oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 30. 06:48,  A tudatlanságból kovácsolt remény 574 komment

2014. január 30. 06:48 Határátkelő

A tudatlanságból kovácsolt remény

A közelmúltban meglehetősen nagy vihart kavart Norbáj két Ausztriáról szóló posztja (aki még nem tette volna, itt és itt elolvashatja őket). A kialakult vitára reagálva született meg a mai poszt, melyben Viktória a saját kezdeti hányattatásaikat írta meg. Nem akármilyen történet következik.

Bécs, Stephansplatz.JPG

„Két buszjegy Bécsbe. Csak oda, 24 euró. Hotel 7 napra lefoglalva, 150 euró. Fel kell építeni a jövőnket, mert más nem teszi meg helyettünk. Férj és feleség, kor: 22-23 év.

Mi vállaltuk a kockázatot, mi jöttünk ide csak úgy, egy bőrönddel és 2 másik nyelvtudással, de német nélkül, annak ellenére, hogy mindenki ellenezte. Én is ellenezném, ami mégis erre a döntésre késztetett, az csakis a helyzet. Míg otthon a megélhetésért harcolhatunk, máshol egy normál életért.

Csak el kell indulni, aztán pedig kitartani. A spórolt pénzünkből Bécsig jutottunk. Mentünk volna messzebb is, de ha elbukunk, onnan visszajönni nehezebb. Feladva munkát, iskolát, lakást, el akartuk kezdeni a SAJÁT éltünket.

2013.02.20. Megérkeztünk a hóeséssel együtt

Eszünkbe sem jutott, hogy nem sikerülhet, csak mentünk minden nap a várost járva önéletrajzokkal. Információ és tudás híján a tapasztalatszerzés tűnt az egyetlen jó ötletnek. 10 cm hó... 20 cm hó... egész nap az utcán voltunk. Napi 20 eurót költöttünk kajára.

Megkerestünk mindent, és mindenkit, akinek kapcsolata lehet származásunkkal vagy barátainkkal. Minden este részletes tervet írtunk másnapra, internetről kigyűjtött címekkel, telefonszámokkal és a jó öreg hotelos térkép bepontozásával. Heti jegyet váltottunk tömegközlekedésre is. 30 euró. Természetesen a második héten későn vettünk jegyet, úgyhogy jól megbüntettek. 100 euró. És a következő hét jegye még 30 euró.

Van egy rokonom itt. Rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, úgyhogy meglátogattam. Nem akartam senkit felelősségteljes helyzetbe hozni saját „hülye" ötletem miatt... Nem kértem segítséget.

Ő azért megígérte, hogy minden forrását latba veti, és bármikor szóljunk, ha szükségünk van rá. Oké. Ezt azért jó tudni. Valamit megemlítette, hogy az egyik pláza gyrososában van egy magyar nő, aki tud ezt-azt, így őt is felkerestem később, de „ha majd tudok valamit, hívlak" –ban maradtunk, akár a többi helyen.

Folytattuk a menetelést

De ez így nem elég, kéne egy telefon, és mivel az idő vészesen fogy, minden erőnket használnunk kell. Feltöltöttük a skype-unkat, később pedig sim-kártyát vettünk. 20+20 euró. Az esti tervezésbe a végtelen telefonlistát is bevettük, de az utcákat továbbra sem kíméltük.

Sok időt töltöttünk böngészéssel, ha áthűltünk egy McDonald's vagy egy Burger King segített, így internetünk is volt és nem is fáztunk. Az egyik Burger King-es, napon, elkeseredésünkben leszólítottunk valakit a gyorsétteremben is. Halottuk az ismerős nyelvet, veszteni valónk nincs, úgyhogy miért ne.

A srác azt mondta ő maga csak turista, de amott a kasszában, ő is beszéli a nyelvünket, talán segíthet. Több se kellett, párom odament hozzá és megbeszélték, hogy műszak végén átrágjuk, amit lehet. Megvártuk a srácot, ő pedig meglepetésünkre az egész címlistáját felhívta nekünk, hátha tud valamit.

Az egész délutánját velünk töltötte és mutogatta a boltokat, ahova érdemes volt bemenni egy önéletrajzzal. Sok helyen épp előző nap vagy előző héten vettek fel valakit, így kicsit bosszús lettem, de voltaképp kiderült, hogy jól ismeri a lehetőségeket.

Mikor aznap elváltunk, kicsit aggódott, és nem igazán hitte el, hogy van hol aludnunk. Ezért a következő napokban, gyakran felhívott minket és mi is többször bementünk hozzá meló után.

A legviccesebb elutasítások munkakeresés ügyében néha még fel is vidítottak bennünket. Volt, aki napokig hívogatott a jobbnál jobb ötleteivel, miszerint áruljunk virágot az utcán. Vagy akadt olyan, aki meghívott a hoteljába és egy pohár bor mellett 3 órás előadást tartott arról, hogy miért nem bízik meg bennünk. Ezek is kellettek...

Kínkeservesen eseménytelenül

A hetedik nap reggel 10-kor elhagytuk a hotelt. A bőröndöt megőrzőbe raktuk, és hajtás tovább, tovább. Már délután van, de még semmi. Ma valahol aludni kéne, úgyhogy irány a „meki", keresnünk kell valami szállást a neten. Meg is találtuk a legolcsóbbat a város szélétől egy kicsit kijjebb. Nem gond, van bérletünk, majd korán kelünk, hogy elkapjuk az óránként járó busz egyikét és hamar beérünk a városba eladni magunkat. Még 4 nap hotelfoglalás, 100 euró.

Az elkövetkezendő napok kínkeservesen eseménytelenül és negatívan teltek. Egyik este ez a srác elvitt az otthonába minket, meghívott egy teára. Kiderült, hogy egy 7 személyes WG-ben lakik, de az ottani srácok nagyon kedvesen fogadtak. Ennek ellenére éreztem a szánalmukat.

Az idő tájt jól megfáztam, kaptam tőlük egy levél gyógyszert is. Látván minket, elhitték, amit a lakótársuk mondott rólunk és ők is összedugták a fejüket, minek eredményeképp az egyikük megígérte, hogy beszél a főnökével, hátha elviheti a páromat egy próbanapra.

Ezek a diák fiúk mind egy üdítőgyárban dolgoztak, közel a magyar határhoz. Fizikai feketemunkáról van szó. 45 naponta fizetnek, 5 euró / óra munkadíjban, de ez idáig mindenki megkapta a pénzét, nem volt gond. Mindig hozzák-viszik őket privát kocsikkal és kb. 3 nap munkát kapnak egy héten.

Azonnal kicsit jobb kedvre derültünk, egy feketemunka is jobb, mint a semmilyen munka, hiszen erősen fogytán volt a pénzünk és azokban a napokban spórolásképp már csak 4-5 euróból próbáltunk enni, haszontalan csokis kekszeket, amiktől nem érezzük az éhséget.

A hotelunk utolsó napján volt a párom első próba-munkanapja. Hajnal 5-re bent kellett lennie a városban, felszedő ponton. Szerencsére az a vidéki busz 4-kor indult, simán beért. Aznap egyedül jártam a várost. Ő du. 4-re ért vissza és újra a diáksrácok lakásában kötöttünk ki. Néha meleg ételt is kaptunk tőlük. Mindig azt mondtuk, hogy nemrég ettünk, de valahogy ezt sosem hitték el. :D

Hogyan gondolom, hogy kijövök a semmibe?

Továbbra sem adtuk fel. Ezzel a gyáros melóval max. 4-500 eurót tud összeszedni az ember, ami csak egy kis időt ad a további keresgélésre. Másnap elhagytuk a hotelt és hamar este lett a napi rutinban. Nincs több hely... Kezd közeledni a szezon, egyre drágábbak a szobák. Késő estig kerestem a neten valami megfizethetőt, de nem találtam a mi pénztárcánknak valót.

Kezdtünk eléggé elkeseredni, kénytelen voltam előkapni az egyetlen aduászom. A rokon. Pár nappal azelőtt megígérte, hogy rákérdez valami ismerős, üres szobájára, de aztán nem is hívott vissza. Itt az idő, az a segítség most kell.

Közöltem vele, hogy utcán vagyunk, de sajnos csak annyit kaptam vissza, hogy hát ezt így nem lehet csinálni, hogyan gondolom, hogy kijövök a semmibe. Gondoltam a párperces kioktatás után értünk jön, de nem így lett.

Maradtunk ott az utcán, így muszáj volt elindulni fel-alá mászkálni és bemenni hotelokba, panziókba árak után érdeklődni. Három óra elteltével egyik sem nyerte el a tetszésünket és hiába voltunk teljesen kimerülve, vagyunk olyan makacsok, hogy beletörődtünk, ma nincs hol aludnunk.

Beszélgetni kezdtünk és felmerült a páromban, hogy magával talán igen, de velem nem szeretné ezt tenni. Azt javasolta, üljek fel az első vonatra. Ő marad, összekuporgat némi pénzt, és amikor oké a szitu, visszajövök.

Közölte velem, hogy jön a tavasz, egyre melegebb van odakinn és különben is aludt ő már padon, amikor összeveszett a szüleivel nem ment haza jó pár napig. :D Jót nevettünk a nevetséges érvelésen és összebújtunk egy padon. Nem tudom mennyire emlékeztek, de tavaly márciusban még szép hó volt.

Éjszaka a metrón

Nem bírtuk sokáig a padon, de szerencsére van bérletünk, szombat van, tehát a metró reggelig jár, és meleg. Körülbelül hajnali 3-ig zötykölődtünk a metrón egy bőrönddel. :D Szisztematikusan felváltva aludtunk fél-fél órát. Majd kissé kínos lett, amikor a buliból haza indulók fel –leszálltak.

Bementünk egy MEKI-be. Vagyis A Mekibe, ugyanis mindig ugyanoda mentünk netezni. Az emeleten senki nem jár, mindig vettünk egy teát és eltöltöttünk egy kis időt. Így, otthon nélkül azonban egy kicsit más volt. Tartottuk a rendszert, kicsit én aludtam, kicsit ő.

Kb. reggel 5- 6 fele beült mellénk egy randalírozó, részeg brigád vagy 20 sajtburgerrel. Nyáladzottak, büfögtek, ordibáltak egy sort, majd elmentek. A fejünk majd széthasadt és nagyon megkönnyebbültünk, mikor csend lett.

Hatalmas kuplerájt hagytak maguk után, amit jól megszemléltünk, és ekkor valamire figyelmes lettem... Észre vettem valamit, de nem tudtam, hogy ő is észre vette-e...?! Ránéztem, és ahogy ő visszanézett egyből tudtam, hogy óóóó igen, ugyanarra gondolunk. Ott maradt 4 egész darab, becsomagolt, érintetlen, gőzölgő, illatos, meleg, sajtburger. Muhohahaha. Kb. 2 napja nem ettünk meleg ételt.

Nem szólaltunk meg, de valami hasonló szem-párbeszéd folyt le:
- Te is látod?
- Mire gondolsz?
- Tudod, mire gondolok....
- Na persze, hogy tudom, de én aztán ki nem mondom.
- Ezt nem tehetjük.
- De annyira éhes vagyok!
- Én is, igazad van. Hajrá!
- Várj! Kicsit rossz érzésem van ezzel kapcsolatban.
- Na jó, elég legyen! Kettő neked, kettő nekem.

És azzal odanyújtotta nekem a két maradékot. Hamar benyomtuk. Sajnos jól esett. Kicsit jobban bírtuk reggelig.

Kontrollálhatatlanná vált minden

Aztán újra útnak indultunk. Volt egy étterem, ahol felújítás volt, gyakran benéztünk oda. Mindig mondogatták, elkél a segítség pár dologban, ezt-azt ide tenni, oda tenni, vagy épp falat festeni és néha kaptunk ebédet cserébe. Esténként pedig ott gyűlt össze pár barát így onnan is megismerhettünk néhány embert. Később sajnos az éttermet bezárták, mert az épület tulajdonosa visszavette a helyet a bérlőtől.

Az utcán töltött éjszaka után kimerülten megint csak semmire sem jutottunk és beesteledett. Ahogy kezdtünk álmosodni, kontrollálhatatlanná vált minden. Már- már veszekedni támadt kedvünk, mikor a neten találtam egy akciós hotelszobát. 20 eurót fizettünk azért az éjszakáért. És mintha mindig is így éltünk volna, letusoltunk, hiszen azt már egy ideje nem sikerült és felkészültünk az újabb napra. Sosem örültem még annyira egy pihe-puha, tiszta, fehér ágyikónak.

Következő reggel kipihenten hamar kijelentkeztünk. Páromnak hol volt, hol nem volt munka, így ez nem olyasmi, amire számíthattunk. Minden lépés hiábavalónak látszott, de abban bíztunk, a mennyiség idővel győzelmet hoz.

Nem gondolván arra, minden reggel, hogy megint nem tudom, hol fogunk aludni aznap. Csak sötétedéskor merült fel a kérdés, de a hotelszoba utáni este reménytelen próbálkozásba fulladt. Este 10 órakor a McDonald's mellett lévő pázsiton ücsörögve eltört a mécses.

Kénytelen voltunk a sokat ajánlott segítséghez nyúlni. A diáksrácok lakásában kötöttünk ki, meleg vacsorával fogadtak és most már ténylegesség vált számukra, hogy kamuzunk a jól létünkkel kapcsolatban. Az egyikük átköltözött a másik kettőhöz, így mi kaptunk egy egész szobát.

Másnap munka is volt, jól jött ki a dolog. Néhány napot töltöttünk náluk, de nyilvánvalóan már égett a pofánkról a bőr. Ekkor szerencsére egyikük talált egy lakást, amit a későbbiekben ki szeretett volna venni, hogy külön költözhessen. Ez egy baráté volt, aki megengedte, hogy amíg nem veszik ki, beköltözhessünk, cserébe kitakarítottuk és lakható állapotba hoztuk, mert üresen állt egy ideje. Egy hónapra beígérték a lakást, ám egy héttel később a srác azt mondta, tipli, mert előbb kell neki a hely.

Csak teltek a napok

Vissza a kályhához... Semmi ötletünk nem volt, csak teltek a napok, de már kezdtem hozzászokni, hogy nem tudom, mi történik velem holnap. Szerencsére egy weboldalon egy lány (szintén diák) hirdetett egy koleszes szobát egy hónapra és 20 napra, amíg hazautazik szünetre. Több se kellett, 200 eurót ki is fizettünk, így neki volt hova visszajönnie és pluszok nélkül kijött belőle. A szobának saját fürdője volt és a folyosón egy közös konyha. Megnyugtató volt, hogy van hol aludnunk egy ideig.

Ezekben a napokban gyakran egyedül jártam a várost és munka után közösen, és már havi tömegközlekedési jegyért fizettünk 2x47 eurót. Ezt később az éves jeggyel 2x31 euróra csökkentettük. Volt, hogy próbálkoztunk lopott jeggyel, ami csak 20 euróba került, de egy barátunkat elkapták vele és a rendőrségen kötött ki. Az ügy megoldódott neki, de többet nem vettünk olyan jegyet.

Március 15. Haza kellett buszoznunk (48 euró) néhány papír miatt, de már jöttünk is vissza, ahogy a kezünkbe kerültek. Figyelmeztetések voltak az autópályán a hó miatt, de elindították a buszokat. Mint később kiderült, hiba volt.

Ott ragadtunk a tavalyi hóátfúvásban az országúton. Összesen 22 órát ültünk a buszon. Mindenkinek elfogyott a vize. Aludni nem igazán lehetett. Hiába mondták, hogy ne hagyjuk el a járművet, az átvészelt éjszaka után már nem bírtuk. Lehet, hogy hívják a páromat dolgozni. Ha ezt elveszítjük, már nem marad semmi remény.

Reggel 8 körül leszálltunk és visszastoppoltunk Tatáig. Ott a vonatállomáson áram és minden egyéb híján káosz volt. Nem tudták, jön-e vonat, ha igen mikor vagy épp, hogy hova tart. Szerencsére néhány óra után elkaptunk egy bécsi járatot. Ezzel már gond nélkül visszajutottunk, leszámítva az egy napos késést.

Rabszolgahajcsár török brigádban

Március 20. A Stephansplatzon álltam. Kaptam egy telefont. A gyrosos nő hívott. Azt kérdezte, mit szólnék egy mosogatói álláshoz... Azt feleltem, hogy jelenleg egy mosogatói állás a legjobb dolog, ami történhet velem... Azt mondta, akkor összehoz a másik csajszival, aki keres maga helyett valakit.

Még hozzátette, hogy nem könnyű meló, de 2 napon belül felvettük a kapcsolatot és két próba nap után elkezdtem dolgozni. Nyílván egy mosogatóval nem törődnek annyira, hogy miféle. Szóval eldolgozgattam és végre minden nap fáradtam mentem haza. Teljes munkaidő, bejelentett állás, más nem is kell. Nagyon boldog voltam.

Boldog voltam, ám tudni kell, hogy egy nőverő, rabszolgahajcsár, török brigádba kerültem. Mindig meg tudtam védeni magamat szóban, de sokszor mentem haza sírva.

A baleset

Az első napjaim egyikén jókedvűen pakolásztam. Párom is elment a munkába, én is az étteremben voltam. Egyszer csak csöngött a telefonom. A párom volt az, azt mondta, nem jutott el a munkába, autóbalesete volt. Jól van, ne aggódjak. Majd lerakta.

Az idegroham kerülgetett, de mit tehettem? Hagyjam ott a munkát az első héten? És induljak el egy határmenti kórházba? Nem tudtam visszahívni őt. Semmi infóm nem volt. Később írt egy sms-t, hogy hazaért, lefekszik aludni, ha megjövök, beszélünk. Mikor végeztem, hiába kopogtam az ajtón, nem nyitotta ki. A telefont nem vette fel.

Tudtam, hogy otthon van, hiszen ő mondta. Mi van, ha elájult? Nem mehetek az épület portájára, mit mondanék? Hogy illegálisan vagyunk itt, de engedjen már be, mert lehet a párom eszméletlen? Megtettem volna, de senki sem volt a portán, már végeztek. Jobb híján 60 percen keresztül vertem az ajtót, rugdostam hátha felkel vagy épp az ajtó szakad be. Szerencsére felébredt.

Mikor megláttam tiszta vágás volt a feje. A szélvédőnek ütközött. Más kisebb sérülései is voltak, de egyben volt. Kivizsgálták, hazaengedték. Csak épp mélyen aludt. Biztosítása természetesen nincs, de ez legyen a legkevesebb.

Ezek után a kedves rokonunktól azt halhattuk, hogy nem gondoljuk–e, hogy ezek jelek és haza kéne mennünk, feladni az egészet. Ja. Persze. Még mit nem.

Újabb fordulat

Rá pár napra a portás valamiért a mi konyhánkban tárolta a tejét és elkapott minket. Nem kell mondanom, hogy innen is kidobtak. Egy újabb reménytelen este. A szoba eredeti bérlője meghagyott nekünk egy telefonszámot, ha bármi történik, 2 emelettel lejjebb egy barátját hívhatjuk. Ezt meg is tettük, de neki dolga volt, így berakott minket a saját szobájába és ott hagyott. Csak a telefonhoz nyúlhattunk.

A srác, aki az előző lakásunkat kivette korábban, visszahívott, hogy lakótárasat keres, mert egyedül nem tudja kifizetni. A mi pénzeink úton voltak így már vállalhattunk egy igazi bérlői státuszt. 300 eurót fizettünk havonta. Így már 3 hónapra előre tudtuk, van helyünk.

Ahogy befutottak a pénzeink, már félre is tudtunk rakni. Kihoztuk a kutyánkat is. Sajnos ahol vigyáztak rá eddig, ott nem maradhatott. Leölte a szomszéd 15 csirkéjét, aki feljelentéssel fenyegetőzött, hiába fizettük ki egytől egyig. Szóval rossz kutyi, lesz még vele gondunk...

Ebbe a lakásba már bejelentkezhettünk, így a tartózkodási engedélyünket is el kellett intézni. 100 eurót hagytunk a bevándorlásiaknál és végre hivatalosan éltünk Bécsben. Annyira hivatalosak voltunk, hogy a korábbi kórházi számla is megtalált minket. 303 euró. Ennyit még nem tudtunk volna simán kipréselni, úgyhogy ezt később, már a mostani lakhelyünkön kapott felszólító levéllel fizettük be.

Három hónap gondtalan élet után egy nevetséges incidens miatt szörnyen összevesztünk a lakótársunkkal. Sajnos ebben a lakásban ajtó nem volt a szobákon, ő pedig rendszeresen hozott fel lányokat. Nem is szóltunk mindaddig, míg egy napon párom éjszakai műszakban volt, nekem pedig végig kellett hallgatnom, ahogy a konyhában magáévá teszi az új prédát... Mennünk kellett.

Ismét egy weboldalon találtunk egy diákpárt, akik hazautaznak 2 hónapra. A kutyára rábólintottak, mert nagy szükségük volt a pénzre. Megint valaki lakásában kötöttünk ki illegálisan. Elég messze volt a munkahelyünktől, de legalább csak magunk vagyunk. Reméltük, hogy itt nem dobnak ki minket. 600 eurót fizettünk a két hónapért.

Sajnos két hét után, csúnya fenyegetőleveleket kaptunk az ajtónkra a kutya hangja miatt. És az épület Managere is megkért minket levélben, hogy keressük meg őket. Elküldtük a srácoknak a leveleket, de azt mondták, ne reagáljunk. Majd ha ők hazajönnek, elintézik.

Elég félelmetes volt így hazajárni nap mint nap, de azt hiszem már hozzászoktunk. Próbáltuk élvezni, amink van, sokat mentünk sétálni a kutyával. Volt ott egy nagy park, de egyszer összekapott a miénk egy másik kutyával. A miénknek a lába, az övékének az orra bánta. Nem tudott lábra állni, nagyon megijedtünk. Másnap sikerült őt orvoshoz vinni. Antibiotikumot kapott (50 euró), ami egy hét alatt rendbe hozta. Ismét randalírozhatott. :)

Váratlan szerencse

Eközben párom folyamatosan keresett munkát, amikor csak tudott. És sajnos a gyárban, egy ellenőrzés során nagy pénzt bukott a főnök. Szerencsére ő nem volt műszakban, de onnantól kezdve pénzt nem láttunk.

Gyakran elmentek a főnök lakásához és olykor haza hozott némi töredéket, de épp amikor kezdtünk volna kétségbe esni, hogy ingyen dolgozott sokszor 16 órákat a tűző napon, akkor jött egy e-mail, amiben egy második interjúra, valamint próbanapra hívták meg. Mosogatót keresnek, és szeretnének elbeszélgetni vele. Király! Ez már bejelentett munka.

Mikor elment közölték vele, hogy meggondolták magukat és inkább egy másik állást ajánlanak. Turistákkal kellene foglalkozni, jegyet szedni, öltönyben, szuper körülmények között. Szerintem a mai napig nem hiszi el, hogy ezt a munkát ő kaphatta meg. Egy igen híres cégnél dolgozik, és nagyon megbecsülik őt.

Került lakás is

Folyamatosan kerestünk lakást is, de még nem volt meg a tőkénk kaucióra és provízióra. Egy ismerős régóta mondogatta, hogy az ő épületében megkérdezi, de aztán sosem jött vissza hír. Elmentünk magunk is és sajnos hó végén még mindig nem volt fogalmuk arról, hogy lesz-e üresedés.

Minden héten megjelentünk megkérdezni, de mindig azt mondták, menjünk vissza jövő héten. A második hónapunk végén még mindig nem volt hír, hogy lesz-e lehetőségünk megkaparintani egy lakást abban az épületben, de akik ott laktak, megsúgták, hogy az új torvény miatt x négyzetméter alatt nem jelenthetnek be két embernél többet ugyanoda.

Tehát azok a szerződések, amik lejárnak és családokhoz tartoznak, nem kerülnek meghosszabbításra. Ez minimum 5 üres lakást jelentett és az egyikük szomszédjával is beszéltünk. Szóval kockázatos, de ha elhagyjuk az előző lakásunk és ide rohanunk bőröndöstül, van esély rá, hogy megszerezzünk egyet.

Volt stressz nem mondom, de szerencsére sikerrel jártunk. 2013.09.01. 1500 eurót adtunk kaucióra, 575 eurót fizetünk havonta rezsivel, tv-vel együtt és 30 euró volt maga a szerződés díja. Igazi bérlők lettünk. El sem hiszem...

Oké, drága, mert 33 nm-ről beszélünk, de gyönyörű szép, új építésű, nagyszerű, nyugalmas, de központi környéken. Csupa modern új épületekkel mindenfele. Bolt, pláza, önkormányzat, ovi, suli, minden egy helyen és 10 percre van a központtól. Most már a kutyi is megszokta és sohasem hangoskodik. Hivatalosan be vagyunk jelentve.

Azóta minden megváltozott

Normális életet élünk és minden nappal közelebb kerülünk a célunkhoz. Próbálunk spórolni, de mindent megveszünk, amire szükségünk van, így havonta 800-1000 eurót rakhatunk félre. Az elmúlt időszak próbára tette kapcsolatunkat is, de azt hiszem, így semmi más nem tudta volna megerősíteni.

Részletekkel együtt még egy könyvet is írhatnék erről, de talán mindenki el tudja dönteni, hogy ilyen helyzetekben hogyan reagált volna egyes hírek hallatán. Meg lehet vetni, aki saját magát nem kímélve ilyen hülyeségre adja a fejét, de senkinek sem ártottam és az teljesen logikus emberi döntés, hogy két lehetőség közül a kevésbé rosszat választjuk.

Ez esetben nem az életre szóló Magyar valóságot, hanem a tudatlanságból fakadó reményt. Soha nem ítélhetünk meg egy embert anélkül, hogy ismernénk a múltját. Nem tudhatjuk mekkora nyomás nehezedik rá régről és az mennyivel rosszabb annál, mint ami előtte áll. Elértük az első célunkat. Saját életünk van, amit csak is magunknak köszönhetjük. Büszkék vagyunk, akárhogy is történt, csak tanultunk belőle."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr495788830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2014.01.30. 07:28:36

Huhh! Elolvasni is eleg volt, hat meg atelni! De csak igy tovabb, ugyesek vagytok, kitartasbol jeles! Es az ilyen embereket vesziti el az ohaza. Megerdemli!

tableno 2014.01.30. 07:45:39

Te jószagú atyaúristen. Örülök, hogy végülis sikerült, meg minden, de ami hibát el lehet követni, azt ti még fokozni is tudtátok. Eleve, német nyelvterületre menni 2 (!) másik nyelv tudásával?! Miért, könyörgöm? Hogy a jegyszedés legyen a nonpluszultra álommeló? Basszus, az ilyenek erősítik az összes negatív sztereotípiát a "kitántorgókkal" kapcsolatban. Tudatlanságból fakadó remény, az!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 07:50:47

A kutyulit úgy rúgtam volna picsán hogy a lába se éri a földet.
:)))))))))))))

tableno 2014.01.30. 07:52:56

Azért valami szakmátok van? Amivel később az aljamunkánál (útálom ezt a szót, de erre tényleg nincs jobb) feljebb tudnátok lépni?

rezsoatya (törölt) 2014.01.30. 07:55:09

@diggerdriver: Ó, Digger! Majd kisirja nalatok is a fiad, lesz meg kutyad, macskad, nyulad! Akkor majd megerted ezt a kotodest!

2014.01.30. 08:02:18

@tableno: torok, arab? Az ott nem megy?
Komolyra forditva a szot, en ezt nem csinaltam volna vegig, nyilvan tul oreg vagyok mar ehhez. Kitartasuk van. Amit jol csinaltak, hogy magyarkent Ausztraiaba, kozel van, nincs kultursokk, stb, szerintem az orszag maga jo dontes. Remeljuk innen mar csak felfele vezet az ut

tableno 2014.01.30. 08:03:00

Azért most elképzeltem magamban, ahogy házelőtthinta és Niki olvassa a posztot, és röhög...

tableno 2014.01.30. 08:07:25

@charlieharper (UK, de nem London!): ja, kitartás az van. De az akkor ér csak valamit, ha ésszel párosul. Ennek a pokoljárásnak a fele legalább fölösleges volt.

Frőczy Sanyi 2014.01.30. 08:10:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Wohngemeinschaft. Többen laknak együtt egy lakásban.

A poszthoz: minden jó ha a vége jó. Nagy kockázatot vállaltatok de úgy néz ki megérte. Innentõl kezdve remélem még feljebb jutottok és közelebb kerültök a céljaitokhoz mert megérdemlitek.

szaszo71(D) 2014.01.30. 08:11:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Wohngemeinschaft - mikor többen bérelnek egy lakást. Általában egyetemisták szoktak így bérelni.

szaszo71(D) 2014.01.30. 08:15:38

Én azt nem értem, ha él kint rokon, akkor mért nem kérdezték meg, hogy hogyan kezdjenek neki. Bár a közmondás úgy szól, hogy bátraké a szerencse, ez inkább vakmerőség volt. Abban igaza van a posztolónak, hogy nem ártottak senkinek, de a saját dolgukat sem könnyítették meg. (bár ennyi idősen én is hasonlóan csak a saját fejem után mentem, és senkinek nem hittem el, hogy nem lesz mindennek jó vége - és az lett.)

La Pantera 2014.01.30. 08:26:03

Gratulálok a kitartáshoz, nekem tuti nem ment volna. Viszont 2 másik nyelvvel (gondolom angol meg olasz, spanyol vagy francia), nulla némettel tuti nem Ausztriába mentem volna. Mi a szakmátok?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.01.30. 08:35:44

Hát ezt tényleg még olvasni is sokkkk volt. De a kitartásotok tiszteletre méltó! Sok sikert a továbbiakban is!
Azt mondjuk én se értem hogy miért nem egy olyan országba mentetek aminek beszélitek a nyelvét. Oké meszebb van többe kerül a jegy, de basszus akkor két hónappal később indulok útnak és az is megvan. A kutya még ami aggodalomra ad okot. Vele még lesznek gondok, ha ilyen a viselkedése. Némelyik országban ennél kevesebbért is simán elaltatnák.

tableno 2014.01.30. 08:51:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nem igazán. Ezek egyszerűen nagy lakások, amit több (legtöbbször fiatal) közösen bérel ki.

szaszo71(D) 2014.01.30. 08:56:10

@tableno: Igen, és mindenkinek saját szobája van, néha van egy nappali, ami közös.

adg 2014.01.30. 09:17:49

Kellemes, szívmelengető történet. Rokonnak küldtetek egy doboz bonbont legalább?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.30. 09:22:08

én nem röhögök tableno, miért röhögnék? Könnyű szerencsétlenezni azt aki éhes. Főleg teli hassal. Egy meleg irodából. Csak képzeld magad a helyükbe egy pillanatra!

@tableno: Miért kellene feltétlenül feljebb lépni? ezt nem bírom felfogni. pl én is tök jól elvagyok a mekiben több mint 1,5 éve. nem értem tényleg hog ymiért kéne lépdesni bárhová is? ha megvan a stabil megélhetés onnantól győzelem van. Ehelyett mindig leírja valaki az ilyen posztoknál hogy milyen szerencsétlenek hogy mosogatnak /takarítanak meg a többi. miért kell leírni? csak lehúzzátok vele az embert. Az a baj hogy a legtöbben csak egysíkúan képesek gondolkodni és azt hiszik egyetlen jó út van, az etalon, az pedig az hogy lépdessünk felfelé és harácsoljunk még több pénzt és még többet. Nem csak ilyen út létezik! ha ők jól érzik magukat a konyha hátsó részén a melegben vagy bárhol akkor teljesen rendben vannak! Szerintem nem az a lényeg hogy te mit csinálsz vagy mit nem csinálsz hanem hogy alapvetően jól érzed e magad. Mert én nagyon jól érzem magam attól hogy mindennap bemegyek egy helyre, felelőség nélkül, egyszerű faék melót végezni aztán hazaesni és ugyanúgy megkapni a kis jövedelmem mint bármelyikünk. Lehet nem 2-3 ezret kapok mint ti, de ettől én még jól érzem magam. Azzal kell megelégedni ami van...ha egészséges vagy és van a fejed fölött tető, málé a szádba meg bor akkor onnantól elégedetlenkedésnek hely nincs.

Szóval szerintem meg kellene érteni hogy létezik más út is, és nem mindenki akar önmegvalósítani. És higgyétek el, nem azért mert buta meg tehetségtelen hanem mert más. Aki pedig nem ilyen,az kérem ne húzza le az olyan embereket akik meg olyanok! V

Ehelyett mindig leírja valaki hogy lúzer az aki egy tehetősebb, szerencsésebb államba beáll segédmunkásnak. Miért lenne lúzer? Mert jobban megél? Komolyan ha valaki elárulja hogy miért lúzer az aki Ausztriában pakolászik egy raktárban, annak ünnepélyesen átadok egy üveg viszkit.

Din Serpahis 2014.01.30. 09:22:08

Na hat ezen a poston fel*****tam magam. Siman ki lehetne adni hogyan ne vandoroljunk ki cimmel...

tableno 2014.01.30. 09:28:45

@házelőtthinta: na most lehet hogy összekeverlek valakivel (ha igen, akkor bocs), de nem te fejtegetted éppen a mútkor, hogy kint sem jobb, meg hogy aki kimegy az otthon biztos egy lúzer senki volt, és kint is az marad? Mert ez a történet téged igazol(na, ha ez lenne a jellemző).

tableno 2014.01.30. 09:38:51

@házelőtthinta: egyébként nálam jobban nem tiszteli senki azokat, akik hatalmas nehézségekkel megküzdve elérnek valamit. Mindegy hogy mit, a lényeg az, hogy ahhoz képest, hogy honnan indult, hova jutott. Azzal sincs gond, ha valaki megelégszik,azzal, amije van, és boldog. De annak nem tudok tapsolni, aki saját magának generál fölösleges nehézségeket, mert nem mérte fel reálisan a lehetőségeit, és minimálisan sem gondolkodott előre. Sajnálni sajnálom, de nem tartom okosnak. Ezúttal még szerencsés volt a végkifejlet hál'istennek, de végződhetett volna ez sokkal rosszabbul is.

**mimi** 2014.01.30. 09:59:00

Atyaég!!! Hát ez nem semmi!!!

Minden tiszteletem a tiétek, hogy nem adtátok föl, ti boldogulni fogtok! :)

Taxomükke (UK) 2014.01.30. 10:03:19

A kitartásotok a hülyeséggel határos, mindenesetre gratula.
Kicsit mondjuk túl hosszúra nyúlt.
A kutyát tessék megnevelni. Általában a kutya a gazda a hülye, nem a kutya.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.30. 10:31:06

Vegulis happy end-el latszik zarulni a dolog, de OMG hat ebben a sztoriban tobb volt a felelotlen lepes mint amikor a 17 eves szuz tinilany a Hajogyarira megy eleteben eloszor berugni egy szuk miniruciban...

Ezeket a sztorikat elolvasva mindig halat adok erte hogy eddig mind a ket hataratkelesem milyen zokkenomentesen es kenyelmesen zajlott le.

Szoval vegso soron elore tervezesbol meg kell hogy buktassam a kedvest part, de kitartasbol mindenkeppen csillagos otost ajanlok meg! :)

2014.01.30. 10:41:52

@Din Serpahis: 'Siman ki lehetne adni hogyan ne vandoroljunk ki cimmel...'

+1

Probaltam szimpatizalni, de hihetetlen a posztolo hatartalan kepessege arra hogy a sajat hibait rajta kivulallo okokbol tortent szerencsetlensegeknek allitsa be. Az meg kulon kiakasztott, ahogy a rokont hibaztatja. Azt merte mondani hogy nem kellett volna nyelvtudas nelkul, kepzettseg nelkul megjelenni Becsben? Hat bocs de lehet hogy igaza van... 'Rokon' vagy nem rokon, miert lett volna neki kotelessege egy hazaspart elszallasolni es / vagy penzt adni nekik? Mi ez az erzelmi zsarolas hogy 'az utcan vagyunk' - igen de hogy kerultel az utcara, bocs? Ez nem valodi hajlektalansag, amikor barmikor felulhetnel a buszra es elmehetnel valahova ahol kapnal szallast meg ellatast, de te inkabb az utcan ehezel 'csak azert is'. Miert asszisztaljon ehhez egy (tavoli) rokon?

tsabus UAE 2014.01.30. 10:58:20

Ahogy már sokan leírták, a kitartásotok elismerést érdemel !
Remélem, a nehézségek közepette elkövetett hibáitokkal tisztában vagytok és tanultatok belőle.
Részemről, kielemezhetném, hogy mi volt nagyon necces, kifejezetten rossz lépés tőletek ebben az egy évben, DE...
Egyvalamiért nem teszem: Nem panaszkodtál. Úgy tekintesz a nehézségekre és a hibáidra, mint egy folyamatra, ami eredményt hozott. Akkor meg minek kötekedni.
Sok sikert és boldogságot kívánok nektek a jövőben !

Jaffar 2014.01.30. 11:10:01

Mi a szakmátok? Mert kezdésnek jó a mosogatás, de gondolom nem akarjátok 20-30-40 éven keresztül csinálni. Iratkozzatok be 1-2 német tanfolyamra és még véletlenül sem a magyar TV-ket nézzétek. HA ügyesek vagytok, akkor 2-3 év alatt el tudtok jutni egy olyan szintre, amivel már bárhol elhelyezkedhettek. A szellemi munkáknál itt Bécsben nem számít, hogy milyen a nemzetiséged. Képesítés és a tapasztalat a lényeg, il. az, hogy alkalmas legyél a munkára.
BTW, ha munkát kerestek, akkor ott az AMS, igaz, némettudás nélkül az is felejtös.
Amin a szemem megakadt : 800-1000€-t félrerakni? Ennek azért többszöröse a jelenlegi havi költségvetésem, de ennyit sehogysem tudok félrerakni......szal riszpekt. :)

repülünkamátólaholnapig 2014.01.30. 11:10:01

Én csak azt nem értem, hogy akikben ennyi elhatározás és erő van, miért nem veszik a fáradtságot kicsit tényleg tervezni. Értem én hogy Magyarország nem a kánaán, de nem is polgárháború súlytotta közép- afrikai ország ahol lelőnek ha egy héttel rovább maradsz... pl. német tudás nélkül Bécsben... és csodálkozunk, hogy egy B típusú jogosítvánnyal nem vesznek fel helikopter pilótának... De azé respect

VHB 2014.01.30. 11:15:28

Enyhítő körülmény a fiatalság. Dícséretes a kitartás. De ez tényleg iskolapéldája a hogyan ne vándoroljunk ki kategóriának.

tra lala 2014.01.30. 11:18:35

@Mirjam2: Azert ha engem felhiv egy rokonom vagy akar csak egy baratom/ismerosom, en nem hagytam volna az utcan, hanem adtam volna neki (legalabb) egy estere szallast. Kernie se kellett volna, csak ne kovetelozzon vagy hisztizzen. A postolo nem ugy irta le, hogy kovetelozott volna..
Mindig is csodaltam az ilyen embereket, szerintem becsulendo a kitartasuk, meg ha en igy nem is vagtam volna bele. Elhataroztak valamit es vegigcsinaltak. Es ami a legjobban tetszik, hogy nem sajnaltatjak magukat kozben.

tableno 2014.01.30. 11:36:06

@f renc: hát én már adtam szállást vadidegen magyar turistáknak is, akikkel a reptéren találkoztam, amikor törölték a hazafelé tartó járatukat, és nem volt hol aludniuk, de ha engem egy távoli rokon csak úgy felhívna, hogy kivándorolt, de nincs munkája, se lakása, úgyhogy hagy lakjon nálam meghatározatlan ideig, elhajtanám a búsba.

tra lala 2014.01.30. 12:01:55

@tableno: meghatarozatlan ideig en sem tartanek el senkit, ezert irtam, hogy (legalabb) egy estere adnek neki szallast. Esetleg par napig. Kiphineni magat, aztan/kozben vagy talal masik szallast, vagy hazamegy, vagy ahova akar.
Igazabol elkepzelni nem tudom, hogy felhiv egy ismerosom azzal, hogy az utcan kell aludnia este, en meg csak mondom, hogy szar ugy, lerakom a telefont es nyugodt lelkiismerettel indulok aludni. Meg akkor is, ha a sajat hibaja az egesz.*

*alkoholista/csoves/stb.. embernek mondjuk en se vennem fel a telefont, ha tudom hogy csak le akar huzni

Din Serpahis 2014.01.30. 12:02:02

@Jaffar: Hat ezt en se vagom... A durvan 60k euros eves bruttom az nagyjabol arra eleg, hogy a havi 1000es megtakaritas menjen... Jo persze, ha majd az asszony is dolgozni fog itt, az mas, de akkor is fura.

tableno 2014.01.30. 12:11:39

@f renc: de itt nem a világ végéről,van szó, hanem Bécsről, ahonnan 2 óra busszal Budapest. Ha csak egy-két éjszaka kell, ok, de itt arról volt szó, hogy maradni akarnak, de fogalmuk sincs hogyan. A rokon is javasolta, hogy talán haza kéne menni, de hallani sem akartak róla. Bocs, de így az egy-két napból könnyen lehet egy-két hét, hónap, stb.

tableno 2014.01.30. 12:21:11

@Din Serpahis: szerintem ezt úgy érik el, hogy lakáson és olcsó kaján kívül semmire sem költenek (amiben van gyakorlatuk). Így két minimálbérből megoldható a dolog, más kérdés, hogy hosszabb távon ez nem élet.

QXI 2014.01.30. 12:21:44

Gratulálok a kitartásotokhoz és üdvözlet Ausztriában!

Ha írtok egy könyvet akkor szóljatok, mert szívesen elolvasnám' :)

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.01.30. 12:37:05

Mindent elmondtak a többiek előttem; nem semmi amit véghezvittetek, gratula. Minden elismerésem a tietek, de nem éppen a követendő példát mutattatok be :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.30. 12:38:49

De hogy egy picit az ördög ügyvédjét is játsszam: vajon miért van az, hogy az emberek sokkal több energiát és szenvedést képesek befektetni egy külföldi egzisztencia megteremtésébe, mint egy otthoniba?

tableno 2014.01.30. 12:41:52

@Püspök utcai gombaszedő: Általában erre az a válaszom, hogy külföldön biztatóbb a jövőkép. Ebben a konkrét esetben nem tudom...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.30. 12:48:46

@tableno: Hihetően hangzik, bár szerintem ez csak részleges magyarázat.

Talán szerepet játszik benne az is, hogy ha már a kezdeti tohonyaságot leráztad magadról, és már mozgásban vagy, akkor könnyebb.

Nem csak konkrét szenvedésről van szó, én például otthon gyűlöltem és rettegtem mindenféle ügyintézést, mindig addig halogattam, amíg csak lehetett. Itt meg nem volt más választásom, csinálni kellett, és most már sokkal magabiztosabb vagyok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 12:57:05

Sulyos poszt volt, nem semmi!
Tovabbi sok sikert kivanok (kitartast nem, abbol 4 emberny is boven akad).

@tableno:
Ez igy igaz.
Kis szerencsevel sokkal stabilabb a helyzet.
Ha pedig arra gondolok, hogy ugyanaz az eletszinvonal, ugyanazzal a munkaval, akkor is a kulfoldet valasztanam, mert a kijutassal mar elertem valamit.
Ha terveznek gyereket, annak a kilatasai mar klasszisokkal jobbak lehetnek.

Mr Long 2014.01.30. 13:04:07

@Kövérmadár [swe]: (gyanusan kerulgeted mostanaban ezt a gyerek temat)

wuaaa 2014.01.30. 13:04:24

Amikor oda jutottam, hogy "Férj és feleség, kor: 22-23 év.....csak úgy, egy bőrönddel és 2 másik nyelvtudással, de német nélkül..." már sejtettem, hogy mi lesz belőle. Aztán valaki azon sír itt, hogy lengyelnek nézik? Hááát... még több ilyen "határátkelőt", aztán a román kisbuszban lakók ratingje is a magyaroké felett lesz.

A kutyát meg ahogy DiggerJani már megírta...

A kitartás mindig elismerésre méltó, ha az élet kacskaringós ösvényén váratlan akadályok bukkanak fel előttünk, de itt inkább az önszopatást látom. Ergo, sajnálom-e a fájdalmát annak, aki magát ostorozza?

gaRosz 2014.01.30. 13:06:03

Eddig még sosem szóltam hozzá egy poszthoz sem, de az írásotok megér ennyit:)

Becsüllek benneteket a kitartásotokért és biztos vagyok abban, hogy 100-ból 99 ember már rég feladta volna a helyetekben!

Sok sikert!:)

DieNanny CH 2014.01.30. 13:16:47

Hű, Viktória (és tsa), ez igen! Szinte levegőt sem véve olvastam el a posztot! Elismerésem, mert én még századrészét sem éltem át. Én biztos, hogy az első kudarcnál sarkon fordulok.
Minden jót kívánok, találjátok meg a számításotokat! És jó egészséget! - mert ez a legfontosabb!

2014.01.30. 13:17:27

@f renc: En ebben a konkret esetben (ugy tunik a parnak volt hova hazamennie Magyarorszagra) felajanlottam volna a rokon helyeben hogy megveszem nekik a hazafele jegyet, ennyi. Eppen eleg esetet lattam mar mikor rokonok / ismerosok csak nehany napra bekeredzkednek valakinek a nappalijaba Londonban, aztan hetekig / honapokig nem lehet oket kitenni, ja es termeszetesen minden fellelheto elelmiszert megesznek mert nekik nincs penzuk kajara. A nagylelkusegnek is vannak hatarai. Amint arra a posztolo rokona is ramutatott, mindenki sajat felelossegere probal kulfoldon munkat keresni, nem igazan fair rokonokat / ismerosoket belerangatni ebbe.

DieNanny CH 2014.01.30. 13:19:21

@szaszo71:

Ahogy elképzelem a rokont a hozzáállása alapján, ő, a kijövetelük előtt azt mondta volna: Tanuljatok meg középfokon németül!

2014.01.30. 13:21:45

Oke hogy mindenki becsuli a posztolo 'kitartasat', de oszinten szolva en nem ertem minek kellett kitartania. Nem lett volna tobb ertelme Magyarorszagon maradni kicsit tovabb, akar minimalberes allasban is, es nemetul tanulni vagy pl. egy szakmat tanulni hogy ne mosogatni kelljen a gyrososnal? Fiatal par, nem szorithatta oket annyira az ido hogy pl. nemettanulas ne fert volna bele koltozes elott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 13:21:47

:)

hát ezt is csak egy huszonéves képes végigcsinálni, és itt nem a kitartásra gondolok. ;)

a rokon meg nyaljon sót.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.30. 13:25:01

@Mirjam2:

Nekem is forgott ilyesmi a fejemben, de nem mertem megkérdezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 13:25:46

@Püspök utcai gombaszedő: erre már többen válaszoltunk, több poszt alatt.
mert itthon a holnapért küzdesz meg hogy befizesd a csekked: ez a cél
külföldön meg a jövődért küzdesz és a csekk befizetése nem a cél, hanem az eszköz.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.30. 13:27:06

@Püspök utcai gombaszedő:

Mert az otthon az ismert és nem késztet erőfeszítésre.

Mint a nők egy része, akik a kapcsolat kezdetén odafigyelnek magukra, szépen öltöznek, sminkelnek, a férfi kedvében járnak, majd pár év után elhanyagolják magukat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 13:27:07

@Mirjam2: mert nincsenek minimálbéres állások.
amik vannak, azokban meg nem fizetnek ki.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 13:29:37

@Din Serpahis: de miért? mindenkinek egyformán kell?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.01.30. 13:31:31

@Babette_: Mondom, ez szerintem nem a teljes válasz, mert azoknál is így van, akiknek otthon se a holnapért kellett küzdenie.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 13:34:28

@Püspök utcai gombaszedő: ismeretlen közegben nem korlátoznak le a szocializáció során megismert "határok". vö. tanult tehetetlenség.

Mr Long 2014.01.30. 13:34:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ezt meg most hagyjad abba!

@Mirjam2: kellett ero ehhez a tortenetnek nem vitatom. DE kulfoldon miert termeszetes, hogy tavoli rokon befogadjon barkit? Debrecenbe leutazva Bp-rol senki sem akar bekereckedni...

DieNanny CH 2014.01.30. 13:41:03

@Mirjam2:

Hát, azzal még tartozik nekünk Viktória, hogy leírja, otthon előtte mit csináltak, hol laktak/dolgoztak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 13:43:14

@Püspök utcai gombaszedő: Ha én megírnám az utolsó hét évünket, az nagyon hajazna erre, csak épp Magyarországon játszódva - a lakáskeresős mizériát részben átfordítva megélhetésire, mert lakni azért mindig volt hol, és mai napig van egy vészforgatókönyvünk arra az esetre, ha az albérlet úszna.

Lehet mondani, hogy a mi szakmánkkal van munka itthon is bármennyi- persze, Pesten van, de vidéken a lehetőség erősen lekorlátozott.

Hány, de hány állásinterjún voltunk fent Pesten mi is a férjemmel, és a kínált munkabér jó esetben fedezett volna egy albérletet, kaját négyünknek, és jöttek az okoskodások, okosbamegoldások, ennyi lenne bejelentve, ennyit kapnál kézbe, és mi voltunk hülyének nézve, amiért nem fogadtuk el...

Posztoló:

Mai eszemmel, ha újra neki kezdenék az elmúlt hét évnek, a két gyerekünkkel, akkor végigcsinálnám ugyanezt - de külföldön, és íme a péda, hogy meg lehet csinálni...

Természetesen nem vállalnék be semmi körülmények között utcán alvást a gyerekekkel, itt sem teszem, de ha ugyanazt az energiát, amit itt belefektettünk a munkakeresésbe, a saját cég építésébe, ha lenne egy időgépem, nem tenném itt újra...

Egyébként is egy tervezős típus vagyok, nyilván szakmáim ártalma, tervlista, címlista, A-terv, B-terv, C-terv, újratervezés, restart - ha ezt a jövőben követné a posztoló, és megmaradna ez az elszántság, ez a kitartás, akkor sokra vihetik.

Aki megtanult a semmiből megélni, és mégis mosolyogni, aki a sok küzdés ellenére is képes reménnyel tekinteni a jövőbe, az nem egy elveszett ember.

A "jóakaratú" rokonhoz annyit fűznék hozzá, hogy hasonló beszólást mi is kaptunk itthon, amikor nagy bajban voltunk, az pontosan úgy hangzott: "ti a jég hátán is megéltek"...
Mondta ezt olyan ember, akinek azelőtt is, és azután is segítettünk a magunk módján.

A kutyakérdés volt a számomra a történet gyenge pontja. Nálunk is volt megőrzésre egy labrador, aki a második napon szintén 15 csirkét fojtott le, rövid úton utazott vissza a gazdihoz a kedvesaranyosrendeskutyi.
(Lehet, hogy ezek a dogok 15-ig tudnak számolni? :D Mondjuk akkor konkrétan sírtam, mert a fele nem is a miénk volt, hanem bértartásban voltak nálunk...)

De ha a kutyát kicserélem a két gyerekemmel a sztoriban - nem, nem összemérhető a kettő, de tudom, hogy vannak, akikhez jobban oda nő egy kutya, macska, papagáj, stb., mint egy akármilyen közeli rokon- akkor ugyanott vagyunk.
Számunkra is igen sok fejtörést okoz, hogy hogyan oldjuk majd meg a teljes családi kiköltözést anno, amikor pontosan tudjuk, hogy a célországban simán rácsapják az emberre az ajtót, ha megtudják, hogy gyerekkel költözne az albérletbe. Tehetik, kismillió gyerektelen jelölt van...

Részemről kívánok Nektek minden jót, hogy megtaláljátok a számításotokat, és kérve kérlek Benneteket, hogy kezdjetek el terveket készíteni.
Amikor az ember bajba kerül, és hirtelen kell kapni valamihez, akkor csak elő kell venni és végigmenni a pontokon, s ha épp minden oké, akkor meg ott a biztonságérzet, hogyha elmegy az eszem bánatomban/fájdalmamban/dühömben/akármitől, akkor is leírtam világos pillanatomban, hogy mit is kellene csinálni. :)

Latcho Rom 2014.01.30. 13:45:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: pasik ugyanigy, a feher lo eltunik, elhiznak,,finganak, bofognek, 2 perc utan lefordulnak a norol.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.30. 13:47:59

Közben offtopikként pár kép a nyugat által támogatott ukrajnai puccsról.

Íme egy kép gatesofvienna.net/wp-content/uploads/2013/12/europhileukraine.jpg - a képen európai zászló előtt egy SS-tiszt Szent Györgyént lovagolva megöli az "ortodox-kommunista" papként ábrázolt sárkányt. A szöveg "dicsőség a német katonának, Európa felszabadítójának"

Azért vicces, hogy a zsidó Soros ilyenre ad pénzt (Soros az egyik finanszírozója a puccsnak), s szemet húny, akár nácikkal is haverkodik a közös ellenség ellen. Eddig se volt jó vélemény Sorosról, ezután már egy káros patkánynak fogom tekinteni.

Itt pedig a tüntetéseket szervező Szvoboda neonáci párt vezetője, furcsa mozdulattal éppen... www.dailystormer.com/wp-content/uploads/2014/01/Svoboda-party-Oleh-Tyahnybok..jpg

Szvoboda-párti katolikus papok felszentelik a "hősök" (a 14-es számú "Galician" SS osztag tagjai) emlékművét: www.worldjewishcongress.org/userfiles/images/Ukr-SS-3.jpg

A Simon Wisenthal Központ az 5. helyen sorolja fel a legveszélyesebb antiszemiták között a ukrán "népfelkelés" vezérét: www.wiesenthal.com/atf/cf/%7B54d385e6-f1b9-4e9f-8e94-890c3e6dd277%7D/TT_2012_3.PDF - ROSSZABB a helyezése, mint a magyar Jobbiknak!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.30. 13:48:55

@shakti_rom:

Az más. a férfinak nem elemi adottsága a szépség.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.30. 13:52:18

Hm... nem olvastam a hozzászólásokat, csak a cikket.
Mielőtt bárki megmondja a tutit, két fiatalról van szó, ennek előnyével és hátrányával.
Van az a mondás, ami nem öl meg, az megerősít.
Szóval, le a kalappal.
A sok-sok tapasztalat birtokában a folytatás biztosan egyszerűbb lesz.
Hajrá, minden jót!

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 13:52:58

@Mr Long: Nekem is feltűnt a gyerektémája Madárnak :D

Hogy nem akar-e bekéredzkedni Pestről lejőve rokon? Ajjaj... Napokig tudnám mesélni, ami ismerősökkel, családdal történt hasonló esetben.
Előálltak pár napos becuccolásból több hetes, hónapos rokonlátogatások, s mert a kertben, ólban minden ingyen nő, ezért ingyen kajáltatások, órás zuhanyozások...

@Mirjam2: +1 Neten is kismillió lehetőség van.

@DieNanny [SZ,CH]: +1, ez is érdekelne.

adg 2014.01.30. 13:57:51

Hogy a rokonnak miért kellett volna kicsit segítenie?
"Van egy rokonom itt. Rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, úgyhogy meglátogattam. Nem akartam senkit felelősségteljes helyzetbe hozni saját „hülye" ötletem miatt... Nem kértem segítséget.

Ő azért megígérte, hogy minden forrását latba veti, és bármikor szóljunk, ha szükségünk van rá. "
Hát például azért, mert megígérte. Nyilván nem hónapokra befogadni meg etetni őket, de egy-két éjszaka, egy vacsora meg pár normális szó vagy valami beleférhetett volna. Ehhez képest vadidegenek befogadták őket.

------------

Más, csak egy ideje a hatása alatt vagyok...
Van itt egy nem túl rég érkezettt család, kb üres lakásban laktak egy ideig, ahogy sokan mások is kezdik a külföldi karriert. Egy másik magyar család akart nekik segíteni berendezkedni. Tudták, hogy van egy harmadik magyar család is, akik meg most mennek el innen, így megkérték őket, hogy a kidobandó, vagy szeretetszolgálatnak leadandő bútoraikat adják már oda a frissen érkezetteknek, ezzel segítve őket. Na mit válaszoltak? Hát azt, hogy "Ők is nehezen kezdték annak idején." És inkább kidobták a bútort.
....

Latcho Rom 2014.01.30. 14:11:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Az ukran nacik csak,egy csepp a kepben, hiaba probalod az egesz europa s nem oroszparti mozgalmat ezzel demonizalni...

Latcho Rom 2014.01.30. 14:14:04

Az ukran elnok eltunt valami titokzatos megfazassal.

BBC World News.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 14:17:13

@adg: ők is nehezen kezdték... lol... de sok ilyet hallani itthon is, és ugyanezt csinálják...

Mr Long 2014.01.30. 14:18:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Azert ez a Simon kozpont egy vicc tarsasag, de a legnagyobb baj, hogy szabadon garazdalkodhatnak...

Latcho Rom 2014.01.30. 14:20:33

@Mr Long: kar hogy a csataryra nem tudtak ratenni a kezuket mielott megdoglott.

Latcho Rom 2014.01.30. 14:22:07

@Mr Long: neked mi az elemi adottsagod, vagy olyan szep mint a csalgaenekes birca?
:)))))

Mr Long 2014.01.30. 14:23:36

@shakti_rom: ezt a kerdest most nem tudom mire velni, de csak vagyok legalabb annyira szep, mint birka ;)

Ennike (DK) 2014.01.30. 14:25:10

Nahat, en nem mondom, hogy ok, ha a vege jo, de en soha, de soha nem kivanom senkinek, hogy ilyen tapasztalatokat szerezzen, azert van emberi meltosag is, meddig lehet sullyedni.... es innen meddig lehet felallni, fel lehet-e kapaszkodni egyaltalan?
Nagyon fiatalnak, naivnak, es idealistanak kell lenni, ami neha jo, de azert, van egy hatar is. Na mindegy, en az ilyen poszttol rosszul leszek, nekem ez mar sok. Nem tudom azt mondani ra, hogy ugyesek vagytok. Bocs.

Csesztike 2014.01.30. 14:26:41

Nagyon hosszú, nem bìrtam végigolvasni, mert màr ott kiakadtam egy minit, hogy két passz hogy milyen nyelvtudàssal, amibe a német nincs benn, pont oda menni? Azért nàs orszàgba is jàr a vonat, nem egy horror àr...De ez csak az én véleményem. Ennek ellenére mi is a semmire jöttünk anno, de beszéltük a nyelvet. Eszembe nem jutna pl Kínàba menni, hogy majd lesz vmi...DE! Kitartàst kívànok, és egy kalappal.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 14:28:15

Hát gyerekek, elborzadtam a posztot olvasván...Miért? Ez nem bátorság, nem kitartás, hanem vakmerőség és vak makacsság.

Erre csak egy mentséget tudok, hogy itthon valami miatt olyan rossz volt, hogy csak a menekülésben látták a kiutat.

"Mi vállaltuk a kockázatot, mi jöttünk ide csak úgy, egy bőrönddel és 2 másik nyelvtudással, de német nélkül, annak ellenére, hogy mindenki ellenezte. Én is ellenezném, ami mégis erre a döntésre késztetett, az csakis a helyzet. Míg otthon a megélhetésért harcolhatunk, máshol egy normál életért.

Csak el kell indulni, aztán pedig kitartani. A spórolt pénzünkből Bécsig jutottunk. Mentünk volna messzebb is, de ha elbukunk, onnan visszajönni nehezebb. Feladva munkát, iskolát, lakást, el akartuk kezdeni a SAJÁT éltünket."

Ott a normál életért harcoltok? Nem a puszta létfenntartásért? Hát...
Feladtatok munkát, iskolát, lakást...komolyan megérte?

Nem tudhatjuk, milyen körülményeket hagytatok magatok mögött, de enélkül ez csak egy őrült vesszőfutás.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 14:46:26

@nezzazegfele: "íme a péda, hogy meg lehet csinálni..."

Hogy ne mondjam, iszonyú szerencséjük volt. Ennek az őrült sztorinak lehetett volna más kimenetele is, nem a hazautazásra gondolok. Téli időben egy padon éjszakázni, a hidegben utcákat járni, erőszakos főnöknél állást vállalni, illegálisan lakni ismerősök ismerőseinél, mások jóindulatán evickélni...rossz belegondolni, hogy mi minden történhetett volna.

A viszonylagos siker nem igazolja utólagosan ezt az egészet.

bpetya75 2014.01.30. 14:50:37

@zöldeketbeszélek:

Teljesen egyetértek veled.

"Nem vak ez, csak bátor!"

Aye aye 2014.01.30. 14:52:28

Hát kitartásból szívesen vennék tőletek leckéket! Gratula, hogy a végén jól alakult, bár nagyrészt szerencse is kellett hozzá!
Nagyon tanulságos volt számomra, s a cikk hatására eldöntöttem, hogy mi inkább később megyünk ki, mint előbb, s inkább szépen megtanulom a nyelvet és még itthon fejlesztek kicsit a szaktudásomon is. Mert én messze nem vagyok ilyen kitartó, s bizony az emberemnek ugranék kb a harmadik komolyabb megpróbáltatásnál.
De hatalmas respect nektek, ez a nem semmi!!

bpetya75 2014.01.30. 14:55:14

@Aye aye:

Na tessék, újabb remek mondás igazolódik:

"Mindenki jó valamire! Ha másra nem, elrettentő példának!"

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.01.30. 14:57:27

Megörültem, amikor olvastam, hogy Bécsről lesz szó, de a folytatás egyszerűen szánalmas. Ez nem sikertörténet, hanem vergődés a társadalom legalsóbb rétegében, a nyelvtudás és szakmai tudás nélküli bevándorlók mocskában.

Pont ezért tiltanám be szívesen a teljesen szabad munkaerő-áramlást Európán belül, mert az ilyenek elárasztják a gazdag országokat a túlzottan magas minimálbérért, a jómódúak (pl. én) meg persze tartsák el őket közvetetten, mivel a minimálbéren alig van/nincs adóterhelés, később egy csomó támogatást kapnak, mert ők az ún. "szerencsétlenek", akiket segíteni, támogatni kell.
Na persze.
Egy másik megoldás lenne, mint az arab országokban, hogy elzárva, minimális pénzért, rossz körülmények között kellene az ilyeneket dolgoztatni a legnagyobb hasznot húzva belőlük.

Azért nem vagyok szívtelen.
A tanácsom az, hogy tanuljatok nyelvet és szakmát és keressetek többet, fizessetek adót és legyetek a társadalom hasznára! Ne feledkezzetek el a gyermekekről sem, mert ők fogják a nyugdíjunkat fizetni, ha megöregszünk.

Minden jót.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 15:00:11

@bpetya75: Hát ha másra nem is, erre nagyon alkalmas a poszt.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 15:07:02

@zöldeketbeszélek:

Maximálisan egyetértek - de mi szinte ugyanezt éltük át itthon úgy, hogy választási lehetőségünk sem volt.

Ne ragadj ki légy szíves részmondatokat a szövegemből, mert a teljes így hangzott:
"Mai eszemmel, ha újra neki kezdenék az elmúlt hét évnek, a két gyerekünkkel, akkor végigcsinálnám ugyanezt - de külföldön, és íme a példa, hogy meg lehet csinálni..."

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 15:12:59

@zöldeketbeszélek:

Az utolsó mondatod pontosan azt erősíti meg, amit az én bejegyzésemben az imént kifogásoltál - nem tudjuk mit hagytak ott, talán kiderül, amit én itt hagytam volna személy szerint, ha láthattam volna előre azt, ami a következő hét évben ránk várt, ahogyan sajnos nem láttam, bizony én is mentem volna, akár úgy is, ahogyan ők.
AKKOR.
De most hét évvel idősebben és két gyerekkel a hónom alatt sem indulnék így ki - ergo ezért vagyok még itthon.

Remélhetőleg kiderül, hogy mit hagytak maguk mögött, ami miatt mindezt utólag is érdemesnek találják, és ami nem engedte őket, hogy olyan necces körülmények között sem adták fel.

A kapcsolatuk alakulása is érdekel egyébként, a hullámvasút, amit megéltek - szintén tapasztalati tények alapján tudom, mennyire nehéz ügy lehetett.

négyzet 2014.01.30. 15:14:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ja a 4. meg úgy általában az európai fociszurkoló huligánok. igazán szofisztikált, mit mondjak. Ja és hogy Soros pénzeli az ukrán tüntetőket - - tök jó, hogy te mindent tudsz!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 15:16:08

@nezzazegfele: Ha az egész mondatot idézem (ahogy általában szoktam is) akkor kommenteltem volna mást...

Én a szüleik helyében (ha vannak, ha tartják a kapcsolatot, ha számíthatnak egymásra) térden állva könyörögtem volna, hogy jöjjenek haza. Mondjuk lehet, hogy ezt tették :).

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 15:16:51

@Aye aye:

Ne becsüld le magadat.
Már az, hogy levontad a konzekvenciákat, hogy megerősödtél abban, hogy tanulni kell, mielőtt elindulsz, és belefogsz - már az is komoly kitartást igényel.
Sokan a környezetemben csak legyintenek, hogy ők tanulni, életet változtatni már:
1. öregek,
2. gyerekük van,
3. nincs idejük tanulni,
4. nincs pénzük tanulni, költözni,
5. úgysem jobb sehol (ez a kedvencem).

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 15:19:49

@zöldeketbeszélek:
De így, hogy kiragadtad, már nem azt jelenti, amit közölni akartam.
Hét évvel ezelőtt kettesben voltunk a férjemmel, de lett volna egy szikra lehetőségünk, hogy menjünk, kb. annyi, amennyi most nekik volt.
Maradtunk. Megbántuk.
Most annyival nehezebb elindulni is.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 15:22:09

@zöldeketbeszélek:

A legszomorúbb, amikor nálam akárcsak egy tizessel is fiatalabb mondja - látni, hogy nincs jövőképe, mintha legalábbis fél lábbal a sírban állna...

2014.01.30. 15:23:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Volt egy poszt korábban. A nulláról felkapaszkodva Bécsben. Ott a kommentek végén @Shanarey(SCO)-nek írtam valamit. Ha gondolod keresd vissza miért írtam. És gondolkodj el rajta.

bpetya75 2014.01.30. 15:23:47

@nezzazegfele:

Fölösleges olyanon bánkódni, ami már elmúlt. Az adott helyzetből kell kihozni a legtöbbet. Nagyobb bajokra visszatekintve kivétel nélkül az igazolódott be nálunk, hogy jó volt, hogy úgy alakult.

morsels (törölt) 2014.01.30. 15:24:45

@bpetya75:
Lehet, hogy hagymarol vettek peldat :-).

Egyebkent az mellett, hogy orultseg, 22 evesen meg belefer az ilyesmi. Persze lehetett volna rossz vege is, szoval nem csoda, hogy ok sem javasoljak senkinek.

bpetya75 2014.01.30. 15:31:02

@morsels:

Jogos. Bár úgy lenne a legtutibb a dolog, ha felismernék a hibáikat, és mondjuk elismernék, hogy a rokonnak teljesen igaza volt. Meg pl a szomszédnak a tikokkal kapcsolatban. Meg...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 15:31:59

@bpetya75:

Igen, kihozni a legtöbbet.
Ha megfeszülök sem tudom a gyerekemnek az alap fejlesztéseket sem megadni, és sorstársak elbeszéléséből tudom, hogy a fejlettebb országokban ezek a dolgok mennyire másként működnek...
...és az fáj, hogy a lelkemet kitehetem, akkor sem jutunk ötről a hatra...
Amikor nem a bürokrácia akadályoz, akkor akadályoz a problémái(nk) viszonylagos egyedisége, ismeretlensége.
Nincs jó megoldás.
Ennyi.

bpetya75 2014.01.30. 15:32:58

@lexrex:

Tuti, hogy Max senkit nem akar elriasztani innen. Szeret vitatkozni, és itt erre sokszor, sok témában van lehetősége. Kincs neki ez a hely szerintem ;-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 15:34:25

@bpetya75:

Azt többször elismerték, bár nem szórtak hamut a fejükre, de vannak utalások a történetben.
Ahhoz képest, hogy mennyire fiatalok (mármint hozzám képest :D ), és ahogyan a környezetemben látom a hasonló korúakat, akik már az 5. gyereket szülik meg a semmire, és azt sem látják be, egészen rendesen levonták a következtetéseket.
Mondom, ahhoz képest.

négyzet 2014.01.30. 15:35:17

Nos, én ennél óvatosabb vagyok akkor is, ha nagyon kevésből kell óvatosnak lenni és itthon csak a szar vár rám. Úgy állítom be a határokat, hogy már akkor harsogjon a vészriadó, amikor még annyi pénz van, hogy legyen hol aludni, sőt biztos nem várom ki az utolsó napot, hogy aznap kelljen megkeresni az aznap éjszakai alvóhelyet. Hiszen még ha meg is történik az a csoda, hogy épp aznap találnak munkahelyet, akkor is kell aludni valahol.
Nekem ez így túl sok a naivitásból vagy butaságból.

2014.01.30. 15:36:28

@bpetya75:

Nem maxról van szó. Arról aki mostanában folyamatosan beleköt. Ma is.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.30. 15:39:56

@shakti_rom:

Távol áll tőlem a rasszizmus. Egyébként hogy jön ide a zsidó téma, mármint azon kívül, hogy az ukrán "demokraták" egyik vezére közismert antiszemita és oroszellenes rasszista?

2014.01.30. 15:40:58

@morsels: Ha emlekezetem nem csal, Hagyma a borton elol menekult. Eliteltek valami adocsalassal kapcsolatos dolog miatt es az utolso pillanatban hagyta el az orszagot meg mielott lecsuktak volna. Tehat az o sztorija szamomra ertheto, a mai posztoloe kevesbe. De nyilvan a posztolonak is megvolt ra az oka hogy mit miert csinalt.

DieNanny CH 2014.01.30. 15:41:12

@zöldeketbeszélek:

Vagy a szüleik sem tudtak minden részletről a kint történtekből... (Amikor az első családomnál 26!!! évesen honvágyam volt, sokat sírtam - de a szüleimnek küldött levelekben semmit nem írtam erről.)

bpetya75 2014.01.30. 15:41:39

@nezzazegfele:

Ezek szerint az egyik gyereked nem teljesen egészséges. Biztos, hogy ez érzelmileg sokkal megterhelőbb, mint a szimpla hónapról hónapra élés, turkálóból öltözés, "önkéntes" kenyéren és vízen élés.

De nyilvánvalóan nem fogjátok feladni. Akkor pedig továbbra is azt mondom, hogy nem csak összeszorított fogakkal lehet küzdeni, és magatoknak tesztek jót, ha megkeresitek a szemétdombon virító ibolyát.

Nem lebecsülve a problémátokat és nem a poén kedvéért linkelem:

www.youtube.com/watch?v=WoaktW-Lu38

Latcho Rom 2014.01.30. 15:42:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Ugy hogy hangsulyoztad a Soros zsidosagat. Tudom hogy nem vagy rasszista, csak egy kicsit ruszkiphil :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.30. 15:42:55

@shakti_rom:

Ez igaz, a fő téma a nyugat harca az oroszok ellen, melyben a nyugat lelkiismeretfurdalás nélkül támogatja az ukrán nácikat.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.30. 15:44:16

@shakti_rom:

Ha egy zsidó antiszemitákat pénzel, az eléggé sajátos, ezért relevéns Soros zsidósága.

montroyal ( CAN qc) 2014.01.30. 15:46:03

wow minden elismeresem ... eszembejut 1988 amikor én is megjartam a hadakutjat Ausztriaban... a mezon. vadaszlesben aludtam, nappal pedig be a varosba egy hatizsakkal venni a hireket, keresgelni munkat, lakhelyet es persze emigracios lehetosegeket is .. egyre jobbak lettek a korulmenyeim mert ugye a jeg hatan is megelunk es sikerult 2 év utan elintezni canadat minden segitseg nelkul , szoval megerte ....

nem tudom a kutyahoz mit kommenteltek masok de ez az o valasztasuk volt .. en amikor elhagytam az orszagot 2 masztifot hagytam hatra(elvesztve oket) amikhez ragaszkodtam es akkoriban egy vagyont ertek mivel nem volt meg Mo-on...

Latcho Rom 2014.01.30. 15:46:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Csak az a gond az egesszel hogy ez nem igaz - igy nem.

bpetya75 2014.01.30. 15:47:48

@Mr Long:

Lassan profilt kell váltsanak, mert a célközönség pár éven belül menthetetlenül lélekmérlegelésre kerül...

@lexrex:

Aha. Nem értettem a dolgot. Szerintem a szűrés gomb sok mindent megold ;-)

bpetya75 2014.01.30. 15:50:27

@adg:

A kidobott bútort nem lehetett összeszedni? Vagy nem lomizható módon szabadultak meg tőle a "kedves" emberek?

Latcho Rom 2014.01.30. 15:50:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Bullshit.

S te is tudod hogy a harc a piacert..ebben soha nincs moral, sosem volt es sosem lesz.

Tudta Soros hogy az osztondijazott Orbanbol egy autokrata kis szorny lesz? Nem..pedig figyelmeztettek. Jo hogy egyetemeket alapitott, tamogatta az orosz ellenes mozgalmakat nalunk is? Igen.

Mozog a vilag komam, de a moralizalast ki kellene hagynod belole, naiv dolog - szerintem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.30. 15:51:11

@Babette_: "erre már többen válaszoltunk, több poszt alatt.
mert itthon a holnapért küzdesz meg hogy befizesd a csekked: ez a cél
külföldön meg a jövődért küzdesz és a csekk befizetése nem a cél, hanem az eszköz."

"mert nincsenek minimálbéres állások.
amik vannak, azokban meg nem fizetnek ki."

Javits ki ha rosszul emlekszem de mintha eddig (legalabbis meg tavaly) nem lettel volna ilyen borulato a magyar viszonyok tekinteteben.

Latcho Rom 2014.01.30. 15:51:56

@lexrex: Beszelgetunk. Mind a ketten okolunk belole - belekotes nelkul.

Mr Long 2014.01.30. 15:52:27

@bpetya75: hat de ez a listajuk, amit max belinkelt egy vicc... uldozik a futball huliganokat...

Mr Long 2014.01.30. 15:53:23

@shakti_rom: na de mi van a szesegemmel? arra voltal kivancsi.

Latcho Rom 2014.01.30. 15:54:35

@Mr Long: Minden mulando Mr Long
:-))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 15:54:41

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, ez ismerős :)

@bpetya75: A biztatást köszi. A videót nem tudom értelmezni. A Brian élete valahogy amúgy sem jön be nálam. Persze ezt nem tudhattad.

Mr Long 2014.01.30. 15:55:29

@shakti_rom: akkor mar teljesen nem ertelek...

bpetya75 2014.01.30. 15:57:24

@Mr Long:

Ja! Azt nem néztem meg. Ezek szerint már gondoltak a jövőre. A kihalt ősnácik helyett kell az új ellenségkép. Eveslasting hate....

Latcho Rom 2014.01.30. 15:58:15

@Mr Long:" na de mi van a szepsegemmel?"

Minden mulando.

bpetya75 2014.01.30. 15:59:21

@nezzazegfele:

"always look on the bright side of life"

Ez a lényeg benne. Keresd a fényt.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 16:00:33

@montroyal:
Neked van a delfines avatarod? Semmit nem látok belőle :( Írtál erről már posztot is, ugye? Elolvasnám újra - vagy ha rosszul emlékszem, akkor érdekelne, ha megírnád.
:)

@bpetya75:
Németeknél erre hulladékudvarok vannak. Mielőtt oda vinnének ismerőseim valami cuccot, előtte megkérdezik az ismerőseiket, hogy kell-e nekik.
Ilyesmire gondolok ebben az esetben is.

Latcho Rom 2014.01.30. 16:00:37

@bpetya75: "Eveslasting hate.... "

Kié? az ujnaci foci huliganoké, vagy a vizentalra gondolsz?

Norbáj 2014.01.30. 16:00:53

Asszem, most újra kell írjak, hamár megemlítettek. :-)
Gyerekek, ez hihetetlen, amit leírtatok, lúdbőrös lett a hátam, mert voltak olyan részek, amit én is megéltem, ezért át is tudom érezni eléggé min is mehettetek keresztül.
Én úgy látom, ha valaki úgy érzi "hallgat arra", amit a politikusunk mondott, hogy "tessék, el lehet kérem szépen menni", és meglépi, az már bátor döntés, és általában sosem egyszerű.

Nálatok azért ez kicsit vakmerőre sikeredett, mert nyelvtudás nélkül ilyenbe belemenni, az nem semmi. Viszont mindenen keresztülvágó akarattal bármit el lehet érni, ezt ti is bizonyítottátok, ehhez gratula.

Azért ezt nem javaslom, hogy bárki egy komolyabb nyelvtudást mellőzően megpróbálja.

További kitartást, na meg nyelvtanulásban :-P gazdag időt kívánok Nektek, aztán ha az is meglesz, akkor tudtok majd tovább gondolkodni mi is legyen.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 16:04:19

@bpetya75:

Ott van, az alagút végén. Csak azt nem tudom, hogy nem a vonat jön-e véletlenül... :)
Az elmúlt egy-két hónapom nem a vidámkodásról szólt sajnos, és még nem látom tisztán a végét sem.
Néha olyan érzésem van, hogy hamarabb kijutunk, mint hogy itt bármi is változzon, aminek változnia kellene az életünkben.
A nagy számok törvénye alapján fog - csak nem mindegy, hogy mikor.
Lehet elzsibbad addig a fél lábam... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 16:09:41

@nezzazegfele: @Mr Long:
Attol, hogy nem akarok gyereket meg lathatom az elonyeit egy kulfoldon megszuletesnek, nem?
Mar millioszor elmondtam eletem soran, hogy "barcsak Nyugatra szulettem volna", igy adodik a felismeres, hogy kulfoldon ("nyugaton") megszuletni es felnoni jobb => ha maradnak is ebben a munkakorben, az utodnak helyzeti elonye lesz.

Mi ezen olyan kibaszottul nehezen ertheto?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 16:14:40

@Kövérmadár [swe]:

Az utolsó mondatod ha nem szerepelne ott, akkor azt mondanám, én kérek elnézést.
Én sem haraptam le pl. bpetya fejét, mert belinkelt nekem egy videót amit ő maga viccesnek gondolt, de az én életemre ráhúzva egyáltalán nem az.
Természetesen attól hogy valakinek nincs/nem lehet/nem akar nevelni gyereket, még láthat jól gyermeknevelési kérdéseket.
De a stílus...

montroyal ( CAN qc) 2014.01.30. 16:25:45

@nezzazegfele: 5. úgysem jobb sehol (ez a kedvencem).

anyam azt mondta amikor elindultam
- mi fiam szegenyek vagyunk es azok is maradunk .. akkor legalabb sajat orszagomba legyek szegeny..
- amikor kijott hozzank azt mondta .. jaj fiam itt még szegenynek lenni is jobb...

mikor 2x kijott azt mondta:

- bar csak mi is kijottunk volna 56-ban ...

montroyal ( CAN qc) 2014.01.30. 16:34:34

@nezzazegfele: igen a delfines vagyok .. nem irtam postot es nem is szolok hozza(csak néha) a mai temakhoz, nem lehet az en tortenetemet hasonlitani mert 26 eve hagytam el MO-ot ..mas okok, mas motivum , mas lehetosegek ... igaz mint elobb irtam én is hasonlo korulmenyek kozott kezdtem Austriaban ..

montroyal ( CAN qc) 2014.01.30. 16:45:30

@Kövérmadár [swe]: igaz lehet hogy a 2. generaciosoknak jobb lesz az elete , de lathatunk sok original itt szuletetet is aki joval alattunk van ... tehat fugg a személytol is ...sok szulo hiaba tesz meg mindent a gyerek meg is elkutyul ...

2014.01.30. 16:53:26

Fajdalmas volt ez a poszt. Benazas es felkeszuletlenseg, CSAKAZERTIS hataratkeles, jol megmutattatok. Igy kell a "k-europai csoves" sztereotipiat erositeni :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 17:16:21

@nezzazegfele: Akkor még nem tudhattad, hogy most milyen nehézségeitek lesznek. Ezt egyszerűen nem lehet előre látni. Emiatt nem szabadna szemrehányást tenni magadnak (mármint, hogy akkor nem mentetek).
Én azt bánom sokszor, hogy 2006-ban, amikor eltörölték a fejkvótát, nem mentem vissza Olaszországba. Talán már nem itt tartanék. De nem lenne a gyönyörű kislányom. Viszont lenne munkám, jövőm. Nem egyszerű kérdések ezek sosem.

Abból, amit eddig leírtál, meg persze a blogodból, nem azt látom, hogy egy feladós típus vagy. Ha a férjeddel mindketten menni akartok - és úgy emlékszem, így van - akkor ezer százalék, hogy megtaláljátok az útját-módját.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 17:19:50

@bpetya75: Szerintem ez a legnehezebb. Főleg, ha az ember amúgy istenigazából padlón van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 17:24:20

@DieNanny [SZ,CH]: Hát kinézem belőlük, hogy már büszkeségből sem mondták el otthon, hogy mekkora trágyába pottyantak. Ezt meg is tudom egyébként érteni...
De otthon sem volt senki, aki rákérdezett volna, hogy édes fiam-lányom, tudsz te németül? Nem? Akkor miért nem mész oda, ahol érted a helyieket?

tableno 2014.01.30. 17:24:26

@Whave: „Két buszjegy Bécsbe. Csak oda, 24 euró. Hotel 7 napra lefoglalva, 150 euró." A fejünket faltörő kos helyett gondolkodásra használni - megfizethetetlen. :)

2014.01.30. 17:28:26

@tableno: ja igen, csak ugy ropkodtek a tobbszaz eurok, meg a korhazi szamlak, meg a buntetesek (lejart jegy, istenem, ez azert nem a rakittszajensz kategoria :D ), meg minden, de most hirtelen egy ezres marad, a fene se erti ezt :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 17:31:53

@Mirjam2: Emlékszem, nyáron volt egy segítségkérős poszt, szintén fiatal párral, ott is felvetődött már a kérdés. Mármint, hogy meddig ésszerű még kitartani és hogy miért nem szégyen a visszafordulás, sőt, időnként elkerülhetetlen. Lehet persze összeszorított foggal kapaszkodni egy darabig, de lehet, hogy ha összeszámolnák, hogy mennyi eurót, energiát, időt öltek bele a 'kalandba' eddig, elcsodálkoznának. Az egészségükről nem is beszélve.

tableno 2014.01.30. 17:34:21

@Whave: ha mindkettőjüknek van egy minimálbéres állásuk, és kb olyan "színvonalon" élnek mint eddig (ketten bérelnek egy szobát mondjuk 500 euróért, kajálnak másik 600-ból, és semmi másra nem költenek), akkor végülis nem lehetetlen, hogy az egyikük fizetését félretegyék. Más kérdés, hogy érdemes-e így élni?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 17:34:34

@montroyal:
Akkor a korábbi hozzászólásaid álltak össze eggyé bennem, mintha poszt lett volna. :) 26 éve... Emlékszem, akörül volt, hogy a szüleim is éjszakákat beszélgettek át a konyhában a külföldről...
Aztán maradtunk. Sajnos.

@zöldeketbeszélek:
Komoly fegyvertény lenne a jövőbe látni pedig... :D
Mi rengeteget filóztunk anno a férjemmel, hogy mi legyen, én többször voltam már külföldön kisebb időkre, kisebb családi nyaralás, olaszbevásárlóturizmus :D, felnőttként gyakornoki munka miatt,és láttam mi a különbség a kint és a bent között.
Elmondani más, mint megélni.
7 évvel ezelőtt hitelképesnek mondhattuk magunkat, simán felvehettünk volna egy kölcsönt, amiből elinduljunk világgá.
Gyerekünk kint is lehetett volna, talán nem is csak kettő.
Nem, valóban nem vagyok egy feladós típus, és szerencsére a férjem sem az, és igen, Ő is menni akar.
Tanul gőzerővel most is, hogy versenyképes legyen kint is.
...és köszi...

tableno 2014.01.30. 17:36:53

@zöldeketbeszélek: Arról nem is beszélve, hogy ilyen fiatalon nyugodtan neki lehet futni másodszor is, ezúttal jobban előkészítve. Volt már rá példa a posztokban, hogy valakinek másodikra sikerült. Nem szégyen az se.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 17:37:06

@tableno: Ha itthon is félre tudott volna tenni egy minimálbért havonta, akkor kérdéses. :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2014.01.30. 17:37:18

Ezért miért kellett Ausztriába menni? Nyomorogni, mosogatni, jegyet szedni, hajléktalanként szefózni itthon is tudtok.

rerros 2014.01.30. 17:37:24

"Próbálunk spórolni, de mindent megveszünk, amire szükségünk van, így havonta 800-1000 eurót rakhatunk félre. "

ha nem titok, megkérdezhetem, mennyit kerestek nettó? mert ha a lakbér az 575, és még éltek is (mondjuk egy másik 500), akkor ezek szerint fejenként egy ezrest kerestek?

tableno 2014.01.30. 17:48:02

@rerros: Az kb stimmel, mint kinti minimálbér.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 18:04:10

@Mr Long: @nezzazegfele:
Sajnálom, mostanában nincsenek túl jó napjaim :(
(btw itt létem egy éve alatt talán ha másodszor "engedem meg magamnak", hogy kiakadjak)

@montroyal:
Persze, ezt kétségtelenül így van.
Egy dolog a lehetőség és egy másik annak kihasználása. Ugyanígy egy dolog a nem jó körülmény és egy másik ebből kihozni a legjobbat.
Mostanában, hogy problémák vannak a cégnél lett kézzelfogható a mentalitásbeli különbség: míg én szénné aggódom magam, a svédek legyintenek "majdcsak lesz valami".
Ebben szocializálódni is már szerintem egy nettó nyereség, még akkor is, ha adott esetben a körülmények rosszabbak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 18:20:28

@Don Kartasch: nem emlékszel rosszul, nem voltam, és nem vagyok borúlátó.
csak néha kicsit realista.

de a fentieket nem is magamból indulva írtam, csak olvasom a Munkahelyi terror blogot.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.30. 18:23:27

@tableno: kaja 600? hetente 150eur kajára? mindennap étteremmel számolsz vagy mi? bár gondolom ti a 3-4 ezres nettó bérekből költötök annyit és azt hiszitek az a normális meg az átlagos. kicsit vicces. otthon 30-40 ezrekből esznek egész hónapban rengetegen mikor nagyjából ugyanannyiért pakolgatják be a kosarakba a cuccokat, ti meg 600 eurral számoltok élből kajára eggyel nyugatra.

érdemes e így élni? miért ne lenne érdemes? már megint ott tartunk hogy nektek csak az az élet ha tele a zseb. Komolyan milyen kérdés ez már? A legtöbb ember nem is tud megtakarítani te meg megkérdezed hogy érdemes e így élni.... Veletek nem érdemes leállni vitatkozni. A pénz bűvöletében éltek mindannyian kivétel nélkül. Kövérmadár főleg. ilyeneket leír hogy "hogy kulfoldon ("nyugaton") megszuletni es felnoni jobb "

hát ne haragudjatok de ezen hangosan nevettem. Hidd el hogy egy nyugati kissrác se nőtt fel nagyobb boldogságban mint egy átlagos magyar gyerek.remélem a gyerek boldogságát nem a játékai számában méritek.

Azt ajánlom nézzetek mélyen magatokba most kicsit mindannyian és számoljatok el : mi boldogít jelenleg titeket a pénzeteken kívül? Ha fel tudtok sorolni 5 dolgot akkor visszavonok mindent.

Határátkelő 2014.01.30. 18:24:21

@házelőtthinta: Nem tudom, hogy nem unod-e még, mert én már egy kicsit igen, hogy minden nap minden egyes poszthoz leírod ugyanezeket...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 18:25:07

@shakti_rom: ezt már némely gyerekek is tudják:D
"Muci (5,5) reggelizés közben félálomban: Tudod, anya, amikor valamit várok, vagy nagyon hiányzol, akkor mindig arra gondolok, hogy úgyis minden elmúlik.
Én: Hát ez egy nagyon okos gondolat.
Muci: De aztán még mindig tart minden, és akkor visszagondolok arra, hogy ez soha nem fog elmúlni.
Én: De hát eddig is minden elmúlt mindig.
Muci: De vannak dolgok, mint például a borsófőzelék, aminél úgy látszik, mintha soha nem múlna el."

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 18:32:17

@Kövérmadár [swe]:

Mindenkinek lehet rossz napja. Rossz hete. Rossz hónapja. Csak ne legyen rossz éve akkor se. :) ;)
SpongyaBobot rá.

bpetya75 2014.01.30. 18:35:14

@shakti_rom:

Mindkettőre.

@nezzazegfele:

Látom, azért még tudod humorral kezelni a körülményeiteket. Sokkal fontosabbnak tartom a humort (főleg a tiétekhez hasonló helyzetben) annál, mint amilyennek a közhelyessége miatt tűnhet.

A videót meg , ahogy írtam is, nem viccnek linkeltem. Attól, mert valami vicces(nek akar tűnni), még lehet komoly mélység benne, és ebben szerintem van.

@zöldeketbeszélek:

Ez így van. Ugyanakkor megkönnyíti a felismerést, ha korábbi példákat tudok felidézni. Mi sem magunktól jutottunk el idáig, de azután, hogy felismertük ezt, jó irányba indultunk el.

**mimi** 2014.01.30. 18:42:50

@Babette_: :)))))))))))))))))
a gyerekszáj.....

Latcho Rom 2014.01.30. 18:46:15

@bpetya75: Ok es okozat uram.

En azt gondolom hogy amig a szerb, roman, magyar szurkolok vidaman sieg heileznek a lelatokon addig csak maradjon a vizental, bnai brit, mert meg van s lesz dolguk, gyulolet nelkul.

tableno 2014.01.30. 18:46:42

@házelőtthinta: bocs, de nem az ujjamból szoptam a számot, a posztban írták, hogy napi 20 euróból éltek ketten (amíg volt pénzük). Persze aki a mekiben dolgozik, az nyilván kevesebbet költ kajára... :) Egyébként tényleg ki lehet hozni valamivel olcsóbban is, igazad van.

mommmmo 2014.01.30. 18:48:45

@tableno: Kis hulyek meg Tableno, gyerekek.
Manapsag a huszoneves kor meg utopubertaskent mukodik sokaknal, ez van.
Szerintem azert valamennyit komolyodtak a megrazkodtatasok alatt, amugy meg mindig sokkal szimpibbek, mint azok akik valami teljesen haszontalan szakon tanulva, romkocsmakban idogalva, a szulok es a tarsadalom penzet koltve "probalnak felnoni". A sztereotipiakat tenyleg erositik, de en szemely szerint teszek azokra, akik sztereotipiakban gondolkodnak.

Latcho Rom 2014.01.30. 18:48:58

@Babette_: :) latom megihletett a koltoi filozofiam melysege ;)

mommmmo 2014.01.30. 18:50:28

Es szerintem ezek utan kabe setagalopp lesz normalis szakmat szerezni es igy feljebb lepni. Idejuk van, gyereket nem kell vallalniuk a kovetkezo 10 evben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 19:04:43

@montroyal:
Már annyiszor meg szerettem volna kérdezni, hogy beszélsz angolul és franciául is?
Mennyire létfontosságú nálatok a francia?

2014.01.30. 19:04:45

@házelőtthinta: Mi tesz boldoggá? 1. Családom 2. Barátaim 3. Cicáim 4. Munkám 5. Hobby (kertészkedés) 6. Szép természeti környezetben élés. 7. Nyugodt, pozitiv emberek között élés

A pénz a hab a tortán, és a materiális dolgokon kivül biztosit egy nagyon fontos dolgot, ami szintén a boldogság forrása: anyagi biztonság.

Az, hogy neked olyan negativ a képed a nyugati életről, arra utal, hogy a saját negativ tapasztalatodat vetited ki mindenki másra. Nem tudod, vagy nem akarod elképzelni, hogy az másként is lehet. ;)

Össze tudom hasonlitani az én gyerekkoromat a férjemével, aki itt született - nem kétséges, melyikünk nőtt fel boldogabban és nyugodtabban. Nem én, sajnos, pedig milyen jó lett volna.

Azzal viszont egyetértek veled, nem kell szégyellni a mekis munkát, és nem szabad elvárni hogy mindenki diplomás, it-s, vállalkozó, stb. legyen. A társadalomban mindenféle munkára, emberre szükség van, és igazad van abban, hogy alul vannak többen.

Latcho Rom 2014.01.30. 19:05:09

@nyugtával dicsérd a navot: hol van az mar, csak egyes kubikusok alulinformalt fejeben.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.30. 19:06:43

@Kövérmadár [swe]: Teny, hogy jelenleg Nyugat-Europaban gyerekkent felnoni kenyelmesebb es nagyobb "fun" viszont az mar vitathatobb hogy a Kelet-Europai multtal jobban tudja-e kezelni az ember a nehez helyzeteket, esetleges anyagi visszaesest, folyamatos stresszt, stb.

Hangsulyozom, mindenhol lehet talallkozni mindenfele mentalitasu emberrel szoval ez nem annyira szulofold, mintsem inkabb neveltetes es kornyezet kerdese, de teny hogy en sokszor forditva erzem. Nyugat-Europaban konnyebb kelet-europaikent ervenyesulni. Legalabbis a munkavegzes szempontjabol.

Majdnem minden nap utolsokent jovok el az irodabol es oszinten szolva igy is le szoktam lepni 16:30 korul. Eleinte rendesen lelkiismeret furdalasom volt a szamomra neha nagyon kevesnek tuno napi munkavegzes miatt UK-ben is meg Norvegiaban is. Azota persze mar latom ennek a szep oldalat es nem zavar a dolog. De jelentos momentum, hogy mig jo par angol kollega panaszkodik ezek miatt a hosszu muszakok miatt, addig ez nekem megy felgozzel is. :)
Arrol nem beszelve hogy szinte minden melot le tudok adni boven hatarido elott. :)

Szoval a gyerekkori ridegtartasnak is meg vannak az elonyei. Teher alatt no a palma, noh. :)

En ezert tovabbra is tartom azt a koncepciot hogy ha az utod(ok) szeretne(nek) majd egyetemen tanulni, akkor megprobalom meggyozni o(ke)t hogy Kelet-Europaban csinalja(k) meg (hogy megkapja(k) a lexikalis alapokat es a "ridegtartast") majd a mesterszakot meg Nyugat-Europaban, hogy a naprakesz ismeretek, a top-notch berendezesek hasznalata es a gyakorlat is kicsit jobban menjen.

De tekintve hogy addig azert meg hatra van egy jo 20-25 evem, meg raerek valtoztatni a koncepcion. :D

tableno 2014.01.30. 19:10:33

@házelőtthinta: szerintem ugyanaz tesz minket boldoggá, mint mindenki mást: párkapcsolat, család, gyerekek, munka (én pl kifejezetten élvezem, amit csinálok). Amiben kint egyértelműen jobb, az két dolog: nem szól bele a politika napi szinten az életembe, és igen, a pénz: az, hogy van annyi hogy ne kelljen vele foglalkozni...

2014.01.30. 19:15:48

Tegnap még lefekvés előtt olvastam - eleinte nagy optimizmussal, aztán később elszorult a gyomrom. Nem, én ezt sohasem tudtam volna végig csinálni, de pálcát nem törnék a fiatal pár felett. Igy alakult nekik, átjutottak rajta és gondolom tanultak a tapasztalatokból. Talán Viktória ezért is osztotta meg velünk ezt a történetet, hogy mások is tanuljanak. Ilyen is van. Értékelem hogy nem adták fel a kutyust - érzelmi támasz lehetett nekik. Nem firtatom, miért akarnak pont Ausztriában élni - ez az ő dolguk.

tableno 2014.01.30. 19:16:29

@mommmmo: ok, igazad van. Csak azért dícséretet nem érdemelnek (meg úgy is mindig megkapjuk, hogy mindenáron a kivándorlásra biztatunk,mindenkit).

2014.01.30. 19:21:09

@montroyal: Te egy élő legenda vagy! :)

DieNanny CH 2014.01.30. 19:22:23

@Határátkelő:

Hagyjad, neki egy ideje, mint egy újszülöttnek, minden nap új...

(És kedves Hinta, nem szarkazmussal értem!)

2014.01.30. 19:26:02

@Kövérmadár [swe]: Néha elgondolkozom, mit hoztam volna ki magamból, ha ide születek. Nekem itt volt rokonságom - korombeli másodunokatestvérek, igy végig tudtam követni, hogy milyen lehetőségeket kaptak, milyen életformát követhettek. Ég és föld volt a különbség köztünk. Talán ezért is meg volt irva, hogy ki kellett jönnöm, nehéz volt elfogadni, hogy én ettől mindörökké el legyek zárva. Nemcsak anyagiakról van szó, de lehet hogy ezt csak az érti aki maga is megkóstolt egy ilyen életformát.

DieNanny CH 2014.01.30. 19:27:03

@Babette_:

Ez nagyon jó!!!

(A hároméves neveltem, mióta visszajöttem januárban, szinte "fojtogat" a szeretetével, de annyira, hogy alig bírom mozdítani a nyakam, annyira fáj a szorításától. Párszor már megkértem, hogy kicsit finomabban...
Na, tegnap este jöttem el tőlük, hátizsákom nyitva, belelátott. Lát néhány cukrot. Kérdezi, mi az. Mondom, ezek torokfájásra vannak, ha esetleg fájna, elszopogatom, és elmúlik. Erre ő:
- Akkor megszoríthatom a nyakadat, nem? mert úgyis van nálad sok ilyen cukor!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 19:29:54

@házelőtthinta:
Miért nem tudod megérteni azt, hogy mások vagyunk, más a preferenciánk?

Neked ezek nem fontos dolgok, rendben van. De ha nekünk ez fontos (bár nem csak ez), akkor ez miért baj? Okozunk ezzel neked kárt? Szerintem nem... akkor miért teszed szóvá? Miért probléma?

@nezzazegfele:
Azt is, aztán húzzunk rá egy kockanacit ;)

@Don Kartasch:
Igaz, itt is előny volt a lelkesedésem. De ők is elég jól elvannak, kevésbé lelkesen és ott a hozzám képest 27 év "gondtalanságuk".

@Határátkelő:
Az a baja hintának, hogy már régen nem lökte meg senki úgy istenesen ;) Ezt a "betegséget" régen vibrátorral gyógyították ;)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 19:32:48

@zöldeketbeszélek: @bpetya75:
A humor sok mindenen átsegít. Zuhany alatt meg nem látszanak a könnyek. A zuhanyt azért elcserélném tengerparti piknikre, úszással. A tengerben sem látszik. Max. megemelkedik a vízszint, szoktam volt mondani itthon, ha már több kettőnél. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.30. 19:39:18

@Kövérmadár [swe]: Hinta nő ? nagyon nem vagyok képben :-)

pénzfüggetlenül mi tud még fontos lenni? pl hogy nem kell havat lapátolni :-)
én egyébként utazásmániás vagyok, ha még nem derült volna ki. simán elélek elég minimalista módon (belém is kötöttek ezért itt tavaly nem is egyszer, hogy ennek meg mi értelme), de utazni KELL.
ha költ az ember, akkor az a baj, ha spórol, akkor az, nem értem egyszerűen, honnan jön és merre megy az egész fenti hintázós érvelés. mit kéne csinálnom a pénzzel, visszaadni a főnöknek, hogy bocsi, a fele is elég lesz?
ja, és az sem pénzfüggő, hogy belekötnek-e az ember életébe és döntéseibe lépten-nyomon, hogy ''van-e ennek értelme, amit te csinálsz, he?'' miért nem döntheti el ezt mindenki magának? ha valaki a padon akar aludni, mert ezt vette a fejébe, hogy nem futamodik meg, akkor tőlem nyugodtan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 19:39:53

@cougarcat:
Persze, millió apró és nagy különbség van, ami egy boldogabb, jobb, kénelmesebb, biztonságosab, ... életet jelenthet.

Nézd meg pl. az amerikai toronyházakat és azokat a budapesti, szétrohadó bérházakat. Az egyikre jó ránézni (nekem), a másik meg a macskahúgyszaggal a világból kerget ki.

A 70-es, 80-as évek amerikai autói, a típusválaszték, a méret, a felszereltség... vagy a Lada... 1200-es vagy 1500-ös :)

A zene... nem lehet véletlen, hogy az 50-es években Amerikában alakult ki a rock&roll és nem a szovjetek uralma alatt álló keleti blokkban.

A legtöbb magyar és k-európai tudós az Egyesült Államokban érte el a sikereit... vajon miért nem a csodálatos Szovjetunióban vagy az általa uralt térségben?

Egyszóval maximálisan megértelek! :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 19:40:03

@cougarcat:
Nálunk a nyugaton nevelkedett unokatestvérek voltak azok, akik olyanokat meséltek, hogy azonnal elkezdett érdekelni a földrajz, hol is élnek, hol is jártak a világban... Pedig nem éltek nagylábon, csak egy tök átlagos család voltak.

@DieNanny [SZ,CH]:
Logikus, ha van a problémára megoldás, akkor nincs is probléma :)

@Kövérmadár [swe]:
:D
www.youtube.com/watch?v=wbuM4H7axMQ

Latcho Rom 2014.01.30. 19:42:34

@Kövérmadár [swe]: "Nézd meg pl. az amerikai toronyházakat é"

Ha lebontanak egyet, masnap mar senki sem emlekszik beloluk semmire.

A hugyos magyar gangokra bezzeg igen. Van ott macskahugyos romantika boven. Es gyonyoruek is.

2014.01.30. 19:43:25

Boldog Uk Evet kinai naptarban elok szerint . A Lo eve jon holnap

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 19:45:20

@Chang Yai:
Nem tudom, hogy nőből van-e, de ez a tippem.
Ha férfi, akkor meleg ;)

Ezért jó a bérlakás, nem kell havat lapátolni :D

Egy ismerőstől hallottam: "amit nem tudsz megoldani pénzzel, azt oldd meg sok pénzzel" Szerintem nagyon találó.
Sokan mondják, hogy pénzért nem lehet egészséget venni, de azt szegényen sem lehet megszerezni, ha nincs. A pénz nem jelenti azt, hogy az ember hamarosan rákban meghal.
Ha írsz egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretsz csinálni vagy amik boldoggá tesznek (lehet család is, bármi), majd felírhatsz a listára egy halom pénzt is, akkor melyikkel jársz jobban?

Szerintem ez az érvelés azok számára működik, akiknek nincsen lehetősége jól keresni. Nekik azért nem fontos, mert úgy eviselhetőbb az, hogy nincsen.
Kb. mintha azt mondanám, hogy "ááá, én nem akarok rendelkezni a repülés képességével". Nem a fenét nem, maximum lebeszélem magam, mert tudom, hogy úgysem fog menni.
Nincs ezzel baj, csak ne erőltessük, hogy a másik hülye.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 19:47:49

@shakti_rom:
Biztosan igazad van, de én nem vagyok az az emlékfelidézős típus :) A macskahúgyos romantika elborzaszt, egy toronyház nem :)

micsoda? 2014.01.30. 19:50:13

Egynémely itthoni ifju párnak nem ártana egy ilyen próbatétel, mint amin a poszt irója és párja átélt. Remélem örökre összetartja őket.
Különben meg, a sok eurós kiadást olvasva, csak úgy kapkodtam a szemem. Hogy tudnék én, és velem együtt sokan mások igy költekezni. Szállást, bérletet fizetni, még ha nem is ennék. Csak van valami igazság abban, hogy nyugaton jobban élhetsz, ha van akaratod, kitartásod. Pedig Ausztria még nem is az igazi "nyugat".

Mr Long 2014.01.30. 19:50:26

@Don Kartasch: Ha van a profilomba vago poszt nalatok, akkor kuldom az oneletrajzom.Vallalom, hogy maradok otig es en leszek a munka hose :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.30. 19:52:34

@charlieharper (UK, de nem London!): szeretjük a kínai újévet, holnap nincs iskola :-) iszonyatos mennyiségű sütit toltunk be ma a gyerekekkel, meg egy csomót kaptam. narancs helyett meg narancslét.
vajon Pesten csinál a kínai kolónia felhajtást, sárkánytánc stb? én már túl lusta vagyok itt elbumlizni és megnézni, tavaly házhoz jött a legjobb yangoni troupe a suliba, idén nem volt ekkora cirkusz. (a diákjaink kb harmada kínai származású vagy kínai.)

puhacica 2014.01.30. 19:52:41

@mommmmo: hala a magassagos kaporszakallunak, hogy nem gondolkodsz sztereotipiakban! mi lenne a velemenyed, ha igy tennel?

2014.01.30. 19:55:11

@Chang Yai: ugyfelek a kinai tuladoni banknal HKban 2 hetig munkaszunet van. Allami

2014.01.30. 19:59:56

@Kövérmadár [swe]: Én ingerszegény környezetben, szürkeségben nőttem fel és én is értékelem amit körülöttem látok. Befolyásolja a hangulatomat, ilyen ember vagyok.

@nezzazegfele: Az egyik rokon család itt kimondottan jómódban élt, magasan az átlag felett. A másik viszont nem és érdekes módon csak itt döbbentem rá,hogy ők tulajdonképpen teljesen egyszerü emberek - csak jóval magasabb az életszinvonal. Pedig milyen óriási hatással volt ez az életformájukra.

@nyugtával dicsérd a navot: Minden további nélkül kimentem volna anno Ausztriába, csak nem beszéltem németül. Engem ez visszatartott volna, mert én elsősorban olyan állásokat kerestem volna, ahová kell a nyelvtudás (azt már nem tudom hogy találtam volna, és persze ez jó régen volt).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.30. 20:02:01

@charlieharper (UK, de nem London!): dolgoztam Kínában (ok, Republic of China, de így jobban hangzik :-D), persze, van egy hét off, csak az a dolog másik oldala, hogy soha máskor nincsen SEMMIFÉLE szabadság. a kínai kollégáim nem értették egyáltalán a koncepciót. betegen is tele amfetaminnal és meló, különben egy fillér fizetés se. ha a nyugati ember szabadságot akar, akkor felmond és egy-két hónap múlva keres egy másik iskolát, másképpen nem lehet. amennyire gyilkolják magukat, meg egymást, és a gyerekeiket, nem is csoda a nagy gazdasági csoda. (nagyon brutál volt kínaiakkal dolgozni, ezek itt mások, már megtanultak lelazulni pár generáció alatt, de még ez is azt jelenti, hogy a gyerekeim egész hétvégén különórákra járnak. de legalább hétköznap nincsenek este 10-ig cram schoolban.)

puhacica 2014.01.30. 20:06:09

@cougarcat: mostanaban egyre tobbet gondolkodom azon, hogy mi lett volna belolem, ha gyerekkoromban nem lettunk volna olyan szegenyek mint a templom egere. hiaba lettem sikeres felnott, onallo es talpraesett, ha megis az egesz eletemet vegigkiseri a mult. en a csorosag ellenere szerettem a gyerekkoromat, de a legnagyobb oromom mellett mindig van bennem egy kis szomorusag, koravenseg. es ez mar igy is marad, azt hiszem.

SzZoole 2014.01.30. 20:06:55

@cougarcat: hogy milyen jol,osszeszedeten meg irtad,amit en szeretem volna:)))
Egy jo tanacs:Fegyvertelenekel nem erdemes szellemi csatat vivni:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.30. 20:07:57

@Mr Long: "Ha van a profilomba vago poszt nalatok, akkor kuldom az oneletrajzom.Vallalom, hogy maradok otig es en leszek a munka hose :D"

Egy Electrican Engineer van a csapatban, aki a turbinak vezerleseert felelos. Meg 2 eve van hatra a nyugdijig es addig ertelemszeruen mar nem akar valtani, de azert talonban tartom az ajanlatodat. :) A ficko erosen ra van gyogyulva a varazsgombara barmikor ugy elszallhat hogy sosem jon vissza kozenk. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.30. 20:10:51

@Kövérmadár [swe]: " Ha van a profilomba vago poszt nalatok, akkor kuldom az oneletrajzom.Vallalom, hogy maradok otig es en leszek a munka hose :D"

Persze, meg ez nagyban mentalitas kerdese is. Valoszinuleg a carpe diem-es eletfilozofiadhoz jobban passzolt volna a sved gyerekkor, ezt alairom. :)

Quercus a favágó 2014.01.30. 20:12:21

Ma bent voltam Mezőkövesden. Bementem kenyeret venni az albán pékségbe. Mikor kijöttem, láttam, hogy több száz méterre egy rendőrségi kocsi lépésben halad a bicikli sávban. Nem tudtam mire vélni a dolgot. Mikor közelebb ért megértettem.
Egy cigány srác ment előttük. Egy rozzant babakocsit tolt tiszta erőből. A babakocsin vashulladékok,lemezdarabok. A két fiatal rendőrgyerek röhögött a kocsiba. Kísérték be a cigány srácot a rendőrségre. A városon keresztül.
Figyeltem az emberek arcát. Senki nem nevetett. Csak a düh, és a szomorúság. Egy pillanatra mindenki a cigány fiú helyébe képzelte magát. Én is.

Jelentem Magyarországon rend van.

tableno 2014.01.30. 20:14:47

@házelőtthinta: eszembe jutott az anyagiasságról valami. Vannak otthoni ismerőseim, akik nagyobb lakásban laknak, két kategóriával jobb autóval járnak, és sokkal drágább műszaki cikkeket vesznek, mint én. Feleakkora fizetésből (ők otthon nagyon jól keresőnek számítanak). Először nem értettem, hogyan. Hát hitelből. Tartalékuk meg nulla. Ha elvesztenék az állásukat, néhány hónapon belül az utcán aludnának. De akkor is villantanak a legújabb lapostévével, mert "az kell". Nekem nem kell, pedig zsebből megvehetném. Akkor most ki is az anyagias?

Mr Long 2014.01.30. 20:17:02

@Don Kartasch: Na az pont nem profilom, marmint a vezeles. Maradok a szakteruletemen, en nem vagyok annyira UK kompatibilis, hogy ugralgassak temak kozt.

2014.01.30. 20:17:21

@Kövérmadár [swe]: csaxolok, Hinta nem no.
Viszont meg mindig tartozik a derivatives valsag reszleteivel.

SzZoole 2014.01.30. 20:20:46

@Mr Long: marmint a mosogatasnal:)))

Latcho Rom 2014.01.30. 20:20:50

@tableno: + 10-20 evvel elobb halnak, a stressz miatt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.30. 20:21:59

@QUERCUS: megvan az a családi ház, ami felrobbant és teljesne megsemmisült a csőtolvajok miatt január elején? családtag az illető, aki mindenét elvesztette. még jó, hogy nem volt otthon senki és nem halt meg senki. valahogy kevés az empátiám a babakocsis fémguberálók irányában. aztán lehet, hogy pont ő nem lopott semmit, de valahogy nehéz feltételezni ebben a szakmában.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 20:22:51

@Don Kartasch:
Az biztos, hogy a tanárok önkényuralmi hozzáállása nem feküdt nekem :) Biztos, hogy egy gyakorlatiasabb oktatási rendszer sokat segített volna abban, hogy ne meggyűlöljem az egészet, hanem élvezettel tanuljak és esetleg tényleg elinduljak matematika-fizika irányba a nyomorult irodalommal való folyamatos harc helyett.

@QUERCUS:
Nem ismerem a hátteret, de a cigókölyök biztosan tanult belőle. Ha mást nem, akkor azt, hogy legközelebb lopjon előszor egy motort és csak utána fémhulladékot ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 20:24:36

@Chang Yai:
Cigány + fémhuladék = lopás
Tudom, hogy humán vonalon mozogsz, de ez egy örökérvényű megállapítás ;)

@charlieharper (UK, de nem London!):
Akkor nem értem a hisztériát :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 20:26:37

Na szóval...

kepkezelo.com/images/jlmej3w7bucf6xa7vwht.jpg

Én csak gratulálni tudok az egész történethez de először mindenekelőtt a poszthoz.
Az elején a tényszerűen felsorolt bevezető majd utána a történet és a végén a jóval érettebb kort feltételező befejezés egy elképesztően jó posztot eredményezett.
A gratulációm nem gúny hanem igazi szívből jövő pozitívan értendő gratuláció.
Egy fiatal pár óriási kalandját olvashattuk.
Én egyetlen mozzanatot sem kritizálok.
A kutyára is csak utaltam hogy mi történne ha az enyém lenne.
A történetnek van egy mindenekfelett álló pozitív hozadéka amit senki sem említett még.
Ha egy friss házas kapcsolat ilyen megpróbáltatásokat kiáll arra a lehet építeni. Ott minden rendben van.
A jóban-rosszban itt valódi tartalommal töltődött fel.
A legnagyobb hiba amit elkövethetünk ha kérdéseket teszünk fel.
Miért így miért nem úgy?
Minden tiszteletem az olyan embereké akik merik a saját útjukat járni.
Mi előre tervező úgynevezett "felelősen gondolkodó" emberek soha nem élhetjük meg azt a cselekvési szabadságot amit ők. Mi mások tapasztalatát felhasználva esetleg saját életünkre formálva cselekszünk és igyekszünk elkerülni a buktatókat.
Ha Kolumbusz is így cselekedett volna akkor Amerika még ma sincs felfedezve.
Jellemző epizód hogy a rokon lerázta őket míg ismeretlenek erőn felül is segítették őket. Nem tudom elképzelni hogy egy rokonomat ha felhív itt Londonban hogy bajban van akkor ne segítsek neki.
Persze, lehet mondani hogy fejjel mentek a falnak. Igen, így van de a fejük keményebb volt és áttörték azt a falat.
Én nem bírálom hanem csodálom amit tettek. A nehezebb út is egy út és csak a legbátrabbak választják.
Végezetül csak annyit mondhatok hogy minden tiszteletem ezé a két fiatalé.
Csak így tovább

.@rezsoatya(eng):
Fater csak most volt érkezésem válaszolni.
Tudod ha valakinek többféle állata volt mint nekem az festi magát.
A vörösvércsétől kezdve búbosvöcsök, kuvik, seregély, örvösgalamb, meg ami az erdőn mezőn van abból sok megfordult nálam.
Az 50darab madárpókot nem is említem.
Vidéken nőttem fel és a vidéki ember helyén kezeli ezeket a dolgokat.
Szedtem ki fészekből gerlefiókákat amiket felneveltem majd jóízűen megettem. Nem azért mert éhes voltam hanem ezt láttam otthon. Ez az élet rendje.
Nem tudom tudod e hogy a csirke kültakarója nem nejlonzacskó hanem toll.
Mostmár tudod. :)))))))))))))))))))))
Kutyánk is volt mindig meg macskánk is.
Mindegyiknek be kellett tartani a játékszabályokat.
A vidéki embernek egyszerű szabályai voltak.
Amelyik állat kárt okozott az ment a levesbe.
A macskaleves valamivel jobb mint a kutya de ehető az is. :))))))))))))))
Vidéken ez a törvény.
Végeztem már ki kutyát is macskát is.
Tudom hogy te kutyás vagy.
Milyen fajta?
Tömödszőrű vagy untigfurdki fajta?
:)))))))))))))))))))
Maga nyalja a seggét?:)))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.01.30. 20:29:19

@puhacica:

Szerintem bennem is ez van. Nemrég előkerültek gyerekkori képeim, amik a gyerekszobánkban készültek. Ingerszegény környezet, egy ruhásszekrény 3 gyerekre... Nekem is csak jó gondolataim vannak a gyerekkoromból, de most szembesülök azzal, hogy mennyire szegények voltunk.

rezsoatya (törölt) 2014.01.30. 20:30:34

@diggerdriver: eddig tegezodtunk, nem?! :-))))))))))))))))

2014.01.30. 20:32:09

@diggerdriver: sundiszno, papagaj, pinty, iguana, kutya, tengeri halak & rakok, tengeri csillag
Maszo pokokat utalom

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 20:32:28

@Kövérmadár [swe]:
Hé Madár, csak halkan megsúgom hogy itt nem elfogadott jót mondani az usákokról.
A jegesmedvebaszók féltékenyek rájuk.
Szóval csak óvatosan az ilyen kijelentésekkel.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.30. 20:33:03

@puhacica: Nekem is az a tapasztalatom hogy nem az a negativ következménye a viszontagságos gyerekkornak (legalábbis az enyém ilyen volt), hogy nem vagy képes anyagilag vagy másképpen sikeres lenni, hanem hogy milyenné válik a személyiséged, hogyan érzed magad a saját bőrödben. És valóban elkisér a múlt, sőt, minél idősebb valaki, annál inkább előjön - részemről megtanultam hogy ügyesen takargatom, na meg kompenzálok. :)

@Zoole[uk]: :))

@shakti_rom: Nálam ez olyan tudathasadásos dolog. Mint épitészeti remekeket még mindig értékelem a belvárosi házakat ahol felnőttem. De nagyon sok rossz emlék füzödik hozzá. Még most is ha elmegyek egy-egy ház mellett és megcsap az a dohos szag akkor mindenféle xarság eszembe jut - én már gyerekként háztartást vezettem, ez volt, nekem ez jutott. Tudom sokaknak akkor is jobb volt. A macskák zavartak a legkevésbé - sőt a barátnőmmel éhező macskákat szállitottunk a házukhoz ahol volt egy hentes és ott megtürték őket. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 20:33:56

@diggerdriver:
"Végeztem már ki kutyát is macskát is."
Erre igazán büszke lehetsz... :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 20:34:33

@rezsoatya(eng):
Tevénmarha:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.01.30. 20:35:12

@QUERCUS:

Ha az én arcomon láttad volna a dühöt és a szomorúságot, az azt jelentette volna, hogy: "Már megint ellopták a bekerített gyümölcsösünkből az alumínium szedőlétrát, és szétvágták darabokra! Most újra el kell menni venni egyet 40 ezer forintért..." (Még ha vas, és nem alumínium hulladékról is van szó...)
Gondolom akkor kell valakit bekísérni, ha feltehetően lopott...

2014.01.30. 20:35:38

@diggerdriver: Nincs igazad, én többször is felszólaltam az USA védelmében, igaz jegesmedvék sincsenek errefelé....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.30. 20:35:48

@Kövérmadár [swe]: még ha ez a konkrét srác nem is volt tolvaj, alighanem nem árt, ha a rendőrség megpróbálja rajtuk tartani a szemét.
nem is tudom egyébként, hogy a konkrét elkövetők a robbanásnál cigányok-e vagy nem, és nem is érdekel. az egész fémbiznisz elég homályos ipar, amennyire képben vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 20:38:02

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ez mind megvolt csak nekem édesvízi halaim voltak.
Iguana helytt még most is megvan utolsó mohikánként a leopárd gekkóm.

2014.01.30. 20:38:04

@Kövérmadár [swe]: Zárd el a nyuszikát tőle. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 20:39:40

@diggerdriver:
És jó érzés volt?
Nézted a szemüket, miközben elhomályosodik a tekintetük és egy utolsót rezdülnek?

@Chang Yai:
Ez biztos!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.30. 20:41:28

@DieNanny [SZ,CH]: mostmár tényleg eldugulok hamarosan, és elmegyek aludni, de eszembe jutott az a döbbenet meg szomorúság, amikor először esett le, hogy jé itt nincsenek bekerítve a gyümölcsösök, és mindenki szanaszét hagyja a szerszámokat stb, és nem szokás mindent szétlopni.
egyik rokonnak volt kutyája a szőlőben, megmérgezték (el is pusztult) és úgy hordtak szét mindent, kínjában azon röhögött, hogy az ásó vajon mire kellhetett nekik, na ő akkor hagyta az egészet a fenébe, kb 10 éve.

puhacica 2014.01.30. 20:47:10

@DieNanny [SZ,CH]: @cougarcat: igen, nagyon eros pancelt\alarcot tud az ember noveszteni, csak mivel sajat maga van alatta, maximum a hozza nem tul kozel allokat tudja vele megteveszteni. :)

@diggerdriver: amelyik allat nem tartja be\nem tudja a torvenyt, annak a gazdajat kell kivegezni. volt egyszer egy kisherceg meg a rokaja, ok meseltek errol...

DieNanny CH 2014.01.30. 20:47:54

@Chang Yai:

Ez a jó itt Svájcban (csak a rossz emberek meg ne hallják!), hogy a 30 cm-es kerítésű kertekben mindent kint lehet hagyni. Középsvájc, kisközség. Mert gondolom, itt sem mindenhol.

Latcho Rom 2014.01.30. 20:47:54

@cougarcat: Max egy hetig tudok ott nosztalgiazni, s menni kell utana nyugatnak. Messzirol konyebb szeretni, tudod...

Latcho Rom 2014.01.30. 20:50:48

@cougarcat: Nem erti a balfék hogy szeretjuk a deli rokonokat, s sokkal de sokkal jobb lenne nekunk ha ket labom alnanak megint.

Azt hiszem arrol van szo hogy tul sokat jart mas forumokra, ahol az egyszeru hazai magyarok valoban usakoznak, minden tapasztalat nelkul, parazos, huje modon.

2014.01.30. 20:51:11

@diggerdriver: volt egy napig gorenyem. Megfogtam a csapdaval, ki akartam vetetni a buz zsakjat. Nem tudtam betenni a kocsiba, hogy elvigyem az allatorvoshoz, olyan budos volt. Inkabb elengedtem, ruhat elegettem. Lespriccelt a szemet

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 20:53:26

@cougarcat:

"sőt a barátnőmmel éhező macskákat szállitottunk a házukhoz ahol volt egy hentes és ott megtürték őket. :) "

ÉRTEM MÁÁÁÁÁÁR!!!!!!!!!!!!

kepkezelo.com/images/owhy38rsh00umteoy33u.jpg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 20:54:26

@puhacica:
Namost ugye rendszertani értelemben az ember is állat... akkor a törvényszegő embereket miért nem végzik ki?

Vagy ha a vidék hozhat ilyen törvényt, akkor nekem is lehet? Mondjuk kivégezhetek mindenkit, aki árt a másiknak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 20:55:46

@charlieharper (UK, de nem London!):
Adtad volna diggernek, ő szívesen kivégezte volna, hiszen ártott neked és tönkretette a ruhádat...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 20:55:54

@cougarcat:
Ok, te normálisan látod a dolgokat:)))))))))))))))

Mr Long 2014.01.30. 20:57:46

@Zoole[uk]: persze, en a feher mosogatashoz ertek. nincs kedvem/erom/idom/penzem/kehet valamit kihagytam uj szakmat tanulni! :DDD

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.30. 20:57:58

@cougarcat:
Megértem az érzéseidet, gondolataidat. Hasonlókat éltem át, és azóta vágyom kifelé :)

@Don Kartasch: :D

@puhacica: Innen szép nyerni :)

2014.01.30. 20:58:58

@puhacica: Igy igaz.

@shakti_rom: Nosztalgiám nekem is van, de talán inkább a fiatalságomhoz van köze - mert érdekes módon már itt is van nosztalgiám bizonyos helyekkel kapcsolatban, ahol 10-20 éve éltem, jártam.

Nem féltem az usákokat, szívós egy nép az....

Latcho Rom 2014.01.30. 21:00:13

Azt kulon NEKED szor laurensz prolivér - Cascadel leforditod neki?
:-))

www.youtube.com/watch?v=TqXMQVNiedQ

Latcho Rom 2014.01.30. 21:01:23

@cougarcat: Azok, csak tortenjen valami jo vegre, ne ket amerika legyen..

wuaaa 2014.01.30. 21:01:26

@Kövérmadár [swe]:
"amit nem tudsz megoldani pénzzel, azt oldd meg sok pénzzel"

...ahhoz képest, hogy nem láttad a Macskajajt, azért elég szépen idézel belőle.... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:02:43

@Kövérmadár [swe]:
Te szerinted annak a csirkének nem homályosult el a szeme, nem rezdült utolsót amelyiket éppen eszed?
Nézd én 13éves voltam mikor az első disznót leszúrtam. Több száz követte.
Nyulat nem említem mert ....
Mert nem.
Ezek a dolgok az én gyerekkoromban mindennaposak és természetesek voltak.
Az ilyen "elhomályosult a szeme" duma nem volt bent a köztudatban.
A te szemed is elhomályosulna ha holnaptól nem lenne ember aki helyetted elvégzi a piszkos munkát és nem kerülne a tányérodra konyhakész állapotban semmi húsféle.

Latcho Rom 2014.01.30. 21:04:16

@cougarcat: Kis barcelona nosztalgia?

www.youtube.com/watch?v=wyUP_hlupXA

Lattam egy plakatot BC rockfesztivallal augusztusban, hozzad kozel, mindjart megkeresem..

Mikor voltal lent a szomszedoknal utoljara?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 21:04:30

@wuaaa:
Láttam a Macskajajt, de nem nyűgözött le... már önmagában 2 órát nézni a cigányokat szörnyű élmény volt :)

Ahogy írtam: egy ismerőstől hallottam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:05:14

@charlieharper (UK, de nem London!):
Na azt megnéztem volna:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.30. 21:05:33

@diggerdriver: Nem tehetek róla, már gyerekként is ilyen voltam. Nekem a kutyákkal, macskákkal kapcsolatos falusi realitás megrázó volt. Ettől függetlenül imádtam a falusi nagyszüleimet, nem itélem el őket - ők egyébként soha nem bántottak egy állatot sem, de pl. nem akadályozták meg hogy a hülye unokatesóm ne tegye. De persze mások voltak a szabályok, meg a körülmények is nagyon mások voltak a városihoz képest. Az én belvárosi, jómódú barátaim sokszor lenézően beszéltek az olyan emberekről, mint az én nagyszüleim - ezért életemnek ezt a részét mindig takargattam, nem szivesen beszéltem róla. Nem volt olyan pucám hogy megvédjem őket...Még egy tudathasadásos fura dolog....

2014.01.30. 21:07:11

@cougarcat: hogy nem bántottak állatokat azt úgy értem, hogy azon kivül amit khmmm, megettek :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.30. 21:09:15

Asztaqrva, ez nagyon kemény lehetett.Le a kalappal.Mikor csináljon az ember ilyet, ha nem 22-23 évesen.Irigylem őket a tökösségükért.Sok sikert a továbbiakban.

2014.01.30. 21:09:26

@diggerdriver: jó hát akkor mégsem egészen szélmalomharc a munkásságom :)

mommmmo 2014.01.30. 21:11:01

@puhacica: Igazabol mi a problemad azzal amit irtam? Hogy en is hasznalok sztereotipiakat? Ki nem? Anelkul nincs gondolkodas. A hulyeseg ott kezdodik, hogyha valaki akkor is a sztereotipiait latja, hogyha az azzal gyokeresen ellentetes valosag ott vonul elotte teljes mellszelesseggel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:11:21

@cougarcat:
Már épp rá akartam kérdezni hogy akkor mi van?
Erről beszélek én is.

Latcho Rom 2014.01.30. 21:14:38

@Zoole[uk]: Igaz, na de ha olyan jokat ugranak szegenyek :-))

2014.01.30. 21:15:20

@shakti_rom: A részvényeim is ezt kivánják :)

Tavaly voltunk Kona-ban. Akkor még a loonie is erős volt, a repülőjegyek leárazva, condo hazai áron, kocsibérlet az európaihoz képest földimogyoróért. Kanadai amerre a szem ellát, otthon érzed magad :)

2014.01.30. 21:17:08

@diggerdriver: UKben meg a kozelunkben vannak a termofoldek es az erdo. Mar csinaltam ott facancsapdat. Nem volt idom ranezni es valaki elvitte a madarat helyettem

morsels (törölt) 2014.01.30. 21:19:29

@Chang Yai:
Kinaban nagyon nagy a verseny, hogy ki mehet egyetemre. Mert aki oda nem jut be, annak gyakorlatilag annyi. Lehet rabszolga a Foxconn-nal peldaul, vagy mehet banyasznak, vagy meg annal is rosszabb.

Szoval igen, az egyetemre bejutas naluk az egyetlen fontos dolog. Gyakorlatilag az egyetlen lehetoseg. Ezert nevelik igy a gyerekeiket is.

Egy kollegam meselte, hogy egy rokona uj-zelandi egyetemre iratta be a fiat, mert a kinai egyetemre nem vettek fel. Igen, az uj-zelandit meg kell fizetni, meg draga, de azt meg tudtak engedni maguknak, egyetem nelkul meg eselye sem lenne a gyereknek.

Latcho Rom 2014.01.30. 21:19:34

@cougarcat: Jah, megvesszuk az usakokat bagoert :-)

Ket eve..majd felaron tudtam venni hangszereket delrol, amikor feljott a dollar, ok meg lementek a banyaszbeka ala.

Most mar csak a Bieber kolkot kene lezsuppolni oda, they bought him, they broke him, they can frikken keep him
:-)

Peter Mansbridge volt a hokiedzoje(CBC), meseli hogy egy atok kolok volt akkor is, semmi uj...

2014.01.30. 21:19:51

@diggerdriver: Ezzel semmi, legalábbis az én szempontomból, mert én is húsevő vagyok. Sőt, falun a haszonállatokat jobb körülmények között tartják mint pl. nagyüzemben, itt. Én specifikusan a kutyák és macskák helyzetét tartottam siralmasnak. De azt sem lehet mondani, hogy nincs változás. Nekünk van egy kis hétvégi házunk egy kis hegyi faluban - ott vannak falusi barátaink. Ők már teljesen másként viszonyulnak a kutyához, cicához, persze azt a fajta dédelgetést ami nálam megy, az nincs, azon ők csak jót mulatnak. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 21:19:59

@diggerdriver:
Egy dolog a disznó és többi háztáji, másik a kutya/macska. Utóbbiakat nem étkezési céllal végezted ki, hanem élvezetből (a falu törvénye csak duma, ugyanis nincsen benne egyetlen törvénykönyvben sem, nem írja elő egyetlen állam sem... ez csak bosszú/erőfitogtatás, a tyúkot pedig nem hozza vissza).
Emberrel szemben is keménykedtél már?

Ezért is voltam mindig ennyire "népszerű": soha, egyetlen közösség szokásait, belső törvényeit nem fogadtam el, ami értelmetlen volt a számomra. Rendelkezem azzal a képességgel, hogy mérlegeljek és szelektáljak.
Olyan dolgokat pedig még véletlenül sem fogok elfogadni/betartani/komolyan venni, amelyekről nem esik szó a BTK/PTK/stb paragrafusai között.

"a vidék törvénye"... :D
Majd lesz "Madár törvénykönyve" is akkor.
2014. évi I. törvény
1. § (1) Halálok halálával büntethető az, aki:
a) lop,
b) rabol,
c) nemierőszakot követ el,
d) másnak szándékosan anyagi kárt okoz,
e) ... még dolgozni kell rajta.

1. § (2) Halálok halálával büntethető az, aki az 1. § (1) pontjában meghatározott cselekedetek elkövetését megkísérli.

Még le is írom, ki is nyomtatom és közre is adom. Így senki sem szólhat meg miatta, hiszen ez a "Madár törvénykönyve" és azt komolyan kell venni, be kell tartani.

mirx 2014.01.30. 21:20:06

Hát a poszt felénél majdnem elérzékenyültem, mert 21 évesen én is kb ilyesmi előrelátási képesség-veszélyérzet kombóval szaladtam neki valami hasonlónak egy másik kontinensen, de a kutyás vonal full leverte a lécet. A rohadt kutya széttépi a szomszéd csirkéit, szétugatja a társasházat, utána megtép valami másik állatot a parkban, és a poszter kb annyi következtetést képes ebből levonni, hogy "Ismét randalírozhatott. :)".

Na ha valamivel féltéglával verném le a szmájlit valaki képéről, az ez a mentalitás. És most gyorsan nem írok többet, mert így is csont felment a vérnyomásom a kutyás hozzáálláson, szánalmas, igénytelen dolog ez, nem tudom, mit képzel a posztoló.

SzZoole 2014.01.30. 21:20:16

@shakti_rom: csak azt nem ertem,hogy ilyen beszukultagyu emberek mi fenenek osztjak meg itt a hulyeseguket,ha kivene a fejet a seggebol es szetnezne,rogton maskep latna a vilagot.

Latcho Rom 2014.01.30. 21:22:45

@Zoole[uk]: Szinfolt, kell o ide mint egy falat kenyer.

2014.01.30. 21:24:16

@shakti_rom: Most hogy a loonie lement, még mindig az USA-ból vásárolok (online). Szükségük lehet a kanadai vásárlókra, mert ahogy a loonie romlott, úgy áraztak le még jobban, 30 % helyett már 40-50 %-kal, és ráadásul kifizetik a vámot, nekem csak a GST-t kell. A postaköltséget is levitték 20 USD-ről 10-re.

SzZoole 2014.01.30. 21:24:54

@shakti_rom: nem azt akartad irni ,hogy ugy hianyzik ide,mint disznonak a kes

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 21:25:32

@shakti_rom:
Látom te is leragadtál ezen... nem vagyok vegan, eszem húst. A gondom nem ezzel van, hanem a "végeztem ki kutyát és macskát is, mert ez a vidék törvénye"... mi van? Középkor v2.0?

2014.01.30. 21:26:12

@mirx: azt nem tudod, hogy a parkban melyik kutya kezdte a bulit

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:26:54

@charlieharper (UK, de nem London!):
Bazmeg te ekkora rabsic vagy?
Ürgét már fogtam hurokkal.
Meg egyszer a hétvégi telkünkre beköltözött egy ürgecsalád.
Tudni kell hogy az ürgéknek van rengeteg lyuk a földben de amelyiken látod eltűnni és oda öntöd a vizet akkor MINDIG azon a lyukon jön ki.
Ezért könnyű kiönteni.
Öntöttem a vizet Apám várta egy kőműveskalapáccsal. Az egész ürgecsalád sorra került.
(hűmitkapokezért)
Állítólag a jó a húsa de olyan ázottan véresen nemvolt gusztusunk hozzá.
Én még dolgoztam olyan cigányemberrel aki rendszeresen járt ürgét önteni.

Latcho Rom 2014.01.30. 21:28:07

@cougarcat: Amiket most hallottam toluk mexicoban, picit jobb a helyzet, de meg mindig tenger ember dolgozik part-time, 2-3 job se ritka, s igen..felnek.
Mult evben voltunk NY-ban utoljara, ott nem erzed, megy a turizmus, nem lattam tobb csovest mint rendesen, de lehet hogy kimeszeltek oket manhattenbol.

2014.01.30. 21:28:15

@shakti_rom: Mennyi szép helyen nem jártam még :(

Latcho Rom 2014.01.30. 21:29:03

@Kövérmadár [swe]: Csak ugrat, tudja hogy ez a kenyes pontod. Ignore.

Latcho Rom 2014.01.30. 21:30:23

@Zoole[uk]: Nem akarok nepieskedni, attol meg jobban be fog ram ragni
:-)))

puhacica 2014.01.30. 21:31:53

@mommmmo: nalam mindig kicsapja a biztositekot a "teljesen haszontalan szak" blabla. de a peldadat kovetve talan jobban jarok, ha teszek a sztereotipiakban gondolkodokra.

Latcho Rom 2014.01.30. 21:32:56

@Kövérmadár [swe]: Talan arra gondol hogy a "felesleges" macska/kutya kolykoket elpusztitjak.
Ez ment nalunk is Gyarmaton, szivunk szakadt ki gyerekeknek amikor a kismacskakat vizbe fojtottak :(

Mikor megy mar az a hajo????

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:33:13

@mirx:
Haggyadmááá, itt küzdök néhány állatvédővel akik már élvezetből ölő kéjgyilkosnak állítottak be.
Nem tudják megérteni hogy egy kutya ha széttépett akár egy tyúkot, vagy a macska aki beleevett az asztalon az ételbe az addig élt. Tovább nem.
Pont.
Aztán a többi csak duma.

2014.01.30. 21:33:28

@Zoole[uk]: kosz
@diggerdriver: nyilpuskaval is vadaszok, szeretek vadaszni. Baj?

SzZoole 2014.01.30. 21:34:31

@shakti_rom: okos enged,szamar szenved
Tudod az en szemembe ket ember tipus letezik
Az egyik az amikor az okos ember hulyeskedik azt el lehet viselni,de amikor a hulye ember okoskodik na az mar.....

2014.01.30. 21:35:45

@shakti_rom: 2010-ben Kaua'i-n láttunk sátorozó csöves táborokat, több helyen. Nagyon sok étterem, üzlet bezárt, abbahagyták a rezort épitkezéseket. Az ingatlanárak lementek de még igy is nagyon drága ott. Oda még egyszer vissza akarok menni, csodálatosan szép sziget és rengeteg a túra lehetőség.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 21:37:24

@shakti_rom:
Ne aggódj, holnap délutántól egy ideig nyugtotok lesz :)

@charlieharper (UK, de nem London!):
Én is vadásznék, de nem mondom meg, hogy mire, mert az embervédők meg engem csontoznak ki ;)

mirx 2014.01.30. 21:37:27

@charlieharper (UK, de nem London!): a hozzáállás számomra süt kifele, ezerszer láttam, ez az a fajta kutyatulaj-típus, aki bármikor a szemedbe vágja, hogy a kutyáját "többre tartja az embereknél"
(ha véletlenül ez eddig nem lett volna nyilvánvaló)

hogy én ezt a világhoz meg emberiséghez való viszonyulást mennyire szinten alulinak tartom, arra szavak nincsenek. mert mennyivel többet ér az én kis kutyám iránt táplált vonzalmam, te meg mint ember, te elmehetsz a fenébe, mit izélsz, hogy nem tudsz aludni. szerintem gusztustalan, balkáni, belesz*ós, na. bécsben akarok élni, mert a pénz kell, de a kultúreurópai normák, na arra teszek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:38:27

@charlieharper (UK, de nem London!):
Dehogy is.
Világéletemben vadász akartam lenni.
Kúúrva jó dolog.

Latcho Rom 2014.01.30. 21:38:43

@cougarcat: Az ember azt gondolna hogy hawait nem erintette az osszeomlas 2009-ben...

mommmmo 2014.01.30. 21:39:01

@puhacica: miert szerinted nincsennek teljesen haszontalan alibi szakok? Es mi ebben a sztereotipia, az altalanositas? En csak megemlitetettem egy szerintem letezo jelenseget, de senkit sem soroltam be a hatalya ala.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 21:39:55

@Zoole[uk]:
Én úgy tudtam, hogy a két létező típusból az egyik, amelyiknél fegyver van, a másik pedig amelyik ás...
De most összezavartál :)

@cougarcat:
Most irigykedek ám! :)

Mr Long 2014.01.30. 21:40:20

@charlieharper (UK, de nem London!): orvvadaszkodsz? asszonyod meg majd viheti a curryt neked a sittre :D

Latcho Rom 2014.01.30. 21:42:22

@cougarcat: Eladhatnak hawait kanadanak, mindjart jobb lenne ott..:-)

Nem is lenne egy rossz otlet..

2014.01.30. 21:43:03

@mirx: anyamnal a belvarosban alig lehet aludni az ejszakai kutyaugatasnal Budapesten. Be vannak idomitva, hogy este 11-tol kezdodik a korus.

2014.01.30. 21:43:26

@diggerdriver: Na jó de most, hogy Londonban élsz, nyirja ki a londoni a cicát azért mert beletorkoskodott a kajába? Gondolom nálatok is van törvény ilyesmi ellen.... És szerintem nem is tennéd meg.

(most mennem kell, majd később lehet visszanézek)

2014.01.30. 21:44:01

@Mr Long: meg van beszelve a terulet tulajdonosaval. Nem orvvadasz, sima vadasz.

2014.01.30. 21:45:45

@morsels: levest. Utana meg a madar ment volna a sutobe.

morsels (törölt) 2014.01.30. 21:48:29

@Kövérmadár [swe]:
Na es mi van az egerekkel, patkanyokkal?

SzZoole 2014.01.30. 21:49:36

@diggerdriver: tevedsz a sittes kajak nagyreszt feherje dus kajak es egeszsegtelenek

Mr Long 2014.01.30. 21:49:58

@diggerdriver: Es egy macska, vagy a kerek noi mellek hoznak jobban izgalomba? :DDDDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:50:32

@cougarcat:
Nincs az az Isten hogy egy macskát vagy kutyát beengedjek a lakásba.
Szerintem mindannyiunknak jobb így.

puhacica 2014.01.30. 21:52:03

@mommmmo: de, igazad van, en is ilyenen vegeztem. (mas kerdes, hogy egy rakas penzt befizetek az allamnak ado neven, ehhez persze kellett ez a haszontalan diploma, hogy legyen egy haszontalan, de jol fizeto munkam.) szerinted ez letezo jelenseg, masok szerint a "csikhuzo" repulokkel mergeznek minket, megint masok hisznek az ufokban. semmi baj, nem vagyunk egyformak. peace! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:52:35

@Zoole[uk]:
Most te tévedsz.
A sittes kaja a kocsonya, mert azt élére fordítva a tányért be lehet nyújtani a rácson:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 21:54:20

@Mr Long:
Azért ott a kerek mellek alatt van egy Puhacica:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Húú de feladtaaaaad....

Mr Long 2014.01.30. 21:54:39

@charlieharper (UK, de nem London!): Jahkeremszepen a country man... Hajozik, vadaszik, MB-vel jar. Lassan le kellene cserelni a kocsit Rangere, az jobban passzolna :) Van tweed zako is? :DDDDD

mommmmo 2014.01.30. 21:56:06

@puhacica:
Es emellett en szemely szerint probaltam mindkettot: az alibi szakot is, meg a majdnemehezest kulfoldon.

Az utobbi 1000x hasznosabb volt az eszhez teresem szempontjabol, szoval en errol beszelek.

Sajnos latok magam korul fiatalokat, akik szinten olyan szakokon lognak, amelyekkel korulbelul 0,5% esellyel tudnak majd elhelyezkedni, foleg azert mert se szakmai gyakorlatuk, se nyelvtudasuk nincsen... de a szuloi sznobsag ertelmeben nekik egyetemre kell jarniuk, es tul zoldek meg ahhoz, hogy eszrevegyek, mi fele sodrodnak.
Szerintem ennel sokkal jobb eletre valo felkeszules egy ugras a mely vizbe.

morsels (törölt) 2014.01.30. 21:56:34

@charlieharper (UK, de nem London!):
En meg nem ettem facanlevest, de azt mondjak, finom.
Persze allitolag ugy kell elokesziteni, hogy a tollaban felkotod egy agra (hogy mas ragadozo ne tudjon hozzajutni), abban 'erleled' 3-5 napig, kulonben ehetetlen.

Ez igaz?

2014.01.30. 21:56:45

@Mr Long: "Lassan le kellene cserelni a kocsit Rangere"
Megorultel?

SzZoole 2014.01.30. 21:57:14

@diggerdriver: Digge a koterban az etkeztetes nem a cellaban racson keresztul tortenenik,csak a nagyon veszelyes,maganzarkas rabokat etetik ugy,racson keresztul,higy nekem

2014.01.30. 21:59:26

@morsels: minden "game"-et felkotsz 48-72 orara, hogy a ver lemenjen
Ettem en mar frissen olt facant is.

@diggerdriver: egy utcaban lakunk

mommmmo 2014.01.30. 21:59:30

@puhacica: Nem igazan tudom, mi a munkad, te dolgozol a filmiparban??
Es miert lenne haszontalan a diplomad, ha tudsz vele dolgozni?? Tokre nem ertem, hogy ha el tudtal vele helyezkedni, akkor miert erzed magad erintve az alibi diploma kerdesben.

SzZoole 2014.01.30. 21:59:51

@charlieharper (UK, de nem London!): Te ez a colos nem tudja hogy mirol beszel:)))

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:01:10

@charlieharper (UK, de nem London!):
Azt hiszem, hogy akik hurkot, csapdat hasznalnak egy allat elejtesehez, azokat hivjak orvvadasznak.
Fuggetlenul attol, hogy mennyire legalis a dolog :-).

Ez megint a regi idokbol van, ahol csak a nemeseknek volt fegyveruk, ok vadasztak, a tobbieknek meg sem fegyveruk, sem engedelyuk nem volt.

Mr Long 2014.01.30. 22:02:43

@charlieharper (UK, de nem London!): Latom a legyeget fogtad meg :) Kulonben igen, lekene :DDDDDDDDDDD

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:03:09

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mondjuk el is hiszem, mert a marhahust is 'erlelni' kell, csak kivancsi voltam, hogy akkor most te is a csapdaba kerult facant felkototted a fara (miutan kitekerted a nyakat) es 3 nap utan vitted haza a nejednek, hogy csinalja meg?

?

?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 22:03:41

@charlieharper (UK, de nem London!): @Zoole[uk]:
Lehet, hogy japán/koreai autója van most... azt én is lecserélném egy Rangerre :)

2014.01.30. 22:06:07

@Mr Long: nem, viszont megy nemsokara eladasra

@morsels: a felkotes, erlelest csinalom. A "plucking"-ot meg nem csinaltam, azt a terulet tulajdonosa (50meterre lakik) csinalta mindig es a fejet is levagta. Nincs ilyen hisztim, megcsinalnam, ha kellene. Ez kenyelmesebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 22:07:23

@charlieharper (UK, de nem London!):
Charli, a magyar vadászetika szerint a hurkozás az főbenjáró bűn.
A legnemtelenebb legkegyetlenebb vadhússzerzési mód.
Magyarországon törvényileg van tiltva függetlenül attól ki a terület tulajdonosa.
A hurkos orvvadászt egyébként a legkönnyebb elkapni mert annak ellenőrizni kell a hurkot.
Csak ki kell várni.

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:08:10

@charlieharper (UK, de nem London!):
Azt a mindenit :-))

Te jo lennel disznovagason is, ha mennel olyasmire :-)

2014.01.30. 22:09:40

@diggerdriver: ohhhh, nem tudtam. A gyereknek mutattam meg hogyan kell.
Nyilpuskazni gyakrabban szomtam, hurkozni csak neha. Megyek is a hetvegen, kedvet kaptam. Fel is hivom mindjart!

TilosazA (UK) 2014.01.30. 22:09:55

@Babette_: :D És a gyerek meglátta az élet lényegét.

2014.01.30. 22:10:51

@morsels: meg soha nem voltam

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:12:12

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ja, a csapda, hurok nem igazan vadaszat :-)

Mondjuk ha nyilpuskaval kapsz el egy facant, az mar valami. Hacsak nem soretes a nyilpuskad :-)

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:14:11

@charlieharper (UK, de nem London!):
De mennel kulonben?

En is csak ketszer voltam, mar felnott koromban.
Varosi gyerek vagyok. Mondjuk vadaszni sem jarnek, legfeljebb ha tenyleg azert kell a kaja, hogy legyen mit enni. De horgaszni sem szeretek :-).

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:16:18

@charlieharper (UK, de nem London!):
Hat ha eltalalod a nyilvesszovel, akkor annyi neki. Nadehat egy facant nem olyan konnyu igy leloni, nem? Mondjuk nem ertek hozza, azert kerdezem :-).

De gondolom nem veletlenul hasznalnak soretes puskat a facanhoz. Meg altalaban a madarakhoz.

puhacica 2014.01.30. 22:18:42

@mommmmo: de latod, te is azt irod, hogy f o l e g a gyakorlat es nyelv hianya miatt nem tudnak elhelyezkedni, nem a valasztott szak(ma) miatt.
en kommunikacio-muvszerv szakon vegeztem, ami tipikus haszontalan, bufe-ruhatar szakparkent vonult be a koztudatba, pedig nehez volt es enelkul most nem lennek ott, ahol. a filmipar kicsit tulzas, de igen, media, tv-s musorgyartas.

@Kövérmadár [swe]: jo utat/pihenest!

ezt meg csak azert regelem el, hogy mindenkinek vilagos legyen: ha a kutya ejjel vonit, megtamad mas allatokat, kapar vagy egyeb "illetlen" dolgot csinal, az csakis az ember kudarca. akkor is, ha egy idegbeteg, nevelhetetlen dogrol van szo, mert az meg tobbnyire a tultenyesztes vagy a szerencsetlen utcai kombo eredmenye, amiert szinten az ember felelos. elmondok meg valamit: a macska is nevelheto. kemenyebb dio, mint a kutya, van, amit soha nem is fog megtanulni, ezt el kell fogadni vagy nem kell macskat tartani. de ha mar megvan az az allat es nem boldogulunk vele, a sajat kudarcunk miatt ne ot bantsuk! (a malac, csirke, stb. tema azert nem vag ide, mert oket nem azert vesszuk magunk melle, hogy a tarsaink legyenek, hanem hogy megegyuk oket.)

33621 2014.01.30. 22:20:22

@diggerdriver: Szegény kortársam! Te sem vagy normális! :-)

2014.01.30. 22:21:31

@morsels: crossbowzashoz sok turlelem kell es sokaig egyhelyben ulsz mozdulatlanul. Meg kell varni, hogy kozeljojjon. A soretes
valamiert mar nem vonz.

@diggerdriver: mit lehet enni egy disznoolesen? Halat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 22:23:12

@33621:
Eddig még senki sem állította:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 22:24:28

@charlieharper (UK, de nem London!):
Én ha meghívnálak akkor azt amit akarsz.
A disznón kívül.

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:25:11

@charlieharper (UK, de nem London!):
Lottel mar le facant nyilvesszovel?

A soretesnek meg pont az a lenyege, hogy nem kell a lovesnek pontosnak lennie.
De nem vagyok vadasz, nem hasznalok sem ijjat, sem nyilpuskat, sem vadaszfegyvert. Meg csapdat, hurkot sem :-).

Valahogy maga a vadaszat nem izgat, mint ahogy a horgaszat sem. Megpucolom, elkesztem a halat is, meg a vadat is ha kell, csak maga az orakon at valo ucsorges nem tud izgatni.

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:26:54

@diggerdriver:
Fustolt pulykacombos toltott kaposzta :-).

montroyal ( CAN qc) 2014.01.30. 22:29:29

@Kövérmadár [swe]: igen beszelek nem az irodalmi nyelvet de mindkettot ...14 evig quebecoiseval voltam es o nem beszelt angolul otthon francia volt a munkahelyen inkabb angol ..( a nemet konyhanyelvet nagyon rosszul de 2 evig beszeltem es most cubaban eleg jol tortem a nemetekkel osszebartkozva )

a francia a hivatalos nyelv kulon torveny van ra (101-es) munkahelyek iskolak hivatalok feliratok stb kotelezo de az angol is megy mindenhol hasznalhato ..

Latcho Rom 2014.01.30. 22:29:46

@puhacica: Nem akarom vedeni az urat, de videken nem mint luxusallatot tartjak a kutyat s cicat, dolguk van, orzes, ragcsalok kivegzese, a varosi, luxusbol - ha lehet igy fogalmazni - tartott allatok melle jobban befer a pszihologia, kenyeztetes. parasztembernek ezekre a dolgokra se ideje se ereje...gondolom en.

Babette?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.30. 22:30:55

@TilosazA (En/Mum): Maradjunk annyiban hogy én 8 napja úgy élek hogy mindennap ajándék..Ti meg azon akadtok ki hogy miért csak annyit tesznek félre meg micsoda nyomorgás ez már...Köszönöm Istennek hogy elvezetett az út végéhez, megmutatta hogy olyan is van, aztán megfogta a kezem és szépen visszakísért. Innentől én nem félek és tudom hogy helyesen élek. Én csak arra gondoltam mikor toltak be az intenzívre, hogy csak jöjjek ki onnan egyszer, eszembe nem jut többet nyafogni nők miatt, meló miatt, kicsinyes dolgok miatt amik eltörpülnek a kincsed mellett amit nap mint nap gyötörsz, használsz és még csak meg sem becsülöd. Hát én igyekszem, igazán igyekszem megbecsülni.

@tableno: te biztos nem vagy. én is ilyen vagyok. csak azt nem szeretem amikor beállítják azt a normálisnak aki olyan. én meg nyomorgok...engem meg nyomorgónak neveznek...titulálnak...

2014.01.30. 22:31:42

Nehany fenykep "elfogott" iguanakrol:
www.dropbox.com/sh/xq5p6zr9e14e5mn/YeEQHEEgtb
Az utolso 3 kepen "konyhakesz" allapotban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 22:32:52

@puhacica:
Tudod most hogy így belegondolok hogy nevelési eszmefuttatásodra mit mondott volna Nagyapám....
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.01.30. 22:33:17

@diggerdriver:

Gyerekként bőgtem, mikor rájöttem, mi történt Vuk szüleivel. De nyáron simán mentem a nagybátyámmal meg unokatesókkal a határba, rókalyukat füstölni.
Unokatesómék nyulakat nevelnek. A 4 gyereknek minden évben megvan a kedvence, cirógatják, játszanak velük. És szeretik a nyúlmájat. Ilyen a normális élet!

montroyal ( CAN qc) 2014.01.30. 22:33:46

@cougarcat: elo legenda az tulzas de a tulelo legenda az lehet...

mommmmo 2014.01.30. 22:34:51

@puhacica:
Orulok, hogy ugy latod, a kommunikacio szakon szerzett tudasod segitett a celjaid elereseben, de eros a gyanum, a veled egyutt vegzettek 90%-a kabe semmire nem hasznalja a diplomajat, es te is csak azert, mert a sulival parhuzamosan, vagy utanna, mas vonalakon is erositettel.

Latcho Rom 2014.01.30. 22:37:05

@Cascabel: fene se gondolta volna hogy ennyi jo hus van a pikkelyek alatt..

nyuszigonosz 2014.01.30. 22:37:28

@Cascabel: Tegnap lehúztam a Malevilt - tudod a link, amit felraktál a könyvekkel - és elkezdtem olvasni.
Örülök neki, mert valammikor réges rég olvastam, megvolt, de eltünt a könyv, és nem tudtam beszerezni. Na de most meglett.
Köszönöm neked!

puhacica 2014.01.30. 22:42:45

@shakti_rom: hat, en is videki gyerek vagyok, de nalunk mindig becsultek a joszagot. epp azert, mert segitsegere volt az embernek.

@diggerdriver: az enyem is mondana cifrakat a ti "videk torvenye" elveitekrol, ha elne. rendor volt, nyomozokutyakkal, tobbre becsulte oket mint sok embert. valoszinuleg innen hozom en is a "radikalis" nevelesi elmeletemet.

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:43:09

@montroyal:
Hat, negyedik feleseg... az vagy legenda kategoria, vagy valami mas :-)

DieNanny CH 2014.01.30. 22:43:09

@Kövérmadár [swe]:

Én úgy értelmezem a vidék törvényét, hogyha minden második falusi udvarban ellenek a kutyák 8 kölyköt, akkor nincs kinek elajándékozni, ezért abból 1, ha életben marad. Macskánál hasonló. A mai világban az ember inkább ivartalanít. Egyetértek.

mommmmo 2014.01.30. 22:44:46

@mommmmo: szoval azert a diakok tulnyomo tobbsegere elegge all az a tetel, hogy csak az idejet pazarolja egy ilyen helyen, sajnos...
amugy nem is vadlom oket, a legtobb huszonegynehany eves meg teljesen a szulei befolyasa alatt all.

Latcho Rom 2014.01.30. 22:45:21

@puhacica: ertem, en csak talalgatok..

2014.01.30. 22:45:46

@shakti_rom: @diggerdriver:
Termeszetes, hogy meg lehet enni, olyan, mint a csirkehus, sot finomabb. En egyszer ettem, de valahogy undorodom a hulloktol. Bar vedett allat Mexioban, etteremben csak kis falvakban lehet kapni, de ha csak lehetoseguk van ra, elkapjak. Vigyazni kell, mert nemelyiknek komoly foga van, tud harapni csunyan. A feketepiacon 20 US dollar korul mozog egy iguana. Az en kesemmel bontottak fel a kepen levot, nekik is adtam, kezembe se tudtam volna venni utana.

DieNanny CH 2014.01.30. 22:46:07

@diggerdriver:

Engem egyszer unokatesóméknál eléggé megharapott a kutyájuk. Nagynéném másnap hívta a vadászt, aki lelőtte a kutyát. Nagynénémék úgy tartották, ha ez egyszer előfordult, utána már nem lehet megbízni a kutyában... És nem hergeltem a kutyát. Nem vagyok egy olyan típus...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 22:47:16

@puhacica:
Ne legyél eltévedve azér...
A falusi ember legfőbb segítője a kutyája volt. Nagyon megbecsült TÁRSA volt az embernek. Ugyanúgy ahogy a rendőrnek.
A kettő nem zárja ki egymást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 22:48:39

@DieNanny [SZ,CH]:
Tudod nehéz a mai fiatalságnak elmondani hogy régen nem volt maivilág.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 22:51:21

@DieNanny [SZ,CH]:
Persze, igazuk volt.
Vannak olyan USA államok ahol törvény írja elő hogy azt az állatot amelyik ember ellen fordul el kell pusztítani.

morsels (törölt) 2014.01.30. 22:52:03

@Cascabel:
Vicces, amikor azt mondjak valamire, hogy olyan, mintha csirket ennel :-)
Az igazsag az, hogy a csirkenek semmi ize nincs, ezert lehet barhogy elkesziteni, barhogyan jo.

Bekacombot viszont nagyon szeretem :-)

Latcho Rom 2014.01.30. 22:53:10

@puhacica: mas videk, mas szokasok..

2014.01.30. 23:09:08

@nyuszigonosz/D/:
Szivesen:) Azert is tettem fel a konyveket,hogy olvassatok. Nekem is nagyon sok kedvenc konyvem eltunt az evek soran - kolcsonkertek, koltozkodeskor nem volt hely - ezert tudom, milyen erzes, ha az ember raakad egy reg latott, olvasott kedvencre.

puhacica 2014.01.30. 23:10:57

@diggerdriver: ugy logikazok, hogy nem surun vegezte ki a falusi ember a tarsat, de lehet, hogy tenyleg el vagyok tevedve. na de ahogy @shakti_rom: mondta igen bolcsen, mas videk, mas szokasok. neked termeszetes, hogy elpusztitasz egy kutyat/macskat, nekem meg a belem fordul ki tole. aldas, bekesseg! joccakat mindenkinek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.30. 23:23:20

@puhacica:
Valóban nem sűrűn. Ezek nem voltak mindennapos dolgok. Csak azoknál az állatoknál amik nem tudták mi a rend.
Nekem sem természetes nem szivesen tettem de meg KELLETT tenni.
Sok száz disznót leszúrtam és soha nem tudtam megszokni. A mai napig viszolygok tőle.
Nagyapám galambász volt.
A padláson a galambok közelében volt két ládacsapda. Egy kisebb a patkányoknak egy nagyobb a macskáknak.
Ha fogás volt akkor egy zsákot húzott a ládára és belfordította a macskát.
Soha nem nézte meg hogy kinek a macskája. Őnekik is volt több is. Pékek voltak sok volt a rágcsáló írtani kellett.
Élve macska nem jött ki a zsákból.

Latcho Rom 2014.01.30. 23:24:25

@Cascabel: Szerb Antal vilagirodalom tortene nincs veletlenul, beesett az oceanba az en regi peldanyom..?

2014.01.30. 23:30:52

En a magyarorszagi gyerekkoromat nem cserelnem fel senkievel sem. Sot, a kozepiskolamat sem (hallod Quercus?) De meg a 2 ev katonasagot sem, pedig rettenetesen utaltam es gyuloltem akkor. Azt sem banom,hogy nem jottem ki fiatalabb koromban, mert kihagytam volna 6 gyonyoru es tanulsagos evet, amit a geofizikai kutatasban toltottem otthon. Anelkul nem jartam volna be fel Kanadat, Nevadat, Mexikot. Mindennek oka volt. Talan meg annak is, hogy piaztam, ugyanis az egri Sorkertben reszegen kaptam a tippet, hogy van felvetel az olajkutatoknal:) Amit banok az az, hogy nem tanultam. Sem otthon, sem itt. Bar ha tanultam volna, nem az lennek, aki ma vagyok:) El kell fogadnunk a Sorsunkat, utolag kar ragodani rajta. Nem tesz jot az egeszsegnek:) De leginkabb annak orulok, hogy Magyarorszagon szulettem, megismerhettem egy csodalatos nyelvet, egy szerencsetlen, de szeretni valo nepet es orszagot es magyarnak vallhatom magam!!! Ez nekem mindennel tobbet er!!!!

2014.01.30. 23:38:08

@shakti_rom:
Rakeresek, OK?:) Sajnos az a harddrive-om megint vacakol, amin a konyveim (is) vannak. Egy jo evig csak clickkelt, amikor ratettem a HDD docking station-re. Kb 1 honapja megjavult, hulye fejjel nem masoltam ra akkor egy masikra, most megint csak kattog:(

Latcho Rom 2014.01.30. 23:40:00

@Cascabel: oksi..gyonyoru kis rajzai, illusztracioi is voltak...
de hisz olvastad.

montroyal ( CAN qc) 2014.01.30. 23:43:19

@morsels: Hat, negyedik feleseg..
hat ez, az tulélo legenda vagyok...

Latcho Rom 2014.01.30. 23:50:24

@montroyal: te roájál csiz, mennyi volt a nejek atlageletkora?
osszesitve, de osztva neggyel :-)

Latcho Rom 2014.01.30. 23:52:19

@Cascabel: ha tajtra megall, picit razd meg, try again, neha segit..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.30. 23:57:27

@shakti_rom: Jéé, így néz ki egy romkocsma?Még sosem voltam ilyenben...

rezsoatya (törölt) 2014.01.30. 23:57:38

@diggerdriver: csak, hogy kotozkodjek: azt irtad meg kellett olni azokat az allatokat, akik nem tartottak be a rendet. Utana azt irod, hogy sok szaz disznot megoltel. Na, most ez a sok diszno sem ismerte a rendet? :-P

montroyal ( CAN qc) 2014.01.31. 00:03:54

@shakti_rom: az elso 5, a masodik 10 , a harmadik 5, a mostani 15 evvel fiatalab mint en de megoldom a feladatot ismerkedesunknel

19+19+35+40=113 :4=28.2

Latcho Rom 2014.01.31. 00:07:20

@geegee: ez a legregibb, leghangulatosabb..tobbi is jo

ebed: liszt ferenc ter Fozelekfalo
vacsi Raday ucca
este romkocsmas pialas
ejjel Liszt Ferenc teri kiules

ahh nincs nekem honvagyam,,dehogy :))

Latcho Rom 2014.01.31. 00:08:20

@montroyal: dzsanazod a pipihust, ugy tunik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 00:08:29

@rezsoatya:
Látod milyen tudatlan városi vagy.
Ha tudták volna a rendet akkor öngyilkosok lettek volna.
Este bedobom a kést reggelre ott fekszenek kivérezve.
Az lett volna a rend.
Nade ezt neked magyarázni...
Mintha lónak imádkoznák.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.01.31. 00:12:45

@shakti_rom:
szo penesz Leonardo da Vinchi?

kandesz a mizs de lasi ...

hogy stilusos legyek remelem a gyerekek mar alszanak ...

2014.01.31. 00:15:37

@diggerdriver: Ez rendben is van. Akkor te egy felelős macska-kutya nemkedvelő vagy :))

@puhacica: Én is igy érzek. Szerencsére itt más a felfogás a farmokon kutya-macska ügyben, volt alkalmam tapasztalni . Ami borzasztó az a nagyüzemi állattartás, ebbe nem is akarok belemenni, annyira szomorú. :(

montroyal ( CAN qc) 2014.01.31. 00:19:02

@cougarcat: azert latni a TV-ben hogy buntetik es felszamoljak oket

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 00:19:25

@cougarcat:
Miből gondolod hogy én nem kedvelem a kutyákat macskákat?
Semmi ilyesmit nem írtam.
Mindig volt kutyánk is macskánk is.
Kutya most is van otthon.
Puli.
Semmi bajom velük.
Ha ebbe a történetbe valaki mást magyaráz bele az őt minősíti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 00:21:04

@montroyal:
Teljesen jogosan. Az már az állatkínzás fogalmát is meghaladja.

Latcho Rom 2014.01.31. 00:23:32

@cougarcat: szomoru nagyon, de hogy taplalnad a tomegeket allatkinzas nelkul. kisuzemben?, nem lenne eleg az...

morsels (törölt) 2014.01.31. 00:23:42

@shakti_rom:
Your brother?
You must be kidding...

montroyal ( CAN qc) 2014.01.31. 00:25:09

@diggerdriver: szomoru hogy azok akik fu alatt csinaljak nem tudnak roluk , nincs feljelentes ellenuk , megusszak ... es megrendezik a kolykok eladasanal az ugymond csaladi kornyezetet

Latcho Rom 2014.01.31. 00:25:13

@montroyal: szokaresz vakeresz hombre.

2014.01.31. 00:28:34

@Kövérmadár [swe]: Nektek csak a repülőjegy lenne több de lehet ott normális áron nyaralni. Apartmant kell bérelni, nem szabad szállodába menni, mert kaja nincs benne és az étterem nagyon drága. Mi bevásárolunk, felpakoljuk a hütőt és minden másnap a férjem grillezik a közös bbq-n egy adag húst - piacra megyünk, friss zöldségből csinálok salátát, veszünk friss gyümölcsöt, stb. Nagyon ajánlom, csak az a baj vele hogy nagyon nehéz hazajönni. Elmehetnétek oda nászútra!

montroyal ( CAN qc) 2014.01.31. 00:29:57

@shakti_rom: kulteruleten nottem fel es nagyon ismertem ezt a nyelvet..

hasznomra is volt amikor pesterzsebeten voltam portas
-tudod tesvir te is cigan vagy mi is .. engeggyi ma be minket mi nem balhezunk..

Latcho Rom 2014.01.31. 00:32:01

@cougarcat: gondoltunk erre

berles? $
kilo marha , csirke, diszno$
gyumolcsok?

Latcho Rom 2014.01.31. 00:33:06

@montroyal: milyen muintezet volt erzsebeten?

2014.01.31. 00:38:41

@diggerdriver: Én nem olvasok bele semmit, de ezt irtad:

"Nincs az az Isten hogy egy macskát vagy kutyát beengedjek a lakásba."

Honnan tudtam volna ebből hogy van egy pulid.

Meg ezt is irtad:

"Végeztem már ki kutyát is macskát is."

Ez nem a kutya-macska kedvelőkre jellemző, de ha te annak tartod magad, nekem úgy is jó.

montroyal ( CAN qc) 2014.01.31. 00:47:33

@shakti_rom: Zsoka bar a Kossuth -helsinki(soroksari) sarkon

2014.01.31. 00:50:58

@shakti_rom: A nagyüzemi termelés előtt is volt hús, baromfi, valahogy úgy. Drágább lenne a vásárlónak, kevesebbet fehérjét ennének az emberek, ez még eü. szempontból nem is lenne olyan rossz.

Kona-ban napi 105 USD volt egy közvetlen part melletti egy hálószobás apartman májusban, ami off season - az időjárás meg ugyanolyan jó mint máskor. De ennél találsz olcsóbbat is. Élelmiszer, pia olcsóbb mint itt, vinni kell a Costco kártyát. Helyi piac is jó áron van - ezek őstermelők, a többségük még angolul sem beszél. Autókölcsönzés - a hirhedt Alamo-tól - de még mindig bevált. Kérdezz nyugodtan priviben, ha konkrétan érdekel.

Latcho Rom 2014.01.31. 00:51:17

@montroyal: jo nagy ut ide westmountra..
En se gondoltam a bosnyak lada barban, hajnalban hogy itt fogok irogatni
hu milyen pacaljuk volt!

Latcho Rom 2014.01.31. 00:54:02

@cougarcat: de nem voltunk ennyien a kisuzemekre.

irok majd, erdekel, jol hangzik. mehetunk egyutt talan osszel :))
nejnek is tetszenek az alaparak..

joejt

2014.01.31. 01:01:08

@shakti_rom:

www.vrbo.com/vacation-rentals/usa/hawaii/big-island/kona-coast/kailua-kona/kona-isle

"Beautiful Ocean Front Condo" - ez volt a miénk

Betettem ide hátha mást is érdekel, például a Madár Családot, a többit meg megbeszélhetjük.

montroyal ( CAN qc) 2014.01.31. 01:03:17

@shakti_rom: nagy ut de nem gyalog jottem ... DDD

a bosnyakra en is jartam amikor zoldsegeztem egy kis uazzal ... de koran keltunk ..

Latcho Rom 2014.01.31. 01:05:02

@montroyal: jol birt dulongelni,az uaz. Reszortoztam a bosnyakon, nemcsak hajnali kajalasra jartunk oda..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 01:29:32

@cougarcat: Hmm, egész jók ezek.És azt kell mondjam, nem is olyan drágák.ennyi pénzért Svédországban csak útmenti szirszar szállodában kapsz egy lyukat egy éjszakára.Vagyis nem élményszálloda, hanem szükséglakás, ha rádesteledik.Jó, van benne egy reggeli is, és az svédasztalos... :D (Melyik asztal nem svéd itt? :-)) )
Jól látom, hogy ezekben a hawaii-i (jól írtam? :D ) hotelekben csak konyha van, a kaját magának kell megoldania a vendégnek?
Mondjuk főzőcskézne a faxom egy nyaralás alatt...de télleg hogy van ez, el kell menni a piacra, bevásárlókocsi, fonott kosár, telerakni és hazacígölni a szállásra?Mert azért az úgy nem olyan jó buli, hiába szép a környezet... de egyszer hátha sikerül.
Csak hát a kurv@ repülőjegy egy vagyon lenne.Hawaiira nem mennek fapadosok? :D
Úgysem voltunk még nászúton, hiába a 6 év házasság...röhögve szoktam mondani asszonynak, hogy hát a kiköltözés volt az. (3000 km autópálya 3 nap alatt, csak aludni, tankolni, meg klozet miatt álltunk meg...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 01:39:13

@geegee: De jut is eszembe, hogy a Lostot ott forgatták, akkor viszont mennék nagyon.Asszem talán épp Kauain?Az q szép környezet volt.Nem hagyták meg a forgatási helyszíneket?

Nézem, hogy mennyire ki van hangsúlyozva ez a king size bed.Utánanéztem a neten, ez a sima 180-190 x 200 centit jelenti, ami itt Európában teljesen hétköznapi méret.Mi ebben a nagy csoda? A sztenderd egyszemélyes ikea matrac 90 x 200 cm.Ami ennél kisebb, az gyerekágy, nagyjából.Ennek nem extrának kéne lennie, hanem alapnak.Na mindegy...

2014.01.31. 02:19:08

@geegee:
Kivancsisagbol neztem marc.11-18 kozott " nyaralast" Kona-ra, 1300 Can$, hotel+repjegy. Igaz, csak reggeli. Valahogy nem kivankozom oda, inkabb Mexiko. Most lett volna egy Huatulcoba 670$ -ert, 8 ejszaka hotel+repjegy, de addig benaztam, hogy 3 nap alatt elkelt. Most meg mehetek vissza melozni, par perce hivtak a cegtol, akiknel 3 hete felmondtam, hogy rendbejottem e mar, mikor kezdek:) Ilyen az en "szerencsem":(
3000 km 3 nap alatt nem rossz, europai viszonylatban.
@shakti_rom:
A Bodola is piacozott, mig otthon elt, azt hiszem, a Bosnyakon is. Imadta Hawaiit, sokszor jart ott a felesegevel. Az UAZ csodalatos kis terepjaro, volt sajat is plusz az olajosoknal azzal is jartam. Meg GAZ-66-ossal, amelyiknel a sebvalto az ules mogott volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 03:08:27

@Cascabel: 1300 cad, akkor az Európából lenne vagy 3000, nem?
:-(
Vezetés: jó, itt kisebbek a távolságok.De volt már 1500 egy nap alatt is, többször is.Az mondjuk már húzós (nekem) néhol már aludtam is közben... :-o Amióta van gyerek, már nem csinálok ilyet.

Nahát, jó munkát, van olyan cég, akiktől sehogy se lehet mexabadulni... :D

2014.01.31. 03:08:39

@geegee: A szállás nagyon jó árban van és ha még tovább keresgélsz akkor jó üzleteket találsz. Még ez a 105 USD is jó - itt is fizetek sok motelban ugyanannyit. Waikiki-n kivül Hawaii-n mindenhol kell autó. Igy jársz vásárolni és a strandra. Az a hely ami a linken van nem szálloda, hanem magántulajdonban lévő nyaraló apartmanok. Ezeket adják ki - a vrbo nagyon jó hely ezek felkutatására és meg lehet bizni benne. A szállodákban nincs teljes ellátás és ha minden nap étteremben akarsz enni, akkor az elég sokba kerül. A szállodák már eleve drágák igaz vannak "package deal"-ek, de ez főleg Waikiki és Maui. Talán ezért is megy sok európai Waikikire, nem akarnak bajlódni a kajával. Mi nem tartjuk ezt nagy gondnak, persze nagy evők sem vagyunk és kb. minden másnap főzünk. Meg azért beiktatunk egy jó kis fish taco helyet meg ilyesmit, szóval nem a konyhában töltjük az időt. Sajnos nektek odajutni kissé körülményes de ha lehet jó repjegy árat szerezni akkor nagyon megéri. Akármelyik szigetre mész, sok idő kell mert rengeteg a látnivaló. Mi mindig két hétre megyünk és lehetne 3-4 is, van mit csinálni.

2014.01.31. 03:15:29

@geegee: Én nem vettem észre hogy Mo-n olyan nagyok lennének az ágyak, de nem is érdekel. :) Nekünk itthon Queen size van, ez is megfelel. Van akinek kell a King size.

A Lost-ot Oahu-n forgatták. Kauain forgatták többek között a Jurassic Park és a Descendants (George Clooney) néhány jelenetét. Meg volt egy krimi ami a Kalalau ösvényen játszódott de nem jut eszembe a neve.

blackhairlady 2014.01.31. 03:32:58

@nyuszigonosz/D/: Merlenek az osszes konyvet erdemes elolvasni.

blackhairlady 2014.01.31. 03:49:56

@cougarcat: Es Havaii 5-0 hol jatszodik?

2014.01.31. 04:15:26

@blackhair-lady: Ennek utána kellett nézem - ez is Oahu

skye8 2014.01.31. 04:28:31

elolvastam a posztot, kozben melysegesen megsajnaltam a 2 foszereplot,ez a hanyattatas embert probalo lehetett.
halas vagyok a sorsnak hogy nekem maskepp alakult az eletem es soha nem voltam kenytelen ehezni vagy a szabad eg alatt aludni.
ha mar ennyire kitartoak vagytok,tanuljatok meg nemetul es keressetek valami mas munkat, tobbet ertek a mosogatasnal. az mindenesetre meghato, mennyire osszetartoak vagytok,nagyon szerethetitek egymast. minden jot Nektek!

2014.01.31. 05:26:27

@tableno: A rongyrázásnak itthon nagy divatja van... :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 05:49:37

@DieNanny [SZ,CH]: drágám, küldtem egy privát üzit, nem kaptad meg?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 05:54:53

@Kövérmadár [swe]: nézd, én szeretnék nagyon sok pénzt, tudnék is vele mit kezdeni,
de a hiánya egyszerűen más dimenzió, mert a mindennapi boldogságomat nem ez alapozza meg.

az itteni pénzről szóló kommentek pedig azt az érzetet keltik (bennem is), hogy a pénzen múlik minden..

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 06:10:31

@shakti_rom: hát nagyjából.
leginkább a macska fogyóeszköz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.31. 06:13:17

@cougarcat: "Én ingerszegény környezetben, szürkeségben nőttem fel és én is értékelem amit körülöttem látok. Befolyásolja a hangulatomat, ilyen ember vagyok. "

Az az érdekes, hogy nem (csak) a szegénység (vagy mondjuk a jómód hiánya) miatt nőhet fel egy gyerek ingerszegény környezetben. Mi például soha nem voltunk jómódúak, de annyi élményem van gyerekkoromból, annyi szép helyre (közelben, hegyek főleg) eljutottam, annyi mindent kipróbálhattam, hogy értékében nem cserélném el semmi mással.

Most viszont ugyanezt a saját gyerekemnek már nem tudom biztosítani :(.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 06:24:07

@montroyal:
Koszonom.

@Babette_:
Valoszinu ez azert van, mert a boldogsagunkhoz mar minden egyeb megvan. Esetemben pl. imadom Norit, egeszseges vagyok, szep helyen elek, jo munkahelyem van, jofejek a kollegak, van jovokepem, utazhatok es ugye az s csodas torpenyul is itt van. Ha barmit valaszthatnek, a penz az egyetlen, amibol sosem eleg (elegnek eleg, de erted mire gondolok). Minden mas megvan mar.

Szerintem a tobbseg is hasonloan gondolja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.31. 06:31:51

@Kövérmadár [swe]: Az a fura, hogy mi sokszor szoktunk arról ábrándozni, mit csinálnánk, ha megnyernénk a lottó ötöst. Nettó hülyeség, de hát nem ártunk vele senkinek :). Amikor odaérünk a nagy álmodozásban, hogy akkor én ennek a pénznek egy részéből megvalósítanám egy nagyon régi álmomat, már el is ment a kedvem. Valahogy azt érzem, hogy akkor azt már nem is én csináltam meg. Hanem a pénz...

2014.01.31. 06:53:19

@zöldeketbeszélek: Az átkosban az a langyos pocsolya volt ingerszegény és szürke. Az iskola minket is vitt mindenfelé (mert sok szülő nem tehette meg), de az a pocsolya mégis mindig ott volt körülötted. Legalábbis én igy éreztem. Voltak sokan akiknek ez tökéletesen megfelelt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 07:00:58

@zöldeketbeszélek:
Azert en csak megprobalnam :)
Legfeljebb megsem esik olyan jol, usse ko. De masik opcio, hogy az alom sosem valosul meg, ami talan rosszabb.
A koztes uthoz pedig sok sikert (mert nyilvan ugyis sikerulhet)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.31. 07:42:22

@cougarcat: Szerintem - de ez csak az én véleményem - a langyos pocsolyát mi, felnőttek magyarázzuk bele a saját gyerekkorunkba. Arra gondolok, hogy egy átlagos, normális 6-8-10-12 éves gyereket (de még egy kiskamaszt sem) érdekel, hogy milyen társadalmi berendezkedésben él éppen. Egy kisgyereknek éppen akkora élmény kisdobosnak, üttörőnek lenni, mint egy angol kisgyereknek cserkésznek, nem mérlegel. És élmények voltak, az letagadhatatlan. Én már 10-12 évesen hallottam nagypapámtól, hogy milyen a nagy szovjet valóság. Olvastam orrba-szájba és utáltam oroszt tanulni. Ennek ellenére nem hatott rám nyomasztóan az éra. Gyerek voltam.
Az élményeket számomra pedig nem az iskola nyújtotta, hanem a nagyszüleim, szüleim, akiknek fontos volt, hogy a gyerekeik ne csak a panel szürkeségét lássák, hanem a természet szépségét, sokszínűségét is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.31. 07:43:27

@Kövérmadár [swe]: Azért persze én sem ugranák hátra, ha felém dőlne az otp :).

2014.01.31. 07:51:01

@Mr Long: nezd, tetszenek az MB autoi, tagadhatatlan. Am nem ok az egyetlenek

tableno 2014.01.31. 07:52:53

@zöldeketbeszélek: egyetértek. Én a 80-as években voltam gyerek, és egyáltalán nem éreztem szürkének, sőt. Bár mire kamaszodni kezdtem, már kezdett derengeni, hogy bizonyos dolgok nem stimmelnek. Viszont akkor meg jött a rendszerváltás, ami megint nagyon izgalmas korszak volt. Amikor meg megint elkezdett volna rosszabbodni a helyzet, 2006-tól, már külföldön éltem. Végül is szerencsém volt, azt hiszem.

2014.01.31. 08:07:03

@zöldeketbeszélek: Nálam nem igy volt, nekem gyerek koromban súlyosan beteg lett, aztán meghalt anyukám, korán kellett felnőnöm. De ettől függetlenül is szürkének éreztem azt a korszakot mindenféle képpen, főleg ahhoz képest ahogy a rokonok Kanadában éltek. Teljesen nyilvánvaló volt hogy itt valami nem kóser. :) Én a 60-as 70-es évekről beszélek egyébként. De mondom, sokaknak ez a korszak maga volt a nirvána.

(most már tényleg megyek aludni, végre elálmosodtam)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.31. 08:23:03

Megint egy post, aminél azt érzem, hogy ennyi elszántsággal és tűrőképességgel itthon is tudtak volna boldogulni. Nem értem az embereket.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.31. 08:36:32

@Kövérmadár [swe]: A legtöbb ember hidd el hogy nem így gondolja, hogy pénzből sose elég.Különben ki is maradna Magyarországon koszos éhbérért?(175 ezer) (a legtöbben nem keresnek ennyit). Nekem tényleg nagyon rosszul esett hogy leéhbéreztétek. Én magyar álmot tudnék belőle csinálni. Csak adnának a kezembe egy ilyen melót otthon....

Amiket felsoroltál azok közül mennyi volt meg otthon? Őszintén. Oké, a pénz tudom hogy nem. De azon kívül?

mommmmo 2014.01.31. 08:41:49

@tableno: Ez igy volt velem is, bar ugyanakkor ha belegondolok iszonyatos intolerancia es szellemi nivo vett korul a miskolci oktatasi intezmenyekben.

Hogy mondjak egy peldat, ciganygyerek valamit nem tudott 3.-ban levittek az elsosok koze, akiket szintek megkerdeztek ugyanarrol, hogy beegessek. A beegetes volt a fo pedagogiai eszkoz amugy.
Aztan atkerultem az egyik legjobbnak mondott gimibe, ott kisse kifinomultabb eszkozokkel, de ugyanez a ugyanez ment, na persze ott mar inkabb a kolkok kozott.

Persze lehet, hogy nyugat sem volt 25 evvel ezelott annyira tolerans es liberalis, marmint az oktatasi intezmenyekben.

mommmmo 2014.01.31. 08:45:58

@mommmmo: de, nalunk, hogy roviden foglaljam ossze, ha valaki barmiben kulonbozott az atlagtol, akar abban is, hogy ertelmesebb volt, azt kicsinaltak.

(a szorgalmas atlag eszuek meg tuleltek valahogy)
Nem tudom, en ezt valahogy a "mindenki egyenlo" alapelvvel asszocialtam.

DieNanny CH 2014.01.31. 09:29:45

@Cascabel:

2 hete az én hd-mmel is ez volt, kattogott, nem ismerte fel a gép. Aztán számítógépes mondta, hogy mivel műanyagból van, könnyebben felmelegszik, és valami apró kis bizé letapadt. Ő óvatosan megütögette a szélét párszor, nem is szedte szét, és most újra megy. De azt ajánlotta, vegyek egy fémházasat. Ez a "régi" - másfél éves - 1 TB Buffalo. A héten, sok utánajárással sikerült találnom a neten fémházasat, Adata, 500 GB, és majdnem annyiba került, mint a műanyag... :-(
De, mindegy. Átmásolom a dolgokat, vagy jégakkun tárolom - majd meglátom. A lényeg, hogy régi családi képek is vannak rajta, azt sikerült megmenteni.

DieNanny CH 2014.01.31. 09:45:05

@cougarcat:

Hűha, valahogy az az érzésem, te nem sokat voltál állatnevelő embereknél... (Nem rosszindulatból, nem veszekedést akarok!!!).
Hidd el - bár én is lakótelepen nőttem fel, de minden nyáron lent voltunk rokonoknál -, pont az állatnevelő emberek azok, akik a legkevésbé állatkínzók. Érzik az állatokat, hogy mit szeretnének, mi a jó nekik. Viszont haszonállatok, a sorsuk az, hogy egyszer az ebédlőasztalra kerüljenek.
Ismerőseimnél vak kisborjú született. Óránként-kétóránként jártak ki éjjel-nappal az istállóba, hogy segítsék a szopásban, mert nem találta az anyja tőgyét. 1 évvel később gyönyörű, hatalmas állat lett belőle, jó pénzért el is lehetett adni, levágni.
Volt egy félvak, beteges lovuk is. Direkt úgy alakították neki az istállót, hogy a jó szemével minél több állatot láthasson- ugyanis a ló társas lény. Megjáratták, beszéltek hozzá - gyermektelen ismerőseimnek ők a gyerekeik, de belőlük élnek! Szívfájdalom nélkül vágták le őket, ha kellett.
Így gondolkodj szerintem...

mommmmo 2014.01.31. 09:50:06

@zöldeketbeszélek: nekem az uttorosegbol kabe annyi maradt meg, hogy a rajvezeto elvtars baromsagait kellett hallgatni a szocialista csapatepitesrol. Minden hetfon reggel suli elott feloraig, de unnepi alkalmakkor akar orakon at. Allva, szoval mindig volt 1-2 rajtag, aki szo szerint kidolt, elajult, oket kivittek, a rajvezeto elvtars folytatta.
Valami iszonyatosan untam, mindig terveztem, hogy egyszer en is "elajulok", hogy tortenjen mar valami, de nem volt merszem.
Es a rajgyules fenypontja az volt, amikor a vegen bevezettek azokat a kolkoket, akik elkestek, a raj ele, megszegyeniteskent, es aztan lehetett rohogni rajtuk.

Hogy ez mai szemmel nezve micsoda egy abszurdum, elkepeszto.

2014.01.31. 09:55:35

@mommmmo: nekunk semmi ilyesmi nem volt a 80-as evekben, de ismeretsegi korben sem. Olyanok sem, amiket feljebb irtal.

DieNanny CH 2014.01.31. 09:56:03

@Babette_:

Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!!
(Kb hetente szoktam arra az email-címre ránézni, jó, hogy szóltál.)
:-)

felcsutisuttyo 2014.01.31. 09:57:55

Gratulálok és további sok sikert..és Orbánisztán mentes életet!!!

DieNanny CH 2014.01.31. 10:01:32

@Babette_:

Ha a pénz nem is minden, de a nyugodt élethez számomra nélkülözhetetlen.
Egy ideje bajlódok pl a fogammal, már tiszta kiütés az arcom, erre most kiderült, hogy a bölcsességfogaim "rendetlenkednek": nem tudnak kijönni, ezért begyulladtak. Namost, ha nem lenne pénzem, szenvedhetnék, míg világ a világ, viszont, mivel erre van, találtam egy jó fogklinikát, ahol ki tudják őket műteni. Tudom, hogy apróság, de számomra ezért fontos a pénz. Csak és kizárólag az egészségem fenntartására...

DieNanny CH 2014.01.31. 10:12:50

@mommmmo:

Én nagyon jó helyen nőttem fel. Egy szocialista iparvárosban, panelben, viszont mivel mindenki egyenlő volt, így nálunk bizony értéke volt a jó tanulónak. Emiatt senki nem cikizett senkit, sőt, akik hozzánk buktak, mi vittük feljebb az átlagát, tőlünk már nem bukott senki. 8 osztály volt az évfolyamban - én "h"-s voltam -, 30 gyerekkel, abból minden osztályban volt legalább 5 kitűnő. Amiből 2 átlagosan fiú!
Jó volt a tanítói gárda is, minden! Én csak jó dolgokra emlékszem általános iskolából! ('80-'88-ig) Minden szakkör, egyéb fillérekért volt. Pl, fél év zongoratanulás, heti 2x30 perc, 1 forint 50 fillér volt!!! Minden nap jártam valamire. Szövőszakkör, számítógép, kézilabda, szolfézs, énekkar, zongora - egy évig néptánc... - a mai gyerekek ezt már nem tudják megtapasztalni.
Asszem Petya írta be a gyerekei különóráinak tarifáit.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.31. 10:16:22

@mommmmo: nálunk a 80as évek közepe-végén volt olyan is, hogy zászlórúdba verték a fejét annak, aki nem tanult meg valami mozgalmi versikét. Mármint a rajvezető gyerek a másik gyerek fejét, érted. Nem az enyémet szerencsére. Onnantól soha többet nem jártam, semmi nem történt. Meg már ott volt a rendszerváltás pár évre rá. Ótvar minden komcsi és szocialista eszme és szervezet.

mommmmo 2014.01.31. 10:26:52

@Zka: Nalunk a rajvezeto elvtars egy tanarno volt. Cincikenek hivtuk amugy, egyszer meghallotta es iszonyatos balhet csinalt, teljesen fel volt haborodva, hogy o a cincike.

Amugy gondolom a legkor mas es mas volt kulonbozo helyeken, nalunk sz@r volt rettenetesen. Nem csak az en velemenyem, nemreg volt osztalytalalkozonk, ott az jott le, hogy az emberek 80%-a ugyanugy erezte magat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.31. 10:29:47

@mommmmo: nálunk egy pár évvel idősebb diák volt a rajvezető.
Egyébként pedig elég normális suli volt, nem nagyon volt balhé. Meg is lepett ez az incidens.

mommmmo 2014.01.31. 10:39:27

@Zka: mondjuk nalunk meg az is belejatszott a kepbe, hogy a nagyapam egy meno orvos volt, nagy maganklienturaval, bejaronokkel, miegyebb, mindenki irigyelte de senki nem mert neki beszolni, a fia meg szimpla gyari szakmunkas szerintem ma egy kozeperos Asperger szindromaval diagnosztizalnak.

Szoval mi csaladilag alulrol felulrol kilogtunk, apam az "osztalyellenseg leggyengebb lancszeme"-kent definialta onmagat, mert a nagyapam irant erzett gyuloletet rajta verte el altalaban a plebs.

Szoval nekunk ez az egesz szoci dolog annyira nem jott be.

mommmmo 2014.01.31. 10:54:54

Igazabol a poen az volt, hogy a nagyanyamat meg a rakosi renszer legrosszabb eveiben is cseledek hada vette korul, es "naccsos asszonynak szolitottal".:)))
Emlekszem egy nagyjelenetre, amikor osztalyfonokunk keszult egy orara, amit a szakfelugyelo elott kellett eloadni. Ami abbol allt, hogy betanultuk a kerdeseket, a valaszolat, az eloadando osztalyfonoki ora teljes szoveget, es felvette magnora(!!!)

Es akkor a magnofelvetele kozepen belepett nagyanyam nercbundaban, hogy vinne engem zongoraorara.

Igy utolag valami baromi vicces, de akkor nem volt az. Nem lettem tole az osztalyfonokunk kedvence.

puhacica 2014.01.31. 11:01:44

@mommmmo: nekem nagyon nagy szerencsém volt, de biztos vagyok benne, hogy a fősulin megszerzett tudás is kellett a szerencse mellé.

@diggerdriver: érdekes, az uram apukája is galambász volt, náluk mégsem kellett kinyírni a macskákat. a sajátjukkal sikerült megértetni, hogy a galamb nem az övé, az idegen macskák ellen meg egy irtó bonyolult eszközt vetettek be, ajtónak hívják. de józan paraszti ésszel is egyszerűbb egyszer macskabiztossá tenni valamit, mint rendszeresen kinyúvasztani az állatokat. (a patkány természetesen más, kártevő, semmi haszna nincs, stb.)

@DieNanny [SZ,CH]: szerintem cougarcat a nagyüzemi állattartás alatt nem a haszonállatok tartására gondolt, hanem a tömegtenyésztett "házi kedvencekre", az embertelen körülmények között szaporított, mentálisan és fizikailag is beteg almokat eredményező kisállat gyárakra.

Latcho Rom 2014.01.31. 11:09:56

@Cascabel: bodola, pipo, jorgosz..mindenki reszortozott,egy darabig. meg petri gyuri is kijott neha, sok haszna nem vot, kedvesen seggreszeg volt mar reggel hetkor.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 11:23:53

@házelőtthinta:
Azt mondom, ami megvolt: Nori, torpenyul es egeszseg.

Ahol mi laktunk az termeszet szempontjabol dogunalom volt (Godollo es kornyeke), a munkahelyem sem volt a mostani kozeleben (hangulat), letbiztonsagrol ne is beszeljunk. Utazas teren szoba sem johetett Europan kivuli hely.
Egy masik, fontos dolog a politika, a magyart ismerem a svedet nem is akarom megismerni, mert jobb ez igy.

Nekem a magyar alom keves... annal tobbet varok az elettol, mint ami 175e-bol kijohet.

Meg egyszer elmondom: igen, anyagias vagyok. Ha te nem, legalabb nem veszunk ossze rajta ;)

**mimi** 2014.01.31. 11:26:41

@Kövérmadár [swe]:
akkor én is anyagias vagyok! :))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 11:46:35

@DieNanny [SZ,CH]:
Talán az egyetlen vagy itt aki érti a lényeget.

bpetya75 2014.01.31. 11:49:36

@zöldeketbeszélek:

Ez szép! Nagyon jól leírtad. Emlékszem, mennyire szerettünk a Cseri parkban kiállított II. VH-s repülőn, meg tankon/ban mászkálni :-)

@DieNanny [SZ,CH]:

Nagylány épp tegnap kapta meg a 2. félévi Zenesulis tandíjcsekket: 17100 HUF. Valamiért ötezerrel soványabb, mint az 1 félév volt. Mondjuk így se érzem olcsónak.

nyuszigonosz 2014.01.31. 12:12:51

@blackhair-lady: Tudom. :-) Majdnem az összeset olvastam már. Az említettet is, csak már nagyon régen és el is tünt a könyv.

tableno 2014.01.31. 12:29:57

@charlieharper (UK, de nem London!): @mommmmo: Óriási különbség volt Budapest (különösen a "jó kerületek" és a vidék között az oktatás minőségében és az iskolák szellemiségében. Én nekem volt részem mindkettőben, megtapasztaltam azt is, amit mommmo (szerencsére csak 2 évig), meg azt is, amit charlie. Az egyenlőség akkor is csak egy üres szlogen volt, ezt még gyerekként is felfogtam.

mommmmo 2014.01.31. 12:34:28

@tableno: haat ezzel tisztaban vagyok.
Igazabol altalanos iskolas koromban meg ugy tudom sulit sem lehetett cserelni, es bar mi egy jo helyen laktunk, az osszes avasi cigany is ugyanabba a keruletbe tartozott, es valahogy ennek koszonhetoen a pedagogusi garda is a legnagyobb selejt volt, kiveve az elnyomott kivetelek.
Aztan kesobb jott egy jo szandeku igazgatono, de o sem jutott sokra, ugye szakmai alapon nem lehetett, (es valoszinuleg most sem lehet) csak ugy kirugni egy pedagogust.

2014.01.31. 13:14:21

@DieNanny [SZ,CH]:
Nalam sajnos nem a melegedessel van a baj, mar hidegen is kattog. Nem csodalom, hiszen sok viszontagsagon mentek at ezek a HD-k, sokszor viszem oket magammal, ha utazok. 2 ilyen 1Tb-osom van, az egyik meg birja. Van egy 3Tb-os is, az femtokos, arra kellene atmasolnom oket, bar annak sincs hutese, a tobbinek tokja sincs, egy USB adapteren at csatlakoztatom a laptophoz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 13:18:50

@DieNanny [SZ,CH]: (már másodszor szóltam:) és szívesen:D)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 13:19:55

@DieNanny [SZ,CH]: erre van a társadalombiztosítás itthon.

(mondjuk idejét nem tudom, mikor voltam utoljára tb-s fogorvosnál...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 13:22:13

@mommmmo: volt egy napközis tanárunk alsóban, a fiúk trutymó néninek hívták (rímelt a nevére), és rájuk szóltam, hogy ne hívják úgy, hogy trutymó néni.

szerintetek kit hallottak meg kimondani a csúfnevet és kit büntettek meg?
igen, engem:D

bpetya75 2014.01.31. 13:24:59

@shakti_rom:

Fuvolán.

Nem bánnám, ha megismerkedne a szaxofonnal, szerintem jól állna neki, de ez még a jövő zenéje.

Latcho Rom 2014.01.31. 13:28:00

@Babette_: meg is erdemelted..

a mi ruszki tanarmonket(atkos) Tocskanak beceztuk, egyszer lepofozott erte :)) tocska=pont.

bpetya75 2014.01.31. 13:28:31

@Babette_:

Gondolom rosszul viselted a jól fejlett igazságérzeteddel...

Én annyira jó gyerek voltam, hogy hetedikben direkt azért másztam ki a napköziben az ablakon, hogy kapjak egy osztályfőnökit, mert már csak nekem nem volt az osztályban, meg a Szabó-ikreknek. De ők pedálok voltak ;-)

bpetya75 2014.01.31. 13:30:47

@Babette_: @shakti_rom:

Mi gonoszabbak voltunk gimiben. Új énektanárnőt kaptunk harmadikban. Szegényre alkatilag nagyon illett az elnevezés: Rosszindulatú Daganat. Asszem két hónapig bírta az osztályt elviselni.

Latcho Rom 2014.01.31. 13:34:08

@bpetya75: Gimibe a Szikra pater tanitotta az oroszt, bar ult 56 utan..vagy elott? megis szerette a nyelvet, az orosz irodalmat, s at is tudta adni nekunk.

bpetya75 2014.01.31. 13:42:25

@shakti_rom:

Egész gimi alatt csak a negyedikben aktuális orosz kötelezőket bírtam irodalomból. Meg Kafkától az Átváltozást.

DieNanny CH 2014.01.31. 13:46:21

@Babette_:

Én az oviban jártam mindig így. Utáltam az óvónőmet, mert ha én csak mellette álltam a rossz gyereknek, akkor is engem állított a sarokba...
Nem szerettem oviba járni...

mommmmo 2014.01.31. 13:47:56

Es nektek volt olyan, hogy kabe 12 eves korotokban lemertek a nemi parametereiteket?
Hozzank eljott egy eszmeletlen zavarban levo fiatal orvos, es a csajoknak lemerte a mellkormeretet, a fiuknak meg ugye a hosszat.
Nem tudom mire fel, mit kezdtek az igy nyert adatokkal.

DieNanny CH 2014.01.31. 13:50:06

@bpetya75:

Mo-on is szokás, amíg rövid a gyerek karja, ún. Mundstück-öt használni? Olyan U-alakú plusz rész a fuvolához. Cigarettapapírral lehet jól beleszorítani a fuvola csövébe. Ausztriában és Svájcban láttam először ilyet.

Latcho Rom 2014.01.31. 13:50:51

@bpetya75: mikor voltal gimis, nyolcvanas evek? mik voltak az aktual orosz konyvek?

2014.01.31. 14:01:47

@mommmmo: nagyon furcsa iskolaba jartal. Biztosan azert, mett kozel volt a CCCP

DieNanny CH 2014.01.31. 14:07:00

@bpetya75:

Hú, akkor én most dicsekedni fogok. Nálunk legalább a fél osztálynak volt osztályfőnöki dicsérete. Van, akinek több is. Pl nekem... :-)

kepfeltoltes.hu/140131/SAM_2168_m_solata_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

mommmmo 2014.01.31. 14:11:36

@charlieharper (UK, de nem London!): Tudom. Igy utolag valami elkepeszto dolgok mentek.

Olyan is volt, hogy egy psycho jott az CCCR-bol, mi elmentunk a muvelodesi hazba, ahol o elkezdte hipnotizalni a nepet. Azt mondta kulcsoljuk ossze a kezunket a tarkonkon, utanna jott a hipnozis, aztan azt mondta, aki nem tudja szetszedni az menjen fel a szinpadra, majd o szetszedi, mert amugy eltorhetnek az ujperceink.

Na most lehet, hogy volt nehany szerencsetlen, aki erobol probalta szethuzni, ahelyett, hogy kinyitotta volna az ujjait esszeruen, gondolom ez volt a szuro hogy ki eleg onallotlan szemelyiseg ahhoz, hogy megkutyulja oket agyilag.

Na es akkor felment 20-30 ember a szinpadra, akiket tenyleg meggyorshipnotizalt, a gyerekek pillanatok alatt transzba estek, es azt csinaltak, amit mondott, peldaul nagy dagadt lany biciklizett egy lathatatlan biciklin meg ilyenek. Mindenki derultsegere persze.

Hogy ennek is mi ertelme volt, maig sem ertem. Igy utolag eszmeletlen az egesz. Lehet, hogy valami titkos pszichologiai kiserlet tagjai voltunk ott keleten, hogy hogy lehet minket zombiva valtoztatni??

DieNanny CH 2014.01.31. 14:11:49

@mommmmo:

Be kellett bizonyítani, hogy a cuclizmusban minden nagyobb és szebb!

(Te jó Isten, szegény dokisrác... Bár nekünk általánosban a biosz tanárunk volt vagy 23 éves... Mindig piroslott a füle, ha a nemi dolgokról volt szó.)

mommmmo 2014.01.31. 14:18:26

Amugy ezeknek egy reszet meseltem a holland paromnak, mire o kerdezte, hogy miert nem kerdeztem meg, hogy "miert"? Mert ok ugye ott Hollandiaban ugy vannak nevelve, hogy ezt mindig megkerdezzek, ha valamit nem ertenek.

Mondtam neki, azert, mert akkor 24 per 7 kerdezhettem volna, hogy miert. Igazabol egyszerubb lett volna egy miert feliratu polot viselnem.
Szoval inkabb csak belenyugodtam, hogy a vilag fura.

skaven 2014.01.31. 14:20:56

becs ennyire olcso londonhoz kepest? meg az allatorvos is eleg semmi azzal az 50 euroval.
amugy meg vegre valaki akinek szinten van allata. :D

2014.01.31. 14:39:31

@shakti_rom:
Az altalanos iskolai osztalyfonokom francia hadifogsagban volt a II. vh utan, szeretett rola meselni, de a gumicsovel is tudott a hatunkra utni. Szerettuk. Kozepiskolai matektanarom vadszpilota volt, Oroszorszag felett lottek le. Sziguru volt, de jo ember. Az orosz nyelvet meg a tanarunk se vette komolyan, be se kellett az oraira menni, annyira nem erdekelte es minket se:) A "fenyes szelek" idejen vegzett tanarok hittek az eszmeben, nekik nagy csalodas lehetett a rendszervaltas. Volt olyan tanarunk, aki egyes gyerekeket ki sem allhatott. Akkor nem tudtam miert, ma mar sajnos tudom:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 15:58:49

@cougarcat: Köszönöm a válaszod.Jó lenne egyszer egy ilyen autentikus helyen hávájozni... :D De több esélye van jelenleg a kis sárga madarak szigetének...
Az ágyméretnél lehet hogy csak magamból indultam ki, elég hosszúra nőttem...a kényszer nagy úr. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 16:00:43

@cougarcat: Oahu, na, megjegyzem magamnak, köszi.

2014.01.31. 16:17:37

@DieNanny [SZ,CH]: Miből gondolod hogy én nem voltam állatnevelő emberek körül? Irtam fentebb a nagyszüleimről, akik falun éltek - én hónapokat töltöttem náluk gyerekkoromban a nyári szünetben. Ne haragudj, nekem még mindig gusztustalan, hogyha valaki felakaszt egy macskát, azért mert "torkoskodott". Pedig ilyen dolgok történtek. Az az érzésem, hogy nem olvastad végig a hozzászólásaimat, és indirekte, másokat olvasva reagálsz. :) Én nem a falusi állatnevelő szokásokat biráltam, hanem az indokolatlan kegyetlenséget a kutyákkal és macskákkal szemben. Amúgy meg igen, állatvédő vagyok, és erre büszke vagyok, nem vagyunk egyformák! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 16:25:03

@shakti_rom: A mi ruszkitanárnőnk, az utolsó, a középsuliban egy fiatal, dögös, vörös, bögyös volt, meg is lett a neve: Bögyi.
Asszem, hogy egyszer elszólta valaki magát az osztályból, és a nőnek a fülébe jutott.De nem lett belőle semmi, nyilván hízelgett neki a dolog, vagy csak helyén kezelte az esetet... :D Az osztályfőnök is csak röhögött.Fiú osztály voltunk (elektroműszerész szak...) férfi osztályfőnökkel.Nem lehetett nagyon másra számítani...:-)) Régi szép idők.

blackhairlady 2014.01.31. 16:27:46

@nyuszigonosz/D/: En is regen olvastam oket, es eppen az iment toltottem le parat a Kindlere, ok fognak kovetkezni a sorban. Aztan szerintem eloveszem ujra Berkesit, talan szilvasit is, jo emlekeim vannak arrol az idorol amikor ezeket olvastam:) Kezdodik a lanyomnak a foci szezon hamarosan, kell a konyv a masfel oras edzesekre:)

Latcho Rom 2014.01.31. 16:30:07

@cougarcat: vannak emberek a neten, akik szeretik a figyelmet magukra vonni egy-egy "buzbombaval" - jobb hijjan, megha nem is gondoljak a dolgot komolyan, aztan tancikalnak oda/vissza.
ennyi.

blackhairlady 2014.01.31. 16:30:08

@bpetya75: A Cseri park maga volt a kanaan a regi idokben, minden jo program oda szervezodott. Most meg... A gyerekorvosunk ott van a parkkal szemben, mindig elcsodalkoztam hogyan megy tonkre evrol evre:(((

2014.01.31. 16:33:36

@mommmmo: Kb. igy, bár voltak jó pillanatok is. :)

@charlieharper (UK, de nem London!): De a 70-es években igen. A 80-as évek elejétől már effektive szétbomlott a szocializmus, csak ezt a tényt még buzgón takargatták. A 60-as évek vége és a 70-es évek teljesen más volt.

Még a végén kiderül hogy egy csodálatos, ösztönző, szines és lehetőségekkel teli világban nőttünk fel csak valahogy nem vettük észre! Emmán bizarr! :))

@geegee: Újragondolva neked valszeg Oahu lenne a legjobb, mert ha körülnézel sztem oda vannak tőletek a legjobb package deal-ek, Waikikire. Ez azért jó, főleg neked, mert igy jóval olcsóbb a repülő. És egy nagyvárosban a kaját is meg tudod oldani olcsóbban, ha minden kötél szakad. A hotelek a tengerparton vagy attól nem messze vannak, tehát nem muszáj kocsit bérelni és van egész normális tömegközlekedés. Azt hiszem ott van film tour is, ha éppen ez érdekel. :)

blackhairlady 2014.01.31. 16:36:07

@bpetya75: Szakszofonozni nem mindenki alkalmas. A lanyom is azt szerette volna valasztani, de nem igazan tudott mit kezdeni a hangszerrel, igy inkabb a tanar atiranyitotta a harsonara, az viszont nagyon jol megy. Hozzateszem, ezt az iskolaban lehet valasztani, van kb 30 fajta valaszthato tantargy ami rendesen iskolaidoben van mint a fo tantargyak, kettot valaszthat a gyerek, illetve 8.-ban harmat ezek kozul.

2014.01.31. 16:36:08

@shakti_rom: Ez igaz, de még igy se fogom magamra venni. :) A mega nagyüzemi állattartás amit kritizáltam meg éppen nem falusi dolog, ráadásul itt van Észak-Amerikában.

Mennem kell a munka világába. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 16:36:47

@**mimi**:
Vagyunk ezzel igy egy paran, nincs benne semmi ;)

@cougarcat:
Ne stresszeld magad, valamiert nem ertik, hogy mivel van problemank... sebaj, hiszen:
"Mig vilag a vilag es a Fold kerek
Mindig lesznek rockerek (vagy diggerdriverek?)" ;)

Latcho Rom 2014.01.31. 16:38:21

@cougarcat: rad gondoltam stuncike? :)) jo munkat olvtasno :)

Latcho Rom 2014.01.31. 16:39:26

@Kövérmadár [swe]: hallom a hajo kurtjet, csomagolj vazz!!!!

blackhairlady 2014.01.31. 16:42:07

@DieNanny [SZ,CH]: En is dicsekedek, mert 1. osztalytol kezdve minden evben kaptam jutalom konyvet. Vagy a jo tanulmanyi eredmenyemert, vagy a sportteljesitmenyemert, es a kozgazban 3 eveben is azert mert egyetlen percet sem hianyoztam az iskolabol:)))
Az elsos jutalomkonyvem viszont, amit a kituno tanulmanyi eredmenyemert kaptam, nagyon talalo cime volt: A vilag legrosszabb gyereke:DDD

Latcho Rom 2014.01.31. 16:43:21

@blackhair-lady: en mindig azt hittem hogy azok a fuvos hangszerek amiken likakkal, billentyukkel kepzed a hangokat - fuvolak, szaxik, klarinetok "konnyebbek" mint a rezes, szajjal kepzett hangu hangszerek, trombon, harsona, trombitak.
De en laikus vagyok, huros hangszereken tudok, nem fuvosokon..

blackhairlady 2014.01.31. 16:48:19

@mommmmo: Nekem jo elmenyeim vannak az uttoros idokrol, imadtam a rengeteg programot. Orosz teadeluta, igazi szamovarban forrt a viz, klubhazat epitettek a szulok, mi gyerekek keszitettunk jatekokat, rengeteg sportrendezveny volt, es az orszagos riadolanc volt a csucs, reggel a radioban kellett hallgatnunk az instrukciokat es menni ahova mondtak. szerintem jo volt:)
Amugy en voltan az egyik legjobb oroszos altalanosban, es november 7.-en mindig en mondtam a Varj ream c. verset oroszul. Eloszor elhangzott magyaru, majd jott a zenes resz Vamosi Janostol, es vegul en kezdtem el nagy elannal szavalni oroszul. Klassz volt:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 16:49:09

@shakti_rom:
A hajo csak vasarnap este indul, a repulo pedig holnap 7:15-kor, van meg egy csomo idonk ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 16:51:46

@blackhair-lady:
A fizika, atomfizika, kvantumfizika is valaszthato? :)

DieNanny CH 2014.01.31. 16:53:51

@cougarcat:

Akkor valószínűleg félreértettelek. Azt hittem, nem értesz egyet Diggi olyan kijelentésével, hogy kutyát vagy macskát ölt. Mert ő egy szóval nem mondta, hogy kínzott!
Én is állatvédő vagyok - józan keretek közt. Jobban mondva, nem bántok állatot.
Ha süllyedő hajóról kellene mentenem - először embert mentenék. Emiatt sokszor nem értem a hajléktalant sem: kutyája van... Persze, azt is hallom, hogy kell neki egy társ. De szerintem EZ állatkínzás. Hogy nem kap rendes kaját, meg ellátást.

Latcho Rom 2014.01.31. 16:55:38

@DieNanny [SZ,CH]: Jobb nekik egy csovessel, mint koboran, hm?

blackhairlady 2014.01.31. 16:56:52

@shakti_rom: En is, de kiderult, hogy a szaj szerkezete nagyon fontos, hogy helyezkednek el a fogak, milyen az ajak, stb... nem ertek hozza, csak amikor a fuvosokat valasztotta a lanyom, a tanar sok hangszert kiprobaltatott vele, es kozben magyarazta, hogy mi miert nem jo.

blackhairlady 2014.01.31. 17:00:19

@Kövérmadár [swe]: A fizika (Science, amiben a kemia es biologia is benne foglaltatik) fo tantargy, viszont minden tantargy 3 szinten valaszthato, normal alap kepzes, PreAp, ami emelt szint, es Gifted, ami a "zsenik" osztalya. itt nem hagyjak elkallodni a tehetsegeket:)
Eppen ezert minden tanulonak egyeni orarendje van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 17:01:59

@blackhair-lady:
Ez egy baromi jo rendszernek tunik!
Arra is forditanak idot / energiat, hogy kideruljon kinek mihez van affinitasa?

blackhairlady 2014.01.31. 17:04:52

@DieNanny [SZ,CH]: En is allatvedo vagyok, ezert nem tartok semmilyen allatot:) Pluss allat es muvirag, ez valo nekem:DDD

blackhairlady 2014.01.31. 17:07:22

@Kövérmadár [swe]: Bizony, en is meglepodtem. Itt tenyleg figyelnek a tehetsegesekre. A gimiben meg meg kulon kutato orakat is fel lehet venni sok fele tantargybol. Most lesz nekunk is aktualis, es akkora a valasztek, hogy nem tudjuk mi mellett dontsunk.

2014.01.31. 17:08:07

@DieNanny [SZ,CH]: Azt hiszem ez egy parttalan vita. Nem látok semmi okot arra hogy diggerdriver a mai körülmények között macskát vagy kutyát öljön. De ha te igy szerettek élni - hát rajta!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 17:20:51

@blackhair-lady:
Na, akkor meg egy erv az Amerikaban felnoves mellett... nekem csak az jutott, hogy amikor nem voltam eleg kozepszeru, megprobaltak a human szakos tanarok alaposan lehuzni, mert mi az, hogy nem tanulok verseket...

Ha ujra kezdhetnem, biztosan ott szeretnem kezdeni.

@shakti_rom:
Az :)

DieNanny CH 2014.01.31. 17:25:23

@shakti_rom:

Ebből is látszik, hogy minden ember másmilyen. Én úgy gondolnám, hogy nem akarom, hogy más is osztozzon a nyomoromban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 17:28:18

@cougarcat: Tulajdonképpen már most indulnék, csak előtte el kell menni a bankba zárás után... :D De talán majd egy pár év múlva.Köszi a tippeket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 17:33:20

@shakti_rom: Ami még jó volt az orosz nyelvvel kapcsolatban, hogy a hetedikes könyvünket (1987) a Sajdik Ferenc karikaturista illusztrálta.Nahát, besz@rtunk a röhögéstől minden egyes olvasmánynál. :D Telitalálat volt, szerintem sokan szerették meg magát a nyelvet is.
:-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 17:39:20

@geegee:
Ne mondd mar, hogy egy kutatoi fizuval nem jon ossze egy hawaiiiiiiii (ezt nem tudom hany i-vel kell irni :) ) utazas!

Vagy mar ti is inkabb az 500-asokat eszitek, csak boltba ne kelljen menni? ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 17:41:46

@DieNanny [SZ,CH]:
A kutya megolese nem hiszem, hogy nevelo celzatu dolog.

Latcho Rom 2014.01.31. 17:45:55

@DieNanny [SZ,CH]: Ha a nyomorom tobbet ad az allatnak mint a koborlet, az nem allatkinzas. Eteti ha tudja, itatja, behuzodik vele egy melegebb kuckoba.

Latcho Rom 2014.01.31. 17:47:11

@geegee: sajdik vilaghiru lett volna kulfoldon, sok mas magyar karikaturistaval egyetemben...el o meg?

Simon Hasonmasa (TW) 2014.01.31. 18:00:47

@mommmmo: azt hiszem Ignatyenko volt a neve es felelmetes volt

morsels (törölt) 2014.01.31. 18:13:24

@mommmmo:
Azert a psycho es a hypnotist kozott van kulonbseg :-).

De te tenyleg komolyan gondolod, hogy ez ilyen kommunista probalkozas tomeges agymosasra? Vagy nem ertem.

Ilyen musorok voltak a vilagban mindenhol, mostanra talan lecsengett, meg nem is olyan nagy dolog, de volt nalunk is (nem Magyarorszagon) a foiskolaban egy ilyen. Erdekes volt.
Es igen, az elejen mindenkit 'ellenorzott', hogy kepes-e hipnotizalni.

bpetya75 2014.01.31. 18:30:39

@blackhair-lady:

Általánosban a Toldiba, gimiben a Munkácsyba. Szerettem mindkettőt.

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem használt ilyet a csaj. Most már majdnem akkora, mint az édesanyja, de korábban sem volt ilyenje.

@shakti_rom:

'89-'93. Az Orr, A köpönyeg, Ivan Iljics halála. Ilyesmikre emlékszem.

Latcho Rom 2014.01.31. 18:37:23

@bpetya75: 68-72, klasszikusok, tolsztoj, gogol, dosztojevszkij
aztan a modernek, suksin, bulgakov, ajmatov

mommmmo 2014.01.31. 19:04:24

Nem csak, vicceltem a zombikiserlettel. Nekem az Ignatyenko jelensegben is az volt a legfelelmetesebb, mint az osszes tobbi jelensegben amit felsoroltam, hogy mennyire sz@rtak a gyerekek emberi meltosagara.
Lasd marha jo buli volt a levegoben biciklizo kover lanyt kirohogtetni, tanari segedlettel. Szerintem ma eszmeletlen botrany lenne egy ilyen dologbol, nyugaton biztos, de szerintem nalunk is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 19:21:44

@cougarcat:
Persze. Teljesen igazad van.
A 70-es évek falusi világa más volt.
Akkor még senki nem ivartalaníttatott kutyákat-macskákat.
A városi ember sokkal kegyetlenebbül bánik az állatokkal mint a falusi.
Önmagában már az állatkínzás mikor szánhúzó kutyákat vagy kotorékebeket tartanak panelban. Aztán ha felszedi a parkettát akkor hétvégén útban a telekre kiteszik a Zsiguliból.
Vidéki embernek eszébe nem jutna olyan baromság hogy élő nyulat vegyen a gyereknek húsvétra. Annak a sorsa is az utcán végződik. Az aztán szép dolog mondhatom.
Alapvető különbség hogy a vidéki ember haszonállatot tart a városi meg hobbiállatot.
A haszonállatnak ha nem a húsáért vagy valamilyen termékéért mit tojás méz tej tartják akkor feladata van amit keményen számonkérnek rajta.
Az egerek ritkításáért a macska fővesztés terhe mellett felel.
Ha viszont kiváló egerésző akkor nagy becsben van tartva.
Anyám 80évesen tükörjégen csúszkálva is elment mindennap a boltba hogy a macskája friss langyos tejet igyon.
Nagyapám gulyás volt. Hízóbika csordát gondozott. A kutyái sokszor megmentették az életét.
A vidéki ember évszázados kialakult szokásrendszer alapján viszonyult az állatokhoz.
A városi emberre hirtelen és kialakult kultúra nélkül tört rá a hobbiállattartás szenvedélye.
Ezért viszik be az agarat a panelba. Mert az olyan elegáns. A kutya meg szenved mert a veleszületett mozgásigényének töredékét sem kapja meg.
Vidéken általában ha el kellett tüntetni egy alom kutyát-macskát vagy valamelyiket el kellett pusztítani általában a gyerekekre vagy kamaszokra bízták. Néha a vadőrre.
Nem csináltak belőle lelkiismereti problémát.
Apám nagyon kemény ember volt, mikor 13éves voltam azt mondta nekem kell leszúrnom innentől a disznókat.
Apámnak nem szabadott nemet mondani.
Persze előtte már hosszú évekkel ott kellett lennem és nézni.
Lassan betanított a hús feldolgozásába is.
Odaadott egy sonkát hogy formázzam meg. Ha nem sikerült akkor az ment a kolbászba. Egymás mellett dolgoztunk, mindig magyarázta ezt így kell vágni az ott könnyebben elválik, mennyi só kell a kolbászba stb...
Megtanított hastokon bontani és rénfán.
Szalmával perzselni és gázzal.
Minden évben jutott télen 5-6 disznóvágás. Kettő nekünk a többi a rokonoknak.
Manapság a városi népek fizetnek azért hogy részt vehessenek egy disznóvágáson.
Apósomnál vágtam az utolsó 3vagy négy éve.
Apósom az az igazi régivágású gazda akit szeretnek az állatai.
Szinte ért a nyelvükön.
De ha le kell vágni akkor ő is megfogja keményen.
Én elhiszem hogy nehéz ezt megérteni felfogni olyanoknak akik nem ebben nőttek fel.
Mégis akik legjobban támadják azok pont a nagyüzemi állattartás termékeit eszik ami nagyságrendekkel kegyetlenebb mint a háztáji.
Persze amit nem látunk az nincs.
Így működik a világ.

2014.01.31. 19:58:55

@cougarcat: nem ezt mondtam, de amit a mmmo leirt, olyanrol sehol nem hallottam. Tiszta dilihaz, sot ha nem irta volna, hogy ez az iskolaban volt, akkor azt hinnem a Harshegyen volt.
Nalunk csak annyi volt, hogy valami idetlen iskolaunnepre nyakkendo, reggel a tornaterembe az egesz iskola es amig az enekkarosok enekeltek, addig folyamatosan ajultak a kolkok, mert nem volt levego a tornateremben.
@diggerdriver: pontosan, most is hatalmas a kulonbseg nalunk es a londoni kollegaim kozott. Azt hiszik, hogy az M&S hus a manna

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 20:19:31

@charlieharper (UK, de nem London!):
Pedig mommo nem írt hülyeségeket.
Cifra dolgok történtek akkortájt.
13éves koromban mindenkinek el kellett menni orvoshoz és megnézték van e fitymaszűkülete a fiúknak.
Frankón elő kellett venni és hátrahúzni a bőrt.

mommmmo 2014.01.31. 20:28:21

@diggerdriver: de annak talan lehet nemi ertelme, ha van akkor segitenek rajta nem? De va valakinek kicsi a melle akkor mi van, kap szilikoncicit a szocialista allamkasszabol? (szerintem senki nem kapott)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 20:32:33

@mommmmo:
Ha valakinek kicsi a melle azt szájon keresztül csöcsörészik:))))))))))))))))

2014.01.31. 20:55:31

@diggerdriver: figyelj, nalunk ilyen nem volt, 13 evesen pedig mar javaban Eszak-Afrikaban voltunk. De meg senkitol nem hallottam a kornyezetemben hasonlot. Ja, es aztan nalam nezhettek volna :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 21:04:15

@diggerdriver:
Ezt meg nekem is kellett, soha olyan megalazo elmenyem nem volt.

mommmmo 2014.01.31. 21:25:57

@Kövérmadár [swe]: na de ha nektek kellett menni a dokihoz, azzal mi a baj??
Hozzank a doki jott ki, es kis fos csoportokban meregettek meg mindenkit, ugy, hogy mindenki tudott mindent. Most is tudom kinek volt az osztalyban a legnagyobb, a feleseget is ismerem azota, bar nem gratulaltam neki a nagy fogashoz.

DieNanny CH 2014.01.31. 21:28:09

@diggerdriver:

13 éves korban már eléggé késő nézni. Legjobb már csecsemőkorban.

DieNanny CH 2014.01.31. 21:29:47

@mommmmo:

Na, várjál, te lány vagy, honnan tudsz a fiúk méreteiről?

2014.01.31. 21:32:22

@DieNanny [SZ,CH]: hat nekem az egesz iskola gyanus, ahova jart.

mommmmo 2014.01.31. 21:37:12

@DieNanny [SZ,CH]: Istenem, hat nem tudjatok milyenek a kiskamaszok, szalt a hir!!
Amugy ha hiszitek ha nem, ez az igazsag. Lehet, hogy valami perverz elvtars volt az egeszsegugyi kader nalunk, ranezett a kigyujtott adatokra, elkepzelte a begyujtes modjat, es arra maszturbalt vagy mittudomen.

2014.01.31. 21:57:45

@diggerdriver: Köszi hogy vetted a fáradtságot ezért a magyarázatért. Tegnap amit irtam neked a "nem állatkedvelővel" kapcsolatban dupla szmájli követte - mert valójában nem tudom elképzelni, hogy kegyetlen legyél állatokkal és igy akartam volna elsimitani a vitát. Az értékeidhez jogod van, ne érezd magad megtámadva. Én bár nem vettem aktivan részt benne, de tanúja voltam a disznóöléstől kezdve kacsatömésig a nagyszülői házban. A régi időkben mások voltak a játékszabályok ezt én is tapasztaltam. Igen, én is részese vagyok ennek a mega nagyüzemi állattartási problémának, talán ezért is zavar annyira, mert lelkiismeret furdalásom van. Igaz a vásárló is részese ennek de ettől az országtól elvárom hogy szabályozókkal próbálja megoldani és ne az legyen hogy most nekem vegának kéne lennem (én hiszek abban hogy szükségünk van állati fehérjére) - méregdrága free range árut én nem tudok megvenni. Szóval ez a mi sarunk, ezt itt kollektivan nekünk kell megoldani.
Egyes kedvenc állattartókkal szembeni kritika is jogos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 23:13:14

@cougarcat:
Ezt hívják közös nevezőnek.
Rendben van ez így.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.01. 02:03:16

@Kövérmadár [swe]: Kutatói?Ja, hogy ösvénykutató...:-)
Hát most másra spórolunk, az az igazság.De mondom, majd egyszer.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.01. 02:04:56

@shakti_rom: Hát ja, van egy pár ilyen alkotó.Úgy tudom, hogy él.De a www biztosan tudja... :D

______________ (törölt) 2014.02.01. 02:10:39

@shakti_rom: az ncore torrentoldalt ajanlom, onnan nagyon sok mindent le lehet tolteni.
ill. van egy magyar konyves torrent is, ide most kod megadasa nelkul is lehet regisztralni, bar nem tudom, meddig: libranet.no-ip.org/signup.php
itt is megtalalhato a szerb antal vilagirodalma.

Latcho Rom 2014.02.01. 02:26:22

@sorsolo: nagy koszonet, megyek keresem!

Latcho Rom 2014.02.01. 02:28:06

@diggerdriver: ezt hivjak okos enged, taho giccsbazar szenvednek.

Szep joreggelt atyamfia :)

Kacorlakk 2014.02.01. 15:51:25

Gratulálok Nektek a kitartásotokhoz!

Egyet kérek tőletek, ne felejtsétek, sokan segítettek nektek. Ha megnyugszotok, ti is fordítsatok figyelmet a rászorultakra.

A sok itten bölccsel ne törődjetek. Itt sokan vannak, akik helyettetek mindig jól döntöttek volna, de egy szelet kenyeret azért már ne nagyon várjatok tőlük, végül is emberi joguk, hogy ne adjanak.

Örülök, hogy megírtátok, hogy utólag elolvastam. Jó tudni, vannak még ilyen kitartó fiatalok.
Boldog életet nektek!

skylla 2014.02.01. 18:48:02

most kaptam egy felszolitast, hogy mivel nem fizettem matricadijat magyarorszagon, ezert kb. 290 eurot kell fizetnem. mert az elsö felszolitasra nem reagaltam. az mar mellekes, hogy az elsö felszolitast meg se kaptam. csak azoknak irom, akik ausztriaban laknak es neha atemnnek msgyarorszagra. jo nagy atbaszas ez. persze kifizetem a 14 000 ft-ot, meg leszarnam az egeszet, de ez atbaszas. tapasztalatok?

skylla 2014.02.01. 18:50:15

@skylla: ugy ertem, CSAK a 14 ezret fizetem ki, vagy bebizonyitjak, hogy küldtek mar egy hivatalos ertesitest.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 22:16:51

@diggerdriver: "Ezért viszik be az agarat a panelba. Mert az olyan elegáns. A kutya meg szenved mert a veleszületett mozgásigényének töredékét sem kapja meg.
Vidéken általában ha el kellett tüntetni egy alom kutyát-macskát vagy valamelyiket el kellett pusztítani általában a gyerekekre vagy kamaszokra bízták. Néha a vadőrre.
Nem csináltak belőle lelkiismereti problémát."

Hát, most vagy azt fogod mondani, hogy szenvelgő p.csa vagyok, vagy nem is reagálsz, de van egy-két tévedésed ebben a tárgyban.

Az agarak mozgásigénye legendásan nagy. Kb. mint az oroszlánoké...azaz napi 18 órát döglik, majd rohan 15 percet, mint akinek az eszét vették, aztán dörgölőzik, kajláskodik a gazdájával, eszik majd ismét döglik 18 órát :). Agarásztunk évekig, angol agarakat tartottunk és egy whippet-et is.

A városiak hobbiállat-tartásáról csak annyit, hogy mindig is voltak kedvtelésből tartott állatok, ez nem a 20. század vívmánya. Kutyát, macskát, kanárit, papagájt, sőt, majmot is tartottak már évszázadokkal ezelőtt is házi kedvencként.

Sokáig gondoltam én is azt, hogy városban tartani állatokat kegyetlenség...aztán láttam, falun hogy tartják a házőrzőket. Egész életükben egy kétméteres láncon. (Van persze kivétel,mint minden alól). Annál hidd el, a panel is emberségesebb. Nincsenek egészségesebb, kiegyensúlyozottabb kutyák, mint a lakásban, gondosan tartott állatok. Azokat ritkán kell elaltatni, mert a láncon 'megvesztek'...

Disznó. Ha van állat, amelynek nagy a mozgásigénye, mégis egy kutricába zárva tartják, amelyben alig tud megfordulni, az a sertés. A régi ridegtartást már nagyon kevés helyen csinálják, ellenben a hízlalás az teljesen természetes. Pedig valójában állatkínzás az is. Hiszen az állatot a természetes igényeinek a kielégítésétől teljesen megfosztva tartják haláláig.

Nem is tudom, láttam-e egyáltalán olyan portát, ahol aránylag normálisan tartották volna a haszonállatokat és nem úgy, mint mozgó húst, vagy tojásgyárat.

Lovak. Hány falusi lovat láttam már, csomós, csimbókos szőrrel, beesett háttal szekeret húzni. Borjak. Szép kis eljárás a szopós borjú hízlalása is, igaz? A libahízlalás is szép ügy. Azt is falun művelik, tudtommal...

Rövid ideig éltünk vidéken, kecskéket, nyulakat tartottunk. Amikor vissza kellett költöznünk a panelba, vigasztalásként alvás előtt mindig Gonda Irén: Ezer kérdés, ezer válasz a ház körüli állattartásról című művét olvastam. Ez egy kérdés-válasz gyűjtemény, melyet az állattenyésztési lapoknak tettek föl sok év alatt az olvasók. Na ott voltak cifra kérdések...pld. hogy úgy tudja - falusi ember - hogy a kotlós szemét be kell varrni, hogy ne lássa az idegen tojást. Vagy hideg vízbe kell dobni, hogy abbahagyja a kotlást. Meg egyéb cifraságok.

A gyerekeknek, kamaszoknak odaadott, elpusztítani való alomról meg annyit, hogy a gyerekek kegyetlenek. Ha a szülők tényleg nem csináltak lelkiismereti problémát abból, hogy a kis csemetéik esetleg órákig kínozzák a tekergő, vak kölyköket a likvidálásuk előtt, hát gratulálok. De miért is lett volna lelki törésük, hiszen az elaggott kutya agyonütése, kővel a nyakában dögkútba, folyóba dobása sem volt gond.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 00:07:52

@skylla: Hogy találtak meg a magyarországi autópályások/rendőrség?Be van regisztrálva a külföldi címed náluk?Nahát, én ez utóbbit sose tenném... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 00:18:25

@skylla: Ja, még annyit, hogy Magyarországon valami olyasmi van, hogy vélelmezett levélátvétel (most nem tudom, hirtelen a pontos nevét).Szóval kiküldik, aztán ha nincs reakció, akkor még egyszer és utána automatikusan úgy kezelik a dolgot (úgy vélik) hogy te azt megkaptad, elolvastad.
Az ember esze megáll, ekkora köcsögséget.És mindez jogi, törvényi szinten is.Elvileg ez a magyar címekre igaz, de gondolom így kezelik a külföldi címeket is.
Nagyon helyes, hogy nem ijedsz meg, szívasd őket, ahogy tudod.Csak arra vigyázz még, hogy a 14 ezer befizetésével elismered, hogy volt valami gixer a részedről.Ez is egy undorító dolog a magyar hivataloknál.Holott esetleg csak azt akarnád, hogy ne legyen nagyobb a kiadás...Írjál még róla, hogy hová fajulnak az események.Ha úgy gondolod, 120%-ra is neked van igazad, írjál a totalcar.hu oldalnak is, szeretik felkapni az ilyen dolgokat.300 ojró már komoly pénz ahhoz, hogy az ablakon repüljön ki...

Mondjuk az osztrákok se mennek kötsögségért a szomszédba.Gondolok itt az autópályás IG-L-es sebességkorlátozásokra, ahol kiszabnak az emberre több ezer, tízezer eurókat is... }:-[

skylla 2014.02.02. 09:32:20

@geegee: köszi a tanacsot, ez nagyon szomou. ilyesmiket olvastam en is forumokon.
nem tudom, honnan van meg a cimem, nem regisztraltam sehol. szerintem a ket orszag között lettrejött valami megallodas, es az osztrakok kiadtak a magyaroknak cimem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.02. 10:05:52

@diggerdriver: Nem kötelező természetesen.

Annyit még, hogy a te emlékeid igazságát nem nullázza le az én emlékeim igazsága. Ez az érem másik oldala.

Az, hogy ki miben nő fel, mit tart természetesnek, meghatározza a nézőpontját is. Esetleg vak lesz más szempontokra, mint gyakran látom a vidéki, paraszti életet romantizálóktól, a vidéki emberek természethez, élőlényekhez való viszonyát romantizálóktól.

Én vidéken szeretnék végre élni, de nincsenek illúzióim sem a vidéki emberek állatszeretetét, sem a mezőgazdasági munka szépségeit illetően. Ennyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.04. 03:53:04

@skylla: Hmm, érdekes.Én úgy tudtam, hogy csak idénre, vagy jövőre lesz kész az egységes, európai rendszámadatbázis, ahol lát mindent mindegyik ország hatósága...(a rohadékok, összeszövetkeztek... :-) )Legalább is mondták ezt 2012-ben.
Az lesz majd a szép világ, mikor egy kinti (te esetedben osztrák) behajtócég automatikusan kifizeti, átveszi a bírságodat (amiről esetleg te nem is tudsz...nehogy tiltakozni tudj) és utána meg kifizetteti veled ötszörös áron, mivel osztrák béred van, nyilván belefér az is...és ha nem fizetsz, be tudja hajtani, mert ismeri a törvényi lehetőségeket.És mindezt majd oda-vissza, a hasonló magyar cég szívatja majd az Ausztriában megbírságolt magyart, stb... :-(((
Hallottam már ilyet, remélem nem lesz igazam...
Ekkor jön el majd a rendszámforgató berendezés ideje... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása