oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 11. 06:44,  Negyven fölött külföldön 566 komment

2014. május 11. 06:44 Határátkelő

Negyven fölött külföldön

Az eheti blogajánlóba próbáltam minél változatosabb posztokat keresni, így szó esik majd arról, milyen 40 fölött külföldön (konkrétan: Dániában) beilleszkedni, van-e esélyünk a túlélésre, ha Törökországban kell autót vezetnünk és a végére maradt egy találós kérdés is, egy nem túl szimpatikus kínai lény személyében.

cím_Dánia.jpg

Bár mostanában elsősorban a fiatalok elvándorlása van valamiért a figyelem középpontjában, azért sokan mennek külföldre 40 fölött is, ami nyilván más élethelyzet (különösen, ha gyerek is van), mint huszonévesen világot látni. Ezzel a kérdéssel fogalkozott egyik legutóbbi posztjában a Nők külföldön, ahol Petra a 47 éves Évát kérdezte tapasztalatairól. A válaszokból szemezgettem.

„A legnagyobb kihívás számomra, hogy nem beszélek nyelveket. Koromból adódóan Magyarországon én még az orosz nyelv oktatásában részesültem. Később németül, angolul és spanyolul is tanultam, de ezeket csak hobbiból, sajnos egyik nyelvet sem volt lehetőségem használni.

Itt Dániában ingyenes a dán nyelv tanulása, ezért természetes volt, hogy elkezdem a nyelvtanfolyamot. Sajnos, rá kellett jönnöm, hogy ebből elég sokára lesz használható nyelvtudás, ezért mellette tanulom az angolt is. A mindennapokban ezt tudom használni, mert itt mindenki beszél angolul. (…)

Azt kell mondjam, hogy nem illeszkedtem be. Szeretek itt élni, látom a lehetőségeket, élvezek minden újat. Biztonságban érzem magam és nincs honvágyam sem. Mégis olyan, mintha kívülálló lennék.

Nincsenek dán ismerőseink. Bár társasházban élünk és a kislányunk dán iskolába jár, még nem sikerült kapcsolatokat létesítenünk. Mivel a férjem itt is vállalkozó, nincsenek dán munkatársai. Én pedig a dán tanfolyamon szintén csak hozzám hasonló bevándorlókkal találkozom.

Gyorsan megszoktam a dán mentalitást – már amivel találkozom a boltban az utcán vagy az iskolában. Kedves embereknek tartom őket, de sajnos még nem sikerült kapcsolatot létesítenem velük. Az itteni szokásokat figyelem, és sokat át is vettünk. Van, amit muszáj volt megszoknunk és van, amit azért, mert jónak tartjuk. Keressük a kapcsolatot a helyiekkel, nem zárkózunk el, nyitottak vagyunk. De akkor fogunk beilleszkedni, ha ők is befogadnak. (…)

Szerintem nagyon számít az életkor, de nem azért, mert nem kapnék munkát. Itt a munkakeresésnél nem számít a kor. Szerintem a mi korosztályunk nagy részének problémát okoz a nyelvtudás hiánya. Úgy gondolom, mindenképp erre kell a hangsúlyt fektetni.

Ezen kívül, a korom miatt a különböző szabadidős programokon való részvétel is nehezebben megy. Gondolok itt arra, hogy mi már nem járunk olyan szórakozóhelyekre, ahol könnyebben lehet ismerkedni. Teljesen új életet kell kialakítani.”

Ha valaki kíváncsi a teljes beszélgetésre, ide kattintson, itt olvashatja el. Szerintem érdemes!

Egy irányba két irányból

Akad jó pár ország (pláne város), ahol a magam részéről csak némi fejvakarás után ülnék volán mögé, ezek egyike Törökország (noha ott ültem már és még élek), ezen belül pedig főleg Isztambul. Hogy ez mennyire nem előítélet, arra bizonyság az Isztambul.info blog posztja.

török útjelző.jpg

„Törökországban a közlekedés szokás kérdése. Ezeket színesítik a táblák, amiket az autóban ülők szórakoztatására tettek ki. De leginkább a sirályok és az alkalmi (csak 40 éve ott lévő) árusok szokták használni.

Így az olyan dolgok, minthogy melyik irányból szabad egy utcába bemenni, nem tartozik a napi szükséges kérdések közé. Egyébként sem fér be a napi kérdések sorozatába, mert azt megelőzi Ayşe néni piaci élménybeszámolója. Azaz senkinek se marad ideje ilyen kérdést feltenni, pláne megválaszolni.

Más dolog viszont, hogy melyik irányból illik az utcába bemenni. Mert ez viszont elsődleges prioritást élvez. Főleg amikor jön szembe egy kamion. És dudál. Meg jelez közben a sofőr, hogy a féket ma otthon felejtette a fiókban.

Az utcák iránya megszokás és nem táblák kérdése, ami évszázadokra, évezredekre vezethető vissza. Rendszeresen megbotránkoztatom az utastársaimat azzal, hogy a lakásunk közelében levő második utcán szoktam felmenni a dombtetőre (kevesebb a sorbaállás), merthogy szerintük szembe megyek a forgalommal. Vagyis forgalom nincs, csak szembe megyek be az egyirányú utcán.

Én ilyenkor elmondom, hogy a másik utca, ahol a többiek közlekednek, az is egyirányú, és ott is szabálytalanul közlekednénk. Az aggódok többsége egyébként naponta húsz-harminc alkalommal hajt be fordítva az egyirányú utcákba.

Próbáltam térképeken kideríteni, hogy akkor mégis melyik a hivatalos irány, de mindegyik mást mond (ahhoz képest, hogy elvileg csak két irány létezik, a nyolcfajta térkép közül nincs kettő, ami ugyan azt mutatná).”

A teljes poszt ennél természetesen bővebb, én nagyon jól szórakoztam rajta, úgyhogy ajánlom nektek is, hogy olvassátok el, ide kattintva.

Mi ez az állat?

Végezetül egy kis játékra invitállak titeket, egy elsőre nem túl szimpatikus állatot kell beazonosítani, amit egyik kedvenc blogom, a Veve (már nem) Szecsuánban szerzője talált a lakásában…

kínai állat_1.jpg

„Kína nem Magyarország, így aztán érthetően az erre előforduló fauna is eltér a Kárpát-medencében megszokottól. Az ország hatalmas, mérete Európa egészéhez hasonlítható, ezért természetesen hatalmas a változatosság e téren is.(...)

Az állatvilág is eltér kissé. Az óriáscsótányokról már esett szó elég. Szerencsére nincsenek túl sokan, de a lakókörnyezetekben remekül érzik magukat, hacsak nem gondoskodik róluk az ember.

Küllemre ugyan sokkal ijesztőbbek, mint az otthon előforduló apró társaik, de a méretük egyben a vesztük is. Sokkal nehezebben tudnak elbújni, s célba venni is nagyságrendekkel könnyebb őket. Kopogom le, de az első néhány napot leszámítva nem láttam belőlük egyet sem. (...)

Amiért ez a poszt ma megszületett, az a tegnapelőtti behatolónak köszönhető. A képek alapján majd eldönthetitek, mi ez, én nem akarok hülyeséget mondani. Szerintem skorpió formája van, de terráriumon vagy filmeken kívül még sosem láttam skorpiót.

Az erősíti a teória lehetőségét, hogy Zhao Sheng szerint valamelyik kollégája lakásában is voltak. Nem megszokott azért, az asszisztensem például még sosem látott.”

Ha valakinek nem lenne elég ez a kép, illetve érdekli, meddig jutottak az eredeti poszt kommentelői a megfejtésben, az kattintson ide!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Dánia Kína Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr916146727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2014.05.11. 21:23:07

@Cascabel: en nem banom, ha irnak a Nyugaton elok a negativumokrol, hiszen en is oda keszulok, tehat egyertelmu, hogy erdekel. de ne kelljen mar minden nap arrol olvasnom valakitol, aki Bulgariaban el, hogy igazabol Szauron birodalmaba vagyom!

@cougarcat: ez a "vadon kozelsege" eleg jol hangzik. :)

Muscari 2014.05.11. 21:24:10

@tanato: nahat, te ismersz egy ilyen embert? Biztosan nagyon nehez nekik, nem irogylem oket. Emlekszel meg arra, aki annak idejen betort a Szepmuveszeti Muzeumba? Neki is ilyen operaciora kellett volna a penz. Szegenyt az egesz orszag kirohogte.

rezsöatya 2014.05.11. 21:26:43

@Papagály: (sowieso, ich spreche ein bisschen auf Deutsch), ilyet az ocsem husz evesen csinalt, kezdo jogsival...! Igaz, o csak otot tort ossze...

2014.05.11. 21:32:52

En kulonbseget latok a "halodo Nyugat" mantra es konkret napi, vagy tarsadalmi problemak felhozatala kozott. Az elobbi vitat ertelmetlennek tartom, mert tipikusan a felek nem kozelednek egymashoz. Az utobbira szukseg van, de itt is a megoldason, vagy a tulelesi strategiakon lehetne a hangsuly. Elismerem hogy kenyes tema mert ugy tunik hogy nem vagyok tolerans masokkal szemben. Csak arra gondoltam hogy miert a HA legyen egy ideologiai "szemeteslada", amikor ennel sokkal fontosabb a funkcioja...

2014.05.11. 21:35:10

@cougarcat:
" Aztan eljott az ido amikor rajottem hogy ha "can't beat them, join them". "
En odaig meg nem jutottam, nalam a megoldas egyenlore "can't beat them, leave them or drop out" :) (bar ez sem megoldas, tudom)
@Muscari:
Hamarosan felteszem a kepeim nagy reszet, csak meg nem dontottem el, hogy hova. Van tobb ezer, leginkabb Mexikoban keszult. Ujabban sok ingyen tarhely van, 2-50 GB-ig. Blu-ray lemezekre mentettem a videoimat, kepeimet, egy tonkrement, azt sajnalom. Olyanok voltak rajta, mint pl. seta a VanDusen Botanical Garden-ben (Vanocuver)
Kis izelito:
www.google.ca/search?q=vandusen+botanical+garden+flowers&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=I9BvU_qPFs_doATg-YGYBg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=520

rezsöatya 2014.05.11. 21:35:13

@diggerdriver: te most ulsz a sotetben, mert nem tudod kicserelni az egot???

Muscari 2014.05.11. 21:40:35

@Cascabel: hat ezze sziven talaltal, imadom a botanikus kerteket, kerteszmernok vagyok. Varom a kepeket.

2014.05.11. 21:41:37

@rezsöatya:

Szerintem inkább keresi a neten, hol árulnak Londonban szentjánosbogarat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 21:41:39

Ma jártomban-keltemben betévedtem a hanyatló nyugat kizsákmányolásra teremtett Home Bargain nevű boltjába.
Életem legjobb gumicukorját vettem 40dekás kiszerelésben 80pennyért és szintén életem legjobb aszalt vörös áfonyáját vettem 17dekában 76 pennyért.

Ez pedig mai ebédem a Munchiezben.
Tollszár tészta csirkemellel és reszelt hallumi sajttal valamint a sajton darált mentalevelekkel.
Egy egészen különleges ízű étel ami szerintem tízből nyolc embernek nem ízlene viszont nekem megint egy kedvenccel több.

kepkezelo.com/images/d8mblezo6w2esdvpboo.jpg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 21:44:23

@diggerdriver: Nalunk "csak" gulyasleves volt. En foztem.

A halloumi amugy isteni:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 21:45:40

@diggerdriver: Gondolkodtam , mi lehet az a tollszár teszta, a kep alapjan jottem ra, penne.

2014.05.11. 21:45:59

@Muscari:
Sajnos tonkrement az a Blu-ray lemezem, amin a botanikus kertben keszult kepek voltak:( De lehet szep kepeket latni rola az interneten is, VanDusen Botanical Garden. Van egy hires Victoriaban is, a nevere nem emlekszem. Cougarcat biztosan tudja:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 21:46:02

@Papagály:
Nem tanácsot kértem és vészmadarak károgására sem vagyok kiváncsi.

Sütemény1975 2014.05.11. 21:46:31

@puhacica: ki is megyek hajnalban a terre, akkor dobjuk maglyara a helyi boszorkanyt ;)

Muscari 2014.05.11. 21:47:16

@cougarcat: te jartal mar ott, amit Cascabel belinkelt, a Van Dusen Botanikus Kertben? A kepek fantasztikusan gyonyoruek.

Muscari 2014.05.11. 21:49:37

@tildy[UK]: ha belegondolsz. ugy nez ki, mint egy toltotoll, de meg en sem hallottam igy hivni. Ugy latszik, Digger mindent lefordit magyarra ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 21:50:11

@rezsöatya:
Nem bazmeg majd hívom Cameront hogy cserélje ki.
:))))))))))))))

Hari Seldon 2 2014.05.11. 21:53:02

@tanato:
Kell neki a szélsőjobb támogatása. A Paki-k ellen nem lehet beszélni mert az rasszizmus, ezért azt "ütik" aki nem mer visszaszólni, vagy akinél nem lehet a "rasszista" címét ráragasztani. Ezzel együtt, a lényeg hogy megszerezze a szélsőségesek támogatást.
Úgy látszik csökken a népszerűsége. A politikusok mindig ilyenkor húzzák elő az ilyen lapokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 21:55:39

@tildy[UK]:
Fogalmam sem volt hogy mi az.
Azt mondta a pincér hogy görög sajt. Drukkoltam hogy ne feta legyen.
Amivel amúgy nincs semmi bajom csak nem értem miért sztárolják annyira.
Egy sajt és semmi több.
A magyar Hóvirág bármikor kenterbe veri.
Nem értem hogy miért vannak elájulva a fetasajttól a Cézár salátától meg a cacikitől. Ezek valami görög istenségek szférájában lengedező emblematikus gasztronómiai felsőfokok. közben tök közönséges semmik.
Ezt jelenti a jó marketing.

blackhairlady 2014.05.11. 21:57:57

@Muscari: " Ugy nezegetnek valami szepet."
Hat tegyel egy tukrot a geped melle es nezegesd magadat:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 21:58:43

@Muscari:
Nem fordítottam le így ismertem magyarul.

Sütemény1975 2014.05.11. 21:59:31

@Hari Seldon 2: te sem nyugszol amig nem rugdosol bele masba, mi? ennyire nehez felfogni, hogy mas hitevel nem viccelodunk? vagy liberalis ateistakent nem megy a tolerancia?
az meg, hogy a jediket a keresztenyseggel egy lapon emlited, az teged minosit....

2014.05.11. 21:59:42

@Muscari:
Tettem fel egy rovid (16 perces) videoclipet, hodok, vadkacsa es szeizmikus vibratorok vannak rajta. Kb 15 eve keszult.
www.dropbox.com/s/stpf8a0n5uon8w6/beaver-vibes.mp4

2014.05.11. 22:00:04

@Muscari: Igen, csodalotosan szep, manikurozott kert. Van egy ilyen gyonyoru kert, a Butchart Gardens, Victoriaban. Este majd teszek fel egypar kepet...

@Cascabel: Miert ne? Lehet hogy neked pont ez a legjobb megoldas. Es statisztikailag bizony elo fog fordulni ilyen. Ebbol a szempontbol igazad van, errol is lehet meselni. Aztan hogy kinek hogy alakul - majd az ido eldonti.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 22:00:06

@Muscari: na ez nalam is jatszik. Barmennyire is csodalatos lakasunk van, ha sajat lesz, kell a ekrt. Egyszeruen megorulo, hogy se terasz, se erkely, se kert vagy udvar. Erkellyel sem bekulnek ki azt hiszem, nekem az keves.

Hiaba na, videken nottem fel, a hazunk vegeben folyt a Zagyva ( Jb.) majd epedig falun 300 negyszogoles telek volt a hazhoz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 22:02:00

@tildy[UK]:
Lehet hogy kénytelen leszek ezekből venni de akkor sem értem miért égnek ki rövid idő alatt.
A másik lakásban is probléma volt ez.

2014.05.11. 22:02:35

@cougarcat: Az a kis madar az attelelo kolibrik egyike, kb. 5 cm-es...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 22:02:51

@diggerdriver: Ciprusi inkabb, de igen. Isteni finom, ajanlom probald ki grillezve is. Nem folyik szet, es tokeletes wrapba. Mi rendszeresen sutunk ilyet, jegsalatat , eros pistat es termeszetesen tejfolt rakok melle, kis paradicsomot meg es lilahagymat, majd jol betekerem wrapba. Isteni:)

blackhairlady 2014.05.11. 22:02:53

@tildy[UK]: "Vegyel ledes egot az ikeaban"
Egoja mar van, azert nem kell az Ikeaba mennie:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 22:05:00

@cougarcat:
Jaaah akinek saját lábán megy házhoz a vacsora...
:))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 22:08:05

@diggerdriver: Nalunk 1 kinai led ment eddig tonkre a 3 ev alatt... A tobbi mukodik.

A teszta amugy penne teszta, otthon is, emlekeim szerint. Tollszarnak nem, tollhegynek talan hallottam mar valakitol.

A halloumit meg tenyleg ajanlom mindenkinek, finom www.google.co.uk/search?q=halloumi

2014.05.11. 22:09:55

@Muscari:
Victoriaban (British Columbia) a Butchart Garden van. Talan szebb, mint VanDusen. Sajnos ott meg nem jartam, marmint a Butchartban:(
www.google.ca/search?q=butchart+garden+victoria+bc&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_9dvU9bzOYWFogS2kYGwDw&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1280&bih=520

Hari Seldon 2 2014.05.11. 22:11:54

@Sütemény1975:
OFF Elmondtam a véleményem. Ennyi. Te is elmondhatod az ateistákról. ON.

puhacica 2014.05.11. 22:13:18

@Sütemény1975: aztan szakalla van-e? vagy mas bunt talaltatok neki?

@cougarcat: csodalatos! (most megesz a sarga irigyseg.) Cicuka hogy figyel! :) reggel puhacica is lesett. az uram kinezett az ablakon, hogy megkerje a fecskeket, mashol epitkezzenek, o meg kivancsiskodott kozben. :) (elnezest a ferfihatsoert, de igy van ertelme a kepnek. :D)
kepfeltoltes.hu/140511/2014-05-11_09.38.17_www.kepfeltoltes.hu_.png

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 22:15:12

@diggerdriver: erre inkabb nem mondok semmit. :) Finomak es relative egeszseges etelek.

Emellett frissitoek is, nincs is jobb, mint nyari melegben egy kis hideg tzatzikit enni :) Nem azert eszi az ember mert felkapott.

Halloumi: asda, tesco, sainsburys. £2- £2.5 egy csomag, az harmunknak vacsorara eleg wrapban.

Itt a levesem, sajnos csipetket mar nem volt kedvem gyartani, a repat pedig atraktam parom tanyerjaba :) (utalom a repat)
lh3.googleusercontent.com/-IvfSpnQ6DF4/U2--fQAAVtI/AAAAAAAATX4/pTQWb2kDDOA/w333-h589-no/IMAG0233.jpg

Hari Seldon 2 2014.05.11. 22:15:44

@Sütemény1975:
"az meg, hogy a jediket a keresztenyseggel egy lapon emlited, az teged minosit..."
OFF
Nagyon OFF-olnánk, de érdekles vita lenne, hogy ,miért is? Miért is más egy hiedelem mint a másik? Ezért majd ha olyan téma lenne ahol ez érintve lenne akkor térjünk vissza rá.
ON

rezsöatya 2014.05.11. 22:16:31

@diggerdriver: magyar Hovirag sajt... ha meg a magyar tejfolt is visszasirod (a tegnapi poszt utan), a kardomba dolok...! :-))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 22:25:29

@rezsöatya:
Na most elárultam a gyengémet.
Hiányzik a magyar hóvirág sajt. Ugyan nem ettem már 30éve de most, most nagyon hiányzik.
Szar itt minden ha még magyar Hóvirág sajtot sem lehet kapni.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.05.11. 22:25:34

@diggerdriver: te csak ne szold le a cacikit, az egy nagyon finom eloetel. Hat a houmous-t szereted-e?

2014.05.11. 22:26:08

@Cascabel:
A kedvedert megint tettem fel par kis videot, Mexikobol:
www.dropbox.com/sh/pai4oeelzv2425z/AADl-UArQqV1xbJlfqzTkVkwa
(egyik kezemben a kormany, masikban a kamera, tobb szaz kilometert vezettem igy)
Kell meg par percet varni, lassu az uploadom.

2014.05.11. 22:31:12

@Cascabel:
Nem az en kedvemert, hanem Muscari kedvert:)

Muscari 2014.05.11. 22:32:45

@puhacica: nem kell elnezest kerned a ferfihatsoert, jol nez ki ;-)

Muscari 2014.05.11. 22:34:15

@Cascabel: :-)))
Koszonom, le is szedem oket. Annyi szep kepet lattam most, erik egy latogatas a Kew Gardens-ben, azt hiszem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.11. 22:36:15

@Muscari: Épp pénteken beszéltük meg a művezetővel hogy a humusz az topsoil. Olyat pedig nem eszünk.

Félreértés ne essék semmi bajom az említett görög ételekkel csak szerintem túl vannak hangsúlyozva.

tanato 2014.05.11. 22:38:53

@Muscari: Mostmár jól érzi magát,bár természetesen a külseje továbbra is hibrid,de a nemi szervei rendben vannak a hajlamainak megfelelően.Viszont a román hadseregben ő volt a társai céltáblája.

Muscari 2014.05.11. 22:40:24

@tildy[UK]: mi ez, gulyasleves? Mindenesetre jol nez ki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 22:45:51

@Muscari: Igen, az biza:) Csak az enyembol kiszedtem a repat:)

Aztan lehet valaki belekot, hogy ez nem az, mindenesetre annak keszult:)

Amugy most double up pontbevaltas van a sainsburysben majus 13ig, jol be is valtottam £55 fontnyi pontot-> £110 fontnyi vouchert kaptam. Eletemben nem vasaroltam meg egyszerre Sainsburysben ennyiert, valami 130 fontnyi cuccot hoztam el. Volt benne nadrag, keramia vajtarto, hatalmas torulkozo:)

Kapott a vikingem is elektromos borotvat:D £33-ra volt eleve learazva, a £30-s electrical voucher melle 3 fontot fizettem:D

Muscari 2014.05.11. 22:46:10

@diggerdriver: en tudom, hogy mi bajod van veluk: nincs bennuk hus ;-))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 22:48:33

@pappito: de , piszkalja. es meg csodalkozik valaki , mikor a k-europaikat "olyanoknak" tartjak....
@Muscari: Szerintem szimplan bemeseli maganak. Senki nem hajpolja ezeket az eteleket, en legalabbis nem lattam hajpolni sehol sem.

Papagály (törölt) 2014.05.11. 22:51:19

@cougarcat:
a szólásban megjelenített filozófiával magyarországon is remekül lehet érvényesülni. :(
én pont azért jöttem el onnan, mert a se a vesztesekhez, se a gazemberekhez nem akartam csatlakozni. nem volt harmadik választás, csak a kivándorlás.

Papagály (törölt) 2014.05.11. 22:51:19

a humusz nem görög étel. sokkal inkább török vagy közel-keleti eredetű.

Papagály (törölt) 2014.05.11. 22:51:20

@Hari Seldon 2:
erről dawkins jutott eszembe. egyik kedvenc idézetem tőle:
“We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further.”
― Richard Dawkins, The God Delusion

Bertrand Russell repülő teáskannája is idevág:
"Ha azt állítanám, hogy a Föld és a Mars között egy porcelán teáskanna kering a Nap körül egy elliptikus pályán, akkor senki sem tudná megcáfolni az elméletemet, feltéve ha olyan óvatos lennék, hogy azt is hozzáfűzöm, a teáskanna túl kicsi ahhoz, hogy akár legjobb távcsöveinkkel is észlelhessük. Ha azzal folytatnám, (mivel a hipotézisemet lehetetlen megcáfolni), emberi ésszel elfogadhatatlan feltételezés volna kételkedni benne, okkal gondolhatnák rólam, hogy ostobaságot beszélek. Ennek ellenére, ha ősi könyvek támasztanák alá a teáskanna létezését és minden vasárnap szent igazságként tüntetnék fel, belenevelnék a gyermekek elméjébe az iskolában, és mi vonakodnánk ezt elhinni, akkor azt különcségnek minősítenék, és egy felvilágosult világban pszichiáter figyelmébe ajánlanának minket. A középkorban az Inkvizíció elé vinnék az ügyet.”

Richard Dawkins kicsit továbbmegy:
„Az ok, amiért a vallások őszinte rosszindulatot érdemelnek (a Russell teáskannájába vetett hittel ellentétben) az az, hogy a vallás erős, befolyásos, adómentes, és az emberek továbbadják a gyerekeknek, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy megvédjék magukat. A gyerekek nincsenek arra kényszerítve, hogy serdülő éveiket a teáskannáról szóló könyvek bemagolásával töltsék. Az államilag támogatott iskolák nem közösítik ki azon gyermekeket, kiknek szülei jobban kedvelik a helytelen teáskanna-felfogást. A teáskanna-hívők nem kövezik halálra a teáskanna-hitetleneket, a teáskanna-hitehagyottakat, a teáskanna-eretnekeket és a teáskanna-káromlókat. Az anyák nem tagadják ki fiaikat, mert olyan nőt vesznek feleségül, akinek a szülei nem egy, hanem több teáskannában hisznek. Az emberek, akik először a tejet teszik bele (a kannába), nem nyomorítják meg azon emberek térdét, akik a teát teszik előbb bele."
hu.wikipedia.org/wiki/Russell_te%C3%A1skann%C3%A1ja

Papagály (törölt) 2014.05.11. 22:51:20

@cougarcat:
' En kulonbseget latok a "halodo Nyugat" mantra es konkret napi, vagy tarsadalmi problemak felhozatala kozott. Az elobbi vitat ertelmetlennek tartom, mert tipikusan a felek nem kozelednek egymashoz. Az utobbira szukseg van, de itt is a megoldason, vagy a tulelesi strategiakon lehetne a hangsuly. '

pragmatikus megközelítés, gratulálok a reszocializációhoz. :)

szalka240 2014.05.11. 22:51:20

@Kövérmadár [swe]: Nekem van egy tippem, és pontosan emlékszek a zenére is, de sajnos nem tudom sem a címet sem az előadót. Viszont vannak emlékdarabkák gyerekkoromból, hogy rendszeresen hallottam a TV-ben, valamilyen showműsornak volt a betétdala. Ha te is néztél a 90-es években német adókat, akkor lehet hogy onnan ismerős. Az RTL2-n vagy a SAT1-en mentek először olyan műsorok, ahol vicces házi videókat mutattak be, majd később jöttek a vicces sportvideók majd a reklámok. Szinte biztos vagyok benne, hogy ezek közül valamelyiknek a zenéje volt.

Muscari 2014.05.11. 22:55:20

@Cascabel: @cougarcat: ezeket ket-harom hete fotoztam, a rhododendron az utcankban van, a masik ketto a munkahelyemhez kozel. A kek viragu bokor az Ceanotus, sajnos az angol nevet nem talaltam, a lila akacot meg gondolom mindenki ismeri.

kepkezelo.com/images/8dks9iw5ze3w90u2ft.jpg

kepkezelo.com/images/aookyxx3ygc65d1z5ld.jpg

kepkezelo.com/images/lrfy59nk7aqhf14wn96v.jpg

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.11. 23:02:31

@rezsöatya: " igen, de en akkor mar nem a sajat kutyaim gazdaja leszek"

Ezt sosem tudhatjuk. Lehet, hogy mar holnap kivasal egy autobusz meloba menet es az atya egy het mulva egy ismeretlen feladotol egy malamut kolykot kap ajandekba. :) Ohhh, be cep is lenne, konnybe labad a szemem teljesen. :)

"hanem mondjuk egy szakallas no, aki megnyeri az Eurovizilo fesztivalt... :-))))"

Ennyire hianyzik a popszakma? Vagy a csillogas? Vagy a sardobalas? Vagy csak egy egeszsegesen dus arcszorzet? :)

Muscari 2014.05.11. 23:20:21

@Papagály: de jo, hogy ezt belinkelted, meg nem hallottam rola, de tetszik. Jo az analogia, a taeskanna letezese igy megcafolhatatlannak tunik.

A lanyom teologiat tanul, holnap megmutatom neki, biztosan ot is erdekli majd.

pappito · http://pappito.com 2014.05.11. 23:23:27

@diggerdriver: meg ám.
Mi most cseréltünk le mindent a lakásban ledre vagy cfl-re, utóbbi sajnos nem bírja a sűrű kapcsolgatást (meg a dimmelést se), majd meglátjuk hogyan teljesítenek.

az összes lámpás össz teljesítménye pont a 10%-ra csökkent és ugyanolyan világos van, sőt, van ahol világosabb.

rezsöatya 2014.05.11. 23:25:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "... egy ismeretlen feladotol egy malamut kolykot kap ajandekba..."
Az egyik kedvenc filmem a Hachi (Richard Gere no meg egy szanhuzo kutya foszereplesevel). Ha nem lattad meg, feltetlenul... attol labad majd a szemed igazan!

A szakallas not meg csak azert emlegettem, mert a vizcsapbol is...
Nem hianyzik a csillogas... Szerelmem szemeinel ugysem fenylik jobban semmi...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.11. 23:37:25

@diggerdriver: Apunak vettem ikeasat a tv folotti lampajaba, mondom 3 W-os , es eleg. Aha, annyira eros fenye volt, at kellett rakni mashova.

Csak ajanlani tudom az ikeasakat.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 00:24:26

@diggerdriver: "Egy sajt és semmi több.
A magyar Hóvirág bármikor kenterbe veri."

ha a hóvirág hiányzik akkó mennyé haza :)))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.12. 00:30:15

@szalka240:
Nem rémlik, hogy néztem volna német TV-t valaha is, bár apámék nézhettek (SAT1-en a szerencsekereket nézték, az biztos).

A szvegéből sem tudsz részletet? :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 00:34:48

@diggerdriver: elég jól néz ki az a kaja

érdekes, hogy a csevap meg ilyen mentás meditterrán/balkán kajákat szeretem, de a mentaszószt azt nem vagyok képes értelmezni

egyszer a subwayben bárányos szendvicset kértem és a subwayman beküldte a default mentaszószt rá (hiszen mindnki úgy eszi) én meg csak a második falatnál kezdtem gondolkodni, hogy mi ez a fogkrémíz :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 00:35:51

@tildy[UK]: nekünk itt az európai kultúrkincsből egyedül az ikea hiányzik :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 00:40:47

ja, és nem tudtam, hogy UK-ban nincs veszettség, ezt is a HÁ-n kell megtanulnom :) köszönöm, most olvasok utána.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 00:53:27

@pappito: na, mint kiderül, nálunk sincs. egy gonddal kevesebb :)

2014.05.12. 00:54:59

@puhacica: Jaj de edes!! (Milyen hatso, eszre sem vettem, de azert eleg formas, gratulalok a zsakmanyhoz... :))))

@diggerdriver: :)))) Az arnyoldala hogy marha nagy karokat tudnak okozni, ezert a hatso kertem teljesen be van keritve magas ozkeritessel.

@Muscari: Nagyon szepek, nalam is van ezekbol. A rododendron nagyon klassz mert az ozek se ragcsaljak meg. Ugy nezem szep az az utca ahol vagytok...

@Papagály: Hat persze, en vagyok a felelos mindenki mas bajaert a vilagban, sot szegyelljem magam, hiszen egy fejlett orszagban elek, stb. stb. stb. Egyszeruen teszek a kulonbozo ideologiakra, es valoban gyakorlati ember vagyok. :) Talan ezert is eltem tul, nem is rosszul tragediakat es nehez helyzeteket, mert igy gondolkodom. Ezenkivul eleg sokat le is tettem itt az asztalra, bar lehet hogy masoknak ez nem ertekelheto dolog. De kerlek ne kezdjunk vitazni ezen, mert szamomra faraszto es felesleges, rendben?

2014.05.12. 01:13:05

@Muscari: Ezek szeptemberben keszultek a Butchart Gardens-ben. A szigeten is oceaniai az eghajlat mint a UK-ben, de Victorianak van egy enyhebb mikroklimaja.

kepfeltoltes.hu/view/140512/134_3486_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140512/135_3507_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140512/135_3548_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

El tudom kepzelni hogy a UK-ben milyen csodalatos kertek vannak, az "English border" itt fogalomma valt...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.12. 01:17:26

@Muscari: Addig is amig älmodozol: en.wikipedia.org/wiki/Tanked
Én csak pär epizodot lättam belöle, de nem tudtam elmozdulni a TV elöl... olyanokat csinältak a sräcok, hogy csak na!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.12. 01:22:45

@cougarcat: Szépek a képek! Errefelé is van ilyen: www.mainau.de/
Sajnos sajät képeket nem tudok fölrakni, pedig csinältam 1-2 nagyon jot. :-)

2014.05.12. 01:35:04

@Naschkatze (Mostindien / CH): Holy Cow! Ez valami eszmeletlenul gyonyoru hely, a ferjemmel lecsekkoltuk es mennenk rogton! :) (ehelyett sajnos csak a vacsorat fogom melegiteni)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.05.12. 01:58:50

@cougarcat: Älomszép! 1napos tura. És ami pozitiv: a szigetre nem lehet csak gyalog bemenni. :-)
Jo étvägyat! ;-)

rezsöatya 2014.05.12. 03:52:08

@pappito: "nem tudtam, hogy UK-ban nincs veszettség..."

Dehonnincs!

Digger pl. meg van veszve a husgolyokert....! :-)))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 03:54:43

@rezsöatya: :))) de ez a veszettségnek egy olyan barátságos változata amitől a többieknek nem kell félnie (ha nem húsgolyók, persze)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 07:01:45

@Muscari:
Nincs velük bajom.
Cak hasonlitsd össze öket más országok emblematikus ételeivel.
A Cézárt egy Gulyás levessel.
A Fetát egy Blue Castellóval.
Mégis a ha a görög konyha szóbakerül akkor húúú a fetasajt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 07:08:45

@rezsöatya:
Ez az utolsó mondat azért kiverte a biztosítékot bazmeg.
:))))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 07:12:23

@diggerdriver: hát, nem mondhatod, hogy nem volt ziccer :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 07:12:27

@pappito:
Az az érdekes hogy nem mentaíze vokt hanem inkább a köményhez hasonlítanám.
Nagyon furcsa íz de jó.

pappito · http://pappito.com 2014.05.12. 07:15:41

@diggerdriver: szerintem nincs nagy hú-zás a feta körül, csak midnenfele elterjedt, olcsón gyártható és elég változatosan felhasználható sajtféle, így népszerű is.

Asszem ma már "görögikum" és nem is lehetne fetának hívni csak azt ami egy bizonyos régióból kerül ki, pl. a tehéntejből készültet meg egyátlalán nem.

szalka240 2014.05.12. 08:15:08

@Kövérmadár [swe]: Én csak a zenére emlékszek, szövegre nem. Lehet hogy nem is volt szövege. Sajnálom, de akkoriban még egyáltalán nem voltam zenerajongó.

Sütemény1975 2014.05.12. 10:26:14

@Papagály: meg szerencse, hogy van harmadik verzio is.

Muscari 2014.05.12. 10:43:37

@cougarcat: @Naschkatze (Mostindien / CH): koszi lanyok, ugy latom boven van miben gyonyorkodni.

Muscari 2014.05.12. 10:45:41

@pappito: szivesen. En is tanultam mar itt rengeteg mindent.

Behajtó70 2014.05.12. 12:20:11

Dániában a szakállas nők a menők. Ki akarna odamenni, a szakállas nőkön kívül? Abból meg kevés van. Te 1 szakállas nő vagy? 40 évesen?

♔bаtyu♔ 2014.05.12. 14:32:02

A skorpión az injekciós tű durva.

]{udarauszkasz 2014.05.12. 15:13:02

@Behajtó70: Az Ausztria, ott menok a szakallasak.
Viszont a magyar munkanelkuliek baromira nem menok, a munkapiac telitett, foleg az orszag keleti reszen, Burgenland, stb.

na4 2014.05.12. 18:08:12

Nahát külföldre sem így kell menni. Ha mégis, az megérdemli a sorsát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.12. 23:04:53

@diggerdriver: Nem tudom hol talalkozol gorog konyhaval, en ciprusival gyakran, illetve gorogroszagban is bementunk par etterembe. Es nem, nem jott szembe a fetasajt.

Mondom, szerintem ez csak a te kitalaciod:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.12. 23:26:42

@tildy[UK]:
Ok. Igazad van.
Ülök a gépben és hopp kitalálom hogy a fetasajtot feltűnően sokan dícsérik.
Na ezt meg is írom.
Hát valahogy így...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.13. 01:21:40

@diggerdriver: Igen :) Pontosan igy:)

Latod, hallod, es osszekombinalod. Van ez igy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása