oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 16. 06:49,  Értéktelenül 429 komment

2014. július 16. 06:49 Határátkelő

Értéktelenül

Ma egy országelemző összehasonlítást olvashattok Iván tollából, aki maga is határátkelő. Egyébként nem ez az első írása a blogon, (aki a korábbiakat olvasná, az itt és itt teheti meg), egy biztos, hogy meglátásai korábban is élénk vitát generáltak, vitatkozni (ha kérhetem kulturált keretek közt) most is lehet, sőt buzdítok rá, a példák mindenesetre igen érdekesek.

Észtország, pásztor iPaddel.jpg

„Ígérem, ma nem fogok túl sokat foglalkozni pénzügyekkel, piacokkal, spekulációval, igyekszem csak annyit, amennyit a téma feltétlen megkövetel. Bár nekem ez a szenvedélyem, most inkább lemondok róla. Szóval a kérdés, miért tart ma itt az ország, miért húzott el mellettünk kivétel nélkül egész Európa és hogyan lehetne ezen változtatni?

Szerintem mindenki szeretné, ha Magyarország egy szerethetőbb és élhetőbb hely lenne, sőt ez a legtöbbünknek érdeke is. Magamról és a hozzám hasonló ismerőseimről tudom, hogy mi már soha nem fogunk otthon élni, és nem, nem a pénz miatt.

Mielőtt belevágnék, szeretném leszögezni, hogy én NEM az átlag határátkelő véleményét képviselem, csakis a sajátomat. Hogy ebbe ki mit lát bele, az már mindenkinek a saját problémája.

Mi „csakazértsem” úgy csináljuk

Én először 2004-ben éltem külföldön egy évet, konkrétan Észak-Németországban – és utána nagyon rossz volt hazamenni a magyar szürkeségbe. Óriási volt a kontraszt már akkor is – nem pénzben, nem a gazdaság fejlettségében, nem materiális dolgokban, hanem az emberek fejében. (Figyelem, a 2004-es Magyarország fényévekre van a 2014-estől nyitottságban, lehetőségekben, egyáltalán: mindenben.)

Abban, hogy nálunk mindenhez fordítva állnak hozzá. Akit/amit segíteni kellene, azt hátráltatják, amit pedig nem szabadna támogatni, arra óriási összegeket költenek. Ami nyugaton vagy bárhol máshol a világon működik, az nekünk csakazértsem kell, mert MI jobban tudjuk, mint ők. Hiszen sokkal okosabbak vagyunk, mint a gondolkodni is képtelen, hanyatló nyugatiak. Van rengeteg feltalálónk, meg Nobel-díjasunk. Ez a bizonyíték, téma lezárva.

Magyarországon PONTOSAN az ellenkezőjét teszik minden területen, mint amit kellene. Országszinten, rendszerszinten, és egyéni szinten is. Szerintem törvényszerű, hogy akkor az eredmény is ellenkező lesz, nem?

Erről a helyzetről nagyon sokat elmond a magyar ember alapvető attitűdje, amivel a világot szemléli. Kizárólag valami ELLEN képes meghatározni magát, valami mellett csak egészen kivételes esetben. Persze lehet jönni a történelemmel, különböző dolgokkal, a gond csak az, hogy ez mind csak magyarázat, de nem mentség.

Ezért vagyok biztos benne, hogy sokan ugyan anyagi kényszerből menekülnek, de talán még többen vannak azok, akik a magyar mentalitást szeretnék egyszer s mindenkorra maguk mögött hagyni. És akik kinn vannak, azok lassan kezdik kapizsgálni, hogy hogyan működik a kapitalizmus, a verseny, milyen dolog NORMÁLIS viszonyok között élni.

Milyen dolog úgy élni, hogy tudsz tervezni akár hosszabb távra is. Hogy a dolgok kiszámíthatók. Hogy minden úgy működik, ahogy kell. Ezeket az embereket valószínűleg örökre elveszítette az ország. Kiképezte őket, ők pedig a tudásukkal más nemzeteket fognak gazdagítani. Szó szerint és átvitt értelemben is. A lehető legrosszabb üzlet az ország számára, de hát nálunk minden fordítva működik. Magyarország szokás szerint 1000-rel szívatja magát.

Használható minták: Észtország, Románia?

Magyarország előtt számos jó példa van, hogy merre kéne indulni, ha esetleg nem lennénk elég kreatívak és nem tudnánk saját magunk kitalálni. (Persze ki tudnánk. Csak ahhoz ugye akarni is kellene.)

Észtország abszolút különleges ebből a szempontból. Nemcsak azért, mert az EU-választásokon toronymagasan itt kapták a legtöbb szavazatot a liberális – tehát leginkább piac-, vállalkozás-, és integrációbarát pártok - hanem mert ez az egyetlen ország az egész világon (!), ahol lehet elektronikusan is szavazni.

Sőt, ezt egyenesen országmarketingre használják, nagyon büszkék rá, E-stonia néven fut a projekt, ami persze még nem tökéletes, de akkor is nagyon előremutató.

A teljes észt közigazgatás fenn van már az interneten, a személyi igazolvány kvázi egy chipkártya, amivel mindent el lehet intézni, nincs adóigazolás, tulajdoni lap, sorbaállás hivatalban stb., minden fenn van a neten és beazonosítás után lekérhető.

Nos, itt nem álltak meg az észtek. Azt találták ki, hogy az olcsó és hatékony elektronizált állami szolgáltatásokat exportálják, és 10 millió új „elektronikus” észt polgárra számítanak a jövőben.

Fantasztikus ötlet, 2014 végén indult a projekt, lehet észt e-állampolgárságot szerezni, észt bankszámlát nyitni, észtországi céget alapítani, elektronikus észt adórendszerben adózni - mindent a neten.

Ez hihetetlen innováció, könnyen lehet, hogy igen nagy tőkét fog vonzani és tartósan nagy növekedési pályára rakja az észt gazdaságot, hogy olyan olcsó és vállalkozásbarát az állam, amit még exportálni is érdemes. Összeszerelő üzemekből nem kérnek, helyette high tech IT-ipar magasan kvalifikált munkákkal jöhet. A balti államok egyébként elképesztő tempóval zárkóznak fel Skandináviához.

De számomra a legmeglepőbb akkor is Románia, mert ők nagyon mélyről indultak. A románok a közép-kelet-európai régióból küldték a legtöbb piacpárti képviselőt lakosságarányosan az új Európa Parlamentbe. Felismerték a nyitottság, az integráció, a hatékonyság erejét.

Romániában gyakorlatilag nincsenek EU-ellenes szélsőségesek. A gondolkodásmódjuk változása egyszerűen kiszúrja az ember szemét ezektől a számoktól. Hogy a gazdaságuk tartós növekedési pályára állt, csak pozitív hozadéka mindennek.

És az ellenoldal: Venezuela és Oroszország

Venezuela (Argentína, Oroszország) a negatív példa. Gyönyörűen megmutatja, hogy hogyan lehet törvénybe iktatott korrupcióval, államosítással, szocializmussal, piacellenességgel, „gonosz, hanyatló nyugattal”, demagógiával, populizmussal, a lakosság teljes elbutításával, a demokrácia, a szabadság és mindenféle verseny leépítésével, rezsicsökkentéssel (ingyen benzin, hatósági áras közszolgáltatások etc.) csődbe juttatni és káoszba taszítani egy rendkívül jó adottságokkal és a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező országot.

(Friss hír: pár napja Caracas lett a világ legdrágább városa. Valahol megvan ennek a maga bája, hogy csökkentik a rezsit, és ez lesz az eredménye. A piacot ugyanis nem lehet megerőszakolni, bármilyen tébolyultak is az ország vezetői. Előbb vagy utóbb meg fogja mutatni a valóságot. :-)

Ezen az úton vagyunk mi is és ez otthon láthatóan senkit nem zavar. Akit igen, az már réges rég elhúzott innét egy jobb világba és esze ágában sincs valaha visszatérni. Szerintem Magyarország is el fog menni a falig, mert egyszerűen semmiből nem tanul. Otthon tényleg „Mohács kell”, valamiféle óriási sokk, összeomlás ahhoz, hogy végre észhez térjenek az emberek és felfogják, hogy milyen világot építettek maguk köré.

Emóciókból meg lehet élni?

Persze Magyarország baromi jó hely, remek dolog otthon élni, inkább a családdal maradni, együtt lenni a barátaiddal, tolni a túrórudit meg a töltött káposztát, hiszen sehol sincsenek olyan szép nők, mint otthon, Budapest per pillanat Európa bulifővárosa és amúgy is a magyar tájak szépségéhez semmi más nem fogható a világon.

Az a bibi, hogy ez mind-mind emocionális dolog. Ebből nem fogsz megélni, nem lesz jövőd, nem fogsz egyről a kettőre jutni, nem leszel több, se te, se az ország. Persze fontosak az illúziók, vagy a nosztalgiázás a sohasem volt dicső múlt felett. Ja és persze a magyarságtudat. Vagy inkább érzet. Vagy mindkettő. Hiszen ezekkel olyan sok mindent el lehet fedni és addig sem kell az égvilágon semmit sem tenni, pláne gondolkozni vagy változtatni a dolgokon.

A rezsicsökkentéssel (vagy épp a devizahitelesek megmentésével) sem az a legnagyobb baj, hogy tönkretesz bizonyos szektorokat, aminek a költségeit majd újra az adófizetők pénzéből kell finanszírozni, jóval drágábban. (Ha az állam beavatkozik bármilyen piaci folyamatba, mindig ugyanez történik.) Ennél 1000-szer nagyobb a kár, amit a fejekben okoz.

A gazdaságot okos döntésekkel, jó rendszerek kialakításával viszonylag gyorsan helyre lehet hozni, az emberek fejében lévő sötétség eloszlatásához viszont több nemzedéknyi idő is kevés. Ezért borzasztóan nagy felelőtlenség ilyen döntéseket hozni, mert nem engedi az embereket felnőni, nem engedi, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért, hogy tanuljanak a hibáikból és legközelebb elkerüljék őket.

Értékelenül 1046. ábra.jpg(forrás: Tárki.hu)

Ebben az ábrában nagyon sok minden benne van. Nekem többet mond, mint 100 oldal leírva. (Figyelem, 2009-es, azóta már több helyen történhetett változás. Románia például már egész biztosan jobbra tart.)

Benne van, hogy Magyarország VÉGTELEN távolságra van Nyugat-Európától, mégpedig az alapértékei miatt. Nem fizetésekben van elmaradva az ország, vagy technikailag, vagy akárhogy, hanem mentálisan.

A hozzánk legközelebb álló országok Moldova, Bulgária, Oroszország, Ukrajna, Szerbia. Nem csoda, hogy Magyarországon annyira imádják az oroszokat, és most már nálunk is hasonló a gazdasági-társadalmi-politikai berendezkedés.

Az lenne a meglepő, ha nem így lenne és a nyugat felé tartanánk. Egyszerűen nem oda tartozunk. Amíg a gondolkodásmód gyökeresen meg nem változik, illúzió hogy az ország akár csak közelítsen Európához. Addig csak egyénileg válhat valaki a nyugat részévé.

A megszokás ereje

Magyarországon a 80-as évek óta nem változott a gondolkodásmód. Megszoktuk a langyos kommunizmust, a boldog tudatlanságot, a nosztalgiázást, a gondoskodó államot (hahaha) és képtelenek vagyunk változtatni. (Még hosszú évek óta nyugaton élő magyarokon is látom a rossz beidegződéseket.) Közben a világ fejlődött, elment mellettünk, de mi ugyanott tartunk, mint 30 éve.

Az ábrához még: valószínűleg egy nagy, 800 milliós piac, egy szabadkereskedelmi övezet fog kialakulni az USA és az EU részvételével, perifériáján a lecsúszó és végleg elszegényedő Magyarországgal.

Mégpedig a közös értékrend alapján. Minden ebbe az irányba mutat. 2013-ban 313 Mrd euró USA-tőke jött az EU-ba, Japánba 10, Kínába és az oroszokhoz 8 Mrd. Ennyit a gazdasági erőviszonyokról, na meg a magukat fontosnak tartó országokról.

A legjobb élni azokon a helyeken, amelyek minél jobbra és minél feljebb vannak, mert ezekben az országokban a legnagyobb a szabadság, itt akarja a többség legkevésbé megmondani az egyénnek, hogy milyen legyen. Az egyén itt él a legnagyobb szabadságban, ebből kifolyólag itt a legproduktívabb, és ebből származik piaci alapon, hatékonyan a legnagyobb jólét.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Románia Venezuela Oroszország Észtország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr926512143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quercus a favágó 2014.07.16. 20:55:23

@Hari Seldon 2:

Nem csak Magyarország áll a vesztes oldalon, hanem minden Kelet-Európai ország. Egyetlen egynek sincs esélye az unió keretein belül a fülzárkózásra. Egyetlen egynek sem, illetve egynek igen, Szlovéniának.
Azért nincs, mert ez nem érdeke a centrum országoknak, és ezen országok multinacionális cégeinek, és bankjainak.
Ha csak egy másodpercig komolyan gondolná az unió a konvergenciát, akkor bevezetne egy uniós minimálbért,mondjuk a spanyol magasságában. De ilyet nem fognak meglépni. Mert NEM ÉRDEKÜK..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 20:59:11

@flash.gordon: nemnem, buzizni annyira intelligens dolog, mint zsidózni. Nekem egyébként még sose mondták, hogy homofób lennék, ez csak véletlen lehet.

firg_firg 2014.07.16. 21:01:17

@házelőtthinta: a big mac indexrol hallottal mar? Keress ra neten. Nem basztatasbol mondom. A vasarloero nem ugyanolyan mindenhol.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 21:02:44

@diggerdriver: ezt itthon KATA keretében nem teheted meg, mert egy esetleges adóellenőrzéskor megszekszuálnak miatta. Ha valóban szabadúszó vagy és sok helyre bedolgozol, akkor természetesen mehet így itthon is ez a modell KATÁval.

Quercus a favágó 2014.07.16. 21:06:50

@diggerdriver:

Rábaszol, az van.
Egy kifizetőtől csak 1 millió forint bevételed származhat. Ha több, akkor már igazolnod kell, hogy nem munkaviszony fedezésére szolgál-é a vállalkozásod. És ezt ellenőrzik is. A törvény vélelmezi, hogy munkaviszonyban állsz a céggel, és ezt a törvényi vélelmet kell megdönteni.

Pebbles 2014.07.16. 21:08:43

OFF: MELO. Emberkek. Akit erdekel:
Hungarian Policy Documentation Controller - 6honapos szerzodes:
jobview.monster.ie/Hungarian-Policy-Documentation-Controller-Job-Dublin-Dublin-Ireland-136780964.aspx
emailt az oneletrajzzal: carol@principlehr.ie

Muscari 2014.07.16. 21:08:51

@QUERCUS: akkor nem ertem, hogy ez miben kulonbozik a szocializmustol. Azon kivul hogy-hogy ott nem loptak szet mindent?
Hogy volt kepes az allam ilyen versenykepes vallalatokat letrehozni?

Ez nalunk biztosan nem sikerult volna, az emberek mentalitasa miatt, a koreaiak ilyen szempontbol sokkal kozelebb allanak a japanokhoz. A privatizacio is arrol szolt Magyarorszagon, hogy ki hogyan tomte meg a sajat zsebet.

A ferjem szerint a csehek csinaltak jol, naluk is megmaradt sok vallalat allami kezben es fejleszettek

firg_firg 2014.07.16. 21:09:43

@diggerdriver: +1
Demokratikus valasztason nyertek, nem soporte el oket a nepharag 50% el se ment szavazni. Ezek szerint az emberek felenek tokmindegy igy is jo meg ugyis, de annyira nem szar nekik, jo a langyosviz.

Amugy ezen a nem megyek el szavazni dolgon nagyon fel tudom baszni az agyam. 48- ban meg 56-ban is azert haltak meg az emberek hogy ezek a seggek szavazhassanak. Erre meg csak el sem mennek...

DieNanny CH 2014.07.16. 21:15:39

@firg_firg:

Nekem pl nem tetszett egyik párt sem, ezért nem szavaztam.
Hogy akkor valaki ELLEN kellett volna szavaznom? Hát nem erről szól a mai poszt? Hogy a magyar mindig csak valami ELLEN tud lázadni? És ez mennyire nem jó?
:-)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.16. 21:17:31

@Muscari: annyiban, hogy amennyire értem, csak a tőkét adta és az esetleges bukókat állta. Minden más piaci verseny alapon ment.
Valami hasonlót mi is csinálhattunk volna, csak a mi hülyeségünk, hogy nem.
OK, DélKorea kapott elég sok pénzt erre az USAtól. Viszont Magyarország kb 50x volt gazdagabb a rendszerváltáskor, mint DK a háborúja után.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 21:20:56

@Zka: @QUERCUS:
Jaaa hogy akkor szart sem ér az egész.
Ok. Maradok.
:O))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.07.16. 21:21:58

@Muscari:

Valami hasonló, de mégsem. A volt kelet-európai országok elkövettek egy óriási hibát. Mindent liberalizáltak. Pedig csak a politikát, és a kultúrát kellett volna. A GAZDASÁGOT NEM.

Ami cseheket illeti, ott elosztásos(kuponos) privatizáció volt. Nálunk spontán. A kuponos privatizációban kizárt a korrupció. A spontán privatizációban mindent el lelhetett lopni. Spontán.

Quercus a favágó 2014.07.16. 21:24:02

@diggerdriver:

Ha Te Magyarországon úgy dolgoznál vállalkozóként,mint most Angliában, a foglalkoztató cégek megszívnák, mint a torkos borz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 21:29:40

@QUERCUS: Minden 1millánál kilépnék egy napra aztán másnap kezdenék.

firg_firg 2014.07.16. 21:31:22

@DieNanny [SZ,CH]: Aki nem valaszt annak majd masok dontenek a sorsarol. A szabadsag nehez dolog.

Quercus a favágó 2014.07.16. 21:32:09

@diggerdriver:

Nem egy. Adóévről beszélünk.

firg_firg 2014.07.16. 21:36:59

@DieNanny [SZ,CH]: szoval nem kotelezo valasztani, mint ahogy demokraciaban meg szabadsagban elni sem. Nincs is ra igenye mindenkinek.

De aztan akkor sem er panaszkodni ha bukjak a nyugdijukat, a fejukre no egy jo kis diktatura, vagy epp holnap kopogtat a polgarmester hogy tessenek menni kapali, de azonnal.

2014.07.16. 21:52:51

@diggerdriver: "Ha az adózó a naptári év egészében kisadózó vállalkozásnak minősül, a naptári évben elért bevételének a 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos mértékű adót fizet"
www.nav.gov.hu/nav/ado/kata/teteles_ado_121112.html

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 21:58:01

@QUERCUS: ebben nincs benne a valasz tudtommal (mobilrol olvashatatlan, nem ellenoriztem).
de en tudom a valaszt...
abazurdum, elore mondom

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 22:01:04

@DieNanny [SZ,CH]: nem, mert a honap elso napjatol kata alany, barmelyik nap jelentkezik be.
es ez is kivetelesen tok erthetoen van leirva a jogszabalyban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.16. 22:06:34

@diggerdriver: erdemes lenne figyelned magad egy kicsit. hatha feltunne, hogy neked minden szar, ami kis pozitivumot hozunk peldanak. nincs konnyu dolgunk, de te ezt is mind leszarozod.

Quercus a favágó 2014.07.16. 22:17:43

@Babette.:

Jó neked, én a kérdést sem tudom. D

Sütemény1975 2014.07.16. 22:20:50

na a mai folyamhoz, jobb ha nem szolok hozza... szep estet mindenkinek!

2014.07.16. 22:22:14

@Cascabel: Gondolom, az fel sem merül benned, hogy valakinek nincsen ideje/magasról tesz az egész internetre, és azért nem ír ide...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.16. 22:22:56

@Babette.:
Na akkor figyu.
Egyszerű mezei proli vállalkozó vagyok englisben.
Nem csalok nem hazudok a Bözsinek, befizetem a teljes 13% befizetendőt.
Nem rettegek az adóhivataltól mindent szabályosan csinálok.
Mondjál nekem erre egy alternatívát Magyarországon.
Mit kéne dicsérnem? Azt kellene dicsérnem hogy ami ti dicsértek azt én nem tehetem meg?

Quercus a favágó 2014.07.16. 22:24:12

@Sütemény1975:

Pedig egy másik blogon épp most mondtam Maxnak, hogy neki való téma volt ma, és hogy egyedül képviseltem az antiliberós vonalat. Erre Te is lelépsz. D

2014.07.16. 22:28:58

@házelőtthinta: Oké, én ezt értem. Azt nem értem, miért vagy lusta tanulni, miért nem akarsz kitörni.

Hari Seldon 2 2014.07.16. 22:31:08

@QUERCUS:
Meg Észtország is jó úton halad.
Meg a többi is JOBB úton mint Magyarország.

kardio1 2014.07.16. 22:35:54

@QUERCUS:
Csatlakozzak hozzàd? :) En sem értek egyet a féktelen gazdasàgi liberalizmussal. Mindig azt mondjàk, a piac szabàlyozza önmagàt. Aha, làtom; 2008 ota is milyen jol szabàlyozza önmagàt...Ja, hogy a vàlsàg is az önszabàlyozàs része?...
A koràbban emlitett koreai és japàn példàk, vagy ide sorolhatnàm Szingapùrt is, azért nem alkalmazhatok Magyaro.-n, mert egyik sem volt demokràcia (SG még most sem az) a nagy fejlôdés idején (ez Japànnàl a II. Vh. elôtt volt...)

2014.07.16. 22:36:38

@firg_firg: "Demokratikus valasztason nyertek, nem soporte el oket a nepharag 50% el se ment szavazni. Ezek szerint az emberek felenek tokmindegy igy is jo meg ugyis, de annyira nem szar nekik, jo a langyosviz."

Ilyet a legegyszerűbb írni...

Nos, akkor lássuk, mire is szavazhattam volna. MSZP: sikeresen lejáratták magukat már elég sokszor, nem tudok már hinni nekik. Fidesz: ők a nagyobbik rossz, ezt látni fogjuk az elkövetkező években, rájuk sem szavaztam volna pont az elmúlt 4 év miatt. Jobbik: túlságosan szélsőséges, még csak az kellene, hogy akkor holnaptól fejbelőjjük azokat, akik zsidók, cigányok, szemüvegesek, rokkantak, stb. LMP: igazán súlytalan párt. Utóbbi kettő mellett szól, hogy még nem voltak kormányon, és nem tudtak annyit lopni, mint a másik kettő.

Ez volt a felhozatal. Te mire szavaztál volna?

2014.07.16. 22:38:46

@firg_firg: Ezt én is így látom. S akkor sem kell majd panaszkodni, amikor nem lesznek olyanok, akik járulékokat fizetnek! :D

kardio1 2014.07.16. 22:40:20

Ami meg Esztorszàgot illeti, nagyon szép a teljesen elektronikus rendszer, minél szélesebb, annàl jobb, de azért nem kicsi baj volt, amikor a szovjet hôsi emlékmûvet àt merészelték helyezni pàr évvel ezelôtt: az orosz kiberhadsereg igencsak megbénitotta az orszàgot, nem kellett hagyomànyos katonai vagy diplomàciai fenyegetés, még le is tagadtàk az egészet.

Quercus a favágó 2014.07.16. 22:43:28

@kardio1:

"egyik sem volt demokràcia"

Azt a gyenge 20 évet a gengszterváltás után mi is kibírtuk volna demokrácia nélkül, ha cserébe a világ leggazdagabb országai közé kerülünk.

gabors 2014.07.16. 22:45:45

@Bonjour: az is mind csak szajkarate ahogy valaki mar irta erre a cikkre, semmifele gyakorlati alapja nincs egyiknek sem !!!

mostanaban eleg divatos mint a neoliberalis kapitalista rendszer kritikusairol beszelni

a legutobbi hasonlo elmeleti kritikusok is csak a gyakorlatban mutattak meg hogy megse olyan fasza pedig papiron kurva jol nezett ki ...Das Kapital

firg_firg 2014.07.16. 22:58:05

@Philosoraptor: Jaja, szar a felhozatal, nem vitatom, de ettol meg szavaztam volna. Vagy a legszimpatikusabbra, vagy a legkevesbbe unszimpatikusra, akik a legkevesebb kart tudjak okozni.

kardio1 2014.07.16. 23:03:17

@QUERCUS:
Ez igaz, de mi akkoriban nem a kinai, hanem a szovjet utat jàrtuk: Kinàban a politikai gyeplôt màig nem lazitottàk, Gorbi meg kiengedte a szellemet a palackbol a glasznoszttyal meg a peresztrojkàval, aztàn mire akarta volna reformàlni a Szovjetuniot, màr nem volt mit!
Az is igaz, hogy a volt keleti blokkban ugyanùgy mindenütt a volt kommunistàké ma is a gazdasàgi hatalom, néhol még a politikai is. Kivéve a volt NDK-t.
Szerintem sem elég a korlàtlan piacgazdasàg. Minden jo, amig tudunk dolgozni. Ha tartosan betegek vagy egyéb olbol munkaképtelenek, tartosan munkanélküliek vagyunk, korlàtlan piacgazdasàgban senki sem segit. Tévedések elkerülése végett mondom, hogy Ny-Europa nem korlàtlan piacgazdasàg (még...)

i got my (törölt) 2014.07.16. 23:04:10

@házelőtthinta:
"Na, az átlagos ember pont én vagyok ! Az egyszerű melós!"

Aligha. Te a skála abszolút végpontja vagy, nem az átlag.
A sparos eladó kollektív szerződés szerint minimum 1400-1500 Eurót kap, ami havi nettó 1300 Eurót jelent (beleszámítva a 13. és 14. havi járandóságot). Erősen kétlem, hogy egy CBA eladó a havi nettó 80 ezer Ft-ból ki tud jönni úgy, mint Ausztriában 1300 Euróból. Normális kis lakást lehet a viszonylag drága osztrák nagyvárosokban is 500-600 Euróért bérelni. 100-150 Euróból simán ki lehet hozni a kaját (persze nem úgy, hogy mindennap étteremben eszünk). 50 Euróból lehet venni egy havi bérletet, vagy egy kerékpárt.
Állításod úgy fogalmaznám át: a motiválatlan, lusta, tanulatlan ember élete bizony Nyugaton se fenékig tejfel. De a Holdon se...

i got my (törölt) 2014.07.16. 23:04:18

@diggerdriver:
"Példátlan módon egymás után kétszer adott kétharmados hatalmat a kormánynak."

Alapvetően egyetértek, de kicsit árnyalnám a képet:
"A választási szabályok és a kampány több elemét is kritizálták a külföldi EBESZ-megfigyelők. Az elfogult médiamegjelenések, az összemosódó kormány- és Fidesz-kampány, a kampányfinanszírozási szabályok változása szerintük mind egyenlőtlenné tették az esélyeket."
www.origo.hu/valasztas2014/20140407-az-ebesz-megfigyelok-velemenye-a-valasztasokrol.html

pappito · http://pappito.com 2014.07.16. 23:44:36

@QUERCUS: "És akkor jöttek a liberális sekkfejek, az SZDSZ, és kitalálták, az egyetlen üdvös gazdasági modell a neoliberális piacgazdaság, a verseny. Versenyezzünk az USA-val, Angliával, Németországgal, Japánnal, stb. "

szóval mégsem olvastál utána. Szó sem volt az usával meg japánnal való versengésről, hazairól volt szó, szabad válallkozásról és belső gazdasági versenyről, azok a seggfej szadisok egy dolgot biztosan tudtak, hogy az ország le van gatyásodva, elavult minden, az úthálózattól a gyártástechnológiákig, mezőgazdasági termelési struktúráktól a szociális ellátórendszerig.

És te huszonöt évvel a rendszerváltás után még mindig gyűlöletszavakkal hergeled magad, hogy jujj, nem voltak egyenlő esélyek mert a szadi meg a liberál. Tipikus.

i got my (törölt) 2014.07.17. 00:22:39

Spanyolország, Sevilla.
Képriport egy házfoglaló családról, akiknek 3 gyerekkel elárverezte a bank a lakását, mert nem tudták fizetni a hitelüket. Ők egyek a 400.000 kilakoltatott háztartás közül. A kilakoltatások következtében egyre nő az üres lakások már eddig is magas száma. A riportban szereplő komplexumban jelenleg több tucat család él, várva az újabb kilakoltatásra.
Munkanélküliség, megszorítások, üres házak, sokgyerekes családok az utcán, tető nélkül a fejük felett. A kapitalizmus egyik arca. :(
www.jasperjuinen.nl/1170365/becoming-squatters-how-life-can-suddenly-change

pfgy 2014.07.17. 00:23:14

Sziasztok. Érdekes kérdéseket feszeget a mai cikk, mondhatnám: akár csak én írtam volna. Van azonban egy apró kis eltérés. Létrehoztam (létrehoztunk) egy oldalt: www.haromharmad.com/
ahol kísértetiesen hasonló témákkal foglalkozunk, azonban megpróbálunk megoldást, alternatívát is felvázolni a szokásos panaszkodás helyett. Remélem, nem fogtok trollkodással kiátkozni, de szükségesenek éreztem írni ide, mert a cikk témája a "profilunkba" vág.
Érdekes tapasztalatok vannak máris a hátunk mögött, amit szívesen megosztottunk volna Veletek itt a blogon, de eddig sajnos süket fülekre talált a kezdeményezésünk.
Mint ahogyan több ismert személyiség sem méltatott bennünket még csak válaszra sem. Nos, ha csak a panaszkodásra futja emberek, akkor sajnos előbb-utóbb be kell látnunk, hogy ennyik vagyunk. Ha csak a határátkelés megy, akkor ne csodálkozzunk évek-évtizedek múlva, hogy sehol sem vagyunk otthon. Össze kellene fogni, és akkor talán...

pfgy

Lurian 2014.07.17. 00:24:06

@i got my: Egyetértek, bár nem így fogalmaztam volna meg. @házelőtthinta valóban krumplit vetett össze almával. Én itthon 170 körül keresek, két kis gyerkőccel. Feleségem munkanélküli. Ami luxus van, az az, hogy két autót tartunk fent. Egy nekem, melóba járós (10 éves Suzuki), meg egy nagyobb (Opel kombi, szintén 10 éves), családi, mindenféle hirtelen esetekre (pl orvos). Namost az én 170-em az kb hó közepéig elég. Albérletben lakunk Mo. egyik - mondjuk úgy - kevésbé frekventált megyéjében. Az itthoni bér kb semmire sem elég. Nagyjából 5 évet voltunk kint Írországban, közepes fizuval (1800-2000 Euró). Most abból maradunk a felszínen, amit onnan hazahoztunk. Én voltam kint, és állíthatom, hogy MINDEN SZEMPONTBÓL ég és föld. A fizu egy dolog, a stresszmentes élet meg egy másik. Aki nem próbálta ki, az hiába osztja az észt itthonról. Fingja sincs semmiről.
Viszont van ám még egy nagyon fontos különbség, amit hinta nem vett figyelembe. Ha kint nem jó a melód, viszonylag könnyen találhatsz másikat. Én itthon 6 hónapig voltam munkanélküli. Ha csak a Magyar Államban kellett volna bíznom, már nem élnénk. Anno igen sok embert elküldtek a cégünktől Írben. Az átlag 1 hónapon belül talált munkát. (Azt már nem is említem, aki a munkakeresés helyett inkább világkörüli túrázásba fogott, és fél évig a hírét sem hallottuk.) ANNYIRA más világ, hogy csak akkor fogja fel az ember a kontrasztot igazán, ha visszazökken a magyar vidéki valóságba. 500 ezer ember elment, és nem véletlenül nem jött/ jön haza. Csak ebbe kéne belegondolni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 00:24:30

@i got my:

1. Nem írtam hogy ugyanúgy élne az otthoni eladó mint az itteni. Írtam hogy kétszeres nagyjából a vásárlóerő, tehát 140 ezret vessünk összes egy itteni melósbérrel. A mekis bér is 1250 euróra kijön ha lebontod a 13-14 havit, ugyanott van mint az eladó. Hidd el nem keresnek jobban, esetleg kevesebbet kell érte dolgozni.Most komolyan meg akarod magyarázni hogy különbül él a sparos kasszáslány mint egy mekis? Ez komoly? Ugyanannyira pótolható, vagy ő már magasabb szintű?:Dő tanult vagy mi? Szerintem ugyanolyan mint én, senki nem az egyetemről szédül oda tele motivációval árukat húzogatni a szalagon.

2. a havi 100-150 eur simán elég kajára sor is óriási sarkítás. Havi 100?? Napi 3,3 euró? Egy kebab 3 euró ember! Otthon is nagyon kevés havi 30 ezer forint élelemre! A 10 eurós csirkemell országában mégis mire mész heti 25 euróval?Én 50 eurókat szoktam költeni hetente kajára, amiben benne van pl a söröm is, de 40 nél nem lenne kevesebb sehogy sem. Pedig nem eszek ínyenc dolgokat. A legdrágább dolog amit szoktam enni az a csirkemell meg a pulykamell.Engem ne szédíts ilyen 100 eurós osztrák havi kaja büdzsével..persze biztos lehet annyiból enni de ki akar krumplis tésztán meg nokedlin meg párizsin élni állandóan? Te nem eszel pl gyümölcsöket vagy mi?

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:35:58

@flash.gordon: "Alapvetően a kettőnk megközelítése között annyi a differencia, hogy te az egyén szemszögéből közelíted meg a kérdést én meg a társadaloméból."

A társdadalom egy elvont fogalom, egyénekből áll, az egyének kisközösségeket alkotnak, a kisközösségek meg nagyokat, a nagyok meg a társadalmat.

" Akkor fognak igazán hiszen minnél több ember érdeklődésére tarthat számot valami annál inkább beivódhat a közbeszédbe egy jelenség a média által. Tehát a kérdést nem lehet egész egyszerűen azzal elintézni, hogy ha nem érdekel miért nézem ha érdekel miért ágálok ellene."

Dehogynem. A bulvár kiszolgál, amit nyújt az a nagyon könnyen emészthető, szinte teljesen jelentéktelen infóhalmaz amely általában pont egy napig érdekes, színes, aztán kuka. A bulvár nem csinál mély bevésést a néplélek szövetébe, pont az ami, egy buszútra vagy fodrászra várásra elég, ez a célja, sok, felszínes izé, közötte reklám. Nincs jelentősége, hogy húsz kilós nyúl, szakállas nő vagy a velszi herceg unokaöccsének kocsmaszokásai. A bulvárból nem _tájékozódik_ az ember.

"Tényleg ha azt állítod, hogy nem a fizimiskája miatt nyert akkor mégis miért?"

Te állítottad, hogy azért nyert én nem mondtam olyat, hogy nem, szóval ne találj ki egy ellenállítást, hogy megcáfolhasd, különben kiguglizom, hogy hogy mondják ezt latinul :)

"Normális külsővel az első tízbe nem jutott volna be, ezt merem állítani."

Állítani bármit lehet, pláne utólag olyankor amikor ugye a "mi lett volna ha" jön a képbe. Nem tudjuk. Nincs is jelentősége.

"Mert, amíg nekem gyerekként olyan embereket állítottak példaképnek, (teszem azt Dobó István, Kinizsi Pál vagy Détári János) akik valamilyen erényt testesítettek meg, ma ilyen Koncsita féléket állítanak példaképnek az ifjúság elé, aki azt sugallja, hogy a nemedről ráérsz menet közben dönteni."

Egy. Ráérsz a nemedről dönteni, ez tény már tizenéve. Kettő, a bulvár nem példaképeket állít. Példaképeket az élet állít, és Ausztriában pl. ki nem szarja le Dobó Istvánt, aki mellesleg nem is biztos, hogy létezett? (ami nem jelenti azt, hogy nem lehet példakép, persze) Ha lett volna bulvár Dobó idejében ÉS az emberek tudtak volna olvasni, akkor másnap már benne lett volna az ojságban, hogy milyen cipő meg zeke volt Dobón, a nagy napon :)

"Mindeközben ez, és az ehhez hasonló események egyre inkább erősődnek a világban és ami tegnap magától értetödő volt és természetes (mint pl a házasságban a gyerekek neme, vagy az örökbefogadóknál a szülők neme) ma már vita tárgya."

A társadalom, mint nagy egész, változik, nem homogén és nem statikus. Folyamatosan változik az értékkép, változik mi a fontos és változnak a célok, módszerek, ahogy fejlődik az emberiség. Még nagyon monolit dolgok is változnak, mint pl a katolikus egyház, pedig az aztán nem egy ugrálós bagázs. Mostanában kezdi felismerni a társadalom (egy része) hogy kurvára felesleges megbélyegezni és kirekeszteni valakit olyasmiért, hogy melyik nem tetszik neki vagy azért, mert nyomorult ellenkező nemű testbe született, mint szeretett volna. Tekintve, hogy az ilyen attribútumoktól eltekintve teljesen normális tagjai fent említett társadalomnak, pont úgy dolgoznak, sportolnak, vagy isszák hülyére magukat, mint bárki más - kutyát nem érdekli, hogy mit csinálnak otthon. Egyébként ebben sincs semmi új, ilyen társadalmak voltak már régen, sőt vannak most is, pl. ott a fa'afafine jelenség, vagy a homoszexualitás a buddhista szerzetesek között, stb. Ha már képesek vagyunk belátni, hogy az egyetlen állandó dolog a változás maga és ez alól nem mentesek a társadalmak sem, akkor képesek vagyunk onnan szemlélni a dolgot, hogy egy bizonyos jelenség/változás okoz-e kárt kisközösségi, egyéni vagy társadalmi szinten. (az undor nem kár és a változással szembeni ellenérzés miatti diszkomfort sem az)

Olyan változás nincs, ami belőled vagy belőlem mondjuk homoszexuálist csinálna, akármi van a tévében vagy az óriásplakátokon. Remélem ezt beláthatjuk azért. No most, ha ilyen nincs, akkor ez mással is pont ugyanúgy működik, tehát nincs mitől megvédeni a másokat és/vagy magunkat.

senki nem mondja, hogy annak örvendezni kell, hogy van szakállas nő vagy melegek. el kell fogadni azt, hogy ilyesmi létezik és kész, pont, mint az időjárás. Ha mindenképpen viszonyulni akarsz a dologhoz, akkor megteheted, de nem bánthatsz vele másokat, ÉS _egyáltalán_ _nem_kötelező_viszonyulni a dologhoz.

Nekem pl. egyszerűen nincs véleményem a bélyeggyűjtőkről, nem is tudom értelmezni a bélyeggyűjtést, ezért nem foglalkozom vele, mert annyit elég tudnom, hogy a bélyeggyűjtő nem árt senkinek azzal, hogy az ami.

"Tényleg te örülnél ha az utcán egy ilyen plakát előtt kellene elsétálnod a gyerekeddel?"

Erre a kérdésre nem tudok felelni. komolyan. Alapvetően 100%-ban egyetértek a feliratával, még a motivációt is érteni vélem. Nem hiszem, hogy örülnék, nem szoktam plakátoknak örülni :) de nem undorít vagy háborít fel. Valószínűleg előrébb hozna egy beszélgetést a gyerekemmel amire amúgy is sor fog kerülni.

m2c

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:40:30

elnézést a többiektől az ipari offozásért!

tsabus UAE 2014.07.17. 00:49:17

@pappito: Kb. ilyen válaszokat várok/várnék az értelmiségtől és a politikusoktól - de hiába. Erre ezen a blogon találok egy bölcs embert. Pappito for president ! :-)
Ezt a hölgyet pedig alelnöknek:
hafr.blog.hu/2014/05/28/konzervativ_nokent_a_homoszexualisokrol_vendegposzt

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:55:43

@pfgy: "Ha csak a határátkelés megy, akkor ne csodálkozzunk évek-évtizedek múlva, hogy sehol sem vagyunk otthon."

de hát nagyon sok kommentelő itten már otthon van

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:56:33

@tsabus: azért ne essünk túlzásokba :)

nem lennék jó prezident szerintem, hamvába holna a stadionépítésipar :))))

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 00:59:44

@pappito: + egy kis kiegészítés, a rendszerváltás után nem a szadi jött, hanem az mdf a sok kibekkelős jóelvtárssal, akik két marokkal privatizáltak, belehánytak a keleti piacokba, átmentették a pártvagyont... csak persze őket nem menő kutyázni, mert ugyebár ők a konzervatívok.

oszt most pont ott vannak, jól megérdemelt helyükön, ahol az szdsz - a süllyesztőben. hehe

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 01:16:58

@pfgy: háromharmad ügyben:
alapvetően tök jó, hogy születnek ilyen gondolatok, big riszpekt.

amit nem igazán értek, hogy nem akartok párt lenni, de kétszintű parlamentet akartok amibe sorsolással kerülnek a népek. Ez nem feltétlenül marhaság, sőt már megírt ehhez valami nagyon hasonlót Arthur C. Clarke a Távoli Föld dalaiban 1986-ban. Nem nminden scifi ötlet ültethető át a gyakorlatba.

Az első pont, jelenleg a parlamenti működés feltétele a politikai pártok létezése és aktív szereplése (pillanatra hagyjuk a gyakorlatot, csak az elméletet nézzük). A pártok összegyűjtik azokat akik hasonló válaszokat adnának a felmerülő kérdésekre, ezek a csávók delegálnak képviselőket a parlamentbe, ahol a többbi párttal együtt dolgoznak, felvetnek változásokat azokat megszavazzák vagy nem, bizottságokkal segítik a frakciók munkáját stb.

A pártok tulképpen szervezett formában megjelenő véleményegyezések, de ti ezt nem akarjátok, véletlenszerűen választanátok embereket, hogy képviseljék azokat akik éppen nincsenek kisorsolva, majd ezek az arcok terjesztik fel a szakemberfelsőházba az ideákat. Ellenben a visszahívhatóságot csk arra értelmezitek aki per.def. ért is ahhoz amit csinál, ez nekem elég fals.

a koncepció több, mint érdekes, egyelőre nem igazán tudom internalizálni

M. Péter 2014.07.17. 01:33:36

@QUERCUS: "-A koreai állam saját cégeket alapított, és nem a külföldi működő tőkére alapozott.
-A társadalom saját belső megtakarításaira alapozott, és nem privatizált.
-Az állam távol tartotta a külföldi befektetőket,"
Téves. Mivel alig volt belföldi megtakarítás, igeni ösztönözték a külföldi befektetést.

M. Péter 2014.07.17. 01:35:15

@QUERCUS: Miért álljunk meg a spanyol minimálbér szintjén? Miért ne legyen mindjárt 100 euró/óra?

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 02:04:38

@M. Péter: inkább az a kérdés, hogy ki fogja kitermelni a spanyol minimálbért, ha az magasabb mint a magyar?

mi lenne a fedezete ennek?

M. Péter 2014.07.17. 02:20:03

@pappito: Ezt majd Quercus megmagyarázza.

Muscari 2014.07.17. 05:30:32

@flash.gordon: szerinted ha nem beszelunk rola, akkor ezek a jelensegek mar nem is leteznek? Miert faj neked annyira?

Az emberek nem tulajdonitanak neki nagyobb jelentoseget, mint a haromfeju borjunak, a homoszexualitas meg nem "terjed", nem fertozo. Valaki vagy annak szuletik, vagy nem.

2014.07.17. 05:50:02

@firg_firg: Igen, lehetett volna a kisebbik rosszra. Kérdem én, mikor lesz olyan, amikor jók is lesznek a választhatók közütl? Mikor nő fel a magyar társadalom? Addig teljesen mindegy, hogy ki lesz kormányon, ugyanazt fogja csinálni, mint a többi.

2014.07.17. 05:52:11

@i got my: Sokan szidják a kapitalizmust, de tudsz helyette jobbat?

2014.07.17. 05:58:33

@pfgy: "Ha csak a határátkelés megy, akkor ne csodálkozzunk évek-évtizedek múlva, hogy sehol sem vagyunk otthon."

Sok ember látja, hogy évek múlva is egy helyben topog, kilátástalan a helyzet, persze hogy határátkelő lesz belőlük is.

Muscari 2014.07.17. 06:06:27

@házelőtthinta: havi szaz lehet, csucskos, de mi negy fore kb. negyszaz fontot kultunk kajara.
Igaz, nem is kebabot eszunk, az itt min. 4.5 lenne, hanem fozok minden nap. Ti is megtehetnetek, na azzal lehet igazan sporolni.

Muscari 2014.07.17. 06:08:12

@házelőtthinta: mondjuk mi nem iszunk sort, de napi egy uveg nem verne foldhoz. Te megis mennyit iszol?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 06:58:04

@i got my:
Ok. Kérdèsem az hogy ki adott kétharmados hatalmat a választási rendszer módosításának lehetöségére?

DieNanny CH 2014.07.17. 07:22:43

@firg_firg:

Ha nincs kit választani, akkor te mit tennél a helyemben?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 07:38:12

@QUERCUS: ebben valószínűleg igazad van, kellett volna egy átmeneti időszak, de legalábbis nem kellett volna mindent eladni 5 forintért csak hogy a sok szar pénznyelő jóléti szolgáltatás meg hatalmas belső munkanélküliséget pátyolgató állami óriáscég gurulhasson tovább.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 07:57:53

@firg_firg: a legkisebb rosszra szavazni annyi, mint konzerválni a fidesz-mszp váltógazdaságot. Most majd talán az mszp lecserélődik a még rosszabb Jobbikra, de a lényegen nem változtat.
Számomra mondjuk megoldott a kérdés, regisztrálták az MKKPt. Amíg nincs kapitalista párt, addig egyértelműen ők az egyetlen normális banda. Tény.

2014.07.17. 08:01:58

Ha a FIDESZ megvalasztasaert a magyar nep a bunos, akkor az egesz nemet nepet el lehet itelni a nemzetszocialistak megvalasztasa miatt.
Ma jottem ra melo kozben, miert epitik a sok uj stadiont Magyarorszagon: hogy adott esetben legyen hova zarni az elegedetlenkedoket:( (Chile, Gorogorszag, stb.)

Quercus a favágó 2014.07.17. 08:04:27

@pappito:

"szadisok egy dolgot biztosan tudtak, hogy az ország le van gatyásodva, elavult minden, az úthálózattól a gyártástechnológiákig, mezőgazdasági termelési struktúráktól a szociális ellátórendszerig."

Ezt János bácsi is tudta, meg Mari néni is. Akkor ők is okos szadeszesek? De ha olyan okosak voltak az elvbarátaid,nem volt nekik elég 20 év, hogy rendbe tegyék a dolgokat. Dél-Koreának pl. elég volt. Igaz, ott nem volt SZDSZ. Szerencsés ország.
Ami meg tipikus, az az észosztásod itt a blogon, több ezer kilométerről, a magas lovon ülve. Jut eszembe, hány diplomától vagy ilyen okos?

@M. Péter:

1961 utáni időszakról beszélek, nem a mostaniról. Nem vont be külföldi tőkét a koreai kormány. Sőt még külföldi termékeket sem engedett be az országba.

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 08:41:00

@QUERCUS: a diplomáimhoz semmi közöd

az elvbarátozást meg otthon a családdal intézd.

nálad beragadt az szdsz ami 7-8 éve gyakorlatilag nem is létezik. mielőtt az szdsz egyáltalán csinálhatott volna bármit volt egy mdf kormány meg egy szoci kormány meg egy orbán kormány öreg, te hol voltál akkor?
Antall, Boros, Horn, Orbán, aztán jött megyesi akinek koaliciós partner volt a szadi. Előtte meg nem is volt történelem ugye? Nem volt rablóprivatizáció meg iparágak összeomlása meg 36%-os infláció mi? Mohácstól kezdve az szdsz hibája minden... hát neked tényleg nem kell sok a boldogsághoz. Menj tüntess Haynau ellen.

Nem én thetek arról, hogy neked fáj az igazság. De azt hazudsz magadnak amit akarsz, te dolgod. Csak a tények azok tények maradnak mindegy ki mondja.

Quercus a favágó 2014.07.17. 08:56:38

@pappito:

Igazad van teso.
Ezen a blogon te meghatározó ember vagy. Ez a blog a határátkelésről szól, és te határátkelő vagy. Ráadásul egy olyan országban élsz, ahová nagyon sokan vágynak(én is).
Ha megsértettelek elnézésed kérem. Tiéd apálya.

pappito · http://pappito.com 2014.07.17. 08:59:18

@QUERCUS: nem vagyok meghatározó csak egy ember és nem sértődtem meg.

de te se duzzogj, ülj fel a repcsire és gyere, akkora erdők vannak, hogy nem látni a végét.

Muscari 2014.07.17. 09:17:31

@QUERCUS: az SZDSZnem volt kormanyon husz evet, csak 12-t. Volt ott MDF es Fidesz kormanyzas is... Gyokeresen ok sem csinaltak mast, ez csak a legutobbi kormanyrol mondhato el.

Kono 2014.07.17. 09:32:45

1. Az alap felállással sem értek egyet már, hogy mi mindent másképp akarunk csinálni. Mi csak mindent ugyanúgy akarunk csinálni, ahogy eddig is szoktuk, és nem akarunk változni.

2. A pénzügyi fejlettség nem a világ egyetlen és mindenható mutatója.
Nem tartom értéktelenségnek, ha valaki nem azonosul a liberális értékrenddel. A tradicionális értékrend is érték, ne beszéljünk róla úgy, mintha csak a szabadelvűség volna érték!

3. Érdekelne, mit mutat a diagram pl. Izrael vagy AE esetében, mert kifejezetten tradicionális felfogásúak, mégis van pénz, innováció, nyitottság, gazdagság. (Nem mindenkinek az olajból.)

4. Ezek a statisztikák arra jók, hogy azt magyarázzunk belőle ki, amit akarunk. Pl. létezik ilyen "összefüggés" a diplomások száma és az ország gazdasága között is. De tényleg attól lett fejlett az ország, hogy sok a diplomás, vagy éppen attól sok a diplomás, mert van pénz oktatni a gyereket???

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 09:33:35

@Muscari:

Én is főzök...így jön ki ilyen kevésre...amúgy sokkal több lenne. De a havi 100 eurót én nehezen tudom elképzelni itt Ausztriában. Főleg hogy úgy írta hogy simán...Az én 50 euróm(hetente) úgy jön ki hogy nem eszek drágább dolgokat...sőt, néha egész ócska dolgokat is veszek. Pl virslit meg kenőmájast meg lapkasajtot meg hasonló ócskaságokat. Nem eszek drága sajtokat, drága húsokat, különlegesebb kajákat. Édességből is ócskaságokat szoktam venni, 1 eurós doppelkekszet meg 45 centes táblacsokit.Viszont mindig veszek pl gyümölcsöt. Aki szerint 100 euróból megoldható havonta a kaja, az egyhangúan étkezik szerintem.

A sör meg lényegében az egyetlen élvezeti cikk amit fogyasztok. Nem fogok minden élvezetről lemondani hogy több maradjon. Nem tudom számosítani hogy mennyit iszom,változó, de hetente mondjuk elfogy áltagban 10-12 doboz sör. Van hogy nem iszok 2 napig, van hogy egy nap is lecsúszik 2-3 doboz. MIkor hogy. Más a bagót szívja, meg a kocsiját vezetgeti. Én sörözöm. Nem érzem túlságosan luxusnak.

LallR 2014.07.17. 09:34:21

@Philosoraptor: szociális piacgazdaság?!

Sütemény1975 2014.07.17. 11:02:10

@QUERCUS: na látod, ezért nem szóltam hozzá. van itt pár megmondóember, aki vágja a tutit. vitatkozni? minek? hogy magamat húzzam fel vele?

Quercus a favágó 2014.07.17. 11:11:02

@Sütemény1975:

Engem különösebben nem zavar. Ami zavar, hogy túl sok időt töltök itt. Én ezt a luxust nem engedhetem meg magamnak.
Ezért kell változtatni.

tableno 2014.07.17. 11:13:20

@Sütemény1975: pedig vitatkozni jó dolog és többet kellene. Csak sajnos ami Magyarországon "vita" címén megy, az jobb esetben egymás mellett elbeszélés, rosszabb esetben tömény anyázás. Ez például egy olyan dolog, ami tényleg másképp megy nyugaton.

M. Péter 2014.07.17. 11:15:30

@QUERCUS: Én is a hatvanas-nyolcvanas évekről írtam.

tableno 2014.07.17. 11:30:14

@QUERCUS: te és én is eléggé sokat veszekedtünk, amíg érzelmi alapon próbáltunk elméleti vitákat lefolytatni. Aztán, amikor rátértünk a szigorúan racionális érvelésre, rögtön kiderült, hogy egyikünk sem gonosz, se nem hülye, csak bizonyos dolgokat máshonnan közelítünk meg. Ez a lényege a civilizált és építő vitának, és ennek gyakorlása mindenkinek csak a javára válik.

Quercus a favágó 2014.07.17. 13:09:11

@tableno:

Ez így igaz. Bár megpróbáltam nem vinni a kommentjeimbe érzelmeket,de ez nem mindig sikerült. Függetlenül attól, hogy én itt a blogon nem nézek le senkit, és nem irigykedem senkire(na jó, azért pappitóra egy kicsit. Új-Zéland azért......).
Nekem inkább azzal van bajom, ahogyan fentebb írtam, hogy túl sok időt töltök itt. És ez luxus. Nekem dolgozni kell, és pénzt keresni, nem itt okoskodni. Még úgy is, ha tiszta szívemből utálom a munkámat. Ez van, ezt kell szeretni.

Pebbles 2014.07.17. 13:09:28

@Cascabel: neha ugy sajnalom, hogy nem lehet jelezni egy gombnyomassal, hogy mekkorat rohogtem egy kommenten. nagyon tetszett amit mondtal itt! es ezzel egyutt ez nekem meg is lett magyarazva. :D
(a stadionos hozzaszolasodra reagaltam itt) ^_^

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 13:27:05

@pfgy: "Ha csak a határátkelés megy, akkor ne csodálkozzunk évek-évtizedek múlva, hogy sehol sem vagyunk otthon." - Ott vagyok otthon, ahol otthon erzem magam. Ennek nem kell Magyarorszagnak lennie, csak azet mert ott szulettem.

Egyebkent a fenti iras ritka osszeszedett, jo iras volt :)

i got my (törölt) 2014.07.17. 19:29:06

@házelőtthinta:
Most komolyan meg akarod magyarázni hogy különbül él a sparos kasszáslány mint egy mekis? Ez komoly? Ugyanannyira pótolható, vagy ő már magasabb szintű?:Dő tanult vagy mi? Szerintem ugyanolyan mint én, senki nem az egyetemről szédül oda tele motivációval árukat húzogatni a szalagon.

Szerintem ezt is rosszul látod.
1. Igen, egy eladó tanultabb, mint te, ugyanis van szakmája.
2. Ismerek egy osztrák srácot, 30 alatt van, eladónak tanult, dolgozott a Sparnál is. De mivel MOTIVÁLT, jelenleg már FIÓKVEZETŐ egy kis üzletben (nem a Sparnál). És talán mondanom sem kell: már rég nem 1300 nettót kap.

"a havi 100-150 eur simán elég kajára sor is óriási sarkítás. "

Oké a "simán"-t visszavonom. Annyival egészíteném ki, hogy nekem régebben kb. 100 euró volt a havi kajaszámlám. Nem azért, mert spóroltam, bár mindig igyekszem az éppen akciós termékeket választani. Tény, hogy ebben nincs benne az éttermi étkezés; sütni-főzni szoktam, még kenyeret is, rendszeresen. Étteremben ritkán eszem, a speciális igényeim miatt.

Amióta kizárólag biot vásárolok mindenből, kb. 160-170 euróra nőtt az élelmiszerre fordított havi összeg. Nagy mennyiségeket eszem zöldségből és gyümölcsökből.
Viszont való igaz: se kebabot nem eszem, se heti 10 üveg sört nem iszom. Azért nyáron heti 1-2 üveggel igen.

i got my (törölt) 2014.07.17. 19:29:06

@Philosoraptor:
Nem szidom, vannak előnyei, de személy szerint én biztosan mást választanék.
Újabb hír a vadhajtásairól: a cikkben szereplő cégnél napi 6 percben korlátozták a WC-használatot. Aki túllépi, figyelmeztetést kap. Blokkolóórával mérik az időt. Szeretnél ott dolgozni?
money.cnn.com/2014/07/15/smallbusiness/bathroom-time-penalty/index.html?iid=HP_River

2014.07.17. 19:39:43

@Cascabel: "Ha a FIDESZ megvalasztasaert a magyar nep a bunos, akkor az egesz nemet nepet el lehet itelni a nemzetszocialistak megvalasztasa miatt."

Az akkori németeket esetleg, nem a leszármazottaikat. Mert ugye azt te sem gondolod, hogy aki annak idején nagyon támogatta a nácikat, annak a gyerekei is ezt a vonalat követnék? :S Amúgy annak a sikeres nemzetszocializmusnak is volt háttere, még pedig, hogy gazdasági válság után szarban volt Németo., a nácik meg munkahelyeket teremetettek, pörgött a gazdaság, nőtt az életszínvonal.

2014.07.17. 19:40:35

@Cascabel: Nem a magyar nép a "felelős" a fidesz győzelméért, hanem a magyar társadalom egy bizonyos részéé. Akik rájuk szavaztak.

2014.07.17. 19:42:08

@LallR: Jelenleg az van Mo.-n. Láthatóan nem túl sikeres.

2014.07.17. 19:44:26

@i got my: Szeretnél magyar tescoban v. cba-ban dolgozni, ahol nem fizetik a túlórákat, és úgy kezelnek, mint a kutyákat sem? Akkor miről beszélünk? Mindenhonnan lehet kiragadni 1-1 példát, és ráhúzni a mocskos kapitalizmusra.

2014.07.17. 19:46:09

@házelőtthinta: Már ott bukik az elméleted, hogy itthon eladó (pénztáros főleg nem) nem keres 140 ezret, az sokaknak csak egy álom... Reálisabb a minimálbér, vagy 80 ezer körüli kereset.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 21:20:47

@i got my: "Szerintem ugyanolyan mint én, senki nem az egyetemről szédül oda tele motivációval árukat húzogatni a szalagon."
Na ebben tevedsz, sokan az egyetem, fosuli mellett csinaltak, csinalnak ilyesmit.
Nalam Auchan : 3 honap, Spar : 3 honap . Mondjuk az szomoru, hogy 98-2000-ben relative meg jol megfizettek oket, bennunket, netto 50-60 siman megvolt akkor. Most meg...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 21:56:19

@i got my:

Tanultabb? Betanított munka az is..vagy szerinted van olyan szakmunka hogy bolti eladó?? ez komoly? ilyen alapon a meki is szakma mivel 2-3 hét mire betanulsz. Ne magyarázd már meg hogy kasszázni a sparban több idő betanulni!

i got my (törölt) 2014.07.18. 00:17:58

(@tildy[UK]:
Az általad idézett mondat nem tőlem, hanem Hintától származik, bár az idézőjelet valóban elhagytam. :) )

@házelőtthinta:
Van olyan szakma, hogy bolti eladó. Ez nem betanított- vagy segédmunka. De nem ezen van a hangsúly, hanem a hozzáálláson és a motiváción.

"senki nem az egyetemről szédül oda tele motivációval árukat húzogatni a szalagon"
Jelzem, hogy a szakmákat jellemzően nem egyetemen oktatják, ennyiben egyetértünk. Abban viszont nagyon tévedsz, hogy azt hiszed, minden eladó annyira motiválatlan, mint te. Ők nem úgy "szédülnek" a munkahelyükre.

Badeni_lakos 2014.07.18. 04:32:01

@házelőtthinta: Megakadt a szemem a kommenteden,
""
Vagy mi a kiszámítható élet? Összeköltözni a haverjainkkal és spórolgatni az 1200 eurós(ami egy melósnak már a jobb bér) bérből pár száz eurót nulla intim szféra nélkül? Ez lenne? Nem tudom kiknek jött be...
""
Nem jó, nem elég a netto 1070 EUR kint. Már közép távon sem elég ( 3-5 év ) Jól írtad, h drága az albérlet, szolg. stb.
Ergó >>> Tanulnod kell valami szakmát, vagy ha irodai munkát akarsz, akk értelmiségi szakmát de csak magasabb h.a. munkához ( kvantitatív legyen, nem sales-duma és nem marketing )
> "kulimunka" sem lesz embereknek örökké elérhető.
ahol a kétkezi munka helyettesíthető a technológiával azt le is váltja. (mint mindent) A comp. automatization brutálisan növekszik. Lehet 1-2 év múlva nem lesz szükség pl. kamionsofőrökre Hollandiában, Németo.ban ( a google pont most teszteli az automata teherszállítóit) (Érthető is, hisz egy algoritmus sokkal pontosabb és megbízhatóbb mint egy fáradt kamionsofőr. a cloud technológián keresztül meg gyorsabban cserélhetik ki az infókat/ komplex tudást a gépek, mint bármelyik kamionsofőr) Ugyanígy a többi fizikai munkakört is le tudják majd cserélni olcsóbb robotokra a közeli jövőben. És ott nincsenek szakszervezetek, meg béremelés.
> az Automatizálással számolnia kell mindenkinek. 3-5 év, és Tömegek (tanulatlanok) kerülhetnek az utcára.

> előbb utóbb úgyis Tanulnod kell, Tanulni kemény szakismereteket h érts a gépekhez. Különben nem kapsz majd munkát. Ez a 4.ipari forradalom, C'est la vie.

forrás: 2033-ra az automatizálás miatt megszűnik a jelenlegi szakmák 47%-a.
www.bloomberg.com/infographics/2014-03-12/job-automation-threatens-workforce.html

GERI87 2014.07.18. 04:33:39

"Milyen dolog úgy élni, hogy tudsz tervezni akár hosszabb távra is. Hogy a dolgok kiszámíthatók. Hogy minden úgy működik, ahogy kell"

Na igen, tudom hogy van ilyen ország (közelítőleg), láttam is, voltam is, de mégsem hiszem el...egyszerűen túl szép lenne:)

"Észtország abszolút különleges ebből a szempontból."

Észtországgal nem példálóznék azért, nem olyan "európaiasan és liberálisan" állnak azért az orosz kérdéshez mint lehetne és kellene...ehhez is annyi okuk van mint nekünk a saját történelmi tapasztalataink miatt a saját seggünkbe bújni.

"a legtöbb szavazatot a liberális – tehát leginkább piac-, vállalkozás-, és integrációbarát pártok - hanem mert ez az egyetlen ország az egész világon (!), ahol lehet elektronikusan is szavazni."

Na bumm, na és? ez érv?
Az orosz meg elektronikusan NEM szavazhat országosan mert az üköreganyja 1940-ben nem volt még ősi észt polgár.

A többi nagyon "cool és menő" e- dologra ki sem térek, majd az idő igazolja....vagy nem.

Románia:

"Felismerték a nyitottság, az integráció, a hatékonyság erejét."

ó hát ők nagyon nyitottak bárki szabadon lehet román, na meg hatékonyan szeretnének asszimilálni is, olyan mód ahogy mi a XIX.sz-ban...lemaradtak kicsit., jobban mondva el sem mozdultak még mindig

"Romániában gyakorlatilag nincsenek EU-ellenes szélsőségesek."

Nincs rá szükség, bármelyik bal- jobbközép párt képes hozni azt a színvonalat.

"A gondolkodásmódjuk változása egyszerűen kiszúrja az ember szemét ezektől a számoktól."

Bizony, a magyar Szabadelvű párt is piacpárti, liberális módon volt soviniszta, nemzetiség ellenes és dugta homokba a fejét a realitások elől.

"Venezuela és Oroszország"

Azért ne feledjük hogy a demokráciát és főleg a liberális demokráciát nem lehet mindenhol bevezetni mert nem mindenhol működik és nem mindenhol AKARJÁK. még ha ezt elképzelni is nehéz egyeseknek.
(Kétségtelen hogy a bolivárizmus egy zsákutca ettől még)

Oroszország meg Jelcin alatt szarabb volt, és amúgy is, ottt az van mint mindig is: relatíve szegénység, vallásosság, birodalmi tudat és cárkultusz.

"Nem csoda, hogy Magyarországon annyira imádják az oroszokat, "

HOL? Mikor?
Amióta ez a paksi cirkusz van mindenhol ezt a hülyeséget hallani meg az oroszokról megy a rinya..
Annyira beszoptátok ezt hogy öröm nézni...

A szerzőnek azt ajánlom hogy nézze árnyaltabban, mélyebben a dolgokat.....mert ez így egy semmi, közhelyek meg populista bullshit halmaz.

GERI87 2014.07.18. 04:33:51

"A legjobb élni azokon a helyeken, amelyek minél jobbra és minél feljebb vannak, mert ezekben az országokban a legnagyobb a szabadság, itt akarja a többség legkevésbé megmondani az egyénnek, hogy milyen legyen."

Mindig mindenhol megmondják, utalnak rá hogy milyen legyél, milyennek kéne lenned...keleten erővel, nyugaton meg konformizmussal, kiközösítéssel.
A legjobb élni persze ettől még Észak-Amerikában, mert az EU egy kétséges jövőjű szervezet, bürokratikus vízfej és az európai szociális gondoskodó állam sem fényévekkel hosszabb életű mint a lábszagú akol meleg gulyáskommunizmus, csak van rá pénz és nagyobb a szabadság...még (na majd ha jön a liberál-fasizmus).

"Közben a világ fejlődött, elment mellettünk, de mi ugyanott tartunk, mint 30 éve."

30 év alatt sem lettünk volna nyugati szinten!
Anélkül meg nincs táptalaja a nyugati fajta liberális demokráciának, ez itt errefelé (K-európa) nem reális és kívánt dolog, épp az utóbbi években bizonyosodott be hogy esélye sincs.
Nem kell erőltetni.

Akinek ez a tény nem tetszik (pl nekem sem) az elmegy, a többiek maradnak.

Gazdasági téren kellett volna jobban helytállni, leépíteni a bürokráciát stb.
De azt ne gondolja senki hogy a szociális, gondoskodó államot le lehet és hasznos építeni havi 90.000 Ft-os jövedelmek mellett!
Főleg hogy nyugaton sincs ilyen jobboldali-republikánus öngondoskodó pionír vonal...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.18. 08:55:17

@pappito:

Jó reggelt

Úgy látom alapvető nézetkülönbség van közöttünk, ami nem vagy nehezen hozható közös platformra így a vitát részemről lezárom miután reagáltam. (Ha lesz még hozzáfűznivalód természetesen el fogom olvasni. :) )

"A társdadalom egy elvont fogalom, egyénekből áll, az egyének kisközösségeket alkotnak, a kisközösségek meg nagyokat, a nagyok meg a társadalmat."

Ez valóban így van de az emberek alkotta társadalomnak más és előbbre való érdekei lehetnek mint az egyénnek.

"Dehogynem. A bulvár kiszolgál, ... A bulvár nem csinál mély bevésést a néplélek szövetébe, ... A bulvárból nem _tájékozódik_ az ember."

Sajnos ez nem igaz bár csak így lenne. Minden, ami a médiában megjelenik hatással van a társadalomra és az egyén ingerküszöbére. Statisztikailag kimutatható, hogy a Lassie hazatért című film vetítése után skót juhász, a Rex felügyelő után meg német juhász fogy jobban a kereskedésekbe. Ezen kívül nem hiszem, hogy a bankok puszta jótékonyságból fizetnének millió eurókat azért, hogy a logójuk látható legyen egy síugró sisakján. Nem. Azért mert ez hat az emberekre, ami lemérhető az éves nyereségen.

"Te állítottad, hogy azért nyert én nem mondtam olyat,"

Elképzelhető én ennek a válaszodnak "nem csak a szakálla miatt nyert," tulajdonítottam, hogy azt gondolod mást is fel tudott mutatni. Mert én mást nem találtam.

"Állítani bármit lehet, pláne utólag ..."

Na, pontosan ezért állítom továbbra is, hogy a külleme miatt nyert propagandacélokból.

"Egy. Ráérsz a nemedről dönteni, ez tény már tizenéve."

Komolyan? Jó az Új-Zélandi köznapokban nem vagyok otthon de azon kívül a világ össze országában még úgy van, hogy a fogantatáskor dől el az ember neme, amire később semmiféle befolyással nem bírhat. Szörnyen hangzik de tényleg így van.

"Kettő, a bulvár nem példaképeket állít. Példaképeket az élet állít, és Ausztriában pl. ki nem szarja le Dobó Istvánt, aki mellesleg nem is biztos, hogy létezett? (ami nem jelenti azt, hogy nem lehet példakép, persze) ..."

Szerintem meg igen példaképeket állít illetve elfogadottá teszi azt, ami tegnap még elfogadhatatlan volt. (De erről már fentebb írtam) Ausztriában meg annyira nem tudnak Dobóról, hogy semmiféle reakciót nem vált ki de én Magyarországon nőttem fel ott volt példaképnek állítva.

"...Ha lett volna bulvár Dobó idejében ÉS az emberek tudtak volna olvasni, ..."

Állítani bármit lehet, pláne utólag olyankor amikor ugye a "mi lett volna ha" jön a képbe. Nem tudjuk ezzel együtt nem is valószínű mert, amíg Dobó valamit letett az asztalra és példaértékű lett bátorsága, hazaszeretete és vitézsége, addig Koncsitát maximum azért dicsérhetjük, hogy szépen kiszedte a szemöldökét.

"A társadalom, mint nagy egész, változik, nem homogén és nem statikus...."

Való igaz csak a változások sokszor vezettek zsákutcába a történelem során így illik szóvá tenni ha az ember megint ezt érzi.

"Ha mindenképpen viszonyulni akarsz a dologhoz, akkor megteheted, de nem bánthatsz vele másokat,"

Stimmel.

"Erre a kérdésre nem tudok felelni. komolyan. Alapvetően 100%-ban egyetértek a feliratával, még a motivációt is érteni vélem."

Ennek örülök. Mert sok bébiszitternek kínos pillanat volt, amikor a velük lévő kisgyerek belekérdezett, hogy mi is ez.

----------------------------------
Visszatérve a kiinduló pontra csak egyet mondhatok: Ha Auckland utcáin járván legközelebb egy osztrák rákérdez nálad, hogy nem kínos-e Orbán ezzel nyugodtan ellen tudsz érvelni. A két személy megítélésétől függetlenül működni fog. ;)

Adam5 2018.05.23. 06:26:32

Megint egy ostoba közhelyhuszár, aki még csak tisztában sincs azzal, miről ìr, de jött kiosztani mindenkit, gondolkodásròl, mentalitásròl és más divatos topicokròl. Észtország a legdepressziòsabb ország ahol valaha jártam, a mentalitásuk semmiben nem követendő. Azért mert kiragadsz egy valamit (e ügyintézés) még az ország összes égen nem jó példa. Románia egy balkáni koszfészek és egész Európában ott a legnagyobb a kivándorlás (jóval magasabb mint nálunk) aki dicséri, életében nem élt ott, es halvány gőzerővel nincs miről ír véleményt.
Összességében én ki nem állhatom az olyan írókat akiknél a tájékozatlanság öntudattal párosul.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása