oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 22. 06:45,  Továbbtanulás Grazban 340 komment

2014. október 22. 06:45 Határátkelő

Továbbtanulás Grazban

Ma Ausztriába látogatunk, méghozzá egyenesen Grazba, azon belül is megnézzük, milyen a felsőoktatás, hogyan lehet bejutni, miként érdemes albérletet keresni – egyszóval egy informatív poszt érkezik jOeker tollából.

cím_122.jpgSajnos ez az egyetlen kép lesz saját, mert ma megadta magát az SD-kártyám. Pedig végigjártam majdnem az összes épületét az egyetemnek és lekaptam mindet. Ez régebbről maradt. Így a többit a netről válogatom, a Neue Technik úgyis fel van túrva, egy normális képet nem tudtam készíteni. 

„Nos, kissé keserű szájízzel, de végül az érdeklődésre való tekintettel, úgy döntöttem megírom a posztomat a grazi egyetemi tapasztalatimról. Mivel most fogok kezdeni, ezért az egyetem felépítésével, bejutással és a lakhatással szeretnék foglalkozni.

Ha egy pár hét után írnám meg, se beszélhetnénk egyetemi tapasztalatokról, mert ennyi idő ahhoz édes kevés szerintem. (A dőlt betűs részeket az ne olvassa, aki egy tárgyilagos posztra kíváncsi, ott a személyes tapasztalataim osztom meg.)

Hát akkor kezdjük az elején, Grazban négy egyetem található: Karl-Franzens (tudományegyetem; később KF), Kunst Uni Graz (művészeti), Medizinische Universität (orvosi) és a TU (Technische Universität Graz – műszaki egyetem) ahova is jelentkeztem.

Helyileg az egyetem három kampuszra tagolódik, név szerint: Alte Technik, Neue Technik és az inffeldgassei kampusz. A fenti képen az Alte Technik főépülete látható (ebben az épületben zajlik a felvételi személyes része, de erről majd később).

Az egyetemek közti együtt működésnek jött létre a NAWI Graz tíz éve (KF és TU). Úgy tudom a Natürliche Wissenschaften-ből (természettudományok) jön a rövidítés. A TU és a Kunst Uni Graz közti együttműködésnek külön neve nincs, ez csak egy szakot érint, ami a hangmérnöki tanulmány.

egyetem térkép.jpg

Alapképzésben építész-, építő-, gépész-, elektrotechnikai-, orvosbiológiai-, közlekedésmérnöki, földméréstani, informatikai és telematikai [távközlés és informatika együtt] szakokra jelentkezhetünk teljesen ingyen, németül (csak a tanulói hozzájárulást kell kicsengetni, az emeléssel is csak 18,50 €-ra rúg), míg a NAWI Grazon: matematikát, fizikát, kémiát, molekuláris biológiát, geológiát és természettudományi technológiát hallgathatunk.

Mesterképzésen meg nagyon sok ezekre épülő szakonként legalább kettő-három ágazat adott, most nem untatnék vele senkit ráadásul nagyon sok közülük angolul is hallgatható természetesen ingyen. Az Alte Campus-on csak elméleti órákat tartanak, míg a Neue Technik-ben és az inffeldgassei campus-ban pedig gyakorlati és elméleti óráink is vannak.

Csúszódaruk és elektronmikroszkópok

A nyílt napra a volt osztálytársammal közösen mentünk, és az inffeldben történt meg a következő eset. Az egyik vezető visz körbe minket, mindenkit szakok szerint külön, elérünk az építészek és az építők közös laborjába (igen mi is így hívjuk, mint a vegyészek csak itt nem mikroszkópokkal hadonászunk), ahol is valami hihetetlen hosszú litániába kezd.

Öt perc után ezt megunva nem is nagyon odafigyelve rá elkezdtünk beszélgetni és egyszer csak arra leszünk figyelmesek „itt hat méter magas próbatest összetörésére alkalmas gépet is fogtok látni”. Hat méter? Na persze… még mit nem, nálunk a szakközépben a tízszer tíz centis betonkockával is szenved a gép, majd pont hat méteres próbatesteket törtök itt össze vissza. Bementünk, ott volt.

Ezen kívül három csúszódaru egyenként 2 tonnás teherbírással, egy gép, ami több méter mélyen öt centi átmérőben bármilyen betonfelületből képes mintát venni, majd ezt pár mm-es vastagságú szeletekre képes felvágni a kémiai ellenőrzésre és még folytathatnám, de csak egyet emelek ki, amikor megálltunk egy ajtó előtt és a vezető azt mondta, ez a földrengés szimulátor terme. Egyből elhittem, hogy az van az ajtó mögött, mint amit mond.

Még annyit tennék hozzá, amit a nyíltnap elején említettek meg, a vegyészek számára több elektromikroszkóp is elérhető a gyakorlatok végzésére. Én nem értek hozzá, de állítólag valami hű de drága cucc és kevés helyen lehet vele találkozni.

előadótermek az inffeldben.jpgElőadótermek az inffeldben

Akkor, talán ami a legtöbbeket érdekel: a felvételi eljárás. Ez három lépésben történik: Voranmeldung (előzetes jelentkezés), Zulassung(felvétel), Registrierung(regisztráció). Az előzetes jelentkezés elektronikus formában történik a TU honlapján.

Itt az Erstmalig eintragen-re kattintva előjön egy űrlap, amit ki kell tölteni, ezzel az első lépés kész is. Ez a funkció elviekben már márciusban elérhető, gyakorlatilag nekem nem sikerült anno, bár egész augusztusig van, rá lehetőség szóval nem hajt a tatár.

Ez alól a határidő alól csak a felvételihez kötött tantárgyak kivételek, alapképzésen a molekuláris biológia és az építészet ilyen, mesteren pedig kémia és gyógyszerészet, technikai kémia és a számítógépes tudományok. Ilyen esetben június 15-éig van lehetőségünk az előzetes jelentkezésre.

A felvételik anyagát a honlapon találjuk, az Aufnahme und Zulassung pont alatt, pl: Aufnahme Bachelorstudium Architektur, stb.

A felvétel

Ez július 15-től kezdődik és szeptember 5-ig tart. Személyesen kell megjelenni a Rechbauerstraße 12-ben (Alte Technik főépület). Főbejáraton be, lépcsőn föl, jobbra fordul, üvegajtó után az első terem. Csak azért írom le, mert el lehet veszni.

Ide hozd magaddal az érettségid, annak fordítását, egy útlevelet vagy személyit (német gyerek útlevéllel jött?!?!), egy önéletrajzot, bár ezt tőlem nem kértek, de a hivatalos kiírásban említik.

Ha esetleg Magyarország határain túlról olvas valaki, és nem magyar érettségivel rendelkezik, az hozzon valami olyan igazolást, hogy az ő érettségije egyetemi tanulmányok folytatásához jogot biztosít. Lövésem nincs, hogy ez micsoda és kitől kell kérni. Nekem nem kellett.

Ezen kívül itt is lesz egy űrlap, amit ki kell tölteni és leadni a többi papírral együtt. Itt kapjuk meg a csekket a 18,50-ről, amit csak átutalással lehet fizetni. Az iroda előtt van tanácsadás elsőéveseknek. Zöld mappát is itt kapunk, amibe az egyetemmel kapcsolatos irataink fénymásolatát teszik. Hétfőtől péntekig van nyitva 9-12 óra közt.

Tipp: menj minél korábban, mert nincs légkondi az épületben és csak nagyon kevés ablakot nyitnak ki. Délre olyan levegő van, egészséges emberként is szédülni lehet.

A fordításról annyit, hogy nem kell az offi-nál fordíttatni, elég egy egyszerű fordítóiroda, ahol nyomnak rá pecsétet a magyar címerrel és nemzeti színű szalaggal fűzik össze. Kértem ajánlatot az offitól anno, két hét átfutási idővel 27-32 ezer forintért vállalták, a maszek pedig 48 órás határidőre 5-ért. Na, nem mindegy.

Fél éve az egyetemen botlottam bele egy azóta nagyon jó barátomba, tök véletlen, szombaton, este hatkor, az egyetemen. Akkoriban még nem laktam itt, csak erre jártunk és hát nézzünk be, hátha megtudunk valamit.

Elmagyarázta az egész felvételi folyamatot nagyvonalakban, adott egy webcímet, ahol lakásokat lehet keresni, telefonszámot és e-mailt cseréltünk és a későbbiekben is a rendelkezésemre állt, ha kérdésem akadt. És ő csak az első ilyen kedves és jószívű osztrák volt, akivel összehozott a sors…

És a felvételi

Ezek után ha olyan szakot választottunk, ahol nincs felvételi eljárás, akkor már csak a regisztráció van hátra. Ha van felvételi, az két lépcsős. Egy motivációs levél és egy felvételi teszt, aminek az anyagát a feljebb említett úton éritek el. A motivációs levelek feltöltési határideje július 22-től augusztus 10-ig tart.

Kaptam két kérdést: Mit vár el az építész tanulmányoktól? Mit gondol, mivel járul hozzá az építészet a társadalomhoz, mit nyújt számára, mit tudna nyújtani? Max. két oldal, vicces 10 sorban el tudnám intézni, mit lehet erről ennyit írni? Azért összejött kicsit több mint egy oldal.

A felvételi teszt szeptember 14-én lett volna, de mivel nem érkezett be idén a keretszámon felül motivációs levél. ezért elmaradt (330 a keret). Ha felvettek, jön a regisztráció szintén online, sárga kulcsra katt a jobb felső sarokban, lejjebb görgetve első kék link (Studierende), itt megadod a PIN-kódod, a matrikelnummert, és a születési dátumod és a többi már csak egy űrlap. A PIN-kódot e-mailben kapod meg, a matrikelnummert személyesen a felvételinél.

Ha kész a regisztráció, feltöltesz egy képet és két-három nap múlva mehetsz is a diákodért. Mivel ez az egész felvételi nem tűnik olyan bonyolultnak és nem is az, ezért az első félév végén ott a STEOP, ami szórja a népet. Ez egy olyan vizsga, aminek csak egyszer mehetsz neki. Ha nem sikerül ennyi volt azon a szakon a tanulmányaidnak. Más szakra még ugyan úgy beiratkozhatsz ugyan azon az egyetemen, vagy más egyetemen ugyan arra a szakra.

Campus Neue Technik.jpgCampus Neue Technik

A felvételi rész azért sikerült ilyen szájbarágósra, mert elég sokan ilyet keresnek, ahogy olvastam a neten, és nálunk Magyarországon mindent készen kapsz, hogy hova melyik egyetemre milyen út vezet, amíg az itteni gyerekek önállóságra vannak nevelve és mindenhova maguk mennek és kérdezősködnek.

Mi a helyzet a nyelvtudással?

A felvételi részből eddig kihagytam a nyelvtudásról szóló részt. Alapképzésen csak német nyelvű tanulmányt lehet folytatni, itt két lehetőség van: vagy kétnyelvű érettségit mutatsz be vagy ösd c1-es nyelvizsga bizonyítványt hozol.

Csak ösd csak c1, nincs apelláta, rákérdeztem. Msc-n úgy tudom azonos kaptafára, mint minden egyetemen ielts vagy toefl angol nyelvből; német pedig ugyan úgy csak ösd csak c1.

Egyetemi előkészítő: az osztrákok tisztában vannak azzal, hogy az ingyenes egyetemeik sok németül nem tudó diákot is vonzanak, ezért tartanak felkészítőt német nyelvből, angolból, matekból, biológiából és azt hiszem még kémiából és fizikából is. Ha esetleg nincs meg az adott óraszámod, mert szakközépből jössz és kevesebb órában tanultál bioszt, de biokémiára mennél, akkor itt bepótolhatod.

Németet három szinten oktatnak: 0-b1, b1-b2, b2-c1. Minden tantárgyból egy félév 300 € és nem jár Studienbeihilf (talán szocpolként lehetne legjobban fordítani), mivel nem államilag finanszírozott tanulmány. Az intézmény neve ahol ez az oktatás folyik: Vorstudienlehrgang der Grazer Universitäten (VGU). Helyileg a Neubaugasse 10-ben található. Képem sajnos nincs. Mind a négy egyetem diákjai ide járnak közösen nyelvet tanulni.

Minden kurzus/félév végén van egy vizsga, ami a következő szintre való bejutást biztosítja az utolsó c1 szintnél jön be 30 euróért az Ergänzungsprüfung Deutsch (EPD). Ezzel a vizsgával még be lehet surranni az egyetemre az ÖSD C1 nélkül. Ha valamennyit már tudsz németül, írhatsz egy tesztet szintén olyan szeptember 15. körül és kerülhetsz egyből a b2-c1 csoportba pl.

Lakhatás

Feljebb említettem, hogy kaptam egy webcímet, ami direkt a TU-s hallgatóknak biztosít lakásokat ez a sws.or.at. Van „irodájuk” is, ez inkább egy bódéra hasonlít nekem erős túlzással. Helyileg a Rechbauerstraße 4a alatt az alte technik mellett nem sokkal.

Van még egy web cím amit az egyetem ajánl, ez a Campusboard, én csak az elsőt használtam, bejött.

Kollégiumi lehetőség is van, azokat itt találjátok. Árakról beszélni sajnos nem tudok, de nem hiszem, hogy havi 4-500 fölé rúgna. Ha valaki tud róla információt, azt gondolom, szívesen fogadják.

Én legjobbnak a WIST lakásait ítéltem meg így látatlanba csak kívülről meg hallomásból. A fentebb említett első webcímen lehet még szobát is bérelni nem csak albérletet, ez 2-400 euró közt mozog körülbelül, de talán a legolcsóbb módja a lakhatásnak. Ez az úgynevezett Wohngemeinschaft (WG), ahol 2-5 ember vesz ki egy albérletet és közösen fizetik.

Tipp: ha összeálltok többen, vagy csak te szeretnél a főbérlő lenni és a szobákat kiadni, a lakhatási szerződésben csak a te neved legyen benne. A többiek emiatt semmilyen hátrányban nem részesülnek, viszont egy esetleges szerződésmódosításnál elég ha csak te és az albérlet tulaja van jelen, nem kell esetleg 6 embernek időpontot egyeztetnie.

Ezen a ponton belül beszélnék kicsit a városról, a kerületekről. Lend és Gries - ezt a kettőt mindenképp kerüljétek el, ha tudjátok, itt tényleg alacsonyabb a közbiztonság és rosszabb környék.

Nagyon sok albérlet Geidorfban található, ez ezt a kerületet a fiatalok többsége miatt nyüzsgővé élettel telivé és nagyon zajossá teszi. Természetesen ha bulizósabb fajta vagy ez a te helyed szerintem, de ha aludni is szeretnél esténként én Jakominit vagy St. Leonhardot ajánlom, bár ez utóbbi borsosabb áron elérhető. Jakomini sem olcsó, de ki lehet fogni emberi áru albérletet, persze osztrák viszonylatban.

Társadalombiztosítás

Jó a magyar, csak váltsuk ki az eu-s kártyát hozzá, teljes mértékben elfogadják. Osztrákra csak akkor van szükségünk, ha részmunkaidőben (max. 20 óra) dolgozni szeretnénk, nekem nincs más ötletem, mikor lenne feltétlen szükséges.

Tömegközlekedés

Jó, sűrűn jár a villamos és a buszok is, az árakról konkrét összeget nem tudok mondani, mert biciklivel minden elérhető elég hamar, és vannak kiépített bicikliutak is, amik megkönnyítik a közlekedést, ezért még nem szorultam rá.

Ösztöndíjat magyarként Ausztriában nem kaphatsz mindenhonnan ezt hallom, de ez alól talán van egy olyan kiskapu, hogy ha legalább egy szülőd itt dolgozik, akkor valami minimálisra jogosult vagy.

Szocpolt 24 éves korig lehet igényelni, kb. 400-450 €, de az összegben biztos nem vagyok, csak nagyságrendileg írom.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogyan lépünk át egy újabb határt közösen veletek, akkor kattints ide és olvasd el a posztot!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Ausztria Graz

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr526815451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.22. 07:07:31

"vezető azt mondta, ez a földrengés szimulátor terme. Egyből elhittem, hogy az van az ajtó mögött, mint amit mond."

ez mit jelent?

NIKI LAURA 2014.10.22. 07:15:05

Mo egyre tobb a kamusli,azaz sehol sem akreditalt iskolak,ami kft-s papirokat adnak ugy,mintha allamilag elismert es akreditalt lenne....certifikacio,urkunde,diploma,oklevel,Title,stb szerepel a fejlecen valami himihumi BT,Kft pocsettel....ezzel probalnak Europa felsofoku intezmenyeibe felvetelt nyerni...

Igaz,nekem is van "University Of Pretoria"papirom,mikor anno vittem a "dolgozok gimnaziuma "erettsegi forditast,azt se tudtak mi az...

nyuszigonosz 2014.10.22. 07:26:58

Ez egy nagyon jó poszt és teli van információkkal mindazoknak, akik szintén Grazban szeretnének tanulni. Meg nemcsak azoknak, mondjuk én nem tervezek ott továbbtanulni és mégis érdekes volt.

Csak azt nem tudom, miért keserü szájízzel kezdtél neki írni, hiszen jót és érdekeset írtál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 07:29:12

@Babette.:
Azt hogy gazdag ország ahol jut oktatási szemléltetö eszközökre akkor is ha brutál drága.

Sesamelmo (Q) 2014.10.22. 07:32:08

Keserű szájízzel? Miért?
A diplomáimat írtam Grazban a TUn, sajnos órákra nem jártam, én nagyon élveztem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 07:32:40

Engem értelemszerüen nem érdekel a grazi egyetem.
Mégis azt mondom hogy egy remekül megírt közérdekü poszt.
Abszolút helye van itt.

NIKI LAURA 2014.10.22. 07:35:49

@diggerdriver: De az Oxfordi meg meglehet!?:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 07:40:45

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
Persze.
Ha ott lesz munkám.
Volt már oda ajánlatom.
:))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 07:43:23

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya):
Amúgy meg egyetem nélkül is tudom mi az a próbatest, miért kell összetörni a betonkockákat és mi az a csúszódaru.
:))))))))))))

HardPötty 2014.10.22. 07:48:48

Jó kis poszt. A tanulmányokhoz sok sikert kívánok!
A dőlt betűs részek is jók, kár volt előre szólni értük.
Így kell ezt csinálni. Ha valaki idetéved ebből az írásból rögtön kap infot.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.10.22. 07:53:43

Miért keserű a szád?
Nagyon jó, informatív írás.
Sok sikert a tanulmányokhoz és várjuk a folytatást.
Köszi!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.22. 08:13:06

Tandíj ugye nincs?

Mennyi a diákszállás költsége? Van-e diákszállás? Mennyi az étkezés?

A tankönyvek mennyiben kerülnek átlagosan egy évre?

Mennyi pénz kell a megélhetéshez?

Azért kérdezem, mert a kisebbik fiam akarna menni Ausztriába egyetemre jövő ősztől. S tudni kellene ezeket az adatokat.

Pernilla 2014.10.22. 08:23:17

Na, ez az egész 90%-ban igaz a bécsi egyetemekre is, nem Graz-specifikus.
Jól összeszedett poszt lett.

2014.10.22. 08:26:51

Nagyon jo poszt, minel tobb ilyen kene. Biztosan sokaknak hasznos.

Pernilla 2014.10.22. 08:32:00

@maxval a bircaman: Maxval, ajánlom tanulmányozásra ezt a honlapot: mde.hu/
A "Továbbtanulás" fül alatt megtalálsz mindent. Ennél jobban sehol sincs összeszedve az információ az osztrák továbbtanulásról (magyaroknak).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 08:32:39

Jo es erdekes poszt volt, de ennel tobbet nem tudok hozzatenni. :(

qkuc 2014.10.22. 08:41:51

Nagyon jó poszt volt, sok hasznos tudnivalóval, :). Jó, hogy mégis megírtad és előre a lenini úton, jó tanulást kívánok.

*Kicsit irigyellek, de most már késő bánat, :))))*

Egylabu Esernyomadar 2014.10.22. 08:54:31

@nyuszigonosz(D): @Sesamelmo (Q): @svájci sapka (ch):
talán mert ő a grazi burisütő...
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Legalábbis számtalanszor hallhattuk, hogy milyen szar hely. Biztos tényleg szar, ezért keserű a szája.
;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

qkuc 2014.10.22. 08:59:36

@Egylabu Esernyomadar: Nagy csavar lenne a történetben! De csak nem, ;).

coeris 2014.10.22. 09:00:48

Jó poszt lett, grat! Sok sikert a félelmetes félévi vizsgához! :) (Úristen, de jó, hogy én épp túl vagyok ezeken... :D )

A "keserű szájízt" én úgy értelmeztem, hogy van az emberben (=bennem) némi félelem, ódzkodás egy ilyen személyes történet megírása előtt. Pl. azért nem küldtem még el az itteni fotóimat a városról, mert ami szerintem jól sikerült, azt kommentárral feltettem facebookra. Ugyanezeket és kb.ugyanilyen kommentárral küldeném ide is. Namost az oké, hogy nem ismerős nem láthatja, de a sajátjaim, akik látták azt is, meg ezt is igen. Fogalmam sincs, hogy miért, de ez feszélyez. Kb. ugyanez a helyzet egy poszttal is: aki közeli ismerős, családtag, az tudja a történetem, tudja mi van velem itt, beszélünk rendszeresen. (Bár jobban meggondolva nem mindenkinek mondok el minden részletet, még az is lehet, hogy egyben leírva le lehetne tudni az egyenkénti beszámolókat. :D Nem szoktam üzenőfalra kitenni hetente dolgokat, akit érdekel, azzal megbeszélem skypeon, írásban, füstjellel, vagy valahogy, aki nem kíváncsi rá, azt nem untatom, max egy albummal, de azon gyorsan át lehet tekerni, nem eszik sok helyet egy üzenőfalon. ) Amúgy meg simán lehet, hogy csak a saját nyomoromat látom bele máséba, megesett már párszor a világtörténelemben hasonló. :)

nyuszigonosz 2014.10.22. 09:05:47

@Egylabu Esernyomadar: Nahát! Eszembe sem jutott ez az opció. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 09:10:17

@Egylabu Esernyomadar:
Ha igazad van, meg szanalmasabb a srac, mint eddig gondoltam :)))

HardPötty 2014.10.22. 09:32:12

Off: internetadó... de jó hogy most már extra költsége lesz a viber, skyp használatának az otthoniaknak. Lehet nem nagy összeg esetenként, de az elv maga is pofátlan. Előfizetés + adó....

rezsöatya 2014.10.22. 09:42:51

@HardPötty: na most, ha megszunik 2015-tol a roaming dij Europaban, kuldok haza itteni SIM kartyat korlatlan internettel, oszt adoztassak... :-P
Nem tudom, mukodik-e ez igy, de en ezt talaltam ki hirtelenjeben...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.22. 09:46:25

én azt hittem Grazban csak meki van...

jOeker 2014.10.22. 09:56:38

@Babette.: Ez egy olyan gép hol méretarányos kisebb maketten szemléltetik, hogy egy adott épület milyen károsodásokat szenvedne el különböző erősségű földrengések esetén.

@nyuszigonosz(D): @Sesamelmo (Q): Azért írtam keserű szájízzel, mert akárhányszor azt láttam, hogy valaki hasonló "talán már túl pozitív" posztot próbál írni ott jönnek a negatív kommentek amik lehúzzák ahol csak lehet. Ezért nem akartam. Én is nagyon élvezem, eddig nagyon jó egyetemnek tűnik.

@maxval a bircaman: Remélem HÁ nem kövez meg, de azóta már született egy kicsit általánosabb nem csak főként a TU-val foglalkozó posztom, abban kitértem kissé jobban az árakra de ha hamarabb vagy kíváncsi ilyenekre keress meg nyugodtan privátban. Pernilla nagyon jól mondja az MDE-sek nagyon ügyesek, így igazából aki Bécsbe menne szinte mindenben elsőre tudnak segíteni nekik, és tudtommal rendesek. Grazról viszont ilyen leírást kb csak harmad ennyi infoval és németül találtam.

@Egylabu Esernyomadar: Nem nem én vagyok az a bizonyos :D Volt igazából egy kisebb félreértésünk is vele mert szerintem ez a hely igen is nagyon jó és élhető város.

jOeker 2014.10.22. 09:56:38

A jó kívánságokat köszönöm! Aki meg azzal gyanúsít, hogy én vagyok a grazi rém annak is köszönöm! Elég lesz:D Látjátok, semmi köze a dologhoz mégis erről megy a vita. Bár kitudja akiknek nem érdekes, azok számára biztos fel kell dobni valamivel a napot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 09:57:29

@rezsöatya:
Melyik szolgáltató ad még korlátlan internetet?
Kéne nekem egy elöfizetés korlátlan internettel és korlátlan hotspottal.
Tud valaki ilyet?

qkuc 2014.10.22. 10:10:04

@jOeker: Majd írj a vizsgákról, milyenek, hogyan zajlik, stb. Érdekelne, másfelé milyen ez a tortúra, :))).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 10:13:14

@jOeker:
Látod fölösleges volt aggódnod.
Abszolút pozitív a fogadtatás.
Jól írtad meg kell ide.

Quercus a favágó 2014.10.22. 10:14:24

@HardPötty:

Nem az internetadó a lényeg az Új adócsomagban. Az csak a gumicsont.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.22. 10:17:08

@jOeker: azt a részt nem értem, hogy az "egyből elhittem" mit jelent.

jOeker 2014.10.22. 10:28:44

@Babette.: Azt, hogy amikor először bejelentette az oktató, hogy 6 méteres próbagépjük van akkor vonakodtam. Biztos nem lehet, az ilyen az nagyon drága, az otthoni egyetemeknek erre nem telik. És miután több hasonló árkategóriájú gépet is bemutatott a laborban, akkor már nem vonakodtam, elhittem egyből, hogy van nekik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 10:35:01

@QUERCUS:
Meg van 1.5 evem az allampolgarsagig... mennyire aggodjak? :)

jOeker 2014.10.22. 10:37:01

@qkuc: Hát mivel Bécsben nagyon nagy a túljelentkezés és államilag egységes szisztémát kellett bevezetni ezért az első félév után szóbeli vizsga nincs, vagy csak tudomásom nincs róla mert eddigi idősebb hallgatótársaimnak vagy írásbeli vagy a kresszhez haszonló számítógépes felelet választós vizsgáik voltak. Később ha kicsit megszórták a diákokat, akkor jönnek be a szóbeli vizsgák is. Ekkor még azt mondom kissé személytelen jellege van a dolognak de valahol érthetőnek és jogosnak vélem.

qkuc 2014.10.22. 10:40:35

@jOeker: Személy szerint utáltam a szóbeli vizsgákat, :). Van "szigorlat"? Amikor egy rakat tárgyból gyakorlatilag egyszerre (esetenként újra) levizsgázol (de utáltam ezt is, :D).

bpetya75 2014.10.22. 10:41:01

@QUERCUS:

Mit szúrtál ki benne?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 10:41:45

@jOeker:
Naiv kerdes: nem tanulni van ott az ember? Vagy a profokkal haverkodni kellene?
Miert kellene nem-szemelytelennek lennie? Az csak egy iskola, nem a baratnoje/felesege az embernek.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.22. 10:46:33

@coeris: Ezt jól osszefoglaltad...
Hasonló meggondolásból nem irtam meg posztot a HAra ... De már elkezdtem...
Szép napot!

jOeker 2014.10.22. 10:48:59

@Kövérmadár [swe]: De valahol teljesen igazad van, csak szerintem nem úgy sikerült megfogalmaznom a mondandómat ahogy azt szerettem volna. Természetesen tanulni vagyok itt. Ezt a személyesebb dolgot arra értettem, hogy leülök szépen a tanár, bizottság elé és beszélünk, harmadik negyedik után talán már ismerjük egymást arcról, tudom hogy ez a prof nem szivatni akar esetleg ő tudja, hogy én nem linkelni vagyok itt. Erre vagy ilyesmire próbáltam célozni, nem spannolni szeretnék velük. Ha pedig számodra csak érdekes volt és nem több akkor bocsi de valahol hiánypótlónak érzem a témát, sokak számára hasznos lehet. Mindenki számára nem lehet tökéletes posztot írni. De azért érdekelne hogy te mit hiányoltál belőle?

Quercus a favágó 2014.10.22. 10:52:21

@Kövérmadár [swe]: @bpetya75:

Az önkormányzatok a helyi adók kivetésénél korlátlan lehetőséget kapnak. Gyakorlatilag minden adótárgyra kivethetnek adót, ami még nem adóköteles.
Madár, ez már téged nem érint.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 10:58:32

@jOeker:
Nekünk akik nem vagyunk èrintettek a témában, az amit írtál csak érdekes lehet nem más.
Ez a legtöbb amit elérhetsz.
Ha nem tartanánk érdekesnek akkor lehúznánk a sárgaföldig.
Viszont jól és érdekesen volt megírva.
Egy kívülállótól ennél nagyobb dicséretet ne várj.

2014.10.22. 10:58:44

@jOeker: En Londonban jartam egyetemre es egyaltalan nem voltak szobeli vizsgaink, csak irasbeli, illetve esszek / projektek / prezentaciok / olvasonaplo stb. Utalom a szobeli vizsgakat es kimondottan nem szeretnek 'szemelyes' kapcsolatot a tanarral, igy ez nekem tokeletesen megfelelt, de persze mindenki mas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 11:04:56

@jOeker:
Semmit sem hianyoltam :)

Ketsegtelen, hogy hasznos es hianypotlo annak, aki tanulni szeretne ott vagy a kornyeken. De nalam csak vegszukseg eseten fordulhat elo, hogy megint foiskolara/egyetemre jarjak (ha sokaig nem talalok munkat).

Igy a felsooktatas nem az en temakorom, sajnos.

A szemelytelenseges dolgot igy mar ertem.
A kreszvizsga szeru teszt nekem nagyon tetszett volna anno, nem fuggok a tanar joindulatatol. Ezzel persze lehet vesziteni is, ez is igaz :)

@QUERCUS:
Ez legalabb olyan jol hangzik, mint egy sosavas beontes ;)

bpetya75 2014.10.22. 11:08:28

@QUERCUS:

Gondolom majd még finomítanak kicsit rajta. Minden esetre áldom a szerencsénket, hogy épeszű a polgármesterünk. Aztán persze majd meglátjuk...

adg 2014.10.22. 11:13:31

erdekes, en pont a szobeli vizsgakat szerettem jobban, pedig kifejezetten antiszocialis vagyok. De ott lattam a reakcioit a tanarnak, lehetett kerni, hogy tegye fel a kerdeset normalisan, jobban ki lehetett fejteni a gondolataimat, meg ilyesmi. Valoszinuleg ebben szerepe van annak is, hogy altalaban normalis vizsgaztatot fogtam ki. Bunko allatoknal nem szerettem szobelizni nyilvan.
A feleletvalasztos teszteket meg gyuloltem.

Pernilla 2014.10.22. 11:18:46

@jOeker: @Kövérmadár [swe]: @adg [Au, Darwin]: A kreszvizsga-jellegü vizsgakat szerintem sok diak szereti, de velemenyem szerint ilyen jellegü teszttel eleg kevesse lehet felmerni a valos tudast, föleg mernöki szakokon. Persze targya valogatja...

Határátkelő 2014.10.22. 11:19:24

Hálás köszönet mindenkinek, átléptük az 1000-t. :-) Ha minden jól megy a PayPal kérdés is hamarosan megoldódik, jelentkezem a részletekkel.

hataratkelo.blog.hu/2014/10/21/ujabb_hatart_lepunk_at

www.indiegogo.com/projects/hataratkelo-honlap-letrehozasa-es-mukodtetese

Sesamelmo (Q) 2014.10.22. 11:20:06

@jOeker: a BMEnek is van egy csomo draga gepe, amibol nincs tobb/sok az orszagban, mivel dolgoznak megrendelésre is. Ahogy a többi egyetem is, ez nem olyan nagy dolog szerintem.

bpetya75 2014.10.22. 11:20:10

@Határátkelő:

Sok sikert a kezdeményezéshez! :-)

coeris 2014.10.22. 11:48:25

@Határátkelő: Sok sikert, biztos meglesz a cél, már nem kell sok! Van esetleg extra vállalás, ha sikerül túllépni a keretet? :)

@Sesamelmo (Q): az ELTE-n a géppark nem a legmodernebb, bőven lenne hova fejlődni. Alapkutatásra kevesebben fektetnek be, mint mérnöki innovációkra...

Nekem öt év alatt szinte csak és kizárólag szóbeli vizsgáim voltak. Fizikán meg ugye sok rizsa, meg kifejtősdi nincs, tessék a táblához fáradni, vagy esetleg papíron kiszámolni, levezetni, aztán prezentálni a tanárnak... A hátulütő, hogy voltak notoríus tanárok, akiknél nagyon nehéz volt, és bizony mindenkinél van szimpátiafaktor is. Első évben voltak csak inkább írásbelik, amikor sokan voltunk. Angliában, legalábbis az én egyetememen nincs nagyon szóbeli vizsga, beadandók vannak, meg prezentációk főleg. Diplomamunka mellé sem jár tételhúzós államvizsga, pislogtak rám, mikor kifejtettem, hogy otthon 6-7 tanár előtt kellett felelnem két random tételből, és bárki kérdezhetett is. Sőt, itt a doktori végén sincs doktori szigorlat, "csak" disszertáció prezentálás és védés.
Nem feltétlenül könnyebb/gyengébb rendszer, csak más.

jOeker 2014.10.22. 11:50:57

@Sesamelmo (Q): Természetesen tudom, hogy a BME-n is sok drága gép van, viszont ez MO egyik vezető egyeteme, a grazi viszont "csak" egy vidéki egyetem szinten áll és mégis megközelíti, megkockáztatom, felszereltebb sok dologban a BME-nél, persze biztos szaka válogatja.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.22. 11:51:55

@coeris: ez milyen szimpatikusan hangzik:)

jOeker 2014.10.22. 11:59:15

@coeris: kissé off, te tervezel hasonló jellegű posztot az angol felsőoktatásról írni? Lehet, hogy sokak számára szintén csak érdekes téma lenne de van akinek szerintem meg pont nagy segítség lehetne, esetleg egy összehasonlítást, miben tér el miben hasonlít a két rendszer, költségek és ilyenek terén. Akár közösen összeszedve a posztot, esetleg ha valaki olvassa az oldalt és más ország felsőoktatásában vesz részt, én az ő tapasztalatait is szívesen venném.

TilosazA (UK) 2014.10.22. 12:01:23

@jOeker: A BME gépparkja eléggé elavult, legalábbis a villamosmérnöki szakon. Nincs pénz rá, és 50 éves gépeken dolgoznak. Ja, és nem is lesz rá pénz a jövőben sem.

coeris 2014.10.22. 12:10:18

@jOeker: gondolkodtam már rajta, de részben a korábban emlegetett fenntartásaim miatt, részben meg azért, mert az 5 éves egyetemet otthon végeztem, ide már doktorálni jöttem, ezért nem vagyok annyira "tűzközelben" ilyen téren, bizonytalan vagyok, hogy mennyire lenne tényleg hasznos. Mondjuk kíváncsiságból szedegettem fel infókat az itteni oktatási rendszerről, hogy össze tudjam hasonlítani kicsit a sajátunkkal, de nem tudom van-e elég infóm. Ráadásul nem londoni, de nem is oxbridge-i vagyok, nem tudom mennyire általánosak az itteni dolgok (nem csak tanulásban, lakás és megélhetési költségek terén is). De egyébként nem zárkózom el a dologtól, ha tényleg hasznos tud lenni valakinek.

coeris 2014.10.22. 12:11:00

@Babette.: a szóbelizés, vagy a szóbelizés hiánya? :)

Thargoid 2014.10.22. 12:20:38

@rezsöatya: Működni fog. Szerintem erre komoly iparág is alakul majd. Angliába befele cigi, kifele sim kártyák. A kutyákat a határon átképzik a sim kártyák kiszagolására. Több ravasz csempészt is lelepleznek majd, akik pl. kétsimes mobilokból eladják az egyik kártyát a nyugatiban. Nem arab valutázás lesz, hanem arab sim kártyák - mert még azzal is olcsóbb lesz a net használata.
Feltéve, hogy az egész f@szság nem azért van, hogy elterelje a figyelmet a magyarok vezetők kitiltásáról az USA-ból.
És persze 150Ft/GB után mindenki örülni fog hogy csak 15Ft/GB. Tudod, amennyit mi fizetünk a halódó nyugaton a mobilnetért adóval együtt ;)

Thargoid 2014.10.22. 12:22:52

@jOeker: ez a "grazi rém" nagyon ütős :)

adg 2014.10.22. 12:37:48

200 gb-os csomagunk van, a gyerekek el is hasznaljak altalaban a ket harmadat, de neha tobbet. Ez akkor 30000 huf lenne? Faszan hangzik, az elofizetesunk meg 20000, amiben benne van a korlatlan telefon is.
Akkor havi harminc rugot keresek csak azzal, hogy eljottem otthonrol. :)

jOeker 2014.10.22. 12:38:18

@coeris: Te helyileg hol jársz egyetemre? Amúgy a londoni, oxbridge-i egyetemekre nem könnyű bejutni, sokak számára érdekfeszítőbb lehet egy vidéki egyetem, legalábbis az én olvasatomban. Szerintem egyre többen jutnak arra a döntésre, mint én, hogy be sem adják a magyar felsőoktatásba a jelentkezésüket, a jó tanulmányi eredmény ellenére sem. Vagy esetleg csak b-tervként ha a külföldi valamilyen okból nem jönne össze.

jOeker 2014.10.22. 12:41:02

@TilosazA (UK): erről már én is hallottam de Sesamelmo pedig pont hogy az ellenkezőjéről tudna beszámolni esetleg valamilyen szakon amiben ő érintett.

coeris 2014.10.22. 12:48:22

@jOeker: Brightonban vagyok a University of Sussexen. Nálam több faktor is volt, amiért úgy döntöttem, hogy külföldre jelentkezem, és sajnos a magánéleti és szakmai faktor mellett volt anyagi ok is. De a b-terv valóban az volt, hogy maradok otthon. A konkrét egyetem kiválasztása már sokkal nehezebb, mint BSc/MSc vonalon, mert már egy viszonylag szűk témában kerestem kutatási lehetőséget, ez erősen behatárolta a szóba jöhető városokat, mivel nem mindenhol van minden, maximum a legeslegnagyobb egyetemeken, de ott is simán előfordulhat, hogy éppen abban az évben nem keresnek a te területeden PhD-st (így jártam egy nagy német egyetemmel valószínűleg). Aztán az igazság az, hogy még így is viszonylag messze kerültem onnan, ahova kerestem helyet, illetve amivel MSc alatt foglalkoztam, de volt azért releváns tapasztalatom, ami miatt úgy döntöttek, hogy felvesznek. Én voltam a legjobban meglepve. :)
Egyébként a kisebb tanszék előnye a családias hangulat, és talán relaxáltabb a légkör, mint ott, ahol iszonyú teljesítéskényszer van. Bár nem tudhatom, ilyen helyen még nem voltam. :)

2014.10.22. 12:49:00

Hintat ismeris a poszter, jar a Mekibe?

@NIKI LAURA(Lajosmizse,Alsolajos Tanya): ez magyarul volt? Egy szot sem ertettem.

Off
Mit lehet csinalni az egerrel, ha a falban van es nem jon ki csak egesz ejjel rag a tegla kozotti szigetelot?
On

2014.10.22. 12:50:07

@adg [Au, Darwin]: nem, valami havi HUF 700-ban maximalizalt.

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 12:50:12

@rezsöatya:
Jut eszembe: adott sim-hez kapcsolódó adatforgalom bárhol felhasználható? Úgy értem, ha adott szolgáltató nincs jelen a felhasználás országában? Konkrétan: kiutazáskor most ugye viszem magammal az ittenit, hozzá adatforgalom is=útközben netezhetek? (ok, roaming-díjjal turbózva)
Nem röhög, válaszol! :D
Mint okos atya hülye gyerekének, annak hülye kérdésére :)))
(ahogy Apum mondta, inkább hülyeséget kérdezzél, mint hülyeséget csináljál).
Tessék betudni ennek.
:)))))

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 12:54:05

@jOeker:
"... szerintem ez a hely igen is nagyon jó és élhető város."
Cserélj vele, mingyá' megtudod, mennyire tévedsz!!
Ja, hogy nem akarsz.
Hááááát, így jártál....
:DDDD
Egyébként grat, jó poszt :)

coeris 2014.10.22. 12:55:16

@jOeker: de különben MSc előtt nem fordult meg a fejemben, hogy elmenjek, egyrészt szintén magánéleti megfontolásokból, másrészt nem tudom azt ki és hogyan tudta volna finanszírozni (nem tandíjra, hanem megélhetésre gondolok). PhD mellé már jár fizetés, előtte még nem, vagy csak kacskaringósan (ösztöndíjak, helyi támogatások, részmunkaidő).
Mellesleg szerintem sok nyugati vidéki egyetem költségvetése és emiatt lehetőségei lekörözik a legnagyobb magyarokét... Az angol egyetemek közül nagyon sok ott van kutatásban az első 100-150-200-ban világszinten, a magyarok már sajnos régen nem. És ez nem a szakembergárda hibája, sőt, az ő érdemük, hogy még így is vannak csapatok, akik nemzetközi szinten relevánsak...

coeris 2014.10.22. 12:56:21

@charlieharper: húzd ki az USB csatlakozóját... :P

Thargoid 2014.10.22. 12:57:12

@charlieharper: még nem, az csak a telefonhasználatra vonatkozik a szöveg alapján, a netre nem.

adg 2014.10.22. 12:57:59

@jOeker: Feloldom a titkot. Az egyetemen rengeteg piaci alapu kutatast, vizsgalatot is vegeznek. Peldaul szakvelemenyeket utakhoz, epuletekhez, ez csak egy pelda a mi karunkrol, de minden karon megvannak erre a feltetelek, es ez komoly bevetel az egyetemnek. Az ehhez szukseges eszkozok altalaban igen magas szinvonaluak, es ezeket persze lehet esetleg hasznalni az oktatasban is. Ezeket jobban fejlesztik.
Ugye, ha egy szakvelemeny alljan az az alairas, hogy:

prof Dr. Gipsz Jakab PHD Habil H2SO4
Tanszekvezeto egyetemi tanar
Budapesti Muszaki es Gazdasagtudomanyi Egyetem,

akkor annak a tarifaja kicsit magasabb. Plane, hogy esetleg olyan vizsgalatokat is tudnak vegezni, amihez a szukseges eszkozokrol almodni sem mer egy mezei szakerto. Az egyetem orult penzekkel gazdalkodik, megeri ilyenekre szakitani egy kicsit, boven megeri. Maguk a tanarak is rendesen keresnek vele.

A nem hasznosithato eszkozokbol meg jo lesz a muemlek is.

adg 2014.10.22. 13:01:48

@charlieharper: Francba. Megsem keresek olyan jol. :)
Nem is nagyon akartam elhinni, eleg irracionalisan magas osszeg...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.22. 13:02:35

"Kollégiumi lehetőség is van, azokat itt találjátok. Árakról beszélni sajnos nem tudok, de nem hiszem, hogy havi 4-500 fölé rúgna."

Kollégium 500 euróért? Annyiért korrekt, szép lakást kapsz a belvárosban....Én nem hiszem hogy annyi egy szép lakás, hanem tudom.

". A fentebb említett első webcímen lehet még szobát is bérelni nem csak albérletet, ez 2-400 euró közt mozog körülbelül, de talán a legolcsóbb módja a lakhatásnak. "

SZoba 400 euróért? Annyiért is kapsz kis lakást kicsit kintebb...szobát 250 ért is simán tudsz bérelni ha összecuccolsz 1-2 emberrel.

"Jó, sűrűn jár a villamos és a buszok is, az árakról konkrét összeget nem tudok mondani, mert biciklivel minden elérhető elég hamar, és vannak kiépített bicikliutak is, amik megkönnyítik a közlekedést, ezért még nem szorultam rá."

A grazi tömegközlekedés nappal jó, éjszaka meg ugye nincs.Ami szerintem elég nagy szívás. Nem mindenkinek van autóka a feneke alatt. Péntek-szombat éjszaka járnak éjszakai járatok (óránként!!), de ennyi. 44,80 euró egy havi bérlet, annak az ára még pont hogy tűrhető de elég sokat emelkedett az is. Mikor 2 éve ide jöttem még 38 volt ez a havi bérlet.

Egyébként a poszter miből él? Az árakkal pedig miért nincsen tisztában?

A gries meg lend meg tényleg egy gettó. Nem is Európában érzed magad ha arra jársz.

Thargoid 2014.10.22. 13:02:42

@macamuca [IHUN]: Igen. Mondjuk az O2 kicsit túlzásba viszi... amikor MOn használom a telefont az egy óra beszélgetés 50p bárhová (messze olcsóbb, mint x magyar szolgáltató), ugyanaz a hívás roaming nélkül jóval többe kerül UK-ból ha nem esik bele az ingyenes kategóriába.
Magyarán olcsóbb az O2 előfizetésemet külföldön használni sokszor, mint UK-ben...
Nyilván ha elkezd tömegsporttá válni az O2 kártyák használata MOn és ez már zavaró, akkor idővel ez változhat... de nem valószínű, hiszen hamarosan már roaming sem létezik EU-n belül.

Thargoid 2014.10.22. 13:04:41

@adg [Au, Darwin]: de igen... lásd választ Charlie-nak.

SzZoole 2014.10.22. 13:17:33

@Thargoid: Nekem is O2 elofizetesem van mar 4 es fel eve,ha haza megyek 1-2 hetre csak ezt hasznalom es olcsobban kijovok mint egy otthoni feltoltos sim-el.Otthon ha feltoltok egy magyar sim kartyat 3000 forintal nem eleg 2 hetig.
Az O2 havi dijam £38.!egy otthoni latogatasom soran ez felmegy £42-£43-ra,akkor melyikel jarok jobban?

jOeker 2014.10.22. 13:22:55

@házelőtthinta: a kollégiumról azért nem tudok többet mert nem volt rá szükségem mivel én is lakásban lakom. De hallottam olyat ahol 400 euro volt egy hónap. Persze meg lehet oldani 250-ből is a szobánál, sőt van, hogy olcsóbban is. Édesapám itt dolgozik a városban, abból. A tömegközlekedés áraival meg azért nem vagyok tisztában mert nem használtam még olyan szinten, hogy vegyek egy havi bérletet. Aki pedig hosszabb ideig akarja használni ne hiszem, hogy a másfél euros 24 órás jegyet választja. Ezt a posztot kb 3 hete írtam és az ilyen adatokat fejből szedtem össze hirtelen, mindenre emlékezni nehéz. Azóta jobban utána néztem a dolgoknak, született egy olyan poszt amiben ezek jobban össze vannak foglalva, nem csak a műszaki egyetemről van szó benne és kissé általánosabb. Amúgy ha meg annyival kijjebb kerülsz akkor lehet, hogy két tarifát kell fizetned a havi bérletnél és 61,40-re rúg az összeg.

adg 2014.10.22. 13:29:15

@Thargoid: Ó. Ez elég mókás. Szerintem még fog változni, nem számoltak ki a fiúk eléggé.

bpetya75 2014.10.22. 13:33:32

@QUERCUS:

Pedzegetik már, hogy csak figyelemelterelés. Minden esetre jól ráugrott a nép jobbról is, balról is.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.22. 13:36:32

Jeleznem tisztelettel hogy az angol Three-nél már most is el van törölve a roaming díj az alábbi országokba: Ausztrália, Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Hong Kong, Indonézia, Izrael, Olaszország, Makaó, Norvégia, Írország, Sri Lanka, Svédország, Svájc, USA

Magyarul ezekben az országokban felár nélkül futnak a 3 csomagjai. Pl. az is, amelyik havi 15 fontért KORLÁTLAN mobilnetet ad és havi 3000 (ezer!) SMS-t.

Jah, és a fenti lista folyamatosan bővül. Hellosziami?

Mme Seldon 2014.10.22. 13:36:41

@jOeker:
érdekes volt a poszt, mivel már én sem vagy érdekelt az egyetemi oktatásban, (a lányaim meg még túl kicsik), ezért nekem is "csak" érdekes. Majd kíváncsi leszek a folytatásra (érdekes, hasznos-e amit tanulsz, milyenek a diákok, a tanárok, az egyetemi élet).

bpetya75 2014.10.22. 13:37:04

@charlieharper:

Még nem tudják pontosan, Rogán maximum 1000 hufot emlegetett. Az biztos, hogy évi 20 MRD-ot akarnak beszedni belőle valahogy. Ehhez igazítják a matekot. Persze az is lehet, hogy 100%-ig figyelemelterelés.

Az egér ellen lehet valami ragacsot kapni. Az talán vonzza is, meg marasztalja is. Csak kicsit büdös lesz, ha nem veszed észre időben ;-)

adg 2014.10.22. 13:45:29

@Thargoid: Nem, mégsem. 700 az is.
Meg majd hiszem, ha látom..

bpetya75 2014.10.22. 13:47:19

@adg [Au, Darwin]:

Ahogy @QUERCUS: kolléga írta, sokkal inkább figyelemelterelésről van szó, mint bármi másról.

adg 2014.10.22. 13:49:57

@bpetya75: Dehogyis, hová gondoltok ti ketten! Hergelitek itten a népet. Felvirágzásról, a jólétünkről van szó. Illetve pontosabban a tiétekről. :DDD

coeris 2014.10.22. 13:55:23

@adg [Au, Darwin]: meg kell adóztatni a gonosz multikat, akik viszik ki a pénzt az országból! Ne aggódjatok, dolgozók, nem fogják rátok hárítani a a gonoszok az adót, majd kifizetik az extraprofitjuk kárára. Ki van ez találva, csak most megy az imperialista hergelés... Pf. :P

adg 2014.10.22. 13:57:32

@coeris: Na végre valaki látja a jó szándékot...
:)

coeris 2014.10.22. 13:58:59

ON

Tessék, a próféta szóllott belőlem. index.hu/belfold/2014/10/22/700_forint_lesz_a_maximalis_otthoni_internetado/

"Szigorú intézkedéseket javaslunk, hogy a távközlési adót nem üzleti célú előfizetőkre semmilyen formában ne lehessen áthárítani."

Biztos olyan jól fog ez is elsülni, mint a bankadó, amit nem hárított át senki az előfizetőkre... Ja, várj.

ON

coeris 2014.10.22. 14:00:01

@coeris: az egyik ON a reakciós imperialista ármány áldozata lett, valójában OFF akart lenni. :(

bpetya75 2014.10.22. 14:05:35

@adg [Au, Darwin]:

www.origo.hu/itthon/20141022-jelentosen-no-a-cafeteria-juttatasok-adoja-is.html

Igazad lehet. Ebből a cikkből kiolvasható, hogy a burzsoák végre több adót fognak fizetni. Az ecceri melósnak úgysincs cafeteriája, így végre a gazdagok fognak több adót fizetni. Így is örüljenek a mocskok, hogy kapnak valamit!

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 14:09:18

@Sesamelmo (Q):
" a BMEnek is van egy csomo draga gepe, amibol nincs tobb/sok az orszagban, mivel dolgoznak megrendelésre is. Ahogy a többi egyetem is, ez nem olyan nagy dolog szerintem."

A kérdés az, hogy minek van prioritása:
- bevételszerzés (üzleti alapon használva a berendezést=megrendelések teljesítése hasznot hozóan)
- oktatás
Magyarán: mennyire ""férnek"" hozzá a diákok, tényleges használatra, gyakorlásra, stbstb?
Mert hiába van, ha elsősorban üzleti célra-módon használják, a diákok meg csak tudnak róla-látták is-max 1-2 alkalommal ""piszkálhatták"" is.
(másként: mennyire van "rászorulva"" az egyetem, hogy az oktatási céllal beszerzett eszközét/berendzését bevételszerző tevékenységre használja?)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 14:13:05

Affrancba, már aszittem, hogy Hinta-poszt lesz, de mégsem...Arra leszek még kíváncsi.

Muscari 2014.10.22. 14:21:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ezt megerősíthetem, Olaszországban úgy telefonáltunk, mintha otthon lettünk volna. Ha meg jövőre eltörlik végre a roamingot, az királyság lesz, akkor otthon szerintem senki nem fog magyar simet használni.

@jOeker: Köszi a posztot, érdekes volt. Engem most az angol egyetemek jobban érdekelnek, de jó, hogy össze lehet hasonlítani.

Hát Mekibe jársz-e kedves posztoló? :-)

TilosazA (UK) 2014.10.22. 14:22:57

@macamuca [IHUN]: Hova utazol 2 hét múlva? London? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.22. 14:24:07

@coeris: a hiánya....semmi bajom a dumálással, csak a személyi szimpátiát meg egyebeket tudnám felejteni.

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 14:24:12

@coeris:
"A politikai forgatókönyv úgy működött, hogy miután a kormány beijesztette az országot, a Fidesz megkegyelmez."

A szokásos:
"Színház az egész világ,
És politikus/választó benne minden férfi és nő"

És neeem, nem fogják áthárítani, semmilyen formában, tuti.
A szokásos évi tarifaemelésnek semmi köze ehhez, azért annyi-amennyi, mert most sajna muszájos ennyit emelni, hiszen a működési költségek, az emelkedő bérek-árak náluk is éreztetik hatásukat, tehát kedves felhasználó, naaaagyon sajnáljuk, de ekkortól ennyi lesz a tarifa. Puszi Szolgáltató.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.22. 14:27:57

@bpetya75: is.
valamit be fognak vezetni, de ez csak a szokásos beijesztés, hogy aztán a nép fellélegezzen, hogy ja nem is 150, hanem maximalizálva van.
eddig mindig így történt.

így is úgy is szopunk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 14:33:58

@macamuca [IHUN]: Nem hülyeség ez, engem is érdekelne:Pl ha megyek haza, fél Európán át, eléggé bonyolult lenne mindenhol netet intézni, a svéd kártyáról meg kiba drága (most még...) Remélem a roamingdíjak mexűntével javulódni fog a helyzet...

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 14:34:32

@TilosazA (UK):
Picit feljebb, Skócia.

@Babette.:
Tedd azt.
(Ez a középfokú, az alapképzés a "Ne nézzél, kérdezzél!". Felsőfoknál bővül: "Aki nem csinálja, nem hibázik!". A habilitáció pedig az "Újrakezdés".)
:))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.22. 14:35:59

@Babette.: Mo. meg nincs a listában. Ha benne is lesz, akkor még mindig probléma hogy bárki ha hív téged, akkor az neki feláras lesz a külföldi számod miatt. Ez még nem a Kánaán, hanem csak az igéret földje előtti bejárat előtti szélfogó előtti lábtörlő széle. :)

@macamuca [IHUN]: Mint BME-n végzett, idézném a saját volt tanáraim álláspontját. A BME egy kutató intézmény, elsősorban ipari megrendelésekből tartja el magát. Az csak egyfajta grátisz szolgáltatás, hogy némi fejpénz ellenébe még hallgatókat is beengednek a falak közé. Tényleg vannak komoly "cuccok" a BME-n (pl. a főépület alatti abszolút rezgésmentes szoba nem egy gyakori valami Mo.-n), de hacsak nem TDK-zik a hallgató vagy vesz részt az oktatáson kívüli kutatásokban, ezeket nem igen fogja használni...

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 14:36:00

@Babette.:
Teeee, na aggyá' tippeket!!!!
Látod, hogy enélkül is eléggé találékonyak!!

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 14:37:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Személyes tapasztalás nélkül valami effélére tippeltem....

(vö. ""világhíres magyar oktatás/képzés"")

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 14:40:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az angol Hármasnak van valami köze a svéd Hármashoz? Valami globális megamulti lenne?Érdekes, a svéd Hármasnál meg rohadtul nincs még eltörölve semmi roamingdíj.Asszem 20 megabájt 40 sekbe (4 euróba) kerül.
"Picit" drágállom, révén, hogy az index-címlap valami 1 megabájt.
Q anyjukat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 14:44:49

@Muscari: "akkor otthon szerintem senki nem fog magyar simet használni." Végső soron, ha figyel a külföldi kankurencia, és jókor ébred, megoldást kínálva a piaci helyzetre, simán lehet, hogy szomszédos országból olcsóbb lesz majd netezni.De várjuk ki télleg a végét...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.22. 14:48:53

@geegee: Ugyanaz a cég. Szerintem annyi csak a különbség, hogy svédeknél nem olyan kiélezett a verseny a maguk kis szoci beütéseivel.

@Babette.: Arra tökéletes lesz. Egyik sóher kollégám még otthonra sem vett netet, telefonról megy nála a tethering. Mondjuk nem is néz rajta HD videókat...

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.22. 14:50:45

@geegee: éppen ezen gondolkodtam, hogy határon átnyúló szolgáltatással az osztrákok, szlovákok (stb) hülyére kereshetik magukat...

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: na igen, a movie online nem biztos, hogy menni fog rajta (kár)

wuaaa 2014.10.22. 14:56:51

@charlieharper:
off
Falban is lehet vele végezni, vagy gázzal amit csak profi cég alkalmaz (macerás, drága, de hatékony), vagy lyukat fúrsz oda ahol hallod hogy rág és nyomsz be neki egy kis rágcsálnivalót (throwbag, throw pack formában, praktikusabb és könnyebben bevihető mint a granulátum). Az egér kiszárad, nem lesz büdös, nyugodtan megdögölhet ott ahol van. Sok sikert.

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 15:04:44

@QUERCUS:
Légyszi, egy linket-valamit tudnál adni ehhez (önkorm. adóztatási lehetőségei a mostani tervezet alapján).
Nem hitetlenkedés miatt, hanem kíváncsiság.
(tudom, hogy nem hasracsapós típus vagy=elhiszem neked)

jOeker 2014.10.22. 15:23:26

@Muscari: talán Coeris tollából majd születik valami. :) Mekibe (sajnos...) nem járok, egy olyan kb 3 éve besokalltam vagy inkább azt mondom meguntam az olyan kaját és egyáltalán nem hiányzik.

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 15:31:26

@bpetya75:
köszi, de ezt kapom:
"Az igényelt erőforrás nem található."
??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 15:42:08

@macamuca [IHUN]:
En is mindig ezt kapom, mikor elkezdek gondolkozni... jon a kek kepernyo a szemem ele es ez az uzenet.

Muscari 2014.10.22. 15:46:20

@jOeker: remélem én is, esetleg egy év múlva én is ráveszem a lányomat, hogy írjon egy posztot.

Neked meg sok sikert ott a sógoréknál.

Thargoid 2014.10.22. 15:47:47

@Babette.: Már alig várom ahogy a fityisz követeli az O2-tól a magyar ügyfelek utáni adófizetést - nagy beégés lesz :)

Muscari 2014.10.22. 15:48:25

@macamuca [IHUN]: nekem se müxik.

Quercus file-ja meg még nem töltődött le, pedig wifin vagyok.

2014.10.22. 15:48:36

@coeris: Ezt ugy latszik egyeteme valogatja Angliaban - van olyan egyetem ahol van egy 'vedes' szeru dolog, a Masters diplomamunkadat kell szoban 'megvedened' tobb kulonbozo egyetemrol osszegyult tanar elott ahhoz hogy felvegyenek PhD kepzesre.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.22. 15:51:49

@Thargoid:

Ami a kitiltást illeti az USA-ból, az valójában egy gigantikus geopolitikai akció. Amerika pánikban van.

Az ateista-liberális Obama össze-vissza kapkod, miután kudarcot kudarcra halmozott.

Az USA történelmi vereségének vagyunk tanúi. Súlyos geopolitikai harc zajlik, s a nyugat vesztésre áll. Pánikban van a nyugat és annak vezetője, Amerika, mert csökken befolyása a világban.

Az ukrajnai fronton súlyosan vesztett Obama, Kína erősödik.

Mi maradt? Maradt a NATO-tagok megrendszabályozása. Ennyi az egész. A korrupció csak ürügy. Ha a magyar. kormány tökéletesen Washington-hű lenne, kapott volna beutazási tilalmat akár a legkorruptabb Fidesz-közeli ember is? Mindenki gondolozzon ezl ezen…

Jelenleg, nyugat által szervezett és fizetett kínai “civilek” éppen káoszt próbálnak szervezni Hongkongban, Reméljük, a kínai vezetés kemény kézzel fog elbánni az úgynevezett “demokrata” aktivistákkal. Oroszország ellen keményebben igyekezett fellépni Obama: véres háborút készített elő, de az már első, előkészítő, ukrajnai szakaszában csúfos nyugati verességgel ért véget. Magyarország sokkal kisebb hal, itt csak beutazási tilalom van.

Persze a magyar ballibek – mint minden rendes ötödik hadoszlop – tapsolnak az országra támadó idegen erőknek...

Quercus a favágó 2014.10.22. 15:52:48

@bpetya75:

Csökkenteni fogják a költségvetési forrásokat az önkormányzatoknál, így nem lesz más lehetőségük mint kitalálni helyi adókat.

@Kövérmadár [swe]:

Ha öt évig tartózkodsz folyamatosan egy eu-s országban automatikusan jogot szerzel a huzamosabb tartózkodásra. Kiválthatod a huzamos tartózkodás jogát igazoló okmányt. Jogod van az adott országban élni anélkül, hogy ehhez további feltételeknek kellene megfelelni.

adg 2014.10.22. 15:59:57

Most jött az alábbi sms egy kedves ismerősünktől. "Hi. The thanks for your has been miss my! I miss you very much! I am still in Darwin! Can you tell me, what time does the class? I live in a friend on board."
Gondoltam közkincs lesz belőle. :)

coeris 2014.10.22. 16:00:12

@Mirjam2: védés szerintem mindenütt van, PhD végén tuti. Nagy esemény, sokan elmennek rá, van rágcsa meg üdítő, átlalában nagy teremben rendezik, stb. Kvázi itt lesz "beavatott", "igazi" tudós az illető, megmutatja a szélesebb közösségnek a három éves munkáját, amivel kiérdemli a címet, a sportautót és a jó nőket, de legalább az egyiket. :)
Otthon ettől a védéstől függetlenül, de azt hiszem még kcsit előtte, a doktori tanulmányok végén még egy doktori szigorlat is van, ami hát kb. olyan, mint egy szigorlat (avagy több tárgyből összevont vizsga) a rendes egyetemi tanulmányok alatt. Tehát egy bizottság előtt kell az egyeteminél elvileg jóval mélyebb, "szakértő" szinten felelni tételekből. Ennek analógiája kb. az államvizsga tételhúzós része, ami BSc-n és MSc-n is van otthon, itt meg tudtommal ezek nincsenek, csakúgy, mint a doktori szigorlat. Itt a diplomamunkát kell bemutatni, és válaszolni a bizottsági kérdésekre, de pl. a diploma témájától merőben eltérő elméleti kérdésekből nem kell 15 perces monológot lezavarni keresztkérdesekkel, tokkal, vonóval együtt. Eleve a szigorlatot nem nagyon értik, bár ez már a bolognai rendszerben nekem sem volt. Mert ugye minek vizsgázzon az ember abból, amiből már egyszer levizsgázott, ilyenformán az államvizsga szóbeli, tételhúzós vizsga része és a doktori szigorlat is teljesen értelmezhetetlen itt.

Muscari 2014.10.22. 16:01:45

@QUERCUS: nekünk egy év és három hónap van még hátra. Remélem, addig nem lépnek ki a britek az Unioból, akinek meg akkor megvan a tartózkodási engedélye, attól nem hiszem, hogy elveszik.

Gondolod, hogy a polgármesterek meg fogják kockáztatni a népszerűségük elvesztését? Azért helyi szinten könnyebben felbukkanhat valaki új, akit négy év múlva aztán meg lehet választani.

Quercus a favágó 2014.10.22. 16:02:07

@bpetya75:

Érdekes módon a vadászat megadóztatása soha nem jut az eszükbe. Pedig az nem a prolik hobbija. Igaz míg Semmijen Zsolt lesz az országos "fővadász", addig ez tabu.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.10.22. 16:03:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: igazad van, mi Franciaországban használtuk, leginkább az interneten, mert nincs satnavunk és a telefont használtuk erre. Egy fillérel sem fizettem többet.

Muscari 2014.10.22. 16:04:18

@adg [Au, Darwin]: :-)
milyen nemzetiségű a kedves ismerős? És hogy kerul Ozziba ilyen nyelvtudással? Nekem ez nagyon Google fordító szagú.

Muscari 2014.10.22. 16:06:10

@adg [Au, Darwin]: a legjobban az tetszik, hogy "I live in a friend"
Nagyon jó barát lehet! Igazi testi - lelki :-)))

adg 2014.10.22. 16:09:06

@Muscari: Kínai. Még csak most kezdék az angolt tanlni nem régen. Hajóval jöttek, van egy kis vitorlásuk. Eredetileg nem akartak itt maradni sokáig, de megtetszett nekik, így nekiálltak angolt tanulni, amíg itt vannak. De majd mennek tovább vissza ázsiába, és haza.

Az első mondat se kutya.

2014.10.22. 16:11:00

@jOeker: Nem tudtam megallni hogy ne szamoljak, tehat durvan 400 euro a lakas (ebbol sajat lakast tudsz berelni igeny eseten), 50 euro a berlet, mondjuk 300 euro az elelmiszer + tisztitoszerek havonta, 50 euro telefon + internet. Tehat a legszuksegesebbek kijonnek 800 eurobol, ebben sajat lakas is benne van. Ha valakinek 1200 euro a nettoja, marad neki 400 euroja havonta es van sajat lakasa, internet, telefon, berlet, kaja stb. Tenyleg nyomorognak ezek a grazi melosok, cudar elet lehet. Es ha beteg vagy, magas szintu orvosi ellatast kapsz ingyen, ha munkanelkuli vagy, segelyt kapsz stb. stb. Ez a kizsakmanyolas Nyugaton, hat tenyleg borzaszto.

coeris 2014.10.22. 16:11:46

@adg [Au, Darwin]: Legalább van benne present perfect, az azért értelendő. :D

Quercus a favágó 2014.10.22. 16:16:36

@Muscari:

5 évre választottunk önkormányzatot. Addig bármit csinálnak nem tudod kirobbantani őket. 4 év múlva lesz parlamenti választás, Ha a Fidesz nyer, lesz egy évük, hogy elfelejtessék az emberekkel a "kellemetlenségeket. Megoldják.

Egyébként ami itthon folyik 2010 óta, az egy iszonyatosan nagy átverés. Orbánék kitaláltak egy új módszert, és a dolgok jelenlegi állása szerint a dolog jól működik. A devizahiteles adósmentés is az árverés része.

2014.10.22. 16:16:57

@coeris: Nem tanultam Mo.on felsooktatasban, igy oszinten szolva nem voltam vele tisztaban hogy ott ilyen 'szigorlat' van, ez UK-ben valoban nincs vagy legalabbis en nem hallottam rola es ertelmetlennek is tunik szamomra.

2014.10.22. 16:18:37

@Muscari: Nem fognak kilepni, nyugi. Semmilyen erdemi valtozas nem lesz a kovetkezo par evben.

adg 2014.10.22. 16:19:37

@coeris: Bizony ám! Kb két hónapja vannak itt, szóval tényleg nem olyan rossz. Kicsit feladvány jellege van, de meg lehet fejteni. :)

2014.10.22. 16:19:46

@maxval a bircaman:
"Jelenleg, nyugat által szervezett és fizetett kínai “civilek” éppen káoszt próbálnak szervezni Hongkongban, Reméljük, a kínai vezetés kemény kézzel fog elbánni az úgynevezett “demokrata” aktivistákkal. Oroszország ellen keményebben igyekezett fellépni Obama: véres háborút készített elő, de az már első, előkészítő, ukrajnai szakaszában csúfos nyugati verességgel ért véget."
Gruziat is megszivatta a Nyugat ugyan ugy, mint Ukrajnat.. De az olajfegyver (olajar arcsokkentes) utosebb lehet - gazdasagi embargoval parositva - abba belerokkanhat Oroszorszag:( Nem marad mas valasztasa, csak egy veres haboru. Az megoldana mindent: tulnepesedest, joleti allamot, munkanelkuliseget, kivandorlast, bevandorlast, tultermelest,minden problemat:))Lassan 70 eve, hogy nem volt vilaghaboru. Itt az ideje egy jo kis vilagegesnek. Utana megtanulnak az emberek tisztelni az Istent, embertarsaikat, az erkolcsoket, a mindennapok oromeit, a betevo falatot:) Mar aki tulelne termeszetesen.

2014.10.22. 16:21:10

@adg [Au, Darwin]: Nem tudom tudod-e, de a kinai nyelv nagyon-nagyon mas mint az angol, igy egy kinainak rendkivul nehez megtanulni angolul. Sokkal nehezebb mint egy atlag magyarnak, pedig sokszor az utobbiaknak sem sikerul magas szinten.

coeris 2014.10.22. 16:25:19

@Mirjam2: szigorlat már nincs az utóbbi pár évben, de helyette van az államvizsga tételhúzós része, ahol potenciálisan a teljes 2-3 éves anyagból kaphat kérdést a vizsgázó, és ha éppen nem jut eszébe valami, amiről a bizottság úgy érzi, hogy alapvető tudás, akkor meg is vághatják. Nekem volt olyan évfolyamtársam anno, aki szépen végig vizsgázott három évet, sőt három év alatt be is fejezte a tanulmányait, ami azon a szakon ritka volt, ötös lett a diplomamunkája és a védése, de abban a 15-30 percben, ahol valamelyik korábbi tárgyának egy számára nem annyira fontos részéről kellett volna beszélnie elvérzett, és egyest kapott a feleletre, ezért évet kellett ismételnie. Nem tudom mi lett vele, más mesterszakra mentem, mint ahova ő szeretett volna. Ellenpélda: másik záróvizsgámon valakitől olyan alapvető dolgot kérdeztek, amit nagyon illett volna tudni, ha valaki ilyen diplomát akar, és ő nem tudta, és nem azért, mert áramszünet volt, tényleg rengeteg mindennel nem volt tisztában, és szerintem csak a jóindulat röpítette addig, ameddig, mégis átengedték, sőt, a diplomajegy miatt egész szép jeggyel. Röviden: baromi igazságtalan rendszer. De az is, hogy öt évig majd' minden jegye az embernek egy 15-20, max 30 perces feleleten alapul... A pro oldal, hogy emiatt nagyon sokat tudunk rövid idő alatt bevágni, többféle tárgyunk van, én tanultam olyan részterületet, amiről itt nem is hallottak, mert nem mainstream. Persze úgy érzem a szélesebb tudás mellé kevesebb a mélység. De ez nagyon nem reprezentatív természetesen.

adg 2014.10.22. 16:27:31

@Mirjam2: Azt tudom, hogy eléggé eltérő. És komolyan gondoltam, hogy nem rossz ez két hónap után. Próbálkoznak erőssen.
Ennek ellenére elég vicces ilyeneket olvasni, mindig jó móka kibogarászni, hogy mit is akart.
Sokkal érdekesebb, mint az ausztráloktól érkező félregépelt sms nyelven megírt szörnyűségek. Ott már volt, amit feladtunk. Ha megtalálom, bemásolok egy olyat is.

2014.10.22. 16:32:29

@coeris: En az egesszel elviekben nem ertek egyet, hiszen ennel a szintnel felnott, tanult emberekrol van szo, szerintem megalazo oket ilyen modon 'vizsgaztatni'. Egyebkent UK-ben altalanos vagy kozepiskolaban sincsen feleles, ismeretlen fogalom - nekem ez az egyik szimpatikus vonasa az angol oktatasnak a sok kozul.

qkuc 2014.10.22. 16:38:34

@coeris: Az első suliban, a BSc/MSc rendszer hajnalán még voltak szigorlataim és államvizsga tétel cibálással + a védés, 2 az egyben. A második kör már BSc volt "komplex" vizsgával (1 db szigorlatna tűnő ojjektum), ami lényegében az államvizsga volt írásban és a védés külön. A komplex szó valóban találó, mert nemcsak a tananyagra fókuszált ... Hááát elsőre eléggé gyászos eredménnyel futott neki a többség.

Ezért érdekel máshol ez hogyan megy, :D.

Quercus a favágó 2014.10.22. 16:40:15

@maxval a bircaman:

A korrupciós csatornák a gengszterváltás óta ugyan úgy működnek. Orbánék semmi újat nem találtak ki. Minek? A rendszer tökéletesen, jól bejáratottan működik. És eddig nem basztatta az USA csőrét. Most példát akarnak statuálni velünk. Figyelmeztetés a többi renitenskedő Kelet-Európai országnak is(csehek, szlovákok), nincs haverkodás az oroszokkal.

macamuca [IHUN] 2014.10.22. 16:40:38

@QUERCUS:
Köszi :)

@Muscari:
"127. A Htv. a következő 1/A. §-sal egészül ki :
„1/A. § (1) Az önkormányzat az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót ,
települési adókat vezethet be, amelyet vagy amelyeket más törvény nem tilt . Az önkormányzat
települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy azt nem terheli törvényben
szabályozott közteher. A települési adónak nem lehet alanya szervezet, továbbá — e minőségére
tekintettel — vállalkozó [Htv . 52. § 26 . pont] ."

Meg a többi....

2014.10.22. 16:40:58

@adg [Au, Darwin]: Hat igen, en is kaptam mar angol anyanyelvuektol olyan uzenetet aminek tobbszori olvasatra sem volt semmi ertelme :). De a kinaiak tenyleg nagyon nehez helyzetben vannak - ha jol tudom, nincsenek az anyanyelvukben igeidok, singular / plural sincs, gyakran nincsen alany a mondatban hanem a szovegkornyezetbol kell kikovetkeztetni, stb. stb. Ha leforditasz egy kinai mondatot szorol szora angolra vagy magyarra, egyszeruen semmi ertelme nincs.

coeris 2014.10.22. 16:44:28

@Mirjam2: Azért én alapvetően nem ellenzem a feleletet. Az, hogy az ember kiálljon akár mások elé, akár a tanár elé, és értelmesen elmondja amit tud, nem ördögtől való. Ide pl. telefonos interjú után vettek fel, és a telefonos interjúban kérdeztek kifejtős, gondolkodós kérdést. Namost ha soha életemben nem lettem volna szóbeli vizsgaszituációban, könnyen lehet, hogy lefagyok, bepánikolok, stb., de mivel már volt ilyenben bőven rutinom, ezért hangosan gondolkodva nekiálltam kitalálni, hogy mi a válasz. Volt, hogy rossz fele indultam, akkor szóban a vizsgáztató megállított, és elmondta, hogy hát igen, ez tulajdonképpen lehet, de most tekintsünk el ettől, stb. és így végül elértünk a helyes megoldáshoz. Ha írásban kellett volna egyedül produkálni, nem sikerült volna a válasz. Egyetemi vizsgán is volt olyan, hogy nem emlékeztem egy levezetésre, csak az elejére, meg hogy kb. mi lenne az eredmény. Ha írásbeli van, akkor meg vagyok lőve, kapok egy kettest mondjuk. Szóbeli volt, ezért kimentem a táblához, mondtam a tanárnak, hogy ez van, el kezdtem számolni, de valahol elkavarodtam, ő meg mondta, hogy oké, akkor fussak neki még egyszer. Kis kooperációval, jó irányba vezető kérdésekkel sikerül levezetni a táblánál, ötös.
Alapvetően azzal sem értek egyet, hogy a nagyobb (gimi, egyetem) diákoknak tanulmányok közben mindig tökéletesen biztos, stresszmentes környezet kell. Igenis jellemfejlesztő, ha ésszerű keretek közt kirúgdossák az embert a komfortzónájából. Állati stresszes voltam a feleleteimtől, sokkal jobb, mint kellett volna, de úgy gondolom nagyon hasznos tapasztalat. Állásinterjú sincs kizárólag írásos formában, vagy csak nagyon nagyon ritkán. Jó, ha valaki át tudja adni a tudását élőszóban, akár idegenek előtt.
A baj ott van, hogy szerintem aránytalanul nagy hangsúlya van otthon az oktatásban az így szerzett osztályzatnak, kb. egy dobása van a diáknak egy tárgyból, ha nem tetszik a jegy, újra meg lehet próbálni a vizsgát némi adminisztrálás után, de azzal negáljuk a korábbi eredményt. Itt az a szimpi, hogy sokkal több komponensből lesz a végén a jegy, nem kizárólag egy viszonylag önkényes bíralatból, amit egy 15-30 perces produkció ér.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.22. 16:50:12

@Cascabel:

Grúzia esete egy próbálkozás volt a nyugat részéről Oroszország erejenének tesztelésére. Bush rávette a grúz vezetést támadja meg a köztudottan orosz szövetséges Oszétiát pont az olimpia kellős közepén. A cél: vajon válaszol-e Putyin vagy beletörődik.

Ez volt a második próbálkozás. Az első Csecsenföld esete volt. De ott maga a nyugat vonta vissza támogatását, mivel az oroszellenes csecsen erők között a vezető szerepet átvették az iszlám radikálisok, akik egyformán utálják Amerikát és Oroszországot. Így végül az amerikaiak imádkoztak Moszkvának: számolják fel a csecsen zendülést. Azaz ott az orosz ellenakció teljes nyugati támogatást élvezett.

Grúzia esete más volt. De Putyin kemény kézzel 48 órán úgy visszacsapott, hogy Washington szótlan maradt. Még Grúzia tervezett NATO-tagságát is lefújta Bush az esettel kapcsolatban.

Csak az oroszok önmérsékletén múlt, hogy nem foglalták el Grúziát és 2 héttel a háború után kivonultak minden grúz területről. Később, egy évvel később, már a nyugati vizsgálóbizottság is azt állapította meg: a háborút Grúzia kezdte, nem az oszétek vagy az oroszok.

Most jött az ukrajnai akció. Itt is csúfos vereség érte a nyugatot. Sőt, Obama kalandorsága lehetőséget teremtett a Krím visszatérésére Oroszországba, erről Putyin nem is álmodott még egy éve.

Oroszország kibírja az egyébként nagyban jelképes szankciókat. Sőt, a szankciók lehetőséget adtak arra, hogy Oroszország éket vágjon mind a NATO-ban, mind az EU-ban. Kiderült: a tagállamok nem hajlandók elkötelezni magukat komoly szankciókra. Az USA javaslatait még a britek sem támogatták, ők is csak részleges szankciókat akartak! Gyakorlatilag csak 4 állam állt ki teljesen az amerikai tervek mellett: Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország.

A háború nem orosz érdek, de ha kell, Moszkva háborúzni fog. Ez holtbiztos. S atomfegyverek is bevetésre kerülnek, ha az agresszoroknak sikerül megtörniük az orosz védelmet. Jelenleg viszont a nyugat visszavonulót folyt: az ukrán projektet már csak színleg támogatja, s marad a szokásos befolyási hadműveleteknél a tényleges és nyílt akciózás helyett.

coeris 2014.10.22. 16:50:57

@qkuc: Én is ezért kérdezősködöm itt kint, kíváncsi vagyok mennyiben más nekik, mint nekem volt.

2014.10.22. 16:55:42

@QUERCUS:
A 4 orasra bejelentett, de napi 10-12 orakat dolgozo "rabszolgak" alkalmazoit sem nagyon akarjak megpiszkalni. Pedig ennek a kifeheritesebol csak havi szinten tobb tizmilliardnyi forint bevetelhez juthatna az allam.

jOeker 2014.10.22. 16:58:38

@Mirjam2: a számolásod jó, persze ki mire költ többet ez okozhat eltolódást de egy személy 800 euróbol esetleg 850ből vígan megél és nem nélkülözött. Mondjuk nem három évente cserélgeti az új bmw-t de szerintem jól lehet élni belőle, egy teljes takarítói, kisegítői állásból is megmarad 250-300 körül. Hát még ha van valami szakmája az embernek és kap 1700 körül nettot végképp jól meg lehet élni. (szerintem) Persze itt is van akit látok úgymond itteni viszonylatban nyomorogni, de aki feljebb akar lépni vagy csak váltani akar még mindig van lehetősége. Én nem vagyok annyira negatív nézőpontban erre a kérdésre mint Hinta. Aki megakar élni, meg tud és hó végén még marad is. Az egészségügy tényleg jó, sajnos volt szerencsénk tapasztalni, mondjuk semmi komoly nem történt. Szóval összegezve, tényleg elég cudar.

2014.10.22. 17:07:10

@coeris: Maskepp is fel lehet keszulni interju-helyzetre, es sokkal hatekonyabban mint a szobeli felelessel. Pl. en most a munkam reszekent gyakran csinalok interju-szerepjatekokat a diakjaimmal, ez ezerszer hasznosabb szerintem mint kornyezetismeretbol felelni altalanos iskolaban peldaul. Egyaltalan nincs szo stresszmentes kornyezetrol, nagyon is sok stressz eri a diakokat feleles nelkul is, pl. az irasbeli vizsgak, a prezentaciok mind stresszel jarnak.

Az elore be nem jelentett 'feleles' viszont szerintem teljesen felesleges stressz, kimondottan megalazo elmenyt jelenthet a diak szamara, es nem hasznos mivel nincs igazan az iskolan kivuli eletben hasonlo helyzet, nem keszit fel igazan semmire. En tanarkent dolgozom jelenleg es ha ritkan felszolitom egyik-masik csendesebb diakot hogy valaszoljon egy rovid kerdesre vagy jojjon ki a tablahoz, latom a szemukben a felelmet, neha elkezdenek remegni stb. Nem kell ezt szerintem eroltetni, kulonosen nem gyerekeknel.

2014.10.22. 17:11:28

@jOeker: Koszonom, nincs tobb kerdesem :). Kedves kommentelok, ha ezek utan meg mindig nem szuritek Hintat es / vagy reagaltok a nyavajgasaira, magatokra vessetek.

2014.10.22. 17:11:55

@maxval a bircaman:
"Oroszország kibírja az egyébként nagyban jelképes szankciókat."
Termeszetes, hogy kibirja, raadasul jol is jonne ki belole. Olcsobban kapna pl. Del-Amerikabol elelmiszereket, stb. De a mostani olajar csokkenesbe fel even belul bele fog rokkani. Az OPEC kibirja - esetleg kap majd kompenzalast - de az oroszok nem. Es Kanada sem. Hatalmas, tobb milliardnyi olajjal kapcsolatos beruhazasokat sorra mondanak le Kanadaban olyan vilagcegek, mint a Statoil, a PETRONAS, stb.
Az olajar csokkenese mesterseges, leginkabb Oroszorszag ellen iranyul. De megszivja Venezuela is es Mexiko is. 3 legyet egy csapasra.

Sesamelmo (Q) 2014.10.22. 17:12:48

@macamuca [IHUN]: majdnem 10 éve jártam oda, de nekünk volt labor meg hasonlók. Engem ez akkor nem érdekelt, a lehető legkevesebbet jegyeztem meg belőle, sajnos. Akit ez érdekelt, az jobban belemélyedhetett a tanorán kivül is.
mikor otthon dolgoztam, csomószor kértünk vizsgálatot, tanulmányt a BMEtől.

Nem vagyok a téma nagy tudora, csak a posztból nekem kicsit ugy tűnt, hogy micsoda szenzáció, hogy a TU Grazon van ez meg az ezért jegyeztem meg, hogy a BMEn is van és máshol is.

coeris 2014.10.22. 17:17:56

@Mirjam2: egyetértek, de én nem általános iskolások meglepetésszerű feleléséről beszéltem, hanem gimisek de inkább egyetemisták szóbeli vizsgáztatásáról. Egyetemen ugye az ember jó esetben sok héttel előre tudja, hogy hol és miből fog vizsgázni, felkészülve megy oda, elvileg. És nem csak állásinterjúra ad rutint, hanem egyébként is, sokszor előfordul például a tudományban, hogy az embernek meg kell osztani a gondolatait másokkal, nem baj, ha van már tapasztalata abban, hogy milyen másnak magyarázni valamit. A baj az, hogy egyetemen csak és kizárólag erre adnak sok tárgy esetén jegyet, és nem több, hanem egyetlen felelet alapján. Persze a tanároknak jobb, egy diák osztályzása 30 perc munka egy félévben...

2014.10.22. 17:18:02

@Mirjam2:
"Az elore be nem jelentett 'feleles' viszont szerintem teljesen felesleges stressz, kimondottan megalazo elmenyt jelenthet a diak szamara, es nem hasznos mivel nincs igazan az iskolan kivuli eletben hasonlo helyzet, nem keszit fel igazan semmire. "
Az ember egesz elete egy elore be nem jelentetett szituaciora epul:) Minden oraban kell felelni, minden lepes egy feleles:) Sokan bele is rokkanak. Mert nem erre keszitette fel oket az iskola:(

2014.10.22. 17:27:09

@jOeker:
"de egy személy 800 euróbol esetleg 850ből vígan megél és nem nélkülözött. "
Tetszett mar ennyi penzbol megelni Nyugaton? Ez olyan, mint amikor valami felelos politikus mondta, hogy 40 ezer forintbol meg lehet elni Magyarorszagon:( En csak azt kivanom, hogy az ilyeneket hangoztatok probaljak meg egy rovid ideig, tegyuk fel 2-3 honapig. Tul sem elnek!!!!
Le vagyok dobbenve azon, hogy itt Londonban havi 1200 fontbol elnek sokan. Mire eleg az??? Nekem csak cigire a felet kellene kiadnom:( Es meg akkor nem is ettem es nem is laktam sehol:(

nyuszigonosz 2014.10.22. 17:30:34

@jOeker: Most nagyot néztem: 800-850 Euróból/ hónap vígan megélni...
Ennyivel olcsóbb lenne Ausztria? Na, nemtudom.

Quercus a favágó 2014.10.22. 17:34:42

@Cascabel:

Magyarországon nincsenek munkavállalói jogok. Ez volt a Tusványfürdői Orbán beszéd egyik fő üzenete, és nem az amit belemagyaráztak. Akiknek Orbán szánta, azok megértették.
Magyarországon a jogszabályok betartása csak egy bizonyos szint alatt kötelező. Aki lojális, az e fölé a szint fölé kerül, vagyis érinthetetlen. Ugyanakkor, miután azok,akik e fölött a szint fölött vannak, még a Szűz Mária arcáról is ellopják a könnyet, viszont az állam működtetéséhez pénz kell, ezért találnak ki folyamatosan különféle adókat, ezért van az átlagpolgárral szemben zéró tolerancia.
A rendszer működik.A kérdés, hogy meddig.

TilosazA (UK) 2014.10.22. 17:35:44

@Cascabel: Hát ezaz! És legalább 7 font egy olcsóbb palack bor, mégis meddig elég az, fél napig?! Az is havonta több mint 400 font, és még nem beszéltünk a vicces cigiről, aminek az ára az egekben van. Mégis, hogy lehet így tisztességes életet élni?! Hah. Én mondom, hanyatlik a nyugat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 17:40:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Köszi az infót.Remélem, jövőre javul a helyzet.

Télleg, aki télleg sokat utazik, és szüksége van netre, pl egy kamionos; az mit csinál?Nincs valami globális, únijós megoldás, hogy ne kelljen minden országban simkártyát üzemeltetni? Vagy marad a q drága mobilnet-roaming?

Nagyon jó, hogy jövőrétől javulni fog, ha igaz...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 17:45:06

@Babette.: Bróhaha, na ezek is ismerik ám a történelmet...

Megjegyzem, nekem nem esett le vagy egy percig, de aztán koppant nagyot. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 17:49:00

@QUERCUS: Jééé, nem csak én hívom Semmijennek? :-)))

Először frankón aszittem, hogy ez a neve, már hallás után.
:D

Gizi06 2014.10.22. 17:55:13

(német gyerek útlevéllel jött?!?!), Nem tudom irta-e mar valaki, hogy No-ban ketfele igazolvanyt ismernek el--- utlevel vagy szemelyigazolvany ... tehat nem kell csodalkozni...

jOeker 2014.10.22. 17:56:05

@Cascabel: @nyuszigonosz(D): na nekem ugye a dohányzásra nincs gondom, elvből elvetem de ez más tészta. Ezzel szerintem lehet spórolni. 650-ből a mi 2 szobás albérletünk megvan rezsivel együtt. Autónk itt Ausztriában nincs, így arra nem költünk. A bicikliutak és a tömegközlekedés elég jók szerintem, nem is igazán hiányzik az életemből az autó. Sok helyen hallottam, hogy ez luxuscikk amihez hozzászoktunk. Fejenként 200 euróból a kaja stb szerintem bőven jó, mert nem éreztem azt, hogy hű de nélkülöznék, tény nincs habzsi dőzsi ájfon meg miegymás. Persze van hogy mi is átlépjük ezt a számot de legtöbb átlagos esetben bőven elég volt.

nyuszigonosz 2014.10.22. 18:02:27

@jOeker: Nekem sem olyan dolgok emelik a kiadásokat, mint Cascabelnek- mint írja, neki a cigizés pl. :-)

Viszont kocsira szükségem van, eleve már a munkám miatt, így ez nem luxus, hanem használati cikk.

tanato 2014.10.22. 18:04:13

@maxval a bircaman: Te miért nem Oroszországba vagy Kínába küldöd tanulni a gyerekedet?
Te is tudod a választ nagyon jól.És amíg ez így lesz addig csak humbug az egész Oroszország,meg Kína lehagyja a Nyugatot szöveg.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.10.22. 18:06:09

@geegee: Amennyire én tudom szinte minden szolgáltatónál van olyan csomag, ami kimondottan a sokat utazó, nemzetközi ügyfelekre van szabva. Ezek nyilván még mindig indokolatlanul lehúzósak, de azért jobbak mint egy sima csomag roaming díjai.

Azt hiszem Sütemény mondta hogy neki pl. a magyar T-Mobile-nál van olyanja, ami külföldön napi 50Mb-ot ad és cserébe valami havi 5e Ft. Ez csak mobilnet csomag, ha jól emlékszem.

2014.10.22. 18:11:33

@Cascabel: Ezzel nem ertek egyet, de inkabb ne vitatkozzunk... Jo esetben a legtobb ember elete nem a megalaztatasra es megfelemlitesre epul, marpedig a szobeli felelesnek nagyon sokszor vannak ilyen elemei is. Nem hinnem hogy erre kene az iskolanak felkeszitenie a tanulokat, vagy hogy attol roppanna ossze valaki kesobb hogy fiatalon nem tettek ki ilyen elmenyeknek. Pont forditva mukodik szerintem: azok lesznek leginkabb felkeszulve az elet nehez helyzeteire akik gyerekkent szereto, tamogato kornyezetben nottek fel.

Off: gondolom hallottal a lovoldozesrol Kanadaban - ott vagy mar? Velemeny?

Quercus a favágó 2014.10.22. 18:11:37

@tanato:

"Te miért nem Oroszországba vagy Kínába küldöd tanulni a gyerekedet?"

Mert nem szereti a gyerek se a ruszlit, se a rizst.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 18:19:03

@QUERCUS:
Igen, valóban kérni kell az állandó tartózkodási engedélyt itt is. De azzal együtt / utána az állampolgárságot is megadják (itt). Mindkét ország elismeri a többes állampolgárságot, tehát előbbinek nem sok jelentősége van.

2014.10.22. 18:19:58

@Cascabel: En mikor eloszor Londonba koltoztem es au pairkent dolgoztam, heti 45 fontot kaptam az elejen, plusz egy szobat ahol lakhattam plusz adtak valamennyit enni (nem sokat, a 45 font nagy reszet ennivalora koltottem, a tobbit a legszuksegesebb kozmetikumokra es hetvegenkent buszjegyre). Tuleltem, nem ereztem ugy hogy nyomorgok es kizsakmanyolnak a gonosz Nyugaton, kulonosen annak tukreben hogy elotte szo szerint eheztem Mo.on es kikapcsoltak a villanyt a lakasban ahol laktam.

jOeker 2014.10.22. 18:21:55

@nyuszigonosz(D): jó persze akinek kell az autó a munkához az megint más, de ilyen állásoknál itt nagyon sok helyen például legalább benzin pénzt adnak pluszba vagy valami tehát ezen külön segítenek valamilyen szinten. Én meg a lehető minimumról beszéltem inkább persze itt sem 800 eurókat keresnek az emberek. Amikor családról gyerekekről van szó persze természetes, hogy több a költség. De egy átlagos egyetemi hallgató otthon sem arról híres, hogy a bahamákon nyaral az ösztöndíjából. Körülményekhez mérten én azt mondom, hogy ehhez az életstílushoz amit én itt ápolok, elegendő. Természetesen ha végzek az egyetemen ott meg nem minimál bért fogok keresni és természetesen a kiadásaim is magasabbak lesznek. Biztos másként fogom látni.

tanato 2014.10.22. 18:22:01

@QUERCUS: Na látod itt van a kutya elásva,elviekben sokan szimpatizálnak Oroszországgal vagy Kínával nyugat ellenében,de amikor a személyes saját vagy család ügyeiről van szó azért akkor inkább a gaz imperialisták.Még mindig jobb egy dollár vagy svájci frankos bankszámla nyugaton mint egy ugyanolyan összegű rubelben Moszkvában.
Egyebekben Birca a saját blogján is ezzel a Nyugat halála szövegekkel hecceli a nagyérdeműt,sok kommentelőből kihozva a trágár állatot,azután magában meg gondolom jól érzi emiatt magát.Az egyetem a gyereknek meg azért legyen a sógoroknál

2014.10.22. 18:26:09

@coeris: Akik tudomanyos palyara keszulnek es ezzel kapcsolatos munkarol kell beszelniuk a karrierjuk soran, azoknak biztosan hasznos, de ez az osszes diak kevesebb mint egy szazaleka. Van egy csomo olyan dolog amit az angol iskolarendszerben tanitanak, illetve en is tanitok most mivel egy brit rendszeru iskolaban dolgozom, ami a diakok 99% szamara szazszor hasznosabb mint a feleles / szobeli vizsga. Pl. a diakok rengeteg projectet, csoportmunkat, prezentaciot csinalnak es ezekre kapnak jegyeket, marpedig a kesobbi munkaja soran szinte mindenkivel elo fog fordulni hogy csapatban dolgozik, projecteket kell befejeznie hataridore, masok elott kell beszelnie elore meghatarozott temarol (prezentacio) stb.

2014.10.22. 18:31:23

@tanato: Ez azer' van mer' a gonosz nyugatiak sajto-propagandat folytatnak, arrol probalnak mindenkit meggyozni hogy a Nyugat a legjobb hely! Sokan bedolnek nekik! Pedig lehet hogy mindannyiunknak kovetnunk kene azt az amerikai fiatalembert aki nemreg Eszak-Koreaba emigralt mert nem hitte el az amerikai agymoso propagandat es meg akarta nezni a sajat szemevel hogy mi folyik - sajnalatos hogy kenyszermunkara iteltek (www.reuters.com/article/2014/09/25/us-northkorea-miller-idUSKCN0HK0IO20140925).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 18:34:22

@Cascabel:
Mester!
Vettem egy kávéfőzőt, főztem egy hawaii-i kávét, szuper lett!
Örök hálám!!! :)

tanato 2014.10.22. 18:38:23

@Mirjam2: Szerencsétlen marha.Anno is sokan megszívták amikor a Szovjetunió megalakulása után odamentek fiatalos hévvel nyugatról és mind lecsukták őket és megpróbálták átnevelni.

Quercus a favágó 2014.10.22. 18:38:32

@tanato:

A kisebb lányom is külföldön akarja megcsinálni az MSc képzést, ha már egyszer fizetni kell érte. Tény, nem gondolkodunk sem Kínában, sem Oroszországban,de az USA-ban sem.

SzZoole 2014.10.22. 18:39:29

@Kövérmadár [swe]: egy kis zoldet nem kevertel a feketehez?:)))
(csak vicc volt)

Mr Long 2014.10.22. 18:39:45

@TilosazA (UK): Az oneletrajzodba az ertsegidet minek forditottad? Multkor mintha irtad volna valahol.

2014.10.22. 18:40:11

@nyuszigonosz(D): @jOeker: Ha valakinek kell az auto a munkajahoz, az mar altalaban olyan munka amiert havi 800 euronal tobbet fizetnek. Most konkretan Grazrol beszeltunk, ahol a legtobb 'egyszeru melos' tomegkozlekedessel vagy biciklivel be tud jarni a munkahelyere, es 800 fontbol kijon neki szallas, tomegkozlekedes, kaja, kozmetikai dolgok, telefon / internet. Azert valljuk be, objektiven minden ezen felul luxus. A vilag kevesbe szerencses reszein azert gurcol az egyszeru melos hogy ezeket megteremtse maganak, Grazban pedig lehet hogy meg nehany szaz euroja is marad ezen felul havonta. Ez nagyon messze van a nyomorgastol. Persze van aki szerint az is nyomorgas ha nincsen Porsched, de az mar egy masik tema...

Mr Long 2014.10.22. 18:40:55

@Kövérmadár [swe]: Szombaton meg nem azt mondtad nem kavezol? :)

tanato 2014.10.22. 18:43:54

@QUERCUS: Na pont erről beszélek,az kívánja az orosz vagy kínai világuralmat másnak aki a saját családjának meg saját magának is.

Mr Long 2014.10.22. 18:44:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Kamionos cimbimnek pont ez van. Napi 50Mb parezerert.

2014.10.22. 18:44:36

@tanato: A, en siman elhiszem hogy a letartoztatasarol szolo hirek a gonosz amerikai sajto altal terjesztett propaganda reszei. Valojaban luxushotelben lakik Pyongyang-ban, koktelokat szolgalnak fel neki naponta tobbszor, limuzinnal viszik ide-oda stb.

Mr Long 2014.10.22. 18:45:18

@tanato: Persze, hogy lehagyjak. Ott elobb kel fel a nap, sokkal korabban mehetnek dolgozni, elobb vannak a reggeli hirek, jobban ertesultek ezaltal, stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 18:46:24

@Zoole[uk]:
Nem :)

@Mr Long (UK):
Ilyet biztosan nem mondtam.
Még kávéztunk is együtt a téren, teee... ;)
Sört nem iszom, az ténykérdés.

2014.10.22. 18:48:24

Off:

figyeli itt valaki a kanadai hireket??

On

Mr Long 2014.10.22. 18:48:39

@Kövérmadár [swe]: Azt tudom, de mintha te mondtad volna. No mindegy, megyek csinalok egyet, hatha felebredek vegre ma.

DieNanny CH 2014.10.22. 18:50:25

@Babette.:

Hát, ez mindent visz... :-(

SzZoole 2014.10.22. 19:04:57

@Mirjam2: ketten is vannak/voltak a blogon Ottawabol,talan oket kellene megkerdezni,hogy mi tortent.

nyuszigonosz 2014.10.22. 19:05:14

@jOeker: Igazad van. @Mirjam2: Meg neked is. :-)

Mr Long 2014.10.22. 19:15:03

@Mirjam2: Hazafele olvastam. Elege bebolondultak a kanadaiak a heten, ez mar a masodik incidens.

Quercus a favágó 2014.10.22. 19:15:20

@tanato:

Én mondjuk az USA világuralmát sem kívánom sem a magamnak, sem másnak, de ez ellen sem tudok tenni semmit.

Egyébként voltak olyan dolgok, amikor a fő gonosz Szovjetunió élén a főördög Sztálinnal igencsak nagy szívességet tett az USA-nak. Pl. Izrael állam létrejötténél. Ha nem nyújtanak hathatós segítséget, nem biztos, hogy ma Izrael létezne.

tanato 2014.10.22. 19:22:40

@QUERCUS: Az a lényeg hogy ki milyen oldalról remél egy élhető jó vagy jobb világot.Pl. hol tartja a megtakarítását biztonságosabbnak,hová kívánja a gyermekét továbbtanulni,küldeni. rossz helyi életkörülményei miatt mely államokba szeretne határátkelni stb.
Mellesleg meg a Nyugat is szívességet tett Sztálinnak,hogy átengedte neki anno Kelet-Európát Jaltában.

Quercus a favágó 2014.10.22. 19:39:18

@tanato:

"Mellesleg meg a Nyugat is szívességet tett Sztálinnak,hogy átengedte neki anno Kelet-Európát Jaltában."

Van aki ezt másképpen látta:

"A konferencia idejére a Vörös hadsereg Zsukov marsall vezetésével már 65 km-re megközelítette Berlint. Sztálin pozíciója olyan erős volt, hogy úgy érezte, ő diktálhatja a feltételeket. James F. Byrnes, az amerikai delegáció tagja majd később külügyminiszter (Secretary of State) így jellemezte a helyzetet: "nem az volt a kérdés, hogy mit akar a nyugat megengedni az oroszoknak, hanem az, hogy mit engednek meg nekünk az oroszok."

2014.10.22. 19:42:29

@Mirjam2: Ilyen tényleg megtörtént? De hogy lehet valaki ilyen sötét?...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 19:46:02

@Babette.:
Mi a baj? Te még nem hallottál a Nagy Októberi Szocialista Ifjakról?
Akik kiszabadították az Auróráról Táncsicsot és megrohamozták a Wanderer kávéházat?
Mégis te hova jártál iskolába?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.22. 19:47:09

@Határátkelő: Kicsit ugy erzem hogy tulsagosan belepofazok, remelem nem veszed rossz neven, de... ne kerjel mar bocsanatot!! Hanem, pont hogy hivd fel a figyelmet a kampany ideje alatt naponta tobbszor arra hogy penzt gyujtesz, es mire, es hogyan lehet fizetni. Ha csak a fenti kommentedet latnam, akkor azt gondolnam hogy 'mihez lehet hozzajarulni? hol?' aztan tovabblapoznek. Ez a tema nem 'off', hanem nagyon is 'on'! A kovetkezo 29 napban barmikor, barhol a blogon. Szerintem. De persze a te blogod, ugy csinalod ahogy neked tetszik. Es gratulalok az eddigi sikeres kampanyhoz.

tanato 2014.10.22. 19:50:04

@QUERCUS: Van benne igazság,erős volt Sztálin a Vh végén,de a nyugat sem állt éppen határozottan ellen neki,elfogadta a status quot,így volt kényelmes.

Határátkelő 2014.10.22. 19:50:07

@Mirjam2: Hát még tanulnom kell ezt az egészet, de lehet, hogy igazad van. :)))

TilosazA (UK) 2014.10.22. 19:51:55

@Mr Long (UK): A-levelnek fordítottam, az kb. ugyanaz.

2014.10.22. 19:52:36

@Philosoraptor: Ugy tunik a hirekbol hogy mentalis problemai vannak szegeny pasinak, de valahogy ez az eszak-koreaiakat ez nem hatotta meg.

puhacica 2014.10.22. 19:55:18

@charlieharper: szia! nem tudom, hogy kivalasztottad-e mar a fenykepezogepet, de ha esetleg nem, akkor van egy tippem. 30+ eve fotos/operator kollegam aradozott ma az uj kis ketyerejerol, legutobb Toscanaba nem is vitte magaval a dslr gepet, csak ezt a kicsit. Panasonic Lumix TZ30 vagy TZ40.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 19:55:34

@Cascabel:
Tudod mit mondott Eistein?
"Nem tudom hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel vívják de a negyediket az biztos hogy kőbaltákkal."

2014.10.22. 20:00:20

@TilosazA (UK): A NARIC szerint a magyar gimnaziumi erettsegi az A-level megfeleloje.

SzZoole 2014.10.22. 20:00:59

@Mirjam2: ha jol emlekszem Te a kingston university-in vegeztel,ha nem akkor bocs:)
Csak egy kerdesem lenne,ha igen,mi a velemenyed az egyetemrol?
A lanyom nagy valoszinusegel ott fog tovabb tanulni pshiologie szakon azon belul is autista gyerekekel.A mostani tanara mentoralja es segiti a lanyom.

2014.10.22. 20:02:11

@Határátkelő: Ha mar itt tartunk, esetleg megirhatnad hol es hogyan lehet PayPallal fizetni - csak mert nekem pl. meg nem derult ki...

2014.10.22. 20:06:22

@Zoole[uk]: En nem erre az egyetemre jartam, megkerdezhetem hogy miert pont ezt celozta meg a lanyod? Jovo osszel kezdene?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 20:12:01

@Kövérmadár [swe]:
Na. Én meg az internetről kopiztam ki.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

qkuc 2014.10.22. 20:13:21

@Mirjam2: Kövesse az, akinek két anyja van, :D. Nem értem azokat, akik Kínát és Oroszországot hájpolják, de tényleg. Észak-Koreát már meg sem említem.

2014.10.22. 20:15:11

@Mirjam2: Jah, az "más". Azért elég sok irodalmat lehet találni szökött észak-koreaiak emlékezéseiből...

Határátkelő 2014.10.22. 20:15:13

@Mirjam2: Természetesen ugyanott, ugyanazon az oldalon az Indiegogón. :)))

Ugyanoda kell kattintani, majd ki lehet választani fizetéskor, hogy miként szeretnél fizetni.

qkuc 2014.10.22. 20:15:52

@Mirjam2: Részben igen, hát nem lettem vidámabb ... Tegnap egy állat elütött két katonát, ma a lövöldözés, hurrá ...

2014.10.22. 20:18:14

@Cascabel: Mo. akkor lesz gazdaság fehérítés, amikor befagy a pokol. A gazdaság fehérítése Mo.-n egy szokásos bullshit kategória... 27% áfa, nemzeti dohányboltok, csak hogy két ékes példát említsek.

Quercus a favágó 2014.10.22. 20:19:19

@maxval a bircaman:

Te Max,ma egész szép válasz kommenteket generáltál a ténytár blogon. Könnyesre röhögtem magam.

2014.10.22. 20:20:17

@Határátkelő: Koszi az infot, ez sokaknak lehet hasznos...

SzZoole 2014.10.22. 20:24:04

@Mirjam2: mert ebben jo:)
a pshiologie-t,tortenelmet meg angol irodalmat tanul most emelt szakon es ezen belul a pshiologie-bol kiemelkedo a teljesitmenye, es a tanar ezt javasolta neki ma az orai munkaja es az eszei alapjan.Meg aztan szereti es elvezi is a lanyom.

Nem jovore kezdi,hanem egy evel kesobb.Mint mar korabban irtam,hogy tavaly a London Academy-ben kezdte a sixth formot,de a masodik feleve nem sikerult jol es be sem fejezte bizonyos okok miatt,amit mar korabban irtam.A helyzet annyival romlot,hogy mar az iskola bejaratanal minden reggel taska ellenorzes van es,ha valaki baconos szendvicset visz az iskolaba,azt kidobatjak a gyerekel,hogy az egeszsegtelen enni valo,mindegy nem ragozom tovabb.
A sixth formot itt a varosunkban levo iskolaban ujra kezdte es most mar szeret iskolaba is jarni es elvezi amit tanul.
Roviden ennyi.

2014.10.22. 20:28:11

@Philosoraptor: Persze, de azokat mind a nyugati propaganda hamisitotta :) (Oke, nem akarom ebbe az iranyba elvinni a temat, de lenyeg az hogy vannak olyanok akik abban hisznek hogy Eszak-Korea valojaban egy gyonyoru, harmonikus, igazsagos orszag amelyik 'kulonuton' jar es ezert a csunya USA mindenfele ragalmakat terjeszt roluk.)

2014.10.22. 20:35:37

@Mirjam2: Ha még nem láttad: www.youtube.com/watch?v=RbMVrDxjZ7o.

Amúgy az külön "poén", hogy a műholdas felvételeken csak Phenjan világít éjszakánként, de néha még ott is elmegy az áram. Biztos a gaz amerikaiak tehetnek arról is. Olvastam 4-5 könyvet Észak-Koreáról, nem hiszem, hogy ott olyan szuper jó lenne élni. Amúgy a fővárosban csak a kiváltságosok élhetnek, vidéken nagyon durva a szegénység, és az éhezés mértéke....

2014.10.22. 20:38:06

@Zoole[uk]: Ertem hogy miert akar pszichologiat tanulni, es nagyon jo otlet is szerintem, csak arra voltam kivancsi miert pont ez az egyetem? Minden egyetemi diploma hasznos, de en a helyeben mindenkeppen 'jobb' egyetemeket is megceloznek, mivel pszichologia szak eleg sok egyetemen van, lehet valogatni. UK-ben rangsoroljak az egyetemeket minden evben; ez nem egy hivatalos rangsor, hanem kulonbozo szempontok alapjan pl. a nagyobb napilapok felallitjak a sajat rangsorukat ('university league table', pl. www.theguardian.com/education/table/2013/jun/03/university-league-table-2014). Erdemes megprobalni olyan egyetemre bekerulni amelyik valahogy a lista elejen van. Ezen tul vannak az un. Russell Group-hoz tartozo egyetemek, amik kimondottan jonak szamitanak, erdemes ezekkel (is) probalkozni. Termeszetesen barhova kerul vegul, mindenkeppen szuper hogy lesz egy diplomaja egy londoni egyetemrol.

Ez a bacon-tiltos eset amit emlitesz - jelentettetek ezt valahol? Ha nem, en a helyetekben jelentenem, pl. az iskola fenntartojanak, vagy a helyi MP-nek stb. Felhaborito, ilyennek nem szabadna UK-ben elofordulnia. Konkretan ki volt az aki 'kidobatta' az etelt a diakokkal, egy tanar vagy biztonsagi ember? Probaltak a diakok panaszt tenni?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 20:40:08

@Cascabel: " Mire eleg az??? Nekem csak cigire a felet kellene kiadnom:( " Kellene? Miért, valaki fegyvert fogna rád, ha nem cigiznél? :D Érdekes egy felfogás ez, báttyja...
Most képzeld azt el, hogy nekem egy fillért nem kell és sose kellett kiadnom cigire... :-)))

2014.10.22. 20:43:24

@Philosoraptor: Hat, vannak akik azt is elhiszik hogy az Orban Viktor jot akar nekik, ezek utan en mar semmin nem csodalkozom...

Taxomükke (UK) 2014.10.22. 20:45:39

@Kövérmadár [swe]: Hát igen, a svédországi gazdagok egyszerűen csak gondolnak egyet, és vesznek egy kávéfőzőt...
:))))))))))))

Taxomükke (UK) 2014.10.22. 20:47:43

@Határátkelő: Nem tudom, hogy képzeled ezt, csak megjelensz hirtelen, és offolsz egyet... Talán tiéd ez a blog, vagy mi?
;)

2014.10.22. 20:49:40

@puhacica: mi az a dslr? A Reka kuldott egy nagyon reszletes leirast, ugyhogy szerintem megvan. Canon lesz.
@Zoole[uk]: a B'hami balhe utan meg ezt csinaljak?

Nalunk megallt az elet es mindenki Ottawat nezi. A tv-ben beszelt a rendorfonok olyan randa franciat beszel, hogy az mar inzultus

Quercus a favágó 2014.10.22. 20:49:41

@tanato:

Pótolhatatlan veszteség, de valahogy majd csak kiheverjük. Azért remélem a példa ragadós lesz. A svájciak meg példát mutathatnak toleranciából, empátiából, és nem utolsó sorban tűrőképességből.

Isten óvja Svájcot!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 20:50:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Aham.Lehet, hogy jobban el kéne mélyednem a dologban, de az is igaz, hogy csak évente egyszer járunk haza kocsival, a repülős utaknál meg nincs ilyen gond.

2014.10.22. 20:51:13

@Mirjam2: Sajnos a magyarnak hinnie kell valakiben, olyan Isten nincsen, hogy a politikusi döntések következményeiről gondolkodjon el...

Taxomükke (UK) 2014.10.22. 20:52:16

@Zoole[uk]: "ha valaki baconos szendvicset visz az iskolaba,azt kidobatjak a gyerekel,hogy az egeszsegtelen..."
Jézusmáriaszentjózsef, ezt nem mondod komolyan?
Ezek biztosan nem normálisak.
A szalonna a legegészségesebb étel.
Nincs benne pl. cukor.

Szóval szerintem semmi baj a szalonnával (ez nem vicc).

Muscari 2014.10.22. 20:53:00

@QUERCUS: és mit akarnak tulajdonképpen? Bebetonozni a hatalmukat, vagy hogy?

2014.10.22. 20:56:46

@charlieharper: En is ide vagyok ragadva a tevehez, bar ha meg egyszer azt a szot hallom hogy 'lockdown', szerintem hiszterias rohamot kapok.

Muscari 2014.10.22. 21:01:05

@Cascabel: az a titok, hogy nem dohányzunk :-)

DieNanny CH 2014.10.22. 21:01:27

@QUERCUS:

Svájcban 1000 főnként be kell fogadni 4 menekültet. Ezért majdnem minden településen van.
(Hogy ki számít menekültnek - nos, arra nagyon pontos meghatározás van...)

2014.10.22. 21:05:22

@QUERCUS: Kanadából is visszapateroltak sokat, gondolom, itt is ez fog történni.

2014.10.22. 21:07:16

@Muscari: Mi mást akarnának? Ez előrevetíti a még több lopás lehetőségét, még hozzá úgy, hogy a társadalom egy része még béget is hozzá.

SzZoole 2014.10.22. 21:10:08

@Mirjam2: a psihologia tanar javasolta neki,azt mondta a tanar,hogy a Kingston is a Russell Group-ban rang soroljak,de ez Meg a jovo....
Mi mar nem jelethetjuk,mivel mar nem oda jar a lanyom suliba.Neha osszefut a regi osztalytarsaival es Ok panaszkodtak.Egyre tobben hagyjak el azt az iskolat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.22. 21:10:17

@Taxomükke:
Kemény vagyok, mint a kád széle!
3 boltban néztem végig a választékot és kiválasztottam a legmegfelelőbb típust. Egyetlen kapcsoló van rajta, laza 30 perc alatt megtanulható a kezelése és csak 99 korona volt. :)

"Élni tudni kell..." - Junkies :)

qkuc 2014.10.22. 21:15:31

@QUERCUS: Mjad hirtelen lesz egy népszavazás és nem lesz annyira toleráns hely Svájc, ;). Kanada is az volt, aztán mi lett a vége ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.10.22. 21:15:57

@Zoole[uk]: "ha valaki baconos szendvicset visz az iskolaba,azt kidobatjak a gyerekel,hogy az egeszsegtelen enni valo,"

Jejjzusom, na, felvilágosult Anglia... :-S

qkuc 2014.10.22. 21:16:46

@DieNanny [SZ,CH]: És ha megvan a az 1000/4? Az show stopper küszöbérték?

SzZoole 2014.10.22. 21:19:18

@charlieharper: most mit mondjak erre,valtottunk es inkabb nem mondok semmit.....
Vagyis egy storyt elmondok.Vallas tortenelem oran kulombozo vallasokrol tanultak,az osztaly nagy szazaleka kendos lanyok voltak,ezek lanyok meggyozoen bizonygattak,hogy a zsido vallas a legidiotabb vallas a vilagon.A lanyom csak annyit kerdezett toluk,hogy melyik vallas gyakorloi laknak hazakban es jo szak/uzlet emberek es melyik lakik meg mindig egyutt az allatokal es sok koztuk az iras/olvasas tudatlan.
Persze,hogy a lanyom huzta a rovidebbet.
Ez egy a sok tortenet kozul.

DieNanny CH 2014.10.22. 21:21:04

@Philosoraptor:

Még csak arról szóltak a híradások, hogy elindultak. Úgy tudom, Svájcnak még joga van ahhoz, hogy a határon megkérdezze, hova és miért jönnek. (Remélem, nem tévedek...)

@qkuc: Akkor elkezdenek osztódással szaporodni... Családtag meg nem számít bele utána a létszámba. Általában. De amúgy, nem tudom, mi van utána...

SzZoole 2014.10.22. 21:22:10

@Taxomükke: Nem csak a baconos szendvicset,hanem meg a szensavas uditoket is kidobatjak veluk es nem a biztonsagi emberek a kapuban hanem az ugyeletes tanar az iskola bejatatanal.

SzZoole 2014.10.22. 21:24:43

@geegee: Nem az angolokal van a gond,hanem azzal,hogy az iskola 70-80%-ban kendosok es sotetboruek alkotjak es tekintettel kell lenni az Ok szokasaikra....

TilosazA (UK) 2014.10.22. 21:24:48

Tudom, hogy most le leszek hurrogva, de számomra a bacon-ös fehérkenyér gasztronómiailag teljesen értelmezhetetlen, kb. annyira minta beans on toast, és igenis baromi egészségtelen. Zsír és szénhidrát, semmi rost, elenyésző mennyiségű vitamin... Egészségtelen, na. Mondjuk emiatt nem kéne elvenni a kaját tőlük, olyat már hallottam,hogy körlevélben kérték a szülőket, hogy mivel NE küldjék a gyereket iskolába. Az ilyen iskolákon a menza is egészségesebb kajákat próbál felvonultatni (kevesebb zsírral főzőttet, kevésbé fast-foodot).

qkuc 2014.10.22. 21:26:00

@DieNanny [SZ,CH]: Egy másik univerzum, :D. Csak kíváncsiságból érdekel, hogy akkor mi történik, kirakják, hogy teltház van? :) Na majd utánakutatok a Nagy (egyelőre adótlan) Neten.

2014.10.22. 21:26:03

@morsels: ear poison! Ki tudtok menni a suburben? Csak bent allt meg az elet?

@geegee: nem. Csak remegnek, nehogy valaki lerasszistazza oket, ezert inkabb a lo tulso oldalan vannak. Mint Zoli lanyanak a volt iskolajaban

TilosazA (UK) 2014.10.22. 21:26:15

@Zoole[uk]: Szerintem ez nem az iszlám törvényekről szól,hanem az iskola egészséges étel vállalásáról. Nem ismerem a részleteket, de ha a szénsavas üdítőket is kidobatják, akkor erről lehet szó.

2014.10.22. 21:29:41

@puhacica: naigen, o,yan gepet nem akarok, amihez mar szakzsargon kell. Csak elovesz es kattint....

SzZoole 2014.10.22. 21:31:15

@TilosazA (UK): Nem,biztos vagyok benne,hogy nem az egeszseges etkezesnek tudjak be,rengeteg storyt tudnek meg meselni,amik a lanyomal es a fiamal tortentek meg a 3 es fel ev alatt abban az iskolaban.

morsels (törölt) 2014.10.22. 21:32:27

@charlieharper:
Hat... a belvaros volt lezarva (lock down), bar az is inkabb ugy, hogy a kormanyepuletekbe, iskolakba (nem vehetik fel egyelore a gyerekeket a szulok) nem lehetett sem bemenni, sem kijonni onnan.
A Gatineau-ba vezeto hidakon, meg a belvarosbol kivezeto utakon ellenorzesek, minden autot megallitanak.

Elhalasztottak az Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL meccset (pedig a stadion nem a belvarosban van), szoval ez mar nagyon komoly :-)

De gyakorlatilag csak a belvarosra korlatozodott a dolog. Azon kivul en is csak annyit tudok, amennyit a hirekbol lehet tudni.

puhacica 2014.10.22. 21:40:41

@charlieharper: persze. mindenkinek masok az igenyei.

------------------

mindenkinek: van egy 20% kedvezmenyre jogosito online kuponom, fotokonyvet lehet rendelni vele. a www.cewe.hu oldalon lehet megnezni, hogy mi is ez. a kupon oktober 31-ig ervenyes, a konyv pedig akar ajandeknak is kivalo lehet. nem szeretnem, ha karbaveszne es valakinek hatha jol jon.

2014.10.22. 21:41:46

@Zoole[uk]: Varjal, akkor ez nem a King's College lesz? Ha igen, akkor az nagyon jo egyetem, hajra! En a helyeben tobb Russell Group-os egyetemre is jelentkeznek, a King's-et is beleertve. A kovetkezo evben esetleg probaljon meg onkentes munkat vegezni tanulas mellett egy charity-nel vagy iskolaban akik autista gyerekekkel foglalkoznak, ez nagyon-nagyon jol fog mutatni a personal statement-jeben illetve kaphat toluk referenciakat; az egyetemi felvetelinel ez szamit. Nem kell sok idot eltoltenie vele, eleg par honapig hetente par ora.

i got my (törölt) 2014.10.22. 21:44:16

@Mirjam2:
"szallas, tomegkozlekedes, kaja, kozmetikai dolgok, telefon / internet. Azert valljuk be, objektiven minden ezen felul luxus. "

objektíven a kozmetika is luxus, meg a telefon és a zinternet. attól függetlenül, hogy egyre többen érzik úgy, hogy márpedig ez jár nekik, s nélküle az életük lyukas kétfillért se ér...

2014.10.22. 21:46:15

@TilosazA (UK): @Zoole[uk]: Egeszseges etel, tudod mikor... Zolee, en a helyetekben ezt utolag is jelentenem ha raertek, mivel teljesen elfogadhatatlan. Azt is jelentenem ami a vallas-oran tortent, ami kimondottan rasszista megnyilvanulas a muszlim diakok reszerol. Egyszeruen nem ertem mi folyik ott, csak annak orulok hogy nem UK-ben lettem tanar... Akkor mar inkabb Szaudi, itt legalabb nyiltan megy minden, nem probalnak ugy csinalni mintha nagy liberalizmus lenne.

2014.10.22. 21:47:44

@morsels: ugy latom a comment hegyekbol, hogy nalatok is elkezdodott a multi-culturulism es Trudeau legacy temetese.

2014.10.22. 21:49:00

@diggerdriver: na varjal, szerinted a tescos husgomboc mar gasztronomia....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 21:50:21

@charlieharper:
Ma már lehet kapni jó kis zsebben elférő automata gépeket.
Csak egy saját tapasztalatot mondanék aztán lehet hogy ma már nem áll fenn.
Annak idején jó régen vettünk egy kis Samsung gépet 7megapixeles felbontással.
Amire kellet arra szuper jó volt kis helyen elfért elővettem és fényképeztem A mai napig megvan és működik.
Rá néhány évre a sógornőm vett egy hasonló gépet de az már 14megapixeles volt.
Állandóan panaszkodott hogy nem jó a gép mert homályos képeket csinál.
Visszaállítottam 8megapixelre és azóta tökéletesen működik és éles kékeket csinál.
Ez mondjuk 6 éve volt nem tudom hogy változott e azóta a technika.
Akármilyen kicsi a gép érdemes a több optikai zoomos készülékeket keresni.
Én tavaly vettem a feleségemnek egy bridge gépet ez átmenet a kis kompakt és a DSLR vagy másképpen tükörreflexes gépek között azért híd a kategória neve.
Ötvenszeres optikai zoom van benne, gyakorlatilag egy távcső fényképezőgéppel egybeépítve.
Viszont ez böszme nagy gép.

2014.10.22. 21:52:26

@i got my: Pl. az intim betet nem luxus, meg a szappan, fogkefe, fogkrem, vecepapir, takaritoszerek sem. A telefon es az internet - ez nezopont kerdese, szerintem eleg alapvetoek, legalabbis a telefon mindenkeppen az - pl. Indiaban ma mar a legegyszerubb falusi embereknek is van mobiltelefonjuk.

SzZoole 2014.10.22. 21:54:33

@Mirjam2: Biztos,hogy a Kingstone-t ajanlottak neki,de termeszetesen tobb helyen is szet fogunk nezni.
Az onkentes dolgot mar a regi iskolaban is csinalta.Egy hatranyos helyzetu kislanyal kellet egy heten tobbszor beszelgetnie,amirol be kellet szamolnia a az iskola pshiologusnak.
Itt az ujj iskolaban is jelentkezett,plusz meg a secondary-ban kezdo gyerekeknek segit az angol iras/olvasasban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 21:55:09

@charlieharper:
Na várjál, nemrég vettem gefilte fisht.
A Yardenban aranyáron. Valami kanadai cég csinálja a Nagy Tavak valamelyikéből kifogott halból.
Igazából az elv nem lenne rossz.
Olyan volt állagra mint anyám grízgaluskája a húslevesben.
Viszont olyan rossz ízű halból volt csinálva hogy inkább a 40pennys húsgombóc mint az.
Azért mert valami gasztronómia nem biztos hogy jó.
:))))))))))))))))))))))))))

2014.10.22. 21:58:09

@TilosazA (UK): Csak annyira egészségtelen, mint bármi más, ha túlzásba viszik.

SzZoole 2014.10.22. 21:59:44

@Mirjam2: en mar nem foglalkozok vele,az mar a mult,jelentse az akinek meg oda jar a gyereke.
Orulhetsz is,hogy nem ott tanitasz.Azok a vallasi csoportbol szarmazo fiu diakok abszolult semmibe veszik a noi tanarokat es ezt hangosan ki is nyilvanitottak,hogy egy no nem dumalhat nekik.A tanarnok sokszor mentek ki az orarol sirva.

TilosazA (UK) 2014.10.22. 22:03:12

@Philosoraptor: Nézd, ha túlzásba viszed a zöldségfogyasztást, attól nem fogsz szívkoszorúér elzáródást kapni. Viszont alultáplált leszel, az is igaz. De inkább legyen 90% zöldség és 10% bacon az étrended, mint fordítva. Nem?

qkuc 2014.10.22. 22:04:16

@Philosoraptor: Mi a szösz az a gefierte (?) fish?

i got my (törölt) 2014.10.22. 22:06:14

@tanato:
"Az a lényeg hogy ki milyen oldalról remél egy élhető jó vagy jobb világot.Pl. hol tartja a megtakarítását biztonságosabbnak,hová kívánja a gyermekét továbbtanulni,küldeni. rossz helyi életkörülményei miatt mely államokba szeretne határátkelni stb."

nem biztos, hogy véletlen, hogy egyre kevesebb születik, szerintem egyre többen maradnak halottak, mert a potenciális szüleik jobb sorsot szánnak nekik, minthogy erre a világra hozzák őket.

a megtakarítás meg a pillanatnyi lakás helyéből messzemenő következtetéseket nem mernék levonni az egyének hosszú távú várakozásaira nézve. elég mobilis mindkettő, gyorsan változtatható. miért ne követné le az egyszeri ember? (azaz: ha biztosra tudom is, hogy egy évtized múlva oroszo.-ban jobb lesz, mint "nyugaton", miért ne lennék addig nyugaton, onnantól meg oroszo.-ban?)
most kétségkívül "nyugaton" van az embernek anyagilag a legjobb sora, s az egyének többségének jelenleg ez a döntő szempont.

2014.10.22. 22:18:08

@TilosazA (UK): Igen, és a sok rost miatt nem fognak felszívódni az ásványi anyagok... Merthogy a túlzott rostbevitel gátolja az ásványi anyagok felszívódását. De szerintem annyi zöldséget és gyümölcsöt senki sem tud megenni egy nap, hogy ilyen probléma merüljön fel. Mindenesetre a táplálkozástudomány állandóan fejlődik, és nem tudhatjuk biztosra, hogy kinek mi a jó, mert nem vagyunk egyformák. A ketogén étrend arról szól, hogy a szénhidrátot minimalizálod, és zsírt és fehérjét veszel magadhoz. Csakhogy egy táplálkozási irányt említsek a sok közül, ami nem éppen mondható "szokványosnak".

És persze van különbség zsír és zsír között is. Amihez amúgy én sem értek, csak úgy mondom. :)

2014.10.22. 22:19:25

@Zoole[uk]: Az a baj velem, hogy en nem sirnek hanem elkuldenem oket a jo ... anyjukba aki ilyennek nevelte oket, aztan rendorseg, birosag, stb. stb., kinek hianyzik ez. Az a jo Szaudiban hogy ha itt szemtelen velem egy diak, siman rauvolthetek, kikuldhetem az orarol, nem fognak emiatt meghurcolni. Ennek megfeleloen nem is szemtelenkednek gyakran.

bpetya75 2014.10.22. 22:23:27

@macamuca [IHUN]:

Nem tudom Quercus linkje működött-e, de ebben a cikkben: www.origo.hu/gazdasag/20141021-itt-az-uj-internetado.html jó a link, ami a negyedik bekezdés után van.

bpetya75 2014.10.22. 22:25:27

@QUERCUS:

Ne is mondd! Ez a fajta "vadászat", ami nálunk dívik, nagyon komoly károkat okoz.

2014.10.22. 22:26:04

@Zoole[uk]: Ez szuper hogy onkenteskedik, remelem mindenkeppen ki fogja ezt domboritani az egyetemi jelentkezeskor. En a helyeben esetleg utananeznek a university league table-nak es az alapjan valasztanek.

SzZoole 2014.10.22. 22:29:23

@Mirjam2: hat,szerintem itt nem tudnad megtenni,mert nekik jogaik vannak es Te lennel a raszista:(((
Egyszer a fiamtol tollat kertek kolcson,sokadszor,es soha nem adtak vissza neki.A fiam nem adott nekik es ezt megmondtak a tanarnak azzal hozza teve,hogy fiam azert nem ad nekik tollat mert raszista.
Hozza teszem,hogy az uzletekben £1-ert egy tizes csomagolasu toll keszletet lehet venni.

SzZoole 2014.10.22. 22:32:29

@Mirjam2: koszi:)))
Biztos vagyok,hogy ez meg valtozni fog.Az egyetemig meg van masfel evje.

Mme Seldon 2014.10.22. 22:33:59

@adg [Au, Darwin]: @Mirjam2: és a többiek
Biztos sokan ismeritek, de hátha vannak újszülöttek, akiknek minden vicc új:
www.mediatica.ro/hirek/szines/53334/kinai-fogamzasgatlo-leirasa-eredeti.html

2014.10.22. 22:37:47

@TilosazA (UK):
"Nézd, ha túlzásba viszed a zöldségfogyasztást, attól nem fogsz szívkoszorúér elzáródást kapni."
De E-coli fertozesre nagyobb az esely zoldsegfogyasztas eseteben. Romlott szalonnatol kapott etelmergezesrol meg nem hallottam:) Ki eline tul peldaul a -20C fok hideget? Aki egy kilo zoldseget vagy egy kilo szalonnat eszik? :)

TilosazA (UK) 2014.10.22. 22:46:56

@Cascabel: :) Igazad van, manapság sokkal inkább fenyegeti az emberiséget a fagyás, mint az elhízás. Én kérek elnézést.... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.22. 23:19:43

@morsels:
Én húsz éve használom de lassan már leszokok róla.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

i got my (törölt) 2014.10.22. 23:36:51

@charlieharper: nem mondod, hogy amerikába is magatokkal vittétek a háziállatot?

i got my (törölt) 2014.10.22. 23:39:36

@diggerdriver: pedig most, hogy demens lettél, számíthatsz rövidesen az inkontinenciára is. szerintem ne hagyd abba! ;)

Taxomükke (UK) 2014.10.23. 00:06:06

@Zoole[uk]: Haza kellene zavarni őket a pi..... akarom mondani a hazájukba vagy a szülők hazájába. Én egyébként kurva liberális vagyok, de ha valaki az iszlám szerint akar élni, semmi gond: költözzön egy iszlám országba, vagy gyakorolja úgy a vallását, hogy közben nem sérti, sőt nem is zavarja a többség, az "őslakosok" köreit.

rezsöatya 2014.10.23. 04:08:27

@Zoole[uk]: igen, ezt hasznaljak ki! Siman neked jonnek az utcan (=nem ternek ki), fulhallgato nelkul, hangosan neznek videot a vonaton, aztan, ha szolsz nekik, egybol azzal jonnek, hogy a borszinuk miatt szolsz!
(Tapasztalatbol mondom!)

rezsöatya 2014.10.23. 05:00:58

@Philosoraptor:
"És persze van különbség zsír és zsír között is"

Igen. Pl a gepzsir kituno pirospaprikaval...!
:D

rezsöatya 2014.10.23. 05:07:37

@Mme Seldon: es az megvan?:

Tudosok kerdezik Kinaban az orvost, hogy oldjak meg a fogamzasgatlast?
- Hat kerem, egyszeruen! Sorba allitom a falu ferfiait, letoljak a gatyajukat es ket felteglaval osszelapitom a herejuket!
- De hat ez nem fajdalmas?
- Dehogynem! Neha koze szorul a huvelykujjam!

:D

rezsöatya 2014.10.23. 05:13:49

Es hogy a poszthoz is szoljak:
(Nem olvastam vegig a kommenteket, ha volt mar, akkor elnezest!)

" a vegyészek számára több elektromikroszkóp is elérhető a gyakorlatok végzésére. Én nem értek hozzá, de állítólag valami hű de drága cucc és kevés helyen lehet vele találkozni"

Bocs, de valoban nem... ugyanis elektroNmikroszkop lesz az...!

2014.10.23. 06:30:38

@diggerdriver: Latod, ilyen elkenyeztetett vagy, mindenfele luxuscikkeket hasznalsz. Ezert kellett a halodo Nyugatra menekulnod, hogy legyen penzed a karos szenvedelyekre... Biztos forrasbol tudom, hogy egyes indian torzsek mohat hasznalnak menstruacio idejen, igy semmi szukseg intimbetetre, ez is csak egy ilyen felesleges nyugati luxuscikk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 07:57:46

Hogy találtátok ki ezt a 800 euróból dőzsölünk Grazban mesét?

Annyit írtam hogy 400 euróért már lehet találni kis lakást, ami megfelelő lehet egy embernek(egyébként ez se igaz, sok embernek a minimum hogy legyek pl erkélye, mosogatógépe,stb, 400 as lakásokban nem lesznek ilyenek megnyugodhatsz). A maradékból szerintem meg lehet élni, de jólétnek nem nevezném.A jólét az ott kezdődik hogy ha fáradt vagy főzni, akkor leugrasz egy étterembe és simán megkajálsz bőségesen. Na, ezt egy melós nem engedheti meg magának Nyugaton. Ahogy szórakozni se nagyon tud ha ki akar jönni a pénzéből.

Kajára 1 embernek ha mindig főz simán elrepül 200 euró havonta.Nagyon alap étrenddel. Semmi extrára ne gondoljunk. Normális étkezés, megfelelő húsmennyiséggel, gyümölcsökkel, zöldségekkel.

Ha a melósnak nincs kocsija és mondjuk be tud busszal járni mindig melózni akkor az mondjuk 45 euró lesz (éppen ennyi a bérlet). Lakás+rezsi+bérlet+egyebek+kaja büdzsé = 700 körül kijöhet ha nincs semmi váratlan költséged. De ez nagyon minimum élet, nem vettél egy kebabot se, nem ittál egy sört se és egy pici ócska lakásban élsz. Úgyhogy a 800ból ez szűkösen kivitelezhető. A 40 órás kulibérből (havi 1087 eur*14) kivitelezhető, de jólétnek azt se nevezném. Meg lehet élni, ennyi. Mi ebben a jólét? Vagy ha meg lehet élni a bérből az már azt jelenti hogy jólétben élsz?

Mert lakás pl nem lesz ebből sose...legalábbis Nyugaton biztosan nem. Úgyhogy a nyugati proli is hasonló gondokkal küzd mint egy budapesti. Lehet kicsit könnyebb a megélhetése, de az hatalmas sarkítás hogy a magyar nyomorog, a nyugati meg jólétben él.

"kulonosen annak tukreben hogy elotte szo szerint eheztem Mo.on es kikapcsoltak a villanyt a lakasban ahol laktam"

ehhez képest elhiszem hogy neked jólét volt az is hogy kijöttél a pénzedből és volt mit enni...

2014.10.23. 08:12:44

@házelőtthinta: 'ehhez képest elhiszem hogy neked jólét volt az is hogy kijöttél a pénzedből és volt mit enni...'

Igen, kepzeld el hogy en 18 evesen megbecsultem azt hogy volt hol laknom es volt mit ennem, nem panaszkodtam folyton, mivel rajottem hogy a lakas, etkezes nem ingyen van. Ezutan megtanultam angolul a radiobol es konyvekbol mivel nyelviskolara nem volt penzem, kozben orankent 3 font otvenert takaritottam hazaknal; ezutan jobb allasom lett mivel tudtam angolul; felretettem penzt, egyetemre mentem (ejjel dolgoztam es nappal egyetemre jartam); igy jobb allasom lett, napkozben dolgoztam es delutan meg iskolaba jartam hogy meg jobb kepzettsegem legyen; aztan meg jobb allasom lett stb., es igy most nemreg tudtam 'Nyugaton' lakast venni es van egy kis felretett penzem. Es tudod mit csinalok a penz egy jelentos reszevel? Megint tanulok, hogy legyen meg egy kepzettsegem. Ezt te is megcsinalhatnad, de az a baj veled hogy most is nyavajogsz, meg 60 evesen is csak egy nagy rakas szerencsetlenseg leszel ha igy folytatod es szidni fogsz mindenkit a gonosz bankoktol elkezdve a rasszista osztrakokig akik miatt te nem vitted semmire.

Quercus a favágó 2014.10.23. 09:07:25

@Muscari:

Minden politikus be akarja betonozni a hatalmát. A világon mindenütt. Még akkor is, ha tagadja. Orbán ugyan így van ezzel. De ő már készül a jövőre. Egy új szövetségi rendszerre. Ha igaza lesz, rendkívül előnyös pozícióból fog indulni.
Addig meg előad egy rendkívül jól megkoreografált előadást. Már többször mondta, profik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 09:11:25

@QUERCUS: bárcsak ahhoz értenének ennyire, amire eredetileg megválasztották őket.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.23. 09:13:37

@házelőtthinta: ahogy mondod

@Mirjam2: hozzáteszem, a fiatalok sosem hiszik el (mi sem hittük), hogy később mennyivel nehezebb és több energiát igényel tanulni. meg életet változtatni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.23. 09:15:33

@Babette.:
Ha ertenenek hozza, akkor nem politikusok lennenek, hanem szakemberek ;)

@Mirjam2:
En mindig mondtam, hogy jobb lenne elaltattatni szegeny, kicsi, meg nem ertett hintacskat.

tanato 2014.10.23. 09:44:03

@i got my: Szerintem nem csak anyagiakról van szó,pl. hogy hová küldik a tehetősebb pl. kelet európaiak a gyermekeiket tanulni.Vagy hogy hol tartják a pénzüket.Vagy hogy hová mennek a kutatók.
Na de meglátjuk mi lesz x év elteltével,lehetséges fordulat,de az nem lesz gyors.

tanato 2014.10.23. 10:12:58

@QUERCUS: Nagy gond lesz a romakérdés nyugaton is előbb utóbb,nem tudnak ők sem kibújni ez alól,nem lehet ezt a témát csak országok szintjén kezelni,csak közösen.

2014.10.23. 10:41:48

@Babette.: En elhittem, mondjuk igaz hogy olyan helyzetben voltam ahol nehez lett volna nem elhinni. Es Hinta azert annyira nem fiatal, ugy tudom a huszas eveiben jar - sokan masok ilyenkor mar a sajat csaladjukrol gondoskodnak.

2014.10.23. 11:00:13

@tanato: Persze hogy nem csak penz kerdese. Pl. egyelore nem nyugati diakok jonnek tomegesen a Kozel-Keletre tanulni, hanem forditva. Pedig a Kozel-Keleten tobb penz van, es vannak osztondijak kulfoldieknek. De rengeteg kulonbozo faktor hatarozza meg az eletminoseget a penzen kivul.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2014.10.23. 12:20:33

@Határátkelő: Off
Bocsi de én még mindig nem latom a paypallt.
Bar az igazsághoz hozzátartozik hogy Nokia(?) Lumiat hasznalok...
On

Muscari 2014.10.23. 12:28:29

@vityo641(AT): pedig ott van, a kartyas fizetes alatt. Beirod az osszeget, tovabb kattintasz, akkor keri a kartya adatokat, vagy alatta a paypalba lehet bejelentkezni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.23. 13:21:37

@Mirjam2:

23 évesen családról gondoskodnak? A korosztályom nagy része még az egyetemet gyűri...a szockóban lehet természetes volt 23 évesen babakocsit tologatni, manapság nem az. De, mondom, gondoskodnék én a sajátomról, ha lenne. Ha lenne nő, aki mondjuk leállna velem. De ugye a melósoknak nő se jár. Egyébként meg nem értem miért veszitek mindig panaszkodásnak. Szerintem egyszerűen csak röhejes ahogy nyugati jólétről beszéltek, ami egyébként csak azok számára elérhető akik felvértezik magukat valami aktuális slágerszakmával.A dolgozóknak (engedd meg hogy annak tartsam magam, bár szerintem számotokra mi, betanított munkások ugye nem melósok vagyunk....) nincs ilyenje.

A nem viszem semmire szöveget meg hagyjuk. Nektek az viszi valamire aki lerakja a súlyos pénzeket? Nekem nincs ilyen elferdült értékrendem. Az én felfogásom szerint minden ember ugyanolyan értékes és senki sem viszi többre a másiknál. Küzködünk, próbálunk élni, ennyi az egész.Ki így, ki úgy. Vagy akkor a morgen fiúk vitték valamire, a pék meg nem vitte semmire? Vagy csak a segédmunkás nem? Miféle gondolkodásmód ez?

"Pedig a Kozel-Keleten tobb penz van, es vannak osztondijak kulfoldieknek"

Egyébként sajnálom hogy 18 évesen éheztél. Elvesztetted a családodat? Kitagadtak? Ugye nem dacosan elköltöztél otthonról egy pesti albérletre éhezni? Mert akkor egy kicsit sem sajnállak. Engem körberöhögnek évek óta a mamahotel miatt, viszont legalább van egy kis megtakarításom ezért. Most ugyanúgy körberöhögnek az életmódom miatt, viszont ugyanúgy van fix megtakarításom havi szinten. Próbálom felvenni a nyugati modellt, ahol az átlagembernek fontos hogy legyen megtakarítása is.

2014.10.23. 15:08:25

@házelőtthinta: B* meg Hinta, azert nem laktam 18 evesen a mamahotelben, mert nem elt mar akkor a 'mamam' nagyon regen. Neked nem azert nincsen baratnod mert 'melos' vagy, hanem mert egy eretlen ember vagy zero erzelmi intelligenciaval es nagyon keves elettapasztalattal.

i got my (törölt) 2014.10.23. 21:51:58

@Babette.:
"a fiatalok sosem hiszik el (mi sem hittük), hogy később mennyivel nehezebb és több energiát igényel tanulni. meg életet változtatni."

kész szerencse, hogy nem hiszik el! mert nem is igaz. akkor a legkönnyebb tanulni, amikor belülről jön a drive.
az öregek csak papolják nyugodtan a tutit. az értelmes fiatal legyint rájuk és magára hallgat.

i got my (törölt) 2014.10.23. 22:01:05

@Mirjam2: az élettapasztalat hiánya miatt még simán lehetne nője.
de olyan beteg, negatív hozzáállással, ami neki van, ... inkább be se fejezem a mondatot.
szerintem milliószám vannak a világban csóró, rosszarcú, rossz külsejű, a kívánatosnál magasabb BMI-vel rendelkező segédmunkások, analfabéták, akik nagy részének mégiscsak jut barátnő. ezen kéne neki elgondolkodni, hogy vajon mi az, ami ennyire nemkívánatossá teszi. persze, ő azzal áltatja magát, hogy a pénztelenség miatt nem harapnak rá a nők. ami nyilvánvaló bullshit, hiszen a világ lakosságának nagy része kevesebből él, mint ő. még ausztriában is százezerszám vannak munkanélküliek. vajon nekik mitől van mégis barátnőjük? talán csak nem azért, mert az élethez, a világhoz való viszonyuk nem olyan, mint...

i got my (törölt) 2014.10.23. 22:12:38

@Mirjam2: ja, és az is valószínű, hogy képtelen magát a húspiacon helyesen pozicionálni. volt itt valaki, aki a volt (elhagyott) barátnőjének mondta magát. ahogy ételben, lakásban, életszínvonalban, farmernadrág-márkában, nyilván a húspiacon is meg van róla győződve, hogy neki a legjobb jár, ötcsillagos minőségben, szervírozásban, stb.
nagyon valószínű, hogy ezzel is úgy van, mint minden mással: elvadítja azokat, akik szóba állnának vele, aztán sír-rí, panaszkodik, hogy milyen szörnyű és zord a világ.

2014.10.24. 09:07:35

@i got my: Igy van, az alacsony fizetes egyertelmuen nem akadalya annak hogy baratnot talaljon egy pasi; az irrealis elvarasok mar annal inkabb. Ebben az osszefuggesben emlitettem az elettapasztalatot: ha van valakinek, akkor nem var arra hogy Claudia Schiffer bekopog es megadja a telefonszamat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.24. 11:49:10

@i got my:
"nem is igaz. akkor a legkönnyebb tanulni, amikor belülről jön a drive. "

ez igaz, csak nem erről beszélek.

a tanulás könnyűségéről beszélek. nem a motivációról.

i got my (törölt) 2014.10.24. 23:28:02

@Babette.: a tanulás könnyűsége nem független a motivációtól.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.24. 23:32:20

@i got my: most tenyleg azon vitatkozol velem, amit magam tapasztalok meg?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása