oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 21. 06:43,  Van-e osztrák álom? 472 komment

2015. január 21. 06:43 Határátkelő

Van-e osztrák álom?

Mert ugye amerikai van (vagy legalábbis azt gondoljuk), és Magyarországról nézve lehet osztrák is. Hogy a helyszínről (egészen pontosan Karintiából) nézve is van-e, és ha igen, milyen, az derül ki Bowling George posztjából. (A képekért hálás köszönet és kis irigykedés jár...)

cim_hochobirrol_a_szloven-osztrak_hatar_fele_nezve_oktober_vegen.jpgHochobirról a szlovén-osztrák határ felé nézve október végén

„A következő beszámoló arról fog szólni, milyen is az élet Ausztriában és azon belül is Karintiában. Négy éve élek itt, nagyon jól érzem magam, remélem, ti is kíváncsiak lesztek milyen is az élet errefelé.

A természet

Itt Karintiában nagyon jókat lehet kirándulni, Klagenfurttól fél órára már gyönyörű hegyek vannak. Nyárra itt van a tartomány büszkesége, a Wörthi-tó. Májustól sokan belemerészkednek és ebben az évben még október elején is láttam egy nagyon szép őszi napon úszókat.

A reklámokban sokszor azzal hirdetik Karintiát, hogy a környék egy kis mediterrán életérzést kap a tótól. Nyaranta amúgy is olyan meleg van, mint Magyarországon, itt nem gyakori a hűvös, esős nyár. Az ősz is nagyon szép, a környező hegyekben először a lombhullató fák majd a vörösfenyők gondoskodnak a gyönyörű őszi színekről.

Télen itt a völgyben jellemző az otthoni szürkeség, de nagyon könnyen ki lehet kerülni belőle, 1 óra kocsiútra több sípálya is van és hatalmas élmény a felvonóval kiemelkedni a ködből, ami telente sajnos gyakran beborítja a völgyet, majd jókat síelni a mélykék ég alatt a havas lejtőkön.

A tavasz hasonló mint Magyarországon, de itt van rá lehetőségünk, hogy 2 óra alatt már elérjük Udinét, a legközelebbi olasz nagyvárost, ahol mindig 1-2 hónappal előrébb járnak az évszakok.

Karintiának szuper elhelyezkedése van, kevés hely mondhatja el, hogy nyaranta van lehetőség síelni a hegyekben (Mölltali-gleccser) és még aznap jókat strandolni a meleg völgyekben. Ha valakinek nem jön be a tavi úszkálás, akkor 3 és fél óra alatt le lehet érni az Adriára és strandolni a homokos gradói vagy caorlei strandokon.

Az amerikai osztrák álom

Ha lenne ilyen kifejezés, akkor a biztos megélhetést, a középosztályba való könnyű bekerülést, a nehéz lecsúszást és a kellemes, mindenki számára elérhető jóllétet jelentené. Az utóbbi időben ez sajnos változóban van.

A megélhetés az utóbbi időben nehezebb lett. Ausztriának se megy már olyan jól, mint korábban. De ez talán a világ egy jó részére jellemző. A középréteg szűkül, reálbér-emelkedés az elmúlt 10 évben nem nagyon volt (csak a felső 1%-nak), egyre többen leszakadnak a felső tízezer meg egyre vagyonosabb lesz.

A munkanélküliség az utóbbi 2 évben jelentősen megugrott, de korábban is itt, Karintiában jóval magasabb volt, mint más tartományokban. Az utóbbi 1-2 évben elkezdtek a többiek is felzárkózni hozzánk. Azért aki nagyon akar, és jól beszél németül, az talál munkát. A kérdés csak az, hogy milyet.

Magyarországon a kérdés még az is lenne, hogy meg lehet-e belőle élni. Itt legalább ezen nem kell aggódnia az embernek. A legalacsonyabb bérekkel is el lehet érni egy magyar középosztálybeli életszínvonalat. Ha kicsit kitartóbb és szorgalmas az ember, akkor pedig nagyobb tehetség nélkül is elérheti akárki a magyar felső középosztály életszínvonalát.

Általános minimálbér nincsen, ágazati minimálbérek vannak. A dolgozói érdekképviseletek harcolják ki a minimálbér-emeléseket. Ausztria jó példa rá, hogy a magas minimálbér hosszabb távon nem jár magasabb munkanélküliséggel, mert a magasabb bérből az emberek többet tudnak költeni és így új munkahelyeket hoznak létre. Még most is, hogy a válság miatt megugrott a munkanélküliség, a második legjobbak vagyunk az unióban.

A legalacsonyabb minimálbér az újságkihordóké, amit zömmel indiaiak, pakisztániak csinálnak errefelé, ők kb. 800 eurót kapnak kézhez. 1050 euró körül sok egyszerűbb kétkezi szakmának van a minimálbére, aki kicsit szerencsésebb, mert jobban beszél németül és ki tud fogni például egy eladói pozíciót minimum 1150 nettóra számíthat. Ezzel indul a játék.

Ha valaki szorgosabb, akkor kisfőnökként, nem irodai munkában 1200-1450 nettót is simán hazavihet. Karrieristább külföldieknek már középvezetőként vagy speciális tudást igénylő szakmákban belépő szinten az 1500-1900 euró (nettó!) se ritkaság.

Ennél feljebb elég kevés külföldinek sikerül lépnie, talán ha alapból egy osztrák céghez vagy multihoz jön az ember egy jól fizetett irodai állásba. A karintiai felső középréteg kb. 2000-4000 eurót keres nettóban havonta. E fölött már itt is, ha nem is gazdagnak, de kimondottan jómódúnak számít az ember (topmenedzserek, és vállalkozók).

A legtöbb ágazati kollektív szerződésben 14 havi bér van lefektetve, tehát az 1050 eurós bért egy mekis alkalmazott 14-szer kapja, így ha össze akarjuk hasonlítani a magyar bérekkel, akkor csalóka, mert 12 havi lebontásban persze már több mint 1050 euró.

Kiadások

A kiadások terén összességében mi olyan 40%-kal költünk többet, mint otthon. 30 m2 körüli kis lakás (ahol mégse idegenekkel kell lakni) 250 eurótól indul, erre jön rá a közös költség és a fűtés, ami havi olyan 100 euró körül van, ezt kell átutalni a tulajnak (az első szám volt a Kaltmiete a második a Warmmiete).

E felett egyedi felhasználás alapján az áramot (kb 40-50%-kal drágább, mint otthon, de függ a szolgáltatótól. A karintiai Kelag az egyik legdrágább, de lehet váltani elvileg) és az internetet / tv-t kell fizetni. 50m2-es lakások 500 eurótól indulnak a belváros közelében, a várostól távolabb olcsóbbak, de akkor meg az autót kell többet használni.

A bevásárlás is 30-40%-kal drágább, mint otthon, de cserébe a termékek minősége is jobb. Sokat lehet spórolni törzsvásárlói kártyákkal, amiből itt szinte mindenkinek rengeteg van.

Például a Billában ha havi 200 eurót vásárol valaki, akkor a következő hónapban kap 15% kedvezményt egy vásárlásából, 100 eurónál 10%-ot. Születésnapra 10%-os utalványt küldenek, és a termékek jó negyede 10-30%-kal olcsóbb a kártyájukkal.

klagenfurt_es_a_karavankak_a_levego_a_szel_hianya_miatt_szinte_mindig_kicsit_paras_nehez_eles_fotokat_loni.jpgKlagenfurt és a Karavankák. A levegő a szél hiánya miatt szinte mindig kicsit párás, nehéz éles fotókat lőni.

A félreismert Ausztria

Az ország gazdaságáról Magyarországon sok tévképzet él. A turizmus nem lenne elég egy ilyen életszínvonalhoz. Ausztriában nagyon komoly ipar is van. Magyarországgal ellentétben nem az óriás multik dominálnak, hanem a helyi középvállalatok. Elég nagyok és fejlettek ahhoz, hogy exportképesek legyenek, de még kicsik ahhoz, hogy csak úgy arrébb húzzanak, ha kicsit megugranak a bérek, mint az a magyarországi multiknál megtörténhet.

Itt Ausztriában sok helyi kisebb cég nagyon innovatív és sikeres, főleg a precíziós gyártás területén. Ez hiányzik Magyarországról. Hol vagytok talpraesett magyar vállalkozók? A nagyobb cégek közül osztrák például a Redbull (legalábbis ők tették a nyugati pénzes rétegek számára ihatóvá és eladhatóvá az italt) és a Swarovski. Talán ez a két márka nőtte ki a legjobban magát és a legismertebb az egész világon.

A nehéziparban a Voestalpine igen komoly szereplő, Linz környékén van a hatalmas központjuk (40 ezer ember dolgozik náluk). Ha már multik: a Magna gyár Grazban gyártotta sokáig az Aston Martin Rapideokat és a BMW X3-at. Jelenleg is ők gyártják a Mercedes G osztályt és a Mini Countrymaneket. Mostanában folynak a tárgyalások a Teslával.

Felső-Ausztriában van az egész világon a legnagyobb BMW autómotor-gyár, itt nálunk Karintiában pedig Európa második legnagyobb félvezető es mikrocsip német gyártójának az egyik jelentős központja és kutató bázisa.

De az igazi titok szerintem mégis a világszínvonalú középvállalataikban van, itt nehéz jól ismert példát hozni (pont azért mert kicsik és nem annyira ismertek), de rengeteg van belőlük és sokszor egész kis falvakban és kisvárosokban is olyan gyárakra lehet bukkanni mint például a Rotax gyár az 5000 lakosú Gunskirchenben, ahol például az amerikai pilóta nélküli Predator repülőgép motorját is gyártják a legelő bocik mellett.

Vagy az alpesi 7000 lakosú Ferlach itt Karintiában, ahol az egyik Glock pisztolygyár van. A kis osztrák vállalatnak sikerült elérnie, hogy a norvég hadseregnél, a német különleges rendőri egységeknél vagy az amerikai (USA) rendőri osztagok 2/3-ánál részben az ő pisztolyaik jelentsék a megoldást. Tényleg rengeteg ilyen nemzetközileg sikeres kisebb cég van itt.

Persze a turizmus sokat segít főleg a korábban elmaradottabb hegyes részeken. Bécsben pedig a konferencia turizmus nagyon megy. Ott van például olyan befolyásos szervezeteknek a székhelye, mint az OPEC.

klagenfurt_kozeleben_a_jobb_oldali_kis_hegy_mogott_es_a_magas_csucsok_labanal_folyik_a_drava.jpgKlagenfurt közelében. A jobb oldali kis hegy mögött és a magas csúcsok lábánál folyik a Dráva.

Amire nincs ott a Mastercard...

És akkor van a nem anyagi oldala is az életnek. A természetről, kirándulási lehetőségekről már korábban írtam. Barátokat szerezni nehéz itt Karintiában, nekünk szerencsénk volt, mert fiatalok között dolgoztunk, dolgozunk. Onnan van a helyi barátaink többsége, a fiatalok sokkal nyitottabbak.

Főleg a 40 év feletti korosztály zárkózott a külföldiekkel szemben, persze kivételek mindig akadnak. Sokan nem szeretik a külföldieket közülük, talán a törököket es arabokat szeretik a legkevésbé. A németekkel szemben sokszor mintha valami kisebbségi komplexusuk lenne, legalábbis sokan nem győzik hangsúlyozni, hogy ők mennyire mások, mint a „Piefke”-k (nyárspolgár) és mennyire nem szeretik őket a kioktató modorukkal és az idegesítő hochdeutschukkal.

A kelet-európaiaktól inkább félnek, hogy lenyomják a béreket es elveszik a munkahelyeket. Nem sok maradt a monarchia miatti nosztalgiából vagy szimpátiából.

egyik_baratom_fotoja_kozos_turazas_soran_keszult_a_karavankakban.jpgEgyik barátom fotója, közös túrázás során  készült a Karavankákban.

Karintia sokáig volt az osztrák Jobbik (itt Szabadságpártnak hívják) fellegvára. Hosszú évek után most vesztették el a többségüket (viszont más tartományokban meg előretörtek), amihez az itteni imádott vezérük, Jörg Haider halála valószínűleg erősen hozzájárult.

A halála után egyre-másra derültek ki a korrupciós ügyek. Találtak pénzmosással kapcsolatos számlákat, külföldi államoktól ilyen-olyan fedőtevékenységek alatt érkező pénzeket. Érkeztek pénzek Kadhafitól Líbiából vagy éppen Oroszországból. Elég fura, hogy miért ez a két ország támogat pont egy osztrák jobboldali, idegenellenes pártot.

Állítólag a mögöttes cél részben az európai egység, összetartás bomlasztása volt. A nyugati civilizáció iránt érzett undor miatt (Kadhafi) vagy gazdasági érdekekből (Oroszország). Érthető, hogy a többi tartományban sokan nem igazán lelkesednek a már Hypo Bank-botrány előtt is legeladósodottabb és egyik legszegényebb tartományért.

Összességében szerintem Karintia egy nagyon szép tartomány Ausztriában, ahol mindent meg lehet találni a magas hegyektől kezdve a síkabb részeken át a dimbes-dombos tájig.

Van jó néhány szép tavunk, hatalmas erdőink sok kirándulási lehetőséggel, télen sok sípálya és Olaszország, vele a mediterrán életérzés is itt van 2-3 órányira. Ideális azoknak, akik szeretnek nagyokat túrázni, síelni és a szabadidejüket a természetben eltölteni. Azoknak, akik számára az anyagi gyarapodás fontos, már kevésbé jó választás, mert munkahelyekből nincs olyan sok, mint más tartományokban és a karrier lehetőségek is jóval korlátozottabbak.”

klagenfurt_a_lendkanalnal_osszel.jpgKlagenfurt a Lendkanalnál ősszel

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Karintia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr127092977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:45:33

@Jess G: Az én lányom is a Há és Emmből öltözködik, de neki minden szuperül áll.Igaz, még csak 4 éves...Fax se tudja hányas méret, az anyja veszi a ruháit... :D

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:47:01

@Muscari: nalam pulcsiban, poloban, farmerban csak topshop, szerintem tok jok otthonra, meg rohangalni es jol all minden
pl a nextes pulcsijaim azok par honap utan kuka, de a h&m-es meg mi az a masik nem jut eszembe, na azok is par mosas utan lehet eldobni

2015.01.22. 00:47:08

Re: extrem meretek, a fium 210 cm korul van es 47-es laba, szoval o is csak az internetrol vesz maganak ruhat :D (Persze enis, mert mar mondtam, leginkabb a franciakat szeretem, de nyilvan nem ott lakom :D)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:47:54

@geegee: ja, ugy konnyu oltozkodni, en is mondom anyamnak, h legyen szives :-)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:49:37

@mojyo: es o is olyan kenyes a ruhara mint az enyem? hihetetlen, cipoben csak ez, kabatban csak az es ha lehordta megveszi ugyanazt meg egyszer :-)
mondom neki, nem kellene kiprobalni valami mast is? nem, o ezt szereti, ok...

rezsöatya 2015.01.22. 00:51:41

@Jess G: a TKmaxx-ra most "szoktam" ra, decemberben, mielott hazamentem vettem ott inget, nadragot, pizsit... ezentul listas lesz, ha keresek valamit

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:52:19

@Herr Géza: Izé, én is elnézést kérek, ha valakit megbántottam volna.Tudtommal a legbögyösebb poresz színésznőknek vannak ilyen 36DD méretek...Csak ezért lepődtem meg én is... :-o

Mrs. Clayton 2015.01.22. 00:53:56

@rezsöatya: en ott "designer" ertsd tommy hilfiger ruhakat veszek meg jok a taskaik, en mindig ranyulok a 70 fontosra
ja meg imadom a serpenyoiket is

2015.01.22. 00:54:55

@Jess G: Nem, azert o szeret shoppingolni szerencsere, cserebe en is szeretem a focit :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 00:55:18

@Herr Géza: Ja és nem kell azokat bunkó módon leszólni, már úgy értem nem muszály.(Nem aszondom, hogy te bunkó módon szóltad le...) Lehet azokat a kebleket isteníteni, imádni, rajongani értük,; gyönyörű termékenységi jelképek, a legnőiesebb testrészek egyike... :-))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 00:56:27

@geegee: De pontosan. Csak viszonyitaskepp 14 eves koromban volt 75-80C. 14 evesen.

Es mar a gyerkoc elott is G-s volt ( feltem is, hogy nem fogok beleferni)

Es igen, ez mar akkora , mint egy nagyobb sargadinnye. 85cm mell alatti kormerethez.
Sajnos igen. Ekkora. Elobb utobb mutet lesz belole, mert a gerincemnek se tesz jot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 00:59:21

@geegee: Christina Hendrixksnek 32F-es. Csak ugy viszonyitaskepp.

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:00:12

@mojyo: ja, ezzel mi is igy vagyunk, csak en mindig raveszem, h 10 perc foci utan inkabb nezzunk fozos musort :-)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:03:24

@geegee: ja, a ketto kozul, hahaha

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 01:03:52

@Jess G: Nem, iszonyat mod utalom. Gondolhatod mennyire baromi jo egy alapvetoen ferfias szakmat valaszto, inkabb ferfias mentalitasu nonek, ha igy kicsesz vele a sors. Le fogom mutetni, nincs ebben semmi jo. Aki szerint ez jo, odaadom kolcson par napra, viselje azt a sulyt.

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:07:09

@tildy[UK]: hat ez tok atlagar, semmi extra, es meg jol is neznek ki, nalam a draga ruha az 100 font korul van 30-50-ig normalis, megfizetheto 50-100 kozott azert mar megfontolom, 100 folott nagyon szupinak kell lennie

Herr Géza 2015.01.22. 01:07:45

@geegee: Hááát, nagyon el vagy tévedve, 36-os melltartó nincs, a számozás olyan 75-től (mell alatti kör fogat cm-ben) indul, a kosárméret meg A-H között van... Legalábbis az EU méretben. :)))))) (Előző életemben biztos fehérnemű-árus vagy -gyáros voltam :D)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:09:08

@tildy[UK]: mint mondtam nekem fenyevekkel kisebb van nem tudom mar nem emlekszem mekkora europaiban a 36C, de neha megjegyzem, ha tukorbe nezek, h akkor se fogyok le, mert pinky es perky igy a jo

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:10:16

@Herr Géza: mar hogyne lenne, itt mondom 3x h nekem is az van, mondjuk ugye ez angol szamozas, gondolom inchben, v ki tudja

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 01:10:53

@Jess G: Nekem sose volt meg 50 fontnal dragabb ruham. Ha kabatot es cipot nem szamolok.
@Herr Géza: Te vagy eltevedve. UK-ban 36-os szamozas nagyon is van, kb 80-as europainak felel meg.

www.brasize.com/uk-to-us-eu-fr-it-au.html

Herr Géza 2015.01.22. 01:13:22

@geegee: Dehogy szóltam le, sőt..... :))))) Ilyen méretekről álmodok, :D
Közben látom, hogy Tildy is pl. 32-esről beszél, gondolom az a bolond angol colos/hüvelykes számozás....

Mrs. Clayton 2015.01.22. 01:14:30

@tildy[UK]: na ugye hogy volt :-)
en ezert nezem a learazast
pl karacsony utan vettem annyi mindent, vagy 4 cipot, egy alkalmi ruhat szilveszterre, akkor egy lap szoknyat mittudomen meg mit, S-nek oltonyt cipot, fillerekert, de tenyleg, a 5-10-30 fontok volt egy egy darab

Herr Géza 2015.01.22. 01:15:25

@tildy[UK]: Közben vettem én is, csak @geegee ugye nem brithoni, így leragadtam a centiknél.:D

Herr Géza 2015.01.22. 01:21:51

@tildy[UK]: Ahogy a linket nézem, még gyér is volt a fantáziám...

blackhairlady 2015.01.22. 03:16:04

@Philosoraptor: hat amikor dinszteled akkor nem eppen:)

blackhairlady 2015.01.22. 03:26:34

@diggerdriver: mifelenk csibegombanak hivtak, fogalmam sincs ,hogy miert. Utaltam tisztitani, a fu, gaz ratapadt, de az ize a legjobb a gombak kozul.

blackhairlady 2015.01.22. 03:29:38

@qkuc: en mar bele sem teszem, mert allandoan ment a kincskereses, amig az utolsot is meg nem talaltak. Addigra a kaja gusztustalanul szetszabdalva allt a tanyerban. Inkabb kihagyom, meg ha irja is a recept.

blackhairlady 2015.01.22. 03:39:24

@diggerdriver: de a hagymalevesben nem fozve van a hagyma hanem karamellizalva. A kenyeret meg nem fontos beletenni, a sajtdarabokat kel a forro levasbe rakni a tanyerodban, klasszul megolvad, nalunk altalaban ez az unnepi leves (ha van), nem husleves.

blackhairlady 2015.01.22. 03:47:31

@geegee: itt ettem eletemben eloszor harcsapaprikast . Olyan finom volt, hogy rendeltunk mevegy adagot elvitelre, vacsirra is azt ettunk. Milyen regen volt es meg mindig emlekszem, ez is bizonyitja, hogy kivalo hely:)

blackhairlady 2015.01.22. 03:56:24

@Herr Géza: kb masfel eve nyilt meg a kornyekunkon az elso Aldi. Fel evig egy alkalmazottnak csak az volt a dolga, hogy az uzlrt elott a bevasarlokocsiknal allt, es tanitotta az emberkeket, hogy a likba be kell helyezni a ndgyed dollarost:))) nekem is akarta, de mondtam neki, hogy nem eloszor latok ilyet:)

blackhairlady 2015.01.22. 03:58:11

@tildy[UK]: Ha pedig beindul a tejellvalasztas, meg nagyobbak lesznek. Szegeny, fogsz talalni akkorat?

blackhairlady 2015.01.22. 04:01:31

@Muscari: szerencsere itt is van H&M, mert az en lanyom is ott talal maganak jo ruhakat.

blackhairlady 2015.01.22. 04:06:20

@Jess G: en otthon a Corsoban vettem egy par magassarkut, mielott kikoltoztunk. Meglattam a kirakatban, es beszerettem .masnap visszamentem, es vettem meg egy parat. Azota ezeket hordom, csak sarkaltatnom kell, es nincs olyan nap, hogy ne dicsernek meg. Egyszeruen nem tudom magamat raszanni, hogy lecsereljem oket:))

blackhairlady 2015.01.22. 04:11:40

@Herr Géza: itt Amerikaban ez a meretezes.

blackhairlady 2015.01.22. 04:17:50

@Jess G: nalunk fe nyevekkel olcsobbak a ruhak, csak lesek amilyen arakat irtok. A karacsonyi ajandek bankkartyammat vasaroltam le par hete, 86$_t fizettem 8 felsoert egy markadabb boltba. Skinny farmert, meket, feketet es feheret 18$ _ert vettem, a legdragabb egy csinos szurke nadrag volt munkara, 40$. Tenyleg fillerekert lehet itt oltozkodni nagyon csinosan.

P.Elliot 2015.01.22. 04:33:14

@qkuc: Igen, Napoly gyonyoru de igaz ami igaz, a tisztasagra nem sokat adnak. Kicsi utcakba mi is betevedtunk, minket is megbamultak es mi is kotrodtunk....De nagyon kedves emberek vannak arrafele, egyaltalan az egesz orszagban. Nekem Olaszorszag marad a legszebb orszag amit valaha is lattam es a legvidamabb emberekkel.
Es az olasz etelek a legfinomabbak, nekem, utana a francia rogton...

P.Elliot 2015.01.22. 04:33:25

@NagyságosSodalisO [eng]:
Azt hiszem mindenkinek voltak hajmereszto vagy hihetetlenul mulatsagos kalandjai utazas kozben az eleteben, errol is erdemes lenne osszegyujteni egy posztra valot!

adg 2015.01.22. 04:41:53

@pasztasuta: pacalra nincs keplet, az szamomra kivul esik az erdeklodesi teruleten. Nekem egy kategiria a csirkelabbal, szarny, fej, disznosajt, korom, rantott marha in, here meg meg egyket dolog. Igy sajnos nem tudok keplet szerkeszteni hozza, sajnalom. :)

@Mirjam2: hat biztos nem lefejoz videok, azt biztos lehetne nezegetni. :) es mi jon be helyette, a magyar mediahatosag, vagy valami szaudi szoveg?

@Evain: nem probaltam, 99%-ban mobilrol netezek, mert nincs eleg gep otthon. A negy kolok maga sem tudja elosztani az egy gepet meg a tabletet egymas kozt, en mar nem jutok oda. :D
Igy aztan nem is akarok ilyenekkel szorakozni, ha nem nezhetem meg, akkor nem erdekel. Csak eddig gond nelkul ment, most egy hete van ez a hulyeseg. Media hatosag.

@geegee: akkor jo, megnyugodtam, mar azt hittem, hogy tortent valmi mas is, de ezek szerint csak most vettek eszre, hogy kiiratkoztam.

@soad1221: ez van, nagyszeru. Te hol is laksz, hogy nem vagy kiirva? Majd jelentelek! :)

@rezsöatya: jo, felirom az indexes videok nezhetoseget az angliai elonyok koze. Bar ez meg mindig keves lesz, a dermeszto hideg tobbet nyom a latban valahogy. Meg meg egy rendes tomeggyilkos allat sincs arra. :)

adg 2015.01.22. 04:48:25

@blackhair-lady: igen, ezek mokas arak. Ha olyan nadragot akarok, amibe belefer a combom es nem vag bele a seggembe es nem csipo es nem farmer, es meg a laba is eleg hosszu, akkor nem uszom meg 180 dollar alatt. Borzaszto. Ilyen divatvackokat lehet kapni 20-40 dollarert is, de az nem jon ram meg hulyen nezek ki benne. Pedig nincsenek extra mereteim, alig 90 kilo vagyok a 188-as magassagomhoz, de semmi szokasos konfekciocucc nem jo ram.
Nehez az elet, es meg az indexes videok sem indulnak...

rezsöatya 2015.01.22. 05:29:24

@adg [Au, Darwin]: de poengyilkos allatot tudok mondani, ha tukorbe nezek...! :D

FutureFry 2015.01.22. 06:19:12

@blackhair-lady: És mind a négy kereke forog a bevásárlókocsinak (európai változat, könnyebben lehet vele navigálni) vagy csak az első kettő (a.k.a. amerikai "van itt hely, nem kell centizgetni" modell)?

2015.01.22. 06:25:49

@geegee: 'Tudtommal a legbögyösebb poresz színésznőknek vannak ilyen 36DD méretek'

Csak hogy megerositsem az elottem szolokat: nem, el vagytok tajolva, fiuk. A DD meg messze nem extra meret, sot teljesen atlagos meret. Regen sajnos (es ezek szerint Mo.on meg mindig ez van) nem volt eleg valasztek meretekbol, igy sok no kenyszerult kenyelmetlen melltartot hordani ami nem az o merete volt, pl. ha az igazi merete 32F (nem tudom ennek mi az europai megfeleloje), akkor helyette 36C, mert egyszeruen nem volt mas, de ez nagyon kenyelmetlen es egeszsegtelen is, komoly gerincproblemakat okozhat hosszu tavon.

@tildy[UK]: Ennel a meretnel nincs mit tenni, be kell ruhazni 'dragabb' melltartora, el kell fogadni hogy te nem tudsz csak ugy bemenni a H&M-be es megvenni a legolcsobbat, ez van. Meg mindig jobb mint regen vagy mas orszagokban, ahol nem lehet(ett) nagy kosarmereteket kapni. A Bravissimon kivul tudom meg ajanlani az Ann Summers boltokat, tudom hogy 'szexboltnak' nez ki de nagyon nagy valasztek van kulonbozo meretu es stilusu fehernemukbol. Ha az Oxford Street kornyeken jarsz, erdemes benezni a Debenhamsba, nekik is nagy valasztekuk van kulonbozo meretekbol es raadasul kulonbozo markak vannak egyutt, pl.: www.debenhams.com/webapp/wcs/stores/servlet/Navigate?sfv=Gorgeous+DD%2B&ps=default&catalogId=10001&lid=%2F%2Fproductsuniverse%2Fen_GB%2Fproduct_online%3DY%2Finsearch%3D1%2Fcategories%3C%7Bproductsuniverse_153156%7D%2Fbrand_description%3E%7Bgorgeous20dd2b%7D&langId=-1&sfn=BRAND&storeId=10701&pn=1
Igy nem kell egyenkent bemenni kulonbozo boltokba. Sokszor nem is olyan draga illetve ki lehet fogni learazast.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 06:35:14

@Mirjam2: szerintem a Tildynek az volt a baja, hogy Angliában lehet kapni könnyen, de Magyarországon majdnem reménytelen. (nekem valamivel kisebb kell, de az is majdnem, úgy vadásszák le nekem is az otthoniak :-/ )

2015.01.22. 06:37:57

@adg [Au, Darwin]: Nem tudom mit irnak ki, mivel arabul van a szoveg es nem tudok arabul! :) Igy lehet hogy azt irjak, 'nem vagy igazi magyar, kulfoldrol probalsz magyar videokat nezni, hazaarulo?' de jobb ha nem ertem, 'ignorance is bliss'! Az viszont igaz hogy lefejezos videokat lehet nezni, pl. teljes egeszeben vegigneztuk azt amin az Isis-emberkek lefejeznek kessel egy egesz csomo nyugati pasit, minden reszletet mutattak es nem volt blokkolva :(((. Minden olyan weboldal blokkolva van amiben az 's'-szo szerepel, ennek kovetkezteben fent nem tudtam pl. belinkelni Tildynek az Ann Summers weboldalat, pedig probaltam. Es az alapvetoen csak egy fehernemu-bolt...

rezsöatya 2015.01.22. 06:46:48

@Mirjam2: "Minden olyan weboldal blokkolva van amiben az 's'-szo szerepel"

Lehet, hogy az arab-fonetikus iras miatt az indekS.hu videoi nem nezhetoek? :-)

2015.01.22. 06:48:36

@Dragonlady (now in Thailand): Latom nem kovetted eleg figyelmesen a beszelgetest :), elobb az elerhetosegrol, majd az arakrol volt szo. A nagyobb meretek sokszor valoban dragabbak. Par evvel ezelott volt egy nagy vita a M&S korul mert dragabban adtak a nagyobb kosarmereteket ugyanabbol a stilusbol. Volt egy kampany ez ellen (Busts 4 Justice) es a vegen kenytelenek voltak meghatralni es eltorolni a 'tit-tax'-nek titulalt extrat: www.theguardian.com/money/2009/may/08/marks-and-spencer-bras-facebook. Sot egesz oldalas hirdeteseket jelentettek meg ujsagokban ezzel a szoveggel: ' "We boobed. We were wrong, so as of Saturday 9th May the storm in a D cup is over." :))) De sajnos teny hogy mivel csak nehany ceg gyart bizonyos meret feletti melltartokat, ezek altalaban dragabbak mint a kisebb meretek amiket mindenhol lehet kapni.

2015.01.22. 06:49:58

@rezsöatya: Huha, erre nem gondoltam! Ind-exxx? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 06:52:11

@Mirjam2:
de, pont rendesen elolvastam.
hagyjuk :-(

2015.01.22. 06:54:23

@Dragonlady (now in Thailand): Jol van na, azert ennyire nem komoly a tema, vagy igen?

Quercus a favágó 2015.01.22. 07:40:24

@tildy[UK]:

"odaadom kolcson par napra, viselje azt a sulyt."

Veled együtt? Jöhet!DDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 08:38:36

@Herr Géza: christina esetében igen. Neki 32.
@blackhair-lady: itt igen, még K-s is simán van , Magyarorszagon esélyem se lenne.

DieNanny CH 2015.01.22. 08:50:44

@Jess G:

Én a cipőkkel vagyok így. A 38-asba még belemegy a lábam, de lépésnél már érzem, 39-ből meg kilépek. Az én méretem az angol 5,5. Nagyon ritkán találok ilyen cipőt is...
( shoesizeconversion.net/ )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 08:52:13

@QUERCUS: nem-nem:)
@Dragonlady (now in Thailand): így van.
@Mirjam2: Itt szerencsére nem gond, bár a Victoria Secretnel pont 1 betumereten múlott, hogy nem fertem bele. De általában a többi helyen nem gond 36-38ast nagy kosarral kapni. Magyarország más tészta, ott normál boltban nem is lehet.Még szakboltban sem igazán van .

Egyszer gazdag leszek, nyitok egy "I'm Special" uzletlancot:) Kis és nagy meretekkel, stb. :) Cipokkel is, nőknek, férfiaknak.

soad1221 2015.01.22. 09:02:32

@adg [Au, Darwin]: meg budapest,szoval mi nagyon nagyonmagyarnak számítunk...
Még....:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 09:04:33

@tildy[UK]:
kérek szépen 42-es cipőket majd, olyasmiket, mint linkeltél.
te, én terhesruha ügyben nem is mertem még körülnézni (emlékeim szerint kb ugyanakkorák vagyunk), még jó, nyár lesz és nem télikabát-nadrág vonalon kell mozogni. ha egyszer végre nem szédülök, el kéne kúsznom a varrónőhöz.... minden más reménytelen. bár engem nem zavar, mi van rajtam, tárgyalásra se kell járnom, jó lesz majd a kicsit formátlan és idétlen batik strandruhám, vagy valami bő pizsamanadrág kibontva az elején, XXXXL-es pólóval :-D

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:11:11

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: akkor egy cipoben jarunk, en is 5,5 vagyok, azzal a szepseghibaval h a bal labam inkabb kisebb mint 5.5 a jobb meg egy hangyanyit nagyobb, igy a 6-os az mar sokszor leesik, legutobb megvettem az 5-t de az tori par napig a jobb labamat aztan valamit tagul es akkor pont jo

micsoda? 2015.01.22. 09:11:56

Élvezet olvasni a posztot, jó leírás a csodaszép Karintia tartományról. Volt szerencsém 1 hetet ott tölteni nyáron. Az ablakból kinézve majd karnyújtásnyira voltak a magas hegyek. Negatívumként éltem meg a lenéző stílust amivel minket magyarokat illettek. Különben a szolgáltatásban nem volt különbség.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 09:13:30

@Dragonlady (now in Thailand): Természetesen:)
Na cipőből konkrétan tudok otthon egy helyet, helyben gyártják, évekig hordható, most a menyasszonyi is onnét van. Uk méretben 7.5, az otthoni szerint 41?! De van 42-es is nekik.

Elvé cipő, Jászberény:)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:14:44

@Mirjam2: nana, az nem egy sima fehernemu bolt, egesz nagy vibratorreszleguk van, amikor eloszor meglattam azt hittem, h vmi szexshopban vagyok, aztan mint egy rossz gyerek bekapcsoltam a kis rezgo izeket :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.22. 09:17:39

@tildy[UK]: na mondjuk ha belegondolok, fog a halál egy ideig hajolgatni, strandpapucs és kész :-) kell is egy új, mert az utolsót szétrágta egy kutya.
de egyébként köszi, majd ha egyszer tárgyalásra kell mennem tényleg, tudom, hol keressem :-)

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:22:22

@blackhair-lady: itt is lehet venni olcsobban pl a Primark tok olcso
S. szt ahol en vasarolok azok tipikus middle class boltok, igy dragabbak, de egy farmer kb 30-50 font itt, egy pulcsi szinten, kabat ami igazan szep az inkabb 70, cipok 30 persze abbol is a nagyon klassz mar inkabb 60-70, egy noi kosztum 70-100
multkor volt egy cikk h repulovel spanyolorszagba, hotelben megszallni zaraban bevasarolni es meg varost is nezni olcsobb, mint ugyanazt itt megvenni a zaraban

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:39:29

@pasztasuta: :)))

(tudod erre mondják, hogy nem kell nekem igazat adni, nekem van:D
de én nem is a hétköznapi beszédről beszéltem.
egyébként tök mindegy, lényegtelen téma:D)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:42:25

@Jess G: annyi vízzel persze hogy vízhangzik.....

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:43:47

@**mimi**: hát a hagymaleves finom, állagra viszont tényleg a kaják undorítóbb feléhez tartozik. ezek a képek meg borzalmasak...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:47:49

@Herr Géza: hát a pincérek tényleg lenyűgözőek voltak. ritka az ilyen

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 09:53:54

@geegee: hát a bricostore már kiment, a praktikert (végre) eladták (így legalább nem szűnik meg), az auchan mégsem megy győrbe,
gyakorlatilag vidéken nincsenek ilyen nagy áruházak a praktiker, metron, tescon meg az intersparon kívül

Mrs. Clayton 2015.01.22. 09:57:28

@Babette .: hahahaha tenyleg azt irtam :-)
egyebkent 3 ev utan eljutottam oda, h nem tudok magyarul helyesen irni, sokszor ennel vadabbakat is leirok mar, ez van :-(

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.22. 10:01:16

@Jess G: én csak poénből írtam, adta magát:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.22. 10:05:40

@Jess G: én sokszor a Hádába nézek be, vagy itt a George, F&F, TU. M&S nekem drága is, meg nincsenek fogamra való öltözékek.

@Babette .: erről van szó. Kb 1, az is Csepelen.

Quercus a favágó 2015.01.22. 10:07:02

@tildy[UK]:

Ok. De azért ez a barátod, a viking srác jó fej lehet. Rühelli az USA-t, szereti a nagymellű nőket.....szóval egyre szimpatikusabb.D

Mrs. Clayton 2015.01.22. 10:10:22

@Babette .: vettem a poent azert rohogtem h tenyleg azt irtam
@tildy[UK]: most neztem a Debenhams akciojat talaltam egy tok cuki kis kosztumot 24 font a blezer meg 34 a szoknya, szoval tiszta bargain, erre nem csak a te meretedben van :-)

pasztasuta 2015.01.22. 10:36:47

@Herr Géza: volt benne reszem par evig, szoval meg tudlak erteni.:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.22. 10:57:01

@P.Elliot: Neked meg pláne, mert iszonyat jó a stílusod,teljesen átjött a szitu. Írjál még! .-D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:32:58

@Herr Géza: Húú, most lehet ám, hogy az collban van, amit én mondok...Vagy az így még nagyobb marhaság? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:35:21

@Herr Géza: amúgy meg nagyon helyes, világ cicibuzijai egyesüljetek/egyesüljünk! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:40:41

@tildy[UK]: Annak a spinének az egyik bögye az maga Bruce Willis, ezt ugye tudod? :D

i.imgur.com/9hE7f.gif
És loller, továbbfejlesztették, már a baloldali is lett valaki...
:-)))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:44:39

@adg [Au, Darwin]: Vigyázz, volt már itt olyan, aki 120 eurót adott egy farmernadrágért és utána halálba cikizték... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:45:56

@Mirjam2: Hát jó, nem vitatkozok, tik biztos jobban tudjátok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:52:43

@tildy[UK]: Amúgy totál megértem a helyzeted, nekem a kicsi patácskám 47-48-as; de már 13 évesen is volt 46-os.A átkosban úgy kellett lasszóval fogni cipőket.Nem azt vettük meg, ami tetszett, hanem ami feljött a lábamra...Abból lehetett válogatni, hogy kell vagy nem kell... :D
Cseszlovákiába jártunk át cipőkért, ott volt méret.Rongyos cipőkben mentünk ki, ott kint azokat eldobtuk, és rögtön az újakat használtuk, hogy ne legyen feltűnő.Meg beraktuk a Wartunk ajtódeklije mögé, mert tiltva volt a határon áthozatal.A magyarok tiltották, kivételesen.Rohadt egy világ volt, még ha csak a szépre is emlékezem... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.22. 11:55:57

@tildy[UK]: Vannak ilyen boltok, Pesten is, régóta is, csak valamiért azt hiszik, hogy akinek nagy a lába, annak vastag a pénztárcája...A megalázó magyar fizetésekből az háromszoros-ötszörös árakat sose tudtuk kifizetni... :-((

adg 2015.01.22. 11:56:33

@geegee: eszembe jutott, amikor megnyomtam a kuldes gombot. :)
Na de o az egyszeru km-ok hangja (fogatlan provokatora, vagy micsodaja) volt, az en fajtam meg mindig az ellenpeldaban szerepelt, a bezzeg oldalon.

Szoval nekem lehet. :)

blackhairlady 2015.01.22. 13:38:30

@FutureFry: Hu. latod ezt a reszletet nem figyeltem emg, de majd legkozelebb ha megyek:))

blackhairlady 2015.01.22. 13:40:08

@adg [Au, Darwin]: Ahogy eszrevettem itt ez sem gond (bar en normal amerikai 3-as meret vagyok ismet:D), legalabbis latom a feliratot a plafonrol logva, hogy extra long vagy extre mittudomenmilyen meret, ebbol gondolom. Es a ferjem is talal a nagy pocakjara:D

blackhairlady 2015.01.22. 13:42:46

@diggerdriver: Na jo, most az egyszer:)
Mi meg cserebe nem teszunk mazsolat a makba (sem:D)

blackhairlady 2015.01.22. 13:59:30

@tildy[UK]: Az jo. Egyebkent en nem irigykedek, mert nekem is van nagy mellu ismerosom, es allandoan panaszkodik a hatfajasra, nem lehet egy kellemes allapot.

felült 2015.01.22. 21:17:30

@adg [Au, Darwin]: perszonálunióra lépett ausztrália arábiával? vagy csak a médiahatóság egyesült?

adg 2015.01.22. 23:33:54

@felült: ugy tunik, azt meg azert nem. Nekem nem arab nyelvu cucc jelenik meg a video helyen, hanem a nemzeti mediahatosag oldala. Hogy melyik a jobb, azt nem tudom.

Az a vicces, hogy minden video helyett ez jon az indexen, pedig jo reszuknek nyilvan nincs semmi szerzoi jogi vagy regionalis oka.

Mindegy, tulelem valahogy... :)

blasiusii 2015.01.22. 23:38:36

....most eszembe jutott, miért szoktam le a HÁ olvasásáról pár hónapja: CSINÁLJATOK FÓRUMOT!!!!!

Ez a cikk konkrétan érdekelt, a hozzászólások is, de kb. az első 50 után átmegy mindenki OFF-ba, nagyon idegesítő... és minden posztnál ez megy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.23. 03:50:33

@blasiusii: Szinte minden, látogatottabb blognál ez van, nem tudsz mit csinálni.Mondhatni, mexox vagy mexöx.
Ami nem releváns ott görget az ember, oszt jólvan.Szerintem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása