oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 06. 06:52,  Ausztriai magyarok újratöltve 410 komment

2014. február 06. 06:52 Határátkelő

Ausztriai magyarok újratöltve

Az utóbbi egy évben megnőtt a Bécsbe kitelepült magyarok aránya, még statisztikailag is kimutathatóan, ami új szituációkat is teremtett – írja mai szerzőnk, Barna, akinek posztja alighanem kavar majd némi indulatot. Igen, az Ausztriában élő magyarok egy típusáról írta meg véleményét.

Bécs belváros.jpg

„Azt gondoltam kiegészítem az előző írásomat (ide kattintva olvasható el), mert többen jelezték a kommentekben, hogy igényük lenne rá. Sajnos erre még nem volt annyi időm, mint amennyibe egy korrekt, szolid történeti, kulturális áttekintő kerülne. Viszont.

Viszont a kitelepült magyarokkal én, mint beilleszkedésről, kulturális különbségekről kutató ember, egyre többet kerülök kapcsolatba. Ez lehetne pozitív is, de.

Mindenhol rohamosan megnőtt a számuk. Hol van már az a 3 évvel ezelőtti állapot, amikor jó, ha ketten beültek egy szombat délután a Wien MA 17 (Bécs város migránsoknak szóló, beilleszkedést segítő anyanyelvi programsorozata) magyaroknak meghirdetett előadására.

Az utóbbi egy évben exponenciálisan megnőtt a kitelepült magyarok aránya, még statisztikailag is kimutathatóan. Ez jól sejthetően új és eddig nem tapasztalt szituációkat is teremtett.

Én személy szerint először meglepődve, majd őszintén szólva egyre indulatosabban olvastam a sok segítség kezdetű felhívást és az azokat követő, többnyire indulatos vitába torkolló eszmecseréket. Legyen ez FBook, Index fórum vagy akár egyéb internetes fórum.

A frusztrációról

Tiszta sor, ha valaki kényszerből, és ez az újkori általam tapasztalt itt Ausztriában megjelenő új magyar migrációs hullámra fokozottan igaz, vált lakóhelyet és nyelvileg és kulturálisan idegen helyre költözik - az tud frusztráló lenni.

Ez a frusztráció szinte mindenkinél megjelenik fázisaiban, hatásában és erősségében természetesen vannak különbségek, de általában hasonlóak. Ez egy teljesen logikus reakció akkor is, ha az ember nem érti a nyelvet és mondjuk nyomás alatt van, hogy valami hivatalos és éppen nagyon fontos irat beszerződjék, ami marhára nehezen megy, mert itt is vannak a bürokráciának nehéz és áttekinthetetlen akadályai és persze az adott bürokrata sem feltétlenül van egyszerű helyzetben, illetve nehéz napja van és / vagy az ő szempontjából a 63. németül egy kukkot sem értő emberrel találkozik.

Szóval akkor jön a zavar és elkeseredettség kiélése. Naná hogy ez többnyire nem a megfelelő, már ha van ilyen, emberen, embereken csapódik le.

Az én személyes észrevételeim

GOOGLE A BARÁTOD! (Feleséged, anyád egál, a legfontosabb rokonod per pillanat.)

A német szótár is és már nem kell Halász Elődöt jó sok pénzért megvenni. (sztaki.hu)

Ne magyarul keress!

Oké, hogy keresni az interneten sem egyszerű dolog, németül meg tud több mint izgalmas lenni, de hogy örökké valami egészen pontos leírás kell azonnalésderögtön, hogy akkor ez itt micsoda és miért?

Ha 1000-szer nem mondtam, írtam le én egyedül, hogy a Meldezettel / lakcímkártya hol és hogyan és mindig az kell, hogy az első legyen... Ami persze sokszor tök logikus, hát XY még nem járt erre, de hogy bruttó hat sort nem vitte le a kurzort azért az tud idegelni.

Az általános kérdések özöne

A másik, amitől megint nem csak én mászom a falra az a tök általános kérdések özöne: „Itt vagyok Linzben, nem tud valaki melót?" Vagy: „Sajnos a németem még csak alap, de nem tud valaki valamilyen „nyelv nélküli" melót?" De milyet, cseszd meg? A pornóiparba folyamatos a felvétel. A Voest Alpinhoz is, igaz oda már nyelvtudást is kérnek a kézimunka mellé.

Ha valaki visszaír, hogy de bocsi, nem-e lehetne-e, hogy konkretizáld egy kicsit. Mondjuk alkosd meg elsőnek a német önéletrajzodat. (Az sem kis meló. Viszont egy jó önéletrajz.) Na, akkor jön az első fröccs. Jó savas többnyire. Az epic mondattal: „Tipikus magyar vagy csak kukacoskodni, köcsögölni, férgeskedni, baszkurálodni (etc) tucc..." Megfelelő rész aláhúzandó.

Abszolút kedvenc kérdés: „Kaució és provízió nélküli lakás kéne, sürgősen, nem tud valaki?" Vegyél.

Tanuljunk meg kérdezni, keresni, informálódni és ne ijedjünk meg, ha ellentétes információk látnak napvilágot. Itt jegyezném meg, hogy „priviben" kérdezni és válaszolni szerintem nem taktikus. Honnan tudjuk, hogy a válaszadó a kompetens?

Frankhitellel, kisgyerekkel...

Az is tény, hogy ezen jobb sorsra érdemes dolgozók egy része frankhiteles, már egy-két Magyarországon evvel foglalkozó ügyvéd neve is beugrik a FBookról, ami fokozottan szar élethelyzet lehet, meg többnyire kisgyerekesek, ami megint egy stressz faktor. Ami ezt megfűszerezi, az a már fent említett nyelvtudás hiánya.

Optimális esetben a pár egyik felének van munkája és erre alapozva jöttek ki, de akad olyan is, aki mindenét pénzé téve vágott bele a nagy kalandba, és áll itt pőrén és bután, hogy de hát itt sem kolbászból van a kerítés, illetve az alamizsnáért is tülekedni kell. Vazze, ezek a románok hogy könyökölnek...

Nagyon el vagyunk szállva magunktól

Mindehhez jöjjön egy kis néplélek analízis tőlem. Nagyon el vagyunk szállva magunktól. Ez szinte mindenkiről elmondható, hiszen egy alapvető nemzeti toposz maradt a mi a Nyugathoz tartozunk, illetve a mindig is velünk ért véget Európa.

Nem, nem. Nálunk. Egészen pontosan Bécsnél ér szerintem véget ma Európa (jó, jó, van ott még Burgenland is, de minek)

Meg a kultúrnemzet. Ja, az. Sem írni, sem olvasni nem igazán tudunk. Semmilyen nyelven.

Az a fajta arrogancia az osztrákokkal szemben lépten-nyomon olvasható az FB-fórumokon, hogy ezek (az osztrákok) igénytelenek, bunkók, kirekesztők, pökhendiek és így tovább, de evvel szemben a magyaros furfang, ész és egyebek, itt határ egyébként a csillagos ég.

Szóval az én olvasatomban többnyire akár 3 év körüli itt tartózkodással is lehet, hogy még mindig mi vagyunk a vendégek és nem feltétlenül mi szartuk a spanyolviaszt.

A sztereotip gondolkodás csak ront a helyzeten. Nagyon nem ismerünk más népeket, kultúrát és főleg más munkamorált, tisztelet a kivételnek. A Kultúra nem ismerete nem ment fel a rasszizmus bűne alól, még akkor sem, ha a másik is előítéletes.

Itt Ausztriában is van jó sok féle ember, kicsi, nagy, kövér, sovány, okos és buta, millió árnyalattal és nem kicsit más nyelvvel.

Nyelv

Nem tudom, ez általános lehet-e Kelet-Európában, de nálunk gyakori, az biztos, hogy azt hisszük, tudunk egy adott nyelven, vagy legalábbis értjük. Hát B+ nem.

Annyi, de annyi magyarral találkoztam, aki a jól bevált „kicsit beszélek németül, de ezek itt..." védekező mechanizmus 1.0-val jön. A sajnos mondjuk a 6 mondat meg az ich, du, nein, ja, danke plusz az ultimet joker bólogatás Jaaaaaa-Jaaaaaa, az nem némettudás.

A jó múltkor segítséget kért egy magyar szerelő srác, állítása szerint perfekt németül és már 4 éve itt dolgozik, mondom én hülye sokadjára, hogy persze, de miről is lenne szó.

Na, az adóbevallásán át a barátnője szociális juttatásait kezelő hivatalon keresztül mindent velem, általam szeretett volna megcsináltatni. No és persze az a perfekt az jó, ha A2. Igaz, ez még a jobbik eset.

Sokan nem tudják, hol a határ

Az is egy tipikus dolog, hogy valakik elanyátlanodnak itt idegenben és segítséget igényelnek. Szerintem jó sokan segítenek is, de hogy rendszeres az ilyenkor egy kissé gátlástalan, na ezt is meg ezt is meg ezt is léci...

Sokan nem tudják, hol a határ a segítségkérésben és hogy a másik embernek is van élete, sőt élné is azt. Mert itt, ha egy idő után visszautasítás jön, hogy bocs, de erre már nincs időm (és egyébként is legalább mutass valami kezdeményező készséget, legalább próbáld meg elintézni), akkor szinte mindig jön a fikázás.

Én meg utálok utált lenni. Mert ám az a tuti, ha a helyi valamelyik magyar szervezetben, oldalon és / vagy fórumon megtalálja egymást egy pár ilyen ember, na, ott akkor megy az észosztás és a virítás.

Meg az információcsere, aminek a lényege többnyire a hol hogyan lehet kicselezni a rendszert. Nagyon jellemző tulajdonságunk az okosba megoldjuk. Én meg szégyelljem, hogy befizetem a parkolást meg a GIS-t...

A funkcionális analfabetizmus

Az abszolút kedvencem azonban a funkcionális analfabetizmus, elképesztő mennyire sokan mennyire nem értik vagy nem figyelmesen olvassák végig, amit nekik írnak. Tényleg idegesítő tud lenni az X-edik visszakérdezés ugyanarra a konkrét esetre és persze a FB-on még véletlenül sem olvasnak vissza.

Az osztrákok tudnak nagyon hasonlóak lenni hozzánk attitűdben, szokásokban, de ez egy veszélyes aspektus tud lenni, mert igen, egyfelől nagyon sok minden hasonló, akár azonos nem, nem a Gulash, Palatschinken, Paprika szentháromságra gondolok, másfelől meg ők egy másik nemzet egészen más nemzeti öntudattal.

A magyar nemzeti öntudat az egyik legveszélyesebb fegyverünk, ami csak létezik, csak az a baj, hogy általában mi halunk bele, nem is kicsit.

Fika itt, vetítés ott

Ja, van még egy kedvencem az itt minden szar, ezek nem tudnak semmit, de otthon megy az igen, igen, már azon gondolkozom, veszünk mi is egy olyat, a szomszédnak a Hansnak is van, nem rossz...

Fika itt, vetítés ott. Fenn kell tartani a látszatot.

Szóval egy szó mint száz, szerintem ha egy ember nekivág a nagyvilágnak, akkor legyen türelmes és felkészült. Az alázat, tudás (csak a konvertibilis) és szorgalom sem árthat.

Tudom, sznob vagyok meg kultúrfasiszta, de idáig azt hittem magamról, hogy segítőkész társasági ember vagyok, ám egyre inkább azt veszem észre magamon, hogy bizonyos távolságtartást a „legújabbakkal" egyszerűen nem tudom levetkőzni.

Leszögezném, hogy ennek nem az az oka, hogy óh, én mennyire rég vagyok itt, és óh, én milyen mélyen integrálódott vagyok. Azonban szomorúan azt kell megállapítanom a „magyar" manapság a társadalmi ranglétra legalján kezd és úgy is viselkedik. Többnyire nem túl civilizáltan. Tisztelet a kivételnek."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr835800829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quercus a favágó 2014.02.06. 07:40:55

Gyakorlatilag ugyan azt visszük ki, mindegy hová megyünk, amit itthon élünk. Valaki oldja már meg helyettünk a problémáinkat.
Nekünk csak annyi legyen a gondunk, hogy odataláljunk a munkahelyre, meg elköltsük a fizetést.
Az igaz, már ott tartunk, hogy egy ország akar elmenekülni a hazájából. De miért gondoljuk azt, ha mi itthon nem vagyunk képesek élhető világot teremteni magunknak, majd az osztrákok, németek, angolok, stb. megteszik ezt nekünk a saját hazájukban. Természetesen úgy, hogy ők alkalmazkodnak hozzánk.
Vendégségbe nem arcot kell vinni, hanem ajándékot. Jelen esetben, tudást, tiszteletet, szerénységet, alkalmazkodó képességet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 07:47:18

Ajajj valaki bírálni merészeli a magyar mentalitást....
Könyörgöm akasszuk fel.
:)))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2014.02.06. 07:49:01

OFF!
Szolgalati kozlemeny! Digger ma nem aludt el! :-))))))
ON.

Hat, lehet, Ausztria meg tul kozel van Mo-hoz, errefele nem talalkoztam effele magyarokkal...

Quercus a favágó 2014.02.06. 07:52:23

@rezsoatya:

"errefele nem talalkoztam effele magyarokkal..."

Vagy csak nem akarod elmondani. Köt a gyónási titok.

rezsoatya (törölt) 2014.02.06. 07:59:01

@QUERCUS: anno, amikor kijottem, en is megkaptam, hogy csak magyarokkal ne kezdj! Aztan ahany volt honfitarsammal csak osszefutottam, egytol-egyig mind normalis, becsuletes segitokesz fazon. Szerencsem volt? Nem tudom! Amugy sem szeretem a kliseket...

tableno 2014.02.06. 07:59:38

Mielőtt belekezdek, nyugtassatok meg: nem Sámán írta, ugye?!

Quercus a favágó 2014.02.06. 08:10:55

@rezsoatya:

Emlékszel még arra, hogy a 70-es, 80-as években, amikor külföldre mentünk, hogyan villogtunk az utakon egymásnak. Ha azt láttuk, hogy magyar kocsi áll az útszélén, megálltunk, kell-é segíteni. Segítettünk egymásnak a kempingekben, hol lehet vásárolni, kajálni, stb.
Azóta persze változott a világ. Sokszor rossz irányba. Mi meg vele tartunk.

Pernilla 2014.02.06. 08:17:35

Létező jelenség valóban, amiről írsz, de ez a poszt nem lett több, mint egy dühből írt valami, ami hát mit mondjak, eléggé semmilyen lett, és csak a düh süt belőle, a tartalmat teljesen elnyomja.
Most visszaolvastam az előző posztod, az szerintem nagyon jól meg lett írva, és egyetértek nagyjából a tartalmával.
Igazából ha az lenne a munkám ami neked, nem túlzottan lepne meg, ha többnyire az önmaguktól életképtelen honfitársaim találnának meg.
üdv, egy "kivétel" ;)

Din Serpahis 2014.02.06. 08:18:08

Hmm, sok mindenben igaza van a posztolonak, de ez a siram most kisse bo lere lett eresztve.
Az persze igaz, hogy sokan jonnek ki, de szerintem szimplan arrol van szo, hogy a becsi magyarok lekepzik az otthoni tarsadalmat. Aki otthon luzer itt is az lesz, aki meg nem, az nem. Es hat ilyen erovel az otthoniak is sirhatnanak, hogy mennyi szerencsetlen rajzik mindenfele.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.02.06. 08:30:38

Ezt a posztot nem kellet volna Ausztriara kihegyezni, szolhatna ugyanigy akarmelyik orszagrol a vilagon. Mert tenyleg igy van ahogy irja es tenyleg agylobot kap egy ido utan az ember.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.06. 08:34:01

sajnálom, nekem ettől a stílustól kinyílik a bicska a zsebemben, attól függetlenül, hogy nagyon sokban igaza van.
úgyhogy ma ne sok jót várjatok tőlem.

kezdjük azzal, hogy nekem ne jöjjön senki azzal, hogy mennyien nem tudnak más nyelvet, mikor ő meg az anyanyelvét beszéli úgy, mint idegen nyelv lenne számára.
az "evvel" meg konkrét agyalapi szűró fájdalmat okoz minden alkalommal.

2014.02.06. 08:41:32

Haat, izeee... Hol is kezdjem??

Amit a netes bugyrokrol ir a poszt szerzoje, azt csak megerositeni tudom. Az erdeklodok szignifikansan nagy szazaleka nem informaciot keres, hanem valakit, aki helyette megoldja a dolgokat, lakast es allast ad neki. Ezen en is mindig huzom a szemoldokomet, hogy WTF?? Es igen, a nem tudok nemetul, nem ertek semmihez, de azonnal barmit elvallalok is egy visszatero tema... Es amikor leirod, hogy de baratom, erre itt vannak azok az elso es masodik generacios bevandorlok, akik szinten nem ertenek semmihez, es nagyjabol barmit elvallalnak, viszont egeszen jol beszelnek nemetul, akkor akkor te egy tipikus magyar vagy, aki felti a sajat egzisztenciajat!!

Az is tetszik, hogy valaki vegre leirta, hogy mi nezhetunk akarhogy magunkra, de egy osztraknak (es a tobbi nyugat-europainak is) mi akkor is Balkan leszunk. Es a legroszabb, hogy erre meg igazan ra sem cafolunk, sot, inkabb erositjuk ezeket az eloiteleket azzal, ahogy kulfoldon sokszor viselkedunk. Es igen ennek a tipikus peldaja, amivel Ausztriaban - a hatar kozelsege miatt is - egyre tobbszor talalkozom: megoldjuk okosba, kitrukozzuk, kikeruljuk a szabalyokat.

A vetites pedig egy kulon tema. Imadom, amikor valaki otthon eloadja, hogy gyari munkaskent ennyi-annyi ezer eurot keres es olyan kurvajol el, mint otthon egy bankvezeto. Persze, hogyne... Szoval szomoru, de Barna baratunk altal leirt jelensegeket en is naponta tapasztalom.

Igazabol en azt latom, hogy a becsi magyarsag (Ausztria tobbi reszerol nem sokat tudok) kette van szakadva. Van egy tipikus suttyo szerencsevadasz reteg, amelyik a magyar hatar kozlesege miatt valoszinuleg nagyobb mint mashol. Ezek azok, akikkel otthon sem igen all szoba az ember. Es van egy - egyebkent szerintem jelentosen nagyobb letszamu, csak csendes es lathatatlan - becsuletesen es rendesen dolgozo reteg, amiben a takaritotol a vallalati vezetoig minden pozicioban dolgozo ember elofordul, es az a kozos bennuk, hogy ok tenyleg beilleszkedni es itt elni akarnak, nem csak kihasznalni a velt vagy valos lehetosegeket.

nigara 2014.02.06. 08:54:11

@Nyulz of the World: "mi akkor is Balkan leszunk. Es a legroszabb, hogy erre meg igazan ra sem cafolunk, sot, inkabb erositjuk ezeket az eloiteleket azzal, ahogy kulfoldon sokszor viselkedunk."

Ez a lényeg. Ezért van az, hogy ha azt mondod külföldön, hogy magyar vagy, akkor szinte elvágtad magad.
Ezért haragszom mindazokra, akikről a poszt szól. Mert ne tegyék tönkre az én lehetőségeimet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 08:54:17

Nekem is csak jó tapasztalataim vannak ax itteni magyarokkal bár @rezsoatya: a gyenge láncszem közöttük de ezt tuduk be hajlott korának.
Majd szerezek neki már egy jó carert.
:)))))))))))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 08:54:24

Nem is rossz cikk, talán az eddigi legjobb ausztriai cikk.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 08:56:38

@Nyulz of the World:

A Balkán a schönbrunni kastély keleti kerítésénél kezdődik, jegyezte meg Metternich 170 éve.

2014.02.06. 09:03:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Igen. Mondjuk azt gondolom, ezzen sztereotipian lett volna lehetosegunk csiszolni picit az elmult 20 evben, a kis emberek es a magyar kornyamzatok szintjen is, es ezt igen elbalzatuk. Azert ohatatlanul erosen meghatarozza az orszagimazs azt, hogy hogyan tekintenek az adott orszag polgaraira. Es mi nem igazan a "nyugathoz tartozunk, nyugat fele szeretnenk integralodni" iranyba haladtunk/haladunk, sokkal inkabb a balkani/keleti mivoltunkrol szolo elmeleteket tamasztjuk ala a jelenlegi magyar kormanyzati politikaval (is).

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 09:08:21

@Nyulz of the World:

Mo. SOSEM volt nyugat, ezt szögezzük le azért. Legközelebb ehhez az állapothoz a XV, században volt. Érdemes annak tettetni magát valakinek, ami nem? Szerintem nem. Mo. tipikus Közép-Európa, ahol egyaránt érvényesülnek a nyugati és a keleti (és balkáni) hatások. Ez az ország valódi identitása, erőszakkal másra törekedni abszurdum.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.06. 09:09:08

Nekem van ilyen és olyan tapasztalatom is.
:)
Rég itt élő mondta, hogy "minek jöttél, elveszed a munkánkat?"

Újtól pedig a "miért nem intézel engedélyt, te könnyen megteheted."
Mindkét esetben én vagyok a paraszt...
:D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.06. 09:14:06

Nem mondom, tartalmilag vannak benne igazsagok, de a stilus ahogy ezt sikerult prezentalni... nalam a posztot iro beletette vele sajat magat az altala olyan alaposan korulirt primitiv kategoriaba.

Picit olyan vakok kozott felszemu a kiraly erzesem van vele kapcsolatban, igy latatlanban.

Persze ha normalis hangvetelben, folyamatos ocsarolas nelkul sikerult volna zanzasitani a mondandojat, akkor valoszinuleg mashogy allnek hozza. (No offense!)

2014.02.06. 09:16:58

@Don Kartasch: nem kell mindig a finomkodas. mondjuk ki, amit gondolunk, plane ha igaz.

Quercus a favágó 2014.02.06. 09:26:03

@Nyulz of the World:

Na igen. Néha belegondolok vajon hogyan vélekednek azon országok polgárai, akik a regnáló magyar politikusoktól, meg a kisbíróiktól azt hallják, hogy mi itt a Kárpát-medencében Isten ajándékai vagyunk, itt föld, víz, levegő, stb. sokkal jobb mint bárhol a világon, mi vagyunk a világ kulturális bölcsője, ha a magyar tudás nincs, a Meciben pattintott kőtálcán tálalják a hamburgert, Digger meg Kőkobakiéknál dolgozik.
Aztán bekapcsolja a tv-t, azt hallja, hogy London a 3. legnagyobb magyar város, annyian élünk ott. De ha mi vagyunk a világ közepe, miért akarunk a perifériákon élni?

Valamit meg kellene érteni. A svéd, angol, német, amerikai nem azért erős, fejlett nemzet, mert elodázták, a problémáik megoldását, vagy mert másokra vártak, hanem azért, mert megoldották.

Van egy mondás. Gyáva népnek nincs hazája. A tehetetlennek se.

SilentDreams 2014.02.06. 09:40:55

Nem rég kiváncsiságból beléptem a lakhelyemhez közeli német nagyváros magyar FB-s oldalára, és valósággal ömlenek be oda a "Munka kellene, tudtok munkát?" jellegü beírások minden konkrétum nélkül. Tegnap este már-már tragikomikus volt, ahogy valaki iszonyatos magyar helyesírással, össze-vissza irogatott be munka kérési dolgokat (olduk meg helyette persze). Amiböl magyarul is nehéz volt kibogozni, hogy tulajdonképpen mit is szeretne. Mi lesz ezekkel az emberekkel....

Mr Long 2014.02.06. 09:44:21

@rezsoatya: Engem meg nem talaltak meg magyarok bibibibiiiiiiiiiiii!!!!!! :DDDDD
Bar neha hallok magyar hangot a varosban.

2014.02.06. 09:46:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Az hogy egy orszag melyik erdek- es kulturszferaba tartozik, az nem gy elore ledefinialt es magmasithatatlan teny. Ez mindig alakul, valtozik, es erre az adot orszag vezetesenek van egyedul rahatasa, aki a torvenyekkel es nemzetkozi politikajaval, kommunikaciojaval megszabja, hogy merre halad. Mi jelenleg jobb esetbe helyben toporgunk, roszabb esetben pedig akarva-akaratlunk tolodunk keletre. De az elmult 25 ev nem a nyugati integracionkrol szolt, legfeljebb a gazdasagi erdekeink miatt kotottunk megallapodasokat a nyugattal, de az integracio soha nem volt cel, sot jelnleg inkabb pont az elhatarolodas a kommunikalt cel.

Mr Long 2014.02.06. 09:48:47

@tableno: Kolcsonadtuk az osztrak KFC-nek.

A poszterina miert maszkal olyan forumokra, FB oldalakra, stb, ahol felmergeli magat? Vagy valaki pisztolyt tart a fejehez?

SilentDreams 2014.02.06. 09:49:14

@Mr Long: Többfelé laktam már külföldön, sok magyar beszédet is hallottam, de még sosem fedtem fel magam. Igy persze nem is tudtak letámadni az energiavámpirok :)
Meg amúgy is nagyon érdekes tud lenni olykor, ha nem tudják, hogy a melettük álló személy is mindent ért..... :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 09:49:28

@Nyulz of the World:

Én a több lábon állás híve vagyok, azaz helyes e tekintetben a jelenlegi politika. Nem kell elvakultan mindent egy lapra tenni.

Mr Long 2014.02.06. 09:49:42

@Whave: Kartacsra raragadt az angol finomkodas :)

Mr Long 2014.02.06. 09:50:50

@SilentDreams: Tudom, mar en is ultem kavezoban ugy, hogy vegighallgattam mennyi jo ruhat latott a csaj a Primarkban es a ferjet sajnaltam, de marhara...

2014.02.06. 09:54:55

@QUERCUS: annak meg plane nincs, aki annyira meg akarja mutatni az EU-szkeptikus mivoltat, hogy mostmar az oroszokkal baratkozik.

Elmond valamit a fejekben uralkodo sotetsegrol, ha 2014-ben a NEMZETI "jobboldal" szerint is putyin a cimbink. OK, hogy a Bekemenetes Birkak Barmit Benyelnek Buzgon, amit a vezertorpe kifosik a szajan, de hogy a matyohimzeses, rovasirasos figurak megis hogy rendezik ezt le magukban... a kozos tortenelemmel? :D bar amiota a muszlimok mellett is kialltak vadkatko-osmagyarok (pusztan mert az "aaaaaaannnyira nyugatellenes, komam"), semmin sem lepodok meg.

SilentDreams 2014.02.06. 09:56:32

@Whave: "pusztan mert az "aaaaaaannnyira nyugatellenes, komam""

Ez lehet a lényeges pont, a többi nem igen számít.

2014.02.06. 09:56:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

A tortenelmunk soran eddig mindig csak szivtunk, ha hintapolitizalni probaltunk, igen nem megy az nekunk. Egyszeruen tul kicsik vagyunk ahhoz, es a geopolitikai adottsagaink is eleg gyengek. A romanoknak pl. ez az egyik specialitasuk, de ok jol is csinaljak, es azert van egy Fekete-tengeri kijaratuk, pl... Szamunkra szerintem sokkal esszerubb raragadni valamelyik nagyra, es vele utazni, kulonben meg valamelyik nagyobb allat egyszeruen eltapos, amikozben ugralunk kozottuk. Es ebbol a szempontbol en mindenkeppen nyugat parti vagyok.

Herr Géza 2014.02.06. 09:57:33

@SilentDreams: Itt az én egyik kedvenc gyöngyszemem:

"sziasztok cs..a vagyok tavaj 2-honapot meloztam .gbr.a pénzem negyedét fizeték ki!!szerzödésel a munkáltato karácsony elött monta hazza küldi hármunk pénzét!!ami 6000-eu-de nem külte aszt monta már át utalta!!.a munkákrol megvan minden papir számla minden!!!segitséget kérnék mi a tehendö!!!rendörség??"

Abszolút originál "helyes"írással egy N.o.-ban élö magyarokkal foglalkozó oldalról. Az avatarja megy egy szép nagy (igaz korosabb) fekete Audi elött meztelen felsötesttel domborító napszemüveges huszonéves "Casanova". Nesze neked "fifikás, csavaros eszü" magyarok...

rezsoatya (törölt) 2014.02.06. 09:58:14

@diggerdriver: ez a hala, hogy ma ebresztettelek?! Na, menjtea...! :-))))

@Mr Long: Diggert sem a HÁ-talalkozón! :-P
:D

2014.02.06. 10:00:21

@SilentDreams: persze, az se fog szamitani, amikor majd megepitik paks 2-t, es mivel kimaradt az anyag fele, besugarozza az egesz orszagot... ahogy Szocsiban is kepesek voltak ilyen iszonyatos beruhazasi koltsegek mellett vizmentes, felkesz, duplabudis szallodakat felrantani :D

DE OK LEGALABB NEM AZ EU!!! (AKIK ADNAK NEKUNK PENZT AMUGY A SEMMIRE)!

Mr Long 2014.02.06. 10:00:42

@Herr Géza: Hmmm... Lehet masik iranyvba menetes es nem jott ra miert nem megy...

Sajna a manchesteri magyarok zart kozosseg es nem akarok belelepni. Bar eszembe jutott, hogy beszeltem itteni magyarokkal, egy itt lako baratom baratjai, de senki sem kerdezte mit csinalok, tudok-e munkat. Lehet csak en fogtam ki a kulturaltakat?

Pernilla 2014.02.06. 10:02:33

@Mr Long: szerintem a poszter (Barna) ferfi, de lehet hogy en tevedek :-)
Elözö posztja szerint egy "migransoknak szolo program oktatoja", ami velemenyem szerint mar eleve a hazhoz lofaszert kategoria, es meg emelle hobbibol ezeket a segelykerö forumokat latogatja. Nem csoda hogy megtalaljak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 10:02:48

@Nyulz of the World:

A hintapolitikánál nagyobb szívást csak az egyik oldal mellett való eszetlen kitartás eredményezett, lásd Horthyt.

Mr Long 2014.02.06. 10:05:59

@Pernilla: Valoban, megszokasbol irtam poszterinat. Remelem ezzel ingyen foglalkozik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.06. 10:15:16

Ez a poszt miről szól? Ne gyere ki csak felkészülten, megterveze, több ezer eur megtakarítással, piacképes szakmával, nagyon jó nyelvtudással, különben egy szerencsétlen lúzer vagy. Igen, valóban ez lenne az ideális eset. De az élet sokszor hozhat olyan helyzetbe hogy lépned kell, mert a mindennapjaid függnek tőle. Az hogy ezt kigúnyolja pár ember, az nem az előbbi csoport lelki szegénységét prezentálja. Tudod vannak nagyon jó közhelyek, pont ideillenek : Máshogy beszél az aki jól lakott és máshogy aki éhes. Te most nagyrészt éhes embereket bántasz. Milyen érzés gyengébb, vérző emberekbe belerúgni? Itt most nem arról van szó hogy nem érti meg mit írsz neki facebookon meg hogy nem érti a meldezettelt. egyáltalán nem. Toleranciáról lenne szó. Ha kétségbe vagy esve, sokkal nehezebben megy a hideg fejjel gondolkodás. Te meg itt, öntelten, önelégülten, valami magas lóról megmondod hogy ők a világ szerencsétlen koldusai. Akkor ne segíts nekik. Ne menj be velük sehová, mondogasd nekik hogy kaparják maguknak a gesztenyét. De ne nekünk mondd meg hogy ők a rosszak.

tra lala 2014.02.06. 10:15:16

@SilentDreams: en csak unalombol/kivancsisagbol beneztem oda, de inkabb nem is leptem be, mert ertelmes hozzaszolast nem lattam ott (egy tankcsapda plakatot leszamitva:), csak amiket te is irtal.
Valamennyire idetartozik, hogy egyszer beszeltem par szot valakivel a neten, akit amugy nem ismertem, de lattam nala kiirva, hogy itt van kint, ahol en is, es kivancsi voltam, hogy mit csinal. Kiderult, hogy par honapja van kint, epp munkat keres, de csak takaritoit, mert nem igazan tud nemetul. Bar nem kert segitseget, de en megkerdeztem a takaritonkat nem-e keresnek embert. Mondta, hogy keresnek, en atkuldtem, hogy kit mikor kell keresni. A reakcio erre annyi volt, hogy megkerdezte mennyire kell tudni nemetul. Mondtam, hogy kerdezze meg en nem tudom. Tobbet nem is beszeltunk. Meg arra se valaszolt, hogy sikerult-e valamit talalni.
Nem mintha erdekelne, amugy se nagyon keresem a magyarok tarsasagat, de ilyenkor mindig meglep, mennyire primitiv emberek vannak. Es meggyoz abban, hogy meg unalmamban se probaljak meg veluk baratkozni :D
Ettol fuggetlen talalkoztam mar itt jofej magyarokkal is (egyszer), ez csak egy kiragadott pelda volt.

Hari Seldon 2 2014.02.06. 10:15:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Szia.
Én úgy hallottam, hogy azt mondta, a Balkán ott kezdődik ahol a Rennweg végződik.

Egyébként meg mindegy, a lényeg ugyanaz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 10:15:40

Kedves Moderátor, légy szíves engedélyezd ezt a nicket, ezzel leszek mostantól a régebbi - maxval, a gondolkodni igyekvő bircа - helyett.

2014.02.06. 10:23:15

@Whave:

"Csak egy hónapig próbáljuk ki, hogy nem akarjuk meghekkelni a forgóajtót. Érdekes és tanulságos lenne." :))) Ez tetszett... De igen, nekem is kb. ugyanez a bajom. Hogy lehet ezt jol is csinalni, sok jo es eletkepes otletuk is van, csak mi a tokomert kell folyamatosan a szellel szemben vizelni, tok mindegy merrol fuj, es mi a tokomert kell mindenaron folyamatosan hadiallapoto fenntartani (legalabbis retorikailag). Eddig mindig azt mondtam, hogy a brittek egyik leteleme, hogy minden maskepp mukodjon, mint a kontinensen. Azon csodalkozom, hogy az ido meresere meg nem talaltik valami mast, mondjuk valamit, ahol a valtoszam a 60 helyett 62,14 es nem percnek meg masodpercnek hivjak, hanem valami masnak. Az utobbi idoben mi is ugyanezen az uton jarunk. Csak sajnos nem vagyunk egy sulycsoportban Albionnal... :(

tableno 2014.02.06. 10:26:50

@házelőtthinta: itt nem arról van szó, hogy gúnyolódik a szerző a szerencsétlenebb sorsúakon. Próbáld a posztot prekoncepciók nélkül elolvasni, talán akkor megérted.

2014.02.06. 10:32:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Anelkul, hogy kulonosen vedenem Horthy-t, azt gondolom, o a vegen mar igen kenyszerhelyzetben volt, ami pont a korabbi elkurt hintapolitikajanak koszonheto. Es nekem nagyon dezsavu a mostani helyzet. Pont mint akkor, megy a tortenelemhamisitas, megy az agymosas, hogy nemcsak a spanyolviaszt, de meg a spanyolokat magukat is mi szartuk, ezerrel epul egy zsebkendonyi es igen jelentektelen nemzetallam, ami komolyan elhiszi, hogy mikozben odakint a nagypolitika igencsak felporgott, uj nagyhatalmak jelennek meg, uj erdekszferak vannak kialakuloban, ebben a helyzetben o majd kepes lesz lavirozni ide-oda. Csak nem tudom milyen alapon gondoljuk ezt?

2014.02.06. 10:32:20

@tableno: meg mindig troll. miert nem szuri mindenki? :)

Herr Géza 2014.02.06. 10:34:20

@házelőtthinta: Tudod, néha kimondottan káros a tolerancia. Nálunk sok eset van, amikor kijön a borsodi szegénylegény az "álomországba" a falusi kocsmában felszedett információhalmazzal, nyelvtudás nélkül aláír minden papírt, amit elétolnak, mert a "Pisti" is így csinálta, pár hónapig akár él is, mint Marci hevesen, aztán, amikor az adóhivatal már 40-50 ezer eurókat követel rajta, akkor jön segítséget kérni, hogy mit csináljak, hogy lehet ebböl kiszállni....
Végülis megtehetném, hogy toleranciából nem szólok be, söt még simogathatom is, de ha már egy embert is megmentettem a még nagyobb szartól, akkor tiszta lelkiismerettel vállalom fel, hogy igen, fennhéjázó, "öntelt, önelégült" gyökér vagyok. Ámen.

Herr Géza 2014.02.06. 10:35:26

@Herr Géza: Bocs, természetesen "Marci Hevesen".. ;DD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 10:42:33

@Hari Seldon 2:

Oké, lehet, emlékezetből mondtam, nem ellenőriztem.

Mr Long 2014.02.06. 10:50:06

@házelőtthinta: A stilus nekem sem jott be, de igaza van. Meg regebben belefutottam egy olyan kerdesbe a neten, hogy menne a koma Irorszagba dolgozni, de nem tudja kap-e magyar (!) nyelvu szerzodest. Mondvan, hogy a magyar munka torvenyben benne van, hogy a munkaltato reszere erthetoen kell a szerzodest biztositani.

Mr Long 2014.02.06. 10:50:53

@maxval a gondolkodó birca: A kep mar pontos, de meg mindig elirtad a birkat. Majd a kovetkezo nickben. :)

andaluzkutya 2014.02.06. 10:55:04

Biztos a csillagok tehetnek róla (más racionális magyarázatot nem tudok elképzelni), de nekem még nem volt rossz tapasztalatom külföldön élő magyarokkal. Igaz, nem is feltétlenül keresem a társaságukat...
Szerintem nem kellene figyelmen kívűl hagyni, amit @házelőtthinta: írt. Sokan vannak, akiket a végső kétségbeesés vezérel, amikor külföldre megy és egy végtelenül kétségbeesett embertől ne várjunk racionális gondolkodást vagy racionális tervezést. Talán úgy lehet elképzelni, hogy ha semmi veszítenivalóm nincs, akkor annál még mindig jobb opció leszólítani valakit, aki ért a nyelvemen és megkérdezni, hogy ő nem tud-e valamit. Ehhez is kell bátorság, amit akár tekinthetünk dícséretesnek is:) Akit meg leszólítottak, mondhatja, hogy sajnálom, de nem tudok segíteni. Ilyen már velem is volt, nem haltam bele és nem húztam föl magam rajta. Persze lehet, hogy naponta többször történne ilyen, akkor másképp látnám, de nem történik. Biztos a fizimiskám teszi:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 10:55:12

Offtopik.

Súlyos vészhelyzet van!

Az EP tegnapelőtt elfogadott egy homoklobbista kezdeményezést. A szövege a www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2014-0062+0+DOC+XML+V0//HU linken olvasható magyarul. Igennel szavazott 394 képviselő, nemmel 176, s 72 képviselő tartózkodott.

Keresem, hogy ki hogyan szavazott, de nem találom. Valaki ki tud igazodni az EP rendszerén, hogy hol kell keresni ezt?

A magyar képviselők szavazatát megtaláltam egy blogon, de nekem az eredeti adat kellene.

Egyébként a magyar szavazatok:
- Európai Néppárt: 2 igen, 2 nem, 10 tartózkodás,
- Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége: 3 igen, 1 tartózkodás,
- Európai Konzervatívok és Reformerek: 1 igen,
- függetlenek: 1 nem, 2 tartózkodás.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 10:57:58

@Nyulz of the World:

Horthy csak a legvégén próbált hintázni, addig mindig következetesen mindent egy lapra tett: hogy a német-olasz tengely győz az angol-francia ellenében.

Nem véletlenül ő az évszázad legrosszabb magyar politikusa.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.02.06. 11:02:28

poszter nem beszelni magyarul?

"Az is tény, hogy ezen jobb sorsra érdemes dolgozók egy része frankhiteles, már egy-két Magyarországon evvel foglalkozó ügyvéd neve is beugrik a FBookról, ami fokozottan szar élethelyzet lehet, meg többnyire kisgyerekesek, ami megint egy stressz faktor."

- Hogy jön ide az egy-ket ugyved?
- Miert fokozottan szar elethelyzet, ha beugrik egy-ket ugyved neve?
- Mi közunk van ahhoz, hogy az ugyvedek kisgyerekesek?

Folytassam meg? :)

GERI87 2014.02.06. 11:07:57

"Tényleg idegesítő tud lenni az X-edik visszakérdezés ugyanarra a konkrét esetre és persze a FB-on még véletlenül sem olvasnak vissza."

Kerüld a faszbukot, nem kell azon keresztül intézni semmit, pláne kapcsolatot tartani bárki idegennel, mert sűrítve tele van hülyékkel, ignoráld a fenébe...

Az ilyeneket (az ilyen embertípust) meg el kell hajtani.
Hogy te leszel a "köcsög"? kit érdekel, az ő véleményük nem számít!

Hari Seldon 2 2014.02.06. 11:07:57

@Nyulz of the World:
Elég, ha a szekta elhiszi, és lehet tovább építeni a maffiaállamot.

Hari Seldon 2 2014.02.06. 11:07:57

@maxval a gondolkodó birca:
Mondtam is, hogy ebből a szempontból mindegy, a lényeg ugyanaz...

tableno 2014.02.06. 11:08:07

@maxval a gondolkodó birca: ajjaj, ez már az Apokalipszis! :-)

2014.02.06. 11:08:37

@maxval a gondolkodó birca: keptelen vagyok ezt a nyelvezetet elolvasni, fel mondat utan azon kapom magam, hogy az ablakon nezek kifele. mirol szol ez zanzasitva?

Herr Géza 2014.02.06. 11:08:56

@Réka ‎: Végülis "csak" egy zárójelpár hiányzik... :DD

Quercus a favágó 2014.02.06. 11:09:36

Ami az "okosban megoldom" kérdést illeti. Nem kell szörnyülködni. Magyarország generációkon óta így működik. Ezt a mentalitást a gyerekek már genetikailag öröklik. Ha nem, elveszett ember itthon.
Erről szól az ország. Az egyszerű ember egyszerű dolgokat old meg okosba, a politikus gazemberek meg nagyszerű dolgokat.

A magyar közállapotokat, közgondolkodást egy mondatban összefoglalva:
Ha szemmel mindent el lehetne intézni, Magyarországon csak hullák, meg terhes nők lennének.

VHB 2014.02.06. 11:10:21

Itt Manchesterben van egy csaj, aki pénzért segít. *rendes cége van, így számlát is tud adni*. Először hiénának tartottam, a csórók vámszedőjének. Azóta megváltozott a véleményem és a tápláléklánc legfontosabb elemének tartom. Amikor egy delikvens vérszemet kap, akkor kap egy átirányítást a csajhoz. És nincs többé probléma.

Szóval Bécsben nincs ilyen "iroda"?

GERI87 2014.02.06. 11:10:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Azért ez nem ilyen egyszerű...attól függ hogyan, honnan nézzük:
A XIX.sz-ban már megint elég közel voltunk a nyugathoz...az olasz szint életszínvonalban megvolt, és akkor kb az ibériaiaké is...iparban meg jobbak voltunk mint ma.
De évtizedekig Ausztria sem volt az a nyugati mintaállam a két háború között.
A végleges leszakadás a kisállami léttel majd a kommunizmussal kezdődött....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 11:11:08

@Whave:

Röviden: éljenek a homokokos, éljenzésük legyen kötelező, s aki másképp látja, az fasiszta.

2014.02.06. 11:14:43

@maxval a gondolkodó birca: ja hogy ez a baj.

Ameddig en jutottam benne, addig mondjuk csak arrol volt szo, hogy ugyan mar ne kulonboztessuk meg oket hatranyosan. Ez azert nem a kotelezo eljenzes :)

andaluzkutya 2014.02.06. 11:15:35

@VHB: egy ilyen cég szerintem teljesen korrekt, feltételezve, hogy korrekt árakon dolgozik. Hogy mi a korrekt ár, arról ne kérdezz:)

eliz25 2014.02.06. 11:15:51

Sajnos nekem is hasonló tapasztalatom van a külföldön (esetemben Lengyelországban) élő magyarokkal. Legalábbis a "hangos" felével. Engem egyenesen lesokkolt, amikor kiköltözésem elején kíváncsiságból elmentem egy találkozóra helyi magyarokkal.
Még otthon sem hallottam akkora panaszáradatot, amit itt. Otthon nem jó, mert nem jó. Itt nem jó, mert itt nincs csabai kolbász, túró rudi, meg téliszalámi. És különben is mennyivel faszábbak vagyunk mi magyarok.
Itt élek x nagyobbegyenlő 2-3 éve, de nem vagyok hajlandó megtanulni a helyi nyelvet "két sört kérek"-nél magasabb szinten, mert az első hónapban eldöntöttem, hogy ez nekem túl nehéz.
Ilyenkor ordítani tudnék, és legszívesebben megkérdezném, hogy ha ilyen rossz itt, akkor ugyan miért nem megy haza? Ha az (bocsánat a kifejezésért) édes szar is keserű, akkor nem tök mindegy, hol él?
Ha ő választotta a külföldi életet, akkor szerintem kutya kötelessége alkalmazkodni, és igenis megtanulni (de minimum törekedni rá, hogy megtanulja) az adott ország nyelvét.

Persze volt szerencsém azóta találkozni "kivételek"-kel, de a helyi magyar közösségi életben ők sem szívesen vesznek részt.

2014.02.06. 11:15:59

@maxval a gondolkodó birca:

Mar 1942-ben tobb magyar politikus tapogatozott az angoloknal, illetve a Kallay kormany kinevezesenek is az volt az egyik oka, hogy Kallay koztudottan a nemetektol valo eltavolodas es a fuggetlen magyar politika hive volt, es vegul o kezdett el hivatalosan (es persze titokban) targyalni a brittekkel (amit persze a nemetek azonnal megtudtak). Nem hiszem, hogy ezt a Horthy tajekoztatasa es beleegyezese nelkul tettek volna. Na, ami azutan jott, az a tipikusan elkurt hintapolitika...

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.02.06. 11:17:45

Sajnos tagadhatatlan, hogy rengeteg igazság van a posztban. Csak ha a saját környezetemben szétnézek... van aki Írországban él 5 éve, alig beszél angolul, és munkahelyi baleset után persze a párjának kell kísérgetni a dokihoz. A másik épp egy pár hete ment ki Ausztriába szakma, nyelvtudás és szállás nélkül. De volt olyan "ismerős ismerőse", aki kijött Angliába, majd miután kitették az albérletből nem tudta, hogyan és hol talál albérletet. Persze gyerekkel voltak aki addig nem kezdhette a sulit, amíg nincs bejelentett lakcím. Én próbáltam segíteni, igazán, de mikor a harmadik kérdés az volt, hogy hogyan kap segélyt, akkor azért elgurult a pirula.

VHB 2014.02.06. 11:21:12

@andaluzkutya: Üdv dr. Kutya! Jó újra látni. Ha minden igaz akkor 50GBP/4óra a tarifa. Szerintem korrekt.

2014.02.06. 11:24:33

@VHB: Ezt majd azert alkalomadtan elmondom a gänserndorfi kolleganak... :)))

andaluzkutya 2014.02.06. 11:25:11

@VHB: Nem is látsz:)

Egy másik hozzászólásról jutott eszembe, hogy magyartalálkozókon rendszeresen részt venni tekinthető-e egyfajta kinyilatkoztatásnak a beilleszkedés elutasítása mellett?
És ha igen, akkor egész nap a határátkelőn írogatni tekinthető-e ugyanannak? :)

Herr Géza 2014.02.06. 11:27:11

@Szilvana1: "Én próbáltam segíteni, igazán, de mikor a harmadik kérdés az volt, hogy hogyan kap segélyt, akkor azért elgurult a pirula."
És a hiba nem a Te készülékedben van. Naná, hogy én is tudom, hogy milyen "talált" pénzeket lehet összeszedni, de ha az illetö még egy percet sem dolgozott itt, de már ez a kérdés, akkor csak nézek hülyén és juszt sem okosítom ki. Legalább annyira "dolgozzon" meg érte, hogy maga találja meg a lehetöségeket. Persze tudom: én egy "öntelt, önelégült" barom vagyok...

2014.02.06. 11:28:08

@Whave: szinfoltkedvelem :)
Kiket ismerek, mint hires kortars osztrak? Schwarzenegger es Niki (nem a lajosmizsei eper farmer, hanem az F1 hos).

Ezt a cikket barmely neprol lehetne irni, kinai, pakisztani, olasz, ir, spanyol, algir. Minden nep kitermeli a piocait.

A Facebook pedig mar passee.

2014.02.06. 11:38:40

egyszer mar tenyleg el kell mennem egy magyartalalkara, hogy milyen is az.

tucano 2014.02.06. 11:44:10

Ugyan már, ami a kalandozó magyaroknak csak álom volt, nekünk sikerült: elfoglaltuk Európát.
Eleve erre a célra egyesültek a törzsek, ez is megvolt, lehet oszolni kérem. Hát van többszázezer tatár Londonban? Ugye hogy nincs. A törökök is csak Berlinig jutottak a kebabbal, a puszták népei közül csak nálunk accomplished a mission.

tucano 2014.02.06. 11:45:41

@andaluzkutya: "egész nap a határátkelőn írogatni tekinthető-e ugyanannak?"
Simán, ha közben nem írogatsz helyi fórumokon is, viszont akkor meg kezeltetni érdemes a netfüggőséget. NIncs jó középút :)

2014.02.06. 11:45:56

@charlieharper (UK, de nem London!): jo megertem, en is igy voltam Nikivel (nem az igazi Laudaval, hanem a regebbi helyi kis trollal :D )

morsels (törölt) 2014.02.06. 11:49:47

@Herr Géza:
Ez nem evolucio, ez oxymoron :-)

tableno 2014.02.06. 11:49:57

@Whave: Én az elején, amikor kijöttem, jártam ilyesmire (mivel itt nem ismertem senkit, gondoltam jó lehetőség kapcsolatokat gyüjteni). Kizárólag diplomás, jó állásban dolgozó magyarok voltak, szóval nem a "nyelvtudás nélkül takarítok" kategória. Egy ideig jó is volt, aztán egyszer csak elmaradtak a találkák először furcsálltam, de gondoltam mindenki elfoglalt, vagy valami. Hónapok múlva derült csak ki, hogy nem maradtak el, csak nekem nem szóltak róla már egy ideje. Ugyanis valamelyik hangadó berágott rám (azóta sem tudom miért), és elintézte, hogy kiközösítsenek. Hát ennyi volt az én részvételem a "magyar közösségben"...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.02.06. 11:51:28

Találó a poszt. Egyébként a külföldi magyar fórumok olyan tendenciózusan vannak tele az ilyen „Jó napot kívánok én vagyok a probléma tessék engem megoldani!” kezdetű hozzászólásokkal, hogy egy idő után azért alakulnak újabb és újabb fórumok, hogy ezektől mentesen lehessen kommunikálni.
Egyébként ettől függetlenül meg lehet találni azokat az emberek, akik már „megérkeztek” ide. Tehát evidencia számba megy, hogy hol kell állást keresni milyen nyelven stb. Velük lehet kirándulni, sakkozni, kerti partit szervezni és bútort szállítani. De van már magyar kineziológus, zongorahangoló és drámapedagógus is, ha valakinek az kell.
Egyébként általánosságban érezhető az a jól kitapintható pitiánerség miszerint a te magyarságod a másiknak azt jelenti, hogy te jól és olcsón dolgozol és itt az olcsón van a hangsúly. Mindenki az összetartás csimborasszójaként éli meg, hogy nincsenek teszem azt magyar vendéglátó helyek. De, hogy oda menjen rendszeresen, oda vigye a barátait és ne a hóna alatt vigye a Hofaba kapható 90 centes almalevet; az már eszébe sem jut. Ez idő tájt 3 magyar konyhával rendelkező étterem van kb. Bécsben és nem is kell több, mert tavaly zárt be 4. Ellenben szerbből, törökből, kínaiból van egy tucat és olyan is, ahol nincs német nyelvű étlap.

A másik idegesítő jelenség illetve szállóige az a „batyus est”. Ez a minél olcsóbban megoldás, amit meg lehet érteni csak azt nem, hogy ezért minek ide kijönni. De száz szónak is egy a vége: Ezekkel a jelenségekkel meg kell tanulni együtt élni, mert csökkeni nem fog.

tableno 2014.02.06. 11:53:12

@tucano: Lenyomtuk a Brit Birodalmat, mint a bélyeget! :))))

tucano 2014.02.06. 11:55:56

@tableno: szerintem tényleg így van, nem ők jöttek Magyarországra, hanem mi mentünk oda :D

Mr Long 2014.02.06. 11:57:27

@flash.gordon: Nekem a kedvencem, hogy magyar autoszerelohoz vigyuk a kocsit, mert az nem akar atverni...

2014.02.06. 12:01:21

@tucano: UK lengyel gyarmat.
Figyelj, megneztem a Uruguay propertyt, ezeknek a maniaja a condo. Sima hazat meg olcsobban veszek Mallorcan. Nem tul jo a spanyolom, finca es finca rustica-kent kerestem hazat. Del-Amerikaban is igy hivjak oket?
Ez mist Maxvalnak is ment @maxval a gondolkodó birca:

@Whave: amagyar talalkozo egy "treasure hunt"-kent van meghirdetve egy sohoi pub-ban. Meg kell talalnod a tobbi magyart telefonszam csere nelkul.

Latcho Rom 2014.02.06. 12:01:42

Miert hegyel annyit a poszterina magyar forumokon, ha ennyien kovalyognak ott elveszve, munkat, lakast keresve?

Mr Long 2014.02.06. 12:07:39

Azert a guardian olvasoknak sem kell a szomszedba menni eszert...
Szerintuk a Tory-k tehetnek rola, hogy egy kozbeszerzest nem a Bombardier nyert meg, hanem a nemet Siemens es a cegnek ezert el kellett bocsaltani 1200 munkast. Szerintem adjuk kolcson nekik Vikit es akkor nem lesz olyan, hogy szamit a kozbeszerzesen az ajanlat tartalma es nem csak a ceg, ami beadta :)

2014.02.06. 12:09:15

@charlieharper (UK, de nem London!): szoval kovetni kell az utcara kiszurodo bazmegeket? :)

2014.02.06. 12:10:13

@Mr Long: nem a Bombardier az, akiket most ostoroznak, mert keptelenek voltak BARMILYEN hataridot teljesiteni a crossrailhez kapcsolodo kozbeszerzesnel?

morsels (törölt) 2014.02.06. 12:10:53

@charlieharper (UK, de nem London!):
"amagyar talalkozo egy "treasure hunt"-kent van meghirdetve egy sohoi pub-ban. Meg kell talalnod a tobbi magyart telefonszam csere nelkul."

:-))

Mr Long 2014.02.06. 12:13:03

@Whave: Ezt nem tudom, de most nyertek £1bn a Crossrailhez. Boris meg buszke, mert a "londoni" project kapcsan meg Derbyt is fejleszti, vagyis a gazdasagat, mert ott keszulnek majd az uj jarmuvek.

2014.02.06. 12:14:20

@Mr Long: a bombardier, kanadai, quasi brit gyarmat. Nekik is a mi Queenunk van.

2014.02.06. 12:15:31

@Püspök utcai gombaszedő: mas nem jutott eszembe hirtelen.

GERI87 2014.02.06. 12:19:27

@maxval a gondolkodó birca:

Mikor a legfontosabb alaptényező a revízió volt (és másfajta politikát nem tűrt volna meg a nép amúgy sem), minden rosszat ennek tulajdonítottak és minden jót ettől vártak..akkor elég nehéz lett volna "hintázni" és a szovjetek, angolok kegyét keresni, hisz ők ebben nem voltak érdekeltek...még legjobb barátaink a lengyelek sem.
Ennyire egyszerű.

A románhoz hasonló kiugrás még jó lett volna, de nem jött össze...

"Nem véletlenül ő az évszázad legrosszabb magyar politikusa."

fenét...

Hari Seldon 2 2014.02.06. 12:19:27

@VHB:
OK.
Akkor itt van az eredeti verzió is.

GERI87 2014.02.06. 12:19:27

@eliz25:

"Otthon nem jó, mert nem jó. Itt nem jó, mert itt nincs csabai kolbász, túró rudi, meg téliszalámi."

Fárasztó ez.
Még mindig nem hiszem el hogy valaki képes !komolyan! a "túrórudi" meg a szalámi miatt panaszkodni...ez egy ilyen netes fasság lehet, valahol valaki elejtette ezt és azóta terjed, már közhelyé vált....én így tudom elképzelni, mert amúgy mint valós igény és hogy ez okozzon "gasztronómiai sokkot", hát baszki....had ne mondjam.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.02.06. 12:19:32

@maxval a gondolkodó birca: És ez téged egészen pontosan miért is zavar? Érintve érzed magad?

Pernilla 2014.02.06. 12:21:30

@Püspök utcai gombaszedő: a harom leghiresebb kortars osztrak szerintem: Falco , Josef Fritzl es Natascha Kampusch. (Ezzel szoktam ugratni az ittenieket - bar szerintem tenyleg ök a legismertebbek :)
Esetleg meg Felix Baumgartner emlitesre melto.

2014.02.06. 12:22:31

amugy az uj maxval biztos a regi maxval? nagyon hianyzik nekem a vesszo a nevebol, es mivel grammar-nazi, igy gyanus... :) meg a moderalas megszunteteset nem is forumon kell kerni, hanem mailen keresztul.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.02.06. 12:24:26

@Whave: Jogos a felvetés, de nehéz megválaszolni, mert igen sok variáció létezik.

blog.hu/user/?search=maxval&submit=Mehet

Ez a jelenlegi mindenképp egy új inkarnáció.

tucano 2014.02.06. 12:29:12

@charlieharper (UK, de nem London!): property-t csak személyesen. Pont ugyanaz a helyzet, mint otthon volt a buborék alatt, hogy condozzál ezerrel, mert abból lehet sokat, egyszerre fejleszteni. És ugye az oldalakon főleg az expatekre hajtó nagy fejlesztők íratják a cikkeket. Közben, ha kimész gyöngyszemeket találsz "olcsón". A dél-amerikaiaknál, főleg a legtutibb vidéki részeken nem túl erős az online jelenlét az ingatlanpiacon, egyszerűen képet sem lehet kapni a valódi kínálatról a netről.

tucano 2014.02.06. 12:31:53

@maxval a gondolkodó birca: Ennél Paks egy kicsit jobban idegesít. Sokat foglalkozol a melegekkel, nem szégyen az persze, sőt, ha jól értem már EU törvény is védi a hobbidat :D :D

Mr Long 2014.02.06. 12:35:43

@charlieharper (UK, de nem London!): Igazabol utana felvetettek az okosnak, hogy annyira angol a ceg, mint a siemens. Ezt mondjuk egy esszeru ervvel haritotta el, hogy legalabb brit munkahelyek keszitik a szerelvenyeket.

2014.02.06. 12:37:40

@tucano: Spanyolorszag is egy kicsit ilyen, az angolszasz piac meg teljesen onlinera ment. Mar nem is jarunk boltba ruhat/muszakicikket vagy akar folddarabot venni.

Mr Long 2014.02.06. 12:38:55

@shakti_rom: szoval gyarmat vagytok? azt hittem rendes sajat orszag... so sad

Latcho Rom 2014.02.06. 12:40:47

@Mr Long: ez van kerlek, a korona alatt elunk, adozunk is boskenek NOT ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.06. 12:42:08

@Réka ‎: olvasd el jobban, nem egy-két ügyvéd, hanem egy ügyvéd, aki egy-két Magyarországon foglalkozik "EVVEL" (áááá)

Latcho Rom 2014.02.06. 12:44:17

@Mr Long: ott voltunk mint ujkanadasok...se kep se hang nem volt meg, de ott :)

m.youtube.com/watch?v=YxMh628cHq0

szep napot feleim c u later :)

Mr Long 2014.02.06. 12:51:26

na itt a lenyeg a kommentek kozt kb, mint Mo-n...
- I do not care if the company doing the building is Canadian based. The important thing here is that a great British tradition of building trains is continuing and that there will be more work in Derby.
- If Hitachi had won, the trains would also be built in the UK, they're building a factory in the northeast.
- Shh, we don't talk about the bigger picture.Shh, we don't talk about the bigger picture.

2014.02.06. 12:59:19

@Babette_: mindig elfelejtem... :)

tableno 2014.02.06. 13:01:23

@tucano: Bizony, nagy okosság! Latin-Amerikában csak olyan ingatlant szabad megvenni, amit személyesen is láttál! Off-plan condokkal főleg nagyon kell vigyázni, befizeted az előleget, aztán vagy kész lesz a fejlesztés, vagy nem...

Latcho Rom 2014.02.06. 13:06:09

@Whave: :-))

mar itt se vagyok....:-)

RoxiSpain 2014.02.06. 13:14:10

Nagyon jó a post és nem csak Ausztriára érvényes, napi szinen találkozom ezzel itt Spanyolországban is!

Mr Long 2014.02.06. 13:14:29

@Whave: Azert az is erdekes, hogy minek tamogatta addig annyira a csatlakozast? Vagy ot is megvezettek???

andaluzkutya 2014.02.06. 13:19:43

Off:
Én örülök maxval új nevének, mert így legalább 16,5 óráig több hozzászólásom lesz, mint neki... :)
És néhány hozzászólása után még el lehet sütni, hogy "na ezért érdemes volt regisztrálni".

tanato 2014.02.06. 13:38:20

@Nyulz of the World: @maxval a gondolkodó birca: Egy kis érdekesség nektek mint történelmet kedvelőknek:Hypothesis Európa hogyan néz ki 100 év múlva.www.nyest.hu/hirek/milyen-lesz-europa-2100-ban

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.02.06. 13:54:01

@Mr Long: Ezzel nincs semmi baj ha megérti a delikvens, hogy magyar autószerelő Ausztriában osztrák árakon dolgozik.

október 2014.02.06. 14:01:30

Csalódott vagyok az a helyzet. Ennél minőségibb, érdekesebb, és főleg igényesebben megírt posztokhoz vagyok szokva, de egyre több ilyen semmiről szóló,másokat fikázó posztokat kapunk. Nagyon örültem volna ha legalább szól valamiről.

Természetesen megértem az írót, senki nem szeret rosszul tájékozott, "lusta hogy magától utánanézzen", igénytelen, buta emberekkel szerencsétlenkedni akik kihasználják a segítőkészségét. És igen értettük, hogy ne menjünk ki külföldre nyelvtudás és felkészültség nélkül.
De akiknek ez szólna azok úgy sem olvassák a honlapot, akik meg igen azoknak meg már a könyökükön jön ki a téma. Legalábbis nekem nagyon.

auntbessi 2014.02.06. 14:01:39

@maxval a gondolkodó birca: most ezzel nem teljesen ertem, hogy mi a bajod,
itt nem arrol van szo hogy barki tobblet jogot kapna, hanem arrol, hogy eppen senkinek sincs joga mast barmi miatt legyen az homo-hetero es igy tovabb szexualitas megkulonboztetni a tobbitol
ennek orulni kell, mert a jovoben a heterok is fellebbezhetnek egyes homoszexualis munkaltatoknal pl tv csatorna, ha hetero mivoltuk miatt kirekesztenek oket vagy masfajta megkulonboztetesben lenne reszuk

Elizabeth72 2014.02.06. 14:01:50

Come,down come down.... Igazad van. Akik Angliaban elnek is pont ezt tapasztaljak. Neha meg rosszabb, amikor halakent Jo agy belenk rugast kapunk...anyam szegeny nem erti igy 4 honap kintlet utan meg mindig, miert talakozunk, beszelunk ritkan masokkal. Es ez nem annyira attol,fugg, h nem vagyok segirokesz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 14:26:48

@auntbessi:

Miért kellene a többségnek alkalmazkodnia egy kisebbség értékrendjéhez?

TilosazA (UK) 2014.02.06. 14:27:14

Nem olvastam még a kommenteket, de nekem a legutolsó kedvencem aki kiírta facebookra, hogy nem tud-e valaki magyar fogorvost a közelben,aki esetleg házhoz is jön... :) Édes.

Mr Long 2014.02.06. 14:32:41

@TilosazA (En/Mum): Vajon beszamlazza neki a fogorvosi szek kiszallitasat, rogziteset a padloba es a visszaszallitasat?

@Whave: Ezek utan meg ha letagadod a magyarsagod, mert nem birsz ezekkel aznosulni, akkor meg me'g te vagy a aszemet aljas mocsok :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 14:32:57

@tanato:

Valami dilettáns csinálhatta a térképet...

Szerbia visszszerzi Koszovót és Montenegrót? Az albánok csendben elhagyják Macedóniát? Bulgária visszaszezi Görögország északkeleti részét? Románia mélyen behatol Ukrajnába?

S a természeti változások...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 14:35:16

@tucano: Nemnem, Stockholm és vidéke áfész is tele van velük... :D

VHB 2014.02.06. 14:45:27

@TilosazA (En/Mum): Nem lehet, hogy jelmezes - doktorosat akar játszani? Elképzelni sem merem, hogy mit csinálhat háznál egy fogorvos.

"Dokikám itt a zseblámpa - LED-es ám, na az jó lesz, most gipszkartonoztunk, van még filler a tömésnek. Anyukám hozd már azt a pontozót, nagyon fáj..... De azért nem lesz drága, ugye doki?+

auntbessi 2014.02.06. 14:48:55

@Whave: felmerul a kerdes hogy honnan szereztek ennyi 10 forintost?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 14:52:16

@tucano: Haha, nem, nem.Már itt is vannak Stockholmban is, bőven... :-))

2014.02.06. 14:55:26

@maxval a gondolkodó birca: szerintem nem kell, ahogy az alapjan megkulonboztetni sem kell senkit, hogy otthon kivel kefel. hol van leirva, hogy alkalmazkodni kell az ertekrendjukhoz? :)

tanato 2014.02.06. 14:59:00

@maxval a gondolkodó birca: Hipotézis a köbön.De azért érdekes,1900-ban sem gondolta senki hogy 2000-ben hogyan néznek ki a határok.

Jesus.Green 2014.02.06. 15:01:40

@Mr Long: Hat nem tudom, ma reggel a radioban eppen azt mondtak, hogy a Bombardier nyerte meg a Hitachi es a CAF elleneben, BBC is ezt irja: www.bbc.co.uk/news/business-26063121
A Bombardier 2011-ben veszitett a Siemens ellen.

tanato 2014.02.06. 15:07:43

@geegee: Engem is kivágott néhányszor.

Mr Long 2014.02.06. 15:08:30

@VHB: "Elképzelni sem merem, hogy mit csinálhat háznál egy fogorvos."
Kikoltozes elott alnak az albibol es a kepkampok helyeit kellene betomni a falon...

@Jesus.Green: Igen, most nyert ellenuk. Amit irtam azt a regebbi beszerzesrol irtak a mai cikkhez a kommentek kozt. Ott a "kedves hozzaszolo" azon volt felhaborodva, hogy a Tory-k tehetnek arrol, hogy a Siemens nyert.

Jesus.Green 2014.02.06. 15:22:20

@Mr Long: Jajo, akkor felreertettelek, nem kene ennyit multitaskoljak.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 15:29:32

@tanato: Kicsit pesszimistának tűnik. Azt hiszem a National Geo-ban láttam egy hasonló térképet, de ott még Manchester kinn volt a vízből, csak London ázott el.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 15:32:38

@VHB: Hehe. :D Nem tudom, nem mertem írni neki semmit, mert féltem, hogy valami csúnyát írok, ahhoz meg túlságosan úrilány vagyok. Vagy sznob. :) Az elején egyébként én is ki voltam akadva ezeken a "nem tud valaki valamilyen munkát" felkiáltásokon. De aztán rájöttem, hogy ők értik egymást, a fene se tudja hogy. Szóval valószínű ez azt jelenti, hogy nem beszél angolul, nincs végzettsége, de jól szeretne keresni. Már fel sem akadok az ilyeneken.

2014.02.06. 15:36:50

Ich verstehe, dass du nicht in die Kuche arbeitest mit alteren Ungarischen Leute, aber du auch hast sooo einen riieeeeeeeesigen "Pommes Frites" uber deinen Schulter.

(Naja, Google hilfte mir. Du sagte, dass er mein Freund ist. Und sztaki auch. Verzeihung bitte. :D)

TilosazA (UK) 2014.02.06. 15:40:54

@VHB: Amúgy a történet úgy folytatódott, csak hogy le ne rágjátok a tíz körmötöket izgalmatokban, hogy felhívta az NHS Emergency számot, megkérdezni, hogy van-e éjszakai ügyeletben fogorvos. De ezek meg csak az adatait kérdezgették, míg neki meg kínjai voltak. És ezzel így eltémázgattak egy darabig, majd a végén az illető "elküldte a k...a anyukájába" a szegény telefonos ügyeletest.
Nem értem, miért nem voltam még sosem egy magyar találkozón sem...

TilosazA (UK) 2014.02.06. 15:44:39

@Mr Long: Még nem jöttem rá. Igazán érdekes lenne pedig.

Mr Long 2014.02.06. 15:47:50

@TilosazA (En/Mum): Menjunk el valamikor, aztan alazzunk mindenkit :D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.02.06. 15:50:44

pontosan így van. "kellene valami munka, tudsz valamit? " németül nem tud, gőze sincs mit akar de én intézzem el a lakást meg a munkát is.

mindjárt, csak befonom a szemöldököm.

MagyarJoe 2014.02.06. 15:50:47

Sziasztok!
Magyar mükörmöst tud valaki ajánlani? Ha lehet EUn belül. Ès házhoz jön.

Udv

auntbessi 2014.02.06. 15:51:03

@TilosazA (En/Mum): en a csipomutetemre kerestem valakit, aki a hazamban is elvegezne, de meg nincs ertekelheto jelentkezo, bar egy alak hivott, ha nem sikerulne a beavatkozas es kimulok, akkor utana enne a husombol, igy beleegyezek-e, ha nem lesz jobb elfogadom az ajanlatot

Mr Long 2014.02.06. 15:54:05

Most beleneztem egy nemet forumban, megy az agyalas, hogy hol tudja a nemet kartyajat Mo-n hasznalni kp felvetelre...

2014.02.06. 15:54:53

@tanato:
Hat azert kicsit sok az a tengerszint emelkedes... Szerintem mar 2-3 meteres emelkedenek is olyan belathatatlan kovetkezmenyei lennenek, hogy egybol az osszes vezeto nagyhatalom a homlokara csapna, es elkezdenenk mindent megtenni, hogy tovabbi novekedes ne tortenjen. Mert ugye, mint minden, ez is a politikarol es a hatalomrol szo, es amikor mondjuk nehany eszak-nemet varos rendszeresen viz ala kerulne, azt hiszem annak lennenek politika kovetkezmenyei is. Vagyis szerintem ez az egesz eleg valoszinutlen, mert maga az alapfelvetes, hogy ennyit emelkedjen a tengerszint addigra teljesen valoszinutlen, hacsak azt nem feltetelezzuk, hogy valami hatalmas kornyezeti katasztrofa tortenik, ami egyidejuleg az emberiseget is visszataszitja a technikai kokorszakba.

2014.02.06. 15:59:11

@Mr Long: ez mar egyszer felvetodott, jottek is egyesek, hogy na ez a magyar mentalitas, elmenni a kivulallo magyarok koze kivulalloskodni :D

TilosazA (UK) 2014.02.06. 16:00:04

@Mr Long: Nem tudod őket lealázni, mert akkora arcuk van, hogy nem látnak ki mögüle. Akkora nekem nincsen, és tettetni sem tudom, szóval én maradnék alul...

2014.02.06. 16:04:57

@QUERCUS: 'Aztán bekapcsolja a tv-t, azt hallja, hogy London a 3. legnagyobb magyar város, annyian élünk ott. De ha mi vagyunk a világ közepe, miért akarunk a perifériákon élni?'

Egyszeru. Megmondta a minap a Vona Gabor Londonban, hogy azert vagyunk itt mert a balliberalis bankarok kiuldoztek bennunket a hazankbol a devizahitelekkel. De ha a Jobbikra szavazunk, minden megoldodik es hamarosan visszaterhetunk oseink foldjere. Mit nem ertesz?

Mr Long 2014.02.06. 16:05:11

@Whave: Jaja, London2009-cel (azt hiszem) beszeltunk rola.

@TilosazA (En/Mum): Hmmm... Elgondolkoztato. De mi tortenik egy ilyenen? Osszeulnek es szidnak mindent?

2014.02.06. 16:09:01

@Mr Long: hat, ahogy mi meg itt ulunk ossze es szidjuk oket, erted... :D

TilosazA (UK) 2014.02.06. 16:10:29

@Mr Long: Nem tudom, tesómék voltak még az elején, pár éve, azt mondta soha többet. Ő tudna mesélni. @kergelepke: Hátha olvasod.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 16:11:18

@Whave:

Nem, ez nem így van. A magánélet szabad. A homoszeualitás sehol Európában sem bűncselekmény. Azaz ha acél ez lenne, nem létezne egy homoklobbista szervezet sem Európában.

2014.02.06. 16:16:38

@maxval a gondolkodó birca: ez teljesen jogos, de azzal akkoris egyetertek, hogy a hatranyos megkulonboztetes (legyen az barmilyen, nem-borszin-vallas-szexualis iranyultsag), plane professzionalis teren, az igenis legyen buntetendo, elitelendo. Ezert nem latom ebben a belinkelt cuccban a nagy lobbizast. Pedig nem vagyok egy hudeliberalis elveket vallo valaki, aki tuzbe tenne a kezet a melegjogokert vagy mittomen, egyaltalan nem...

2014.02.06. 16:20:30

@SilentDreams: 'Többfelé laktam már külföldön, sok magyar beszédet is hallottam, de még sosem fedtem fel magam. Igy persze nem is tudtak letámadni az energiavámpirok :)'

Elarulom hogy mukodik: gyanutlanul beszelgetsz a magyar baratnoddel felig magyarul arrol hogy hogyan romlott el a hajszaritod, mikor odajon hozzatok egy csapat magyar lany, elmondjak hogy most koltoztek Londonba es megkerdezik hogy 'miota vagytok itt? Hol dolgoztok? Hol laktok? Mennyit kerestek? Tudtok nekunk szerezni szobat ahol nem kell depozitot fizetni? Tudtok nekunk szerezni munkat???' Meg extremebb valtozat (megtortent eset): tudtok nekunk szerezni angol pasit???

Csodalkozol hogy ha magyar szot hallunk, azonnal atvaltunk angolra??? :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 16:21:33

@Whave:

Megkülönböztetés nincs. Ellenben a dokumentum mást akar, pl. családként való elismerést és házasságot.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 16:25:25

@Mirjam2: Én eddig kétszer hallottam magyar szót a belvárosban, viszonylag ritkán megyek be. Mind a kétszer olyan durva káromkodás volt, hogy egy pillanatra földbe gyökerezett a lábam. Úgy erőltettem magamra a fapofát, mintha nem is hallottam volna semmit.

2014.02.06. 16:31:10

@maxval a gondolkodó birca: es attol neked, heteroszexualis vallasos embernek rosszabb lesz, kevesebb jut, ha nekik lehet csaladjuk es hazasodhatnak? Befolyasol ez barkit,
hatassal van ez barmire azon kivul, hogy ok boldogabbak lehetnek? Kell azert kuzdeni es hoborogni, hogy valakinek valamihez ne legyen joga?

Az igazi birca vagy te egyaltalan? :D

2014.02.06. 16:34:01

@Mirjam2: azt kellett volna valaszolni az utso kerdesre: "Persze hogy tudunk, segitunk szivesen."

Majd megfordulni es jo hangosan felorditani: "these eastern-european sluts wanna get some, from proper english guys, any volunteers?"

2014.02.06. 16:39:02

Visszatérő panasz a blogon hogy egyes honfitársak nem az ide irók szinvonala szerint gondolkoznak, terveznek, stb. Pedig erre egyszerü a magyarázat - nincsenek azon a szinvonalon és lehet hogy soha nem is lesznek. Mindenki csak a saját képességei szerint tudja magából kihozni a saját maximumát és ez lehet hogy másnak kevésnek tünik. A nyugati emberekhez képest a magyarok egy része nem szocializálódott önállóságra - állam bácsi megold egy csomó problémát és talán a közösségi, családi kötelékek is szorosabbak, ami végül is nem rossz dolog. Idő kell amig ezek az emberek megszokják az új környezetet, az új játékszabályokat.

Nekem az elmúlt években volt egy nagyon jó tapasztalatom. Megkértek hogy mentoráljak valakit aki egyetemen akart tovább tanulni. Hagytam hogy mindent maga intézzen, csak tanácsot adtam - hamar beletanult és azóta meg is van a diplomája és állása. A leghasznosabb segitség sztem az amikor megmutatod valakinek az utat és eszközöket miközben érzelmileg támogatod. Ezt bárkivel meg lehet tenni, még azzal is, aki ennél többet kér - igy tanulja meg fokról fokra az önállóságot, de közben nem érzi úgy hogy teljesen magára van maradva.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 16:39:56

@Whave: Birca már korábban is kifejtette sajátos nézeteit a témával kapcsolatban. Nem érdemes vitázni, úgysem tudod meggyőzni. A fóbiája zsigeri eredetű, nem logikus reakció. Szerintem.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 16:41:28

@cougarcat: Erre szokták mondani, hogy ne halat adj hanem horgászbotot.

2014.02.06. 16:42:07

@TilosazA (En/Mum): en nem akarok vitazni, es meggyozni sem. egyszeruen tokre kivancsi vagyok, milyen magyarazatot lehet amoge rakni, hogy olyan dologba szoljunk bele, olyan dologban gatoljunk meg vadidegeneket, ami minket meg csak nem is erint. :)

TilosazA (UK) 2014.02.06. 16:43:37

@Whave: Ez engem is érdekelne, de általában ilyenkor jön az, hogy fúj, dehát ez nem egészséges, és egyébként is (itt mindenféle jelző jön) b.zik.

mommmmo 2014.02.06. 16:45:07

@Mirjam2: Nem tudom, velem ilyenek sohasem tortentek. tenyleg nem.
Szerintem akkora balfeknek tunok, hogy senki fel nem feltetelezi rolam, hogy tudnek segiteni.
De jo ez igy nekem.

Mr Long 2014.02.06. 16:45:25

@Whave: Dehohunem erinti... Az egyik munkahelyen volt egy meleg csavo, aki szines ingekben jart melozni. Ja, nem kezdett ki vele, csak latta Max.

2014.02.06. 16:46:42

@Mr Long: huh, az kemeny lehetett, igy mar ertem! :D

TilosazA (UK) 2014.02.06. 16:51:53

@Mr Long: Nekem volt egy főnököm, bankigazgató amúgy, aki állandóan rózsaszín ingben járt. Amúgy teljesen hetero volt. Azzal mi a helyzet? Utáljuk?

Mr Long 2014.02.06. 16:55:03

@TilosazA (En/Mum): En nem ertek hozza es van fenyes kek ingem (nem kisebbsegien fenyes), meg rozsaszin is. Meg menyasszonyom es o kromoszomailag is no. Szoval en nem ertek hozza.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 16:57:24

@Mr Long: Igaz, bircát kellett volna kérdeznem, már látom. De jó filozófiai kérdés, nem?

Mr Long 2014.02.06. 16:58:54

@TilosazA (En/Mum): Korulneztem es sokak nem feher ingben es fekete nadragban vannak. Lehet mindenki meleg. Nekem meg az egyik kedvenc nyakkendom lila.

tableno 2014.02.06. 17:01:08

@Whave: igen, az igazi birca onnan ismerszik meg, hogy hardcore homofób.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 17:06:16

@Mr Long: :))) Remélem láttad fiaink egyenruháját a téli olimpiára. Valaki párhuzamot vont miniszterelnökünk kedvenc nyakkendőjével. Én nem értem mert nem szoktam nézegetni. Pedig igen szép ember... ;)

micsoda? 2014.02.06. 17:17:16

"A magyar nemzeti öntudat az egyik legveszélyesebb fegyverünk, ami csak létezik, csak az a baj, hogy általában mi halunk bele, nem is kicsit."

Nagyon igy van. Ráadásul állandóan, a szóhasználatban is gyakoroljuk. Már a trafikon kívül, nemzeti lovunk is van.

Tanulságos poszt, szerintem sokszorosítani kellene, és plakátolni:-)

Jesus.Green 2014.02.06. 17:33:09

@Mr Long: Majd valaki biztos jol beledmagyaraz valami latens hajlamot, aztan orulhetsz, ha a shiny kek inged miatt nem kerulsz bele a kisebbsegi statusba is :D

Mr Long 2014.02.06. 17:39:22

@Jesus.Green: HA JAR ERTE LO'VE' BARMIKOR ;)

2014.02.06. 17:51:58

@cougarcat: szeretnek ellentmondani cougarmamma. UK is handholding van, ugy is hivjak, hogy "nanny state". Majd az allam megoldja helyettem mentalitas itt is divik. Maskeppen, mint otthon, de nagyonis letezo jelenseg.

2014.02.06. 17:55:09

@TilosazA (En/Mum): van rozsaszin ingem. Osszesen 2 feher ingem van, nem is hasznalom oket. Fekete oltonyt feher inggel csak a svajciak es a nemetek hordanak. Ingerszegeny.

Jesus.Green 2014.02.06. 17:58:07

@Mr Long: Felek nem lo've' jarna erte, hanem love, a nem preferalt fajtabol ;)

2014.02.06. 18:08:50

@charlieharper (UK, de nem London!): Ha igy van, akkor Észak-Amerika teljesen más, a fiatalok önállóak, az állampolgár sok mindenben magára van utalva, önellátásra kell berendezkedni. Én ezzel személy szerint egyet is értek - megedzi az embereket és egy olyan társadalom alakul ki ahol többnyire felelősséget vállalnak magukért az egyének. A nagyon elesetteket persze itt is segiteni kell, ezt helyeslem is. Nálatok tényleg kardélen táncol a dolog - van egy új kolleganőm aki egy évig UK-ben volt child protection worker - eszméletlen hogy milyen "enabling" folyik ott - csak hallgatjuk csendben és udvariasan közben mindenki imádkozik hogy ott olyan sohase legyen.

2014.02.06. 18:09:42

@cougarcat: ott - itt (nem mindegy!)

Mr Long 2014.02.06. 18:21:18

@Whave: A legszebb az egeszben, ha jol emlekszem, hogu a csavorol nem is derult ki, hogy valojaban milyen... Csak raakasztottak.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 18:27:43

@charlieharper (UK, de nem London!): Nekem tetszik, én szeretem. :) A rózsaszínt nem annyira, de a színeset igen. Ing színben is, és olyan értelemben is, hogy minél több félék vagyunk annál jobb.

2014.02.06. 18:52:55

@Whave: Legkozelebb kiprobalom ezt a modszert! Minden alkalmat megragadok hogy idegenbe szakadt honfitarsnoimen segithessek.

2014.02.06. 18:55:41

@Mirjam2: hozzam meg soha nem jottek oda az utcan szobaert. Max csak annyiert, hogy hol a St Pauls vagy hol a legkozelebbi bicikli lerako hely.

2014.02.06. 18:57:57

@mommmmo: Jol emlekszem hogy az elmult par evben nem Angliaban eltel? Ha igen, akkor ezert nem tortentek ezek veled. Regen soha nem fordult elo, de kb. 2 eve kezdodott az hogy a magyarok szinte 'elleptek' Londont es mindenki munkat, szallast, pasit stb. keresett. Mielott elkoltoztunk, mar nem lehetett ugy vegig menni az Oxford Street-en hogy ne talalkoztal volna legalabb egy magyar csoporttal, es altalaban egyertelmu volt az elkapott par szobol hogy 'uj bevandorlok'.

2014.02.06. 19:02:08

@cougarcat: meseltem, hogy egyszer egy aaaaamerikai hatizsakos diak turista megkerdezte tolem a london-cambredgei vonaton (helyi commuter vonat, olyan, mint a HEV), hogy ez megy -e Parizsba?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 19:17:02

Na szóval...

kepkezelo.com/images/itrlw1in3gif9owccnbj.jpg

Előrebocsátom hogy nekem homlokegyenest ellenkezőek a tapasztalataim az itteni magyarokról de hát nem is a Londoniakról szólt a poszt.
Rengetegen keresnek meg segítségért bár talán nem is segítségnek nevezném hanem tanácsnak.
Mindenkit ellátok jótanáccsal hogy mit milyen sorrendben hol és hogyan intézzen.
Remélem lesz olyan pártfogoltam aki ide posztot is ír.
az lenne nekem az igazi siker.
Az osztrák viszonyokhoz nem tudok hozzáférni de amit a poszt írója általánosságban ír a magyarokról, a magyar mentalitásról az teljesen igaz.
Ebből a posztból elvenni nem lehet csak hozzátenni.
Ahogy egyik ismerősöm nagyon találóan mondta, mi vagyunk a legszorgalmasabb legokosabb legkreatívabb leg leg leg nemzet aztán mégis valahogy a legutolsók vagyunk mindenben.
Vannak a világban más nemzetekből összemixelt országok amik rendkívül sikeresek míg a magyar aki talán a legrégebben mixelődik sikertelen.
Lehet szépíteni hogy pedig....
Pedig a legjobban megosztott legjobban széthúzó és legnagyarcúbb nemzet címéért való versenyben toronymagasan vezetünk.
A posztoló pontosan és jól leírta azt a magyar sajátosságot is hogy otthon minden szar de kint is.
Szerencsére az én baráti körömre ez nem jellemző de hallottam már beszélgetni és folyamatosan panaszkodni rengeteg magyart itt.
A dolgokhoz való tipikus magyar hozzáállást három szóban le lehet írni.
"Miért nem lehet".
A Nobel díjasokra való állandó hivatkozás meg közröhely.
Szóval lehet itt belemagyarázni sokmindent de a poszt jó és igazat ír.

zongora 2014.02.06. 19:22:31

Nyelvtudás?

Nyáron Ausztriában túráztunk kis családommal, s meglepődve tapasztaltuk, hogy a Bécsi alpok vidéki világában bizony szinte senki nem beszélt angolul. Ritka madárként nem beszélünk németül, s a Raxon a hüttében angolul próbáltam teát kérni, de nem értettek, az olaszokat megszégyenítve próbáltam mindent bevetni, míg végül a lányomhoz magyarul intézett mondataimra figyelt fel egy magyar srác, aki valahol hátul mosogatott, s kedvesen segített. A lenti éttermekben sem értettek angolul, az étlapok csak németül volt írva, de azért volt olyan hely a Semmeringen, ahol legalább egy valaki beszélt angolul, s lefordította azt nekünk. Egyébként a vendéglátásuk kifogástalan, udvarias volt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 19:23:34

@Whave:

Ez élet-harc. Mi szeretnénk megmaradni a fogalmak természetjogi tartalmánál, ők meg szét akarják mosni őket.

Az meg, hogy ki mitől boldog, nem szempont.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 19:27:34

@Mr Long:

S hülyén vigyorgott, meg egyszer ugyanakkor ment pisilni a vécébe, mint amikor én. Ez így már 3 dolog a színes inggel együtt.

DieNanny CH 2014.02.06. 19:31:44

@Pernilla:

Szerintem ebben igazad van! :-D
Ugyanis még én is tudom, kik ők. Falco-t a család 12 éves fia nyúzta egész nap, a másik kettőt meg "megéltem". (2000-2011-ig voltam Ausztriában.)

2014.02.06. 19:40:05

@charlieharper (UK, de nem London!): Te biztosan nem ugy nezel ki - velem meg a magyar baratnommel ellentetben - mint aki tudhat egy depozitot nem igenylo szobarol egy shared house-ban... Mi meg nem ugy nezunk ki mint akik tudhatnak a biciklilerako-helyrol. Nem igazan vagyunk sportos alkatok, na.

2014.02.06. 19:42:09

@diggerdriver: 'A dolgokhoz való tipikus magyar hozzáállást három szóban le lehet írni.
"Miért nem lehet".'

Teljesen igaz. Meg be se fejezed a mondatot arrol hogy mit lehetne csinalni, rogton kozbevagnak hogy 'azt nem lehet mert...'

2014.02.06. 19:43:00

@maxval a gondolkodó birca: ja, szoval egy szo jelentese miatt gondoljatok ugy a balvanyimado babonas haverokkal (akik amugy egy kisebbseg a vilag populaciojat elnezve), hogy masoknak ugy kell elni, ahogy ti gondoljatok :)

a mai napig meg tudok lepodni, hogy amugy ertelmes, muvelt emberekbol egyes temakban mennyire ostoba es szuklatokoru dolgokat tud kihozni a vallas :)

morsels (törölt) 2014.02.06. 19:46:21

@maxval a gondolkodó birca:
Meselj errol a termeszetjogi fogalomrol.
:-)

2014.02.06. 19:48:10

@charlieharper (UK, de nem London!): tengap twitteren lattam, jot mosolyogtam... gondolhatod, mit kaphatott a csavo a fonoketol ezekutan :D "PONT MOST ALSZOL EL, TE BAROMALLAT?"

morsels (törölt) 2014.02.06. 19:49:22

@morsels:
Esetleg van meg mas termeszetjogi fogalom?
Mi tartozik a termeszetjogi fogalom korebe? :-)

2014.02.06. 19:53:33

@maxval a gondolkodó birca: 'Az meg, hogy ki mitől boldog, nem szempont.'

Neked nem tunik fel, hogy ezzel a kijelentessel olyan csoportokkal kerulsz egy taborba mint pl. nacik, iszlam fundamentalistak, stb.? Kb. mindent elmond egy csoport ideologiajarol ha nem szempont nekik hogy ki mitol boldog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 19:57:18

@morsels:
Rájöttem.
"természetesen jogod van fingani"
:))))))))))))))))))))))))))

élhetetlen 2014.02.06. 19:57:23

@maxval a gondolkodó birca: Azért ne értékeld túl magad! (Bocs!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 20:00:08

@Mirjam2:
Na most nincs igazad.
Én kiherélném az összes pedofilt.

"Az meg, hogy ki mitől boldog, nem szempont. "

Szóval csak óvatosan...

TilosazA (UK) 2014.02.06. 20:06:28

@Herr Géza: A kommentek a legtanulságosabbak.

morsels (törölt) 2014.02.06. 20:08:33

@diggerdriver:
Naszoval, utananeztem, mert nem vagyok jaratos benne.
en.wikipedia.org/wiki/Natural_law

Dehat itt is ugy kezdi, hogy:
"The use of natural law, in its various incarnations, has varied widely through its history."

Gyanitom, hogy o a vallasi allaspontot rejtette el ebbe a fogalomba. Ugyes :-)
Persze megteheti, csak igy kisse csusztatas a dolog :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 20:10:04

Van itt valaki, aki ért a joghoz?Sz*patni próbál minket a magyar biztosítónk, ahol a lakás van biztosítva...lenne egy pár kérdésem privátban.Köszi, ha jelez valaki...

2014.02.06. 20:16:18

@diggerdriver: Jo, de szerinted ugyanaz boldognak lenni egy tartalmas parkapcsolatban amit mindket fel szabadon valasztott, mint az a 'boldogsag' amit a pedofil erez miutan megtamadott egy gyereket, vagy amit egy ferfi erez miutan megeroszakolt egy not, vagy kirabolt egy oreg nenit, stb.? Az utobbi kategoriakba tartozo erzelmeket nem neveznem 'boldogsagnak', maximum pillanatnyi kielegultsegnek, vagy hogy az illeto ugy erzi uralkodni tudott valaki felett, stb. A 'boldogsag' ugy tudom mas erzelmi allapotra utal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 20:20:09

@Mirjam2:
Ne menjünk bele most a boldogság szó elemzésébe.
Bizony egy pedofil boldog ha megerőszakol egy gyereket.
Neki az a boldogság.
Pillanatnyi boldogságok is léteznek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.06. 20:22:13

@diggerdriver:
gyakorikerdesek. hu/politika__torvenyek-jog__2398558-valaki-elmagyarazna-h-mi-a-jogpozitivizmus-termeszetjog-illetve-mi-a-kulonbseg

jesz.ajk.elte. hu/fezer19.html

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.06. 20:23:40

@geegee:
nem biztos, hogy tudok válaszolni, de megpróbálom

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 20:30:33

@morsels: @Mirjam2:
Figyeljetek ide.
Én sok dologban nem értek egyet Maxal de mindettől függetlenül egy nagytudású rendkívül kulturált embernek tartom.
Egy élő lexikon aki nyugodtan mondhatom szerves része ennek a blognak.
Ennek a blognak Max mindenképpen az egyik legpozitívabb figurája.
Azok a nézetei amikkel nem értek egyet távolról sem haladják meg azt a szintet hogy ne érezzem megtiszteltetésnek hogy ismerhetem.
Néha előhozza a homofóbiáját és elvitatkozgatunk rajta.
Ez bőven belefér.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 20:31:41

@Mr Long:
Mi meg dobunk egy sárgát:))))))))))))))))))

2014.02.06. 20:32:13

@charlieharper (UK, de nem London!): Jó de ez mit bizonyit? Ugyanaz a diák hazamegy, aztán önellátásra és önállóságra van utalva. Évekig fent voltam egy fórumon ahol Kanadáról kérdezgettek magyarok. Amikor az itteni rendszerről irtunk akkor jött a fanyalgás hogy milyen xar hely ez, ezt meg azt sem ad az állam. Pedig sokan pont ezért jönnek ide - nem kell nekik a szocialista rendszer mert anélkül is megállják a helyüket és az életszinvonaluk is magasabb. Az USA-ra különösen érvényes ez. Nyilván nem mindenki örül ennek, ezt elfogadom. De bizonyos réteg igen és pont ezeket az embereket próbálják ide csalogatni.

2014.02.06. 20:35:27

@Mirjam2: @maxval a gondolkodó birca: nekem is ez a kettos merce jut errol az eszembe; amikor birca dorgaloan leszolta a multkor a muszlim fiatalokat, akik kirugjak a sort az ember kezebol... na szamomra ez pontosan ugyanaz a kategoria. Elofordulhat (barmelyikunkkel), hogy meleg lesz a gyerekem, ha egyszer lesz; mocskosul fog zavarni, ha barki a babonai miatt el akar majd tole venni jogokat, csak ugy. Nekem mindegy, hogy kereszt, csillagoshold, vagy buddha szobra teremti meg moge a megerositest, szamomra mindegyik pontosan ugyanannyit jelent: semmit.

Tovabbmegyek, a vallas PONT olyan, mint a homarkodas; csinald, maganugyed, de ne eroltesd ra masra az allaspontod. Ne propagald a meleg eletformat, ne probald meg ugy beallitani hogy az kul meg trendi, mert a maganugyed. Ugyanigy, ne szolj bele masok jogaiba a kereszt/hold/hexagram/akarmi neveben, mert a maganugyed.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 20:39:07

@Herr Géza: Bocs, de erröl ez jutott eszembe: Achtung, Achtung elveszett egy német kisfiú... à la Kiss Àdám. :-)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 20:44:59

@tanato: @maxval a gondolkodó birca: A bolgär kollégäim szerint 2050-re Bulgäria nem fog létezni...mert a törökök be fogjäk kebelezni az orszägot. Az "értelmesebbje" el fog menni / menekülni külföldre, az orszägban csak és kizärolag romäk és törökök lesznek...

2014.02.06. 20:45:01

@Mirjam2: A pedofil egy, a társadalom számára abnormális (saját maga számára normális) biológiai késztetésnek tesz eleget - a biológiai kielégülés után mérhetetlen önutálatot és lelkiismeret furdalást érez. Akikkel én dolgoztam egytől egyig mind nagyon intelligens ember volt és képesek voltak elmagyarázni, miért nem helyes dolog az, amit a gyerekkel tettek. Tudatában voltak hogy amit csinálnak az tabu - de nem tudták megállni hogy ne éljék ki az impulzusaikat. Ilyen stádiumban nagyon nehéz terápiával gyógyitani, gyógyszerezés sem segit. A pszichológiai teszteken átmennek, tudják mit kell válaszolni. Sajnos a mi szempontunkból az egyetlen biztos dolog, ha nincs körülöttük vigyázó felügyelet nélkül prepubertás korú gyerek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.06. 20:47:27

@Whave: ez ervenyes a heterokra is. Falhoz tudnek attol menni,ha valaki tomegkozlekedesen maszika masik bugyijaba, gatyajaba, szajaba. Nem oda valo.Akarmilyen nem.

Mr Long 2014.02.06. 21:02:08

@diggerdriver: Azaz! Max szidja a melegeket, de csajos szavakat hasznal.

átlátó 2014.02.06. 21:03:24

Mi az, hogy FB? Az valami kikerülhetetlen paszport?

auntbessi 2014.02.06. 21:03:30

@zongora: ez hulyeseg, mert Semmeringen minden ki van irva magyarul is raadasul mindenki beszel is magyarul meg az osztrakok is, legalabbis az etelek, italok neveit tudjak, s ez igaz minden osztrák sipalyara, ahova magyarok rendszeresen jarnak
azon tul nehez elkepzelni, hogy van olyan elo ember a foldon aki azt a szot h tea ne ertene meg

élhetetlen 2014.02.06. 21:03:37

@f renc: „Meg arra se valaszolt, hogy sikerult-e valamit talalni”. Nem kell ehhez határátlépőnek lenni, itthon is ilyenek vagyunk. Volt kolléganőm (diplomás) megkeresett, hogy tudok-e takarítónőt. Megadtam a számát az enyémnek, megbeszélték, hogy pár nap múlva hívja újra (a takarító), hogy megbeszéjenek egy „bejárást”. Mikor felhívta (a takarító), közölte, hogy már nem kell. Eszébe sem jutott, hogy vagy nekem, vagy neki szóljon. Más. Úgy 15 éve, másik kolléganőm leánygyermeke először készült külföldre a fiújával. Mit ajánlok? Katarina sziget Rovinjnál. Ott ültem vele egy szobában, mikor beszélt a gyerekekkel, és annyi sem mondott, hogy jól érzik-e magukat. Már nem kellettem. Szerencsére az emberek többsége nem ilyen. Vagy tévedek.

]{udarauszkasz 2014.02.06. 21:03:48

Das Problem ist, dass heute auch die Ungaren als Zigeuner, und Diebe abgestempelt werden, und das hat auch seine Gruende. Denn ziemlich viele "Norveger" fahren ueber die Grenze, und aus den Wochenendhaeusern verschwindet mal auch was. Und die Sachen werden immer oefter in PKW-s mit ungarischem Kennzeichen wiedergefunden. Das problem ist, dass auch ich (mit einem alten ungarischen Auto) der Polizei auffalle. (Letzte Woche hat das mir 115 Euro gekostet)
Vagyis: az osztrakok is egyre inkabb altalanositanak, mert a lopni, rabolni atjaro kisebbsegiek is magyar rendszammal ramoljak ki a pinceket odaat. Es ennek vegso soron a vendegmunkasok isszak meg a levet, akik dolgozni jarnanak ki Ausztriaba. 10-15 evvel ezelott a magyaroknak meg kijart a tisztelet, ma mar ugyanolyan balkani nepek vagyunk mi is, mint a roman,jugo,bulgar. Persze, meg mindig vannak cegek, ahol kikotik, hogy ide a magyaron kivul mas kulfoldi nem jon... de ez egyre ritkabb.

2014.02.06. 21:08:39

@tildy[UK]: persze hogy nem, a melegfelvonulassal sem az a baj, hogy melegek. hanem hogy helikopterezve nyomulnak. ezt heteroktol se latnam szivesen az utcan nyilvanvaloan, persze ha ok csinalnak, az mar perverzio lenne az ujsagban, nem liberalizmus :)

DieNanny CH 2014.02.06. 21:10:33

OFF

Technikai probléma! A "Határátkelő" szóra kattintva - az oldalon legfelül, nagy szürke betűkkel - csak egy poszt nélküli oldal jön be. Ide is csak úgy tudok írni, hogy az egyik utolsó kommentre kattintok, és bejön ez a poszt.
Másnál is ez van?

SilentDreams 2014.02.06. 21:12:42

@DieNanny [SZ,CH]: Ugyanígy tudtam csak belépni.

A hataratkelo.blog.hu/ -re semmi sem jön be, csak oldalt az utolsó hozzászólások...

nyuszigonosz 2014.02.06. 21:13:16

@]{udarauszkasz: Aber warum hast du Geldstrafe gekriegt?
( fordítás: Miért kaptál te pénzbüntetést? )

nyuszigonosz 2014.02.06. 21:15:20

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, ez volt, mikor ma este ideértem.
Söt, nem is azonnal sikerült magát a posztot elövarázsolni.

Meg pár napja tömve az oldal mindenféle reklámokkal, Kommentek között is elömásznak/ elömásztak, sikerült öket egy kicsit kiirtani.

33621 2014.02.06. 21:19:50

Egy kis London majd a közeljövőben a magyarok szemével! Vajon van közöttük HÁ-s kommentelő?

www.origo.hu/filmklub/20140206-hogyan-elnek-a-londoni-magyarok-menjek-maradjak-london-imre-lorand-balazs.html?sec-6

**mimi** 2014.02.06. 21:22:47

@geegee:
ha nem tud Babette segíteni, nálunk van jogász a családban...

2014.02.06. 21:24:00

@diggerdriver: hat nalam kiveri neha a biztositekot, olyankor szurom

2014.02.06. 21:26:49

@cougarcat: igazabol csak egy vicces eset volt. Azt mondtak szerencsetlennek, hogy kovesse a csomaggal cipekedoket, onnan fogja megismerni a parizsi vonatot. Rossz embereket kovetett. A
Kings Cross St Pancras egy allomasnak szoktak hivni, de igazabol ketto. St Pancrasrol megy a Eurostar (es meg mas vonat) es Kings Cross meg a mellette levo allomas. Az volt a csoda, hogy be tudott jonni a kapun, mert altalaban csak jeggyel tudod kinyitni.
Leszallt es visszament az elso vonattal a parizsi vonathoz.

élhetetlen 2014.02.06. 21:27:16

@maxval a gondolkodó birca: „Ez így már 3 dolog a színes inggel együtt.” sem jelent semmit. Jó harminc éve már, az otthoni (ahol laktam) buszmegállóban „lesegített” egy 180 centis, markáns arcú srác, és lazán meghívott egy sörre. Ráértem, beszélgettünk, és még sok éven keresztül sokat beszélgettünk, színházba is jártunk. Soha eszembe nem jutott, hogy „más”. Csak úgy tudtam meg, hogy áturottam egyik este hozzá (telefon akkor még a 15 éves várakozás fázisában volt), hogy megjött a szekrénysorom felső része, átjönne-e holnap segíteni. Asztal megteríve, vacsoráztak a barátjával. Amit mondani akartam, az az, hogy NEM-LÁT-SZIK. Azért szótagoltam, hogy megérsd.
Ellenpélda, kedvenc kollégám (húsz éves kora óta ismerem) elég sajátosan jár, „vonul”. Egyik fülében fülbevaló, és röhögve mesélte, hogy mikor belövette, nem tudta, hogy az, hogy melyik fülében van, jelent valamit, és nem jó helyre lövette. Megismétlem, NEM-LÁT-SZIK. Azóta megnősült, két saját, és egy örökölt gyereket nevel.
A harmadik téma. Két férfi vagy két nő szereti egymást, elköteleződnek egy életre. Pénzük is van, harmóniában, békességben felnevelnek pár örökbefogadott gyereket. Mennyivel rosszabb ez annál, mintha egy férfi-nő páros mindennap cirkuszol, verik egymást, vagy a gyerekeket? A mintával ne gyere, mert minden homoszexuálist egy férfi és egy nő hozott össze, tehát itt nincs összefüggés. Elképesztően korlátolt vagy. Én pedig kiakadtam.

morsels (törölt) 2014.02.06. 21:28:14

@diggerdriver:
Oh, engem nem zavar a homofobiaja :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.06. 21:31:31

@Whave: en tudod mit hianyolok? a nok vonulasat. Hogy egyenlo berek, egyenlo banasmod , es elfogadas.

Ha kicsit a melegfelvonulas moge nezel, meglatod, miert teszik. Na en azt a hatteret tamogatom maximalisan.

2014.02.06. 21:36:25

@diggerdriver: en mentalisan tobbet is. Az egyik kollegamat rendszeresen

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 21:39:38

@élhetetlen:
A gyerekekkel kapcsolatban mélyen egyetértek.
Semmi kifogásom hogy gyereket fogadjanak örökbe.
Az hogy nem látszik azzal vitatkoznék.
Két csoport van. A buzik és a melegek.
A melegeknél valóban nem látszik.
A buzik meg hivalkodnak vele.
Mindez nem ok arra hogy Maxot ne fogadjam el olyannak amilyen.
Neki ez a saját magánvéleménye és soha senkinek még nem mondta hogy legyen homofób.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 21:40:57

@DieNanny [SZ,CH]: Igen...az otthoni gépemen még igy sem tudtam "belépni", mert nem töltötte be egyätalän az oldalt... :-(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 21:42:35

@]{udarauszkasz: 115€-ba került, mert fölfigyelt räd a rendörség?:-)))
A viccet félretéve: tuti volt valami oka, hogy büntit kaptäl...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 21:46:48

@diggerdriver: Elöször azt hittem, hogy Max irta ezt a hsz-t...:-)

DieNanny CH 2014.02.06. 21:53:16

@élhetetlen:

Az elmúlt egy évben minden ötödik posztnál egy újonnan jövő bekerült Max hálójába. Komolyan, ugyanezt elmondtuk neki mindannyian. Nem érdemes kiakadnod, hagyd figyelmen kívül.

]{udarauszkasz 2014.02.06. 21:53:46

@nyuszigonosz/D/: A kezifeknel volt megengedettnel nagyobb az elteres. De latszott rajtuk, hogy ha nem a kezifek lett volna rossz, akkor talaltak volna mast. A tobbieknek a rendszamat is levettek, engem elengedtek. (115 euroval)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 22:01:48

@Mirjam2:

A boldogság a fő szempont szerinted minden esetben?

2014.02.06. 22:04:19

@maxval a gondolkodó birca: errol az avatarodrol egy pullover jut eszembe.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 22:04:45

@Mirjam2:

Te pedofób vagy??? Milyen alapon avatkozol mások magánéletlbe és boldogsábába???

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 22:06:26

@Whave:

Ha rákos lesz a gyereked, szeretni fogod a rákot?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 22:06:48

@maxval a gondolkodó birca:
Ez jóóóóóóóóóóóó
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.02.06. 22:07:10

juj, ok, en kiszalltam :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 22:08:55

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Vannak ilyen vélemények, de túlzottak. Acigányok aránya növexik, ez biztos, de a törökök szaporodási aránya nem nagyobb a bolgérokénál és közülük is van erős kivándorlás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 22:10:40

@maxval a gondolkodó birca:

Na végre. Már kezdem kapisgálni.
Neked MAx nem a homokos emberekkel van bajod hanem önmagával a homoszexualitással.
Ha a fiad meleg lenne továbbra is szeretnéd de magát a homoszexualitását gyűlölnéd.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 22:12:10

@Whave:
Ne. Várj. Pont a neked írott mondat világosított meg.
Így mostmár teljesen más a történet.

nyuszigonosz 2014.02.06. 22:12:24

@]{udarauszkasz: Nahát! Amúgy az osztrákoktól kitelik.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 22:12:49

@élhetetlen:

Nyilván túloztam. De az illető szinte biztosan homokos, megérzem őket.

2014.02.06. 22:16:45

@maxval a gondolkodó birca: Maxval, irtam meg reggel. Del-Amerikaban a hazakat milyen neven keressem a neten korbenezes celjabol? Hogy kepben legyek valamennyire? "Finca rustica" neven keressem az oregebb hazakat? Nem lakast keresek, hanem hazat.
Es ha van keznel uruguay ingatlan oldalod, az is johetne.

nyuszigonosz 2014.02.06. 22:17:32

@maxval a gondolkodó birca: Max, jó az avatar képed.
Csak miért kell már megint a kedvenc témádról beszélni?

tableno 2014.02.06. 22:19:25

@charlieharper (UK, de nem London!): próbáld "casa de campo" néven (ha vidéki házat keresel).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 22:32:10

@charlieharper (UK, de nem London!):

Az az igazság, hogy nem tudom, én casa formában keresném, de ki tudja mi lehet az uruguayi kifejezés. Egy helyi ingatlanos honlapról kellene lelesni.

Hari Seldon 2 2014.02.06. 22:33:20

@Whave:

"a mai napig meg tudok lepodni, hogy amugy ertelmes, muvelt emberekbol egyes temakban mennyire ostoba es szuklatokoru dolgokat tud kihozni a vallas :) "

Semmi gond. Mint tudjátok a munkásságomból a papok után jönnek a kalmárfejedelmek. Ahogy a Terminus-on is így lett/lesz...
:-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.06. 22:33:20

@tildy[UK]: de miért szeretnél egyenlő béreket mikor köztudott hogy a férfiak nagyobb teljesítményre képesek? fizikailag, szellemileg egyaránt. :D

élhetetlen 2014.02.06. 22:33:20

@DieNanny [SZ,CH]: Nem vagyok új, 20011 óta látom a csodálatos. okos embert, de, ha soha senki nem szól neki vissza, még elhiszi, hogy csodálatos, okos ember.

élhetetlen 2014.02.06. 22:33:20

@maxval a gondolkodó birca:
Nem érzed meg. Azt hiszed, hogy megérzed. Feltételezel, az előítéleid alapján. De, ha komolyan hiszel abban, hogy biztosan megérzel dolgokat, akkor állítsd át az érzékeidet arra, hogy érezd meg, hogy valaki rákos, és szólj neki, hogy még időben menjen orvoshoz, mielőtt tünetei lennének. Erre nem vagy képes, csak arra, hogy megérezd, valaki homokos-e?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.06. 22:33:48

@maxval a gondolkodó birca:
Na most akkor ezen itt el kéne gondolkodni néhány embernek.

tableno 2014.02.06. 22:35:44

@charlieharper (UK, de nem London!): nice. Izlésed van; gondolom pénzed is (úgy félmillió USD-re saccolom, ha nincs a tengerparton...)

nyuszigonosz 2014.02.06. 22:46:11

@charlieharper (UK, de nem London!): Néztem az ingatalonak Uruquayban: csodálatosak, és
Casas en la costa ha keresel, akkor szépeket találsz.
Casas en la costa - házak a tengerparton . Szóval az óceán parton, ha pontosak akarunk lenni. :-)

2014.02.06. 22:49:31

@tableno: az meg olcso, a kulfodieknek keszult lapokon $1.5 alatt nem nagyon volt haznak nevezheto haz.500K-t csak olyan hazba rak az ember (mar ha van neki), ahol tenyleg lakni fog

élhetetlen 2014.02.06. 22:53:37

@diggerdriver: Vitatkoznék egy kicsit.”két csoport van”. Ez olyan, részedről önkényes felosztás, mintha azt mondanád, a nők öltözködéséből kiindulva, hogy a megjelenése alapján egy nő vagy rendes nő, vagy kurva. De Te is tudod, hogy ez nem így van. Csak a szélsőségesek ismerhetők fel esetleg, azaz apáca vs útszélen álló kurva. A tömeg a kettő között van, azt hova sorolod?
„Neki ez a saját magánvéleménye és soha senkinek még nem mondta hogy legyen homofób”. Ez nekem nehezebb, mert vannak számomraelfogadhatatlan ideológiák, rasszizmus, zsidógyűlölet, homofóbia stb, ahol nem fér bele az, hogy ja, nem kéri azt, hogy én is olyan legyek, akkor jó. Bocs az egyet nem értésért.

élhetetlen 2014.02.06. 22:53:37

@élhetetlen: "20011 óta". Na, nincs időugrás, csak egy nullával több...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.06. 22:53:37

@tableno: haha! szerintem ide nem is írogat olyan ember akinek van fél millió usd vagyona. de mivel úgyis mindig a pénzről van itt nagyjából szó, nektek mennyi van? van itt egyáltalán valóban tehetős ember? mert mindig leírja itt sok ember hogy neki milyen komoly hivatása van...amire kevesen képesek stb.

2014.02.06. 22:53:42

@nyuszigonosz/D/: ez a Bekasmegyer hangulat a tengerparton mondjuk nem hianyozna. Nagyon lakotelepes reszei is vannak.

SzZoole 2014.02.06. 22:53:57

@charlieharper (UK, de nem London!): @tableno:
Az utolso kep alatt $140.000 arat lattam,nem ismerem a nyelvet,de ha ez az ara,akkor nagy alacsonyak az ingatlan arak ott.Letezik?

nyuszigonosz 2014.02.06. 22:56:53

@charlieharper (UK, de nem London!): Hát nem ott kell venned, ahol eleve túl sokan vannak már és nem tetszik.

2014.02.06. 22:57:48

@Zoole[uk]: gondolom videken, messze a parttol.
Ez nekem az egyik fo pozitivuma ennek a blognak. Olyan orszagokhoz hoz kedvet nyugdijas korra, amikre nem is gondoltam volna. Eddig kepbe hozta Szloveniat es Uruguayt is.

tableno 2014.02.06. 22:58:37

@Zoole[uk]: a 140K$ az építési költség. Ehhez hozzá jön még a 100 hektáros birtok ára, amit nem írnak (általában az a drágább).

2014.02.06. 23:01:40

@házelőtthinta: Dehogynem, ráadásul nő! ;)

tableno 2014.02.06. 23:05:28

@Zoole[uk]: itt egy másik hasonló ház a @nyuszigonosz/D/: által linkelt siteon. Csak 5 hektár birtok, 10 km a tengerparttól, 480 KUSD:

www.en.van-bevern.com/real-estate-uruguay/objects/country-houses/5-ha-chacra-near-the-beach%2c-05%10feb%102014/

Úgyhogy lehet, hogy még alá is becsültem...

SzZoole 2014.02.06. 23:06:32

@charlieharper (UK, de nem London!): ertem,
A hinta megint a zsebunkbe probal turkalni,nem hiszi el hogy itt kommentelnek tehetos emberek is,ha megtudna,hogy itt nemelyik embernek....na mindegy,szora sem erdemes

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 23:09:06

@Mirjam2: :D
Érdekes, itt Stockholm és környékén nem futottunk még ilyen magyarokba.Vagy normálisabbak, vagy csak mázlink volt abban a 6-7 esetben.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 23:13:09

@nyuszigonosz/D/: Én probältam terelni, de ti mindig visszatértek rä... :-)

2014.02.06. 23:14:28

@tableno: egyelore nagyon tetszik, amit sikerult osszeszednem Uruguayrol. Eddig egy szurke folt volt. Nyilvan lemegyunk oda korbenezni, ha tenyleg raesik a valasztas. Ha egy kicsit is olyanok, mint a spanyolok, akkor korbenezve 50-60%-kal olcsobban vannak hazak, egy tablaval az elejen "se vende", amivel ki is merul a marketing.

SzZoole 2014.02.06. 23:15:16

@tableno:koszi,az infot.Az elozo jobban tetszet az a marvany furdokad az nem semmi az utobbihoz meg garazs sincs ennyi penzert:)))

2014.02.06. 23:15:41

@Zoole[uk]: meg sem hallom az olyan kerdeseket. Azt mondta, hogy ot az nem erdekli, egy digitalis jel.

nyuszigonosz 2014.02.06. 23:18:01

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem én. :-))
Én csak estére értem ide, és reméltem, hogy ezzel a tárgyilagos kérdéssel pontot rakok a dolog végére.
Ma nem is olvastam az összes hozzászólást, mert vacakolt az oldal.

Latcho Rom 2014.02.06. 23:18:20

@cougarcat: de nagy az erszénye valakinek :-))

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:19:25

@cougarcat:
Jol fizeti arrafele a varos az alkalmazottait :-)

2014.02.06. 23:20:16

@charlieharper (UK, de nem London!): Na de esetleg nekem tudna segiteni hinta, etf-eket nézek, hedged, unhedged, derivative-based, etc. etc. ? Ő tudja, nem ? :)

2014.02.06. 23:22:32

@morsels: Oh, féltem is előjönni ezzel de nem tudtam megállni! :) Jól igen, de ha tudnád milyen keményen dolgozom, meg hogy milyen ügyeim vannak, akkor talán máshogy látnád. Az is hozzátartozik hogy mielőtt ez a cushie állás összejött én eléggé takarékoskodtam, lefizettem az adósságaimat, tettem félre a pénzt, stb. Azért évente háromszor nyaralni én sem megyek, de lehet hogy ezért is alakult igy.

2014.02.06. 23:23:35

@cougarcat: igen, irta, hogy jon a derivs krizis. De meg nem irta le, hogy mi az a derivative.

Shanarey 2014.02.06. 23:24:01

@Mirjam2:

Mindig is tudtam hogy nem vagyok tiszta Magyar.( a nevem sem az az original Magyar)
Nekem mindig az ellenkezőjén jár az agyam.
Miszerint, hogyan lehetne mégis megoldani.

Csuda dolgokat tudnék mesélni, ezen vonal mentén ahol más "okos" szakembereket lealáztam a szakmámban és megoldottam azt amit szerintük nem lehetett, illetve csak egy bizonyos (drágább ) módon lehetett volna megoldani.

2014.02.06. 23:25:30

@cougarcat: en nem merek senkinek se ajanlani, miota egyszer az olajon nagyot buktam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 23:25:40

@zongora: Nem csak a bécsi alpok környékén, hanem az egész germán régióban.Komplett német, osztrák, svájci, északolasz, nyugatszlovén területek.Ezek közül bármelyik országban volt ilyen esetünk, volt, ahol csak írásban (szállásfoglalás, ajánlatkérés), de akkor is.elképesztő számomra is... :-o Mondjuk jó, ne általánosítsunk, de a tapasztalataink szerint 10 emberből max másfél beszélt angolul...

SzZoole 2014.02.06. 23:25:51

@charlieharper (UK, de nem London!): milyen digitalis jel???
Ez nem tudja hogy valojaban itt egy jo paran.merhetetlenul gazdagok vagyunk,mert van felesegunk,gyerekeink,szeretet es boldogsag,ezek azok a dolgok amit nem lehet penzben merni ez az igazi gazdagsag es nem az,hogy valaki az anyjaval lakik 23 evesen.(mo...r fucker)

2014.02.06. 23:31:17

@shakti_rom: De épp azért mert ülök rajta :)

@charlieharper (UK, de nem London!): Ezt megértem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 23:33:39

@maxval a gondolkodó birca: Azon keseregtek mind a ketten, hogy ugye az EU miatt meg kellett nyitni a piacot a külföldiek felé, és hogy délen a törökök elkezdték fölväsärolni a földeket. A törökök szerint dél-Bulgäria amugy is török rész. Aztän mesélték, hogy vad mecsetépitésekbe kezdtek, és hogy vannak olyan falvak, ahol elfogadtäk, hogy az elsödleges hivatalos nyelv az iskoläkban nem a bolgär, hanem a török...
Meg folyamatosan panaszkodnak a rengeteg menekültröl. (Amugy szofiaiak)
@]{udarauszkasz: @nyuszigonosz/D/: Bocs, de a kézifék fontos... nekem erröl sajnos mindig az újmohácsi tragédia jut eszembe... :-(
A benzincsempészés ideje alatt a szerb rendörök szerint az auto tartozékai közé tartozott a fekete nejlonzsäk és a fehér kréta. Az esö szerintük azért kellett, hogy ha elütsz valakit, akkor legyen mivel letakarni, a mäsodik, hogy legyen mivel körberajzolni... de kértek nyäron holäncot is...

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:36:25

@cougarcat:
Csak szamolgattam. Itt azt irtak, hogy havi 1000 font mar jo megtakaritas, szoval havi $1800 tiszta megtakaritasbol 23 ev kell, hogy osszejojjon a felmillio.
En nem tudok igy sporolni :-).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 23:38:35

@**mimi**: Köszönöm.Lehet, hogy jelentkezem majd.

Latcho Rom 2014.02.06. 23:41:52

@cougarcat: kotkoda :) az en kis penzem mint a jojo, mert a csarli kuzd ellene :)

GERI87 2014.02.06. 23:43:57

@maxval a gondolkodó birca:

".A térkép megalkotója úgy képzeli, hogy Európa képét a 21. században nem háború alakítja majd át. (Ebben, kívánjuk, legyen igaza!) De elképzelése szerint a globális felmelegedésnek köszönhetően a tenger szintje 100 méterrel fog emelkedni 2100-ra. Ez okozza majd a fő átalakulásokat és területi veszteségeket. Így fog kinézni 2100-ra Európa Jay Simons szerint:"

A határokat nem kell figyelembe venni, megszaladt a fantáziája...

Badeni_lakos 2014.02.06. 23:44:03

Aki nincs 110% osan felkészülve:
-a német nyelv terén (írásban is!)
-keresett szakmák terén (német szakszavak!)
-anyagilag (min 3000 EUR kell szállásra)

Az ne is akarjon Ausztriába kimenni dolgozni.
(ne rontsa a 'jó' hírünket)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.06. 23:44:12

@charlieharper (UK, de nem London!): mi lenne. kamuügylet. fújják vele a lufikat. mit magyarázzak róla? azt neked kell, te vagy a közgazdász. én csak józan paraszti ésszel látom hogy nem egészséges. meg úgy általában az egész pénzügyi rendszer nem az. szerintem ezt te is tudod.

Badeni_lakos 2014.02.06. 23:44:21

Aki Ausztria előtt nem élt másik német nyelvű országban már legalább 1 évet (D, CH) , az ne menjen Ausztriába élni!!!

Csak alapos felkészültséggel szabad nekivágni!!!

A BOARISCH dél-német dialektussal mindenki számoljon Bécsben is!!! EZ ITT NEM Standarddeutsch! (És nem is Hochdeutsch!!!)

(aki azt hiszi, tud németül, rá fog jönni rövid úton, h Nem tud.)

2014.02.06. 23:44:46

@morsels: Te drágább városban is élsz meg gyereket is neveltél, szóval más a felállás. A férjem is ugyanilyen jól keres, az is sokat segit. A félretett pénzt meg be kell fektetni, sajnos máshogy nem nő a pénz. De ettől még nem vagyok gazdag inkább van egy bizonyos anyagi biztonság.

Latcho Rom 2014.02.06. 23:47:24

akinek markas viszkigyujtemenye van az ne sirjon :))

2014.02.06. 23:50:24

@shakti_rom: azért a loonie árfolyamcsökkenés jót tett az amerikai részvényeimnek

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:51:01

@cougarcat:
Nade te felre tudtal tenni havi 1000 dollart? Mondjuk RRSP-re?

Latcho Rom 2014.02.06. 23:51:21

ne igyal annyit akkor leszen :)

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:52:26

@cougarcat:
Gondolom jo befekteteseket csinaltal. Miket, ha kerdezhetem?
Masreszt az meg nem igazan kuporgatas, csak mondom :-)

2014.02.06. 23:54:44

@morsels: Eleinte nem, de már évek óta havi 2000-et is. Csak nem tudom RRSP-be tenni mert nekem a munkáltató is tesz oda félre.

Latcho Rom 2014.02.06. 23:56:57

@cougarcat: nem semmi, 2 rugo..bar a ket fizubol, gyerek nelkul, meg lehet sporolni

Latcho Rom 2014.02.06. 23:58:41

@cougarcat: bc mindenben dragabb mint itt...

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:58:50

@cougarcat:
Gondolom miota a mortgage ki van fizetve?
En sosem tudtam ennyit felretenni. Talan havi 1000 volt a legjobb, de aztan hozza kellett nyulnom, nem volt mas valasztasom.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 23:59:49

Most már én is elhiszem, hogy hinta troll. Eddig azt hittem egy naív gyerek, de a mai beszólásából látom hogy az. Semmi gond, szűrés gomb. (Ez rímelt, és Pumukli is megmondta, hogy ami rímel az igaz.)

2014.02.07. 00:02:31

@morsels: Nagyon sokféle, pl. CNR, Microsoft, volt aranybánya Chile-ben, kinai, WalMart, Dollarama - de ezen felül GIC, kötvények, kevés mutual fund. Ha valami nagyon megugrik és úgy néz ki ki fog pukkadni, akkor eladom - nem szabad mohónak lenni. Figyelemmel kell követni a chart-okat, figyelni az ajánlásokat, olvasni a hireket. A Globe and Mail Business rovata szombatonként nagyon jó, ebből tanultam - most is itt nézem az ETF buyer's guide-ot. Egy időben járattunk egy newsletter - volt egy ami nagyon bejött de kettő ami totálisan nem, igy ezt abbahagytuk (pénzbe került).

2014.02.07. 00:04:50

@morsels: Igen a ház tehermentes, a student loan-t visszafizettem, nincs már semmi adósságom.

@shakti_rom: De talán Nanaimo olcsóbb mint Ottawa? Pl. ingatlan? De biztosan nem tudom... Az biztos hogy ugyanezzel a fizuval Vancouverben nem sokra jutnék - nem lenne megtakaritásom és még fizetném a jelzálogkölcsönt.

morsels (törölt) 2014.02.07. 00:05:58

@cougarcat:
Sosem ertettem a befekteteshez. Mutual fundon vagyok, annak nincs ilyen hozama. Valahogy sosem volt 'jatszani' valo penzem.

Latcho Rom 2014.02.07. 00:07:01

@cougarcat: enyimnek meg nem :(
most maszik vissza...

morsels (törölt) 2014.02.07. 00:07:16

@cougarcat:
Ja, annak en is orulnek, ha mar tehermentes lenne a haz.... meg par ev. Ha minden jol megy.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.07. 00:10:20

@TilosazA (En/Mum):nem vagyok troll, teljesen komolyan kérdeztem. elvileg anonim ez az egész(oké lehet nem, mert vannak brancsok akik ismerik egymást) akkor meg miért ne? Engem az érdekelne a leginkább hogy hogyan változtatta meg esetlegesen a delikvenseket a más életvitel, jobbnak érzik e az életüket meg a többi. hihetetlen hogy mit képes kiváltani emberekből akár 3 ezer eur birtoklása is. ez engem érdekel mivel érdekel az emberi természet és viselkedés tudománya! élőbeszédben természetesen én sem vagyok ilyen pofátlan hogy ilyeneket kérdezgetek.

2014.02.07. 00:13:38

@shakti_rom: Ez csak az én fizumból, férj külön intézi. Tudom, tudom... :) Egyébként Ontario-ban még többet keresnek a közalkalmazottak mint itt. Utálom is őket. :)

@morsels: Van annak hozama de a kezelési költség elviszi. Az biztos hogy jelenleg nem a kis befektetőknek áll a világ, szóval az óvatosság jogos.

2014.02.07. 00:15:04

@házelőtthinta: Ja értem, nem vagy troll, akkor amit Tildy-nek irtál az nálad normális kommunikáció volt?

morsels (törölt) 2014.02.07. 00:22:28

@cougarcat:
Hat, volt amikor volt 14% is, de parszor kisse bedolt a piac, akkor meg orultem, hogy az erteket tartotta es nem vesztettem sokat :-).
De ugy altalaban 8% mar jo.
Na mindegy, nem hiszem, hogy ebbol fogok meggazdagodni :-).

Latcho Rom 2014.02.07. 00:28:14

@cougarcat: nem hinnem..az is tele kinai hipszterekkel, felviszik az
ingatlan arakat
elnezest a,rovid kis bofikert, felkezzel cajun shrimpet csinalok..

Latcho Rom 2014.02.07. 00:31:11

@cougarcat: hat azert is mert egy smucig svab vagy :) sajnos en semmit nem orokoltem ebbol a karlektol, kellerektol.

2014.02.07. 00:34:28

@shakti_rom: Mármint Vancouver? Ott valóban elszálltak az ingatlan árak. A világ egyik legdrágább városa.

Latcho Rom 2014.02.07. 00:35:59

@cougarcat: mik ezek a szerelmi vallomasok ma a bolondos maxihoz??,:)) mingya,feltekenysegi rohamot kapok :))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.07. 00:38:20

@cougarcat: az vicc akart lenni. vagy valami olyasmi. a smile is ott volt a végén. Az én megtakarításom talán eléri a tiéd harmadát, de csak azért mert anyukámmal élek és nem vásárolok semmit csak kaját piát. bár ha sok pénzem lenne akkor se konzumkodnék. ellenben nekem egy 6-7 miliós pesti garzon már az álom lenne. ti meg fél millió dolláros házakat linkelgettek...:) a jó hír viszont az hogy lassan elérhető lesz talán. első dolgom lesz kicsit feltupírozni :) azért kőkemény érzés lehet ha tényleg belépsz egy olyan lakásba amit te vettél és amiért csak te dolgoztál. Bizsergető lehet.

Latcho Rom 2014.02.07. 00:39:31

@cougarcat: nalatok nincs annyi? hat..hasonlitsatok ossze az atlgag ontario es bc arakat, en mara kesz vagyok, elso nap,mimdig,huzzosabb, ma training is volt delutam, szaladgalas a varosban a belopo kartyaert...

so

gnite, irtam picit ha email korul leszel..

2014.02.07. 00:40:03

@shakti_rom: Az is, büszke is vagyok rá. :) Mikor anno gyerektáborba mentem és szüleim adtak egy kis költőpénzt én szinte az egészet visszahoztam. :) A szüleim állandóan spóroltak, ezt láttam otthon.

2014.02.07. 00:46:42

@házelőtthinta: OK, ha vicc volt az más.
Neked nem velem kell versenyezni, én 50 vagyok, mire te is ennyi idős leszel, neked is más lesz a helyzeted. Nyugi, amikor nálad csak egy pár évvel voltam idősebb Pesten nekem még egy lakótelepi garzon se lehetett az álmom. Itt meg előlről kellett kezdeni mindent.

Jó hogy van a ház de nem az ilyesmitől lesz valaki boldog. Ez csak feljött mert ez a helyzet,meg ilyenek a lehetőségek. Mi is, mint Charlie, eljátsszunk a gondolattal, hogy milyen lenne valahol máshol élni nyugdijasan. Megnézzük hogy hol mit kapnánk a házunkért, stb.

Latcho Rom 2014.02.07. 00:51:08

@cougarcat: senki nem tudta, ertette hogy a groszi mibol tudta megcsinalni azokat a csodas karacsonyi kajakat, szegenyek voltunk nagyon..

pa

Herr Géza 2014.02.07. 00:55:16

@Badeni_lakos: Te valamit nagyon keversz barátom: Bécsben max. a bajor túristák beszélnek bajorul ("boarisch") A Bécsiek -minö meglepetés- bécsi dialektusban beszélnek, aminek vannak közös gyökerei a bairischi (még az írásmód is más) Mundart-tal, de attól az még bécsi dialektus. Az meg mi, hogy Standarddeutsch ??? Azt magyarul irodalmi németnek, németül meg Hochdeutsch-nak hívják... ;DDD

M. Péter 2014.02.07. 01:37:14

@charlieharper (UK, de nem London!): A nanny state az nem az, hogy az emberek akarják, hogy az állam oldja meg a problémáikat, hanem hogy az állam túlszabályoz, hogy az embereket megvédje a cselekedeteik esetleges következményeitől.

2014.02.07. 04:35:15

@shakti_rom: Nem nagy a különbség, ez meglepett

2014.02.07. 07:05:00

@M. Péter: gyakorltilag az eredmeny ugyanaz

DieNanny CH 2014.02.07. 08:08:15

@élhetetlen:

Soha, senki???? Mondom, keress vissza posztokat! Több tucatban is, több száz hozzászólást generált a győzködésünk!

Herr Géza 2014.02.07. 08:26:29

@M. Péter: Rossz volt a fogalmazásom. Persze, hogy van Standarddeutsch, de az a Hochdeutsch szinonímája, ezért ennek a mondatnak:
"EZ ITT NEM Standarddeutsch! (És nem is Hochdeutsch!!!)"
semmi értelme.

beflower 2014.02.07. 08:32:26

Muszáj vagyok reagálni,egy ekkora Arschloch beirására.Talán van némi alapom rá.3éve 100Euróval a zsebemben érkeztem Bajorországba.Ma már az unokáim is itt élnek.Bizony mi segitettünk egymásnak ÖNZETLENÜL!Ma is aki megérdemli számithat erre.A beiró valószinű nem tartozna közéjük.Ő inkább a bajorok által "hegyi parasztoknak" nevezett osztrákok közé tartozik.A nagyképűség tipikus példája.Vajon mire?Igaz, a hegyi parasztok nem élnek rosszul,de még mindig irigylik a bajorokat.Talán jobban értékelnek,mint az ázsiai népséget,hiszen közös történelmi hagyományaink vannak.Az osztrákok nem szeretnek erre emlékezni.

DieNanny CH 2014.02.07. 08:40:22

@Naschkatze (Mostindien / CH):

A kézifékről:
Újmohács óta duplán bebiztosítom magam: nemcsak behúzom a kéziféket, hanem miután leállítottam az autót, beteszem a sebességet egyesbe. A fogaskerekek csak megtartják...!

DieNanny CH 2014.02.07. 08:42:47

@Badeni_lakos:

Tényleg az ausztriai Bádenben laksz? Ott éltem a Brandlgasse-ban 4 évig. Nagyon szeretem azt a várost.

DieNanny CH 2014.02.07. 08:44:20

@Badeni_lakos:

Én Ausztria előtt nem éltem semmilyen másik országban. Sőt, az ausztriai élet "készített fel" a mostani, svájci életre.

DieNanny CH 2014.02.07. 08:57:42

@cougarcat:

Hát, mivel fél Hollywood odaköltözött, ezért nem csoda...
hataratkelo.blog.hu/2012/10/29/allami_szinten_vertek_at

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 09:13:08

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Ez mind mítosz.

SEHOL Bulgáriában nincs török tannyelv iskolákban. Tiltja a törvény. Bolgártól eltérő tannyelv csak külföldi iskolákban és speciális nyelvi iskolákban lehet. Azaz nem létezik török falu török iskolával. A török nyelv minden ilyen esetben csak egy tantárgy.

Igen, vannak iszlám vallási magániskolák, de ezekben meg arabul tanítanak.

A törököknek csak egy része van délen koncentrálva, azaz a másik állítás sem igaz.

Etnikai térkép: maxval1967.files.wordpress.com/2012/05/bgethn.png - kék: bolgár keresztény többség, zöld: török többség, piros: bolgár muzulmán többség, sárga: nincs többség. .

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 09:14:02

@élhetetlen:

A két dolog egész más. A homokosságnak vannak külső jelei, a rákosságnak nem.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.02.07. 10:16:41

Hmm, ezt a postot magam is írhattam volna, hasonlót tapasztalok csak más fronton.
A posthoz még hozzáfűzném azt, hogy: mindezt ingyen és azonnal!

2014.02.07. 10:31:04

@maxval a gondolkodó birca: Ezeket most lattam... Tul van targyalva az ugy, de maradjunk annyiban hogy szerintem az egyeni boldogsag a fo szempont egeszen addig amig mas embernek nem art az illeto. Hiaba probalod kovetkezetesen osszemosni a pedofiliat a homoszexualitassal, a ket dolog teljesen kulonbozo. Pl. ha egy ferfi megeroszakol egy not, az heteroszexualis 'szex', de megis egy borzalmas, eroszakos cselekmeny ami az egyik fel szamara sulyosan negativ kovetkezmenyekkel jar. Ugyanez a pedofiliaval. Ezeket az eroszakos cselekmenyeket nem lehet osszehasonlitani azzal ha ket felnott ember a sajat szabad akaratabol szexualis vagy mas jellegu kapcsolatot letesit, fuggetlenul attol hogy milyen nemuek az adott emberek.

Az 'egyeni boldogsag nem szempont' elvet kovetik pl. iszlam fundamentalistak akik szerint mindenkit kenyszeriteni kell hogy muszlim legyen, hiaba gondolja az illeto balga modon hogy neki inkabb a keresztenyseg lenne jo, akkor is ra kell kenyszeriteni az iszlamot mert az a jo neki es a kozossegnek. Ugyanez nacikkal: fogyatekos embereket sterilizalni kell, sot akar elpusztitani, hiaba gondoljak ok hogy csaladot akarnak, mi jobban tudjuk hogy nekik es a tarsadalomnak mi a jo.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 10:50:49

@Mirjam2:

Nem fontos a pedofiliát példának felhozni.

Mondok más példát: két testvér szereti egymást és szexelni akarnak. Ezt tiltja a törvény. Miért avatkozik bele a törvény két felnőtt ember boldogságába?

Vagy: miért tiltja a tv. a többnejűséget?

Stb.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 10:51:31

@Mirjam2:

"iszlam fundamentalistak akik szerint mindenkit kenyszeriteni kell hogy muszlim legyen"

Ez nem vonatkzik zsidókra és keresztényekre.

nachtstern (törölt) 2014.02.08. 09:53:48

Mintha én írtam volna:-) Pontosan ugyan így gondolom, ugyan ezek a tapasztalataim.

Haynau (Sons of Monarchy) 2014.02.09. 12:03:21

Köszönöm a posztot, akár én is írhattam volna! Özönlik a sok kérdés-kérés, a "nem tudok németül de munka kellene, ja lakás is - deha lehet ingyen"-stílusban. Jaj annak, aki visszakérdez és/vagy rámutat, hogy nyelvtudás nélkül nehéz lesz, a meló nem röppen csak úgy senki szájába és a legendákkal ellentétben nincs kolbászból a kerítés! Csípőből jön a fikázás, micsoda szemétláda vagy, hol az a híres magyar összefogás stb...

Bocs, de eddig is és továbbra is szívesen leszek szemét geci - és NEM teszem senki szájába az előre megrágott kaját. Tessék tudomásul venni, hogy a munkapiacon nem rózsás a helyzet, akinek meló kell, annak bizony fel kell mutatni tudást - nyelvi és szakmai téren.

nachtstern (törölt) 2014.02.09. 14:28:30

@Nyulz of the World:
Szerintem a két csoport méretét rosszul becsülöd meg. A suttyó, mindegy hol él lúzer marad rétegből rengeteg van és a számuk csak növekszik, míg a szorgalmas, kitartó, integrálódó honfitársaink száma konstans...(többségük még az EU előtti időkben érkezett az országba)

Badeni_lakos 2014.02.11. 00:11:21

@DieNanny [SZ,CH]: Tényleg ilyen jó volt ott? Akkor lehet most 7végén elnézek arra, mivel Bécsbe utazok. :) Én a Baden-Württembergi Badenben lakom, de most közelebb költöznék kishazánkhoz, Persze ez a munkától függ, h találok-e ott valamit.

Na, de milyen volt ott Baden ben? Voltak jófej arcok, szomszédok? tartod a kapcsolatot az ottani ismerőseiddel?
És Milyen most Svájcban? Hol jobb dolgozni / élni szerinted?

Shoyu 2014.02.12. 07:18:40

Hogy ez mennyire tipikus magyar hozzáállás. Nincs olyan amit ne fikázna ez a poszt és ráadásul még attól ideges a posztíró, hogy a magyarok milyen fikázós népség, hát gyönyörű, talán pár év Ausztriában és helyrejössz, nem könnyű tudom, Magyarországot kiheverni tényleg nem könnyű.

matthaeuspassion 2014.02.27. 14:14:32

@Badeni_lakos:
Azért a szezon és a fazon, az osztrák dialektusokat letudni egy boarischsal némileg egyszerûsítés, ha már, akkor weanerisch satöbbi. Amúgy a cikket én is írhattam volna, de nem tettem :)

vágtázó halottkém (törölt) 2014.09.16. 08:57:55

En nem hagytam el Mo.-ot, viszont kulfoldiekkel dolgoztam egyutt evekig. Melysegesen egyetertek veled, posztiro!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása