oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 02. 06:52,  Rajzoltak nekünk egy új rendszámot 348 komment

2013. december 02. 06:52 Határátkelő

Rajzoltak nekünk egy új rendszámot

Az ügyintézés gondolatától egy Magyarországon szocializálódott ember általában rögtön lábrázást kap, sőt, így van ez a világ legnagyobb részén. Az egyik kivétel Svédország, ahol kicsit másként mennek a dolgok, derül ki Bandi Republic mai történetéből. Szombaton megnéztük, mit érdemes tudni annak, aki Svédországban képzelné el a jövőjét, ma pedig a hétköznapokban élhetjük át, mi történik akkor, amikor ellopják a rendszámot az autónkról.

Cím_1.jpg

„Egy szép augusztusi napon a kocsink felé közelítettem, amikor is arra lettem figyelmes, hogy az első rendszámnak hűlt helye. Ijnye, gondoltam, hát valamilyen parkolási balesetben elveszhetett, és még észre sem vettem.

Csodálkoztam ezen, mert eddig sosem fordult ilyesmi elő a praxisomban, de amikor hátulról is szemrevételeztem a gépjárművet, akkor rá kellett döbbennem, hogy mindkét rendszámot lelopták.

Az első dolog, ami eszembe jutott, hogy mennyivel szerencsésebb ez az eset annál, mintha csak a két rendszám heverne az autó hűlt helyén a parkolóban. Aztán nyomban jelentkezett a kelet-európai szorongáshullám, ami a hiányzó rendszám pótlásának felszínes gondolatára is majd' ledöntött a lábamról.

Ha valaki már végigszívott egy ilyen történetet Magyarországon, vagy van róla elképzelése, hogy hogyan zajlik a dolog, akkor kérem szépen, hogy a kommentben ossza meg velünk; addig én elmesélem, hogy Svédországban miként megy az egész.

Baráti nyitvatartás a rendőrség ügyfélszolgálatán.jpgBaráti nyitvatartás a rendőrség ügyfélszolgálatán

Nos, nyilván egyből telefonáltunk a rendőrségre, hogy feljelentést tegyünk. Nem reménykedtem benne, hogy megtalálják, viszont szerettem volna megelőzni azt a kellemetlen pillanatot, amikor felkeresnek mondjuk egy bankrablás gyanúsítottjaként, amit a mi rendszámunkat viselő kocsival követtek el. Továbbá abban is reménykedtem, hogy felokosítanak a bürokrácia útvesztőjében történő szopórollerezés tekintetében.

7 perc alatt túlestünk a híváson. Kaptunk egy iktatószámot és tájékoztattak arról, hogy megrendelik nekünk az új rendszámot, majd kisvártatva küldik postán egy csekk kíséretében és ennyi.

Ha netán addig is szeretnénk az autóval járni, akkor fáradjunk be bármelyik rendőrkapitányságra, ahol további 180:- korona (noha alapszabály, hogy nem váltunk át, de az érdekesség kedvéért: kb. 6000 forint) fejében kapunk ideiglenes rendszámot. Oszt' jónapot, aviszontlátásra!

Fél óra múlva már bent is voltunk a yardon, ahol éppen egy ügyfél sem volt rajtunk kívül. A farmert és pólót viselő ügyintézőnek előadtuk a sirámunkat, bemondtuk az ügyiratszámot és boci szemekkel néztünk.

Szerintem ezért fölösleges volt pénzt kiadni. én is simán megrajzolhattam volna....jpgSzerintem ezért fölösleges volt pénzt kiadni. én is simán megrajzolhattam volna...

Svédes egyszerűséggel nem szaroztak, hanem a helyszínen rajzoltak nekünk egy új ideiglenes rendszámot addig, míg le nem gyártják a véglegest. Én csak pislogtam, pedig már nem először tapasztaltam meg, hogy a svéd bürokrácia végtelenül júzerbarát és néha megdöbbentően egyszerű.

Zökkenőmentest akartam írni, de azért az sajnos nem jött össze. Teltek-múltak a napok, a hetek, majd a hónapok, és én csak ezzel a rozzant játékrendszámmal jártam, a kutya sem szólt semmit a pótlással kapcsolatban.

Közben megkaptuk a határozatot a rendőrségtől postán, hogy a nyomozást sikertelenül lezárták, meg küldtek csekket is az ideiglenes rendszám költségeinek fedezése érdekében (180:- korona), de az új rendszámnak se híre, se hamva.

Úgy bő 3 hónap elteltével azért már csak megemeltük a telefont, hogy most mégis akkor mi van. A rendőrségen nem tudták megmondani, hogy hol került porszem a gépezetbe, de átkapcsoltak (!) a megfelelő hivatalhoz, ahol megtudtuk, hogy valaki elfelejtette megrendelni az új rendszámot. Megnyugtattak, hogy majd most.

A kék dobozban csavarszett.jpgA kék dobozban csavarszett

Ez egy hétfői napon történt, pénteken már a postaládánkban volt az értesítés, hogy megérkezett a cucc. A pöpec csomagolásba még csavarokat is tettek fehér műanyag kupakkal, hogy erre se fájjon a polgár feje.

Összefoglalva tehát az ügymenet a következő volt:
• egy telefon a rendőrségre (7 perc)
• egy opcionális vizit a rendőrségen az ideiglenes rendszámért (15 perc)
• egy séta az újragyártott rendszámért a postára, ami valójában a szupermarketben van, ahova eleve járunk (nyitva minden nap 8-22)
• 2 csekk befizetése az internetbankon keresztül

Kérdezném, hogy ezt hogyan lehet fájdalom mentesebben megoldani.

Svéd rendszámológia az érdeklődőknek és mindenkinek, aki szereti

Amint az a fenti képen is látszik, a magyarhoz hasonlóan itt is 3 betű, 3 szám a felállás, csak más a betűtípus. Az EU-s kék sáv opcionális, és van amerikai rendszámméret is a sok tengerentúli autó kedvéért.

Az 1973 óta érvényben lévő jelenlegi rendszerben semmilyen információt nem hordoz az azonosító. Ma már nem is egymás után jönnek a betűk, miután 2005-ben kifutott az utolsó X-es sorozat, szóval nem lehet megmondani, hogy az A-s rendszám 1991-es, míg az M-es 2013-as. Teljesen random az ügy, minden leadott rendszámot újrahasznosítanak némi karanténban töltött idő után.

Azért egy dolog mégis kódolva van, mégpedig a műszaki vizsga esedékességének ideje. Ha az utolsó számjegy 1-es, akkor januárban jár le a vizsga, ha 2-es akkor februárban és így tovább. Még mielőtt megkérdeznéd: 0 az december és május, illetve június nincs.

Persze akkor is vizsgáztatnak kocsikat, hiszen itt nem egy adott napon jár le a műszaki vizsga érvényessége, hanem van egy majd' 4 hónapos időkeret a vizsgáztatásra, ami szintén nagyon ügyfélbarát módon zajlik.

Az egyedi rendszámok tekintetében igen szabadra ereszthetjük a fantáziánkat, mert 7 karakterig szinte bármit választhatunk. még a normál rendszámnál nem használt I, Q, V, Å, Ä, Ö betűket is beleszőhetjük az üzenetünkbe, ha nem sajnálunk 6000:- koronát (200 ezer forintot) ezért a mókáért.

Természetesen offenzív szöveget nem engedélyeznek, csakúgy, mint a normál rendszámok esetében, ahol 91 betűkombináció be van tiltva (pl: wtc911, apa=majom, gay, kgb, lsd, sex, www...).

taxi rendszám.jpg

A taxik sárga rendszámot kapnak, a diplomaták kéket.

diplomata rendszám.jpgDiplomata rendszám. az országkódot demokratikusan ABC-sorrend alapján osztják.

A svéd egyenlőségpárti mentalitás jegyében a külképviseletek nem valamiféle hierarchia alapján kapják az azonosítót (mint Magyarországon, ahol az USA DT 01-xx), hanem az országok neve után ABC-sorrendben. Például AA: Dél-Afrika (Afrique du Sud), AB: Albánia... FN: Új-Zéland. Az utolsó betű pedig a diplomata státuszát jelöli - például A: nagykövet, E: konzul, stb.)

A kedvencem azonban a svéd hadsereg által 1906 óta változatlan formában használt végtelenül egyszerű rendszám, ami remekül mutat akár egy egyébként unalmas fehér Volvo kombin is.

katonai.jpg

Az egyszerűség mellett az átláthatóság is jellemzi a svéd rendszám-szisztémát. A közlekedés felügyelet például kreált egy remek applikációt, melynek segítségével a mobilunkról is elérhetünk rengeteg adatot bármely tetszőleges autóval kapcsolatban a rendszáma alapján.

Az adatbázis azonnal kiköpi az autó technikai paramétereit, alvázszámát, az eddigi tulajdonosok számát, hogy mikor jár le a jelzáloghitel, ha van rajta, hogy importált-e a kocsi, vagy svéd forgalomba helyezésű.

Megtudhatjuk, hogy mennyi az éves adója a járműnek, mikor esedékes a befizetés és még számos más információt, ami igen hasznos lehet használt autó vásárláskor. Ez természetesen mind ingyenes szolgáltatás, de ha kíváncsiak vagyunk például a tulajdonos kilétére is, akkor 3:- korona (100 forint...) fejében elküldik nekünk sms-ben a részleteket.

Nem csoda, hogy itt nem kell magunkkal hurcolni az egyébként A4-es méretű forgalmi engedélyt, hiszen az semmilyen plusz információt nem hordoz az adatbázishoz képest.

Ha további részletekre is kíváncsi vagy, akkor látogasd meg ezt a linket vagy a kedvencemet, a nemzetközi rendszámokkal foglalkozó blogot."

Ha pedig csak simán Svédországról olvasgatnál, akkor ki ne hagyd Bandi Republic blogját, amit ide kattintva érhetsz el. Mert hát Bezzeg a svédek...

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia ügyintézés Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr915669565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.02. 07:44:34

Jézus!
A svédeknél lopják a rendszámot? Na persze ahol jegyrendszer van.....

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 07:55:29

Igen, rendesen meg van szervezve ez.

Majd írok az EU-s rendszámrendszerekről valamikor. Vannak érdekes eltérések.

Bebbi 2013.12.02. 08:05:24

Nagyon jo poszt, jol indult ez a het! :-)

Rovid kerdes a szerzohoz:

Nalatok a rendszam a tulajhoz vagy az autohoz tartozik? Marmint kocsicserenel megtartod a rendszamot vagy ujat kapsz?

Len.Mag 2013.12.02. 08:20:28

"mennyivel szerencsésebb ez az eset annál, mintha csak a két rendszám heverne az autó hűlt helyén a parkolóban"
A pozitív gondolkodás, kérem szépen :)

A mellékelt csavaroktól leesett az állam. Hol vagyunk mi ettől?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 08:23:20

Ha lesz autom, veszek majd ra sajat rendszamot :) 6e korona az semmi. Annyi kiegeszites, hogy az csak 10 evig marad az embere, utana hosszabbitani kell vagy ha nem akarja, akkior visszateszi a regit (azt hiszem a rendszam a regi marad, a sajat csak egy cimke, ami a regire mutat az adatbazisban, de ez nem biztos)

Az ugyintezes azert volt gyors es olcso, mert az adatbazisban lattak: fiatalember...Volvoval... raadasul kombi. Szerencsetlen! Akkor ezt a kort bevallalja az allam a szolidaritas jegyeben ;)

Jo kis poszt volt, en is sokat olvastam errol, szerintem is erdekes az autok rendszama!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 08:25:53

@Bebbi:
Az az autoe.
Amit veszel, az a tied, azt hurcolhatod magaddal, de nyilvan szolni kell.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Mindenkeppen, erdekelne!

@Len.Mag:
Mi eleg kozel... ti? Haaat... ;)
Azert itt sem tokeletes minden! Keretet ugylatom nem kuldtek...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 08:36:53

@Kövérmadár: " Az ugyintezes azert volt gyors es olcso, mert az adatbazisban lattak: fiatalember...Volvoval... raadasul kombi." Nalatok a szegeny fiatalok jarnak kombi volvoval? :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 08:37:41

Utazok eppen Stockholmba, be vannak fagyva a tavak :(

@Bebbi:
Orommel! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 08:45:20

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Hat nem is azok, akiknek Mustangjuk van ;)

Nem a szegenyek autoja, bar meg nem lattam szegeny svedet, aki dolgozik. Azert a nyomorgashoz mar legalabb akkora teljesitmeny szukseges, mint egy atlagos elethez.

Egy sved kollegam, velem egykoru mondta, hogy azert mindennek van legalja. Volvot venni ezen a hataron tul van :)
Alapvetoen nem rossz auto, de marha draga egy S80-as. Kombit meg... elobb szaradjon le a phocsom! Onnan a kovetkezo lepes a VW Transporter + 3 gyerekules bele.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.12.02. 08:45:49

@Bebbi: szia. a kocsihoz tartozik, ahogy azt mar elhizottmadar mondta. az egyedi rendszmot linkelik a kocsi rendszamahoz, s ha ujat veszel at kell regisztralni.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.12.02. 08:47:31

@Kövérmadár: midenkinek mas funkciot szolgal egy auto. szerintem a kombi nem csak praktikus, de jol is nez ki.

egyebkent gyerek van nalatok? babakocsit szoktal cipelni meg ezer mas motyo tarsasagaban?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 08:49:06

"Kérdezném, hogy ezt hogyan lehet fájdalom mentesebben megoldani."

mondjuk nem kell 3 hónapot várni rá, mert nem felejtik el megrendelni.
felháborító, mi folyik ott nyugaton.ööö..északon.

LyukasBogrács 2013.12.02. 08:51:18

"jelzáloghitel, ha van rajta, "

Nincs. Jelzaloghitel az ingatlanon lehet. A kocsin kolcson.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.12.02. 08:51:25

@Babette_: azt tudni kell rolam, hogy a leghibatlanabb rendszerben is altalaban nalam tortenik valami, amire csak huzogatjak a vallukat, hogy ilyen meg nem volt.

meg akkor most mirol irtam volna??

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 08:52:17

"Az adatbázis azonnal kiköpi az autó technikai paramétereit, alvázszámát, az eddigi tulajdonosok számát, hogy mikor jár le a jelzáloghitel, ha van rajta, hogy importált-e a kocsi, vagy svéd forgalomba helyezésű.

Megtudhatjuk, hogy mennyi az éves adója a járműnek, mikor esedékes a befizetés és még számos más információt, ami igen hasznos lehet használt autó vásárláskor."

mennyi mennyi személyes adat...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 08:55:53

@bandirepublic: a hibátlan tökéletességről.
aztán elneveztek volna Norbi 2-nek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 09:04:40

@bandirepublic:
Persze, teljesen igazad van, csak vicceltem.

Nincs gyerek es ezekszerint mar csak te nem hallottad, hogy nem is tervezunk ;)

Ne gondold, hogy csak nalad van gond. Aposom anyukajanak 4 honapja megvolt a PNje csak elfelejtettek szolni, apos meg orjongott kozben, hogy mi van. :)
Valami mindig tortenik, de azert tulelheto dolgok.

@Babette_:
Itt nincsen szemelyes adat, mindenki mindent tud. Ha akarok, rakeresek bandi fizetesere es meg azt is megtudhatom, hogy mennyi hitele van. Persze ezert fizetnem kell es o is tudni fogja, hogy valaki ranezett.
Engem nem zavar, nincs titok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 09:05:51

@Kövérmadár: engem sem zavarna, de tudod, milyen felháborodás lenne ebből itthon?

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.12.02. 09:06:29

@Kövérmadár: sokat segit a gordulekeny ugyintezesen az adatok efele kezelese..

andaluzkutya 2013.12.02. 09:10:58

@Babette_: errefelé, a messzi északon divatja van annak, hogy minél több személyes adat mindenki számára hozzáférhető legyen. Érdekes módon nem nagyon hallani arról, hogy ezekkel rendszeresen visszaélnének...

@Kövérmadár: a kocsi nekem jelenleg egy használati tárgy. Majd ha kirepül az összes gyerek (még min. 13 év), akkor majd veszek valami élményautót, aminek nincs csomagtere és megtartom mellé az utolsó kombit, ha egy fogkefénél több cuccra lesz szükségem:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 09:12:12

@Babette_:
Sejtem.
Regebben nem ertettem, hogy miert nem hasznaljak a szamelyi szamot mindenre Mo-n. Itt ez mukodik es meg senki sem halt bele.
Barmit akarok, bemondom es kuldik a cimemre, kapom a hitelt, jon a szolgaltatas, barmi.
Kenyelmes, gyors, egyszeru es biztonsagos. Visszaelni meg mindennel lehet.

@bandirepublic:
Ez igy igaz! Ez egy oriasi pirospont ebben az orszagban.

andaluzkutya 2013.12.02. 09:13:23

@Kövérmadár: itt, tőletek nyugatabbra még névtelenül lehet rákeresni bárkinek az adóbevallására, de mostanában változtatást rebesgetnek, így akire rákerestek, értesítést kaphat arról, hogy ki keresett rá. És már csak a személyi számmal belépve lehet keresgélni.

andaluzkutya 2013.12.02. 09:16:47

@Kövérmadár: amennyire én tudom, de majd birca kijavít, a személyi számot a rendszerváltás után törölték el, mivel teljesen jogosan az állam nem bízott annyira magában, és azzal a negyven éves örökséggel nem is bízhatott annyira magában, hogy hitelesen mondhatta volna, hogy nem fog visszaélni ezekkel az adatokkal. Hogy őszinte legyek, Mo-n. én se biztos, hogy örülnék egy ilyen rendszernek... Itt nagyon kényelmes és hasznos és hátrányom még nem származott belőle.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.12.02. 09:17:41

Itt rendszám nélkül közlekedsz akár hónapokig is - amíg el nem készül az új. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 09:22:01

@andaluzkutya:
Nyilvanvaloan, de en most vagyok fiatal, nem aldozhatom fel ezeket az eveket, a legszebbeket mondvan majd 50-60 evesen ujra jo lesz. Legyen jo vegig, az elejetol az utolso pillanatig :)
A reflexeim most olyanok, hogy meg meg tudok zabolazni 480 lovacskat :)

Link elek 2013.12.02. 09:22:19

Megdobbento, hogy normalis orszagokban normalisak a hivatalok.
Ja, nem :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 09:26:38

@andaluzkutya:
Azert az sem egy rossz vilag, nah :)

Mo-on... ha mindig attol felunk, hogy mit csinal az allam, regen rossz, sajnos. Felnivalo pedig mindig volt eddig.
Sokat segitene ha kisopornenek mindenkit a Parlamentbol, aki 1990 elott szuletett es volt barmifele kapcsolata a regi rendszerrel a csaladnak. Tiszta lappal indulhasson az orszag.

@www.aonang.hu:
De ott a kormany is rossz oldalon van, nem? ;)

andaluzkutya 2013.12.02. 09:27:54

@Kövérmadár: Ha kevesebbet szívnál, akkor 50-60 évesen is lennének olyan jók a reflexeid :)))
Amúgy meg nem csak attól lehet jó, ha 480 ló van alattad, én pl. nagyon élvezem a kölköket is, de nyilván ha kirepülnek, már örömök után kell nézni:)

Herr Géza 2013.12.02. 09:31:26

@Kövérmadár: "...Azert itt sem tokeletes minden! Keretet ugylatom nem kuldtek... " - Na ne légy már ilyen rosszmájú...! Nyilván környezetvédelmi okokból volt olyan rovat a rendörségi bejelentön, hogy a keretet is ellopták-e... :))

peacefroggg 2013.12.02. 09:43:34

@Kövérmadár: csak vigyázz, mert jön a keretalkotó, aztán belefulladunk a sok keretbe :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.02. 09:46:49

@Kövérmadár: "A reflexeim most olyanok, hogy meg meg tudok zabolazni 480 lovacskat :)"

Nem bantaskeppen, de szerintem nem tudsz. Ahogy az emberek 99,99%-a sem tudna. :)

Igazabol aki 250 lonak erosebbet vesz es azt mondja hogy azert kell mert az elozo tul gyenge volt, akkor az a "tul gyenge" reszt egyenesben gyorsulasra kepzeli el. Ahhoz hogy te 100%-ig ki tudj autozni mar egy 300 lovas vasat is, rendszeresen palyanapokra kell jarni vagy lezart szerpentinen hajtani. Felkenni az aszfaltra evi 15-20 gumiszettet.

Nem azt mondom hogy atlagember ne vegyen 460 lovas kocsit. Hogyne vegyen! Mindenki vegyen aki esszel tud vezetni es meg tudja fizetni, de aki azt mondja hogy azert vett 460 lovasat mert a 300 neki nem eleg az vagy nagyzol vagy csak egyenesben gyorsul lampatol lampaig. :)

Nyilvan nekem is az almaim netovabbja egy Nissan GT-R, de soha nem mondanam ra azt hogy meg tudom zabolazni a 485 lovat. :D
Valojaban ki tudnam autozni kb. a kocsi tudasanak a 30%-at, majd sok palyazas utan kb. a felet... ennyi. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 09:49:57

@andaluzkutya:
Kinek a pap, kinek a papne. Nem csak a 480 LE lehet oromforras, ahogyan nem csak egy gyerek.
Sajnos az osszes hobbim koltseges, igy ott a legkonnyebb faragni a koltsegekbol, amire nem vagyunk.

Mar jo regen nem szivtam, nem is vagyom ra. Most fustoltsajtot szeretnek :)

@Herr Géza: @peacefroggg:
Barmi megtortenhet ;)
Reg jart erre Saman... :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 09:58:16

@Don Kartasch:
Nem ertetted meg a lenyeget ;)

De ha mar itt tartunk: ami a vagyam illetve amit majd venni fogok az pont valahol 200 es 250 lo kozott van.
Az oka pedig az, hogy nem a sport, hanem a tank meretu autokat szeretem es bizony egy 1600-1800-2000 kilos ossztomeget mozgatni is kell.
Elozeshez, autopalyan emelkedon nem eleg egy common 140 lovas motor ekkora tomeghez.

Apamnak volt egy 2000 koruli evjarat Lexus GS300-asa, 208 loval. Az osszes auto kozul, amiben ultem (pl. egy M5-os BMWben is), messze ez volt a csucs. Nagy es pont annyira eros, amennyire kell.

A 480 lo az AMG Merciben van... szep is, nagy is, almodok is vele ;) de sosem lesz...

andaluzkutya 2013.12.02. 10:00:30

@Kövérmadár: Van rá egy húszasom, hogy egy gyerek költségesebb hobbi, mint egy 480 lovas akármi :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 10:08:31

Most irtak egy hivataltol, hogy nem vehetem fel nagyapam utan a Paulson nevet... fyfaaaan!
Ki kell talalni valami mast... erdekes, ez csak egy cimke, miert nem cserelgethetem kedvem szerint? :(
Vajon ha meg Magyarorszagon valtoztatom meg erre es ugy jelentem be itt? Mo-n meg ha mehet a Lakatos Dzsenifer akkor 20-asert ez is biztosan :)

@andaluzkutya:
Nekem ketto is van ra ;)
Raadasul meg eladni sem lehet, ha megunod... 10-16 evesen ugyis utalni fog, onjaro es fizetheted az altala okozott karokat.
Ennel rosszabbul nem tudnam elkolteni a penzemet ;)

Evain 2013.12.02. 10:46:41

Ha már autó, most olvastam, hogy Paul Walker sikeresen felcsavarodott egy fára a Porschéjával a hétvégén. :s Nem lesz Fast and Furious 8...
Kár érte. :( (Mármint Walkerért, nem a FF-ért)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.12.02. 10:57:57

Ajánlom mindenki figyelmébe a facebook-kommenteket a témával kapcsolatban! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 10:58:46

@Evain:
Ugy tudom nem a sajatja volt es nem is o vezetett. Tenyleg kar erte :(

Be sem fejezik az FF8-at? Jo kis emlekfilm lehetne belole, tuti kasszasiker, kar lenne kihagyni. Szerintem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 11:00:24

@petrasp:
Geegee alnevu kommentelonket velem felfedezni a kebab-alsos kommentelo szemelyeben :)

Bebbi 2013.12.02. 11:13:49

@petrasp: nekem nincs facebookom, meg a cegnel amugy is le van tiltva. Van valami erdekes ott?

2013.12.02. 11:19:27

@Evain:
" Paul Walker sikeresen felcsavarodott egy fára a Porschéjával a hétvégén "
Sokkolo kepek a baleset szinhelyerol:
www.mirror.co.uk/news/latest-news/paul-walker-dead-shocking-pictures-2871422
www.cbc.ca/news/arts/paul-walker-death-speed-a-factor-in-crash-officials-say-1.2447215
Azt irjak, a sebesseg volt az oka. A kepek lattan elgondolkoztato, erdemes e gyorsan hajtani. Reggel inkabb korabban indulok 5 perccel es nem lepem tul az eloirt sebesseget. Az utobbi 1 honapban 2 ticketet is kaptam, 130 - al mentem az autopalyan, 160 $/ ticket. Egy harmadikat meg a nyaron kuldtek ki, elfelejtettem befizetni, erre felemeltek 30 % - al a buntetest:( Raadasul utalok gyorsan menni, de mit csinaljak, ha a gazpedal konnyen mozog? Okom sincs gyorsan menni, hiszen 10 percet varok a parkoloban, kavezom, cigizem, mielott bemegyek a melohelyre, 7 - kor pontosan. A tobbiek 5 - 10 perccel kesobb erkeznek.

Evain 2013.12.02. 11:26:31

@Kövérmadár: Attól függ, hogy hol tartott a forgatás. Ha csak utómunkák voltak, akkor befejezik. Amúgy elirtam, FF7 és nem 8.
Azért megnéztem volna még pár nem tipikus FF filmben. A koponyák nekem kimondottan tetszett.

Evain 2013.12.02. 11:30:05

@Cascabel: Felénk marha komolyan veszik a sebességhatárt. Nyáron én is sikeresen benyeltem egy bírságot, Haarlemen belül hajtottam 50 helyett 70-el :s 130 euróba fájt ez a piciny kihágás. :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 11:32:35

@Cascabel:
Lakott teruleten belul soha nem hajtok gyorsabban, mint a megengedett.
Ami igazan "fajdalmas" nekem, az a 110-es korlatozas az autopalyakon. Kivaltkepp amikor 1200 km var meg ram. A 110-es tempo arra jo, hogy elaludjak mellette, mig 160-180-nal sokkal eberebb vagyok es a tav is gyorsabban lemegy.

Egy kollega buszkelkedett, hogy egyszer megtette 210-es atlagsebesseggel a Nyköping-Bettna tavot (30 km, egyenes ut). Ertem en, de ez spec felesleges es butasag.
Az autopalyansk pont az lenne a szerepe, hogy a legtovidebb ido alatt megmesszebb jussunk. Ezert nincsenek rajta korforgalmas es lampak. De akkor minek a cammogas?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 11:34:08

@Evain:
Az jo film volt nagyon!

Itt egy 10-es tullepest 2000kr-val jutalmaznak :) nem olcso jatek.

morsels (törölt) 2013.12.02. 11:42:04

@Kövérmadár:
Itt ha 50-nel leped tul, akkor az street racing-nek minosul es elveszik az autodat :-)

Evain 2013.12.02. 11:45:18

@Kövérmadár: Értem amit mondasz, és igazat is adok valamilyen szinten, de. Szerintem azért van a 110-es korlátozás, mert nem mindenki vezet vadiúj bömöst vagy akármilyen autót, aminek a kényelmes utazósebessége magasabb. Sokan vezetnek olyan autót, amiben beza 110 felett már nem egy élmény ülni, és a kormányozhatósága is erősen csökken a sebesség növekedésével. Erre jön még a korral és a gyakorlatlansággal járó bizonytalanság.

Most elképzeltem, ahogy a 71 éves apósom 140-el tolja a kis skodáját. Hátizé, akkor maradjon inkább a 110-es korlát. :(

2013.12.02. 11:46:32

@Kövérmadár:
En csak 70 km- t hajtok reggelente meloba, abbol 50 km autopalya, de olyan, hogy szintbeli keresztezodes is van rajta jo par, egyszeru stop tablaval szabalyozva:( ( only in America) 3 eve volt egy balesetunk rajta, a keresztlanyom vezetett, jottunk Vancouverbol, masnap reggel repultunk Mexikoba. Kicsit rafekezett, blackice volt, megpordultunk a palyan vagy 3x. Szerencsere nem lett semi bajunk, csak a kocsi jobb lampaja ment ki, mert koccantunk egy elottunk benazo pick uppal. En vittem el a balhet, az unokahugaim latogatok voltak, nem akartam nekik kellemetlenseget. Akkor is megbuntettek, figyelmetlen vezetesert. Azt a kocsit sajnaltam, egy Dodge Dakota volt, 4x4. Ero volt benne, azert szerettem. Automata volt, azt ellenben nem komaltam. Kuplungos vagyok:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 11:47:15

@morsels:
Pedig az sem egy akkora orszag, amit 110-el 3 ora alatt korbeautozol :)

50-ert itt ha jol tudom csak a jogsit veszik el. Regebben az autot is elvettek, de azt hiszem ma mar nem tehetik meg.

2013.12.02. 11:50:46

@morsels:
" Itt ha 50-nel leped tul, akkor az street racing-nek minosul es elveszik az autodat :-) "
Ja, itt Albertaban is elveszik. Plusz dupla buntetest kell fizetni, ha utepites miatt van sebessegkorlatozas es az ember tullepi. Olyan helyeken szivesen vadasznak a rendorok, civil kocsival, radar kameraval beallnak es aratnak:(

bandinyúl 2013.12.02. 11:52:23

@Kövérmadár
Te kis telhetetlen.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 12:01:36

@Kövérmadár: nono, csak ovatosan. A hitelfelvilagositashoz komoly okod kell hogy legyen. Csak ugy kivancsisagbol nem kerdezhetsz le maganszemelyt, csunyan megutheted vele a bokadat.
@Babette_: nem egeszen ugy van az, ahogy mondja. Ott meg azert nem tartunk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 12:02:38

@Evain: nemar hogy itt is azt a szerencsetlent taglaljak, kit erdekel?

morsels (törölt) 2013.12.02. 12:04:58

@Kövérmadár:
Es itt 100km/h az engedelyezett sebesseg osztottpalyas autouton :-)
Mondjuk az is igaz, hogy 110-120 km/h-nal nem szol a rendor, ha a forgalommal haladsz. Azt sokkal komolyabban veszik, amikor valaki elozget jobbrol-balrol, vagy ahogy zopilote irta, mondjuk epitkezes van es nem tartod be a sebesseget.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 12:05:42

@Cascabel:
Igy mar ertheto. Milyen allat eput keresztezodest autopalyara? :) rogton rakjunk melle ovodat is, nem? Ahol a maszoka alatt mennek az autok...

Inkompetens vezetok (politikusok) miatt szivnak az autok... :(

@Evain:
Van, akinek a 70 is sok... most akkor legyen a korlat 65?
Inkabb jobban kellene szurni az alkalmassagin es nem engedni vezetni minden hulyet. Ehhez azert nemi erzek is kell, reszeve vallni az autonak, erezni a ringasat, minden apro rezduleset.
Van aki csak beleul es megy... nekem ez ennel tobbrol szol.

2013.12.02. 12:10:28

Reggel 4 van, egy ora mulva kelek, ebresztem a vekkert:) Kinezek az ablakon, mit latok? Hovihar van mar megint:( Tegnap meg +4C volt, most -10C van. Raadasul nincs hatso ablakom, plastic folia van felragasztva helyette. Egy hete belemrohantak hatulrol, de hanyagsagbol meg nem hivtam a biztositot. Mindegy, jo a futes a kocsiban szerencsere.
www.theweathernetwork.com/weather/canada/alberta/calgary
Kezdem unni. Es meg csak most kezdodott a tel par hete, aprilisig ilyen lesz.

morsels (törölt) 2013.12.02. 12:23:45

@Kövérmadár:
Nem epitenek autopalyara keresztezodest, en legalabbis meg nem lattam olyat. :-).
Valoszinuleg egy foutvonal, nem is osztottpalyas.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.12.02. 12:24:16

@Bebbi: igazából semmi extra, csak egy paródia, bemásolom neked:

"Szilágyi Károly Ha ez itthon történt volna, a Homáron így jelent volna meg: Egy reggel arra lettem figyelmes, hogy ellopták a rendszámomat. Először azt hittem, hogy csak egy parkolási balesetben leesett, de amikor megláttam, hogy nemcsak az első, de a hátsó is hiányzik, akkor máris elpattant egy ér a fejemben. Nem azért fizetek ugyanis az adót, hogy a rendőrség ne tudja megvédeni a verejtékes munkával megszerzett, leadózott fizetésemből megvett autómat. Elég baj az nekem, hogy egy csomó bevándorló meg cigány között kell laknom Södertaljéban, amit a haverjaim csak Kebabfalva-alsónak hívnak a sok sötétbőrű miatt.
Első rémületemben felhívtam a rendőrséget, de máris ízelítőt kaptam a rendőrség "áldásos" tevékenységéből. Az ügyintéző szerint ugyanis rendszámot nem tudnak telefonon intézni, ahhoz mindenképpen be kell mennem. Ember, a XXI. században még mindig papírokat kell kitöltögetni? Hát nem tudják így is az összes adatomat betéve? Személyi, jogsi, forgalmi, ezek nem olyan dolgok, amiket egy rendőrség nem tudna azonnal lekérni. Bezzeg, ha lejár a kötelezőm, akkor már az út széli fakabát ki tud állítani egy csekket, az eszem megáll!
Hálistennek beérek ügyfélfogadási időben, de látszik, hogy az emberek kedvét el tudják venni az ügyintézéstől: összesen egy ember van az irodában. A toprongyos ügyintéző farmerban meg pólóban fogad, ha nem a pult másik oldalán áll, azt hiszem, valami suhanc próbál lelejmolni. Merthogy új rendszámot csak akkor kapok, ha befizetek 6000 forintot. Ember, nem elég, hogy ellopták a rendszámomat, ezek meg nyomozás helyett rögtön a markukat tartják! Mocskos egy banda ez, látszik, hogy a rendszerváltás még nem ért el ide! És most kapaszkodjatok meg: az ügyintéző a hatezer forintért kézzel rajzolt(!!!) egy ideiglenes rendszámot. A rendőrség embere! Kérdem tőle, hogy ezért mégis miért kellett bejönnöm, ilyet a szomszéd gyerek is tudott volna rajzolni, ráadásul ingyen. És a kálváriámnak még nem lett vége: hónapokig vártam, hogy végre postázzák a rendszámomat, bár nem tudom, mit vártam ilyen ügyintézés után. Eltelt egy hét, két hét, egy hónap, semmi. Aztán amikor már harmadik hónapja voltam kénytelen ezzel a játékrendszámmal furikázni, össeszedtem amradék energiámat, és betelefonáltam a yardra. Ott derült ki, hogy le se adták a megrendelésemet, az agyam eldobom! A hívás után négy nappal mégis megtörtént a csoda, a postás egy egyszerű papírba csomagolva kézbesítette a rendszámomat. Mégis, mi a retek tartott három hónapig, ha utána 3 nap alatt sikerül legyártani? Az meg, hogy még csavart is küldtek hozzá, a dolog non plus ultrája: én szenvedjek a fölrakással, vegyek fúrógépet, görnyedjek a kocsim alatt, amíg ezek a tetvek a meleg irodájukban packáznak az ügyfelekkel, és hatezerért még egy rendszámot se tudnak pótolni. Ezért tart itt ez az ország!"

Nem tudom, mi az a Homár, de vicces a sztorit ebből a szemszögből is olvasni..

2013.12.02. 12:34:12

@morsels:
" Valoszinuleg egy foutvonal, nem is osztottpalyas. "
Sajnos osztottpalyas, 2 sz. highway, Calgary - Lethbridge kozott. Csak az elso 50 km - en van vagy 10 keresztezodes, stoptablaval szabalyozva.
Nehany idojaras video - akit edekel. Kulonosen a masodik clip erdekes, Callout cimmel, a mentoszolgalat Artic kikepzeserol:
www.theweathernetwork.com/videos/gallery/ab/video_gallery/driving-conditions-will-be-a-horror/2312993038001/2312993038001_0

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 12:38:59

@petrasp:

A Homár eredetileg fogyasztóvédelmi blognak indult évekkel ezelőtt, de gyorsan viccblog lett belőle.

Mint már említettem, már rólam is jelent meg ott cikk, lásd: homar.blog.hu/2008/03/26/fogyatekosok_a_nokianal - én vagyok a cikkben a hadaró-dadogó fogyatékos férfi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 12:39:35

@bandinyúl:
Az vagyok ;)

@Réka ‎:
Eddig sem akartam, ezutan sem fogok akarni. A ratsit eleg sokat elarul, ugy lattam.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 12:41:51

@Kövérmadár:

Magyarországon van névjegyzék, de van egy kibúvó, azt kell mondani, hogy kisebbségi vagy és akkor nincs korlát.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.12.02. 12:45:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: honnan tudod, hogy ez Te voltál?? Emlékszel az esetre, vagy tényleg dadogsz és hadarsz?? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 12:49:27

@Kövérmadár:

"Regebben nem ertettem, hogy miert nem hasznaljak a szamelyi szamot mindenre Mo-n."

Ennek hosszú a története.

Van sok okos, rendes ember a világban, Mo-n is. De sokaknak van valami kis elmebeteg hobbijuk is. Ezzel pihennek, amikor megunják a sok bölcs gondolat kifejtését.

Na most, van Mo-n egy Sólyom László nevű ember. Kiváló ember, nagy tudással, teljesen pozitív egyéni, a legjobb KE volt eddig.

De hát neki is van egy kis apró kis mániája, s ez az úgynevezett "adatvédelem", amit persze - mivel ez a hobbija - túlzásba is visz.

Ennek keretén belül már a 80-as évek második felében keresztes hadjáratot indított a személyi szám ellen, szerinte a személyi szám az valamiféle sátáni dolog, egy óriási vadállat, mely igyekszik rávetni magát az emberek adataira és azokat elvenni.

Na most, amikor megalakult az AB, s annak első elnöke ő lett, a szerv egyik első döntése az volt, hogy a személyi szám teljeskörű használata alkotmányellenes. Azóta a személyi szám de facto feleslegessé is vált, hiszen alig pár dologra használható.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 12:52:51

@petrasp:

Emékszem az esetre. S ezen kívül mivel ismerem az összes nokiás embert, kizárásos alapon én maradtam. Gyorsan beszélek, ez tény.

Hozzáteszem: a cikk írójának NINCS igaza. Amit leír, az butaság, nem úgy van. Valójában a helyes információt kaptam tőlem is és "a tört magyarsággal beszélő 60 év körüli hölgytől" is. (Egyébként fiatalabb a hölgy és magyar anyanyelvű, ismerem őt.)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 12:53:02

@Réka ‎: ez megnyugtató.

van ismerősöm, aki napi huszonnégyben nézegetné, másoknak mennyi a fizuja meg a hitele...

Evain 2013.12.02. 12:55:06

@Kövérmadár: A szürésben tökéletesen igazat adok neked. Viszont ez teljes mértékben ellenkezik a profitorientált vállalatok érdekeivel, szóval ez nagyon nagyon utopisztikus elképzelés...

@Réka ‎:
Engem spec érdekelt két sor erejéig. Más magyar nyelvű oldalt nem sokat olvasok, és azok közül egyedül itt volt téma. Por és hamu a fejemre, hogy zavarni mertük köreidet. ^^

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 12:55:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ehhez képest kitalálták az adóazonosítót, amit mindenhol meg kell adni, tehát bárki bárhol beazonosítható.
puff, kör vége.

Evain 2013.12.02. 13:01:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: No igen, telefonon keresztül a hang nagyon megtévesztő. Egyik volt cégemnél a betelefonálgató kollégák nagy része azt hitte a hangja alapján, hogy a pénzügyes csajszi, akivel rendszeresen beszélnek telefonon, egy nagydarab idősebb csaj, holott egy huszas évei közepét taposó csinos, nem túl magas csaj volt. :)
Az első céges találkozón, amin megjelent, mindegyik dobott egy hátast, mikor meglátták. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 13:02:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Teljesen egyetertek, hogy Solyom Laszlo volt a legjobb KE. Goncz Arpad idejeben tul fiatal voltam, de emlekeim szerint o sem vokt rossz.

Azt viszont nem latom be, miert nehezebb egy szamot vedeni, mint 15-ot. Illetve miert tudjak itt megvedeni es ott nem?

En meg abban is bennelennek, hogy kapjak egy chipet, amit kovetni lehet:
a) nem csinalok rosszat;
b) jo az, ha ertem kell jonni a hegyekbe, mert osszetortem magam.

Dehat ugye kinek mi...

morsels (törölt) 2013.12.02. 13:05:07

@Cascabel:
Valoszinuleg az lehet a baj, hogy Europaban ezek az utak mind osztottpalyasak, nalunk meg azokat az utakat freewaynek hivjak, a highway lehet olyan, ahogy te is irtad.
Szoval en is tevedtem, meg egy kicsit a ducicsodort is osszekevertuk :-)

2013.12.02. 13:06:53

@morsels:
" Es itt 100km/h az engedelyezett sebesseg osztottpalyas autouton :-) "
Itt 110 km/h, igaz, osztottpalyas, de azt nem tudom, hogy autout e vagy autopalya:) 30 eve szereztem a jogsimat itt, akkor sem tudtam semmit, nem hogy most. 10 $ - ba kerult a vizsga, arra emlekszem es hogy elsore nem sikerult. Atmentem egy oran belul egy masik vizsgahelyre - akkoriban meg allami volt - es ott mar tudtam a kerdeseket es a helyes valaszokat is, ezert sikerult. Es csak akkor kellet fizetni, amikor atment az ember:)
Otthon volt hivatasos jogsim, teherautora is, 6 honapos tanfolyamon szereztem, a ceg fizette. A menekulttaborban a jogsit elcsereltem sok - sok sorre, tudvan, hogy Kanadaban hasznalhatatlan:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 13:09:05

@Evain:
Megoldas attol meg van. De a vilag sajnos arrol szol hogy mi es mivel utkozik.
Na ezert nem vagyok en sem szivbajos es a jog nagyjaboli keretein belul moralis gatak nelkul teszem, amit akarok es vedem meg az erdekeimet.
Persze nem okyan sikerrel, mint az Exxon Mobil :)

Ne tepd magad, Rekat sokat zavarjuk... :(

@Babette_:
Igy valahogy. Most van 10 kilon szamunk, de valahogy mind kapcsolodik a masikhoz. Lehet nehezebb visszaelni, de elni is veluk.
Ahogy latom, nagy kockazat itt nincs benne. A szemelyazonossagommal ugysem tudnak visszaelni, ha meg igen 10 perc alatt tisztazom magam es ennyi volt a tortenet.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 13:09:12

@Kövérmadár:

A KE.nek jó, ha nem kötődik szorosan pártokhoz. S eddig ez csak Sólyomra volt igaz. Göncz is erősen pártkötődésű volt, ezért nálam Sólyom van az első helyen.

morsels (törölt) 2013.12.02. 13:09:18

@morsels:
Na, most mar tenyleg rendesen belekeveredtem :-).
Szoval azokat az utakat, amikre a ducisodor utalt, hogy csincs keresztezodes rajta, azokat nalunk freewaynek hivjak. A highway egy kategoriaval ez alatt van, azon lehet keresztezodes.

Szoval igazad van, csak a freeway-t kell osszehasonlitani az europai autopalyakkal, nem a highway-t.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 13:09:50

@Evain:

Ez oké, de idegen akcentust hallani a magyar embernél már furcsa.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 13:13:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Teljesen egyetertek!
Ezert mondtam, hogy kicsi voltam, mit tudtam en 8 evesen a KE kotodeserol? Inkabb LEGOztam ;)

@morsels:
Latod, ezt nem tudtam!

morsels (törölt) 2013.12.02. 13:14:37

@Kövérmadár:
Te meg nem hallottad azt a kifejezest, hogy 'identity theft'?

Evain 2013.12.02. 13:21:38

@Kövérmadár: Hát igen. Innen már csak egy lépés az összeesküvés elmélet. :P Nekem spec egy öko ház az álmom, azért kő az elektronyos robi is. Onnantól kit zavar egy zombi apokalipszis? :D

Akkor nem rugózok. Megemelkedett kissé a szemöldököm, hogy valaki egy kommentfolyamban szót emelt vagy 3 PW tartalmú komment ellen. :D

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Biztos a hiányzó szoftverfrissítés miatt torzított a Nokia. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 13:24:01

@morsels:
De igen. De semmikeppen sem neveznem mindennapos dolognak. Aki a magyar rendszerben meg akarja csinalni, az ott is megcsinalja.
100%-os biztonsag nincs, de szerintem a sved rendszer biztonsagos (ahogy a magyar is).
Az egyen felelossege es adott esetben nemtorodomsege mindenhol vezethet problemahoz, nem?

Akkor viszont tullihegettnek erzem a magyar rendszert.

2013.12.02. 13:24:23

@bandirepublic: Jol megirt poszt, feldobta a delutanomat, koszi! Azert erdekes lenne megtudni kik es miert loptak el a rendszamot... Nincs CCTV kamera a hazatok elott amirol meg lehetne tudni mi tortent?

2013.12.02. 13:24:34

@Kövérmadár:
" b) jo az, ha ertem kell jonni a hegyekbe, mert osszetortem magam. "
Ez nem is olyan hulyeseg. Anekdotazo kedvemben vagyok, plusz idom is van, elmondok egy kis sztorit ezzel kapcsolatban:
Egy jo haverom - magyar - Vancouverben ment kocsival egy hegyi uton felvenni az elettarsat, aki filmforgatason volt statiszta. A srac megcsuszott a kocsijaval, beleesett egy 20 m - es szakadekba, csunyan osszetorte magat es a kocsit is. Bordai tortek, vallcsontja, stb. Egy napig kuszott fel az utig a szakadekbol, szerencsejere jott arra egy kocogo ember, aki ertesitette a mentoket, igy maradt eletben. Ja, hetvege volt, semmi forgalom az amugy is elhagyott uton. Egy ilyen chip segitett volna. A Hosszu - ez a beceneve - rendbejott, a mai napig festo, jo srac. Kb. egy hete valtottunk emailt, 3 eve nem tudtak rolam es en sem roluk.
Gondolkozom erosen, menjek e ilyen idoben dolgozni. Az " adrealin " osztonoz, a jozan eszem - olyan is van neha - azt mondja, maradjak itthon. Kivancsi vagyok, melyik gyoz:)

Ladislav 2013.12.02. 13:28:29

Tetszett a poszt és a hivatali ügyintézés gördülékenysége is!
Itthon az útlevél ügyintézés lepett meg. Nyár, csúcsidő. Egy hónapon belül ígérték az új útlevelet. Csütörtökön beadtam az igénylést, következő hét szerdára megérkezett. Kevesebb,mint egy hét! Habár pont ugyanaz a nevem, mint egy jelenlegi kormánypárti politikusnak, lehet összetévesztettek vele...
Autópályán pedig egy 140-150km/órás sebességet simán engedhetnének, csak akkor a gyorshajtás biznisz nem működne olyan hatékonysággal. Aki nem akar menni, vagy spórol,annak ott a szélső sáv.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 13:34:21

egyszer találtam budán egy rendszámot, gondoltam, legyen jó napja a tulajnak, ne kelljen újra legyártatnia, bevittem a rendőrségre, ahogy illik.
a rendőrök azt sem tudták, mi legyen,ilyet még senki nem csinált náluk. azért átvették egy elismervénnyel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 13:36:17

a sebességről: a magyar emberek 90%-a nem tud vezetni, főleg nem 120 fölött.

2013.12.02. 13:39:25

@Ladislav:
" Aki nem akar menni, vagy spórol,annak ott a szélső sáv. "
Ja, igy kellene lenni, de sok beall a belso savba, es 80 - 90 - el cammog ott. Olyankor elfog az ideg, jo, hogy nincs fegyverem:) A tegnapi posztnal felvetodtek a biciklisek, na, ok a masik " kedvenceim ". Igaz, nem autopalyan, hanem a varosi forgalomban:( Rettegek toluk, ha vezetek es mellem vagy elem vagy mogem kerulnek:(

filemon80 2013.12.02. 13:45:27

Ez Svédország.

Magyarországon meg - most mesélte egy ügyfelünk - NAV-ellenőrzésnél az 50 darab elektronikus számlát a revizor 50 darab külön CD-re kiírva kérte, mert egyre kiírva nem jó. Miért? Csak.

2013 vége...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 13:49:02

@Babette_:
Szerintem a művészet Budapesten, csúcsidőben a belvárosban autózni. Pályán, ahol semmi sem történik, főleg a svéd autósűrűséggel a nagyon vidéki részen, még filmet is nézhetnél 180 mellett.

Képzeld el, amikor már 2 órája nem láttál autót, mert annyira nincsenek. És mehetsz 110-el, mert az valaki szerint jó. Az út egyenes, 2*2 sáv.
Nem idiótának kell lenni és driftelni meg két keréken venni a kanyarokat. Hanem egy 2 tonnác csónakban, szépen, békésen elevickélni 180-200-as tempóban. Máris levan az 1100km-es út kicsit több, mint 5 óra alatt és nem 10 (4,5 órával több időd van elaludni, eltompulni teljesen, stb...)

Mondjuk gyorshajtani úgy sem lehet, innentől parttalan a dolog.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 13:51:03

@Cascabel:
A másik, amit szorgalmaznék, hogy ha van egy 90-es korlátozás, akkor legyen büntetés 110 fölött ÉS legyen 70 alatt is!
Aki nem tud annyival vezetni, mint amit a táblák és az időjárás megenged, az üljön fel a buszra.

Hányszor, de hányszor kaptam idegrohamot, amikor a Budapest - Veresegyház távon 60-al haladtak az autók... pedig ott vadveszély sincsen, csak teljesen alkalmatlan sofőrök :(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 14:07:22

@Kövérmadár: nem erzem ugy, hogy sokan zavarnatok engem, kifejtened, mire gondolsz? Vagy csak kötekedos kedved van?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 14:08:31

Egy vonatjegy Stockholmba 134 korona...
Egy metrójegy egy megállóra 44 korona...
Egy szendvics a kórház büféjében 35 korona...

Elveszíteni a hitelkártyát 4 óra leforgása alatt: megfizethetetlen!

Minden másra meg már nincs meg a MasterCard... :D

Le legalább letiltottam mielőtt pórul jártam volna és már küldik is a másikat...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 14:09:54

@Réka ‎:
Dehogy dehogy... egyszer már kifejtetted, hogy mennyire nem szereted, hogy szétoffolunk mindent. Gondoltam ez zavart megint.
De ha tévedek, akkor elnézést kérek...

Pici nyűgösségre okot ld. fent...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 14:11:24

@Kövérmadár: mindig annyival kell haladni, amennyinel biztonsagosan lehet vezetni. A sebesseghatar egy idealis korulmenyek között megengedett maximum, nem ajanlott sebesseg.
Akit ennyire zavar, hogy rajta kivul mas is van az utakon, az uljön autobuszra :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 14:14:26

@Réka ‎:
Inkább veszek egy olyan autót, amivel jól lehet előzni és levan a gond :)

2013.12.02. 14:15:06

@Ladislav:
" Itthon az útlevél ügyintézés lepett meg. Nyár, csúcsidő. Egy hónapon belül ígérték az új útlevelet. Csütörtökön beadtam az igénylést, következő hét szerdára megérkezett. "
Tavaly elott kertem utlevelet, nekem 1 honapon belul kuldtek ki. Pedig csak a szuletesi anyakonyvi kivonatot adtam be, mas hivatalos magyar igazolvanyom nem volt. 4 eve szinten probalkoztam, akkor csunyan elhajtottak, mondvan, hogy " Maga nem is magyar " :( Majdnem elsirtam magam:( Igaz, hogy 30 eve " veglegesen kulfoldre tavozott " vagyok - ez a hivatalos megnevezes, igy vagyok otthon nyilvantartva - de sokaig eltem Magyarorszagon, ott szulettem, ott jartam iskolakba, az anyanyelvem magyar, sorkatona is ott voltam, nagyon sok szal kot az orszaghoz, es erre ezt kapom, hogy nem is vagyok magyar!! A jo q.. a.. - kat! :) Ebbol is latni, hogy magyar vagyok, nem? :) Anyazni is tudok, ha kell:) A lenyeg az, hogy van mar magyar utlevelem is!!!
Off: dontottem, maradok itthon, a haverom sem megy:) Raadasul ma van a " cyber monday ", nagy arleszallitasok a szamitogepuzletekben:) De csak ma!! Veszek is egy ASUS Transformer 10.1 inches, 32GB - os Windows 8.1 tabletet, 299 $ - ert. Ma 100 $ - al olcsobb ( ha el nem fogy addigra, mire odaerek )

BTBTBT 2013.12.02. 14:16:57

@bandirepublic:
Ti ugye varosban eltek?

Ugy altalaban mennyire jellemzo, hogy az emberek autoznak ott ahol elsz? A tomegkozlekedest mennyire reszesitik elonyben? Van errol valami statisztika?

@andaluzkutya:
"errefelé, a messzi északon divatja van annak, hogy minél több személyes adat mindenki számára hozzáférhető legyen. Érdekes módon nem nagyon hallani arról, hogy ezekkel rendszeresen visszaélnének..."
Es az miert jo, hogy -ha azonositoval is, de - barki publikuskent tekintheti meg a szemelyes adataidat?
Kinek mi koze masok fizetesehez? Vagy hogy hany autoja van? (Ezek legfeljebb az adohatosagot erdekelhetNEK.)
Egeszsegugyi adatokat is le lehet kerdezni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 14:22:32

@Barátusz:
Az jó kérdés, hogy kinek mi köze hozzá és miért vagyok fent a netes adatbázisokban címmel, névvel, születési dátummal (még azt is kiírja, hogy milyen napon születtem :) )... kis pénzért cserébe megmondja hány autó van a címemen, illetve valami pénzügyi adatok is vannak.

A poén az egészben, hogy a királyi család nincsen benne az adatbázisban (vagy csak nem találtam őket) :)

@Cascabel:
:D
Van ez így... nekem már akkor is ezt mondták, amikor még nem éltem külföldön... én meg elhittem nekik :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 14:24:51

@Kövérmadár: nem erzem, hogy több minden zavarna engem, mint barmelyik mas törzskommentelot. Az offolokat hamar szurom posztonkent, aztan kenyelmesen vegigolvasom a lenyeget.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 14:24:52

A WWF nevű szervezetről ki mit tud?

Szívesen támogatnánk állatvédő szervezeteket, de nem azért, hogy legyen új terepjárójuk vagy magasabb bónuszuk Karácsony környékén...
Gyorsan ránéztem a weboldalukra, 23 munkatársat számoltam össze... nem tudom...

kewcheg 2013.12.02. 14:28:50

Némiképp azért off, de valami-némi köze van a cikkhez.Ismerős sác most szakvizsgázott valamelyik jogi tárgyból Bp.-en,aholis az első az egy írásbeli. Egyes írásbelivel nem is lehet menni szóbelizni.Az ország minden tájáról mennek a vizsgára a bp.-i ötkerbe jellemzően huszonéves fiatalok, de van egy-két idősebb is.
Aki egyesre írásbelizett, azzal ott!!! a helyszínen!!! közölték, hogy nem mehet szóbelizni. Nem ám sms, email, vagy apjafasza, utazzon el a szerencsétlen barom Bp.-e hogy megtudja az egyesét és nem mehet szóbelizni...ez milyen már, anyám borogass...és ezek jogászok, elvileg kultúremberek az ország krémje....

VT Man 2013.12.02. 14:28:50

@Babette_:
"mennyi mennyi személyes adat... "

Ja, tiszta diktatúra van ott északon!

Bezzeg náluk, a demokráciában még azt se lehet megtudni, hogy van-e KÖTELEZŐJE az adott rendszámú autónak!!

Fujj!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 14:32:11

@kewcheg:
"és ezek jogászok, elvileg kultúremberek az ország krémje.... "
Ezt ki mondta neked? :)

@Réka ‎:
Akkor megoldottuk ezt a félreértést is.

Ladislav 2013.12.02. 14:34:48

@Cascabel: Érdemes lenne a Magyar állampolgárságot is felvenni,ha az már nincs meg,mert faterom 56-os magyar barátjától tudom, hogy nem annyira egyszerű az ügyintézés enélkül.
Az itthoni ügyintézés általános menetét még véletlenül sem dicsérni szerettem volna, csak megemlítettem, hogy érheti kellemes meglepetés az embert.

Ladislav 2013.12.02. 14:38:00

@VT Man: Mocskos elnyomók! Bezzeg a mi pártunk és vezetőnk mindenre kíváncsi ami minket érint! A kellemetlen kommentek gazdáitól kezdve a pártszimpátiánkig (lásd:vonalkódos üdvözlőlap)!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 14:41:16

@Barátusz: nem lehet halistennek! Ceges szerepvallalas, bejelentett lakcim (ami persze nem feltetlenul a fo lakcimed), eletkor, nem, hazas/nemhazas. Ennyi ami alapbol elerheto. Fizetos szolgaltatas a tavalyi adobevallas összegzese, ennek nem sok ertelmet latom, de nem is zavar tulzottan.

2013.12.02. 14:45:41

@Kövérmadár:
" még filmet is nézhetnél 180 mellett. "
Penteken meloba menet hallgattam a radiot, es ott mondtak, hogy egy hapsi DVD - t nezett vezetes kozben a belso visszapillanto tukorbol es ezt latvan egy masik autos jelentette a rendorsegnek:( Azon rohogtek, hogy a " Lone Cowboy " c. filmet nezte:) Ettol fuggetlenul szigoruan veszik a figyelem eltereleset vezetes kozben, nem regen hoztak rola torvenyt, mindenhol figyelmezteto tablak emlekeztetnek ra az utak mellett. A mult heten is volt egy nagy rendorsegi kampany ezzel kapcsolatban, nagyon ramentek a betartasara es a kemeny buntetes sem maradt el.
www.transportation.alberta.ca/distracteddriving.htm
Egyszer lattam Vancouverben a mellettem levo autoban piros lampanal egy kinai no az egyik kezevel chopsticks - el kajalt a masikkal meg fesulkodott:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 14:46:28

@Barátusz: ja az egeszsegugyi aktaid olyannyira titkosak, hogy egyik korhaz nem kerheti be az aktadat egy masik korhaztol. Neked kell utanajarnod, hogy A korhaz kiadja B korhaznak. B korhaz azt sem tudja megnezni, A korhaz milyen gyogyszert irt fel neked a tavaly. Eszement rendszer...

2013.12.02. 14:48:39

@Barátusz:

Szerintem az eü. adatokat minden normális országban zártan kezelik. Bár a fene tudja, északon mi a divat.
Magyarországon külön törvény szabályozza az eü, adatok és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezelését.

2013.12.02. 14:52:12

@Ladislav:
A magyar allampolgarsag egy eletre szol annak, aki ott szuletett es el sem vehetik ( vannak kivetelek, ezt mar Maxval reszletesen kifejtette tobbszor is )

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 14:54:01

@kewcheg: ez a történet egy csúsztatás....

2013.12.02. 14:54:05

@Cascabel:

Hát ehhez képest azt olvastam a minap, hogy az USA-ban neteznek a legtöbben vezetés közben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 14:54:56

A WWF vezetoje Svedorszagban havi 9x.000 koronat keres. Potom negyszer annyit, mint en. Es akkor van pofajuk tamogatast kerni??? Eszem megall! :(

@Cascabel:
Regebben en is ettem, de csak palyan. Most ez ugye nem menne.

Volt valami hir regen, hogy az USAban GPS sem mehet vezetes kozben. Ez igaz? Orbitalis baromsagnak tunik. Persze Angry Birdsozni nem kell a kocsiban...

2013.12.02. 15:00:04

@Kövérmadár:
Olvasd el a belinkelt torvenyt, az reszletesen kifejti, hogy mit lehet es mit nem vezetes kozben csinalni. GPS - t lehet hasznalni, csak kezelni nem szabad.

Restricts drivers from: ◾using hand-held cell phones
◾texting or e-mailing
◾using electronic devices like laptop computers, video games, cameras, video entertainment displays and programming portable audio players (e.g., MP3 players)
◾entering information on GPS units
◾reading printed materials in the vehicle
◾writing, printing or sketching, and
◾personal grooming

◾Complements the current driving without due care and attention legislation
◾Applies to all vehicles as defined by the Traffic Safety Act, including bicycles
◾Applies to all roads in both urban and rural areas of the province
◾The fine for this new offence is $172

BTBTBT 2013.12.02. 15:02:38

@Kövérmadár:
Lekerdezheto szemelyes adatok? Nem is olyan jo az a Svedorszag, mi? :)))

@Réka ‎:
Felenk az egeszsegugyi adatokat csak korhaz vagy korzeti orvos kerdezheti le.
Viszont a ceges adatok (cegvezeto neve, szuletesi datuma, ceg cime) nyilvanosak. A toke/nyereseg viszont csak az Inland Revenue-ra tartozik.

@az igazi Trebitsch:
Itt van egy egysegesitett korhazi nyilvantartas, ami 2010-ben lepett eletbe. Opcionalisan ki lehetett lepni belole, mielott beindult, es akkor nem minden korhaz lathatja az osszes eu-gondodat-bajodat. Ha jol tudom, akkor utolag nem lehet belole kilepni.
Ez a "minden korhaz" persze nem azt jelenti, hogy minden asszisztens is hozzaferhez minden adatodhoz. Ott is vannak jogosultsagi szintek.

2013.12.02. 15:06:42

@Cascabel:
Most vettem csak eszre, hogy videokamerat sem lehet vezetes kozben hasznalni:( A mult heten parszor hasznaltam. Mexikoban orakat kameraztam vezetes kozben ugy, hogy egyik kezemben volt a kamera ( HD Sony). Vennem kell egy Go Pro III - at es ratenni a motorhaztetore.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 15:13:15

@Barátusz:
Engem nem zavar. Nem ertem a miertet, de nem is zavar.
Tudod, amig megkapom a fizetesemet, sokminden nem erdekel ;)

Ez az EUs dolog szerintem okos. Ha barmi van az uj orvos elolvashat mindent rolad es kisebb eselye van felrekezelni.

Der Piefke 2013.12.02. 15:17:03

"A kedvencem azonban a svéd hadsereg által 1906 óta változatlan formában használt végtelenül egyszerű rendszám..." - A német katonai, ill. a hadsereg tulajdonában lévő járművek rendszáma is egyszerű: Y és 2-szer 3 számjegy. A NATO-járműveké (amelyek valamiért Németországban honosak) pedig X.

...Igaz, nem 1906 óta.:-)

Harcjárművek esetében a polgári rendszámon alkalmazott fényviszaverő festést elhagyják - szerintem kissé idejétmúlt biztonsági (éjjelláthatósági) okból.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.02. 15:20:01

@petrasp: total korrekt modon van leirva
a 6e / rajzolt szamtablaert en ott kertem volna a panaszkonyvet es a zallapolgarok ombuccmanjahoz fordultam volna, hogy ezt megis hogyan, csak mert ott naluk en ciganynak nezek ki meg nem jelenti azt hogy nem lehetnek rendes arja

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.12.02. 15:20:02

Tehát 6000-ért kaptatok egy rajzolt szart. Dejó.

BTBTBT 2013.12.02. 15:24:54

@Kövérmadár:
Ugy vagyok vele, hogy amig nem tudom a miertet, addig szamomra nem okes az adatszolgaltatas.
Itt peldaul a valasztasi nevjegyzekbe kerulesnel is ketfele kiadas van. Szinten opcionalis. Az egyik csak hitelintezetek es hivatalos szervek reszere hozzaferheto, es azt jelenti, hogy ugy nyilatkoztal, hogy nem akarsz benne lenne a "szerkesztett", azaz publikus jegyzekben (mert nem minden adatodat tartalmazza). Mert ez utobbit boldog-boldogtalan megveheti, es megbombazhat marketing-cuccokkal, illetve felhasznalhatja a neved/cimed.
A masik vicc, hogy nemcsak akkor kell kiopciozni, amikor uj helyre koltozol, es bejelentkezel az uj onkormanyzatnal, hanem minden evben, mert ha nem akkor a kovetkezo evben automatikusan beraknak a publikus jegyzekbe.

Nemcsak arra jo ez az eu-adatbazis, hogy ne kezeljenek felre, hanem hogy ne kelljel allandoan eloadnod a kortortenetedet.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.12.02. 15:31:18

@Mirjam2: kosz.
nincs. az volt az elso, hogy korulneztem, van-e kamera.

sztem autolopok hasonlo kocsit ezzel a rendszammal vittek ki az orszagbol.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.12.02. 15:32:58

@Barátusz: stockholm. sokan tomegkozlekednek. sl.se ajanlom

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 15:34:15

@Barátusz:
Nyilvan arra is, de az resze a megfelelo tajekozottsagnak, igy kiszuri a felrekezelest is.

Nalunk ez publikus. Amig nem latom hatranyat, addig nem erdekel.

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Nagyon okos vagy, mint mindig ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 15:36:47

@Kövérmadár:

Én amikor nyerek majd nagyon sokat a lottón, a pénz nagy részét egy kutyamenhelynek és egy gyermekrákalapítványnak fogom adni, ugyanis azt hallottam, hogy e két alapítvány kuratóriumi tagjai új, nagyobb és modernebb medencét szeretnének a kertjükbe, ami szerintem abszolút méltánylandó dolog.

:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 15:48:49

@bandirepublic:

15-20 éve még a bolgár autótolvajok voltak a fő üzletemberek e téren (ma már a koszovóiak meg az ukránok vezetnek), így sok dologról hallottam.

Volt egy kedvenc trükk, melyet sokáig minden nyugati határőr benyelt.

A lényege: 10-15 lopott autó megy konvojban, legelől egy nagy értékű, de nem lopott, teljesen legális luxusautóval. Ezt a legális luxusautót preparálják, azaz direkt gyanússá teszik: pl. megrongálják az egyik zárát, félig törlik a gyári számot, a rendszámot leszedik, majd direkt rosszul teszik vissza, a sofőr izzad és idegesen viselkedik, stb. Jön a konvoj, persze minden határőr azonnal kiszúrja a gyanús autót, oda is megy hozzá egy csapat határőr, majd intenek a többi kocsinak, hogy menjenek tovább. 2-3 év kellett, míg a nyugati határőrök rájöttek a trükkre.

Latcho Rom 2013.12.02. 16:06:38

Felora mulva a MOVEMBER bajusz szavazas. Ha megnyerem a legrandabb bajusz dijat, istokzicsi felnyomom ide a kepemet.

DE! csak akkor ha digg egy hetig hordja avatarnak.
Vagy a morsel :-)

2013.12.02. 16:07:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Én is hasonlóban gondolkodom. Ha sokat nyernék a lottón, egész biztos, hogy egy részét az elesett emberek megsegítésére, illetve állatmenhely támogatására fordítanám.

Persze nem úgy, hogy ilyen szervezeteknek adnám a pénzt, hanem "házon belül". Én hoznék létre ilyen szervezeteket.
Lássam, mire megy el a pénz.

2013.12.02. 16:10:13

@shakti_rom:

Azért előtte szóljál. Csak, hogy a 18 év alattiakat el lehessen küldeni a monitor közeléből!!!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 16:12:34

@shakti_rom: nem is ronda a bajuszod...upsz, elszóltam magam?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 16:15:02

@bandirepublic: bandi, hol volt a másik csekk? nem találom...

aripeti · http://www.aripeti.com/ 2013.12.02. 16:18:28

@Réka ‎: ezt sajat magad beallithatod. az adathozzaferest… haogy ki es mennyire:)

Netuddki. 2013.12.02. 16:18:28

Ezek szerinta svéd bürokrácia sem működik olyan olajozottan ha csak úgy elfelejtik megrendelni a rendszámot.
Mellesleg ugyanaz lett a rendszám mint az ellopott? Nem tűnik túl logikusnak...

peacefroggg 2013.12.02. 16:24:56

@Babette_: a mi egyik vizsgánkra nem jött el a tanár, a tanulmányi oszály deítette ki fél óra mólva, hogy a tanár úr éppen Bécsben van. Szolnokról, Nagykanizsáról, Nyírségből jöttek az emberek vizsgázni...és fordulhattak azonnal vissza
hogy még jobb legyen mindenkinek, még tél is volt emellett.

2013.12.02. 16:25:25

@kovi1970:

Miért?
Ha kirabolnak egy bankot, és az ipari kamera rögzíti az elkövetők gépjárműjének rendszámát, és a rendszám CJM 911, a rendőrségnek viszonylag egyszerű dolga van. Ha kézzel írott a rendszám, bandirepublic a hunyó, ha nem, hát nem.

Persze, ha valaki rafkós, a bankrablás előtt bejelenti, hogy ellopták a rendszámot a kocsijáról.
Na de egy törvénytisztelő svéd ilyet nem csinál!

BTBTBT 2013.12.02. 16:31:47

@shakti_rom:
Nalatok decemberben van Movember?
Lassuk azt a bajuszt! :)

@Kövérmadár:
Nem hiszem, hogy az jo dolog, hogy a tudtom es/vagy beleegyezesem nelkul barmely szemelyes adat nyilvanossagra kerul. De nem vagyunk egyformak.

♔batyu♔ 2013.12.02. 16:36:02

Kezdődik ott, hogy itt viszont nem lopják le a rendszámodat.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.02. 16:42:27

@az igazi Trebitsch:

Én csinálnék egy Jótevő Alapítványt. Felvennék 100 embert - haverokat - magas fizetéssel. Aztán a költségvetésem 99 %-a el is menne a szervezet fenntartására. De 1 % menne a rászorultaknak!

Amikor megkérdezné valaki miért így, elmondanánk, hogy félreértették a alapítvány nevét, a "jótevő" nem azt jelenti, hogy "jót teszünk", hanem azt, hogy "jót eszünk", mi az alapítvány munkatársai jókat eszünk.

:-)

Szóval ezért elhibázott dolog az alapítványoskodás. Mert ingyen senki sem fogja csinálni, azaz mindig kell fizetett alkalmazott és vannak mindig magas működési költségek is. Ha az alapítvány jóhiszemű, azaz tényleg a segítés a fő cél, AKKOR IS a pénzek nagy része a fizetésekre meg a szervezet költségeire megy el, ez jellemzően 80-90 %. Azaz aki támogatást ad, az valójában nem a meghirdetett célt támogatja, hanem pár ember fizetését és az irodájuk létezését.

Ezért ha adunk, oda kell adni, ahol nem ez a főtevékenység. Pl. egyházaknak lehet adni, ott eleve megvan a szervezet, a fizetett emberek és az adományok legnagyobb része tényleg célba ér.

2013.12.02. 16:54:45

@Barátusz:

Nem tudom, hogy más országokban milyen jogszabályi háttere van a személyes adatok védelmének, de Magyarországon ez a szokásoknak megfelelően meg van bonyolítva.
Van egyszer egy törvény az információs önrendelkezési jogról. Aztán van egy ehhez kapcsolódó lex speciális törvény az eü adatkezelésről. Aztán van egy törvény a minősített adatok védelméről. És akkor még nem beszéltünk a hozzájuk kapcsolódó egyéb jogszabályokról.
Tudod kis hazánkban az úgynevezett jogalkotás vezérfonala egy mondat:
Az ügyvédeknek is meg kell élni.

2013.12.02. 17:00:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Tudod max, én az erdész barátommal egyetemben Istenfélő ember vagyok.
De abban is egyet értek vele, hogy az én Istenbe vetetett hitemhez nincs szükség templomokra, és papokra.
Nem bízom a papokban. Ennyi.

Azért mondom azt, ha lenne rá pénzem, az elejétől a végéig látni akarom, mire jótékonykodom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 17:01:43

Jol nez ki London, meg kell hagynom. Szebb, mint Manchester!

Latcho Rom 2013.12.02. 17:22:55

@Barátusz: A telefonszamodert felteszem, Mr Incognito :-)))

Nem lett nyero, de ha valaki hordja egy hetig, akkor majd felteszem a kepet :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 17:23:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Gondolom sejted, hogy ket dologra az eletben soha nem adnek penzt: egyhazaknak es emberek megsegitesere ;)

Latcho Rom 2013.12.02. 17:24:28

@Babette_: Ne udvarolj, s kulonben is..a kecskehez kepest szep a bajszom :P

2013.12.02. 17:24:41

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Manchesternel meg Biatorbargy is szebb

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 17:26:05

@aripeti: hat errol meg soha senki nem vilagositott fel. Akkor sem, amikor kertem B korhazat, hogy fontos lenne, hogy milyen antibiotikumot irnak fel, mert egyik fajtatol, amelynek nem emlekeztem a nevere, anno iszonyu mellekhatasok keletkeztek, ugy kellett berohanni a surgossegire. Csak csovalta a fejet az orvos, hogy mivel masik egeszsegugyi szolgaltato ceg, nem tudja megnezni az o rendszeruket.
Svedorszagban is ugy vagyok am, hogy csak akkor fordulok az egeszsegugyhoz, amikor mar nagyon muszaj, mert a sok tilitolitol es osszevissza igazitastol sokkal betegebb leszek, mint eredetileg voltam.

ostvan2 2013.12.02. 17:27:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem a személyi szám lett az alkotmányellenes, hanem a személyes adatbázisok (adóazonosító, TAJ szám, szem. ig. szám, stb) összekapcsolása a személyi szám útján. A személyi számot folyamatosan használták-használják a népességnyilvántartásban (nézd meg a választási értesítőt, meg a lakcímkártyádat).
Aztán az állam úgy oldotta meg ennek a tilalomnak a kijátszását, hogy az adóhivatal alá rendelte az Illetékhivatalt, a NYUFI-t és az Egészségbiztosítást. Így mostmár a NAV, illetve bármilyen nyomozó hatóság csak egyetlen hivatal adatbázisát kell megnézzen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 17:27:51

@shakti_rom: főleg, hogy a kecskének szakálla van, nem bajsza:P

2013.12.02. 17:28:15

@charlieharper:

"Manchesternel meg Biatorbargy is szebb "

A viadukt robbantás előtt, vagy után?

2013.12.02. 17:29:36

Erdekes cikk Svedorszagrol, annyira leesett az eliteltek szama, hogy bortonoket zarnak be. Erdemes a fotot megnezni hogy is nez ki egy sved bortoncella. Jobban, mint egy atlagos londoni szoba...

www.theguardian.com/society/2013/dec/01/why-sweden-closing-prisons

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 17:38:28

@charlieharper: sajnos nem azert csokkent az eliteltek szama, mert csokkenne a bunozes :/

BTBTBT 2013.12.02. 17:41:19

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Akkor megdumalod az asszonyt, es jovo honapban koltoztok is. :)))

@shakti_rom:
A ven kecske is megnyalja a sot? :)
Mr. Incognito? Miert is? Rolad legalabb annyit tudunk, mint rolam.

@az igazi Trebitsch:
Az ugyvedeknek errefele is meg "kell" elniuk, de azt nem ilyen Mo.-ra jellemzo jogi kuszasag miatt tudjak megtenni.

@charlieharper:
Majd feltoltik a szomaliai es egyeb viselkedni nem tudoval. Akkor aztan azok vegkepp nem akarjak majd elhagyni Svedorszagot.

Latcho Rom 2013.12.02. 17:48:29

@Barátusz: Gondolom mert felenk tipus vagy :-)

2013.12.02. 17:48:38

Meg nem olvastam el, az mit jelent, hogy labrazast kapni?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 17:56:45

Hagyma egyebkent hova tunt? Volt valami drama?

BTBTBT 2013.12.02. 17:56:50

@shakti_rom:
Nem kimondottan vagyok felenk. Bar azert akad, amitol felek.
(Dr. Kutya villamgyorsan elokapja a jegyzetfuzetet.... :D )

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 18:05:19

@Barátusz: Mondjuk van az a penz. Kb £50kpa es idekoltozok.

@charlieharper: Hmmm... Sosem voltam Biatorbagyon. De Mcr nem akkora kuka hely azert.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 18:08:54

Kulonben a British Museum es a British Library kipipalva a delutan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 18:11:03

@Réka ‎:
Derogált neki jelenktezni prémium kommentelőnek ezért lemorzsolódott...

@Barátusz:
Én is... attól, hogy szegény leszek :) A többi orvosolható pénzzel :)

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Ezt csak azért gondolod, mert még nem jártál Bián... :)

BTBTBT 2013.12.02. 18:13:19

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Csak 50kpa-ert? Ne viccelj mar. Ne mondd, hogy Manchesterben jobb. A ceged biztos ki tudna helyezni teged ide.
Gyere te is Londonba mosogatonak! :)

BM es BL kipipalva? Miert? Elsetaltal mellettuk, vagy mi? Netan veluk szemben beultel egy pubba? :)

BTBTBT 2013.12.02. 18:17:51

@Kövérmadár:
A betegseg is orvosolhato penzzel?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 18:20:53

@Barátusz: korulneztem bennuk. epp kavezok a BL kozeleben.

BTBTBT 2013.12.02. 18:24:31

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Meg sosem voltam a BM-ben ilyenkor. Nyaron nagyon popec, ahogy besut a nap az uvegteton.
Megvolt a BL konyvpadja, a bejarat mellett?

andaluzkutya 2013.12.02. 18:25:20

@Barátusz: Az adóbevallás azért nyilvános, mert állítólag javítja az adómorált. Az autón lévő hitel azért fontos, mert egy hiteles autó eladásánál a hitel is megy tovább, így a vevőnek érdemes tudnia, hogy mit vállal.
Egészségügyi adatokat viszont nagyon szigorúan veszik. Pl. én, mint orvos, elég sok adathoz férhetek hozzá, de ha bárkiét, aki nem a betegem, megpróbálom megnézni, akkor jó eséllyel bukom a működési engedélyem. Ez vonatkozik saját magamra is, tehát nem léphetek be a rendszerbe, és nézhetem meg, hogy mi van feljegyezve rólam, mivel nem én kezeltem magam. Különösen komolyan veszik, ha munkatársakét, vagy esetleg a főnök megnézi az újonnan jelentkező egészségügyi adatait...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 18:27:11

@Barátusz: csak megneztem, mert a japan turistacsoporttol nem fertem oda...

nnnnnnnn 2013.12.02. 18:32:37

ezt olyan helyen lehet megcsinálni ahol 90%-ban normális emberek élnek. tehát nem Magyarországon, ahol ez az arány nagy jóindulattal 40%.

Balage85 2013.12.02. 18:32:37

Itthon ha ellopják mind a két rendszámodat az igen fájdalmas móka tud lenni sajnos. Ott kezdődik, hogy a régi rendszámodat nem kapod meg újra, mert ha 2 tűnik el egyszerre, vagy másodjára egy, akkor át kell rendszámoznod az autódat.
Ennek költsége: ~12000 forint a 2db rendszám
Új forgalmi engedély: 6000 forint.

Üdv, Balage

na__most__akkor 2013.12.02. 18:32:38

"még a normál rendszámnál nem használt I, Q, V, Å, Ä, Ö betűket is"
...

ITT meg még ékezetet se írnak.

ITT: magyar emberek, magyar blogokon (például ezen is), magyar számítógépeken ...
Nem sorolom, kik.

Amíg magyar emberek EGYÉNILEG tudnak ilyen hülyék (lusták? érdektelenek? stb) lenni, addig itt meg se közelítjük a hivatalos Svédországot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 18:35:24

@na__most__akkor:
Hat igen, a vilag nagy problemai ezek...
Rettenetes lehet neked ITT vagy OTT vagy EGYENILEG, de talan meg CSOPORTOSAN is ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 18:41:13

@enpera:
A 6000-ért nem csak két rajzolt szart kaptak hanem az autó további használatának lehetőségét.
EZ a lényeg.

2013.12.02. 18:42:06

@andaluzkutya: doktor ur, na_most_akkor a beteged? Mas magyarazat nincs ra

BTBTBT 2013.12.02. 18:42:08

@andaluzkutya:
Ez az adomoralos kifogas elegge benan hangzik.
Az auton levo hitelhez meg legfeljebb annak van koze, aki megveszi, nem pedig mindenkinek, aki hozzaferhet az adathoz.

Ezek szerint te kezeled magadat? :)

@Kövérmadár:
Valo igaz.

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Japan turistak? Siman atnezel a fejuk folott, nem?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 18:48:12

@♔batyu♔:
Autóval együtt viszik:)))))))))))))))))
Lényegesen jobb.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 18:54:45

@Barátusz: Latni lattam, csak raulni nem tudtam. De januarban egy hetig londonoi mosogato leszek , majd akkor. Kulonben a cegnek olyan csapata, amivel foglalkozom csak mcrben van az egesz uk teruleten. Igy ceget kell valtanom, ha itt akarok dolgozni.

rumitom 2013.12.02. 18:56:20

@charlieharper: pedig csak privatizálni kellenne megteremtve a börtön lobbit mint usaban es maris stabilan none a kihasználtság.

andaluzkutya 2013.12.02. 18:56:49

@Barátusz: Nem kezelem magam, fogalmam sincs, mit írtak rólam eddig. De pszichiátriai feljegyzés még nem készült:)
A pszichiátriai feljegyzés egyébként is különösen érzékeny infónak számít, ahhoz még a többi osztályon dolgozó orvos/személyzet se férhet hozzá. Én bezzeg mindent látok, csak viseljem a következményeit:)

Szúnyog 2013.12.02. 18:57:32

Annyira jó, hogy másutt mindig minden sokkal jobb.
Pl. Svédországban az egy főre jutó nemi erőszakok száma is sokszorosa az itthoninak.

rumitom 2013.12.02. 18:57:32

@diggerdriver: így van, ue manrol nem mondható el :)

holl gold 2013.12.02. 18:58:23

@az igazi Trebitsch:
A svédeknél lopják a rendszámot?

Miert ne lopjak? jol jön majd mikor a dugodijas kapukon ki-be jarkalnak es a rendszam igazi tulaja kapja a lakasara a dugodijrol a befizetö csekkeket... na miert?...na miert?... azert mert itt erre nem hasznaljak (talan nincs is, nem ismerik, nem akarnak venni, szemelyisegi jogok, stb) a Santha fele rendszamfelismerö rendszert ami azonnal jelezne ha nem az autohoz, tipus, szin, stb. tartozo rendszamot vagy körözött, lopott autot lat. Itt nem akarjak a rendörök megfogni ezeket mert ez munkaval jarna es az maceras...Pl. Londonban sok auto bukik az ilyen rendszamfelismerö miatt. (arrol meg nem is almodnak Svedorszagban a polgarok hogy minden rendörkocsiban lenne ilyen ketyera mert az sok extra munkat adna a yardnak, elöbb megtalalnak a lopott kocsikat es rontana a biztosito "uzletet" is)...Ugy vannak vele hogy ez nem allamerdek, nincs az allamnak haszna belöle ha megtalaljak a lopott joszagot, majd te lejatszod a biztositoval ha van megfelelö biztositasod (akkor is rab@szol mert joval alulertekelnek, valamelyik nap erröl irt az egyik sved napilap, egy lelepett biztositos meselte el a frankot - azt hiszem az Aftonbladet).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 19:00:13

@Réka ‎:
Csípte itt egyesek szemét:))))))))))))))))

BTBTBT 2013.12.02. 19:00:25

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Cegvaltas? Mi az neked? Ifju titan.

@andaluzkutya:
A pszichologai problemakkal kuzdok egy resze nem szokott tudataban lenni annak, hogy hogy gondjai vannak. :)

Erdekes lenne tudni, hogy rendszer szintjen kik fernek hozza az adatokhoz. Legalabb egy "superuser"?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 19:01:56

@diggerdriver:
Ne foglalkozz vele, ezt úgysem látja az, aki nem akarja :)

@Szúnyog:
Engem még sosem próbáltak megerőszakolni, de sajnos tudok olyanról, akit igen :(
Nem svédek voltak...
Mostanában Magyarországon is elszaporodtak az ilyen megerőszakolós, megölős dolgok :(

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 19:05:11

Köszönet a Mina Fordon applikacioert!
Ha elöbb ismerem, utana tudtam vonla nezni hogy az erdei ösvenyen latott auto vajon lopott-e, vagy hogy kie.
(Azota mar elszallitottak.)
De jol jöhet meg a jövöben :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.02. 19:05:15

@Szúnyog: nem lennék meglepve azon, ha ez azért lenne, mert ott a rendőrség nem körberöhögi és megalázza az áldozatot, és érdemben foglalkozik az üggyel, és ezért nemcsak az ügyek 5-10%-a jut el a feljelentésig és a statisztikákig....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 19:09:15

@Szúnyog:
Igaz. Mert amikor a 13 éves Kolompár Kevin teherbe ejti a 12 éves Lakatos Izaórát az nem számít nemi erőszaknak.

rumitom 2013.12.02. 19:14:47

@Chang Yai: nem pont magyarországon volt par eve hogy rendőrök eroszakoltak meg vkit? ezesetben rágalom a feltetelezesed, igenis tudnak róla a yardon

Latcho Rom 2013.12.02. 19:25:08

@diggerdriver: Warning you fucker, ugy fox kinezni egy hetig hogy Ho Chi Min apo sirva fog konyorogni erte.

2013.12.02. 19:33:37

@diggerdriver:

Hát nem. Miután az új Btk. is kizárja a gyermekkorúak (14. életévüket be nem töltöttek) büntethetőségét(2012. évi C. törvény 15. §).
Kivételt a 16. § tartalmaz(emberölés, testi sértés, rablás, kifosztás).
De ebben az esetben is feltétel, hogy az elkövető betöltse 12. életévét, és elkövetéskor rendelkezzen a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

Egyébként Kolompáréknál, és Lakatuséknál ebben a korban már nem erőszakról, hanem "közösségi elvárásokról" beszélhetünk.

holl gold 2013.12.02. 19:34:00

@Evain:
Értem amit mondasz, és igazat is adok valamilyen szinten, de. Szerintem azért van a 110-es korlátozás, mert nem mindenki vezet vadiúj bömöst vagy akármilyen autót, aminek a kényelmes utazósebessége magasabb...

Ez mind igaz de amikor tolom nappal a tök ures, hibamentes, nyil egyenes, napsutötte autopalyan 120-130-al (mert egyhangu es ha lassabban mesz elalszol) es beersz egy kocsit amelyik a belsö savban poroszkal 105-el a 110-es uton es egy vonalas svenson vezeti es nemigen akarodzik lemenni neki "mertöbetartjaasebesseget" es "senkiseszabalytalankodjon", no akkor szoktam felb@szni az agyam...(mert tudom hogy van meg vissza X km a celig).

holl gold 2013.12.02. 19:35:52

Értem amit mondasz, és igazat is adok valamilyen szinten, de. Szerintem azért van a 110-es korlátozás, mert nem mindenki vezet vadiúj bömöst vagy akármilyen autót, aminek a kényelmes utazósebessége magasabb...

Ez mind igaz de amikor tolom nappal a tök ures, hibamentes, nyil egyenes, napsutötte autopalyan 120-130-al (mert egyhangu es ha lassabban mesz elalszol) es beersz egy kocsit amelyik a belsö savban poroszkal 105-el a 110-es uton es egy vonalas svenson vezeti es nemigen akarodzik lemenni neki "mertöbetartjaasebesseget" es "senkiseszabalytalankodjon", no akkor szoktam felb@szni az agyam...(mert tudom hogy van meg vissza X km a celig).

dennisthemenace 2013.12.02. 19:39:19

Angliában meg egyszerubb: Rajzolok magamnak egyet, majd elmegyek egy autósboltba és csináltatok másikat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 19:40:45

@holl gold:
Jó esetben X... kevésbé jóban pedig még 600 :( tiszta élmény 6 órát elszúrni vele, mikor megvan 3 alatt is és tényleg sehol egy másik autó.

@az igazi Trebitsch:
Pedig nincs is szebb, mint amikor egy életerős, 12 éves bika megtermékenyíti az egyébként teljesen érett 13 éves-t.
Csodálatos dolog a szerelem :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 19:42:03

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131202/2013-11-11_193536_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Most jutott eszembe hogy megígértem Maxnak hogy teszek fel képet arról hogy én milyen ruhára bukok.
Na ilyenre. :))))))))))))))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 19:43:45

@Kövérmadár: nahát, én azt hittem, hogy elsők között rohant regisztrálni magát. Rossz emberismerő vagyok. :)
@diggerdriver: az őt sosem zavarta :)

@Szúnyog: oszt annak utánaolvastál-e, hogy Svédországban mi minden számít nemi erőszaknak?
Az viszont tény, hogy Budapesten biztonságosabban mozogtam, mint Stockholmban. Szerintem itt több az utcai erőszak. És nem svédek követik el.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 19:54:52

@Réka ‎:
Dehogy... Ő amerikai, őt ne hallgassák le, ne cenzúrázzák a kommentjeit és mivel már megcsinálta az indapassos regisztrációt, nem akar mégegyszer regisztrálni...

Egy pici, egészen aprócska, kis, elhanyagolható ellentmondást érzékelet az első mondatban, de biztos én képzelek csak bele dogokat az amerikai szabályozásokba ;)

Kiváncsivá tettél, mi számít itt erőszaknak? Ezt fontos tudni, szerintem...

holl gold 2013.12.02. 19:59:44

@Babette_:
van ismerősöm, aki napi huszonnégyben nézegetné, másoknak mennyi a fizuja meg a hitele...

Nem akarlak elkeseriteni de en is ismerek itt legalabb egy elmebeteget aki idöt es faradsagot nem kimelve "atvilagitotta" (ez a hobbija többek között) anyagi vonatkozasban az összes ismeröset, szomszedjat es köpi-vagja mindenki anyagi helyzetet es ne adj isten hogy valamire azt mondjad hogy "most nincs ra keretem" mert mar ra is vagja hogy dehogynem, csak ki kell nyitni a penztarcadat...vazze, miert elnek ezek az emberek? ez jelenti neki a boldogsagot??, asszonya es gyereke szinten kakukk csak mas vonatkozasban es ök a tökeletes csalad....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 20:00:06

@Réka ‎:
Ez tény.
De hálistennek elvei vannak.
Kinemszarjale de elvei vannak.
Az elvek nagy dolgok. Mint az én nagy dolgom.
Volt olyan aki elveket evett. Belepusztult de "tartással" pusztult bele.

2013.12.02. 20:00:47

@bandirepublic: Ja ertem. Koltozz Angliaba! Lassan mar a nyilvanos WC-ken kivul mindenhol CCTV kamerak vannak. Mas kerdes, hogy mennyi ertelme van. Pl. miutan betortek hozzank, megtalaltak a felvetelt amin a betoro kisebb feher teherautoba pakolja a cuccainkat es elhajt, meg a rendszam is lathato, megsem talaltak meg soha sem az elkovetot, sem a laptopomat :(. Viszont nagyon udvarias volt a rendorseg, es pszichologiai segitseget is felajanlottak hogy meg tudjunk birkozni a traumaval... En jobban szerettem volna ha kolcson TV-t meg laptopot ajanlottak volna fel az ellopottak helyett, de ilyen opcio nem volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:02:44

@holl gold:
Magyarok? :)
Én eddig egyetlen autóra néztem rá a nyilvános adatbázisban, hogy mennyi ló van benne. Soha, semmi egyébre.

wuaaa 2013.12.02. 20:04:01

1. Az fotelhatárátkelők kedvéért, akik sokallják a 6000-et a rajzolt rendszámért csak szólok, hogy a skandináv jóléti államokban egy átlagos munkahelyen az órabér több. Ennyit senkinek nem fáj áldoznia egy államilag jóváhagyott poénra.

2. Még mielőtt valaki a bejegyzett nemi erőszakok száma alapján itélkezne egy adott országról jobb ha tudja, hogy errefelé ha bűncselekmény áldozata vagy, jogod van az államtól kárpótlást kérni az átélt kellemetlenségekért, és ezt általában meg is kapod. Függetlenül attól, hogy az elkövető megvan-e vagy sem. Norvégiában nemi erőszak esetében 200.000 norvég korona a limit (ha megvan az elkövető perelheted többért ettől függetlenül).

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy 70-80 ezret (NOK) akkor is kap az áldozat, ha kicsit sántit a dolog (nincs tanú, orvosilag nehezen bizonyitható, későn jelented be, mert "féltél" és "sokkot" kaptál, csak az "áldozat" köti az ebet a karóhoz) és sajnos mindenhol akadnak olyan emberek, akik ennyiért hajlandóak szinészkedni kicsit.
Példa : minden évben az érettségizők találkoznak tavasszal egy nekik erre kijelölt helyen egy hosszú hétvége erejéig, ez kb. 3000 fiatalt jelent, fiúk-lányok vegyesen. Megy a buli 3 napig. Évente 4-5 lány ezután megy feljelentést tenni. Általában kezdi egy, aztán megjelenik még egy, aztán még kettő, közben telnek a napok. Saját bevallásuk szerint nem emlékeznek se arra hogy hol, se arra hogy mikor, se fantomkép, se leirás nincs, csak mondjuk olyan hogy "piros pulcsi volt rajta".... Gondolkozzunk már egy kicsit.....

Peace...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:06:33

@Mirjam2:
Szerintem pszichomókust itt is adnak. Nekem kiutaltak egyet a baleset után, minden áldott nap jött 1 órát beszélgetni, nagyon rendes volt. Nem tudom, hogy mennyit segített ténylegesen, erről MD PSY PHD DR Kutty tud nyilakotzni, de biztosan okkal adták.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:10:40

@wuaaa:
Azt nem tudod, hogy üzemi baleset következtében szerzett maradandó egészségkárosodásra mit fizet a biztosító?

2013.12.02. 20:11:15

@Kövérmadár:

"Kiváncsivá tettél, mi számít itt erőszaknak?"

-Ha ránézel egy nőre "úgy"
-Ha szexről beszélsz egy nő jelenlétében a munkahelyen
-Ha megdicséred az alakját, a mosolyát
-Ha magad elé engeded az ajtóban, ha átadod a helyed a buszon, ha bármilyen formában érzékelteted vele, hogy Ő a "gyengébb nem"
-Ha nőnek tekinted a nőt.

Na már most a kérdés az: ezekben az országokban nőnek kell tekinteni a nőt?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 20:15:32

@Kövérmadár: nemi erőszaknak (våldtäkt) számíthat akár az is, ha valaki kézzel illet "illetlen" helyen. Nemrég nemi erőszakért ítéltek el egy férfit, aki ujjával győződött meg menyasszonya szüzességéről. (Ejnye, ezek a Svenssonék.) Több parlamenti párt támogatja az ötletet, miszerint minden szexuális cselekedet, amelynél nem bizonyítható az előzetes beleegyezés, nemi erőszaknak számítson. Ez utóbbi gondolat számos vicces fórumkommentet szült, az emberek óvszercsomagba hajtogatott szerződést meg kormányzati mobilappot vizionálnak, ahol retinaszkenneléssel azonosítja magát a szerelmespár, majd beleegyezésüket SMS-ben küldik el a népjóléti minisztérium adatfeldolgozó központjába :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:15:45

@az igazi Trebitsch:
Ezt mintha birca írta volna :D
De nem hiszem, hogy így lenne ;)

holl gold 2013.12.02. 20:17:05

@Mirjam2:
Nincs CCTV kamera a hazatok elott amirol meg lehetne tudni mi tortent?

Ezert itt megmogyoroznak (szemelyisegi jogok, csak befele vehet de kifele nem)...többek között ezert "eg le veletlenul" sok ovoda, iskola eppen hetvegen mert a kis gengszterek nem tudnak magukkal mit kezdeni mikor elkuldik otthonrol öket egy idöre mert anyuci rodrigozni akar a baratjaval es a gyerek(ek) utban vannak otthon, az iskolan, ovodan nincs kamera mert leszereltettek azokat es akkor havaj, jobb esetben "csak" bedobaljak az ablakokat...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.02. 20:18:25

@Kövérmadár: szoval neked nem fajna hogy 2 plasztiklapert es egy 100 Ftos alkoholosfilc hasznalataert lehuznak valakit 6e Ft osszegre?
miert is nem adakozol a mi allamunknak ostoba hozzaszolasonkent egy ezrest?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 20:26:05

Szolgálati közlemény talán Mr Longnak de nem biztos.
Dec 5-től a LIDL-ben lesz belül kékpenészes kívül fehérpenészes sajt.
Ha megkóstolod azt hiszed az Isten nyúlt le érted.
Igaz hogy horribilis 99 penny-s áron kínálják a 15dekát.
A szemérmetlenek.

kepfeltoltes.hu/131202/20131202_191755_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:28:54

@Réka ‎:
Az első mondattal egyetértek. Ha így kicsit erős is, de azt gondolom, hogy soha, senkinek nincsen joga a másikhoz hozzáérni annak akarata ellenére. Nincs fogdosás, simogatás, odanyúlás, semmi...

Más kérdés, hogy vannak problémák, amiket ez szül, pl. az említett bejegyzések is. Kölcsönös beleegyezés után mégis feljelenteni valakit... nem korrekt. De ezt hogyan zárod ki?

Nem lehet egyszerű, sajnos, pedig nagyon alapvető dolog szerintem.

2013.12.02. 20:29:18

@Kövérmadár: gondolkoztal mar azon, hogy a kirendelt pszichiater biztosan a baleset miatt lett kirendelve?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 20:29:32

@Babette_:
A zergetollat meglett, tisztességben megőszült konszolidált férfiemberek hordják.
Csaxszólok:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 20:32:48

@charlieharper:
Hoppá. Figyelemreméltó felvetés:))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:35:43

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Egyáltalán nem érdekel az a 6000 Ft. Jelentéktelen összeg. Ahogy egy kommentelő már leírta, nagyjából egy órány bérem (picikét több).

Adakozni? A TI államotoknak? Előbb tépnék szét és égetnék el 500 koronát, mint 20-at adjak a ti államotoknak :)

FMR 2013.12.02. 20:38:28

Magyarország Európa egyik szégyenfoltja. Soha nem lesz itt érdemi változás - legfeljebb még rosszabb irányban. Sem gazdaságilag, sem mentalitásban nem fogja Magyarország megközelíteni Svédországot. Esély sincs rá. Sem egy, sem két, sem százkét generáció múlva. Ennyi.

wuaaa 2013.12.02. 20:38:44

@Kövérmadár:

Itt munkahelyi baleset esetén (ha személyi sérülés történt) azonnal értesiteni kell a rendőrséget és a munkafelügyelőséget. Legális munkavállalóként csak arra az esetre van automatikusan biztositásod, ha te okozol anyagi kárt a munkavégzésed alatt. Amennyiben lenyisszantod az ujjad és ez hivatalosan a saját hibádból vagy figyelmetlenséged miatt történt, akkor már csak privát életbiztositás keretén belül számolhatsz anyagi kárpótlással. Ha azért nyisszantod le az ujjad, mert a munkaadód bizonyitottan nem biztonságos körülmények között dolgoztatott, akkor perelhetsz.

Amiről én irtam, az nem biztositási ügy, hanem állami kárpótlás.

Orosz Jozefina 2013.12.02. 20:38:54

Egy KGB rendszámos autó áll a ház előtt (nincs tiltva a kgb kombináció)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:39:26

@charlieharper:
Basszus, hogy erre miért nem gondoltam soha?! :D
Are you serious??? :D

@diggerdriver:
Ne kezdd te is! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 20:41:07

@Kövérmadár:
Bazmeg Madár, jól meg lettél találva:)))))))))))))))))))))))))))))))

2013.12.02. 20:46:12

@wuaaa:

Mindig mondtam, Norvégia egy király hely.
Egész jól meg tud élni egy nő abból, ha szeret dugni.
Az élvezet már csak bónusz.

@diggerdriver:

Magyarországon ez ingyé megvan. Csak kukázni kell.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:49:16

@wuaaa:
Összezúztam a mancsomat :)
Volt minden, ami kellett, végül a céget megbüntették 500e koronára. Nekem majd a cég biztosítója fog fizetni. Nem pereltem be a céget, eszembe sem jutott, mert egyrészt tudom, hogy az én hibám is volt, másrészt szeretek itt dolgozni, nem vágnám ki a fát saját magam alól.

Le leszek százalékolva, de nem tudom mennyire, mert szombaton volt a 8. műtétem és innentől 1,5 év, ha nem lesz újabb. Hosszú folyamat :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 20:51:34

@az igazi Trebitsch:
Figyelj, mi megtehetjük hogy a kikukázottat vegyük meg.
Mi fizetünk azért hogy nekünk kukázzanak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:52:30

@diggerdriver:
Én ilyen vagyok, vonzom a Hazaffy családot :D

@az igazi Trebitsch:
Azért az gyanús lehet, ha valakit negyedévente erőszakolnak meg, nem? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 20:57:05

@diggerdriver: hagyjál a zergékkel, én kecskében utazom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 20:58:16

@Babette_:
Mondd, és nem kényelmetlen?
Csak mert nem tűnik túl nagynak, viszont a belei biztosan kellemesen melegítenek télen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 20:59:05

@Kövérmadár:
Azért ez egy tipikus duma hogy két rajzolt papírért 6000koronát kel fizetni.
Maga a logikai levezetés sokat elárul:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 21:00:05

@Babette_:
A zerge is kecske. Szakálla is van. Igaz, a hátán.

holl gold 2013.12.02. 21:01:37

@Mirjam2:
Nincs CCTV kamera a hazatok elott amirol meg lehetne tudni mi tortent?

Ezert itt megmogyoroznak (szemelyisegi jogok, csak befele vehet de kifele nem)...többek között ezert "eg le veletlenul" sok ovoda, iskola eppen hetvegen mert a kis gengszterek nem tudnak magukkal mit kezdeni mikor elkuldik otthonrol öket egy idöre mert anyuci rodrigozni akar a baratjaval es a gyerek(ek) utban vannak otthon, az iskolan, ovodan nincs kamera mert leszereltettek azokat es akkor havaj, jobb esetben "csak" bedobaljak az ablakokat...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:03:39

@diggerdriver:
Na hallod, aztán kiküldték a festett fémlapot is. Borzalom :)

@Babette_:
Fel kell hízlalni :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 21:05:00

@Kövérmadár: most tágítom őket gidákkal. februárra lesznek kész.

wuaaa 2013.12.02. 21:06:55

@Kövérmadár:
Tudom, olvasni szoktam, csak kommentelni nem gyakran látom értelmét.. :) Meglátod mennyit kapsz majd fájdalomdijként a biztositótól, ha tagja vagy valami szakszervezetnek, rajtuk keresztül egy ebben jártas ügyvédet megkérdezhetsz a további lehetőségeidről, tudod jól, hogy az összes svéd is lefutná a lehetséges köröket egy ilyen esetben.
Remélem ami megmaradt, legalább jól fog működni.. Jobbulást ! :)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 21:07:00

@Réka ‎: azt hogy nem biztonsagos, azt egesz Stockholmra erted, vagy elsösorban a kulvarosra?

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 21:08:19

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: @Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: 180 Korona itt nem er annyit, mint 6000 Ft Magyarorszagon. Vedd ugy mintha 2000-3000 forintos összegröl lenne szo.
(Egyebkent en szoktam is adakozni magyar szervezeteknek (is), pont abbol kifolyolag, hogy az en szereny 200 koronam otthon többet er.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:09:35

@Babette_:
Mit csináltok a kecskékkel?
Tej, sajt, hús vagy csak valamelyik vagy csak tenyésztitek vagy egyáltalán hogyan működik?

Vevő lennék már valami jó sajtra itt, mert az hiányzik kicsit :(

@wuaaa:
:)
Már találtam egy céget, aki %-ért dolgozik és ha elégedetlen vagyok a dologgal, akkor kiharcol egy reálisabb rokkant%-ot, amivel nyilván több pénz is jár.
Köszönöm, ezen vagyunk :)

holl gold 2013.12.02. 21:09:58

@Kövérmadár:
Ha beirod valaki telefonszamat vagy a nevet, mindket esetben kidobja a terkepet es bejelöli rajta hogy hol laksz...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:14:14

@Bajen:
Ez is jó meglátás.
Nálunk az a heti nagybevásárlás kb. egyötöde vagy pl. a telefonszámlám fele. Gyakorlatilag semmi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:18:41

@holl gold:
Így igaz, ott vagyok.
Mondjuk a címet más alkalmazás is kiírja.

@33621:
Ez a nap jól indult, az tuti :) Szerencsétlen, biztos ma tudta meg, hogy az ötöslottó főnyereménye 100 millió korona...
Vagy csak terhes a szeretője :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 21:32:17

@Kövérmadár: A poszt kiváló, szuper összefoglalás.
Madár: azért engem nem kicsit zavar, hogy a personnumert gyakorlatilag egy sima kereskedelmi cég is lazán elkéri, akár egy csomag klozetpapír vásárlásakor is.

Már csak azért is zavar, mert marha könnyen vissza lehet vele élni, pl valamiféle szolgáltatás megrendeléséhez, vagy bármilyen "jópofa" viccelődéshez is kiváló lehetőség.De még akár bűncselekményhez is, szerintem.
Szóval ez a fene nagy szabadosság nem biztos, hogy minden esetben szuper...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 21:35:57

@Bajen: a belvárosi körzetekben a legnagyobb a bűnözés (most erőszakos bűncselekményekre gondolok). De ez a sok szórakozóhely miatt van. A lakóövezetek közötti parkok hírhedtek a nemi erőszak veszélye miatt. Sajnos a konszolidáltabb városrészekben és a "ghettókban" egyaránt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:37:07

@geegee:
Teljesen igazad van.
Nem értem, hogy miért ennyire nyilvános minden, ugyanakkor eddig még nem tapasztaltam meg a hátrányát, remélem nem is fogom. Ez mondjuk nem vigasztalja azt, akit ezzel megszívattak.

Tőlem a legtöbb dologhoz kérni szokták, hogy mondjam el telefonba a számot és rögzítik. Gondolom visszaélés esetén meg lehet nézni, hogy nem is én voltam, aki rendelt. Nem tudom.

Az tény, hogy nem merem kidobmi a postámat, inkább gyűjtögetem télig, amikor após eltüzeli a kandallóban :D sosem dobok ki olyan lehevelt, amin rajta a PNem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:38:52

@Réka ‎:
Akkor én szerencsés vagyok, hogy csak a Centralen - Södrastation közötti szakaszon járok, azon is csak nappal és különben is randa vagyok hozzá, hogy meg akarjanak erőszakolni...

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 21:40:18

@geegee: Azt mondjak az utobbi nehany evben sokasodtak el a visszaelesek.
Mint ahogy azt is sokan mondjak, hogy husz evvel ezelött meg nem kellett bezarni a haz kapujat, mert tudtak hogy "senki" sem fog bejönni lopni/rabolni/gyilkolni. Ez a personnummer meg a "regi", biztonsagos(abb), bizalmi alapon müködö Svedorszag hozomanya.
Ha nö az ezzel kapcsolatos bünözes, talan szigoritanak majd a dolgokon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 21:40:50

@Kövérmadár: "Geegee alnevu kommentelonket velem felfedezni a kebab-alsos kommentelo szemelyeben :)"

Hogy, mivan? :D

Nekem nincs f@szbukom, szóval valaki hamisít a nevemben... :-))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 21:40:58

@Kövérmadár: te nem is stockholmi vagy :)
egyébként pont a Gullmarspanon történt egy este, a Séderstadiontól egy köpésre, hogy megpróbálták elvenni a fényképezőgépemet, állványomat. Két elég békés szipus svéd próbálkozott be, egy férfi és egy nő az egyenjogúság nevében :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 21:42:13

@geegee: pedig szellemes komment volt!
@Bajen: Már most ajánlják, hogy az ember rendszeresen ratsitezze magát, nehogy valaki más legyen bejelentkezve a címére, az ugye csalásgyanús lenne.

2013.12.02. 21:43:53

Most jottem meg a bevasarlasbol - ami nem sikerult, elfogyott 20 perc alatt, amit venni szerettem volna, nekem mar nem jutott - de elvezet volt vezetni a hoviharban:) Igaz, nem mertem gyorsan hajtani es a kovetesi tavolsagot is 50 m - re allitottam, a biztonsag kedveert. Nehany kep a Calgary telrol, par oraja keszultek:
www.dropbox.com/sh/5pxqvc19daurdd0/jTdDMbId01
Kamerakrol: Egerben az Agria plazaban - plaza, de szep magyar szo - meg a ferfi WC mosdojaban is van:( Amikor meglattam, hatat forditottam es letoltam a gatyamat:) Lehet, hogy bunko vagyok, de nem tudtam ellenallni a kisertesnek:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:46:40

@geegee:
Akkor elnézést, csak a Kebabfalva-alsós dolgot tőled hallottam először és az köszönt vissza a kommentben :D

@Bajen:
Egy kollégám írta, hogy: "Szaddam halott, Bin Laden halott, Ghaddafi halott... mostmár hazamehet minden menekült és nem marad más, csak 2 millió boldog svéd!" :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 21:47:54

@Kövérmadár: Jaja, ez a 110 kicsit álmosító néha.Nekem az a módszerem, hogy megvárom, amíg valaki nagyobb, de még viselhető tempóval megelőz, (akár országúton is működik), és utána "nyúlnak" használom.Vagyis biztonságos, akár 100 méteres, de még mindenképpen láthatóságon belüli követési távolsággal felveszem a tempóját.Ha jön kamera, vagy zsernyák, vagy bármi van akkor úgyis lassít a nyúl, és ez látszódik a féklámpáján.Akkor meg én is satuzok.Ha meg elveszítem szem elől, mert mondjuk még gyorsul vagy csak lekanyarodott, akkor újabb nyúlra kell vadászni és addig szabályos sebesség kell. :-)

Eddig remekül bevált, de télleg csak akkor használom, mikor ilyen ezer km-eket kell menni egyhuzamban.
Illetve ahogy örexem, ez a száguldozós igény is egyre csökken.Mondjuk valami kemény sportkocsival egy pályán azért nem fognám vissza magam...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:51:26

@Réka ‎:
Uhh :(
Nem jó ezt hallani, sehol sem, akár Stockholm, akár Budapest.

Ratsitezni magam? Kenegesem magam patkányszarral? :)

@Cascabel:
Dolgozni b@szunk, vásárolgatni meg elmegyünk? Te tényleg amerikai vagy már! :D
Tudsz róla, hogy el van repedve a szélvédőd? :) Tetszietős a jégpáncél az utakon... szögesgumit miért nem engedik ott? Vagy igen?

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 21:55:18

@Réka ‎: Igen, pentek-szombat ejjel, reszeg bulizok, lövöldözesek, keselesek, ez mind letezö problema. Mondjuk ez kikerülhetö veszelyforras, ha nem maszkal az ember az ejszakai klubok környeken :)

A parkok eleg biztonsagosak szerintem: eleg sokan jarnak arra, es nem nagyon lattam meg gyanus alakokat. Persze sötetben megint mas a törtenet. Es nökent biztos kevesbe ereznem magam biztonsagban.

Napközben viszont biztonsagosabbnak tartom Stockholmot ugy nagy altalanossagban, minden bandahaboru ellenere.
Egy Sergels Torg - Blaha/Nyugati összehasonlitasban meg mindig a budapesti helyek rosszabbak, bar teny hogy ott csoportosul Stockholm "szemete" is...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:56:16

@geegee:
A tulaj egy M5-össel jár Stockholmból... gondolom nem 110-es tempóban :)

Ezt a nyulazós dolgot már többektől hallottam. Mondjuk sokat nem járok pályán, nem esik útba. Ha megyek Stockholmba, akkor 57-es út Kebabfalváig, onnan E4 vagy az E20-ason megyek Mariefredtől, szintén Kebabig.
Nyköping kerülő lenne innen, hogy az E4-esen végigdaráljak.

Én is csak öregesen: betenni egy Beethowent, beállítani a fathallare-t 195-re, hátradőlni és relaxálni a hátralévő 800km-en :)

morsels (törölt) 2013.12.02. 21:58:24

@diggerdriver:
Madar?
Csodor lesz az, nem madar :-)

2013.12.02. 21:59:31

@Kövérmadár:
Tudok rola, valami felpattano kavics csinalta, amivel szorjak az utakat telen. Szoges gumit engedik, ugy tudom, de tavasszal le kell cserelni. En lusta vagyok ilyenekre. A szelvedot is fizetne a biztositom, de nem erdekel, amig a rendor nem szol.
Igen, vasarolok, de nem vagyok amerikai:) Szombaton dolgoztam, pedig nem kellet volna, igy nincs lelkiismeret furdalasom. Meg ilyen idoben az vezessen 70 km - t a prerin, akinek hat anyja van:( De azert holnap kalandvagybol megprobalok elmenni melozni:)

holl gold 2013.12.02. 22:03:05

Erdekes cikk Svedorszagrol, annyira leesett az eliteltek szama, hogy bortonoket zarnak be. Erdemes a fotot megnezni hogy is nez ki egy sved bortoncella. Jobban, mint egy atlagos londoni szoba...
www.theguardian.com/society/2013/dec/01/why-sweden-closing-prisons

Ezzel csak egy baj van espedig hogy az embereket azert szoktak bezarni mert valamit elkövettek es ez a kep viszont azt sugallja hogy ha valamit elkövetsz jutalomszanatoriumba kerulsz (ezert kerul az allamnak sokba a fogolytartas). Ehelyett inkabb befizetnem a delikvenseket egy thaiföldi börtönbe ahol olcsobb a tartasuk es meg nyelvet is tanulnak, igaz hogy kevesen jönnenek vissza a kemeny börtönevek miatt. Sajnos a svensonok nem ertik meg hogy a börtön a buntetesre valo. Mi a visszatarto erö hogy ne bunözzenek ujra a szabadulas utan mikor ilyen zsir helyre kerulhetnek vissza, plane mikor jön a tel meg a hideg es ott bennt kaja, pia, cigi, gyufa varja meg onnan is tudja intezni a kinti piszkos ugyeit...

2013.12.02. 22:04:51

@Kövérmadár:
Nalunk ezt a " nyulazos " dolgot nem lehet megcsinalni, mert a hatso kocsi rendszamat tudjak csak lefenykepezni gyorshajtaskor, ugyanis nincs elso rendszam. A rendorok ujabban " melos kocsinak " alcazott jarmubol radaroznak, meg az egyik gumit is leviszik, mintha defektet cserelnenek:(

Latcho Rom 2013.12.02. 22:05:06

@diggerdriver: Naszoval....

Baloldali en, jobbon master sargent faszfej, a nyertes, elesits ki aztan avatarozd magad :-)

kepfeltoltes.hu/131202/mov_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 22:09:01

@Cascabel: Ne a motorháztetőre tedd, hanem vagy a szélvédőre belülről, ilyen cuppanós álvánnyal, vagy a fejed fölé a tetőre, kívü?mindkét esetben tudod csavargatni oldalra,ha kell.Persze ne akkor, mikor a zsernyák is látja... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 22:12:03

@shakti_rom:
Teljesen jó a bajuszod :)
Nem is értem... csúnyabajuszverseny volt, nem?

Latcho Rom 2013.12.02. 22:16:36

@Kövérmadár: Harom dij volt, legjobb, legrandabb es "most creativ". :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 22:17:10

@Cascabel:
Itt, ha jól tudom, csak szemből fényképeznek, mert látszani kell a sofőrnek... de ez nem biztos.
Egyik kollégám szerint csak álló atóból mérnek, mozgóból soha.

Én se dolgoztam ma, ne legyen lelkifurkád :)

holl gold 2013.12.02. 22:26:07

@diggerdriver:
Azért ez egy tipikus duma hogy két rajzolt papírért 6000koronát kel fizetni.

Ez tenyleg nem sok viszont akarhanyszor vehetsz hasznalt autot nincs atirasi meg mas költseg sem ezzel kapcsolatban (igaz, forgalmi sincs amit at kell javitani, rendszam alapjan azonositjak a tulajt).

mrsmihaly 2013.12.02. 22:30:23

@diggerdriver: köszönöm a humorodat. Sikoltozva röhögtem a beszolasodon. megmentetted a napomat.

holl gold 2013.12.02. 22:39:09

@geegee:
Madár: azért engem nem kicsit zavar, hogy a personnumert gyakorlatilag egy sima kereskedelmi cég is lazán elkéri, akár egy csomag klozetpapír vásárlásakor is.

Ha titkos lenne, a csibeszek akkor is megtudnak ha akarnak...
Ugyanakkor most eleg ha a hivatalban vagy telefonon ugyintezeskor bemondod a szemelyi szamod es maris intezkednek es nem kell egy halom igazolast vinned mert a szamitogepeket es hivatalokat "összekötik"....

A szerelő 2013.12.02. 22:40:52

Magyar adatbázis, röhej. Kaptam egy 30e-res bírságot, a mai napig nem tudom, hogy miért, mert az értesítés soha nem érkezett meg. De azért a hivatal, mert nem fizettem be, orvul kivonatta a forgalomból a kocsimat, ezt a biztosítómtól tudtam, aki szólt, hogy erre az időszakra ugye nincs biztosítás. Gyorsan utána jártam, utalással azonnal befizettem, erre mit ad isten, egy civil autóban egy rendőr meg valamilyen cég alkalmazott megállít, hogy aszondja, ki van ám vonva a forgalomból az autó. Mondom, az már nincs, mert itt az átutalás igazolása. Nézi, ügyiratszám, minden stimmel, de ő azért elveszi a rendszámot, mert ugye, neki az adatbázisban ki van vonva az autóm a forgalomból.
És ez Magyarországon így helyes, éljen a bürokrácia, nőjön a szopórollerre kerültek száma!

holl gold 2013.12.02. 22:45:33

@Réka ‎:
Gullmarspanon történt egy este...

Sajnos ott is meg a Hammarby.... reszeken is törtennek dolgok meg ott van meg a Globen közelsege is...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 22:47:49

@diggerdriver: Koszi! Van is egy 10-15 perc setara a melohelytol. Holnap lehet el is megyek oda.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 22:52:14

@Kövérmadár: Na, akkor ezt pont egyformán gondoljuk.Mármint a personnummeres leveleket.Nálunk mondjuk nehéz lenne beleszuszakolni a radiátorba, ezért én letépem azt a rész, és miszlikbe szaggatom.
Nekem se volt még semmi visszaélés, de nem is szeretném.Meg aztán lehet hogy a 34 évnyi magyarországi szocializáció mondatja csak velem ezt az egészet.De inkább óvatos vagyok.

Az is zavar kicsikét, hogy a bejárati ajtónkon lévő levélnyíláson keresztül bármilyen dolgot csak úgy simán be lehet dobni a lakásba...illetve lazán meg lehet tudni, hogy otthon van e valaki, vagy jó hosszú időre elutazott (sok a reklámújság, vagy a fel nem vett levél, ami a nyíláson át látszódik), és tán még ki is lehet szedni a leveleket...
Oké, nincs ez így mindenhol, főleg az újabb lakásokban nincs, de a jelenlegi helyünkön igen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 22:52:36

@diggerdriver: @Barátusz: @charlieharper: es a tobbiek:
Januar masodik (?) heten blogtalalkozo Londonban?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 22:54:11

@Bajen: Nahát, akkor nem is annyira alaptalan ezen félelmem, kösz.Én elhiszem, hogy régen minden jobb volt, de talán alkalmazkodniuk kéne a változásokhoz.

holl gold 2013.12.02. 22:54:47

@geegee:
Jaja, ez a 110 kicsit álmosító néha.Nekem az a módszerem, hogy megvárom, amíg valaki nagyobb, de még viselhető tempóval megelőz, (akár országúton is működik), és utána "nyúlnak" használom.

Ennel csak az a jobb mikor te vagy közepen, elötted huz a fazon es rad is rad akaszkodik ezen okbol valaki szinten, igy az elsö belemehet kameraba a mögötted levö meg lemeszelhetö hatulrol rahuzo civil rendörkocsibol, motorbol...Ezt akkor szoktam elkövetni mikor atjövök a hosszuhidon es meg 700 km van elöttem...

Latcho Rom 2013.12.02. 22:56:16

@Cascabel: mit akartal venni havas canuck?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 22:57:39

@Kövérmadár: semmi baj... :-)

Bróhaha, jó a beszólás... :D
ezexerint már kicsit kezdi zavarni a sok bevándorló a bennszülötteket.Hamar kell állampolgárságot szerezni, nehogy mi is pórul járjunk.. :-)

holl gold 2013.12.02. 23:03:33

@Bajen:
Ha valasztani kellene Vaci utca ejfel körul vagy Drottningsgatan, Stureplan ejfel körul (es egyedul vagy es pentek vagy szombat), melyiket valasztanad??? Persze kivetelek meg balszerencse van de ugy altalaban, melyiket???

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:06:38

@Kövérmadár: Nagyon rákaptál erre a Kebabfalvára... :D

Jó, persze, itt délen, sok a nagy(obb) város, pályán sok a le-felhajtó, nagy a forgalom, stb, nincs sok értelme, legfeljebb éjszaka.De mondjuk egy Stoki-Lulujó táv, ahol van olyan 100 km, hogy nincs város, de falu se; vagy fent Norbottenben bárhol, az már játékos lehet.Csak az eszetlen jávorszarvasokra kell nagyon figyelni, ha néptelen az út, táj.

Mr. Waszabi 2013.12.02. 23:09:53

Egyértelmű, hogy ahol egyszerűen kezelik, amit nem kell bonyolítani, ott hatékonyabban megy minden. Ahol az állami szervek hatékonyak, ott az nem azért van, mert a Marsról jöttek a hivatalnoko, hanem mert nem az állam hivatalnokai okoskodnak mások rovására, hanem mondjuk szolgálják azokat, akikért léteznek, akiknek az adójából éldegélnek. Nagy hülyeség.
Bizonyára a svédek és az amcsik a hülyék itteni szemmel, ellenben két, nálunk sokkal hatékonyabb ország prezentálja kb 100 év óta, hogy, amiként nálunk gondolkodnak a mindenkori emberek az állam szerepéről, s ennek okán a hatékonyságról, az nettó marhaság. Csak éppen az nem esett le itt senkinek 100 év alatt, hogy ettől csak nekünk lesz szarabb, nem amazoknál. De hülyének lenni alapvető jog - ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Svédországról vagy az USA-ról, illetve arról, hogy ezen helyeken milyen szar is az élet. Bezzeg a Szovjetunió:)

holl gold 2013.12.02. 23:13:35

@geegee:
Az is zavar kicsikét, hogy a bejárati ajtónkon lévő levélnyíláson keresztül bármilyen dolgot csak úgy simán be lehet dobni a lakásba.

A belocsolt benzin vagy mas eghetö folyadekrol nem is beszelve...(lasd ujsagcikkek neha kigyulladt levelbedobo nyilasokrol is emlitest tesznek)...sajnos a kreativitas nem ismer hatarokat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:18:05

@holl gold: Oké, igaz, igaz, meg jó a personnummer is, de legalább azt kezelhetnék egy kicsit szigorúbban.Vagy lenne egy publikus és egy nem publikus része a dolognak.
Egy kereskedelmi cégnek mi a faxom köze van, hogy mi a számod?Mondasz nevet, címet, mutatsz személyit és kész.

egy szolgáltató az már mondjuk más, és egy hatóság meg megint más.
Legjobb lenne talán egy ilyen háromlépcsős rendszer.
Biztos, hogy van már olyan ország, ahol ez ki van találva jól, vagyis még csak a spanyolvigaszt(sic) sem kell feltalálni...

MágnásMiska 2013.12.02. 23:22:17

Több országban, pedig bemész az autósboltba és azonnal megcsinálják a rendszámot.

UK-ban akár az Ebay-en is rendelhetsz egy-két napos szállítási idővel.

Volt, már mikor az ottani, állandó standby (van 2 Ltd-m ott) régi Jaguáromról lelopták a rendszámot. Bementem az egyik autós boltba és megkérdeztem, hogy mennyi idő egy rendszám.
Elirányítottak egy másik boltba, ahol egy órán belül kisétáltam a rendszámokkal.

Pár hónap múlva a rendőrség lefoglalta kocsim, mondván több helyről tankolás után fizetés nélkül hajtottam el. Szerencsére volt alibim... A dolog vége az lett, hogy kiderült, hogy valaki egy ugyanolyan színű, márkájú évjáratú Jag-ra felrakta az én rendszámaimat.

Ebayen minden irat nélkül meg lehet rendelni, tehát le se kellett volna lopnia!

www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&LH_ItemCondition=3&_nkw=registration+plate+DVLA&_sop=15

USA-ban, vagy Ausztráliában nem ilyen egyszerű a dolog! ;)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.02. 23:30:39

@Kövérmadár: Lätom, kiokosodtäl a tegnapi mütöl. :-)))
Bebbi azért kédezte a rendszämot, mert Sväjcban személyre szolo. Ha eladod az autot, akkor rendszäm nélkül teszed.
Moziban voltunk, a Last Vegas filmet néztük. Kiräly volt. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:30:58

@holl gold: Na, hát ez az.Én spec inkább a mérgező, fertőző dolgoktól tartok, de a gyúlékony is működhet sajnos. :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:41:15

Meg ha már posta, és kicsit bosszantó: mi a telexemért nem tudják a kiscsomagokat kihozni házhoz, fel az ajtóig, ha már az értesítőt felhozza?Most a levélnél nagyobb, de mondjuk egy focilabdánál kisebb csomagokra gondolok.Pl rendelek stokiból valamit a neten, a webshop jól lehúz 500 korona szállítási költséggel (erre a 30 kilométerre...) és akkor még ülhetek kocsiba, buszra, hogy elmenjek az Ilona nevű szupermarketbe a kispostára, vagy a nagyba, hogy átvegyem a csomagot.Miféle "házhozszállítás" az ilyen? WTF?
Oké, egy hüttőgépet ne hozzanak ki vakra, (bár ott is lehetne simán egy váltás-sms-ben tisztázni, hogy mikor van otthon a célszemély...) de az ilyen kis könnyű vackokat igazán kihozhatnák... Érthetetlen :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:45:12

Na megyek én is lassan, már valszeg mindenki elcsihadt.Köszönjük a Hának a sok svéd posztot, lassan több lesz mint londoni... :P XD Gondolom , most egy pár hónapra le is van tudva ezen ország... :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 23:55:31

@geegee: Itt a postas ugy nyomja, hogy korbemegy a levelekkel a hazban/kornyeken, majd vissza a kocsihoz, masik taska kives es abban a "kis csomagok" (pl konyv, hasonlo meret, nem sima boritek) vannak es azzal megint korbejar. Multkor hozzam ketszer jott egymas utan :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 01:23:56

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Na felénk is több postás jr, vagy több körben, de szoktunk kapni leveleket reggel, meg délután 2 tájban is, erre se jöttem még rá, hogy miért? Meg valami agyatlan az egyik folyóiratot hajnali fél 4-kor szokta bedobni...Nooooormális?Az oké, hogy nem tud aludni, de más se tudjon?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 01:26:02

*több postás jár... szájbaszökött billentzuyet... :D

Magzar billentzuyet ruley! , ahogy a számtech őskorában írták...

fabatka2 2013.12.03. 04:38:06

Sültmagyarként élmény volt végigolvasni a beszélgetéseket...:)
Egy kis időre szinte európainak éreztem magam
De aztán elmúlt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 06:24:49

@geegee:
Persze, hogy zavarja oket, kulonosen, amikor no a munkanelkuliseg. Jotekonykodni csak penzbol lehet es oriasi penzek mennek el arra, hogy utana leegjen egy iskola... :(

Az allampolgarsagig nekem meg 2,5 evem van + amig elintezidik. Aposomek mar csinaltatjak, ez ad nemi biztonsagerzetet, de kulonosebben nem gondolom, hogy kitennek azokat, akik dolgoznak es raadasul az EU miatt nem nagyon korlatozhatoak. Ugyanakkor nem egyszeru ma mar a bejutas nekunk.

Postas: itt is ketszer jar, szerintem. De a kis biszbaszokat be szokta adni. Bettnaban jart 5-kor az ujsagos, imadtam, igaz akkor meg 5.30-ra jartam dolgozni :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.03. 06:26:58

@Kövérmadár: jókor szólsz, most van vége a szezonnak. készletem sincs, mind elvitték. olyannyira, hogy magamnak se jut 2 hónapja...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 08:25:02

@rezsoatya: Ha lenne neked is ket Ltd.d Angliaban, nem zavarna...

@geegee: Az ujsagkihordok Mo-n is hajnalban jarnak, mert igy tudod a reggeli kaveho olvasni a friss Nepszavat. Lehet kozel laksz a kezdesi pontj=hoz, mert hajnali fel negy kicsit meredek. :) Bar a 6 honapos ejszaka orszagaban? :DDD

@diggerdriver: Akkor meg nem setalok :D A talalkozot meg meg fixaljuk.

Evain 2013.12.03. 09:11:59

@geegee: Na ilyenkor élvezem a kisváros előnyeit. Nálunk lazán beadja a szomszédba a csomagot a futár, és hozzánk csak azt a papírt dobja be, hogy melyik szomszédhoz adta le a cuccost. :) Valaki tuti otthon van a környéken. :)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.03. 09:22:08

@holl gold: Passzolom. Nem jarkaltam meg ejfel körül a Stureplan környeken. Irja mar le valaki, hogy milyen :)

De ne erts felre, nem Stockholmot akarom "sztarolni", hiszen itt is megvan minden rossz, ami egy europai nagyvaros hozadeka (a bünözest tekintve).

Budapesten is föleg csak a Blaha, Nyugati, Keleti, Jozsefvaros reszt kerülöm a belvarosban, es amugy nyugis hely. Stockholm belvarosa - legalabbis nem ott lako jarokelökent - eleg bekesnek tünik. (Mindket varos eseten nappalra gondolok, nem ejjelre.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 10:23:03

@Kövérmadár: Esetleg nem akarsz írni, hogy hogyan megy ez az egész, mit lehet tudni.Már a gyakorlatban, átélve...

@Mr. Long [expert .... szakerto]: na jó, de emlékeim szerint azért odahaza a lótelepeken nem az ajtón van a postarés, hanem a falon a sok doboz.Kertes részeken meg kit érdekel, ugye, a kerítés messze van.

@Evain: Irigylésre méltó szomszédság, hogy így megbíztok egymásban.... :-) Itt ahogy Madár is írja, eltelik úgy akár fél év is, hogy látnám a szembeszomszédot. És részemről sem baj ez.
Nem t'om, persze kis faluban lehet hogy itt is összetartóbbak a népek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 10:24:09

@geegee: Már az állampolgárság mexerzése, tudnivalók, ilyesmi.Kösz, ha mégis.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 10:30:57

@geegee: Vazzegh, lótelepek... :D Lakótelepek...

Frankón sz@r ez a billentyűzet, kiba..m a f.zba, esküszöm. Küzdök ezekkel a rohadék perifériákkal, rádiós egér, meg billentyű, az összes sz@r...Már vagy a 3-4.darab van mindenből ráadásul márkás cuccok.10 ezer forintos egeret nem mondanék olcsónak, m@jkroszoft, l0gitech, gen!us meg még a fene tudja milyenek és mégis.Help! Mennyiért, milyet vegyek már, hogy jó legyen?!?!? A k anyját az összesnek... :-(((((((((((((( egérből már visszatértem a drótoshoz, abból működik a nóném is, röhej...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 10:34:38

@geegee: Az elso par alkalommal osszeszartam magam en is, amikor szombat reggel hozta a postas a leveleket en meg epp reggeliztem halal nyugodtan. :) Akkorat csattan a levelajto, hogy csak na. Itt kivul belul van rajta kis ajtoka, igy ketszer csattan, plusz kepesek a nagy leveleket, magazinokat lapjara ledobni a foldre, igy az is csattan...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 10:38:07

@geegee: Nekem van egy 3-4 ezres magyar kiosztasu logitech talan. Wireless eger + bill. Marha jol mukodik, csak neha a lapost odateszem a tv melle es akkor figyelni kell, hogy elol, vagy oldalt legyen az adoja. Ha nagyon (kb 1 cm) ratolom a falra, akkor kihagy egy-egy betut, de csak ritkan.

Evain 2013.12.03. 10:58:28

@geegee: Nekem is hasonló volt sokáig a gondom, nemes egyszerűséggel visszatértem a madzagoshoz.

Szerencsések vagyunk a szomszédokkal, teljesen normális mindegyik. Nem mondom, hogy baráti viszonyban vagyunk, de a kölcsönös bizalom meg tisztelet megvan, és ez már egy jó alap. :)

Ginix 2013.12.03. 14:39:43

@Kövérmadár: csak most olvastam a tegnapit, wwf-ről nemtok semmit, de nem tudom mennyire érdekel egy otthoni állatmentős cucc? én általában nagyon szkeptikus vagyok, de egy lovas barátnőm személyesen ismeri az alábbit és meggyőződésem, h itt tényleg jó helyre megy, vess rá egy pillantást, ha gondolod:

www.zakuszkatanya.hu/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:24:06

@Babette_: :DDD
de az a hülyeség, hogy még egy nyavajás kommentet is át szoktam olvasni, igyexem igényesnek lenni ilyen szempontból, hogy helyesírásprobléma, elütés ne legyen...Erre egy ilyen mégis kikerül... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:24:58

@Evain: Az már bőven elég, jól csináljátok. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:27:05

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Én mondjuk nagyrészt süket vagyok, viszont egyben éjszakai bagoly is; ennek okán azért meghallom hajnalban a csapódást.a nejem, meg a kölök már aludni szokott, még eddig nem ébredtek fel, de ha igen, akkor megmogyorózom azt a fallikus szervet, amelyik ilyenkor dobálja be.,..Szerencsére csak hetilap és egy ilyen őrült időpont van csak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:32:46

@Mr. Long [expert .... szakerto]: @Evain: Már nem tudom, milyen márkába bízzak.az egyik nem gördít rendesen, a másik akadozik, a harmadik túl hamar lemerül, a negyediken mexűnt a jobbklikk, nem jön fel a menü...Lassan olyan vagyok, mint a Gombóc Artúr, csak negatív kitevővel...A madzagos egér meg beleakad mindenbe, meg túl erős a drótja, elrúgja magát az egeret is...Áááá, semmi nem jó, komolyan mondom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:35:15

Ja, Svédiában élők, nem tudtok idekint ponty, vagy bejgliforrást?
Jó, ne anyázzatok nagyon, mi még szeretjük az otthoni ízeket.Néha még TurbóRudit is szoktunk venni.Ajjaj, mit kapok még ezért... :D

holl gold 2013.12.03. 19:10:33

@geegee:
Ja, Svédiában élők, nem tudtok idekint ponty, vagy bejgliforrást?

Ezt mar nezted???
www.ungerskmat.se/
Ponty nincs de van KARP (azt mondjak az okosok ebbol lehet csinalni amit egyebbkent a pontybol szoktak)...
Bejglit tudsz csinalni magad ha van elerhetö mak valahol a közeledben?? Diot kapsz es meg olcsobb is mintha otthon venned - kulföldi uzletekben nezd de ne csomagoltat vegyel mert az morzsas, inkabb nagy ladabol mert ott a morzsa a lada aljan van...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 21:16:40

@geegee:
Sok ízt mi is szeretünk vagy szeretnénk... a bejgli és a hal pont nem az, de a túróscsusza!!!! :)
Füstöltsajt, szalona, zsír, rendeskolbász... azért vannak dolgok, amiket nehez itt beszerezni és azért időnként megennénk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 23:21:27

@holl gold: Ismerem az ungerskmatot, szoktunk is rendelni tőlük, megelégedésre.Diónk van, de a bérlakásban elég pocsék a sütő, ezért kéne inkább a kész.De lehet, hogy megpróbáljuk házilag.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 23:26:49

@Kövérmadár: Na igen, a túróscsusza...meg a tzigánypecsenye... ájjájjájj. :D Most nem esküszöm meg, de mintha lenne valami füstöltsajt asszem a willysben.szalonna helyett a sidflásk?Nekem nagyon bejön.Rendeskolbásznak nem jó a Gyulai/Csabai?Kacsazsír, Parenyica sajt sajnos csak otthonról, ez igaz...:-/

holl gold 2013.12.03. 23:48:49

@Kövérmadár:
Füstöltsajt, szalona, zsír, rendeskolbász

-Fustöltsajt van csak ki kell tapasztalni melyik jön be neked...
-Szalonna helyett sidfläsk de regebben nemely ICA-ban lehetett elörendelni zsirnak valot...
-Kolbasz, ha a közeledben vannak jugok akkor erdeklödjel naluk, ök is szeretik a kolbit es be is szerzik...vagy legyartjak...
-Töpörtyu (jugok is szeretik, kerdezzel utana a SVARCI-nak)

holl gold 2013.12.03. 23:53:08

@geegee:
Ha vegkepp nem megy akkor e-mail otthonra azutan vesznek valahol (mindenhol aruljak), vagy megsutik azutan irany a posta es csomag felad...meg 3 het Karacsonyig...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.04. 01:03:28

@holl gold: Igen, ez még egy lehetőség...

@shakti_rom: tehát akkor ez a külföldi neve a pontynak? :-) Kösz, jó tudni...

vszolis 2013.12.04. 21:30:52

Ezért haldoklik a kapitalizmus...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 17:48:14

@geegee:
Pontosan miről is? :)

@holl gold:
Köszi, utána fogok nézni. Ki az a SVARCI? :D

@Ginix:
Megnézzük, köszönöm!

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin):
Szuper! ;)

Sütemény1975 2013.12.07. 07:08:45

@Kövérmadár: egy v70 r-nel nincs is jobb auto a vilagon

registraal 2013.12.13. 07:32:11

Irorszagban, odamesz egy autosbolthoz, megmutatod a torzskonyvet, 10 perc mulva elsetalsz az uj rendszamokkal. faek egyszeruseggel.

amenta 2013.12.13. 21:44:43

Nagyon jó ez a blog, meg a kommentek is. Jó látni, hogy máshol működik is a világ. Mondjuk én másfél évet éltem Münchenben, de valahogy nem győzött meg. Jó jó, de otthonra nem kéne. :)

Egyébként a Svédeknél is olyan sok kiegészítő lámpás verda szaladgál?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása