oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 06. 06:52,  Ausztriai magyarok újratöltve 410 komment

2014. február 06. 06:52 Határátkelő

Ausztriai magyarok újratöltve

Az utóbbi egy évben megnőtt a Bécsbe kitelepült magyarok aránya, még statisztikailag is kimutathatóan, ami új szituációkat is teremtett – írja mai szerzőnk, Barna, akinek posztja alighanem kavar majd némi indulatot. Igen, az Ausztriában élő magyarok egy típusáról írta meg véleményét.

Bécs belváros.jpg

„Azt gondoltam kiegészítem az előző írásomat (ide kattintva olvasható el), mert többen jelezték a kommentekben, hogy igényük lenne rá. Sajnos erre még nem volt annyi időm, mint amennyibe egy korrekt, szolid történeti, kulturális áttekintő kerülne. Viszont.

Viszont a kitelepült magyarokkal én, mint beilleszkedésről, kulturális különbségekről kutató ember, egyre többet kerülök kapcsolatba. Ez lehetne pozitív is, de.

Mindenhol rohamosan megnőtt a számuk. Hol van már az a 3 évvel ezelőtti állapot, amikor jó, ha ketten beültek egy szombat délután a Wien MA 17 (Bécs város migránsoknak szóló, beilleszkedést segítő anyanyelvi programsorozata) magyaroknak meghirdetett előadására.

Az utóbbi egy évben exponenciálisan megnőtt a kitelepült magyarok aránya, még statisztikailag is kimutathatóan. Ez jól sejthetően új és eddig nem tapasztalt szituációkat is teremtett.

Én személy szerint először meglepődve, majd őszintén szólva egyre indulatosabban olvastam a sok segítség kezdetű felhívást és az azokat követő, többnyire indulatos vitába torkolló eszmecseréket. Legyen ez FBook, Index fórum vagy akár egyéb internetes fórum.

A frusztrációról

Tiszta sor, ha valaki kényszerből, és ez az újkori általam tapasztalt itt Ausztriában megjelenő új magyar migrációs hullámra fokozottan igaz, vált lakóhelyet és nyelvileg és kulturálisan idegen helyre költözik - az tud frusztráló lenni.

Ez a frusztráció szinte mindenkinél megjelenik fázisaiban, hatásában és erősségében természetesen vannak különbségek, de általában hasonlóak. Ez egy teljesen logikus reakció akkor is, ha az ember nem érti a nyelvet és mondjuk nyomás alatt van, hogy valami hivatalos és éppen nagyon fontos irat beszerződjék, ami marhára nehezen megy, mert itt is vannak a bürokráciának nehéz és áttekinthetetlen akadályai és persze az adott bürokrata sem feltétlenül van egyszerű helyzetben, illetve nehéz napja van és / vagy az ő szempontjából a 63. németül egy kukkot sem értő emberrel találkozik.

Szóval akkor jön a zavar és elkeseredettség kiélése. Naná hogy ez többnyire nem a megfelelő, már ha van ilyen, emberen, embereken csapódik le.

Az én személyes észrevételeim

GOOGLE A BARÁTOD! (Feleséged, anyád egál, a legfontosabb rokonod per pillanat.)

A német szótár is és már nem kell Halász Elődöt jó sok pénzért megvenni. (sztaki.hu)

Ne magyarul keress!

Oké, hogy keresni az interneten sem egyszerű dolog, németül meg tud több mint izgalmas lenni, de hogy örökké valami egészen pontos leírás kell azonnalésderögtön, hogy akkor ez itt micsoda és miért?

Ha 1000-szer nem mondtam, írtam le én egyedül, hogy a Meldezettel / lakcímkártya hol és hogyan és mindig az kell, hogy az első legyen... Ami persze sokszor tök logikus, hát XY még nem járt erre, de hogy bruttó hat sort nem vitte le a kurzort azért az tud idegelni.

Az általános kérdések özöne

A másik, amitől megint nem csak én mászom a falra az a tök általános kérdések özöne: „Itt vagyok Linzben, nem tud valaki melót?" Vagy: „Sajnos a németem még csak alap, de nem tud valaki valamilyen „nyelv nélküli" melót?" De milyet, cseszd meg? A pornóiparba folyamatos a felvétel. A Voest Alpinhoz is, igaz oda már nyelvtudást is kérnek a kézimunka mellé.

Ha valaki visszaír, hogy de bocsi, nem-e lehetne-e, hogy konkretizáld egy kicsit. Mondjuk alkosd meg elsőnek a német önéletrajzodat. (Az sem kis meló. Viszont egy jó önéletrajz.) Na, akkor jön az első fröccs. Jó savas többnyire. Az epic mondattal: „Tipikus magyar vagy csak kukacoskodni, köcsögölni, férgeskedni, baszkurálodni (etc) tucc..." Megfelelő rész aláhúzandó.

Abszolút kedvenc kérdés: „Kaució és provízió nélküli lakás kéne, sürgősen, nem tud valaki?" Vegyél.

Tanuljunk meg kérdezni, keresni, informálódni és ne ijedjünk meg, ha ellentétes információk látnak napvilágot. Itt jegyezném meg, hogy „priviben" kérdezni és válaszolni szerintem nem taktikus. Honnan tudjuk, hogy a válaszadó a kompetens?

Frankhitellel, kisgyerekkel...

Az is tény, hogy ezen jobb sorsra érdemes dolgozók egy része frankhiteles, már egy-két Magyarországon evvel foglalkozó ügyvéd neve is beugrik a FBookról, ami fokozottan szar élethelyzet lehet, meg többnyire kisgyerekesek, ami megint egy stressz faktor. Ami ezt megfűszerezi, az a már fent említett nyelvtudás hiánya.

Optimális esetben a pár egyik felének van munkája és erre alapozva jöttek ki, de akad olyan is, aki mindenét pénzé téve vágott bele a nagy kalandba, és áll itt pőrén és bután, hogy de hát itt sem kolbászból van a kerítés, illetve az alamizsnáért is tülekedni kell. Vazze, ezek a románok hogy könyökölnek...

Nagyon el vagyunk szállva magunktól

Mindehhez jöjjön egy kis néplélek analízis tőlem. Nagyon el vagyunk szállva magunktól. Ez szinte mindenkiről elmondható, hiszen egy alapvető nemzeti toposz maradt a mi a Nyugathoz tartozunk, illetve a mindig is velünk ért véget Európa.

Nem, nem. Nálunk. Egészen pontosan Bécsnél ér szerintem véget ma Európa (jó, jó, van ott még Burgenland is, de minek)

Meg a kultúrnemzet. Ja, az. Sem írni, sem olvasni nem igazán tudunk. Semmilyen nyelven.

Az a fajta arrogancia az osztrákokkal szemben lépten-nyomon olvasható az FB-fórumokon, hogy ezek (az osztrákok) igénytelenek, bunkók, kirekesztők, pökhendiek és így tovább, de evvel szemben a magyaros furfang, ész és egyebek, itt határ egyébként a csillagos ég.

Szóval az én olvasatomban többnyire akár 3 év körüli itt tartózkodással is lehet, hogy még mindig mi vagyunk a vendégek és nem feltétlenül mi szartuk a spanyolviaszt.

A sztereotip gondolkodás csak ront a helyzeten. Nagyon nem ismerünk más népeket, kultúrát és főleg más munkamorált, tisztelet a kivételnek. A Kultúra nem ismerete nem ment fel a rasszizmus bűne alól, még akkor sem, ha a másik is előítéletes.

Itt Ausztriában is van jó sok féle ember, kicsi, nagy, kövér, sovány, okos és buta, millió árnyalattal és nem kicsit más nyelvvel.

Nyelv

Nem tudom, ez általános lehet-e Kelet-Európában, de nálunk gyakori, az biztos, hogy azt hisszük, tudunk egy adott nyelven, vagy legalábbis értjük. Hát B+ nem.

Annyi, de annyi magyarral találkoztam, aki a jól bevált „kicsit beszélek németül, de ezek itt..." védekező mechanizmus 1.0-val jön. A sajnos mondjuk a 6 mondat meg az ich, du, nein, ja, danke plusz az ultimet joker bólogatás Jaaaaaa-Jaaaaaa, az nem némettudás.

A jó múltkor segítséget kért egy magyar szerelő srác, állítása szerint perfekt németül és már 4 éve itt dolgozik, mondom én hülye sokadjára, hogy persze, de miről is lenne szó.

Na, az adóbevallásán át a barátnője szociális juttatásait kezelő hivatalon keresztül mindent velem, általam szeretett volna megcsináltatni. No és persze az a perfekt az jó, ha A2. Igaz, ez még a jobbik eset.

Sokan nem tudják, hol a határ

Az is egy tipikus dolog, hogy valakik elanyátlanodnak itt idegenben és segítséget igényelnek. Szerintem jó sokan segítenek is, de hogy rendszeres az ilyenkor egy kissé gátlástalan, na ezt is meg ezt is meg ezt is léci...

Sokan nem tudják, hol a határ a segítségkérésben és hogy a másik embernek is van élete, sőt élné is azt. Mert itt, ha egy idő után visszautasítás jön, hogy bocs, de erre már nincs időm (és egyébként is legalább mutass valami kezdeményező készséget, legalább próbáld meg elintézni), akkor szinte mindig jön a fikázás.

Én meg utálok utált lenni. Mert ám az a tuti, ha a helyi valamelyik magyar szervezetben, oldalon és / vagy fórumon megtalálja egymást egy pár ilyen ember, na, ott akkor megy az észosztás és a virítás.

Meg az információcsere, aminek a lényege többnyire a hol hogyan lehet kicselezni a rendszert. Nagyon jellemző tulajdonságunk az okosba megoldjuk. Én meg szégyelljem, hogy befizetem a parkolást meg a GIS-t...

A funkcionális analfabetizmus

Az abszolút kedvencem azonban a funkcionális analfabetizmus, elképesztő mennyire sokan mennyire nem értik vagy nem figyelmesen olvassák végig, amit nekik írnak. Tényleg idegesítő tud lenni az X-edik visszakérdezés ugyanarra a konkrét esetre és persze a FB-on még véletlenül sem olvasnak vissza.

Az osztrákok tudnak nagyon hasonlóak lenni hozzánk attitűdben, szokásokban, de ez egy veszélyes aspektus tud lenni, mert igen, egyfelől nagyon sok minden hasonló, akár azonos nem, nem a Gulash, Palatschinken, Paprika szentháromságra gondolok, másfelől meg ők egy másik nemzet egészen más nemzeti öntudattal.

A magyar nemzeti öntudat az egyik legveszélyesebb fegyverünk, ami csak létezik, csak az a baj, hogy általában mi halunk bele, nem is kicsit.

Fika itt, vetítés ott

Ja, van még egy kedvencem az itt minden szar, ezek nem tudnak semmit, de otthon megy az igen, igen, már azon gondolkozom, veszünk mi is egy olyat, a szomszédnak a Hansnak is van, nem rossz...

Fika itt, vetítés ott. Fenn kell tartani a látszatot.

Szóval egy szó mint száz, szerintem ha egy ember nekivág a nagyvilágnak, akkor legyen türelmes és felkészült. Az alázat, tudás (csak a konvertibilis) és szorgalom sem árthat.

Tudom, sznob vagyok meg kultúrfasiszta, de idáig azt hittem magamról, hogy segítőkész társasági ember vagyok, ám egyre inkább azt veszem észre magamon, hogy bizonyos távolságtartást a „legújabbakkal" egyszerűen nem tudom levetkőzni.

Leszögezném, hogy ennek nem az az oka, hogy óh, én mennyire rég vagyok itt, és óh, én milyen mélyen integrálódott vagyok. Azonban szomorúan azt kell megállapítanom a „magyar" manapság a társadalmi ranglétra legalján kezd és úgy is viselkedik. Többnyire nem túl civilizáltan. Tisztelet a kivételnek."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr45800829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2014.02.06. 22:46:11

@charlieharper (UK, de nem London!): Néztem az ingatalonak Uruquayban: csodálatosak, és
Casas en la costa ha keresel, akkor szépeket találsz.
Casas en la costa - házak a tengerparton . Szóval az óceán parton, ha pontosak akarunk lenni. :-)

2014.02.06. 22:49:31

@tableno: az meg olcso, a kulfodieknek keszult lapokon $1.5 alatt nem nagyon volt haznak nevezheto haz.500K-t csak olyan hazba rak az ember (mar ha van neki), ahol tenyleg lakni fog

élhetetlen 2014.02.06. 22:53:37

@diggerdriver: Vitatkoznék egy kicsit.”két csoport van”. Ez olyan, részedről önkényes felosztás, mintha azt mondanád, a nők öltözködéséből kiindulva, hogy a megjelenése alapján egy nő vagy rendes nő, vagy kurva. De Te is tudod, hogy ez nem így van. Csak a szélsőségesek ismerhetők fel esetleg, azaz apáca vs útszélen álló kurva. A tömeg a kettő között van, azt hova sorolod?
„Neki ez a saját magánvéleménye és soha senkinek még nem mondta hogy legyen homofób”. Ez nekem nehezebb, mert vannak számomraelfogadhatatlan ideológiák, rasszizmus, zsidógyűlölet, homofóbia stb, ahol nem fér bele az, hogy ja, nem kéri azt, hogy én is olyan legyek, akkor jó. Bocs az egyet nem értésért.

élhetetlen 2014.02.06. 22:53:37

@élhetetlen: "20011 óta". Na, nincs időugrás, csak egy nullával több...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.06. 22:53:37

@tableno: haha! szerintem ide nem is írogat olyan ember akinek van fél millió usd vagyona. de mivel úgyis mindig a pénzről van itt nagyjából szó, nektek mennyi van? van itt egyáltalán valóban tehetős ember? mert mindig leírja itt sok ember hogy neki milyen komoly hivatása van...amire kevesen képesek stb.

2014.02.06. 22:53:42

@nyuszigonosz/D/: ez a Bekasmegyer hangulat a tengerparton mondjuk nem hianyozna. Nagyon lakotelepes reszei is vannak.

SzZoole 2014.02.06. 22:53:57

@charlieharper (UK, de nem London!): @tableno:
Az utolso kep alatt $140.000 arat lattam,nem ismerem a nyelvet,de ha ez az ara,akkor nagy alacsonyak az ingatlan arak ott.Letezik?

nyuszigonosz 2014.02.06. 22:56:53

@charlieharper (UK, de nem London!): Hát nem ott kell venned, ahol eleve túl sokan vannak már és nem tetszik.

2014.02.06. 22:57:48

@Zoole[uk]: gondolom videken, messze a parttol.
Ez nekem az egyik fo pozitivuma ennek a blognak. Olyan orszagokhoz hoz kedvet nyugdijas korra, amikre nem is gondoltam volna. Eddig kepbe hozta Szloveniat es Uruguayt is.

tableno 2014.02.06. 22:58:37

@Zoole[uk]: a 140K$ az építési költség. Ehhez hozzá jön még a 100 hektáros birtok ára, amit nem írnak (általában az a drágább).

2014.02.06. 23:01:40

@házelőtthinta: Dehogynem, ráadásul nő! ;)

tableno 2014.02.06. 23:05:28

@Zoole[uk]: itt egy másik hasonló ház a @nyuszigonosz/D/: által linkelt siteon. Csak 5 hektár birtok, 10 km a tengerparttól, 480 KUSD:

www.en.van-bevern.com/real-estate-uruguay/objects/country-houses/5-ha-chacra-near-the-beach%2c-05%10feb%102014/

Úgyhogy lehet, hogy még alá is becsültem...

SzZoole 2014.02.06. 23:06:32

@charlieharper (UK, de nem London!): ertem,
A hinta megint a zsebunkbe probal turkalni,nem hiszi el hogy itt kommentelnek tehetos emberek is,ha megtudna,hogy itt nemelyik embernek....na mindegy,szora sem erdemes

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 23:09:06

@Mirjam2: :D
Érdekes, itt Stockholm és környékén nem futottunk még ilyen magyarokba.Vagy normálisabbak, vagy csak mázlink volt abban a 6-7 esetben.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 23:13:09

@nyuszigonosz/D/: Én probältam terelni, de ti mindig visszatértek rä... :-)

2014.02.06. 23:14:28

@tableno: egyelore nagyon tetszik, amit sikerult osszeszednem Uruguayrol. Eddig egy szurke folt volt. Nyilvan lemegyunk oda korbenezni, ha tenyleg raesik a valasztas. Ha egy kicsit is olyanok, mint a spanyolok, akkor korbenezve 50-60%-kal olcsobban vannak hazak, egy tablaval az elejen "se vende", amivel ki is merul a marketing.

SzZoole 2014.02.06. 23:15:16

@tableno:koszi,az infot.Az elozo jobban tetszet az a marvany furdokad az nem semmi az utobbihoz meg garazs sincs ennyi penzert:)))

2014.02.06. 23:15:41

@Zoole[uk]: meg sem hallom az olyan kerdeseket. Azt mondta, hogy ot az nem erdekli, egy digitalis jel.

nyuszigonosz 2014.02.06. 23:18:01

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem én. :-))
Én csak estére értem ide, és reméltem, hogy ezzel a tárgyilagos kérdéssel pontot rakok a dolog végére.
Ma nem is olvastam az összes hozzászólást, mert vacakolt az oldal.

Latcho Rom 2014.02.06. 23:18:20

@cougarcat: de nagy az erszénye valakinek :-))

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:19:25

@cougarcat:
Jol fizeti arrafele a varos az alkalmazottait :-)

2014.02.06. 23:20:16

@charlieharper (UK, de nem London!): Na de esetleg nekem tudna segiteni hinta, etf-eket nézek, hedged, unhedged, derivative-based, etc. etc. ? Ő tudja, nem ? :)

2014.02.06. 23:22:32

@morsels: Oh, féltem is előjönni ezzel de nem tudtam megállni! :) Jól igen, de ha tudnád milyen keményen dolgozom, meg hogy milyen ügyeim vannak, akkor talán máshogy látnád. Az is hozzátartozik hogy mielőtt ez a cushie állás összejött én eléggé takarékoskodtam, lefizettem az adósságaimat, tettem félre a pénzt, stb. Azért évente háromszor nyaralni én sem megyek, de lehet hogy ezért is alakult igy.

2014.02.06. 23:23:35

@cougarcat: igen, irta, hogy jon a derivs krizis. De meg nem irta le, hogy mi az a derivative.

Shanarey 2014.02.06. 23:24:01

@Mirjam2:

Mindig is tudtam hogy nem vagyok tiszta Magyar.( a nevem sem az az original Magyar)
Nekem mindig az ellenkezőjén jár az agyam.
Miszerint, hogyan lehetne mégis megoldani.

Csuda dolgokat tudnék mesélni, ezen vonal mentén ahol más "okos" szakembereket lealáztam a szakmámban és megoldottam azt amit szerintük nem lehetett, illetve csak egy bizonyos (drágább ) módon lehetett volna megoldani.

2014.02.06. 23:25:30

@cougarcat: en nem merek senkinek se ajanlani, miota egyszer az olajon nagyot buktam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 23:25:40

@zongora: Nem csak a bécsi alpok környékén, hanem az egész germán régióban.Komplett német, osztrák, svájci, északolasz, nyugatszlovén területek.Ezek közül bármelyik országban volt ilyen esetünk, volt, ahol csak írásban (szállásfoglalás, ajánlatkérés), de akkor is.elképesztő számomra is... :-o Mondjuk jó, ne általánosítsunk, de a tapasztalataink szerint 10 emberből max másfél beszélt angolul...

SzZoole 2014.02.06. 23:25:51

@charlieharper (UK, de nem London!): milyen digitalis jel???
Ez nem tudja hogy valojaban itt egy jo paran.merhetetlenul gazdagok vagyunk,mert van felesegunk,gyerekeink,szeretet es boldogsag,ezek azok a dolgok amit nem lehet penzben merni ez az igazi gazdagsag es nem az,hogy valaki az anyjaval lakik 23 evesen.(mo...r fucker)

2014.02.06. 23:31:17

@shakti_rom: De épp azért mert ülök rajta :)

@charlieharper (UK, de nem London!): Ezt megértem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 23:33:39

@maxval a gondolkodó birca: Azon keseregtek mind a ketten, hogy ugye az EU miatt meg kellett nyitni a piacot a külföldiek felé, és hogy délen a törökök elkezdték fölväsärolni a földeket. A törökök szerint dél-Bulgäria amugy is török rész. Aztän mesélték, hogy vad mecsetépitésekbe kezdtek, és hogy vannak olyan falvak, ahol elfogadtäk, hogy az elsödleges hivatalos nyelv az iskoläkban nem a bolgär, hanem a török...
Meg folyamatosan panaszkodnak a rengeteg menekültröl. (Amugy szofiaiak)
@]{udarauszkasz: @nyuszigonosz/D/: Bocs, de a kézifék fontos... nekem erröl sajnos mindig az újmohácsi tragédia jut eszembe... :-(
A benzincsempészés ideje alatt a szerb rendörök szerint az auto tartozékai közé tartozott a fekete nejlonzsäk és a fehér kréta. Az esö szerintük azért kellett, hogy ha elütsz valakit, akkor legyen mivel letakarni, a mäsodik, hogy legyen mivel körberajzolni... de kértek nyäron holäncot is...

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:36:25

@cougarcat:
Csak szamolgattam. Itt azt irtak, hogy havi 1000 font mar jo megtakaritas, szoval havi $1800 tiszta megtakaritasbol 23 ev kell, hogy osszejojjon a felmillio.
En nem tudok igy sporolni :-).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 23:38:35

@**mimi**: Köszönöm.Lehet, hogy jelentkezem majd.

Latcho Rom 2014.02.06. 23:41:52

@cougarcat: kotkoda :) az en kis penzem mint a jojo, mert a csarli kuzd ellene :)

GERI87 2014.02.06. 23:43:57

@maxval a gondolkodó birca:

".A térkép megalkotója úgy képzeli, hogy Európa képét a 21. században nem háború alakítja majd át. (Ebben, kívánjuk, legyen igaza!) De elképzelése szerint a globális felmelegedésnek köszönhetően a tenger szintje 100 méterrel fog emelkedni 2100-ra. Ez okozza majd a fő átalakulásokat és területi veszteségeket. Így fog kinézni 2100-ra Európa Jay Simons szerint:"

A határokat nem kell figyelembe venni, megszaladt a fantáziája...

Badeni_lakos 2014.02.06. 23:44:03

Aki nincs 110% osan felkészülve:
-a német nyelv terén (írásban is!)
-keresett szakmák terén (német szakszavak!)
-anyagilag (min 3000 EUR kell szállásra)

Az ne is akarjon Ausztriába kimenni dolgozni.
(ne rontsa a 'jó' hírünket)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.06. 23:44:12

@charlieharper (UK, de nem London!): mi lenne. kamuügylet. fújják vele a lufikat. mit magyarázzak róla? azt neked kell, te vagy a közgazdász. én csak józan paraszti ésszel látom hogy nem egészséges. meg úgy általában az egész pénzügyi rendszer nem az. szerintem ezt te is tudod.

Badeni_lakos 2014.02.06. 23:44:21

Aki Ausztria előtt nem élt másik német nyelvű országban már legalább 1 évet (D, CH) , az ne menjen Ausztriába élni!!!

Csak alapos felkészültséggel szabad nekivágni!!!

A BOARISCH dél-német dialektussal mindenki számoljon Bécsben is!!! EZ ITT NEM Standarddeutsch! (És nem is Hochdeutsch!!!)

(aki azt hiszi, tud németül, rá fog jönni rövid úton, h Nem tud.)

2014.02.06. 23:44:46

@morsels: Te drágább városban is élsz meg gyereket is neveltél, szóval más a felállás. A férjem is ugyanilyen jól keres, az is sokat segit. A félretett pénzt meg be kell fektetni, sajnos máshogy nem nő a pénz. De ettől még nem vagyok gazdag inkább van egy bizonyos anyagi biztonság.

Latcho Rom 2014.02.06. 23:47:24

akinek markas viszkigyujtemenye van az ne sirjon :))

2014.02.06. 23:50:24

@shakti_rom: azért a loonie árfolyamcsökkenés jót tett az amerikai részvényeimnek

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:51:01

@cougarcat:
Nade te felre tudtal tenni havi 1000 dollart? Mondjuk RRSP-re?

Latcho Rom 2014.02.06. 23:51:21

ne igyal annyit akkor leszen :)

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:52:26

@cougarcat:
Gondolom jo befekteteseket csinaltal. Miket, ha kerdezhetem?
Masreszt az meg nem igazan kuporgatas, csak mondom :-)

2014.02.06. 23:54:44

@morsels: Eleinte nem, de már évek óta havi 2000-et is. Csak nem tudom RRSP-be tenni mert nekem a munkáltató is tesz oda félre.

Latcho Rom 2014.02.06. 23:56:57

@cougarcat: nem semmi, 2 rugo..bar a ket fizubol, gyerek nelkul, meg lehet sporolni

Latcho Rom 2014.02.06. 23:58:41

@cougarcat: bc mindenben dragabb mint itt...

morsels (törölt) 2014.02.06. 23:58:50

@cougarcat:
Gondolom miota a mortgage ki van fizetve?
En sosem tudtam ennyit felretenni. Talan havi 1000 volt a legjobb, de aztan hozza kellett nyulnom, nem volt mas valasztasom.

TilosazA (UK) 2014.02.06. 23:59:49

Most már én is elhiszem, hogy hinta troll. Eddig azt hittem egy naív gyerek, de a mai beszólásából látom hogy az. Semmi gond, szűrés gomb. (Ez rímelt, és Pumukli is megmondta, hogy ami rímel az igaz.)

2014.02.07. 00:02:31

@morsels: Nagyon sokféle, pl. CNR, Microsoft, volt aranybánya Chile-ben, kinai, WalMart, Dollarama - de ezen felül GIC, kötvények, kevés mutual fund. Ha valami nagyon megugrik és úgy néz ki ki fog pukkadni, akkor eladom - nem szabad mohónak lenni. Figyelemmel kell követni a chart-okat, figyelni az ajánlásokat, olvasni a hireket. A Globe and Mail Business rovata szombatonként nagyon jó, ebből tanultam - most is itt nézem az ETF buyer's guide-ot. Egy időben járattunk egy newsletter - volt egy ami nagyon bejött de kettő ami totálisan nem, igy ezt abbahagytuk (pénzbe került).

2014.02.07. 00:04:50

@morsels: Igen a ház tehermentes, a student loan-t visszafizettem, nincs már semmi adósságom.

@shakti_rom: De talán Nanaimo olcsóbb mint Ottawa? Pl. ingatlan? De biztosan nem tudom... Az biztos hogy ugyanezzel a fizuval Vancouverben nem sokra jutnék - nem lenne megtakaritásom és még fizetném a jelzálogkölcsönt.

morsels (törölt) 2014.02.07. 00:05:58

@cougarcat:
Sosem ertettem a befekteteshez. Mutual fundon vagyok, annak nincs ilyen hozama. Valahogy sosem volt 'jatszani' valo penzem.

Latcho Rom 2014.02.07. 00:07:01

@cougarcat: enyimnek meg nem :(
most maszik vissza...

morsels (törölt) 2014.02.07. 00:07:16

@cougarcat:
Ja, annak en is orulnek, ha mar tehermentes lenne a haz.... meg par ev. Ha minden jol megy.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.07. 00:10:20

@TilosazA (En/Mum):nem vagyok troll, teljesen komolyan kérdeztem. elvileg anonim ez az egész(oké lehet nem, mert vannak brancsok akik ismerik egymást) akkor meg miért ne? Engem az érdekelne a leginkább hogy hogyan változtatta meg esetlegesen a delikvenseket a más életvitel, jobbnak érzik e az életüket meg a többi. hihetetlen hogy mit képes kiváltani emberekből akár 3 ezer eur birtoklása is. ez engem érdekel mivel érdekel az emberi természet és viselkedés tudománya! élőbeszédben természetesen én sem vagyok ilyen pofátlan hogy ilyeneket kérdezgetek.

2014.02.07. 00:13:38

@shakti_rom: Ez csak az én fizumból, férj külön intézi. Tudom, tudom... :) Egyébként Ontario-ban még többet keresnek a közalkalmazottak mint itt. Utálom is őket. :)

@morsels: Van annak hozama de a kezelési költség elviszi. Az biztos hogy jelenleg nem a kis befektetőknek áll a világ, szóval az óvatosság jogos.

2014.02.07. 00:15:04

@házelőtthinta: Ja értem, nem vagy troll, akkor amit Tildy-nek irtál az nálad normális kommunikáció volt?

morsels (törölt) 2014.02.07. 00:22:28

@cougarcat:
Hat, volt amikor volt 14% is, de parszor kisse bedolt a piac, akkor meg orultem, hogy az erteket tartotta es nem vesztettem sokat :-).
De ugy altalaban 8% mar jo.
Na mindegy, nem hiszem, hogy ebbol fogok meggazdagodni :-).

Latcho Rom 2014.02.07. 00:28:14

@cougarcat: nem hinnem..az is tele kinai hipszterekkel, felviszik az
ingatlan arakat
elnezest a,rovid kis bofikert, felkezzel cajun shrimpet csinalok..

Latcho Rom 2014.02.07. 00:31:11

@cougarcat: hat azert is mert egy smucig svab vagy :) sajnos en semmit nem orokoltem ebbol a karlektol, kellerektol.

2014.02.07. 00:34:28

@shakti_rom: Mármint Vancouver? Ott valóban elszálltak az ingatlan árak. A világ egyik legdrágább városa.

Latcho Rom 2014.02.07. 00:35:59

@cougarcat: mik ezek a szerelmi vallomasok ma a bolondos maxihoz??,:)) mingya,feltekenysegi rohamot kapok :))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.07. 00:38:20

@cougarcat: az vicc akart lenni. vagy valami olyasmi. a smile is ott volt a végén. Az én megtakarításom talán eléri a tiéd harmadát, de csak azért mert anyukámmal élek és nem vásárolok semmit csak kaját piát. bár ha sok pénzem lenne akkor se konzumkodnék. ellenben nekem egy 6-7 miliós pesti garzon már az álom lenne. ti meg fél millió dolláros házakat linkelgettek...:) a jó hír viszont az hogy lassan elérhető lesz talán. első dolgom lesz kicsit feltupírozni :) azért kőkemény érzés lehet ha tényleg belépsz egy olyan lakásba amit te vettél és amiért csak te dolgoztál. Bizsergető lehet.

Latcho Rom 2014.02.07. 00:39:31

@cougarcat: nalatok nincs annyi? hat..hasonlitsatok ossze az atlgag ontario es bc arakat, en mara kesz vagyok, elso nap,mimdig,huzzosabb, ma training is volt delutam, szaladgalas a varosban a belopo kartyaert...

so

gnite, irtam picit ha email korul leszel..

2014.02.07. 00:40:03

@shakti_rom: Az is, büszke is vagyok rá. :) Mikor anno gyerektáborba mentem és szüleim adtak egy kis költőpénzt én szinte az egészet visszahoztam. :) A szüleim állandóan spóroltak, ezt láttam otthon.

2014.02.07. 00:46:42

@házelőtthinta: OK, ha vicc volt az más.
Neked nem velem kell versenyezni, én 50 vagyok, mire te is ennyi idős leszel, neked is más lesz a helyzeted. Nyugi, amikor nálad csak egy pár évvel voltam idősebb Pesten nekem még egy lakótelepi garzon se lehetett az álmom. Itt meg előlről kellett kezdeni mindent.

Jó hogy van a ház de nem az ilyesmitől lesz valaki boldog. Ez csak feljött mert ez a helyzet,meg ilyenek a lehetőségek. Mi is, mint Charlie, eljátsszunk a gondolattal, hogy milyen lenne valahol máshol élni nyugdijasan. Megnézzük hogy hol mit kapnánk a házunkért, stb.

Latcho Rom 2014.02.07. 00:51:08

@cougarcat: senki nem tudta, ertette hogy a groszi mibol tudta megcsinalni azokat a csodas karacsonyi kajakat, szegenyek voltunk nagyon..

pa

Herr Géza 2014.02.07. 00:55:16

@Badeni_lakos: Te valamit nagyon keversz barátom: Bécsben max. a bajor túristák beszélnek bajorul ("boarisch") A Bécsiek -minö meglepetés- bécsi dialektusban beszélnek, aminek vannak közös gyökerei a bairischi (még az írásmód is más) Mundart-tal, de attól az még bécsi dialektus. Az meg mi, hogy Standarddeutsch ??? Azt magyarul irodalmi németnek, németül meg Hochdeutsch-nak hívják... ;DDD

M. Péter 2014.02.07. 01:37:14

@charlieharper (UK, de nem London!): A nanny state az nem az, hogy az emberek akarják, hogy az állam oldja meg a problémáikat, hanem hogy az állam túlszabályoz, hogy az embereket megvédje a cselekedeteik esetleges következményeitől.

2014.02.07. 04:35:15

@shakti_rom: Nem nagy a különbség, ez meglepett

2014.02.07. 07:05:00

@M. Péter: gyakorltilag az eredmeny ugyanaz

DieNanny CH 2014.02.07. 08:08:15

@élhetetlen:

Soha, senki???? Mondom, keress vissza posztokat! Több tucatban is, több száz hozzászólást generált a győzködésünk!

Herr Géza 2014.02.07. 08:26:29

@M. Péter: Rossz volt a fogalmazásom. Persze, hogy van Standarddeutsch, de az a Hochdeutsch szinonímája, ezért ennek a mondatnak:
"EZ ITT NEM Standarddeutsch! (És nem is Hochdeutsch!!!)"
semmi értelme.

beflower 2014.02.07. 08:32:26

Muszáj vagyok reagálni,egy ekkora Arschloch beirására.Talán van némi alapom rá.3éve 100Euróval a zsebemben érkeztem Bajorországba.Ma már az unokáim is itt élnek.Bizony mi segitettünk egymásnak ÖNZETLENÜL!Ma is aki megérdemli számithat erre.A beiró valószinű nem tartozna közéjük.Ő inkább a bajorok által "hegyi parasztoknak" nevezett osztrákok közé tartozik.A nagyképűség tipikus példája.Vajon mire?Igaz, a hegyi parasztok nem élnek rosszul,de még mindig irigylik a bajorokat.Talán jobban értékelnek,mint az ázsiai népséget,hiszen közös történelmi hagyományaink vannak.Az osztrákok nem szeretnek erre emlékezni.

DieNanny CH 2014.02.07. 08:40:22

@Naschkatze (Mostindien / CH):

A kézifékről:
Újmohács óta duplán bebiztosítom magam: nemcsak behúzom a kéziféket, hanem miután leállítottam az autót, beteszem a sebességet egyesbe. A fogaskerekek csak megtartják...!

DieNanny CH 2014.02.07. 08:42:47

@Badeni_lakos:

Tényleg az ausztriai Bádenben laksz? Ott éltem a Brandlgasse-ban 4 évig. Nagyon szeretem azt a várost.

DieNanny CH 2014.02.07. 08:44:20

@Badeni_lakos:

Én Ausztria előtt nem éltem semmilyen másik országban. Sőt, az ausztriai élet "készített fel" a mostani, svájci életre.

DieNanny CH 2014.02.07. 08:57:42

@cougarcat:

Hát, mivel fél Hollywood odaköltözött, ezért nem csoda...
hataratkelo.blog.hu/2012/10/29/allami_szinten_vertek_at

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 09:13:08

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Ez mind mítosz.

SEHOL Bulgáriában nincs török tannyelv iskolákban. Tiltja a törvény. Bolgártól eltérő tannyelv csak külföldi iskolákban és speciális nyelvi iskolákban lehet. Azaz nem létezik török falu török iskolával. A török nyelv minden ilyen esetben csak egy tantárgy.

Igen, vannak iszlám vallási magániskolák, de ezekben meg arabul tanítanak.

A törököknek csak egy része van délen koncentrálva, azaz a másik állítás sem igaz.

Etnikai térkép: maxval1967.files.wordpress.com/2012/05/bgethn.png - kék: bolgár keresztény többség, zöld: török többség, piros: bolgár muzulmán többség, sárga: nincs többség. .

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 09:14:02

@élhetetlen:

A két dolog egész más. A homokosságnak vannak külső jelei, a rákosságnak nem.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.02.07. 10:16:41

Hmm, ezt a postot magam is írhattam volna, hasonlót tapasztalok csak más fronton.
A posthoz még hozzáfűzném azt, hogy: mindezt ingyen és azonnal!

2014.02.07. 10:31:04

@maxval a gondolkodó birca: Ezeket most lattam... Tul van targyalva az ugy, de maradjunk annyiban hogy szerintem az egyeni boldogsag a fo szempont egeszen addig amig mas embernek nem art az illeto. Hiaba probalod kovetkezetesen osszemosni a pedofiliat a homoszexualitassal, a ket dolog teljesen kulonbozo. Pl. ha egy ferfi megeroszakol egy not, az heteroszexualis 'szex', de megis egy borzalmas, eroszakos cselekmeny ami az egyik fel szamara sulyosan negativ kovetkezmenyekkel jar. Ugyanez a pedofiliaval. Ezeket az eroszakos cselekmenyeket nem lehet osszehasonlitani azzal ha ket felnott ember a sajat szabad akaratabol szexualis vagy mas jellegu kapcsolatot letesit, fuggetlenul attol hogy milyen nemuek az adott emberek.

Az 'egyeni boldogsag nem szempont' elvet kovetik pl. iszlam fundamentalistak akik szerint mindenkit kenyszeriteni kell hogy muszlim legyen, hiaba gondolja az illeto balga modon hogy neki inkabb a keresztenyseg lenne jo, akkor is ra kell kenyszeriteni az iszlamot mert az a jo neki es a kozossegnek. Ugyanez nacikkal: fogyatekos embereket sterilizalni kell, sot akar elpusztitani, hiaba gondoljak ok hogy csaladot akarnak, mi jobban tudjuk hogy nekik es a tarsadalomnak mi a jo.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 10:50:49

@Mirjam2:

Nem fontos a pedofiliát példának felhozni.

Mondok más példát: két testvér szereti egymást és szexelni akarnak. Ezt tiltja a törvény. Miért avatkozik bele a törvény két felnőtt ember boldogságába?

Vagy: miért tiltja a tv. a többnejűséget?

Stb.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 10:51:31

@Mirjam2:

"iszlam fundamentalistak akik szerint mindenkit kenyszeriteni kell hogy muszlim legyen"

Ez nem vonatkzik zsidókra és keresztényekre.

nachtstern (törölt) 2014.02.08. 09:53:48

Mintha én írtam volna:-) Pontosan ugyan így gondolom, ugyan ezek a tapasztalataim.

Haynau (Sons of Monarchy) 2014.02.09. 12:03:21

Köszönöm a posztot, akár én is írhattam volna! Özönlik a sok kérdés-kérés, a "nem tudok németül de munka kellene, ja lakás is - deha lehet ingyen"-stílusban. Jaj annak, aki visszakérdez és/vagy rámutat, hogy nyelvtudás nélkül nehéz lesz, a meló nem röppen csak úgy senki szájába és a legendákkal ellentétben nincs kolbászból a kerítés! Csípőből jön a fikázás, micsoda szemétláda vagy, hol az a híres magyar összefogás stb...

Bocs, de eddig is és továbbra is szívesen leszek szemét geci - és NEM teszem senki szájába az előre megrágott kaját. Tessék tudomásul venni, hogy a munkapiacon nem rózsás a helyzet, akinek meló kell, annak bizony fel kell mutatni tudást - nyelvi és szakmai téren.

nachtstern (törölt) 2014.02.09. 14:28:30

@Nyulz of the World:
Szerintem a két csoport méretét rosszul becsülöd meg. A suttyó, mindegy hol él lúzer marad rétegből rengeteg van és a számuk csak növekszik, míg a szorgalmas, kitartó, integrálódó honfitársaink száma konstans...(többségük még az EU előtti időkben érkezett az országba)

Badeni_lakos 2014.02.11. 00:11:21

@DieNanny [SZ,CH]: Tényleg ilyen jó volt ott? Akkor lehet most 7végén elnézek arra, mivel Bécsbe utazok. :) Én a Baden-Württembergi Badenben lakom, de most közelebb költöznék kishazánkhoz, Persze ez a munkától függ, h találok-e ott valamit.

Na, de milyen volt ott Baden ben? Voltak jófej arcok, szomszédok? tartod a kapcsolatot az ottani ismerőseiddel?
És Milyen most Svájcban? Hol jobb dolgozni / élni szerinted?

Shoyu 2014.02.12. 07:18:40

Hogy ez mennyire tipikus magyar hozzáállás. Nincs olyan amit ne fikázna ez a poszt és ráadásul még attól ideges a posztíró, hogy a magyarok milyen fikázós népség, hát gyönyörű, talán pár év Ausztriában és helyrejössz, nem könnyű tudom, Magyarországot kiheverni tényleg nem könnyű.

matthaeuspassion 2014.02.27. 14:14:32

@Badeni_lakos:
Azért a szezon és a fazon, az osztrák dialektusokat letudni egy boarischsal némileg egyszerûsítés, ha már, akkor weanerisch satöbbi. Amúgy a cikket én is írhattam volna, de nem tettem :)

vágtázó halottkém (törölt) 2014.09.16. 08:57:55

En nem hagytam el Mo.-ot, viszont kulfoldiekkel dolgoztam egyutt evekig. Melysegesen egyetertek veled, posztiro!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása