oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. március 09. 06:44,  A szabadság és lehetőségek szigete 598 komment

2015. március 09. 06:44 Határátkelő

A szabadság és lehetőségek szigete

Saját erőből talpon maradni egy idegen országban, ráadásul egy magánéleti csalódás után nem egyszerű, Annamáriának mégis sikerült, szóval szerintem méltán lehet büszke magára. Mai utunk Németország egy különleges helyére vezet.

kiskertem.jpgKiskertem

„Három és fél éve élek Németország egy aprócska északi-tengeri szigetén. Soha nem terveztem, hogy külföldön éljek, de így alakult, és nincs okom panaszra.

Kisgyermekkorom óta tanárnak készültem. Diplomáim megszerzése után egyből munkába is álltam, és 8 évig tanítottam. Nagyon szerettem a hivatásomat, ami kitöltötte a teljes életemet. Kora hajnaltól késő estig dolgoztam, hétvégeken is.

Mivel egyik szakom ének-zene, délutánonként hangszert, szolfézst is oktattam, különféle zenei együtteseket vezettem, fellépésekre, versenyekre készítettem fel, stb. Szép eredmények, oklevelek, szívmelengető emlékek tanítványaimmal – és nagyon kevés fizetés, ami épp arra volt elég, hogy akkori párommal együtt (akinek szintén mindig volt munkája) éppen meg tudtunk élni, szerényen.

Az oktatáspolitikai változások ad hoc jellege, kiszámíthatatlansága mindig is bosszantott, de tettem a dolgom. Mígnem alapítványi iskolám, ahol hét évet töltöttem, csőd közeli helyzetbe nem került, és új fenntartóként meg nem jelent a láthatáron a katolikus egyház.

Én egy iskolát csak független, szabad szellemi műhelyként tudok elképzelni, így a mindennapos hittanórák, tanítás eleji imádkozások, vasárnapi templomba járás és egyéb vallási kötelezettségek nem voltak ínyemre.

Kollégáim egy vállrándítással elintézték az ügyet: „majd hosszabb szoknyát és kevésbé dekoltált blúzt veszünk fel” – én még a fenntartóváltás előtt felmondtam.

Hogyan tovább?

Augusztus közepe volt, keserűség, csalódottság és kilátástalanság ült rám. Egyet tudtam csak: kb. százezer forintnyi spórolt pénzünk nem engedi meg azt a luxust, hogy soká keresgéljem a jövőmet. Időre és pénzre volt szükségem, hogy a hogyan továbbot meg tudjam fogalmazni.

Kézenfekvő lehetőségként merült fel a rövidtávú külföldi munka. Felhívtam egy közvetítő céget, és augusztus végén már egy tízfős kisbuszban ültem, útban az ismeretlen felé.

Két hónapig ápoltam egy idős, beteg nénit. Napi 24 óra, együttlakás, teljes háztartásvezetés, öltöztetés, etetés, WC-n segítség, stb. Lelkileg és fizikailag is kemény munka – de volt ideje leülepedni bennem a dolgoknak. 1100 euróval a zsebemben és 10 kilóval könnyebben tértem haza. Semmi jó nem fogadott: párom, akivel 8 éve éltünk együtt, teljesen elhidegült tőlem. Innentől kezdve egyedül kellett megoldanom az életemet.

Osztottam, szoroztam, és rájöttem: még ha találok is valamilyen munkát Magyarországon, az jó esetben is éppen hogy csak elég lesz arra, hogy fenntartsam egy szobás lakásomat és magamat, persze továbbra is szigorúan turkálóból öltözve. Visszajöttem hát további két hónapra a nénihez.

Közben megismerkedtem egy német (egész pontosan: fríz) férfival, mostani párommal, így a mérleg egyik serpenyőjébe az anyagiak mellé a szívem is belekerült. Úgy döntöttem, maradok.

novemberi_hajnal.jpgNovemberi hajnal

Az ápolási munka mellett semmiféle magánéletem nem lehetett, így albérletbe költöztem és más munka után néztem. Lehúztam egy szezont (áprilistól novemberig) egy étteremben. Mosogatóként kezdtem, majd augusztustól én lettem a szakács. Mellékesként nyaralóházakat takarítottam és újságot hordtam ki hajnalban.

Bekopogtam a zeneiskolába

Januárban aztán bekopogtattam a helyi zeneiskolába… Örömmel fogadtak, zongora- és furulyatanárra lenne szükségük. El kell magyarázzam, hogy itt a zeneiskolák egészen másként működnek, mint Magyarországon.

Nem állami intézmények, a tanításért fizetni kell (kb. 15 euró egy fél órás hangszeróra); a tanárok 90%-a pedig nem alkalmazott, hanem szabad szellemi foglalkozású vállalkozó.

Én is kiváltottam hát a vállalkozói engedélyemet, könyvelővel tárgyaltam, betegbiztosítást intéztem, magántanítványokat kerestem. Négy zeneiskolai növendékkel és két privát tanítvánnyal kezdtem, ami a megéléshez még édeskevés.

Mellette maradt a takarítás (9 nyaralóházat gondoztam), este 5-től 10-ig felszolgálás egy étteremben és az újságkihordás. Ma már kb. 40 növendékem van, a tanítás mellett sok a fellépésem is (irodalmi műsorok zenei kíséretét biztosítom zongorán, egy hegedű-zongora duó tagjaként zongorázom kávéházakban, koncerteken).

Takarítást nem vállalok többé – nincs is rá szükségem. Reggeli tornaként megtartottam az újságkihordói állásomat: egyrészt, mert szeretek biciklizni, másrészt, mert emlékeztet arra, hogy Magyarországon tanárként kerestem annyit, mint itt ezzel az egyórás reggeli tekeréssel… A „morc fríz” időközben eljegyzett…

tengerpart_nyaron.jpgA tengerpart nyáron

Saját erőből talpon

Összefoglalva: nem bántam meg, hogy maradtam, sőt. Én a szabadság és a lehetőségek szigetén élek. Büszke vagyok rá, hogy saját erőmből talpon tudtam maradni. Diákhitelemet tavaly egy összegben kifizettem. Vettem egy zongorát – aminek az árát már tavaly nyáron visszakerestem fellépéseimmel.

Párommal szigorúan külön kasszán vagyunk, rezsit és egyéb költségeket centre pontosan megfelezzük. (Ez talán furcsának tűnik, de én ragaszkodom hozzá – szükségem van rá az önbecsülésemhez, tartásomhoz.)

Van spórolt pénzem, ami minden hónapban gyarapodik. Kétszer egy évben utazom haza kb. 10-10 napra, de a mindennapos telefonálásoknak köszönhetően édesanyámmal szorosabb a kapcsolatom, mint valaha.

Munkám mellett van időm sok minden másra is: megszállottan kertészkedek (virágok és zöldségek minden mennyiségben), varrok, minden nap főzök, és nagyon gyakran sütök is (párom nagyon „elégedett” a magyaros ízekkel). És persze a zene: naponta több órát töltök a zongora mellett, új világokat felfedezve.

a_szomszed_szigeten.jpgA szomszéd szigeten

A helyiek kezdetektől fogva befogadtak. Soha nem éreztették velem, hogy „bevándorló” vagyok. A németországi törvények és adókörnyezet maximálisan inspiráló: bármilyen munka elegendő arra, hogy fenntartsd magad, a hivatalok érted vannak és segítenek.

Itt elérhetőnek tűnnek a célok, a munkát megfizetik, az ambíciót értékelik. És ami a legnagyobb különbség: a saját belső szabadságom megéléséhez szükséges anyagi hátteret becsületes munkával elő tudom teremteni.

Önállóan, sógor-koma-jóbarát kapcsolatokra nem utalva, politikai nézetektől függetlenül, gerincroppantó kompromisszumok és behódolások nélkül. Engem ez tesz igazán szabaddá és boldoggá.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr937251817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.03.09. 06:54:33

Hm, ez jó volt.
Köszi, hogy megosztottad.

Mme Seldon 2015.03.09. 07:43:58

Tetszett a poszt. Sok sikert és boldogságot kívánok!

rezsöatya 2015.03.09. 07:51:54

Ez igen! Csak elismerni es gratulalni lehet!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 08:00:04

szép történet. Szeretem az ilyen csendes életeket.

fasor6 2015.03.09. 08:17:05

Nagyon jo volt olvasni. Egeszseges lelek, kitartas, szorgalom. Meg is hozta az eredmenyt. Gratulalok, tovabbi szep eletet/

Golf2 2015.03.09. 08:17:17

eddig is tudtuk minden kezdet és vég nehéz. Jó poszt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 08:17:25

Ilyen egy kőkemény karakán ateista! Amint Istent meglátja 10 méter távolságban, azonnal megy az ateista észak-német szigetre.

Sanyi9 2015.03.09. 08:21:56

Stramm. Kerdes: melyik szigeten el?

Sanyi9 2015.03.09. 08:25:08

@maxval bircaman szerkesztő: ha latna istent, nem lenne ateista.

Szerinted meddig fog meg mukodni ez a vallasnak hivott nepbutitas? En remelem az emberek belatjak, hogy az egesz egy tobbezer eves mese es most mar ideje realisan gondolkozni (nem lehet vizen jarni, fellszallni az egbe, par hallal es kenyerrel 5000 embert megetetni, etc).

Muscari 2015.03.09. 08:38:59

Respect! Nagyon jól csinálja a posztoló, sőt még az a vád sem érheti, hogy kitartatja magát. Takarítás, újsághordás, ez mind nagyon kemény munka.
Az írás sokaknak inspiráló lehet, hogy érdemes kitartani.

További sok boldogságot kívánok.

Muscari 2015.03.09. 08:43:36

@Sanyi9: lassacskán majd belátják, de ehhez hosszú idő kell. Türelem :-)

tanato 2015.03.09. 08:59:29

@Mme Seldon: Sosem fog a vallás kihalni csak a nagy történelmi egyházak szerepe fog csökkenni és helyüket átveszik a szekták.Ez így van itthon is,nagyon dinamikusan nő a kisegyházak taglétszáma.Ott ahol a vallás nem csak hit hanem életforma, nyelv ,ország tehát több mint a hagyományosan itthon meglévő, gyakorolt nem hal ki.Zsidók,hinduk,muszlimok.pl.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:04:27

@Sanyi9:

Minden nézőpont kérdése.

Hidd el: amilyen baromság a vallás egy ateista szerint, ugyanolyan baromság az ateizmus egy hívő szerint. Mindkét
fél bigottnak és korlátoltnak látja a másikat. S objektív mérce nincs.

Ami a vallás szerepét illeti - különösen, gondolom, a kereszténységre utalsz -, a szerepe folyamatosan csökken. Ez
egy folyamat kb. 300 éve. A nyugati, liberális államok között az egyetlen ország, ahol a kereszténység jelentős erő ma is, az USA. A többiben a kereszténység erősen marginális.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:04:27

"Önállóan, sógor-koma-jóbarát kapcsolatokra nem utalva, politikai nézetektől függetlenül, gerincroppantó kompromisszumok és behódolások nélkül."

Téves. Valójában olyan helyre mentél, melynek értékrendjével egyetértesz. Próbálj meg valamilyen nem-mainstream nézetet hangoztatni ugyanott, s megnézheted magadat.

A mai Mo-on sokkal nagyobb a szabadság politikai értelemben, mint egy sor nyugati államban. Nyugaton megnézheted magadat, ha olyan nézeteket hangoztatsz, melyek illetlennek számítanak.

articsóka60 2015.03.09. 09:04:27

Igazi jó hangulatú hétindító poszt. Karakán jellem, kemény munka - de átsüt a sorokon hogy a Poszterina jól érzi magát a bőrében sőt a lelke is rendben van. Jó volt ilyet is olvasni. További boldog, sikeres életet kívánok neki.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:04:27

@Mme Seldon:

Nem éppen.

Eleve abból a téves feltételezésből indulsz ki, hogy a vallás hiánya egyenlő a semlegességgel. Ez egy ősi ateista tévhit, a saját eszmét semlegesnek tekinti.

Ezt írja a cikkíró is: számára az ateizmus a szabadság, mivel ő az. Nme veszi észre, hogy egy hívő tanár egy ateista iskolában ugyanezt az ateizmust béklyónak érzi.

Az pedig, hogy a felekezeti fenntartású iskolákban kötelező hívőnek lenni, egyszerűen nem igaz.

Suhanó táj 2015.03.09. 09:04:28

Végre, jó volt olvasni. Elismerésem a kitartásáért.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 09:05:14

@Sanyi9: szerintem a legtöbben már ma tisztában vannak vele, hogy ez egy "mese", mégis gyakorolják, mert jót tesz a lelküknek. Amihez másnak bizony semmi köze nincsen.

soad1221 2015.03.09. 09:08:03

Ez tetszett, csak picit rövid. Írhatna az ottani életről egy picit többet..

@maxval bircaman szerkesztő: és ez most baj, vagy elismerés ? nehéz ebből a kommentből kitalálni :)

Hari Seldon 2 2015.03.09. 09:08:34

@Mme Seldon:
Az előbbi hozzászólást én írtam.

Kérem a HA, hogy ha lehet írja át a nevemre,vagy törölje ki.

Mindig elfelejtkezem róla, hogy ketten használjuk a gépet.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 09:11:06

@maxval bircaman szerkesztő:

"Ezt írja a cikkíró is: számára az ateizmus a szabadság, mivel ő az. Nme veszi észre, hogy egy hívő tanár egy ateista iskolában ugyanezt az ateizmust béklyónak érzi."

Miért is? Nem mehet saját maga imátkozni a szabad idejében? Nehogy már Miben "gátolja meg" BÁRMIBEN a jogai gyakorlásában?

qkuc 2015.03.09. 09:13:42

Szép helyen laksz posztoló és le a kalappal a kitartásodért.

qkuc 2015.03.09. 09:15:15

@maxval bircaman szerkesztő: Az ő szabad döntése, még komment szintjén is kellemetlen ebbe belekötni. Nem kötelező hinni semmiben, egyelőre. Hála az égnek.

tanato 2015.03.09. 09:15:20

@Réka ‎: Közösség Réka,nagyon sok embernek a vallásos csoporthoz tartozás a közösségi életet jelenti.Én sem vagyok állandóan a templomban ülő bigott ember presbiter létemre/Na azért a tízparancsolatot igyekezem betartani/,de mivel nagyon jó baráti társaság alakult ki szeretek velük együtt lenni.Fokozottan így van ez pl a kisebbségeknél,pl az erdélyi magyar egyházaknál főleg anno a Ceau rendszerben ,vagy a zsidóknál diaszpórában,vagy anno 200 éve a magyarországi románoknál az ortodox egyházban.

Taxomükke (UK) 2015.03.09. 09:15:39

Nna, a vallás a mai gumicsont. Szuper.
Nem az a gond, hogy nem tudjátok - ateisták és hívők - meggyőzni egymást. Nem is kell.
Az a gond, hogy egyfolytában próbálkoztok. És pont itt.
Viszlát holnap.

adg 2015.03.09. 09:16:06

El nem tudom kepzelni, hogy lehet kulon kasszan elni, es centre szamolgatni mindent. Es ez miert jo az onbecsulesnek?

Az utolso bekezdes kivetelevel nekem is nagyon tetszett. Az a szokasos, mar mar kotelezo klisse kar volt.

qkuc 2015.03.09. 09:18:49

@Taxomükke: Beszélgessünk a Zidőről, :D.

adg 2015.03.09. 09:20:45

Olyan egyszeru lenne csak ugy elfogadni, hogy a masik meg ugy gondolja. Es pont. Mindket oldalrol.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 09:21:21

@Taxomükke:
Igaz. Ma jól fel lesz pörgetve a kommentszám ezzel. Bár most én kiszállok az egyik oladalról, mert ma nincs sok időm.

soad1221 2015.03.09. 09:22:55

@maxval bircaman szerkesztő: nem kötelező hívőnek lenni, de kötelező bizonyos "külsőségeket" tartani. Ez pedig lehet egy ateistának rossz, vállalhatatlan.
Olyan pedig, hogy ateista iskola nincs. Tehát a hívő tanár nem érezheti ezt béklyónak, lévén ő egy nem vallásos iskolában éppúgy tarthatja a vallását, ilyet nem tilt senki, sehol.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:27:52

@Hari Seldon 2:

A szabad tanítás elvébe az is beletartozik, hogy a hívő tanár a saját hite alapján tanítson. Ez egy állami, ateista iskolában tilos azonban.

soad1221 2015.03.09. 09:29:20

@adg [Au, Darwin]: na igen, ezt én sem értem soha..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:31:28

@Réka ‎:

Igen, van ilyen jelenség is. Akik racionálisan nem hisznek valamiben, de érzelmileg igen. Ez egyfajta terápia. A semminél persze ez is jobb, ezt elismerem. Pl. jobb, mint drogozni. Viszont ez egy gyökértelen hit, mely előbb-utóbb elszárad.

Maga a Biblia ezt a fajta "hitet" átkosnak és károsnak tekinti. Ez a hitvilág a kereszténységben kb. úgy foglalható össze "igen, volt egy Jézus nevű kissé egzaltált fazon, aki mondott pár szép beszédet, s pár igaz tanítást terjesztett, de nyilván nem lehet igaz, hogy ő volt Isten, eleve Isten nincs is, meg a csodás történetek csak köret, mese, semmit sem hiszek az egészből, de kár lenne mégis lerombolni a kereszténységet, mert sok szép meséje van, melyek fejlesztik a lelket".

Ezek manapság modern nézeteknek tűnnek, pedig már az I. században is voltak ilyen "modern" gondolkodású emberek, akik elfogadták a kereszténység pozitív erkölcsi üzenetét, de elvetetették a "meseelemeket". Mit mondott erről azonban Pál apostol? Mondanivalója a Bibliába is belekerült: "Ha Jézus nem támadt fel, akkor semmi értelme az Egyház tanításának, mint ahogy a ti hiteteknek sincs semmi értelme!".

Hozzáteszem: az iszlám hivatalos tanítása is ez Jézusról. Az ateista Jézus-kép szinte azonos a hivatalos muszlim Jézus-képpel!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:31:28

@soad1221:

A gond az - mint mondtam -, hogy az ateisták az ateizmust semleges álláspontnak tekintik. Márpedig nem az.

soad1221 2015.03.09. 09:32:33

@maxval bircaman szerkesztő: jajj, ne akadj fenn ezen :)
viszont nem tilos a saját hite alapján tanítani. Emiatt (vagy bármi faji, vallási......) különbséget tenni tilos.
DE taníthat a saját vallási meggyőződése szerint.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:33:53

@soad1221:

Külsőséget mindenhol kell tartani. Az állami iskolában is nyilván tilos, ha a hívő tanár imádkozni tanítaná a diákokat vagy hittérítést folytatna. Vagy pl. ünnepnapon ünnepelni kell, akkor is, ha valaki nem ért egyet az adott ünnep tartalmával.

Külsőség minden munkahelyen van. Az, hogy egy felekezeti fenntartású iskolában vallási jelkép van a falon és azt nem veheti le az ateista tanár se, nem más, mint az, hogy X munkahelyen a nők nem viselhetnek rövidnadrágot, vagy a férfiaknak kötelező a hosszúujjú ing.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 09:36:14

@Taxomükke:
Haggyadmár...
A poszthoz nem lehet semmit hozzáfűzni annyira jó és támadhatatlan.
A vallás legalább egy érdekes téma.

Bluely 2015.03.09. 09:37:58

Nagyon jó poszt. A szigetről még olvasnék én is egy kicsit.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 09:38:16

@maxval bircaman szerkesztő: "S objektív mérce nincs."

Hogyaviharba ne vóna. Mindenki ateistának születik, a vallás tanult dolog. Ez alapján elég könnyű eldönteni, kinek van igaza :)

soad1221 2015.03.09. 09:39:54

@maxval bircaman szerkesztő: ezt nem is tudom értelmezni. Az én ateizmusos nem semleges. Én ateista vagyok, az én vallásom ez.

Mi az a semleges világnézet, világkép?
De azt végképp nem értem, hogy mi köze ahhoz, hogy a vallási iskolában egy ateista elképzelhető, hogy nem érzi magát jól.. :)
De mindegy is.. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 09:42:15

@soad1221: " Én ateista vagyok, az én vallásom ez."

Mimimi? Ha az ateizmus vallás, akkor a kikapcsolt tévé egy tévéműsor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 09:43:24

@adg [Au, Darwin]:
Nézd, a családi szokásoknak számtalan formája van, szinte nincs két egyforma.
A legextrémebb és legszokatlanabb formában sincs kivetnivaló ha MŰKÖDIK.
Csak ez az egy számít.

tanato 2015.03.09. 09:43:53

Más a hit és más a vallásos közösségbe járás,szokások felvétele stb.Az elsőt lehet egyedül is gyakorolni,akár egy magánzárka magányában is,mint sokan.A másodikhoz csoport és a közösséghez tartozás érzése kell.

bpetya75 2015.03.09. 09:45:16

@adg [Au, Darwin]:

Nagyon hasonlóan gondolkodunk Hombre! Szinte szóról szóra ezt írtam volna én is ;-)

adg 2015.03.09. 09:45:59

@diggerdriver: nem vetettem meg semmit, csak mar tobbszor is olvastam ilyet, es nem tudom elkepzelni hagy megy ez, es miert jo.

Taxomükke (UK) 2015.03.09. 09:46:37

@Zka: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
+1

Hari Seldon 2 2015.03.09. 09:47:14

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem. A tanár a kiadott elfogadott tanterv szerint taníthat.
A tantervnek nincs köze a saját hitéhez.
(ha volna, akkor semmi nem különböztetné meg a IS szintű "tanártól")
Márpedig, ha nincs köze a lelkiismeretéhez, akkor nem befolyásolja semmiben. A vallás magánügy.
Ha akar, kereshet olyan iskolát, ahol ezt engedélyezik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 09:49:17

@soad1221:
Nem, ez nem így van.
Egy hívő tanár simán elképzelhető hogy rosszul érzi magát egy ateista iskolában.
Egyszerűen azért mert neki az túl szabados.
Az öltözködés a viselkedés a káromkodás neki taszító.
Én ugyan ateista vagyok de ha tanár lennék kurvára rosszul érezném magam egy Waldorf iskolában.
Mert az én értékrendembe az a szabadság már nem fér bele.

soad1221 2015.03.09. 09:49:33

@maxval bircaman szerkesztő: igen, ebben igazad van. de ez hogy jön most ide?
Én csak annyit mondtam, hogy taníthat a vallási meggyőződésének megfelelően egy tanár. téríteni nem téríthet tanórán, ez igaz.

Ez az egész nem vallásosság-ateizmus kérdése, hanem egymás elfogadásának kérdése. Engem egyetlen percig nem zavar, ha vki hisz Istenben, és ennek külsőségei, szertartásai sem zavarnak. Voltam már misén többször is, biztos leszek is még, de érzem azt, hogy ettől nekem idegenkednem kellene, függetlenül attól, hogy én ebben nem hiszek. Röviden: elfogadom.
És az a helyzet, hogy a vallásos ember is lehet elfogadó azzal szemben, aki viszont meggyőződéssel állítja, hogy Isten nincs.
Egy nagyon kedves pap ismerősünk véleménye rólunk: "nem baj, az életed és életviteled Istennek megfelelő, akár hiszel-e neki, akár nem.."
Hogy így van-e, nem tudom, de nagyon jókat tudunk beszélgetni, és sok mindenben egyet is értünk. Pont Isten léte nem az...és akkor most mi van? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 09:49:58

@Zka: szóval aki csecsemő szinten marad és soha nem tanul semmit, annak mindig mindenhol igaza lesz? érdekes meglátás...
@soad1221:
"Mi az a semleges világnézet, világkép?" mondjuk az agnoszticizmus. Az ateizmus ugyanúgy hit, mint bármelyik vallás. A hívőik is pont ugyanolyan véresszájú intoleránsok tudnak lenni, mint bármelyik elvadult szektás.

soad1221 2015.03.09. 09:51:24

@Zka: inkább így kellett volna írnom: az én "vallásom" ez...
én ezt vallom, ebben hiszek, ezt tartom valósnak, így gondolkodom, satöbbi, satöbbi, satöbbi... légyszi ne akadj fenn ezen :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 09:52:29

@Réka ‎: csak arra világítottam rá, hogy a vallás nem természetes képződmény, hanem egy ember által kitalált dolog. Ez az objektív igazság.
Az ateizmus NEM hit. Pont. Lásd a tévés analógiát fentebb, teljesen világos.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:52:53

@tanato:

Eleve különbséget kell tenni az etnovallás és az univerzális vallás között.

Zsidónak lenni és más vallásban hinni nem lehet. Egyszerűen a közösség ezt nem fogadja el. Vagy árulónak tekintik az ilyet vagy nem veszik komolyan őt. Lásd a FB tulajdonosát, Cukorhegyi Márkot, hiába állítja, hogy ő nem zsidó, hanem hívő budhista, ezt mindenki úgy tekinti, hogy nem gondolja komolyan, csak a budhista kínai felesége miatt lett ő is budhista.

A kereszténységben is vannak népek, ahol a vallás etnikai tényezővé vált, bár a kereszténység kifejezetten nem etnovallás.

Amit a szekta/egyház kérdésről írsz, az részben így van. Bár azt kell mondanom: mára ez lecsengett folyamat.

Elég sokat foglalkoztam a kérdéssel egyébként. Mo-n a kommunizmus végén valóban volt egy hatalmas szektásodás, mára azonban csak azok a külföldi szekták maradtak meg erősnek, melyek képesek voltak teljesen elmagyarosodni. Gyakorlatilag két kisegyház van Mo-on, mely a semmiből komoly tényező vált. Az egyik az újprotestáns, pünkösdista, keresztény-cionista Hit Gyülekezete, mely egy teljesen hiteles magyar felekezet lett (sőt, Erdélyben is aktívak az ottani magyarok között), senki sem tekinti őket Amerikából importált idegen testnek. A másik a marginális-keresztény Jehova Tanúi, mely szintén amerikai, de ez semmiben sem látszik a magyar részlegen - talán egyes illusztrációk a kiadványaikban amerikai ízűek, de egyébként tök magyarok mindenben.

Minkettőnek van kb. 30-40 ezer tagja az országban, s ez a csúcs. Igen, magas szám, de a lakossághoz képest mégis szerény.

Az összes többi szervezet meg ennek a tizedét sem tudta elérni, pedig sokan - pl. a mormonok - hatalmas pénzeket költöttek a magyarországi terjeszkedésére.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 09:52:53

@Zka:

Mindenki hívőnek születik, s van aki később ateizmust tanul.

Shebelle 2015.03.09. 09:53:56

Jó kis történet, olvastam volna még, de ez már csak az én telhetetlenségem....

Attól még h. valaki nem jár templomba, nem vallásos, még hihet Istenben! Lásd: engem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 09:54:57

@Zka:
Kinek van igaza?
Mindenki gyilkosnak születik a "ne ölj" az egy tanult dolog.
Akkor a gyilkosnak igaza van mert ő úgy született?

bpetya75 2015.03.09. 09:56:56

@Zka:

Szerintem is az. Mindenki hisz valamiben, ami több a sörivásnál. Ha nem természetfelettiben, akkor a tudományban, a logikában, az emberben, akármiben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:01:55

@bpetya75: ha így is van, attól még a vallásos hit hiánya nem vallás. Mellesleg a tudományt hitként leírni elég meredek, ugyanis a vallás mindig próbálja a tényeket a tanításokhoz igazítani, azokkal magyarázni, a tudomány meg pont fordítva: ha azt látja, hogy a valóság eltér a "tanítás"tól, akkor a "tanítást" módosítja. Mivel a tudomány nem vallás.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 10:02:54

@Zka: az ember maga nem egy természetes képződmény. Két lábon járunk, tüzet gyújtunk, beszélünk, írunk. Csupa tanult, az állatvilághoz képest természetellenes dolog. Azt tudjuk, hogy kb. a modern ember kialakulása óta foglalkozik a vallással, a halál utáni léttel. Tehát a vallás kb. ugyanannyira természetes/természetellenes, mint maga a Homo Sapiens. Ez tehát nem érv a vallás ellen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 10:03:51

@adg [Au, Darwin]:
Nézd, az emberek ebben nem tudnak objektívan megnyilvánulni.
A kiindulási alap az hogy aki nem úgy csinálja mint mi az nem jó.
A szelídebb változat mikor azt mondják hogy nem értem, vagy nem értem miért jó.
Mikor annak idején azt mondtam hogy minden héten adok a feleségemnek 100fontot akkor engem itt kicsontoztak mindenféle szarrágó gazember voltam.
Aztán írt valaki egy posztot hogy eljött Angliába és minden hónapban küld haza néhányszáz fontot a családjának.
Ugyanazok az emberek akik engem kivégeztek ezt a posztolót a mennyekbe emelték és szentté avatták.
Én egyébként soha nem értettem mi a furcsa abban hogy teljesen más családi szokások vannak mint a mienk.
Ők úgy élnek, mi így.
Ennyi.

adg 2015.03.09. 10:04:24

@bpetya75: :) Olyan erdekes nekem, most egy csalad vagyunk, vagy nem. Te egy tanyerral tobb levest ettel, de te meg tobb fogkremet nyomtal, a kutyuid tobb aramot hasznalnak, de nem annyit mint a te mosogeped... :) Jo, nyilvan nem igy megy, de ilyennek kepzelem. De majd egyszer veleki elmagyarazza, hogy mi az elonye, es akkor megertem. Ha lesz gyerek, akkor 50-50? Es ha csak az egyike a gyerek? Mi van ha kesobb derul ki, hogy csak az egyike? Akkor vissza kell fizetnie a raeso penzt?

Mindegy, nem ez volt a lenyege a posztnak, a mai tema meg mar ugyis megvan, ugyhogy megyek vacsorazni. :))

soad1221 2015.03.09. 10:05:27

@Zka: definiáld a hit szó jelentését légyszi. meg akkor az "azt vallom, hogy..." kifejezést is...
bocs, ez értelmetlen szóforgatás, nincs tartalma annak, hogy "az ateizmus nem hit".
Ez egy a világról alkotott kép. Innentől, hogy miként definiálsz néhány másik szót, semmi jelentősége a tartalmat illetően..

@Réka ‎: és az agnoszticizmus semleges? egy világképpel kapcsolatban a semlegességet nem értem. a víz Ph-ja lehet semleges, de egy világnézet hogy?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:06:15

@Réka ‎: diggerhez hasonlóan kicsavarod amiket mondtam. Az ember természetes lény, mivel a természetben jött létre, ellenben az általa épített világ (inkluzíve vallások) már nem természetes.
A vallás, ugyanúgy, mint a szociális játékszabályok, tanult dolog. Nem veleszületett. Ennyi volt az állítás, bizonyítandó hogy a természetes (értsd veleszületett) állapot a vallás hiánya.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 10:06:18

@soad1221:
Ez egy nagyon elfogadható gyakorlat.
Valahogy én is így vagyok vele.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 10:09:07

@soad1221: a legsemlegesebb, amit el tudok képzelni. Egyébként miért kellene semlegesnek lenni? Csak annyit mondtam, hogy az ateizmus abszolút nem semleges világnézet a teremtés szemszögéből.
@Zka: és akkor mi van? Attól, hogy tanult, még lehet jó, sőt.

DonTintoretto 2015.03.09. 10:10:36

Anélkül, hogy elítélném bárkinek az anyagi szokásait, hiszen ahány ház, annyi szokás, van itt valami amit nem értek azokban a családokban, ahol a nőnek a külön kassza az önbecsülés forrása.

Ha gyerek születik és mondjuk az anya otthon marad egy ideig gyesen, akkor mi történik? Ugyanúgy feleznek, annak ellenére, hogy a bevétele objektív okokból csökken?

Illetve itt van egy másik eset: tegyük fel, hogy mindenféle hímsovinizmus nélkül a férfi jobban keres, mint a nő. Mondjuk mert a férfi mérnők, a nő pedig tanár. (De lehetne fordítva is, a kérdésen nem változtat!) Szeretnének elmenni mondjuk Ausztráliába. Mi történik ez esetben? Nem mennek, mert az egyik félnek nincs elég spórolt pénze? Vagy ilyenkor az önbecsülést elfelejti egy pár hétre?

Sanyi9 2015.03.09. 10:12:11

@Réka ‎: szerintem pedig legtobben ezt meg nagyon nem lattak be es a vallas neveben boldogan olnek meg masok. Europaban valoszinuleg jobb a helyzet, mint Afrikaban vagy az arab vilagban, de a vilag nem egyenlo nyugat-Europaval.

"Amihez másnak bizony semmi köze nincsen." - ez meg Europaban sem igaz, leven, hogy egy tarsadalomban elunk, ugyhogy minden ami a tarsadalomban tortenik, legalabb indirekt, de mindenkit erint.

bpetya75 2015.03.09. 10:13:41

@adg [Au, Darwin]:

Végül is megadta a poszterina a megfejtést. Az önbecsülése miatt kell, hogy így legyen. Majd ha rendesen megerősödik az önbecsülése, akkor nem lesz szüksége rá, hogy ilyesmikkel erősítgesse. Jó étvágyat!

@Zka:

A világegyetem végtelensége legjobb tudomásom szerint elfogadott tudományos tény. Az ember tudásának végessége szintén. Ebből következik, hogy a megismerhető dolgok szerény szeletével kapcsolatban rendelkezünk bármiféle tudással, a többiről esetleg teóriáik vannak. Ráadásul az úgynevezett tudás is időről időre hamisnak bizonyul. vagy már a megszületésekor is az volt, mert csoportérdeket szolgált. A tudomány szeret úgy tenni, mintha objektív lenne, pedig egy bizonyos szint fölött már nem az.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:14:33

@soad1221: a hit az, amikor a bizonyítékok hiányában, vagy akár azok ellenében gondolsz valamit. Ilyen erővel persze mondhatjuk azt is, hogy aki ateista, az abban hisz, hogy nincs isten. Ez azonban nem vallás, hiszen a vallás habár hitre épül, de annál jóval bővebb fogalom és jelenség. Tartoznak hozzá külsőségek, tevékenységek, szociális előírások, stb. Egyelőre én még nem hallottam ateista imáról, templomról és ruhaviseletről sem :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 10:14:42

@Zka:
Nem igaz.
A gondolkodó ember első felismerése az volt hogy az általa megmagyarázhatatlan dolgokat egy természetfeletti lényhez kötötte.
Például a betegségeket, a villámlást, a napfogyatkozást.
A gondolkodó ember legelső produktuma a vallás felfedezése volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 10:15:22

@Sanyi9: "a vilag nem egyenlo nyugat-Europaval" - de most ott vagyunk és természetesen ebből indulok ki. Odatehettem volna ezt a disclaimert én is, de gondoltam, a legtöbben azért megértik.
@DonTintoretto: ezek jó kérdések, a poszterina jöhetne válaszolni :)

soad1221 2015.03.09. 10:16:54

@Réka ‎: nem is kell, én nem is nevezem annak.. Sőt pont ezt mondom, hogy már mitől lenne semleges, meg mért is kellene semlegesnek lenni?
és megjegyeztem maxnak, hogy eleve értelmezhetetlen az, hogy semleges...
@Zka: a gravitáció természetes dolog? az nem velem született.. :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.09. 10:17:35

@DonTintoretto: Jól megláttad szerintem a lényeget, ez egészen addig működhet, amíg nincs gyerek. Utána valszeg más alapokra kell helyezni a kapcsolatot.

Egyébként ez a vallás/Istenhit kérdéskör jó kezdés így hétfőre. Jobb ilyenkor elvonulni egy szigetre.... :)))

bpetya75 2015.03.09. 10:20:04

@Sanyi9:

Teljesen lényegtelen, hogy mire fogják a gyilkosságokat. Vallás nélkül is fanatizálhatóak az emberek, ahogy azt a 20. század megmutatta.

adg 2015.03.09. 10:21:13

@diggerdriver: "A kiindulási alap az hogy aki nem úgy csinálja mint mi az nem jó."
Nem egesszen. Mi egy csomo mindent nem csinalunk jol, es latunk olyan peldakat az ismerosok kozott, amiket jo lenne atvenni, es tetszik nekunk, de mi nem vagyunk ra kepesek, nem vagyunk eleg fegyelmezettek hozza, tul lazak vagyunk, vagy nem eleg kitartoak.

Es az, hogy nem ertek valamit, nem jelenti azt hogy elitelem. Elofordul, hogy rajovok az ertelmere, vagy valaki elmagyarazza, es felfogom.
Oreg kollegam mondta jo parszor, amikor regi epuleteknel valami szokatlan dolgot talaltunk, hogy "abbol induljunk ki, hogy eleink sem voltak hulyek. Igy valoszinuleg okkal csinaltak, amit. Azt az okot kell megtalalni, es rajovunk a megoldas ertelmere. De persze az is lehet, hogy megis egy kontar hulyesege."
Probalom ehhez tartani magam.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:21:25

@bpetya75: jól bizonyítja a tudomány nem-hit jellegét, amit leírtál. Elfogadott elméletek vannak, amik bármikor változhatnak az új eredmények birtokában. Soha senki, aki a tudományt valóban érti, nem mondja, hogy a tudomány tévedhetetlen. Objektívnek kéne lennie, persze az ember gyarló és felhasználhatja önös érdekből a tudományba vetett bizalmat és megsértheti az objektivitást, de ez nem olyan dolog, ami a tudományból magából következik.

@Réka ‎: nem állítottam, hogy nem jó (de ha már így kérdezed, akkor szerintem nem jó :D). Csak annyit, hogy nem veleszületett és nem természetes szükségszerűség a létezése.

P.Elliot 2015.03.09. 10:21:55

Jo volt olvasni, gratulalok a posztolonak...Sokszor van az ugy az emberek eleteben hogy ami rossznak tunik arrol kesobb kiderul hogy igy volt jo mert a rosszbol jol lett.
Ha az otthoni parja 2 honapot nem birt ki nelkule akkor tiszta szerencse hogy idoben kibujt a szog a zsakbol, lam csak, mas megbecsuli, eljegyzi, szamit ra, ragaszkodik hozza.
Kulon dicseret a posztolonak hogy milyen intenzitassal ragadta meg a munka veget, ez is azt mutatja hogy nem a magyar emberrel van a baj, hogy nem tud jutni semmire az nem azert van mert lusta hanem hogy nincsenek lehetosegei.
Usaban a magyarokat szorgalmas es jo munkaeronek tartjak es igen keves alkalommal latni a teveben roluk hogy bunugyi dolgokban szerepelnek.
A posztolonak kivanok sok szerencset a tovabbiakban is es nehany posztot meg majd hogy hogy alakultak tovabb a dolgai...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:22:42

@diggerdriver: de nem úgy született, hanem ő hozta létre a vallást. Mit nem lehet ezen érteni? :D
Egyébként ez egy tök jó példa arra, hogy így a 21. században miért nem kéne komolyanvenni a vallást. Teljesen idejétmúlt a világmagyarázó funkciója.

DonTintoretto 2015.03.09. 10:23:05

@VPBA: Van egy olyan barátom, akinél így kezdődött, de azóta született gyerekük. Ellenben ezalatt én Franciaországba költöztem, ezt a kérdést, pedig e-mailben nem tettem fel. Na de majd, ha újra látom! :)

Én a vallás kérdését nem is forszríoztam. A poszt elején azt hittem, hogy azok a dolgok megtörténtek. Aztán rájöttem, hogy csak aggódott a poszterina, hogy majd kötelező lesz templomba járnia.. Mindenesetre nem sok esélyt adott arra, hogy megtudja, mi az igazság, de legalább bejött neki a jelek szerint, és ez a lényeg.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:23:29

@soad1221: a gravitáció természetes dolog, mert fizikai törvényszerűség okán létezik.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 10:28:45

@diggerdriver:
"Az öltözködés a viselkedés a káromkodás neki taszító."
Nincs összefüggés az ateizmus és a káromkodás között. Sőt miután egyenlőre az ateizmus még többségében a jobb körülmények között élőknél az elterjedtebb, inkább várható, hogy ott kevesebb a káromkodás. (mondjuk nyilván az istennel kezdődő káromkodások inkább előfordulnak, de egyéb káromkodásoknál nincs ilyen összefüggés)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 10:28:47

@Zka: a beszéd veleszületett? Az anyanyelv? Nem.
A hit az emberiséggel egyidejű, tehát nyugodtan kijelenthető, hogy az emberi fajra jellemző, abszolút természetes jelenség.

2015.03.09. 10:30:03

Jó kis poszt, respect!

@Réka ‎: megkérdezhetem milyen gépet használsz a fotózáshoz? tegnap kérdeztem, de lehet nem kaptad meg. :)

Hari Seldon 2 2015.03.09. 10:30:07

@diggerdriver:
A Waldorf iskola nyilván más kategória.

Egyébként azt mondják, hogy alsó tagozatig még működik a dolog, de ahogy a gyerekek kamaszodni kezdenek, a módszer kontraproduktív.

P.Elliot 2015.03.09. 10:31:36

@DonTintoretto: Ez a felezes valoszinu hogy csak addig tart amig ossze nem hazasodnak, en megertem a posztolot hogy nem bizik tobbe egy kapcsolatban sem, nem akar anyagilag is a foldre esni ha megis szetmennenek. Az a masik pasas 8 evig elt a nyakan, el sem jegyezte es mihelyt magara maradt valoszinu hogy rogton, felszedett valakit. Mi a feneert bizzon ebben a masik fickoban, noha az rendesebbnek latszik, de majd menet kozben kiderul. Es addig is miert ne tarthatna meg a penzet amiert nagyon megdolgozott, kulonmunkakat vallalt. Magaert vallalta, azert hogy anyagilag megerosodjon, nem azert hogy eft pasas markaba ontse!
Majd az eskuvo utan valoszinuleg osszeulnek megbeszelni hogy akkor hogy legyen a dolog...

soad1221 2015.03.09. 10:33:37

@Zka: na most értem én amit mondasz, de szavakon lovagolsz feleslegesen.
Pont azért lettem ateista és pont azért hiszek(!) a tudománynak, mert az eredendően objektív akar lenni. Az, hogy vannak érdekek amik torzíthatják, nem fogja a tudomány alapvető céljait és működését megdönteni, ahogyan a keresztes háborúktól sem lesz a kereszténység egy gyilkos eszme - ebben azt gondolom egyet értünk.
DE kérlek na akadj már fenn olyan szavakon, hogy "hiszek a tudománynak", ok?
Nekem meggyőződésem ez, ami nem semleges a legkevésbé sem. (a meggyőződésem szó helyett lehetne még használni, hogy hitem, vallásom, világnézetem, életszemléletem, vagy akármi - a hinni és a vallani szavakat ragozzuk pár módon és a többi szó jelentésével együtt adnak értelmet
egy példa: az ateista világnézetet vallom (ezen gondolom nem akadsz meg) = az ateizmus a vallásom (ezen meg igen)

De ne lovagoljunk ezen sokáig szerintem...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:36:03

@Réka ‎: egy kicsit félrecsúszott ez a téma. A kiindulópont az volt, hogy birca szerint nincs vallás kérdésében objektív álláspont, mire én mondtam, hogy de van, mert az objektív tény az, hogy a vallás egy nem veleszületett, hanem tanult dolog. Aztán, hogy ez szükségszerűleg semleges állásponttá teszi-e az ateizmust, arról lehetne vitatkozni. De végül nem erről vitatkozunk :)

**mimi** 2015.03.09. 10:36:35

nagyon jó poszt...olvastam volna még, bővebben is,
Melyik szigeten él a poszterina?
Tisztelem az ilyen erős csajokat! :)

drnapene 2015.03.09. 10:36:40

Mindig elcsodálkozom azon, amikor vállalkozóként mesél valaki No-ról. Mondjuk nem kevés a 30eu/óra, de örülök hogy megél a tanításból és a fellépésekből. Az ilyen szabad szellemi foglalkozású vállalkozásról Németországban tudna valaki mesélni?
Köszi.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:36:55

@soad1221: alapvetően nem én kezdtem a szavakon lovaglást, csak szükségszerűvé vált pontosabban fogalmazni. De ez nem egyszerű feladat :)

Hari Seldon 2 2015.03.09. 10:37:05

@Réka ‎:
"Attól, hogy tanult, még lehet jó, sőt."
Bizonyára ezt mondod a körnéykeden élő szomiknak is, hogy nagyon szép a hitük. - (nem volna praktikusabb - tudom bilibe lóg a kezem - ha feladnák ezt a jó dolgot?)

DonTintoretto 2015.03.09. 10:37:12

@P.Elliot: Miért élt a "nyakán" a másik pasas? Nem úgy tűnt, hogy bármelyik is Rotschild báró lett volna, aki kitartja a másikat... Meg aztán egyik félnek sem kötelező 8 éven át lenni egy kapcsolatban, ha a másik kihasználja. Azt sem értem, hogy egy közös számlától miért kéne a földre esni, ha szétmennek... (Legalábbis ahol én élek, ott a közös számla nem azt jelenti, hogy az egyik szla tulaj, a másik meg rendelkező, hanem mindkét fél tulajdonos)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:37:37

@Zka:

Az ateizmus vallás.

A vallási közönbösség neve agnoszticizmus.

A kettő között a különbség: az ateista hirdeti, hogy rossz dolog palacsintát enni, míg az agnosztikust egyszerűen nem érdekli a palacsintaevés kérdése.

fhdgy 2015.03.09. 10:37:37

Én is ateista vagyok, sőt bizonyos helyzetekben hozzáteszem, hogy hithű ateista vagyok. Az ateizmusom abból fakad, hogy materialista vagyok. Hiszek abban, hogy a világ térben és időben végtelen. Hiszem, hogy az anyag az elsődleges. Ha úgy tetszik, akkor ezek számomra axiómák. Az axiómák is olyan állítások a matematikában, amit igaznak hiszünk és elfogadjuk őket bizonyítás nélkül is. Azt a kitételt, hogy hithű ateista vagyok, akkor szoktam alkalmazni, ha valamilyen vallás képviselője minden áron megakar győzni, hogy milyen bűnös lélek vagyok. Én tiszteletben tartom az ő vallását, cserébe elvárom, hogy tartsák tiszteletben az enyémet is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:37:37

@Sanyi9:

Valójában a vallás nevében ölnek meg a legkevesebb embert a világban. A leggyakoribb gyilkossági okok: anyagi haszon, érzelmi ügyek.

S a háborúk között a vallásháborúk a legritkábbak.

bxf 2015.03.09. 10:39:34

Gratulalok a HA-nek. Ismet egy jo iras kerult megosztasra.

Ez is azert tetszett, mert semmifele nyafogas es kopkodes (Mo-ra vagy eppen a befogado allamra) nem volt benne.

Sok sikert a posztolonak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 10:40:01

hű mekkora csúsztatás van itt.
semmi baj a vallással meg a vallásos iskolákkal, ha az emberek önszántukból mennek oda tanulni és tanítani, valamint ha ott sem szabotálják el a korszerű tudományos ismeretek átadását (ahogyan a második világháború előtti egyházi intézményekben is színvonalas tudományos oktatás zajlott, ez most sem lehetetlen: a teremtést elküldeni a hittanórára, és a biológia stb órákon a tudományos elméleteket és tényeket tanítani).
akik évek óta nem követik a magyarországi dolgokat, azok esetleg még szépen le is mardhattak arról, hogy sok helyen kistelepülések egyetlen általános iskoláját, vagy kisvárosok összes általános iskoláját átadták különböző felekezeteknek, egyszerűen anyagi okokból, mert az állam az egyházakon keresztül sokkal jobb feltételekkel finanszírozza őket, mint közvetlenül. így mára több tízezer kisgyerek állami oktatáshoz való joga tűnt el, és nincs más választása, mint hogy imádkozzon és templomba járjon. ja, elköltözhetnének másik faluba is, bocs.
ezt találtam hirtelen
http://vs.hu/kozelet/osszes/egyhazi-iskolak-menekules-az-allam-elol-0310#!s5
érdemes végigolvasni.

drnapene 2015.03.09. 10:40:02

Pl. Kb. Mekkora a teher, százalékban mennyi lehet a tiszta haszon? Nem nagy összegekről volna szó, egyszemélyes vállalkozás, kb. 1500-2000 tiszta haszont hogy tud elérni?

drnapene 2015.03.09. 10:41:52

De úgy látom, marad a vallás téma. Ok. Nem gond. Majd kiderül.
;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 10:42:03

@Hari Seldon 2: nem egészen értem, hogy jön ez ide, én a tanult dolgok szükségszerű rosszaságát vitattam az általad idézett kommentben. Semmi köze az egyes vallások idiotizmusához. Még érthetőbben: valami nem feltétlenül rossz attól, hogy nem veleszületett.
@snygg panda: többnyire Canon 60D
de ez egy kicsit olyan, mint egy szakácstól megkérdezni, hogy milyen tűzhelyet használ a főzéshez. Minap kérdezte valaki, hogy egy fotót milyen felszereléssel lőttem, nos az pont egy mobilfotó volt. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:42:27

@maxval bircaman szerkesztő: mi az a természetes hívő? Miben hisz, mik annak a vallásnak a rituáléi? Milyen tudományos forrást tudsz mutatni, amik bizonyítják, hogy szociális behatás nélkül felnőtt emberek szükségszerűen vallásosak lesznek?

Az ateizmus pedig továbbra sem vallás, hanem annak a hiánya.
(habár hitnek filozófiailag akár nevezhető is, hiszen istenek nem létezésében hisznek az ateisták - bizonyíték nyilván se pro se kontra nincs)

Hari Seldon 2 2015.03.09. 10:42:28

@bpetya75:
"Az ember tudásának végessége szintén"
Igen, és folymatosan tágul a tudás.

"Ráadásul az úgynevezett tudás is időről időre hamisnak bizonyul. "
Így van. Folyamatosan képes az önkorrekcióra. a Vallás erre nem képes. Vagy elfogadja az ember az alap dogmákat, vagy nem. Ha nem, akkor nem tartozik abba a közösségbe.
Példa: Mária sztorija Józsefnek a mai biológia tudásunkkal inkább kitaláció, a vallásosoak körében meg elfogadott dogma, hogy a szentléletktől van a gyerek.

"A tudomány szeret úgy tenni, mintha objektív lenne, pedig egy bizonyos szint fölött már nem az."
Melyik szint az? - Tényleg érdekel mire gondolsz.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 10:44:07

@diggerdriver:
"A gondolkodó ember első felismerése az volt hogy az általa megmagyarázhatatlan dolgokat egy természetfeletti lényhez kötötte."
Pontosítok:
A gondolkodó FELNŐTT ember első felismerőse. A gyerek csak készen kapta a teoriát a szülőjétől.

P.Elliot 2015.03.09. 10:45:32

@soad1221: En nem ateista vagyok csak a papoknak nem hiszek. Belem akarjak sulykolni hogy hogy kell elnem, / es ezert penzt szednek fel tolem/, de ok nemigazan utanozzak ezt a tanitast..
Ha nincs pelda akkor miert higgyek nekik?
Raadasul mar gyerekkoromban is utaltam hogy a legtobbje ugy beszel mintha az Istennel ulne ossze napi szinten hogy megbeszelje vele a vilag folyasat!..
Semmifele vallas vagy szekta nem tudna magahoz hoditani aki menyorszaggal biztat vagy pokollal fenyegetozik.
Peldat akarok latni itt a foldon es ha az jo, emberseges mert en is ember vagyok es aszerint kell elnem, akkor kovetni fogom azt a szektat!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:46:16

@diggerdriver:

Ez a marxi vallásmagyarázat. Teljesen téves. Az alapja az a hamis feltételezés, hogy a vallás a nem érthető dolgok pótlása az ember által. Így a vallás mindenképpen elhal, hiszen egyre kevesebb a nem érthető dolog, azaz egyre kevesebb hely marad a vallásnak. Pl. az ősember azt hitte: a Hold egy istenség, mely időnként elmegy aludni, majd mikor kiderült, hogy az egy égitest, megszűnt istenségnek lenni. Meg azt hitte azért emelkedik és csökken a tengerszint naponta 2-szer, mert a tengeristen forgolódik, aztán rájött, hogy apály-dagály, s már nem kellett tengeristen. Stb. Aztán Gagarin felment az űrbe, nem látott ott Istent, tehát Isten nincs. Stb.

Valójában a vallás sosem volt ilyen. A legprimitívebb anamista vallások is filozófiai kérdéseket tesznek fel. Ez emberi sajátosság. Az állatok, még a legfejlettebb állatok is, melyek képesek ok-okozati összefüggésekben, korlátozott módon absztrakt módon gondolkozni (delfinek, majmok, kutyák, macskák, stb.) nem tesznek fel filozófiai kérdéseket, ők legfeljebb megfigyelik a jelenségeket és elfogadják azokat. Ha a kutyával jobbra indulok X utca felé, tudja egy bizonyos boltba megyünk vásárolni, s magától is elindul arrafelé, s ha mégse arra megyünk, meglepődik, de nem tesz fel kérdést arról, hogy minek kell menni a boltba vásárolni.

Az elszigetelt népeket vizsgáló néprajzkutatók még sosem találtak ateista törzset.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.09. 10:46:17

@DonTintoretto: Erre én is kíváncsi lennék, hogy a gyerek után hogy változott a helyzet. Én egyetlen példát tudok az ismerősi körömből, ahol ez működött, igaz, nekik nincs gyerekük. Férj nagynénje '56-ban kiment Svájcba. Ott férjhez ment (magyarhoz), na ők a férjével kőkeményen külön kasszán voltak. Sok éve náluk vendégeskedtünk, de egy dolog nagyon megmaradt bennem: nagynéni egy nap vett nekünk valamit, amit én nem bírtam egyszerre megenni, mondom Férjnek, neked adom, edd meg. Mire a nagynéni: Nem, szó sem lehet róla, az a tiéd, te kaptad, majd megeszed később. Egyébként egy tündéri teremtés, de annyira belé ivódott a szemlélet, hogy ami a tiéd, az a tiéd. Kíváncsi vagyok, hogy oldották volna meg gyerekkel.

Egyébként én megértem a posztolót. Óvatos, ő érzi, mennyire stabil a kapcsolata, nem akar függeni, nőként azért ez nehéz. A gyerek, (ha lesz), bizonyára változtat a dolgokon.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:46:25

@Zka:

A tudomány nem más mint hiptézisek váltakozása.

Lásd pl. a csillagászatot.

2500 éve a tudomány azt tanította: a Föld egy korong és a világ közepe.

Aztán: a Föld egy gömb és a világ közepe.

A késő középkortól: a Nap a világ közepe.

A XIX. századtól: a Tejútrendszer központja a világ közepe.

A XX. századtól: nem lehet tudni, van-e központja a világnak.

2015.03.09. 10:47:40

@Réka ‎:

Köszi! :) Egy ideje hezitálok ezen a Canon sorozaton, de nem igazán tudok dűlőre jutni, mivel abszolút amatőr vagyok a témában. Így gondoltam kicsit bentebb leszek, ha megkérdezem, de nem. Azért köszi szépen! :)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:48:19

@Hari Seldon 2:

A vallásnak nincs szüksége fejlődésre, mert tökéletes eleve.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:48:19

@Zka:

"Teljesen idejétmúlt a világmagyarázó funkciója. "

Például melyik keresztény dogma idejétmúlt?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:49:02

@maxval bircaman szerkesztő: és ennek a hozzászólásnak mi a tanulsága? Nagyon jól tudjuk, hogy a tudomány feltételezései változnak, igazodnak, köszi.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:50:42

@maxval bircaman szerkesztő: minden vallás minden világmagyarázó funkciója idejétmúlt. Már nincs szükség hinni nagy Manituban, hogy ő csinálta ilyenre a világot, mert rájöttünk, hogy magunk is meg tudjuk ismerni és magyarázni azt, még ha nem is egyszerűen, nem is hibátlanul és nem is azonnal.

soad1221 2015.03.09. 10:50:55

@maxval bircaman szerkesztő: "A kettő között a különbség: az ateista hirdeti, hogy rossz dolog palacsintát enni, míg az agnosztikust egyszerűen nem érdekli a palacsintaevés kérdés"

bár érteni vélem, amit mondasz ez nem így van... az ateista nem nevezi rossznak az Istenhitet. egyszerűen meggyőződése, hogy téves a feltételezés, mert nincs Isten
Az agnosztikus pedig nem tudja igazolni, hogy létezik, de nem is veti el a létezését - ez nem azt jelenti, hogy nem érdekli a kérdés.
Az agnoszticizmusnak is több irányzata van: egyik szerint nem is lehet ezt megtudni, másik szerint van erre lehetőség, és van amelyik ebben sem tud állást foglalni.

Ha nem akarunk a vallani, és hinni szavaknak önmagukban többlet jelentést adni, akkor nyugodtan alkalmazható az ateistával és az agnosztikussal is egy mondatban.
Az ateista is hisz, értelemszerűen nem Istenben :)

bpetya75 2015.03.09. 10:52:30

@Hari Seldon 2:

Arra gondolok, amikor pölö "tudományos vizsgálatok kimutatták", hogy a rendszeres tojás fogyasztás mennyire káros az emberi szervezetre a magas koleszterin tartalma miatt. Aztán más tudományos kutatások már ecsetelték a különbséget a jó és a rossz koleszterin között. Olyan alapokat nem lehet tudományosan cáfolni, hogy 2*2=4, de összetettebb vizsgálatoknál elég nyilvánvalóan a vizsgálatot végző célja befolyásolhatja az eredményt. Pláne, ha egy bizonyos eredmény megszülése a cél.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 10:53:56

@soad1221: így van, mellékesen jegyzem meg, az agnoszticizmus SEM vallás.

SzZoole 2015.03.09. 10:54:10

Ujra egy remek poszt.A poszterinat latszik,hogy gyerek koraban nem a fejere ejtettek,mert elege egy talpraesetnek tunik:)
Pelda erteku lehetne azoknak,akik szinten diplomaval jonnek ki es 4-5-6 ev utan is be tanitott munkaskent keresik onmagukat.

Vallas,no comment....

@drnapene: Vard meg,mig Herr Gejza vagy a gonosz nyuszink megjelennek,Ok tudnak neked erdemben valaszt adni erre a feltett kerdesedre.
En,innen a UK-bol aligha:)

soad1221 2015.03.09. 10:54:16

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, de ezt sem a vallás/egyház hibájának tudom be, hanem az államénak..
amúgy egyet értek...

2015.03.09. 10:54:45

Itt az ékes bizonyíték, hogy a vallás mindig baj és konfliktus forrása. Szétszeditek egymást ilyen hülye kérdésekért...

"I watched with glee
While your kings and queens
Fought for ten decades
For the gods they made"

:)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 10:55:20

@snygg panda: a márka 99%-ban mindegy. Az 1% akkor jön szóba, amikor van valaki közeli fotóstárs, akivel esetleg lehet csereberélni.
A fotóid minősége szintén 99%-ban attól fog függeni, hogy mennyire szeretsz fotózni. Ez fogja húzni a fejlődést, tanulást, mindent. :)

SzZoole 2015.03.09. 10:56:13

@maxval bircaman szerkesztő: Max,2 kerdes.
Ki irta a bibliat es mi volt a vallasa?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:56:27

@Dragonlady (Bp, Hun):

Az ok nem csak anyagi!

A fő ok az, hogy az állami iskolákban NAGYOBB a bürokrácia. Egy iskolaigazgató szinte semmiben sem dönthet. Egyeztetni kell a felettesekkel, sokszor a minisztériummal is. Aztán ha pénzügy, esetleg közbeszerzést meg miegymást kell kiírni. A végén a legegyszerűbb kérdések eldöntése hónapokig tart.

Míg a felekezeti fenntartású iskolákban az igazgatónak nagy a szabadsága, s ha egyeztetni kell, az is sokkal egyszerűbb: jellemzően ez egy darab emberrel való egyeztetést jelent (pl. a katolikusoknál a helyi püspökkel).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:56:27

@Zka:

Mint az ősember vallása. Természetes hit abban, hogy vannak szemmel nem látható dolgok, hogy van más is az anyagi világon kívül.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 10:56:27

@Zka:

"minden vallás minden világmagyarázó funkciója idejétmúlt"

Például?

Hari Seldon 2 2015.03.09. 10:57:02

@Réka ‎:
"Még érthetőbben: valami nem feltétlenül rossz attól, hogy nem veleszületett."
OK, csakhogy eljutottunk ide, hogy nem veleszületett.

(a szomik-at csak azért írtam, mert tudom, hogy nálatok azoknak vannak többnyire, és nekik is van "hitük", amit nem biztos, hogy annyira "becsülni kéne")

2015.03.09. 10:57:20

@Réka ‎:

Fotózni mindig is szerettem, de sosem tanultam, ill. sosem fejlesztettem a tudásom. Inkább csak mentem az ösztöneim után, de most már kicsit komolyabban elkezdett érdekelni, ezért gondolkozom komolyabb gépen is.

qkuc 2015.03.09. 10:57:24

@P.Elliot: Ez most egy szubjektív kérdés lesz, é slehet nem is tudsz válaszolni, de mennyire "preferálják" a női munkavállalókat? Itthon IT szektorban azért elég érdekesen pislognak időnként az ember lányára egy interjún ...

Na mindegy, nem mintha ez akadály lenne nekem, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 10:59:43

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor én nem vagyok ateista.
Viszont nem hívő létemre azt sem mondanám hogy nem érdekel a vallás.
Elfogadom, megértem, és támogatom azokat az embereket akik hisznek valamiben.
Az egy más dolog hogy erősen támadom némely vallás erőszakos térhódítását.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 11:02:51

@maxval bircaman szerkesztő:
Kösz birca, leülhetsz. Tökéletes. És tökéletes volt a görög vallás is? Hiszen ott is "okos emberek" hittek Zeus-nak, meg Poseidonnak.
Templomokat emeltek neki, és tömegek látogatták.
Ha most valaki azt mondaná, hogy én Poseidon hívő vagyok, azt hiszem két perceen belül vinnék diliházba... (képletesen)
Nem lenne röhejes, hogy valaki milliárdokat költsön arra, hogy meggyőzze a környezetét a mindeható Poseidon-ról. De az. Most mi változott?
Egy nő bemesélte a férjének a csodát, és most helyette van a kereszténység.

qkuc 2015.03.09. 11:03:36

Anyagatya, hitvitakör hétfőn? Belebukom a kávés kriglibe azt hiszem.

Minden hétfőn reggel kómás kollégának küldöm sok szeretettel:
sanyiabagoly.nlcafe.hu/2015/03/09/nem-jo-hetfo/

:D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 11:04:04

@maxval bircaman szerkesztő: a vallások jellemzően tartalmaznak olyan állításokat, hogy a világot teremtette és/vagy irányítja egy isten. Ez a világmagyarázó funkció. De látom, te nem hiszel abban, hogy a vallásokat erre a magyarázatra való igény hozta létre :)

A világmagyarázat igénye nem veszett ki, ma is megfigyelhető, hogy miket képesek kitalálni és elhinni egyes emberek, hogy megértsék a világ működését vagy az események kiváltó okait. (gyk: összeesküvéselméletek)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 11:04:35

@Hari Seldon 2:
Nem.
Szerintem egy gondolkodó embert vagy csoportot elszigetelt körülmények között természetes környezetben tartunk ott is kialakul valamiféle hit.
Persze, a gyerek készen kapja mert nem KELL neki megmagyarázni elég ha a kérdésére választ kap.
Viszont ha nincs kinek feltenni a kérdést akkor spontán alakul ki egy démonhit.
Vagyis amikor nincs kitől tanulni akkor is kialakul a környezeti hatásokra válaszul egy felsőbbrendűben való hit.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 11:05:15

@snygg panda: nem vagyok antropológus, de szerintem kb annyira veleszületett, mint az anyanyelv.
"az ember maga nem egy természetes képződmény. Két lábon járunk, tüzet gyújtunk, beszélünk, írunk. Csupa tanult, az állatvilághoz képest természetellenes dolog. Azt tudjuk, hogy kb. a modern ember kialakulása óta foglalkozik a vallással, a halál utáni léttel. Tehát a vallás kb. ugyanannyira természetes/természetellenes, mint maga a Homo Sapiens."
de ha nem veleszületett, az önmagában nem jelenti azt, hogy nem lehet jó (persze lehet rettenetes is, ahogy manapság sajnos látjuk)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 11:06:29

@diggerdriver: ha nem hiszel semmilyen istenben vagy vallásban akkor nem vagy vallásos 'oszt kész. De az se baj, ha hiszel. Csak ne hagyd, hogy összezavarjon :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 11:07:30

@maxval bircaman szerkesztő:
Szerintem amit írtál az pont alátámasztja azt amit írtam.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 11:09:50

@bpetya75:
Igen. POnt ezt mondom a tudomány folyamtosan tud változni. Bővülni, az új ismeretek következtében új irányba indulni.

100 éve nagy divat volt rádiumos ékszer.
Jó volt? Persze, hogy nem. Az akkori tudás szerint? A mai tudás szerint?

Mondok valamit. Pár évtized múlva az egész emberiség röhögni fog azon a pár szerencsétlenen, akik a Mars One-ra jelentkeztek.

Miért? Mert a mai ismereteink szerint biztos halál vár rájuk. Harminc negyven év múlva, majd meglátják: ja, hogy nem volt megfelelő ilyen olyan berendezésük.

Igen. Folymatosan az új információk hatására változik a tudomány.

100 éve volt egy expedició Kanada Északi részére. Mindenki meghalt. Miért mert nem tudták, hogy a konzervdobozt lezáró ólom mérgezést okoz.

Magyarul, idővel a régi tudás rossznak bizonyul, DE módosításra kerül az új információk hatására.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 11:10:21

@diggerdriver: persze, hogy kialakul, csak kérdés, hogy mennyi idő alatt. Ha bircanak igaza van, akkor azonnal az első egyed születésekor, mert hát gyárilag vallásos az ember :) Szerintem viszont több generációs szociális folyamat eredménye ez, ahogy a közös nyelv is. Igaz, abban egyetértek, hogy elszigetelt körülmények között szükségszerűen kialakulnak ezek a dolgok.

M. Péter 2015.03.09. 11:10:53

@maxval bircaman szerkesztő: A központi támogatás nem fedezte az iskolák fenttartásának költségét, így az amúgy is nehéz pénzügyi helyzetben levő önkormányzatok örültek, hogy megszabadulhattak az iskoláktól. Az egyházi iskolák pedig nagyobb támogatást kapnak, mint az államiak, ennek a logikáját magyarázd meg.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 11:13:59

@snygg panda: @Réka ‎:

Én hónapokig vaciláltam, hogy Canont vagy Nikont vegyek. Tudományos módszerrel elemeztem a főbb típusokat. Aztán vettem Sonyt.

Tudom, hogy a profik átok alatt tartják a Sonyt annak nem-optikai nézőkéje miatt, de nekem meg ez pont tetszik.

Ma azt kell mondanom: tök mindegy a márka, a lényeg, hogy meglegyenek egyes alapfunkciók. Meg persze legyenek az adott márkához objektívok.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 11:13:59

@Zoole[uk]:

"Ki irta a bibliat es mi volt a vallasa?"

Köszönöm a nagyszerű kérdést.

Sokan írták, kb. 20-30 személy lehetett a szerző. Vannak erről kutatások.

Az Ószóvetség könyveit zsidók írták, az Újszövetségét meg keresztények.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 11:17:40

@diggerdriver:
"Viszont ha nincs kinek feltenni a kérdést akkor spontán alakul ki egy démonhit."

Ezt nem lehet megállapítani. nem lehetséges egy "legyek ura" szigetet létrehozni, hogy csak csecsemők (vagy kisgyerekek élnek) és nincs közelükbe felnőtt. És miután nincs ilyen közösség, nem lehet ezt vizsgálni.

A lányaimál: "Ugye Hókirálynő nem létezik ebben az országban?"
Kapnak egy ingert, és azt projetálják. De az inger kívülről jön. Ha egy szigeten élnének ahol nincs ilyen hatás eszükbe se jutna Hókirálynőre gondolni.

De mondom, szerintem ezt a kérdést nem lehet vizsgálni reális keretek között. Legfeljebb következtethetünk, hogy amíg nincs senki aki meséljen neki róla, nem fog ezzel foglalkozni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 11:20:11

@maxval bircaman szerkesztő:
Kezdünk elmenni egy fals irányba.
A hit amelyik a kezdetekben a megmagyarázhatatlan dolgok felsőbbrendű lényekhez kötését szolgálta, később más szerepet kapott.
Ahogy a tudomány sorra magyarázta meg az addig megmagyarázhatatlan dolgokat, fokozatosan átment egy életmódot, egy erkölcsi tartást adó, az adott hitközségen belüli békés egymásmellett élést szolgáló regulává.
Nagyapáinkat nem érdekelte az árapály tudományos magyarázata de a gyakori gyermekhalandóságot sokkal feldolgozhatóbbá tette.
Isten adta Isten elvette.
A tömegek számára nem a tudomány megmagyarázása a hit.
Egy életviteli emberi tartást adó dolog.

SzZoole 2015.03.09. 11:24:24

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor nem Constantine irta aki soha nem volt kereszteny,csak a halalos agyan kerszteltek meg?
Es mi van a Nicea tanacsal,ahol eldontottek,hogy mi kerulhet bele a bibliaba?
De lennenek meg kerdeseim......

bpetya75 2015.03.09. 11:30:16

@Hari Seldon 2:

Nem vitatom a tudomány fejlődését, inkább ennek a fejlődésnek a vadhajtásairól írtam. Meg arról, hogy a végtelen világ mennyire kis szegmensének megismerése lehetséges a mi véges tudományunkkal. Szóval amit a tudomány jelenleg éppen kizártnak tekint, koránt sem biztos, hogy valóban az ;-)

bpetya75 2015.03.09. 11:36:02

@diggerdriver:

"A tömegek számára nem a tudomány megmagyarázása a hit.
Egy életviteli emberi tartást adó dolog. "

Teljesen egyetértek.

Én azt látom a környezetemben, hogy az élő hittel bíró vallásos közösségek tagjai többet bírnak, stabilabbak. Korábban Max is írt olyasmiről, hogy a bulgáriai cigányoknál megtérés után (vallástól, felekezettől függetlenül) érezhetően csökkent a bűnözés.

P.Elliot 2015.03.09. 11:42:29

@DonTintoretto: A kozos szamla azt jelenti hogy barmelyik fel kivehet rola amennyit akar hivatalosan, ne tudd meg hogy mennyi sztorit hallottam, kozvetlen kornyezetbol itt es otthon a rokoni korben. Sot arra is volt szepen pelda hogy mire a vesztes fel hazaert a munkabol nemcsak a pasas hianyzott hanem az ertekes resze is a berendezesnek!
Sot! Itteni magyar ismerosomet nagyon megverte a ferje/ ez itt sulyos buntettnek szamit/, nyilvanvalo volt hogy elvalnak, tudod mit tett ez a no? A mar felnott kozos gyerekkel egyutt? A ferfi kredit kartyait 24 ora alatt ugy megterheltek, a kompjutertol kezdve vettek ra mindent, a pasas mehetett a fenebe, lett rajta vagy 25 ezer extra adossag rogton!
Nok is tudnak mocskosak lenni mint a pelda mutatja sajnos/
Aztan volt itt az orszagot tejesen felhaborito dolog is, egy ismert tv show van egy 6-os ikerparrol, nagy segitseg volt a szuloknek az azert kapott penz mert meg egy ikerpar is van, 8 gyerek ugye nem semmi hirtelenul, szoval az apa egy igd utan megunta hogy ennyi gyerek vegye korul, baratnozott es egy napon kivette a kozos szamlarol azt a 200 ezer dollart ami a kapott tv dijbol megmaradt, amit a gyerekeknek lett felreteve majd ha iskolaztatni kell, meg hat a szamlakra. A pasas 1 ezer dollar kivetelevel kivette az osszeset es lelepett, meglopta a feleseget es a sajat gyerekeit, rogton nekilatott koltekezni de a birosag azonnal intezkedett es visszakovetelte a penzt, mar amit a pasas nem koltott meg el. Meglopta a sajat gyerekeit a rohadek! Nehogy mar higgyek egy csak kapcsolatban elo pasasnak ha meg sokszor egy ferjnek sem lehet! Egy apanak sem!
Az emlitett ferfinek valami komoly egyetemet vegzett allasa volt de ezutan a sztori utan valahogy nem kapott munkat! Nem vette fel senki, majd ertesitjuk, mondtak es azota is valami tetocsereket csinal komuvesek mellett, akkora volt a kozfelhaborodas.
Szoval nem kell vedened annyira a ferfiakat, nem angyalok! Igaz hogy gyakran a nok sem!

Hari Seldon 2 2015.03.09. 11:42:41

@bpetya75:
"Meg arról, hogy a végtelen világ mennyire kis szegmensének megismerése lehetséges a mi véges tudományunkkal."

Így van. Ezt senki nem vitatja. - Jelenleg.
Jelenleg véges a tudásunk a sötét anyag és enegria kérdésében is ami a világegyetem háromnegyed része. Ettől még azt lehet csak mondani, hogy jelenleg. (már az emberiság hatalmas tempóját látva ez még a következő 1000 évben sem fog megtörténni.)

"Szóval amit a tudomány jelenleg éppen kizártnak tekint, koránt sem biztos, hogy valóban az ;-)"
Valóban. Ellenben. Ha isten létezik, de nem tesz meg semmit a Cunami ellen, vagy a new orleansi árvízért, akkor szimpán aljas, ha létezik, de ma már nincs semmilyen interakcióba a valós világgal, akkor meg miféle istenség? Nem érzékelhető, nincs hatással az életünkre, sőt a rossz dolgokat elviselő/tudomásul vevő, kitalált lény. Magyarul számunkra a tudomány éretlemrzése szerint nem létezik az aminek nincs hatása, nem érzékelhető.

Pedig a New Orleans-iak biztos imátkoztak naponta, lévén, hogy az egyik legvallásosabb vidéke az USÁ-nak. Ők aztán igaz keresztények voltak,. Mégis öregek és csecsemők haltak meg az árvízbe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 11:42:47

@bpetya75: Igen, erről beszélek.
Én már nem tudnék vallásos lenni de tisztelem becsülöm azokat akik azok.
Ezért nem értek egyet Hari harcos ateizmusával.

P.Elliot 2015.03.09. 11:44:05

@qkuc: Azt nezik hogy mit tudsz, nem az szamit hogy no vagy! De jo alaposan belekotornak a papirjaidba es elvarjak hogy azt nyujtsd amit igertel, amire felvettek...

Hari Seldon 2 2015.03.09. 11:46:23

@bpetya75:
Az elős generációknál ez így van. Az első generációk "megváltásánál". Miután elmúlik a dolog, ilyen nincs. Vagy ha van pont másmilyen.

Az USÁ-ben a legveszélyesebb (statisztikailag) városok a "bible belt" környékén vannak. (pár kivételtől eltekintve)

DonTintoretto 2015.03.09. 11:47:24

@P.Elliot: Kollektíven egy csoportot sem lehet angyalnak minősíteni, de ördögnek sem! Ellenben ha a negatív példák szerint akarnék élni, akkor egyedül laknék remeteként egy barlangban, senkiben sem bízva, mindenki gyűlölve. Feltehetőleg még magamat is!

De ennél én pozitívabb ember vagyok :)

Hari Seldon 2 2015.03.09. 11:48:04

@diggerdriver:
Tudom. :-)
Számomra ez a történelem visszaforgatása.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 11:48:10

@drnapene: kuldj egy privit, es akkor delutan az emailedre kuldok egy pdf-et, multkor tette fel valaki, osztrak es nemet vallalkozasrol.

soad1221 2015.03.09. 11:48:23

@P.Elliot: tudod az értetlenkedő egészséges lelkületű, és családi életet élő embereknek ez a szempont nem létezik. Elnézést a fogalmazásért, bár tudjuk, hogy van ilyen, és nem arról van szó, hogy nem veszünk róla tudomást, de egyúttal nem fogadjuk el, hogy ilyen bármikor megtörténhet.
A közös számlánkról sem a feleségem sem én nem költünk el pénzt anélkül, hogy a másik ne tudna róla, ne beszélnénk meg. Nyilván nem 2 l tejről van szó, arról nem beszélünk sokat, akkor vesszük a ha szükség van rá, de nagyobb értéket nyilván megbeszélünk.
Az általad felsorolt dolgok pedig nem közös számla kérdése.....
kárt közös számla nélkül is tud okozni egymásnak 2 ember...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 11:49:30

Na ez eleg uncsi, h mindenki maxszal vitatkozik,
meg a tema se eleg valtozatos....

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 11:51:56

@Hari Seldon 2:

Nekem van egy ismerősöm (magyar), aki pl. egyiptomi vallású. S léteznek bizony újpogány csoportok.

A görög szélsőjobb párt (Arany Hajnal) pl. korábban keresztényellenes volt, a kereszténységet kívülről a görög népre erőszakolt eszmének tekintette. S az ősi görög vallásban hittek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 11:51:56

@Zoole[uk]:

Csupa jó kérdés.

Konsztantin nem foglalkozott a Bibliával sosem, sőt a niceai zsinat sem.

A Bibliában lévő könyvek megírása a II. sz. közepén lezárult. A kérdés csak az volt ezek után, hogy pontosan mi a Biblia tartalma. Ezt hívjuk a kanonizálás folyamatának, melynek lényege: az Egyház eldöntötte, a száznál több iratból melyiket kell betenni a Bibliába és melyiket nem.

A gyakorlatban a kanonizáció a II. sz. végén lezárult, akkor már a Biblia gyakorlatilag ugyanaz volt, mint a mai. Hivatalosan viszont a kanonizáció csak a IV. sz. végén zárult le, ekkor lett hivatalosan kimondva mi a Biblia tartalma, ez 393-ban történt, az Konsztantin és Nicea UTÁN.

Hozzáteszem: a tartalmat illetően apró eltérések ma is vannak. Ami az Ószövetséget illeti, a kereszténység ágai más-más módon értelmezik a tartalmat. A legtöbb könyv az etióp Bibliában van, a legkevesebb a protestánsban (39 könyv). Ami az Újszövetséget illeti, majdnem teljes az egyetértés a 27 könyvet illetően, az etióp verzióban van még 8 könyv, de ezeket az etiópok is kiegészítő könyveknek tekintik a 27-hez képest.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 11:52:10

@P.Elliot:

A magyar válóperes hagyomány szerint:
- a férfi alkoholista, a pénzt kurvákra költötte, verte a családot, s szexuálisan közeledett a gyerekekhez,
- a nő alkoholista, a kajapénzt ruhára költötte, elhanyolta a gyerekeket és a lakást, s lefeküdt az összes szomszéddal, postással, gázóraleolvasóval.

Ha a jövőben szociológusok a valóperes tárgyalások anyaga alapján akarnák rekonstruálni a mai családi viszonyokat, furcsa eredményekre jutnának...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 11:52:10

@Hari Seldon 2:

S tud-e Isten olyan nehéz követ teremteni, melyet nem tud felemelni? :-)

bpetya75 2015.03.09. 11:53:22

@Hari Seldon 2:

Ez nem úgy működik, hogy ha én jó katolikusként imádkozom, templomba járok, gyónok, áldozok, megtartom a vallási előírásokat és még az egyházadót is befizetem, akkor Isten a szerződés ráeső felében garantálja a jólétemet, a nyugodt, békés életemet, és a békés öregkort követő fájdalommentes halált.
Megpróbáltatások érnek, mint bárki mást. A különbség az, hogy a megoldás részeként támaszkodhatok rá. Nem megoldja a problémámat, hanem erőt/kitartást/bölcsességet/türelmet (ami épp kell) ad a megoldáshoz.
Szerinted miért nem vesztette el az összes haláltáborba hurcolt pap a hitét? És 1-1 ilyen égő hittel élő ember hány másikat segíthetett a túlélésben?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 11:53:25

@soad1221: azért gondolom, az egyházak se igen berzenkedtek a nagy lehetőségtől.
de persze, az állam dolga lenne gondoskodni a mindenki számára elérhető színvonalas stb stb vallásilag semleges oktatásról.
de hát persze ezenívül is van ott mostanság millió probléma.
csak azért gondoltam, hogy igencsak releváns a dolog, mert megértem a posztolót, hogy emiatt vette a sátorfáját.
megértem azt is, aki maradt, és nem igazán meggyőződésből, hanem kényszerből vet keresztet és imádkozik reggelente a diákjaival... mert élni kell valamiből, mit csináljon, ha nem tanít? húzzon a teszkóba polcot pakolni? nekem nem férne bele, ahogyan a posztolónak sem, de hát nem mindenki mehet világgá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 11:53:53

@Hari Seldon 2:
Mindig elcsodálkozom azon hogy te mint tanult ember milyen alpárian tudsz megnyilatkozni vallási kérdésekben.
Egészen egyszerűen fogalmad sincs arról hogy mi a hit.
Ami neked van az a tipikus vakhit. Vakon hiszel a materialista világképben ami nem lenne baj de elképesztő és megmagyarázhatatlan dühvel támadod a hívőket és minősíted Istent.
Attól hogy te okos vagy , más nem butább nálad attól hogy hisz Istenben.
Ugyanis a létét eddig még senki sem cáfolta vagy bizonyította.
Folyamatosan a tudományra vagy Istenre hivatkozol miközben fogalmad sincs a hit lényegéről.

adg 2015.03.09. 11:55:33

@P.Elliot: aha, azt hiszem ertem. Ha holnaptola kulon villanyorara kotott kulon hutoben tartjuk a kulon kajankat, amit a kulon penzunkbol veszunk, akkor nem tudjuk meglopni egymast, mert tudunk am mi aljasak lenni. Foleg a ferfiak, de azert a nok is.

Tudod mit? Lopjon meg, ha az kovetkezik. De en nem fogok, nem akarok egy ekkora bizalmi deficittel elni, hogy az lebegjen elottem, hogy mi van, ha a tarsam kihasznal. Soha egy percig nem merult fel. Nem tudnek olyan valakivel elni, akiben nem bizom.

Masok mar hasznaltak ki eleg alaposan, de akkor is bizom az emberekben, e nelkul szart sem er az egesz. Es nem is lennek itt.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.09. 11:58:26

@~~Babette~~: Én nem is. Én a másik vonalon vagyok. Közben már elvonultam egy szigetre ( mint a posztoló) - gondolkozni az élet nagy kérdéseiről... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 11:59:00

@bpetya75:
Na ez az amit én nem tudtam így megfogalmazni.

SzZoole 2015.03.09. 11:59:32

@maxval bircaman szerkesztő: Olvastam ezt is megazt is rola,de minket oldalrol elismerik,hogy nincs kezelfoghato bizonyitek.
Ugyhogy errol a temarol idotlen idokig el lehet beszelgetni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.03.09. 11:59:37

ejha, remek poszt! lényegretörő és átélhető - óriási grat a posztolónak és remélem, lesz ideje bejárni a fríz szigeteket.
a kitartása pedig külön példás.

soad1221 2015.03.09. 12:00:03

@diggerdriver: ez egy érdekes dolog, hogy miért tiszteled őket? azért mert vallásosak vagy azért ahogyan élnek?
Hari-val valószínűleg 99%-ban azonos a világnézetünk, radikális, vagy hithű, vagy akármilyen jelzővel illethető, de mindenképpen nagyon eltökélt ateista vagyok én is. nekem meggyőződésem, hogy nincs ilyen lény. azonban ezt a meggyőződésemet nem erőltetem rá másra, elfogadom, hogy másnak más a meggyőződése, még akkor is, ha az az én világnézetemben egy képtelenség.
Tisztelni nem fogom amiatt, mert ő is hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben, tisztelni amiatt fogom, mert jó emberként él és neveli a gyerekeit...
Tény, ő a harcosabb, én az elfogadóbb ateista vagyok... :)

bpetya75 2015.03.09. 12:01:56

@adg [Au, Darwin]:

Csak az tud bízni a másikban, aki magában bízik. Bármennyire közhelyes, így van. Poszterina nem részletezte az itthoni párjától való elhidegülést, lehettek olyan elemek benne, amik lerombolták az önbizalmát és a külhoni sikerei mellett is időbe telik, míg visszaszerzi.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.03.09. 12:01:58

Gratula a poszt írónak az elért eredményekért!

Ezt a külön kasszán élést én se fogom tudni megérteni. Ha egy pasiban nem bízom annyira hogy közös kasszán éljek vele akkor ahhoz sem bízom benne eléggé hogy egyáltalán együtt éljek vele.

Még egy dolog van ami foglalkoztat. Sokan írják hogy milyen kitartó és erős aki tud így látástól mikulásig dolgozni. Én ehhez még azt tenném hozzá hogy szerencsés is. Mert van aki fizikailag nem képes erre. Próbálja, szeretné csinálni, mert rá van szorítva, de a szervezete nem bírja és ha továbbra is erőlteti akkor a test egyszer csak feladja. Végül a nagy erőltetésből arra tér magához hogy egy orvos hajol föléje mert teszem azt épp a munka kellős közepén adta meg magát a szervezete.

soad1221 2015.03.09. 12:04:21

@adg [Au, Darwin]: tudod ez nézőpont kérdése, tulajdonképpen most is kölcsönösen kihasználjátok egymást...
Az meg legyen a mi dolgunk, hogy ezt önként tesszük és bizalomnak hívjuk... :)

P.Elliot 2015.03.09. 12:07:22

@Hari Seldon 2: Akik a Marsra jelentkeztek azok pontosan tudjak hogy mit varhatnak, hogy hogy vegzodhet a dolog, hosok, elsonek indulo szemelyek az ismeretlenbe lesznek, a kivancsisag nagyob bennuk mint hogy az eletukkel torodjenek, nem, nem fognak rohogni rajtuk, meggyaszoljak es kobe vesik a nevuket, ok voltak az elsok akik megprobaltak. New Jerseybol is van valaki, egy furcsa no, ferfias arc, tele optimizmussal, nagyon magasan kepzett, plusz meg majd extran kikepzett valaki, olyan allandoan neveto arc, igen, alig varja, mondta es valahol megertettem mert bennem is motoszkal egy nagy adag kivancsisag hogy hogy lehet ott elni.Sot, tovabbmegyek, ha megfelelo kepzettsegem lenne, ha nem lenne csalad mogottem en is jelentkeztem volna, becsuktam volna a fold kapujat magam mogott, vallalva mindent, itt a foldon is meghalunk valahogy, valamikor, nehogy mar az tartson itt hogy ott esetleg a halal var ram. Hataztan!
Amikor eloszor meglattam a Marsrol a kepeket, olyan boldogsag toltott el napokon at amilyet keveset ereztem eletemben hogy en ezt megerhettem, hogy lathatom. A csalad csak bamult! Meg a mai napig is atfut rajtam valami amikor meghallom a nevet! Azelott nem!
Magam sem ertem! Vonza a lelkemet valamiert!

bpetya75 2015.03.09. 12:07:30

@diggerdriver:

Nem tudom eldönteni, hogy egy vaddisznóba oltott bölcs, vagy egy bölcsbe oltott vaddisznó vagy, és ezt most abszolút nem kritikaként írom ;-)

Hari Seldon 2 2015.03.09. 12:08:26

@diggerdriver:
Én nem fogalkozom az emberrel mint hívővel. Magával a eszmerendszerre van bajom. Az hogy most x millió vallásos van. nem baj. Majd sok generáció múlva csökkenni fog a számuk. (az hogy most ki a vallásos nem érdekel) Szépen ki fogja magát forogni a rendszerből, 100-200-300 év múlva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 12:09:36

@bpetya75:
Már nem éltem hiába.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
De jót röhögtem

P.Elliot 2015.03.09. 12:09:54

@soad1221: Nekunk is kozos szamlank van, nalunk sincs problema. De az nem azt jelenti hogy ha magam lennek egy pasassal csak egyuttelve hogy megbiznek benne.

soad1221 2015.03.09. 12:11:12

@Dragonlady (Bp, Hun): ó hát persze, nyilván ezzel nem is felmenteni akartam szegény egyházakat :) ha vállalta meg volt rá az oka... :)

Hari Seldon 2 2015.03.09. 12:12:13

@P.Elliot:
Ezzel csak arra akartam utalni, hogy biztos lesz egy oylyan baki, technikailag tudományosan előre nem látott körülmény, ami alapján biztos halál vár rájuk. Aztán majd 30 év múlva jön egy ember, aki megszólal, az a sok szerencsétlen, ha ezt az apróságot tudták volna, még ma is élnének.

(ahogy pl az észak kanadai expedició 100 éve)

Magyarul a tudomány képes az önkorrekcióra, a dogmákon alapuló hit nem.

SzZoole 2015.03.09. 12:13:08

@~~Babette~~: Ok,valtsunk temat.
Te okos lany vagy,azt megtudod mondani,net nelkul,hogy mit csinal az aki 'márminál'?

P.Elliot 2015.03.09. 12:13:43

@adg [Au, Darwin]: Hat teged meglophat, de engem nem! Ennyi csak amit mondani szeretnek!

soad1221 2015.03.09. 12:14:00

@P.Elliot: itt a különbség. én nem élnék együtt egy nővel, sem pasassal, ha nem bíznék benne. Onnan indul egy kapcsolat, anélkül nincs is...

adg 2015.03.09. 12:14:58

@bpetya75: Nem a posztolonak szolt, hanem a linkelt kommenttol dobtam egy hatast.

SzZoole 2015.03.09. 12:16:22

@bpetya75:
@diggerdriver: Inkabb hasonlit egy grizzli medvere,vaddiszno tulajdonsagokal:)))

Nezd meg a South Park ManPigBear reszet,na az lesz O:)))

P.Elliot 2015.03.09. 12:18:34

@Hari Seldon 2: Igen, majd 30 ev mulva valaki jon aki megmondja hogy miert haltak meg. De nem kirohogve, mint irtad.

adg 2015.03.09. 12:19:07

@P.Elliot: Ahogy gondolod.
Amit en mondani szerettem volna, az az, hogy fel sem merul bennem, hogy megtortenhetne.
Es velemenyem szerint az a kapcsolat, ahol ez felmerul, es ettol kell felni, nos az a kapcsolat nem er egy kalap szart sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 12:19:54

@Zoole[uk]:
"Márminálunk Babám, márminálunk Babám aaazjőőőtt a szoookááásba..."

Ha legközelebb találkozunk eléneklem neked:)))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 12:21:59

@Zoole[uk]:
A lelkemre kiváncsi te szerencsétlen, a lelkemre.
Arra a harmatos rózsaszál mimóza lelkemre.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

P.Elliot 2015.03.09. 12:23:32

@soad1221: Istenem! Vannak angyalborbe oltozott ordogok is, rengetegen nem tudjak hogy ki az akivel osszekotik az eletuket. Nem azzal van a baj hogy megromlik a kapcsolat hanem hogy van pofajuk meglopni egymast! Es bizony nagyon sokszor van.
Tudod en az eletet a konyvekbol olvastam, ne nem a csopogos giccses vackokbol, 6 eves koromtol jarok konyvtarba. Es azt olvastam ki beloluk hogy nem azt kell megtanulni hogy hogy eljunk hanem hogy hogy ne!
Bevalt! Az ovatossag is! Olyan pasast valasztottam tudatosan/ de szerelmes is voltam persze/ akivel lehet elni egy eleten at boldogan.
O azok a konvek! De sok jo tanacsot kaptam toluk az elet minden teruleten!

SzZoole 2015.03.09. 12:29:13

@diggerdriver: Latom Te veszed a lapot,mondjuk Te mar egy ven medve vagy:)))
A fiatalok koreben a neten/faszbukon terjedo kerdes.A lanyom megkerdezte en abban a pillanatban hulyere rohogtem magam:)))

En szerencsetlen???
Sokan szeretnenek csak fele anyira szerencsetlen lenni mint en:)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 12:30:33

@snygg panda: Sok sikert kívánok, ha szereted csinálni, nem fog elmaradni :)

bpetya75 2015.03.09. 12:33:05

@adg [Au, Darwin]:

Ja, bocs. Azt inkább nem nézem meg. Így is fáj már a hátam kicsit. ;-)

@Zoole[uk]:

Köszi Zoli! Majd rákeresek :-P

@diggerdriver:

Olyanod is van? 'sztaleborult! Mik ki nem derülnek :-D

soad1221 2015.03.09. 12:37:01

@P.Elliot: igen sok mindent nem tudok a feleségemről. van cca. 20 év amíg nem ismertem..ugyanígy van ő is ezzel...
sok dolog van, amire nem tudom, hogyan reagál(na), de a több, mint 10 éves kapcsolatunk azért elég tapasztalat ahhoz, hogy meg tudom tippelni. Aztán vannak alapvető tulajdonságok, Nekem is meg neki is vannak ilyenjei.. ezeket megismertük, és ezek azok amik meghatározzák a viselkedésünket. és nyilván nekem is, meg neki is akkor lesz jó, ha ezeket figyelembe véve élünk egymással. ez sok problémát megelőz... :)
A példáddal szembeállítva minket: kizárt hogy felpofozzam. Ez kizárt, nincs ilyen opció. ahogyan az is, hogy ő fogja a pénzünket és lelép. Ezt nem ígértük meg egymásnak, nem kell elhinnünk egymásról. Ismétlem: ez nem egy lehetőség, ilyen opció nincs, nem létezik.

Biztos túl sok csöpögést olvastam/néztem... pl a lefolyót.. :)

Herr Géza 2015.03.09. 12:46:39

@maxval bircaman szerkesztő: Eljön még az idö, amikor az összes hívö elfér egy szigeten.... :)))))) <ez vicc volt> Copyright by Zolee

Tényleg, minek az ilyen beszólás? Megrögzött ateista vagyok, de rohadtul nem zavar, hogy ki miben hisz addíg, míg nem akarnak meggyözni a baromságaikról, vagy nem törnek életemre/javaimra mert nem vagyok hívö, vagy nem abban hiszek, mint ök. Fordítva miért nem akar ez müködni ???

qkuc 2015.03.09. 12:48:25

@Herr Géza: Annyira egyetértek, hogy a +1 nem elég kifejező, :D.

bpetya75 2015.03.09. 12:48:33

@P.Elliot:

"Olyan pasast valasztottam tudatosan/ de szerelmes is voltam persze/ akivel lehet elni egy eleten at boldogan."

Remélem arról is sokat olvastál azokban a könyvekben, hogy mennyit kell tenni azért, hogy ez a boldog élet meg is valósuljon.

P.Elliot 2015.03.09. 12:48:52

@soad1221: Nagyon tul bonyolitod! En csak azt irtam hogy amig hazassag nincs 2 fel kozott ami arra utal vagy kellene hogy utaljon hogy kozosen kepzelik el az eletuket. gyereket, kozos szamlakat, / el sem tudnam kepzelni hazassagon belul a kulon kasszat/, addig az ember csak ne kozoskodjon mert nagyot ulhet.
Foleg, mint ahogy a posztiro irta hogy elotte volt egy szetment kapcsolata, megtanulta hogy magara szamitson csak amig el nem jon az igazi!
Na, mentem!
Jo nektek, itt netezhettek, mar delutan fele jarhat az europaiaknal de nekem csak most kezdodik a reggel. Es tele aggodassal! A macskam patkanyt hozott az este, megolte persze de bennem van az aggodas hogy hol talalta, az istenert!
Remelem a nagyjabol, 200 meterre levo pataknal, nem a haz korul!...

Herr Géza 2015.03.09. 12:49:32

@maxval bircaman szerkesztő: Na megjött a hét hülyesége is, pedig még csak hétfö van:

"A mai Mo-on sokkal nagyobb a szabadság politikai értelemben, mint egy sor nyugati államban. Nyugaton megnézheted magadat, ha olyan nézeteket hangoztatsz, melyek illetlennek számítanak."

Aha. Pont nem így vettem észre.

P.Elliot 2015.03.09. 12:51:52

@bpetya75: Igen! Tettem is de azert elsosorban olyan pasast valasztottam akinek ezt nem kell magyarazni mert termeszetes hogy tegyen erte o is, bar nem sokat kellett tenni, felszavakbol is ertjuk egymast, azonos hobbi, celok, stb...illetve nagyon jol osszeillunk, na!
De tenyleg megyek! Csak beneztem hogy milyen az uj poszt es ittragadtam1 Nahat! Hehehe...

soad1221 2015.03.09. 12:53:03

@P.Elliot: ja, és ha már ilyen közhelyeket dobálunk én az életet nem olvastam (bár nagyon szeretek olvasni), hanem megtapasztaltam (meg teszem folyamatosan).. azt hiszem néha túlságosan is :)

egyébként nem tudom, hogy azoknál akiknél ez gond, hogyan is zajlik, de mi amikor megismerkedtünk, nem bankszámlanyitással ünnepeltük az első hónapot, hanem először sétáltunk, aztán talán hamburgert, gyrost vagy pizzát ettünk, mert kurva éhesek voltunk óra után...
aztán eltelt 1-2 év és összeköltöztünk. És megmondom őszintén, hogy egyetlen egy beszélgetésre sem emlékszem, hogy közös legyen-e a kassza vagy sem. A helyzet, hogy addigra mindkettőnknek volt számlája, megmaradt mindkettő, de szerintem max annyi volt a kérdés, hogy épp melyikünknél van ott a bankkártya
aztán megint telt egy kis idő, gyerek, házasság, satöbbi.. és aztán az egyik számlát megszüntettük, és csak 1 lett, mert sok szempontból olcsóbb, praktikusabb..
Soha nem tiportunk bele egymás önbecsülésébe ezzel, azt hiszem

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 12:56:06

@P.Elliot: a minap volt egy kisszínes hír errefele, valami vidéki városban (Tatabánya? Szekszárd?) második emeleti lakótelepen mászott ki a vécéből egy patkány :-)
izé, bocs :-)

@Herr Géza: és nagyon egyetértek, elég durva indítás volt korareggel az a komment.

2015.03.09. 12:58:22

@Réka ‎:

Köszi szépen! Remélem úgy lesz! :)

Megkérdezhetem, hogy végül mi lett a szemetelős cikkből?

adg 2015.03.09. 12:58:35

@Herr Géza: "Fordítva miért nem akar ez müködni ???"

Geza ur, ez forditva is mukodik, meg ebben az iranyban sem.

Akik ugy hivok, hogy nem akarnak teged meggyozni, meg tojnak ra, hogy te az vagy-e, azokat nem latod, mert ugye nem hirdetik magukat, hogy meggyozzenek. Hidd el nekem, ok vannak tobben, birca meg kevesebben.

Masik oldalrol pedig majd' minden nap olvashatod Hari aznapi eloadasat.

1-1. Mindket oldalrol a hangadok hangadnak.

------------------
Szegeny posztolo, szerintem nem gondolta volna, hogy igy lesz megvitatva az irasa. :DD

adg 2015.03.09. 13:01:21

@soad1221: "Soha nem tiportunk bele egymás önbecsülésébe ezzel, azt hiszem"

Meg nem keso. :-))

Nem is ertem ezt az egesz temat. Biztos mi vagyunk az ufokok.

soad1221 2015.03.09. 13:05:11

@adg [Au, Darwin]: ez igaz...különben is már eleve élősködők lehetünk csak.. ennyi gyerekkel.. az ilyenekből, mint mi, bármi kitelik.. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.03.09. 13:06:40

@snygg panda: megírtam,találtam néhány nagyon durva fotót, elküldtem, de még nem kaptam visszajelzést.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 13:12:20

@Herr Géza: szerintem itt a PC dolgokra gondol. Itthon a társadalom nem igazán PC (annyira nem is bánom), nyugaton viszont nagyobb az érzékenység ilyen témákban.

Herr Géza 2015.03.09. 13:13:08

@P.Elliot: Én annyira nem értem ezt a mondvacsinált palávert a külön kassza körül... Nálunk például részben hasonló szitu van. Az én fizetésemböl fedezünk minden kiadást, abból élünk, a nejemé saját külön számlájára megy, amihez hozzá se nyúlunk, gyakorlatilag az a megtakarítási számla. (Kártyája van mindkettönknek mindkét számlához...) Az ok egyszerü: én nem tudok takarékoskodni, ö nagyon tud (föleg így.. :)))
Névlegesen van én pénzem, meg te pénzed, de valójában mindkettö mi pénzünk. A számlákat definitív technikailag úgyis én kezelem, mert neki a kártyás fizetés még csak-csak oké, de az automatából való pénzkivétel, ill. az online banki tranzakciók még 2015.-ben is ördögtöl valók... :D A mindennapi élethez szükséges aprópénzt is én adom neki az automatából, amit tréfából konyhapénznek hívunk (nem az..) Nekünk tök szuper ez a szisztéma, de ha valaki hallja, látja nálunk pl. azt, hogy "adjál már egy ötvenest, mert elfogyott a konyhapénzem", akkor biztos jó hülyének néz minket (és megvan a véleménye az ókori férj-feleség viszonyról... :D) Na és ?

Bredpitt Monika 2015.03.09. 13:15:01

Annamáriának sok sikert kivánok, jó volt olvasni, hogy megtalálta a számítását. Jó volt látni, hogy vannak ilyen kellemes szigetek Németországban, én nem vagyok világpolgár, mint kiderült. Már megint hazatértem és látom a vallási téma mozgatott meg mindenkit, hát akkor lehet megint tanácsot adni (csak pszichiáterhez ne küldjetek). Ötödiktől jön kötelező vagy hittan vagy erkölcstan. Te mit választanál? Jön a költői kérdés.

Mi elmondtuk a lányunknak, hogy nem hiszünk a vizen sétálásban meg többi szerintünk sületlenségben (finoman fejeztük kimagunkat). Ő szereti a Jézusról szóló történeteket(kedvencünk Panov apó, nagyon szép történet arról, hogy létezik Jézus a szivünkben). Nem fogjuk lebeszélni a hittanról, ha ő azt akarja, csak nekünk van már rossz óvodai tapasztalat, ahol egy aranyos néni a hittan órán, ahová nem is tudtuk egy darabig, hogy járnak a gyerekek, arról mesélt, hogy a rossz gyerekek a pokolba kerülnek ahol Lucifer kevergeti a forró levest és arosszakat beledobja a kondérba (ez halál komoly). Ezután páran kérdeztük az ovónőket mégis hogy gondolják, hogy mi nemtudunk a hittanról. Később kapcsolt az óvoda és nyilatkozni kellett, szerinem ez a helyes módja és nem az, hogy ez kb titokban folyik. Én nem akartam, hogy iyen bugyuta módon ijesztgessék a gyerekem.

Kérdés, ki fog papolni erkölcstanról és mi lesz az erkölcstan témája. Én lehet, jobban örülnék ha egy általam jól ismert ember lenne aki erkölcsről beszél, igaz nem teheti, mert elvált, amikor gyáva apuka elhagyta mikor megtudta, hogy van egy autista gyerekük, ezzel szemben lehet hogy látszatra tökéletes ember fog erkölcsöt tanitani, mert példás családi életet él miközben a szomszéddal hetyeg (én is bajban lennék ha erkölcsről kéne papolnom, mostanában kezdtem összeszámolni kiváncsiságból hány szeretőm volt.....mindig kimarad valaki......Zoli, te még jelentkezhetsz, most még fáj sajnos a derekam, térdelni jobban esne).
Félre a tréfát, tudja valaki mi is lesz abban az erkölcstanban?
Egyébként olyan nehéz néha szülőnek lenni, tényleg. A mi kislányunk 10 éves még olyan ártatlan, még hiszi hogy Jézusnak köze van az ajándékokhoz, ezek után hogy irassam be erkölcstanra. Pont ez az a kor, amikor már jönnek a ráébredések. Már nem sokáig tudjuk elhitetni vele, hogy Jézusnak köze van az ajándékhoz.
Egyébként is annak tudatában, hogy még mindig hogy fáj a derekam (most már három hete) nem hiszem el, hogy porból lettünk, inkább majomból és minden akkor kezdődött , amikor a majmok kiegyenesedtek.
Tudtatok követni, erkölcstan vagy hittan? Ez itt a kérdés.
Jó is hogy ez a téma, mert majd elfelejtettem,hogy pont ma lesz az egyházak részéről egy tájékoztató, amire el kéne menni. Ha ott lesz barátnőm az oviból, akkor nem kérdés, hogy nem hittan lesz.

Herr Géza 2015.03.09. 13:22:02

@Zoole[uk]: Jelentem itt vagyok (közkívánatra...:D). Majd mindjárt megkeresem, hogy mire is kell válaszolni, mert ezen a vallás témén én is rögtön felb@sztam magam éhgyomorra, így most oda-vissza ugrálok a kommentek között.
BTW, bocs, de zaklatott állapotomban már megint Zolee-nak írtam becses "nevedet", valahogy így áll rá a kezem.... Majd igyekszem figyelni is. :))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 13:24:21

@Bredpitt Monika:
Üdv a fedélzeten Mónika. Rég jártál erre, jó hogy itt vagy.

Ha nekem kéne választani én az erkölcstant választanám.

Calvino 2015.03.09. 13:25:53

Nagyon köszönöm, hogy ennyien elolvastátok a történetemet! Külön örülök a sok hozzászólásnak - jó érzés, hogy sikerült gondolatokat, kérdéseket ébresztenem.
A posztban nem akartam bővebben kitérni az iskola egyházi kézbe kerülésének történetére, de mivel igen nagy vita keveredett itt a vallás körül, csak hozzá kell még tennem valamit. Tehát: hogy én nem akartam/akarok egyházi intézményben dolgozni, az személyes döntésem. Nem azért, mert Istenben nem hiszek, hanem azért, mert az intézményesült vallásban, az egyházban nem hiszek. Ettől még elfogadom az egyházi intézmények létjogosultságát, aki akarja, írassa ilyenbe a gyermekét. Ami a mi esetünkben hiányzott, az a választás lehetősége: egy felettébb érdekes állami támogatási koncepciónak köszönhetően az egyházi fenntartású intézmények versenyelőnybe kerültek a többi iskolával szemben, és bizony tömegével kerültek iskolák különféle egyházakhoz emiatt. Hamisnak és hazugnak érzem ezt a "térítési" módszert: attól, hogy más lett a fenntartó, egyik napról a másikra katolikussá tud lenni egy egész tanári kar plusz a tanulók? Hit nélkül mormoljam a reggeli imát? Hit nélküliségem egy egyházi iskolában hiteltelenné tett volna - a tanári személyiség alapja pedig hitelessége. Én ezt a szituációt úgy éltem meg, hogy saját meggyőződésemet kellett volna feladnom egy állásért, pénzért cserébe. "Nem kell, hogy tényleg higgy, csak csinálj úgy, mint a többiek" - volt dilemmámra a válasz, hogy is kéne viselkedjek a templomban... (Egyébként: katolikus neveltetést kaptam, és a miserendet kívülről fújom - problémám nem praktikus természetű tehát...) Más oldalról: cserébe a fenntartásért az egyház gazdagodott egy belvárosi iskolaépülettel, hangszerparkkal, és a nyáj is nőtt (testben minden esetre ott vannak a templomban, lélekben pedig - hát az meg kit érdekel...)
Sokan reagáltak arra is, miért olyan fontos nekem az anyagi függetlenség ill. hogy függ ez össze az önbecsülésemmel. Hát... amikor útnak eredtem, az járt a fejemben: "Na, te nagyszájú, verted a melledet, hogy a meggyőződésedet nem hagyod megvásárolni, akkor most tessék, lehet bizonyítani." Ha a saját utamat akarom járni, abba nekem nem fér bele, hogy valaki más pénzéből tegyem azt. És igen, ha megházasodnánk, akkor ez biztosan másképp lenne - az már nem csak az én utam, hanem a mi utunk lenne.
A volt párkapcsolatomról, exemről is találgattak itt néhányan. Ehhez csak annyit fűznék hozzá: kettőn áll a vásár. Sem ő, sem én nem vagyunk hibásak - vagy mindketten hibásak vagyunk. Elmúlt, sikerült korrektül lezárni, a szépet megőrizzük, a rosszból tanulunk.
Üdvözlet a szigetről! :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 13:26:17

@Zoole[uk]:

De, vannak tények.

Pl. bárki elolvashatja a niceai zsinat összes határozatát. Ezek nem titkos dokumentumok. Pl. angolul lásd itt www.newadvent.org/fathers/3801.htm a teljes szöveget.

Semmi gond a kereszténység ellen lenni, de hamis adatokkal ellene lenni gázos dolog. Ez a niceai összeesküvés meg Konsztantin a bibliaíró elmélet szinte minden keresztényellenes propaganda alapja. Nem tudom, ki találta ki, de mindenesetre abszurdum pont egy nyilvános, széles körben elérhető dokumentumról állítani azt, ami nincs benne...

Ez kb. olyan, mint az antiszemita kiadványokban, hogy "a Talmud is megírta, keresztény szűzt kell áldozni", s mindenki beveszi, senki se néz utána. Pedig a Talmud is megvan száz helyen.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 13:26:17

@Hari Seldon 2:

Sokszor a biztos tévedésnek is van haszna.

Lásd Kolumbuszt.

Minden történetben leírják a katoikus főpapok vitáját Kolumbusszal 1491-ben a Salamancai Egyetemen. Ateista

verzióban ez jellemzően úgy van beállítva: a merész, tudós Kolumbusz vitája a maradi, bigott papokkal.

Pedig a dolog pont fordítva igaz: a papoknak volt igazuk, s Kolumbusz pedig súlyos tévedésben volt, a tudományos

álláspontot éppen a papok védték, míg Kolumbusz egy bizonyos tudós általánosan elutasított TÉVES elméletére alapozott. Amikor az egyetemi tanács elutasította Kolumbusz finanszírozási kérelmét az expedícióra, valójában helyesen döntött, a tudományos adatok alapján.

Az, hogy Kolumbusz sikeres lett végül, csakis a hatalmas mázlijának volt köszönhető. De ő maga bizonyította a

gyakorlatban, hogy a papoknak volt igazuk. Ő maga egyébként ezt sosem ismerte el, haláláig hitt a saját téves elméletében a gyakorlati ellentmondás ellenére is. Azaz éppen Kolumbusz volt a bigott fanatikus.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 13:26:17

@Herr Géza:

Mo-on lehetsz liberális, antiliberális, komcsi, fasiszta, stb.

Nyugaton a lehetőségek kisebbek.

Evain 2015.03.09. 13:27:53

@diggerdriver: most, hogy kijelentem, a vallás szerepéről alkotott véleményeddel egyetértek, mégis inkább autót akarnék építeni.

Nyilatkozz kérlek, elektromos, dízel avagy benzin üzeműt vágyol összeeszkábálni? :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 13:27:55

@Bredpitt Monika: meg lehet találni a neten az erkölcstan könyveket. szerintem ez is, mint annyi minden, attól függ, ki tartja és mit hoz ki belőle..... (mellesleg felmenő rendszerben asszem, de már a mostani elsősöknek is kötelező.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 13:29:03

@Evain:
Benne vagy hogy építsünk egy autót?

soad1221 2015.03.09. 13:29:23

@Bredpitt Monika: elvileg van egy tanterv mindkettőhöz, ezt meg is ismerheted... aztán kérdés, ki lesz a tanár, beszélgess velük 10 percet és az első benyomás segíteni fog :)
szerintem annyira ne aggódj emiatt, arra pl nem sok hatásod van, hogy pl a biológia tanár milyen. És nagyjából minden a tanáron fog múlni.. egyébként meg kérdezd meg, őt melyik érdekli, mit mondanak bent a suliban erről , az osztálytársak a barátai, stb...

Bredpitt Monika 2015.03.09. 13:31:20

@diggerdriver: Tényleg rohadtul fájt a derekam, sajnos még mindig nem megy az ülés. Elmegyek a tájékoztatóra is azt hiszem, köszi a tippet, nem olyan könnyű eldönteni. Én nem szeretném ha képmutató emberek próbálnák behálózni a gyerekem. Ez a hittanra vonatkozik. Sajnos úgy látom vallás egyenlő képmutatás.

SzZoole 2015.03.09. 13:32:54

@Bredpitt Monika: Jelentkezni?En?
Sose voltam kispados,mindig az elvonalban jatszottam,ugyanis az en testem egy ajandek a nok szamara:)))Meg ha szeretnel valamit akkor keres meg,4.-tol Nyiregyhazan meg talalsz :)
Csak vicc volt

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 13:34:06

@Calvino:
hű de jól leírtad ezt a tanítással - egyházi iskolával kapcsolatos döntési helyzetet.
riszpekt.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 13:34:25

@adg [Au, Darwin]:
"Masik oldalrol pedig majd' minden nap olvashatod Hari aznapi eloadasat."
Oh, pedig még vissza is fogtam magam... :-)
Na jó, mára befejeztem a témát.

SzZoole 2015.03.09. 13:37:39

@Herr Géza:
"drnapene 2015.03.09. 10:36:40
Mindig elcsodálkozom azon, amikor vállalkozóként mesél valaki No-ról. Mondjuk nem kevés a 30eu/óra, de örülök hogy megél a tanításból és a fellépésekből. Az ilyen szabad szellemi foglalkozású vállalkozásról Németországban tudna valaki mesélni?
Köszi."

A doktornonek lenne szuksege informaciokra

adg 2015.03.09. 13:38:09

@Hari Seldon 2: Hat igen, a mai showt birca ellopta. Mondhatni elegge. :-D

Herr Géza 2015.03.09. 13:38:15

@drnapene: Saját tapasztalat híján nem sokat. Azt tudom, hogy mérhetetlenül egyszerü az adminisztráció és a kezdés, valamint messzemenöen él az élni hagyni elmélete a hétköznapi (pl. adó, stb. ) témákban. Nem szarozik az adóhivatal olyan idiótaságokon, hogy nyilvántartott számlaszámú számlatömbök, meg milyen színü tollal töltötted ki, nota bene online pénztárgép etc. Itt ha egy kockás papírra kézzel ráírod, hogy "számla" és tartalmazza a legfontosabb adatokat: ki, kinek, miröl, mennyi, áfa igen-nem-melyik kulcs, dátum, akkor az bizony számla. Nem azzal szarakodnak, hogy van-e hozzá megrendelés, meg teljesítésigazolás, meg anyám kínja.
Mellesleg ha ilyesmiben gondolkodsz (vagy bárki), van egy elsö osztályú adószakértö ismerösöm (mellesleg szintén magyar HÁ), akit ezerrel tudok ajánlani, kontakt nálam priviben....

Hari Seldon 2 2015.03.09. 13:39:29

@maxval bircaman szerkesztő:
Igen. Az akkori ismert tények alapján a papoknak volt igazuk. Magyarul a tudomány AKKORI állaáspontja szerint. Azonban a tudomány képes volt az önkorrekcióra.
Nam ezt a dolgot jártuk körbe itt 100 verzióban? Én sem vitatom, hogy egy bizonyos korba visszatekintve a tudmány akkori álláspontja tarthatatlan. - De nem is tartják a tarthatatlan álláspontot.

Herr Géza 2015.03.09. 13:41:53

@Zoole[uk]: Közben meglett.... Thanx!

drnapene 2015.03.09. 13:42:07

@Calvino: zeneoktatás témában kérdeznék.
A 12 éves lányom 3.éve hegedül, zeneiskolába jár M. O. - n, szeretné tovább folytatni. Dénes, Lányi Hegedűiskola III-IV. című könyvből tanulnak. Szolfézst is tanul persze. Hogy látod, mennyire más a kinnti zeneoktatás? Mire készüljünk? Baden Württemberg.

Bredpitt Monika 2015.03.09. 13:42:47

@Dragonlady (Bp, Hun): @soad1221: igen, az elsősöknek is van, köszi a tippet, tényleg gőzöm nincs mit fognak erkölcstanból tanítani, végül is a személy a fontos azt hiszem tényleg, dehogy például melyik egyház, katolikus, református......
Én úgy látom, hogy a katolikus vallást gyakorlók közül kerül ki a legtöbb rasszista, és a legtöbb képmutató, ami nekem nagyon negatív, szerintem ezt eleve ki is zárom, persze ez az én szubjektiv meglátásom.

Herr Géza 2015.03.09. 13:43:48

@maxval bircaman szerkesztő: Miért, ezek közül itt melyik nem lehetek ????

Bredpitt Monika 2015.03.09. 13:44:23

@Zoole[uk]: Hűha, én a viccet is komolyan veszem. Nyíregyházán még nem is voltam.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.09. 13:44:54

@Bredpitt Monika: Mikor még Mo-on éltünk ilyesmi téma került szóba egy rokonnal, aki azt mondta, szerinte a kettős nevelés elvét kell alkalmazni. Van ugye az iskola/óvoda, meg a család. Erkölcstant nem az iskolának kéne oktatnia... A kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni.
Ja, és szülőnek lenni nem csak néha nehéz....

Herr Géza 2015.03.09. 13:46:12

@maxval bircaman szerkesztő: Ja, csak neked: itt (is) lehetek legginges homokos is... :))))) (Szexi lennék, biztos... brrrr.)

Evain 2015.03.09. 13:46:53

@diggerdriver: építsünk. Elsőként határozzuk meg, hogy
- pénzt akarunk-e keresni vele
- azt akarjuk, hogy a jövőnek jó legyen
- akarunk egy szép és jó autót (ami ugye szubjektív)

:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 13:50:40

@Evain:
Figyelj, elmondom mit szeretnék.
Építeni egy klasszikus cabriót úgy hogy a mindenki aki nem ért hozzá megértse egy autó tervezésének szempontjait, buktatóit és részleteit.
Te leszel a meós.
Én építem te pedig kommentálod hogy érthető e.
OK?

Herr Géza 2015.03.09. 13:51:38

A bloghoz és a poszterinának pedig: az én olvasatomban ez a legjobb, legkerekebb németországos poszt volt (bár nem írtad, hogy arrafelé mennyibe kerül egy liter laktózmentes, zsírszegény, alkoholmentes szójatej...:))))) !!!! Köszi érte és csak így tovább.
A szigetért meg még irigyelnélek is idönként, sajna nekem büdös messze van. De rajta van a bakancslistán....
Apropó, melyik sziget, ha nem vagyok indiszkrét ???

Bredpitt Monika 2015.03.09. 13:51:45

@Calvino: Nem csodálom, hogy elmentél.
Kiráz a hideg a történettől. Sok sikert, minket hazahozott a honvágy, a lányom boldog a suliban én még állást keresek, pont suliban szeretnék elhelyezkedni, de ha jönne egy jótündér azt kívánnám bár ne lenne soha honvágyunk és boldogok lennénk a lányom szülőhazájában, ahová még m indig annyian vágynak.
Ez van. Amikor két otthonod van, mindig vágysz valahová és hol a legjobb? A repülőn.

Herr Géza 2015.03.09. 13:52:41

@diggerdriver: Én meg szedem a belépödíjat... :D

Bredpitt Monika 2015.03.09. 13:56:56

@VPBA: Igen, ezért nehéz a döntés, mert igazából kényszer ez, az erkölcstan tanár adott lesz, akit még nem is ismerek, ki tudja mit ajánlanak az egyházak képviselői. Igen, nehéz szülőnek lenni és szerintem minden gyerek első Istene a szülő, első és igazi, ezért van annyi elveszett gyerek, mert a szülők elbuknak.

NIKI LAURA 2015.03.09. 13:57:22

Nemet ffhez felesegul menni..hm,hacsak nem a holgy szandalos,zsiroshaju tonnadonna...akkor alles is ordnung..
De ha igy boldog,reszemrol amen...

Calvino 2015.03.09. 13:57:58

@Herr Géza: Köszönöm! A sziget palacsinta alakú, és a fríz Karibiknak "becézik" :D

soad1221 2015.03.09. 14:00:54

@Bredpitt Monika: szerintem az azért van, mert talán a katolikusok vannak legtöbben :)
nézd, a lányod ha egyszer rasszista lesz, akkor biztos nem amiatt mert 1-2 évig tanította egy tanár hittanra :)
Szerintem az ha hittant tanul csak a javára válhat, a fontos, hogy otthon beszélgess el vele.. ő kíváncsi lesz a te véleményedre, az tuti... igazából 3 dologgal el tudod dönteni: 1. ki és milyen a tanár, 2. mi tartalmaz a tananyag 3. mi érdekli a lányod
persze, ha mindkét tanár egy főnyeremény, vagy ellenkezőleg, egy seggfej, az nem segít :)
Ez amúgy erősen egy töltelék óra szerintem, talán a tanárok sem veszik annyira komolyan...
@VPBA: ezzel egyébként nem értek egyet, az iskola igenis neveljen, tanítson erkölcsöt is. Sőt, a helyzet az, hogy egy család még a legjobb szándékkal sem fog tudni megtanítani bizonyos közösségi normákat.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 14:01:50

mérleg egyik serpenyőjébe az anyagiak mellé a szívem is belekerült.

hat ez olyan romantikus .... szem szarazon nem marad .. amikor valakire ratalal a nagybetus SZERELEM ..

Calvino 2015.03.09. 14:02:27

@NIKI LAURA: Mi a gyökere ennek az erős ellenszenvnek a "német férfiakkal" kapcsolatban? Saját tapasztalat vagy csupán előítélet? Tényleg kíváncsi lennék rá. Egyébként pedig nem német, hanem fríz. (Igen, nagy a különbség. Egy erdélyi magyart sem ildomos "lerománozni"...)

drnapene 2015.03.09. 14:03:07

@Herr Géza: köszi, ha aktuális lesz, megkereslek. Inkább általánosságban, vagy személyes példán keresztül lenne most érdekes. :-)

SzZoole 2015.03.09. 14:05:07

@Bredpitt Monika: akkor itt az ideje,hogy meglatogasd a bicskas tirpak fővárost:)))

drnapene 2015.03.09. 14:06:37

@drnapene: igaz te zongorista vagy. Akkor csak úgy általában ha mesélnél róla. Köszi. A történetedhez pedig, csak gratulálni tudok!

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 14:07:37

Párommal szigorúan külön kasszán vagyunk, rezsit és egyéb költségeket centre pontosan megfelezzük. (Ez talán furcsának tűnik, de én ragaszkodom hozzá

bravo elismeresem .. es a so kmunkaert, torekedesert is ..
nalunk is igy van ... a rezsivel ... de a kulonkiadasok mint a szorakozas nyaralas az az en pénzembol van ... annal is inkabb mert a nejemnek a fizetese csak a rezsire es mo-i gyerekei tamogatasara eleg ...

soad1221 2015.03.09. 14:08:55

@Calvino: bizonyám.. :)
tényleg az a 4 szívecske mit jelent a zászlójukban? :)

Bredpitt Monika 2015.03.09. 14:11:51

@soad1221: Persze, egyértelmű, nem attól lesz rasszista. Beszélgetni kell vele erről, hogy az ő döntése is legyen. Ez most hülyén hangzik, de sokszor a gyerekek aszerint is akarnak dönteni, hogy a barátaik hová fognak járni. Köszönöm a tanácsokat.

morsels (törölt) 2015.03.09. 14:13:25

@diggerdriver:
Mintha mondjuk egy repulogep modellt vennel es otthon osszeraknad, van ilyen autokra is :-)

www.kitcarlist.com/

soad1221 2015.03.09. 14:18:07

@Bredpitt Monika: nem hangzik hülyén,sőt.. a lányodnál kb most indul az az időszak, aminek eredménye, hogy fokozatosan leválik rólad, és a Te véleményed lesz az utolsó amit megfogad. Másképp fogalmazva, elkezd önálló döntéseket hozni, amiben a barátok elsődleges szemponttá válnak...
De nem kell megijedni, ha nem basztál el nagyon vmit az előző 10 évben, akkor azért többnyire a Te gondolkodásod a legfőbb minta, bármennyire is megpróbálják letagadni ezt a kamaszkorban :D

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.09. 14:21:01

@soad1221: Persze, természetesen, csak ne így:

librarius.hu/2014/09/05/nem-fogod-elhinni-mi-van-gyerek-erkolcstan-konyveben/

Kicsit életszerűbben, alkalmazkodva a mai igényekhez. És persze lehetőleg politika mentesen. Meg nem biztos, hogy külön tantárgyként kéne. Meg kötelezően. Bele lehetne építeni a tananyagba másképpen is. Különben olyan dilemmákat fog felvetni a dolog, amiket Mónika is megfogalmazott.

Calvino 2015.03.09. 14:22:53

@montroyal ( CAN qc): Hát, talán tényleg romantikusra sikeredett a megfogalmazás... :D Ennek ellenére józan megfontolás rejlik mögötte: miatta maradtam itt, ezen a szigeten. Nélküle valószínűleg Németország valamivel nagyvárosiasabb szegletét választom, ahol több a lehetőségem és olcsóbb az élet.

Shanarey 2015.03.09. 14:23:27

Anyám borogass.
Jól belehúztatok a kommentekbe.

Na igen így jár aki éjszaka dolgozik.

A poszt írójának sok sikert vallás ügyben egy véleményen vagyunk.

Bircának pedig egy idézet.

E pur si muove

Az idézet előadóját mintha pont az egyház akarta volna apró lángon megsütni, egy bizonyos vallási alapon "eretnek" tudományos alapon értelmes megállapítás okán.

@P.Elliot:

Mars.

Na oda én is elmennék.

Bennem gyermekkorom óta él a vágy hogy lelépjek erről a bolygóról, de persze sok esélyem nincs erre.
A valaha volt feleségem kérdezte meg még a házasságunk idején, hogy ha lenne egy űrhajó, amivel elmehetnék akkor elmennék e. A válasz igen. Nem örült ennek a válasznak, de tudta hogy emiatt nem kell aggódnia.

@Calvino:

Ne törődj Niki Laurával, ő csak egy troll.

Bredpitt Monika 2015.03.09. 14:30:34

@soad1221: @VPBA: na, igen, az ilyenektől félek, a túlzásoktól, de hát csak a félkegyelműek nem félnek semmitől, abban bízom, hogy én mint a gyerekem első Istene nem fogok csődöt mondani. Nem fogom kalitkába zárni és nem fogom azt mondani neki, ne higgyen (ezt igy kell leirni? milyen nehéz a magyar nyelv, Te jó ég) Jézusban. Köszönöm a diskurzust, nem birok tovább ülni, szép napot mindenkinek a napos Budapestről.

Calvino 2015.03.09. 14:32:26

@montroyal ( CAN qc): Nekem szerencsére semmiféle anyagi kötelezettségem nincs Magyarországon, sőt, otthoni lakásom kiadásából egy kicsit még anyut is támogatni tudom. De ugye, ahogy sokan írták, nem szabad filléreskedni egy kapcsolatban, a bizalom a lényeg, és ennek egyenes folyománya a közös kassza... Vagy néhány balul sikerült próbálkozás után az ember mégiscsak átgondolja? :)

Shanarey 2015.03.09. 14:33:21

@Bredpitt Monika:

Teljesen mindegy hová kerül a gyerek, hittanra vagy erkölcs tanra.
A lényeg hogy te és a párod mit és hogyan beszéltek meg vele, és hogy tőletek mit lát. Hiszen az első "csoda" tevő személy egy gyerek számára a szülő, aki mindent megold, megmagyaráz, stb.

Evain 2015.03.09. 14:39:26

@diggerdriver: igen, én benne vagyok, csak sajna kommentelési sebességem és sűrűségem erőteljesen behatárolja a munkám, szóval van, hogy napokig nem vagyok, van, hogy akár ötpercenként is hozzá tudok szólni. :s

Shanarey 2015.03.09. 14:39:46

Na és hogy ki legyen az erkölcs tan oktatója ?

Például ő:

www.nlcafe.hu/csalad/20150309/dia-tanito-neni-uzenet/

négyzet 2015.03.09. 14:47:35

jó sztori, tetszett!

soad1221 2015.03.09. 14:48:28

@VPBA: na igen.. bár kíváncsi lennék erre a könyvre, ez a normál erkölcstan könyv? vagy már a hittan és az erkölcstan között nincs is különbség?
Egyébként kíváncsi lennék rá ki az az ember aki a házasságon kívüli nemi élettől egy mondattal át tud kötni a házasságtörésre, majd egyetlen vesszővel a nemi erőszakra is :)

Calvino 2015.03.09. 14:50:09

@drnapene: Köszönöm! A vállalkozásról: én ún. "Kleinunternehmer" vagyok (kb. kisvállalkozó), nem áfa-köteles. Egyszerűen felhívtam egy könyvelőcéget, egy hölgy házhoz jött tanácsadásra (ami egyébként ingyenes). Ők intézik minden ügyemet, ami egyébként nem sok: számlát (Rechnung az utalásnál, Quittung a KP fizetésnél) írok minden bevételemről (havi egyet minden növendéknek ill. a zeneiskolának), a kiadásaimról szóló bizonylatokat megőrzöm (nem túl sokmindent tudok leköltségelni, de pl. kották, posta, hangszer), útnyilvántartást vezetek (autóm nem "céges", ezért csak a munkámhoz tartozó utakat írom egy egyszerű excel-táblázatba, a megtett kilométerek kapnak egy szorzót, és az így kapott összeg szintén költségnek számít). A bevétel-kiadás-útnyilvántartás mappákat aztán évente egyszer beküldöm hozzájuk, és megcsinálják az adóbevallásomat. A betegbiztosítás elég húzós összeg itt - én a Künstlersozialkassén keresztül fizetem ezt és a nyugdíjat is. Ez speciálisan művészeknek fenntartott kassza, felét a költségeimnek ők állják (a kassza befizetései pl a jogdíjakból, cd forgalmazásból, szóval a művészet "pénzes" oldalából származik). Így is havi több mint 300 eurot fizetek - a bevétel arányában ez lehet több vagy kevesebb is. És hát kb ennyi. Tényleg halál egyszerű, semmi fölösleges adminisztrációval nem nyúzzák az embert. Na ja, az évi egyszeri könyvelőcég-számla azért borsos, de ki lehet bírni, és így biztos hogy minden okés, ők vállalják a felelősséget is. Ha van konkrét kérdésed, szívesen válaszolok! Üdv! :)

bpetya75 2015.03.09. 14:56:46

@Bredpitt Monika:

Nem a felekezet számít, hanem az az ember, aki oktatni fogja őket. Nálunk csak a nagylány érintett egyelőre. Ő ötödikben katolikus hittanra járt, de nem tetszett neki, mert túl laza volt az oktató, így hatodiktól erkölcstanra jár, amit az osztályfőnökük tart.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 14:57:23

@Calvino:
ne vedd komolyan csak a szokasos csipkelodesem .. tenyleg sok sikert biztos nyugodt eletet kivanok ... vegig olvasva a soraidat nem lehetsz az olyan nok soraiban akikkel ironizalni , kritizalni szoktam

tenyleg nem szabad fillereskedni pl en sem tennem, mindent oda adnek , ha a nejem keresne 5x tobbet mint én ... de forditva van es a nejem, aki mondja; ez kell, az kell ,ezt veszunk ,azt veszunk .. ha meg azt mondom NEM .. akkor megkapom jovanmar, ugy odavagy a penzzel , nekem lenne en nem sajnalnam :-)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.09. 14:57:51

@soad1221: Őszinte legyek? Én nem vagyok rá kíváncsi. :)
Szerencsére minket nem érint, de együtt érzek a magyar oktatási rendszerben tanuló gyerekekkel és szüleikkel... Már akiknek ez problémát okoz, mert gondolom, a nagy többségnek igen.

Calvino 2015.03.09. 14:59:11

@soad1221: Őőőő, milyen szívecskékre gondolsz? A fríz zászló arany-vörös-kék sávos alapon pajzs, amiben bal oldalt felül egy korona, alatta egy üst látható, a pajzs jobb oldalán pedig egy fél birodalmi sas látható. A pajzs alatti szalagon pedig a büszke felirat: "Leever duad üüs slaav" - "Inkább halott, mint rabszolga". Az üst azért van, mert a hős fríz nők (hasonlóan a mi egri várvédő-nőinkhez) forró Grützével (kompótféle) öntötték nyakon az ellenséget. Hol találtál szívcskéket? Tényleg érdekelne, mi lehet ez. Tudsz küldeni egy linket?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 15:02:42

@Evain: Ok.
Ezt ma lezavarjuk. Kezdjük.
Milyen a klasszikus cabrió?
Vászontetős orrmotoros hátsókerékhajtású kétajtós autó.
Mi a legelső szempont egy autó tervezésénél?
Nem a motor nem a hajtás nem a franciaágy francia kurvával, hanem a padlólemez.
Erről keveset tudnak az emberek. Jó esetben az autó tulajdonosa soha nem is látja a padlólemezt.
Pedig az autó teljes költségének 40%-át a padlólemez kifejlesztése teszi ki.
Ez az önhordó váza az autónak. Ez határozza meg a tengelytávot és ezzel együtt a lábteret, a pedálok kormány távolságát és még számtalan dolgot.
Nehéz elhinni de például egy VW Golfnak és egy Skoda Oktáviának, Audi A4-nek Seat Leonnak ugyanaz a padlólemeze.
Különböző autók de a váz azonos.
Térjünk vissza a cabrióhoz.
Mi a legfontosabb és legnehezebb tervezői feladat?
A cabrio hosszirányú csavarodási merevségének a biztosítása.
Ha egy hagyományos autónak levágjuk a tetejét akkor elveszti merevségének 80%-át.
Eddig érhető?

2015.03.09. 15:02:56

@diggerdriver: 'Én ugyan ateista vagyok de ha tanár lennék kurvára rosszul érezném magam egy Waldorf iskolában.'

En is :(((

soad1221 2015.03.09. 15:03:15

@Calvino: öö nem ez?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/All_Frisian_flag_Scandinavial_model.svg

a szívecskéket nem komolyan írom, csak nem tudom minek hívjam :)
de valami csendes hang azt súgja a fejemben, hogy nem ugyanarról a zászlóról beszélünk :)

Calvino 2015.03.09. 15:06:04

@montroyal ( CAN qc): Ismerős szitu. És persze nem vettem a szívemre, mindenki a saját tapasztalatai alapján ítél meg (elsőre) másokat... Párom elvált, volt felesége jól megél a gyerektartásból - hidd el, én már akkor sem tudnék a párom pénzéből élni, ha történetesen akarnék :D

soad1221 2015.03.09. 15:07:24

@diggerdriver: ahha, és el is kezdett érdekelni a dolog, pedig nem vagyok autóbuzi, szóval folytasd kérlek :)

2015.03.09. 15:10:36

@maxval bircaman szerkesztő: 'A szabad tanítás elvébe az is beletartozik, hogy a hívő tanár a saját hite alapján tanítson.'

Hat nem eppen, legalabbis 'jobb helyeken' nem. A kozismereti tantargyakat ugyanugy kene tanitani mindenhol, vallasrol lehet beszelni hittanora / vallastorteneti ora kereteben, de akkor sem a tanar sajat hiterol, jo esetben. Vagy hogy gondoltad, hogyan tanit valaki matekot, foldrajzot, angolt stb. a 'sajat hite alapjan'? En vallasos embernek tartom magam, de pl. mikor angolt tanitok, az a celom hogy a diak megtanuljon angolul, lehetoleg minel jobban, ennek semmi koze az en 'hitemhez'.

soad1221 2015.03.09. 15:12:26

@Calvino: sejtettem, hogy ez a hang igazat suttog a fülembe.. :)

egyébként köszi, ez is érdekes :)

soad1221 2015.03.09. 15:15:18

@Mirjam2: ennél a pontnál a tanítás és a térítés összemosódott és nem bogoztuk ki feljebb, szóval mindegy is..
Azzal nincs gond, ha a tanár a hite szerint tanít, amit el is mond (bár hirtelen én sem tudom, hogy a logaritmus függvénybe hogyan illeszthető bele a vallás, mint téma :))
A gond akkor van, ha téríteni akar. Azt ne tegye.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 15:18:02

@Zoole[uk]:

Azt nem tudom, de egy egesz dal szol rola:-)

2015.03.09. 15:18:36

@adg [Au, Darwin]: A kulon kassza nem azt jelenti hogy 'centre szamolgatunk mindent', legalabbis nekunk nem. Viszont en azt nem tudom elkepzelni hogy az osszes penzunk kozos legyen a ferjemmel, ez szamomra elkepzelhetetlen. Minden csalad mas, sok csalad olyan mint a mienk, masoknak pedig az mukodik hogy minden penz kozos. Nem vagyunk egyformak.

Evain 2015.03.09. 15:20:49

@diggerdriver: igen, pláne, ha hozzátesszük, hogy pont ezért nem engedélyezik az olyan típusú módosításokat már meglévő járműveknél, ami az alváz ileltve felépítmény szétszedésével jár. Aka tetős avtóból nem lehet a tető lefűrészelésével kabriót gyártani. Vágom.
Bár erről eszembe jutnak az autóátalakítós műsorok, amikor égnek áll a szerelők nem létező haja, amikor meglátnak egy olyan járgányt, ami két fél autóból van összeheggesztve. Ezzel még ők sem mernek rizikóznii, inkább kivágják a fenébe, és szereznek egy új gépet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 15:22:01

@diggerdriver: vannak, akik betegsegekrol nyilatkoznak pont ugyanilyen stilusban.
Nem tudod, kire gondolhatok?:-P

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 15:22:30

@diggerdriver: én le tudnám fordítani angolra a propagandaanyagaitokat, amennyiben van erre igény, és még nem volt rá jelentkező.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 15:23:41

@diggerdriver: jo, de rozsaszin cadillac legyen am:-)

Calvino 2015.03.09. 15:24:28

@drnapene: Tartományonként más és más a zeneiskolák jogállása, de alapvetően elmondható, hogy nem állami zeneiskolai a rendszer, mint nálunk, ergo a tanításért fizetni kell. Az Entgelt (szülői hozzájárulás) mértéke mindenütt más és más, de kb. havi 60 euróval minimum számolnotok kell. Ezért a gyerek hetente 1-szer fél órás hangszeres oktatást kap, plusz pl nálunk ingyen járhat zenekarra, kamarazenére (ezek a "pluszok" szintén minden zeneiskolában mások). Kötelező szolfézsoktatás nincs, a zenei alapismereteket is a hangszeres órán sajátítják el a tanulók (ritmus, kottaolvasás és minden egyéb). Nem kapnak bizonyítványt, nincs kötelező tanmenet sem. Látszólagos lazasága ellenére itt sem játszanak rosszabbul a gyerekek, mint otthon, viszont láthatólag sokkal nagyobb örömmel teszik ezt. Szerintem a legfontosabb a tanár személyisége és tudása, úgyhogy tanárt keressetek, ami nem feltétlenül csak zeneiskolában lehetséges, nagy a priváttanár-piac is. Én priváte ugyanannyiért tanítok, mint ami a zeneiskolai óradíj - persze lehet, hogy nem mindenki ilyen olcsó... Ha van még konkrét kérdés, szívesen válaszolok!

2015.03.09. 15:24:50

@soad1221: Ez nezopont kerdese, szerintem abszolut van vele gond ha a tanar a 'hiterol' beszel az ora kereteben; a tanar hite vagy annak hianya maganugy, szerintem, es semmi koze a matekhoz, tortenelemhez, biologiahoz stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 15:24:52

@soad1221:
Ok.
Vegyél a kezedbe egy vastagabb magazint, például Playboyt.
Fogd meg a két végét és próbáld lassan csavarni valamilyen irányban. Könnyen fog menni. Csavarodási merevsége egy egyenes lapnak igen csekély.
Egy tető nélküli autónak pontosan ennyi.
Kérdezhetnéd hogy miért hiszen tető nélkül egy autó nem egy laphoz hanem inkább egy fürdőkád formához hasonlít és a fürdőkád forma elég merev struktúra.
Csakhogy a merevséget ajtók nélkül kell értelmezni hiszen két ajtózsanérra és egy ajtózárra nem bízhatunk teherviselő feladatot.
Vagyis ha levágjuk egy autó tetejét és kinyitjuk az ajtókat pontosan úgy fog csavarodni mint egy magazin a kezedben.
Eddig ok?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 15:29:35

@Bredpitt Monika:

Az erkölcstan tárgy egy össze-vissza zagyvaság.

Aki nem hívő, annak is inkább valamelyik felekezet hittanát ajánlanám. Így legalább megismeri a gyerek egy bizonyos vallás eszméit, ami egy konkrét tudás.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 15:29:35

@Bredpitt Monika:

"Már nem sokáig tudjuk elhitetni vele, hogy Jézusnak köze van az ajándékhoz."

Az, hogy "Jézuska" hozza az ajándékot eleve nem része a keresztény tanításnak.

fhdgy 2015.03.09. 15:29:35

@Herr Géza: Bocs, de valahol igaza van Bircának. -:) Biztosan nagyon fúrcsán néznének valakire, ha illetlen dolgokat hadoválna. DE, és itt a lényeg: pl. Németországban sokkal toleránsabbak, sokkal több minden belefér az illő kategóriába. Az illetlen pedig az a kategória, ami tényleg túlvan azon a határon, amit egy értelmes ember mondana. Mo.-on már az is illetlen, ha valaki nemtetszését fejezi az éppen uralkodó ( inkább tobbzódó ) hatalmasságokkal ( pedig milyen pitiánerek ) kapcsolatban. Kérlek vedd figyelembe Birca mércéjét, ahhoz viszonyítsd, hogy mi az illő és mi az illetlen. Neki csak az ő mércéje a mérce, nekünk pedig egészen más.

fhdgy 2015.03.09. 15:29:35

@Calvino: Gratulálok, hogy nem hagytad magad bedarálni egy olyan dologban, ami az elveid ellen volt. Igen, vannak emberek, akiknek inkább eltörik a derekuk, de meg nem hajlanak! Ez gerinc kérdése.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 15:29:35

@Hari Seldon 2:

Nem, hanem Kolumbusz álláspontja téves volt: az akkori és a mai tudományos konszenszus szerint is.

Természetesen az akkori tudomány adatai sem voltak pontosak, de sokkal közelebb álltak a valósághoz.

A korabeli tudomány úgy számolta (s ezzel értettek egyet a papok), hogy a tervezett út (a Kanári-szigetektől Japánig) kb. 18 ezer km, azaz képtelenség megtenni, mert a korabeli hajókkal ez kb. 9-10 hónapos út lett volna. A korabeli hajók nem tudtak megtenni 3 hónapnál hosszabb utat, mert elsüllyedtek volna csak az útra szükséges élelmiszer és víz súlya miatt.

Kolumbusz meg azt állította, az út 4 ezer km. Azaz könnyedén megtehető 2 hónap alatt. Kolumbusz egy olyan tudós adatai alapján állította ezt, akit a korabeli tudomány elutasított (s persze a mai is, hiszen nem igazak az adatok).

Valójában még az akkori tudomány is alábecsülte a távolságot! A valós adat kb. 20 ezer km. Egy év lett volna akkor ez, magyarul még félút előtt szomjan halt volna az egész legénység.

Végül Kolumbusz 8 ezer km-t tett meg, persze nem Japánig, hanem a Bahama-szigetekig. Ez volt az egyik mázlija: ott volt félúton egy új kontinens. A másik mázli pedig: az áramlat belesodorta az akkor még ismeretlen északatlanti kereskedelmi útra, ahol a szél folyamatosan keletről fúj, így sokkal gyorsabb a haladás. Így tudott kicsit több mint 1 hónap alatt eljutni a Bahamákig. Közben persze meghamisította az adatokat a hajónaplóban, nehogy észrevegye valaki a hajón, sokkal több a megtett távolság, mint aminek a tervek szerinte lennie kellett.

Semmi gond. Nem tudós volt, "csak" bátor ember. A gond az, hogy manapság 10 emberből 9 ezt úgy tudja, hogy a hülye papok tévedtek, akik eleve azt hirdették a Föld lapos.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 15:29:35

@Mirjam2:

Már az is a te választásod kérdése, hogy milyen szövege tanítasz nyelvet a diákoknak. Már ez is ideológia.

Nem beszélve a történelemről, irodalomról, stb.

Nyilván biológia és fizika esetében ez kevésbé van jelen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 15:35:09

@Bredpitt Monika: olyan erkolcstan lenne jo, amiben beszelnek a vallasrol is. Hogy vegul tudjon az a nyomorult gyerek valasztani. Szabadon. De ne nyomjak le a torkan.

drnapene 2015.03.09. 15:35:50

@Calvino: köszi, nagyon aranyos vagy. Próbálom a nagylányom lelkesíteni, a szolfézs mint plussz óra hiánya tetszik neki!!! :-)
Kamara zenekarban idén kezdett játszani, ezt kifejezetten szereti.

2015.03.09. 15:37:22

@maxval bircaman szerkesztő: ? Vilagnezetileg semleges tankonyvekbol tanitunk, ezt ujsagcikkekkel, nyelvtani videokkal egeszitem ki. Hol itt az ideologia? Persze az ideologia lenne ha pl. bibliai idezeteket hasznalnek az oran, vagy a Kommunista Kialtvanyt elemeznenk, de ilyen nem fordul elo, es abszolut etikatlannak tartanam. A diakok angolul akarnak tanulni, nem egy ideologiara kivancsiak. Ha kesobb arra akarjak hasznalni a tudasukat hogy barmilyen ideologiarol tajekozodjanak, azt megtehetik a sajat privat szferajukban.

soad1221 2015.03.09. 15:38:47

@maxval bircaman szerkesztő: ez nem így van, Kolumbuszról szerintem mindenki tanulta, hogy egy bátor mázlista...
ez köztudott. Nyilván, ha az átlag embert kérdezed, akkor jó esetben ha tudja, hogy ő fedezte fel Amerikát, de azt is kevesen tudják, hogy ő ezt akarta-e felfedezni, vagy sem.
Azért a picit tájékozottabb emberek pontosan tudják, hogy a kontinens felfedezése egy igen nagy mázli volt a részéről :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 15:40:47

@Mirjam2:
egy időben nagyon sokat olvastam a Waldorfról, nekem egyébként nagyon tetszenek a módszerei, ahogyan tanítanak, amit tanítanak, ahogyan a gyerekek fejlődését felfogják, annak ellenére, hogy egyébként homolokegyenest más, mint amit én csináltam eddig. szívesen elmennék tanfolyamokra tanulni róla. de a spirituális vonal kicsit túl sok nekem is. :-(

rumitom 2015.03.09. 15:43:38

@diggerdriver: ezert is van az hogy a cabriok (vaszontetos is) nehezebbek mint az ugyanaz a modell tetos valtozata.
Tobb anyag van az alvazban

2015.03.09. 15:43:51

@~~Babette~~: Angliaban nagyjabol ez van, van egy 'vallastan' nevu tantargy aminek a kereteben kulonbozo vallasokrol es vilagnezetekrol, erkolcsi kerdesekrol, dilemmakrol beszelnek - ebbe meg olyan temak is beletartoznak mint pl. csaladtervezes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 15:44:17

@Herr Géza:
hallod, ma megint ujabb szog a magyar allamigazgatas koporsojaba a fejemben.
egy autot nem lehet am csak ugy megvenni!
Ez bzmg egy projekt!
1. Nem jo am akarmilyen szerzodes,nyomtatvany kell.
nem, nem jo a torzskonyvben levo, a legfrissebb kell a papirboltbol
2. Nem am ugy megy, hogy bemesz es bejelented a szerzodessel, eloszor az eladonak kell bemenni vele, ott a 4 peldanybol kettot visszakap, utana mehet atiratni a vevo
3. Vagyonszerzesi illetek. Igen! A leadozott jovedelmedbol megtakaritasz egy osszeget, ami a vagyonod, de ha ezt "atcsereled" autora, akkor vagyonszerzesi illeteket kell fizetned.
igen, akkor is, ha a hazastarsadtol veszed meg.
4. Eredetvizsga. Igen, akkor is kell, ha a 80 eves anyadtol veszed meg az autot, aki megvetelkor mar megcsinaltatta.
es igen, ha egy het mulva eladod barkinekm akar a gyerekexnek, ujra kell csinaltatni

MARGIT!!!! NOOOOOOORMALIS?????

2015.03.09. 15:45:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem mondom hogy rossz, nyilvan van akinek bevalik, velem szemely szerint nem lenne kompatibilis.

soad1221 2015.03.09. 15:48:42

@Mirjam2: mondjuk történelem, vagy irodalom órán simán el tudom képzelni, hogy ő elmondja az álláspontját, világnézetét. Ebben nincs kivetni való, ismerjék meg a diákok. Angol órán, ha a kommunista kiáltványt elemzitek, akkor az nagyon is etikátlan lenne, azzal már manipulálnál, de ha az anglikán egyházról is beszélsz órán, azzal nem követsz el semmi rosszat.
A kérdés, hogy mi a cél, a meggyőzés, vagy a tájékoztatás. Iskolában a tájékoztatásnak van helye, ha a tanár a saját életét, világnézetét a diák elé tárja, hogy ő egy példa, azzal csak hitelesebbé válik .-> az átadott információ jobban tud rögzülni -> eredményesebb lehet a tanár.
Ezzel lehet élni és visszaélni, a különbség nyilván óriási. Ha él vele, akkor rendben van.
Az egyik kommentemben említett pap ismerős történetesen tanár. El is mondja a véleményét a diákoknak órán. ÉS megkérdezi(!!!!) a gyerekekét is, ők elmondhatják, beszélgetnek róla és a döntést a gyerekekre bízza. Szerintem zseniális tanár. úgy bánik 14-16 éves gyerekekkel, hogy öröm nézni. 35-40 közötti férfi, és kivétel nélkül minden diák felnéz rá, tiszteli, és jól tanít. Ja egyébként nyelvtanár, az egyik legeredményesebb az iskolában. Egyetlen egyszer nem hallottam téríteni.

Calvino 2015.03.09. 15:52:43

@drnapene: Majd elfelejtettem még a vállalkozás adózásával kapcsolatban. Éves 8000 Euro bevétel ADÓMENTES. Ez az első évben nagyon megkönnyítette a dolgomat - el tudtam kezdeni a tanítást anélkül, hogy az adóterhek összenyomnának. A 8000 euro feletti bevétel után aztán sávos (nem egykulcsos hm) adózás van, pontos százalékokat nem tudok így fejből mondani, de nem túl megterhelő. A betegbiztosítást is csak akkor kell saját magadnak fizetni, ha a vállalkozás a fő tevékenységed, abból származik a bevételeid többsége. Ez szintén könnyebbség volt az elején, hiszen én más alkalmazotti munkák mellett kezdtem el vállalkozóként dolgozni. Ez azt jelentette, hogy az első évben a tanításból származó bevételeim után egyáltalán semmit nem kellett fizetnem, és ahogy nőtt a tanítványaim száma, és nem szorultam többé takarításra, pincérnősködésre, szép gördülékenyen tudtam váltani, és a vállalkozásból származó bevételből a biztosítást, egyebeket állni.

rumitom 2015.03.09. 15:55:30

@~~Babette~~: yupp, erre irta itt vki n reg hogy ha magyarorszagon kapna alom munkat alom fizetesert kerne ra meg plusz egymilliot kozigaztasi stressz potlek cimen az altalad leirtra kompenzaciokent

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 15:56:33

@~~Babette~~: nem mesélem el, hogyan adtam el a motoromat Thaiföldön a minap, mert agyvérzést kapnál :-)

@Mirjam2: akkor rosszul fogalmaztam, nekem kár, hogy annyira átszövi a nagyon lila ideológia, hogy a módszereket alig lehet kiszedni alóluk, amik pedig nagyon jól jönnének a mainstream oktatásban is.

2015.03.09. 15:56:42

@Calvino: Megkerdezhetem hogy ez hogyan lett volna az egyhazi iskolaban, a tanaroknak is imadkozniuk kellett volna? Tudom hogy ez egy reszlet, de csodalkozom mert en veletlenul dolgoztam egy 'egyhazi' iskolaban ahol volt ima de ebben termeszetesen nem volt kotelezo reszt venni sem a diakoknak, sem a tanaroknak. Mas vallasu diakok es tanarok is voltak az iskolaban, ok nyilvan nem vettek reszt a kozos imaban illetve senki mastol sem vartak el. Tenyleg letezik olyan hogy elvarjak mindenkitol az iskolaban hogy imadkozzon vagy templomba jarjon?

Ez nekem mar csak azert is furcsa mert jelenleg a vilag 'legvallasosabb' muszlim orszagaban dolgozom egy iskolaban es itt sem varjak el senkitol hogy imadkozzon, a tantestulet egy resze (velem egyutt) nem muszlim igy mi nyilvan nem imadkozunk, es a tobbieket sem ellenorzik, mindenki annyit imadkozik (vagy nem) amennyit akar.

Golf2 2015.03.09. 15:58:47

@P.Elliot: Nehogy mar higgyek egy csak kapcsolatban elo pasasnak
Á szóval ezért házasságmániásak a nők?

Calvino 2015.03.09. 15:58:52

@drnapene: :) Hát igen, a szolfézst nem sokan szeretik... Nézzetek körül a környéketeken, minden zeneiskolának van bőséges PR-anyaga pontos tarifákkal, feltételekkel, és - mivel a piacról élnek - igen készségesek is. Ha ez nem jön be, még mindig kereshettek magántanárt. Drukkolok nektek! A kis-nagylánynak: ne hagyd abba a hegedülést, a zene nyelvén mindenki ért, sok barátot fogsz a hangszer segítségével találni! :)

2015.03.09. 16:01:10

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem szemely szerint a modszerek nem szimpatikusak, illetve azt gondolom hogy ezeket csak 'special needs' gyerekeken kene alkalmazni, de ez csak az en velemenyem illetve nem tudok kozel sem annyit a temarol hogy erdemben tudjak nyilatkozni. Volt nehany elrettento elmenyem baratokkal akik ilyen iskolakba jartak es nagyon hianyos volt az altalanos muveltseguk (nyugat-europai sztenderdekkel is, az azert mar ciki), nem vettek fel oket jobb egyetemekre a gyenge eredmenyeik miatt, es valami olyan eletidegen, narcisszisztikus ideologiat szedtek fel amin nehez volt felnott korban tullepni.

drnapene 2015.03.09. 16:04:31

@Calvino: tehát ha mondjuk 12000eurot kaptál, akkor csak a 8000 feketti rész után kell adóznod, vagy ha átlépted, akkor jön a sávos adózás? Bocsi, kicsit leterhelt az agyam! :-)

drnapene 2015.03.09. 16:05:44

@Calvino: én is abban bízom, hogy a zene is segít neki a kezdeti nehézségekben. Köszönöm.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 16:06:24

@Mirjam2:
a thaiföldi katolikus iskolák is ezt csinálják. mármint a kötelező imádkozás stb. mivel ezek általában nagyon régi (helyi viszonylatban), nagyon jó hírű iskolák, mint mondjuk itt a piaristák, pannonhalmi bencések stb, tapossák egymást a családok, hogy bejuthassanak, és valahogy lenyelik a maszlagot meg a buddhista medálok tilalmát meg legalább papíron járnak templomba meg papíron keresztények, de aztán hazamennek és otthon meg buddhisták. - szerencsére egyébként vannak jó állami iskolák is (ja, mondjuk azok meg kötelezően buddhisták, mert ez az államvallás, ott meg úgy imádkoznak reggel, mondjuk aki nem imádkozik, az nem imádkozik, nem verik be az orrát, de végig kell hallgatnia, az biztos.)
szerintem egy EU országnak itt azért kicsit másra kéne törekednie, ha már egyszer az van az alkotmányban, hogy szabad vallásgyakorlás. ennek szerintem része lenne az is, hogy nem kényszerítünk senkire semmi vallást pl egy állami iskolában.

Calvino 2015.03.09. 16:08:06

@Mirjam2: Hogy a pontos napirend az iskolában most milyen, nem tudom. Annak idején a fenntartóváltásnál volt arról szó, hogy minden reggelt közös imával kell kezdeni az osztályteremben. Amit viszont biztosan tudok: minden iskolai rendezvényben valamilyen módon benne van egy mise (pl. a ballagás onnan indul, a tanévnyitóhoz-tanévzáróhoz kapcsolódik egy-egy mise, stb). A vasárnapi misére való járás igencsak ajánlott (magyarán ha ott vagy, akkor kisebb valószínűséggel leszel munkanélküli). Amit még hallottam, hogy a tanároknak kötelező lelkigyakorlatot szerveztek, és különböző vallásos előadásokon is részt kell venniük. Jó magyar módra persze semmit nem vetettek papírra annak idején. Egyszerűen alá kellett írni, hogy az új fenntartó nevelési elveivel és iskolai szabályaival egyetértek. Mikor kértem, hogy legyenek szívesek tételesen felsorolni, pontosan mire gondolnak, igen nagy cirkusz keveredett belőle. Végül küldtek egy házirendet a fenntartó egy más intézményéből, hogy akkor kb. valami ilyenről lenne szó. Hát, engem nem nyugtatott meg...

Calvino 2015.03.09. 16:09:53

@drnapene: Csak a 8000 feletti részből kell adózni, 8000-ig 0%-os adókulcs. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 16:11:54

@Mirjam2:
én kifejezetten az alsós írás-olvasás-számolás-ritmikus dolgok stb módszertanára gondoltam, abból nagyon sokmindent érdemes lenne szélesebb körben is alkalmazni (én egyébként annak a híve vagyok mindig, hogy mindent sokféleképpen megközelíteni a kicsikkel is, mert mindenkinek más a tanulási stílusa már hatévesen is, más módszer fog neki bejönni, hogy ráérezzen, pl mi az az összeadás és hogyan kell csinálni). alsósok felett én se nagyon vagyok képben Waldorfból.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 16:12:13

@soad1221:

Hát nem tudom.

10 emberből 9 komolyan hiszi, hogy a Vatikán azt állította még 100 évvel később is: a Föld lapos. S ezt a bátor ateista Galilei megcáfolta. A valóság: Galilei fanatikus katolikus volt, s a Vatikán nem állította, hogy a Föld gömbölyű.

Hihetetlenül sok az ilyen széles körben elterjedt történelmi tévhit, jellemzően szinte mindig az ateista propaganda hatására.

Hasonló ügy pl. az "egyenek kalácsot/süteményt, ha nincs kenyerük" mondás, ez Voltaire-től származik, de máig mindenki úgy tudja, hogy ezt a francia királyné mondta.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 16:12:13

@Mirjam2:

Minden ideológia.

Főleg nyelvtanításban középfokon már az, hiszen már nem "a rabszolgalány fehér rózsát tesz az asztalra" típusú mondatok vannak.

Shanarey 2015.03.09. 16:13:56

@~~Babette~~

Nem.
A kezdő csapatba, érthető okokból, magasabb kvalitás szükségeltetik.Én, ennek nem tudok eleget tenni, na meg 40+ után csak turista lehet az ember, nem felfedező.
De azért még reménykedek hogy egyszer saját szemmel, megnézhetem a Földet, több ezer kilométerről.
:-)

Herr Géza 2015.03.09. 16:16:54

@Calvino: Most tértem vissza, bocs, csak valami (ill. annak megfogalmazása) rögtön szemet szúrt:
"A betegbiztosítást is csak akkor kell saját magadnak fizetni, ..."
Természetesen azt alkalmazottként is valójában magad fizeted (a munkáltató vonja), inkább azt lényeges kiemelni, hogy alkalmazott ként egy bizonyos jövedelemhatárig nincs választási lehetöséged, csak a "törvényes" betegbiztosítás alanya lehetsz, annak elönyeivel és hátrányaival (a díja viszont minden biztosítónál a a bruttód fix -jelenleg 15,4 - százaléka). Havi 4.575.-€ bruttó fölött választhatsz, hogy maradsz-e a "törvényesben", vagy átmész privát biztosítottá. Vállalkozóként csak privát biztosított lehetsz. Jellemzöen a privát magasabb szintü szolgáltatásokat nyújt, viszont "szabadáras", azaz alapvetöen többet fizetsz, de több szolgáltatást is kapsz. Ugyanakkor vállalkozóként a betegbiztosítás díját leírhatod az adóalapból. Elég nagy matek lecke tehát a "hogy is éri meg" értékelése ebböl a szempontból, föleg ott, ahol van választási lehetöség - alkalmazottként. Ez esetben általában az egykeresös, többgyerekes családoknak semmiképpen nem éri meg váltani a privátba, mert a díj nagyon fölszökik, nem tud versenyezni azzal, hogy a törvényesben egy keresö jogán (és egy díjért) már az egész család automatikusan biztosított.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 16:19:28

@Calvino: ez mennyire szimpatikus, hogy egy kezdő vállalkozás nem úgy indul, hogy "toljon be ennyi meg annyi illetéket, adót, járulékot és díjat a költségvetésbe!", még mielőtt egyáltalán egy fillér bevétele is lett volna.
szerintem nagyon sok ambiciózus, tehetséges embert meg jó ötletet (vagy egyáltalán, "mókuskerék" vállalkozást) ez lehetetlenít el. valamint ezért is esélytelen az, hogy pl ha én elkezdenék most heti 3x angolt tanítgatni / korrepetálni, akkor én abból bármit is bevalljak.

Herr Géza 2015.03.09. 16:21:33

@Calvino: Csodálatom csak nö.... És mélységesen egyetértek veled.

Calvino 2015.03.09. 16:22:02

@Herr Géza: Köszönöm a kiigazítást, ez így korrekt, ahogy leírtad. A teljes biztosítási képre nincs rálátásom, örültem, hogy magamnak ki tudtam mazsolázni ezt a lehetőséget. Párom is vállalkozó, tőle is csak a privát biztosításról tudtam meg részleteket. Az biztos, hogy a Künstlersozialkasse nagyon megkönnyíti a dolgomat.

soad1221 2015.03.09. 16:22:32

@Calvino: az egész amit leírsz az adózásról tetszik meg irigylem is (persze hallottam már szépeket ama bizonyos hanyatló nyugatról..:)), de én speciel az egy kulcsos adót tudom támogatni.
Abszolút igazságos, ennél nem is lehet igazságosabb..
Ezen túl a szociális szempontokat, nem az adó kulcsnak kell meghatározni, hanem az már a számított adóból legyen leírható, érvényesíthető..

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 16:22:49

még pl a kozos kasszarol

az exemmel kozos volt mert mindketten karosseriassok voltunk egyutt dolgoztunk, egy bevetel ....
amikor 14 ev utan (meg osszekulombozesek a fia miatt) kulon fizetest kovetelt a kozos koltsegeket elfeleztuk ... csakhogy, amikor nyaralasra kerult a sor neki nem maradt penze a gyerekei tamogatasa utan ( tudom ez normal egy anyanal de en 14 evig dolgoztam arra a penzre amit az o gyerekeire koltottunk ) nem maradt penze az utazasokra... tehat egyedul mentem .

na valas is lett belole ...persze az en hibam ,mert ha egesz eletembe a 3 gyerekere dolgoztam volna meg ma is boldogan élnénk .. tehat sokszor jobb a kozos kassza .. a noknek ...

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.09. 16:23:13

@Shanarey(England) ISTP: Pont erre gondoltam. Ez (is) maga az erkölcs. Ezt nem kell külön tantárgyban oktatni. :) Ja, hogy ez utópia....

2015.03.09. 16:23:25

@Dragonlady (Bp, Hun): Ebben biztosan igazad van, en gyerekekkel nem vagyok kepben...

Calvino 2015.03.09. 16:26:03

@Dragonlady (Bp, Hun): Pontosan. Ezért a cím: szabadság és lehetőségek... Persze, itt sem tökéletes minden, de valahogy mégis azt érzem, hogy elérhetőek a dolgok, ha az ember akar és tesz. Majd felrobbanok, mikor olyanokat olvasok, hogy a "magyar fiatalok nem vállalkozókedvűek"... Talán normális feltételek között megjönne a vállalkozókedvük is...

2015.03.09. 16:27:18

@montroyal ( CAN qc): Szerintem ez nem attol fugg hogy norol vagy ferfirol van szo; nem akarok belemenni a reszletekbe, de nalunk pl. forditva van mint nalatok volt, a ferjemnek vannak gyerekei es reszben ezert is mukodik nalunk a 'kulon kassza'. Persze a nagy kiadasokat (foleg lakhatassal kapcsolatos) felesben fizetjuk kozosen.

Herr Géza 2015.03.09. 16:30:13

@Calvino: Lehet, hogy már mások is megfejtették, de lehet egy tippem? "F"-fel kezdödik és "öhr" a vége ?? A palacsinta alak az jó, de a szakács akkor nagyon kezdö volt.... :D
Mondjuk, ha N.o. otthontól legtávolabbi pontját kerested, akkor jól sikerült... Nem sok variáció maradt még :D.
A sziget szuper, és már a honlapjuk is lenyügözött. Ne csodálkozz, ha elöbb-utóbb feltünik ott egy piros-fehér-zöld csíkos homlokú (sic!) örült magyar-sváb család..... :))))))

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 16:32:53

@Mirjam2: csak arra is utalatam ,hogy ugy jo ,ahogy eloszor beindult es mukodott... kulon v egyutt ... ha cserulunk nem biztos hogy mukodni fog .. lehet ha kulon van megszokva es hosszabb ido utan valtanak , surlodasok lesznek ha visszagondolnak arra ami elotte jobb volt ..

Herr Géza 2015.03.09. 16:33:19

@Calvino: Na nekem meg a Künstlersozialkasséról nincs halvány lila gözöm se... :D

Calvino 2015.03.09. 16:35:41

@montroyal ( CAN qc): A közös kassza mindig annak éri meg, aki kevesebbet keres. Ez a fél gyakran a nő - de nem mindig... Szóval ez nem nő-férfi kérdés. Egyébként pedig teljesen normálisnak tartom, ha egy kapcsolatban az anyagiakról is szó esik. Senkinek nem szabad magát eltartottnak vagy épp kihasználtnak éreznie - elvégre egy kapcsolat két egyenrangú fél szövetsége (kellene legyen). Persze ezt a képet nagyon sokminden árnyalja: hogyan lehet pl. a (többnyire nők által végzett) házimunkát forintosítani (eurósítani :D) ? Ahány pár, annyiféle megoldás - lényeg, hogy igenis tudatosan át kell gondolni és közös nevezőre jutni, különben feszültséget okoz a kapcsolatban.

soad1221 2015.03.09. 16:37:04

@maxval bircaman szerkesztő: hagyjuk már ezt, ateista propaganda nincs. Az egy dolog sok tájékozatlan ember nem hisz Istenben, vagy nem követi a vallás utasításait, de így van ezzel sok tájékozatlan, aki meg hisz...
ennek pláne semmi köze a valláshoz vagy ateizmushoz..

Mellesleg szerintem már az is jó arány lenne, ha 10-ből 9 ember meg tudná mondani, hogy Galilei egy csillagász volt, nem hogy ő mit is mondott, pláne miben is vitázott az egyházzal..
Ezzel szemben Kolumbusz neve egy fokkal ismertebb, már csak a film miatt is... És a rengeteg tévhit Kolumbusszal kapcsolatban pont a filmből táplálkozik, de még ha jól emlékszem ott is egyértelműen kirajzolódott, hogy mázlija volt...
Galilei nevét ezen emberek jó eséllyel nem is tudják hova tenni...

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.09. 16:38:05

@Dragonlady (Bp, Hun): Gyerek Waldorf óvodába jár. A legfontosabb, amit én a Waldorfban megtanultam:"Anyuka, nincs valaki aki délben hazavinné a gyereket? Más gyerekeket is elvisznek délben..."
Azóta mindig kitöltöm az óvoda kérdőívjén, hogy szerintem melyek az intézmény hiányosságai...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 16:38:05

@montroyal ( CAN qc):

A külön kassza a házasságban emberellenes, liberális otrombaság.

Golf2 2015.03.09. 16:38:05

@soad1221: Marha igazságos az egykulcsos adó! Szemétség.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.09. 16:38:05

@montroyal ( CAN qc): Én még arra kíváncsi vagyok, hogy amikor az amúgy együttélő pár külön kasszán van, ki és mikor takarít, mos, főz. Pl. ha a társam és én külön kasszán lennénk, akkor én naponta nem töltenék 3 órát a konyhában, hogy legyen két-három fogásos ebéd...

Calvino 2015.03.09. 16:38:51

@Herr Géza: Meg fogsz lepődni, de még ezen a 4-5ezer fő lakosú szigeten sem vagyok egyedüli magyar. Minimum 20-an szaladgálunk itt, ebből 4 stabilan itt él, a többiek ingáznak (idősápolás, tetőfedés)... Sőt, még "sváb" is van köztünk :D De gyertek csak, az erősítés mindig elkél!

Calvino 2015.03.09. 16:42:17

@Suvahe Sokarizsa: :D Hát igen... Szép lenne ez a munkamegosztás a konyhában-mosókonyhában, de persze a háztartás eme klasszikus része ugyanúgy rám hárul, mint közöskasszás nő-sorstársaimnál... Igaz, az istállóban én nem sokat tevékenykedek (sok tyúkunk, birkánk meg egyéb kétlábú és négylábú teremtményünk van). A kert viszont az én feladatom. Szerintem kb. egálban vagyunk :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 16:42:39

@Suvahe Sokarizsa: úgy tudom, a Waldorf ovik alapból félnaposak, illetve Mo-n némelyikben van plusz pár óra gyerekfelügyelet, mert az elveik szerint ez így normális, csak ennyi órát távollenni otthonról a kicsiknek. szóval ez nem kellett volna, hogy meglepetés legyen. (ez nem azt jelenti, hogy feltétlen egyetértek vele, hanem hogy ők bevallottan és köztudottan ezt csinálják.)

soad1221 2015.03.09. 16:44:33

@Calvino: ez sajnos részben így is van... és ennek a forrása a magyar oktatás, ami borzalmasan elavult, de Neked gondolom kell ezt ecsetelni...
Egészen egyszerűen irtják a gyerekekből az önállóságot és a gondolkodást és a cselekvést.
így fiatal felnőttként mitől is lenne vállalkozókedvű??

Herr Géza 2015.03.09. 16:45:50

@~~Babette~~: Mondjam az ellenpéldát ??? Szerzödés itt rohadtul nem kell senkinek (ill. saját érdekedben célszerü, de megint: akár kockás papírra is..), nem is kérik sehol. Elv: akinél a törzskönyv, azé az autó. Pont. A törzskönyv birtokában meg sem kell említened, hogy "csókolom, vettem-kaptam-örököltem-találtam, stb." Ha vadidegen a vevö, akkor vagy együtt mentek a hivatalba, vagy te már lejelented az autót töle függetlenül. Mindez tíz perc, ca. 20 €. Az összes kapcsolt érdekelt félhez (gépjármünyilvántartás, adóhivatal, biztosító) online, automatikusan megy a hír, azaz részedröl az ügy egyszer és mindenkorra elfelejtve. A biztosító és az adóhivatal automatikusan elszámol a dátum alapján (nem, nem kell hozzá hat példányos indigós kérvény öreganyád leánykori nevével..:D) és automatikusan téríti vissza átutalással a tufizetett díj/adó és a tényleges különbözetét. Ja, és az "eredetvizsgálat" szó nem szerepel a nagyszótárban sem.
Milyen adottság nincs meg ehhez otthon ????? <költöi kérdés volt>

FutureFry 2015.03.09. 16:46:51

@diggerdriver: “Attól hogy te okos vagy , más nem butább nálad attól hogy hisz Istenben. Ugyanis a létét eddig még senki sem cáfolta vagy bizonyította.”

Az unikornis létét még senki sem cáfolta vagy bizonyította.
(Kivétel: Észak-Koreában)

2015.03.09. 16:47:06

@montroyal ( CAN qc): Elhiszem, ugyan nem probaltam, de nem is szeretnem - nalunk mar evek ota kivaloan mukodik kulon, soha semmilyen nezetelteres nincs penz miatt.

Herr Géza 2015.03.09. 16:47:54

@Calvino: Biztos is voltam benne, hogy nem vagy egyedüli magyarként. Erösítés valamikor érkezik, de szigorúan csak túristaként... :D

nyuszigonosz 2015.03.09. 16:47:54

@Calvino: Tetszik a posztod.
Ost vagy Nordfriesland?
Mert éppen most hallgattam egy hangoskönyvet: Ostfriesenwut (Klaus-Peter Wolf) és tetszett.

soad1221 2015.03.09. 16:49:13

@Golf2: miért?
mert pont ugyanannyi %-ot fizet mindenki? tényleg igazságtalan...

Herr Géza 2015.03.09. 16:49:59

@nyuszigonosz(D) ESTP: Nagyon Nord és enyhén Ost. Mármint ha Calvino lakhelyére gondolsz... :))) Föhr szigete....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 16:51:09

@Herr Géza: röhögni fogsz. Thaiföldön is kb így.....

nyuszigonosz 2015.03.09. 16:51:17

@Herr Géza: Kösz Géza, ezt hol írta?
Már megint nem jön az összes hozászólás, ezek szerint. :-(

Bár némelyik hozzászólásért nem is kár. :-)

Herr Géza 2015.03.09. 16:52:05

@Herr Géza: Helyesbítek: az már nem is Friesland.....

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 16:54:04

@maxval bircaman szerkesztő: ez komoly ? beleszamitva hogy tobbsegeben az osszeallt 2. 3. hazassag ossze-vissza gyerekekkel es mier kellene vagy hogy megoldhato az elozo gyerekek tamogatasa .. en tudom abbol csak problema lehet es bocs holgyeim legtobbszor a nok iranyitjak ezt .. a ferfinek kotelessege a no gyerekeit tamogatni(aki eengem akar a gyerekeimet is el kell fogadja ) de ha a ferfi a sajatjait tamogatja kolti rajuk a kozos penzt , abbol veszekedes surlodas lehet ..

Calvino 2015.03.09. 16:54:21

@soad1221: Nem vagyok adószakértő, de az egykulcsos adó nem sok jót hozott sokaknak - csak egyeseknek... Így, az általad is említett szociális kompenzáció nélkül túl nagy teher az alsóbb jövedelmi osztálynak, és hatalmas megmaradó plusz a felsőbbnek - ezzel párhuzamosan hiányzó adóforintok, költségvetési lyuk. Abban a formában, ahogy most Mo-on működik, abszolúte nem igazságos, vagy méginkább: nem humánus. Szerintem a társadalom feladata a tagjaira való odafigyelés, hogy senki ne hulljon ki a "hordából", mert együtt vagyunk erősek. Ma Mo-on nagyon sokakat hagynak "kihullni" a kevesek javára. Társadalmi felelősség?...

Herr Géza 2015.03.09. 16:54:49

@fhdgy: Jaj, hamu a fejemreeeee !!!! Igazad van. Bircának meg pláne... :))))))

nyuszigonosz 2015.03.09. 16:56:24

@Herr Géza: Várjál, most néztem, a Föhr az Nordfriesland.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 16:58:19

@Suvahe Sokarizsa: igen ezek a reszletek is fontosak ..latod en fizetem az extrakat a nyaralasra de a krumplit zoldseget is pucolom vagom a hust .. porszivok ..ja ja .. de a hazassagi szerzodesembe mar beleirtuk hogy a nejem nem kér penzt a haztartasi munkaert es soha nem is fog ..

nyuszigonosz 2015.03.09. 16:58:50

@Herr Géza: Most nem tudok ilyen dolgokra figyelni, örülök, hogy élek, és "átfutom" néha a posztokat. :-)

FutureFry 2015.03.09. 16:59:25

@Hari Seldon 2:
“Pedig a New Orleans-iak biztos imátkoztak naponta, lévén, hogy az egyik legvallásosabb vidéke az USÁ-nak. Ők aztán igaz keresztények voltak,. Mégis öregek és csecsemők haltak meg az árvízbe.”

Mint a tanmesében:
Az igaz istenhívő falujában árvíz van. Felmászik a házának a tetejere és elkezd imádkozni: “Uram, ments meg az árvíztől!”. Arra jön egypár falubéli egy csónakkal és mondják neki, hogy ugorjon be és elviszik. Ő viszont azzal válaszol, hogy “Isten majd megsegít”, és tovább imádkozik. Arra jön egy rendőrhajó, de őket is elküldi, azzal , hogy “Isten majd megsegít”. A víz már lassan a tetőig ér amikor egy helikopterrel próbálják kimenteni, de az ő segítségüket sem kéri, és tovább imádkozik. Végül a víz teljesen ellepi a házat, és ő belefullad az áradásba. A túlvilágon isten színe elé kerül, ahol reklamálni kezd: “Uram, miért nem mentettél meg? Pedig én szorgalmasan imádkoztam hozzád!”. Mire Isten: “Miaz, hogy, fiam, először is küldtem érted egy csónakot…”

Herr Géza 2015.03.09. 17:00:56

@Calvino: @nyuszigonosz(D) ESTP: Engem meg megtréfált egy bolond térkép, azon nem volt rajta az északi rész. Szóval akkor mégis: Nordfriesland. Sorry.

FutureFry 2015.03.09. 17:02:58

@Zka: Másik hasonlat (már írtam, nem saját kútfőből van): Az ateizmus úgy vallás ahogyan az absztinencia egy szex pozíció.

soad1221 2015.03.09. 17:08:58

@Calvino: abba nagy kár lenne belemenni, hogy Mo-n mi az ami jól működik és mi az ami nem.. az egyiket a végtelenségig lehet sorolni a másiknál meg nagyon rövid lenne a lista...

Én alapvetően azzal az adórendszerrel értenék egyet, ami ugyan adóztatja a jövedelmet, de leginkább a fogyasztást és a vagyont. Ezután a jövedelem egységes kulcson legyen adóztatva, majd a szociális szempontokat kell érvényesíteni, mint pl család(ez van, meglepő módon), fogyatékosság, vagy bizonyos mértékű jövedelem alatt, mondjuk 0%, gyesen lévő szülő visszatérése (itt leginkább a munkáltató felé adni a kedvezményt), egyéb 4-6 órás, vagy távmunka, sokáig lehetne sorolni, hogy mik lehetnének csökkentő tényezők.. De önmagában azért "büntetni" vkit az adórendszerrel, mert ő jobban keres, nem célravezető. Ha ez az ember aki marha jól keres, komoly beosztásban óriási felelősséggel, még eltart 5 embert, akkor azt neki is vegye figyelembe az adórendszer...
egyébként meg egyenesen arányos az ő többlet befizetése az alacsonyabb fizetésűhöz, így több adót is fizet..

Tudom a magyar adórendszert nem pont nekem találták ki :)

Calvino 2015.03.09. 17:18:02

@soad1221: Teljesen egyetértünk. Nem önmagában az egykulcsos adórendszer a rossz, hanem az egyéb kompenzáló tényezők hiánya, ahogy te is írtad. És az irdatlanul magas munkára rakódó terhek, amit a munkáltatóknak kell állni, és ami végül a feketegazdaságoz és a keletkező adóhiány miatti újabb adók kivetéséhez vezet. Ez egy nagyon bonyolult terület, de biztosan van nagyon sok hozzáértő Mo-on is. Hogy mégis miért ilyen torz az adórendszer, annak oka szerintem egyes rétegek érdekérvényesítő képességének hiányában illetve más rétegek immoralitásában keresendő...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.09. 17:27:09

Haladjunk tovább.
Ugyanazt a magazint most tekerd össze cső formára.
Most próbáld csavargatni. Nem tudod vagy csak erőszakkal a cső formát megtörve.
Ha belenézel egy cabrióba azt fogod látni hogy egy nagy magas és széles kardánalagút húzódik az ülések között.
Mi a kardánalagút? Az a fedett hely ahol az elől lévő motor hajtását egy forgó tengellyel egy kardántengellyel hátraviszik a hátsó tengelyhez. Minden orrmotoros hátsókerékhajtású autónak van kardánalagútja de ez a cabrióknál jóval nagyobb és erősebb.
Azért mert a cső merevségét kombinálni kell az egyenes lap alváz csavarodási hajlandóságával.
Tehát van egy egyenes lap alvázunk ami csavarodik.
Hosszában középre ráfektetünk egy jó vastag csövet és a kerekek felfüggesztését és az alváz kerekek környéki részeit kitámasztjuk a csőhöz. Valóságban ez egy patikamérlegen kimért komoly mérnöki tudomány de most mi szemléltetünk.
Máris megkaptuk egy cabrio merev padlólemezét.
A valósághoz jobban hasonlít ha úgy képzeljük el hogy a csövet alul hosszában végigvágjuk és kifordítjuk. Ezt a fejjel lefelé álló U alakot hegesztik rá az alvázra.
Eddig tiszta?

2015.03.09. 17:39:29

@Suvahe Sokarizsa: Az a te valasztasod ha sokfogasos ebedet fozol es naponta orakat a konyhaban toltesz; mi pl. kb. ugyanannyi hazimunkat csinalunk a ferjemmel, ez nem hiszem hogy annyira szokatlan dolog lenne, legalabbis Nyugaton nem az.

2015.03.09. 17:45:36

@Calvino: Koszonom a reszletes valaszt, hat nem irok semmit mert nem akarom kereszteny embertarsaim erzeseit megbantani de maradjunk annyiban hogy innen en is nagyon gyorsan leleptem volna :(((. Ehhez kepest itt Szaudiban az egyetemen tiszta szellemi szabadsag van, mindenki ott es akkor imadkozik amikor akar (vagy nem), mecsetbe sem kell jarni, semmi ilyesmi nincs. Regen mas vallasu iskolaban dolgoztam de ott sem volt semmi ilyen nyomas hogy kotelezo templomba menni vagy reszt venni az imaban, ugyan volt nyilvanos ima de soha nem az osztalyteremben es nem volt kotelezo reszt venni.

drnapene 2015.03.09. 17:45:49

@Calvino: vállalkozásban - kft - a megbízott igazgatónak minden hónapban ki kellett (volna) fizetni a diplomás minimálbért, legalábbis a jutalékokat, terheket utána az állam, tb stb. felé, akár volt bevétel, akár nem.... Szerintetek? Nooormális???

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 17:46:21

@Mirjam2: mi is megosszuk a munkat
- o takarit én rendetlenseget csinalom
- o mossa a ruhakat en koszolom
- o foz en eszek
csak vicc volt :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 17:55:38

@Golf2:

Valójában a lényeg nem az, hogy hány adókulcs van, hanem az, hogy mik a küszöbértékek és mennyi az adókulcs.

A mostani magyar egykulcsos SZJA mindenképpen jobb a korábbi többkulcsosnál.

Golf2 2015.03.09. 17:55:38

@montroyal ( CAN qc): eddig 3b

ól 3nő védte meg a volt nejedet. Sőt szerintük még a házimunkáért is fizetni kell,természetesen a férfinak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.09. 17:55:38

@montroyal ( CAN qc):

Eleve ha az állapot romlott, akkor már régen rossz.

A mai rothadó világban az emberek nem házasodnak, de ha mégis, akkor elválnak. Mindenhol pornó, csoportszex, rombolás, perverzió, tombolás, stb.

Ezen az alapon elismerem, hogy nehéz minden.

De nézzük a dolgokat normális szemmel. Mi a fenének házasodik meg 2 ember, ha nem akarnak közös életet? Ha meg az élet közös, akkor abszurdum a pénzügyi elkülönülés.

Igen, néha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy az ember tervezte. De erre előre készülni kb. olyan, mint az étteremben úgy rendelni ételt, hogy közben arra gondokunk mi lesz az étel sorsa pár órás emésztés után a vécében.

Golf2 2015.03.09. 17:55:38

@soad1221: mert pont ugyanannyi %-ot fizet mindenki
Szerintem csak itt abszurdisztánban van 1 kulcsos adó sehol máshol.Ez nem tűnt fel? Ennek csak a gazdagok meg az agymosottak örülnek.

Golf2 2015.03.09. 17:55:38

@montroyal ( CAN qc): a nok iranyitjak ezt
Szegény mit fogsz te ezért kapni sárkányéktól...

Golf2 2015.03.09. 17:55:38

@montroyal ( CAN qc): hazassagi szerzodesem
Na ez az amit nagyon nem szeretnek a hölgyek,kivéve ha sok pénzük van.

ZOH 2015.03.09. 17:55:38

Nagyon jó írás, jó sztori jól megírva, gratulálok!

2015.03.09. 17:59:55

@montroyal ( CAN qc): Igen, ilyen nalunk is van - en elrontom a laptopot a ferjem pedig megjavitja, abszolut demokratikus rendszer :)

**mimi** 2015.03.09. 18:07:05

de belehúztatok....:)
valami érdekes?

2015.03.09. 18:09:39

Látom még mindig tart ez a "mikro-vallásháború". :)

Calvino 2015.03.09. 18:10:29

@Golf2: Nincs sok pénzem, de ha egyszer valaki végre elvesz :D mindenféleképpen szeretnék házassági szerződést. Nem vagyok már (túl) fiatal, párom se, és a mögöttünk lévő dolgokat nem szeretném egybemosni az előttünk állókkal. Szerintem egy házassági szerződés korrekt dolog.

bpetya75 2015.03.09. 18:11:17

@Hari Seldon 2:

Ahogy olvaslak, az az érzésem, hogy a vallást úgy tekinted, mint iskolázatlan, vagy "félrenevelt" emberek szokását.

Hétvégén voltam egy lelkigyakorlaton. 50 egynéhány katolikus apatárssal voltam együtt. Két iparos volt köztünk, a többiek mérnökök, orvosok, közgazdászok, jogászok voltak...

2015.03.09. 18:16:03

@Calvino: Nyugi, Golf osszekeveri ezt a blogot a Ferfihang.hu-val. A valo eletben termeszetesen egy csomo no kimondottan szeretne hazassagi szerzodest, pl. en is szerettem volna es lett is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 18:17:03

@Mirjam2: OFF a diákoknak hogy van az imaidő? nekik sem kötelező menni? mert ha jól emlékszem, azt mondtad, hogy az utcán / plázában a vallási rendőrség tereli az embereket meg számon vannak kérve, ha imaidőben "kószálnak". gondolom, a déli és a délutáni mindenképpen iskolaidőre esik. szóval ezekszerint van nekik rá elég idő, de nem kötelező menniük? (a mieink ebédidőben jártak délben, asr meg már iskolaidő után volt. nem tudom, mekkora volt a szigor, de hát ott nem is "kötelező" muszlimnak lenni.)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 18:18:53

@maxval bircaman szerkesztő: OK kozos eletet kezdunk .. de mindenkinek volt esetleg elotte elete .. gyermekei ... nem konnyu kozos nevezore jutni ...en pl a mai napig banom hogy igazsagosan , egyenloen kezeltuk a gyerekeket kozos koltsegvetesbol ... neki 3 volt nekem egy ...

puhacica 2015.03.09. 18:19:48

@~~Babette~~: januar 2-an adtuk el a kocsit, az adasvetelit elkuldtem a megfelelo okmanyirodaba. elotte direkt telefonaltam, hogy pontosan hova kell postazni, hogy ne legyen gubanc. erre ma mondja anyu, hogy kikuldtek a 11ezres csekket a 2015-os elso felevi teljesitmenyadorol vagy mi a rakrol. :( ocsem 2 eve adta el a tk-s Suzukit, meg iden is kuldtek neki csekket.
en ennyi hibat vetettem volna anno, ugy kibacnak, hogy a labam se eri a foldet.

Herr Géza 2015.03.09. 18:26:36

@puhacica: Nyugodj meg, én a 2007.-ben eladott autómról még tavaly is kaptam.... A 2006.-ban szintén eladott utánfutómról is. És minden évben megfogadják, hogy most már istenbizony nem lesz több... A múlt hónapban megint küldtek valami ajánlott bizbaszt az önkormányzattól a régi címemre, pedig náluk jelentkeztem ki/át új címre. Most már leszarom. Egyszer majdcsak elévül...., vagy megunják.

2015.03.09. 18:51:01

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem, nem kotelezo menniuk es nem is megy mindenki (illetve aki imadkozik az mikor hol, leggyakrabban az osztalyteremben szunetben). Azt figyeltem meg itt hogy amig kivul fenntartasz egy latszatot addig a 'privat' szferadban beken hagynak. Tehat ha az utcan vagy, kulonosen ha ferfirol van szo, akkor igen, 'elzavarhatnak' imadkozni. Viszont ha bent vagy a kollegiumban vagy otthon, akkor azt csinalsz amit akarsz.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.03.09. 18:54:02

@puhacica: 5 éve nincs cégünk Mo-on. Buzgó bank mai napig küldi az ezek szerint létező céges bankszámlára a kivonatokat. Sőt, idén még bankkártyát is küldött. Pénzt is rakhatnának rá. :)

Calvino 2015.03.09. 19:05:57

Kedves mindannyian, délutáni beszélgetőpartnereim! Egy élmény volt itt végigkövetni a hozzászólásokat, eszmefuttatásokat, véleményt cserélni veletek. Hálás köszönetem érte! Kívánok mindenkinek szép estét, reményteljes tavaszt határokon innen és túl!

tanato 2015.03.09. 19:07:59

@Calvino: A nő által végzett házimunkát nagyon pontosan lehet forintosítani,pontosabban pénzben kiszámolni,írtam már itt/is/ néhányszor.Az pontosan annyi mint egy főállású házvezetőnő/vagy 3.ik világban egy bentlakós cseléd /havi bére.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.03.09. 19:15:58

@Dragonlady (Bp, Hun): Faliújságjuk szerint az ovi nyitvatartása: 6.30-16.30
Vagyis jogunk van akár fél 5-ig maradni. Arra időközben már rájöttem, hogy ez az óvoda nem a dolgozó szülő gyerekének az óvodája.

Golf2 2015.03.09. 19:15:58

@maxval bircaman szerkesztő: A mostani magyar egykulcsos SZJA mindenképpen jobb a korábbi többkulcsosnál.
Persze hogy jobb a gazdagoknak.A csóró a bruttó 200ból megkap 100at ami semmire se elég,a jó helyen ücsörgők meg az 1 millából 7-800at.Nekik miért nem vonják le a felét?

Golf2 2015.03.09. 19:15:58

@Calvino: Nincs sok pénzem, de ha egyszer valaki végre elvesz :D mindenféleképpen szeretnék házassági szerződést.
Le a kalappal előtted! Én csak a montroyal történetére reagáltam.

Golf2 2015.03.09. 19:15:58

@Mirjam2: egy csomo no kimondottan szeretne hazassagi szerzodest,
Kedves nőihang.Arábia Az a csomó az kb 2-3 10ből itt Magyarországon szerintem.

GERI87 2015.03.09. 19:15:58

"és új fenntartóként meg nem jelent a láthatáron a katolikus egyház.

Én egy iskolát csak független, szabad szellemi műhelyként tudok elképzelni, így a mindennapos hittanórák, tanítás eleji imádkozások, vasárnapi templomba járás és egyéb vallási kötelezettségek nem voltak ínyemre."

Én nem nagyon hiszem hogy az egyház mint fenntartó nálunk (Európa) beleszólna, beleszólhatna abba hogy ki miben higgyen, járjon templomba, imádkozzon stb. ilyen nincs.
Ezért mondott fel?
Az öltözék nem elég indok: abban sem vagyok biztos hogy radikálisan változtatni kéne.
Ha a tanításba - szakmába - nem szólnak bele, akkor mi a baj?

Akkor ez csak ürügy volt.

@Sanyi9:

"Szerinted meddig fog meg mukodni ez a vallasnak hivott nepbutitas? En remelem az emberek belatjak, hogy az egesz egy tobbezer eves mese es most mar ideje realisan gondolkozni"

Ilyen SOHA nem lesz, mármint teljes vallástalanság.
Az emberek jó része igényli azt amit a vallás nyújt...pl a hitet abban hogy a haláluk után is van valamilyen létezés, illetve hogy szeretteiket viszont láthatják...és ezen semmi (technika fejlődése, életszínvonal) nem változtathat.
Eljutottunk az űrbe, Holdra...mi változott? Semmi. Soha, semmilyen bizonyíték nem elég annak aki hisz.

Az ember baromi jelentősnek, rendkívülinek hiszi magát ("isten a saját képére formált minket"), képtelen elfogadni hogy egy bonyolult sejthalmaz ami lényegében annyiban különbözik egy majomtól, hogy fejlettebb az agya...

Nem gondolom hogy eljutunk a teljes ateizmusig, mindig lesznek olyan körülmények, korok, igények amik miatt jelen lesz valamilyen vallás.

GERI87 2015.03.09. 19:15:58

@maxval bircaman szerkesztő:

"Valójában olyan helyre mentél, melynek értékrendjével egyetértesz. Próbálj meg valamilyen nem-mainstream nézetet hangoztatni ugyanott, s megnézheted magadat."

Ez igaz.
Mindig akkor könnyebb a boldogulás ha elfogadod, magadénak vallod a többségi normát...

"Ez egy ősi ateista tévhit, a saját eszmét semlegesnek tekinti."

Nem tudom mennyire ősi, de én nem tekintem semlegesnek, az ateizmust jobbnak gondolom nyilván és nem egyenlő alternatívának.
De erőszakosan terjeszteni nem akarom, fenntartani viszont igen.
Az ateista alapú oktatás nem semleges, de még nem is erőszakos, mert egyrészt a szülő az aki valójában "nevel" tehát rajta (is) múlik hogy milyen szemléletű lesz a gyerek, ebben a szülő nincs gátolva. Az iskola inkább csak ismeretet ad át, illetve egyházi iskolák is vannak, ha mindenképp számít a vallásos háttér.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 19:16:10

@tanato: nem tudom mit szolnanak a felesegek ha ugy lennenek kezelve mint a hazvezeto ..( 2 het nyaralas fizettve délen nincs benne a contractba) amugy csak a fele , mert magara is mos foz takarit . tehat csak a fele ber .. ja es tovabb megyek mivel a nejem a lakasomba lakik , lakbert is kérek .. ja meg az en autommal jar, mennyi is az autoberles.. :-)))

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 19:18:50

@Golf2: varj mert azt is szeretnek latni a holgyek a szerzodesbe valas eseten mennyi esik le nekik ... :-))

tanato 2015.03.09. 19:22:40

@montroyal ( CAN qc): Nyilván egy feleségnél ezt teljesen értelmetlen kiszámolni az általad felsoroltak miatt,de ott ahol van főállású bejárónő vagy trópusi országoknál bentlakós cseléd aki mindent elvégez a háziasszony helyett ott igenis fillérre vagy centre kijön a házimunka pénzbeli értéke,mint munkabér.

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 19:29:09

@tanato: igaz ... en is szo nelkul fizetem az extra kiadasokat mert elismerem ha azert amit a nejem csinal fizetnem kellene ( beleertve az escortservice koltsege:-) bizony szamolhato az is

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 19:31:11

@Shanarey(England) ISTP: ezeknem turistak lesznek? one way tickettel?

GERI87 2015.03.09. 19:34:05

@maxval bircaman szerkesztő:

"A szabad tanítás elvébe az is beletartozik, hogy a hívő tanár a saját hite alapján tanítson. Ez egy állami, ateista iskolában tilos azonban. "

Ez a gyakorlatban hogy jön elő szerinted?
Hogy lehet hívőként másképp tanítani pl a fizikát, zenét, matematikát, bármit....amiben korlátozzák? Sehogy!
Aki megkérdőjelezi a tudomány ezen alapjait vallási alapon, az eleve nem megy ilyen szakos tanárnak.
Nem látom a problémát.

Hittant nyilván nem fog ateista tanítani, evolúciót meg egy hívő...ennyi.
Nem gondolom hogy egy ateista tanár korlátnak érzi hogy ő nem taníthat hittant, mert nem is akar, sőt választási kényszere sincs. Egy vallásos meg nem megy biológia tanárnak és meg van oldva.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 19:35:20

@Dragonlady (Bp, Hun):
ehhez kepest itthon egy nyomorult ha kivaltja az ostermeloi igazolvanyat, hogy ketmarek repajat el tudja adni a szomszed piacon, akkor ugyan evi 600ezerig adomentes, es fizeti mellette az eu jarulekot,
de elso evben, mivel nincs elozo eve, a minimalber utan kell jarulekokat fizetnie,
vagyis kb havi 40-50 ezer forintot kell befizetnie.

Quercus a favágó 2015.03.09. 19:42:49

@bpetya75:

A srác egy sima jakobinus. Ennyi.

2015.03.09. 19:44:17

@Golf2: Akkor most te magad vallottad be, hogy hulyeseget irtal fentebb, mikor azt allitottad hogy 'a holgyek nagyon nem szeretik a hazassagi szerzodest'. Ezzel szemben te magad gondolod ugy hogy kb. 20-30% elonyben reszesiti a hazassagi szerzodest (Mo.on). Egyebkent tenyleg a Ferfihang.hu-ra emlekeztetnek a gyermeteg, nogyulolo egysoros, egybites beszolasaid :)

Quercus a favágó 2015.03.09. 19:53:40

@maxval bircaman szerkesztő:

Nem értek egyet az egykulcsos adóval, bár tény, a Fidesz sok szavazót nyert ezzel a húzásával. Ugyan akkor azt vallom, nem a munka-, hanem a tőkejövedelmet kell keményen megadóztatni.

Sanyi9 2015.03.09. 20:01:55

@bpetya75: csak a felreertesek elkerulese vegett: neked azt hiszem meg nincs apatarsad. Vagy mas ertelemben hasznaltad itt a szot. elfelejtettszavak.blogspot.de/2010/03/apatars.html

Sanyi9 2015.03.09. 20:06:22

@maxval bircaman szerkesztő: ezek nem ervek, hanem agymosas... Ilyen altalanositasnak gyakorlatilag nem lehet ellentmondani. Rombolas, tombolas, tombola, rombola.

Quercus a favágó 2015.03.09. 20:08:34

@maxval bircaman szerkesztő:

"Ha a szegényeknek nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot."

A tévhit szerint Marie Antoinette francia királynétól származik a mondás.
Ezzel szemben Rousseau Vallomások c. művében egy hercegné szájába adta ezeket a szavakat.
Az alapja pedig valószínűleg az volt, hogy abban az időben volt egy olyan törvény, ha a pékeknek elfogyott a kenyere, a finomabb péktermékeket is olcsóbban kellett adniuk.

puhacica 2015.03.09. 20:12:12

@montroyal ( CAN qc): latod milyen jo nekunk, nincs en autom es te hazad, minden kozos, nincs gond es meg nyaralni is van kivel. igaz, alig van valamink, de amink van, az mindkettonke.

@Herr Géza: @VPBA: akkor en inkabb most elhallgatok. :)

GERI87 2015.03.09. 20:12:31

@maxval bircaman szerkesztő:

"igen, volt egy Jézus nevű kissé egzaltált fazon, aki mondott pár szép beszédet, s pár igaz tanítást terjesztett, de nyilván nem lehet igaz, hogy ő volt Isten, eleve Isten nincs is, meg a csodás történetek csak köret, mese, semmit sem hiszek az egészből, de kár lenne mégis lerombolni a kereszténységet, mert sok szép meséje van, melyek fejlesztik a lelket".

A bogumilok is ilyenek voltak kb.
El is tűntek, ha nincs nagy jelentősége, szabályozó és törvénykező értékadó ereje a hitnek, vallásnak, egyháznak egy közösség, egyén életében akkor nem fog fennmaradni...
Ezért nem racionalizálható (modernizálható) a hit, bár ez a köztes állapot még mindig jobb mint a vallási fundamentalizmus mert ateizmushoz vezet.:)

GERI87 2015.03.09. 20:12:31

@maxval bircaman szerkesztő:

Az ember vallástalannak születik.
A nevelése, ismeretei útján válhat vallásossá, ateistává.

Saját bevallásod szerint te is úgy "választottad" az ortodox hitet, nem annak születtél.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 20:15:13

@Mirjam2:mit keresel te a Férfihangon? :-))))))

köszi, ezt írtad régebben az otthonokról, egyáltalán nem gondoltam volna, hogy az iskolában nincs szigor ilyen tekintetben.

@Suvahe Sokarizsa:
akkor viszont ott tényleg más a koncepció, csak akkor nem értem, miért nem tartják magukat a saját szabályaikhoz.....
az itteni Waldorfokban alapból mindenki hazamegy ebédre.

@GERI87: "Én nem nagyon hiszem hogy az egyház mint fenntartó nálunk (Európa) beleszólna, beleszólhatna abba hogy ki miben higgyen, járjon templomba, imádkozzon stb. ilyen nincs.
Ezért mondott fel?"
hát itt bizony leírta kommentben kicsit részletesebben is, hogy mik voltak az elvárások. igen, mise imádkozás. nem vagyok meglepve, ez köztudott az egyházi iskolákról. ahogy pl az is egy általam ismert konkrét esetben, hogy kirakták azokat a tanárokat, akik házasság nélkül éltek együtt vagy neveltek együtt gyereket.

Calvino 2015.03.09. 20:24:29

@GERI87: Korábbi kommentben írtam, idemásolom. Ez az én ürügyem:
A posztban nem akartam bővebben kitérni az iskola egyházi kézbe kerülésének történetére, de mivel igen nagy vita keveredett itt a vallás körül, csak hozzá kell még tennem valamit. Tehát: hogy én nem akartam/akarok egyházi intézményben dolgozni, az személyes döntésem. Nem azért, mert Istenben nem hiszek, hanem azért, mert az intézményesült vallásban, az egyházban nem hiszek. Ettől még elfogadom az egyházi intézmények létjogosultságát, aki akarja, írassa ilyenbe a gyermekét. Ami a mi esetünkben hiányzott, az a választás lehetősége: egy felettébb érdekes állami támogatási koncepciónak köszönhetően az egyházi fenntartású intézmények versenyelőnybe kerültek a többi iskolával szemben, és bizony tömegével kerültek iskolák különféle egyházakhoz emiatt. Hamisnak és hazugnak érzem ezt a "térítési" módszert: attól, hogy más lett a fenntartó, egyik napról a másikra katolikussá tud lenni egy egész tanári kar plusz a tanulók? Hit nélkül mormoljam a reggeli imát? Hit nélküliségem egy egyházi iskolában hiteltelenné tett volna - a tanári személyiség alapja pedig hitelessége. Én ezt a szituációt úgy éltem meg, hogy saját meggyőződésemet kellett volna feladnom egy állásért, pénzért cserébe. "Nem kell, hogy tényleg higgy, csak csinálj úgy, mint a többiek" - volt dilemmámra a válasz, hogy is kéne viselkedjek a templomban... (Egyébként: katolikus neveltetést kaptam, és a miserendet kívülről fújom - problémám nem praktikus természetű tehát...) Más oldalról: cserébe a fenntartásért az egyház gazdagodott egy belvárosi iskolaépülettel, hangszerparkkal, és a nyáj is nőtt (testben minden esetre ott vannak a templomban, lélekben pedig - hát az meg kit érdekel...)

Shanarey 2015.03.09. 20:34:57

@~~Babette~~:

Felfedezők lesznek, akikre majd mindenki emlékezni fog.
A dologban a szomorú az hogy mire ők odaérnek, addigra a technológiai szint a földön már magasabb lesz, de ennek előnyeit ők nem tudják hasznosítani.

Hari Seldon 2 2015.03.09. 20:35:36

@bpetya75:
Na, jó még erre írok pár sort, de mostantól egy ideig egyoldalúan befejezem a vallási témát.

"Ahogy olvaslak, az az érzésem, hogy a vallást úgy tekinted, mint iskolázatlan, vagy "félrenevelt" emberek szokását."

Egy szóval sem állítom, hogy "tanulatlan" emberek a vallásosak. Sőt összefüggést sem akarok tenni (pedig éppenséggel lehetne a nagy számok alapján).

qkuc 2015.03.09. 20:36:24

@snygg panda: Szkippeltem fél napot, de látom nem sokat vesztettem, :).

Aye aye 2015.03.09. 20:39:22

Jaj de nagyon jó volt ezt a posztot olvasni!
Gratulálok a szerzőnek és további boldog életet kívánok!!
Sok erőt öntött most belém, rámfért..

Aye aye 2015.03.09. 21:02:11

@Calvino: Teljesen átérzem a helyzetet és biztos vagyok benne, hogy ugyanígy felmondtam volna. Engem diákként kétszer "rakott ki" az egyház abból az épületből, ahová jártam(gimi + egyetem), az iskola, a tanári kar, mindig megsínylette az ilyen változásokat.

Fura, de kifejezetten vágyom vmilyen könnyű fizikai munkára - ahol nem nyomat 3-4 főnök a saját projektjeivel állandóan, hanem megvan, hogy: tessék, itt ez az emelet, heti 2x jössz, takarítsd ki. Egyből látod a munkád eredményét, közben hallod a saját gondolataidat, stb.. Bár lehet, hogy hamar magányosnak találnám. De a bringás újságkihordás ilyen szép helyen - hát azt egy álommunka! :) Ha kicsit nagyobb lesz a kisebbik kölök, ezt még megpróbálom, az tuti :)

montroyal ( CAN qc) 2015.03.09. 21:08:07

@puhacica: biztos egyutt kezdtetek , egyutt szereztetek ,de en mar egyszer kozosre irattam a 3 lakasos hazamat ( csak egy kolcson felvetelehez) es el is vitte az exem a felet .... tobbet nem teszem ... igen is az en lakasom, az en kocsim , az en muhelyem .... esetleg ha kovetkezore talalok egy milliomos oreglanyt , talan megvaltozik a velemenyem ...

2015.03.09. 21:08:54

@maxval bircaman szerkesztő: "Téves. Valójában olyan helyre mentél, melynek értékrendjével egyetértesz. Próbálj meg valamilyen nem-mainstream nézetet hangoztatni ugyanott, s megnézheted magadat."

Például próbáld meg szidni Mo.-t, és lekapnak a tíz körmödről. Mert az nem trendi. Bégetni meg bólogatni természetesen az.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 21:09:19

@Shanarey(England) ISTP: lehet, hogy egyszerre érkeznek a később indulókkal ;)

2015.03.09. 21:12:11

@QUERCUS: A jakobinus ugyanolyan szitokszó, mint a liberális?

Calvino 2015.03.09. 21:16:25

@Aye aye: "vágyom valamilyen fizikai munkára"
Rám nagyon felszabadítóan hatott a mosogatás, szakácskodás a kis étteremben. A mosogatás ugyan fizikailag is elég húzós volt, de ennek ellenére. Addig soha nem volt lehetőségem megtapasztalni azt, hogy letelik a munkaidő, és kész, tényleg vége. Tanárként egyszerűen nem volt munkaidőm, a gondolataim 90%-a mindig a munka körül járt - ami azért eléggé fárasztó tud lenni :)
Az "álommunka" újságkihordásról: a sziget ugyan gyönyörű, de 365 napból 300-on esik az eső, 65-ön fúj a szél, 200-on esik az eső és fúj a viharos szél :D Viszont az ember lemegy alfába, megrág-megszűr mindent, ami történt vele. Én ezekben a reggeli egy órákban dolgoztam fel az egész történetet, emésztettem meg vélt-valós méltánytalanságokat, engedtem el fájdalmakat, racionalizáltam a honvágyamat, stb, stb. Néha azt gondolom, enélkül becsavarodtam volna :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 21:18:50

@Aye aye: mondjuk elképzelem a jeges tengeri szelet egy márciusi hajnalon, ahogy fúj szemben, miközben tekernék, háááát.....
de én egy ilyen rohadt kis pesszmista vagyok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.03.09. 21:18:52

@GERI87: átugrottad azt a részt. ahol kiderül, hogy szerinte mindenki vallásosnak születik de vannak akik ateizmust tanulnak... :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 21:21:12

na ezekszerint nem gondoltam nagyon rosszul :-)

Aye aye 2015.03.09. 21:25:14

@Calvino: Na igen, talán a fizikai munkában pont erre vágyom, hogy ha letelik a munkaidő, legyen tényleg vége :) Most sajnos én sem tudok kikapcsolni agyilag..
A kemény körülmények is jót tesznek - ha van jó felszerelés, akkor felemelő érzés egy ilyet végigcsinálni. Bár biztos kell kemény akarat, hogy az ember pl vasárnap hajnalban felkeljen és nekiinduljon, ha épp viharos, jeges szél tombol odakinn :D

Calvino 2015.03.09. 21:27:22

@Dragonlady (Bp, Hun): :D Mindenre fel lehet készülni. Profi vízálló-szélálló nadrágom és kabátom van! (Igaz, így belülről leszek csuromvizes az izzadságtól...) A biciklimen extra erős a stender, mert a szél állandóan feldöntötte. És ezen a télen csak háromszor estem popsira a jégen :D Viccet félretéve, mindezek ellenére tényleg szeretem...

Calvino 2015.03.09. 21:28:19

@Aye aye: Vasárnap neeem! Az az egyetlen szabadnap :D

Aye aye 2015.03.09. 21:29:44

@Dragonlady (Bp, Hun): én lehet, hogy még ennek a jeges szembe-szélnek is marhára örülnék, ha épp egyedül tekernék egy hajnalon egy tengerparton. Az elmúlt pár évben, hála kiscsaládomnak, nem nagyon van olyan időm, amiről egyedül rendelkezhetnék, saját magányomban. Még a wc-n is rámnyitják az ajtót (ha bezárom belülről, akkor meg kívül visít valaki, vagy legközelebb eme apró valaki zárja magára belülről - így a zárakat inkább nem használom, nem hívom fel rá a figyelmet.. :D ) De mindegy, majd elmúlik ez is egyszer, meg persze én akartam, meg minden... de már kicsit unom... :D

nyuszigonosz 2015.03.09. 21:30:19

@Calvino: Gondoltam, hogy ott nagyon kiszámíthatatlan az idö, de ez azt jelenti, hogy szinte nincs nap, amikor esetleg fürödni lehetne a tengerben. :-(
Arra meg azért nagyon hosszú út lenne nekem , hogy a vihart bámulja az ember. :-(

Aye aye 2015.03.09. 21:31:59

@Calvino: Ja, akkor csak összekevertem. A minap láttam az általam gyakran böngészett külföldi állásportálon újságkihordós munkát, vasárnap 3 órai kezdettel és komolyan elgondolkodtam. :D De ahhoz mondjuk autó kellett, és az már nem ugyanaz..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 21:33:44

@Calvino: elhiszem, hogy lehet szeretni, csak valahogy erről az "álommelós" megközelítésről az jutott eszembe, hogy elképzeli az ember, hogy a lágy hajnali napsütésben önfeledten teker a tengerparton, aztán persze inkább fúj a szél meg zuhog az eső.
olykor nekem is jólesett az iskolai meló "agyatlan" része (mármint amikor nem kell gondolkozni, pl ceruzahegyezés meg bögremosogatás), nem is tűnik igaziból munkának, hanem inkább kikapcsolódás végre. csak egem általában idegesített a tudat, hogy lenne fontosabb dolgom is. (sokszor be kellett segíteni a teaching assistant-eknek.)

Calvino 2015.03.09. 21:35:50

@nyuszigonosz(D) ESTP: Na jó, túloztam kicsit, vannak kimondottan derűs, napfényes napok is - de szél nélküliek tényleg csak szökőévente. A tengerben fürödni?! Az nem magyar embernek való... De még a kutyám se akart belemenni, pedig otthon a szintén hideg Duna-vízhez volt szokva. Naon-naon hideg! Apálynál viszont szuper, mert a nagyon sekély víz átmelegszik, és a bokáig érő langyos pancsiban lehet besétálni kilométernyit, az iszap pedig sokak szerint jobb, mint a Holt-tengeri. Megéri!

33621 2015.03.09. 21:35:59

@Zoole[uk]: Ha ott Mónika letérdel, akkor csak is legóra lehet! Nem pedig kukoricára, mivel most már Nyíregyháza a Legó fővárosa és itt csak arra lehet térdepelni, még falun jó a kukorica is!

GERI87 2015.03.09. 21:36:10

@maxval bircaman szerkesztő:

"Az ateizmus vallás. "

Nem vallás. Alapja a megismerésen alapuló tudomány.
A vallás "az emberfelettibe vetett hit" illetve "az ember isteni eredete".
Az absztrakt tudományok és a tapasztalati tudományok egyiket sem állítják.

Te is írtad már számtalanszor hogy "a vallás kívül van a tudományon", tehát a vallás nem út a megismerésre, így az ateizmus sem lehet vallás.

"Természetes hívőnek."

Ez értelmetlen.
Az ember, ha neked úgy jobban tetszik, 'agnosztikus ateistának' születik.

@Dragonlady (Bp, Hun):

"hát itt bizony leírta kommentben kicsit részletesebben is, hogy mik voltak az elvárások. igen, mise imádkozás."

Nem olvastam még.

"nem vagyok meglepve, ez köztudott az egyházi iskolákról."

Engem meglep...nyilván vallásos munkaerőt akarnak, ez előny, de senkit nem kényszeríthetnek az öltözködésen kívül semmire...

GERI87 2015.03.09. 21:36:10

@Calvino:

"saját meggyőződésemet kellett volna feladnom egy állásért, pénzért cserébe. "Nem kell, hogy tényleg higgy, csak csinálj úgy, mint a többiek"

Én úgy értelmeztem hogy mivel a fenntartó váltás előtt felmondtál ezért csak sejtetted hogy mik lesznek az elvárások, de nem tudtad...

De, így már tiszta, majd a többi kommentet is elolvasom.

GERI87 2015.03.09. 21:36:10

@maxval bircaman szerkesztő:

"meglepődik, de nem tesz fel kérdést arról, hogy minek kell menni a boltba vásárolni."

Ez nem jelent mást, csak azt hogy az ember okosabb lény, így felteszi ezeket a kérdéseket.

"ők legfeljebb megfigyelik a jelenségeket és elfogadják azokat."

Más fejletlenebb létformák pedig nem fogják fel az ilyen szintű dolgokat sem és így pl meg sem lepődnek...

Ez csak azt bizonyítja hogy vannak fejlettebb meg kevésbé fejlett létformák, melyek a világ megismeréshez, az ok-okozati összefüggések megértéséhez, feldolgozásához jobb-rosszabb eszközeik, adottságaik vannak. Ennyi.

"Az elszigetelt népeket vizsgáló néprajzkutatók még sosem találtak ateista törzset."

Ez csak azt mutatja hogy ha a világ, környezetük megismeréséhez az eszközeik hiányoznak, primitívek, akkor ebben a vallás lesz az uralkodó.
Egyébként az hogy számtalan vallás jött létre ezeknél az emberi törzseknél is azt mutatja hogy ez emberi kreálmány..

"az alapja az a hamis feltételezés, hogy a vallás a nem érthető dolgok pótlása az ember által."

Ez attól még lehet igaz, hogy emellett a pl a létezés okának kérdéseire is választ keres!

De nyugodt lehetsz, a vallások fennmaradnak, méghozzá azért mert a tudomány a "miért"-re, a létezés "céljára" nem ad választ, amit sokan igényelnek, tehát bár
"egyre kevesebb a nem érthető dolog, azaz egyre kevesebb hely marad a vallásnak" mégis megmarad, a "filozófiai kérdések" miatt. Ez "emberi sajátosság".

Az agnosztikus a "miért"-el nem foglakozik, neki nem fontos, az ateista szerint meg a létezésnek, világnak nincs célja, se magasztos oka, se miért....van és kész. Elfogadja "halandóságát".
A fontosabb hogy "hogyan" , "mikor", "meddig". stb.
De mindig mi leszünk kevesebben...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.09. 21:36:44

@Aye aye: na ez az, amitől egyébként én is félek. márhogy soha többet nem lesz már privát időm. pedig már annyira elegem van, hogy túl sok időm van, évek óta, iszonyú sok, és unalmamban halálra szoktam dolgozni magam, és persze ettől bestresszelek stb ezért is jöttem el egy évre "munkanélkülinek". már pontosan egy éve. jó lenne, ha könnyebb lenne eltalálni valahogy a közepét a dolgoknak, nemcsak ezeket a végleteket. :-/

nyuszigonosz 2015.03.09. 21:39:14

@Calvino: A Wattenmeer, hát az érdekes lehet az iszapban mászkálni, de ha már ilyen messzire ( röpke 10 óra lenne nekem innen :- ) ) akkor inkább olyan úszós - fürdözös tenger a jobb. :-)

Bár egyszer régen én belementem a tengerbe Hollandiában, hát az is hideg volt. De ha már ott voltam. :-)

Fajankó 2015.03.09. 21:48:58

@Calvino: keleti fríz ???? ( a viccek megvannak? )

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 22:00:55

@Aye aye: mert még nem csináltad, legalábbis pénzért nem, és nem vágták a fejedhez, hogy nem fizetnek ki, mert találtak a kád lefolyója mellett 3(!) porszemet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 22:04:30

@Calvino: most aztán biztosan odavágyik a dragonlady:DDDDD

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.09. 22:05:44

@33621: sőt, a gyerekeknek karácsonyra is kukoricát hoz a jézuska.

kardio1 2015.03.09. 22:12:12

Na végre, most màr én is tudok kommentelni. Amunkahelyen mostanàban idôm sincs nagyon, meg technikailag sem megy, mert bejelentkezéskor hiànyzik a "komment küldése" gomb... Ugy meg azért nehéz :(
A poszt érdekes volt. Mindig meglepôdöm, milyen apro részlet fogja dominàlni az aznapi hozzàszolàsokat. A vallàshoz valo viszony mindig nagy hullàmokat vet.
Ha màr itt vagyunk, leirnàm, mit gondolok én errôl a témàrol, amit a posztiro és a kommentelôk felvetettek. Az valoban nem jo, ha nincs vàlasztàsi lehetôség, a külsôdleges vallàsossàg nem az igazi, meg aztàn kikényszeriteni nem lehet a hitet. Mondjuk az is igaz, hogy többé-kevésbé minden iskolàban (tàgabban értelmezve: minden munkahelyen) igazodni kell a helyi elvàràsokhoz, nem csak itt van igy.
A vita eléggé elment abba az irànyba, hogy az ember vallàsosnak születik-e vagy sem. Pedig nem is errôl kéne gondolkozni, hanem a hitrôl. En ùgy fogom fel, hogy Isten létezik, tôlem függetlenül (azaz nem én talàlom ki), és ô kezdeményez, a benne valo hitet ô ébreszti. az, hogy én erre hogyan vàlaszolok, észreveszem-e egyàltalàn és ha igen, elutasitom-e vagy elfogadom a közeledést, az rajtam àll, a pozitiv vàlaszom pedig az én vallàsossàgom. Ilyen értelemben nem születünk vallàsosnak. De a csiràjàval igen. Tériteni pedig kell, ilyen szempontbol az otthon, négy fal közt, egyedül gyakorolt kereszténység nem értelmezhetô. Persze a térités nekem azt jelenti, hogy igyekezzem ùgy élni, hogy a környezetem feltegye magànak a kérdést, hogy miért vagyok olyan amilyen. Ez egy nehéz cél, de az iràny ez.
Felmerült az a kérdés is, hogy az ateizmus vallàs-e. Abbol a szempontbol igen, hogy ennek is vannak bigott hivei. Szerintem a tovvàbbi ilyen témàjù vitàk elkerülésére hasznos lenne, ha ateista olvtàrsaink nem hasznàlnànak olyan erôsen negativ töltetû kifejezéseket a vallàsokra és vallàsosokra, mint: baromsàg, babonasàg, mese (habbal :) ), majd kinövik stb., hanem inkàbb tudomàsul vennénk cimkézés nélkül, hogy nem vagyunk egyformàk.

GERI87 2015.03.09. 22:17:22

@maxval bircaman szerkesztő:

"A tudomány nem más mint hiptézisek váltakozása.....
A XX. századtól: nem lehet tudni, van-e központja a világnak. "

Egyes elméletek szerint a tágulás miatt az univerzum egyre sötétebb hely lesz, egyre kevesebb csillag fénye jut majd el ide, a megismerhető világ tehát beszűkül...végül csak a háttérsugárzás marad, vagy jön a "nagy reccs".
Ha lesz majd értelmes élet a jövőben, egy sokkal "magányosabb" hely lesz...így valószínűbb hogy a jövő létformáinak más elképzelési lesznek a világról, mivel a megismerhető világ is "kisebb" vagyis információ szegényebb lesz.
Kivéve persze ha jobb eszközeik lesznek a mieinknél!

Most akkor a tudomány téved?
Nem.
Ez is csak azt bizonyítja hogy a tudomány a megismerhetőn alapszik, nem kitalált fantáziákon.

A hipotézisek azért dőlnek meg, mert bővültek, fejlődtek a megismeréshez rendelkezésre álló, azt leíró eszközeink, fogalmaink! Nem lecseréltük őket, hanem túlléptünk rajtuk!
Feltételezések bizonyos dolgokról most is vannak,rengeteg, de csak addig amíg az egyik nem igazolja magát a többi felett.

Vallás, vallási alapú magyarázat van rengeteg, egyik sem tudja se bizonyítani, se igazolni önmagát, se cáfolni a másikat.

bpetya75 2015.03.09. 22:25:37

@Sanyi9:

Jogos. Pedig már találkoztam a helyes értelmezéssel. Köszi a kiigazítást!

@Hari Seldon 2:

Én sem állítom, hogy ezt állítod, csak hogy valami ilyesmi érzésem van ;-)

@QUERCUS:

De legalább nem guillotine-nal érvel. ;-)

bpetya75 2015.03.09. 22:29:21

@kardio1:

A térítést én is pont úgy értelmezem, mint te. Nem szimpatizálok a direkt marketinggel hitbéli kérdésekben sem.

2015.03.09. 22:40:23

@bpetya75:

"De legalább nem guillotine-nal érvel. ;-)"

Egyenlőre. De nyugtával dicsérjük a napot, kolléga.DDD

33621 2015.03.09. 22:45:42

@~~Babette~~: Tudod városon ritka a kukorica, de gyakoribb a Legó!

morsels (törölt) 2015.03.09. 23:18:22

@Dragonlady (Bp, Hun):
En hordtam ujsagot.
Hajnali haromkor kellett kelni, reggel hetre az osszes ujsagnak az elofizetonel kellett lennie :-)

Alommunkanak nem hivnam, de akkor jo volt :-)

Voltak tortenetek :-)

pappito · http://pappito.com 2015.03.09. 23:39:49

a posztolónak sok sikert, öröm volt olvasni az írását, köszönet érte, hogy megosztotta velünk

pappito · http://pappito.com 2015.03.09. 23:44:41

a nyolcadik komment volt birkáé, feldobta a labdát és ti lelkesen rohantatok a trollkodásra, sosem tanultok :(

így lett az ötszáz kommentből négyszáz értelmetlen gittrágás. ugyanúgy csicskáztat benneteket, ,mint ahogy a másik troll csinálta

persze, ha titeket ez szórakoztat, akkor nem szóltam

pappito · http://pappito.com 2015.03.09. 23:46:56

@Dragonlady (Bp, Hun): lakuk egy barátom Usedomban (Usedomon?) az ugyanez a kaland, fenn egészen a lengyel határnál. csodaszép tengerpart, friss levegő, cuki, nyugos kisfalvak, kedves népek - de a tenger... hát az az északi :)

szöüke koula 2015.03.09. 23:47:21

@nyuszigonosz(D) ESTP: @Calvino:
mi október idusán egy ábrándos napon úsztunk néhány száz métert a svédek tengerében.
a helyiek, akik csak szauna után mártóztak meg benne, fennakadt szemmel kérdezték, hogy honnan jöttünk. :)

pappito · http://pappito.com 2015.03.09. 23:53:34

@nyuszigonosz(D) ESTP: "Bár egyszer régen én belementem a tengerbe Hollandiában, hát az is hideg volt. De ha már ott voltam. :-)"

egyszer én is beúsztam a Zeller tóba a tesómmal, csodaszép tiszta volt, ragyogó napsütés, szerintem a tó hét fokos lehetett, azt hittem bekékülök. Öt percig bírtuk, aztán kijöttünk, a helyiek meg mondták, hogy hát igen, ők pl. ilyesmit csak nyáron csinálnak, mert kurva hideg a víz... bolond osztrákok :)

nyuszigonosz 2015.03.10. 00:03:53

@szöüke koula: @pappito:
Amiröl írtam az meg májusban volt valahol egész fent egy csodás szinte fehérhomokos tengerparton. Majd megfagytam, de megérte. :-) Egyedül voltam a vízben, mindenki más csak dideregve bámult, pedig szép, napos idö volt, csak a tenger volt jéghideg.

KanáriHajni 2015.03.10. 02:33:17

@montroyal ( CAN qc): Nektek mi bajotok van Golf-al? Egy csomó rossz feleséget fogtatok ki egymásutánban, aki csak a pénzetekért volt veletek, vagy ez egyszeri példa alapján lett reprezentatív?
A csajod gyerekei hogyan nem lettek a tiédek is az idők során?
És miért kézenfekvő, hogy a nő kevesebbet keres, és egyáltalán mióta számít ez? Inkább mész egyedül nyaralni, mint a szerelmeddel, csak, mert úgy olcsóbb, és mert ő nem dobott be annyit a kasszába, mint te? :-o

montroyal ( CAN qc) 2015.03.10. 03:38:48

@KanáriHajni: OK tergetunk .. a mult mar ugy se nem szamit

a gyerekeknek van igazi apjuk .. en csak dolgoztam ertuk addig amig a legfiatalabb is munkaba allt , kocsi ,lakas mindegyiknek azutan mar nem volt szukseg ram kulonosen, a fel hazammal a zsebbe ... ma sem hibaztatom az exemet ,azt tette amit minden anya csinal a gyermekei erdekeben .. egyedul nyaralni ? 30 utat csinaltunk 14 ev alatt a gyerekekkel tobbe kevesbe ..igen es utolag elmondhatom kurva sokat dolgoztam erte ..csak akkor szart be a bicikli amikor kulon fizetest kovetelt es abbol nem jutott mindenre :
.elo pelda hogy en dolgoztam a joletukert ..
na hosszu ... amugy kosz jol vagyok .. az exem nem.. szetosztotta a hazamert kapott penzt a gyerekei kozott , akik finoman a tudtara adtak hogy jol vannak ,csak van sajat eletuk ...
nincs semmi tanulsag masnak , a 2.a 3.hazassagra ugy se talalunk gyermektelen not , de amig palimadar vagy mindig szeretni fognak ...ja mostani a 4. felesegem ha nem tudod .. es kemeny szerzodessel ..

2015.03.10. 03:46:24

@maxval bircaman szerkesztő:
"A korabeli tudomány úgy számolta (s ezzel értettek egyet a papok), hogy a tervezett út (a Kanári-szigetektől Japánig) kb. 18 ezer km, azaz képtelenség megtenni, mert a korabeli hajókkal ez kb. 9-10 hónapos út lett volna. A korabeli hajók nem tudtak megtenni 3 hónapnál hosszabb utat, mert elsüllyedtek volna csak az útra szükséges élelmiszer és víz súlya miatt."
Kolumbuszt majd szaz evvel megelozve a kinaiak hatalmas flottaval jartak be az azsiai tengereket Cseng Ho admiralis vezetesevel. Egyes kutatok szerint eljutottak a mai Kalifornia es Mexiko nyugati partvidekere is.

en.wikipedia.org/wiki/Zheng_He
hu.wikipedia.org/wiki/Cseng_Ho
en.wikipedia.org/wiki/Chinese_treasure_ship

adg 2015.03.10. 04:41:29

@Mirjam2: "A kulon kassza nem azt jelenti hogy 'centre szamolgatunk mindent', legalabbis nekunk nem."

A posztbol: "Párommal szigorúan külön kasszán vagyunk, rezsit és egyéb költségeket centre pontosan megfelezzük"

De mindegy is. Nem tudom miert van az, hogy ha valamire rakerdezek, mert szamomra szokatlan, akkor nekem (nem csak nekem) rogton vedekeznem is kell, es ennek ellenere megkapom, hogy mert kulonbozoek vagyunk, vagy rosszabb esetben nem vagyok eleg tolerans, netan ilyen meg olyan vagyok. Pedig csak egy kerdes volt.

De ha mar itt vagy, es ti is igy eltek. Mi az elonye, hogy mukodik, amikor valami nagyobban vennetek? Hogy mukodne, ha lenne gyereketek is?
Ha venni kell egy hutot, kocsit, osztjatok az arat, vagy ez az en kocsim, az a tied. Vezetheti a ferjed a tiedet? (tudom, ez most epp nem jatszik, de ha lenne.) Kie a mosogep, ki fizeti a takaritot? Mindent ketfele osztotok egyenloen? Ha megveszitek majd a hazat angliaban a tervek szerint, azt is ketteosztjatok, vagy benne lesz a szerzodesben, hogy 43% az enyem, 57 a tied pl.?
Elmentek nyaralni, akkor mindenki fizeti a maga jegyet, szobajat, vacsorajat?

Nalunk ugy van, hogy van egy mindennapos szamlank, meg egy megtakaritasi. Mondjuk.
Minden jovedelmunk megy a mindennaposra, ami ho vegen marad, az meg a megtakaritasira. Durvan ez a felallas jelenleg.
Mivel a penz nagyobb reszet en keresem, leven a felesegem a negy gyerek mellett nem dolgozik full time, csak lenyegesen kevesebbet, ellenben o inntezi a bevasarlasokat, ezert nem is igen mukodhetne szerintem a kulon kassza.
Van mindkettonknek kartyaja a szamlahoz, es ha vasarlas van, akkor hasznaljuk. mindegy ki vasarol, es mindegy ki kereste. Megvan, hogy mennyi a havi keret, es annyi. Szinten innen fizetodnek a kozuzemi dijak, rent, biztositas, mittudomen.

Igy aztan a megtakaritasunk is kozosse valik, ha venni kell valamit, akkor csak ugy megvesszuk, nem boltolunk egymas kozt. Ezert furcsa szamomra a kulon kassza, de sosem iteltem el, sosem gondoltam, hogy aki ugy el, az hulye. Ha neki jo, mit banom en. Csak a technikai reszletei erdekeltek volna egy kicsit.

adg 2015.03.10. 05:16:15

@Dragonlady (Bp, Hun): "ez mennyire szimpatikus, hogy egy kezdő vállalkozás nem úgy indul, hogy "toljon be ennyi meg annyi illetéket, adót, járulékot és díjat a költségvetésbe!", még mielőtt egyáltalán egy fillér bevétele is lett volna."

Az meg hagyjan, hogy toljon be ennyi penzt.
De utana szamoljon el, hogy honnan volt a kezdo vallakozasnak ennyi penze, ha meg nem volt bevetele? Ja, hogy tagi betet, kolcson? Akkor honnan volt a tagnak? => vagyonosodasi vizsgalat. :D

adg 2015.03.10. 05:50:59

@Dragonlady (Bp, Hun): @Herr Géza:
Tul van ez bonyolitva feletek. Torzskonyv, ezaz, ugyanmar.

Ezt ubereljetek:
Az auto osszes papirja egy a4-es lap, haromfele perforalva. Rajta van a kocsi es a gazdi adatai. a harmadik resze meg a majdani vevonek van. Nincs torzskonyv, nincs forgalmi. Regebben volt egy matrica az ablakon, de ez ma mar csak teherautoknak kell. Tul bonyolult volt a rendszer.

Eladaskor kitoltod a papiron a vevo adatait, leteped a vevo harmadat a papirrol, es hello. (szerzodes opcionalis, ajanlott.)
A sajat reszeddel bemesz a hivatalba, leirjak a nevedrol a kocsit. par perc.
A vevo is bemegy a sajat fecnijevel, rairjak a nevere a kocsit, es kap egy uj, teljes lapot.
Szerintem nem fizettem semmit ezert.

2015.03.10. 06:33:52

@adg [Au, Darwin]: Irtam egy hosszut de eltunt :(. Roviden: nektek negy kozos gyereketek van es ha jol ertem a feleseged jelenleg nem dolgozik, ez teljesen mas elethelyzet mint a mienk. Nalunk soha fel sem merult hogy egyutt tartsuk a penzt, nem megyek bele a reszletekbe de ez rengeteg okbol nem lenne opcio egyaltalan. Montroyalnak igaza van, ha nem elso hazassagrol van szo es mar vannak gyerekek stb. kozos gyerek pedig nincsen, az nagyon mas elethelyzet mint a tietek peldaul.

Nem tudom miert gondolod hogy olyan bonyolult ezt megoldani, semmi bonyolult nincsen benne, olyannyira hogy soha meg sem kellett beszelnunk mert szamunkra magatol ertetodo, nekunk ugy fair ahogy mi csinaljuk, masoknak mas. A lakhatassal kapcsolatos koltsegeket megfelezzuk hiszen ketten lakunk; ez nagyon egyszeru, a berleti dij fele-fele. A sajat ingatlanban 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok, ebben megint semmi kulonos nincs, altalanosan bevett gyakorlat. Miert lenne pl. 43%, ennek mi ertelme lenne? Haztartasi gepeket, etelt stb. kozosen veszunk, de nem szamoljuk ki centre pontosan, tiz-husz euronyi osszeg ide vagy oda nem szamit. Minden mast magunknak veszunk, tehat pl. ruhat, telefont, repulojegyet. Ajandekot termeszetesen veszunk egymasnak, pl. en szoktam a ferjemnek ruhat venni es ezt nem fizettetem ki vele :)

Az a lenyeg hogy mindenki mas, en azt nem tudom elkepzelni pl. hogy negy gyerekem legyen, keptelen lennek igy elni, de nyilvan egy csomo ember meg boldog ilyen helyzetben. Nem vagyunk egyformak.

2015.03.10. 06:43:33

@~~Babette~~: Igen, a fizikai munka (marmint penzert, foallasban vegezve) mindig romantikusnak tunik azoknak akik nem probaltak :)

2015.03.10. 06:51:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem emlekszem pontosan hogyan jutottam el a Ferfihang.hu-ra, nyilvan valamilyen gender dologgal kapcsolatos cikkben utaltak ra amit olvastam. Engem nagyon erdekelnek ilyen genderrel kapcsolatos forumok (ez megint mi, a 'gender' magyarul, nemi szerepek? Nagyon hulyen hangzik...). Nem vagyok rendszeres olvasojuk, ez olyan tipusu oldal hogy eleg egyszer belenezni, a tartalom 100% kiszamithato :). De vicces olvasmany, mindenkinek ajanlom hogy szanjon ra 5 percet az eletebol (tobbet valoszinuleg nem er meg).

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.10. 06:52:24

@szöüke koula: egy szep huvos nyari napon mi is megmartoztunk egy nemet falucska strandjanak medencejeben. Nemigen voltak vendegek.
a medence vizet egyfolyton folyo hegyi patak taplalta
Az ott dolgozok eleg elhulten neztek, majd megmertek, 16 fokos volt

A megfazas meg 3 hetes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.10. 06:57:45

@Mirjam2: igen, tarsadalmi nemnek is mondjak

Hari Seldon 2 2015.03.10. 07:30:46

@Philosoraptor:
Nem hiszem.
De ha azt érti alatta, hogy ellene vagyok minden szellemi és anyagi monopóliumnak, akkor abban az értelemben igen. (De ez nem csak a vallás ellen irányul)

bpetya75 2015.03.10. 07:47:07

@Philosoraptor:

Nagyon trendi lett Magyarországot szidni, és a világ pöcegödrének beállítani. Van egy olyan érzésem, hogy többen kedvet kaptak Kertész Ákostól, és hasonló módon szeretnének politikai menedékjoghoz jutni.

Quercus a favágó 2015.03.10. 08:30:00

@bpetya75:

Tudod Petya, az a helyzet, nagyon kevés ember érti meg, miről szólt az elmúlt 25 év Kelet-Európa, benne Magyarország számára. Azért nem értik meg, mert nem mondják el nekik. Nem mondják el, hogy rossz modellt választottak(kivétel nélkül mind) a gengszterváltáskor, és ehhez a rossz modellhez a mai napig ragaszkodnak. Ami ellen a fejlett nyugati világnak semmi ellenvetése nincs, mert ez az ő érdekeiket szolgálja.
Nem értik meg, hogy a kapitalizmusnak az a formája, hogy a külföldi tőkére alapozott szabad kereskedelem majd meghozza a várva várt felzárkózást, sehol a világon nem működik. És amíg ezt az uralkodó politikai elit nem látja be, vagy nem indul meg egy olyan folyamat, ami kitermel egy új gondolkodású meghatározó erővel bíró, a választók bizalmát elnyerő politikai formációt, ez így fog maradni. Ami azt is jelenti, hogy a periféria országai tovább fognak távolodni a centrumországoktól.

soad1221 2015.03.10. 08:49:31

@maxval bircaman szerkesztő: ebben nagyon is egyetértünk. de mo-n az egész adórendszer még mindig nem koherens, nagyon szétaprózott, átláthatatlan és legfőképp a teljes adóteher túl magas. A "söralátét" adóbevallásról nem is beszélve..

@Golf2: nos, láthatóan fogalmad sincs, hogy a jövedelmet milyen adók és milyen járulékok terhelik...
Nem egyedül Mo-n van 1 kulcsos adó, nézz csak körbe az Eu-ban.. :)
A bruttó 200 e Ft nettója 131 ezer ft (járulékok és adó összesen 34,5%), a munkáltató teljes ktge: 257 ezer (neki kell még szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulást fizetni, összesen 28,5%-ot)
Ugyanígy a bruttó 1 M ft nettója 655 ezer, és a munkáltató teljes ktge: 1,285 M Ft.

Tehát a megkeresett nettó 131 e ft után a befizetett pénz 126 e Ft, a nettó 655 ezer után befizetett pedig 630 ezer..
Most akkor ki fizetett be többet?
Értem, Te azt mondod, hogy a nettó 655 ne legyen annyi, csak mondjuk 500 vagy 400 vagy 300, vagy nem tudom mennyi, de kevesebb - ez nekem picit ilyen kommunista elvnek tűnik, de nem akarlak megbántani...
Mindegy, vagy gazdag vagyok, vagy agymosott... :)

bpetya75 2015.03.10. 08:53:49

@QUERCUS:

Te fentről közelíted a kérdést, aminek van is alapja. De én jobbnak tartom lentről közelíteni hozzá. Egyelőre nem azzal kéne foglalkoznunk, hogy mennyire maradunk le a franciáktól vagy a németektől, hanem inkább azzal, hogy kiaknázzuk a lehetőségeinket, mert azok vitathatatlanul vannak. Csak jelenleg pár ezer ember tarol le mindent, ez pedig nem az EU "érdeme", hanem a mienk. Hogy ezen hogyan lehet változtatni, azt nem tudom. Mózes 40 évig vezetgette a zsidókat a sivatagban, hogy kihaljon a rabszolga nemzedék. Ez az opció nálunk nem adott, így a fertőzéstől sokkal nehezebb lesz megszabadulni.
A másrészről szerintem sokat lendítene a helyzetünkön, ha reálisabban mérnénk fel a körülményeinket és a lehetőségeinket. Fölösleges arról beszélni, hogy mikor érjük már el a nyugati bérszínvonalat. Nem lehet az a cél, mert nem olyanok a körülményeink. Vissza kell venni a fenenagy igényekből, és kiderülhet, hogy nem is koldul is 3M ember, meg nem éhezik 3K gyerek, csak nem jut minden nap chipszre, meg évente külföldi nyaralásra.

soad1221 2015.03.10. 09:01:40

@adg [Au, Darwin]: most komolyan... már egy csomószor olvastam Tőled, hogy AU-ban mit jelent az ügyintézés, de még mindig meglepődök, hogy ilyen basszus tényleg létezik...

egyre inkább gondolkodom ezen az ausztrálián, csak ne lenne ennyire körülményes a dolog :)

soad1221 2015.03.10. 09:23:53

@Golf2: ja és azt most kihagytam , hogy jelenleg milyen adóalap csökkentő tényezők vannak, amik meg pont hogy a kisebb jövedelműeknek kedvez.

Egyébként amikor sávos adó volt az alsó kulcs szerintem több volt 16%-nál így a kisebb jövedelműek sem jártak rosszul, max a nagyobb jövedelműek jártak jobban.
Tehát így a mondataidból kiolvasva, Te tök szimplán csak irigy vagy, bárkire aki jobban keres. Hogy az milyen munkát végez, arról fogalmad sincs.
Én persze tudom, hogy a 2 közül én az agymosott vagyok, mivel nincs 1 M Ft-os fizetésem (hanem sokkal inkább, erősen közelít a 200 E bruttóhoz, mint az 1 M-hoz), de én ennek ellenére nem irigylem senkitől az 1 M Ft-os fizetését. Egyrészt lehet, hogy végez olyan munkát ami ér ennyit, másrészt lehet akkora felelősség ezért, ami ér ennyit, meg persze lehet a haver, akinek kifolyatjuk a pénzt... nem tudom eldönteni látatlanban, szabály erre nincs.

És akkor a végére: azt a véleményemet olvastad-e , hogy Mo-n persze még ez sem tud rendesen működni?!?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.10. 09:36:17

@diggerdriver: @adg [Au, Darwin]:
Ezt simán űberelem.
Senki sehova nem megy. Veszek egy autót és a tulajdoni lapján kitöltöm a vevő adatait.
A régi tulajdonos elküldi a tulajdoni lapot a DVLA-nak és két héten belül megkapom a tulajdoni lapot postán de már én szerepelek tulajdonosként.
Ennyi.
A lap alján van egy perforált rész amit vásárláskor megkapok hogy én vagyok az új tulajdonos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.10. 09:39:11

@bpetya75:
Na na én már a Világ Pöcegödre címet kiosztottam.
Nem Magyarország nyerte...

M. Péter 2015.03.10. 09:39:12

@soad1221: Az alsó kulcs 0% volt! Gyerek nélkül több, mint havi 200000 Ft-ot kell keresni ahhoz, hogy az ember jobban járjon az egykulcsos adöval.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.10. 10:09:29

@bpetya75:

Kertész maga vallotta be: szenved Kanadában, mert le se szarják ott.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.10. 10:09:29

@QUERCUS:

"Nem értik meg, hogy a kapitalizmusnak az a formája, hogy a külföldi tőkére alapozott szabad kereskedelem majd meghozza a várva várt felzárkózást, sehol a világon nem működik."

Ez a lényeg.

soad1221 2015.03.10. 10:17:04

@M. Péter: erre tudnál egy linket adni.. én ilyenre nem emlékszem.
Ahogy én emlékszem: 2 kulcs volt 18-20 körül és 30-32 körül voltak a kulcsok. A korlát, ha jól emlékszem évi 5 M ft volt. Adójóváírást lehetett igénybe venni, ami havi 12 ezer ft körül lehetett maximálisan, de az is a jövedelemtől függően volt igénybe vehető és a 12 000 volt a maximális mértéke. Mivel minden adatra nem emlékszem, neten túrni meg lusta vagyok, így az értékekben némi tévedés lehet, de a lényeg ez volt..
Ahogyan régen is, most is az önkéntes nyugdíj, az egészség pénztár, lakás hitel, stb, ilyenekkel lehetett és lehet még a adóalapot csökkenteni....
Na most az tény, hogy gyerek nélkül, az adójóváírás megszűnt, viszont lejjebb ment egy picit az adósáv. Ennek ellenére persze kicsit szarabbul járt az, aki érintett volt, de 0% szerintem az adó sohasem volt semmilyen jövedelem esetén...

Mr Long 2015.03.10. 10:31:31

@adg [Au, Darwin]: Ma' megen magyarazkosz. Ert eggeyt a fosodrattal es akkro nem kell megvedened az igazad. Meg nem tanultad meg? Lasd a franci lovoldozest...

GERI87 2015.03.10. 11:00:33

@maxval bircaman szerkesztő: @QUERCUS:

A társadalomnak is hozzá kell ehhez igazodnia, akarnia és értenie kell a demokráciát és a piacgazdaságot.
Akkor viszont működik, sőt: csak így működik!
A finnek, japánok, koreaiak, skandinávok stb mind így értek el magas életszínvonalat és erős gazdaságot.

bpetya75 2015.03.10. 11:08:45

@maxval bircaman szerkesztő:

De legalább nem kell aggódnia a testi épsége miatt. Valamit valamiért ;-)

@GERI87:

Szerintem az általad említett országok esetében fontosabb tényező volt, hogy kevésbé megosztott a társadalom, mint nálunk, így kormányokon átívelő reformokat tudtak megvalósítani, amikor azt kívánta a helyzet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.10. 11:12:57

@Mr Long (UK):
Az utolsó pohárt nem kellett volna meginnod
:))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2015.03.10. 11:22:22

@diggerdriver: És ha te adod el az autót, a road tax meg a biztosítás idöarányosan "fel nem használt" részét automatikusan visszakapod ??? Csak kérdezem...

soad1221 2015.03.10. 11:29:56

@diggerdriver: azért nem sokkal bonyolultabb adgnek sem... max egy úttal, de a perforált lap ugyanazt a célt szolgálja... a folyamat meg ugyanaz gondolom...

persze tudom minden nézőpont kérdése, de innen Bp-ről nézve nekem mindegy is, hogy be kell-e mennem vhova 10 percre, ahol minden faszán, gyorsan megy :)

adg 2015.03.10. 11:57:31

@Mirjam2: igen, a mi helyzetunk mas egy picit. Dolgozik a felesegem, csak kevesebbet. Illetve kevesebbert. Most kezd visszazokkenni a munkaba, elkerulendo, hogy becsavarodjon itthon. :)

Oke, ezt igy ertem, ket ember eseten ez valoban mukodhet, ha nektek jo, akkor sok boldogsagot hozza. A 43 csak egy szam volt, ha valamelyikotok eppen tobbet tesz bele az ingatlanba. De ez mit sem szamit, mert pont egy ingatlan az ami jol oszthato ily modon.
Koszi a valaszt.

adg 2015.03.10. 12:04:46

@diggerdriver: jo, nyertel. :) Azt megfigyelted, hogy a ket szisztema egesz hasonlo, csak te postazol? Amugy nem tartom kizartnal, hogy itt is lehetne postazni, nem tudom. En szeretem szemelyesen az ilyesmit, akkor biztos tudom, hogy el van intezve es nincs semmi gond.

Mi van, ha az elado nem jelenti be? Bejelented magad, es kesz?

Mi lesz az autoval? Csak alvaz marad, vagy lesz felepitmenye is? Csomo kabrionak magasabb a kuszobe is, szinten a csavarodas miatt.

adg 2015.03.10. 12:08:16

@Mr Long (UK): tanulom, tanulom, de neha csak felmerul meg bennem valami. De egyre kevesebbszer. :)

adg 2015.03.10. 12:15:23

@soad1221: azt meseltem, hogy a masodik koltozesunk utan bementem a HIVATALBA uj jogsiert. Itt az az egy papirod van kb, azon van a cimed is, vagyis koltozes utan kerni kell egy ujat. Ingyen. Szoval bementem a feleseggel, es minthogy fingom nem volt, hogy kell intezni, odamentem a recepcios lanyhoz, es megkerdeztem. Elkerte a jogsikat, megkerdezte a cimet, majd mondta, hogy uljunk le. Ahogy letunk, megint szolt, hogy kesz, mehetunk haza. Egyittal gratulalt az uj helyunkhoz es sok boldogsagot kivant.

Tudom, tudom, mumosoly, mesterkelt stil, maz, stb.

soad1221 2015.03.10. 12:19:25

@adg [Au, Darwin]: :) meg hanyatló nyugat (vagy kelet? :)) meg szemét ausztrálok, meg ők a leggazdagabbak, úgy könnyű, meg minden

Egyébként meg milyen szemét már, mit tornáztatott, hogy ülje le, állj fel...

adg 2015.03.10. 12:32:55

@soad1221: ja, kis rohadek. Latszik, hogy lenezik a szerencsetlen kulfoldieket. Hinta is megmondta, csak egy bloody auslander vagy micsoda maradsz. :)

soad1221 2015.03.10. 12:40:40

@adg [Au, Darwin]: hát ja... de akkor az a mosoly nagyon is őszinte volt. A kárörvendés ült ki rajta...

Na, visszatérek a munkához, khm, akarom mondani a melósok zsírján éldegéléshez, mert most picit feltorlódott :)

GERI87 2015.03.10. 12:56:24

@bpetya75:

Akarnia és értenie kell a demokráciát és a piacgazdaságot.
"így kormányokon átívelő reformokat tudtak megvalósítani".
igen.

Megfelelő lépéseket kell tenni..
Jó példa erre Japán meg Kína:
-A japánok mikor szembesültek súlyos elmaradottságukkal, akkor nem bezárkóztak meg kitalálták hogy "nekik így is jó, meg megoldják máshogy" hanem tanultak, átvettek, integráltak...

-Ugyanekkor (XIX.sz) a kínaiak kitalálták hogy nekik nem kell vasút mert "nem is sietnek", nem volt se távíró, se telefon, a politikát szellemektől, boszorkányoktól rettegő eunuchok irányították...meg különben is: "Kína olyan nagy hogy semmire nincs szüksége, a világ közepe, mindenki térdre.."
ennek eredménye fél évszázados polgárháborús zűrzavar lett...meg még jó pár évtizednyi kommunista terror.

A magyar társadalom nem megosztott, hanem nagyon is egységes abban hogy nem érti és akarja a reális de nehéz utat járni...külön "harmadik/magyar" utat akar, fájdalommentes, áldozatok nélküli alternatívát az "ott fent oldják a meg a fenébe." mentalitással...
De sehová nem vezet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.03.10. 14:17:22

@adg [Au, Darwin]:
Szerintem ott is lehet postán intézni.
Viszont nekem nem mindegy mert egy ilyen hivatallátogatási akció minimum 120fontomba kerül.

Az eladónak érdeke bejelenteni mert ha nem akkor minden teher biztosítás roadtax, büntetés hozzámegy.

Folytatnám de nem volt érdeklődés.

blackhairlady 2015.03.10. 14:29:51

@adg [Au, Darwin]: Nalunk teljesen ugyanigy mukodik a dolog. Pedig en gyerekeket is hoztam a hazassagba. A ferjem szepen ellatja oket, en meg qourva jo fej vagyok, es nem koltok egy centtel sem tobbet mint ami szukseges:))))
(ja, konnyu neki, annyira belem nevelodott a sporolas a multban, hogy nem tudom kinevelni magambaol:D)

Quercus a favágó 2015.03.10. 15:56:24

@GERI87:

Nem igazán akarok itt ebbe belefolyni, de az általad említett országok közül egyikben sem volt klasszikus értelemben vett piacgazdaság az elején. Bármely gazdasági modellt nézzük(skandináv, rajnai, japán, Dél-Koreai), mind arról szól, hogy erősen védték a belső piacot vámokkal, állami pénzből finanszírozták, támogatták a hazai vállalkozásokat, jelentős összegeket fektettek az oktatásba, a munkavállalók érdekében támogatták a szakszervezeteket, erős szociális hálót építettek ki, stb. Mindezt azért, hogy kialakuljon egy olyan hazai vállalkozói réteg(multik) akik majd meg tudják állni a helyüket a nemzetközi versenyben is. Ezzel együtt megerősítették az anyagilag független, a közéletben meghatározó szerepet betöltő középosztályt. Amikor ezzel megvoltak, akkor nyitották meg a piacaikat, és szálltak be a nemzetközi versenybe.

Kelet-Európának erre a gengszterváltáskor lett volna lehetősége. Az unió keretei között nincs. Illetve lenne, ha össze tudnának fogni, és rákényszerítenék a centrumországokat, hogy változtassanak az eu szerkezetén, irányítási mechanizmusán. Mert mindkettő rossz, és csak a centrumnak kedvez. Ismerve a periféria országainak egymáshoz való viszonyát, ez soha nem fog bekövetkezni. Erről a centrumországok, élükön Németországgal gondoskodnak. Tehát marad a gyarmati viszony.

GERI87 2015.03.10. 16:39:08

@QUERCUS:

"Amikor ezzel megvoltak, akkor nyitották meg a piacaikat, és szálltak be a nemzetközi versenybe."

Amit az elején leírt célok igazak, de:
Előbb nyitottak a világ felé! Eleve volt valamilyen exportképes ágazat amivel részt tudtak venni a nemzetközi kereskedelemben (pl helyi adottságokból kiinduló szakosodás, kezdetben jelentős külföldi tőkével) és pénzt hozott.
Jelentős belső piac sem volt kezdetben! Állami tőke meg végképp nincs a semmiből.
Nem volt mit védeni...

A "bezárunk és belül kavargatjuk a lóvét" az semmit nem hoz.

2015.03.10. 17:08:28

@GERI87:

Olvass utána, hogyan épült föl a dél-koreai, a finn, a svéd, a német, gazdaság. Én megtettem.

2015.03.10. 17:15:33

@adg [Au, Darwin]: Igen, igy van, az ingatlan koltseget a legkonnyebb elosztani. Csak olyat berlunk / veszunk amit mindketten meg tudunk fizetni :)

DieNanny CH 2015.03.10. 18:46:59

@Aye aye:

Na, igen... A neveltjeimnél a wc-re menés a következőképpen zajlik:
Én: Mindjárt jövök, megyek wc-re.
4 éves: Én is megyek veled!
2 éves: Ééén iiis!
:-DDD
Szóval, a lakás legkisebbik helyiségében szorongunk hárman. És akkor még alkossak is valamit...
:-DDD

Aye aye 2015.03.10. 19:45:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :DDD
jó lehet hárman a wc-ben :D
Az "alkotással" nekem nincs problémám, (tőlem nézheti az egész város, akkor is megy :D ) csak szeretnék 2 perc csöndet/nap - de az viszont nem mindig jön össze.. :D
Nálam csak a 2éves jön, letekeri a wc papírokat, és apró fecnikre tépdesi, mutogat (mikor alkotok, és vigyorog), elvan.
Most kitaláltam, hogy neki is jár már a bili, s ha minden jól megy szép lassan ráveszem, hogy ő meg ott ücsörögjön addig, s így akkor nemcsak jobban elférünk, de talán ő is alkot majd valamit :D

M. Péter 2015.03.10. 20:27:11

@soad1221: Persze adójóváírás volt, de ez gyakorlatban azt jelentette, hogy egy gyerek nélküli alkalmazott 2009-ben havi 63000 Ft-ig nem fizetett szja-t. Nyugdíj-, meg egyéb járulékot persze igen, a 63000 Ft nettója 52290 Ft volt. Ma, ha nem jogosul egyéb kedvezményre, a nettója 41265 Ft. 150000 Ft nettója 103215 Ft volt, most 98250 Ft. Kb. havi 168000 Ft felett kell kevesebb adót fizetni az idei adórendszerben, mint a 2009-esben,

M. Péter 2015.03.10. 20:32:20

@soad1221: A nettó fizetéseket a nettober.com-mal számoltam ki.

2015.03.10. 20:54:16

@bpetya75: Elbagatellizálni a problémákat is nagyon trendi. Nem hiszem, hogy divat lett Mo.-t szidni (ha nem olvasnál róla interneten, már nem is lenne trendi, de ebbe inkább ne menjünk bele...), arról van szó inkább, hogy pont egy olyan weboldaltól várjátok el a dicséretet, ahol sokkal több olyan ember van, aki sokkal jobban szereti kívülről nézni Mo.-t, mint belülről. Olyan alapvető problémákat írnak le, amikre nincsen jelenleg megoldás, és el van annyival intézve, hogy "nem is olyan rossz" a helyzet. Neked is jogod van dicsérni Mo.-t, másnak meg szidni. Csak előbbi itt elvárt, utóbbi pedig meg van szólva. Azért a világ pöcegödre még nekem is meredek, de attól még sok esetben élhetetlen országnak tartom Mo.-t, és ez már azelőtt is így volt, mielőtt erre a blogra tévedtem. Szerintem a többség itt is így van ezzel.

2015.03.10. 21:10:01

@bpetya75: "A másrészről szerintem sokat lendítene a helyzetünkön, ha reálisabban mérnénk fel a körülményeinket és a lehetőségeinket. Fölösleges arról beszélni, hogy mikor érjük már el a nyugati bérszínvonalat. Nem lehet az a cél, mert nem olyanok a körülményeink. Vissza kell venni a fenenagy igényekből, és kiderülhet, hogy nem is koldul is 3M ember, meg nem éhezik 3K gyerek, csak nem jut minden nap chipszre, meg évente külföldi nyaralásra."

Nem érted. Nem a nyugati fizetésekről van szó. Arról van szó, hogy -kis túlzással- dolgozol a semmiért. Arról van szó, hogy Mo.-n nincsen JÖVŐd. Arról van szó, hogy az emberek ebbe beletörődnek. Akkor még azt mondom, hogy tanulok egy nyelvet, és le van mindenki a magasból tojva. Miért akarnám beérni kevesebbel, amikor a világban annyi érdekes és szép hely van? Miért ne lehetnének az embernek álmai? És miért kellene ezekről lemondani? Mo. nem ér ennyit.

2015.03.10. 21:14:11

@maxval bircaman szerkesztő: Milyen érdekes, hogy ti megoldást sosem írtok, csak azt sikerül leírni, hogy köcsögeu & karvalytőke. Tehát akkor mi a megoldás?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.10. 21:16:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hat az anyukak minimum a gyerek 5 eves koraig elfelejthetik az egyedul pisilest, stb.
Szerintem ezt rajuk is kene irni, amikor megszuletnek:-):-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.10. 21:37:37

@M. Péter: jó, hogy így előszedted konkrétan a számokat, szerintem ez nagyon aljas húzás volt (mármint az adórendszer megbütykölése). nagyon sok alacsony fizetésű embernek csökkent akkor a fizetése, mikor átvariálták ezt.

szöüke koula 2015.03.10. 23:38:46

@Philosoraptor: a megoldás? nyilván teokrácia. olyan rendes, ortodox fajtából való. leggings tilos. házasság kizárólag a partner neméről szóló orvosi igazolással...

bpetya75 2015.03.10. 23:40:19

@Philosoraptor:

Ha te úgy érzed, hogy neked nincs itt jövőd, akkor jó, ha teszel ellene. Az már nem az, hogy meg akarod magyarázni, hogy nekem sincs.

Aki kelepcében érzi magát, és a külföldet látja megoldásnak, az lépjen. Aki viszont marad, az kezdheti azzal a boldogulást, hogy kisebb álomkabátot választ magának.

2015.03.10. 23:50:33

@bpetya75: "Az már nem az, hogy meg akarod magyarázni, hogy nekem sincs."

Miért, milyen jövő vár rád Mo.-n? Ugyanolyan, mint a többieké.

Rengeteg negatív esemény látható már most, ami alól nem fogod tudni kivonni magadat. Teszem azt, hogy nézzük meg az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, a demográfiát. Ettől csak szarabb lesz. Természetesen ragaszkodhatsz a saját véleményedhez, csak ne lepődj majd meg, ha eljön az a sötét korszak, amiről beszélek. Az a baj, hogy az emberek abban a tévhitben élnek, hogy már nem lehet rosszabb. Ezért lehet velük bármit megcsinálni.

2015.03.10. 23:56:19

@bpetya75: "Aki kelepcében érzi magát, és a külföldet látja megoldásnak, az lépjen. Aki viszont marad, az kezdheti azzal a boldogulást, hogy kisebb álomkabátot választ magának."

Igen, nem árt két lábbal azért a földön maradni. Mo.-n sem lehetetlen jó életszínvonalon élni, csak van, amit pénzzel sem tudsz megváltani, mert nincsen befolyásod sok mindenre. Szóval nem azt mondom, hogy Mo.-n lehetetlen eljutni odáig, hogy elmenj valami egzotikus helyre nyaralni, csak nem sok mindenkinek adatik meg. Viszont, szerintem önmagát csapja be az ember azáltal, hogyha nem éli meg önmagát, nem éri el a céljait. Nekem az egy borzasztó életnek tűnik, hogy alszom és dolgozom. Szerintem az életnek ennél többről kellene szólnia. Ha ez nem így lenne, nem lenne tele a környezetem frusztrált, fásult emberekkel.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 06:54:53

@Philosoraptor:

A megoldás kezdete a helyzet értelmezése és tisztázása szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 07:14:04

Erdekes eg ebkent, hogy akasszan hogy fonnakadtatok, de rogton utana ott van,hogy munka mellett mindennap tobb orat zongorazik, mindennap foz, plusz kerteszkedik (mindennap?), plusz varr.

Ahogynezem, ezen a szigeten meg a24 ora is tobb.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 07:20:24

@Philosoraptor:
rengeteg ember van, aki csak a kozvetlen kornyezetet eli meg. Ugyan hall remsegeket, mdg olvashireket, de korulotte mindenki normalis, mindenki szereti amasikat, ezert (ontudatlanul!!!!) azt hiszi, hogy minden rendben. Hogy azok a tavoli dolgok tavol is maradnak, a remsegeket josaggal, mintegy varazsbuborekkel tavol lehet tartani.

Hogyez mennyire Nem igy van, sajnos anno a zsidok tapasztaltak meg kemeny meglepeteskent, egyes visszaemlekezesek szerint.
nem azt mondom, hogy ugyanaz a helyzet, csak azt, hogy lelkileg a jelenseg ugyanolyan.

Calvino 2015.03.11. 07:56:12

@~~Babette~~: A 24 óra itt is 24 óra - sajnos :D A kertészkedés persze szezonális, télen nyugi van. De tavasztól őszig mindennapos feladat (mindig van valami: ültetés, kapálás, gyomlálás, metszés, locsolás vagy épp vízelvezető árok húzása). A zongorázás muszáj (is), hozzátartozik a munkámhoz, hiszen folyamatosan új műveket kell megtanulnom. A varrás: hát arra szeretnék sokkal több időt, nem jutok hozzá minden nap, de hétvégente biztos. Főzés és egyéb házimunka - na, hát ez tényleg mindennapos, ti is ismeritek... :D

soad1221 2015.03.11. 08:05:05

@M. Péter: igen, ez nagyjából így reális is, nem fogok utána számolni.
Viszont van egy komoly tényező a gyakorlatban amit ilyenkor nem vesznek figyelembe: a minimálbérre, vagy ilyen alacsonyabb összegre bejelentett emberek jó része (klasszikusan magyar kis-középvállalatoknál) kap feketén pénzt.
A gyakorlatban úgy néz ki, hogy megállapodnak, mondjuk nettó 120-150 ezer ft-ban, amire a cég átutalja a br. 120-150 ezer ft-nak a nettóját (már adójóváírás is benne volt), és a különbözetet megkapja feketén kp-ban.
Ezt az apróságot nem szoktuk figyelembe venni, amikor a rosszabbul járó rétegről beszélünk. Papíron járt rosszabbul egy csomó ember, de a valóságban azt az adójóváírást a cég simán lenyúlta így. A családi adókedvezménnyel ezt már nem tudja így megtenni.
Ennek ellenére volt aki valóban rosszabbul járt, és biztos nem kevés ember, meg annak aki szarabbul jár mindegy is az egész, ha egyszer szarabbul járt.
Viszont nem lesz olyan átalakítás soha, ami mindenkinek egyformán jó, kárvallottak mindig lesznek. Igen, az egy kulcsos adó van akinek rosszabb, mégis azt mondom, hogy ez a legjobb, kiegészítve olyanokkal amiket feljebb felsoroltam.

És nem győzőm hangsúlyozni, hogy alapjaiban nem működik jól, nem jó a Mo-i adórendszer, függetlenül hogy az SZJA éppen egykulcsos - csak épp arra fogja sok ember, hogy milyen szar. Pedig nagyjából az és a családi kedvezmény az egyetlen eleme az egészből, ami rendben is lenne - feltéve, ha az egész összefüggő, egységes adórendszer lenne.

soad1221 2015.03.11. 08:12:59

@Dragonlady (Bp, Hun): én bevallom az volt az egyetlen pont, amikor elhittem, hogy most végre tényleg hozzányúl valaki az (akkor) elmúlt 20 év mulasztásaihoz. Aztán csak picit meg lett piszkálgatva minden, de rendes átalakítás nem történt semmiben..
Kár, hogy így van, az eredmény nem lett jó...

Calvino 2015.03.11. 08:14:59

@bpetya75: Azzal teljesen egyet értek, hogy nem kell másokba "belebeszélni", hogy csak a külföld a megoldás, illetve hogy Mo.-on "nem is olyan rossz". Ezt döntse el mindenki maga. Ezt a "kisebb álomkabát"-dolgot viszont nagyon arrogánsnak érzem... Mint ahogy a posztból és a kommentekből kiderült, elsősorban nem az anyagiak miatt indultam el külföldre, de az is nagyban hozzájárult. Otthoni fizetésemből soha nem tellett külföldi nyaralásra (általában Mo-on biciklitúráztunk sátorral vagy kisebb magánszállásokon). Komoly anyagi megterhelést jelentett, ha szüleimhez utaztam az ország másik végébe: 90ezer kézhezkapott forintból 10-15ezret a vonatjegyre vagy benzinre kiadni? Nem tehettem meg minden hónapban... Télen a fűtéssel olyan szinten spóroltunk, hogy 3 pullóverben és "bundabugyiban" ülve javítottam a dolgozatokat. Ennek ellenére soha nem tudtunk jelentősebb megtakarítást összehozni, örültünk, ha havonta 5ezer forintot meg tudtunk spórolni. Nem nyavalygok - mi még viszonylag jól éltünk másokhoz képest, hiszen pl. szüleink jóvoltából saját lakásban kezdhettük az életünket. Azt hiszem, a 21. századi európai Mo-on nem szabadna az álomkategóriába tartoznia pl. a fenti dolgoknak... Szerintem sokan azért élik meg jövőtlennek az országban maradást, mert sok munkával sem haladnak előre. Én az utolsó években nem csak az előre haladást nem éreztem többé, hanem apró lépéseket mindig hátracsúsztunk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.03.11. 09:00:31

@Calvino: erre mondjak sokan (Bpetya nem tartozik kozejuk!!), akik szerint megerdemli a tanar a 90ezret, miert nem ment programozonak vagy mernoknek, ugy kell nekunk, ha ilyen hulyek voltunk.....

tanato 2015.03.11. 09:16:16

@bpetya75: @Philosoraptor: Így van,aki marad és nincs kiugró jövedelmi helyzete annak az álmaiból ,igényeiből kell lejjebb adni.Szegényesebb belföldi nyaralás,használt autó,lányoknak kevesebb új ruha fiúknak rosszabb minőségű sör stb.Természetesen nem lehetetlen azért így élni,de mivel nem vagyunk már egy zárt világ és látjuk hogy esetleg mások hogy élnek/tengerparti,esetleg egzotikus nyaralás,korszerűbb nagyobb lakóingatlan,lányoknak több és jobb minőségű ruha,fiúknak több és jobb sör stb.,kevesebb munkaórával,sokan agyalnak hogy ők is erre az útra lépjenek.

Calvino 2015.03.11. 09:59:13

@maxval bircaman szerkesztő: Ha az ember azt látja, hogy míg egyesek spórolással, az "álomkabát" szűkítésével, lelkes munkával, hittel és bizalommal, akár némi önfeláldozással foltozgatják a hajó egyik oldalán a lyukat, addig mások a hajó másik oldalán háromszor akkora lyukat vágnak, amin ugyan beömlik a víz, de ők kényelmesebben kipakolhatják a hajón lévő értékeket... Szóval ilyen helyzetben az ember bizony elgondolkodik, hogy talán mégiscsak rossz hajóra szállt...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 10:12:38

@soad1221:

"azt az adójóváírást a cég simán lenyúlta így"

Lattam olyan cegvezetot, aki visszakerte volna az adojovairast, de legalabbis levonta volna a fekete berbol.(a reginel nyilatkozni kellett az apeh fele, hogy azonnal kered, vagy csak ev vegen).
Es kozgazdasz volt...vagy pont azert?

bpetya75 2015.03.11. 10:31:53

@Calvino:

Ne vedd magadra. Philoval ez egy régi vita köztünk.

A kisebb álomkabátot úgy értem, hogy a pénzügyi realitások figyelembevételével szabad csak tervezni. Nyilván lehet álmodozni nagyobb autóról, meg külföldi nyaralásról, de ha ezt túlzásba viszi az ember, akkor megmérgezi magát vele, és nem vesz észre olyan apró pozitívumokat, amik élhetőbbé tennék az életét.

@tanato:

Azzal nincs baj, amikor valaki többet akar, és tesz érte. Van, akinél ez megvalósul egy munkahely váltással, vagy egy országon belüli költözéssel, másnál a határátlépés az opció. Csakhogy a többség marad a seggén, és nem, vagy csak alig változtat. Az ilyeneknek szerintem semmi alapjuk nincs a nyígásra, mert nem tettek eleget (jobbára semmit), hogy jobb legyen.

soad1221 2015.03.11. 10:37:49

@~~Babette~~: a helyzet az, hogy ugyan kérhetted, hogy ne érvényesítsék, de én nem egy cégről tudok, ahol szépen vitték a papírt, hogy akkor itt írd alá... szerinted hányan nem írták alá? :)
Aztán, hogy a fekete pénz pedig pont annyival kevesebb... hát istenem, ez van. reklamálni is max a főnöknél tud ezért...
szóval ez bevált gyakorlat volt. Akik elkerülték ezt az állami szférában és a multiknál dolgozók, a kis és közép vállalatoknál ez volt a rutin...

Calvino 2015.03.11. 10:56:00

@bpetya75: Minden oké, nem vettem magamra. Azt próbáltam csak elmondani, hogy az az álomkabát, amit sokan külföldön keresnek, egyáltalán nem "színes és szélesvásznú álomkabát", hanem egy egyszerű, de strapabíró, meleget adó holmi. Nagyon sokan nem a "luxus", hanem a mindennapi betevő miatt jöttek el otthonról. 4 alkalommal tettem meg a kb. 1700 km-es utat tízfős, "ócsított" kisbusszal. Útitársaim többségében nők voltak, a társadalom teljes keresztmetszetét lefedték. Minden alkalommal azt gondoltam, hogy az én igazságtalanság fölötti lázadásom már-már luxus kategória - nekik kőkemény okuk volt jönni. Hajléktalanság szélén álló család az apa lebetegedése miatt - egy ápolónői fizetésből fél év alatt majdhogynem az utcára kerülésig lecsúsztak. Többdiplomás értelmiségi 50 fölött munkanélküli maradt, semmiféle munkát nem kapott otthon, még takarítónőit sem - most itt "házvezet". És sorolhatnám. Nem csodálkozom, hogy ők élhetetlen helynek tartják Mo-ot, mert otthon csak meghalni volt esélyük.

tanato 2015.03.11. 11:02:26

@bpetya75: Jól mondod,panaszkodni azt tudunk,de ha tenni kell érte,fáradozni hogy jobb legyen az már nem tetszik.Az itt kommentelők többsége persze kivétel mert ők tettek érte,nem is keveset.Hazát cseréltek.

2015.03.11. 11:27:12

@~~Babette~~: Lehet, hogy így van. És lehet, hogy azoknak van igaza, akik elintézik egy vállrándítással az egészet. Mert nincsen értelme olyasmin idegeskedni, amin nem tudsz változtatni.

Calvino 2015.03.11. 11:28:20

@tanato: Hazát nem cserél az ember, maximum országot :D Itt a frízek mindig is jövő-menő életet folytattak (szükségből: hajósnép, kereskedelem, bálnavadászat). A 20. század közepén aztán ez az életforma már nem működött többé, a turizmus, amire manapság épít a sziget, pedig még nem működött. A munkanélküliség, elszegényedés elől tömegével vándoroltak ki Amerikába. Ki visszajött egy-két év múlva egy kis tőkével, és itthon kezdett valamit, ki ott maradt, de vannak olyan családok is, ahol a már kint született második generáció költözött "vissza". Ami miatt érdekes a dolog: soha, senkit nem szóltak meg azért, mert elment, vagy azért, mert ittmaradt. Viszont hatalmas energiát fordítottak-fordítanak a folyamat dokumentálására, megértésére: frízek Amerikában címmel cikkek, könyvek jelentek-jelennek meg, múzeumi tárlatok nyílnak. Büszkék azokra, akik kint maradtak, és ott értek el valamit (nem kell nagy dolgokra gondolni, egy egyszerű "boltos" család történetét is megírják), büszkék azokra, akik visszajöttek, és pl. viszik tovább a családi "farmot". Remélem, egyszer mi is megemésztjük ezt az elvándorlási hullámot, és tárgyilagosan tudunk róla beszélni.

2015.03.11. 11:28:52

@Dragonlady (Bp, Hun): Ők csak lábat lógatni járnak be amúgy is a munkahelyükre... :))))

2015.03.11. 11:29:54

@maxval bircaman szerkesztő: Ennél azért valamivel frappánsabb választ vártam.

Calvino 2015.03.11. 11:56:26

@tanato: Ezzel a "panaszkodással" kapcsolatban még valami eszembe jutott (hátha érdekel valakit :) Én úgy érzem, hogy bennünk, magyarokban nagyon erős a "messiásvárás" hajlama. Valahogy túl determináltnak fogjuk fel a sorsunkat, és ezért mindig kívülről várunk megoldást problémáinkra, másokat okolunk nehéz helyzetünkért, vagy épp másokat "istenítünk" helyzetünk jobbra fordulása miatt. Ebbe a képbe jöttünk bele mi, határátkelők is: ki haragszik ránk, mondván, hűtlenek lettünk a hazához, és így persze még jobban tönkre megy az ország. Vagy épp az ellenkezője: túlértékelik a hazaküldött pénzek jelentőségét, és már-már azt hangoztatják, hogy a mi külföldi szorgoskodásunk tartja fönn még úgy-ahogy a csőd szélén álló magyar gazdaságot. Feketére festik a jövőt, hogy az elmentek már soha nem térnek haza, Mo-nak ezzel vége is. Vagy épp reménykednek, hogy mind hazasereglünk új szemlélettel, tőkével, és jön a felvirágzás.

bpetya75 2015.03.11. 11:58:28

@Calvino:

Ezek szerint átment az álomkabátos asszociációm ;-)

Majd ha a belpolitikai helyzet konszolidálódik, talán rendeződik a határátkelők megítélése is. Jelenleg sajnos aktuálpolitikai hörgés tárgyai vagytok...

tanato 2015.03.11. 12:03:21

@Calvino: @bpetya75: Igen idővel majd helyére kerülnek a dolgok,főleg a most felnövő fiatal nemzedéknek ez már természetes lesz.Az idősek agya persze már nem fog megváltozni.
A panaszkodás persze nemzeti szokásunk az nem fog változni egyhamar.

bpetya75 2015.03.11. 12:37:31

@tanato:

Barátoméknál cserediák van, egy katalán lány. Úgy tűnik, ide jött egy kis lazaságot tanulni. Azt mesélte, hogy otthon mindenki stresszes, mert nagyon sokat dolgozik (Ő is suli mellett még napi 2-3 órát hegedül, meg sokat tanul otthon is). Megkérdezték tőle, hogy szerinte ők nem dolgoznak sokat? Azt mondta, hogy de (és valóban). Következő kérdés: "És stresszesek vagyunk?" "Igen, de közel sem annyira, mint az otthoniak". Abban maradtak, hogy megpróbálja ellesni a technikát.

Azért írtam ezt le, mert nem fogadom el, hogy panaszkodós nemzet lennénk. Persze lehet, hogy azért nem hallok idegesítően sok panaszt, mert nincs időm ilyesmit hallgatni, neked meg részben ez a dolgod...

tanato 2015.03.11. 12:39:23

@bpetya75: Úgy-úgy,hozzám panaszkodni jönnek,nem dicsekedni.

kardio1 2015.03.11. 13:50:31

Az az érdekes, hogy Magyarorszàgot hajlamosak vagyunk menthetetlen, megàllithatatlanul süllyedô orszàgnak làtni, és ostorozni a magyarokat (mintha mi magunk nem azok lennénk...), és azt gondoljuk, hogy a nagybetûs nyugaton minden màs. Itt Franciaorszàgban azt làtom, hogy a franciàk igencsak panaszkodos, vagy inkàbb morgolodo, elégedetlenkedô nemzet. Az életszinvonalbeli süllyedés itt is érzékelhetô. persze, nem onnan indultak, mint Magyarorszàg. De az azért itt is megvan, hogy kevesebbet költenek nyaralàsra, auto- vagy ingatlanvàsàrlàsra is kevesebben szànjàk rà magukat. Nyilvàn nekem orvosként könnyebb itt, mert a tàrsadalomnak nem ugyanazon szegmensébe tartozom jövedelmileg, mint otthon. De a tendencia ugyanaz itt is, mint otthon volt.

2015.03.11. 14:50:40

@kardio1: Miért, Mo. nem süllyed?

kardio1 2015.03.11. 15:02:19

@Philosoraptor: De, pontosan azt mondom, hogy Magyarorszàg IS süllyed. A hangulata itt is sokaknak hasonlo, mint pl. neked.

2015.03.11. 18:22:18

@kardio1: Igen, és ha lehet választani, akkor te sem Mo.-t fogod választani. Pontosan így vagyok én is ezzel.

kardio1 2015.03.11. 21:58:50

@Philosoraptor: Ez nem ilyen egyszerû. Te egyedülàllo vagy, nekem meg csalàdom van. Nekünk egyeztetni kell, te szabadon döntesz. Jelenleg majdnem azt mondhatnàm, ahànyan vagyunk, annyiféle elképzelésünk van a jövôröl. Es ez még az idôvel vàltozik is. Mindenesetre nem a politikai közeg hatàrozta meg a döntést, hogy itt éljünk, és nem is ez fog arrol dönteni, hogy visszamenjünk-e. En pl. nagyon nem szerettem Gyurcsànyt, de nem az ô személye, vagy az àltala képviseltek voltak a dönytôek abban, hogy ide költöztünk. Ugyanigy Orbàn 2010-es gyôzelmekor sem hatàroztam el, hogy most azonnal visszaköltözünk. Ha ez a téma döntött volna, màr 1994-ben dobbantok a pufajkàs visszatértekor, vagy legkésôbb 2002-ben a D209 hatalomra kerülésekor.
Meglehetôsen összetett téma ez.
Ha te pl. idejönnél Magyarorszàgrol, mihelyst egy kicsit jobban belelàtsz az itteni viszonyokba, azt mondanàd, hogy itt ugyanaz van pepitàban, mint ami miatt Magyarorszàgrol elmentél. De nekem a tiédhez hasonlo, nem gazdasàgi természetû okaim nem voltak az orszàgvàltàsra.
Remélem, nem volt nagyon kusza, amit most leirtam.

2015.03.12. 12:00:11

@kardio1: Ha lehet választani, akkor inkább olyan országban élek, ahol kijövök a fizetésemből, még annak a terhére is, hogy ott sem sokban különbözik a politika. De ha hagynak élni, miért is érdekelne a politika? Mo.-n teljesen abszurd elképzelés, hogy kivond magadat a politikából, mert mindenhonnan az folyik. Ha nem olvasol médiát, majd beszámolnak róla a kollégáid...

kardio1 2015.03.12. 13:24:50

@Philosoraptor: Az lehet. En mondjuk érdeklôdöm a politika irànt, igy nagyonis része az életemnek. Nyilvàn azért is foglalkoztat, mert itt élek és nem egy orszàg a sok közül szàmomra Franciaorszàg.

2015.03.12. 19:37:13

@kardio1: Tudjuk, hogy a magyar politika miről szól. Pontosan ezért nem érdekel.

kardio1 2015.03.12. 21:31:28

@Philosoraptor: Nem egy malomban ôrlünk. En azzal kapcsolatban reagàltam, hogy téged a vàlasztott külföldi orszàg belpolitikàja nem fog érdekelni, mert nem lesz hatàssal ràd. En ùgy érzem, hogy Franciaorszàgban élve a francia belpolitika hat ràm, és én is igyekszem hatni rà, azzal, hogy a helyi és az EU-s vàlasztàsokon szavazok.
Kivàncsian vàrom, hogy majd beszàmolj külföldi tapasztalataidrol, ôszintén érdekel!

2015.03.12. 22:42:07

@kardio1: Erre most mit mondjak? Norvégiában azt sem tudják, hogy ki a miniszterelnök. Lehet úgy is élni. Meg úgy is, hogy az ember olyasmin idegeskedik, amin nem tud változtatni. Mo.-n nyugodtan elmehetsz szavazni, attól még semmi sem fog változni. Többek között ezért sincsen értelme Mo.-n a politikával foglalkozni. Hiszem, hogy más országokban is ugyanolyan mocskos a politika, mint nálunk, csak annyi a különbség, hogy ott tartanak a politikusok a társadalomtól, mert a társadalomnak van töke, nem úgy, mint nálunk. És valószínűleg kevésbé akarnak beleszólni az életedbe. Ha ez nem így lenne, akkor nem lenne ennyi kivándorló.

kardio1 2015.03.13. 09:17:40

@Philosoraptor: Otthon is elmentem szavazni, itt is elmegyek. Ha nem hinnék benne, hogy van értelme, nem tenném.
Nekem nem volt sosem olyan érzésem, hogy a napi politika kevésbé lenne a mindennapok része itt, mint Magyarorszàgon, persze az is igaz, hogy az utobbi éveket màr külföldön töltöttem. Lehet, hogy ha a te helyedben lennék, én is ugyanùgy éreznék, mint te.
Mindenesetre a franciàk meglehetôsen politikus nemzet, ez is àrnyalja a képet. A hazug politikusok, a valodi felelôsök megbüntetése pedig többnyire itt is csak àlom sajnos. Bàr ne igy lenne!

2015.03.13. 12:50:52

@kardio1: Nem a politizálással van a gond, hanem ahogyan a magyarok művelik. Észérvek nincsenek, csak érzelmek és fröcsögés....

kardio1 2015.03.13. 17:47:19

@Philosoraptor: Itt szoktam nézni tévés vitàkat, illetve a ràdioban is gyakran van több meghivott vendég. Erdekes, hogy igen hamar elkezdenek egyszerre bveszélni, egymàs szavàba vàgni, hogy a végén màr érteni is nehéz. Hogy ilyennel azért nem talàlkoztam-e otthon, mert nem igy szokàs vitàzni, vagy mert kevesebbszer hivnak meg eltérô àllàsponton lévôket, nem tudom. mindenesetre az itteni stilus meglehetôsen latinos. Bàr végülis tényleg azok :)

2015.03.13. 23:18:06

@kardio1: Nem a tévés vitákról beszélek, hanem hogy két szektás kész háborút indítani a másik ellen. Hamar letudnak menni a béka segge alá...

kardio1 2015.03.14. 14:42:28

@Philosoraptor: A szekértàborosodàsra gondolsz? Az tényleg jellemzô Magyarorszàgon. Elég baj, hogy nem volt igazi lezàràsa az elôzô rezsimnek a rendszervàltàskor, megfelelô elszàmoltatàssal. Azokban az orszàgokban tisztàbb a helyzert, ahol végig kemény maradt a kommunizmus, mert talàn kevésbé gondoljàk az emberek, hogy jobb volt akkor, és nem is kivànjàk vissza.

2015.03.14. 15:02:10

@kardio1: Pontosan. És azok az országok elindultak a fény felé.

Tristee 2015.03.21. 07:43:19

@maxval bircaman szerkesztő: "Ne viccelj! "

Talán kétségbe vonod, hogy Magyarországon az emberekre nemcsak egyházilag, de államilag is bőkezűen támogatott, folyamatos és közvetlen vallási propaganda és befolyásolás zúdul?

Ezzel szemben, mivel az ateizmus egyházi szemszögből eleve elítélendő (időnként egyenesen gyilkosnak minősített), állami szemszögből pedig a legjobb esetben is nem támogatandó (de inkább elítélendő), a propaganda lehetőségei állami szinten nullára estek.

Amúgy paradox - avagy nagyon is érthető módon - ez sem árthat igazán az ateizmusnak; lévén a másik oldal korifeusai - mint például jómagad, Maxwal barátom - ostobaságok, védhetetlen állítások olyan tömegét hordják össze vallás-ateizmus témakörben, az embernek szinte fáj rájuk válaszolni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása