oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 20. 06:42,  A napfény városából a Saar-vidékre 502 komment

2014. február 20. 06:42 Határátkelő

A napfény városából a Saar-vidékre

Egy rossz svájcifrank-hitel, némi kilátástalanság, egy német cég és sok elszántság is elég lehet ahhoz, hogy neki lehessen vágni a határátkelésnek. Mint Theg történetéből kiderül, azért a Saar-vidéknek is akadnak hátulütői, de pár évre azért jó lesz. (A fényképekért jár a köszönet!)

cím Rathaus.jpgRathaus 

„A történetünk 2011 körül kezdődött. Ekkor fogalmazódott meg bennem először, hogy le kéne lépni.

Ekkor 3 éve dolgoztam szoftverfejlesztőként és éppen elkezdtem a PhD képzést. A párom még a vegyész master tanulmányai elején járt, így még rendesen le voltunk kötve. Volt időnk tervezgetni.

Az okok

Hogy miért éreztem késztetést környezetváltozásra? Leginkább a saját hülyeségem, és a CHF árfolyam meredek emelkedésének sajátos konstellációja volt az ok.

Másodsorban pedig nem láttam, hogy egyről a kettőre juthatnánk otthon, és a politikai palettán végignézve esélyt sem láttam arra, hogy a helyzet belátható időn belül javulni fog.

Menjünk, de hova?

Azt, hogy merre induljunk, nem volt egyszerű eldönteni. Én jól beszélek angolul, munkám során napi szinten használom, viszont Anglia ellen szólt, hogy a párom egyáltalán nem beszéli a nyelvet és a ködös Albion kívülről nagyon ridegnek és embertelennek tűnik számomra.

Egy német cég magyarországi irodájában dolgoztam ekkor, így a kapcsolat megvolt Németországgal. A problémát a német nyelv ismeretének teljes hiánya jelentette részemről. Elkezdtem tehát gyűrni a németet.

Gáncsolásból lehetőség

Egy kicsit ugorjunk az időben! 2013 tavaszán jött egy pályázati felhívás a német anyacégünktől, hogy egyik üzleti partnerük (nevezzük csak B-nek) PhD hallgatókat keres R+D területre.

El is küldtem a pályázatomat, ami a német főnökön keresztül jutott el a B-hez. Illetve csak jutott volna. Nem adta tovább, azzal az indoklással, hogy a cégnek szüksége van rám, illetve a B-nél tudják, hogy náluk dolgozom, és nem szeretnék, hogy azt higgyék, gyengült a csapat.

Ekkor már nagyon menni akartam, így a következő személyes találkozásunk alkalmával rákérdeztem, hogy ez most mi volt? Illetve, hogy csak olcsó munkaerőként van-e rám szükségük, vagy jöhetnék ki hozzájuk is?

A kérdésen először meglepődött, majd vigyorogva közölte, hogy örömmel látnának a saarbrückeni csapatban.

ludwigkirche.jpgLudwigkirche

Költözés és kezdetek

Egy fél évet ismét ugrunk az időben. Miután mindent sikerült megbeszélnünk, augusztus végén bepakoltunk a fent említett hülyeségbe, és röpke 16 órás autóút után megérkeztünk a Saar-vidékre.

Szerencsére tudtak nekünk intézni egy bútorozott albérletet, elég elfogadható áron. Beköltöztünk, bejelentkeztünk a Bürgeramtban, majd elkezdődtek a dolgos hétköznapok, amelyek nekem munkával, menyasszonyomnak pedig álláskereséssel teltek.

Sajnos a vegyipar itt nem egy húzóágazat. Ennek megfelelően a vegyész állások két csoportba oszthatók: postdoc és laboráns/technikus. Ezekből sem lehet sokat találni.

Az első körben minden lehetséges helyre beküldtük a párom önéletrajzát, ahol úgy gondoltuk, hogy a legcsekélyebb esély mutatkozik arra, hogy alkalmazzanak valakit vegyész végzettséggel.

Ezek között voltak meghirdetett állások és olyan cégek, amiket a Google dobott ki a “Saarbrücken Chemie” keresőszavakra. Egy-két helyről jött is válasz, de mind negatív volt.

Így végső elkeseredettségben a másik felem beadta önéletrajzát egy B betűs nemzetközi gyorsétterem-lánchoz. Fel is vették, kezdetben tálcákat szedni és takarítani, majd rövidesen a konyhára került.

Nem volt egy álommeló. A szerződésben foglalt heti 30 óra helyett inkább a 42-46 óra volt a jellemző. Sokszor éjfélig, amikor már tömegközlekedés sincs. Pozitívum viszont, hogy többet keresett, mint én mielőtt kijöttünk.

bolhapiac.jpgBolhapiac

Majd jött a karácsony. Eléggé betetézett a honvágyunk, és eleve úgy jöttünk el, hogy karácsonyra hazamegyünk. A B betűs gyorsétteremlánc viszont másképp gondolta. Így 2 havi munkaviszony után a párom ismét az álláskeresők táborához csatlakozott.

Ismét megpályázott minden aktuális vegyész állást és még decemberben fel is keresték, hogy január közepén lenne egy interjú.

Innen a beszélgetés után sajnos nem jeleztek még vissza. És mivel már jó pár hét eltelt, valószínű, hogy nem is fognak. Most ott tartunk, hogy bejelentkezett a munkaügyi hivatalba, ahol egy tanácsadóval fog beszélgetni hamarosan. Reméljük a legjobbakat!

Nyugat-Európa közepén

A városról és tágabb környezetéről is írnék pár szót. A történelem folyamán igen sokszor cserélt gazdát ez a környék. Ez és a világ minden tájáról érkező bevándorlók elég sokszínű lakosságot eredményeznek.

Az emberek kicsit zárkózottnak tűnnek elsőre. Nem sok barátságot sikerült kialakítanom ez alatt a fél év alatt. Egy volt kollégával szoktunk néha sörözni és egyszer voltam nála schwenkerezni is, ami a grillezés és a bográcsozás keveréke, egy állványra fellógatott rácson hús és kolbász sütése.

Nekem tetszik, hogy a városban régi épületek vegyülnek a modern építészet alkotásaival. Jól megfér egymás mellett egy új építésű irodaház és egy 19. századi templom. Ezen felül az is, hogy nagyon sok a zöld terület.

Ráadásul mindenütt dombok vannak, amihez alföldi gyerekként sem a szemem, sem a lábam nem szokott hozzá. Az időjárással is teljesen ki lennék békülve, ha nem esne folyton az eső.

A kocsmák és éttermek árai kissé borsosak, ennek ellenére elég sokan vannak a szórakozóhelyeken esténként, főleg hétvégén. Egy sör bolti és kocsmai ára között nem ritka az ötszörös szorzó sem, étteremben pedig két ember átlagban 20-40 eurót hagy ott, minőségtől és étvágytól függően.

A város pár éve elnyerte az autósok számára legbarátságtalanabb város díját egy szavazáson. Ennek ellenére mindenki autóval közlekedik. A parkolójegy általában 2 euró / óra, de így is előfordul, hogy várni kell felszabaduló parkolóhelyekre.

színház_1.jpgSzínház

Van mit megnézni

Egyik nagy előnye az itt élésnek, hogy a közelben sok érdekes hely van, ahol hétvégenként lehet kirándulni. Egy órás autóútra van Luxemburg, ahol már többször is megfordultunk. Nagyon szép város, mindig szívesen megyünk oda.

Országon belül eddig Triert, Zweibrückent, Pirmasenst és Neunkirchent sikerült bevennünk. A Franciaországba jutáshoz elég egy útkereszteződést elvéteni, így jutottunk el Stiring-Wendelbe és Saaregueminesbe (németesen Saargemündbe).

Tervezzük még, hogy tavasszal átugrunk Párizsba és még előtte valamikor Metzbe is, valamint Belgium is a célpontok listáján van, egyelőre konkrét város nélkül, csak annyi biztos, hogy trappista sör nélkül nem jövünk haza.

Egyelőre úgy tűnik, hogy egy pár évig még maradunk. Később szeretnénk kicsit közelebb költözni Magyarországhoz. A hazaút autóval eléggé megterhelő, repülővel pedig csak a legszükségesebbeket tudnánk magunkkal vinni.

Tehát, itt tartunk most. Minden építő jellegű kritikát és hozzászólást szívesen fogadunk.”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Saarbrücken

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr255822814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.20. 22:35:04

" megvan! a Dr Kutya csinalja ezt a tanulmanyahoz.
Tenyleg hol van mar?! Hogy viseli a dolgokat?"

En meg pont most - hogy eletemben eloszor lenyirtam magamnak a hajam :D - gondolkodtam el hogy es hova tunt SodalisO a fancy kis pin-up girl-jeivel?

Quercus a favágó 2014.02.20. 22:39:32

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):

A HA ír kék mezőben. Bár Te nem vagy az. A HA nő. Ketten csinálják a blogot a férjével. A férje itt van folyamatosan.

@diggerdriver:

Kivéve, ha pókerjátékos.

morsels (törölt) 2014.02.20. 22:39:58

@diggerdriver:
Namost en nem tudom, hogy a hazelottahinta tenyleg ,borderlines,, vagy csak kifogas, hogy szorakozik, vagy tenyleg komoly problemaja van. Fogalmam sincs, barmi lehet, ezert nem is szolok hozza.
Ahogy maxvall homofobiaja sem tud erdekelni.

Nade attol meg maga a depresszio (vagy bipolar) nem 'divatbetegseg'. Az agy mukodeset nagyban befolyasolja az, hogy a szervezet milyen hormonakat termel es milyen mennyisegben. Ezek a hormonok hatassal vannak az agy mukodesere, ami aztan hatassal van a szervezet mukodesere es igy tovabb.

Ezt nehez azoknak elhinni, akik nem mentek ilyesmin keresztul, vagy nem lattak, tapasztaltak szelsoseges dolgokat. Pedig peldaul a 'steroid rage' pont ennek a kovetkezmenye.

Szoval en nem tudom, hogy a hintas ebbe a kategoriaba tartozik, vagy troll. Konnyen lehet, hogy mindketto.
Tudod, a skizofren sem szuksegszeruen hulye.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.20. 22:40:28

@QUERCUS: zold, baratom zold, olyan mint a fu meg a falevel. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.20. 22:44:02

@33621: Jah, olvastam hogy mar tobb karpataljai telepules is kinyilvanitotta a fuggetleneseget.

Nyilvan most meg kisebb gondjuk is nagyobb ennel az ukran vezetesnek, de felek ha leverik Kijevben a forradalmat, akkor meglatogatjak a videket is... ne legyen igazam!

A felcsuti ramszesz meg persze kiment terepszemle az ukran hatarhoz, de at mar nem lepheti a hatart mert Putyin mellenyzsebeben van a csipogoja a paksi hitelszerzodes mellett... szar szitu.

2014.02.20. 22:44:14

@morsels: neked szerintem az alapok megvannak. De peldaul szerintem eleg jo "Dark pools" Scott Patterson
Akkor azt is fogod tudni, hogy nagyjabol mivel foglalkozom...:)

morsels (törölt) 2014.02.20. 22:44:56

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):
Naja, mert azt egymast kozott adjak-veszik, egymasra fogadnak.
Mintha ket bookmaker azon fogadna, hogy kinek lesz tobb bevetele a fogadasibol.
Leegyszerusitve :-)

Es ez egy egeszen mas 'piacot' nyit, amihez az atlagpolgarnak sok koze nincs, viszont erosen befolyasolja a tobbi erteket.

Vagy nem igy van?

2014.02.20. 22:47:08

@diggerdriver: nem egy depresszios kollegam volt/van, trader-ek koreben gyakori. Mindegyik pontosan tudta, hogy min megy at es teljesen pontos diagnozist allitott fel. Nem egy raketatudomany a jelekbol megallapitani. A jelek meg jellemzoek

morsels (törölt) 2014.02.20. 22:47:43

@diggerdriver:
De van.
www.literatura.hu/irok/xxszazad/euproza/rejto_jeno.htm

"Esténként azután Rejtő villamosra ült, és kiutazott a Lipótmezőre, a híres tébolydába, mert súlyos idegbetegség címén és okából ott lakott, csak napközben kiengedték, mert nem volt ön- és közveszélyes. Egy este későn érkezett, már zárva volt a kapu; rugdosni kezdte. A portás megkérdezte, mit keres.

— A hálószobámat — válaszolta.

— Megőrült?! — kiáltott rá a kapus.

— Igen, azért van itt a hálószobám!"

Latcho Rom 2014.02.20. 22:50:10

@házelőtthinta: szoktal neha verseket irni Hinta?

2014.02.20. 22:50:50

@QUERCUS: semmi kek nincs benne
nekem is eros a gyanum, hogynem egy fo a HA, hanem a ferjevel, baratnoivel/baratiaval/valami szakkorrel egyutt csinalja.

morsels (törölt) 2014.02.20. 22:53:49

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):
Regebben olvastam egy cikket, amiben a Four Seasons egyik VP-je ment ezen keresztul.
Persze tudom en, hogy ez vagy gyengeseg, vagy ha valaki unnepelt, ismert, celeb, akkor meg nem tudja, hogy mit csinaljon jodolgaban.

Pedig ez nem egeszen igy mukodik.

Latcho Rom 2014.02.20. 22:53:54

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): nem kombinald agyon csarli, ketszemelyes écesz ez.

2014.02.20. 22:56:50

@morsels: a Lloyds CEO-ja (Lloyds az egyik nagy UK bank) ment at rajta, idegosszeroppanassal volt sick leave-en. Nem valogat. Mindenki a sajat eletet eli meg a legtragikusabban es mindenki mashogy eli meg.

@shakti_rom: vagy angolul vagy magyarul, de legalabb az egyik nyelven lenne ertheto! De nem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.20. 22:57:03

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): A multkor nagy fordulatszamon porgo traderekrol beszeltunk ma meg ez jott szembe pont Facebookon:

"A Bank of America például azt szeretné, ha befektetési bankárai havonta legalább négy hétvégi napon pihennének. Vagyis minden hétvégén egyszer. Vagy szombaton, vagy vasárnap. A hétköznapok 15 órás terhelését ez a kérés persze nem érinti, de például a Goldman Sachs munkaszervezési szempontból „lehetővé tette”, hogy az elemzői a teljes hétvégét kihagyva (tehát havonta nyolc napot pihenve) heti átlagban „csak” 70-75 órát dolgozzanak. Ez ugye, öt munkanappal számolva, még mindig napi 14-15 óra.

Mi van? Miért és hogyan?

A probléma állítólag a tudásalapú gazdasággal van, és ilyen helyzet nem csak az extrém példaként emlegetett bankárvilágban tapasztalható. Természetesen minél nagyobb a konc, értsd a megkereshető pénz, annál kapzsibbak lesznek az emberek, és annál jobban hajszolják őket, vagy legalábbis hagyják hajszolni magukat. De a Wall Streettől távoli munkahelyeken is, ügyvédi irodáktól kezdve magánklinikákon át az építészstúdiókig rengeteg munkahelyen, Amerikától egészen Magyarországig nagyon sokan túldolgozzák magukat. Az angolul „overworking”-nek nevezett, lassan szociológiai problémává váló jelenség mögött a szakértők az internet és a mobiltelefon-technológia fejlődését, ezen keresztül pedig az örökös elérhetőség kialakulását sejtik.

Sokan tényleg nem is csak 15 órát dolgoznak naponta, hanem állandóan. 24/7 – ez is amerikai varázsszó, 24 órán át elérhetőnek lenni a hét mind a 7 napján. Bármikor telefonálhat a főnök, este 11-kor is, vagy jöhet e-mail hajnalban, pörög mindenki és minden munkatárs, óriási a verseny, és ha reggelre nincs az e-mail megválaszolva, akkor lusta az alkalmazott.

Főleg a fiatalokat, a bizonyítani vágyókat zsarolja a rendszer. A nyugati világban a harminc év alatti, magasan iskolázott, tudásalapú generáció küzd leginkább a kialvatlansággal, fásultsággal, kiégettséggel. És romlik drasztikusan a teljesítménye. A Harvard Business School friss felmérése szerint a nyugati világ értelmiségi munkaköreinek több mint a felében ma már minimum 65 órát kell hetente dolgozni. Ötnapos munkahéttel számolva az körülbelül napi 12 óra. Nehéz így élni, tudják ezt Magyarországon is egyre többen."

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.20. 22:59:08

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): "vagy angolul vagy magyarul, de legalabb az egyik nyelven lenne ertheto! De nem."

Megnyugodtam. Azt hittem azert ir mindig neked mert te vagy az egyetlen aki erti is itt hogy mit mondd, de akkor te sem. :)

morsels (törölt) 2014.02.20. 23:00:05

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):
En orulok azoknak, akik nem tudjak mi ez es kivanom, hogy soha nem is tudjak meg.

"@shakti_rom: vagy angolul vagy magyarul, de legalabb az egyik nyelven lenne ertheto! De nem."

Forditsak? :-)

2014.02.20. 23:00:47

@Don Kartasch: nem. Morsels szokta erteni.
Dolgozom inkabb, mert soha nem keszulok el. Hasta la vista

Latcho Rom 2014.02.20. 23:01:54

hasta la vista innen is :-)

morsels (törölt) 2014.02.20. 23:06:25

@Don Kartasch:
Eszak-Amerikaban eleve nincs evi 20-30 nap szabadsag alaphangon. Az evi 20 nap szabadsag elforful akkor, ha olyan cegnel dolgozol annyi ideig... de ez vagy valamifele kozigazgatas, vagy olyan ceg, ahol a szakszervezet mukodik. Szoval nem altalanos.
Nekem peldaul 10 napom van egy evre.

A masik... megint attol fugg, hogy hol dolgozol. Egy start up eseteben a heti 60 ora elfogadott, de az ugyvedi es financialis cegeknel (plane NY-ban) ez olyan, mint a beavatas volt a katonasagnal. Vagy ahogy itt hivjak, hazing. Egy kegyetlen rendszer, szivatjak az ujakat, akik csinaljak azert, hogy ha tuljutnak arra, akkor kitarul elottuk Darius kincse. Mondjuk addigra elvesztenek egy csomo dolgot, amit sokan az emberi ertekek koze sorolnak, dehat ez egy ilyen eletpalya.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.20. 23:11:01

@shakti_rom: lányoknak szoktam. csak sose olvassák el őket.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.20. 23:11:24

@Zoole[uk]: Nem értem mire gondolsz, milyen rabló duma?

@diggerdriver: Nem vagyok elmebeteg. Egy depressziós egyed is felismeri a saját betegségét. Fejtsd ki mire gondolsz! Gondolom ha egy orvos is ezt olvasta ki belőle akkor lehet benne valami. Én nem akarok itt senkit megtéveszteni. Nem só amit előadok hanem a nyirkos, rideg valóság.

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): Tehát azt állítod hogy rengeteg jelentős szakirodalom nem elérhető a témában magyarul? Én eddig csak magyarul olvasgattam.Az hogy a kis buta fejemben én mit modelleztem le, nyilván a saját kis ügyem. Persze nagy eséllyel butaság, de én így látom a világot, szerintem nincs egészséges gazdaság. Persze nem tudom hogy lehetne egészségesebb.Egyébként nem gond az angol, az írott szöveget nagyjából teljesen megértem, gyakorlásnak se lenne rossz, még jó hogy német nyelvterületen élek :D

SzZoole 2014.02.20. 23:12:30

@Don Kartasch: @charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): es meg az en helyesirasomat cseszegetik itt tobben:)))

Latcho Rom 2014.02.20. 23:20:14

@házelőtthinta: Gondoltam. Nincs veletlenul egy jogi diplomad? :-)

SzZoole 2014.02.20. 23:21:31

@Zoole[uk]: tudod Te mire irtam,tul jo a helyesirasod es a fogalmazasod egy borsodbol szarmazo hamburgersuto sutyo nem kepvisel ilyet

Latcho Rom 2014.02.20. 23:22:36

@Zoole[uk]: Neked papirod van rola testver, en is beszerzek majd egyet...:-)_

Ugye neked nem kell elmagyarazni az écesz szot mint az emo szuros, inkognitos karolyunknak? :P

SzZoole 2014.02.20. 23:24:30

@házelőtthinta:: tudod Te mire irtam,tul jo a helyesirasod es a fogalmazasod egy borsodbol szarmazo hamburgersuto sutyo nem kepvisel ilyet

SzZoole 2014.02.20. 23:29:29

@shakti_rom: szerkeszek neked egyet?:)))
Ecesz=aids-es?
Csak tippelek:)))en sem ertem mindig...sorry

Latcho Rom 2014.02.20. 23:33:30

@Zoole[uk]: ok, pesti szleng, csak a fura az benne hogy egy pecsi faszi erti ezt a jiddishbol jott szot, egy kiraly utcai jid meg nem.

akarja :-)

Azt hiszem ez a problema kelgyo beleharapott a sajat farkaba :-)

this "écesz" is closed.

SzZoole 2014.02.20. 23:34:07

@morsels: talan meg az erted,mas tippem nincs,ha mas fordits kerlek

Latcho Rom 2014.02.20. 23:34:21

@Zoole[uk]: Itt koslat utanam a stalker már megint :-)

morsels (törölt) 2014.02.20. 23:36:16

@Zoole[uk]:
Elnezest, nem akarok 'koslatni'.

SzZoole 2014.02.20. 23:39:16

@shakti_rom: most mar ertem,de mi az hogy stalker?

morsels (törölt) 2014.02.20. 23:42:52

@Zoole[uk]:
Ez nem arra volt magyarazat, hanem ram utalt, hogy en 'koslatok' utana, en vagyok a stalker. A stalker az, aki allandoan kovet valakit.

Az eredeti kerdesedre majd o elmondja a megfejtest, en nem szolok tobbet bele, igerem. :-)

SzZoole 2014.02.20. 23:46:47

@shakti_rom: @morsels: szerintem Ti csak eljatszatok,hogy utaljatok egymast masok szorakozasara,ugy probaltok jatszani itt mint a palinta,szerintem.

Latcho Rom 2014.02.20. 23:46:55

@Zoole[uk]:

Ez a meghatarorozasa:

en.wikipedia.org/wiki/Stalking

Valaki aki maniasan kovet, fizikai eroszaktol, fenyegetesektol sem riad vissza, ezektol a fazonoktol ovja magat csarli, s meg sokan masok a neten. Eleg kellemetlen dolog..
Meg lehet elozni, neha hatosagi segitseg is szukseges lehet.

Latcho Rom 2014.02.20. 23:47:40

@Zoole[uk]: Utalja a fene, a gyulolet s mania egyoldalu.

**mimi** 2014.02.20. 23:51:45

vaksik......HA kékben ír:)

Hinta érdekes...bennem is felmerült, hogy szivatja itt a jó népet, és közben nagyokat röhög..

Szerelempatakra vasárnap megyek a moziba..:)

rengeteget írtatok ma...alig győztem elolvasni:)

morsels (törölt) 2014.02.20. 23:54:18

@Zoole[uk]:
Tevedsz.
En ismerem ezt a fazont mar tobb mint 10 eve, talalkoztunk szemelyesen is, ittunk sort Pubban, nalunk, meg nala is.

Soha tobbe nem akarok talalkozni vele.

Latcho Rom 2014.02.21. 00:00:24

nemreg meg meg akartal verni

kb otszor, nem 10 de 15 ev alatt.

Minden fenyegetesed leforditva, lementve, mar az elsonel be kellett volna vonnom a cyber crime rendoroket, s ugy tunik egyre betegebb leszel, meg kell ezt lepnem.

Sokba kerulhet, foleg neked.

Viszlat

SzZoole 2014.02.21. 00:05:19

@morsels: ez a Ti dolgotok,oldjatok meg egymas kozt
Csak az a furcsa,hogy neha nagyon jol elbeszelgetek,maskor meg egymas hajat tepitek,mint a lanyok,olyan ez szamomra mintha valamilyen verseny lenne koztetek
Es en itt lezartam ezt a temat a reszemrol.

morsels (törölt) 2014.02.21. 00:21:01

@Zoole[uk]:
Ohh, en vagyok a stalker.
Vallvonas.
(persze az mar nem szamit, hogy en elobb irtam ide, mint o, de en koslatok utana)

______________ (törölt) 2014.02.21. 00:37:27

@Zoole[uk]:
nem mondom, hogy nincs igazad (meg az ellenkezőjét se :) ), de 22 évesen én is segédmunkás voltam, de a helyesírásom / fogalmazásom nem volt akkoriban se rosszabb, mint most, sőt.

attól, hogy valaki alacsonyan kvalifikált munkát végez, még lehet jó a helyesírása, fogalmazhat jól, és lehet intelligens.

ahogy ellenpéldát is könnyen tudnék mondani: volt egy nagyon értelmes osztálytársam (műszaki főiskolán tanult tovább, ezen a vonalon csinált szép karriert, de verseket is írt), akinek botrányos volt a "hejesírása"...

Latcho Rom 2014.02.21. 00:43:56

@sorsolo:

egyutt voltunk figuransok, ne szinezd, te deklasszalt kollega :))

SzZoole 2014.02.21. 00:49:12

@sorsolo: nem allitottam biztosra,csak felteteleztem.

Latcho Rom 2014.02.21. 00:49:59

max, mindenki falcol az elnokod mellol, meddig akarja meg a verontast folytatni?

index.hu/kulfold/2014/02/20/egyesevel_szedik_le_a_mesterloveszek_a_tuntetoket/

Latcho Rom 2014.02.21. 00:50:57

@Zoole[uk]: s te figurans meg mindig nem,alszol? :)

SzZoole 2014.02.21. 00:52:58

@shakti_rom: Te koszontel mar el nem en:)

______________ (törölt) 2014.02.21. 01:00:32

@Don Kartasch: nem tudom, én inkább az ellenkezőjét látom a kollégáimon meg magamon. ahogy megy fel az árfolyamunk, úgy akarunk egyre kevesebbet dolgozni. a közgazdászok csinos elemzést is tudnak köré kanyarítani (a szabadidő határhasznát feszegetve).

ma is ebédidőben a folyópartot meg a bringázást választottam. aztán persze 1 óra lett belőle, a munkaidőből meg csak 7. :)
pedig itt minden percet örömmel kifizetnének 50-70%-os túlórapénzzel. de persze nem hagyom, inkább elbiciklizem.

SzZoole 2014.02.21. 01:11:21

@shakti_rom: en fatoku?de legalabb en nem csak pisilni hordom magamal mint Te:)))
A lanyok teljesitmenye valoban szep.

SzZoole 2014.02.21. 01:20:59

@shakti_rom: szep,de most mar mentem aludni
Jocakat:)

Latcho Rom 2014.02.21. 01:25:01

@Zoole[uk]: jenkik szemet kivedte a szabados lany, most nezem vegre a meccset..

M. Péter 2014.02.21. 01:53:19

@Hari Seldon 2: Budapesten és Londonban majdnem mm-re ugyanannyi az éves csapadékmennyiség, csak Bp.-en kevesebbszer, de intenzívebben esik.

M. Péter 2014.02.21. 01:58:58

@Herr Géza: A 2,20-ért hány decis sört adnak?

Latcho Rom 2014.02.21. 02:16:24

max:

m.youtube.com/watch?v=zYQq_jzzH0Y&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DzYQq_jzzH0Y

"En orulok azoknak, akik nem tudjak mi ez es kivanom, hogy soha nem is tudjak meg."

Aha.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.21. 03:44:25

@Kövérmadár [swe]: igen, a 2013-as egy kárpótlás volt...mondjuk a minimum amit el is vártam...
Itt még megvan a hó, meg még most éjjel is esik hozzá, de nappal olvad...most már menjen a francba, eddig kellett volna esnie.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.21. 03:51:33

@diggerdriver: Há' most mit csodálkozol ezen?Magyarországon p!csa olcsó a munkaerő, nyugaton meg marhára nem...Én is megrökönyödve olvastam nem is olyan rég, hogy egész éjszakás műszakra felvesznek hómunkásokat egész komoly 3300 forintért.És lehet, hogy ez bruttó volt... :-/
Itt egy svéd 100 koronáért nem hogy egy percet sem dolgozna, hanem még a lapátot se emelné fel... :-o
Ezért is van, hogy 3 traktoros egy éjszaka alatt eltakarít egy városrészt a hótól.És még az üzemanyagköltséggel is jobban megéri, mint fizetni az élőerőt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.21. 04:18:03

Hmm, ostoba arcok a szocsi-i olimpiáról:

subba.blog.hu/2014/02/20/szocsi_mukorcsolyas_arculata

:D

Ezek a dinka bennszülöttek Sotji-nak írják, hótt röhejes... :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.21. 07:04:38

@geegee:
Jaja. Karacsonykor nem kellettunk, most mar tesszes kutavaszodni! :)

Mr Long 2014.02.21. 07:26:15

@Don Kartasch: Az enyemet meg a C&A-ban 1500-2000 jo magyar forintert.

Atment a blog harom f'o's szakkorbe?

Globetrotter2014 2014.02.21. 08:20:30

@tsabus: ez a cikk marhaság szerintem. Még 2002ben is választási blöfflnek tekintették a közalkalmazotti HUF hitelt is.

A sima hitel is ritka volt mint a fehér holló, hát még a deviza...

Egyébként a cikkben is leírják hogy a módosítás a jogszabály célja uniós jogharmonizáció volt, nem a devizahitelek elterjesztése.

Itt arról van szó, hogy 2008ban a hitelek döntő többségét devizában vették fel, ráadásul akkor amikor ennek (a hitelfelvevő számára) semmi értelme sem volt, ráadásul egyúttal ezzel komoly nemzetgazdasági károkat okozva, és felerősítve az ország kockázatait is.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.21. 08:27:08

@Don Kartasch: Nálam is kék. A céges gépen zöld. Monitortól függ. :)
Direkt úgy lettek kiválasztva a gépek, hogy webdesign beállítás esetén különböző monitorok képein lássuk, hogy a user mit fog látni kb.
Ami az egyiken gyönyörű rózsaszín pl., az a másikon kb. egy koszos kismalac színét adja vissza :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.21. 08:33:29

@geegee: "Ezért is van, hogy 3 traktoros egy éjszaka alatt eltakarít egy városrészt a hótól.És még az üzemanyagköltséggel is jobban megéri, mint fizetni az élőerőt."

Hatékonyság? Na de az olcsó kommunista trükk, hát mit csinálnának a zemberek ha minden hatékony volna? :)

Herr Géza 2014.02.21. 08:33:39

@M. Péter: Változó (de nem a kis pohár), legtöbbször a csapolt sörnél 0,4 l, de ha üveges, akkor logikusan a 0,5 l-es verzió. Ennél kisebb egység itt nem divat, kivétel a Kölsch, mert azt hagyományosan a 0,2 l-es "Kölschglas"-ban adják. Na az egy nem túl szapora módja a sörivásnak (ráadásul a sör is gyenge), így, ha ott valaki azt állítja, hogy megivott 10-20 sört, akkor azért nem kell beájulni az "alkoholizmusától"... :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.21. 08:36:59

@Zka:
Rajonnenek arra, hogy nincs szukseg 7mrd emberre, a fele is tud ennyit termelni ;)

**mimi** 2014.02.21. 09:22:32

@Mr Long:
éjszakai műszakba :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.21. 10:28:31

@Don Kartasch: csak egy. te. az kék. rajta a betű, az a zöld.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.21. 10:34:32

@Zoole[uk]: écesz: tanács
éceszgéber: "ötletgyáros" (ma inkább pejoratívan használják)
jiddisül

Latcho Rom 2014.02.21. 10:39:40

@Babette_: ötlet, biznic nalam, moldovatol szabadon.

joreggelt köanyo :)

Latcho Rom 2014.02.21. 15:37:12

"Soha tobbe nem akarok talalkozni vele."

Kár. Jovo het szerda este jatszunk a bandával, gondoltam hogy meghivunk bennetek is a koncertre, mert miért ne.

S hidd el, nem hazudnám azt amit Te, amikor meghivtal minket az edesapad temetésére.- hogy "odatolakodtatok", amit aljasul terjeszttél az indexen. Minden mércén aluli dolog volt...

2014.02.21. 19:23:38

@shakti_rom (aki karel gott emos szurojet lenyulta): ugy kell egymas melle tenni szavakat, hogy egy ertelmes mondatot kepezzen

Latcho Rom 2014.02.21. 19:52:05

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): illetve

"ugy kell egymas melle tenni szavakat, hogy egy ertelmes mondatot kepezzen"

ugy kell egymas melle tenni A szavakat, hogy egy ertelmes mondatot kepezzenEK.

etc...

Latcho Rom 2014.02.21. 19:53:01

us-kanada 0-1

10 perc maradt?

Latcho Rom 2014.02.21. 20:18:08

@shakti_rom (aki karel gott emos szurojet lenyulta):

1-0 :-))))))))))))))

Donto vasarnap a svedekkel, madar felkotni a nyuszigatyát :-)

Fulem hogy kerult a kepbe?? :-)

kepfeltoltes.hu/140221/flag_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Latcho Rom 2014.02.21. 20:49:48

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): elvagyunk mi ketten mint a befott kishaver, jo dolog ez, buksisimi neked :-)

Theg 2014.02.22. 16:49:52

@All: Bocsi, hogy nem reagáltam aznap, amikor megjelent a cikk!
@Hari Seldon 2:
1: A velorex egy VW Polo. Szegedtől még 1 órára lakom és egyedül vezetek. 14 óra alatt is sikerült már megtenni, de akkor sehol nem kellett araszolnunk az autópályán.
2: Én nem szeretem az esőt.
3: Otthoni árakhoz viszonyítottam. Mondjuk már az is furcsa volt, amikor Szegedre kerültem és 300 ft-ot elkértek egy sörért (kocsmban / szórakozóhelyen), ami otthon (Békés megye) ~180 ft volt.
Forbachban még nem jártunk. Ha ti jártok a saarbrückeni Globusba, esetleg ott találkozhattunk ;)

Hari Seldon 2 2014.02.23. 10:24:38

@Theg:
Szia.
Ha még benézel:
Azt is javaslom, hogy ha úgy alakul, cseréljétek le az ottani lakást ittenire. Nagyon sok saarbrückeni itt bérel lakást mert a Francia oldal olcsóbb. (volt egy cikk amiben azt is taglalták, hogy a kaja itt a vegyszerek ott olcsóbbak. A Cora tömve szokott lenni németekkel)

Ez a ,mi cikkünk:
hataratkelo.blog.hu/2014/02/13/franciaorszagot_dobta_a_matrix

Ja, ha még érdekel pár dolog és még benézel hétfőn vagy kedden, tudok adni majd egy e-mail címet.

Hari Seldon 2 2014.02.23. 10:33:12

@Theg:
Én is egyedül vezetek. A gyerekek miatt kell megállni háromszor. (mindig játszóteret keresünk a következő megállónál, vagy bármit ahol a pihenőnél kirohangálhatják magukat)

Egyébként tényleg az a legjobb ha vasárnap vezetsz, akkor nincsenek kamionok, és a külsőben is lehet menni 130-al, mert németbe gyakorlatilag mindenki nyomul annyival személyautóval.
Két helyen szokott lenni dugó: Regensburg és Nürnberg melletti autópálya szakaszokon.

(Nem biztos, hogy ma vissza tudok nézni, mert egyedül vagyok a gyerekkel, és velük kell foglalkoznom. Majd meglátom.)

Hari Seldon 2 2014.02.23. 10:42:31

@Hari Seldon 2:
Ja, inkább most megadok egy címet:
temporaryseldonkukacgmail.com

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása