oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 03. 06:46,  Meghódítjuk Új-Zélandot 141 komment

2015. szeptember 03. 06:46 Határátkelő

Meghódítjuk Új-Zélandot

Alighanem a legtöbb fiatal valami olyasmiről álmodozik, amit a mai történet szerzői megvalósítottak: három jóbarát összeáll és nekivág a nagyvilágnak (esetünkben ez Új-Zélandot jelenti), hogy megtapasztalják egy kicsit az életet, nyelvet tanuljanak és persze némi pénzt is keressenek. Közben persze történik minden, aminek egy ilyen úton, melynek most időben a felénél tartanak, történnie kell. Lássuk hát (a képekért pedig külön köszönet)!

10_10.jpg

„Egyetem elvégzése után költöztünk közös albérletbe Budapest VII. kerületében. Négy borsodi srác : Bence aki bartender, Gabi aki történész, Máté aki külpolitikai elemző és Peti aki geológus, és itt kezdtük meg „felnőtt” életünket.

Két év alatt volt jó pár munkahelyünk, voltak jobban, rosszabbul fizetett állásaink, de olyan állást egyikünk se talált, amit hosszú évekig is szívesen csinálnánk. Sokat utaztunk Európa szerte, de hosszabb távon egyikünk se élt még külföldön, így kerestük a lehetőséget hogyan és hová lenne érdemes elmenni egy rövidebb-hosszabb időre.

2013. április 22-én lehetett először magyaroknak egy éves working holiday vízumot igényelni Új-Zélandra. Már ekkor megnyitottuk a felületet és elgondolkodtunk, hogy milyen jó lenne, ki kéne próbálni…

Majd két nap alatt elfogyott a száz hely, így gyorsan le is tettünk a dologról. Éltük tovább a munkakereséssel, heti ötven-hatvan óra munkával, illetve az időnként 500-600 forintos órabérekkel tarkított életünket.

Tizenvalahány döntő perc

2014. április 21-én éjfél előtt már hárman (Bence, Máté, Peti) együtt ültünk a számítógép előtt, amit lakótársakként nem volt bonyolult kiviteleznünk, és 22-én 0 óra 00 perckor elkezdtük kitölteni a vízumigénylési felületet.

Tizenvalahány perc alatt végeztünk is, mivel a kérdések nagy részére olvasatlanul igent kattintottunk. Nem volt hiábavaló a sietség, mert akkor a száz vízum már huszonkét (!) perc alatt fogyott el.

Ezután hátra volt még a kötelező tüdőszűrés, az egy éves biztosítás elintézése, jogosítványok lefordíttatása szóval papírmunka. Még az indulás dátumát kellett kitűznünk, amit a vízum megkapása után a következő egy évbe kellett besűríteni, ha nem akarjuk elveszíteni az igencsak drága vízumunkat.

2015. február 5-én hajnalban a vállainkra vettük a hátizsákjainkat, elbúcsúztunk családjainktól, barátainktól és felszálltunk a Tajvanba tartó repülőre.

1_77.jpg

Tizenhat óra levegőben eltöltött idő után megérkeztünk Taipeibe, de ekkor még csak az utunk felénél jártunk Új-Zélandra. Hiába Magyarországról Új-Zéland a legmesszebbi hely ahová el tudunk utazni.

Eltöltöttünk négy felejthetetlen napot Taipeibe, ami alatt csak annyira ismertük meg ezt a távol-keleti országot, hogy elhatároztuk, hogy még egyszer mindenképpen vissza kell jönnünk ebbe a hihetetlenül izgalmas régióba.

2_54.jpg

3_53.jpg

Február 11-én, a déli félteki nyár csúcspontján megérkeztünk Aucklandbe, és elérkeztünk ahhoz a pillanathoz is, amíg előre terveztünk. A következő lépésünk az volt, hogy kiültünk a tengerpartra sörözni és nekiálltunk kitalálni, hogy mit is akarunk csinálni.

Mit akarunk itt?

Mit is akartunk csinálni, miért utaztunk ekkorát? Három célunk volt / van ezzel az utazással:

- megismerni a világ egy olyan szegletét, ami teljesen különbözik Magyarországtól

- mindhárman fejleszteni akarjuk az angolunkat, mert a magas szintű nyelvtudás mindig jó dolog

- jó sok pénzt is akarunk keresni, ami Új-Zélandon nem lehet túl nehéz, tekintve, hogy munkaerőhiány van és tizennégy dollár feletti a minimál órabér, ami csak növekedhet, ha sikerül a szakmánkban elhelyezkednünk.

Új-Zéland egy nagyon drága ország, itt az alapélelmiszerek is körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint otthon, így gyorsan találnunk kellett valamilyen munkát, mert az otthonról hozott forintunkat nem igazán akartuk elkölteni.

Aucklanben szembesültünk vele, hogy itt nagyon más angol akcentust beszélnek, mint amihez otthon, Európában hozzászoktunk, így valami kevés beszéddel járó munkát kellett találnunk.

Irány a mezőgazdaság!

A Déli-szigeten a nagyobb Új-Zélandon, körülbelül kétszer akkora, mint Magyarország, és csak kicsit többen, mint egy millióan laknak ott, és nemzeti parkokkal és mezőgazdasági területekkel van tele. Szóval ott igazán szükség van a dolgos kezekre.

Aucklandből egy éjszaka alatt lebuszoztunk a 700 km-re lévő Wellingtonba, majd onnét átkompoztunk a Déli-szigetre. Ekkor még szinte semmit nem láttunk az országból, de már megértettük sokan miért tartják ezt a helyet a Föld egyik legszebb helyének.

4_35.jpg

Annyi bibi csúszott a számításunkba, hogy a viharos tenger miatt a komp öt óra késéssel indult, és az út is tovább tartott, mint egyébként, így este tizenegy után érkeztünk meg Pictonba, a Déli-sziget kapujába.

Próbáltatok már szombat este tizenegy után szállást keresni egy kisvárosban? Tele volt az összes hostel, hotelek ekkor már nem fogadtak vendéget, így egy lakatlan ház udvarában aludtunk. Vagyis ott aludt Peti, akinek volt hálózsákja, Máté és Bence ott feküdtek hat réteg ruhában a friss tengeri szellőben, és félóránként felkeltek futottak pár kört, hogy ne fagyjanak meg februárban, ami a déli félteke legmelegebb hónapja.

Nyitásra már a Subwayben voltunk és csak a korlátlan kávé és forró csoki fogyasztás hozott vissza az életbe minket.

5_29.jpg

Átbuszoztunk a közeli Blenheimbe, hátha ott találunk szállást, és az állomáson leszállva meg is láttunk a Station Backpacker hostelt. Bementünk, volt üres ágyuk mindhármunknak, s a manager második kérdése az volt, hogy akarunk-e dolgozni? Naná. Van-e kocsink, mert ha igen akkor holnap kezdhetünk.

Kocsink nem volt, de ekkor még adószámunk se, bankkártyánk se szóval ezeket előtte el kellett intéznünk.

Egy hét múlva már volt kocsink, adószámunk, bankkártyáink hála a helyi bürokrácia hiányának, s el is kezdtünk dolgozni a helyi szőlészetekben. Helyi minimálbérért heti negyven-ötven órában, de a fizetésünk nekünk akkor soknak tűnt, s a munka egyáltalán nem volt fárasztó, csak a februári hőség viselt meg minket kicsit. El is határoztuk, hogy a következő pár hetünket itt töltjük.

A hostelben főleg nyugat-európai, dél-amerikai fiatalokkal éltünk együtt, s hihetetlenül jól éreztük magunkat. Azonban három hét után elfogyott a munka a szőlészetekben, így tovább kellett állnunk más vidékre.

Érdekes körülmények között

Pár nap csavargás után megérkeztünk Motuekába, az almatermesztés helyi fővárosába és egy óra alatt találtunk munkát is, ráadásul a főnöknek volt egy háza is az egyik almáskertben a város határában, ahol egész méltányos összegért lakhattunk a magyar hétvégi házakhoz hasonló színvonalon. Gondoltuk mi. A valóságban a ház melletti „pajtában” is voltak kialakítva szobák és azokat is kiadták egy minimális összegért.

6_26.jpg

7_18.jpg

A színvonalról annyit, hogy műanyag dobozokban kellett tartanunk a kajáinkat, ha nem akartuk, hogy a patkányok megegyék azt. Egy éjszakát aludtunk itt, aztán a hétvégére elmentünk túrázni a közeli nemzeti parkba és sokkal komfortosabb helyen aludtunk, a sátrunkban.

8_16.jpg

9_13.jpg

Négynapos hétvégi túra után vasárnap este átköltöztünk egy komfortosabb hostelbe, majd hétfőn kezdődött az almaszedés. Első körben úgy voltunk vele, hogy hat-nyolc hétig ott leszünk, s jól megszedjük magunkat.

Mint kiderült ez egy igen megterhelő fizikai munka, és mivel teljesítménybérért dolgoztunk, igen-igen össze kellett kapni magunkat ahhoz, hogy akár a minimálbért is elérjük. A jó dolog, amit el tudunk mondani az almaszedésről, hogy nagyon szép környezetben volt az almaföld, hétvégénként dupla órabér járt, és képes vagy heti ötven órát rohamtempóban dolgozni akkor jó pénzt lehet csinálni.

11_7.jpg

Országjárás

Három hét után ott is hagytuk és elhatároztuk, hogy többet nem dolgozunk a mezőgazdaságban. Kitaláltuk, hogy a következő két hétben körbeutazzuk az országot, megnézzük a világhírű nemzeti parkokat, majd egy olyan 1500 km-es út után megérkezünk Queenstownba, az extrém sportok és a túrizmus új-zélandi paradicsomába és ott elhelyezkedünk a vendéglátásban a síszezonban.

Úgy is indult minden, ahogy elterveztük: hegység, menedékház, hegycsúcsok, folyók…

12_8.jpg

13_6.jpg

Majd egyik parkolásunk kicsit szerencsétlenebbül sikerült, mint az előzőek.

14_5.jpg

Ezután módosítottuk a terveinket és miután eladtuk az egykori autónkat, úgy döntöttünk, hogy elbuszozunk a kb. 800 km-re lévő Queenstownba.

Természetesen megvettük a jegyeket, majd miután rájöttünk, hogy a mi buszunk nem a buszpályaudvarról indul, jól le is késtük azt. Nem baj stoppolunk, és majd utolérjük a buszt és a következő településen felszállunk rá. Döntöttük el nagy hírtelen. Hihetetlen, de sikerült. Az első autó megállt felvett hármunkat a nagy táskáinkkal és utolértük a buszt. Elhatároztuk, hogy többet fogunk stoppolni.

Hó sehol

Megérkeztünk Queenstownba, de hó sehol, a síszezon csak egy hónap múlva kezdődik, és új álláslehetőségek csak akkortól lesznek. Nem baj a város, és a környék gyönyörű, keressünk egy hónapig valami mást a környéken, aztán majd kitalálunk valamit.

Wwofoltunk (ellátásért és szállásért dolgoztunk napi négy-öt órát) hat hetet a környéken egy helyi kivi és egy az egykori Dél-Rhodéziából származó családnál. Nagyon élveztük a dolgot, mert egy 1800-as években épült hotelben laktunk pár német, angol, amerikai fiatallal együtt az egyik helyen.

15_6.jpg

16_4.jpg

A másik helyen pedig egy gyönyörű kilátású völgyben éltünk egy egykori séf háziasszonyunk kosztján.

17_4.jpg

Majd mivel vendéglátós munkát továbbra sem találtunk és mivel wwofolni jó dolog, de azért lassan de biztosan fogytak a dollárjaink, visszatértünk Blenheimbe szőlőt metszeni, és jó pár hétre elvesztünk a végtelen szőlősörök között.

18_3.jpg

Innét ment el Bence Aucklandbe egy koktél versenyre, majd ott talált végre a bartender végzettségének megfelelő munkát egy elegáns bárban. Blenheim előtt, még Queenstownban tudtuk meg, hogy Gabinak, negyedik otthon maradt cimboránknak is sikerült megszerezni a vízumot, és pár héten belül ő is megérkezik Új-Zélandra.

Itt tartunk most nagyjából az egy éves vízumunk felénél. Akit bővebben is érdekelnek a történeteink a Mindjárt jövünk blogon elolvashatja azokat részletesebben, több képpel fűszerezve.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr627756188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.09.03. 13:17:01

@pappito: ha ez igy van,akkor az szégyenteljes:(
De mit csodálkozom,magyarok vagyunk...

pappito · http://pappito.com 2015.09.03. 13:19:54

@Zoole[uk]: mint mondám, általában meg szoktak kérdezni, szóval ezügyben szerintem nem ér magyarozni

SzZoole 2015.09.03. 13:26:14

@pappito: Igen,mint mondottad altalaban megkerdezik,de most nem tettek.
Ezert illenene egy,elnezest,egy mellnezest kerni,nem?:)

SzZoole 2015.09.03. 13:32:13

@pappito: mindegy hagyjuk,nem az en dolgom
Egyébként miert nem alszol mar,nálatok ott a világ végen mar fél éjfél van:)

SzZoole 2015.09.03. 13:45:36

@pappito: tőlem maradj,engem nem zavarsz:)

2015.09.03. 13:49:44

@Bredpitt Monika: Itt Szaudiban miniszoknyas es abayat viselo Barbi babat is lehet kapni! :) Egyebkent akit zavar az (adomanykent kapott) Barbi baba, annak vegkepp semmi keresnivaloja sem a Keleti elott, sem barhol mashol Europaban, inkabb kerjen menedekjogot a Talibantol.

2015.09.03. 13:52:37

@pappito: Huha. Eppen akartam irni hogy milyen szimpatikus poszt, de ez azert elegge mely arnyekot vet ra...

LittleG (uk) 2015.09.03. 14:10:22

@pappito: hát, ezt csak gondolom, hogy oda még nem tette be lábát annyira a nemeurópai idegen. Mármint, európa már tele van mindenféle emberrel, ti?

2015.09.03. 14:17:12

@LittleG (uk): Nemeuropai idegen Uj Zelandon? :))) Azt ugye tudod hogy ki volt ott eloszor? :)

SzZoole 2015.09.03. 14:30:27

@Mirjam2: A maori rogbi team?:)))

**mimi** 2015.09.03. 14:45:38

hűűűű de irigy vagyok!

Hajrá fiúk! :)

firg_firg 2015.09.03. 14:46:24

Ertem en, hogy sokan vagany dolognak tartjak ezt az egeszet, meg visszagondolva tenyleg fasza torteneteket lehet meselni majd amikor mar tulvagy rajta.

De ha csinaltal mar ilyet, akkor tudod hogy amikor ott vagy es nincs hotel, padon alszol meg elhagyatott haz udvaran, kalyibaban alaszol patkanyokkal, vagy epp satorban, meg rajossz, hogy, ja a siszezon meg nem kezdodott el, mily meglepo, es kosztert-kvartelyert dolgozol, osszetorod a kocsidat aztan buszozol es azt is lekesed, na, ott es akkor ez minden csak nem moka. Utolag lehet rola meselni, de ott es akkor netto szivas.

Raadasul ugy tunik egy resze utananezessel, elozetes tervezessel elkerulheto lett volna.

Aki direkt szivatni akarja magat, es elmenyeket akar gyujteni, az csinalja. Uri huncutsag a spontaneitas. A csoro hatartkelok meg amit csak lehet tervezzenek meg elore.

Erdekes volt sracok, es sok sikert. Ennyi.

SzZoole 2015.09.03. 18:09:31

Na hol van mindenki?
Ezt a nejem feszbukjarol loptam,egy nagyon kedves ismerosunk osztotta meg.
"Muszlim szülők azt követelték, hogy Montreal (Kanada) egyik elővárosának minden iskolai menzájáról tiltsák ki a disznóhúst. A polgármester elutasította a követelést, a jegyző pedig levelet küldött minden szülőnek, amelyben megmagyarázta, hogy miért.
„Önöknek, muszlimoknak meg kell tanulniuk, hogy Kanada és Quebec szokásaihoz, hagyományaihoz és az ottani életformához alkalmazkodjanak, mert a bevándorlásukkor ezt választották. Meg kell érteniük, hogy integrálódniuk kell, mert önöknek kell az életmódjukon változtatni, nem a kanadaiaknak, akik önöket nagyvonalúan befogadták. Meg kell érteniük, hogy a kanadaiak sem nem rasszisták, sem nem idegengyűlölők, hogy már eddig is sok muszlim bevándorlót fogadtak el. A kanadaiak nem hajlandók arra, hogy azonosságukat és kultúrájukat feladják. És ha Kanada befogadó ország, akkor nem a polgármester az, aki a külföldieket befogadta, hanem Kanada-Quebec népe. Végül meg kell érteniük, hogy Kanada a maga zsidó-keresztény gyökereivel, karácsonyfáival, templomaival és vallási ünnepeivel a vallást a magánélet keretei között tartja.
A községnek joga volt arra, hogy mindenféle megegyezést az iszlámmal és sariával elhárítson. Mindazoknak a muszlimoknak, akik ezt a világszemléletet nem tudják elfogadni, és nem érzik jól magukat Kanadában, azt tudjuk mondani, hogy a világon 57 csodaszép muszlim ország van, a legtöbbjükben népességhiány van, és készek arra, hogy a szegényeket a sariával összhangban szeretettel fogadják. Ha önök a hazájukat Kanadával és nem valamelyik muszlim országgal cserélték fel, akkor ez azért volt, mert a kanadai élet kellemesebb mint bárhol másutt.
Tegyék fel egyszer maguknak a kérdést: Miért jobb itt, Kanadában mint ott, ahonnan jöttek? A válaszunk: egy menza disznóhússal."

Azert az erdekes,hogy a kanadaiak tudnak mit valaszolni nekik,vagy lattam egyszer egy doku. filmet,hogy az Ausztralok hogy vedik a hatarokat a vizen,kivetel nelkul visszaforditanak minden hajot,csonakot,lelekvesztott.
Ök miert tudjak megtenni es Europa miert nem......

DieNanny CH 2015.09.03. 18:40:20

@Bredpitt Monika:

Hát, szívesen csatlakoznék hozzád a hajós Ausztrália-meghódításra! Imádom a vizet! :-)

DieNanny CH 2015.09.03. 18:41:54

@Bredpitt Monika:

"szerintetek vihetek Barbi babát, vagy meglincselnek érte? Ruha lesz rajtuk."

Szerintem erről Mirjamot kérdezd.

DieNanny CH 2015.09.03. 18:44:57

@Mirjam2:

Na, én meg ahogy olvasok, olyan sorrendben válaszolok... :-)

SzZoole 2015.09.03. 18:46:46

@M. Péter: nem tudom,hogy igaz e,de szép lenne ha igaz lenne.
Majd jon Montroyal es megerősít vagy cáfol.Ő mégiscsak ott el.

DieNanny CH 2015.09.03. 18:51:47

@Zoole[uk]:

Bocs, mikor belinkeltem, Péter még nem volt sehol...

Attól függetlenül, hogy igaz-e vagy sem, nagyon jó válasz, jobb, mint amit a bajor iskolaigazgató írt a diákjainak... (Amiről Mirjam írt egyik nap)
Ilyen típusú (kitalált) levelekkel lehet elejét venni, hogy néhány év múlva sariát akarjanak bevezetni...

MindjartJovunk 2015.09.03. 18:54:08

@pappito: Igazad van, kitettem a linket, elnézést!

SzZoole 2015.09.03. 19:10:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az otthoni hirportalokat olvasgatva a Fidesz ezzel riogatja az embereket es szerez népszerűséget magának,hogy ha befogadják a menekülteket akkor Magyaroszágot ezek a népek muszlim oraszaga fogjak tenni.
A sok balga meg hisz nekik:(
Erre mondjak,hogy a tudatlanság áldás?

Din Serpahis 2015.09.03. 19:13:26

Hát én nagyon nem értem, hogy miért jó ez az aljamunka-csövezés kombó, így akármilyen klassz az ország, nem tudnám élvezni.

Fix meló, magas fizu, aztán azt csinálsz, amit akarsz... úgy az igazi. (ha már valaki nem kényszerből menekül külföldre a nyomor elől.)

gabors 2015.09.03. 19:13:36

"végre a bartender végzettségének "

a torteneben talan ez a legjobb :-) WTF ???

Din Serpahis 2015.09.03. 19:13:39

@Zoole[uk]: A nácik miatt. A németekbe beleégett az a fóbia, hogy rasszistáknak tartják őket, ezért fogadnak be boldog boldogtalant.

DieNanny CH 2015.09.03. 19:17:29

@Zoole[uk]:

Valójában, mivel a keresztény vallásosság nem igazán erős Mo-on*, így ha nem is hamar, de 50 év múlva elkezdődhet ez a folyamat. Szerintem érzik az emberek a gyengeségüket, és emiatt igazuk van abban, hogy félnek. Mert hiába vezették be a hittant, milyen felháborodás követte! Ez meg milyen ellentmondás: hittan ne legyen, de muszlimok se jöjjenek.

*: Ezt úgy értem, hogy - szerintem - nincs befolyása az egyháznak az országban, nincsenek tömve a templomok vasárnaponként. De persze lehet, tévedek!

2015.09.03. 19:20:18

@Zoole[uk]: Ez nyilvan kamu, de nem ez az erdekes a tortenetben, hanem hogy miert irodott es miert lett ennyire nepszeru az interneten... Mert valoban ugy erzi sok nyugati ember hogy egy bizonyos csoport akarja nekik megszabni, hogyan eljenek. Es most nem 'a muszlimokra' gondolok, hanem bizonyos fajta muszlimokra, akik a tobbi muszlim eletet is megnehezitik ezzel.

puhacica 2015.09.03. 19:26:49

hol olvastam ezt a posztot par napja? amugy: NZ <3

@Bredpitt Monika: szoval NZ kietlen, ezert inkabb Ausztraliaba mennel... :D

©________ 2015.09.03. 19:29:13

@Bredpitt Monika: folosleges. Tisztalkodoszert vigyel meg mososzert.

Plusz
www.facebook.com/migrationaidhungary/posts/453494614852790

2015.09.03. 19:29:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Itt nincs semmi ellentmondas - allam es egyhaz szetvalasztasa a nyugati kultura fontos eleme, evszazadokon keresztul kuzdottek ezert az emberek. Az egyik legnagyobb eredmeny amit a nyugati kultura elert, a szememben, az hogy joguk van az embereknek a szabad gondolkodashoz, ahhoz hogy ne legyenek vallasosak, ha nem akarnak, vagy a maguk modjan legyenek azok, nem egy bizonyos egyhaz tanitasait kovetve. Szomoru vilag lenne az ahol csak a katolikus hittan es a Koran-iskola kozott lehetne valasztani a szuloknek.

SzZoole 2015.09.03. 19:32:19

@Din Serpahis: a nácik miatt,de hiszen hány évtized is van mar annak?
Meg jo hogy a magyarok nem szegyenkeznek Attila hoditasai miatt,pedig Ő is végrehajtott 1-2 emberiség ellenes cselekedetet.

©________ 2015.09.03. 19:33:41

@gabors: olyan mint a lovemetender, csak piat is arulhat.

SzZoole 2015.09.03. 19:36:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Mirjam2:
6 evel ezelőtt meg en is ugy velekedtem,hogy muszlimok egy elmaradott állat faj(egyet sem ismertem) meg hogy a zsidók tehetnek a világ bajairól.
Azóta másképp latom,de ehez el kellet hagynom az országot
Ezért is írtam,hogy a tudatlanság áldás.

gabors 2015.09.03. 20:08:04

@Zoole[uk]: " magyarok nem szegyenkeznek Attila hoditasai miatt"

B+++++ miert szegyenkeznenek a magyarok? Attila NEM VOLT magyar !!!

a nacik meg nemetorszagban NEMETEK voltak (magyarorszagon meg magyarok csak nyilasoknak csufoltak oket)

gabors 2015.09.03. 20:08:08

@Murati Lili: bocs ala kellett volna huznom a "vegzettseg" szot !!! erre utaltam igazan !! az mit jelent szuper dupper modon kezeli a sornyitot ???

montroyal ( CAN qc) 2015.09.03. 20:14:30

@Zoole[uk]: igen ez benne volt a hirekben ... muszlinok ...
viszont a zsidoknak ezt nem tiltjak meg mert ok illegalis iskolakat tartanak fenn ( oktatasi miniszterium eloirasait, varosi engedelyeket leszarva ) es hiaba irja elo a torveny az oktatas rendjet ok sajat torvenyeik szerint tanitanak ... ez illegalis megis megturik ..

SzZoole 2015.09.03. 20:18:31

@gabors: tényleg,ezt nem tudtam,akkor Hun volt?

SzZoole 2015.09.03. 20:22:11

@montroyal ( CAN qc): most akkor igaz vagy urban legend?
Mar teljesen össze vagyok zavarodva:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.09.03. 20:31:33

@M. Péter: nem feltetlenul de ezt nalunk a hirekben lattam a muszlinok vezetojevel es polgarmesterrel az interjukat .. es meg se igaz allitolag az islamafobok szerveztek szoval megy a kavaras ..

ici.radio-canada.ca/regions/montreal/2015/01/23/002-maire-dorval-fausse-lettre-porc-musulmans.shtml

montroyal ( CAN qc) 2015.09.03. 20:32:40

@Zoole[uk]: nem nem igaz csak kering mindenfele ...

SzZoole 2015.09.03. 20:35:12

@gabors: amúgy nem ba...m mert szaporodik
A nácik tényleg németek voltak?Nem osztrákok?Csak azert kérdem mert Hitler Ausztriában született,nem?
Vagy megvalamit nem értek,Mátyás király ugye Kolozsváron született.Azt kérdezte egyszer egy román munkatársam,hogy miert mondjak a magyarok,hogy Mátyás király magyar király volt,amikor Kolozsváron született,ami ugye Román város es Mátyás román király volt.
Teljesen össze vagyok zavarodva,elmagyaraznad ezt nekem,te egy qurva okos csavonak tűnsz,de most tényleg,meg azt is,hogy akkor Attila/Atilla most hun volt,vagy hun nem volt.

montroyal ( CAN qc) 2015.09.03. 20:55:31

OK azert en is keverem a dolgokat szoval ami Hir nalunk es igaz hogy a musulmanok azt kertek hogy hoozzanak torvenyt rendeletet azok ellen akik a vallasukat gunyoljak nevetsegesse teszik DE a premier miniszter NEMet mondot a szabad velemeny nyilvanitas neveben szoval meg karikaturan is lehet rajtuk rohogni ..

viszont megerositette hogy a gyulolkodo uszito kinyilatkozasokat tovabra is buntethetik

ici.radio-canada.ca/nouvelles/politique/2015/08/28/001-couillard-replique-imam-moquer-region-projet-loi-discours-haineux-liberte-expression.shtml

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:11:19

@Zoole[uk]: A pálinka tegnap elfogyott (megint játszótéri buli volt)

Ödenburger fogd be a szemed.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:15:55

@Zoole[uk]: Na azért a Quebec- i népek sem semmik, ha követelésről van szó. Ha jól emlékszem, ők meg úgy akarták az autonómiát, hogy gazdasági támogatást azért szerettek volna Kanadától, de azért hagyják már őket békén, had legyenek függetlenek.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:18:56

@montroyal ( CAN qc): köszi a hajóút tippet, végig fogom nézni a menetrendet, jó drága hallod, de már annyi pénzt kerestem fejben a meg nem írt könyveimmel, hogy hajjaj.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:20:26

@puhacica: figyelj, ezt most nem értem, de tényleg

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:27:03

@Murati Lili: Nem értem mi a fölösleges. Köszi a linket, most meg is néztem.

A feleslegesről írtam ma valakinek. A szomszédom bármikor vitt játékot egyből elkelt, de ő a migránsok kezébe adta. Engem pont ezért nem nagyon érdekel mit irnak ki a honlapon. A tisztálkodószerhez meg víz is kellene szerintem. Lehet, ezért kellett volna inkább felkészülni táborokkal, ha már úgyis tudta a kormány, hogy jönni fog ez a sok ember.

SzZoole 2015.09.03. 21:29:04

@Bredpitt Monika: Nekem Meg van kb. 3 dl. torkoly,1.5 liter barack es szinten 1.5 liter szilva.Amikor az irani haveronak vittem egy kis kostolot(muszlim)egy huzasra benyalta,a torok baratom(muszlim)volt itt BBQ partyn es Ö is csak igen elkampicsorozott tole.Ez a torok baratom vett egy hazat es elmentunk a hazavato bulira a tarsasag nagyresze szinten muszlim volt,de mintha csapbol omlott volna az alkohol,hozza teszem a csajok is csacsira ittak magukat.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:32:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Gondolom a hatalmas óceánjárókon nincs az embernek hányingere. Mi voltunk tavaly bálnanéző túrán, ami három órás volt. Hát az első fél óra után, amikor kiértünk a nyílt óceánra megijedtem, hogy két és fél órán keresztül fogom azt érezni, hogy mindjárt kijön ami bement, de szerencsére elmúlt.

2000 környékén jártam férjemmel Cape Canaveralben, Floridában, pont ott horgonyzott a Disney hajó. Azt a mindenit, ilyen lehetett a Titanic annak idején. Hatalmas csoda.
Majd szólok ha indulunk........

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:33:39

@Zoole[uk]: én egyszer vittem pálinkát amerikaiaknak, jegkockát tettek bele, na többet nem kapnak tőlem pálinkát

©________ 2015.09.03. 21:35:04

@Bredpitt Monika: ajatek. Elveszitik, elhagyjak.
Vizuk van,igaz, allitolagcsak egy csap, demosdanak,mosnak feszt, mindenholszaradoruhak lognak.
Meg palackos vizet erdemesvinni.

Ezeket adolgokat mind a kezukbe adhatod.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:40:39

@Murati Lili: Köszi a tippeket. Üdv, jó éjt mindenkinek.

puhacica 2015.09.03. 21:41:36

@Bredpitt Monika: hat ize. Ausztralia teruletenek jelentos resze egy baszomnagy siksag meg sivatag, Uj-Zeland meg egy foldi paradicsom, hihetetlen foldrajzi adottsagokkal. szoval arra hivatkozni, hogy AU menobb, mint NZ, mert utobbi kietlen, enyhen szolva is erdekes. (persze en nem fakadnek sirva, ha "csak" Ausztraliaba mehetnek, mert a vilag egyik legtutibb helyenek tartom, de azert Uj-Zeland van a szivem csucskeben.)

qkuc 2015.09.03. 21:45:07

Jó poszt, jó hozzáállás, sajnos ezzel az ontopicot ki is merítettem, :D.

Bredpitt Monika 2015.09.03. 21:45:13

@puhacica: rosszul fejeztem ki magam, én arra gondoltam, hogy olyan kevés ember van Új Zélandon, jó éjt akkor most már tényleg

LittleG (uk) 2015.09.03. 22:09:58

@Zoole[uk]: hol voltak még a románok, mikor Mátyás született... te jó ég

montroyal ( CAN qc) 2015.09.03. 22:14:10

@Bredpitt Monika: ne aggodj az ar miatt meg nagyon lemegy csak 30 napon belul kell lefoglalni amire most intezkednék(ha menne) ugyanez a hajo 27 sept 7000 volt es most 4100... 50nap hawaii es french polynesia .. de ha megnemirt konyvrol van szo majd en elmegyek es elmeselem, es akkor megirhatod milyen volt az ut ...

SzZoole 2015.09.03. 22:16:37

@LittleG (uk): Es hol voltak meg a magyarok amikor mar a szekelyek erdelyben eltek,olvasataim szerint regebbi a tortenelmuk,mint a magyaroke.Persze ez nem a tortenelem konyvekbol tudom.

montroyal ( CAN qc) 2015.09.03. 22:22:37

@Bredpitt Monika: valahogy ugy ... megvezettek a szavazokat hogy kulon orszag lesznek de a kanadai elonyoket megtartva na erre mondott 49 % igent ( holott errol szo sem volt) viszont51 % NEM nyert (masodszor ) a kivalas ellen 95ben mar itt voltam bar sokat nem ertettem a sok szocsatabol ..

montroyal ( CAN qc) 2015.09.03. 22:26:57

@Bredpitt Monika: nem lehet erezni a hullamzast 4-5 ezer emberrel olyan mintha egy varos lenne ... igaz en mindig partok szigetek kozeleben hajoztam teljesen nem keltem at az oceanon ..

Fajankó 2015.09.03. 22:37:03

@Zoole[uk]: "Azóta másképp latom,de ehez el kellet hagynom az országot
Ezért is írtam,hogy a tudatlanság áldás. "

?????????????
Most már nem vagy tudatlan? Beiratkoztál valami iskolába ott ahol most élsz és az áldott állapotnak vége szakadt?

Fajankó 2015.09.03. 22:37:04

@Zoole[uk]:
" az otthoni hirportalokat olvasgatva a Fidesz ezzel riogatja az embereket es szerez népszerűséget magának,hogy ha befogadják a menekülteket akkor Magyaroszágot ezek a népek muszlim oraszaga fogjak tenni.
A sok balga meg hisz nekik:( "

A gond ezzel csak az, hogy egyetlen menekült sem akar Magyarországon maradni és ezzel mindenki tisztában van.

SzZoole 2015.09.03. 22:41:33

@Fajankó: de,meg mindig tudatlan vagyok,csak mar lassan 6 éve köztük elek es másképpen latom a dolgokat

SzZoole 2015.09.03. 22:44:10

@Fajankó: en ezt tudom,hogy egy menekültnek sem célország Mo. csak a Fidesz hívők nem tudjak,Ők meg mindig elvakultan hisznek a nagyvezirnek

DieNanny CH 2015.09.03. 23:00:18

@montroyal ( CAN qc):

Kész főnyeremények lennénk! Te franciául tudsz, Móni angolul, én németül! :-)))

DieNanny CH 2015.09.03. 23:03:10

@Zoole[uk]:

Hát ez kb olyan probléma (mármint, Mátyás), mint hogy Sisi is bajor (német) hercegnő volt, aztán mégis osztrák császárné és magyar királyné lett...
De egy erdélyi grófkisasszony meg angol királyné lett (vagy valami olyasmi), egy német hercegnő meg orosz cárné...

Fajankó 2015.09.03. 23:08:44

@Zoole[uk]:
Mohamed szakállára, a végén még megtérítenek :)
Bár ha úgy tolják a szeszt ahogy írod, ők már inkább hibridek.

pappito · http://pappito.com 2015.09.03. 23:09:49

@Din Serpahis: "Hát én nagyon nem értem, hogy miért jó ez az aljamunka-csövezés kombó, így akármilyen klassz az ország, nem tudnám élvezni."

ez az egész working holiday arról szól, hogy körbeutazod az országot, mindent megnézel és dolgozhatsz, ha elfogy a pénzed egy éven keresztül. iszonyú jó buli, jó nyelvgyakorlás és szélesíti a látókört. Ez nem letelepedés, hanem egy év amikor viszonylag szabad vagy, utazol, élményeket gyűjtesz.

a kiwik ez OE-nak hívják (overseas experience) és pl. a munkáltatók szeretik, ha a jelentkező csinált ilyet.

pappito · http://pappito.com 2015.09.03. 23:13:46

@LittleG (uk): " oda még nem tette be lábát annyira a nemeurópai idegen. Mármint, európa már tele van mindenféle emberrel, ti?"

itt sokkal több az "idegen" a lakosság negyede első generációs bevándorló, a világ minden tájáról jönnek, elsősorban ázsiai országokból, de afrikából, európából, délamerikából is és persze a pacific szigetekről sokan. a pantone színskála minden árnyalata, kompletten. itten működő multikulti van.

SzZoole 2015.09.03. 23:27:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: tudod hogy csak gunybol írtam:)
Azét nem vagyok annyira gyogyos,képzeld,mar egesz jol tudok beszelni ekirasul:)))

SzZoole 2015.09.03. 23:30:11

@Fajankó: eszukben sincs megtéríteni,muszlimnak születtek,de szarnak a vallásra

nemor 2015.09.03. 23:31:10

@pappito: a mi időnkben ezt még nem szerette senki, se szülő, se iskola, se munkáltató, mégis megcsináltuk, pedig az még akkor féllegális volt (kicsit persze f*stunk, de nem mutattuk) - életem legjobb döntése volt.
Szóval hajrá fiúk, jól csináljátok :))

pappito · http://pappito.com 2015.09.03. 23:53:35

@nemor: nem tudom mit jelent a 'mi időnk' de nem olyan régen van ilyesmire lehetőség, és most nem a vízumra gondolok, hanem anyagiakra elsősorban. Én is utaztam már tinédzserkoromban egy hónapra ötven dolcsival, de azok azért nagyon más idők voltak.

Meg NZ ilyen szempontból ideális hely, nagyon kevés a veszély, nincsenek emberevő állatok, a népek viszonylag barátságosak...

szóval én csak örülök, hogy nyomják a srácok. általában vannak internjeink, ledolgozzák a fél-egy évüket, aztán hat-nyolc hétig utaznak, buliznak mielőtt hazamennek.

DieNanny CH 2015.09.03. 23:56:37

@Zoole[uk]:

Az ékírás jó! Lassan majd azt is beszámítják pluszpontosnak egyetemi felvételihez... :-)

nemor 2015.09.04. 00:21:10

@pappito: 1988 :))))
Se vízum, se pénz (nekem konkrétan 50 márkám volt + a jegyek megvéve). Persze nem jutottunk annyira messzire, és csak egy nyár volt, de az fergeteges.
Mindenkit csak biztatni tudok, hogy tegye meg. Egyébként bármilyen történelmi és életkorban (erre mondjuk akkor csodálkoztam rá, mikor a Peace Corps-ban dolgoztam 21 és 70 közötti önkéntesekkel).

adg 2015.09.04. 00:43:15

@puhacica: n sokkal koncentraltabb termeszeti ertekekben, ez teny. Csak szar az ido. :)
A multkor volt a parom egy eloadason, egy kutato csajszi tartotta, aki nehany kollegajaval egy evet toltott a sivatagban. Nem igazan sivatag amugy, csak ugy gondoljak sokan. Nagy resze bozot, igazi sivatag kevesebb van.
Szoval a holgy egy igen lebilincselo eloadast tartott az ottanielovilagrol, novenyekrol allatokrol, tulelesi technikaikrol. Ahogy eso itan szinte orak alatt teljesen megvaltozik az egesz, ilyesmi.
A sivatag nem halott terulet, csak lassabb az elet. Turistaknak nem jo, ez teny.
Nz sokkal latvanyosabb altalanossagban. Auban is megvan egyebkent rengeteg dolog, csak sokkal nagyobb teruleten szetszorva. Nyilvan kevesebbmagas hegyseg van, nincsenek gleccserek, ritkabb a ho meg ilyenek. Nz nekunk is ott van a lista elejen, szerintem jovore vagy aztan sor kerul ra. Remelem.

@Bredpitt Monika: "olyan kevés ember van Új Zélandon"
Uj zelandon 4,5 millio ember van 270.000 km2-en, au-ban 24 millio 7.700.000 km2-en. Vagyis nz egy zsufolt tomegszallas au-hoz kepest.
Mas kerdes, hogy ket au varosban is tobb ember lakik, mint az egesz zatonyon.
:))

pappito · http://pappito.com 2015.09.04. 00:45:57

@nemor: kézzel írott kummantós vonatjegy? :)

amúgy tényleg jót tenne ilyesmi mindenkinek

pappito · http://pappito.com 2015.09.04. 01:15:08

@adg: és Aucklandban több, mint az egész déli szigeten összesen :)

puhacica 2015.09.04. 07:18:35

@adg: koszonom, de en ezekkek tisztaban vagyok. en masra reagaltam, vagy mas szempontbol. erted-e? :)

MindjartJovunk 2015.09.04. 07:18:54

@Bredpitt Monika: Köszönjük, de vigyáz lehet, hogy elfogadjuk az invitálást :)

DieNanny CH 2015.09.04. 07:45:58

@Murati Lili:

Oké, beveszünk téged is! :-)

tanato 2015.09.04. 08:00:52

@Fajankó: Nagy SZulejmán a mohácsi győztes egyik fia Szelim/ kettő fia meghalt korán a másik kettőt,Musztafa és Bajazid hercegeket meg maga Szulejmán fojtatta meg selyemzsinórral/akiből II. Szelim néven lett az utóda a trónon,úgy hívták hogy Részeges Szelim,egész uralkodása alatt kapatos volt,sokszor merev részeg,most úgy mondanák alkoholfüggő.Mindössze 7 évet tudott uralkodni azután cirrhossiban meghalt.Nem is tudta apja nagy hódításait folytatni/Európa szerencséjére/egyedül CIprust tudta elfoglalni.
Anno 35 éve nagyon sok arab egyetemi társam úgy vedelte a magyar házipálinkát mint a vizet.Én már tizedannyitól kórházba kerültem volna.

Bredpitt Monika 2015.09.04. 08:16:23

@adg: Én arra gondolok, hogy szeretek emberek között lenni és Ausztráliában vannak nagy városok, jó sok emberrel.
Kanadában is nagy városban éltem és ott is óriási a vadon, a népsűrűség pedig nagyon alacsony pl az USA hoz képest.

Bredpitt Monika 2015.09.04. 08:16:23

@adg: Én arra gondolok, hogy szeretek emberek között lenni és Ausztráliában vannak nagy városok, jó sok emberrel.
Kanadában is nagy városban éltem és ott is óriási a vadon, a népsűrűség pedig nagyon alacsony pl az USA hoz képest.

Bredpitt Monika 2015.09.04. 08:17:58

@MindjartJovunk: Fiúk, hová invitáltalak benneteket? Az egy másik Mónika volt szerintem..........(ha tudnátok mi minden van még a bakancslistámon).

Azért gyertek bármikor.

Bredpitt Monika 2015.09.04. 08:21:37

@nemor: Peace Corps? Volt egy amerikai szerelmem, aki a Parti Őrségnél dolgozott, ő akart minden áron a Peace Corpsnál önkénteskedni. Kicsit mesélhetnél erről.

Én egyszer utánanéztem , hogy lehet elkezdeni egy önkéntes munkát külföldön és sajnos ott állt meg a folyamat ahol kiderült, nekem kell fizetnem az utazást, meg gyakorlatilag mindent.
Én mennék Afrikába, vagy Dél Amerikába, hát úgy tűnik csak a Keleti pályaudvarig jutok.

nemor 2015.09.04. 09:57:52

@pappito: neeem... a jegyek mind törvényesek voltak :-))

(repülő+hajó, nemzetközi diákigazolvánnyal, 3 hónapra előre lefoglalva a repülő és felső deck a hajón, brrr - ezeket kértem ajándékba a diplomaosztóra, plusz egy fényképezőt, meg egy kicsi hátizsákot, mert nagyból már volt Jermakom!!! [még mindig megvan és semmi baja], meg 10 tekercs filmet stb. - mint az esküvői ajándéklista, mindenki választhatott, mit vesz meg, mi fér bele neki. szegény világ volt, na, de nem adnám semmiért.)

nemor 2015.09.04. 10:01:19

@Bredpitt Monika: én a másik oldalon dolgoztam. amikor az önkéntesek megérkeztek kétéves küldetésükre nyelvet tanítani, akkor június elején jöttek, és augusztus végéig, tehát közel 3 hónapig nagyon massszív képzést kaptak, rendesen napi iskola, házi stb.
magyart tanultak és némi pedagógiát (mondjuk inkább módszertant), mert ők eredetileg nem tanárok voltak. délután/este/hétvégén pedig zenei, irodalmi, építészeti, politikai, néprajzi, földrajzi stb. stb. programokon kellett részt venniük, ami a csövön kifért. ehhez alkalmaztak 2 db cross-cultural coordinatort, egy US és egy HU alakot, utóbbi voltam én. szóval bocsi, én ott nem önkéntes voltam, hanem (nagyon jó) pénzért dolgoztam. utána abból vettem az első trabantomat:-)

egyébként nagyon nehéz volt.
ahhoz, hogy minden napra legyen legalább egy program, más legyen, mint a többi, ezt kb. 80 napon át produkálni, kb. 12-14 órát dolgoztam naponta. 1992, volt kettő vezetékes telefon, meg egy számítógép és egy nyomtató, nem lehet mai guglis és wikis fejjel elgondolni. kellett ötlet, kapcsolat, információ, szervezés, kitartás (ebből legtöbb), de jó volt. Bacsó Péter, Raj Tamás, valami akkor ellenzéki politikus (Bős kapcsán) voltak a legnagyobb fogások. szerintem nagyon jól sikerült.

később a valódi önkénteskedéstől engem is az tartott vissza, hogy nem lett volna pénzem elutazni és még el is tartani magam, ha feladom az állásom. ma meg már inkább én támogatok, akit tudok, és bár a Keleti jelenleg tőlem messze van, de azért meg lehet találni az utakat :)

a US szerelmed pedig valószínűleg azért igyekezett a PC-ba, mert ha ez benne van valakinek a CV-jében, minden út megnyílik előtte az ottani állami állások felé. a volunteerek mondták, nem ellenőriztem.

Bal 2015.09.04. 22:57:18

Új-Zéland gyönyörű hely lehet látogatni. Odaköltözni, családot letelepíteni, begyökerezni inkább nem javasolnám, mert az egész sziget valamikor megint fel fog robbanni, mint tette ezt rendszeresen a közeli múltban. És akkor majd sokadik generációig lemenőleg válnak földönfutóvá utódaid.

www.gns.cri.nz/Home/Learning/Science-Topics/Volcanoes/New-Zealand-Volcanoes/Volcano-Geology-and-Hazards/Taupo-Volcanic-Centre-Geology

en.wikipedia.org/wiki/Oruanui_eruption

LittleG (uk) 2015.09.06. 20:24:10

@pappito: "itten működő multikulti van"

olyat még nem láttam, örülök neki :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása