oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 13. 06:46,  Franciaországot dobta a mátrix 445 komment

2014. február 13. 06:46 Határátkelő

Franciaországot dobta a mátrix

Nagyon régi törzsolvasó küldött a minap levelet, amelyben leírta, hogyan is keveredtek fél évvel ezelőtt Lotaringiába. Hari Seldon és családja azon ritka emberek közé tartozik, akik (noha a nyelvtudás miatt kézenfekvő lett volna) nem Angliát választották – hogy miért és hogyan ment a beilleszkedés, az rögtön kiderül.

Metz.JPGMetz

Miért tűntem el ilyen sokáig? Egyszerű, mert kiköltöztünk Franciaországba. Miért indultunk ki, 40 évesen három kislánnyal a világnak? Lehet súlyozni, de 66%-ban politikai 33%-ban gazdasági okból. Már 2010-ben, az ikerlányok születésének évében elkezdtünk gondolkodni, hogyan is oldjuk meg.

Egy mérnök, egy orvos

Én mérnök vagyok, feleségem orvos. Azt hiszem, mindenki megérti, hogy két kisgyerekkel csak „szuper biztos” állás jöhet szóba, (illetve a gyerekek miatt nem engedhettünk meg semmi életszínvonal csökkenést).

Ilyen állás a versenyszférában így a válság éveiben nem igazán van, viszont az orvosokat gyakorlatilag tárt karokkal fogadják. Így a kijövetelnél azt találtuk ki, hogy először ő keres állást, aztán ha majd kialakul az élet, akkor keresek én.

Rengeteg orvos fejvadász cég van, ők főleg Svédországba keresnek kollégákat. Nekem személy szerint a svéd társadalom felépítése tetszett volna, de aztán másként alakultak a dolgok. Eltelt két év, ezalatt megszületett a harmadik kislányunk is.

Ez hozott pár érdekes szituációt, például én mentem el orvosi állásbörzékre, és szépen bemutatkoztam, hogy én ugyan nem vagyok orvos, but my wife yes… Mindenhol szépen regisztráltattam Őt. Aztán találtunk svéd, holland / belga és francia állásközvetítőket.

Előnyök és hátrányok

Kézenfekvő lett volna Anglia, mivel mindketten beszélünk angolul, de a feleségem annyi rosszat hallott még szakmai körökben is a brit egészségügyről, hogy nem szeretett volna abban részt venni.

Mialatt vártunk a visszajelzésekre, szépen megcsináltunk a szokásos mátrixunkat (ezt csináljuk az autóvásárlásnál, a lakáscseréknél, minden fontos döntésünknél). Az adott ország előnyei / hátrányai pontokba szedve és az adott ismereteink szerint súlyozva a fontosságukat.

Aztán egyszer feleségem barátnője elmondta, hogy nem kell a fejvadász cégekre várni, hanem simán rákeresni a Google-on. Ezután megint végignéztük az országokat, illetve úgy döntöttünk, ha közben beérkezik fejvadász cégtől is ajánlat, akkor majd akkor döntünk.

Beírtuk, hogy pédiatre, és France. Dobálta is ki az állásokat tömegével, persze itt is sok volt az állásközvetítő. Végül Franciaország mellett döntöttünk. Egy lotaringiai kórház keresett gyerekorvost, közel a német határhoz.

A vártnál egyszerűbb volt megszokni

Interjún május végén voltunk kint a legkisebb lányunkkal, és a nyár szervezéssel, illetve a családtagok ellenállásával telt. Úgy saccoltuk, hogy amíg a gyerekek óvodába / bölcsődébe mennek, és elkezdhetem a nyelvtanfolyamot, az két hónap, és az igen nehéz lesz.

Strasbourg.JPGStrasbourg

A valóságban pont fordítva volt, jóval egyszerűbb volt megszokni az itteni életet, viszont a bürokrácia malmai nagyon lassan őrölnek. Például csak most 2014 januárjában küldték ki a Carte Vitale-omat (a feleségem állása után vagyok biztosítva), illetve a legkisebbnek csak most lett bölcsődei helye.

Szerencsére a feleségen főnöke nagyon korrekt volt, elkísért minket az orvosi kamarához, keresett nekünk lakást, óvodát és bankot.

A nagyok egészen jól kezdték az óvodát. Valamikor korábban volt egy poszt, ami a gyerekek beilleszkedéséről ír. Ezzel kapcsolatban a tapasztalataim alapján azt gondolom, hogy minél kisebb a gyerek, annál jobb. Kisgyereknek általában elég kerek a világ a szülőkkel.

Öt tekercs kék, zöld és narancssárga

Sajnos, még most sem tudtam elkezdeni a nyelvtanfolyamot, ezért most is csak ott tartok, ahol a feleségem még évekkel ezelőtt tanított meg egy kis tanfolyam. Ennek ellenére elég szépen elboldogulok.

Például egy ilyen eset volt, ahol nekem kellett elboldogulnom: rögtön a második héten szembesültünk azzal, hogy itt szelektív hulladékgyűjtés van, persze a főbérlő csak akkor mondta, amikor a szemét már mind a három lakás kukájából ömlött ki (már le volt kopva, hogy melyik melyikhez tartozik).

Na, akkor el kellett mennem a városi kommunális szervezethez. Itt szépen elmondtam, mi járatban vagyok. Úgy látszik, a hölgy megértette, mert mondta, hogy hova menjek.

Bementem egy irodába, ami úgy nézett ki, mint a Harry Potterből a Gringots Bank. Leülök, jön egy ügyintéző. Elkezd kérdezni, hogy hol lakunk, előtte hol laktunk? Hány tagú a család? Mekkora a lakás? Új építésű-e? Mekkora a légtér? Mekkorák a gyerekek? Hány közülük a pelenkás? (Kicsit hülye kérdés, de mit csináljak? Mutatom, hogy ez itt a hasamra kötve, ugyanis akkor gyakorlatilag mindenhova Johannával kellett mennem.) Aztán még néhány kérdés.

Végül az ügyintéző kijelentette, hogy jár 5 tekercs kék, zöld és narancssárga. Kérdeztem, hogy ezt hogy tudta kiszámolni, ennyi adatból? Mondta, hogy sehogy, majd a falra mutatott, hogy nézzem meg, ott a táblázat: egy, kettő, három, négy, öt személyes háztartásnál hány szemeteszsák jár.

Szerintem csak szórakozott előtte velem majdnem fél órát, mindenesetre szórakoztató volt, vagy legalábbis sokkal szórakoztatóbb, mint hazaérve négy kukába belebújva szelektálni a két hetes szemetet.

Nem szeretik a gyerekes szomszédokat

Ezen kívül levezényeltem egy költözést is, mert a feleségem aznap ügyelt, és csak reggel tudott beszélni a költözetőkkel. Miért költöztünk? Mert az alattunk lakók nem bírták elviselni a gyerekeket.

A feleségemnek több ismerőse jelezte egymástól függetlenül, hogy Németországban nem nagyon szeretik a gyerekes szomszédokat. Mi a német határ mellett lakunk, így sok német bérel itt lakást, mert itt olcsóbb.

Az alattunk lakó német pár szerint nagyon zajosak voltunk, a gyerekek éjjel-nappal rohangásztak, rossz volt a hangszigetelés, ezt ők nem bírják elviselni. Ököllel verték a plafont és folyton feljöttek, hogy antiszociálisak vagyunk. Szóval költöztünk.

A mostani lakás ugyan 50 m2-rel kisebb, de azért elég ötünknek. A lányok reggel elmentek óvodába, és mire visszajöttek, már az új lakásban találták az ágyukat, egész jól vették ezt is.

Mindenki crazy

A költöztetésnél reggel megjelent két fekete srác. Az egyik csak franciául beszélt… és a másik is. Illetve ő azt gondolta, hogy tud angolul, mert mindenre a crazy szót aggatta.

Crazy volt a kollégája, aki az egyik bútort másképp emelte, ezt nekem mondta, és élvezte, hogy a másik nem érti. Crazy volt az utcán rózsaszínben elhaladó idősebb nő, meg a franciaágyunk, amikor kicsit leszedte a festéket a régi lakás ajtajáról.

Egyébként franciául kellett levezényelni. Megkérdeztem honnan jött, ha már együtt töltöttünk egy napot. Azt mondta, hogy most jött egy hónapja Maliból.

Ott mostanában volt valamilyen fundamentalista lázadás, szóval nem mondhattam, hogy szeretnék egyszer elmenni oda, vagy valami közhelyet. Szóval megelégedtem a „Afrique est interessant, mais dangereux” mondással. Szerintem ezt a sok angliai határátkelős is érti.

A rendőr csak nevetett

Azt mondják, hogy az első időben minden nagyon nehéz, mert sok dolgot kell kiismerni. Na, mi már voltunk a rendőrségen is. Többször is. Először azért, mert az alattunk lakó feljelentett, hogy a gyerekek hangosak.

Amikor bementünk a rendőrségre, a francia rendőr meghallgatta az ügyet, aztán nevetett, és azt mondta, hogy c’est la France, nem kell ezekkel foglalkozni. Majdnem még mi voltunk a hülyék, hogy minek mentünk be. Mondtuk, hogy mert kaptunk egy ilyen idézést.

Tour_du_Schlossberg.jpgTour du Schlossberg

A másodszorra akkor volt dolgunk a rendőrségen, amikor ellopták a feleségem telefonját (harmadszor meg, amikor megtalálták). Orange: ha valaki azon gondolkozik, hogy Franciaországba költözik, semmiképpen ne ezt válassza.

Megérkezésünk után három héttel a feleségemnek az utcán elvették a telefonját. Rossz hír. Mit lehet tenni? Elmenni a rendőrségre, mert az Orange csak így tiltatja le. Feljelentés kész, telefon letiltva. Új telefon vásárlása.

November közepén, tehát körülbelül akkor, amikor a szomszédok miatt voltunk a rendőrségen, újra hív a rendőrség. Ezúttal engem. Először azt hittem, hogy azért, mert tovább húzódik az ügy a németekkel, aztán mondják, hogy azért hívnak, mert megvan a telefon.

Majdnem lementem az autópályáról a meglepetésemben. Ilyenre nem számítottam. De a probléma csak most jött az Orange-zsal. A letiltott telefont szeretnénk újra aktiválni. Bementünk.

Nem jó, hogy itt a készülék, meg itt a személyi igazolvány meg útlevél meg születési anyakönyvi kivonat, hogy a telefon a feleségemé, a IMEI szám egyezik. Kell a rendőrségi igazolás is, hogy megtalálták. Na jó, a rendőrök odaadták.

Bevisszük, azt mondják pár nap és újra aktiválják a készüléket. Eltelik egy hét. Semmi. Megint bemegy a feleségem. Most még kellett írnia egy levelet a központnak, hogy „igen én vagyok, és igazolom, hogy megtalálták, és az elfaxolt adatokat én adtam meg”.

Eltelik megint pár nap. Semmi. Feleségem ugye közben ügyel, nem mindig van ideje Orange-zsal hadakozni. Eltelik egy hét. Semmi. Megint bemegy. Sajnálják, most még egyszer elfaxolják. Szóval most is várunk, hogy aktiválják a készüléket.

Orange reloaded: ezen kívül kiküldték nekünk postán Livebox tv modemet, kétszer. Talán azt gondolták, jobb kétszer, mint egyszer se? Aztán most február elején kiküldtek a blue ray lejátszót, azért, mert szerintük ezt megrendeltük. Ráadásul a régi címünkre. Szóval egy erősen mínusz-variáns nálunk a cég.

Szeretnék felnőttek között lenni

Lassan eljön Johanna bölcsődébe menésének ideje, aminek éppen ideje is volt, akkor már el tudok menni nyelvtanfolyamra, hogy kicsit feljebb hozzam a nyelvtudást (rám fér).

Ha valaki azt gondolná, hogy nem munka három gyerek napi ellátása, és egyáltalán annak biztosítása, hogy a gyerek „túlélje” a következő órát a lakásban, az téved.

Hatalmas küzdelem naponta biztosítani, hogy a lakás ne nézzen ki úgy, mintha orkok dúlták volna, (jó tudom, Magyarország az utóbbi időben most már úgy lett elkönyvelve, hogy az a második Mordor).

Most már nagyon szeretnék felnőttek között is lenni, ezt például akkor lett világos, amikor a feleségem azzal jött haza, hogy vett menyétet, és egyek, mert még meleg, akkor kezdtem gyanakodni, hogy kicsit elbambultam a legkisebb pelenkázásában. A menyét valójában beignet (fánk tésztából sütött perec, legalábbis itt így is sütik) volt, csak féleértettem.

Összegezve

Nagyon jól érezzük magunkat itt. Igazából nem hiányzik Magyarországról semmilyen hely, gyakorlatilag a harmadik hónaptól az előzetes terveink szerint alakulnak a bevételeink. A gyerekek mostanra beilleszkedtek az óvodába. Sok helyen jártunk az országban, mát többször voltunk Metzben, Nancyban, Strasbourgban, és még Párizsban is, igaz, az négy óra autóval.”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr665811621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 22:42:08

@Kövérmadár [swe]: Bär nem tölem kérdezted, és nälunk sincs még gyerek, de szerintem a sok väläs a gyerekvällaläs utän azért (is) van, mert mindenki elképzeli, hogy a gyerMek tündibündi, eszik/iszik/alszik komboban nyomja, és persze ezeket kb akkor csinäja amikor a szüleinek jo. :-) A lepödés ältaläban akkor kezdödik, amikor a gyerMek nem alkalmazkodik a szülök igényeihez, valamint nem vevö a spontaneitäsukra. :-) A mäsik ok amikor "elhidegülnek" egymästol. Anya mär nem foglalkozik eleget apäval, vagy amikor apa mär nem tud nöként, csak anyaként anyära gondolni. (Tudod: Azzal a szäjjal, amivel a gyerekeket csokolja? - nem pontos az idézet) stb.
Az öcséim és köztem 13év van... tiniként megfogadtam, hogy nekem SOHA nem lesz gyerekem... :-))) Az otthonomat sokäig csak ugy emlegettem, hogy ällatkert. 5fiu, 4 macska 1 (néha 2kutya), 1 nyul... csönd, rend és fegyelem, na az kb soha nem volt. :-))))

blackhairlady 2014.02.13. 22:42:20

@**mimi**: Oh, ez komoly gyujtemeny, nem csak amolyan iskolai project:) Majd este atnezem tuzetesebben is. Koszi, es gratula a ferjednek!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:42:33

@blackhair-lady:
Itt van velem a gyűjtemény és folyamatosan bővül :)
Majd megkörnyékezem charlie-t, hogy szerezzen nekem 1oz-s Krugerrandot... :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 22:43:20

@puhacica: És csinältäl nekik ubisalit? :-))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:45:07

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Azt mondod, szoptatás után már nem az igazi az asszony mellének puszilgatása? Mintha a saját gyerekeddel csókoloznál? :D

blackhairlady 2014.02.13. 22:45:13

@charlieharper (NY, US of A): Erre nem gondoltam:) Akkor ezek szerint most vissza az USAba kovetkezik?

puhacica 2014.02.13. 22:45:16

@Mr Long: azt se tudom, en mit gondoltam, nemhogy o! :D

@Zoole[uk]: uborka, zongora, spontenaitas... mi kell meg? :)

jo ejt mindenkinek!

blackhairlady 2014.02.13. 22:46:14

@puhacica: Aranyos csalad lehettek (jo ertelemben):)))))

2014.02.13. 22:46:19

@blackhair-lady: ket valasztas volt. Vagy NY vagy Korea.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 22:46:58

@Kövérmadár [swe]: :-)))))
Sok férfi älma, hogy a gyerekével együtt (tandemben) "puszilgassäk" anyu melleit...:-)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:49:33

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Akarod mondani szopkodják... nem tudom elképzelni, hogy ilyesmire vágyjak :D

blackhairlady 2014.02.13. 22:51:33

@Kövérmadár [swe]: Nem is tudom miben szoktak gyujteni az ermeket. dobozban?

2014.02.13. 22:51:35

@Kövérmadár [swe]: praktikatlan lenne athahoztatni

blackhairlady 2014.02.13. 22:53:19

@charlieharper (NY, US of A): Gondolom nem sokat gondolkodtal:) Foleg hogy az USAban mar eltetek is.
Ezek szerint elmarad a pinceepites Diggivel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 22:54:12

@blackhair-lady:
Albumban :D
Csak még nem találtm megfelelőt...

@charlieharper (NY, US of A):
Azt tudod már, hogy mennyi időre mész?
Nem lesz jó, az időeltolódás miatt az EU kommentelőknek hiányozni fog a konstans jelenléted :(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 22:54:27

@Kövérmadár [swe]: Hät én sem... :-)
Viszont ha megkérdezel (és öszintén välaszolnak is rä), csalädapäkat, akkor meglepödnél, mert kb 10böl 9 mär megkostolta, vagy szeretné megkostolni az anyatejet. Aki mär megtette, az azt fogja mondani, hogy nincs jo ize, és fuuuujjj, de a többieket nem rettenti el a negativ tapasztalat. :-) (Nevelöapäm a reggeli kv-jät "izesitette" anyatejjel...rossz üvegre nyult rä... miutän anyäm elkezdte keresni a gyerekek reggeli betevöjét, na ällitolag akkor kezdett egy kicsit öklendezni... :-) )

blackhairlady 2014.02.13. 22:55:11

@Kövérmadár [swe]: Nagyon draga a tengerentulra vinni-hozni barmit is. Nekunk olcsobban jott ki a teljesen uj butorzatot megvenni a 3 szoba nappaliba mint otthonrol atszallittatni.

blackhairlady 2014.02.13. 22:58:30

@Kövérmadár [swe]: Kivancsiva tettel es rakerestem, ezt talaltam. bar lehet, hogy mar lattad te is:
www.eremtarolok.hu/

paff63 2014.02.13. 23:00:38

Sziasztok!

Gratula @Hari Sheldon 2 a poszthoz! Jól összeszedett, mosolyogtató és látszik, hogy tervezés előzte meg. A legjobbakat továbbra is!

@diggerdriver
Mégis mit várol egy három gyermekes pártól, egyik orvos másik mérnök. Isten ments, hogy előítélkezzek, dehát mindkét szakmához kell egyfajta személyiség szerintem, és nem az a fajta, amelyik spontán kicspja magát az országból lesz ami lesz alapon. :) Én sem vagyok az a fajta (egy nap talán majd én is összeszedem kalandozásaim egy posztba vagy többe), de ettől még le a kalappal előttük!

@Mr Long
Az a Maryland gyilkos, nem lehet tőle szabadulni, ha egyszer a hatalmába kerített, külön köszi, hogy eszembe juttattad! ;-)

@Kövérmadár
Volt szerencsém eltölteni pár hónapot tavaly Svédországban, egy kedves ismerős véletlenségből a Vattenfall-nál is dolgozik. Eltöltvén pár napot nála Stockholmban egyszer megjegyezte, hogy miért kapcsolgatom le a világítást, ha kimegyek egy helyiségből? Teljesen el volt csodálkozva. Kis nappali plusz szoba konyhás társasházi lakásban lakik, de sötétedés után nincs olyan szoba nála, ahol ne égne a villany. Merthogy olcsó, meg ők amúgyis szeretik a fényt. Nem tudom, hogy az említett kolléga milyen nemzetiségű, de nem lennék meglepve, ha ilyesmi is közrejátszana a havi villanyszámla különbözetben. :)

@Don Kartasch, @Kövérmadár(swe)
A mit gondolnak az otthonmaradottak az expatokról témakörben egyet értünk. Nagy részük nem értik, hogy mi megtaláljuk, -teremtjük magunknak a boldogságunkat, ami nem helyszínfüggő. Ennek fontos része, hogy az ember pontot tegyen persze, amit nem árt felismerni. Nekem beletelt kis időbe. :) Mostanra biztosan tudom, hogy ugyan lehet, hogy nem az UK lesz a végállomás, de Mo. nem cél most egy darabig. És ha nem is nevezhetem politikai okoknak, de egyetértek az előttem szólókkal. Nem csak a jelenlegi kormányzat, hanem úgy együtt a teljes politikai elit performansza kiveri a biztosítékot.

No, abbafejezem mára, mert kifolynak a szemeim, becsületes kommentmennyiséget termeltetek reggel óta!

Cééép éccakát!

wuaaa 2014.02.13. 23:00:52

@diggerdriver:
A képeid láttán olyan kedvet kaptam, már fél éve nem markolásztam. Elmennék egy-két napra akár ingyen is, valami jótékonysági markolózásra, de olyan nemigen van.. :)

@Kövérmadár [swe]:
Film - Amíg nem voltál megnéztem a Philips kapitányt és eszembe jutottál, talán tetszene neked is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:03:05

@blackhair-lady:
A bútornál el sem gondolkodnék az új vásárlásán, de az autó a férfiember egyik legbecsesebb kincse, ékszere, tulajdona. Különösen egy olyan, ami charlieharpernek van.
Persze el tudja adni és feltételezem, hogy lesz keret másikra, bár NY-ben nem tudom mennyire buli autózni...

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Furcsa dolgaik vannak a pasiknak :)
Van, aki azt sem szereti amikor Lessie hazatér... pedig... pedig... Mi erről @diggerdriver: véleménye? :)

2014.02.13. 23:03:26

@Naschkatze (Mostindien / CH): ez tenyleg kerdes volt?:)
@blackhair-lady: nem szamoljuk fel UKt. Par ev jot fog tenni. Csak julius vegetol lesz koltozes, van idonk elokesziteni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:10:42

@paff63:
Ezt az olcsó égetni a lámpákat dolgot én is hallottam már, pont SFI-n került szóba, mint példa. Tény, hogy nevetséges ára van, egy átlagos nettó fizetés töredékét jelenti nekünk.
De ez nem jelenti azt, hogy akkor ész nélkül pazarolni is kell (szerintem). Én is lekapcsolgatós fajta vagyok, biztos kelet-európai szokás :)

@wuaaa [nor]:
Láttam, volt is már szó róla, hogy az benne a hihetetlen, hogy a szomáliaiak itt is így viselkednek. Kiabálnak, erőszakosak, agresszívak. Annak van igaza, aki jobban ordít vagy csak nagyobb.
Meglátásom, hogy ezeket hiba ide beengedni, nem ide valók, de még csak Európa más részeibe sem... akkor inkább a szírek, palesztínok, bárki más...
(Egyébként vicces, hogy találkoztam eritreaival, kongóival, kenyaival, különböző arab nációk tagjaival és a 95%-uk hálás, hogy itt lehet, igyekszik, megteszi, amit tud. Egyetlen kivétel a szomáliai, akiről érezni, hogy mintha az lenne az ajándék, hogy ők jöttek ide). Utálja is őket mindenki, még az azonos vallású araboknak is nagyon negatív a véleménye róluk.

A film szenzációs egyébként, Tom Hanks olyat alakít benne, hogy az már-már emberfeletti szerintem. Lehet meg is nézem megint :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.13. 23:12:03

@Kövérmadár [swe]: :-)))) Ismered azt, hogy nem vagyok olyan szép, mint Brad Pitt, nem vagyok olyan erös, mint Arnold Schwarzenegger, de a nyelvem... az olyan, mint Lassie-é...
@charlieharper (NY, US of A): Nem igazän... vicc lett volna, azért is tettem idézöjelbe... :-)
Mesélted még régebben, hogy mennyire hiänyzik neki az USA, és hogy majdnem räment a kapcsolatotok az angliai költözéssel. Gondolom, nem kellett 2x föltenned a kérdést, hogy NY vagy Korea. :-) (Bär nem hinném, hogy sok beleszoläsa lenne, hogy melyik älläs jobb neked, de mint csaläd, gondolom megtärgyalod vele a dolgokat. - tudod, magambol indulok ki. :-) )

Latcho Rom 2014.02.13. 23:12:10

@rezsoatya: Pradoban lattuk, sajnos csak a nevezetes Hauser gitart, a mester mar reg elment..volt ott Paganini hegedu, Casals csello..regi hangszerek tomege.
Ez a Hauser:
m.youtube.com/watch?v=lntre7nqn-Q

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:12:50

@blackhair-lady:
Láttam már sajnos.
Az a tálcás megoldás jónak tűnik, de nincsen hová tenni sajnos. Valami olyan megoldás lenne a legjobb, ami az A4-es genoterm lefűzős lapokat is tárolja. Elég nagy, lehet bele pakolni és belefér egy standard könyvespolcra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:14:14

@shakti_rom:
"Casals csello"
Ezt Casillas-nak olvastam, el is csodálkoztam, hogy kapustól ritka a csellójáték :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:15:57

@diggerdriver:
Az volt a kérdés, hogy milyen pasi az, amelyik nem szeret lefetyelni... mi van öreg, ittál? :D

Latcho Rom 2014.02.13. 23:17:24

@Kövérmadár [swe]: nekem nem jott be annyira a film, talan tul nagy volt a felhajtas korulotte. Talan nem tudod hogy akik a szomaliai kalozokat jatszottak most amerikaban elnek, fokaloz limodriver, nagyon szimpatikus civilben.
No push, no nothing. Ha jol emlekszem az interjura orvos akar lenni.
Just saying...

Latcho Rom 2014.02.13. 23:19:17

@Kövérmadár [swe]: Nem surun van :) De van egy kapus valamelyik europai csapatban aki PHD :)

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 23:19:48

@shakti_rom: itt is volt egyeb hangszer is, egy korabeli Stradivari is. Meg gyonyoru intarzias csemballo... csak nem volt szabad hozanyulni. Pedig igy kiprobsltam volna!

Latcho Rom 2014.02.13. 23:25:27

@rezsoatya: ez az, en is mindent kiprobalnek :)

mennyire tudsz a zongoran, klasszikus vagy mas?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.13. 23:26:17

@Kövérmadár [swe]:
Figyelj én keresztény ember vagyok.
Előtte keresztet vetek aztán kizárólag misszionárius pózban a ráfordul-bever-lefordul-alszik kombót alkalmazom.
Hálóing jégeralsó hálósapka bajuszkötő fenn marad. Még nem láttam a feleségem köldökét.
Hogy jó e neki?
Hááát végül is ugyanannyi ideje van rá neki is...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:28:38

@shakti_rom:
Jemenben nőtt fel, 14 éves kora óta Amerikában él... nem Szomáliában szocializálódott, a szülei valószínű értelmiségiek (nem lehet véletlen, hogy az USAban kötöttek ki).

Akikkel itt találkozni, azok jó része írni, olvasni sem tud. Nincs szakmájuk, nem értenek semmihez, de a segélyért sorban állnak és szülnek, szülnek és szülnek... remélhetően gyerekeikből már lesz valaki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:29:48

@diggerdriver:
:D

És az előjáték? Vagy majd játszik utána?

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 23:31:26

@shakti_rom: klasszikus. De mar nagyon reg nincs lehetosegem, pedig van egy ket Chopin darab amit nem felejtettem el. Legutoljara s lanyomat kisertem egy Bach darabban - o fuvolan jatszik... na, az se tegnap volt...!

rezsoatya (törölt) 2014.02.13. 23:32:33

@shakti_rom: persze! Sok koncertjen ott voltam...

Latcho Rom 2014.02.13. 23:33:14

@Kövérmadár [swe]: csak mondom, hogy neha nem tul okos dolog
globalizalni ezeket a dolgokat.

Itt ottawaban sem problema mentes a szomaliai kozosseg,s a akkor keveset mondtam. De a gyerekeik es unokaik jo kanadaiak lesznek.

SzZoole 2014.02.13. 23:34:28

@diggerdriver: Digge,ezt az Ildi is igy gondolja?:))))))
Vagy gondokodasi idot sem hagysz neki?:)))))))

Latcho Rom 2014.02.13. 23:36:05

@rezsoatya: szerencses Te, fiaim nem muzikalisak,,de az unoka!
madar talan latta a facebook videot ahol ukulelet tanulgatunk, s csak 10 honapos :)
ketszer lattam Anniet anyammal..
Cziffra Gyurit is lattad?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:36:45

@shakti_rom:
Nem tudom, hogy ott milyen a rendszer. Azt sem, hogy itt mi lesz 20 év múlva.

Viszont hallottam egy népcsoportról, akiknek sem a gyerekeik, sem az unokáik nem lettek jó magyarok... :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:37:42

@Zoole[uk]:
Digger ügyes, gyors és ravasz, az asszony észre sem veszi :D

Latcho Rom 2014.02.13. 23:38:59

@Kövérmadár [swe]: ha nyulazik a sved tarsadalom, akkor biza kell a meztellabas szomaliai aki gyerekeket ad neki..s ez nem sved sajatossag.

SzZoole 2014.02.13. 23:40:05

@Kövérmadár [swe]: hihi:)))
Megnezted a linket amit kuldtem.azt hiszem ez lessz almaid autoja nem a camaro:)))

Latcho Rom 2014.02.13. 23:40:20

@Kövérmadár [swe]: nezz az avatarom szemebe, s mond ezt neki.
:)

Latcho Rom 2014.02.13. 23:41:08

@Kövérmadár [swe]: hasonlo mint a tietek, de kvesebbet kapnak, en ugy tudom.

SzZoole 2014.02.13. 23:45:36

@Kövérmadár [swe]: bele ne nez a Shakti avatarjanak a szemebe,mert megatkoz valami ilyesmivel hogy: a jo Isten adjon nektek negyes ikreket:))))))

Latcho Rom 2014.02.13. 23:47:32

@Zoole[uk]: rakudom a Devlat vazz, hogy a rak pilinckazza a gyatra sved beleit! :))

SzZoole 2014.02.13. 23:53:09

@shakti_rom: tudok jobbat
Hazad legyen negy emeletes,lift meg lepcso benne egy sem es a gorcs rangason benne fel s ala.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:53:37

@shakti_rom:
A svédek is szaporák. 3-4 gyerekük simán van, bár sokszor 2-3 férjtől. De családonként a 2 szinte biztosan megvan.

Itt nincs népességfogyás, mint pl. Mo-n.

@Zoole[uk]:
Láttam, láttam, mutatós... a csuhás Luis de Funes-t is adják hozzá? :)

Ritkán szólsz, de akkor ijesztőt :D

Latcho Rom 2014.02.13. 23:54:59

@Kövérmadár [swe]: De latod madar, az o peldaja is azt igazolja hogy nem az "anyaggal" van a gond, hanem a szocializacioval, annak hianyaval, s ezt alkalmazhatod mas nepcsoportokra, etnikumokra is. Akkor meg minek utalkozni?

Ita Misa Est

joejt blogvandorok

SzZoole 2014.02.13. 23:55:57

@Kövérmadár [swe]: a csuhas az epensegel a halal lenne...

Latcho Rom 2014.02.13. 23:56:21

@Kövérmadár [swe]: igen, lattunk nagycsalados svedeket mexikoban...hmmm. Itt keves a kolok.

ciao

SzZoole 2014.02.13. 23:58:39

@shakti_rom: hova sietsz,az asszony lebegteti a pizsamat:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 23:59:32

@Zoole[uk]:
Csak hülyéskedtem, teee ;)

@shakti_rom:
Sokan gettókban élnek, ahol a szocializációjuk erősen korlátozódik. Stockholmban rendszeresek a zavargások a bevándorló negyedekben sajnos. Kb. minden évben van.

Az idő eldönti... addig is bizalmatlan vagyok, mert az biztonságosabb :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 00:00:32

@Zoole[uk]:
Ilyesmi lehet benne, meg is fürdött nemrég, biztosan a holnapi Valentín-nap miatt :)

SzZoole 2014.02.14. 00:03:07

@Kövérmadár [swe]: tegnap elot megneztem a filmet,ritkan izgatnak fel a filmek,de ez nagyon felkavart,ha ezert nem fognak oscart kapni akkor pipa leszek:)))

SzZoole 2014.02.14. 00:05:22

@Kövérmadár [swe]: ruhelem a Valentin napot,friking business,nothing else

qengland 2014.02.14. 00:10:29

Ha valakinél 66% a politikai ok, akkor annak a matrixának a súlyozásában súlyos hibák vannak :) 66%? Hatvanhat százalék? Nem mondom, hogy nem lehetséges, de nálam utolsó utáni szempont, hogy otthonhagyjam a rokonokat, barátokat, lakást, jól megszokott életet, tévében látott politikusok miatt. Én valahogy ezt nehezem tudom megérteni. Esetleg az i-re a pontot ez felteheti, utolsó csepp a pohárban, de hogy 66%? Én ezt nem hiszem el. Vagy akkor írja meg, hogy hogyan jött ki ez, csak, hogy tudjam, milyen egy politikai menekült. 66%, döbbenet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 00:16:20

@Zoole[uk]:
Pont, mint a Karácsony ;)
Minden ünnepet szeretek, de a holnap sem a vásárlásról szól, hanem kettőnkről...

@qengland:
Mások vagyunk, nincs ezzel baj.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 00:21:54

@Zoole[uk]:
Majd valami huszadrangú művészfilm kap helyette :D

Latcho Rom 2014.02.14. 00:47:28

@maxval a gondolkodó birca: Ez viszont egy kivetelesen jo es hasznos info, hatha van amerikas magyar itt - read only - aki okulhat ebbol:

nepszava.com/2014/02/amerika/becsapjak-a-serult-magyar-illegalisokat.html

2014.02.14. 04:31:50

Hari ez nagyon jó volt, majd irj máskor is! :) Ezek szerint a felelősségteljes, tervező emberek elég szépen előre tudnak jutni, gratula! Számomra teljesen érthető, miért léptetek le - kár hogy ez igy van de az embernek végül is csak egy élete van, elvesztegetni nem érdemes....

Gyerekzaj miatt idézés a rendőrségre - csodálkozom hogy egyáltalán elfogadnak ilyen riportot odaát. Itt is problémás néha a nagycsaládosoknak a lakásbérlés, igaz ezek a családok nem a te szinteden vannak és többnyire az életformájuk miatt (veszekedések, drog, stb.) gyakran kilakoltatják őket.

Részemről nagyon haragszom ha valaki zajos gyerek miatt hamis gyerek bántalmazási feljelentést tesz - sajnos ez előfordul néha. Szerencsére ezeket könnyen kiszürjük, iktatva lesz az "ügy" a szemétkosárba.

GERI87 2014.02.14. 06:43:33

" (illetve a gyerekek miatt nem engedhettünk meg semmi életszínvonal csökkenést)."

A gyereknek elsősorban szülő kell, jó nevelés, nem pl tapiszar 5 évesen meg sok zsebpénz....ha már piszkos anyagiak.

"de 66%-ban politikai 33%-ban gazdasági okból. "

Az épp aktuális kormányok miatt hisztizni, pláne elköltözni, vicces, de hosszú távon én sem akarnék MO-on gyereket nevelni...
Egyszerűen a társadalom, a kultúra értelmi/érzelmi szintje olyan...a politika meg csak ennek a következménye....hogy bűn lenne a gyerekkel szemben.

wuaaa 2014.02.14. 06:43:51

@Kövérmadár [swe]:
A filmről és a szomáliaiakról is ugyanaz a véleményünk. Talán csak annyit tennék hozzá, hogy a legmegdöbbentőbb az volt, mikor rájöttem, hogy ők lenézik a fehéreket.

@diggerdriver:
Kolléga? Áááá dehogy, a te szakmádban csak kontár.. :) Én csak amolyan.... .. hóhányó... :))
www.dropbox.com/s/yuvpc8g7sfod2g5/WP_20131207_001.jpg

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.14. 08:06:18

@Don Kartasch:

Háttérhatalom van, volt és lesz. Így működik az emberi társadalom.

Kacorlakk 2014.02.14. 09:06:10

@maxval a gondolkodó birca:
És betegfesen képzelgő emberek is.

Hari Seldon 2 2014.02.14. 09:17:47

@kardio1:
Igen. Nyerő a Mihály. :-)
Amikor kimentünk a legkisebbel még azt is ajánlotta, hogy arra a pár napra aludjunk nála, Johannának is lett volna szobája, mert alhatott volna az unokái ágyában akik éppen nem voltak ott.
Szóval nagyon segítőkész volt.
Persze nem fogadtuk el. Inkább azt mondtuk, hogy megszállunk a városban.
Erre foglalt szállást a városban.
Aztán amikor kijelentkeztünk szépen ki akartuk fizetni, szóltak, hogy el van rendezve.
Csak néztünk. Szóval az ilyen dolgok miatt (is) már a Sarregumines-i másik helyet meg sem néztük.

Egy kérdés, ha még benézel: Merre járok autóval Magyarországra? Metz-Forbach-Saarbrücken felé?

2014.02.14. 10:09:25

@diggerdriver: 3 gyerek mellett el sem tudom képzelni hogy olyan kifogástalan, problémamentes életet éljenek ami téged esetleg már taszít. 3 gyerek mellett azért kell keményen tervezni mert még így sem sikerül megvalósítaniuk azt amit elterveztek, csak legalább megközelítik, és már az is eredmény. Ha nem terveznének ennyire rá, a káosz uralhatatlan lenne, lásd, menyét DD. A konyhaasztali spontaneitást felhozó példád nem annyira szalonképes már bocs. 3 gyerekkel bárhova elmenni már önmagában egy orosz rulett. Persze biztos vannak kivételek akiknél ez sem probléma, de nem sétagalopp ennyi babával, és még nehéz is. Miért nehezítenék még szervezetlenséggel is? Amúgy meg tudod hogy a kedvencem vagy de azért mindenben nem tudok igazat adni, de ez nem baj.
Üdv

Evain 2014.02.14. 10:25:11

@Turchi: +1
Ezt akár én is írhattam volna. :)

Evain 2014.02.14. 10:33:39

Amúgy megérte visszaolvasni, nekem bejött a stílusa meg a humora is. :)
Azért meg külön tisztelet, hogy felvállalta, hogy otthon maradt a gyerkőcökkel, míg anyu megy dolgozni. Azért erre "odahaza" elég ferdén tudnak nézni a mai napig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.14. 11:19:54

@wuaaa [nor]:
Valóban. Ez a szomáliai kultura csúcsa...

- Írni-olvasni tudsz?
- Nem...
- Számolni?
- Azt sem...
- Van valamilyen szakmád, értesz valamihez?
- Nem...
- És te nézel le engem?
- Igen!

@nezzazegfele:
Akkor biztosan azért szeretem ennyire csinálni? Biztonságos :D

@Kacorlakk:
:D +1

kardio1 2014.02.14. 12:15:11

@Hari Seldon 2:
Ezek szerint nagyon kellett a feleséged az osztàlyàra :)
Ami az autos ùtvonalat illeti, az A36-oson érkezem Alsace (Elzàsz) területére, ott vagy Mulhouse-nàl àtmegyek Németorszàgba az A5-re, majd Karlsruhe fölött kelet felé fordulok az A6-ra, vagy tovàbb megyek északra a francia oldalon az A35-ön valameddig és többnyire Strasbourg-tol délre àtmegyek a német oldalra. Metz kerülô lenne nekem. A legrövidebb ùtvonal Svàjcon àt vezetne, de az a leglassabb a sok vàros és a 120-as korlàtozàs miatt. A déli ùtvonal meg az olasz autopàlyadijak miatt elég dràga, a francia autopàlyàkon màr épp eleget kell fizetni...
Hosszu tàvra terveztek Forbachban?

Hari Seldon 2 2014.02.14. 14:36:46

@kardio1:
Igen. Most mi úgy gondoljuk, hogy még jó ideig itt leszünk.
Többet nem igazán mondhatok jelenleg. Ha lesz valami olyan esemény az életben, ami miatt újra kell értékelni a jelenlegi életünket nyilván azt is megtesszük majd akkor.

2014.02.14. 15:52:34

@tanato: Komolyan, hihetetlen korulmenyek. Nyilvan konnyu ezt mondani, de tenyleg miert nem sztrajkolnak? Erdekervenyesites? Szakszervezet?

tanato 2014.02.14. 16:46:03

@Mirjam2: Az nincs, az Orvosi Kamara mindig simul az aktuális hatalomhoz.

Hari Seldon 2 2014.02.14. 17:35:25

@tanato:
Orvosi Kamara? Az Éger régen fidesz tag (vagy valamilyen jelölt volt)
Most hogy kiállna az orvosok érdekében "találtak valami ügyet" nála is... És ne legyenek kétségeink, lesz aki elvégzi majd a piszkos munkát.

2014.02.14. 18:59:37

@tanato: @Hari Seldon 2: Igy mar vilagos... Tehat megis van valami koze a politikanak az orvosok / noverek alacsony fizetesehez Magyarorszagon.

tanato 2014.02.14. 19:31:32

@Mirjam2: Hogyne volna ,az eü.részesedése a GDP-ből nálunk még kelet -európai szinten is alacsony.

kardio1 2014.02.14. 19:57:53

@Hari Seldon 2:
Mi azt mondtuk amikor kijöttünk, hogy két évig maradunk. Ennek öt éve, és még nem tervezzük a hazamenetelt, kivéve nagyobbik gyerekünket, aki Magyarorszàgra akar menni egyetemre és ott is akar élni.
Ami meg a politikai motivàciot illeti, én nagyon nem csiptem/csipem Fletot, de a külföldi munkavàllalàst anyagi és szakmai okok magyaràztàk.
Es orszàgon belül is maradtok Lorraine-ben? Neked van esélyed megfelelô munkàt talàlni?

Hari Seldon 2 2014.02.14. 21:23:00

@kardio1:
Szerintem maradunk Lotaringiában, nekünk megtetszett a környék. Talán pár év múlva átmegyünk Metz-be, vagy Nancy-ba.
Elvileg Lotaringia egy iparvidék, Metz-ben egy Renault üzem van, Sarregumines-ben meg a Smart.
Ráadásul itt aki beszél angolul ( akárcsak valamennyire,
az olyan, mint a vakok között félszemű) az király.
Még az interne-k között is eléggé bizonytalan a nyelvtudás. Esetleg még erről (is) fog szólni a következő beírásom.

kardio1 2014.02.14. 21:34:40

En az ideköltözésünk elôtt nem ismertem Fro. déli részét, de most màr nem egyszerû elképzelni az életet ott fenn északon :) Az idôjàràsjelentésben mindig Langres és Nancy környéke a leghidegebb (na meg Aurillac a Massif Centralban...)
Az idegennyelvtudàs valoban nem erôsségük. Felétek az angol mellett a német a népszerû? Itt a spanyol a màsodik legnépszerûbb idegen nyelv. Hàzat nem akartok bérelni? Egyszerûbb lenne az életetek az also-felsô szomszédok nélkül!

kardio1 2014.02.14. 23:24:43

@Hari Seldon 2:
Még csak egy aprocska helyesbités: az àltalad többször emlitett vàros neve helyesen: Sarreguemines.

Hari Seldon 2 2014.02.15. 07:24:22

Igaz. Köszönöm.
Éreztem is, hogy kicsit kevés betűt írok le...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása