oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 30. 06:48,  A tudatlanságból kovácsolt remény 574 komment

2014. január 30. 06:48 Határátkelő

A tudatlanságból kovácsolt remény

A közelmúltban meglehetősen nagy vihart kavart Norbáj két Ausztriáról szóló posztja (aki még nem tette volna, itt és itt elolvashatja őket). A kialakult vitára reagálva született meg a mai poszt, melyben Viktória a saját kezdeti hányattatásaikat írta meg. Nem akármilyen történet következik.

Bécs, Stephansplatz.JPG

„Két buszjegy Bécsbe. Csak oda, 24 euró. Hotel 7 napra lefoglalva, 150 euró. Fel kell építeni a jövőnket, mert más nem teszi meg helyettünk. Férj és feleség, kor: 22-23 év.

Mi vállaltuk a kockázatot, mi jöttünk ide csak úgy, egy bőrönddel és 2 másik nyelvtudással, de német nélkül, annak ellenére, hogy mindenki ellenezte. Én is ellenezném, ami mégis erre a döntésre késztetett, az csakis a helyzet. Míg otthon a megélhetésért harcolhatunk, máshol egy normál életért.

Csak el kell indulni, aztán pedig kitartani. A spórolt pénzünkből Bécsig jutottunk. Mentünk volna messzebb is, de ha elbukunk, onnan visszajönni nehezebb. Feladva munkát, iskolát, lakást, el akartuk kezdeni a SAJÁT éltünket.

2013.02.20. Megérkeztünk a hóeséssel együtt

Eszünkbe sem jutott, hogy nem sikerülhet, csak mentünk minden nap a várost járva önéletrajzokkal. Információ és tudás híján a tapasztalatszerzés tűnt az egyetlen jó ötletnek. 10 cm hó... 20 cm hó... egész nap az utcán voltunk. Napi 20 eurót költöttünk kajára.

Megkerestünk mindent, és mindenkit, akinek kapcsolata lehet származásunkkal vagy barátainkkal. Minden este részletes tervet írtunk másnapra, internetről kigyűjtött címekkel, telefonszámokkal és a jó öreg hotelos térkép bepontozásával. Heti jegyet váltottunk tömegközlekedésre is. 30 euró. Természetesen a második héten későn vettünk jegyet, úgyhogy jól megbüntettek. 100 euró. És a következő hét jegye még 30 euró.

Van egy rokonom itt. Rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, úgyhogy meglátogattam. Nem akartam senkit felelősségteljes helyzetbe hozni saját „hülye" ötletem miatt... Nem kértem segítséget.

Ő azért megígérte, hogy minden forrását latba veti, és bármikor szóljunk, ha szükségünk van rá. Oké. Ezt azért jó tudni. Valamit megemlítette, hogy az egyik pláza gyrososában van egy magyar nő, aki tud ezt-azt, így őt is felkerestem később, de „ha majd tudok valamit, hívlak" –ban maradtunk, akár a többi helyen.

Folytattuk a menetelést

De ez így nem elég, kéne egy telefon, és mivel az idő vészesen fogy, minden erőnket használnunk kell. Feltöltöttük a skype-unkat, később pedig sim-kártyát vettünk. 20+20 euró. Az esti tervezésbe a végtelen telefonlistát is bevettük, de az utcákat továbbra sem kíméltük.

Sok időt töltöttünk böngészéssel, ha áthűltünk egy McDonald's vagy egy Burger King segített, így internetünk is volt és nem is fáztunk. Az egyik Burger King-es, napon, elkeseredésünkben leszólítottunk valakit a gyorsétteremben is. Halottuk az ismerős nyelvet, veszteni valónk nincs, úgyhogy miért ne.

A srác azt mondta ő maga csak turista, de amott a kasszában, ő is beszéli a nyelvünket, talán segíthet. Több se kellett, párom odament hozzá és megbeszélték, hogy műszak végén átrágjuk, amit lehet. Megvártuk a srácot, ő pedig meglepetésünkre az egész címlistáját felhívta nekünk, hátha tud valamit.

Az egész délutánját velünk töltötte és mutogatta a boltokat, ahova érdemes volt bemenni egy önéletrajzzal. Sok helyen épp előző nap vagy előző héten vettek fel valakit, így kicsit bosszús lettem, de voltaképp kiderült, hogy jól ismeri a lehetőségeket.

Mikor aznap elváltunk, kicsit aggódott, és nem igazán hitte el, hogy van hol aludnunk. Ezért a következő napokban, gyakran felhívott minket és mi is többször bementünk hozzá meló után.

A legviccesebb elutasítások munkakeresés ügyében néha még fel is vidítottak bennünket. Volt, aki napokig hívogatott a jobbnál jobb ötleteivel, miszerint áruljunk virágot az utcán. Vagy akadt olyan, aki meghívott a hoteljába és egy pohár bor mellett 3 órás előadást tartott arról, hogy miért nem bízik meg bennünk. Ezek is kellettek...

Kínkeservesen eseménytelenül

A hetedik nap reggel 10-kor elhagytuk a hotelt. A bőröndöt megőrzőbe raktuk, és hajtás tovább, tovább. Már délután van, de még semmi. Ma valahol aludni kéne, úgyhogy irány a „meki", keresnünk kell valami szállást a neten. Meg is találtuk a legolcsóbbat a város szélétől egy kicsit kijjebb. Nem gond, van bérletünk, majd korán kelünk, hogy elkapjuk az óránként járó busz egyikét és hamar beérünk a városba eladni magunkat. Még 4 nap hotelfoglalás, 100 euró.

Az elkövetkezendő napok kínkeservesen eseménytelenül és negatívan teltek. Egyik este ez a srác elvitt az otthonába minket, meghívott egy teára. Kiderült, hogy egy 7 személyes WG-ben lakik, de az ottani srácok nagyon kedvesen fogadtak. Ennek ellenére éreztem a szánalmukat.

Az idő tájt jól megfáztam, kaptam tőlük egy levél gyógyszert is. Látván minket, elhitték, amit a lakótársuk mondott rólunk és ők is összedugták a fejüket, minek eredményeképp az egyikük megígérte, hogy beszél a főnökével, hátha elviheti a páromat egy próbanapra.

Ezek a diák fiúk mind egy üdítőgyárban dolgoztak, közel a magyar határhoz. Fizikai feketemunkáról van szó. 45 naponta fizetnek, 5 euró / óra munkadíjban, de ez idáig mindenki megkapta a pénzét, nem volt gond. Mindig hozzák-viszik őket privát kocsikkal és kb. 3 nap munkát kapnak egy héten.

Azonnal kicsit jobb kedvre derültünk, egy feketemunka is jobb, mint a semmilyen munka, hiszen erősen fogytán volt a pénzünk és azokban a napokban spórolásképp már csak 4-5 euróból próbáltunk enni, haszontalan csokis kekszeket, amiktől nem érezzük az éhséget.

A hotelunk utolsó napján volt a párom első próba-munkanapja. Hajnal 5-re bent kellett lennie a városban, felszedő ponton. Szerencsére az a vidéki busz 4-kor indult, simán beért. Aznap egyedül jártam a várost. Ő du. 4-re ért vissza és újra a diáksrácok lakásában kötöttünk ki. Néha meleg ételt is kaptunk tőlük. Mindig azt mondtuk, hogy nemrég ettünk, de valahogy ezt sosem hitték el. :D

Hogyan gondolom, hogy kijövök a semmibe?

Továbbra sem adtuk fel. Ezzel a gyáros melóval max. 4-500 eurót tud összeszedni az ember, ami csak egy kis időt ad a további keresgélésre. Másnap elhagytuk a hotelt és hamar este lett a napi rutinban. Nincs több hely... Kezd közeledni a szezon, egyre drágábbak a szobák. Késő estig kerestem a neten valami megfizethetőt, de nem találtam a mi pénztárcánknak valót.

Kezdtünk eléggé elkeseredni, kénytelen voltam előkapni az egyetlen aduászom. A rokon. Pár nappal azelőtt megígérte, hogy rákérdez valami ismerős, üres szobájára, de aztán nem is hívott vissza. Itt az idő, az a segítség most kell.

Közöltem vele, hogy utcán vagyunk, de sajnos csak annyit kaptam vissza, hogy hát ezt így nem lehet csinálni, hogyan gondolom, hogy kijövök a semmibe. Gondoltam a párperces kioktatás után értünk jön, de nem így lett.

Maradtunk ott az utcán, így muszáj volt elindulni fel-alá mászkálni és bemenni hotelokba, panziókba árak után érdeklődni. Három óra elteltével egyik sem nyerte el a tetszésünket és hiába voltunk teljesen kimerülve, vagyunk olyan makacsok, hogy beletörődtünk, ma nincs hol aludnunk.

Beszélgetni kezdtünk és felmerült a páromban, hogy magával talán igen, de velem nem szeretné ezt tenni. Azt javasolta, üljek fel az első vonatra. Ő marad, összekuporgat némi pénzt, és amikor oké a szitu, visszajövök.

Közölte velem, hogy jön a tavasz, egyre melegebb van odakinn és különben is aludt ő már padon, amikor összeveszett a szüleivel nem ment haza jó pár napig. :D Jót nevettünk a nevetséges érvelésen és összebújtunk egy padon. Nem tudom mennyire emlékeztek, de tavaly márciusban még szép hó volt.

Éjszaka a metrón

Nem bírtuk sokáig a padon, de szerencsére van bérletünk, szombat van, tehát a metró reggelig jár, és meleg. Körülbelül hajnali 3-ig zötykölődtünk a metrón egy bőrönddel. :D Szisztematikusan felváltva aludtunk fél-fél órát. Majd kissé kínos lett, amikor a buliból haza indulók fel –leszálltak.

Bementünk egy MEKI-be. Vagyis A Mekibe, ugyanis mindig ugyanoda mentünk netezni. Az emeleten senki nem jár, mindig vettünk egy teát és eltöltöttünk egy kis időt. Így, otthon nélkül azonban egy kicsit más volt. Tartottuk a rendszert, kicsit én aludtam, kicsit ő.

Kb. reggel 5- 6 fele beült mellénk egy randalírozó, részeg brigád vagy 20 sajtburgerrel. Nyáladzottak, büfögtek, ordibáltak egy sort, majd elmentek. A fejünk majd széthasadt és nagyon megkönnyebbültünk, mikor csend lett.

Hatalmas kuplerájt hagytak maguk után, amit jól megszemléltünk, és ekkor valamire figyelmes lettem... Észre vettem valamit, de nem tudtam, hogy ő is észre vette-e...?! Ránéztem, és ahogy ő visszanézett egyből tudtam, hogy óóóó igen, ugyanarra gondolunk. Ott maradt 4 egész darab, becsomagolt, érintetlen, gőzölgő, illatos, meleg, sajtburger. Muhohahaha. Kb. 2 napja nem ettünk meleg ételt.

Nem szólaltunk meg, de valami hasonló szem-párbeszéd folyt le:
- Te is látod?
- Mire gondolsz?
- Tudod, mire gondolok....
- Na persze, hogy tudom, de én aztán ki nem mondom.
- Ezt nem tehetjük.
- De annyira éhes vagyok!
- Én is, igazad van. Hajrá!
- Várj! Kicsit rossz érzésem van ezzel kapcsolatban.
- Na jó, elég legyen! Kettő neked, kettő nekem.

És azzal odanyújtotta nekem a két maradékot. Hamar benyomtuk. Sajnos jól esett. Kicsit jobban bírtuk reggelig.

Kontrollálhatatlanná vált minden

Aztán újra útnak indultunk. Volt egy étterem, ahol felújítás volt, gyakran benéztünk oda. Mindig mondogatták, elkél a segítség pár dologban, ezt-azt ide tenni, oda tenni, vagy épp falat festeni és néha kaptunk ebédet cserébe. Esténként pedig ott gyűlt össze pár barát így onnan is megismerhettünk néhány embert. Később sajnos az éttermet bezárták, mert az épület tulajdonosa visszavette a helyet a bérlőtől.

Az utcán töltött éjszaka után kimerülten megint csak semmire sem jutottunk és beesteledett. Ahogy kezdtünk álmosodni, kontrollálhatatlanná vált minden. Már- már veszekedni támadt kedvünk, mikor a neten találtam egy akciós hotelszobát. 20 eurót fizettünk azért az éjszakáért. És mintha mindig is így éltünk volna, letusoltunk, hiszen azt már egy ideje nem sikerült és felkészültünk az újabb napra. Sosem örültem még annyira egy pihe-puha, tiszta, fehér ágyikónak.

Következő reggel kipihenten hamar kijelentkeztünk. Páromnak hol volt, hol nem volt munka, így ez nem olyasmi, amire számíthattunk. Minden lépés hiábavalónak látszott, de abban bíztunk, a mennyiség idővel győzelmet hoz.

Nem gondolván arra, minden reggel, hogy megint nem tudom, hol fogunk aludni aznap. Csak sötétedéskor merült fel a kérdés, de a hotelszoba utáni este reménytelen próbálkozásba fulladt. Este 10 órakor a McDonald's mellett lévő pázsiton ücsörögve eltört a mécses.

Kénytelen voltunk a sokat ajánlott segítséghez nyúlni. A diáksrácok lakásában kötöttünk ki, meleg vacsorával fogadtak és most már ténylegesség vált számukra, hogy kamuzunk a jól létünkkel kapcsolatban. Az egyikük átköltözött a másik kettőhöz, így mi kaptunk egy egész szobát.

Másnap munka is volt, jól jött ki a dolog. Néhány napot töltöttünk náluk, de nyilvánvalóan már égett a pofánkról a bőr. Ekkor szerencsére egyikük talált egy lakást, amit a későbbiekben ki szeretett volna venni, hogy külön költözhessen. Ez egy baráté volt, aki megengedte, hogy amíg nem veszik ki, beköltözhessünk, cserébe kitakarítottuk és lakható állapotba hoztuk, mert üresen állt egy ideje. Egy hónapra beígérték a lakást, ám egy héttel később a srác azt mondta, tipli, mert előbb kell neki a hely.

Csak teltek a napok

Vissza a kályhához... Semmi ötletünk nem volt, csak teltek a napok, de már kezdtem hozzászokni, hogy nem tudom, mi történik velem holnap. Szerencsére egy weboldalon egy lány (szintén diák) hirdetett egy koleszes szobát egy hónapra és 20 napra, amíg hazautazik szünetre. Több se kellett, 200 eurót ki is fizettünk, így neki volt hova visszajönnie és pluszok nélkül kijött belőle. A szobának saját fürdője volt és a folyosón egy közös konyha. Megnyugtató volt, hogy van hol aludnunk egy ideig.

Ezekben a napokban gyakran egyedül jártam a várost és munka után közösen, és már havi tömegközlekedési jegyért fizettünk 2x47 eurót. Ezt később az éves jeggyel 2x31 euróra csökkentettük. Volt, hogy próbálkoztunk lopott jeggyel, ami csak 20 euróba került, de egy barátunkat elkapták vele és a rendőrségen kötött ki. Az ügy megoldódott neki, de többet nem vettünk olyan jegyet.

Március 15. Haza kellett buszoznunk (48 euró) néhány papír miatt, de már jöttünk is vissza, ahogy a kezünkbe kerültek. Figyelmeztetések voltak az autópályán a hó miatt, de elindították a buszokat. Mint később kiderült, hiba volt.

Ott ragadtunk a tavalyi hóátfúvásban az országúton. Összesen 22 órát ültünk a buszon. Mindenkinek elfogyott a vize. Aludni nem igazán lehetett. Hiába mondták, hogy ne hagyjuk el a járművet, az átvészelt éjszaka után már nem bírtuk. Lehet, hogy hívják a páromat dolgozni. Ha ezt elveszítjük, már nem marad semmi remény.

Reggel 8 körül leszálltunk és visszastoppoltunk Tatáig. Ott a vonatállomáson áram és minden egyéb híján káosz volt. Nem tudták, jön-e vonat, ha igen mikor vagy épp, hogy hova tart. Szerencsére néhány óra után elkaptunk egy bécsi járatot. Ezzel már gond nélkül visszajutottunk, leszámítva az egy napos késést.

Rabszolgahajcsár török brigádban

Március 20. A Stephansplatzon álltam. Kaptam egy telefont. A gyrosos nő hívott. Azt kérdezte, mit szólnék egy mosogatói álláshoz... Azt feleltem, hogy jelenleg egy mosogatói állás a legjobb dolog, ami történhet velem... Azt mondta, akkor összehoz a másik csajszival, aki keres maga helyett valakit.

Még hozzátette, hogy nem könnyű meló, de 2 napon belül felvettük a kapcsolatot és két próba nap után elkezdtem dolgozni. Nyílván egy mosogatóval nem törődnek annyira, hogy miféle. Szóval eldolgozgattam és végre minden nap fáradtam mentem haza. Teljes munkaidő, bejelentett állás, más nem is kell. Nagyon boldog voltam.

Boldog voltam, ám tudni kell, hogy egy nőverő, rabszolgahajcsár, török brigádba kerültem. Mindig meg tudtam védeni magamat szóban, de sokszor mentem haza sírva.

A baleset

Az első napjaim egyikén jókedvűen pakolásztam. Párom is elment a munkába, én is az étteremben voltam. Egyszer csak csöngött a telefonom. A párom volt az, azt mondta, nem jutott el a munkába, autóbalesete volt. Jól van, ne aggódjak. Majd lerakta.

Az idegroham kerülgetett, de mit tehettem? Hagyjam ott a munkát az első héten? És induljak el egy határmenti kórházba? Nem tudtam visszahívni őt. Semmi infóm nem volt. Később írt egy sms-t, hogy hazaért, lefekszik aludni, ha megjövök, beszélünk. Mikor végeztem, hiába kopogtam az ajtón, nem nyitotta ki. A telefont nem vette fel.

Tudtam, hogy otthon van, hiszen ő mondta. Mi van, ha elájult? Nem mehetek az épület portájára, mit mondanék? Hogy illegálisan vagyunk itt, de engedjen már be, mert lehet a párom eszméletlen? Megtettem volna, de senki sem volt a portán, már végeztek. Jobb híján 60 percen keresztül vertem az ajtót, rugdostam hátha felkel vagy épp az ajtó szakad be. Szerencsére felébredt.

Mikor megláttam tiszta vágás volt a feje. A szélvédőnek ütközött. Más kisebb sérülései is voltak, de egyben volt. Kivizsgálták, hazaengedték. Csak épp mélyen aludt. Biztosítása természetesen nincs, de ez legyen a legkevesebb.

Ezek után a kedves rokonunktól azt halhattuk, hogy nem gondoljuk–e, hogy ezek jelek és haza kéne mennünk, feladni az egészet. Ja. Persze. Még mit nem.

Újabb fordulat

Rá pár napra a portás valamiért a mi konyhánkban tárolta a tejét és elkapott minket. Nem kell mondanom, hogy innen is kidobtak. Egy újabb reménytelen este. A szoba eredeti bérlője meghagyott nekünk egy telefonszámot, ha bármi történik, 2 emelettel lejjebb egy barátját hívhatjuk. Ezt meg is tettük, de neki dolga volt, így berakott minket a saját szobájába és ott hagyott. Csak a telefonhoz nyúlhattunk.

A srác, aki az előző lakásunkat kivette korábban, visszahívott, hogy lakótárasat keres, mert egyedül nem tudja kifizetni. A mi pénzeink úton voltak így már vállalhattunk egy igazi bérlői státuszt. 300 eurót fizettünk havonta. Így már 3 hónapra előre tudtuk, van helyünk.

Ahogy befutottak a pénzeink, már félre is tudtunk rakni. Kihoztuk a kutyánkat is. Sajnos ahol vigyáztak rá eddig, ott nem maradhatott. Leölte a szomszéd 15 csirkéjét, aki feljelentéssel fenyegetőzött, hiába fizettük ki egytől egyig. Szóval rossz kutyi, lesz még vele gondunk...

Ebbe a lakásba már bejelentkezhettünk, így a tartózkodási engedélyünket is el kellett intézni. 100 eurót hagytunk a bevándorlásiaknál és végre hivatalosan éltünk Bécsben. Annyira hivatalosak voltunk, hogy a korábbi kórházi számla is megtalált minket. 303 euró. Ennyit még nem tudtunk volna simán kipréselni, úgyhogy ezt később, már a mostani lakhelyünkön kapott felszólító levéllel fizettük be.

Három hónap gondtalan élet után egy nevetséges incidens miatt szörnyen összevesztünk a lakótársunkkal. Sajnos ebben a lakásban ajtó nem volt a szobákon, ő pedig rendszeresen hozott fel lányokat. Nem is szóltunk mindaddig, míg egy napon párom éjszakai műszakban volt, nekem pedig végig kellett hallgatnom, ahogy a konyhában magáévá teszi az új prédát... Mennünk kellett.

Ismét egy weboldalon találtunk egy diákpárt, akik hazautaznak 2 hónapra. A kutyára rábólintottak, mert nagy szükségük volt a pénzre. Megint valaki lakásában kötöttünk ki illegálisan. Elég messze volt a munkahelyünktől, de legalább csak magunk vagyunk. Reméltük, hogy itt nem dobnak ki minket. 600 eurót fizettünk a két hónapért.

Sajnos két hét után, csúnya fenyegetőleveleket kaptunk az ajtónkra a kutya hangja miatt. És az épület Managere is megkért minket levélben, hogy keressük meg őket. Elküldtük a srácoknak a leveleket, de azt mondták, ne reagáljunk. Majd ha ők hazajönnek, elintézik.

Elég félelmetes volt így hazajárni nap mint nap, de azt hiszem már hozzászoktunk. Próbáltuk élvezni, amink van, sokat mentünk sétálni a kutyával. Volt ott egy nagy park, de egyszer összekapott a miénk egy másik kutyával. A miénknek a lába, az övékének az orra bánta. Nem tudott lábra állni, nagyon megijedtünk. Másnap sikerült őt orvoshoz vinni. Antibiotikumot kapott (50 euró), ami egy hét alatt rendbe hozta. Ismét randalírozhatott. :)

Váratlan szerencse

Eközben párom folyamatosan keresett munkát, amikor csak tudott. És sajnos a gyárban, egy ellenőrzés során nagy pénzt bukott a főnök. Szerencsére ő nem volt műszakban, de onnantól kezdve pénzt nem láttunk.

Gyakran elmentek a főnök lakásához és olykor haza hozott némi töredéket, de épp amikor kezdtünk volna kétségbe esni, hogy ingyen dolgozott sokszor 16 órákat a tűző napon, akkor jött egy e-mail, amiben egy második interjúra, valamint próbanapra hívták meg. Mosogatót keresnek, és szeretnének elbeszélgetni vele. Király! Ez már bejelentett munka.

Mikor elment közölték vele, hogy meggondolták magukat és inkább egy másik állást ajánlanak. Turistákkal kellene foglalkozni, jegyet szedni, öltönyben, szuper körülmények között. Szerintem a mai napig nem hiszi el, hogy ezt a munkát ő kaphatta meg. Egy igen híres cégnél dolgozik, és nagyon megbecsülik őt.

Került lakás is

Folyamatosan kerestünk lakást is, de még nem volt meg a tőkénk kaucióra és provízióra. Egy ismerős régóta mondogatta, hogy az ő épületében megkérdezi, de aztán sosem jött vissza hír. Elmentünk magunk is és sajnos hó végén még mindig nem volt fogalmuk arról, hogy lesz-e üresedés.

Minden héten megjelentünk megkérdezni, de mindig azt mondták, menjünk vissza jövő héten. A második hónapunk végén még mindig nem volt hír, hogy lesz-e lehetőségünk megkaparintani egy lakást abban az épületben, de akik ott laktak, megsúgták, hogy az új torvény miatt x négyzetméter alatt nem jelenthetnek be két embernél többet ugyanoda.

Tehát azok a szerződések, amik lejárnak és családokhoz tartoznak, nem kerülnek meghosszabbításra. Ez minimum 5 üres lakást jelentett és az egyikük szomszédjával is beszéltünk. Szóval kockázatos, de ha elhagyjuk az előző lakásunk és ide rohanunk bőröndöstül, van esély rá, hogy megszerezzünk egyet.

Volt stressz nem mondom, de szerencsére sikerrel jártunk. 2013.09.01. 1500 eurót adtunk kaucióra, 575 eurót fizetünk havonta rezsivel, tv-vel együtt és 30 euró volt maga a szerződés díja. Igazi bérlők lettünk. El sem hiszem...

Oké, drága, mert 33 nm-ről beszélünk, de gyönyörű szép, új építésű, nagyszerű, nyugalmas, de központi környéken. Csupa modern új épületekkel mindenfele. Bolt, pláza, önkormányzat, ovi, suli, minden egy helyen és 10 percre van a központtól. Most már a kutyi is megszokta és sohasem hangoskodik. Hivatalosan be vagyunk jelentve.

Azóta minden megváltozott

Normális életet élünk és minden nappal közelebb kerülünk a célunkhoz. Próbálunk spórolni, de mindent megveszünk, amire szükségünk van, így havonta 800-1000 eurót rakhatunk félre. Az elmúlt időszak próbára tette kapcsolatunkat is, de azt hiszem, így semmi más nem tudta volna megerősíteni.

Részletekkel együtt még egy könyvet is írhatnék erről, de talán mindenki el tudja dönteni, hogy ilyen helyzetekben hogyan reagált volna egyes hírek hallatán. Meg lehet vetni, aki saját magát nem kímélve ilyen hülyeségre adja a fejét, de senkinek sem ártottam és az teljesen logikus emberi döntés, hogy két lehetőség közül a kevésbé rosszat választjuk.

Ez esetben nem az életre szóló Magyar valóságot, hanem a tudatlanságból fakadó reményt. Soha nem ítélhetünk meg egy embert anélkül, hogy ismernénk a múltját. Nem tudhatjuk mekkora nyomás nehezedik rá régről és az mennyivel rosszabb annál, mint ami előtte áll. Elértük az első célunkat. Saját életünk van, amit csak is magunknak köszönhetjük. Büszkék vagyunk, akárhogy is történt, csak tanultunk belőle."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr75788830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 13:19:55

@DieNanny [SZ,CH]: erre van a társadalombiztosítás itthon.

(mondjuk idejét nem tudom, mikor voltam utoljára tb-s fogorvosnál...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 13:22:13

@mommmmo: volt egy napközis tanárunk alsóban, a fiúk trutymó néninek hívták (rímelt a nevére), és rájuk szóltam, hogy ne hívják úgy, hogy trutymó néni.

szerintetek kit hallottak meg kimondani a csúfnevet és kit büntettek meg?
igen, engem:D

bpetya75 2014.01.31. 13:24:59

@shakti_rom:

Fuvolán.

Nem bánnám, ha megismerkedne a szaxofonnal, szerintem jól állna neki, de ez még a jövő zenéje.

Latcho Rom 2014.01.31. 13:28:00

@Babette_: meg is erdemelted..

a mi ruszki tanarmonket(atkos) Tocskanak beceztuk, egyszer lepofozott erte :)) tocska=pont.

bpetya75 2014.01.31. 13:28:31

@Babette_:

Gondolom rosszul viselted a jól fejlett igazságérzeteddel...

Én annyira jó gyerek voltam, hogy hetedikben direkt azért másztam ki a napköziben az ablakon, hogy kapjak egy osztályfőnökit, mert már csak nekem nem volt az osztályban, meg a Szabó-ikreknek. De ők pedálok voltak ;-)

bpetya75 2014.01.31. 13:30:47

@Babette_: @shakti_rom:

Mi gonoszabbak voltunk gimiben. Új énektanárnőt kaptunk harmadikban. Szegényre alkatilag nagyon illett az elnevezés: Rosszindulatú Daganat. Asszem két hónapig bírta az osztályt elviselni.

Latcho Rom 2014.01.31. 13:34:08

@bpetya75: Gimibe a Szikra pater tanitotta az oroszt, bar ult 56 utan..vagy elott? megis szerette a nyelvet, az orosz irodalmat, s at is tudta adni nekunk.

bpetya75 2014.01.31. 13:42:25

@shakti_rom:

Egész gimi alatt csak a negyedikben aktuális orosz kötelezőket bírtam irodalomból. Meg Kafkától az Átváltozást.

DieNanny CH 2014.01.31. 13:46:21

@Babette_:

Én az oviban jártam mindig így. Utáltam az óvónőmet, mert ha én csak mellette álltam a rossz gyereknek, akkor is engem állított a sarokba...
Nem szerettem oviba járni...

mommmmo 2014.01.31. 13:47:56

Es nektek volt olyan, hogy kabe 12 eves korotokban lemertek a nemi parametereiteket?
Hozzank eljott egy eszmeletlen zavarban levo fiatal orvos, es a csajoknak lemerte a mellkormeretet, a fiuknak meg ugye a hosszat.
Nem tudom mire fel, mit kezdtek az igy nyert adatokkal.

DieNanny CH 2014.01.31. 13:50:06

@bpetya75:

Mo-on is szokás, amíg rövid a gyerek karja, ún. Mundstück-öt használni? Olyan U-alakú plusz rész a fuvolához. Cigarettapapírral lehet jól beleszorítani a fuvola csövébe. Ausztriában és Svájcban láttam először ilyet.

Latcho Rom 2014.01.31. 13:50:51

@bpetya75: mikor voltal gimis, nyolcvanas evek? mik voltak az aktual orosz konyvek?

2014.01.31. 14:01:47

@mommmmo: nagyon furcsa iskolaba jartal. Biztosan azert, mett kozel volt a CCCP

DieNanny CH 2014.01.31. 14:07:00

@bpetya75:

Hú, akkor én most dicsekedni fogok. Nálunk legalább a fél osztálynak volt osztályfőnöki dicsérete. Van, akinek több is. Pl nekem... :-)

kepfeltoltes.hu/140131/SAM_2168_m_solata_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

mommmmo 2014.01.31. 14:11:36

@charlieharper (UK, de nem London!): Tudom. Igy utolag valami elkepeszto dolgok mentek.

Olyan is volt, hogy egy psycho jott az CCCR-bol, mi elmentunk a muvelodesi hazba, ahol o elkezdte hipnotizalni a nepet. Azt mondta kulcsoljuk ossze a kezunket a tarkonkon, utanna jott a hipnozis, aztan azt mondta, aki nem tudja szetszedni az menjen fel a szinpadra, majd o szetszedi, mert amugy eltorhetnek az ujperceink.

Na most lehet, hogy volt nehany szerencsetlen, aki erobol probalta szethuzni, ahelyett, hogy kinyitotta volna az ujjait esszeruen, gondolom ez volt a szuro hogy ki eleg onallotlan szemelyiseg ahhoz, hogy megkutyulja oket agyilag.

Na es akkor felment 20-30 ember a szinpadra, akiket tenyleg meggyorshipnotizalt, a gyerekek pillanatok alatt transzba estek, es azt csinaltak, amit mondott, peldaul nagy dagadt lany biciklizett egy lathatatlan biciklin meg ilyenek. Mindenki derultsegere persze.

Hogy ennek is mi ertelme volt, maig sem ertem. Igy utolag eszmeletlen az egesz. Lehet, hogy valami titkos pszichologiai kiserlet tagjai voltunk ott keleten, hogy hogy lehet minket zombiva valtoztatni??

DieNanny CH 2014.01.31. 14:11:49

@mommmmo:

Be kellett bizonyítani, hogy a cuclizmusban minden nagyobb és szebb!

(Te jó Isten, szegény dokisrác... Bár nekünk általánosban a biosz tanárunk volt vagy 23 éves... Mindig piroslott a füle, ha a nemi dolgokról volt szó.)

mommmmo 2014.01.31. 14:18:26

Amugy ezeknek egy reszet meseltem a holland paromnak, mire o kerdezte, hogy miert nem kerdeztem meg, hogy "miert"? Mert ok ugye ott Hollandiaban ugy vannak nevelve, hogy ezt mindig megkerdezzek, ha valamit nem ertenek.

Mondtam neki, azert, mert akkor 24 per 7 kerdezhettem volna, hogy miert. Igazabol egyszerubb lett volna egy miert feliratu polot viselnem.
Szoval inkabb csak belenyugodtam, hogy a vilag fura.

skaven 2014.01.31. 14:20:56

becs ennyire olcso londonhoz kepest? meg az allatorvos is eleg semmi azzal az 50 euroval.
amugy meg vegre valaki akinek szinten van allata. :D

2014.01.31. 14:39:31

@shakti_rom:
Az altalanos iskolai osztalyfonokom francia hadifogsagban volt a II. vh utan, szeretett rola meselni, de a gumicsovel is tudott a hatunkra utni. Szerettuk. Kozepiskolai matektanarom vadszpilota volt, Oroszorszag felett lottek le. Sziguru volt, de jo ember. Az orosz nyelvet meg a tanarunk se vette komolyan, be se kellett az oraira menni, annyira nem erdekelte es minket se:) A "fenyes szelek" idejen vegzett tanarok hittek az eszmeben, nekik nagy csalodas lehetett a rendszervaltas. Volt olyan tanarunk, aki egyes gyerekeket ki sem allhatott. Akkor nem tudtam miert, ma mar sajnos tudom:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 15:58:49

@cougarcat: Köszönöm a válaszod.Jó lenne egyszer egy ilyen autentikus helyen hávájozni... :D De több esélye van jelenleg a kis sárga madarak szigetének...
Az ágyméretnél lehet hogy csak magamból indultam ki, elég hosszúra nőttem...a kényszer nagy úr. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 16:00:43

@cougarcat: Oahu, na, megjegyzem magamnak, köszi.

2014.01.31. 16:17:37

@DieNanny [SZ,CH]: Miből gondolod hogy én nem voltam állatnevelő emberek körül? Irtam fentebb a nagyszüleimről, akik falun éltek - én hónapokat töltöttem náluk gyerekkoromban a nyári szünetben. Ne haragudj, nekem még mindig gusztustalan, hogyha valaki felakaszt egy macskát, azért mert "torkoskodott". Pedig ilyen dolgok történtek. Az az érzésem, hogy nem olvastad végig a hozzászólásaimat, és indirekte, másokat olvasva reagálsz. :) Én nem a falusi állatnevelő szokásokat biráltam, hanem az indokolatlan kegyetlenséget a kutyákkal és macskákkal szemben. Amúgy meg igen, állatvédő vagyok, és erre büszke vagyok, nem vagyunk egyformák! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 16:25:03

@shakti_rom: A mi ruszkitanárnőnk, az utolsó, a középsuliban egy fiatal, dögös, vörös, bögyös volt, meg is lett a neve: Bögyi.
Asszem, hogy egyszer elszólta valaki magát az osztályból, és a nőnek a fülébe jutott.De nem lett belőle semmi, nyilván hízelgett neki a dolog, vagy csak helyén kezelte az esetet... :D Az osztályfőnök is csak röhögött.Fiú osztály voltunk (elektroműszerész szak...) férfi osztályfőnökkel.Nem lehetett nagyon másra számítani...:-)) Régi szép idők.

blackhairlady 2014.01.31. 16:27:46

@nyuszigonosz/D/: En is regen olvastam oket, es eppen az iment toltottem le parat a Kindlere, ok fognak kovetkezni a sorban. Aztan szerintem eloveszem ujra Berkesit, talan szilvasit is, jo emlekeim vannak arrol az idorol amikor ezeket olvastam:) Kezdodik a lanyomnak a foci szezon hamarosan, kell a konyv a masfel oras edzesekre:)

Latcho Rom 2014.01.31. 16:30:07

@cougarcat: vannak emberek a neten, akik szeretik a figyelmet magukra vonni egy-egy "buzbombaval" - jobb hijjan, megha nem is gondoljak a dolgot komolyan, aztan tancikalnak oda/vissza.
ennyi.

blackhairlady 2014.01.31. 16:30:08

@bpetya75: A Cseri park maga volt a kanaan a regi idokben, minden jo program oda szervezodott. Most meg... A gyerekorvosunk ott van a parkkal szemben, mindig elcsodalkoztam hogyan megy tonkre evrol evre:(((

2014.01.31. 16:33:36

@mommmmo: Kb. igy, bár voltak jó pillanatok is. :)

@charlieharper (UK, de nem London!): De a 70-es években igen. A 80-as évek elejétől már effektive szétbomlott a szocializmus, csak ezt a tényt még buzgón takargatták. A 60-as évek vége és a 70-es évek teljesen más volt.

Még a végén kiderül hogy egy csodálatos, ösztönző, szines és lehetőségekkel teli világban nőttünk fel csak valahogy nem vettük észre! Emmán bizarr! :))

@geegee: Újragondolva neked valszeg Oahu lenne a legjobb, mert ha körülnézel sztem oda vannak tőletek a legjobb package deal-ek, Waikikire. Ez azért jó, főleg neked, mert igy jóval olcsóbb a repülő. És egy nagyvárosban a kaját is meg tudod oldani olcsóbban, ha minden kötél szakad. A hotelek a tengerparton vagy attól nem messze vannak, tehát nem muszáj kocsit bérelni és van egész normális tömegközlekedés. Azt hiszem ott van film tour is, ha éppen ez érdekel. :)

blackhairlady 2014.01.31. 16:36:07

@bpetya75: Szakszofonozni nem mindenki alkalmas. A lanyom is azt szerette volna valasztani, de nem igazan tudott mit kezdeni a hangszerrel, igy inkabb a tanar atiranyitotta a harsonara, az viszont nagyon jol megy. Hozzateszem, ezt az iskolaban lehet valasztani, van kb 30 fajta valaszthato tantargy ami rendesen iskolaidoben van mint a fo tantargyak, kettot valaszthat a gyerek, illetve 8.-ban harmat ezek kozul.

2014.01.31. 16:36:08

@shakti_rom: Ez igaz, de még igy se fogom magamra venni. :) A mega nagyüzemi állattartás amit kritizáltam meg éppen nem falusi dolog, ráadásul itt van Észak-Amerikában.

Mennem kell a munka világába. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 16:36:47

@**mimi**:
Vagyunk ezzel igy egy paran, nincs benne semmi ;)

@cougarcat:
Ne stresszeld magad, valamiert nem ertik, hogy mivel van problemank... sebaj, hiszen:
"Mig vilag a vilag es a Fold kerek
Mindig lesznek rockerek (vagy diggerdriverek?)" ;)

Latcho Rom 2014.01.31. 16:38:21

@cougarcat: rad gondoltam stuncike? :)) jo munkat olvtasno :)

Latcho Rom 2014.01.31. 16:39:26

@Kövérmadár [swe]: hallom a hajo kurtjet, csomagolj vazz!!!!

blackhairlady 2014.01.31. 16:42:07

@DieNanny [SZ,CH]: En is dicsekedek, mert 1. osztalytol kezdve minden evben kaptam jutalom konyvet. Vagy a jo tanulmanyi eredmenyemert, vagy a sportteljesitmenyemert, es a kozgazban 3 eveben is azert mert egyetlen percet sem hianyoztam az iskolabol:)))
Az elsos jutalomkonyvem viszont, amit a kituno tanulmanyi eredmenyemert kaptam, nagyon talalo cime volt: A vilag legrosszabb gyereke:DDD

Latcho Rom 2014.01.31. 16:43:21

@blackhair-lady: en mindig azt hittem hogy azok a fuvos hangszerek amiken likakkal, billentyukkel kepzed a hangokat - fuvolak, szaxik, klarinetok "konnyebbek" mint a rezes, szajjal kepzett hangu hangszerek, trombon, harsona, trombitak.
De en laikus vagyok, huros hangszereken tudok, nem fuvosokon..

blackhairlady 2014.01.31. 16:48:19

@mommmmo: Nekem jo elmenyeim vannak az uttoros idokrol, imadtam a rengeteg programot. Orosz teadeluta, igazi szamovarban forrt a viz, klubhazat epitettek a szulok, mi gyerekek keszitettunk jatekokat, rengeteg sportrendezveny volt, es az orszagos riadolanc volt a csucs, reggel a radioban kellett hallgatnunk az instrukciokat es menni ahova mondtak. szerintem jo volt:)
Amugy en voltan az egyik legjobb oroszos altalanosban, es november 7.-en mindig en mondtam a Varj ream c. verset oroszul. Eloszor elhangzott magyaru, majd jott a zenes resz Vamosi Janostol, es vegul en kezdtem el nagy elannal szavalni oroszul. Klassz volt:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 16:49:09

@shakti_rom:
A hajo csak vasarnap este indul, a repulo pedig holnap 7:15-kor, van meg egy csomo idonk ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 16:51:46

@blackhair-lady:
A fizika, atomfizika, kvantumfizika is valaszthato? :)

DieNanny CH 2014.01.31. 16:53:51

@cougarcat:

Akkor valószínűleg félreértettelek. Azt hittem, nem értesz egyet Diggi olyan kijelentésével, hogy kutyát vagy macskát ölt. Mert ő egy szóval nem mondta, hogy kínzott!
Én is állatvédő vagyok - józan keretek közt. Jobban mondva, nem bántok állatot.
Ha süllyedő hajóról kellene mentenem - először embert mentenék. Emiatt sokszor nem értem a hajléktalant sem: kutyája van... Persze, azt is hallom, hogy kell neki egy társ. De szerintem EZ állatkínzás. Hogy nem kap rendes kaját, meg ellátást.

Latcho Rom 2014.01.31. 16:55:38

@DieNanny [SZ,CH]: Jobb nekik egy csovessel, mint koboran, hm?

blackhairlady 2014.01.31. 16:56:52

@shakti_rom: En is, de kiderult, hogy a szaj szerkezete nagyon fontos, hogy helyezkednek el a fogak, milyen az ajak, stb... nem ertek hozza, csak amikor a fuvosokat valasztotta a lanyom, a tanar sok hangszert kiprobaltatott vele, es kozben magyarazta, hogy mi miert nem jo.

blackhairlady 2014.01.31. 17:00:19

@Kövérmadár [swe]: A fizika (Science, amiben a kemia es biologia is benne foglaltatik) fo tantargy, viszont minden tantargy 3 szinten valaszthato, normal alap kepzes, PreAp, ami emelt szint, es Gifted, ami a "zsenik" osztalya. itt nem hagyjak elkallodni a tehetsegeket:)
Eppen ezert minden tanulonak egyeni orarendje van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 17:01:59

@blackhair-lady:
Ez egy baromi jo rendszernek tunik!
Arra is forditanak idot / energiat, hogy kideruljon kinek mihez van affinitasa?

blackhairlady 2014.01.31. 17:04:52

@DieNanny [SZ,CH]: En is allatvedo vagyok, ezert nem tartok semmilyen allatot:) Pluss allat es muvirag, ez valo nekem:DDD

blackhairlady 2014.01.31. 17:07:22

@Kövérmadár [swe]: Bizony, en is meglepodtem. Itt tenyleg figyelnek a tehetsegesekre. A gimiben meg meg kulon kutato orakat is fel lehet venni sok fele tantargybol. Most lesz nekunk is aktualis, es akkora a valasztek, hogy nem tudjuk mi mellett dontsunk.

2014.01.31. 17:08:07

@DieNanny [SZ,CH]: Azt hiszem ez egy parttalan vita. Nem látok semmi okot arra hogy diggerdriver a mai körülmények között macskát vagy kutyát öljön. De ha te igy szerettek élni - hát rajta!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 17:20:51

@blackhair-lady:
Na, akkor meg egy erv az Amerikaban felnoves mellett... nekem csak az jutott, hogy amikor nem voltam eleg kozepszeru, megprobaltak a human szakos tanarok alaposan lehuzni, mert mi az, hogy nem tanulok verseket...

Ha ujra kezdhetnem, biztosan ott szeretnem kezdeni.

@shakti_rom:
Az :)

DieNanny CH 2014.01.31. 17:25:23

@shakti_rom:

Ebből is látszik, hogy minden ember másmilyen. Én úgy gondolnám, hogy nem akarom, hogy más is osztozzon a nyomoromban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 17:28:18

@cougarcat: Tulajdonképpen már most indulnék, csak előtte el kell menni a bankba zárás után... :D De talán majd egy pár év múlva.Köszi a tippeket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 17:33:20

@shakti_rom: Ami még jó volt az orosz nyelvvel kapcsolatban, hogy a hetedikes könyvünket (1987) a Sajdik Ferenc karikaturista illusztrálta.Nahát, besz@rtunk a röhögéstől minden egyes olvasmánynál. :D Telitalálat volt, szerintem sokan szerették meg magát a nyelvet is.
:-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 17:39:20

@geegee:
Ne mondd mar, hogy egy kutatoi fizuval nem jon ossze egy hawaiiiiiiii (ezt nem tudom hany i-vel kell irni :) ) utazas!

Vagy mar ti is inkabb az 500-asokat eszitek, csak boltba ne kelljen menni? ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 17:41:46

@DieNanny [SZ,CH]:
A kutya megolese nem hiszem, hogy nevelo celzatu dolog.

Latcho Rom 2014.01.31. 17:45:55

@DieNanny [SZ,CH]: Ha a nyomorom tobbet ad az allatnak mint a koborlet, az nem allatkinzas. Eteti ha tudja, itatja, behuzodik vele egy melegebb kuckoba.

Latcho Rom 2014.01.31. 17:47:11

@geegee: sajdik vilaghiru lett volna kulfoldon, sok mas magyar karikaturistaval egyetemben...el o meg?

Simon Hasonmasa (TW) 2014.01.31. 18:00:47

@mommmmo: azt hiszem Ignatyenko volt a neve es felelmetes volt

morsels (törölt) 2014.01.31. 18:13:24

@mommmmo:
Azert a psycho es a hypnotist kozott van kulonbseg :-).

De te tenyleg komolyan gondolod, hogy ez ilyen kommunista probalkozas tomeges agymosasra? Vagy nem ertem.

Ilyen musorok voltak a vilagban mindenhol, mostanra talan lecsengett, meg nem is olyan nagy dolog, de volt nalunk is (nem Magyarorszagon) a foiskolaban egy ilyen. Erdekes volt.
Es igen, az elejen mindenkit 'ellenorzott', hogy kepes-e hipnotizalni.

bpetya75 2014.01.31. 18:30:39

@blackhair-lady:

Általánosban a Toldiba, gimiben a Munkácsyba. Szerettem mindkettőt.

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem használt ilyet a csaj. Most már majdnem akkora, mint az édesanyja, de korábban sem volt ilyenje.

@shakti_rom:

'89-'93. Az Orr, A köpönyeg, Ivan Iljics halála. Ilyesmikre emlékszem.

Latcho Rom 2014.01.31. 18:37:23

@bpetya75: 68-72, klasszikusok, tolsztoj, gogol, dosztojevszkij
aztan a modernek, suksin, bulgakov, ajmatov

mommmmo 2014.01.31. 19:04:24

Nem csak, vicceltem a zombikiserlettel. Nekem az Ignatyenko jelensegben is az volt a legfelelmetesebb, mint az osszes tobbi jelensegben amit felsoroltam, hogy mennyire sz@rtak a gyerekek emberi meltosagara.
Lasd marha jo buli volt a levegoben biciklizo kover lanyt kirohogtetni, tanari segedlettel. Szerintem ma eszmeletlen botrany lenne egy ilyen dologbol, nyugaton biztos, de szerintem nalunk is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 19:21:44

@cougarcat:
Persze. Teljesen igazad van.
A 70-es évek falusi világa más volt.
Akkor még senki nem ivartalaníttatott kutyákat-macskákat.
A városi ember sokkal kegyetlenebbül bánik az állatokkal mint a falusi.
Önmagában már az állatkínzás mikor szánhúzó kutyákat vagy kotorékebeket tartanak panelban. Aztán ha felszedi a parkettát akkor hétvégén útban a telekre kiteszik a Zsiguliból.
Vidéki embernek eszébe nem jutna olyan baromság hogy élő nyulat vegyen a gyereknek húsvétra. Annak a sorsa is az utcán végződik. Az aztán szép dolog mondhatom.
Alapvető különbség hogy a vidéki ember haszonállatot tart a városi meg hobbiállatot.
A haszonállatnak ha nem a húsáért vagy valamilyen termékéért mit tojás méz tej tartják akkor feladata van amit keményen számonkérnek rajta.
Az egerek ritkításáért a macska fővesztés terhe mellett felel.
Ha viszont kiváló egerésző akkor nagy becsben van tartva.
Anyám 80évesen tükörjégen csúszkálva is elment mindennap a boltba hogy a macskája friss langyos tejet igyon.
Nagyapám gulyás volt. Hízóbika csordát gondozott. A kutyái sokszor megmentették az életét.
A vidéki ember évszázados kialakult szokásrendszer alapján viszonyult az állatokhoz.
A városi emberre hirtelen és kialakult kultúra nélkül tört rá a hobbiállattartás szenvedélye.
Ezért viszik be az agarat a panelba. Mert az olyan elegáns. A kutya meg szenved mert a veleszületett mozgásigényének töredékét sem kapja meg.
Vidéken általában ha el kellett tüntetni egy alom kutyát-macskát vagy valamelyiket el kellett pusztítani általában a gyerekekre vagy kamaszokra bízták. Néha a vadőrre.
Nem csináltak belőle lelkiismereti problémát.
Apám nagyon kemény ember volt, mikor 13éves voltam azt mondta nekem kell leszúrnom innentől a disznókat.
Apámnak nem szabadott nemet mondani.
Persze előtte már hosszú évekkel ott kellett lennem és nézni.
Lassan betanított a hús feldolgozásába is.
Odaadott egy sonkát hogy formázzam meg. Ha nem sikerült akkor az ment a kolbászba. Egymás mellett dolgoztunk, mindig magyarázta ezt így kell vágni az ott könnyebben elválik, mennyi só kell a kolbászba stb...
Megtanított hastokon bontani és rénfán.
Szalmával perzselni és gázzal.
Minden évben jutott télen 5-6 disznóvágás. Kettő nekünk a többi a rokonoknak.
Manapság a városi népek fizetnek azért hogy részt vehessenek egy disznóvágáson.
Apósomnál vágtam az utolsó 3vagy négy éve.
Apósom az az igazi régivágású gazda akit szeretnek az állatai.
Szinte ért a nyelvükön.
De ha le kell vágni akkor ő is megfogja keményen.
Én elhiszem hogy nehéz ezt megérteni felfogni olyanoknak akik nem ebben nőttek fel.
Mégis akik legjobban támadják azok pont a nagyüzemi állattartás termékeit eszik ami nagyságrendekkel kegyetlenebb mint a háztáji.
Persze amit nem látunk az nincs.
Így működik a világ.

2014.01.31. 19:58:55

@cougarcat: nem ezt mondtam, de amit a mmmo leirt, olyanrol sehol nem hallottam. Tiszta dilihaz, sot ha nem irta volna, hogy ez az iskolaban volt, akkor azt hinnem a Harshegyen volt.
Nalunk csak annyi volt, hogy valami idetlen iskolaunnepre nyakkendo, reggel a tornaterembe az egesz iskola es amig az enekkarosok enekeltek, addig folyamatosan ajultak a kolkok, mert nem volt levego a tornateremben.
@diggerdriver: pontosan, most is hatalmas a kulonbseg nalunk es a londoni kollegaim kozott. Azt hiszik, hogy az M&S hus a manna

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 20:19:31

@charlieharper (UK, de nem London!):
Pedig mommo nem írt hülyeségeket.
Cifra dolgok történtek akkortájt.
13éves koromban mindenkinek el kellett menni orvoshoz és megnézték van e fitymaszűkülete a fiúknak.
Frankón elő kellett venni és hátrahúzni a bőrt.

mommmmo 2014.01.31. 20:28:21

@diggerdriver: de annak talan lehet nemi ertelme, ha van akkor segitenek rajta nem? De va valakinek kicsi a melle akkor mi van, kap szilikoncicit a szocialista allamkasszabol? (szerintem senki nem kapott)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 20:32:33

@mommmmo:
Ha valakinek kicsi a melle azt szájon keresztül csöcsörészik:))))))))))))))))

2014.01.31. 20:55:31

@diggerdriver: figyelj, nalunk ilyen nem volt, 13 evesen pedig mar javaban Eszak-Afrikaban voltunk. De meg senkitol nem hallottam a kornyezetemben hasonlot. Ja, es aztan nalam nezhettek volna :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.31. 21:04:15

@diggerdriver:
Ezt meg nekem is kellett, soha olyan megalazo elmenyem nem volt.

mommmmo 2014.01.31. 21:25:57

@Kövérmadár [swe]: na de ha nektek kellett menni a dokihoz, azzal mi a baj??
Hozzank a doki jott ki, es kis fos csoportokban meregettek meg mindenkit, ugy, hogy mindenki tudott mindent. Most is tudom kinek volt az osztalyban a legnagyobb, a feleseget is ismerem azota, bar nem gratulaltam neki a nagy fogashoz.

DieNanny CH 2014.01.31. 21:28:09

@diggerdriver:

13 éves korban már eléggé késő nézni. Legjobb már csecsemőkorban.

DieNanny CH 2014.01.31. 21:29:47

@mommmmo:

Na, várjál, te lány vagy, honnan tudsz a fiúk méreteiről?

2014.01.31. 21:32:22

@DieNanny [SZ,CH]: hat nekem az egesz iskola gyanus, ahova jart.

mommmmo 2014.01.31. 21:37:12

@DieNanny [SZ,CH]: Istenem, hat nem tudjatok milyenek a kiskamaszok, szalt a hir!!
Amugy ha hiszitek ha nem, ez az igazsag. Lehet, hogy valami perverz elvtars volt az egeszsegugyi kader nalunk, ranezett a kigyujtott adatokra, elkepzelte a begyujtes modjat, es arra maszturbalt vagy mittudomen.

2014.01.31. 21:57:45

@diggerdriver: Köszi hogy vetted a fáradtságot ezért a magyarázatért. Tegnap amit irtam neked a "nem állatkedvelővel" kapcsolatban dupla szmájli követte - mert valójában nem tudom elképzelni, hogy kegyetlen legyél állatokkal és igy akartam volna elsimitani a vitát. Az értékeidhez jogod van, ne érezd magad megtámadva. Én bár nem vettem aktivan részt benne, de tanúja voltam a disznóöléstől kezdve kacsatömésig a nagyszülői házban. A régi időkben mások voltak a játékszabályok ezt én is tapasztaltam. Igen, én is részese vagyok ennek a mega nagyüzemi állattartási problémának, talán ezért is zavar annyira, mert lelkiismeret furdalásom van. Igaz a vásárló is részese ennek de ettől az országtól elvárom hogy szabályozókkal próbálja megoldani és ne az legyen hogy most nekem vegának kéne lennem (én hiszek abban hogy szükségünk van állati fehérjére) - méregdrága free range árut én nem tudok megvenni. Szóval ez a mi sarunk, ezt itt kollektivan nekünk kell megoldani.
Egyes kedvenc állattartókkal szembeni kritika is jogos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.31. 23:13:14

@cougarcat:
Ezt hívják közös nevezőnek.
Rendben van ez így.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.01. 02:03:16

@Kövérmadár [swe]: Kutatói?Ja, hogy ösvénykutató...:-)
Hát most másra spórolunk, az az igazság.De mondom, majd egyszer.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.01. 02:04:56

@shakti_rom: Hát ja, van egy pár ilyen alkotó.Úgy tudom, hogy él.De a www biztosan tudja... :D

______________ (törölt) 2014.02.01. 02:10:39

@shakti_rom: az ncore torrentoldalt ajanlom, onnan nagyon sok mindent le lehet tolteni.
ill. van egy magyar konyves torrent is, ide most kod megadasa nelkul is lehet regisztralni, bar nem tudom, meddig: libranet.no-ip.org/signup.php
itt is megtalalhato a szerb antal vilagirodalma.

Latcho Rom 2014.02.01. 02:26:22

@sorsolo: nagy koszonet, megyek keresem!

Latcho Rom 2014.02.01. 02:28:06

@diggerdriver: ezt hivjak okos enged, taho giccsbazar szenvednek.

Szep joreggelt atyamfia :)

Kacorlakk 2014.02.01. 15:51:25

Gratulálok Nektek a kitartásotokhoz!

Egyet kérek tőletek, ne felejtsétek, sokan segítettek nektek. Ha megnyugszotok, ti is fordítsatok figyelmet a rászorultakra.

A sok itten bölccsel ne törődjetek. Itt sokan vannak, akik helyettetek mindig jól döntöttek volna, de egy szelet kenyeret azért már ne nagyon várjatok tőlük, végül is emberi joguk, hogy ne adjanak.

Örülök, hogy megírtátok, hogy utólag elolvastam. Jó tudni, vannak még ilyen kitartó fiatalok.
Boldog életet nektek!

skylla 2014.02.01. 18:48:02

most kaptam egy felszolitast, hogy mivel nem fizettem matricadijat magyarorszagon, ezert kb. 290 eurot kell fizetnem. mert az elsö felszolitasra nem reagaltam. az mar mellekes, hogy az elsö felszolitast meg se kaptam. csak azoknak irom, akik ausztriaban laknak es neha atemnnek msgyarorszagra. jo nagy atbaszas ez. persze kifizetem a 14 000 ft-ot, meg leszarnam az egeszet, de ez atbaszas. tapasztalatok?

skylla 2014.02.01. 18:50:15

@skylla: ugy ertem, CSAK a 14 ezret fizetem ki, vagy bebizonyitjak, hogy küldtek mar egy hivatalos ertesitest.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 22:16:51

@diggerdriver: "Ezért viszik be az agarat a panelba. Mert az olyan elegáns. A kutya meg szenved mert a veleszületett mozgásigényének töredékét sem kapja meg.
Vidéken általában ha el kellett tüntetni egy alom kutyát-macskát vagy valamelyiket el kellett pusztítani általában a gyerekekre vagy kamaszokra bízták. Néha a vadőrre.
Nem csináltak belőle lelkiismereti problémát."

Hát, most vagy azt fogod mondani, hogy szenvelgő p.csa vagyok, vagy nem is reagálsz, de van egy-két tévedésed ebben a tárgyban.

Az agarak mozgásigénye legendásan nagy. Kb. mint az oroszlánoké...azaz napi 18 órát döglik, majd rohan 15 percet, mint akinek az eszét vették, aztán dörgölőzik, kajláskodik a gazdájával, eszik majd ismét döglik 18 órát :). Agarásztunk évekig, angol agarakat tartottunk és egy whippet-et is.

A városiak hobbiállat-tartásáról csak annyit, hogy mindig is voltak kedvtelésből tartott állatok, ez nem a 20. század vívmánya. Kutyát, macskát, kanárit, papagájt, sőt, majmot is tartottak már évszázadokkal ezelőtt is házi kedvencként.

Sokáig gondoltam én is azt, hogy városban tartani állatokat kegyetlenség...aztán láttam, falun hogy tartják a házőrzőket. Egész életükben egy kétméteres láncon. (Van persze kivétel,mint minden alól). Annál hidd el, a panel is emberségesebb. Nincsenek egészségesebb, kiegyensúlyozottabb kutyák, mint a lakásban, gondosan tartott állatok. Azokat ritkán kell elaltatni, mert a láncon 'megvesztek'...

Disznó. Ha van állat, amelynek nagy a mozgásigénye, mégis egy kutricába zárva tartják, amelyben alig tud megfordulni, az a sertés. A régi ridegtartást már nagyon kevés helyen csinálják, ellenben a hízlalás az teljesen természetes. Pedig valójában állatkínzás az is. Hiszen az állatot a természetes igényeinek a kielégítésétől teljesen megfosztva tartják haláláig.

Nem is tudom, láttam-e egyáltalán olyan portát, ahol aránylag normálisan tartották volna a haszonállatokat és nem úgy, mint mozgó húst, vagy tojásgyárat.

Lovak. Hány falusi lovat láttam már, csomós, csimbókos szőrrel, beesett háttal szekeret húzni. Borjak. Szép kis eljárás a szopós borjú hízlalása is, igaz? A libahízlalás is szép ügy. Azt is falun művelik, tudtommal...

Rövid ideig éltünk vidéken, kecskéket, nyulakat tartottunk. Amikor vissza kellett költöznünk a panelba, vigasztalásként alvás előtt mindig Gonda Irén: Ezer kérdés, ezer válasz a ház körüli állattartásról című művét olvastam. Ez egy kérdés-válasz gyűjtemény, melyet az állattenyésztési lapoknak tettek föl sok év alatt az olvasók. Na ott voltak cifra kérdések...pld. hogy úgy tudja - falusi ember - hogy a kotlós szemét be kell varrni, hogy ne lássa az idegen tojást. Vagy hideg vízbe kell dobni, hogy abbahagyja a kotlást. Meg egyéb cifraságok.

A gyerekeknek, kamaszoknak odaadott, elpusztítani való alomról meg annyit, hogy a gyerekek kegyetlenek. Ha a szülők tényleg nem csináltak lelkiismereti problémát abból, hogy a kis csemetéik esetleg órákig kínozzák a tekergő, vak kölyköket a likvidálásuk előtt, hát gratulálok. De miért is lett volna lelki törésük, hiszen az elaggott kutya agyonütése, kővel a nyakában dögkútba, folyóba dobása sem volt gond.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 00:07:52

@skylla: Hogy találtak meg a magyarországi autópályások/rendőrség?Be van regisztrálva a külföldi címed náluk?Nahát, én ez utóbbit sose tenném... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 00:18:25

@skylla: Ja, még annyit, hogy Magyarországon valami olyasmi van, hogy vélelmezett levélátvétel (most nem tudom, hirtelen a pontos nevét).Szóval kiküldik, aztán ha nincs reakció, akkor még egyszer és utána automatikusan úgy kezelik a dolgot (úgy vélik) hogy te azt megkaptad, elolvastad.
Az ember esze megáll, ekkora köcsögséget.És mindez jogi, törvényi szinten is.Elvileg ez a magyar címekre igaz, de gondolom így kezelik a külföldi címeket is.
Nagyon helyes, hogy nem ijedsz meg, szívasd őket, ahogy tudod.Csak arra vigyázz még, hogy a 14 ezer befizetésével elismered, hogy volt valami gixer a részedről.Ez is egy undorító dolog a magyar hivataloknál.Holott esetleg csak azt akarnád, hogy ne legyen nagyobb a kiadás...Írjál még róla, hogy hová fajulnak az események.Ha úgy gondolod, 120%-ra is neked van igazad, írjál a totalcar.hu oldalnak is, szeretik felkapni az ilyen dolgokat.300 ojró már komoly pénz ahhoz, hogy az ablakon repüljön ki...

Mondjuk az osztrákok se mennek kötsögségért a szomszédba.Gondolok itt az autópályás IG-L-es sebességkorlátozásokra, ahol kiszabnak az emberre több ezer, tízezer eurókat is... }:-[

skylla 2014.02.02. 09:32:20

@geegee: köszi a tanacsot, ez nagyon szomou. ilyesmiket olvastam en is forumokon.
nem tudom, honnan van meg a cimem, nem regisztraltam sehol. szerintem a ket orszag között lettrejött valami megallodas, es az osztrakok kiadtak a magyaroknak cimem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.02. 10:05:52

@diggerdriver: Nem kötelező természetesen.

Annyit még, hogy a te emlékeid igazságát nem nullázza le az én emlékeim igazsága. Ez az érem másik oldala.

Az, hogy ki miben nő fel, mit tart természetesnek, meghatározza a nézőpontját is. Esetleg vak lesz más szempontokra, mint gyakran látom a vidéki, paraszti életet romantizálóktól, a vidéki emberek természethez, élőlényekhez való viszonyát romantizálóktól.

Én vidéken szeretnék végre élni, de nincsenek illúzióim sem a vidéki emberek állatszeretetét, sem a mezőgazdasági munka szépségeit illetően. Ennyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.04. 03:53:04

@skylla: Hmm, érdekes.Én úgy tudtam, hogy csak idénre, vagy jövőre lesz kész az egységes, európai rendszámadatbázis, ahol lát mindent mindegyik ország hatósága...(a rohadékok, összeszövetkeztek... :-) )Legalább is mondták ezt 2012-ben.
Az lesz majd a szép világ, mikor egy kinti (te esetedben osztrák) behajtócég automatikusan kifizeti, átveszi a bírságodat (amiről esetleg te nem is tudsz...nehogy tiltakozni tudj) és utána meg kifizetteti veled ötszörös áron, mivel osztrák béred van, nyilván belefér az is...és ha nem fizetsz, be tudja hajtani, mert ismeri a törvényi lehetőségeket.És mindezt majd oda-vissza, a hasonló magyar cég szívatja majd az Ausztriában megbírságolt magyart, stb... :-(((
Hallottam már ilyet, remélem nem lesz igazam...
Ekkor jön el majd a rendszámforgató berendezés ideje... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása