oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 22. 06:45,  Továbbtanulás Grazban 340 komment

2014. október 22. 06:45 Határátkelő

Továbbtanulás Grazban

Ma Ausztriába látogatunk, méghozzá egyenesen Grazba, azon belül is megnézzük, milyen a felsőoktatás, hogyan lehet bejutni, miként érdemes albérletet keresni – egyszóval egy informatív poszt érkezik jOeker tollából.

cím_122.jpgSajnos ez az egyetlen kép lesz saját, mert ma megadta magát az SD-kártyám. Pedig végigjártam majdnem az összes épületét az egyetemnek és lekaptam mindet. Ez régebbről maradt. Így a többit a netről válogatom, a Neue Technik úgyis fel van túrva, egy normális képet nem tudtam készíteni. 

„Nos, kissé keserű szájízzel, de végül az érdeklődésre való tekintettel, úgy döntöttem megírom a posztomat a grazi egyetemi tapasztalatimról. Mivel most fogok kezdeni, ezért az egyetem felépítésével, bejutással és a lakhatással szeretnék foglalkozni.

Ha egy pár hét után írnám meg, se beszélhetnénk egyetemi tapasztalatokról, mert ennyi idő ahhoz édes kevés szerintem. (A dőlt betűs részeket az ne olvassa, aki egy tárgyilagos posztra kíváncsi, ott a személyes tapasztalataim osztom meg.)

Hát akkor kezdjük az elején, Grazban négy egyetem található: Karl-Franzens (tudományegyetem; később KF), Kunst Uni Graz (művészeti), Medizinische Universität (orvosi) és a TU (Technische Universität Graz – műszaki egyetem) ahova is jelentkeztem.

Helyileg az egyetem három kampuszra tagolódik, név szerint: Alte Technik, Neue Technik és az inffeldgassei kampusz. A fenti képen az Alte Technik főépülete látható (ebben az épületben zajlik a felvételi személyes része, de erről majd később).

Az egyetemek közti együtt működésnek jött létre a NAWI Graz tíz éve (KF és TU). Úgy tudom a Natürliche Wissenschaften-ből (természettudományok) jön a rövidítés. A TU és a Kunst Uni Graz közti együttműködésnek külön neve nincs, ez csak egy szakot érint, ami a hangmérnöki tanulmány.

egyetem térkép.jpg

Alapképzésben építész-, építő-, gépész-, elektrotechnikai-, orvosbiológiai-, közlekedésmérnöki, földméréstani, informatikai és telematikai [távközlés és informatika együtt] szakokra jelentkezhetünk teljesen ingyen, németül (csak a tanulói hozzájárulást kell kicsengetni, az emeléssel is csak 18,50 €-ra rúg), míg a NAWI Grazon: matematikát, fizikát, kémiát, molekuláris biológiát, geológiát és természettudományi technológiát hallgathatunk.

Mesterképzésen meg nagyon sok ezekre épülő szakonként legalább kettő-három ágazat adott, most nem untatnék vele senkit ráadásul nagyon sok közülük angolul is hallgatható természetesen ingyen. Az Alte Campus-on csak elméleti órákat tartanak, míg a Neue Technik-ben és az inffeldgassei campus-ban pedig gyakorlati és elméleti óráink is vannak.

Csúszódaruk és elektronmikroszkópok

A nyílt napra a volt osztálytársammal közösen mentünk, és az inffeldben történt meg a következő eset. Az egyik vezető visz körbe minket, mindenkit szakok szerint külön, elérünk az építészek és az építők közös laborjába (igen mi is így hívjuk, mint a vegyészek csak itt nem mikroszkópokkal hadonászunk), ahol is valami hihetetlen hosszú litániába kezd.

Öt perc után ezt megunva nem is nagyon odafigyelve rá elkezdtünk beszélgetni és egyszer csak arra leszünk figyelmesek „itt hat méter magas próbatest összetörésére alkalmas gépet is fogtok látni”. Hat méter? Na persze… még mit nem, nálunk a szakközépben a tízszer tíz centis betonkockával is szenved a gép, majd pont hat méteres próbatesteket törtök itt össze vissza. Bementünk, ott volt.

Ezen kívül három csúszódaru egyenként 2 tonnás teherbírással, egy gép, ami több méter mélyen öt centi átmérőben bármilyen betonfelületből képes mintát venni, majd ezt pár mm-es vastagságú szeletekre képes felvágni a kémiai ellenőrzésre és még folytathatnám, de csak egyet emelek ki, amikor megálltunk egy ajtó előtt és a vezető azt mondta, ez a földrengés szimulátor terme. Egyből elhittem, hogy az van az ajtó mögött, mint amit mond.

Még annyit tennék hozzá, amit a nyíltnap elején említettek meg, a vegyészek számára több elektromikroszkóp is elérhető a gyakorlatok végzésére. Én nem értek hozzá, de állítólag valami hű de drága cucc és kevés helyen lehet vele találkozni.

előadótermek az inffeldben.jpgElőadótermek az inffeldben

Akkor, talán ami a legtöbbeket érdekel: a felvételi eljárás. Ez három lépésben történik: Voranmeldung (előzetes jelentkezés), Zulassung(felvétel), Registrierung(regisztráció). Az előzetes jelentkezés elektronikus formában történik a TU honlapján.

Itt az Erstmalig eintragen-re kattintva előjön egy űrlap, amit ki kell tölteni, ezzel az első lépés kész is. Ez a funkció elviekben már márciusban elérhető, gyakorlatilag nekem nem sikerült anno, bár egész augusztusig van, rá lehetőség szóval nem hajt a tatár.

Ez alól a határidő alól csak a felvételihez kötött tantárgyak kivételek, alapképzésen a molekuláris biológia és az építészet ilyen, mesteren pedig kémia és gyógyszerészet, technikai kémia és a számítógépes tudományok. Ilyen esetben június 15-éig van lehetőségünk az előzetes jelentkezésre.

A felvételik anyagát a honlapon találjuk, az Aufnahme und Zulassung pont alatt, pl: Aufnahme Bachelorstudium Architektur, stb.

A felvétel

Ez július 15-től kezdődik és szeptember 5-ig tart. Személyesen kell megjelenni a Rechbauerstraße 12-ben (Alte Technik főépület). Főbejáraton be, lépcsőn föl, jobbra fordul, üvegajtó után az első terem. Csak azért írom le, mert el lehet veszni.

Ide hozd magaddal az érettségid, annak fordítását, egy útlevelet vagy személyit (német gyerek útlevéllel jött?!?!), egy önéletrajzot, bár ezt tőlem nem kértek, de a hivatalos kiírásban említik.

Ha esetleg Magyarország határain túlról olvas valaki, és nem magyar érettségivel rendelkezik, az hozzon valami olyan igazolást, hogy az ő érettségije egyetemi tanulmányok folytatásához jogot biztosít. Lövésem nincs, hogy ez micsoda és kitől kell kérni. Nekem nem kellett.

Ezen kívül itt is lesz egy űrlap, amit ki kell tölteni és leadni a többi papírral együtt. Itt kapjuk meg a csekket a 18,50-ről, amit csak átutalással lehet fizetni. Az iroda előtt van tanácsadás elsőéveseknek. Zöld mappát is itt kapunk, amibe az egyetemmel kapcsolatos irataink fénymásolatát teszik. Hétfőtől péntekig van nyitva 9-12 óra közt.

Tipp: menj minél korábban, mert nincs légkondi az épületben és csak nagyon kevés ablakot nyitnak ki. Délre olyan levegő van, egészséges emberként is szédülni lehet.

A fordításról annyit, hogy nem kell az offi-nál fordíttatni, elég egy egyszerű fordítóiroda, ahol nyomnak rá pecsétet a magyar címerrel és nemzeti színű szalaggal fűzik össze. Kértem ajánlatot az offitól anno, két hét átfutási idővel 27-32 ezer forintért vállalták, a maszek pedig 48 órás határidőre 5-ért. Na, nem mindegy.

Fél éve az egyetemen botlottam bele egy azóta nagyon jó barátomba, tök véletlen, szombaton, este hatkor, az egyetemen. Akkoriban még nem laktam itt, csak erre jártunk és hát nézzünk be, hátha megtudunk valamit.

Elmagyarázta az egész felvételi folyamatot nagyvonalakban, adott egy webcímet, ahol lakásokat lehet keresni, telefonszámot és e-mailt cseréltünk és a későbbiekben is a rendelkezésemre állt, ha kérdésem akadt. És ő csak az első ilyen kedves és jószívű osztrák volt, akivel összehozott a sors…

És a felvételi

Ezek után ha olyan szakot választottunk, ahol nincs felvételi eljárás, akkor már csak a regisztráció van hátra. Ha van felvételi, az két lépcsős. Egy motivációs levél és egy felvételi teszt, aminek az anyagát a feljebb említett úton éritek el. A motivációs levelek feltöltési határideje július 22-től augusztus 10-ig tart.

Kaptam két kérdést: Mit vár el az építész tanulmányoktól? Mit gondol, mivel járul hozzá az építészet a társadalomhoz, mit nyújt számára, mit tudna nyújtani? Max. két oldal, vicces 10 sorban el tudnám intézni, mit lehet erről ennyit írni? Azért összejött kicsit több mint egy oldal.

A felvételi teszt szeptember 14-én lett volna, de mivel nem érkezett be idén a keretszámon felül motivációs levél. ezért elmaradt (330 a keret). Ha felvettek, jön a regisztráció szintén online, sárga kulcsra katt a jobb felső sarokban, lejjebb görgetve első kék link (Studierende), itt megadod a PIN-kódod, a matrikelnummert, és a születési dátumod és a többi már csak egy űrlap. A PIN-kódot e-mailben kapod meg, a matrikelnummert személyesen a felvételinél.

Ha kész a regisztráció, feltöltesz egy képet és két-három nap múlva mehetsz is a diákodért. Mivel ez az egész felvételi nem tűnik olyan bonyolultnak és nem is az, ezért az első félév végén ott a STEOP, ami szórja a népet. Ez egy olyan vizsga, aminek csak egyszer mehetsz neki. Ha nem sikerül ennyi volt azon a szakon a tanulmányaidnak. Más szakra még ugyan úgy beiratkozhatsz ugyan azon az egyetemen, vagy más egyetemen ugyan arra a szakra.

Campus Neue Technik.jpgCampus Neue Technik

A felvételi rész azért sikerült ilyen szájbarágósra, mert elég sokan ilyet keresnek, ahogy olvastam a neten, és nálunk Magyarországon mindent készen kapsz, hogy hova melyik egyetemre milyen út vezet, amíg az itteni gyerekek önállóságra vannak nevelve és mindenhova maguk mennek és kérdezősködnek.

Mi a helyzet a nyelvtudással?

A felvételi részből eddig kihagytam a nyelvtudásról szóló részt. Alapképzésen csak német nyelvű tanulmányt lehet folytatni, itt két lehetőség van: vagy kétnyelvű érettségit mutatsz be vagy ösd c1-es nyelvizsga bizonyítványt hozol.

Csak ösd csak c1, nincs apelláta, rákérdeztem. Msc-n úgy tudom azonos kaptafára, mint minden egyetemen ielts vagy toefl angol nyelvből; német pedig ugyan úgy csak ösd csak c1.

Egyetemi előkészítő: az osztrákok tisztában vannak azzal, hogy az ingyenes egyetemeik sok németül nem tudó diákot is vonzanak, ezért tartanak felkészítőt német nyelvből, angolból, matekból, biológiából és azt hiszem még kémiából és fizikából is. Ha esetleg nincs meg az adott óraszámod, mert szakközépből jössz és kevesebb órában tanultál bioszt, de biokémiára mennél, akkor itt bepótolhatod.

Németet három szinten oktatnak: 0-b1, b1-b2, b2-c1. Minden tantárgyból egy félév 300 € és nem jár Studienbeihilf (talán szocpolként lehetne legjobban fordítani), mivel nem államilag finanszírozott tanulmány. Az intézmény neve ahol ez az oktatás folyik: Vorstudienlehrgang der Grazer Universitäten (VGU). Helyileg a Neubaugasse 10-ben található. Képem sajnos nincs. Mind a négy egyetem diákjai ide járnak közösen nyelvet tanulni.

Minden kurzus/félév végén van egy vizsga, ami a következő szintre való bejutást biztosítja az utolsó c1 szintnél jön be 30 euróért az Ergänzungsprüfung Deutsch (EPD). Ezzel a vizsgával még be lehet surranni az egyetemre az ÖSD C1 nélkül. Ha valamennyit már tudsz németül, írhatsz egy tesztet szintén olyan szeptember 15. körül és kerülhetsz egyből a b2-c1 csoportba pl.

Lakhatás

Feljebb említettem, hogy kaptam egy webcímet, ami direkt a TU-s hallgatóknak biztosít lakásokat ez a sws.or.at. Van „irodájuk” is, ez inkább egy bódéra hasonlít nekem erős túlzással. Helyileg a Rechbauerstraße 4a alatt az alte technik mellett nem sokkal.

Van még egy web cím amit az egyetem ajánl, ez a Campusboard, én csak az elsőt használtam, bejött.

Kollégiumi lehetőség is van, azokat itt találjátok. Árakról beszélni sajnos nem tudok, de nem hiszem, hogy havi 4-500 fölé rúgna. Ha valaki tud róla információt, azt gondolom, szívesen fogadják.

Én legjobbnak a WIST lakásait ítéltem meg így látatlanba csak kívülről meg hallomásból. A fentebb említett első webcímen lehet még szobát is bérelni nem csak albérletet, ez 2-400 euró közt mozog körülbelül, de talán a legolcsóbb módja a lakhatásnak. Ez az úgynevezett Wohngemeinschaft (WG), ahol 2-5 ember vesz ki egy albérletet és közösen fizetik.

Tipp: ha összeálltok többen, vagy csak te szeretnél a főbérlő lenni és a szobákat kiadni, a lakhatási szerződésben csak a te neved legyen benne. A többiek emiatt semmilyen hátrányban nem részesülnek, viszont egy esetleges szerződésmódosításnál elég ha csak te és az albérlet tulaja van jelen, nem kell esetleg 6 embernek időpontot egyeztetnie.

Ezen a ponton belül beszélnék kicsit a városról, a kerületekről. Lend és Gries - ezt a kettőt mindenképp kerüljétek el, ha tudjátok, itt tényleg alacsonyabb a közbiztonság és rosszabb környék.

Nagyon sok albérlet Geidorfban található, ez ezt a kerületet a fiatalok többsége miatt nyüzsgővé élettel telivé és nagyon zajossá teszi. Természetesen ha bulizósabb fajta vagy ez a te helyed szerintem, de ha aludni is szeretnél esténként én Jakominit vagy St. Leonhardot ajánlom, bár ez utóbbi borsosabb áron elérhető. Jakomini sem olcsó, de ki lehet fogni emberi áru albérletet, persze osztrák viszonylatban.

Társadalombiztosítás

Jó a magyar, csak váltsuk ki az eu-s kártyát hozzá, teljes mértékben elfogadják. Osztrákra csak akkor van szükségünk, ha részmunkaidőben (max. 20 óra) dolgozni szeretnénk, nekem nincs más ötletem, mikor lenne feltétlen szükséges.

Tömegközlekedés

Jó, sűrűn jár a villamos és a buszok is, az árakról konkrét összeget nem tudok mondani, mert biciklivel minden elérhető elég hamar, és vannak kiépített bicikliutak is, amik megkönnyítik a közlekedést, ezért még nem szorultam rá.

Ösztöndíjat magyarként Ausztriában nem kaphatsz mindenhonnan ezt hallom, de ez alól talán van egy olyan kiskapu, hogy ha legalább egy szülőd itt dolgozik, akkor valami minimálisra jogosult vagy.

Szocpolt 24 éves korig lehet igényelni, kb. 400-450 €, de az összegben biztos nem vagyok, csak nagyságrendileg írom.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan lépünk át egy újabb határt közösen veletek, akkor kattints ide és olvasd el a posztot!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Ausztria Graz

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr296815451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2014.10.22. 20:47:43

@Határátkelő: Nem tudom, hogy képzeled ezt, csak megjelensz hirtelen, és offolsz egyet... Talán tiéd ez a blog, vagy mi?
;)

2014.10.22. 20:49:40

@puhacica: mi az a dslr? A Reka kuldott egy nagyon reszletes leirast, ugyhogy szerintem megvan. Canon lesz.
@Zoole[uk]: a B'hami balhe utan meg ezt csinaljak?

Nalunk megallt az elet es mindenki Ottawat nezi. A tv-ben beszelt a rendorfonok olyan randa franciat beszel, hogy az mar inzultus

Quercus a favágó 2014.10.22. 20:49:41

@tanato:

Pótolhatatlan veszteség, de valahogy majd csak kiheverjük. Azért remélem a példa ragadós lesz. A svájciak meg példát mutathatnak toleranciából, empátiából, és nem utolsó sorban tűrőképességből.

Isten óvja Svájcot!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 20:50:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Aham.Lehet, hogy jobban el kéne mélyednem a dologban, de az is igaz, hogy csak évente egyszer járunk haza kocsival, a repülős utaknál meg nincs ilyen gond.

2014.10.22. 20:51:13

@Mirjam2: Sajnos a magyarnak hinnie kell valakiben, olyan Isten nincsen, hogy a politikusi döntések következményeiről gondolkodjon el...

Taxomükke (UK) 2014.10.22. 20:52:16

@Zoole[uk]: "ha valaki baconos szendvicset visz az iskolaba,azt kidobatjak a gyerekel,hogy az egeszsegtelen..."
Jézusmáriaszentjózsef, ezt nem mondod komolyan?
Ezek biztosan nem normálisak.
A szalonna a legegészségesebb étel.
Nincs benne pl. cukor.

Szóval szerintem semmi baj a szalonnával (ez nem vicc).

Muscari 2014.10.22. 20:53:00

@QUERCUS: és mit akarnak tulajdonképpen? Bebetonozni a hatalmukat, vagy hogy?

2014.10.22. 20:56:46

@charlieharper: En is ide vagyok ragadva a tevehez, bar ha meg egyszer azt a szot hallom hogy 'lockdown', szerintem hiszterias rohamot kapok.

Muscari 2014.10.22. 21:01:05

@Cascabel: az a titok, hogy nem dohányzunk :-)

DieNanny CH 2014.10.22. 21:01:27

@QUERCUS:

Svájcban 1000 főnként be kell fogadni 4 menekültet. Ezért majdnem minden településen van.
(Hogy ki számít menekültnek - nos, arra nagyon pontos meghatározás van...)

2014.10.22. 21:05:22

@QUERCUS: Kanadából is visszapateroltak sokat, gondolom, itt is ez fog történni.

2014.10.22. 21:07:16

@Muscari: Mi mást akarnának? Ez előrevetíti a még több lopás lehetőségét, még hozzá úgy, hogy a társadalom egy része még béget is hozzá.

SzZoole 2014.10.22. 21:10:08

@Mirjam2: a psihologia tanar javasolta neki,azt mondta a tanar,hogy a Kingston is a Russell Group-ban rang soroljak,de ez Meg a jovo....
Mi mar nem jelethetjuk,mivel mar nem oda jar a lanyom suliba.Neha osszefut a regi osztalytarsaival es Ok panaszkodtak.Egyre tobben hagyjak el azt az iskolat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 21:10:17

@Taxomükke:
Kemény vagyok, mint a kád széle!
3 boltban néztem végig a választékot és kiválasztottam a legmegfelelőbb típust. Egyetlen kapcsoló van rajta, laza 30 perc alatt megtanulható a kezelése és csak 99 korona volt. :)

"Élni tudni kell..." - Junkies :)

qkuc 2014.10.22. 21:15:31

@QUERCUS: Mjad hirtelen lesz egy népszavazás és nem lesz annyira toleráns hely Svájc, ;). Kanada is az volt, aztán mi lett a vége ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 21:15:57

@Zoole[uk]: "ha valaki baconos szendvicset visz az iskolaba,azt kidobatjak a gyerekel,hogy az egeszsegtelen enni valo,"

Jejjzusom, na, felvilágosult Anglia... :-S

qkuc 2014.10.22. 21:16:46

@DieNanny [SZ,CH]: És ha megvan a az 1000/4? Az show stopper küszöbérték?

SzZoole 2014.10.22. 21:19:18

@charlieharper: most mit mondjak erre,valtottunk es inkabb nem mondok semmit.....
Vagyis egy storyt elmondok.Vallas tortenelem oran kulombozo vallasokrol tanultak,az osztaly nagy szazaleka kendos lanyok voltak,ezek lanyok meggyozoen bizonygattak,hogy a zsido vallas a legidiotabb vallas a vilagon.A lanyom csak annyit kerdezett toluk,hogy melyik vallas gyakorloi laknak hazakban es jo szak/uzlet emberek es melyik lakik meg mindig egyutt az allatokal es sok koztuk az iras/olvasas tudatlan.
Persze,hogy a lanyom huzta a rovidebbet.
Ez egy a sok tortenet kozul.

DieNanny CH 2014.10.22. 21:21:04

@Philosoraptor:

Még csak arról szóltak a híradások, hogy elindultak. Úgy tudom, Svájcnak még joga van ahhoz, hogy a határon megkérdezze, hova és miért jönnek. (Remélem, nem tévedek...)

@qkuc: Akkor elkezdenek osztódással szaporodni... Családtag meg nem számít bele utána a létszámba. Általában. De amúgy, nem tudom, mi van utána...

SzZoole 2014.10.22. 21:22:10

@Taxomükke: Nem csak a baconos szendvicset,hanem meg a szensavas uditoket is kidobatjak veluk es nem a biztonsagi emberek a kapuban hanem az ugyeletes tanar az iskola bejatatanal.

SzZoole 2014.10.22. 21:24:43

@geegee: Nem az angolokal van a gond,hanem azzal,hogy az iskola 70-80%-ban kendosok es sotetboruek alkotjak es tekintettel kell lenni az Ok szokasaikra....

TilosazA (UK) 2014.10.22. 21:24:48

Tudom, hogy most le leszek hurrogva, de számomra a bacon-ös fehérkenyér gasztronómiailag teljesen értelmezhetetlen, kb. annyira minta beans on toast, és igenis baromi egészségtelen. Zsír és szénhidrát, semmi rost, elenyésző mennyiségű vitamin... Egészségtelen, na. Mondjuk emiatt nem kéne elvenni a kaját tőlük, olyat már hallottam,hogy körlevélben kérték a szülőket, hogy mivel NE küldjék a gyereket iskolába. Az ilyen iskolákon a menza is egészségesebb kajákat próbál felvonultatni (kevesebb zsírral főzőttet, kevésbé fast-foodot).

qkuc 2014.10.22. 21:26:00

@DieNanny [SZ,CH]: Egy másik univerzum, :D. Csak kíváncsiságból érdekel, hogy akkor mi történik, kirakják, hogy teltház van? :) Na majd utánakutatok a Nagy (egyelőre adótlan) Neten.

2014.10.22. 21:26:03

@morsels: ear poison! Ki tudtok menni a suburben? Csak bent allt meg az elet?

@geegee: nem. Csak remegnek, nehogy valaki lerasszistazza oket, ezert inkabb a lo tulso oldalan vannak. Mint Zoli lanyanak a volt iskolajaban

TilosazA (UK) 2014.10.22. 21:26:15

@Zoole[uk]: Szerintem ez nem az iszlám törvényekről szól,hanem az iskola egészséges étel vállalásáról. Nem ismerem a részleteket, de ha a szénsavas üdítőket is kidobatják, akkor erről lehet szó.

2014.10.22. 21:29:41

@puhacica: naigen, o,yan gepet nem akarok, amihez mar szakzsargon kell. Csak elovesz es kattint....

SzZoole 2014.10.22. 21:31:15

@TilosazA (UK): Nem,biztos vagyok benne,hogy nem az egeszseges etkezesnek tudjak be,rengeteg storyt tudnek meg meselni,amik a lanyomal es a fiamal tortentek meg a 3 es fel ev alatt abban az iskolaban.

morsels (törölt) 2014.10.22. 21:32:27

@charlieharper:
Hat... a belvaros volt lezarva (lock down), bar az is inkabb ugy, hogy a kormanyepuletekbe, iskolakba (nem vehetik fel egyelore a gyerekeket a szulok) nem lehetett sem bemenni, sem kijonni onnan.
A Gatineau-ba vezeto hidakon, meg a belvarosbol kivezeto utakon ellenorzesek, minden autot megallitanak.

Elhalasztottak az Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL meccset (pedig a stadion nem a belvarosban van), szoval ez mar nagyon komoly :-)

De gyakorlatilag csak a belvarosra korlatozodott a dolog. Azon kivul en is csak annyit tudok, amennyit a hirekbol lehet tudni.

puhacica 2014.10.22. 21:40:41

@charlieharper: persze. mindenkinek masok az igenyei.

------------------

mindenkinek: van egy 20% kedvezmenyre jogosito online kuponom, fotokonyvet lehet rendelni vele. a www.cewe.hu oldalon lehet megnezni, hogy mi is ez. a kupon oktober 31-ig ervenyes, a konyv pedig akar ajandeknak is kivalo lehet. nem szeretnem, ha karbaveszne es valakinek hatha jol jon.

2014.10.22. 21:41:46

@Zoole[uk]: Varjal, akkor ez nem a King's College lesz? Ha igen, akkor az nagyon jo egyetem, hajra! En a helyeben tobb Russell Group-os egyetemre is jelentkeznek, a King's-et is beleertve. A kovetkezo evben esetleg probaljon meg onkentes munkat vegezni tanulas mellett egy charity-nel vagy iskolaban akik autista gyerekekkel foglalkoznak, ez nagyon-nagyon jol fog mutatni a personal statement-jeben illetve kaphat toluk referenciakat; az egyetemi felvetelinel ez szamit. Nem kell sok idot eltoltenie vele, eleg par honapig hetente par ora.

i got my (törölt) 2014.10.22. 21:44:16

@Mirjam2:
"szallas, tomegkozlekedes, kaja, kozmetikai dolgok, telefon / internet. Azert valljuk be, objektiven minden ezen felul luxus. "

objektíven a kozmetika is luxus, meg a telefon és a zinternet. attól függetlenül, hogy egyre többen érzik úgy, hogy márpedig ez jár nekik, s nélküle az életük lyukas kétfillért se ér...

2014.10.22. 21:46:15

@TilosazA (UK): @Zoole[uk]: Egeszseges etel, tudod mikor... Zolee, en a helyetekben ezt utolag is jelentenem ha raertek, mivel teljesen elfogadhatatlan. Azt is jelentenem ami a vallas-oran tortent, ami kimondottan rasszista megnyilvanulas a muszlim diakok reszerol. Egyszeruen nem ertem mi folyik ott, csak annak orulok hogy nem UK-ben lettem tanar... Akkor mar inkabb Szaudi, itt legalabb nyiltan megy minden, nem probalnak ugy csinalni mintha nagy liberalizmus lenne.

2014.10.22. 21:47:44

@morsels: ugy latom a comment hegyekbol, hogy nalatok is elkezdodott a multi-culturulism es Trudeau legacy temetese.

2014.10.22. 21:49:00

@diggerdriver: na varjal, szerinted a tescos husgomboc mar gasztronomia....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 21:50:21

@charlieharper:
Ma már lehet kapni jó kis zsebben elférő automata gépeket.
Csak egy saját tapasztalatot mondanék aztán lehet hogy ma már nem áll fenn.
Annak idején jó régen vettünk egy kis Samsung gépet 7megapixeles felbontással.
Amire kellet arra szuper jó volt kis helyen elfért elővettem és fényképeztem A mai napig megvan és működik.
Rá néhány évre a sógornőm vett egy hasonló gépet de az már 14megapixeles volt.
Állandóan panaszkodott hogy nem jó a gép mert homályos képeket csinál.
Visszaállítottam 8megapixelre és azóta tökéletesen működik és éles kékeket csinál.
Ez mondjuk 6 éve volt nem tudom hogy változott e azóta a technika.
Akármilyen kicsi a gép érdemes a több optikai zoomos készülékeket keresni.
Én tavaly vettem a feleségemnek egy bridge gépet ez átmenet a kis kompakt és a DSLR vagy másképpen tükörreflexes gépek között azért híd a kategória neve.
Ötvenszeres optikai zoom van benne, gyakorlatilag egy távcső fényképezőgéppel egybeépítve.
Viszont ez böszme nagy gép.

2014.10.22. 21:52:26

@i got my: Pl. az intim betet nem luxus, meg a szappan, fogkefe, fogkrem, vecepapir, takaritoszerek sem. A telefon es az internet - ez nezopont kerdese, szerintem eleg alapvetoek, legalabbis a telefon mindenkeppen az - pl. Indiaban ma mar a legegyszerubb falusi embereknek is van mobiltelefonjuk.

SzZoole 2014.10.22. 21:54:33

@Mirjam2: Biztos,hogy a Kingstone-t ajanlottak neki,de termeszetesen tobb helyen is szet fogunk nezni.
Az onkentes dolgot mar a regi iskolaban is csinalta.Egy hatranyos helyzetu kislanyal kellet egy heten tobbszor beszelgetnie,amirol be kellet szamolnia a az iskola pshiologusnak.
Itt az ujj iskolaban is jelentkezett,plusz meg a secondary-ban kezdo gyerekeknek segit az angol iras/olvasasban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 21:55:09

@charlieharper:
Na várjál, nemrég vettem gefilte fisht.
A Yardenban aranyáron. Valami kanadai cég csinálja a Nagy Tavak valamelyikéből kifogott halból.
Igazából az elv nem lenne rossz.
Olyan volt állagra mint anyám grízgaluskája a húslevesben.
Viszont olyan rossz ízű halból volt csinálva hogy inkább a 40pennys húsgombóc mint az.
Azért mert valami gasztronómia nem biztos hogy jó.
:))))))))))))))))))))))))))

2014.10.22. 21:58:09

@TilosazA (UK): Csak annyira egészségtelen, mint bármi más, ha túlzásba viszik.

SzZoole 2014.10.22. 21:59:44

@Mirjam2: en mar nem foglalkozok vele,az mar a mult,jelentse az akinek meg oda jar a gyereke.
Orulhetsz is,hogy nem ott tanitasz.Azok a vallasi csoportbol szarmazo fiu diakok abszolult semmibe veszik a noi tanarokat es ezt hangosan ki is nyilvanitottak,hogy egy no nem dumalhat nekik.A tanarnok sokszor mentek ki az orarol sirva.

TilosazA (UK) 2014.10.22. 22:03:12

@Philosoraptor: Nézd, ha túlzásba viszed a zöldségfogyasztást, attól nem fogsz szívkoszorúér elzáródást kapni. Viszont alultáplált leszel, az is igaz. De inkább legyen 90% zöldség és 10% bacon az étrended, mint fordítva. Nem?

qkuc 2014.10.22. 22:04:16

@Philosoraptor: Mi a szösz az a gefierte (?) fish?

i got my (törölt) 2014.10.22. 22:06:14

@tanato:
"Az a lényeg hogy ki milyen oldalról remél egy élhető jó vagy jobb világot.Pl. hol tartja a megtakarítását biztonságosabbnak,hová kívánja a gyermekét továbbtanulni,küldeni. rossz helyi életkörülményei miatt mely államokba szeretne határátkelni stb."

nem biztos, hogy véletlen, hogy egyre kevesebb születik, szerintem egyre többen maradnak halottak, mert a potenciális szüleik jobb sorsot szánnak nekik, minthogy erre a világra hozzák őket.

a megtakarítás meg a pillanatnyi lakás helyéből messzemenő következtetéseket nem mernék levonni az egyének hosszú távú várakozásaira nézve. elég mobilis mindkettő, gyorsan változtatható. miért ne követné le az egyszeri ember? (azaz: ha biztosra tudom is, hogy egy évtized múlva oroszo.-ban jobb lesz, mint "nyugaton", miért ne lennék addig nyugaton, onnantól meg oroszo.-ban?)
most kétségkívül "nyugaton" van az embernek anyagilag a legjobb sora, s az egyének többségének jelenleg ez a döntő szempont.

2014.10.22. 22:18:08

@TilosazA (UK): Igen, és a sok rost miatt nem fognak felszívódni az ásványi anyagok... Merthogy a túlzott rostbevitel gátolja az ásványi anyagok felszívódását. De szerintem annyi zöldséget és gyümölcsöt senki sem tud megenni egy nap, hogy ilyen probléma merüljön fel. Mindenesetre a táplálkozástudomány állandóan fejlődik, és nem tudhatjuk biztosra, hogy kinek mi a jó, mert nem vagyunk egyformák. A ketogén étrend arról szól, hogy a szénhidrátot minimalizálod, és zsírt és fehérjét veszel magadhoz. Csakhogy egy táplálkozási irányt említsek a sok közül, ami nem éppen mondható "szokványosnak".

És persze van különbség zsír és zsír között is. Amihez amúgy én sem értek, csak úgy mondom. :)

2014.10.22. 22:19:25

@Zoole[uk]: Az a baj velem, hogy en nem sirnek hanem elkuldenem oket a jo ... anyjukba aki ilyennek nevelte oket, aztan rendorseg, birosag, stb. stb., kinek hianyzik ez. Az a jo Szaudiban hogy ha itt szemtelen velem egy diak, siman rauvolthetek, kikuldhetem az orarol, nem fognak emiatt meghurcolni. Ennek megfeleloen nem is szemtelenkednek gyakran.

bpetya75 2014.10.22. 22:23:27

@macamuca [IHUN]:

Nem tudom Quercus linkje működött-e, de ebben a cikkben: www.origo.hu/gazdasag/20141021-itt-az-uj-internetado.html jó a link, ami a negyedik bekezdés után van.

bpetya75 2014.10.22. 22:25:27

@QUERCUS:

Ne is mondd! Ez a fajta "vadászat", ami nálunk dívik, nagyon komoly károkat okoz.

2014.10.22. 22:26:04

@Zoole[uk]: Ez szuper hogy onkenteskedik, remelem mindenkeppen ki fogja ezt domboritani az egyetemi jelentkezeskor. En a helyeben esetleg utananeznek a university league table-nak es az alapjan valasztanek.

SzZoole 2014.10.22. 22:29:23

@Mirjam2: hat,szerintem itt nem tudnad megtenni,mert nekik jogaik vannak es Te lennel a raszista:(((
Egyszer a fiamtol tollat kertek kolcson,sokadszor,es soha nem adtak vissza neki.A fiam nem adott nekik es ezt megmondtak a tanarnak azzal hozza teve,hogy fiam azert nem ad nekik tollat mert raszista.
Hozza teszem,hogy az uzletekben £1-ert egy tizes csomagolasu toll keszletet lehet venni.

SzZoole 2014.10.22. 22:32:29

@Mirjam2: koszi:)))
Biztos vagyok,hogy ez meg valtozni fog.Az egyetemig meg van masfel evje.

Mme Seldon 2014.10.22. 22:33:59

@adg [Au, Darwin]: @Mirjam2: és a többiek
Biztos sokan ismeritek, de hátha vannak újszülöttek, akiknek minden vicc új:
www.mediatica.ro/hirek/szines/53334/kinai-fogamzasgatlo-leirasa-eredeti.html

2014.10.22. 22:37:47

@TilosazA (UK):
"Nézd, ha túlzásba viszed a zöldségfogyasztást, attól nem fogsz szívkoszorúér elzáródást kapni."
De E-coli fertozesre nagyobb az esely zoldsegfogyasztas eseteben. Romlott szalonnatol kapott etelmergezesrol meg nem hallottam:) Ki eline tul peldaul a -20C fok hideget? Aki egy kilo zoldseget vagy egy kilo szalonnat eszik? :)

TilosazA (UK) 2014.10.22. 22:46:56

@Cascabel: :) Igazad van, manapság sokkal inkább fenyegeti az emberiséget a fagyás, mint az elhízás. Én kérek elnézést.... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 23:19:43

@morsels:
Én húsz éve használom de lassan már leszokok róla.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

i got my (törölt) 2014.10.22. 23:36:51

@charlieharper: nem mondod, hogy amerikába is magatokkal vittétek a háziállatot?

i got my (törölt) 2014.10.22. 23:39:36

@diggerdriver: pedig most, hogy demens lettél, számíthatsz rövidesen az inkontinenciára is. szerintem ne hagyd abba! ;)

Taxomükke (UK) 2014.10.23. 00:06:06

@Zoole[uk]: Haza kellene zavarni őket a pi..... akarom mondani a hazájukba vagy a szülők hazájába. Én egyébként kurva liberális vagyok, de ha valaki az iszlám szerint akar élni, semmi gond: költözzön egy iszlám országba, vagy gyakorolja úgy a vallását, hogy közben nem sérti, sőt nem is zavarja a többség, az "őslakosok" köreit.

rezsöatya 2014.10.23. 04:08:27

@Zoole[uk]: igen, ezt hasznaljak ki! Siman neked jonnek az utcan (=nem ternek ki), fulhallgato nelkul, hangosan neznek videot a vonaton, aztan, ha szolsz nekik, egybol azzal jonnek, hogy a borszinuk miatt szolsz!
(Tapasztalatbol mondom!)

rezsöatya 2014.10.23. 05:00:58

@Philosoraptor:
"És persze van különbség zsír és zsír között is"

Igen. Pl a gepzsir kituno pirospaprikaval...!
:D

rezsöatya 2014.10.23. 05:07:37

@Mme Seldon: es az megvan?:

Tudosok kerdezik Kinaban az orvost, hogy oldjak meg a fogamzasgatlast?
- Hat kerem, egyszeruen! Sorba allitom a falu ferfiait, letoljak a gatyajukat es ket felteglaval osszelapitom a herejuket!
- De hat ez nem fajdalmas?
- Dehogynem! Neha koze szorul a huvelykujjam!

:D

rezsöatya 2014.10.23. 05:13:49

Es hogy a poszthoz is szoljak:
(Nem olvastam vegig a kommenteket, ha volt mar, akkor elnezest!)

" a vegyészek számára több elektromikroszkóp is elérhető a gyakorlatok végzésére. Én nem értek hozzá, de állítólag valami hű de drága cucc és kevés helyen lehet vele találkozni"

Bocs, de valoban nem... ugyanis elektroNmikroszkop lesz az...!

2014.10.23. 06:30:38

@diggerdriver: Latod, ilyen elkenyeztetett vagy, mindenfele luxuscikkeket hasznalsz. Ezert kellett a halodo Nyugatra menekulnod, hogy legyen penzed a karos szenvedelyekre... Biztos forrasbol tudom, hogy egyes indian torzsek mohat hasznalnak menstruacio idejen, igy semmi szukseg intimbetetre, ez is csak egy ilyen felesleges nyugati luxuscikk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 07:57:46

Hogy találtátok ki ezt a 800 euróból dőzsölünk Grazban mesét?

Annyit írtam hogy 400 euróért már lehet találni kis lakást, ami megfelelő lehet egy embernek(egyébként ez se igaz, sok embernek a minimum hogy legyek pl erkélye, mosogatógépe,stb, 400 as lakásokban nem lesznek ilyenek megnyugodhatsz). A maradékból szerintem meg lehet élni, de jólétnek nem nevezném.A jólét az ott kezdődik hogy ha fáradt vagy főzni, akkor leugrasz egy étterembe és simán megkajálsz bőségesen. Na, ezt egy melós nem engedheti meg magának Nyugaton. Ahogy szórakozni se nagyon tud ha ki akar jönni a pénzéből.

Kajára 1 embernek ha mindig főz simán elrepül 200 euró havonta.Nagyon alap étrenddel. Semmi extrára ne gondoljunk. Normális étkezés, megfelelő húsmennyiséggel, gyümölcsökkel, zöldségekkel.

Ha a melósnak nincs kocsija és mondjuk be tud busszal járni mindig melózni akkor az mondjuk 45 euró lesz (éppen ennyi a bérlet). Lakás+rezsi+bérlet+egyebek+kaja büdzsé = 700 körül kijöhet ha nincs semmi váratlan költséged. De ez nagyon minimum élet, nem vettél egy kebabot se, nem ittál egy sört se és egy pici ócska lakásban élsz. Úgyhogy a 800ból ez szűkösen kivitelezhető. A 40 órás kulibérből (havi 1087 eur*14) kivitelezhető, de jólétnek azt se nevezném. Meg lehet élni, ennyi. Mi ebben a jólét? Vagy ha meg lehet élni a bérből az már azt jelenti hogy jólétben élsz?

Mert lakás pl nem lesz ebből sose...legalábbis Nyugaton biztosan nem. Úgyhogy a nyugati proli is hasonló gondokkal küzd mint egy budapesti. Lehet kicsit könnyebb a megélhetése, de az hatalmas sarkítás hogy a magyar nyomorog, a nyugati meg jólétben él.

"kulonosen annak tukreben hogy elotte szo szerint eheztem Mo.on es kikapcsoltak a villanyt a lakasban ahol laktam"

ehhez képest elhiszem hogy neked jólét volt az is hogy kijöttél a pénzedből és volt mit enni...

2014.10.23. 08:12:44

@házelőtthinta: 'ehhez képest elhiszem hogy neked jólét volt az is hogy kijöttél a pénzedből és volt mit enni...'

Igen, kepzeld el hogy en 18 evesen megbecsultem azt hogy volt hol laknom es volt mit ennem, nem panaszkodtam folyton, mivel rajottem hogy a lakas, etkezes nem ingyen van. Ezutan megtanultam angolul a radiobol es konyvekbol mivel nyelviskolara nem volt penzem, kozben orankent 3 font otvenert takaritottam hazaknal; ezutan jobb allasom lett mivel tudtam angolul; felretettem penzt, egyetemre mentem (ejjel dolgoztam es nappal egyetemre jartam); igy jobb allasom lett, napkozben dolgoztam es delutan meg iskolaba jartam hogy meg jobb kepzettsegem legyen; aztan meg jobb allasom lett stb., es igy most nemreg tudtam 'Nyugaton' lakast venni es van egy kis felretett penzem. Es tudod mit csinalok a penz egy jelentos reszevel? Megint tanulok, hogy legyen meg egy kepzettsegem. Ezt te is megcsinalhatnad, de az a baj veled hogy most is nyavajogsz, meg 60 evesen is csak egy nagy rakas szerencsetlenseg leszel ha igy folytatod es szidni fogsz mindenkit a gonosz bankoktol elkezdve a rasszista osztrakokig akik miatt te nem vitted semmire.

Quercus a favágó 2014.10.23. 09:07:25

@Muscari:

Minden politikus be akarja betonozni a hatalmát. A világon mindenütt. Még akkor is, ha tagadja. Orbán ugyan így van ezzel. De ő már készül a jövőre. Egy új szövetségi rendszerre. Ha igaza lesz, rendkívül előnyös pozícióból fog indulni.
Addig meg előad egy rendkívül jól megkoreografált előadást. Már többször mondta, profik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 09:11:25

@QUERCUS: bárcsak ahhoz értenének ennyire, amire eredetileg megválasztották őket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 09:13:37

@házelőtthinta: ahogy mondod

@Mirjam2: hozzáteszem, a fiatalok sosem hiszik el (mi sem hittük), hogy később mennyivel nehezebb és több energiát igényel tanulni. meg életet változtatni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 09:15:33

@Babette.:
Ha ertenenek hozza, akkor nem politikusok lennenek, hanem szakemberek ;)

@Mirjam2:
En mindig mondtam, hogy jobb lenne elaltattatni szegeny, kicsi, meg nem ertett hintacskat.

tanato 2014.10.23. 09:44:03

@i got my: Szerintem nem csak anyagiakról van szó,pl. hogy hová küldik a tehetősebb pl. kelet európaiak a gyermekeiket tanulni.Vagy hogy hol tartják a pénzüket.Vagy hogy hová mennek a kutatók.
Na de meglátjuk mi lesz x év elteltével,lehetséges fordulat,de az nem lesz gyors.

tanato 2014.10.23. 10:12:58

@QUERCUS: Nagy gond lesz a romakérdés nyugaton is előbb utóbb,nem tudnak ők sem kibújni ez alól,nem lehet ezt a témát csak országok szintjén kezelni,csak közösen.

2014.10.23. 10:41:48

@Babette.: En elhittem, mondjuk igaz hogy olyan helyzetben voltam ahol nehez lett volna nem elhinni. Es Hinta azert annyira nem fiatal, ugy tudom a huszas eveiben jar - sokan masok ilyenkor mar a sajat csaladjukrol gondoskodnak.

2014.10.23. 11:00:13

@tanato: Persze hogy nem csak penz kerdese. Pl. egyelore nem nyugati diakok jonnek tomegesen a Kozel-Keletre tanulni, hanem forditva. Pedig a Kozel-Keleten tobb penz van, es vannak osztondijak kulfoldieknek. De rengeteg kulonbozo faktor hatarozza meg az eletminoseget a penzen kivul.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.23. 12:20:33

@Határátkelő: Off
Bocsi de én még mindig nem latom a paypallt.
Bar az igazsághoz hozzátartozik hogy Nokia(?) Lumiat hasznalok...
On

Muscari 2014.10.23. 12:28:29

@vityo641(AT): pedig ott van, a kartyas fizetes alatt. Beirod az osszeget, tovabb kattintasz, akkor keri a kartya adatokat, vagy alatta a paypalba lehet bejelentkezni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 13:21:37

@Mirjam2:

23 évesen családról gondoskodnak? A korosztályom nagy része még az egyetemet gyűri...a szockóban lehet természetes volt 23 évesen babakocsit tologatni, manapság nem az. De, mondom, gondoskodnék én a sajátomról, ha lenne. Ha lenne nő, aki mondjuk leállna velem. De ugye a melósoknak nő se jár. Egyébként meg nem értem miért veszitek mindig panaszkodásnak. Szerintem egyszerűen csak röhejes ahogy nyugati jólétről beszéltek, ami egyébként csak azok számára elérhető akik felvértezik magukat valami aktuális slágerszakmával.A dolgozóknak (engedd meg hogy annak tartsam magam, bár szerintem számotokra mi, betanított munkások ugye nem melósok vagyunk....) nincs ilyenje.

A nem viszem semmire szöveget meg hagyjuk. Nektek az viszi valamire aki lerakja a súlyos pénzeket? Nekem nincs ilyen elferdült értékrendem. Az én felfogásom szerint minden ember ugyanolyan értékes és senki sem viszi többre a másiknál. Küzködünk, próbálunk élni, ennyi az egész.Ki így, ki úgy. Vagy akkor a morgen fiúk vitték valamire, a pék meg nem vitte semmire? Vagy csak a segédmunkás nem? Miféle gondolkodásmód ez?

"Pedig a Kozel-Keleten tobb penz van, es vannak osztondijak kulfoldieknek"

Egyébként sajnálom hogy 18 évesen éheztél. Elvesztetted a családodat? Kitagadtak? Ugye nem dacosan elköltöztél otthonról egy pesti albérletre éhezni? Mert akkor egy kicsit sem sajnállak. Engem körberöhögnek évek óta a mamahotel miatt, viszont legalább van egy kis megtakarításom ezért. Most ugyanúgy körberöhögnek az életmódom miatt, viszont ugyanúgy van fix megtakarításom havi szinten. Próbálom felvenni a nyugati modellt, ahol az átlagembernek fontos hogy legyen megtakarítása is.

2014.10.23. 15:08:25

@házelőtthinta: B* meg Hinta, azert nem laktam 18 evesen a mamahotelben, mert nem elt mar akkor a 'mamam' nagyon regen. Neked nem azert nincsen baratnod mert 'melos' vagy, hanem mert egy eretlen ember vagy zero erzelmi intelligenciaval es nagyon keves elettapasztalattal.

i got my (törölt) 2014.10.23. 21:51:58

@Babette.:
"a fiatalok sosem hiszik el (mi sem hittük), hogy később mennyivel nehezebb és több energiát igényel tanulni. meg életet változtatni."

kész szerencse, hogy nem hiszik el! mert nem is igaz. akkor a legkönnyebb tanulni, amikor belülről jön a drive.
az öregek csak papolják nyugodtan a tutit. az értelmes fiatal legyint rájuk és magára hallgat.

i got my (törölt) 2014.10.23. 22:01:05

@Mirjam2: az élettapasztalat hiánya miatt még simán lehetne nője.
de olyan beteg, negatív hozzáállással, ami neki van, ... inkább be se fejezem a mondatot.
szerintem milliószám vannak a világban csóró, rosszarcú, rossz külsejű, a kívánatosnál magasabb BMI-vel rendelkező segédmunkások, analfabéták, akik nagy részének mégiscsak jut barátnő. ezen kéne neki elgondolkodni, hogy vajon mi az, ami ennyire nemkívánatossá teszi. persze, ő azzal áltatja magát, hogy a pénztelenség miatt nem harapnak rá a nők. ami nyilvánvaló bullshit, hiszen a világ lakosságának nagy része kevesebből él, mint ő. még ausztriában is százezerszám vannak munkanélküliek. vajon nekik mitől van mégis barátnőjük? talán csak nem azért, mert az élethez, a világhoz való viszonyuk nem olyan, mint...

i got my (törölt) 2014.10.23. 22:12:38

@Mirjam2: ja, és az is valószínű, hogy képtelen magát a húspiacon helyesen pozicionálni. volt itt valaki, aki a volt (elhagyott) barátnőjének mondta magát. ahogy ételben, lakásban, életszínvonalban, farmernadrág-márkában, nyilván a húspiacon is meg van róla győződve, hogy neki a legjobb jár, ötcsillagos minőségben, szervírozásban, stb.
nagyon valószínű, hogy ezzel is úgy van, mint minden mással: elvadítja azokat, akik szóba állnának vele, aztán sír-rí, panaszkodik, hogy milyen szörnyű és zord a világ.

2014.10.24. 09:07:35

@i got my: Igy van, az alacsony fizetes egyertelmuen nem akadalya annak hogy baratnot talaljon egy pasi; az irrealis elvarasok mar annal inkabb. Ebben az osszefuggesben emlitettem az elettapasztalatot: ha van valakinek, akkor nem var arra hogy Claudia Schiffer bekopog es megadja a telefonszamat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.24. 11:49:10

@i got my:
"nem is igaz. akkor a legkönnyebb tanulni, amikor belülről jön a drive. "

ez igaz, csak nem erről beszélek.

a tanulás könnyűségéről beszélek. nem a motivációról.

i got my (törölt) 2014.10.24. 23:28:02

@Babette.: a tanulás könnyűsége nem független a motivációtól.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.24. 23:32:20

@i got my: most tenyleg azon vitatkozol velem, amit magam tapasztalok meg?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása