oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 13. 06:44,  A „megélhetési színesek” és a braai 81 komment

2013. április 13. 06:44 Határátkelő

A „megélhetési színesek” és a braai

Körülbelül egy hónappal ezelőtt jártunk már Dél-Afrikában Zebralány segítségével (itt olvashatjátok el az akkori posztot), ma visszatérünk, sok-sok információval, érdekességgel és pár képpel a poszt írójának köszönhetően. Kiderül, miért számít lassan káromkodásnak az, hogy BEE, és arról is szó esik, hova érdemes költözni és mi az a braai. Induljunk!

Giraffe_25.jpg

„Ha valaki azon gondolkodik, hogy meglátogatja ezt a gyönyörű országot, csak azt tudom mondani, Hajrá! Magyar turistaként nagyon egyszerű a dolog, csak megvesszük a repülőjegyet és megyünk. Amennyiben 30 napnál rövidebb időre maradunk, nem kell vízum. Viszont készüljük fel a hosszú repülőútra. Budapestről nincs (és soha nem is volt) közvetlen járat. A leggyorsabb Münchenen keresztül repülni, de meg így is rámegy egy egész nap.

Amennyiben viszont dolgozni szeretnénk, jobb, ha előre felkészülünk. Főleg EU-ban elterjedt, hogy nyelvtudás nélkül mennek ki mosogatni / takarítani. Itt ez ugye nem járható út, hiszen erre itt már egy nagyon nagy réteg van. Nem gondolom, hogy egy magyar határátkelő az éhbér töredékéért fog Afrikában mosogatni... Ha ennyire rá van szorulva, akkor valószínűleg már a repülőjegyre valót sem tudja egykönnyen összeszedni.

Marad a képzett munka, vagy esetleg valami nagyon speciális szakterület. Ezekhez pedig elengedhetetlen az angol nyelvtudás. Más nem is nagyon kell, bár ugye attól függ, milyen pozícióra pályázunk. Én azt javasolnám, hogy mindenképpen már itthonról kezdjük el az álláskeresést. Persze lehet kint is, de akkor nem biztos, hogy a 30 napos turistavízum elég lesz.

A „megélhetési színesek"

Ez az a rész, ahol a legnagyobb szükségünk ismeretségre és szerencsére lesz. Köztudottan az apartheid alatt a fehéreké volt minden jó állás. Most ezt próbálják erősen kompenzálni.

A BEE szó lassan már káromkodásnak számít. Ez a Black Economic Empowerment rövidítése. A lényege az, hogy a közepes és nagyobb cégeknél, illetve azoknál, amelyek bármilyen tenderen indulni akarnak, meg van határozva hogy hány százalék „színes" alkalmazott és tulajdonos legyen. (Direkt nem feketéket írtam, mert ide tartoznak a feketék, indiaiak, félvérek és még a kínaiak is.)

Amikor például én vettem fel a csapatomat, előre megmondták, hogy itt van x életrajz, de úgy csináljam, hogy legalább a fele csapat színes legyen. Ezzel az a baj, hogy ugye a színeseknél sokkal alacsonyabb az iskoláztatás...

Megoldottam, de mikor pár évvel később leépítés volt, mindig a fehérek voltak azok, akik a legjobban aggódtak, mert nekik sokkal nehezebb lenne elhelyezkedni.

Érdekesség, hogy emiatt a BEE miatt kialakult egy nagy réteg „megélhetési színes". Ők abból élnek, hogy papíron alkalmazottak akár több cégnél is, felveszik a fizetéseket, de a munkahely környékére sem mennek. A cégnek (papíron) megvan a helyes színarány, a valós dolgozók meg dolgoznak a BEE-sek helyett is.

Ez alól a szabály alól a kis cégek mentesülnek, tehát ha valaki komolyan gondolja, hogy kimegy, jobban jár, ha inkább ezeknél érdeklődik.

Vízum

Lehet, hogy nekünk nem annyira vonzó, de afrikai viszonylatban Dél-Afrika még jó helynek számít, így az illegális bevándorlók száma hatalmas. (Legutolsó becslés szerint valahol 5 és 8 millió között.)

A munkavállalási vízum megszerzése ennek megfelelően körülményes és hosszadalmas. Ha megvan az új állásunk, a legtöbb helyen szokásos dolgok kellenek hozzá (CV, referenciák előző munkáltatótól, hiteles másolat és fordítás mindenről, bizonyíték, hogy van elég pénzünk, addig amíg nem kapunk fizetést, erkölcsi bizonyítvány, bizonyos esetekben helyileg el kell ismertetni a végzettséget /orvos, könyvelő/, orvosi papírok, munkaszerződés).

Ezen kívül bizonyíték a cég részéről, hogy mindent megtettek azért, hogy helyi embert találjanak, de nem sikerült. Megjegyzem kicsit viccesnek találtam, hogy HIV-szűrés is kellett, nehogy már Magyarországról bevigyek valamit... De hát ugye elsősorban nem a magyarok toporognak a munkavállalásiért...

Mint minden ügyintézés, ez is lassú és mindenbe belekötnek, de van kerülőút. Itt cégek szakosodtak arra, hogy jó pénzért sorban állnak helyettünk, kitöltik a papírokat, megkeresik a megfelelő embereket, gyorsabban elintézik, amit kell - legtöbben ezt a megoldást választják. Ez csak a csúszópénzek félhivatalossá tétele.

Legutóbb, amikor hivatalos dolgot intéztem, láttam, hogy a „fizetős" ügyfeleket a mozgássérült ablaknál soron kívül kiszolgáljak, amíg én 3 órát álltam sorba gyerekkel.

Ha a papír megvan, már nincs más dolgunk, mint figyelni, hogy mikor jár le és időben elkezdeni intézni a hosszabbítást, ami hasonlóan nehézkes folyamat.

A lakásbérlés

Lakást találni nagyon egyszerű, a legtöbben ügynökségen keresztül mennek. Mindenféle lakást lehet találni, kinek mit enged a pénztárcája. Szoba munkásszálláson kb. 5000 Ft / hó. Ezt a bejárónőmtől tudom, tehát nem fehér embernek való.

Egy jobb (értsd fehér embernek való) helyen fekvő kislakás 100e Ft-nál kezdődik. Egy közepes medencés ház jobb helyen kb. 400e Ft. A határ a csillagos ég. (Johannesburg, máshol nem vagyok képben).

Amire viszont még oda kell figyelni, az a közös költség. Az előző posztban már írtam a közbiztonságról, ami ugye nem a legjobb. Emiatt kialakultak a lakóparkok, ahol a falak között luxusban élhetsz. Csakhogy ezt meg kell fizetni. Egyrészt a szigorú beléptető rendszert, őröket, stb..

Másrészt hogy az ember jól érezze magát, nagyon sok közös szolgáltatás van. Lakópark méretétől függően lehet: medence, közösségi épület, kertek, sportpálya, játszótér, uszoda, golfpálya, közös mosoda. Itt is a határ a csillagos ég. Van olyan lakópark ahol még saját iskola is van. Ezeket ugye a lakók tartják fent.

Tehát mielőtt nagyon örülnénk, hogy olcsó lakást találtunk, kérdezzünk rá az egyéb költségekre. Ahol én laktam az közepes lakópark volt, (2 medence, park, játszótér, grillezők, teniszpálya, klubház) itt egy két hálószobás házra a közös költség 70e Ft.

Ha megtaláltunk álmaink lakását, egy havi kaució kell plusz az első lakbér és már költözhetünk is.

A közlekedés

A másik dolog, amit sürgősen be kell szereznünk, egy autó lesz. Tömegközlekedés gyakorlatilag nincs, ami van, az sem fehér embernek való. Van ugyan néhány busz, de azok szinte csak napközben járnak, este és hétvégén nem. Marad a minibusz (Toyota Hiace). Aki már járt pl. Törökországban, annak lehet némi fogalma arról, hogy milyenek, csak még annál is rosszabb.

szamarak.jpg

Először is az a szabály, hogy nincs szabály. Az ember kiáll az út szélére, és várja, hátha arra jön egy busz, ami arra megy, amerre ő szeretne. Erre egyezményes kézjelek vannak. (Mutatóujj lefelé azt jelenti, hogy ezen az úton tovább, főutakon jellemző.) A sofőr annyi utast visz el, amennyi befér. (Hivatalosan max. 15 utas.) Egyszer olvastam egy cikket, ahol egy ilyen buszból kiszállt 17 felnőtt, 6 gyerek és még egy kecske, a csomagokról nem volt pontos leltár.

Ha ez nem lenne elég, akkor ezeknek a műszaki állapota sem az igazi, házilag barkácsolnak, amit tudnak. A sofőrök valószínűleg lottón nyerték a jogsijukat (ha van), hozzájuk képest egy pesti taxis angol úriembernek számít! Én minden balesetnél, amit láttam legalább egy minibusz is volt. :(

Mivel ezek magánkézben lévő buszok, a taxisháború folyamatos, harcolnak a jobb útvonalakért, nem ritka hogy egy-egy nagyobb csomópontban egymás járműveiből szedik ki az embereket, hogy inkább velük utazzanak. A viteldíj távolságfüggő, de városon belül 100-200 Ft, de sok kicsi sokra megy.

Tehát első dolgunk egyike legyen, hogy szerzünk valahogy egy autót, ha más nem bérléssel, szinte minden sarkon van autókereskedő és autókölcsönző is.

Bankszámla, biztosítások

Bankszámlanyitáshoz csak a tartózkodási engedélyt kérik, de az itthoni kártyákat is simán elfogadják, azzal ki lehet húzni, amíg hozzá nem jutunk az első fizetéshez.

Egészségbiztosítást is kell majd kötnünk, ha biztosra akarunk menni, indulás előtt kössünk 1-2 hónapra, amíg nem sikerül a papírokat elintézni. Itt az állami kórházban ellátnak ugyan bárkit, de ne akarjuk megnézni milyen.

Én egyszer voltam mikor adományokat vittünk, siralmas. 40 ember egy teremben, nyári hőség, légkondit még hírből sem ismerik... Ha belegondolunk abba, hogy ott hajtották végre a világon az első szívátültetést, annyira modern és fejlett volt minden, ahhoz képest még nagyobb a csalódás.

A magánellátás viszont szuper, szerencsére nem sokszor volt dolgom, de minden alkalommal mosolyogva jöttem ki, hogy mennyire jó ellátást kaptam. A számla láttán már nem lett volna mosolyogni valóm, mert elkérik az árát, de a biztosító mindig mindent fizetett. A legtöbb munkáltató fizeti a dolgozóinak és családtagjainak az egészségbiztosítási ellátást, álláskereséskor erre is kérdezzünk rá, mert amúgy elég költséges lehet.

Amikor egészségbiztosításról beszélek, az valóban egészség és nem csak betegség. Sokat fordítanak a megelőzésre, pl. nekem fizették a konditerembe az éves bérletemet, viszont cserébe alá kellett írnom, hogy legalább évi 30-szor elmegyek. Ezt le is ellenőrizték a klubbal. Igaz, ahová én jártam, ott volt bent egy nagyon jó salátabár, sokszor csak beugrottam reggeliért. :) Azt nem nézték, hogy meddig vagyok bent és mit csinálok, csak hogy áthaladjak a bejáraton és lehúzzam a kártyám.

A másik a nyugdíj. Állami nyugdíj nincs, esetleg a szakszervezet (ha tagok voltunk) fizet valamit. Tehát mindenki maga gondoskodik róla. A cégek ehhez is szoktak külön támogatást adni, ezt is tisztázzuk, mielőtt elfogadnánk egy ajánlatot.

Mint említettem az autó elengedhetetlen, van ahol utazási hozzájárulást is adnak, ne felejtsük el megkérdezni.

Másra nem lesz szükség, ha bejelentett munkahelyünk van, a cég intézi a többit. A fizetésből szinte csak az adót vonják le, ami 18-40%, sávosan emelkedik. 18% évi kb. 4m Ft alatt és 40% évi 15m Ft felett. Akik évi 3m Ft alatt keresnek, azoknak adóbevallást sem kell készíteni, ha csak egy helyről volt fizetésük. A másik levonás az UIF (unempolyment insurance fund) ami 1%, de bizonyos fizetés elérésekor már nem vonják azt sem.

Ha megvannak a papírok, lakás, kocsi és elkezdtünk dolgozni, akkor már csak az a dolgunk, hogy élvezzük az életet!

A dél-afrikai konyha

Az időjárás nagyon kedvező, így sok időt töltenek a szabadban. Szinte nemzeti sport a „braai", ami a grillezés vagy barbeque. Mindenkinek megvan a saját tűzgyújtási, pácolási és sütési módszere és kizárólag férfiak mehetnek a tűz közelébe. A nők addig a salátákat készítik és pletykának, azaz pontosan ugyanúgy zajlik a buli, mint bárhol a világban. :)

kolbász, hús grill.jpg

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy Dél-Afrikában mi a nemzeti étel, akkor én azt mondanám, hogy: hús! Nagyon jó minőségű és jó árban is van. Az ételek általában jóízűek, én 5 év alatt rosszat nem ettem, akkor sem, ha a legegyszerűbb helyen voltam.

Étterembe menni egyáltalán nem luxus, az átlagember (ezalatt azt értem, akinek van normális állása) heti többször is megengedheti magának. Imádom a tengeri herkentyűket, abból is mindent meg lehet találni és nem aranyárban mérik.

Milyen különlegességeket ettem? Talán a szárított mopani kukac volt a legérdekesebb. Ez persze fogadásból volt, de úgy voltam vele, ha a helyiek sósmogyoró helyett eszik, akkor nekem is lemegy. Fogyasztják frissen és szárítva is, én az utóbbit kóstoltam, kb. fűrészporízű volt. Sok vízzel lement.

Ettem sokféle húst is, de csak ott, ahol tudtam, hogy az állatokat legálisan vadászták vagy túlszaporulat miatt, vagy eleve erre voltak tartva. Ilyen volt többek közt a krokodilhús (pont olyan, mint a csirke), vagy a zsiráf (veszettül rágós, de lehet, hogy csak éppen veteránt fogtam ki).

étterem.jpg

A rengeteg bevándorló miatt változatos a konyhájuk, legerősebb az indiai konyha elterjedése, de van minden más is. A vegetáriánusok is dőzsölhetnek! A gyümölcs és zöldség friss és finom, eleinte órákat el tudtam nézelődni a boltban, azt találgatva, hogy mi micsoda.

Amit nagyon szerettem az az, hogy minden zöldséget előkészítve is lehet kapni és szinte nem is kerül többe például a pucolt szeletelt ananász, mint az egybe darab. Nagyon sok időt és energiát meg lehet így spórolni otthon. Éhen halni nem fog senki, azt garantálni tudom!

Dél-Afrika nagy hátránya, hogy messze van Európától, bár így rá vagyunk kényszerítve, hogy megismerjük az országot. Én hétvégenként és szabadságomon nagyon sokat utaztam, de ha azt mindet leírnám, akkor már útikönyv lenne. :)"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr985220238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.04.13. 07:20:45

Volt Bp-Durban anno,Boeing 767 ment.

Fehér embernek Cape Town,illetve Garden Route,Vineyard részek jöhetnek szóba mint munkahely.
Amúgy a világ leggazdagabb,leg élhetőbb országa volt(magas bérek,alacsony árak,mediterrán környezet,klíma,)és meg mindig van nemi lendülete.
A közhely:ahol a feka hatalomra kerül,minden sz..rrà vàlik.

tanato 2013.04.13. 07:45:16

Ez egy igen jó cikk,végre a sok laposabb vagy gyűlöletkeltő cikk után.Zebralánynak meg javaslom az utolsó mondatában felvetett útikönyv megírását,egyrészt az ország egzotikussága,másrészt az író jó ,élvezetes stílusa miatt,biztos sokan megvennék.

redsea 2013.04.13. 08:09:11

az érem másik oldala a nagyon vacak közbiztonság...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.13. 08:16:02

kellemes, tetszik.

azt áruld el még, hogy te mit is dolgozol?

2013.04.13. 08:32:37

@redsea: Bizony, aki kicsit is képben van, az tud róla, hogy ott nem életbiztosítás az utcán mászkálni, főleg, ha fehér ember. A gazdag fehérek nem véletlen laknak több méter magas kerítések mögött, a testőrök seregéről már nem is beszélve.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.13. 08:33:40

Köszi a pozitív kommenteket :)
@tanato: nem hiszem hogy ebből valaha könyv lesz, az írás sosem volt az erősségem
@redsea: ez sajnos így van. Az előző posztban erről írtam, ezért nincs most szó róla.
@babette: multinál dolgoztam, akkor nyílt az afrikai iroda, belsős embereket kerestek akik beindítják, így kerültem ki.

Alice in Wonderland 888 2013.04.13. 08:40:15

Gratulalok, Zebralany, ezt erdemes volt elolvasni! :)

Szerintem is ird meg az utikonyvet!:)

pappito · http://pappito.com 2013.04.13. 09:01:29

végre valami olvasmányos és érdekes poszt!

Azt kicsit furcsállom, hogy Ft-ban vannak a számok, ezt nem tartom okos dolognak, a helyi pénzben mérünk mindent, az, hogy ez éppen mennyi forint, az a kócosszemű nindzsa hadoválása eléggé bizonytalanná teszi :)

Itt rengeteg délafrikáner él, szinte kizárólag fehérek és szinte mind azért van itt, mert az apartheid után szinte lehetetlen munkát kapni, csomó sztorit meséltek ezügyben, hát nem éppen kellemeseket.

Utcai erőszak, road rage, fegyveresek, testőrök, elfalazott fehérgettók... Rengetegen menekültek Zimbabweból (Rhodesia)oda aztán délafrikából ide meg ozziba. Az a Zombabwe a másik teljesen krézi sztori :(

Pedig Délafrika a világ egyik legszebb helye, csodálatos környezet, tenger, hegyek, amit akarsz...

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.13. 09:06:07

@pappito: csak azért írtam forintban az árakat hogy egyszerűbb legyen. Legtöbben kb tudják az euro és dollár árfolyamát, de a randét nem annyira :)
És igazad van, gyönyörű ország!

pappito · http://pappito.com 2013.04.13. 09:11:38

@zebralany: ja, nem is kötözködésből írtam, csak szereintem nem releváns infó az átváltott izé, az sokkal inkább, hogy nagyjából mennyi az átlagfizetés és ehhez hogyan aránylanak a kiadások, az mindegy, hogy az éppen rand vagy fabatka...

de egyébként jópofa népek az ideköltözők, ők is olyan béleseke, mint a magyarkák, van saját boltjuk, importálják a jó kis hazai biltongot meg a frász tudja még mit... van valami bográcsos kukoricadarás kajájuk ami nagyon finom- sok kajájuk nagyon finom :) lehet h a kukac nem :)

csomó adventure motoros túráról olvastam meg néztem végig a képeket azon a környéken, álomszép vidék

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.13. 09:29:24

Jó írás volt.
:)
Mik a tervek a jövőre nézve?

spangola 2013.04.13. 09:33:40

Jó poszt volt, ez volt ezen a héten a második, amit volt időm elolvasni.

Szerintem meg direkt jó, hogy Ft-ban adtad meg az árakat, mert szerintem elég sokan itthon vagyunk még.

Pucolt zöldség ugyanolyan árban van, mint a pucolatlan?
De jó neked! Engem vonzzanak még ezek a sült hernyók és bogarak is, kíváncsi lennék az ízükre.

A múltkor írtál a köztudottan rémes közbiztonságról.
A kirándulás nem volt veszélyes?

nyuszigonosz 2013.04.13. 09:41:53

Zebralány, érdekes helyen élsz és a stílusod kiváló!

tanato 2013.04.13. 09:58:22

@tanato: Azért is raktam fel ezt a cikket,mert egyik szereplő sejtésem szerint a Há egyik fő kommentelője. Gondolkodjatok egy kicsit ki is lehet az.

spangola 2013.04.13. 10:01:32

@Babette_:

Láttam, hogy feltettél rám utalva egy olyan linket, ahol 3 alpári, valószínű szexuális szolgáltatásokkal foglalkozó nő félmeztelenül verekedik.

Betettél egy linket, hogy biztos ilyen vagyok, engem mindenki így képzeljen el, hogy is írtad, tetovált seggű picsa??

Babette!
1. Nem így nézek ki. Elegánsan öltözködöm. Szoknyáim, ruháim ált. a térdemig érnek, nem pedig, mint egy póló a derekamig.
Amikor inzultálnak sem káromkodom, a legcsúnyább szó, amit használok ilyenkor: Szégyellje magát! Hívom a rendőrséget. Ha nagyon nem hagy: Takarodjon!

Biztos nem bírsz engem, ami nem baj, csak az nem tetszik, hogy amikor itt voltam, akkor semmi ilyet nem írtál, sőt, amikor meg hétköznap nem vagyok fenn, ilyeneket írsz?

Többen is megerősítettek a 7E szatírokkal kapcsolatban, csak te írtad, hogy veled ilyen nem történt.

Lehet engem sok mindenért nem szeretni, de kétszínű, alpári, trágár nem vagyok, és nem vagyok ROSSZINDULATÚ.

spangola 2013.04.13. 10:07:23

@tanato:

Igen, én is ráismertem, Tuccano (valaki a sok t betűs közül), a brazil feleséggel, aki mindig költözik, most épp Máltán él.

Aranyos kép róluk, de jó nekik, hogy mindig máshol élnek!

james80 (törölt) 2013.04.13. 10:08:37

@tanato: A nagy sárgacsőrű madár...

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.13. 10:11:21

@pappito: a biltong-ot én is nagyon megszerettem! (szárított fűszerezett hús, ajánlom kóstolásra)
@spangola: majdnem egy árban vannak, ez a legjobb benne! A kirándulásoknál is vannak dolgok amikre vigyázni kell, de ott soha nem ért semmi inzultus. Igaz, nem is kockáztattam... Tudják hogy a túristák sok pénzt hoznak, emiatt nagyon jól bánnak velük :)
@nyuszigonosz: köszi, de hogy tisztázzuk most már nem élek ott, főleg biztonsági okok miatt de eljöttem
@tilmir: tervek a jövőre? egyenlőre rendszeresen visszajárok, mivel férjem odavalósi. Ha javul a helyzet, nem tartom kizártnak hogy visszaköltözünk.

spangola 2013.04.13. 10:18:08

@zebralany:

Hát, igen. Itthon meg sokkal drágábbra jönne ki, ha valami előkészített, pucolt zöldséget akarnál venni.

Én nem biztos, hogy mernék pl. erdőben kirándulni. Azt olvastam, hogy a nemi erőszak is nagyon magas, ráadásul ugye sok a HIV-fertőzött. De gondolom nem is egyedül kirándultál.

Én egy férfit és egy pisztolyt tuti vinnék magammal.
Egy időben két gázspray is volt nálam, de azt mondta a rendőr, ezeket nem használhatom. Csak paprikaspray-t.

váj mí 2013.04.13. 10:23:11

Kösz, ezt jól esett olvasni. Mondjuk, engem a frász törne ki, ha ott kellene élnem, sőt turistaként sem lenne az a felhőtlen szórakozás számomra. Persze, a közbiztonság miatt. De olvasni kellemes volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.13. 11:11:21

@spangola: ez így ebben a formában igaznak is tűnhet.
csakhogy:
1. nem mondtam, hogy picsa
2. nem tudom, hogy kurvák-e, nem is gondolkodtam rajta
3. nem mondtam, hogy így nézel ki, a viselkedésre utaltam, mint mindig, akkor is, a beszélgetésben
4. nem mondtam, hogy így öltözködsz, s sosem beszéltem az öltözködésedről
5. nem mondtam, hogy rosszindulatú lennél, sosem gondoltam
6. nem tudom, mikor vagy net előtt, és nem is figyelem, és nem is érdekel
persze, így kiemelve abból a beszélgetésfolyamból, mind nem látszik, és a te interpretációdban úgy tűnik, hogy megbántani akartalak volna, de ez távol álljon tőlem,
és arról sincs gőzöm, hogy mi a célod ezzel a megkésett reakcióval, azon kívül, hogy lejárass,
de ez sem érdekel, csak azért reagáltam, hogy lásd, semmi bántási célom nem volt vele. csak hogy kívülről lásd a lány viselkedését. mondjuk nyilván könnyebb dolgod lett volna, ha leírom, hogy azt figyeld, pontosabban a reakciókat, ne azt hogy pontosan mit csinál(verekszik v vitatkozik)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.13. 11:21:16

@tanato: és már megint nem tudom, ki kicsoda:))))

spangola 2013.04.13. 11:34:45

@Babette_:

Nem szó szerint idéztem, akkor idézőjelet teszek mindig, azért is kérdeztem, hogy hogy is írtad.

Egy alpári videó az egész az én nevemet írtad úgymond címként egy olyan belinkelt videóhoz, ahol meztelen fenékkel üvöltöznek és verekednek nők. Nem is néztem végig.

Ha én tettem volna fel egy ilyen linket a te személyiségedre utalva, Babette, te már azóta 100 zsebkendőt telesírtál volna, úgy megsértődtél volna!!!!!!!!!!!!!!

Persze, te semmi konkrétat nem írtál, de mit szólnál, ha feltennék egy olyan videót rólad, ahol mondjuk egy anya veri a gyerekét az utcán, és azt írnám a link elé, hogy kb. ilyen lehet Babette. Hm????
Persze nem írnám le, hogy Babette egy gyerekverő, egy agresszív nő, semmi konkrétat, hiszen az olyan NYÍLT támadás lenne.

A reakcióm azért késői, mert ma láttam, mivel hétköznap sokat dolgozom, sokszor csak pénteken, hétvégén olvasom a posztokat.
Gondolkodj el ezen!
Azt, hogy nem vagyok rosszindulatú, kiegészítésképp írtam a te sunyi utólagos linkedre

zobod 2013.04.13. 12:11:42

Érdekes poszt, köszi Zebralány!

tanato 2013.04.13. 12:30:28

@Babette_: Szerintem a belinkelt cikkben szerepel egy fő kommentelőnk.Többek szerint itt egy másik T betűs illetőről van szó.Én itthon vagyok és ho.-ként dolgozom a magyar Alföldön.

Kaszáspók 2013.04.13. 12:40:56

Fordítsuk meg:

"...A lényege az, hogy a közepes és nagyobb cégeknél, illetve azoknál, amelyek bármilyen tenderen indulni akarnak, meg van határozva hogy hány százalék „FEHÉR" alkalmazott és tulajdonos legyen..."

Meddig érne a vonyítás?

Azt sem ártott volna leírni, hogy a nők megerőszakolása "nemzeti hagyomány", a fehérellenes rasszizmus pedig olyan mértékű, hogy ha valahol ennek csak töredéke lenne feketék ellen, azzal lenne tele az egész világsajtó.
De így persze nagy kuss...

Dél-Afrikát a fehér ember tette civilizált országgá. A feketék ezt a civilizációt rombolják le folyamatosan, a maradék civilizációt is fehérek tartják fenn. Ők működtetik a még meglévő gazdaságot.

Ha Dél-Afrikából minden fehér elmenne, öt éven belül visszatérne az őskor...

Sir Nyű 2013.04.13. 13:16:54

@Kaszáspók: ugye érzed, hogy az apartheidet mondod civilizáltnak?

padlogaz 2013.04.13. 13:48:06

ha a közbiztonságot megoldanák, dél-afrika iszonytató jó hely lenne, de az, hogy a legtöbb nagyvárosban nem lehet nyugodtan sétálni (a forgalmas, turisták által is látogatott részeket kivéve) tönkreteszi a hangulatot.

durbanben pl. egy indiai taxisofőr mesélte, hogy ő csak fehér vagy színes utast vesz fel, feketéket nem mer...

mirx 2013.04.13. 13:57:37

Tökre szeretek kommenteket olvasni, de egyszerűen nem hiszem el, hogy két HÁ rendszeres kommentelő is képtelen megtanulni, hogy az írásjelek(segítek: vessző (,), pont (.) ) után meg kellene nyomni a SZÓKÖZ billentyűt. Fel nem fogom, mi ezen olyan bonyolult? Hogy lehet ilyen igénytelen módon írni akár napi 30+ kommentet minden áldott nap?

mirx 2013.04.13. 13:59:16

A poszt viszont nagyon jó, szívesen olvastam volna az író átlagos hétköznapjáról, munkájáról, főzési szokásairól... remélem, ír még egyet.

mirx 2013.04.13. 14:02:51

Egyébként Afrikával kapcsolatban érdemes ezt elolvasni:
vandorboy.com/africa-summary/

"Afrikaban mindenki egy nap alatt akar meggazdagodni. (tudjuk, 80-as evek balatoni vallalkozok attitudje.) Erre a mondatomra kirabloim surun bologattak, hogy tenyleg igy van."

"A roved tavu gondolkodast mindig a klimara vezetem vissza, mert itt nincs tel, s mindig akad valami, csak fel kell torni a kokuszdiot, vagy leloni egy elefantot.
Europaban mi kapjuk a hosszu telet, s ha hegedulunk tucsok modjara egesz nyaron, akkor telen megfagyunk es/vagy ehenhalunk. Ezert a feher ember hosszu tavon kell es kepes is gondolkodni/ latni. Ez lehetoseget ad arra, hogy tervezzen, uzletet epitsen fel, s lassa a jovot. "

Mindent elmond!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.13. 14:04:36

@tanato: ezt összeraktam, de a kérdésre a választ, na azt nem. mondom, keverem a t betűsöket.
bár szerintem nem akarná, hogy beazonosítsák.
vagy ha igen, akkor neki kéne felfednie magát...

spangola 2013.04.13. 14:10:27

@Babette_:

Majd ÉN eldöntöm, hogy mikor mit hagyok abba.

Szöveget értelmezni sem ártana, mielőtt ilyen videókat linkelgetsz, sosem veszekszem trágár szavakkal, sőt, amúgy sosem tegeződöm a BKV-n, mikor egy bunkó pasasra rá kell szóljak, és sosem verekszem, odáig még nem fajult a vita.

És most hagytam abba.

tucano 2013.04.13. 14:21:21

Tökjó poszt volt megint!

@Babette_: nekem a tucano a capoeira nevem, rengetegen szólítanak így, sőt néha cikkeim is ezen a néven jelennek meg, ha olyan környezetben írok, ahol jobban jön ki, meg a kiadóm is kitalálta mostanában, hogy ezt használjuk, mert a családban volt/van 3 író, minek összekeverni a könyvtárosokat. Aki akarja a tucano névből 3 perc keresés alatt azonosít a neten egyébként is :)

érthetetlen chris 2013.04.13. 14:43:48

@Sir Nyű: Mikor Nelson Mandela harsányan énekelgeti a pártgyűléseken az "öld meg a búrt" című nótát az tényleg sokkal civilizáltabb, mint az Apartheid volt.

Világpolgár2012 2013.04.13. 14:46:45

@tucano:
Érdekes volt az origó cikk. A könyvek nekem is problémát okoznak! A legtöbb mind a mai napig otthon van anyukám lakásában, bár már anyukám is itt van velünk. Mindig azt mondom, hogy majd egyszer elintézem a kiszállítást, de akkor meg mindig az a kérdés, hogy hová is lenne a legjobb (pedig annyit nem is költözünk, mint ti :). Így egyenlőre maradnak, ahol éppen vannak.

Sunder 2013.04.13. 15:10:11

@Sir Nyű: ugye érzed, hogy apartheid ide, apartheid oda, még a posztoló egyik megjegyzése alapján is a fehérek jelenleg is a fekák felett állnak? Ha hozzáállásban nem is, de tanulmányokban, tudásban, iskolázottságban mindenképp. Szóval lehet a szónak negatív jelentése PC szemszögből, de nem biztos, hogy ezt minden alá is támasztja.
Márpedig a tanulás és az iskolázottság egy olyan rendszerben, ahol pozitívan vagy diszkriminálva (lásd a coloured brancsot ott), az bezony csak rajtad és a hozzáállásodon múlik.
És ilyen aspektusból, ennek a gondolatmenetnek a végén az van, hogy az apartheid az elitélendő elnyomás mellett is valszeg' több dolgot tett le az asztalra az ország gazdaságának érdekében, mint a többi. Vagy az már ugye nem is számít. :-)

abaya-oman 2013.04.13. 16:31:31

@Kaszáspók: Úgy tűnik te nem hallottál az Apartheid-rol. Mármint: "hogy ha valahol ennek csak töredéke lenne feketék ellen, azzal lenne tele az egész világsajtó." Mi szükség a 'ha'-ra? 20 evvel ezelőttig épp ez történt. A feketek/színesek ellen es sokkal durvabban. Akkor minden a feketék/szinesek ellen volt.

Fahim 2013.04.13. 17:39:56

Nem vagyok a HVG ügynöke de akit érdekel Dél-Afrika történelme annak szívből ajánlom Alec Russell: Harc Dél-Afrika lelkéért című könyvét

Valamint Búr Gábor remekművét, az Afrika-történeti tanulmányokat.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.13. 18:08:44

Poszt jó, de a Dél-Afrikai fehérek is jönnek el onnan.
Szóval menjen oda a halál.
A feketék elbasznak mindent amihez hozzáérnek.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.13. 18:12:28

@tucano:
I need more details.
I can not find you.

Muscari 2013.04.13. 19:17:15

Ismet elvezetes volt az irasodat olvasni, koszonjuk, Zebralany!

@Fahim: Bur Gabortol en is olvastam Nelson Mandela eleterol, igaz, jo regen, de emlekszem, hogy tetszett, objektivnek, elfogulatlannak talaltam.

@mirx: Nagy igazsag van abban, amit irsz, az eghajlat is nagyban befolyasolja a tarsadalmi ertekrend kialakulasat. Most olvasom Phil Zimbardo konyvet, a Time Paradoxont (azt hiszem, magyarul is megjelent). O is pont azt mondja, hogy a negy evszak valtakozasa rakenyszeriti az embert az elore gondolkodasra, a jovo orientaltsagra, persze ez csak egy tenyezo a sok kozul.
Azok a nepek, amelyek ugy szocializalodtak, hogy mindig volt elerheto taplalek, nem kellet takarekoskodni, sot foldmuvelessel sem foglalkoztak, ezt a hatranyt nem tudjak nehany evtized, de meg evszazadok alatt sem ledolgozni, nekik az ido fogalma is teljesen mast jelent.
Az elmult ket-haromszaz evben a feketek gyakorlatilag kulon tarsadalmat alkottak a tarsadalmon belul, a fejlodesre eselyuk sem volt.

Muscari 2013.04.13. 19:21:57

mi ez a hulyeseg a karakterek szamanak korlatozasaval?

tanato 2013.04.13. 19:25:30

@Babette_: Én nem azonosítottam be senkit.Csak írtam hogy a cikkeben szereplő egyik világvándor sejtésem szerint sokat kommentel ide a HÁ-re is.

Fahim 2013.04.13. 19:39:36

@Muscari: Búr Gábor vezetékneve garancia a kompetenciára Dél-Afrika területén:)

Rajta kívül Tarrósy István és Szilasi Ildikó is nagyon jó, őket is nagy dózisban érdemes fogyasztani.

Muscari 2013.04.13. 20:07:48

@Fahim: koszi, mostanaban inkabb angolul olvasok, de megjegyzem a nevuket, mert kesobb minenkepp sort keritek rajuk.

Bur Gabor meg lehet, hogy a neve alapjan kezdett el egyaltalan erdeklodni a tema irant. Minden esetre jo poen :-)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.13. 21:08:21

@padlogaz: 100%-ig igaz! Ezért bízom nagyon benne hogy egyszer javul a helyzet.

Az apartheid természetesen nem volt fair és abban a formában nem is sírja vissza senki. De tény, hogy voltak benne dolgok amik jól működtek. Mostanra meg átestek a ló túloldalára... A feketék közül is sokan mondogatják már hogy akkoriban legalább nem éheztek és ha betartották a szabályokat biztonságban volt mindenki...

@mirx: Ha ráveszem magam hogy megint írjak, ezeket is beleveszem :)

Megjegyzem mindenki kiakad ha béna vagy kamugyanús poszt jelenik meg, de azoknak a látogatottséga százszor felülmúlja a valós írásokét. Ez kicsit demotiváló...

Tiheli 2013.04.13. 21:21:36

@zebralany: akkor gyorsan egy kis motiváció: nekem is nagyon tetszett a posztod, szívesen olvasnám a következőt is :)

Pár hete egy rendezvényen találkoztam egy Dél-Afrikából való sráccal, őt is kérdezgették, hogy mennyire gáz a közbiztonság. Sajnos csak a beszélgetés egy részét csíptem el. Ha jól értettem őt nem érte atrocitás, de a testvéreit, barátait egyszer-kétszer már igen. Az a megdöbbentő, hogy ezt kb. olyan egyszerűséggel mondta, mintha arról lett volna szó, hogy megáztak az esőben...

Yasmin5 2013.04.13. 21:23:37

Nagyon jo poszt, elvezet volt olvasni. :)

M. Péter 2013.04.13. 21:28:06

@zebralany: Vannak akik a szocializmust sírják vissza ugyanígy, vagy Spanyolországban Francot.

Fahim 2013.04.13. 21:38:26

@Muscari: Ha pedig mexikói éttermet nyitna, akkor lehetne a neve Búritos:)

tucano 2013.04.13. 21:44:08

@Világpolgár2012: a legidegesítőbb az volt, hogy kilopták egy csomó könyvemet a küldött csomagokból Brazíliában. Pedig volt köztük egy pótolhatatlan angolai képregény (!), amely dalban és rajzban mutatta be az AK-47 szerelés-tisztogatás-alapismereteket ráadásul dal formában egy 12 éves kislány kalandjain keresztül. Amikor megláttam Lisszabonban, órákig keresgettem az állam és csak 1 euró volt :D Pótolhatatlan kincs.

@dirtyfreebird: két lépés pedig :)

tucano 2013.04.13. 21:48:36

Nemrég beszélgettem egy búr formával, mesélte, hogy 3 biztonsági kör van a házukban: egy a kertben, egy ajtó és nappali és egy külön a hálószobákra. Van menekülőszoba, amelyet mind az ő, mind a gyerekek szobájából 20 másodpercen belül el kell érni és gyakorolják is.
Mondjuk Brazília is ilyen.
Aki kitalálta ezt az 1000 karaktert, az tényleg menjen a fenébe.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.13. 21:52:32

@M. Péter: Az egyedüliek akik egy az egyben visszasírják az apartheid-ot az ottani 56-os magyarok voltak...

Fahim 2013.04.13. 21:55:55

Lehet hogy kevesebb volt a szemét az utcákon és bővült az infrastruktúra az apartheid alatt, de egy olyan rendszer ami közvetve több tízezer ember halálát okozta(alsó hangon) az egy gonosz rendszer és jó hogy megszűnt.

érthetetlen chris 2013.04.13. 22:09:50

@Fahim: Nem akarok beleszólni, de most is százszámra mészárolják le büntetlenül a vidéki búr farmereket.

Ez a kvótarendszer is milyen civilizált. Egy az egyben, mint nálunk a zsidótörvények a világháború előtt.

Persze rengeteg hibája volt az apartheidnek is, de a mostani rendszer semmivel sem jobb.

tucano 2013.04.13. 22:27:37

@érthetetlen chris: Mi a fenét lehet azoktól várni, akik az apartheid alatt nőttek fel? És az ő gyerekeiktől, akik legfeljebb az utálatot örökölték? Nem kellett volna elb***zni, most nem kéne évszázadokig szívnia ott senkinek sem.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.13. 22:32:46

@tucano: Segítettek. Uram, őszinte elismerésem önnek a kepésségeiért és azért amit elért.

A képregény témája valóban megdöbbent.

@tanato:
Koszi a linket.
Mind a három életút figyelemre méltó.
Nem szokványos életút egyik sem.
Nem az unalmas fajta.

@spangola:
Szegény nyuszika.
Bántanak?

Világpolgár2012 2013.04.13. 22:53:20

@tucano: Mi volt a képregény címe és mikori kiadás? Megér egy kérdést egy unokatesóhoz, aki éppen Angolában dolgozik, hátha rá lehet még bukkani valahol.

Világpolgár2012 2013.04.13. 22:58:37

@zebralany:
Ne legyél demotiválva, a blog.hu már csak ilyen. Nekem is nagyon tetszett mindkét írásod, de nem akartam a 20-30-40-dikként leírni csak annyit, hogy tetszik. A témához meg nem nagyon tudok hozzászólni, nincs első kézből tapasztalatom.

érthetetlen chris 2013.04.13. 23:07:59

@tucano: Látod ezért nem fognak a népek sohasem békésen egymás mellet élni.

Most pedig a gyűlöletet öröklik majd azoknak a fehéreknek a leszármazottai, akik a negatív diszkrimináció miatt menekültek el Dél-Afrikából, vagy azok akiknek a szüleit a földfoglalók tették hidegre.

Egyébként tanulmányozd még Zimbabwe történetét. Ott a hős szabadságharcos Mugabe tábornok elhozta a kánaánt a fekete testvéreinek.

érthetetlen chris 2013.04.13. 23:12:05

Egyébként a poszt remek lett!

Szeretnék elnézést kérni zebralánytól, ha úgy gondolja, hogy másfelé vinném el az irányt. Nem ez a célom, csak ez a Dél-Afrika téma az igazságérzetemet egy kicsit sérti.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.13. 23:22:05

Köszi a bíztatást!
Chris, semmi gond, nagyon kevés poszt van afrikáról és nálunk sem tanítanak sokat ezekről az országokról... Természetes hogy más orszég is feljön. Én viszonylag sok helyen voltam, de a mai napig érdekel és tanulok új dolgokat!

pappito · http://pappito.com 2013.04.14. 01:12:57

100 komment se jött össze? túl jó volt, nem lehetett zsigerből röfögni :) (na jó, azért becsüöletből kellett egy kis feketézés :)

Fahim 2013.04.14. 01:51:41

@érthetetlen chris: Tegyük hozzá halkan, hogy (Dél)- Rhodézia ,,virágzása,, a többségi társadalom kizsákmányolásán, igazságtalan földelosztáson, egyenlőtlenül kölcsönzött hiteleken, valamint a Nemzetközösségből való kilépésen s embargókba szaltózáson nyugodott.

Ha igazságosabb lett volna a rendszer a feketék számára, Mugabe mellé nem csatlakoztak volna tömegével az emberek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.14. 06:52:42

szombat-vasarnap sosincs sok hozzaszolas
en turistakent sem mennek oda, az a helyzet
neme reznem magam biztonsagban, nem beszelve a nejemrol
annyit nem er
volt delafrikai ismerosom tobb mint 30 eve
viragzo orszag volt
hat nem tudom
a lo tulso oldalara valo ateses tipikus esete szerintem

DeadBodiesEverywhere 2013.04.14. 09:39:40

2007-ben meló miatt voltam egy hetet Joburgban/Midrandban és Fokvárosban.

Ami mindenképpen elnehezíti sokak ottani állaskeresését az tényleg az hogy a legutolsó konyhai kajaadagoló is perfekt angol...

A kaja király volt és magyar árakhoz képest olcsóbb, és olyan helyeken voltam hogy Bp-n nem mennék be mert nem tudnám kifizetni. A húst esznek hússal is igaz!

Amit hiányoltam a posztból hogy mennyit lehet keresni, mi az átlagfizetés xy kategóriában. Mert az még kellene hogy vki nekivágjon.

Fél-1 évre bármikor kimennék hogy aludjak a dzsungelben jeep tetején, hogy bungee jumpingoljak és felmenjek a table mountain-re és h minden gyümölcsből egyek --- Sajnos munka mellett nem volt időm mindenre, rövid volt, fél 6-ra jöttek értem minden nap és 6ig a melóban voltam. Vendégházban laktam és egyedül sehová... :-(

Ja, ami durva a folyamatos áramszünet volt míg mellett sosem láttam még ilyen szintű pazarlást, fényreklámokat, hacsak nem L.A.-ről készült képeken :)

tanato 2013.04.14. 10:17:34

@Világpolgár2012: Csatlakozom,éppenhogy nem túl jó szokott lenni a cikkíró megítélésére ha túl sok kommentet kap,lásd az előző egy-két irományt.A kevés komment azt is jelenti korrekt az írás nem lehet belekötni,mert sajnos a blog.hu kommentelői között sokan vannak akik csak a balhé kedvéért kommentelnek.

tucano 2013.04.14. 17:16:00

@érthetetlen chris: Statisztikai alapon be lehetne bizonyítani, hogy szabadságharcos kezébe tilos hatalmat adni. Persze nem mindenhol annyira hülyülnek meg, mint Mugabe.
@Világpolgár2012: A kiadás évét nem tudom, de a címe rendes kommer volt: Caminho da Liberdade
Kerestem már mindenhol, de annyira átlagos/elhasznált név, hogy semmi kifejezetten ráutalót nem találtam. Egyébként ilyen kincsekért csak a Feira da Ladra-ra szabad menni, ami ott nincs, az vagy nem létezik vagy elvitték az utolsót is az ufók.

bogyeszter 2013.04.14. 23:42:19

@zebralany: koszonom, hogy szóltál és hogy folytattad :) egy élmény volt olvasni és kevesebb mint 2 hónap és én is meglátom mi vár rám :))

pappito · http://pappito.com 2013.04.15. 02:35:46

@tanato: jó, de azért a náci nagyis az bicskanyitogató volt, az volt a mélypont

tanato 2013.04.15. 07:24:02

@pappito: Így van azt ha komolyan gondolta a cikkíró akkor nagyon előítéletes.de kommenteket azt generált rendesen,ha ez volt a cél az sikerült.

nyuszigonosz 2013.04.15. 07:47:13

@tanato: Szerintem az volt a cél.
A ma felkerült posztnak is csakis az a célja.

tanato 2013.04.15. 07:54:06

@nyuszigonosz: A mainak szinte biztos,a mai cikk kizárólag propaganda és kommentnövelő funkcióval bír,nem vagyok benne biztos hogy természetes személy írta.Semmi konkrétum nincs benne,mit csinál mióta van kint,melyik országról van szó,mi a végzettsége,itthonra milyen tervei vannak a háztáji kertészkedésen kívül stb.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.15. 10:32:01

@bogyeszter: Sok sikert! Majd varjuk a beszamolodat! ;)

30-06 2013.04.15. 14:23:58

A "megélhetési színes" gyakorlatilag egyenes leképezése a Kádár- rendszer cigány politikájának, amiben ugye meghirdették a teljes foglalkoztatást és egyben kötelezettség is volt elhelyezkedni (ld. közveszélyes munkakerülés)
Jött hozzá a bérszínvonal politika, ami azt jelentette, hogy a versenyképes szaktudással rendelkező szakmunkásnak akkor lehetett emelni 9 Ft-ról 10 Ft-ra az órabérét, ha felvettek 2 cigányt
3,5 Ft-os órabérért, amit meg lehetett tenni, hiszen pénz volt, ugyanis csak az átlag nem szaladhatott nagyon el.
Ezeket hívták vattának ( nem a színük miatt) hanem mert ezzel lett kivattázva a munkavállalói létszám, ami a munkabér átlagot úgy tartotta a kívánt szinten, hogy néhányan kaphattak normális fizetést. Egy idő után már nem is kellett bejárni, hanem fizetésnapon busszal vitték őket a nagyvállalathoz

Sand Lover 2013.04.16. 21:54:48

Nagyon jó poszt, öröm volt olvasni. DA valóban a világ egyik legszebb országa. Gyönyörű, drámai tájak, kellemes klíma, jó kaják, gyümölcsök, tenger. Viszont...nem vagyok egy félős típus, és szerencsére eddig semmi atrocitás nem ért, Fokvárosban egy picit megijedtem, amikor két helyi fickó, akik amúgy kb 20 centivel voltak nálam alacsonyabbak, - kitartóan követtek és szólongattak közben, hogy hello madam, how are you madam. Nálam meg az egyetlen "támadófegyver" egy megpakolt cekker. :-)
Bár állítólag a 2010-es focivb miatt némileg javult a közbiztonság, a lelkünkre kötötték, hogy sötétedés után egyedül sehová, sőt, ketten-hárman se, leginkább nagyobb csoporttal, autóval. Megdöbbentő volt látni a házakon a szögesdrótot, az elektromos kerítést és a feliratot, hogy fegyveres őr vigyáz a rendre.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása