oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 07. 06:42,  Bécs és Budapest pro és kontra 364 komment

2016. január 07. 06:42 Határátkelő

Bécs és Budapest pro és kontra

A mai poszt számomra annak a példája, mennyire másként lát valaki egy várost, amikor benne él, mint amikor csak meglátogatja. Ilyenkor a pozitívumok mellett előjönnek a hétköznapok apró bosszúságai (ezek adott esetben kicsit fel is nagyítódnak), miközben kicsit más perspektívába kerül a múlt, ami a mai szerző, Máté esetében Budapestet jelenti.

ausztria_becs_metro_foto_flickr_com_jlascar.jpg

„Évek óta rendszeresen olvasom a blogot. Nagyon érdekeltek mindig a különböző országokban élő magyarok tapasztalatai, és miközben olvastam a bejegyzéseket, egyszerre kirándultam fejben és vágyakoztam, milyen lehet egy másik országban élni. Sokszor elragadott az a tipikus gondolat, miszerint külföldön minden jobb, mint Magyarországon.

2015 óta én is abban a „szerencsés” helyzetben vagyok, hogy már mint határátkelő lehetőségem van a saját tapasztalataimat összefoglalni. Azt gondolom, nekem az átlagos posztoktól eltérő tapasztalatom van, ezért is szeretnem megosztani.

Több városban is éltem már Magyarországon, általában úgy alakult, hogy kisebből mindig eggyel nagyobba költöztem, míg végül Budapesten kötöttem ki. Az egyetemet követően a nyelveket beszélő pályakezdők (jelenleg) „tipikus“ karrierútján indultam el, vagyis felszippantottak a nemzetközi multik szolgáltató központjai. Jó munkakörülmények között, viszonylag jó fizetésért dolgozhattam.

Annak ellenére, hogy soha nem voltak luxuskiadásaim, mindig feléltem a pénzemet, mégpedig olyan dolgokkal, mint étkezés, albérlet, rezsi, közlekedés. Emlékszem, tavaly tudatosult bennem, hogy ruhát fél éve nem tudok venni magamnak, mert mindig van egyéb kiadás.

Végül megfogalmazódott bennem, hogy egy kis „határátkelés” csak hasznos lehet: szakmai tapasztalat, interkulturális tapasztalat, biztos sokat tanulok majd az új környezet által, illetve vonzott az általam elképzelt nyugati jólét. Nem szerettem volna túl messzire menni és mivel valamennyire ismertem es szerettem Bécset, elkezdtem ott állásokat nézegetni.

Az idejutásom lépéseit, úgymint állás- vagy lakáskeresés most nem sztanám meg, viszont ha valaki mégis érdekesnek találná, szívesen leírom.

Az áttörés elmaradt

Szóval hónapok óta élek Bécsben, egy multicégnél dolgozom, egy középső kerületi lakásban bérelek szobát. Azt gondolom, minden sikerült, amit szerettem volna, vagy amit kívántam magamnak, az áttörés mégis elmaradt.

Korábban nagyon elfogultan gondolkodtam Ausztriáról és az osztrákokról. Mondhatni túlidealizáltam. Azt gondoltam, itt minden tökéletes. Tökéletes emberek, tökéletes anyagi körülmények, tökéletes tisztaság, tökéletes biztonság. Vagy legalábbis érezhetően jobb, mint otthon.

Azt kell, hogy mondjam, teljesen otthon érzem magam. És nem azért, mert annyira jól tudok új helyeken beilleszkedni. Hanem azért, mert minimális különbséget látok már csak Budapest és Bécs között.

Anyagiak

Otthon 200 ezer forintos fizetésem volt. Ebből 60 ezret költöttem albérletre. Mivel volt 2 lakótársam, a rezsi egyharmada még 20 ezer forintba került. Emellett fizettem meg a telefonszámlám, a havi bérletem (9 ezer), illetve ettem. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy sokan minimálbérből élnek. Teljes mértékben értékelem a korábbi fizetése, de az összehasonlítás végett fontos leírnom mindkét oldalt.

A jelenlegi bécsi fizetésem 1500 euro nettó. A szobám bérleti díja 500 euró (lakótársam van, és nem felsőkategóriás ingatlanban lakom). A havi bérlet itt 48 euróba kerül. A rezsi is nagyon drága.

Nekünk egy kicsit bonyolult csomagunk van: egy magáncégtől vesszük igénybe a gázt és a villanyt, viszont az állami cégnek fizetni kell a hálózathasználati díjat, amit negyedévente számláznak.

A legutóbbi számlák épp a minap jöttek meg: a gázvezeték használatáért 180 eurót, a villanyhálózat hasznlatáért 120 eurót kell fizetni három hónapra. Emellett magát a fogyasztást is fizetni kell, amit havonta óraállásnak megfelelően számláznak. Tudom, hogy bonyolultnak hangzik, de ha az állami szolgáltatótól veszünk igénybe mindent, az még drágább.

Ezenkívül Ausztriában a bérlő kötelessége minden lakással kapcsolatos költség fedezése. Például a gázbojler éves ellenőrzése, ami 130 euróba került. A kéményseprők által végzett ellenőrzés elvileg ingyenes, de ha nem vagy otthon, amikor éppen (napközben, munkaidőben) kijönnek, akkor itt elbuktad az ingyenes ellenőrzést.

Mi kaptunk tőlük egy kvázi fenyegető levelet, hogy nem voltunk itthon az ellenőrzésnél, 10 munkanapunk van egy külön időpont egyeztetésére, különben lejelentik az önkormányzatnak és jön a büntetés. A külön időpontért 170 eurót fizettünk. Szerintem elképesztő költségei vannak egy lakásnak.

Ami engem bosszant, hogy a tulajnak semmit nem kell fizetnie a lakással kapcsolatban, mert mindent a bérlő áll. Ausztriában a lakásokat bútorozatlanul adják ki. Sokszor meg konyhaelektronika sincs (nálunk volt). A lakás teljes havi bérleti díja 850 euró. Ezért a tulajnak semmit nem kell tennie. Lényeg a lényeg, egy átlagfizetés fele elmegy a lakhatásra.

Közbiztonság

Teljesen ugyanolyan, mint Budapesten. Itt is ugyanakkora az autófeltörések és lakásbetörések aránya. A metrón többször volt már verekedés, például aznap, amikor ezt írom, verekedett össze két teljesen jól szituált, 18 év körüli osztrák lány, majd egy utas is felállt a helyéről és beszállt a bunyóba.

A lányok, amikor éppen nem ütötték egymást, köpködtek, az utasok pedig nem tudtak hova ugrani a köpés elől. Sok helyen vannak kóválygó drogosok a városban, akik módosult tudatállapotban próbálnak pénzt szerezni a gyalogosoktól.

Tisztaság

Itt sem vigyáznak jobban a tisztaságra, mint otthon. Ugyanúgy van eldobott cigarettacsikk, szemét és fel nem szedett kutyacsomag. Ezeket az utcaseprők takarítják el minden éjszaka.

Tömegközlekedés

A tömegközlekedési hálózat szerintem Budapesten és Bécsben is elég jól szervezett, könnyű A-ból B-be eljutni. Nekem az nem tetszik itt, hogy ha a villamos lerobban, nem küldenek pótlóbuszt, mint Pesten, hanem ha az az egy lehetőséged van, hogy eljuss valahova, akkor vagy addig állsz a megállóban, amíg el nem hárítják a hibát vagy elmész inkább máshova. :)

Osztrákok mentalitása

Ugyanolyan, mint a magyaroké, vagyis teljesen emberfüggő. Itt is ugyanúgy ledudálják a babakocsis gyalogost a zebrán zöld lámpánál, ledudálják egymást is, de természetesen van, aki nem csinál ilyet. :) Van, aki segítőkész, van, aki nem, van kedves eladó és van bunkó eladó… Ugyanolyan emberek, mint a magyarok.

Munkalehetőség

Nagyjából ugyanaz a helyzet, mint Magyarországon. A vidéki városokban sajnos kevés és egyre kevesebb a munkalehetőség. Ezért itt is egyre többen költöznek Bécsbe.

Korábban azt gondoltam, valahogy itt jobban megszervezték a vidéki munkaerőpiacot, de sajnos nem így van. Ha valaki nem a kereskedelemben, a vendéglátásban vagy a turizmusban dolgozik, nem nagyon van esélye munkát találni.

Ausztria is végtelenül fővárosközpontú ország. A mi cégünknek van egy vidéki városban is kirendeltsége, de csak minimális létszámmal. Amit csak tudnak, Bécsből irányítanak, például személyzeti osztályuk sincs. Ha kérdésük van, a bécsi HR-t kell felhívniuk. A szerződések aláíratása is postai cserén keresztül történik.

Bécsben elképesztően nagy a konkurencia. Egyrészt azért, mert itt is egymillióan élnek, emellett ahogy írtam, sokan jönnek fel vidékről, illetve rengeteg a külföldi.

Emiatt elképesztően telített a munkaerőpiac, és az utóbbi másfél évben minden negyedévben nőtt a munkanélküliség és romlott a gazdaság teljesítménye. Én azt mondanám, lassan megfullad a munkaerőpiac, olyan túlterhelt.

Egyetemisták

Ausztriában az egyetem minden EU állampolgár számára ingyenes, emiatt nagyon sokan jönnek ide Magyarországról is. Ismerek pár jelenlegi egyetemistát, akik állítják, hogy itt minden jobb, mint otthon és nem is akarnak visszamenni Magyarországra soha.

Azt mondják, itt jobb az anyagi helyzetük. Azt viszont már nem teszik hozzá, hogy azért, mert itt már biztosan nem engedhetik meg maguknak, hogy teljes állású egyetemisták legyenek.

A legtöbben dolgoznak az egyetem mellett, mégpedig leginkább ruhaüzletekben részmunkaidős eladóként. Az egyik ismerősöm heti 12 órában dolgozik egy ruhaboltban, amiért 500 euró nettót kap havonta.

Ez egy olyan összeg, amiből a hétköznapjaidat tudod finanszírozni, ha a lakásodat a szüleid fizetik. Az egyetemistáknak nagyon kedvező a havi tömegközlekedési bérlet, talán negyedévre sem kerül 40 euróba, de ebben nem vagyok biztos.

Elektronikai eszközök és ruhák

Egy nagy pozitívum, hogy itt, Bécsben minden elektronikai eszköz és ruha ugyanannyiba kerül, mint otthon. Az otthoni árat valószínűleg egyszerűen csak átváltják euróról forintra és ráírják a címkére. Így az osztrákok többségének nem számít luxusnak egy tv, egy X-box, vagy egy iPhone megvásárlása.

Élelmiszerek

Az élelmiszerek a fizetésekhez igazodva drágábbak, mint otthon. A mai bevásárlásom például így nézett ki: 3 banán, 1 toast kenyér, 1 csomag sajt, 1 csomag párizsi, 6-os rekesz ásványvíz, 1 doboz tej, 10 dkg csirkemell, 1 csomag tészta, 1 paradicsom: 52 euróba, azaz kb. 15 ezer forintba került.

Egészségügy

Ugyanúgy orvoshiány van, mert az itteniek Németországba, Angliába, Írországba vagy Amerikába mennek. Egy kolleganőm apukája rákos lett, és az alapvizsgálatok kiértékelése, vagyis az, hogy a tumor jó vagy rossz indulatú-e, egy hónapba telt.

Összegzés

Alapjáraton ha mérlegre kell tennem egy bécsi és egy budapesti ember hétköznapjait, azt mondanám, arányaiban a fizetésük azonos százaléka megy el megélhetési költségekre.

Bécsben azt szeretem, hogy minden épület külső homlokzata fel van újítva, bár Budapesten is egyre több épületet újítanak fel a belvárosban. Más kerületekben ott is szép állapotban vannak a homlokzatok, mint például a XI. kerületben.

Az osztrákoknak az anyanyelvük mellett csak angolul kell megtanulniuk, más nyelvtudásra nincs is szükségük. Magyarországon a multiknál általában az angol az alap, és amellé kell még egy idegen nyelv, illetve keresnek olyan embereket is, akik folyékonyan beszélnek angolul, németül és franciául is. Ennyiből az osztrákok könnyebb helyzetben vannak.

A szüleim egy kisvárosban laknak Magyarországon. Az utóbbi években az a város is simán van már olyan szinten, mint egy átlagos hasonló méretű osztrák kisváros. Felújították az épületeket, gyönyörű karácsonyi dekorációt tettek fel, sok a közösségi program.

Természetesen vannak dolgok, amik Ausztriában jobbnak tűnnek, de amióta itt lakom és egyenlő arányban látom Budapestet és Bécset, megállapítottam, hogy ami Bécsben jobb, az csak annak az előnynek köszönhető, amit azalatt értek el, amíg nálunk szocializmus volt.

De ezek a különbségek egyre inkább csökkenni fognak és Budapest „beéri” Bécset. Bécs sem tökéletes, Nagyjából ugyanazokkal a szerkezeti vagy politikai problémákkal küzd, mint Magyarország.

Ezt nyilván én sem hittem volna el másnak, ezért azt javaslom, hogy aki teheti, jöjjön ki, tapasztalja meg, alkossa meg a saját véleményét, az a legfontosabb.

Nekem határozott idejű munkaszerződésem van. Azt gondolom, ha lejárt, visszamegyek Budapestre és az itt tanult, látott dolgokat kamatoztatom egy otthoni munkahelyen. A külföldi tapasztalat mindig csak egy plusz. Rengeteget tanul belőle az ember.”

(Fotó: flickr.com/jlascar)

A moderálási alapelveket itt találod. Ha Ausztria érdekel, itt tudhatsz meg róla sok mindent.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr28247290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2016.01.07. 07:33:38

Engem nem nyugozott le becs, bar sokszor nem voltam ott, igy nem is nagyon ismerem, de amit lattam, attol nem vagtam magam hanyatt.

Azt az 52 euros csomagot kb 20-25 dollarert megkapom, az kb 15 euro. Nem sok az 52 kicsit?
Amugy mire jo tiz deka csirkemell? Teknosnek?

Lakberre en is majdnem kiadom a kb atlagos fizetesem felet. Bar ezert a penzert egy eleg rendes hazat kapunk, nem egy belvarosi lukat.

Sok sikert a jovohoz!

2016.01.07. 08:00:18

Az teny, hogy a legtobb embernek Budapest utan Becs nagyjabol nulla kultursokk, en is azert szeretem. Legfeljebb a romak helyett itt egyeb nepcsoportok toltik be ugyanazt a tarsadalmi szerepet, de valoban Becs es Budapest kozt nagy kulonbseg nincs (Becs azert kicsit tisztabb, erzesem szerint). En amugy soha nem laknek Becsben, de ez egyeni izles kerdese. A videki Ausztria es a videki Magyarorszag kozt azonban mar sok esetben eg es fold a kulonbseg.

Egy ket ponton azert vitatkoznek a posztiroval:

Ausztria egyaltalan nem annyira vizfeju, mint Mo. Mar csak a tartomanyi szerkezet miatt sem lehet az. Es videken sokkal alacsonyabb a munkanelkuliseg, mint Becsben, 2015-ben Becsben 12,5% novekedett egyetlen ev alatt, amig mondjuk Burgenlandban ha jol emlekszem, ez valami 2-3%,Tirolban pedig 1% alatt van a novekedes. Es a munkanekuliek tobb mint 25%-a nem osztrak allampolgar!! Nemetul ma mar tudni kell, anelkul ma mar nagyon nehez elhelyezkedni. Regen nem volt gond, de ma mar elengedhetetlen a nyelvismeret. Videken sokszor jobbak az elhelyezkedesi eselyek, mint Becsben, pl. mert a kulfoldiek mind Becsbe akarnak koltozni, kapasbol kisebb a konkurencia. :)

Nem tudom, hol sikerult mindezt 52 euroert megvenni, en a Billaban szoktam vasarolni, ami koztudottan a dragabb helyek koze tartozik, de szerintem meg ott sem kerul egy ilyen csomag 52 euroba. Az elektronika es a ruhazat pedig joval olcsobb, mint Mo-on, 5 eve nem vettem otthon sem technikai kutyut, sem ruhat. De meg azok az ismerosok is kijarnak ruhat vasarolni, akik Sopronban dolgoznak, egyszeruen olcsobb.

Az egeszsegugy sajnos itt is szarban van, komoly orvoshiany van (es meg komolyabb lesz par even belul, mert fiatalok nincsenek, es sokan fognak nyugdijba menni). Es a hosszu varolistak is megvannak. Pont tegnap meselte valaki, hogy egy terdmutetre 3 honappal hamarabb kapott idopontot egy pesti korhazban, mint az eisenstadtiban, ezert pestre megy.

A tomegkozlekedes is tenyleg pont ugyanannyira megbizhato, es pont annyira van tele reggel, mint Pesten az a hires-nevezetes hetesbusz... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.07. 08:02:15

Amit felsoroltál élelmiszert azért 10 fontot sem fizetnek itt.
Amúgy meg nem kell Bécsbe menni lakni és probléma megoldva.
Én a magam részéről szívesen laknék ott.
Tetszik az a város.

Golf2 2016.01.07. 08:07:15

"Gyere haza fiatal" szagot érzek.

©________ 2016.01.07. 08:07:35

O jezusom,
Szet fognak szedni.

Smart Lag 2016.01.07. 08:20:12

@adg: 1 csomag sajt az 2 kg parmezánt jelent bécsi dialektusban és az ásványvíz természetesen Tasmanian Rain, mert tot mindenki azt issza...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.07. 08:23:36

Mikor Bécsben voltam azt láttam hogy hasonló város mint Budapest csak nem ment rajta keresztül a front meg a házak jobb állapotban vannak. Szép város.

Muscari 2016.01.07. 08:27:06

@adg: én is ezen gondolkoztam, vajon hol vásárol be? Ez nálunk max 15 font úgy saccra.

A posztoló szemszögéből megértem a hozzáállását, kívánom, hogy soha ne érje majd otthon csalódás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.07. 08:27:13

@Smart Lag:
A tejet pedig havasi gyopár bibéjével etetett marhákból fejik.
:))))))))))))))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.01.07. 08:27:53

Érdekes írás. Amit a rezsiköltségekről ír attól konkrétan égnek áll a hajam.
A pesti albérlet árakban nem vagyok otthon de két lakótárssal a 60 ezer nem sok kicsit egy albiért?

mernok-ur 2016.01.07. 08:47:42

Mindenki a boldogsaganak a maga kovacsa. Aki kint nem tud haverokat szerezni, feltalalni magat es boldogsagot "csinalni" maganak az itthon sem fog.

Nos igen, ma Magyarorszagon multinal dolgozok Budapesten marha jol elnek ezt alairjatja mindenki. Jol vannak fizetve (legalabb ok).

Nekem nem tetszett a poszt, mert jon belole a negativizmus, pesszimizmus. Elkezdtel kint dolgozni. Gratulalok. De par ev es masik pozicioban masik fizetessel lehet mast gondolsz
majd, mint itthon.

Wienmate 2016.01.07. 08:48:06

@ChristineK: 85 volt a lakas es 15 a közös költseg amiben nem volt benne semmi csak a "lepcsöhaz takaritasa"

Wienmate 2016.01.07. 08:48:06

@diggerdriver: Problemarol szo sincs csak eszrevetelekröl

Wienmate 2016.01.07. 08:56:02

@adg: En csak kis adagokat fözök sütök :) Ezert a 10 dkg csirke :) Egyebkent köszönöm a hozzaszolast. Minden jot!

Wienmate 2016.01.07. 08:57:31

@mernok-ur: Sajnalom ha pesszimistanak tünik, nem vagyok az. Csak probalok realista maradni. Termeszetesen rengeteg minden szuper itt, de azt gondolom, nem szabad azt hinni, hogy Budapesten tenyleg minden rossz es Nyugaton tenyleg minden jo. Minden eremnek ket oldala van! De nagyon köszönöm, hogy elolvastad :)

Wienmate 2016.01.07. 08:58:22

@diggerdriver: Tenyleg szep varos :) Szeretnem, ha Pesten is minden epületet felujitananak :)

Wienmate 2016.01.07. 08:59:23

@Ödenburger [Hu/At]: A videki munkanelküliseget csak abbol tudom leszürni, amit a videki osztrakoktol hallok, akik Becsbe költöznek. Ök többnyire Burgenlandbol, Niederö-böl es Steiermarkbol jönnek.

Wienmate 2016.01.07. 09:02:27

@Golf2: Lehet en is ezt mondanam, ha csak olvasnam, de en tenyleg igy latom. De meggyözni nem tudlak :) Azert köszönöm a hozzaszolast :)

nyuszigonosz 2016.01.07. 09:09:37

Nincs ezzel a poszttal semmi baj.
A poszt írója így látja az életét Bécsben és hát az ö élete.
Lehethogy, mint ö is írja, egy kicsit túl idealizálta Ausztriát, Bécset az osztrákokat, mielött odaköltözött.

A bevásárlás, amin mindenki fennakad: mindent meg lehet venni drágán és olcsóbban is, Ajánlanám a Wienmate-nak jobban körülnézni az élemiszerüzletekben.

arncht 2016.01.07. 09:16:08

ahhoz, hogy ausztriat lassad, nem becsbe kellett volna jonnod. kb annyit lehet leszurni belole, mint pesten elesbol magyarorszagbol. amikor engem kerdeznek, en mindig azt mondom, hogy a balkan valahol itt kezdodik :) fontos azt is tudni, hogy a lakosok 40%a nem ausztriaban szuletett.

ausztria egyaltalan nem olyan becskozpontu... a masik, hogy a nagyobb varosokban szinte minden megtalalhato a magyarorszagiakkal szemben (ikea, etc), es minel kisebb telepulesre megyunk, annal nagyobb lesz a kontraszt. a legkisebb faluban is altalaban ott a szep elelmiszeruzlet, a bankok, peksegek, stb. salzburghoz kepest becs koszos, az ugyintezes meg kb olyan mint otthon.

az is szamit, hogy kozel a hatar, a magyarokkal szemben sok embernek vannak eloiteletei. gyakran nem mondjak, de ereztetni fogjak veled. es teljesen mellekes, hogy mennyire vagy joszitualt, udvarias, stb - magyar vagy es kesz. salzburgban ezt sem igazan tapasztaltam.

arncht 2016.01.07. 09:16:08

szerintem becs nem eppen az elonyere valtozott az elmult 15 evben, legalabbis az akkori es a mostani kozlekedesi moral bennem nagy nyomot hagyott. persze ehhez lehet az is hozzatartozik, hogy nem tudhatod, hogy ki ul a volan mogott. vmi kozelkeleti bevandorlo, vagy egy osztrak.

a becsiek nekem onzobbnek tunnek, es joval udvariatlanabbak. egyaltalan nem elozekenyek az idosekkel vagy a kismamakkal szemben. a felesegem volt, hogy ket emeletet huzta a babakocsit a forgalmas megalloban, egy embernek nem jutott eszebe segiteni. otthon ez elkepzelhetetlen.

a szabalyokat ezzel szemben szigorubban betartjak. ha vmi fenn van tartva a babakocsinak, azonnal felugranak (otthon forditottja).

mernok-ur 2016.01.07. 09:16:08

@Wienmate: Szia. Örülök, hogy itt vagy. Megegyszer elolvastam, es mar kevesbe pesszimista, hogy felvettem a fenyeerot a keszulekemen. Mindenesetre ha kint maradsz, ha hazajossz, jol jarsz. De ugye diplomaskent mas mint szakmunkaskent a ket orszag. Mint ahogy fentebb irtam, ha itthon multinal vagy egy bsc vagy sscben akkor nincs nagy baj.

Wienmate 2016.01.07. 09:16:53

@nyuszigonosz: Köszönöm a hozzaszolast. Erdekes, hogy a bevasarlas lett eddig a legföbb tema :) Eddig a legolcsobb bevasarlasom 20 euro körül volt, de tenyleg nem aszerint vasarolok, hogy mindegy mit veszek, csak a legolcsobb legyen. Szep napot!

2016.01.07. 09:18:55

Zavar teged hogy a tulajdonos 'semmit' nem fizet a lakasra? :))) Es szerinted a lakas arat, azt ki fizette ki? Tudod mennyibe kerul Becsben egy lakas? Tudod milyen lassan terul meg a befektetes a berleti dijbol? Szamold ki egyszer... Persze, a tulaj 'semmit' sem fizetett :))), csak ugy dol a penz. Bosszanto :)))

Wienmate 2016.01.07. 09:23:03

@Mirjam2: Ertem mit mondasz :) Jol van, csak na... :)

Wienmate 2016.01.07. 09:24:37

@arncht: Ezt en is eszrevettem. En alapjaraton ugy közlekedek, hogy ha latom, hogy jön valaki, tartom az ajtot, vagy elöreengedek valakit stb, itt meg konkretan fellökik egymast az emberek.

Wienmate 2016.01.07. 09:27:04

@arncht: Abban egyetertek, hogy a fövaros alapjan nem lehet az orszagot megitelni. En a videki munkanelküliseget azoktol hallom, akik felköltöztek Becsbe, mondvan otthon nem lehet elhelyezkedni.

Azt mondjak a kollegaim, az az igazi becsi, akinek magyar vagy cseh felmenöi vannak :) Egyebkent en eddig csak pozitiv visszajelzest kaptam a magyarokrol. De lehet azert, mert szinte mindenkinek van valaki magyar az eleteben, aki fontos neki: feleseg, ferj, nagymama, nagypapa. Ugyhogy nekem ez eddig csak plusszt jelentett.

2016.01.07. 09:27:05

Ausztria azert nem tunik nagyon masnak mint Mo., mert nem nagyon mas. A ket orszag nagyon-nagyon hasonlo egymashoz. Ez csak azoknak nem tunik fel akiknek keves osszehasonlitasi alapjuk van. Nem azt mondom hogy mas orszagok jobbak mint Mo. vagy Ausztria, de teny hogy masok egy csomo szempontbol (pl. eghajlat, szokasok, mentalitas, epiteszet, rendszerek stb.). Egy tizes skalan, ha Mo. 1, akkor Ausztria mondjuk 2 (hasonlosagban), Nemetorszag 2-3, Anglia 5, Amerika 7, India 9, Szaudi Arabia 10. Legalabbis en ezt a skalat allitottam fel eddig, majd meg jobban kidolgozom :)

HardPötty 2016.01.07. 09:28:40

Az örök jótanácsom. Hallgas a szívedre. Ha azt súgja, hogy Bp. jobb lesz hàt menj! Csak boldog légy. ☺

Lol tiszta Coelho vagyok ma

Wienmate 2016.01.07. 09:31:35

@HardPötty: Köszönöm :) Szep napot!

2016.01.07. 09:34:42

@Wienmate: Nem a te hibad, ez szerintem ilyen magyar szokas hogy a berlok panaszkodnak hogy a 'tokesnek' milyen konnyu, aki a lakast vette. Kozben pl. Nemetorszagban (nem tudom Ausztriaban hogy van) nagyon nem egyszeru pl. hitelt felvenni lakasra, nagyon sok feltetelnek meg kell felelni, reszben ezert is alacsony a tulajdonosok aranya a berlokhoz kepest. Kozben az atlagos berleti dij nagyon alacsony a vetelarhoz kepest, kevesebb mint 5%, es meg egy kis lakas vasarlasanal is tobb ezer eurot fizet a vevo a Notarnak meg a kozvetitonek (igen, a vevo fizet az ingatlanosnak, nem az elado, es nem kis osszegekrol van szo). Es az osszes felelosseg a tulajdonose termeszetesen. Szoval nem konnyu a tulajdonosnak, es ha meg a koltsegeket is neki kene fizetni, akkor meg kevesebben vennenek lakast, igy a meglevoeket meg tobbert adnak ki, a berlok ezzel nem jarnanak jol egyaltalan.

Pernilla 2016.01.07. 09:41:20

Na jo, akkor leirnam a velemenyem en is. Több mint 3 eve elek Becsben, es bar nem irta, de hasonlo korunak tippelem magam, mint a poszter.
Nem letorkolni akarlak, csak azert eleg sok pontban vitatkoznek a leirtakkal. De ertem en, hogy neked ez egy olyan "elsö benyomasok"-poszt :)
Azzal egyetertek, hogy nagyon hasonlit Becs es Budapest, nincs akkora kultursokk. Es en is csalodtam kicsit a tulidealizalt Becs kepem utan, de közel sem annyira, mint te.
1. Lakas: nem tudom, mekkora a szobad, de nekem ez az 500 euro allati soknak tünik egy szobaert, hacsaknem tenyleg oriasi a szoba, vagy posh kerületben laksz.
"A lakás teljes havi bérleti díja 850 euró. ... egy átlagfizetés fele elmegy a lakhatásra." - na most akkor, ha jol ertem az egesz lakas kerül 850-be. Azert ha jol sejtem, egyedül nem berelnel ekkora lakast…
2. Tisztasag: egyetertek, de azert nem elhanyagolhato pont, hogy itt jönnek az utcaseprök, metrotakaritok, satöbbi eleg hamar, es takaritjak a koszt.
3. Egyetemistak: na en ezt a dolgot pont forditva latom. Szerintem fantasztikus, hogy itt az ember egyetem mellett siman be tud vallalni egy reszmunkaidös melot (mert belefer az idöbe, csak idöbeosztas kerdese), es maga finanszirozni a kiadasait, vagy egy reszet. Otthon nekem ezt keptelenseg lett volna összeegyeztetni az egyetemmel. Amugy meg otthon ki tud föallasu egyetemista lenni? Aki mamahotelben lakik, vagy szülök fizetik az alberletet es a többi kiadast…
„500 euró nettót kap havonta ... Ez egy olyan összeg, amiből a hétköznapjaidat tudod finanszírozni”
Na ne mar... en amikor meg enm dolgoztam, 200 eurobol kijöttem a szallas felett ugy, hogy sporoltam, es kb 300-bol ugy, hogy nem különösebben sporoltam... Nyilvan ez is tök különbözö, hogy ki mennyit es mire költ, de azert ugy gondolom, hogy egyetemistakent sehol nem el senki nagy labon.

4. Tömegközlekedes: en imadom a becsi tömegközlekedest, szerintem Europa egyik legjobbja. Azt nem tagadom, hogy Budapesten az elmult kb. 1,5 evben sokat javult a tömegközlekedes, de szvsz meg mindig nincs a becsi szinten. Elötte meg oriasi volt a különbseg. Persze ez attol függ, hogy mondjuk Budapesten hol laktal. Ha Pesten, es metroközelben, akkor persze otthon is elrepit a metro A-bol B-be, de mondjuk a budai közelekedes szerintem tiszta sz..pas (volt). Itt a metrohalozat sokkal kiterjedtebb, es jobban lefedi a varost.
5. Osztrak mentalitas: nem tudom, de nekem mindig megallnak az autosok, neha meg akkor is, mikor meg a közeleben se vagyok a zebranak. Persze nem a 10.-ben, de ott a török mercis csavo mosolyogva hajt elem a zebran, mikor nekem zöld van 
6. Elelmiszerek: Jezus Mariam, te hol adtal ki ennyi penzt ezert a kis bevasarlasert…? Nekem ez egy ilyen 10, max 15 euros bevasarlasnak tünik… Meg a legdragabb helyen is 14 euro a csirkemell file kiloja (legtöbb helyen csak 10), nem 10 dkg. Anyam borogass…

Na ne haragudj, nem akartalak nagyon földbe döngölni, de sok ponton ledöbbentett az irasod.

arncht 2016.01.07. 09:44:10

a fizetescsapdaba kicsit besetaltal, az itteni 1500 eur, az az atlagfizu kb 70%a, mig a 200e ft az az otthoni 125%a. ebbol azert az itteni atlagszinvonalra nehez kovetkeztetni. tipikus hiba, hogy csak a fizetest nezik, es nem a koltsegek utani fennmarado osszeget.

1500 eurobol itt garantaltan csak tengodni fogsz - viszont ha ket ember keres akkor tobb penzt tudtok felrerakni, mint amennyit osszesen otthon kerestek. ha esetleg idovel tudtok itt lakast is venni, akkor meg hadd ne mondjam mekkora a differencia a lehetosegekben (hogy erre mekkora az esely, az mas kerdes).

az elelmiszer szerintem egy olyan 30-50%al dragabb atlagban, vmi sokkal tobb (hus, pekaruk), vmi meg hasonlo.

a lakhatason lehet a legtobbet sporolni - becs osztrak viszonylatban is nagyon draga. egyedul a salzburgi lakasarak rugnak labdaba, a tobbi keruletben tobbe kerul a lakas, mint akarmelyik osztrak nagyvarosban. raadasul ausztriaban nincs az a nagy fizetesollo, hogy a fovarosban vagy vmi magasabb pozicioban tobbszoroset keresed - ellenben joval alacsonyabbak az ingatlan arak.

amit en jobban utalok, az az ingatlanosok kiskiralykent valo viselkedese - kb zero szolgaltatast nyujtanak egy otthoni lakas aranak jelentos reszeert. egy normalisabb lakas berlese tobb millio ftal kezdodik.

nekem alapvetoen nem ausztriaval van gondom becsben, hanem a millios varossal, epp mint pesten. azt is szerettem turistakent, de ott elni utaltam. itt detto - hosszutavon nem itt kepzeljuk el az eletunket. latszolag minden helyben van, kozben meg annyit utazol erte, mint ha az orszag masik felebe mennel. becsi ikea tomegkozlekedessel jo pelda - gyor-budaors szerintem hamarabb megvolt, mint a gersthof-vosendorf tavolsag.

arncht 2016.01.07. 09:44:10

@Wienmate: a hofer es a lidl eleg hasonlo aron mukodik, es hasonlo termekekkel. a sparban joval nagyobb a valasztek, de joval dragabb is (epp mint otthon). a billakat nem szeretem (foleg a kisebb boltjaikat), se nem jo, se nem olcso.

Barbin 2016.01.07. 09:44:10

@ChristineK: Teljesen reális ez a bérleti ár. Minden ismerősöm, és mi is még albiban lakunk. Mi 100 + rezsiért ( 30 -40e ) vagyunk 46 négyzetméteren ketten az I és XII ker határán. ( ami nagyon olcsónak számít!) De barátnőm 1 szobás 40 nm-es lakását, a 8ker sötét részén is simán ki tudta adni 95 + rezsiért. Lassan tényleg behozzuk Bécset :)

arncht 2016.01.07. 09:44:10

@Wienmate: iskolazatlanabb es tajekozatlanabb emberektol kesobb fogsz mast is tapasztalni :) tapasztaltam mar munkahelyen, ugyintezesnel, boltostol megjegyzeskent - de mondjuk ugy, hogy nem eppen elony. olyan tapasztalatom meg nincs, hogy annak orultek meg, hogy magyar vagyok. igaz engem mar neztek itt osztraknak, angolnak (? - talan az angolom miatt), stb - utana mindig meglepodnek, hogy magyar vagyok.

nekem inkabb az a tapasztalatom, hogy ausztrian belul nagyobb a vandorlas a munkat illetoen. akar salzburgban, akar becsben, keves volt a tosgyokeres helyi. bar pesten sem volt sok pesti munkatars.

M.G.M. 2016.01.07. 09:44:16

Billa online shop-ban ezek a cuccok 25 eurobol siman kijonnek. Ez Finnorszagban is kijon 30 eurobol.
Karacsonykor sipalya melletti Billa-ban 75 eurobol bevasaroltam 9 fonek.

2016.01.07. 09:44:46

Csinaltam egy gyors keresest, ugy latom hogy 150 ezer euro alatt nem nagyon lehet ketszobas lakast venni Becsben. Ki lehet szamolni hogy ez mennyi ido alatt terul meg, havi 850 euroval szamolva. Es akkor meg a felujitasi koltseg, esetleges nem fizeto berlok, jarulekos koltsegek, berleti dij utani adofizetes, ingatlanado stb. extra koltseg a tulajdonosnak. Akinek 'semmit nem kell tennie' csak varni a nagy penzt ahogy az olebe hull :)))

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.07. 09:45:07

@Wienmate: jo reggelt, nekem tetszett a poszt, ahogy leirtad. Te igy latod, erzed, kesz, ennyi. A fövarosok marcsak ilyenek. Mindegyikkel lehet parhuzamot vonni, akar közlekedes, akar közboztonsag vagy tisztassag teren.
Berlin sem jobb szerintem Budapest-nel semelyik szempontbol, a berleti dijak pedig messze tulszarnyaljak a csillagos eget is.
Kerülöm is nagy ivben, ha lehet meg atutazoban sem megyek oda.
Ami azt a bevasarlast illeti, ott nem irtal el valamit? Vagy elefeljtettel odairni meg egy par doboz cigit? (Csak vicc volt)
Itt most összeadtam es nekem ez a vasarlas € 9,15 lett volna.
Mo.-n amennyire össze tudtam szedni kb. 2.200 HUF- da jött ki.
De nem akarok ezen lovagolni.
Becstöl kicsit kijebb nem lenne olcsobb a lakhatas?

Csodabogár 2016.01.07. 09:46:20

Nagyon egyetértek a posztolóval, de a részletekre majd még visszatérek később. Most csak annyit, hogy nem havi bérlettel kell utazni, hanem "Jahreskarte"-vel. Az 365 EUR ami annyit jelent, hogy napi 1 EUR és mindenre érvényes. Csodálkozom, hogy ezt nem tudja.

Wienmate 2016.01.07. 09:48:05

@Csodabogár: Erröl meg nem hallottam, de utananezek :) Köszönöm!

Pernilla 2016.01.07. 09:48:57

@Wienmate: 375 euroert megkapod ugyanezt, de csak havonta kell fizetni a reszleteket, es barmikor felmondhatod, ha megis ugy döntesz, hogy elköltözöl Becsböl.

Wienmate 2016.01.07. 09:49:15

@Der echte Weihnachtsmann: Nem, tenyleg ennyi volt. Nekem a legolcsobb bevasarlasom is 20 euro :) Nem a legolcsobb dolgokat veszem meg, de azert probalok esszerüen vasarolni :)

Wienmate 2016.01.07. 09:50:00

@Pernilla: Utananezek, köszi szepen :)

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.07. 09:57:40

@Wienmate: azt tudom, hogy AT, dragabb mint itt, dehogy ennyire!?
Oda se megyek többet:-)))))))

Minden esetre, azt az "idilli" kepet, amit elkepzeltel AT.-rol azt videken inkabb megtalalod mint a fövarosban. Szerintem!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.07. 10:03:54

Ezt az 52 eurós bevásárlást nem hiszem el, ez az itthoni ár kb 5szöröse, nonszensz.

Nyugattal a nagy gond a lakhatás. Az mocsok drága. Így, hogy itthon kifizetett lakásom van, nincs olyan állás, ahol kifizetnének annyit, hogy anyagilag megérje. A gyerek születése előtt kellett volna kalandozni, most már szívás.

HardPötty 2016.01.07. 10:05:02

Sorry OFF:
Cameron ma van Magyarországon. Nagyon kíváncsi leszek mit ír majd a magyar ès mit az angol sajtó. Talán még HÁ is beszámol ha másnem a facebook-on.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.01.07. 10:08:50

@Mirjam2: szerintem india is mehet a 10 pontos kategóriába :D ... nem kötekedek, ez szubjektív ... és elismerem hogy nyomokban ott is vannak európai dolgok

QXI 2016.01.07. 10:12:36

Szerintem ez egy kamu post. Ahogy olvastam ezt a postot olyan érzésem volt, mintha az illető nem bécsben élne, hanem internetről összeszedett volna pár adatot, amit beírt a postba és utána el kezdett hasraütés szerűen összehasonlítani. Én több mint négy éve élek Bécsben és Budapestről jöttem ki, nekem teljesen más tapasztalataim vannak pl: mindennap metroval utazom de én még egyszer se láttam verekedést a metron.

2016.01.07. 10:12:59

Mo.on ugy 'engedhetik meg maguknak' a fiatalok hogy teljesallasu egyetemistak legyenek, hogy a szuleik fizetnek minden koltseget. Akiknek meg nem - mint pl. en - azok nem lehetnek Mo.on egyetemistak, kiveve ha esetleg kepesek olyan munkat talalni amibol fenn tudjak tartani magukat az egyetem mellett (alberlet fizetessel egyutt), ez meg szinte lehetetlen. Ezzel szemben, Nyugat-Europaban az a normalis ha az egyetemista dolgozik, es meg is lehet elni siman reszmunkaidos munkabol, igy nem szorulnak ki a felsooktatasbol azok akiket a szuleik nem tartanak el mondjuk 25 eves korukig.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.01.07. 10:14:40

Úristen, hol vásárolsz te kaját?

Albert Heijnben, ami talán a legdrágább holland élelmiszerlánc (mondjuk nincsenek olyan drámai különbségek, legalábbis az AH-Dirk-Jumbo vonalon, az Aldi és a Lidl valamivel olcsóbbak):

- Bio banán 5 db: 2€
- Toastkenyér 800g: 1,2€
- Sajt 400g: 3,5€
- Párizsi nincs, sonka 20 deka: 1,8€
- Hatos Spa: 3,2€
- Liter tej: 1€
- Csirke: 180 gram 1,75€
- Fél kiló penne: 1€
- Paradicsom: 4 db 2,2€
--------------------------------
Össz 17,65€

Hogy került ennél kevesebb kaja 52-be úgy, hogy hasonló az átlagbér, és valamivel alacsonyabb a minimálbér... (persze sok bolt foglalkoztat itt gimnazistákat, akiknek még alacsonyabb órabért fizethetnek).

Ha viszont tényleg annyi, akkor szerintem egy kis fagyasztó, egy hűtőtáska/láda és egy soproni nagybevásárlás hetente-kéthetente megérheti.

2016.01.07. 10:16:44

@NomádMatyi: Ezt addig gondolod, amig nem voltal Szaudi Arabiaban :). Ha India tiz, akkor Szaudi minimum 11 vagy tobb. Ott az indiaiak, meg sokan masok is kultursokkot kapnak, meg arabok is. En edzett vagyok, de Szaudi meg Europa mintha kb. kulon bolygon lenne.

Pernilla 2016.01.07. 10:17:28

@Gerusz: biztos, hogy nem ennyi, nagyon elnezett valamit a poszter, vagy atvagtak (ami azert igen meglepne Becsben :)).

Hari Seldon 2 2016.01.07. 10:18:30

"Az élelmiszerek a fizetésekhez igazodva drágábbak, mint otthon. A mai bevásárlásom például így nézett ki: 3 banán, 1 toast kenyér, 1 csomag sajt, 1 csomag párizsi, 6-os rekesz ásványvíz, 1 doboz tej, 10 dkg csirkemell, 1 csomag tészta, 1 paradicsom: 52 euróba, azaz kb. 15 ezer forintba került."

Ember, téged szívatnak.
Nem jöhet ki 52 Euró ennyiért? Hol vásárolsz? Ha a belvárosba valami exkluzív helyen, akkor is nehezen jön össze ez az ár.

Itt nálunk max 10-20% különbség van (ha élelmiszerről van szó). Mondjuk én a külvárosi bevásárlóközpontban vásárolok.
Te is kimehetsz a SCS-be a badeni HÉV-el, ha nincs kocsid.

Példa: Nálunk 1 doboz (2 literes!) tej 1,9 Euro körül van.
Banán kilója 1 Euro.
Szóval nem értem hogy jött ki neked ez.

adg 2016.01.07. 10:19:15

@Mirjam2: "Ki lehet szamolni hogy ez mennyi ido alatt terul meg"

Nem kell megterulnie hamar, nem az a lenyege, hanem a hozam. Azt erdemes szamolni, es osszehasonlitgatni mas befektetesekkel. A lakasod erteke megmarad (nyilvan emelkedhet, vagy eshet valamit, de marad erteke), szoval ha eladod, akkor visszakapod a befektetesedet.
Szoval vetelar, adok, felujitasok, egyeb szamlak es koltenivalok a kiadas oldalon, majd berleti dij meg eladasi ar a beveteli oldalon. Ha ez tobb, mintha bankba tetted volna, akkor megerte.

Ha nem lakast veszel, hanem aranyat, az sem terul meg amig a fiokban csillog, megis, altalaban jo befektetes.
Ilyen a lakas is, jo esellyel no az erteke, plusz kamat helyett jon a kiadasbol fefolyo penz.

Ha az lenne a cel, hogy par ev alatt megteruljon, akkor soha nem tudnad kiadni.

Wienmate 2016.01.07. 10:19:28

@Hari Seldon 2: Billaban vasaroltam, hat most mit mondjak? Ennyi volt, ennyi volt :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.01.07. 10:20:11

@Mirjam2: mondjuk Neked elhiszem! ... még nem jártam arra, lehet hogy nem is fogok :D

maradok inkább szöulban :D

Határátkelő 2016.01.07. 10:30:38

@HardPötty: Tuti, hogy lesz beszámoló. A hataratkelo.com-on tuti, aztán meg itt is. :)

gabuschka 2016.01.07. 10:35:54

Jó reggelt! Én a fizut kevesellem egy kicsit, azt hittem Ausztriában magasabbak a bérek, főleg irodai munkát végzők körében. De ez csak a személyes csodálkozásom. A másik, hogy nem értem a lakás dolgot, ha 850 az egész, miért fizet 500-at? Miért nem a felét?
Szerintem mielőtt hazatér a bejegyzés írója érdemes lenne más országot is kipróbálni, ha már egyszer rászánta magát a költözésre. A legnehezebb pontot, hogy kiszakítsa magát az otthoni megszokásból, már megtette. Bármikor vissza lehet menni, munkát is mindig fog találni, de talán érdemesebb lenne más országba is ellátogatni.
Azzal én sem értek egyet, hogy minden javítási, karbantartási költséget a bérlő fizet ki, mert a lakás nem az övé lesz. A tulajt sem kell sajnálni, hogy kifizette a lakást, mivel a törlesztő úgyis a bérleti díjból megy. Örülnék, ha engem lehetne sajnálni, mert vettem egy lakást itt a németeknél. :-)

2016.01.07. 10:36:55

@adg: Oke, ez a te szempontod, viszont akinek van 150-200 ezer euroja, annak a szabad dontese hogy pl. becsi lakasba fogja-e fektetni vagy akarmi masba. Ha valakinek ez kockazat meg macera nem eri meg emellett a hozam mellett, akkor nem oda fog befektetni. En egesz veletlenul a 'befektetoi' oldalon vagyok jelenleg, es ha nem terul meg a befektetes egy bizonyos ido alatt a varhato hozambol, akkor nekem nem eri meg a befektetes. Evi par szazalek hozam remenyeben nem fogok ekkora osszeget egy lakasban lekotni, es a kockazatokat meg a macerat vallalni. A lakastulajdonos nem Terez anya...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.01.07. 10:39:47

Hát, nem tudom, van néhány Ausztriában dolgozó, de ingázó ismerősünk. Mindegyik azt meséli, hogy az élelmiszerek és tartós fogyasztási cikkek jó részét ott veszi meg, mert olcsóbb, mint Mo-on.
Ez a lista itt a Carrefour-ban 915 Lek-be kerülne, ami mai árfolyamon átszámolva 6.68 EUR. :) Tirana legelegánsabb boltjában ez kb. 10 EUR.
Ahogy többen is írták, ezek az árak furcsán irreálisak.

2016.01.07. 10:44:49

@gabuschka: Nem kell 'egyeterteni', meg kell probalni a tulajdonossal kifizettetni a koltseget, ha nem talal az ember olyan helyet ahol a tulajdonos fizeti, akkor pedig sajat lakast kell venni vagy masik varosba kell koltozni. Sajnalni senkit nem kell, kereslet-kinalat, ennyi.

Wienmate 2016.01.07. 10:48:33

@VPBA: Hat jo lenne, de az eletben nem vasaroltam meg be ennyiert :) Majd hatha egyszer sikerül.

Pernilla 2016.01.07. 10:50:20

@Wienmate: nem raktad el a szamlat erröl a bevasarlasrol? mar tenyleg megöl a kivancsisag, hogy jött ez ki neked :)

Wienmate 2016.01.07. 10:51:04

@gabuschka: A fizetesek, ha nem vagy vezetö olyan 2200-3000 körül vannak bruttoban. En adminisztrativ munkakörben vagyok, mi nem kapunk olyan sokat, mint mondjuk a marketingesek vagy a sales-esek. A 3000 bruttonak pl. 1900 a nettoja.

Azert nem a felet fizetem, mert az en szobam nagyobb, es a lakotarssal igy szolt a megallapodas, hogy en többet fizetek.

Wienmate 2016.01.07. 10:52:11

@Pernilla: Sajna nem :) De majd a jövöben gyüjtögetem es csinalok egy posztot csak a Billa-Rechnungokrol :) De komolyan :) En 20 euro alatt nem tudtam meg soha bevasarolni, es nem luxuscikkeket veszek.

Wienmate 2016.01.07. 10:55:37

@Mirjam2: Igy van. En is dolgoztam anno, en luxusnak tartottam volna teljes allasu egyetemistanak lenni.

2016.01.07. 10:55:57

@Wienmate: Kepet kerunk a szamlarol! :))) Nekem tetszett a posztod, jol es realisan leirtad a helyzetedet, tanulhatnak belole masok. En a helyedben arra gondolnek amit irtak mar paran, hogy Mo.on joval atlagon feluli fizetesed volt, Becsben meg egyelore kozelebb van az atlaghoz de akar par ev mulva talan sokkal tobb lenne, foleg ha a munkatapasztalattal Nemetorszagban, Svajcban vagy mashol helyezkedsz el.

Ami a sokat emlegetett elelmiszer-szamlat illeti :), nem rosszbol mondom de vagy elszamoltal valamit, vagy pl. nagyon draga asvanyvizet vettel (asvanyviz egyebkent is teljesen felesleges kiadas Europaban, es nemelyik rohejesen draga). Tudom hogy Nemetorszagban olcsobb az elelmiszer mint Ausztriaban, de azert annyival nem, es mi nemreg 70 eurot koltottunk elelmiszerre 4 emberre, 3 napra. Ez volt a karacsonyi nagybevasarlas, ezert emlekszem ra, egyebkent nem szoktam nezni a szamlat. Egy bevasarlokocsi fullra tele volt azzal amit vettunk, igaz hogy mi nem eszunk hust szoval az nem volt benne, meg alkohol sem.

tableno 2016.01.07. 10:56:25

@Wienmate: Szerintem iszonyatosan szarul vagy fizetve. Ha jól értem, diplomás, nyelveket beszélő fiatal vagy, néhány éves tapasztalattal. Nem tudnál esetleg állást váltani? Szerintem a 2 ezer euró nettó fizut kéne megcéloznod.

Smart Lag 2016.01.07. 11:01:34

@Wienmate: "Billaban vasaroltam, hat most mit mondjak? Ennyi volt, ennyi volt :D"

Viccet félretéve, a gond ott van, hogy írsz egy korrekt posztot, de a hitelességét agyonvágod ezzel az 52 EUR-s marhasággal.
Azért mindenki ebbe köt bele, mert nonszensz, ezt Te is tudod, de be kéne ismerni, hogy igen, bocsi valóban ezt elírtam, mert vettem mellé még egy üveg vodkát, viszkit meg 10 óvszert, csak azt már elfelejtettem, meg amúgy sincs senkinek semmi köze hozzá.
ADG-nek se hinné el senki, hogy OZ-ból kommentel, ha leírná, hogy a pumák leették a tarhonyát a bokrokról. Az 52 € kb. uez pepitában. Még nem késő visszakoznod, mert tényleg mindenki hazugnak néz, ha ezt nem teszed meg...

fromLondon 2016.01.07. 11:01:48

@Szerzo:
A fix koltsegeid kifizetese utan marado penzed ha jol ertem szazalekban kb. hasonlo mint itthon, ertekben tehat tobb. A mozi es szolgaltatasok dragabbak, tehat ezeken nem nyersz viszont ruha, elektronika stb vasarlasa eseten mar tobbre eleg a hasonlo arszinvonal miatt. Sokan azert is mennek kulfoldre (valaki periodikusan hol itthon, hol kulfoldon el), hogy megtakaritsanak es itthon koltsek el. Lakasra pl. Ebben az esetben is jo attetelt ad a kulfoldi fizu, meg ugyanolyan koltseg szazalekok eseten is.

Wienmate 2016.01.07. 11:02:47

@tableno: Mint elsö ausztriai munkahely ezt talaltam :) En nem vagyok vele elegedetlen, mert eleg rugalmas munkahely es 10 honapos hatarozott idöre szol. En nem erzem, hogy annyira szarul lennek fizetve, mert ez 2000 brutto per honap. Nalunk a sales-es friss belepök kapnak 2600-ot mondjuk. Es ez egy kezdö szinte pozicio. Na szoval en nem vagyok vele elegedetlen :)

fhdgy 2016.01.07. 11:07:16

Előre mondom, hogy nekem nincs személyes tapasztalatom Ausztriáról, Bécsről, max. túristaként vagy átutazóként, de ugye ezek most nem játszanak.

Kezdjük ott, hogy nettó 1500 Bécsben, felsőfokú végzettséggel, számomra nagyon meglepő! Első unokatestvérem most december elején ment ki Ausztriába szobalánynak, nulla német nyelvtudással, nettó 1000 euró + szállás + étkezés! Nekem ez már bőven több mint nettó havi 1500. És kap pluszban borravalót, napi 10-15-20 eurókat.

Ha ezeket nézem, akkor 1500 Bécsben, felsőfokú végzettséggel alamizsna. Akinek van rálátása ezekre, szívesen venném, ha leírná!

Ezek után Máténak lenne egy javaslatom: Tekintse a mostani bécsi munkáját "gyakornoki" időnek aztán kb. egy év környékén kezdjen el igazi munkahelyet keresni. Ebbe nekem beleférne, hogy nem Bécsben, esetleg nem is Ausztriában, hanem az egész német nyelvterületen. A mostani bécsi tartózkodás legyen csak amolyan ugródeszka!

adg 2016.01.07. 11:08:06

@Mirjam2: Senki nem mondta, hogy Terez anyanak kell lennie, nem is ertem, hogy jon ez folyton ide. Egyszeru kereslet kinalat. De ez nem valtoztat azon, amit mondtam.
Most igy nagyjabol kiszamoltam, hogy a "mi" hazunk eseten kb a haz ertekenek max 3.5-4 %-at kapja a tulaj tisztan. 30%-ot vontam le ugynok meg egyeb koltsegek cimen. (Kepzeld, en a berleti dijon felul aramot es internetet fizetek, semmi mast, mindent a tulaj fizet a berleti dijbol, javitasokat, adokat is belertve, es ez a tok altalanos itt, nem szamlaznak nekem ezer dolgot.)
Szoval 3.5-4%. Ez azert nem egy oriasi durranas.
De az elmult kb 10 evben MEGDUPLAZODOTT, neha megjobban felment az ingatlanok ara.
Az mar evi ~20%, es ez az igazi buli, kifogni egy ilyen hullamot. Londonban is ez az erdekes szerintem. Gondolom a te lakasod erteke is novekedett.

Valahogy ugy gondolom, hogy realisan a fentieknel sokkal nagyobb hozamot a kiadasbol nem igazan lehet remelni, hacsak nem tomegszallasnak adja ki az ember a hazat, minden szobaba tobb embernek egy otvar lepukkant, ezert olcso ingatlanban, de az mas kategoria.
(Egy pici ralatasom nekem is van az ingatlanokra.)

2016.01.07. 11:09:13

@Wienmate:

Ez igy van. Az a kulonbozo specialis tapasztalatot es vegzettseget nem igenylo irodista pozikban nalunk is brutto 1800-2200 korul kapnak az emberek, feladattol es munkapasztalattol fuggoen. Az ertekesitesen, marketingen vagy beszerzesen is az adminisztratorok kb. ekorul kapnak. 3-4000 az mar a seniorok fizetesi tartomanya.

tableno 2016.01.07. 11:09:40

@Wienmate: Az egész posztod arról szól, hogy a kiadásaidhoz képest nem keresel eleget. Szerintem elégedetlen vagy... :)

Pernilla 2016.01.07. 11:10:19

@Wienmate: azert az mas, hogy 20 euro körül, vagy 52-ert vasarolsz. En mondjuk ha 20 körül vasarolok, akkor annyi mindent vettem, hogy alig birom hazacipelni a 2 szatyrot :) na de amugy teljesen komolyan, ha legközelebb is valami ilyen összeg jön ki, küldd mar el a blokkot :)
@tableno: nem tudom pontosan, mi a posztolo munkaköre, de brutto 2000 annyira nem tünik kevesnek (sajnos).

adg 2016.01.07. 11:11:43

@Smart Lag: A pumak atszoktak a ribizlire, mert a tarhonyafoldeket tonkrevagta az aszaly a monszun alatt.

Wienmate 2016.01.07. 11:11:49

@fhdgy: Szerintem ez azert van, mert minden allasra van egy kollektivszerzodeses minimalber, es ez nem lehet 1000 euro alatt. Itt nem altalanos minimalber van, hanem minden allasra agazati kollektivszerzodes hatarozza meg a minimumot.

Wienmate 2016.01.07. 11:13:26

@tableno: Nem vagyok elegedetlen, csak megallapitottam, hogy ahogy masoktol hallottam, nincs kolbaszbol a kerites :) Nem tudtam magamnak ipadet es macbookot venni amit gondoltam hogy majd az elsö fizetesemböl rögtön :)

Pernilla 2016.01.07. 11:14:44

@fhdgy: szerintem egyaltalan nem összehasonlithato egy osztrak (valoszinüleg turistaparadicsomi) szallodas szobalany fizetese egy becsi irodai munkaval. Ezek az allasok csak idenyre szolnak, hogy kb egy ideny alatt összegyüjtögethess eleg penzt, de erre nem nagyon epit senki jövöt, szerintem (na erre meg nekem nicns annyira nagy ralatasom, csak a hallottak alapjan feltetelezem :)).
Nagyon mas ez, mint egy osztrak nagyvarosban mindennapi eletet elni, es evekre tervezni.

2016.01.07. 11:15:36

@tableno:

Nem az a kerdes, hogy milyen vegzettsege van es hany nyelvet beszel, hanem hogy milyen munkakorben dolgozik. Es sima junior irodista munkakorokben (pl. szamlaellenorzes, junior konyvelo, sales adminisztrator, stb.) ez teljesen atlagos fizetes, egyaltalan nincs alulfizetve. Szerintem.

Wienmate 2016.01.07. 11:15:54

@Smart Lag: Ez az en tapasztalatom. Nekem az hihetetlen egy kicsit, hogy valaki szerint ezt 12 eurobol kellett volna tudnom megvenni. Ha egy szendvicset veszek a Nordseeben, az önmagaban 5-6-7 euro körül van. De örülök neki, ha masok szerint ez irrealis, mert akkor ök jobban vasarolnak.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.01.07. 11:17:05

@Wienmate: Én sem azt mondom, hogy albán árakon vásárolj, de azért ha hónapok óra élsz egy városban - ahogy írod - csak nem a legdrágább boltban fogsz vásárolni. :)

Pernilla 2016.01.07. 11:18:59

@Wienmate: a Nordsee egy gyorsetterem, azt meg ne keverjük ide a mindennapi bevasarlashoz.

Wienmate 2016.01.07. 11:19:12

@Pernilla: En ennek tenyleg örülök :) Nem akartam hülyeseget irni, majd jobban odafigyelek.

Wienmate 2016.01.07. 11:19:53

@Pernilla: Nem egy kategoria, nem azert mondtam. Csak mint egy pelda.

Hari Seldon 2 2016.01.07. 11:20:15

@Wienmate:
Amikor a pénztáros ezt a számot mondta, nem szóltál rá.
Hogy nem április 1 van?
Na mindegy. Már jó páran végigbeszéltük.

puhacica 2016.01.07. 11:20:55

"A szüleim egy kisvárosban laknak Magyarországon. Az utóbbi években az a város is simán van már olyan szinten, mint egy átlagos hasonló méretű osztrák kisváros. Felújították az épületeket, gyönyörű karácsonyi dekorációt tettek fel, sok a közösségi program." - hja, ha csak ennyibol allna az elet...

tarackos 2016.01.07. 11:22:13

Ha meg volt otthon a 200 netto akkor tenyleg nem nagy a kulonbseg. Az a kulonbseg, hogy azzal Mo-n mar a legjobban kereso decilisben vagy pedig az osztrak szakmunkas minimal ber ket harmada.

Smart Lag 2016.01.07. 11:22:26

@Pernilla: Nagyon könnyen pontot lehetne tenni a Billás sztorira: A srác munka után beugrik a bótba és megveszi mégegyszer uazt, mint amit írt és a blokkot felteszi a netre. Ha igaz a dolog mi összedobjuk neki Paypalen az összeg dupláját és megtartja a kaját, ha nem igaz, akkor... nos akkor nem megy bele ebbe a kis játékba és mindenki tudni fogja, hogy miért...
Részemről 52 €-t megér ez a kisérlet:))

Smart Lag 2016.01.07. 11:22:29

@adg: azt hittem otthon a kertben locsolod őket, hogy jó legyen a termés!

fhdgy 2016.01.07. 11:27:17

@Smart Lag: Korrekt ajánlat! Én állom a rám eső részt!

Pernilla 2016.01.07. 11:33:48

@Smart Lag: mivel a blokk nincs meg neki, szerintem eleve rosszul emlekezett, hogy miket vett ennyiert. Bar azert a kb. 4x-es ar meg mindig eleg gyanus, kellett, hogy legyen ott egy nagyobb, vagy több kisebb tetel amit elfelejtett :)

Pernilla 2016.01.07. 11:36:55

@fhdgy: @Smart Lag: de akkor beszeljünk arrol is, hogy mi mit nyerünk, ha belemegy a jatekba, de megsem igaz :D

HardPötty 2016.01.07. 11:40:05

52 euro. Hehe! Rosszul adtak vissza

fhdgy 2016.01.07. 11:43:41

@Pernilla: A tudást, a bizonyosságot nyerjük!

Pernilla 2016.01.07. 11:47:02

@fhdgy: vegül is igazad van, nincs is jobb erzes, mint hogy "en megmondtam!" :D

Smart Lag 2016.01.07. 11:47:19

@fhdgy: be specific! Mennyi a rád eső rész?
@Wienmate: javaslom, hogy a szendvicset se a Nordseeben vedd, mert jó választék van a Billában is...
A Freshy kebabos szendó van olyan jó, mint a Maties baguette a Nordseeban és csak 3,5 € !
shop.billa.at/warengruppe/kuehlwaren/feinkostplatten-und-broetchen/billa-freshy-sandwiches/B2-463/produkte/billa-freshy-fladenbrot-kebab/00-282723

fhdgy 2016.01.07. 11:52:54

@Pernilla: Nézd, én nem mondtam semmit. Én nem keveredtem bele abba, hogy bármit is állítottam volna az 52 euró helyességéről. Én csak annyit mondok most, hogy kíváncsi vagyok, és áldozatra is kész vagyok, hogy a tudásszomjamat kielégítsem!

fhdgy 2016.01.07. 11:54:35

@Smart Lag: Egyenlőre ketten vagyunk, így a dolgok jelen állása szerint 50 % az én részem, feltéve, hogy komolyan beszéltél. Ha lesz egy újabb csatlakozó, akkor már 1/3 lesz a részem és így tovább!

Korrekt?

2016.01.07. 11:55:32

@adg: Ugyanugy ahogy novekedhet a lakas erteke, barmikor eshet is (akar drasztikusan), es meg egy csomo mas kockazat van. Surgos problema, betegseg eseten pl. nem jutsz hozza azonnal a penzedhez, amit akar a bankban is hagyhattal volna. Lehet hogy csak evekkel kesobb, es / vagy jelentos veszteseg aran fogsz hozzajutni, es akkor a stresszrol meg nem beszeltunk, az adofizetesrol, a nem fizeto berlorol, a felujitasrol, a szamlakrol. Vannak olyan helyek / lakasok ahol tobb mint 5% hozamot kapsz (mint szerencsere a mienk is), en ennel kevesebbert nem mennek bele az egeszbe. De az biztos hogy a berlonek ertelmetlen panaszkodni, ha sok a berleti dij, el lehet koltozni vagy lehet sajat lakast venni, ennyi.

Pernilla 2016.01.07. 11:57:15

@fhdgy: oke. :) akkor nekem es smartlagnek marad az enmegmondtam :D

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.07. 12:00:14

@Pernilla:
Nem a nyereményért játszunk...jatszom...
Magáért a játékért játszom...
Úristen....függő vagyok...:)

London2009 2016.01.07. 12:03:11

@Wienmate: Bevallom en is nagyon keveslem a fizetest. De en mar a budapestit is. Az is meglep, hogy a budapesti a tobbiek szerint atlagon feluli. Szerintem egy multiban, ket idegennyelv ismeretevel ez lofitty. Nekem 2009-ben volt a nettom 220-30 ezer forint(+bonusz+kajajegy+utazasi csekk) egy multiban, kezdo pozicioban, ket idegen nyelv hasznalataval,. Ez pedig 7 eve volt!! Az 1500 eurot meg majdnem Hintapalinta is hazavitte a mekibol. (Bar nem emlegetem, mert megjelenik!)
1500 euro az 1100 font, az majdnem az angol minimalbert surolja.
Na mindegy, lehet, hogy el vagyok tevedve. :D

Pernilla 2016.01.07. 12:03:17

@vityo641(AT): te is beszallsz? akkor mar nem is kell olyan sokat beleadni :) (szigoruan elmeletben, azt hiszem :D )

London2009 2016.01.07. 12:06:28

@adg: :DDD
Csuda egy vadnyugati hely ez a Darwin!

Wienmate 2016.01.07. 12:10:12

@Pernilla: Nem megyek bele a jatekba. Nem akarok semmit bizonyitani, nem erzem, hogy kellene. Nyugodtan gondold, hogy kamu, nem akarok senkit meggyözni. Ez az en tapasztalatom, örülök, ha neked jobb tapasztalatod van.

Pernilla 2016.01.07. 12:18:36

@Wienmate: nem gondolom, hogy direkt at akarsz verni minket. Viszont teljesen joindulatbol mondom, hogy nezd meg jobban, hogy mit raksz be a kosaradba.
A poszt többbi reszehez: egyebkent mar irtam egy eleg hosszu szösszenetet feljebb több kommentarral a posztodhoz, ha nem olvastad volna (mert nem reagaltal ra).
Nincs azzal baj, ha te hazaköltöznel inkabb, mert szerinted Bp-en is ilyen eletet elhetnel. Ha ott erzed magad jobban, akkor teljesen oke. Csak szerintem a posztbeli erveid többsege az ittlakas ellen eleg falsok (de mint irtam is, van egy par, amivel egyetertek!). Meg ha haza is költözöl, a maradek idöt jobban kielvezhetned :)

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.07. 12:25:46

@Smart Lag: hat ez kiraly! Csatlakozok a jatekhoz:-))))

2016.01.07. 12:27:11

@fhdgy: Ahogy @Pernilla: is irta, ezeket nem lehet igy osszehasonlitani. En is tobbet kereshettem volna Londonban pl. bentlakasos nannykent vagy idosgondozokent mint az irodai munkaval a 'szakmamban', de egy ido utan semmi kedvem nem volt bentlakasoskent dolgozni, hanem normalis eletet akartam elni egy normalis munkakorben dolgozva, azert meg gyakran kevesebbet fizetnek mint a kevesebb vegzettseget igenylo, de kevesbe vonzo munkaert. Nem akarok vulgaris lenni, de pl. a prostitucioert rengeteget fizetnek, megsem hagyja mindenki ott a munkajat hogy azon a vonalon dolgozhasson... Mert mas szempontok is vannak mint a fizetes.

soad1221 2016.01.07. 12:28:37

@Mirjam2: "(igen, a vevo fizet az ingatlanosnak, nem az elado, es nem kis osszegekrol van szo)"

ez egyébként azért vicces mert mindig így van :) mindig a vevő fizet és nem az eladó... csak az ingatlanosok szeretik ezt másképp láttatni.. :D

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.07. 12:33:04

@Wienmate: na kesöbb olvastam a hozzaszolasod, miszerint nem mesz bele a jatekba.

De felcsigaztal:-))) mit föztel abbol amit vettel? Marmint a csirkere, tesztara, paradicsomra gondolok. Abbol csak valami jo kis finom kaja jöhet ki:-) ja es meg sajt is hozza:-)) nyam. Ezt nehogy cukkolasnak vedd, tenyleg erdekel. Az ünnepeket alatt ugy szetzabaltam magam, hogy kellene valami ilyen kis könnyü cucc.
Es Vega kajak nem erdekelnek:-)))

2016.01.07. 12:36:05

@Wienmate: Nekem teljesen normalisnak tunik a fizetesed, abbol itelve amit a munkarol irsz. Teljesen realisan minden amit irsz, es jol is latod a dolgokat szerintem, az 50 euros szamlan meg igazan tullephetne mar mindenki...

London2009 2016.01.07. 12:40:14

@Wienmate: @Pernilla: Hagyjatok mar ezt a szamlat!
Hulyeseget irt, ferfi, altalaban a legtobbje igy vasarol.
Elkuldom uramat, hogy vegyen egy liter tejet. Hazaer 1 ora mulva es beallit ket doboz csokival, mogyoroval, pizzaval, tarsasjatekkel, repulovel, foldmoso vodorrel stb… Es a tej? Ja, azt elfelejtettem. Mennyit fizettel? Azt nem tudom. :DD

2016.01.07. 12:42:11

@soad1221: Ebben lehet hogy igazad van, en arra gondoltam hogy mikor latsz egy vetelarat (pl. 200 ezer euro) akkor nem 'csak' azt fizeti a vevo, hanem meg sok ezer eurot azon felul, mar rogton a vasarlaskor, es akkor meg sehol sincs a felujitas meg az adozas stb. De mondom, aki szerint szemet a tulajdonos mert sokert adja ki, az vagy bereljen mashol, vagy vegyen maganak.

Pernilla 2016.01.07. 12:42:37

@London2009: igy van :D en sem allitottam, hogy direkt hazudik az összegröl, csak azt, hogy nagyon nem klappol. En is erre tippelek inkabb, hogy nem nagyon emlekszik, mit vasarolt. Nem haboruzni akartam ezen :)

2016.01.07. 12:45:29

@London2009: Ismeros :))). Hozzatennem, hogy en magam is ilyen stilusban vasarolok es nem szoktam nezni a szamlat, csak egy kb. fogalmam van hogy nagyjabol atlagban mennyi lehet. Nem tudom minek szivatjak szerencsetlen posztirot...

soad1221 2016.01.07. 12:48:31

@Mirjam2: persze értem egyébként, csak beleugattam.. :D

ettől függetlenül jó üzlet volt mondjuk 2 éve lakásba fektetni a pénzt, és kiadni..
most kezd kevésbé jó üzletté válni, már hogy a vétel része.. a meglévőt kiadni most jó... :)

de nyilván ne legyen elvárás, hogy ingyen adja, neki ez befektetés...

London2009 2016.01.07. 12:54:37

@Mirjam2: Oh en imadok vasarolni. Van minden szarhoz legalabb egy kuponom es van gondosan vezetett bevasarlolistam. Olyan kis raktaram van otthon, hogy egy honapig tuti tudnank mit enni. Apukam ugyanilyen, ugyhogy azt hiszem ezt tole orokoltem. Imadtam kisgyerekkent menni nagy aruhazakba es tolni a bevasarlo kocsit amikor mar felertem. :D
No meg elvileg elemzo is lennek, ugyhogy eletem ertelme kovetni a szamokat, mennyisegeket meg az arak valtozasat. De nincs amugy OCD-m, nyugi! :D

2016.01.07. 12:55:56

@soad1221: Persze, jo uzlet, ha nem vertek at amikor vetted, nem omlott be a teto beazas miatt, nem volt tuz, nem koltoztek antiszocialis elemek a kornyekre amitol el- es kiadhatatlanna valt, nem fogtal ki egy berlot aki nem fizetett de kikoltozni sem volt hajlando es / vagy oriasi szamlat hagyott maga utan es / vagy komoly kart okozott, stb. stb. A lakaskiadas jo uzlet LEHET, de nem ugy megy hogy ulsz, semmit nem csinalsz es dol a penz. Eloszor meg kell keresni ra a penzt ami nem kis feladat, utana pedig kockazatot vallalsz, felelosseg, stressz, adofizetes stb. Ez nagyon hasonlo ahhoz a helyzethez amikor valakinek sajat vallalkozasa van, de ugye mindenki szerint o a szemet munkaado aki semmit nem csinal csak gyujti a penzt, a munkasok meg dolgoznak. Tudom hogy te nem igy gondolod, de nagyon sokan igen, foleg Mo.on.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.07. 12:56:44

@London2009: most wizzen kivül, magamra ismerek:-))))
Meg tavaly, valamikor tavasszal, vagy nyaron, nem tudom mar pontosan, elküldött az asszony egy azaz egy db. elesztöert. Nem tudom, kb. 50 cent lehet.
Haza allitottam 6 csomag chips-el, hozzavalo martassal persze:-)),
3 db csülökkel, egy rahedli üditöitallal es egy mikrohullamu sütövel.
Mondvan, hogy biztos örülni fog.
Velem volt a nagyobbik fiam is, neki megtiltottam, hogy nyilatkozzon a vasarlas vegösszegeröl!:-))

Legnagyobb meglepetesemre, nem örült a kis draga. Persze az elesztöert megegyszer el kellett mennem!

London2009 2016.01.07. 13:04:50

@Der echte Weihnachtsmann: :DDD
Tudtam en!! Megis Anyamnak lesz igaza. Mindig mondogatja, hogy a fene sem erti a noket meg ezt a sok valast. Tenyleg van meg aki azt hiszi, hogy egyik ferfi kulonb a masiknal?!? :DD
Termeszetesen a HA kozonsege a kivetel.

2016.01.07. 13:08:00

@London2009: Ertem... En a kiirt arakat szinte soha nem nezem elelmiszerboltban. Elofordult mar pl. olyan hogy a penztarnal voltam, es a vegosszeg 50 euron felul volt, en meg olyan 20ra lottem be. Kerdezem hogy mi kerul annyiba, es kiderult hogy valami extra draga verziot valasztottam tobb dologbol, ami pont ugy nezett ki szerintem mint az olcsobb verzio. Erre visszamentem, kicsereltem olcsobbra. De siman elofordulhatott volna hogy 'elhiszem' hogy ennek 50 euroba kell kerulni es kesz, el tudok kepzelni ilyen helyzetet.

Smart Lag 2016.01.07. 13:09:52

@Wienmate: @fhdgy: Persze, én szívesen kifizetek 52 ajrót vagy akár 3x annyit, ha bebizonyítja, hogy annyi volt, de ezért meg kell dolgozni...
Ha ő a legigényesebb egyetemista Bécsben kajafronton akkor az alábbiakat tudná venni a Billában a fent említettek közül, ezek a legjobb minőségű élelmiszerek azokban a kategóriákban amit említ:
Bio tej 1,2
Rogaska 6 Stk 9-ez a lgdrágább víz
Hühnerbrust 100g 1,5
De Cecco Spaghetti 2,19
Mutti Passata al Basilico vagy Coeur de Boeuf paradicsom 1,69
Bananen 1,99
Bergsteigerbrot- igaz, hogy nem toastkenyér de a legdrágább 4
Kleine Kaseplatte 500 g sajt 11,5
Heuriger aufschnitt talán nem nevezném párizsinak 2,99
Összesen 36,06

London2009 2016.01.07. 13:11:49

@Mirjam2: Oreg hiba! Oh jajj, ne is irj nekem ilyeneket, mert elmegyek es bevasarolok neked rendesen. Kuponokat is viszem. :D

fhdgy 2016.01.07. 13:15:02

@Der echte Weihnachtsmann: Ravasz, nagyon ravasz! Vagy nagyon jó tanítómestered volt! Először jó drágán és össze-vissza kell vásárolni, így legközelebb jól meggondolja az asszonypajtás, hogy téged küld vagy inkább ő maga megy! Mosogatásnál is legelőször lelkesen kell mosogatni, még azt is, ami nem volt piszkos! Csak minden készletből gondosan eltörni ezt, azt!

Azt, amit kapsz, persze nem teszed zsebre, de hidd el megéri! A probléma egyszer és mindenkorra lerendezve! :-)

2016.01.07. 13:18:39

@London2009: Nem kell, koszi :). Life is short. Nekem nem eri meg ezeket szamolgatni, mondjuk bizonyos hatarokon felul.

Wienmate 2016.01.07. 13:19:15

@Smart Lag: Nem kell, hogy kifizesd, de azert köszönöm :) Te Becsben elsz? Jarjunk együtt bevasarolni :) De ezt a Rechnung dolgot most mar engedjük el, mert egyikönk se tud ujat mondani.

Határátkelő 2016.01.07. 13:19:30

OFF

Az RTL Klub keres olyan, Angliában élő magyart, aki jelenleg éppen Magyarországon van és szívesen nyilatkozna a brit szociális juttatásokról, ill az ezzel kapcsolatos változásokról. Ha akad ilyen köztetek, jelentkezzen vagy itt, vagy privátban! Kösz szépen!

ON

HardPötty 2016.01.07. 13:20:44

Legdurvább jóbarátom volt. Elugrott a boltba egy doboz valentin napi csokièrt, virágért, de vegül egy autót vett a párjanak. Na nem kitudja mit. 550 fontèrt kínálták a fecni szerint a parkolóban álló kis Ford Ka-t. A tulaj is a boltba volt. Helyben megalkudtak 470 fontban. Kp volt nála vagy 150 font plusz automatából vett le. Még a tulajt is haza kellett vinni.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.07. 13:22:31

@fhdgy: latom, tapasztalt ven roka vagy:-))))))))))

London2009 2016.01.07. 13:22:43

@fhdgy: Jajj, ez nagyon jo! Most ertettem meg egy multbeli esetet.
Egyszer kertem meg uramat, hogy ugyan mar, kozos eletunkben eloszor takaritsa mar ki a furdoszobat. Mondta, hogy szerinte ez egy tradicionalisan noi feladat, de am legyen. Megfogta a CIF furdoszoba spret aminek egy specialis szorofeje volt es korbefujta a kadat meg a mosdokagylot. A WC-hez nyilvan hozza sem nyult, az nagyon tisztanak TUNT. :DDD
Nem szoltam semmit, vartam. Nem tortent semmi, tovabb vartam. Semmi.
Megkerdeztem, hogy na es most hova tovabb? Mikor keszul el a nagy tisztogatas?
-Oh, az mar kesz van. Ezeknek a spreknek ez a lenyege, hogy csak be kell fujni es mar tiszta is. Majd amikor zuhanyzik legkozelebb a zuhannyal KORBECSAPATJA.
-Dorzsoles, torolgetes, zuhanykabin letisztitasa, felmosas, vizkotlenites?
-Ah, dehogy. Ez ilyen ALL in 3 spre!!! Mindenre jo!

De most mar mindent ertek! Igazabol tul jart az eszemen!!! :DDD

HardPötty 2016.01.07. 13:24:10

Röhögném ha lenyilatkozná valaki hogy amúgy el lehet élni juttatások nélkül is. ☺

2016.01.07. 13:25:05

@Smart Lag: Akkor megoldodott a rejtely, mondom en hogy a viz volt draga - 9 euro egy elhagyhato dologert. Persze van akinek megeri, de az ilyeneken erdemes sporolni mert ha rendszeresen veszi, sok penzt kolthet ra ugymond feleslegesen. Pl. hetente legalabb egyszer vesz ilyen vizet, siman 50 euro havonta, mikozben ihato a csapviz Europaban. De van akinek megeri megvenni, vegulis maganugy.

fhdgy 2016.01.07. 13:27:11

@Der echte Weihnachtsmann: @London2009: Tudjátok, csak annyi a baj, hogy nekem nem volt tanítómesterem vagy csak már túl későn! Az eredmény az lett, hogy mire ilyen bölcs lettem ( legalább ebben a témában ), már meg is öregedtem. Nagyon jó bölcsnek lenni, csak nem öregen!

adg 2016.01.07. 13:35:21

Egy atteteles ismerosom leugrott boltba kenyerert. Tobb mint egy evvel kesobb ert haza, senki sem tudta merre jart, meg o maga sem. Alig ismertek meg, eleg zavart volt. Csaladja azt hitte, meghalt, csak nem tudtak kicsoda, vagy ilyesmi. Meg kezelesre is jart utana egy ideig. Sosem derult ki, mi tortent, vagy egyaltalan hogy maradt eletben, mit csinalt, hol volt, semmi.

Veszelyes dolog a ferfinek boltba menni. :)

adg 2016.01.07. 13:37:15

@London2009: vaddel, pontosabban. Vagy vadeszak. Igy megyen ez kerem errefele.

2016.01.07. 13:39:58

@Smart Lag:

A Bergsteigerbrottal en jol befurodtem egyszer. Egyebkent nem tudom, hogy a legdragabb-e, de hogy a legfinomabb, az biztos, es meg 4 nap utan is jo, izletes. Szoval hozzaszoktam, hogy a Billaban kis meretu (azt hiszem 800 grammos) Bergsteigerbrotok vannak. Rohantam haza, kellett kenyer, Merkur volt utban, igy oda ugrottam be. Latom, hogy ott egy oly nagyjabol fel kenyer, kicsit talan tobb, mondom, hogy azt kerem. A penztarnal lepodtem meg, hogy 6,40 euro volt az a darab kenyer: a Merkurban ugyanis van 2 kilos Bergsteigerbrot is! :))))

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.07. 13:41:53

@fhdgy: büszkeseggel töltsön el, hogy a sajat tapasztalataidat atadhatod a fiatalabb generacioknak!:-))))))))))))

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.07. 13:43:41

@adg: na jo, hat nalatok ha atmesz a szomszedba, akkoris elbucsuzol egy hetre legalabb:-))))))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.07. 13:44:14

@fhdgy:
Már megint sokat filozofálsz...
Bolcs vagy és kész ...
:)

Smart Lag 2016.01.07. 13:44:19

@Wienmate: "De ezt a Rechnung dolgot most mar engedjük el"

Tudod egy lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, ezért javasoltam, hogy egyszerűbb lenne beismerni, hogy tévedtél, még az elején. A rajtakapott bolti szarkák is azt mondják a biztonsági őrnek, hogy most az egyszer engedjen el, de ez nem szokott bejönni sehol...
A jellemfejlődésedre is pozitív hatással lenne, ha megkérnéd a HÁ-t, hogy bocsi elírtam, ezt a részt módosítsuk, mert nyilvánvalóan tévedtem és az érintetteket pedig megkövetnéd.
156 EUR nem kis pénz egy Billa kisbevásárlásért és a slip feltöltésért, a játékot pedig ennyi idős korodban még élvezni kéne:)

Smart Lag 2016.01.07. 13:44:19

@Mirjam2: "Akkor megoldodott a rejtely, mondom en hogy a viz volt draga - 9 euro"

Viccelsz? Én a legeslegdrágább kapható speciális vizet írtam 6 flakonnal, szerinted aki csirkemellet vesz 10 dekát, ahelyett, hogy rendes húst venne az milyen vizet vesz?
Elárulom:

shop.billa.at/warengruppe/getraenke/alkoholfreie-getraenke/mineralwasser2/B2-317/produkte/clever-urquelle-mineralwasser-mild2/00-778422

Smart Lag 2016.01.07. 13:44:19

@Ödenburger [Hu/At]: Jó a Merkur, az ínyenc dolgokban a legjobb, az étterme is mindig tele van, jól csinálják, mert az illatoktól is megéhezel és olyan dolgokat veszel éhesen, amire egyébként semmi szükséged:)

©________ 2016.01.07. 13:44:36

@Wienmate: a másodikbol se fog menni,ha igy szorod a penzt.

volt itt valaki, aki szinten panaszkodott hasonloan, aztan kiderult, hogy kozven 120 euros farmerra szorha a penzt meg napi tobb sorre.
nem ismered veletlenul?

fhdgy 2016.01.07. 13:47:36

@Der echte Weihnachtsmann: Igen, igen, de az eredmény döntetlen! Ahány hívet szerzek, annyi ellenséget is! Azért remélem, hogy a döntetlen ellenére is mi, férfiak győzünk!

Hallkan azért megjegyzem, hogy nagyon nem érdemes győznünk, mert a győzelem levét is nekünk kell meginni! Ha nagyon győzünk, akkor mindent elvesztünk! Így kedves férfi társaim, mértékletesség, csak semmi túlzás! :-)

Wienmate 2016.01.07. 13:53:04

@Smart Lag: Oke, akkor ne engedd el a temat. Ha szeretned, nyugodtan keresd ki az összes bolt kinalatabol, mi mennyibe kerül, es listazd ki, es irj erröl egy posztot. Szivesen elolvasom es ha gondolod kommentelem is. Ez nem a tevedesröl vagy nem tevedesröl szol. A jellemfejlödesröl meg plane. Nyugodtan maradj abban a hitben, hogy nem korrekt összeget irtam. Engem nem zavar.

Pernilla 2016.01.07. 13:53:20

@Smart Lag: nekem ehhez meg illatok se kellenek, csak elnezelödök a sajtpult es az egyeb inyenc sorok között, es beugrik 20 euronyi cucc a kosaramba ugy, hogy valojaban nem is akartam semmit venni.
De ennek nem sok köze van az atlagelelmiszerek arahoz :-)

fhdgy 2016.01.07. 13:56:35

@vityo641(AT): Lehet, hogy bölcs vagyok, de nem elég okos! Ha tényleg az lennék, akkor nem itt tartanék! Ha olyan okos lennék, akkor pl. lenne feleségem ( isten ments, én magányos farkas vagyok ) és a nagy okosságaimat alkalmazhatnám a valóságban. Így viszont egyet tehetek : nagy veszekedések árán, de magamat kell elzavarnom a boltba!

Ja, és magamnak kell elmosogatni is, hiába török el ezt-azt, senki nem mondja, hogy hagyd, neked ez úgy sem fog menni. És büntetésből még a cserepeket is nekem kell összesöpörni!

soad1221 2016.01.07. 14:09:51

@Mirjam2: persze, kockázat van.. mondjuk a tűz, földrengés szekcióra van biztosítás, az amortizáló népekre nincs, de azért sejthető, hogy lesz-e betelepítés vagy sem, azért ki tudsz választani olyat, ahol biztosan nem lesz ilyen gond... :)

a bérlő, pedig jogos. Azt nem könnyű kiválasztani, de ez már inkább bizalom/emberismeret kérdése, hogy ki tudod-e szűrni.

hogy vannak akik kizsákmányolásnak érzik... hát ja... de tudjuk, te amúgy is kizsákmányoló vagy. immáron többszörös visszaeső :D

Smart Lag 2016.01.07. 14:21:34

@Wienmate: "Oke, akkor ne engedd el a temat. Ha szeretned, nyugodtan keresd ki az összes bolt kinalatabol, mi mennyibe kerül, es listazd ki"

Felesleges, csak a Billáról volt szó, tudod, az a bolt ahol te vásárolsz méregdrágán.
Mellesleg ismered a Billa szlogeneket:

"A józan ész a Billára szavaz" illetve " A Billa ma a holnapra gondol"
Csak a keywordok miatt tudod: józan ész és a holnap...
Azokat a hibákat amit ma vétesz, holnap már nem tudod kijavítani, csak aránytalanul nagyobb energiabefektetéssel:)

London2009 2016.01.07. 14:21:54

@Smart Lag: Hagyd maaaaar azt a szamlat bitte!!

soad1221 2016.01.07. 14:33:52

@London2009: @Wienmate: lehet, hogy túlpörgi egy picit, de ebbe @Smart Lag: kommentbe nem lehet belekötni.
és érdemi választ nem kapott, azóta sem...

2016.01.07. 14:36:44

@adg: "Lekuldtem a felesegem a boltba tejert, mar harom napja nem jott vissza. Szerintetek kezdjek el aggodni, vagy a tejpor is jo lesz a reggeli kavehoz?"

soad1221 2016.01.07. 14:42:00

@mojyo: én aggódnék... a tejpor szar... nagyon...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.07. 14:49:29

@vityo641(AT):
Na de ahogy öregszik a farkas egyre kevésbé lesz hiteles.
:))))))))))))))))

Wienmate 2016.01.07. 14:54:36

@soad1221: Nem tudok mar erröl ujat irni. Nem teszem el a blokkokat es nem fogok most azert ujra bevasarolni hogy legyen egy uj blokkom. Szoval ez a kör nalam lezarult :)

Hari Seldon 2 2016.01.07. 15:00:25

@London2009:
Szerintem is fura, de arra már nem is reagáltam. Nekem amikor eljöttem,nemmultiból, de mérnöki munkakörből, ha jól emlékszem 350 körül volt a fizetésem. Az sem sok, de egy normális körüli abban a munkakörben.

London2009 2016.01.07. 15:02:11

@soad1221: egyertelmuen hulyeseg a posztnak az a resze, de mar reg tul van az egesz targyalva. Rem unalmas.

2016.01.07. 15:04:59

@Smart Lag: Nem tudom, vegan vagyok. Soha eletemben nem vettem meg semmilyen hust sehol. Viszont asvanyvizet mar igen. Siman lehet kapni dragabbat is mint 1.5 euro / flakon. En Europaban csapvizet iszom, mar csak kornyezetvedelmi okokbol is, de mindenki azt eszik-iszik amit akar es amit megengedhet maganak.

2016.01.07. 15:06:43

@London2009: +1, kit erdekel mar az 50 euro? Es meg csodalkozunk hogy senki nem ir ide posztot, ezek utan en sem irnek... Bekuldott valaki egy teljesen jol megirt valamit ide, ezzel kene inkabb foglalkozni but it's too much to ask.

Pernilla 2016.01.07. 15:14:28

@Mirjam2: Nezd, en meg beirtam egy rakas dolgot, amivel nem ertek egyet a posztban, nem azert, hogy megmondjam a tutit, hanem ezekröl meg lehetett volna beszelgetni, de ö csak a szamlasra reagalt, akkor nem csoda, hogy ezen megy a hiszti. Egyebkent mar tenyleg unalmas, lapozzunk :-)

2016.01.07. 15:20:07

@Pernilla: Ok, ok, tenyleg nem akarom itt fokozni a helyzetet, bocs ha magadra vetted, nem ellened iranyult, csak altalanossagban irtam. Egyebkent ez majdnem mindig igy van. Van a posztban egyvalami, ami fura reszlet vagy sokaknak feltunik valamiert, es a kommentek 99%a arrol szol :)

2016.01.07. 15:22:20

@mojyo: :))) Attol fugg, hogy melyik felesegedet kuldted. Ha szokas szerint az idosebbiket, akkor ne aggodj.

fhdgy 2016.01.07. 15:24:14

@Mirjam2: Jó, akkor vigyük el abba az irányba a témát, hogy miért keres csak 1500 eurót nettóban valaki, felsőfokú végzettséggel!

fhdgy 2016.01.07. 15:25:42

@mojyo: Tanuld meg a kávét tejporral inni és reménykedj, hogy már nem is jön vissza! :-)

London2009 2016.01.07. 15:28:12

@fhdgy: ez engem is jobban erdekelne. Nagyon keveslem.

FutureFry 2016.01.07. 15:29:04

@Ödenburger [Hu/At]: @Mirjam2:
Én sem szoktam általában nézni a bevásárlás összegét tételesen. Azért van, hogy azért rákérdezek, pl. amikor egyszer a helyi boltban a (semmi extra) bevásárláskor a végösszeg valami $300+ volt. Mint kiderült a pénztáros az általam vásárolt péksütemény kódját rosszul olvasta le. (Itt kézzel szokás ráírni a zacskóra a kódot - ha jól emlékszem az én kézírásos 1-esemet olvasta 7-esnek, ugyebár Amerikában nem szoktak szárat adni az 1-esnek (igaz a 7-est sem húzzák át)). Szóval, summa summarum, a kb 5. db zsemleféleség (“roll”) helyett 5 db (valami nagyon “fancy”) szülinapi torta kódját ütötte be (darabonként talán $50+ dollárért). Mondjuk feltűnhetett volna neki, hogy abba a kis zacskóba nem férne bele 5 torta…
Lehet hogy postíró társunknál is valami hasonló történt?

FutureFry 2016.01.07. 15:33:19

@mojyo: @adg:
Markos-Nádas (emlékezetből, szabadon):
- (Erzsike): Anyám leküldött a boltba borér’
- (Riporter): És mikor mentél haza?
- Úgy két és fél év múlva…
- És anyád aggódott?
- Nem, csak pipa volt.
- Pipa volt mert aggódott?
- Nem, mert nem volt otthon bor

2016.01.07. 15:34:46

@soad1221: Nem lehet olyan helyet valasztani ami biztosan nem lesz rossz kornyek mondjuk tiz ev mulva, vagy ahova biztosan nem koltozik osszeferhetetlen szomszed. Ez egy valos kockazat (kiveve ha az adott varoson belul a legdragabb ingatlant veszed, de meg akkor sem biztos semmi, es az a kategoria egyebkent is kulon tortenet, teljesen mas tulajdonosi es berloi korrel mint egy atlag ingatlan). Kar eseten lehet hogy fizet majd valamikor valamit a biztosito, de senkinek nem kivannek egy ilyen helyzetet, a vele jaro stresszt es utanajarast stb. Mar tobb mint tiz eve adok / adtam ki ingatlant, ebbol jo par evig Pesten, van eleg tapasztalatom a berlok irrealis elvarasaival kapcsolatban, ja es Londonban is dolgoztam ingatlan-ugynoksegnel. Tenyleg, ha valaki szerint szemet nyereszkedo a tulajdonos, akkor koltozzon az illeto mashova vagy vegyen maganak, en igy latom. Ja hogy minden tulajdonos szemet, es mindenki 'dragan' adja ki, venni meg 'nagyon draga'? Hat ez van. Alternativa, ahogy Birca javasolta, epitsen 'az allam' mindenkinek lakasokat es utaljak ki oket a polgaroknak alanyi jogon. Persze az en eletemben is problemat jelentenek a magas londoni ingatlanarak, de nem fogom a tulajdonosokat hibaztatni hogy milyen szemetek, miert nem adjak ki nekem olcsobban a lakast.

skaven 2016.01.07. 15:36:42

@Zka: fitalaok vagytok meg, a gyerek meg egyre nagyobb, mire egyetemista lesz, meg siman nekiallhattok kalandozni :)

Smart Lag 2016.01.07. 15:36:50

@London2009: milyen számlát? Ez a credibilityrôl szól, nem egy papírfecnirôl amit billnek hívnak ugyan, de a szó eredete billa vagy bulla, míg a hitelesség eredete a credere és az ibilis.
Szóval ez nem a billarol, hanem a credibilisrôl szól :))

Smart Lag 2016.01.07. 15:36:57

@Mirjam2:www.dailymail.co.uk/health/article-105466/Fertility-timebomb-drinking-water.html
Én, ha nem muszáj, kerülöm a csapvizet, több okból is:
- Békésben nagyon magas a ciántartalom az ivóvízben, csecsemôk nem is fogyaszthatják én ott nôttem fel
- amikor teleengedem a kádat, sokszor kék a víz és büdös klórszag van
- láttam már kettévágott vízcsövet belülrôl és vízszûrô filtert is egy-két napos használat után

- ismerek olyan embert aki víztisztító telepen fônökként dolgozik

fhdgy 2016.01.07. 15:37:21

@London2009: Nézd, én 2001-ben, igaz nem Bécsben, hanem Münchenben és programozóként bruttó 8.800 DM-et kaptam, ennek kb. valamivel több mint fele volt a nettó. Ez 2002.01.01-től úgy nézett ki, hogy majdnem 4.400 EUR bruttó és 2.350-2.360 EUR nettó, a pontos összegre már nem emlékszem.

Azóta nem tudom, hogy a fizetések hogyan változtak, de azt tapasztaltam, kis rosszindulattal és nagyon általánosítva, hogy az árak sok esetben ma már közelítik azt a számot, amik akkor DM-ben voltak!

Nagyon érdekelne, hogy erről, kinek milyen konkrét tapasztalata van.

Wienmate 2016.01.07. 15:39:52

@London2009: @fhdgy: @Mirjam2: Ez reszben attol függ, hogy az adott agazatra vonatkozo kollektivszerzödes milyen minimalbert ir elö a különbözö job levelekre. Amikor felvesznek egy allasra, akkor besorolnak a korabbi munkaban töltött eveid illetve a munkahelyi felelösseged alapjan egy kategoriaba. Nekem 4 ev adminisztrativ tapasztalatom van, nem tudom pontosan, melyik kategoriaba kerültem, de ennek megfelelöen hataroztak meg a bersavomat.

Wienmate 2016.01.07. 15:41:05

@fhdgy: A programozo az a csucskategoria itt :) Amit irtal fizut, realis.

2016.01.07. 15:41:30

@fhdgy: Ez nekem normalis fizetesnek tunik atlagos, kulonosebb kepzettseget nem igenylo irodai munkanal, foleg kezdonek (es a posztolo annak szamit Ausztriaban). A diploma elegge alap sok munkakorben, anelkul mar egyszeru adminisztrativ munkat sem lehet talalni szinte sehol. Vannak boven diplomas britek akik minimalber kozeli berert dolgoznak ilyen allasokban. Es vannak akik ingyen dolgoznak akar egy evig is gyakornokkent, szinten diplomaval.

2016.01.07. 15:43:26

@fhdgy: Igen, csak az elet egyik furcsasaga hogy nem mindenki programozo aki irodaban dolgozik meg diplomaja van :)))

Wienmate 2016.01.07. 15:43:39

@Mirjam2: @Wienmate: Itt ahogy en anno nezegettem az allashirdeteseket, mindenhova kell diploma. A nemet es az angol pedig alap.

2016.01.07. 15:45:52

@Mirjam2: Egyebkent meg vannak bankarok pl. Londonban akik tobb szazezer fontot keresnek egy honapban, netto. Csak nem mindenki bankar :). Most a futballedzoket nem emlitenem...

2016.01.07. 15:47:29

@Wienmate: Irodai munkahoz altalaban kell, igen - meg a legegyszerubbhoz is.

fhdgy 2016.01.07. 15:47:33

@Wienmate: 2001-ben Németországban nem volt minimálbér! 2001-ben természetesen nem EU-állampolgárként voltam munkavállaló Németországban, hanem az úgy nevezett grüne karte program keretében, így azért kevesebbet kaptam, mint az echte német kollégák. Viszont volt echte német barátom Kölnben ( ő is programozó ), aki azt mondta, hogy ott ez a pénz még egy echte németnek is jónak számítana. Én ebből azt vontam le, hogy München azért csak München!

fhdgy 2016.01.07. 15:54:56

@Mirjam2: Ez így igaz! De elárulom neked, hogy annak idején, 1971-ben, nem azért döntöttem a programozás mellett, hogy hű de milyen jó lesz nekem majd 2001-től Münchenben, mikor majd úgy is EU tagok leszünk. Ha én ezt akkor mind tudtam volna, akkor ezerrel németül tanultam volna a gimiben és nem minden alkalommal útálkoztam volna, hogy hű, már megint a rohadt német óra! Mert útáltam a németet, mint a bűnt.

Aztán már 1987-ben elkezdtem állást keresni külföldön. Ma sem értem, hogy miért, de nekem fel sem merült más ország, csak és kizárólag Németország! Onnétól már nem utáltam a németet, csak mérges voltam magamra, hogy miért nem korábban kezdtem németet tanulni!

Ki érti ezeket, az embereknek nevezett, fúrcsa szerkezeteket???

2016.01.07. 15:55:05

@London2009: Nem akarom gender-iranyba elvinni a temat, de elegge meg vagyok lepodve azon amit irtal. Mondjuk tudom hogy Szaudiban pl. sok pasi nem takarit, de nekem minden eddigi partnerem ugyanannyit takaritott mint en. A ferjem sokkal szebben es alaposabban takarit mint en, peldaul. En is megcsinalom persze, mert muszaj, de messze nem olyan jol mint o. Es nem esik le az aranygyuru az ujjarol mert nem hord, a tegnapira visszautalva :)))

London2009 2016.01.07. 15:57:45

@Smart Lag: milyen szamlat? Ezt en kerdezem.
Tanultam en is latint a jogi egyetemen, koszi. Meg azt is tudom, hogy mikor erdemes egy temat hagyni a fenebe.
Lapozzunk!

2016.01.07. 16:01:30

@fhdgy: Igen, ez annyira igaz! :))) Ha elore tudtuk volna hogy mi fog tortenni kesobb, valoszinuleg szinte mindannyian maskepp csinalunk dolgokat, de tenyleg kiszamithatatlan sok szempontbol az elet, es pont ez a jo benne - unalmas lenne maskepp :)

2016.01.07. 16:04:53

@Smart Lag: Most kezdjek el neked magyarazni arrol hogy a huseves mennyire egeszsegtelen? Inkabb nem teszem, de objektiven nezve, eleg vicces hogy te hust eszel, kozben nem mersz csapvizet inni Europaban mert az egeszsegtelen :)

fhdgy 2016.01.07. 16:05:54

@Wienmate: akkor tiszta szívből javaslom, hogy mielőtt hazatérnél, csináljál egy kört Münchenben! München egyébként is csodálatos! Nagyváros, a nagyváros hátrányai nélkül, de egy nagyváros minden előnyével! Én csak jót tudok Münchenről, és Németországról is, mondani!

London2009 2016.01.07. 16:06:27

@Mirjam2: Nalunk valoszinuleg egy generacioval ezelotti felallas van otthon. De mondjuk miutan en igy nottem fel, nekem ez a normalis. Ugyhogy en igy jol erzem magam es nem zavar, hogy a hazimunka nagy resze ram marad. Egyreszt amiatt sem mivel en sokkal korabban erek mindennap haza. Altalaban en mar 6-kor otthon vagyok, o meg gyakran csak 8-9 korul. De nalunk tenyleg ilyen mult szazadi, tradicionalis felallas van. O osszeszerel, kerteszkedik, kiviszi a szemetet, kiporszivoz, eljon ertem stb. Nekem meg marad tobbi. Bar abszolut pozitivumkent megemlitem, hogy szeret es tud fozni! Valamint a kettonk kozul en vagyok a rendetlen, de allandoan takaritgato, o viszont baromi pedans, de egy kis por nem zavarja. :D Nekem mukodik ez a felallas. Igazabol ugysem lenne megelegedve azzal a takaritassal, amit o csinal, en meg nem tudnam normalizan a fuvet levagni, ugyhogy nincs itt gond! : )

Wienmate 2016.01.07. 16:07:27

@fhdgy: Jo lenne. Egyebkent nyilvan Svajcban is tennek egy tiszteletkört egyszer ha ugy alakul :)

London2009 2016.01.07. 16:11:17

@Wienmate: @fhdgy: @Mirjam2: Kicsit gugliztam es szetneztem mit fizetnek Londonban egy adminisztrativ munkaert nagyjabol. Valtozo…de olyan 25k font koruli osszeget dobott ki igy elsore. Ami olyan 1500 font per ho. Miutan itt minden dragabb, azt hiszem ez pont annyit erhet, mint 1500 euro Becsben.
Kezdofizetesnek, elso kulfoldi munkahelynek valoban jo! Viszont nyilvan ettol az osszegtol csodakat es nagy attorest varni nem szabad.

fhdgy 2016.01.07. 16:13:33

@Wienmate: Én azt hallottam, azt tapasztaltam, hogy azon emberek közül, akik tudnak hoch Deutschot beszélni, a bajorok a legbarátságosabbak, bár a jó öreg szászokra sem lehet panaszom!

Wienmate 2016.01.07. 16:16:11

@London2009: @fhdgy: @Mirjam2: Nem nagyon tudom egyelöre, hogy hasonlo munkakörben de magasabb szintü allasert mennyit fizetnek. Majd talan egyszer kiderül.

2016.01.07. 16:18:32

@London2009: Ez mind rendben van, arra probaltam ramutatni hogy a ferfiak nem genetikailag alkalmatlanok a takaritasra, sot. Egyebkent a ferjem csaladjaban mar generaciok ota igy oszlik meg a hazimunka, anyosom elmondasa szerint.

2016.01.07. 16:21:10

@London2009: Lehet hogy a gugli annyit dobott :) de en szemelyesen ismerek diplomas briteket akik sokkal kevesebbet keresnek (meg olyat is aki tobbet, persze). Sima admin munkaert nem fizetnek evi 25ot meg Londonban sem, azert valami extrat kell tudni. Diplomasoknak is fizetnek minimalbert, irodai munkaert. Minden a munkatol, a vegzettsegtol, az embertol fugg.

London2009 2016.01.07. 16:21:57

@Mirjam2: Oh, en ezt nagyon jol tudom. Ha elutazom hosszabb idre otthonrol nekem is feltunik, hogy nahat, valaki azert csak kitakaritott! :D
Lehet, hogy lesz egy olyan idoszak az eletemben, amikor ez zavarni fog. De egyelore idom, mint a tenger, ugyhogy belefer sok minden, hala az egnek.

London2009 2016.01.07. 16:25:17

@Mirjam2: Nem tudom. Nem is tudok erdemben nyilatkozni mert sosem dolgoztam ebben a munkakorben. De azert azt gondolnam, hogy egy londoni irodai munka csak fizet ennyit legalabb. Legalabbis remelem.
Egyebkent tevedtem. 22k font per annum nettoja 1500 font per ho. Na annyit azert mar csak kifizetnek...

2016.01.07. 16:26:55

@London2009: Ok :))). Kozben megneztem, pl. innen ugy tunik hogy a full time admin munkak tobbsege kevesebb mint evi 15 ezer fontot fizet evente (ez brutto): www.indeed.co.uk/jobs?q=Admin+Assistant&l=London&jt=fulltime. Es ez Londonban van, ott 500 euroert nem berelsz normalis szobat, mert meg sokkal gonoszabbak a landlordok mint Becsben... Persze lehet tobbet is keresni, de ahhoz tobbet is kell tudni mint egy atlagos admin munkahoz.

2016.01.07. 16:28:40

@Mirjam2: Elneztem, a tobbseg evi brutto 15 es 20 ezer font kozott fizet, legalabbis ezek kozott a hirdetesek kozott.

blackhairlady 2016.01.07. 16:30:02

@FutureFry: Szerintem a penztarosoknak fogalmuk sincs mi van a kijelzore irva, meg is orulnenek a napi sokadik vevo utan, hogy minden termek nevet ellenorizzek :) Csak lehuzza vagy beuti a kodot aztan johet a kovetkezo.

2016.01.07. 16:30:41

@London2009: Nem, nagyon sokszor nem fizetnek ennyit.

London2009 2016.01.07. 16:34:45

@Mirjam2: ezen a linken en nem ezt latom. 15k-20k kozott a Receptionist/Admin Assistant fizet. De ahogy lejjebb porgetsz es igazi Admin Assitant munkak jonnek fel es nem Receptionist munka, az mar inkabb 20k-25k.
Monsterre is raneztem. Ha valaki mar egy kicsit is ert valamihez, akkor azonnal 30k-tol indul...
Mondjuk en egy harmadik nyelv jo ismeretevel nem is adminisztratorkent dolgoznek, de o tudja mit kezd a karrierjevel.

Golf2 2016.01.07. 16:35:01

@fhdgy: Eszük ágában sincs Hochdeutsch-ot beszèlni.

gabuschka 2016.01.07. 16:35:18

@Mirjam2: igen, pontosan. :-)

@Wienmate: Értem, bár remélem nem vetted személyeskedésnek, nem a zsebedben akartam turkálni. Nemrég szó volt róla nálunk, hogy esetleg máshova költöznénk, és felmerült Ausztria is, mert a bérek magasabbak mint Németországban, és közelebb van Mo-hoz. Ezért lepett meg, amit írtál, de ettől függetlenül korrekt bérnek tartom.

Wienmate 2016.01.07. 16:39:50

@gabuschka: Összehasonlitasi alapom sajnos nincs. Mondjuk az mindig egy jo kiindulasi pont, hogy az allashirdetesekbe beleirjak a kollektivszerzödesben elöirt minimalbert az adott poziciora, ez ugye azt jelenti, hogy lehet több, de kevesebb nem. Szoval ha szeretnel nezelödni, akkor a Karriere.at a legjobb allaskeresö portal. Nem tudom, Nemetorszagban hogy van, de ugye itt van 13. es 14. havi fizetes, ami kicsit több, mint a havi fizu mert mas az ado rajta. Itt 25 nap szabadsagod van, mindegy hany eves vagy. Vagy ha van valami ilyen kerdesed, akkor szolj.

Smart Lag 2016.01.07. 16:41:50

@London2009: hât humorêrzêket nem tanítanak ott?

fhdgy 2016.01.07. 16:44:14

@Golf2: Nekem ebből soha nem volt problémám! Bajoroknál is ( az első időben ), svájciaknál is, nagyon gyakran kellett kérnem, hogy "Bitte Hochdeutsch!". Soha nem sértődtek meg! Persze, főleg svájcban, résen kellett lenni, mert egy szempillantás alatt visszaváltott! Megpróbált ő, igyekezett is, tudott is, de mindig visszaváltott!

Pernilla 2016.01.07. 16:59:20

A fizetésen egyébként érdekes, hogy így meglepődtek páran. Valószínűleg kereshetne párszáz euróval többet a posztoló más munkahelyen, de sokkal többet nem hiszem, nekem reálisnak tűnik a fizetése.
Ausztria (főleg Bécs) szerintem nem az a hely, ahova meggazdagodni jön az ember. Mármint úgy értem, persze, klasszisokkal jobban kereshet az ember bizonyos szakmákban, mint Magyarországon, de szerintem ezekkel a szakmákkal Németországban, Svájcban stb. sokkal jobban lehet keresni.
Viszont megvan az az előnye (ami sok magyar számára bizony fontos!), hogy közel van Magyarországhoz, hasonlít is rá, és alapjában véve egy nyugis hely. Szerintem ideális egy csomó mindenkinek, de ha a pénz a fő mozgatórugó, akkor messze nem ez a legjobb hely Európában.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 17:01:57

index.hu/mindekozben/poszt/2016/01/07/igy_ment_david_cameron_konvoja_a_magyar_parlamentbe/

Nemtom, a bátyját, Jamest is így szokták-e szállítani, mondjuk az Oszi-átadóra??
:D
Majd most kiderül, kb egy hónap múlva lesz...

London2009 2016.01.07. 17:15:54

@geegee: most olvasom a press conference summaryt...tele van nyelvtani hibaval :S

Határátkelő 2016.01.07. 17:22:48

OFF

Kis szösszenet az Orbán-Cameron találkozóról. Ha minden jól megy, lesz belőle hosszabb is. :)

hataratkelo.com/orban-mi-nem-migransok-vagyunk/

ON

gabuschka 2016.01.07. 17:37:06

@Wienmate: köszi az infót, de egyelőre maradunk itt, a barátom végre kapott egy 'unbefristed' szerződést, amit itt nagyon nehéz, főleg a bankszférában, úgyhogy maradunk No-ban. Itt a 13-14 havi fizu munkahelyenként változó, nálunk a szállodában13. havi van, a fele kb a havi fizetésnek. De nem panaszkodom, szeretem amikor novemberben egy szép kövér összeget utalnak. :-)

©________ 2016.01.07. 17:44:13

en szoltam, hogy szet fognak szedni

noorci 2016.01.07. 18:23:42

@Pernilla: nagyon egyet értek, mi fél éve élünk itt, de tényleg sokkoló írás volt. ÉS a jó kis felsorolásból kihagytad, hogy a fizu esetén a kiadás bevétel összehasonlításról elegánsan megfeledkezik a poszter a 13. és 14. havi fizuról is, ami ugye nem kevés.

Wienmate 2016.01.07. 18:27:59

@Praliné.: Ahogy mondod! Ezen az egesz oldalon ennyi a lenyeg :) Maskor is szolj!

Pernilla 2016.01.07. 18:29:13

@noorci: köszi, most megnyugtattál, hogy nem a semmiért gépeltem ennyit :-)

noorci 2016.01.07. 18:29:26

@arncht: Azt honnan veszed, hogy sz 1500 nettó az osztrák átlag fizu 70%-a? Én nagyon kíváncsi lennék igazi átlag számításra, vagy egyes szektorokban levő átlagra, de nem találtam friss statisztikákat.

Wienmate 2016.01.07. 18:34:46

@noorci: Miert erzed ugy, hogy sokkolo iras volt? A 13. 14. havit tenyleg nem emlitettem en sem, de azert, mert meg csak parhonapos tört összeget kaptam, es meg nem is tudatosult bennem.

noorci 2016.01.07. 18:38:05

@Wienmate: pedig ezt fb-on is írtam még délután, az éves bérletet. Bármikor megveheted, bármely hónaptól és ki se kell előre egyben fizetni. Számláról vonják. Szerintem egy csomó dologra akkor jön rá az ember, hogy olcsóbb, ha kiismeri magát teljesen. Érdemes informálódni, néha másoktól is, pl. éves bérletet én is magyaroktól tudtam meg.

Wienmate 2016.01.07. 18:42:30

@noorci: A facebookot nem neztem. Sorry :) Anno, amikor kijöttem, akkor kerdeztem 1-2 ismeröst ilyenekröl, de ök nem emlitettek, en meg ezek szerint nem neztem annyira utana. Ugyhogy minden honapban vettem a 48 euros haviberletet :)

Herr Géza 2016.01.07. 19:07:09

Grüzi! Ma lemaradtam a buliról, így a bevásárlás témát nem fokoznám. Itt a cuccért 10 € körüli összeg a reális, de nagy összegben fogadnék, hogy mindezt a Billából is hazahozom 20 € alatt. Kicsit a "Grazmate" (Hinta) jutott eszembe, akinek szintén ilyen nagyságrendű tévedései voltak. Na persze ha az ember a belvárosi "delikát-Billában" francia turbó-bió, kendermagos csirkemellet vesz, és a többi cucc is hasonló, akkor TALÁN eljuthat 50 euróig is.
Amiről viszont senki nem beszélt és nálam legalább annyira verte a biztosítékot, az a gáz/villany hálózathasználati díj. WTF, ha nem is fogyasztasz, akkor is kifizetsz havi 40 eurót a villanyhálózat, 60-at pedig a gázhálózat használatáért??? Soha. Csúnyán benéztétek szerintem. Éves díjnak elképzelhető, vagy olyan a tarifa, hogy emellett a kWh ill. a Megajoule csak a töredékébe kerül az egyébként szokványos tarifának. Akkor viszont ez nagyfogyasztóknak kedvező tarifa, nem egy egy-kétszobás lakásnak 2 lakóval.
Kéményseprő: nálunk nem ingyenes a felülvizsgálat, én egy keményért évi 56 eurót fizetek. És bünti sincs, hacsak nem szarom el a huszadik egyeztetett időpontot is és immár hatóságilag kell bejönniük a lakásba. Szóval 170 € az egyébként ingyenes vizsgálatért, sorry, saját hülyeség eredménye. Vagy tényleg ilyen szar hely Bécs, akkor meg el onnan....
És igen, ha az ember ilyet olvas, akkor már az összes többi infót is erős fenntartással kezeli.....

arncht 2016.01.07. 19:10:03

@noorci: 21xx eur az osztrak allam szerint, 23xx az eurostat szerint

Csodabogár 2016.01.07. 19:17:46

Nem olvastam végig a rengeteg kommentet. Amit már reggel is le akartam írni, hogy bár nem éltem Bécsben soha tartósan, mert Pest olcsóbb, viszont tényleg rengeteget jártam ki az elmult 20 évben. Mostanában már csak akkor megyek ha konkrétan dolgom van. Nekem valahogy Bécs az elmult 10 év alatt kicsit elproletárosodott. A belvárosban megszüntek a jó régi üzletek és különböző láncok települtek a helyükre. Régi jó kis vendéglőket feltehetően új tulajdonos vett át, és a személyzet már totál a turistákra van beállítva. Egyből angolul szólnak az emberhez meg ilyesmi. Sok régi kis hely a belvárosban be is zárt. Gondolom a külsőbb kerületekben még meg lehet találni azt az echte bécsi érzetet, de a belvárosnak az én szememben vége. Ma már nem szeretnék ott lakni, még egy lotto főnyeremény esetén se, mert csak a belvárost szeretem, viszont utálom a tömeget.

Wienmate 2016.01.07. 19:18:40

@Herr Géza: Nalunk most valtozott a föberlö szemelye, emiatt uj szerzödest kellett kötni a Wiener Netzevel a halozathasznalatert, es most töredek szamla jött. A villany halozathasznalati dija oktober 1-töl december 1-ig 85.72 a gaze pedig ugyanerre az idöszakra 162,90. Es ez nem egy teljes negyedev.

A kemenyseprök ahogy en ertettem, vallalkozokkent dolgoznak be valahogy a fökemenyseprö-cegbe :) Es nem tudom, van-e allamilag vagy tartomanyilag meghatarozott dija, mert a hivatalos oldalukon nem talaltam meg. Amikor felhivtam a területileg illetekes kemenysepröt, ö mondta, hogy ennyi lesz.

Wienmate 2016.01.07. 19:19:56

@Csodabogár: Hat igen teny, hogy minden sarkon ujrakezdödik ugyanaz az üzletsor: H und M, C und A, Zara, Hofer, Spar, Billa, Meki stb.

Wienmate 2016.01.07. 19:22:01

@Csodabogár: Hat igen teny, hogy minden sarkon ujrakezdödik ugyanaz az üzletsor: H und M, C und A, Zara, Hofer, Spar, Billa, Meki stb.

2016.01.07. 19:28:40

@London2009: Hat, en ismerek eleg sok admin teruleten dolgozo embert, briteket is, akik 20 alatt keresnek evente, Londonban. De nem kell nekem elhinni...

tanato 2016.01.07. 19:37:43

@Határátkelő: Percekkel előztél meg,én is be akartam ide passzentani a cikket.

Smart Lag 2016.01.07. 19:47:10

@Herr Géza: " Kicsit a "Grazmate" (Hinta) jutott eszembe, akinek szintén ilyen nagyságrendű tévedései voltak."

Grazmate, Wienmate, Checkmate!

Gut gesagt Mater!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.01.07. 20:01:59

a bécsi tömegközlekedési árakról a wienerlinien.at-n pontos info található.
az éves bérlet havi bontásban €31,75 csak, egy összegben fizetve €365. idéntől €370 a mobilitätskarte, amiben van még pár kedvezmény, pl ingyenes p+r parkolás. ilyen lehetőséget a Tarlós vezette Budapesten elképzelni sem tudnak, nem hogy megvalósítani.

kerékpárúthálózat, csúcsidőn kívül éves bérlettel ingyen viheted a bringát u-/s-bahnon. ez BPen tervben sincs. se egyik, se másik, csak a sárga pemzli, térkövezés, eu-támogatás eltüntetésével.

Bécs a világ legélhetőbb városa - Bp a százhányadik?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.01.07. 20:06:44

"megállapítottam, hogy ami Bécsben jobb, az csak annak az előnynek köszönhető, amit azalatt értek el, amíg nálunk szocializmus volt."

HAHAHAHAHAHA :DDDDDDD

olvass Móriczot, Krúdyt, Mikszáthot és gyorsan kiderül, Mo. már 150 éve ugyanabban a posványban csücsül. semmi köze ehhez a szocializmushoz, anélkül is működött, működik és működni fog az uram-bátyám rendszer.

ez fojtja meg az országot és ezt nem nyeljük le egyre többen.

Határátkelő 2016.01.07. 20:09:04

KINT VAN A NAPI ÖSSZEFOGLALÓ

hataratkelo.blog.hu/2016/01/07/orban_a_magyarok_nem_eloskodni_mennek_nagy-britanniaba

Avagy a legfontosabb és / vagy legérdekesebb anyagokból kis ízelítő a hataratkelo.com oldalról - ha valaki nem tudná... :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.01.07. 20:10:19

+anyagi okok / pénz
egyetértek Pernillával: Ausztria nem anyagiak miatt célpont.

ha a megkereshető pénz számít, ott van Svájc, esetleg Norvégia - viszont Dk-Ázsia sokkal jobban fizet még kevesebb adóval.

természetesen kell az a tudás, amit megfizetnek.

Bal 2016.01.07. 20:19:03

@Wienmate: cikkedhez: igen, Budapest egy szeletnyi nyugat, a gond a többi résszel van, ami meg kelet. És igen, nyugatról nyugatra költözni nem lesz nagy váltás és nem is hoz nagy előnyt, mert a helyzeted, az életeddel való elégedettséged főleg az határozza meg, hogy a veled egy helyen élőkhöz képest hol vagy a létrán. Gazdagnak lenni Bécsben és Budapesten is jó, szegénynek lenni meg mindkét helyen nem annyira, de az alapfeltételek mindkét helyen megvannak.

Az egész hercehurca előnye csak akkor mutatkozik meg, ha idővel visszaköltözöl. Ha gazdag voltál Bécsben, akkor szupergazdag leszel Budapesten.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.01.07. 20:20:44

@Csodabogár: igen, megvannak a Gasthausok, aggodalomra semmi ok. az első és a 18-19es puccparádé, pláne hogy a pénzesebb oroszok is beszálltak felverni az árakat.

a proletariátusnak Bécsben komoly hagyománya van, nem véletlen a "vörös Bécs" szlogen, ajánlom figyelmedbe a heiligenstadti munkásmúzeumot a Karl-Marx-Hof egykori mosóépületében.
annyiból nagyon más Bécs fővárosi helyzete, hogy szinte minden országban a főváros gazdagabb, tehetősebb a vidéknél - na ez Bécsre sosem volt igaz.

Herr Géza 2016.01.07. 20:33:25

@Wienmate: Most ettől nem lett világosabb a kép. Akkor lefordítva a villanyhálózat használati díja több, mint 40€/hó, a gázé meg immár nem is 60, hanem több, mint 80??? Na ne hülyíts! Mennyi a fogyasztás díja (€/kWh ill. /MJ)???? Az már csak puszta kötözködés, hogy a "nem teljes negyedév" az egészen pontosan 2 hónap (+1 nap :D).
Egy 2 fős háztartásra kb. 80-120 € a reális víllany/gáz rezsi tokkal vonóval együtt. Valaki nagyon palira vett benneteket, vagy csak szimplán nem tudtok számlát értelmezni...
A másik: most akkor meg honnan szedted, hogy a kéményseprő alapesetben ingyenes (mert a posztban még azt írtad...). ??? Igen, nálunk is vállalkozók a kéményseprők, nincs rá semmiféle állami cég, de a felülvizsgálat szabott/hatósági áras.

Herr Géza 2016.01.07. 20:53:12

@Herr Géza: Csak hogy lásd, nem hülyeséget beszélek:

durchblicker.at/strom/vergleich/ergebnis#calcid=681ca914873015e15f1c335b288eeef19347b5c4

Évi 2500 kWh fogyasztást ( két emberre az igen sok...) feltételezve a legolcsóbb tarifa alig 400€/év, mindennel együtt!
A Netzentgelt ÉVI 189 €.... Üdv. :)

Wienmate 2016.01.07. 20:53:59

@Herr Géza: Azt hogy alapesetben ingyenes, a tulaj mondta. A Wiener Netze meg ennyi. Te Becsben elsz? Ha igen hogy fizeted a gazt es a villanyt? Ha nem Becsben elsz akkor miert tudod jobban hogy en mennyit fizetek meg hogy nem tudok szamlat ertelmezni? Komolyan.

Wienmate 2016.01.07. 21:00:16

@Herr Géza: Amikor mi anno atvettük a lakast, azt mondtak ket opcio van. Vagy Wiener Netzetöl kerni mindent, vagy Schlaustromtol az aramot es a gazt, a Wiener Netzetöl meg a halozatot berelni. A lakasban korabban mind a ket opcio letezett mar. Amikor beköltöztünk megneztük a regi szamlakon mennyit fizettek havonta. Akkor lattuk hogy Schlaustrom+WN együtt az olcsobb. Elvileg azert mert a Schlau mindig az aktualis napi vilagpiaci arat nezi. Ehhez nem ertek, de amiket lattam szamlakat, azok alapjan ez volt a jobb. Üdv neked is :)

Herr Géza 2016.01.07. 21:10:41

@Herr Géza: Ugyanez, ugyanitt gázra is számolható, kb. ugyanennyi lenne a legolcsóbb gáztarifa is 50 nm-es pecóra számolva, ez viszont nyilván jobban függ attól is, ki milyen klímát preferál. Itt a Netzentgelt 211 €/év!!!! És: hatósági áras (az éves fogyasztás függvényében)! Az általad írt havi 80 eurós Netzentgelthez kb, villában kell laknod és azt is stabil 25 fokra kéne fűteni.....
Szóval nézz utána még egyszer és ne írkálj ide légy szíves ilyen hülyeségeket..... Kösz.

Herr Géza 2016.01.07. 21:13:01

@Wienmate: Akkor jól megszívtátok. Váltani sose késő. A tanács ingyen volt.
Szívesen.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.01.07. 21:15:39

@Herr Géza:
Geza...becsben élsz...Nem...
Akkor minek idegeskedsz...
:)
Vagy ma nem emelte meg semmi mas a vernyomasod?
:)
Csalad már hazajött???

Wienmate 2016.01.07. 21:17:26

@Herr Géza: Nem irkalok hülyeseget. Ilyen a szerzödesünk, ezeket ajanlottakm kesz. A Netzengeltröl nem hallottam meg majd utananezek. Na legyel boldog aztan olvass kevesebb "hülyeseget".

Herr Géza 2016.01.07. 21:37:41

@Wienmate: "a Schlau mindig az aktualis napi vilagpiaci arat nezi." Te a mesékben is hiszel még???
Elég ha rákeresel a cég nevére a neten és látod az eredményt... Bewertung: kb. a kurva szar és a közepesen szar között....

Sorry, nem lakok Bécsben, de elég jól ismerem a német/osztrák energiaárakat ahhoz, hogy sikítsak, amikor ilyen fals számokat látok. Tudom, hogy lehet akár 30% különbség is a két ország tarifái között és tudom, hogy én itt egy 140 nm-es családi ház komplett gáz és villanyszámláját (rohadtul nem takarékos módon fűtve, nem éppen energiatakarékos háztartási gépekkel, tisztaságmániás asszonnyal és gyerekkel) havi 210 €-ból "megúsztam". De laktam 2 szobás lakásban is havi 80 euró rezsivel, másodmagammal. És ezek csak a saját példáim. Te meg azt próbálod nekem beadni, hogy csak hálózati díjként 120 eurót fizetsz egy kétszemélyes háztartásban, egy egy-kétszobás lakásban.

2016.01.07. 21:38:09

@adamskij: Ez elegge relativ hogy kinek mi az 'elheto' varos, pl. en megmondom hogy Becsben is, meg Bp.en is utalnek lakni :). Sokan meg imadjak az egyiket, a masikat vagy mindkettot, egyeni dolog ez. Viszont rejtely szamomra, miert gondolod hogy a posztolonak pont Del-Kelet Azsiaban (hol?) kene dolgozni? :)

Velemenyem szerint.... 2016.01.07. 21:47:07

Alapjában véve egy korrekt elemzés. A sok rinyálás közepette fel sem tűnik az átlagt kovácsjánosbnak itthon hogy mennyit változott Budapest 10-15 év alatt, hátmég a vidék, ahol az elmúlt 70 évben alig nyúltak hozzá a városképhez, és ha igen annál többet ártottak, most meg legalább a főtereket rendbe tették. Persze mindenkinek a saját portáján is ezt kellene tennie, amire kevés a példa.

Budapest egy szenzációs város, az hogy elmarad Bécstől, a német (NRW) ismerősöm is irigykedve nézte, hogy mennyire tiszta is rendezett Bécs, nem szégyen mellette elmaradni szervezettségben. A baki az hogy nem csak Bécstől maradunk el...

Viszont utánaszámolva, 1500 EUR semmi egy bécsi állásban, nem tudom mit ért "multi" alatt de ez nevetségesen kevés pénznek tűnik...

Herr Géza 2016.01.07. 21:50:39

@vityo641(AT): Á, igazad van, minek idegeskednék.... Csak nem először bosszant fel valaki vagy azzal, hogy gőze sincs a dolgokról, de osztja az észt pár hét-hónap után, vagy, mint a mellékelt ábra mutatja, kiderül, hogy rohadtul nem vette észre, mennyire át lett verve, mégis jobb azt sírni-ríni mindenfelé, hogy rohadt drága a rezsi Bécsben, mint utánanézni, hogy tényleg nem lehetne ezt olcsóbban is megoldani? Internetes összehasonlító portálok már tavaly is voltak.... Még Ausztriában is. :))))
A legjobb persze ez: " Ilyen a szerzödesünk, ezeket ajanlottakm kesz." Hát, nem sok sikert jósolok neki a "rögös nyugati" mindennapokban, igaz már az otthonaikban sem.:))

noorci 2016.01.07. 22:13:41

@Wienmate: Akkor gyorsan számold ki itt a 13. 14. havi fizut, azt jelenti, hogy éves szinten ezzel a fizuval nettóban kb. 3400 eurót keresel pluszban. Na ha az 1500-at feléled/hó, ezt már simán félre tudod tenni. Bár az is hihetetlen, hogy annyit felélj, tudok pl. Merkurban pénztárost 1200+ egy gyerekre családiból és wohnbeihlfeből megél, egyedül bérel lakást.
Én úgy számoltam, hogy négyünknek 800-at fogok kajára elkölteni (főzök minden nap), na ehhez képest azt még soha nem értem el. Okosan kell vásárolni nagyon, de lehet. Ha a Naschmarktra járnék simán elmenne több is.
Én ma 3 szatyorral vásároltam be, rengeteg joghurt, epres tej, mangó, banán, khaki gyümölcs, kiló hús, ajvár, olivaolaj, vegyes nagydoboz zöldsaláta, fél kiló sajt, salátaöntet (kivételesen boltit vettem), két féle keksz, milchbrötchen, uborka, zsemle (igen van 36 centért és 15 ért is), leveszöldség, mozarella golyók,.. nem tudom még mi , de 40 eurót költöttem. oké voltam Billában, ott 28 és a kiárusított Zielpunktban, ahol 30%-kal olcsóbb, ami még van, ott kb. 10 euro v.mennyi cent ment el. A hús most csak 4 euró volt, ami hietetlen.
Érdemes Billa kartet kérni, mert azzal tényleg olcsóbban vásárolsz, csomó akciós ár, csak azzal él. Ráadásul, ha x összegű vásárolást elértél (nem egyszerre), utána köv. vásárlásodból százalékos kedvezményt kapsz.

Ja és elárulom itt a csapból ásványvíz jön, bizony a Rax felől az Alpokból, hegyi forrásból, szóval nem érdemes megvenni a palackosat. Max. ha bubisra vágysz, de szerezz be akkor egy nosztalgi szódásüveget :)

Ami sokkolt:
Bevásárlás.
Tömegközlekedés, szerintem szuper, imádom hogy akadálymentesített a metró. Ez a gyerekimnek is feltünt, hogy tele kerekesszékessel. Tedd egymás mellé a pesti és a bécsi metró vonalak képét, nézd meg, hogy a bécsi hány helyen keresztezi egymást és hány helyen a pesti. Nézd meg mennyiért közlekedik egy gyerek, évi 60 euróért 3 tartományban bármely közlekedési eszközön. Nyáron ingyen, stb.. Egyszerűen olcsóbban jön ki négyünknek, mint Pesten, és akkor még azt bele se kalkuláltam, hogy agglomerációban laktunk, amire kiekészítő jegy/bérlet is kell.

Lakás: itt bérlünk, máshol kiadunk. Így ismerjük mind a két oldalát. Leírták sokan, mi a nézőponttal a probléma.

Világnézet: Tekintsd befektetésnek az első időt és nem meggazdagodási lehetőségnek. Csodák nincsenek. Valószínű fiatal vagy még, előtted az élet, lesz még házad, meg macbook-od, de nem az első fizuból, meg ha megtnaulsz vásárláskor az árakra figyelni :). Mi jól kerestünk otthon, pláne ketten, házunk van már, stb. mégis eljöttünk, de úgy érezük, hogy amit itt szerzünk tapasztalatot, az a javunkra válik és főleg a gyerekeknek jót teszünk.

Még egy tanács:
Ha tört évben dolgoztál itt Bécsben, a progresszív adórendszer miatt végképp ne felejts el adóbevallást készíteni, vissza tudsz igényelni, tekintve h. nyilván úgy vonták az adót, mintha 12 hóra annyit kerestél volna, mint a havi béred így a jövedelmed egy része magasabb adókulcsba esett, mint a valós éves jövedelmed.

noorci 2016.01.07. 22:17:06

@arncht: légy szi írj linket.. köszi

noorci 2016.01.07. 22:18:31

@arncht: és abba Sondernzahlungen is benne már, vagy nélküle?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 22:18:56

Ehhez mit szóltok a kölni botrányok fényében?

index.hu/kulfold/2016/01/06/nokezelo_kurzust_indit_norvegia_a_menekulteknek/

Lehet, télleg ez kéne kötelezően ennek a sok bugris buckalakónak... :-(

2016.01.07. 22:37:00

@geegee: Szerintem tudod mi kene? 1, Nem beengedni oket vagy 2, ha mar ott vannak, minden ilyen rendezvenyen szigoru rendori jelenlet es az elkovetoket azonnal deportalni. Nagyon is jol tudjak, hogy nem kene noket molesztalni meg kirabolni, csak sajnos azt is tudjak hogy semmi kovetkezmenye nem lesz ha megteszik. Es akkor meg most kulon ilyen kurzusra is koltenek az adofizetok penzebol, szuper, ettol biztosan megoldodik a helyzet. Ez kb annak a megfeleloje mintha szerveznenek egy kurzust magyar zsebtolvajoknak, 'a lopas bun' cimmel. Mondjuk ha azt mondanak el nekik hogy milyen buntetesekre szamithatnak ha elkapjak oket, az talan kicsit hatasosabb lenne.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 22:39:52

Posztot elolvasván, hát nem szarral gurigáz az ottani helyzet se...Azt kell, hogy mondjam, ezek alapján Ausztria drágább mint Svédország.Bár ez a poszt nyilván nem teljes körű...

Csodabogár 2016.01.07. 22:50:33

@Mirjam2: Sajnos a genfi menekült egyezmények szerint, olyanokat akik a hazájukban életveszélyben lennének politikai okból, nem lehet kiutasítani. Igy pl. a Szireket nem lehet visszaküldeni. Ma esti hirekben mondták, hogy állítólag ezt sokan tudják is és úgy is viselkednek.:-(
Én igazán nem voltam menekült ellenes, sőt nagyon is sajnáltam őket és igen szomorú vagyok, hogy ilyesmik történnek mint most Kölnben. Abba kellene már hagynom a hitet az emberi tisztességben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 22:50:39

@Mirjam2: "tobb ezer eurot fizet a vevo a Notarnak meg a kozvetitonek"

Itt felénk is van a Nótár Marinak üzlethálózata...Ilyen jól megy a lakodalmas zene?!? :D

Herr Géza 2016.01.07. 22:51:16

@geegee: Olvasd csak tovább! :)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 22:54:00

@Pernilla: "vagy posh kerületben laksz."

Érdekes, nekem a történelemtanáromat hívták így, egész pontosan úgy, hogy Posch.Se előtte, se azóta nem hallottam ezt a szót, leszámítva a Lányok a kamrából (Spájz Görlsz) nevű zenekarból a bestellát.

maci néni 2016.01.07. 22:55:59

Hát, nem olvastam végig mind a háromszáz kommentet, szóval biztos volt már ezekre reakció, de:
hogy lehet 10 dkg csirkemellet venni? Azt darabra vagy tálcára fóliázva árulják, egy nagyon kicsi fél csirkemell is 15 dkg;
amit leírt a posztoló, az max. 15 euró, akárhol is vásárol;
a havi bérlet 32 euró, nem 48;
mi 130 m2-en lakunk öten, ezer lámpa, mosógép, szárítógép, mosogatógép, xbox, és így fizetünk havi 27 eurót villanyra. Az a gáz- és és villanyhálózati hozzájárulás rettentő soknak tűnik.
Zebra: nekem az a tapasztalatom, hogy ebben az értelmetlenségig udvariasak. Ha egyszerre zöld a kis ívben kanyarodóknak és a gyalogosoknak, senki nem próbál meg a lábujjaid előtt még gyorsan bekanyarodni, áll az egész sor türelmesen, amíg az utolsó gyalogos is át nem ér. Ha viszont nincs zebra, hiába van park a túloldalon, hiába akarsz hat gyerekekkel átmenni, nem fog senki megállni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 23:05:49

@Zka: Még véletlenül sem akarok kötözködni, de ez azért nem biztos hogy így van.Már mint a "nem bírnak annyit fizetni, hogy megérje" - dolog.Ha valami kurrens szakmád van, orvos, mérnök, stb, netán hiányszakma; idekint lazán kifizetsz mondjuk 8-10-12 év alatt egy itteni, nyugat-európai ingatlant, és utána az már a tied.Az azért már egy komoly fegyvertény.
Nyilván nem bérelni kell, az persze, hogy "pénzkidobás"...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.01.07. 23:09:55

@Mirjam2: légy szíves, olvasd el még egyszer, amit írtam. amennyiben a kereshető pénz az elsődleges, Dk-Ázsia busásan jutalmaz. jó minőségű étel potom pénzért, van választék, persze lakhatást és szolgáltatásokat meg kell fizetni; expat heaven.

nemsokára ismét jön a Mercer-lista, biztos meg van az oka, miért nem Karachi vagy Kolkata szerepel az élén, se Dél-Szudán falvai.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.01.07. 23:17:28

@noorci: pontosan, ahogy írtad. Billa kártyával már megéri, Merkur nagyobb családnak ideális, Spar frissebb, Hofer olcsóbb. és ott van még a török, orosz, vietnami bolt és óriási a választék. plusz a szombati piac!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 23:17:42

@Smart Lag: "ADG-nek se hinné el senki, hogy OZ-ból kommentel, ha leírná, hogy a pumák leették a tarhonyát a bokrokról."

:-)))))))))))

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.01.07. 23:21:44

@geegee: néhol igen, néhol nem. numbeo, expatistan közel azonos indexeket számol.
nem véletlen, hogy a mostanában már változó osztrák jóléti szociális rendszert rendre az északi országokhoz hasonlítják és nem a németekéhez.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.07. 23:34:42

a magyar kisvárosban felújították a épületeket, meg van dekoráció? gratulálok. azt szeretném kérdezni, hogy elég bölcsödei hely van-e, az iskolában hullik-e a vakolat, az orvosi rendelőben van-e háziorvos, ha kinthagyod a biciklidet a bolt előtt, ellopják-e, ja meg hogy munkát lehet-e kapni vagy csak közmunkát.
vagy az is lehe,t hogy az én prioritásaimmal van a baj.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.07. 23:47:02

@Mirjam2: lehet, hogy jól megírt kis poszt, és nem kéne az 50 eurón lovagolni, de mint többen rámutattak, az egésznek a hitelességét ássa alá az a szám, és ezért nem mindegy. nem véletlen, hogy egyesek Hinta reinkarnációját vélik felfedezni :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 23:47:08

@London2009: Sírok, bzmg, kb én is így takarítok fürdőszobát...
:-)))))))))))))
Csak én mondjuk azonnal körbecsapatom, és a klozetfajanszot is...
De markánsabb különbség nem igazán van...
Asszonynak meg is van a véleménye.
:-)))))))))))))))))))))))))))
Holnap viszont megmutatom neki az írásodat, had visítson ő is...
:DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 23:51:39

@London2009: Viszont, hogy azért egy kicsikét helyre tegyük a dolgokat, a nők cserébe ugyanilyen "könnyedén", vagy még ennyire sem komolyan veszik az autó takarítását.Sőt, kimondom, általában lesz@rják a dolgot, szinte szó szerint.Nem egy, nem két, nem három helyről hallom, olvasom ugyanezt.Mármint, hogy ha a férfi nem takarítja a kocsit, akkor senki.Meg hogy az autómosó cégeknek a szingli nők kocsijai okozzák a legnagyobb sokkot.
Szóval akkor csajok, hogy van ez a fantasztikus nagy pedantéria?A lakásküszöbnél véget ér, a garázsig meg már nyomokban sem jut el???
:-)))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.07. 23:54:12

@adg: Olyan ez, mint a vicc, miszerint:

A nagyapám minden nap 10 kilométert sétál.
Mára isten tudja hol járhat...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 00:25:33

@Mirjam2: 1. és 2. pontjaiddal egyetértek.Én is minimum deportálnám őket, mondjuk Grönlandra.Az legalább közel van és lesz a jegesmaciknak is kajájuk.
A "tanfolyam" persze nyilván plusz költség az adófizetőknek valóban, de ennyi esélyt még kaphatnának, illetve lehet azért ezt is költséghatékonyan csinálni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 00:30:58

@Csodabogár: Na jó, de azért a genfi egyezményben olyan is van, hogy a bevándorlónak kell tudnia viselkednie, ha meg nem, ne csodálkozzon, ha lapátra teszik.

Sajnos én is ezektől a hírektől egyre rasszistább vagyok, illetve egész pontosan, a közel-keleti, arab népségre egyre inkább vagyok kiakadva.
Nem voltam ilyen sose, de sajnos ez van.Tesznek róla, hogy ne nagyon változzon a mentalitásom.És sajnos pontosan, ezekre reménytelen egy huncut őrét is költeni, vagy a toleranciájukra építeni...
:-(((

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.08. 00:32:00

@noorci: ez milyen jó kis hozzászólás lett, köszönöm :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 00:34:06

@Herr Géza: Közben a végére jutottam, hát ja, minimum érdekes...
Beleszólni nyilván már nem fogok, szét lett savazva a dolog, meg amúgy sincs viszonyítási alapom.Legjobban a 170 eurós kéményseprési büntetésen lepődtem meg...Itt is pofátlan néhány hivatal, konkrétan hatóságnak képzelik néha magukat, de azért nem ennyire.
Ha meg mondjuk télleg ennyire sok a szívás, és kevés a bér, én hétszentség, hogy váltanék.Először állást, ha úgy sem, akkor országot."Németül" beszélnek azért más régióban is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.08. 00:39:16

@adamskij: Nem tudom, én a numbeón láttam már pár baromságot, már amit ide az én lakóhelyemhez írtak.Szóval nem veszem készpénznek.De az vili, hogy nehéz igazán objektív mutatókat találni az országok összehasonlításához.

adg 2016.01.08. 03:34:43

@FutureFry: O, erre emlekszem.
-Erzsike, mutatkozz be a nezoknek.
-Erzsike.
:)

holapotelvan 2016.01.08. 04:30:11

@tableno:
nekem nem tűnik extrém gyenge fizetésnek, pályakezdő szinten van fizetve.
ahogy a bevásárlószámlából is kiderült, nem a matek az erős oldala, így vélhetően megfeledkezett a 13. és 14. havi fizetésről. ha nem tette volna, akkor 1800 feletti nettóról számolt volna be.

idén amúgy több mint havi 100 euróval fog nőni az adóreform miatt a nettója. (az osztrákok nem úgy csinálják az adóreformot, mint a magyarok, hogy minél jobban keres valaki, annál több legyen a reform után az emelés, miközben a minimálbéresek nettóját csökkentik, hanem fordítva.)

@Wienmate: szerintem örülhetsz is neki, hogy ilyet találtál, mert a hiányszakmák kivételével szerintem meglehetősen nehéz szakirányú, felsőfokú végzettséghez kötött állást találni.

egyébként, ha jó az érdekérvényesítő képességed és jól teljesítesz, akkor nagyon gyorsan tud emelkedni a fizetés. egy konkrét példát tudok, amikor ausztriában bő 40%-ot emeltek a tiédhez hasonló bérszintről, több lépcsőben, két éven belül.
ez is olyasmi, ami aligha lenne reprodukálható magyarországon (a felelősségi kör növekedése nélkül). ódivatúan úgy is mondhatnánk: megbecsülik a (jól) dolgozót.

igen, süt a soraidból, hogy mekboldogult mekdonáldos ismerősünkhöz hasonlóan valami álomvilágot képzeltél a határon túlra, ahol a segédmunkást is koktéllal ébresztik reggelente a táncosnők, mielőtt beül a magánrepülőjébe. ehhez képest az a tény, hogy könnyedén meg tudsz havonta takarítani a teljes otthoni fizetésednek megfelelő összeget, valóban kiábrándító. :)

monte rosa 2016.01.08. 04:31:21

A nagy Billa-rejtély titkához csak annyivel szeretnék hozzájárulni, hogy ez talán a belvárosban található úri Billa lehetett...
(1010, Herrnhuterhaus, Billa Corso).
A mellyecske pedig valami pácolt, előkészített csirkemell szelet volt vaaagy sikerült valami szuper, filézett biocsirke husikáját megvenned.

Nos, ha naponta így vásárolgatsz, akkor azt már akár luxuskiadásnak is számíthatjuk;-)

Ha ennyit szeretnél költeni, akkor ez okés, - de tény, hogy egy pici odafigyeléssel ügyesebben is tudsz vásárolni... és akkor hamarabb összejön a pénz egy szíved vágya cuccra, ami a forradalmi áttörés kis szimbóluma lehet.

A villanyszámlátok pedig botrányos, ennek érdemes lenne utánézni, összehasonlítani, javaslatot tenni és módosítani/változtatást kérni.
Tessék egy alternatíva: Wien Energie Optima
www.wienenergie.at/eportal3/ep/programView.do/pageTypeId/67825/programId/72008/channelId/-50041

A Bécs-Bp. összehasonlítgatása ennyi hónap távlatában nem biztos, hogy annyira szerencsés. Ez még csak a felszín, amit megkapargattál.

Amit én nem igazán értek az ilyen és ehhez hasonló posztokban, az az, hogy miért gondolják az emberek, hogy kb. ennyi idő alatt jól megismer(het)nek egy várost, egy országot.

Mi ez a türelmetlenség?

strucc007 2016.01.08. 04:31:24

Évek óta élek Bécsben, és valahogy én eddig a leírtak ellenkezőjét tapasztaltam. Eszem ágában sincs visszaköltözni Bp-re. Nekem Bp a mai napig úgy tűnik, mintha megakadt volna a 80-as, na jó 90-és években. Ok, sok minden változott, felújítottak egy csomó mindent, de mivel semminek sincs gazdája, tönkre is megy minden. Bécsben minden rendezett, tisztaság van (ezt a fehér kutyusunkon látjuk a legjobban), és ha elromlik valami, szinte azonnal megcsinálják. És a bunkó koncentráció sem olyan magas, mint keleten (itt kb 5%, míg keleten 95%).
Ami a fizetést illeti, az 1500 nettó nem olyan rossz. Az átlagkereset sem sokkal több ennél. Meg a fizetés eléggé iparág függő. Az IT szeniorok fizetése is kb 2500-3000 nettó átlagban mozog, ahhoz képest ugyan kevés, de azért abból is szépen ki lehet jönni, főleg a 13-14. fizuval együtt, meg úgy, h többen laktok egy lakásban. De egy junior mit akar? Tanuljon, fejlődjön, és majd idővel ő is többet fog keresni.
Ami a lakás kiadásokat illeti, hát erős túlzás, ami elhangzik a posztban. Én 2 szobás bérlakásban lakom, egyedül, nem szoktam spórolni, de még így sem fizetek havi 80 EUR-nál többet a víz+fűtés+villanyra. Amennyiben a lakásban vmi elromlik, azt a bérbeadó köteles cserélni. Amúgy tapasztalataim szerint a Wien Energie a legolcsóbb szolgáltató, a házközponti megoldások, amiket egy magáncég üzemeltet, drágábbak.
Ami a kaját illeti, hát Ausztria sokkal drágább, mint Mo. Mondhatni itt majdnem minden kb 1,5-2x annyiba kerül, mint Bp-n. De a bevásárlást is ki lehet hozni olcsóbban, törzskártyákkal. Sok kedvezmény csak ezek felmutatása mellett jár. Én rendszerint Billa-ba járok bevásárolni, ami az egyik legdrágább, de az van a sarkon, és elégedett is vagyok a minőséggel, kínálattal. 40-50-60 EUR-ért még ebben a boltban is be lehet vásárolni egy egész hétre (én nem főzök, nekem kb ennyi a heti bevásárlás). Ezen kívül kb havi 250 EUR-t költök ebédre, a legolcsóbb 2 fogásos menü is 10 EUR körül van, de egy itallal ez simán lehet akár 12-13 is, nem menüből meg egy fogás kerül kb ugyanennyibe.
A Wiener Linien bérlet meg simán kihozható havi 33 EUR-ból, ha éves bérletet veszel és havonta fizeted (vagyis emelik le a számládról).
Sajnos abban igazad van, hogy Bp és Bécs között a különbségek csökkennek, de nem azért mert Bp be fogja érni Bécset. Inkább úgy látom, hogy a keletről ideáramló bunkók tömege miatt Bécs is el fog lúzulni, sajnos, és ezt a saját szememmel látom. Sajnos amíg a helyi vak politikusok semmit nem tesznek, addig egyre több homeless lesz a városban, és egyre többen fognak az aluljárókban éjszakázni, és többségük sajnos magyarul beszél.

strucc007 2016.01.08. 04:31:41

@geegee: ugyan nem a poszthoz tartozik, de én is. És féltem Európa jövőjét. Ok, fogadjuk be a valódi menekülteket, de mielőtt megtesszük, vilagitsuk át őket. Addig pedig várjanak türelmesen a határ mentén felállított táborban. És akit beengednek, kapjon csipet. Ennyi.

2016.01.08. 07:30:41

@Mirjam2:

Na, ezeken a "Hogyan banjunk a nokkel?" tanfolyamokon huzogattam en is a szemoldokomet, pedig nemcsak a novegok, de tobb mas orszag is tart hasonlokat...

Szereny maganvelemenyem szerint inkabb az europai vezetoknek kellene egyetemes vilagtortenelem tanfolyamot tartani. Sajnos a tortenelem ismetli onmagat, mivel az ember alapvetoen nem valtozik, csak az eszkozei. Regen kobaltaval verte agyon a masikat, ma mar dronnal loveti ki. De kb. ennyi a valtozas. Es a tortenelem sok esetben es nagyon tisztan megmutatta, mi tortenik, ha egy a viszonylagos beketol es jolettol eltunyult tarsadalom az vak idealizmusatol vezerelve azt hiszi, hogy a szegeny es primitiv tarsadalombol erkezo tomegeket be tudja integralni (legfokeppen rabszolgakent) a sajat rendszerebe. A szegeny es primitiv tarsadalmak mindig agresszivek, mert nekik harcolniuk kell a tulelesert, erre lettek szocializalva. Ha azt latjak, hogy itt van egy gyenge es gazdag tarsadalom, csak ido kerdese, mikorra teremtik meg az ideologiat ahhoz, hogy elvegyek tole azt amije van (ez mar folyamatban: lasd a pl az IS, Al-Kaida es egyeb radikalis iszlam szervezetek). Ha gazdag vagy, es bekeben akarsz elni, kelloen erosnek es felfegyverzettnek kell lenned, hogy barmikor meg tudd vedeni azt, amid van. Mar ha meg szeretned tartani, es kozben viszonylagos bekeben is szeretnel elni. Mondhat barki barmit, de az USA ezt nagyon jol csinalta/csinalja. Szep dolog a vilagbeke, de sajnos utopia mindaddig, amig ekkora anyagi szakadek tatong a fold kulonbozo reszei elo embertomegek kozt. Addig csak fegyverrel vedheted meg a joletedet es a bekedet. Ha gyenge vagy, el fogjak toled venni mindkettot. Es Europa most sajnos jo uton halad efele. Szerintem.

noorci 2016.01.08. 07:51:06

@Dragonlady (Bp, Hun): szívesen, bár nem ártott volna az esti órákon is figyelnem a helyesírásra :) elgépelés, vesszők, stb... sorry

noorci 2016.01.08. 08:21:41

@strucc007: Tőled is kérdezem, hogy IT-s átlagot honnan veszed?

A férjem 10 évig CTO volt Pesten, egyetemi végzettség, stb.,, mikor még fejvadász kereste meg, akkor a fejvadász azt mondta, hogy kezdeti 2000 nettó a reális nulla Ausztriai tapasztalattal még seniorként is. Így az első helyen, ahol kisebb vezető pozicióra interjúztatták és kérdezték mennyit kér, akkor mondta, hogy min. 2nettó, ahogy fejvadásszal megbeszélte és tök rosszalóan rákérdeztek, hogy 14szer gondolt ennyi pénzt. (Nyilván nem ment oda végül, de mikor más programozóval beszélt a havi 3ezre nettóra (13. 14. nélkül), akkor is lehurrogták, hogy az nagyon sok pénz itt Bécsben is és kevesen keresnek ennyit, nem leader programozóként és alkalmazottként. Szóval én nem látok tisztán ebben még.
Igaz, végül nem "programozóként", hanem mérnök programozóként helyezkedett el és hardveres területen, ez jobb, csak ezen a területen 3 év és régi tapasztalata volt, a pénz se rossz, csak nem tudjuk hova nőhet innen. Az látszik, hogy baromi korrektek, próbaidő után emeltek, képzésre küldték, aminek az árai is horror, ha neki kellett volna fizetni, viszont olyan spéci tudás, ami miatt már most kapott egy angol megkeresést is.
Abban meg igazad van, hogy iparágnaként tud nagyon változó lenni a fizu kollektívek szerint. De pl. kollektívben lévő minimumhoz képest mekkora eltérések lehetnek? Azt tudom, hogy ahova őt besorolták, legmagasabb isk. végzettség, beosztott nélkül és adott iparágban nulla tapasztalat, és X. év szakmai tapasztalat , szóval ennél a besorolásnál kollektívben szereplő brutto dupláját kapja (bruttóban) és ugye 14szer.
Vajon menniyre lehet a kollektívtől ennél jobban eltérni? Pl. azt tudjuk, hogy amire kiképezték, és már ő tudja a cégnek csinálni, azt eddig baromi dárgán külső német programozó fejlesztette, szóval jó sokat spórol ezáltal a cég... nyilván nem fog még odaállni, hogy na, a képzés árát is le kell dolgozni, de akkor sem tiszta még ez a része nekem és neki sem :)

Ajtony 2016.01.08. 08:24:50

@ChristineK: 6-7, 9, 11 kerület cirka 2000/nm ha nagyobb a lakás, de lehet magasabb is garzonoknál. Éppen mostanság emelkedik.

2016.01.08. 08:54:28

@noorci:

Mivel most vettunk fel embert (rendszergazdat es programozot is), igy most elegge kepben vagyok a becsi IT-s berekkel. Junior pozicioban brutto 2300-2800 kozt kezdodik a ber, seniorkent viszont siman brutto 3500-4500 kozt van a szoras, szakterulettol es tapasztalattol fuggoen. Ismerosom fel eve jott ki dolgozni Becsbe, IT osztalyvezetokent kap 7000 brutto + juttatasokat egy multinal. Igaz o Pesten is azt csinalta, szinten multinal, es itt is egy tobb mint 30 fos osztalyt iranyit.

arncht 2016.01.08. 09:26:36

@noorci: nyilvan mindent beleszamolva, mivel osszevethetetlen lenne mas orszagokeval... google a baratod :)

en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

strucc007 2016.01.08. 09:26:42

@noorci: nézd meg az álláshirdetéseket. IT szenior (programozó) évi 60e+ körüli az átlag, de szaktudástól függően ez lehet 10-20e-re is több, de kevesebb is.

arncht 2016.01.08. 09:26:55

@Ödenburger [Hu/At]: szerintem egyszerubb lenne, ha eves berben beszelnetek... :) az egzaktabb, nem kell kulon megtargyalni, hogy benne van e a 13-14. havi ber. nekem az a tapasztalatom, hogy szenior fejlesztokent olyan br 45-60e euro megvalosithato.

az arszintet nezve, ez nem tobb, mint amit a pesti 800-1m brutto, amiket emlegetnek, es fogalmam nincs hol keresik :)

Herr Géza 2016.01.08. 10:18:59

@strucc007: Ez jó: " Bécs is el fog lúzulni, " Ismét bővült a magyar nyelv egy új igével.... :))))))

2016.01.08. 11:03:25

@tanato:

A javithatatlan idealista es humanista. :)

London2009 2016.01.08. 11:37:16

@Mirjam2: A kozszferaban tudom egyedul elkepzelni. A versenyszferaban viszont nem. Vagy akkor mi tenyleg nagyon mas korokben mozgunk mert en meg nem talalkoztam olyan emberrel aki irodai munkakorben 20k font alatt keresne 2016-ban.

noorci 2016.01.08. 13:45:10

@arncht: Köszi neked is és a többieknek.

Azért nem éves bérről beszéltünk, mert látod a poszt írójának le se esett, hogy azt is bele kell számolni a fizuba, így felhívtuk a figyelmét erre :) Meg legtöbb helyen mikor tárgyalni mész havit kérdeznek, hogy mennyit szeretnél keresni.

Én is úgy látom, hogy ezek a reális számok, amit írtál, az éves 45 ezer kb. az alja és ez nem áll messze attól, amit fentebb írtam valakinek, hogy mit mondott nettóban a fejvadász, főleg még a 2015-ös adó szerint és akkor seniorról beszélünk, ezt csak arra, hogy itt sem fog mindenki 3ezer nettót megkeresni azonnal és ahhoz plusz a 13. 14. havit még IT szektorban sem, pedig sokan azt hiszik, hogy nagyon elszálltak a fizuk. Sőt más szektorokban is ezt gondolják, pl. ostoba magyar kamionostól is hallottam, hogy nettó 3ezer/hó alatt ki se jönne és e fölött képzeli el a 13. 14. havit. Hát inkább maradjon otthon és képzelődjön.

Ha meg az ember a 60ezret nézi, ami seniornál is felsőként lett megjelölve itt most, akkor az (még tavalyi adózás szerint) éves szinten nettóban 3-3100 körül van, ami persze nem rossz pénz, de nem a havi 3ezer és plusz a 13. 14., mint sokan képzelik, hogy itt a társadalmi alapjövedelem :)
Na mindegy az ember előbb bizonyít, aztán álmodik nagyot és nem fordítva, ahogy a poszt írója tette, főleg ha kezdő, de akkor is, ha éppen külföldön újrakezdő.

noorci 2016.01.08. 13:59:10

@strucc007: rég néztem hirdetéseket, de a legtöbbnél odaírják a kollektív szerinti minimumot és hogy végzettség, tapasztalat függvényében több.... ezzel nincs az ember bentebb szerintem, ha még nincs kinti tapasztalata. Ahhoz hogy reálisan lásson át kell esni pár interjún is... de most, hogy írtad rákeresek

tanato 2016.01.08. 14:20:42

@Ödenburger [Hu/At]: Emlékezel még szlogenre?Szerelmeskedj,ne háborúzz.Most is igaz.Szerencsére vannak vegyespárosok azért keresztény-muzulmán párok,meg néhány zsidó arab a cikk szerint.

2016.01.08. 14:30:01

@London2009: Akkor eleg szegenyes a fantaziad :). Meg a szemednek se hiszel, miutan belinkeltem neked egy egesz csomo hirdetest a versenyszferabol ahol ennyit fizetnek. Public sectorban pont hogy tobbet fizetnek ilyen alacsony kepzettseget igenylo irodai munkakorben, mint private. Es igen, egyertelmuen mas korokben mozgunk, akikrol beszelek azok nem hordanak meno aranygyuruket, annak ellenere hogy diplomas emberek :). Ok inkabb pl. nyaralasra vagy a gyerek uj biciklijere koltik, ha van felesleges par szaz fontjuk.

2016.01.08. 14:46:35

@geegee: Hidd el hogy nincs a Foldon olyan emberi leny, aki nem tudja, hogy csoportosan korulallni egy megfelemlitett not, letepni a ruhajat, mindenhova nyulkalni neki, kirabolni es tuzijatekkal megegetni rossz dolog. Nincs olyan a vilagon aki erre egy tanfolyamon fog rajonni, vagy akit egy tanfolyam fog elteriteni ettol. De szerintem te mar tudod ezt, ellentetben azokkal akik kitalaltak ezt a latszat-intezkedest.

London2009 2016.01.08. 15:01:58

@Mirjam2: Szerintem mi mindig kedves stilusban irunk egymasnak, ugyhogy ezt nem kellene elrontani.
18K-bol viszont biztos, hogy szinte senki nem nevel sem gyereket, se nem utazik. Abbol orul ha egy szobat berel es ezt szerintem te is tudod.
Nem ertek veled egyet, es nem fogsz tudni meggyozni, ugyhogy ezt a vitat en itt befejeztem. : )

adg 2016.01.08. 15:05:00

@geegee: En masfajta tanfolyamot vezetnek be nekik. Valami a sajatjukhoz hasonlo torvenykezest, csak nekik. Ok azt szeretik, ahhoz van a gondolkodasuk hozzaszokva.
Megeroszakolt egy not? Levagni a farkat. Fel centit havonta, amig el nem fogy. Kozben gondolkodhat az europai ertekekrol.

Mekkora szerencse mar, hogy nem vagyok donteshozo helyzetben :D

2016.01.08. 15:55:02

@London2009: En offline se torom magam hogy jo benyomast keltsek, hat meg online :))). Megmondom oszinten, nem nagyon erdekel hogy hogyan erint ez teged erzelmileg, az igazsag az hogy nevelnek ennyibol emberek gyereket es nem szobat berelnek, hanem pl. housing benefitet kapnak, vagy lehet hogy a partneruk jobban keres. Es utaznak termeszetesen - nekem olyan ismeroseim is vannak akik tisztan benefiten elnek es megis utaznak, pl. Gorogorszagba meg hasonlo helyekre. Ez van, nekem teljesen mindegy hogy te elhiszed vagy nem.

London2009 2016.01.08. 16:10:23

Elhiszem en neked. De nekem ez a vilag teljesen ismeretlen. Egy ismerosom sincs es soha nem is volt, aki barmilyen benefitet is kapna. Ezt pont most gondoltam vegig es tenyleg senki nincs. Ezt meg te fogadd el : )

2016.01.08. 16:44:32

@London2009: Elhiszem, de ezek szerint az ismerosi korod nem tul reprezentativ az atlagos brit tarsadalomra nezve (ezt nem rosszbol mondom), mert bizony az emberek nagy resze UKben tobb-kevesebb rendszeresseggel kap valamilyen benefitet, ha nem is allando jelleggel. Egyebkent talaltam egy temaba vago cikket: www.telegraph.co.uk/women/womens-life/11948834/Tax-credits-Osborne-cuts-Working-poor-have-jobs-but-cant-pay-bills.html, brit no Masters fokozattal aki evi 20k-nel kevesebbet keres es egyedul neveli a kamaszfiat. Egyebkent nem ertek egyet egy csomo mindennel amit ir, de ami a jovedelmet illeti, nincs egyedul ezzel a helyzettel. Persze azt sem mondanam hogy 'atlagos', vannak sokan akik joval tobbet keresnek hasonlo hatterrel mint o.

London2009 2016.01.08. 17:32:12

@Mirjam2: A barati korom nagy reszet munkam soran vagy azon keresztul ismertem meg. Bar ez szerintem altalaban igy szokott lenni, hogy az ember leginkabb a “hasonszoruekkel” szocializalodik, miutan szimplan veluk kerul leginkabb kapcsolatba. Egyaltalan nem ismerem a benefiten elok vagy igenybe vevok vilagat. Ez igy van, elismerem.
Este elolvasom a cikket.

2016.01.08. 17:53:51

@London2009: Ertem. En a barataimnak csak nagyon kis reszevel talalkoztam munkan keresztul, altalaban nem keverem a munkat a 'szorakozassal' :), de tenyleg, nem szoktam munkatarsakkal baratkozni. Sok hasonlosag lehet meg ket ember kozott a munkajan kivul, nekem a barataimmal tobbnyire mas kozos pontom van. Egyebkent az atlagos dolgozo emberek kozul is sokan kapnak benefiteket, akar in-work benefitet, akar korabban kaptak egy ideig ket munkahely kozott stb., ez teljesen atlagos dolog.

London2009 2016.01.08. 18:08:29

@Mirjam2: Azert van akit nem a munkan vagy kollegan keresztul ismerek, de ok is “hasonszoruek”.
A benefitekrol nem tudok semmit, miutan idaig hala az egnek soha nem volt rajuk szuksegem. Maradjon is igy.

holapotelvan 2016.01.08. 21:23:09

@noorci:
ez hivatalos bérstatisztikák alapján készült összeállítás, és elég sok paramétert figyelembe vesz (lehet vele játszani, hogy az ország más részeiben, más munkakörben, más tapasztalati évvel mennyit hoz ki):
www.gehaltsrechner.gv.at/

egyébként, ha a fizetés a célfüggvény, akkor érdemes lehet még nyugatabbra is körülnézni: svájcban a megtakarítása több lesz, mint az osztrák bruttó 14. havi fizetésestül. az osztrák-svájci IT-s fizetések között 2-3-szoros szorzó van. a világon sehol nem fizetik ilyen jól az IT-sokat, mint itt.

noorci 2016.01.08. 23:37:15

@holapotelvan: Köszi, megnezem majd. Abszolut nem a penz miatt léptünk le. Föleg a gyerkőcök miatt, de miattuk nem is ugralnank. En egyelőre, nem is dolgoztam, főleg, hogy nekik segíteni tudjak, es ez is belefert.
Azért Svájcban az árszínvonal is más.
A kérdések meg részemről azért voltak az anyagiakrol, mert rengetegen mondanak nagyon elszállt dolgokat a bérezésről, főleg magyarok :) es nagyon határozottan, amiket nem tudtam hova tenni, de ettől még teljesen élhető a realitasok talajan is Bécs.

noorci 2016.01.08. 23:45:25

@holapotelvan: Es en nem irtam konkret fizut, csak hogy egy esetben mi volt a fejvadasszal. A többiekkel megegyeztünk egy 45-60 közti senior átlagban, ami realis. Kérdés alsó v. felső hatar a 2-3 szoros szorzó Svajcban? Meg szerintem IT n belul sem mindegy, h. ki mit csinál.

strucc007 2016.01.09. 08:28:18

@noorci: Sajnos jól látod a dolgokat. Mindenki azt hiszi, h Ausztriaban mindenki minimum 2-3000 nettót keres. A múltkor le is jött egy cikk az indexen a fizetések közti különbségekről és abban is elég elszállt volt az átlag nettó Ausztriában. Néztem is nagyokat, h azt az összeget még évi 60ból is alig lehet kihozni, pedig az már itt egy szuper fizu. Erről ennyit.
Egyébként meg teljesen mindegy ki mennyit keres, a kérdés inkább az, h arányaiban mennyit kell költened a megélhetésre itt és otthon. Ha Magyarországon a fizud 100%-a ment a megélhetésre, itt sem fogsz jobban kijönni 80%-nál, hacsak nincs nagy szerencséd egy olcsó lakással.

noorci 2016.01.09. 08:57:11

@strucc007: de abban a pillanatban amint két kereső van, esetleg egy kiadott lakas/haz is otthon, már nagyon jól félre lehet tenni. Gondolj bele ha v.ki, es ne IT t vegyunk most, hanem ezt az 1500 -1200 nettot, ketten keressenek 2700at, na abbol röhögve kijön két fiatal, még a buli mellett is min. havi 300 megmarad, kettejuk 13. 14. havija is 5500 feletti. Szoval ilyen kondiciokkal 8-10ezer közötti összeg/ év amit meg lehet spórolni. Egy fiatal par, magyar viszonylatban rossz fizetesert, hol gyűjt össze 3 év alatt 7-9 millio forintot?

noorci 2016.01.09. 09:21:42

@strucc007: amit nem latok realisan (nekem kicsit olyan ez a kollektiv szerinti bertabla, mint a kozszferaban Magyarorszagon, csak itt min. van megadva). A kerdes hogy magasan kvalifikalt, tapasztalt ember eseten, ahol a min. sem alacsony kollekriv szerint sem, mennyire szoktak elterni. Azt mar lattam, h. lehet siman duplaja is lehet, csak a progressziv adorendszer miatt ugye nem az nettoban, de arra kennek kivancsi hogy egy bertargyalasnal kollektivhez kepest hol a felso hatar.

holapotelvan 2016.01.09. 12:27:00

@noorci:
épp azért írtam szorzót, mert óriási különbség lehet két IT-s pozíció meg két ember szakismerete között. tehát ha valaki 60e bruttót keres ausztriában, akkor várhatóan egy hasonló svájci pozícióban 120-180e eurót fog kapni.
tény, hogy jóval magasabbak a svájci árak. viszont még ha 2-3 szoros lenne az árakban is a különbség (ahogy a bérek esetén ez az arány áll fenn), akkor is igaz lenne, hogy összegszerűen 2-3-szorosát tudod megtakarítani svájcban, mint ausztriában.

nem véletlen, hogy a svájci életszínvonal 50-60 százalékkal magasabb, mint az osztrák. (emlékeztetőül: az osztrák kb. 100%-kal magasabb, mint a magyar.)

az osztrák átlagfizetésre visszatérve: pont ahogy magyarországon, itt se igazán az átlagérték a mérvadó, hanem a medián. magyarországon is úgy van, hogy a magyar átlagfizetést a munkavállalók 33-35%-a éri el, ausztriában talán egy picivel kevésbé aszimmetrikus az eloszlásfüggvény, de itt is jóval alacsonyabb a medián, mint az átlag.

ha pontos és részletes adatokat akarsz, olvasd az osztrák statisztikákat:
"Die 4.126.172 unselbständig Erwerbstätigen (ohne Lehrlinge) erreichten 2013 ein mittleres Bruttojahreseinkommen von 25.767 Euro."
ebből látszik, hogy a bő 4 millió munkavállaló fele messze nem érte el még a bruttó 2000 euró/hó * 14 (hó) összeget sem (az ugyanis évi bruttó 28e lenne.
(évente max néhány százalékkal változnak a bérek, így nem fogsz nagyon mást látni a frissebb statisztiákban sem.)

a következő oldalon vannak nettó fizetési értékek is:
"Im Jahr 2014 verdienten unselbständig Beschäftigte, wenn Teilzeit- und Vollzeitbeschäftigte zusammen betrachtet werden, im Mittel (Median) 1.839 Euro netto im Monat (inkl. anteiligem Urlaubs- und Weihnachtsgeld)."
azaz a nettó alkalmazotti bér (beleértve a részidős foglalkoztatottakat, ill. a 13-14. havi fizetést is) 1839 euró volt 2014-ben.
www.statistik.at/web_de/statistiken/menschen_und_gesellschaft/soziales/personen-einkommen/nettomonatseinkommen/index.html

holapotelvan 2016.01.09. 13:21:31

@noorci:
hol a határ? nyilvánvalóan nincs általánosan érvényes határ! a jelölt tudása és a munkaerőpiaci helyzet (mennyire nehéz másik hozzá hasonló kvalitásokkal rendelkezőt találni, mennyire van szükség a projektben az adott tudásra, stb.) határozza meg, hogy mennyit kérhet (ugyanúgy, ahogy magyarországon; ebben semmi különlegesen osztrákspecifikus nincs).
nyilván egy különleges tudású jelölt jóval többet kérhet, és a főnök is hajlandóbb lesz némi bérfeszültséget felvállalni az ügy érdekében.

ha szakmailag jó valaki, és hajlandó az ezzel járó utánajárásra (újabb projekt, stb.), legyen vállalkozó! ott az igazán magas szintű, ritka tudással rendelkezők akár 100 eurós óradíjat is megkaphatnak (konkrétan ismertem ilyet, igaz, nem heti 40 órában volt foglalkoztatva, hanem kevesebben, és amikor már nem volt rá égetően szükség, el is küldték, mert túl drága volt).

de tartós foglalkoztatással is szerezhet egy jó kulcsember simán 10 ezer eurós havi bevételt (ilyet is ismertem). (értelemszerűen nem vezetői pozíciókról beszélek, hanem sima programozókról, hiszen a vezetőt nem szokták vállalkozóként foglalkoztatni.)

noorci 2016.01.09. 14:15:39

@holapotelvan: Ertem.csak nehol koll. minimim is iszonyu keveset mond.

Na ha kepben vagy. Mi van akkor ha elkuldik a qva draga vallalkozot, mert a belso alkalmazott kitanulta azt a speci tudast, amit a vallalkozo csinalt, ezert a ceg tanfolyamra is elkuldte a belső embert, na ilyenkor a belso ember hogy/ mikor allhat oda, hogy ezzel mar sokkal tobbet erek, hiszen a tobbi munka mellett megcsinalom nektek? Ebben pl. mennyire korrektek osztrak cegek, maguktol is eszükbe jut?

Másik téma, igen mediant kell nezni tiszta sor. Peldat azert irtam, h. becsi viszonylatban egy fiatal par rossz fizuval is boldogul es tud megtakarítani, magyar viszonylatban rossz fizubol Mo.-n éppen hogy megél.. es ez a durva. Ket jo fizubol haza is lesz otthon is, csak akkor neg hallgathatja Orban Viktort, szoval inkabb lelep :)

holapotelvan 2016.01.09. 17:37:57

@noorci:
így van, a kollektív szerződésnek inkább belépőszintű pozícióknál van jelentősége. nem tudom, mennyire ismered a kollektív szerződést, de azért abban sávok vannak (a munka komplexitása szerint), meg szintek (tapasztalati évek szerint):
(a 25. oldalon található a táblázat)
www.wko.at/Content.Node/branchen/oe/sparte_iuc/Unternehmensberatung-und-Informationstechnologie/IT_Dienstleistung/IT_KV/2014-12-19KV-Text-2015_final_3.pdf

tehát ez nem a piaci viszonyoktól teljesen elrugaszkodott dolog, évente újratárgyalják az összegeket is a szakszervezetekkel. ugyanakkor természetesen csupán minimum előírás, a piaci viszonyok miatt ettől mindenki saját munkeerőpiaci értéke ÉS érdekérvényesítő képessége szerint el tud térni felfelé. azért azt gondolom, ha valaki a minimum dupláját "ki tudja magának bulizni", az már nagyon kedvező pozícióra utal.

nálunk elég komolyan figyelembe vették, és irányadónak tekintették (más kérdés, hogy azért bőven van mozgástere a munkaadónak azzal, hogy valakit ST1-be vagy ST2-be sorol be, ill. hogy mennyi tapasztalatot ismer el - főleg, ha azt nem osztrák munkahelyen szerezte és Dienstzeugnist se tud róla mutatni a jelölt).

a ti helyzetetekre visszatérve két megjegyzésem lenne:
1. külső, pártatlan szemlélőként úgy gondolom, hogy a munkaadó invesztált abba, hogy a munkavállaló munkaerőpiaci értéke növekedjen (természetesen ez érdekében is állt). én ezt munkavállalóként egyértelműen pozitívumként könyvelném el (szerintem meg kell becsülni azt a munkaadót, aki a munkavállalóba befektet, képzi - ez egyre ritkább manapság), és nem várnám, hogy a munkaadó azonnal a korábbi vállalkozó "árához" igazítsa a munkabért. viszont mondjuk egy-két év múlva elő lehet állni a megnövekedett kompetenciaszintre hivatkozva némi emelési igénnyel.

ez csak a magánvéleményem, szerintem így fair a dolog. akkor tud win-win szituáció lenni, ha mindenki jól jár. a munkavállaló jól jár, mert többet ér a munkaerőpiacon, a munkáltató jól jár, mert olcsóbban elvégzik neki a munkát. irreális lenne a vállalkozói óradíjat elvárni, ha valaki alkalmazott. a vállalkozói óradíj minimum a duplája vagy a háromszorosa annak, amit az ember alkalmazottként bruttó óradíjként megkap. lehet ezt is választani, de akkor a vállalkozói léttel járó egyéb terheket (nem csak anyagiakra gondolok) is vállalni kell.

2. egyetlen munkaadó sem a maga ellensége, hogy folyton azzal zaklassa a munkavállalót, hogy nem emelhetné egy kicsit vagy jobban a fizetést. de tapasztalatom szerint korrektek, és tárgyalókészek (ez nyilván az adott vezetőtől függ, nekem konkrétan jók a tapasztalataim).

noorci 2016.01.09. 18:12:20

@holapotelvan: amit a spéci felvetett helyzetre írtál én is pont így gondolom :)
és eddig is baromi korrektek voltak, fentebb írtam, hogy előbb az ember bizonyít. Ráadásul a munkáltató is akkor képez v.kit, ha hosszabb távon számol az illetővel és fantáziát lát benne. Ez már fél siker, és a képzés díját is a bérhez lehet adni nyugodtan. Másrészt mire a képzésbe invesztáltat pénzt ledolgozza a munkavállaló, akkor a tapasztalattal vagy keres másik (még)jobban fizető munkát, vagy ott emelenek helyben. És én is két évre lőttem be ezt a dolgot :) akkor lez igazi win-win a dologból.

Kollektívet abszolut ismerem, ilyesmiket én olvasok el mindig :) Arra írtam, hogy a sávok végzettség, tapasztalat szerinti stb. pont olyasmik, mint a magyar közig. szférában a bértábla. Csak itt el lehet térni, ha a legmagasabb kategóriában is vagy a duplájára is.

Egyébként az összes kérdés csak azon magyarok miatt merült fel bennem, akik jóval többet fantáziálnak, mint ami az általad linkelt statisztikákbna szerepelnek.

noorci 2016.01.09. 18:19:26

@noorci: ezt kollektívet köszi, ami érdekes hogy mert más iparnak dolgozik, nem ez a kollektív vonatkozik rá. Elsőre azt gondoltam, hogy ha IT az tök mindegy, hogy autó, v. repülőgégyártás, vagy más gyártással , faiparral, vagy stb. kapcsolatos. Na az a rész meglepő volt nekem először, de már kiismertem magam.

noorci 2016.01.09. 18:24:05

@holapotelvan: ezt kollektívet köszi, ami érdekes hogy mert más iparnak dolgozik, nem ez a kollektív vonatkozik rá. Elsőre azt gondoltam, hogy ha IT az tök mindegy, hogy autó, v. repülőgégyártás, vagy más gyártással , faiparral, vagy stb. kapcsolatos. Na az a rész meglepő volt nekem először, de már kiismertem magam.

noorci 2016.01.09. 19:49:17

@holapotelvan: még v.mi. A vonatkozó kollektív azt is figyelembe veszi, hogy adott iparágban dolgozott-e, amihez kapcsolódik a hardver fejlesztés, és azt is hogy mennyi a progamozói-mérnöki tapasztalat és mi a végzettség. Ez az iparág új, ergo besorolásnál nem vették figyelembe a csak szoftveres éveket, meg más iparágat, ill. részben, de bértárgyalásnál mégis. Így korrekt, azért remélem ehhez nem kell különösebb érdekérvényesítő képesség, így reális a fizetés. Agyelszívásról, hiány szakmáról beszélünk, különben nem jönne ide Magyaro.-ról senki, ha nem így csinálnák.

Herr Géza 2016.01.09. 20:41:47

@noorci: Haha, végre egy értelmes társalgás a bérekről ... :D Az IT-s osztrák bérekről (is) volt szó máshol, akkor találtam egy cikket pont az IT-n belüli különbségekről. Egy fejvadász beszélt a tapasztalatairól, és ő hozta példaként, hogy vannak olyan speciális területek, ahol tényleg szinte nincs plafon: volt olyan koma, akinek havi 8.000 bruttót kínáltak (2012-es volt a cikk ráadásul), mire ő hót komolyan visszakérdezett, hogy akkor "ugye félnapos állásról van szó ?"
Imhol a cikk:
karrierenews.diepresse.com/home/karrieretrends/758018/Gehalt_ITJobs-fur-Geldgierige_Bis-9000-Euro-im-Monat
:D

noorci 2016.01.09. 20:48:39

@Mirjam2: A tanfolyamnak csak annyibna vna értelme, hogy arról felvilágosítást kapjanak, hogy ez bizony Európában következményekkel járó bűncselekmény, Európában nem a Saría törvényei uralkodnak.
De itt vna egy tök jó német cikk a témában: www.cicero.de/berliner-republik/zu-den-ereignissen-koeln-religion-ist-mitverantwortlich/60341
mióta a nők csadort hordanak pont ezek az országok élen járnak a szexuális zaklatásban

noorci 2016.01.09. 20:57:21

@Herr Géza: ÉS miért "haha", ha végre értelmes társalgás? :)

Azt a cikket szerintem Standard is lehozta.. láttam már.

Amúgy emlékszem mikor férjem 14 éve kiment Finno.ba még tök zöldfülöként, iszonyat pénzért adták el, fejvadász véletlen neki is megküldte amennyit ő maga keresett a bizniszen, de akkor a finnek egy spanyol megrendelésre készített projektet nem tudtak befejezni határidőre, kellett egy magyar mérnök, aki megcsinálja sos :) Na ezekkel lehet jól keresni.

noorci 2016.01.09. 20:59:45

@Herr Géza: Ez nem u.az a cikk, mint Standard-ban láttam. Haha SPA túl van árazva mindig.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 22:03:49

@noorci:
lehet, hogy meglepő, de a sharia vagy az iszlám értékrend sem engedi alapból a más nők tapogatását, szexuális visszaéléseket. ezek az emberek olyan hulladék, akik még a saját vallásuk alapvető szabályait se tartják be, és sajnos iszonyat rossz hírét keltik a teljesen normális muszlim embereknek, rajtuk is csattan az egész majd most is nem kicsit.

noorci 2016.01.09. 22:15:35

@Dragonlady (Bp, Hun): igen igazad van... akkor ugy mondanam, h. az a torz "ertekrend", amit a cikk ír. A törvényt tudni kell. És bűnözőket kiutasítani, iszonyú gyorsan es példát statuálva tömegesen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.09. 22:31:05

@noorci: persze, ebben nincs köztünk vita.
sajnos nekem elég erős élményem az, hogy viszonylag fiatal, 8-11 éves muszlim gyerekeket látok, amikor rádöbbennek arra, hogy milyen sztereotípiák veszik körül azt a vallást, amit kicsi koruk óta belélegeztek. nem könnyű feldolgozni egy gyereknek. (ők speciel kínai (jünnani) vagy indiai / bangladeshi származású burmai gyerekek voltak, bőrszíntől kezdve nyelvig és cirka harmad-negyedgenerációs bevándorló státuszig minden nyomta őket, amire ráeszméltek, még ha a felső százezerből jöttek is.)

Herr Géza 2016.01.09. 23:11:01

@noorci: Az a haha a felszabadult öröm jele lett volna, nem cikizés. :D
A fejvadászok mifelénk (legalábbis a projektvezetői szinten) alapból a páciens fél éves bruttó fizujáért dolgoznak, igaz én nem IT-s vagyok. Ilyesmi nagyságrend volt a férjednél is?

Herr Géza 2016.01.09. 23:23:19

@noorci: Mármint SPA=SAP ? :))))

noorci 2016.01.09. 23:28:29

@Herr Géza:

Akkor örülök, h. értelmesnek találtad a társalgást :)

Jaj már nem emlékszem pontosan, de kb. igen, ilyesmi arány volt, de én épp terhes voltam akkor, szóval le volt szállva az agyam is az alhasba :)

noorci 2016.01.09. 23:31:04

@Herr Géza: ja igen :) de a "van" is gépeltem ma úgy hogy "vna" :)))

Herr Géza 2016.01.10. 10:27:17

@noorci: Ahhoz, hogy miért örültem nektek annyira, kell a háttér.
Szóval: a HÁ "megboldogult" ikonikus alakjával (Hinta) társalogtunk máshol, akinek van egy olyan k. idegesítő elmélete, hogy ha egy ismerőse azt mesélte, hogy ő X összeget keres, akkor, mindenki, aki ennél többet említ, az hazudik. Mert ő tudja, mert X.Y. is ennyit keres. Ott konkrétan pont egy állítólagos bécsi "IT"-s 2500 eurós fizuról volt szó. A legszebb, hogy még más szakmákhoz is ezt használja etalonnak, azaz pl. egy esztergályos sem kereshet ennél többet, hiszen annyit "egy bécsi IT-s se kap".
A másik jó szokása, hogy a netet bújva mindenféle statisztikákat varázsol elő az őrült elméleteinek alátámasztására, de fingja sincs, hogy az hogy készült, milyen mintákat tartalmaz, hányat, stb. A legszebb hülyesége az volt, amikor a "csillagászati" ausztrál kamionsofőr bérek illusztrálására az ottani teherautó-eladók (truck sales) kereseti lehetőségeit linkelte be büszkén. :))))
Na ezért örültem annyira, hogy itt tapasztalati értékek találkoztak, ill. a sokszor idióta statisztikák is helyükön lettek kezelve.

noorci 2016.01.10. 23:08:43

ja persze se többet, se kevesebbet :) megnézném azokat kommenteket. Hol találom, melyik posztnál?

Látod, az engem is érdekel hogy egy melós mennyit keres, milyen a szórás, de majd nézek is pár kollektívet.
Egyébként a pedagógus bérek is érdekelnek, pl. osztráktól hallottam már, hogy óvonő itt is alig keres v.mit, azért kíváncsi lennék, hogy neki mit jelent az az alig, mert ugye a magyar 350-400eurós nettó bérhez képest az 1200 is háromszoros.
Meg olyanoktól azt is, akik szerint itt mindenki 3ezer nettót keres, kivéve őket, mert ő csak 1400-1500-at, hogy egy egyszerű kerületi Beamtin, még diploma nélkül is jól keres és havi 16szor kap fizetést... Azért ha közszféra ilyen lenne, annak lenne szerintem sajtója..

noorci 2016.01.11. 19:28:43

@Herr Géza: lasd fentebb.. szóval érdekelnének azert azok a kommentek.. merre talalom?

Herr Géza 2016.01.12. 01:31:00

@noorci: Jaj, ezer bocs... Okosan olyan címre jönnek az értesítők a nekem szóló kommentekről, amit ritkán használok. Khm, khm.
Szóval én adom a linket, de ne szidjál utána. Csak a januári hsz.-eket nézd, az eredeti poszthoz már rég nincs köze az egész kommentfolyamnak.Ja, és nehogy mobilon próbáld olvasni...
Mélyreható osztrákiai tapasztalataim nincsenek, de tudom, hogy minimális a difi a német rendszerhez képest. Szóval óvónő: nem fizetik őket szanaszét, sztem. havi bruttó 2000 körül van a plafon, sok év tapasztalattal, de nem vezetői beosztásban.
Pedagógusok: ezt nem annyira ismerem Ausztriában, nálunk meg kell különböztetni a Beamter/-in státuszt, mert az nagyon nyerő. Akár kevesebb lehet a bruttója, mint a többieknek, de abból jóval több lesz a nettó, na meg ők nyugdíj helyett penziót kapnak, ami lényegesen több, mint egy hasonszőrű, nem hivatalnok státuszú kolléga nyugdíja. Arról nem is beszélve, hogy ha nem csinálsz vmi ordenáré baromságot, akkor elbocsájthatatlan vagy. Ennek fényében itt nagy a szórás, olyan 2000 és 5000 között mozog a sáv, ez utóbbi persze középiskolai szaktanár a nyugdíj előtt...
A kerületi eccerű Beamtin annyira azért nem keres jól (de az egyéb előnyöket ld. fentebb) és pont az osztrákoknál nem kap többször fizut, mint a pórnép, mert ott ugye mindenkinek jár a 13.-14. havi pénz. Ezeket a közszolgálati tarifatáblázatokat meg lehet találni a neten, legfeljebb azzal birkózik meg nehezen a laikus, hogy mi melyik kategóriába/osztályba tartozik. De kis türelemmel azért nagy biztonsággal belőhető a dolog.

Herr Géza 2016.01.12. 01:32:39

@Herr Géza: Ja, csak a link maradt le. De inkább priviben küldöm...:))))

noorci 2016.01.12. 06:21:29

@Herr Géza: Köszi. Nyilván nem kap Beamtin 16szor fizut és az ő bèrtabla felejuket egyszer megtalaltam, csak arra volt peld hogy mekkora a zemberek fantáziaja.
Priviben hol küldted a linket?

Herr Géza 2016.01.12. 15:21:44

@noorci: Hát itt az adatlapodon keresztül van privát üzenetküldés funkció, tehát azon a mailcímen keresd, amivel ide regisztráltál ...:))))

noorci 2016.01.12. 19:41:17

@Herr Géza: hat jo.. bar fb-on keresztul szoktam belepni de keresem es koszi

Herr Géza 2016.01.13. 11:33:14

@noorci: Akkor egyszerüsítsük: végül is Digger blogja itt van az ajánlóban, "A sötétség birodalma" (sic!) poszt alatt a januári kommentekben ment a vita a témáról (de hardcore, szóval idegrendszer kell hozzá:D).

adg 2016.01.13. 11:52:42

@Herr Géza: az a baj, hogy nem lehet elolvasni az osszes kommentet. Amit engedett, azt atfutottam, de az szerintem csak az utolso 500-1000 (?) volt.
Erdekfeszito amugy, bar most a vegere kicsit ellapult sajnos.
Hihetetlen, mennyien probalnak vele beszelni. Szerintem csak rohog magaban a leendo cnc burgermeister.

Herr Géza 2016.01.13. 13:17:26

@adg: Hehe, ha elolvastál 500-at (akár a felét is) akkor már mindent olvastál, mert ciklikusan ismétli önmagát.
A kis mazochista.... :))))

noorci 2016.01.21. 08:33:51

@Wienmate: Nem tudom jársz-e még erre. De a kéményseprős büntihez: Tuti hogy bünti volt? Ugyanis nálunk a gázt is elzárta a Wiener Netze, majd nekem kellet kihívnom a kéményseprőket, fizettem 140 eurót, de a Vermieter végül visszatérítette, ugyanis kinyomoztam miről volt szó. Egyszerűen a kazáncsere után nem kérte meg az "Kamien Endbefund"-ot, ami nélkül hálózatba se lehetne bekötni a kazánt, a csere előtti "Vorbefund" meg már lejárt. (6 hóig volt érvényes.) És ez januárban az éves felülvizsgálaton bukott ki. Nekem meg minden előzetes figyelmeztetés nélkül egy ajtóba tűzött Meldung-gal lezárták a gázt, míg nem voltunk otthon. Egy napig se fűtés, se meleg víz. Először a Vermieter, aki nálunk azonos a Hausverwaltung-gal, nem akarta elismerni, kezdték ránk fogni, hogy a mi hibánk, aztán kicsit utána néztem, hogy mik is ezek, amiket hiányol a Wiener Netze, rájöttem. Kihívtuk a kéményseprőket, fizettünk, visszakapcsoltattuk a gázt, majd írtunk egy szívhez szóló levelet nekik. Először problémáztak, hogy de Vorbefund náluk volt, na akkor találtam meg a jogszabályokat is a neten, hogy az max. 6 hóig él. Szóval szerintem nézz utána pontosan miről adtak számlát a kéményseprők.
Kazán ügyben még: minden cserével és javítással kapcsolatos költség a bérbeadót terheli, az éves felülvizsgálatot leszámítva, 2015. jan. 1-től változott a törvény. Szóval ajánlom ennek is menjetek utána mikor mit hárítanak rád. A férjem magyar kollégája is először azzal jött a gáz lezárásról szóló Meldung-ot olvasva, hogy tuti a mi bűnük, mert nem voltunk otthon mikor jöttek a kéményseprők, pedig erről szó nem volt benne. Ráadás ilyen átvizsgálás után, ha ezt tavasszal/nyáron megcsinálják a kazán cserekor, akkor a most téli Termin-kor tényleg nem kell ott lenni. Ezt én is tudtam. Sőt most is mondta a kéményseprő, hogy rám most a tavaszi időpont, ami házban ki van írva, nem is vonatkozik, sőt 2017 a legközelebbi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása