oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 23. 07:00,  Ausztria csalóka közelsége 530 komment

2013. június 23. 07:00 Határátkelő

Ausztria csalóka közelsége

Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, ám közben nagyon is más ország. Barna írása az osztrák mentalitásról, gondolkodásról és az ott élő magyarokról.

Bécs 3.jpg

„Hat éve élek itt Ausztriában. Itt ismertem meg a kedvesemet, és a távkapcsolatról már akkor sem voltunk jó véleménnyel. Sokat voltam előtte Bécsben nem turistaként, ez is hozzájárulhatott ahhoz a döntéshez, hogy itt költözzünk össze és nem Pesten.

Igaztalan volna elfeledni, hogy döntésünknek volt egy erős gazdasági alapja, úgy nézett ki, itt egyszerűbb lesz megélni. Ez így nem teljesen volt igaz, bár a történtek fényében biztos vagyok benne, hogy ha anno máshogy történt volna, ma nem valószínű, hogy lenne két gyermekem. Szóval összetett a dolog.

Azért ragadtam billentyűzetet, mert amit a blogon olvastam és itt Bécsben és Ausztria egyéb területein tapasztaltam, bizony el-elkeserít. Oda és vissza is. Persze van sok kellemes élmény is, nem véletlenül olvasom a blogot sem, de az osztrákok többnyire ugyanúgy kihasználják a nyugaton megélhetést kereső „munkásembert", mint máshol nyugaton. Lehet a közvetítő cég, iroda magyar, szinte csak rosszat hallottam róluk, és nem magyar viszonylatban sem sok jót.

Kapitalizmus van és itt is egoisták az emberek, a lehúzom mentalitás itt is megtalálható, ahogyan a másik oldalról meg az emberi hülyeség (oh, bocsánat: naivitás) is határtalan. Néha persze az ember komolyan megsajnál egy-egy frankhitelest, de sajnos tenni alig valamit tud.

Lábjegyzet: én a Bécs városa által szervezett, migránsoknak szóló program egyik oktatója vagyok, viszonylag sok és egyre növekvő számú magyar talál ide és hallok tőlük sok mindent. Viszonylag nagy a merítési lehetőségem, és viszonylag sokszor döbbenek meg és egyre többször.

Hullámokban tolják egymást a népek

Azt gondolom, ami ma Európában folyik az egy annyira nem is finoman kialakuló „rabszolga-foglakoztatás". Mindig jön egy újabb náció, aki még kevesebbért vállalja a szarvakarást.

Nem gondolnám rasszizmusnak, de már régóta megfigyelhető, nekem mondjuk 1995/96 környékén tűnt fel, hogy Münchenben (például) egy német nem lehet és nem is lesz soha Junkfoodmitarbeiter. Soha. A takarítás, segédmunka etc. többnyire már egy vagy több náció által kisajátított terület. Például Bécsben a Központi Kórházban a karbantartók 90 százaléka ex-jugó.

Szabályos hullámokban tolják egymást a népek ki. A legújabb kapunyitás óta meg csak kaotikusabb lett a helyzet. A fekete, szürke zónában döbbenetes mennyiségű kelet-európai robotol fillérekért, igaz ez otthon jó pénz. Van olyan, aki évek óta ingázik Kelet-Szlovákia és Felső-Ausztria között.

Azok a magyarok, akik ide jönnek, értelemszerűen elég vegyes képet mutatnak. Vannak, akik élből a szociális juttatások irányába kutakodnak, önkéntelenül rombolva más népek erősen sztereotip megítélését.

A nyelvtudás és annak hiánya

Elképesztő, mennyi ember vág neki minimális nyelvi háttér nélkül, kicsit talán rásegítve arra, hogy kihasználják. Az előadásokon az emberek kétharmada nem beszél egy árva mukkot sem németül, nemhogy a proletár bécsit kapirgálná. A kvalifikáltabb állásokban az angol szinte mindig elégséges, ugyanis sokan beszélik.

Szerintem ha valaki komolyan gondolja az ittlétet, annak elkerülhetetlen a német nyelv és az osztrák kultúra alapos ismerete.

Ami talán a legfontosabb: alaposan elő kell készíteni mindent, hússzor utána kell érdeklődni hol, merre, mi, hány óra. Bécs már tudtommal dolgozik azon, hogy az alapvető információk elérhetőek legyenek az interneten.

Azonban ez nem tudja helyettesíteni a magyar hatóságokat. Akik viszont, bocsánat a minősítésért, rendkívül trehányan állnak a kérdéshez. Jó, a bécsi nagykövet nem tette magasra a lécet, de akkor is, róluk csak rosszat hallottam, tapasztaltam. Remélem, valaki majd kontráz és mond pozitív példát is.

Nekem sem volt egyszerű itt gyökeret ereszteni és ez valószínűleg nem is nagyon változik már, hiszen mégis csak más hely, más szokások. Ám úgy vélem, itt azért lehet egyről a kettőre jutni.

Az itteni magyarokról

Az utóbbi évek alatt az a tapasztalatom kerekedett ki itt, Ausztriában, hogy a tipikusan magyar tulajdonságok között az egyik legelső a folyamatos rimánkodással kísért segítségkérés, majd a köszi nélkül tipli.

A másik nagyon magyar dolog a más zsebében való kutakodás. Mennyit keresel, mennyiért bérlitek, stb. Nagyon káeurópai a visszaszámolás is, nálunk ugye forintra, van olyan ismerős, haver, aki sok éve él itt, de még mindig forintban számol. Én nem értem.

A legmagyarabb azonban a széthúzás. Akár egyesületi szinten, mert egyébként van itt minden mindenből minimum kettő és ugye ott is mindenki a másik zsebében szügyig...

Végül egy nagyon egyéni probléma: ha itt valaki „magyarkodni" akar, akkor az szinte kötelezően a 80-as – 90-es évek gagyiját jelenti, legyen szó buliról, zenéről, ünnepről vagy bármi másról – természetesen tisztelet a kivételnek, mert azért az is akad.

Voltam olyan „magyar" diszkóban, hogy nincs az a szeszmennyiség, ami elviselhetővé tenné az ott uralkodó rettenetet. Sajnálom, de nekem nem a mulatós zene ugrik be, ha „magyarként" akarok bulizni. Persze ez nagyon szubjektív.

A csalóka közelség

Az egy teljesen általános dolog, hogy ha az ember „új hazát" választ, akkor ott sok minden nem jó, mert nem ahhoz van hozzászokva, legyen ez bürokratikus ügyintézés vagy egyszerű hétköznapi konfliktus a szomszéddal. Az ember hajlamos mindent a hazai dolgokhoz hasonlítani, illetve érthető módon valamennyire vágyik is haza.

Ez tök normális, de Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, de közben nagyon is más ország.

Az osztrák is siránkozik, jammerol és nem túl elegánsan kerüli a munkát, de valahogyan mégis nagyon más itt minden. Ami még dob a beilleszkedési nehézségen, melyek teljesen ideális közegben is léteznek szerintem, hogy itt Magyarországhoz képest sok, kulturálisan jelentős különbséget felvillantó etnikum is van, főleg az olcsó lakhatási viszonyokat kínáló helyeken.

Ausztriáról dióhéjban

Nyilvánvalóan nem mindegy, melyik társadalmi réteget ismerjük meg jobban, melyikben kezdünk el dolgozni, élni. Valószínűleg egy vendéglátós nagyon más képet alkot az országról, mint egy közgazdász vagy egy építész, és itt nem a műveltségükre vagy intelligenciájukra gondolok.

Ausztria szövetségi köztársaság, ami nem csak alkotmányjogilag fontos különbség Magyarországhoz képest.

Lazábban értelmezve még talán a „vörös Bécs kontra vidék" hasonlat megállná a helyét nálunk is, bár azért Bécsben tényleg elképzelhetetlen, hogy ne baloldali jelölt nyerjen.

Azonban a helyzet ennél jóval bonyolultabb. Egy osztrák számára sokkal fontosabb a terület szerinti származás, mint egy magyarnak. Nem mindegy, hogy Voralberg vagy Tirol, Karintia vagy Alsó-Ausztria és az sem mindegy, hogy ezeken a területeken belül ki honnan jön, Weinviertel vagy Mühlviertel.

Ez egyébként a beszélt dialektusból is hamar kiderül, az avatatlan fülnek a különbség csak a ronda és még rondább német érzékelhető. Nem beszélnek sem szépen, sem szabályosan németül.

A bajor sem nehezebb, mint más német nyelvjárás, azonban ha ráadásul nem is használják rendesen... Az eredeti bécsi dialektre meg alaposan hatott a szláv közelség, és egy kicsit a magyar is. Nem csak Gulasch und Palatschinken...

Az osztrák Trianon

Ajánlanám a Tollpatsch (saját szabad fordításomban egyszerien nagyon béna) kifejezés eredetét megnézni. Voralberg ráadásul külön ügy, ők eredetileg svájciak, van is olyan vicces póló, amin az szerepel, hogy „őket becserélnénk Dél-Tirolra". (Azaz nekik megvan a maguk Trianonja, ez ugye ebben az esetben Dél-Tirol, elég sok „nagyosztrák" matrica is látható.

Ha már itt tartunk, a történelmükhöz is másképp állnak hozzá, hiszen ennek része az is, hogy ők miként állnak a németséghez.

Miközben nagyon sok közös pontja van történelmüknek, akadnak meglepő dolgok is: például az, hogy csak 1965 óta van nemzeti ünnepük. Nem egy és nem két történész pont ezért erre az időpontra teszi az osztrák öntudatra ébredés dátumát.

Viszonyuk erősen ellentmondásos a németekkel és velünk is. Anno nagyapám mindig sógoroknak nevezte őket, ma már sajnos nem tudom megosztani vele, hogy na EZ nem igaz. Innen nézve.

Valami nagyon abszurd parasztromantikával gondolnak ránk, de mint bármikor is egyenlő partnerre... Kicsit olyan ez, mint „a dugtunk is, nem is volt rossz, de hogy ez valaha is a feleségem volt?!?" Azt persze tegyük hozzá, általában megbecsülnek, szívesen látott vendégek vagyunk, legalábbis vannak bőven alattunk a ranglétrán."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr405372147

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TESZT Bécsi Egyetemre készülőknek 2013.06.23. 23:57:15

Vajon te beiratkozhatsz felvételi és tandíj nélkül a Bécsi Egyetemre? Töltsd ki TESZTÜNKET és választ kapsz! Most érettségiztél és külföldi egyetemen szeretnél továbbtanulni? Vagy külföldi Master képzésre szeretnél jelentkezni? Ha beszélsz németül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:25:28

@Kovermadar: "Egyáltalán mit jelent az, hogy társadalom? Mi az alapja?"

Te.

"Világ életemben visszahúzódó, csendes, "csak hagyjanak békén" típus voltam."

És? Sose bántott senki, de simán megölnél egy másik embert akit sose láttál, mert az tolvaj.

mzgldr 2013.06.24. 14:27:04

@tableno: milyen küzdősportot tolsz?

tableno 2013.06.24. 14:28:15

@mzgldr: Többet is kipróbáltam már: dzsúdó, aikidó, kick-box.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:29:51

@Kovermadar: "Nem mondtam, hogy bárkinek is meg kell verni a hangoskodó gyereket. De egy bizonyos elkülönülést támogatnék, ahol van zajos sarok és csendes sarok. Ez is bűn?"

dehogy az. éppezért, gondolom mégse neked szólt amit írtam, csak magadra vetted valamiért.

Speciel a gyerekmentes szálló nem hülyeség, én gyerekkel nyilván nem megyek oda, aki meg csendeset keres az odamegy, szerintem ez fasza megoldás. A repülőn más a helyzet, azt a pár órát kibírod, egy fémdobozban összezárva ez van. Menjél busszal. De ez a házmesterduma és mentalitás, hogy nyaraláskor a gyerekek szaladnak meg spriccolnak a medencében, micsoda dolog, gondolom az ilyet szijjal verték, ha nem kussolta végig a gyerekkorát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 14:31:04

@pappito:

Én? Ezt fejtsd ki :)

Valószínű bántottak, nem is keveset, hogy így gondolkozdom, nem? Lehet nem elsősorban fizikálisan. Mondjuk lehet akár a szüleim is furcsán bántak velem, aminek még érdekesebb eredménye lett...
Nem ismerjük egymást... nem tudhatom, hogy Te mitől vagy pacifista és Te sem tudhatod, hogy én mitől lettem totálisan érzéketlen...

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:31:59

@Kovermadar: "Megint megkérdezem: mindent viseljek el, ami nem tetszik, ráadásul szó nélkül. OK.
Mit kapok cserébe? "

Már kaptál, millió törvényes eszköz áll rendelkezésre, hogy a számodra nem tetsző dolgokon változtass. A panaszos levél írásától a pártalapításig. (vagy, mondjuk oda is mehetsz a szomszédhoz amikor orditatja a zenét, hogy héló, halkítsd le, tesókám. Nem ölheted meg, mert nem szereted sajnálom. )

mzgldr 2013.06.24. 14:32:21

@tableno: és melyik jött be legjobban? Most erősítési szakaszban vagyok. Szerencsére egész életemben viszonylag jó felépítésű voltam, de a küzdősportok elkerültek. Most megpróbálom felhozni magam egy normális szintre izomerő tekintetében, aztán választani egy szimpatikusat.

Igényes 2013.06.24. 14:33:28

@tableno: Ahol engem agyon akarnak verni, ott én is ottvagyok, szépgyermekem. :) De én most érveket szeretnék Tőled hallani. Racionális, érzelem és izzadságszag mentes, nem hormonalapú indoklást arra, hogy mi legitimálja egy idióta viselkedését, több száz ember ellenében.
És hogy miért olyan főbenjáró bűn a fenti idiótának olyan módon jelezni ezt, hogy az várhatóan tanuljon belőle, ráadásul még úgy is, hogy semmilyen maradandó baja nem lesz sem neki, sem a kölykének, ha már a magyar állam kölségére óhajtja kinyomákolni magából.

Nos? :)

BTBTBT 2013.06.24. 14:35:19

@pappito:
Vedd mar eszre, hogy nem magamrol beszeltem, hanem a torvennyel kapcsolatban.
Az szerencsere nem a te gondod, hogy mikent viselkedek a gyerekekkel. Az sem, hogy elhiszed-e, hogy nekem eleg a tekintely feluk szemben.

Ne faradj azzal, hogy hulyesegeket probalsz allitani rolam, akit nem ismersz, es akinek felreertelmezed es magyarazod a hozzaszolasait.
Puffogj inkabb magadban ezzel a liberalis, mindenkit egykent kezelo dumaval. :)

Igényes 2013.06.24. 14:35:31

@Kovermadar: Pardon, elsodortak az események. Igazad van. :)

Valószínűleg abból fakadhat egyébként, hogy a nyugati társadalom az individualitásra helyezi a hangsúlyt, akkor is, hogy az az indivídum visszaél a hülyeséghez való jogával. Keleten meg inkább közösségi érdekekben gondolkodnak.

A magyarok meg vegyesen.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:35:44

@Kovermadar: nem vagyok pacifista. Fegyverbarát vagyok.

tényleg nem ismerjük egymást, de feltételezem, hogy minden csúf tapasztalatodat Mo-n szerezted, ahol nem laksz már egy ideje, hanem szépen megálloda helyed a svéd társadalomban, kicsit furának tartom az ezirányú derpegést. Lehet, hogy vert az apád vagy nem jutott kalácsra, mittudomén.

Az a te döntésed, hogy elfogadod és betartod-e a játékszabályokat, megkísérled megváltoztatni őket, vagy áthágod őket. Semelyik döntésedért nem tehetsz mást felelőssé.

tableno 2013.06.24. 14:36:52

@mzgldr: Mindegyik másra jó. A dzsúdó egyszerű, mind a faék, de ad egy jó alapot (erőnlét, eséstechnika, egyensúly). Az aikidó talán a legszebb, legelegánsabb harcművészet, viszont csak nagyon magas szinten tudod konkrét hasznát venni önvédelemhez. A kick-box pedig azt nyújtja amit a neve: megtanulsz ütni és rúgni. A három kombinációja már viszont eléggé hatékony tud lenni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 14:37:08

@pappito: azert van egy alapveto federal torveny ami a fegyvertartast engedelyezi, egyetlen allam sem korlatozhatja, vagy tilthatja be

Igényes 2013.06.24. 14:37:16

@Kovermadar: Jah a másikra írtad... mindegy.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:38:08

@Barátusz: "Ne faradj azzal, hogy hulyesegeket probalsz allitani rolam,"

a saját írásodat másoltam vissza. ha hülyeségnek tűnt... valószínűleg azért mert az

(nem vagyok liberális)

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:39:56

@hagyma: mindenféle feltételekhez kötheti és szabályozhatja (regisztráció, licenc, kiad-e vagy sem rejtett vagy nem rejtett viselési engedélyt, engedélyez-e assault weapont, stb.)

a szabályozás pedig államonként eltér. ami federal az amit a second amendmentből szeretnek levezetni NRA-ék :)

Igényes 2013.06.24. 14:40:39

@Barátusz: Szerintem ideggyenge. Ez valamiért most arat liberáliséknál (nem akarom elvinni politika irányába, de nagyon kell akarni nem észrevenni:) ).

BTBTBT 2013.06.24. 14:40:56

@pappito:
Ezt kifelejtetted abbol a mondatbol -
"akinek felreertelmezed es magyarazod a hozzaszolasait."

Tenyleg ne faradj, mert ami nem ingem, nem veszem magamra. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 14:41:33

@Kovermadar: ha megerőszakolnak az utcán (OK, engem nem fognak), akkor lazítsak és próbáljam élvezni, mert a támadót is meg kell érteni;

nana,, ne legyel abban olyan biztos!

tableno 2013.06.24. 14:42:20

@Igényes: "Racionális, érzelem és izzadságszag mentes, nem hormonalapú indoklást arra, hogy mi legitimálja egy idióta viselkedését, több száz ember ellenében." - ha lenne egy kis eszed, megértetted volna, hogy ez teljesen racionális indoklás volt. De legyen neked karácsony, szájbarágom: a nő lehet, hogy idióta volt. Lehet hogy bunkó is. De a fizikai erőszak már más kategória: ha valaki elkezdi problémamegoldásra és/vagy feszültséglevezetésre használni, hajlamos eszkalálódni a dolog: pofon-rugás-baseballütő-pisztoly-tank-atombomba. Egy civilizált társadalomban ezt igyekszünk elkerülni.

BTBTBT 2013.06.24. 14:43:08

@Igényes:
Nem a politikai beallitottsagra celoztam, hanem a liberalis gondolkodasmodra. Meg arra, hogy valaki baromsagokat probal allitani rolam.
Marad a szures, ha nem all le. :)

Igényes 2013.06.24. 14:44:38

@hagyma: Sosem tudhatod. Talán valaki megkíván. :)

A támadókat persze meg kell érteni, senki nem születik aberrált bűnözőnek, de a megértés a büntetés mellett, és nem helyette kell hogy szerepeljen.
Vagy be kell vezetni azt, hogy kétféle közhatalmi helytelenítési mód létezik, az egyik, hogy "ejnyebejnye, többé ilyet ne csinálj", és kettő darab dádával a kisseggedre elintéztük, a másik meg, hogy itt helyben lelőttelek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 14:47:22

@pappito: ezt ertem - amugy nem astam bele magam, tehat nem ismerem allamonkent - de a fo lenyeg, jogod van otthon fegyvert tartani
a viseles mas tema stb.

az ittenit NC ismerem
mikor fegyvert akartam, bementem regisztraltam, egyszerre 3 engedelyt lehetett 5 dollar/db kerelmezni
2 nap muylva vissza kellett menni, ide adtak a kezembe
ez pisztolyra revolverre stb szolt
amikor a puskat vettem besetaltam a Walmartba es egy jogositvanyra, miutan bepotyogtem a computerbe a nevemet es a cimemet a kezembe nyomtak
fegyverviselesit nem kertem, nincs ra szuksegem
/ja a puskahoz, hogy hasznalhassam, meg kell egy 10 oras vadasztanfolyam, onnantol vihetem az erdobe:)/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 14:48:33

@pappito:
Én végigkussoltam :)

Busszal nehéz átmenni Amerikába vagy a környéketekre, de megpróbálhatom :)

Igényes 2013.06.24. 14:50:48

@Barátusz: Én már kinyomtam. A liberalizmus amúgy szerintem jó dolog, szerintem én is olyasmi vagyok. Csak amit itt annak hívnak, az nagyon nem az. :))

@tableno: Egy pofon nem fizikai erőszak. A fizikai erőszak az az, amikor sérülést szenvedsz, többnyire súlyosat és maradandót. Amikor pl. Ruandában machetével gyilkolták egymást ezrével a sötétarcú jóemberek, akkor a nemzetközi sajtó kiállt az erőszak ellen, és egyemberként elítélte AZ ERŐSZAKOT.

Többek között az ezekhez hasonló esetekből fakad az, ami belétek van sulykolva, hogy az erőszak rossz, és harcolni kell ellene. Ez szép és helyes, csak aki elkezdte csinálni, nem gondolt arra, hogy nem fogtok tudni különbséget tenni a harmatos lepkefing típusú erőszak (=bőven megszolgált pofon), és a valódi erőszak (=népirtás) között.
Nem ez volt az egyetlen tévedésük, de már mindegy. Próbálj meg önállósodni. :)

Btw, normál esetben semmilyen szolgáltató semmilyen alkalmazottja ne verekedjen, de ez sem nem verekedés, sem nem normál eset.

Sikerült felfogni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 14:51:20

@Igényes: a tortenet nem egeszen errol szol
a buncselekmeny egy dolog, itt jol megmernek erte, de az nem mindig hazbetores, vagy gyilkossagi kiserlet

a fegyvertartas mas dolog, az arrol szol, hogy jogod van megvedeni a lakasodat, a csaladodat es ebben az allam nem korlatoz
ha a fegyvert rossz celra hasznalod leultetnek 123 evre, de ettol ne korlatozzak mar, aki akar maganak
otthon ezt maskeppen latjak, en is maskeppen lattam, nincs ebben semmi rossz, es otthon nincs is kulonosebb szukseg ra, de mint mondtam itt a fel orszag nem varosokban el

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:51:30

@hagyma: akkor is kell 10 órás tanfolyam, ha csak a range-re mész ki és nem vadászol vele?

a rövid lőfegyvert általában máshogy kezelik, van ahol arra sem kell külön engedély

nem az az érdekes arrafelé, hogy jogod van otthon fegyvert tartani, hanem az, hogy jogod van használni személy és otthonvédelemre alapból.

borzimorzi 2013.06.24. 14:52:36

@pappito: Ha minden gyerek lelőné az apja fegyverével a tesóját, akkor az Egyesült Államok jó részén tele lennének a temetők gyereksírokkal. Szerintem nem kell a hisztikeltés.

Mellesleg a gumilövedékes fegyver nem éleslőszerrel müx, benne van a nevében. Nyilván ennek megfelelően kell a tárolását szabályozni. Üresen nyugodtan ott lehet az éjjeliszekrényben, de a gumilövedék csak valami zárható dobozban lehet. Nyilván nem hátrány, ha a tulaj ujjlenyomatára nyílik.

Plusz a korszerű riasztórendszereket nem lehet megspórolni. Fontos, hogy azonnal csipogjon, mihelyt behatolás történik. Jellemzően a hálószobákat nem az utcára tájolják, hanem a csendesebb átriumra vagy hátsóudvarra. Kis szerencsével a betörő az utca felől mászik fel és be, tehát a konyhában, előszobában, dolgozóban jelenik meg először. A jelzésre megébredtél, 3 perc alatt betáraztad a gumilövedékest. Kilesel a hálóajtón és ha többen vannak és nálad erősebbek, pláne, ha fel vannak fegyverezve, akkor hívod a telefonon a rendőrséget, akik majd hallják és rögzítik, mi van, majd felszólítod a betörőket, hogy távozzanak. Ha erre távoznak, OK. Ha megtámadnak, akkor lősz. A személyed elleni támadás ugyanis már nem vagyon elleni bcs, nem holmi kis betöréses lopás. Az már súlyos testi sértés vagy emberölés kísérlete, ill. megkezdett bcs minimum. Teljesen sima jogos önvédelem LENNE lőnöd egy normális jogállamban. Még valódival is, nem, hogy gumival. De OK, éles lőszert ne adjunk civileknek. Rendben. Gumilövedékest azonban nagyon is kéne, hogy kaphasson, aki kér és a feltételeknek megfelel.

Üdv:
b

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 14:52:52

@pappito:

Nem is akartam megölni (bár nem hullajtanék könnycseppet, ha elhalálozna, mondjuk alkoholmérgezésben :) ).

Írtam már a főbérlőnek, sok lakótársammal együtt. A dolog pikantériája, hogy a törvények szerint 7 és talán 21 között lehet. Ezzel nincs is olyan nagy gond általában, de mikor egy hónapon keresztül folyamatosan erre kelsz, akkor felmegy a pumpa.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:55:16

@borzimorzi: megkérdezhetem, hogy mennyi fegyvertapasztalatod van?

Igényes 2013.06.24. 14:57:52

@hagyma: Igény itt is lenne rá, a kistelepüléseken nagyon panaszkodnak. Főleg a cigányokra persze, de akármilyen tróger betörhet. Inkább lehetőség nincs rá, mert az egész jogrendszer megreformálásával kellene kezdeni. Itt a rendőr is hatvanszor meggondolja, mielőtt lőni mer, nehogy őt vegyék elő a végén.

Az USA-ban ezek a többszáz éves büntetések nagyon tetszenek. Ha egyszer kitör rajtam az önmegvalósíthatnék, elmegyek az usába, és ügyvéd leszek. :D
Kár hogy egyelőre szegény vagyok ahhoz, hogy kibekkeljem egy normálisabb egyetem tandíját, meg azt a pár évet amíg tart, munka nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 15:02:58

@pappito: gondolom a sajat teruletemen jarkalhatok barmivel, ha akkora a teruletem, hogy vadaszni is tudok rajta akkor kell vadaszengedely
majd utana kell neznem, most vagyunk hazvasarlasban,
most lakoparkban elunk itt elfer a gardroban a puska is, meg a smith and wesson is itt pont a computerasztal melletti kisasztal nagyfiokjaban:)

erdekes az is hogy egyszeruen jogod van tartani, mert nem sok orszagban alapveto allampolgari jog

tableno 2013.06.24. 15:04:25

@Igényes: "Kár hogy egyelőre szegény vagyok ahhoz, hogy kibekkeljem egy normálisabb egyetem tandíját, meg azt a pár évet amíg tart, munka nélkül." - szerintem gyüjtsél valami olyasmire, amiből hasznod is lesz. Az egyetem (meg úgy általában a gondolkodás) nem neked való...

Igényes 2013.06.24. 15:06:36

@tableno: Szűrjél már, mucika.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 15:08:46

@Igényes: fentebb irta valaki, hogy most mar annyiban valtozott a torveny, hogy ha betornek es megtamadnak, jogosult vagy megvedeni azon az aron is magad, ha a tamado meghal
hat ez egyszerubb fegyverrel
termeszetesen ennek az orszagnak a fegyverrel kapcsolatos tortnelmi hagyomanyai meroben elteroek
ez az onvedelmen kivul a szabadsagjog egyik alapveto jelkepe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 15:09:38

@Igényes: hat ahhoz, hogy Te az USA-ban ugyved legyel kurva sok penz kell:)

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 15:09:52

@hagyma: hát nem sokfelé alapjog, nálunk privilege a rendőrség szerint :)

vazzup 2013.06.24. 15:10:52

@Igényes: oké, akkor ezek után ahányszor a buszos leszorít az útról, mert figyelmetlen, vagy az autós ledudál, mert olyanja van (biciklizem), akkor nyugodtan rángassam ki a kormány mögül, kurvaanyázzam telibe és verjek le mindegyiknek egy bazi nagy sallert, hogy eleredjen az orra vére, hogy tanuljon meg közlekedni és ne legyen fáradt, vagy figyelmetlen és ne hagyja, hogy bármi elvonja a figyelmét a vezetésről.

Értem.

ps.: én örülök neki, hogy azt az ideggyenge, anyázós, pofozkodós villamosvezetőt eltávolították az állományból. Egy gond van, ahogy olvasom a sok BKV-s kommentjét, azt beszélgetik, hogy akkor ezentúl mindenkit ki kell vasalni, mert hát, az az angol kurva.... az nem jut eszükbe, hogy igen, fékezel bazmeg és nem pofozkodsz. Jé, van harmadik út is. Nocsak. Anyázni szabad, ütni nem.

Igényes 2013.06.24. 15:15:24

@hagyma: Egen. :( Itt sem kevés egyébként.

Fegyverrel kapcsolatban, itt azért főleg azért olyan minden, amilyen, mert diktatúrásat jáccottunk. Azok nem szerették a konkurenciát.
Nálatok meg sokáig legfeljebb az indiánokkal kellett vitatkozni arról, hogy te most jogosan vagy ott, vagy nem.

@vazzup: Már megint sarkítasz meg ferdítesz, csak hogy hisztérizálni lehessen. Ez nektek miért jó, most őszintén?

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 15:15:41

@hagyma: a 2. vh-ig Mo-n is gyakorlatilag szabad fegyvertartás volt (nemesség és polgárság) csak aztán a komenizmus kezdett rettegni a polgároktól (mai napig ez van a fejekben leginkább)

de tény, hogy más a történelmi háttér, hagyományok, stb.

vazzup 2013.06.24. 15:19:16

@Igényes: miért is sarkítok? A villamosvezető ezt csinálta. Volt egy figyelmetlen gyalogos, aki elélépett, ez fékezett, kiugrott, anyázott szana-széjjel, erre a nő megelégelte, bemutatott neki, az meg lekevert neki egy akkor sallert, hogy vérzett.

Akkor hol a picsába ferdítek, mondjad már el?! Ugyanezt írtam feljebb, csak úgy, hogy én is csinálhatnám ezt, mert szerinted, meg az agybagyenge BKV-sok szerint (vannak normálisak is, itt csak azokról beszélek, akik itt kommentelnek: www.facebook.com/NeRugjakKiAVillamosvezetot ) ez normális, nevelő célzatú saller. Akkor én miért is ne pofozkodjak?!

He? Most őszintén?! Olvass bele, azt beszélgetik éppen, hogy legközelebb áthajtanak a figyelmetlen gyalogokon.

Igényes 2013.06.24. 15:28:42

@vazzup: "miért is sarkítok?"

A csaj nem "figyelmetlen vagy fáradt", hanem tahó volt. Jó, lehet hogy a problémakezelési módszere az, hogy ha zavarban van, akkor bunkó lesz, de akkor a sofőrnek meg ez.
Az anyázás simán belefér ilyen esetben, ő is ember. És a többi utas is szintén ember. És nem anyázni vagy verekedni ugrott ki, hanem őbritpinasága testi épségét ellenőrizni. Ilyenkor ezt MEGKÖSZÖNNI illik, nem hepciáskodni.
Vérzett, vérzett... nyilván rutinosabban kellene gyalogost pofoznia, hogy pontosan be tudja mérni, mekkora ütés az, ami már nevelő hatású, de még nem vérzik.

Szerintem is abszolút nevelő célzatú volt a saller, és igen, ha ilyet tapasztalsz, pofozkodj nyugodtan. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a jelenség megszűnjön. :)

"azt beszélgetik éppen, hogy legközelebb áthajtanak a figyelmetlen gyalogokon."

BKV-s szempontból azt kell mondjam, az eset tanulsága pontosan ez. Ha gyilkol, akkor is megrángatják, de nem rúgják ki. Ha emberi módon, és a másik/mások érdekeit szem előtt tartva cselekszik, mehet az utcára.
Te melyiket csinálnád?

vazzup 2013.06.24. 15:30:06

@Igényes: én nem pofozkodnék, de gondolom ez már a te szellemi színvonaladat is meghaladja...

Igényes 2013.06.24. 15:33:52

@vazzup: Itt egyedül én vagyok az, aki érvel, te meg aki ész nélkül és zsigerből anyázol.
Szerintem is egész jól mutatja a kettőnk közötti különbséget. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 15:39:01

@tableno: @Igényes: @vazzup:
Na de gyerekek!
Ez az egész úgy indult, hogy engem utál mindenki... erre egymásnak estek? :)

Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó vagyok :D

vazzup 2013.06.24. 15:40:04

@Igényes: ez én inkább a többi olvasóra bízom, hogy azt gondolja-e, hogy én zsigerből anyázom, te pedig érveket vonultatsz fel. :)

vazzup 2013.06.24. 15:41:05

@Kovermadar: hékás, én nem utállak, eszemben sincs, csak a kisebbségekkel és a bűnöző elemekkel kapcsolatos nézeteidet nem tartom jónak és kívánatosnak, ez minden.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 15:47:40

@vazzup:
Na várj :)
Nekem a bűnöző réteggel van bajom. A kisebbségekkel nincsen. Arról meg nem tehetek, hogy bizonyos helyeken, bizonyos réteg jelentős része adott kisebbségből kerül ki.

Ilyen van Magyarországon is, Svédországban is, Amerikában is, mindenhol a világon.
Semmi bajom pl. a négerekkel, de a rendbontó (és/vagy ingyen élő) szomáliaiakat utálom (a rendbontás miatt és nem a bőrszín miatt).

Maradék rosszindulatom pedig az általánosításon alapul, de erről azt hiszem maxval írt egyszer okosat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 15:49:49

@Igényes: olyan 2 hete a Hotelben 2 szerelo szerelt valamit a vendeg furdoszobajaban
es az egyik mondta a masiknak, hu ennek a nonek jo segge van

a no meg a szobaban meghallotta
1 ora mulva ki volt rugva a pasi
otthon meg azt mondjak egy pofon belefer
nebasszatok fel megint
oruljon ha borton nelkul megussza
itt nem uszna meg

lüke 2013.06.24. 15:50:41

hát igen a takarítás ex-jugo, az orvosk közt nincs egy se-már ex-jugo-
de minden kórházban 4-5 magyar orvos
(magam is 21 évig voltam megbecsült OA,igy egy rossz szót se szólhatok rájuk)
erre pedig: tollpatch>entlehnt aus ungarisch talpas
de.wikipedia.org/wiki/Tollpatsch

Igényes 2013.06.24. 15:57:13

@Kovermadar: Szeretünk, Madár!!! :D

@vazzup: Arányaiban a többi olvasónak sincs sokkal több esze, mint neked. Én mondjuk nem értem hogy lehettek ilyen szűkagyúak, képmutatóak és embertelenek, de úgy általában nem szoktam érteni a csöviknél. Próbállak titeket úgy szeretni ahogy vagytok, és amikor végképp nem hagyjátok, elzavarlak a picsába. :)

@hagyma: Az egy másik kultúra. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 16:00:38

@hagyma:
Te, ott hogy ismerkednek az emberek?

Ha tolok egy bókot, akkor hívják a rendőrt... csoda, ha ránézni szabad... de ha nem, akkor honnan tudom, hogy tetszik?

Kicsit bonyolultnak tűnik...
A filmekben meg kefél mindenki, mindnekivel :)

Igényes 2013.06.24. 16:00:43

@hagyma: Btw, tényleg csürhe módjára zajlik a tömegközlekedés, ezzel valamit kezdeni kell. De nem azt, hogy a károsultjait kirúgjuk.

Nem a pofonnal volt itt gond, hanem azzal, hogy a csaj terhes. Ez alkalmassá teszi arra, hogy a csőcselék szimpátiáját kiváltsa... annyi logikai érzékük meg nincs, hogy rájöjjenek, csak pénzt akart.
Majd a tizedik sínrekóválygó terhesnőnél a BKK-nál is leesik, hogy ez az új koldulási trend a "Tessékmán figyelni, tessék mán agynyi pár forintot, hát éhes a pulya" helyett.

Igényes 2013.06.24. 16:03:00

@Kovermadar: Ez egy titkos amcsi kormányprogram, a lakosság telepatikus fejlesztéért. ;)
Ugye köztudott, hogy a nők csak akkor veszik zaklatásnak a zaklatást, ha olyan zaklat, aki nem tetszik nekik. Tehát 50 méterről szemléld meg a nőt, ha telepatikusan úgy érzed, hogy bejössz neki, lehet ismerkedni. Ha nem, mégy a böribe, ahol Veled lesz megismerkedve. ;)

vazzup 2013.06.24. 16:17:59

Kezd olyan érzésem lenni, hogy Igényes = én már a fény gyermeke vagyok. Legalábbis ugyanolyan felesleges bele a karakter.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 16:25:50

@Igényes:
Valami filmben volt egyszer olyan szöveg, hogy adott nő kifejezetten szerette volna, ha adott férfi erőszakolja meg :D
Így lehet ez a zaklatással is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 16:28:02

@Kovermadar: nezd munkahelyen erre vannak szabalyok, az teny, de az egy hulye aki nem latja, hogy lehet-e valami kufirc vagy nem
nem lehet mondani, hogy de megdugnalak, vagy kapasbol, hogy meghivnalak vacsorara /en ezzel kezdtem a nejemnel de ez mas tema/
szoval vannak szabalyok
munkahelyen
vendeg seggerol a jelenleteben nem beszelunk, gondolom ezt nem kell mindenkinek leirni, az a kulonbseg, hogy otthon ezert nem rugnak ki
itt is ismerek 2 hazaspart akik a munkahelyen ismerkedtek meg, tehat itt a hotelben
/en is anno a felesegemmel/
namost munkahelyen kivul ismerkednek meg, mint mindenhol a vilagon
de a meloban is lehet
hat beszelgettek errol arrol stb.
mondok egy peldat a kolleganomnek mondom, hogy, oh de jo lett a hajad es szep ma a ruhad
semmi oproblema
azt nem mondhatom, milyen szexi vagy ma...
de nem kell ezt annyira komolyan venni, az teny ha kifogsz egy hisztis picsat es beszolsz neki ,csinalhat cirkuszt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 16:32:40

@Igényes: ez a baj, hogy szerinted sincs semmi baj a pofonnal
ha egy pasit pofozott volna meg akkor is ki kellett volna rugni es birosag ele allaitani, garazdasag, konnyu testi sertes /verzett/ megalazas
de ne folytassuk a villamosproblemat asszem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 16:34:37

@hagyma: csak egy pasit, foleg ha 100 kilos a stressz ellenere sem pofozott volna meg a stressz alatt levo hos eletmento villamosvezeto

Igényes 2013.06.24. 16:38:37

@hagyma: Én ezt másképp gondolom, de tényleg elég unalmas már a téma, szóval lapozzunk. :)

Igényes 2013.06.24. 16:42:12

Seggezésért jobb szállodában egyébként itt is repülsz szerintem.

Igényes 2013.06.24. 16:42:52

@Kovermadar: Valószínűleg. A nők ilyen firnyákosok.

Igényes 2013.06.24. 16:43:26

@vazzup: Kezd olyan érzésem lenni, hogy ha te nem szűrsz, én foglak.

Igényes 2013.06.24. 16:51:00

@hagyma: Sajnos azt tudomásul kell venni, hogy a nők más elbírálás alá esnek. Az usá-ban is egyébként, még ha a seggükre nem is lehet megjegyzést tenni. Na de az usa bölcsen belátta, hogy ha látszólag udvariasak a nőkkel, akkor a nők többsége nem fog hisztizni az üvegplafon, a csökkentett fizetés, meg a többi szórakoztató jelenség miatt. :) Nagyon rentábilis elképzelés, és működik.

bpetya75 2013.06.24. 17:05:42

@hagyma:

Nem is értem, hogy úszta meg az a szerelő ennyivel... Szánalmas.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:11:29

@bpetya75: szerencsetlen nem tudta, hogy a no meghallja a szobaban
de nincs gatya
meg van a protokoll ki kellett rugni
amig igy mukodnek a dolgok otthon
totalcar.hu/magazin/kozelet/2013/06/24/ezt_mar_egy_rendornek_sem_szabad/
addig sosem lesz rend
egy hulyegyerek szorakozik a rendorokkel, azok meg haggyak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:12:28

itt a rendor nem pocsol
ha szorakozol, bevisz a bortonbe, a tobbi a biro dolga

bpetya75 2013.06.24. 17:14:42

@vazzup:

Én nem vagyok abban olyan biztos, hogy a kirúgás volt a legjobb módszer. Marha egyszerű billentyűket püfölve megállapítani, hogy a fazon ideggyenge, miközben azt kellett feldolgoznia, hogy valaki elé ugrik, azt hiszi átment rajta, de mégsem, az a hülye meg ott rityeg-rötyög. Arról nem is beszélve, hogy nem hallottam róla, hogy a nő ellen elindították volna az eljárást, holott el kellene.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:27:16

@bpetya75: ja
a not le kell csukni
a villamosvezetot eloleptetni
magyarorszagon meg leoltani a villanyt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:28:10

@bpetya75: a kirugas a minimum volt
varom mikor indul a rendorsegi eljaras, bar gondolom - remelem - elindult

bpetya75 2013.06.24. 17:30:58

@hagyma:

Miért? Csak fekete vagy fehér lehet a dolog?

A faszi durvát hibázott. Meg a nő is. Majdnem halál lett a vége. A faszi fizet érte, a nő meg szegény áldozat? Na ne.

Igényes 2013.06.24. 17:32:15

@hagyma: Itt nem meglepő, hanem elvárás hogy az emberek gondolkodjanak, és felelős módon viselkedjenek, akár gyalogosok, akár villamosvezetők. Ha majd olyan fejlett droidok leszünk mint felétek, igazad lesz. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:50:56

@bpetya75: nem a no pofozta fel a villamosvezetot
tetszik erteni
ha meg halal lett volna a vege, akkor nem a villamosvezeto a hibas
megkerdezem megint, ha egy dagadt kopasz cigany lett volna azt is felpofozza?
naugye
ha valaki feigyelmetlenul vet a kozlekedesi szabalyok ellen, azt nem pofozzuk fel, vagy ha igen akkor vallaljuk a kovetkezmenyeit
olcson megussza ugy tunik/amugy a tipikusan magyar satufek buntetes is ez/
@Igényes: sokszor nem ertem mit beszelsz, amerikaban husver emberek elnek es nem droidok, es itt is elcsattannak pofonok, csak meg lesz a kovetkezmenye

bpetya75 2013.06.24. 17:54:28

@hagyma:

A piros lámpa azt jelenti, hogy meg kell állni. Nem ajánlás, nem opció, hanem parancs. Amikor azt írom, hogy a nő felelősségre vonását hiányolom, akkor nem a villamosvezetőt védem, vagy a tettének súlyát akarom csökkenteni, hanem a kettős mérce ellen ágálok. Baromi rossz üzenete van annak, hogy a két hibázó közül csak az egyiket vonják felelősségre.

Igényes 2013.06.24. 18:33:20

@hagyma: "ha meg halal lett volna a vege, akkor nem a villamosvezeto a hibas"

De meghalt volna valaki. Vagy ez mellékes? :)

vazzup 2013.06.24. 18:33:27

@bpetya75: rossz helyen kopogtatsz, én is azt mondom, hogy kapja meg a csaj a 30.000Ft-os csekket közlekedési szabálysértés miatt, hiszen a tette ez volt. Viszont azt nem a BKV intézi, ha intézi.
De ez semmit sem változtat azon, hogy a villinger vezetője ideggyenge. Naponta többször nagyobb bazmegelést látok a közúton (felét én anyázom), mégse lesz belőle fizikai erőszak.
Érted. S nem, nekem sem köszönik meg, ha megmentem az életét, vagy éppen megmentem a sajátomat, amiből ő azt profitálja, hogy nem megy tizeniksz évre börtönbe és nem kell leélnie az életét azzal a tudattal, hogy a hibája miatt megmurdált egy ember. Sőt, általában vagy néznek, mint borjú az újkapura, vagy visszaanyáznak.
Többek között azok a BKV-s sofőrök, akik állítólag évtizedek óta vezetnek és a fenti linken arról polemizálnak, hogy ezentúl ki kell vasalni a gyalogokat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 18:47:02

@bpetya75:
Ezzel azert nem ertek egyet, mert ha lebontjuk az esetet, ezt kapjuk:
1a) lelep a no a villamos ele es eluti a villamos: egyertelmu a no a hibas, meghal, IJ, majd legkozelebb odafigyel
1b) lelep, de nem hal meg, mert meg tudja menteni a vezeto (van egy hosunk, aki a tulfizetett munkaja reven eletet mentett)
2) nem lep le a no es nincs mirol beszelni

A no megutese egyaltalan nem volt szuksegszeru es elkerulhetetlen. Raadasul a vezeto elkovette az egyetlen hibat, amit elkovethetett.

Egyszer en is majdnem kivasaltam egy busz mogul kiugro gyereket (a hatizsakjat vittem el a tukorrel - eppen csak). Nalam is elgurult a gyogyszer, de csak eauvoltottem, hogy "Normalis vagy?"
Erre bocsanatot kert es mindenki ment tovabb.
Lecke volt neki is, hogy nem szaladunk ki a busz mogul korulnezes nelkul es nekem is, hogy hiaba a 30as tabla es a buszobol, osszejohet egy baleset.
Mindketten nyertunk a dologgal...

De meg sem fordult a fejemben, hogy akar kiszalljak az autobol (egyertelmu volt, hogy nem serult meg, nem volt kontakt az autoval).

Ha pedig a nagy sokk hatasara megallt a vezeto, kinyitotta az ajtot, kiszallt es meg volt benne annyi, hogy usson, akkor az nem ijedteben volt (addigra lehiggad), hanem mar ugy is szallt le, hogy utni fog.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 18:49:03

@Igényes:
A halal az elet velejaroja. Nem minden kultura fogja fel olyan tragikusnak, mint az europai.

bpetya75 2013.06.24. 18:52:57

@vazzup:

Mit vezetsz?

A legnagyobb bajom ezzel a kirúgással az, hogy eddigi tapasztalataim alapján a BKV vezérkara ezzel megoldottnak tekinti a problémát, holott qrvára nincs megoldva. Szerintem nagyon stresszes lehet tömegközlekedési eszközt vezetni. Legalább is a felszínieket. A metró inkább unalmas lehet. Gondoskodni kéne a pilóták stressztűrő képességének fejlesztéséről, és ha valaki éppen ki van bukva valami miatt, akkor lehetőséget teremteni arra, hogy az állása elvesztése nélkül ideiglenesen csinálhasson valami mást, amivel nem veszélyeztet se mást, se magát.

vazzup 2013.06.24. 18:59:25

@bpetya75: amikor a saját életemet mentem meg, akkor általában kerékpározom, amikor másokét, akkor autót.

Volt már olyanom, hogy a bácsika biciklivel kikacsázott elém az M0-son, ahol én 100-zal repesztettem. (Mindig betartom a sebességhatárokat, akkor is, ha kint felejtik a táblát).

Egyébirányban egy normálisabb villamosvezetőtől hallottam most, hogy azért sem volt ez ilyen egyszerű, mert a 4-6-osok tudják, hogy az a lámpa veszélyes, ahol az incidens történt. Ugyanis az úthoz tartozó és a villamospályához tartozó lámpa nincs szinkronban. Nem ez az angol csaj volt az első, aki kis híján a villamos alatt maradt figyelmetlenségből.
Általában pont ezért lassan mennek ott a villingeresek, úgy tűnik, hősünk éppen sietett valahová.

Igen, abban egyetértek, hogy amellett, hogy a BKV vezetése megtette, amit meg kellett tennie, amellett intézkednie is kellene, hogy a jövőben ez ne forduljon elő. Akár szűréssel, akár segítséggel, az már a cég belső ügye.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 19:07:57

@bpetya75:
Ilyen csak a meseben van sajnos. Az orok veszteseget produkalo BKV nem csinal ilyen uri huncutsagokat.

bpetya75 2013.06.24. 19:18:28

@Kovermadar:

"1a) lelep a no a villamos ele es eluti a villamos: egyertelmu a no a hibas, meghal, IJ, majd legkozelebb odafigyel"

Na most megleptél. Eddig azt hittem ateista vagy ;-)

Azzal egyetértek, hogy nem azonos súlyú a két ember cselekedete, de a kisebbet hibázóé is retorziót kíván szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 19:35:30

@Igényes: es a pofon miatt nem halt meg amit utana kapott
menny a faszba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 19:38:10

@bpetya75: milyen retorziot?
csukjak le mert majdnem!!!!ele lepett egy villamosnak?
nincs 2 megiteles
volt egy figyelmetlenseg ami moge nem lehet megmagyarazni az eroszakot
ha rendor pofozta volna meg itthorogne mindenki hogy bortonbe vele
pedig neki meg a jogai is tobbek
haggyuk
magyarorszag remenytelen, amig a tobbseg igy gondolkodik, de bizakodjunk

Igényes 2013.06.24. 19:50:06

@Kovermadar: LOL.
Akkor legyen ez a villamosos végszó. ;)

bpetya75 2013.06.24. 20:04:01

@hagyma:

Fura. Alapvetően értelmes embernek tűnsz, de vannak esetek, amikor valami blokkolja a gondolkodási képességeidet. Mintha képtelen lennél felfogni, hogy nem a pofozkodót védem.

Mindegy, a többiekkel megvitattuk, részemről téma lezárva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 21:14:23

@bpetya75: sajnos a tobbseg vedi es ha arrol beszelsz, hogy bezzeg a no nem kapott semmit, akkor azzal Te is
koszonom, hogy a szemedben ertelmes embernek tunok:)
megtisztelo:)

Igényes 2013.06.24. 22:02:59

@hagyma: Pontosan azért nem reménytelen, mert a többség gondolkodik. És így. :)
Te meg az usa már azok vagytok. Pár évtized, és végetek. Kínának, Indiának, a volt Szovjetúniónak, a közelkezelti régiónak van jövője. Európából talán marad pár bábállam, talán az sem... akárhogy nézzük, nem lehet már sokáig fejlettebbországozni. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 22:09:42

@Igényes: nezd, amig egy orszag kb 80 szazaleka elfogadja, hogy egy ismeretlen mehut egy ismeretlen not a nyilt utcan, sot vedi es helyesli
ott baj van
nagy baj
en tobbet adnank magunknak par evtizednel
muhhahha:)

Igényes 2013.06.24. 22:24:41

@hagyma: Én meg örülni fogok, ha kettő meglesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 22:30:11

@Igényes: nezd, ha 2 evtizeden belul bedol amerika
akkor bedol az egesz foldkerekseg
szerinted kina mibol el?
amerikabol
india?
amerikabol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 23:52:29

@Igényes: aggyal mar harmat please, ugy tervezem 80-an evesen dobom el a kanalat, addig mar nem akarok semmi hepajt

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 02:21:27

@bpetya75: ""1a) lelep a no a villamos ele es eluti a villamos: egyertelmu a no a hibas, meghal, IJ, majd legkozelebb odafigyel"

Na most megleptél. Eddig azt hittem ateista vagy ;-)"

a reinkarnációban ateista is hihet!

bpetya75 2013.06.25. 07:47:30

@hagyma:

Ha megtisztelő, ha nem, így igaz ;-)

@pappito:

Node hogyan? Mi tér vissza és honnan? Nem kötözködni akarok, tényleg érdekel, ugyanis a megtérésem előtt sem voltam ateista.

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 08:47:46

@bpetya75: nem vagyok szakértő, én agnosztikus vagyok, vagy inkább agnosztikus ateista, de ettől még lehet, hogy újrakezdődik az élet, ha ez az éppen zajló befejeződik. Ehhez viszont nem kell feltétlen az/egy/több isten. Az élet maga ami nem szűnik meg.

De mondom, én a pálya széléről okoskodom ezügyben :)

BTBTBT 2013.06.25. 20:36:36

@hagyma:
"szerinted kina mibol el?
amerikabol"
Ezzel az olcso munkaerore meg a tomegtermelesre gondolhattal -
de amit allitasz, az eppenseggel forditva van.
Csak nezd meg, kik vasaroltak be Nyugat-Europaban meg az USA-ban. A kinaiak. Az elmult evtizedben, es nemcsak a "valsag" ota, amikor meg olcsobban jutottak hozza cegekhez meg forrasokhoz.

*matahari* 2013.06.26. 11:35:24

"Végül egy nagyon egyéni probléma: ha itt valaki „magyarkodni" akar, akkor az szinte kötelezően a 80-as – 90-es évek gagyiját jelenti, legyen szó buliról, zenéről, ünnepről vagy bármi másról – természetesen tisztelet a kivételnek, mert azért az is akad.

Voltam olyan „magyar" diszkóban, hogy nincs az a szeszmennyiség, ami elviselhetővé tenné az ott uralkodó rettenetet. Sajnálom, de nekem nem a mulatós zene ugrik be, ha „magyarként" akarok bulizni. Persze ez nagyon szubjektív."

Huh...teljesen egyetértek, s ez a legtöbb orszagban igy van. Itt Svajcban is. Borzalom.... Amikor tavaly voltam Pintér Béla tarsualatanak szinhazi elöadasan, vagy multkor WInterthurban egy szinte csak magyar szinészekböl allo tarsulat darabjan, magyar szot ott egyaltalan nem hallottam, Pintér Bélan is rajunk kivül mindösszesen 2 fö volt... Siralmas...

Bernadett Dobo 2016.02.15. 20:08:33

Sziasztok! A cikk irojahoz, Barnahoz lenne egy kérdésem - en is épp beszerveződöm egy AMS-es migránsoknak szervezett nyelvtanításba tanárként. Nagyon érdekelnének az ezzel kapcsolatos tapasztalatok, buktatók, nehézségek, stb. Köszi előre is a segítséget.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása