oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 10. 06:44,  Ausztria fény és árnyoldalai 459 komment

2015. február 10. 06:44 Határátkelő

Ausztria fény és árnyoldalai

Ez nem az első írás lesz Iván tollából a blogon (aki kíváncsi a korábbiakra itt és itt olvashatja el), azt hiszem, azt el lehet mondani róluk, hogy minden esetben felkavarták az „állóvizet”. Most Ausztriáról, közelebbről Bécsről írta meg tapasztalatait, praktikus részekkel, szokás szerint igazán egyedi szemszögből.

ausztria_becs_2.jpg

„Szeretném leírni azt, hogy én hogyan látom Ausztriát, azon belül is elsősorban Bécset és a magyar határhoz közel fekvő részeket. Ez a poszt elsősorban arról fog szólni, hogy én személyesen hogyan élem meg itt a mindennapokat, milyennek látom az osztrák társadalmat, az átlagembert, a lehetőségeket, milyen gondolataim és érzéseim támadnak ezzel kapcsolatban.

Mivel a bevételem túlnyomó részét a pénzügyi piacokról szerzem (nevezzük némi egyszerűsítéssel a világ tőzsdéinek, így mindenki számára érthető), ezért nekem az elsődleges szűrőm egy hely vizsgálatakor a gazdasági-pénzügyi dimenzió. Tehát senki ne várja, hogy megmondjam, hol akciós épp a csirkemell. Remélem az élet ennél azért többről szól.

Személyes szimpátia is számít a lakáskeresésnél

Szóval mi lassan 2 éve költöztünk ki Bécsbe a párommal. Először egy kedves ismerősünknél laktunk 2 hónapig, és ez alatt kerestük a tökéletes lakást. Egy jó helyen lévő, normális lakást találni elfogadható áron itt finoman szólva sem egyszerű.

Ingatlanközvetítőn keresztül is próbálkoztunk, én ezt senkinek nem ajánlanám. Átlag 3-6 havi kaució, 1-2 havi jutalék, meg az első havi bérleti díj, szóval mindenképpen többezres költségre kell számítani. És az esetek 99 %-ában 3 vagy 5 éves szerződés, amit leghamarabb 1 év után mondhatsz fel. Mi viszont tudtuk, hogy 3 év múlva már egészen máshol leszünk (Ausztria csupán tranzitország), ezért kénytelenek voltunk másképp megközelíteni a problémát.

Hosszas keresés után sikerült egy nagyon jó lakást találnunk, a város szerintem messze legjobb kerületében (13.), zöldövezetben, gyakorlatilag csak osztrákok lakta helyen. (Bécsben manapság elég sokat tudsz menni anélkül, hogy akár csak egyetlen osztrákot látnál/hallanál.)

Egy + egy évre vettük ki egy teljesen ismeretlen magánszemélytől itteni viszonyok közt inkább nevetségesnek mondható 800 EUR-s kaucióval, semmilyen jövedelemigazolást, az égvilágon semmilyen magánadatot nem kért tőlünk, csak a személyi adatainkat, amit a szerződésbe beleírtunk.

Elég volt a szimpátia, a bizalom, kedvesség, nyitottság, és hogy jól el tudtunk beszélgetni a világ dolgairól. Mielőtt félreérti valaki, mindezt nem azért írtam le, hogy magunkat fényezzem, hanem azért mert így is lehet lakást bérelni, rengeteg múlik a hozzáálláson. Nekünk is érdekes tapasztalat volt mindenesetre.

Otthon érezzük magunkat Bécsben

Mivel nekem a családom félig osztrák, pontosabban a testvérem párja és az ő családja az, így akarva-akaratlanul betekintést nyerhetek az ő világukba, gondolkodásmódjukba, értékrendjükbe.

A legfontosabb, ami feltűnt, hogy az osztrákok nagyon hasonlítanak ránk. Nyilván ők az elmúlt 70 évet értelmesebben használták ki, mint mi, és ez meg is látszik a jól működő rendszereken, az egyén, a szabadság, a tulajdon tiszteletén, mégis rengeteg közös dolgunk van, főleg gondolkodásmódban, az alapokban.

A párom mindig azt mondja, hogy itt mennyire otthon érzi magát. Igen, mert Bécs nagyon hasonlít Budapestre, tulajdonképp olyan, amilyen Bp. is lehetne, ha ott minden normálisan működne. Lehet, hogy ez csak Bécsre és a keleti végekre jellemző, de itt nagyon érződik a közös múlt.

Hová lett az identitás?

Munkaügyek. Bécsben valami irgalmatlanul sok kelet-európai van. Nem néztem statisztikákat, de biztos vagyok benne, hogy Londonon kívül ennyi keleti együtt nincs más városban.

Azt látom, hogy folyamatosan áramlik be Kelet-Európa, a hivatalos adatok szerint évente 23 000 fővel nő a város lakossága csak a bevándorlásnak köszönhetően és ez nem tartalmazza ugye a rengeteg ingázót, meg azokat, akik a talán egy leheletnyivel kevésbé drága agglomerációba érkeznek. (Ez az évi 23000 fő azért egy 1,7 milliós városban nem számít kevésnek, egész pontosan 1,35%.)

Mégis a munkaerőpiac tökéletesen felszívja az összes dolgozni akarót. Aki ért valamihez és dolgozni AKAR, emellett (szakmától függően) beszél németül valamilyen szinten, az fog munkát találni magának, mert munka van elég, elsősorban a szolgáltató szektorban, de nem csak ott. Rengeteg, de tényleg rengeteg múlik a hozzáálláson. Igaz persze, hogy minél kvalifikáltabb munkát szeretnél, annál jobban szűkül az olló.

Nem olyan rég volt egy közvéleménykutatás, aminek az eredményét meglepő őszinteséggel és önkritikával tették közzé a médiában. Eszerint ha a CV alapján valakinek a nevéből egyértelmű, hogy külföldi, akkor jóval kevesebb eséllyel hívják be interjúra. (Itt egy link a németül tudóknak.)

Szóval rengetegen jönnek Ausztriába keletről. És a helyiek ezzel a helyzettel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. Nagyon sokszor hallom, hogy elvesztettük az identitásunkat (hmmm….nekem is úgy tűnik), nemsokára az idegenek lesznek többségben, jaj mi lesz velünk.

Nyilván erre egyfajta válasz az FPÖ előretörése, ami most már a legnépszerűbb párt. Vagy Conchita Wurst megjelenése, aki tavalyelőtt még csak második lett az ausztriai selejtezőn, tavaly viszont már „felkérték”, hogy képviselje az országot. Ez is egyfajta identitás, mondjuk, nem hiszem, hogy különösebben népszerűvé tenné az osztrákokat.

Bécs drága hely

Ez független attól, hogy 1100 eurós minimálbért kapsz, 2000 eurót vagy 5000-t. Ismerek ilyet is, neki is drága. (Olyannyira, hogy el is költözött vidékre.) Valamilyen szinten itt meg kell védjem mindenki kedvencét, mert ha egyedül élsz, egyedül keresel minimálbér körül és egyedül bérelsz egy kis lakást (legyen mondjuk havi 600), akkor tényleg éppen hogy ki tudsz jönni hó végére.

Más kérdés, hogy nem alanyi jog sem az önálló lakás, sem egy kocsi fenntartása, sem a szórakozás. Az ember pedig gondolkodó lény, képes eldönteni, hogy neki inkább a saját terület birtoklása fontos, vagy a szórakozás, vagy épp valami egészen más.

Az ingatlanárak az egekben, 2007 és 2013 között 39%-kal nőttek az országban, (Egyébként ez a legmagasabb érték az egész eurozónában, mármint a növekedés százalékosan.) Nem akarom leírni azt, hogy lufi van, mert a piac mehet még fölfelé – akár évekig még. Sokkal inkább azt mondanám, hogy ezen a szinten már nincs jó beszálló.

Persze aki nem befektetésnek tekinti a lakást (ilyen magyarral én még nem találkoztam, pedig valószínű ez lenne a normális), esetleg tud kockázatot kezelni, az akár most is vehet.

(Ugyanez, vagy legalábbis nagyon hasonló a helyzet ingatlanfronton Stockholmban, néhány svájci nagyvárosban, Londonban, általában minden olyan helyen, ahová nagytömegű külföldi munkaerő érkezett az utóbbi években. Ha esetleg a közelgő brit jegybanki kamatemelés miatt összeomlik az ottani ingatlanpiac és hirtelen zuhan 30 %-ot, hát senki ne csodálkozzon... Nem azt mondom, hogy így lesz, hanem hogy jó eséllyel így lehet.)

Nagyon nagy tisztaság van mindenhol. A mi utcánkat télen-nyáron, bármilyen időjárási körülmények között hetente egyszer teljesen végigtakarítják egy speciális tisztítókocsival, a járdákat és a házak előtti részt pedig kézzel. Nagyon tiszták a buszok, villamosok, metrók.

(Erről jut eszembe: mivel Nyugaton köztudottan kolbászból van a kerítés, itt még a bliccelőt is jutalmazzák. A cikk arról szól, hogy a bécsi BKV 100.000 euróval jutalmazta meg az egymilliomodik bliccelőt, mert a város már olyan sok pénzt kapott tőlük, hogy úgy érezték, illene valamit vissza is adni. Persze a büntetését levonták a nyereményből, így végül csak 99.897 eurót kapott kézhez. Szép történet, sok minden benne van az itteni mentalitásból. )

Tiszták a pénzek. Lehet, hogy ez másnak nem fontos, de engem nagyon zavart, hogy Pesten 5 perc után koszos lett a kezem, ha kimentem az utcára. Ezek látszólag nem nagy dolgok, épp csak a gondolkodásmódban és a hozzáállásban meglévő különbséget jelenítik meg tökéletesen.

A fiatalos lendület és az új ingerek hiányoznak

Ami engem itt kiakaszt, az az udvariatlanság. Soha, se személyesen, se telefonban, se semmilyen alkalomból nem mutatkoznak be. Megkérdeztem több illetékest is, hogy itt ez a szokás? Egyöntetű volt a válasz: nem, ez szimplán udvariatlanság. A másik a sznobizmus, az ostoba előkelősködés. Mondjuk inkább vicces a Mag. Mag., MMag (mindkettő 2db egyetemi végzettséget jelöl) vagy a DI jelző a név elé. Én is kitehetném, de mégis minek…..?

Vicces a németellenesség is és az ehhez kapcsolódó mérhetetlen kisebbségi komplexusuk. Épp csak azt nem veszik észre közben, hogy szinte kizárólag német autóval járnak, az ő rendszereiket másolják, a nyelvüket próbálják - kevés sikerrel - használni etc. etc. Ja és majd elfelejtettem, az oroszimádat. (Azért arra kíváncsi leszek, ha Oroszország esetleg csődöt jelent a nem is olyan távoli jövőben, akkor ki lesz imádatuk új tárgya. Persze túlontúl sok orosz pénz van Bécsben, úgyhogy érthető a nagy szerelem…)

Ausztria nyugodt, konzervatív, kissé a múltban élő ország, nem túl izgalmas hely, inkább idősebbeknek vagy már megállapodottaknak ideális. Erős a szociális háló, nagyon jók az anyasági támogatások (ezt sorrendben a törökök, a kelet-európaiak, és az osztrákok is igyekeznek kihasználni, ez is jól reprezentálja, kik a legdörzsöltebbek), jó a munkaerő-piaci helyzet, remek az egészségügy, szóval végül is minden adott ahhoz, hogy itt valaki megtalálja a számítását.

Az osztrákok egyszerű, normális, segítőkész, nullához közeli kreativitással rendelkező emberek, amire igazából nincs is szükségük. Elég, ha követik a jól kialakított rendszereket, attól már működik az ország. Nekem egyedül a változatosság, a fiatalos lendület, az új ingerek hiányoznak, és az hogy legyenek VALAMILYENEK. Szóval kissé zavar a jellegtelenségük. De idővel talán ők is megtalálják az új identitást.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr487156653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 07:16:46

..." rengeteg múlik a hozzáálláson"..
Azért a szerencsefaktor sem elhanyagolható ...szerintem...

ba@tom a hozzáállást ha nincs szerencsém! :-DDD

.."Szóval rengetegen jönnek Ausztriába keletről. És a helyiek ezzel a helyzettel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni."

A múlt héten kaptam üzit ismerősöktől. Megjárták a hadak útját.
Itthon eladtak mindent, kocsit lovat , házat, elindultak hosszas felkészülés Ausztriába.Tehát anyagi és nyelvi nehézségek nem voltak A hölgy kozmetikus, a tőkét saját vállalkozásba akarták befektetni, a szépségiparra köztudottan nem rossz befektetés.
4 hónapi küszködés után most jöttek haza, mert már veszélybe került a tőke megmaradása.
Falakba ütköztek, zárt ajtókat döngettek, nem fogadták már szivesen-kedvesen őket, nehezített lett a vállalkozás indítás...
Most rendezik a soraikat és mennek tovább Angliába....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.10. 07:29:39

Érdekes cikk, köszi.
:)
Vicces a német-osztrák-svájci viszony.
:)
Mindegyik rühelli, szidja a másikat.
:D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.10. 07:34:05

nem is gondoltam volna hogy oroszimadat van ott

2015.02.10. 07:40:28

"A legfontosabb, ami feltűnt, hogy az osztrákok nagyon hasonlítanak ránk. Nyilván ők az elmúlt 70 évet értelmesebben használták ki"

En is ezt mondom mar egy ideje. Az elmult 70 ev es az az alatt kialakult rendszerek az egyetlen valodi kulonbseg Magyarorszag es Ausztria kozott. A fejekben csak annyi mas, mit ez a 70 ev at tudott valamennyire irni. De pont amiatt, mert ez tortenelmi tavlatokban nem egy hosszu ido, ez nem igazan volt sikeres, es ez magyarazza a parhuzamot a tipikusan kelet-europai mentalitasok teren, mint az orosz imadat, a nacionalizmus, a regmult nagy birodalom iranti nosztalgia, stb. Azert lehet a magyaroknak Ausztria jo valasztas, mert a nyelvet leszamitva az egyetlen igazi kulonbseg a sokkal magasabb eletszinvonal es a mukodo demokratikus rendszerek. Minden mas amolyan igazi magyaros itt is... Ha viszont valaki pont Kelet-Europabol menekulne, az szerintem nem alljon meg Ausztriaban, nem fogja jol erezni magat, mert csak egy magasabb eletszinvonalu kelet-europai mentalitasu orszagban fog elni.

DieNanny CH 2015.02.10. 07:43:35

Imádom Bécset. Mert én is azt éreztem, amit a feleséged: otthon voltam. Nem tudtam, miért, de valószínűleg azért, amit írtál: mert olyan, amilyen Bp lehetne, ha normálisan működne...
13. kerület? Ott van a Lainzer Tiergarten, jól emlékszem? Mert B tele van parkokkal is, amik rendben vannak tartva. Ja, és annyira hasonlít Pestre, hogy a kerületek szinte helyre pontosan ott vannak mindkét városban. (Jó, enyhe túlzással...) De pl a 8. kerületnek mindkét városban Józsefváros a neve.

Irigyellek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.10. 08:15:12

Jó írás.
Nem retten vissza a kényes témáktól.
Akár Digger is írhatta volna.
:)))))))))))

Golf2 2015.02.10. 08:18:21

89ben konkrétan a bécsi rendör a gaskammert emlegette...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 08:18:21

"Nyilván erre egyfajta válasz az FPÖ előretörése, ami most már a legnépszerűbb párt. Vagy Conchita Wurst megjelenése, aki tavalyelőtt még csak második lett az ausztriai selejtezőn, tavaly viszont már „felkérték”, hogy képviselje az országot."

Ez híres osztrák hintapolitika. Egyszer nácik, másszor a nácizmus áldozatai. Ez ne tessék szó szerint érteni, nem állítom, hogy akár az FPÖ, akár Conchita Euro náci vagy áldozat lenne.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 08:18:21

"Azért arra kíváncsi leszek, ha Oroszország esetleg csődöt jelent a nem is olyan távoli jövőben, akkor ki lesz imádatuk új tárgya."

Ez erkölcsi kérdés, nem pénzügyi.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 08:18:21

@Ödenburger [Hu/At]:

Az oroszszimpátia nem kelet-európai dolog.

Eleve vannak olyan kelet-euróai népek, ahol a nacionalizmus része az oroszellenesség, kb. úgy ahogy a magyar nacionalizmusnak alapeleme a németellenesség és a zsidóellenesség. A lengyeleknél, a baltiaknál, a horvátoknál a nacionalista oroszellenes. A románoknál inkább semlegesség van e téren, de ott se jellemző az oroszszimpátia.

Az oroszok iránti szimpátia hagyományosan a cseheknél, szlovákoknál, bolgároknál fordul elő. S a nem-exkommunista népeknél a görögöknél és a ciprusiaknál.

Manapság viszont az oroszok iránti szimpátia betört nyugatra is, szinte minden újbalos és újjobbos párt oroszbarát valamilyen szinten, a Podemostól az UKIP-en keresztül a Nemzeti Frontig.

Ami Mo-t illeti, az oroszellenesség még 10 éve is erős volt, azóta ez drasztikusan megváltozott. A Jobbik teljesen átállt az ellenkező oldalra, a fideszesek nagy többsége oroszbarát vagy semleges, s a ballibeknél meg sosem volt kellemző az oroszellenesség, ezt mostanában próbálják nyomni, de nem sok sikerrel, általam olvasott, fanatikus ballib bloggerek sem helyeslik ezt!

Határátkelő 2015.02.10. 08:31:24

@Ödenburger [Hu/At]: Ezt akár ki is fejthetnéd egy posztban, én örülnék neki!

Skog 2015.02.10. 08:37:02

Alapvetöen jó cikk, csak ne felejtsük el Bécs nem egyenlö Ausztriával.
Ez a nagyon hasonlóak hasonlatot én is megjártam, söt le is írtam, anno, hogy annyiban különböznek tölünk, hogy innen 1955-ben kivonultak az oroszok, hozzánk meg 56-ban be jöttek és persze elötte is voltak. Azonban minél többet élek itt és minél messzebb Bécstöl, annál jobban érzem/érezni vélem a finomsági különbségeket. Nagyon is mások ök és persze közben van böven hasonlóság is.
Ezt a nem elég Kreatívak kritikát én személyes tapasztalatból nem tudom hova tenni, ki mit látott.
Aztán a konzervatív ország cimke nekem is szúrja amúgy a szememet, szerintem ebben nagyon sokat kéne fogalmakat tisztázni(Csak ne a Birca-i SI mértékegységek szerint), aztán lehetne róla vitázni. De ez nálam egy nagyon tipikusan magyar cimke, a liberálishoz hasonlóan elszenvedett fogalmi gumibugyiság nem tesz jót a használatának.

Skog 2015.02.10. 08:41:00

@Ödenburger [Hu/At]: Piha, ezzel én nagyon vitatkoznék. Ha jól sejtem te sem feded le Ausztriát személyes tapasztalattal és te sem élsz itt "ezer" éve. Ez nem vád, vagy ettöl neked nem nincs igazad.
Èn sem élek itt ezer éve, de azt nagyon megtanultam, hogy Bécsböl általánosítani nagyon nem szabad.

NIKI LAURA 2015.02.10. 09:03:06

@NagyságosSodalisO [eng]: ez faxa,En meg otthagytam az angol aranybanyat,2000£ nettot,es ausztriaba keresek munkat.

Sopronba London kozeli ingatlan arak a berlesben,es 1200€ netto csucsber hatatkozelben.

A vegen bocsanatot kell kernem a volt munkahelyemen....

Suhanó táj 2015.02.10. 09:07:13

Jó cikk lett.
A hozzààllással egyetértek.
A szerencse szerintem csak kis részben vesz részt a sikerekben. Persze mindig jól jön, ha van, de nagyrészt nem ezen múlnak a dolgok.
Off
Ha már Ausztria...a minap egy facebook csoportban a hozzászólásai alapján felismertem egy extagot innen. Ha az érzés nem is priceless, de mindenesetre érdekes volt. :)

Herr Géza 2015.02.10. 09:15:34

@NagyságosSodalisO [eng]: Aztán németül tudtak-é ???? :)))

NIKI LAURA 2015.02.10. 09:18:10

@NIKI LAURA: meghat ki volt osztrak: Hitler,Niki Lauda,Mozart,igaz Ot nemetnek mondjak.Ferenc Jooska,Radetzky( O meg Cseh),na meg Srauss,Haydn,de Beethoven is ott elt,igaz nem ott szuletett..na meg Governor of California.

Bar mi magyarok leginkabb Mariara emlekszunk,a Mariahilfer-re

Herr Géza 2015.02.10. 09:23:28

@tanato: De imádom az ilyen cikkeket... Látszik, hogy leütött karakterre fizetnek. Semmitmondó, triviális tényeket vmi. "brit tudósok felfedezték, hogy.." szintre felhozó közhelygyüjtemény.
Ez a csúcs:
"Aki csak magyar oldalakon kutatna külföldi munkák után, annak csalódnia kell, mert a külföldi cégek leginkább a fogadó országban hirdetnek."
Hát ne mondd, vazze, ki gondolta volna ????
Már csak az hiányzott, hogy "vigyázz, külföldön általában külföldiül beszélnek!!" Grrrrr....
Ja, bocs @tanato:, természetesen nem neked szól, csak úgy morgok....

Herr Géza 2015.02.10. 09:27:34

@NIKI LAURA: Úgy tudom a bocsánatkéréssel elkéstél, mert kommunikálni se akart veled az ex-fönököd ...Te magad írtad. Vagy oda mész térden állva, egy szál rózsával a fogaid között? :))))

rezsöatya 2015.02.10. 09:27:38

"Lehet, hogy ez másnak nem fontos, de engem nagyon zavart, hogy Pesten 5 perc után koszos lett a kezem, ha kimentem az utcára"

Ilyen emlekem nekem is van... 70-es evekben egyetemistakent mentem ki korulnezni (ugye a harom evenkenti 50 $-os verzio, nemi dugipenzzel feljavitva). Persze hatizsak, "hippi" eletmod, s nem igenytelensegbol, de muszajbol tobb napig hordtam egy inget. S a harmadik napon is tiszta volt a nyaka (mosakodni azert volt hol).
Ugyanakkor csodalkoztam ra egy addig meg soha nem latott dologra, festettek a haz homlokzatat es letakartak a jardat!
@Skog: "Alapvetöen jó cikk, csak ne felejtsük el Bécs nem egyenlö Ausztriával."
Ahogy London sem egyenlo Angliaval. De szerintem meg sok orszagra rahuzhatjuk ezt!

NIKI LAURA 2015.02.10. 09:29:14

@NIKI LAURA: amugy ezt itt talaltam:

www.abendblatt.de/vermischtes/article1931380/Schwarzenegger-vermisst-in-Kalifornien-Mozart-und-Schnitzel.html

Mikor 2011-ben Becsbe jott Svajcineger,ket dolgot emelt ki,ami hianyzott neki: Mozart zenejet es a Becsiszeletet( Wiener Schnitzel,azaz laposrakloffolt borjuhus )amire a " saftige" jelzot hasznalta.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 09:31:50

@rezsöatya: jéé, nyugaton az ingnyak sem koszosodik!! Dejóó:-DD
ja..persze, mikor a kutyák sem ugatnak....min csodálkozom ?! Evidens.:-DD

Herr Géza 2015.02.10. 09:33:19

@NIKI LAURA: Ez jó ! Mesélték már neki, hogy Mozart meghalt ? És egyébként is zeneszerzö volt, nem zenész ? Mert a zenéjét CD-n, koncerten Kaliforniában is ugyanúgy hallhatja, mint Bécsben... :))

NIKI LAURA 2015.02.10. 09:33:26

@Herr Géza: Gezam,bizony sokszor kerul az embet olyan helyzetbe,hogy be kell latni tevedesunket.
Nem felek,mert a fonok testvere( az egesz csalad az autoiparba van)Farnboroughba ket muhelyt nyit februar vegen,n meg En nagyon jo vagyok,es jo a reputaciom:)

Iszonyat,hogy micsoda eros munkaero felszivo hatasa van a Uk munkaero piacanak,Ausztria sehol sincs ehez kepest...

Ladislav 2015.02.10. 09:34:52

Jó a bejegyzés!
Tetszett, hogy emberi oldalról közelítette meg a munkavállalást és körülményeit.
Más Ausztriában dolgozó, de vidéken élő (szó szerint) ismerőseim szerint, ott kedvelik a németeket.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.02.10. 09:40:27

@NagyságosSodalisO [eng]:
Azert arra kivancsi lennek hogy szerintetek 4 honap mire eleg egy új vállalkozás beindatasakor.
Legyen ez Angliában, Magyarországon, Ausztriában...
Szerintem az első év a vizvalszto...
Tudom ( ill. termeszetesen nem tudom...) de sajat tapasztalatból beszélek...
Vállalkozó voltam , vagyok... es az is leszek mindig, mindenhol...

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.02.10. 09:45:43

@Suhanó táj:
Hol laksz Ausztriában?
Mar ha nem titok...
Nem utca házszám erdekel :)

NIKI LAURA 2015.02.10. 09:46:38

Apropo,nemet nyelv:

Dardai Pali qva jol beszel nemetul:)

youtu.be/w9BUli2VhSA

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 09:48:18

"a bécsi BKV 100.000 euróval jutalmazta meg az egymilliomodik bliccelőt,"

jav. az egymilliomodik SIKERTELENÜL bliccelőt....

:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 09:49:44

"nullához közeli kreativitással rendelkező emberek, amire igazából nincs is szükségük. Elég, ha követik a jól kialakított rendszereket,"

és azokat a rendszereket kik alakították ki?
csak nem az osztrákok? jahogy...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 09:51:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ne röhögjél ki, de én innen a közelből még nem voltam benn Bécsben. mindig csak a Schwechatig jutottam:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 09:51:56

@Golf2: úristen, 89ben volt _egy_ hülye ember ausztriában???

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 09:53:10

@vityo641(AT): Nem a beindulással, vagy a vállalkozás felfuttatásával volt gondjuk, hanem az engedélyek megszerzésével, összevissza küldözgették őket hetekig egyik hivatalból a másikba, eredmény nélkül, mindenütt, flegma hangnem, mindenféle igazolást kértek, ami elméletileg nem volt fent a listán, pedig mindent vittek, lefordítva, hitelesítve...a bürokrácia miatt el sem tudták indítani a dolgot ,tulajdonképpen...volt hivatal ahonnan többszöri betelefonálásra sem tudtak időpontot adni, csak 3 hónappal később.../nekem is volt vállalkozásom 13 évig, tudom, hogy megy a beindulás/

rezsöatya 2015.02.10. 09:53:22

@NIKI LAURA: "Dardai Pali qva jol beszel nemetul".

en is!

Amikor kerestunk Lipcseben egy temetot, megkerdeztuk a rendort:
- Herr Sicher, wo ist der Kaputtplatz?

:DDD

Herr Géza 2015.02.10. 09:54:45

@vityo641(AT): Mélyen egyetértek...Persze látatlanban nem akarom öket el- és megítélni, de aki négy hónap alatt nem tud beindítani egy egyszerü vállalkozást (nem a van-e kuncsaft, vagy nincs kérdéskörre gondolok, mert nekem úgy jött le, hogy már az adminisztráción elvéreztek...), az akkor mégsem "készült fel hosszasan" ill. inkább alaposan elöre.

Taxomükke (UK) 2015.02.10. 09:57:05

@NIKI LAURA: Niki, van valami kulonleges oka, hogy pont oda akarsz visszakeretzkedni? Van meg szamtalan autoszerelo muhely Angliaban.

peacefroggg 2015.02.10. 09:58:40

@Herr Géza: off, de gondolom már nem olvasod a tegnapi fórumot... Szóval visszatérve a kérdésedre a Puff Svájcban is kupit jelent, csak nem úgy. Itt simán rendetlenség, míg Németországban bordély. Vagy esetleg No.-ban is jelenti mindkettőt, ahogy Mo.-on a kupi/kupleráj? Lényeg a lényeg, Svájcban a bordély az Bordell, nem Puff.

DieNanny CH 2015.02.10. 09:59:57

@Babette .:

Dehogy röhöglek! Én pl az Őrségben utoljára '87 nyarán voltam, vándortáborban...

Herr Géza 2015.02.10. 10:04:54

@peacefroggg: Nu pakagyí, köszi, épp ezért kérdeztem. Itt N.o.-ban tényleg csak bordélyt jelent, a rendetlenségre még nem hallottam használni....:)) A svájci németet meg csak "turistaszinten" nyomom, és miután bordély ügyben nem igazán vagyok szakértö (:D) ezt nem is tudtam. De hasznos infó volt.
Szóval, ha egy svájci ismerös ajtót nyit nekem és szabadkozik, hogy itt nagy a "Puff", akkor ne kérdezzem meg, mibe kerül egy full-extrás menet..... :))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 10:07:59

@Herr Géza: Jól ismerem őket. Nem elveszett emberek. Külföldi tapasztalat is volt. a Pasi 6 évig volt buszsofőr Angliában, igen jó angoltudással. 1,5 éve ment haza és miután a feleségnek meg nagyon jó a német tudása, elkezdték tervezni Ausztriát. Felkészültek, segítettek nekik osztrákban lévő rokonok.
Egyszerűen bezártak valamiért és lazán szétszopatták őket. Nem kizárt, hogy beleszaladtak egy pár nem készséges és bevándorlóbarát hivatalnokba is. De én azt gondolom, hogy az a külföldi ország, ahol nyelvtudással, tőkével nem tudod megszerezni 4 hónap alatt az engedélyeket ott nem szívesen látnak valamiért.....én csak feltételezem, hogy elképzelhető valamiféle új és finoman árnyalt bevándorlás ellenes szemlélet....

NIKI LAURA 2015.02.10. 10:11:57

@Taxomükke:
Tudod,minden muhely mas.
Szokasok,szerszamok,ugyfeleket ismerem,sot fejbol tudom mi volt a bajuk,stb
Persze az uj legkort is meg kell,es lehet szokni de ez legalabb egy honap.
+ En nem vgyok csapatjatekos,nem tudok teamwork- be dolgozni,csak egyedul.

Herr Géza 2015.02.10. 10:12:00

@rezsöatya: @NIKI LAURA: Dárdai tényleg k.jól beszél németül. Zamatosan keveredik a magyar és a berlini dialektus, van néhány nyelvtani apróság is, de aki egy sajtótájékoztatón, kamera és mikrofon elött, ilyen csípöböl tüzelve válaszol a riporterek ad hoc kérdéseire, azelött le a kalappal. Alle Achtung, ahogy a német mondaná... Egyébként is kincs a Pali, mert a magyar focisták közül toronymagasan emelkedik ki az intelligenciájával.....

Herr Géza 2015.02.10. 10:15:05

@NagyságosSodalisO [eng]: Ám legyen, rosszkor mentek rossz helyre....Az meg, hogy a szépségipar jó befektetés, akár alá is írom, de azért pont e fronton sok is a veréb a lószar körül....

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.02.10. 10:17:12

@NagyságosSodalisO [eng]:
2008 ban jöttem, jöttünk családostul Grazba.
Augusztus. Iskolakezdesre. Szept 8 v 9 környéke.
Mivel egy otthoni malőr miatt novemberre kiderult hogy nem lessz pénzünk... Vállalkozást kezdtem... Negyed ora volt az ügyintézés... Bocs 5 het az erkölcsi... Es egy het múlva a postaladamban volt a Gewerbeschein...
Azert mert ... es ezt a konyvelom (osztrák) mondta , hogy innentol te mar adófizető vagy... Nekem Ennyi volt... Csak ezert mertem beleszólni...

peacefroggg 2015.02.10. 10:23:08

@Herr Géza: hát megkérdezheted, de annak lehet, hogy "puff" lesz a vége - úgy rádvágják az ajtót.. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 10:24:49

@vityo641(AT): ok, értem, de te 2008-ról beszélsz most meg 2015-t írunk..van közte 17 év..még gombócból is sok:-DD
azt meg tudjuk az utóbbi 1-2 évben milyen intenzív volt az elvándorlás és az erre vonatkozó politika is ...

Herr Géza 2015.02.10. 10:27:33

@Herr Géza: Ha már elökerült a dolog: nem vagyok egy nagy focibuzi, de az itt játszó magyarok sorsát úgy többé-kevésbé figyelemmel kísérem. Voltak itt már istenek, titánok otthonról, akik ca. 2 hónap alatt elvesztek a Bundesligában (ja, hogy kérem itt 90+ percig futni is kell, meg az edzés sem teadélután ám, stb....), de ö volt az játékosként, aki mindig hozta a jó szintet minimum, aki minden Hertha meccs összefoglalójában x-szer meg lett említve, akiröl soha nem nyomott a bulvár olyan cikket, hogy ezt meg azt a diszkót verte szét, itt+ott kapcsolták le jogsi nélkül, részegen a Maseratija, Lamborghinije, akármije volánjánál, szóval a tipikus törzsjátékos, aki minden meccsen egy kicsit meg is hal a csapatáért, akire mindig lehet építeni. Imádták/imádják is a szurkolók Berlinben, jobban, mint sok "sajátkölküket".

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 10:28:35

@Herr Géza: így van, valóban sok a veréb és úgy tűnik még több lesz...de ez asszem már évek óta tendencia....itt Angliában is , a jobcenteres csaj mondta, hogy fizikai melós szakmunkákra, de még a betanított munkakörökre is 1 állásra 100-110 ember adja be a CV-t, vagy a jelentkezést...szóval a zsíros deszka egyre kisebb és egyre több az éhes száj....
Szerintem ez a "tárt karokkal" várnak legenda már átíródott.:-(

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 10:29:06

@NagyságosSodalisO [eng]: baszki, nem is megyek Londonba pont ezért!!! minden hét évben eltelik 17!!

Herr Géza 2015.02.10. 10:29:24

@NagyságosSodalisO [eng]: Kézcsókom, matekórán hiányozni tetszett? 2015-2008 = 7 !! (Nem 17...) :DDDDDDDDDD

Shebelle 2015.02.10. 10:29:53

@peacefroggg: jééé, nálunk, felvidéken, a rendetlenségre is mondják hogy bordel és elég sűrűn, belép valaki egy szobába például és ott rendetlenséget/kupit lát(valoszinű lehet akkor innen a megnevezés?) s igy szól: jaj de bordel van itt. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 10:31:27

@Herr Géza: @Babette .: Kihagyhatatlan volt mi? Mint tyúúúk a takonyra! .-DDDDDDD Nem is ti lennétek! Puszi!
5-ös vótam matekból is ...bár most nem úgy tűnik!! :-)))))))))))
Haha jóvan, igen csak 7 az a 17..Hun a kávém??

Herr Géza 2015.02.10. 10:32:37

@Babette .: Szegény SodalisO akkor már lassan a nyugdíjat számítgatja........ :))))) (Na figyeld, mit kapok ezért...)

NIKI LAURA 2015.02.10. 10:33:49

@vityo641(AT): ne haragudj,egy kerdes:

- az " erkolcsit" a magyar nyilvantartobol,v az osztrakbol, kellett lekerni?

Az apropo: hiaba a SIS( Schengeni info), ismert eset,mikor egy kozlekedesi balesetbol kifolyolag az osztrak bunugyi nyilvantartasba tett magyar allampolgart,akit a magyar Fovarosi Birosag- elevules fele idonel biroi mentesites kereten belul- mentesitett,torolt.

Igy kapott " tiszta" erkolcsit,de ha az osztrak nezi a sajat belugyi nyilvantartast,akkor van priusz.

Herr Géza 2015.02.10. 10:34:42

@Shebelle: Na tessék, mik derülnek ki egy "ártatlan" szó kapcsán.

Herr Géza 2015.02.10. 10:35:45

@NIKI LAURA: Miért, mit müveltél Ausztriában ???? :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 10:35:51

@Herr Géza: Jó lenne , de milyen, nem is bánnám, ha 7 évente lehetne ugrani 17-t. :-P

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 10:40:33

@NagyságosSodalisO [eng]: én inkább azt szeretném, ha 17 évente csak hetet ugrana:D

Shebelle 2015.02.10. 10:40:42

@Herr Géza: bizony, időnként "magyar-magyar szótárt" kell használnunk egymásközt a párommal,mivel ő magyarországi magyar :D Vannak érdekes szituk még így tizenvalahány év után is :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 10:41:09

Nah, megkíméllek benneteket a további f@aimtól. :-D
Majd jön valaki aki átveszi a "funkciómat".:-XO
Csocsi! <3

Herr Géza 2015.02.10. 10:43:50

@NagyságosSodalisO [eng]: Ezekböl az "egy állásra 100 CV" dumákból azért rögtön gyököt kell vonni (apropó: gyökvonás megvan ???? :DD Puszi!), mert -legalábbis mifelénk- munkanélküliként folyamatosan vezetned kell és számon is kérik rajtad, hogy beadtad-e minden létezö, félig-meddig passzoló álláshirdetésre a jelentkezésedet. Ha nem, akkor hamar elkezdik megfaragni a munkanélküli segélyt. Ergo, a jelentkezök nagy része csak adminisztratív okokból jelentkezik, de igencsak jajgatna, ha tényleg meg is kapná az állást ill. legkésöbb az interjún minden furfangot elkövetne, hogy még véletlenül se öt válasszák.

Herr Géza 2015.02.10. 10:47:25

@NIKI LAURA: Ezt fordítsd már le nekem, mert én nem beszélni német nyelv... :))) Az a "keine sache" mi akar lenni ??? Ez valami olyasmi lehet, mint a "Na, mi újság?"-ot "Na, was ist Zeitung?"-nak fordítani ????

Chamroe 2015.02.10. 10:48:00

Az Ausztriában élőktől kérdezném..

Én jelenleg egy osztrák elektronikai gyártó cég magyarországi fióktelepén dolgozom a raktárban.
Ugyanazokat a német nyelvű programokat használjuk, ugyanolyan tanúsítványaink vannak, mint az anyacégnek.
Ha én Ausztriában egy hasonló cégnél szeretnék elhelyezkedni, jelent ez némi előnyt?
Számít valamennyire, hogy az X.Y. EWS GmbH & Co KG-től jövök?

Suhanó táj 2015.02.10. 10:48:14

@vityo641(AT):

Még Magyarországon élek, de nem Ausztria a cél. :)

peacefroggg 2015.02.10. 10:48:27

@Shebelle: akkor jó eséllyel innen van, de hogy hogy kerül a felvidékre egy francia eredetű szó, mikor a környéken nem azt használják... nekem ezek izgalmas kérdések :)

peacefroggg 2015.02.10. 10:49:25

@Herr Géza: szerintem az "nem ügy", "nem gond" akart lenni

Badeni_lakos 2015.02.10. 10:54:00

Tetszett a cikk!
Egyetértek a benne leírt állításokkal és argumentumokkal, az okfejtéssel.

Ödenburger is nagyon jól írja: Nagyon sok közös van bennünk. A múlt (monarchia), az ételek, a Hiedelmek, ösztönös reflexek, stb. => "Zusammenwurzelt " nekem így fejezte ki egy bécsi lány anno. Közös a múltunk, és ők ezt (monarchia) ápolják, és erre büszkék is. Szerintem nekünk is így kellene. (a hozzáállásban a nyugati értékrend felé közeledni)

Ami nagyon jó Bécsben: Olyan finom Topfengolatsche -ék (túrós batyuk) vannak a pékségekben, fuhh... Én idehaza sosem ettem még olyan fantasztikusan finom péksüteményt! Nagyon finom dolgok vannak ott a Ströck ben, meg a derMann ban stb stb. mondjuk 3 EUR ért már el is várható... de ott az még talán belefér. (hát jól kell keresni, és belefér.)

Én tanácsom: Csak a Nagyon Keresett szakmákba menjen ki dolgozni, aki Bécsben jól is akar élni. (évről évre egyre drágább (~ +15% ) Bécsben a lakásbérlés, özönlenek be a jugók, kelet-európaiak, afrikaiak, kínaiak és nyugati országokból is mindenki.)

NIKI LAURA 2015.02.10. 11:00:07

@peacefroggg: tudja O azt,csak jatsza az ex DDR-es vendegmunkast:)

"Keine Sache" gyakori,mikor nem ugy,nem gond,( nem a " sorge"-t hadznaljuk itt) "nem nagy ugy...csak egy bankrablas..."

Hogy hogy hasznaltak Weimarba anno nem tdom...lehet Honecker-ek maskepp hasznaltak,de at Ok mindent maskepp godoltak,mint tudjuk:)

Mrs. Clayton 2015.02.10. 11:03:03

@Herr Géza: felteszem kleine sache akart lenni, mint aprosag, semmiseg, utana meg csak bankot rabolt
egyebkent lassan elojohetne a pilotasag, autoszereloseg, meg eperfoldtulajdonos melle, h bunteto biro vagy ugyved is volt, mert annyira vagja, h kinek mit mikor miert feleztek es mennyit kapott, hogy az mar nekem gyanus

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 11:04:00

@Herr Géza:

Ez itt, a sötét Balkánon egyszerűbben megy, életszerűbben.

A munkanélküli segély 8 hónapig jár. Mindenkinek, aki legalább 2 évig munkaviszonnyal rendelkezett a munkanélkülive válás pillanata előtt. A segély összege az utolsó két év havi nettó átlagjövedelmének a 60 %-a, de nem lehet több a járulékplafon-jövedelem 60 %-ánál. (Bulgáriában ugyanis egysávos az SZJA, de kétsávos a nyugdíj- és egészségbiztosítási adó, mágpedig degresszív: havi 300 ezer Ft-ig 11 %, a fölött nulla. A két sáv határértéke a járulékplafon.)

Csak munkaviszonyra jár a segély, tehát egyéni vállalkozónak, szellemi szabadfoglalkozásúnak, szerződéses alkalmazottnak nem.

Ha egyszer megkaptad a 8 hónap segélyt, legközelebb csak akkor igényelhető ismét, ha az ember ismét dolgozott 2 évet legalább.

A segély feltétele a regisztráció a helyi munkaügyi központban, mely elvileg keres munkát az embernek. Azonban a felajánlott munkát nem köteles senki elfogadni, s a visszautasítás nem szünteti meg a segélyt. Azt sem szükséges igazolni, hogy az ember keres munkát.

Hozzáteszem: a legtöbb ember számára nem éri meg munkanélkülinek lenne, mert a lakosság 80 %-a a szürke szférában dolhozik, azaz a tényleges fizetés és a papírszerinti fizetés között nagy az eltérés, s mivel a segély a papír szerint jár, az nagyon kevés. Csak egy példa: feleség dolgozott 4 éve egy gyógyszertárban egy évig, a szerződése szerint a bruttó fizetése 45 ezer Ft volt, míg ténylegesen 150 ezret kapott tisztán. A segély 25 ezer lenne, azaz látható: nem éri meg.

Shebelle 2015.02.10. 11:11:29

@peacefroggg: na most megfogtál, fogalmam sincs, de elkezdek nyomozni. Teljesen összezavarodtam, mert igaz ami igaz előfordult már, . volt aki nem tudta miről van szó....

tsabus UAE 2015.02.10. 11:11:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Micsoda egybeesés ! 87 nyarán én is voltam őrségben...

...csak a katonaságnál és akkor még nem utoljára...
:-DDDDDDD

Mrs. Clayton 2015.02.10. 11:12:33

@maxval bircaman szerkesztő: hat ebbol nem az latszik, h nem eri meg, hanem az h kurva nagy szivas, feketen dolgozni, mert ha elveszted a munkadat akkor nezegethetsz 25e ft-bol

NIKI LAURA 2015.02.10. 11:17:16

@Jess G: hat amiota " googli" a baratod,barmirol atfogo kepet kapsz perceken belul....DE AZT KELL TUDNI HASZNALNI!
Ez a titok!
Amig egy autoszereles,vagy epp egy multiengine repulogep vezetesehez rengeteg gyakorlat kell - az elengedhetetlen elmeleten kivul- addig barmely jogszabaly,torvenyhely megtalalhato a neten.

Nekem tobbszor volt olyan esetem polgari perekben,hogy az eljaro biro sem tudta az altalam hivatkozott jogszabalyt,es a Birosagi Dontvenytarba is kutakodnia kellet,mikor onnan ideztem!

Nem szegyen! Utana kell nezni.
A nyelvel kapcsolatban gyakori,hogy az egymas melle tett szavaknak teljesen mas ertelme van egy mondaton belul,mintha kulon kulon ertelmeznenk a szavakat.( nemet,es angol nyelvben is)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.02.10. 11:17:39

@NagyságosSodalisO [eng]:
Az a 17 csak 8....
Vagy mar nekem sem megy a matek...
Eddig azt hittem mint kereskedő...
Hogy legalabb abban jo vagyok...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 11:21:32

@NIKI LAURA:

Arra a Mocártra gondolsz, aki feltalálta a csokoládégolyót?

tomfree 2015.02.10. 11:21:32

"A legfontosabb, ami feltűnt, hogy az osztrákok nagyon hasonlítanak ránk. Nyilván ők az elmúlt 70 évet értelmesebben használták ki"

Hja igen. 1955-ben kivonultak a szovjetek és volt idejük egy piacgazdaságot kiépíteni egy olyan korban amikor a gazdaság fellendülőben volt és nem nyomott agyon mindent a multik gazdasági ereje. Írtál volna 25 évet az jobban hangzik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 11:21:32

@Skog:

Az osztrák siker legnagyobb titka Kelet-Európa. Oda síbolták ki a legtöbb pénzt. S a 80-as évek végétől meg ömlötte oda a kelet-európai milliárdok. Gyakorlatilag népszerűbb volt, mint Svájc.

S csak alig 10 éve szüntették meg Ausztriában a bárki által nyitható teljesen anoním bankszámlát. Az egyetlen nyugati ország volt, hogy bármilyen személyazonossági okmány nélkül nyitható volt bankszámla. Az EU-nak is évekbe telt míg elérte Ausztriánál, hogy ezt az osztrák "sajátosságot" szüntesse be.

Suhanó táj 2015.02.10. 11:21:32

@33621:

A sajátos gondolkodásmód szemet szúrt.

Shebelle 2015.02.10. 11:23:20

@maxval bircaman szerkesztő: Szlovákiában is csak ledolgozott két évre jár munkanélküli segély(ha fél nappal,pár órával kevesebb már nem kapod meg), de csak fél évre. AZtán lehet igényelni szociális segélyt de nem lehet a neveden se kocsi, se ház, se lakás, se életbiztosítás stb., sőt eljönnek megnézni a lakást is hogy vannak e porcelánok, kristályok stb. mert először ezt kell eladnod, az értékeidet kell pénzé tenni, s csak aztán ha már tényleg nincs semmi, akkor esetleg megkaphatod. A magánvállalkozónak szintén jár a munkanélküli (erre van külön biztositás is,amit kötelezően fizetnie kell mig maszek 1% )azt hiszem ledolgozott 3év után,de ez nem biztos, de csak a minimális összeg és max.fél évre, természetesen.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 11:26:54

@NIKI LAURA: na, hat pont ebbol latszik, h kb ennyit is ertesz mindenhez, de a laikusok magabiztossagaval nyilatkozol repulogep vezetersol, meg jogszabaly ertelmezesrol is, kepzelem szerencsetlen birot, mekkora onuralma volt, h nem hajtott el a francba az okoskodasoddal
egyebkent neked nem ismeros valahonnan a Mekk Elek c. mesefilm, sztem nezegesd, hayha leesik valami

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 11:34:44

@NagyságosSodalisO [eng]: na, pont most mész el, amikor olyan jó a hangulaaaat ;D?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 11:36:07

@Chamroe: biztos avgyok benne , hogy előnyben vagy a Vakondtúrás Bt. szerelőjével szemben,

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 11:38:48

@NIKI LAURA: szívem, tipikus esete vagy a laikusnak, aki azt hiszi okosabb a bírónál, csak mert azt az egy dolgot tudta, miközben a bíró pont azt az egy dolgot nem tudta.

sose feledd: a buta azt hiszi, mindent tud, a bölcs tudja, hogy semmit sem tud.....

Hari Seldon 2 2015.02.10. 11:40:49

„Tehát senki ne várja, hogy megmondjam, hol akciós épp a csirkemell.”

Természetesen nem is várjuk el.

„Ez az évi 23000 fő azért egy 1,7 milliós városban nem számít kevésnek, egész pontosan 1,35%.”

Köszi, hogy beírtad, legalább nem Bircának kell kiszámolnia… :-)

„Az ingatlanárak az egekben, 2007 és 2013 között 39%-kal nőttek az országban, (Egyébként ez a legmagasabb érték az egész eurozónában, mármint a növekedés százalékosan.) Nem akarom leírni azt, hogy lufi van, mert a piac mehet még fölfelé – akár évekig még.”

Nyilván a bevándorlás nyomja felfelé az ingatlan árakat. – Van kereslet, van növekedés. Hasonló jelenség Londonországban is. Ennek a tulajdonosok örülnek, a szegényebbek és bérlők nem.

„Tiszták a pénzek. Lehet, hogy ez másnak nem fontos, de engem nagyon zavart, hogy Pesten 5 perc után koszos lett a kezem, ha kimentem az utcára.”

Most pénzt szorongatni ment ki? Vagy mi? Amúgy is, mi például gyakorlatilag Baguette vásárláson kívül nem használunk pénzt. Az aki pénzzel dolgozik, annak kötelező pénzt fogdosni?

„a nyelvüket próbálják - kevés sikerrel - használni etc. etc.”

Ez jó… :-) Egyébként nekem személyesen az osztrák hangzása jobban tetszik, már ha lehet ilyet mondania német esetében… (bár minden nyelvet meg lehet szokni, és az lesz a természetes)

NIKI LAURA 2015.02.10. 11:40:51

@Jess G: varjal,elmondom a "eperfoldes" foliazast is.

Kitalaltam,hogy 3 foliatrat allitok.Persze mindenki lebeszelt rola,sot nem sok segitseget kaptam,bar kertem helyi " gazdaktol"

Kis Ue 28 traktorom volt,azzal pont mindent megtudtam csinalni.
Googliba megneztem a fogasokat,hol vegyem a palantat,miilyet,milyen fold kell ala,folia a foldre,ontozo csoveket vetttem itt Matkopusztan negyed arert.
Az elso evben kb 500 e ft hasznot hozott egy folia sator,tiszta hasznot!
Mi lett volna,ha egesz eletembe ezt csinaltam volna,ha nem 3,hanem 50 satorral kezdek( hely volt boven)
Aztan rajottem,dupla hasznot hozott volna,ha Becsbe viszem ki az arut eladni,nem adom el az elso neppernek.

NIKI LAURA 2015.02.10. 11:45:58

@Babette .: nyertem az osszes pert,majd egyszer konyvben megirom.
Illetve egyet buktam,de azt a Kurian, 3. Fok.

NIKI LAURA 2015.02.10. 11:50:59

@NIKI LAURA: sose okoskodtam,csak Tenyszeru voltam.

"T.Birosag,tisztelettel eloadom,hogy ugyanerre a tenyalasra a Fovarosi Birosag x tanacsa iranymutatast adott,mely a BDT 213/3 sz alatt kozze is tette"

Dontson ellenkezoleg erre egy Jarasi Biro.Nem fog.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 12:00:02

@NIKI LAURA: ez nem zárja ki azt, amit mondtam:)

Mrs. Clayton 2015.02.10. 12:02:32

@NIKI LAURA: akkor mar csak egyet arulj el, ha ilyen jol megy neked ez az eper ultetveny, meg a repulogep vezetes, de a bironal is jobban tudod a vonatkozo joganyagot, akkor mi a francert becsben akarsz 10 eves fordokat kuplungozni?

DieNanny CH 2015.02.10. 12:07:03

@tsabus [UK]:

És az Őrségben voltál katona? Nemesmedves-nél? Mert voltunk egy laktanyában is - így mehettünk csak a határzónába - és a katonák jól megtréfálták a rajvezetőnket (kb 18 éves srác). Ugyanis belecsempésztek a hátizsákjába egy kb 40x40-es beton járólapot. Csak mikor már a szállásunkon voltunk, akkor vette észre. Szegény, végig cipelte azon a 10 km-en...

Mrs. Clayton 2015.02.10. 12:16:35

@NIKI LAURA: ezt hivjak pont okoskodasnak, mert ha tenyleg tudnad, akkor ma Mo-n nincs precedens jog, az h egyszer egy masik biro egy szinte ugyanilyen ugyben hogyan dontott abszolut nem relevans

2015.02.10. 12:30:19

@maxval bircaman szerkesztő:

Magyarul: sokan vannak, akiknek van az a penz, amiert akar oroszbaratok is lesznek, es az sem gond, ha ehhez szembe kell kopniuk magukat, pl. a komplett europai szelsojobb. A Fidesz eseteben azt gondolom, hogy ott nem beszelhetunk arrol, hogy a Fidesz oroszbarat. AQ magyar kormany elen Orbannal es a pozicioba ultetett emberei azok, meg nehany agyatlan droid. De a klasszukus konzervativ Fidesz szavazo bajban is van emiatt, sok nagy Fideszes ismerosom emesztgeti a gombocot mostanaban, es eddig meg egyiknek sem nagyon sikerult. Nagyon konnyen a Fidesz szakadasahoz vezethet ez a nagy oroszbaratsag, ha nem vigyaznak, mivel a teljes os-Fidesz elkotelezett atlantista, es a torzsszavazok jelentos resze is az. Persze ez a Viktatort nem erdekli, mert o jelenleg amugy is a eppen azon dolgozik, hogy az osszes os-Fideszest, aki kepes gondolkozni, valahogy kirakja a partbol.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 12:31:28

@Jess G:

Ez így van, de ha megkérdezel egy átlagembert, mit szeretne: most többet kapni feketén vagy kevesebbet, de mindent fehéren, 10-ből 9 az előbbit választja. S nem csak Mo-on, ahol magasak az adók, de BG-ban is, ahol a nettó bér a bruttó átlag 80 %-a és a szuperbruttó kb. 65 %-a, azaz kisebb az adószint, mint Mo-on.

Egy példa.

Ha valaki Mo-on 150 ezer Ft bruttó fizetéssel rendelkezik, az a munkaadónak alaphelyzetben 193 ezer-be kerül összesen, de a dolgozó tisztán csak 98 ezret kap. Azaz a nettó a szuperbruttó 51 %-a, az állam legyeli a pénz felét!

BG-ban ugyanekkor fizetés a munkaadónak 176 ezer-be kerül összesen, a dolgozó pedig tisztán 117 ezret kap. Azaz a nettó a szuperbruttó 66 %-a, az állam "csak" a pénz harmadát nyeli le!

Ha ugyanezt az embert minimálbérre jelentik be, az komoly plusz pénzt jelent a dolgozónak. Különösen Mo-on, de még BG-ban is.

Hozzáteszem: a legtöbb bolgár munkahelyen eleve nem vitatéma, hogy ki mit akar. A munkaadó megmondja: ennyi a fizetés zsebbe és ennyi lesz a szerződésben. Ha tetszik, igent mondasz. Ha nem, akkor viszlát. Ha alkupozícióban vagy (pl. éppen nagyon kellesz), akkor a nettót fel tudod alkudni, ennyi a lehetőséged.

Tisztán fehéren csak az állam és az önkormányzatok fizetnek, plusz pár multicég. De még a nagy bolgár cégek is szürkén fizetnek. Feleség pl. dolgozott egy olyan gyógyszertárhálózatnál, ahol a tulaj egyetlen ember és 500-600 gyógyszertára van, azaz összesen van 10 ezer feletti alkalmazott, de ott is szürke volt a fizetés.

2015.02.10. 12:32:07

@Határátkelő:

Nem hiszem, hogy osszejonne egy posztravalo belole... :)

nyuszigonosz 2015.02.10. 12:33:58

@Shebelle: Csehországban használatos a bordel - rendetlenség.
innen került át a szlovák nyelvbe is szerintem, és ott is inkább a Nyugat -Szlovákiában használják. Bár lényegében akárhol megértik.

2015.02.10. 12:34:41

@Skog:

Jogos, hozza is akartam tenni, hogy ez talan Tirolra, Salzburgra es Vorarlbergre nem annyira ervenyes, de az osszes tobbi tartomanyra nagyjabol igaz, szerintem.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 12:37:18

@maxval bircaman szerkesztő: szerintem meg pont nem, ma mar mindenki tisztaban van vele, hogy fekete penzbol se nyugdija, se semmilye nem lesz, ez meg frankon elment 1990-ben, de a 2000-es evektol csak olyan embert talalsz fekete munkara aki nagyon fiatal, ertsd 20 eves es nincs tapasztalata, vagy annyira kiszolgaltatott helyzetben van, hogy 28.000 ft-os segelybol elne egyebkent
szoval az atlagember is inkabb keres rendesen fizeto munkahelyet
mit gondolsz miert akarnak annyian a Tescoban meg ilyen helyeken dolgozni? hat mert lehet ki kell dolgozni is a beluket, de be vannak tisztesseges penzre jelentve, es minden ho 10-en a penz ott van a szamlajukon

2015.02.10. 12:44:04

Tegnap este megerkezett az anyos.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 12:48:10

@NIKI LAURA:

Csak a LB precedens döntései kötelezőek Mo-on. Lásd: www.lb.hu/hu/jogegysegi-hatarozatok

Annak idején, amikor majdnem jogász lettem, az alkotmánybíráskodás különböző rendszereiről írtam dolgozatot. A két fő rendszer az amerikai és az osztrák, gyakorlatilag mindenki valamelyiket e kettő közül vette át. Az amerikai a régebbi, ott bármely bíró megállapíthat alkotmányellenességet (a legalacsonyabb szintű is!), míg az osztrákban csak egy külön szerv. Ez tulajdonképpen éppen a precedens-elv meglétével vagy hiányával áll kapcsolatban.

Van pár kivételes ország, mely alkotmányellenesnek tartja az alkotmánybíráskodást, így náluk ilyen nincs is vagy csak részlegesen van. Hollandia ilyen és egyes skandináv országok. A hollandok pl. abból indulnak ki, hogy a parlament a népszuverenitás szerve, így semmilyen bíróságnak (melyet nem a nép választott) nem lehet jogosultsága felülbírálni a nép döntését, azaz Hollandiában nincs alkotmánybíráskodás. Ami hatályos jogszabály, azt alkalmazni kell, nem számít, hogy esetleg ellenkezik az alkotmánnyal. Ha ez megesik, csak a parlament maga korrigálhatja saját hibáját.

tsabus UAE 2015.02.10. 12:58:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Én csak a kicsi "ő"-vel rendelkező őrségben voltam, pöttyet távolabb Nemesmedvestől. Konkrétan Sárbogárdon. :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 13:04:21

@Ödenburger [Hu/At]:

Butaság mindent pénzzel magyarázni.

Szerinted minden elv mögött az áll, hogy valakit megvettek?

Ez kb. ugyanaz, mint fordítva azt állítani, hogy aki liberális, azt az USA és Soros pénzeli, s nem lehetséges, hogy valaki csak azért az, mert ez a véleménye.

Én akkor is oroszpárti voltam (kb. 1999-től), amikor a Fidesz és a Jobbik még oroszellenes volt, szóval jól meg tudtam figyelni a folyamatot. 10 éve még ez a két párt azzal vádolta a ballibeket, hogy azok túl oroszpártiak!

Még jól emlékszem szélsőjobbos szomszédemre, aki szerint az MSZP vezetése orosz kémekből áll, s ezt teljesen komolyan hitte!

Aztán a Jobbik elkezdett változni 2006 környékén, lassan semleges lett, felhagyott az oroszellenességgel (mára meg oroszpárti lett). A Fidesz viszont még akkor masszívan oroszellenes volt.

Jól emlékszem pl. 2008-ra, amikor Grúzia megtámadta Dél-Oszétiát. A Jobbik ekkor már a dél-oszétek mellett állt ki, míg a Fidesz még masszívan a grúz oldalt támogatta. Sőt Orbán akkoriban azzal vádolta Gyurcsányt, hogy nem eléggé oroszellenes!

Mára viszont a fideszes-jobbikos táborban az az átlagvélemény, hogy Oroszország a kisebbik rossz a nyugathoz képest. Tény az is amit mondasz, én is ismerek olyan fideszest és jobbikost is, aki nem díjazza a oroszbarátságot.

A Fidesznek ez a mostani állapota a negyedik véleménye egyébként megalakulása óta: 1988-1993, 1994-1996, 1997-2011, 2012-2015

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 13:04:21

@Jess G:

Igen, ez a legtöbb multi előnye Kelet-Európában: fehér bérezés, s tiszta feltételek.

Viszont ha nincs erre lehetőség, az ember kénytelen elvállalni azt, ami van. Nem tud az egyén egy általános jelenség ellen küzdeni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 13:04:21

@Ödenburger [Hu/At]:

"a komplett europai szelsojobb"

Pedig ebben nem látok szembeköpést semmilyen szinten.

Az ami a legtöbb szélsőjobbosnak tetszik Oroszországban, az egyszerűen azért tetszik, mert egyezik az értékrendjükkel, azaz nem kell ehhez szembeköpnie magát. Egy nyugat-európai szélsőjobbos számára az oroszellenesség nem adottság vagy érték. Miért kellene pl. egy osztrák, francia, spanyol, görög, angol szélsőjobbosnak oroszellenesnek lennie? Igen, egy lengyel szélsőjobbosnak ez kötelező, dehát a lengyel szélsőjobb nem is oroszpárti.

P.Elliot 2015.02.10. 13:05:32

@NagyságosSodalisO [eng]: Ha naponta lezuhanyozol, jol megmosod mindenedet akkor tiszta marad az ingnyak es a nadragba sem izzadsz bele.
Nekem Amerikaban a hontalanok furcsak meg mindig hogy nem budosek, tiszta a ruhajuk is aranylag. Persze a hontalan szallon, melegedoben van zuhany, szappan, csak hasznalni kell es a Voroskereszt meg a tobbi ilyen szervezet ad ruhat is, nem kell lerongyolodni. kivetel persze az alkohol es kabitoszer mamorban fetrengo, utcan alvo, / aki jobbjara meg telen sem engedi bevitetni magat a szallora/, menthetetleneket akik soha nem is akartak normalisan elni, illetve teljesen elhagytak magukat.

Herr Géza 2015.02.10. 13:30:31

@peacefroggg: azt azért sejtettem, hogy mit akart írni, na de mi lett belöle ? Merthogy Niki németül is "jól tud" :))) Tudod, a mizsei eperföldeket Lufthansa géppel permetezte... :))))

Herr Géza 2015.02.10. 13:31:52

@NIKI LAURA: Hogy jön ide Weimar ??? Ilyen alapon valszeg Johannesburgban is "máshogy" használják...

Herr Géza 2015.02.10. 13:36:10

@Jess G: Akkor elárulom, "mire gondolt" ö: keine große Sache = nem nagy ügy = semmiség. :)))) Nem használatos sem a keine Sache, sem a kleine Sache formátumban, ezek amolyan tükörfordítások, rossz értelemben (kb. mint ha a Google fordítaná..., bár az meglepö tempóban lesz egyre jobb.)
:D

Mrs. Clayton 2015.02.10. 13:40:23

@Herr Géza: mondjuk ez nem meglepo, mert kb mindenhez ilyen szinten ert, egyedul o hiszi, h mindenben profi

mondjuk a nem nagy dolog szo szerint igy van magyarul is, tehat azert nem volt o olyan rossz uton a megoldashoz

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 13:47:37

@tsabus [UK]: de hat sarbogard nem is az orsegben van...

DieNanny CH 2015.02.10. 13:49:10

@NIKI LAURA:

OFF
Az jutott rólad eszembe, hogy bár maximum 2-3-4 évvel vagy idősebb nálam (már ha nem tévedek), de te annyifelé jártál a világban, meg annyi minden történt veled, amihez nekem 4 élet is kevés lenne...

Ja, talán értelmezhetem a nickedet úgy, hogy te igazából 2 ember vagy...?

DieNanny CH 2015.02.10. 13:50:11

@Babette .:

Igen, ő úgy értette, hogy őrségben volt, de nem az Őrségben... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 13:52:37

@Jess G: jut eszembe, ez a következő hónap 5-én, 10-én fizetés mennyire magyar dolog? vagy így van az egész "nyugaton"? szerintem botrányos, itt hónap utolsó munkanapján ott volt a pénz a számlán. ha mondjuk szombat-vasárnap,-hétfő-kedd hosszú hétvége a hónap utolsó napjai, pénteken. soha nem is próbáltak ezzel trükközni.

soad1221 2015.02.10. 13:55:13

@Jess G: ez sajnos nem így van. A magyar tulajdonú kis és közép vállalkozásoknál minimális a teljes összegre bejelentett munkavállaló. Elképesztő mértékű a szürkegazdaság Mo-n.
A javarészt multiknál van tiszta bér.

peacefroggg 2015.02.10. 13:56:25

@Herr Géza: jól van, hát ez most átment az iróniaszűrőmön...

soad1221 2015.02.10. 13:57:48

@Dragonlady (now in Thailand): ez nagyon vegyes. az állami munkahelyeknél 12-e a dátum, azt hiszem ez a legdurvább. a nagyobb, tőkeerősebb cégeknél hónap utolsó napja vagy hónap első napja szokott lenni. és a többi eközött...

2015.02.10. 13:59:09

Szegeny Koncsita, minden temaban, mindenhol elokerul :D

Amugy neha sajnalom, hogy leszartam, hogy megtanuljak rendesen nemetul, pedig jol ment es szerettem (meg nem keso persze), de lennek szivesen Ausztriaban, vagy Nemetorszagban :)

Mrs. Clayton 2015.02.10. 14:00:13

@Dragonlady (now in Thailand): a legutolso torveny amire en emlekszem, az minden munkaltatot arra kotelez, hogy 15-ig kell a fizetesnek megerkeznie, persze elobb lehet fizetni, de kesobb nem

itt Angliaban szerintem egy meg nagyobb idiotasagot kedvelenk, foleg a kis cegek, ne kerdezd miert, de pl nalunk minden honap elso szerdaja, S. minden honap utolso penteken kap fizut
ez viszont azt jelenti, hogy soha nem ugyanakkor kapok penzt

soad1221 2015.02.10. 14:00:16

@Dragonlady (now in Thailand): ja, és nem a nyugaton, ott én sem tudom :)
Ez Mo helyzet.. :)

Határátkelő 2015.02.10. 14:01:26

@Ödenburger [Hu/At]: Vitaindítónak nem lenne rossz szerintem.

tsabus UAE 2015.02.10. 14:02:40

@Babette .: De nekem az őrség Sárbogárdon volt. Teccikérteni ? :-)

Mr Long 2015.02.10. 14:04:41

@NagyságosSodalisO [eng]: "a jobcenteres csaj mondta, hogy fizikai melós szakmunkákra, de még a betanított munkakörökre is 1 állásra 100-110 ember adja be a CV-t, vagy a jelentkezést"
Persze, mert kulonben megvonjak a segelyt. Kulonben nem lenne tolongas.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 14:05:11

@soad1221: @Jess G: köszi
egyszer mondjuk magyarázta valaki (Mo-n), hogy ő ki akart volna fizetni rendesen az alkalmazottakat a hónap utolsó napján, de ha a feje tetejére állt se tudta, mert el kell küldeni a könyvelőnek pont megadott napon, és onnan még az átutalás, stb stb, nem értettem pontosan, de az jött le, hgy nem lehet adminisztratív okok miatt megcsinálni.

Mr Long 2015.02.10. 14:06:51

@charlieharper: Es mar kezdi adni a tanacsokat? :)

Mrs. Clayton 2015.02.10. 14:08:02

@Dragonlady (now in Thailand): de, meglehet csinalni, foleg azokkal konnyu akik mindig ugyanannyit keresnek, de pl teljesitmeny beresek, tulorazok, azokkal ugye korulmenyes, mert ha azt akarod, h a ho vegen ott legyen a penze akkor kb az utolso heti munkajat ugy kell megsaccolnod, aztan lehet h tevedsz, mert be se jott, mert beteg volt

Mrs. Clayton 2015.02.10. 14:10:31

@Mr Long (UK): akkor legyszi kuldjetek mar el hozzam ezt a sok jelentkezot, mert nekem van olyan allasom, ok nem a vilag legjobb allasa, mert heti 2 nap npi 3.5 ora, de akkor is valamire jo, apropenz mittomen, de senki, meg csak egy ember se jelentkezik

2015.02.10. 14:16:58

@Ödenburger [Hu/At]: Na ez az, pont ezert nem tudtam megmaradni Nemetorszagban. Az en szemszogembol nezve pont ugyanolyan mint Mo., ugyanazok a dolgok zavartak mindket helyen. Mindig mosolygok mikor mondja valaki hogy mekkora kulturalis sokkot kapott Nemetorszagban vagy Ausztriaban; gondolom az ilyen emberek nem eltek meg mashol ezen a ket orszagon kivul. Ha nemzetkozi viszonylatban nezzuk, nagyon keves kulonbseg van Nemetorszag / Ausztria / Mo. kozott, es foleg az utobbi ketto kozott (hiszen ertelemszeruen kozelebb vannak egymashoz foldrajzilag es mentalitasban). A legjelentosebb kulonbseg Nemetorszag es Mo. kozott tenyleg a penz (Nemetorszagban tobb van).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 14:19:53

OFF
tavalyi szja bevallások elemzése. ok, ebben benne vannak persze a fent megvitatott feketegazdaság, zsebbe fizetés, követezményei is, de akkor is durva
nol.hu/gazdasag/munkaalapu-szegenyseg-1515131

Mr Long 2015.02.10. 14:22:03

@Jess G: Ha gondolod rakhatok ki A4-es lapkat az utcara, hogy Jess G embert keres :)

OFF
Mar tudom miert kellene tanacsadonak menni... Amikor az allashirdetesben az elso pont, hogy a jeloltnek jol kell tudnia hasznalni a tablazatkezelot. Ezen kivul ket szoftvert kell meg ismerni (bar ezek nem reszei az officenak), de gondolom siman megtanulhatoak. Azt hiszem a ma kialalkitott excelemet elkuldom nekik, mint a portfoliom.
ON

2015.02.10. 14:22:05

@Jess G: A heti 7 ora nem igazan eri meg a legtobb embernek mert levonjak a munkabert a segelybol. Viszont full time betanitott munkara, legalabbis barhol Londonban, valoban akar tobb szazan is jelentkeznek. En mikor munkanelkuli voltam, minden full time munkara jelentkeztem a job centre-n keresztul, takaritasra es bolti eladonak is, meg csak egy visszajelzest sem kaptam. Egyebkent a megjelent hirdetesek egy resze kamu szerintem.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 14:28:07

@Mr Long (UK): ezen a reszen mar tul vagyok
@Mirjam2: a legjobb az volt, hogy mielott elmentem haza, egy masik munkara, az heti 5 nap kerestem emberet, tok sokan kelentkeztek, volt egy no, tok normalis, elmondta, h mennyire jo lenne neki, tok orul h behivtam stb, modom neki, ok penteken a kolleganom majd hivja
meg is csinaltuk a papirjait, most hetfon kezdett volna, erre vmikor kuldot egy sms-t h tok sajnalja, de ot most kiirta a doki stressz miatt hetekre, o inkabb megsem vallalna el a munkat
komolyan az ilyet kedvem lenne leloni

nem tudom, h kamu-e barmilyen hirdetes, mert ugye fizetni kell erte, meg a jobcenteres hirdetesert is
en mar ugy vagyok, h muszaj leszmagasabb bert kinalni mint 6.5 mert nincs ember, vagy csak olyan h ket nap utan meg akarom folytani

Evain 2015.02.10. 14:28:15

@Dragonlady (now in Thailand): nekem az összes multi 25 és 30-31 között fizetett. Mármint akkorra be is futott a pénz a számlára.
Most még durvább, 23-án utalnak (ha hétvége, akkor a köv. munkanapon).

Herr Géza 2015.02.10. 14:32:00

@Jess G: Nem akarok nagy ívü párhuzamokat vonni, de az, hogy mit akart és mit írt le, az pont olyan, mint amikor a pilóta ki akarta engedni a futómüvet, de csak akarta, nem tette meg. Nem véletlen a hasonlat :))))))))))))))))))))

Evain 2015.02.10. 14:36:11

@Jess G: aha, nem csak én szívok akkor. Mi spec internt keresünk, diplomamunkára. Ergo fizetünk azért, hogy kidolgozza a diplomamunkáját ráadásul szerez fél éves munkatapasztalatot multinál. Kimondottan egyetemeken hirdettük meg. Szerinted hány jelentkező volt? :D

soad1221 2015.02.10. 14:39:33

@Jess G: lehet, hogy pont a munkamennyiség a gond, nem?
Aki dolgozni akar, annak nagyon kevés, megélni nem fog.
Aki a segély miatt, annak nagyon sok :)

tanato 2015.02.10. 14:42:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Niki egy jó fej, nagyszövegű kissé,de ha annyifelé járt tényleg hét élete van.A MUnchausen nick is passzolna hozzá vagy a Háry.

soad1221 2015.02.10. 14:43:40

@Evain: már hogy a következő vagy tárgy hónapban? :)
Ha tárgyhónapban, akkor érdekes hogy csinálták meg bérszámfejtést, mert honnan tudta, hogy nem leszel-e 27-től táppénzen?

2015.02.10. 14:43:50

@Mirjam2:

Németországot én azért másnak gondolnám, de mivel nem éltem ott, ezért igazából nincs konkrét tapasztalatom. Mint írtam is, szerintem már Ausztrián belül is érezhetően más világ Tirol vagy Vorarlberg, mint pl. Bécs vagy Alsó-Ausztria. Burgenlandról ne is beszéljünk.

tanato 2015.02.10. 14:44:17

@Ödenburger [Hu/At]: @maxval bircaman szerkesztő: Azért Putyinék tesznek is le egy kis aprópénzt az asztalra hogy sokan Európából oroszbarátok legyenek.A Fideszben ez tényleg hasadást fog okozni.

2015.02.10. 14:45:21

@Határátkelő:

Meglátom, ha egyszer lesz időm megpróbálom valami rendszerbe szervezni az ezzel kapcsolatos gondolataimat és érzéseimet.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 14:45:50

@Herr Géza: en nem tanultam repulogepvezetest soha eletemben, csak a fiam jon mindig, h most ilyen night vfr meg olyan multi engine kell, de amiket errol is osszehordott mar niki az egy kabare eloadast kitoltene
persze ez lehet h csak az en nagy bizalmatlansagom es mindenben ketelkedesem, de sztem niki 40-50 kozotti ficko viszont a sztorijai meg jo 60-65 eves emebert adnak vissza
sztem siman valami kulfoldet megjart rokonarol szolnak a del- afrikai, meg kanadai kalandok, vagy csak ismert egy ilyen embert es annak a tortenetet adja elo, mint sajatjat

eleve charlie kerdezte tole, h hogyan a tokbe huzott le kanadaban, del-afrikaban annyi evet, ha angliaban meg ket nap utan honvagyat kap es rohan haza, majd meg sem all becsig

2015.02.10. 14:46:08

@Herr Géza: Londonban ez mar nagyon regen nem igy van hogy kamubol jelentkeznek az emberek, hanem tenylegesen tobb szazan jelentkeznek egy betanitott munkas allasra, minel kevesebb angolt es kepesitest igenyel a munka, annal tobben jelentkeznek. Elmultak azok az idok amikor keves angollal, kepzettseg nelkul konnyen lehetett munkat talalni. Londonon kivul lehet hogy mas a helyzet, de ha most megy valaki Londonba allasajanlat nelkul es azt gondolja hogy gyorsan fog betanitott munkat talalni az teved sajnos. Persze mindig lehet valakinek szerencseje, de en nem alapoznek erre.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 14:47:31

@soad1221: ez jellemzoen ugy van, h takarito munka fulltime nem sok van, ezert ezeknek az embereknek 2-3 part time melojuk van
szoval passz

soad1221 2015.02.10. 14:47:50

@Evain: húúúú, a diplomázók közül nagyon kevesen tudják, hogy mit is takar a munka.. :)
Bár nem írtad, de ha egyébként teljes állás volt, akkor ez a magyarázat. A diplomázónak még sok dolga lehet ahhoz, hogy ne tudjon teljes állásban dolgozni.
Én anno pl nem tudtam volna, csak 4-6 órásat vállaltam ezért, előre megbeszélve mikor mennyit tudok..

tanato 2015.02.10. 14:48:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nemesmedvesre hogy engedtek be?Április 4.-én talán,,?akkor úgy tudom az ünnepség miatt be lehetett menni a zónába szigorú ellenőrzés mellett.Tavaly voltam ott,nagyon szép hely,a laktanya meg már csak romhalmaz

soad1221 2015.02.10. 14:50:40

@Jess G: jogos :)
mondjuk erre tényleg nem tudom miért nincs jelentkező, gondolom nem extra nehéz, hogy ne jelentkezzen senki..

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 14:52:23

A legfontosabb, ami feltűnt, hogy az osztrákok nagyon hasonlítanak ránk

nekem is feltunt amikor 2 évig ott laktam ... nekik is a 2 fuluk koze szorult a fejuk ....:-)

na olvasom tovabb ... ja az en unokanagykabatom is jart mar egy lengyel lannyal... akkor most en felig lengyel csaladbol szarmazom ?...

2015.02.10. 14:52:36

@Ödenburger [Hu/At]: Persze, biztosan Szeged is mas mint Budapest meg a II. kerulet is mas Budapesten mint az V. kerulet, de azert hatalmas kulturalis, eghajlati, etkezesbeli, rendszerbeli stb. kulonbsegek nincsenek Kozep-Kelet-Europan belul. Mondjuk ha a kulonbseg egy tizes skalan Nemetorszag es Mo. kozott 1 / 2, akkor UK es Mo. kozott kb. 4, India es Mo. kozott 9 / 10.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 14:55:22

@soad1221: nem tudom, diaknak suli elott meg utan tok jo lenne, v nyugdijasnak kis apropenz, az egyik egy laundrette a masik meg egy 1 osztalyos iskola meg 2 iroda

a legnagyobb baj az, hogy a kis oreg takarito nenijeim kioregszenek, elmennek nyugdijba, ok halal megbizhatoak, soha egy napot indokolatlanul nem hianyoznak, de az ujak, a fiatalok, valami remes
eleve a DBS checkje 5 oldalas, annyi criminal convictionje van
aztan hetfon meg penteken nem dolgozik, vegul egyaltalan nem dolgozik, es meg neki all feljebb, ha rakerdezek, h megis mi a tok van

2015.02.10. 14:59:19

@Jess G: Hat igen, sajnos nem csodalkozom hogy nem a legjobb embereket kapjatok mert oszinten szolva a minimalberert takaritas az emberek 99%-a szamara kenyszer. Mondjuk en elvallalnam ha munkanelkuli lennek, de ugyanakkor a vilag egyik legbenabb takaritonoje vagyok szoval nem sokat ernetek velem :(.

2015.02.10. 15:01:48

@montroyal ( CAN qc): +1, en is ezekre gondoltam olvasas kozben...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 15:03:15

@Babette .: Ahh, ha én Babette lennék, erre most úgy ugranék és akkor lenne egy jó hangulatú napom.....
.dehát :-(
nem Babette vagyok...így inkább elmegyek és megmosom a nyakam! :-P

Mrs. Clayton 2015.02.10. 15:03:24

@Mirjam2: mit ertesz az alatt, h a legrosszabb takaritonoje vagy?
en utalok takaritani, ez nalam hazassagi szerzodesbeli kikotes, h azt a ferj csinalja
de ha arrol van szo, akkor elkezdem a plafononnal es jovok lefelea szoba belso sarkatol az ajtoig
tadam, kesz :-)
ezt mindenki tudja
mi nem hotel vagyunk, h 200 szobat kell 20 perc alatt pormentesre kitakaritani 1 fonek
nalam azert jellemzoen boven van ido megcsinalni

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 15:07:11

@Mr Long (UK): a direct.gov.uk és más oldalakon is dögivel fent vannak az appok..kíváncsiságból mindig belenézek....akkor azok közül sem akar senki dolgozni, csak alibiznek a segély miatt?

Herr Géza 2015.02.10. 15:07:56

@Shebelle: "AZtán lehet igényelni szociális segélyt de nem lehet a neveden se kocsi, se ház, se lakás, se életbiztosítás stb., sőt eljönnek megnézni a lakást is hogy vannak e porcelánok, kristályok stb. mert először ezt kell eladnod, az értékeidet kell pénzé tenni, s csak aztán ha már tényleg nincs semmi, akkor esetleg megkaphatod."
Kb.ugyanez a helyzet N.o.-ban és Ausztriában is... Na ezt szívta meg közös barátunk, Herr Schaukel. Büszkén számolgatta, hogy majd milyen jó "sok" szociális segélyt fog kapni élete végéig is akár, csak arra nem gondolt, hogy ahhoz a spórolt pénzét nem egy osztrák számlán kellene tartani....És amíg azt fel nem éli, addig nuku segély.

Evain 2015.02.10. 15:12:45

@soad1221: Jó kérdés. Egész életemben tán kétszer voltam táppénzen, akkor is baleset miatt, és nem a hónap végén. :D
Hollandiában meg nincs az a fajta táppénz, szal ez gondolom nem játszik. :)
A meló meg nem 40 órás lett volna, pont ezért. :)

@Jess G: ugye? :D Lassan abba a korba érek, hogy elkezdem szídni a lusta új generációt :D:D:D

Herr Géza 2015.02.10. 15:13:47

@Mirjam2: Na én sem úgy gondoltam, hogy van ám ott meló dögivel, csak azt jeleztem vala, hogy az a 100-szoros túljelentkezés az említettek miatt valójában "csak" 25-szörös ca. Az se éppen hali-gali, ez igaz.
Meg különben is: ma hasogatós napom van, olyan szörszálhasogatós... :)))

Mrs. Clayton 2015.02.10. 15:15:54

@Evain: persz nem minden fiatal lusta, mert ott volt az en lanyom, aki akart dolgozni, de sehonnan meg csak vissza sem hivtak
de a kolleganom lanya ugyanez

sokadikiksz 2015.02.10. 15:17:44

Azokhoz a kommentelőkhöz szólnék, akik ma is (tegnap is, és mindennap) jó néhány sorral hozzájárulnak(tak) a blog terjedelméhez:
- TI HOGYAN CSINÁLJÁTOK, HOGY MINDIG ITT VAGYTOK?

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.02.10. 15:19:37

@Jess G:
Csak felve kérdem...
Esetleg a családi vállalkozában nem tudnának a lányok dolgozni?...

TilosazA (UK) 2015.02.10. 15:20:18

@NagyságosSodalisO [eng]: @Mr Long (UK): Lehet engem is azért nem hívnak be interjúra mert azt hiszik hogy alibiből jelentkezek? :/

TilosazA (UK) 2015.02.10. 15:21:30

@sokadikiksz: Ez azért van,mert nincs életünk. Nyomorult, szánalmas, naplopó munkanélküli banda. :) Így jó? Lapozzunk.

2015.02.10. 15:22:23

@Jess G: En utalok minden fizikai munkat, ezen kivul kimondottan gyenge vagyok, pl. atlagos porszivo emelgetese szamomra kimondottan nagy erofeszitest igenyel. Ennek kovetkezteben lassan es rosszul takaritok. Persze a sajat lakasunkban ez nem gond mert nem kell idore vegezni es napi nyolc oraban csinalni, de full time takaritononek nagyon bena lennek. Meg az elso evekben UK-ben takaritottam maganhazaknal kereset-kiegesziteskent de nem hiszem hogy el voltak ajulva a munkamtol - a vasalasrol ne is beszeljunk :(. Nekem kb. 15 percig tart egy inget kivasalni es meg akkor is gyurott. Egyszeruen nem vagyok jo az ilyen dolgokban. Megcsinalom ha muszaj, de lassan es benan.

Evain 2015.02.10. 15:27:00

@Mirjam2: ehhez képest éveken keresztül voltál au pair, ahol pont ez lett volna a feladatod (takarítás, gyerekek emelgetése, stb). :D
Ezért írtad tegnap, hogy te nem alkalmaztad volna magad? :D

Mrs. Clayton 2015.02.10. 15:30:24

@Mirjam2: mondjak valamit, en minden olyan tevekenyseget utalok, amit azert kell masoknak vegeznem, h az erte kapott penzt konnyeden elverhessem a boltban
szerencsere S. is latja, h minden ilyen tevekenysegtol szenvedek, na nem a penz koltestol, attol meg sose voltam rosszul...

2015.02.10. 15:30:25

@TilosazA (UK): Komolyan nem hiszem hogy alibibol jelentkeznek emberek, inkabb az ellenkezoje igaz hogy rengetegen jelentkeznek nagyvarosokban a legegyszerubb allasra is (sot pont az egyszeruekre jelentkeznek sokan). Az egyik kozeli baratnom unokatestvere, angolul folyekonyan beszelo 30 ev koruli pasi roman utlevellel, kb. 3 honap alatt nem talalt full time melot Londonban pedig a vege fele mar mindent elvallalt volna. Vegul visszament Erdelybe, csak azert huzta olyan sokaig Londonban mert ingyen lakhatott a baratnomnel. Persze van akinek szerencseje van es talal munkat, de hogy nagy a vetelkedes az allasokert az biztos.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 15:31:48

@vityo641(AT): ezzel a kerdessel elkestel :-)
ujabban minden ismeros, ismeretlen gyerekenek en adok munkat

DieNanny CH 2015.02.10. 15:33:10

@tanato:

Úgy engedtek be, hogy pár hónappal korábban az iskolám elküldte a nemtudom milyen minisztériumhoz a neveinket - 7., 8. osztályos diákok! -, + a tanárokét, hogy vándortábor keretében oda szeretnénk menni. Lecsekkoltak minket, és így mehettünk.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 15:33:15

@sokadikiksz: kersz influenzat? szivesen atadnam az enyemet? lassan felfekveses lesz a seggem ugyanis, mert meg megmozdulni is eleg nehezemre esik, bar ma mar sokkal jobban vagyok

2015.02.10. 15:34:24

@Evain: Ugyan au pair vizumom volt (csak azt lehetett kapni akkor) de valojaban 'baby nanny'-kent dolgoztam minden helyemen, azaz ujszulott kisbabarol gondoskodtam - es minden csaladnal voltak kicsit idosebb gyerekek is. Takaritani az elso, indiai csaladnal kellett valamennyit de nagyon minimalisan mert mas noi csaladtagok es a szakacsno is segitettek. A tobbi csaladnal ahol dolgoztam volt takaritono. A gyerekeket kellett ugyan emelgetni, de azert harom eves korukig meg en is elbirom oket :). Raadasul jobban szeretek gyereket emelgetni mint porszivot.

Mr Long 2015.02.10. 15:35:14

@sokadikiksz: Mivel nem erdekes a projectem mar masfel eve es meg sok van belole vissza marhara nem tudok ra koncentralni :) lusz a 10 megnyitott ablak mellett egy masik siman elfer.

DieNanny CH 2015.02.10. 15:36:37

@sokadikiksz:

Ugye? Ez külön művészet...

Mr Long 2015.02.10. 15:38:40

@TilosazA (UK): Milyen melokkal probalkozol?

2015.02.10. 15:41:23

@Jess G: Nem kell velem vitatkoznod, nyilvan mindenki penzert dolgozik de nem mindegy hogy mit. Pl. tanitani szeretek, az elozo munkaimat (kutatas stb.) is nagyon szerettem. Persze jobb lenne ha nem kene munkahelyre bejarni stb., de nekem pl. az a tervem hogy ha anyagilag megengedhetem magamnak, jotekony szervezeteknel ingyen fogok tanitani es irodai munkat vegezni mert szeretem csinalni. Viszont vannak olyan dolgok amiket meg itthon is utalok csinalni, mint pl. takaritas. Tudom mirol beszelek mert dolgoztam gyarban pl. es nagyon rosszul is dolgoztam meg utaltam is a munkat, egyaltalan nem volt ugyanolyan reggel bemenni mint most amikor tanitani megyek. Kulonbozo emberek kulonbozo dolgokban jok, pl. vannak nagyon jo gyari munkasok, tisztelem oket, de en sosem tudnek kozejuk tartozni mert egyszeruen bena es lassu vagyok az ilyen munkaban.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 15:41:45

@Mirjam2: öööööö, miert emelgeted a porszivot? az gurul, csak huzni kell, na jo az uprightot tolni
koszonet Nannynek az ö betukert :-)

Igaz Barát 2015.02.10. 15:43:18

@sokadikiksz: Igazából mi mind a Határátkelő sokadnickjei vagyunk vagyis vagyok. Napközben megírom a holnapi cikket, ma meg szanaszét kommentelem. Nem könnyű kenyér, viszont addig se unatkozom.

Evain 2015.02.10. 15:43:32

@Mirjam2: Pedig egy hároméves gyerek enyhén többet nyom, mint egy porszívó :D
Na jó, nem kötözködök, csak szemet szúrt tegnap is az önkritika. :)

soad1221 2015.02.10. 15:46:25

@Evain: jajaja, nem is kételkedés miatt, csak a bérszámfejtő fejével gondolkodva nem értem..
de mivel nem vagyok bérszámfejtő pont idáig jutottam :D
Ráadásul, hogy itthon hogyan fejtik és ehhez képest pl Hollantiában?! ... szóval nem tudnék magabiztos vitát folytatni a témában :)

Mrs. Clayton 2015.02.10. 15:47:00

@Mirjam2: ezzel abszolut egyetertek, es milyen erdekes, h hasonlo a jovore nezve mindkettonk terve
es abszolut egyetertek abban, h vannak jo gyari munkasok, egy korabbi helyemen, mindig en voltam az utolso, es ezert nekem kellett becsukni az ablakokat, en nem tudom hogyan, volt hogy meg ejjel is visszamentem megnezni, h nem hagytam-e egyet nyitva, mert masnapra, tuti a care taker hagyott egy uzit, h mit nem csuktam be, a vegere mar annyira ciki lett, h inkabb korabban eljottem
de most az irodaban is ha lehet masra hagyom az ilyen dolgokat, mert nekem az effele, tedd, le rakd melle, vedd fel, kezd elolrol dolgok nem mennek, persze mert nem is erdekel

pasztasuta 2015.02.10. 15:47:37

@soad1221: Nem tudta; a kovetkezo havi berbe kalkulaljak bele az osszes eredeti programtervtol eltero valtozast (tappenz, tulora, etc). ;)

TilosazA (UK) 2015.02.10. 15:49:29

@Mr Long (UK): Egyszerűbb admin melókkal, ahol nem kéne túlzottan villogtatni az angol tudásomat (nem ügyfélszolgálatos). Még nem érzem túl biztosnak az angolomat. Szakmámban lehetetlen elhelyezkedni, úgy látom bankba születni kell.

2015.02.10. 15:49:42

@Evain: Azert voltam au pair (vizumon) mert nem lehetett akkor mas vizummal UK-be menni legalisan, nem azert mert az volt az alom karrierem. Nem onkritikakent irtam, hanem tenymegallapitaskent hogy ha nekem lenne egy ujszulott meg meg ket ot ev alatti gyerekem akkor nem hagynam oket egy fiatal nore akit nem igazan tudok leinformalni es aki alapszinten beszeli a helyi nyelvet, nem ismeri a szokasokat, meg egy elsosegelytanfolyamot sem vegzett el, nem tudna pl. mentot hivni stb. De ez a csalad felelossege, ok igy alkalmaztak engem es bejott nekik mert semmi baj nem tortent. Ha az en gyerekeimrol lenne szo, en nem vallalnek ekkora rizikot.

2015.02.10. 15:52:16

@maxval bircaman szerkesztő:

Jogos. Igazabol en azt nem ertem, hogy milyen alapon erezhet barki magyarkent vonzodast az oroszokhoz, akiktol eddig a tortenelem soran semmi jot nem kaptunk. A nyugat-europai orszagoknak legalabb a Putsin almaiban szereplo egykori cari orosz birodalom nemegyszer jo szovetsegese volt. de velunk, magyarokkal aztan tenyleg mindig csak kibabraltak, legyen szo a cari Ororszorszagrolo vagy a Szovjetuniorol. (1848, 1918, 1945, 1956, csak nehany evszam az elmult 150 evbol emlekeztetoul a Jobbikosoknak es nemzeti Fideszeseknek.)

soad1221 2015.02.10. 15:52:25

@Jess G: ez igaz, és suli mellett még sok mindent vállaltam, de pont diploma előtt nem. Akkor már feltétel volt, hogy olyan helyen aminek köze van a szakmámhoz... és kizárt volt, hogy full time-ban tudjam végezni...
DE tény, a pályakezdők is sokszor érdekesen állnak a munkához..

Mr Long 2015.02.10. 15:52:39

@pasztasuta: Itt a fizu 22, vagy elotte munkanap. Tulora a kovetkezo havi berben kalkulalva, gondoloma tappenz is. Bar probaido utan ma egy honap 100%-os tappenz jar, szoval meg ekkor sincs sok extra dolg a akonyvelonek, az eg nem igazan jellemzo, hogy valaki egy honapnal tovabb beteg. Kiveve @Jess G: cegenel :)

2015.02.10. 15:53:23

@TilosazA (UK): Bankba szuletni kell? Nem tudom pontosan milyen szintu munkara gondolsz de probalkoztal egyszeru ugyintezokent elhelyezkedni? Ehhez altalaban semmilyen vegzettseg nem kell, maximum A-levels. En a helyedben jelentkeznek az osszes helyi bankhoz ha eddig meg nem tetted meg. Tudom hogy az ugyintezok rosszul fizetettek de kesobb bedolgozhatod magad, kaphatsz felelossegteljesebb munkat. Ha nincs meg UK irodai tapasztalatod, mindenkeppen ajanlom az onkentes munkat, akar heti par orara is, tapasztalatszerzesnek amit a CV-re tudsz tenni es referencianak is jo.

soad1221 2015.02.10. 15:53:59

@pasztasuta: igen, ilyesmire tippeltem, de ez így szabályos egyébként? vagy csak nem ellenőrzi senki, ezért belefér? :)

TilosazA (UK) 2015.02.10. 15:56:09

@Mirjam2: Természetesen már végig szórtam az összes bankot az önéletrajzommal. A gond az hogy teljes munkaidőben nem fogok tudni dolgozni. Azzal kell beérnem, ami van, már az sem érdekel, ha gombokkal fizetnek.

Muscari 2015.02.10. 15:57:22

@NagyságosSodalisO [eng]: örülök, te is megerősíted, sajnos mostanában mi is ezt tapasztaltuk. Több mindenki is ismerettség útján helyezkedett el az ismerősi körünkből, mert másképp nem tudott. Én mondjuk nem, de nekem már volt releváns itteni tapasztalatom és az idősgondozók nagyon ketesettek.

Nem mondom, hogy nem lehet, de szűkül a kör, az a helyzet.

2015.02.10. 15:58:18

@Jess G: Dehogynem kell emelgetni, ne mondd mar. Pl. lepcson fel, le. Meg amikor egyik helyrol a masikra viszed, nem lehet folyton huzigalni. Mindegy, az a lenyeg hogy tenyleg nem nekem valo.

2015.02.10. 15:59:27

@Mirjam2:

Ismetlem, nem eltem sem Angliaban, sem Nemetorszagban, ugyhogy a velemenyem csak a turistakent ott toltott (egyebkent nem keves) idore es az ottani ismerosokre alapul, de szerintem ha skalazni akarod, akkor 10-es skalan Mo/At 1 (nagyon hasonlo), Mo/No legalabb 4 (erosen eltero), es At/No is legalabb 3 (elegge erosen eltero). Nem veletlen, hogy nem is szeretik annyira egymast. Szerintem az osztrakok sokkal kotzelebb allnak hozzank, mint a nemetekhez. Es ezt egyebkent ok is igy gondoljak, legalabbis akikkel beszelgettem ilyenekrol. Anglia valoban egy teljesen mas vilagnak tunik. India nekem mar egy masik bolygo... :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 16:00:40

@tanato:

Ez egy mítosz.

Még az USA sem képes arra, hogy csak pénzzel eredményt érjen el, pedig a mainstream médiák erősen amerikapártiak.

Az orosz befolyás alatti médiák eltörpülnek a nyugati befolyásúakhoz képest. Elég csak a FB-lájkokat nézni.

Ugyanez a helyzet a médiáknál is az egyes országokban. Most nem néztem pontosan utána, de pl. Franciaországban mennyi az FN és a Kommunista Párt aránya a médiahelyzetet illetően? (Azért ez a 2, mert ez a két francia párt tekinthető oroszpártinak.)

Ami a Fideszt illeti, alapvetően két szempont van.

Az egyik a szemtelen korrupció, ami sokakat zavar. De akiket ez zavar, az legfeljebb passzív lesz, de nem fog a ballibekre szavaz. Vagy megy a Jobbikhoz, az LMP-hez, vagy senkihez.

A másik, a mostani Simicska-Soros projekt, melynek célja egy új, nyugatpárti Fidesz II. létrehozása. Ezt én megjósoltam pár hónapja, nem azt, hogy Simicska fogja csinálni, hanem magát a tervet. Érezhető volt, hogy Amerika levette áldását a magyar "baloldalról", s a Fidesz térfelén fog próbálni új pártot létrehozni. Ez talán elvesz a Fidesztől pár százalékot, de nem hiszem, hogy komolyabb eredményre is képes.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 16:00:59

@sokadikiksz:

Elárulom titkomat: jelenleg honlapszerkesztőként dolgozom, ami eleve azt jelenti, hogy a neten vagyok egész nap munkaidő alatt.

Úgy csinálom, hogy ki van nyitva egyszerre a Chrome és a Mozilla. A Chrome-on vannak megnyitva a munkaoldalak, melyekkel foglalkozom, s Mozillán meg a magándolgaim, pl. a blog.hu is.

Munkahelyemen csak vécézni szoktam felállni a székemből, nem megyek semmilyen szünetre (nem dohányzom), így nem szokott gond lenni ebből.

Egyetlen gondom csak a Facebook. Itt ugyanis váltogatnom kell a felhasználók között, mert én vagyok a cég Facebook-profiljának az adminja is, meg van saját profilom kettő is. Így félóránként váltogatok köztük...

qkuc 2015.02.10. 16:01:07

@sokadikiksz: Megfelelő munkakör ...? :D

qkuc 2015.02.10. 16:01:45

@charlieharper: :D Akkor ilyenkor illik azt mondani, hogy részvétünk? :D

2015.02.10. 16:02:14

@Jess G: Ez jo sztori az ablakokkal :). En akkor konnyebbultem meg a gyarban mikor attettek arra a reszre ahol gepeket kellett kezelni, az mar egesz jo volt, oda most is visszamennek. Viszont a sima fizikai munka ahol repetitiv mozdulatok vannak es nem kell gondolkodni, az kikeszit, fizikailag es lelkileg is elegge. Egyebkent sejtem hogy a legtobb ember igy van ezzel, de sokaknak nincs mas valasztasuk.

Evain 2015.02.10. 16:02:33

@Mirjam2: banyek Mirjam, csalánra pisiltél? Elég régóta olvasom a blogot, hogy ismerjem nagyjából a történetedet. Jess is csak viccelt a porszívóval. Ne legyél már ennyire defenzív. :D

Mrs. Clayton 2015.02.10. 16:03:40

@Mr Long (UK): ez nem vicces, van egy csaj aki rugbyzik, tavaly 2x volt 6 hetig tavol, mert eltortek a labat, januarban megmondtam, ket valasztasa van: rubyzik, vagy dolgozik
egyebkent most is van ket munkasom, akik rakosok, ok is tovabb vannak tavol mint 1 honap, sajnos a 3. karacsony elott meghalt

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 16:04:50

@Dragonlady (now in Thailand): elvileg lehetne. a multinál, ahol dolgoztam úgy oldották meg, hogy hónap huszadikán zárták az elszámolást, és így meg is jött a pénz következő hónap harmadikán.
20. és 31. között úgy tekintették, hogy úgy dolgozol, ahogy 19-én.
tehát ha dolgoztál, akkor oké, ha táppénzen voltál, akkor táppénzen.
ezt azt jelentette, hogy ha máshogy volt, akkor csak a következő hónapban korrigáltak.
ez nem egy könnyű megoldás, nem minden payroll vállalja be.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 16:06:46

@maxval bircaman szerkesztő: te, hogy nem kevered ezt a sok szemelyiseget ossze?
en mar nem egyszer irtam rossz chat ablakba facebookon bellul

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 16:08:32

@Mr Long (UK): nem tudom, hogy ezt úgy írtad-e, ahogyan értettem,
de az excelhasználók több mint 50%-a nem tudja használni az excelt,
láttam olyat is, aki külön számológépen kiszámolta, amit kell, és az eredményt beírta a megfelelő cellába.

Mr Long 2015.02.10. 16:08:49

@Jess G: Na jo, de te is belatod, hogy a honapnal hosszabb betegszabi nem gyakori.

Mr Long 2015.02.10. 16:10:10

@Babette .: Egy muszaki tanacsadonak azert illene hasznalni az excelt. Nem makrok irasara gondolok, de ahol ezt igy kiemelik, ott valami nem kerek.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 16:11:06

@NIKI LAURA: Bar mi magyarok leginkabb Mariara emlekszunk,a Mariahilfer-re

szep emlekek , 2 evet toltottem ott a Hertmansky aruhazzal szemben(meg van még?) az utcan , mint egy elekto (es sexbolt )slepperje ... 88ban volt fiatal voltam es rengeteget szorakoztam a jarokelokkel ,de ennel is fontosabb volt a magyar Marlboro , az orosz caviar ,pezsgo es a Nerobol Retebolil stereoid izomdagaszto gyogyszerek terjesztese ..
gyalog jartam haza a Kertneren keresztul a duna canal partjan a Holland strassen laktam , a hazban en voltam a fonok en adtam ki a lakasokat , egyszobat 3-4 embernek ... hmmm szep idok voltak ...

2015.02.10. 16:11:17

@TilosazA (UK): Oke, elnezest, nem akartam okoskodni. Gondolom nehez lehet reszmunkaidos melot talalni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 16:12:45

@NagyságosSodalisO [eng]:
ha te Babette lennél, akkor értetted volna :P

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 16:14:44

@sokadikiksz:
mind munkanélküli mosogatók vagyunk londonban, kedves hinta.

2015.02.10. 16:16:37

@maxval bircaman szerkesztő:

"A másik, a mostani Simicska-Soros projekt"

A Simicskaig ertem, de hogy jon Soros a kepbe?? :D

Magyarorszag jelenleg egy totalitarius rendszer fele halad eroteljesen. A fidesz jelenleg a 2/3-ad birtokaban minden kulcsfontossagu pontot bevett a rendszerben, ami meg meg hatra van (energiaszolgaltatok, penzugyi szektor, akaratoskodo oligarchak, kocsog jogvedo civilek) azt pedig be fogjak venni az elkovetkezo 3 ev alatt. A Fidesz jelenleg egy totalitarius partszervezet, senki meg fingani sem mer az Orban engedelye nelkul. Aki mert, az ki lett szoritva a periferiara es a sajat nevelesu emberekkel lett helyetesitve (Lazar, Rogan, Szijjarto, stb.) Magyarul azt, hogy a Fideszben mi tortenik, egyszemelyben OV donti el. Azt, hogy Mo-on mi tortenik pedig a Fidesz. Ez pedig nem mas, mint egy nem hivatalosan deklaralt, de annal inkabb mukodo totalitarius rendszer.

Ez ellen probalnak meg lazadni azok az os-Fideszesek, akik meg a demokraciaert kuzdottek anno. Egyebkent szereny velemenyem szerint nulla esellyel, ok is el fognak tunni a sulyesztoben. Az kerdes, hogy az Orban mer-e egy Hodorkovszkijt csinalni a Simicskabol vagy nem? (Szerintem nem, mert azzal ujabb Rubicont lepne at, de en mar nem merek semmire fogani, mert szerintem az OV nem komplett.) Es egyszeruen azert kell a nagy orosz baratsag, mert az oroszoktol ellenorizetlenul jon nagy mennyisegu penz, amit barmire lehet hasznalni, es raadasul nem is aggalyoskodnak olyam marhasagokon, mint demokracia es jogok. Amig az EU legalabb probal ugy tenni, mintha ezek tenyleg szamitanank neki barmit. (Egyebkent nyilvanvaloan nem, mert ott is csak a penzrol szol az egesz, de ok legalabb probalnak ugy tenni...)

Mrs. Clayton 2015.02.10. 16:17:26

@montroyal ( CAN qc): mi??? ezt fejtsd mar ki bovebben, mi az h electro es sex bolt? ugy erted, tv, radio, mosogep, es a fuggony mogott meg szex? es mi az a slepper?

2015.02.10. 16:17:52

@Evain: Ez az internet, nekem nem jott at hogy vicc volt, bocs! Legkozelebb kovesd Zolee jo szokasat es ird a vegere hogy 'csak vicc volt' :))). Elegge kiakasztanak a munkahelyemen mostanaban, ez a het vizsgaidoszak, OFSTED-inspekcio es egyben van egy uj, hihetetlenul gaz fonokunk is mikozben hataridom van az MA-kepzesemen de agyhalott vagyok es tanulas helyett ezt a forumot olvasom :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 16:19:14

@sokadikiksz: én speciel még mindig veszélyeztetett terhes vagyok, két hónapig ágyban voltam, mostmár tudok mászkálni napi pár órát. irigykedsz mi? :-)

qkuc 2015.02.10. 16:19:27

@Mirjam2: Na legalább nem vagyok egyedül, ma is ellógtam a tanfolyami anyag folytatását ..., :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 16:21:35

@TilosazA (UK):
ha ennyire bankban akarsz dolgozni, akkor küldd el mindegyiknek rendszeresen. mondjuk minden hétfőn reggel nyolckor.
csak egy tanács.

;)

2015.02.10. 16:22:22

@Dragonlady (now in Thailand):

Lemaradtam a tortenetrol, vegul hogy dontottel, hazajossz szulni vagy inkabb nem? Remelem azert minden rendben lesz a szulesnel, nincs nagy gond.

soad1221 2015.02.10. 16:24:25

@maxval bircaman szerkesztő: nem tudom mennyire van igazad, idővel kiderül.
De ha igen, akkor viszont kétlem, hogy csak pár százalék veszteséget fog eredményezni a Fidesznek. Azért a magyar lakosság igen nagy része bizalmatlan az oroszokkal, oroszpárti sosem lesz. És ha a jóslatod szerint felépül egy nyugatpárti váltópárt, akkor a Fidesz vagy visszatáncol az oroszpártiságából, vagy végérvényesen baloldali, oroszbarát párt marad - akkor viszont jelentős veszteséget fog szenvedni...
A jelenlegi veszteségek szerintem pont az oroszbarátságnak köszönhetők. Legalábbis komoly szerepe van ennek...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 16:24:31

@Mr Long (UK): hát valószínűleg megvolt hozzá a tapasztalatuk, hogy úgy érezték, ki kell emelni.....

2015.02.10. 16:24:40

@sokadikiksz: Nagyon egyszeru. Ha utanam akarod csinalni, koltozz Szaudi Arabiaba es kezdj el egy unalmas distance learning MA kurzust! Garantaltan itt leszel minden nap tobb orat! :)

2015.02.10. 16:28:45

@sokadikiksz:

Hehe, en vagyok a rendszergazda a cegnel. Szerinted? :D

2015.02.10. 16:28:49

@qkuc: Nekem muszaj lesz osszeszednem magam, holnap tiz ora a munkahelyen :((( es holnaputan reggelre irnom kell valamirol 150 szot amihez meg el sem kezdtem olvasni a konyveket. De annyira unalmas tema...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 16:29:21

@maxval bircaman szerkesztő: chrome-ban ha nyitsz egy "incognito window-t", akkor egyszerre be lehet jelentkezni kétféle facebookkal is (nekem autmatikus bejelentkezésen van a sajátom, de amikor a gyerekapja kicsavarja a kezemből a laptopot félórára, akkor így tud bejelentkezni a sajátjába úgy, hogy közben az én sajátom is nyitva marad és csipog, ha történik valami).
de ha egyik ablak chrome, a másik firefox, akkor nem hagyja egyébként ugyanígy?

2015.02.10. 16:31:01

@Dragonlady (now in Thailand): 'ha egyik ablak chrome, a másik firefox, akkor nem hagyja egyébként ugyanígy? '

De.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 16:33:12

@Ödenburger [Hu/At]: két hét múlva hazamegyek, egyszerűen nincs más választásom, mivel március 7-én lejár a vízumom és többet nem lehet hosszabbítani. próbálok nem hisztis lenni ezzel kapcsolatban, de olykor nehezen megy :-(

pasztasuta 2015.02.10. 16:33:21

@soad1221: Nem vagyok munka torvenykonye szakerto, de azt kell higgyem, hogy szabalyos. A payslipben szepen le van vezetve, hogy mikepp jon ki a vegosszeg, nincs elmismasolva. A multik jelentos reszenel ez a bevett gyakorlat (legalabbis Magyarorszagon).

tanato 2015.02.10. 16:34:23

@Ödenburger [Hu/At]: Pontosan erről van szó,Maxwall ugyan ért hozzá de nem itthon él,ehhez itthon kell élni,ezt érezni kell mindazt amit leírtál.Tényleg úgy érezni hogy egy ember szava dönt minden lényeges kérdésben.És ez nem helyes egy demokráciában.És való igaz Simicska is bukni fog.nem lesz érdemleges ellenpárt itt egyhamar.Se párton belül sem kívül.Az újkeletű oroszbarátság meg végképp nem illik bele a magyar nemzeti hagyományokhoz.A két háború között volt talán a magyar baloldalnak őszinte oroszbarátsága a 2. után már csak érdekből, nem őszintén.

2015.02.10. 16:35:18

@Dragonlady (now in Thailand):

Es a repules nem lesz veszelyes? Foleg, ha veszelyeztetett vag... Erre hivatkozva nem lehet vizumhosszabitast kerni?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 16:35:54

@Mirjam2: miről kell írni? összedobjuk neked? :-)

gondoltam, h a kétféle böngészőel is működik a dolog, de nem tudom kipróbálni, egy ideje minden lefagy a firefoxtól, remélem, a héten még megszakérti valaki a laptopomat, mert kezd durva dolgokat csinálni :-(

2015.02.10. 16:36:56

@Babette .: Ez igaz, gondolom ezert is csinaltattak velem UK-ben tobbszor is Excel tesztet allasinterju kereteben, pedig papirom is van rola hogy tudom hasznalni...

tanato 2015.02.10. 16:37:34

@Mirjam2: Naná hogy nem szeretsz takarítani,azért a nők nagyobbik részének nem az álma a házimunka.Ha nem így volna nem volnának bejárónők Európában meg cselédek a 3.-ik világban.

tanato 2015.02.10. 16:40:20

@maxval bircaman szerkesztő: Azért Putyinék pénzelik az európai szélsőjobbot erősen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 16:41:09

@Ödenburger [Hu/At]: 1-2 hónapot lehetne, de ha júniusban szülés, és 3-4 hónapig ül a rohadt konzulátus egy újszülött magyar anyakönyveztetésén, akkor egyszerűen nincs más, menni kell. elüldögélek 15 órát, ennyi összesen, a Qatar egészen jó 6+7 óra repülés, jó a csatlakozás, mást nem tudok. perpill annyira nem durva a helyzet, mint nemrég volt, ki fogom bírni.
a másik opció az overstay lenne, amit még tavaly is meg lehetett úszni egy 800 dolláros pénzbírsággal, akár évekig, de mostanra olyan szankció is van, hogy deportálják és évekre kitiltják az embert, ha elkapják, és persze hogy elkapnának egy újszülött gyerek papírmunkája kapcsán. még jó, hogy éppen nem dolgoztam, és nem úgy dőlt be az életem, hanem hogy tudtam, hoyg ez lesz. (nem tudtam volna dolgozni már egészen az elejétől, de a munkavállalásim meg a vízumom ugrott volna, simán kiraktak volna az állásomból, teljesen érthetően, ha lett volna állásom éppen, és ez egy ilyen hely, ha nincs munka, akkr mehetsz ahova tudsz....)

2015.02.10. 16:42:16

@Dragonlady (now in Thailand): Koszi az ajanlatot :). A tantargy 'angoltanitas elvei es gyakorlata', sajnos a kerdest nem tudom, holnap fogom megkapni es 24 ora van ra hogy valaszoljunk az olvasmanyaink alapjan, ha-ha. Kozben holnap reggel 6.30-tol du. 4.30-ig munkaban kell lennem es szuper stresszes mert egyedul vizsgaztatok, kronikusan understaffed vagyunk, terrorizal egy uj fonokno aki azelott egy fiataloknak letrehozott correction centre-ben dolgozott Amerikaban es OFSTED inspektorok vannak nalunk! Imadom ezt a munkahelyet... Ja es szetfagyunk mert nem hajlandoak lekapcsolni az aircont pedig tel van, telikabatban tanitok.

Panaszkodas befejezve, most megyek fozni! Kozben panaszkodjon mindenki mas is, elolvasom ha visszajottem!

tanato 2015.02.10. 16:42:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Akkor valószínűleg az emlékparkba mentetek Nemesmedvesen.Jól néz ki most is a nagy tankkal a közepén.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 16:44:43

@Jess G: na latom nem tudjatok mi volt a boldog beke idokben.. amikor megkaptuk a vilagutlevelet es szazaval alltak meg a buszok a Mariahilfer vegeben ... szoval minden boltnak volt magyar slepperje aki az utcan allt es csalogatta be a vevoket ...( sokszor ki is kellett szolgalni a magyarokat, ilyenkor az elokelo eladova valtam ) az utcara volt egy elektomos, computer tv stb bolt es ott a kapuajbol nyilt egy sex shop, magazinok videok felfujhato babak stb... szoval annak is dolgoztam.. ja es voltak kabinok de csak filmekkel ... persze amikor a szabolcsi nagymamakat behivtam, eloszor szornyulkodtek es nem akartak kinyitni a szemuket , de amikor kinyitottam a kabin ajtajat es tele volt borkabatokkal bundakkal felaron ( nem reszletezem miert ) az mar jobban erdekelte oket .. hat mit mondjak a hires(hirhdt? ) Tasnadi is ott a Mariafilferen kezdte ...

2015.02.10. 16:44:58

@Dragonlady (now in Thailand):

Hat, nem irigyellek... Remelem azert minden rendben lesz... Ithon Robert? Vagy befizeted a TB-t es messz valamelyik allamiba? Vagy meg egyelore ezzel nem foglalkozol, egyszer erj haza?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 16:45:55

@Mirjam2:
na az ilyen főnökökre szakadna rá az ég :-(
buktass meg mindenkit bosszúból :-)
bárcsak tudnék segíteni.... habár a gondolkozás és az összefüggő értelmes írás / beszéd terén komoly kihívásokkal küszködök mostanság :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 16:47:30

@Ödenburger [Hu/At]: várj egy kicsit, írok privátot erről, csak közben enni is kéne valamit félkézzel :-/

Mrs. Clayton 2015.02.10. 16:47:40

@Mirjam2: tenyleg, szabad, ok, nekem nem kell ketszer mondani...

a nyamvadt ingatlanugynok az agyamra megy, elvileg jovo het penteken kellene bekoltoznunk, de szerzodesunk meg mindig nincs, mert a tulajnak nincsenek meg az ilyen papirjai mint a gasboiler megfelelosegi tanusitvanya, a kemeny tanusitvanya es igy tovabb
kozben nekem a hazbol ki kell koltoznom, mert felmondtam a szerzodest, elvileg S-hez tudunk menni, de neki is ki kell koltoznie, mert a vevo meg szeretne be, szoval abszolut nem vagyok merges, de az ugynok szerint legyek nyugodt

NIKI LAURA 2015.02.10. 16:47:41

@maxval bircaman szerkesztő: Nem,es Igen.

A lenyeg: nincs precedens jog mint az angolszasz itelkezesben,de az osszes alsobb birosagoknak kovetni kell a LB ( Kuria) iranymutatasat.
PL: devizahitelesek.stb

Herr Géza 2015.02.10. 16:48:03

@soad1221: Erre már ösidök óta kialakult módi van. Nálunk is a hónap elsö munkanapján a számlán kell lenni a pénznek, ami nyilván csak akkor oldható meg, ha vmikor. 20.-25. között lezárják az órákat (a változó bérü embereknél), az utolsó napokat elszámolják a "ha normálisan dolgozik, akkor x órája lenne" matematikai tétellel és a következö hónapban veszik figyelembe a differenciát. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kb. az utolsó heti fizudat úgymond elölegként kapod meg és ezt folyamatosan "görgeted" magad elött. Roppant eccerü, erre tudtommal nem adtak senkinek Nobel-díjat...

Mrs. Clayton 2015.02.10. 16:51:23

@montroyal ( CAN qc): na reszletezd, miert volt felaron a bunda? csak nem egyutt slepperkedtetek a Tasnadival?

NIKI LAURA 2015.02.10. 16:54:31

@Herr Géza: Geza,ne okoskodj,nem mondjak hogy " grosse".
Na:)...jo,Te mondod.Kesz.
DDR- be voltal,az meg lehetett Weimar is,v Thuringia....voltal Del afrikaba is?

soad1221 2015.02.10. 16:57:43

@Herr Géza: a logikát értem, és nyilván sejtettem is.:)
Csak ez eddig olyan nagyon távol volt tőlem, hogy fogalmam sem volt róla. Amin megakadtam, hogy tárgy hó 23-án már megkapja, akkor gyakorlatilag hó közepén már készülnie kell a bérszámfejtésnek, amit viszont nem tudhat, az a betegállomány...
Biztos infóim nincsenek, de nálunk kb 26-27-én készül a bérszámfejtés, és ha vki utolsó napokban betegszik le, akkor a bérszámfejtőnk rögtön belenyúl, így az utalásnál már szerepel benne.
Hogy ezt előre megcsinálni lehet értem, a kérdés, hogy szabályos-e.
És persze miért ne lehetne az. :)

Herr Géza 2015.02.10. 17:00:12

@montroyal ( CAN qc): " de amikor kinyitottam a kabin ajtajat es tele volt borkabatokkal bundakkal felaron ( nem reszletezem miert ) "
Jó, jó ne részletezd, el tudjuk képzelni, miért ... :)))))))))))))))

Herr Géza 2015.02.10. 17:04:22

@soad1221: Teljesen szabályos. Olyannyira, hogy törvény is szabályozza itt.Kicsit fura lehet, hogy itt úgy hoznak egy törvényt (nem éjjel kettökor, szombaton, a trv.javaslat benyújtása után kb. 3 órával....na melyik országra gondolok ???), hogy annak a gyakorlati megvalósíthatóságát is megvizsgálják és külön rendeletben szabályozzák is, ha kell. Akármilyen furcsa, így kéne müködnie mindenhol elvileg...

DieNanny CH 2015.02.10. 17:05:38

@tanato:

Arra emlékszem, hogy egy tank előtt le van fényképezve a csoportunk... Talán ha otthon leszek és eszembe jut, beszkennelem.

2015.02.10. 17:08:12

@Jess G: Jaj az nagyon ismeros mikor az angolok mondjak hogy legyel nyugodt... Mondjuk ertekelem hogy legalabb pozitivan probalnak hozzaallni, de akkor is idegesito tud lenni mikor valami fontos dologrol van szo. Mikor terveztetek koltozni?

2015.02.10. 17:09:39

@tanato:

Illetve, ha esetleg nem olvastad volna, szinten igen tanulsagos olvasmany (Jeszenszky-interju):

hvg.hu/itthon/20150209_Jeszenszky_USA_Putyin_Merkel_norveg_alap

Na, befejeztem a politizalast, mert csak megint felhuzom magam rajta foloslegesen... :)

Herr Géza 2015.02.10. 17:10:30

@Ödenburger [Hu/At]:
1. A maffia osztódással is szaporodik, néha meg fordítva.
2. Mindig eltünödök rajta, hogy otthon szándékosan adnak idióta cégneveket a zemberek a cégüknek ? "a tiszakécskei Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft." Tiszakécske vs. Duna = Makó vs. Jeruzsálem :)))))

Mrs. Clayton 2015.02.10. 17:11:21

@Mirjam2: jovo penteken, pont jo lenne, mert half term van azon a heten en megszabad vagyok, de a fene se akar 2x cuccolni, kulonben meg megint szabadsagra kell mennem, tiszta bosszanto
es akkor azt mondja a kiscsaj, h majd szol, ha valami baj van
mondom, miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, meg lehet valami baj? megis mi a tok? ott van naluk egy valag penzem mar 2 hete es meg lehet akarmi baj
felelmetes

Mrs. Clayton 2015.02.10. 17:13:21

@tanato: tegnap lattam az indexen, h egy ujsagiro megkerdezte Orbant, h nem tart-e attol, hogy Simicska elkezd rola szivarogtatni, kevesse hiszem, h ne volna mit

Herr Géza 2015.02.10. 17:15:19

@NIKI LAURA: Persze, meg lehetett volna Arschdorf-Mitte is. Bármiben vitatkozhatsz velem, de német nyelvben ne, ha kérhetem.. "Ékes" németséged alapján azt hiszem ezt joggal kérhetem. Pont.

2015.02.10. 17:16:22

@Dragonlady (now in Thailand): Tenyleg koszi hogy felajanlottad :). Az uj 'nagyfonok' iszonyuan gaz. Az elso intezkedese az volt hogy kuldott egy e-mailt amiben azt irta hogy mindenkinek kotelezo megjelenni egy meetingen amin bemutatkozik, ha nem vagyunk ott, az disciplinary action-t von maga utan. A meetingen bejelentette hogy a kovetkezo harom napban a vizsgak miatt mindenki reggel 6.30-tol du. 4.30-ig dolgozik, kozben azokon a napokon amikor nem vizsgaztatunk, napi 6 orat tanitunk es OFSTED van a nyakunkon! Ja es a legjobb, ez fizetetlen tulora. Ket kolleganom megkerdezte hogy ez megis hogy, erre elkezdett veluk uvoltozni hogy holnap latni akarja oket az HR irodaban disciplinary action-re (ezt szereti nagyon, ezt a disciplinary action-t! :))). Nekem konnyu mert sajat soforom van, igy 'csak' 8 orat mentem be (a diakbejaraton szokom ki es be, halalra rohogi magat a soforom!) de holnap en vizsgaztatok szoval muszaj lehuznom 10 orat. Ez a munkahely egyre rosszabb, nem tudom mi johet meg.

2015.02.10. 17:20:55

@Jess G: Ez nagyon rosszul hangzik, csak ingatlanugynokokkel ne kelljen kapcsolatba kerulni az embernek... Ketszer koltozni tenyleg remalom lenne, eppen eleg stressz egyszer is. Ez a legstresszesebb resze az ingatlan-ugyleteknek mikor 'chain'-ben vagy es megakad valahol.

QXI 2015.02.10. 17:21:07

Nagyon sok mindenben egyetértek a post írojával. Én 3 éve élek Bécsben és hasonlóak a tapasztalataim. Az osztrákok tényleg hasonlóak hozzánk, és a magyarokhoz egy kicsit másképp állnak mint a többi kelet-európaihoz a Habsburg idők végett.
A tisztasággal kacsolatban, azért itt is lehet látni szemetet. Viszont például a metro kocsikon menet közben naponta többször is szedik a szemetet.

DieNanny CH 2015.02.10. 17:21:26

@NIKI LAURA:

"Geza,ne okoskodj,nem mondjak hogy " grosse"."

Márpedig annak, hogy "keine Sache" semmi értelme. "nincs dolog", "semmi dolog"... ???
Nem probléma = kein Problem; nem nagy dolog (apróság) = keine große Sache.
Forgolódtál már valódi német/osztrákok között?

QXI 2015.02.10. 17:22:31

Egyébként szerintem mentalitásban az osztrákok a magyarok és a németek között vannak. A magyaroknál joval szervezettebben müködnek a dolgok, viszont a németeknél sokkal lazábbak és barátságosabbak.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 17:24:08

@sokadikiksz: sajat idom sajat uzletem ... tehat sajnos amikor itt vagyok ,az azt jelenti nincs munka, de lehet csak az alkalmazottnak van ...ha nincs munka nekem az itt irogatas napi 200$ kerul ... ezek a napi koltsegeim ...

Herr Géza 2015.02.10. 17:25:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Thanx. Arra repült a gépével, amikor epret vitt Zürichbe. Ö már csak tudja... :))))))

DieNanny CH 2015.02.10. 17:25:42

@soad1221:

Nálam úgy van - valószínűleg, mert kis "cég" (bölcsi), kb 30-40 emberrel. Én mondjuk órabérben vagyok. A hónap utolsó munkanapján beküldöm postán az óraszámot, és legkésőbb következő hó 6-án a számlámon van. Ha az utolsó munkanapom 27-e, akkor 30-án számlán van a pénz.

Mr Long 2015.02.10. 17:25:56

@Herr Géza: Monsjuk az erdekelne, mikor kerulnek vegre ezek a cegek olyan kezbe, ahol ertenek is az epiteshez...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 17:27:13

@Ödenburger [Hu/At]: ezt olvastam én is, a Jeszenszky-interjút, érdemes.

@Mirjam2:
na akkor ezekszerint tényleg jó valamire az abaya+ niqab, diáknak álcázni magad kisurranni az épületből :-))))
egyébként meg tanulságos, hogy jééé még a civilizált nyugatiak is megengedik maguknak ezt a viselkedést, amit otthon nem úsznának meg főnökként / munkaadóként, csak ott muszáj túlórát fizetni stb :-( mondjuk kíváncsi lennék arra is, hogy egy ilyen hajcsár, aki nyilván alkalmazott, nem profitál személy szerint, mennyiért és hogyan megy bele abba, hogy ilyen szinten szemétkedjen másokkal, ja meg persze hogy milyen lélek kell hozzá (amikor a tulaj személyesen csinál ilyeneket, ahogy volt hozzá nekem is szerencsém Tajvanon pl, azt még valahogy beemeli az ember....)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 17:27:24

@Herr Géza: ja leértekeles volt a Centrum aruhazakba ..:-)

Mrs. Clayton 2015.02.10. 17:32:16

@Mirjam2: plus S nem is er ra, meg szerintem nem is erdekli annyira mint negem, vagy csak a kedvemert mindig iszonyu nyugodt marad, mert en meg igy betegen is, tegnap itt orjongtem, h bepanaszolom oket mindenhol, mert persze arra van eszuk, h minden ugyintezo neve melle kiirjak, h FNAEA meg BA Hons MARLA meg mittomen
en meg mar eladtam a sofamat, az agyaimat, de a z ujak meg meg se jottek, most mar azt se tudom, h hova kerjem oket
kiabrandito
a regi ugynokom egy tok rendes kis kanadai no, o nem szarozott, meg mismasolt, csinalt egy credit checket, vagyis en magamnak, amit elkuldtem neki, aztan annyi

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 17:34:13

@Jess G: aTasnadinak sokkal feljebb volt mar egy-2 boltja o alkalmazta a sleppereket ...kabatokhoz meg ... hat olcson jutottam hozza ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 17:36:30

@soad1221:
egyébként persze nálunk azért működött a dolog, mert havi fix bér, és ebben benne van évente 5/10 nap fizetett betegszabadság, tehát mindegy volt, ha a hónap végén éppen otthon voltál. mivel nem voltam soha beteg többet mint két hét, nem tudom, utána hogy működik. de azt tudom, hogy a thai kollégák NAGYON érzékenyek voltak arra, ha nem kapták meg percre pontosan időben a fizetést, illetve a túlórapénzeket (az kézbe ment és azzal tényleg késtek pár napot olykor). most konkrétan emlékszem, hogy mindig éjjel 1 körül csipogott a telefon, hogy megjött az átutalás, engem meg ez bosszantott, mert persze mindig elfelejtettem kikapcsolni hónap utolsó éjjelére a hangeffektusokat.
Burmában egyébként meg készpénzben fizetett a főnök, de ugyanígy hónap utolsó napján, mindenkinek személyesen, a sofőröknek, kertészeknek, konyhásoknak is, ilyenkor elbeszélgetett mindnekivel pár percig, el is ment vele az egész délutánja (kb 100 alkalmazott volt).

DieNanny CH 2015.02.10. 17:36:38

@QXI:

Én ott az egyik metrómegállóban láttam életemben először, hogy nyilvános szemetest letörölnek. Azt az acélszínűt, ment a takarítónő a peronon, és a tisztítószeres ronggyal törölgette a tetejét és az oldalát. Megdöbbentem...

Mrs. Clayton 2015.02.10. 17:38:07

@Mirjam2: hat ha adhatok egy tanacsot, akkor varj egy kicsit, az ilyenek rovid idon belull elintezik, h ugy kuldjek el oket a p-ba, h az ajtot is keresniuk kelljen

Mrs. Clayton 2015.02.10. 17:40:12

@montroyal ( CAN qc): tessek mindig is tudtam, hogy nem az eu csatlakozas hozta el magyar kavezok felviragzasat ausztriaban
ugy erted ketsze vetted a kabatot? egyszer eszre, utana meg el

nyuszigonosz 2015.02.10. 17:43:01

@Mirjam2: Ezt most így elolvasva nagyon elcsodálkoztam.

Igaz, nem elöször csodálkoztam olyanokon, amiket te írsz pl. Németországról. Mert én ezek szerint egy egészen más Németországban élek, mint amiröl te itt gyakran írsz.

És hozzáteszem, nem ez az elsö ország, ahol élek, mégcsak a második sem.

QXI 2015.02.10. 17:45:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Tény, hogy Bécs jóval tisztább mint Budapest. Viszont azért itt is lehet látni szél fújta újságot az utcán és bizonyos kerületekben elszorva kutyakakit. Bár hozzá kell tenni, hogyha elkapják az illetőt, aki a kutyája után nem takarított fel, annak azért kell bűntetést fizetnie.

2015.02.10. 17:47:54

Erdekes dolog ez a takaritas, meg a porszivo-kerdes (bocs, ha mar nem ez a tema, most jutottam idaig a kommentekben :D), en pont azert szeretem a takaritast, meg a vasalast, meg az ilyen hazimunkakat, mert elvonja a figyelmem a szellemi munkarol es nem kell gondolkodni :D Megelhetesnek persze en sem valasztanam, de ami otthon van azt megcsinalom, en szeretem, hogy kozben a kornyezetemet javitom vele, meg olyan mint a sportolas, tokre kikapcsol. :D

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 17:50:09

@Jess G: nem en nem csinaltam piszkos munkat ... nem én ... a kabatok olaszbol jottek es complet ki lettek fizetve ... kartyaval ... mar akkor is ..

nyuszigonosz 2015.02.10. 17:51:37

@NIKI LAURA: Utána olvastam mit írtál te és mit írt
@Herr Géza:
Neki van igaza!

2015.02.10. 17:53:36

@Jess G: Ha majd lezajlik ez az egesz, mindennel egyutt, nem akarsz posztot irni a koltozesrol? :)

Nem perverziobol kerdem, nem okoz oromet mas torturaja, de kivancsi vagyok, hogy megy a koltozkodes kulfoldon.

Mr Long 2015.02.10. 17:56:04

@mojyo: "a szellemi munkarol es nem kell gondolkodni "
Fasza, gyere at ingeket vasalni hozzam. Ot figyelni kell, hogy ne legyen gyurodt.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 17:57:41

@mojyo: koltozkodes .. kulfoldon .. tudnék rola irni ...csak harom honapot birtam .. egy koltozteto cegnel horukkoltam ..:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.10. 18:01:18

@Mr Long (UK): danggg.... megelőztél :-) én ugyan vasalni nem vagyok hajlandó, deviszont minden mást is utálok, amit viszont nem lehet megkerülni. :-/

sokadikiksz 2015.02.10. 18:04:03

Aki beteg annak jobbulást kívánok!
Aki babát vár, annak kitartást !
Aki le akart pattintani, az nem értette meg a kérdést.
Aki viccesen válaszolt, annak azt üzenem, hogy elmosolyodtam egy kicsit, de nem lettem okosabb.

Ez az egyetlen blog , amit minden nap megpróbálok elolvasni.
A kommenteket nem mindig sikerül. A munkahelyem átlagos ipari cég irodája, nem szólnak rám, ha félórát netezek, ha a munkára egyébként nincs panasz. (egyébként a munkahelyi IT-kódex tiltja).

De tényleg nem értem, hogy ha valaki a sokat kommentelők közül alkalmazottként dolgozik, akkor hogy tud ennyi időt szánni az "ittlétre"?

Illetve egy megoldás azért van (csak ebben nem hiszek) = Mindannyian gyorsolvasók vagytok és vakon gépeltek 1000leütés / perc

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 18:04:04

@Ödenburger [Hu/At]:

A történelem változik.

A te logikád alapján a franciáknak és a németeknek utálniuk kell egymást.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 18:04:04

@Jess G:

A két saját FB-profilom között nem gond ez, mert nyilvános nick vagyok, szóval mindegy, hogy a híres BircaHang

Média nevében írok, vagy a saját nevemben, mivel közismert, hogy én vagyok a főszerkesztő-elnöke (CEO) ennek. A BircaHangnak azért csináltam saját profilt, hogy így reklámozzam. Amióta ezt teszem, a korábbi 50 lájkolóm ÖTSZÖR több lett 3 hónap alatt!

Egyszer valóban megesett, hogy valahová kommentet küldtem a cég nevében... aztán kitöröltem, s újra írtam, a FB-on lehet törölni. Vicces lett volna, hogy egy webáruház kommentel... :-)

Golf2 2015.02.10. 18:04:04

@montroyal ( CAN qc): ahhoz képest hogy a legalján voltál mint slepper óriási mázlid van hogy Kanadában élhetsz.

Golf2 2015.02.10. 18:04:04

@Jess G: Schleppen aki piszkálja a járókelőket hogy vegyen valamit pofátlanság előny

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 18:04:04

@Ödenburger [Hu/At]:

"A Simicskaig ertem, de hogy jon Soros a kepbe??"

Nyilván nem teheti meg az USA, hogy nyíltan avatkozzon be. Mo. EU-tagállam, nem lehet közvetlenül és durván beavatkozni, mint Ukrajnában vagy Líbiában. Erre vannak a különféle magán alapítványok, az egyik köztük Sorosé (nem csak az).

"Magyarorszag jelenleg egy totalitarius rendszer fele halad eroteljesen."

Nézd meg egy enciklopédiában a totalitárius szó jelentését...

"A Fidesz jelenleg egy totalitarius partszervezet, senki meg fingani sem mer az Orban engedelye nelkul."

A Fidesz egy vezérpárt, ez tény, de ennek semmi jelentősége. Megesik ez demokráciákban.

"Az kerdes, hogy az Orban mer-e egy Hodorkovszkijt csinalni a Simicskabol vagy nem?"

Ez teljesen szükségtelen lenne. Eleve más is a helyzet. Simicska piszkos ügyei (melyek persze összefonódnak a Fideszéivel) nem veszélyeztetik az országot semmilyen formában. Hodorkovszkij esetében lépni kellett, a helyzet súlyos volt.

Tulajdonképpen még az is lehet, hogy Orbán örül az egésznek, mert ami szavazat esetleg átment volna a ballibekhez, az most át fog menni a Fidesz II.-höz, ez egy új megosztást jelent az ellenzékben. Márpedig minél több ellenzéki erő van, annál valószínűtlenebb köztük az együttműködés.

"Es egyszeruen azert kell a nagy orosz baratsag, mert az oroszoktol ellenorizetlenul jon nagy mennyisegu penz, amit barmire lehet hasznalni, es raadasul nem is aggalyoskodnak olyam marhasagokon, mint demokracia es jogok."

Jelenleg SOKKAL több pénz jön az EU-ból, szóval ez nem igaz. Na és Oroszország nem szokott ajándékba adni pénzeket.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 18:10:04

@mojyo: miota 3 eve itt lakom ez lesz a 4. koltozesem, eddig soha nem ugynoksegtol bereltem lakast/hazat, legfokepp mert az elso lehuzott a semmire 250 fontot es kozolte, h viszlat

gyakorlatilag nagyjabol mindent eladtam, egyedul a francia agy illetve az etkezo butor marad meg amit 2 honapja vettem
S. meg az osszes butorat kidobta, igy a koltozes maga nem egy nagy szam
en inkabb azt nem ertem, hogy ha egy ugynokseg ki akar adni egy hazat, akkor miert nem keri el elore a szukseges dokumentumokat, mert ez igy elegge komolytalan, hogy ezek hianyara hivatkozik

2015.02.10. 18:11:54

@maxval bircaman szerkesztő:

Szepen beszelsz melle. A logikam alapjan nem kellene utalniuk a nemeteknek a franciakat, es viszont (egyebkent teszik, de ez mas kerdes). Viszont a logikam alapjan mi magyarok egyaltalan nem tanulunk a tortenelembol, pedig nem artana. A tortenelem az emberiseg sok evszazadon at felhalmozott tapasztalata, amit figyelmen kivul hagyni igen nagy balgasag. Es az oroszokkal mind nekunk, mind a tobbi kornyezo orszagnak az a kozel es tavolmultbeli tapasztalata is, hogy mindig is csak leigazni es birodalmat epiteni akartak. Raadasul ezt most gyakorlatilag deklaraltan teszik. Szoval kicsit mas helyzet, mint pl. a francia-nemet.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.10. 18:16:01

@Golf2: igen viszont az utcan vettem a hireket hogy es hova lehet menni .. idegenlegio del-afrika , caritas egyebek ... lejelentkeztem USAra vegul selfsponzoroskent Kanadaba ami sikerult is valszeg az utolsok kozott voltam ezzel a lehetoseggel .. a slepperi munka azert jol hozott az okossagokkal persze a fonokom tudta nelkul mert pl tamaszkodnom se lehetet es ha valaki elment mellettem a fonokom kijott orditozni miert nem kotottem bele , hagytam szo nelkul elmenni a potencialis vasarlot ..pofatlansag idotasag az volt kedvenc temam a videkieknek az volt
- eloszor vagytok itt ... na a jovo heten megint jottok . miert? mert hibas TV-t vettetek "Igen? ja ! ott van rairva hogy tosHIBA...

2015.02.10. 18:19:04

@Dragonlady (now in Thailand): 'akkor ezekszerint tényleg jó valamire az abaya+ niqab, diáknak álcázni magad kisurranni az épületből :-)'

Abszolut! Ma nagyon vicces volt, a soforom nem ismert meg es nem akart beengedni a kocsiba, ugy kellett rangatnom az ajtot hogy 'en vagyok'! :) Ez van hogy itt ugy erzik megengedhetik maguknak a fizetetlen tulorat stb. mert tudjak hogy semmit nem tudunk csinalni: szakszervezet, sztrajk vagy barmi hasonlo torvenyellenes. Hogy miert csinalja: ez egy ilyen szerencsetlen no szerintem akinek nulla maganelete van, nincs csaladja es ebben eli ki magat hogy o a het dolgozoja itt vagy valami ilyesmi. Pl. jellemzo ra hogy reggel 5.58 perckor kuld e-mailt, csak hogy mindenki lassa, o mar 6 ora elott dolgozik, erted...

2015.02.10. 18:22:02

@maxval bircaman szerkesztő:

Jo, hogy az ufokat nem kevered bele, tudtommal veluk is lepaktalt az amerikai kormany... Komolyan, miert gondolja minden Fidesz-droid, hogy ez a legyszarnyi orszag tenyleg annyira fontos, hogy az USA a jelenleg meglevo tengernyi problemaja mellett pont azzal legyen elfoglalva, hogy mindenfele konspiracios modokon a magyar kormanyt akarja megdonteni?? Ha ezt akarnak, kb. 1 het alatt megoldanak, hidd el, komoly tapasztalataik annak a temaban, raadasul Mo-nal sokkal komolyabb terepeken... Az USA eroteljesen leszarja mi van Mo-on, es egy ideig fogja meg jelezni, hogy "hello, abba kene hagyni a haverkodast Putyinnal!!", es ha ebbol sem ert Viktor, akkor egyszeruen elkezdik kiszivattyuzni Mo. korul a levegot a NATO-ban, es minimalisra redukalni az egyuttmukodest, bepakolva ezzel Mo-ot a megbizhatatlan orszagok fiokba. Az meg, hogy az EU mit csinal Mo-al, na arra erosen tesz az USA, ot egyedul a NATO erdekli.

Az OV meg egy diktator, es az egesz orszagot egyedul o iranyitja, ezt eleg nehez lenne barmifele lexikonokkal megtamogatott szemantikai vitaval megkerdojelezni, mert ezt mindenki latja es tapasztalja, aki Mo-on el. Ezt meg a full-Fideszes ismeroseim is elismerik. A vita max azon megy, hogy ez jo-e nekunk vagy nem?

2015.02.10. 18:22:56

@Jess G: Ezt nagyon jo hogy mondod, a ferjem is egesz pontosan ugyanezt mondta. Azt hiszem megfogadom a tanacsotokat, bar eredetileg hivatalosan panaszt akartam tenni a magasabb management-nel de azt hiszem felreallok es hagyom hogy a vesztebe rohanjon :)

2015.02.10. 18:25:37

@Jess G: Tenyleg el is felejtettem, te meg beteg is vagy! Ez nagyon sz*r lehet... Kezdesz ma mar jobban lenni?

**mimi** 2015.02.10. 18:26:25

@sokadikiksz:
"De tényleg nem értem, hogy ha valaki a sokat kommentelők közül alkalmazottként dolgozik, akkor hogy tud ennyi időt szánni az "ittlétre"?"

valszeg nem ők ülnek itt egész nap.....bááár ki tudja...lehet, hogy csak simán naplopók :))))))

Mr Long 2015.02.10. 18:27:08

Tilos!
Fountain street, permtemp vagy valami hasonlo nevuk van. Hr, accountant, credit controller stb munkakra keresnek embereket. Egy probat meger. Ha adnak munkat jossz egy sorrel! ;)

2015.02.10. 18:27:37

@Babette .: Hat erre a hetre a tema 'Contrastive Analysis Hypothesis'. Meg nem tudom mi az de gyorsan ra kene jonnom...

Mrs. Clayton 2015.02.10. 18:29:29

@Mirjam2: en nyaron buktam a legnagyobb ugyfelem egyik kirendeltseget egy ilyen tipikus kis bitch miatt
3 honapig szarra szivatott, legvegul a fonokom azt mondta, hogy azt csinalok, amit akarok, nem erdekli mennyibe fog kerulni, de o, meg egyszer azzal a novel nem talalkozik, mert ha megis meguti
vegul a nagy semmibol kaptam egy levelet, hogy ennyi volt
meg jo, hogy egy fontot nem forditottam rajuk, mert eleve tudtam, h erre megy ki a jatek
persze amikor elpakoltam az igazgato meg lejott megkerdezni, h hova viszem a cuccokat
en meg neztem ra ertetlenul, h megis mit gondol hova viszem, talan haza
mire o, ja hogy az nem a mienk, hat mondom rohadtul nem
de o azert felmegy megnezni a szamlakat, szerintem azota is nezi es nem erti, mert meg mindig tartoznak kb 6000 fonttal
ellenben a kis mitugralsz nocsket, aki beszervezt a baratnoje v nem tudom kije ocska takarito ceget, kovetkezo honapban kirugtak
akkor azert bontottunk egy pezsgot

Mrs. Clayton 2015.02.10. 18:32:07

@Mirjam2: aha, S javaslatara ibuprofen paracetamol combot kezdtem el nyomatni es a javulas latvanyos, szerintem lehet holnap bemegyek dolgozni, mondjuk fel napot

2015.02.10. 18:34:02

@Jess G: Ez igen! Ez a jo az NHS-ben, ongondoskodasra neveli az embereket! :)

pacilecsenye 2015.02.10. 18:34:14

@nyuszigonosz(D) ESTP: nem lehet, hogy a "keine Ursache" keverte meg?

pacilecsenye 2015.02.10. 18:34:14

@Ödenburger [Hu/At]:
"Jo, hogy az ufokat nem kevered bele, tudtommal veluk is lepaktalt az amerikai kormany... "

vigyázz, uhrin benedek is állította, hogy nincsenek ufók. a mai hírekben elolvashatod, mi történt vele...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.10. 18:34:14

@Ödenburger [Hu/At]:

Az USA nem szarhatja le mi van Mo-on, mert életbevágó érdeke ez.

Orbán nem diktator, ugyanis a diktátorsághoz diktatúra is kell.

2015.02.10. 18:34:18

@Ödenburger [Hu/At]:

Egyebkent meg Ausztriara visszaterve, pont azert nem kapja annyira az ivet Ausztria a nagy oroszbaratsaga miatt, mint mi, mert Ausztria nem NATO tag. Az EU-t meg kevesbe zavarja ez a dolog, mivel elegge megosztottak a temaban.

2015.02.10. 18:37:12

@Jess G: Huha :). Hat nalunk nem tudom ki fogja tovabb birni, en vagy az uj no, majd beszamolok! Azert az nagyon gaz hogy ennyi penzzel tartoznak, nem lehet behajtani?

nyuszigonosz 2015.02.10. 18:41:31

@pacilecsenye: Nemtudom, mert hát az meg megint más, mint amit a NikiLaura mondani akart.
Vagy amit én értettem, hogy mondani szeretett volna: keine (große) Sache - a zárójelben az van, amit ö kifelejtett.

Gondolom ö olyan összeszótárazott konyha-németet beszél, amit vagy megértenek, vagy nem. Sok jóindulattal még érthetö is.

2015.02.10. 18:42:03

@maxval bircaman szerkesztő:

Miert is erdeke? Az USA-nak egyedul az az erdeke, hogy ne legyenek potencialis orosz ugynokok a NATO-ban. Es mi jelenleg ilyenek vagyunk, meg a szlovakok vannak hasonlo statuszban. Es vagy nagyon gyorsan leall a Viktor (szerintem nem fog), vagy Mo. lassan de biztosan ki fog kerulni a NATO-bol, es akkor a Joisten sem menti meg az orosz medvetol. De ezt egyebkent az amerikaiak leszarjak, oket egyedul az erdekli, hogy a NATO egyseges legyen, beepitett emberek nelkul. Az, hogy a kipakolt Mo-al mi tortenik, az nagyon hidegen hagyja oket.

2015.02.10. 18:42:19

@Jess G: Ez tenyleg komolytalan, sajnos sok ingatlanugynoksegrol hallani remtorteneteket. Egyebkent en is dolgoztam egynel Londonban, nem tul sokaig, az a jobbak koze tartozott de ha rolam lenne szo, bennuk sem biznek meg... Az az idealis ha ki tudod kerulni az ugynokseget de nem lehet mindig sajnos.

Quercus a favágó 2015.02.10. 18:46:33

@Ödenburger [Hu/At]:

Magyarországon elenyésző azok száma akik oroszellenesek. A többség vagy semleges, vagy oroszbarát.
Az USA nagy ívben leszarja a magyar demokráciát, a civil szervezeteket, és minden más egyebet. Addig fogja Orbánt ütni, amíg az be nem adja a derekát a szabad kereskedelmi megállapodáshoz.
Simicskáról annyit: a mór megtette kötelességét, a mór mehet.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 18:46:41

@Mirjam2: meg az lesz a jo, ha vegul kitalaljak, hogy valami nem oke es keressunk masik hazat, na akkor meg meg is tepek valakit

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 18:49:32

@Mirjam2: valami nyelvészeti dolgot tanulsz?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 18:50:52

@**mimi**: és hát ez az "ittlét" elég fura kifejezés az okostelefonok korában,,,,,

Mrs. Clayton 2015.02.10. 18:51:30

@Mirjam2: de, majd egyszer fizetnek, azert ahhoz tul nagy presztizsu ceg, h ne tegyek, csak epp az ilyenek jatszanak ra arra, h mi meg kicsik vagyunk
van egy masik nagy ugyfelem, ok tenyleg nagyok, majd a vilag minden orszagaban ott vannak, ok ugyanezt csinaljak pepitaban
ok is utoljara oktoberebn fizettek, akkor is azert mert mondtam, h jo, akkor hetfotol nem fogunk takaritani

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 18:52:12

@maxval bircaman szerkesztő: persze hogy nem, nem is úgy ismerjük őket....

2015.02.10. 18:58:40

@Mr Long (UK): Te mindig ilyen furakat valaszolsz?

@Jess G: Nah, kerunk akkor posztot! Mindenfele sztori erdekes ezzel kapcsolatban, sot, akinek lakasfelujitos van, attol is olvasnek :D

NIKI LAURA 2015.02.10. 19:02:44

@nyuszigonosz(D) ESTP: neki irtad,hogy nekem van igazam,v nekem irtad hogy neki van igaza?

Mikor angol nyelvteruleten a " What's up" kerdese " not much" valaszt adod....probaljuk meg szavankent forditani,nem lesz ertelme.....

nyuszigonosz 2015.02.10. 19:13:18

@NIKI LAURA: Neked írtam, hogy neki van igaza.

Szinte egyik nyelvben sem jó a szavak gyöngyfüzérkénti fordítása, mert értelmetlen lesz a válasz, mondat, kifejezés, bármi.

Mint fentebb írtam valakinek: sok jóindulattal még érthetö is volt, amit mondani szerettél volna, de nem helyes.

Meg hát nem kell a nyelvet anyanyelvi szinten tudnod, hogy beszéld, hiszen a beszéddel jön a gyakorlat. Többet fogod használni a németet, magad is rájössz, hogy a "keine Sache" így magában nincs jól.

Mr Long 2015.02.10. 19:27:37

@mojyo: :) nem hiszem, de rohadtul stresszel az ingvasalasnal, hogy ne legyen.benne gyurodes. Plusz multkor anyam hulyenek tartott, mikor mondtam neki, hogy amikor vasalja a zsebkendoim merre hajtsa.

NIKI LAURA 2015.02.10. 19:38:29

@nyuszigonosz(D) ESTP: igazsag szerint En igy hasznaltam a Grazi osztrakkal, a Muncheni nemettel,sot Namibiaban lako os nemetekkel is.
Mind jol megertette,sose javitottak ki.
Lehet,ok nem ismertek Gezat?:)
De az is lehet,nem akartak megbantani,v kijavitani,v ok se tudtak jol.
En sz@rul beszelek nemetul,gyermekkorba sokkal jobb volt,mert nagyfaterommal felesbe beszeltunk anno...amugy a nevem is full nemet.

2015.02.10. 19:44:05

@Mr Long (UK): Ja ertem. Hat a perfekcionizmusnak ilyen ara van. :D En mindig csak annyira vasalom ki a dolgokat, hogy civilizalt, apolt szemelynek nezzek ki, ha rajtam vannak :D Viseleskor ugyis meggyurodnek, az ing folott pedig tobbnyire zako van, nem? :D

NIKI LAURA 2015.02.10. 19:56:19

@maxval bircaman szerkesztő: OFF
Birca,engem nagyon erdekel ez az "enklave" dolog
Maroccoba van egy kis teruletuk a spanyoloknak,most irja az index,hogy ugralnak at a keritesen,valakinek sikerul....de mi van akkor?
Mert ugye mikor jonnek a menekultek szerbian keresztul,megfogjak Asotthalmon( mar Mo- on),rogton menekultnek mondjak magukat...
Szoval,mi van,ha Mellilanal atugranak a maoccoiak,ha bent vannak,maradhatnak az Eu-ba?!

ON

pacilecsenye 2015.02.10. 19:59:11

@nyuszigonosz(D) ESTP:
"a "keine Sache" így magában nincs jól"

dehogynincs. kiváló cím egy feltörekvő trash metál banda nihilista albumához. ;)

nyuszigonosz 2015.02.10. 20:02:18

@NIKI LAURA: Gondolom megértették és nem akartak megbántani, hogy belejavítanak a mondandódba.

Herr Géza 2015.02.10. 20:03:51

@nyuszigonosz(D) ESTP: Na ide figyelj Nyuszika! Neked ehhez utána kellett olvasni? :)))))))))))))

2015.02.10. 20:06:19

@Babette .: Angol mint idegen nyelv oktatas.

2015.02.10. 20:06:58

@Jess G: Ja ertem... Ez szomoru de el tudom kepzelni hogy ezt csinaljak.

nyuszigonosz 2015.02.10. 20:08:07

@Herr Géza: A mai posztot olvastam most este, utána olvastam el a kommenteket. Ugyanis sokat kihagyok, nem olvasom el, mert csak görgetem öket, túl sok így estére: megálltam a tiednél és akkor utána olvastam, mire válaszoltad ezt.

Régen rossz lenne, ha ilyennek utána kellett volna néznem bárhol. :-)
( Géza úr, én a nyelvtudásomból élek. :-))))) )

2015.02.10. 20:09:07

@mojyo: Teged kikapcsol a takaritas... Hat, nem vagyunk egyformak az biztos :). En inkabb szeretnek kikapcsolodni amig valaki mas megcsinalja.

Herr Géza 2015.02.10. 20:19:22

@pacilecsenye: Akár az is lehetett volna, de a kontextusba egyértelműen a "keine große Sache" illik bele.De hagyjuk, aki már látta Niki korábbi szösszeneteit németül, az pontosan tudja, hogy milyen távol áll tudása attól, hogy itt nyelvészkedjen. A szája sokkal nagyobb...:)))))

2015.02.10. 20:20:15

@nyuszigonosz(D) ESTP: Miert, objektiven mi a nagy kulonbseg? Ugyanaz az eghajlat, epiteszet, etel. Nyelvileg egy csomo minden direktben lett atforditva nemetbol magyarra. Rendszerek (pl. iskolarendszer, egeszsegbiztositas, szemelyi szam, szemelyi / bejelentett lakcim stb. mizeria) ugyanazok vagy nagyon hasonloak. Hasonlo oltozkodes, hasonlo ertekrend, hasonlo szokasok, hasonlo vallas stb. Meg egeszen kis dolgok is hasonloak; egyszer elmentunk egy karacsonyi vasarra Nemetorszagban es minden teljesen ugyanolyan volt mint gyerekkoromban Mo.on, pl. forralt bor, teljesen ugyanolyan stilusu karacsonyfadiszek, stb. Egy csomo mentalitasbeli hasonlosag is van - meg persze kulonbseg is, de en ugy vettem eszre hogy mindenkeppen hasonlosagbol van tobb. Messze a legnagyobb kulonbseg az hogy Nemetorszagban sokkal tobb penz van. Ugyanez nem mondhato el pl. Mo. es Anglia viszonylataban: ha sokkal tobb penz lenne hirtelen Mo.on akkor sem lenne soha meg hasonlo sem Angliahoz.

Herr Géza 2015.02.10. 20:23:33

@maxval bircaman szerkesztő: Na itt már én is megkérdezem, hogy jó-e a bolgár fű ??? Életbe vágó érdeke....? Vagy lemaradt az "ez vicc volt" klasszikus....

2015.02.10. 20:30:58

@Mirjam2: Hat nezd, ha valasztani kellene, hogy egy het ausztriai siutazas (csak, hogy temanal maradjunk :D), vagy egy het tavaszi nagytakaritasban kellene kikapcsolodnom, enis az elobbit valasztanam :D De, en szeretem osszerendezni a dolgaimat, es tiszta kornyezetet kialakitani magamnak, en csak akkor ujra tudok az alkoto munkara koncentralni, ha ezek megvannak :) Legalabbis en ezert csinalom meg szivesen, meg azert sem nyug, mert takaritani tenyleg kikapcsol, az olyan hetkoznapi fizikai munka, kozben pihen az elme, ezert en ugy erzem, hogy nekem szuksegem van ra.

Az viszont egeszen biztos, hogy nem vagyunk egyformak. Peldaul Szaudiban laksz, es sokszor mondod, hogy mennyire nem birnal hideg helyeken lakni, en pedig a Deli-sarkra vagyom, es mar azt is megbeszeltuk (ha jol emlekszem), hogy te a szaraz sutemenyeket szereted. en pedig azokat nem birom megenni, csak ha van valami krem rajtuk. Meg volt az az eszmecsere a nyelvekrol es a vizualis gondolkodasrol. Ugy latszik a takaritas is ilyen kerdes, amiben ellentetesen gondolkodunk :D

blackhairlady 2015.02.10. 20:32:22

@Jess G: En is es a ferjem is minden masodik penteken kapunk fizut itt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.10. 20:33:38

@rezsöatya: Loller!
:-))))))))))))

És milyen fejet vágott, meg mit válaszolt?
:D

Mrs. Clayton 2015.02.10. 20:39:40

@Mirjam2: ez mar csak igy megy erre fele is, vannak dolgok, amik allandoak, pl erosebb kutya ugye tudjuk mit csinal, ez van

@blackhair-lady: igen itt is van ilyen, hogy hetente, ket hetente fizetnek bert, de mi kis ceg vagyunk, nekunk az draga lenne

Herr Géza 2015.02.10. 20:41:42

@NIKI LAURA: Miért, te kijavítod egy külföldi minden hibáját? Nem jogi szövegről van szó, nyilvánvalóan összefüggésében érthető a mondanivalód, de az még távolról sem azt jelenti, hogy helyes. Én csak azon kaptam fel a vizet, hogy ezzel a lendülettel nem kéne lehülyézni valakit cinikusan, akiről azért sejthető, hogy esetleg egy cseppet jobban tud, mint te. Na meg minimum előbb utánanéznék , hisz pont te nyomtad ma a mantrát, hogy mire jó a Googli. Többek között erre is...
Na de, béke !

Herr Géza 2015.02.10. 20:55:56

@nyuszigonosz(D) ESTP: Nyuszikaaaaaa! Én nem úgy értettem! A szemrehányásom arra vonatkozott vala, hogy utána kell olvasnod, hogy a Gézának van igaza???
Mert ugye okosságomnál csak szerénységem nagyobb .... :)))))
Na, alles klar ??? Ich habe übrigens heute irgendwie die Nerven blank, man merkt's.

NIKI LAURA 2015.02.10. 21:01:18

@Herr Géza: ..de hat en sose hulyeztem le senkit.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.02.10. 21:08:54

nagyszerű a poszt, le a kalappal Iván előtt - olvasmányos, tényszerű, jól szedett - tökéletes.

pár pontot másképp látok (majd 3éves bécsi tartózkodás után és épp most hosszabbítok):
1. kelet-európai avászkodás: szerintem azért érzed így, mert a '90es évek Budapestje alapján ítélsz. Bécs az első világháború előtt is egy birodalom központja volt (visszautalnék az Anjou-dinasztia Budapest-Krakkó-Prága kereskedelmi szövetségére, már akkor is erősebb volt Bécs és megtörte az ellene törőket). szóval mindig is volt kelet-európai jelenlét (pl Favoriten eredetileg a cseh betelepülők kerülete volt), más kérdés, hogy az elmúlt években tényleg nő ez. 2010-2012 körül 25% volt a regisztrált városlakók közül bevándorló, 2040re az előrejelzés szerint 40% körül alakul ugyanez az arány. vagyis több bevándorló és nem-osztrák lesz, mint most. el lehet dönteni, hogy tetszik-e vagy sem, mindenesetre ez a legvalószínűbb irány.

2. Bécs drága hely? mihez képest? egy Zsil-völgyi bányász román zsákfaluhoz képest biztos, de Amszterdamhoz, Londonhoz, Párizshoz sőt még Münchenhez, Frankfurthoz képest is olcsó. lakhatást és élelmiszerárakat is tekintve (bár a német élelmiszerláncok tudomásom szerint a legolcsóbbak jelenleg nominálisan is egész EUban). és akkor nem beszéltünk még Tokióról, Moszkváról, Szingapúrról.
szerintem Bécsben a még 2008 óta emelkedett albérlet / ingatlanárak mellett is megfizethető a lakhatás.

3. érdekes, hogy pénzpiacokkal foglalkozó emberként tévedsz az ingatlanárok emelkedésének okának részletezésekor. igen, egész biztos, hogy a fizetőképes bevándorlók (!) is felfelé verik az árakat, de még egy félmondat erejéig sem említed, hogy 2008 után a legtöbb osztrák ingatlan-alapú befektetésekbe (is) tette a pénzét. egyáltalán nem annyira együgyűek ők, mint amennyire a posztod enged következtetni. meggyőződésem és eddigi tapasztalatom, hogy pénzkezelést tekintve jóval nagyobb és alaposabb tudással rendelkezik az Ausztriában felnőtt köznép, mint az EU jópár más országában (Görögo. túl egyszerű magaslabda lenne, pedig).

4. hiányzik a fiatalos hangulat? akkor kérlek, tölts időt ott, ahol a bécsi fiatalok - egyből észre fogod venni, hogy létezik ez a közeg is, csak máshol, ahol számítanál rá szocializációd / neveltetésed miatt. kurvára fiatalos Bécs, csak ott kell mozogni, ahol a fiatalok. van több zenei stílus, ahol bécsi előadók konkrétan a világelit részei, mi több: trendet irányítók.

5. egyéniség kérdése. itt nagyon mellélősz: ha Jung (aki Freud tanítványa volt egy ideig) személyiségelemzéseit nemzetekre vonatkoztatjuk, az osztrákokra nagyon igaz az introvertált szemlélet. te egy az egyben extrovertált jellemzőket kérsz rajtuk számon - miközben elsiklasz az osztrákok értékei, meglévő tulajdonságai felett. kicsit vegyél vissza az arcodból, járjál nyitottabb szemmel és egész meglepő élményekben és felismerésekben lesz részed.

már ha hajlandó vagy rá - és ezzel visszajutottunk a beilleszkedés alapvető kérdéseihez.

tanato 2015.02.10. 21:13:18

@Ödenburger [Hu/At]: Ez reális veszély, hogy kipakolnak minket Nyugatról és jöhetnek újra a ruszkik.

DieNanny CH 2015.02.10. 21:13:28

@NIKI LAURA:

Vagy "Alles klar?" Vagy "Ist alles klar?" ... ha már...

DieNanny CH 2015.02.10. 21:16:40

@adamskij:

Az elején 4 sorban taglalta, hogy mindaz amit leír, az ő véleménye, ő így látja. Te máshogy látod. Attól neki még nem nagy az arca...
Ejnyebejnye...

nyuszigonosz 2015.02.10. 21:26:03

@Mirjam2: Ezt nagyon leegyszerüsítve írtad, mert így nézve, lényegében egész Európa egyforma.

Mert az európai országokban mindenhol emberek élnek, akiknek vannak irataik, van egészségügyi ellátás, és a gyerekeik iskolába járnak. Ezek az emberek házakban laknak, és ételt esznek, meg van valamilyen idöjárás.

Pedig minden egyes országban vannak még specifikus mentalitásbeli különbségek, régiók szerint, vagy az idöjárás is lehet egy országon belül is különbözö.
Találsz még az építészetben is egy egy országon belül más és más alapstílust.
Kaja úgyszintén.
Na de mindegy is.

Bebbi 2015.02.10. 21:28:41

@Herr Géza: Szia Geza! Mar reggel akartam irni, de egyszeruen csak most jutottam el idaig... :-) Szoval, eme fontos kerdeshez meg annyit, hogy nalunk, Baselben mindkettore hasznalatos a szo. Sot, igazabol Buffnak irando. :-) Volt is egy ilyen nevu kollegam, szivott is vele rendesen... :-)

Egyebkent Baseldütschben eleg sok p-betus szo b-vel van irva, pl.: Brotokoll, Briis, Butzmaa, Bolizei, ...

nyuszigonosz 2015.02.10. 21:30:03

@Herr Géza: Hát, egy Géza sem tévedhetetlen, mert egy Géza is csak emberböl van. :-)

Na gut, Spaß beiseite: lass dich nicht unterkriegen!

M. Péter 2015.02.10. 21:36:55

@maxval bircaman szerkesztő: Mi az értelme az alkotmánynak, ha a parlament bármikor azzal ütköző törvényt hozhat?

Herr Géza 2015.02.10. 21:42:37

@adamskij: Hát te honnan csöppentél ide, ember? De nagyon a szívemből szóltál..... Üdv (nem rémlik, hogy láttam volna a neved eddig itt, azért eme rácsodálkozás...)

pacilecsenye 2015.02.10. 21:44:07

@NIKI LAURA:
mondta, hogy bármiben vitatkozhatsz vele, a német nyelvet kivéve. szerintem tisztatéri technológiák terén szívesen venné az észrevételeid. ;)

karosszékely 2015.02.10. 21:44:08

Ugye a posztoló ezt a "százezer euró a bliccelőnek" dolgot nem gondolta komolyan?

"Die Tagespresse ist eine österreichische Satireseite. Ausnahmslos alle Artikel sind frei erfunden."

]{udarauszkasz 2015.02.10. 21:44:08

Abban nem ertek egyet a posztoloval, hogy a munkaeropiac kepes felszivni a bevandorlokat.
Nem, nem kepes felszivni. A statisztikak becsaposak, mert K-Ausztria nagy reszen, Niederoesterreich, Becs, Burgenland, Steiermark tartomanyokban siman van 20 %os munkanelkuliseg, es ennek java reszet a kulfoldiek teszik ki. Nagyon sokan vannak olyanok, akik nem szerepelnek a statisztikakban, mert nincsenek mar sehol bebiztositva, sem bejelentve, ugyanis bejelentett lakcime csak igazolhato fix jovedelemmel rendelkezo kulfoldinek lehet. Nagyon nem kolbaszbol van a kerites, Ausztria nyugati reszen valamivel jobb a helyzet, de mar ott sem sokaig.
A kozelmult bankmentesi akcioi nagyon megterheltek az osztrak allamot, aminek elsonek a kulfoldiek fogjak meginni a levet, csokkeno munkanelkuli segely, csaladi potlekok, miegyebek formajaban, ehelyett tobb lesz a traffipaxozas, rendori ellenorzes, miegyeb.

]{udarauszkasz 2015.02.10. 21:44:08

Ezzel egyutt az osztrakok uditonek tartjak a hozzajuk hasonlo mentalitast, es munkamoralt is pl.

DieNanny CH 2015.02.10. 21:44:22

@Bebbi:

Nem csak ott... Egy családomnál az anyuka mikor napi levelet írt nekem - pl ha reggel nem találkoztunk, akkor leírta a konyhában egy cetlire, amit kellett aznap csinálnom, vagy bármit -, akkor azt írta a végére: 'Baba' Na, mire én kikövetkeztettem, hogy ez a pá-pá...! Ugyanis valahogy ott a baráti társaságokban is az volt a szokás, hogy felnőttek így búcsúztak el egymástól.

Mondjuk, itt Svájcban a kakit írják Gaga-nak... Mármint, ugye a 'g' az zöngés, mégis valahogy zöngétlenül ejtik, így 'k' lesz belőle....

Herr Géza 2015.02.10. 22:01:41

@Bebbi: Világos, ezért is Basel és nem Pasel. Milyen hülyén hangzana már. :DD De köszi, már meg lettem világosítva, tényleg nem tudtam, hogy más értelemben használják ott a Puff/Buff szót.

Herr Géza 2015.02.10. 22:04:09

@pacilecsenye: De gonoszok vagytok ma :))))))))))))

Mr Long 2015.02.10. 22:40:01

@mojyo: Melleny, pulover, vagy zako :) Esetleg harom reszes oltony, ahol ugye nem sok latszik belole. De a csucs akkor is volt kollegam, akinek meg el sem volt az ingujjaban, a baratnojenek ugy kellett vasalni. Sajnaltam is szegeny lanyt.

Mr Long 2015.02.10. 22:41:32

@TilosazA (UK): Ezt lehet nem latod, igy idelinkelem neked! @Mr Long (UK):

2015.02.10. 22:47:47

@tanato: De jó, és akkor megint elkezdhetnénk építeni a gulyáskommunizmust! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.10. 22:49:27

@Herr Géza: Az nem megoldás, hogy kiveszi, vár pár hónapot és utána igényli meg, mondván, hogy már feléltem, feléltem...?
Ha meg kérdezik, hogy hogyan, hát voltan két hónapig Seychell-en...
Ez nem lehet járható út?
(Nem vagyok se kutyája, se macskája, csak érdekel a technika...)

FutureFry 2015.02.10. 23:02:41

@Ödenburger [Hu/At]: Köszi a linket, ritka jó magyarországi interjú/cikk az ország külpolitikai helyzetéről. És szerencsére nem is lehet közvetlenül "alákommentálni" (lehet ettől egyeseken elvonási tünetek jelentkeznek...)

TilosazA (UK) 2015.02.10. 23:05:24

@Mr Long (UK): Köszi szépen. Rendkívüli módon meglepődnék, ha kapnék itt munkát,csak azért, mert kb. 15 másik agencynél is regisztrálva vagyok, de le se bagóztak. :) Azért persze megpróbálom.

2015.02.10. 23:14:30

"Tehát senki ne várja, hogy megmondjam, hol akciós épp a csirkemell. Remélem az élet ennél azért többről szól." ......Na itt hagytam abba rögtön az olvasást.
Micsoda pökhendi seggfejség már ez!!! Akik szerint számít, hogy hol akciós a csirkelemm, azok nem azért hiszik ezt mert szerintük ez az élet értelme, hanem mert rá vannak kényszerülve.

A többi így már nem is érdekel, mert nem hiteles.

Herr Géza 2015.02.10. 23:40:39

@geegee: Na a hivatalban sem mindenki hülye. Erre csak a német eljárásról tudok nyilatkozni, itt van egy napi költségkeret ( ne kérdezd mennyi, mert az infóim régebbiek és nem terjednek ki minden részletre. Tolmácsoltam ilyen ügyben, azért tudok ennyit is.) Szóval azt mondják, hogy oké, van ennyi pénzed, abból lejön egy emlékeim szerint 2000 € körüli védett összeg (amolyan vésztartalék), a maradék osztva a napi kerettel, legkorábban ekkor és ekkor tessen próbálkozni. Ha valami extra kiadásod volt (pl. elromlott a mosógép) oké, igazold számlával. A Seychelle meg a baden-badeni kaszinó nem játszik. Elsősorban a te kötelessêged a saját magadról való gondoskodás, ha szerinted ebbe belefér a haligali úgy, hogy se munkád, se semmid, akkor ránk ne számíts..Ha tartósan segélyre szorulsz és pl. saját tulajdonú ingatlanban laksz, akkor bizony egy idő után azt is elvárják tőled, hogy add el és költözz bérlakásba. Stb., stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.10. 23:49:31

@Herr Géza: Aham, értem, köszi.Nem kaptam még sose semmire semmyilyen segélyt, szóval totál gyökkettő vagyok a témában...
:-)

Herr Géza 2015.02.11. 00:09:15

@geegee: Annyiban nem árt tudni az ilyenekről, hogy az ember a helyen kezelhesse az urban legends-ként terjedö baromságokat. Lásd megint csak mindannyIunk barátját, aki komolyan azt gondolta, hogy ellébecolhat szoc segélyen úgy, hogy közben a számláján (kirakatban) lévő pénzéhez hozzá sem kell nyúlnia.
Nekem is felhozták már érvként a saját kontra bérlakás vitában, hogy nagy gebasz esetén nem fogok segélyt kapni, ill. el kell adnom a lakást. Ha oda kerülnék valaha is, biztos nem az lesz a fő problémám, hogy el kell adni a kéglit. Na meg ilyen alapon akkor senki se vegyen lakást, mert hátha?

montroyal ( CAN qc) 2015.02.11. 00:33:48

@ébrenjáró: ez tenyleg gas egy kicsit ...mert eszembe jut amikor munka kozben egesz nap egy Leberkäse-t ettem zsemlevel es akartam egy udito is venni hozza de ugy dontottem jo a viz is... nem azert mert nem volt penzem, de nem tudtam hova visz a sors es mire kell meg a penz .. de megerte ..most azt teszek az elemiszerboltba a kosarba amit szeretek es az arat majd megmondjak a penztarnal,biztosan ki tudom fizetni es ez itt csak az alap..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.11. 00:35:20

@Herr Géza: Érthető az osztrák Apech álláspontja, de azért valami igaza a barátunknak is van.Hiszen azt szívatják ezzel, aki hajlandó volt takarékoskodni, szemben pl azzal, aki tücsök módjára felél mindent.
Az ebből a tanulság, hogy a párnacihába kell gyűjtögetni...Aztán meg csak ésszel költögetni belőle.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.11. 00:37:14

index.hu/mindekozben/poszt/2015/02/10/szettepnek_az_utasok_a_legfiatalabb_szegedi_noi_trolivezetot/

Haha, érthető a sok reakció, gyönyörű kis bestella ez...
:P
Az ilyenek miatt vannak a tömegbalesetek, főleg mikor nyáron, az első 30 fokban nekikezdenek vetkőzni...
:-)))))))))))) :PPPPPPPPPPPPPPPP

blackhairlady 2015.02.11. 00:39:56

@~~Babette~~: ez tok jo volt, koszi:) egyet hibaztam, de azt is csak azert mert felretapiztam a tableten.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.11. 00:43:07

@geegee: nem is ertem nalunk miert nincsenek trolik..

montroyal ( CAN qc) 2015.02.11. 00:50:55

@~~Babette~~: @blackhair-lady: koszi nagy vagyok mint a mumutsz.. 7-7 ...,

Herr Géza 2015.02.11. 01:49:10

@geegee: Ez nem APEH-téma, te.... de látod milyen fals a te megközelítésed is: a szoc.segély már csak nem lehet életcél, hogy arról vitatkozhassunk, ki érdemelte azt ki az addigi életmódjával!!!
Ha ezt a segélyt én magánemberként a sajátomból osztanám, senkinek semmi kifogásolni valója nem lenne azon, hogy én miért pl. a vörös, zöld szemű, legalább x cm mellbőségű nőknek adnék ilyet. Az állami hivatalnak pont az a szerepe a mindannyiunk pénzének segélyezésre való "elosztogatásában", hogy egységes, átlátható keretet alkosson az arra jogosultakról. Ha valaki nem tett addig félre semmit, az csak azért nem, mert eldözsölte a pénzt ? Lehet, hogy esélye sem volt félretenni? Lehet, hogy súlyos beteg családtagjának gyógyítására fordította, vagy millió más oka lehet? Ki fogja azt eldönteni, hogy ezt vagy azt a dumát elfogadjuk?
Nem, az egy segély, amit mi míndannyian egy saját magát akármilyen okból is fenntartani képtelen (!) embertársunknak adunk humanitárius megfontolásból. És gyakorlatilag egyetlen dolog a döntő: a saját magát fenntartani képtelen. Márpedig akinek zsíros bankbetêtje van, ingatlanjai, stb., az igenis képes magát eltartani. Ennyi.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.02.11. 03:40:34

@Herr Géza: kérlek. pedig posztoltam már, ritkán hozzá is szólok - persze van, amikor felesleges.
kérdésedre válaszolva: az Augarten tőszomszédságából.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.02.11. 03:46:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: látom, elsiklottál mondandóm lényege felett: hiába szeretné a posztoló pirosban látni ezt a világot, ha az kék. másra jó. se nem rosszabb, se nem jobb, csak más.
"ejnye-bejnye?"

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.11. 05:46:21

@Mirjam2:
egyébként én is workaholic vagyok, izé, voltam, de másokat nem cseszegetnék vele....
mondjuk én is küldtem már hajnali kettőkor emailt mondjuk a főnöknek (mert jobban szerettem otthon dolgozni, hasamon a laptoppal, és éjjel volt rendes net, hazamentem 5-kor, aludtam mondjuk 11-ig, és utána dolgoztam :-) de ezt azért, mert én így akartam, nem azért, mert kellett. az ilyen iskolából menekül midenki, ha tud, és ez baj, ha ilyen helyzetet csináltak nektek, hogy nincs hova menekülni :-( ) kitartást!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.11. 05:50:34

@Mirjam2: egyik kedvenc témám :-) rizsázni kell, gyakorlati dolgokat felhozni, vagy mi is pontosan a feladat?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.11. 06:29:51

@Bebbi: szeretnek zongesiteni, mint a vazsmegyeiek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.11. 06:35:32

@blackhair-lady: @montroyal ( CAN qc):

Latjatok, maris ketten orultok a magyar magoltatas eredmenyenek
:-D

2015.02.11. 06:49:53

@adamskij:

"Bécsben a még 2008 óta emelkedett albérlet / ingatlanárak mellett is megfizethető a lakhatás"

Hat nem. Nem veletlen, hogy allando tema, hogy hogyan lehetne kicsit valahogy visszafogni a becsi ingatlanarakat, a Zoldeknek ez az egyik kedvenc slagertemaja Becsbenben (a MaHu setalova tetele mellett).

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.02.11. 07:35:26

@Ödenburger [Hu/At]: pont lehagytad idézeted elejéről a szerintem-et (a miheztartás végett).
mivel pont albérlet témában posztoltam korábban, hadd ragadjam meg a lehetőséget a bécsi többlábú lakhatási lehetőségek vázolására:
1. normál piaci albérlet (ismert kondíciókkal) - ez bécsi szinten drágának számít, európai szinten viccesen alacsony (kb. az amszterdami árszint fele) ezért is írtam, amit
2. Genossenschaftwohnung - kb. hosszú távú lakószövetkezeti bérlet, külön magasabb letéttel
3. Gemeindewohnung - önkormányzati szociális bérlakás, adott jövedelmi szint alatt élőknek
4. Darleienwohnung - ha ÖBB / Post / masszív volt állami cégnél munkát vállalók közöttt osztják ki cégen belül, szolgálati bérlakás
5. WG - azaz szobát bérelsz
és ez csak a bérlakási lehetőségek listája volt. úgy vélem, eléggé lefed ez a lista minden jövedelmi szintet / állást, szóval a lehetőség adott és mindenki el tudja dönteni, adott jövedelmi viszonyai mellett mit engedhet / nem engedhet meg magának.

igen, a Grüne egyértelműen az új bécsi Gemeindewohnung-ok építése mellett foglal állást - álljon itt, hogy egész Európa első legnagyobb ilyen tömbje a heiligenstadti Karl-Marx-Hof (nem, a név nem tévedés és nem nevezgetik át) egyben kiváló múzeum található mellette a régi mosóépületben, ahol a két világháború közti munkástársadalom életét és mozgalmait (benne a nácik előretörését) mutatja be, ajánlom.
és nem csak a Grüne támogatja ezt a tervet, hanem az AK, az SPÖ mellett álló szakszervezetek és maga a Häupl vezette bécsi SPÖ is. ehhez képest a városi önkormányzat most még a Seestadtot építi a 22.kerület szélén, ahol nem különösebben olcsók a - tudomásom szerint - csak Genossenschaftswohnungok. tehát masszív szociálpolitikai döntés is ez, amivel az osztrák pártok tisztában is vannak, sőt ki is használják szavazatszerzéshez.

Mr Long 2015.02.11. 07:49:02

@~~Babette~~: Na most mi a baj? Nem vasalok teljesen simara, marad benne el.

2015.02.11. 07:53:26

@adamskij:

Igen ezek a lehetosegek. De ez semmit naem valtoztat azon, hogy dragak. Nezd meg mennyibe kerul egy GW onresze, plusz a havi lakber. Onkormanyzatit meg - ha jol emlekszem - legalabb 5 ev becsi Hauptwohnsitz utan igenyelhetsz, es tobb ev a varakozasi ido. Lehet, hogy Amszterdamban dragabb, attol meg Becsben is elegge elszalltak az ingatlan arak/berleti dijak is, legalabbis a helyi viszonyokhoz kepest mindenkeppen. Az osztrak kollegak panaszkodnak, az egyik programozo srac fel eve koltozott fel karintiabol, ki van akadva, jelenleg is WG-ben lakik, mert egyedul nem tudna olyan helyen es olyan szinvonalu lakast megfizetni, amit szeretne. Es itt ne nagy dolgokra gondolj: U6 kozeleben van, nem torok/szerb az osszes szomszed, es nem hullik a csempe a furdoben. Azt mondja, 800-1200 euro kozt vannak a hasonlo lakasok. Namarmost az egy 2200-2500-as nettonak is fele. Azt mondta, hogy ha kivesz egy ilyan lakast, akkor gyakorlatilag nem fog tudni felretenni annyit, amennyit szerinte kellene. De WG is 380 euro, 1 szoba.

Mr Long 2015.02.11. 07:54:52

@Ödenburger [Hu/At]: Ha valaki csak beesik Osztrakiaba, akkor mennyire nehez albihoz jutnia? Mondjuk egy onallo lakashoz, nem tarsberlethez?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 07:57:22

@NIKI LAURA:

Aki bejut Melillánál, az pont ugyanaz, mint aki átmászik az ukrán-magyar határon: bent van.

Egyébként a spanyoloknak 3 területük van az afrikai kontinensen, Melilla csak az egyik. Hozzáteszem. a háromból az egyik egy pici lakatlan szikla, szóval az nem számít. E szikla egyébként arról híres, hogy van a világ legrövidebb határszakásza (87 méteres)..

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 07:57:22

@M. Péter:

Ki hozza az alkotmányt? A parlament, nem?

Mi gátolja meg a parlamentet, hogy bármikor megváltoztassa az alkotmányt?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 07:57:22

@Ödenburger [Hu/At]:

Úgy tudtam, a NATO demokratikus közösség, azaz tagok akarata alakítja a közös akaratot... tévedtem volna? Te azt állítod, hogy a NATO-ban kötelező az USA akarata...

Mr Long 2015.02.11. 07:58:25

@Ödenburger [Hu/At]: Pedig egy melosnak siman ki kellene fizetnie egy lakast, nemhogy egy itsnek! :)

Quercus a favágó 2015.02.11. 07:58:56

@maxval bircaman szerkesztő:

A diktatúra nem az ami a lexikonokban le van írva, hanem az, amit az ember/emberek annak éreznek. Szerintem. Majd ha lesz időm, és főleg kedvem leírom mire gondolok pl. a saját mikrokörnyezetemben.
Most irány a gyapotföldek.

2015.02.11. 08:00:56

@maxval bircaman szerkesztő:

Ne jatszd a hulyet, nem all jol neked.

2015.02.11. 08:05:01

@Mr Long (UK):

Ha van penzed, semennyire. Ha nnincs, akkor kerdes, hogy hol es milyen szinvonalut tudsz berelni, es nem utolso sorban kitol.

Lakasarokrol es berleti dijakrol pl. itt nezelodhetsz:
www.willhaben.at/iad/immobilien

2015.02.11. 08:09:42

@Mr Long (UK):

Nem is az a kerdes, egy melos is ki tudja fizetni, de az valoszinuleg egy nem tul jo allapotu es nem tul nagy lakas lesz valami nem tul jo kornyeken. Ilyeneket lehet 500-600 euro + rezsi kornyeken kapni. A melos keres 1200-1500 eurot. mindennel elmegy kb. 7-800 a lakhatasra. A maradekbol meg szukosen meg lehet elni. De akkor az auto meg a vendeglo meg hasonlok uri huncutsagok, es utazni is max. a 13-14. havibol. Es a tartalekkepzest el lehet felejteni.

2015.02.11. 08:13:04

@adamskij:

Mellesleg egyik ismerosom Florisdorfban fizet egy 87 nm-es GW-re havi 650+rezsit, ugy, hogy 48.000 euro volt az onresz. Szoval a GW is csak akkor opcio, ha van onreszed.

Skog 2015.02.11. 08:25:26

@adamskij: A Karl Marx Hof említéséért riszpekt, nekem is nagy kedvencem az az épületegyüttes és annak a története.
Az viszont nagyon magyar dolog, hogy az államszocializmus miatt meglepödünk Karl Marx elismertségén és tiszteletén nyugaton.
Marx joggal van ott számontartva, ahol ma van a Lajtától innen.

DieNanny CH 2015.02.11. 08:29:17

@~~Babette~~:

Én nem tudom megnézni! Vagyis, bejön az oldal, meg a cikk címe, meg 7 szám, de hiába kattintok rájuk, nem történik semmi... :-(

DieNanny CH 2015.02.11. 08:36:55

@adamskij:

Az a világ azért kék, mert te kéknek látod. Ő meg pirosnak.
Ez van.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.02.11. 08:44:25

@Ödenburger [Hu/At]: nézd, az első példád esetében túllő a jövedelmi keretein - a €600-700 sávban is nagyszerű lakások vannak, csak nem feltétlenül azon a környéken.
visszautalva a posztra: Iván a keresés részt nagyszerűen taglalja - igenis, foglalkozni kell és lehet is vele. hadd ne sajnáljam azt, aki nem veszi a fáradtságot költözés előtt, hogy nem jár utána a dolgoknak: IJ.
második példád szuper, igen, kell anyagi háttér ÉS megtakarítás. amúgy pénzkezelésben igen jók az osztrákok (ahogy írtam is).

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.02.11. 08:45:17

@Skog: vielen dark! ;) teljesen egyetértek, Marx-szal kapcsolatban is. mo. teljes paranoia és szellemi fekete lyuk.

2015.02.11. 08:49:51

@nyuszigonosz(D) ESTP: Bocsi de abszolut nincs igazad. Pl. az angol idojaras, etelek, nyelv, epiteszet, szokasok nagyon masok mint a nemet vagy magyar. Az iskolarendszer, egeszsegugy-biztositas rendszere is teljesen mas; nincs ID kartya, bejelentett lakcim, szemelyi szam stb. Teljesen mas a szemlelet az oktatasban, a munkaeropiacon (pl. sokkal kevesbe szamit a papiron meglevo vegzettseg es sokkal jobban a tapasztalat), stb. Sokkal indirektebb a kommunikacio, kevesbe avatkoznak bele a maganszferadba, mint akar a nemeteknel vagy a magyaroknal. Hosszan folytathatnam meg a sort.

2015.02.11. 08:51:48

@Dragonlady (now in Thailand): Koszi! :) Sajat peldakat kell hozni, pl. milyen hibakat ejtenek a tanuloid es miert, es ezeket kell megvitatni online a csoport tagjaival meg az oktatoval, a szakirodalomra hivatkozva. Jol haladok egyebkent, elolvastam ket konyvnek a felet tegnap ejjel meg ma a szunetben! Most megyek vissza vizsgaztatni...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 08:52:48

@QUERCUS:

A diktatúra egy politikai fogalom.

Ha valaki reggel bal lábbal kell fel és szarul érzi magát vagy nem ízlett az ebéd vagy kevés a fizetése, arra más szót kell használni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 08:52:48

@Skog:

Ez megint egy mítosz.

Nyugaton Marx az ami: a XIX. sz. egyik meghatározó gondolkodója.

Keleten ellenben meg is valósították eszméit, melyek zöme fatális tévedés.

Innen az eltérő hozzáállás.

A nyugati elismerés egyáltalán nem jelent egyetértést Marxszal. Tulajdonképpen csak a kommunisták értenek egyet vele, de még itt sem mindenki mindennel. A mai újbal számára pedig legfeljebb az egyik hivatkozási pont, de semmiképpen egyetlen és tévedhetetlen ember, aki volt a marxista diktatúrák számára.

Arról nem is beszélve, hogy a nyugati mainstream eszme, a liberalizmus, SEMMIBEN se ért egyet Marxszal.

M. Péter 2015.02.11. 09:03:40

@maxval bircaman szerkesztő: De minek megváltoztatni, ha simán figyelmen kívül lehet hagyni? A holland alkotmányról pedig azt olvastam valamikor, hogy úgy lehet módosítani, hogy megszavazzák a módosítást nem tudom milyen többséggel, majd új választásokat írnak ki, és új parlamentnek is meg kell szavaznia.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.11. 09:28:04

@Mirjam2:
kitartást!
erről jókat tudnék írni, sokmindent láttam és hallottam már én is. sok alk. nyelvész meg nagyokos még mindig tagadni szokta a jelenséget, de nem is értem, miért, nagyon nem divatos irányzat (volt legalábbis, amikor én diplomáztam)

tsabus UAE 2015.02.11. 09:48:37

@Herr Géza: "...keretet alkosson..."
Emberek ! Sámán megette Herr Gézát !
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 10:00:48

@M. Péter:

S vajon miért csinálna egy parlament direkt ellentmondást a jogrendben? Nem elegendő a parlament önkontrollja?

A holland jogelmélet szerint a parlament önkontrollja a jobb megoldás, mint az, ha egy nem választott szerv (AB) vétójoggal rendelkezik a népszuverenitás szerve felett. Ez a holland logika szerint antidemokratikus lenne, egyfajta "jóakaratú zsarnokság" lenne a nép akarata felett.

Egyébként a skandináv elmélet is hasonló ehhez, de nem ennyire radikálisan. Pl. Finnországban az AB véleményezheti a törvényjavaslatokat szavazás előtt, viszont szavazás után már nem semmisítheti meg azt, ezt csak javasolhatja a parlamentnek, de amíg a parlament nem dönt másképp, addig az alkotmányellenes törvény hatályban van. S ha a parlament nem fogadja el az AB javaslatát, akkor a kifogásolt törvény marad hatályban. A logika ugyanaz: a népszuverenitás szerve, a parlament az AB felett áll, s nem fordítva.

Azaz ez egész más logika, mint az osztrák logika, melyre a magyar alkotmánybíráskodás is épül: ebben a rendszerben az AB hatályon kívül helyezhet törvényeket. Orbánék korlátozták ezt a jogot (gazdasági, pénzügyi kérdésben nincs jogosultsága az AB-nek 2012 óta), de ma is így van ez.

Az osztrák modellben az AB tulajdonképpen a parlament felettes szerve. Ezt még az amerikai modell sem engedi egyébként. Az amerikai modell csak az alkotmányellenes minősített jog alkalmazásának tilalmát állapíthatja meg, de nem semmisítheti meg az adott jogot.

A másik fontos különbség az osztrák és az amerikai modell között, hogy míg az amerikai modellben az AB csak egyedi esetekben dönt, az osztrákban absztrakt döntéseket is hozhat. Pl. az USA-ban nem lehet megkérdezni a LB-ot (az amerikai LB egyben alkotmánybíróság is), hogy alkotmányellenes-e a halálbüntetés, az abortusz, az egyneműek "házassága", a többnejűség, stb., csak egy konkrét bírósági ügyben dönthet. Míg Mo-on pl. az AB tiltotta be a halálbüntetést 1990-ben, azon az alapon, hogy az alkotmányellenes.

Érdekes Anglia esete. A holland modellből elindultak az osztrák felé.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2015.02.11. 10:42:47

Gondolkodtam Ausztrián én is, közel van, csak nem tudok németül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.11. 10:53:33

@Herr Géza: Na jó, rendben.Legyen akkor így. :-) (Télleg nem egyszerű ez a kérdés...)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.11. 11:47:27

@Mr Long (UK): az akkor gyűrődés, nem él. :) az élet direkt szokták belevasalni, de ez már régen nem divat az ingujjon.

Herr Géza 2015.02.11. 11:47:31

@tsabus [UK]: 1++ és egyúttal bocs...!!!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.11. 11:47:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: lehet, hogy valami bővítmény nincs a böngésződben....

Herr Géza 2015.02.11. 11:57:49

@adamskij: Közben rájöttem, hogy tényleg olvastalak már, de akkor nyilván vmi számomra kevéssé releváns témában lehetett hsz.-od és ezért az nem ragadt meg annyira nálam.
Most már "tudni" fogom ki vagy.:)))

Din Serpahis 2015.02.11. 14:57:22

@Mr Long (UK): Nem megoldhatatlan, mondjuk lehet, hogy szukseg lesz kompromisszumokra. Mi Floridsdorfban bereltunk egy egesz jo kis lakast 600-ert, a szomszedsag zommel bevandorlokbol allt, de nekunk sose volt veluk semmi problemank.

Viszont ezeket kihalaszni nagyon gaz - az alberleti piac iszonyat kaotikus, sokszor belefutottunk, hogy gyakorlatilag 10-15 perccel a netre kikerules utan, elkelnek a lakasok. Nekunk az volt a makunk, hogy egy magyar csaj nachmietert keresett, es ezert eloszor az alberlet.at-on hirdette meg, amit ugye csak magyarok neznek. Igy is az volt, hogy mire elmentem megnezni, volt mogottem mar ot masik erdeklodo.

Skog 2015.02.11. 15:37:06

@maxval bircaman szerkesztő: Jáj. Kevered a szezont a fazonnal...
A liberlizmus hogy jön ide? ùjabb strigula.
A keleten megvalósított eszmékhez....
Talán ezt olvasd el:
herostratosphere.blog.hu/2014/01/18/marx_ur_a_nem_javasolt
Ja már olvastad.... :D
No imigyen is mondhatnánk, nem vagytok egy súlycsoportban...
A legjobban azt utálom, ha valaki olvas, de nem értelmez, vagy eleve félreértelmez. No akkor hol írtam, hogy egyetért?
A legrosszabb típus vagy, ideológiailag prekoncepciózus. Kár.

blackhairlady 2015.02.11. 16:35:27

@~~Babette~~: En orulok neki. Mar tobbszor emlitettem, hogy nekem a magyar volt a kedvenc tantargyam, igy nem okozott problemat a verstanulas, sot a verselemzes sem. A mai napig emlekszem tobb szaz versre, es ez nekem jo:) Mindenki mashol eli ki aprverzioit, en az irodalomban:D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.11. 17:22:56

@Skog:

Ja, s a linkelt cikk teljesen komolytalan.

Eddig a mondatig olvastam "az ártott legtöbbet Marx renoméjának, hogy voltak randa, korrupt, tolvaj, magukat nem kapitalistának hazudó mutyirendszerek, amelyek javasolták és sztárolták" - ez tömör hülyeség, ezek után felesleges tovább olvasni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.11. 19:57:06

@peacefroggg: @Herr Géza: Akkor én is beleszolok. :-)
A Puff még balhét is jelent. Vagy ha azt mondod, hogy XY hat Puff mit seiner Frau zu Hause, az azt jelenti, hogy gäz van otthon. :-)
2 db cikkcim még az ujsägokbol: "Die Palins machen Puff" ; "Schon wieder Puff: Polizei ermittelt gegen Justin Bieber"
Ja amugy egy mäsik OFF. :-)
Németül a Rock az a szoknya. Sväjci németül Jupe a szoknya. A Rock az zürichi dialektusban a ruhät jelenti. Ami németül meg a Kleid. :-)))
ON

pasztasuta 2015.02.11. 23:28:26

@~~Babette~~: mindet eltaláltam, köszi a linket. :)
@blackhair-lady: +1

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.12. 01:23:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Erröl nekem meg az jutott eszembe, hogy az egyik közvetlen munkatärsammal mindig megtörténnek olyan dolgok, amik pl velem is, vagy a történetet elmesélövel. A sräccal mär minden megtörtént, "mindent" kiprobält.
Az egyik jo barätunk el is nevezte magäban Münchhausen bäronak. :-) És egyszer csak azt mondta ez a jo barät. Képzeld el, hogy beszélek 1vadidegennel, és a beszéd a kollégära terelödik. És kb szo szerint elismétli azt, amit Münchausen bäro mesélt. :-))) Na ezekutän...
@Dragonlady (now in Thailand): A mi cégünknél 25.-e a fizetésnap. Ha ez 7végére esik, akkor mär pénteken utaljäk. Ha ugyanannal a banknäl van szämläd, akkor mär elözö nap rajta is van a pénz a szämlädon (24.-e). Kivétel a december, mert akkor mär 19.-e körül rajta van a szämlän a pénz. Csak ha kilépsz, akkor van késleltetve a fizetés az elszämoläsok miatt. Vagy ha nem teljes honapot dolgozol, akkor szokott még elöfordulni, hogy hozzäcsapjäk a következö honaphoz. Az orabéresek viszont minden honap 5.-én kapnak pénzt az oraelszämoläs miatt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.12. 01:32:12

@~~Babette~~: @blackhair-lady: @pasztasuta: Én is 1-et rontottam "csak" el... az 5.-et. :-(
Köszi Babette! :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.12. 01:42:11

@Naschkatze (Mostindien / CH): en ugyan mindet eltalaltam de ha nincsenek a valaszlehetosegek ... talan mas lenne az eredmeny ...

Mbraun 2015.02.14. 09:46:25

Az osztrák érdekes egy ember.Nekem olyan érzésem van hogy ez a nagy KE-i nyitással még nem tudnak mit kezdeni. A fiatalok (18-30 év) közötti sokkal jobban elfogadja az Auslandert, mint pl. a szülei.
Számomra, több év London után nehéz volt megszokni Osztriát. Most hosszabb ideig voltam Tirol fővárosában. Mit ne mondjak, nem az osztrákok vannak túlnyomó többségben. Nagyon gyorsan növekszik a bevándorlók aránya. Nincs is szebb egy magyar cigánycsaládnál, amikor a Bahnhof előtt ordibálnak egymással.
Komolyra fordítva a szószt, szerintem hosszabb távon ők is korlátozni akarják majd a külföldiek benyomulását.
Angliával párhuzamot vonva, már itt is van egy réteg, arab-jugo- török réteg, aki kurvára nem akar dolgozni (második generáció, aki Osztriában nőtt fel). Ez talán a Londonban megtalalható, Bermondsey,Lewisham, Peckham környékén található council flat-es, benefiten található réteggel köthetném össze.
Azért még mindig élhetőbb országnak tartom mint Angliát, persze ez szemelyés tapasztalat.

Badeni_lakos 2015.02.16. 10:12:25

444.hu/2015/02/16/iszonyatosan-megegettek-magukat-a-magyar-forexezok/

Tényleg Nagyon remélem hogy ez a cikk nem érinti a posztolót,
De ez már Tényleg brutális h mennyi Pénzt szívtak el a hazai magyar forex ezőktől.

Tanács: Senki ne Forexezzen. Bízzátok ink hozzáértőkre, alapkezelőkre, nyugdíjalapokra stb ezt az idegtépő ügyet .

lüke 2017.07.30. 21:31:41

a@ poszt
a sznobizmus
pl dr Med versus dr Jur
némely patikában 10% - t ér, de van ,ahol csak ötöt

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása