oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 18. 06:44,  Hétköznapok a kerítés mögött 306 komment

2013. július 18. 06:44 Határátkelő

Hétköznapok a kerítés mögött

Svédország után Dél-Afrikába vezetett Kátya és férje útja, ami azért elég nagy kulturális és életmódbeli váltás. Így aztán különösen érdekes, milyen a sokak által „legdélibb európai országnak" tartott Dél-Afrikát egy ilyen váltást követően. Lássuk!

cím_47.jpg

„Bár Zebralánynak nemrégiben két remek írása is megjelent Dél-Afrikáról (itt és itt olvashatjátok el), úgy érzem, van néhány gondolat, amivel kiegészíthetem az ő írásait.

Három hónapja költöztünk Dél-Afrikába, Durbanbe a férjemmel. Mindketten kutatóként dolgozunk, az előző két évet Svédországban, Malmőben töltöttük, erről annak idején írtam is itt, a Határátkelőn.

Az ottani életünkkel kapcsolatban nem sok okunk lehetett panaszra, bár az volt az első hosszabb időszak, amit külföldön töltöttünk, így a kultúrsokk minden fázisát végig jártuk, ami sokszor igen nehéz volt.

Az egyetlen dolog, amit képtelen voltam megszokni, a rettenetes klíma. Úgy tűnik, ráadásul kifogtuk az elmúlt 100 év két leghidegebb évét, én pedig, lévén napimádó, rettenetesen szenvedtem a meleg hiányától.

1_14.jpg

Így megegyeztünk, hogy ha lejár a két éves szerződése, lehetőség szerint valami számomra elfogadhatóbb klímájú országba költözünk egy időre, így esett a választás Dél-Afrikára.

Gyönyörű, de veszélyes

Nagyon érdekes volt, mennyire eltérő ennek az országnak a megítélése pl. Svédországban és Magyarországon. A svédek, akik megengedhetik maguknak általában, hogy évente egyszer elutazzanak valami távoli országba akár, szinte kivétel nélkül rendelkeztek személyes tapasztalattal, mindenki arról beszélt, mennyire gyönyörű Dél-Afrika, és milyen jó lesz nekünk itt.

Ezzel szemben a magyar ismerősök általában csak a hírekből ismerték az országot, és mindenki furcsán nézett ránk, hogy miért akarunk olyan helyre költözni, ahol ennyire pocsék a közbiztonság. Valójában mindenkinek igaza volt: az ország tényleg hihetetlenül gyönyörű, a közbiztonság viszont tényleg csapnivalóan rossz.

2_8.jpg

Bonyodalmak a vízum miatt

De ne menjünk ennyire előre! Először is, magyarként, ha az ember itt akar élni, szükséges vízumot szereznie. Azonban mióta vége az apartheidnek, bizonyos kvóták szerint töltik fel az állásokat, javarészt helyi feketékkel.

A férjem szerződésébe például azt is bele kellett venni, hogy a munkaadó igazolja, hogy az adott állást nem lehetett helyi munkaerővel betölteni. Ez a rendszer azt eredményezi, hogy a munkavállalói vízumot nagyon-nagyon nehéz megkapni.

Bár a férjem 2 éves szerződést kapott egy helyi egyetemtől, ők is azt javasolták, meg se próbáljunk munkavállalói vízumot kérni, mert sosem kapnánk meg, így végül egy éves látogatói vízummal jöttünk ki, amit majd meg kell újítanunk.

Ez viszont így sok visszás helyzetet eredményezett a továbbiakban, ugyanis itt minden hivatalos ügyintézés elején az embernek ki kell csapnia a vízumát az asztalra, és ez alapján alakul az ügymenet. Elvileg tehát VAGY látogató, VAGY munkavállaló itt valaki, így a mi helyzetünk sok bonyodalmat okozott.

Az első banknál például elutasítottak minket a bankszámla nyitásakor, a másodiknál is be kellett dobni valakinek a valakijét, hogy mozgassa hátulról a szálakat.

3_8.jpg

Önkéntesként is nehéz

A vízumrendszernek köszönhetően én itt nem dolgozhatok, és ezt nagyon-nagyon szigorúan veszik: az útlevelembe be van pecsételve az is, hogy csak a férjemet kísértem el, és se munkát nem vállalhatok, se tanulnom nem szabad itt. Gyakorlatilag azt is írhatták volna, hogy háziasszonynak jöttem ki.

Kezdetben nem aggódtam emiatt, zoológusként úgy gondoltam, kapva kapnak majd utánam a nemzeti parkok, hogy önkéntesként náluk dolgozzak. Aztán rá kellett jönnöm, hogy tévedtem, ugyanis a parkok, amikből rengeteg van itt, pénzt csinálnak ebből is.

Nyugaton, főleg Amerikában igen népszerű nyaralási forma, hogy a fiatalok néhány hetet töltsenek önkéntesként valami egzotikus helyen, például egy afrikai rezervátumban, és ezért kemény dollár ezreket fizessenek.

teherautó szobrokkal.jpg

Így hát érthető, hogy nem vagyok túl vonzó munkaerő, hiába kínálom ingyen a szaktudásomat, ha van olyan is, mégpedig sokan, akik fizetnek, hogy dolgozhassanak.

Vagy a multi, vagy a különleges tudás

Úgy gondolom, ide kerülni leginkább vagy egy multi alkalmazottjaként, vagy valamilyen kutatás/oktatás résztvevőjeként lehetséges. Nem tartom valószínűnek, hogy bárki ideköltözzön, és a saját szakállára kezdjen el állást keresni, a fent említett kvóták, illetve vízum rendszer miatt.

Valami speciális szakképesítés nélkül pedig különösképp lehetetlennek tartom, hogy bárki munkát kapjon itt, csupán mondjuk az angol nyelv ismeretével, mivel angolul szinte mindenki beszél itt, és a munkanélküliség igen magas, 25 százalék körül jár most.

A kvalifikációt nem igénylő munkákért 1-2000 randnál többet nem lehet kapni havonta, míg egy jobb, kvalifikált állásért 10.000 rand fölött kezdődnek a fizetések.

helyiek.jpg

Ha már a nyelveknél tartunk, megemlítem, hogy itt az angol és az afrikánsz mellett 9 másik, törzsi nyelv is elfogadott hivatalos nyelv, ilyenek például a zulu vagy a szothó, de a hivatalos ügyintézés nyelve szerencsére az angol maradt, ez azért némiképp egyszerűsíti az életet.

Tömegközlekedés, ami nincs

Ha mégis bárki arra adná a fejét, hogy ide költözzön, készüljön fel rá, hogy autóra lesz szüksége AZONNAL. A tömegközlekedés az országban gyakorlatilag nem létező fogalom, amennyiben az ember fehér. A helyi feketék számára létezik ugyan egy taxinak hívott kisbusz-hálózat, de ez nem túl biztonságos, én még fehéret soha nem láttam ilyenen utazni.

Szóval autót kell venni, vagy bérelni, amihez viszont az ember meglepő mélyen kell, hogy a zsebébe nyúljon. A bérlés ára havonta a létező legkisebb autók esetében 5000 rand körül jár, az autók vételára az európai duplája nagyjából, esetleg több.

Ez számunkra is igen sokkoló tapasztalat volt, az otthon eladott autónk árának több mint kétszeresét fizettük ki itt egy két kategóriával gyengébb kocsiért, de nem nagyon volt választásunk.

Persze a magánszemélyektől vett autók sokkal olcsóbbak, mint a szalonból vásároltak, de a kockázat nagyon nagy. Igen gyakoriak az átverések, akár az autó múltjával, akár az állapotával kapcsolatban.

krokodilos tábla.jpg

A magyarországi jogsival nem érdemes próbálkozni itt, de az otthon is kiváltható nemzetközi jogosítványt mindenhol elfogadják szerencsére. Ha megvan az autó, már csak biztosítás kell rá, ez havi 3-800 rand környékén jár, típustól, lakhelytől függően.

Más arányok

Mivel ez az ország hatalmas, a távolságokat nem szabad európai értelemben kezelnünk. Itt nem meglepő, ha az emberek kocsiba vágják magukat vasárnap, és 150 km-t autóznak egy jó étterem kedvéért.

A 3 milliós lakosú Durban, ahol mi lakunk, hatszor akkora, mint Budapest, tehát városon belül is elképesztő távolságok lehetnek. Ehhez még vegyük hozzá a tömegközlekedés teljes hiányát, és megkapjuk az óriási forgalmat.

A legtöbb volt angol gyarmathoz hasonlóan itt is baloldali közlekedés van érvényben. A sofőrök elég udvariasak, bár gyorsan hajtani mindenki szeret. Engem speciel a frász kerülget az itteni forgalomtól, de mások azt mondják, viszonylag jól kiszámítható.

Ennek ellenére igen sok a baleset, amiket túlnyomórészt az utasokat szállító minibuszok okoznak. Hivatalosan ugyan csak 100-al mehetnének, de biztos, hogy még 120-nál is kielőznek bárkit gátlástalanul, miközben a járművet általában csak a szentlélek tartja össze.

szemetes majmokkal.jpg

Az egészségügyről

Az itteni egészség-biztosítási rendszer hasonló az amerikaihoz, csak szerencsére nem olyan drága. Nekünk diák biztosításunk van, ez havonta fejenként 333 rand, ezért az ország összes magánkórházában ellátnak minket, és előzetes bejelentés után gyakorlatilag mindenféle járóbeteg ellátásban és szakrendelésben részesülhetünk.

Szerencsére személyes tapasztalataink még nincsenek, de azt mondják, a helyi magánkórházak nagyon magas színvonalúak. A biztosításon spórolni nem érdemes, mert az állami kórházakba bekerülni nem olyan élmény, amire bárki vágyna szerintem.

Tíz éves elmaradás

Bár azt mondják sokszor, Dél-Afrika a legdélibb európai ország, fejlettségére utalva, azért ez sok szempontból nem igaz. A távközlés például olyan, mintha 10 évvel le lennének maradva.

Az internet és telefon árak az egekben járnak, mi például 500 randot fizetünk az 1 Mb/sec-es netért, ami sokszor fél napokra is elfelejt jelet sugározni. A műszaki cikkek hasonlóan drágák, nagyjából plusz 20-30%-ot biztos rászámolnak az európai árakhoz képest. Külföldről rendelni sem érdemes, mivel elég komoly vámot csapnak még hozzá, ezt sajnos saját bőrünkön tapasztaltuk. Az élelmiszerárak viszont nagyjából olyanok, mint Magyarországon, és a választék nagyszerű, mindent lehet kapni.

elefántok.jpg

Drágák az ingatlanok

A szállással kapcsolatos kérdésekben –szerencsére- nem igen vagyok járatos, mivel mi kaptunk szolgálati lakást. Amennyire tudom, igen húzósak itt az ingatlan árak, ha az ember a megfelelő környéken akar élni. Megfelelő alatt biztonságost értek, járőrszolgálattal, ménkű magas elektromos kerítéssel, riasztórendszerrel. E nélkül sajnos itt nem nagyon lehet élni.

A fehérek és a feketék ennek köszönhetően külön-külön városrészekben élnek, a fehérek általában óriási kertes házakban a kertvárosokban, míg a feketék a lepukkant belvárosi lakásokban, vagy pici kunyhókban a külvárosi negyedekben. Ehhez itt Durbanben még hozzáadódik az indiai lakosság, a majdnem egymillió főnek hála ez a legnagyobb indiai város indián kívül.

Nyilvánvaló a szegregáció

Ahhoz úgy érzem, még nem élek itt elég ideje, hogy messzemenő következtetéseket vonjak le a helyi emberekkel kapcsolatban. Az biztos, hogy az apartheidnek nincs még olyan rég vége, hogy ne élne a lenyomata mindenkiben, és ne határozná meg még most is sokak gondolkodásmódját.

A különböző nációk közti szegregáció nyilvánvaló, és szerintem kölcsönösen tartanak a feketék és a fehérek egymástól még mindig. Nehéz nyitni, mi például nagyon szeretnénk mindenkivel barátkozni, de nehéz reálisan felmérni egy-egy helyzetet, hogy valóban veszélyes-e, vagy a fehérek paranoiája mondatja velük, hogy ezt vagy azt semmiképp ne csináljuk.

Például nagyon nem ajánlott a feketék által lakott falvakban megállni kocsival, de magyarországi barátaink számtalanszor csinálták ezt, és csak pozitív fogadtatásban volt soruk a feketék részéről.

Az indiaiak szerencsére nyitottak és érdeklődőek, legalábbis velünk szemben, és miattuk sosem kellett aggódnunk. Míg a fekete kollégákkal a kötelező „hello, hogy vagy?"-on szinte sosem lehet messzebb jutni, az indiaiak kifejezetten keresik a társaságunkat, úgy tapasztaltuk.

naplemente_2.jpg

A csodás természet

Persze nem szabad elfelejtkezni Dél-Afrikáról beszélve az elképesztő természeti értékekről. Lépésenként botlik az ember itt újabb rezervátumba vagy nemzeti parkba, városon belül is több km hosszú kanyon rendszer húzódhat, mint itt nálunk Durbanben, gyakorlatilag annyi a néznivaló, hogy arra egy élet sem lenne elég.

Minket ez bőven kárpótol a kerítés mögött eltöltött hétköznapokért, de azért nem hiszem, hogy sok évet le tudnék itt élni ilyen formán. Néhány évig tartó kalandnak viszont nagyszerű az itteni élet, ha az ember képes túl lépni olyan idegesítő apróságokon, mint a bürokrácia, a közbiztonság, vagy az itt élők munkamoráljának kérdése."

Ha kíváncsiak vagytok még Kátya történeteire, olvassátok a blogját!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615412033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 07:05:25

remélem élvezni fogjátok, csodaszép ország, legalábbis a túramotoros fórumokon ezt látom, meg a délafrikai kollégáim is mind ezt mondják. Itt legalább kapnak munkát....

szépek a képek

NIKI LAURA 2013.07.18. 07:23:02

Nos,a lehető legszarabb helyre mentetek,persze tudom,ott volt a munka..
Olyan,mintha valaki New Yorkba,azon belül Bronxba menne.

Durban-ba a feka-Indiai kombó a lakosság,fehér alig..
A használtautó olcsó,persze a márkakereskedés horror,pont mint itthon.
Bankszámlát még a turitának is nyitnak,menjetek az ABSA-bankba.
Kisérő vizumot-munkaválalással- nem szeretnek adni FEHÉRNEK,de verni kell az asztalt a Gárdonyi Gézán lévő követségen,ÉS ADNAK!
Ha az országban vagytok,HOME AFFAIRS.
Ha az egyikben nem megy,akkor mentek a másikba,mert ahány hely,annyi fekete,Néhol beszélni sem tudnak,csak néznek mint a borjú.
Persze először nem akarnak,mert ezeknél most fordított Apartheid van.
Rent-a Car is van olcsón,kb 15 euro/nap(randban),europában min 40/nap.

Ha lehet,menjetek át Fokvárosba,mintha más ország lenne.

NIKI LAURA 2013.07.18. 07:28:35

ja,maradt egy pár :
"Freedom for South african white people"
pólóm,szívesen eladom!

LyukasBogrács 2013.07.18. 07:31:33

"ha az ember képes túl lépni olyan idegesítő apróságokon, mint a bürokrácia, a közbiztonság, "

Tényleg apróságok. Szóra sem érdemesek.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.18. 07:39:29

Sok sikert kint! Remélem szeretitek az indiai ételeket! ;) Decemberben megyünk arrafelé.....

@NIKI LAURA: minden relatív, te is tudod, hogy ennél azért sokkal rosszabb helyek is vannak, nekik legalább ott a tengerpart :)

ffüttyfürütty 2013.07.18. 07:46:23

A férjed mivel foglalkozik?

NIKI LAURA 2013.07.18. 07:48:50

@zebralany: hát nem tudom,ez a rizses-fűszeres kaják..a szájszaguk is ilyen,mikor beszélnek.
Inkább beülök az "ocean basket"-ba,eszek egy "king parwns in chilli and garlic"with chips menüt..:)

December az húzós,mert sokan ott töltik a nyári szabadságukat,közlekedni sem lehet,és minden drágább.
A tenger nagyon fos,koszos.

..ja,az elöbbihez :jogsit simán lehet csináltatni,a magyart le kell adni,szem teszt,aztán pár hét múlva adnak afrikait.

2013.07.18. 07:54:27

@NIKI LAURA: azok biryani kajak, marmint a rizsesek.
Tenger CTnel nekem hideg es sok a capa. Allitolag Mozambiqnal melegebb es tisztabb, kevesebb a capa.

NIKI LAURA 2013.07.18. 07:59:51

@charlieharper: Mozambique,azaz a Mozambik COOL,egy lobster 10-20 dollár,ezt Papito a zátonyon 150-ért enné!:)..de horror ár lenne mondjuk a Horvát tengerparton is.
.
Látnád a Maputoi repteret.,hát nem egy Heathrow.:)

NIKI LAURA 2013.07.18. 08:04:17

@charlieharper: minden nap eszembe jut,egy ilyen gazdag,szinte mindenben első országot hogy tönkreb..ták a feketék.

De egymást nyírják legfőképp,ha Mozambikból bejön egy másik fekete,képesek elvágni a nyakát,nehogy elvegye előlük a fűnyíró melót.
Az állat az különbül viselkedik.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.18. 08:04:55

@NIKI LAURA: Ne is mondd, imádom ay Ocean Basketet :)
Tisztában vagyok vele mi van ott decemberben...

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.18. 08:05:58

Mozambique valóban gyönyőrű, csak nem Maputoba kell menni.

2013.07.18. 08:06:41

@NIKI LAURA: belezavarodtam Mozambique/k leirasa kozben. Most melyik a helyes?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 08:11:36

Na ma is kinéz egy jò kis gyarmatosítós nap.
Nem baj tetszik a téma.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.18. 08:16:44

Jó írás, köszi.
" Mindketten kutatóként dolgozunk,"
Neked nem sikerült találnod munkahelyet?

2013.07.18. 08:21:35

@NIKI LAURA: a meteres elektromis kerites es jaror szolgalat ellenere felesegem testveret es unokatestvereit mar tobbszor kiraboltak. Volt mar fejhez fegyvertartason keresztul minden.

M. Úr 2013.07.18. 08:26:44

Hát kedvet nem csinált az országhoz a poszt, annyi biztos. Kérdem én, ha minden drága, borzalmas a közbiztonság, alacsonyak a fizetések, nem is dolgozhatsz, gyűlöl a lakosság nagy része, akkor miért jó ott lenni?
Miért lett pont Dél-Afrika? A felvezetőben írtak alapján csakis a klíma miatt. Akkor már inkább ezerszer Ausztrália, Új-Zéland, Spanyolország, Mexikó vagy Izrael. Vízumot itt se kapott a posztoló, úgyhogy ez nem akadály. Nem hiszem, a hogy a 10000 rand (~230000 forint) körüli fizetés, meg a szép környezet miatt megérte.

A poszt egyébként alapos. A fotók nagyon jók, de majdnem mind ferde! Érzékeny vizuális központomnak borzasztó élmény volt így.

Indiaiakkal ne barátkozz! Mosolyog, érdeklődik, majd még mindig mosolyogva hátbaszúr, ellopja a pénzed, megerőszakol(ja a feleséged / barátnőd, ha férfi vagy) és utána felháborodva közli veled, hogy minderről te tehetsz, te ostoba barom. Igen, nagy indiaiember-szakértő vagyok.

2013.07.18. 08:31:40

Tökjó poszt.
Nem tudom, meddig maradtok, de jelentkezhetnél még valamikor szegregáció meg rasszizmus témakörben, ha már több tapasztalatod van.

És tök jó képek vannak a blogodon!

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 09:09:51

@NIKI LAURA: tudom, hogy nem vagy okos, de még neked is menni fog a három p, ha összeszeded magad.

Tényleg nem eszem homárt húszért. De nem is ölnek meg az utcán. Nekem bolt.

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 09:11:20

@M. Úr: az ostoba barommal azért elég közel járnak, ahogy nézem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 09:15:27

Szuper poszt!
Minden betűjét élvezettel olvastam!
Mások vagyunk, mi is Svédországban élünk, de innen már csak Kanadába lennék hajlandó tovább menni (OK, még van pár ország)... nem bírom a meleget ;)

@zebralany:
Ja, pl. Magyarország :D

filia Bachi 2013.07.18. 09:16:10

@zebralany: Szóljatok, ha Durban felé jöttök:)

@ffüttyfürütty: a férjem rovarok kémiai kommunikációját kutatja, itt a cukornád kártevőivel foglalkozik.

@M. Úr: A 10000 R fizu az alja valahol a fizetéseknek a kutatói szférában, azt nem írtam egy szóval sem, hogy a férjem mennyit kap. Talán tényleg érthetetlen, hogy a sok egyértelmű negatívum ellenére miért pont ide jöttünk. Sokak számára ez az ország nyilvánvalóan abszolút élhetetlen lenne, tudom. De én zoológus vagyok, a férjem is hasonló területen végzett, szóval engem speciel abszolút kárpótol rengeteg mindenért, hogy majmok ugrálnak a kertünkben a fákon, hogy reggel az első dolog amit meglátok az a hibiszkusz bokorra szálló nektármadár, és hogy szinte minden hétvégénket szafarikkal töltjük. Nem vagyunk egyformák, másnak ez nyilván nem jelentene semmit, nekünk annál többet- és ezen kár is vitát nyitni.

És igen, tudom, hogy vannak még országok, amik hasonló környezetet kínálnak, de kutatóként, miután az ember egy viszonylag szűk területre specializálódott, viszonylag nehezebb megtalálni a megfelelő munkát.

M. Úr 2013.07.18. 09:21:49

@pappito: Ne személyeskedj, mert bedurcázok.

Amarante 2013.07.18. 09:22:48

@filia Bachi:

Gratula nektek!

Szerintem erdekes a munkatok es erdekes a hely is,ahol jelenleg vagytok:))))
Nagyon tetszett a poszt es azok a kepek.....:)))

M. Úr 2013.07.18. 09:24:08

@filia Bachi: Kösz, erre voltam kíváncsi, a tényleges motivációra.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.18. 09:25:03

Múlt héten a veszprémi állatkertben 200 randot fizettem, hogy három szomorú - de szép nagydarab - orrszarvút* láthassunk közelről. Egy átlag dél-afrikainak az ilyesmi ingyen van, mondhatni a cafeteria része. És ez csak a jéghegy csúcsa. Egy kutató könnyen talál ott további fizetés kiegészítést, kettő meg pláne.

*A képen látható rinó hím állat, teljesen ártalmatlan. Náluk - mint az embereknél - a nőstény a veszélyes, az egészségre és a testi épségre ártalmas. Ez a szegény pára csak azzal veszélyezteti a közbiztonságot, hogy nem a zebrán közlekedik.

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 09:25:35

@filia Bachi: lehet fürdeni a tengerben? nem hideg? cápa az sok van, aszondják

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.18. 09:34:42

@pappito: Durbannél már az Indiai Óceán van, jól lehet fürödni. Cápák ugyan vannak, de egyrészte nem a nagy fehér hanem csak kisebbek, másrészt sok helyen van cápaháló is.
Fokváros és nyugati part az más. Ha pasi lennék, ott lefagyna..... :)

Len.Mag 2013.07.18. 09:36:29

Elnézést, hogy nem a poszthoz kapcsolódik, de az angliai egészségügyről volt szó mostanában, hát tessék:
hu.euronews.com/2013/07/17/valsagban-a-brit-kozegeszsegugy/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 09:40:26

@filia Bachi:
Biztos gyönyörű ország! Lehet engem is kárpótolna a melegért cserébe :)

Flamy (fat cat wannabe) 2013.07.18. 09:43:55

Direkt átfutottam az előző svéd posztot, és én komolyan nem értem ezt az Afrika a dolgot. Volt a psoztolónak és a férjének is remek kutatói állása, erre feladja az egészet hogy gyakorlatilag háziasszony lehessen egy olyan országban, ahol a fent leírtak alapján szinte semmi pozitívum sincs azon kívül hogy szimpatikus a növény/állatvilág. De természetesen ha nektek ez jó akkor további sok sikert.

Részemről javaslom hogy a Határátkelő a legkárosabb magyar szenvedélybetegségek listájára vegye fel a Túrorudifüggőség mellett a Napfényfüggőséget is! :P

filia Bachi 2013.07.18. 09:48:35

@pappito: ahogy Zebralány is írta, az Indiai óceán itt a mi oldalunkon, vagyis a keleti parton kellemesen meleg. Most épp tél van (20-24 fok! :D), tehát annyira nem népszerűek a strandok, és még én sem fürödtem úgy igazán, csak egy kis lábáztatás volt eddig. De ha beüt a kánikula majd, mindenki a parton fog tobzódni. Itt Durban környékén sok km hosszan van cápa háló, a Natal Sharks Board (www.shark.co.za/) felügyeli napi szinten. A strandok homokosak, és rengeteg világhírű merülőhely meg szörfparadicsom van errefelé.

Amarante 2013.07.18. 09:49:08

@Flamy:

Egy laikus szamara ez nem ertheto:)))
Ha a kutatokat,tudosokat mindeg az az eletszemlelet vezette volna,mint egy atlagembert ,a vilag nagyon sok mindennel lenne szegenyebb:)))

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.18. 09:49:29

@Flamy: Szerintem ebből csak az látszik, hogy azért még ma is vannak akik kalandvágyból mennek külföldre, nem pedig megélhetési okok miatt. Ilyenkor márpedig mások az igények és a célországok. Ez így van jól, mindenkinek más a fontos, az a lényeg hogy ő jól érezze magát!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 09:49:35

@Flamy:
A túrórudifüggőség, napfényfuggőség és még sok más is nálam a "jó dolgában nem tudja mitől szenvedjen" kategória.
NEM a posztolóra gondolok!!!

Akinek komolyan ilyen bajai támadnak külföldön, az menjen Magyarországra, éljen 47.500 Ft-ból egy évig. Aztán rájön, hogy ezek a leghuszadrangúbb dolgok az életben :)

Tegnap 27 fok volt Svédországban, azt hittem a guta üt meg :D

Spacecake 2013.07.18. 09:50:05

nekem tetszett!!!

7/10

azt gondolom h akarmilyen pocsek egy hely is,a latnivalok mindenert karpotolhatjak az embert(egy idore)...

mi lehet a Pistorius-szal vajon?felmentettek mar?:-)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.18. 09:53:02

@Spacecake: Augusztusban folytatják a tárgyalást

Amarante 2013.07.18. 09:55:48

@Kovermadar:

Itt mar napok ota 30+ van:)))

Len.Mag 2013.07.18. 09:58:21

Érdekes volt, de biztosan nem jutna eszembe ott élni. Gyakorlatilag tényleg a természeti adottságok tűnnek az egyetlen előnynek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 10:03:30

@Amarante:
Hujjuj... itt olyan meleg még sosem volt szerintem, remélem nem is lesz! :)

@tilmir:
Habzsidőzsi? :D

Flamy (fat cat wannabe) 2013.07.18. 10:04:20

@Amarante: Nem a kutatókat akarom minősíteni, sőt, kifejezett tiszteletem nekik. De nekem a posztból pont az ellenkezője jött le: amíg északon volt addig tudott kutatni, amióta lement délre azóta nem - még ingyen sem kell a munkája. Lehet hogy bennem van a hiba de én ezt erősen frusztrálónak találnám.

Amarante 2013.07.18. 10:05:53

@Kovermadar:

En szeretem:)))
A tenger miatt itt mindig van egy kis szello igy elviselhetobb.A viz viszont hideg nekem:(

Flamy (fat cat wannabe) 2013.07.18. 10:06:07

@zebralany: Amíg jól érzi magát addig nem vitatom a dolgot. Csak a poszt konklúziójából nekem nem ez jön le: "de azért nem hiszem, hogy sok évet le tudnék itt élni ilyen formán."

ffüttyfürütty 2013.07.18. 10:07:40

@filia Bachi: Jól sejtem, hogy ő is biológus?

Flamy (fat cat wannabe) 2013.07.18. 10:07:59

@Kovermadar: Itt Londonban tegnap 32 volt és ma sem tűnik sokkal hidegebbnek... Én igazából az elmúlt 2 hétben alig mozdultam ki itthonról, nekem ez már bőven a korfontzónámon felül van. :)

Amarante 2013.07.18. 10:10:34

@Flamy:

Svedorszagban is egy ketto eves szerzodessel voltak.Gondolom annak lejarta utan kapta a ferj ezt es mivel a poszterina nem kapott szerzodest igy a ferjet kovette:)
Az o szempontjabol meg kifejezetten jo helyen vannak,hiszen zoologus.Meg csak nehany honapja vannak ott es meg boven belefer,hogy tudjon maganak keresni-talalni munkat.
Itt lehet olyan tapasztalatokra tesz szert,amit a jovoben kamatoztathat.

Ha nekem lenne egy ilyen lehetosegem en sem hagynam ki:))))
De en csak nehez penzekert juthatok ki oda ket hetre max.:((((

Flamy (fat cat wannabe) 2013.07.18. 10:14:48

@Amarante: Nekem úgy tűnt hogy ez tudatos döntés volt a részükről: "Így megegyeztünk, hogy ha lejár a két éves szerződése, lehetőség szerint valami számomra elfogadhatóbb klímájú országba költözünk egy időre, így esett a választás Dél-Afrikára." De max @filia Bachi kijavít ha félreértettem. :)

Két hétre én is kinéznék oda mint turista. Hogy laknék-e ott? Valószínűleg nem az eddig olvasottak alapján, de ha felmerülne a lehetőség akkor előbb biztos kinéznék mint turista.

smile750 2013.07.18. 10:18:21

Nem olvastam (meg) el a kommenteket, csak a posztot. Egy-ket dolgot azert leirnek, amit foleg itt dolgozo del-afrikaiaktol tudok.
A feher/fekete arany kb 1:32, azaz 32 fekete jut minden egyes feher emberre, amibol 30 siman utalja a fehereket, vagy csak predanak nezi oket. A kozbiztonsag nem hiszem, hogy olyan aprosag lenne, mint amilyennek a posztolo irja le. Gyakorlatilag ha nincs szogesdrot keritessel korbeveve a hazad, akkor biztos, hogy nem elnel tul egy hetet sem, mert nem csak "siman" kirabolnak, hanem le is meszarolnak, mar csak szorakozasbol is. Ha autoval kozlekedsz, jobb ha a az ajtot mindig zarva tartod, mert a piros lampanal elfordulhat, hogy kirantanak a kocsibal, fejbelonek, es viszik a jarmuvet. A brutalitas a buncselekmenyek elkovetesenel egyszeruen vele jar, de sajnos lassan mar otthon is ide jutunk.
A prostik nagy resze AIDs-es, igy egy kobor numera igencsak komoly kovetkezmenyekkel jarhat, meg akkor is, ha nem rabolnak ki kozben.
Egyebkent rengeteg del-afrikai feher vallal munkat kulfoldon, itt az UAE-ben is, es akar haborus ovezetekben is. A veszelyt mar megszoktak, a penz meg biztos jobb.
Azert biztos van szepsege is az ottani eletnek, kulonben minden feher eljonne onnan, es hagyna a negereket, hogy egyek meg egymast.
Erdekesseg meg, hogy a kivalasztott nep kepviseloi szzinte mind egy szalig elhagytak az orszagot. Ennek egyik legfobb oka az volt, hogy mivel a legtobbjuk valamilyen szinten az uzleti eletben tevekenykedik, es jo anyagi korulmenyek kozott el, elsoszamu celpontja volt a rablotamadasoknak. A legnagyobb zsinagoga jelenleg edzoteremkent uzemel. :) Megsem lattam egy kampanyt sem arrol, hogy allitsuk meg a del-afrikai feketek antiszemitizmusat, es vilagkongresszust sem rendeztek Pretoriaban. Apropo, egy fehivast, es terkepet megis lattam az interneten, ami arrol szolt, hogy a vilagmeretu antiszemitizmus miatt melyik orszagban milyen aranyban vannak jelen, es, hogy vannak olyan orszagok ahol nagyon kevesen, vagy egyaltalan nem. A 0%-os orszagok ilyenek voltak, mint pl. Szomalia. Ez ket kerdest vetett fel bennem. 1. Ki az aki ennyire Szomaliaban akar lakni, hogy ezt serelmezi? 2: Miert tartjak olyan fontosnak, hogy a vilagon mindenhol jelen legyenek?
Kedves vilagutazok, hataratkelok! Ha valaki tenyleg tudja a valaszt, ne legyen rest megosztani ezt velem/velunk, mert tenyleg erdekel. Egyebkent naluk is jartam parszor, lehet, hogy egyszer azt is megirom.

Amarante 2013.07.18. 10:22:37

@Flamy:

Akkor mit nem ertesz?Tudatos dontes volt es a poszterina igy dontott:))
Ok jol erzik magukat ott es nem frusztraltak:)))
Mi meg elvezzuk a posztot:)))

filia Bachi 2013.07.18. 10:25:42

@Flamy: Ha olvastad a svédországi posztomat, azt is láttad, hogy én közben Dániába jártam át minden nap dolgozni- ez napi négy óra vonatozást jelentett. Nem panaszképpen mondom, egyszerű tény. Mivel a férjem meg én eléggé eltérő témákon dolgozunk, én a saját területemen nem találtam ennél közelebb munkát. Csak azért írom ezt, hogy lásd, ott se volt tökéletes a helyzet szakmailag sem.
És valóban nem a pénz/siker/karrier az egyetlen, ami motiválhatja az embert.
Az talán nem volt egyértelmű a poszt alapján, hogy a kutatók általában, miután ledoktoráltak, úgynevezett postdoc státuszra pályázhatnak, ezek 2-3 éves ciklusok. Külföldön gyakori, hogy ezeket a ciklusokat az ember különböző helyeken, országokban csinálja végig, általában kettőt vagy hármat, majd ezután kaphat állandó státuszt valahol. A férjemnek Svédország volt az 1., ez a 2. Szerintem a rendszer szuper, mert így rengeteg dolgot lehet tanulni, különböző szakmai szemléletekkel szembesülni. Igen, van benne némi cigánykodás is, hiszen előre tudjuk, hogy csak egy viszonylag rövid időszakot fogunk eltölteni egy adott helyen, de kellő kalandvággyal ez egy jól kezelhető szituáció.

ps: úgy tűnik, abban a percben, ahogy kihúztam a lában Svédországból, beütött a meleg, amire 2 évig hiába vártam. Ez azért picit idegesítő, de már nagyon megérdemelték az ott élők!:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.18. 10:28:11

@filia Bachi: A te karriered? Hogyan tovább? Nem probléma, hogy most megszakadt egy folyamat?

nickanddale 2013.07.18. 10:29:58

Hát Kátya, én követtem a blogotokat anno, emlékszem, sok rinyálás volt a svéd idő miatt, és akkor hagytam abba az olvasást, amikor rálelkesedtetek az afrikai "csodára". Látogatni, utazgatni kocsiból és fehéreknek fenntartott részeken oké, de élni hááát... nincs az a nemzeti park és "nézni való", amiért bevállalnám ezt a fajta életet.

filia Bachi 2013.07.18. 10:33:32

@tilmir: Igazából nem egészen szakadt meg, a háttérben folynak a munkálatok. Igaz, hogy állásom nincs, de itthon dolgozom, az előző évek eredményeit fel kell dolgozni, publikálni, stb. Persze ez pillanatnyilag nem hoz pénzt a konyhára, viszont hosszútávon annál hasznosabb lesz.
Plusz próbálok a helyi laborokkal kontaktálni, hogy esetleg a jövőben bejárhassak hozzájuk ezt-azt megtanulni, amit később hasznosíthatok. Az ilyen típusú ingyen munkát nem szokták elutasítani soha.:)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 10:37:08

Nagyon érdekes poszt volt egy olyan országról, amiről jellemzően elég keveset tudunk.
Annak idején mondjuk olvastam valahol, hogy átlag 2 percenként történik nemi erőszak az országban. Egyes becslések szerint vannak területek, ahol a négy nőből három már áldozata volt egy ilyen támadásnak.
Azt hiszem, a foci WB kapcsán foglalkoztak ezzel a kérdéssel sokat, akkor könnyebb volt ráirányitani a reflektorfényt. Azóta nekem speciel ez az első dolog, ami eszembe jut róla.
A második a BRICS.
De ez nem jelenti azt, hogy Dél-Afrika ne lenne gyönyörű, hogy nem volna érdemes oda ellátogatni, akár ott élni.
A világon kevés dolog csak fehér, vagy csak fekete. Egyes kommenteket olvasva az az érzésem, a Paradicsomban is találna kivetnivalót a szerzője. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.18. 10:37:37

@Flamy: drágám, az élet a napból jön. te ugyanolyan függő vagy, legfeljebb nem szereted. de nélküle meghalnál.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 10:47:19

@filia Bachi:
Az milyen sűrűn fordulhat elő, hogy az ember elvégzi a megfelelő szakot, aztán hoppon marad, mert nem talál kutatói állást?

Szuper munkának tűnik, de kissé bizonytalannak is... vagy csak én érzem annak?
(számomra a munka netovábbja, ha kapok egy határozott idejű, 40 évre szóló szerződést, mert akkor nyugdíjig le van vele a gond :) ).

Hogy megy ez nálatok?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 10:49:34

@Babette_:
Vannak északi települések, ahol 1-2-3 hónapig nem süt a nap és mégsem halnak meg az emberek...

smile750 2013.07.18. 10:53:10

@fannie: Nem csak nok esnek aldozatul a nemi eroszaknak. Egyik, volt rendor, del-afrikai ismerosom meselt horror sztorikat. Ilyesmiket, hogy volt amikor a fogdara letett feher sracot reggelre 17-en eroszakoltak meg a fekete rabok, meg olyat is, hogy volt akinek a fejevel fociztak a bortonben, mire eszbe kapott a smasszer brigad. Nincs az a szep rinocerosz, amiert megerne az ilyesmit kockaztatni.
Azert, hogy jot is emlitsek, voltam itt Abu Dhabiban del-afrikai etteremben, ami tetszett. Mar csak azert is mert ok is hust esznek hussal. A del-afrikai ettermek itt altalaban steakhouse-szeru helyek, es eleg dragak. Az egyik srcnak a cegbol szuletesnapja volt, es a felszolgalo szemelyzet autentikus zulu tanccal koszototte fel, amikor hoztak ki a tortat. Azt poenos volt latni. Nagy nepszerusegnek orvend naluk a grillezes is, ami a BRAI.

filia Bachi 2013.07.18. 11:07:22

@Kovermadar: van mostanában még tuti, nyugdíjas állás egyáltalán?? Amennyire én látom, minden területen nagy az átalakulás, nagy a verseny, meg kell harcolni a jó helyekért. Persze országonként változik: a paki kollégáinkat mind várta a biztos állás otthon, ha sikerrel ledoktoráltak Svédországban, az egyiptomiakkal, indiaiakkal ugyanez a helyzet.
A képzés nálunk kb. úgy néz ki, hogy a diploma után jön egy minimum 3 éves időszak,ami alatt az ember ledoktorál, aztán opcionálisan a postdoc pozíciók, utána már mindenki szeretne állandó pozíciót. A fő kérdés az, mennyire eladható, mennyire keresett az a picike terület, amiben az ember nagy tudást szerzett az évek során. Nyilván vannak általánosabb témák, meg nagyon specifikusak is, na ahhoz nehéz megtalálni az állást, hogy minden klappoljon, a téma, a helyszín, stb. Nem hátrány, ha az ember flexibilis.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.18. 11:18:57

@Kovermadar: most aztán jól megcáfoltál, te.

Spacecake 2013.07.18. 11:29:43

@smile750: nem akar senki ott elni,ok se,de nem is errol szol a tortenet:
ez is csak egyszeruen resze a profin megkomponalt,maguk altal mestersegesen fenntartott uldoztetettseg mitosznak,ill. a buntudat ebrentartasanak.

oooriasi bicnic:-)

tableno 2013.07.18. 11:41:41

@smile750: @Spacecake: Gyerekek, zsidózásra van rengeteg szakirányú fórum magyarul. Talán pont itt nem kéne...

Spacecake 2013.07.18. 12:00:51

@tableno: senki nem zsidozott,viszont pont errol beszeltem:
a legtobb emberben kialakult/kialakitottak ezt a reflexet,h szinte barmilyen veluk kapcsolatos emlites v kerdesfelteves `zsidozasnak` minosul.

`Miert tartjak olyan fontosnak (a zsidok), hogy a vilagon mindenhol jelen legyenek? `

helzezzunk be 1 masik nepet(es meg tartalmilag is jogos a kerdes:-)
`Miert tartjak olyan fontosnak a kinaiak, hogy a vilagon mindenhol jelen legyenek? `

elobbi zsidozas,utobbi meg csak 1 szimpla kerdes??
vagy az `kinaizas`?
azer furi,nem??:-)

na mind1,hagyjuk....

apropo telleg:
kinaiak Del-Afrikaban??
(nem `kinaizom`:-)

james80 (törölt) 2013.07.18. 12:04:10

@smile750: Shulamit Aloni azt hiszem már részben válaszolt ezekre a kérdése.(Nem linkelek hamar megtalálod.)
Sok fehér meg azért marad mert nincs hova mennie, nincs miből mennie. Vagy bármilyen elképzelhetetlen szereti azt az országot.

tableno 2013.07.18. 12:06:19

@Spacecake: Na jó, nem állok le a zsidózás definíciójáról vitatkozni, de hogy jön egyáltalán a téma a poszthoz?!

2013.07.18. 12:06:39

@smile750: en zsido vagyok es a felesegem del-afrikai zsido csaladbol valo. Rosszak az ertesuleseid, vannak meg az orszagban zsidok.
Ha barmi mas kerdesed van....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 12:06:55

@filia Bachi:
Ha magamból indulnék ki, akkor maximálisan flexibilis vagyok. Menyasszonyom is.
Mondjuk egyikünk sem kutató :)

@Babette_:
:D
Nem megcáfolni akartalak, csak nem annyira fekete-fehér ez a napos dolog. Én pl. sok esetben kifejezetten rosszul viselem, ha tűz a nap (de az is lehet, hogy a vele járó meleget nem bírom, nem tudom). Nekem a 18-20 fok az ideális, főleg, ha van pici légmozgás is mellé.
Magyarországon ráadásul olyan szerencsétlen volt a szoba, hogy a tetőtérben volt, déli ablakkal. Szenvedtem, mint egy puli a tűző napon :)
Itt azért néha már ki merek menni az utcára nyáron...

A nap különben is bezavar a monitorba :D

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 12:07:19

@Spacecake: "Miert tartjak olyan fontosnak a kinaiak, hogy a vilagon mindenhol jelen legyenek? "

a magyarok is fontosnak tarják, mindenféle blogokat látogatnak a témában :)))

2013.07.18. 12:08:05

@Spacecake: vannak kinaiak Del-Afrikaban.

Smile meg zsido vallasrol beszelt a pretoriai zsinagogaval kapcsolatban.

Frau BVB 2013.07.18. 12:08:39

@smile750: Szerintem posztold a kuruc.infon, ott biztosan szívesen olvassák. Nem is értem, hogy jött ehhez a poszthoz a téma.

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 12:11:02

egyébként zsidó volt sok Rhodesiában is, de hát ugye azt az országot szét kellett verni és stramm élelmiszer-exportőrből segélyekért kuncsorgó romhalmazt kellett csinálni belőle- sok zsidó (meg mindenféle más fehér ember) akkor költözött délafrikába, lehet, hogy szimplán nem volt kedvük mégegyszer elveszteni mindenüket... én itt sok délafrikait ismerek, kollégám is van több, egy fekete sincs köztük és mind azért jött ide, mert angolul tudott eleve, munkát viszont nem kapott, szóval nem biztos, hogy ehhez arrafelé zsidónak kellett lenni, elég volt csak kissé jobb módúnak.

Nem mesélnek szép sztorikat egyébként. csak sopánkodnak a maguk túrórudija (biltong) hiánya miatt :) Sokuknak ott az eladhatatlan, kiadhatatlan házuk...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 12:16:48

@Frau BVB:
Szerintem úgy, hogy Dél-Afrika a téma, aminek része az általános közbiztonság is. Ahhoz pedig szervezen kapcsolódik az, ha egy zsinagógát elhagynak, hogy edzőterem lett belőle.
Laikusként ebből az következne, hogy az ottani zsidó vallású emberek valamiért jelentős %-ban odébbáltak.
Ami nem tűnik hülyeségnek, ha elfogadju, hogy 32 feketére jut 1 fehér.

@filia Bachi:
Nem tudom :)
Szerintem nincsen, inkább csak olyan munkahelyek, ahol relatív alacsony a fluktuáció. Nálunk pl. inkább küldenek átképzésre, tanfolyamra, másik munkakörbe, mintsem elküldjenek. De ez egy elég jó cég, jó vezetéssel...

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 12:22:31

@smile750: Igen, rákerestem a témára, találtam egy másik, 2009-es blogbejegyzést. Ez emliti, hogy női bandák rabolnak el fiatal fiúkat nemi erőszak céljával.
mindennapiafrika.blog.hu/2009/06/18/del_afrikai_koztarsasag_ahol_a_nemi_eroszak_a_mindennapok_resze

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 12:23:53

"Ahhoz pedig szervezen kapcsolódik az, ha egy zsinagógát elhagynak, hogy edzőterem lett belőle."

ilyen azért van pesten is a Tüzér-Dózsa Gy. sarkon, a Honvéd vívóterme működik benne. Ha nincs közösség, minek a zsinagóga?

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.18. 12:24:34

@Kovermadar:
hu.wikipedia.org/wiki/Nap

- fotoszintézis
- élhető hőmérséklet
- d-vitamin
stb...

M. Úr 2013.07.18. 12:26:58

@fannie: Erőszakkal nem lehet felállítani. Hogy csinálják?

tableno 2013.07.18. 12:27:34

Amúgy vicces, hogy általában ugyanazok sopánkodnak azon, hogy Dél-Afrikában diszkriminálják a jómódú fehér kisebbséget, illetve hogy Magyarországon nem diszkriminálják a jómódú zsidó kisebbséget... ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 12:29:25

@Babette_:
Most akkor arról beszélünk, hogy kell-e a közvetlen napfény az embernek az életben maradásához vagy arról, hogy a Nap nélkül túl hideg lenne, nem lenne fotoszintézis (és azzal rendes, belélegezhető légkör)?

Barlanglakó vagyok, fotoszintetizálni sem tudok. Megelégszem a mesterséges fénnyel is, ha az sem túl sok.
Az oxigén bejön, de a bőrrák kell a fenének :D

@pappito:
Nem tudtam... akkor passz. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 12:30:24

@tableno:
Hát persze!
"Ilyen a mackóóóó nééééééép..." :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 12:33:16

@Kovermadar: a barlanglakás és a bőrrák között azért vannak átmenetek :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 12:34:21

@M. Úr: Jajjaj, bajban vagyok, nem tudom. :) Jó kérdés, erre nem tér ki a posztoló!
Hát, azért ha elengeded a fantáziádat, egy-két trükk biztos van a probléma megoldására! Lenyeletnek vele egy Viagrát?

peacefroggg 2013.07.18. 12:38:30

@M. Úr: szerintem meg tudnak fenyegetni úgy, hogy pszihésen minden erőddel azon leszel, hogy összejöjjön, de ez persze csak tipp

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 12:38:57

@pappito:
Nem baj. A sok napfény elhomályosítja a képernyőt! Nem szeretem :)

@fannie:
Biztosan arra van pénzük, hogy viagrát etetnek az elraboltakkal :)
Esetlek prosztatamasszázs?
Fenyítés, hogy ha nem működik közre és nem áll csatasorba, akkor megölik?

Amarante 2013.07.18. 12:40:00

@Kovermadar:

Abban egyezzunk meg,hogy a napmeleg marha jo hatassal van a nedves ruhakra es ezalltal a penztarcankra:))))

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 12:43:24

@Kovermadar: Nem tudom, és addig jó nekem. :)
Lehet, hogy "csak" molesztálják az áldozatot. A szerző elég ködösen fogalmaz, talán éppen a kérdések elkerülése végett.
Egyébként lenne hozzád egy szakmai kérdésem, tudod, mint blogozó a blogozóhoz... :) Láttad már az aurora borealist? Az északi fényt? Általában mennyire kell hozzá északra menni?

smile750 2013.07.18. 12:47:10

@charlieharper: Azért is írtam, hogy ezt hallomásból tudom így. Soha nem voltam Dél-afrikában, és nem is vágyom oda, így nem nagyon fogok róla személyesen meggyőződni. Azért ha van információd a témában, akkor szívesen veszem ha megosztod, legalább megtudom, hogy miről van téves/hiányos információm.
Azoknak, akik pedig zsidózást látnak már mindenben: Azért volt aki mégis megértette, hogy jött a téma a dél-afrikai poszthoz, de mégis van akinek magyarázni kell. Dél-Afrika nem is olyan régen még az egyik legnagyobb pénzügyi központ volt a világon, és mint olyan, vonzott sok befektetőt, üzletembert, akik között (nem antiszemitaságból) szép számmal vannak zsidók. Ezen lehet vitatkozni, de minek. Amikor a helyzet megváltozott, és erőre kaptak a, főleg jómódú, fehérek elleni támadások, akkor, (mint írtam) ezek az üzletemberek közkedvelt célpontot nyújtottak, nem a származásuk, hanem az anyagi helyzetük miatt. Ennyi.
De más oldalról megközelítve a dolgot, szinte az összes posztnál, bárhonnan is íródjon a világból, mindig akarnak szép számmal akik szidják az ottani kultúrát, embereket, bármit, és bárkit. Nézd csak meg az én posztomat az Egyesült Arab Emirátusokról. Tucatnyi "koszos arabozós" hozzászólást találsz, de ugyanezt megtalálod az USA-ról, a skandinávokról, bárkiről. Mégsem áll neki senki lamentálni, hogy mekkora diszkrimináció történik. Akkor legyünk igazságosak, és őket is tessék szigorúan rendre utasítani!!! Arról nem beszélve, hogy senki nem írt (legalábbis én nem) olyan sértő dolgot, amiért mondjuk a kuruc infóra kéne küldeni.
De tudjátok mit? Ennél tovább megyek, és olyat írok amibe belesápadtok, és leszeditek rólam a keresztvizet. Amikor náluk jártam (nem írom az ország nevét, mert mégis csak egy arab országban vagyok), és végig látogattam az országot, beleértve a holo... múzeumot is, az ismerős idegenvezető a saját szájával mondta személy szerint nekem (igy ez nem hallomásból szedett info), hogy a küldetésük az, hogy az ő szenvedéseiket a világon mindenki megtudja, és mindig a felszínen maradjon. Ez most jó, vagy rossz? Ki-ki döntse el maga. De ha valaki erről beszél, akkor arra már mindenki ugrik. Miért? Miért ne lehetne erről beszélni? Nekem nincs vele semmi bajom, hogy ők ezt teszik, mert mindenkinek a saját szenvedése a legnagyobb. Viszont én annyira viselem a sorsomon ezt, mint bármely más nép szenvedését, akik bármilyen történelmi igazságtalanságnak voltak, vagy vannak kitéve. És inkább ez az amit valamiért nem tud pár ember megemészteni. hogy nem csak AZ a tragédia történt a világon. Érdekes módon erről simán el tudok beszélgetni még velük is, csak Magyarországon nem lehet ezt szóba hozni, mert a sok frusztrált, őmagasemtudjahogyhovatartozik, lelki sérült annyira akar bizonyítani, hogy túl akarnak tenni még azokon is akik esetleg személyesen élték meg azt a tragédiát.

M. Úr 2013.07.18. 12:58:14

@fannie: Na, elengedtem a fantáziám... atyaisten.... "The things I've seen....."

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 13:16:00

@smile750: amikor leírod az ennyi szót, akkor utána gyorsan abba kell hagyni az írást, ez az ennyi szó titka :)

smile750 2013.07.18. 13:18:53

@pappito: Akkor biztos a gonosz ikertestvérem folytatta. :)

2013.07.18. 13:20:26

@smile750: irtam egy tok hosszu valaszt es az egesz elszallt, mert valami Yasmin userIDt adott ki.

Azert van egy par tevedes, pl SA penzugyi vilaghatalomtol messze volt, NY, London, Tokyohoz kepest.
Jelenleg allitolag a (helyi) portugal kozosseg kezeben van sok business kint. Ezt csak pletykabol hallottam. A vagyonosabb zsidok mar reg leleptek.
Zsido kozosseg maradt, de nem tul nagy.

A Yad Vashemi idegenvezetodet nem minositem. Sajnos ilyet fogtal ki. A muzeum letezik, akit erdekel megnezi.

2013.07.18. 13:27:44

@smile750: a terkeprol akartam irni meg.
Tobb oka is van a terkepnek:
1. Az egesz volagon van nagyon optimista becslesek (jeruzsalem heber egyetem), 15 millio zsido. Ovatosabb szam a 12-13millio. Ebbol 10% max a vallasos, tobbit nem erdekli vagy folklor.
A vallados amikor utazik, tartania kell a szabalyokat, ehhez kell mindig a helyi zsido kozosseg, zsinagoga, kaja, stb. Tehat kell nekik terkep.
2. Izrael alkama, mint minden mas orszag kiad terkepet, hogy az apolgarainal hova nem ajanlatos utaznia. UK, Magyarorszag ugyanezt csinalja.
3. Sokan kepzelik a zsidosagot egy nepnek, foleg a "New World"ben megy ez a koncepcio, tehat nekik ez az identitasuk szerves resze. Ugy, ahogy egy lengyel/francia/spanyol/argentin/magyar keresi a sajat tarsasagat, ok is a zsidot fogjak. Ezert jo a terkep.

Ez nagyjabol valaszt adott?

smile750 2013.07.18. 13:28:58

@charlieharper: Írd meg word-ben, és utána másold ide. Ha elszáll az oldal akkor újra be tudod másolni. A hely nevét nem tudom, útban a fővárosba ugrottunk be oda. Igazából nem volt betervezve, mert a főváros volt az úticél, de az idegenvezető kötelességének érezte, hogy elvigyen oda. Mit ne mondjak, elég nyomasztó volt. Nekem ott az a város tetszett ahol a baha'i kertek vannak. Meg északon a tengerparti falvak, ami inkább keresztény-arab. Az emlékeztetett egy kicsit a görög falvakra. Ja, ez előtt a meló előtt a görögöknél dolgoztam. :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 13:32:12

@filia Bachi: A gazdasági helyzetről tudsz valamit? 25%-os munkanélküliség? Akkor most BRICS vagy nem BRICS?
Itt Moszkvában nagyon érezni a gazdasági fellendülést. Sehol Európában nem tapasztaltam olyan gyors változásokat, fejlődést, mint itt.
Ha megszűnik az állásod pl. a bankszektorban, az állástalanság
átlagos hossza 2 hét. Otthon (azt mondták az egyik banknál) egy év.
Épül, szépül a város, új projektek (metró, üzleti negyed), felújítások. Apró változások is, mint pl. a cigarettázás visszaszorítása, közlekedés könnyebbé tétele, harc a korrupcióval. Szóval én azt mondom, már az alatt a két év alatt is sok minden változott, fejlődött, mióta itt élünk.
Ti még csak néhány hónapja vagytok ott, szóval változást még biztos nem vettetek észre, de a mostani helyzetről már azért lehet egy képetek.

smile750 2013.07.18. 13:32:37

@charlieharper: Ez a térkép sajnos nem ilyen volt. Ez kimondottam egy olyan szöveggel volt párosítva, ahol azt próbálták bizonyítani, hogy némely országokban mennyire nem szívesen látottak, és hogy mennyire tombol a fajgyűlölet. Mint írtam, a 0%-os kategóriában Szomália, és hasonló országok voltak, így egy kicsit furcsállottam, hogy miért hiányolják, hogy oda nem mehetnek. Na meg, őszintén megmondom, hogy volt egy elég erőltetett propaganda stílusa.

2013.07.18. 13:34:45

@smile750: elkuldod a terkepet?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 13:34:47

@fannie:
Nem láttam még sajnos...
A sarkkörig mindenképpen fel kell menni (ráadásul télen :) ), ami tőlünk még vagy 1200 km :)

@Amarante:
Amit nyerek a vámon, elveszítem a réven vagy hogy mondják... ha sokat süt a nap és meleg van, akkor mehet a klíma.
Kevésbé macerás, ha inkább a szírítógépet (sic) kapcsolom be hetente 1*, mint a klíma menjen minden nap.

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 13:35:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ezt már ismertem és az ugandai párjáról is olvastam. De ezek nem Fisher bácsi a Kőnigstrasszéról aki aztán Rhodesiában megcsinálta a szerencséjét, majd Zimbabweéban mindent elbukott (vagy lelépett mielőtt elbukott volna)

Náluk csak a nagy farmerek buktak többet meg azok a helyiek akik ezeken a farmokon jártak iskolába meg kaptak orvosi kezelést.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 13:35:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az, hogy valahol nulla százalék valami, abszurd módon nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs. Lehet kerekíteni. Ez a szép (többek között) a statisztikában.

2013.07.18. 13:35:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: zimbabweben ujra van kettos allampolgarsag. Lattad?

bogyeszter 2013.07.18. 13:38:58

mikor megláttam, hogy végre egy új poszt van dél-afrikából nagyon megorultem, de sajnos aki nem ott él annak kicsit negatívan jon le ez az irás. En is ott élek Johannesburg és Pretoriahoz kozel és az igazat megvallva velem nem sok negatív dolog tortént eddig. A helyiek is kedvesek és személyzet is akik ott dolgoznak napi szinten tobb órát beszélgetek veluk. De ha boltba megyunk vagy étterembe ott sem tapasztaltam még semmi negatívumot. Persze a szabályt be kell tartani, hogy este nem megyunk egyedul sehova és sok turelem kell az emberekhez, hiszen a munkamoraljuk kicsit másabb. En éltem Angliában is és egyáltalán nem hiányzik. A kornyéken ahol lakunk a biztonság nagyon jó ott kocsi nélkul is mászkál mindenki. A vízum igényléssel en majd most fogok megkuzedeni, de szerencsére van ember aki onnan segít majd. És alig várom, hogy tobbet lássak ebbol az igen színes és izgalmas országból :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 13:41:13

@smile750:

Na most, még én is, aki sosem jártam arrafelé, ismertem dél-afrikai zsidót (fehér volt, nem néger), szóval ez abszurdum, hogy elmenekültek.

Ráadásul a dél-afrikai zsidók politikailag igencsak sokfélék, van mindenféle. Így az apartheid hívei és ellenzői között is voltak zsidók. Szóval a zsidók egy része nagyon jó kapcsolatban volt Mandeláékkal. Pl. az Afrikai Nemzeti Konkgresszusban (Mandela pártjában) összesen 1 darab fehér volt, s az pont zsidó volt. www.anc.org.za/people/slovo.html

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 13:46:59

@pappito:

Üldözték egy időben a fehéreket, ez tény, de a zsidókat nem. A néger harcosnak tök mindegy volt, hogy a fehér zsidó-e vagy sem. Apámnak volt egy zimbabwei zsidó ismerőse egyébként, még a 30-as években menekült oda kisgyerekként a szüleivel a mai Szlovákiából. De nem tudom, hogy mi lett vele.

Egyszer láttam. Az emberke Budapesten járt, majd Szófián keresztül ment haza ZImbabwébe, mert akkoriban a bolgár légitársaságnak volt közvetlen járata Hararébe, s apám kihasználta az alkalmat és rajta keresztül küldött nekem csomagot.

VHB 2013.07.18. 13:54:37

@pappito: És megkapta a csomagot. :p

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Milyen géppel repülték Hararet?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 13:57:14

@charlieharper:
Akkor már tudom hová megy legközelebb NikiLaura :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 14:04:49

@VHB:

Тu-154-gyel, majd lecserélték Boeing-767-re a rendszerváltás után. S a rendszerváltás után már a gép Johannesburgba repült, Harare már nem a végállomás volt, csak megálló.

A Szófia-Harare járat volt a Balkan leghosszabb útvonala egyébként a kommunizmusban. Ha jól emlékszem, volt technikai leszállás útközben egyszer: azt hiszem Addisz-Abebában, de ebben nem vagyok biztos.

De ez régen volt, 15 éve már nem létezik a légitársaság se. Kb. az ezrdefordulókor vitték csődbe.

tableno 2013.07.18. 14:06:40

@Kovermadar: De most komolyan, gondolj csak bele!

A kurucinfo narratívája Dél-Afrikáról: a szorgalmas és okos búrok letelepedtek Afrikában és létrehozták a kontinens legfejlettebb és leggazdagabb országát, kiemelve a dzsungelmajom őslakosokat a fertőből. Mire ezek a hálátlan kaffermajmok a terrorista Mandela vezetésével megdöntötték az igazságos apartheid rendszert, és üldözni kezdték szegény fehéreket.

A kurucinfo narratívája Izraelről: a ravasz és erőszakos zsidók elorozták a palesztinok ősi földjét, és azóta elnyomják az őslakosok ősi és nemes kultúráját, kiszorítják őket a területükről, az ő vérüket szívva tették Izraelt a környék leggazdagabb államává, és igazságtalan apartheid rendszert vezetnek be ellenük. Támogassuk a palesztín nép szabadságharcosait, akiket a zsidók és a gonosz Nyugat terroristának bélyegez!

Persze ezt fordítva is el lehetne sütni, de hát épp ez az érdekes, mennyire képtelen az emberek többsége kettős mérce nélkül gondolkodni...

PeDro 2013.07.18. 14:07:56

@Kovermadar,
itt kelet Ontarioban mar napok ota 30 felett vam a homerseklet, kozel 80%-os paratartalommal. Elviselhetetlen. Szerintem, maradj a svedeknel. :-)

2013.07.18. 14:09:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Zimbo kollegam meselte, hogy a fizetesuk egy reszet krumpli, szappan, stb cuccokban kaptak. Ez egy stilusosan mondva, elit cegnel volt Zimbabweben. Amugy nem tudtak volna kajat venni (2008 korul volt ez).
Es persze USDben ment a fizetes.

2013.07.18. 14:11:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: es Zimbabweben a kozertben fizethetsz USDben, randban, GBPben is.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.07.18. 14:20:36

@filia Bachi: Köszönöm hogy bővebben kifejtetted. :) Nekem az volt a furcsa hogy úgy éreztem hogy "beáldoztad" a saját kutatói karrieredet csak azért hogy pár évig süssön rád a nap. De ha Te nem így érzed akkor minden rendben. B-)

Bonjour 2013.07.18. 14:22:55

Minden antiszemitának és filoszemitáknak, továbbá minden mesüge zsidónak és árpád-kori turulmagyarnak idézem okulásul:

"A Pesten született világhírű írónak, Arthur Koestlernek mégis igaza lehet: új genetikai vizsgálatok alapján a ma élő zsidóság 90 százaléka csak kis részben közel-keleti, azaz szemita eredetű. A kelet- és közép-európai zsidók inkább kaukázusi népekkel rokoníthatók. Ezzel gyakorlatilag megdőlt az antiszemitizmus genetikai alapja."

Forrás: www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130116-genetikai-kutatas-az-europai-zsidosag-eredete-es-a-kaukazusi-nepek.html

Es akinek ideje engedi, egy Koestler könyv:

terebess.hu/keletkultinfo/13torzs_1.html

Flamy (fat cat wannabe) 2013.07.18. 14:25:22

@Babette_:Meggyőztél, rögtön át is költözöm a Merkúrra, ott sokkal közelebb lennék a Naphoz és biztos sokkal többet kapnék az életből! :P

Amúgy szegényes biológiai ismereteim alapján az élet alapja nem a napfény hanem a víz, úgyhogy jobban meggondolva a dolgot a Merkúr helyett inkább a Mariana árok mélyére költözöm, ott több bőven akad belőle. :P

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 14:25:26

@Bonjour: Koestler bácsi biztos nem tudta, hogy az antiszemitizmushoz egy dolog biztosan nem szükséges, és az a zsidó :)

Bonjour 2013.07.18. 14:27:10

A poszt pedig nagyon jó volt. Élvezet volt olvasni, én arról is olvastam volna, hogy mint zoólogus miről kutatott Svédországban és mi az érdeklődési területe, de tudom, hogy nem ide tartozik, de engem érdekel régóta az etológia (egyébként alszakirány? Vagy hol képzik őket?)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 14:28:23

@charlieharper:

Zimbabwe azon kevés országok egyike, melynek nincs saját pénzneme. 2009-ben megszüntették a saját pénzüket. HIvatalosan a pénznem az USD, de a valóságban az emberek gyakrabban fizetnek dél-afrikai randdal egymás közt.

Még jó, hogy megszüntették a saját pénzüket. Ha nem tették volna meg ezt, előbb-utóbb veszélybe került volna Magyarország eddig sosem meg nem döntött rekordja a legnagyobb címletű bankjegy terén.

A legnagyobb kiadott zimbabwei bankjegy a százezerbilió dolláros bakjegy volt, lásdbanknoteworld.com/image_banknote.php?t=countries121012174511.jpg&s=1000 (az angol szöveg száztrilió, e az magyarul százezer bilió), 10 a 14. hatványon.

Így a magyarok fellélegezhetnek, nem döntötte meg Zimbabwe Magyarország rekordját - banknoteworld.com/image_banknote.php?t=HungaryP137-1milliardBpengo-1946_f-donated&s=1000 - ez az egymilliárd bilpengős, ami 10 a 23. hatványon.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 14:30:10

@Bonjour:

Egy antiszemitának nem mindegy, hogy XY mai zsidó személy ősei ókori zsidók vagy kazárok voltak?

Bonjour 2013.07.18. 14:30:55

@pappito: ebben igazad van, Tudod, van az vicc mikor Józsi bácsit megkérdezik: "es tessék mondani, van a faluban antiszemitizmus?" Válasz: "Hat az nincs, de igêny az volna rá." :))

Ja, amúgy visszatérnek a poszthoz, meg az etológiára. Később még bekukkantok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 14:32:10

@tableno:
Értem, nem titok, hogy a k.i szerkesztői nem kicsit idióták :)
Megnéztem az oldalt, de nem találtam fórumot. Pedig szívesen hergelném őket kicsit :D

@PeDro:
Az nem semmi :)
Találtam egy jó kis várost, Churchill a neve, Manitobában van, a Hudson öböl partján. Szerintem ott ideális a hőmérséklet :D

Bonjour 2013.07.18. 14:32:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ha végigolvastad, akkor rájössz, h nem mindegy, mert a az európai nép uncsitesói a zsidó nép és nem az araboké.

Bonjour 2013.07.18. 14:33:04

Ettől még persze az ember utálhatja az uncsitesóját.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 14:33:26

@tableno:

A KurucInfóban a palesztín csak addig oké, amíg Izraelben követ dobál. Amint Budapestre érkezik, azonnal "koszos arab jöttment" válik belőle.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.18. 14:34:30

Nem mennék Dél-Afrikába megerőszakoltatni magamat, még néha itt is vigyáznom kell magamra, hogy egy-egy hímtől megvédjem magam.

@charlieharper: szerintem ez az ottani hiperinfláció miatt volt, azt hiszem akörül volt a csúcsa, gondolom megállt az élet az egész országban

@fannie: Oroszországban minden fejlődés csak az olajpénzből származik, azonban már problémás ez is, mivel annyira elszaladt a ló az ottani költségvetéssel, hogy 100$alatti olajár nagy költségvetési hiányokat okozna
Putyinnak és a sleppjének szerencséje van, hogy mostanában uralkodnak, mert előtte sokkal kevesebbet lehetett lopni

ugyanez igaz Ciprusra, ahol mesélték nekem, hogy bankérként alig kellett dolgozni (napi 4-6 óra, azt is lazán) és rendkívül jó pénzeket adtak, most viszont végre az egész gazdaság kvázi korrigál, nem pedig tovább folytatja abnormális működését az orosz és távol-keleti mosott pénzekre alapulva

ugyanez fog történni Oroszországgal is, ha nem normalizálja a költségvetését illetve ha drasztikusan lecsökken az olajár

tableno 2013.07.18. 14:36:01

@Kovermadar: a kurucokat épp most tiltotta le a Facebook, ezért nincs (már) fórum.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.18. 14:37:17

És kérlek ne zsidózzatok, mert én szeretem őket és felnézek rájuk. Van néhány zsidó ismerősöm, keményen dolgoznak, sokat tanultak, kiváló végzettségeik vannak és rendkívül intelligensek is. Összességében én nagyon kedvelem őket.

2013.07.18. 14:37:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: kozben sikertult egy masik Zimbo kollegaval is beszelni. Azt mondta, hogy fizetni lehet "in all major currecies". Sajnos a HUFra azt mondta, hogy nem fogadjak el.
O GBPben szokott, amikor hazamegy.
Nemreg adta le a UK apolgarsagi igenyet, meg kellett varni, amig a kettoset elfogadja a Zimbo parlament.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.18. 14:39:55

@charlieharper: hoppá, most látom, hogy az általam egyik legkedveltebb fórumtársunk is zsidó gyökerekkel bír
nem véletlen, hogy látatlanban is szimpatikus vagy :)

tableno 2013.07.18. 14:41:02

@Kovermadar: röhögni fogsz, de ha állandó enyhe (15-20 fok körüli) időjárásra vágysz, akkor a legjobb, ha az Egyenlítő közelébe költözöl a hegyekbe. A világ legjobb éghajlata Közép- és Dél-Amerika magaslati részein van.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 14:41:20

@Bonjour:

A genetika nem sokat számít. Az identitás számít. A mai magyarok 90 %-a nem Árpádék leszármazottja, hanem helyben talált majd asszimilált népesség vagy asszimilált bevándorlók leszármazottja. A zsidóknál is van ilyesmi. A legtisztább zsidó vér a keleti zsidóknál van, ők keveredtek a legkevesebbet idegenekkel. Nézegess a neten keleti zsidó izraelieket, őket simán lehet arabokkal összekeverni kinézet alapján.

2013.07.18. 14:42:43

@Tökfőzelék1: szerintem nem volt most zsidozas, illetve smiley, amit irt nem vettem antiszemitanak. Spacecake idonkent szokott business szovegeket lenyomni.

Aki mindenkeppen elnyomott, szerencsetlen nepekrol akar olvasni, annak ott a welsh tortenelem vagy az ormeny. Welsh talan jobb, arrol szol, hogy melyik evben hogy vesztettek az angolok ellen.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 14:45:00

@Tökfőzelék1: Nem csak olaj van itt, nemrég hozták nyilvánosságra, hogy már a szovjet időben találtak egy hatalmas gyémánt lelőhelyet Szibériában, most már készen állnak a kitermelésre. De sok más nyersanyaggal is rendelkeznek.
Abban azonban egyetértek, hogy itt nagyon sok mindennek kell még változnia ahhoz, hogy a fejlődés stabil legyen. De most éppen van, az kétségtelen.
Otthon is egyre több az orosz befektetés. Legutóbb a balatonlelleiről olvastam. Szóval van mozgás, ami nem sok európai országról mondható el jelenleg.

tableno 2013.07.18. 14:45:22

@Tökfőzelék1: "És kérlek ne zsidózzatok, mert én szeretem őket és felnézek rájuk" - hát ezzel nem igazán használsz a jóhírüknek. Tudod, a Piszkos Fred effektus... :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 14:47:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mert következetesek :D

@tableno:
Már csak egy ott is eladható szakma kell :)

Szegény kurucok... :(

@Tökfőzelék1:
Pedig rólad azt feltételezné az ember, hogy te erőszakolod a férfiakat és nem fordítva ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 14:47:54

@charlieharper:

Miért, szerinted a zsidó az nem egy nép?

Mert a "zsidó az csak vallás" nézet nemigen van elterjedve Közép-Európán kívül.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 14:48:55

@Bonjour: Hali, majd jössz az életúttal? :)

tableno 2013.07.18. 14:51:02

@Kovermadar: Az építőipar például nagyon pörög most arrafelé. Mondjuk a melósfizetések nyilván nem mérhetők a svédekhez, viszont mérnökként vagy vállalkozóként nagyon is jól meg lehet élni.

NIKI LAURA 2013.07.18. 14:52:43

@Tökfőzelék1: Wazzeg,akkor Én is..?..Israeli-S.A útlevéllel,Can-Pr státusszal:)

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.18. 14:53:18

@fannie: persze, befektetés van dögivel, vesznek mindent a gazdag oroszok, az a felső 1%, aki most jól megszedi magát és "menekíti" ki a lopott pénzét

@tableno: nem tudtam, hogy ki az a Piszkos Fred, most utánanéztem, Rejtő Jenő egy alakja
a magyar irodalomban nem vagyok túlzottan művelt, más területeken viszont kiemelkedő a teljesítményem :)

@Kovermadar: a cuki pasiktól tényleg meg tudok őrülni és idiótán viselkedni :)
ezért vannak a barátosnéim, akik jó tanácsokkal látnak el

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.18. 14:56:13

@NIKI LAURA: te is jókat szoktál írni, hiába nem szeretnek a többiek, szerintem sokszor igazad van, csak reggel még nem vagyok itt, hogy megvédjelek :)

tableno 2013.07.18. 14:56:39

@Tökfőzelék1: Ok, most győztél meg, hogy kamu nick vagy! :))

2013.07.18. 14:57:39

@NIKI LAURA: a Maxval felesege pont annyira zsido, mint te :)

Bonjour 2013.07.18. 14:58:20

@fannie: igen, nem felejtettem el! :) csak az hosszabb, kérek pár napot, hogy legyen egyben rá 15 percem. Itt van a listámon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 14:58:20

@tableno:
Nincs mese, meg kell csináljam a gépészmérnök diplomát... jó lenne egy angol nyelvű képzést találni valahol (és távoktatásos/levelezős verziót - munka mellett nem fér bele a mindennapos bejárás).

@NIKI LAURA:
Nem lett meg a CA állampolgárság? Nem azért voltál ott nemrég?

@Tökfőzelék1:
Jó tanácsok?
Mindig legyen nálad gumi... mást nem kell tudni, ha épp megőrülős fázissban vagy :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 14:58:24

@Tökfőzelék1: Épp azt próbálom füstjelezni, hogy most a mezei lakosok is kezdenek jobban élni, könnyebb munkát találni, nő az átlagkereset, stb. Persze sokan nyomorognak, ez tény. Hosszú még az út. De van változás, fejlődés. Még egyszer mondom, hogy mennyire lesz tartós, az kérdés. Meglátjuk.

Amarante 2013.07.18. 14:59:39

@Tökfőzelék1:

Maris megvedyed egy eletre:))))
soha tobbet senki nem fogja piszkalni,mert akinek ilyen baratja van,mint te,minek annak ellenseg!?:)))

2013.07.18. 14:59:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ilyenekkel foglalkozzanak a szociologusok. Az atlag zsidot ez nem foglalkoztatja.

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 15:00:55

@smile750:

"Azert biztos van szepsege is az ottani eletnek, kulonben minden feher eljonne onnan, es hagyna a negereket, hogy egyek meg egymast."

a búroknak már az a hazájuk...

hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BArok

hazát pedig nehéz váltani...

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.18. 15:02:19

@charlieharper: ma jó kedvem van... :P

@tableno: miért lennék kamunick, ezt mindig felhozzátok, de nem értem, miért

@fannie: igen, de nem hosszú távú strukturális alapokon nyugszik a fellendülés, hanem csak a nyersanyagokon
így nem lesz tartós ez a folyamat

Bonjour 2013.07.18. 15:04:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ha elolvasnád a cikket akkor erre is magyarázatot kapnál. :) csak nem antiszemita vagy, hogy nem tetszik ez neked?

Na mindegy, ettől még csíplek birca, es nem is várok választ.

Na tényleg le kell lépnem.

tableno 2013.07.18. 15:06:28

@Tökfőzelék1: Azért, amiért az egyszeri parasztbácsi mondta az állatkertben a zsiráfot meglátva: ilyen állat márpedig nincs! :)

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 15:07:19

@smile750:

Szomáliában (már ha elfogadjuk, hogy van még ilyen ország...) állítólag szép számmal vannak zsidók:)

en.wikipedia.org/wiki/Yibir#Reputed_Hebrew_origin

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 15:09:38

@fannie:

ez is csak egy gyarmati reliktum:)

minél hamarabb SZÉTESIK annál jobb:)

2013.07.18. 15:14:15

@fannie: muszaj lesz meg Moszkvat megjarnom, meg Leningradot. Krasznaja Plosagy.
Remelem valamelyik orosz ugyfelnel elromlik valami es akkor majd mennem kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 15:16:51

@charlieharper:

Feleségnek nincs zsidó identitása, bár tény, hogy származásilag részben az. A Balkánon ez elég gyakori. Az Oszmán Birodalomba bevándorolt zsidók egy komoly része elhagyta a zsidó közösséget és asszimilálódott a helyi népek közé. Van aki török lett. Mint pl. a török nemzeti hős Atatürk édesanyja - iszlamizálódott thesszalonikai zsidók Atatürk ősei anyai ágon. Az én feleségem is ilyen eset, csak az ő ősei meg keresztényesedtek a XIX. sz. elején iszlamizálódás helyett.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 15:18:29

@calabria007:

Ők úgy mondják: az egyetlen fehér afrikai törzs.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 15:24:51

@Tökfőzelék1: Ajjajj, azt hiszem, ugyanazt mondjuk, csa a te hozzáállásod inkább ilyen: "Úgysem sikerül." Az enyém meg: "Meglátjuk, mi sül ki ebből."

Valaki elméndaná, mi a helyzet Dél-Afrikával? Most BRICS vagy nem BRICS? Ez lett volna a kiinduló kérdés. Van fejlődés? Változás? Valami?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 15:27:10

@calabria007: Ezt kifejtenéd? Egyedül nem tudom értelmezni. Túl sok az agyát körülvevő folyadék? A plósagy-át? :))))

smile750 2013.07.18. 15:29:01

@charlieharper: Már nem tudom hol láttam, de megpróbálom megkeresni, és elküldeni azt a térképet. Legalább hallok egy "bennfentes" véleményt róla.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 15:30:41

@charlieharper: Igen, gyönyörű! Csak az ügyfeled lehetőleg úgy időzitse a dolgot, hogy nyáron jöhess. Nem mindegy, hogy virág borit mindent, vagy sár.
És nem csak a Vörös tér van itt! Az utóbbi években rengeteg palotát, parkot felújitottak, amiről a szovjet időkben még emlitést sem nagyon tettek: Tzaritzino, Kolomenskoje, Kuskovo...
10 napra simán be lehet nevezni, csak birja a pénztárcád. :)

Ronnie_27 2013.07.18. 15:38:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Azonban az egymilliárd B.-pengős soha nem került forgalomba, mivel bevezették a forintot. (Persze ettől még létező papírpénz.)
A legnagyobb címletű, forgalomba került magyar papírpénz a százmillió B.-pengős.

2013.07.18. 15:46:12

@fannie: gyerekkel milyen program van?
Hermitageban voltal mar?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 15:52:49

@fannie:
"Nem mindegy, hogy virág borit mindent, vagy sár. "

Vagy vodka :)

@charlieharper:
Kovászosuborkaevő verseny :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.18. 15:56:05

@Flamy: micsoda potenciál van bennem.
beszélnem kéne Orbán Viktorral is.

Ronnie_27 2013.07.18. 16:03:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Téged is érdekel a numizmatika?
Szakértőnek nem nevezném magam, de kicsi korom óta ez a hobbim. A magyar papírpénzek különösen érdekelnek, azokhoz értek. Bár azt se egyszerű definiálni, melyek a magyar papírpénzek. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 16:15:06

@Ronnie_27:

Már nem vagyok gyűjtő, de régebben az voltam. De a téma most is érdekel.

Taxomükke (UK) 2013.07.18. 16:32:09

@tableno: Igen, azt hiszem, most bukott ki, hogy nem valós személy áll a nick mögött, pontosabban valaki más, mint akinek mondja magát. :)

james80 (törölt) 2013.07.18. 18:15:42

@fannie: Ha még nem válaszoltak rá nem BRIC tag! ( Brazil, Russia, India ,China ). Arról merre tart talán a 25% munkanélküliség és a AIDS fertőzöttek aránya árulkodik.Szerintem.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 18:53:38

@charlieharper: Nekünk gyerek még nincs, úgyhogy nem vagyok szakértő a témában. Az biztos, hogy a parkokban rengeteg a lurkó. Játszótér lépten-nyomon van.
Az Ermitázsban voltunk tavaly, gyönyörű. De a kedvenc Pétervárnál Peterhof.

M. Péter 2013.07.18. 18:54:50

Munkavállalási engedély úgy kell csinálni, mint Mo.-n közbeszerzést. Miután megvan a kiválasztott személy, a személyére szabjuk a feltételeket, hogy csak ő feleljen meg nekik, és úgy hirdetjük meg az állást.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 18:55:12

@james80: en.wikipedia.org/wiki/BRICS
Ezért kérdeztem, mert az utóbbi időben az "S" hajlamos néha eltűnni a végéről. Mintha nem tudnák eldönteni, akkor most beletartozik-e a klubba, vagy nem.

Igényes 2013.07.18. 18:55:25

@Kovermadar: Te már megint lövöd magad valamivel. Most éppen hogy sikerült összehozni a fajüldözést a gumimacikkal? :)

Igényes 2013.07.18. 19:04:26

@M. Péter: Most dicsekedsz, vagy irigy vagy? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.18. 19:06:10

@Igényes:

Mézes édesség, kürtös kalács, s más vásárfia csecsebecse.

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 19:16:04

@fannie:

vízfej = primate city

Moscow on the Rise: From Primate City to Megaregion
www.questia.com/library/1G1-319379176/moscow-on-the-rise-from-primate-city-to-megaregion

a mi Budapestünk is egy vízfej...

Vízfej vagy világváros?
nol.hu/belfold/20120825-vizfej_vagy_vilagvaros_

Igényes 2013.07.18. 19:19:50

@calabria007: Ez a főváros. így van rendjén.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.18. 19:21:40

@charlieharper: Moszkva nem babakocsibarát, pici gyerekkel nem nagyon ajánlom. De nagyobbakkal már ok, tényleg sok szép park van és játszótér van.

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 19:24:19

@fannie:

Moszkva gazdagsága leginkább abból származik, hogy ott koncentrálódik az orosz vidékről elvont zseton...

pl. az a zseton, amit a mi kisemmizett nyelvrokonainktól nyúltak le:

"Sose adj vodkát egy hantinak" - riport a magyarok legközelebbi nyelvrokonairól
www.origo.hu/nagyvilag/20110928-sziberia-riport-a-finnugor-hanti-oslakosokrol-az-ob-folyo-menten.html

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 19:25:03

@Igényes:

egy jó nagy fenét...

ez kb. az "erősebb kutya baszik" el átültetése a gyakorlatba...

Igényes 2013.07.18. 19:27:32

@calabria007: Akkor legyél Te az erősebb kutya. Vagy legalább egy bolha a bundájában. És nem fog zavarni.

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 19:28:22

@fannie:

a Hanti-Manysi AT az orosz gazdaság motorja (kőolaj, földgáz...)

Igényes 2013.07.18. 19:28:28

A cikk is rossz. "A szakember azt mondja" helyett "egy szakember mondja azt". :)

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 19:30:47

@Igényes:

Nem hallottad még azt a mondást, hogy Moszkva nem Oroszország?

2013.07.18. 19:35:07

@zebralany: jah, ami teli van fehércápákkal...veszélyesebb mint Perth.

megint a frusztált niggerek...Biztos vmi vonzó szakmai bizbasz lehet a háttérben, de épelméjű ember max. nyaralni (ha elég kalandvágyó) megy ilyen helyekre.Vagy inkább azt se. Annyi szebb és nyugodtabb környék közül lehet válogatni...

Mikor a hegymászókat lelövik a pakik a hegyekben, példát statuálva....Komolyan nem értem az embereket :D

Igényes 2013.07.18. 19:35:32

@calabria007: Nem. Ezt Moszkva is tudja magáról?

Igényes 2013.07.18. 19:36:38

@calabria007: Nohát, én mindig azt hittem, hogy a Gazprom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 19:41:45

@Igényes:
Bármikor találok összefüggést két szabadon választott dolog között. De a legszebb, hogy még hinni is képes vagyok benne.

@zseketto88:
Fehér cápa és a négerek? Ez is valami fajok közötti rasszizmus? :)

james80 (törölt) 2013.07.18. 19:45:53

@fannie: Én kevertem össze a BRICS országokat a BRIC országokkal. Pedig , még írja is a drága wiki , hogy "Not to be confused with BRIC."
Tehát az S-re végződő "klubban" tag a másikban nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 19:46:57

mielott kommenteket olvasnek
vegulis mi a franckarikaert mentetek. raadasul felig illegalisan, del-afrikaba
zsiraf meg krokodil van allatkertben is

hardenberg 2013.07.18. 19:48:44

Alja, büdös niggerek, tönkretették ezt a fehérek által felépített és hajdan civilizált országot. Őslakos ott pár bozótniggeren kívül senki nem volt, a búrok tették lakhatóvá, építették ki a civilizációt. Addig volt élhető és civilizált az az ország, amíg aparheid volt. Most szabadesésben zuhan lefele!

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 19:54:08

@james80: Nem egészen, a BRIC-ből lett BRICS 2010-ben, hogy csatlakozott Dél-Afrika. De az utóbbi időben megint sok olyan cikket láttam, ahol az S elmarad.
Mindegy, nem ez a lényeg. Arra lettem volna kiváncsi, aki ott él, mit lát az esetleges fejlődésből.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.18. 19:55:15

@calabria007: Ezek jó cikkek voltak, köszi. És most már értem, mire gondolsz, mikor azt mondod, vizfej.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 19:58:33

@Amarante: de most majd 2 ev mulva gazdagabbak leszunk es a szunyoglarvak kemia kapcsolatank ismereteitol

ertem en hogy kutatas
ertem en hogy szafari
hetkozben meg kerites
feketek
szegenyseg, bunozes

hat koszi
ha veletlenul holnap nyernek egy 2 hetes szafarit delafrikaba, lehet hogy gondolkodnek rajta 2 napot mielott eladnam, de 2 ev
30 eve mentem volna

Ronnie_27 2013.07.18. 20:01:41

@fannie:

Fonetikusan írva valóban brics, de BRICH-nek kell írni, Magyarország is tagja. :-)

Ronnie_27 2013.07.18. 20:04:23

@Ronnie_27:

Bocsánat, ez nem fonetikus, hanem magyar kiejtés szerinti.

2013.07.18. 20:28:52

@hagyma: te a szafari amúgy nem rossz, bár ismerősök is inkább Kenyába járnak, fene se érti miért....

délafrika addig működött míg a fehérek terelgették, lásd még Haiti...

2013.07.18. 20:36:07

@hagyma: szunyogokrol az ismeretem. Kek lampa az udvarra, aram agyonvagja.

2013.07.18. 20:39:56

@Kovermadar: :)))))) látod! csóró fekát még a víz is húzza

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 20:43:02

Na szóval...

@filia Bachi:
Szuper a poszt nagyon jól írsz csak így tovább.
Borzasztóan irigylem mindkettőtök szakmáját, fantasztikusan érdekes terület mindegyik.
A férjedé még külön kiemelkedően érdekes.
A mit az agyatlan rovarok tudnak feromon téren ahhoz az úgynevezett fejlettebb létformák a halvány lila fingban sincsenek. Csodálatos tudomány csodálatos távlatok a kutatás terén.
Mindennél csak az csodálatosabb hogy az őslakosok hogy tönkrevágtak egy fantasztikus természeti adottságokkal rendelkező országot.@én már a fény gyermeke vagyok:

Hülyeséget írtál a rinocéroszról.
A rinó benne van az öt legveszélyesebb vad között Afrikában.
Vaksi állat és indok nélkül támad függetlenül a nemétől persze a borjas tehén az ingerlékenyebb. Ez a támadás kimerül egy rohamban legtöbbször elég félreugrani.
A képen egy fehér, más néven szélesszájú orrszarvú látható.
Az elefánt után a második legnagyobb szárazföldi állat.
Az ajkai hosszan egyenes vonalúak mert így alkalmazkodott a fűevéshez.
A másik a fekete vagy keskenyszájú orrszarvú aminek csúcsos ajkai vannak mert így könnyebben lehúzza a leveleket a cserjék ágairól.
A tülök az orrukon nem egyéb elszarusodott összeállt szőrcsomónál.
A látásuk nem nagyon jó de a velük szimbiózisban élő madarak amik a parazitákat szedik le róluk azok látnak helyettük is és időben riasztanak.

A zsidókérdésről.
Nem vagyok zsidó. Zsidónegyedben, zsidó házában lakok. Soha semmi antiszemitizmus nem volt, és nincs bennem.
Viszont objektíven tudom jellemezni őket mind a jó mind a rossz tulajdonságaikat. Ha lesz egy izraeli poszt majd megteszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 20:59:23

Vannak olyan rovarok amik egy légköbméter levegőben megérzik a másik rovar egy molekulányi feromonját.
Amelyik másik rovar esetleg tíz kilométerre van.
Ha különböző kártevők feromonjait mesterségesen elő tudnánk állítani akkor ezek a kártevők manipulálhatók lennének. Mivel minden növényi kultúrában a rovarkártevők a legszámottevőbbek ezeknek a kutatásoknak óriási jelentősége van.

Csaxólok:))))))))))))))

2013.07.18. 21:28:08

@diggerdriver: kanosak ezek a rovarok, na :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 21:29:37

@diggerdriver: ah
mi genmanipulaljuk a novenyeket a rovarok ellen

csaxolok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 21:36:00

@diggerdriver: peldaul a kujkoricat, meg gondolom a krumplit is
nem vagyok szakember, de szakember mondta a tiviben,, hogy a meindenfele fertozesek es rovarok ellen vanaz egesz gen manipulacio fo reszben
en ehhez nem ertek
mondjuk ez az egyetlen feher folt a tudasanyagomban

mojoking77 2013.07.18. 21:39:39

@hardenberg: Tudod az a legszornyubb, hogy az agyament frocsogesedben (amit gondolom kulonbozo forumok olvasasa kozben tettel magadeva) sajnos van egy ket rejtett feligazsag is. De sebaj, csinald csak nyugodtan, biztos jobban erzed magad tole

mojoking77 2013.07.18. 21:43:43

@hagyma: Furcsa vagy, de ezt mar beszeltuk parszor. Miert zavar az teged, hogy masok a vilag egyik legszebb orszagaba mennek, ahelyett, hogy a jo kis tespedt North Carolinat valasztanak uj lakhelyul, ahol se Krueger, se Durban, se Fokvaros, de meg vizumot sem kapnak.....
Ha valaszthatnek, en is inkabb huznek vissza megint egy evre (NY/Kalifornia/Grand Canyon nagyon jo, ez teny. A tobbi? .... Inkabb hagyjuk, csak megsertodsz, hogy nem ertekelem elegge.)

Muscari 2013.07.18. 21:43:45

@diggerdriver: feromoncsapdak mar ma is leteznek, csak dragak. Egyebkent teljesen helytalloak az ertesuleseid. Csaxolok :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 21:50:15

@hagyma:
A génmanipuláció is megérne egy értekezést.
Az a baj hogyha azt látja valaki leírva hogy génmanipuláció meg hogy a kártevők ellen az egyből a rovarkártevőkre gondol.
Pedig például pont az általad emlegetett kukoricának igen kevés rovar kártevője van. Ami van az ellen pont nem éri meg a költséges génmanipuláció.
Általában a termésátlagok növelése vagy zöldségeknél a hosszú frissentarthatóság indolkolja a génmanipulációt.
Sajnos ez a tevékenység korunk első számú közellenségévé vált.
A növénynemesítés már önmagában génmanipuláció.
Csak igen lassú és hosszadalmas folyamat.
Ugyanazt már egy laboratóriumban napok alatt el lehet végezni.
Mondok egy példát.
Mexikóban féltve őrzik a kukorica génbankját többek között az első kukoricafajtát aminek a termése akkora volt mint egy cigaretta szál.
Egy cső kukorica.
Hasonlítsuk össze a mai kukoricával.
Több ezer év telt el a nemesítéssel.
Sokat lehetne erről még beszélni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.18. 21:50:51

@Muscari:
Feromoncsapdák már évszázadok óta léteznek... de nem mondom meg melyik élőlény zsákmányul ejtésére találták ki :)

Muscari 2013.07.18. 21:51:10

@hagyma: ez ma mar joval szerteagazobb, nagyon sok GMO noveny van, de a Monsanto kukoricaja a leghiresebb vagy inkabb hirhedtebb. A rovarrezisztencia mellett javitjak pl. a novenyek szarazsagtureset, fokozxak a termeshozamot es meg ezer dologra jo. Lehetne. Vagy megsem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 21:54:45

@Muscari:
Na például azok a feromoncsapdák pont az olyan tudósoknak köszönhetőek mint a mai posztoló férje.
Minden tiszteletem az övé.
Rendkívül érdekes tudományág.
A kívülálló körülbelül annyit lát belőle mint Hagyma.

Muscari 2013.07.18. 21:57:39

@diggerdriver: oh, te gyorsabb voltal...
Igazabol ez egy baromi nagy biznisz, a problema ott van h a teljes vertikumot nehany multi tartja a kezeben a vetomagtermesztestol kezdve a nov.vedoszer gyartasig. A vita, ami errol folyik a vilagon az gazdasagi es nem tudomanyos sikon folyik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.18. 22:00:09

@hagyma: kar, jobb lenne, ha utananeznel.

Bar az is igaz, a monsanto az egyik legkocsogebb ceg, le.sz.rjaka ha szomszedod kukoricafoldjerol porzodott be veletlenul a te kukoricad, izethetsz. Veletlenul kikelt nehany elhulott kukoricabol egy kukorica? Fizess. Egyik legundoritobb dolog, amit valaha lattam.Arrol nem is beszelve, hogy abszolut nem ismert a hosszutavu elettani hatas, es meg lehetne sorolni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:01:22

@mojoking77: Te voltal mar itt az apalcheben, folyok tavak, hegyek nemzeti parkok, medve hegyek hegyi oroszlanok,rengetg hal, kaprazatos madarvilag
szinte a varos is az erdoben van, bent a varosban flangalnak a vadpulykak, mokusok, neha medvek
\NY nekem tul nagy
mar pestet is utaltam eger utan
a nyugati part nem vonz, masok az erkolcsi normak sok allamban

namos del-afrikaval nekem nem az a bajom hogy szep-e, vagy nem
biztos szep, de ahol en elek az is szep, megha nincs is szafari
del-afrikaval a klima lenne a bjom, de az a kisebbik, a nagyobbik, en nem szeretnek racsok es keritesek mogott elni, nem szeretnem ha felnem kellene az utcan setalva este 10 utan, nem szeretnem felnem kellene a kocsimban
nekem annyit nem er meg egy orrszarvu, itt kimegyek a hegyekbe
es itt meg medvekkel talalkozom
nekem ez eleg, meg en mar letelepedtem

engem nem zavar, barki barhova megy, elhiheted, csak megkerdeztem, miert, de miutan elolvastam a kommenteket megkaptam a valaszt, engem nem gyozott meg, de ez irrelevans
erezzek jol magukat
/azt furcsallom, hogy ugy mentek ki, hogy eaz egyikuknek nincs meloja, a masikuknak meg latogatoi vizuma van, en ugy gondoltam, hogy a kutatokat mindenhol varjak
pl. amerikaban tuti mindketten kutathatnanak
ertem en hogy nincs szafari...
madehat minden szafarit meg lehet unni

megsertodni meg nem szoktam
attol, hogy valaki engem aranyhal ertelmi kepssegunek tart, meg nem lepek be jehova tanujanak hidd el

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:02:04

@Kovermadar: Oket nem erteni kell, ha erted, hogy mondom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:04:15

@diggerdriver: hat velem nem, mert tenyleg nem ertek hozza
en azt mondtam amit valami okos mondott, mondjuk nem hiszem, hogy@tildy:): Te is a terulet szakertoje lennel, de amerikabol szarmazik az karos es szar, kiveve az internet:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 22:07:38

Azt hinnénk hogy a divatos tiltakozó akciók mint például a génmanipuláció ellen vagy az atomenergia ellen azok korunk találmányai. Pedig nem.
A korabeli sajtó már a gőzpöfögészeti tovalököde (gőzmozdony) ellen is felháborodott cikkeket írt mintahogy a sajtó hatására hoztak olyan törvényt is anno hogy minden nem állati erővel vont jármű (autó) előtt egy embernek kellett menni piros zászlóval.
Most csak annyi változott hogy kitárult a világ és amin Amerikában felháborodnak ugyanarról néhány percen belül Európában is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:07:42

@Muscari: nem ertek, hozza
engem nem zavar
egyelore meg nem csokkent rohamosan az atlageletkor itt es senkinek sem nott harom keze
amennyi meg nekem meg hatravan....
mindenestre en - mi mast tehetnek - megbizom az itteni kutatokban es az egesz ilyen engedelyeztetesi folyamatokban

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.18. 22:09:08

@hagyma: termeszetesen nem vagyoka terulet szakertoje, de amennyire lehet , probalom magam kivonni a "mergezo" elelmiszerek alol. Nem eszek mekiben sem, pl, rendszeresen fozok, gyumolcslevet tobbnyire sajat keszitesut iszok.

Egyebkent a WIKI szerint itt vannaka z elonyok, hatranyok, donts, ahogy gondolsz.

Előnyök:
a gyomirtás totális gyomirtószerekkel könnyen megoldható;
a gyomirtás a más gyomirtókkal szemben rezisztens gyomokkal szemben is hatékony;
vetésforgó nélkül, monokultúrában is termeszthető;
a vetőmag és a hozzávaló gyomirtó egy csomagban kapható;
moly- vagy bogár-kártétel esetén, vegyszerezés nélkül többlettermés nyerhető;
a különböző genetikai fejlesztések ma már egyazon fajtában egyesítve is kaphatók;
megtakaríthatók a permetezési és vegyszer-költségek.
Hátrányok és kockázatok:
kialakulnak a totális gyomirtókkal szemben rezisztens gyomnövény-változatok;
kialakulnak a kukorica Bt toxinjaival szemben rezisztens moly- és bogár-változatok;
a szél által terjesztett pollen (virágpor) a szomszédos, hagyományos állományokban is termékenyít, ez a hagyományos fajták termelőinek és különösen a biotermesztőknek gazdasági kárt okoz (az ő termékeiket is GM-tartalmúnak kell megjelölni, piaci veszteségüket a GM termelőnek kell megtérítenie);
hiányoznak a tapasztalatok a totális herbicidek talajra és élővizekre gyakorolt hatásairól;
a Bt toxint a növény minden sejtje termeli, mennyisége kb. 1500-2000-szerese a hasonló permetezőszer engedélyezett dózisának, ez élelmiszerbiztonsági aggályokat vet fel;
a talajba szántott növényi részekben lévő toxin lassabban bomlik el, mint a hasonló permetezőszer toxinja;
nincsenek tapasztalatok a Bt kukorica tartós termesztésének hatásairól, főként nem a Kárpát-medencéből, noha az egy elkülönült biogeográfiai régió, de egyes tanulmányok szerint védett lepkék állományait veszélyezteti;[22]
a GM vetőmag drága;
a hagyományos gyomirtás a kukoricában kellően eredményes;
a kukoricamoly hazánk területének nagy részén nem okoz kárt, ezért nem védekeznek ellene, és így megtakarítható költség sincsen;
a kukoricabogár lárvák kártételen ellen a vetésforgó megbízható védelmet nyújt;
a GM hibridek termelőjének évente új vetőmagot kell vásárolnia, előző évi terméséből nem vethet;
a GM hibridek termelése jelentős adminisztratív terhekkel és járulékos beruházásokkal jár (tanfolyam végzése, külön terménytároló stb.);
a legújabb hibridek már több bakteriális gént együttesen tartalmaznak, ezek együttes hatása azonban nem kellően ismert;
a GM fajták termesztésének esetleges engedélyezése a hazai növénynemesítők és a hazai vetőmagtermesztés bukását eredményezné, ami hazánk gazdasági kiszolgáltatottságához vezetne;
jelenleg inkább a GMO-mentes termékekre van piaci igény, a hazai agrárexport vásárlói értékelik Magyarország „GMO-mentes” státuszát.
Összességében természetesen nem az érvek és ellenérvek darabszáma számít. Ez a hazai esettanulmány segíthet megérteni azokat a dilemmákat, amelyek a GM fajták bevezetése vagy tiltása kapcsán világszerte felmerülnek, amelyek fő csoportjai: gazdasági hatás, pl. évről évre új vetőmag vásárlásának kényszere, az emberi egészségre gyakorolt hatás, illetve az élővilág többi részére, pl. talajlakó szervezetekre gyakorolt hatás. Ezen felül, mivel a génmódosított növények alkalmazása általában az ipari mezőgazdaság részeként történik, ez utóbbira vonatkozó összes kritika vonatkozik a génmódosított növényekre is.[23]

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 22:09:17

@fannie:

a fene se tudja, hogy mit lát mindenesre a fehérek jelentős része már nyúlcipőt vett

az ottmaradtak többsége se jószántából maradt ott...

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=pFj0HdW2iDs#t=94s

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xISFxedkhl8#t=58s

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:11:11

@diggerdriver: ah
itt tobben haborognak az abortusz ellen mint a genmanipulalt kukorica ellen
hat ja, a vonatra azt mondtak ha valaki felszall nem fogja tulelni, nem birja a teste
igen, a kocsik elott elofutok voltak
ha most is igylenne a magyarok mennenek londonba elofutonak
en meg ide mondjuk:)

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 22:14:07

@tildy:):

hát akkor lássunk egy _szakértőt_ is:)

Dr. Györgyey János - Tudomány, áltudomány és hisztéria a génmódosítás körül
www.youtube.com/watch?v=BqpGtBqq_XY

mojoking77 2013.07.18. 22:15:22

@hagyma: "NY nekem tul nagy
mar pestet is utaltam"
Volt kint par ismerosom, ok is hasonloan gondolkodtak . Tok furcsa volt, en imadom NY-ot (Legalabb is Manhattant, Harlemet, es Queens egy reszet...). Sokkal jobban "zavar" pl. Jersey, es az a tipikus gazdag kisvarosi almosito feeling, ami pl egesz Morristownt belengi. Nem vagyunk egyformak... :))
Del Afrika teruletileg nagyobb mint Franciaorszag, gyakorlatilag mindent megtalasz benne, barmit is keresel (jo, ha sielni akarsz menni, akkor be kell autozni az orszag kozepen fekvo Leshotoba, na... )
Mas kerdes, hogy le en sem telepednek, de ehez azert szemelyes nagyon negativ tapasztalat is "kellett".
Azert a CNN nezese is el tudja venni neha az ember kedvet az eletttol. Csak NY-ban napi szinten legalabb 4-5 gyilkossag tortenik, amit a hirek is emlit... Nem beszelve Zimmermann ugyrol, az NFL-es csokarol, pont lattam megy a pere a coloradoi sracnak is....
Del Afrika kevesbe felkapott kornyekein (Garden Route-George-Hermanus) nem hogy ketrecek nincsenek, de meg keritesek se. Es az allando rendori keszenlet sem lathato, mint itt..
De vegul is mindegy. Gondolom a velemenyed mar eleg reg kikristalyosodott azokkal szemben, akik Afrikat valasztjak az USA helyett, nem az en posztom meggyozni az ellenkezojerol...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 22:15:58

@tildy:):
Az egyik leggyakrabban emlegetett vád a génmanipuláció ellen az hogy nem tudják a hosszútávú élettani hatásait.
Kérdem én hogy a növény vagy háziállat nemesítők mikor vizsgálták ebből a szempontból az új fajtákat?
A mangalicát?
A Zala Gyönge szőlőt?
A kopasz barackot?

Muscari 2013.07.18. 22:16:22

@hagyma: en sokszor sajnallak, mert elebe mesz a pofonnak. Az is igaz, hogy nehany ember eloszeretettel kot beled, es most nem a ket fent szolo olvtarsra gondolok. Sot oket meg kedvelem is, ugy, ahogy szerintem te is ude szinfoltja vagy a blognak. Csak Tildyvel kell allamdoan szetultetni benneteket ;-)
A B kozep meg csak majd most jon, ha jonnek ma... Ugyogy en szerintem megyek Mentalistat nezni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:17:39

@tildy:): bocs,d etenyleg nem erdekel a tema
es en neha eszek a mekiben, mint fel magyarorszag
es a gumolcslevet veszem a boltba, a floridai 100-osat szeretem
nem tudom genmanipulalt narancsbol van-e?

nagyon ritkan fozunk, de pl a mi hotelunk konyhajanak egyik sarkalatyos pontja, hogy kisebb farmokrol, minosegi termeket vasarolva mukodik a konyhaja
ahogy elnezem az erkezo arut ez igaz is lehet
szerencses helyzetben vagyunk, hogy keveset koltunk kajara
nagyon sokat szamit
nem csak a penz az ido is
ma is hoztam negy dobozzal, kivalo izu mind
szoval megmondom oszinten nem vagyok tudatos etkezo, megeszek mindent, alig van par kaja amit nem szeretek
/na Maryrol nem is beszelek, egy zabagep, de meg nem dagadt:)/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.18. 22:24:15

@diggerdriver: Valoszinuleg vannak ra kutatasok, na meg nem tegnap kezdtuk enni.

Mondjuk ami miatt nekem nagyon ellenszenvesek, foleg a Monsanto es egyeb cegek viselkedese. Hiaba nem vagy hibas, kiba.szatjak veled a teljes evi termest, ha ugy tartjak jonak, holott kozod nem votl a cegukhoz. Csaka szomszed gazda volt f.sz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:25:42

@mojoking77: OK
de nekem nagy NY
en termeszetkozelben akarok elni es most ottelek
hegyi levego csobogok tavavk folyok hegyek
ha hazamegyek Mary es egyebb allatfajokon kivul nem akarok mast hallani
ez mar most is meg van reszben, de most keresunk hazat a hegyoldalban

azert ha megnezed azokat a gyilkossagokat, az elkovetoket es az aldozatokat, mar a fotok alapjan kovetkeztethetsz a varso melyik reszn, kik es miert
na arra nem szabad menni
Zimmermann nem tudom hogy jon ide, minuszos hir sem lett volna ha -feher-feher
fekete-fekete
vagy fekete- feher a felallas
ez van

sajnos mindig van nehany amokfuto idiota, de ez meg norvegiaban is megesett
@Muscari: engem nem kell sajnalni
Isten ments
amit esetleg Te pofonnak gondolsz, azon jokat vidulok

tudod altalaban itt tudom meg milyen vagyok en es milyen amerika
a gaz az, hogy nagyon sok ellentetes velemeny van, igy meg keresem onmagamat es meg kellene mar ismernem amerikat is
Tildyvel semmi bajom, bar nem fogekony az ironiara:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:27:52

@calabria007: dogoljek meg, ezt meg fogom nezni ha lesz egy oram
vasarnap?
utana majd osztom az eszt:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 22:32:09

@hagyma:
Na.
Azért van amiben egyetértünk.
engem kicsit sem érdekel hogy élelmiszer címszó alatt mennyi kőolajszármazékot eszek meg.
Élelmiszer terén egy dolog számít.
Ízlik vagy nem.
A többi a lőtéri kutyát sem érdekli.
Például ezt az alig negyven deka füstölt főtt malacfület ma toltam be az arcomba a legnagyobb megelégedésemre.
Lefojtottam egy hideg Guinness-el és most hülyeségeket irkálok ide:))))))))))))))))

kepfeltoltes.hu/130718/20130712_190858_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

mojoking77 2013.07.18. 22:33:38

@hagyma: "minuszos hir sem lett volna ha -feher-feher
fekete-fekete
vagy fekete- feher a felallas"

LAtod EZ a nagy baj. Ugyanezt mondjak a kollegak is, en meg csak pislogok ki a fejembol...
Szerinted otthon mekkora hir lett volna, ha egy onkentes G.I Joe odamegy egy fiatal srachoz (tok mindegy a szine), belekot, majd agyonlovi, es a birosag felmenti bizonyitekok hianyaban.....
Norvegiaba sem megyek.... :))) (rohadt draga, es nagyon rossz a sor..)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 22:34:54

@tildy:): Tudod a probléma ott van hogy egy egész tudományágra ráhúzták a vizeslepedőt teljesen megalapozatlanul.

Muscari 2013.07.18. 22:35:40

@hagyma: akkor megnyugodtam :-)
Tenyleg bantja sokszor az igazsagerzetemet, na :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:39:40

@mojoking77: ez nem igy azjlott, ahogy lattam a birosagi kozvetitest a srac tamadta meg es onvedelem volt
ezt gondolom soha nem tudjuk meg, de azert az eskudtek , nalunk kicsit tobb informacio birtokaban felmentettek
aki arra gondol, azert mert feher /felig s[panyol amugy/ olt meg feketet, azert mentettek fel
na az a tevut
azt meg fenntartom, az altalam felsorolt felosztasban pl. Obama soha nem szolalt volna meg....

/ha elcseszte az eskudtszek, elcseszte, de hogy nem azert mentettek fel, amit az afroamerikaiak allitanak /egy reszuk/ mert feher olt feketet
ez a faszsag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:41:32

@Muscari: kosz:)
/ legkozelebb veggyel meg:)/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.18. 22:43:39

@hagyma:
A rohadt életbe. Megint egyetértek. Kezdek megrémülni:))))))))))))

Ez örök csámcsognivaló volt van és lesz az USA-ban hogy most a bőrszín miatt vagy nem.
Ugye volt olyan is hogy fekete ölt fehéret és felmentették O.J Simpson.

mojoking77 2013.07.18. 22:45:29

@hagyma: Maga az onvedelem all nagyon gyenge labakon. A gyereknel meg egy ceruza sem volt, plusz ranezesre volt vagy 60kg. Az ember meg utana ment, mert gyanus volt neki az ifju feka.. Vegul is kvazi "reszletkerdes",OJ Simpson is meguszta...
A feketeknek amugy kvazi az elso, es legerosebb kartyajuk a vilag minden pontjan, hogy ha valami nem ugy mukodik, ahogy azt ok elkepzeltek, hogy "biztos azert, mert fekete vagyok..." En is unom de ennek ellenere, a fenti esetet akkor is emberolesnek tartom....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 22:48:11

@diggerdriver: a feketek reszerol
feherek sosem tuntetnek, ha fekete ol feheret
pedig gyakoribb
bar a leggyakoribb a fekete-fekete felallas

/ketten voltak ott, az egyik halott, a masik azt mond amit akar, de ugy belegondolva, ha meg akar olni egy afroamerikait egy esos ejjelen, ahol senki mas nincs, akkor lelovi es eltunik, nem jelentkezik be radion, met telefonon elotte es utana
nem logikus
nem tudom
csak azt tartom fent, nem a feher szine miatt mentettek fel

mojoking77 2013.07.18. 22:52:28

@hagyma: Elfogadom, bar az ember elethez valo jogat ezek szerint mashogy latjuk. De ez mar kotekedes lenne reszemrol, amit nem szeretnek. Maradjunk a kozos nevezonel, biztos, hogy nem a borszine miatt mentettek fel....

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 22:54:56

@mojoking77:

ugyan már miért állna gyenge lábakon?

Trayvon Martin was a wannabe Gangsta
www.youtube.com/watch?v=IqbIZqznaX0&feature=c4-overview&list=UUIjuLiLHdFxYtFmWlbTGQRQ

Peter Schiff mondjuk nagyon rádurrant erre az ügyre...

Jó néhány alkalommal foglalkozott ezzel ezen kívül is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 23:01:50

@mojoking77: igen ez akkor kozos nevezo
O meg azt allitotta, hogy a sajat eletet vedte, amihez joga van...
nekem van fegyverem
ha komoly veszelyben ereznem magam, tamadas erne, vagy Maryt es nalam lenne, mint ahogy nincs, lelonem
pedig egy csirke nyakat nem vagnam el
itthon tartom
ha valaki betorne az ajtot, teszem azt ejjel
gondolkodas nelkul lelonem
/mondjuk elotte megneznem Mary itt van-e mellettem az agyban es nem csak elhagyta a kulcsat es berugta az ajtot/
na ez nekem a furcsa a pristorius storyban
az elso, hogy valami gyanus, felkoltom az asszonyt, csendre intem, eloveszem a slukkert es szetnezek
dehat lehet ok 60 meterre tavoli szobaban aludtak
kivancsi vagyok a perres is az iteletre is

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.18. 23:02:20

@diggerdriver: Hat ha etikusak lettek volna, talan maskepp allnanak hozzajuk is.

mojoking77 2013.07.18. 23:03:25

@calabria007: 2:30-nal abbahagytam... Bocs, ez kb olyan mint Nancy Grace megnyilvanulasai.... A wannabe Cop pontosan azt jelenti, mint otthon a polgarorok. Nincs meg se a kepesitese, se a kepessege, hogy rendor legyen, de minden vagya a hatalom ami a rendoroknek van...... Mindegy, ahogy hagyma mar leirta, hogy pontosan mi tortent, azt csak a pogar tudja egyedul, mi pedig talalgathatunk ha akarunk. Legrosszabb esetben labon lohette volna. Ahogy tette is volna, ha meglett volna a kepzettsege hozza....

mojoking77 2013.07.18. 23:08:25

@hagyma: En is. Es sajnalom a hulyegyereket, akar mi is tortent valojaban. (Ott ugyanis szinten soha nem lesz biztos eredmeny..).
Teny, hogy ha valaki egyszer arra ebred, hogy valaki van a lakasaban, aki raadasul fegyveres is lehet (sot valoszinu), teljesen mashogy fogja latni a dolgokat (Ezert is mosolygok mindig, mikor emlited, hogy ilyen esetben te megveded vele a csaladodat). Ugyanis ket eset lehet.
I. B#$%hatod a pisztolyt, mert bepanikolsz,
II. Epp ugy mint Pistorious, (mar ha igy tortent), elokapod a skulot, es arra fele losz, ahonnan a zaj jon..
(En a masfeledik eljarast alkalmaztam.. Iszonyat szerencsem volt)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 23:12:26

@mojoking77: mi egy agyban alszunk Maryvel
lehet ez konzervativ megoldas
barmi gyanus, eloszor fele nyulnek
amugy arra felebrdek siman, ha kimegy pisilni
semmikeppen nem lonnek at egy ajton, vagy vakon a sotetben
a fegyvert elovennem, miutan Maryt bedugtam az agy ala vagy a gardrobba
vagy kozben

en nem hiszek neki, szamomra eletszerutlen, de majd a birosag dont

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 23:14:32

@mojoking77: es akkor benne van, hogy nem lennek jo eskudt mert a pasi kifejezetten unszimpatikus
/tudom, ugy kell mondani
antigyogyszersz, de igy szoktam meg/

mojoking77 2013.07.18. 23:16:35

@hagyma: "a fegyvert elovennem, miutan Maryt bedugtam az agy ala vagy a gardrobba
vagy kozben"
Emberunk meg megiszik egy Sam Adams-t kozben a konyhaban... :)
Nekem is buzlik a dolog, de az is amit a vad akar a nyakaba varrni.. Valahol a ketto kozt lehetett a valosag. Az biztos, meg ha artatlannak is nyilvanitjak, az eletet a karrierjet mar nem rakja helyre meg egyszer...

mojoking77 2013.07.18. 23:20:49

@mojoking77: Az a baj, hogy a betoro pont ugyanugy meghallja, ha felkelsz, mint ahogy te ot.Abban a pillanatban dont, hogy kifele indul, vagy feled. Ha kifele, es nem allsz pont az utjaban, akkor OK. Ha nem, akkor kurva gyorsan kell elovenned/betaraznod/csore toltened a pisztolyt, mert o mar valoszinuleg tul van ezeken a lepeseken....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 23:22:56

@mojoking77: nem tudok mast mondani
eloszor 30 centivel arrebb teszem a balkezem
ha nincs ott Mary ideges leszek
ha ott van, akkor indul az akcio
ha nincs, akkor plane, de akkor tudom, hogy O nincs itt velem a szobaban
na haggyuk
bar del-afrikahoz passzol
/igen, az agy jobb oldalan alszom/

mojoking77 2013.07.18. 23:30:33

@hagyma: Hat, adja az eg, hogy ez a vita orokre a teoretikus sikon maradjon... En a balon. Probaltam eroltetni ,hogy tobb kutatas is kimutatta, hogy akkor alszik mindenki melyebben, ha a ferfi van az agy ajto feloli oldalan, de felesegem csak mosolygott, hogy o eleg jol alszik igy is... :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 23:34:34

@mojoking77: akkor fel is tettuk ejszakara a fontos kerdest
ki, melyik oldalon alszik?:)
legyen az del afrika vagy london, bar ott forditva kell felfogni

Tildy?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 23:39:40

@mojoking77: maradjon, de tenyleg vicces az agyamtol 3 meterre a sarokban tenyleg figyel egy remington
mondjuk ez vadaszpuska, de szukseg eseten hasznalhato masra is
hogy sosem lovom le Maryt az hetszentseg, de hat en enm vagyok ilyen star meg ilyenek

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 23:46:35

@mojoking77:

abban igazad van, hogy mi max csak találgathatunk, hogy mi történt, ellenben az ügy tálalása finoman fogalmazva bűzlik...

e tekintetben engem Schiff videói igencsak meggyőztek

What if Trayvon Martin was White and George Zimmerman was Black?
www.youtube.com/watch?v=yvScyDBNvpI&feature=c4-overview&list=UUIjuLiLHdFxYtFmWlbTGQRQ

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 23:48:35

@mojoking77:

ezek az un. megélhetési "polgárjogi" emberkék vhol tényleg röhejesek:)

úgy szálltak erre az ügyre, mint dögkeselyűk a tetemre:)

calabria007 (törölt) 2013.07.18. 23:51:47

@mojoking77:

ismerek olyan egyént aki több csőre töltött fegyvert tart a lakás különböző "stratégiai pontjain":)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 00:19:23

@hagyma:
En alszom az ajto es Nori kozott (de meg az agyon :) ). Ez pedig az agy... honnan is kell nezni? Fekvo helyzetben a bal oldala.
Ugye a menetirany ezesetben poziciofuggo ;)

pappito · http://pappito.com 2013.07.19. 00:20:51

@fannie: "Nem csak olaj van itt, nemrég hozták nyilvánosságra, hogy már a szovjet időben találtak egy hatalmas gyémánt lelőhelyet Szibériában"

Hát az nem egy, hanem inkább tizenöt bánya és jó egy-két évtizede Oroszország a legnagyobb gyémántexportőr. Utána Kongó, Ausztrália, az oroszok ötször annyi gyémántot bányásznak, mint délafrika. Kicsit lemaradtál.

monddazigazatmar 2013.07.19. 00:22:13

"Míg a fekete kollégákkal a kötelező „hello, hogy vagy?"-on szinte sosem lehet messzebb jutni, az indiaiak kifejezetten keresik a társaságunkat, úgy tapasztaltuk."
Hát, majd rájössz. :D
Minden délafrikai világosabb szinu szeretne lenni, meg olyan társaságba tartozni. Azért spóbál spanolni veled a szines. A fekete meg általában egyszerű mint a faék, szoval őt őszintén nem érdekled, mint ahogy semmi sem :D

Az autóárakat pedig nagyon elnéztétek. Kb. annyi mint itthon, valami kereskedő nagyon durván átbaszhatott :D
A vizumnak meg jól nézz utána, mert simán kitoloncolnak. Nem tudom, hogy milyen az a látogatói vizum ami egy évig érvényes, kicist gyanusan hangzik, nagyon kérdezz utána. A borderhoppingot is ismerik.

"Például nagyon nem ajánlott a feketék által lakott falvakban megállni kocsival, de magyarországi barátaink számtalanszor csinálták ezt, és csak pozitív fogadtatásban volt soruk a feketék részéről." - Na, itt felröhögtem. Tipikus, "egy hónapja itt vagyok, és már mindent jobban tudok a búroknál is" hozzáállás. Paranoiások a délafrikaiak, de jobb ha rájuk hallgatsz. Sok ilyen pozitiv fogadtatás után jön egy kevésbé pozitiv, azt pedig nem élitek tul. A másik része a dolognak, hogy ugyan minek odamenni, megállni?

kzolika 2013.07.19. 00:26:45

Az élelmiszerárak viszont nagyjából olyanok, mint Magyarországon, és a választék nagyszerű, mindent lehet kapni." Van Turo Rudi, vecsesi savanyusag, csulok, kovaszos uborka, Rigo Jancsi, meg ilyenek??? :-)

pappito · http://pappito.com 2013.07.19. 00:38:50

@diggerdriver: "Egy cső kukorica.
Hasonlítsuk össze a mai kukoricával.
Több ezer év telt el a nemesítéssel."

amit ma GM-nak hívunk az nem olyan, mint a keresztezés. Hasonló a célja, de más a folyamat. A sok évszázados keresztezés (mind amilyen Mo-n elhozta a lófogú fajtákat vagy a tritikálét) során nem fordul elő, hogy a sarkvidéki halak génjei belekerülnek a gabona génkészletébe. Vagy nem kezd el a növény olyan anyagot kiválasztani ami elriasztja a kártevőt. A hagynmányos keresztezésnek köszönhetjük (meg a talajjavításnak) hogy milyen elképesztő hozamokat képes elérni egy-egy növény, ami mondjuk 100 éve a tizedét is csak szerencsés években hozta.

És persze ott van a licencelt vetőmag amiből kikel a növény, de a növény magja már terméketlen, és újra kell vásárolnod a vetésre valót, nem tudod megtermelni magadnak. Vagy azok a vetőmagok amelyek csak egy bizonyos cég által előállított aktiválóanyaggal permetezve hajtanak ki.

Tényleg sokat lehetne beszélni róla, és kéne is, de az ostoba démonizálással kizárják a normális vitát, még a szakemberek is képesek vörös fejjel üvöltözni egymással, az egybites ojságírók meg ostobábbnál ostobább cikkeket irkálnak. (pl, a grönpiszes liba propaganda-marhaságai a tegnapi indexben, gyakorlatilag minden sorába bele lehet kötni, de az már nem fog megjelenni sehol, ugye)

A hosszú távú hatásokkal lassan azért tisztába kéne jönni, tekintve, hogy az egész világ gmo szóját zabál és kb. harminc éve csinálnak gm növényeket. (az usában a paradicsom, repce, stb.) Azt nagyon könnyű kommunikálni, hogy fujj monsanto!

pappito · http://pappito.com 2013.07.19. 01:04:10

a poszthoz visszatérve, délafrika csodás kulináris élmény, a világ egyik legjobb sütije a malva pudding, de a húsételeik is bazijók és van az a maize meal (pap?) ami olyan mint a polenta amit sülthús-szafttal tolnak, az is remek takarmány

Boerewors, indiai kaják... nyamm

Ezüst Utazó 2013.07.19. 01:07:55

@diggerdriver: Ez nagyon guszta, receptet kérek!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.19. 01:30:01

Egy nagyon diplomatikus megfogalmazas a GM novenyekrol:) (eleolvasva a cikket, nekem inkabb az elonyok jottek le jobban, szemben a sok "potencialis" vagyis nem bizonyitott veszellyel.
www.csa.com/discoveryguides/gmfood/overview.php

"Conclusion

Genetically-modified foods have the potential to solve many of the world's hunger and malnutrition problems, and to help protect and preserve the environment by increasing yield and reducing reliance upon chemical pesticides and herbicides. Yet there are many challenges ahead for governments, especially in the areas of safety testing, regulation, international policy and food labeling. Many people feel that genetic engineering is the inevitable wave of the future and that we cannot afford to ignore a technology that has such enormous potential benefits. However, we must proceed with caution to avoid causing unintended harm to human health and the environment as a result of our enthusiasm for this powerful technology."

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 01:32:12

@diggerdriver: @tildy:):
ez tenyleg jo
en megneztem
az a vicc, hogy analfabtakent kbb ezt gondoltam
www.youtube.com/watch?v=BqpGtBqq_XY

2013.07.19. 01:35:51

A kutatói munka rendkivül izgalmas lehet, és teljesen mindegy milyen országban, mert az ilyen emberek már eleve a tudománynak élnek.

Dél-Afrika szép ország, sajnos sokak számára nem élhető, és ezért a dél-afrikai szakemberek tömött sorokban húznak el Kanadába (meg más országokba is). Gondolom őket kevésbé érdekli az éghajlat ha arról van szó, hogy milyen társadalomban élnek.

Évekkel ezelőtt a dél-afrikai kormány felrótta a kanadai kormánynak, hogy elszipkázzuk tőlük az orvosokat magasabb fizetésekkel. A válasz az volt, hogy "ez a ti bajotok" erre ők "ti kis rasszisták" mire ezek "bagoly mondja verébnek". Igy most ha orvost keresel akkor leginkább dél-afrikait találsz, már több tartományban is... Már irtam többször hogy az enyémet nagyon kedvelem - kitünő modor, felkészült szakmailag, minden tesztet megad, az akcentus meg csak hab a tortán.

mojoking77 2013.07.19. 01:51:26

@kzolika: Vecsesi kaposzta, pipa.
Csulok, pipa. (Oktoberfest Biert is arultak szeptember vegen Fokvarosban egy Paulaner sorozoben)
Kovaszos uborka, pipa.
Rigo Jancsit meg otthon sem ettem legjobb tudomasom szerint.

Cserebe a tejaruktol konnybe labad a szemem (bar ez ugyben hala a jo egnek a franciak es az amerikaiak is jok.)

A turo, cottage cheese nem teljesen egyforma, de amugy nagyjabol minden van, sot a legtobb cuccban vernek minket....
Bocs

is 2013.07.19. 08:03:25

@poszt: "A férjem szerződésébe például azt is bele kellett venni, hogy a munkaadó igazolja, hogy az adott állást nem lehetett helyi munkaerővel betölteni. Ez a rendszer azt eredményezi, hogy a munkavállalói vízumot nagyon-nagyon nehéz megkapni."

Egy kis útmutató: ha Magyarországon akarsz munkát vállalni, és nem vagy EU-állampolgár, akkor pontosan ugyanez a feltétel: csak akkor, ha nincs alkalmas magyar a feladatra.

isssti 2013.07.19. 08:32:17

Tökjó a cikk, csak kár, hogy a helyi pénzben megadott árak teljesen értelmezhetetlenné teszik a pénzügyi részét..

pappito · http://pappito.com 2013.07.19. 10:01:14

@fannie: ne olvasd az index tudomány rovatát, komolyan. olyanok szerkesztik akik alapvetésekkel sincsenek tisztában, a lopkodott motyót viszont alapismeretk hiányában képtelenek pontosan lefordítani

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.19. 10:04:42

@isssti: Mikor én forintban írtam az árakat engem azért szóltak meg hogy miért nem helyi pénzben írom :)))))

calabria007 (törölt) 2013.07.19. 15:32:14

@Bicepsz Elek:

szvsz

ezt a búrok kikérnék maguknak:)

a feketék is...

mojoking77 2013.07.19. 15:32:22

@isssti: No, ezen meg en is tudok segiteni. Nezd meg az arakat, oszd el tizzel (plusz minusz par szazalek), es mar meg is kaptad az euros arakat. Bocs, ha esetleg fontban voltal kivancsi :)

isssti 2013.07.20. 12:39:49

@mojoking77: Kinek mi.. ;o)
Én biztos mindkét pénznemben jelezném, így mindenki értené miről beszélünk..

isssti 2013.07.20. 12:46:04

@mojoking77: Sajna én Ft-ban gondolkozom - szerintem vagyunk még így páran itt.
Senki sem lehet tökéletes..

calabria007 (törölt) 2013.07.21. 12:20:28

@isssti:

az árakat csak az ottani bérekkel együtt lehet értelmezni

calabria007 (törölt) 2013.07.21. 12:22:07

@is:

Dél-Afrikában azonban országon belül is megy ez a játék, lásd "black empowerment"...

en.wikipedia.org/wiki/Black_Economic_Empowerment

isssti 2013.07.21. 18:45:18

@calabria007: ez is igaz, de hozzáteszem: meg az összehasonlító Ft-árral..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása