oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 21. 06:43,  Van-e osztrák álom? 472 komment

2015. január 21. 06:43 Határátkelő

Van-e osztrák álom?

Mert ugye amerikai van (vagy legalábbis azt gondoljuk), és Magyarországról nézve lehet osztrák is. Hogy a helyszínről (egészen pontosan Karintiából) nézve is van-e, és ha igen, milyen, az derül ki Bowling George posztjából. (A képekért hálás köszönet és kis irigykedés jár...)

cim_hochobirrol_a_szloven-osztrak_hatar_fele_nezve_oktober_vegen.jpgHochobirról a szlovén-osztrák határ felé nézve október végén

„A következő beszámoló arról fog szólni, milyen is az élet Ausztriában és azon belül is Karintiában. Négy éve élek itt, nagyon jól érzem magam, remélem, ti is kíváncsiak lesztek milyen is az élet errefelé.

A természet

Itt Karintiában nagyon jókat lehet kirándulni, Klagenfurttól fél órára már gyönyörű hegyek vannak. Nyárra itt van a tartomány büszkesége, a Wörthi-tó. Májustól sokan belemerészkednek és ebben az évben még október elején is láttam egy nagyon szép őszi napon úszókat.

A reklámokban sokszor azzal hirdetik Karintiát, hogy a környék egy kis mediterrán életérzést kap a tótól. Nyaranta amúgy is olyan meleg van, mint Magyarországon, itt nem gyakori a hűvös, esős nyár. Az ősz is nagyon szép, a környező hegyekben először a lombhullató fák majd a vörösfenyők gondoskodnak a gyönyörű őszi színekről.

Télen itt a völgyben jellemző az otthoni szürkeség, de nagyon könnyen ki lehet kerülni belőle, 1 óra kocsiútra több sípálya is van és hatalmas élmény a felvonóval kiemelkedni a ködből, ami telente sajnos gyakran beborítja a völgyet, majd jókat síelni a mélykék ég alatt a havas lejtőkön.

A tavasz hasonló mint Magyarországon, de itt van rá lehetőségünk, hogy 2 óra alatt már elérjük Udinét, a legközelebbi olasz nagyvárost, ahol mindig 1-2 hónappal előrébb járnak az évszakok.

Karintiának szuper elhelyezkedése van, kevés hely mondhatja el, hogy nyaranta van lehetőség síelni a hegyekben (Mölltali-gleccser) és még aznap jókat strandolni a meleg völgyekben. Ha valakinek nem jön be a tavi úszkálás, akkor 3 és fél óra alatt le lehet érni az Adriára és strandolni a homokos gradói vagy caorlei strandokon.

Az amerikai osztrák álom

Ha lenne ilyen kifejezés, akkor a biztos megélhetést, a középosztályba való könnyű bekerülést, a nehéz lecsúszást és a kellemes, mindenki számára elérhető jóllétet jelentené. Az utóbbi időben ez sajnos változóban van.

A megélhetés az utóbbi időben nehezebb lett. Ausztriának se megy már olyan jól, mint korábban. De ez talán a világ egy jó részére jellemző. A középréteg szűkül, reálbér-emelkedés az elmúlt 10 évben nem nagyon volt (csak a felső 1%-nak), egyre többen leszakadnak a felső tízezer meg egyre vagyonosabb lesz.

A munkanélküliség az utóbbi 2 évben jelentősen megugrott, de korábban is itt, Karintiában jóval magasabb volt, mint más tartományokban. Az utóbbi 1-2 évben elkezdtek a többiek is felzárkózni hozzánk. Azért aki nagyon akar, és jól beszél németül, az talál munkát. A kérdés csak az, hogy milyet.

Magyarországon a kérdés még az is lenne, hogy meg lehet-e belőle élni. Itt legalább ezen nem kell aggódnia az embernek. A legalacsonyabb bérekkel is el lehet érni egy magyar középosztálybeli életszínvonalat. Ha kicsit kitartóbb és szorgalmas az ember, akkor pedig nagyobb tehetség nélkül is elérheti akárki a magyar felső középosztály életszínvonalát.

Általános minimálbér nincsen, ágazati minimálbérek vannak. A dolgozói érdekképviseletek harcolják ki a minimálbér-emeléseket. Ausztria jó példa rá, hogy a magas minimálbér hosszabb távon nem jár magasabb munkanélküliséggel, mert a magasabb bérből az emberek többet tudnak költeni és így új munkahelyeket hoznak létre. Még most is, hogy a válság miatt megugrott a munkanélküliség, a második legjobbak vagyunk az unióban.

A legalacsonyabb minimálbér az újságkihordóké, amit zömmel indiaiak, pakisztániak csinálnak errefelé, ők kb. 800 eurót kapnak kézhez. 1050 euró körül sok egyszerűbb kétkezi szakmának van a minimálbére, aki kicsit szerencsésebb, mert jobban beszél németül és ki tud fogni például egy eladói pozíciót minimum 1150 nettóra számíthat. Ezzel indul a játék.

Ha valaki szorgosabb, akkor kisfőnökként, nem irodai munkában 1200-1450 nettót is simán hazavihet. Karrieristább külföldieknek már középvezetőként vagy speciális tudást igénylő szakmákban belépő szinten az 1500-1900 euró (nettó!) se ritkaság.

Ennél feljebb elég kevés külföldinek sikerül lépnie, talán ha alapból egy osztrák céghez vagy multihoz jön az ember egy jól fizetett irodai állásba. A karintiai felső középréteg kb. 2000-4000 eurót keres nettóban havonta. E fölött már itt is, ha nem is gazdagnak, de kimondottan jómódúnak számít az ember (topmenedzserek, és vállalkozók).

A legtöbb ágazati kollektív szerződésben 14 havi bér van lefektetve, tehát az 1050 eurós bért egy mekis alkalmazott 14-szer kapja, így ha össze akarjuk hasonlítani a magyar bérekkel, akkor csalóka, mert 12 havi lebontásban persze már több mint 1050 euró.

Kiadások

A kiadások terén összességében mi olyan 40%-kal költünk többet, mint otthon. 30 m2 körüli kis lakás (ahol mégse idegenekkel kell lakni) 250 eurótól indul, erre jön rá a közös költség és a fűtés, ami havi olyan 100 euró körül van, ezt kell átutalni a tulajnak (az első szám volt a Kaltmiete a második a Warmmiete).

E felett egyedi felhasználás alapján az áramot (kb 40-50%-kal drágább, mint otthon, de függ a szolgáltatótól. A karintiai Kelag az egyik legdrágább, de lehet váltani elvileg) és az internetet / tv-t kell fizetni. 50m2-es lakások 500 eurótól indulnak a belváros közelében, a várostól távolabb olcsóbbak, de akkor meg az autót kell többet használni.

A bevásárlás is 30-40%-kal drágább, mint otthon, de cserébe a termékek minősége is jobb. Sokat lehet spórolni törzsvásárlói kártyákkal, amiből itt szinte mindenkinek rengeteg van.

Például a Billában ha havi 200 eurót vásárol valaki, akkor a következő hónapban kap 15% kedvezményt egy vásárlásából, 100 eurónál 10%-ot. Születésnapra 10%-os utalványt küldenek, és a termékek jó negyede 10-30%-kal olcsóbb a kártyájukkal.

klagenfurt_es_a_karavankak_a_levego_a_szel_hianya_miatt_szinte_mindig_kicsit_paras_nehez_eles_fotokat_loni.jpgKlagenfurt és a Karavankák. A levegő a szél hiánya miatt szinte mindig kicsit párás, nehéz éles fotókat lőni.

A félreismert Ausztria

Az ország gazdaságáról Magyarországon sok tévképzet él. A turizmus nem lenne elég egy ilyen életszínvonalhoz. Ausztriában nagyon komoly ipar is van. Magyarországgal ellentétben nem az óriás multik dominálnak, hanem a helyi középvállalatok. Elég nagyok és fejlettek ahhoz, hogy exportképesek legyenek, de még kicsik ahhoz, hogy csak úgy arrébb húzzanak, ha kicsit megugranak a bérek, mint az a magyarországi multiknál megtörténhet.

Itt Ausztriában sok helyi kisebb cég nagyon innovatív és sikeres, főleg a precíziós gyártás területén. Ez hiányzik Magyarországról. Hol vagytok talpraesett magyar vállalkozók? A nagyobb cégek közül osztrák például a Redbull (legalábbis ők tették a nyugati pénzes rétegek számára ihatóvá és eladhatóvá az italt) és a Swarovski. Talán ez a két márka nőtte ki a legjobban magát és a legismertebb az egész világon.

A nehéziparban a Voestalpine igen komoly szereplő, Linz környékén van a hatalmas központjuk (40 ezer ember dolgozik náluk). Ha már multik: a Magna gyár Grazban gyártotta sokáig az Aston Martin Rapideokat és a BMW X3-at. Jelenleg is ők gyártják a Mercedes G osztályt és a Mini Countrymaneket. Mostanában folynak a tárgyalások a Teslával.

Felső-Ausztriában van az egész világon a legnagyobb BMW autómotor-gyár, itt nálunk Karintiában pedig Európa második legnagyobb félvezető es mikrocsip német gyártójának az egyik jelentős központja és kutató bázisa.

De az igazi titok szerintem mégis a világszínvonalú középvállalataikban van, itt nehéz jól ismert példát hozni (pont azért mert kicsik és nem annyira ismertek), de rengeteg van belőlük és sokszor egész kis falvakban és kisvárosokban is olyan gyárakra lehet bukkanni mint például a Rotax gyár az 5000 lakosú Gunskirchenben, ahol például az amerikai pilóta nélküli Predator repülőgép motorját is gyártják a legelő bocik mellett.

Vagy az alpesi 7000 lakosú Ferlach itt Karintiában, ahol az egyik Glock pisztolygyár van. A kis osztrák vállalatnak sikerült elérnie, hogy a norvég hadseregnél, a német különleges rendőri egységeknél vagy az amerikai (USA) rendőri osztagok 2/3-ánál részben az ő pisztolyaik jelentsék a megoldást. Tényleg rengeteg ilyen nemzetközileg sikeres kisebb cég van itt.

Persze a turizmus sokat segít főleg a korábban elmaradottabb hegyes részeken. Bécsben pedig a konferencia turizmus nagyon megy. Ott van például olyan befolyásos szervezeteknek a székhelye, mint az OPEC.

klagenfurt_kozeleben_a_jobb_oldali_kis_hegy_mogott_es_a_magas_csucsok_labanal_folyik_a_drava.jpgKlagenfurt közelében. A jobb oldali kis hegy mögött és a magas csúcsok lábánál folyik a Dráva.

Amire nincs ott a Mastercard...

És akkor van a nem anyagi oldala is az életnek. A természetről, kirándulási lehetőségekről már korábban írtam. Barátokat szerezni nehéz itt Karintiában, nekünk szerencsénk volt, mert fiatalok között dolgoztunk, dolgozunk. Onnan van a helyi barátaink többsége, a fiatalok sokkal nyitottabbak.

Főleg a 40 év feletti korosztály zárkózott a külföldiekkel szemben, persze kivételek mindig akadnak. Sokan nem szeretik a külföldieket közülük, talán a törököket es arabokat szeretik a legkevésbé. A németekkel szemben sokszor mintha valami kisebbségi komplexusuk lenne, legalábbis sokan nem győzik hangsúlyozni, hogy ők mennyire mások, mint a „Piefke”-k (nyárspolgár) és mennyire nem szeretik őket a kioktató modorukkal és az idegesítő hochdeutschukkal.

A kelet-európaiaktól inkább félnek, hogy lenyomják a béreket es elveszik a munkahelyeket. Nem sok maradt a monarchia miatti nosztalgiából vagy szimpátiából.

egyik_baratom_fotoja_kozos_turazas_soran_keszult_a_karavankakban.jpgEgyik barátom fotója, közös túrázás során  készült a Karavankákban.

Karintia sokáig volt az osztrák Jobbik (itt Szabadságpártnak hívják) fellegvára. Hosszú évek után most vesztették el a többségüket (viszont más tartományokban meg előretörtek), amihez az itteni imádott vezérük, Jörg Haider halála valószínűleg erősen hozzájárult.

A halála után egyre-másra derültek ki a korrupciós ügyek. Találtak pénzmosással kapcsolatos számlákat, külföldi államoktól ilyen-olyan fedőtevékenységek alatt érkező pénzeket. Érkeztek pénzek Kadhafitól Líbiából vagy éppen Oroszországból. Elég fura, hogy miért ez a két ország támogat pont egy osztrák jobboldali, idegenellenes pártot.

Állítólag a mögöttes cél részben az európai egység, összetartás bomlasztása volt. A nyugati civilizáció iránt érzett undor miatt (Kadhafi) vagy gazdasági érdekekből (Oroszország). Érthető, hogy a többi tartományban sokan nem igazán lelkesednek a már Hypo Bank-botrány előtt is legeladósodottabb és egyik legszegényebb tartományért.

Összességében szerintem Karintia egy nagyon szép tartomány Ausztriában, ahol mindent meg lehet találni a magas hegyektől kezdve a síkabb részeken át a dimbes-dombos tájig.

Van jó néhány szép tavunk, hatalmas erdőink sok kirándulási lehetőséggel, télen sok sípálya és Olaszország, vele a mediterrán életérzés is itt van 2-3 órányira. Ideális azoknak, akik szeretnek nagyokat túrázni, síelni és a szabadidejüket a természetben eltölteni. Azoknak, akik számára az anyagi gyarapodás fontos, már kevésbé jó választás, mert munkahelyekből nincs olyan sok, mint más tartományokban és a karrier lehetőségek is jóval korlátozottabbak.”

klagenfurt_a_lendkanalnal_osszel.jpgKlagenfurt a Lendkanalnál ősszel

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Karintia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr467092977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2015.01.21. 07:35:51

Köszi, nagyon tetszett! Én Karintiát nem ismerem, a 11 évem alatt Alsó-A-ban voltam - Bécstől picit délre, meg nyugatra, meg északnyugatra... Viszont Bécsben nem tévednék el...

Nagyon szépek a fotók! És nagyon részletesen írtál.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.01.21. 07:40:42

Remek írás.
Köszi.
A képek alapján felkerült a megnézendők közé.
:)

NIKI LAURA 2015.01.21. 07:55:34

Besz@ras,1500€ mar jonak szamit Ausztiaban,viszont egy jo szakmunkas siman megkeres1800-2000£ nettot Angliaba..

..igaz hogy egy kis alvohely 600£ min,ami legalabb 800€ felel meg.

Vegigjartam Soprontol-Becsig szinte az osszes autojavitot,panganak az uressegtol...mindenki Sopronba viszi at a kocsikat,pont a fele az ar.Kozbe fodrasz,etterem,furdozes...delutan megy a kicsi- kocsiert..
Na,szidjak is a magyarokat rendesen.
Egy papa meselte: bevitte a kocsit az OAMTC muhelybe,felirtak mit kell csinalni vizsgara.
Atvitte Sopronba,megcsinaltatta.
Ausztriaba elmondta vizsga alkalmaval,hogy kesz a kocsi,ki lett cserelve amit felirtak,Sopronba!
Erre ujra felirtak neki uj hibat.
Megint atjott,megcinaltatta,ujra buktattak egy uj hibaval,
Mindezt miert?
Mert nem helybe,az osztrak autoklub muhelyebe javittatta.

Badeni_lakos 2015.01.21. 08:08:40

"Minek örülne Karintia?
...ha lett volna egy Karinthy ja!"

:) meg Kosztolányinak, Babits nak, Ady Endrének... ami mind a mienk :) :)

puhacica 2015.01.21. 08:18:58

@NIKI LAURA: latom, teged is utolert a korsag. minden 2. poszt ala beirod ugyanazt. lehet, hogy ez fertozo? Grazban nem jartal, ugye? :D

poszternek: jok a kepek, jo, hogy megvalosult az alma. :)

2015.01.21. 08:28:31

@NIKI LAURA: Jól teszik. Senki sem az ellensége a saját pénzének. :)

Golf2 2015.01.21. 08:31:12

jó cikk, jó hely lehet.

Shebelle 2015.01.21. 08:34:40

Ez a Billás akció nálunk is meg van(felvidék), sőt volt olyan is h. pl.amit vásároltam a legtöbbet az év folyamán(többek között) küldtek csomagban belőle(macska-kaja)pluszba az árengedvény mellé. AMúgy más közöset nem fedeztem fel a két ország között :D . Nagyon szépek a képek, igazán csalogatóak.Bár a téli sportokat nem igazán szeretem. Egyszer eljutottam Klagenfurtba,mit mondjak igazán tetszett. Életem során ott aludtam a legjobban(nálam ez nagy szó) valami új modern hotelben, s vadkacsa hápogás hallatszott egy kis folyó mellett s mindez a városban egy őszi napon, csodás volt!
Gratulálok a posztolónak és sok sikert! A mediterrán térség közelségéhez meg irigykedek ezerrel :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 08:37:13

Jó poszt.
Ausztria nekem:
Angol beteg.
Magna-steyr-puch összkerékhajtás, ikerdugattyú.
Barényi Béla.
Anisits Ferenc.
Ötzi.
Willendorfi vénusz.

Haraszty Miklós 2015.01.21. 08:48:59

Ha 30 évvel fiatalabb lennék,ki költöznék dolgozni.Va n pár szakmám,csak meg élnénk a családdal. Az itteni nyugdíjam talán ott lakbérre lenne elég.Itt meg a megélhetés szinte lehetetlen.

Hari Seldon 2 2015.01.21. 09:25:22

Azért tetszett a poszt, mert átjön az íráson, hogy szereti környezetét, ahol él. Szerintem, ez a sikeres beilleszkedés első és legfontosabb lépcsőfoka.

kék madár 2015.01.21. 09:27:49

@NIKI LAURA:

"Besz@ras,1500€ mar jonak szamit Ausztiaban,viszont egy jo szakmunkas siman megkeres1800-2000£ nettot Angliaba.."

nekem az 1500 igen jonak tunik, hat meg ha 1.17-el is beszorozzuk egy olyan helyen ahol olcsobb minden mint Londonban pl. lakbere fele annyi.

Cyrus Sabien 2015.01.21. 09:41:54

Nekem azt tetszett a poszt, mert nincsenek benne statisztikak es nem vita indito :).

soad1221 2015.01.21. 09:46:36

@NIKI LAURA: feltételezem, nem csak a pénz az elsődleges szempont. Az utolsó bekezdés szerintem elég egyértelmű.

Ez a poszt nagyon rendben van.

**mimi** 2015.01.21. 09:54:15

Nagyon jó poszt, érdekes, sok információt tartalmaz.
Nekem Karintia a szívem csücske, gyönyörű szép!

Skog 2015.01.21. 10:01:56

Nekem is tetszett, tök jó.
Èn pont Karintiát ismerem a legkevésbé, ezért is jót tett nekem.
A Piefke szó etimológiájának, meg utána kellett, hogy nézzek, tényleg nyárspolgárt és karót nyelt északit jelent (föleg) Ausztriában és Bajorországban.
de.wikipedia.org/wiki/Piefke

Kedvencem a szócikkböl a "fehérkolbásztérítö" alias Weißwustäquators. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 10:03:05

(nem lehetne a "mekis" szót tiltólistára tenni? csak kérdem)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 10:03:13

"Magyarországon a kérdés még az is lenne, hogy meg lehet-e belőle élni. Itt legalább ezen nem kell aggódnia az embernek. A legalacsonyabb bérekkel is el lehet érni egy magyar középosztálybeli életszínvonalat."

Ritka az ilyen józan hozzáállás ehhez a kérdéshez. Gratulálok. Ez pontosan így van.

Skog 2015.01.21. 10:03:18

@Skog: Weißwurstäquators, akartam írni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 10:03:48

"Érkeztek pénzek Kadhafitól Líbiából vagy éppen Oroszországból. Elég fura, hogy miért ez a két ország támogat pont egy osztrák jobboldali, idegenellenes pártot."

Pedig ebben semmi furcsa nincs, ha az ember a dolgok mögé néz. Persze csak a mainstream liberális médiákat olvasva valóban érthetetlen ez a jelenség.

nyuszigonosz 2015.01.21. 10:04:01

Tetszik a poszt és nagyon szépek a képek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 10:04:07

@diggerdriver: érdekes, az angolbeteg nekem Tunézia

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 10:06:26

@NIKI LAURA: miért Bécs magasságában mozogsz csak? tessék elindulni délnek. Bucsu, Szentgotthárd.

rezsöatya 2015.01.21. 10:10:00

Ezek a fotok! Hegy-volgy manias vagyok, az Alfoldet csak erzelmi okbol szeretem.

Skog 2015.01.21. 10:11:47

@maxval bircaman szerkesztő: Van olyan amivel a liberális szót nem tudod kontextusba hozni? Vagy te a határátkelö népének Aranyosi Pétere vagy, aki bárhonnan másfél mondaton belül a Csillagok háborújára tud átkötni?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 10:16:29

@rezsöatya: A fotók tényleg gyönyörűek, a poszt is jó,Ausztriáról szerintem nem lehet rossz képet csinálni.:-D
Mániááááás ? Valami pszichés defekted neked is van ? Talán csak nem ? Akarsz róla beszélni ?? Éééérzelmiii ?? Mivan ?? Azmegmi ??

Végre valami , ami nem a hisztiről szól!!!:-DD

rezsöatya 2015.01.21. 10:23:24

@NagyságosSodalisO [eng]: vannak jo maniak is...
Sokat turaztam az Alpokban, imadtam Skocia hegyeit...

Defekt? A multkor is volt a bringamon...
:D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 10:25:05

@kék madár: Háát, én se mentem volna Angliáig , ha a német tudásom olyan lenne mint anno 20 évvel ezelőtt az már tuti...
2 hetenként hazatudnék ugrani és ágyban párnák közt.....hajjaj, de szép is lenne ! .-))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 10:26:20

@rezsöatya: Láttad az Alpokban Skócia hegyeit?
De ügyes vagy !!!
2 legyet egy csapásra, emmá döfi haver! :-DD

adg 2015.01.21. 10:36:10

@maxval bircaman szerkesztő: "médiákat olvasva"
Nem mediumokat vagy mediat? Csak kerdezem, igy hallottam, de te vagy a nyelvesz...

2015.01.21. 10:36:14

@Skog: Vannak még itt páran, akik bármivel összefüggésbe tudják hozni a liberális kifejezést. Ne akadj fent ezen...... :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 10:46:06

@adg [Au, Darwin]: A medium olyan kuruzsló látnok féle,szellemekkel haverkodik,reggel az RTL klubon vannak ilyenek, drága pénzért fel lehet őket hívni és megmondják neked a liberális tutit!!!!, Vágó István imádja őket !:-D

Vagy van még mint mértékegység, a nyelvet nem tudó, paki-indiaiak íennyit közölnek hajvágás előtt. Medium pls!!!! Így már rögtön tudjuk is mit kell csinálni!! :-PPPP

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 10:54:13

@Skog:

Miért ne hoznám szóba azt, ami a dolog lényeg?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 10:54:15

@adg [Au, Darwin]:

Magyarázzam el megint? Ez lesz a 6. alkalom ebben a blogban, ha jól számolom.

Röviden:
média - médiák,
médium - médiumok.

Egyébként még egy tévhit az, hogy a nyelvész egyenlő valamiféle kiválóan, szépen, ideális módon nyelvet használó emberrel, akit érdemes utánozni.

Ez hiba 2 okból is:
- nincs ideális nyelvhasználat, legfeljebb magas stílus van, ami perszben térben és időben változó,
- ennek semmi köze ahhoz, hogy valaki nyelvész, jogász, vagy balneológus-fejlesztőmérnök.

A nyelvész nyelvhasználatát ideálisnak kb, olyan, mint azt hinni, hogy a halbiológus képes kifogni a legszebb pontyot.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 10:54:45

Íme egy kiváló cikk a bérkérdésről: szexikozgaz.hu/?p=68 - ajánlom mindenkinek.

Határátkelő 2015.01.21. 10:56:18

@maxval bircaman szerkesztő: Mert ha állandóan ezt mantrázod, akkor véletlenül úgy jársz, hogy a végén már mindenki csak röhög rajta. A kevesebb néha több...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 11:05:22

@Határátkelő:

Ez igaz, de sokszor nehezen kerülhető ez ki.

Beszéljünk pl. a fogászatról a "fog" szó kimondása nélkül, nehéz lesz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.21. 11:06:42

@NIKI LAURA: ezzel mindenki jól jár csak az autós nem :)

@Határátkelő: asszem a liberálisozás az új buzilobbizás.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.21. 11:07:24

@maxval bircaman szerkesztő: ez igaz, kivéve hogy itt senki nem akar fogászatról (gyk: liberalizmusról) beszélni rajtad kívül.

pasztasuta 2015.01.21. 11:07:29

@puhacica: :D
@Hari Seldon 2: +1

Koszi a kepeket, most ilyen Muzsika hangjai-s hangulatom tamadt. :)

adg 2015.01.21. 11:11:05

@maxval bircaman szerkesztő: "el megint? Ez lesz a 6. alkalom ebben a blogban, ha jól számolom."

Ugy latszik kimaradtam az elozo 5 alkalombol, bocs, nem figyelek mindig.
Amugy nem szoktal dolgokat elmagyarazni tobbszor? Mintha latnek ismetlodo mintakat neha. :)

adg 2015.01.21. 11:16:03

@Babette .: @NagyságosSodalisO [eng]: inkabb, mint a tobbi mantra, es erdekesebb, talan hasznosabb is. :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 11:42:18

@Zka:

A gond az, hogy felmerülnek sorra kérdések, melyek csak a liberalizmus elemzésével magyarázhatók meg,

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 11:43:58

@maxval bircaman szerkesztő: hagggyadmán...
@adg [Au, Darwin]: nemtom, én az első 4 sorra vagyok kalibrálva, onnantól meg görgetéés:-)

Evain 2015.01.21. 11:46:48

@rezsöatya: nade atyám! Miért nem váltasz légmentes kerékre? :)
www.greentyre.co.uk/bicycle-tyres.php

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.21. 11:49:07

@maxval bircaman szerkesztő: a gond az, hogy van egy kalapácsod és mindent szögnek nézel.

Sanyi9 2015.01.21. 11:55:03

@kék madár: miert kellene 1.17-tel beszorozni?

rezsöatya 2015.01.21. 11:57:02

@Evain: fiamnak van ilyen.
En meg oreg vagyok mar, orulok, ha van egy kis levegom... meg aztan..., kell a kihivas...! :D

adg 2015.01.21. 12:00:30

Na elolvastam. Ez egy igen alapos, jol osszeszedett iras. Gratulalok a szerzonek! Tetszett.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 12:02:13

@rezsöatya: ja, máris több, nem ? De ! Hát !:-P..."kell a kihivas....Akkó gyere ki! :-D
@adg [Au, Darwin]: aye:-D

pappito · http://pappito.com 2015.01.21. 12:04:28

@maxval bircaman szerkesztő: "Pedig ebben semmi furcsa nincs, ha az ember a dolgok mögé néz. Persze csak a mainstream liberális médiákat olvasva valóban érthetetlen ez a jelenség."

ki kell ábrándítsalak, egyrészt ahhoz, hogy az orosz érdekek (legalábbis egy részük) kiket mozgatnak európában elég jól lehet látni anélkül is, hogy az embernek ilyen titkos beavatott allűrjei lennének (dolgok mögé nézés, hú), másrészt ennek (sincs) semmi köze a liberalizmushoz, ez a hatalma játszma már megy jó ideje, és az oroszok igen jók benne, őket meg igen nehéz liberalizmussal vádolni, különösen mostanában.

Csak javaslat, tudom, hogy nem könnyű, de érdemes lehet a valósághoz ragaszkodni, még ha nem is idomul az elméleteinkhez.

2015.01.21. 12:05:26

@maxval bircaman szerkesztő: Megnyugodtam. Akkor mégsem a "zsidó" multik viszik ki innen a sok lóvét. Szimplán csak arról van szó, hogy a tehetségtelen politikusainkat újra és újra megszavazzák az emberek, akik meg teljesen szétrabolják az országot, és kurvára nem értenek semmihez sem a lopáson kívül...

pappito · http://pappito.com 2015.01.21. 12:08:09

@maxval bircaman szerkesztő: hát ja, pl. az időjárás, vallás, az egyetemes gázállandó (jele:R), a szupravezetés, a mágneses pólusok mozgása, és különösen a XIX.századi litofánkészítés műhelytitkai.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 12:08:22

@adg [Au, Darwin]:

A "média" szó a magyarban jelenleg 3 fő értelemben használatos:
- több sajtótermék együtt,
- egy bizonyos sajtótermék,
- közeg.

A "médium" szó a magyarban jelenleg szintén 3 fő értelemben használatos:
- közeg,
- sajtótermék,
- jövendőmondó.

Függetlenül a használattól a "médium" szó többes száma "médiumok", a "média" szó többes száma "médiák".

Kb. 20 éves nyelvi babona:
- a "médium" többes száma a "média", ez szimplán butaság,
- nem lehet a "média" szót többes számba tenni, mert ez gyüjtőnév - de lehet, a gyüjtüneveknek is van többes számuk, csak ezek ritkábban használatosa.

Van még tucatnyi hasonló nyelvi babona, ez a médiázás csak az egyik közülük. Még pár nyelvi babona, melyek szintén széles körben elterjedtek:
- hibás a "de viszont" kifejezés,
- hibásak az "ivóvíz" típusú szavak, mert a víz nem iszik, helyesen tehát "iható víz",
- nem használható az "ő" névmás tárgyakra,
- az ikes igék iktelen ragozása hiba,
- a "meg van csinálva" típusú szerkezetek csúnya germanizmusok, s kerülendők, azt kell mondani helyette "megcsinálták",
- a suksükölés oka a műveletlenség, ezek csúnya, idegen elemek a magyarban,
- magyartalanság a tulajdonnév elá névelőtt tenni,
plusz még nyelvi-politikai mítoszok:
- a magyar egy nagyon kicsi nyelv,
- az idegen szavak károsak, megölik a nyelvet,
- a magyar nyelv folyamatosan romlik, nagyon kell vigyázni rá tehát,
- a nyelvész feladata megmondani hogyan helyes valami,
- segítség, a magyar nyelv ki fog halni!

Most más hirtelen nem jut eszembe, de azt hiszem, ez elég. Ismerősek, ugye?

pappito · http://pappito.com 2015.01.21. 12:10:48

amúgy a poszt jó, a poszterező hozzáállása tetszik, sok sikert, érezze jól magát!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 12:16:13

@maxval bircaman szerkesztő: tee, és még nem írtál a -nák-,nék helytelen használatáról...
Fegyelmi! :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 12:42:58

TECHNIKAI kérdés
másoknál is van olyan az elmúlt napokban, hogy a privát üzenetek és a válaszértesítők egy része a spam mappába megy? valamint a gmail "promotion" szekcióba is valamennyi, aztán a normál primary inboxba csak kb a fele. nem látok semmi logikát/mintázatot, nincsenek csúnya szavak, ja és én nem állítottam át semmit.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.21. 12:45:38

Gratulálok! Nagyon szép jóléti társadalom szempontú kép.

A magyarok szempontjából jó kérdés, hogy míg anno náluk 20 év alatt kiépült ez a bérszinvonal, addig mi miért a III. világ belli éhezést szánjuk a munkaerőpiacról kirekesztetteknek és a MUNKÁSOKNAK. Miért fogadjuk el keretalkotó sikerességként ezt a roncsderbyt. Miért nem tartjuk énidegennek?

Az jóformán szociálpszichológiai érdekesség számba megy, hogy miért szavaz az emberek 70%-a a két fasiszta pártra és miért szavaz az emberek 75%-a a két civilgyilkos zsákmányszerző pártra.

Ez nagyjából akkora csoda mint a 49-es hiperinfláció.

Mellesleg a jóléti társadalom modell tényleg nem éli konyuktúra időszakát. De ettől még a modernizáció az modernizáció marad. A kirekesztésből csak káosz lesz. Siker tuti nem.

Tegnap cseteltem a lányommal és elmondtam neki, hogy kamasz koromban úgy hittem, hogy amit a felnőtt társadalom szocializmusként és annak a puha diktatúrájaként felépített azt teljesen egyértelműen egy éppen még fenn álló, de letűnt kor nyomainak éreztem. Úgy éreztem, hogy az akkori diákmozgalmakban látni lehet a jövőt. látni lehet, hogy meg fogunk tanulni megegyezéses alapon demokratikusan kormányozva élni! Hittük, hogy új és szebb világ jön. A jogfosztottság kultúrájának nincsen többé alapja! És aztán nem lett szebb a világ. Most megidéztük az előző rendszer legsetétebb démonait. Megint magukat grófoknak képzelő urak vannak és kirekesztettek. Tapossuk a munkást, a hajléktalant, a kisvállalkozót, a magyart, az idegent, a férfit a nőt a gyereket, a bankárt, a bloggert, a tüntetőt, a némát. A jogfosztottság eszkalálódását ünnepeljük!

Ennyi maradt a rendszerváltás kori reményeink kihült helyén!

Itt egy video pl az amerikai jóléti társadalom haláláról.

www.youtube.com/watch?v=Qa1wGlGbTVI

Muscari 2015.01.21. 12:47:05

Ha tudnék németül már mennék is, annyira jó volt! A Wörthi tónál én is jártam már, nagyon szép környék, simán kibírnám ott hosszabb ideig is :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 12:50:48

@Muscari: +1, Ausztria gyönyörűséges ! Mennék én is újra! <3
Nekem pl: Tirol, jódli, Milka csoki, Schönbrunn, síparadicsomok, Alpok, jósokhóóó, mariahilfer meg a tó, na így sorban majd ! <3
Jössz ? :-D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 12:54:31

@adg [Au, Darwin]: persze, de azért mégiscsak más érzés lehet neki, ha látja, hogy igény is van rá:DDDDDPPPPPP

qkuc 2015.01.21. 12:58:54

Nagyon jól sikerültek a fotók, :). Tetszett a poszt is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 13:07:28

@Saman:

"Ez nagyjából akkora csoda mint a 49-es hiperinfláció."

A "49-es" hiperinfláció 46-ban volt...

adg 2015.01.21. 13:23:24

@Saman: rajtad kivul hasznalja meg valaki a keretalkotas szot? Sose lattam... :)

Majmász Gedeon 2015.01.21. 13:27:34

@Babette .: Könyörgök. A könyörgöm tárgyas ragozás, ide viszont alanyi kell.

2015.01.21. 13:29:23

@Saman: Te komolyan gondolod hogy az osztrak berszinvonal 20 ev alatt 'epult ki'? Vagy felreertettem? Vagy ketszazat akartal irni?

Skog 2015.01.21. 13:30:49

@pappito: +1
@Zka: +1

Az a bibi, hogy a Kárpát-medencében egyetlen olcsó dolog van, az a bullshit generátor.

adg 2015.01.21. 13:40:27

@Babette .: Emese nagy E, mert tulajdonnev. :)

Evain 2015.01.21. 13:41:19

@Majmász Gedeon: aham, pont annyira tárgyas a könyörgöm, mint az alszok helyett az alszom. :)

2015.01.21. 13:41:36

Hat ez nagyon szep volt, Ausztriarol eddig azt gondoltam, hogy szep-szep, de unalmas, de ezek a kepek most meggyoztek, hogy menjunk megint :D

@Cyrus Sabien: Jaja, szerintem is! :D

@Határátkelő: Amugy ezt mar a moderalasi elvek poszt ala akartam irni, hogy esetleg meg azzal szuntethetned meg a whitelistet, ha irnank csak neked egy szuroprogramot, ami elomoderalja az osszes posztot, anelkul, hogy neked kelljen vele foglalkozni. A szokasos serteseken meg tragar szavakon kivul beallithatnank, hogy szurjon olyan, Hataratkelo-specifikus trigger wordokre peldaul, hogy "kulimelos", "homoklobbi", "liberalis", stb. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 13:43:06

@adg [Au, Darwin]: hu akkor Molnár Ferenc hányszor elbaszta Nemecsek Ernőét....

adg 2015.01.21. 13:44:37

Nem tudja valaki veletlenul, hogy pl az index oldalain beagyazott videok helyett miert a nemzeti mediahatosag oldala jelenik meg? Ez azert van, mert kiirtam magam a magyarsagbol, vagy masoknal is ez van? Megoldas? Nem akarok proxyt, mas megoldas erdekelne, ha van.
Koszi

Majmász Gedeon 2015.01.21. 14:02:33

@Dragonlady (now in Thailand): Alighanem a Gmail szigorított a szűrőszabályain, mert nálunk is az van, hogy azon ügyfeleink, akiknek gmail-es címük van, kivétel nélkül a spam mappába kapják a céges leveleinket (van is némi alapja, mert sok egymás utáni karaktert tartalmaz). Megoldás lehet, hogy új szűrőt hozol létre (fogaskerék -> beállítások -> szűrők -> új szűrő létrehozása) az adott feladóra (szűrő készítése a keresés alapján -> Soha ne legyen spam -> szűrő létrehozása). Ettől még persze lehet, hogy a promóciók közé fog érkezni néhány...

Mr Long 2015.01.21. 14:06:16

@maxval bircaman szerkesztő: A liberalizmussal azon kivul mi a bajod, hogy nincsen benne ertekrendszer es korlatozza a velemenyt?

rezsöatya 2015.01.21. 14:26:59

@Babette .: ne beszelj ilyen alpari, szexista (mi is volt a harmadik?), mert jon HA es kimoderal... vagy mi...

rezsöatya 2015.01.21. 14:28:47

@adg [Au, Darwin]: en a multkor csinaltam egy kertkaput, ott alkottam egy keretet... szoval...

rezsöatya 2015.01.21. 14:32:10

@adg [Au, Darwin]: koltozz az UK-ba. Itt megy rendesen... (most probaltam)

soad1221 2015.01.21. 14:32:20

@adg [Au, Darwin]: nekem indul hiba nélkül.
Úgyhogy kiírtad magad. Végérvényesen. És ezt már a médiahatóság is tudja.
Ez van, ilyen az élet... :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 14:48:24

@rezsöatya: nyugi nem fog, csak nyugodtan teeee...xyghtjklzbfgrt.:-D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 15:00:08

@adg [Au, Darwin]: Egyértelműen az első indok a valós.5000 km feletti távolság esetén felejtsd el a magyar tartalmakat, hisz te már úgysem fox visszatérni soha... :-))))))))

Sámán megint keretalkotásba kezd, nem lesz ez így jó, nagyon nem... :-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 15:01:31

@adg [Au, Darwin]: Amúgy ha tudsz jól működő (p)roxyt, ami ingyenes is, az biztos többünket is érdekelne...Ha másnem a .com oldalra ilyesmiket is fel lehetne tenni...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.21. 15:17:31

@Majmász Gedeon: köszi
szóval érdemes kivételesen belekotorni a gmail spam mappába :-(

soad1221 2015.01.21. 15:23:32

@geegee: milyen mocskos liberális deep webes trükköket akarsz Te itt alkalmazni,Tee..? :)

Evain 2015.01.21. 15:28:23

@adg [Au, Darwin]: VPN browseren keresztül próbáltad már? Én azzal szoktam a (khm) cég által letiltott oldalakat olvasgatni. ^^

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 16:01:02

www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20150121-mi-hianyzik-kulfoldon-a-magyarnak.html

Mi hiányozna, hát persze, hogy a túúúúróóóó rudiiiiiiiiiiii!!4!!négy!!öt!!
:-))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 16:03:44

@Babette .: Rejtsd el a s*ggem? :D Na, majd utánanézek ennek is, köszi.

@soad1221: Néha nagyon jól jönne focit nézni.Idekint elég ostobán vannak a csatornacsomagok, de legalább kurv@drágán adják.
Ami azt jelenti, hogy nekem nem ér annyit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 16:14:03

OFF
Ja, egy kis ződ fény a guglimapszról, Finnországból:

https://www.google.com/maps/@68.509181,27.481664,3a,75y,97.44h,105.32t/data=!3m5!1e1!3m3!1ss8bToItQ6uoAAAQZLDcQJA!2e0!3e2

Hogy mik nem vannak...

On

2015.01.21. 16:14:44

@geegee: Édes Istenen, egyek úgy csinálnak, mintha a magyaron kívül nem létezne más konyha a világon. :) Szerintem meg pont az a jó, hogy kiszakad az ember a rántott hús-töltött káposzta-húsleves körforgásból, és tapasztal valami újat. Akik a franciáknál meg az olaszoknál a magyar konyhát hiányolják, azok nem tudják, hogy milyen földi paradicsomba csöppentek konyha terén. Az angol meg német fújólást még megértem. Habár már ott is annyi bevándorló van, hogy nem kell kötelezően a hagyományos ételeket enned.

2015.01.21. 16:16:31

@adg [Au, Darwin]: Most direkt megneztem es ugy nez ki hogy nalunk Szaudiban az osszes Indexes video le van tiltva ??? Ezek szerint mindegyik immoralis, vajon mi lehet bennuk !!! :)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 16:17:34

@Mr Long (UK):

De, van benne értékrendszer, pont ezért ellenzem, mert nem tetszik a liberális értékrend.

Hozzáteszem: elismerem a liberalizmus pozitív eredményeit, de mára a liberalizmus nem szül többé pozitív eredményeket.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 16:17:34

@Majmász Gedeon:

Ennél rosszabb is szokott lenni. Vannak egyes önjáró levelezőrendszerek, melyek nem csak szpamnak minősítenek

egyes emaileket, azokat külön mappába téve, hanem egyszerűen törlik a szerintük csúnya emaileket.

Korábbi munkahelyemen egy időben a citromail.hu és a freemail.hu szolgáltatókkal volt ez. Ügyfél ír, de sose kapja

meg a választ. Aztán a freemail-esekkel sikerült megértetni, hogy ne csinálják ezt. A citromail-lel nem tudtuk

megértetni ezt, így végül minden új ügyfélnek azt mondtuk, csináljanak normális helyen email címet maguknak, s

ne használják a citromail-t. Szép kis ellenreklám volt ez a citromail-nek, de gondolom, nekik megérte. A citromail

biztosan eldöntötte, hogy a pókerezés, kaszinózás, stb. csúnya dolog, s ez ellen úgy fog küzdeni, hogy a

felhasználóik felé érkező ilyen emaileket egyszerűen törli.

Majmász Gedeon 2015.01.21. 16:17:34

@Babette .: "Vagyis imho a könyörgöm és a könyörgök is helyes"
Tehát ez csupán egy ember véleménye.

www.e-nyelv.hu/2009-05-25/konyorgok-vagy-konyorgom/
"A könyörög személyragos alakja a könyörgök, mivel az ige tárgyatlan és iktelen. A könyörgöm alak gyakorisága a Nyelvművelő kéziszótár szerint a hasonló alakú kérem igealak hatására alakulhatott ki. A szabályos forma azonban ez: könyörgök."

Könyörgöm, akasztjuk fel!
e-nyelvmagazin.hu/feltoltes/2010/04/33.Konyorgom.pdf

Mr Long 2015.01.21. 16:17:58

@Philosoraptor: bmeg ehes lettem toltott kaposztara... Legalabb heti egyszer szivesen ennem.

pasztasuta 2015.01.21. 16:32:12

@geegee: Hat ami nekem biztos nem hianyzik innen az a magyar konyha meg a magyar elelmiszerboltok valaszteka, @adg [Au, Darwin]: erre is van valami keplet, hogy mennyi ido-km utan nem vagyik valaki egy jo tanyer pacalra? :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 16:40:22

@pasztasuta: Hát én nemtom...de képzeld, amikor a HÁ taliról jöttem haza, Lajosmizsénél az autó simán bekanyarodott a csárdához és be kellett vágni egy óriási adag marhapacalt. Pont olyan volt, mint amire emlékeztem! :-)) Kurvajóóó:-DD

rezsöatya 2015.01.21. 16:45:21

@pasztasuta: kivancsi vagyok a kepletre...

Nekem harom ev utan volt ellenallhatatlan vagyam pacalt enni most, hogy otthon voltam... (Lajosmizse, Tanyacsarda)

kepfeltoltes.hu/150121/2015-01-21_15.43.50_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

pasztasuta 2015.01.21. 16:45:56

@NagyságosSodalisO [eng]: Jo alairom, valoszinuleg az olasz konyha miatt lettem ilyen elkenyeztetett. :)))

2015.01.21. 16:47:59

@geegee: Szerintem ez egy szubkultura, vagy az is lehet, hogy en nottem fel szubkulturaban, ugyanis Magyarorszagon, a csaladunkban se ettunk soha toltottkaposztat, pacalt, es egyeb ilyeneket, azt se tudtam egy csomo ideig, hogy ezek micsodak. Turorudi persze megvolt, de az meg nem is magyar, hanem orosz. :D Szoval en nem hiszem, hogy a magyarkonyhasok volnanak a tobbseg, de csak akkor, ha magambol indulok ki :D

pasztasuta 2015.01.21. 16:52:06

@rezsöatya: az már biztos hogy a sok x+y után lesz egy -rezsőatya
:D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.21. 16:56:08

@Majmász Gedeon:

Na, az e-nyelv.hu-t nem ajánlanám. Az a magyar nyelvművelő maffia egyik fészke. Sok hülyeséget szoktak terjeszteni.

A "könyörgöm" szimplán egy kifejezéssé alakult szófordulat. Miután ez már lezajlott, ökörség elemezni, hogy eredetileg logikátlan, hiszen valóban abszurdum ikesen ragozni egy iktelen igét. Igen, az alapja hiperkorrekt ragozás, ez tény, de mára ez már egy kialakult alak, mely elszakadt az eredetitől.

Ezen az alapon ha magázok valakit, nem írhatom le azt, hogy "lásd a 2. oldalon", mert az tegezés!

Egyébként tényleg megesik a hiperkorrekció pár iktelen igénél. Én pl. az "edz" igét hallottam már sznoboktól ikesen ragozva.

Szóval az eredetre érvelni itt pont ugyanaz, mint a "média" szónál azzal érvelni, hogy latinul a "media" többes szám.

Hozzáteszem: én személyesen sosem mondom, hogy "könyörgöm" ebben az alakban, de ez az én személyes hozzáállásom.

2015.01.21. 17:05:47

@Mr Long (UK): Nekem évente egyszer is bőven elég. :D

Mrs. Clayton 2015.01.21. 17:06:30

@Philosoraptor: az atlag pubok ilyen franchise rendszerben mukodnek es a curryt meg a sult oldalast lefagyasztva elore elkeszitve kapjak joforman csak fel kell a konyhaban melegiten
ennek elonye h baromi olcso, kb 5-6 font egy fore
de a normalis puban vagy rendes etteremben eszmeletlen jokat lehet enni, sokkal jobb es sokkal tobb etterem van Angliaban, nyilvan a fizetokepes kereslet miatt, mint Mo-n
otthon vadaszod a jo ettermeket, foleg videken, itt addig szinte barhova mesz tok jokat eszel
szoval az mar reg nem igaz, h Anglia a sunday roastrol szol csak, nekem most a nagy kedvencem a malaysian es a vietnamese restaurant, legutobb itt voltam, ez valami isteni es nem is draga
grandhotelkenilworth.com/raffles-restaurant.htm

Mr Long 2015.01.21. 17:13:44

@Philosoraptor: Na jo, mondjuk en felvaltva ennem szekelykaposztaval, masik nagy kedvenc. A heten csinaltam porit, hat kell hoznom legkozelebb paprikat, mert meg szine sem volt a spanyol vacaknak...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.21. 17:15:54

@Mirjam2: Az osztrákokkal mintha egy ország lettünk volna. Ami az első és második világháború között lezajlott az indokolja a 4-5 szörös jövedelmi különbséget?

Nem. 45 és 65 között vált így szét.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 17:19:28

@Mr Long (UK): ez alap, na nem a túró rudolf....hanem a piros paprika, erős pista, pálesz...enélkül nem megy..:-D
@Jess G: én pont ezeket nem csipázom...Mindenhol ez van , angol klasszikus pub a kajájával, meg Indiai, thai, vietnami, kínai,Európából meg az olasz...füvek, porok, öntetek, oregánó, curry, bambusz , zöldtököm, csíra...:-)
Persze azért van ezekből több, mert a többség, az ott élő populáció ezekből áll össze, mindenki megy a sajátjába, meg vendégségbe, kipróbálni, enni a másikét...
Szóval ezzel azt akartam mondani, hogy megértem és elfogadom, hogy sokan ezt imádják. Szeretni egy konyhát, ízvilágot oda-vissza jó. nem is megyek bele további részletekbe, mert mr soxor átbeszéltük, ahányan vagyunk annyi félét szeretünk..:-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 17:24:42

@pasztasuta: A pizzákért, meg a tésztákért azért kicsit írigy vagyok! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 17:27:43

@Majmász Gedeon:
ó.

vitatkozzon veled a max.
oh, wait...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 17:30:05

@Mr Long (UK): én most bármire, amit nem nekem kell megfőzni:D

Mrs. Clayton 2015.01.21. 17:31:35

@NagyságosSodalisO [eng]: mar hogy azt nem szereted h a pubban rakkoktel meg steak meg banoffee pie van a kinaiban dim sum meg rakchips az indiaiban meg curry es poppadom es ez mind egy orszagban megtalalhato?
Hat kinek a pap kinek a paplan ugyebar en ha magyarorszagon lennek is jarnek mindenfele etteremben de ennyi fele ott csak pesten van.

Mr Long 2015.01.21. 17:31:53

@Saman: Az osztrak multik hordat ki a penzt amikor egy orszag voltunk. :)

Mrs. Clayton 2015.01.21. 17:34:25

@Babette .: nekem meg ilyen erzesem soha nem volt, ha hajnali 2-kor kerne barki barmit azonnal mennek es foznem

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 17:35:42

@Jess G: Nem , nem , félreérted, azt nem szeretem, hogy nincs több választási opcióm, csak ázsia, meg az olasz, egy jó görög, vagy lengyel, vagy több európai, pl egy jó spanyol étterem vagy egy jó francia konyha, lehet ezek vannak Londonba, de oda azért kicsit borsos lenne bejárni ilyeneket enni...Szóval annyira nem kamálom , hogy az ázsiait zabáljam állandóan, egy idő után mindegyik egyforma, tartalomra is meg ízre is....nekem..persze:-)

Mrs. Clayton 2015.01.21. 17:39:34

@NagyságosSodalisO [eng]: dehogy. Menj fel tripadvisorra videken is fogsz talalni nagyon jokat. A kozelunkben nem egy francua etterem van a szulinapomon spanyol etteremben voltunk de van mongol etterem is. En az olasztol nem vagyok oda foleg h egy atlagos tesztat 8-9 fontokert adnak. Azert az tulzas. Foleg f hteszta risotto pizza a menu. El nem hiszem h abban az orszagban csak ezt eszik.

2015.01.21. 17:39:58

@Jess G: Étteremben Mo.-n is ehetsz jókat, ha megtudod fizetni. Pont azért ehetsz jókat amúgy, mert a menő éttermek elmernek rugaszkodni a 80-as évekbeli magyar konyhától, és teljesen újragondolják az ételeket, v. pedig pont nem is a magyar ízvilág a fő irányvonal. Fejlődik a magyar konyha, csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy étterembe járjanak.Itthon az a pénzesek világa. Étterem alatt természetesen a nívós éttermeket értem.

Mr Long 2015.01.21. 17:41:25

@NagyságosSodalisO [eng]: Mondjuk az ettermekbe bemenni is borsos ket fore:) Inkabb veszek ket vonatjegyet es eszek a tengerparton az arabol fish&chips-et. Mondjuk nekem konnyu, mert szeretem :D

Mr Long 2015.01.21. 17:45:15

@Philosoraptor: Ha az osztrak hatar kozeleben vagytok ezt probaljatok meg. hatarmentivigado.hu/
Normal araik vannak (voltak ket eve, sajna akkor jutottam el ide utoljara), nem elrugaszkodottak a magyar valosagtol, a mennyiseg boven jo, nem egy 2x2x2cm-es kockahus ket fuszallal. Tudom etterembe azert jar az ember, hogy ujat kostoljon, bar en jollakni megyek, ujat kostolni kinyitom a szakacskonyvet es fozok.

Mr Long 2015.01.21. 17:46:29

@Jess G: Miert Mo is csak rantotthus-toltottkaposzta-porkolt haromszogkent fut. A digok miert lenneek jobbak?

Mrs. Clayton 2015.01.21. 17:46:44

@Philosoraptor: hat a 3 evvel ezelotti tapasztalatom illetve a tavaly nyari 3 hetes otthonletem alatt ebbol en semmit nem lattam. Azt latom olvasom h pesten jobbnaljobb ettermek nyilnak meg videken Iis van tobb jo etterem. De mig itt talalomra bemesz vhova es rendelsz tuti h meg fogod tudni enni. Nekem Mo-n ez szinte csak 2x sikerult a ki tudja hany alkalmbol es akkor is rossz szajizzel jottunk el mert olyan volt a kiszolgalas. Ok itt angliaban meg az zavar h nagyban eszem erre odajon a pincer h minden ok-e. Hat latja h eszem szoval mi lenne a gond. De inkabb ez mint h ez sincs az sincs igy se lehet ugyse lehet ha nem tetszik ott az ajto

Mrs. Clayton 2015.01.21. 17:48:21

@Mr Long (UK): ja ez is igaz :-) nemIis nyitnek magyar ettermet

2015.01.21. 18:03:40

@Philosoraptor: Es vannak-e Magyarorszagon ilyen hipsztergasztropub vagy ilyen izakaya szerusegek? Ahova az ember nem feltetlenul 3 fogasos szuperelegans vacsit szeretne elkolteni, hanem csak egy normalisat, esetleg alkoholt is inna, de azt is csak normalis mennyisegben, esetleg baratokkal egyutt? En ezeket kedveltem egy idoben, szombat estehez vagy akarmikor ha az ember nem akar otthon fozni, bar etterembe is szeretek jarni, nincs is jobb mint egy hosszu kirandulos nap utan lejart labakkal farkasehesen beulni egy meno etterembe es vegigbeszelgetni az estet a gozolgo akarmi folott egy hideg sorrel es kibamulni az ablakon az esteledo tajba ohhh de jo, hogy mindjart jon a Valentin-nap :D

Quercus a favágó 2015.01.21. 18:07:45

@mojyo:

"mindjart jon a Valentin-nap"

Az mi?

Mr Long 2015.01.21. 18:10:02

@Babette .: Modoros vagy sem, ide turabakancsba is siman beulhet az ember kajazni, ha van hely az osztrakoktol :) Na jo, a magyar ugyan ugy szivesen latott vendeg, de szomabt estere mar elore kell elozo heten asztalt foglalni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 18:10:03

@Jess G:
az emberek itthon nem adnak normális visszajelzést. ha rossz a kaja, nemhogy visszaküldenék, vagy szólnának, még meg is eszik, majd másnap dühöngenek a szomszédnak.

egyik éven voltunk egy felkapott szőlőhegyen, nekem eleve nem volt szimpatikus, de olyan kiszolgálás volt, hogy ott tiltottam volna el mindentől a hapsit. a második ételt hozta először, abból is csak a langyos maradékot, a java ment a külföldi csoportnak,
majd reklamálásra az üres húsleves (kocka volt, éreztem), majd 10 perc múlva kézben(!) a főtt fürjtojásokat.

borból képtelen voltak ugyanazt adni a második pohárral is.

kértem külön szobát direkt a kutya miatt, ott derült ki, hogy persze, a 10 ágyasban aludhatok. hát persze mindenkivel aludt egy kicsit a kutya, én meg semmit.
a reggelit másnap 10kor csak könyörgésre szolgálták fel.

én úgy döntöttem, ezért nem fizetek egy fillért sem, illetve kábé amit megettünk.
a dühöngésben benne volt az egész csoport, végül a többiek gyávák voltak nem fizetni.

a tulajdonos végül a teraszról kurvaanyázott le bennünket, míg a kocsiba beszálltunk.

híres magyar vendéglátás.

pasztasuta 2015.01.21. 18:12:00

@Jess G: "El nem hiszem h abban az orszagban csak ezt eszik." Hat job is ha nem hiszed el, mert tenyleg nem csak ezt eszik. :)
@Mr Long (UK): Ha vegigjarod Olaszorszagban a regionekat, akkor rajossz. :) Nagyon sok minden fostalicska ebben az orszagban, sajnos, es en is sokszor kritikus vagyok vele szemben, mert itt elek es nem vagyok suket&vak, de a kajabol nem engedek, sorry. :)

Mr Long 2015.01.21. 18:14:02

@pasztasuta: Nekem az olasz kaja kimerul a tescoban kaphato toltott teszta szosszal nyakonontve reszelt chedarral megszorva es arca be a tv elott minoseggel :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 18:14:05

Hej, Adégé, ha ott Auusziba ilyen sárkányokat fognak ki a vízből, akkor te hiába biciklizel itt a begyepesedett gondolkozás ellen...
:-))))

hvg.hu/shake/20150121_remisztoen_pocsek_capat_fogtak

Mondjuk fura, hogy nem bírtak egy normális fotót berakni a cikkbe...

pasztasuta 2015.01.21. 18:14:20

@pasztasuta: *jobb, of korsz mert latom ma sok itt a magyar tanar. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 18:14:23

@Mr Long (UK): túl hosszú az étlap egy pici helynek. egyszerűen nem lehet jó.
de majd megnézzük, becsalom az emberemet egy dödöllére, azt imádja.

Mr Long 2015.01.21. 18:15:18

@Babette .: Kertel tole panaszkonyvet? Biztos adott volna :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 18:15:28

@pasztasuta: cozze alla marinara friss kenyérrel, rögtön úgy 3 adaggal kezdenék:))))

Mr Long 2015.01.21. 18:16:49

@Babette .: Annyira nem pici, de tenyleg jo a kaja. Nem ettem meg mashol ilyen finomat.

Bar az egyik kedvenc kajaldam kapolnasnyeknel a 7-es ut melletti kolbaszsuto. Regen ha napkozben arra tudtam menni mindig megalltam kajalni.

Mr Long 2015.01.21. 18:17:20

@Babette .: Nem kellene vele rendelkeznie?

Mr Long 2015.01.21. 18:18:10

@Babette .: Na ezt is ritkan hallani, hogy a nagy a nem jo :DDDD
Nyugi, nem veletlenul jar oda a hatar menti resze az osztrakoknak.

pasztasuta 2015.01.21. 18:22:35

@Mr Long (UK): hat igen, igy most mar minden vilagos :)))
@Babette .: ugyehogyugye! :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 18:22:56

@Mr Long (UK): +1
@Babette .: Na akkor én vagyok az éttermek réme, szerintem rajta vagyok a gasztronómiai körözési listán /jé, most így átgondolva, én mindenhol ugatok??? / , ha valahol ettünk és az szar volt , vagy átverés, vagy nem az amit az étlapon kínáltak és én kértem, bárhol, bármikor visszaküldtem, én leszarom nagy ívben , az adott helyet vagy nevet, Győr-ben szálloda, Sopronban, Balaton, de külföldön is volt már....a pénz nálam van, én fizetek, azért megyek be mert éhes vagyok, azt amit kértem...próbálkozhatnak, de velem rosszul járnak...volt, hogy a báránysült helyett faggyús birkacupákot hoztak ki, /nem tudták, hogy falusi parasztlány vagyok, láttam és ettem már birkát is meg bárányt is / hívtam a pincért...az hívta a szakácsot..az még próbált ugatni, megmutattam neki a hideg faggyút a "bárányon" és mondtam , hogy el is lehet húzni, mert még fejbe is vágom vele, arra talán jó...
..igen készségesen kérdezte a pincér mit hoztam helyette, ....mondtam, hogy kösz itt semmit,feltételezem a többi is ugyanilyen szar és átverés, viszont a vendégkönyvet nyugodtan hozhatja, meg egy nylon tasakot, mert ez a comb a Fogy. Véd. fog landolni.:-))
Tudom bunkó vagyok, de a pénzemért ütök, harapok, velem sokra mennek...:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 18:25:27

Mi hiányzik otthonról: nekem igazából csak a halászlé az, ami nagyon kellene, az itteni tengeri halakból nem igazán jó.Igaz, csak egyszer próbáltuk, nem sikerült.Én szeretem az otthoni, magyar halakat.
Illetve néhány süteményfajta, pl képviselő pé-ó-fánk, meggyes pite-rétes, illetve bármi amiben meggy van.
Idekint valahogy nem sikerül belefutni, a konzerv meg sehol sincs ízben a friss gyümölcstől.
A svéd cukrászipar valahogy nem nagyon kápráztat el, persze biztos akadhat olyan, ami finom, de még nem sikerült belefutni ilyenbe... :D
A többi az megoldható otthonról hozva.
Persze túlélném azért, ha nem tudnék magyar kajákhoz hozzájutni, de szomorú lennék...

2015.01.21. 18:25:45

@QUERCUS: Ez egy rohadekliberalis unnep, a kepeslapgrafikus- es csomalogopapirlobbi, valamint az etterem- es mozihatterhatalom nyomasara talaltak fel a haldoklonyugaton, ilyenkor a fogyasztoitarsadalom jovahagyasaval lehet romantikus dolgokat csinalni, peldaul etterembe, vagy szinhazba menni es megmondani a szerelmunknek, hogy szeretjuk. Mas napokon ezek a tevekenysegek ugyanis termeszetesen meg a haldoklonyugaton is tiltottak, de legalabbis nyalasbuzis szokasnak szamit amit illik a 4 fal kozott tartani.

Mr Long 2015.01.21. 18:27:39

@pasztasuta: Viccet felreteve nekem nem volt soha ingerenciam megismerkedni az OLASZ konyhaval. Bar masikkal sem, szoval nem rasszizmus :) Marmint abban az ertelemben, hogy akkor most kiprobalom az xy konyhat. Ha latok vamit, ami guszta megeszem, de nem tartok ismerkedo napot a vietnami konyhaval. Bar multkor a kozelkeletiek kihuztak magukat a listarol, oket kerulom.

kék madár 2015.01.21. 18:27:53

@Sanyi9: mert 14-szer adjak 12 helyett

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 18:27:53

@mojyo: jááj, mekkora egy fazon vagy te !!! :-D

Mrs. Clayton 2015.01.21. 18:29:19

@pasztasuta: na de latod, akkor mi a szent szarert csak ezt eroltetik, en a bolognai ragutol konkretan hanyok, akarmilyen jo is

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 18:29:35

@NagyságosSodalisO [eng]: Pówerpityu helyett/mellett ajánlom megkóstolásra a Karikás Pityut (Ringed Stephen...? ) ez csak a paprikakarikákat tartalmazza, nem erős, kellemesen lájtos és natúr.Asszem csak sima sós vízben úszik.Én nagyon rákaptam, talán meg a vaníliafagyit is azzal eszem... :-)

2015.01.21. 18:29:40

@pasztasuta: Annak mi a rendes olasz neve, amikor a padlizsant felbe vagjak es paradicsompakolassal es sajttal egyutt megsutik? Uristen, en azt imadom, otthon is szoktam csinalni, ugy tudom olasz talalmany. :D

Quercus a favágó 2015.01.21. 18:29:43

@mojyo:

Ja, így már értem. És ez most nekünk jó?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 18:36:36

@QUERCUS: Az afromagyarok szokták állítólag így emlegetni az önkéntes munkát...
Illetve ami még az eszembe jut erről, hogy a legnagyszerűbb ajándék erre a napra a szívlapát!Meg hogy Malvin jómunkásember...

Mrs. Clayton 2015.01.21. 18:37:17

@Babette .: en a nyaron jartam ugy, figyi: augusztus Kaposvar foter este 10-kor a lanyommal csak kiultunk volna egy teraszra valamit inni, 3 pincer all a terasz elott, a teraszon tok sok vendeg, elhaladunk a pincerek mellett, majd az egyik utanunk szol, h hello lanyok hova-hova?, mi van? megfordulok, mondom leulnenk egy asztalhoz, erre a ficko visszaszol, h zarva vagyunk, nezek ertetlenkedve, erre azt mondja, ha nem hiszem megmutathatja a tablat, h 10-kor zarnak, nem ulhetunk le inni se
tobbet nem mentunk
masik etterem, azt mondja a baratnom, h o pisztrangot enne nem sima, hanem petrezselymes burgonyaval, azt mondta a pincer erre, h azt nem lehet, nincs petrezselymes burgonya az etlapon, baratnom ramutatott ha van fott burgonya, akkor nem nagy dolog elkesziteni, nem baj akkor sincs
desszertnel fagyikelyhet kert, de vanilia nelkul, a pincer erre is azt mondta h azt nem lehet, mert akkor tobb vaniliajuk lesz mint csoki es azt kinek adjak el
hat majdnem mondtam, h mondjuk megehetne a tulaj, de vegul eljottunk, mert kozoltek, h kartyaval nem lehet fizetni
de ha tovabb gondolkodnek, meg 100 eszembe jutna, de rossz erre meg csak gondolni is, nem hogy atelni

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 18:37:44

@geegee: Haha , oksa utánanézünk.:-))
@Mr Long (UK): hehe, nálam az indiai konyha, megboldogult kollégám, Jeetendra Tangedpaly megkínált az általa készített istentelenül kinéző, de annál erőteljesebben illatozó ebédjéből, a 2. falatnál valamit éreztem a számban.......14 méter hosszú fekete indiai hajszál volt, 1 évig hánytam utána:-)

Mrs. Clayton 2015.01.21. 18:38:25

@QUERCUS: egy olyan unnep, amit a szolgaltato ipar talalt ki azert, h az emberek meg tobbet fogyasszanak arra tekintettel, h szeretnek valakit

Mr Long 2015.01.21. 18:38:46

@mojyo: Akkor megfeleloen az ertekrendnek ma hazamenven ne mondjam asszonynak, hogy szeretem, inkabb vagjam szajba???

DieNanny CH 2015.01.21. 18:41:05

@maxval bircaman szerkesztő:

Ez tényleg nagyon jó cikk! Pl még jó 10 évvel ezelőtt egy egyetemi klinikán voltam szakrendelésen, ahol 3 nagyon jó szakorvos volt, mégsem tudott gyorsan haladni a sor, ugyanis az egyiknek mindig lefagyott a számítógépe, így vizsgálni ugyan tudott, de leletezéshez mindig várnia kellett valamelyik kollégájának a gépére. Apróság, de a gyerekvers is azt mondja: "Egy szög miatt az ország elveszett!"

2015.01.21. 18:41:07

@QUERCUS: Hat, van amit neked kell eldontened. Mar mondtam valaki masnak, hogy amikor a HA-ra regeltem, azt a nevet valasztottam, hogy mojyo, es nem azt, hogy Minden Igazsagok Tevedhetetlen Forrasa, igy csak arra tudok valaszolni, ami szerintem van, igy azt, hogy neked ez most jo-e, azt nem tudom.

Mr Long 2015.01.21. 18:41:17

@NagyságosSodalisO [eng]: "indiai konyha" nalam az a nem tudom kinezet alapjan mi volt, de meg anyam is erzi az itteni fozetuk szagat...

Mrs. Clayton 2015.01.21. 18:44:13

@NagyságosSodalisO [eng]: o, ne, isteni
viszont en imadom a bombay potatot, etteremben, ugyanis multkor vettem keszen curryt amihez nem csak pilau rice volt, hanem a krumpli is, hat iszonyat szar volt, szerintem ne a kollegad higieniat nelkulozo fozotudomanya alapjan iteld meg az indiai konyhat
mondanek tobb nagyon jo ettermet, de sztem nem laksz kozel

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.21. 18:45:51

Folytassátok ezt az étteremhorror vonalat, imádom! Valami egészen perverz örömöm telik az olvasásukban, ilyen agyfelb@szós-hitetlenkedős-kínombanröhögős élmény :D én egyszer egy panzióról írtam értékelést, mire a tulaj perrel fenyegetett :D

DieNanny CH 2015.01.21. 18:46:38

@Dragonlady (now in Thailand):

Igen, nekem ráadásul háromfelé mennek: promóciók, kéretlen levél, beérkezett levél... Fogalmam sincs, miért.

Quercus a favágó 2015.01.21. 18:49:12

@geegee:

Az anyaméhben szoláriumozottakra gondolsz?

@Jess G:

Értem. Bár én konkrétan akkor szoktam többet fogyasztani ha valamit szeretek, és nem ha valakit.

@mojyo:

"hogy neked ez most jo-e, azt nem tudom"

Én is így szoktam mondani a feleségemnek, ha megpróbál becserkészni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 18:52:15

@Réka ‎: :-D Hasonló élményeket mi is átéltünk itt mostanság . :-D

Mrs. Clayton 2015.01.21. 18:54:28

@QUERCUS: ok, gondolom, aki ekkor fogyaszt, az meg fogyasztani szeret, van ilyen ;-)
en pl eddig azt hittem nem vagyok cipo manias, de S. felhivta a figyelmemet, h annak ellenere h nem lakom nala, megis az en cipommel van tele az eloszobaja, es itthon is van jo sok cipom pont az eloszobaban, mert a cloak roomba mar nem fer
szoval lehet h en meg magamat is meg a fogyasztast is szeretem, bunos vagyok-e?

DieNanny CH 2015.01.21. 18:54:35

@Babette .:

Rákattintottam a linkedre, ugye bejött egy google oldal, ott pedig megakadt a szemem egy olyan problémán, hogy: Való világ 5 külföldről nézés probléma... ??? Komolyan, hát minek ment az ilyen külföldre, mikor továbbra is ezeket a b@romságokat akarja nézni?!?!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 18:56:44

@Mr Long (UK): :-DD
@Jess G: tudom, persze, de valahogy azóta így rakom össze...hajszál-indiai kaja+ jó sok curry..:-D
@QUERCUS: :-D

Mrs. Clayton 2015.01.21. 18:57:55

@Réka ‎: arrol nem hallottal, h egy hazaspar a tripadvisoron feltett fotokat, meg leirta h milyen egy retek szakadt volt a szalloda, azok erre beterheltek a credit kartyajukat extra 100 fonttal, mondvan ha T&C-s vilagosan leirja, ha negativ ertekelest adnak nyilvanos forumon annak 100 font a bunteto felara :-D
kozben persze mallott a fal, rozsdas csovek volt a zuhanyzo, potyogott le az almennyezet stb

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.21. 19:03:05

@Jess G: dede, olvastam! A pofátlanság országfüggetlen...
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: +100000

Mrs. Clayton 2015.01.21. 19:03:52

@NagyságosSodalisO [eng]: mondjuk en egy erdekes szerzet vagyok, mert az ilyen masok altal abszolut gusztustalannak tartott dolgoktol nem megy el az etvagyam, ha jo a kaja, kiveszem a szmotyit aztan eszek tovabb, mondjuk ha egy marek kutyaszor van benne, akkor azt azert nem valogatom ki es nem probalom megenni

Mrs. Clayton 2015.01.21. 19:06:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: most mer, en tavaly neztem es neten mindig elolvasom, h a mostaniban mit csinalnak a felkegyelmuek

Mr Long 2015.01.21. 19:07:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Van aki penzert megy, nem kulturat magaba szivni.

Mr Long 2015.01.21. 19:08:39

@Mr Long (UK): ezzel nem azt mondom, hogy kulfoldon muveltebbek az emberek, mert nem.

Quercus a favágó 2015.01.21. 19:11:25

@NagyságosSodalisO [eng]:

Megérkezett.

@Jess G:

Amikor a kisebb lányomat költöztetem a kollégiumba/ból, egy forduló a cucca, meg egy forduló a cipői.
Karácsony előtt a nagyobb lányom,meg az anyja "beugrottak" egy cipőboltba csizmát nézni. Két óra múlva utánuk mentem, és megérdeklődtem, esetleg most vágják-é le Argentínában a marhát, amiből a csizma készül?

Muscari 2015.01.21. 19:14:18

@pasztasuta: o, en azt vettem eszre, hogy delen meg finomabbak a kajak. A focaccia, bruschetta, meg Sziciliabol az arancini, mondjuk ezek nem fofogasok, de nagyon finomak.
Szicilian etunk legalabb haromfele padlizsanos kajat is, de az itteni olasz ettermekben is csak a szokasos szentharomsag van sajnos.

2015.01.21. 19:20:28

@Mr Long (UK): Pesti vagyok, szóval nem fog megtörténni. :)

2015.01.21. 19:21:23

@Jess G: Úgy, ahogy mondod. Vannak fejlődni akaró és képes éttermek. Más kérdés, hogy az átlagnak nincsen pénze étterembe járnia.

2015.01.21. 19:22:57

@mojyo: Nem tudom, a legtöbb fekete-fehér gondolkodású ember a kifőzde-fine dining között tud csak különbséget tenni.

pasztasuta 2015.01.21. 19:22:57

@Mr Long (UK): Tökre megértelek, nekem sem volt fixa ideám, hogy csak olasz étterembe vagyok hajlandó menni Magyarországon, csak most itt élek taljánföldön, és mivel a konyha jó, eszemben sincs mák ültetvényt termeszteni az ablakban meg munka után túrót köpülni (mármint a linkelt cikk arról szólt, hogy a magyarok mennyire desperately keresik a magyar élelmiszereket külföldön). Szóval písz :) (de arról a tescos cuccról le kéne szokni, szerintem simán +5évet nyernél. :D )

pasztasuta 2015.01.21. 19:24:30

@mojyo: parmigiana! érzem, hogy mi rokon lelkek vagyunk, mert az egyik kedvencem... :)

2015.01.21. 19:29:53

@mojyo: Ez nagyon jó. :D

"Rohadékliberálisok"

Muscari 2015.01.21. 19:30:16

@Babette .: megneztem miez, hat nekem is johet 3 tanyerral, meg a napolyi kagyloleves is : ricette.giallozafferano.it/Zuppa-di-cozze-alla-napoletana.html

pasztasuta 2015.01.21. 19:39:22

@Muscari: Azt, hogy finomabbak, azt nem tudom, inkább azt mondanám, hogy délen többet&hosszabban esznek. Én azt szeretem, hogy minden regionéban más és más különlegességek vannak. Emilia-Romagna pl nem éppen déli régió, olyan helyi specialitásokkal mint : prosciutto di parma, mortadella, parmigiano reggiano, tortellini-lasagne-tagliatelle, stb stb

DieNanny CH 2015.01.21. 19:42:13

@pasztasuta:

"de a kajabol nem engedek, sorry. :)"

Jól teszed! Mikor az egyik családommal Firenze környékén voltunk, az egyik étteremben megmondta a főnök - miután az amúgy zsúfolt étteremben kilencünknek helyet szorított - hogy nála nincsen pizza, viszont minden más finomság igen. Na, a gyerekek húzták a szájukat, végül nem tudom, ők mit ettek, én csicseriborsólevest, a másodikra nem emlékszem, csak arra, hogy mennyeien finom volt minden, desszert is, cappucino is. Sajnos, csak ez utóbbit fényképeztem le:
kepfeltoltes.hu/140328/SAM_0571_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

pasztasuta 2015.01.21. 19:44:41

@Jess G: Hát nem tudom, ha jól értettem te most UK-ben található éttermekről beszélsz, lehet, hogy ott erre van kereslet. Amúgy egy olasz ismerősöm aki UK-ben lakott nem szeretett olasz étterembe járni ott, mert azt mondta, hogy az angolok ízvilágához van adaptálva és neki az úgy nem ízlik.

DieNanny CH 2015.01.21. 19:51:24

@Jess G:

Most mondjam azt, hogy még óvónéni koromban az egyik ebédnél a mellettem ülő gyerek belehányt a levesestányérjába? Mire feltakarítottunk...! Bár egész jól bírtam, de az egyik finnyás kislány már nem volt hajlandó visszaülni az asztalhoz...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 19:52:24

@Jess G: azért addigra még rosszabb napokon is elalszom...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 19:54:27

@NagyságosSodalisO [eng]: én is az vagyok, csak az emberem sokszor leint. mondjuk mostanában egyre kevesebb lehetőségünk van étteremben enni...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 19:56:08

@pasztasuta: Nekem olasz főnököm van, Szicíliából származnak. Kb. 20000 ezer Spagetti Carbonarat ettem a M&S áruházlánctól, instant food, jó szar, a Salvó javasolta menjek a szomszéd olasz étterembe, ott sokkal jobb, hát nem sok különbség volt közte. De azt is mondta, hogy az igazit csak kint olaszban tudnám kipróbálni. Mondjuk nekik minden finom, már teljesen angol szájjal esznek. Egy kolléga búcsúbuliját szerintük a " legjobb " helyen töltöttük. Nando's Chicken..na hát , zéró a köbön, roston sült csirkeszárny, jó ropogósra sütve, és persze egy csomó öntet.....El voltak ájulva, még morogtak is evés közben.....Na , hát nem tom mit csinálnának az én csirkeszárnyamtól...:-))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 19:56:50

@Babette .: gondolhatod, hogy engem rugdosott az asztal alatt a párom....:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 19:56:52

Besz@rásss, már Bulgáriában is...

444.hu/2015/01/21/bulgariaban-is-megharcolnak-a-bevandorlokkal/

Lassan télleg körbekerítik az eu-t/Európát...
Birkaman?Ha van plusz infód, ne tartsd vissza...

DieNanny CH 2015.01.21. 19:57:10

Hűű, mindjárt kitiltanak, hogy Ausztriától ennyire elcsalinkáztunk délre... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 20:00:58

@QUERCUS: Azokra! :-))))
Már majdnem leírtam a gyűjtőnevüket, de múltkor is megkaptam a hasonló nevű fúró említésekor, hogy rászistá vágyok... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 20:02:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, hát az agyatlanok...Viszont van ott egy jó kis releváns cikk a 444-ről, az szuperül kitárgyalja az egész témát, kommentekben is vannak jó ötletek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 20:03:08

@pasztasuta: ezzel már a múltkor is jöttél, hogy a parmigiana egy étel, pedig nem az, tök ciki, hogy én mondom ezt pont neked:D szóval bocs, én úgy tudom, hogy a parmigiana egy ételkészítési metódust jelent, miszerint a cuccot leborítják paradicsommal és parmezánt (parmigiano-t) szórnak rá.
a cucc lehet padlizsán, lehet csirke, akármi:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.01.21. 20:03:47

@Mr Long (UK): "Az osztrak multik hordták ki a penzt amikor egy orszag voltunk. :)"

Ez a "de mi gyarmat szeretünk lenni!" ideológia nekem büdös. Had fordítsam meg a képet. Had viselkedjek úgy mintha német lennék és megsértődnék azon a mit írtál és üvöltözve előadnám hogy hogy is volt ez pontosan!

Ugyan ezt a történetet úgy is lehet mesélni, hogy a magyarok vagonokba raktak bennünket és megkértek bennünket hogy 900 vagy 500 vagy 300 év után költözzünk már vissza a korábbi lakcímünkre!

A mostani neofasiszta kulturális forradalomnak előzménye a két világháború közötti durva német és zsidóellenes magyarkodása /nem akartam a másik 21 kisebbségünket ide citálni, mert ..../.

Ebben a törzsies hőzöngésben mi szeretjük rákenni a modernizációt mint ősbűnt a városi polgárságunkra, ami nemkis részben állt németekből, zsidókból, örményekből, rácokból, tótokból etc. . A népies/urbánus vita az etnikai élén túl arról is szól, hogy kell-e modernizálódni és ebben a városi polgárságnak más perspektívája volt mint a falusiaknak.

A vitát ugye "lezártuk" etnikai alapon azzal hogy deportáltuk és kitelepítettük, megtámadtuk, lecsuktuk vagy kommunizáltuk a városiak javait.

Tessenek már elbandukolni egy két egyetemi tabló elé a műegyetemen, az orvosi vagy jogi karon a numerus clausu előtt és után.

A mai napig képesek vagyunk idegenként tekinteni a köztünk élő kisebbségekre, de azért rakjuk már össze egy pillanatra ezt a képet.

A német kisebbségek évszázadok óta velünk éltek. A szászok 900 éve, a bajorok - osztrákok 500 éve, a svábok 300 éve. Mesterséges dolog leválasztani és idegennek tartani őket. Az ilyen nacionalizmus ránk volt jellemző és ez a kirekesztő magyarságkép ellenünk is fordította pl a mai környező államok népeit.

Amikor pl. Habsburg korona alatt működtünk az általában úgy nézett ki, hogy volt egy föderális kormányzás cseh és horvát miniszterekkel és volt egy különálló magyar a saját nagyon komoly autonómiájával.

Jobban jártunk volna ha megtanuljuk az integráló unionista nemzetfelfogást akár tőlük, mert ez a skizoid magyarkodás ez lassan de biztosan végez velünk.

A minap olvastam itt, hogy sokan ott büszkék a magyar gyökereikre.

Mi meg itt lépten nyomon fröcsögő irigységből rájuk sütjük az "elnyomó" "kirabló" billogot.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 20:03:55

@Muscari: 6 adagra már hitelesítve vagyok, de mondjuk azért attól már egy kicsit fetrengtem:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 20:08:56

@Jess G: Én ezt egyszer be is linkeltem, atom pofátlanság.Már azt se értem mondjuk, hogy hogyan lehet utólag beterhelni bárkinek is a kontójára.Ez alapvető biztonsági, bizalmi rés a rendszeren...
Na, én ezért nem adok ki semmilyen kártyaadatot.Netes vásárlásoknál e-kártyát használunk, a netbankos oldal generálja le az egészet, minden vásárláskor más a kártyaszám.Előtte át kell tenni annyi pénzt, amennyi a vásárlás, mintha alszámla lenne.Ajánlom mindenkinek.
Minden beterhelős cég, autóbérléses, vagy szálloda meg bekaphattya bő nyállal.Ahová meg esetleg nem megy (eddig még ilyen nem volt 7 év alatt) , azt a szolgáltatást meg kihagyom.Mindenből van kankurencia, szerencsére...

qkuc 2015.01.21. 20:09:24

@soad1221: hol van ez még a deep webtől ..., :D. Majd ha a silk road fogja érdekelni, akkor lehet már aggódni, :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 20:11:46

@QUERCUS: Hát, ilyenek ezek a csajok.Mi, f@szik, meg a hifi/autó/számítógép vonalon vagyunk hasonlovak...Így szép a világ. :-)

Quercus a favágó 2015.01.21. 20:12:52

@geegee:

Ilyen beosztást itt könnyen kaphatsz, viszont influenzát nem. A virtuális közösségnek is meg van az előnye.

qkuc 2015.01.21. 20:13:17

@rezsöatya: Jahahahajj atyám, bár a pacal utálom, de a Tanyacsárda jó hely, :). Gondolok majd kendre két hét múlva, amikor "főzök" a családnak szombati ebédet, :D.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 20:15:37

@QUERCUS: Tuti nem volt elég sok csizma, azért nem tudtak választani gyorsabban. Általában mindig az a baj! .-DDD

Quercus a favágó 2015.01.21. 20:17:24

@geegee:

Hát nem tudom. Engem ezek a műszaki dolgok sem érdekelnek.
Az igazat megvallva, semmi nem érdekel. Régebben, mikor piszkáltam az orrom, még megnéztem mit találtam. Ma már az sem érdekel.

pasztasuta 2015.01.21. 20:17:27

@Babette .: hát itt amikor valaki azt mondja, hogy parmigiana akkor a padlizsános-paradicsomos-sajtos ételt érti rajta, hozzátehetné, hogy di melanzane, de nem teszi, mert egyértelmű. Nekem kicsit ilyen nyelvvizsgáztató tanár rugózásának tűnik amit mondasz, ami lehet, hogy a nyelvtankönyv szerint úgy helyes, csak a való életben nem találkozol vele. De ezen most nem fogunk összeveszni. :D

Mr Long 2015.01.21. 20:21:27

valaki foglaljanossze samant nekem pliz!

@NagyságosSodalisO [eng]: Rohadtul nem ertem a Nandosban mi a jo. Pici es urva draga. De egy csomoan el vannak tole ajulva...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 20:21:44

@geegee: Hajjaj, de mennyire, bár én ha fejhallgatót vagy valami kütyüt veszek, akkor is elcseszem az időt boltban, végignyomkodok, bekapcsolok mindent....rosszabb mint egy illatszer bolt komolyan! :-)
@qkuc: és pont pacal lesz? ne idegelj fel!:-DD

qkuc 2015.01.21. 20:23:37

@Babette .: Anno nekem azt tanították a KVIF-en, hogy az az étterem olyan oltári jó hely nem lehet, ahol irdatlan hosszú az étlap ... Egyrészről egy jó szakács nem tud ennyiféle ételt azonos minőségben (értsd jó) elkészíteni, másrészről főleg friss alapanyagokból nem.

qkuc 2015.01.21. 20:27:06

@NagyságosSodalisO [eng]: Akkor éppen vadnapok lesznek, :D. De pacal az asszem konstans szereplője az étlapnak. Itt a site-juk, lehet csorgatni a nyálat, :D.

2015.01.21. 20:29:06

@pasztasuta: Ok, akkor mar ezt is tudom, enis nagyon szeretem :D Meg amugy a tobbi olasz kajat is, azokkal nem lehet hibazni szerintem, olyat barmikor lehet es elkesziteni is konnyuek altalaban.

@Philosoraptor: Hat ez szomoru, nekem azert vannak jo emlekeim, de mondjuk a videket nem tudom, Pesti voltam, de ott azert jokat lehetett enni, vagy a Raday meg ezek az mar fine diningnak szamit? :D

Taxomükke (UK) 2015.01.21. 20:31:52

@geegee: Milyen e-kártyát használsz? Ez engem is érdekelne, bár eddig - lekopogom- még nem fáztunk rá. Bár mondjuk amikor a furgont béreltük itt Angliában, hogy hazamenjünk a cuccainkért, amikor visszajöttünk és leadtuk a kocsit, tévedésből nem visszaírták a kártyára a pénzt, hanem még egyszer beterhelték. Mondjuk amikor szóltam érte, elég hamar javították a hibát.

2015.01.21. 20:35:04

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az IQ nem feltétlen áll arányban a kivándorlási kedvvel.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 20:36:23

@Mr Long (UK): hahaaaaaaaaa, röviden, tömören pls!!!
+1, gőzöm nincs...de szerintem nem ettek még finom sült csirkét...ez lehet a baj....ha ettek volna, akkor nem lennének így beájulva a Nando-tól
@QUERCUS: őh isten, akkor hívjál orvost! :-D ez már a vég...vagy mégsem ? :-D
@pasztasuta: hát igen, van ilyen sokfelé....mi a papírforma és a valóság sokkal leegyszerűsítettebb....pl az angoloktól sem hallasz olyat umbrella. lusták soxor még beszélni is, csak do you have a brolli? that's it

visszatérve Ausztriára, a kajáról jut eszembe, szilveszter Bécsben anno, éjfél előtt beültünk egy étterembe,mondom bitte ein winer snicli....gondoltam, jól bekajálunk..erre hoztak egy akkora szelet rántott húsz mint Amerika, köret semmi, se krumpli, se rizs, se semmi, egy csomó zöld levél mellette....mondjuk jól laktunk, és finom volt nagyon! Gondolom ez volt az igazi bécsi szelet, nem az amit én csinálok itthon.:-)

Határátkelő 2015.01.21. 20:36:54

Lassan kezdem azt gondolni, érdemes lenne behatóbban foglalkozni az egyes országok gasztronómiájával... Mit szóltok hozzá? Lenne kedvetek egy sorozathoz, ahol mindenki leírhatná, melyek a kedvenc helyi ételei, miért, vagy mi az, amit nem szeret, stb.? Szerintem nagyon érdekes lenne! Benne vagytok?

2015.01.21. 20:37:12

@mojyo: A rádayban található Costes mindenképp oda számít... :)

2015.01.21. 20:43:30

@Philosoraptor: Az a Michelin csillagos? Az is ott van? Mondjuk mar szazeve nem jartam arra, lehet, hogy megvaltozott az a kornyek... Vagy az is lehet, hogy en vagyok a lazarjanos, es nekem semmi se eleg posh. :D

@Határátkelő: Ilyen mar nem volt egyszer? Szerintem a kaja mar unalmas tema, bar az is igaz, hogy mindig elojon, peldaul ma is, es az egyetlen tipusu poszt ami nincs szetoffolva az a kajasposzt. :D De lehetne mas is, peldaul, hogy kinel mi megy a TV-ben vagy hogyan oltozkodnek vagy ilyesmi.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 20:44:12

@qkuc: áhh pont itt ettem a pacal decemberben, pfuu bombázó volt, kicsit lelocsolték még egy diétás betyártállal....alig bírtam felállni a székről...huhhjóvót

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 20:47:00

@Határátkelő: Tók jó ötlet és még lehetne klassz fotókkal megspékelni! :-) Persze lesz majd anyázás ki ,mit ,mért nem szeret! :-DDDD

P.Elliot 2015.01.21. 20:49:20

Nekem is volt egy erdekes elmenyem Napolybol...
Varosnezes kozben wc-re kellett volna mennem de ugye nyilvanos wc akkoriban nemigazan volt arrafele vagy nem tudtuk hogy hol, azt viszont igen hogy ilyenkor be lehet menni uzletbe, presszoba, barhova. Egy kis pekseg volt a kozelunkben, affele csaladi vallalkozas, bementunk, kerdeztuk mondtuk hogy mit akarunk, az uzletbeli kiszolgalo bokott egyet a ujjaval felfele hogy ott!
Felmentem a regi recsego lepcson es egy padlasterben talaltam magamat, felhomaly, rohadt forro levego, egy asztal volt a berendezese, rajta egy nagy kenyertesztamassza, ember sehol.
Azert a felhomalyban megtalaltam az egyetlen ajtot ami arra utalt hogy ez lehet az, ki akartam nyitni, be volt akadva valahogy az ajto, ereztem, nem ment.
Megint rangatom, mar nagyobb erovel, kirepult az ajto, a wc-n ott ult a pek/ vajon miert nem mondta hogy foglalt!/, gatyaja a bokajanal. Elnezest kertem, ravagtam az ajtot es vartam. Hamar kijott, egy mukk nelkul, morcos keppel, bementem, pisiltem, kerestem a vizcsapot, nem volt, kimentem, kerestem a padlasterben is, ott sem volt, a pek mogorvan gyurta a tesztat es meg a koszonesemre sem valaszolt...
Kezet valoszinu o sem moshatott, nem neztem ki belole hogy lemegy az uzlethelyisegbe es ott valahol, ahhoz kulonben is hamar jottem ki a wc-bol.
Ugy nem maradt rossz erzesem a dolog utan, inkabb halalra nevettem magamat. De kis peksegekben utana nem vettem semmit bar tudom hogy azon a hofokon minden bakterium pusztul...

qkuc 2015.01.21. 20:49:38

@Határátkelő: Szerintem jó ötlet, még szimpla turistaként is érdekelnek a helyi specialitások.

pasztasuta 2015.01.21. 20:51:12

@NagyságosSodalisO [eng]: @rezsöatya: ha lejöttök ide a csóró dél európába meglátogatni, akkor az lesz az első, hogy elmegyünk a piacra és kaptok egy-egy lampredotto-s panino-t. :)

DieNanny CH 2015.01.21. 20:54:05

@Határátkelő:

Egyes országok??? :-DDD Szerintem jelenleg az olasz kaja érdekel itt mindenkit... (Persze, a magyaron kívül.) :-DDD
Pláne, hogy olyan hideg van, és ha olasz kajákról beszélünk, talán társítunk hozzá egy kis mediterrán meleget.

qkuc 2015.01.21. 20:54:07

@P.Elliot: Nápoly egy merő rejtély. Egy gyönyörű város fullra teli szeméttel ... Ott voltam életemben spontán tüntető, amikor a királi palotából kilépve belecsöppentünk a helyi tüntetésbe. Mi mondtuk, hogy munkát, kenyeret és veletek vagyunk, :D.

Itt volt, amikor kihátráltunk az egyik kisebb utcából, mert léptünkre megállt az élet és mindenki minket bámult. Ellenben a helyi, turisták által nem látogatott kocsmában/étteremben olyan kedvesen fogadtak és szolgáltak ki, hogy egész meglepődtünk. (Donniniben viszont a lokál maffia revansot vett a pesti túlszámlázásokért ..., :D).

DieNanny CH 2015.01.21. 20:55:10

@mojyo:

Nekem nincs tévém... :-DDD

blackhairlady 2015.01.21. 20:55:16

@Jess G: Meg mindig enm jottem ra annak az olasz etteremnek a nevere ahol Londonban etteunk alanyommal. Olyan rizottot meg sehol sem ettem, meg mindig a szamba erzem az izet:))
Az biztos, hogy minden pincer olasz volt, es olyan jo volt hallgatni oket ahogy egymast tulordibaltak:D

qkuc 2015.01.21. 20:55:27

@NagyságosSodalisO [eng]: Legközeleb időzíts egy speckós napra, ha tudsz, minden hónapban van valamilyen tematikus nap, iszonyat jó ételekkel, :).

Határátkelő 2015.01.21. 20:55:59

@mojyo: Természetesen egyéb ötletekre is vevő vagyok. Ami még nekem eszembe jutott most hirtelen az az, hogy érdekesek lennének arról történetek, hogy hogyan alakultak ki ismeretségek, barátságok a helyiekkel (bárhol is van valaki). Van-e ilyen, mit kellett megszokni, mit csinálnak másként, volt-e esetleg bármilyen buktató vagy akár vicces történet a más kultúrához tartozás miatt? Milyen viszonyban vagytok a szomszéddal? stb.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.21. 20:56:11

@pasztasuta: Nem mintha bárki kérdezte volna, de nálam a lista valahogy úgy néz ki, hogy a csúcson van a francia és az olasz gasztro fej-fej mellett, utána egy jelentőségteljes szünet, majd jön az indiai és a közel-keleti konyha, majd olyan 3-4 fényévvel lentebb minden más konyha egy kupacban. Talán azok között is tudnék rangsort felállítani ha egy pisztolyt tartanak a fejemhez, de az elöbbi négy mellett annyira ertörpül mindegyik, hogy a fejemben már az amerikai, szláv és dél-kelet-ázsiai konyha is csak egy jellegtelen masszává olvad össze. :)

Kérdés. Mi a neve annak a frenetikusan finom olasz sajtnak, ami állagra a parmezánhoz hasonlít, izében is hasonlít kicsit hozzá és kívül ilyen fekete érdes kéreg van rajta, ami olyan mintha valamiféle szárított levelekből vagy füszerekből lenne rágyógyítva? A zürichi piacon vettem egy jóhumorú olasz sráctól. Zsírpapírba csomagolta be, nem írt rá nevet és én meg azóta is csak kétségbeesetten keresem az interneten, mint szopós borjú az anyját, de sehol semmi. Angol hívószavakkal próbálkozva semmit nem találtam még...

Herr Géza 2015.01.21. 20:56:50

@Skog: Ha már, akkor az "s" sem kell a végére.... :))))))

blackhairlady 2015.01.21. 20:59:39

@Mr Long (UK): Hat nem vagy egy inyenc, hallod:DDD

2015.01.21. 21:02:13

@Határátkelő: O igen, ez is egy nagyon jo otlet, olvasnek szivesen ilyen torteneteket en is :)

pasztasuta 2015.01.21. 21:02:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mediterrán meleget? Tegnap reggel -1 fokban fagyoskodtam a buszmegállóban. Mondjuk az amerikai diákok tényleg ragaszkodnak a mediterrán nyár fogalmához, és rendületlenül atlétában és szandálban járkálnak a városban. :D Mondjuk kezük-lábuk tök lila a hidegtől, ki érti ezt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 21:05:59

@P.Elliot: Hát ez kééééész, komolyan , mindjárt be@ok, ezt rohadt jól leírtad. Egyre nagyobb kedvvel olvaslak hallod ! :-DDD
@qkuc: Jaja, Egyszer kifogtunk bajai halfőzős napokat, épp a Sobri Jóska főzött 12 bográcsban.....hát az sem volt semmi.....a hajamból is a hallé folyt annyira jó volt...:-DD
@pasztasuta: én tuti megyek, régóta készülök arrafelé, és én imádok enni, hál istennek ehetek is amennyi belém fér, sőt még többet is.....:-D

Herr Géza 2015.01.21. 21:10:18

@rezsöatya: Nem lehet, hogy TÖK véletlenül egy időben voltatok abban a csárdában??? <Huncut vigyor....>

**mimi** 2015.01.21. 21:20:12

@Herr Géza:
na de Gézaaaaaaaaaaaaa :)))))

2015.01.21. 21:21:16

@mojyo: Igen, van csillagja. De csillagja az Onyx-nak is van. :)

pasztasuta 2015.01.21. 21:22:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: jajaj, pont sajtos kérdés, aztán megint kiderül, hogy Magyarországon másképp mondják. :) én a leírás alapján valamilyen pecorino-ra tippelnék, pl ez:
www.formaggio.it/formaggio/pecorino-stagionato-in-foglie-di-noce-p-a-t/
?
vagy ha nem, akkor végigpörgetheted az oldalt (nem 2 perc :D ), mindegyik fajtáról hoz pár képet hátha felismered. ;)

blackhairlady 2015.01.21. 21:24:12

@Mr Long (UK): Egy ismerosom emselte, hogy ok azert koltoztek el az apartmanbol, mert egyszerue mar nem birtak az allando curry szagot ami az o lakasukba is szinte mar beivodott a szomszedoktol.
Neha eszembe jut amikor hagymat dinsztelek vagy valami fokhagymasat fozok, hogy lehet, mellolem is elkoltoznenek a sozmszedok ha lakasban laknank:D

blackhairlady 2015.01.21. 21:27:46

@Jess G: En enm nezem, de pontosan tudom ki kicsoda, mit csinalt, mert kikerulhetetlen a neten a focim es a parsoros figyelemfelhivas.

2015.01.21. 21:29:06

@blackhair-lady: Pedig a hagymának nagyon jó illata van, a fokhagymának megfőleg. Imádom, és egészséges is. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.21. 21:36:25

@pasztasuta: Köszi a linket. Tudtam én hogy egy olaszt kell megkérdezni. :) Máris közelebb vagyok hozzá, mint eddig bármilyen keresés alapján. Ezek a pecorinok egészen hasonlóan néznek ki, de azért átnézem majd az oldalt. Aztán már csak ki kell nyomozni, hogy UK-ben hol tudok majd ilyesmiket venni. :)

Herr Géza 2015.01.21. 21:40:50

@pasztasuta: Hmmmm, a szárd pecorino.... Egy hét alatt kb. egy kilót nyomtam be belőle. :))

Mrs. Clayton 2015.01.21. 21:53:57

@NagyságosSodalisO [eng]: akkor beszelgessunk arrol is ki szeret a Nextben, a Topshopban, a Laura Ashleyben es ilyen helyeken vasarolni, es miert, hu de csajos tema :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 21:59:44

Néhány kevéssé ismert érdekesség Ausztriáról.

hu.wikipedia.org/wiki/Alm%C3%A1sy_L%C3%A1szl%C3%B3
Ezt a könyvét Almásinak valamikor a 80-as években vettem meg fillérekért a Központi Antikváriumban.
kepkezelo.com/images/1rsold9iw3p3nsfii8vi.jpg
Lehet még olvasni róla Szécheny Zsigmond Hengergő homok című könyvében.
Fantasztikusan kalandos élete volt egy igazi kalandor volt.

Ő pedig egy méltatlanul elfeledett magyar akinek milliók köszönhetik életüket.
A gyűrődő zóna feltalálója számtalan biztonsági fejlesztés atyja a bogárhátú farmotoros autó első tervrajzának megalkptója Barényi Béla. Nélküle a Mercedes nem lenne azon a rangon ahol ma van.
hu.wikipedia.org/wiki/Bar%C3%A9nyi_B%C3%A9la

Másik nagytudású magyar Dr Anisits Ferenc a BMW ausztriai dízel fejlesztőközpontjának vezetője a BMW dizelek zseniális professzora, a "dízelpápa".
hu.wikipedia.org/wiki/Anisits_Ferenc

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:00:32

@Jess G: Jóóóóó, én benne vagyok! :-DD Igen kell csajos is, mert aztán úgyis jönnek a pasik valami menő V6-os motorral oszt aztán b@juk a shoppingolást megint ! :-DDD
Én szeretek!

2015.01.21. 22:01:33

A francia konyhanak teljes supremacy-ja van. Ilyenrol beszelgetni annyi ertelme van, mint hogy kell e oxigen es viz az emberi elethez.

Az olasz konyha fanoknak; mi eheto van, amiben:
Nincs semmi paradicsom
Nincs benne teszta (beleertve pizzat is)
Nincs diszno benne
Nem kell hozza 1 liter bort, hogy elvezni tudjam a vacsorat

Mi hianyzik a magyar konyhabol a legjobban? A mak! Aki a makba mazsolat tesz, azt szamuzom egy szaudi bortonbe 20 korbacsutesre

Es most coming out... tetszettek azok a tanyasi etlapok. A vadas izek, azokkal a gombakkal (amelyiket kozertben nem lehet kapni) jol neznek ki. Akkor lelekben paraszt gyerek vagyok?
Az olaszoknak allitolag van egy gombaja, ami evente egyszer van es arany arban adjak. Nem ettem meg, csak hallottam rola.

Es most megeszem a cream cheese bagelemet, hosszu lesz a mai nap

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:02:06

@Jess G: Haha, ugye mondtam ?? :-D
Így legyen 5-öm a lottón.:-D

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:03:21

@charlieharper: ossobuco? de en nem vagyok olasz konyha fan

qkuc 2015.01.21. 22:04:01

@charlieharper: Lélekben éhes gyerek vagy, :D.

pasztasuta 2015.01.21. 22:05:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: amennyi olasz expat van ott, tuti van egy csomó talján delikát. Londónia az neked jó lehet? mert ott úgy látom van egy pár pl:
www.giacobazzis.co.uk/BuyitaliancheesePecorinoParmigianoReggianoMozzarelladiBufalaTaleggioStracchinoRicotta-G.htm

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:06:44

@charlieharper: .."A francia konyhanak teljes supremacy-ja van. Ilyenrol beszelgetni annyi ertelme van, mint hogy kell e oxigen es viz az emberi elethez."...

Nekem a francia konyhában a vajak és sajtok okozták a legnagyobb meglepetést.Elképesztő a választék! Friss, ropogós bagettal már más nem is kell hozzá, elrontaná a tiszta ízeket.

...tengeri herkentyűt is sokat ettünk Horvátországban és Montenegróban, de a franciákat nem lehet ebben sem űberelni...
Azért ha lenne az én Uk-s városomban egy francia étterem nekem oda bérletem lenne az tuti

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:07:07

@NagyságosSodalisO [eng]: hahaha, miert olyan szarok a Nextben a cipok es en megis rendelek heti egyet? most a John Jewisban lattam egy cuki dresst, de kikapok, ha megveszem :-)
www.johnlewis.com/coast-sharna-striped-dress-mono/p1841272

pappito · http://pappito.com 2015.01.21. 22:10:23

@Mr Long (UK): "Rohadtul nem ertem a Nandosban mi a jo. Pici es urva draga. De egy csomoan el vannak tole ajulva..."

elájulásról azért nincs szó, de csirkészetből teljesen vállalható amit hoz. Nálunk nem pici, normális adagot adnak, viszont kisebbet mint délafrikában. Drágának drága, mert majd' mindenhol olyan helyen van ahol magasabbak az árak (mall). a Half Chicken 12.90 ami egy picit fölötte van a többi gyorséttermes ebédárnak, de nem sokkal. Kéthetente egy ebédre pontyó.

Mondjuk ha nem lenne elég jó, akkor nem lenne harmincakárhány országban jelen több, mint ezer outlettel :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:11:25

@Jess G: Na, maradjunk annyiban , hogy ezt a rucit azonnal vegyed meg...és ne idegesíts fel nagyon , ha visszamegyek nem pénzt költeni akarok, hanem pénzt keresni!!! :-DDD
A cipők?? Nem tudom, már mindent a kínaiak csinálnak meg banglades, meg indonézia....gondolom befolyásolja a minőséget...
Nekem jobbára Clarck meg Osos cipőim vannak, nextes talán egy csizma, de bírja jól...
...Te neten rendeled ? Nem lenne jobb bemenni a shopba és ott megvenni...a neten sok indent elpasszolnak olykor...

2015.01.21. 22:14:38

@charlieharper:

"Az olasz konyha fanoknak; mi eheto van, amiben:
Nincs semmi paradicsom
Nincs benne teszta (beleertve pizzat is)
Nincs diszno benne
Nem kell hozza 1 liter bort, hogy elvezni tudjam a vacsorat"

Hat, peldaul a garnelarakos-gombas-oreganos-bazsalikomos rizotto, de lehet, hogy ahhoz kell 1 liter bor, ez az utolso pont tul szubjektiv ahhoz, hogy meg tudjam itelni :D

A francia konyha amugy valoszinuleg tenyleg jobb, a japan konyha pedig valoszinuleg a legjobb a vilagon, de olaszul es gorogul otthon, a zsebkendonyi meretu konyhamban is tudok fozni, etterembe pedig kevesebbszer jarok, mint nem, igy, a realitasokhoz merten szerintem a legjobb dolog az olasz meg a gorog :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 22:19:30

@NagyságosSodalisO [eng]: te mindig kimondod, h esernyo, nemcsak ernyo?

pasztasuta 2015.01.21. 22:20:18

@Határátkelő: "Milyen viszonyban vagytok a szomszéddal?" látom már közeledünk az általam nemrég felvetett témához... :D

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:21:45

@NagyságosSodalisO [eng]: dehogy, ugyanazt kuldik ki, sokszor nincs kedvem bemenni, jon a heti hirlevel es rendelem, pont ma jott meg a karacsony utan learazott egyik cipom
a ruha nekem is nagyon tetszik, meg lattam egy kabatot, de a kolleganom beelozott, igy kihagyom, de nagyon tetszik
www.next.co.uk/x552092s1#941099x55

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.21. 22:25:23

@charlieharper: en kenyerlepenyt csinaltam vacsorara, tejfollel es a chiliszoszommal ettuk.

2015.01.21. 22:27:07

@Jess G: Enis mondtam mar a HA-nak is, hogy beszelgessunk a divatrol vegre :D En azzal vagyok ugy mint a charlieharper a konyhaban, csakis a franciaktol! :D Ezek a brit lancok amiket emlitettel nem annyira jok szerintem, bar a New Look-nal vannak jopofa dolgok es elegge olcso is :)

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:29:46

@mojyo: hat a new look ezektol messze van, en ott soha nem tudok venni semmit, mondjuk a TopShop az sztem nem angol, de jo :-) farmert csak onnet

Herr Géza 2015.01.21. 22:30:41

@mojyo: Sztem meg beszélgessünk pl. a láb-körömgombáról....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 22:31:27

@charlieharper:
Charli, a mákhoz ugyanúgy hozzátartozik a mazsola mint almához a fahéj.
A gombalevesek királya a szegfűgomba leves.
A birkalegelőn terem apró egypennys nagyságú kalapja van és annál finomabb gomba levesbe nem létezik.

2015.01.21. 22:35:50

@Jess G: A New Look nekem se kedvenc, csak a britek kozott :D En ugy tudtam, a Topshop is az, de ha nem, akkor milyen? Csak kivancsisagbol. En csak a weblapjat szoktam nezegetni, neha vannak szep dolgok, de nagyon draga szerintem, vagyishat en eleg csoro vagyok :D A franciakon kivul en meg a Mango-t szeretem, az spanyol azt hiszem.

qkuc 2015.01.21. 22:37:33

@diggerdriver: Mákba minek mazsola? No és a túróba? Mindig kiszedegetem a túrós batyuból ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 22:37:50

@charlieharper:
A francia konyháról nem tudok nyilatkozni.
Franciában mást preferálok:))))))))))))))))))
Viszont azt tudom hogy a világ legundorítóbb leggusztustalanabb levese a francia hagymaleves.
Ha azt mondom rá hogy moslék akkor nagyon feldícsértem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:38:42

@Babette .: soha nem mondom ki nagyjából egyiket sem, mert mindig van nálam, nem kell róla beszélni :-)
@mojyo: +1 itt a Uk-ban egy csomó vendégem kiszúrta a hátul térdig fűzős Leqoc fekete csizmámat, imádom, és gőzöm nincs miért nem láttam kint sehol eddig....:-)
@pasztasuta: úhh jó téma, és fontos is ! :-D

pasztasuta 2015.01.21. 22:38:50

@Babette .: ha étterembe mész, valószínűleg úgy lesz a menün ahogy te mondod, mert az egy hivatalos közeg. ha meg a kollégád meséli, hogy mit főzött tegnap este akkor meg úgy fogja mondani, ahogy én írtam. 50%-50%, 1:1, win-win? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 22:39:29

@qkuc:
Mert minden aszaltgyümölcs istenkirályság és én mazsolát eszek mazsolával.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.21. 22:40:09

@pasztasuta: Londonország nekem nincs olyan közel. De azt már kifigyeltem, hogy itt vidéken töménytelen sok farm van, amik a különleges sajtkészítésre specializálódtak. Vannak mindenféle olasz, francia meg svájci sajtjaik, amik helyben készülnek (más részüket meg importálják). Ilyen kis lokál sajt-Mekkák. Szerintem majd körbetúrom az ő kínálatukat inkább. Lehet nem lesz 100%-ig autentikus, de tűzoltásnak megteszi. :)

@charlieharper: fritatta, risotto, carpaccio, tiramisu, panna cotta, panettone, pandoro, crostini, töménytelen sokféle hal, stb-stb.
De nekem pl. elég ha csak parmezán, prosciutto, pesto és valami jóféle olivabogyós kenyér van otthon. Több nem kell a boldogsághoz. :)

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:40:41

@mojyo: fogalmam sincs, en azt hittem h amerikai, de lehet brit
az igaz h dragabb mint mondjuk a next farmerjai, de azok nem jok ram, mert ilyen terhes nokre jok, erdekes, mert a tailoring nadragjaik meg jok
ehhez kepest a topshop farmerje mondjuk 10-15 fonttal dragabb, szoval nekem igy inkabb megeri
de multkor akartam venni egy trikot, a topshopban 15 font volt, mondja a lanyom az draga mashol talalunk olcsobban, sehol nem volt 20 font alatt, szoval a topshop volt a legolcsobb, igy megvettem

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:42:51

@Herr Géza: sztem az nagyon gusztustalan, azt is utálom akinek van! :-)))Pfujj! :-D
@mojyo: Mango jöhet , jó a mérettáblázatuk.a Topshop az áraihoz képest szar minőség.
@Jess G: Igen , jól néz ki, de a minőségre figyelni kell....ritkán futsz bele jóba, nyilván ár-érték függő

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:43:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hoppa a Lidl panettoneja a legjobb kb 5 font egy baromi nagy, az a baj, ha van itthon reggel sem szegyellek pezsgot bontani :-) na jo 10 elott eleg ritkan kelek fel, kiveve ha dolgozom, akkor 9-kor

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:45:46

@Jess G: jóvan, idegesítsél egy rózsaszín szövetkabáttal!! Úgyis van....Visszamegyek és ezt is jól megveszem! :-D Egyik kolléganőmnek sincs ilyen! Bebebee :-DD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.01.21. 22:48:17

@Jess G: Azt mondjuk még nem próbáltam, de miután az Aldi-s Pandoro teljesen rendben volt, simán elhiszem. Nem vagyok szakértő, meg aztán én dolgozom napközben, de állítólag a délelőtt az ideális a pezsgőzéshez az okosok szerint. :)

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:48:32

@NagyságosSodalisO [eng]: o, ne, akkor mar ket embernek lesz es nekem nem :-(
ne mar, a topshop jo, jaj jojjon valaki es erositsen meg, nekem sok ruham van onnan, tok jo minoseg mind, mondjuk inkabb ilyen otthoni jatszosat veszek onnan, nem business weart

**mimi** 2015.01.21. 22:48:57

@diggerdriver:
akkor te még nem ettél igazán jó hagymalevest, én imádom! :))

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:51:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: en nem szeretem az Aldit, nem is jarok, a Lidl borszekcioja egesz jo, de nem elozi meg a Nakeden elerheto borokat es foleg nincs is portjuk :-(
ellenben a minosegi aruik sajtban, prawnban vagy homarban, rakban, de mondjuk a hus arujuk is sztem nagyon jo, en karaconyra mindent ott vettem, szerintem a waitrose a kanyarban sincs, en mar nem is tudom mikor voltam ott

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:52:31

@Jess G: nah, nekem semmim nincs a topshopból, csak egyszer gyanútlanul besétáltam, gondoltam valami kis happy hormon, veszek valamit, aztán seggre estem....rohadt drága volt minden...és nem is találtam semmit, minden olyan nagyon hippis volt...meg túl színes....de te jobban tudod akkor milyen a minőség..én csak úgy fogásra ítélkeztem..olyan otthonkás, vásznas , vékony anyagokból sok minden..a farmerokat nem is néztem, mert a méretem miatt bárhol találok jót.

Mrs. Clayton 2015.01.21. 22:54:25

@NagyságosSodalisO [eng]: de, de szerencsere az en allasom nagyon egyedi es szerencsere a fonokom nem tervez lecserelni, ma nagyon laza voltam azt hiszem osszesen 5 orat dolgoztam de abbol 1-t a kadbol :-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.21. 22:57:59

@**mimi**:
Nézd, én imádom a hagymát minden formában kivéve főzve.
Ott már bukott a dolog. Aztán a szétázott kenyér a nyúlósra melegedett sajttal az már ránézésre is kívánatosabbá tesz bármilyen macskakaját.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 22:58:43

@Jess G: áhh, te szégyentelen te, szóójjá máán ha van valami, levágom mindenkinek a haját munka után féláron.....álldogálás helyett én is dolgoznék kádból ! :-D na nem hajvágást...:-XO

Mrs. Clayton 2015.01.21. 23:00:01

@NagyságosSodalisO [eng]: en szeretem a bluzaikat, a pulcsikat, de azt is jobb netrol rendelni, mert pl itt nalunk nagyon kicsi a bolt, leicesterben tok nagy van tobb szintes ott eloben is be tudok vasarolni

Mrs. Clayton 2015.01.21. 23:01:28

@NagyságosSodalisO [eng]: tok ciki egyebkent mert vizhangzik a furdoszobam, meg soha senkinek nem mondtam, h epp a kadban vagyok, de nem is tette szova meg senki, igy telen en szeretek delutan ott lazulni, aztan telefonon ott is elernek

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:05:15

@Jess G: hehe, megértelek, én is imádok ott ázódni órákig, persze erre alegnagyobb és legjobb esélyem itthon van, kint kilőnének a lakótársak...tudod, a 17 paki:-DDDDD
..amúgy egy ismerősöm majdnem minden cuccát netről rendeli, mert kisgyerekes és nem nagyon tud velük menni shoppingolni...és nem nagyon nyúlogat mellé...lehet nekem is bátrabbnak kéne lennem..

rezsöatya 2015.01.21. 23:06:03

@Herr Géza: hat egeszen veletlenul...
;-)

Mrs. Clayton 2015.01.21. 23:07:06

@NagyságosSodalisO [eng]: egyertelmuen legy batrabb, ha nem jo visszakuldod, vagy visszaviszed, en a nextes cipoket cserelem 3 het utan vissza, mindnek tonkremegy a sarka, a kedvenceimet 7 fontert megcsinaltatom, de 1 honapnal tobbet az se bir ki, akkor kuka
nezd ezt
www.asos.com/ASOS/ASOS-Pencil-Dress-with-Wrap-Neck-in-Marble-Print/Prod/pgeproduct.aspx?iid=4702058&cid=11464&sh=0&pge=0&pgesize=36&sort=-1&clr=Print&totalstyles=174&gridsize=3

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:07:19

@rezsöatya: az isten......Te!

Én azt írtam neki, hogy NEM! :-XO

NEM véletlenül!!!!!! Hahaaaaaaa

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:09:03

@Jess G: te, figyu, te honnan tudod mi tetszik nekem ??? .-DDDD
Őrült csinos!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:11:07

kicsit ON
Ausztriából még egy emlékezetes zellerkrém levesre emlékszem...
...finom volt de olyan fingilingi.....hús nem vót benne...:-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:12:35

@Jess G: az jó, mert akár csereberélhetjük a ruhákat, ha megunod és kidobnád, vágd hozzám, én meg hozzád, fényképek, elküld, kiválaszt, köll, nem köll oszt kész....Nem jóóó?? .-DDD

**mimi** 2015.01.21. 23:13:57

@diggerdriver:
nem így értetted a szottyadt kenyeret?

Mrs. Clayton 2015.01.21. 23:15:03

@NagyságosSodalisO [eng]: ok :-) en 10-es meretet hordok, valahogy ugy kepzelem, h te kisebb vagy

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:17:14

@Jess G: 8-as 10-es, fazonfüggő, 173 cm vagyok......te vagy a 2. aki azt hiszi , hogy kisebb vagyok!!! Hát pedig szép magas vagyok!!!!! :-XO

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 23:26:28

@QUERCUS: Pff... :-))
Azért egy jó fejsze látványa legalább csak feldob, nem?Egy olyan régi iskola szerinti.Mint a dédapám fejszéje, aminek a fejét háromszor, a nyelét meg ötször kellett már cserélni.De ez attól még a dédapám fejszéje...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:28:27

@Réka ‎: De jó , hogy itt vagy. Geeemondta, hogy téged is kérdezzelek meg. Milyen géppel kezdtél fotózni és most milyen géped van ?

Gyönyörű képeket csinálsz....ja és hány éve fotózol komolyabban ?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:29:47

@Jess G: aye:-) akkor gatyában nem leszel jó nekem....de az enyémnek le tudod vágni a szárát. A ruháid meg miniruhák lesznek nekem! xO

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 23:29:47

@Taxomükke: Nem hiszem, hogy releváns infó lesz neked, Swedbank.Nem tudom, mennyire nyomulnak külföldön, szerintem semennyire.De van ilyen sok banknak, e-kártya, internetkártya, virtuálkártya, stb néven fut a szolgáltatás.Szerintem otthon magyarban is van ilyen már.

Mrs. Clayton 2015.01.21. 23:33:21

@NagyságosSodalisO [eng]: a kolleganom, a rozsaszin kabatos magasabb mint te es eszmeletlen vekony, kb mint egy botsaska
es itt kint siman vesz maganak ruhakat
en emiatt is szeretek itt lakni, mert kicsiknek nagyoknak mindenkinek lehet venni mindent
en otthon mindig kinlodtam ha ruhat kellett venni

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 23:36:24

Ha már kajálda ajánló: Pécs előtt, asszem a 6-os úton, jobboldalt van valami Tenkes nevű étterem.Egyszer beestünk oda vagy 10-12-en, társaságban.Nosza, rendeljünk.Jön a pincér, elkezdjük sorolni.A tizedik ember rendelésekor feltűnt, hogy nem jegyzetel semmit a csávó, hogy miket mondunk.Elkezdtünk pusmogni, hogy mi lesz ebből, honnan tudja majd, hogy ki mit rendelt 10 perc múlva.Addig pusmogtunk, míg észrevette, meghallotta.
Nevetett egyet és bzmeg, visszaismételte a rendelést szórul szóra, levessel, főétellel, körettel...
Asszem megtapsoltuk.Asztaqrva, én ezt nevezem vendéglátásnak.És emléxem, kiba finom volt a kaja is.
Ajánlott.Gugli biztos megtalálja.Igaz, ez vagy 8 éve lehetett, remélem nem dőltek még be a nagy konjuktúrában otthon.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.21. 23:37:38

@NagyságosSodalisO [eng]: oh köszi :)
2005-ben kaptam egy kis kompakt gépet, azóta tart a szerelem...most egy középkategóriás DSLR gépem van és 3 objektívem.
ha szeretnéd fotózásra adni a fejed vagy kérdeznél, keress meg privátban :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 23:39:55

@Határátkelő: Hajjaj, hadd szóljon... :D
Persze az lenne a jó, ha tapasztalt, sokat látott egyének írnák meg.Én spec semmit se értek a kajákhoz, csak azt tudom megmondani, hogy finom-e vagy se... :D
De részemről támogatás...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:40:31

@Jess G: hát az biztos, hogy itt mindenki kap magára megfelelő méretet, meg úgy egyáltalán, bármit, amit akar , akármilyen extrém ötlete van....Bár , ahogy látom, most azért már itthon is van minden , csak pénzed legyen ....Bugyipesten meg főleg, oda hordanak mindent , a kirakat városba! :-D
@geegee: aaaz igen, az a csóka akkor nem kispályás volt.:-))

rezsöatya 2015.01.21. 23:40:48

@Herr Géza: ize... ugy ertettem, hogy egeszen veletlenul NEM! Verstehen Sie?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:50:01

@Réka ‎: Köszönöm, ez kedves tőled. nem akarlak zaklatni vagy zavarni túlságosan , de azért párszor fordulnék hozzád kérdéssel.

Nagyon még nem mélyedtem bele a blogod olvasásába, de van kimondottan fotózásról, technikai dolgokról bejegyzésed? Mert ha van akkor holnap majd ott fogok legelészni nálad ! :-D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.21. 23:51:59

@Philosoraptor: Erről a Costesről mindig a viccbeli görög pincér jut eszembe: Kosztasz Fenerosz.Meg a kollégája, Abrosz Tisztakosz.
:D
Zseniális a magyar nyelv...És hány ilyen pihent agyú f@sság van még...

Herr Géza 2015.01.21. 23:52:04

@geegee: Sztem az a pincér azóta Pesten dolgozik a Menzában. A HÁ találkozón ott volt ilyen élményünk 16 fővel...A végén a fizetésnél mondanám neki, hogy mit számoljon, mire ő: Köszi, de tudom.. Visszaolvassa, egy sörrel kevesebbet számolt. Mondom ebben nem vitatkoznék mindenáron, csak jelzem, hogy több volt az. Mire ő: köszöni, hogy szóltam, de ha ő tévedett, az az ő gondja, és nem engedte, hogy kifizessem... Lehidaltam rögtön....:)))
Azért ott hagytam a borravalóban. Örömmel.

rezsöatya 2015.01.21. 23:54:33

@Herr Géza: Neked is? Nekem sem engedte a harmadik bodzaszorpomet kifizetni, pedig allitottam, hogy annyi volt... :-)

Herr Géza 2015.01.21. 23:55:15

@rezsöatya: Haha, késő...Ez Freud-i elszólás volt... :))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.21. 23:57:29

@Réka ‎: @NagyságosSodalisO [eng]: Ok, Réka felejtsd el, buta kérdés volt , megtaláltam mindent. Holnapra is megvan az időtöltésem és jegyzetelni is fogok már látom! :-)))
Jó éjt mindenkinek! <3

Herr Géza 2015.01.21. 23:58:02

@rezsöatya: Nocsak, lehet, hogy ez volt a trükk?? Arra építve, hogy meghatódsz és duplázod a borravalót?? Akkor meg zseniális és azért érdemli meg.....:))))))))))))

rezsöatya 2015.01.21. 23:58:45

@Herr Géza: hat ramszoltak, hogy rosszul emlekszem...! :DDD
hehe...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.01.21. 23:58:53

@NagyságosSodalisO [eng]: igen, a blog jobboldali hasábján van egy ilyen fotótippes alcím, oda igyekeztem gyűjtögetni a... najó, most pittyent az email és olvasom, hogy megtaláltad :) egyébként kérdezz nyugodtan!

Herr Géza 2015.01.22. 00:02:56

@rezsöatya: Már én is látom, most visszafelé olvastam... :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:03:32

@pasztasuta: Hát ja, ez van, amikor a z eszetlen emberek a földrajzi helyhez, meg a naptárhoz öltözködnek, nem a valós időjáráshoz.Katonaságban volt, hogy március elején volt, hogy +20 fok volt Pesten, de a tetves tisztje nem engedte a tavaszi ruházatot, mert hogy a szabál az az szabál.Apja facát, folyt rólunk az izzadtság patakokban a vastag télikabátban, zakóban, jáger alsóban a tökig tömött 22-es buszban... :-((((( Nekem már 15 foktól bőven a rövidgatya-egyszál póló-vékony cipő kategória...23-24 foktól meg fürdőgatya...Csak hogy lehessen hasonlítani...
Micsoda mázli, hogy ide sikerült határátkelnünk, nem pedig mondjuk Közép-Afrikába...Ott halnék meg... :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 00:08:57

@NagyságosSodalisO [eng]: Ena thai ettermekkel vagyok igy :D
@Jess G: lol, barcsak igy lenne, amit a nextrol mondasz. :D:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 00:10:27

@NagyságosSodalisO [eng]: Probalj meg Budapesten G-s vagy H-s melltartot venni, normalis, emberi aron :D:D De csak ugy alapbol, mondjuk egy triumphot ennyiert :D:D:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:16:31

@Jess G: Tudtátok, hogy ezek a nagy áruházak mind-mind egy egy híres zenész birtokában vannak?A nevük is egyértelműen utal rájuk:

ALDI Meola
LIDL Richard
Billy AUCHAN
GáSPAR Laci

Sosem gondoltam volna... :D

Herr Géza 2015.01.22. 00:17:11

@tildy[UK]: Khm, khm: nem ütöttél félre? H-s melltartó ???? Khm... :)))))))))))

Muscari 2015.01.22. 00:19:38

@pasztasuta: én már vásároltam náluk, első osztályú kajáik vannak. Ott csinálják a tésztát, látni az ablakból, a pesto fenomenális, a tészta a legfinomabb, amit életemben ettem Mindenkinek ajánlom, bár nem olcsó.

Herr Géza 2015.01.22. 00:20:49

@geegee: :D Mellesleg tavaly halt meg az egyik ALDI bácsi, az özvegye Németország 3. leggazdagabb asszonya...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 00:21:02

@Herr Géza: Nem, nem utottem felre. G-s vagy H-s. Mar E-s, F-s se nagyon van otthon, nemhogy ilyen. Es igen, tapasztalat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:21:50

@Herr Géza: Na majd megnézem akkor ezt a Menzát is, kösz.

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:22:50

@tildy[UK]: na mit mondok a nextrol? S. szerint oda kellene koltoznom, ha egy nap nem veszek valamit, akkor megkerdi beteg vagyok-e, vagy mi a baj?

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:24:52

@tildy[UK]: ur jezus, nekem 36C van, de mar azt is satornak erzem neha, mekkora lehet akkor egy H? :-D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 00:25:41

@Jess G: Hat hogy az osszes nadragjuk olyan, mintha. Aztan bemegyek es nincs a meretemben szinte semmi. Pedig nem gurulok, csak ugye 18-as meret, az 18-as meret.

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:25:41

@Herr Géza: a francba, errol lekestem....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:26:27

@tildy[UK]: Én nem értek hozzá, de a há-s kebelfék az már az irgalmatlan kategória, nem?Bár mint tudjuk cicikből sosem lehet elég, olyan, hogy túl nagy, nem létezik; de ez már olyan vizilófej méretű kéne legyen, nem?Nem ABC szerint növekszik ez?

Muscari 2015.01.22. 00:29:54

@Jess G: nekem nem jön be a TopShop, én rendre a M&S-nél találok magamnak jó ruhát, vagy a TKMaxben. A többi egyszerűen nem áll jól, lehet, hogy túl béna az alakom.
A lányom viszont szinte csak a H&M, - ben kap magának ruhát, 6-os a mérete és szinte mindehol nagy rá minden. A New Lookban 12 éves gyerekre való dzsekit vett magának, a nyáron múlt 18 :-)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:31:19

@tildy[UK]: a botsaska kolleganom talal magara valo ruhat sztem a 18-as se lehetetlen, probaltad online?
most megneztem neked 22-es meretig van es van kulon magasokra meret, persze ettol meg lehet nem all rajtad jol, mondom a farmerjuk nekem derekban olyan nagy h ha 8 honapos terhes lennek is jo lenne

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:37:59

@Muscari: az en lanyom is 18, es 6-os talan van, de inkabb amerikai 6-os mert irto vekony, o pl a H&M-ben nem tud venni semmit mert minden leesik rola, a next nadragjai neki pl jok
en a M&S-ben egyszer vettem ruhat, de az nekem nagyon nenis
en figyelem a John Lewis, meg Laura Ashley, Debenhams vagy a House of Fraser learazast, es akkor tok jo aron irto jo cuccokat lehet venni
most epp egy 160 fontos dzsekire ahitozom, de hiaba bor annyit nem fogok adni

Muscari 2015.01.22. 00:39:23

@tildy[UK]: nekem a cipőkkel van bajom, az ellekező irányban. 35-ös a lábam, épphogy csak, na most itt ekkora női cipő nincs. Vagyis van, spéci boltban, aranyáron.
Választhatok, hogy veszek gyerekcipőt, rendelek valamit Európából a neten, vagy veszek otthon. Ez nekem egy nagy csalódás :-(

Herr Géza 2015.01.22. 00:41:21

@rezsöatya: Tökéletesen tisztában vagyok a méretezéssel és pont ezért horkantam fel... Megpróbáltam diszkrét lenni, mert az mégis milyen bunkó már, hogy: "Tildy, úristen, ekkora a mellbőséged?" De hát csak le kellett írnom, hogy ne nézzetek hülyének, most meg várhatom Tildy fülesét.... (Sorry Tildy!)
Nehéz veletek néha....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:42:31

Bezár az osztrák Baumax áruházlánc Magyarországon.
Rögtön van vicc is:

a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1649/4669/original.jpg

Bzmg... :D

Muscari 2015.01.22. 00:43:25

@Jess G: megnézzük akkor a Nextet is, eddig nem igazán jártunk oda.
M&S: vannak persze mamás cuccok, de jók is, csak keresni kell. A kabátomat is ott vettem, egyáltalán nem öreges, meg pulóvereket is elég jókat találtam.

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:45:01

@Muscari: na a TKmaxx, az nalam a lutri, mindig mondom a lanyomnak, h bemenjunk, mire o? a, ne, ugyse lesz semmi, es tenyleg, erre egymas utan 2x olyan cipot tudtam venni, h akarhanyszor veszem fel a cipomet minden no barmelyik iskolaban utanam szol, h de jol nez ki, egyszer megcsinaltattam a sarkat, de azt hiszem tobbszor nem erdemes, mert az orrat lerugtam, pedig annyira sajnalom kidobni

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:45:33

@Jess G: Az én lányom is a Há és Emmből öltözködik, de neki minden szuperül áll.Igaz, még csak 4 éves...Fax se tudja hányas méret, az anyja veszi a ruháit... :D

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:47:01

@Muscari: nalam pulcsiban, poloban, farmerban csak topshop, szerintem tok jok otthonra, meg rohangalni es jol all minden
pl a nextes pulcsijaim azok par honap utan kuka, de a h&m-es meg mi az a masik nem jut eszembe, na azok is par mosas utan lehet eldobni

2015.01.22. 00:47:08

Re: extrem meretek, a fium 210 cm korul van es 47-es laba, szoval o is csak az internetrol vesz maganak ruhat :D (Persze enis, mert mar mondtam, leginkabb a franciakat szeretem, de nyilvan nem ott lakom :D)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:47:54

@geegee: ja, ugy konnyu oltozkodni, en is mondom anyamnak, h legyen szives :-)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:49:37

@mojyo: es o is olyan kenyes a ruhara mint az enyem? hihetetlen, cipoben csak ez, kabatban csak az es ha lehordta megveszi ugyanazt meg egyszer :-)
mondom neki, nem kellene kiprobalni valami mast is? nem, o ezt szereti, ok...

rezsöatya 2015.01.22. 00:51:41

@Jess G: a TKmaxx-ra most "szoktam" ra, decemberben, mielott hazamentem vettem ott inget, nadragot, pizsit... ezentul listas lesz, ha keresek valamit

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:52:19

@Herr Géza: Izé, én is elnézést kérek, ha valakit megbántottam volna.Tudtommal a legbögyösebb poresz színésznőknek vannak ilyen 36DD méretek...Csak ezért lepődtem meg én is... :-o

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:53:56

@rezsöatya: en ott "designer" ertsd tommy hilfiger ruhakat veszek meg jok a taskaik, en mindig ranyulok a 70 fontosra
ja meg imadom a serpenyoiket is

2015.01.22. 00:54:55

@Jess G: Nem, azert o szeret shoppingolni szerencsere, cserebe en is szeretem a focit :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:55:18

@Herr Géza: Ja és nem kell azokat bunkó módon leszólni, már úgy értem nem muszály.(Nem aszondom, hogy te bunkó módon szóltad le...) Lehet azokat a kebleket isteníteni, imádni, rajongani értük,; gyönyörű termékenységi jelképek, a legnőiesebb testrészek egyike... :-))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 00:56:27

@geegee: De pontosan. Csak viszonyitaskepp 14 eves koromban volt 75-80C. 14 evesen.

Es mar a gyerkoc elott is G-s volt ( feltem is, hogy nem fogok beleferni)

Es igen, ez mar akkora , mint egy nagyobb sargadinnye. 85cm mell alatti kormerethez.
Sajnos igen. Ekkora. Elobb utobb mutet lesz belole, mert a gerincemnek se tesz jot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 00:59:21

@geegee: Christina Hendrixksnek 32F-es. Csak ugy viszonyitaskepp.

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:00:12

@mojyo: ja, ezzel mi is igy vagyunk, csak en mindig raveszem, h 10 perc foci utan inkabb nezzunk fozos musort :-)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:03:24

@geegee: ja, a ketto kozul, hahaha

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 01:03:52

@Jess G: Nem, iszonyat mod utalom. Gondolhatod mennyire baromi jo egy alapvetoen ferfias szakmat valaszto, inkabb ferfias mentalitasu nonek, ha igy kicsesz vele a sors. Le fogom mutetni, nincs ebben semmi jo. Aki szerint ez jo, odaadom kolcson par napra, viselje azt a sulyt.

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:07:09

@tildy[UK]: hat ez tok atlagar, semmi extra, es meg jol is neznek ki, nalam a draga ruha az 100 font korul van 30-50-ig normalis, megfizetheto 50-100 kozott azert mar megfontolom, 100 folott nagyon szupinak kell lennie

Herr Géza 2015.01.22. 01:07:45

@geegee: Hááát, nagyon el vagy tévedve, 36-os melltartó nincs, a számozás olyan 75-től (mell alatti kör fogat cm-ben) indul, a kosárméret meg A-H között van... Legalábbis az EU méretben. :)))))) (Előző életemben biztos fehérnemű-árus vagy -gyáros voltam :D)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:09:08

@tildy[UK]: mint mondtam nekem fenyevekkel kisebb van nem tudom mar nem emlekszem mekkora europaiban a 36C, de neha megjegyzem, ha tukorbe nezek, h akkor se fogyok le, mert pinky es perky igy a jo

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:10:16

@Herr Géza: mar hogyne lenne, itt mondom 3x h nekem is az van, mondjuk ugye ez angol szamozas, gondolom inchben, v ki tudja

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 01:10:53

@Jess G: Nekem sose volt meg 50 fontnal dragabb ruham. Ha kabatot es cipot nem szamolok.
@Herr Géza: Te vagy eltevedve. UK-ban 36-os szamozas nagyon is van, kb 80-as europainak felel meg.

www.brasize.com/uk-to-us-eu-fr-it-au.html

Herr Géza 2015.01.22. 01:13:22

@geegee: Dehogy szóltam le, sőt..... :))))) Ilyen méretekről álmodok, :D
Közben látom, hogy Tildy is pl. 32-esről beszél, gondolom az a bolond angol colos/hüvelykes számozás....

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:14:30

@tildy[UK]: na ugye hogy volt :-)
en ezert nezem a learazast
pl karacsony utan vettem annyi mindent, vagy 4 cipot, egy alkalmi ruhat szilveszterre, akkor egy lap szoknyat mittudomen meg mit, S-nek oltonyt cipot, fillerekert, de tenyleg, a 5-10-30 fontok volt egy egy darab

Herr Géza 2015.01.22. 01:15:25

@tildy[UK]: Közben vettem én is, csak @geegee ugye nem brithoni, így leragadtam a centiknél.:D

Herr Géza 2015.01.22. 01:21:51

@tildy[UK]: Ahogy a linket nézem, még gyér is volt a fantáziám...

blackhairlady 2015.01.22. 03:16:04

@Philosoraptor: hat amikor dinszteled akkor nem eppen:)

blackhairlady 2015.01.22. 03:26:34

@diggerdriver: mifelenk csibegombanak hivtak, fogalmam sincs ,hogy miert. Utaltam tisztitani, a fu, gaz ratapadt, de az ize a legjobb a gombak kozul.

blackhairlady 2015.01.22. 03:29:38

@qkuc: en mar bele sem teszem, mert allandoan ment a kincskereses, amig az utolsot is meg nem talaltak. Addigra a kaja gusztustalanul szetszabdalva allt a tanyerban. Inkabb kihagyom, meg ha irja is a recept.

blackhairlady 2015.01.22. 03:39:24

@diggerdriver: de a hagymalevesben nem fozve van a hagyma hanem karamellizalva. A kenyeret meg nem fontos beletenni, a sajtdarabokat kel a forro levasbe rakni a tanyerodban, klasszul megolvad, nalunk altalaban ez az unnepi leves (ha van), nem husleves.

blackhairlady 2015.01.22. 03:47:31

@geegee: itt ettem eletemben eloszor harcsapaprikast . Olyan finom volt, hogy rendeltunk mevegy adagot elvitelre, vacsirra is azt ettunk. Milyen regen volt es meg mindig emlekszem, ez is bizonyitja, hogy kivalo hely:)

blackhairlady 2015.01.22. 03:56:24

@Herr Géza: kb masfel eve nyilt meg a kornyekunkon az elso Aldi. Fel evig egy alkalmazottnak csak az volt a dolga, hogy az uzlrt elott a bevasarlokocsiknal allt, es tanitotta az emberkeket, hogy a likba be kell helyezni a ndgyed dollarost:))) nekem is akarta, de mondtam neki, hogy nem eloszor latok ilyet:)

blackhairlady 2015.01.22. 03:58:11

@tildy[UK]: Ha pedig beindul a tejellvalasztas, meg nagyobbak lesznek. Szegeny, fogsz talalni akkorat?

blackhairlady 2015.01.22. 04:01:31

@Muscari: szerencsere itt is van H&M, mert az en lanyom is ott talal maganak jo ruhakat.

blackhairlady 2015.01.22. 04:06:20

@Jess G: en otthon a Corsoban vettem egy par magassarkut, mielott kikoltoztunk. Meglattam a kirakatban, es beszerettem .masnap visszamentem, es vettem meg egy parat. Azota ezeket hordom, csak sarkaltatnom kell, es nincs olyan nap, hogy ne dicsernek meg. Egyszeruen nem tudom magamat raszanni, hogy lecsereljem oket:))

blackhairlady 2015.01.22. 04:11:40

@Herr Géza: itt Amerikaban ez a meretezes.

blackhairlady 2015.01.22. 04:17:50

@Jess G: nalunk fe nyevekkel olcsobbak a ruhak, csak lesek amilyen arakat irtok. A karacsonyi ajandek bankkartyammat vasaroltam le par hete, 86$_t fizettem 8 felsoert egy markadabb boltba. Skinny farmert, meket, feketet es feheret 18$ _ert vettem, a legdragabb egy csinos szurke nadrag volt munkara, 40$. Tenyleg fillerekert lehet itt oltozkodni nagyon csinosan.

P.Elliot 2015.01.22. 04:33:14

@qkuc: Igen, Napoly gyonyoru de igaz ami igaz, a tisztasagra nem sokat adnak. Kicsi utcakba mi is betevedtunk, minket is megbamultak es mi is kotrodtunk....De nagyon kedves emberek vannak arrafele, egyaltalan az egesz orszagban. Nekem Olaszorszag marad a legszebb orszag amit valaha is lattam es a legvidamabb emberekkel.
Es az olasz etelek a legfinomabbak, nekem, utana a francia rogton...

P.Elliot 2015.01.22. 04:33:25

@NagyságosSodalisO [eng]:
Azt hiszem mindenkinek voltak hajmereszto vagy hihetetlenul mulatsagos kalandjai utazas kozben az eleteben, errol is erdemes lenne osszegyujteni egy posztra valot!

adg 2015.01.22. 04:41:53

@pasztasuta: pacalra nincs keplet, az szamomra kivul esik az erdeklodesi teruleten. Nekem egy kategiria a csirkelabbal, szarny, fej, disznosajt, korom, rantott marha in, here meg meg egyket dolog. Igy sajnos nem tudok keplet szerkeszteni hozza, sajnalom. :)

@Mirjam2: hat biztos nem lefejoz videok, azt biztos lehetne nezegetni. :) es mi jon be helyette, a magyar mediahatosag, vagy valami szaudi szoveg?

@Evain: nem probaltam, 99%-ban mobilrol netezek, mert nincs eleg gep otthon. A negy kolok maga sem tudja elosztani az egy gepet meg a tabletet egymas kozt, en mar nem jutok oda. :D
Igy aztan nem is akarok ilyenekkel szorakozni, ha nem nezhetem meg, akkor nem erdekel. Csak eddig gond nelkul ment, most egy hete van ez a hulyeseg. Media hatosag.

@geegee: akkor jo, megnyugodtam, mar azt hittem, hogy tortent valmi mas is, de ezek szerint csak most vettek eszre, hogy kiiratkoztam.

@soad1221: ez van, nagyszeru. Te hol is laksz, hogy nem vagy kiirva? Majd jelentelek! :)

@rezsöatya: jo, felirom az indexes videok nezhetoseget az angliai elonyok koze. Bar ez meg mindig keves lesz, a dermeszto hideg tobbet nyom a latban valahogy. Meg meg egy rendes tomeggyilkos allat sincs arra. :)

adg 2015.01.22. 04:48:25

@blackhair-lady: igen, ezek mokas arak. Ha olyan nadragot akarok, amibe belefer a combom es nem vag bele a seggembe es nem csipo es nem farmer, es meg a laba is eleg hosszu, akkor nem uszom meg 180 dollar alatt. Borzaszto. Ilyen divatvackokat lehet kapni 20-40 dollarert is, de az nem jon ram meg hulyen nezek ki benne. Pedig nincsenek extra mereteim, alig 90 kilo vagyok a 188-as magassagomhoz, de semmi szokasos konfekciocucc nem jo ram.
Nehez az elet, es meg az indexes videok sem indulnak...

rezsöatya 2015.01.22. 05:29:24

@adg [Au, Darwin]: de poengyilkos allatot tudok mondani, ha tukorbe nezek...! :D

FutureFry 2015.01.22. 06:19:12

@blackhair-lady: És mind a négy kereke forog a bevásárlókocsinak (európai változat, könnyebben lehet vele navigálni) vagy csak az első kettő (a.k.a. amerikai "van itt hely, nem kell centizgetni" modell)?

2015.01.22. 06:25:49

@geegee: 'Tudtommal a legbögyösebb poresz színésznőknek vannak ilyen 36DD méretek'

Csak hogy megerositsem az elottem szolokat: nem, el vagytok tajolva, fiuk. A DD meg messze nem extra meret, sot teljesen atlagos meret. Regen sajnos (es ezek szerint Mo.on meg mindig ez van) nem volt eleg valasztek meretekbol, igy sok no kenyszerult kenyelmetlen melltartot hordani ami nem az o merete volt, pl. ha az igazi merete 32F (nem tudom ennek mi az europai megfeleloje), akkor helyette 36C, mert egyszeruen nem volt mas, de ez nagyon kenyelmetlen es egeszsegtelen is, komoly gerincproblemakat okozhat hosszu tavon.

@tildy[UK]: Ennel a meretnel nincs mit tenni, be kell ruhazni 'dragabb' melltartora, el kell fogadni hogy te nem tudsz csak ugy bemenni a H&M-be es megvenni a legolcsobbat, ez van. Meg mindig jobb mint regen vagy mas orszagokban, ahol nem lehet(ett) nagy kosarmereteket kapni. A Bravissimon kivul tudom meg ajanlani az Ann Summers boltokat, tudom hogy 'szexboltnak' nez ki de nagyon nagy valasztek van kulonbozo meretu es stilusu fehernemukbol. Ha az Oxford Street kornyeken jarsz, erdemes benezni a Debenhamsba, nekik is nagy valasztekuk van kulonbozo meretekbol es raadasul kulonbozo markak vannak egyutt, pl.: www.debenhams.com/webapp/wcs/stores/servlet/Navigate?sfv=Gorgeous+DD%2B&ps=default&catalogId=10001&lid=%2F%2Fproductsuniverse%2Fen_GB%2Fproduct_online%3DY%2Finsearch%3D1%2Fcategories%3C%7Bproductsuniverse_153156%7D%2Fbrand_description%3E%7Bgorgeous20dd2b%7D&langId=-1&sfn=BRAND&storeId=10701&pn=1
Igy nem kell egyenkent bemenni kulonbozo boltokba. Sokszor nem is olyan draga illetve ki lehet fogni learazast.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 06:35:14

@Mirjam2: szerintem a Tildynek az volt a baja, hogy Angliában lehet kapni könnyen, de Magyarországon majdnem reménytelen. (nekem valamivel kisebb kell, de az is majdnem, úgy vadásszák le nekem is az otthoniak :-/ )

2015.01.22. 06:37:57

@adg [Au, Darwin]: Nem tudom mit irnak ki, mivel arabul van a szoveg es nem tudok arabul! :) Igy lehet hogy azt irjak, 'nem vagy igazi magyar, kulfoldrol probalsz magyar videokat nezni, hazaarulo?' de jobb ha nem ertem, 'ignorance is bliss'! Az viszont igaz hogy lefejezos videokat lehet nezni, pl. teljes egeszeben vegigneztuk azt amin az Isis-emberkek lefejeznek kessel egy egesz csomo nyugati pasit, minden reszletet mutattak es nem volt blokkolva :(((. Minden olyan weboldal blokkolva van amiben az 's'-szo szerepel, ennek kovetkezteben fent nem tudtam pl. belinkelni Tildynek az Ann Summers weboldalat, pedig probaltam. Es az alapvetoen csak egy fehernemu-bolt...

rezsöatya 2015.01.22. 06:46:48

@Mirjam2: "Minden olyan weboldal blokkolva van amiben az 's'-szo szerepel"

Lehet, hogy az arab-fonetikus iras miatt az indekS.hu videoi nem nezhetoek? :-)

2015.01.22. 06:48:36

@Dragonlady (now in Thailand): Latom nem kovetted eleg figyelmesen a beszelgetest :), elobb az elerhetosegrol, majd az arakrol volt szo. A nagyobb meretek sokszor valoban dragabbak. Par evvel ezelott volt egy nagy vita a M&S korul mert dragabban adtak a nagyobb kosarmereteket ugyanabbol a stilusbol. Volt egy kampany ez ellen (Busts 4 Justice) es a vegen kenytelenek voltak meghatralni es eltorolni a 'tit-tax'-nek titulalt extrat: www.theguardian.com/money/2009/may/08/marks-and-spencer-bras-facebook. Sot egesz oldalas hirdeteseket jelentettek meg ujsagokban ezzel a szoveggel: ' "We boobed. We were wrong, so as of Saturday 9th May the storm in a D cup is over." :))) De sajnos teny hogy mivel csak nehany ceg gyart bizonyos meret feletti melltartokat, ezek altalaban dragabbak mint a kisebb meretek amiket mindenhol lehet kapni.

2015.01.22. 06:49:58

@rezsöatya: Huha, erre nem gondoltam! Ind-exxx? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 06:52:11

@Mirjam2:
de, pont rendesen elolvastam.
hagyjuk :-(

2015.01.22. 06:54:23

@Dragonlady (now in Thailand): Jol van na, azert ennyire nem komoly a tema, vagy igen?

Quercus a favágó 2015.01.22. 07:40:24

@tildy[UK]:

"odaadom kolcson par napra, viselje azt a sulyt."

Veled együtt? Jöhet!DDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 08:38:36

@Herr Géza: christina esetében igen. Neki 32.
@blackhair-lady: itt igen, még K-s is simán van , Magyarorszagon esélyem se lenne.

DieNanny CH 2015.01.22. 08:50:44

@Jess G:

Én a cipőkkel vagyok így. A 38-asba még belemegy a lábam, de lépésnél már érzem, 39-ből meg kilépek. Az én méretem az angol 5,5. Nagyon ritkán találok ilyen cipőt is...
( shoesizeconversion.net/ )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 08:52:13

@QUERCUS: nem-nem:)
@Dragonlady (now in Thailand): így van.
@Mirjam2: Itt szerencsére nem gond, bár a Victoria Secretnel pont 1 betumereten múlott, hogy nem fertem bele. De általában a többi helyen nem gond 36-38ast nagy kosarral kapni. Magyarország más tészta, ott normál boltban nem is lehet.Még szakboltban sem igazán van .

Egyszer gazdag leszek, nyitok egy "I'm Special" uzletlancot:) Kis és nagy meretekkel, stb. :) Cipokkel is, nőknek, férfiaknak.

soad1221 2015.01.22. 09:02:32

@adg [Au, Darwin]: meg budapest,szoval mi nagyon nagyonmagyarnak számítunk...
Még....:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 09:04:33

@tildy[UK]:
kérek szépen 42-es cipőket majd, olyasmiket, mint linkeltél.
te, én terhesruha ügyben nem is mertem még körülnézni (emlékeim szerint kb ugyanakkorák vagyunk), még jó, nyár lesz és nem télikabát-nadrág vonalon kell mozogni. ha egyszer végre nem szédülök, el kéne kúsznom a varrónőhöz.... minden más reménytelen. bár engem nem zavar, mi van rajtam, tárgyalásra se kell járnom, jó lesz majd a kicsit formátlan és idétlen batik strandruhám, vagy valami bő pizsamanadrág kibontva az elején, XXXXL-es pólóval :-D

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:11:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: akkor egy cipoben jarunk, en is 5,5 vagyok, azzal a szepseghibaval h a bal labam inkabb kisebb mint 5.5 a jobb meg egy hangyanyit nagyobb, igy a 6-os az mar sokszor leesik, legutobb megvettem az 5-t de az tori par napig a jobb labamat aztan valamit tagul es akkor pont jo

micsoda? 2015.01.22. 09:11:56

Élvezet olvasni a posztot, jó leírás a csodaszép Karintia tartományról. Volt szerencsém 1 hetet ott tölteni nyáron. Az ablakból kinézve majd karnyújtásnyira voltak a magas hegyek. Negatívumként éltem meg a lenéző stílust amivel minket magyarokat illettek. Különben a szolgáltatásban nem volt különbség.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 09:13:30

@Dragonlady (now in Thailand): Természetesen:)
Na cipőből konkrétan tudok otthon egy helyet, helyben gyártják, évekig hordható, most a menyasszonyi is onnét van. Uk méretben 7.5, az otthoni szerint 41?! De van 42-es is nekik.

Elvé cipő, Jászberény:)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:14:44

@Mirjam2: nana, az nem egy sima fehernemu bolt, egesz nagy vibratorreszleguk van, amikor eloszor meglattam azt hittem, h vmi szexshopban vagyok, aztan mint egy rossz gyerek bekapcsoltam a kis rezgo izeket :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 09:17:39

@tildy[UK]: na mondjuk ha belegondolok, fog a halál egy ideig hajolgatni, strandpapucs és kész :-) kell is egy új, mert az utolsót szétrágta egy kutya.
de egyébként köszi, majd ha egyszer tárgyalásra kell mennem tényleg, tudom, hol keressem :-)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:22:22

@blackhair-lady: itt is lehet venni olcsobban pl a Primark tok olcso
S. szt ahol en vasarolok azok tipikus middle class boltok, igy dragabbak, de egy farmer kb 30-50 font itt, egy pulcsi szinten, kabat ami igazan szep az inkabb 70, cipok 30 persze abbol is a nagyon klassz mar inkabb 60-70, egy noi kosztum 70-100
multkor volt egy cikk h repulovel spanyolorszagba, hotelben megszallni zaraban bevasarolni es meg varost is nezni olcsobb, mint ugyanazt itt megvenni a zaraban

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:39:29

@pasztasuta: :)))

(tudod erre mondják, hogy nem kell nekem igazat adni, nekem van:D
de én nem is a hétköznapi beszédről beszéltem.
egyébként tök mindegy, lényegtelen téma:D)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:42:25

@Jess G: annyi vízzel persze hogy vízhangzik.....

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:43:47

@**mimi**: hát a hagymaleves finom, állagra viszont tényleg a kaják undorítóbb feléhez tartozik. ezek a képek meg borzalmasak...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:47:49

@Herr Géza: hát a pincérek tényleg lenyűgözőek voltak. ritka az ilyen

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:53:54

@geegee: hát a bricostore már kiment, a praktikert (végre) eladták (így legalább nem szűnik meg), az auchan mégsem megy győrbe,
gyakorlatilag vidéken nincsenek ilyen nagy áruházak a praktiker, metron, tescon meg az intersparon kívül

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:57:28

@Babette .: hahahaha tenyleg azt irtam :-)
egyebkent 3 ev utan eljutottam oda, h nem tudok magyarul helyesen irni, sokszor ennel vadabbakat is leirok mar, ez van :-(

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 10:01:16

@Jess G: én csak poénből írtam, adta magát:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 10:05:40

@Jess G: én sokszor a Hádába nézek be, vagy itt a George, F&F, TU. M&S nekem drága is, meg nincsenek fogamra való öltözékek.

@Babette .: erről van szó. Kb 1, az is Csepelen.

Quercus a favágó 2015.01.22. 10:07:02

@tildy[UK]:

Ok. De azért ez a barátod, a viking srác jó fej lehet. Rühelli az USA-t, szereti a nagymellű nőket.....szóval egyre szimpatikusabb.D

Mrs. Clayton 2015.01.22. 10:10:22

@Babette .: vettem a poent azert rohogtem h tenyleg azt irtam
@tildy[UK]: most neztem a Debenhams akciojat talaltam egy tok cuki kis kosztumot 24 font a blezer meg 34 a szoknya, szoval tiszta bargain, erre nem csak a te meretedben van :-)

pasztasuta 2015.01.22. 10:36:47

@Herr Géza: volt benne reszem par evig, szoval meg tudlak erteni.:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:57:01

@P.Elliot: Neked meg pláne, mert iszonyat jó a stílusod,teljesen átjött a szitu. Írjál még! .-D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:32:58

@Herr Géza: Húú, most lehet ám, hogy az collban van, amit én mondok...Vagy az így még nagyobb marhaság? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:35:21

@Herr Géza: amúgy meg nagyon helyes, világ cicibuzijai egyesüljetek/egyesüljünk! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:40:41

@tildy[UK]: Annak a spinének az egyik bögye az maga Bruce Willis, ezt ugye tudod? :D

i.imgur.com/9hE7f.gif
És loller, továbbfejlesztették, már a baloldali is lett valaki...
:-)))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:44:39

@adg [Au, Darwin]: Vigyázz, volt már itt olyan, aki 120 eurót adott egy farmernadrágért és utána halálba cikizték... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:45:56

@Mirjam2: Hát jó, nem vitatkozok, tik biztos jobban tudjátok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:52:43

@tildy[UK]: Amúgy totál megértem a helyzeted, nekem a kicsi patácskám 47-48-as; de már 13 évesen is volt 46-os.A átkosban úgy kellett lasszóval fogni cipőket.Nem azt vettük meg, ami tetszett, hanem ami feljött a lábamra...Abból lehetett válogatni, hogy kell vagy nem kell... :D
Cseszlovákiába jártunk át cipőkért, ott volt méret.Rongyos cipőkben mentünk ki, ott kint azokat eldobtuk, és rögtön az újakat használtuk, hogy ne legyen feltűnő.Meg beraktuk a Wartunk ajtódeklije mögé, mert tiltva volt a határon áthozatal.A magyarok tiltották, kivételesen.Rohadt egy világ volt, még ha csak a szépre is emlékezem... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:55:57

@tildy[UK]: Vannak ilyen boltok, Pesten is, régóta is, csak valamiért azt hiszik, hogy akinek nagy a lába, annak vastag a pénztárcája...A megalázó magyar fizetésekből az háromszoros-ötszörös árakat sose tudtuk kifizetni... :-((

adg 2015.01.22. 11:56:33

@geegee: eszembe jutott, amikor megnyomtam a kuldes gombot. :)
Na de o az egyszeru km-ok hangja (fogatlan provokatora, vagy micsodaja) volt, az en fajtam meg mindig az ellenpeldaban szerepelt, a bezzeg oldalon.

Szoval nekem lehet. :)

blackhairlady 2015.01.22. 13:38:30

@FutureFry: Hu. latod ezt a reszletet nem figyeltem emg, de majd legkozelebb ha megyek:))

blackhairlady 2015.01.22. 13:40:08

@adg [Au, Darwin]: Ahogy eszrevettem itt ez sem gond (bar en normal amerikai 3-as meret vagyok ismet:D), legalabbis latom a feliratot a plafonrol logva, hogy extra long vagy extre mittudomenmilyen meret, ebbol gondolom. Es a ferjem is talal a nagy pocakjara:D

blackhairlady 2015.01.22. 13:42:46

@diggerdriver: Na jo, most az egyszer:)
Mi meg cserebe nem teszunk mazsolat a makba (sem:D)

blackhairlady 2015.01.22. 13:59:30

@tildy[UK]: Az jo. Egyebkent en nem irigykedek, mert nekem is van nagy mellu ismerosom, es allandoan panaszkodik a hatfajasra, nem lehet egy kellemes allapot.

felült 2015.01.22. 21:17:30

@adg [Au, Darwin]: perszonálunióra lépett ausztrália arábiával? vagy csak a médiahatóság egyesült?

adg 2015.01.22. 23:33:54

@felült: ugy tunik, azt meg azert nem. Nekem nem arab nyelvu cucc jelenik meg a video helyen, hanem a nemzeti mediahatosag oldala. Hogy melyik a jobb, azt nem tudom.

Az a vicces, hogy minden video helyett ez jon az indexen, pedig jo reszuknek nyilvan nincs semmi szerzoi jogi vagy regionalis oka.

Mindegy, tulelem valahogy... :)

blasiusii 2015.01.22. 23:38:36

....most eszembe jutott, miért szoktam le a HÁ olvasásáról pár hónapja: CSINÁLJATOK FÓRUMOT!!!!!

Ez a cikk konkrétan érdekelt, a hozzászólások is, de kb. az első 50 után átmegy mindenki OFF-ba, nagyon idegesítő... és minden posztnál ez megy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.23. 03:50:33

@blasiusii: Szinte minden, látogatottabb blognál ez van, nem tudsz mit csinálni.Mondhatni, mexox vagy mexöx.
Ami nem releváns ott görget az ember, oszt jólvan.Szerintem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása