mondjuk a négyágyasban is az ágyak elég messze voltak egymástól, függönyökkel elválasztva, ágyanként gardróbszekrénnyel, egy fotellel és kisasztallal. Ételt egy kisebb étlapról lehetett választani, három féle méretben (kis adag, normál és nagy adag).

A szülés során csak két szülésznő volt jelen. Mivel minden normálisan zajlott, nem kellett orvos és az egyik szülésznő is kiment, mert látta, hogy nincsen rá szükség.

Szülés után volt egy kis komplikáció, akkor jött be egy végtelenül kedves fiatal távol-keleti doktornő megoldani a problémát. A babát nem fürdették le, sőt, még csak meg sem mérték. Rögtön a párom hasára és mellére tették, úgy ahogy volt. Majd egy óra elteltével mérték csak meg a súlyát, mást nem.

Akkor felöltöztették és magunkra hagytak minket. Egy konyhás néni ételt és italt hozott a feleségemnek és nekem is külön. Pár óra múlva felkísértek a szobába (nem hívom kórteremnek, mert inkább szoba a maga laminált padlójával és hangulatával, bőrfoteljaival).

Legyen-e magyar útlevele is a babának?

A kicsi az első ír állampolgár a családban. Az itt születő gyermekek megkapják az ír állampolgárságot automatikusan, ha legalább az egyik szülő már három éve az országban él, dokumentumokkal bizonyíthatóan.

Mivel ez a lehetőség adott volt, a születés után egy hónappal az útlevél is megérkezett úgy, hogy időközben egyetlen egyszer kellett elmennem a helyi útlevél irodába kb. 5 percre, ezért a magyar állampolgársággal nem is foglalkoztunk.

Úgy tudom egy horror elintézni, sokszor hónapok vagy akár egy év is eltelik, mire megkapják a külföldön élő magyarok gyerekei az útlevelüket, sok nyűggel jár az elintézése, így engem nem is nagyon izgat, hogy legyen. Feleségem kijelentette, hogy szeretné, ha lenne magyar útlevele is a gyereknek, én pedig kijelentettem, hogy akkor ő rohangál a dublini követségre elintézni.

Eladtuk a magyarországi házunk

Tavaly nyáron hazalátogattunk két hétre. Már korábban megegyeztünk, hogy ha sikerül, eladjuk a magyarországi házunkat, amit újonnan vásároltunk pár évvel korábban, és amiben évi pár napnál többet soha nem töltöttünk el.

Fájt a szívünk, de igazából semmi haszna nem volt annak a háznak, szüleinknél van helyünk bőven, amikor családlátogatáson vagyunk egy évben egyszer. Sőt, ha nem a szülőknél alszunk, megy a sértődöttség, úgyhogy az otthon töltött időben sem igazán használtuk ki a házunkat.

Akkora szerencsénk volt, hogy pont, amikor otthon voltunk jött egy vevő, nem alkudott sokat és azonnal fizetett, megvette a házat. Még el tudtam intézni a cuccaink kiszállítását.

Feleségem már korábban visszautazott, így teljesen egyedül összedobozoltam mindenünket, szétszedtem a bútorokat és megpakoltam a nemzetközi szállító autóját. Negyven fok volt akkoriban Magyarországon, nem volt kellemes elfoglaltság.

Az írországi otthonunk

A ház árának egy részét beletoltuk a hitelünkbe, így már alig maradt tartozásunk. Beépíttettük a tetőteret, hogy legyen egy negyedik szoba is és vettünk egy új autót. Mindketten dolgozni járunk, két olcsó fenntartású autóra van szükség, alacsony fogyasztással. (Azért még becsúszott egy kis kétüléses kabrió veterán is, hogy a bakancslistámról egy tételt kipipálhassak.)

Én minden nap viszem a lányainkat iskolába reggel, délután megyek értük vagy a zeneiskolába, vagy a barátnőikhez és megyünk haza. Feleségem időbeosztása változó, van, hogy korán reggel, van, hogy délután dolgozik, sokszor hívják hétvégére és az éjszakázás is tervben van. Egy kocsival lehetetlen lenne megoldani, a tömegközlekedés felejtős.

A házunk most három szintes – alul nappali, konyha étkező, előszoba és WC van. Az első szinten fürdőszoba, 2 nagyobb és egy kisebb szoba, valamint a fő hálóból nyíló még egy kis fürdő van zuhanyzóval. A tetőtérben egy hatalmas szoba van.

Ez egy sorházi ház, normális kis telekkel. Az egyik oldalon nincsen szomszédunk, üresen áll a ház, a másik oldalon egy hölgy lakik, aki hetente maximum két-három alkalommal alszik ott, hétvégén szinte soha. Két éve vettük, azóta az értéke másfélszeresére nőtt.

Az első bejegyzésemben még azt írtam, hogy 80 ezer euróért lehet venni házat a várostól kicsit kintebb, ma már ez nem igaz. 110 ezer euró a minimum, hogy olyan ingatlanhoz jusson az ember, aminél nem fizet rá még egyszer annyit a felújításra.

Mi jelenleg azon gondolkozunk, hogy bővíteni kéne alul, hogy a nappali és az étkező ne legyen annyira zsúfolt. Most már öten vagyunk, és ahogy nőnek a gyerekek, egyre többször jönnek barátaik, ismerősök, kell a hely.

Hirdetnek nem messze tőlünk egy hatalmas házat, a falun kívül, 2000 nm-es telken. Négyszobás, két nappalis, 2 gardróbszobás, 3 teljes értékű fürdőszobával, hatalmas étkezővel és konyhával. Viszonylag új építésű, belül befejezve, de a kert az rendetlen, gondolom ezért is olcsóbb sokkal, mint a környezetében lévő hasonló ingatlanok.

Bár én azon vagyok, hogy megnézzük, és esetleg kiköltözzünk, a páromat nem annyira vonzza, hogy közvilágítás nélküli mellékúton éljünk a semmi közepén és csak bocik legyenek a szomszédaink. Azért rábeszéltem, hogy nézzük meg. Nemsokára eldől, hogy bővítünk vagy költözünk.

Rakétázó ingatlanárak

Még ha meg is tetszik a ház, nem biztos, hogy a miénk lesz még akkor sem, ha leelőlegezem még a megtekintés napján. Itt nincsen foglaló, az előleg csak jelképes összeg, ami arra mutat, hogy a vevőjelölt tényleg meg szándékozik venni az ingatlant, de igazából egyik felet sem kötelezi semmi az üzlet megkötésére addig, ameddig a szerződés nincsen aláírva.

Bármikor visszaléphet bármelyik fél az üzlettől. Az előleg visszafizetésre kerül és kész. Előfordul elég gyakran, hogy ha az ingatlan ára jó, akkor a vevők egymásra licitálnak és emelkedik az ár, ameddig már csak egy vevő marad.

A Magyarországon megszokott lefele alkudozás nem ismert. A piac mozog, vevők vannak, gyorsan el lehet adni az ingatlant, inkább hiány van, mint túlkínálat. Az árak országos szinten majd 30%-al emelkedtek egy év alatt.

Ennél már csak a bérleti piacon durvább a helyzet. Nem csak elszálltak a bérleti díjak, de kiadó, normális állagú házat találni szinte lehetetlen. A főbérlők előnyben részesítik azokat, akik jobban fizető állásokban vannak. Itt Cork környékén minden nagyobb tech cégnek van nagy irodája, így az ezeken a helyeken dolgozók el is csaklizzák a legjobb ingatlanokat, feltornázva az árakat is.

Így zajlik az adásvétel

Annyit még érdemes elmondani az ingatlan adás-vételről, hogy egyáltalán nem úgy zajlik, mint Magyarországon. A vevőnek és az eladónak is saját ügyvédje van, akik egymás között lezongorázzák a részleteket, ki-ki a saját ügyfelei érdekét szem előtt tartva. Ez hónapokig is eltarthat, kódex méretű irathalmazt eredményezve.

Ezeket megérteni átlag angoltudással lehetetlen, de igazából elolvasni sem kell, az ügyvéd - akinek a díja kb. 1,5-2%-a az ingatlan értékének – mindenre odafigyel, hiszen felelős azért, hogy rendben menjen minden. Ha valamit elront, felelősségre vonható és kártérítésre kötelezhető.

Az illeték 1%. Ezen kívül számolni kell még a költöztetés díjával, fix párszáz eurós értékbecslői és mérnöki díjakkal. Az ügyvéd annak érdekében, hogy az ingatlan esetleges strukturális problémáit felfedjék még időben, ajánl mérnököt, aki komplett, képekkel alátámasztott értékelést készít az épületről, ajánlásokat tesz a hiányosságok megoldására, valamint ellenőrzi a telekkönyvi bejegyzéseket.

Az ingatlanügynök díja kb. 2%. Az ügynökségek itt nyomtatott prospektust gyártanak az ingatlanról, az eladó táblák kihelyezéséről is gondoskodnak, hirdetnek minden lehetséges fórumon, valamint leszervezik az ingatlan megtekintéseket, szigorúan munkanapokon, munkaidőben. Magánúton senki, vagy csak alig valaki árul ingatlant. Nagynevű régi ingatlanos cégek vannak a piacon.

Próbáltam mindennapi életünk során tapasztalt dolgokat leírni, remélem, vannak használható információk és érdekes részletek a bejegyzésben.”

(Fotó: geograph.ie)

Írországról itt olvashatsz még többet, ha érdekelnek hírek, sztorik.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr688507988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.03.21. 06:51:47

Na ilyen itthon nincs hogy másfél hònap után gyes itt 1 év után kap negyedannyit...

Golf2 2016.03.21. 07:08:26

Vajon ki gerjeszti az őrületet mostanában az ingatlanpiacon abnormális ami itthon is megy...

2016.03.21. 07:18:11

Továbbra is jól működik az emberkereskedelem, a porszívózás. Csóri k-európai emberek özönlenek a szigetországba, hogy elvállalják annyi pénzért azt a melót, amiért egy helyi fel sem kel. Amúgy az írek szoktak dolgozni? Mert itt HÁ-n is írták már többen is, hogy az írek szeretnek inni, meg hereverézni.

sellőlány 2016.03.21. 07:43:21

Szeretem az ilyen gyakorlatias posztokat. Egyébként a poszt írójának itthoni (budapesti) jelenségként megemlíteném, hogy egy ideje már itt is megy az egymásra licitálás. A jobb ingatlanokra több ingatlanos is ráugrik, egy kinevezett napra beszervezik az összes érdeklődőt fél órás közökkel (nyomásgyakorlás) és már az elején közlik, hogy az árból nincs alku, max. felfelé.

fhdgy 2016.03.21. 07:48:05

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ezt olvastad ki a mai ( és a szerző előző ) posztjából?

Ha csak humorizálsz, légyszí valami jelet kirakni!

sellőlány 2016.03.21. 07:48:52

@Golf2: Én úgy értettem a posztból, hogy munkakezdéskor lett terhes és szülés előtt 2 hónapig dolgozott, tehát 6-7 hónap munkaviszonnyal már rendelkezett a feleség a gyes előtt. Ráadásul a pénz 6 hónapig jár, utána vagy visszamegy az ember dolgozni vagy nincs bevétel. (Gondolom valami családi pótlékszerűség azért jár.)

2016.03.21. 07:49:53

@Golf2: Nem akarlak piszkalni, de ez annyira magyarosch kerdes, 'KI' gerjeszti... Hat termeszetesen a zs... akarom mondani a Soros! :) Ha azt kerdezted volna hogy mi gerjeszti, azt mondtam volna hogy az a teny hogy nagyon regota 0 szazalekot lehet keresni a bankban tartott penzzel (sot minusz, az inflacio plusz esetleges banki koltsegek miatt), de belatom hogy ez messze tul prozai magyarazat, meg egy jo kis vilagmeretu osszeeskuves sincs benne, a gyikemberek szereperol nem beszelve!

2016.03.21. 07:58:51

@fhdgy: Nem csodalom hogy te otthon erezted magad a nemeteknel! :))) Nyilvanvalo hogy poen, reszben pont az a vicces benne hogy komolynak tetteti magat. Egy uj olvasonal megertem hogy bedol neki (ami onmagaban vicces), de neked mint rendszeres olvasonak, ezt tenyleg magyarazni kell? Nagyon nemetesch ez (bocsi, ma reggel ilyen rasszista hangulatban vagyok...).

Golf2 2016.03.21. 08:17:43

@Mirjam2: Azért ki gerjeszti mert emberek gerjesztik szerintem meg a túlkeresletet használják ki.

fhdgy 2016.03.21. 08:21:26

@Mirjam2: Valahol igazad van, de kérlek próbálj engem is megérteni!

Képzeld el szitut, hogy egy itten másik rendszeres hozzászóló ( neveket nem mondunk ugye ), egyszer csak jönne, hogy nincs humorérzékünk, olyan "németsch"-ek vagyunk, mert nem értjük, hogy ő is csak humorizál, pont fordítva kell érteni mindent, érted mindent, amit eddig ő ide írt. Hát elhasalnék.

Erről egy vicc jutott eszembe: Arisztid és Tasziló annak idején túrista útra mennek, egyik a nagy Szojetunióba, a másik a nagy USÁ-ba.

Előtte megegyeznek, hogy levélben megírják egymásnak az élményeiket, de nem illik egy országról sem rosszat mondani, ezért csak szépeket írnak, amit kékkel az úgy igaz, amit pirossal, annak pont az ellentéte.

Jön a levél USÁ-ból: minden nagyon szép, minden nagyon jó, az emberek boldogok, stb. stb. és minden csupa kékkel.

Kicsit később jön a levél SZU-ból: minden nagyon szép, minden nagyon jó, az emberek boldogok, stb, stb. és minden csupa kékkel.

Csak a végén van egy megjegyzés: Az isten verje meg, az egész országban nem lehet piros tintát kapni! :-)

Golf2 2016.03.21. 08:22:14

@sellőlány: Jogos,elnéztem a 2 hónapot .

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.03.21. 08:32:41

Ez jó volt és bár hosszú is, de azért még úgy olvastam volna.

Taxomükke (UK) 2016.03.21. 08:42:56

@sellőlány: Nekem is eszembe jutott, hogy az apámtól örökölt lakást így (tehát a vevőket licitáltatva) kellene eladni. Még hagyatéki tárgyalás sem volt, de már hárman jelezték, hogy ha eladósorba kerül, őket érdekli. Mondjuk elég jó helyen lévő 66 nm-es lakás, a budai vár tövében, 3 perc sétára a Moszk... oppardon, Széll Kálmán tértől.
Egy ingatlanossal megnézettem csak a kíváncsiság kedvéért, ő azt mondta, a tavaly ilyenkori kb. 350eFt négyzetméterár mára kb. 55 ezerre emelkedett...

Taxomükke (UK) 2016.03.21. 08:46:05

@Taxomükke (UK): Úgy értem, a kb. 350eFt négyzetméterár mára kb. 500 ezerre emelkedett,

sellőlány 2016.03.21. 09:06:22

@Taxomükke (UK): Akkor használd ki az előnyeit a helyzetnek. Nézz körül neten, mennyiért mennek el arrafelé hasonlók és listázd össze, milyen tényezők esetleges értéknövelők (utcai vagy udvari, esetleg parkra, kertre néző, emeleti, lift, gépészet lett-e az elmúlt 10 évben korszerűsítve.) Szóval ha nem egy udvari szuterénről vagy földszinti lakásról van szó, jól az esélyeid a tökéletes értékesítés időzítéséhez. (Bár manapság még azokat is könnyebb eladni.)

Sexual Harassment Panda 2016.03.21. 09:08:03

@ChristineK: igen, èlvezetesen ìr a posztolò, reggelig tudnàm olvasni.

Csodabogár 2016.03.21. 09:32:24

@Taxomükke (UK): Érdemes lenne megpróbálni. Ekkora méretü lakások állítólag nagyon kelendőek. Amugy a banki nulla kamat miatt lassan mindenütt ez lesz a divat. A napokban hallottam Stockholmból is, hogy ismerős így adta el a házát, pedig szerintem elég rémes helyen volt.

Pernilla 2016.03.21. 09:42:23

@Csodabogár: Stockholmban barmit el lehet adni horribilis penzekert.

Herr Géza 2016.03.21. 09:43:04

@Golf2: Ez költöi kérdés volt?

2016.03.21. 09:56:31

Meg soha ilyen koran nem olvastam a Hataratkelot de ez van, ha dolgozni kell, akkor jon hozza a figyelemeltereles is :D Jo reggelt. Jo kis poszt volt amugy, tetszett, jo reszletes :)

Annyi hozzafuzni valom van csak, hogy:

"Megindult a para, hogy mit fog szólni a főnök, hiába mondta mindenki, hogy ez itt Írország, semmi nem lesz, fél év GYES, aztán úgyis vissza kell mennie. (...) A főnök sem esett hanyatt, amikor megtudta, hogy gyereket vár, ez itt mindennapos, elég nagy családok vannak, sok gyerekkel. Minden nyugissá vált, már csak a pici érkezésére vártunk, a hétköznapok stabilizálódtak, mindenki tette a maga dolgát a családban."

Szoval, en ezt a reszt meg fogom tanulni fejbol es minden egyes "miertnemszulnekanok!!!", "elfogyamagyar", es "haromgyerekkelllegalab!!" sirasra ezt fogom valaszolni.

rumitom 2016.03.21. 10:13:24

egy dolog nem tiszta, most akkor Cork vagy Dublin kornyekerol van szo?
mert dublin kornyeken imho boven a megyen tul kell menni, hogy 110K-t talaljon valamit az ember. (es ne a bocik legyenek a szomszedai)

Hari Seldon 2 2016.03.21. 10:25:44

„Feleségem már korábban visszautazott, így teljesen egyedül összedobozoltam mindenünket, szétszedtem a bútorokat és megpakoltam a nemzetközi szállító autóját. Negyven fok volt akkoriban Magyarországon, nem volt kellemes elfoglaltság.”

Emléxem, mi is most nyáron mondtuk fel az albérletet. Iszonyat meleg volt. Nekem meg a 30 fok már kánikula.

„Az első bejegyzésemben még azt írtam, hogy 80 ezer euróért lehet venni házat a várostól kicsit kintebb, ma már ez nem igaz. 110 ezer euró a minimum, hogy olyan ingatlanhoz jusson az ember, aminél nem fizet rá még egyszer annyit a felújításra.”

Várjunk. Azért ez nem ilyen egyszerű. Ugye számít a távolság, a várostól, a ház mérete, a tömegközlekedés (hiánya). Csak azért kötök bele, mert tudom, mert mi is kezdünk belemenni a házvásárlás témába, és azért elég nagy tud lenni a range.

M. Péter 2016.03.21. 10:49:31

@Taxomükke (UK): Az ingatlanosokkal vigyázni kell, mert képesek hazudni azért, hogy őket bízzák meg. Ha az egyik 20 millióra becsüli a házat, a másik 25-re, a naiv eladó megbízza az utóbbit, mert azt gondolja, hogy az biztos többért is tudja eladni.

P.Elliot 2016.03.21. 10:54:18

Jo poszt, olvasmanyos es kedvcsinalo hogy az ember odakoltozzek, lam csak milyen jo videken lakni.
Amin mar megint eltunodtem a posztolo kisfianak a szuletese hogy ahogy megszuletett ugy ragacsosan veresen az anya hasara tettek es ott volt egy orat, legalabbis igy olvasom.Vajon mi volt a baj azzal a regi modszerrel hogy az ujszulottet viz ala tettek, leoblitetettek, vigyazva hogy a magzatmaz rajta maradjon mert az nehany ora alatt beszivodik a borbe, kell a kisbabanak. De vajon mire kell az a rogton bomlo ver, valadek, bacilusszaporito, kozel a frissen elvagott koldokzsinorhoz, es miert kell az anya hasara tenni, nem eleg a melegen feloltoztetett kisbabat inkabb az anyja karjai koze helyezni? Ki talalta ki ezt a modszert vajon es miert? Az en gyerekemet leoblitettek, leitattak rola a vizet es sapkat huzva ra a melegitolampa ala tettek majd gyorsan megvizsgaltak es elinetzek korulotte mindent amit kellett, feloltoztettek, takaroba csavartak es odahoztak nekem.
Vessetek meg hogy rossz anya vagyok de nem szerettem volna ha veresen, ragacsosan ott tanyazik a hasamon egy orat es a baba sem hiszem hogy szerette volna.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.21. 11:11:04

Biztos a szakmámmal jár, de én hiányoltam a közlekedést, mármint a közúti közlekedést. Írhatott volna róla a szerző, mert az megér egy misét. Soha olyan nyugodt nem voltam még, mint az írországi utakon vezetve. Hihetetlenül előzékenyek, segítőkészek egymással a partnerek. Az egész ország olyan (város és vidék egyaránt), mintha egy nagy faluban járna az ember, ahol mindenki ismer mindenkit, és senki nem akarja szívatni a másikat. Ja, és a gyalogos szent. Ott nem divat a zebra előtt szándékosan a gázra lépni. Mondjuk az ismerősöm elmondása szerint repkednek is a 80-120 eurós bírságok. Ha valaki agresszív, annak elég nagy ára van. És van még egy érdekesség. Ha a biztosítás nem érvényes az autón, azonnal elkobozzák a verdát. Nem szaroznak, nincs "okosba" megoldás.

Golf2 2016.03.21. 11:17:18

@Herr Géza: Tényleg nem értem mi ez az ingatlanár cunami,ilyen hisztéria talán nem is volt mèg,itthon pláne nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.21. 11:31:51

@P.Elliot:
Egyszer valami olyasmit olvastam hogy a születés traumájat nem akarják fokozni azzal hogy a szívverés hangját is egyből elveszik a gyerektől.
Azert teszik a hasára hogy megnyugodjon a hangtól amit kilenc hónapig hallott.

P.Elliot 2016.03.21. 11:39:34

@diggerdriver: Nem hiszek benne, semmi bajuk nem volt azoknak a gyerekeknek regen akiket megfurdettek elotte es tisztan tettek az anya kezebe. En azt sem hiszem el hogy az addig vizben elt baba bore nem viszket ahogy a valadek szaradni kezd rajta, igen, a tehen meg a tobbiek lenyaljak rola, rogton mosdatjak, / csak ki ne talalja valaki hogy az az igazi ha az anya ilyen teren is kezelesbe veszi a gyereket/, de az emberek varnak egy orat ezzel.
Igaz hogy en annak sem vagyok a hive hogy hordozokendoben cipeljek egesz nap a kisbabat es ezzel megfosszak a termeszetes, belekodolt rendes mozgasfejlodestol ami a kendoben nem lehetseges.

©________ 2016.03.21. 11:53:29

@P.Elliot: nekem viszont volt reszem mindkettoben, es hatarozott a kulonbseg a kesobbi kapcsolatban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.21. 11:56:55

@P.Elliot:
Nézd ez is olyan téma hogy mindenkinek megvan a maga véleménye es ahhoz ragaszkodik.
Mindig találnak ki uj módszereket egyedül üdvözítő boldogsággenerátorokat és van aki átveszi van aki nem.
Ebben nem lehet igazságot tenni.

P.Elliot 2016.03.21. 11:59:09

@diggerdriver: Hat en is csak a sajat velemenyemet irtam le hogy en hogy latom...

P.Elliot 2016.03.21. 12:01:40

@Babette©: Mire erted? Nem tudom kitalalni.
Ejjel esett a ho, a kocsi ablakain jeg is van, Isten hozott tavasz....
Husvet vasarnapra is hoval fenyegetnek holott a mormota korai tavaszt igert.

Csodabogár 2016.03.21. 12:10:42

@Golf2: Pedig igen egyszerü a dolog. Bankban a pénzedért már nem kapsz semmit. 0% kamat, vagy ahhoz közelítő. Így aztán az emberek ingatlanba fektetik a pénzüket, mindenütt.
A jelenlegi hazai ilyen olyan kölcsön engem már előre agggaszat, hogy majd megint mi fog kisülni belőle. Lásd SFr. kölcsönök.

Csodabogár 2016.03.21. 12:12:45

@diggerdriver: Ezek szerint generációk születtek szörnyen nyugtalanító módon.:-)))

rumitom 2016.03.21. 12:14:10

@A nagy kékség: ez a mondat zavart meg "2014-ben költözünk be a házunkba, amit a várostól kb. fél órányi autózásra, a Dublinba vezető autópálya melletti kis településen vettünk"
persze, lehet a corkbol dublin fele vivo autopalya nyilvan, csak rosszul asszocialtam

adg 2016.03.21. 12:29:09

@P.Elliot: megvolt az audiencia? Megmarad a hazatok?

Amugy folyton talanak ki uj dolgokat a szules korul is, ez nem ielenti azt, hogy a regi mindenkepp hulyeseg, ahogy az uj sem hulyeseg feltetlenul, csak mert regen is szulettek gyerekek. Most divat rajta hagyni a mazat a gyereken, hogy az abban levo tapanyagok felszivodjanak a borebe, es divat ratenni az anyara rogton, hogy megnyugodjon. (Egyebkent szerintem is ez a jobb, nem pedig azonnal bevagni a viz ala, jol megtorolni, merlegelni, mericskelni, stb-stb. Eleg nagy sokk egy szuletes, nem baj, ha kicsit pihen utana)
De ugyanez az apas szules is, azert mert regen nem volt ilyen, nem feltetlenul rossz, hogy most ez a divat, es szerintem a nok tobbsege inkabb szeretne, ha a parja ott lenne.
Vagy a gyerekules a kocsiba, olyan sem volt regen, aztan megis felnottunk. Mar aki.
Vagy a pozok szules kozben, regen is megszulettek az emberek, ugy hogy anya szigoruan hanyatt fekve, labak az egben. Ma meg probalgathatja, hogy guggolva jobb neki, vagy vizben, fejenallva vagy ahogy jolesik neki.

Amikor a felesegem szuletett, akkor pl az volt a divat amerikaban (szerintem ott voltal mar akkor, ha jol emlekszem, kora 70-es evek), hogy NE szoptasson az anya egyaltalan, mert olyan klassz tapszerek vannak mar, kar ezzel pepecselni. :) Na ez pl konkretan baromsag. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.21. 12:51:56

@diggerdriver: OFF

Országúton kocsikázva hogyan tudsz megtenni pontosan 50 métert? Hát kinézel magadnak egy 100 méteres szakaszt, és csak a feléig mész. :)

ON

P.Elliot 2016.03.21. 13:08:03

@adg: Ma este 7-kor megyunk a a haz ugyeben a varoshazara.
Ez a tapszer volt a divat Amerikaban a 70-es evekben mint irtad, hat errol nem hallottam hogy beszuntettek volna a szoptatast, inkabb az volt hogy jominosegu tapszert kiserleteztek ki ami jobban megallta a helyet mint az elozo termekek dehat a hir a vilagban Amerikarol mindig elferditve kerul a kozfogalomba, ez a mai napig igy van.
Az sem igaz hogy nem divat szoptatni hiszen hires emberek, fotomodellek, filmsztarok akiknek szukseguk lenne jobban a szep alakra, mellre is szoptatjak a gyerekeiket. Van akinek nincs teje vagy egyszeruen a kolok nem akar szopni. Nem es nem, neki uvegbol adjak a tejet vagy tapszert mert ugy nem kell erte megdolgozni, szamtalan ilyen is van. A teveben allandoan hirdetik es hirdettek, reklamoztak hogy szoptani egeszseges, milyen jo a babanak, nem is ertem hogy kinek esik jol masfelet allitani hogy itt tapszerezni szokas.
A magzatmazt mindig is rajta hagytak a gyereken, regen is. Semmi uj nincs benne hogy most rajtahagyjak. Par ora alatt felszivodik. Az ujszulottnek nem furcsa hogy azonnal bevagjak a viz ala mint irtad, onnan jott, a vizbol, inkabb megnyugtatobb hogy megint erzi es nem huzodik a szarazsaghoz nem szokott kis erzekeny bore a raszaradt vertol, valadektol. A babat nem megtorlik hanem leitatjak rola a vizet, a torles vinne a magzatmazt is. A babanak nem tortura az hogy merik, forgatjak mert az utan az alagutba szorult erzes utan a szabadsag mindennel jobb, az viseli meg nem a szabad levegore jutas.
Regen sem kellett a szulo noknek agyban fekudni, sot, setaltattak mert ugy elobb fordul meg a baba a szuleteshez szukseges helyzethez. Egyebkent mivel en atmentem ezen, nekem sokkal jobb volt fekve maradni es ugy varni a dolgok lefolyasat mert a kulonfele ajanlatok hogy mit kellene meg csinalni azok teljesen lefarasztottak.
Apas szules. Nekem nem volt, egyreszt mert a ferjem ott esett volna ossze, mar ajult el vervetelkor egyetemista koraban, hehehe., masreszt en az a tipus vagyok aki egyedul szeretne vegigvinni az olyasmit amiben mas nem segithet, ha nem segithet akkor zavar hogy ra is kell figyelnem, az nekem nem segitseg hogy vezenyli hogy mikor vegyek levegot mikor nem, en erzem es tudom, a szervezet maga iranyitja a szules utolso szakaszaban hogy mit hogy kell csinalni.
Az a ma divatos felfogas hogy nyomi, tolni kell a gyereket akar eroszakkal is, mindenaron, az sem hiszem hogy elegge jo legyen, a szervezet azt is tudja. Valami olyasmi szulesorvosom volt, egy oreg, amerikai orvos aki azt mondta hogy csak azt csinaljam amit erzem hogy csinalni kell, ne erolkodjek, amikor jon az a belenk kodolt nyomoerzes csak akkor es csak annyit ameddig az tart, a szervezet tudja a dolgat. Azt mondta hogy ugy meg gatrepedes sem lesz es igaza volt, nem is lett.
Van ami jo dolog a regi szokasokbol, van ami nem, a kettot kellene otvozni.
Es en mentem mert ritka kivetellel 8 utan en mar nem beszelgetek itt ido hijan, majd meg visszanezek, megyek az uszodaba.

Taxomükke (UK) 2016.03.21. 13:25:34

@M. Péter: Igen, tudom. Eddig csak egy ingatlant adtam el közvetítővel, azt is csak azért, mert nem voltunk már otthon. Előzőleg 4 lakást/házat adtam el ügynök nélkül, 2-3 hét alatt megvolt a vevő, és a kért áron vették meg az ingatlanokat. Azt gondolom, most is rá fogom szánni az időt, az a millió HUF körüli jutalék jobb helyen van nálam...

adg 2016.03.21. 13:30:17

@P.Elliot: egyetlen szoval nem mondtam, hogy betiltottak a szoptatast, hanem divat volt nem szoptatni. Siman el tudom kepzelni, hogy nem az egesz orszagban, azonban az infom elso kezbol van, nem ugy terjesztettek amerikarol. :)

Golf2 2016.03.21. 13:33:47

@Babette©: így könnyű hogy kétszer születtél...

Hari Seldon 2 2016.03.21. 13:58:18

@Csodabogár:
És képzeld el, hogy 100 meg 200 év múlva hogy néznek majd a mai emberre? - Ahogy mi szörnyülködünk, hogyan bírtak élni az 1800-as évek higéniai szintjén...
Pl.:
"ezek a 21 század eleji barbárok kézzel nyitják ki a vízcsapot... áhhh, hogy voltak képesek ezt túlélni..."

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.21. 14:07:27

@rumitom: N11, Dublintól halad egészen Délre, sok települést érint.

Muscari 2016.03.21. 14:39:33

@P.Elliot: Magyarországon egész más volt szülni a rendszerváltásig. Szigorúan hanyatt fekve, a gátmetszés alap, mindenkinek csinálják talán még a mai napig is. Szoptatni 3 óránként, de éjszaka teáztatni stb, voltak azért ott hülyeségek.. Meg az is, hogy meggyorsítják a szülést infúzióval, ma nem tudom, de régen bizony bevett szokás volt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.03.21. 14:52:24

@A nagy kékség: ha megengeded... az N11-es is jó Cork felé, ha vidéket is néznél közben, de nem autópálya, csak egy csöpp kis szakasza az. Az M8-as lesz az, s úgy sejtem, a posztíró Glanmire village-ben lakik. Az van az autópálya mellett.

De ha nem így van, majd jön és kijavít :-)

©________ 2016.03.21. 15:20:51

@Golf2: tulajdonkeppen ez is igaz, bar most nem errol beszeltem:-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.21. 15:27:28

@kisrumpf: Az M8-as nem vezet Dublinba, de majd a szerző elmeséli, mire gondolt.

**mimi** 2016.03.21. 15:34:34

@Muscari: jajajaaaa....így volt bizony...

A poszt meg jó volt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.03.21. 15:47:31

@A nagy kékség: Arra gondolsz, hogy előbb még belefut más számozású autópályába, mielőtt felér Dublinba? Valóban. Hibáztam, belátom.

2016.03.21. 15:57:46

@Taxomükke (UK): Pont abban erdekeltek az ugynokok hogy minel kevesebbert hirdesd meg, mert piaci ar alatt gyorsan el lehet adni es az o jutalekuk nem lesz sokkal kisebb attol ha te par millioval kevesebbert adod el mint amennyit kaphatnal erte. Attol fuggoen hogy hanyadik emelet, milyen allapot stb., erhet boven tobbet mint felmillio / nm. Ne higgy az ugynoknek, nezd meg mennyiert hirdetnek hasonlo lakasokat. Felmillio / nm szerintem a leheto legalacsonyabb ar, ha valoban nagyon kozel van a varhoz; hacsak nincs nagyon rossz allapotban / nem sotet es foldszinti, akkor valoszinuleg tobbet er.

2016.03.21. 16:01:18

@fhdgy: Ez nagyon jo, nem ismertem :))). Bocsi hogy beszoltam reggel, visszaveszem! Megiscsak van humorerzeked, sot :)

labirintus1 2016.03.21. 16:15:32

Az magyar útlevél témához annyit tennék hozzá, hogy amióta változott a jogszabály, azóta nagyon leegyszerűsödött a dolog.

Valamelyik szülőnek nyilatkoznia kell, hogy ő magyar állampolgár, tehát a gyerek is az és kb. 1 hónapon belül (nekünk 3 hét sem volt) érkezik is az útlevél. Az anyakönyvre többet kell várni, de a többségnek arra nincs is azonnal szüksége. Szóval, ne tartsanak az ügyintézéstől, mert nagyon gyors és egyszerű lett a dolog.

2016.03.21. 18:16:30

@Golf2: Persze, mindent emberek csinalnak, de azok az emberek 'gerjesztik' az arakat akik eddig bankban tartottak a penzuket es vartak hogy felmenjenek a kamatok, de mivel nem mennek, most inkabb ingatlanba fektetik a penzt. A 'tulkereslet' meg nonszensz, mihez kepest 'tul'? Kereslet, az kereslet. Tobben akarnak most ingatlanba fektetni mint par evvel ezelott (mert ertelmetlennek tunik bankban tartani a penzt), tehat az ingatlanok irant nagyobb a kereslet mint azelott es ezert megy fel az aruk, kereslet-kinalat.

2016.03.21. 18:19:44

@Taxomükke (UK): Nezd meg pl. ezt, ez olcsonak szamit es megis tobb mint felmillio / nm. Ha lemesz az oldal aljara, latni fogod hogy az atlagarak a kornyeken 600.000 / nm felett vannak: ingatlan.com/i-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+1+kerulet+varfok+utca+3/21901240.

kardio1 2016.03.21. 18:45:58

@Muscari: Már én se úgy tanultam, hogy a gatmetszes alap, pedig az nem most volt. Az igaz, hogy a hozzáállás sokat valtozhatott, legalábbis volt honnan változnia.

kardio1 2016.03.21. 18:49:02

A poszthoz annyit, hogy meglepodtem az alacsony ingatlanárakon. Itt nagyon áll a piac, de az árak ennél nem kicsit magasabbak.
A másik, amin meglepodtem, az, hogy egyetemi kórházban negyagyas szoba van.

2016.03.21. 19:17:40

@kardio1: igen, nagyon alacsonynak tunik az ar.

Csodabogár 2016.03.21. 19:24:34

@Mirjam2: Az életben nem fogják ennyiért eladni. Ház központi fűtés óriási minusz, mert akkor és annyit fűtenek, amennyit a többség akar. Ha kifogsz egy spórolós társaságot megfagyhatsz a lakásban. Első emelet = forgalom az ablakod alatt.

2016.03.21. 21:05:39

@fhdgy: Nem. Abszolút nem vagyok rosszindulatú.

micsoda? 2016.03.21. 21:43:47

Irország nem álmaim országa, de ha belegondolok, hogy nem számláimat kéne rangsorolni cserébe, akkor nem csak zöld, rozsaszin is.:) A posztíró meggyőzött.

Muscari 2016.03.21. 22:49:00

@kardio1: én az összes ismerős ez rokon közül egyet tudok, aki régebben szült és nem volt gátmetszés, neki is a harmadik gyerek alkalomával. Remélem, hogy ma már jobb a helyzet.

pappito · http://pappito.com 2016.03.21. 22:54:45

@sellőlány: nálunk 2-3 éve szinte csak aukciók vannak, sima, semmi extra házak is aukción mennek el. aki többet ígér, az lakik. volt szerencsém pár aukción nekem is részt venni, mielőtt házat vettünk, és hajmeresztő árakat kiabáltak be emberek :) (nem aukción vettünk házat végül, mondanom se kell)

jegybanki alapkamat a béka segge alatt (2.25) úgyhogy a bankban tökre nem éri meg pénzet tartani. A mi környékünkön viszont 49%-t mentek fel az ingatlanárak három év alatt. Amióta beköltöztünk (két éve cca.) sokkal több pénzt "csináltunk" a ház árán, mint amennyit törlesztőbe kifizettünk. Amennyiért 4 éve akartunk venni házat, annyiért most egy harminc nm-es városi egyszobás apartmant se kapni.

pappito · http://pappito.com 2016.03.21. 22:55:56

@micsoda?: tündérkert?
egy idő után kicsit zavaró lenne a kerítés felől jövő kolbásszag :))))

pappito · http://pappito.com 2016.03.21. 23:04:33

@Muscari: szerintem nagyon függ attól, hogy milyen az orvos, ma már jobb a helyzet.
de még messze az út odáig, hogy ne kelljen szülész-nőgyógyász orvos kötelezően egy szüléshez, amikor nem beteg senki.

Amikor a nejem a második gyerekünket szülte itt vidéken, kérdeztem a midwife-ot, hogy mi van, aszonta van orvos a kórházban, ha kell, de ha nem kell, akkor mit zsinnyegjen ott?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.21. 23:40:52

@Muscari:
Nincs a gátmetszéssel semmi baj, csak utána bele kell tenni egy borítékot a doki zsebébe és a fülébe súgni hány öltéssel szabja szűkebbre...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.22. 01:10:50

@P.Elliot:
kénytelen vagyok beszólni.
csak a korodra való tekintettel elfogadható, hogy utánaolvasás nélkül butaságokat beszélsz.

2016.03.22. 04:26:02

@Csodabogár: Az elso emelet kifejezetten kedvelt. Az ar pedig alacsonyabb mint az atlagar a kornyeken, nyilvan reszben a kozponti futes miatt. Szerintem siman el fogjak tudni adni ennyiert.

sellőlány 2016.03.22. 07:49:55

@pappito: Úgy látszik, ez most már lassan minden élhető helyen tendencia lesz. Nálunk itthon egyelőre csak Bp-en (és talán a felkapottabb üdülőhelyeken) érezhető, Bp-en is inkább a lakásoknál. Egy ház ugyanis sokak számára alapvetően megfizethetetlen kategória, és befektetési szempontból is jobb egy lakás, mint a ház.

contractor 2016.03.22. 08:13:09

Írországból az elmúlt 400 évben mindig szökött a nép. Volt vagy 15 évük amikor nem. Biztos remek hely lehet.

FlybyWire 2016.03.22. 10:29:16

3 és fél évet éltem kint.
Ha agyonvernének, sem költöznék vissza újra, nemhogy letelepedjek.
Pedig a nettó 2500€ fizu nem volt rossz sima alkalmazottként, és előrelépés se lett volna gond.
De az a klíma... minősíthetetlenül ocsmány szar.
Hideg, nyirkos, szeles papírházak, ízmentes zöldségek és gyümölcsök, és a durva klausztrofóbia, hogy egy szigeten vagy, és nem tudsz akármerre elindulni és ezer km-eket haladni... sehol egy havas hegy, egy fürödhető strand, nincs napozás, nincsenek kerti partyk... nincs SEMMI csak a nagy büdös (képletesen, mert a levegő jó) üresség, nyirkosság, borús idő és szél.
A hideg is kirázott megint!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.22. 10:57:43

@FlybyWire: Na jó, de ez most olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy a büdös életben nem szeretne újra Magyarországon élni, mert elege van a nyáron nem ritka 39 fokos hőségből. :)

Japán is egy sziget, tele csodálatos nemzeti parkokkal. Ott sem élnél szívesen? Ott is klausztrofóbiád lenne? Lehet, hogy neked akkor eleve a szigetországi élettel van bajod, ami kétségkívül kényelmetlenséggel is jár.

De nézd máshonnan. Írország nem tranzitország. Oda csak az megy, aki eleve oda készül. :)

Gery87 2016.03.22. 11:38:46

@FlybyWire:

Be is népesítették az írek a világot...
Na jó ennek nem az idő volt a legfőbb oka:)

Gery87 2016.03.22. 11:38:50

@mojyo:

Ilyen alapon akkor nyugaton nem fogyna a (őslakos) népesség, csak keleten....Afrika meg fogyna. Márpedig nyugaton is fogy. Szóval nem az állami ellátórendszerrel van (csak) a probléma, hanem valami mással...
Lehet MO-ág pont kivétel...mert itt nincs tömegek számára "alternatív életmód" a család és gyerek helyett....franc tudja.

FlybyWire 2016.03.22. 12:30:22

@A nagy kékség: Szelektív olvasás?
Magyarország kivételesen jó helyen van. 4 évszak (na jó, a tél mostanában gyengélkedik), sok ivóvíz, jó termőföld stb.
Hidd el, Írországban kb. sosem jutsz normális kajához, semminek nincs semmi íze. Mondom, zöldség, gyümölcs, fűszerek nuku.
Az időjárás pedig egész évben ugyanolyan, 10 fok különbség tél és nyár között, nonstop szélgép, szinte minden nap záporok.

Ég és föld, baromi hülye hasonlat az itteni évente 1-2 alkalommal előforduló pár napos hőhullámokkal összehasonlítani.

A sziget hasonlat is hihetetlen béna, Japánban vannak hegyek, hó, de strandolni is lehet a megfelelő helyeken. Emellett az infrastruktúra kb. a skála másik vége az írhez képest.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.22. 13:42:59

@FlybyWire: Oké, te nyertél. Írország maga a pokol. Na, akkor lapozzunk.

osoma 2016.03.22. 14:27:22

Sziasztok.

Tegnap nem vettem észre, hogy kiment az irományom, ma pedig utazok a családdal (Párizs majd utána Faro), úgyhogy nem tudok túl sokat kommentelni, most itt a dublini buszon ülve megpróbálok aktív lenni. Elnézést az elírásokért előre is, ráz és dőlöngél a jármű.

A 110e euróval valszeg kicsit alulbecsültem az árakat, a mienk most két évvel vásárlás után úgy 150 körül ér, de az árak rohamosan mennek felfelé, újra nől a lufi. Azért ott felénk lehet találni 3 szobás sorházi házakat, kis udvarral, viszonylag újakat, de gyenge a kínálat. Nem Glenmire,még északabbra vagyunk. Glenmire-ben 250 alatt csak kutyaól van.

Valaki írta, hogy özönlenek ide az olcsó munkaerőt adó keletiek, de én ITn vagyok és elég sok magasan képzett magyar szakember dolgozik még itt Corkban, kiemelt fizetésért. Én a helyi kollegáim bérének kb. a másfélszeresét keresem (azonos pozícióban), ennyit ér a tudásom nekik. A feleségem nővér, őket is jól megfizetik.

A szar idő elől elmenekülünk a szünetekben, de egyébként ezt a klímát én jobban bírom, mint a nagy melegeket. Az élet nagy része nem nyaralás (sajnos), a nyugalomért és biztonságért (anyagi és fizikai) az ember köt kompromisszumokat. Azért itt sem esik állandóan...

A közlekedést, mint hiányzó motívumot reklamálta valaki; hétköznap OK. Tényleg minden szabályt betartanak, nyugodtak és előzékenyek. Viszont a hétvégék durvák előjönnek a csak félévente vezetők és nagyon kell figyelni.
Nem ritka autópályán a bicikli és a traktor, ez a kontinensről érkezőnek első körben fura. :)

A GYES kb. 9 hónapnyi munka után jár, ebbe éppen, hogy belecsúsztunk.

Nem volt gátmetszés. Csak akkor csinálnak, ha feltétlenül muszáj. Gyorsabb is volt a "felépülés" így, mint a korábbi két gyerek után, akik Magyarországon születtek.

Havan kérdés, nagyon szívesen válaszolok, ahogy tudok. Mivel úgy láttam tetszett az írásom, majd küldök még és megpróbálok képéket is csatolni.

Üdv mindenkinek!

FlybyWire 2016.03.22. 15:00:50

@A nagy kékség: nem pokol, csak egy itthoni klímát, ételeket és életstílust (tücsökciripelős meleg nyári esték, kerti partyk hajnalig, stb.) kedvelő embernek borzasztó ilyen helyen élni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.22. 15:01:02

@osoma: Nektek is pont ma kell utaznotok, amikor a reptereken ismét káosz lesz. :(

De azért jó utat! Érezzétek jól magatokat!

"Nem ritka autópályán a bicikli és a traktor..."

Erre mondtam, hogy az egész ország olyan, mint egy nagy falu. Tony legurít egy pint Guinness-t, aztán elindul bringával az autópályán, Glen pedig leengedett ablakkal lelassít mellette: Hey buddy, what's the craic? :)

Ettől függetlenül nagyon sokat lehetne tanulni tőlük, már ami a közlekedési kultúrát illeti.

osoma 2016.03.22. 15:25:24

@A nagy kékség: Hát a párom amúgy is be volt parázva a párizsi út miatt, a ma reggeli események nem dobták fel. Brüsszelben is éltünk úgy másfél évet, minden nap a Maelbeek megállóból indultam dolgozni, aholma robbantottak. Az egyik barátom még mindig ott van, a robbantás előtt 10 perccel szállt a metróra.

Tényleg egy nagy falu az egész. A 90-es évek elejétől indult meg a fejlődés, de a városból kiérve igen gyorsan időutazik az ember majd 100 évet. Van minden, még a legkisebb faluban ks van bolt, hentes, take away, de attól még a falvak jellege nem változott sokat, eltekintve az álatlában külterületekre épült új lakóparkoktól.

Az M8 autópálya mellett van a falu ahol lakunk (az M8 a corki, ami északabbra belecsatlakozik az M7 Limerick-Dublin autópályába). Kb. 2-2,5 óra az út Dublinig, buszon 3. Az autópálya előtt csak a főút volt (alig tíz évvel ezelőttig), akkor 6 óra volt az út. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.22. 16:18:45

@osoma: Na, akkor M8, és kisrumpfnak volt igaza, aki ezt tippelte. :)

Elég sok időt töltöttem ott. Arklowban (Co. Wicklow) él egy nagyon kedves ír barátom. Vele csavarogtam sokat. Az a megye amúgy csodaszép, na meg a nyugati oldal. Sokan a Cliffs of Moher-re vannak ráizgulva, de vannak sokkal szebb, eldugottabb helyek is. Connemara National Park, Kilkee, Dingle Bay.

osoma 2016.03.22. 16:36:21

@A nagy kékség: Ne is mondd. Első évben minden barát és rokon Cliffs of Moher-hez vitette magát velünk. Személyesen ismerem már az összes ott élő tengeri madarat. :)

Én szeretek itt lenni, szép, nyugis és kedvesek az emberek. Legalábbis velünk. Vannak rossz tapasztalataik barátainknak, de inkább a képzetlen, aluliskolázott körökben van "rasszizmus" a kelet európaikkal szemben. Ott is ritkán.

Tavasszal bejárunk pár új helyet, ha jó idő lesz. Van mit nézni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.03.22. 17:42:55

@A nagy kékség: "Erre mondtam, hogy az egész ország olyan, mint egy nagy falu"

A lanyom toltott egy szemesztert study abroad kereteben EU-ban, es tobbek kozott Irorszagba is eljutottak az utazasaik soran. Nagyon tetszett nekik, es elveztek a "videki" hangulatot, a vendegszereto, kedves embereket. A taxis, aki a szallasukra vitte oket, megallt veluk egy kis uzletnel, mondva, hogy vasaroljanak be, mert a legkozelebbi uzlet jo egy oranyira van a szallasuktol. Ok is a nyugati oldalon toltottek par napot, es nagyon elveztek. Termeszetesen ok is elmentek Cliff of Moher-t megnezni :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.22. 17:50:58

@osoma: Jaja, vannak kötelező programok. Howth, Enniskerry Powerscourt (a vízesés), Guinness gyár Dublinban. :)

Van egy másik ír haverom, nagy szörfös a srác. Őt még San Diegóban ismertem meg, aztán valamiért hazaköltözött a szigetre. Ő Donegal környékére szokott járni, állítólag jó nagyok a hullámok (én sosem jártam ott).

Galway is szép, hangulatos. És ott van még Glendalough (a temető), Laragh és az egész Wicklow Mountains National Park.

Írországot szerintem csak az nem szereti, aki még sosem szánt időt arra, hogy igazán felfedezze.

Itt egy kis kedvcsináló videó. :)
www.youtube.com/watch?v=RJrjsBGSQm4

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2016.03.22. 17:51:01

jo a poszt... ugyesek vagytok :)

gratulålok !

Gery87 2016.03.23. 11:08:08

@A nagy kékség:

Ez egy Mini reklám:)?
+Szelfibot...ratyi zene, trendi fiúkák...vlááá

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása