oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 07. 06:42,  Hogyan találjunk lakást Berlinben? 219 komment

2014. június 07. 06:42 Határátkelő

Hogyan találjunk lakást Berlinben?

A német főváros az egyik legjobb helyek egyike Európában, nem túl drága, viszont fantasztikusan nyitott és sokszínű hely. Egyszóval érdemes megpróbálkozni ott – ma megnézzük, hogyan lehet a legkönnyebben lakást találni. Előre mondom, nem lesz egyszerű…

Németország, Berlin, lakás.jpg

Az angol Katherine Price jelenleg Berlinben tölt egy évet a Freie Universitäton tanulva angolt és németet, így próbálva ismerkedni a német nyelvvel és kultúrával. Van tapasztalata tehát a lakáskeresésben is, ezekről írt, én pedig összefoglalom a tanácsait, amelyek persze nem csak egyetemistáknak lehetnek hasznosak.

Kezdjük ott, hogy Berlinben minden kiadó lakásra / szobára átlag 50-100 bérlő-jelölt jut, azaz nem vagyunk könnyű helyzetben, ha bérelni szeretnénk, kimerítő, kemény és stresszes hetek elé nézünk. Ezt nem árt észben tartani, amikor nekivágunk.

Katherine azt írja, hogy ő két hét rendkívül intenzív lakásvadászaton mérettetett meg, ami alatt sokat fejlődött a némettudása, nőtt az önbizalma is, és sok kedves és normális emberrel találkozott (gondolom utólag még jobb így visszagondolni rá).

Íme, Katherine javaslatai a sikeres lakáskereséshez!

1. WG-gesucht.de

A Biblia, talán a legjobb oldal lakáskereséshez, lévén talán a legnagyobb és a legkomplexebb. Katherine azt állítja, ő kipróbálta a többit is (EasyWG, Craigslist, WGCompany, ERASMate, Sublet.com, Immoscout 24), de ez jött be a legjobban.

Előnye a hátránya is, a legnépszerűbb oldalként ezen a legnagyobb a konkurencia is, ugyanakkor itt a legtöbb egyéni hirdetés is, ami azért növeli az esélyeinket.

2. A kitartás kulcsfontosságú

Ne áltassuk magunkat, hacsak nincs hihetetlen nagy szerencsénk, rengeteg meló lesz megfelelő lakást találni. Ötven emailt küldtél csak ma? Küldj többet! Már hét lakást megnéztél a héten? Küldj még emaileket! Ha telefonszám is van a hirdetés mellett, hívd fel! Amilyen hamar csak lehet menj, és nézd meg az ingatlant!

Katherine azt írja, hogy ő napi 4 órát (!) töltött a WG-gesucht.de-n, mert rájött, hogy enélkül nem megy. A lakáskeresést abban a pillanatban érdemes elkezdeni, amikor biztossá válik az utazás, tehát akkor is ha csak júliusban utazunk, kezdjük el a keresgélést akár már hetekkel, hónapokkal korábban.

3. Légy elérhető!

Az egy dolog, hogy te tudod, hogy lakást vagy szobát keresel, de miért ne tudjanak róla azok is, akik ki akarják adni? Amilyen hamar csak lehet, szerezz német mobilszámot, és adj fel hirdetést.

4. Legyen minél személyesebb a jelentkezésed!

Ha nem lakást, hanem szobát bérelsz, segíthet, ha kicsit személyesebbé teszed a jelentkezésed. Ha kutyás lakásba költözöl, említsd meg, mennyire szereted a kutyákat, ha vegetáriánusokhoz, akkor légy lelkes a vega kaják iránt (mondjuk szerintem nem baj, ha mindez igaz is, az később sok kellemetlenségtől kímél meg…). A lényeg, hogy lássák: elolvastad a hirdetést, és fontos lenne neked, hogy téged válasszanak.

5. Tölts fel képeket!

Megint csak fontos, ha több emberrel laksz majd együtt, és része a személyesebbé tételnek, hogy megmutassuk, valódiak vagyunk és nem valamilyen spamprogram. Nyilván mindenki szeretné tudni, kivel lakik majd egy lakásban, ha segítünk nekik ebben, javulhatnak az esélyeink is.

6. A spamek

Ha már a spameknél tartunk, nem árt vigyázni. Szinte elkerülhetetlen, hogy kapjunk olyan levelet, amiben minden részlet le van írva a lakásról, de sajnos a tulajdonos jelenleg éppen külföldön tartózkodik, és bár képet tud küldeni, de személyesen nem tudja megmutatni a lakást.

Persze semmi gond, mert ha átutalsz neki 800 eurót, akkor megmondja, hogy tudod felvenni a kulcsot. Na most ilyen esetben nem árt, ha egészséges gyanakvással élünk. Alapszabály, hogy ne fizessünk olyan lakásért, amit nem láttunk, olyan embernek, akivel soha nem találkoztunk és pláne ne fizessünk azelőtt, hogy aláírtuk volna a szerződést.

7. Légy lényegre törő!

Mennyi időre szeretnéd kibérelni a lakást? Mit csinálsz Berlinben (tanulsz, dolgozol, stb.)? Nincs túl sok értelme lakásnézésre pazarolni az időt csak azért, hogy a végén kiderüljön, tulajdonképpen csak 2 hónapra adnák ki, amikor te egy évre szeretnél beköltözni.

8. Beszélj a hobbijaidról!

Nyilván ha szobát bérelünk, leendő lakótársaink jogos igénye, hogy tudják, kivel élnek majd egy fedél alatt. Nem árt, ha az elején tisztázzuk az életstílusunkat: ha az estéinket nyugodtan, pihenéssel szeretnénk tölteni, akkor aligha egy buliközpontként szolgáló lakás a megfelelő választás (és ez persze fordítva is igaz).

Rengeteg feszültségtől kímélhetjük meg magunkat, és a többieket is. Még ha a szoba maga tökéletes is, ha állandóan felkeltenek hajnalban a többiek (vagy nem hagynak este aludni), akkor sok örömünk nem lesz benne.

9. Meddig mész el?

Csupa fiúval szeretnél együtt lakni? Vagy csak lányokkal? Esetleg koedukáltan? Hány évesek legyenek? Hol szeretnél élni (például zavar-e, ha egy órát kell naponta utazni a munkába / egyetemre és haza)?

10. A nyelvtudás

Németországban nem árt, ha németül próbálsz meg kommunikálni az emberekkel, különösen, ha szobabérlésről van szó. Legalább annyit érdemes megtenni, hogy az email egy részét németül írjuk, hogy lássák, nyitott vagy és szeretnél beilleszkedni. Ez jelentősen növelheti az esélyeid. Kivéve persze, ha már maga a hirdetés is angolul van, akkor természetesen a jelentkezés is mehet angolul…

11. Légy őszinte!

Nyilván elérkezhet egy pillanat, amikor szinte már mindegy, hol és kikkel, csak fedél legyen az ember feje fölött. Azt azért ilyenkor is érdemes végiggondolni, hogy valóban nekünk való-e az a környezet – az első megkönnyebbülés elmúltával ugyanis könnyen megbánhatjuk a döntést.

12. Az árak

Normális szobát már havi 250-350 euróért találhatunk egész jó helyeken, persze az árak környéktől, közlekedéstől, lakástól függően változnak, mint mindenhol, de ha valaki ennyivel számol, nagyot nem téved.

13. Hol keressük?

Nyilván sok függ attól, hogy hol tanulunk / dolgozunk, illetve az életformánktól is (nyilván a bulizós típusoknak érdemes a központ környékén maradni). Általánosságban véve Katherine azt tanácsolja, hogy a ringbahnon belül szinte bárhol élve eléggé központi helyen vagyunk ahhoz, hogy könnyen mozoghassunk.

Eddig tartottak Katherine tanácsai, ami engem illet. Én még nem éltem Berlinben, de biztos lesz köztetek olyan, aki már igen, és majd egyetért a fentiekkel, vagy esetleg ellentmond nekik. No meg a tanácsok jó része nem csak Berlinre érvényes – azaz jöhetnek a személyes tapasztalatok a lakásbérlési mizériákról!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: lakás Németország Berlin

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr626283321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bebbi 2014.06.07. 07:14:10

Ezek szerint ennyire mashogy mukodik a lakaskereses Nemetorszagban, mint Angliaban? Szamomra ez egy kb. nulla tartalommal rendelkezo cikk volt az angol holgy reszerol, el nem tudom kepzelni, hogy ki is a celkozonsege...

DieNanny CH 2014.06.07. 07:17:10

Na, hát WG-ben - társbérletben - nem laknék... Biztos, hogy egy idő után zavarna, hogy más után kell takarítanom a kádat, rondán mosogatnak, vagy más hangerőt hívnak csendesnek.
Ráadásul, itt egy szoba is 800/hó.
De azért jó a poszt.

Imre apó 2014.06.07. 07:19:36

Szép jó reggelt:)))))))))))

A HÁ függőségem nektek köszönhetem:D:D:D
Hosszú hétvége, tehát van időm másra is:)))

Nah, a posztról nem íruk semmit, mert
"A német főváros az egyik legjobb helyek egyike Európában, nem túl drága, " itt egy link, mindenki saját maga átnézheti a WG (lakjunj együtt) lakáslinket amit betettem, aztán véleményezhettek,

www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Berlin.8.0.1.0.html

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.07. 07:35:56

Szep jo reggelt napot estet mindenkinek!

En biztos hogy berlinen kivül keresnek szobat, lakast. Tuti hogy sokkal olcsobb. Amugy meg egy WG-ban lakni?! Hat nem tudom,
Nannynek igaza van.
Ez ma nem egy eros poszt ugyhogy sztm legkesöbb 9.00-ra
arfordul a beszelgetes kaja iranyba:D

Imre apó 2014.06.07. 07:49:46

@DieNanny [SZ,CH]: "Ráadásul, itt egy szoba is 800/hó. "
nemmindenhol:))))

van drágább is + olcsóbb, pénztácafüggő:):)

Hari Seldon 2 2014.06.07. 08:00:15

Mindig csodálkoztam, hogy sok ember egy új országban egyből a nagyvárosba megy. Már a múltkori londoni posztnál is látható, hogy milyen nehéz egy nagyvárosban lakást szerezni. Miért nem jó mondjuk az agglomeráció?

DieNanny CH 2014.06.07. 08:17:31

@Imre apó:

"van drágább is + olcsóbb, pénztárcafüggő:):)"

Ez mondjuk igaz, én igazán nem is kerestem annyira, csak úgy félévente megnézem a környékem bérletárait, aztán ez úgy a szemebe ötlött... (Ja, amúgy a 800 az frank. De végül is mindegy, az én lakásom 350 sFr/hó...)

DieNanny CH 2014.06.07. 08:20:15

@Hari Seldon 2:

Szerintem azért, mert ott könnyebb állást találni. Mondjuk, az is jó kérdés, miután megtalálta az állást, ne adj' isten még feljebb is lépett a fizetési kategóriában, akkor vajon vált-e? Egy távolabb lévőre, de esetleg olcsóbbra.

Imre apó 2014.06.07. 08:47:19

@DieNanny [SZ,CH]: Ami működik azt hagyni kell, de lehet érdeklődni, nézegetni, jól van az úgy:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 09:23:51

@Hari Seldon 2:
Ezt en sem ertem.
Nekem nwpi 2*1 ora ingazas meg boven beleferne, cserebe olcsobb az alberlet es nyugodtabb a kornyek. Ha raadasul vonattal ingaznek, azon meg aludni is lehet (ennyivel csokkentheto az ejszakai alvasigeny).

2014.06.07. 09:26:46

@Hari Seldon 2: Sokat kell ingázni napi szinten. (?)

Határátkelő 2014.06.07. 09:46:21

@Bebbi: Alapból a célközönség inkább az egyetemista réteg, de lakni nyilván nem csak ők szoktak. :)

Határátkelő 2014.06.07. 09:48:54

@Imre apó: Ugyanez a link benne van a posztban is, de azért köszi. :)))

Ami pedig az olcsóságot illeti, nyilván a saját kategóriáján belül értendő, és egyébként ezen a szinten (állítólag) tényleg nem drága Berlin.

Pernilla 2014.06.07. 09:59:36

Bécsben is kb. ez a helyzet, meg a szobaárak is hasonlóak. A cikk meg nyilván annak szólt, aki nem tud megfizetni egy saját lakást.

nyuszigonosz 2014.06.07. 10:08:25

@Pernilla: Meg olyanoknak, akik rövid idöre terveznek ott maradni. Egyetemisták, 1-2 szemeszter hosszára, praktikum idejére.

Pernilla 2014.06.07. 10:19:01

@nyuszigonosz(D): Lehet, de náluk is inkább a pénz a fő tényező.
Vagy a buli-faktor. :)

Kiég3tt 2014.06.07. 10:22:44

@Hari Seldon 2:
Azért megy az emberek zöme (Magyarországról legalább is) Londonba, mert ott vannak olyan lehetőségek, h bankszámlakivonat, angol állásajánlat, referencia nélkül is adnak tetőt a fejed fölé...
Nem elhanyagolható módon még magyarul is szólnak hozzád...
Igaz, h ezzel vissza is élnek.
Ezen kívül az egy négyzetméterre eső munkalehetőségek száma is ott a legmagasabb.
Hosszú távon Londonon kívül élhetőbb sztem is, de el kell kezdeni vhol.

pappito · http://pappito.com 2014.06.07. 10:36:36

ha egy konyhában egy matrac elég, akkor is nehéz lakást találni? :)

Taxomükke (UK) 2014.06.07. 10:45:13

Szerintem HÁ poszthiányban szenved, kevesen küldenek be írásokat, ennek "köszönhetjük" ezeket a külföldiek tollából származó irományokat.
Nekem nagyon nem jönnek be, lehet, hogy másnak igen.
Hogy kik azok a mások, számomra rejtély.

Határátkelő 2014.06.07. 10:47:51

@Taxomükke: Örülök, hogy aggódsz, de nem szenvedek poszthiányban. Ezek a posztok azon (teljesen elvadult) ötlet alapján születnek (már amikor, mert elég régen volt hasonló), hogy kicsit más nézőpontból is megmutassák a határátkelést. Tisztában vagyok vele, hogy akad, akinek nem jön be, de hát ez van... :)

Rebarbaraa 2014.06.07. 10:49:42

"Az angol Katherine Price jelenleg Berlinben tölt egy évet a Freie Universitäton tanulva angolt és németet, "

Miert tanul egy angol angol nyelvet Berlinben......
Nem ertem....

adg 2014.06.07. 10:53:38

@pappito: www.dailymail.co.uk/news/article-2648322/Room-stew-Tiny-flat-bed-kitchen-offered-rent-730-month-latest-sign-crazy-London-property-prices.html

Tessék, egy klassz londoni lakás. Oda úgyis csak mosogatni mennek, itt akár az ágyból is lehet mosogatni...

tanato 2014.06.07. 11:00:29

@Határátkelő: Pontosan,időnként tényleg be kell cikkezni ide olyan írásokat hogyan határátkelnek más népek fiai-lányai is,hiszen a nemzetközi migráció,nemzetközi vándorlás nem magyarspecifikus.

Taxomükke (UK) 2014.06.07. 11:00:39

@Határátkelő: Szóval van elég poszt.
Halleluja.
Örömömben feltöltöttem egy új avatart.

Taxomükke (UK) 2014.06.07. 11:07:49

@Rebarbaraa: Gondolom, nem a "nyelvet" tanulja, hanem angol szakos (gy.k. történelem, nyelvészet, országismeret, irodalom etc.). Te mire gondoltál?

Taxomükke (UK) 2014.06.07. 11:09:19

@adg [Au, Darwin]: Ez nem London, ők is csak úgy lopták a fotót. Ez Hinta lakhelye...

Határátkelő 2014.06.07. 11:09:50

@Taxomükke: "Elég" soha nincs, de hiány sincs. Szóval azért írjatok... :)))))

Hari Seldon 2 2014.06.07. 11:11:57

@Philosoraptor:
Hát, szerintem soxor a belvárosban is van olyan, hogy elmegy 40-50 perc az utazással.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 11:14:02

@pappito:
:))))

Erről ez jutott az eszembe:
"Szép dolog a szerelem egy férfi és egy nő között... feltéve ha a megfelelő férfi és a megfelelő nő közé kerül az ember."

Hari Seldon 2 2014.06.07. 11:15:40

@DieNanny [SZ,CH]:
Igen. Mondjuk okosan kell kiválasztani a munkahelyet, és a lakást. Célszerű a munkahellyel egy tömegközlekedési vonalon keresgélni a lakást, akár kijjebb a városból.
(tudom, ha az ember először elmegy egy idegen városba, nem valószínű, hogy egyből minden sikerül, de amilyen hamar csak lehet, azért szerintem így kéne megoldani.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 11:17:41

Rendben van a poszt.
Engem sem érdekel de nem lehet mindenki igényének egységesen megfelelni.
Soha nem tenném szóvá hogy egy poszt miért került ki.
Miért gyártanak Smart autót? Gondolom mert van egy réteg akinek az kell.
Most akkor fikázzam a Smartot?
Eszemben sincs.
Egy réteg igényét kielégíti.
Ha Berlinben élnék biztos érdekelne ez a poszt is.
Bár lehet hogy átértékelem az egész gondolatmenetem és ha ezentúl nem londoni lesz minden poszt akkor megkérdem: EZ MI?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 11:20:06

@Kövérmadár [swe]:
Na ezt fejtsd ki egy kicsit bővebben.
:)))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2014.06.07. 11:48:59

@Határátkelő: Időnként "lopni" kellene más országok Határátkelő blogjaiból postokat és ide "becsempészni",érdekelne hogyan megy ez pl. a szomszédos államokban,vagy még távolabb.

Hari Seldon 2 2014.06.07. 11:54:05

@diggerdriver:
Hát igen, mondjuk én sem nagyon értem, mi jó lehet egy nő és férfi között lenni ruha nélkül. Na nem írom tovább, mindenki azt gondol amit akar...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 11:54:37

@adg [Au, Darwin]:

Nagyjából ilyen a szobám nekem is, bár azért ennél egy kicsit nagyobb, illetve normális gáztűzhelyem van :DD

@DieNanny [SZ,CH]:

350 frankért bérelsz Svájcban lakást? Mindig is tudtam hogy tele van ez a blog varázslókkal. Megyek oda burit forgatni 3 ezer frankért és lakok én is 350 frankért...

DieNanny CH 2014.06.07. 12:19:41

@házelőtthinta:

Óriási, 100 évben ha egyszer előforduló mázlim volt!
A házat megvette kb 3 éve egy idős házaspár, amiben volt 2 lakás, meg 2 kis iroda mellékhelyiséggel. Az irodákat gyönyörűen felújították, majd hirdetést tettek ki a kórház személyzeti öltözőjének falára. Mert arra gondoltak, ilyen kicsit csak egy pár napot, hetet, hónapot ittlevő dolgozó fog csak kivenni. (Mivel nincs konyha.) Tesóm meglátta a hirdetést, telefonált, 2 hét múlva megkaptam a kulcsot...

A legolcsóbb itt - viszont városközponttól jó messze, buszmegállótól is kb 15 perc gyaloglásra lévő szoba-konyhás lakás 750-ért van, fent a hegyen.
Cserébe ilyen a kilátás:
kepfeltoltes.hu/140607/20140425230_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szóval, valamit valamiért...

Muscari 2014.06.07. 12:20:06

@Kövérmadár [swe]: @diggerdriver: az eredeti szovegben szex van es nem szerelem, a mondas pedig Woody Allentol szarmazik.

Reszemrol elhatarolodok :-)

Muscari 2014.06.07. 12:29:08

@DieNanny [SZ,CH]: ez most csunya volt ;-)

Hogy fogok en ezek utan kinezni a sajat ablakomon, ami egy kis parkolora valamint a hazak kozotti fuves-fas teruletre nez?

Onmagaban nem rossz kilatas a mienk, madarak es mokusok is vannak, neha egy-egy roka, de a tieddel nem vetekedhet. Plane hogy imadom a hegyeket, mar percek ota nezegetem es nem tudok vele betelni.

Csupa sarga vagyok az irigysegtol...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 12:37:46

@DieNanny [SZ,CH]:

Miért mondtad akkor hogy van egy lakásod Svájcban? Egy lakás nem azt jelenti hogy egy kis szoba meg egy zsebkendőnyi wc...legalábbis számomra biztosan nem ezt jelenti...

Mrs. Clayton 2014.06.07. 12:46:23

@Muscari: akkor tessek, mindenki posztoljon kepet a kilatasrol amit a szobajabol lat, Changiay (bocs, nem tudom a neved pontosan) utan szabadon

DieNanny CH 2014.06.07. 12:53:37

@Muscari:

Ez nem az én kilátásom!!! :-)
Na, jó, az enyém egy kicsit hasonló, csak kb 300 méterrel lejjebbről...

DieNanny CH 2014.06.07. 13:00:24

@házelőtthinta:

Te minek neveznéd? (És zuhanyzó+WC-m van.)
(Különben a bérleti szerződésben is a "lakás" szó szerepel.)

DieNanny CH 2014.06.07. 13:09:33

@Jess G:

Oké. 5 perce csináltam:
Ha felemelem a fejem a monitorról, ezt látom (déli irány):
kepfeltoltes.hu/140607/20140607289_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ha hátrafordulok, ezt (délre, nyugatra, és északra van ablakom):
kepfeltoltes.hu/140607/20140607290_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

DieNanny CH 2014.06.07. 13:11:01

@Sütemény1975:

Éééés szerintem te vagy a nyerő!!! :-DDDD

Sütemény1975 2014.06.07. 13:13:01

@DieNanny [SZ,CH]: olyan a kilatasom, mint a kepernyovedo, mindig valtozik :)))) most elindulok ez meg 418 km autopalyal lesz a musoron :)

morsels (törölt) 2014.06.07. 13:17:08

@DieNanny [SZ,CH]:
A kilatas hagyjan, nade a zajongo gyerekek!
:-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 13:21:25

@Sütemény1975: Te vezetés közben határátkelőzöl? Nem veszélyes ez? :)

Ez a miénk: kepfeltoltes.hu/140607/panorama_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nem valami "hűdeszép" (ezért is szeretném valami szép norvég kilátásra lecserélni mihamarabb :)), de szerencsére nagyon csöndes, nyugodt és biztonságos környék.

DieNanny CH 2014.06.07. 13:22:17

@Jess G:

Tiéd is szép kilátás.
Szomszédék kitették a játékházat száradni?

Mrs. Clayton 2014.06.07. 13:24:28

@DieNanny [SZ,CH]: aha, meg mult heten szetszedte a Michelle leslagozta es ugyfelejtete, egyebkent lepte a moha meg a sar, de kb evi 1x jatszanak benne a gyerekei

DieNanny CH 2014.06.07. 13:37:09

@morsels:
A képemen azok speciel az unokaöcséim... Ugyanis egy étterem emeletén van az a bizonyos lakás, és pont ott voltunk pár hete enni. Amúgy játszótéri zsivaj nem zavar.

Itt is van még pár (sajnos nagyobban nem sikerült):
kepfeltoltes.hu/140607/_tterem-kil_t_s.__14.04.25._www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Papagály (törölt) 2014.06.07. 13:37:30

@Hari Seldon 2:
mert onnan nehéz biciklivel munkába járni. :)

ha biciklivel járhatok munkába, az számomra sport és élvezet (mondhatni: negatív munkaidő, hiszen általa nő a szabadidős tevékenységem).
ha buszozni, autózni kell, az kellemetlen időveszteség, amiért minimum a munkával töltött időért járó ellentételezést várom.

ha az agglomerációból napi 1 órával többet kéne a munkába járással tölteni, akkor az számomra azt jelenti, hogy havi 20 óra fizetetlen túlórát végzek (mivel azt az 1 órát "elvesztem" a szabadidőmből; munkahelyhez naponta bebiciklizhető távolságra eső lakóhely esetén ennyivel kevesebb időt kéne a munkára és a bejárásra szánnom).

30 eurós túlóradíj esetén tehát az olcsóbb lakás havi 600 eurós jövedelemkiesést jelent. tehát ha ennél nagyobb a havi lakbérben mutatkozó különbség (központ vs távolabb), akkor anyagilag megéri kiköltözni, ha ennél kisebb, akkor viszont nem.

ráadásul a munkába járással töltött idő nekem (sokkal) kellemetlenebb, mint maga a munka (mivel a munkám szeretem, a napi buszozást, autózást meg utálom). ezért a túlóradíjamnál magasabb óradíjra tartanék igényt a plusz munkábajárással töltött időért cserébe.
sőt, mivel jóval magasabb fizetést kapok, mint amire az igényeim kielégítéséhez szükségem van, ezért számomra a szabadidő értéke nagyon magas (csekély a plusz számlaegyenlegből származó motiváció), a sima túlóradíjért nem mondanék le róla önként és dalolva. ergo, nekem nem is havi 600-at ér a közeli lakóhely, hanem inkább 1000-1200-at.

Határátkelő 2014.06.07. 13:41:04

@DieNanny [SZ,CH]: @Jess G: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: (és mindenki más) Küldjétek el a képeket a hataratkelo@hotmail.com-ra is, hogy meglegyen egyben, aztán valamikor csinálok belőle egy posztot. Akár írhattok is mellé pár sort.

DieNanny CH 2014.06.07. 13:44:39

@Papagály:

Ez egy nagyon korrekt levezetés.

(Csak súgva merem mondani: én napi 2szer 4 percet töltök munkába járással... Mondom én, hogy mázlista vagyok!)

Quercus a favágó 2014.06.07. 13:53:19

@DieNanny [SZ,CH]:

A kislakásnak van egy óriási előnye. Kevesebb idő a takarítás.
A miénk több mint 150 m2. Már kezdem unni.

@Papagály:

Nekem azért kellene kurva sokat fizetni, hogy biciklizzek.

Muscari 2014.06.07. 14:26:43

@Jess G: @DieNanny [SZ,CH]: megprobaltam en is csinalni egy kepet, de tulsagosan felismerheto a kornyek es a ferjem egy kisse paranoias hogy mit osztok meg a neten. Ugyhogy inkabb letettem rola. Szep zold minden, most is csicseregnek a madarak, ebben a pillanatban meg a nap is sut!

Sütemény1975 2014.06.07. 14:27:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: teljes mertekben alltam, amikor a kep keszilt :)
mondjuk most meg vezetek :)

DieNanny CH 2014.06.07. 14:44:39

@Muscari:

Oké, persze, semmi gond!

DieNanny CH 2014.06.07. 14:46:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

De, bizony nekem tetszik! Jól látom, ott a tetőterek egyáltalán nincsenek beépítve, csak úgy üresen állnak?

Mrs. Clayton 2014.06.07. 14:46:50

@Muscari: szegenyeim :-) remelem majd egyszer elmulik a felelmetek
@Határátkelő: elkuldom szivesen, majd csinalkok kepet arrol, h mi van valojaban a legelon, ami a hazak kozott latszik

2014.06.07. 14:50:16

@Hari Seldon 2: Ez így van, nem kell ehhez vonatozni.

Imre apó 2014.06.07. 14:56:49

@QUERCUS(a favágó): Mintha csak én mondtam volna :) +1

Muscari 2014.06.07. 15:03:36

@Jess G: hat az ove nem hiszem. Jovo penteken lesz tuntetes a magyar nagykovetseg elott a sajtoszabadsagert. El akartam menni a nagylannyal, a fiuk dolgozn fognak.
Erre a dragam kozolte, hogy eszembe ne jusson, mert majd biztosan megfigyelnek, fotokat keszitenek a kovetseg dolgozoi, lesznek ott ujsagirok es hogy minek akarom exponalni magamat.

Mit mondhatnek erre? Egyebkent valszeg igaza van a megfigyelessel kapcsolatban, kerdes, hogy van-e ennek jelentosege?

DieNanny CH 2014.06.07. 15:07:50

@morsels:

De ha nem az lett volna, az sem lenne gond, van ilyen. Én pl, ha egyszer majd nyaralni megyek - igazi nyaralás, szálloda, teljes ellátás -, akkor csak olyan helyre, ahol biztosan nincsenek gyerekek. (pl szeminárium-hotel, vagy hogy hívják az ilyeneket...)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 15:12:53

@Határátkelő: Sajnos nincs fényképezőm, csak a telefonomban van kamera. Az meg csapnivaló, 4 éves darab, de igyekszem majd szebb képeket csinálni délután, most már süt a nap. :)

@DieNanny [SZ,CH]: Nem, nincsenek beépítve. Előszobából van egy csapóajtó a padlástérbe, egyszer felnézek már kiváncsiségból. :)
Amúgy ez úgy néz ki, hogy itt van 4 ilyen "blokk", mint amit lefényképeztem. A hosszúkás blokk 2 "vége" társasház jellegű (annak a bejárata látszik). 3 szint, szintenként 3 lakás.
A kép bal oldalán végigfutó sétálóutca 2 oldala mentén pedig sorházas kiosztású a blokk "közepe". Nem tudom mennyire érthető. :)
Szóval ezek itt a 2 végén 45-60nm-es lakások (mi is ilyenben vagyunk a legfelső szinten), középen pedig a klasszikus, keskeny, 3 szintes angol sorház kiosztás található meg.
Ez amúgy a legfrisssebb része a kisvárosnak. A legszéle, ami kb. tíz éve épült. Szóval szerencsére ezek nem a "klasszikus", gyerkebetegségekkel küszködő angol lakások/házak, hanem újépítésű, frankón leszigetelt, duplaüveges, műanyag nyílászárós és világos, nagy ablakos modern épületek. :)

Mrs. Clayton 2014.06.07. 15:14:17

@Muscari: igy messzirol kicsit paranoiasnak tunik a ferjed :-) nem hinnem, h hetkoznapi teljesen lenyegtelen embereket figyelgetne barki is
jaj, de jo, kisutott vegre a nap ☼

adg 2014.06.07. 15:25:34

@Jess G: Minek megfigyelni bárkit, mikor a védőoltással beoltották a gps-es csipet is, ami még a gondolatainkat is tudja figyelni, mielőtt kigondoljuk. Mindent tudnak, mindenhol ott vannak. Bármikor kikapcsolnak bárkit.

Multkor írták az internetben, akkor pedig csak igaz.

(Ezt nemrég nekem mesélte egy fickó, halál komolyan, a gondolatfigyelés nem volt benne, de a lényeg, hogy mindenkiről mindent tudnak, hol vagy, mit csinálsz, és ha kell, ki is tudnak iktatni azonnal. Obama és a pápa (!!!!) megegyezett erről. Próbálkoztam valami logikusnak tűnő érvvel, de nem jártam sikerrel, mert ő olvasta. Az internetben.)
Eszem megáll az ilyenektől :D

Határátkelő 2014.06.07. 15:25:44

@Jess G: Na de honnan tudod, hogy "hétköznapi" és "lényegtelen"??? :)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 15:38:42

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Jópofa környék, teljesen mintha egy egyetemi kollégium lenne :D

Mrs. Clayton 2014.06.07. 15:39:09

@Határátkelő: o, bocs, nem tudom, de felteszem hogy nem jelentenek semmilyen allambiztonsagi kockazatot :-)
ha osztananak-szoroznanak valszeg mar nem kommentelne Muscari mert ugy vegezte volna, mint az az orosz, akit szepen eltettek labalol

Muscari 2014.06.07. 15:55:16

@Határátkelő: @Jess G: :-))))

Honnan tudjatok, lehet, hogy a magyar allambiztonsagnak sokkal kifinomultabb modszerei vannak. Aztan lehet, hogy mar lassan mergeznek is minket, csak meg nem tudunk rola ;-)

Ha a ferjem (vagy en) olyan "valakik" lennenk, nem hiszem, hogy a nullarol kellett volna itt ujrakezdenunk. O is inkabb az APEH es tarsaitol tart, hogy nehogy kitalaljanak valamit, amivel majd jol megsarcoljak a kulfoldon eloket. Ezert meg a TB-tol sem jelentkeztunk ki, sehol semmit be nem jelentettunk. Azt nem tudhatjak, hogy miert nem adunk be adobevallast tobb eve...

Papagály (törölt) 2014.06.07. 15:58:50

@morsels:
felvilágosultabb, haladó országokban már megtalálták az ellenszert a zajongás ellen:
www.borsonline.hu/cikk.php?id=92132

@Imre apó:
korral jár? ;)

@adg [Au, Darwin]:
erre azt szoktam mondani: attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem üldöznek. :)

@Jess G:
"majd csinalkok kepet arrol, h mi van valojaban a legelon"

gerald durrell amatőr természetbúvár? vagy richard attenborough-stílben? ;)

@Muscari:
az eredeti szovegben szex van es nem szerelem, a mondas pedig Woody Allentol szarmazik. Reszemrol elhatarolodok :-) "

miért, te inkább a szélen szeretsz lenni? (bocs!)

pappito · http://pappito.com 2014.06.07. 16:01:20

@adg [Au, Darwin]: "Ezt nemrég nekem mesélte egy fickó, halál komolyan"

ilyesmit általában a legjelentéktelenebb senkiktől olvas az ember, akik saját fontosságukat vélik meglelni abban, hogy szerintük őket megfigyelik. De az nem zavarja őket, hogy az interneten kommentelgetve, guglizgatva sokkal többet árulnak el magukról, mint képzelik és nagy valószínűséggel a google többet tud róluk, mint a pápa és obama titkosszolgálatai együttvéve :)

Papagály (törölt) 2014.06.07. 16:08:19

@Muscari:
"Ha a ferjem (vagy en) olyan "valakik" lennenk, nem hiszem, hogy a nullarol kellett volna itt ujrakezdenunk."

az ellenség megtévesztése érdekében semmi se drága! ;)

"O is inkabb az APEH es tarsaitol tart, hogy nehogy kitalaljanak valamit, amivel majd jol megsarcoljak a kulfoldon eloket. Ezert meg a TB-tol sem jelentkeztunk ki, sehol semmit be nem jelentettunk. Azt nem tudhatjak, hogy miert nem adunk be adobevallast tobb eve... "

hát, ez a stratégia még visszaüthet. épp ezzel a magatartással sértitek meg a törvényt, s ezért jogosan vonhatnak felelősségre.

amúgy meg szerintem azt feltételezni, hogy az apeh efféle nyomozgatásba kezd blogos bejegyzések alapján, teljesen irreális. ha párszáz vagy párezer ember hagyta volna el illegálisan az országot, akkor talán. sokszázezret ilyen eszközökkel lehetetlen lenne lefülelni.
tömegek ellen nem lehet titkosszolgálati eszközökkel harcolni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 16:09:53

@Kövérmadár [swe]: Jah, errefelé nagy divat, hogy 1-1 környéken minden épület ugyanúgy néz ki. Próbálnak valamiféle egységes arculatot adni a városképnek. :)

------------------------------------------------------------------

UK-es sorstársak, ha valaki innen hozzáfér a piratebay-hez vagy ishunt-hoz, az megosztaná velem a böngészője és a hasnzált proxy részleteit, amivel működik? Már vagy fél órája próbálkozom, de nem megy. :(

És a tömeges közfelháborodás előtt jelezném tisztelettel, hogy könyvet keresek, nem zenét-filmet akarok letölteni. 1-2 erősen specifikus szakmai kézikönyvet keresek, amit kb. sehol nem találok... a torrent az utolsó mentsváram. :(

2014.06.07. 16:11:45

"Ötven emailt küldtél csak ma? [..] Küldj többet! Már hét lakást megnéztél a héten? Küldj még emaileket!

Katherine azt írja, hogy ő napi 4 órát (!) töltött a WG-gesucht.de-n [..] akár már hetekkel, hónapokkal korábban."

Hát ez nekem nem kerek. Elég sokat költözöm az utóbbi években, de rendszerint még azzal sem bajlódom, hogy személyesen megnézzem a helyeket előre. Nyilván ha az ember 30 éves devizahitelt vesz el egy lakásra, az más, de albérletet keresni egyáltalán nem kéne, hogy para legyen.

Én nem tudom, ki ez a csaj, de vagy valami aranykalickában élt eddig, vagy control freak, vagy valami hasonló, és az tuti, hogy nem történik elég dolog az életében. Napi 4 óra hetekig, OMFG.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 16:12:09

@Hari Seldon 2:
az olyan városokat eleve nagy ívben el kell kerülni! ;)

Mrs. Clayton 2014.06.07. 16:14:16

@Papagály: oooooooooo, nem hinnem, de jol neznek ki a birkakok, meg a lovak :-D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 16:14:46

@Muscari:
Valamit nem értek.
Ha UK-ban a nulláról kezdtétek újra, akkor feltételezem, hogy Magyarországon nem maradt semmitek sem.
Ha így van, akkor mégis mi a bánatot tudna kezdeni veletek a NAV, az OEP vagy akár őszentsége Don Vittorio DiOrbano?
SEMMIT, így, csupa nagybetűvel...

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem ítéllek el, én is torrentezek. Ennek elsődleges oka az, hogy ha szeretnék megnézni egy sorozatot, ami épp most megy Amerikában, akkor mit csináljak? Várjak 1-2 évet az internet korában? Régi filmekről, sorozatokról már nem is beszélve...

Nincs ebben semmi, szerintem.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 16:16:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
küldd el a könyv címét, vagy a kalózos linket.
esetleg nézd meg itt: ebookw.net
vagy hasonló helyeken, pl.: avaxhm.com/

Quercus a favágó 2014.06.07. 16:16:59

@Muscari:

A határátkelőket szeretik kormányzati szinten. Minden egyes ember, aki külföldre távozik: egy problémával kevesebb. A hazautalások meg kifejezetten jól jönnek. Beleszólási lehetőségetek meg az itthoni dolgokba nem igazán van.

Bár tény, Orbán környezetében van egy pár paranoiás ember, de a józan többség tisztában van vele, a jelenleg regnáló baloldal nem tud ellene komoly lépéseket tenni, szervezzen bármilyen tüntetést pl. Ezzel csak azt érik el, a Fidesz csapat, és a támogatóik még jobban összezárnak.
Ezt a kormányt így nem lehet leváltani.

Mrs. Clayton 2014.06.07. 16:17:35

@Muscari: de azert nem gondolod komolyan, h ha annyira szeretnek nem deritenek ki 3 perc alatt h megis hol a banatban vagytok, pl epp par hete atlepted a hatart, ahol valszeg atadtad az utlevelellenorzesen a szemelyidet/utleveledet, ennyike am csak :-) vagy meg kell kerdezni otthon anyukad szomszednojet, az meg egyszerubb, mert csak Kovacs Lajos zaszlost kell kikuldeni, aki amugy is arra jarorozik naponta ;-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 16:30:42

@morsels: "Es azt nem lehet boltban kapni? :-)"

Hát nem tudom. Sima könyvesboltban kizárt, annél szűkebb rétegeket érdekel ez, minthogy megérje forgalmazni nekik. Online meg... az a könyv, ami Amazonon £1000-nál kezdődik, az már nálam a "scam" vagy az "administrational failure" kategóriába esik... :D

Sima 3-400 oldalas kézikönyvekről van szó, amiknek £100-150 körül kéne mozogniuk. Nem az elsőnyomatos Gutenberg Bibliát akarom megvenni, csesszék meg! :)

@Kövérmadár [swe]: Hát még ha arról lenne szó...
Az a baj, hogy mostanság a film- és sorozatnézéshez minimum egy időgépre lenne szükségem, annyira nem fér bele a napjaimba. :)

@Papagály: @Furos: Köszi a tippeket, srácok! Ezeket lecsekkolom! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 16:34:42

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Te választottad ezt a sorsot ;)
De legalább hosszú távon biztosan lesz értelme... míg az én sorozatnézésem nemigazán hiszem, hogy építi a jövőmet :D

Milyen könyvet keresel? Magyar (zárt) torrent oldalakon kerested?

33621 2014.06.07. 16:42:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Úgy látom a Daciát csípik ott is a népek. A kép bal alsó sarkában látni egyet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 16:46:55

@Papagály: "vagy hasonló helyeken, pl.: avaxhm.com/"

Hopp, itt kapás van! :) Ami már önmagában egy kisebb csoda! :D
Itt be kell regisztrálnom ahhoz, hogy letölthessek? Mert próbáltam letölteni reg nélkül, de mindenféle külsős hülye reklámoldalakra dobált csak.

@Kövérmadár [swe]: "Milyen könyvet keresel? Magyar (zárt) torrent oldalakon kerested?"

Angol nyelvű olajfúrós dolgok. Amúgy megnéztem kíváncsiságból, de semmi ilyesmi nincs fenn, miért is lenne? :)

@33621: Hát nézd, a kép másik oldalán meg egy vadiúj Porsche Cayman áll. Azt is szeretik errefelé. :D

2014.06.07. 16:51:45

Bizony figyelik a "gumitalpuak" a blogokat, forumokat. Nem csak itt, hanem a vilag szinte minden orszagaban. Sot, nem csak figyelik, hanem ki is elemzik, hol fejlett, specialis programokkal, hol csak egyszeru, hagyomanyos olvasos modszerekkel. Sot, nem csak kielemzik, fel is hasznaljak ketes uzelmeikhez:)
(A kozelmultban volt itt a HA-n egy poszt, megjelenese utan par nappal le is vetettek. Nem a temaja miatt, hanem az irojanak a "beosztasa" miatt)

Hari Seldon 2 2014.06.07. 16:53:29

@Papagály:
OK. De akkor mi marad?
Hogy kettőt párat említsek: London, Párizs. :-)

Itt simán elmegy 40-50 perc a városbeli utazással.
Mondjuk én Párizsról tudok pontosabbat, de azért valamennyire ismerem Londont is, és amennyire emléxem ott is eléggé sok idő tud lenni egy városközi metro-busz út.
Szóval akkor kerüljük ezeket a városokat... :-)

Abban igazad van, hogy ,mindenhol ki kell hozni a legoptimálisabbat.
Mondjuk ha valaki dolgozik a belvárosban, akkor olyan lakóhelyet kell keresni amivel egy RER / Thameslink átszállással be lehet érni oda. Szóval ez egy tényleg komoly szervezést igényel.
Ettől függetlenül szerintem megéri rászánni az időt, hogy felderítsük a legjobb lakhatási megoldást, és könnyen előfordulhat, hogy nem belvárosi 3-szoros ár.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 16:56:20

@Papagály:
1. a nav a vaterán is nyomoz, hogy unatkozó kismamák hány rugit adnak el, és ez eléri-e az üzletszerűséget
2. az országot nem lehet illegálisan elhagyni

Hari Seldon 2 2014.06.07. 16:57:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szerintem semmi gond ezzel a kilátással. Látszik, hogy városias környezet (nekem eléggé bejön az ilyen) de mégis van valami zöld is. ha meg csöndes, külön előny.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 17:04:14

@Kövérmadár [swe]: "A jobb alsóban pedig Don tragacsa áll 8)"

Ne is mondd. Egy ilyen 45 éves forma pali hajtja és szerintem erőteljesen kapuzárási pánikban lehet mert mindig nyélgázzal közlekedik vele. Boxermotornak meg azért van egy erős, jellegzetes hangja. :) Normál esetben akkor indul, amikor én már ébren vagyok, de ha szabin vagyok és tovább alszom, akkor mindig felkelek rá mikor indul vele melózni. :) Mégsem tudok rá haragudni... az a hang. :D

@Babette.: Ez most jó vagy rossz? :)

@Hari Seldon 2: Igen, a zöld az nagyon jó, nekem kell is. :) Ami innen nem látszik, hogy a miénk a városban az utolsó sor ház, mögöttünk már kezdődnek a mezők-legelők tehenekkel, lovakkal, vadnyulakkal, rókákkal, ludakkal, stb. Szeretek oda kijárni futni. Mindjárt kimegyek, lövök képet arról is. :)

morsels (törölt) 2014.06.07. 17:05:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
1000 font egy konyvert? Ezt nem mondod komolyan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 17:13:15

@Cascabel:
Azt mondod, hogy én hiába is jelentkeznék a Nemzetbiztonsági Hivatal állományába Magyarországon?
Basszus!!!

Csak vicceltem ám, elvtársak, imádom a hazámat, imádom Magyarországot, az életemet adnám a Kedves Vezetőért!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 17:15:57

@morsels: Ohhh, meg még ilyenebbeket is tudok! :)

www.amazon.co.uk/Petroleum-Well-Construction-Michael-Economides/dp/0471969389/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1402153742&sr=8-1&keywords=Petroleum+Well+Construction

Ez például £1,700 és £2,600 között mozog. :)
Jó, OK, van £150-ért használt, az még reális is lenne. De tudod ezek olyanok általában, hogy Luisiana közepén egy farmon valahol valaki megtalálta ennek a könyvnek az első kiadását 1965-ből a veterán nagypapa padlásán, aztán mire onnan ide ér... feltámadásra sem lesz kész a coursework-öm. :)

@Cascabel: Hát ha így van (mondjuk én kételkedem), akkor meg külön jó hogy én itt reklámozom a torrentezést. :D

morsels (törölt) 2014.06.07. 17:25:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Azt a mindendit. Azert ez elkepeszto :-)

De talan hinta tud segiteni abban, hogy Magyarorszagon harmadaron megkapd.

morsels (törölt) 2014.06.07. 17:27:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Az, hogy figyelnek, az nem kerdes. A mostani NSA botrany pont errol szolt (Snowden)
Amit en viccesnek talaltam az az, hogy mindenki hogy meg volt lepodve. Pedig hat az NSA csak azt csinalja, ami a dolga :-)

Furos 2014.06.07. 17:28:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jut eszembe. 70% sikerult abszolvalnom az elso courseworkomon.
Tied, hogy halad?

meszitomi70 2014.06.07. 17:30:24

Kapuzarasi panik 45 evesen,akkor meg van egy evem .
Mit venni? Porsche kajmant

Muscari 2014.06.07. 17:30:25

@Kövérmadár [swe]: lakasunk maradt, devizahitellel megpakolva. Az epp eleg, ha kitalalnak valamit, amit aztan raterhelnek.

@Jess G: en pontosan tudom, de a ferjem nagyon parazaik. Viszont nyilvan csak akkor kezdenek el keresni minket, ha valami buncselekmenyt kovettunk volna el vagy mittudomen. Akkor viszont mar hazafele menet a hataron lekapcsolnak. Na mindegy, ugysem tudom meggyozni, hogy a tobbszaz ezer kivandorolt kozul miert pont mi erdekelnenk valakiket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 17:44:33

@morsels:
Akkor már ketten lepődtünk meg rajta.
2006-ban hasonló döbbenet ült ki az arcomra, mikor volt az "elkúrtuk" felvétel. Hogy mik vannak, nem? Politikus és hazudik? Ki látott még ilyet?

Nem tudom eldönteni, hogy ezek műfelháborodások vagy az emberek tényleg ennyire ostobák? Előbbi még csak-csak, mert ugye kell a cirkusz és miegymás.
De ha tényleg ilyen buták... akkor nem tudom mi lesz velünk :)

Muscari 2014.06.07. 17:52:17

@QUERCUS(a favágó): igen, tudom,egy gonddal kevesebb. En nem is problemazok, kulonben nem mernek egyaltalan irni. Persze teljesen kiadni magat az embernek szinten hulyeseg, sose lehet tudni, mikor akar valaki rosszat.

Sütemény1975 2014.06.07. 17:52:49

@morsels: mondjuk nem 1000 font, de egy evtizede en is kiadtam 320 dolcsit egy cd lemezert :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 18:09:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Szerinted itt vesz valaki filmeket meg zenét? :) Jó hogy nem még filmeket is vásároljak a kuli béremből mikor ott az internet, a szabadság és a szabad információáramlás utolsó bástyája. Én elvből kalózkodom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 18:21:32

@Muscari:
Figyelj, én azonnal felismertem a férjed.
Persze hogy meg akarja őrizni az inkognitóját.
Olyan múlttal...
Az Oszamáért kapott dollármilliókat azért jó helyre tettétek remélem.
Pssszt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 18:30:46

@Muscari:
Én ezért tartok itthon vérnyulat. Hiába a TEK vagy a CIA, jőnnek, látnak és fejvesztve menekülnek.
Ez már csak ilyen :)

FutureFry 2014.06.07. 18:33:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A többi autó hol parkol? Gondolom nem csak ennyi van ami a képen látszik

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 18:39:20

@morsels: Akkor átfogalmazom. Az evidens, hogy botok és különféle szervek monitorozzák a netet. De alapvetően kétlem, hogy olyanokra ugranának mint torrent vagy gyorshajtás vagy hogy most külföldön ki mennyit keres...
Nyilván nagy bűnszervezetekre vadásznak ők, nem kishalakra. :)

@házelőtthinta: Hát oké, nyilván, csak ezt akkor sem szokás fennhangon reklámozni. Már csak azért mert sok bloggazda/fórum admin élből kimoderálja az illegális mivolta miatt. :)

@Furos: cdn.overclock.net/e/e6/e6af7209_40b96f717103244d7d9dea023de22820619058efade0a529f2938430963ed6c7.jpeg

Az első modult már megcsináltam. Majd olyan 2 hét múlva kapok eredményeket a vizsgáról és a coursework-ről. Most a 2. modul közepén vagyok, pont beadandó projektmunka előtt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 18:42:03

@FutureFry: A kép baloldala egy lezárt sétálós-játszós utca, oda nem tudnak beállni. A jobb oldali bejárat előtt van még hely 3 vasnak, amint látszik. Amúgy ennyi, nem szokott több lenni.

DieNanny CH 2014.06.07. 18:45:40

@házelőtthinta:

Megtennéd kérlek, hogy válaszolsz erre a tegnap feltett kérdésemre?:

Ezt írtad te (itt: hataratkelo.blog.hu/2014/06/05/az_orszag_gerince_megy_el/fullcommentlist/1#c23202449 )

"Nem lehet meghatározni hogy mi az hogy siker. Egyik embernek az is siker hogy megél, a másik csak akkor érzi magát sikeresnek ha egyre magasabbra törhet. A harmadik meg szimplán jól érzi magát bármi történjen is. Őket azért irigylem. Igyekszem efelé tartani. Szerintem az az ember sikeres aki egyszerűen jól tudja magát érezni a keretei között. "

Kedves @házelőtthinta! Annyi kérdésem lenne ehhez, hogy ismersz ilyen embert? Pontosabban: beszélőviszonyban vagy legalább 1 ilyen emberrel?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 18:52:44

Ahogy ígértem. Amiért én leginkább szeretem ezt a környéket, az az, hogy rögtön a ház mögött már ilyen vidék van:

kepfeltoltes.hu/140607/IMG_2620_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/140607/IMG_2630_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/140607/IMG_2634_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/140607/IMG_2635_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Itt teljesen normális és megszokott, hogy az emberek délutánonként, hétvégente kiviszik a lovakat és ügetnek egyet a környező utakon. Lovasrendőr is rendszeresen megfordul a környéken. Én meg persze nem győzöm a bringával kerülgetni a lócitromokat. :)

A kukák viszont zárt tárolókban vannak mert a rókák különben esténként széttúrják a szemetet. Mondjuk néha a szomszédok tesznek ki nekik maradékokat. :)

De most már leálltam, hagyok mást is érvényesülni. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.06.07. 18:52:50

off

egyszer valaki azt irta nekem a kanadai gyilkossagi statistika rosszabb mint a magyar.. hat itt van ..
tvanouvelles.ca/lcn/infos/faitsdivers/archives/2014/06/20140607-055201.html

felev alatt a 9. gyilkossag kb 3 millios vonzaskorzetben ..

es egy sem volt lopas, betores, rablas kovetkezmenye ..

montroyal ( CAN qc) 2014.06.07. 19:03:10

es... F1 hetvege van nalunk ... es 30fok meleg..

Sütemény1975 2014.06.07. 19:20:11

@Kövérmadár [swe]: a Young Sherlock Holmes c. film zeneje, dedikalva :) limitalt, 1000 dbos szeria.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 19:46:00

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem ismerek ilyen embert. Panaszkodó szerencsétleneket ismerek csak. A barátnője ölelgeti, de dühöngve jön be dolgozni hogy neki burgereket kell forgatni és hogy ez micsoda tragédia. Én meg röhögök az egészen és végigcsinálom (csináltam) stressz nélkül a műszakot. Akkor ki a hülye?

Papagály (törölt) 2014.06.07. 19:49:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
én nagyon régen jártam arra, azóta a design is teljesen megváltozott.
ha nem boldogulsz, írd meg, mit akarsz letölteni és megnézem. könnyen lehet, hogy regisztrálni kell.

DieNanny CH 2014.06.07. 19:57:48

@házelőtthinta:

Szóval, nem ismersz ilyen embert. Akkor ezt miért írod:

"A harmadik meg szimplán jól érzi magát bármi történjen is. Őket azért irigylem. Igyekszem efelé tartani. Szerintem az az ember sikeres aki egyszerűen jól tudja magát érezni a keretei között."

Ha valóban efelé akarnál tartani, akkor jól éreznéd magad a kereteid között. De a legtöbb kommentedből azt látom, hogy gyűlölködve kritizálod azt, aki a keretein belül maradva nagyon is jól érzi magát. Vagy ez az, amit te is írtál, hogy irigyled az ilyen embert?
Gondold végig: mi szép történt ma veled? Legalább egyvalamit írj le!

Velem az történt, hogy reggel fél 8kor vásárolni voltam, és hazafelé még eltakarták a házak a napot, de messze, a hófödte hegycsúcsok már nagyon szép rózsaszínűek voltak. Virágillat volt a levegőben, csicseregtek a madarak, és nagyon jól éreztem magam. Nem kell sok. Higgy nekem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 19:58:27

@Papagály: Időközben megfejtettem. A 3 könyvből kettőt levadásztam. Ez már messze több, mint amit remélni mertem. :)

Köszönöm szépen mégegyszer! Ezzel a jócselekedeteddel visszakerültél a "kegykosárba". :) Ha összefutunk valaha a HA csúcstalálkozón, akkor mégis meghívlak sörözni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.07. 20:11:16

@DieNanny [SZ,CH]:
De azokat is gyűlöli, akik nagyobb kerettel rendelkeznek, mint ő... és erről CSAK ő tehet, senki más.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 20:32:30

@DieNanny [SZ,CH]:

Ha nem kell sok miért léptél le Ausztriából még több pénzért?....

2014.06.07. 20:56:02

A poszt gyenge, vagy Max hiányzik?

DieNanny CH 2014.06.07. 21:05:09

@Papagály:

Hűűűűűű És még salzburgi várad is vaaaan... Meg felhős naplamentééééd.... Húúú sárgulok.
Gyönyörűek a képek!

DieNanny CH 2014.06.07. 21:05:52

@lexrex:

Egyik sem. Végig a posztról beszélünk - a magunk módján... :-)

2014.06.07. 21:15:30

@Cascabel: 'Bizony figyelik a "gumitalpuak" a blogokat, forumokat. Nem csak itt, hanem a vilag szinte minden orszagaban. Sot, nem csak figyelik, hanem ki is elemzik, hol fejlett, specialis programokkal, hol csak egyszeru, hagyomanyos olvasos modszerekkel. Sot, nem csak kielemzik, fel is hasznaljak ketes uzelmeikhez:)
(A kozelmultban volt itt a HA-n egy poszt, megjelenese utan par nappal le is vetettek. Nem a temaja miatt, hanem az irojanak a "beosztasa" miatt)'

Nem tudom kit ertesz 'gumitalpuak' alatt :), de az a posztolo akire utalsz kovetsegen dolgozott, es emlekszem mennyire meglepodtem mikor olvastam az irast, mert en is pont egy nagykovetsegen dolgoztam akkoriban es arra gondoltam hogy engem kirugnanak ha egy ilyet bekuldtem volna... Aztan kiderult par nap mulva hogy ot is kirugtak, vagy legalabbis figyelmeztettek hogy ez nem volt jo otlet. Azon a kovetsegen ahol en dolgoztam volt egy sajtofigyelesi osztaly ahol pont az ilyen jellegu cikkeket probaltak kiszurni napi rendszeresseggel, feltetelezem hogy mas kovetsegeknel is van hasonlo osztaly. Ez nem jelenti azt hogy a 'nagy testver' mindig es mindent megfigyel, egyszeruen a kovetsegeknek elemi erdekuk hogy tudjanak az ilyen jellegu irasokrol. Ezt az illeto posztolonak tudnia kellett volna, biztos vagyok benne hogy elmagyaraztak neki mikor a munkahelyre kerult. Az hogy ot 'megtalaltak' az nem azt jelenti hogy minden atlagembernek figyelik a kommentjeit vagy blogposztjait az interneten.

Herr Géza 2014.06.07. 21:22:56

Guten Abend allerseits. Grüezi aus Como (IT) - semmi extra, csak elugrottunk Gyuri haverunkhoz (tudjátok: a Clooney Gyuri) egy Nespresso-ra. :))))
A WG témához nem tudok én sem hozzászólni, sosem laktam ilyenben... Mellesleg gyanítom, hogy a csaj a felkapott környékeken pedálozott (Pl. Kreuzberg). Az tényleg lassan tele van, míg a néhai Kelet-Berlinben még most is gyorsabban és olcsóbban találsz kecót, mint pl. Münchenben vagy a nagy egyetemi városokban...

DieNanny CH 2014.06.07. 21:29:26

@Herr Géza: Küldjél a tóról képet! Naplementéset! Ja, meg a Gyuriról is lehet, ha már kéznél van... :-)))

**mimi** 2014.06.07. 21:29:28

@Papagály:
úúúú de nagyon jó képek!
Főleg az utsó kettő :))))))))

Taxomükke (UK) 2014.06.07. 21:30:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A tor browsert megnyitod, megnyílik egy böngészőoldal, és hajrá. Nincs semmi spéci proxybeállításra szükség.
Ha Virgin a szolgáltatód, akkor ne nagyon torrentezz.

**mimi** 2014.06.07. 21:31:55

@Herr Géza:
Képeket kérünk!!!:))))
És érezzétek jól magatokat!!! :))
bakker...mindenki van valahol, csak én gubbasztok itthon...

Taxomükke (UK) 2014.06.07. 21:34:59

@Muscari: Nem irigyellek, meg a férjedet sem.

Imre apó 2014.06.07. 21:44:34

@Kövérmadár [swe]: "Csak vicceltem ám, elvtársak, imádom a hazámat, imádom Magyarországot, az életemet adnám a Kedves Vezetőért!"

Melyik az a vezető?? :)))))))))

Imre apó 2014.06.07. 21:47:18

Mit keres ez a pár reklám az oldalon?

ezek nem voltak, nektek is van?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 21:57:26

@Kövérmadár [swe]: "...az életemet adnám a Kedves Vezetőért!"

Nagyon tetszik, hogy ilyen elkötelezett és lojális vagy a svéd király irányába. :)

@Papagály: Uhhh, feltetted a lecet rendesen ezzel a kilátással. Köszönjük, hogy ezeket csak a végén dobtad be, így napközben mi is labdába rughattunk. :)

@Taxomükke: Kösz a tippet. Bár most megoldódott, de a jövőben még jól jöhet. :) Amúgy TalkTalk-os vagyok.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 22:07:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
igen, vannak előnyei a 8. emeletnek, de amikor egy hete a szófát kellett felhozni, ami nem fért be a liftbe, nos, akkor nem a kilátás jutott eszünkbe... :)

Papagály (törölt) 2014.06.07. 22:08:44

@Imre apó:
az exkluzív reklám csak a V.I.P. felhasználóknak jár.
no meg azoknak, akik nem tudják, ki a Kedves Vezető... ;))

Muscari 2014.06.07. 22:14:36

@Papagály: oooooo, Salzburg....

Egy hosszu hetveget toltottunk ott par eve, felejthetetlen volt. Egyedul az idojaras nem volt kegyes hozzank, igy a kornyezo hegyeket sem lathattuk sajnos. Ettol fuggetlenul a varos gyonyoru, teged is irigyellek.

Ezt a fantasztikusan szep viragagyast is akkor fotoztam

kepkezelo.com/viewer.php?file=iuw9egtmo3zurahuo021.jpg

Muscari 2014.06.07. 22:18:19

@DieNanny [SZ,CH]: csatlakozom, kepeket kerunk!
Ma ugyis ilyen kepmegosztos, bekes nap van.

Muscari 2014.06.07. 22:19:45

@Herr Géza: vagyis ide csatlakozom, Nanny keresehez.

nyuszigonosz 2014.06.07. 22:22:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nagyon szépek a képek, amiket feltettél.
@Papagály: Szintén nagyon szépek.

Imre apó 2014.06.07. 22:22:10

@Papagály: Értem, tudtam, de most elég ezekből a fosokból, állandóan oldalról és alulról fel - bekúsznak, idegesítő.

Asszem megyek pihenni.

A debreceni stadinyont ma megnéztük, hát...alkottak nagyot.
Az a rengeteg vas, beton, nemtom hány kamera, már amit kivűl láttunk, boahh.

A bicajosokra nem gondoltak, mert csak 20 bicajnak csináltak helyet, na mondom remek,

A címerről hiánycikk a turul feje, na ja.

Muscari 2014.06.07. 22:22:40

@Taxomükke: azert nem kell minket annyira sajnalni :-)

Az valoszinu, hogy Angliaban nem fogunk ingatlant venni. legrosszabb esetben nyugdijas korunkra visszakoltozunk Magyarorszagra valami jo kis csendes bakonyi faluba. Addigra talan ki lesz fizetve a lakas teljesen :-)

2014.06.07. 22:25:39

Na akkor koszonjuk szepen ezt a posztot, akkor ezt most szepen bookmarkoljuk, eppen ma jottunk vissza a fantasztikus Berlinbol a hidegbe, szoval ha esetleg ott kotnek ki, akkor meg eppen jol johet :D Naaaaaaaaggyon joooooo heeeeely. :D

Muscari 2014.06.07. 22:26:52

@Taxomükke: mi a baj a Virginnel? Nekunk Plusnet van, de mar most azon gondolkodom, hogy mire csereljuk le, ha lejar az egy ev, annyi problemank volt veluk. Neked ki a szolgaltatod?

Imre apó 2014.06.07. 22:27:53

Ma ezt a magyaros vacsorát ettük idehaz, tepertős paraszt vacsi, sok újhagyma paradicsom csípős zöld paprika, retek és jó kis parasztkenyér. Televagyunk megyünk. A hagyma kiszárítja a szám, de nem lehet nem enni :))))))))))) Remélem nem álmodom sivatagosat:))))

Imre apó 2014.06.07. 22:29:28

Jóccak Nektek:))))))))))

Herr Géza 2014.06.07. 22:44:22

@Muscari: @**mimi**: @DieNanny [SZ,CH]: Ma nem fog menni, mert a technika még nem kompetens én meg jó álmos vagyok. (1/2 5-kor keltem....) Holnap???
Jó éccakát.....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 22:47:13

Na de hova tűnt Damon Majree
és Damon Charli?

Muscari 2014.06.07. 22:59:37

@Herr Géza: Na jo, talan addig kibirjuk :-)

Papagály (törölt) 2014.06.07. 22:59:47

két (tavalyi) írás az ausztriai vendéglátózásról - pro és kontra. (hintának ajánlva, szeretettel. az elsőben a kérdéseid, a másodikban a válaszokat találod. ;) )
kulfoldimunka.co/2013/02/18/kemeny-az-elet-ausztriaban/
blogi.hu/blog/mennyire-kemeny-az-elet-ausztriaban

Muscari 2014.06.07. 23:01:55

@diggerdriver: Mayree blogja utoljara majus 23-an frissult. Remelem, jol van es csak elfoglalt vagy nyaral, azert nem kommentel.

Muscari 2014.06.07. 23:27:41

@Papagály: nem hallottam meg errol a Kulfoldimunka blogrol. Az azonban elso ranezesre latszik, hogy a Hataratkelo fenyevekkel jobb!!!!

Megneztem egy kicsit alaposabban is, a koncepcio nem rossz, de a posztok alatt alig van hozzaszolas. Hiaba,, ha nincsenek jo posztok, nem alakul ki torzskozonseg sem. Erdekes, hogy viszont 17 ezren lajkoltak mar, ezek szerint az emberek olvassak.

Nem hiszem, hogy konkurrenciat jelentene a HA-nak, a posztok elegge szarazak.

Mrs. Clayton 2014.06.07. 23:31:03

@Papagály: akkor lehet h valojaban kurvakat keresnek?

Papagály (törölt) 2014.06.07. 23:46:46

- A brit főváros központjában a nitrogén-dioxid szintje magasabb, mint a légszennyezettségéről is ismert Pekingben.
kulfoldimunka.co/2014/05/31/londonban-meg-pekinginel-rosszabb-levego/

- Megszünteti november 2-ától a Budapest és London-Luton közötti járatát az easyJet angol diszkont légitársaság.

Muscari 2014.06.07. 23:47:52

@Jess G: pasikat is?

Muscari 2014.06.07. 23:53:16

@Papagály: meg jo, hogy en a kulvarosban elek, London tenyleg szennyezett, a telen volt rendes szmog is.

Az Easyjetrol hallottam, eddig is csodalkoztam, hogy ki utazott veluk egyalatalan, a harom fapados kozul mindig ok voltak a legdragabbak, annyival meg nem jobbak. Mi egyszer mentunk veluk, mikor hazaerkeztunk, a ferjem fent felejetette kedvenc sapkajat a gepen. Raadasul mi eszakon lakunk, a repter meg, ahonnan az o gepeik indulnak delen van, ugyhogy kesz tortura volt odajutni.

Te most olvasgatod a masik blogot? Hogy tetszik?

Mrs. Clayton 2014.06.07. 23:56:43

@Muscari: nem, a pasik azok a konyhan mosogatnak, ez biztos ilyen bentlakasos kupleraj, Pinky is mondta h szokott fozni :-D
nem, csak viccelek
made, mint megcsinalt, erteeeeeeeeeed :-)

Papagály (törölt) 2014.06.08. 00:05:19

@Muscari:
so-so. üzleti érdekeltségűnek tűnik, mintha az egész csak a saját szolgáltatásaik reklámozása kedvéért íródna.
de szerintem nem rossz, a hírek rovat is jó: rövidek, forrással.
az élménybeszámolók a dátumaik alapján meglehetősen ritkásan érkeznek.
nekem rendben volt az ausztriás írás, bár rövid és elég személytelen; egy véleményt felmutat.

Muscari 2014.06.08. 00:05:44

@Jess G: ja ertem :-)))

Akkor a fiuk a konyhan ,a lanyok meg szoban. Jovedelmezo lehet.

Made, sot ready made!

Mrs. Clayton 2014.06.08. 00:08:25

@Muscari: de most nezem csak h magyarul is ilyen szoviragban de ugyanazt allitjak, szoba-lany azaz ba-szobalany
semmi ketseg, Pinky alneven lanyokat keres :-)

Muscari 2014.06.08. 00:09:29

@Papagály: igen, a hirdetesi oldal kapcsolodik hozza. Megneztem az impresszumot, vagy ot ember csinalja, mondjuk nem tudom, hogy mennyirelehet jovedelmezo .

Holnap majd megnezem jobban, de most var az agy.

Jo ejt.

Dr. Valentin Narcisse 2014.06.08. 00:59:39

@Muscari: A titkosszolgálatok olyanokat figyelnek meg, akik állambiztonsági szempontból fontosak. Egy tüntetgető állampolgár a kutyát nem érdekli. Azon gondolkodom néha, hogy ez a fajta paranoia nem vezethető-e vissza egyfajta felsőbbrendűség-tudatra.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.06.08. 00:59:48

Ha egy lakásra 50-100 pályázó van, akkor a többi 49-99 hol lakik...? Még, ha mindenki 10-20 helyre pályázik, akkor is valami sántít. Talán az, hogy ez matetmaikai képtelenség és költői túlzás...?

GaZe 2014.06.08. 00:59:57

Azt erdemes tudni azert Berlinrol, h nem csak fel europa muveszlelkei, de szinte egesz nemetorszag fiataljai is ide ozonlenek. Szoval nem meglepo amikor 70en vannak egy besichtugungon.
A wg kicsit mas terep, mint a lakasberles, mivel a wg-bol konyebb kibaszni valakit, mint "normal" alberletbol.nemeto-ban van ilyen kvazi tarsadalmi megallapodas, h berlakasban elnek a nepek, ezert porog a penz a gazdasagban ami mo-n 30 ev devizahitelben parkol, szoval ertheto ha a berleti dijak erzekeny tema.
Sok az onkormanyzati peco, vagy a hausverwaltungnak kiadott keco.
Amit celszeru: a fizetesi igazolast (einkommensbescheinigung, min 3 honaprol, festjob) lobogtatni, schufa-igazolas (kb ilyen pozitiv adoslista) esetleg segit egy ajanlas az elozo berlotol (kontakttal). Emellett tenyleg lehet irni magadrol ilyen kis bemutatkozot, artani nem art, de csak semmi humorbonbom, jopofizas, ez csak segitseginfo handout a donteselokesziteshez.
A 2-3 havi kaucio gyakori, de berlinben azert siman lakhatsz 10 evig is ugyanabban az alberletben..
A lakasoknal nem default, h butorozott, sot, es ebbe gyakran a konyhabutor is beleertendo (nemhogy huto vagy mosogep, hanem gaztuzhely se).
A hol erdemes lakni mindig az ember igenyeitol fugg, de javasolt valami s-bahn vonal kornyeken, azzal barhol ott lehet lenni a rendszerben, a tomegkozlekedes(+bicaj) vilagbajnok.
A mitte a kozpont, full turista, nyuzsges. Prenzalu posh es getzi draga (tole kijebb van pankow, kisvarosias, de mar nem setatav). Friedrichschain csalados-kocsmas-klubos hip. Kreuzberg hipster de mar bedragult. Neukolln jon fel, nagyon hip, de ha nem birod a nagyon arabmultikultit akkor neeroltesd. Moabit mindentol kiesik, hiaba a varos kozepe. Weddingnek vannak jo reszei es meg olcso, de ha berlinnek vannak durva reszei, akkor azok itt vannak.charlottenburg/Charlottengrad kocsi nelkul gyilok es kiesik. Schoneberg melegkanaan, de szivarvany tangaban azert itt se tudsz fenysnappal, kozel a Tempelhof.

Es amennyiben nem kulfoldi adja ki a keglit, jobb ha beszelsz nemetul.

(Lehet egyszerubb probalkozni a wohnung auf zeit megoldassal, az fix idore szol es nem kell arcvizit inkabb csak penz. De utana koltozni kell tovabb).

tryml 2014.06.08. 01:17:57

---------------------

Fontos a cikkhez hozzátenni, hogy ez csak a LOW BUDGET esetben igaz!

Kétféle keresési irány van:
1) privát (lásd a cikket), amikor nincs pénze az embernek, mert a lakásokat kiadó házkezelőségek ilyen "pórnéppel" nem állnak szóba.
2) vagy van egy normális munkád és nettó kereseted, ekkor viszont már megnyílnak az ajtók, akár sorbanállások nélkül.

Tehát a munka megléte a legfontosabb és leginkább ez alapján választják ki a leendő bérlőt! Ha nincs munkád, csak a fenti tortúra marad és a szerencsében való bizakodás.
Ja persze nem takarítónőnek kell ide eljönni, hanem mondjuk mérnöknek, orvosnak, programozónak. Így kb 500 eurótól már sokkal egyszerűbben találhat az ember megfelelő lakást (szobát kb 400 felett).

DieNanny CH 2014.06.08. 06:20:34

@GaZe:

Ez igen! Nagyon informatív!

2014.06.08. 06:56:48

@tryml:
"Ja persze nem takarítónőnek kell ide eljönni, hanem mondjuk mérnöknek, orvosnak, programozónak. Így kb 500 eurótól már sokkal egyszerűbben találhat az ember megfelelő lakást (szobát kb 400 felett). "
Az Übermensch matyar diplomahoz kotne a kulfoldi munkavegzes es lakhatas lehetoseget:)

Quercus a favágó 2014.06.08. 07:33:25

@diggerdriver:

Gondolom vannak dolgok, amiket Charlie gyomra már nem vesz be. Ahogy nekem is írta, úriember megtartja a véleményét magának.

Fekete Pestis 2014.06.08. 08:10:10

@Muscari:

Nézd, olyan szabályokat hoznak, amik nem mindig és teljesen életszerüek. Most nem mondok példát, de mindenki legalább 2 területet meg tudna nevezni ;)
Így az sem mindig élelszerü, hogy ezeket te betartod.
Simán el tudom képzelni, hogy [na nem most, hanem úgy 15-20 év múlva] ezeket a szabálysértéseket az interneten féllegális/illegális úton kinyert "bizonyítékok" segítségével kezdik el üldözni.

Mindehhez hozzájön a fényképek utáni vadászat (mármint az interneten - úgy látszik az igazolványkép, amit kötelezöen leadsz már nem eleg?), és a zártláncú ipari kamerák elterjedése.

Szóval teljesen jogos az aggodalom. (P.l. rólam tudtommal egy kép sincs fenn az interneten. Rendszeresen ellenörzöm. ;) )

És az is mesebeszéd, hogy "aki nem csinált rosszat, az ne féljen". Mégpedig azért, mert
a. a szabályokat visszamenölegesen is meg lehet változtatni - meg is csinálják.
b. olyan szabályokat hoznak, amilyeneket csak akarnak - és attól fogva az lesz a törvény. Hadd utaljak p.l. a zsidótörvényekre.

Fekete Pestis 2014.06.08. 09:30:01

@Dr. Valentin Narcisse:

nem a titkosszolgálatról van szó.
p.l. megfigyelhetnek (a jövöben) különbözö hatóságok, hivatali szervek is.
Ugye, az közismert hogy az apeh az iwiw-en vadászott nyaralós képekre, és annak kapcsán inditott vagyonosodási eljárásokat.

másfelöl meg nem tudod, hogy a jövöben hogy változik a szabályrendszer.
Mondok egy példát. Volt róla szó, hogy az Eu országoknak ki kellene vetni a bankbetétekre egy egyszeri 10%-os vagyondézsmát.
Ez nyilván erkölcstelen, és a szabályok felrúgása.
Mégis, ha kivetik, akkor azon túl ez lesz a szabály, ezt kell betartani.
Szerintem érthetö, ha valaki ezt ki akarja majd játszani.
Namármost majd akkor, az adóhivatalok az internetes információknak és a fejlett inf feldolgozási / tárolási formáknak köszönhetöen TÉGED biztos el fognak kapni, ha ilyennel próbálkozol.

Vagy mondok egy másik példát. Mennyire lenne jó, ha egy álláskeresés kapcsán a munkaadó igazán sokmindent meg tudna rólad? [meg olyat is, amit nem névvel (stb) tettél az interneten]. Azt te is belátod, hogy ez releváns a munkaadónak.

vagy ha a biztosításookat úgy változtaták, hogy ha beteg vagy, akkor több TB-t kellene fiztetned, és a "csalások elkerülése érdekében" a TB az interneten adatokat halászgatna rólad, hogy az életmódodat, esetleges betegségeidet, stb felmérje? Pláne, ha ezt törvény tenné majd neki lehetövé.

Naugye. A jövöre is kell gondolni.

Taxomükke (UK) 2014.06.08. 10:13:20

@Muscari: A Virginnel tudomásom szerint csak annyi a "baj", hogy figyelik, ki torrentezik, és letiltják.
Mi a BT-nél vagyunk, általánosságban OK, bár nem olcsó, mert elég nagy sávszélességű internetet választottunk. Meg már az elején kiakasztottak, amikor telefonon megrendeltem és előre kifizettem, aztán amikor 14 nappal később (!!!) vártuk őket a megbeszélt napon, nem jöttek. Felhívtam őket, erre közölték, hogy nincs olyan megrendelésszám, pontosabban törölve lett a megrendelés. Azt nem tudták megmondani, ki törölte, én nyilván nem, őnekik fogalmuk sem volt. Mondtam, OK, akkor most megrendelem újra, viszont SOS jöjjenek és kössék be. Nem, aznap nem lehet megkötni,csak másnap (WTF??????), és nem tudnak előbb jönni, csak újabb min. 14 nap múlva. Így aztán pontosan egy hónapot vártunk a bekötésre egy olyan ingatlanban, ahol korábban már volt BT-s szolgáltatás, tehát kb. két kattintással be lehetet volna minket kapcsolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.08. 11:00:08

@QUERCUS(a favágó):
Hűűha nekem nem írt.
Akkor biztos én is csináltam valamit ami nem tetszett neki. Na ez a legnagyobb veszteség.

Quercus a favágó 2014.06.08. 11:03:04

@diggerdriver:

Nekem se privátba írta, hanem itt a blogon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.08. 11:07:39

@Muscari:
Azt nem értem hogyha ilyen rossz a levegő Londonban miért nem látok szmogtól beszürkült házakat.
Ok a tégla talán jobban bírja de az is elszíneződik viszont a vakolt fehér falak is fehérek és kúrva messze vannak a szürke pesti házaktól vagy akár az országháztól amit körbe állványoztak 30évre de már megint kezdhetnék elölről.

Kremyy 2014.06.08. 11:39:21

En nem Berlinben,hanem Lipcseben elek,ami sokkal olcsobb es valamennyivel könnyebb is lakast talalni,ha az ember nem az egyetemi szemeszter kezdete elött 2 hettel kezdi el.

En is a WG Gesucht oldalt hasznaltam mindket költözesnel es ajanlom mindenkinek. A többi oldalon is ugyanezeket a hirdeteseket fogod megtalalni,szoval rengeteg idöt es energiat megsporol az ember,ha 1-2 nagyobb oldalra koncentral (a fizetöseket erdemes elfelejteni,nem eri meg) es naponta böngesz 1-2 orat.

Amit meg fontos tudni,hogy egy WG eseteben 3 honap a ,,felmondasi" idö,ha valaki kesöbb jelenti be,hogy költözik,akkor uj berlöt kell talalnia vagy fizetheti a maradek idöre a szoba berleti dijat.
En 3 het alatt talaltam 100%osan megfelelö WG-t normalis emberekkel es 1 het alatt talaltam uj berlöt a szobamra.
A szoba 15m2 es 170Eur rezsivel együtt es 10percre van a centrum.
Ha valaki egyedül költözne, 300Eurotol (rezsivel) talal single lakast.
500 felett meg mar tenyleg olyan lakast lehet talalni,ami kvazi luxus annak,aki egyedül el.

A szobakra a kaucio 1,5-2,5 honap,a lakasoknal valtozo,de alalaban 2-3 havi rezsimentes berleti dij. A szobak eseteben mindig rugalmasak voltak,szoval nem zaklattak,ha egy hettel kesöbb fizettem kauciot.

A lakotarsakat viszont nagyon erdemes megvalogatni,en 4 honapig laktam borzalmasan rendetlen,idegesitö,hangos lakotarsakkal es konkretan szazkilos suly esett le a vallamrol,amikor elköltöztem. Erdemes jol megnezni a lakast,hogy tiszta-e minden,rendben van-e a konyha,müködik-e minden es hogy hogyan viselkednek egymassal azok,akik együtt laknak. Egy rossz WG a mindennapokat elegge tönkre tudja vagni,egy jo WG viszont hoszu evekre anyagi biztonsagot nyujthat,mivel olcso es ha az ember olyanokkal költözik össze,akiket kedvel es akikkel jol kijön,akkor tenyleg remek elmeny.

Egyebkent zarojeles megjegyzes: en par napra szeretek Berlinben lenni,de el nem tudom kepzelni,hogy odaköltözzek..Lipcse valahogy nyugisabb meg kiismerhetöbb,ha meg kell a pörges,akkor Drezda,Berlin,1,5 ora autout..

nyuszigonosz 2014.06.08. 11:45:51

@Kremyy: Hát ez jobban összeszedett és több a gyakorlati értéke a leírottaknak, mint a poszt volt.

Sütemény1975 2014.06.08. 11:58:28

@Kövérmadár [swe]: tudod, vki belyeget gyujt, vki szalvetat, en ritka filmzene cd-ket :)

Papagály (törölt) 2014.06.08. 13:40:00

@diggerdriver:
a cikk a nitrogén-oxidok szintjét panaszolta, nem biztos, hogy az elszínezi a házakat. de a tüdőnek biztos nem jó.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.08. 14:53:57

sajnos a képkeresős képeket nem tudom megnyitni, nem értem, egy ideig láttam őket, itt most megint nem. (internet skypehoz elég gyors, nem azzal van a baj.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.08. 14:54:40

(képfeltöltés, nem képkeresés, na.)

AkiKeresAzTalál 2014.06.08. 15:00:07

Jónak tartom a Határátkelőt, de ez most miez, de komolyan?
Nem volt rendes poszt vagy téma vagy akármi? Ez kicsit olyan bulváros lett, nincs miről irni, mindegy, akkor irjunk valami hülyeséget...
Először is: "ma megnézzük, hogyan lehet a legkönnyebben lakást találni. Előre mondom, nem lesz egyszerű…"
Most akkor legkönnyebben nem lesz egyszerű vagy könnyű vagy nem egyszerű? Vagy ha tovább olvassuk, akkor nem inkább arról van szó, hogy az angol szerző szerint kurv@nehéz? A legkönnyebb és a kurv@nehéz között azért nem csak árnyalatnyi a különbség, szóval nem fogalmi, hanem értelmi zavarra utal a fogalmazó (jelen esetben az ide posztoló) részéről.
Aztán... blablabla "Berlinben tölt egy évet" blablabla "Van tapasztalata tehát a lakáskeresésben is,..."
Mi??? amiért valaki valahol eltölt egy évet, akkor már expert lesz belőle? Mert egyszer keresett és talált lakást?
Akkor én mekkora király lehetek, én eddig 3 országban éltem/laktam, mindenütt magam kerestem és találtam is lakást (nem is egyszer), de ugyanezt el tudják mondani az általam ismert magyar, román, lengyel, akármilyen sorstársak is, akiknek soha nem kellett napi 4+ órát, 50+ emailt elküldeni heteken-hónapokon keresztül... ráadásul az eredeti cikk szerzője teszi azt angolként. Egyetemistaként ez a legjobb tippje, hogy nézz meg ezer lakást és véletlenül majd csak kiadja neked valami hülye? Pfff... valóban nagy tudós lehet. Tényleg fel kell nézzünk rá, mert "Van tapasztalata tehát a lakáskeresésben is,..."
Próbálja csak meg ugyanezt magyarként, románként, bolgárként, kétkezi melósként (mint a Határátkelők többsége) mondjuk az első kiköltözéskor, munkahely nélkül, Schufa nélkül, német bankszámla nélkül... inkább ne próbálja meg, mert ilyen tudással 10 év alatt se találna...
De megforditom: gondold csak végig, ha te ki akarnád adni a lakásodat, odajön egy angol egyetemista meg egy bolgár (magyar,román,...) munkanélküli, kinek fogod kiadni? 99% hogy az angolnak, mert feltételezed róla, hogy fogja tudni fizetni, mert a bolgár alig tudja elmakogni hogy mit akar("munkám még nincs de becs'szó keresek, biz'isten fizetem"), mert az emberek TUDAT ALATT (is) előitéletesek (én is ;-)), mert... mert...
Szóval ismétlem: jónak tartom a Határátkelőt, de ez most miez?

Papagály (törölt) 2014.06.08. 15:17:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
a két állítás nem áll szemben egymással. a levegőminőség egyik mutatója a por (PM10, ennek magas szintjéről tudósít a magyar cikk), a másik pedig a nitrogén-dioxid (erről szól a londonos beszámoló).
ezek mellett még további mutatókat is szoktak vizsgálni, ld. pl. www.legszennyezes.hu/legszennyezo-anyagok/legszennyezk/).

a londoni problémákat a cikk szerint részben a dízelautók okozzák, amik kedvezőbb CO2, de kedvezőtlenebb NO2 kibocsátást produkálnak:
www.bloomberg.com/news/2014-05-27/london-s-dirty-secret-pollutes-like-beijing-airpocalyse.html

van egy interaktív térkép, ahol az éves átlagértékeket lehet lekérdezni egész európára vonatkozóan:
www.eea.europa.eu/themes/air/interactive/no2
(rugbyben nincs mérőállomás, de a coventry-i és a northamptoni adatok alapján aggodalomra semmi ok. ;) )

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.08. 15:20:59

@Papagály: Nem is akartam a kettőt szembeállítani.

Azt akartam csak jelezni a cikkel, hogy amikor probléma van és elismerik, netalántán megpróbálnak tenni is ellene valamit, az azért még mindig klasszisokkal jobb, mint amikor beseperjük az egészet a szőnyeg alá.

DieNanny CH 2014.06.08. 15:26:24

@Papagály:

Nagyon jó ez az interaktív térkép.

Muscari 2014.06.08. 15:26:57

@Taxomükke: hat, same story, csak a plusnettel. Annyi kivetellel, hogy itt egyszer harom het, szerelo sehol, telefon, majd ujabb harom het. Aztan lett telefonvonal, majd egy het mulva elvileg internet is, ehelyett a telefonvonal is eltunt. Hivtuk oket, ez volt kedden, azt mondtak penteken jon a szerelo.
Csutortok delutan moziba mentunk, az eloadas vegevel ott vart a hangposta uzenet a szerelotol, hogy keresett, hol vagyunk. Ujabb telefon, a kovetkezo szerelo utemezese jovo keddre, aki vegul meg is erkezett es elmondta, hogy a Plusnettel mennyi gond van.

Igy vartunk mi ket honapot az internetre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.09. 04:32:16

@Taxomükke: Szvsz az internet- és a mobilszolgáltatók a világon mindenütt a legnagyobb gyökerek... :-(

Csak Norris 2014.06.09. 10:14:39

Egyszerű a képlet. Nem kell Berlinbe költözni. A németek nem olyan fővárosbuzik mint a magyarok.

Itt van más városban is élt meg munka.

Egyébként meg aki eddig otthon maradt meradjon is, No. és Anglia beteltek.

A kényszerkivándorlók meg csak rontják a béreket, és létrehoznak 2. ill. 3. Magyarországot.

DieNanny CH 2014.06.09. 11:40:30

@geegee:

Izé, itt megbeszéltem, egy időpontot - kb 1 héttel későbbre -, hogy 8-ra itt lesz, 8 előtt 5 perccel érkezett, itt volt kb fél órát, míg mindent beállított - a laptopomon is -, azóta van internet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.11. 18:50:03

@DieNanny [SZ,CH]: Oksa, simán lehetnek kivételek is akár... :-)))
De nekünk idekint is van sokszor baj velük.Nem is feltétlen műszaki jellegű, hanem inkább az ügyfélkezelés...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása