oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 03. 06:50,  Így költöztünk Dél-Amerika Svájcába 280 komment

2014. február 03. 06:50 Határátkelő

Így költöztünk Dél-Amerika Svájcába

Új országban életet kezdeni még Európán belül is kalandos, hát még akkor, ha az ember (pláne családostól) a világ másik végére költözik. Márpedig Jorge és családja annyira beleszerettek Uruguayba, hogy úgy döntöttek, ott a helyük. A döntést pedig tett követte, így aztán felkerekedtek. Ennek fél éve, most pedig megszületett egy írás, ami egyben egy új országfelelős bemutatkozása is. (A remek képeket külön köszönöm!)

cím_85.jpg

"Augusztus végén újra megérkeztünk. Remélem, immáron végleg.

Az érkezésünk és az egész út is kalandos volt – 6 ember, 1 cica, Fülöp (később Felipe!), 32 bőrönd, amiben az életünk nagy része benne, több mint 20 óra repülés átszállással.

Felipe, a macska.jpgFülöp, azaz Felipe személyesen

Hogyan kerültünk egyáltalán ide?

12 000 kilométerre Magyarországtól? Dél-Amerikába?!

Néhány évvel ezelőtt, amikor (túl az Óperencián) még nem volt semmilyen válság, a fejlesztőpedagógus feleségem a gyerekekkel való foglalkozásokhoz jó minőségű gyapjúfonalat keresett. Itthon nem volt semmi, ami használható volt, az külföldről jött és drága volt.

Gondoltam egyet, beregisztráltam az Etsy-re („kézimunkás Ebay") és körbenéztem. Találtam sok mindent, de végül a legjobbnak tűnő ajánlat egy uruguayi cégé volt.

Rendeltünk tőlük közvetlenül, minden korrekten érkezett is és közben elkezdtük nézegetni, hogy milyen is az az ország, ahonnan a cucc érkezik? Az ember fia azt gondolja ugye, hogy Dél-Amerika általában egy egzotikus, de sok esetben sötét és veszélyes hely. Kiderült, hogy van azért néhány kivételes, vagy inkább rendhagyó ország és ezek között kiemelkedő Uruguay.

óceánpart_1.jpg

Egy nagyon sok szempontból szimpatikus ország képe rajzolódott ki: jó klíma, mivel gyakorlatilag hagyományos értelemben nincs tél, gazdasági konjunktúra, stabil politika, kiemelkedő közbiztonság, nincs igazán mélyszegénység, a lakosság 97-98%-a európai (eredetű), tiszta levegő, gyönyörű tengerpart, kiváló szociális / egészségügyi ellátórendszer, stb.

Kicsit olyan volt, mint a mesében... Dél-Amerika „Svájca". Konstatáltuk is, hogy ha esetleg valaha úgy gondolnánk, hogy máshová mennénk élni, hát ez lehetne...

Casa Pueblo.jpg

Azután két évvel ezelőtt, immáron mélyen a válságban újra előkerült a gondolat, de sokkal komolyabban. Akkor már tisztán látszott, hogy Magyarország vergődik és nekünk is el kellett kezdeni egy komoly válságkezelést, a mi életünk színvonalának fenntartása is egyre nehezebbé vált.

Nem igazán látszott konkrét jövőkép (ez máig így van!), kérdések merültek fel bennünk az egzisztenciánkkal és gyermekeink jövőbeni lehetőségeivel kapcsolatban is.

Canoa Quebrada.jpg

Egyetértettünk abban, hogy megoldás lehet az országváltás, mielőtt végképp beüt a gazdasági krach és még vannak tartalékaink, amikkel esetleg kicsit kockáztathatunk is.

Európa annak ellenére nem igazán látszott jó megoldásnak, hogy unión belül könnyebb a mozgás, a családban mindenki – beleértve a gyerekeinket is – legalább egy európai idegen nyelvet, de a legtöbbünk kettőt-hármat is jól beszél.

Mert ha körbenézünk, ez a régió általában manapság problémás, jellemzően gazdasági szempontból lefelé halad. Számba vettünk sok egyéb lehetséges alternatívát is pro-kontra, de végül újra oda lyukadtunk ki, hogy ha csak a fele igaz annak, amit Uruguayról eddig megtudtunk, akkor ez lehet a legalkalmasabb.

 Életképek

Elkezdtük futni a konkrét köröket és legnagyobb meglepetésemre egyszer csak kiderült, hogy egy régi nagyon jó ismerősöm és üzleti partnerem már 6 éve kettős állampolgár – az egyik magyar, a másik uru.

Volt egy estébe nyúló hosszú dumaparti vele, elkezdett látszani az alagút vége, bár az is nyilvánvalóvá lett, hogy a dolog azért nem lesz nagyon egyszerű. Egy sima váltást leszervezni nagyon munkaigényes és fárasztó ügy még EU-n belül is, ebben az esetben a fizikai és a "kulturális" távolság rátehet a dologra sok lapáttal. De – ugye – bátraké a szerencse!

kéz homokból.jpg

Miután elméletben az ezt követő fél évben lejátszottunk több forgatókönyvet, oda jutottunk, hogy a puding próbája azért legalább a kóstolás, ezért bár rendkívül drága mulatság, de mindenképpen meg kellene nézni testközelből is a célhelyet.

Ugyan egy néhány hetes turistaút nem azonos a letelepedéssel, de legalább mintát ad. Valamelyes rutinunk azért már volt, a világ rengeteg helyén, több kontinensen töltöttünk hosszabb-rövidebb időt ezt megelőzően is részben feleségemmel, de az utóbbi 15-20 évben gyerekeinkkel együtt is, ezért minden potenciális szereplőnek ki tudott alakulni egy ide kapcsolódó alapvető értékrendje.

Így aztán 2012 elején kiutaztunk Montevideóba 20 napra, körülnézni és begyűjteni annyi lehetséges infót, amennyit csak ilyen rövid idő alatt lehet.

Carrasco.jpg

Talán az első olyan hely volt életünkben, ahonnan tényleg és őszintén nem szívesen jöttünk haza, a második hét végén már teljesen idióta módon azon kezdtünk gondolkodni, hogy hogyan lehetne mégis végleg maradni, de persze ennek akkor nem volt semmi realitása.

erdei út_1.jpg

Hazajöttünk és gőzerővel kezdtünk dolgozni a kivitelezésen. Ebben a szakaszban két nagy feladat volt: az itteni életünk „felfüggesztése", illetve a kinti élet gyakorlati előkészítése. Az első fele sem egyszerű, de a második a nehezebb, mondanom sem kell...

Permanens szállás biztosítása elfogadható áron és jó helyen, munka, megélhetés lehetőségének biztosítása, ideiglenes letelepedéssel kapcsolatos adminisztráció előkészítése, gyerekek beiskolázása, mobilitás biztosítása egy olyan országban, ahol az autó és a közlekedés meglehetősen drága és nem túl jól szervezett, stb.

Ha nem lett volna egy kiváló, 25 éve kint élő magyar „mentorunk", akkor, főleg így utólag visszatekintve, a dolog esélytelen. Sok ember a világon határozza el mostanában a migrációt és lehet olvasni blogokban rémtörténeteket ennél sokkal egyszerűbb helyekről is, de mindenkinek, aki uruguayi életvitelről / letelepedésről gondolkodik, azt javaslom, hogy ne próbálja egyedül!

bungaló a tengerparton.jpg

Az adminisztráció során mindenképpen szükséges egy valamilyen, az eljárásrendet és a szokásokat ismerő helyi mentor közreműködése, lehetőleg olyané, akinek tényleges gyakorlati rutinja van ebben.

Azután az utazás konkrét előkészítése, repjegy, ami a lehető legolcsóbb, de mégis kényelmes, minél több csomag opció minél kevesebb átszállással, valami autó érkezéskor (olyan, amibe a rengeteg cucc is belefér!), szállás, kulcsátvétel leszervezése a világ túlsó végéről, hadd ne mondjam...

Végül azért minden – nagyon jól – sikerült, itt vagyunk, élünk, élvezzük, immáron fél éve és azt kell mondanom, hogy az előzetesen kialakult kép azóta csak folyamatosan javul.

Ugyan az élet itt sem megy magától, néha nagyon fárasztó / fáradságos tud lenni, de az emberek jóindulatúak, mindig és mindenben segítőkészek, nagyon befogadóak és szinte mindenki mosolyog, jókedvű.

Azt a mentalitást találtuk meg – és ez az egyik legfontosabb dolog szerintem – ami az utóbbi időben otthon gyakorlatilag eltűnt. Kicsit hasonlít ez a világ a 60-as évek Magyarországára, amire sokan nosztalgiával emlékszünk, de a mi „rendszerváltásunk" lehetőségeivel és korszerűnek mondható infrastruktúrával.

Mindenkinek ajánlott!"

Aki többet szeretne megtudni Uruguayról és többek között az ügyintézés kálváriájáról az felkeresheti Jorge blogját.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Uruguay

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr355793831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.03. 18:06:07

@nigara: talan ehhez van valami koze? Ez ugyan nem import-export
realestate.labotur.com

Vagy kuldik az uruguayi marhakat a budapest ettermekbe steaknek

Mr Long 2014.02.03. 18:07:00

@geegee: Nekem fel sem tunt, egeszen addig, mig meg nem lattam @Zoole[uk]: avatarjat... A hereallu...

SzZoole 2014.02.03. 18:08:15

@shakti_rom: nem politizaltam,Canada mindig is a kedvenc orszagom volt,New Zealand csak azert mert magasan megutotuk a emigracios pontrendszert es mar skypos interjura is felkertek.

SzZoole 2014.02.03. 18:11:11

@Mr Long: O Peter Griffin a Family Guy-bol,minden este nezem 11:00- tol van a bbc3-an

Latcho Rom 2014.02.03. 18:16:41

@Zoole[uk]: jovanna, csak vicc vot. :)

Mr Long 2014.02.03. 18:18:50

@Zoole[uk]: Ismerem, mar lattam korabban par reszt, szombaton meg elkezdtem az elejetol.

2014.02.03. 18:20:54

Megneztem Jorge (Horhe) blogjat. Legszivesebben mar foglalnam is a jegyet Uruguayba es pakolnek fel mindenkit!

SzZoole 2014.02.03. 18:21:33

@Mr Long: en az osszes reszt lattam mar,legalabb ketszer,regebben a south parkra voltam rakattanva,abbol cartmen volt a kedvencem:)))

SzZoole 2014.02.03. 18:24:11

@charlieharper (UK, de nem London!): ott is hianyszakma a mosogatas?mert ha igen akkor megyunk mi is:)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.03. 18:42:01

@zöldeketbeszélek: És a durva az, hogy én is ezeket kérdezem magamban itt a svédekről...Nem is kell ehhez déli életstílus.Hótt lazák, alig dolgoznak, csak szépen, kényelmesen, szünet szünet hátán; nyáron megáll az élet egy hónapra az egész országban.És mégis, Európa egyik legjobban menő országa.Hogy a p!cs@ba??

Latcho Rom 2014.02.03. 18:49:22

@geegee: Felreraktak a haboru alatt? Oleg penzeik vannak meg abbol az idobol amikor a finneken is rajta volt a kezuk?
Elfogadja a gazdag hogy adjon a csoronak is, ugy adozva?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.03. 18:49:56

@shakti_rom: Jajjmár, ne mondj ilyet, elpirulok... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.03. 18:54:14

@shakti_rom: Jó, persze, nyilván kellett ehhez az a történelmi folyamat, ami volt, de valahogy akkor is fura...

Latcho Rom 2014.02.03. 18:56:49

@geegee: + a nagyon sikeres aruk, s ne rohogj..ebbe az Abba is beletartozik, sot..tipikus.
Mindjart gyun egy kozgazda aki erto szavakkal folvilagosit minket egyszerueket.(remelem)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.03. 18:58:19

@puhacica: Mennyen már, aki ezeket a képeket csinálta...Tudod, mikor hiszem el, hogy van ilyen színű tenger... :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.03. 19:17:00

@shakti_rom: Na ja.Pont az Abban szoktam röhögni, nem csak a zenekar van, hanem mindenféle halkonzerv, szósz, kaviár, sajtkrém.Ha egy üzlet beindul... :D Arról nincs infóm, hogy ők lennének-e a cégtulajok-e?

Netszamuráj 2014.02.03. 19:19:47

OFF: Volt itt valaki, aki munkagépkezelőként dolgozik külföldön, volt neki talán valami posztja is. Nem tudja valaki, hogy melyik volt ez? Kerestem, de nem találom, talán Ausztria/Németország/Anglia alatt volt? De az is lehet, hogy csak valami kommentben írta. (Most, hogy próbáltam rákeresni, most látom csak, hogy mennyi sok poszt, és mennyi komment van.)

puhacica 2014.02.03. 19:20:42

@shakti_rom: nem, ezt az Anthony fiut nem ismerem.

@geegee: upsz, lebuktam. :D igazibol ilyen volt az eredeti:
kepfeltoltes.hu/view/140203/286957_464214120276924_1025278500_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014.02.03. 19:23:11

Ez akkor ilyen bevezeto ugye, ebbol meg lesz tobb is? A kepek nagyon jok, ezeknek az autoknak nagyon jo hangulata van.... jajdebejarnam Del-Amerikat is mar! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.03. 19:36:48

@Mr Long: így választás előtt? dehogyis vagytok árulók. isten ments. még a végén akkor másra szavaznátok, mint a tudjukkikre (HÁ megtiltotta, hogy erről beszéljünk).

2014.02.03. 19:39:18

@Netszamuráj: Diggerdriver, Anglia alatt keresd. Van neki blogja is

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.03. 20:02:24

Na szóval...

kepkezelo.com/images/sossh2vyy1zksgrw5hyn.jpg

Érdekes poszt de csak a bloggal együtt egységes egész.
A főváros nevén kívül meg hogy jó a focijuk mást nem tudtam az országról.
Gondoltam én.
Aztán eszembe jutott valami.
Hallottam egy elnökről aki a legszerényebb körülmények között élő országvezető.
Kis farmján él puritán körülmények között:

www.origo.hu/nagyvilag/20130527-jose-pepe-mujica-uruguayi-elnok-portreja.html

Aztán eszembe jutott egy beszéd amit ő tartott és nagy port vert fel.
Egy nagy ember egy nagy gondolkodó, és egy nagy politikus beszéde.
Kis ország az övé de oda kell figyelni rá.
Ez az a beszéd, mindenképpen hallgassátok végig.
Egy perctől kezdődik a lényeg.

www.youtube.com/watch?v=la8W9_Vgj3E

SzZoole 2014.02.03. 20:13:29

@diggerdriver: Digge,nezesd meg az autod egy szerelovel,mert a garazs feljaron ahol parlkoltal egy tenyernyi olajfoltot vettem eszre az en autombol biztos,hogy nem folyik,igy kizarasos alapon,csak a tiedbol csepeghetet oda.

A bige jo valasztas:)))

Latcho Rom 2014.02.03. 20:17:34

@puhacica:

ket musora is van, mi egy kicsit belefaradtumk annyit neztuk oket:

www.cnn.com/video/shows/anthony-bourdain-parts-unknown/
www.travelchannel.com/tv-shows/anthony-bourdain

NY chef volt, nagysikeru konyveket is irt, vagany ember.

Latcho Rom 2014.02.03. 20:18:50

@geegee: na azokrol nem tudok, nem jutottak el eszak-amerikaba.
Jok, ehetok?

SzZoole 2014.02.03. 20:26:34

Mi a fene ez a kepernyo jobb felso sarkaban levo kis szamlalo?
Azt szamolja,hogy hanyszor kattintotak ra az oldalra?

Latcho Rom 2014.02.03. 20:36:19

@Zoole[uk]: Azt mutatja hogy hanyszor toltottek le az oldalt, amint latod valtozik. Admin tool imadott HA-nak, talan nekunk nincs ra szuksegunk.

2014.02.03. 20:37:12

A poszt jó kis "teaser trailer", szépek a képek, a cicát megsimizném, de több infót kérnék én is legközelebb. Úgy néz ki hogy érdemes megtudni többet erről az országról. Dél-Amerika vonzó, de sajnos nem jártam még ott.

@zalap: Én igy nem általánositanék, pl. Kanadában is kedvesek, befogadóak és segitőkészek az emberek, és jóval kevesebb a napsütés és a meleg mint pl. Magyarországon vagy a mediterrán éghajlaton. Az is érdekes hogy pl. a Hawai'i-i őslakosok eléggé mogorva természetüek (ez úgymond része a kultúrának, a harcosi múltukkal függ össze, nézz meg egyszer egy polinéz war chant-et), a napos és ingadozásoktól mentes éghajlaton.

@Cascabel: Nofene, ez érdekes, illetve szomorú. :( Azt hallottam hogy N-ba nagyon felkapott most a turizmus mert hasonlit Costa Rica-ra, de olcsóbb. Én is szivesen mennék, legalább látogatóba...

Latcho Rom 2014.02.03. 20:37:41

8828

a kukikat/refresheket szamolja.

SzZoole 2014.02.03. 20:38:18

@shakti_rom: hat mar azt hittem,hogy itt is megfigyelnek:)))

Latcho Rom 2014.02.03. 20:41:15

@Zoole[uk]: olyan a szemed mint sasnak orki, nekem fel,se tunt :)

Latcho Rom 2014.02.03. 20:43:30

@Zoole[uk]: with big eyes, big brother watching every step you take
every move...
every breath
:)

na ki enekli ezt kenyeres? no gugli!

SzZoole 2014.02.03. 20:44:15

@shakti_rom: pedig Te dolgozol olyan helyen ahol jo megfigyelo kepeseged kell,hogy legyen,ogre:)))

SzZoole 2014.02.03. 20:46:04

@shakti_rom: bodin guszti,vagy gyozike?:))))

Latcho Rom 2014.02.03. 20:46:43

@Zoole[uk]: faradt vaksi ven fasz vagyok en mar, nem olyan ifju titan, harcos ork mint te))

SzZoole 2014.02.03. 20:59:38

@shakti_rom: igy mar ismerem,regi jo klasszikus,egy alapmu

Miii 2014.02.03. 21:18:11

Nagyon szeretek ilyen torteneteket olvasni, ehhez kellett am elszantsag, vallalni ezt a nagy lepest ekkora csaladdal. S persze a legfontosabb, hogy hinni benne, hogy minden jol fog alakulni, ha mindenre odafigyeltek. En is mar a negyedik orszagban elek csaladommal, az EU-n belul, s tudom mennyi tervezessel, szervezessel, intezessel, izgalommal jar egy valtas..na de ekkora:)
Sok sikert nektek az eletben!

montroyal ( CAN qc) 2014.02.03. 21:20:28

@cougarcat: szio,, tavaly nem jott ossze de lehet iden jul megyunk megint Vancouverbe talan latjuk egymast most intezkedem a hajot Alaskaba ...

2014.02.03. 21:23:23

@shakti_rom:
Ez a szam a stalking iskolapeldaja:) Criminal harassment,
minimum 1 ev restraining order jar erte:)

Latcho Rom 2014.02.03. 21:26:57

@Cascabel: hogy jo kis ip fogo az tuti.

Latcho Rom 2014.02.03. 21:29:23

@Cascabel: kapcsold ki a javat a gepeden, see what happens, en most nem tudom

Latcho Rom 2014.02.03. 21:37:05

@Cascabel: megprobalok bejonni anon.
pill

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.02.03. 21:39:20

Na jó, nálam most ez kib.........ta a biztosítékot szó szerint!!!!!!!!!!

"Szereplőt keresünk! Megjelent egy cikk, ami arról szól, hogy a majdnem félmillió külföldön dolgozó magyar mennyi pénzt utal vissza Magyarországra. Nagyon sokat. És ezek az utalások az itthon maradottak jó részének nyilván nagyon sokat jelentenek, mert megmentik őket az anyagi csődtől. Most olyanokat keresünk, akik ezek nélkül az utalások nélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülnének. Aki szívesen nyilatkozna erről, keressen minket a Facebookon, vagy küldjön mailt a hazonkivul@rtlklub.hu-ra. Köszönjük!"

Elmondjam, mi a nagy büdös helyzet ????? Attól tartok, végig ki lenne sípolva a szövegem!!!!!!

2014.02.03. 21:39:37

@shakti_rom:
Miert kapcsoljam ki a Java-t? Asse tudom, hogy kell:) Nem volt meg szuksegem a "disable Java-ra" :)
A Police szam szovege nem PC:)

Latcho Rom 2014.02.03. 21:42:49

@Cascabel: ojbeh coresz, most mi lesz??? :) de nem politikas vagy kanni nyertes az every breath i hope i hope :))

Latcho Rom 2014.02.03. 21:43:29

@sodalisO [eng]: tudjuk mi van...

shhhhhhh, allamtitok.

2014.02.03. 21:48:33

@sodalisO [eng]:
A hugom szo szerint megfagyna, ha nem kuldenek neki rendszeresen penzt:( (raadasul nem is dolgozom, de az mas tema) :)

Mr Long 2014.02.03. 21:51:43

@sodalisO [eng]: Szia! Mizu veled mostansag? Nem nagyon jarsz ebbe a kocsmaba beszelgetni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.02.03. 21:56:40

@Cascabel: Hát igen!
Azt hiszem, mindenkinek meg van a maga púpja, húga, apja, anyja, gyereke, elvált felesége, kocsi-ház hitele, kamatos APEH tartozása, felszaporodott adóssága......szóval megvan a "szarunk".......csak van aki bevallja van aki meg nem!!! Hazudni, mellébeszélni lehet, csak semmi értelme. Egy hamis világot fenntartani önámítás.......

Akinek meg nincs, na abból van itt kint kevés!!!!!!!!

Mondjuk nekem most van a második multikulturális sokkom, most valahogy nem tudok bepisilni a gyönyörtől, ettől ami itt van és attól sem, hogy milyen "minőségi " életet élek !
Még akkor sem ha van pénzem kifizetni a számlákat, nem marad sárga csekk , és néha nem számolgatom megvegyem-e a 22675. spagetti carbonarat a S'unsbury-ben.........Ez még rohadt kevés.......
És számolgatom......igen, hogy meddig kell ezt csinálnom????

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.02.03. 22:04:09

@Mr Long: Szia...:-)
Hát ....őszintén....a politizálás taszít.....a választás közeledtével egyre intezívebben e-körül megy a kommentelés....engem meg ez semmilyen szinten nem érdekel..

aztán....nem is tudom....szabin voltam otthon, azzal a szervezkedés lekötött, aztán a visszajövetel után kis sokk......:-) Aztán összeszedtem egy brutális taknyot bent a vendégektől, most azt nyögöm, lassan majd kijutok az alagútból..:-)) Voltak történések a munkahelyemen, amik kicsit rávilágítottak arra, hogy ezt most épp Angliának hívják, de lehetne a neve akár Magyarország is.......:-((( Tetű ember mindenhol van, hülyén, kreténül gondolkodó is bőven akad mindenfelé, a szabályok be nem tartása, a tisztesség hiánya nem valami speciális magyar szokás vagy képesség......Aki azt hiszi nagyot téved!!!!!
Szembejönnek velem majdnem ugyanazok a dolgok mint otthon.....csak itt most kezdtem el látni őket.......valahol elhagytam menet közben a rózsaszín szemüvegemet.......
Szóval most ez van velem......
De azért titeket olvasgatlak.......:-))))

Muscari 2014.02.03. 22:20:50

@sodalisO [eng]: a ferjem fonoke is egy szemet tetu allat, lesz@rja, hogy hogyan erzik magukat a beosztottai, csak lecseszni tud mindenkit, dicserni nem :-(
Pedig o portugal.

Fel a fejjel kislany, ha nagyon nem jo, valts, a ferjem is azt fogja tenni, amint befejezte az epp aktualis treningjet. Addig meg tartom benne a lelket.

Muscari 2014.02.03. 22:25:34

@Cascabel: Zopilote, Blackhair Lady emlitette, hogy neked vannak hangoskonyveid. Milyen nyelven? Magyar es angol is erdekelne, ha esetleg tudnal linket kuldeni, nagyon megkoszonnem.

2014.02.03. 22:32:43

@Muscari:
A MEK-en van sok hangoskonyv, magyarul. Bar a minoseguk kivannivalot hagy maga utan. Azt hiszem, a MEK linket adtam meg Blackhair Ladynek. (torrentseken rettenetes sok van amugy)

Muscari 2014.02.03. 23:01:53

@Cascabel: koszi, az nekem is megvan :-)

2014.02.03. 23:03:34

@sodalisO [eng]:
" És számolgatom......igen, hogy meddig kell ezt csinálnom????"
Hogy meddig?? Orokke, eleted vegeig. A mokuskerekbol nem lehet kiszallni:( Esetleg egyfelekeppen: ha kikapcsolod a tudatodat, leegyszerusited a gondolkodasodat a minimumra. Ha elfogadod a dolgokat olyannak, amilyenek, nem probalsz mogejuk nezni, nem kerdezel, rozsaszin szemuveget soha le nem veted, stb:) De erre szuletni kell. Egy bizonyos embertipusnak ez konnyen megy, de nekik is kell egy jo adag szerencse. Az a boldog ember, aki tud onmaganak hazudni:) A meg boldogabb el is hiszi azokat:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.02.03. 23:14:10

@Cascabel: Hm....
Tudod mi a vicces ??? Az, hogy látom magam körül ezeket az embereket és a nagy többségük tényleg ilyen...és tényleg boldognak látszanak... lehet, hogy jobb áthazudni a valóságot....segít a túlélésben??
De rátapintottál a lényegre, nagyon rá!!!!

És nem alapvetően a munkával van gondom, mert maholnap lassan 34 év munkaviszonyom lesz, ez a fajta mókuskerék teljesen rendben van. Az embereknek dolgozni kell, azért kapnak fizetést. Van ahol többet, van ahol kevesebbet. Még ez is rendben van......Nekem az "utóóiratttal" van bajom!!! :-DDDDD

2014.02.03. 23:15:41

@shakti_rom:
Az egyik legszebb szam Janis Joplintol a Little Girl Blue. O az, aki soha sem lett volna felnott, ezert szinte torvenyszeru volt a korai halala:
www.youtube.com/watch?v=FVpDOIPx_sY

fecundus.balbus · http://fecundusbalbus.blog.hu/ 2014.02.03. 23:26:19

Jorge es csaladja hajra! Egy hete jottem el Uruguaybol, most eppen Argentinaban vagyok. Ha nemelyikotok esetleg kivancsi ra, hogy en hogyan eltem meg 'Del-Amerika Svajcat', szeretettel ajanlom a blogomat.
fecundusbalbus.blog.hu/

Latcho Rom 2014.02.03. 23:26:33

@Cascabel: Meg kene nezni a Broadwayen az uj Janis showt, lattam egy reszlelet, szuper a no.

youtu.be/TReHPaqZciI

en kedvenc:'sings and shakes her ass off. Toronto! cuz we get down, not like sissy europeens ;)

youtu.be/qd8WeWHrOGE

tucano 2014.02.03. 23:41:29

@charlieharper (UK, de nem London!): nem nagy kunszt az uruguayi letelepedés, mennek körbe nagy roadshowkkal a világon, hogy új rezidenseket szerezzenek. Mondjuk a flotti adórendszerükkel nem is nehéz :)

@tableno: mindkét oldalon súlyos szörnyetegeket nevelt ki a polgárháború, külön taps az amiknak, akik folyamatosan vakarták a sebeket, nehogy valaha béke lehessen.

@Mr Long: Persze, hogy van! Csak ne az északi legyen :) Régi mániám, hogy ha arra költenénk, hogy minden magyar évi 2 hetet vmi rendes mediterrán vagy trópusi tengerparton tölthetne, akkor pár év alatt rendbejönnének a dolgaink.

@Cascabel: Ortega a háborúban is elég normálisan viselkedett. Dilma, a brazil vezér meg pont azzá vált, ami ellen küzdött, sőt mégolyanabbá.

@Zka: Büszke is vagyok rá, hogy szerepeltem a Panamericában, kedvenc blogjaim egyike, riszpekt.

@puhacica: Zakhyntos egy álom! És tutira vannak teknőcök, csak ki kell hajózni értük. Mi is tervezünk oda nyáron egy hajótúrát.

Latcho Rom 2014.02.03. 23:42:31

@Cascabel: nem volt o nagy lumen, kis videki tanarno, megis hogy megfogta a kulonbseget az amerikai es europai emberek kozott.

cerebral, s ennyi :) nyufiland kivetelevel :)

2014.02.04. 00:42:15

Erdekes mondat a Rubicon nevu tortenelmi magazin egy, a del-amerikai magyarokrol szolo irasabol:
" Uruguayban egy falut lakói Új-Jászberénynek neveztek el."
www.rubicon.hu/magyar/oldalak/magyarok_latin_amerikaban/
Egy erdekes tanulmany:
Magyar kivándorlás Latin-Amerikába az elsővilágháború előtt
mek.niif.hu/07500/07571/07571.pdf
Ebben olvashato peldaul, hogy az uruguayi himnusz zeneszerzoje a magyar szarmazasu Debály Ferenc József volt. Ugyancsak o szerezte a paraguayi himnusz zenejet is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.04. 01:04:29

@shakti_rom: Tudtommal felsőbb kategóriás cuccoknak minősülnek, vagyis nem a legolcsóbbak; de nem próbáltam még ki én se.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.04. 01:05:43

@shakti_rom: Igen, de nem a Há találta ki, hanem a blog.hu supportja, kiteszik minden blog.hu-s blogra, ha kéri a tulaj, ha nem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.04. 01:11:21

@shakti_rom: Jaja, a Rendőrség...

És az első komment, loller:

This should be the NSA's theme song

Nagyon igaz. Rohadék Enesa. :-((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.04. 01:45:43

@puhacica: Huhh, aszittem télleg ilyen színű, csak viccelni próbáltam. :-o Már csak azért is, mert láttam már mástól is pont ezt a színt a vizre.Akkor végképp nem értem, mások is pont ugyanígy tuningolják a képet?Már hogy pont ugyanolyan színűre, egymástól függetlenül? Érdekes.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.04. 02:45:28

Na, azért nem árt vigyázni a térségben:

index.hu/kulfold/2014/02/03/hat_kilo_kokainnal_kapta_vissza_a_borondjet/

Bár én aszondom, kapni még mindig jobb, mint ha lopták volna az embertől. :D
Viszont kiváncsi lettem volna, mi történik a taggal, ha elkezdte volna sajátként kiárulni....Mennyi idő múlva lett volna elrabolódva...Persze így is kinézhet neki egy csinos betoncsizma egy híd szélén, már csak bosszúból... :-o

2014.02.04. 03:27:32

@montroyal: Van néha hogy az alaszkai cruise ship megáll Nanaimo-ban:

www.cruisecompete.com/itins/celebrity_solstice_cruises_bbcegcde.html

Ez más lehet mint a tiétek mert nem Vancouverből, hanem Seattle-ből indul. Muris mikor bejön a hajó és a belváros ahol a munkahelyem is van televan diszorientált de azért jókedélyü emberekkel. :) Hát ha erre jártok akkor csinálhatunk egy találkozót mindenképpen.

______________ (törölt) 2014.02.04. 04:28:49

@Muscari: itt nézz körül (hangoskönyvek magyarul, de van az oldalon idegen nyelvű részleg is): canadahun.com/temak/hangosk%C3%B6nyv-%C3%A9s-t%C3%A1rsai-ii.53775/page-106

2014.02.04. 07:02:19

@tucano: kuldenel valami linket az adorendszerrol es letelepedesrol?
@fecundus.balbus: kosz, mar nezem is

Mr Long 2014.02.04. 07:22:22

@tucano: Most tenyleg ki akarsz cseszni velem? Belolem akkor jonne ki az allat :) Megorulnek 2 hetig a tengerpart mellett nyaralva. Lakni mas a tengerparton, mert akkor a viz csak dekoracio lenne, de nyaralni kizart, hogy tengerpart legyen.

puhacica 2014.02.04. 08:11:10

@tucano: hát akkor kívánom, hogy a tervetek valóra váljon! a miénkkel együtt. :)

@geegee: szerintem mindketten vicceltünk, csak ezek szerint nem egymás humorára gerjedünk? :)

Rich.mond 2014.02.04. 09:54:21

Jó poszt. Abban nem érteke gyet, hogy a régió konjunktúrája lefelé menne (lásd a perui posztomat). Argentína igen, de a többi messze nem.
Dél-amerikai és Uruguayban dolgozó ismerőseim szerint Uruguay jó hely, csak kicsit unalmas.
Érdekesség, hogy a labdarúgó bajnokságuk 12 csapatából 11 montevideoi, ellenben a 12 (Melo). 400 kilométerre van a fővárostól (ez inkább csak sportbarátoknak érdekes :))

Füles [Göd.HU.EU] 2014.02.04. 12:19:18

@Mr Long: Tudod, mindjárt választás, rátok is számít!

Mr Long 2014.02.04. 12:23:31

@Füles [Göd.HU.EU]: Ezt elhibazta, nem megyek szavazni :)

tucano 2014.02.04. 12:51:51

@Mr Long: erre nem is gondoltam :) Különbözünk, ez a 6. év, hogy a nagy vízhez közel lakunk, egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy ne halljam állandóan a tenger morajlását, ahogy a víz görgeti a kavicsokat vagy szuttyog a homokkal :)

@puhacica: viszont kívánom és ha nagyon hangos, feltűnően csiricsáré színű rövidnadrágos embert látsz magyarul üvöltözni a kölkeivel a strandon, akkor igyunk meg egy pohár bort :)

Mr Long 2014.02.04. 13:14:37

@tucano: MOndom, lakni mas mellette, de nekem nem kikapcsolodas 2 het a tengerparton dogolve, uszkalva, sznorkezve (jol irtam?). Pecazni, vitorlasozni, vagy csak iszogatni, szivarozni a parton mas. Az utobbi csoportert olni is tudnek :DDDDDDDDDD

puhacica 2014.02.04. 13:56:52

@tucano: semmi szín alatt sem szeretnélek megbántani, tényleg kérlek, ne haragudj, de mi az "ilyenek" elől menekülni szoktunk. :) viszont ebben az esetben azt hiszem, kivételt tehetünk.

egyébként olyan igazán jó nyálfolyós szundikálásaim csak és kizárólag tengerparton, napernyő alatt, kora délután szoktak lenni. :)

tucano 2014.02.04. 16:36:36

@puhacica: :D :D, ezt teljesen megértem, ilyen a középkorú, kisgyerekes kispolgárok élete :D Gondoltam jobb, ha előre megadom a pontos paramétereket :)

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2014.02.04. 20:12:47

@Rich.mond: Annyi kiegészítést ehhez csak, hogy 16 csapatos az uruguayi élvonal. Eredetileg ketten fővároson kívüliek: a Cerro Largo, ahogy írtad, valamint a Juventud (ez Las Piedras-i klub). Viszont a Sud América San Joséba, az El Tanque Sisley pedig Floridába költözött azt remélve, hogy így majd több néző látogatja a meccseiket.

2014.02.04. 22:53:47

@tucano: nezem, marhara tetszik

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.05. 08:05:40

@puhacica: Nem biztos, de még ha így is lenne, azzal sincs semmi baj... :-)

tableno 2014.02.05. 08:56:54

Olvasgattam Jorge blogját. Uruguay tényleg jó helynek tűnik, de szerintem csak milliomosok (nem forinban) vágjanak bele! Az árak (főleg a lakhatás) Nyugat-Európai szinten vannak, a bérek pedig csak nagyon keresett szakmákban, nagyon magas képzettséggel jók. Az átlag magyarnak nem pálya.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása