oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 02. 06:52,  Rajzoltak nekünk egy új rendszámot 348 komment

2013. december 02. 06:52 Határátkelő

Rajzoltak nekünk egy új rendszámot

Az ügyintézés gondolatától egy Magyarországon szocializálódott ember általában rögtön lábrázást kap, sőt, így van ez a világ legnagyobb részén. Az egyik kivétel Svédország, ahol kicsit másként mennek a dolgok, derül ki Bandi Republic mai történetéből. Szombaton megnéztük, mit érdemes tudni annak, aki Svédországban képzelné el a jövőjét, ma pedig a hétköznapokban élhetjük át, mi történik akkor, amikor ellopják a rendszámot az autónkról.

Cím_1.jpg

„Egy szép augusztusi napon a kocsink felé közelítettem, amikor is arra lettem figyelmes, hogy az első rendszámnak hűlt helye. Ijnye, gondoltam, hát valamilyen parkolási balesetben elveszhetett, és még észre sem vettem.

Csodálkoztam ezen, mert eddig sosem fordult ilyesmi elő a praxisomban, de amikor hátulról is szemrevételeztem a gépjárművet, akkor rá kellett döbbennem, hogy mindkét rendszámot lelopták.

Az első dolog, ami eszembe jutott, hogy mennyivel szerencsésebb ez az eset annál, mintha csak a két rendszám heverne az autó hűlt helyén a parkolóban. Aztán nyomban jelentkezett a kelet-európai szorongáshullám, ami a hiányzó rendszám pótlásának felszínes gondolatára is majd' ledöntött a lábamról.

Ha valaki már végigszívott egy ilyen történetet Magyarországon, vagy van róla elképzelése, hogy hogyan zajlik a dolog, akkor kérem szépen, hogy a kommentben ossza meg velünk; addig én elmesélem, hogy Svédországban miként megy az egész.

Baráti nyitvatartás a rendőrség ügyfélszolgálatán.jpgBaráti nyitvatartás a rendőrség ügyfélszolgálatán

Nos, nyilván egyből telefonáltunk a rendőrségre, hogy feljelentést tegyünk. Nem reménykedtem benne, hogy megtalálják, viszont szerettem volna megelőzni azt a kellemetlen pillanatot, amikor felkeresnek mondjuk egy bankrablás gyanúsítottjaként, amit a mi rendszámunkat viselő kocsival követtek el. Továbbá abban is reménykedtem, hogy felokosítanak a bürokrácia útvesztőjében történő szopórollerezés tekintetében.

7 perc alatt túlestünk a híváson. Kaptunk egy iktatószámot és tájékoztattak arról, hogy megrendelik nekünk az új rendszámot, majd kisvártatva küldik postán egy csekk kíséretében és ennyi.

Ha netán addig is szeretnénk az autóval járni, akkor fáradjunk be bármelyik rendőrkapitányságra, ahol további 180:- korona (noha alapszabály, hogy nem váltunk át, de az érdekesség kedvéért: kb. 6000 forint) fejében kapunk ideiglenes rendszámot. Oszt' jónapot, aviszontlátásra!

Fél óra múlva már bent is voltunk a yardon, ahol éppen egy ügyfél sem volt rajtunk kívül. A farmert és pólót viselő ügyintézőnek előadtuk a sirámunkat, bemondtuk az ügyiratszámot és boci szemekkel néztünk.

Szerintem ezért fölösleges volt pénzt kiadni. én is simán megrajzolhattam volna....jpgSzerintem ezért fölösleges volt pénzt kiadni. én is simán megrajzolhattam volna...

Svédes egyszerűséggel nem szaroztak, hanem a helyszínen rajzoltak nekünk egy új ideiglenes rendszámot addig, míg le nem gyártják a véglegest. Én csak pislogtam, pedig már nem először tapasztaltam meg, hogy a svéd bürokrácia végtelenül júzerbarát és néha megdöbbentően egyszerű.

Zökkenőmentest akartam írni, de azért az sajnos nem jött össze. Teltek-múltak a napok, a hetek, majd a hónapok, és én csak ezzel a rozzant játékrendszámmal jártam, a kutya sem szólt semmit a pótlással kapcsolatban.

Közben megkaptuk a határozatot a rendőrségtől postán, hogy a nyomozást sikertelenül lezárták, meg küldtek csekket is az ideiglenes rendszám költségeinek fedezése érdekében (180:- korona), de az új rendszámnak se híre, se hamva.

Úgy bő 3 hónap elteltével azért már csak megemeltük a telefont, hogy most mégis akkor mi van. A rendőrségen nem tudták megmondani, hogy hol került porszem a gépezetbe, de átkapcsoltak (!) a megfelelő hivatalhoz, ahol megtudtuk, hogy valaki elfelejtette megrendelni az új rendszámot. Megnyugtattak, hogy majd most.

A kék dobozban csavarszett.jpgA kék dobozban csavarszett

Ez egy hétfői napon történt, pénteken már a postaládánkban volt az értesítés, hogy megérkezett a cucc. A pöpec csomagolásba még csavarokat is tettek fehér műanyag kupakkal, hogy erre se fájjon a polgár feje.

Összefoglalva tehát az ügymenet a következő volt:
• egy telefon a rendőrségre (7 perc)
• egy opcionális vizit a rendőrségen az ideiglenes rendszámért (15 perc)
• egy séta az újragyártott rendszámért a postára, ami valójában a szupermarketben van, ahova eleve járunk (nyitva minden nap 8-22)
• 2 csekk befizetése az internetbankon keresztül

Kérdezném, hogy ezt hogyan lehet fájdalom mentesebben megoldani.

Svéd rendszámológia az érdeklődőknek és mindenkinek, aki szereti

Amint az a fenti képen is látszik, a magyarhoz hasonlóan itt is 3 betű, 3 szám a felállás, csak más a betűtípus. Az EU-s kék sáv opcionális, és van amerikai rendszámméret is a sok tengerentúli autó kedvéért.

Az 1973 óta érvényben lévő jelenlegi rendszerben semmilyen információt nem hordoz az azonosító. Ma már nem is egymás után jönnek a betűk, miután 2005-ben kifutott az utolsó X-es sorozat, szóval nem lehet megmondani, hogy az A-s rendszám 1991-es, míg az M-es 2013-as. Teljesen random az ügy, minden leadott rendszámot újrahasznosítanak némi karanténban töltött idő után.

Azért egy dolog mégis kódolva van, mégpedig a műszaki vizsga esedékességének ideje. Ha az utolsó számjegy 1-es, akkor januárban jár le a vizsga, ha 2-es akkor februárban és így tovább. Még mielőtt megkérdeznéd: 0 az december és május, illetve június nincs.

Persze akkor is vizsgáztatnak kocsikat, hiszen itt nem egy adott napon jár le a műszaki vizsga érvényessége, hanem van egy majd' 4 hónapos időkeret a vizsgáztatásra, ami szintén nagyon ügyfélbarát módon zajlik.

Az egyedi rendszámok tekintetében igen szabadra ereszthetjük a fantáziánkat, mert 7 karakterig szinte bármit választhatunk. még a normál rendszámnál nem használt I, Q, V, Å, Ä, Ö betűket is beleszőhetjük az üzenetünkbe, ha nem sajnálunk 6000:- koronát (200 ezer forintot) ezért a mókáért.

Természetesen offenzív szöveget nem engedélyeznek, csakúgy, mint a normál rendszámok esetében, ahol 91 betűkombináció be van tiltva (pl: wtc911, apa=majom, gay, kgb, lsd, sex, www...).

taxi rendszám.jpg

A taxik sárga rendszámot kapnak, a diplomaták kéket.

diplomata rendszám.jpgDiplomata rendszám. az országkódot demokratikusan ABC-sorrend alapján osztják.

A svéd egyenlőségpárti mentalitás jegyében a külképviseletek nem valamiféle hierarchia alapján kapják az azonosítót (mint Magyarországon, ahol az USA DT 01-xx), hanem az országok neve után ABC-sorrendben. Például AA: Dél-Afrika (Afrique du Sud), AB: Albánia... FN: Új-Zéland. Az utolsó betű pedig a diplomata státuszát jelöli - például A: nagykövet, E: konzul, stb.)

A kedvencem azonban a svéd hadsereg által 1906 óta változatlan formában használt végtelenül egyszerű rendszám, ami remekül mutat akár egy egyébként unalmas fehér Volvo kombin is.

katonai.jpg

Az egyszerűség mellett az átláthatóság is jellemzi a svéd rendszám-szisztémát. A közlekedés felügyelet például kreált egy remek applikációt, melynek segítségével a mobilunkról is elérhetünk rengeteg adatot bármely tetszőleges autóval kapcsolatban a rendszáma alapján.

Az adatbázis azonnal kiköpi az autó technikai paramétereit, alvázszámát, az eddigi tulajdonosok számát, hogy mikor jár le a jelzáloghitel, ha van rajta, hogy importált-e a kocsi, vagy svéd forgalomba helyezésű.

Megtudhatjuk, hogy mennyi az éves adója a járműnek, mikor esedékes a befizetés és még számos más információt, ami igen hasznos lehet használt autó vásárláskor. Ez természetesen mind ingyenes szolgáltatás, de ha kíváncsiak vagyunk például a tulajdonos kilétére is, akkor 3:- korona (100 forint...) fejében elküldik nekünk sms-ben a részleteket.

Nem csoda, hogy itt nem kell magunkkal hurcolni az egyébként A4-es méretű forgalmi engedélyt, hiszen az semmilyen plusz információt nem hordoz az adatbázishoz képest.

Ha további részletekre is kíváncsi vagy, akkor látogasd meg ezt a linket vagy a kedvencemet, a nemzetközi rendszámokkal foglalkozó blogot."

Ha pedig csak simán Svédországról olvasgatnál, akkor ki ne hagyd Bandi Republic blogját, amit ide kattintva érhetsz el. Mert hát Bezzeg a svédek...

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia ügyintézés Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr985669565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.02. 21:00:05

@Babette_:
A zerge is kecske. Szakálla is van. Igaz, a hátán.

holl gold 2013.12.02. 21:01:37

@Mirjam2:
Nincs CCTV kamera a hazatok elott amirol meg lehetne tudni mi tortent?

Ezert itt megmogyoroznak (szemelyisegi jogok, csak befele vehet de kifele nem)...többek között ezert "eg le veletlenul" sok ovoda, iskola eppen hetvegen mert a kis gengszterek nem tudnak magukkal mit kezdeni mikor elkuldik otthonrol öket egy idöre mert anyuci rodrigozni akar a baratjaval es a gyerek(ek) utban vannak otthon, az iskolan, ovodan nincs kamera mert leszereltettek azokat es akkor havaj, jobb esetben "csak" bedobaljak az ablakokat...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:03:39

@diggerdriver:
Na hallod, aztán kiküldték a festett fémlapot is. Borzalom :)

@Babette_:
Fel kell hízlalni :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.02. 21:05:00

@Kövérmadár: most tágítom őket gidákkal. februárra lesznek kész.

wuaaa 2013.12.02. 21:06:55

@Kövérmadár:
Tudom, olvasni szoktam, csak kommentelni nem gyakran látom értelmét.. :) Meglátod mennyit kapsz majd fájdalomdijként a biztositótól, ha tagja vagy valami szakszervezetnek, rajtuk keresztül egy ebben jártas ügyvédet megkérdezhetsz a további lehetőségeidről, tudod jól, hogy az összes svéd is lefutná a lehetséges köröket egy ilyen esetben.
Remélem ami megmaradt, legalább jól fog működni.. Jobbulást ! :)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 21:07:00

@Réka ‎: azt hogy nem biztonsagos, azt egesz Stockholmra erted, vagy elsösorban a kulvarosra?

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 21:08:19

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: @Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: 180 Korona itt nem er annyit, mint 6000 Ft Magyarorszagon. Vedd ugy mintha 2000-3000 forintos összegröl lenne szo.
(Egyebkent en szoktam is adakozni magyar szervezeteknek (is), pont abbol kifolyolag, hogy az en szereny 200 koronam otthon többet er.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:09:35

@Babette_:
Mit csináltok a kecskékkel?
Tej, sajt, hús vagy csak valamelyik vagy csak tenyésztitek vagy egyáltalán hogyan működik?

Vevő lennék már valami jó sajtra itt, mert az hiányzik kicsit :(

@wuaaa:
:)
Már találtam egy céget, aki %-ért dolgozik és ha elégedetlen vagyok a dologgal, akkor kiharcol egy reálisabb rokkant%-ot, amivel nyilván több pénz is jár.
Köszönöm, ezen vagyunk :)

holl gold 2013.12.02. 21:09:58

@Kövérmadár:
Ha beirod valaki telefonszamat vagy a nevet, mindket esetben kidobja a terkepet es bejelöli rajta hogy hol laksz...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:14:14

@Bajen:
Ez is jó meglátás.
Nálunk az a heti nagybevásárlás kb. egyötöde vagy pl. a telefonszámlám fele. Gyakorlatilag semmi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:18:41

@holl gold:
Így igaz, ott vagyok.
Mondjuk a címet más alkalmazás is kiírja.

@33621:
Ez a nap jól indult, az tuti :) Szerencsétlen, biztos ma tudta meg, hogy az ötöslottó főnyereménye 100 millió korona...
Vagy csak terhes a szeretője :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 21:32:17

@Kövérmadár: A poszt kiváló, szuper összefoglalás.
Madár: azért engem nem kicsit zavar, hogy a personnumert gyakorlatilag egy sima kereskedelmi cég is lazán elkéri, akár egy csomag klozetpapír vásárlásakor is.

Már csak azért is zavar, mert marha könnyen vissza lehet vele élni, pl valamiféle szolgáltatás megrendeléséhez, vagy bármilyen "jópofa" viccelődéshez is kiváló lehetőség.De még akár bűncselekményhez is, szerintem.
Szóval ez a fene nagy szabadosság nem biztos, hogy minden esetben szuper...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 21:35:57

@Bajen: a belvárosi körzetekben a legnagyobb a bűnözés (most erőszakos bűncselekményekre gondolok). De ez a sok szórakozóhely miatt van. A lakóövezetek közötti parkok hírhedtek a nemi erőszak veszélye miatt. Sajnos a konszolidáltabb városrészekben és a "ghettókban" egyaránt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:37:07

@geegee:
Teljesen igazad van.
Nem értem, hogy miért ennyire nyilvános minden, ugyanakkor eddig még nem tapasztaltam meg a hátrányát, remélem nem is fogom. Ez mondjuk nem vigasztalja azt, akit ezzel megszívattak.

Tőlem a legtöbb dologhoz kérni szokták, hogy mondjam el telefonba a számot és rögzítik. Gondolom visszaélés esetén meg lehet nézni, hogy nem is én voltam, aki rendelt. Nem tudom.

Az tény, hogy nem merem kidobmi a postámat, inkább gyűjtögetem télig, amikor após eltüzeli a kandallóban :D sosem dobok ki olyan lehevelt, amin rajta a PNem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:38:52

@Réka ‎:
Akkor én szerencsés vagyok, hogy csak a Centralen - Södrastation közötti szakaszon járok, azon is csak nappal és különben is randa vagyok hozzá, hogy meg akarjanak erőszakolni...

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 21:40:18

@geegee: Azt mondjak az utobbi nehany evben sokasodtak el a visszaelesek.
Mint ahogy azt is sokan mondjak, hogy husz evvel ezelött meg nem kellett bezarni a haz kapujat, mert tudtak hogy "senki" sem fog bejönni lopni/rabolni/gyilkolni. Ez a personnummer meg a "regi", biztonsagos(abb), bizalmi alapon müködö Svedorszag hozomanya.
Ha nö az ezzel kapcsolatos bünözes, talan szigoritanak majd a dolgokon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 21:40:50

@Kövérmadár: "Geegee alnevu kommentelonket velem felfedezni a kebab-alsos kommentelo szemelyeben :)"

Hogy, mivan? :D

Nekem nincs f@szbukom, szóval valaki hamisít a nevemben... :-))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 21:40:58

@Kövérmadár: te nem is stockholmi vagy :)
egyébként pont a Gullmarspanon történt egy este, a Séderstadiontól egy köpésre, hogy megpróbálták elvenni a fényképezőgépemet, állványomat. Két elég békés szipus svéd próbálkozott be, egy férfi és egy nő az egyenjogúság nevében :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.12.02. 21:42:13

@geegee: pedig szellemes komment volt!
@Bajen: Már most ajánlják, hogy az ember rendszeresen ratsitezze magát, nehogy valaki más legyen bejelentkezve a címére, az ugye csalásgyanús lenne.

2013.12.02. 21:43:53

Most jottem meg a bevasarlasbol - ami nem sikerult, elfogyott 20 perc alatt, amit venni szerettem volna, nekem mar nem jutott - de elvezet volt vezetni a hoviharban:) Igaz, nem mertem gyorsan hajtani es a kovetesi tavolsagot is 50 m - re allitottam, a biztonsag kedveert. Nehany kep a Calgary telrol, par oraja keszultek:
www.dropbox.com/sh/5pxqvc19daurdd0/jTdDMbId01
Kamerakrol: Egerben az Agria plazaban - plaza, de szep magyar szo - meg a ferfi WC mosdojaban is van:( Amikor meglattam, hatat forditottam es letoltam a gatyamat:) Lehet, hogy bunko vagyok, de nem tudtam ellenallni a kisertesnek:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:46:40

@geegee:
Akkor elnézést, csak a Kebabfalva-alsós dolgot tőled hallottam először és az köszönt vissza a kommentben :D

@Bajen:
Egy kollégám írta, hogy: "Szaddam halott, Bin Laden halott, Ghaddafi halott... mostmár hazamehet minden menekült és nem marad más, csak 2 millió boldog svéd!" :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 21:47:54

@Kövérmadár: Jaja, ez a 110 kicsit álmosító néha.Nekem az a módszerem, hogy megvárom, amíg valaki nagyobb, de még viselhető tempóval megelőz, (akár országúton is működik), és utána "nyúlnak" használom.Vagyis biztonságos, akár 100 méteres, de még mindenképpen láthatóságon belüli követési távolsággal felveszem a tempóját.Ha jön kamera, vagy zsernyák, vagy bármi van akkor úgyis lassít a nyúl, és ez látszódik a féklámpáján.Akkor meg én is satuzok.Ha meg elveszítem szem elől, mert mondjuk még gyorsul vagy csak lekanyarodott, akkor újabb nyúlra kell vadászni és addig szabályos sebesség kell. :-)

Eddig remekül bevált, de télleg csak akkor használom, mikor ilyen ezer km-eket kell menni egyhuzamban.
Illetve ahogy örexem, ez a száguldozós igény is egyre csökken.Mondjuk valami kemény sportkocsival egy pályán azért nem fognám vissza magam...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:51:26

@Réka ‎:
Uhh :(
Nem jó ezt hallani, sehol sem, akár Stockholm, akár Budapest.

Ratsitezni magam? Kenegesem magam patkányszarral? :)

@Cascabel:
Dolgozni b@szunk, vásárolgatni meg elmegyünk? Te tényleg amerikai vagy már! :D
Tudsz róla, hogy el van repedve a szélvédőd? :) Tetszietős a jégpáncél az utakon... szögesgumit miért nem engedik ott? Vagy igen?

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.02. 21:55:18

@Réka ‎: Igen, pentek-szombat ejjel, reszeg bulizok, lövöldözesek, keselesek, ez mind letezö problema. Mondjuk ez kikerülhetö veszelyforras, ha nem maszkal az ember az ejszakai klubok környeken :)

A parkok eleg biztonsagosak szerintem: eleg sokan jarnak arra, es nem nagyon lattam meg gyanus alakokat. Persze sötetben megint mas a törtenet. Es nökent biztos kevesbe ereznem magam biztonsagban.

Napközben viszont biztonsagosabbnak tartom Stockholmot ugy nagy altalanossagban, minden bandahaboru ellenere.
Egy Sergels Torg - Blaha/Nyugati összehasonlitasban meg mindig a budapesti helyek rosszabbak, bar teny hogy ott csoportosul Stockholm "szemete" is...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 21:56:16

@geegee:
A tulaj egy M5-össel jár Stockholmból... gondolom nem 110-es tempóban :)

Ezt a nyulazós dolgot már többektől hallottam. Mondjuk sokat nem járok pályán, nem esik útba. Ha megyek Stockholmba, akkor 57-es út Kebabfalváig, onnan E4 vagy az E20-ason megyek Mariefredtől, szintén Kebabig.
Nyköping kerülő lenne innen, hogy az E4-esen végigdaráljak.

Én is csak öregesen: betenni egy Beethowent, beállítani a fathallare-t 195-re, hátradőlni és relaxálni a hátralévő 800km-en :)

morsels (törölt) 2013.12.02. 21:58:24

@diggerdriver:
Madar?
Csodor lesz az, nem madar :-)

2013.12.02. 21:59:31

@Kövérmadár:
Tudok rola, valami felpattano kavics csinalta, amivel szorjak az utakat telen. Szoges gumit engedik, ugy tudom, de tavasszal le kell cserelni. En lusta vagyok ilyenekre. A szelvedot is fizetne a biztositom, de nem erdekel, amig a rendor nem szol.
Igen, vasarolok, de nem vagyok amerikai:) Szombaton dolgoztam, pedig nem kellet volna, igy nincs lelkiismeret furdalasom. Meg ilyen idoben az vezessen 70 km - t a prerin, akinek hat anyja van:( De azert holnap kalandvagybol megprobalok elmenni melozni:)

holl gold 2013.12.02. 22:03:05

Erdekes cikk Svedorszagrol, annyira leesett az eliteltek szama, hogy bortonoket zarnak be. Erdemes a fotot megnezni hogy is nez ki egy sved bortoncella. Jobban, mint egy atlagos londoni szoba...
www.theguardian.com/society/2013/dec/01/why-sweden-closing-prisons

Ezzel csak egy baj van espedig hogy az embereket azert szoktak bezarni mert valamit elkövettek es ez a kep viszont azt sugallja hogy ha valamit elkövetsz jutalomszanatoriumba kerulsz (ezert kerul az allamnak sokba a fogolytartas). Ehelyett inkabb befizetnem a delikvenseket egy thaiföldi börtönbe ahol olcsobb a tartasuk es meg nyelvet is tanulnak, igaz hogy kevesen jönnenek vissza a kemeny börtönevek miatt. Sajnos a svensonok nem ertik meg hogy a börtön a buntetesre valo. Mi a visszatarto erö hogy ne bunözzenek ujra a szabadulas utan mikor ilyen zsir helyre kerulhetnek vissza, plane mikor jön a tel meg a hideg es ott bennt kaja, pia, cigi, gyufa varja meg onnan is tudja intezni a kinti piszkos ugyeit...

2013.12.02. 22:04:51

@Kövérmadár:
Nalunk ezt a " nyulazos " dolgot nem lehet megcsinalni, mert a hatso kocsi rendszamat tudjak csak lefenykepezni gyorshajtaskor, ugyanis nincs elso rendszam. A rendorok ujabban " melos kocsinak " alcazott jarmubol radaroznak, meg az egyik gumit is leviszik, mintha defektet cserelnenek:(

Latcho Rom 2013.12.02. 22:05:06

@diggerdriver: Naszoval....

Baloldali en, jobbon master sargent faszfej, a nyertes, elesits ki aztan avatarozd magad :-)

kepfeltoltes.hu/131202/mov_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 22:09:01

@Cascabel: Ne a motorháztetőre tedd, hanem vagy a szélvédőre belülről, ilyen cuppanós álvánnyal, vagy a fejed fölé a tetőre, kívü?mindkét esetben tudod csavargatni oldalra,ha kell.Persze ne akkor, mikor a zsernyák is látja... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 22:12:03

@shakti_rom:
Teljesen jó a bajuszod :)
Nem is értem... csúnyabajuszverseny volt, nem?

Latcho Rom 2013.12.02. 22:16:36

@Kövérmadár: Harom dij volt, legjobb, legrandabb es "most creativ". :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.02. 22:17:10

@Cascabel:
Itt, ha jól tudom, csak szemből fényképeznek, mert látszani kell a sofőrnek... de ez nem biztos.
Egyik kollégám szerint csak álló atóból mérnek, mozgóból soha.

Én se dolgoztam ma, ne legyen lelkifurkád :)

holl gold 2013.12.02. 22:26:07

@diggerdriver:
Azért ez egy tipikus duma hogy két rajzolt papírért 6000koronát kel fizetni.

Ez tenyleg nem sok viszont akarhanyszor vehetsz hasznalt autot nincs atirasi meg mas költseg sem ezzel kapcsolatban (igaz, forgalmi sincs amit at kell javitani, rendszam alapjan azonositjak a tulajt).

mrsmihaly 2013.12.02. 22:30:23

@diggerdriver: köszönöm a humorodat. Sikoltozva röhögtem a beszolasodon. megmentetted a napomat.

holl gold 2013.12.02. 22:39:09

@geegee:
Madár: azért engem nem kicsit zavar, hogy a personnumert gyakorlatilag egy sima kereskedelmi cég is lazán elkéri, akár egy csomag klozetpapír vásárlásakor is.

Ha titkos lenne, a csibeszek akkor is megtudnak ha akarnak...
Ugyanakkor most eleg ha a hivatalban vagy telefonon ugyintezeskor bemondod a szemelyi szamod es maris intezkednek es nem kell egy halom igazolast vinned mert a szamitogepeket es hivatalokat "összekötik"....

A szerelő 2013.12.02. 22:40:52

Magyar adatbázis, röhej. Kaptam egy 30e-res bírságot, a mai napig nem tudom, hogy miért, mert az értesítés soha nem érkezett meg. De azért a hivatal, mert nem fizettem be, orvul kivonatta a forgalomból a kocsimat, ezt a biztosítómtól tudtam, aki szólt, hogy erre az időszakra ugye nincs biztosítás. Gyorsan utána jártam, utalással azonnal befizettem, erre mit ad isten, egy civil autóban egy rendőr meg valamilyen cég alkalmazott megállít, hogy aszondja, ki van ám vonva a forgalomból az autó. Mondom, az már nincs, mert itt az átutalás igazolása. Nézi, ügyiratszám, minden stimmel, de ő azért elveszi a rendszámot, mert ugye, neki az adatbázisban ki van vonva az autóm a forgalomból.
És ez Magyarországon így helyes, éljen a bürokrácia, nőjön a szopórollerre kerültek száma!

holl gold 2013.12.02. 22:45:33

@Réka ‎:
Gullmarspanon történt egy este...

Sajnos ott is meg a Hammarby.... reszeken is törtennek dolgok meg ott van meg a Globen közelsege is...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 22:47:49

@diggerdriver: Koszi! Van is egy 10-15 perc setara a melohelytol. Holnap lehet el is megyek oda.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 22:52:14

@Kövérmadár: Na, akkor ezt pont egyformán gondoljuk.Mármint a personnummeres leveleket.Nálunk mondjuk nehéz lenne beleszuszakolni a radiátorba, ezért én letépem azt a rész, és miszlikbe szaggatom.
Nekem se volt még semmi visszaélés, de nem is szeretném.Meg aztán lehet hogy a 34 évnyi magyarországi szocializáció mondatja csak velem ezt az egészet.De inkább óvatos vagyok.

Az is zavar kicsikét, hogy a bejárati ajtónkon lévő levélnyíláson keresztül bármilyen dolgot csak úgy simán be lehet dobni a lakásba...illetve lazán meg lehet tudni, hogy otthon van e valaki, vagy jó hosszú időre elutazott (sok a reklámújság, vagy a fel nem vett levél, ami a nyíláson át látszódik), és tán még ki is lehet szedni a leveleket...
Oké, nincs ez így mindenhol, főleg az újabb lakásokban nincs, de a jelenlegi helyünkön igen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 22:52:36

@diggerdriver: @Barátusz: @charlieharper: es a tobbiek:
Januar masodik (?) heten blogtalalkozo Londonban?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 22:54:11

@Bajen: Nahát, akkor nem is annyira alaptalan ezen félelmem, kösz.Én elhiszem, hogy régen minden jobb volt, de talán alkalmazkodniuk kéne a változásokhoz.

holl gold 2013.12.02. 22:54:47

@geegee:
Jaja, ez a 110 kicsit álmosító néha.Nekem az a módszerem, hogy megvárom, amíg valaki nagyobb, de még viselhető tempóval megelőz, (akár országúton is működik), és utána "nyúlnak" használom.

Ennel csak az a jobb mikor te vagy közepen, elötted huz a fazon es rad is rad akaszkodik ezen okbol valaki szinten, igy az elsö belemehet kameraba a mögötted levö meg lemeszelhetö hatulrol rahuzo civil rendörkocsibol, motorbol...Ezt akkor szoktam elkövetni mikor atjövök a hosszuhidon es meg 700 km van elöttem...

Latcho Rom 2013.12.02. 22:56:16

@Cascabel: mit akartal venni havas canuck?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 22:57:39

@Kövérmadár: semmi baj... :-)

Bróhaha, jó a beszólás... :D
ezexerint már kicsit kezdi zavarni a sok bevándorló a bennszülötteket.Hamar kell állampolgárságot szerezni, nehogy mi is pórul járjunk.. :-)

holl gold 2013.12.02. 23:03:33

@Bajen:
Ha valasztani kellene Vaci utca ejfel körul vagy Drottningsgatan, Stureplan ejfel körul (es egyedul vagy es pentek vagy szombat), melyiket valasztanad??? Persze kivetelek meg balszerencse van de ugy altalaban, melyiket???

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:06:38

@Kövérmadár: Nagyon rákaptál erre a Kebabfalvára... :D

Jó, persze, itt délen, sok a nagy(obb) város, pályán sok a le-felhajtó, nagy a forgalom, stb, nincs sok értelme, legfeljebb éjszaka.De mondjuk egy Stoki-Lulujó táv, ahol van olyan 100 km, hogy nincs város, de falu se; vagy fent Norbottenben bárhol, az már játékos lehet.Csak az eszetlen jávorszarvasokra kell nagyon figyelni, ha néptelen az út, táj.

Mr. Waszabi 2013.12.02. 23:09:53

Egyértelmű, hogy ahol egyszerűen kezelik, amit nem kell bonyolítani, ott hatékonyabban megy minden. Ahol az állami szervek hatékonyak, ott az nem azért van, mert a Marsról jöttek a hivatalnoko, hanem mert nem az állam hivatalnokai okoskodnak mások rovására, hanem mondjuk szolgálják azokat, akikért léteznek, akiknek az adójából éldegélnek. Nagy hülyeség.
Bizonyára a svédek és az amcsik a hülyék itteni szemmel, ellenben két, nálunk sokkal hatékonyabb ország prezentálja kb 100 év óta, hogy, amiként nálunk gondolkodnak a mindenkori emberek az állam szerepéről, s ennek okán a hatékonyságról, az nettó marhaság. Csak éppen az nem esett le itt senkinek 100 év alatt, hogy ettől csak nekünk lesz szarabb, nem amazoknál. De hülyének lenni alapvető jog - ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Svédországról vagy az USA-ról, illetve arról, hogy ezen helyeken milyen szar is az élet. Bezzeg a Szovjetunió:)

holl gold 2013.12.02. 23:13:35

@geegee:
Az is zavar kicsikét, hogy a bejárati ajtónkon lévő levélnyíláson keresztül bármilyen dolgot csak úgy simán be lehet dobni a lakásba.

A belocsolt benzin vagy mas eghetö folyadekrol nem is beszelve...(lasd ujsagcikkek neha kigyulladt levelbedobo nyilasokrol is emlitest tesznek)...sajnos a kreativitas nem ismer hatarokat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:18:05

@holl gold: Oké, igaz, igaz, meg jó a personnummer is, de legalább azt kezelhetnék egy kicsit szigorúbban.Vagy lenne egy publikus és egy nem publikus része a dolognak.
Egy kereskedelmi cégnek mi a faxom köze van, hogy mi a számod?Mondasz nevet, címet, mutatsz személyit és kész.

egy szolgáltató az már mondjuk más, és egy hatóság meg megint más.
Legjobb lenne talán egy ilyen háromlépcsős rendszer.
Biztos, hogy van már olyan ország, ahol ez ki van találva jól, vagyis még csak a spanyolvigaszt(sic) sem kell feltalálni...

MágnásMiska 2013.12.02. 23:22:17

Több országban, pedig bemész az autósboltba és azonnal megcsinálják a rendszámot.

UK-ban akár az Ebay-en is rendelhetsz egy-két napos szállítási idővel.

Volt, már mikor az ottani, állandó standby (van 2 Ltd-m ott) régi Jaguáromról lelopták a rendszámot. Bementem az egyik autós boltba és megkérdeztem, hogy mennyi idő egy rendszám.
Elirányítottak egy másik boltba, ahol egy órán belül kisétáltam a rendszámokkal.

Pár hónap múlva a rendőrség lefoglalta kocsim, mondván több helyről tankolás után fizetés nélkül hajtottam el. Szerencsére volt alibim... A dolog vége az lett, hogy kiderült, hogy valaki egy ugyanolyan színű, márkájú évjáratú Jag-ra felrakta az én rendszámaimat.

Ebayen minden irat nélkül meg lehet rendelni, tehát le se kellett volna lopnia!

www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&LH_ItemCondition=3&_nkw=registration+plate+DVLA&_sop=15

USA-ban, vagy Ausztráliában nem ilyen egyszerű a dolog! ;)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.02. 23:30:39

@Kövérmadár: Lätom, kiokosodtäl a tegnapi mütöl. :-)))
Bebbi azért kédezte a rendszämot, mert Sväjcban személyre szolo. Ha eladod az autot, akkor rendszäm nélkül teszed.
Moziban voltunk, a Last Vegas filmet néztük. Kiräly volt. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:30:58

@holl gold: Na, hát ez az.Én spec inkább a mérgező, fertőző dolgoktól tartok, de a gyúlékony is működhet sajnos. :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:41:15

Meg ha már posta, és kicsit bosszantó: mi a telexemért nem tudják a kiscsomagokat kihozni házhoz, fel az ajtóig, ha már az értesítőt felhozza?Most a levélnél nagyobb, de mondjuk egy focilabdánál kisebb csomagokra gondolok.Pl rendelek stokiból valamit a neten, a webshop jól lehúz 500 korona szállítási költséggel (erre a 30 kilométerre...) és akkor még ülhetek kocsiba, buszra, hogy elmenjek az Ilona nevű szupermarketbe a kispostára, vagy a nagyba, hogy átvegyem a csomagot.Miféle "házhozszállítás" az ilyen? WTF?
Oké, egy hüttőgépet ne hozzanak ki vakra, (bár ott is lehetne simán egy váltás-sms-ben tisztázni, hogy mikor van otthon a célszemély...) de az ilyen kis könnyű vackokat igazán kihozhatnák... Érthetetlen :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.02. 23:45:12

Na megyek én is lassan, már valszeg mindenki elcsihadt.Köszönjük a Hának a sok svéd posztot, lassan több lesz mint londoni... :P XD Gondolom , most egy pár hónapra le is van tudva ezen ország... :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.02. 23:55:31

@geegee: Itt a postas ugy nyomja, hogy korbemegy a levelekkel a hazban/kornyeken, majd vissza a kocsihoz, masik taska kives es abban a "kis csomagok" (pl konyv, hasonlo meret, nem sima boritek) vannak es azzal megint korbejar. Multkor hozzam ketszer jott egymas utan :DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 01:23:56

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Na felénk is több postás jr, vagy több körben, de szoktunk kapni leveleket reggel, meg délután 2 tájban is, erre se jöttem még rá, hogy miért? Meg valami agyatlan az egyik folyóiratot hajnali fél 4-kor szokta bedobni...Nooooormális?Az oké, hogy nem tud aludni, de más se tudjon?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 01:26:02

*több postás jár... szájbaszökött billentzuyet... :D

Magzar billentzuyet ruley! , ahogy a számtech őskorában írták...

fabatka2 2013.12.03. 04:38:06

Sültmagyarként élmény volt végigolvasni a beszélgetéseket...:)
Egy kis időre szinte európainak éreztem magam
De aztán elmúlt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 06:24:49

@geegee:
Persze, hogy zavarja oket, kulonosen, amikor no a munkanelkuliseg. Jotekonykodni csak penzbol lehet es oriasi penzek mennek el arra, hogy utana leegjen egy iskola... :(

Az allampolgarsagig nekem meg 2,5 evem van + amig elintezidik. Aposomek mar csinaltatjak, ez ad nemi biztonsagerzetet, de kulonosebben nem gondolom, hogy kitennek azokat, akik dolgoznak es raadasul az EU miatt nem nagyon korlatozhatoak. Ugyanakkor nem egyszeru ma mar a bejutas nekunk.

Postas: itt is ketszer jar, szerintem. De a kis biszbaszokat be szokta adni. Bettnaban jart 5-kor az ujsagos, imadtam, igaz akkor meg 5.30-ra jartam dolgozni :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.03. 06:26:58

@Kövérmadár: jókor szólsz, most van vége a szezonnak. készletem sincs, mind elvitték. olyannyira, hogy magamnak se jut 2 hónapja...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 08:25:02

@rezsoatya: Ha lenne neked is ket Ltd.d Angliaban, nem zavarna...

@geegee: Az ujsagkihordok Mo-n is hajnalban jarnak, mert igy tudod a reggeli kaveho olvasni a friss Nepszavat. Lehet kozel laksz a kezdesi pontj=hoz, mert hajnali fel negy kicsit meredek. :) Bar a 6 honapos ejszaka orszagaban? :DDD

@diggerdriver: Akkor meg nem setalok :D A talalkozot meg meg fixaljuk.

Evain 2013.12.03. 09:11:59

@geegee: Na ilyenkor élvezem a kisváros előnyeit. Nálunk lazán beadja a szomszédba a csomagot a futár, és hozzánk csak azt a papírt dobja be, hogy melyik szomszédhoz adta le a cuccost. :) Valaki tuti otthon van a környéken. :)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.12.03. 09:22:08

@holl gold: Passzolom. Nem jarkaltam meg ejfel körül a Stureplan környeken. Irja mar le valaki, hogy milyen :)

De ne erts felre, nem Stockholmot akarom "sztarolni", hiszen itt is megvan minden rossz, ami egy europai nagyvaros hozadeka (a bünözest tekintve).

Budapesten is föleg csak a Blaha, Nyugati, Keleti, Jozsefvaros reszt kerülöm a belvarosban, es amugy nyugis hely. Stockholm belvarosa - legalabbis nem ott lako jarokelökent - eleg bekesnek tünik. (Mindket varos eseten nappalra gondolok, nem ejjelre.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 10:23:03

@Kövérmadár: Esetleg nem akarsz írni, hogy hogyan megy ez az egész, mit lehet tudni.Már a gyakorlatban, átélve...

@Mr. Long [expert .... szakerto]: na jó, de emlékeim szerint azért odahaza a lótelepeken nem az ajtón van a postarés, hanem a falon a sok doboz.Kertes részeken meg kit érdekel, ugye, a kerítés messze van.

@Evain: Irigylésre méltó szomszédság, hogy így megbíztok egymásban.... :-) Itt ahogy Madár is írja, eltelik úgy akár fél év is, hogy látnám a szembeszomszédot. És részemről sem baj ez.
Nem t'om, persze kis faluban lehet hogy itt is összetartóbbak a népek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 10:24:09

@geegee: Már az állampolgárság mexerzése, tudnivalók, ilyesmi.Kösz, ha mégis.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 10:30:57

@geegee: Vazzegh, lótelepek... :D Lakótelepek...

Frankón sz@r ez a billentyűzet, kiba..m a f.zba, esküszöm. Küzdök ezekkel a rohadék perifériákkal, rádiós egér, meg billentyű, az összes sz@r...Már vagy a 3-4.darab van mindenből ráadásul márkás cuccok.10 ezer forintos egeret nem mondanék olcsónak, m@jkroszoft, l0gitech, gen!us meg még a fene tudja milyenek és mégis.Help! Mennyiért, milyet vegyek már, hogy jó legyen?!?!? A k anyját az összesnek... :-(((((((((((((( egérből már visszatértem a drótoshoz, abból működik a nóném is, röhej...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 10:34:38

@geegee: Az elso par alkalommal osszeszartam magam en is, amikor szombat reggel hozta a postas a leveleket en meg epp reggeliztem halal nyugodtan. :) Akkorat csattan a levelajto, hogy csak na. Itt kivul belul van rajta kis ajtoka, igy ketszer csattan, plusz kepesek a nagy leveleket, magazinokat lapjara ledobni a foldre, igy az is csattan...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 10:38:07

@geegee: Nekem van egy 3-4 ezres magyar kiosztasu logitech talan. Wireless eger + bill. Marha jol mukodik, csak neha a lapost odateszem a tv melle es akkor figyelni kell, hogy elol, vagy oldalt legyen az adoja. Ha nagyon (kb 1 cm) ratolom a falra, akkor kihagy egy-egy betut, de csak ritkan.

Evain 2013.12.03. 10:58:28

@geegee: Nekem is hasonló volt sokáig a gondom, nemes egyszerűséggel visszatértem a madzagoshoz.

Szerencsések vagyunk a szomszédokkal, teljesen normális mindegyik. Nem mondom, hogy baráti viszonyban vagyunk, de a kölcsönös bizalom meg tisztelet megvan, és ez már egy jó alap. :)

Ginix 2013.12.03. 14:39:43

@Kövérmadár: csak most olvastam a tegnapit, wwf-ről nemtok semmit, de nem tudom mennyire érdekel egy otthoni állatmentős cucc? én általában nagyon szkeptikus vagyok, de egy lovas barátnőm személyesen ismeri az alábbit és meggyőződésem, h itt tényleg jó helyre megy, vess rá egy pillantást, ha gondolod:

www.zakuszkatanya.hu/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:24:06

@Babette_: :DDD
de az a hülyeség, hogy még egy nyavajás kommentet is át szoktam olvasni, igyexem igényesnek lenni ilyen szempontból, hogy helyesírásprobléma, elütés ne legyen...Erre egy ilyen mégis kikerül... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:24:58

@Evain: Az már bőven elég, jól csináljátok. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:27:05

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Én mondjuk nagyrészt süket vagyok, viszont egyben éjszakai bagoly is; ennek okán azért meghallom hajnalban a csapódást.a nejem, meg a kölök már aludni szokott, még eddig nem ébredtek fel, de ha igen, akkor megmogyorózom azt a fallikus szervet, amelyik ilyenkor dobálja be.,..Szerencsére csak hetilap és egy ilyen őrült időpont van csak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:32:46

@Mr. Long [expert .... szakerto]: @Evain: Már nem tudom, milyen márkába bízzak.az egyik nem gördít rendesen, a másik akadozik, a harmadik túl hamar lemerül, a negyediken mexűnt a jobbklikk, nem jön fel a menü...Lassan olyan vagyok, mint a Gombóc Artúr, csak negatív kitevővel...A madzagos egér meg beleakad mindenbe, meg túl erős a drótja, elrúgja magát az egeret is...Áááá, semmi nem jó, komolyan mondom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 18:35:15

Ja, Svédiában élők, nem tudtok idekint ponty, vagy bejgliforrást?
Jó, ne anyázzatok nagyon, mi még szeretjük az otthoni ízeket.Néha még TurbóRudit is szoktunk venni.Ajjaj, mit kapok még ezért... :D

holl gold 2013.12.03. 19:10:33

@geegee:
Ja, Svédiában élők, nem tudtok idekint ponty, vagy bejgliforrást?

Ezt mar nezted???
www.ungerskmat.se/
Ponty nincs de van KARP (azt mondjak az okosok ebbol lehet csinalni amit egyebbkent a pontybol szoktak)...
Bejglit tudsz csinalni magad ha van elerhetö mak valahol a közeledben?? Diot kapsz es meg olcsobb is mintha otthon venned - kulföldi uzletekben nezd de ne csomagoltat vegyel mert az morzsas, inkabb nagy ladabol mert ott a morzsa a lada aljan van...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 21:16:40

@geegee:
Sok ízt mi is szeretünk vagy szeretnénk... a bejgli és a hal pont nem az, de a túróscsusza!!!! :)
Füstöltsajt, szalona, zsír, rendeskolbász... azért vannak dolgok, amiket nehez itt beszerezni és azért időnként megennénk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 23:21:27

@holl gold: Ismerem az ungerskmatot, szoktunk is rendelni tőlük, megelégedésre.Diónk van, de a bérlakásban elég pocsék a sütő, ezért kéne inkább a kész.De lehet, hogy megpróbáljuk házilag.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 23:26:49

@Kövérmadár: Na igen, a túróscsusza...meg a tzigánypecsenye... ájjájjájj. :D Most nem esküszöm meg, de mintha lenne valami füstöltsajt asszem a willysben.szalonna helyett a sidflásk?Nekem nagyon bejön.Rendeskolbásznak nem jó a Gyulai/Csabai?Kacsazsír, Parenyica sajt sajnos csak otthonról, ez igaz...:-/

holl gold 2013.12.03. 23:48:49

@Kövérmadár:
Füstöltsajt, szalona, zsír, rendeskolbász

-Fustöltsajt van csak ki kell tapasztalni melyik jön be neked...
-Szalonna helyett sidfläsk de regebben nemely ICA-ban lehetett elörendelni zsirnak valot...
-Kolbasz, ha a közeledben vannak jugok akkor erdeklödjel naluk, ök is szeretik a kolbit es be is szerzik...vagy legyartjak...
-Töpörtyu (jugok is szeretik, kerdezzel utana a SVARCI-nak)

holl gold 2013.12.03. 23:53:08

@geegee:
Ha vegkepp nem megy akkor e-mail otthonra azutan vesznek valahol (mindenhol aruljak), vagy megsutik azutan irany a posta es csomag felad...meg 3 het Karacsonyig...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.04. 01:03:28

@holl gold: Igen, ez még egy lehetőség...

@shakti_rom: tehát akkor ez a külföldi neve a pontynak? :-) Kösz, jó tudni...

vszolis 2013.12.04. 21:30:52

Ezért haldoklik a kapitalizmus...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 17:48:14

@geegee:
Pontosan miről is? :)

@holl gold:
Köszi, utána fogok nézni. Ki az a SVARCI? :D

@Ginix:
Megnézzük, köszönöm!

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin):
Szuper! ;)

Sütemény1975 2013.12.07. 07:08:45

@Kövérmadár: egy v70 r-nel nincs is jobb auto a vilagon

registraal 2013.12.13. 07:32:11

Irorszagban, odamesz egy autosbolthoz, megmutatod a torzskonyvet, 10 perc mulva elsetalsz az uj rendszamokkal. faek egyszeruseggel.

amenta 2013.12.13. 21:44:43

Nagyon jó ez a blog, meg a kommentek is. Jó látni, hogy máshol működik is a világ. Mondjuk én másfél évet éltem Münchenben, de valahogy nem győzött meg. Jó jó, de otthonra nem kéne. :)

Egyébként a Svédeknél is olyan sok kiegészítő lámpás verda szaladgál?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása