oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 19. 06:48,  Dögszagú XX. századi ítélet 173 komment

2015. július 19. 06:48 Határátkelő

Dögszagú XX. századi ítélet

Határátkelőként az ember egyszerre ki- és bevándorló (ez ugye csak nézőpont kérdése), így aztán előfordul, hogy mindkét oldalról megkapja a magáét. Mint az egyik mai ajánlóban is olvasható, kicsit mintha késne a vágyott XXI. század (vagy talán ez maga lenne az? – de ezt már én teszem hozzá). A másik mai történet kicsit filozofikusabb, és azt járja körül, vajon önmagunk keresése, és az állandó nyugtalanság mennyire örökletes dolog. Végül kis lazításképp azt is megnézzük, mit esznek az ausztrálok.

feri_foto_ferivilaggamegy_blogspot_nl.jpg(fotó: ferivilaggamegy.blogspot.nl)

Kezdjük tehát Ferivel, aki a blogján (melyben világgá megy) arról ír, gyerekként mennyire nem értette az országhatárokat, mennyire meg akart tapasztalni mindent, amit csak lehet. Ennek érdekében szorgalmasan tanult és dolgozott, mert otthon ezt kapta útravalóul.

„Most, hogy két és fél éve Hollandiában élek, a gondolat beigazolódni látszik: szorgos munkával és kitartással (meg rendszeres reality check-kel) az ember gyereke igenis elérheti a céljait. Én legalábbis úgy látom, hogy az életem (magamhoz képest) sikeres, amire büszke lehetek.

Az a baj, hogy így látni csupán egy személyes döntés.

A világ hangosabbik része sajnos Ferit, a ki- és bevándorlót látja. Kivándorlóként bizonyos ismerőseim a következőket gondolták (gondolják?) rólam: gyökértelen, önmaga elől menekülő, önző és egoista, gyáva, a könnyebbik utat választó, szánalmasan naiv, áruló.

Bevándorlóként jóval egyszerűbb a lista, mivel egyetlen kifejezésből áll (bár ez egy elég komplex gyűjtőfogalom): keleti blokkos (magyarul: hazug, csaló, ingyenélő, iskolázatlan, kulturálatlan, gyanús).

Hangsúlyozom, hogy ezek nem általános vélemények, az ismerőseim többsége egyáltalán nem így gondolja, de ezzel együtt mindez egy létező, jól hallható, dögszagúan XX. századi ítélet. (...)

Nem tudom, hol késik az a XXI. század, amiről én álmodozom, de néha az az érzésem, hogy az idő visszafelé halad. Magyarország vasfüggönyt emel, Nyugat-Európában a HR szerint fontosabb a származás, mint a szakmai felkészültség, és az új Nintendo DS-be hosszabb szünet után ismét beépítették a régiókódolást. Kicsit félek, hogy mikor jutunk el újra a cenzúrázott irodalomig és a szamizdatokig, de őszintén szólva nem csodálkoznék nagyon, ha ez megelőzné a zombi apokalipszist.”

A teljes posztot a Feri világgá megy blogon olvashatjátok el, ide kattintva.

Állandó vágyódásban

A mai második ajánlóban egy új blog mutatkozik be, a Szerelem Salvadorban. Fontos az elején tisztázni, hogy ez a Salvador nem az a Salvador, ez Brazíliában van, Bahia állam több mint kétmillió lakosú székhelye. Ide költözött ki nem is olyan régen a blog szerzője, lássuk, milyen gondolatok foglalkoztatják pár hét után!

salvador_foto_szerelemsalvadorban_wordpress_com.jpg(fotó: szerelemsalvadorban.wordpress.com)

„Egy hónapja vagyok Salvadorban. Az utóbbi másfél hétben elkezdtem az eddigi szemlélődő álláspontom, védekezőre, vágyódóra cserélni. Tudtam, pontosan felismertem ezt a saját életemmel való elégedetlenség érzését, hogy semmi nem jó eléggé, ahogy elkezdek ugyanazzal a sóvárgással a barátaimra, a magyar emberekre, vagy az egy-két hónappal, évvel ezelőtti önmagamra visszatekinteni, és egyre kényelmetlenebbül érezni magam a bőrömben.

Mit keresek én ilyen messze, és miért nem találom a ritmusom? Hol van a helyem, az óriási Bahia kókuszfás árnyékában, a mindig makacsul tomboló tenger giccses partján vagy itt, amit most otthonomnak nevezek, az Óceán úton fekvő ötvennégyzetméternyi kékfalú mindig napos lakásban?

Gondolkozom, mások talán pont ezt az életet irigyelnék el tőlem, hogy én most itt a negyven fokban, a teljes kényelemben, a szerelem, meg a napfürdő, meg a trópusi gyümölcsök, meg az egzotikus környezet, mi kell még vajon a boldogsághoz, dördül el a klisé megannyi fejben és az enyémben is.

Valóban, mindent itt van, tálcán, ahogy mondani szokás és én mégis nyugtalanul forgolódom éjszakánként az ágyban hosszú napok óta, a mamával, a papával pörölve, zokogok is néha, és vizesen ébredek, félve és önmagam nagyon féltve.

Ijesztő arra gondolni, hogy nincsen nyugodalmam itt sem, hogy talán otthon, az akkorokban és mostokban voltam igazán teljes és boldog, csak nem vettem észre, annyira akartam a hősnő szerepét, a kalandornőét, aki megmutatja magának és a világnak is, hogy milyen mélyről hová el nem lehet jutni, milyen paradicsomi állapotokba. (...)

Ha most uccu neki továbbállok, mi sem változik, csak viszem tovább a régi jól ismert mintáinkat, a menekülését, az elrohanásét, a kielégíthetetlen sóvárgásét. Messze-távol barátok, kollégák, a jól ismert magyar levegő és virtus megbékítő ölelésétől, napok óta rettegek és vágyódom.

Ez elég okot ad arra, hogy rövid időn belül fellélegezzek egy óriásit és feladjam, majd dicsőségesen bevonuljak a budapesti Liszt Ferencre, ahol az örömtől meg meghatottságtól síró szeretteim biztonságot nyújtó ölelésében elmondhatom, hogy de én megpróbáltam.

Aztán idővel vágyódhatom ide vissza, vagy újabb szerepekbe, országokba, addig amíg egyszer csak nyolcvanévesen kénytelen nem leszek a saját körülményeim között megállni és egy óriási levegővel elhagyni ezt a világot és magam mögött hagyni generációkat, akik a maguk módján viszik tovább a nyúlcipőt, amit én a mamától, ő meg talán az ő mamájától örökölt.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Van mit enned, fiam?

Nincs ember, aki hazulról elköltözve (akár csak a szomszéd utcába, vagy közeli városba) ne hallotta volna ezt a kérdést az édesanyjától / nagymamájától. Na de mi a helyzet akkor, ha az ember egyenesen a világ túlsó felére költözik? Ezt taglalta legutóbbi posztjában a Sydneybe jöttem blog, avagy mit esznek az ausztrálok?

ausztral_kaja_foto_sydneybejottem_blog_hu.jpg(fotó: sydneybejottem.blog.hu)

„Ausztrália egy magamfajta ínyenc számára maga a paradicsom! Ennek ellenére azért Ausztráliát gasztronómiai nagyhatalomnak nevezni a legnagyobb jóindulattal sem lehet.

Saját, tradicionális ételeik nem nagyon vannak, talán csak a kengurufarok leves (amelynek inkább alapanyaga - a kengurufarok - mondható speciálisan ausztrálnak, mint maga a fogás), illetve az un. Vegemite szendvicskrém, amelyet főként reggelire fogyasztanak, és tulajdonképpen a sörgyártás egyik mellékterméke, a sör- és egyéb élesztők kivonata, krémesített változata, egy sötétbarna, savanykás, sós paszta, amelyhez szerintem ausztrálnak kell születni, hogy valaki képes legyen megenni.

Itt azonban óriási népszerűségnek örvend, eszik kenyérrel, pirítóssal, olvasztott sajttal, mindenhogy, nekem sehogy nem jött be, de hát különbözőek vagyunk. (...)

Egymást érik a különböző ázsiai, indiai, olasz, török, arab éttermek, büfék, streetfoodozók, tényleg akkora a választék, hogy nehéz eldönteni mit is egyen az ember.

Ha mindennapi étkezésről van szó, akkor én kettébontanám a dolgot: valaki készételt eszik (büféből, étteremből, stb) vagy pedig főz magának, ami nyilván a legkifizetődőbb, és legoptimálisabb módja, hogy hazai ízekkel találkozzunk.

Kezdjük tehát az otthoni főzés/bevásárlás szemszögéből a témakört:

Itt Ausztráliában több nagy áruházlánc van - Aldi, Lidl, Coles, Woolworths - amelyek közül a teljes piac valamivel több mint 90%-át az utóbbi kettő birtokolja.

Az Aldi a legolcsóbb, de legkisebb kínálatú, a Lidl csak most érkezik az országba, sok tapasztalatom nincs velük egyelőre, a Coles és a Woolies pedig nagyjából ugyanolyan árakon nagyjából ugyanazokat a termékeket kínálja, tehát nagyjából mindegy is, hogy az ember melyiket választja a hétvégi nagybevásárlásra. (...)

Minden megtalálható, és minden óriási választékban. Húsokból a marha, bárány, sertés, csirke, kecske, kenguru (amely szerintem az egyik legeslegfinomabb húsféleség, amit valaha ettem) minden boltban megtalálható, és nagyjából egy áron mozognak, köszönhetően annak ugye, hogy minden vallás más húsokat ehet/nem ehet.

Húsfronton egyébként köröket vernek Magyarországra, össze sem lehet hasonlítani az itteniek és az otthoniak minőségét, zamatosságát (és akkor a tejről nem is beszéltem, ami amellett, hogy valóban tej ízű, még olcsó is, 1 dollár literje). (...)

Ausztráliában néhány éve elindult egy nagyon örvendetesnek mondható hullám, aminek értelmében megpróbálják a lakosságot az egészséges táplálkozás irányába terelni, így az egészséges termékek olcsóbbak, míg az egészségtelenek kimondottan drágák lettek (még az amúgy is drágához képest).

Ez leginkább az üdítő italok árán látszik meg: egy üveg cola ~$4, míg egy liter 100 százalékos narancslevet már 80 cent környéki áron is meg lehet kapni. Emellett a csipszek, cukorkák, energiaitalok, csokik is drágák, egy olcsó tábla csoki könnyen eléri a $5-t.

Óceánparti országban lévén természetes, hogy rengeteg tengeri herkentyűt lehet kapni, amelyet méltatlan lenne összehasonlítani az otthon kaphatóakkal, természetesen egy lapon sem szerepelhetnek... (...)

Térjünk át a vendéglátásra. Az ausztrálok rettenetesen értenek a szolgáltatáshoz, azonban komoly árat is kérnek ezért. Egymást érik a különböző távol-keleti (japán, indonéz, maláj, thai, kínai, stb), indiai, arab, török büfék, amelyek minőségben messze felülmúlják az otthoni kínálatot, és áraikban sem annyira földtől elrugaszkodottak, egy fogás átlagosan $12-$16 között mozog.

Ezek éttermi változata már jóval húzósabb, (mint általában minden étteremé) egy fogás egy korsó sörrel, vagy üdítővel, vagy borral könnyedén eléri a $30-$40-t. Kedvenc street foodom egyébként az un. sushi-roll lett, ami az egyik legolcsóbb ételnek számít ($2-$3), minden sarkon megtalálható, és laktató.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Brazília Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr877637164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2015.07.19. 07:26:44

Hú, két komoly téma így, vasárnap...
Bár amúgy is kicsit filozofikus hangulatban vagyok, mert tegnap néztem meg a Felhőatlasz c. filmet...

Na, megnézem a blogokat is közelebbről.

adg 2015.07.19. 07:34:50

Szerencsere nem igazan talalkoztam meg a hollandos posztban leirt dolgokkal meg nem voltunk otthon, miota nem vagyunk otthon, igy az ismeroseink jo reszevel szinte nem tartjuk a kapcsolatot. Akikkel igen, azokkal meg ez ertelemszeruen nem tema. Meg senki nem mondta, hogy milyen konnyu nekunk. Inkabb sajnalnak es aggodnak ertunk, hisz itt olyan meleg van, meg hurrikan es bozottuz es kigyo, pok es capa es a fene tudja milyen veszedelmekkel kell itten napi szinten megkuzdenunk a tulelesert. Ne is magyarazzuk, latjak a natgeon.

A helyieket meg nam zavarjak a bevandorlok kulonosebben. (Mondjuk nem sok minden zavarja oket) Es ez nem is csoda, itt fent a lakossag nagyresze bevandorlo, max 2. vagy 3. generacios. Furcsa lenne, ha ok pattognanak a bevandorlok ellen, akik nelkul hol is lenne ez az orszag?

A masodik helyet szivesen megneznem, a poszt is jo volt, bar kicsit magas nekem helyenkent. Nem erek ra ilyen lelki dolgokkal foglalkozni, hiszen folyton az eletben maradasert kuzdok az itt kigyo labatlan gonosztevokkel es egyebekkel. Most meg a vulkan is kitort indoneziaban valahol, csoda, hogy elunk.

A harmadik pont igy van. Tok jol osszeszedte. Nekunk meg nincs is aldi es lidl, csak a ket nagybol lehet valasztani. Erdekes, hogy azonos lanc kulonbozo boltjai kozott komoly minosegi es valasztekbeli kulonbsegek vannak. Az arkulonbozet csak kamu, vegul ugyanannyit fizetsz ugyis.
Penteken elmentunk megunnepelni boldog hazassagi evfordulonkat, es ugy dontottunk, hogy megprobaljuk ezt az osszes gyerekkel, hatha eleg nagyok mar. Eleg nagyok voltak. Parom a hely ÖTyE tagjaivan nemreg fedezett fel egy helyet, oda mentunk. Teljesen jo volt, oriasi adagok, szoval en ettem egy rendeset, a tobbiek inkab feladagokat. Kis uditovel egy szazast fizettem osszesen. Szerintem nagyon barati. Es jo volt a kaja is. Mondjuk semmi nagyon extrat nem ettunk, egy 800 grammos T bone sztek magaban lett volna majdnem 40 dollar, de nem volt kapacitasom most ra, es abbol nem volt gyerek adag . Majd legkozelebb. A ket kics eleve gyerekadagot kert, de meg tudtak volna enni, igy a vegen meg kertunk 3 fish and csipszset. Azt ideadtak ingyen, a fonok meg kijott kicsit buveszkedni a gyerekeknek. Szoval jo volt.

Nem csoda, hogy minden hely minden este dugig van. Rendes ausztral otthon nem foz, max teat. Kollegamnak is ott a fasza konyhaja, hipermodern gepekkel, sose hasznalta a sutot. Az ugy van, ahogy beszereltek. Egyszer sem probaltak ki. Te a fozolapot se nagyon, majd mindennap kint esznek.

Na ennyi eleg volt.

adg 2015.07.19. 07:41:29

Par betu kimaradt, nehanyat meg felcsereltem, szoval olyan lett, mint az ezereves vicc: Miert a sör a legszebb szo a vilagon?
Mivel ezt mindenki ismeri, ezert le sem irom, hogy azert, mert ha mindkssze egy betut hozzateszunk es harmat megvaltoztatunk, akkor azt kapjuk, hogy "anya".

nyuszigonosz 2015.07.19. 08:11:24

Nekem ma az Ausztrália tetszik csak meg az, amit @adg: te hozzátettél.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.19. 08:20:45

mindhárom tetszik!

azért majd abból a Salvadorból lehet kérni egy részletesebb beszámolót? :)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 08:29:12

"Magyarország vasfüggönyt emel"

Hol és hogyan?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 08:29:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Érdekes a rendezője. Csak nagyon rossz és nagyon jó filmet tud csinálni, közepeset soha.

Határátkelő 2015.07.19. 08:30:57

@NomádMatyi: Már kértem, és kaptam is ígéretet. :)

Muscari 2015.07.19. 08:34:51

@nyuszigonosz(D): csatlakozom, Ausztráliából sosem elég.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hogy bírtad végignézni? Én nagyon unalmasnak találtam és kb fél óra után feladtam.

@NomádMatyi: az engem is érdekelne.

DieNanny CH 2015.07.19. 08:58:55

@Muscari:

Szerintem hangulat kérdése, hogy mennyire bírunk egy filmet megnézni. Majd egyszer próbáld ki olyankor, ha a világról töprengesz! :-)
(Nekem múlt héten voltak ilyen pillanatok.)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.07.19. 09:01:35

Hát, igen. A világ hangosabbik része.... A világ bölcsebb része meg elfogadja, hogy az emberek jönnek-mennek, mindenki keresi a maga útját. Mint pl. itt, a legnagyobb természetességgel. Az utóbbi napokban (is) többször szembesültünk azzal, hogy vadidegen emberek kérdezték, honnan jöttünk, és miután mondtuk, hogy Mo-ról, ja, az én unokatestvérem magyar nőt vett feleségül, és Angliában élnek. És minden szép és jó! :)

„Húsfronton egyébként köröket vernek Magyarországra, össze sem lehet hasonlítani az itteniek és az otthoniak minőségét, zamatosságát..”
Ez itt is így van, nagyon jó minőségűek a húsok itt is, csakúgy, mint Ausztráliában, de mivel pl. sertéstenyésztés nincs, hozzák, importálják, ahonnan tudják, pl. Görögországból, ahol nem jó a sertés az éghajlat miatt, ezért pl. a magyar lapály nagyon keresett . Szóval lenne mire büszkének lennünk nekünk is, csak nem kéne 200 kilósra hízlalni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.19. 09:13:13

Most pedig irány a sörgyár...
:))))))))))))))))

Din Serpahis 2015.07.19. 09:47:50

Erről a "keleti blokkos (magyarul: hazug, csaló, ingyenélő, iskolázatlan, kulturálatlan, gyanús)" dologról az jut eszembe, amikor megérkeztem Svájcba.
A határőr kiszedett a sorból, magyar rendszám ugye, az nagyon gyanús. Jön mogorva pofával, hogy mit keresek Svájcban, meg mi ez a sok cucc a kocsiban. Mondom, most költözök ide, merthogy kaptam munkát. Mondja, hogy akkor mutassam meg a munkaszerződésem. Jó, odaadtam.

Két perc múlva jön vissza, mintha egy másik faszi lett volna - széles vigyor, üdvözöljük Svájcban :D

SzZoole 2015.07.19. 09:54:58

@Din Serpahis: nem ezt hivjak ugy,hogy kettős mérce?
Erre en is tudnék példát,ami itt történt.

Mr Long 2015.07.19. 09:59:48

Az elso kep nem szerepelt egy korabbi bejegyzesben, ahol a posztolonak nem volt kultoralisan megfelelo a celorszag?

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Kollegaimnak mondtam, hogy mirol szol a keritesepites. Azt mondtak teljesen ertheto. Mivel marhara nem win-win szituacio, ha nalunk maradnak akaratuk ellenere es tovabkuldeni meg mi nem tudjuk oket akaratunk ellenere, akkor egyszerubb, ha be sem jonnek.

Mr Long 2015.07.19. 10:01:41

@adg: Minap olvastam egy cikket az ausztral havazasrol. A foto mindent elmondott, amikor a csavo tokig ero hoban rovidnadragban es poloban alldogal a kocsija mellett. Lefogadom flip-flop volt a laban, csak ellepte a ho...

Mr Long 2015.07.19. 10:09:33

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Visszaneztem a holland temaju bejegyzeseket es ez a harmadik alkalom, hogy ez a kep hasznalt. Ez lesz az uj borond taposos? :)

adg 2015.07.19. 10:17:28

@Mr Long (lassan exhataratkelo): nem flip-flop, tanga, thong, kerem szepen, csak a pontossag kedveert. :)
Amugy felesleges teli ruhatarat beszerezni, csak mert husz evente esik a ho egy kicsit. Csak lazan, she'll be right.

En is kenytelen voltam venni egy pulovert, amikor mentunk canberraba, mert 4 fok volt. De sebaj, jol jon az amikor satrazunk. A parttol bentebb azert itt is lemegy nehany fokra ilyenkor.

Herr Géza 2015.07.19. 10:18:27

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Na de komolyan gondolhatja azt bárki is, hogy egy 4 (egyes források szerint már csak 3) m magas kerítés a megoldás mindenre? Elverünk rá egy valag pénzt és lefogadom, hogy honapután annyi lesz rajta a lyuk, mint egy jobbféle emmentáliban. Már sorry, de egy barkácsáruházban kapható ótvar csípöfogóval 5 perc alatt bárki 2x2 m-es lyukat vág rajta. Arról meg nem is beszélve, hogy a kerítés túloldala is már magyar föld, tehát ha egyik kezével fogja a drótot már kiabálhatja az "asyl"-t. Mi jöhet még? Áramot vezetünk bele? Felszereljük az NDK-ban 25 éve leselejtezett önlelövö géppuskarendszereket? (Azt legalább olcsón meg lehet venni.... :-) ) Csak idö kérdése, hogy mikor jelennek meg a zöldek meg a természetvédök, hogy a nádi poszát fennakad a dróton meg az öshonos magyar köszáli zerge nem tud közlekedni az "ívóhelye" meg a "lakása" között, valamint az építök hárommillió védett hóvirágtövet meg dorozsmai szittya kikericset tapostak el... :))))

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 10:19:01

@Mr Long (lassan exhataratkelo):

Így igaz. Az alapvető hozzáállás: lehetőleg ne jöjjön sok ember, inkább menjen máshová. S pont erre jó eszköz a határvédelmi kerítés.

Az ügy belpolitikai jelentősége pedig az, hogy Orbán győzött.

Mr Long 2015.07.19. 10:27:57

@Herr Géza: Az a konstrukcio sz@rt sem er, foleg, hogy 20 meterre van a hatartol, magyar foldon.

@Zoole[uk]: Nem, a reggeli piritost vagom lassan, mert kajas vagyok.

Mr Long 2015.07.19. 10:28:44

@adg: Azt az ozzi szlenget tartsad a szigeten :)

Golf2 2015.07.19. 10:41:28

Jò posztok különösen a Salvadori.

Herr Géza 2015.07.19. 10:44:27

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Látod, a lényeg az, amit Birca ír: "Orbán gyözött" :))))))))))) Majd kíváncsi leszek a statisztikákra. Most persze nyilván valamicskét vissza fog esni a "határátkelök" :D száma, aztán visszaáll minden a régibe. De már látom annak is a lekommunikálását. Valamelyik csókos közvéleménykutató hozni fogja a számokat, hogy bár már kétszer annyia jönnek, mint a kerítés elött, de 15x annyian tervezték, csak visszafordultak rémülten, tehát micsoda siker. Hogy megérte.... :)))))

adg 2015.07.19. 12:08:17

@Mr Long (lassan exhataratkelo): "Azt az ozzi szlenget tartsad a szigeten"
Ok, no worries, mate!

2015.07.19. 12:56:09

Uhh...

Ferikem, ez mar a XXI. szazad, es ugy tudom, a XX. nem a Nintendo DS regiokodolasa miatt volt olyan zivataros :D Amugy ertem a felelmeidet, de szerintem nem az a gaz, hogy az idoben visszafele haladunk, hanem inkabb hogy renduletlenul megyunk elore, az Idiocracy fele. :D

A Salvadoros az felelmetes, meg csak egy honapja van ott, es maris van ideje ilyen onmagaval foglalkozni? Egy honap nekem meg a felszinre se eleg, hogy megismerjek egy uj kornyezetet, uj szokasokat alakitsak ki, egy honap csak egy kiados nyaralasra eleg, en biztos nem tudnek eljutni pszicholigizalasig / filozofalasig. :D

Bocsanat, de az ilyesmirol (nem a posztolokrol konkretan, hanem errol a jelensegrol), az a velemenyem, hogy ez narcizmus. Sulyos egoizmusban elunk, az a baj a (a XXI. szazadi, nyugati) emberekkel, hogy tul sokat gondolkodnak es nem ereznek/erzekelnek eleget, tombolnak a kis hangok a fejekben ahelyett, es imadnak veluk foglalkozni, ahelyett hogy kikapcsolnak oket, vagy legalabb megprobalnak elnyomni oket kulso informaciokkal... olvassatok el egy konyvet es vesszetek el valaki masnak a gondolataiban vagy menjetek el egy kiallitasra, es vesszetek el valaki masnak a kepeiben, menjetek el a termeszetbe es szamoljatok meg, hanyfele noveny van, vegyetek eszre egy szep fat, vagy egy viragot, vagy iranyitsatok at az egotokat cselekvo modba es alkossatok valamit, fessetek egy kepet vagy irjatok egy verset, mert kulonben elhizik az egotok, es depressziosak lesztek, csak ragodtok az ertelmetlen gondolatokon, pont, mint az elhizottak az ertelmetlen nasikon, egeszen addig addig amig azt veszed eszre, hogy nem is te iranyitod mar, es mozdulni sem tudsz mert lehuz az egesz sulya, ahogyan a koverek se tudnak mar egy ido utan megmozdulni. Hagyjatok abba, de tenyleg, k*rva egeszsegtelen.

Ja igen, az ausztralias... hat... Ausztraliarol mar sokmindent hallottam, de azt, hogy inyenc paradicsom, meg nem, es megvallom oszinten, az illusztracionak szant keprol sem pont ez a szo ugrik be, fuj. :D

Nah, errol ennyit, en mentem. :D

Herr Géza 2015.07.19. 13:13:28

@mojyo: Úgy alles zusammen: 1+ A Nintendos duma meg 1+++ :)

2015.07.19. 13:29:09

@Herr Géza: Orbán jó ember, csak a nép érdekeit nézi.

Oh, wait.

Giddy Lamb 2015.07.19. 13:51:34

@mojyo: "Ausztraliarol mar sokmindent hallottam, de azt, hogy inyenc paradicsom, meg nem"

Hidd el, aki ínyenc, az tisztában van vele.
Egy ausztrál haverom, elmesélte, mivel telik otthon egy átlagos hétvége a családjuknak: elmennek a saját jól bejáratott öblükbe úszni meg homárt fogni, egy két red snappert is kerül hozzá, kis házi mangó vagy passion fruit chutneyval, salsával körítik a grillezett halat, hozzá jók az ausztrál fehérborok és jó sör is kerül (nagyon sok a homebrewer aki maga főzi a saját sörét) az asztalra. Mindez fillérekből megvan, friss, egészséges és az átlag európainak csak az álom kategória heti rendszerességgel ilyet enni.

2015.07.19. 13:59:01

@Giddy Lamb: Hat ugye kinek mit jelent, hogy inyenc... :D Amit leirtal, az nagyon jol hangzik, valoban idilli, de nem tudom, melyik europait erdekli az, hogy maganak fozze a soret, vagy maganak fogja a homart. :D

adg 2015.07.19. 14:02:50

@mojyo: Jol osszeszedted. :)

Annyit szolnek hozza, hogy nem az ausztral konyha a inyenc paradicsom, az loszar. Olyan nincs. Hanem a rendkivul kevert tarsasag miatt barhol megtalalhato barmilyen konyha lehet valakinek erdekes. Foleg olyan helyeken, mint sydney.
Itt nalunk azert joval korlatozottabb a valasztek, ez kisvaros, de itt is van hatvanfele azsia kajalda, gorog, ir, olasz, arab, afenetuggya. En legalabbis igy ertenem. A vegemite azert meg nem a gasztrocsucs szerintem sem. :D
Ellenben a millio fele tenger gyumolcse mar elegge ott van. Azert egy jo barramundiert becserelnek egy csirkepaprikast. Akar kettot is. Mult heten grilleztem pont barramundit, eleg jo volt. Ezeket viszont nem neveznem kifejezetten ausztral konyhanak, szerintem az egesz tersegre igaz.

Az illusztracirol szerintem a poharas cucc nez ki a legjobban, de azt is 5 perccel korabban kellett volna fotozni. A tanyeron levo lehet, hogy jo, de ugy nez ki, mint a poshadt tej ananasszal ket ora mulva. Csak azt nem sult krumplira szoktak tenni. :)
Es hat ne hagyjuk ki a kertvarosokat. :))

Taxomükke (UK) 2015.07.19. 15:08:40

Hát az első kettő nem gerjesztett bennem vágyat arra, hogy a rákattintsak a blogokra... Még a végén elromlik a kedvem, és elhiszem, hogy az angolok itt azzal foglalkoznak, milyen szar, hogy itt vagyok mint ká-európai bevándorló.
A negatív véleményekről meg mindig egy tengeri élőlény jut eszembe, ez pedig a szarok rája.

gazdag.balazs 2015.07.19. 15:28:35

@Giddy Lamb: nem beszéltünk össze, de egy következő post-om témái közül szemezgettél a saját sörrel, saját déligyümölcsökkel, a BBQ-val, és mindennel ami az ínyencséghez tartozik itt Down Under! :)

2015.07.19. 15:29:17

@mojyo: beleolvastam a salvadori csaj blogjaba es azert boven nem a narcizmus kategoria. nem tunik egy gyalog-galoppnak az elete, szal sztem had filozofalgasson csak, sokat kell gyogyulnia. Ez az idezet a blogjarol van:

" Ott a teraszon emlékeztem minden arcomra, minden pillanatomra, a kék-zöldre vert kisbarbira, a nyolcévesre aki lakótelepek éjszakai csöndje alatt vitte haza iskolatáskájában anyának a húsz üveg sört, aki másik városba menekült egy nyári forró nappalon, a tizenegyévesre, aki gyógyszereket vett magához, hogy végre vége legyen, a kitaszítottra, a megbélyegzett koravén gyerekemberre, a szexuálisan bántalmazott tizenháromévesre, az elveszettre, aki tudta, mert mindig mondták neki, hogy ha apa nem lesz egyszer , akkor majd utána soha senkire nem számíthat"

l

Giddy Lamb 2015.07.19. 15:29:33

@mojyo: "Hat ugye kinek mit jelent, hogy inyenc... :D Amit leirtal, az nagyon jol hangzik, valoban idilli, de nem tudom, melyik europait erdekli az, hogy maganak fozze a soret, vagy maganak fogja a homart. :D"

Általában tipikusan az ínyenceket érdeklik a fent említettek...
Szerinted ki az ínyenc? Mit jelent a Te értelmezésedben ínyencnek lenni?
A seafoodnál elsődleges a frissesség, minél frissebb (pláne ha magad fogod), annál finomabb.
A sörnél pedig a craft beer nem ugyanaz mint az ipari szemét Heineken és társai akiknek a reklámjait látod a focimeccsek szünetében. Ha ittál volna egy jó otthoni sört, értenéd, de gyanítom, hogy nem kóstoltál még soha egyet sem.Európában pár százezer otthoni sörfőző van, az USA-ban 1 millió feletti a számuk.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 15:29:33

@Herr Géza:

A bevándorló nem ostoba állat, hanem gondolkodó ember.

Eleve miért jön? Mert hallotta, hogy pl. Svédországban nem kell semmit csinálni, s ezért cserébe az állam ingyen lakást és havi többezer euró zsebpénzt ad.

Szóval: a cél eljutni pl. Svédországba. Minden más ország útközben csak átvonuló terület, ahol legfeljebb akaratán kívül, kényszerből reked.

Mi van, ha egy ilyen tranzitállam megnehezíti a bejutást? Az eredmény: a Svédországba készülő ember MÁSHONNAN próbál menni.

Azaz pl. Szerbiából nem Mo. felé fog menni, hanem Horvátország felé.

Magyarul: csökken a nyomás Mo-on.

Erre szolgál a kerítés, s erre kiválóan alkalmas.

Drága a kerítés? Igen, az. De a hiánya még drágább.

Egyébként ha olvasol közéleti magyar fórumokat, meg fogod látni, hogy meglepően sok éjjel-nappal orbánozó ember, aki akkor is a ballibekre szavazna, ha a ballibek kijelentenék, hogy ki kell irtani a teljes lakosságot ezúttal olyanokat mondanak, hogy "utálom Orbánt, de kerítésre szükség van".

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 15:29:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Az összeurópai folyamatot érezte meg helyesen Orbán, s ebbe az üres térbe vonult be. Míg a ballibek nyomják megállás nélkül hiteltelen dumáikat, a Fidesz igyekszik megfelelni az új igényeknek. S ez attól függetlenül igaz, hogy a Fidesz messze nem ideális, sőt komoly gazemberségekben hibás.

A magyar választópolgár ne jó és rossz között választ, hanem nagyobb és kisebb rossz között. A ballibek pedig minden alkalmat megragadnak arra, hogy bizonyítsák: ők a nagyobbik rossz.

2015.07.19. 15:31:18

@adg: :D Jo, hat ez egy elfogadhato magyarazat, ha nem az ausztral konyharol van szo (vagy szarmazzon barhonnan is az az ize ami a kepen van :D), hanem, hogy ott sok kultura talalkozik, meg az elerheto hozzavalok (marmint az ilyenek, hogy mango meg tengergyumolcsei meg ilyesmi) minosege es elerhetosege, azt mar jobban el tudom kepzelni, hogy "inyenc paradicsomma" teszik a helyet, csak a vizualis beallitottsag miatt a kepre koncentraltam eloszor, es igy az nehezen tudott errol meggyozni, de en mindent elhiszek amugy, meg akar azt is, hogy a poshadt tej ananasszal ket ora mulva az valaki szamara inyencfogas. :D

2015.07.19. 15:41:19

@Giddy Lamb: Te olyan jo, hogy te tudod, hogy en mit kostoltam, miket tapasztaltam, hol jartam mar a vilagban, hol lakom, mit csinalok, mivel toltom a napjaimet, es egyaltalan. Termeszetesen en csak tinedzserkori lazadasbol utalom a kertvarost, csak a Pet Shop Boystol ismerem azt a szot, hogy suburbia, csakis a James Bond filmekbol hallottam a Bollingerrol, es csak a focimeccsek szuneteben reklamozott soroket ittam. Ez mind igy igaz.

Szerintem en megadom a jelszavamat, irjal helyettem. :D

De azert kosz, hogy megkerdezted, hogy mit jelent az en ertelmezesemben valami, ez azert sokat jelenthet a jovobeni kommunikacios felreertesek elkerulese erdekeben. :D

Szamomra az inyenc egy olyan ember, akinek kifinomult gasztronomiai izlese van, es kulonleges, finom dolgok erdeklik, es hajlando erte kiadni penzt, kilometereket utazni, hogy ezeket a dolgokat kiprobalja. Amit leirtal, hogy maganak veszi a tengergyumolcset es otthon fozi a sort, az egy inyenc idealis eletformaja lehet, de ezt Europaban nem konnyu megtennie az inyenceknek, szerintem ok inkabb utaznak az egesz vilag korul, hogy ilyeneket egyenek, minel valtozatosabban, minel tobb helyen. En erre ertettem, hogy egy europait lehet, hogy nem tudna hosszutavon ezt foglalkoztatni, inkabb ujabb es ujabb dolgokat probalna ki.

Ezt miert volt olyan nehez ertelmezni, es honnan vontad le azt a kovetkeztetest, hogy en csak ipari szemetet iszom/eszem? :D

skye8 2015.07.19. 15:43:13

Az elso poszt nekem kicsit erthetetlen, azon rugozni es azt talalgatni hogy ki mit gondol a kivandorlo/bevandorlo statuszodrol idopazarlas.
ha poszter irt volna egy-ket peldat, hogy tapasztalata szerint miben nyilvanul meg a bevandorlas-ellenesseg Hollandiaban, erthetobb lenne.
Az utolso kep azzal a szetfolyo (gomba?)szosszal elegge elrettento, hany ember adagja akar lenni???
Oh wow jo draga a csoki Sydney-ben, gondolom 5 dolcsi a finomabb fajta pl. Lindt vagy Godiva?azok itt is dragak.

Muscari 2015.07.19. 15:43:32

@Mr Long (lassan exhataratkelo): de, én is emlékszem. A baloldali a posztoló.

Muscari 2015.07.19. 15:48:25

@mojyo: a Salvadoros blogba beleolvastam, a csajnak enyhén szólva nem volt boldog gyerekkora, és még nincs túl rajta. Innentől már értem őt, remélem nem megy haza és boldog tud lenni Brazíliában.

2015.07.19. 15:49:10

@Mrs Rumcajsz CA: Huh b*zmeg, igazad van, feluletes voltam... en nem neztem bele, de mentsegremre legyen szolva, hogy a filozofalgatasrol, mint altalanos jelensegrol irtam, es direkt szoltam, hogy nem a posztolorol irtam, ha most olvassa es magara vette esetleg, akkor bocsanatot kerek tole.

Amit bemasoltal, abbol tenyleg kiderul. hogy ebben tenyleg nincsen semmi narcizmus, sot, foglalkozzon magaval minel tobbet!

2015.07.19. 15:50:34

@Muscari: Igen, masok is szoltak mar, igy mar ertheto, termeszetesen ilyen hatterrel nem szamit narcizmusnak az onmagaval foglalkozas, sot. En is boldogsagot kivanok neki.

Muscari 2015.07.19. 15:51:21

@mojyo: emgem! A sör nem, de a saját fogású polipnál és a saját magad szedett osztrigánál nincs is jobb.
Talán csak az, ha a saját kertedből szedett gyümölcsöt eszed utána.

2015.07.19. 16:00:49

@Muscari: En ezt elhiszem, de vajon tudnak-e uszni a tobbi inyencek? :D Vagy nem felnek attol, hogy megcsipi-e a meduza? Vagy ilyesmit siman bevallalnak? A szusit is szeretik, az igaz, szoval siman lehet, hogy az inyencseg egy tokre veszelyes hobbi. :D

SzZoole 2015.07.19. 16:45:02

@mojyo: mojyszi,nem fogod kitalálni,hogy hol végeztem most es kit raktam ki ott:)))

empoftla 2015.07.19. 16:53:44

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Jól összefoglaltad. Kár, hogy Ausztria 1956-ban nem épített kerítést, akkor most több magyar lenne Magyarországon.

Giddy Lamb 2015.07.19. 17:00:12

@mojyo: "Te olyan jo, hogy te tudod, hogy en mit kostoltam, miket tapasztaltam, hol jartam mar a vilagban"

Természetesen nem tudom, de bizonyos ismereteket be lehet gyűjteni bárkiről a kommentjein keresztül, hacsak nem hinta női énje az illető:)
Én a kommentjeidből csak azokra a részekre reagáltam eddig is és ezután is (hacsak nem kérsz meg rá, hogy hanyagoljam a hozzászólásaid), amivel vagy nem értek egyet, vagy tévesek.
Mivel ez nem sűrűn fordult elő, abból is láthatod, hogy alapvetően egyetértek az általad megfogalmazottakkal.

Az, hogy én miket feltételezek Rólad tételesen is megcáfolhatnád és akkor akár még elnézést is kérnék a téves megjegyzéseimért de eddig ez még nem történt meg, ellenben megerősítetted, hogy valóban soha nem laktál kertvárosban, sőt a kertvárosi osztálytársaid kirekesztettek a suliban (gyanítom innen a mojyo nick is).
Ha a Bollingert a Barclays botrányból ismered nem a James Bond filmekből, akkor lényegében itt is jól sejtettem, hogy nem ittál és azt sem tudod, hogy a gengszterek nem arra pörögnek, hanem a Cristalra.
Az otthon főzött sörök vs ipari hulladék témában lecsaphattad volna a magas labdát, ha kóstoltál volna egyet is, de nem tetted...

"Szerintem en megadom a jelszavamat, irjal helyettem. :D"

Szerinted a babérjaidra pályázok ezen a blogon, vagy betámadlak?
Akkor nagyon félreértesz.

Az ínyenc értelmezésedről is feltételeztem, hogy kiegészítésre szorul, azért kérdeztem.
Azt az ínyencet kihagytad, aki soha nem járt a faluja határán túl, mégis egy falat után megmondja, hogy melyik étel miért jobb mint a másik, melyik almafának finomabb a gyümölcse, melyik legelőről ízletesebb a tehenek teje és törekszik arra, hogy a lehetőségeit figyelembe véve mindig a jobb minőséget válassza, még ha az több energiába/pénzbe/időbe kerül is.

"honnan vontad le azt a kovetkeztetest, hogy en csak ipari szemetet iszom/eszem? :D"

Nem vontam le ilyen következtetést, miért kell sarkítani ismét?
Konkrétumokra céloztam mindhárom esetben és ezekből minimum két esetben igazam van, a harmadikat sem cáfoltad, tehát sanszos a 3/3:)

kék madár 2015.07.19. 17:26:29

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Egyébként ha olvasol közéleti magyar fórumokat, meg fogod látni"
tevedsz, pont a forditottjat fogod latni, de erre nem hozok linket mert minek, csak kibofoogok valamit eszveszto hulyeseget (plakatkampany), leirom, hogy igy van es megyek filmet nezni

Herr Géza 2015.07.19. 17:33:32

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: És Zágrábban repülőre ül? Irány ugyanúgy Magyarország. Tudom, akkor a horvátokhoz visszazsuppolhatnánk őket, de addig ugyanúgy el kell látni őket...
Másik: néztél mostanában a térképre? Láttál közelről drótkerítést? Inkább kerülsz 0-80 km-t, mint nyiszálsz a kerítésen egy kis lyukat?

tableno 2015.07.19. 18:04:35

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: azt ugye tudod, hogy azok a "ballibek" akikről te beszélsz, már nem is léteznek? Csak van még egy pár levitézlett politikusuk a parlamentben, akikre Orbán úgy vigyáz, mint a szeme fényére (beleértve Gyurcsányt). Kizárólag az a szerepük, hogy lehessen rájuk mutogatni, hogy "ők a Fidesznél is rosszabbak lennének!". Tiszta röhej az egész. Mindenesetre ahányszor Orbán "győz", én mindig hálát adok az Égnek, hogy már rég nem Magyarországon élek!

2015.07.19. 18:07:19

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Minden soroddal egyetértek.

Azt továbbra sem értem, hogy egy drótkerítés miben is fogja megakadályozni az illegális határátlépést. Lesz Mo. és Szerbia között kerítés, oké. Nem tudják megkerülni majd a menekültek?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.19. 18:08:05

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Haha, ez velem is így van.Mostanában reggel van hogy egész 12 fokig is felmelexik az idő.De én ugyanúgy rövidgatyát, pólót húzok maximum, sz@rok a hidegre.Ne bökje már meg, hogy júliusba' télikabátot vegyek fel...
:-))))))))))

Muscari 2015.07.19. 18:10:14

@mojyo: elég, ha az ínyenc férje és fia tud úszni, (szintén ínyencek) :-)

A kevésbé bevállalósak reggel a kikötőben vásárolhatnak a halászoktól. Hej, de szép is lenne...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.19. 18:13:15

@Herr Géza: " nádi poszát fennakad a dróton " Erről mindig az az idióta reklám jut eszembe, amikor a pöttyös farkú nádi poszáta kifejezésre 4 maffiafejű marcona állat bólogat elismerően a kocsiban...
:-))))

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 18:14:35

@Herr Géza:

Nézz meg egy Európa-térképet. Meg fogsz lepődni nagyon.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 18:14:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ha megkerülik, akkor vagy Romániába mennek vagy Horvátországba. Mindkettő EU-tagállam.

Értsd meg: NEM Mo. az emberek végcélja, Mo. csak tranzit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.19. 18:14:53

@Mr Long (lassan exhataratkelo): "mert kajas vagyok" Érdekes, én akkor szoktam nekiállni enni, mikor nem vagyok kajás, de éppen ezért éhes viszont igen... :D

2015.07.19. 18:23:51

@Zoole[uk]: Nem tudom, de Londonban soforkodsz ugy tudom, tehat Arsene Wengert az Emirates-hez, vagy valaki hasonlot, valami hasonlo helyre, igaz? :D

@Giddy Lamb: Termeszetesen nem gondolom, hogy "betamadsz", ne aggodjal :D Azt mar eszrevettem, hogy szeretsz kijavitani, ha valamirol ugy irok, hogy nem ismerem reszletesen, ezzel termeszetesen semmi problemam nincsen, es nem kerlek ra, hogy hanyagold a hozzaszolasaimat, en mindenkivel szeretek beszelgetni! :D Azt az egyet viszont nem ertem ezzel kapcsolatban, hogy miert van mindig egy elmeleted arra, hogy en honnan ismerek dolgokat, es, hogy miert kene megmagyaraznom, hogy de pedig en jartam sok kertvarosban es ittam mar kezmuves sort. :D Ezek mennyire legitimaljak a velemenyemet?

En ezekben a temakban sose igyekszem szakertonek latszani, a sajat szubjektiv velemenyemet osztom meg ilyenkor, mert szamomra nehez elkepzelni, hogy kertvarosban lakjak, vagy, hogy magamnak fozzem a sort, ha peldaul inyenc lennek, annak ellenere, hogy el tudom kepzelni, hogy vannak, akiknek ez megfelel, es, hogy leteznek olyan inyencek is, akikrol te irsz, akik nem ilyen utazo gourmet-k, hanem csak ugy ertenek a etelhez, es maguknak szeretik megtermelni azt. Es azt hittem, hogy az is egyertelmu, hogy en nem vagyok egy igazi Monacoban bujkalo orosz maffiozo, hanem csak egy wannabe sznob muveszpalanta, aki szeret gunyt uzni az olyan ambiciozus kispolgarokbol akiket vonz a gengszterek luxus eletformaja (beleertve termeszetesen sajat magamat is, megmielott. :D)

Szoval erted, en soha nem teszek olyan sulyos kijelentest, ami ilyen merteku magyaraztot kovetel, es nem ertem, hogy ez miert szukseges a velemenyeim alatamasztasara? Tudom, hogy ebben valoszinuleg enis hibas vagyok, es igaz, hogy ehhez hozzatartozik az is, hogy en nem szeretek sajat magamrol irni, meg annyit sem, amennyi muszaj ahhoz, hogy megertsek az emberek a motivacioimat, es mar azt is megbantam, hogy a kacatoknal kibukott belolem, hogy mivel foglalkozom, es az igaz, hogy igy tenyleg nehez kommunikalni, ezzel egyutt az lehetetlen volna, hogy az legyen, hogy csak ugyhagyni a feher reszeket, es nem mindjart kitolteni mindenfelevel? :D

Tudom, hogy en is kovetek el ilyesmit neha, ma peldaul enis feluletes voltam, es az egyik poszt reszlet ala megirtam a velemenyemet a narcisztikus onsajnalatrol, mert ez jutott az eszembe rola, de de de.... az elejen azert belekalkulaltam, hogy nem ismerem a hatteret, es igyekeztem szolni, hogy nem biztos, hogy rola irok, csak a jelensegrol, amit eszembe juttatott. Persze kiderult, hogy a konkret posztirorol rosszul asszocialtam, es igy is hulyen erzem magam, es az igaz, hogy az tenyleg segitett a megertesben, hogy ideztek a blogjabol, de nem kerhetem szamon senkitol, hogy irja le reszletesen, hogy miert olyan valaki, amilyen...? Szamomra sokkal egyszerubb elfogadni, hogy neki peldaul egy hosszabb folyamatra van szuksege ahhoz, hogy magaval foglalkozzon, te pedig szereted a Harry Pottert es a kertvarost es a kezmuves soroket is magadnak csinalnad, es nem a Bollinger a legmenobb pezsgo, en eskuszom, hogy ezeket mind elfogadom. :D En csak ugy beszelgetek, es befogadom az informaciot, anelkul, hogy a magam kepere akarnam formalni... es masoktol is ezt szeretnem, ha masok is igy kommunikalnanak velem szemben.

De ha nem igy megy, azt nem veszem betamadasnak, csak ertetlenkedem neha :D

2015.07.19. 18:29:05

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ahhoz képest a kormánypropaganda teljesen mást állít.

kék madár 2015.07.19. 18:32:12

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Nézz meg egy Európa-térképet."
van olyan amit te rajzoltal, mert csak azt fogadom el hitelesnek.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 18:35:57

@Herr Géza:

A kerítést őrzik, nem olyan egyszerű azon rongálni.

A bolgártörök határon lévő kerítés már úgy is lecsökkentette a beáramlást, hogy csak a határ egy részén áll, azon a részén, ahol a legkönnyebbek a természeti viszonyok.

De mondhatnák más hatásos keríréseket is. Az USA-mexikóit, a spanyol-marokkóit, sőt akár a belső izraeli-palesztínt is.

SzZoole 2015.07.19. 18:37:15

@mojyo: Hat,nem csak Londonban,98%-ban airport munka,az osszesen a UK.-ban,a magan reptereket is beleertve,plusz a seaport-ok is.
Egyebkent az Arsenal stadion stimmel,az utas,na arrol nem beszelhetek

kék madár 2015.07.19. 19:19:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "De mondhatnák más hatásos keríréseket is. Az USA-mexikóit"
ami az alagutepito ipart illeti mindenkeppen hatasos, nincs meg egy ilyen profi furo nep mint a mexikoi, biztos erre gondoltal hatasos alatt. Ezen a hataron nem a bevandorlas a problema, hanem a drog be, fegyver ki, ezert van a kerites

M. Péter 2015.07.19. 19:27:16

@kék madár: Inkább azt mondanám, hogy a bevándorlás nem az egyetlen probléma.

kék madár 2015.07.19. 19:32:20

@M. Péter: aki at akar jonni a hataron az atjon.

tableno 2015.07.19. 19:41:10

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: gratuláljunk a bevándorló-ellenes propaganda és úszítás első kézzelfogható eredményéhez!!!

444.hu/2015/07/19/bevandorlonak-neztek-eltortek-a-lany-arccsontjat-szegeden/

kék madár 2015.07.19. 19:45:01

@tableno: ezek tenyek, ilyesmivel nem foglalkuzunk, nem illik bele az elmeletunkbe es az Orban kultuszunkba

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.19. 19:50:18

@kék madár:

Nincs 100 %-os megoldás. De jobb a valami a semminél.

Fajankó 2015.07.19. 19:51:04

„Ausztrália egy magamfajta ínyenc számára maga a paradicsom! Ennek ellenére azért Ausztráliát gasztronómiai nagyhatalomnak nevezni a legnagyobb jóindulattal sem lehet." ????????

"Húsfronton egyébként köröket vernek Magyarországra, össze sem lehet hasonlítani az itteniek és az otthoniak minőségét,"
" az otthon kaphatóakkal, természetesen egy lapon sem szerepelhetnek... (...)"
" amelyek minőségben messze felülmúlják az otthoni kínálatot, "

Es ha veletlenul elszellentik magukat, hät ossze sem lehet hasonlitani.........

tableno 2015.07.19. 19:52:02

@kék madár: majd biztos jön a főkeresztény Max, és megmagyarázza, hogy az eset sajnálatos de elkerülhetetlen velejárója a keresztény Európa értékei védelmében folytatott Szent Háborúnak. Ahol fát vágnak, hullik a forgács, mint azt Sztálin elvtárs mondotta vala.

Mr Long 2015.07.19. 19:57:25

Azert a kerites es 56 kozt parhuzamot keresok azt elfelejtik, hogy akkor a nyugati allamok be akartak fogadni a kommunizmus elol menekuloket. Na akkor kerem azon orszagok listajat, akik a mostani menekuloket be akarjak fogadni. Ha jol emlekszem par hete melysegesen osszetartva utasitottak el az aranyos elosztast.

kék madár 2015.07.19. 19:57:33

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: de a homokosokat es a liberalisokat deportalni valami szigetre azert mar elegge 99%-os megoldas lenne nem?

Herr Géza 2015.07.19. 20:01:57

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ha a kerítést tudják őrizni, akkor a (zöld)határt miért nem?

M. Péter 2015.07.19. 20:04:11

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ne feledkezz meg a berlini falról, amely sikeresen kívültartotta a fasiszta elemeket az NDK-ból.

kék madár 2015.07.19. 20:06:27

@M. Péter: neha maxrrol az jut eszembe amit a medve mondott a vadasznak a szokasos reggeli oralis szex utan

kék madár 2015.07.19. 20:34:16

@Határátkelő: :( gondolod vedd ki.
Szerintem reszemol mar kimondottan nagycsoportos viselkedes, ha el tudom viccelni a temat, szemben a kiakadassal

Fajankó 2015.07.19. 20:40:20

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Rolatok az haverom jut eszembe. Ha meegkerdeztek kinek drukkol, azt valaszolta: Senkinek, de a Fradit utalom.

Fajankó 2015.07.19. 20:40:20

@mojyo:
: ))))))))))))))))))))))))))))))

Fajankó 2015.07.19. 20:40:20

@Giddy Lamb:
", mivel telik otthon egy átlagos hétvége a családjuknak: "
Sor is bor is, hat van olyan magyar haverom akinek ez otthon is siman osszejon, igaz nem maga fozi a sort, es nem maga fogaja a halat. A homarban nem vagyok biztos : ))))))))))))))))))))))

puhacica 2015.07.19. 21:22:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @Muscari: a Felhoatlasz zsenialis film. ketszer lattam es meg mindig vannak felfedezetlen reszei. amikor eloszor megneztuk es jott a stablista, ott egy kicsit ledobtuk a lancot. :D es masodszor is volt meg, amin meglepodtunk. es szerintem harmadszor is lesz. :)

tanato 2015.07.19. 21:54:16

@tableno: Aki szelet vet vihart arat.Egyre több ilyen eset lesz,MO.-on született magyar anyanyelvű magyar állampolgárokat fognak,tettleg bántalmazni a feketebakancsos agresszív állatok a kormánypropaganda hatására,pl.Onyutha gyermekeit vagy Bebe vagy Mohamed Fatima gyermekeit vagy őket sajátmagukat,mert úgy néznek ki mint egy bevándorló.vagy pl az itt tanuló dubai orvostanhallgatókat.Szerencsére olyan mondás is van pl. a Bibliában,hogy aki kardot ránt,kard által vész el.

Fajankó 2015.07.19. 21:56:25

@Giddy Lamb:

Eselyed sincs. Persze mindenki eluldozheto............

Giddy Lamb 2015.07.19. 21:56:25

@Fajankó: hát akár igazad is lehet, mert köztük felülreprezentált az ínyencek száma:)

2015.07.19. 22:11:25

@Fajankó: A buta átlagmagyar jut eszembe, aki egybites gondolkodásával mindig elősegíti országunk gyarapodását. Hiszen, olyan nem létezik, hogy valaki sehova sem tartozik. Vagy náci vagy ballib, vagy fidesznyik az identitásod. Semleges NEM lehetsz, mert ők nálad is jobban tudják, hogy te minek vallod magadat. Agyarországban mondjuk ezen nincsen semmi meglepő.

Giddy Lamb 2015.07.19. 22:25:06

@Fajankó: Nyilván igazad van, de azt nem vágom, hogy mi köze ennek a 12 ponthoz?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.19. 23:17:22

@tableno:
a családom meg én is itt nézzük minden nap, mennyit sötétedik a Kissárkány. de a gyerekapja szerint egyébként még náluk is vagy egy év, mire tejeskávé színűek lesznek a full "bennszülött" gyerekek. most még olyan a kis pofija, hogy még "magyar" is lehetne.
menekültprobléma van, és meg kell oldani, de ami gyűlölködés és mesterségesen problémagyártás zajlott az elmúlt hónapokban, az aztán minden volt, csak nem a megoldás része.
és ki tudja, meddig fajulnak még el a dolgok.
fent van a facebookon a megvert lány fényképe, csak erős idegzetűeknek.
www.facebook.com/photo.php?fbid=10204717335834584&set=a.3020233506159.2126232.1272304769&type=1

pappito · http://pappito.com 2015.07.19. 23:55:01

@adg: "nem flip-flop, tanga, thong,"

jandals :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.19. 23:59:34

@adg: "A vegemite azert meg nem a gasztrocsucs szerintem sem. :D"

ehh... a cadbury csinál vegemite-os csokit :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.20. 00:09:04

@Fajankó: nem értem miért kell gúnyolódni egy egyszerű tényen, hogy egy húsmarhatartó országban jobb a marha, mint egy tejmarha tartóban
meg megeszik a bárányt amikor még bárány, nem várják meg amíg mutton lesz (és büdös)

sokkal jobb a húsáru errefelé, mint Mo-n. (és egyébiránt nem csak itt jobb, vannak még helyek a világon, ahol a magyar, levitézlett tejmarha marhahúst a kutyának adnák inkább)

kék madár 2015.07.20. 00:24:09

@pappito: en is megsertodnek ezen a ":itt minden jobb" duman, reszben jogosan

pappito · http://pappito.com 2015.07.20. 00:27:32

@kék madár: nemtom, engem már napok óta nem hív... remélem minden oké vele

FutureFry 2015.07.20. 00:44:54

@pappito: Vegemite-os csokit talán nem próbálnék ki, de a Cadbury jaffa golyó jónak tűnik. Azért is mert egy jótékonysági verseny részeként ebből gurítanak le jó pár ezret a világ hivatalosan legmeredekebb “residental” utcájában Dunedin-ben (Baldwin street, 35%). Jó kis youtube videók vannak róla. Érdekes, hogy amikor a város/kerület utcáit tervezték (olyan “újvilági” rácsmintás módon), nem vették figyelembe a domborzati viszonyokat, úgyhogy most a lakók koptathatják a kuplungjaikat.

adg 2015.07.20. 00:49:11

@kék madár: @pappito:
A disznovalasztek szerintem otthon volt jobb.. Foleg a szalonnafelek felhozatala. Az itt kb smafu. Lehet, sydneyban van rendes valasztek belole, itt alig.

A marha viszont ezerszer jobb itt, ami nem is csoda, ha megnezzuk, hol terem a marhahus es hogyan.
Birkat ritkan eszunk nagyon, neha kengurut. Azt nem probaltuk otthon, nem tudom osszehasonlitani, de van egy tippem. Krokodil nem hagyott mely emlekeket, szerintem nem negy szam. Bivaly nem rossz, bar tokehuskent meg nem vettunk. Emut, tevet meg nem probaltuk. oltban nem lattam meg oket.
A csirke az csirke, mindenhol a listam vegefele van.
A halakbol es egyeb tengeri szornyekbol nyilvan itt nagyobb a felhozatal. Es szerintem frissebbek es jobbak is altalaban, bar engem csak a hal erdekel.

Ha ez kopkodes, akkor legyen, en ugysem nagyon szoktam, itt az ideje.

A vegemite-os csoki eleg erdekesen hangzik. Nem tudom, landolna-e a kosaramban. Kb mint a toportyus szaloncukor. :)

kék madár 2015.07.20. 00:57:46

@adg: en mar azon tul vagyok, hogy a magyar konyha a legjobb a vilagon. De pontosan: a hazai disznohus meg jobb mint a konkurencia, vagy legalabbis az elmezonyben van.
En otthon marhabol levesen es porkolten kivul mast nem ettem. Steaket mostanaban probaltam otthon, valoban kar eroltetni. Halat meg lehet vinni repulon akvariumban es friss lesz, csak draga

pappito · http://pappito.com 2015.07.20. 01:04:56

@kék madár: de nem azt mondta, ogy minden jobb, hanem azt, hogy a hús jobb, az meg jobb

kék madár 2015.07.20. 01:07:12

@adg: ettol fuggetlenul ilyen altalanositasokat nehez lenyelni, ha igaz is. Azon en is csodalkozom amikor covbojos western meg mexikoi etterembe visznek az ismeroseim, de majd visszakapnak, keresek nekik itt magyart :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.20. 01:11:19

@adg: a kenguru finom, a strucc is, a marha is, bivalyt asszem még nem ettem, se tevét. a krokodil meg leginkább semmilyen, abszolút nem emlékszem az ízére. A csirke meg... hát az csirke.

A disznót nem tudom, mert nagyon ritkán eszünk, bár az utóbbi időben csináltam sültet többször és nagyon finom volt, fogalmam sincs, hogy helyi-e vagy inport. Szerintem a helyiek csak annyit tudnak a disznóról, hogy békön meg shoulder békön, fogalmuk sincs, hogy a disznó többi részével mi történik :)

ráadásul fül sincs a kocsonyába, mert azt levágják és kutyarágcsát csinálnak belőle.

a vegemite-os csokit meg kell kóstolnom, UK-ben marmite-os van (very peculiar) és van marmite-os easter egg is :)

én a töpörtyűs szaloncukrot ennám szerintem :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.20. 01:14:01

www.youtube.com/watch?v=GoakZqenY2A

ezt sütöttem, nagyon klassz lett, utána maradt egy bögre isteni zsír, a kölykök csak néztek amikor kenyérre kentem és úgy ettem :))))))

ugyanis ez szerintük jaki

kék madár 2015.07.20. 01:14:29

@pappito: pontositok, azt mondta, hogy minden hus jobb :)

2015.07.20. 01:18:36

@adg: @kék madár: @pappito: otthon sztem ha hussertest es marhat akar enni valaki az mangalicat es szurkemarhat egyen. Legjobb. A tejmarha es kioregedett birka vonal tok igaz...

2015.07.20. 01:25:56

@Mrs Rumcajsz CA: mondjuk, aki mozartot hallgato, sorrel masszirozott angust szeret az mas kerdes :D

pappito · http://pappito.com 2015.07.20. 01:26:35

@Mrs Rumcajsz CA: mangalicát ettem, szürkemarhát meg szerintem nem.
egész pontosan ettem valamit amire azt mondták, hogy szürkemarha, de atyám később felvilágosított, hogy a hús szürkemarhasága leginkább a számlán volt igaz.

a mangalica jó volt, de azt hiszem, hogy még érte se szoknék vissza a disznóevésre, annyival jobb a marha

kék madár 2015.07.20. 01:33:56

@pappito: Vancouverben egy etterem attol lett hires, hogy toportyut tesz a szendvicsbe. 100 meteres sor all elotte, az emberek meg akarjak kostolni, akkora szam. En is sorba alltam, mert lusta voltam kiszotarazni, hogy mi az.

2015.07.20. 01:34:56

@pappito: jaja ettermek kedvenc fogasa szurkemarhanak eladni a simat, na meg vorosboros szarvasporkoltnek attol romon vagyok.

kék madár 2015.07.20. 01:37:25

@pappito: csak a marha nem trendy, egy tora valo viz kell a felnevelesehez es lovelli ki a metant a legkorbe, rosszabb mint 10 traktor

pappito · http://pappito.com 2015.07.20. 01:41:08

@kék madár: hát nemtudom, én még traktort sose kóstoltam, arról nem is beszélve, hogy a marhához kell két másik marha meg egy tó víz, a traktorhoz meg kell egy egész traktorgyár meg fémipar meg szálítás meg végtelen gázolaj :)

traktor nélkül évekig elvagyok, de hús nélkül nem :)

de mondjuk én sose voltam trendy, azt se tudom hogy kell!

kék madár 2015.07.20. 01:48:50

@pappito: hat belatom, eddig semmit nem tudtam a traktorokrol!
: )
@Mrs Rumcajsz CA: "mondjuk, aki mozartot hallgato, sorrel masszirozott angust szeret az mas kerdes :D"
www.youtube.com/watch?v=ErRHJlE4PGI

FutureFry 2015.07.20. 01:57:32

@kék madár: Steak-ben a legjobb (szvsz) a bölény (bison), pl. Ted Turner étteremláncában, aminek ez a specialitása (arra fel, hogy, mint Amerika második legnagyobb magán-földtulajdonosa (közel egy millió hektárral), bölényt is tenyészt a ranch-én). Az ilyen steak egyébként azért is jó mert a bölényeket (a törvény szerint) pl. nem kezelhetik növekedés-hormonnal. 20-30 éve nagy ritkaság volt a bölényhús a boltokban, de manapság már elég megszokott.

2015.07.20. 01:59:38

@kék madár: potyog a konnyem a rohogesteles kegyelemert konyorgok ez annyira vicces es spot on :D:D:D jaj ez jolesett :D

2015.07.20. 02:00:38

rohogesteles = rohogestol es

kék madár 2015.07.20. 02:02:10

@Mrs Rumcajsz CA: mi volt ebben a vicces!!!!???? Te csak esz nelkul rendelsz, meg se kerdezed mi volt a csirke kedvenc filmje?

2015.07.20. 02:10:52

@kék madár: :D en altalaban a csaladjukrol szoktam kerdezni es a szemelyiseg tipusukrol, ha extrovertaltat hoznak azt visszakuldom, mert az introvertalt csirke husa szerintem klasszisokkal jobb :D

kék madár 2015.07.20. 02:20:53

@Mrs Rumcajsz CA: nekem az ize masodlagos, a legfontosabb, hogy felnottkent kezeltek gyerekkoraban, nem erte ot hatranyos megkulonboztetes

kék madár 2015.07.20. 02:34:46

@FutureFry: nem ettem meg, de ha boleny, akkor nem is versenyeztetnem szegeny marhaval

jog-ász 2015.07.20. 07:34:21

most jutottam oda, hogy végtelenül unalmasnak tartom most már az összes kivándorlós sztorit, azt hiszem befejeztem az olvasást..nem tudom miért, talán most már tényleg nem nagy szám, tudomásul vettük félmilla elment, még háromszázezer utánukmegy, hajrá:)

Bikkie 2015.07.20. 07:34:23

@pappito: A Vegemite-os Cadbury nem olyan veszelyes, igazabol egy karamell kremmel es Vegemite-al toltott csoki. Szerintem egesz eheto annak ellenere, hogy se ezt a barna pasztat se az itteni Cadburyt nem szeretem.
Szoval csak batran, gyorsan, Limited Edition :)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.20. 07:34:31

@tableno:

Igen, sokszor jön ez a szöveg. Mintha bárhol is az lenne a keresztény tanítás, hogy költözzön az egész világ Nyugat-Európába. Meglepetést fogok okozni: nincs ilyen tanítás.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.20. 07:34:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Semleges ember csak az a magyar lehet, aki kitántorgott valahová és azóta nulla szinten érdeklődik a magyar politika iránt.

Mert az átlag magyarországi nemszavazó NEM semleges. Ez egy komoly réteg Mo-on. Jellemzője: az összes létező pártot szidja. Egyszer volt egy kategórikus nemszavazó szomszédom, ő elmagyarázta nekem a nemszavazás lényeget. Azt mondta: számára a rendszerváltás azért volt jó, mert immár nem kötelező elmenni szavazni, mint 1990 előtt. A kérdésre, hogy miért nem szavaz mondjuk a legkevésbé utálatos pártra, azt mondta: "mindegyiket egyformán utálom", és "nem akarom, hogy az én szavazatom miatt kapjanak fizetést a semmittevő pártemberek".

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.20. 07:35:11

@M. Péter:

A berlini fal célja pont az ellenkezője volt, a belül lévőket bent tartani. De ezt te is tudod.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.20. 07:35:17

@Herr Géza:

Mert sokkal kevesebb ember kell az egyikhez, mint a másikhoz. Próbáld ki kicsiben: melyik egyszerűbb, kerítést vonni a telek köré, s azt figyelni. Vagy nélküle?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.20. 07:51:29

@FutureFry: "... ritkaság volt a bölényhús a boltokban, de manapság már elég megszokott".

Bölénypúpot is árulnak? :-)

hobbiszakacs.blog.hu/2014/11/04/vadregenyes_falatok_2_a_bolenypup#more6861847

2015.07.20. 08:21:50

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ebben is van valami. Akkor helyesbíteném korábbi álláspontomat. Szeretnék semlegessé válni. Addig pedig rühellem mindegyiket. :D

csoio csagasz 2015.07.20. 08:22:58

Az érdekes inkább az, hogy a cenzúrán is keresztüljut a birka folyamatos ballibezése, bezzeg ha valaki orbánt meri szidni aki miatt elmenekült több mint fél millió ember az országból annak esélye nincs a megjelenésre.

kék madár 2015.07.20. 08:26:47

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
"A berlini fal célja pont az ellenkezője volt, a belül lévőket bent tartani"
ezt kifejtened? En megint hulyen pislogok, a belul az az NSZK volt, es nem kellett oket benn tartani, pont forditva. Szerintem csokkentsd az adagot, nagyon eros

2015.07.20. 08:52:22

@csoio csagasz: Ez azért van, mert ez egy fizetett liberós bérblog. Itt Orbánt csak szidni szabad, sőt erősen ajánlott. Dicsérni nem igazán szabad, mert rögtön elviszik a manók a hozzászólásod! :DDD

Édes jó Istenem, a sötétség nem ismer határokat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.20. 09:15:53

Csak megszuletett vegre Tildy kisfia, csaszar lett a vege, miutan pentek este ota szenvesztettek. Jol vannak.

Fajankó 2015.07.20. 09:26:40

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"A buta átlagmagyar jut eszembe"
....................
Ezert olvasom ezt a blogot is. Hogy atlagon feluli inteligens Magyarok hozzaszolasait elvezhessem, ha egyaltalan felerem esszel.

kék madár 2015.07.20. 09:37:14

@Dragonlady (Bp, Hun): koszi! a lenyeg, hogy egeszsegesek, pihenjenek

Fajankó 2015.07.20. 09:40:24

@pappito:
Azert nem erted mert nem olvastad el figyelmesen.
" husfronton "

2015.07.20. 09:50:39

@Fajankó: Nem tudom, én nem vagyok átlagon felüli intelligens, talán még intelligens sem. De az a fajta böszmeség, amit olyan sok magyar képvisel, kiakaszt. Például, hogy megmondják nekem, hogy én kit szeretek és kit nem, politikában.

2015.07.20. 09:54:02

@tralalala: Buta bolti eladó vagyok. Ne várj többet. :)

kuki123 2015.07.20. 10:18:08

Hagyjátok már a picsába ezt a kerítés ügyet

Többszörösen bebizonyított tény hogy ha jól építik meg, jól őrzik akkor igen is hatásos.

Nem a saját állampolgárainknak építjük hogy itt tartsuk őket, hanem a még itt maradottakat próbáljuk védeni.

Több országban is az illegális bevándorlóktól nagyon is jól védik a saját államplgáraikat.
lásd Amerika Ausztrália

És bármilyen jogszerűtlen cselekményért úgy vágják vissza a bevándorlókat mint macskát szarni.
nagyon komolyan veszik a témát.

Azok akik a bevándorlókat pátyolgatják és mellettük tüntetgetnek.
Jobb ha meg se szólalnak, mert lófaszt nem tudnak arról hogy más országokban milyen súlyosan szankcionálják az illegális bevándorlást.
És milyen bürokráciát kell végigjárni mire csak munkát lakást kap egy nem 3. világból érkező ember.

Azokról az emberekről akikről szó van. Az ilyen országokban nem hogy menedéket nem kapnak, hanem a potenciális veszélyforrás logó villog a homlokukon.
Ezt kellene felfogni.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.20. 11:17:06

@kék madár: Ma estig adok neked gondolkozási időt. Ha addig nem jössz rá akkor szólj és elmagyarázom részletesen.

2015.07.20. 14:13:23

@diggerdriver: igen, a sok kerdojel gondolom annak szol, hogy a mangalica zsirsertes kategoriaban fut, amit tok felreerthetoen irtam a hussertesrol (es jogosan szoltal erte, koszi) az arra utalt volna, hogy a mangalica kenterbe veri az osszes huseertest otthon... Mert sokkal finomabb a husa, de jol tetted, hogy szoltal igy senkiben nem marad bizonytalansag :) :):)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.20. 14:44:11

@Mrs Rumcajsz CA: Apropó mangalica:

A 2016-os Szakács EU bajnokságot Budapesten rendezik. A magyar válogató verseny fő nyersanyagai:

Mangalica tarja (a),
Mangalica karaj (b),
Mangalica pofa, nyelv (c)

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia versenykiírása:

magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/bocuse-d-or-magyarorszag

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.20. 15:57:46

@M. Péter: @kék madár: Tévedsz, az a fal azért épült, hogy a Nyugat-Berlinbe való beáramlást lehetetlenítse el, és nem fordítva, ahogy írod..
Egyébként mi a véleményed a spanyolok által épített -szintét az illegális bevándorlást akadályozó- kerítésről?

2015.07.20. 17:06:56

@Hobbiszakács: :D hajpoljak a mangalicat jaja, a multkor epp egy BBC interjut lattam roluk :D jol is van az

kék madár 2015.07.20. 18:05:10

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: nem kertem gondolkodasi idot, magyarazd el kerlek

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.07.20. 18:19:23

@kuki123: "Több országban is az illegális bevándorlóktól nagyon is jól védik a saját államplgáraikat.
lásd Amerika Ausztrália"

hat ezt az USA-ban elok nem mindegyike latja igy...;) de az is lehet, hogy cask me'g nem epult eleg hosszu kerites a hataron :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.07.20. 18:25:38

@Hobbiszakács: "Bölénypúpot is árulnak? :-)"

oh, felenk van mindenfele: medve, szarvas, amit csak akarsz...:))) (na jo, ezek az edes valtozatok :)))
ep.yimg.com/ay/yosemite/yosemite-bear-poop-4.gif
www.chocolatepoopshack.com/media/wysiwyg/infortis/fortis/slideshow/Slide2.jpg

M. Péter 2015.07.20. 18:40:57

@kuki123: "Több országban is az illegális bevándorlóktól nagyon is jól védik a saját államplgáraikat.
lásd Amerika Ausztrália"
Ha Amerika alatt az USA-t érted, ott legalább 10 millióra becsülik az illegálisok számát.

kék madár 2015.07.20. 19:13:27

@M. Péter: az USAra inkabb azt mondanam, hogy foglalkoznak a problemaval, de a "jol vedik"-et meg senkitol nem hallottam

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.20. 19:19:27

@kék madár:

Egy kerítés azt korlátoz, akit gátol a rajta való átjutásban, s mem azt, akit fizikailag körbevesz.

A berlini fal kit gátolt? A fal által körbevett Nyugat-Berlint? Nem, hiszen a nyugat-berliniek átjárhattak a falon szinte szabadon. Az NDK-sok viszont nem mehettek át, csak nagyon kivételes esetekben.

Vedd a spanyol kerítést Ceutánál és Melillánál! Látszólag a két spanyol várost veszi körbe és zárja el, de a spanyolok átjuthatnak rajta könnyedén, míg a kívülről jövők nehezen tudnak átjutni rajta, A marokkóiaknak vízum kell, amit esetleg megkaphatnak, de más afrikai eleve nagyon nehezen kap vízumot. A spanyolok pedig vízummentesen mehetnek be Marokkóba.

Pont ezért volt demagógia az az érv, hogy Orbán építtendő kerítése elzárja majd szegény vajdasági magyarokat. Nem, nem zárja őket el. Ők eddig is a határátkelőn mentek át, nem a zöldhatáron, ráadásul minden szerb állampolgár vízummentesen léphet be Mo-ra, azaz még magyar állampolgárság sem kell ehhez a "szegény" vajdasági magyarnak.

kék madár 2015.07.20. 19:45:21

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: ennek pont a forditottjat irtad fenn
"A berlini fal célja pont az ellenkezője volt, a belül lévőket bent tartani."
es egyaltalan az egesz gondolatmeneted annyira zavaros, hogy nem tudom kovetni

empoftla 2015.07.20. 20:12:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Így van, a jó keresztény ország nem befogadja hanem visszafordítja a menekülőket.

empoftla 2015.07.20. 20:12:52

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Teljesen igazad van, menekültügyi témában, ha van kb. 22 milliárd forint, azt a leghatékonyabb tényleg a kerítésépítésre fordítani. Na jó, plakátok is kellenek, a kettő együtt mégjobb.

kék madár 2015.07.20. 20:22:08

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: ne haragudj, alulbecsultelek, nem tudtam, hogy ezt meg lehet fokozni. Neked a magyar parlamentben a helyed.

wuaaa 2015.07.20. 21:46:24

Én nem értem ezt a rugózást ezen a kerítésen. Az egyetlen baj szerintem az, hogy csak most csinálják. Tudjátok milyen kerítés van a szlovák-ukrán határvonalon évek óta? Sávban kivágva az erdő, az egész szakasz bekamerázva, sőt, még a füvet is rendszeresen nyírják a kerítés és az erdő között. Ugyanolyan schengeni határ mint Mo. és szerbia közötti. Rosszul és egyáltalán nem meglepően populista módon kommunikált dolog. Kár volt nem megemlíteni, hogy így majd azok a rohadt pirézek se jönnek majd.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.20. 21:50:05

@kék madár: A berlini fal célja tulajdonképpen az volt, hogy az NDK lakosságát az NDK-ban tartsák. Ha ugyanis bejutottak Nyugat-Berlinbe, akkor már nyugaton voltak, hisz Nyugat -Berlin közvetlen légi összeköttetésben állt az NSZK-val.
Tehát nem azokat zárta be, akik köré épült, hanem épp azokat, akik körülötte éltek..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.20. 21:50:05

@empoftla: A kerítés azért fog működni, mert az illegális bevándorlók és a csempészek a könnyebb ellenállás irányába fognak elmozdulni. Tehát más útvonalat fognak választani a Balkánon keresztül.
Amennyivel kevesebb migráns jön be a kerítésrendszer miatt, annyival kevesebbe kerül az ellátás a magyar államnak. ( Arányosítási alapnak: 50 ezer migráns éves ellátása 100 milliárdos tétel lenne kb.)
A kerítést pedig a Duna és a Maros között kell felhúzni a magyar határon.

kék madár 2015.07.20. 21:59:14

@A megvalósult amerikai ólom..: ezt en ertem, de birca pont a forditottjat irta.
Nemcsak repulo, autopalya is volt NSZK es Nyugat Berlin kozott

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.20. 23:26:39

@kék madár: Nem vagyok birca védőügyvédje, de ő erre reagált:

"Ne feledkezz meg a berlini falról, amely sikeresen kívültartotta a fasiszta elemeket az NDK-ból."

Erre reagálta hogy:

"A berlini fal célja pont az ellenkezője volt, a belül lévőket bent tartani. De ezt te is tudod."

Kissé szerencsétlen fogalmazás ugyan, de az előző mondat "kívül"-jéhez képest az NDK a "belül". És valóban a fal fő funkciója az volt, hogy a nyugatra való távozást megakadályozza, és "bent" maradjanak a polgárok..

kék madár 2015.07.20. 23:40:52

@A megvalósult amerikai ólom..: azt amiket o kitalal majd tenykent eload en nem tudom kovetni

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.21. 10:07:34

@Zsuzsi65: Aha :-) Nekem erről gyermekorom pattogtatott kukoricája (kakas volt a neve) jut eszembe, amit mézzel gömbbé formáltak, és azt körberágva ettek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása